zaterdag, juni 26, 2004

Zweet, bibber, nagelbijt.
Ha.
Ha.
Hoera.
Vandaag ben ik al mijn halve leven samen met vriendje (hij pas met mij over een paar jaar ;-)).
'Een half leven', het klinkt véél langer dan het voelt.
Afrader: met een snee in je vinger gaan hannesen met behoorlijk scherpe kruidenmix. Auau.
En waar vriendje bijna de tranen in zijn ogen kreeg van de scherpte, wilde de kat het bord aflikken (en ze nam ook echt een paar likken voor ik het bord afpakte, het beviel haar prima).
(En já, het is uiteraard erg zout. Jammer toch altijd.)
Weer een tijd zitten smullen op de site van Martijn Lammerts. Ik kan 'm niet vaak genoeg en niet hard genoeg aanbevelen. Hou je van landschaps- en/of macrofoto's: ga kijken.
Flink bezig geweest met oppotten en verpotten, inmiddels staat het terrasje vol met een stuk of 70 potten en potjes. De meeste dingen zien er tierig uit, behalve een deel van de zonnebloemen. Wat de slakken nog niet hadden opgevroten heb ik maar even geëvacueerd naar een slakveiliger plek.
De aardbeien die de regen niet overleefd hebben, liggen nu in het vogelhuisje, en ik heb al interesse gezien. Omdat de katten dat ook zagen, bleef het bij interesse ;-)
De zon is nu weer weg (jammer voor mij, gunstig voor de plantjes).
Dode potvis op Vlieland aangespoeld

VLIELAND - Op het Noordzeestrand van Vlieland is zaterdag een vijftien meter lange dode potvis aangespoeld. Het zoogdier heeft waarschijnlijk twee à drie weken dood in de Noordzee rondgedobberd. J. Witting van Rijkswaterstaat directie Noord-Nederland op Vlieland heeft dat gezegd.
De potvis werd zaterdagochtend bij dam 22, halverwege de noordzijde van het waddeneiland, gevonden. Dinsdag spoelde al een dode bultrug op Vlieland aan. Een conservator die nog op het eiland was voor de aangespoelde bultrug, kon meteen weer aan de slag.
Een team van vijftien mensen ontleedt de potvis. Het skelet van het beest blijft bewaard. Na conservering, wat ongeveer een jaar duurt, wordt het in het informatiecentrum Noordwester op Vlieland tentoongesteld.
Witting verwacht nog de hele zaterdag bezig te zijn met de ontleding. De Koninklijke Landmacht heeft een bergingstank ingezet om het dier, nadat het was aangespoeld, verder op het strand te trekken. Het is onduidelijk waardoor de potvis is doodgegaan.
(Bron)
Rel rond Hitler-verkiezingsfilmpje

WASHINGTON - In de strijd om het Amerikaanse presidentschap is vrijdag een rel uitgebroken rond een promotiefilmpje voor de zittende president George Bush. Daarin worden boze gezichten van onder meer de Democratische rivaal John Kerry en Michael Moore, de maker van de anti-Bush documentaire 'Fahrenheit', afgewisseld met het gezicht van Hitler.
Kerry's campagnewoordvoerder Phil Singer eiste dat de spotjes onmiddellijke werden ingetrokken. Ook eist hij excuses. "Dat George Bush denkt dat het gepast is beelden van Adolf Hitler in zijn campagne te gebruiken, roept ernstige vragen op over zijn geschiktheid om nog vier jaar in het Witte Huis te blijven", aldus Singer.
Woordvoerder Terry Holt van de Bush-campagne heeft ontkend dat hij een direct verband tussen Kerry en de leider van het Derde Rijk wilde leggen. Het spotje zou een reactie zijn op dat van MoveOn.org.
Die politieke actiegroep had voor de Democraten een spotje op internet gezet dat Bush in verband bracht met Hitler. De Kerry-campagne heeft zich daarvan gedistantieerd en MoveOn heeft het filmpje snel verwijderd. Maar volgens Holt was dat incident het bewijs dat de Democraten de retorica op een nieuw dieptepunt hadden gebracht.
(Bron)
Nieuw computervirus verspreid

WASHINGTON - Op het internet verspreidt zich een nieuw computervirus dat bedoeld is om creditcardnummers en wachtwoorden te stelen. Daarvoor hebben deskundigen in de Verenigde Staten vrijdag gewaarschuwd.
Het virus heeft de naam 'Scob' gekregen. Net als de recente virussen Sasser en Blaster wordt het niet verspreid via e-mails, maar door het bezoeken van geïnfecteerde websites. Dat kunnen ook vertrouwde websites zijn die de gebruiker al vaker heeft bezocht.
Michael Murray van de beveiligingsfirma nCircle Network Security zei dat de creditcardnummers en wachtwoorden die van geïnfecteerde pc's worden gestolen, naar een server in Rusland worden gestuurd.
In de nacht van vrijdag op zaterdag leek die server er al enkele uren uit te liggen. "We weten niet of de autoriteiten die hebben geblokkeerd of dat het per ongeluk is gebeurd", aldus Murray, maar de persoonlijke gegevens van de gebruikers lijken nu geen gevaar te lopen."
(Bron)
HaaaaaAAAAAtsjoe.

vrijdag, juni 25, 2004

Voorvechtster emancipatie Hilda Verwey-Jonker overleden

UTRECHT - Sociologe en voorvechtster van de vrouwenemancipatie Hilda Verwey-Jonker is woensdag op 96-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Utrecht. Dat heeft haar familie vrijdag bekendgemaakt. Verwey-Jonker was in 1946 een van de oprichters van de PvdA.
Verwey-Jonker begon haar politieke carrière in 1936 als Eindhovens gemeenteraadslid voor de SDAP. Na de Tweede Wereldoorlog stond ze aan de wieg van de opvolger van die partij, de PvdA. Jarenlang streed Verwey-Jonker voor verbetering van de positie van de vrouw. Ze publiceerde veel over emancipatie en zat in diverse adviescommissies.
Slechts drie vrouwen waren haar voorgegaan toen Verwey-Jonker in 1952 voor de PvdA lid werd van de Eerste Kamer. Vijf jaar later kwam ze als eerste vrouw bij de Sociaal-Economische Raad. Verwey-Jonker kreeg in 2000 de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen voor haar bijdrage aan de emancipatie.
Partijvoorzitter Koole van de PvdA prijst Verwey-Jonker om haar sociale bevlogenheid en wetenschappelijk denken. "Het was een heel erg betrokken en erudiete vrouw. Ze had een heel scherpe waarneming voor achtergestelden. En ondanks dat ze met tevredenheid kon terugkijken op alles wat ze heeft bereikt, was ze heel strijdbaar tot het eind."
(Bron)
Hoofdagent buiten functie wegens misbruik van gezag

AMSTERDAM - Een hoofdagent van het district Meer en Vaart in Amsterdam-West is buiten functie gesteld door de korpsleiding van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland.
De man wordt verdacht van misbruik van gezag. Wat de agent precies heeft gedaan, wilde een woordvoerder van de politie vrijdag niet zeggen.
(Bron)
Bijstandsuitkering omlaag

DEN HAAG - De uitkeringen voor mensen in de bijstand gaan per 1 juli iets omlaag. Dat komt door een stijging van de premie voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten met 0,3 procent. Een echtpaar of ongehuwd stel gaat er daardoor per maand netto 4,39 euro op achteruit.
Dat blijkt uit gegevens die het ministerie van Sociale Zaken vrijdag heeft bekendgemaakt. Een echtpaar tussen de 21 en 65 jaar krijgt inclusief vakantiegeld 1151,82 euro per maand. Voor een alleenstaande met kind komt dat bedrag uit op 806,27 euro.
(Bron)

Ach ja joh. Tis zo'n vetpot, die bijstand.
Seksueel misbruik bejaarden na jaren opgelost

GLANERBRUG - Een 33-jarige oud-inwoner van Glanerbrug heeft bekend dat hij in 1997 en 1998 in die Overijsselse plaats drie bejaarde vrouwen seksueel heeft misbruikt. In 1997 ging het om twee pogingen tot verkrachting van twee vrouwen van destijds 82 en 75 jaar. Een jaar later verkrachtte de man een vrouw van 92 jaar.
De slachtoffers woonden in een bejaardencentrum. De twee oudste bewoners zijn inmiddels overleden.
De dader werd in 2002 in Duitsland veroordeeld wegens ontucht met minderjarigen. Tijdens zijn gedwongen verpleging biechtte hij zijn verleden op. DNA-onderzoek heeft het verhaal inmiddels bevestigd. De man is door de Duitse autoriteiten uitgeleverd aan Nederland, zo maakte de politie Twente vrijdag bekend.
(Bron)
Energiebedrijven verbergen nadelen in 'kleine lettertjes'

Energiebedrijven stoppen de nadelen van hun aanbiedingen steeds vaker weg in de 'kleine lettertjes'. Consumenten kunnen hierdoor gedupeerd raken. Dat concludeert de Consumentenbond na een onderzoek naar de voorwaarden van oude en nieuwe energieleveranciers.
Volgens de bond is de consument het slechtst af bij Essent, dat een keuzetarief aanbiedt, waarbij pas in de 'kleine lettertjes' duidelijk wordt wat de nadelen zijn.
[Is dat niet meestal zo?]
Zo blijkt dat het overgrote deel van de consumenten het gunstigst af is met een standaard tarief, waar geen voordeel aan verbonden is.
De consumentenorganisatie roept de energiebedrijven op tot het verstrekken van eerlijke informatie over aanbiedingen en voorwaarden die daaraan vastzitten.
(Bron)
Eline schreef in een reactie: "26 juni, 14 uur, dam Amsterdam : demonstratie tegen oorlog in Irak in het algemeen en voor terugtrekking Nederlanders in het bijzonder"
Dank voor de tip.
(Meer info)
'WW buiten bezuinigingen laten'

DEN HAAG - Minister De Kneus van Sociale Zaken blijft strijden voor de huidige duur en lengte van de WW. "Er is al een heleboel bezuinigd in de sociale zekerheid. Ik wil kijken om de WW er buiten te laten", zei hij vrijdag na afloop van het kabinetsberaad.
Hij benadrukte dat hij namens zichzelf en niet het hele kabinet sprak. De bewindsman nam een voorschot op een discussie over de werkloosheidswet die nog in het kabinet moet plaatsvinden. Tot nu toe heeft De Kneus de WW buiten de bezuinigingen en ook de zogeheten Groeibrief weten te houden.
Collega-ministers als Zalm (Financiën) en Brinkhorst (Economische Zaken) hebben eerder al aangegeven dat zij wel wat zien in een aanpassing van de WW.
(Bron)
Republikeinen intimideren bioscopen wegens Moore-film

AMSTERDAM - Documentaire- en televisiemaker Michael Moore telt in Amerika evenveel fans als vijanden. Critici hebben de discussie rond Michael Moore's films verder aangewakkerd door een boek en documentaire te lanceren waarin zijn werk wordt bekritiseerd.
David T. Hardy en Jason Clarke nemen de regiemethodes van Moore onder vuur in hun boek 'Michele Moore is a big fat stupid white man'. De auteurs beweren dat de chronologie van de verhaallijn de werkelijkheid geweld aandoet. Dit zou opgaan voor zijn film 'Roger & me', waarin de sluiting van de fabrieken van General Motors in het stadje Flint onder de loep wordt genomen.
Maar ook voor de film 'Bowling for Columbine'. Moore bekritiseert hierin de Amerikaanse geweldscultuur en gebruikt daarbij de schietpartij op Columbine highschool als voorbeeld. Twee leerlingen schoten hierbij talloze medescholieren dood. "Hij schept een verkeerd beeld, zonder dat hij onjuiste uitspraken doet", aldus Hardy, een voormalige advocaat. "Moore is een meester daarin." Het boek wordt uitgegeven door Regan Books.
Naast deze twee auteurs hoopt de filmmaker Michael Wilson deze zomer zijn documentaire 'Michael Moore hates America' uit te brengen. De filmmaker is niet geheel negatief over Moore. Hij heeft bewondering voor Roger & me, maar heeft ernstige kritiek op de Bowling for Columbine.
Moore's suggestie in deze film dat het geweldsdelict te wijten is aan het gebrek aan sociale voorzieningen in Amerika, is volgens Wilson onjuist. De moeder van één van de daders had nooit tijd voor haar zoon, vanwege haar twee banen. Met als gevolg dat de zoon vaak bij zijn oom zat. Bij zijn oom vond hij het pistool waarmee hij zijn medeleerlingen om het leven bracht. "Mijn moeder had twee banen en deed haar best ons een beter leven te geven. En ik heb niemand neergeschoten" , aldus Wilson.
De filmmaker en auteurs hebben hun kritiek in een humoristisch jasje verpakt. Dezelfde methode die Moore gebruikt in zijn films. Op de cover van het boek is een beeld van Moore te zien die bovenop U.S. Capitol staat. Een referentie naar Terry Gilliams' surrealistische animatie 'Monty Pythons' flying circus'. Op de website van Michael Moore hates America is een foto van Wilson te zien, die een microfoon vasthoudt voor een lege regisseurstoel van Moore. Een verwijzing naar de mislukte poging van Wilson om een interview met Moore te krijgen.
(Bron, met video)
Explosieven bij luchthaven Istanbul

ISTANBUL - Turkse autoriteiten hebben vrijdag bij de luchthaven van Istanbul een voertuig vol explosieven ontdekt. De vondst komt een dag voor het bezoek van de Amerikaanse president Bush en drie dagen voor de NAVO-top in de grootste Turkse stad.
Het voertuig stond op de parkeerplaats van het internationale vliegveld Atatürk, meldde de Turkse nieuwszender CNN Turk vrijdagavond. Deskundigen kondende explosieven onschadelijk maken.
De bom had van een afstand tot ontploffing gebracht kunnen worden. Donderdag waren bij een aanslag in Istanbul vier personen, onder wie de dader, om het leven gekomen. De autoriteiten vermoeden dat linkse extremisten achter de aanslag zaten.
(Bron)
Vrachtwagen ramt winkelpand in Kerkrade

KERKRADE - In de Meuserstraat in Kerkrade is vrijdag een vrachtwagen een pand binnengereden. Woordvoerders van de politie, brandweer en medische hulpdiensten zeiden op een persconferentie dat de chauffeur van de vrachtwagen is omgekomen. Zij vermoeden dat de overige twee passagiers het ongeval evenmin hebben overleefd. Daarnaast vrezen zij voor het leven van twee personen in de winkel. De twee bewoners van het appartement boven de supermarkt zijn volgens de politie ongedeerd.
De brandweer heeft het sein brand meester gegeven bij de brand die vrijdag ontstond nadat de vrachtwagen het winkelpand inreed. Dat maakte een woordvoerder van de brandweer aan het einde van de vrijdagmiddag bekend.
De vrachtwagen heeft een Duits kenteken, maar de politie en brandweer konden niet zeggen of de inzittenden Duits zijn. Volgens de woordvoerders reed de vrachtwagen met nog onbekende snelheid vanaf de vrij steile Haanraderweg. Getuigen zeggen dat de chauffeur de deur en raam open had gedaan en naar buiten riep dat de remmen kapot waren.
De vrachtwagen vloog recht op de winkel af en doorboorde de pui. De wagen met een totale lengte van 16 meter is voor tweederde het pand ingereden. De schade die de vrachtwagen aanrichtte veroorzaakte direct kortsluiting, waardoor brand ontstond.
Burgemeester J. Som noemde het voorval "geweldig triest. Nu de brand geblust is, moet eerst het puin worden geruimd, vervolgens wordt het gebouw gestut en daarna kunnen pas de hulpdiensten naar binnen".
De brandweer is bij het begin van de brand even in de winkel geweest, maar moest weer naar buiten vanwege de hitte en het instortingsgevaar. Inmiddels is er assistentie van vijf Belgische brandweerwagens.
Op het moment dat de vrachtwagen zich door de pui boorde, stortte het dak van het winkelpand op de cabine van de wagen. De vrachtwagen bevatte geen lading.
Op verzoek van de brandweer proberen medewerkers van het energiebedrijf Essent de gastoevoer af te sluiten in de wijk waar het ongeluk is gebeurd. Dat maakte een woordvoerder van Essent bekend. De brandweer vreest voor explosiegevaar in de panden die nog in brand staan.
De kans bestaat dat hierdoor een groot gebied in Kerkrade zonder gas komt te zitten. Medewerkers van Essent proberen een zogenaamde t-splitsing van de gasleiding in de buurt van het winkelpand af te sluiten zodat zo weinig mogelijk huishoudens hinder ondervinden van de afsluiting.
Volgens een ooggetuige, die in de winkel was toen de vrachtwagen tegen het pand aan botste, bevonden zich op dat moment acht mensen in de winkel. Daarvan zouden vijf personen naar buiten zijn gekomen, onder wie de cassière van de winkel.
Omwonenden en ooggetuigen worden opgevangen in een politiekazerne in de buurt. De Raad van Transportveiligheid stelt een verkennend onderzoek in naar het ongeval.
(Bron)
TT 108 Truck rijdt woning Kerkrade binnen

KERKRADE In Kerkrade is een vrachtwagen een pand binnengereden. Een deel van het gebouw, vroeger een grenswisselkantoor, is mogelijk ingestort. De politie houdt er rekening mee dat er nog slachtoffers onder de brokstukken liggen. Brandweer en ambulancediensten zijn ter plaatse.
TT 401 Een boze voetbalsupporter uit het Rotterdamse heeft woensdagavond een poging gedaan een elektriciteitskast te vernielen.
De 32-jarige man had al de hele dag een slechte ontvangst op zijn televisie en had daar ruzie over met het bedrijf dat de elektriciteit levert. Toen de aftrap van de wedstrijd Nederland-Letland begon, ging hij compleet door het lint.
Onder het motto 'Ik geen tv, de rest ook geen tv', besloot hij de draden van de elektriciteitskast kapot te trekken. Agenten konden uiteindelijk de verhitte fan aanhouden, waarna de kabels weer gerepareerd werden.

Waarschijnlijk heeft ie de wedstrijd uiteindelijk dus helemaal niet gezien. Hij had beter 0800 - 0603 kunnen bellen.
TT 127 "Meeste Amerikanen nu tegen oorlog"

WASHINGTON Voor het eerst vindt meer dan de helft van de Amerikanen dat het sturen van militairen naar Irak fout is geweest. Ook vindt voor de eerste keer een meerderheid dat de oorlog in Irak Amerika onveiliger heeft gemaakt, blijkt uit peilingen van het onderzoeksbureau Gallup voor CNN en USA Today.
Volgens USA Today is het voor de eerste keer sinds de oorlog in Vietnam dat de meeste Amerikanen het sturen van soldaten een onjuist besluit noemen.
Toen de oorlog in Irak een jaar geleden begon, stond nog driekwart achter dat besluit, vorige week was dat nog 60%. Nu spreekt 54% van een foute beslissing.
College van Utrecht op randje van afgrond

UTRECHT - Het Utrechtse college hangt aan een zijden draadje. Mede-collegepartij Leefbaar Utrecht diende een motie van afkeuring in tegen VVD-wethouder J. van Zanen, die door precies de helft van de Utrechtse gemeenteraad werd gesteund. Dat gebeurde tijdens een vergadering die 's middags begon en diep in de nacht eindigde.
De wethouder heeft volgens Leefbaar en GroenLinks problemen bij Reinigings- en Haven Dienst RHD niet goed aangepakt. Er was sprake van misstanden als illegale handel door een aantal medewerkers, die daartoe in de verleiding waren gekomen door slechte interne procedures. Dat bleek in een extern onderzoek.
Van Zanen gaf wel fouten toe, maar ging daar wat Leefbaar betreft niet ver genoeg in. De partij weigerde de motie van afkeuring in te trekken, ook toen burgemeester Brouwer erop wees dat het college dat zou opvatten als een afkeuring van het hele collegebeleid.
Van Zanen, tevens voorzitter van de landelijke VVD, zei niet te kunnen leven met de motie. Hij reageerde teleurgesteld op de afkeuring van vooral Leefbaar Utrecht. Volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra is de vertrouwensband tussen de twee collegepartijen ernstig verstoord.
Donderdag wordt de raadsstemming overgedaan. De VVD denkt dat het college dan zal vallen.
(Bron)
TT 120 SITTARD Bewoners van een woonwagenkamp in Sittard betalen al jaren geen huur. Sittard nam het kamp in 2001 over van het gewest, inclusief de bepaling dat er geen huur geïnd werd omdat de bewoners dat niet wilden. Na de renovatie wil de gemeente volgend jaar wel huur innen.

Ik ben effe weg, even een rondje maken langs de wbv, het energiebedrijf, m'n internetprovider en de KPN...
Het is 2002, en je bestelt iets bij een webwinkel, laten we zeggen een plantenwinkel.
Je geeft een machtiging af, en je bestelling wordt keurig bezorgd, op een paar planten na die niet in voorraad zijn.
Op de pakbon zie je dat ze een fout hebben gemaakt in je gironummer, dus je mailt even dat ze dat moeten corrigeren.
Geen reactie. En ook geen afschrijving.
Je belt, en ja, dom van ze, nee, ze maken het in orde, ze noteren voor de derde keer het goede gironummer.
Geen afschrijving.
Je belt nog eens, zul je het gewoon zo even overmaken? Nee, haha, nee, u heeft een machtiging afgegeven en de fout zit aan onze kant, nee, dat maken we in orde hoor!
Eind 2003. Er komt een herinnering binnen, of je het geld even binnen drie dagen wilt overmaken. Je mailt een beetje boos het hele verhaal, en zegt dat je het uiteraard wel wilt betalen maar dat de toon van de herinnering je niet erg aanstaat. Mail terug: sorry sorry, onze fout, we zullen het alsnog incasseren. Met vermelding van je gironummer.
Geen afschrijving.
Toen heb ik het opgegeven.
En nu, ruim twee jaar na mijn bestelling, krijg ik ineens een envelop met inhoud. Een bonnetje dat die planten die nog niet geleverd waren ook niet meer leverbaar zullen zijn, en het geld wat die planten kostten, hierbij terug. Een briefje en wat vastgeplakte muntjes.

Ik zal wel een uitzondering zijn, anders snap ik niet dat dat bedrijf nog steeds bestaat...
Aanwijzingen voor volkerenmoord in Sudan

WASHINGTON - Er zijn sterke aanwijzingen dat in de Sudanese regio Darfur volkerenmoord plaatsvindt. De Verenigde Staten hebben dat echter nog niet wettig bepaald. Dat heeft Pierre Prosper, de Amerikaanse gezant voor oorlogsmisdaden, donderdag gezegd. Als genocide wordt geconstateerd, is volgens het internationale recht ingrijpen vereist.
Prosper zei voor de commissie voor internationale betrekkingen van het Huis van Afgevaardigden dat de feiten in die richting wijzen. "Maar op het moment zijn we niet in staat dat te bevestigen. Om dat te kunnen doen, moet Darfur zich ontsluiten."
Minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken bezoekt de Sudanese hoofdstad Khartum en Darfur dinsdag en woensdag. Prosper zei zelf tevergeefs te hebben geprobeerd toegang te krijgen tot de westelijke regio, waar ten minste 10.000 mensen zijn gedood sinds het geweld begon in februari 2003.
(Bron)
Politie Los Angeles in opspraak door mishandeling

LOS ANGELES - De politie van Los Angeles onderzoekt een nieuw geval van mishandeling van een zwarte arrestant door blanke agenten. Hoofdcommissaris William Bratton heeft dat donderdag op een persconferentie aangekondigd, meldde The Los Angeles Times.
De mishandeling is op televisie uitgezonden. Journalisten in helikopters filmden woensdag een achtervolging. Die eindigde in Compton toen een vluchtende autodief stopte en uit de auto kwam. De ongewapende Afro-Amerikaan gaf zich kennelijk over toen hij met zijn armen omhoog begon te hurken.
Daarop werkten twee agenten hem tegen de grond. Een derde rende op de groep af en schopte de verdachte en sloeg hem vervolgens elf keer met een zaklantaarn.
De beelden roepen herinneringen op aan de mishandeling van de zwarte Rodney King door blanke agenten van de politie van Los Angeles in 1991. Die leidde tot bloedige rassenrellen, waarbij meer dan vijftig doden vielen.
(Bron)
'UWV verspilde geld aan kansloze projecten'

AMSTERDAM - Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft veel meer geld uitgegeven aan 'kansloze of mislukte' automatiseringsprojecten dan tot nu toe bekend werd gemaakt. Dat meldt De Telegraaf vrijdag in het openingsartikel.
Volgens de krant melden bronnen binnen de uitkeringsinstantie dat de verspilling van publieke gelden veel groter is dan de vorige week uitgelekte 248 miljoen euro die extra werd uitgegeven aan keuringsartsen en externe adviseurs.
Het UWV kwam eerder in opspraak vanwege te hoge uitgaven aan het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam. Topman Tjibbe Joustra moest toen vertrekken.
(Bron)
'Kosten horecavergunningen kwart gestegen'

WOERDEN - De kosten die uitbaters moeten betalen voor horecavergunningen zijn de afgelopen twee jaar gemiddeld 23 procent gestegen. De verschillen per gemeente zijn echter groot.
Volgens directeur J. Claes van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kosten de vergunningen in Duiven 2000 euro en een paar kilometer verderop in Beuningen 297 euro.
(Bron)

En wat verklaart die enorme stijging in zo'n korte tijd?
Salarissen ministers met 30 procent omhoog

AMSTERDAM - In de volgende kabinetsperiode gaan de salarissen van de ministers waarschijnlijk met 30 procent omhoog. Dat zal de ministerraad vrijdag mogelijk besluiten. Het kabinet volgt daarmee het advies op dat onlangs werd gegeven door een commissie onder leiding van voormalig VVD-fractievoorzitter Hans Dijkstal. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.
Een minister zal dan vanaf 2007 147.000 euro per jaar verdienen, in plaats van de huidige 113.000 euro. Voor een staatssecretaris komt het inkomen dan op ruim 132.000 euro, 10 procent minder dan dat van een minister. De salarissen worden verhoogd omdat ministers jarenlang geen loonsverhoging hebben gehad. Daardoor zijn topambtenaren en bestuurders van publieke instanties soms meer gaan verdienen dan hun politieke leiders.
Zo meldde Nova donderdagavond dat topbestuurders in de gezondheidszorg soms meer dan 500.000 euro verdienen. J.W. Brinkman, manager van de IJsselmeerziekenhuizen, verdient bijvoorbeeld 536.606 euro per jaar.
(Bron)

U heeft 10000 euro per jaar? Inleveren maar!
U heeft 100000 euro per jaar? Het wordt tijd dat u eens wat meer krijgt.
Ze verhogen het niet nu onmiddellijk omdat ze dat wat al te gek vonden, als niemand loosnverhoging krijgt en zijzelf 30%. Maar zouden ze niet gewoon hopen dat ze in het volgende kabinet zitten?
Weer onweer hier. Nu wil ik graag weer een paar weken zon en warmte, kan dat?
Besef ineens: ik heb wat men noemt een 'actieverleden'. Ik heb onlangs online een extra grote fles ketchup besteld.
Zou de AIVD mij al in het oog hebben?

donderdag, juni 24, 2004

Dawasmooi.
Nucleaire apparatuur Iran afkomstig uit VS

WENEN - Een stralingsmeter die in Iran met behulp van satellietbeelden is ontdekt op een terrein waarvan Washington vermoedt dat er aan nucleaire wapens wordt gewerkt, blijkt gemaakt in de Verenigde Staten en rechtstreeks verkocht aan Teheran. Dat hebben een westerse diplomaat en een atoomgeleerde woensdag gezegd tegen het Britse persbureau Reuters.
De VS hebben andere landen opgeroepen Iran zelfs geen onschuldig lijkende apparaten te verkopen die zouden kunnen worden gebruikt in wapenprogramma's. Teheran beweert dat zijn nuclaire programma alleen voor de energievoorziening is bedoeld.
Volgens de bronnen is de stralingsmeter, die 'helelichaamsmeter' wordt genoemd, gemaakt door Canberra Industries in Connecticut. Hij is begin jaren negentig verkocht aan een universiteit of ziekenhuis in Iran, met een Amerikaanse exportvergunning.
Wat het apparaat doet op de verdachte locatie in Lavizan, moeten wapeninspecties van het Internationaal Atoomenergie Agentschap uitwijzen, alus de diplomaat.
(Bron)
Ziekenhuizen maken instrumenten niet goed schoon

DEN HAAG - Ziekenhuizen maken de instrumenten waarmee artsen kleine (kijk-) operaties in bijvoorbeeld slokdarmen of magen verrichten niet goed schoon. Het komt zelfs voor dat men de scoop alleen afveegt met een doekje met wat alcohol en soms vindt helemaal geen desinfectie plaats.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar het desinfecteren van deze zogeheten scopen. Als dit niet zorgvuldig gebeurt, lopen patiënten risico's op besmettingen.
Het desinfecteren van scopen gebeurt soms nog met de hand, stelt de inspectie. Terwijl dit met machines zou moeten, om besmettingsrisico's uit te sluiten. Bij de handmatige methode blijkt dat men zich onvoldoende houdt aan de vereiste inwerktijd van het desinfectiemiddel. In meer dan de helft van de ziekenhuizen is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het proces.
In 2000 ontdekte de inspectie al veel tekortkomingen bij het desinfecteren van scopen. Sindsdien kreeg de inspectie geregeld meldingen dat ziekenhuizen hun patiënten moesten testen op besmettingen met HIV of hepatitis B, omdat zij waren blootgesteld aan scopen die niet goed gereinigd waren.
Zo werden patiënten die een blaasonderzoek hadden ondergaan in Groningen en Harderwijk teruggeroepen, omdat de apparatuur niet goed was gereinigd, werden mensen die een bronchoscopie voor longonderzoek ondergingen in Alkmaar opgeroepen terug te komen omdat ze misschien een besmetting op hadden gelopen.
In Bergen op Zoom werden 250 patiënten teruggeroepen omdat de endoscoop waarmee ze waren onderzocht met een wasmiddel, in plaats van een desinfecterend middel gereinigd was.
Inmiddels is de situatie op de afdelingen verbeterd, constateert de inspectie. Maar op andere afdelingen moet nog veel gebeuren. De inspectie eist dat alle ziekenhuizen binnen drie maanden aangeven hoe ze dat gaan aanpakken.
(Bron)
Zware tenlastelegging tegen bedreiger Verdonkeremanen

AMSTERDAM - De 22-jarige man die minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken in een telefoontje aan RTV Noord-Holland zou hebben bedreigd, wordt niet alleen bedreiging van de bewindsvrouw ten laste gelegd, maar ook bedreiging van de ministerraad. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. De man is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Het OM stelt dat de man niet alleen Verdonkeremanen heeft bedreigd, maar ook indirect de ministerraad omdat zij het beleid steunt van haar minister. Met deze laatste tenlastelegging doet het OM beroep op een wetsartikel waarin staat dat voor dit delect de maximumstraf van levenslang kan worden opgelegd.
(Bron)

Pak het dan gelijk goed aan en pak alle mensen op die tegen dit kabinetsbeleid zijn.
Belagers Verdonkeremanen weer vast

AMSTERDAM - De twee vrouwen die vorige week minister Verdonkeremanen voor Vreemdelingenzaken met ketchup besmeurden, hebben zich woensdag vrijwillig bij de Amsterdamse rechtbank gemeld voor de behandeling van hun strafzaak.De zaak werd uiteindelijk tot 23 juli aangehouden, maar politierechter Krol bepaalde dat de vrouwen, die hun identiteit nog steeds niet willen prijsgeven, tien dagen in voorlopige hechtenis moeten blijven.
[Op grond waarvan dan? Is ketchup gooien een misdrijf?]
De ketchup-affaire werd niet behandeld, omdat officier van justitie Biemond tijdens de zitting nog met nieuwe documenten kwam en zei drie getuigen te willen horen. De officier, die normaal fraudezaken doet bij de afdeling zware criminaliteit,
[Pardon??]
had gevraagd de twee vrouwen zo nodig de hele maand te kunnen vasthouden. In die tijd zou justitie verder onderzoek naar hun achtergronden kunnen doen.
Niet alleen de Haagse politiek neemt het ketchup-incident hoog op. Ook justitie vindt de zaak bijzonder ernstig. De afdeling terrorismebestrijding van de AIVD houdt zich met de vrouwen bezig.
[Pardon?]
Biemond wilde dan ook niet weten van een ludieke actie. Hij noemde het spuiten van ketchup staatsgevaarlijk, omdat de actie gericht was tegen 'personen die de staat belichamen'.
[Dus ketchup gooien is net zoiets als samenzweren tegen de staat? De ketchupgooisters zijn net zo gevaarlijk als de islamitische aanslagplanners?]
Volgens de officier van justitie, die steeds in contact stond met hoofdofficier van justitie De Wit, hebben de vrouwen gepoogd een politicus buiten de rechtsorde om te beïnvloeden. Daarmee is het democratisch rechtstelsel aangetast, aldus de officier.
Hij plaatste het ketchup-spuiten in dezelfde categorie als het versturen van kogelbrieven en het inrijden met een auto op VVD-voorman Van Aartsen.
[Gooien met ketchup is dus een moordpoging? Wat weet Biemond van ketchup dat ik niet weet?]
Biemond: 'Deze kwalijke tendens moet worden gestopt. Wij willen als norm stellen: je blijft met je handen van politici af.'
[En daartoe vervallen de rechten van burgers, de rechten die politici eerder vastgesteld hebben? Politici zijn gelijker dan burgers?]
Eerder op de dag had de raadkamer van de rechtbank het Openbaar Ministerie in het gelijk gesteld tegen het besluit van de rechter-commissaris de vrouwen met een anonieme dagvaarding in vrijheid te stellen. De raadkamer gelastte de arrestatie van de vrouwen in 'verband met de veiligheid van de staat en het gevaar voor personen'. Bij dit besluit stelde de raadkamer ook dat de actie had geleid tot grote gevoelens van onveiligheid in de samenleving.
[Huh?]
Ook was er grote angst ontstaan bij het slachtoffer, minister Verdonkeremanen. In de aangifte had de bewindsvrouw aangegeven dat de ketchup 'een hevig onaangename lichamelijke gewaarwording' teweeggebracht had. Eerst was ze bang geweest dat het een bijtende stof was.
[Ik kan me goed voorstellen dat Verdonkeremanen erg geschrokken was - maar ja, ik schrik vaak erg van haar, kan ik haar ook aangeven?]
Advocaat Marq Wijngaarden, een van de verdedigers van de verdachten, noemde deze uitspraak 'baarlijke nonsens'. Volgens hem was het oordeel van de raadkamer meer gebaseerd op de politiek dan op het strafrecht. Hij onderstreepte 'de lichtheid' van het strafbare feit waarvan de vrouwen worden verdacht.
De reactie erop noemde hij buiten proporties. Wijngaarden zei het schokkend te vinden dat een ludieke actie tegen het regeringsbeleid als staatsgevaarlijk werd betiteld. Op basis van soortgelijke acties in het verleden, voor de moord op Pim Fortuyn, konden de actievoersters rekenen op een geldboete van rond de vijfhonderd euro. Daarom verzette hij zich tegen voorlopige hechtenis.
Tegenover politierechter Krol beriep een van de vrouwen zich op het zwijgrecht. De andere zei eventueel bereid te zijn sommige vragen te beantwoorden. De politierechter hekelde deze proceshouding. De vrouwen hebben eerdere contacten gehad met de politie na een actie bij het grenshospitium bij Schiphol. Daarvoor zijn ze niet veroordeeld.
(Bron)
Dit vind ik toch wel een mooi bericht:

Oranjefans werden door de storm gedwongen een alternatieve locatie te zoeken om de EK-wedstrijd Nederland-Letland te zien. Fans in Biddinghuizen hebben samen met de parochie in die plaats een oplossing gevonden. Ongeveer vierhonderd voetbalsupporters volgen de wedstrijd in de kerk.
(Bron)

woensdag, juni 23, 2004

Poepoepoe.
TT 114 Kabinet zint op ingrepen economie

DEN HAAG In het kabinet tekent zich overeenstemming af over enkele harde maatregelen die minister Brinkhorst voorstelt om de economische neergang te keren. Het kabinet bespreekt volgens het Journaal vrijdag een brandbrief van de bewindsman van Economische Zaken.
De minister is voorstander van langer doorwerken dan het 65e jaar, afschaffing van de 36-urige werkweek en vergaande versoepeling van de ontslagregels. Een ingreep in de WW stuit op verzet van minister De Kneus.
Brinkhorst zou in zijn mening gesterkt zijn omdat Nederland er economisch nog slechter voorstaat dan al werd gedacht.
Frankrijk verbiedt homohaat

PARIJS - De Franse regering heeft woensdag een wet goedgekeurd die homohaat verbiedt. Volgens deze wet staat op het aanzetten tot haat of geweld tegen iemand wegens diens seksuele geaardheid een jaar celstraf en een boete van 45.000 euro.
De wet stelt seksistische en homovijandige opmerkingen gelijk aan het aanmoedigen van antisemitisme en racisme. Het wetsvoorstel wordt volgende maand in het parlement behandeld.
Aanleiding voor het wetsontwerp was een incident eerder dit jaar toen een homoseksuele man werd aangevallen. Hij kreeg benzine over zich heen gegoten en werd in brand gestoken. Het slachtoffer liep ernstige brandwonden op.
President Chirac zei woensdag tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering te hopen dat de nieuwe wet een einde maakt aan "deze ernstige aanvallen", zei diens woordvoerder.
Eerder deze maand schorste de centrumrechtse regering nog de burgmeester van Begles, nadat deze het eerste Franse homopaar had getrouwd. President Chirac en minister Perben van Justitie waren fel gekant tegen dit huwelijk. Volgens Justitie had de burgemeester, die ook parlementslid is voor de Franse Groenen, het tweetal niet mogen trouwen, omdat het niet in Begles woonde.
(Bron)
Meisjes aangehouden voor mishandeling schoolgenote

NIJMEGEN - Twee meisjes van 15 en 17 jaar uit Nijmegen zijn dinsdagmiddag op het schoolplein aangehouden, omdat zij een medeleerlinge van 17 jaar uit Cuijk hadden mishandeld. Het mishandelde meisje moest volgens de politie in het ziekenhuis aan haar verwondingen in het gezicht worden behandeld.
De meisjes kregen op school ruzie. Dat liep uit op een woordenwisseling en uiteindelijk mishandeling. Omdat de politie openlijke geweldpleging als een ernstig misdrijf beschouwt, zijn de meisjes in verzekering gesteld. Pas woensdagmiddag heeft de politie hen weer laten gaan. Het mishandelde meisje heeft aangifte tegen het tweetal gedaan.
(Bron)

Openlijk geweld kan alleen met minimaal drie personen. En niet de politie beschouwt dat als ernstig misdrijf, maar de samenleving - de politie is niet de partij die de wet maakt.
De Vereniging Vrienden van het Vondelpark adviseert om vanmiddag en vanavond het Vondelpark te mijden. Het park werd door een woordvoerder van de vereniging tot een "no go area" (niet te betreden gebied) verklaard.
Door de drassige ondergrond in het park staan veel bomen niet stabiel. Hierdoor wordt de kans groot dat de bomen ontworteld worden bij harde windstoten.
(Bron)
TT 110 Zomerstorm bereikt Nederland

DE BILT Een zomerstorm heeft Nederland bereikt. Via Zeeland schuift het slechte weer met windstoten van 110 km/u naar het oosten. Meteorologen verwachten dat het een halve dag duurt voordat de depressie ons land heeft verlaten.
Plaatselijk kan er veel regen vallen en mogelijk zelfs hagel. Fietsers krijgen het advies om vanwege de windstoten hun tweewieler te laten staan. Het gevaar bestaat dat bomen omwaaien en dakpannen van de daken vliegen.
Momenteel ondervinden Wales en het zuidwesten van Engeland hinder van het slechte weer. Het is nog niet bekend of daar schade is aangericht.
Ik heb diep medelijden met postbodes en bouwvakkers en alle anderen die in de buitenlucht werken...
Inmiddels hoost het hier echt, poes zit gefascineerd naar het raam te kijken waar een soort watervaleffect ontstaan is en waar doorheen je nog net de zwiepende coniferentakken kunt zien. Helemaal onderaan het raam is een droger stukje waar afzonderlijke druppels rollen - dat vindt ze ook prachtig :-)
Rokers tien jaar eerder dood dan niet-rokers

LONDEN - Mensen die roken sterven gemiddeld tien jaar eerder dan mensen die niet roken. Dat blijkt uit een studie die zaterdag in het British Medical Journal verschijnt. Een aantal resultaten is alvast bekendgemaakt.
Het onderzoek is opmerkelijk vanwege zijn lange duur. Professor Richard Doll begin in 1951 het onderzoek naar de gevolgen van roken. Hij stuurde vervolgens om de paar jaar vragenlijsten naar zijn proefpersonen, een groep van bijna 35.000 Britse doktoren.
Het onderzoek leverde al snel resultaat op. Doll wist definitief een verband tussen roken en vroegtijdig overlijden vast te stellen. Voor deze ontdekking werd hij in de adelstand verheven. Nu de antwoorden op de laatste vragenlijst uit 2001 zijn binnengekomen en verwerkt, kan het team van Doll, zelf inmiddels 90 jaar, een aantal conclusies trekken.
Rokers lopen een twee keer zo groot risico als niet-rokers om voor hun 70e te overlijden, aldus Doll. Bovendien lijken de vorderingen die op medisch gebied zijn gemaakt alleen te gelden voor niet-rokers. Hun levensverwachting is de laatste vijftig jaar gestegen, terwijl die van rokers ongeveer gelijk zijn gebleven.
Mensen die al van jongs af aan roken en hun verslaving niet opgeven, lopen veel risico. De helft tot tweederde van hen sterft uiteindelijk aan de gevolgen van roken. Een kwart van deze standvastige rokers komt zelfs al tussen hun 35e en 69e te overlijden.
Doll heeft ook nog goed nieuws. Rokers die net zijn begonnen maar al snel weer stoppen, hebben niet zo veel te vrezen.
(Bron)
'Kosten belastinginning verhalen op wanbetalers'

DEN HAAG - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken overweegt de politiekosten van de inning van belastingschulden op woonwagenkampen en andere 'belastingvrijplaatsen' door te berekenen aan de bewoners. Remkes zei dat dinsdagavond in een overleg met de Tweede Kamer op een suggestie van LPF-Kamerlid Van As.
"Emotioneel en rationeel vindt de heer Van As mij aan zijn zijde", aldus Remkes. De bewindsman kondigde aan er binnenkort op terug te komen tijdens een Kamerdebat over het doorberekenen van een deel van de politiekosten bij grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden.
De Kamer sprak dinsdag over een actieplan van Remkes en staatssecretaris Wijn van Financiën over het aanpakken van agressieve groepen belastingweigeraars, die vooral te vinden zijn in woonwagenkampen, in het prostitutiemilieu en dergelijke.
Uit onderzoek van Financiën is gebleken dat er in het verleden door de fiscus op grote schaal onwettige afspraken zijn gemaakt met dergelijke groepen. Die afspraken hielden bijvoorbeeld in dat woonwagenbewoners en andere wanbetalers slechts een laag tarief in rekening kregen gebracht of dat hun belastingschuld werd verrekend met hun bijstandsuitkering.
Wijn heeft een einde gemaakt aan dergelijke illegale afspraken. Bovendien zullen de belastingvrijplaatsen voortaan niet langer ongemoeid worden gelaten door de fiscus, ook niet als de bewoners met geweld dreigen. Zo nodig wordt daarbij de politie ingeschakeld.
Zo vond op de dag van het Kamerdebat nog een inval plaats op het beruchte woonwagenkamp Vinkenslag bij Maastricht. Volgens Remkes was dat overigens toeval.
De Kamer steunt in grote lijnen het beleid van Wijn en Remkes. Wel waarschuwden CDA en VVD dat er geen 'verstarring' mag optreden, waarbij de belastinginspecteurs geen enkele vrijheid meer hebben om individuele regelingen te treffen. Daarvan is volgens Wijn geen sprake.
Ook verzekerde Wijn de Kamer dat de belastingdienst alle belastingplichtigen over één kam scheert en dat ook ontduiking door het 'grootkapitaal' wordt aangepakt.
(Bron)
Eind 2004 driekwart miljoen mensen op zoek naar baan

AMSTERDAM - Het aantal werkzoekenden zonder baan stijgt dit jaar naar 757.000 mensen. Ondanks een stijging van het aantal banen in 2005 met 101.000 blijft hun aantal volgend jaar stabiel.
Dat komt omdat in dat jaar 95.000 mensen extra beschikbaar komen voor werk. Dat heeft het Centrum voor Werk en Inkomen woensdag gezegd.
(Bron)

Maar uiteraard is het die mensen hun eigen schuld dat ze geen werk weten te vinden.
Poepmiddag in Ouwehands Dierenpark

RHENEN - Ouwehands Dierenpark in Rhenen staat zondagmiddag helemaal in het teken van poep. Bezoekers krijgen alles te zien, te voelen en te ruiken op het gebied van uitwerpselen van dieren tijdens de manifestatie Poep Enzoo.
Volgens een woordvoerster van de dierentuin weten de meeste mensen maar weinig van de vele kilo's poep die de dierentuindieren elke dag produceren. Het uitmesten van de stallen en buitenverblijven is een tijdrovende, dagelijks terugkerende klus in een dierenpark.
De zebra's bijvoorbeeld zorgen elke dag voor ruim twee vollege kruiwagens poep. Dan hebben de verzorgers van de mara's en de nachtdieren het makkelijker, want die beesten eten hun eigen uitwerpselen op.
Bij de pinguins moeten de dierentuinmedewerkers oppassen, want zij schieten hun poep met volle kracht meters achteruit. En de ontlasting van een giraffe is hoorbaar: de harde keutels vallen van ruim twee meter hoogte met een luide plof op de grond. Bij Ouwehands Dierenpark kunnen mensen ook een emmertje leeuwenmest bestellen. Dat is volgens de dierentuin een probaat middel om katten uit de tuin te houden.
(Bron)
Oranje-artikelen in de dump

AMSTERDAM - Oranje is in de winkels al uitgespeeld. Diverse oranje artikelen liggen met forse kortingen te wachten op de laatste kopers. Die er volgens het Algemeen Dagblad niet zijn. Verschillende winkels geven in de krant aan dat de verkoop niet geweldig is geweest. De voetbalwedstrijd van afgelopen zaterdag, waar Nederland met 2-3 verloor van Tsjechië, is mede oorzaak aan de slechte verkoopresultaten.
Toch is er volgens een verkoper nog een sprankje hoop. Wanneer het Nederlands elftal zich vanavond toch plaatst voor de volgende ronde kan het zo weer omdraaien. "Dan is het morgen (donderdag red.) een gekkenhuis", vertelt Winny Borgers van groothandel Euro Promo Textiel in Tilburg.
Verhoogt Hans Textiel de prijs van de shirts (met de tekst Oranje=favoriet) dan weer van 9 euro naar 12,50 euro? "Nee dat zou niet netjes zijn", belooft directeur Hans van Heelsbergen in het Algemeen Dagblad.
(Bron)
Agressieve buizerd verwondt trimmers

DRONTEN - Verschillende trimmers zijn de afgelopen weken tijdens hun training op de weg tussen Dronten en Lelystad aangevallen door een agressieve buizerd. Enkele hardlopers liepen daarbij zelfs verwondingen op aan het hoofd.
Volgens Staatsbosbeheer (SSB) heeft de vogel, met een spanwijdte van ongeveer anderhalve meter, op dit moment een nest jongen in een boom vlak langs de weg die zij probeert te beschermen. "Het is in principe wel gestoord gedrag. Normaal gesproken valt een buizerd nooit mensen aan. Zij zal wel last hebben van haar moederinstinct."
(Bron)
De vogels zijn stil geworden, maar het is buiten erg lawaaierig: rommeldebommel...
Tweevijfde stopt vakantiegeld in spaarpot

UTRECHT - Ruim tweevijfde van de huishoudens zet dit jaar het vakantiegeld op een spaarrekening. Dat is fors meer dan vorig jaar, toen nog 26 procent het extra inkomen in mei opzij zette. Lagere inkomens (tot 1000 euro netto per maand) gebruiken het geld vooral om openstaande rekeningen te betalen en uit de schulden te komen.
Dat blijkt uit de jaarlijkse vakantiegeldenquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), die woensdag is gepubliceerd. Voor het onderzoek zijn 1530 mensen begin juni ondervraagd. Dat is een stuk minder dan vorig jaar, toen het instituut nog 11.000 mensen had ondervraagd.
De uitkomsten zijn volgens het Nibud wel in lijn met de voorgaande onderzoeken. Daaruit bleek ook al dat mensen voorzichtiger zijn geworden met geld uitgeven en onzeker zijn over hun financiële toekomst. De laatste jaren wordt daardoor het extraatje in mei steeds minder gebruikt om op vakantie te gaan.
Dit jaar zei 51 procent het vakantiegeld te gebruiken om op reis te gaan, terwijl van dezelfde groep ondervraagden dat vorig jaar nog iets meer deed (53 procent). Van de lagere inkomens gaat nog geen kwart van het extra geld op vakantie. Van deze groep zei 43 procent te bezuinigen op de vakantie, tegen 39 procent in 2003.
Gemiddeld krijgt de Nederlander tussen de 2000 en 2500 euro bruto aan vakantiegeld en gaat hij anderhalf keer per jaar tenminste zes dagen erop uit. Ruim eenvijfde gaat twee keer per jaar en 17 procent viert helemaal geen vakantie.
Frankrijk is dit jaar het favoriete vakantieland en Spanje staat op nummer twee. Dat was vorig jaar andersom. Turkije is de derde populairste bestemming. Portugal, gastland van het Europees Kampioenschap voetbal, komt dit jaar niet in de toptien van vakantielanden voor. Vorige stond dit land nog op de zesde plaats.
(Bron)
Nederland wapent zich tegen storm

UTRECHT - De première van het theaterstuk Tempeest in het tijdelijk met steigerpijpen herbouwde middenschip van de Domkerk in Utrecht gaat woensdagavond wegens de verwachte storm niet door. De spektakelvoorstelling van theatergroep The Lunatics gaat over de zuidwesterstorm, die in 1674 het middenschip van de Gotische Domkerk deed instorten.
De voor woensdag voorspelde storm brengt te veel risico's met zich mee om de voorstelling door te laten gaan, aldus een woordvoerster van de gemeente Utrecht.
De eerste voorstelling van Tempeest (met als ondertitel: The Lunatics gaan de strijd aan met de Storm) is verplaatst naar donderdagavond om 23.00 uur.
KLM-toestellen die vanmiddag landen op Schiphol nemen extra brandstof mee om een halfuur langer in de lucht te kunnen blijven. Tijdens de voorspelde korte, hevige regenbuien is landen erg moeilijk, zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij woensdag. Met de extra kerosine kan het toestel dan een doorstart maken en landen nadat de bui voorbij is of eventueel uitwijken naar een ander vliegveld.
Vertrekkende vliegtuigen komen met hun neus in de windrichting te staan en worden afgetankt om ze meer gewicht te geven. KLM is sinds dinsdagavond in overleg met het KNMI om voorzorgsmaatregelen in verband met de storm te kunnen nemen. Via een informatienetwerk worden KLM-reizigers overal ter wereld geïnformeerd over de storm en eventuele vertragingen.
Schiphol heeft een zogeheten 'stormwaarschuwing' doen uitgaan naar alle gebruikers van het vliegveld. Dat betekent dat losse onderdelen op het platform, zoals karretjes, zoveel mogelijk worden vastgemaakt. Ook het Panorama-terras gaat dicht. Dit is een normale procedure bij een voorspelde storm, zei een woordvoerster van Schiphol. Het KNMI verwacht dat de zomerstorm rond 14.00 uur de Nederlandse kust bereikt.
(Bron)
Lekker weertje.
Ik ben vannacht een paar keer wakker geworden, elke keer hoosde het (goed voor de tuin). Kater was buiten, en vond het wel best. Onder de coniferen zit ie droog totdat de boel echt blank staat.
Vanochtend wilde poes naar buiten, kater naar binnen. Op het moment dat kater bij de etensbak stond, wel twee meter van het raam, had poes het al bekeken en kwam weer binnen.
Inmiddels wordt het grauwer en winderiger en natter, en het moet nog beginnen geloof ik.

dinsdag, juni 22, 2004

Merel, scholekster, vink, koolmees: allemaal hard zingend vanaf dezelfde plek, en met allemaal een beetje dezelfde toon.
Op de nok van het dak zat een spreeuw druk flapperend te zingen. Later mengde hij er ook nog een mobieltje door.
Ik hou van spreeuwen.
Medicijn ontwikkeld voor boerende schapen

Wetenschappers hebben een serum ontwikkeld voor boerende schapen, koeien en ander vee, om het broeikaseffect tegen te gaan.
Door het serum zit er minder methaan in de uitgeboerde gassen wat een bijdrage levert tegen de globale opwarming van de aarde. Methaan heeft namelijk een 21x sterker broeikaseffect dan kooldioxide. Het vaccin werd ontwikkeld door het Australisch CSIRO instituut.
(Bron)
Man valt uit tweede ring in ArenA

Bij het concert van Metallica in de Amsterdam ArenA is gisteravond een man uit de tweede ring gevallen. De man ging volgens ooggetuigen hangen en zwieren aan afschermdoeken in de tweede ring. Hij viel vervolgens tien meter naar beneden en kwam in de eerste ring terecht. Hij is gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.
Waarom de man viel, is vooralsnog niet bekend. Ook over zijn toestand is niets bekend. Het is niet de eerste keer dat een man valt in de ArenA. Bij de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord viel eind vorig jaar een supporter uit de eerste ring in de gracht naast het veld.
(Bron)
Asielzoeker steekt zichzelf in brand

GOUDA - Een 54-jarige Armeense man heeft zichzelf maandagavond in brand gestoken op het politiebureau in Gouda. De man was een uitgeprocedeerde asielzoeker. De aanwezige agenten wisten de man tegen de grond te werken en de brand te blussen. De man hield aan het incident eerste en tweede graads brandwonden over.
De man was op het Centraal Station in Gouda gesignaleerd samen met zijn tienjarige zoontje. Hij bleek geen geldig treinkaartje te hebben en wilde niet zeggen wie hij was. De door de NS gewaarschuwde politie nam de man mee naar het bureau aan de Houtmansgracht om daar zijn identiteit vast te stellen.
De Armeniër bleek de status van uitgeprocedeerde asielzoeker te hebben zonder vaste woonplaats. Het zoontje werd in crisisopvang geplaatst terwijl de man in een verblijfsruimte moest plaatsnemen alvorens in een cel gezet te worden. De agenten hadden hem niet gefouilleerd omdat daar geen aanleiding voor was. Hij zag toen kans om zijn kleren in brand te steken.
Volgens de politie, die het incident dinsdag bekend maakte, is de gezondheid van de man naar omstandigheden goed. Voor zijn 48-jarige vrouw is ook tijdelijk onderdak gevonden.
De man wordt over een paar dagen ontslagen uit het ziekenhuis. Hij zal dan hoogstwaarschijnlijk weer op straat leven tot hij daadwerkelijk het land wordt uitgezet, zo laat de politie weten.
(Bron)
Werkgevers vrezen eis voor hoger loon zieke werknemers

DEN HAAG - De werkgevers roepen de vakbeweging op geen aanvulling op het loon te eisen voor werknemers die langer dan een jaar ziek zijn. Zij vinden dat de bonden eerst het definitieve wetsvoorstel over de nieuwe WAO moeten afwachten. De ondernemersorganisaties vrezen dat het kabinet anders de WAO-boete voor werkgevers niet zal afschaffen. Dat hebben VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland dinsdag gezegd.
De vakcentrales FNV, CNV en MHP spraken eerder met de werkgevers af om de lonen in het tweede ziektejaar te begrenzen tot 70 procent van het laatstverdiende loon. Voorwaarde was wel voor de vakbeweging dat het kabinet het advies van de sociale partners over hervorming van de WAO geheel zou overnemen.
Volgens de werkgevers is nog onduidelijk hoe het kabinet met het WAO-advies om zal gaan. Eind maart namen VNO-NCW, MKB en LTO nog samen met de vakbeweging stelling tegen de wijze waarop het kabinet de WAO wil veranderen. In een gezamenlijke brief schreven zij toen dat het kabinet op "zwaarwegende" punten afwijkt van het advies.
(Bron)
KNMI waarschuwt voor extreem weer op woensdag

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor extreme weersomstandigheden op woensdag, met veel regen en zeer zware windstoten. In de namiddag bestaat volgens het weerinstituut zowel langs de kust als boven land kans op zeer zware windstoten (tot ruim 100 km/uur).
Weerbureau Meteo Consult houdt rekening met weersomstandigheden die zeer zeldzaam zijn in de zomer. Nu de bomen flink in blad staan, kunnen windvlagen van 80 kilometer per uur al voor problemen zorgen.
Dinsdagavond neemt de bewolking al toe en in de loop van de avond gaat het vanuit het zuidwesten regenen, meldde het KNMI. De verwachte barre weersomstandigheden hebben te maken met het naderen van een diepe oceaandepressie.
Volgens Meteo Consult belooft het weer woensdag niet veel goeds. Het weerbureau houdt wel een slag om de arm. "Er zijn nog onzekerheden over tot hoe ver de storm tot Nederland doordringt. Misschien wel opvallender in deze zijn de te verwachten felle windvlagen. Maar hoe zwaar de wind precies uithaalt, kan eigenlijk pas op het laatste moment duidelijk worden."
De politie in Drenthe waarschuwt de mensen die Assen aandoen in verband met de zaterdag te houden TT voor het verwachte noodweer. De hoofdstad in Assen druppelt sinds dinsdag al vol met kampeerders. Ook staat de kermis er al en zijn woensdag de eerste evenementen in de binnenstad voorzien.
De politie adviseert de TT-gangers die van plan zijn woensdag naar Assen te komen, het noodweer af te wachten en de mensen die al op een camping in of rond Assen staan hun tenten goed vast te zetten. Ook de ondernemers die feesttenten en kermisattracties in de stad hebben opgezet worden gewaarschuwd, evenals het TT-circuit zelf, waar allerlei tenten worden geplaatst in onder meer het rennerskwartier.
(Bron)
Iraakse gijzelnemers vermoorden Zuid-Koreaan

BAGDAD/SEOUL/DUBAI - Iraakse moslimmilitanten die donderdag een 33-jarige Koreaanse man ontvoerden en dreigden te doden, hebben volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera hun dreigement uitgevoerd. Leden van de radicale organisatie al-Tawhid hebben Kim Sun-il onthoofd, zo berichtte de zender dinsdagavond.
De Koreaanse regering heeft bevestigd dat de gijzelaar is omgebracht. Zijn lichaam is gevonden door Amerikaanse militairen.
Al-Jazeera zond een videofilm uit waarop een geknielde en geblinddoekte Kim was te zien, die werd omringd door drie zwaarbewapende mannen. Zij zeiden de Zuid-Koreaanse regering te hebben gewaarschuwd, maar dat het nu te laat was en dat zij hun dreigement zouden gaan uitvoeren.
Eerder op de dag repte de directeur van een Zuid-Koreaans bedrijf dat bemiddelde in de ontvoeringszaak, nog over succesvolle onderhandelingen. Ook het verstrijken van het oorspronkelijke ultimatum dat de gijzelnemers hadden gesteld zonder dat er iets gebeurde, deed de hoop rijzen dat de zaak vreedzaam zou kunnen worden opgelost.
De ontvoerders eisten aanvankelijk dat Zuid-Korea al zijn manschappen uit Irak zou terugtrekken en zou afzien van een verdere uitbreiding van het aantal militairen in het land. Zondagavond dreigden zij de gijzelaar binnen 24 uur te onthoofden als hun eisen niet zouden worden ingewilligd. Beelden van Kim Sun-il die huilend en schreeuwend smeekte voor zijn leven, gingen de hele wereld over. "Ik wil niet sterven", zei hij in een emotionele oproep, die werd uitgezonden door al-Jazeera.
Seoul hield echter zijn poot stijf en zei niet te zullen buigen voor dergelijke dreigementen. Dinsdag leek er beweging te ontstaan in de ontvoeringszaak rond Kim, die sinds een jaar werkte als tolk voor een Zuid-Koreaans bedrijf dat goederen levert aan het Amerikaanse leger. De moslimmilitanten zouden afzien van hun eis voor terugtrekking, verklaarde de directeur van het Zuid-Koreaans beveiligingsbedrijf NKTS, die betrokken was bij de onderhandelingen.
De ontvoerders van Kim stelden andere eisen die wel acceptabel waren, meldde Choi Seung-gap op de website van de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Ilbo. Uit angst dat de onderhandelingen zouden worden verstoord, weigerde hij verdere details te geven. "Het is zeer waarschijnlijk dat we een oplossing krijgen, want in Irak hebben ze een goede indruk van Zuid-Korea", aldus Choi. Zijn bedrijf levert lijfwachten aan de Jordaanse koninklijke familie en heeft een kantoor in Irak.
Ooggetuigen meldden dat Kim dinsdagochtend nog in leven was. Een parlementslid van de regerende partij zei in Seoul dat bekenden van hem die werken als religieuze coördinatoren in Irak, de 33-jarige gijzelaar 's ochtends nog hadden gezien.
"Die geestelijken, die eerder meehielpen met de vrijlating van Japanse gijzelaars, vertelden mij vanmorgen via de telefoon en vanavond via e-mail dat zij Kim Song-il vanmorgen in Bagdad hebben gezien", zei Kim Song-son. Hij is secretaris-generaal van de Azië Conferentie van Religie voor Vrede, een interkerkelijke organisatie.
Leden van al-Tawhid, dat banden zou hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda, onthoofden in mei ook al voor het oog van een videocamera de Amerikaan Nick Berg. De beelden zorgden voor ontzetting in de hele wereld. Al-Tawhid zou worden geleid door Abu Mussab al-Zarqawi, de meest gezochte man van het land. De Amerikanen hebben een prijs op zijn hoofd gezet van 25 miljoen dollar. Ze houden hem verantwoordelijk voor talrijke aanslagen in Irak.
(Bron)
Slagerijen failliet door prijzenslag supermarkten

HEEMSKERK - De Noordhollandse Vleeshal is dinsdag door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. Het bedrijf exploiteerde acht slagerijen, waarvan er voorlopig drie open blijven. De curator voert onderhandelingen met een derde partij over een doorstart.
Volgens curator J. Tanger is de omzet van de winkelorganisatie de afgelopen periode flink teruggelopen. "Dat heeft te maken met de prijzenslag in de supermarkten", zei Tanger.
Bij de slagerij-onderneming werken 94 mensen. De winkels in IJmuiden, Alkmaar en Heerhugowaard blijven open. Vestigingen in Heemskerk, Beverwijk, Alkmaar (daar zijn er twee), Purmerend en Zaandam sluiten.
(Bron)
Moeder Somalisch jongetje doet aangifte

EINDHOVEN - De moeder van het ontvoerde Somalische jongetje Libaan Ali heeft aangifte gedaan van het onttrekken van het kind aan het ouderlijk gezag. Een woordvoerster van de politie in Eindhoven heeft dit dinsdag bekend gemaakt. Het zevenjarig jongetje is een week geleden door een broer van zijn vader vanuit Eindhoven meegenomen naar Somalië. Het kind heeft enkele dagen daarna telefonisch laten weten dat het bij familie verblijft.
De inspanningen van de politie zijn erop gericht om het kind terug te halen naar Eindhoven. Het is in Nederland geboren. Het team dat zich na de verdwijning heeft beziggehouden met de opsporing van het jongetje, blijft op volle sterkte, aldus de woordvoerster. De politie liet eerder weten dat het vermoedelijk erg moeilijk zal zijn om Libaan Ali weer naar huis te halen omdat Nederland en Somalië geen diplomatieke betrekkingen onderhouden.
Het kind woonde in Eindhoven bij zijn oma, de moeder van zijn eigen moeder. Dat gebeurde op aanwijzing van de kinderrechter. Formeel was de moeder, die gescheiden is van de vader, nog verantwoordelijk voor het kind. Het is meegenomen naar Somalië door zijn oom, een broer van zijn vader. De politie onderzoekt hoe het kind zonder paspoort heeft kunnen reizen. Ook de eventuele rol die de vader heeft gespeeld, wordt nog onderzocht.
De moeder van Libaan is jaren geleden met haar ouders als vluchteling naar Nederland gekomen. Toen het jongetje werd geboren, woonde ze nog bij haar moeder. Later ging ze zelfstandig elders wonen. Het kind is toen met instemming van de kinderrechter bij zijn oma gebleven.
(Bron)
Aardschok bij Assen

ASSEN - Bij het plaatsje Geelbroek ten zuiden van Assen heeft zich in de nacht van maandag op dinsdag een kleine aardbeving voorgedaan. Het KNMI registreerde een schok met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter.
Volgens een woordvoerder van het KNMI houdt de aardbeving verband met gaswinning in het nabijgelegen gasveld Eleveld. Het is de elfde aardschok in het gebied rond Geelbroek sinds 1991 en de zwaarste tot nu toe.
Bij het KNMI zijn dinsdag meldingen binnengekomen van mensen uit Assen en omliggende plaatsen die de schok hebben gevoeld. Tot op heden zijn er nog geen schademeldingen.
(Bron)
Wetenschappers laten kankercellen zelfmoord plegen

LONDEN - Britse wetenschappers zijn erin geslaagd een groot aantal kankercellen te vernietigen door ze 'zelfmoord' te laten plegen. Dat meldde de Britse omroep BBC dinsdag, naar aanleiding van een congres over kankeronderzoek in Glasgow. Deskundigen noemen de vinding een belangrijke stap in de zoektocht naar een geneesmiddel voor kanker.
Een team onderzoekers onder leding van Ian McNeish van Cancer Research UK is er in geslaagd een zelfvernietigingsgen in kankercellen te introduceren. Dit gen, dat bekend staat als smac, is normaliter in kankercellen afwezig. Kankercellen kunnen daardoor ver na hun normale levensduur doorgroeien.
Na het introduceren van smac in een groep kankercellen vernietigde een groot aantal zichzelf. Ook bleken de cellen veel vatbaarder voor chemotherapie. Het is voor het eerst dat een dergelijke dubbele werking van smac wordt geconstateerd.
(Bron)
Fysiotherapeuten failliet door nieuwe regels

AMSTERDAM - Steeds meer fysiotherapeuten gaan failliet. Elke maand sluiten drie praktijken de deuren omdat ze het niet meer kunnen bolwerken. Dat bericht De Telegraaf dinsdag. Sinds 1 januari zit fysiotherapie niet meer in de basisverzekering van het ziekenfonds. Het genootschap van fysiotherapeuten luidt de noodklok.
Voorzitter Bas Eenhoorn van het genootschap ontkent dat door de nieuwe wetgeving alleen mensen met lichte klachten wegblijven, en wijst op de preventieve werking van fysiotherapie. "Met die nieuwe wetgeving wordt het paard achter de wagen gespannen. Op termijn zal dat grote gevolgen hebben voor de samenleving", aldus Eenhoorn.
De voorzitter zegt dat de vraaguitval voor behandelingen 15 procent is: "300.000 mensen doen minder vaak een beroep op de fysiotherapeut", zegt Eenhoorn. Het aantal faillissementen is daardoor drastisch gestegen, zegt hij.
(Bron)

Gaat goed zo. Fysiotherapie, gezinshulp, tandarts - allemaal dingen die eerder min of meer vanzelf spraken, en nu alleen nog beschikbaar zijn voor wie geld genoeg heeft om een goede aanvullende verzekering te betalen dan wel de eigen bijdrages of totale kosten op te hoesten.
De zorgzame samenleving is volledig overleden - we zijn terug bij de echte zorgzaamheid, die van familie en vrienden en buren. Heb je die niet of kunnen zij zich dat ook niet veroorloven, sja, jammer dan. De kerken zullen wel weer meer aan bedeling gaan doen denk ik.
Verdonkeremanen: buurvrouw mag ook inburgeraar helpen

DEN HAAG - Als het aan minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Integratie ligt, kunnen inburgeraars straks ook terecht bij bijvoorbeeld hun buurvrouw om kennis over Nederland en de taal te vergaren. Aanvankelijk wilde de minister dat er alleen gecertificeerde aanbieders van inburgeringscursussen zouden komen, om de kwaliteit te garanderen.
Verdonkeremanen zette hiermee maandag tot verrassing van de Tweede Kamer een deel van haar inburgeringsplannen op de helling. Het kabinet wil dat er een algemene inburgeringsplicht komt. Die geldt al voor nieuwkomers, maar moet ook gaan gelden voor migranten die al jaren in Nederland wonen. Zij moeten slagen voor een inburgeringstoets en als dat binnen vijf jaar niet lukt, riskeren zij een bestuurlijke boete of krijgen zij geen definitieve verblijfsvergunning.
De bewindsvrouw denkt dat certificering van aanbieders zal leiden tot meer bureaucratie, hogere kosten en belemmeringen voor nieuwe cursusaanbieders. Nu moeten de gemeenten de inburgeringscursussen nog afnemen bij de Regionale Opleidingscentra (ROC's).
Verdonkeremanen wil naast de ROC's ook nieuwe aanbieders op de markt, omdat zij verwacht dat er meer cursusplaatsen komen en de prijs omlaag gaat. Gemiddeld bedraagt die nu 6000 euro, voor 600 uur opleiding in drie jaar tijd. Het examen komt grotendeels op vmbo-niveau te liggen.
"Eigenlijk ben ik alleen geïnteresseerd in het halen van het examen en niet in het voortraject. Ik kan me goed voorstellen dat de kennis één op één wordt overgedragen", aldus Verdonkeremanen. Ze wees verder op nieuwe ontwikkelingen op internet, waarbij mensen voor 200 euro de Nederlandse taal kunnen leren.
In beginsel moeten inburgeraars de inburgeringscursus en het examen zelf betalen. Eventueel krijgen ze een gemaximeerde vergoeding terug voor de werkelijk gemaakte kosten. Hoe hoog die wordt, is nog niet bekend.
De meeste fracties reageerden verontwaardigd op de twijfels van Verdonk. De certificering was volgens Dijsselbloem (PvdA) juist het enige heldere in de contourennota. Ook zou het de positie van de ROC's nog verder ondermijnen.
Verder vindt Verdonkeremanen dat oudkomers zeker tot hun 65-ste een inburgeringsplicht moeten krijgen, gelijk oplopend met de nieuwe reïntegratieplicht. Die gold eerst tot 57,5 jaar. Ze wijkt daarmee af van het advies van de commissie-Fransen. Die wil vijftigplussers vrijwaren van een inburgeringsplicht, tenzij ze een uitkering hebben. Verdonkeremanen vindt dat te jong.
De Kamer was zeer ontevreden over de gebrekkige antwoorden die de minister maandag gaf na een spervuur van vragen. Het debat is na de eerste termijn geschorst. Het is nog niet bekend wanneer het wordt voortgezet.
(Bron)
Half miljoen vrouwen sterft tijdens baren

GENEVE - Meer dan een half miljoen vrouwen per jaar overlijdt tijdens het bevallen. Vrouwen in arme landen waar het onbreekt aan de juiste medische zorg, lopen de meeste risico's. Dat heeft Unfpa, het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, maandag gemeld.
"Nog eens 18 miljoen vrouwen worden gehandicapt of chronisch ziek door een ziekte die ze tijdens de zwangerschap hebben opgelopen. Dat komt allemaal door complicaties die te voorkomen zijn", zei Gita Sen van Unfpa tegen de pers.
Volgens haar is helemaal geen vooruitgang geboekt in de strijd tegen de sterfte onder barende vrouwen sinds de VN-conferentie daarover van 1994 in Caïro plaatsvond.
(Bron)
Taiwan vindt gif in waterreservoir

TAIPEI - De waterautoriteiten in Taiwan hebben de veiligheidsmaatregelen verscherpt, nadat in een waterreservoir zeker 27 kilo rattengif is gevonden. Een boer vond het gif in een reservoir op Kinmen, een eiland voor de zuidoostelijke kust van China.
Er zou geen gevaar zijn voor de volksgezondheid, omdat het vergiftigde water binnen een dijk ligt en niet in het grote reservoir is gestroomd. "Er is geen reden voor paniek", aldus een woordvoerder van het reservoir. Toen het vervuilde water werd weggepompt, vonden medewerkers nog drie pakken met een onbekende hoeveelheid gif.
De autoriteiten hebben de patrouilles op dammen in het land verhoogd. Watermonsters worden met grotere regelmaat gecontroleerd.
(Bron)
Mens kon wellicht 500.000 jaar geleden al praten

BURGOS - De ontwikkeling van de menselijke taal begon wellicht al een half miljoen jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek dat wetenschappers hebben uitgevoerd op skeletten in Noord-Spanje die tot 400.000 jaar oud zijn.
De Spaanse krant El País en de Britse dagbladen The Times en The Independent berichtten dinsdag over de resultaten van het onderzoek dat het team van professor Juan Luis Arsuaga van de universiteit van Alcalá de Henares heeft uitgevoerd op vijf skeletten. Het gaat om menselijke resten die in de bergen van Atapuerca bij Burgos in Noord-Spanje zijn gevonden.
Uit het onderzoek van onder meer de oorschelpen van de zeker 350.000 jaar oude skeletten blijkt dat de zogeheten Homo heidelbergensis uit Noord-Spanje dezelfde frequenties kon opvangen, zoals die in de moderne taal worden gebruikt. Op basis van die bevindingen vermoeden de Spaanse onderzoekers dat de Homo heidelbergensis door stemgebruik een soort vroege vorm van taal had ontwikkeld.
(Bron)

maandag, juni 21, 2004

LPF wil gekozen bondscoach voor Oranje

UTRECHT - 21/06/04 - LPF-Kamerlid João Varela pleit maandag in Metro voor een democratisch gekozen bondscoach. Na het verlies van het Nederlands Elftal tegen Tsjechië was er veel kritiek op bondscoach Dick Advocaat, en ook Varela is niet te spreken over de capaciteiten van de voormalige coach van PSV en Glasgow Rangers.
Vooral de wissel van linksbuiten Arjen Robben schoot het Kamerlid in het verkeerde keelgat: "Door Robben eruit te halen heeft Advocaat de aanvalskracht verminderd. Het is ongelooflijk dat Advocaat een beslissing als deze neemt terwijl heel Nederland ziet dat het een foute is."
Advocaat kan zich zulke fouten niet veroorloven, meent de LPF'er. "Neem de horecasector bijvoorbeeld. Die floreert tijdens toernooien zoals dit. Daar zijn miljoenen mee gemoeid!" Dat het hem ernst is, bewijst de volgende uitspraak: "Een gekozen bondscoach ligt volledig in lijn met de gekozen burgemeester." Wanneer Varela het plan voor zijn Wet tot Verkiezing van de Bondscoach indient is nog niet bekend.
(Bron)
Eland dringt kinderkamer binnen

Een eland heeft in de Finse plaats Kokkola flink wat aangericht nadat het een kinderkamer in een rijtjeshuis binnengedrongen was. Naast grote materiële schade raakte een tweejarige jongen die op dat moment in de kamer sliep lichtgewond door de actie van het dier. Volgens experts mag hij van geluk spreken dat hij niet meer opliep.
Het komt vaker voor dat jonge, onervaren kalveren die door hun moeder zijn verlaten huizen binnengaan. Deskundigen geven aan dat eventuele aanwezige bewoners als eerste zorg moeten dragen voor hun eigen veiligheid, maar dat het belangrijk is dat de eland zo snel mogelijk een vluchtweg wordt geboden.
(Bron)
Tweede Kamer vindt inburgeringsplannen te vaag

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken en Integratie maandag overstelpt met vragen over haar inburgeringsplannen voor oudkomers. Over het algemeen hebben de fracties er lof voor dat het kabinet de integratie van etnische minderheden wil bevorderen. De uitwerking van de zogeheten Contourennota hierover is echter op veel punten te vaag.
Dat bleek maandag tijdens het debat over het inburgeringsbeleid. Verdonkeremanen wil dat alle migranten een inburgeringsexamen gaan afleggen. Dat geldt ook voor de oudkomers, mensen die voor 1998 in Nederland kwamen wonen. Het gaat dan om honderdduizenden mensen.
De fracties willen weten tot welke leeftijd de oudkomers aan de burgerplicht moeten voldoen. Een adviescommissie vrijdag stelde die grens op vijftig jaar en langer indien men een uitkering heeft.
Om meer drang achter inburgering te zetten, wil Verdonkeremanen er sancties op zetten als mensen binnen vijf jaar niet slagen voor hun examen. De fracties willen weten hoe hoog de boete zou worden en hoe hoog de kosten voor de inburgeraar bedragen.
Voorafgaand aan het debat protesteerden tientallen mensen voor het gebouw van de Tweede Kamer tegen de inburgeringsplannen. De demonstranten waren vooral Turkse en Marokkaanse ouderen en docenten Nederlands als Tweede Taal (NT2).
Tijdens het debat werd een kwartier geschorst toen actievoerders in de hal van het gebouw lawaai maakten, omdat voor hen geen plaats was in de vergaderzaal. Het debat is daarop verplaatst naar de grote plenaire zaal.
De Nederlandse Bond voor Ouderen (Nisbo) vindt dat het karakter van de plannen de oudere migranten degradeert tot onwillige en slecht geïntegreerde Nederlanders die dwangmiddelen nodig hebben om te integreren. Actievoerders droegen witte T-shirts met de tekst "Stop de hetze". Twee weken geleden had de Nisbo al enkele duizenden protesthandtekeningen overhandigd aan het ministerie van Justitie.
De Nisbo vindt dat de verplichte inburgering niet mag gelden voor 50-plussers onder de migranten. Ze verwacht anders honderden rechtszaken tegen de regering te zullen voeren.
De Beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal (NT2) maakt zich zorgen over de gevolgen voor de opleidingen en de inburgeraars zelf. Verdonkeremanen wil de markt voor inburgeringsopleidingen vrijgeven en hoopt dat daardoor meer aanbod en concurrentie ontstaat. Nu hebben de Regionale Opleidingscentra (ROC) een centrale rol in de inburgeringscursussen.
De docenten NT2 hebben er weinig vertrouwen in en vrezen voor zeker 7000 banen bij de ROC's. De vereniging overhandigde maandag een petitie aan de Kamer.
Het debat is geschorst. Verdonkeremanen gaat maandagavond antwoorden.
(Bron)
TT 109 FNV plant acties rond Prinsjesdag

AMSTERDAM De FNV gaat rond Prinsjesdag acties organiseren als het kabinet niet tegemoet komt aan haar wensen over het prepensioen. FNV-voorman De Waal riep het CNV, dat morgen met de uitslag van een eigen referendum komt, op tot steun voor de FNV-acties.
De Waal sluit stakingen niet uit. Het CNV staat positief tegenover de oproep van de FNV om actie te voeren.
Enkele FNV-bonden, zoals FNV Bouw en FNV Bondgenoten, stellen besprekingen over nieuwe CAO's uit tot na de zomer. De bonden willen zo de druk op het kabinet maximaal opvoeren om de afschaffing van het prepensioen tegen te gaan.

De jaren tachtig komen echt terug.
TT 401 Even oppassen: van dit bericht kan men een vieze smaak in de mond krijgen. Bij een Taiwanees zijn drie maden van 3 cm lang uit de mond verwijderd. De al jaren aan zijn bed gekluisterde, verlamde man wordt verzorgd door familieleden. Helaas vergaten die steeds zijn gebit. De arts heeft de familie ernstig toegesproken.
TT 113 Kamer wil harde aanpak illegaliteit

DEN HAAG De Kamer dringt bij minister Verdonkeremanen aan op een actievere opstelling tegen illegaliteit. Zo zouden criminele illegalen sneller ongewenst moeten worden verklaard en huisjesmelkers die verdienen aan illegalen harder moeten worden aangepakt.
Om dat laatste te bereiken willen PvdA en GroenLinks de onteigening van huizen vergemakkelijken. Het kabinet gaat zo'n maatregel te ver. De VVD wijst erop dat de grondwet dat al mogelijk maakt.
Het CDA wil als enige illegaliteit op zich strafbaar stellen. Andere fracties zijn in verband met het cellentekort huiverig voor zo'n maatregel.
TT 112 Klacht Van der G. gegrond verklaard

AMSTERDAM De Raad voor de Journalistiek heeft de klacht van Volkert van der G. tegen de rubriek EO-TweeVandaag gegrond verklaard. De raad stelt dat de rubriek feiten suggestief heeft weergegeven en geen wederhoor heeft toegepast.
Door de voorstelling van zaken in de uitzending van 16 juli 2003 kan de kijker zich volgens de raad "moeilijk aan de indruk onttrekken dat Van der G. in 1996 betrokken is geweest bij de moord op de milieuambtenaar Van de Werken". Voor zo'n beschuldiging is geen grondslag, vindt de raad.
De raad verzoekt de EO aandacht in de rubriek aan de uitspraak te besteden.
TT 110 Eerste vertrekoverschot in 20 jaar

VOORBURG In 2003 telde Nederland meer emigranten dan immigranten. Het is de eerste keer sinds 1982 dat er sprake is van een vertrekoverschot. Dat overschot bedraagt 300 mensen, meldt het CBS.
In 2003 kwamen er 104.500 immigranten naar Nederland,terwijl 104.800 mensen het land vaarwel zegden. In 2002 was er nog een vestigingsoverschot van 24.000.
Er vestigden zich hier in 2003 bijna 56.000 westerlingen, maar daar stond een vertrek van 75.000 westerse immigranten tegenover. Uit de niet-westerse landen kwamen in 2003 bijna 49.000 personen, terwijl er 30.000 mensen uit deze landen Nederland verlieten.
TT 109 Kamer teleurgesteld na FNV-peiling

DEN HAAG De regeringsfracties CDA en VVD zijn teleurgesteld dat de achterban van de FNV het voorstel van het kabinet over het prepensioen heeft afgewezen.
CDA en VVD vinden dat het kabinet nu zelf met voorstellen moet komen op basis van zijn oude plan. Dat hield in dat de fiscale voordelen bij het sparen voor prepensioen worden geschrapt en dat iedereen tot zijn 65ste jaar moet doorwerken. De PvdA vindt dat kabinet en sociale partners toch weer moeten gaan praten. GroenLinks wil een referendum.
Zowel VNO-NCW als MKB-Nederland vindt dat de FNV met zijn opstelling zich buiten de discussie heeft geplaatst.
'Britse militairen verminkten Iraakse lijken'

LONDEN - De militaire politie onderzoekt beweringen dat Britse militairen de dode lichamen van Iraakse opstandelingen hebben verminkt na een vuurgevecht vorige maand in het zuiden van Irak. Dat staat in The Guardian van maandag.
De Britse krant schrijft officiële overlijdensakten te hebben gezien die zijn ondertekend door Adel Salid Majid, de directeur van het ziekenhuis in Majar al-Kabir, waar de Britten de lijken naartoe hebben gebracht. Op zeven van die documenten staat dat de lichamen tekenen vertonen van "verminking" en "marteling".
De militaire politie bestudeert foto's van de lichamen, de overlijdensakten en videobeelden die in een ziekenhuis in Amara zijn gemaakt door nabestaanden. Een woordvoerder van het Britse leger in Basra deed de beschuldigingen af als "absurd", aldus The Guardian.
(Bron)
Werkende WAO'er houdt halfjaar recht op uitkering

AMSTERDAM - WAO'ers die weer aan het werk gaan, behouden voortaan een halfjaar lang het recht op hun uitkering. "Mensen zijn vaak bang dat ze een baan niet aankunnen. Om ze over de streep te trekken, geven we ze nu de garantie dat ze pas na zes maanden worden herbeoordeeld op arbeidsongeschiktheid", aldus een zegsvrouw van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) maandag.
In de praktijk werd volgens de woordvoerster van het uitkeringsinstituut inmiddels soepel omgesprongen met WAO'ers die een baan vonden. "We lieten mensen al vaak het werk even uitproberen. Desondanks schrokken veel WAO'ers van de mededeling dat ze opgeroepen zouden worden voor een herbeoordeling.
(Bron)
'Uitgestorven' elft terug in Nederlandse rivieren

NIEUWEGEIN - Het lijkt erop dat de elft (Alosa alosa) terugkeert in de Nederlandse rivieren. Sinds de jaren '30 van de vorige eeuw werd deze vis als uitgestorven in onze rivieren beschouwd, maar onlangs trof een beroepsvisser drie exemplaren van deze zeer zeldzame riviertrekvis aan in zijn fuiken. Dat meldde de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB) zondagavond.
Deskundigen van de OVB hebben inmiddels vastgesteld dat het om paairijpe vrouwtjes-elften gaat. De organisatie noemt de vangst "uitzonderlijk".
De elft is een zogenoemde riviertrekvis die, zodra zegeslachtsrijp is, vanuit zee de rivieren optrekt. De haringachtige soort zoekt ver stroomopwaarts gelegen grindbanken op om daar te paaien.
Tot omstreeks 1910 bestond er op de Rijn en de Maas een bloeiende visserij op de elft. "De Meivis, zoals de elft ook wel genoemd wordt, was zo talrijk, dat hij als 'armeluis'-vis gold", weet de OVB, die er verder op wijst dat in 1886 in Nederland 270.000 kilogram elft werd verhandeld. Rond 1900 werden er nog 140.000 elften per jaar op veilingen aangevoerd.
De elft verdween net als trekvissen als de zalm en de steur uit de West-Europese wateren door de slechte waterkwaliteit, het verloren gaan van geschikte paaigronden en het feit dat vissen stuwen en sluizen in de rivieren niet kunnen passeren tijdens hun trek. De laatste echte Rijn-elft werd in 1930 bij Basel (Zwitserland) gevangen.
Tussen 1969 en 2000 werden nog vijf incidentele vangsten van de elft in de Rijn en de Maas gemeld. De OVB gaat er vanuit dat het hier waarschijnlijk ging om zogeheten dwaalgasten uit rivieren elders in Europa. De soort komt nog in kleine aantallen voor in enkele Franse rivieren.
Ondanks het herstel van de waterkwaliteit van de rivieren en de aanleg van vispassages is de elft tot nu toe niet echt teruggekeerd. "De vangst in Nederland van meerdere elften in korte tijd, waaronder een vis vol met eitjes, geeft een voorzichtige aanwijzing dat de soort de Rijn weer opzoekt", stelt de OVB.
Vissoort Elft
(Bron)
Prijs postzegel blijft tot 2007 gelijk

HOOFDDORP - De prijs van de postzegel voor een gewone brief blijft tot 2007 staan op 39 cent. Hoewel de bevriezing van de posttarieven van de baan is, past TPG de postzegelprijs niet aan. Dat heeft het postbedrijf maandag bekendgemaakt.
Het ministerie van Economische Zaken had de posttarieven tot 1 januari 2005 bevroren. Dit besluit is volgens TPG inmiddels van tafel. Het ministerie heeft het bezwaar van het concern tegen het voornemen gegrond verklaard.
(Bron)
FNV-leden verwerpen kabinetsvoorstel prepensioen

AMSTERDAM - De leden van vakcentrale FNV hebben het eindbod van het kabinet afgewezen over de leeftijd waarop mensen mogen stoppen met werken. Van de vakbondsleden stemde 97 procent tegen het voorstel. De opkomst bij het referendum onder de 1,2 miljoen leden was 32 procent. Dat heeft de FNV maandag bekendgemaakt.
In het verworpen kabinetsvoorstel kunnen mensen vanaf 62,5 jaar met prepensioen. Als groot pijnpunt noemt de vakbeweging dat werknemers uit de regeling kunnen stappen, omdat daardoor het prepensioen zou worden uitgehold.
Door de afwijzing valt het kabinet terug op zijn oude plannen, waardoor werknemers niet langer belastingvrij geld kunnen sparen voor hun prepensioen. Iedereen moet dan tot zijn 65e jaar doorwerken, of kan iets eerder stoppen door het spaartegoed van een verlofregeling in te zetten.
(Bron)
CDA wil files oplossen met meer asfalt

AMSTERDAM - Het kabinet heeft geprobeerd de automobilist uit de auto 'te pesten' door niets te doen aan de files en met maatregelen te komen als tolpoortjes. Maar omdat het spoornet nog altijd niet uitgebreid genoeg is, worden 'die vieze files' alleen maar langer en wordt het milieu niet minder belast. Dat zegt CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen in De Telegraaf.
Verhagen staat dan ook achter zijn eigen wetenschappelijk instituut. Dat presenteert volgens de krant maandag een rapport over het wegen- en spoornet. Het instituut is van mening dat op zeer korte termijn 250 kilometer nieuw asfalt moet worden aangelegd. Bovendien moet het bestaande wegennet beter worden gebruikt en moet er meer worden geïnvesteerd in het spoornet, vindt het instituut.
De CDA-fractievoorzitter wil ook een eind aan de vele regels en procedures die boven komen drijven bij investeringen in asfalt. "Breng het hoofdwegennet onder de hoede van het rijk, dat scheelt enorm", meent Verhagen.
(Bron)

Vooral ook niet om je heen kijken en vooral ook niet leren van eerdere resultaten.
Vishandelaren koelen vis in mortuarium

NEW DELHI - Vishandelaren in de Indische deelstaat Tripura koelen hun vis in het mortuarium van een plaatselijk ziekenhuis. Dat meldde de Indiase krant The Times of India maandag. Ziekenhuispersoneel beschouwde de visopslag als een aardige bijverdienste.
Een reporter van een Bengalees dagblad kwam de bijzondere koelmethode op het spoor. Hij deed zich voor als vishandelaar en werd met open armen ontvangen in het ziekenhuis, waar hem de correcte manier om de vis bij de lijken in te pakken werd gedemonstreerd. De medewerkers van het ziekenhuis vroegen 20 eurocent per kilo bewaarde vis.
Het ministerie van Gezondheidszorg van de deelstaat heeft een ziekenhuismedewerker geschorst en een onderzoek ingesteld. De Bengalese vis, padmar illish genaamd, is een lokale delicatesse.
(Bron)
TT 401 Een middelbare school in het Britse district Suffolk heeft meisjes verboden in een rok op school te komen. Ze moeten in het nieuwe schooljaar de broek die bij het schooluniform past aantrekken.
De omgekeerde wereld, zo lijkt het, want veel Britse scholen verplichtten in het nog niet zo verre verleden juist het tegenovergestelde. De scholierenrokjes worden echter steeds korter en vallen steeds vaker niet meer tot op de knie.
"Onbehoorlijk," vindt het schoolbestuur, dat de moed over een correcte roklengte nu maar heeft opgegeven. Alle meiden een broek, dan "kunnen de leraren tenminste weer gewoon lesgeven", aldus de school.

Dus de meiden krijgen een kledingvoorschrift omdat de leraren anders geen les kunnen geven? Aan wie ligt dat dan?
Ha, Blogger leeft weer.

zondag, juni 20, 2004

TT 103 VVD: moslims ideologisch screenen

DEN HAAG Het VVD-Kamerlid Hirsi Ali wil moslims bij sollicitaties ideologisch laten screenen. Zij erkent dat dit niet strookt met het discriminatieverbod uit de grondwet, maar vindt het nodig zolang het oorlog is met het moslimterrorisme.
De screening zou er ook toe bijdragen dat meer moslims een baan krijgen. Nu worden ze vaak afgewezen op grond van vooroordelen. Niets voedt zozeer de rancune als dat, zo zei Hirsi Ali.
Hirsi Ali vindt dat moslims deelgenoot gemaakt moeten worden van de oorlog tegen de terreur. Moslims moeten het als burgerplicht zien om een neef of broer aan te geven die terreur voorbereidt.
Neerstortende asteroïde boven Missouri

Inwoners van Missouri, VS, zijn vrijdag opgeschrikt door twee enorme explosies die veroorzaakt werd door een neerstortende asteroïde.
Inwoners zeggen dat de explosie huizen en ramen deed trillen. In de lucht was een rookspoor te zien wat door het object veroorzaakt was.
De politie van Webster County ontving bijna twintig meldingen van inwoners die dachten dat er iets opgeblazen was. Functionarissen zeggen dat er geen explosieven waren gedetoneerd.
De Springfield luchthaven en Fort Leonard Wood zeggen dat er geen supersonische vliegtuigen vlogen die de supersonische knallen veroorzaakt konden hebben.
Mike Mumma van NASA's Goddard Research Center zegt dat het hoogstwaarschijnlijk een neerstortende asteroïde was. Deo Yeomans, manager van NASA's Near Earth Object monitoring program in Pasadena zegt dat de meteoor zo groot als een personenauto geweest moet zijn.
(Bron)
Fans boeken vlucht voor Advocaat

Dick Advocaat kan vervroegd uit Portugal vertrekken. Tenminste als het aan een groep Oranje-supporters ligt. De groep heeft geld ingezameld voor een ticket waarmee de bondscoach vervroegd kan vertrekken. Ze houden Advocaat verantwoordelijk voor de nederlaag tegen Tsjechië.
De supporters zitten op een Portugese camping. "We hadden het geld zo bijeen. Het is een vlucht naar Brussel, komende dinsdag. We laten het via de roomservice bezorgen. Hij heeft alleen zijn paspoort nodig.", aldus een campingbewoner.
(Bron)
Nieuw Rechts blij met ontvoering Libaan

Volgens de voorzitter van Nieuw Rechts, Michiel Smit, is de ontvoering van de zevenjarige Libaan Ali uit Eindhoven naar Somalië bij Nieuw Rechts met gejuich ontvangen. "Nieuw Rechts is blij dat de jongen weer veilig bij familie in Somalië is, zonder dat het minister Verdonk 2.300 euro heeft gekost om de jongen te bewegen te vertrekken", aldus Smit.
"De jongen moet niet worden teruggehaald, de Nederlandse staat moet zijn best doen om ook oma te herenigen met de rest van de familie. Wij zijn voorstander van een remigratiebeleid."
Het ontvoerde jongetje is in Nederland geboren en beschikt over de Nederlandse nationaliteit. Smit vind dit geen verzachtende omstandigheid. Libaan, die in Eindhoven woonde met zijn oma, verdween dinsdagmiddag toen hij ging voetballen op een veldje vlakbij zijn huis. Zaterdag werd bekend dat de jongen door een aantal familieleden mee is genomen naar Somalië.
(Bron)

Remigratie dus ook als je de Nederlandse nationaliteit hebt?
En de postjes worden gehusseld, dat was me bij Beeldsoep al eens opgevallen (heb je een in jouw ogen prettige volgorde bedacht, blijkt Blogger daar zelf heel anders over te denken), en nu gebeurt het hier dus ook.
Au.
Publishen lukt niet :-(
Jongen (15) randt twee vijfjarige meisjes aan

AMSTERDAM - Een vijftienjarige jongen uit Renkum heeft bekend twee meisjes van vijf jaar uit zijn woonplaats te hebben aangerand. Ook heeft hij ten overstaan van de twee schennis gepleegd, zo heeft de politie zondag laten weten. De incidenten vonden vorige week plaats. De jongen is vrijdag aangehouden.
De jonge aanrander is na verhoor op het bureau weer vrijgelaten. Justitie beslist wat er met hem gaat gebeuren.
(Bron)