zaterdag, januari 07, 2006

Bezetters maken zich op voor ontruiming

SCHINVELD - De bezetters van het bos in Schinveld maken zich op voor de ontruiming. Actiegroep Groenfront! verwacht dat het bos zondagavond al wordt omheind en afgezet. Kort daarna zal begonnen worden met de ontruiming. In afwachting daarvan smokkelden omwonenden zaterdag eten en drinken naar de bezetters.
De politie stelt tot nu toe dat de ontruiming maandagochtend om 08.00 uur begint. Uit betrouwbare bronnen heeft de groep actievoerders evenwel vernomen dat zondag al de mobiele eenheid en de brandweer klaar moeten staan om bij de ontruiming te assisteren.
Een woordvoerder van het operationeel team van politie en marechaussee wil dit noch bevestigen noch ontkennen. "We doen geen mededelingen over operationele zaken", zei hij. Volgens Groenfront! is aan de brandweer gevraagd om stroom te leveren voor heliumballonnen. Deze ballonnen zouden dan het zes hectare grote bos kunnen verlichten.
Ondertussen treffen de actievoerders voorbereidingen om de aanstaande ontruiming zo lang mogelijk te laten duren. De bezetters ketenen zich bij de inval door de marechaussee in hun boomhutten op een speciale manier vast. Ook verschansen enkele activisten zich in tunnels. Groenfont! denkt dat het de autoriteiten per persoon zeker drie uur zal kosten om de ketens te verbreken en de actievoerder af te voeren.
Groenfront! zei bang te zijn voor onderkoelingsproblemen. Ook het gebrek aan water en voedsel is problematisch. Burgemeester Zuidgeest (PvdA) verbood vrijdag burgers uit Schinveld en Brunssum nog langer voedsel en water naar de actievoerders in het bos te brengen. Door bemiddeling van de politie kregen de bezetters vrijdagavond laat alsnog wat, maar de aanvoer voor het weekeinde is onzeker.
Onder de bezetters is de 12-jarige Diego. Hij zal zich samen met zijn ouders bij de ontruiming in een boomhut vastketenen. "Van pap en mam mag het", zegt de jongen.
Inwoners van Schinveld en Brunssum hebben zaterdag eten en drinken gesmokkeld naar de bezetters. Zij negeerden daarmee een verbod van waarnemend burgemeester J. Zuidgeest.
De mensen moeten het eten onder barre omstandigheden door de bossen smokkelen via een moeras. "En dat is dubbel lastig omdat ze daarbij met zware ketels en pannen moeten sjouwen", aldus bestuurslid T. Laeven van de Vereniging Stop Awacsoverlast.
Volgens de vereniging schendt de burgemeester het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens door de bezetters uit te hongeren en dorst te laten lijden, temeer omdat ze daardoor onderkoeld dreigen te raken. Zodoende kunnen mensenlevens in gevaar komen.
(Bron)
Australische politie jaagt op haai

BRISBANE - De politie in de Australische deelstaat Queensland heeft de jacht geopend op een levensgevaarlijke haai nabij Stradbroke Island. Verscheidene stranden zijn er gesloten en de politie surveilleert op zee.
Aanleiding voor de operatie is de dood van een 21-jarige vrouw zaterdag. Die werd gegrepen door een haai. Ze verloor beide onderarmen en ze overleed later in een ziekenhuis. De autoriteiten weten nog niet om welke haaiensoort het gaat.
(Bron)
Klungelaar zet 100 Gentse gezinnen zonder gas

GENT - Ongeveer honderd gezinnen hebben zaterdag zonder gas gezeten in het Belgische Gent. Oorzaak was een installateur of een doe-het-zelver die in een woning de waterleiding op de gasleiding had aangesloten. Daardoor sijpelde water in het gasnet en dat veroorzaakte een panne in drie straten in de Brugse Poort-wijk.
Zaterdagavond laat zat de helft van hen nog altijd zonder gas.
De klungelaar wacht mogelijk nog een gepeperde rekening, aldus het energiebedrijf.
(Bron)
VN-commandant Haïti pleegt zelfmoord

PORT-AU-PRINCE - De commandant van de vredestroepen van de Verenigde Naties (VN) in Haïti heeft zichzelf zaterdag doodgeschoten. Het lichaam van de Braziliaanse generaal Urano Teixeira da Matta Bacellar werd aangetroffen in een kamer van een hotel in de hoofdstad Port-au-Prince. Dat is van VN-functionarissen vernomen.
De Braziliaan leidde de internationale stabilisatiemacht Minustah sinds eind augustus. De troepen moeten ervoor zorgen dat voor- en tegenstanders van de in 2004 verdreven president Aristide elkaar niet in de haren vliegen.
De afgelopen dagen groeide de kritiek op de Minustah in verband met de toenemende onrust in de hoofdstad. Sinds begin dit jaar kwamen door geweld zeker negen personen om het leven.
(Bron)
Marinier VS (65) aangeklaagd wegens desertie

Een Amerikaanse oud-marinier is in december aangeklaagd wegens desertie omdat hij veertig jaar geleden de benen nam en niet naar de oorlog in Vietnam vertrok. Dat heeft het leger woensdag bekendgemaakt. Het gaat om de 65-jarige Jerry Texiero, die in augustus in Florida werd gearresteerd. Op 21 december werd hij op de marinierskazerne Camp Lejeune voorgeleid.
Als Texiero voor de krijgsraad moet verschijnen en schuldig wordt bevonden aan de hem ten laste gelegde feiten kan hem dat op drie jaar militaire detentie komen te staan. Hij zal dan ook oneervol worden ontslagen.
Texiero ging in Florida als Gerome J. Conti door het leven en verkocht boten en auto's. In 1998 werd hij veroordeeld wegens fraude en toen zijn vingerafdrukken waren genomen en werden vergeleken met die van deserteurs kwam aan het licht dat men te maken had met een gevluchte oud-marinier.
(Bron)
VN-helikopters in Kashmir bestormd door Pakistani

Hulpmissies in twee gebieden in Kashmir in Pakistan zijn opgeschort door de Verenigde Naties (VN), omdat tientallen overlevenden van de aardbeving daar vrijdag twee helikopters van de organisatie bestormden. Dat meldt de VN zaterdag. Meer dan vijftig Pakistani eisten een lift van de helikopterpiloten, omdat ze weg willen uit het verwoeste gebied. Eén veiligheidsofficier werd aangevallen, zegt de VN.
Het Pakistaanse Meteorologische Departement waarschuwde ondertussen voor meer sneeuwval in het getroffen gebied. In de regio Kashmir ligt na zware sneeuwstormen een paar dagen geleden, een pak sneeuw van twee meter dik. Ook in het noordwesten van Pakistan ligt veel sneeuw. De wegen zijn geblokkeerd in het gebied.
Helikopters zijn daarom hard nodig in de regio Kashmir om hulpgoederen af te leveren, zegt de VN. "Om meer van dit soort situaties te voorkomen, willen we bekijken of we de vluchtelingen kunnen herplaatsen."
Op 8 oktober vorig jaar werden 87 duizend inwoners van Pakistan gedood door de aardbeving. Ruim 3,5 miljoen mensen in het getroffen gebied werden dakloos.
(Bron)
Bus botst op stuk staal in Amsterdam

Een chauffeur van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam is zaterdag met zijn bus tegen een stuk staal aangereden dat over de weg heen werd getild door een dieplader met kraan. Dat meldt de politie Amsterdam-Amstelland zaterdag. Er zaten geen passagiers in de bus, zegt het GVB. De buschauffeur liep een hersenschudding op en moest in het ziekenhuis worden behandeld.
Het ongeluk gebeurde omstreeks 8.00 uur op de Hoogoorddreef, vlakbij het Bijlmerstation waar wegwerkzaamheden aan de gang zijn. "Een driehoekige stalen constructie van twintig tot dertig meter werd over de weg gedraaid. Op het moment dat het staal bijna was gedraaid, botste de bus er tegenaan", zegt politiewoordvoerder Leo Dortland.
De ongevallendienst gaat het voorval onderzoeken, om mogelijk verzuim of nalatigheid van één van de partijen aan te tonen, meldt de politie.
(Bron)
Soulzanger Lou Rawls (72) overleden

Soulzanger Lou Rawls (72) is vrijdag overleden in zijn woonplaats Los Angeles. Dat heeft zijn publicist, Paul Shefrin, bekendgemaakt. Rawls, die vooral bekend werd door zijn hit 'You'll never find another love like mine' en 'Lady love', had longkanker en een hersentumor. Hij overleed vrijdag met zijn vrouw Nina aan zijn zijde in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles.
Rawls verkocht tijdens zijn leven meer dan veertig miljoen albums. Hij zong zowel gospel als blues en jazz en maakte voordat hij solo doorbrak deel uit van The Pilgrim Travelers.
Begin jaren zestig fungeerde hij enkele keren als opening voor de Beatles tijdens de tournee van die band door de VS. Nadat hij in 1962 een platencontract tekende bij Capitol Records bracht hij 28 albums uit.
(Bron)
Bijna verkrachte Iraanse vrouw (18) tot strop veroordeeld

TEHERAN - Een Iraanse rechtbank heeft een 18-jarige vrouw tot de strop veroordeeld, omdat zij uit zelfverdediging een man heeft gedood die haar wilde verkrachten. Dat hebben de media zaterdag bericht.
De vrouw, die tijdens het voorval nog zeventien was, bevond zich vorig jaar met haar nicht en enkele vrienden op straat toen ze werd lastig gevallen door twee mannen.
Toen haar vrienden waren gevlucht, probeerden de mannen haar te verkrachten. "Ik pleegde moord om mezelf en mijn nichtje te verdedigen. Het was niet mijn bedoeling om te doden. Niemand kwam ons helpen", aldus de vrouw.
De Europese Unie en mensenrechtenorganisaties hebben er bij de Iraanse islamitische regering herhaaldelijk op aangedrongen niet meer mensen onder de achttien te executeren. Volgens de Iraanse wet kunnen jongens vanaf vijftien jaar ter dood worden veroordeeld en meisjes vanaf negen jaar. De executie wordt pas uitgevoerd als de veroordeelden achttien jaar zijn.
Vorig jaar zijn in Iran zeker 81 mensen geëxecuteerd. In Iran staat op onder meer moord, verkrachting, overspel, godslastering en sodomie de doodstraf.
(Bron)
'Gemeenten moeten uitkeringsbeleid aanscherpen'

DEN HAAG - Gemeenten moeten bijstandsgerechtigden verplichten te werken voor hun uitkering. Dat vindt een Kamermeerderheid van VVD, CDA en LPF, schrijft De Telegraaf zaterdag. Volgens deze partijen is de werkverplichting daarnaast een goede manier om mensen af te schrikken die onterecht een uitkering aanvragen. De partijen zijn daarvan overtuigd geraakt naar aanleiding van resultaten van gemeenten die de werkprikkel al wel toepassen.
Sinds 1 januari 2004 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor hun uitkeringsbudget. Door die wetswijziging hebben veel gemeenten hun uitkeringsbeleid al aangescherpt. Zo zou in Amsterdam tien procent van de uitkeringsgerechtigden hun uitkering hebben opgezegd of de aanvraag ingetrokken onder invloed van de werkplicht.
Iedere gemeente zou dit zogenaamde work-first-principe volgens de drie partijen moeten toepassen. De werkplicht betekent dat de aanvrager van een uitkering het werk moet accepteren dat hem door de gemeente wordt aangeboden.
De Wet Werk en Bijstand die vanaf 2004 geldt, is bedoeld om gemeenten zo veel mogelijk te prikkelen zo veel mogelijk bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen.
(Bron)

Ik wil best verplicht werken, maar daar wil ik dan ook fatsoenlijk voor betaald worden. Voor mijn WW heb ik jarenlang premie betaald, als die uitkering wordt afgeschaft moet de premie ook afgeschaft worden.
'Afluisterpraktijken Bush onwettig'

WASHINGTON - Het laten afluisteren van Amerikaanse burgers die worden verdacht van terrorisme is tegen de wet. Dat is de conclusie van het onderzoeksbureau CRS van het Amerikaanse Congres, aldus The Washington Post zaterdag.
Sinds de aanslagen van 11 september 2001 heeft de Amerikaanse president Bush in het geheim de Nationale Veiligheidsdienst NSA toestemming gegeven telefoongesprekken van burgers af te luisteren. Bush en minister Gonozales van Justitie hadden eerder gezegd dat de president zonder toestemming van de rechter mensen mocht bespioneren.
Het rapport, het eerste onpartijdige onderzoek, verwerpt de opvatting van Bush dat hij hiertoe gerechtigd was op basis van speciale bevoegdheden die hij heeft als president. Het CRS verwijst naar een wet uit 1978 die het de overheid verbiedt in eigen land luistervinkje te spelen zonder de goedkeuring van de rechter.
Het rapport is voor Democraten aanleiding opnieuw aan te dringen op een hoorzitting over de kwestie. De Republikeinen hebben ook al laten weten voor een dergelijke hoorzitting te zijn. Volgens mensenrechtenorganisaties worden de burgerrechten geschonden door Bush' afluisterpraktijken.
(Bron)
Meditatie als keuzevak op middelbare school

LELYSTAD - Bij voldoende belangstelling biedt openbare scholengemeenschap De Rietlanden in Lelystad vanaf komend schooljaar transcendente meditatie aan als keuzevak voor leerlingen in de onderbouw. Die kunnen dan onder begeleiding van een leerkracht twee- tot driemaal per dag mediteren volgens de methode van de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi.
Rector J. Terbach van de school bevestigde zaterdag berichtgeving daarover in Trouw en het Nederlands Dagblad. Het verzoek om invoering van het keuzevak komt van ouders van leerlingen van basischool De Fontein in Lelystad, waar het gedachtegoed van de Maharishi centraal staat. Veel kinderen uit groep acht van die school gaan naar De Rietlanden.
Het keuzevak komt er alleen als een volledige groep (vijftien tot twintig kinderen) te vullen is met leerlingen die aan meditatie willen doen. De belangstelling vanuit De Fontein is daarvoor niet groot genoeg. De Vakgroep Transcendente Meditatie, die de meditatievorm propageert, moet daarom nog leerlingen van andere scholen warm maken voor De Rietlanden. "Ik moet nog zien of dat lukt", zei Terbach. Bij onvoldoende belangstelling kunnen leerlingen buiten het lesprogramma om voor of na schooltijd op school mediteren.
Als het keuzevak andere leerlingen zou afschrikken, gaat het plan volgens Terbach niet door. Negatieve reacties heeft hij nog niet gekregen. De onderwijsinspectie en de medezeggenschapsraad zijn volgens hem akkoord.
Het is de bedoeling dat een docent die een 'gewoon' vak geeft en van de Maharishi-organisatie ook meditatie mag begeleiden, het keuzevak gaat verzorgen. Verder doet de speciale klas gewoon mee met de reguliere schoolactiviteiten. Verplichtingen als repetities krijgen voorrang boven meditatie.
Volgens Terbach is de tijd voorbij dat volgelingen van Maharishi Mahesh Yogi vreemd werden aangekeken. In Lelystad is de beweging "vermaatschappelijkt", zei hij. "Ze staat met beide benen in de Lelystadse samenleving." De betrokkenheid van topman P. Gelderloos van telecombedrijf Scarlet bij de beweging bevordert volgens hem de maatschappelijke aanvaarding.
Gelderloos is initiatiefnemer van een campagne om vijfhonderd jonge mannen en vijfhonderd jonge vrouwen warm te maken voor een opleiding in "Totale Kennis, de Totale Natuurwet en de Wil van God". De beweging gaat daarvoor werven op scholen, zei Gelderloos zaterdag in de Telegraaf. "Wij gaan ons richten op scholieren, omdat heel veel jonge mensen zich afvragen wat ze met hun leven willen doen."
(Bron)
Geen buitenschermen in Amsterdam tijdens WK

AMSTERDAM - Horecaondernemers in Amsterdam mogen tijdens het WK voetbal van 9 juni tot 9 juli buiten geen biertaps en videoschermen plaatsen. Burgemeester Cohen heeft dit op advies van de politie besloten omdat hij vreest dat de openbare orde anders in gevaar komt.
Diverse cafés in Amsterdam hadden bij de gemeente een vergunning aangevraagd om tijdens het voetbalkampioenschap in Duitsland buiten tv-schermen en taps neer te zetten voor de fans.
Het ophangen van televisieschermen aan de gevel of het plaatsen van een televisie op het terras trekt groepen mensen aan die ook op de openbare weg alcohol zullen gebruiken, vreest Cohen. "Dit heeft nadelige effecten op de openbare orde en de (verkeers)veiligheid rond de schermen", aldus het besluit van de burgemeester. Voor "de beheersbaarheid van de openbare orde" moeten supporters de voetbalwedstrijden in kleinere groepen binnen in cafés bekijken.
(Bron)
Veel Amerikanen dood in Irak door te lichte wapenuitrusting

NEW YORK - Tachtig procent van de Amerikaanse mariniers die in Irak om het leven zijn gekomen door wonden aan hun bovenlichaam, had in leven kunnen blijven als ze een betere wapenuitrusting hadden gehad. Dat constateert het Amerikaanse ministerie van Defensie in een geheim rapport, waarop The New York Times de hand heeft gelegd.
Een zwaardere wapenuitrusting is sinds 2003 wel beschikbaar, maar het Pentagon heeft tot voor kort geweigerd die te verstrekken aan militairen, meldde de krant zaterdag uit anonieme militaire bronnen.
De beschermende platen die in het vest zitten dat de meeste Amerikaanse militairen in Irak dragen, bedekken maar een deel van de borst en rug. Zeker 74 van de 93 fatale verwondingen die het Pentagon in een onderzoek analyseerde, waren veroorzaakt door kogels of granaatscherven in de schouders, zij of delen van de borstkas die de platen niet bedekken.
Een derde van de dodelijke verwondingen in de borst of rug zaten zo dicht bij de randen van de beschermende platen, dat de uitkomst heel anders had kunnen zijn als die simpelweg groter waren geweest, blijkt uit het onderzoek.
Volgens een ander onderzoek, van de Amerikaanse vereniging van Vietnam-veteranen, vormen landmijnen en andere niet ontplofte explosieven een bedreiging in een op de vijf Iraakse plaatsen. Volgens de vereniging moeten de explosieven worden verwijderd om Irak weer veilig te maken.
De vereniging onderzocht ruim 10.000 plaatsen in Irak en ontdekte dat in 2000 plaatsen explosieven lagen. "Het komt voor niemand als een verrassing dat na tientallen jaren van interne en internationale conflicten, Irak bezaaid is met landmijnen en bommen", zei een woordvoerder van de vereniging vrijdag.
Irak is daarmee een van de landen die de meeste landmijnen in de bodem heeft. Het land was acht jaar in oorlog met Iran, daarop volgde de Golfoorlog van 1991 en in 2003 vielen de geallieerde troepen het land binnen om het regime van Saddam Hussein omver te werpen.
De vereniging verrichtte het onderzoek met steun van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties.
(Bron)

vrijdag, januari 06, 2006

TT 402 Medewerker slaapt naakt met etalagepop

Een Turkse winkelassistent is opgepakt nadat hij de nacht had doorgebracht in een etalage. De naakte man sliep niet alleen: hij lag naast een etalagepop.
De 30-jarige man werd 's morgens vroeg gevonden door collega's die de winkel in Antalya openden. Ze belden de politie op toen ze sporen van beten zagen op de etalagepop. Twee andere poppen, die ook tekenen van misbruik toonden, werden meegenomen als bewijs.
De assistent, die zich vermoedelijk op het toilet had verstopt zodat hij zich kon laten insluiten, is aangeklaagd voor het beschadigen van de etalagepoppen.
Meisje woedend na bekeuring zonder licht fietsen

Gisterenavond ging een 14-jarige meisje uit Heerhugowaard compleet over de rooie toen ze werd bekeurd wegens fietsen zonder licht. De dienstdoende agenten werden uitgemaakt voor NSB'ers. Toen ze haar daarop wilde meenemen naar het bureau begon het meisje naar de agenten te trappen.
Met vereende krachten werd het meisje meegenomen, maar de aanwezige vrouwelijke agenten werden daarbij wel getrakteerd op scheldwoorden als "kankerhoeren" en "vuile snollen". Op het politiebureau kreeg de tiener buiten de verlichtingsbon een ook proces-verbaal uitgereikt wegens belediging. Haar ouders werden daarna ingeschakeld om haar op te komen halen.
(Bron)
Al bijna honderd doden door winterweer Polen

WARSCHAU - Het winterweer in Polen heeft tot nog toe bijna honderd levens geëist. Sinds de jaarwisseling hebben tien mensen de dood gevonden door de lage temperaturen, maakte de politie vrijdag bekend. Van de in totaal 95 slachtoffers is ongeveer de helft dakloos.
De overgrote meerderheid van de doden is mannelijk en tussen de 35 en 50 jaar oud en verkeerde onder invloed van alcohol. Volgens de Poolse meteorologische dienst zullen de temperaturen dit weekeinde dalen tot 15 graden onder nul. Afgelopen winter vonden circa 180 mensen de dood in Polen door de kou.
(Bron)
Britten drinken zich vaker dood

Britten drinken zich vaker dood. Dat blijkt uit een studie van het Kings College in Londen. Het aantal mensen dat overlijdt aan levercirrose, meestal een gevolg van overmatig drankgebruik, is in de afgelopen vijftig jaar fors gestegen. Vooral in Schotland is het ernstig. Daar steeg het aantal doden door levercirrose explosief. In de jaren vijftig overleden daar ongeveer 8,2 mannen per duizend inwoners per jaar aan de ziekte. In 2001 waren dat er 34,4.
De stijging is opmerkelijk omdat in andere Europese landen het aantal doden door deze aandoening van de lever juist met 20 tot 30 procent is gedaald. Volgens deskundigen moet Groot-Brittannië onder ogen zien dat de Britse bevolking te veel drinkt en moet de regering snel maatregelen nemen om alcoholmisbruik tegen te gaan.
(Bron)
Zelfmoordterrorist laat kapitaal na

De 22-jarige zelfmoordterrorist Shehzad Tanweer heeft een flinke erfenis achter gelaten. Tanweer was één van de drie terroristen die zichzelf in de Londense metro opbliezen op 7 juli vorig jaar. Ondanks dat hij maar een bijbaantje in een snackbar had, heeft hij een erfenis nagelaten van ruim 175.000 euro. Tanweer heeft geen testament achtergelaten, maar diverse mensen hebben zich al gemeld voor het bedrag.
Een van de eisers is de vader van Tanweer. Maar ook veel nabestaanden van de slachtoffers en gewonden van de aanslagen willen een deel. De bom van hem doodde acht mensen.
Vorige week werd bekend dat de aanslagen in Londen niet veel meer dan duizend euro hebben gekost om uit te voeren.
(Bron)
Trucks in de knel in doodlopend dorp

Een beetje gek worden ze er wel van, in Westknollendam. Zeker drie keer per week rijdt een vrachtwagenchauffeur het Noord-Hollandse dorp binnen om er vervolgens achter te komen dat grote trucks er niet meer uit kunnen.
Als een vrachtwagen vastzit moeten veel dorpsbewoners hun auto's verzetten omdat vrachtwagens anders niet kunnen keren. Iets wat soms niet lukt omdat de eigenaar van een auto niet thuis is, of omdat de eigenaar niet bekend is. Dan zit er voor chauffeurs vaak niets anders op dan honderden meters achteruit het dorp uit te rijden.
"We hebben ook een keer meegemaakt dat een grote vrachtwagen niet weg kon. Toen moest de chauffeur de combinatie ontkoppelen en heeft iemand met een Landrover de boel weer bij elkaar getrokken", aldus bewoner Harm de Jong. "Een tijdje terug was er nog een truck die op het plantsoen wilde keren. Die liep natuurlijk gelijk vast in de prut. Moest er een kraanwagen komen om de vrachtwagen los te maken."
Bewoners van Westknollendam kaarten het probleem al jaren aan bij de gemeente Zaanstad, maar tot nu toe met weinig succes. Er hangt weliswaar een bordje dat aangeeft dat het dorp doodlopend is, maar dat is, zeker in het donker, moeilijk leesbaar. Ook politiecontroles hebben het probleem nog niet op kunnen lossen, omdat er niet permanent gecontroleerd wordt.
(Bron)
Beller radioprogramma overlijdt tijdens uitzending

Een Britse man is afgelopen donderdag overleden terwijl hij als beller op de radio te horen was. De man, die alleen bekend stond als Terry, belde 's avonds laat met een debatteerprogramma dat wordt uitgezonden door een radiostation in Liverpool. Plotseling werd er niets meer gezegd.
De presentator was zo bezorgd dat hij zijn show afbrak en zich naar het huis van de man spoedde, maar het was al te laat. "Ik wist dat er iets aan de hand was toen de lijn stil werd, ik had gewoon een onderbuikgevoel. Het was verschrikkelijk. Toen ik aankwam stond de ambulance al bij zijn huis. Hij was schijnbaar in zijn stoel gevonden met de telefoon naast hem. Ik was stomverbaasd."
De buurman van de beller was als eerste ter plaatse. Hij had ingebroken in het huis en de beller dood gevonden. Men gaat ervan uit dat de man aan een hartaanval is overleden.
(Bron)
Femke Halsema 'liberaal van het jaar'

DEN HAAG - De liberale jongerenorganisatie JOVD heeft GroenLinks-leider Femke Halsema vrijdag uitgeroepen tot 'liberaal van het jaar'. Die titel verleent de JOVD jaarlijks aan iemand die zich in het maatschappelijk debat liberaal heeft geprofileerd.
Halsema krijgt de prijs wegens haar vorig jaar verschenen manifest Vrijheid eerlijk delen, waarin ze pleit voor een drastische modernisering van de 'krachteloze verzorgingsstaat'. Ze stelt onder meer voor om de duur van de WW te bekorten en het ontslagrecht te versoepelen.
Volgens de JOVD wijzen de sterk toegenomen aandacht in het manifest voor de individuele vrijheid op "een nieuwe liberale lente" bij GroenLinks. "Er is duidelijk sprake van een ommekeer bij de partij met socialistische wortels." De titel 'liberaal van het jaar' ging vorig jaar naar VVD-minister Dekker van VROM en in 2004 naar CDA-minister De Kneus van Sociale Zaken.
(Bron)

Met sommige vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
Niemand mag Schinvelds bos meer in

RIJSWIJK - De toegang tot het bos in Schinveld dat moet wijken voor de AWACS van de NAVO is vrijdagmiddag afgesloten. Waarnemend burgemeester J. Zuidgeest van Onderbanken bezocht in de ochtend kort het actiekamp van de mensen die de bomen willen beschermen tegen de voor maandag aangekondigde kap.
Zuidgeest sommeerde de bezetters onmiddellijk te vertrekken. Hij waarschuwde dat hij het bos zal laten ontruimen, als ze niet weggaan. Dat is dan volgens de burgemeester voor 08.00 uur maandagochtend. Het kappen van de bomen begint om die tijd, tweehonderd man marechaussee en politie worden daarvoor ingezet.
De marechaussee treedt op in het bos, de politie er omheen Vlak voor Zuidgeests komst vrijdag hadden de actievoerders een barricade opgeworpen op het bosbad naar het actiekamp midden in het bos, maar de burgemeester trok -begeleid door twee agenten - toch het kamp binnen. Daar waren naast actievoerders van onder meer Groenfront! ook enkele tientallen inwoners van Schinveld aanwezig.
De inwoners van de Limburgse plaats zijn bang dat als het bos weg is, zij nog meer overlast in de vorm van lawaai en vervuiling hebben van de oude, grote toestellen. Sommigen lieten hun ongenoegen duidelijk blijken, zo werd Zuidgeest toegebeten: "Alleen hoeren laten zich omkopen". De actievoerders bleven gewoon boomhutten timmeren.
De burgemeester maakte zich vrijdag kwaad over een ludieke actie van de regionale omroep L1 die luisteraars uitnodigde om vrijdagmiddag in het bezette bos te gaan zoeken naar verstopte armbandjes die toegang geven tot een carnavalszitting in Venlo. De bedoeling was dat mensen dat in carnavalskleding deden. "Media kunnen niet oproepen de wet te overtreden", vond Zuidgeest.
De vrijdagmiddag afgesloten grensweg langs het bezette bos bij de AWACS-landingsbaan valt onder de door Zuidgeest afgekondigde noodverordening en is daarmee verboden terrein. Een deel van de weg is Duits, maar de Duitse gemeente Gangelt doet mee aan de afsluiting. Medewerkers van de net over de grens gelegen AWACS-vliegbasis moeten enkele kilometers omrijden om bij hun werk te komen.
Provinciale Staten in Limburg houden volgende week vrijdag een extra vergadering over de noodverordening. De SP-Statenfractie heeft vragen gesteld aan gouverneur L. Frissen over zijn besluit tot bekrachtiging. De 'spoedvergadering' is pas volgende week omdat het om "agendatechnische redenen" niet eerder kon. De vergadering kan de kap niet tegenhouden.
De website van gouverneur Frissen loopt over met berichten van boze burgers. "Nieuw volkslied: Waar in het bronsgroen eikenhout, het motorzaagje ronkt", is de teneur van de ingezonden protesten tegen de noodverordening in het gastenboek op de internetpagina.
Schrijvers verwijten Frissen dat hij niets doet tegen de kap.
Defensie wil dat de AWACS-vliegtuigen die opereren vanaf de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland, zo snel mogelijk nieuwe, stillere motoren krijgen, zei staatssecretaris Van der Knaap van Defensie vrijdag. Nederland zal daarvoor binnen de NAVO pleiten, al kan het wellicht nog jaren duren voor de motoren voor in totaal een bedrag van 700 miljoen dollar worden vervangen.
Defensie is eigenaar van de zes hectare grond waarop de bomen staan waarvoor de kapvergunning is verleend. Het omhakken van de bomen is nodig omdat de AWACS-toestellen nu "niet onbelemmerd kunnen vliegen", aldus Van der Knaap.
(Bron)
Kwart miljoen Chinezen zit vast in sneeuw

PEKING - Ongeveer 250.000 mensen in het noordwesten van China zijn van de buitenwereld afgesloten door hevige sneeuwval. De regio kampt met de strengste winter in zeker twintig jaar. In delen van de provincie Xinjiang zijn temperaturen gemeten tot minus 43 graden Celsius, berichtte de Britse omroep BBC vrijdag.
De autoriteiten evacueerden tot dusver 100.000 mensen uit wel toegankelijk gebied. De meesten hadden volgens Chinese media geen huis meer. Die zijn onder het gewicht van de sneeuw ingestort.
Zeker 5000 mensen zijn behandeld aan ernstige bevriezing van ledematen. Bij talrijke personen moesten vingers, handen, tenen of voeten worden geamputeerd.
(Bron)
Dodental hotelramp Mekka loopt op

DJEDDA - Het dodental na het instorten van een hotel in de Saudische bedevaartsstad Mekka is vrijdag tot 76 opgelopen. Ruim zestig personen zijn gewondgeraakt, maakten de autoriteiten bekend.
Het dertig jaar oude pand van zes verdiepingen diende als pension voor pelgrims. Volgens ooggetuigen brak er eerst brand uit in het pension.
Het stond in het oude stadsdeel op nog geen vijftig meter van de Grote Moskee van Mekka. De voor moslims heilige stad zit vooral door de komende pelgrimsweek boordevol met islamieten uit heel de wereld. Zondag begint er de hadj, de rituele bedevaart naar Mekka en omgeving die tien dagen duurt en wordt afgesloten met het offerfeest, Eid al-Adha.
(Bron)
Justitie verwijdert tolk in Hofstadzaak

AMSTERDAM - De tolk die totnogtoe heeft opgetreden in het proces tegen de zogenoemde Hofstadgroep mag van justitie niet meer aan de rechtzaak meewerken. Dat schrijft Trouw vrijdag. De tolk werd ingeschakeld omdat niet alle veertien van terrorisme verdachte mannen vloeiend Nederlands spreken.
De krant spreekt van betrouwbare bronnen die melden dat de man van de zaak is afgehaald omdat hij te amicaal omging met de verdachten en onzorgvuldig was in zijn vertalingen. Hij diende volgens een advocaat één verdachte van advies, terwijl dat een gerechtstolk niet is toegestaan. Ook zou hij tijdens schorsingen van de zittingen hebben gesproken met familie en vrienden van de verdachten. Een collega neemt de taak van de tolk over.
Het proces tegen de veertien mannen in de extra beveiligde rechtbank die zitting heeft in Amsterdam-Osdorp duurt tot eind februari. Tot en met 1 februari dit jaar zijn meerdere dagen per week zittingen gepland. De uitspraken staan gepland voor 24 februari.
(Bron)
Heineken stopt met gratis bezorgen kratten bier

ZOETERWOUDE - Heineken is na tien jaar gestopt met het gratis bezorgen van kratten bier aan studentenhuizen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf donderdag bevestigd.
De brouwer leverde via zijn Heineken Studenten Service aan tientallen studentenhuizen in negen steden. De kratten bier werden met een speciale besteldienst gratis aan huis bezorgd.
Het bierconcern is ermee gestopt omdat het meer verwacht van een bredere marketingaanpak voor de doelgroep van 18-plus. Die komt neer op het sponsoren van evenementen (sport, muziek), waarbij Heineken het alleenrecht heeft op bierverkoop.
(Bron)
Hond redt pasgeboren baby uit toilet

TAIPEI - Een hond heeft in Taiwan een pasgeboren baby gered. Zondag volgde de husky haar zwangere bazin naar het toilet toen zij zich onwel voelde. Daar beviel de Taiwanese van een jongetje dat in de wc-pot viel. De jonge vrouw knipte met een nagelschaartje de navelstreng door waarna zij flauwviel. De hond trok hierop de baby uit het water en redde het van de verdrinkingsdood.
Door financiële problemen heeft de vrouw aangegeven zowel het kind als de hond ter adoptie aan te bieden. Dat maakte een maatschappelijk werkster vrijdag bekend.
(Bron)
Retourtje ruimtestation kost VS 19 miljoen

CAPE CANAVERAL - De Verenigde Staten gaan Rusland bijna 19 miljoen euro betalen voor elke keer dat een astronaut aan boord van een Sojoez-raket naar het internationale ruimtestation ISS reist. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag gemeld. De VS gaan daarmee iets meer betalen dan de eerste ruimtetoeristen.
De Amerikanen vergoeden de kosten voor vluchten aan Rusland als ze niet helemaal uit het project willen stappen. De prijs voor een enkeltje ISS staat vast tot 2011, zei een NASA-woordvoerder.
(Bron)
'Vrouwen lopen salarisachterstand in'

HAARLEM - Vrouwen lijken de achterstand in hun salaris ten opzichte van mannen in te lopen. Dat blijkt uit de Loopbaan Enquête 2005 van Intermediair. Het weekblad heeft de resultaten donderdag bekendgemaakt.
Uit het onderzoek onder ruim 7000 hoogopgeleiden komt naar voren dat de lonen van vrouwen werkzaam in de IT vorig jaar met 5,5 procent stegen. De salarissen van mannen in de sector klommen met 3,8 procent.
Volgens Intermediair doet deze ontwikkeling zich in bijna elke sector voor, behalve in de zakelijke dienstverlening. "Zelfs in een traditioneel mannenbolwerk als de industrie gaan vrouwen er harder op vooruit", aldus de onderzoekers in het weekblad.
Begin vorig jaar startte het ministerie van Sociale Zaken publiciteitscampagne om ongerechtvaardigde beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen terug te dringen. De Arbeidsinspectie constateerde in 2002 een onverklaarbaar verschil tussen vrouwen en mannen in het bedrijfsleven van gemiddeld 7 procent.
Intermediair kijkt in het jaarlijkse onderzoek ook altijd naar de positie van starters op de arbeidsmarkt. Uit de resultaten blijkt dat hoogopgeleiden met weinig werkervaring het vorig jaar goed hebben gedaan. Hoogopgeleiden met minder dan vijf jaar ervaring kregen vorig jaar 5,4 procent meer loon dan in 2004. In dat jaar daalde nog hun gemiddelde loon.
(Bron)
Feestgangers dood na drinken giftige drank

AMSTERDAM - Zelfgestookte drank waaraan giftige methylalcohol was toegevoegd heeft het leven gekost aan dertien bezoekers van een feest in Etawah in het noorden van India. Ten minste vier anderen zijn blind geworden.
Vlak nadat de drank was geserveerd werden de gasten ziek. Van de dertien dodelijke slachtoffers stierven er vier in hun slaap. Zes mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Waarschijnlijk was aan de drank methylalcohol toegevoegd om de mix extra sterk te maken.
Etawah ligt in de provincie Uttar Pradesh, een van de armste gebieden van het land.
(Bron)
Europese strijdmacht schiet gezin neer

SARAJEVO - Een Bosnische Serviër, zijn vrouw en hun twaalfjarig kind zijn donderdag neergeschoten door de Europese legermacht in Bosnië (Eufor). De vader van het gezin, Dragomir Abazovic (47) werd gezocht door een Bosnisch tribunaal dat oorlogsmisdaden uit de Bosnische afscheidingsoorlog (1992-1995) berecht. Zijn vrouw Rada overleed even later in een ziekenhuis aan haar verwondingen.
De zoon werd zwaar gewond maar is buiten levensgevaar volgens artsen. Abazovic is ernstig gewond geraakt aan het hoofd en moet naar een beter uitgerust ziekenhuis zodra zijn toestand dat toestaat.
De plaatselijke politie meldde dat het gezin in het plaatsje Kozici, zestig kilometer ten oosten van Sarajavo, in een vuurgevecht raakte met leden van Eufor. Eufor heeft alleen bericht dat de Europese militairen bij een schotenwisseling betrokken waren tijdens een actie ter ondersteuning van de plaatselijke politie.
Eufor is van de Europese Unie en met 6300 man sinds december 2004 de opvolger van de door de NAVO geleide Stabilisatiemacht voor Bosnië (SFOR).
(Bron)
AH haalt vleeswaren terug

ZAANDAM - In de winkels van Albert Heijn zijn uit voorzorg voorverpakte vleeswaren verwijderd. Het gaat om dertien artikelen van het eigen huismerk waaronder chorizo, yorkham, boterhamworst en gebraden gehakt.
De supermarktketen heeft vrijdag gemeld tot de terughaalactie te zijn overgegaan, omdat op de verpakking mogelijk onjuiste informatie staat over de schadelijkheid voor mensen met een voedselallergie. Op de achterzijde kan zelfs ten onrechte een koemelk- of glutenvrij-icoon staan.
Albert Heijn heeft donderdag al om dezelfde reden zijn voorverpakte Kempische Ham uit de schappen gehaald. Volgens een woordvoerster van de Ahold-dochter is het bedrijf door een oplettende klant op de omissie bij de Kempische Ham gewezen. "Dat was voor ons reden om ook verder te kijken." Sinds november geldt voor winkels de verplichting dergelijke informatie op de verpakking te zetten.
De onjuist geëtiketteerde artikelen worden direct vernietigd. Het betreft overigens maar een fractie van de 250 soorten vleeswaren die Albert Heijn verkoopt. De woordvoerster verwacht dat het probleem binnen een week is opgelost.
(Bron)
Vermist jongetje dood in gracht gevonden

AMSTERDAM - De politie heeft donderdagavond in de Lijnbaansgracht in Amsterdam het dode lichaam gevonden van de 3-jarige Waez Geldoon. De peuter van Somalische afkomst was op 1 december in de Amsterdamse Jordaan aan de aandacht van zijn moeder ontsnapt. Sindsdien ontbrak elk spoor van het jongetje.
Direct na de vermissing begon de politie een grootscheepse zoekactie in de buurt. Ook de brandweer bood hulp met een duikteam.
Ruim een maand na de verdwijning is het jongetje alsnog uit een gracht opgedregd, aldus een politiewoordvoerder vrijdag. De politie vermoedt dat de peuter in het water is gevallen.
(Bron)
Negerhut van Oom Tom kost miljoen dollar

BETHESDA - De slavenhut die de Amerikaanse schrijfster Harriet Beecher Stowe in 1852 inspireerde tot het boek De Negerhut van Oom Tom blijft behouden. Een provincie in de Amerikaanse staat Maryland besloot donderdag het hutje voor 1 miljoen dollar (870.000 euro) te kopen.
De blokhut werd in het begin van de negentiende eeuw gedurende dertig jaar bewoond door Josiah Henson, een slaaf die model stond voor de Oom Tom in het boek. De roman inspireerde abolitionisten om de strijd aan te gaan voor de afschaffing van de slavernij, wat resulteerde in de Amerikaanse burgeroorlog.
De provincie Montgomery besloot donderdag tot de koop van de hut en het naastgelegen achttiende-eeuwse huis op een halve hectare grond in een gebied dat zeer gewild is door projectontwikkelaars.
Ooit waren het huis en de hut onderdeel van een landgoed van 1500 hectare, nu liggen ze vlakbij de rondweg van Washington.
(Bron)
Amerikaanse peuter op lijst terreurverdachten

NEW YORK - Een 4-jarige Amerikaanse peuter heeft onlangs bijna de viering van kerst bij zijn oma moeten missen omdat zijn naam voorkwam op een lijst van terreurverdachten die niet mogen vliegen in de VS. Dat heeft de moeder van het kind donderdag bekendgemaakt.
Het gaat om Edward Allen, een baby van Jamaicaanse afkomst die waarschijnlijk is verward met iemand anders. "Ik zei tegen het grondpersoneel: je kunt toch zelf zien dat hij geen terrorist is", aldus zijn moeder Sijollie Allen.
Het incident met haar zoontje deed zich op 21 december voor op een vlucht van Houston naar New York, waar de twee zich bij de moeder van Allen zouden voegen voor de viering van eerste kerstdag. Ook op de terugvlucht had de familie Allen problemen omdat Edward als terreurverdachte te boek staat.
De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten begonnen kort na de aanslagen van 11 september 2001 met het opstellen van een no-fly lijst van personen die geweigerd moeten worden aan boord van vliegtuigen. Voor personen jonger dan 12 jaar geldt dat verbod echter niet omdat in die gevallen meestal sprake is van persoonsverwisselingen.
(Bron)

donderdag, januari 05, 2006

TT 192 Gezinsleven lijdt onder mobieltjes

NEW YORK De mobiele telefoon kan slecht zijn voor het gezinsleven. De scheiding tussen werk en huis vervaagt erdoor en dat geeft stress, blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 1300 volwassenen.
Mensen krijgen in hun vrije tijd thuis vaak telefoontjes over het werk, en op het werk worden ze veel gebeld over kleine familieproblemen. Dat leidt tot ernstige irritaties, blijkt na twee jaar onderzoek onder de deelnemende bellers.
Vooral vrouwen worden vaak thuis en op het werk lastiggevallen. Het advies is mobieltjes vaker uit te zetten en om de kinderen de éne dag hun moeder te laten bellen en de andere dag hun vader.

Of moeders moeten hun mobiel doorschakelen naar die van pa ;-)
TT 113 Machinist moet bij ongeluk vluchten

UTRECHT NS-machinisten moeten vanaf nu altijd uit de cabine vluchten als ze een aanrijding zien aankomen. Dat staat in een nieuwe instructie van de NS.
Tot nu toe gold voor ongeveer de helft van de treinen, waaronder de dubbeldeks- intercity's en de sprinters, het advies om te blijven zitten. Maar uit onderzoek blijkt dat de kans op verwondingen dan groter is.
De machinistenvakbond VVMC is blij met de nieuwe instructie. Bij een botsing eind vorig jaar tussen een intercity en een vrachtwagen bleek dat de treinen geen kreukelzone hebben. De voorkant van de trein was helemaal weggevaagd.
Nickelodeon laat kinderen weer buiten spelen

Kindertelevisiezender Nickelodeon neemt ook dit jaar weer het initiatief om kinderen aan te sporen buiten te gaan spelen. Op 25 januari gaat de zender in zowel Nederland als België tussen 14:00 en 17:00 uur "op wit" en zullen er geen tekenfilms worden uitgezonden. Volgens de kinderzender is het belangrijk dat kinderen voldoende beweging krijgen.
De resultaten van diverse onderzoeken wijzen erop dat veel kinderen te zwaar zijn, te veel achter de tv of computer zitten en niet of weinig sporten en buiten spelen. Een woordvoerder van Nickelodeon zegt dat ze uiteraard als zender wel blij zijn als de kinderen voor de buis gekluisterd zitten. "Maar ze moeten ook zo nu en dan lekker even naar buiten, in zekere zin is dat ook onze verantwoordelijkheid", aldus de woordvoerder.
In mei afgelopen jaar heeft Nickelodeon ook al een aantal uur "op wit" gestaan. Toen sloot de zender zich aan bij de Nationale Straatspeeldag, een initiatief van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO.
(Bron)
Leerstraf voor jeugd beter dan werkstraf

Volgens bureau Halt in de regio Amsterdam-Amstelland zijn werk(taak)straffen voor criminelen onder de 18 jaar niet erg nuttig. Halt noemt dergelijke straffen zelfs ouderwets. Veel beter is het om leerstraffen uit te delen, die daders dwingen na te denken over wat zij hun slachtoffers en eigen familie hebben aangedaan. Op dit moment worden werkstraffen echter tien keer zo vaak opgelegd als leerstraffen, vooral omdat voor dat laatste geen geld is.
Halt regio Amsterdam-Amstelland heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de jaren 2001, 2002 en 2003, waarin 2.828 jongeren een Halt-traject doorliepen. 624 daarvan kwamen later opnieuw in aanraking met justitie. Van de Antilliaanse jongeren kwam maar liefst 61% na een werkstraf weer in contact met de politie. Bij Marokkaanse jongeren ligt het recidivepercentage op 29%, bij Surinaamse jongeren op 26% en bij autochtone jongeren op 18%.
Gemiddeld gaat 25% na een werkstraf weer over de schreef. Bij leerstraffen is dat echter maar 15%. Een leerstraf houdt in dat de dader persoonlijke begeleiding krijgt, confrontaties met slachtoffers aangaat, excuses aanbiedt (mondeling of schriftelijk), dan wel een opstel schrijft.
Halt Nederland is een samenwerkingsverband van Justitie, politie en de plaatselijke overheid. De leeftijd waarop een jongere naar Halt kan worden gestuurd, is van 12 tot 18 jaar en is verder onderhevig aan een flink aantal criteria.
(Bron)
Geboeide man springt 12 uur door woestijn

Een Amerikaanse kunstenaar heeft twaalf uur met aan elkaar geketende benen door de woestijn gesprongen. De man kampeerde in een verlaten mijnschacht en had zijn benen aan elkaar geketend om hier een tekening van te maken. Hij vergat echter waar hij de sleutel had gelaten.
De 26-jarige Trevor Corneliusien maakt wel vaker tekeningen in mijnen. Deze keer had hij een mijn in San Bernadino County in Californië uitgekozen. Omdat hij zijn eigen geketende benen wilde tekenen, bond Corneliusien een lange, dikke ketting rond zijn blote enkels. Toen de tekening af was, kwam hij er echter achter dat hij de sleutel van de ketens was kwijtgeraakt.
Corneliusien besloot hulp te gaan zoeken en hupte vervolgens urenlang door zand en over rotsen naar de bewoonde wereld. Na twaalf uur bereikte de kunstenaar uiteindelijk een benzinestation, alwaar hij de lokale politie belde. De politie zond vervolgens enkele mensen met de nodige gereedschappen, waarna de kunstenaar bevrijd kon worden. Hij heeft enkele kneuzingen opgelopen, maar verkeert in goede gezondheid.
Een woordvoerder van de politie meldde dat Corneliusien wel zijn schoenen had aangedaan voor hij aan zijn zware tocht begon. Ook had hij zijn tekening meegenomen, volgens de politie was deze zeer geslaagd.
(Bron)
Russen wilden Nederland bezetten

Uit uiterst geheime documenten die deze week door de Poolse regering openbaar zijn gemaakt, blijkt dat de voormalige Sovjetunie plannen had om Nederland te veroveren. Dat moest gebeuren na een aanval met kernwapens op het toenmalige West-Duitsland. Tankdivisies hadden na zo'n aanval moeten oprukken tot de Noordzee.
In 1979 blijkt de commandostaf van het Warschaupact, de toenmalige tegenhanger van de NAVO, een atoomaanval geoefend te hebben op NAVO-lidstaten. Alle grote West-Duitse steden moesten worden platgebombardeerd. Daarna zouden tankdivisies het nucleair vervuilde gebied, inclusief Nederland en België, gaan bezetten.
(Bron)
Gratis drank komt daklozen ten goede

Een kleinschalig Canadees onderzoek heeft uitgewezen dat gratis drank de gezondheid en het leven van dakloze alcoholisten ten goede komt. Het zorgt er tevens voor dat zij minder in aanraking komen met de politie.
Het onderzoek is gehouden onder zeventien alcoholisten die de afgelopen 35 jaar meer dan 46 glazen per dag dronken. Zij kregen 24 maanden lang elk uur een alcoholische versnapering in een opvangcentrum. Drie deelnemers stapten uit het onderzoek, drie stierven tijdens de onderzoeksperiode, maar de elf overgebleven deelnemers dronken veel minder dan voorheen.
Zij aten en sliepen beter en ook hun hygiëne en gezondheid ging er op vooruit. Zo werden zij nog 'maar' acht keer per maand opgenomen in het ziekenhuis, in plaats van dertien keer. Ook kwamen de deelnemers voor de helft minder in aanraking met de politie. Dat alles bespaarde de staat zo'n 338 euro per maand.
(Bron)
Verdachten gewelddadige dood Deventenaar melden zich

DEVENTER - De politie heeft in Apeldoorn drie mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Deventenaar Floor Garst. De 20-jarige man kwam op kerstnacht in Deventer om na een vechtpartij.
De drie mannen in de leeftijd van 23, 22 en 19 jaar hebben zich in de nacht van woensdag op donderdag bij de politie in hun woonplaats Apeldoorn gemeld. Zij waren gebeld door een bekende die de drie herkende in de gebrachte televisiebeelden in het programma Opsporing Verzocht van dinsdagavond.
Welke rol zij in de vechtpartij hebben gespeeld moet nog blijken uit de verhoren. Aan de hand daarvan wordt besloten over een eventuele voorgeleiding bij de rechter-commissaris.
De 20-jarige Deventenaar overleed in de kerstnacht als gevolg van de verwondingen die hij opliep bij een val, nadat hij door een van de verdachten was geslagen. De Deventenaar, die met zijn vriendin was, had even tevoren een woordenwisseling gehad met de drie verdachten. Kort daarna vond een confrontatie plaats op de hoek van het Churchillplein met de Verzetslaan.
De politie in Deventer heeft de flyeractie gestaakt in het onderzoek naar de gewelddadige dood van Floor Garst. Politiemensen en stadswachten in Deventer wilden met de flyeractie aanvullende informatie krijgen in het onderzoek.
(Bron)
Man uit Velddriel overleden na aanhouding

TIEL - Een 24-jarige inwoner van Velddriel is donderdagmorgen vroeg overleden, nadat hij was aangehouden op verdenking van diefstal van een taxi in zijn woonplaats. Of de aanhouding gepaard ging met verzet of geweld, wilde een woordvoerster van justitie in Arnhem donderdag niet zeggen.
De inwoner van Velddriel werd volgens de woordvoerster onwel op weg naar het politiebureau in Tiel. In het politiebureau is de man gereanimeerd. Onderweg naar een ziekenhuis is de 24-jarige in de ambulance overleden.
Sectie moet uitwijzen waaraan de man is overleden. De sectie heeft naar verwachting donderdag of vrijdag plaats. De rijksrecherche is begonnen met een onderzoek naar het incident, aldus justitie.
(Bron)
Grolsch levert geen bier meer aan Albert Heijn

ENSCHEDE - Bierbrouwerij Grolsch levert voorlopig geen bier aan supermarktketen Albert Heijn. Beide partijen hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de voorwaarden voor dit jaar, zo liet Grolsch donderdag weten. De levering is dinsdag al gestaakt, aldus een woordvoerder.
Ook drankhandel Gall & Gall, onderdeel van Albert Heijn, krijgt geen bier meer. Grolsch verwacht dat zijn bier binnen enkele dagen niet meer verkrijgbaar is in de winkelketens. Albert Heijn spreekt dit tegen. "Wij hebben nog tot half januari Grolsch-bier op voorraad", zei een woordvoerder.
Grolsch zegt normaal gesproken niet naar buiten te treden over zijn zakelijke relaties, maar voelt zich nu gezien de gevolgen van zijn besluit daartoe genoodzaakt. "Dit is een weloverwogen beslissing", aldus een woordvoerder. Grolsch is in sterke mate afhankelijk van de verkoop van bier bij Albert Heijn. Ongeveer 35 procent van de totale omzet van de onderneming uit Enschede komt uit Nederlandse supermarkten. Albert Heijn behoort tot de vier belangrijkste klanten.
Bekend is dat bierbrouwers al lange tijd ontevreden zijn over het prijsbeleid van supermarktketens voor bier. Veel ketens stunten met de bierprijzen om klanten te lokken. Grolsch liet vorig jaar bij de presentatie van de halfjaarcijfers al weten dat supermarktketens bij bierbrouwers het mes op de keel hebben gezet. De winst daalde mede daardoor met 10 procent.
Volgens Grolsch wilde Albert Heijn een te lage inkoopprijs bedingen. De bierbrouwer ontkent afspraken te willen maken over de adviesprijs. "De supermarkt bepaalt de prijs voor de consument", aldus de zegsman.
De verhoudingen tussen supermarktketens en hun leveranciers zijn verhard sinds de prijzenslag tussen de winkelketens. Albert Heijn begon in het najaar van 2003 een prijzenoorlog om marktaandeel terug te winnen. Het bedrijf zegt daarmee door te willen gaan. Onderhandelingen over hervatting van de levering van Grolsch-bier zijn nog gaande. "De belangen van beide partijen zijn groot", aldus de Grolsch-woordvoerder. Albert Heijn zegt met bier een breed assortiment te willen blijven aanbieden. "Daar hoort Grolsch ook bij."
(Bron)
Groep jongens misbruikt tienermeisje

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft dinsdag drie jongens van 15 jaar oud aangehouden in verband met seksueel misbruik. De politie verdenkt de tieners ervan op 9 december een 15-jarig meisje te hebben gedwongen tot seksuele handelingen. Een en ander zou hebben plaatsgevonden op een parkeerplaats aan de Wittgensteinlaan in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.
Bij het voorval waren ongeveer tien jongens aanwezig, aldus de politie donderdag. Een getuige had de politie gewaarschuwd, waarop de pubers de benen namen. Agenten hebben zich direct over het meisje ontfermd. De drie jongens die zijn gearresteerd, hebben ieder voor zich de seksuele handelingen bekend. De politie sluit niet uit meer aanhoudingen te verrichten.
(Bron)
Illegaal 'oorlogsmuseum' ontdekt in Schijndel

SCHIJNDEL - In een woning in Schijndel is donderdag een grote hoeveelheid wapens en explosieven aangetroffen uit onder meer de Tweede Wereldoorlog. De politie was ingelicht door familieleden van de recent overleden bewoner van het pand, omdat zij zich geen raad wisten met de erfenis.
De eigenaar had in de loop der tijd zoveel verzameld, dat hij een museum kon inrichten, aldus een woordvoerder van de politie.
In de woning trof de politie een grote hoeveelheid vuurwapens, messen, granaten, handgranaten en munitie uit de Tweede Wereldoorlog aan. Ook vond ze kleding, foto's, schilderijen en stukken uit die periode en de Golfoorlog.
(Bron)

Mijn pa had nog wel wat dingen uit WO2 en uit Indië, maar hij heeft verder alleen boeken verzameld, toch een stuk veiliger.
'Spoorsector schiet tekort bij noodweer'

UTRECHT - Bij bar winterweer schiet de spoorsector tekort. In het verleden geleerde lessen bij extreem winters weer worden niet toegepast, met als gevolg vele gedupeerde reizigers.
Deze conclusie trekken zes consumentenorganisaties, waaronder reizigersvereniging Rover, de ANWB en de Consumentenbond, uit de chaos op het spoor van vrijdagavond. Toen konden de Nederlandse Spoorwegen op veel plaatsen niet langer treinen laten rijden door zware sneeuwval en lage temperaturen.
De consumentenclubs hebben donderdag om opheldering gevraagd in een brief aan minister Peijs en staatssecretaris Schultz van Haegen van Haegen (Verkeer) en aan de directeuren van de NS en spoorbeheerder ProRail.
Wissels vriezen vast terwijl deze verwarmd moeten worden, treinen zijn niet bestand tegen sneeuw en de spoorsector schakelt niet over op een nooddienstregeling, menen de organisaties. Ze eisen een noodscenario voor dergelijke situaties. Het gaat ze vooral om maatregelen zodat de treinen volgens een nooddienst kunnen rijden en reizigers goede informatie krijgen. Bovendien moet de sector afspraken maken over noodopvang voor gestrande passagiers.
De kritiek van de consumentenorganisaties komt op een slecht moment voor de NS. De vervoerder ligt al zwaar onder vuur, omdat te veel treinen afgelopen jaar vertraging opliepen. Dat wijt de NS aan een aantal omvangrijke storingen op het spoor en aan een aantal ontsporingen bij Amsterdam Centraal. Bovendien vond er veel onderhoud aan de rails plaats, waardoor veel treinen uitvielen.
Ook dit jaar moeten reizigers rekening houden met vertragingen. ProRail is van plan wederom veel onderhoud aan het spoor te plegen. De NS overlegt momenteel met het ministerie van Verkeer over de beoogde punctualiteit voor 2006.
(Bron)

Ik snap wel dat je bij pakweg windkracht 10 en stuifsneeuw moeite krijgt om wissels bedienbaar te houden. De NS waarschuwde nu tenminste ruim van tevoren (maar niet iedereen heeft de kans om naar die waarschuwing te handelen).
Maar de NS wijt wel altijd de meeste ellende aan het weer - het is te koud, te nat, te warm, te veel blaadjes. O ja, ze hebben de nauwkeurigheid niet gehaald, ja, nee, onderhoud hè. Dat is dus onzin: dat onderhoud plan je. ja, nee, voorgaande jaren te weinig onderhoud en zo. Maar dat argument hoor ik elk jaar. Is het gek dat geen kip het meer gelooft?

woensdag, januari 04, 2006

Sharon getroffen door zware beroerte

JERUZALEM - De Israëlische premier Sharon is woensdagavond in een ziekenhuis opgenomen. Volgens zijn arts is Sharon door een "significante" beroerte getroffen. Om hem na de zware beroerte verder te kunnen behandelen, is Sharon in een kunstmatige coma gebracht.
De arts sprak over grote schade. Hij benadrukte dat die niet blijvend hoeft te zijn. Sharon wordt nog in de nacht van woensdag op donderdag geopereerd, meldde de Israëlische krant Haaretz. Vice-premier Olmert is aangewezen om de taken van Sharon waar te nemen. Politici uitten al de vrees dat Sharon niet meer zal herstellen.
Sharon was op 18 december ook al door een lichte beroerte getroffen. De regeringsleider is op eigen verzoek naar het ziekenhuis gebracht. Hij was volledig bij bewustzijn.
Sharon (77) zou donderdag geopereerd worden omdat hij een gaatje in zijn hart heeft. Waarschijnlijk is het kleine gat de oorzaak voor zijn beroertes.
(Bron)
Wat zijn de zeven wereldwonderen van deze tijd? Dit is de link volgens NOVA. Op dit moment werkt ie niet. Geen wonder.
TT 127 Franse jongeren terroriseren trein

NICE De Franse president Chirac heeft beloofd dat alles in het werk gesteld wordt om de jongeren te arresteren die op 1 januari een trein terroriseerden. De berichten daarover kwamen gisteren pas naar buiten.
Tientallen jongeren gewapend met messen beroofden op het traject Nice-Lyon de passagiers van geld en mobieltjes. Een paar vrouwen werden aangerand. Toen de machinst de trein stilzette duurde het nog een hele tijd voor de politie er was. Maar zes jongeren zijn opgepakt.
De daders hadden Nieuwjaar gevierd. Ze maakten gebruik van een regeling om met hoge korting een treinkaartje te kopen.
Boete na doodleuke grap

Drie Belgische schoonmaaksters zijn zwaar getraumatiseerd na een verborgen camera-grap in een mortuarium. Het trio werd 'verrast' door een man die uit de dood leek op te staan en vervolgens om hulp smeekte. De programmamakers zijn veroordeeld tot het betalen van een boete van bijna 20.000 euro.
De opnamen voor het programma Kan Dit!? vonden in juli 2001 plaats in Genk. De grap werd bij iedere vrouw apart uitgehaald. Een van de schoonmaaksters was zo in paniek dat zij zichzelf verwondde bij het verlaten van het pand.
De rechter veroordeelde de presentator en de regisseur tot het betalen van een boete. Ook oordeelde de rechter dat zij de opnamen onnodig lang door lieten gaan om goed en pakkend beeldmateriaal te schieten.
(Bron)
Microsoft komt aanstaande dinsdag met WMF-patch

Microsoft heeft een patch gemaakt voor het WMF-lek in Microsoft Windows, dat eerder vorige week werd gemeld. In een bulletin van de softwaregigant zegt men dat de patch op dit moment intern wordt getest om nasleep te voorkomen. De patch wordt daarnaast in 23 talen gepubliceerd, zodat alle Windows-versies bijgewerkt kunnen worden.
Doordat Microsoft zeker wil zijn van een goedwerkende patch zonder problemen achteraf, wordt de patch volgende week dinsdag uitgebracht op de maandelijkse patchdinsdag. Alle tests zijn dan voltooid. Het lek wordt door de beveiligingswereld al bestempeld als het grootste Windows-lek ooit. Op internet zijn inmiddels al een aantal exploits her en der aan te treffen, hoewel oplettende gebruikers geen risico zullen lopen. Microsoft noemt het lek ook ernstig, maar zegt dat het aantal aanvallen tot op heden "beperkt" is.
Overigens heeft Microsoft voor de gevorderde computergebruikers in zijn TechNet-bulletin een manier beschreven om het getroffen Windows-onderdeel tijdelijk uit te schakelen. Zo kunnen bijvoorbeeld systeembeheerders in de tussentijd voorkomen dat een computer getroffen wordt en er achteraf veel tijd in moet worden gestoken om de schade te herstellen. Microsoft adviseert om geen onofficiële patch te installeren, omdat deze mogelijk kan conflicteren met een officiële patch.
(Bron)
Aeroflot introduceert derde klas

FRANKFURT - De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot wil een derde, goedkope klasse introduceren in haar vliegtuigen om de concurrentie aan te gaan met de prijsvechters in de luchtvaart.
Aeroflot-topman Valeri Okoelov heeft dit gezegd in een vraaggesprek met het Duitse weekblad WirtschaftsWoche.
De beenruimte in die derde klasse is kleiner dan gebruikelijk. Bovendien moeten passagiers betalen voor drankjes en maaltijden, aldus Okoelov.
Volgens hem is de concurrentie van de goedkoop vliegende maatschappijen echter niet erg groot. Prijsvechters doen het goed op vluchten die niet langer duren dan twee uur. De meeste vluchten vanuit West-Europa naar Moskou duren drie uur of langer, aldus de topman van Aeroflot.
Prijsvechters die wel op Moskou en St Petersburg vliegen zijn onder meer het Duitse Germanwings en eVolaVia uit Italië. Ook Snowflake, een dochterbedrijf van de Scandinavische maatschappij SAS, biedt goedkope tickets aan op deze twee Russische bestemmingen.
(Bron)
TT 108 Aanklager vervolgd na beledigingen

DEN HAAG Een officier van justitie van het parket Arnhem wordt strafrechtelijk vervolgd wegens het beledigen van Roma-zigeuners. Tijdens een strafzaak in 2003 tegen een Roma-familie bestempelde hij Roma- en Sinti-zigeuners als "vrijwel allemaal crimineel". De officier zei ook dat Roma "het heel gewoon vinden om inbraken te plegen". De Roma-gemeenschap deed daarop aangifte tegen de officier wegens belediging.
Het OM bepaalde dat de beledigingen van de aanklager niet strafbaar waren, maar het hof in Amsterdam geeft de Roma nu toch gelijk. De officier legt zijn werk neer, tot de uitspraak van de rechter.
Fiscus bij aangifte extra alert op bijverdiensten

DEN HAAG - De Belastingdienst let bij de aangifte inkomstenbelasting dit jaar extra op bijverdiensten als bijvoorbeeld freelancer, artiest of sporter.
Deze week is de fiscus gestart met de voorlichtingscampagne die belastingplichtigen moet wijzen op het doen van aangifte inkomstenbelasting 2005. Dat moet voor 1 april.
Elk jaar kiest de dienst een thema dat speciale aandacht krijgt. Deze keer zijn dat de bijverdiensten buiten de eigen onderneming of vaste baan. Zakelijke kosten die gemaakt zijn voor deze extra inkomsten zijn meestal aftrekbaar.
(Bron)
Afslankmiddelen minder in trek

AMSTERDAM - Afslankpillen en maaltijdvervangers zijn niet meer in trek. In vergelijking met 2004 daalde de omzet van deze producten het afgelopen jaar met 10 miljoen euro van 47 miljoen naar 37 miljoen euro. Dat zegt een woordvoerder van IMS Health, het Instituut voor Medische Statistiek.
De sterk dalende trend wijt divisiemanager J. Rutte onder meer aan een gebrek aan innovaties. "Als die er al zijn, verdwijnen die vaak weer snel. Veel afslankpillen en maaltijdvervangers hebben maar een korte levenscyclus", aldus Rutte. De omzet van de pillen daalde in 2004 met 20 procent en die van maaltijdvervangers zelfs tot 23 procent.
De dalende verkoop heeft volgens Rutte ook te maken met een groeiende belangstelling voor fitnesscentra. "De innovatievere consument zoekt meer heil in een actievere aanpak van overgewicht door een dieet te nemen of te gaan sporten cq fitnessen."
Afgelopen twee jaar vond er wel een verschuiving plaats naar het gebruik van meer huismerken. Vooral het Kruidvat heeft een relatief groot assortiment huiseigen afslankmiddelen.
De cijfers van IMS Health worden samengesteld uit de belangrijkste verkoopkanalen; apotheken, drogisterijen en supermarkten.
(Bron)

Je bent ook dom als je in die producten trapt. Je betaalt er goud geld voor, en wat staat er dan in het advies: vooral minder eten en meer bewegen. Kan best dat die maaltijdvervangers een steuntje in de rug zijn, maar dan nog is het het geld niet waard.
Cohen: Verdonkeremanen is heethoofd met koud hart

AMSTERDAM - Het ontbreekt minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonkeremanen (VVD) aan een 'koel hoofd' en een 'warm hart'. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Job Cohen (PvdA). De man die de Vreemdelingenwet in het tweede kabinet-Kok als staatssecretaris van Justitie ontwierp, doet zijn uitspraken deze week in het weekblad Vrij Nederland.
Cohen noemt de portefeuille Vreemdelingenzaken rampzalig, omdat altijd sprake is van een verschrikkelijke beslissing. "Er komen mensen binnen van wie je moet constateren dat ze niet worden toegelaten. En zodra dat een gezicht heeft, heb je het gevoel: wat leven we in een klotewereld."
De door Cohen ontworpen Vreemdelingenwet kenmerkt volgens de burgervader het versnellen van procedures. Het huidige beleid dat wordt gevoerd 'in een ander kabinet, in een andere tijd', is niet zoals hij het had bedoeld, zegt hij. In het huidige beleid ziet Cohen een 'heethoofd met een koud hart' aan het werk, terwijl Vreemdelingenzaken volgens hem juist een 'koel hoofd en een warm hart' vereist.
Ook vice-president Willem van Bennekom van de Amsterdamse rechtbank heeft in het weekblad kritiek op het asielbeleid van Verdonk. Asielzoekers hebben volgens Van Bennekom geen eerlijke kans in de Nederlandse procedure. Hij beschuldigt de Raad van State van het 'dekken' van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). "Ik denk dat de kans om bij de Raad van State gelijk te krijgen voor de IND veel groter is dan voor de asielzoeker", zegt Bennekom in het weekblad.
Oud-minister voor Vreemdelingenzaken Hilbrand Nawijn valt Van Bennekom bij. "Ik ben voor een streng asielbeleid, maar het is nu wel doorgeslagen. Uitgeprocedeerde asielzoekers worden gecriminaliseerd."
Nawijn uit ook kritiek op de IND. "De IND is zo gebureaucratiseerd, dat er geen ruimte meer is om waar nodig soepel met de regels om te gaan." Twee anonieme medewerkers van de IND zeggen in het weekblad dat de dienst een 'technocratische machine' is geworden. "Er zitten mensen asielaanvragen te beoordelen die nog nooit een asielzoeker hebben gezien."
(Bron)
'Administratieve chaos bij zorgverzekeraars'

UTRECHT - Huisartsen klagen er over dat het niet mogelijk is elektronische declaraties in te dienen bij de zorgverzekeraars. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft daarover honderden klachten ontvangen.
De LHV meldde dinsdag dat meer dan 50 procent van de declaraties van huisartsen niet kan worden verwerkt. Dat zou een gevolg zijn van technische onvolkomenheden in de administraties van zorgverzekeraars.
Zorgverzekeraars Nederland, de koepel van de verzekeraars, vindt het onbegrijpelijk dat de huisartsen na drie dagen al die conclusie trekken. Volgens een woordvoerder hebben de huisartsen onvoldoende begrip voor de grote operatie die de verzekeraars moeten uitvoeren. Ook minister Laagst (Volksgezondheid) laat via zijn woordvoerder weten dat de huisartsen wat al te snel de conclusie trekken dat er sprake is van chaos.
Alle gegevens van patiënten en hun verzekeraars moeten in het systeem worden ingevoerd. ZN spreekt van overbelasting. Enige maanden geleden hebben huisartsen, zorgverzekeraars en Laagst afgesproken dat alle administratieve systemen klaar zouden zijn voor het nieuwe zorgstelsel, dat per 1 januari is ingevoerd. De huisartsen zeggen er alles aan te hebben gedaan om hun administratie tijdig op orde te hebben.
Het Tweede Kamerlid Kant (SP) wil dat Laagst de zaak binnen een week oplost. Kant vindt dat de minister spoedberaad moet voeren met huisartsen en zorgverzekeraars. Als dat niet gebeurt, wil zij de Kamer van reces terugroepen. Kant had al eerder gesteld dat het nieuwe zorgstelsel te overhaast is ingevoerd.
Zorgverzekeraars en huisartsen hebben de laatste maanden overleg gevoerd over de praktische uitwerking van de invoering van het nieuwe zorgsysteem. De zorgverzekaars hebben daarbij toegezegd voorschotten te geven als de administratie van de zorgverzekeraars in de aanloopperiode nog niet goed werkt.
(Bron)
Relschoppers houden huis in Alkmaarse wijk

In de Alkmaarse volksbuurt Oud-Overdie is het al dagen onrustig. Met Oud en Nieuw kon de ME nog voorkomen dat er in de wijk grote vreugdevuren werden ontstoken, maar maandagavond blijkt de situatie behoorlijk uit de hand te zijn gelopen. Daarbij werd ook een buurtbewoner ernstig belaagd. De ruiten van zijn woning sneuvelden en zijn auto moest het ontgelden.
In Oud-Overdie is al jaren een strijd gaande tussen bewoners en de ME. De wijkbewoners willen vreugdevuren maken, maar dit is uitdrukkelijk verboden door de gemeente Alkmaar. De ME doet er alles aan om de brandweer in staat te stellen de vuren te blussen. In de Oudejaarsnacht kon worden voorkomen dat grote vuren werden ontstoken maar de mensen keerden zich wel tegen de ME. Agenten werden bekogeld met vuurwerk en grote stukken stoeptegels. Volgens sommige buurtbewoners uit woede, omdat de ME bij een charge een hond zou hebben overreden.
Maandagavond lukte het een groep van zo'n 100 man wel een vreugdevuur te maken op de Kortenaerkade. Banden, schuttingen, kerstbomen en banken werden in de brand gestoken. Vanwege de grimmige sfeer besloot de politie niet in te grijpen, maar het vuur gecontroleerd te laten uitbranden.
Toen rond 21:00 uur een buurtbewoner met zijn auto langs het vuur probeerde te komen, liep de zaak alsnog behoorlijk uit de hand. Omstanders wilden dat de man zijn auto afstond om het voertuig op de brandstapel te kunnen rijden. De automobilist wist echter weg te komen. De relschoppers togen toen naar zijn woning, smeten zijn autoramen in en zetten de wagen op zijn kop. De man vluchtte zijn woning binnen. Daarop werden zijn ramen met bakstenen ingegooid.
De politie moest tenslotte de ME inschakelen die de orde wist te herstellen. Volgens een bewoner van Oud-Overdie komen de meeste relschoppers van buiten de wijk en soms zelf van buiten Alkmaar.
(Bron)
'Iran probeert kernwapen te maken'

LONDEN - De Iraanse regering probeert via slinkse routes de benodigdheden bijeen te krijgen om een kernbom te bouwen. Bovendien zouden wetenschappers in Teheran proberen onderdelen te kopen voor een raket die Europa kan bereiken, constateren westerse veiligheidsdiensten in een rapport, waarin de Britse krant The Guardian inzage heeft gehad.
Het rapport is gebaseerd op informatie van de Britse, Franse, Duitse en Belgische veiligheidsdiensten. Met de informatie zijn westerse regeringen en grote bedrijven gewaarschuwd om oplettend te zijn bij de export van producten naar zogeheten schurkenstaten.
Niet alleen Iran, ook Syrië en Pakistan zouden technologie en chemicaliën hebben ingeslagen die nodig zijn om wapenprogramma's te ontwikkelen en uranium te verrijken.
Iran is van plan om maandag het onderzoeksprogramma voor het verrijken van uranium te hervatten, meldde een westerse diplomaat dinsdag bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap.
(Bron)
'Kantorenmarkt krabbelt langzaam op'

AMSTERDAM - De kantorenmarkt in Nederland krabbelt voorzichtig overeind. Toch zal het nog tot 2007 duren voordat de enorme leegstand van kantoren substantieel afneemt. Dat concludeert bedrijfsmakelaar DTZ Zadelhoff in zijn jaarlijkse rapport Cijfers in perspectief, dat woensdag is gepubliceerd.
De opname van kantoorruimte is afgelopen jaar met 15 procent gestegen tot 1,6 miljoen vierkante meter, vooral dankzij huurders uit de ICT-sector en de zakelijke dienstverlening. Desondanks daalde de leegstand op de kantorenmarkt niet. Eind vorig jaar stond liefst 6,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte te huur. Dat is 8 procent meer dan tegen het einde van 2004.
Ongeveer de helft van de lege kantoren blijkt moeilijk aan de man te brengen en staat al twee jaar of langer te huur. Voor bijna 10 procent van de leegstaande kantoorruimte wordt zelfs al vier jaar naar een huurder gezocht.
DTZ Zadelhoff pleit voor drastische maatregelen om orde te scheppen op de kantorenmarkt. Voor kantoren die moeilijk te verhuren zijn, lijkt sloop of ombouw tot woningen de enige oplossing. Uit onderzoek van de bedrijfsmakelaar blijkt echter dat nog geen 5 procent van de leegstaande kantoren in aanmerking komt voor transformatie tot appartementen.
De markt voor winkels is afgelopen jaar verruimd. Er werd een vijfde minder winkelvastgoed verhuurd dan in 2004. Met name in de aanloopstraten, verouderde winkelcentra en op kleine meubelboulevards nam het aanbod van winkelruimte daardoor toe. De vraag naar vloeroppervlakte in drukke winkelstraten bleef onverminderd groot, aldus de makelaar.
(Bron)

En maar lekker doorbouwen.
Politie start anti-terreurteam op internet

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gaat een team formeren dat op internet gaat infiltreren in islamitische sites en chatboxen. Het speciale digitale anti-terreurteam moet zo onder meer ronselaars die via internet werven voor de jihad, op heterdaad kunnen betrappen.
Het team is nog in oprichting. De KLPD zoekt voor het team vooral mensen met een islamitische achtergrond. De digitale rechercheurs mogen zich voordoen als potentiële 'prooien'. Jihad-ronselaars zouden op internet vooral op zoek zijn naar jonge moslims, die ze voor zich proberen te winnen.
De KLPD is net als de AIVD ongerust over het groeiend aantal jongeren dat via internet voor de gewapende strijd wordt geworven. KLPD-hoofdcommissaris Peter van Zunderd daarover: "We zien een beweging waarbij jongeren van de tweede generatie niet-westerse allochtonen zich achter de computer de jihad eigen maken. De AIVD noemt dit soort jongeren 'zelfontbranders'.
De werkwijze van het digitale 'jihad-opspoorteam' is niet nieuw. Het wordt al toegepast in de strijd tegen kinderporno. Daarbij speuren digitale rechercheurs op internet naar producenten, afnemers en verspreiders van verboden beeldmateriaal. Ze mogen zich daarbij voordoen als belangstellenden voor kinderporno om toegang te krijgen.
(Bron)
Anti-christelijke spijkerbroek succes in Zweden

In Zweden is het jeansmerk Cheap Monday erg populair. Het merk is goedkoop, de broeken zitten strak én het zet zich middels een logo af tegen georganiseerd geloof. Van dat laatste heeft de logo-ontwerper namelijk een grote afkeer. Het logo bestaat uit een schedel met een omgekeerd kruis op het voorhoofd.
Volgens de ontwerper is het logo gericht tegen het christendom. Sommige jeanskopers brachten daarom na aankoop hun broek terug, toen ze erachter kwamen wat het logo betekende. Anderen verwijderden gewoon het logo.


De Lutherse Kerk, het dominante geloof in Zweden, zegt niet wakker te liggen van het succes van de 'anti-geloofjeans'. Sommige katholieken vinden dat de kerk wel erg lauw reageert. Een priester sprak schande over deze "opzettelijke provocatie".
De jeans zijn buiten Zweden ook te koop in Noorwegen, Denemarken, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. In de VS hoopt men de broek binnenkort te lanceren.
(Bron)
Twaalf doden bij mijnramp

In de Amerikaanse staat West-Virginia zijn twaalf mijnwerkers om het leven gekomen, nadat ze maandag gevangen raakten door een ingestortte gang. Zes kompels wisten tijdig te vluchten, maar dertien anderen kwamen vast te zitten in de gang die zich vulde met giftige gassen. De schok voor de familieleden is extra groot. Enkele uren geleden hoorden zij namelijk dat twaalf mijnwerkers het overleefd hadden. Nu blijkt het omgekeerde waar te zijn. Slechts één kompel heeft het ongeluk overleefd.
De oorzaak van de foutieve berichtgeving is te wijten aan een miscommunicatie tussen reddingswerkers onder de grond en het commandocentrum buiten. Directeur Ben Hatfield van mijnbedrijf International Coal Group zei op een persconferentie: "Dit is zeker niet de uitkomst waarop we hadden gehoopt en waarvoor we hadden gebeden." De geschokte familieleden maakten medewerkers van het mijnbedrijf na bekendmaking van het slechte nieuws uit voor hypocrieten. "Ze hebben gelogen", aldus een van hen.
De overlevende mijnwerker is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)
Kamelen moeten integratie bevorderen

De Noorse gemeente Löten heeft een opmerkelijk plan bedacht om vluchtelingen te helpen bij de integratie. De gemeente wil kamelen inzetten. "Veel vluchtelingen leidden een nomadenleven, waarbij kamelen een centrale plaats innamen", aldus integratieambtenaar Wenche Irene Stenseth.
Het houden van kamelen voor melk, vlees en leder geeft de vluchtelingen de mogelijkheid om werk te verrichten waar ze in gespecialiseerd zijn. Er leven ongeveer honderd vluchtelingen uit Sudan en Somalië in Löten. Velen van hen hebben moeite met het vinden van werk. Ook zouden de kamelen het toerisme in Löten stimuleren. Senseth: "Waarom naar Marokko of Egypte gaan om op kamelen te rijden, als ze dat hier kunnen doen?"
De gemeente gaat de Noorse staat om financiële steun vragen om twintig kamelen te kopen.
(Bron)

Grappig, ik wist niet dat de enige reden waarom mensen naar Marokko en Egypte gaan, kameelrijden was.
Man wijzigt naam in KentuckyFriedCruelty. com

De 19-jarige Chris Garnett uit Norfolk in de Amerikaanse staat Virginia heeft zijn naam veranderd in KentuckyFriedCruelty.com. De dierenrechtenactivist vraagt daarmee aandacht voor een nieuwe campagne van de dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).
Leden van deze organisatie filmden vorig jaar met een verborgen camera de werkzaamheden op een kippenkwekerij in Moorefield in West-Virginia. De kwekerij levert vlees aan fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC). Met KentuckyFriedCruelty.com spoort PETA de fastfoodketen aan om iets te doen tegen de slechte leefomstandigheden van kippen in de kwekerij. KFC ontkent de aantijgingen van de dierenrechtenorganistatie.
(Bron)
Theatergangers zoeken gezelschap via internet

HOOGEVEEN - Theaterliefhebbers hoeven niet meer in hun eentje de gang naar een voorstelling in De Tamboer in Hoogeveen te maken. Vanaf woensdag kunnen belangstellenden via een website gezelschap zoeken voor een avondje uit in dat theater.
Het is geen nieuw initiatief. Het Stadstheater Zoetermeer heeft sinds enige tijd een soortgelijke service. Dat biedt ook de gelegenheid een oproep te plaatsen voor een theatervoorstelling waar iemand met een 'armcandy' heen wil.
(Bron)
'Zorgpremie in 2007 hoger dan 100 euro per maand'

AMSTERDAM - Directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland acht de kans groot dat volgend jaar de zorgpremie hoger wordt dan 100 euro per maand. Dit zei hij dinsdagavond in het radioprogramma BNR Laat.
"Ik zie nu dat er tussen de zorgverzekeraars een prijzenslag gaande is. Er zijn zorgverzekeraars die hun reserves inzetten, er zijn zorgverzekeraars die onder de kostprijs zitten, en dat kun je niet lang volhouden. Dat betekent dat op enig moment die prijs extra omhoog moet", aldus Bontje.
(Bron)
Aardverschuiving slokt tientallen woningen op

JAKARTA - Een aardverschuiving heeft woensdag op het Indonesische eiland Java meer dan honderd woningen weggevaagd. Volgens een regeringswoordvoerder zijn daardoor vermoedelijk 160 mensen om het leven gekomen.
De aardverschuiving werd veroorzaakt door aanhoudende regenval tijdens het regenseizoen. Eerder deze week kwamen al zeker 59 mensen om het leven door overstromingen en aardverschuivingen op het eiland. Duizenden mensen raakten dakloos.
(Bron)
Psycholoog in hongerstaking tot zorgverzekeraar betaalt

EMMERICH - Kinderpsycholoog D. Van der Meer eet naar eigen zeggen al twee weken niet meer omdat zorgverzekeraar CZ weigert een rekening van een van zijn patiënten te vergoeden. De in het Duitse Emmerich gevestigde psycholoog behandelt samen met een Duitse psychiater een Nederlandse jongen die last heeft van stemmen in zijn hoofd.
Volgens Van der Meer verhuisde hij zijn praktijk in 2003 naar Duitsland omdat in Nederland te lange wachtlijsten zijn bij kinderpsychiaters. Daardoor kan hij zijn cliënten moeilijk doorsturen naar een psychiater. In Duitsland zijn de wachtlijsten veel korter. Volgens een uitspraak van een Europese rechter moeten zorgverzekeraars ambulante behandelingen in het buitenland vergoeden zonder dat hen daarvoor toestemming is gevraagd.
Volgens CZ kan de verzekeraar de nota niet betalen omdat Van der Meers praktijk geen erkende instelling is en omdat de declaraties te vaag zijn. Het is de verzekeraar niet duidelijk hoe de behandeling van de jongen eruit ziet en wie deze uitvoert. De patiënt bezoekt een Duitse psychiater die geen Nederlands spreekt, terwijl de jongen zelf ook geen buitenlandse taal machtig is. Dat zou een behandeling moeilijk maken. Verder zou het noodzakelijke behandelplan te laat ingediend zijn.
Begin december gaf de rechter CZ voor een deel gelijk in een zaak die de moeder tegen de zorgverzekeraar had aangespannen. Ook de rechter vond dat de declaraties niet aangaven waaruit de behandeling had bestaan.
Van der Meer vermoedt dat zorgverzekeraars de portemonnee niet willen trekken omdat door uit te wijken naar het buitenland het aantal behandelingen sterk zal toenemen. In de twee jaar die hij nu in Duitsland zit, heeft hij tweehonderd patiënten uit Nederland gehad, zegt hij. Dat zou voor zorgverzekeraars te behappen moeten zijn. Aan zijn prijzen hoeft het niet te liggen, zegt Van der Meer, want hij hanteert Nederlandse tarieven.
Een woordvoerder van de verzekeraar ontkent dat de weigering te maken heeft met het feit dat de behandeling in het buitenland plaatsvindt. Hij stelt dat de vage declaraties van de praktijk van Van der Meer ook in Nederland niet vergoed worden. CZ heeft al vaker afgezien van betaling van rekeningen van deze psycholoog.
Van der Meer zegt met zijn actie door te gaan tot CZ de rekeningen vergoedt. De moeder van de patiënt staat "voor 100 procent" achter de actie, stelt de kinderpsycholoog.
(Bron)
Las Vegas even centrum van de elektronicasnufjes

LAS VEGAS - Nagenoeg de gehele elektronicabranche is vanaf donderdag te vinden in Las Vegas. In de gokstad worden vier dagen lang de nieuwste snufjes gepresenteerd op de Consumer Electronics Show (CES). Integratie tussen computer en televisie voert de boventoon, zo is de verwachting. Vooral IT-bedrijven smachten naar aanwezigheid in de huiskamer.
De tijd dat een computer in de studeerkamer staat, had in hun visie allang voorbij moeten zijn. Microsoft presenteerde in 2002 al zijn eerste Windows Media Center, maar een echte doorbraak van internet op de televisie is tot dusver uitgebleven. Andere IT-reuzen, zoals Intel en Cisco Systems, zien echter nog steeds grote mogelijkheden. En Google zal volgens de geruchten niet achterblijven.
Intel grijpt de show in Las Vegas aan om te benadrukken dat het nieuwe wegen inslaat. Om de sterke groei van de afgelopen jaren vol te kunnen houden, moet de chipproducent ook de producenten van consumentenelektronica voor zich zien te winnen. Het concern heeft daarvoor een nieuw platform ontwikkeld, Viiv, dat pc's moet omvormen tot stille en kleine multimediale apparaten.
Intel gaat in zijn transitie zo ver dat het zijn dertig jaar oude beeldmerk aanpast en de leus Intel Inside overboord gooit. 'Leap ahead' zal de komende jaren de reclames domineren. Het Amerikaanse weekblad Business Week meldde vorige week dat Intel daarvoor een budget van 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro) heeft vrijgemaakt.
Cisco Systems was met zijn Linksys-merk voor draadloos internetverkeer al in het consumentensegment aanwezig, maar de verwachting is dat de netwerkfabrikant er binnenkort nog een schepje bovenop doet met een dvd-speler die ook bestanden van Media Player kan afspelen. Het concern blijft daarbij wel bij zijn leest: het apparaat beschikt over een breedbandverbinding om internetbeelden naar de tv te geleiden.
De grootste verrassing kan wel eens van Google komen. Larry Page, het brein achter de veelgeroemde zoekmachine, is vrijdag de belangrijkste gast van de CES. Volgens de Los Angeles Times komt hij met een pc-kastje op de proppen dat op internet opgehaalde beelden op de beeldbuis brengt. De zakenbank Bear Stearns had vorige maand al melding gemaakt van Google Cubes. Mogelijk heeft Google zelfs een eigen besturingssysteem ontwikkeld, iets wat al maanden rondzingt, en een gevoelige klap voor Microsoft kan betekenen.
De beurs in Las Vegas is vooral een Amerikaans feestje. Een groot deel van de gepresenteerde elektronicasnufjes bereikt zelfs nooit de Europese winkels. Toch pronken ook de grote fabrikanten uit Europa en Azië met hun spullen. Namens Nederland zijn onder meer Philips en TomTom prominent aanwezig. Philips presenteert een aantal nieuwe producten. TomTom hoopt dat zijn navigatieapparatuur ook de Verenigde Staten verovert. Een grote beurs met veel persaandacht kan dit in de week leggen.
Vele bedrijven hinken desalniettemin op twee gedachten. Philips en Samsung bijvoorbeeld willen voorafgaand aan het WK voetbal in Duitsland veel tv's verkopen. Het speelveld is dan vooral Europees. Amerikanen geven nou eenmaal minder om voetbal.
En wat doet Apple, de meest succesvolle fabrikant van consumentenelektronica in 2005? Het bedrijf houdt de grootste primeurs voor zich tot de Macworld volgende week in San Francisco. Zijn eerste computer met een Intel-chip is daarom in Las Vegas nog niet te zien.
(Bron)
Brandweer rukt uit voor 'verdronken' lampje

AMSTERDAM - De brandweer en de politie in Emmeloord zijn dinsdag in actie gekomen om een knipperend lampje te redden uit het water. Een voorbijganger zag het licht onder het wateroppervlak van de vaart langs de Urkerweg en alarmeerde de politie.
Agenten slaagden er niet in bij het lampje te komen, waarop zij besloten de brandweer in te schakelen. Met een boot wist de brandweer het 'dwaallicht' te bereiken.
De politie gaat er vanuit dat iemand het licht is verloren en dat het in het water is gerold. Uit voorzorg is een deel van de vaart onderzocht op de aanwezigheid van goederen of mensen, maar daarbij is volgens de politie niets gevonden.
(Bron)

(Overigens mag je op de fiets geen knipperend lampje gebruiken.)
Te veel treinen te laat in 2005

UTRECHT - Vorig jaar reden minder treinen op tijd dan het ministerie van Verkeer van de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft geëist. De vervoerder zei woensdag dat 84,8 procent van de treinen op tijd reed. De doelstelling was 86,5 procent.
De tegenvallende prestatie van de NS komt niet als een verrassing. Eind november was al duidelijk dat gedurende de eerste elf maanden van afgelopen jaar te weinig treinen op tijd reden. De NS had alleen december om de schade in te halen.
Het spoorbedrijf wijt de slechte prestatie aan het uitzonderlijk hoge aantal rampdagen van de afgelopen maanden. Sneeuw in maart, tropische temperaturen in mei en juni, een aantal grote computerstoringen bij ProRail en ontsporingen bij Amsterdam
Centraal deden de punctualiteit kelderen.
Onderhoud aan het spoor heeft vooral in de weekeinden van 2005 geleid tot extra vertragingen. Verder heeft de angst voor terrorisme bijgedragen aan het aantal vertragingen. Vorig jaar werden verscheidene treinen stopgezet na de vondst van verdachte pakketjes.
Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) heeft al eerder NS opgedragen de problemen met de punctualiteit te onderzoeken. De resultaten hiervan moeten volgens een woordvoerster van het departement nog binnenkomen. Als Schultz ontevreden blijft, kan ze zwaardere sancties opleggen, zoals een dwangsom. Het ministerie
moet de definitieve punctualiteitscijfers nog ontvangen.
"Voor de zoveelste keer heeft de NS zijn afgesproken kwaliteitsnorm niet gehaald", luidde de reactie van reizigersvereniging Rover. De dienstverlening van de NS is weer verslechterd, terwijl de treinkaartjes duurder zijn geworden, aldus Rover. "Het bedrijf is ten dode opgeschreven als er nu niet echt heel snel iets gebeurt."
De vereniging houdt spoorbeheerder ProRail overigens "in hoge mate" verantwoordelijk voor de problemen bij de NS. ProRail onderhoudt onder meer de rails, wissels, bovenleidingen en seinen.
(Bron)

Er zijn elk jaar rampdagen. Het ligt altijd aan iedereen behalve aan NS en de dochterbedrijven. Achterstallig onderhoud is ook niet de verantwoordelijkheid van NS. De treinen uit Amsterdam en Rotterdam vertrekken grotendeels wel op tijd: zo'n 60% doet dat. 40% dus _niet_. En dan krijgen we ook nog 'het trucje'. Je verandert niets aan de dienstregeling, maar je schuift alle vertrektijden op - zodat de vertraging minder is. Slim hoor. En het draagt ook zo ontzettend bij aan de bereidheid om NS te geloven als er gezegd wordt dat er echt hard aan gewerkt wordt.

dinsdag, januari 03, 2006

Politie Brabant-Noord gaat hufters aanpakken

DEN BOSCH- De politie in de regio Brabant-Noord gaat 'hufterig gedrag' stevig aanpakken. Dat zei korpschef E. Akerboom dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van zijn korps. Ondanks dat de criminaliteit in de regio verder is gedaald, blijft de burger een gevoel van onbehagen houden. "Dat komt niet zozeer door criminaliteit, maar door hufterig gedrag en een groeiend klimaat van agressie en intolerantie", aldus de korpschef.
"Het aantal agressiedelicten is voor het eerst in jaren afgenomen, maar een stevige aanpak van hufterig gedrag is noodzakelijk om het gevoel van onbehagen dat burgers hebben op de langere termijn weg te nemen", aldus de korpschef.
Daarom gaat de politie onder andere de 'kleine norm' op straat steviger handhaven. Zo wordt onder meer wildplassen, en asociaal gedrag steviger aangepakt.
Harde cijfers om het beleid te steunen zijn er niet. "Het is echt wijsheid van de straat. Nu de veiligheid in de regio toeneemt blijft het gevoel van onbehagen. Kijk maar eens naar de agressie in het verkeer. Maar ook in het café heb je veel eerder dan vroeger een probleem als je tegen iemand aanloopt, bijvoorbeeld", verduidelijkt Akerboom, die met zijn beleid aanhaakt bij de overheidscampagne 'We hebben een kort lontje'.
Dat de criminaliteit afnam, betekende niet dat het een rustig jaar was voor de dienders in Brabant-Noord. Zo kreeg de politie te maken met een nieuwe brandstichting bij de islamitische basisschool Bedir in Uden, rellen in de Graafsewijk in Den Bosch en de brand in Boxtel waarbij vier mensen om het leven kwamen.
(Bron)
Britse student miljonair met verkoop pixels

ENGLISHTOWN - Een 21-jarige Britse student is er in geslaagd 1 miljoen dollar te verdienen met de verkoop van advertentieruimte per pixel. Op zijn inmiddels wereldberoemde Million Dollar Homepage zijn inmiddels 999.000 pixels gereserveerd voor 1 dollar per stuk.
De laatste duizend pixels worden per opbod verkocht op veilingsite eBay. Alex Tew opende de internetpagina in september om zijn studie te kunnen betalen. Het idee kreeg zoveel aandacht dat het bezoekersaantal opliep tot een half miljoen per dag.
De student staakte de verkoop op oudjaarsdag en opende de veiling een dag later. Het hoogste bod voor de laatste advertentieruimte stond dinsdag op 21.500 dollar.
(Bron)

Briljant idee, dat gewoon niet leek te kunnen gaan lukken. En hij flikt het toch :-)
Duitser metselde babylijkjes in keldervloer

Een 48-jarige Duitser heeft bekend de lijkjes van twee van zijn pasgeboren kinderen in de vloer van de kelder in zijn woning te hebben ingemetseld. De man is zich op Oudejaarsavond zelf bij de politie in zijn woonplaats Altenburg komen aangeven. De baby's zijn begin en midden jaren '90 begraven.
Naar aanleiding van de bekentenis werden in het huis inderdaad de resten van de twee kinderen gevonden. Michael K. en zijn 44-jarige vrouw Sabine zijn daarop in verzekering gesteld. Hoe de kinderen zijn overleden is niet duidelijk. Volgens de vrouw is ze beide kinderen in de vijfde zwangerschapsmaand verloren. Uit sektie zou echter zijn gebleken dat het om 'volgroeide' baby's gaat.
De man is inmiddels weer op vrije voeten gesteld, hoewel zijn aandeel in de zaak nog verder onderzocht wordt. Het echtpaar heeft nog twee kinderen, van 18 en 22 jaar oud. Een paar maanden geleden vond de Duitse politie in Frankfurt an der Oder negen babylijkjes. Deze pasgeboren kinderen werden allen door hun moeder kort na de geboorte gedood.
(Brrrron)
Caissière supermarkt weigert bedrijfshoofddoek

UTRECHT - Een caissière uit Tilburg weigert de hoofddoek te dragen die haar werkgever heeft geleverd. De hoofddoek is volgens de vrouw te dik en daardoor "ondraaglijk". Ze heeft een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGH) en beschuldigt supermarktketen Nettorama van discriminatie op grond van godsdienst. De zaak diende dinsdag voor de commissie.
De vrouw besloot op een gegeven moment, aldus een woordvoerster van de CGH, op haar werk een hoofddoek te dragen. De doek was echter niet in de kleuren van de bedrijfskleding bij Nettorama en het bedrijf kon ook geen hoofddoek leveren. Het bedrijf schorste daarop de vrouw korte tijd totdat de fabrikant van de bedrijfskleding een doek in de juiste kleuren kon verzorgen.
Ondanks advies van de fabrikant zelf, werd er een hoofddoek gemaakt die niet voor 100 procent van polyester is. "De doek is nu van erg dikke stof", aldus de woordvoerster. "De vrouw vindt het onacceptabel om die doek te dragen en daarom voelt zij zich gediscrimineerd." Het zou dertien weken duren voor een andere hoofddoek gemaakt zou zijn.
De CGH besloot dinsdag geen uitspraak te doen, maar vroeg de twee partijen nog eens met elkaar te overleggen om tot een oplossing te komen. "De commissie denkt dat de twee partijen er wel uit kunnen komen en wil daarom nog geen uitspraak doen." Bovendien, zo gaf de woordvoerster aan, is de werkggever bereid een hoofddoek te leveren die wel voor 100 procent van polyester is gemaakt. "Voor de overbruggingsperiode moet dus nog een oplossing komen." Het is de eerste keer dat een dergelijke zaak door de commissie wordt behandeld, aldus de woordvoerster.
(Bron)
Politie Haaglanden wil Randstadtoelage voor agenten

DEN HAAG - De politie Haaglanden wil dat agenten die in de Randstad werken, een Randstadtoelage krijgen. Korpschef Bouman zei dinsdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak dat de toelage hem "het aangewezen middel lijkt om collega's te compenseren" voor onder meer de huizenprijzen in de Haagse regio.
Het korps Haaglanden heeft een groot aantal vacatures, doordat het Korps landelijke politiediensten (KLPD), de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) fors zijn uitgebreid. Vooral ervaren personeel van het korps Haaglanden heeft bij die diensten werk gevonden. Het zou gaan om "vele tientallen agenten", die de overstap hebben gemaakt.
Vooral op de wijkbureaus in de stad is te merken dat het korps veel vacatures heeft. Volgens een woordvoerder van het korps zijn de bureaus, agenten in opleiding meegeteld, voor 95 procent bezet.
"Vroeg of laat gaat dat ten koste van de politiezorg", aldus de woordvoerder. Het korps is voornamelijk op zoek naar agenten die op straat werken, administratief en ondersteunend personeel is er voldoende.
De politie kan de gewenste Randstadtoelage niet zelf uitkeren. De korpschef pleit met zijn uitspraken voor actie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Bouman liet in zijn toespraak verder nog weten dat de criminaliteit in de regio voor het tweede jaar op rij is gedaald. De daling is vooral goed te zien aan het aantal woning-, auto- en bedrijfsinbraken. Volgens de woordvoerder is het veiligheidsniveau in Den Haag op hetzelfde peil als tien jaar geleden.
De korpschef maakt zich verder zorgen over het geweld tegen politiemensen. Dat nam in 2003 en 2004 toe van 64 tot 104 agenten, die zich door opgelopen letsel ziek moesten melden. "De cijfers over 2005 zijn nog niet bekend, maar ik ben ervan overtuigd dat er wederom sprake zal zijn van een toename", zegt Bouman.
(Bron)