zaterdag, december 25, 2004

Dolfijnen gewond bij botsing op Russische snelweg

Bij een verkeersongeluk op de snelweg tussen de Russische steden Sint Petersburg en Novgorod zijn vandaag twee dolfijnen gewond geraakt. De dieren zaten in een aquarium in één van de twee vrachtwagens die bij de botsing betrokken waren. Door het ongeluk kwamen twee mannen om het leven en raakte één vrouw gewond.
Het glas van het aquarium brak toen het voertuig tegen een andere vrachtwagen botste, waardoor de dolfijnen op de snelweg terechtkwamen. Ze werden vervolgens door de toegesnelde brandweer nat gehouden met bluswater, terwijl uit Sint Petersburg een nieuw aquarium werd gehaald. Wat de dolfijnen in de vrachtwagen deden, is niet bekendgemaakt.
(Bron)
Activisten dringen landgoed Britse koningin binnen

LONDEN - De Britse politie heeft zaterdag acht activisten voor vaderrechten gearresteerd die probeerden op het landgoed Sandringham van koningin Elizabeth een kerk te beklimmen.
De activisten waren er in geslaagd op het landgoed te komen. Het was de bedoeling dat een van hen verkleed als kerstman op het dak van de kerk zou klimmen, waar de koninklijke familie een kerstdienst zou bijwonen.
Het was de bedoeling een spandoek uit te rollen met daarop de tekst "Breng vader thuis met Kerstmis". Politieagenten met honden konden op tijd verhinderen dat de activisten hun plannen uitvoerden.
De activisten zijn lid van de groep Fathers 4 Justice. Die zet zich in voor vaders die na een echtscheiding worden weggehouden van hun kinderen en een omgangsregeling eisen.
Eerder dit jaar zetten de activisten de Britse politie al te kijk. De activist Jason Hatch slaagde er in september in om verkleed als Batman op een balkon van Buckingham Palace in Londen te klimmen. Vorige maand ketende een boze vader zich vast aan de staatssecretaris van Kinderzaken, Margaret Hodge.
(Bron)
Werkgever moslima wederom bedreigd

De werkgever van een moslimvrouw in het Belgische Ledegem heeft opnieuw bedreigingen ontvangen, waarin wordt gesteld dat er een prijs van ? 250.000 op zijn hoofd staat als hij de werkneemster niet ontslaat. Werkgever Remmery, eigenaar van een visgroothandel, heeft dit meegedeeld tegenover de Vlaamse publieke radio zender VRT. Ook zegt hij niet op de dreigementen in te zullen gaan.
Er zijn inmiddels extra mensen op de zaak gezet door Justitie in het West-Vlaamse Kortrijk. Dit is al de vierde dreigbrief die Remmery heeft ontvangen. Eerder krijg hij anonieme bedreigingen om de moslimvrouw te verbieden haar hoofddoek te dragen. De medewerkster in kwestie heeft daar inmiddels al vrijwillig van afgezien. De briefschrijvers eisen nu dat de werkgever haar ontslaat.
"Ze beschuldigen er mij van dat ik heul met de islam", aldus Remmery donderdag. Remmery is niet van plan aan deze dreigementen toe te geven. De dreigbrieven zijn ondertekend met de oproep Nieuw Vrij Vlaanderen. Het tijdschrift Vrij Vlaanderen is een publicatie van de jongerenafdeling van het Vlaams Belang, de opvolger van het extreemrechtse Vlaams Blok dat eerder dit jaar is verboden door het Hof van Cassatie in Brussel. Het Vlaams Belang ontkent iets met de dreigbrieven te maken te hebben.
De werkneemster, de 31-jarige Naïma Amzil, heeft inmiddels haar ontslag ingediend bij het bedrijf. De Belgische van Marokkaanse komaf zegt de spanningen rond de bedreigingen niet langer aan te kunnen. Het ontslag is door Remmery geweigerd. "Als ik haar nu ontsla, vind ze nooit meer werk. Dan wil niemand haar aannemen, omdat ze zullen vrezen dat ook zij doodsbedreigingen zullen krijgen", aldus Remmery, die tevreden is over het werk van Naïma.
(Bron, online steunbetuigen aan het bedrijf)
BBC geeft handleiding bij draaideur

De British Broadcasting Cooperation (BBC) heeft besloten een brief te sturen naar zo'n 800 werknemers waarin duidelijk wordt gemaakt hoe je moet omgaan met draaideuren. De aanleiding voor deze opmerkelijke actie is een klein ongeval in een kantoor van de BBC waarbij een personeelslid een teennagel brak door toedoen van een draaideur.
De BBC, de Britse publieke omroep, stuurt in haar brieven een complete handleiding voor het gebruik van de draaideur. Er werd zelfs een compleet schema toegevoegd uit angst dat de handleiding anders onduidelijk zou zijn. De instructies laten dan ook niks te raden over, zoals ook valt te lezen in een deel van de handleiding: "Om de beveiligde ruimte binnen te gaan, gaat u onmiddellijk het compartiment van de draaideur binnen. De deur zal automatisch naar voren gaan. Eén persoon per compartiment. Hou handen, voeten en tassen op een veilige afstand van de deur".
(Bron)
Monumentale molen Alkmaar uitgebrand


Foto Maurice Amoureus

ALKMAAR - Een monumentale strijkmolen aan de Hoornse Vaart in Alkmaar is zaterdagochtend volledig uitgebrand. Van de molen uit 1628 is alleen het karkas nog over. Vijf jaar geleden woedde in de molen ook brand. De restauratie die een half miljoen euro heeft gekost, was bijna afgerond.
De brand brak omstreeks 6.00 uur zaterdagochtend uit, aldus de politie. De bewoonster wist veilig te ontkomen. De brandweer kon niet voorkomen dat de molen helemaal uitbrandde.
De strijkmolen is eigendom van de Molenstichting Alkmaar. Secretaris A. Rijvordt kon zaterdagochtend niets zeggen over de oorzaak van de brand. De brand in 1999 was aangestoken. De daders werden destijds niet gevonden.
(Bron)
Zoons te brutaal, kerstcadeaus te koop gezet

Omdat zijn zoons van 9, 11 en 15 jaar te brutaal zijn en niet willen luisteren heeft een Amerikaanse vader uit Pasadena (Texas) de kerstcadeaus van de drie te koop aangeboden op een internetveiling. Volgens de boze vader, een 41?jarige IT-specialist, zag hij 'geen andere uitweg', omdat andere straffen niet hielpen.
De vader is nu van mening dat zijn zoons de kerstgeschenken niet verdienen.
(Bron)
TT 104 Man overlijdt na wildwesttafereel

AMSTERDAM Een dronken 32-jarige man is in Amsterdam na zijn aanhouding op het politiebureau in elkaar gezakt en korte tijd later in het ziekenhuis overleden.
Hij was aangehouden nadat hij vannacht in de Witte de Withstraat wild om zich heen had geschoten omdat een café hem niet binnen wilde laten. Hij was kort daarvoor uit een ander café gezet. De kogels troffen niemand op straat.
De politie overmeesterde de man en bracht hem over naar een cellencomplex. Daar raakte hij plotseling bewusteloos. Hij werd meteen met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Het lukte niet om hem te reanimeren.

vrijdag, december 24, 2004

TT 120 AMSTERDAM In Amsterdam heeft een man in de Witte de Withstraat lukraak om zich heen geschoten nadat hij was geweigerd in twee horecagelegenheden. De politie heeft hem overmeesterd. Wonder boven wonder is niemand gewond geraakt. De man maakte een verwarde indruk; hij ligt nu buiten bewustzijn in een ziekenhuis.
Flat ontruimd vanwege pakketje in politiebureau

UTRECHT - De politie heeft vrijdagmiddag in Utrecht enige uren een flat ontruimd, nadat iemand een verdacht pakketje had afgegeven in een vlakbij gelegen politiebureau. Volgens een woordvoerder werden de bewoners van circa 180 flatwoningen rond half drie uit hun huizen gehaald en voor een deel ondergebracht in een buurthuis.
Rond kwart over vijf werd de flat weer vrijgegeven en konden de bewoners weer terug. Volgens de politie had iemand het pakketje ergens zien liggen en, omdat hij de zaak niet vertrouwde, besloten het bij de politie af te geven. Het aanwezige politiepersoneel vertrouwde de zaak ook niet, waarop besloten werd het bureau en de nabijgelegen flat te ontruimen.
(Bron)
Two in hospital after contact with 11,000 volt cable

Two Moutere sisters are in Nelson Hospital with severe burns today after coming into contact with an 11,000 volt cable in a freak camping accident at Golden Bay.
The women suffered burns to about 20 per cent of their bodies, including the abdominal area and hands, after a steel pole they were holding hit an overhead power line in Golden Bay Holiday Park at Tukurua Beach at 1.30pm yesterday.
A 75-year-old woman was in a comfortable condition in hospital today. Her 68-year-old sister was in a stable condition.
Golden Bay Holiday Park manager Neville Clyne said the two women were hurt when a gazebo they were erecting was blown up by a strong gust of wind and hit the power line about 12m overhead.
The accident caused a power cut to 140 residents in the area for more than an hour.
Mr Clyne said one of the sister's husbands was also holding one of the steel gazebo poles, but was wearing work boots with rubber soles which protected him from the electric shock. Both women were wearing sneakers.
Mr Clyne said it was a "freak accident" and "most unfortunate". He rushed down to the campsite after the incident and found both women lying on the ground. He said a man at the campsite had tried to take precautions by tying a rope on to the gazebo to stop it billowing.
Nelson St John ambulance station officer Gary Tobin said the Nelson Marlborough Community Trust Rescue Helicopter flew the women to Nelson Hospital.
Network Tasman Limited chief executive Wayne Mackey said the company and the Electrical Safety Service were carrying out investigations into the accident.
Acting Nelson Bays police area commander Detective Inspector John Winter said police would not be carrying out an investigation into the "act of god" accident.
However, he said it was a reminder for people to be careful when camping and be aware of overhead wires.
(Bron)
Extreme droogte treft Suriname

PARAMARIBO - Extreme droogte die zich al enkele maanden doet gelden, en onvermogen van het energiebedrijf EBS om adequaat in de energiebehoefte in en rond Paramaribo te voorzien, dreigen tot een groot tekort aan stroom te leiden.
Om dit tekort te voorkomen heeft het bauxietbedrijf Suralco in overleg met de Surinaamse regering besloten andere mogelijkheden tot opwekking van energie aan te wenden.
Suralco moet op basis van een contract elektriciteit aan EBS leveren, maar is nu niet in staat voldoende energie op te wekken door de lage waterstand in het Afobaka-stuwmeer. Het is voor het eerst sinds de waterkrachtcentrale in 1965 in gebruik werd genomen, dat Suralco niet aan zijn verplichting kan voldoen.
Afobaka voorziet in het leeuwendeel van de energiebehoefte van Paramaribo. De eerste generatoren die in opdracht van Suralco de extra energie moeten opwekken, worden de komende week in Paranam verwacht. Suralco-directeur Pedersen heeft dat vrijdag meegedeeld op een persconferentie te Paranam, waar het hoofdkantoor van zijn bedrijf is gevestigd.
In Paranam wordt een extra opwekcentrale opgezet door technici van de multinational Aggreko. De door aggregaten opgewekte stroom zal via de bestaande transmissielijnen naar de EBS in Paramaribo worden getransporteerd. Voor de kosten die geraamd worden op 1,9 miljoen euro per maand, draaien Suralco en de Surinaamse overheid gezamenlijk op.
De EBS is al jaren niet in staat op eigen kracht Paramaribo en omgeving van voldoende energie te voorzien. Dat is temeer een probleem, omdat de behoefte door de uitbreiding van de hoofdstad flink is toegenomen. De voorziening aan huishoudens en bedrijven moet op gezette tijden worden stilgelegd.
De verouderde machines van de EBS laten het vaak afweten. Het bedrijf probeert er met buitenlandse hulp wel wat aan te doen. Momenteel voert de EBS met een lening van India een project uit om de energievoorziening om peil te brengen. Het zal echter enkele jaren duren voordat het zover is.
Het uitblijven van regenval treft ook de bewoners van het Surinaamse binnenland. Ze hebben al enkele weken geleden aan de alarmbel getrokken. De voedselvoorziening in verscheidene dorpen is ernstig in gevaar.
De regering zal vanaf zondag met vliegtuigen voedsel laten brengen naar gebieden die momenteel niet bereikbaar zijn als gevolg van drooggevallen rivieren en kreken.
(Bron)
Militair verkoopt stiekem tanks

Een Tsjechische militair heeft stiekem twee afgedankte sovjettanks van het type T-34 verkocht. De man leverde ze als oud ijzer in bij een schroothandelaar, net als enkele tientallen tonnen pantserversperringen en ongeveer 1,4 kilometer spoorrails.
De soldaat moest het militaire terrein waar de tanks stonden bewaken, maar in plaats daarvan reed hij gewoon met de voertuigen de legerplaats af. Volgens de militaire politie heeft het leger omgerekend zo'n 16.000 euro schade geleden door de actie van de man.
(Bron)
Boete voor niet af te tappen internetaanbieder

GRONINGEN/ENSCHEDE - Het Agentschap Telecom heeft internetaanbieder Boswell uit Enschede een boete opgelegd omdat de diensten van het bedijf niet waren af te tappen. De boete bedraagt 10.000 euro, maakte een woordvoerder van het Agentschap donderdag bekend. Het is voor het eerst dat er een boete voor deze overtreding is opgelegd.
Internetaanbieders zijn volgens de Telecommunicatiewet verplicht de technische maatregelen te treffen die het mogelijk maken om hun diensten af te tappen. Justitie en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maken daar gebruik van bij de opsporing van zware criminaliteit en terrorisme.
Het Agentschap voerde bij 66 internetaanbieders inspecties uit. Meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven voldeed niet aan de verplichting om hun internetverkeer af te kunnen tappen. Na een eerste waarschuwing is dat in de meeste gevallen aangepast, meldde de woordvoerder. Voor vijf internetaanbieders die nog niet aan de eisen hebben voldaan, dreigt ook een boete.
(Bron)
Kunstmatige bevruchting voor lesbische lelkraanvogels

JOHANNESBURG - De dierentuin in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg gaat twee vrouwelijke lelkraanvogels, die elkaar kennelijk als partners beschouwen, kunstmatig bevruchten. Het park hoopt zo bij te dragen aan het voortbestaan van de bedreigde soort, zei een woordvoerder donderdag.
Het personeel van de dierentuin ging ervan uit dat de vogels, Cherry en Amazona, elkaars geliefden waren. Vanaf het moment dat zij arriveerden in het dierenpark vermaakten zij de bezoekers namelijk met paringsdansen.
Onderzoek wees echter uit dat beide dieren van het vrouwelijk geslacht zijn. Omdat er een tekort is aan mannelijke exemplaren, en omdat lelkraanvogels hun leven lang trouw blijven aan één partner, besloten de verzorgers hen kunstmatig te bevruchten, zodat zij toch voor nageslacht kunnen zorgen.
Volgens de woordvoerder van de dierentuin is de kunstmatige bevruchting van lelkraanvogels een lastig klusje. Daarom wordt een team van deskundigen ingevlogen uit de Verenigde Staten om bij de ingreep te assisteren.
(Bron)
'Van toelage asielzoekers niet goed te eten'

Het weekbudget dat een asielzoekerskind onder de elf jaar krijgt voor eten is nog niet genoeg om een dag gezond van te eten. Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in Trouw. De weektoelage voor voedsel is 3,63 euro. Het Nibud heeft becijferd dat voor 2 broodmaaltijden en een eenvoudige warme maaltijd voor een dag al 3,84 euro nodig is.
Een volwassen asielzoeker krijgt per week bijna 40 euro. Daarvan moeten alle kosten worden betaald, waaronder eten, kleding, toiletartikelen en reiskosten.
VluchtelingenWerk is een actie begonnen om de lage toelage onder de aandacht te brengen. "Asielzoekers gaan zwart werken om wat geld binnen te krijgen. Het is zo weinig dat je er amper een ongezonde maaltijd van kunt bereiden", aldus een woervoerster van de organisatie.
De toelagen gaan vanaf 1 januari voor het eerst sinds 1997 weer omhoog. Al die tijd is de bijlage ook niet gecorrigeerd voor inflatie. Vanaf het nieuwe jaar kunnen asielzoekers een euro extra per week tegemoet zien.
(Bron)

Ik wil niet zeuren (en dat ga ik dus toch doen), maar ik heb na aftrek van de vaste lasten 55 euro per maand te besteden. Volgens de budgetplanner van het Nibud kom ik per maand zo'n 200 euro tekort.
Een euro extra per week is natuurlijk ook schandalig. In 7 jaar tijd één euro erbij. Terwijl er veel minder asielzoekers zijn dan toen, dus dan zou je denken dat het mogelijk moet zijn een realistische toelage te verstrekken.
Dvd-fabrikant verwisselt folklore voor porno

AMSTERDAM - Engelse muziekwinkels moeten ruim 10.000 goedkope dvd's weer terugbrengen naar de fabrikant. In plaats van Ierse folklore muziek zat er heel iets anders in het dvd-doosje, namelijk pornografie.
Het probleem deed zich voor toen de fabrikant, Waterfall Home Entertainment, per ongeluk de Irish Tenor Trio had verwisseld voor porno, zo meldt The Sun.
De dvd's waren bedoeld voor de zogenaamde 'grabbelbakken', bakken waar de koper voor weinig geld een dvd kunnen kopen. "Het zijn dvd's die je zou kunnen kopen voor je oma. Ik hoop dat mensen de lol er wel van inzien," aldus Shirley Robinson van Waterfall Home Entertainment.
(Bron)
Einde ziekenfonds dreigt voor wanbetalers

AMSTERDAM - Zo'n driehonderdduizend ziekenfondsverzekerden die hun premies niet betalen lopen het risico per 1 januari 2006 uit de verzekering gegooid te worden. De zorgverzekeraars schatten de jaarlijkse schade als gevolg van wanbetalers op twintig miljoen euro, meldt De Telegraaf.
In Nederland bestaat nu nog het recht op ziekenfondszorg, ongeacht of de verzekerde wel of niet de premie betaalt.
[Hm, ik zie ineens een riante bezuinigingsmogelijkheid...]
Per 1 januari 2006 verandert dat echter. Vrijwel alle verzekeraars geven aan dat ze de nieuwe mogelijkheid zullen aangrijpen om wanbetalers uit de verzekering te zetten. Zo'n tien miljoen Nederlanders zijn ziekenfondsverzekerd.
(Bron)
Bejaarde dief richt zich op luxe

AMSTERDAM - 65-plussers plegen jaarlijks duizenden diefstallen in supermarkten, aldus Algemeen Dagblad. Het gaat dan voornamelijk om luxe-artikelen, zoals rollades, pakjes roomboter en de roddelbladen die in tas of rollator verdwijnen. Het Platform Detailhandel schat het aantal diefstallen door bejaarden op meer dan tienduizend per jaar.
Hoeveel het er exact zijn is niet bekend, aangezien de politie niet op leeftijd registreert. Betrapte senior winkeldieven wijten hun kleptomane gedrag steevast aan hun geheugen: "Sorry, sorry, vergeten af te rekenen. Maar ze komen wel aan mijn brood", aldus een bedrijfsleider van een supermarkt in Barendrecht.
De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen vermoedt een ander motief dat de 65-plussers tot hun misdaden drijft: armoede. Naar schatting tweehonderdduizend ouderen leven namelijk onder de armoedegrens.
(Bron)
Veel reisadvertenties misleidend

AMSTERDAM - Tweederde van de zeshonderd reisadvertenties die in de landelijke dagbladen staan, is niet te boeken voor het bedrag dat de advertentie aangeeft. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond dat vrijdag is verschenen.
De bond onderzocht drie zaterdagkranten en probeerde een reis te boeken door te reageren op een advertentie. Onder meer bijkomende kosten als luchthavenbelasting, reserveringskosten en vertrekbelasting worden niet bij de prijs opgeteld die in de advertentie staat.
In sommige gevallen bedraagt de uiteindelijke reissom vijftig procent meer dan waarmee geadverteerd wordt, concludeert de bond. Ook blijkt uit het onderzoek dat reisorganisaties voorwaarden stellen die niet in de advertentie vermeld staan. Bijvoorbeeld dat de genoemde prijs alleen geldt bij een boeking van zes personen.
"Het is bedroevend dat tweederde van de advertenties exclusieve prijzen zijn", laat woordvoerder Juliette Oolders weten. De Consumentenbond wil dat de overheid hier iets aan doet. "We willen dat er een wettelijke regeling komt die het verbiedt exclusieve prijzen aan te geven."
De bond heeft geen exacte cijfers of het met name buitenlandse reizen betreft. De uitkomsten van het onderzoek verschijnen vrijdag in de Reisgids van de Consumentenbond.
(Bron)

Het is ook een kwestie van goed lezen natuurlijk. En van 15 euro korting omdat JIJ bij DIT bedrijf boekt, en 25 euro korting als het je tweede boeking is, enzovoorts. Wat zij kunnen, kunnen wij ook.
Personeel bang na verdwijnen tbs-sleutel

AMSTERDAM - Onder personeel van tbs-kliniek De Grote Beek in Eindhoven is onrust ontstaan over de vermissing van een lopersleutel sinds 10 december. De kans bestaat dat de sleutel, waarmee alle deuren in de kliniek geopend kunnen worden, is gestolen door een tbs'er, aldus de Volkskrant.
Verpleegkundigenorganisatie NU'91 vindt dat de directie van De Grote Beek onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen. "Personeel van De Grote Beek heeft onlangs al te maken gehad met een steekpartij en een verkrachtingszaak. Tbs'ers zijn geen mensen die zachtzinnig met anderen omgaan. Sinds de vermissing van de sleutel voelt het personeel zich niet meer veilig", aldus voorzitter Ria von Böninghausen van NU'91.
Een medewerker van de tbs-kliniek heeft per ongeluk een sleutelbos van een collega op een andere afdeling laten liggen. De bos werd door een tbs'er terugbezorgd, maar zonder de lopersleutel. Het is niet duidelijk wie de sleutel heeft ontvreemd. De directie heeft uit voorzorg de sloten van de achterdeur vervangen om te voorkomen dat iemand langs deze onbewaakte weg de kliniek kan verlaten. De directie besloot ook de sloten van enkele belangrijke ruimten, zoals kantoren en de medicijnkamer, te vervangen. Dat zal echter pas volgende maand gebeuren.
Volgens Von Böninghausen is dat onacceptabel. "Ze moeten alle sloten direct vervangen of meer bewakingspersoneel aanstellen. Het personeel voelt zich niet mer serieus genomen", zegt ze. NU'91 heeft de ministers van Justitie en Volksgezondheid gevraagd de directie te dwingen passende veiligheidsmaatregelen te nemen.
(Bron)
School neemt maatregelen tegen medewerkster met pornosite

LELYSTAD - De Scholengemeenschap Lelystad (SGL) heeft maatregelen getroffen tegen een medewerkster met een eigen pornosite. Zij speelt daarop de hoofdrol in foto's en filmpjes. Toen dat algemeen bekend werd in de school en voor ophef zorgde, moest de inwoonster van Lelystad van de schoolleiding per direct vertrekken.
De directie had volgens de medewerkster, die anoniem wil blijven, al eerder weet van haar nevenactiviteiten. Zij beheerde de site samen met haar echtgenoot, die ook op de SGL werkt. Zij zegt dat de directie hen vertelde om met de site te stoppen, omdat anders disciplinaire maatregelen tegen haar zouden worden genomen. Haar man heeft toen het internetwerk neergelegd en werkt nog op de school.
(Bron)
Veel jongeren zonder identiteitsbewijs nieuwe jaar in

RIJSWIJK - Zoals het er nu naar uitziet, zullen veel jongeren aan het begin van het nieuwe jaar nog geen geldig identiteitsbewijs hebben. Ze riskeren daarmee een boete.
Gemeenten verwachten in de laatste week van het jaar nog wel veel aanvragen van legitimatiebewijzen, maar het duurt vervolgens nog een werkweek, voordat de passen klaar zijn.
Een en ander blijkt uit een rondgang langs diverse gemeenten. Iedereen van 14 jaar en ouder moet vanaf 1 januari een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien.
De uitbreiding van de identificatieplicht is bedoeld om de veiligheid te vergroten. De politie kan hiermee namelijk gemakkelijker controleren of iemand de juiste gegevens opgeeft. Wie geen identiteitsbewijs kan laten zien, kan een boete van 50 euro krijgen. Jongeren tussen 14 en 16 jaar betalen de helft.
De gemeente Den Haag heeft 6500 jongeren die nog geen paspoort of identiteitskaart bezitten, een brief gestuurd om hen te wijzen op de nieuwe identificatieplicht. Een woordvoerster van de gemeente vermoedt dat veel jongeren zich gedragen als stereotype zuinige Hollanders. "Zo'n bewijs is pas op 1 januari nodig en vijf jaar geldig, dus het kan goed zijn dat jongeren zo lang mogelijk wachten met de aanschaf. De laatste dagen voor het nieuwjaar kan het storm gaan lopen. Dan nemen ze wel een risico, want na de aanvraag duurt het een werkweek voordat de pas klaar is. Wie tussen kerst en oud en nieuw een aanvraag doet, heeft de kaart pas na 1 januari en loopt dus een risico", zei de woordvoerster.
De gemeente Leeuwarden verwacht pas in januari een stormloop op identiteitsbewijzen. De gemeente heeft in oktober 10.000 jongeren tussen de 14 en 18 jaar opgeroepen zo'n bewijs af te halen. Tot afgelopen woensdag hadden slechts 311 jongeren dat gedaan. De Friese hoofdstad heeft opvallend genoeg 12,8 procent minder aanvragen voor legitimatiebewijzen dan andere jaren. "Maar gezien de 10.000 brieven die we hebben verstuurd, denken we in januari de meeste aanvragers te krijgen", zei de woordvoerder.
Ook in Limburg loopt het bepaald niet storm. In Venlo heeft iets meer dan een kwart van de jongeren zich inmiddels gemeld voor een nieuw identiteitsbewijs. In Maastricht zijn het vooral ouderen die een nieuw paspoort komen halen. Jongeren komen er nauwelijks opdagen. "Dit gaat dus niet lukken. We hebben iedereen aangeschreven, maar ze komen gewoon niet", zei de woordvoerder van Venlo. De gemeenten hebben geen verklaring voor het wegblijven van de jeugd.
Elders in het land wisselt het beeld van gemeente tot gemeente. Het register in Amsterdam constateert de laatste tijd een toename van het aantal legitimatieaanvragen door jongeren, maar er is geen sprake van een stormloop. Van de ongeveer 11.000 jongeren tussen 14 en 18 jaar in Amsterdam bezitten er 8000 al een paspoort of identiteitskaart. Of de 3000 resterende tieners hun legitimatie al hebben opgehaald, kon de woordvoerder niet zeggen.
Van de zeshonderd jongeren tussen 14 en 17 jaar in de gemeente Hoogeveen in Drenthe hebben er tot dusver ongeveer tweehonderd een identiteitsbewijs aangevraagd.
De Zeeuwse jeugd heeft wisselend gereageerd op de legitimatieplicht. Zo heeft in de gemeente Middelburg nog maar 40 procent van de jongeren tussen 14 en 18 jaar een identiteitskaart. In Goes ligt het percentage rond 60 procent en in Terneuzen en Veere is ongeveer 90 procent voorzien van een geldig legitimatiebewijs.
In Almelo in Overijssel melden jongeren zich op de valreep massaal bij hun gemeentehuis voor een identiteitsbewijs. De laatste dagen is volgens een woordvoerster sprake van een ware stormloop. Ruim vijfhonderd van de aangeschreven 819 jongeren tussen 14 en 18 jaar hebben inmiddels een legitimatiebewijs afgehaald.
In de Friese gemeente Nijefurd hebben bijna alle jongeren al zo'n document. In oktober had de plattelandsgemeente 117 jongeren opgeroepen een bewijs af te halen. De andere 388 jongeren uit de gemeente tussen 14 en 18 jaar hadden al een paspoort of identiteitskaart. Van de 117 jongeren die een oproep hebben gekregen, hebben er 59 inmiddels een legitimatiebewijs aangevraagd. De gemeente verwacht in de kerstvakantie nog wel extra drukte.
(Bron)

Het is wel makkelijk met het oog op de boetequota: je gaat bij een middelbare school staan, roept de uittocht uit tot samenscholing en hoppa: legitimatie tonen.

donderdag, december 23, 2004

Driekwart Russen is alcoholist

Het onderzoeksbureau Romir, de Russische variant van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft verontrustende onderzoeksresultaten. Slechts een kwart van de Russen is geen alcoholist, 73,5 procent is dat wel. In grote steden ligt het percentage alcoholisten lager, in kleine steden en op het platteland veel hoger.
Iedere tweede opname in de Russische ziekenhuizen is het gevolg van overmatig alcoholgebruik. Negen van de tien Russen liegen over hun alcoholgebruik, en zeggen minder te drinken dan het geval is. Het alcoholisme is vooral in het noorden en oosten van het land wijdverspreid. Daar neemt het de omvang van een echte epidemie aan.
Slechts 34 procent van de alcohol die in Rusland gedronken wordt is legaal. Met grote regelmaat duiken er partijen zelfgestookte alcohol op de markt die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Uit het onderzoek blijkt overigens dat mensen die weinig alcohol drinken veel vaker last hebben van een kater dan de zware drinkers. Tenslotte komt de helft van de alcoholisten uit een gezin met alcoholverslaafde ouders.
(Bron)
Mexicanen mogen niet naakt in huis lopen

Inwoners van de Mexicaanse stad Villahermosa mogen vanaf 1 januari 2005 niet meer naakt in hun huis rondlopen. Wie dat toch doet riskeert een gevangenisstraf van 36 uur of een boete van ongeveer 100 euro.
De nieuwe verordening werd gisteren in de gemeenteraad van de 500.000 inwoners tellende gemeente aangenomen. Slechts één raadslid stemde tegen. Hij noemde het verbod een 'aanslag op de rechten van de burger'.
Het verbod zal echter maar beperkt gehandhaafd kunnen worden. Het bespioneren van de buren is namelijk ook verboden. Net als anderen zonder reden oorvijgen of vuistslagen verkopen, honden ophitsen en zonder uitnodiging op een feest verschijnen; drie andere verboden die volgend jaar zullen gaan gelden.
(Bron)
Leuke eBay-aanbieding.
Celstraf dreigt voor neptandarts

DORDRECHT - Wegens oplichting en verduistering is donderdag voor de rechtbank in Dordrecht anderhalf jaar cel geëist tegen de in Spanje woonachtige Nederlander E.K. (49) die zich valselijk uitgaf voor tandarts. In praktijken in Veenendaal en Numansdorp verrichtte de mondhygiënist vanaf eind 2000 ingrijpende medische handelingen die alleen zijn voorbehouden aan tandartsen.
Met volgens de officier van justitie louter valse (Russische) tandartsdiploma's op zak ruïneerde de man gebitten en stuurde hij zijn patiënten te hoge rekeningen. Ook kocht hij tandartsgoud en andere benodigdheden in, zonder die te betalen. Een bedrijf in Zeist zou zo voor 60.000 gulden zijn benadeeld.
Om zijn praktijk op te sieren, huurde de man bij de Kunstuitleen voor 25.000 euro aan kunst die hij nooit terugbracht en waarvoor hij nooit betaalde. De strafzaak tegen de verdachte werd bij verstek behandeld want de man kwam niet opdagen: hij zit nog in Spanje. Daarheen vluchtte de neptandarts met achterlating van zijn failliete praktijk, een onbekend aantal gedupeerde patiënten en tientallen schuldeisers.
Verdachtes raadsman was er ook niet, want die had zich net als verdachtes vorige raadsman uit de zaak teruggetrokken. Een aantal patiënten diende schade- en smartengeldclaims in voor een totaalbedrag van ruim 11.000 euro. Uitspraak 6 januari.
(Bron)
Veel fraude onder bijstandsgerechtigden ongestraft

DEN HAAG - Ongeveer 15 procent van de mensen met een bijstandsuitkering pleegt 'zwarte' fraude. Zij verzwijgen zwarte bijverdiensten, vertellen niet dat zij eigen vermogen hebben of geven niet op dat zij samenleven. Dit wordt in negen op de tien gevallen niet ontdekt en blijft dus ongestraft.
Die conclusie trekt de Inspectie Werk en Inkomen in een donderdag verschenen rapport.
(Bron)

Zwarte fraude, weer een nieuwe term.
Ma Tokkie uit opvang voor daklozen gegooid

Hanna Tokkie, moeder van het asogezin 'De Tokkies', is per direct niet meer welkom in een daklozenopvang in Amsterdam. De vrouw verliest haar opvangplek omdat ze niet vaak genoeg aanwezig is. Hanna laat in een reactie weten geschokt te zijn door het harde beleid dat de GG en GD in Amsterdam voert.
"De Tokkies worden nogal eens asociaal genoemd", stelde een geëmotioneerde Hanna, "maar dit noem ik pas echt asociaal. Iemand een paar dagen voor Kerstmis op straat zetten. Hoe durven ze!"
De vrouw, die niet bij haar gezin en ex-man in Zeewolde woont, is sinds drie a vier weken niet meer in het opvanghuis geweest. Ze zegt daar echter goede redenen voor te hebben. "Men wist er van. Mijn zuster ligt op sterven. Ik wil in deze moeilijke uren bij haar zijn. Ze heeft me nodig. Dat lijkt me toch een goede reden om enige tijd weg te blijven", stelt Hanna. Voorlopig verblijft ze in het huis van een dochter in Amsterdam.
(Bron)
Christen vermoordt atheïst met hakbijl

In Australië is een christelijke zwerver veroordeeld tot achttien jaar cel, nadat hij een atheïst met een hakbijl had vermoord. De 40-jarige man kreeg de straf wegens doodslag en ernstige mishandeling opgelegd door de rechtbank in Brisbane, zo meldden Australische media.
De zwervende man had van een echtpaar een lift gekregen en kreeg vervolgens twee dagen onderdak plus eten aangeboden van het vrijgevige stel. Uiteindelijk bleek hij van de gunsten absoluut niet gediend te zijn.
Toen het echtpaar namelijk tijdens een gesprek liet vallen dat ze beiden atheïstisch waren, sloegen alle stoppen totaal door bij de christelijke zwerver. Vervolgens ging hij compleet door het lint en hakte met een bijl in op het paar. De man overleed, de vrouw raakte zwaargewond.
(Bron)
TT 124 Londen: man steekt zes mensen neer

LONDEN Een man heeft in het noorden van Londen zes voorbijgangers neergestoken. Een van de slachtoffers is later in het ziekenhuis overleden. De anderen, vier mannen en een vrouw, zijn in kritieke toestand opgenomen.
De dader sloeg voor het eerst toe om 09.20 uur bij een treinstation. Daarna begon hij rond te rijden in een auto. Hij stapte af en toe uit om iemand neer te steken. De politie zette helikopters in om de man met de auto op te sporen.
Agenten hielden uiteindelijk een verdachte van ongeveer 30 jaar aan. Het zou gaan om iemand die al jaren met psychische problemen kampt.
Medewerker azc opgepakt wegens kindermisbruik

APPELSCHA - Een 40-jarige medewerker van het asielzoekerscentrum (azc) in Appelscha is opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van vier kinderen.
Daarnaast heeft de politie ook kinderporno op zijn computer thuis in Oosterwolde gevonden. Dat heeft officier van justitie E. van Duijnhoven van het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden donderdag gezegd.
(Bron)
Nederlandse soldaten op de vlucht verongelukt

BEVERN - Twee Nederlandse soldaten van de kazerne in het Duitse Seedorf zijn donderdagmorgen vroeg dodelijk verongelukt toen ze op de vlucht waren voor de plaatselijke politie.
Na een vechtpartij in een discotheek in de plaats Bevern waren ze er voor het oog van de politie vandoor gegaan. Dit heeft een woordvoerder van de Duitse politie gezegd.
(Bron)
Spookrijder veroorzaakt aanrijdingen op A4

SCHIPHOL - Een spookrijder heeft donderdagochtend een chaos veroorzaakt op de A4. De man, een 59-jarige Duitser, veroorzaakte bij Schiphol, richting Amsterdam, twee aanrijdingen, waarbij in totaal veertien auto's betrokken waren.
Twee automobilisten raakten gewond, onder wie de spookrijder die bij de laatste botsing zijn pols brak. De politie kon de man daar aanhouden omdat hij niet meer verder kon rijden, aldus een woordvoerder van de regiopolitie.
De eerste aanrijding gebeurde rond 6.45 uur met drie andere auto's ter hoogte van de Schipholtunnel. Even verderop veroorzaakte de spookrijder een tweede ongeval, waarbij tien andere auto's betrokken waren. Daarbij brak de spookrijder zijn pols.
Een andere automobiliste werd van drie kanten geraakt door andere auto's, zij is met buik- en nekklachten naar een ziekenhuis vervoerd, evenals de spookrijder.
Waarom de Duitser op de verkeerde weghelft was geraakt, is niet duidelijk. Hij was niet onder de invloed van alcohol, aldus de politie, en was op weg naar Schiphol om zijn familie op te halen.
Omdat agenten drie van de vier rijstroken tijdelijk hadden afgezet voor onderzoek en ruimwerkzaamheden, ontstond een lange file die volgens de ANWB op het hoogtepunt 22 kilometer lang was.
Tot overmaat van ramp verloor een truck met oplegger even verderop ook nog zijn lading, waardoor de weg geblokkeerd raakte door rollen wc-papier.
Rond 8.30 uur werden de rijstroken weer vrijgegeven. De file nam daarna geleidelijk af.
(Bron)
Noren mogen in 2005 meer walvissen vangen

OSLO - Noorse walvisvaarders mogen in 2005 meer walvissen vangen. De Noorse regering besloot woensdag het aantal toegestane vangsten uit te breiden tot 797, ondanks internationale kritiek.
Het gaat om het grootste aantal sinds de walvisjacht in 1993 is hervat, verklaarde de Noorse minister van Visserij. Dit jaar mochten de Noren 670 dwergvinvissen binnenhalen.
Noorwegen is het enige land ter wereld dat de commerciële walvisvaart toestaat. De regering in Oslo trekt zich niets aan van een internationaal vangstverbod, dat in 1986 werd afgekondigd.
Volgens Oslo wordt de populatie dwergvinvissen niet bedreigd. Ook IJsland en Japan omzeilen het moratorium, maar deze twee landen stellen dat zij walvissen jagen voor wetenschappelijke doeleinden.
(Bron)
Bijna zes ton boete voor rijden zonder gordel

DEN HAAG - Een kleine verkeersovertreding heeft donderdag in Den Haag grote gevolgen gehad voor een 50-jarige man uit Duitsland.
Agenten zagen de man zonder autogordel in zijn auto over de Calandstraat rijden. Toen ze hem een bekeuring gaven, wees nader onderzoek uit dat de Duitser gesignaleerd stond voor een geldboete van 584.433,22 euro of een gevangenisstraf van 64 maanden.
De man had niet genoeg geld op zak om de boete direct te betalen. Hij zit nu vast op het politiebureau.
(Bron)
Meerderheid ziet niets in terugkeer Balkenende

DEN HAAG - Slechts 22 procent van de kiezers wil dat premier Balkenende na de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007 terugkeert op zijn post. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond. Negenenzestig procent is tegen een nieuw premierschap van de CDA-politicus, waarbij 45 procent dat absoluut niet ziet zitten.
Het meest positief tegenover een terugkeer van Balkenende staan de CDA-stemmers. Ongeveer de helft van de CDA-achterban gunt de premier een nieuwe termijn.
Balkenende zei twee dagen terug voor de RTL-camera na 2007 opnieuw premier te willen worden om zijn karwei af te maken. Hij leidt op dit moment het tweede kabinet dat zijn naam draagt. Het eerste (met de LPF) sneuvelde in 2002 al na enkele maanden.
Uit de peiling van De Hond blijkt dat 24 procent van de ondervraagden het liefst PvdA-leider Bos als premier ziet in 2007. Voor Balkenende kiest 15 procent en voor burgemeester Cohen van Amsterdam (PvdA) 11 procent. Voor VVD-minister Zalm (Financiën) heeft 8 procent een voorkeur, evenveel als voor burgemeester Leers van Maastricht (CDA).
(Bron)
Celstraf voor blote kinderfoto's

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft donderdag de 70-jarige beeldend kunstenaar P. de S. uit Nijmegen een celstraf van 245 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, opgelegd voor het bezit van naaktfoto's van kinderen. De kunstenaar is internationaal bekend om zijn levensgrote, bronzen beelden van blote kinderen.
De kunstenaar maakte voor zijn werk talloze foto's van blote kinderen terwijl ze aan het spelen waren. Dat gebeurde in zijn atelier met toestemming van de ouders. De foto's waren bedoeld als studiemateriaal voor het uiteindelijke beeld. Beelden van de kunstenaar staan onder meer in Elst, Cuyk, Den Haag, Rotterdam, Spanje en Duitsland.
De veroordeelde beeldhouwer staat in de kunstwereld bekend als een groot talent en een zeer integer mens. Omdat hij altijd klassiek-figuratief heeft gewerkt, heeft niemand ooit iets achter zijn naakten gezocht, aldus de conservator van Museum Het Valkhof in Nijmegen. In zijn atelier hingen volgens de conservator ook tal van blote kinderfoto's.
Maar volgens de rechtbank maakte de kunstenaar met name de laatste twee jaar naast studiemateriaal ook foto's en videobanden, waarop kinderen in een duidelijk seksueel getinte houding staan. Er is een videoband gevonden waarop de blote beeldhouwer twee naakte jongetjes van 9 en 11 jaar masseert. Deze jongetjes staan ook op een foto met een sleutelhanger om hun geslachtsdeel. Daarnaast zijn er dubieuze naaktfoto's van jonge meisjes.
De rechtbank vindt dat een aanmerkelijk aantal opnames pornografisch materiaal is, dat naar redelijkheid geen functie heeft als voorstudie voor kunstwerken zoals de verdachte die maakt, zo blijkt uit de uitspraak. Deze opnames zijn daarom niet aan te merken als kunstuiting, vindt de rechtbank. Ook valt volgens de rechtbank op dat de kunstenaar steeds ongeremder werd bij de studie voor zijn beelden. Uit psychiatrisch onderzoek is gebleken dat de man enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is.
De kunstenaar heeft twee maanden in voorarrest gezeten. Dat betekent dat hij nu geen celstraf meer hoeft te ondergaan. De man heeft een proeftijd van twee jaar gekregen. De als kinderporno aangemerkte opnames zijn in beslag genomen.
(Bron)
Amsterdamse politie pakt trambestuurders aan

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam opent vanaf 1 januari de jacht op trambestuurders die over de schreef gaan. Bij het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB komen veel klachten binnen van reizigers over roekeloos rijgedrag van trambestuurders, aldus een politiewoordvoerder donderdag.
De overtredingen betreffen vooral rijden door rood licht en te hard rijden.
Mede op initiatief van het GVB gaat de politie strenger controleren en boetes uitdelen. Trambestuurders moeten die boete uit eigen zak betalen. Voorheen kregen bestuurders een waarschuwing. Ook buschauffeurs houdt de politie volgend jaar nauwlettend in de gaten.
Het GVB heeft de chauffeurs intern nog eens medegedeeld zich aan de regels te houden. "Iedere overtreding is er een te veel", aldus een woordvoerder. De politie meldde zich bij het vervoersbedrijf, na de waarneming van agenten dat trambestuurders de regels regelmatig aan hun laars lapten.
(Bron)
Als het iets natter was, was dit klassiek kerstweer. En ook zo'n klassieke kerst-omslag: flink koud, overal ijs, mensen beginnen het over een witte kerst te hebben. En dan pats! 10 tot 15 graden en regenachtig.
Hier is het nu 12 graden :-)

woensdag, december 22, 2004

EU-voorzitter: "Turken zijn tapijtverkopers"

De kersverse voorzitter van de EU, Luxemburg, is vandaag knallend van start gegaan met rake woorden over Turkije. Zo werd door de Luxemburgse socialistische vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn de top van de Turkse regering uitgemaakt voor "tapijtverkopers die nog veel moeten leren."
In een kleine kring werd op de Europese top de opmerking door Asselborn gemaakt, wat tot veel commotie leidde. Hij zegt niet bereid te zijn ook maar één woord terug te nemen.
"Het was mijn eerste Europese top, er was na vele uren onderhandelen een akkoord, we stonden daar een glas champagne op te drinken, en toen zag ik hoe de Turken op een agressieve manier alles alsnog in de waagschaal stelden. Ik vind: zoiets doe je niet, en heb dat dus veroordeeld", aldus Asselborn. Hij gaf wel aan zich maximaal in te spannen om Turkije EU-lid te maken.
(Bron)

En meneer geeft dan even het goede voorbeeld door te gaan schelden. Typisch.
'Soldaten VS misdragen zich opnieuw in Irak'

Interne documenten van het Amerikaanse leger beschrijven mishandelingen van Iraakse burgers en gevangenen die tot nog toe niet naar buiten zijn gebracht. Dat heeft de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU woensdag gezegd na onderzoek van de archieven van het leger. De ACLU deed daartoe met succes een beroep op de Amerikaanse wet openbaarheid van bestuur.
De ACLU beschrijft een groot aantal mogelijke misdragingen door Amerikaanse soldaten, van mishandeling van gevangenen tot het doodschieten van reeds uitgeschakelde of gevangengenomen strijders. Foto's van de mishandeling en vernedering van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad leidden eerder dit jaar tot een grote internationale rel.
Enkele weken terug maakte een Amerikaanse nieuwszender beelden van een soldaat die een schijnbaar weerloze, gewonde verzetsstrijder doodschiet in Fallujah. Ondanks die eerdere schandalen worden klachten over misdragingen van Amerikaanse militairen in Irak nog steeds niet serieus genomen en onvoldoende onderzocht, stelt de ACLU.
Een van de gevallen die de burgerrechtenbeweging in het woensdag gepubliceerde overzicht naar boven haalde betreft een militair die in Tikrit een Iraakse gevangene doodschoot en voor de krijgsraad werd gedaagd, maar er uiteindelijk vanaf kwam met een tuchtrechtelijke straf en ontslag uit het leger.
Ook meldt de ACLU verscheidene gevallen van mishandeling en bedreiging van gevangenen. In verhoren van Iraakse strijders dreigen Amerikaanse militairen gedetineerden bijvoorbeeld geregeld dood te schieten. Veel van de meldingen van misdragingen worden door het leger niet serieus onderzocht en feitelijk onder het tapijt geveegd, concludeert de ACLU.
Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan zei in reactie op het ACLU-rapport dat de Amerikaanse regering verwacht dat meldingen van misdragingen van militairen onderzocht worden en leiden tot disciplinaire of strafrechtelijke sancties als daar aanleiding toe is.
(Bron)
Het eerste slachtoffer staat buiten. In een vuilniszak, met onderin waarschijnlijk de aller-, allerlaatste naalden die er nog aan zaten...
Mysterieuze verdwijning konijnen in IJsselland

ZWOLLE - In de regio IJsselland zijn de afgelopen weken vijf konijnen uit hokken verdwenen.
Gerda Stoffer van de plaatselijke registratiedienst voor vermiste en teruggevonden huisdieren (Amivedi) heeft via de lokale televisie de bewoners opgeroepen de dieren in de maand december goed op te bergen.
De konijnen die spoorloos zijn, verbleven in hokken in Zwolle, Kampen en IJsselmuiden. "Het beestje was weg, het hok weer netjes op slot", aldus Stoffer. Zij denkt niet dat vader Flappie met het oog op het kerstdiner stiekem mee naar het schuurtje heeft genomen. "Die mensen houden meestal een echt slachtkonijn en in deze gevallen was dat niet zo".
De landelijke afdeling van Amivedi en de Dierenbescherming hebben geen signalen binnengekregen dat het probleem ook elders in Nederland speelt.
Integendeel, ook in de maand december wordt de knaagdierenopvang overstelpt met onder meer konijnen waar men van afwil, aldus Het Knagertje in Den Haag. Deze stichting probeert de dieren ook weer te herplaatsen, behalve in de maand december - uit angst dat ze in de pot verdwijnen.
(Bron)
Rioolwater vult tuin voor derde maal

HURDEGARYP - De familie Ket uit het Frieze Hurdegaryp heeft voor de derde maal in een jaar de tuin vol rioolwater staan. Onder de tuin van de familie loopt een dertig jaar oude rioolbuis die het keer op keer begeeft. Woensdag was het weer raak en borrelde het rioolwater in de tuin van de familie omhoog.
Het verantwoordelijke waterschap Wetterskip Fryslân graaft daarom een gat in de tuin om het lek te herstellen. "De schade aan de tuin loopt in de tienduizenden euro's en dat zullen wij moeten vergoeden", aldus een woordvoerder van het waterschap woensdag.
(Bron)
UWV-medewerker fraudeert tonnen uitkeringsgeld

AMSTERDAM - Het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan van fraude door een medewerker met uitkeringsgelden. Een woordvoerster van het UWV stelde woensdag dat het vermoeden bestaat dat de werknemer voor enkele tonnen heeft gefraudeerd.
"Dat geld is niet terecht uitgekeerd aan mensen en dat vorderen we terug", aldus de zegsvrouw. De betrokken medewerker is op staande voet ontslagen.
(Bron)
Nederlanders zuinig met kerstcadeautjes

UTRECHT - Na de Japanner geven Nederlanders het minst uit aan kerstcadeautjes. In Japan is dat gemiddeld 78 euro, in Nederland 101 euro.
Dat laat internationaal onderzoek zien van verzekeraar Axa. Toppers zijn de Britten die liefst 778 euro in presentjes onder de boom leggen. De Amerikanen tuigen Merry Christmas op voor 733. De kerstcadeaus in Spanje, Canada, Duitsland en Frankrijk kosten dik boven de 400 euro.
Het onderzoek laat zien dat in de Angelsaksische landen werkenden veel meer aan cadeautjes uitgeven, terwijl dat op het Europese vasteland de gepensioneerden zijn.
De verzekeraar en vermogensbeheerder weet ook te melden dat de helft van de Nederlanders oud en nieuw viert in de familie. Een op de vijf brengt de jaarwisseling met vrienden door en een enkeling slaat het knalfestijn gewoon over.
(Bron)
Fraude met huursubsidie opgespoord

DEN HAAG - De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van VROM heeft bij huursubsidiecontroles in Amsterdam en Den Haag een groot aantal onregelmatigheden aangetroffen.
Bij circa 130 van de ruim 450 bezochte woningen bleek de situatie af te wijken van de administratieve gegevens. Het ministerie heeft dat woensdag bekendgemaakt.
In een flatcomplex in Amsterdam Zuidoost was bij dertig van de 210 woningen sprake van verzwegen samenwoning. In dertien woningen woonde de ontvanger van de subsidie niet meer. In tien gevallen is de huursubsidie direct stopgezet. Verder heeft de sociale dienst in tien gevallen de bijstandsuitkering per direct gestaakt.
In het centrum van Den Haag bleek bij 77 woningen iets mis. Hier werd in negen gevallen de huursubsidie direct gestaakt of herzien. De sociale dienst doet in 25 gevallen onderzoek naar het recht op een bijstandsuitkering.
(Bron)
Nettolonen dalen volgend jaar

AMSTELVEEN - De nettolonen gaan volgend omlaag bij een gelijkblijvend brutosalaris. Vooral werknemers met een salaris tussen de 2000 en 2500 euro per maand zijn het haasje: zij verliezen tussen de ruim 8 en 14 euro (0,56 tot 0,84 procent). Het netto minimumloon verandert nauwelijks.
Dit blijkt uit berekeningen van LogicaCMG. Deze ICT-dienstverlener verwerkt de salarisgegegevens van 1,3 miljoen Nederlanders.
De brutominimumlonen zullen overigens per 1 januari niet omhoog gaan. LogicaCMG heeft de nettolonen berekend op basis van veranderingen in de loonheffing, sociale lasten en pensioen- en zietekostenpremies. De berekeningen geven nettodalingen aan van 4,12 euro per maand bij een brutosalaris van 1750 euro, tot maximaal 14,15 euro bij bruto 2500 euro per maand.
Het draaipunt ligt rond de 4300 euro. Daarboven is sprake van een licht positief effect. In de hogere lonen zijn echter de veranderingen in de pensioen- en ziektekostenverzekeringen niet meegerekend.
[Altijd hetzelfde hè, wie het goed heeft krijgt het beter; wie het minder luxe heeft levert in.]
Mensen die particulier voor ziektekosten zijn verzekerd hebben wat minder pijn dan ziekenfondsverzekerden. De laatsten zien 0,48 procent meer van hun brutosalaris afgaan dan dit jaar. De loongrens voor het ziekenfonds is in 2005 33.000 euro op jaarbasis.
Het maximum spaarloonbedrag blijft 613 euro per jaar. Maar volgend jaar kan een werknemer het maximumbedrag nog maar bij een werkgever sparen. Tot en met dit jaar kon hij dat bij meerderen doen als hij meer banen had. De belasting die de werkgever verschuldigd is over de spaarlooninleg van de werknemer wordt verhoogd van 15 naar 25 procent. Werkgevers zijn dus per deelnemer per jaar maximaal 61,30 duurder uit.
De pijn in de portemonnee eindigt voor de Nederlanders nog niet aan de onderkant van hun salarisstrook. Allerlei onontkoombare rechtsreekse uitgaven gaan ook flink omhoog. Zo gaat een gemiddeld gezin volgend jaar tussen de 100 en 150 euro per jaar extra betalen aan energie. Ook de gemeentelijke lasten zullen zoals het ernaar uitziet verder blijven stijgen.
(Bron)
Omstreden Bush-portret op groot reclamebord

NEW YORK - Een omstreden portret van de Amerikaanse president Bush wordt een maand lang op een enorm reclamebord in New York geprojecteerd. Het schilderij veroorzaakte een rel omdat de afbeelding van Bush is samengesteld uit talrijke apen.
Anonieme geldschieters maakten de projectie op het billboard boven de ingang van de Holland-tunnel mogelijk. De initiatiefnemers schatten dat elke dag ruim 400.000 automobilisten de 'apen-Bush' kunnen zien.
Kritiek op het oorspronkelijke portret leidde tot de voortijdige sluiting van de hele kunstexpositie in New York, waar het doek van de 23-jarige Chris Savido hing. De kunstwereld laakte de beperking van de vrijheid van meningsuiting.
Het werk Bush Monkeys was voor 3500 dollar te koop, maar zal nu worden geveild op internet. Een deel van de opbrengst gaat naar ouders van Amerikaanse militairen in Irak die hun kroost van betere beschermingsbekleding willen voorzien.
(Bron, video)
Het Hoofdbedrijfsschap detailhandel heeft duidelijke informatie over criminaliteit in de winkel.
Over de wet:
- Het is verboden een agressieve of gewelddadige klant zo hardhandig vast te pakken, dat je hem blauwe plekken bezorgt of (bijvoorbeeld) zijn arm uit de kom draait.
- De wet geeft niet het recht in de tas van een klant te kijken. Je kunt dus wel zeggen: 'dat is onze huisregel', maar als een klant het niet wil, kan niemand hem dwingen. Dring dus niet aan, want voordat je het weet heb je heibel.
- Het is toegestaan ongewenste personen de toegang tot de winkel te weigeren. Dat kan op twee manieren: mondeling en schriftelijk. Als een klant drie keer mondeling is verzocht weg te gaan en hij/zij dringt zich toch naar binnen, dan is aanhouding toegestaan. Het waarschuwen van de politie is daarna verplicht. Laat echter al te gewelddadige figuren gaan en volsta met hun signalement door te geven aan de politie. Schriftelijke ontzegging van de toegang moet per aangetekende brief en in overleg met de politie gebeuren.

dinsdag, december 21, 2004

Franse procureur betaalde prostituee met gestolen kredietkaart

De Franse politie verdenkt een Franse procureur ervan een prostituee te hebben betaald met een gestolen kredietkaart. Dat deed hij net na een speech te hebben gegeven op een congres over de goede zeden. De procureur wiens naam onbekend blijft, riskeert sancties en vervolging. De procureur is afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk.
Volgens een woordvoerder op het Franse ministerie van Justitie bezocht de man in mei een juridisch congres in Duitsland. Daar gaf hij een speech over de goede zeden, daarna ging het meteen richting bordeel. Hij betaalde de prostituee met een kredietkaart die hij op het congres van een collega had gestolen.
(Bron)
Märklin lanceert speelgoedtreintje met condoom

De Duitse fabrikant van speelgoedtreintjes Märklin pakt uit met een treintje met condoom. De fabrikant gaf een reeks treintjes al de naam van echte bedrijven en gaat nu een stap verder.
Het nieuwe model draagt dus niet alleen de naam van het bedrijf Blausiegel maar ook zijn product: een condoom van het type Billy Boy.
(Bron)
'Vuurwerkverkopers bedreigen sprinklerinstallateurs'

Bedrijven die sprinklerinstallaties installeren, zijn meermalen bedreigd door vuurwerkhandelaren. Door verscherpte veiligheidsmaatregelen moeten veel van hen op stel en sprong een sprinklerinstallatie aanleggen, en dat kan niet altijd zo snel als gewenst. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.
In Nederland zijn twintig bedrijven die de installaties verkopen. Een daarvan heeft een stennis schoppende klant over de vloer gehad, andere bedrijven hebben met telefonische bedreigingen te maken. Op het internet beklaagt een ondernemer zich over de houding van vuurwerkhandelaren: "Sommigen proberen ons zelfs om te kopen."
Voorzitter Willem Heijboer van Brancheorganisatie Consumentenvuurwerk Nederland neemt het voor de handelaren op. "Een hoop installatiebedrijven zijn hun afspraken niet nagekomen. Ze hebben liever een miljoenenorder dan de klandizie van een eenvoudige vuurwerkverkoper." De vuurwerkhandelaren weten sinds maart dat ze een sprinklerinstallatie moeten hebben. Volgens Heijboer is dat veel te kort.
(Bron)
Jongens mishandelen kerstman voor snoep

In het Zuid-Franse Alès is een kerstman tijdens het uitdelen van snoepgoed mishandeld. Zes jongens van rond de vijftien jaar oud vielen hem aan, werkten hem tegen de grond en schopten hem, zo meldde de Franse politie dinsdag.
De jongeren meenden dat de kerstman hen niet genoeg snoepgoed had gegeven. Nadat zij het hem eerst gevraagd hadden, weigerde hij en ging hij verder met uitdelen aan anderen. Dit pikten de jongens niet: ze vielen hem aan. Gelukkig voor de kerstman kwamen voorbijgangers hem te hulp, waarop de jongens wegvluchtten. De kerstman liep talrijke blauwe plekken op, maar zei zijn tocht tot 25 december toch voort te willen zetten.
(Bron)
'Beledigen agent altijd bestraffen'

Een Kamermeerderheid van in ieder geval PvdA, CDA en VVD vindt dat het beledigen van een agent altijd bestraft moet worden. Wanneer iemand een boete heeft gekregen en niet betaalt dan moet hij voortaan altijd voor de rechter gebracht worden. Het seponeren van dergelijke zaken moet niet meer gebeuren.
Het voorstel is afkomstig van de PvdA. Kamerlid Peter van Heemst: "We moeten politieagenten goed beschermen tegen mensen die hen bedreigen, beledigen of gewelddadig tegen hen zijn. Burgers die dat doen, moeten we hard aanpakken". De PvdA'er reageert daarmee op een zaak in Volendam waar laatst een wildplasser, die door een politieagent werd bekeurd voor het roepen van 'Je bent een lul!', volledig vrijuit ging. De beboete man weigerde te betalen, waarna de zaak werd doorgespeeld naar het openbaar ministerie (OM), die de zaak seponeerde.
Van Heemst wil dat er bij het beledigen van een politieagent standaard "drie gouden regels" worden gevolgd, ongeacht de mate van de belediging. "In de eerste plaats moet er proces-verbaal worden opgemaakt. Vervolgens moet de zaak altijd voor de rechter worden gebracht en daarna moet de politie in dit soort gevallen altijd de schade verhalen op de dader", aldus het Kamerlid.
(Bron)
Meer foto's.
Tijger rolde zich in een fleecedeken, op een bepaald moment was ze helemaal verstopt - ze verried zich alleen door het harde gespin dat uit de deken kwam :-)

Ook vorige week, inmiddels is ie verlept.

Vorige week:

Fortuyn-websites ruziën over prijs

Wat bedoeld was als een 'postuum eerbetoon aan Pim Fortuyn' en een 'stimulans voor personen die het gedachtegoed van de vermoorde politicus op een waardige wijze uitdragen', is bij de tweede editie al uitgelopen tot onenigheid tussen beide organiserende websites. Op het laatste moment besloot de organisatie van de Pim Fortuyn Awards 2004 de prijs voor de 'Fortuynist van het Jaar' niet uit te reiken. Reden was dat de door internetters gekozen kandidaat niet de goedkeuring kon wegdragen van de organisatiecommissie.
(Da's de ware Fortuynlijke democratie!)
Het gedrag en de uitingen van winnaar Paul Meijer van de fortuynistische splinterpartij Forza! Nederland waren volgens een verklaring op de website PimFortuyn.com op te veel verzet gestuit bij de jury, met onder meer broers Simon en Marten Fortuyn en ex-LPF-Kamerlid Hans Smolders in de geledingen. Dit was tegen het zere been van de website Pim-Fortuyn.nl, die de verkiezing mede-organiseerde maar zich prompt distantieerde van de uitslag. In een verklaring stelden de personen achter de laatste website het vreselijk te vinden dat hiermee het zoveelste bewijs geleverd wordt dat Fortuynisten niet in staat zijn op een fatsoenlijke en doelgerichte manier samen te werken.
De drie awards die wel verkozen werden leverden niet echt een verrassing op. De vermoorde filmmaker en columnist Theo van Gogh werd postuum uitgeroepen tot 'Meest Fortuynlijke Opinievormer 2004', en volgde daarmee Telegraaf-columnist Bob Smalhout op. De 'Meest Fortuynlijke Politicus 2004' werd, hoe kan het haast anders, Geert Wilders. Vorig jaar ging LPF'er Joost Eerdmans nog met de eer strijken. Behalve de prijzen voor de politicus en de opinievormer was dit jaar ook de award voor de 'Meest Fortuynlijke Columniste van 2004' ingesteld. Metro-columniste Pamela Hemelrijk werd de winnaar van deze prijs.
(Bron

'Meest Fortuynlijke Opinievormer 2004' - dat roep ik dan uit tot de Meest Pijnlijke Prijsnaam.
Australië vreest kamelenplaag

ALICE SPRINGS - In Australië groeit de vrees voor een kamelenplaag. De autoriteiten waarschuwen voor een explosieve groei. Zij sluiten niet uit dat het aantal kamelen over acht jaar tot een miljoen is gestegen.
Oorzaak voor de toename is een dramatische daling van de export naar Brunei, Maleisië en het Midden-Oosten. Vorig jaar gingen nog 3000 kamelen weg, dit jaar zijn slechts 250 exemplaren verkocht. De kamelenboeren kampen met een tekort aan geschikte schepen voor het vervoer.
Daarnaast laat de bouw van een abattoir in Alice Springs op zich wachten, meldde het Japanse persbureau Kyodo dinsdag. In april zullen betrokkenen zich in de stad over het probleem van een mogelijke kamelenplaag buigen.
Australië heeft de grootste kudde wilde kamelen ter wereld. De ongeveer 600.000 dieren leven in de afgelegen woestijngebieden. Alleen al in het Northern Territory neemt het aantal kamelen jaarlijks met 10 procent toe.
Milieubeschermers zeggen dat de kamelen enorme schade aan de natuur toebrengen. De dieren vervuilen de schaarse waterbronnen en zij eten praktisch alle vegetatie op.
(Bron)
Zweed ontsnapt na wisselen kleding met tweelingbroer

STOCKHOLM - Het lijkt een scène uit een Hollywoodfilm, ontsnappen uit de gevangenis door van kleding te wisselen met je tweelingbroer. Toch wist een Zweedse crimineel uit de gevangenis te ontsnappen door juist deze truc te gebruiken, aldus autoriteiten dinsdag.
De 18-jarige gevangene zat een celstraf van tien maanden uit wegens mishandeling en een overval. Toen zijn tweelingbroer op bezoek kwam, liet de bewaking ze een tijdje alleen. De broers wisselden in die tijd van kleding.
De crimineel liep na het gesprek doodleuk de gevangenis uit door zich voor te doen als zijn broer. De andere broer zei vervolgens tegen de bewakers dat ze de verkeerde hadden. Hij werd aangehouden wegens het helpen bij een misdrijf, maar mocht enkele uren later vertrekken.
De leiding van de gevangenis bleef stomverbaasd achter. "We zijn echt beetgenomen. Zij lachen ons vast ergens uit op het moment", aldus de gevangenisdirecteur. De politie heeft een klopjacht op de man op touw gezet.
(Bron)
Kerstverlichting jaagt stroomnota omhoog

AMSTERDAM - De elektriciteitsnota's van mensen die hun huis met kerstversiering uitdossen zullen deze maand zo'n vijftien tot twintig euro hoger zijn dan gebruikelijk. Mensen die een paar lichtjes alleen niet genoeg vinden en overgaan tot het stevige verlichtingswerk, moeten zelfs rekenen op dertig of veertig euro meer op de stroomnota. Dat heeft energiebedrijf Essent berekend, aldus Algemeen Dagblad.
"Buitengevels worden steeds vaker versierd. Sommige mensen zetten zelfs complete arrensleeën in de tuin. Of kerstmannen die kunnen bewegen en zingen", aldus een woordvoerder van Essent in de krant. "Als iedereen zijn kerstversiering zou wegdoen, kun je bij wijze van spreken een energiecentrale uitzetten."
Een bescheiden huishouden met een kerstboom, kerstster en eenvoudige buitenverlichting betaalt zo'n elf euro extra aan stroom. Mensen die dat kinderspel vinden en bijvoorbeeld kerstmannen omlijst met lichtslang in hun tuin plaatsen en de buitengevel met lichtjes behangen zijn liefst 62 euro extra kwijt.
Essent houdt met inkopen en opwekken van stroom rekening met de 'kerstboompiek': die is volgens de stroomleverancier vanaf sinterklaas elke dag rond 17 uur, als heel Nederland de kerstboom aansteekt.
(Bron)
Miljoenenbuit na bankoverval Belfast

BELFAST - Bankrovers hebben miljoenen buitgemaakt bij een overval in het centrum van het Noord-Ierse Belfast. Volgens de Britse zender SkyNews gaat het om maar liefst 30 miljoen Britse pond (44 miljoen euro). De politie heeft er een groot team op gezet.
De buit is zo groot omdat de bank geld distribueert aan alle filialen van de Northern Bank, meldde SkyNews dinsdag. Bovendien zat de kluis vermoedelijk behoorlijk vol, zo in de week voor kerst, als alle bedrijven hun inkomsten in bewaring hebben gegeven. Verder is de bank een sorteer- en distributiecentrum voor nieuwe bankbiljetten.
De politie houdt er rekening mee dat bendeleden in de nacht van maandag op dinsdag al enkele hoge functionarissen van de bank in hun eigen huizen hebben gegijzeld om informatie over de kluis los te krijgen.
De bank zelf heeft alleen bevestigd dat er een overval is geweest en dat de politie een onderzoek heeft ingesteld. De Northern Bank heeft 95 filialen.
(Bron)
Computergebruiker onzorgvuldig met wachtwoorden

DEN HAAG - Actieve computergebruikers zijn onzorgvuldig met wachtwoorden voor online diensten. Bijna de helft van de mensen die meer dan acht verschillende wachtwoorden gebruikt, schrijft ze wel eens op, hergebruikt ze (bijna 60 procent) of vertelt ze wel eens aan een ander (ongeveer 10 procent).
Dat blijkt uit onderzoek waarvan Safe Internet Foundation (SIF) dinsdag de resultaten presenteerde. De onafhankelijke stichting zet zich in voor veilig internetgebruik. Vorig jaar bleek uit onderzoek van SIF al dat computergebruikers allerminst creatief zijn in het verzinnen van wachtwoorden. Meestal kiezen ze voor namen van kind, partner, huisdier, woonplaats, voetbalclub of automerk.
(Bron)
Heineken wil ook westerse moslims bedienen

AMSTERDAM - Heineken onderzoekt of het westerse moslims kan bedienen met een alcoholvrij biertje. De groeiende groep moslims wordt voor de bierbrouwer steeds interessanter, zo heeft een woordvoerder van het concern dinsdag laten weten.
Heineken zegt in Egypte veel succes te hebben met een alcoholvrij bierachtig drankje met de naam Fayrouz. "We hebben een Egyptische brouwerij overgenomen waar Fayrouz wordt gemaakt en dat drankje is daar heel populair", aldus de woordvoerder.
Fayrouz is volgens hem goedgekeurd door de strengste moskeeën in Cairo. Het moutdrankje heeft de smaak van bier waaraan vruchtenextracten zijn toegevoegd.
Heineken onderzoekt nu de mogelijkheden om het drankje ook te verkopen in westerse landen, waaronder Nederland. In Nederland wonen naar schatting ongeveer een miljoen moslims.
(Bron)

Noem het Youp.
Rodehond duikt weer op

UTRECHT - De virusinfectie rodehond duikt sinds een maand of twee weer op in Nederland. Volgens de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziekten (LCI) in Utrecht waart de ziekte vooral rond in de strenggelovige delen van het land, waar mensen hun kinderen over het algemeen niet laten inenten.
Rodehond is op zich geen gevaarlijke ziekte. Maar als zwangere vrouwen ziek worden kan de infectie gehoor- en gezichtsproblemen veroorzaken bij hun nog ongeboren kinderen. Ook hartafwijkingen komen voor. Daarom is al tien jaar geleden besloten preventief te vaccineren tegen rodehond. Kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar worden tegen rode hond ingeënt.
Het LCI kreeg volgens directeur J. van Steenbergen van de LCI de eerste meldingen van rodehond uit Twente. Inmiddels zijn er ook zieken gemeld uit onder meer het Rivierengebied, de Waarden en de Gelderse Vallei. Volgens Van Steenbergen is er geen sprake van een "explosieve hooibrand", maar blijkt de infectie zich wel hardnekkig te verspreiden.
De ziekte komt veertien tot twintig dagen na de besmetting aan het licht door de kenmerkende rode vlekkerige uitslag, die begint achter de oren. De patiënt heeft lichte koorts, gezwollen klieren en meestal een verkoudheid. Besmetting heeft plaats door hoesten en niezen. Wie besmet is, kan anderen aansteken terwijl hij zelf nog niet ziek is.
"In de betrokken gebieden zijn de inwoners wel gewend aan het uitbreken van dergelijke besmettelijke ziekten, juist omdat zij zich op grond van hun geloofsovertuiging niet laten inenten. De meeste meisjes hebben daarom als kind al rodehond gehad. Maar er blijft altijd een risico en daarom hebben we de GGD's geadviseerd scholen en huisartsen in te lichten. En vooral te wijzen op de mogelijkheid van inhaal-vaccinaties voor degenen die toch spijt hebben gekregen", zegt Van Steenbergen.
De LCI kan niet zeggen of de komende kerstvakantie gunstig of juist ongunstig is voor de verspreiding van de besmetting. Van Steenbergen: "De scholen zijn dicht en dat is goed. Maar de mensen zitten ook vaker dan normaal bij elkaar in de kerk en bij familie, wat weer minder gunstig is. Deze uitbraak maakt in elk geval wel duidelijk, dat rodehond nog lang niet uitgebannen is in Nederland en dat inenten dus zinvol blijft."
(Bron)
'Kleinste baby'tje ter wereld maakt het goed'

CHICAGO - Een baby'tje dat bij de geboorte niet meer woog dan een blikje cola of een mobieltje mag het ziekenhuis, begin januari verlaten. Volgens haar artsen is Rumaisa het kleinste baby'tje ooit dat is blijven leven. Dat heeft de Hindustan Times dinsdag gemeld.
Het meisje kwam half april met een keizersnee ter wereld, bij een zwangerschap van 26 weken. De moeder leed aan te hoge bloeddruk. Rumaisa woog bij de geboorte 243,80 gram en was 24,8 centimeter lang.
De zuigeling die toe dan toe te boek stond als het lichtst bij de geboorte, woog bijna 37 gram meer. Het gaat zo goed met de baby, dat ze vermoedelijk begin januari naar huis mag.
Rumaisa weegt nu 1,2 kilo. Ook met haar tweelingzusje Hiba gaat het goed. Zij woog 567 gram bij de geboorte.
(Bron)
Dirk van den Broek misleidend over diervriendelijk vlees

DEN HAAG - De Reclame Code Commissie heeft supermarktketen Dirk van den Broek op de vingers getikt wegens de verkoop van vlees met IKB-keurmerk als diervriendelijk vlees. Volgens de commissie houdt dit keurmerk geen rekening met dierenwelzijn.
Dat heeft de stichting Wakker Dier dinsdag bekendgemaakt. Dirk Van den Broek stelde dat varkensvlees met het IKB-stempel diervriendelijk is. Maar volgens Wakker Dier is het een keurmerk van de sector zelf dat niet over dierenwelzijn gaat maar over zaken als veiligheid van voeding en transport.
"Door IKB-vlees te kopen draag je bij aan onverdoofde castratie van biggen die leven in krappe kale hokken en nooit buiten komen", aldus Wakker Dier. De welzijnsregels van IKB zijn volgens de organisatie "slapper" en kennen geen sanctiemogelijkheden.
Het is volgens de organisatie al de vierde keer binnen anderhalf jaar dat de Reclame Code Commissie oordeelt dat de varkenssector de consument misleidt over het welzijn van varkens.
(Bron)
Mysterieuze schoonmaak verbetert Marsrobot

LONDEN - Een nog onverklaard fenomeen heeft ervoor gezorgd dat een ruimterobot op Mars ineens veel beter presteert. Dat heeft het tijdschrift New Scientist dinsdag gemeld.
Volgens het blad heeft 'iets of iemand' de afgelopen tijd meermalen de Amerikaanse ruimterobot Opportunity schoongemaakt en afgestoft. Daardoor werkt de robot weer op volle kracht.
Enige tijd geleden viel de helft van de kracht uit door de hevige stofvorming op Mars. De twee robots Opportunity en Spirit doen voor de NASA onderzoek op de rode planeet.
(Bron)
Skull-virus laat ringtones een ander deuntje spelen

AMSTERDAM - Antivirusbedrijf Trend Micro waarschuwt gebruikers van mobiele telefoons voor virussen. Symbos_skulls.A is een trojan voor Series 60-telefoons met het Symbian-besturingssysteem. De B-variant van Skull richt zich op toestellen met Bluetooth-mogelijkheden.
Deze code komt voor in verschillende freeware-programma's en op file-share-websites. Gebruikers halen de schadelijke code binnen als ze iconen, screensavers of ringtones op hun toestel downloaden. Dit gebeurt veelvuldig rondom de kerstdagen.
De trojan vervangt de iconen echter door een doodshoofd of puzzelstukjes en zorgt ervoor dat kerst-ringtones totaal anders klinken. Daarnaast maakt de schadelijke code toestellen vrijwel onbruikbaar. Applicaties werken niet meer, zodat met besmette toestellen alleen nog gebeld kan worden.
(Bron)
'Gegijzelde Franse journalisten vrij'

DUBAI - De twee Franse journalisten die sinds augustus in Irak worden gegijzeld, zijn vrijgelaten. Het Islamitisch Leger in Irak, de groepering die ze vasthield, heeft dat meegedeeld. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldde dat dinsdag.
Volgens de zender worden Christian Chesnot en Georges Malbrunot snel overgedragen aan de Franse ambassade in Bagdad. Een ambassademedewerker heeft verklaard niets te weten van een vrijlating.
Chesnot van Radio France Internationale en Malbrunot van Le Figaro verdwenen op 20 augustus samen met hun Syrische chauffeur. Al snel werd vermoed dat het Islamitisch Leger in Irak erachter zat. Deze beweging claimde het duo later inderdaad te hebben gekidnapt.
De Franse premier Raffarin meldde in oktober dat er 'indirecte' onderhandelingen gaande waren. President Chirac gaf rond die tijd aan zich te storen aan de pogingen van een zelfbenoemde bemiddelaar, Didier Julia van Chiracs partij UMP. Hij wist het duo toen niet vrij te krijgen. Chirac vond dat de eenmansactie de onderhandelingen van de regering in de wielen reed.
(Bron)
Naar de Lidl op het Smaragdplein in Utrecht, om wat voorraden aan te vullen.
Afgerekend, zegt de kassière: Mag ik in uw tas kijken? Dus ik zeg nee. Ik wist namelijk zeker dat dat niet zomaar mag.
Ze vroeg het nog eens, zuchtte eens diep, drukte op een belletje. Er kwam een jongen, die hetzelfde vroeg. Ik was inmiddels verhuisd naar de inpaktafel want ik stond in de weg, en ik begon stoïcijns mijn tas in te pakken.
De jongen zei op dreigende toon dat ie de filiaalmanager erbij zou halen, waarop ik meldde dat die ook niet in mijn tas mocht kijken, en als ze blijkbaar dachten dat ik wat gejat had, dat ze dan sowieso de politie moesten bellen, dus waarom dat niet direct gedaan?
Filiaalmanager erbij, met een formulier in zijn handen (een winkelontzegging, ik zag er ook ruimte op om een handtekening te zetten). Filiaalmanager was errug boos en begon te roepen dat ik mijn tas moest laten zien. Ik dus weer mijn verhaal herhaald.
Inmiddels was het al een soort oploopje geworden met mensen die verbaasd toekeken.
De manager ging tekeer alsof ik weet ik wat had gedaan, ik was echt verbaasd. Die andere jongen praatte op 'm in om rustig te doen.
Waarop de manager mijn arm zeer stevig beetpakte en begon te trekken en duwen, al schreeuwend dat ik niet meer in de winkel mocht komen. Jongen pulkte aan de manager dat dat toch niet zomaar kon, en mensen eromheen zeiden dat ie van me af moest blijven.
Op de drempel van de winkel werd ik losgelaten, en ik trok mijn camera om een foto van de manager te maken, die inmiddels weer door het winkelhekje was gegaan. Toen hij de camera zag ontplofte ie pas echt, hij probeerde dwars door dat hekje (tegen de richting in) weer naar me toe te komen. En dat formulier was ie verder glad vergeten.

(Toekijkende mensen zijn gewit; de man bij het hekje is de manager, de jongen links degene die er als eerste bijgehaald werd. Als je goed op de monitor kijkt zie je mij de foto maken.)
Eenmaal helemaal buiten kwamen een aantal mensen op me af dat dit niet zomaar kon en dat ie van me af had moeten blijven.
Ik ging een beetje trillerig naar huis, waar ik de postbode gemist bleek te hebben - nu kan ik m'n nieuwe modem morgen pas ophalen.
En ik kon niet online, misschien door de omzetting van m'n abonnement, dacht ik. Later bleek een cruciaal stekkertje los te zijn geraakt, komt vast niet doordat Tijger zo graag bovenop het modem ligt...
Vriendje gebeld, die vond dat ik de politie moest bellen. Dat gedaan, en de dame die ik aan de lijn kreeg verzocht me naar het bureau te gaan en aangifte te doen.
Eenmaal op het bureau bleek dat winkelpersoneel inderdaad in je tas mag kijken (dus ik had ongelijk), maar: dat mag je weigeren (dus had ik toch ook een beetje gelijk).
Verhaal verteld, en dat is opgenomen als een aangifte bedreiging en mishandeling. De Lidl krijgt binnenkort bezoek van de politie.

maandag, december 20, 2004

Pornoster verkoopt verslaafde dochter van dertien voor 43.000 euro

Scotland Yard heeft een onderzoek geopend tegen Claire Kent. De pornoster uit het Britse Essex wil haar dochter van dertien verkopen aan een zakenman. De perverse moeder biedt voor de som van de maagdelijkheid van haar dochter aan. Voor die prijs mag een man alles aanvatten met het meisje en dit zonder condoom. De koper kan rekenen op een toemaatje. De moeder wil op aanvraag meedoen. Kent heeft het geld nodig voor een nieuwe wagen en cocaïne voor haar en haar dochtertje.
De Britse krant News of the World stuurde een undercoverjournalist af op Claire Kent. Een Amerikaanse producent van pornofilms had de krant getipt. De moeder had haar dochter eerst aan hem aangeboden. De journalist kon zijn ogen en oren nauwelijks geloven. In geen tijd had hij een afspraak geregeld in een Londens hotel.
Claire Kent kwam er aan met haar dochterje op sloffen en haar zoon. Kent wou onmiddellijk overgaan tot zaken. "Ik vraag 43.000 euro voor de maagdelijkheid van mijn dochter. Dit is een uniek aanbod, ze kan maar één keer ontmaagd worden. Daarom verkoop ik haar ook zo duur. Het geld is voor haar maar ze zal haar moeder niet vergeten. We delen alles."
De moeder zette haar dochtertje ook aan tot druggebruik. "We snuiven samen cocaïne en roken samen ook crack. We doen alles samen en ook bij haar ontmaagding wil ik haar niet in de steek laten. Als de koper wil, dan doe ik gewoon mee. Ik heb mijn dochter overigens prima voorbereid met enkele pornofilms waarin ik meespeel."
Het meisje wil zelf ook ver gaan. "Hij mag alles met me doen, ook zonder condoom." De moeder verdedigt haar perverse daad met een pervers motief. "Mijn wagen is kapot en ik heb dringend geld nodig voor een nieuwe en drugs."
(Bron)
Uurloon vrouwen gemiddeld een vijfde lager

AMSTERDAM - Nederlanders verdienden eind 2002 gemiddeld zeventien euro per uur. Vrouwen verdienden gemiddeld twintig procent minder dan mannen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het uurloon hangt daarnaast samen met het opleidingsniveau en de leeftijd.
Eind 2002 waren in Nederland bijna zeven miljoen mensen aan het werk. Ruim de helft daarvan, 56 procent, was mannelijk. Het meest voorkomende opleidingsniveau is MBO, met 36 procent.
Het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen is het grootst bij werknemers met basisonderwijs en het kleinst bij mensen met een mavo-diploma. Werknemers tussen de 55 en 64 jaar blijken 2,3 keer zoveel te verdienen als werknemers in de leeftijd tussen 15 en 24. Mensen met alleen basisonderwijs verdienden gemiddeld bijna dertien euro per uur, tegen bijna 28 euro per uur voor mensen met een universitaire opleiding.
(Bron)

Het gekke is alleen dat een vrouw en een man die exact hetzelfde werk doen, toch verschillend betaald worden. Wie zei er ook alweer dat de emancipatie wel zo'n beetje klaar was?
Domme dieven stelen verkeerde brandstof

BELGRADO - Technisch slecht onderlegde inbrekers hebben maandag bij een tankstation ten noorden van Belgrado, naast enkele sloffen sigaretten, 30 liter diesel buitgemaakt. Alleen, hun auto was voorzien van een benzinemotor.
De politie trof de dieven aan langs de weg, niet ver van het tankstation dat zij hadden beroofd.
(Bron)
Werknemers ontevreden met kerstpakket voor goede doel

EMMEN/DELFZIJL - Tientallen werknemers van het chemiebedrijf Teijin Twaron hebben hun kerstpakket geweigerd. Zij zijn ontevreden over het feit dat de directie heeft besloten de helft van het kerstpakket van 50 euro weg te geven aan een goed doel.
De andere helft van het pakket bestond uit een bon waar de personeelsleden zelf een besteding voor konden vinden, zoals een wijnpakket of een bezoek aan een schoonheidssalon.
Een zegsvrouw van het bedrijf noemt het "ondankbaar" van de werknemers. "Een kerstpakket is geen secundaire arbeidsvoorwaarde waar we als bedrijf verplicht toe zijn, het is een cadeautje", stelt ze. "Het is niet aardig om een cadeau weg te gooien." Het bedrijf besloot tot het alternatieve kerstpakket omdat Teijin Twaron het belangrijk vindt "dat een groot, welvarend bedrijf steun geeft aan mensen die het minder getroffen hebben."
Het pakket is overigens alleen geweigerd door werknemers van de vestiging Emmen. In Arnhem en Delfzijl waren de personeelsleden tevreden met hun kerstbonus.
(Bron)
Onbekende boogschutter schiet eend door kop

AMSTERDAM - De politie in Ulft, in de Achterhoek, doet onderzoek naar een geval van zware dierenmishandeling. In een park is zondag een eend aangetroffen die rondzwom met een pijl door de kop.
Medewerkers van de dierenambulance probeerden vergeefs het dier te vangen. Ook een brandweerman in duikerspak had geen succes.
Omdat de conditie van het dier achteruit ging, is besloten het dier uit zijn lijden te verlossen. De politie heeft nog geen idee wie het dier met pijl en boog heeft toegetakeld.
(Bron)
Tekort aan hoger opgeleiden dreigt volgens RWI

DEN HAAG - Als de werkgelegenheid toeneemt, dreigt er een tekort aan vooral hoger opgeleide mensen. Dat stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) maandag in zijn kwartaalbericht Arbeidsmarkt.
De RWI pleit daarom voor een algemene verhoging van het opleidingsniveau van de beroepsbevolking en betere mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren.
Het zou al schelen als de 200.000 mensen met een hbo- of universitaire opleiding die (nu) niet willen werken, de arbeidsmarkt op gaan.
Onder hen zijn 68.000 mensen die met de vut zijn, zo blijkt uit onderzoek van de raad. Nog eens 69.000 kiezen ervoor het huishouden te doen. Ongeveer 31.000 willen nu niet werken, bijvoorbeeld omdat zij kleine kinderen hebben. De overige 32.000 zouden wel willen en kunnen werken, maar zijn niet op zoek naar een baan. Het gaat onder andere om mensen die een partner hebben met een inkomen.
In het najaar van 2004 vertoont de werkgelegenheid een aarzelend herstel, aldus het kwartaalbericht. De kans op een baan voor mensen die werkloos zijn, neemt toe en het aantal bijstandsgerechtigden blijft ongeveer gelijk.
In 2006 kan de werkgelegenheid flink gaan toenemen, aldus de RWI. Juist dan gaat een deel van de "babyboom-generatie" met de vut of prepensioen. Dat kan in diverse sectoren al snel leiden tot een tekort aan arbeidskrachten.
Als mensen niet meer en langer gaan werken, bestaat het gevaar dat het fragiele herstel van de economie stagneert.
(Bron)
Moederzeehonden op mensenjacht na forse storm

VLIELAND/PIETERBUREN - Mensen op Vlieland en Terschelling moeten niet te dicht bij aangespoelde babyzeehondjes komen, omdat de moeders hun jongen met geweld verdedigen. "Als mensen te dichtbij de baby's komen, worden ze verlaten door de moederzeehond", waarschuwde Leni 't Hart van Zeehondencrèche Pieterburen maandag.
De zeehondenopvang heeft tien babyzeehondjes opgevangen die hun moeder kwijt zijn geraakt door forse stormen afgelopen weekeinde. De vrouwtjeszeehonden bevallen in het najaar altijd op De Richel, een zandplaat tussen Terschelling en Vlieland.
Normaal gesproken blijft die zandplaat ook bij hoog water droog. Door de storm liep echter afgelopen weekeinde ook De Richel onder en werden negentig baby's met hun moeders van de zandplaat gespoeld. De moeders en baby's zijn daarop massaal op Terschelling en Vlieland aangespoeld.
(Bron)

En dat heet mensenjacht? Als je onder een appelboom zit en er valt een appel op je kop, doet de boom een aanslag op je?
TT 108 Politiebureaus dicht wegens poeder

HUIZEN De politiebureaus in Hilversum en Huizen zijn gesloten omdat agenten van deze bureaus in aanraking gekomen zijn met een verdacht poeder. Dat werd vannacht gevonden in de achtertuin van een woning in Huizen.
De agenten die in aanraking gekomen zijn met het poeder, zijn daarna naar hun bureau teruggekeerd. Tot duidelijk is om wat voor stof het gaat, blijven de politiebureaus uit voorzorg dicht. Ze zijn wel telefonisch bereikbaar.
De straat waar het poeder is gevonden, is afgesloten. Het poeder wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne onderzocht.

Ik ben net ook in contact gekomen met poeder. De medewerker van de oliebollenkraam was druk aan het suikeren.
Fiscus speurt naar belastingontduiking via internet

DEN HAAG - De Belastingdienst heeft een geavanceerd computerprogramma in gebruik genomen dat belastingontduiking via internet kan opsporen.
Het systeem, dat deze week in gebruik wordt genomen, zoekt zowel naar bedrijven die uitsluitend via internet werken om aan de greep van de fiscus te ontkomen, als naar huisvrouwen die langs digitale weg zelfgemaakte spulletjes proberen te slijten zonder belasting te betalen.
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft dat maandag meegedeeld. Met het programma, dat kan zoeken op duizenden kenmerken tegelijk, is de afgelopen weken succesvol proefgedraaid. Hoeveel extra belastinginkomsten met behulp van de digitale speurneus binnengehaald kan worden valt nog niet te zeggen, aldus de woordvoerder.
(Bron)
'Gepensioneerden moeten AOW betalen'

AMSTERDAM - Wie gepensioneerd is en een aanvullend pensioen ontvangt moet meebetalen aan de AOW. Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies aan de Tweede Kamer, wat de Volkskrant in handen heeft gekregen.
Nu betalen alleen mensen die zelf nog niet in de AOW zitten voor de oudedagvoorziening. In de toekomst zouden ook de ouderen met voldoende 'eigen' geld moeten meebetalen. Ouderen die alleen AOW ontvangen of slechts een klein aanvullend pensioen hebben, moeten van meebetaling worden uitgezonderd.
Daarnaast vindt de SER dat mensen die langer doorwerken na hun 65ste meer AOW zouden moeten krijgen en wie korter werkt juist minder. Het is de eerste keer dat de SER de Tweede Kamer adviseert. Normaal richt het adviesorgaan zich tot de regering.
(Bron)
Verdwijnen siësta zorgt voor slaapgebrek bij Spanjaarden

MADRID - Een Spaanse actiegroep waarschuwt voor de gevolgen van het verdwijnen van de traditionele siësta. Spanjaarden kampen steeds meer met slaapgebrek, met alle gevaren van dien. De inwoners van Spanje slapen ongeveer een uur per dag minder dan de gemiddelde Europeaan.
Het aantal ongelukken in Spanje op wegen, thuis en op het werk ligt hoog, stelt de voorzitter van de onafhankelijke adviesgroep voor burgers. In een gesprek met de Britse omroep BBC pleitte hij voor kortere werktijden om het verlies van de siësta te compenseren.
Het middagslaapje verdwijnt door de toenemende globalisering en het groeiend aantal multinationale bedrijven in Spanje. Spaanse zakenlieden kunnen het zich niet meer veroorloven na de lunch enkele uren van hun bureaus weg te blijven.
Hoewel de siësta als onproductief geldt, benadrukken wetenschappers de verkwikkende werking van de korte slaap.
(Bron)
Tienduizenden ontvluchten geweld Congo

NEW YORK/KINSHASA - Tienduizenden burgers in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn op de vlucht geslagen voor gevechten tussen bewapende groeperingen. Ook proberen zij te ontkomen aan aanvallen op de bevolking.
Uit dorpen in de buurt van de stad Kanyabayonga is soms 80 procent van de bevolking vertrokken, meldden de Verenigde Naties maandag. Volgens de organisatie maakt de aanhoudende strijd de hulpverlening "te gevaarlijk". Vorige week vluchtten naar schatting al 30.000 burgers uit Kanyabayonga.
In de grensstreek met Rwanda vechten regeringstroepen tegen talrijke rebellenbewegingen. De opstandelingen bestrijden elkaar ook onderling. Verder beweert de regering in Kinshasa dat Rwandese strijdkrachten in het gebied actief zijn.
Door de jongste gevechten wankelt een bestand dat een einde maakte aan een bloedige, vijf jaar durende strijd in het oosten. Door dat conflict raakten 2,5 miljoen mensen ontheemd.
(Bron)
'Consument moet meer uitgeven'

DEN HAAG - De Nederlandse consumenten hebben met elkaar 180 miljard euro op spaarrekeningen staan en moeten meer gaan besteden om de economie een zet in de goede richting te geven. Om de uitgaven te stimuleren, moet het vertrouwen van de consument groter worden.
Dit heeft N. Wellink, president van De Nederlandsche bank, zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof. Volgens hem kan het consumentenvertrouwen groter worden als bijvoorbeeld het perspectief voor de werkgelegenheid verbetert.
In 2001 was er sprake van een sterke inkomensverbetering van 6 à 8 procent. Een groot deel daarvan is op een spaarrekening beland. Dat geld kan nu worden besteed, ook al worden de lasten zwaarder.
Vertrouwen in de toekomst is daar wel voor nodig. Het kabinet draagt daaraan bij met een een begrotingstekort dat volgend jaar onder de 3 procent van het bruto binnenlands product blijft. Lastenverhoging nu levert een mindere dreiging op voor verzwaring daarna, aldus Wellink.
De centralebankpresident is nog altijd positief over de Nederlandse economie. De stijging van het aantal faillissementen vlakt af, het aantal vacatures stijgt sterk en de werkgelegenheid groeit. De hoge olieprijs remt de economische groei wel af, maar onderliggend ziet het er goed uit, zo meent Wellink.
Over de dure euro maakt hij zich geen grote zorgen. Andere landen worden goedkoper voor Nederland en het effect van de stijging van de olieprijs, die in dollars wordt berekend, wordt erdoor afgezwakt. Per saldo is de koersstijging van de euro naar de mening van de bankpresident niet zo onvoordelig.
Echt druk om problemen bij de oudedagsvoorziening als gevolg van de vergrijzing en de afname van het werkende deel van de bevolking maakt Wellink zich ook niet. Er moet bij de AOW wel iets gebeuren, maar "dat moet je niet dramatiseren".
Het deel van de bevolking dat de AOW opbrengt moet groter worden. De pensioenleeftijd van 65 jaar kan omhoog. Dat is niet erg, want de bevolking wordt ook steeds gezonder, aldus Wellink.
(Bron)

Als meneer Wellink even contact met mij opneemt, zal ik hem mijn gironummer geven. Als hij een bijdrage stort, kan ik geld uitgeven.

zondag, december 19, 2004

Sms-grapje leidt tot terreuralarm

Een Italiaan aan boord van een vliegtuig heeft met het versturen van een sms een terrorismealarm veroorzaakt. De 35-jarige Antonio Casale zond zijn vrouw voor de grap een bericht dat zijn toestel door terroristen was gekaapt. Volgens de man werd het vliegtuig, oorspronkelijk onderweg van Sydney naar Wenen, naar een onbekende bestemming gevlogen.
Zijn echtgenote schrok hevig van het tekstbericht, en schakelde direct de Italiaanse politie in. Via de Italiaanse ambassade in het Australische Canberra werd de Australische politie gealarmeerd. Pas nadat het lijnvliegtuig van Cassale kon worden vastgesteld bleek dat het een loos alarm betrof. De Italiaan werd bij aankomst in Wenen aangehouden voor verhoor, maar na korte tijd weer vrijgelaten.
(Bron)
Saudi's waarderen 'pornosites' meer dan terreursites

RIYAD - Internettende inwoners van Saudi-Arabië blijken 'pornografische sites' te prefereren boven terreursites. Dat blijkt uit zondag vrijgegeven informatie van de dienst die namens het regime toezicht houdt op het internet.
Bijna 93 procent van alle pogingen geblokkeerde sites te bereiken, leidden naar door de autoriteiten van het streng islamitische koninkrijk als 'pornografisch' bestempelde sites. Bij slechts iets meer dan 7 procent van de pogingen verboden sites op te roepen, draaide het om aan terrorisme gerelateerde pagina's.
(Bron)
Dominee: 'Stop met pil en word zwanger'

In Doornspijk, gelegen in de gemeente Elburg te Gelderland, slaat volgens dominee W. Roos van de Nederlandse Hervormde kerk de vergrijzing toe. Reden voor de dominee om alle vruchtbare vrouwen op te roepen met de pil te stoppen en zwanger te worden.
De voorganger deed zijn oproep tijdens de wekelijkse kerkdienst. Doornspijk heeft slechts 3000 inwoners en het merendeel daarvan zijn ouderen. Veel kerkgangers vonden het advies van Roos echter ongepast en reageerden verbouwereerd. Ook Burgemeester H. Visser van de gemeente Elburg vindt het overdreven. 'In de raad is niet eerder gesproken over vergrijzing. Volgens mij valt het dan ook best mee.'
Erik Wolf van de plaatstelijke kroeg is het er ook niet mee eens. 'Het is nu eenmaal een streng christelijke kerkgemeenschap', zegt hij. 'Voorbehoedsmiddelen zijn uiteraard taboe. Maar zover ik weet is er juist een kinderstop op de christelijke scholen.'
Dominee Roos wil zijn oproep niet nader uitleggen. Hij is van mening dat dit iets is van de kerk. Bovendien vindt hij dat hij zijn gedachtegoed voldoende tijdens de dienst heeft genuanceerd.
(Bron)
Mysterieuze gaswolk drijft over Amsterdam

AMSTERDAM - Een mysterieuze gaswolk dreef zondagochtend over het westelijk deel van Amsterdam. De gaswolk kwam mogelijk van een langsvarend schip in het noorden van Amsterdam, aldus een woordvoerder van de brandweer. De wolk waaide voor het middaguur langzaam richting de RAI en het VU-ziekenhuis in het zuiden van de stad.
Het betrof volgens de brandweer brandbaar gas, maar de concentraties waren zo laag dat de wolk niet gevaarlijk was. Buiten kon je het wel ruiken, aldus de woordvoerder.
Bij de brandweer kwamen na tien uur ongeveer vijftig telefoontjes binnen van verontruste inwoners. De wolk loste zich volgens de brandweer langzaam op naarmate het gas richting het zuiden dreef.
Uit voorzorg werd even voor elf uur het treinverkeer van en naar het Centraal Station een half uur stilgelegd om vonken te voorkomen. De brandweer en de politie zijn nog aan het onderzoeken hoe de gaslucht precies is ontstaan.
(Bron)