zaterdag, april 12, 2003

Ik ben naar binnen gevlucht, ik heb net een tijd brandnetels staan trekken in de tuin. Er mogen best brandnetels staan, goed voor de vlinders, maar ik wil geen brandnetelkwekerij. Dus gehandschoend en wel een stevige brandnetel beetpakken, trekken, en even later heb je drie strekkende meter brandnetel in je handen. En je weet dat de kale plek die je zo achterlaat, in no time gekoloniseerd is door... Inderdaad. Maar halfhoge brandnetels worden dan weer vervangen door lage brandnetels, en ooit zouden ze de grond toch wat armer moeten maken, zodat ze er zelf niet meer zo welig op tieren.
Hoe dan ook: brandnetelpukkeltjes overal, compleet met groene vlekken van het erop smeren van hondsdrafblad tegen de jeuk.
En nu enigszins oververhit weer binnen.
Kat 1 vindt het buiten nog steeds wat engig, kat 2 paradeert bovenop de schutting heen en weer.
Mijn tuin is groen-geel. Groen van gras, boom, struik; geel van dotter, narcis, speenkruid, paardebloem. Er zijn nog een paar vlekjes paars-roze-wit van de krokussen, en een witzweem achterin van de krentenboom. De tulpen zijn nog niet in bloei, de irissen ook nog lang niet.
Het gras zou gemaaid moeten worden, maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen de speenkruidpollen af te maaien.
Merel en merel vliegen druk af en aan met neststoffeersel, over een tijdje zullen ze overstappen op wormen.
Toen ik hier drie jaar geleden kwam wonen, was er geen vogel te bekennen. De enige fauna die je tegenkwam: spinnen en kevers. De tuin was een verwilderde grasmat met wat struiken eromheen, en één kronkelwilg van 15 meter hoog (die afgezaagd is wegens angstaanjagende scheefstand, en nu weer een paar meter hoog is).
Inmiddels zitten er veel vogels, ondanks de katten die ook in de tuin komen. De insekten en spinnen doen het nog steeds prima, en dus banjeren er ook kikkers door de tuin.
Op dit soort dagen ben ik erg happy met mijn tuintje :-)
Barend en Van Dorp wisten gisteren dat JPB steeds even wegliep bij de gesprekken onder vier ogen tussen Bos en hemzelf.
Mijn eerste gedachte is dan: hoe weten ze dat? Is er een simpele verklaring voor, of is er binnen het CDA een anti-JPB-stemming en wordt er tactisch gelekt?

vrijdag, april 11, 2003

TT 157 Amerikanen zoeken 55 leiders Irak

AS SAYLIAH Het Amerikaanse leger heeft een lijst opgesteld met 55 gezochte Iraakse leiders van het Baath-regime. Ze moeten worden gearresteerd of gedood, heeft brigade-generaal Brooks op een persconferentie bekendgemaakt.
De Amerikaanse troepen hebben de 55 als een spel kaarten met hun foto's erop gekregen. Voor Iraakse burgers staan ze op posters en folders. Brooks zei niet wie er op staan, maar suggereerde dat Saddam Hussein en minister al-Sahaf van Informatie erbij zijn: "Er zijn zonder twijfel enkele jokers in het spel".
Het leger vermoedt dat veel gezochten willen vluchten of al gevlucht zijn.
TT120

DEN HAAG De gemeente Den Haag heeft e.4,2 mln uitgegeven aan de gedwongen verhuizing van 28 woonwagens. Onder meer de inzet van de ME en een speciaal verhuisbedrijf dreven de kosten op. Als de bewoners vrijwillig waren gegaan, dan had dit Den Haag 800.000 euro gekost.
TT 112 Geruimd pluimvee naar stortplaats

WEERT Geruimde kippen en kalkoenen gaan de stortplaats bij het Midden-Limburgse Linne-Montfort op. Dat is door het crisisteam vogelpest in Weert gemeld.
De dode dieren worden in grote zakken (bigbags) gestopt en belanden daarna op de stort. Dat gebeurt omdat er in Son bij het destructiebedrijf Rendac niet meer dan 1400 ton per dag kan worden verwerkt. De stortplaats in Linne wordt 24 uur per dag bewaakt.
In de regio Weert zijn zo'n 3,5 miljoen dieren geruimd bij circa 100 bedrijven.
In Someren (Noord-Brabant) worden ook 2 kippenbedrijven geruimd. Ze liggen nabij een besmet bedrijf in Nederweert.

Binnenkort dus vogelpest rondom Linne-Montfort?
TT 109 Boete en celstraf voor Kruizinga

UTRECHT Oud-voorzitter Kruizinga van de politiebond ACP is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijk en een boete van 50.000 euro wegens verduistering, valsheid in geschrifte en het doen van een valse belastingaangifte.
De rechtbank acht bewezen dat Kruizinga (56) ruim een half miljoen gulden uit opleidingsfondsen, die hij voor een aantal politiebonden beheerde, heeft gebruikt voor privédoeleinden.
Er was 1,5 jaar tegen Kruizinga geëist.
De rechtbank oordeelde dat die straf heel redelijk zou zijn geweest als het onderzoek sneller was aangepakt.
Het CDA sluit de PvdA nog niet uit. Maar de verwijten kaatsen heen en weer.
Misschien moesten we maar weer eens gaan stemmen - op een nieuwe manier: je mag een stem vóór uitbrengen, en een tégen. Dus: wie wil je in de regering, en wie niet?
Ben weer boven water - vanochtend een stuip gehad.
Wouter was woest, zo te zien. Politiek kan zo leuk zijn.
Teletekst voorspelt voor dinsdag 21 graden :-)

donderdag, april 10, 2003

Half februari ging ik naar het CWI om een WW-uitkering aan te vragen. Ik was al sinds eind januari bezig, maar bureaucratie kost tijd.
De beoordeling zou maximaal 10 weken kosten (gerekend vanaf de eerste aanmelding, dus vanaf eind januari).
Behalve een werkbriefje (waarop je invult waar je gesolliciteerd hebt), hoorde ik niets. Telefonisch is het GAK totaal onbereikbaar, dus ik ben er maar eens heen gegaan. De werkgeversverklaring bleek nog te ontbreken, en het GAK zou m'n ex-werkgever nogmaals aansporen die op te sturen.
Krijg ik een brief van het GAK. De aanvraag is incompleet, en een voorschot kan ik niet krijgen want men verwacht dat ik geen recht heb op WW omdat ik onvoldoende weken gewerkt heb.
Volgens mij heb je na 26 weken werken recht op zo'n uitkering, en ik heb geloof ik 130 weken onafgebroken gewerkt, dus maar weer in de telefoon geklommen. Zowaar contact! Met een lijzig sprekende dame, die me aanhoorde, me niet wilde doorverbinden met de persoon die de brief had verstuurd, m'n sofinummer vroeg en vaststelde dat de werkgeversverklaring ontbrak.
Gevraagd of ze die brief al gestuurd hadden, zei ze dat ze even in het dossier zou gaan kijken. Na een tijd wachten kwam ze terug aan de telefoon, en meldde somber: 'Het dossier is weg'. Het zat niet in de kast.
Nu overkomt het mij erg vaak dat dat soort dingen gebeuren, dus ik denk nooit: dat kan niet - ik denk: hoe doen ze dat toch.
Na veel gedoe, gezoek en gewacht, kwam het dossier zowaar boven water. Het bleek verdwenen te zijn naar het bureau van de contactpersoon die ik in het begin van het gesprek had genoemd en die ik niet aan de lijn kon krijgen - daar is het tenslotte een contactpersoon voor.
Ze was met het dossier bezig omdat, jawel, de werkgeversverklaring vanochtend op haar bureau was beland.
Als alles goed gaat, wordt er deze week berekend hoeveel WW ik vanaf afgelopen maand krijg, en dan zou het zomaar kunnen dat ik vóór mei dat geld ook echt ontvang. Ik wacht af.
Vanmiddag iets nuttigs gedaan. Zo'n werkje dat vaker zou moeten, maar steeds uitgesteld wordt. Toetsenbord los, uit elkaar schroeven, leegblazen en -pulken. Wat een ongelooflijke hoop rotzooi verzamelt zich daarin zeg. Nou woon ik zo ongeveer aan m'n computer, dus ik eet ook achter de pc, ik rook, ik verhaar nogal, de katten lopen ondanks verboden wel eens over m'n bureaublad.
Dus overal grijze dotten stof, aaneengeplakt met ondefinieerbare dingetjes.
Een flinke oogst later het ding weer in elkaar geschroefd, en hé! Het typt ineens veel lichter ;-)
Dit is toch wel de week van het iconoclasme. Hoewel ik die stunt met het Pimbeeld idioot vond - je wéét toch hoe hoog je bent met vracht lijkt me. Of beter: je zou dat toch moeten weten. (Voor de LPF-complotdenkers: vermoedelijk is de bestuurder omgekocht door V.v.d.G.)
Het eerste wat vriendje riep: die kop is natuurlijk morgen weg...
En jawel, ze hebben eindelijk ontdekt wat heel Nederland al wist: we zijn weer terug bij af wat de formatie betreft.
TT 401

Of hij nog leeft is niet zeker, maar op internet leeft Saddam Hussein in ieder geval wel: op de veilingsite eBay worden talloze Saddam-items als geld, T-shirts en video's aangeboden. Erg in is de Saddam-dinar, een paar biljetten kosten al gauw veertig dollar. Voor 203 dollar heb je een gesigneerde foto.
TT 371

De toeristische industrie van Hong Kong baalt verschrikkelijk van de slogan die ze gebruikt hebben in hun jongste reclamecampagne.
"Hong Kong will take your breath away" is momenteel ook niet echt een tactische manier om mensen naar de stad te trekken. Kortademigheid is namelijk één van de symptomen van het virus Sars, dat inmiddels meer dan honderd mensen het leven heeft gekost en vooral in Hong Kong en China voorkomt.
De directie heeft nog geprobeerd de internationale campagne terug te trekken, maar was helaas te laat.
TT 160

LONDEN T-shirts met de beeltenis van de Iraakse minister al-Sahaf verkopen als warme broodjes via het internet. Onder de nu verdwenen informatie-minister staat de tekst "We are in control".

Ze kosten 15 pond, en zijn hier te bestellen.
TT 120

HILVERSUM Een nieuw RVU-tv-programma mag de naam 'Keuringsdienst van Waarde' gebruiken. De Keuringsdienst van Waren trachtte via de rechter die naam te verbieden omdat haar naam zou worden aangetast.

Vrijdag van half tien tot tien op Nederland 3. Ik zit me er op te verheugen, want Wouter Klootwijk is erg gespecialiseerd in het lospulken van warboel. In de Varagids geeft hij een voorbeeld van het speurwerk naar de herkomst van biologische pindakaas, met Eco-keurmerk van SKAL. Na veel zoeken was het team van het programma er achter dat de pinda's in China werden geteeld. En dat China 1 inspecteur voor het SKAL-keurmerk heeft. Die inspecteur woont in Indonesië.
Ook probeerden ze te achterhalen waar een runderlap vandaan kwam (effe tsjekke, u weet wel). Via de referentienummers die erbij zaten, kwamen ze uit bij een slachthuis in Zevenaar. Waar alleen varkens worden geslacht.
Het is het type informatie waardoor je niets meer wilt eten, maar ik ben zo'n mens het toch graag weet.

woensdag, april 09, 2003

Gezellige sites (met pop-ups): Airdisaster.com en Federal Aviation Administration.
Misschien tzt toch maar varen naar NZ.
Spammeter staat op minimaal 30 per dag, afgezien van wat er direct weggefilterd wordt. Misschien maar eens wat accounts gaan aanpassen...
Kat 1 springt bijna door het raam heen en valt heftig aan omdat er buiten op de vensterbank een andere kat zit (die duvels goed doorheeft dat er een raam tussen zit, en dus zogenaamd onaangedaan terugstaart).
Kat 2 is even verstopt. Misschien onder tafel? In de boekenkast? Geen kat.
Tot ik vriendje uitzwaai, en de vermiste kat doodleuk de slaapkamer komt uitwandelen.
Shit - de slaapkamerdeur gaat natuurlijk ook naar binnen open - dus die deur kan ze ook openen. Waarschijnlijk binnenkort dus geen gekrabbel meer aan de deur, maar gewoon wakker worden met de katten op bed ;-)
Sahaf.
TT 401

Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO heeft een brandbrief gestuurd naar de gemeente Zwolle en Rijkswaterstaat.
3VO maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid op de snelweg A28. Onlangs is op een gedeelte van de weg de complete begroeiing weggehaald. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs hebben nu vol zicht op het naastgelegen tennispark De Pelikaan. Opwaaiende tennisrokjes kunnen tot levensgevaarlijke situaties leiden.
3VO wil een scherm langs het baanvak om de aandacht op de weg te houden. De gemeente Zwolle ziet er geen heil in en noemt het plan onzinnig.
TT 401

Het baasje van Jake, een twaalf weken oude Bull Terrier uit Huyton/GB, moest even slikken toen hij zag wat zijn hond mankeerde. De pup had braakneigingen en liep er bovendien nogal stijfjes bij.
Röntgenfoto's lieten zien wat er aan de hand was: Jake had een keukenmes van 20 centimeter lang ingeslikt. Het plastic handvat bevond zich ergens ter hoogte van zijn bekken, terwijl de punt van het lemmet in Jakes keel zat.
Inmiddels is Jake onder het mes geweest en is het snij-instrument verwijderd. De degenslikkende hond maakt het goed. Naar verluidt hoeft hij nooit meer met mes en vork te eten.
TT 130

JENIN Bij een bomexplosie op een school in de Palestijnse stad Jenin zijn 20 middelbare scholieren gewond geraakt.
Een van hen had met de bom gespeeld.

Kweenie, wij speelden toch met hele andere dingen op school.
TT 120

BEDUM Een Gronings bedrijf brengt een speciale button op de markt die bedoeld is om de koningin een hart onder de riem te steken, nu ze recentelijk zo is bekritiseerd door haar nicht Margarita.
TT 108 Palestijnse groep dreigt met acties

HILVERSUM Een Palestijnse groepering, die zich de Aanhangers van Irak noemt, heeft medestanders in de Palestijnse gebieden opgeroepen Nederlandse doelen aan te vallen. De oproep zou op 23 maart via een pamflet zijn verspreid.
Het pamflet is in bezit van het VARA-radioprogramma De Ochtenden. Er worden ook terroristische acties aangekondigd tegen Amerikaanse, Britse, Australische, Spaanse en Deense belangen.
Buitenlandse Zaken zegt het dreigement serieus te nemen. De Palestijnse politie heeft de bewaking van de Nederlandse post in Ramallah en van Nederlandse diplomaten verscherpt.
Al-Sahaf is helemaal niet kwijt. Hij is onderweg naar Den Haag, waar hij persvoorlichter wordt van Bos & Balkenende.
Nederlands asielbeleid sterk in strijd met afspraken

BRUSSEL - Het Nederlandse asielbeleid is op belangrijke punten in strijd met internationale afspraken. De behandeling van asielaanvragen is regelmatig te kort door de bocht, kinderen krijgen niet de behandeling die zij verdienen en asielzoekers hebben niet de beschikking over basisvoorzieningen waar zij volgens internationale normen wel recht op hebben.
Tot die conclusie komt Human Rights Watch dinsdag in een rapport. De mensenrechtenorganisatie roept de politiek op dit in het aanstaande regeerakkoord beter te regelen.
Het asielbeleid van de Nederlandse regering dreigt te ver door te schieten, luidt de conclusie van Human Rights Watch. “In haar pogingen het immigratieproces in de hand te houden, mag de Nederlandse overheid geen fundamentele rechten schenden”, waarschuwt directeur E. Andersen van de Europese afdeling van de mensenrechtenorganisatie.
(Bron en meer)

dinsdag, april 08, 2003

Joep van Deudekom had gisteren een leuke gesproken column in Stenders vroeg. Met Realplayer kun je 'm hier beluisteren.
Mei 2002, verkiezingen. Er kwam na veel gedoe een regering die na 87 dagen twee ministers minder helemaal viel.
Het is nu bijna weer mei - na nieuwe verkiezingen hebben we nog steeds geen regering, en met wat pech krijgen we straks alsnog dezelfde regeringspartijen als de vorige keer.
Wanneer zullen we weer eens gaan stemmen?
Laat nooit twee katten alleen in een huiskamer waar zich ook een rol wc-papier bevindt. Die stond anderhalve meter hoog op een kast, maar ze hebben 'm toch te pakken gekregen.
Ik weet nu dat ik geen versnipperaar hoef aan te schaffen - ik heb er al twee.
Maar even wachten met stofzuigen tot morgen, anders moet ik straks - in het Frans - aan mijn buurvrouw gaan uitleggen dat ik midden in de nacht stofzuig omdat de hele huiskamer besnipperd is ;-)

maandag, april 07, 2003

TT 157 Mogelijk depot vernietigingswapens

HINDIYAH Amerikaanse deskundigen van biologische en chemische wapens denken een depot te hebben gevonden met Iraakse massavernietigingswapens. Een officier liet weten dat de detectoren mogelijk het zenuwgas sarin aangeven.
Soldaten die in de buurt zijn geweest, vertonen lichte ziekteverschijnselen.
Volgens de radiozender NPR is er ook een opslagplaats gevonden waar twintig middellange-afstandsraketten lagen, alle voorzien van mosterdgas en sarin.
De Amerikaanse legerleiding heeft de vondst van de massavernietigingswapens nog niet bevestigd. Londen spreekt van een "interessante ontdekking".
Zou die Iraakse minister van Informatie nou gewoon gehersenspoeld zijn? Terwijl je moeite doet om boven het schieten uit verstaanbaar te zijn, zeggen dat de Amerikanen ver weg zijn.
TT 107 Overleg Bos en Balkenende over CPB

DEN HAAG De leiders van PvdA en CDA, Bos en Balkenende, zijn in Den Haag bijeen om met de beide informateurs Leijnse en Donner de gevolgen voor de formatie te bespreken van de CPB-berekeningen.
Eerder op de dag zei Bos geschrokken te zijn van de effecten van de extra ombuigingen. Hij noemde die na overleg met zijn fractie "onverantwoord". Bos wilde niet vooruitlopen op de gevolgen.
Vooral de extra lastenverzwaringen van 5 miljard euro pakken slecht uit voor de economie. Verder treffen ze vooral de verkeerde mensen, zei Bos. "Ik kan me niet voorstellen dat het CDA kan leven met een pakket dat zo slecht scoort."

Bos is wel erg naïef als ie nu nog niet weet dat bezuinigingen _altijd_ de verkeerde mensen treffen. Daarom stemmen veel van die mensen PvdA. Ik ben benieuwd hoe een peiling nu zou uitvallen.
Heeft u al eieren gehamsterd?

zondag, april 06, 2003

TT 158 80 miljard dollar vrij voor Irak

WASHINGTON Het Amerikaanse Congres heeft met grote meerderheid ingestemd met het voorstel $ 80 miljard extra uit te trekken voor Irak en de strijd tegen terreur. Van het geld gaat 60 miljard naar de oorlogsvoering in Irak.
De steun van bondgenoten wordt beloond. Zo krijgt Turkije één miljard, tegen de zin van de Republikeinen. Die vonden dat onterecht omdat Turkije geen troepen van de VS wilde legeren. Ook is er geld voor noodlijdende vliegmaatschappijen.
Het Congres sluit bedrijven uit Syrië, Rusland, Frankrijk en Duitsland uit bij de wederopbouw van het naoorlogse Irak. Het Witte Huis wilde zover niet gaan.

Dus dat geld gaat naar de oorlogsvoering, niet naar de wederopbouw. En die wederopbouw is voorbehouden aan de 'geallieerden'.
Tip voor Bush, als ie klaar is in Irak:

TT 126 Duizend doden bij bloedbad in Congo

KIGALI Bij etnisch geweld in Ituri, in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo, zijn donderdag bijna duizend doden gevallen. VN-onderzoekers hebben twintig massagraven gevonden.
De slachtoffers zijn leden van de Hema-stam, de traditionele vijand van de stam van de Lendu, die de meerderheid in het grensgebied vormen. De daders horen zeer waarschijnlijk bij die groepering.
Volgens de rebellenbeweging UPC hebben Oegandese soldaten ook aan de slachting deelgenomen. UPC steunt op de Hema, waar de Oegandezen met de Lendu samenwerken.
Ondanks vredesakkoorden is de etnische strijd in Oost-Congo nooit gestaakt.
Verrassing:

Oliegiganten moeten grote rol krijgen in Irak

LONDEN - Vooraanstaande Iraakse ballingen en hoge Amerikaanse functionarissen zijn het er zaterdag in Londen over eens geworden dat grote internationale oliemaatschappijen een leidende rol krijgen bij de wederopbouw van de olie-industrie in Irak.
Voorts moet Irak lid blijven van de Organisatie van Olie Producerende en Exporterende Landen (OPEC). Het land moet dan echter niet worden beperkt in zijn productie. De bijeenkomst was er een in een serie over de olie van Irak die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn georganiseerd.
(Bron en meer)