zaterdag, december 05, 2009

Als je Sensodyne Iso-active (of zo) gaat gebruiken, ga je dan ook zo praten?
Bom doodt kinderen in Bulgaars opvangcentrum

KRUMOVGRAD - Door een bomexplosie in een opvangcentrum voor moeders en kinderen in Krumovgrad in het zuidwesten van Bulgarije, zijn zaterdag drie jongens van 13, 15 en 16 jaar oud omgekomen.
Volgens het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken ontplofte de bom in de middag in een van de kamers van het opvangcentrum, dat hulp biedt aan probleemgezinnen.
Het is niet duidelijk of de kinderen het explosief in elkaar knutselden en het daarbij tot ontploffing kwam, of dat iemand de bom in het centrum heeft achtergelaten.
Een van de jongens stierf ter plaatse, aldus het ministerie. Het tweede slachtoffer stierf kort na aankomst in het ziekenhuis van het nabijgelegen Kurdzhali. Aan het begin van de avond bezweek daar ook de derde jongen aan zijn verwondingen.
(Bron)
Doorgaans snap ik gebruiksaanwijzingen prima. Of ik er ook iets mee kan is een tweede.
Ik heb een mobiel. Dat is de tweede fysieke foon, aangeschaft nadat de batterij in de eerste echt doodging.
Een prettig ding, groot en robuust, dus hij kon vrolijk in het binnenvak van m'n rugzak zwerven zonder schade. Hij kon bellen, noodgedwongen ontdekte ik het sms'en, en hij doet het nog prima. Sterker nog: het folietje dat ik altijd over het venstertje heb laten zitten, zit er nog keurig op, met slechts één klein hoekje dat los begint te komen.
Desondanks schafte ik een nieuwe aan. Want bij die oude heb ik een prepaiddeal met TeleTwee. Weinig klachten over, totdat... Ik waardeerde weer eens op met 10 euro, zoals elk jaar (wat inderdaad veel zegt over mijn mobiele belgedrag). TeleTwee schreef het bedrag tweemaal af. Ik belde, mailde, en uiteindelijk kreeg ik via een chat met een klantenservicemedewerker de garantie dat die 10 euro zou worden teruggestort.
U raadt het al: dat gebeurde niet.
Over naar een andere provider dan? Nieuw simkaartje erin? Ik krijg het apparaatje niet meer open. Nieuwe foon, 25 euro, waarbij je dan nog beltegoed krijgt. Weer een model dat al uit de verkoop is maar dat bij de Appie nog in de aanbieding is. En zelfs dit simpele model kan al meer dan m'n oude: er zit zowaar een radio-ontvangertje in. En ik ben nieuwsverslaafd...
Vooruit dan maar.
Vanmiddag kwam ie. Naar gekeken, oef, nog kleiner dan m'n ouwe, terwijl ie her en der omschreven werd als 'groot' (ik krijg de rillingen van die ienieminifoontjes, die kan ik volgens mij nauwelijks terugvinden in m'n rugzak).
Lekker laten liggen. Na een tijdje batterij en kaart geplaatst. Opladen. Weer even genegeerd. Juiste ringtone uitgezocht, foon geactiveerd.
En nu moet ik nummers gaan programmeren en heb ik weer heel dringend iets anders te doen. Ik moet nog even bedenken wat ;-)
Politie werkt aan stoer arrestatiebandje

Vergeet de vrolijk gekleurde armbandjes of de 'Live Strong'-armbandjes van wielrenner Lance Armstrong. Wie er echt bij wil horen, draagt straks een stoer arrestatiebandje. De politie van het Belgische Gent zegt hieraan te werken als identificatiemiddel voor arrestanten.
De politie kwam op het idee na een linkse demonstratie vorige maand, waarbij de Gentse politie maar liefst 413 betogers oppakte. Om het teruggeven van spullen te vergemakkelijken, had de politie op het voorhoofd van iedere arrestant een nummer geschreven. Deze Belgische oplossing was echter veel mensen een doorn in het oog.
Omdat de huidige wegwerpboeien niet goed zitten, is de politie van Gent naarstig op zoek naar een fabrikant die handboeien kan maken waarop al een nummer is aangebracht. "We zoeken iets wat lijkt op de polsbandjes die op festivals worden aangebracht", laat politiewoordvoerder Steven De Smet weten. "We overwegen zelfs er iets flashy van te maken dat je na de vrijlating aan je pols kan laten hangen. Sommigen jongeren zullen misschien zelfs willen uitpakken met meerdere arrestatietrofeeën."
(Bron)

Zeker en vast.
Geen missionarishouding om Mexicaanse griep

Momenteel kun je beter even niet de geijkte missionarishouding aannemen tijden de seks. Dat beweert het Amerikaanse vrouwentijdschrift Cosmo althans. Volgens het damesblad zou het bekende standje meehelpen de Mexicaanse griep sneller te verspreiden.
Als de man bovenop ligt en de partners elkaar in de ogen kijken, wordt het virus sneller doorgegeven omdat men elkaars gezicht ziet. De zogeheten omgekeerde 'cowgirl'-zit zou juist aan te raden zijn. Bij dit standje zit de vrouw bovenop, en kijkt ze hem letterlijk met de nek aan.
Ook zoenen is af te raden. Een kinderachtig handkusje is namelijk stukken veiliger. Een licht kneepje in de bovenarm is dan weer beter dan een flinke knuffel. Ook kan men beter met de vuisten tegen elkaar aanstoten dan een hand te geven.
(Bron)

Koppijn, spierpijn, koorts, diarree, algehele malaise - dan is seks wel het eerste dat in je opkomt inderdaad.
"Vanavond wel schat, ik heb hoofdpijn."
Nederlandse lifter wil liever de bak in

MÜNSTER - Een Nederlandse lifter die langs een Duitse autosnelweg was opgepakt, wilde liever de gevangenis in dan een boete betalen.
Agenten pakten de 26-jarige man bij Münster op nadat automobilisten de politie hadden gewaarschuwd.
De lifter werd nog gezocht voor een delict dat hij in Duitsland had begaan, meldden Duitse media vrijdag.
Hij had arrestatie kunnen voorkomen door een boete te betalen. Maar hij weigerde: ''Ik zou graag een Duitse gevangenis van binnen willen zien.''
(Bron)

Sja. Ieder zo z'n interesses.
Hongaarse sinterklaas boos over zoenverbod

BOEDAPEST - De Hongaarse evenknie van Sinterklaas, Mikulas, is boos op de nationale gezondheidsdienst van Hongarije (ANTSZ). De organisatie heeft hem publiekelijk opgeroepen kinderen niet te zoenen en zijn handen en baard te wassen. Ook moet hij zich laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep.
Volgens Mikulas-verenigingen heeft de campagne negatieve gevolgen voor hun inkomsten. Bedrijven zouden bang zijn om de weldoener Mikulas in te huren uit angst dat hij de Mexicaanse griep heeft.
De belangrijkste medische ambtenaar van Hongarije, Ferenc Falus, verdedigt de campagne. Tienduizenden Hongaren zijn besmet met het griepvirus H1N1, dus moet de overheid goede informatie geven.
Minstens zestien mensen zijn overleden aan de Mexicaanse griep in Hongarije en er vielen al honderden doden in Oost-Europese buurlanden zoals Oekraïne. De gezondheidsdienst hoopt dat door de campagne Hongaren worden aangemoedigd zich te laten vaccineren.
(Bron)
Zweedse vondst ontdekt springstof op afstand

KARLSKRONA - Zweedse onderzoekers hebben een nieuw lasersysteem ontwikkeld dat relatief snel en op honderden meters afstand springstoffen vanaf een paar gram ontdekt, ook al zitten die in auto's of gebouwen verstopt.
De regionale krant Blekinge Läns Tidning berichtte zaterdag dat er succesvolle testen met springstoffen zijn geweest.
Onder de code Detex werken het Zweedse defensieonderzoeksinsituut FOI en het Technisch Instituut Blekinge in Karlskrona sinds anderhalf jaar aan een combinatie van laser, telescoop en spectrometer.
Projectleider Henric Östmark (FOI) zei zaterdag dat het systeem zo kan worden verfijnd, dat het in de nabije toekomst op afstand ook resten van explosieven in bijvoorbeeld vingerafdrukken op tassen ontdekt.
Het FOI stelt de enige in de wereld te zijn die deze langeafstandsmethode onder de knie heeft. Projectleider Östmark meende dat de techniek op zichzelf niet zo bijzonder is, maar wel dat ze nu werkt op honderden meters afstand.
Er is al een commerciële partij gevonden die Detex straks op de markt gaat brengen.
(Bron)

"Resten van explosieven in bijvoorbeeld vingerafdrukken" - hm, ik voorzie alweer de nodige valspositieve uitslagen...
Opnieuw geweldsincident in Rotterdams OV

ROTTERDAM - Een 61-jarige toezichthouder op metrostation Blaak in Rotterdam is zaterdagochtend mishandeld. Dat heeft een woordvoerder van vervoersmaatschappij RET gemeld.
Het is het zevende geweldsincident in Rotterdam in drie dagen tijd. De dader is nog voortvluchtig.
De man probeerde een metropoortje open te trappen om toegang tot de metro te krijgen. Zodra de toezichthouder hem aansprak op zijn gedrag, spuugde de dader hem in het gezicht.
Toen de RET-medewerker hem vervolgens achterna ging, werd hij door de man geschopt en geslagen.
Het slachtoffer liep daarbij een hoofdwond op. Ook zijn bril brak doormidden.
De RET roept getuigen op om zich bij geweldsincidenten vooral te melden. ''Mensen hoeven niet meteen tussenbeide te springen'', legt de zegsvrouw uit. ''Maar we willen de daders wel kunnen pakken.'' Sinds begin november kent de RET ook een eigen meldpunt voor dit soort gevallen.
Volgens de vervoersmaatschappij daalt het aantal geweldsincidenten in het Rotterdamse openbaar vervoer wel. ''Maar het karakter van de incidenten lijkt soms ernstiger te worden'', merkt de woordvoerster wel op.
De stadsregio Rotterdam heeft in totaal 34 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld om het geweld in het openbaar vervoer tegen te gaan.
(Bron)

En zo'n gast vindt zichzelf dan ook nog stoer, die heeft niet eens door hoe sneu ie is.
Vragen in Kamer over grondaankoop prins

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende moet laten weten of hij verantwoordelijkheid neemt voor het project in Argentinië van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.
SP en GroenLinks in de Tweede Kamer willen dat Balkenende in een brief opheldering geeft over een nieuwe discussie die lijkt te ontstaan over een aankoop van grond door het paar.
''We zijn daar nog niet over geïnformeerd. De aankoop is een privékwestie, maar het moet wel te beveiligen zijn en het kan natuurlijk niet frauduleus zijn'', aldus Ronald van Raak (SP).
Van Raak liet weten dat hij ''wel een beetje klaar is'' met ''deze koopmankoning''. Ook GroenLinks'er Ineke van Gent heeft de indruk dat het van het ene naar het andere wespennest gaat.
De Kamerleden reageerden zaterdag op een verhaal in de Volkskrant. Die meldt dat er justitieel onderzoek zou lopen naar de zakenman bij wie het prinselijk paar grond heeft gekocht in Argentinië.
Eerder ontstond zoveel ophef over plannen van het paar om in Mozambique een vakantievilla te laten bouwen, dat ze besloten die villa te verkopen zodra die gereed is.
''Dit is meer dan een beetje dom na het gedoe over het project in Mozambique. Als je een keer nat bent gegaan, denk je de volgende keer toch beter na'',vindt Van Gent die dinsdag gaat vragen om een brief met opheldering over de grondaankoop in Argentinië .
''Ik weet dat het eigenlijk een privékwestie is. Maar het lijkt nu toch of ze het ene omstreden project inruilen voor het volgende.''
D66 had een uitgesproken mening over het project in Mozambique maar laat weten te wachten met een reactie tot er meer helderheid is over de aankoop in Argentinië.
De PvdA wacht af of en hoe Balkenende reageert. De ChristenUnie voelt zich niet geroepen te reageren op een ''privékwestie''.
(Bron)

Misschien een vreemde vraag, maarre... Zijn er rijken in dat soort landen die niet corrupt zijn (geweest)?
Vrouw zat twee dagen vast met scootmobiel

ALMERE - In een greppel bij de Noorderplassen in Almere is vrijdagochtend een vrouw gevonden die sinds woensdag werd vermist. Een voorbijganger merkte de ernstig onderkoelde 51-jarige Almeerse op. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
De invalide vrouw had woensdag op haar scootmobiel haar woning verlaten. Zij was met het voertuig vast komen te zitten in de greppel.
Omdat ze afhankelijk was van medicatie werd donderdag nog een opsporingsbericht verspreid. Om privacyredenen wil de politie geen verdere informatie geven over de gebeurtenissen.
(Bron)

Arm mens.
'Sudan martelt wegens medewerking ICC'

NEW YORK (ANP/RTR) - De Sudanese regering laat personen oppakken en martelen die worden verdacht van samenwerking met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dit heeft ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo vrijdag gezegd.
Moreno vertelde dit voor de VN-Veiligheidsraad in New York. De Argentijn onderzoekt in opdracht van de raad oorlogsmisdaden in Darfur.
Door het geweld in die West-Sudanese regio zijn volgens de VN sinds 2003 al circa 300.000 mensen om het leven gekomen. Meer dan 2 miljoen werden van huis en haard verdreven of sloegen op de vlucht.
Het ICC vaardigde in maart een internationaal arrestatiebevel uit tegen president Omar al-Bashir van Sudan. Het staatshoofd van het grootste land van Afrika is nog steeds voortvluchtig.
Sudan erkent het ICC niet. De Sudanese ambassadeur bij de VN, Abdalmahmoud Abdalhaleem, zei vrijdag na de toespraak van Moreno dat Sudan hem wil aanklagen wegens ''politieke prostitutie''.
(Bron)
Nog 3 weken en dan worden de dagen alweer langer. De eerste tjiftjaf laat zich soms al op 27 januari horen, het eerste speenkruid bloeit soms al op 6 januari (zie de Natuurkalender), in februari heb je meestal al dagen dat iedereen ineens zonder jas buiten loopt omdat 14 graden dan warm aanvoelt.
Een aantal eigenwijze wilgen en elzen hier hebben nog redelijk groen blad, en de temperatuur momenteel doet ook niet erg aan december denken, vandaag was het 9 graden toen ik de deur uitging, morgen wordt het een graad of 11 en het lijkt erop dat dat nog wel een weekje aanhoudt voor we richting meer gemiddelde temperaturen voor deze tijd van het jaar gaan.
En toch staat het idee van een winterslaap me nog steeds niet tegen ;-)

vrijdag, december 04, 2009

Secretaresse verzint bommelding voor baas

AMSTERDAM – Sommige secretaresses nemen hun baan wel heel serieus. Een 31-jarige vrouw uit Miami verzon zelfs een bommelding voor haar werkgever.
Het leek erop dat de werkgever van de secretaresse zijn vlucht (AA953 naar Honduras) niet zou halen, waarop de trouwe dienster prompt aan de telefoon hing met American Airlines om melding te maken van een bom. Dat secretaresses secuur zijn dat blijkt wel weer: om er zeker van te zijn dat het bericht goed aankwam stuurde ze ook nog een mail.
De Boeing 757-200 werd vervolgens ondersteboven gekeerd wat een vertraging van vier uur opleverde. Baas aan boord, missie geslaagd, aldus Luchtvaartnieuws donderdag.
Helaas bleek American Airlines niet heel ingenomen met de stunt van de Amerikaanse en deed aangifte. De politie kon de melder vervolgens via het IP-adres van de computer achterhalen.
Een bloemetje zal de overijverige werkneemster waarschijnlijk wel ontvangen op de volgende secretaressedag. Helaas zal zij deze vanuit de gevangenis moeten aannemen.
(Bron)
Sint beroofd van chocoladeletters

ZEIST - Sinterklaas is woensdagavond in Zeist van een lading chocoladeletters beroofd. De dieven namen de hele zak van de sint mee, aldus de politie vrijdag.
Samen met enkele pieten stapte de sint uit een auto. Een groep van zes à zeven jongeren omsingelde de goedheiligman en zijn knechten en eisten de zak op. In de zak zaten alleen chocoladeletters.
De politie heeft de daders niet op kunnen pakken.
(Bron)
Belgen betalen boetes niet

BRUSSEL - Van de boetes die Belgische rechters opleggen voor overtredingen en misdrijven als te hard rijden, stalking, drugshandel en berovingen, wordt circa 60 procent nooit betaald.
Dat blijkt uit cijfers van minister van Financiën Didier Reynders, aldus de Vlaamse krant het Laatste Nieuws vrijdag.
Vorig jaar legden de Belgische rechters voor 151 miljoen euro aan boetes op, soms bovenop een celstraf. Daarvan werd 90 miljoen niet betaald, meldt Reynders. Zijn ambtenaren komen meestal niet verder dan het sturen van aanmaningen en aangetekende brieven.
Deurwaarders worden zelden ingeschakeld. Een vervangende celstraf zit er door de overbevolkte gevangenissen doorgaans ook niet in.
Het liberale Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu noemt de laksheid van Reynders en zijn collega van Justitie Stefaan De Clerck ''dramatisch''. Volgens haar ''moet je wel gek zijn om een geldboete te betalen'', want wie niet reageert op een aanmaning ontspringt de dans.
Minister De Clerck belooft beterschap. ''De ambitie is er.''
(Bron)
Zwervers worden gewogen in Groningen

GRONINGEN - Een hulporganisatie in Groningen gaat zo'n driehonderd dak- en thuislozen wegen om te zien of ze te mager zijn.
Een woordvoerder van de stichting Huis, die opvang verzorgt voor dak- en thuislozen, laat weten dat zijn organisatie begin volgend jaar met het wegen begint.
Door de zogenoemde Body Mass Index per zwerver te meten, wil Huis vaststellen hoe de persoon er fysiek voorstaat. Als hij of zij te mager is, wordt een verbeterprogramma gemaakt.
''Is het dramatisch, dan schakelen we de GGD in",' aldus de zegsman. De weegactie is in samenwerking met de GGD.
(Bron)
Aangifte tegen ToN wegens laster

ARNHEM - De voormalig coördinator Arnhem van Trots op Nederland (ToN) heeft vrijdag aangifte tegen de partij gedaan wegens laster en smaad.
De partij van Rita Verdonk ligt overhoop met de ex-coördinator en deed vorige week al aangifte van bedreiging en stalking.
Jacques Smits sloot zich afgelopen zomer aan bij ToN. Naar eigen zeggen werd hij eerst nog aangekondigd als landelijk coördinator veiligheid en later als coördinator Arnhem. In november werd hij plots uit de partij gezet.
Smits spreekt de beschuldiging van bedreiging en stalking tegen. ''Flauwekul. Ik ben door ToN via de pers publiekelijk aan de schandpaal genageld.'' Smits ergert zich bovendien aan het gebrek aan openheid bij de partij van Rita Verdonk.
(Bron)
Prorail tevreden over trein zonder spoorboekje

UTRECHT - Het experiment waarbij elke tien minuten een intercity vertrekt op het traject Amsterdam-Eindhoven is begin september goed verlopen.
Spoorbeheerder Prorail, de NS en de goederenvervoerders concluderen dat op basis van een evaluatie. Van de treinreizigers reageerde 80 procent positief, aldus het onderzoek.
ProRail oordeelt dat een langere proef in een drukkere periode nodig is om te kijken of hoogfrequent treinverkeer in de toekomst structureel mogelijk is.
Een nieuwe proef staat gepland in het najaar van 2010, kondigde de spoorbeheerder vrijdag aan.
Van de ondervraagde reizigers had iets meer dan de helft ook enig ongemak door veranderde aansluitingen en gewijzigde vertrek- en aankomstperrons of een extra overstap. Deze hinder was volgens Prorail onvermijdelijk omdat de dienstregeling in de rest van het land ongewijzigd bleef.
Spoorwegovergangen bleven door de proef gemiddeld vijf minuten per uur langer gesloten voor kruisend verkeer dan normaal, wezen metingen uit.
De sluitingstijden lopen uiteen van 11 tot 28 minuten per uur. Op sommige plekken bleven de spoorbomen langer dan twee minuten aaneengesloten dicht.
Verkeerswethouder Willem Kraanen van Vught, één van de kritische gemeenten aan het spoor, noemde het vrijdag logisch dat er een vervolg op de proef komt.
Vught liet zelf aanvullend onderzoek doen naar de geluidhinder van de extra treinen en heeft vastgesteld dat die verdubbelt (3 decibel extra) en boven de norm uitkomt. De gemeente constateert bovendien dat de paar minuten per uur dat de spoorbomen dicht zijn een substantiële toename van 10 tot 15 procent is.
(Bron)
NS twijfelt over nieuwe Sprinters

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) bekijken op dit moment wanneer ze verdergaan met het afnemen van treinen van een consortium van Siemens en Bombardier. Dat zei een woordvoerder van de NS vrijdag.
Het gaat om zogenoemde Sprinters die in de Randstad rijden. De NS heeft daar in 2007 honderd stuks van besteld, de order had een waarde van 650 miljoen euro.
Nadat de eerste treinen geleverd waren en ze dit jaar gingen rijden, vertoonden de computergestuurde treinen ''kuren''.
De NS heeft de leveringen in juni stopgezet om de leveranciers de kans te geven de problemen te verhelpen. Sinds september rijdt een aantal Sprinters weer rond Gouda.
''De kinderziektes lijken er nu vrijwel uit te zijn, maar we moeten nog beslissen wanneer we de leveringen van de rest van de treinen hervatten'', aldus de woordvoerder.
De reiziger ondervindt geen last van de problemen met de treinen. ''Maar we lopen nu wel een half jaar achter op het leveringsschema'', stelt de NS.
(Bron)

Computerstoringen zorgen ervoor dat de trein tot stilstand komt, en pas na 5 tot 10 minuten weer kan rijden.
KNMI geeft gevoelstemperatuur preciezer aan

DE BILT - De komende koude winterdagen zullen door het KNMI worden vertaald in gevoelstemperaturen. Het meteorologisch instituut in De Bilt heeft een nieuwe methode omarmd, waarmee de gevoelstemperatuur preciezer te berekenen is dan voorheen.
Dat maakte het KNMI vrijdag bekend. Door de wind kan het veel kouder aanvoelen dan de thermometer aangeeft. Sinds 1992 geeft het KNMI niet alleen de 'normale' koude aan, maar ook de gevoelstemperatuur.
Die wordt berekend uit een combinatie van de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid. ,, De oude manier van berekenen veranderde vaak en was minder gangbaar geworden. Nu pakken we het wetenschappelijker aan en komen we net iets dichterbij het echte gevoel van de kou uit'', aldus een woordvoerder van het KNMI.
De nieuwe methode wordt al gebruikt in Noord-Amerika en Groot-Brittannië. In de praktijk zal het vaak net iets warmer uitpakken dan nu wordt gemeld, denkt het weerinstituut.
(Bron)
Koppel betaalt bruiloft met porno

AMSTERDAM – Trouwen is duur, maar dat zal de Britse Lisa Brand en Tommy Barnes niet tegenhouden. Het stelletje heeft namelijk al bedacht hoe de bijzondere dag betaald moet worden: met porno.
Lisa en Tommy hebben inmiddels al zo’n 1300 pond bijeen gekreund, aldus de tabloid The Sun vrijdag.
De twee moesten hiervoor onder meer in de huid kruipen van een model en een fotograaf en hebben deelgenomen aan een trio. Tot grote hilariteit van Lisa. “Ik heb me kapot gelachen”, aldus de moeder van vier kinderen.
Het koppel verwacht in de nabije toekomst aan nog vier filmprojecten deel te nemen om het benodigde geld in te zamelen voor de ceremonie, die aanstaande juni op het Mexicaanse strand zal plaatsvinden.
Bang voor nare reacties uit de omgeving zijn de tortelduifjes niet. “Ik heb het mijn moeder en een groot deel van mijn vrienden verteld”, laat Lisa weten aan de krant. “En ze snappen het. We hebben altijd al gedroomd van een sprookjesbruiloft.”
(Bron)

Dan heb je ook wat te laten zien op de bruiloft...
Helft bevolking kampt met chronische ziekte

DEN HAAG - Bijna de helft van de Nederlandse bevolking lijdt aan een chronische ziekte. Het aantal neemt toe met de leeftijd. Van de mensen ouder dan 65 jaar heeft de helft 2 of meer chronische ziektes.
Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Chronische gewrichtsontsteking, beroerte, hartaandoeningen en vernauwing van de bloedvaten komen het meest voor in combinatie met andere ziektes.
Deze aandoeningen treffen vooral ouderen. Jongeren en mensen van middelbare leeftijd hebben vaker last van eczeem, astma of migraine.
Chronische aandoeningen gaan vaak gepaard met andere ziektes. Van de bevolking kampt 6 procent zelfs met vier of meer chronische ziektes. Bij 75-plussers heeft nog maar een vijfde geen chronische ziekte.
Nederlanders hebben het meest last van migraine. Eén op de acht kampt met deze vorm van hoofdpijn. Ook hoge bloeddruk en gewrichtsslijtage komen vaak voor. De aard van de ziektes veschilt per laag van de bevolking.
Zo hebben mannen het vaakst last van hoge bloeddruk of een rugaandoening, migraine komt op de derde plaats. Van deze hoofdpijnaanvallen hebben vooral jongens en mannen tussen de 15 en 44 jaar last.
Onder de 65-plussers kampt meer dan een kwart met hoge bloeddruk. Migraine staat ook bij vrouwen van middelbare leeftijd op nummer één van meest voorkomende chronische aandoeningen.
Jongens en meisjes in de leeftijd tot en met veertien jaar hebben het vaakst last van astma, chronische bronchitis of cara.
Eczeem is de enige chronische ziekte die met het stijgen van de leeftijd minder vaak voorkomt.
(Bron)
Exotische mug aangetroffen in Brabant

DEN HAAG - Twee importeurs van tweedehands autobanden in Brabant hebben een exotische mug op hun bedrijfsterrein. Het gaat om de zogenaamde 'Rock-Pool Mosquito', die van oorsprong voorkomt in Noord-Amerika.
De mug draagt waarschijnlijk geen virussen bij zich die gevaarlijk zijn voor mens of dier, zo oordeelt onder meer het RIVM.
Uit laboratoriumstudies blijkt dat de mug theoretisch wel in staat is enkele ziekten over te dragen die nu niet in Nederland voorkomen.
De mug werd in Brabant aangetroffen tijdens een onderzoek van het Centrum voor Monitoring van Vectoren.
(Bron)
Groene Sint hoeft niet zo van Verburg

DEN HAAG - De groene Sint die dit jaar nadrukkelijk aandacht vraagt voor chocoladeletters die zijn gemaakt met oog voor mens en milieu, heeft niet de sympathie van minister Gerda Verburg (LNV).
Verburg vroeg zich donderdag in de Tweede Kamer af of Oxfam Novib, de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking en bedenker van de actie voor duurzame chocolade, zich wel met dit soort acties moet bezighouden.
''Ik vind Fair Trade heel belangrijk. Maar is Oxfam Novib niet voor andere doelen in het leven geroepen? Daar krijgen ze toch een hoop centjes voor van minister Bert Koenders'', aldus de minister.
Via de groene Sint wordt de aandacht gevestigd op chocolade afkomstig van cacao die tot stand is gekomen op cacaoplantages waar de boeren veelal geen eerlijke prijs krijgen voor hun product.
Sinds de start van deze Sint-actie belooft de ene na de andere winkelketen in Nederland zijn leven te beteren en over te stappen op duurzame, 'eerlijke' chocoladeletters.
(Bron)

Gelukkig heeft Verburg er niets over te zeggen.
Pieten rijden zwart

ALMERE - Twee als Zwarte Pieten verklede studenten van het ROC Flevoland zijn vrijdag op station Almere Oostvaarders uit de trein gezet. Volgens de NS had het tweetal had geen geldig vervoersbewijs bij zich.
Volgens de NS had het tweetal geen geldig vervoersbewijs, geen legitimatie en geen geld bij zich en probeerden zij de conducteur om te kopen met pepernoten. De Pieten kregen geen boete van het vervoersbedrijf.
Het ROC meldde eerder dat de Pieten uit de trein waren gezet omdat de conducteur ze niet kon identificeren aan de hand van de foto op hun ov-jaarkaart.
Het duo was op weg om een nieuw leerbedrijf van de instelling te openen. Het ROC was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)

Dus ze hadden wel een vervoersbewijs, alleen leken ze even niet op hun foto.
'Vogels voeren beïnvloedt evolutie'

AMSTERDAM - Het voeren van vogels heeft mogelijk een directe invloed op de evolutie van de dieren. Dat beweren Duitse wetenschappers in een nieuwe studie.
De onderzoekers van de Universiteit van Freiburg bestudeerden het ontstaan van een nieuwe migratieroute bij zwartkoppen.
De vogels overwinterden vroeger alleen in Zuid-Europese landen zoals Spanje. Maar een deel van de dieren kiest nu ook voor een kortere route in noordwestelijke richting naar Groot-Brittannië. Die vogels kunnen overleven door voedsel uit tuinen en vogelhuisjes te eten.
Volgens de wetenschappers kan het nieuwe migratiegedrag in theorie leiden tot het ontstaan van een nieuwe soort. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
“De nieuwe noordwestelijke migratieroute is korter en deze vogels voeden zich met voedsel dat is achtergelaten door mensen, in plaats van met fruit zoals hun soortgenoten in het zuiden”, verklaart hoofdonderzoeker Martin Schaefer op nieuwssite Physorg.com.
“Als gevolg van deze ontwikkeling hebben de vogels die in noordwestelijke richting migreren al rondere vleugels. Ze kunnen daardoor beter manoeuvreren, maar zijn minder goed in staat om lange afstanden te vliegen”, aldus Schaefer.
Verder zijn de snavels van de zwartkoppen in Groot-Brittannië langer en spitser dan die van hun soortgenoten die in Spanje overwinteren, zo blijkt uit het onderzoek.
Het is echter onmogelijk om te voorspellen of de zwartkop zich definitief zal opsplitsen in twee verschillende soorten. Volgens de wetenschappers kan daar 100.000 tot een miljoen jaar overheen gaan.
“De veranderingen zijn in deze fase nog omkeerbaar”, aldus Schaefer op BBC News. “En het is moeilijk om je voor te stellen dat de soort definitief zal veranderen. Als er bijvoorbeeld een economische crisis ontstaat waardoor mensen stoppen met het voeren van vogels, zal het hele migratiesysteem weer ineenstorten.”
(Bron)

donderdag, december 03, 2009

'Snelheid providers minder hoog dan beloofd'

AMSTERDAM – De snelheid van een internetverbinding is vaak lager dan door de provider is beloofd. Dat blijkt uit het een onderzoek van Telecompaper.
Gemiddeld halen consumenten een downloadsnelheid van 8.98 mb per seconde. In advertenties wordt vaak meer aangeboden, gemiddeld 14,9 mb. Het feitelijke percentage ligt dus 60 procent lager.
Vooral DSL-verbindingen scoren slecht. Gemiddeld wordt maar 55 procent van de beloofde snelheid gehaald. Bij glasvezel en kabel ligt dit percentage op respectievelijk 62 en 65 procent.
Van de providers scoort Het Net het best, gevolgd door UPC, KPN en Ziggo. Aanbieders XS4ALL, Alice, Online, Tele2 en Telfort scoren onder de 60 procent, zo schrijft Webwereld.
(Bron)
'Voorbereiden op kerstfeest kost vrouw 13 dagen'

AMSTERDAM – Het kost de gemiddelde vrouw zo’n 13 dagen om zich voor te bereiden op het kerstfeest op kantoor. Alleen naar de juiste outfit wordt al 72 uur gezocht, zo blijkt uit onderzoek van de Britse modebeurs Clothes Show Live.
Daarnaast is ze een kleine 100 uur zoet met extra uurtjes in de sportschool, nemen schoonheidsbehandelingen en make-upvoorbereidingen zo’n 25 uur in beslag en dan is er nog het kapsel, dat gemiddeld in 12 uur geregeld wordt.
Het kopen van accessoires (schoenen, riemen, sieraden en tassen) kost de gemiddelde fashionista 48 uur, maar natuurlijk niet voordat inspiratie gehaald is uit de modetijdschriften (duur: 10 uur).
Gedurende dit hele proces wordt er nog zo’n 63 uur besteed aan ‘advies inwinnen van vriendinnen’, aldus de Daily Express.
De dames zelf hebben er overigens geen enkele moeite mee om al die moeite te doen voor het kerstfeestje op kantoor. Deze festiviteit wordt namelijk gezien als het belangrijkste sociale evenement van het jaar, belangrijker dan bijvoorbeeld bruiloften van vriendinnen, Oud en Nieuw-feestjes of dates.
De voorbereidingen worden dan ook uitgespreid over een langere periode, waarbij het begin gemaakt wordt in september.
“Het kerstfeest op het werk is de highlight voor iedereen”, verklaart Clothes Show Live’s Gavin Brown. “Geen wonder dat vrouwen honderden uren besteden aan voorbereiden.”
Met name het feesten met collega’s en het feit dat men op een dergelijke avond even zijn sores kan vergeten zouden de kerstborrel volgens Brown zo populair maken.
Clothes Show Live baseert de uitspraken op een enquête onder zo’n 1000 vrouwen tussen de 18 en 45 jaar.
(Bron)

Ik ben duidelijk geen gemiddelde vrouw. Gelukkig maar.
NS splitst herrie en stilte in trein

AMSTERDAM - In dubbeldekkers van de NS moeten mensen voor een rustige plek binnenkort boven zijn en voor gezelligheid beneden. De NS gaat de treinen zo inrichten dat het onderscheid tussen stiltecoupés en plekken voor gesprekken en ontmoetingen duidelijk zichtbaar wordt.
Dat zegt een NS-woordvoerder donderdag in het AD. Het interieur van de dubbeldekkers wordt flink aangepast. In de 'praatcoupés' beneden komen loungebanken en meer vierzitters.
De langwerpige loungebanken die dwars in de cabine worden geplaatst moeten ontmoetingen en gesprekken bevorderen, is het idee. Bovendeks staan de stoelen achter elkaar voor privacy.
De NS heeft nu ook al stiltecoupés, maar die zijn minder duidelijk herkenbaar. Niet iedereen houdt zich aan het stiltegebod dat op stickers op ramen en deuren wordt aangehouden.
Wanneer de aanpassingen in de treinen worden gedaan is nog niet bekend. De details van de plannen voor de 'zone voor ontmoeten en gezelligheid' en de 'zone werken en rust' moeten nog worden uitgewerkt.
(Bron)

Degenen die zich nu niet 'stil' gedragen in stiltecoupés gaan dat straks wel braaf doen?
Verhaal over moorden voor mensenvet verzonnen'

LIMA - Politieberichten over een Peruaanse bende die moorden pleegde om menselijk vet en weefsel te verkopen zijn vermoedelijk verzonnen. De politiechef die van de bende repte is geschorst.
Dat heeft het hoofd van de Peruaanse politie, Miguel Hidalgo, dinsdag laten weten, aldus de Peruaanse krant El Commercio.
De geschorste politiechef Eusebio Félix Murga had enkele weken geleden verkondigd dat vier mensen waren opgepakt.
Zij zouden behoren tot een bende die mensen vermoordde om hun vet en weefsel te verkopen.
Het onderzoek was volgens Félix Murga gericht op een arm, afgelegen gebied in het bergachtige midden van het land, de streek Huánuco, waar zestig mensen zouden zijn vermist.
De leden van de vermeende bende waren genoemd naar een griezelig indianenverhaal uit de bergen van de Peruaanse Andes. Het ging over de Pishtacos, menseneters en vetzuigers die stille bergpaden onveilig zouden maken.
Geen enkele politiechef in het gebied waar de bende zou opereren, was echter op de hoogte van de Pishtacos. Na onderzoek door de politie zijn de twijfels over de geloofwaardigheid van de uitspraken van Félix Murga alleen maar groter geworden.
Hidalgo laat nu onderzoeken waarom Félix Murga het verhaal in omloop heeft gebracht.
(Bron)

Nou zeg... Wat een verrassing!! En iedereen geloofde het. Toch? ;-)
Grutto Gaast sneuvelt in Mali

GRONINGEN - Een van de vijftien Friese grutto's die afgelopen voorjaar zijn voorzien van een zendertje, heeft in Mali het loodje gelegd.
Gaast, zoals de vogel was gedoopt, kwam in een vissersdorpje vast te zitten in een visnet en overleefde dat niet. Dat maakte de Rijksuniversiteit Groningen donderdag bekend.
Wetenschappers van de universiteit hadden de vijftien weidevogels van een satellietzendertje voorzien om hun trekroute van Europa naar Afrika te volgen.
Ze hadden hiermee een primeur omdat de grutto tot dan toe de kleinste vogelsoort was waarbij een zendertje is ingebracht.
Na het broedseizoen in de Friese weiden, vloog Gaast in juni via Spanje en Senegal naar Guinee-Bissau. Na een verblijf van ruim drie maanden vloog ze door naar de rivier de Niger in Mali.
Een kwestie van domme pech, zo noemen de Groningse onderzoekers het voortijdig verscheiden van Gaast de grutto. Door materiaalpech zijn nog maar vijf van de vijftien zendertjes in de lucht.
De wetenschappers hopen dat die informatie blijven doorgeven tot april wanneer de grutto's terugkeren naar hun Friese broedplaats.
(Bron)
TT 137 Een Zweed die werd verdacht van moord op zijn vrouw, gaat vrijuit nu op het lijk van de vrouw een haar en speeksel van een eland zijn gevonden. De vrouw kwam niet thuis na het uitlaten van de hond.Haar man werd meteen verdacht.
Elanden worden zelden agressief, alleen na het eten van gistende rotte appels.

woensdag, december 02, 2009

Inwoners van acht Zeeuwse en twee West-Brabantse gemeenten krijgen begin volgend jaar jodiumtabletten. De pillen moeten hen beschermen tegen de mogelijke oorzaken van een ongeval in de kerncentrales van Borssele en Doel in België.
(Bron)

Zouden ze niet de gevolgen bedoelen?
Jawel! Jawel! Ik stond vanmiddag in de sneeuw!
Het miezerde, de miezer veranderde langzaam in minihagelkorreltjes, werd weer miezer, en toen dwarrelde er van alles tussen die miezer door: sneeuw!
Sta je daar op een bushalte vlokjes te vangen op de mouw van je jas terwijl je ook nog naar een vlucht kwetterende staartmezen kijkt. Helemaal happy maar zie dat eens aan andere buswachters uit te leggen, die dachten vast dat ik gek was, met dat halve dansje wegens niet stil moeten staan en vlokjes vangen en mezen kijken en een enorme smile :-)

dinsdag, december 01, 2009

Bejaarde man strandt zeshonderd kilometer van startpunt

AMSTERDAM – Een 81-jarige Australische man is met zijn auto 600 kilometer van huis geraakt, nadat hij de weg kwijtraakte op zoek naar een plek waar hij een krant zou kunnen kopen.
De Australische Eric Steward vertelde de politie dat hij niet kon stoppen ‘omdat hij het leuk vond te rijden’, zo meldt de BCC vrijdag.
Hij was op bezoek bij vrienden in het landelijke plaatsje Yass, ten zuiden van Sydney. Toen hij op maandagmorgen er op uit ging voor een krant, miste hij een afslag op de snelweg en besloot acht uur later de politie in Victoria om hulp te vragen.
“Ik wist niet meer waar ik heen ging, maar ik dacht met een beetje geluk uiteindelijk mijn vrouw weer terug te vinden”, zo laat hij aan de BBC weten.
Zijn vrouw was erg bezorgd over haar licht dementerende man, nadat ze hem sprak over de mobiele telefoon. “Zie je verkeersborden om je heen, vroeg ik. Hij zei, uh, Westgate Bridge.”
Steward was niet onder de indruk van alle aandacht die hij vervolgens kreeg. “Het is gewoon erg grappig, toch?”
(Bron)
'Vieze varkens zijn het gezondst'

AMSTERDAM – Varkens die buiten leven en vaak in contact komen met bacteriën, hebben over het algemeen een beter immuunsysteem dan hun soortgenoten die in een geïsoleerde omgeving worden gehouden. Dat blijkt uit een Schots onderzoek.
Onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen onderzochten de ingewanden van 54 varkens die waren geslacht.
Een deel van de dieren had voornamelijk buiten geleefd in een modderachtige omgeving. De andere biggen hadden het grootste deel van hun leven in een binnenverblijf doorgebracht en in veel gevallen ook dagelijks antibiotica geslikt tegen ziektes.
Uit sectie op de darmen van de dieren bleek dat de varkens die buiten hadden geleefd veel meer ‘goede’ bacteriën van de soort Firmicutes in hun lichaam hadden dan de dieren die in klinische omstandigheden waren opgegroeid.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Biology.
De aanwezigheid van de Firmicutes-bacteriën had volgens de onderzoekers ook een sterke invloed op het immuunsysteem van de varkens. Bij de varkens die buiten hadden geleefd, waren veel meer genen geactiveerd die zogenaamde T-cellen aanmaken. Die cellen zijn erg belangrijk voor de afweer van het lichaam.
“Er gaan veel verhalen over darmbacteriën die de afweer tegen ziektes en allergieën beïnvloeden”, zo verklaart onderzoekster Denise Kelly op de website van het wetenschappelijk tijdschrift Nature. “Onze studie toont voor het eerst een duidelijke link aan.”
Het is nog onduidelijk of mensen ook een sterker afweersysteem opbouwen als ze veel worden blootgesteld aan vuil en bacteriën. Maar volgens Kelly zijn varkens goede studieobjecten, omdat ze over vergelijkbare organen beschikken als mensen.
(Bron)
‘Mannen horen baby’s niet huilen’

AMSTERDAM – Moeders die zich afvragen waarom zij ‘s nachts altijd uit bed moeten wanneer de baby van zich laat horen, krijgen van Britse onderzoekers het antwoord: mannen horen het gehuil simpelweg niet.
Onderzoekers ontdekten dat babygehuil voor (zelfs sterk vermoeide) vrouwen het geluid bij uitstek is om hen wakker te krijgen, maar dat het bij mannen niet eens in de top-10 voorkomt. Wie een man wakker wil krijgen doet er beter aan huilende wind na te bootsen of het autoalarm te ontsteken.
Ook een zoemende vlieg zou bij het mannelijke geslacht meer indruk maken dan babygehuil.
“De studie toont aan dat sommige geluiden, een snurkende partner bijvoorbeeld, door beide seksen hetzelfde ontvangen worden”, zegt onderzoeksleider David Lewis tegen de Daily Mail. “Terwijl andere geluiden, zoals huilende wind, mannen bijvoorbeeld meer storen dan vrouwen.”
Deze verschillen tussen de beide geslachten zou te maken hebben met het oerinstinct: mannen zouden onbewust meer gefocust zijn op gevaren die het hele gezin bedreigen, terwijl vrouwen meer letten op het welzijn van enkel de kinderen.
Onderzoekers kwamen tot deze conclusie door tests te analyseren waarbij onbewuste hersenactiviteit gemeten werd bij slapende mannen en vrouwen. Hieruit kwam eveneens naar voren dat vrouwen niet alleen vaker wakker worden dan mannen, maar dat ze daarna ook moeilijk opnieuw inslapen.
Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van het MindLab instituut en is onderdeel van een groter onderzoek naar het belang van een goede nachtrust. Hoeveel mannen en vrouwen voor deze resultaten getest werden, is niet bekend gemaakt.
(Bron)

Ik heb wel baby's gekend die uitstekend een autoalarm konden nadoen...
De Roy van Zuydewijn verbaasd over dwangbevel

AMSTERDAM - Edwin de Roy van Zuydewijn is ''hogelijk verbaasd'' over de commotie die is ontstaan over het dwangbevel dat de belastingdeurwaarder op zijn naam heeft uitgevaardigd.
Hij heeft de afgelopen jaren nooit een verzoek ontvangen om aangifte te doen, liet hij dinsdag weten.
Als een verzoek hem wel had bereikt, zou het belastbaar inkomen volgens De Roy van Zuydewijn nihil zijn geweest.
''Het is algemeen bekend dat ik al sinds 2002 geen inkomen geniet'', aldus de voormalige echtgenoot van prinses Margarita.
Er is geen aanleiding een belastingaanslag op te leggen, zegt hij. ''Het kan dan ook niet anders dan dat de belastinginspecteur ambtshalve een aanslag heeft opgelegd en daarvoor een inkomen heeft geschat dat ver boven de werkelijkheid ligt.''
De Belastingdienst is op zoek naar De Roy van Zuydewijn wegens een belastingschuld. Vorige week plaatste de belastingdeurwaarder hiervoor een advertentie in Het Parool. De Roy van Zuydewijn zegt dat hij inderdaad geen vaste woon- of verblijfplaats heeft.
''Ik heb geen woning of bankpas, ik leid een zwervend bestaan. Soms ben ik in Nederland, dan weer in Denemarken of Frankrijk. Ik logeer bij vrienden of waar dan ook.''
(Bron)

Als zijn verhaal klopt, dan kan hij makkelijk aantonen dat ie geen inkomen heeft, probleem opgelost toch?
'Man chanteerde ouders met Hyvesgegevens meisjes'

AMSTERDAM - De politie heeft vorige week een 35-jarige man uit Leiden opgepakt op verdenking van chantage en laster met privégegevens van tientallen meisjes, die hij op internet wilde plaatsen.
Hij zou ouders van tientallen tienermeisjes hebben verteld dat hij compromitterende foto's van hun dochters op internet wilde plaatsen.
In sommige gevallen vroeg hij geld om dat niet te doen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam, dat het onderzoek leidt, dinsdag bekendgemaakt.
De verdachte zou via internetsites als Hyves gegevens, waaronder de telefoonnummers, van de meisjes hebben verzameld. Vervolgens belde hij volgens het OM hun ouders op. Hij zou zich hebben voorgedaan als fotograaf en zou hebben gezegd dat hun dochter voor zijn camera seksuele handelingen had verricht. Dat was echter gelogen.
(Bron)
The Muppets doen Bohemian Rhapsody (met wat kraken in het geluid, en 'Just killed a man' is weggecensureerd, en Miss Piggy heeft ook een kleine aanpassing in de tekst gemaakt ;-)).
De Muppets blijven toch top.
Helft Venetië staat onder water

VENETIE - Bijna de helft van Venetië staat onder water. De waterstand in de lagune waarin de Italiaanse stad ligt, is 1,31 meter hoger dan normaal. Reden is een combinatie van hoogtij en hevige neerslag in de afgelopen dagen. Dat hebben overheidsfunctionarissen maandagavond gemeld.
Onder meer het San Marcoplein, één van de toeristische trekpleisters van Venetië, is overstroomd. De stad, die sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, kampt al decennia met ernstige wateroverlast.
In de afgelopen vijftien jaar werd Venetië meer dan vijftig keer getroffen door hoogwater. Een jaar geleden stonden grote delen van de stad ook blank en steeg het waterpeil tot 1,56 meter boven het normale niveau.
Dat was overigens nog geen record. In 1966 werd een waterstand van 1,94 meter boven normaal peil geregistreerd.
Unesco waarschuwde in 2007 nog dat Venetië dreigt te verdwijnen onder de zeespiegel als er geen maatregelen worden genomen om de wateroverlast tegen te gaan.
(Bron)
Het Wilhelmus wordt onderdeel van de inburgeringscursus, 'mensen moeten begrijpen waar het over gaat'.
Wie doet een onderzoek naar het niveau van begrip van het Wilhelmus onder 'oude' Nederlanders?
De meeste mensen zullen het eerste couplet kennen:

Wilhelmus van Nassouwe ben ik van Duitsen bloed
den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje ben ik, vrij onverveerd
den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.

(Duits? Spaans? Kan dat wel volgens Wilders c.s.?)

En misschien het zesde:

Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer
op U zo wil ik bouwen, Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven, Uw dienaar t'aller stond
de tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt.

(Niet echt neutraal hè? En dat moeten mensen begrijpen om een 'goeie' Nederlander te worden?)
Bezorger dumpt post in vuilnisbak

LEIDSCHENDAM - Een 30-jarige bezorger van koeriersbedrijf DHL is in Leidschendam gesnapt toen hij poststukken in een vuilnisbak gooide.
De man had pijn in zijn knie en dumpte de poststukken om zijn knie te ontlasten, maakte de politie vrijdag bekend.
De postbode werd donderdag betrapt door een omwonende, die de politie belde. Agenten spoorden de man op, die al snel bekende dat hij stukken waarvan hij dacht dat die niet belangrijk waren, weg had gegooid.
De Leidenaar kreeg een proces-verbaal en moet voor de rechter verschijnen. De poststukken zijn uit de vuilnisbak gehaald en teruggegeven aan DHL.
(Bron)
Aanhoudingen wegens bezit kinderporno

LEIDERDORP - Een actie van de politie Hollands-Midden tegen kinderporno heeft geleid tot de aanhouding van veertien verdachten in de leeftijd van 17 tot 74 jaar.
Dat meldde het politiekorps dinsdag. Tussen de verdachten bestaat volgens een woordvoerster geen onderling verband.
De aangehouden personen worden verdacht van het bezit van kinderporno. Op hun computers, die het afgelopen halfjaar in beslag werden genomen voor onderzoek, vond de politie meer dan 90.000 afbeeldingen en ruim 450 filmpjes.
Daar zaten beelden van zeer ernstige vergrijpen tussen, tot seksueel misbruik van baby's aan toe.
De verdachten komen uit verschillende plaatsen in de politieregio Hollands-Midden, die zich uitstrekt van Noordwijk tot Schoonhoven. Geen van hen is eerder in aanraking geweest met de politie in verband met kinderporno. De helft van de aangehouden mannen heeft een gezin, aldus de politie.
(Bron)
Overledene valt uit kist tijdens begrafenis

AMSTERDAM - Een familie in de Amerikaanse staat Arizona is naar de rechter gestapt omdat de begrafenis van een verwante op bijzonder pijnlijke wijze was misgelopen.
Het lichaam van de overledene viel bij de teraardebestelling uit de kist.
Na de dood van de 50-jarige Robert Gowdy wilde zijn familie hem begraven in een hardhouten kist op de gemeentelijk begraafplaats in Phoenix.
Omdat de hardhouten kist die de familie op het oog had niet op voorraad was, bood de begrafenisondernemer aan een goedkoper model te verstevigen en dat te gebruiken. Daarmee ging de familie akkoord.
Toen medewerkers van de begraafplaats tijdens de teraardebestelling de kist echter in de grond wilden laten zakken, brak een van de kabels. De kist viel schuin naar beneden, op de bodem van het graf.
De medewerkers van de begraafplaats wisten niet hoe snel ze zich uit de voeten moesten maken, de familie bleef sprakeloos achter.
Familieleden probeerden ten einde raad de kist uit het graf te trekken. Daarbij viel echter de bodem uit de kist. De bodem bleek te zijn gemaakt van spaanplaten die vervolgens met nietjes aan de rest van de kist waren bevestigd.
Twee familieleden wisten slechts met de grootste moeite het lichaam van Gowdy uit het graf te halen en terug in de lijkwagen te leggen.
Toen familie en vrienden van de overledene zes dagen later voor een nieuwe begrafenis in het uitvaartcentrum bijeen waren, vroeg weduwe Roxanne Gowdyhaar overleden man nog een laatste maal te mogen zien.
Tot haar ontsteltenis was haar man aangekleed in een krijtstreeppak dat hij nooit zou hebben gedragen. Bovendien pasten de kleren niet.
De begrafenisondernemer en de gemeente Phoenix, die de begraafplaats beheert, wijzen iedere suggestie van aansprakelijkheid van de hand.
(Bron)

Krankzinnig verhaal, zeker omdat die medewerkers er vandoor gingen.
Ik heb weleens mogen meemaken hoe een kist bij het laten zakken zo scheef ging dat ie bleef steken. We stonden erbij, we keken ernaar, we moesten lachen en stelden vast dat dat wel erg in de stijl van de overledene was. Toch een stuk minder gênant dan bovenstaande verhaal.
Woninginbraak vaak werk gelegenheidsinbreker

UTRECHT - Woninginbraken zijn voornamelijk het werk van gelegenheidsinbrekers. In 80 procent van de gevallen gaat het om dit soort criminelen. Ze zijn uit op snel succes en gemak en breken daarom in in een bekende omgeving.
Lukt het niet om binnen enkele minuten hun doel te bereiken, dan geven ze het op.
Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau DSP naar de werkwijze van inbrekers in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een soortgelijk onderzoek werd twintig jaar geleden ook uitgevoerd door hetzelfde bureau.
Destijds hadden inbrekers het vooral gemunt op de duurdere wijken en dan bij voorkeur op een hoekwoning of vrijstaande woning. Tegenwoordig kiest de gelegenheidsinbreker voor zijn eigen woonomgeving, vaak buurten met weinig sociale samenhang.
Het soort woning maakt hen niet uit. De keuze van het doelwit is afhankelijk van de zichtbaarheid van de buit. Niet alles is veranderd in twintig jaar tijd.
Zo gebruikt de inbreker net als in 1989 nog steeds de schroevendraaier om deuren of ramen te openen. Ook het criterium of een woning makkelijk is binnen te dringen, is het hetzelfde als in de vorige eeuw.
Het onderzoek van DSP is onder meer gebaseerd op interviews met zestien gedetineerde inbrekers. Zij en de politie gaven aan dat veel bewoners ramen laten openstaan, alleen de voorkant van de woning goed beveiligen en kostbare spullen gewoon in het zicht laten liggen.
Het rapport adviseert om vooral in oudere wijken het hang- en sluitwerk te verbeteren. Veiligheidsmaatregelen moeten echter niet op zich zelf staan. Een goed slot in een slechte deur heeft weinig zin, evenals verlichting op een plek waar niemand zicht op heeft.
(Bron)
Kwart jonge vrouwen slachtoffer seksueel geweld

DEN HAAG - Bijna een kwart van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar heeft ooit te maken gehad met seksueel geweld. Bij jongens ligt dit met 4 procent een stuk lager.
De meeste daders waren bekenden van het slachtoffer. Dat staat in de Landelijke Jeugdmonitor die minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin maandag in ontvangst heeft genomen.
De monitor stelt dat jongeren 'schrikbarend' vaak slachtoffer worden van seksueel geweld. Van de meisjes geeft 7 procent aan te zijn verkracht, onder jongens ligt dit op 3 procent.
Een op de tien meisjes heeft zich wel eens gedwongen moeten uitkleden, een op de vijf is tegen haar zin betast onder haar kleren. Bij jongens komt dit ook voor, alleen veel minder vaak.
Gedwongen orale seks ondergaan of uitvoeren, komt voor bij 7 procent van de meisjes en 4 procent van de jongens.
De monitor geeft ook voor het eerst cijfers over kinderen die een echtscheiding meemaken. Elk jaar maken rond de 33.000 minderjarigen mee dat hun ouders gaan scheiden.
Meer dan de helft van deze kinderen is jonger dan tien jaar. Ouders die uit elkaar gaan, kiezen er vaker dan voorheen voor om beiden bij de opvoeding van hun kinderen betrokken te blijven.
Maandag verscheen de Landelijke Jeugdmonitor voor de twee keer. Samenstelling is in handen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Gezin.
In de Jeugdmonitor zet het CBS bestaande gegevens over kinderen en jongeren tot 25 jaar op een rijtje.
(Bron)
Kerstman aangetroffen op toilet

AMSTERDAM - Een man uit Rijswijk heeft zondagochtend een dronken kerstman aangetroffen op zijn toilet. De 19-jarige Delftenaar met kerstmuts had een raam ingetikt en zich op het toilet geïnstalleerd.
De bewoner van de woning aan de Sionsweg nam rond 04.00 uur poolshoogte nadat hij glasgerinkel had gehoord in de gang. Toen hij ging kijken zag hij de vreemde man met de kerstmuts aan op de wc. De man was niet gediend van het vroege kerstbezoek en belde de politie.
De dronkenlap verklaarde dat hij erg veel had gedronken en zich niets meer van het voorval kon herinneren. Hij kon met een dagvaarding op zak naar huis en moet zich later voor de rechter verantwoorden.
(Bron)
Twitterende Oscarwinnaar alsnog opgesloten

LOS ANGELES - De tot een jaar gevangenisstraf veroordeelde scenarioschrijver Roger Avary heeft mogelijk een hoge prijs moeten betalen voor zijn getwitter over het gevangenisleven.
De Oscarwinnaar verhaalde in zijn 'tweets' over het ondragelijke leven achter de tralies, maar viel door de mand toen journalisten ontdekten dat hij nog geen nacht in de gevangenis had doorgebracht. Daar is inmiddels verandering in gekomen, meldde de Britse omroep BBC dinsdag.
De rechter veroordeelde Avary in september tot een jaar cel wegens een dodelijk auto-ongeval. Zijn vriend Andreas Zini kwam om het leven toen de scenarioschrijver onder invloed van alcohol een paal ramde.
Als 'gevangene nummer 34' wist Avary op Twitter al snel een grote schare volgelingen aan te trekken. Zijn naar eigen zeggen vaak lugubere belevenissen achter de gevangenismuren werden door ongeveer 12.000 twitteraars gevolgd. Zo zou de scenarioschrijver bijvoorbeeld een cel delen met een serieverkrachter.
Over hoe de 44-jarige het presteerde om uit de zwaarbewaakte gevangenis te twitteren deden al snel de wildste verhalen de ronde. Journalisten van The Los Angeles Times ontdekten uiteindelijk dat de schrijver meedeed aan een verlofprogramma en overdag gewoon op zijn werk zat. Nachten en weekeinden bracht hij door in een speciaal verlofcentrum.
De autoriteiten hebben Avary uit ''veiligheidsoverwegingen'' alsnog naar een normale gevangenis overgebracht. Of hij van plan is om zijn getwitter daar voort te zetten is nog onduidelijk.
(Bron)
Kadaver reuzenhaai spoelt aan op Ameland

BUREN - Op het strand van Ameland zijn zondagavond de resten van een jonge reuzenhaai ontdekt. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is de haai hoofd-, staart- en huidloos.
''De haai is waarschijnlijk al een week of vier dood'', aldus de woordvoerder. De ontbrekende delen zijn weggerot.
''Aan de structuur van de botten en een klein stukje huid konden we maandag bij daglicht zien dat het om een reuzenhaai gaat.''
Het haaienkadaver is zo'n twee meter lang. ''Als alles er nog aan zat dan was hij waarschijnlijk bijna drie meter lang'', aldus de woordvoerder.
Volwassen reuzenhaaien kunnen volgens hem elf meter worden en wegen rond de 5000 kilo. Reuzenhaaien komen veel voor in de Atlantische Oceaan. ''Kleinere exemplaren worden ook wel eens in de Noordzee gesignaleerd.''
De Amelander haai is door Rijkswaterstaat en het natuurmuseum op Ameland begraven. ''Hij ligt nu tijdelijk onder de grond, tot we weten wat we ermee moeten doen. Misschien worden de resten wel gebruikt voor nader onderzoek.''
(Bron)
Koud koud. In Twente is het nu al 0 graden.
Vandaag een overwinning geboekt: rondje winkels gedaan, op de fiets, zonder echte problemen (los van de pijn dan, maar die neemt duidelijk ook af).

Geïnformeerd naar een bewegingsprogramma in Overvecht, niet mijn wijk en ze hebben het op de site nogal over wijkbewoners. Maar nee, geen enkel probleem, als ik het zelf geen probleem vond om naar Overvecht te komen.
Dat leek dus perfect. Helaas: je moet wel bij Agis verzekerd zijn (van oudsher de Utrechtse verzekeraar, maar niet de mijne). En ook dan is er nog een mouw aan te passen: alles zelf betalen. Maar dat gaat bruin niet trekken.
Dus maar weer verder snorren naar mogelijkheden, want meer bewegen moet en het lukt me - zeker in de winter - niet in mijn eentje.

zondag, november 29, 2009

Stukje gelopen, naar de brievenbus en dan nog een rondje, met bezoek aan m'n eigen tuin ;-) Waar nog opvallend veel in blad staat, vogels nog druk op insecten jagen en de vlinderstruik 4 uitzaaisels blijkt te hebben.
Het lopen ging redelijk, niet al te snel maar eenmaal op gang was het te doen, beter dan stilzitten in elk geval.
Ben benieuwd hoe dat morgen gaat, als ik 2 keer 2 uur moet zitten, nog los van hoe de busreis heen en terug zal gaan.