zaterdag, augustus 16, 2008

Totale maansverduistering hier. Wolken en wolken :(
TT 130 De Ierse folkzanger Ronnie Drew (73) is overleden. Drew was de oprichter van de legendarische groep The Dubliners, die eerst de Ronnie Drew Group heette. Hij had een heel karakteristieke stem.
Zometeen begint de gedeeltelijke maansverduistering!
Sluierbewolking hier, afwachten maar.
Oeps...

TT 103 Column Halsema is van ROVER-zegsman

De columnist die gisteren op FOK.nl opriep om het huis in brand te steken van GroenLinks-leider Femke Halsema, is ROVER-woordvoerder Rikus Spithorst.
De directeur van de reizigersvereniging ROVER zegt dat Spithorst wat uit te leggen heeft. Wat hem betreft kan de woordvoerder wel aanblijven. FOK heeft de column inmiddels van de site gehaald en excuses aangeboden aan Halsema.
Spithorst heeft ook een column op de website van de PvdA in Amsterdam, maar die is hij nu kwijt. De PvdA vindt de bedreigingen aan het adres van Halsema zo ernstig, dat ze de samenwerking met Spithorst heeft beƫindigd.
De walnoot zit vol vruchten, over een tijdje zullen er wel weer kinderen met stokken bezig zijn om noten te pakken te krijgen. Let ook op die bultjes op de bladeren: galmijten, of iets dergelijks? Ik heb geen idee.

Walnoten
Grasgroen?

Grasgoen
Weer wat verderop, op dezelfde plek waar de meerkoeten bezig zijn met het grootbrengen met het overblijvende jong van de tweede leg, is het water helder. Snoekjes jagen er op klein grut, deze voorns zijn al te groot voor de snoeken die ik op die plek tot nu toe zag (maar ik sluit helemaal niet uit dat ergens in de sloot een Grote snoek zit, in 'kruisende' sloten zitten die in elk geval wel).

Voorns in de sloot
De sloot verderop ligt meer in de schaduw, en is zoals altijd rond deze tijd bedekt met een bacterievlies:

Bacterievlies op de sloot
Verkeersbord op z'n Utrechts


Dit bord staat in de hellende berm, en is bedoeld om mensen op de aanliggende weg te waarschuwen, 'fietsers op het voetpad'. Uit de tijd dat ze er aan het werk waren, maanden terug. Decimeters brandnetel terug vooral.
Als je als brave verkeersdeelnemer wilt weten wat er op het bord staat, moet je de berm in, zorgen dat je niet in de sloot rolt, en de brandnetels weghalen.
Erg informatief, en (alweer) erg Utrechts.
Publiek heb je hier vaak als je een foto wilt maken. Ik probeerde de pastinaak op de slootkant op de foto te krijgen, wat niet goed genoeg gelukt is naar m'n zin. Maar direct dobbert er dan een en ander op je af: komt er brood? Eenden en katten lijken soms erg op elkaar...

Altijd direct hoopvol publiek
Als ik klein springzaad (Impatiens parviflora) tegenkom in de juiste tijd, kan ik het niet laten: even aan die peulen zitten. Je schijnt de zaden te kunnen eten, ook rauw, maar je zult ze wel met een omweg moeten oogsten: de plant heet springzaad omdat de rijpe peultjes bij aanraking compleet ontploffen en zo de zaden wegschieten. Bij halfrijpe peultjes volstaat een klein kneepje, en zo sta je dan als een blij kind gebogen over een struikje dat voorbijgangers als onkruid zien, en ze kunnen absoluut niet bedenken wat je daar nou staat te doen. Bovenbuum die me een keer uit de verte bezig zag, vroeg later of ik had staan kotsen, zo voorovergebogen. Utrechtse charme ;-)

Klein springzaad
De oosterse karmozijnbes (Phytolacca esculenta) doet het weer prima dit jaar. Over een tijdje zie je er niets meer van, behalve dat de tegels pal tegen de muur omhooggedrukt zijn. En volgend jaar staat ie er weer in volle glorie, met die bessen die er zo lekker uitzien maar giftige zaden bevatten, en die onuitwisbare vlekken kunnen maken.

Karmozijnbesstruik

Karmozijnbes
Als ik iets doe dat eventueel vagelijk iets met eten te maken zou kunnen hebben, dan krijg je dit:

Tijger op de vensterbank


De narrige blik is omdat ze wel hĆ³Ć³pt, maar ja, als ik niks eet is er ook niks te snaaien. Of nog erger: ik eet iets dat de dame niet blieft, zoals een appel, dan is de boot ĆØcht aan.
Dat ik het nog durf ;-)
Nederlandse bergbeklimmer omgekomen in Italiƫ

ROME - Een Nederlandse bergbeklimmer is om het leven gekomen in het Italiaanse deel van de Alpen. Dat meldde het Italiaanse nationale persbureau ANSA zaterdag.
De man en zijn Engelse compaan raakten vrijdag verdwaald tijdens noodweer in het Monte Rosa-bergmassief, bij de grens met Zwitserland.
Volgens de hulpdiensten zijn beide mannen doodgevroren. De stoffelijke overschotten werden gevonden op ongeveer 4000 meter hoogte, nabij een bivak.
Eind juli kwamen al vier Nederlandse alpinisten om het leven in hetzelfde gebied.
(Bron)
Jongetje overlijdt na val uit boom

HEERHUGOWAARD - Een achtjarig jongetje uit Heerhugowaard is vrijdagavond in zijn woonplaats overleden nadat hij van ongeveer vijf meter hoogte uit een boom was gevallen. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.
Het jongetje was aan het begin van de avond aan het spelen in de boom toen hij viel. Hij is vermoedelijk op zijn hoofd terechtgekomen. Later op de avond overleed hij in een ziekenhuis.
(Bron)
Georgisch nationaal park in brand

TBILISI - Het Georgische nationale park Borjomi staat in brand. Dat heeft het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.
Rusland zou vrijdag op tientallen plaatsen brand hebben gesticht met behulp van helikopters, aldus Georgiƫ.
In het Borjomi-Charagauli park, op ongeveer 125 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tbilisi, bevindt zich de bron van het Borjomi mineraalwater. Dit is een belangrijk exportproduct van Georgiƫ.
(Bron)
Vrouw krijgt zevenling zonder hormoonbehandeling

CAIRO - Een 27-jarige Egyptische vrouw heeft een zevenling gebaard. De dokters noemen het een 'wonder', omdat de vrouw geen vruchtbaarheidsbehandeling had ondergaan om zwanger te worden. Dat meldde het Egyptische staatspersbureau MENA zaterdag.
De vier jongens en drie meisjes kwamen zes weken voor de uitgerekende datum ter wereld met behulp van een keizersnee. De baby's wogen bij de geboorte ieder tussen de 4,6 en 6,6 pond.
(Bron)
Ontruiming na nepmelding verwarde Drent

AMSTERDAM - Een 45-jarige verwarde Drent heeft de hulpdiensten vrijdagavond flink aan het werk gezet na een nepmelding.
Hij liet telefonisch weten dat hij de gaskraan in zijn huis in Zuidlaarderveen al een tijd had openstaan en dat hij de boel wilde opblazen. Daarop zijn tien omwonenden geƫvacueerd, meldt de politie zaterdag.
De man belde rond 22.30 uur met de hulpdienst waar hij onder behandeling stond. De medewerker van de dienst sloeg alarm bij de meldkamer waarop de politie en brandweer de naaste omgeving ontruimden.
De tien bewoners zijn opgevangen in een school. Daarna is Essent aan de slag gegaan om de gastoevoer vanaf de straat af te sluiten.
Rond 03.30 uur leek de situatie veilig, waarop de politie de woning aan de Dorpsstraat inging om de man aan te houden.
Er bleek geen gas in de woning te hangen. De man is aangehouden en wordt onderzocht. Na zijn aanhouding konden alle omwonenden weer naar huis.
(Bron)
Balkon en berging weer verplicht bij nieuwbouw

DEN HAAG - Nieuwbouw-flats moeten opnieuw opgeleverd worden met een balkon en een berging. Minister Ella Vogelaar (VROM) gaat dit vastleggen in een nieuw bouwbesluit.
Een woordvoerster van haar ministerie heeft dat bevestigd.
Sinds 2003 is de verplichting om de flats te voorzien van een buitenruimte en een berging geschrapt.
Verwacht werd dat de markt zijn werk zou doen en dat aannemers uit zichzelf tegemoet zouden komen aan de wensen van de kopers.
Dat leidde tot kritiek van onder meer de vier grote steden, de Vereniging Eigen Huis en de Fietsersbond, die vindt dat de mogelijkheid om een rijwiel te stallen een eis moet zijn.
(Bron)

Arme bouwboeren, want zeker in de steden wordt er steeds meer gebouwd met het zogeheten 'Franse balkon' - dat je een deur naar binnen toe open kunt doen en aan de buitenkant een hekje zit, wat een 'balkon' oplevert van 5-10 centimeter. Enige pluspunt is dat je die deur open kunt doen zonder dat je direct naar beneden kunt vallen, maar een groot raam dat open kan is net zo effectief.
Op lokaties met ruimte worden vaak appartementengebouwen neergezet met een centrale binnentuin. Dan heb je tenminste iets, en vermoedelijk kijk je dan ook direct op je overburen.
Een berging is vooral praktisch. Hoewel ik al horode van 'flats'(die dan uiteraard een andere naam hebben) met parkeergelegenheid op niveau: gewoon met auto en al de lift in, en pas op je eigen verdieping in je eigen garage parkeren.
Politie pakt 10 verdachten en vindt uzi

ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Rotterdam tien verdachten aangehouden nadat er schoten waren gelost in een bosje in de buurt van de Leppedijk.
Na onderzoek van de politie en getuigenverklaringen zijn de tien opgepakt in een woning aan de Leppedijk.
Het gaat om negen mannen en een vrouw. In de woning vond de politie ook een machinegeweer, een uzi. Alle verdachten zitten nog vast en worden verhoord.
(Bron)
Tiener schuilt in kliko na achtervolging

Na een korte achtervolging heeft de politie gisteravond een 18-jarige bestuurder van een scooter aangehouden in een kliko. De Amsterdammer had kort daarvoor in de wijk Watergraafsmeer een stopteken van surveillerende agenten genegeerd.
Bij de achtervolging in de buurt van de Rozenburglaan veroorzaakte de tiener volgens de politie gevaarlijke verkeerssituaties. Zo reed hij rond 20.30 uur een schoolplein op waar kinderen aan het spelen waren. Hij viel daar en ging er rennend vandoor.
De verdachte werd even later gevonden in de kliko, in een tuin. Hij bleek geen geldig bromfietscertificaat te hebben. De scooter had een Duits kenteken en bleek te zijn gestolen. De man kon vanuit de afvalbak direct door naar het politiebureau voor verhoor.
(Bron)
GroenLinks doet aangifte tegen fok.nl

DEN HAAG - De website fok.nl roept op de woning van GroenLinks-leider Femke Halsema in brand te steken. "Ik zou het buitengewoon toejuichen als iemand eventjes buitengewoon integer het woonadres van Femke Halsema opsnuffelt, en die tent buitengewoon integer in de fik steekt.
Dat wijf verdient niet beter", schrijft iemand die zich Driek noemt onder de kop 'Femke Halsema moet dood!'
Een woordvoerder van GroenLinks liet vrijdagavond weten dat Halsema aangifte gaat doen tegen de 'jongerensite' fok.nl. Verder wilde de woordvoerder geen reactie geven.
De auteur reageert op het feit dat Halsema haar partijgenoot Wijnand Duyvendak integer heeft genoemd. Duyvendak kondigde donderdag aan zijn Tweede Kamerlidmaatschap neer te leggen na publicaties over zijn verleden als actievoerder.
Hij was onder meer als redacteur van het krakersblad Bluf! in de jaren '80 betrokken bij een oproep tot geweld tegen ambtenaren.
(Bron)

Dat is dan niet Fok zelf, maar een forumgebruiker, of kennelijk een columnist.
Op Fok staat: "Rectificatie inzake Femke Halsema
In tegenstelling tot wat veel media wil doen geloven roept FOK.nl niet op tot het afbranden van de woning van Femke Halsema, noch wensen wij haar dood. Langs deze weg wil ik mijn excuses maken aan Femke Halsema."

Danny Roodbol, eigenaar van fok.nl, in een reactie: "Wat er wel aan de hand was is dat een columnist op satirische wijze in een column een dergelijke uitspraak heeft gedaan. Columnisten genieten een grote vrijheid en aangezien ik niet alles persoonlijk vooraf kan controleren is de column geplaatst. Na het lezen van de column heb ik de column verwijderd om de simpele reden dat ik me, als eigenaar van FOK!, niet wens te scharen achter de in de column gedane oproep."

vrijdag, augustus 15, 2008

TT 130 Platenproducent Jerry Wexler (91) is overleden. Bij Atlantic werkte hij met onder anderen Ray Charles, Otis Redding en Aretha Franklin. Als muziekjournalist vond hij de term rhythm and blues uit.
Gronings ziekenhuis waarschuwt voor vervalste brief

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft vrijdag gewaarschuwd voor vervalste brieven die namens het ziekenhuis zijn verstuurd. In de nieuwsbrief worden mensen opgeroepen contact op te nemen met hun huisarts om de uitslag op te vragen van een aidstest.
Deze test zou ongevraagd bij de patiƫnten zijn uitgevoerd op urinemonsters die ze eerder hadden afgegeven.
Het ziekenhuis benadrukt dat het nooit zonder toestemming medische tests zou uitvoeren bij mensen.
Het is niet bekend hoeveel mensen de nieuwsbrief hebben ontvangen. De zaak kwam aan het licht toen enkele verontruste burgers contact opnamen met het ziekenhuis over de brief.
Volgens een woordvoerster hebben de vervalsers het logo van het bevolkingsonderzoek PREVEND gebruikt. Het UMCG is betrokken bij dit onderzoek.
Duizenden Groningers werken al vele jaren mee aan dit project, dat het nut onderzoekt van het bepalen van eiwitverlies in de urine als methode om nier-, hart- en vaatziekten te voorspellen.
Het UMCG kan niet zeggen of alleen deelnemers aan het project een vervalste brief op de deurmat hebben gekregen.
Het ziekenhuis heeft de politie ingeschakeld. Het roept mensen op om contact op te nemen met het ziekenhuis als ze een vervalste oproep hebben ontvangen.
(Bron)

Dan heb je een ziek gevoel voor humor.
'Paprika en komkommer onnodig duur'

AMSTERDAM - De prijzen die supermarkten rekenen voor paprika, aubergine en komkommers zijn onnodig hoog. Volgens de telerscollectieven compenseren de supers hiermee de lagere marges die verdiend worden op de verkopen van generieke producten als droge kruiden en cola.
"In Duitsland betalen consumenten veel minder voor hun groente, terwijl die uit Nederlandse kassen komt", aldus voorzitter Thijs Jasperse van de telerscollectieven voor paprika's, aubergines en komkommers vrijdag.
De marges van veel supers op groenten zouden volgens hem in de afgelopen vijf jaar met ruim een derde zijn gestegen. "In tijden van overvloed, waarin de telersprijzen laag zijn, bewegen zij niet mee door hun verkoopprijzen te verlagen." De zogeheten discounters vormen volgens Jasperse een uitzondering. "Daar zijn de prijzen veel lager."
Inmiddels heeft 15 procent van de telers financiƫle moeilijkheden "terwijl de roep om gezond eten er is, ook vanuit de politiek. Het afzetkanaal, de supers, denkt alleen maar aan zichzelf."
Het Centaal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) ontkent dat de supermarktbranche excessieve winsten haalt op de groenten. "De marges zijn dun, tussen de 3 en 6 procent. Er blijft veel bij tussenschakels hangen, zoals The Greenery", aldus adjunct-directeur RenƩ Roorda.
The Greenery is verbaasd over de aantijging van het CBL. "We zijn een non-profit organisatie", aldus een woordvoerder. De handelaar in groente, fruit en paddenstoelen liet zich verder niet uit over de marges.
Dick Oosterhoek, directeur tuinbouw van de Rabobank, valt de telers bij. "De tussenschakels opereren allemaal rond de nulmarge. Het grootste deel blijft kleven in de laatste schakel."
Volgens Oosterhoek speelt ook mee dat er te veel telers zijn, waardoor de schaalgrootte ontbreekt om hogere prijzen af te dwingen. Hij pleit voor een verdere concentratie in de sector, iets waar de Nederlandse Mededingingsautoriteit in het verleden een stokje voor stak.
De Rabo-directeur blijft hoopvol. "We hebben nu fusies gezien in de bloemen- en in de zuivelsector. Misschien is er voor de teelt nu ook iets mogelijk, waardoor zij meer kunnen overhouden aan de productie."
(Bron)
Opgraving toont groen verleden Sahara

AMSTERDAM - Sommige delen van de Sahara waren 5.000 jaar geleden groen en vruchtbaar. Amerikaanse wetenschappers hebben dat aangetoond met een opgraving van menselijke overblijfselen in Niger.
De paleontologen van de universiteit van Chicago waren eigenlijk op zoek naar de overblijfselen van dinosaurussen.
Tot hun verassing stuitten ze bij hun opgravingen in de TƩnƩrƩ-woestijn in Niger echter op meer dan 200 menselijke graven uit de prehistorie. Nog nooit werd er zo'n grote begraafplaats gevonden in de Sahara.
De TƩnƩrƩ-woestijn staat bekend als ƩƩn van de meest dorre en droge plekken in Afrika. Toch wijzen de opgravingen op een groen verleden van het gebied. De wetenschappers vermoeden zelfs dat er vroeger een meer te vinden was.
"Overal waar je keek zag je botten van mensen en dieren die niet in een woestijn kunnen leven", verklaarde hoofdonderzoeker Paul Sereno. "Toen realiseerde ik me dat we in de groene Sahara stonden."
De resultaten van het onderzoek naar de begraafplaats staan deze week in het online wetenschappelijke tijdschrift PloS ONE. De menselijke overblijfselen komen uit twee periodes en horen ook bij twee verschillende volken. Sommige botten zijn ruim 10.000 jaar oud, andere skeletten zijn 4.500 tot 7000 jaar geleden begraven.
De leden van het 'jongste' volk - de Tenerian - waren vrij klein. Ze gebruikten mogelijk geavanceerde jachttechnieken, of leefden zelfs van veehouderij. De graven laten volgens de wetenschappers een verfijnde cultuur zien.
Sommige overledenen droegen bijvoorbeeld sierraden van dierentanden. Tussen de skeletten is verder opvallend veel stuifmeel gevonden, waarschijnlijk omdat alle leden van de stam werden begraven op een bed van bloemen.
Het oudste volk - de Kiffian - bestond volgens de onderzoekers voornamelijk uit jagers die soms wel 1 meter 80 lang werden. Zo bevatte een van de graven een groot mannelijk dijbeen met indrukwekkende richels - een overblijfsel van sterk ontwikkelde beenspieren.
"De man at veel proteĆÆnen en had een actieve levensstijl", aldus onderzoeker Chris Stojanowski. "Het zou moeilijk zijn om zo'n groot en sterk lichaam te kweken zonder goede voeding."
(Bron)
'Gehandicapte' scheidsrechter loopt tegen de lamp

NEWPORT - Een lokale Britse voetbalscheidsrechter gaf zich vier jaar lang op papier uit voor gehandicapte en streek zo 17.000 pond (meer dan 21.500 euro) aan uitkeringen op.
De zaak kwam aan het licht toen onderzoekers hem filmden terwijl hij een wedstrijd floot. De Britse omroep BBC meldde dat vrijdag.
De 46-jarige Steve Paskin uit het Welshe Newport had geclaimd dat hij nog geen honderd meter kon lopen door chronische rugproblemen.
Toen een lijst van geregistreerde scheidsrechters in zijn voetbalcompetitie echter aan zijn uitkerings- en pensioeninstantie werd doorgespeeld, leek er iets niet te kloppen en werd een onderzoek ingesteld. De 'gehandicapte' werd op heterdaad betrapt terwijl hij als een jonge hond over het voetbalveld draafde.
De scheidsrechter verdween vrijdag voor acht maanden achter de tralies. Hij is al de derde scheidsrechter in Wales die ten onrechte uitkeringen van sociale instanties ontving.
(Bron)
Agent bespuit 11-jarige per abuis met pepperspray

NIJMEGEN - Een Nijmeegse agent heeft donderdagavond een 11-jarige bespoten met pepperspray. Dat gebeurde toen de agent de vader van de jongen wilde aanhouden. Het kind is direct behandeld door hulpverleners.
De 44-jarige vader en zijn zoon moesten stoppen omdat de Nijmegenaar met barsten in zijn voorruit reed. Daarvoor kreeg hij een bekeuring. Toen de politie weg wilde rijden, riep de man hen beledigingen na. De agenten stopten weer en wilden hem bekeuren voor belediging. Dat ontaardde in een scheldpartij, waarna de man wilde vertrekken.
Een agent met pepperspray in zijn hand wilde dat verhinderen door de autosleutel uit het contact te trekken. Omdat de vader ondertussen optrok, spoot de agent ongericht en raakte het kind. De vader reed alsnog weg, maar moest even later stoppen omdat ook hij door de pepperspray niets meer kon zien. Het kind is naar huis gebracht en zijn vader is in de cel gezet.
(Bron)
Britten mogen biertje met goederen afrekenen

LONDEN - In een kroeg in het Britse Edgefield mogen gasten hun biertje met goederen in plaats van geld afrekenen. Sinds de gevolgen van de kredietcrisis in Groot-Brittanniƫ steeds beter merkbaar zijn loopt het storm in pub The Pigs, meldden Britse media vrijdag.
Een bord bij de ingang van de Engelse pub heet de klanten welkom met 'Als u iets verbouwd, gefokt, geschoten of gestolen heeft wat op ons menu past, dan kunnen we zaken doen'.
Volgens de 24-jarige eigenaresse worden vooral streekproducten aangeboden, "die veel verser en smaakvoller zijn dan de producten van de groothandel".
De klanten, die mogelijk hun zelfgefokte konijn of eigenhandig geschoten fazant voorgeschoteld krijgen, zeggen zich meer dan ooit thuis te voelen in de kroeg.
De koers in The Pigs voor een pint bier, ongeveer een halve liter, is een kilo aardappelen of vlees, tien eieren of drie makrelen.
(Bron)
Groot asbestschandaal in Belgiƫ

BRUSSEL - In Brussel is een groot asbestschandaal ontdekt, het grootste ooit volgens justitie in Brussel. Ongeveer 4 ton van het kankerverwekkende asbest zou juni vorig jaar met eenvoudige krabbers en een hogedrukspuit zonder vergunning zijn verwijderd op een bouwplaats in de Brusselse deelgemeente Anderlecht.
Het asbest werd niet alleen illegaal verwijderd en zonder dat Oost-Europese arbeiders werden geĆÆnformeerd over de risico's, het is ook illegaal vervoerd naar een nog onbekende plek.
Justitie heeft inmiddels vijf van de arbeiders teruggevonden, maar zoekt de ploegbaas nog. De aannemer riskeert een celstraf van een jaar en een boete van 500.000 euro.
(Bron)
Nederlander doodgeschoten tijdens burenruzie

AMSTERDAM - Een 68-jarige Nederlandse man is maandagavond in Frankrijk doodgeschoten toen hij een burenruzie wilde sussen. Een conflict over een gezamenlijke put zou aan de schietpartij vooraf zijn gegaan.
Het drama voltrok zich in het plaatsje Montcabrier tussen Bordeaux en Toulouse, bij de rivier de Lot. Dat staat te lezen op de website van de Franse krant La DĆ©pĆŖche.
De Nederlander bemiddelde bij een ruzie tussen een Amerikaanse vrouw en haar ook Nederlandse buren, bij wie hij logeerde. De waterput zou al zeven jaar een bron van ruzie tussen de buren zijn geweest. De Nederlanders zouden het water vervuilen.
De 45-jarige Amerikaanse vrouw schoot de bejaarde volgens de Nederlandse buurvrouw met een schot tussen zijn ogen dood. Zij sprak tegen de krant van een 'tragedie'. Beveiligingscamera's hebben het drama gefilmd, de politie heeft de beelden in beslag genomen.
Enige uren voor het incident had de politie al geprobeerd een ruzie in de kiem te smoren. De Amerikaanse vrouw en haar man zijn aangehouden door de politie. Onduidelijk is waarom zij de bemiddelaar op de korrel heeft genomen.
(Bron)
Kweekvis binnenkort 'diervriendelijk' gedood

HILVERSUM - Vissoorten als paling, meerval en tilapia uit viskwekerijen worden binnenkort verwerkt nadat ze zijn bedwelmd. Dat zei Wim van Eijk van het Productschap Vis donderdag in het actualiteitenprogramma Netwerk.
Tot nu toe wordt kweekvis alleen gekoeld voordat de ingewanden worden verwijderd.
Volgens Van Eijk heeft onderzoeksinstituut Imares van de Universiteit van Wageningen een elektrocutiemethode ontwikkeld om de vis voor de verwerking te bedwelmen.
Bij de nieuwe methode worden de vissen in een bak water onder stroom gezet. In verdoofde toestand wordt de vis daarna verwerkt. Het is volgens Van Eijk "honderd procent" zeker dat de vis daarbij geen pijn voelt.
"Ik denk dat we binnen een aantal maanden zover zijn dat we op bedrijfsniveau deze methode kunnen invoeren." Wakker Dier is blij verrast door de methode, "als ze het tenminste waarmaken".
(Bron)

Honderd procent zeker dat de vis geen pijn voelt? Of niet in staat om aan te geven dat ie pijn voelt? Kun je ze dan niet beter helemaal electrocuteren?
Het gaat goed met lepelaar en purperreiger

ZEIST - De lepelaar en puperreiger profiteren van de aanwijzing van beschermde natuurgebieden. Met de grauwe gors, kemphaan, velduil en draaihals gaat het minder goed, want deze bedreigde soorten nemen nog steeds in aantal af.
Ze balanceren op de rand van uitsterven en natuurgebieden zijn van belang om te overleven. Dat blijkt uit de Vogelbalans die 21 augustus officieel wordt gepresenteerd. Vooral bijzondere broedvogels profiteren van de beschermende maatregelen, stellen vogelbeschermers.
Zij beschouwen de Vogelbalans als de graadmeter van de vogelstand in Nederland. De conclusie dat beschermen nut heeft, sluit aan bij Brits onderzoek dat in 2007 stelde dat de Europese wetgeving positieve invloed heeft op het herstel van de aantallen van kwetsbare soorten.
(Bron)
Celstraf na bezwangeren dochter

BERLIJN - Een 35-jarige Duitser moet zeven jaar en zes maanden de cel in, omdat hij zijn 13-jarige dochter vorig jaar zwanger heeft gemaakt. Tot dat vonnis kwam een rechtbank in de Duitse stad Heidelberg donderdag.
De man moet het meisje bovendien een schadevergoeding van 30.000 euro betalen. Tussen juni en september vorig jaar misbruikte hij volgens de rechters zijn dochter meerdere malen. De baby kwam in november vorig jaar prematuur ter wereld en is ter adoptie afgestaan.
(Bron)
Rechter verbiedt luidruchtige man seks bij vriendin

BRIGHTON - Een rechtbank in het Britse Brighton heeft bepaald dat een man geen seks meer mag hebben bij zijn vriendin thuis. Hij hield de buren wakker met zijn geschreeuw en gebonk, aldus de Britse omroep BBC donderdag.
De rechtbank legde de 32-jarige Adam Hinton een dwangbevel op, omdat hij de klagende buren had bedreigd. Afgelopen week moest hij al een boete van 200 pond (meer dan 250 euro) neertellen omdat hij weigerde zich te houden aan een eerdere afspraak om de herrie te dimmen.
Hinton mag zich na de uitspraak niet meer binnen een straal van 100 meter van haar huis vertonen. De buren zeggen al twee jaar te hebben geleden onder de lawaaioverlast. Enkelen van hen werden door de gemeenteraad verhuisd om ongestoord van hun nachtrust te kunnen genieten.
(Bron)
Artis-pelikaan vertoeft aan IJsselmeer

AMSTERDAM - De jonge pelikaan die onlangs uit de Amsterdamse dierentuin Artis ontsnapte, is via Drenthe naar Medemblik aan het IJsselmeer gevlogen. Artis had donderdag contact met vogelaars die de pelikaan bij het Noord-Hollandse plaatsje zagen, vertelde een woordvoerder vrijdag.
De pelikaan die wegens zijn jonge leeftijd nog in het bezit is van een grijsbruin vederdek verkeert in goede conditie. "Het zou nog wel eens maanden kunnen duren voordat het beest wordt gevangen", aldus de zegsman van Artis.
In 2005 ontsnapte er ook een pelikaan uit Artis, die de bijnaam Snelle Pelle kreeg. Het duurde enkele maanden voordat deze vogel terugkeerde naar de dierentuin.
De 'roze' pelikaan die nu door Nederland zwerft, is in de dierentuin zelf geboren. De verzorgers wilden de ruim drie maanden oude vogel op de dag van zijn ontsnapping kortwieken en zien welk geslacht het had.
Een roze pelikaan krijgt een wit verenkleed met een roze gloed tijdens het broedseizoen naarmate de vogel ouder wordt.
(Bron)
Vrouw fietst laveloos over de A9

BEVERWIJK - De politie heeft donderdagavond een 34-jarige inwoonster van Castricum op haar fiets van de A9 geplukt, maakte de politie vrijdag bekend.
De vrouw zette op de snelweg op de fiets koers richting Alkmaar. Ze was zwaar onder invloed en maakte een verwarde indruk. Toen de vrouw moest blazen gaf de meter een promillage van 2,25 aan.
Ze kreeg dan ook een proces-verbaal voor het onder invloed deelnemen aan het verkeer. Agenten hebben de vrouw afgezet in haar woonplaats.
(Bron)
Plakband houdt Harley-Davidson bijeen

BERLIJN - De Duitse politie heeft een Harley-Davidson van de weg gehaald die deels met plakband bijeen werd gehouden. Een Italiaan was met de absoluut ondeugdelijke motor op weg naar huis na een vakantie in Scandinaviƫ, meldden Duitse media donderdag.
De dwarsverbinding van de voorvork was compleet door tape vervangen. De voorrem ontbrak en het frame was instabiel doordat het slecht was gelast. De politie nam de bijzondere motor in beslag.
(Bron)
TT 111 Zwaargewonde door val in heet water

In Purmerend is een medewerker van de stadsverwarming zwaar gewond geraakt. Hij was eropuit gestuurd na een melding dat er stoom uit de stoep kwam.
Toen de man ter plaatse was, viel er een groot gat in de stoep. Waarschijnlijk is een lek in een stadsverwarmingsbuis de oorzaak. De medewerker viel in het gat en kwam tot zijn middel in water van 80 graden te staan.
Buurtbewoners haalden hem eruit en zetten hem onder een koude douche. Hoe hij eraan toe is, is nog niet duidelijk.
De brandweer heeft de leiding van de stadsverwarming afgesloten en werkt aan de verdere reparatie.

Update van nu.nl: De storingsmonteur kwam er met 5 procent brandwonden over zijn gehele lichaam relatief goed vanaf.

donderdag, augustus 14, 2008

Ernstige mishandeling binnenstad Utrecht

UTRECHT - In de Utrechtse binnenstad is afgelopen nacht een jongeman zwaar mishandeld. De 19-jarige Utrechter ligt met ernstig hoofdletsel in het UMC, zijn toestand is kritiek.
De jongeman werd in de Schoutenstraat bij de Neude afgetuigd door vijf Ć  zes mannen. Hij werd onder meer op zijn hoofd geslagen. Daarna bleef hij roerloos op straat liggen.
Twee vrienden van het slachtoffer ontfermden zich over hem. Zij brachten hem binnen bij cafƩ De Beurs aan de Neude en waarschuwden ambulance en politie.
De daders zijn nog niet gevonden en de aanleiding voor de mishandeling is onbekend. De politie onderzoekt de zaak en bekijkt de beelden van Cameratoezicht. Een van de daders droeg een blauw bandje wat erop zou kunnen duiden dat hij te maken heeft met UIT, de introductietijd voor studenten in de stad Utrecht.
(Bron)
Best een warme herfst voor de tijd van het jaar, vindt u niet?
Ik doe het hooguit eens per jaar, en het ergste vind ik het gekriebel achteraf. En het is waarschijnlijk niet wat u denkt.

woensdag, augustus 13, 2008

De stad is vergeven van de nieuwe studenten, 3500 zijn het er. Allemaal volstrekt uniek op een eenvormige manier, als een veel-ling, als een vlucht vogels collectief zwenkend door het centrum.
Een jaar of 18, de meesten ultra-cool, collected en stoer, anderen weten hun onwennigheid nog wat minder goed te verbergen.
18 jaar, overtuigd dat de wereld niets dan goeds met je voor heeft, overtuigd dat al je plannen zullen uitkomen, overtuigd dat al je vriendschappen zullen blijven bestaan, overtuigd dat jij het hƩƩl anders gaat doen dan je ouders, of misschien juist wel net zo.
Nieuwsgierig naar de echte wereld, want hƩ, nu begint het leven! Nu ben je eigen baas!
18 en je gaat het maken, die studie, die baan, okee, het lijkt een beetje eng maar het gƔƔt lukken!
De doses falen, verraad, ziekte, mislukking, domme pech, angst, schaamte, ellende, pijn, verdriet - die horen erbij maar dat kun je je nauwelijks voorstellen, da's een compleet andere wereld, dat gaat jou niet aan, dat gaat jou niet gebeuren.
18 jaar. Toen wij 18 waren, waren we ook al oneindig volwassen.

Ik kreeg gisteren informatie over mijn pensioenvoorziening. Terwijl ik me soms nog echt 18 voel, zie ik die nieuwe lichting in de stad lopen en denk ik: 'Waren wij ook zo? Was ik ook zo? Waren wij ook zĆ³ ontzettend jong op ons achttiende?'
En misschien denk ik dat over x jaar precies zo over mensen die dan mijn huidige leeftijd hebben...

dinsdag, augustus 12, 2008

'Jongens hebben beter betaalde bijbaan'

AMSTERDAM - Jongens hebben over het algemeen beter betaalde bijbaantjes dan meisjes. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een groot onderzoek van Bijbanen.nl onder vijfduizend jongeren.
Jongens kiezen vaker voor bijbanen in de techniek, wat beter betaalt dan het administratief werk waar meisjes vaker voor kiezen.
Baantjes in de horeca en detailhandel zijn bij zowel jongens als meisjes het populairst.
(Bron)

Some things never change.
Spookrijder op zoek naar verloren fiets

UTRECHT - Op zoek naar zijn, vermeend, verloren fiets, heeft een 24-jarige man uit Venray zondagochtend op de A12 zes kilometer tegen het verkeer in gereden. Dat heeft de politie gemeld.
De man was op weg van Utrecht richting Den Haag. Omdat hij zijn fiets niet meer achterop zijn auto zag zitten, keerde hij de auto en reed hij over de vluchtstrook terug in de richting van Utrecht.
Toen hij na zes kilometer zijn fiets nog niet had gevonden zette hij zijn auto stil in de buurt van knooppunt Oudenrijn. Daar bleek dat hij de fiets niet was verloren, maar de hele spookrit achter zijn auto over het wegdek had gesleept.
(Bron)

Hoe was de fiets er aan toe?
Zeeolifanten ingezet bij onderzoek naar klimaatverandering

AMSTERDAM - Australische onderzoekers hebben zeeolifanten ingezet om de gevolgen van de klimaatverandering, de stromingen in de oceaan en de ijsvorming nader te analyseren. Bij de zoogdieren zijn speciale sensoren aangebracht om de metingen te doen.
Volgens onderzoekers uit Frankrijk, Australiƫ, Amerika en Engeland komen de zeeolifanten op plekken waar de mens moeilijk kan komen. Het dier geeft de onderzoekers op deze manier meer duidelijkheid over de snelheid van ijsvorming in de wintermaanden.
De Australische onderzoeker Steve Rintoul zegt tegenover Reuters dat er sinds 2004 al gebruik wordt gemaakt van de zeeolifanten in de Zuidelijke Oceaan. Volgens Rintoul hebben de dieren een dertigvoud aan data verzameld ten opzichte van de oude werkwijze.
Voorheen hadden de onderzoekers alleen de beschikking over statische meetpunten, met behulp van de dieren overbruggen ze zo'n 65 kilometer per dag.
(Bron)
Arriva wil dat buschauffeurs productiever worden

GRONINGEN - Vervoersbedrijf Arriva dreigt de afgesproken loonsverhoging voor buschauffeurs van het Groningse stadsvervoer in te trekken als de chauffeurs niet productiever worden.
De directie wil dat bereiken door de chauffeurs ADV-dagen in te laten leveren.
FNV Bondgenoten liet dinsdag weten dat er reeds een akkoord bestaat over verhoging van de lonen en dat daar niet meer over onderhandeld zal worden.
(Bron)

Ach ja, afspraak is afspraak. Arriva laat zich wel kennen zo.
'Kantoor Veronica Magazine heeft teveel bloot'

AMSTERDAM - Veronica moet posters van schaars geklede dames weghalen uit de ontvangsthal van het kantoor in Hilversum. Dat meldt De Telegraaf.
De overige huurders van het pand zouden worden afgeschrikt door de vaak aanstootgevende afbeeldingen van het Veronica Magazine.
De verhuurder, het Duitse Deka Immobiliƫn Investments, stapte zelfs naar de rechter om Veronica te dwingen de betreffende posters uit de ontvangsthal te verwijderen.
(Bron)
Vier op tien huurders halen gram bij huurcommissie

DEN HAAG - Huurders die een beroep doen op een van de huurcommissies worden in vier van de tien gevallen in het gelijk gesteld.
Het gaat dan om huurders die hun beklag doen over een te hoge starthuurprijs of onderhoudsgebreken. Dat heeft het ministerie van VROM maandag bekendgemaakt.
Huurders die klagen over de hoogte van de prijs die zij betalen voor hun huis en in het gelijk gesteld worden, zijn daarna gemiddeld 80 euro per maand goedkoper uit.
Voor mensen die klagen over onderhoudsgebreken gaat de prijs gemiddeld zelfs met 90 euro per maand omlaag.
Huurcommissies treden op bij geschillen tussen huurders en verhuurders over de prijs, onderhoud of servicekosten.
In de huurcommissies zijn huurders en verhuurders vertegenwoordigd. Het gaat om onafhankelijke commissies die onder het ministerie van VROM vallen.
(Bron)
Spaarlampen mogelijk veel goedkoper

AMSTERDAM - De Duitse producent Osram legt zich neer bij het afschaffen van de importheffing voor Chinese spaarlampen op de Europese markt.
Daardoor worden de energiezuinige lampen vanaf oktober mogelijk een stuk goedkoper, zo maakt het ministerie van Economische Zaken dinsdag bekend.
Volgens Europese afspraken was het al de bedoeling de heffing van 66 procent dit jaar te schrappen, maar Osram vroeg de Europese Commissie eerst te onderzoeken of daardoor geen Chinese lampen in Europa zouden worden gedumpt. Nu het bedrijf zijn eis heeft ingetrokken, kan de importheffing vervallen.
Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) is verheugd over het besluit van Osram. "Dit is belangrijk voor consument en milieu", aldus Heemskerk.
(Bron)
Nieuw-Zeelandse zwemt 151 meter onder water

WELLINGTON - Een Nieuw-Zeelandse architecte heeft met 151 meter een nieuw wereldrecord onderwaterzwemmen neergezet. De 29-jarige Kathryn McPhee kwam tijdens het nationaal kampioenschap duiken 2 meter verder dan het staande record.
Dat meldde de Nieuw-Zeelandse krant Dominion Post maandag.
Bij het zogeheten vrijduiken is het de bedoeling na een duik van de badrand zo lang mogelijk op eigen adem onder water te zwemmen. McPhee zwom in het wedstrijdbad van 25 meter meer dan zes banen.
Ze bleef 2 minuten en 48 seconden onder water.
(Bron)
Grote en kleine honden aangepakt op gedrag

DEN HAAG - Alle honden, van grote beesten tot kleine keffertjes, die zich "ongewenst agressief" gedragen in de openbare ruimten kunnen vanaf volgend jaar in beslag worden genomen.
Het eerdere plan van minister Gerda Verburg (Landbouw) om alleen honden met een schofthoogte van tenminste 35 cm met ongewenst agressief gedrag aan te pakken is daarmee van de baan.
Dat heeft Verburg maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de bewindsvrouw is het vaststellen van een schofthoogte arbitrair en niet wetenschappelijk onderbouwd.
Ook al kunnen volgens haar grote honden over het algemeen voor ernstiger beten zorgen en boezemen grote honden eerder angst in.
De nieuwe regeling komt in de plaats van het verbod op pitbullachtige honden, waarbij de dieren op basis van hun uiterlijk werden beoordeeld in plaats van op hun gedrag.
Deze zogeheten Regeling Agressieve Dieren (RAD) werd in 1993 ingesteld, nadat drie kinderen door pitbulls waren doodgebeten.
Na onderzoek door een commissie van wijzen bleek echter dat sinds de invoering van de RAD het aantal bijtincidenten niet was verminderd. Wel waren pitbulls vaker dan andere honden betrokken bij dit soort incidenten.
Maar omdat het slechts gaat om een klein deel van alle pitbulls rechtvaardigde dat volgens hen niet het doden van deze honden.
(Bron)
Spitsstroken A2 dicht na diefstal kabels

UTRECHT - Onbekenden hebben enkele tientallen meters kabel gestolen die bestemd zijn voor de bediening van de spitsstroken op de snelweg A2.
Hierdoor waren de spitsstroken tussen Everdingen en Culemborg sinds zondagavond tot maandagmiddag in beide richtingen dicht. Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben de dieven het waarschijnlijk gemunt op het koper in de kabels.
De storing als gevolg van de kabeldiefstal begon zondagavond rond elf uur. Maandagmorgen tussen negen en tien uur ontstonden er verkeersproblemen met langzaam rijdend en stilstaand verkeer tussen Den Bosch en Utrecht.
Door de diefstal kon de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat geen camerabeelden ontvangen van de verkeerssituatie op de A2.
In juni ontstonden er na blikseminslag storingen in de bediening van spitsstroken op de A1 en de A28. Vorige week waren die verholpen.
(Bron)
Voedingscentrum wil snackbar weren uit arme wijk

AMSTERDAM - Het Voedingscentrum wil een verbod op nieuwe snackbars in arme wijken of in de buurt van scholen. Dat meldt dagblad Spits dinsdagochtend.
De Nederlandse regering zou volgens het Voedingscentrum in de strijd tegen overgewicht het voorbeeld moeten volgen van Los Angeles. Daar mogen in South LA ondernemers het komende jaar geen nieuwe eettenten openen waar ongezond eten wordt verkocht.
In Los Angeles is veel kritiek op de 'voedselapartheid', omdat de maatregel alleen geldt voor het arme stadsdeel. De gedachte erachter is dat arme mensen vaak dikker zijn omdat ze minder geld kunnen uitgeven aan gezond eten.
Aangezien kinderen extra gevoelig zijn voor verleidingen, zou een dergelijk verbod er zeker moeten komen in de buurt van scholen, laat het centrum weten.
Twee jaar geleden riep het Voedingscentrum de overheid al op een strenger vestigingsbeleid te voeren voor fastfood- en afhaalrestaurants. Wie vaak fastfood eet, heeft een grotere kans om dik te worden, is uit onderzoek gebleken.
Als we de strijd tegen overgewicht willen aangaan, dan moeten de overheid en het bedrijfsleven de consumenten helpen een gezonde keuze te maken, aldus het Voedingscentrum.
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) ziet het niet als de taak van de rijksoverheid om te bepalen waar fastfoodbedrijven zich vestigen, liet hij dinsdag via een woordvoerder weten.
Wel kunnen gemeenten beperkingen opleggen. In de enige maanden geleden verschenen Voedingsnota heeft Klink geen uitlatingen gedaan over het vestigingsbeleid van snackbars en fastfoodketens.
(Bron)

Een verbod op snackbars in arme wijken? Het Voedingscentrum is een beetje in de war denk ik. De tijd dat arme luiden voor hun eigen bestwil door de verstandige, wijze, rijkere bovenlaag "geholpen" werden met het leven is allang voorbij.
Bizar ongeval op spoor

DORST - Op het spoor tussen Breda en Gilze-Rijen heeft dinsdagochtend een curieuze aanrijding plaatsgevonden. Omstreeks tien voor acht botste de intercity richting Tilburg op een auto die ongeveer 300 meter werd meegesleurd.
Bij de plek waar de trein tot stilstand kwam, raakte de intercity richting Breda de auto en sleepte het voertuig terug naar de bewaakte spoorwegovergang aan de Baarschotsestraat in Dorst.
De 48-jarige automobilist uit Dorst raakte zwaargewond en is overgebracht naar het ziekenhuis. De auto is volledig vernield, aldus een politiewoordvoerder.
Tussen Breda en Tilburg werden bussen ingezet. Reizigers kregen het advies hun weg via Utrecht te vervolgen. Hun vertraging liep op tot een uur. Rond het middaguur kon het treinverkeer worden hervat.
(Bron)
Artis-pelikaan gespot in natuurpark bij Assen

AMSTERDAM - De pelikaan die een week geleden dierentuin Artis verruilde voor het vrije leven, heeft een natuurreservaat ten zuiden van Assen uitgekozen als nieuwe leefomgeving. Dat vertelde een woordvoerder van de Amsterdamse dierentuin dinsdag.
Ondanks dat Artis nu weet waar de roze pelikaan zich bevindt, onderneemt de dierentuin vooralsnog geen actie. "We mogen het natuurgebied niet zomaar in, maar een wachter van het reservaat houdt de vogel wel in de gaten voor ons", aldus de zegsman.
(Bron)
Duits jeugdkamp neonazi's opgerold

BERLIJN - De politie heeft in het oosten van Duitsland een jongerenkamp van neonazi's opgerold. In het kamp werden kinderen en tieners door ongeveer vijftig volwassenen systematisch onderwezen in extreem rechtse opvattingen, aldus de politie in Rostock.
De 39 jongens en meisjes (8 tot 14 jaar) zijn naar hun ouders teruggebracht. De deelnemers kwamen uit de hele Bondsrepubliek, meldden Duitse media zondag.
De politie kon tegen het vakantiekamp bij GĆ¼strow optreden na een tip uit de bevolking. Het kamp was een initiatief van de Vereniging van Vaderlandstrouwe Duitse Jongeren (HDJ).
Agenten namen onder andere vaatdoeken met hakenkruisen in beslag.
(Bron)

Vaatdoeken... Hm, pleepapier met hakenkruisen lijkt me wel wat ;p
Boete voor kerkdienst in bedrijfsloods

STOLWIJK - De gemeente Vlist heeft een bedrijf in Haastrecht een boete van 5000 euro opgelegd voor het houden van een evangelisch evenement in een leegstaande loods op een bedrijventerrein. Voor de dienst was geen vergunning aangevraagd.
De persvoorlichter van de gemeente heeft dinsdag een bericht daarover in het Nederlands Dagblad bevestigd. Het bedrijf Intervastgoed Midden-Holland bv maakte eerder deze week in een advertentie in regionale bladen bekend op drie zondagen in augustus in de loods 'evangelische evenementen' te willen houden.
De gemeente had de onderneming vorige week schriftelijk gewaarschuwd dat zij een boete zou opleggen als de eerste bijeenkomst op 10 augustus zou doorgaan.
In de loods kwamen tot voor kort ongeveer 150 gelovigen bijeen voor diensten van evangelisch centrum De Rivier. Daaraan kwam een einde nadat de rechter de bijeenkomsten had verboden.
Het echtpaar Coen en Carin van Hoogstraten stichtten De Rivier, nadat zij vorig jaar september uit de Protestantse Kerk in Nederland waren gestapt. Zij waren beiden predikant.
Tegen het echtpaar liep een kerkelijk onderzoek wegens hun opwekkingsdiensten, die veel belangstellenden trokken, maar onrust in hun kerkelijke gemeente veroorzaakten.
(Bron)
Grote walvissen herstellen zich

GENEVE - Het gaat beter met een aantal grote walvissoorten. Er zijn meer exemplaren, waardoor de dieren niet langer met uitsterven bedreigd worden.
Dat zei de natuurbeschermingsorganisatie International Union for Conservation of Nature (IUCN) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.
Het gaat volgens IUCN onder meer om de bultrug, de zuidkaper en de dwergvinvis. Op de zogenoemde rode lijst van de organisatie staan de soorten nu in de categorie 'minste zorg'.
De internationale gemeenschap besloot in 1986 de jacht op walvissen aan banden te leggen. Alleen Japan, Noorwegen en IJsland jagen nog op deze dieren.
(Bron)

Het jachtverbod werkt dus.
Winnie de Poeh in Tokio aangehouden voor overval

TOKIO - De Japanse politie heeft een man aangehouden die twee mensen aanviel en hun geld stal omdat zij hem hadden aangestaard om zijn Winnie de Poeh-kostuum. Dat meldden Japanse autoriteiten dinsdag.
De 20-jarige Masayuki Ishikawa hing afgelopen maand op een straathoek in Tokio rond met twee vrienden die als muis en panter waren verkleed. Het knuffelbare trio nam er aanstoot aan dat mensen hen aanstaarden.
Nadat Ishikawa vroeg waarom er naar hen gekeken werd, sloeg hij twee mensen in elkaar en stal hij 160 dollar van hen.
De drie hadden de ongewone pakken aangetrokken omdat ze geen schone kleren meer hadden, aldus een woordvoerder van de politie.
(Bron)
'Bedorven eten blijft langer liggen in supermarkt'

AMSTERDAM - Klanten lopen in supermarkten grote kans voedsel te kopen waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum is overschreden, schrijven de GPD-bladen dinsdag.
De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) erkent nauwelijks meer toe te komen aan inspecties van voedselveiligheid in supermarkten.
Het aantal controleurs is door bezuinigingen zo gedaald, dat bedorven groente, vlees en vis langer in de schappen kan blijven liggen.
(Bron)

Ho even... Ik dacht toch echt dat de winkel zelf verantwoordelijk is voor z'n spullen. Ja, de 'pakkans' is minder groot doordat er minder gecontroleerd wordt, maar een beetje goeie winkel zal zelf opletten.
Daarnaast weet je als klant vrij snel waar je wel en niet moet inslaan. Winkels hier in de buurt: 2 supermarkten, een Marokkaanse winkel, een slager, een toko.
De slechtste keuze op versgebied is vrijwel steeds die ene supermarkt. Vroeger ging het goed, maar al tijden is er ongemotiveerd personeel - dus als je om wat voor reden ook daar boodschappen doet, moet je erg goed op houdbaarheidsdata letten, goed kijken want soms staan dingen door elkaar, en opletten of de koeling wel koel genoeg staat. Daarnaast komt alle vlees uit de vriezer en ligt het te warm te ontdooien in de vakken. Ik ga er af en toe kijken naar de alfafa, ze hebben daar grotere verpakkingen en soms zijn die kraakvers. Maar het kan ook gebeuren dat vooraan gele alfalfa staat, verlept en wel, daarachter hele verse, en daar weer achter doosjes met bruin snot. Dan moet je dus eerst controleren of dat snot niet al over de bodem van het schap loopt, want dan hoef ik die verse alfalfa ook niet meer...
Gelukkig is er meer keuze hier en zijn we niet aangewezen op die ene winkel.
Hoogheemraadschap loost vervuild water in zee

KATWIJK - Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft van donderdagmiddag tot en met zaterdagochtend ongezuiverd afvalwater geloosd in de zee bij Katwijk. Een woordvoerder van de organisatie bevestigde maandag een bericht daarover van RTV West.
Het riool kon door de hevige regen van donderdag de overvloedige hoeveelheid water niet meer aan. Gemalen hebben het overtollige water toen ongezuiverd in zee gepompt.
"Dat gebeurt helaas wel vaker. Het probleem is dat het rioolstelsel bij een grote, flinke bui het niet meer aankan. We moeten dit wel doen om te zorgen dat we droge voeten houden", aldus de zegsman. "Met een dag of twee vind je er niets meer van terug."
De provincie heeft een waarschuwing afgegeven voor de verontreiniging van het zeewater en adviseert twee dagen geen duik in de zee te nemen; pootjebaden kan wel.
Het inslikken van verontreinigd (zee-)water kan maag- en darmklachten veroorzaken.
(Bron)
Afnemende dierenmigratie bedreigt natuur

AMSTERDAM - Migraties van vogels, vissen en rendieren worden steeds minder massaal. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Duitse wetenschappers.
Ze waarschuwen dat het ecosysteem op aarde drastisch kan veranderen als de seizoensgebonden verhuizingen van dieren verdwijnen. Het aantal dieren dat deelneemt aan grote migraties loopt vooral de laatste jaren sterk terug, zo stelt het rapport van het Duitse Max Planck Instituut in MĆ¼nchen.
Sinds 1970 keren er elke lente minder vogels terug van hun winteroorden in Afrika. Het aantal migrerende antilopes in Aziƫ zou in de laatste twee decennia zelfs met 95 procent zijn afgenomen.
De mens blijkt de grootste schuldige voor die terugval. Met name de kap van bossen en de aanleg van obstakels zoals dammen en hekken zit de migratie van dieren dwars. Maar uiteindelijk zal de mens ook zelf de dupe worden van het afnemende aantal 'dierenverhuizingen', zo waarschuwen de wetenschappers.
Dierenmigratie is volgens het rapport van groot belang voor natuurlijke verschijnselen waarvan ook mensen profiteren. Zangvogels eten tijdens hun jaarlijkse verhuizing bijvoorbeeld veel insecten, die anders in grote getale bossen of akkers zouden aantasten. En migrerende zalm zorgt er met een stroom uitwerpselen voor dat voedingsstoffen van oceanen naar rivieren worden getransporteerd.
Volgens Martin Wikelski - ƩƩn van de auteurs van het onderzoek - moeten verschillende landen en regeringen daarom samenwerken om migraties van dieren te beschermen, ook al wordt dat een moeilijke opdracht. "Aasgieren migreren bijvoorbeeld tussen Israƫl en Palestina', zegt hij op de website van National Geographic. "Net als kraanvogels en ooievaars. Uiteindelijk zullen mensen moeten begrijpen dat ze ƩƩn en dezelfde planeet delen."
Mede-onderzoeker David Wilcove beaamt dat: "Als we wachten totdat alle migrerende dieren worden bedreigd, dan verliezen we de voordelen van het huidige ecosysteem Ć©n de schoonheid van de migraties."
(Bron)
Ontvoerde tuinkabouter keert terug na wereldreis

LONDEN - Een ontvoerde tuinkabouter is na een wereldreis van zeven maanden naar de tuin van een Britse vrouw teruggekeerd. Eve Stuart-Kelso vond haar aardewerken kabouter, samen met een fotoalbum die hem in twaalf landen laat zien, op een dag gewoon bij haar huis in Gloucester terug. Britse media meldden dat dinsdag.
De kabouter, Murphy genaamd, verdween op een dag spoorloos uit de tuin. Bij zijn spontane terugkomst was Stuart-Kelso hem allang vergeten.
Ze was aanvankelijk geschokt en een beetje bang om de dwerg na zijn 'vakantie', in onder meer Nieuw-Zeeland, Thailand, Swaziland en Vietnam, weer thuis aan te treffen.
Daarna was ze blij verrast. "Er is meer in het leven dan de hele dag verkeer gade te slaan en door katten te worden ondergepist", schreef de nog onbekende ontvoerder in een briefje dat hij bij de tuinkabouter had gevoegd.
De Britse politie zei de ontvoering als een gewone strafzaak te behandelen.
(Bron)
Cameraman RTL omgekomen in Georgiƫ

GORI - Bij Russische bombardementen op de Georgische stad Gori is een journalist van het Nederlandse televisiestation RTL Nieuws omgekomen. Dat heeft de hoofdredacteur Harm Taselaar bevestigd aan de journalistenbond NVJ.
Stan Storimans (39) werkte als cameraman voor het RTL Nieuws. Samen met correspondent Jeroen Akkermans deed hij verslag van het conflict in Zuid-Ossetiƫ.
Akkermans raakte bij het bombardement lichtgewond, hij kreeg een scherf in zijn been.
Volgens een zegsman van RTL waren de twee samen met enkele andere journalisten een buurt in Gori aan het bekijken die niet per se als gevaarlijk bekend stond. "Het gevaar kwam geheel onverwacht".
Volgens de RTL-directeur verkeert Jeroen Akkermans in complete shock. "We proberen hem en het lichaam van Stan zo snel mogelijk terug te halen. Twee psychologen gaan mee naar Gori om Jeroen bij te staan."
Bij RTL is met grote verslagenheid gereageerd op de dood van Storimans. "Hij was een uitermate collegiaal persoon", zo stelde de adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Marc Schreuder in een interview op RTL 7.
Storimans was twintig jaar werkzaam voor RTL. "Zijn werk was zijn leven", aldus Schreuder. "Hij voelde zich voor geen enkele klus te beroerd." Storimans laat een vrouw en twee kinderen achter.
"Geen enkel verhaal is het leven van een collega waard", aldus hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws in zijn eigen nieuwsuitzending. "Je denkt, dat gebeurt anderen, niet ons."
Een geƫmotioneerde Bart Hettema, verslaggever van RTL Nieuws, omschreef Storimans bij RTL als "een oerkracht". Hettema werkte veel met Storimans en noemt hem "met afstand de beste man die ooit voor RTL Nieuws gewerkt heeft".
Volgens Hettema wordt het belang van een goede cameraman vaak onderschat. Het postuur van Storimans, die veel aan gewichtheffen deed, maakte hem een indrukwekkende verschijning, aldus Hettema. "Daar spotte je niet mee."
De jaarlijkse presentatie van de RTL-programma's in Baarn is dinsdag geschrapt. Topman Bert Habets van RTL sprak van een zwarte dag. Hij noemde het ongepast om onder deze omstandigheden de geplande presentatie van de winterprogramma's te laten doorgaan.
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is 'diep geschokt' door het overlijden van een Nederlandse cameraman van RTL in Georgiƫ. Dat laat algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning dinsdag weten.
Bruning wil samen met nieuwsorganisaties in gesprek met het ministerie van Buitenlandse Zaken om te kijken wat er gedaan moet worden om de veiligheid van Nederlandse journalisten in Georgiƫ te garanderen.
Bruning sluit een tijdelijk vertrek van Nederlandse journalisten uit Georgiƫ niet uit.
Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur in Den Haag laten ontbieden om opheldering te vragen over de tragische gebeurtenis. In een verklaring liet de bewindsman namens de regering weten met ontzetting kennis te hebben genomen van de dood van de cameraman.
"Mijn gedachten gaan uit naar de familie van de heer Storimans, in het bijzonder zijn vrouw en twee kinderen. De regering betuigt hen en RTL haar innige deelneming", aldus een aangeslagen Verhagen.
Russische gevechtsvliegtuigen begonnen dinsdag met het bombarderen van de centraal-Georgische stad Gori, de geboorteplaats van de Russische oud-Sovjetleider Jozef Stalin.
De generale staf van de Russische strijdkrachten ontkent echter Gori dinsdag te hebben aangevallen.
De Russische president Dmitri Medvedev heeft inmiddels besloten de militaire operatie in Georgiƫ te stoppen. "Het doel van de operatie is bereikt. De veiligheid van onze vredesmacht en de burgerbevolking is hersteld", zo liet hij weten.
(Bron)
Verdachte miljoenenfraude ontsnapt uit rechtbank

DEN HAAG - Een verdachte van miljoenenfraude is in maart 2007 ontsnapt uit het detentiecentrum van het paleis van justitie in Den Haag. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde maandag een bericht hierover in het AD.
De 42-jarige Nigeriaan kon door een 'menselijke fout' uit het gebouw ontkomen. "Een dergelijke ontsnapping is nooit eerder voorgekomen", aldus de zegsvrouw.
De verdachte wachtte samen met anderen in een detentiecel op zijn voorgeleiding bij de rechter-commissaris.
Een parketwachter riep een naam om van een verdachte die naar huis mocht. De mogelijke miljoenenfraudeur loog door te zeggen dat het zijn naam was die werd omgeroepen.
De man is vervolgens zonder verdere controle naar de uitgang geleid en is sindsdien niet meer opgepakt.
Het OM bracht het nieuws niet direct naar buiten omdat het maatschappelijk belang hiervoor niet groot genoeg zou zijn.
Volgens de woordvoerster vormde de verdachte geen direct gevaar voor de samenleving. Bovendien heeft Justitie in de tussentijd de veiligheidsrichtlijnen aangescherpt.
Zo is er bij het verlaten van het detentiecentrum een extra controlemoment ingevoerd, lichtte de zegsvrouw toe.
(Bron)
Reiger overleeft landing in leeuwenkuil niet

AMSTERDAM - Een reiger is afgelopen weekeinde aan een vroegtijdig einde gekomen nadat hij was geland in de leeuwenkuil van de Amsterdamse dierentuin Artis. De vogel eindigde in de maag van Ć©Ć©n van de roofdieren. Een woordvoerder van Artis bevestigde dinsdag een bericht hierover in Het Parool.
Nadat de vogel neerstreek in een struik, greep mannetje Caesar hem met een sprong bij zijn lurven. Vrouwtje Nyote wist hem vervolgens te pakken te krijgen en peuzelde hem op. Een filmpje van het incident circuleert op het internet. [Slechte kwaliteit.]
Volgens de zegsman komt het van tijd tot tijd voor dat vogels, zoals duiven en een keer een ooievaar, een verblijf in de leeuwenkuil niet overleven.
(Bron)

maandag, augustus 11, 2008

Wat kan een mens soms ongelooflijk moe zijn.
Ik ga lekker slapen. Zzzzzz...