vrijdag, januari 22, 2010

Kipfilet in stukken goed bruin bakken, gesneden ui erbij, wat later een scheut ketjap en een miniem beetje tomatenketchup en een beetje sambal, even door laten prutten. Klinkt typisch, smaakt heerlijk.
Tijger is wederom Beledigd dat ik het meeste opat (en ik had veel meer, zij hoefde niet eens van de groente of rijst, dus ik had best wat meer kip kunnen afstaan volgens Tijgerlogica).
Politie kampt met computerstoring

DE BILT - De computers van acht politiekorpsen in Nederland werken door een storing sinds donderdag niet naar behoren.
Hierdoor kan de politie onder meer geen aangiften invoeren. Dat heeft een woordvoerder het korpsbeheerdersberaad gezegd.
De aangiften worden voorlopig op papier gezet en later als de storing verholpen is, alsnog ingevoerd. Ook andere computerhandelingen, zoals het zoeken naar verdachten in het systeem, werken traag.
Het gaat om de korpsen in de provincies Gelderland, Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel. De korpschefs zijn donderdag bijeengeweest voor spoedoverleg.
De oorzaak van de storing is nog onbekend. De voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN), die onder meer verantwoordelijk is voor de computersystemen, werkt aan een oplossing.
(Bron)
Oosterse tortel voor 't eerst Nederland

WERGEA - In het Friese Wergea is een zeldzame Oosterse tortel gesignaleerd. De duif werd per toeval gefotografeerd door vogelaar Gerrit Nijboer.
''Ik had hem niet herkend. Ik dacht dat het een zomertortel was.'' Het is volgens Vogelbescherming Nederland de eerste keer dat een Oosterse tortel in Nederland is gezien.
''Normaal gesproken leeft en overwintert hij in Centraal-Azië'', aldus woordvoerder Hans Peeters.
Het Friese plaatsje werd vrijdag overspoeld met fotografen en vogelaars. ''Vanochtend om half negen stond de eerste vogelaar op de uitkijk, hij kwam helemaal uit Maastricht.''
Nijboer zegt dat er bijna constant vreemden in het dorp zijn. ''Met grote verrekijkers en telelenzen. Niemand heeft volgens mij nog een goede foto, terwijl ikzelf gewoon een simpel cameraatje heb gebruikt'', gniffelt hij.
De Oosterse tortel is volgens Peeters uit de koers geraakt. ''Het kan zijn dat de scherpe oostenwind de vogel in de war heeft gebracht.'' De kans dat de vogel op eigen kracht terugvliegt is klein.
Wel worden zijn overlevingskansen hoog ingeschat, aangezien het dier een zaadeter is en dat is er genoeg. Voortplantingskansen heeft het duifje echter weinig. De enige mogelijke partner is de zomertortel. Deze vogel is echter ook zeldzaam in Nederland.
(Bron)
Rechter zet gevoelige dossiers bij oud vuil

AMSTERDAM - Een parttimerechter van de rechtbank in Amsterdam heeft per direct ontslag genomen omdat zij dossiers bij het oud vuil had gezet.
Dat zei een woordvoerster van de rechtbank vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Volgens de krant bevatten de dossiers allerlei gevoelige informatie.
Een passant die de dozen met papieren op straat vond, heeft deze bij de redactie van het dagblad afgeleverd. Volgens de zegsvrouw zat er in elk geval een dossier bij van een strafzaak die onlangs is afgerond.
Toen de rechter-plaatsvervanger, Elies van Sliedregt, werd geconfronteerd met haar fout, heeft ze direct ontslag genomen. ''Ze vindt dat ze haar positie onhoudbaar heeft gemaakt'', aldus de woordvoerster van de rechtbank.
Voorzover bekend heeft de rechter geen stukken van lopende zaken aan de straat gezet. De rechtbank Amsterdam heeft volgens de zegsvrouw afspraken met het AD gemaakt om de stukken terug te krijgen.
De krant meldt dat de dossiers van een recente zaak tegen een Amsterdamse drugsbende, uitleveringsverzoeken en uitgeschreven telefoontaps zijn.
Ook zijn er dossiers over een Joegoslavische en enkele Rwandese oorlogsmisdadigers gevonden, aldus het AD.
Van Sliedregts hoofdfunctie is die van strafrechtgeleerde aan de VU, aldus de woordvoerster.
Het werk als rechter-plaatsvervanger was een nevenfunctie, die ze volgens de website van de VU vervulde bij de afdeling die gaat over de uitlevering van verdachten aan het buitenland. Als strafrechtdeskundige is ze gespecialiseerd in internationaal en Europees recht.
(Bron)
Stel, volkomen hypothetisch uiteraard, dat je twee katten hebt. De een is snel en slim, de ander wat slomer en bangig voor zijn zusje.
Je eet pizza, en wel een pizza met allerlei dingen waarvan die katten geheel in extase raken: kaas, salami, olijven, tonijn...
Je pakt een plakje salami, scheurt er twee minieme stukjes af, legt er een voor de neus van niet-zo-slimme kat en mikt er een richting snelle kat. Die laatste komt geheel onbedoeld bovenop de rug van de kat terecht en ze zoekt maniakaal naar dat stukje dat toch ergens moet liggen... waarbij ze haar broer verjaagt en héééé! Een stukje salami! Als beloning valt het andere stukje van haar rug en zo heeft mevrouw twee stukjes en haar broer niets.
Ze mag een heel klein hapje kaas, een stukje olijf en een brok tonijn. Voor broerlief deponeer ik soortgelijke stukjes apart op het bord.
Als ik uitgegeten ben, zet ik het bord neer bij meneer kat. Die dat toch erg snel begrijpt en begint te eten.
Mevrouw kat weet nu echt heel zeker dat ze belazerd wordt (dat denkt ze toch al altijd): hij krijgt nu lekkers en zij helemaal niet! Niet eerlijk! Dat zij al gehad heeft doet er niet toe: hij eet en zij niet!
Ik blijf dus maar bij meneer kat staan tot ie klaar is, want ik weet wat er anders zou gebeuren.
Meneer zit nu lekker te dutten, mevrouw loopt nog snuivend van verontwaardiging rond te snuffelen, je weet nooit of nog ergens iets te snaaien is...
Menselijk ras werd ooit met uitsterven bedreigd'

AMSTERDAM – De voorouders van de moderne mens werden ongeveer 1,2 miljoen jaar geleden met uitsterven bedreigd. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.
De onderzoekers van de Universiteit van Utah berekenden dat er 1,2 miljoen jaar geleden slechts tussen de 18.500 en 26.000 vruchtbare voorouders van de mens op aarde rondliepen.
Dat zou betekenen dat de oermensen op dat moment net zo ernstig met uitsterven bedreigd werden als gorilla’s en chimpansees nu, zo meldt nieuwssite Physorg.com.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De wetenschappers kwamen tot hun conclusie door zogenaamde Alu-sequenties in het menselijk genoom te bestuderen. Dat zijn onderdelen van het DNA die zich soms in het genoom voegen en generaties lang op hun plek blijven.
Alu-sequenties kunnen worden gebruikt als een soort markeerpunten aan de hand waarvan de oudheid van een bepaald deel van het genoom kan worden bepaald. Ook is uit het aantal mutaties van het omringende DNA op te maken hoe groot de genetische variëteit en het aantal individuen op dat moment ongeveer was.
Het is al langer bekend dat moderne mensen veel minder genetische variatie vertonen dan andere primaten. Dat wijst er volgens hoofdonderzoeker Lynn Jorde op dat het menselijk ras in de loop van de evolutie een aantal keren door een zogenaamde ‘flessenhals’ is gegaan.
Mogelijk heeft zich verschillende malen een natuurramp voltrokken waarbij slechts een beperkt aantal individuen overleefde. Die kleine groep oermensen moest er vervolgens voor zorgen dat de soort in stand bleef.
Volgens de wetenschappers is het echter ook denkbaar dat de populatie van de voorouders van de mens in de afgelopen twee miljoen jaar lange tijd chronisch laag is geweest.
(Bron)

Zie je wel, iedereen is familie van elkaar :-)
Winkeldief laat briefje achter met uitleg

AMSTERDAM - Een 41-jarige man uit Rosmalen heeft op een wel heel opmerkelijke manier spullen gestolen uit een supermarkt aan de Vreeburg in zijn woonplaats.
De man stopte een volle kar boodschappen in zijn tas en overhandigde de caissière in plaats van geld een briefje met daarop de tekst 'een mens moet toch eten', meldt de politie vrijdag.
Op het papiertje stond ook de mededeling dat de politie maar moest worden gebeld. Er was tevens een kopie van zijn identiteitsbewijs op te zien. Na de overhandiging van het briefje liep de man met de boodschappen de winkel uit.
De gealarmeerde politie zocht de man thuis op en hield hem aan. De man bleek al een deel van de boodschappen te hebben opgegeten of opgeborgen en was druk bezig de barcodes van de producten te halen.
De man gaf aan de agenten aan dat hij later, als hij weer wat geld had, met de barcodes terug naar de winkel wilde gaan om de spullen alsnog af te rekenen. De kennelijk armlastige Rosmalenaar zei dit al vaker te hebben gedaan.
De supermarkt heeft in dit geval echter aangifte gedaan van diefstal. De man is na verhoor vrijgelaten. Een deel van de gestolen boodschappen is inmiddels weer terug bij de winkel.
(Bron)

Vreemde actie.
Eurlings wekt irritatie ChristenUnie

DEN HAAG - De ChristenUnie is vrijdag fel uitgevallen tegen minister Camiel Eurlings (Verkeer) over zijn uitlatingen over de kilometerheffing. Volgens Eurlings komt de heffing er niet als de ANWB de plannen afwijst.
Volgens de kleinste regeringspartij beslist de ANWB, die een ledenraadpleging over de kilometerheffing wil houden. daar niet over. ''De ledenraadpleging van de ANWB over de democratie laten beslissen. Zo werkt dat niet, minister.''
De heffing is een besluit ''waarover alle Nederlanders gaan: de fietsers, OV-gebruikers, wandelaars en automobilisten, ongeacht of ze wel of geen ANWB-lid zijn''.
Eurlings zei dat hij de steun van de ANWB erg belangrijk vindt. Als de minister aan draagvlak hecht, laat hij dan als de wiedeweerga aan voorlichting doen, stelt de ChristenUnie.
Fractieleider Arie Slob spreekt van 'wankelmoed'. De verkeersdrukte in de spits roept volgens hem juist om een instrument om het verkeer meer te spreiden over de dag en over de verschillende vervoersmiddelen.
,De minister weet heel goed dat de Tweede Kamer over de kilometerheffing gaat.'' Dit zegt PvdA-Kamerlid Lia Roefs.
''Wij gaan het wetsvoorstel behandelen. De dingen die de ANWB aanreikt, zijn welkom. Voor ons is draagvlak net zo goed belangrijk.''
Volgens Roefs is de ledenpeiling die de ANWB wil houden, geen referendum waar alleen met ja of nee kan worden geantwoord, maar een onderzoek. Maar het is volgens haar belangrijk dat mensen die voor de kilometerheffing zijn reageren. ''Nee-stemmers laten zich meestal meer horen.''
(Bron)

Ik snap wel dat Eurlings zegt: de ANWB is een belangenorganisatie, ik wil weten wat de leden vinden. Maar dan ook graag even Rover raadplegen over de OV-chipkaart.
Zonnevlammen worden beter voorspelbaar

AMSTERDAM - Al tientallen jaren zoeken wetenschappers naar methoden om het optreden van zogeheten zonnevlammen - grote uitbarstingen op de zon - te kunnen voorspellen. Onderzoekers van twee Amerikaanse instituten denken nu op het goede spoor te zijn.
De sleutel tot voorspellingen lijkt te liggen bij de verstrengeling van magnetische velden onder het zonsoppervlak, in de dagen voorafgaand aan de zonnevlam.
Zonnevlammen zijn plotselinge uitbarstingen van energie en licht uit de magnetische velden van zonnevlekken. Daarbij komen energierijke fotonen vrij die de aarde in acht minuten kunnen bereiken.
Vrijwel direct kunnen deze fotonen storingen veroorzaken in de signalen van (onder meer) de satellieten van het Global Positioning System.
Het kunnen voorspellen van zonnevlammen is daardoor ook van groot commercieel belang geworden. De Amerikaanse onderzoekers hebben de magnetische gegevens van meer dan duizend groepen zonnevlekken uitgeplozen.
Daarbij ontdekten zij steeds hetzelfde patroon van magnetische veldlijnen die zich steeds strakker opwonden, totdat ze knapten.
Nu dit scenario bekend is, kan het optreden van een zonnevlam al twee of drie dragen van te voren worden voorspeld. Ook kan een schatting worden gemaakt van de sterkte van de uitbarsting.
(Bron)
Celstraffen voor martelende Britse broertjes

SHEFFIELD - Een rechtbank in Groot-Brittannië heeft vrijdag twee broers van 10 en 11 jaar oud veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens een sadistische aanval op twee andere jongetjes.
De daders mishandelden hun slachtoffers van 9 en 11 jaar en dwongen hen seks met elkaar te hebben.
De rechtbank in Sheffield veroordeelde de broers tot gevangenisstraffen voor onbepaalde tijd. Ze moeten minimaal vijf jaar achter de tralies doorbrengen.
Het oudste slachtoffer overleefde de aanval, die plaats had in een natuurgebied nabij de plaats Edlington, ternauwernood.
Hij werd belaagd met brokstukken van een stenen wasbak en liep onder meer verwondingen op aan zijn hoofd. De daders probeerden de beide slachtoffers ook te wurgen, ze schopten hen en belaagden hen met bakstenen.
Nadat de broers de plaats van het misdrijf hadden verlaten, waarschuwde het jongste slachtoffer mensen in de omgeving. Later werd het andere slachtoffer meer dood dan levend aangetroffen, liggend op zijn buik en zonder onderkleding.
(Bron)

10 en 11. Straks zijn ze 15 en 16 en staan ze weer buiten. Op de een of andere manier geloof ik niet dat het met zulke kids nog goed komt. Lijkt me dat ze iets essentieels missen, iets dat bij 'normale' mensen de rem zet op gewelddadigheid (want die hebben we allemaal in ons).
Te weinig allochtone managers bij overheid

DEN HAAG - Er zijn nog te weinig allochtone managers bij de overheid. Het kabinetsdoel om op elk ministerie minimaal twee managers met een dubbele culturele achtergrond te benoemen, is niet door alle ministeries gehaald.
Een extra inspanning is nodig, vindt minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).
Ook moeten er nog meer vrouwen komen in de ambtelijke top van de ministeries. Het aandeel vrouwelijke managers bij de rijksoverheid is het afgelopen jaar wel gestegen naar 24,9 procent. Het kabinetsdoel van 25 procent is daarmee zo goed als bereikt, aldus Ter Horst vrijdag.
(Bron)
Lang toiletbezoek geen reden salariskorting

KEULEN - Wie tijdens zijn werk lang op het toilet doorbrengt, mag niet worden gestraft met een korting op het salaris. Dat heeft een rechtbank in de Duitse stad Keulen beslist.
Het hoofd van een advocatenkantoor had, kennelijk met een stopwatch in de hand, berekend dat een van de advocaten van 8 tot en met 26 mei 384 minuten op het toilet had doorgebracht.
Via een ingewikkelde formule had de werkgever berekend dat dat veel te lang was en 682,40 euro van het salaris van de advocaat afgetrokken.
Het slachtoffer had daarover bij de rechtbank een klacht ingediend. Hij zei dat hij het toilet zoveel had moeten gebruiken, omdat hij problemen met zijn spijsvertering had. De rechtbank stelde hem in het gelijk.
De advocaat is inmiddels bij het kantoor vertrokken.
(Bron)
Politie pakt goed geklede laptopdieven op

DEN HAAG - De politie heeft twee Hagenaars van 41 en 42 jaar oud aangehouden die ervan worden verdacht dat zij vorig jaar laptops hebben gestolen bij meer dan twintig bedrijven.
Dat maakte de politie vrijdag bekend. De dieven gingen netjes gekleed en veelal tijdens de lunchpauze bij bedrijven naar binnen. Vervolgens namen zij laptops mee in zelf meegebrachte tassen.
In de meeste gevallen werden zij door hun nette voorkomen niet opgemerkt door medewerkers van de betreffende bedrijven. Maar zij werden wel gefilmd door beveiligingscamera's.
Na een reeks aangiften uit de regio's Haaglanden en Hollands Midden, maar ook uit onder meer Utrecht, Waalwijk en Breda, stelde de politie een onderzoek in. Agenten uit Rijswijk en Den Haag herkenden de mannen van de beveiligingsbeelden, waarop de verdachten werden aangehouden.
(Bron)

Slim, maar niet slim genoeg.
Afgelopen decennium warmste ooit

WASHINGTON - Het afgelopen decennium was het warmste sinds de temperatuurmetingen in 1880 zijn begonnen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekendgemaakt.
2009 was het op een na warmste jaar. Het was slechts een fractie kouder dan het allerwarmste jaar: 2005.
De NASA constateerde dat de temperatuur op aarde de afgelopen dertig jaar elke tien jaar met gemiddeld 0,2 graden Celsius steeg. Gemiddeld is de wereldbol 0,8 graden opgewarmd sinds de allereerste metingen.
De NASA heeft zijn conclusies onder meer gebaseerd op gegevens van duizenden weerstations wereldwijd en satellietmetingen van temperaturen van het oppervlaktewater van oceanen.
(Bron)

donderdag, januari 21, 2010

Scheiding voorwaarde voor miljoenenerfenis

TEL AVIV - Een Israëlische oma heeft haar kleinzoon een miljoenenerfenis nagelaten, maar alleen als hij het huwelijk met zijn vrouw verbreekt.
De grootmoeder had al jaren geen contact meer met haar kleinkind omdat ze zijn echtgenote niet kon uitstaan, zo meldde de Israëlische krant Yediot Ahronot donderdag.
Een clausule in het testament bepaalt dat de man de miljoenen ook kan krijgen als hij in financiële moeilijkheden komt of met pensioen gaat. Ook krijgt hij de erfenis als zijn vrouw overlijdt.
De advocaat van de kleinzoon noemt de eis van de oma immoreel. Hij gaat de bepaling aanvechten. De broer van de man krijgt zijn deel van de erfenis binnenkort al op zijn rekening gestort.
(Bron)
KRIJSKAKELKAKAKAKAKAKAKA!!! De kauwen doen hun slaapvluchten. Vier rondjes, de laatste met duidelijk minder vogels, de rest zit al lekker in de bomen de dag door te nemen en te poetsen.
Bange Tom schoot bij vlucht één al naar binnen, een snel- en laagvliegende zwarte lawaaiwolk, hellup!
Homopinguïns verliezen pasgeboren kuiken

AMSTERDAM - Het leek zo mooi in Artis. Een homoseksueel pinguïnpaar had zich ontfermd over een kuiken. Ze hadden het ei zelf uitgebroed.
Tien dagen nadat het diertje ter wereld kwam, verloren de kersverse ouders de babypinguïn aan een longontsteking.
Dat bevestigde een woordvoerder van de Amsterdamse dierentuin donderdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool. Het was het eerste kuiken voor de homopinguïns, die al jaren bij elkaar zijn.
Volgens de zegsman maakt het paar het goed. ''Ze gaan gewoon weer over tot de orde van de dag.''
Hoe het mogelijk is dat de mannetjes zich konden ontfermen over het ei, is niet bekend. ''Laten we het op adoptie houden. Bruikleen'', aldus de woordvoerder.
De biologische ouders van de overleden babypinguïn broeden inmiddels alweer op een nieuw exemplaar.
(Bron)
Restauranteigenaar filmde vrouwen in toilet

DEN HAAG - Een 52-jarige eigenaar van een Italiaans restaurant in Leiden wordt vervolgd omdat hij jarenlang video-opnamen had gemaakt van vrouwen op het damestoilet in zijn zaak.
Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag donderdag laten weten.
Volgens het OM heeft de restaurateur heimelijk opnames gemaakt tussen 1 juni 2005 en 18 oktober 2008 en zijn ''zeer veel vrouwen'' vastgelegd tijdens toiletbezoek. De man is in december 2008 al aangehouden.
De verborgen camera in de plafondlamp werd uiteindelijk door een bezoekster ontdekt die naar de politie stapte. Deze nam de camera in beslag. Het apparaat kon uit drie standen filmen, maar er kwamen volgens het OM geen geslachtsdelen in beeld.
De politie ontdekte verder drie dozen met 96 videobanden. De restauranteigenaar verklaarde dat hij de camera had opgehangen om zijn personeel in de gaten te kunnen houden.
Hij wordt vervolgd voor aanranding en het heimelijk maken van video-opnames. Wanneer zijn zaak dient, is nog niet bekend.
(Bron)

Om het personeel in de gaten te houden. Er werkten kennelijk alleen dames?
Zandstorm maakt rondje om de Aarde

UTRECHT - Een grote stofwolk, veroorzaakt door een krachtige zandstorm in de Chinese Taklamakanwoestijn, heeft in slechts 13 dagen meer dan een volledige cirkel om de Aarde gemaakt, zeggen Japanse onderzoekers.
De wolk was tijdens de volledige omwenteling ongeveer 3 kilometer dik en bijna 2.000 kilometer lang.
Toen deze voor de tweede keer de Grote Oceaan bereikte viel de wolk pas uit elkaar en sloegen de opgewaaide sedimenten in het water neer. Het is zeldzaam dat het woestijnstof zo lang in de lucht blijft, zeggen de onderzoekers.
“Het Aziatische stof belandt meestal in de Gele Zee, rondom Japan, zoals het meeste stof uit de Sahara langs de Afrikaanse westkust neerslaat”, zegt Itsushi Uno, van de Japanse Kyushu Universiteit. “Maar deze studie laat zien dat Chinees woestijnstof ver in de Grote Oceaan terecht kan komen.”
Onder invloed van klimaatverandering wordt het gebied rond de Taklamakan en de Gobi-woestijn naar verwachting steeds droger. Dit kan verdere verwoestijning en een toename van de zandstormen tot gevolg hebben.
Het grote bereik van het stof heeft mogelijk ook ecologische gevolgen. Stof uit de Taklamakan bestaat voor ongeveer 5 procent uit ijzer. Sommige klimaatonderzoekers hopen met ijzerbemesting in de oceanen algenbloei en daarmee een grotere CO2-opslag te kunnen creëren. Tests hiermee zijn echter teleurstellend verlopen.
De onderzoekers gebruikten NASA-satellietbeelden om de stofwolk te volgen, die ontstond tijdens een ongewoon grote zandstorm in mei 2007. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Geoscience.
(Bron)
Taakstraf voor poging afpersing AIVD geëist

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg heeft donderdag een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar geëist tegen de 33-jarige Middelburger R. D.
De man wordt ervan verdacht dat hij op 26 augustus vorig jaar heeft geprobeerd inlichtingendienst AIVD voor 5000 euro af te persen. Ook zou hij - indirect - leden van het Koninklijk Huis hebben bedreigd. Hij heeft bekend.
De Middelburger had een schuld en via het secretariaat van Pieter van Vollenhoven wilde hij daarvoor 'een oplossing' zoeken. Het antwoord dat hij vervolgens kreeg, zinde hem niet en hij diende een klacht in bij de AIVD.
Naar aanleiding hiervan informeerde de AIVD de ouders van D. en werd de politie ingeschakeld om eens een 'goed gesprek' met de man uit Middelburg te hebben. Bij dat gesprek waren zowel zijn de ouders als zijn broer aanwezig.
D., die een gesprek onder vier ogen had verwacht, voelde zich in zijn hemd gezet en belde boos en verward vijf keer de inlichtingendienst om duidelijk te maken dat hij niet alleen een oplossing voor zijn schulden wilde.
Hij eiste ook een schadevergoeding, omdat hij zich onheus bejegend voelde. Om die eis kracht bij te zetten, zei hij dat als er niet betaald zou worden ''er wel eens iets met prinses Margriet, de koningin of andere leden van het Koninklijk Huis zou kunnen gebeuren''.
Met de aanslag op Koninginnedag nog vers in het geheugen, werd de mededeling van de verwarde D. serieus genomen.
Gedragsdeskundigen vinden dat D. een man is met angst voor gezichtsverlies en iemand die snel gekrenkt is.
Volgens Marco Sul, de advocaat van D., kan de actie van zijn cliënt mogelijk verklaard worden door de bijwerking van niet in Nederland verkrijgbare medicijnen die hij van zijn behandelend psycholoog kreeg.
Overigens vindt de raadsman dat het OM voor zowel de bedreiging als de poging tot afpersing onvoldoende bewijs heeft. Daarom wil hij vrijspraak van zijn cliënt.
Uit angst voor de mogelijke media-aandacht was D. niet bij de behandeling aanwezig. Uitspraak 4 februari.
(Bron)

Dan ben je wel ver heen... (En nee, ik zeg niks over die naam van de advocaat.)
Tieners in ziekenhuis na blufspel met chilisaus

AMSTERDAM - Acht tieners in Duitsland zijn in het ziekenhuis opgenomen nadat zij bij een blufspelletje chilisaus hadden gedronken die tweehonderd keer heter is normaal.
Dat heeft het Rode Kruis in Augsburg woensdag gezegd.
Tien jongens van 13 en 14 jaar oud dronken de saus woensdagochtend op school. Volgens het Rode Kruis voelden zij zich al vrij vlug beroerd, waarna acht jongens naar het ziekenhuis werden gebracht.
De saus telde 535 duizend eenheden op de Scovilleschaal, die de heetheid van Spaanse pepers meet. Ter vergelijking: normale tabascosaus meet ongeveer 2500 eenheden.
(Bron)

Als het er via de normale weg uit moet komen, kunnen ze er nog een keer van genieten...

woensdag, januari 20, 2010

De eerste verkiezingsaffiche was van D66. Nu hangen er twee partijen bij op het bord: Leefbaar Utrecht, en twee langwerpige affiches met 'ik heb er zin in' en de vermelding van 'marry' en de datum van de verkiezingen. Dan moet je maar weten dat Marry Mos van GroenLinks is. En die kreet komt me bekend voor van een lijsttrekker van een hele andere club.
Die enorme langharige kat verderop was weer op jacht. In de sloot tegenover zijn huis zaten twee aalscholvers. Normaal jaagt hij op de eenden, soms durft ie zelfs de muskuseenden aan, maar die aalscholvers waren weer eens wat anders. Zo zag je ze, zo waren ze weg, zo kwamen ze verderop weer boven water.
De kat werd duidelijk helemaal dol. Maar hij is wel slim genoeg om erg op te passen op die hellende oever - en waarschijnlijk weet ie inmiddels ook dat die interessante beesten kunnen vliegen.
Als ik eenden op hun dooie gemak op het ijs ziet staan met die zwemvliespootjes, krijg ik toch automatisch koude voeten.
Raadselachtig stofspoor ontdekt in planetoïdengordel

AMSTERDAM - Met behulp van een geautomatiseerde telescoop in New Mexico (VS) is een opmerkelijk stofspoor waargenomen in de planetoïdengordel - de grote verzameling rotsachtige hemellichamen tussen de banen van Mars en Jupiter.
Volgens deskundigen zou dit wel eens het eerste directe bewijs kunnen zijn voor een recente botsing tussen twee planetoïden.
Het stofspoor, dat de aanduiding P/2010 A2 heeft gekregen, doet denken aan de staart van een komeet. Maar de heldere 'kop' die een komeet doorgaans vertoont ontbreekt. Wel is aan het ene uiteinde van het stofspoor een enkele honderden meters groot object ontdekt.
Sterrenkundige David Jewitt van de universiteit van Californië in Los Angeles denkt dat dit wel eens een groot brokstuk zou kunnen zijn dat is overgebleven na de botsing tussen twee planetoïden.
Het stof dat bij deze botsing is vrijgekomen, zou onder invloed van de druk van de zonnestraling tot een lange deeltjeswolk zijn uitgerekt. Als het stofspoor inderdaad op die manier is ontstaan, heeft de botsing waarschijnlijk pas een paar weken geleden plaatsgevonden.
Maar de oorzaak zou ook een andere kunnen zijn. Bekend is dat er in de planetoïdengordel een aantal inactieve kometen rondzwerft. Het zou kunnen dat een van deze ijsklompen onder invloed van zonnewarmte een wolk van gas en stof heeft uitgestoten. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen welke van beide verklaringen de juiste is.
(Bron)
Politica bedreigd met groepsverkrachting

LUSAKA - Een leidende politicus van de Zambiaanse regeringspartij Beweging voor Meerpartijendemocratie (MMD) heeft dinsdag blijk gegeven van originele opvattingen over de democratische dialoog.
Hij bedreigde oppositieleidster Edith Nawakwi met een groepsverkrachting, als zij president Rupiah Banda blijft bekritiseren.
Nawakwi van het Forum voor Democratie en Ontwikkeling (FDD) had het presidentschap van de in 2008 gekozen Banda een ''totale mislukking'' genoemd.
Chris Chalwe, leider van de jeugdbeweging van de MMD, zei daarop in een toespraak voor een grote menigte: ''Wij zullen Nawakwi groepsverkrachten als zij doorgaat met het aanvallen van de president. De president is gekozen door het volk van Zambia en verdient respect van alle burgers.''
Chalwe heeft al een rechtszaak tegen zich lopen wegens het slaan van journalisten die over de president hadden geschreven.
(Bron)

Meerpartijendemocratie. Zolang die anderen maar hetzelfde vinden als jij?
Busrijdende kat overleden

PLYMOUTH - Nooit meer zal de Britse kater Casper een ritje met de bus maken. In zijn woonplaats Plymouth is hij doodgereden door een auto. Zijn baasje heeft de dood van Casper naar buiten gebracht door een briefje bij de halte waar de populaire kat altijd op de bus stapte.
Dat meldde de BBC dinsdag. Casper maakte elke dag een ritje met de bus. Hij voegde zich braaf in de rij wachtenden bij de halte.
Na het instappen nestelde hij zich gezellig op een stoel. Andere passagiers raakten al snel gewend aan hun opvallende medereiziger. De buschauffeurs kenden Casper zo goed, dat ze op de terugrit precies wisten waar ze het dier er weer uit moesten laten.
De busmaatschappij heeft laten weten ''ondersteboven'' te zijn van de dood van haar bekendste passagier.
(Bron)
Vannacht had Tijger ineens een nieuwe plek om te slapen. Bij de voordeur hangt een gordijn, dat scheelt flink in de kou in de gang. Het uiteinde van dat gordijn hangt deels over de kokosmat. En daar lag de dame vannacht, opgerold en diep in slaap.
Tring!! Manneke aan de deur, met veel handschoenen en in één handschoen zo'n stokkie dat suggereert dat in de andere handschoen ergens een schermpje verzonken is.
'Hallo, gemeente, hondenbelasting...'
Ik was even met stomheid geslagen, tot hij vervolgde: 'We controleren of u een hond heeft.' Dus ik meldde van niet. En dat verwerkte hij met z'n schermpje.
Zou dat nou goed werken?

dinsdag, januari 19, 2010

Ingewikkeld gedoe. Als je ziek wordt, leer je ook een heel nieuw vocabulaire. Zo is INR ineens een begrip voor me. Dat is de International Normalized Ratio, een getal dat iets zegt over de stollingstijd van het bloed (meer uitleg).
Bij een gewoon iemand zou die rond de 1 moeten zitten. Bij iemand zoals ik, met een diep veneuze trombose, moet die waarde via antistollingsmiddelen omhoog gebracht worden, om nieuwe trombosevormingen te voorkomen. Streefwaarde is in mijn geval tussen 2,5 en de 3,5. Dus braaf slikken en prikken, de trombosedienst controleert de waarde twee keer per week en geeft dan een aangepaste dosering door: 2 pillen, 3, 4...
Gisteren werd ik weer geprikt, INR 6,4, dus gisteren geen pillen en vandaag maar 1.
Gelukkig verdwijnt dat middel dat ik slik (acenocoumarol) binnen een dag uit je lijf, dus de INR zal nu al wel een stukje lager zijn. Anders wordt het toch lastig als je je stoot of als de kat het er niet mee eens is als je de sprei weer zelf inpikt ;-)
Zucht. Het raam staat op de kattenkier, dus het is hier frisjes. Dus ik zit achter de comp met een sprei om me heen.
Wordt ineens die sprei half van me afgetrokken, ergens onder me hoor ik PRRRRRRRRR en jawel: daar ligt Tijger languit in de sprei gerold, trappelend van genot.
Ze heeft tenslotte alleen maar de rest van het huis om fijn te liggen en te slopen. En dat bed met die zachte dekbedden en kussens en die oude trui halen het natuurlijk allemaal niet bij die ene sprei die ik nu in gebruik heb.
Sporten halveert kans op depressie

AMSTERDAM - Mensen die sporten hebben vijftig procent minder kans een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het onderzoek werd gehouden onder volwassenen van 18 tot 64 jaar.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die één tot drie uur in de week sporten niet alleen minder vaak voor het eerst in hun leven een depressie of drugsverslaving ontwikkelen, maar ook dat ze al minder vaak psychische stoornissen als depressies, fobieën of alcoholverslaving hebben.
Daarbij draagt sporten bij aan een sneller herstel.
Het is overigens niet zo dat meer dan drie uur sporten resulteert in een nog beter effect.
Volgens het Trimbos-instituut zou GGZ-preventie zich meer kunnen richten op het stimuleren van bewegen bij gezonde mensen en bij groepen waarvan bekend is dat ze risico lopen op het ontwikkelen van een psychische stoornis.
(Bron)
Vrouw vindt kies in Milky Way

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Texas heeft onlangs een walgelijke ontdekking gedaan. Tijdens het smullen van een Milky Way stuitte ze ineens op iets hards. Het bleek een menselijke kies te zijn, compleet met vulling.
Sue Calhoun uit het plaatsje Brownsboro maakte op Nieuwjaarsdag een lange reis naar Dallas om een nieuwe trekker te kopen. Onderweg stopte ze even om een colaatje en een versnapering te kopen. "Ik nam een hap en het smaakte zo lekker, dat ik gelijk nog een hap nam", heeft Sue de media vandaag laten weten. "Ineens stuitte ik op iets hards. Ik dacht nog: 'He, een pinda!'"
"Toen besefte ik ineens dat een Milky Way helemaal geen pinda's bevat. Ik keek ernaar en ik dacht: 'Gadverdamme, verschrikkelijk! Het is een kies!'" Hierop belde de vrouw gelijk met de Mars-fabriek, de makers van de chocoladereep.
"De Mars-medewerkster vertelde me dat ze een doos zou opsturen waar ik zowel de reep als de kies in moet verpakken en terugsturen. Ik weet nog niet of ik dat wel ga doen, straks houden ze het bewijs en hoor ik niets meer van ze." Ze is nu van plan haar tandarts de kies te laten onderzoeken.
(Bron, originele bericht met foto's hier)

En wat moet de tandarts met die kies dan??
Arts bedreigd bij hulp na fatale aanrijding

Twee jongens van achttien en negentien jaar oud hebben zich na een aanrijding ernstig misdragen in het St. Radboud Ziekenhuis te Nijmegen. De jongens moesten in het ziekenhuis behandeld worden nadat ze een 50-jarige man uit Arnhem omver gereden hadden. De man stak een zebrapad over toen hij geschept werd door de jongens op een scooter.
De man is overleden aan zijn verwondingen. Terwijl geprobeerd werd het leven van de man te redden, bedreigden de twee jongens een arts en een verpleegkundige. De kiddo's waren sowieso geen lieverdjes, de aanrijding vond namelijk plaats toen ze op de vlucht waren voor de politie.
De twee stonden in het ziekenhuis voortdurend onder toezicht van twee agenten. Toen twintig jongeren, onder wie familieleden, probeerden de eerste hulp van het ziekenhuis binnen te komen ontstond onrust. De groep werd niet binnengelaten. Negen agenten hebben samen met beveiligingspersoneel van het ziekenhuis de groep buiten de deuren weten te houden.
(Bron)

Kun je zulke gasten niet gelijk platspuiten en afvoeren naar een gesloten afdeling in afwachting van een onderzoek bij de Pieter Baan?
Schadevergoeding na val door hondendrol

MARSEILLE - Het stadsgewest Marseille moet een schadevergoeding betalen aan een vrouw die in 2001 uitgleed door hondenpoep op de stoep en daardoor een botbreuk opliep. Dit heeft het gerechtshof in Marseille bepaald. Dit meldt de Franse krant Libération dinsdag op zijn website.
De rechtbank had de eis van mevrouw O. in 2007 nog afgewezen. Zij vervolgde de gemeente die had geredeneerd dat de voetgangster bij 'normale waakzaamheid' de drol met een slalombeweging had kunnen omzeilen.
Voor de beroepsrechters woog echter zwaarder dat de gemeente geen zorg heeft gedragen voor de 'regelmatige schoonmaak' van de stoep die vereist is voor de 'veiligheid van de voetgangers'.
De Franse justitie is nog niet klaar met de drol van negen jaar geleden. Een deskundige zal zich moeten buigen over het letsel dat mevrouw O. heeft opgelopen voordat de hoogte van de schadevergoeding kan worden bepaald.
(Bron)
Politie schiet op man bij basisschool

HEERENVEEN - De politie heeft dinsdagmiddag bij een basisschool in Heerenveen een man uit het Friese Zwagerbosch neergeschoten. De man, die met een mes het schoolplein van de school van zijn kinderen wilde opgaan, is overgebracht naar een ziekenhuis en verkeert niet in levensgevaar.
Het incident gebeurde rond het middaguur bij de Van Kleffensschool, de basisschool aan de straat Barten. Volgens een woordvoerder van de politie is de man een bekende van de politie.
De man probeerde het schoolplein op te lopen met een mes, aldus de politie. Daar wachtte de politie hem al op, nadat er op het politiebureau verscheidene waarschuwingen waren binnenkomen dat de man met een groot mes ofwel naar het werk van zijn ex-vrouw ofwel naar zijn kinderen op school zou gaan. Waarom hij dat zou doen is onduidelijk. Volgens de politie is wel bekend dat hij zijn ex al enige tijd stalkte.
Ter plekke vroegen agenten hem het mes te laten vallen. Toen hij dat weigerde, schoot een agent hem in zijn been en in zijn arm. ''Volgens het protocol'', aldus een woordvoerder van de politie.
Een buurman van de man uit Zwagerbosch alarmeerde in eerste instantie de politie, nadat hij had gezien dat het huis van de man in brand stond en hij hem in zijn auto zag stappen met een mes. Uit politiegegevens bleek al snel dat hij zijn ex-vrouw al enige tijd stalkte. De man had voordat hij bij de school aankwam al een bezoek gebracht aan het bedrijf waar zijn voormalige vrouw werkte. Maar zij was daar niet.
(Bron)
'Single man wil vrouw achter het aanrecht'

AMSTERDAM - De emancipatiegolf ten spijt, een op de vijf single mannen zou nog altijd graag zien dat hun toekomstige vrouw zich vooral bezighoudt met het huishouden en de kinderen.
Nog eens 35 procent van deze mannen geeft toe het fijn te vinden als zij geen eigen carrière najaagt en lekker uitgerust met het eten op hem wacht.
Dat is gebleken uit een rondvraag van Singlessite onder bijna 500 singles.
Niet alleen de mannelijke single denkt er zo over. Ook de vrouwen zien het anno 2010 wel zitten om een partner zonder carrière aan de haak te slaan.
Bijna 20 procent van de dames zou het beslist niet erg vinden om een huisman als partner te treffen.
Dat de voorkeur voor carrièreloze man of vrouw sociaal en maatschappelijk gezien nog niet geheel in het plaatje past blijkt uit het feit dat zo’n 30 procent van de singles zich zou schamen om hem of haar aan vrienden en familie voor te stellen.
Er werd de singles ook gevraagd naar hun mening over enkele ingebakken clichés. Daaruit kwam naar voren dat 35 procent van de mannen nog altijd stiekem verlangt naar een uitgeruste vrouw die iedere dag met het eten op hem wacht.
Het idee dat ze niet opgaat in haar eigen drukke bestaan en veel tijd en aandacht voor hem heeft kan ze beslist bekoren. Ook een deel van de vrouwen bevestigt een vooringenomen beeld. Zo’n 35 procent van hen vindt mannen achter een hippe buggy inderdaad sexy en woest aantrekkelijk.
Opmerkelijk is te noemen dat er door de ondervraagde singles wel veel waarde wordt gehecht aan de eigen carrière. Maar liefst 64 procent laat weten deze belangrijk tot zeer belangrijk te vinden. Slechts een derde vindt het belangrijk dat de toekomstige partner financieel geheel op eigen benen moet kunnen staan.
Aan dit onderzoek deden bijna 500 singles mee waarvan 58 procent HBO of hoger opgeleid. De M/V verdeling van de singles was nagenoeg gelijk.
(Bron)
Aspergeteelster opgepakt wegens mensenhandel

SOMEREN - De politie heeft dinsdag een 46-jarige vrouw uit Someren in haar woonplaats aangehouden. Ze wordt verdacht van economische uitbuiting en mensenhandel tijdens het aspergeseizoen 2009.
Kort daarvoor was in het Brabantse dorp al een 28-jarige man uit Roemenië aangehouden. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid. De twee verdachten zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek, aldus een woordvoerder van de politie.
De politie heeft afgelopen maanden in Roemenië, Polen en Portugal voormalige werknemers van de aspergeteelster bezocht en hun verklaringen opgenomen. Over de inhoud daarvan worden geen mededelingen gedaan.
Verder zijn twee weken geleden woningen doorzocht in het Limburgse Venray en in Someren, Moergestel en Gilze (Noord-Brabant), waarbij administratie en voor 35.000 euro contant geld in beslag zijn genomen.
Justitie begon vorig jaar mei een strafrechtelijk onderzoek naar de aspergeteelster die in opspraak kwam wegens wantoestanden die burgemeester Alfred Veltman van Someren vergeleek met slavernij. De werknemers mochten het terrein niet verlaten, verdienden veel minder dan beloofd en sliepen in een vieze brandonveilige ruimte zonder ramen.
De advocaat van de vrouw, Theo Linssen, vindt het optreden van justitie buitensporig. De beschuldigingen tegen zijn cliënte lopen al driekwart jaar. De raadsman begrijpt niet in waarom ze nu plotseling wordt aangehouden.
Een huiszoeking was evenmin nodig, meent hij. De aspergeteelster heeft de afgelopen tien jaar haar administratie ter inzage gelegd voor onderzoek. Het geldbedrag was volgens de advocaat bedoeld voor het opknappen van de onderkomens voor aspergestekers.
(Bron)

Dat werd tijd.
Ik heb eigenlijk van half elf gisteravond tot net geslapen, maar wat me wel opviel: elke keer als ik even wakker was, hoorde ik ganzen overkomen.

maandag, januari 18, 2010

TT 113 Staatssecretaris Huizinga wil weten of het openbaar vervoer na invoering van de ov-chipkaart duurder wordt. Ze laat daarom een onderzoek instellen.

Die staat geheel buiten de werkelijkheid geloof ik... JA het wordt duurder! Véél duurder zelfs. Kwestie van een beetje simpel rekenen en je weet het. En daar gaan we dan weer een onderzoek aan wijden?

zondag, januari 17, 2010

Buiten is een winterkoninkje zich helemaal leeg aan het zingen. Zo'n klein beestje, zoveel volume, zoveel variatie, zoveel energie.
Uurtje gefietst, met een stukje lopen over een smal pad tussen twee sloten dat nog vol ijs lag. Zwemmen is vast ook prima beweging voor me, maar liever niet daar.
Ik ben duidelijk iets te vroeg weggegaan, de zon kwam net voorzichtig door en schijnt nu echt uitbundig, wat kan je daar weer vrolijk van worden.
Ik hoor ook meer vogels nu. En ik róók vogels, bij het wak bij de kinderboerderij waar veel ganzen en wat zwanen zitten, pff wat meurt dat.
Vanochtend: een laag sneeuw en dikke mist.
De mist veranderde in regen, de sneeuw is nu weer weg, de mist ook, nu is het grauw en 6 graden.