zaterdag, december 10, 2005

Geen uitjes naar Grootste Kerstboom

Een VIP-uitje naar de grootste kerstboom van de wereld zit er dit jaar niet in. De politie en de brandweer willen niet dat de Zendmast Lopik in IJsselstein wordt bezocht door 'vreemden'. De Gerbrandytoren staat namelijk landelijk gekwalificeerd als 'A-object in het kader van terrorisme'.


De Stichting Kerstboom had de uitjes bedacht als tegenprestatie voor de sponsors van het kerstproject. Daarnaast waren er kaartjes verkocht aan particulieren die graag een bezoek wilden brengen aan de zendmast. "Dit slaat de bodem onder onze sponsoring uit", zegt voozitter Ton Westland van de stichting. Volgens hem is er vooraf overleg gepleegd met de brandweer. Maximaal veertig personen tegelijk zouden de toren in mogen. Het ging echter mis toen eigenaar KPN van het betonnen deel van de mast, een schriftelijk verklaring van de brandweer wilde. Hierop kwam er overleg met de politie. Toen kwam de terrorisme-status van de mast naar voren.
Westland is boos en teleurgesteld. "Bedenk je iets leuks zegt de politie: mag niet, terrorisme hè. De Tweede Kamer is vast A-object. Daar worden gewoon rondleidingen gehouden." De financiële problemen die Westland verwacht als gevolg van het debacle hebben op dit moment geen gevolgen voor de superkerstboom. Alleen vraagt Westland zich wel af of hij zich volgend jaar nog wil inzetten voor de kerstboom.
(Bron)
Natuur in groengebied vaak schraal

Veel locaties waar zeldzame planten, vogels en vlinders voorkomen, liggen niet in de ecologische hoofdstructuur (EHS), het netwerk van natuurgebieden. Het zijn juist veel ecologisch arme gebieden die in de EHS liggen. De ecologische hoofdstructuur moet daarom ingrijpend worden gewijzigd.
Tot die conclusie komt onderzoeker Pieter Vereijken van Plant Research International, onderdeel van Wageningen Universiteit en Research in zijn nog niet gepubliceerde rapport Kan het natuurbeleid ruimtelijk-economisch efficiënter? Hij deed zijn onderzoek in opdracht van het Milieu- en Natuur Planbureau (MNP).
Bijzondere planten en dieren verdwijnen uit Nederland doordat ze voorkomen op plaatsen waar natuurbescherming ontbreekt. Vereijken bepleit een uitruil van waardeloze en waardevolle natuur. Projectontwikkelaars mogen daarbij de weinig interessante natuur voor woningbouw gebruiken.
Omdat deze gewilde woonlocaties in het groen winstgevend zijn, moeten zij voor elke hectare elders een veelvoud daarvan aan de overheid teruggegeven. Zo kan voor een hectare verarmd naaldbos op de Veluwe tien hectare grond elders worden geworven voor de ecologische hoofdstructuur.
De Wageningse onderzoeker prefereert ruil in natura boven geld. Als het om een officiële verkooptransactie gaat, moet het gemeentelijk grondbedrijf optreden. Daardoor kan geld aan de strijkstok blijven hangen.
Het Nationaal Groenfonds, dat groenprojecten voor de overheid financiert, verwacht niet dat deze ruilhandel werkt. Een hectare natuur, aldus een woordvoerder, brengt misschien zesduizend euro op, een hectare landbouwgrond dertigduizend euro. Vraag en aanbod komen op deze wijze niet bij elkaar, want een projectontwikkelaar zal niet tien hectare landbouwgrond willen afstaan in ruil voor een hectare natuur, ook al mag hij dan bouwen in een groene omgeving.
Vereijken ontwikkelde een methode waarin de waardevolste locaties als nationaal erfgoed kunnen worden aangewezen. Vooral vrijkomende 'ambachtelijke landbouwgrond' moet de overheid met voorrang verwerven, vindt hij.
(Bron)
Michiel Smit neonazi noemen is toegestaan

Oud-lijsttrekster van Leefbaar Nederland Haitske van de Linde, die Michiel Smit drie jaar geleden in een uitzending van Barend & Van Dorp als "zo'n beetje de grootste neonazi uit de Nederlandse politiek" kenschetste, is vrijgesproken van belediging. Dat beslistte het gerechtshof in Amsterdam vrijdag.
Haitske van de Linde was ruim een half jaar geleden veroordeeld tot een boete van 130 euro. Haar advocaat deed een vergeefs beroep op de vrijheid van meningsuiting. Het Openbaar Ministerie noemde het destijds "de meest grove politieke belediging". Opvallend is dat het OM ditmaal ook vrijspraak eiste. Het hof is daarin meegegaan. Het Europees recht volgend, kiest het hof nu zonder meer voor de vrijheid van meningsuiting.
Voor de zitting van het hof had de advocaat aanvullend materiaal aangedragen, waaruit volgens hem de kwalificatie van Van de Linde nog meer grond kreeg. "Door zijn optredens en denkbeelden" zou Michiel Smit, momenteel voorzitter van NieuwRechts, zelf aanleiding geven tot een dergelijk oordeel. Haitske van de Linde baseerde haar uitspraken op uitlatingen van Michiel Smit op het extreem-rechtse forum Stormfront, zoals: "Er is maar één ding erger dan een neger, en dat is een blanke neger."
(Bron)
Meer dan honderd doden door vliegtuigongeluk Nigeria

LAGOS - In de Nigeriaanse stad Port Harcourt zijn zaterdag 103 mensen om het leven gekomen toen het vliegtuig waarin zij zaten nabij het vliegveld neerstortte. Zeven inzittenden hebben de ramp overleefd. Dat heeft een functionaris van de Nigeriaanse burgerluchtvaartdienst laten weten. Volgens de politie hebben reddingswerkers al 57 lijken geborgen.
Aan boord van het toestel zaten in totaal 110 mensen, 103 passagiers en zeven bemanningsleden. Onder hen zouden zich 75 scholieren bevinden, aldus een moeder van een van hen. De school zou dat haar hebben gemeld. De zeven overlevenden zouden gewond zijn geraakt, aldus de radio.
Volgens ooggetuigen vloog het toestel van Sosoliso Airlines in brand, nadat het was neergestort. Volgens een functionaris mistte het toestel in een zware storm de landingsbaan tijdens de landing.
Het is al het tweede ernstige vliegtuigongeluk in Nigeria in korte tijd. In oktober kwamen 117 mensen om toen een Boeing 737 van de Nigeriaanse maatschappij Bellview Airlines bij Lagos neerstortte.
Deskundigen zeggen dat de luchtvloot van Nigeria meer dan 20 jaar oud is en uit veelal tweedehands toestellen bestaat. De luchthavens zijn regelmatig gesloten, omdat ze slecht worden onderhouden.
(Bron)
Lastige leerling sneller naar speciaal onderwijs

DEN HAAG - Scholen krijgen de mogelijkheid om zeer lastige leerlingen sneller naar het speciaal onderwijs te sturen, ook als de ouders daar niets voor voelen. Minister Van der Hoeven van Onderwijs onderzoekt de mogelijkheden daartoe, blijkt uit een brief die ze deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Scholen die nu lastpakken naar een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (zmok) willen sturen, stuiten daarbij vaak op een weigering van de ouders. Die menen dat hun kind niet op een dergelijke school thuishoort.
Van der Hoeven overweegt de ouders daarom te verplichten mee te werken, als de school en andere deskundigen vinden dat het kind het best zal functioneren in het speciaal onderwijs.
(Bron)
Belgen betogen tegen sluiting brouwerij Hoegaarden

HOEGAARDEN - Ruim 3000 Belgen zijn zaterdagochtend de straat opgegaan om te betogen tegen sluiting van bierbrouwerij Hoegaarden. Bierliefhebbers, dorpelingen en werknemers vinden het een schande dat eigenaar InBev het brouwen van het zoete witbier overbrengt van het dorp Hoegaarden ten oosten van Leuven naar Jupille bij Luik.
Alleen het vullen van de flessen zou in Hoegaarden blijven, onder meer als attractie voor toeristen. "Zijn ze zat geworden?", stond te lezen op spandoeken tijdens de betoging die het gemeentebestuur had georganiseerd.
Het protest tegen de overbrenging van de productie naar Jupille groeit de laatste weken sterk. Ruim 2000 personen en organisaties hebben op de website www.redhoegaarden.be hun steun betuigd aan het protest.
Werknemers van de brouwerij hebben recent enige dagen het werk neergelegd. Vakbonden onderhandelden donderdag nog vergeefs met InBev uit Leuven, 's werelds grootste bierconcern. Ze zeiden niets wijzer te zijn geworden over de reden waarom de directie het brouwen van het witbier verplaatst.
Duidelijk is wel dat de maatregel 59 banen kost. Het gaat ook ten koste van de smaak, waarschuwde oprichter Pierre Celis onlangs. Celis begon in het midden van de jaren zestig in zijn eigen huis in Hoegaarden het witbier te brouwen. "Het geeft altijd een verschil in smaak en kwaliteit, als bier plotseling op een andere plaats gebrouwen wordt. Dat heeft te maken met het water, andere brouwketels, een andere manier van brouwen", zegt Celis. "Als ik geen tachtig jaar was, zouden ze nog met mij af te rekenen krijgen".
(Bron)
Huisartsen gaan zorgpolis aanprijzen

AMSTERDAM - Huisartsen gaan vanaf volgend jaar een eigen zorgpolis aanprijzen bij hun patiënten. Dat kondigt voorzitter Anton van de Ven van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zaterdag aan in de Volkskrant. Patiënten worden met folders, posters en persoonlijk advies op de hoogte gebracht van de polis, die wordt verzorgd door Aegon-dochter Meeùs.
Volgens de LHV is de polis een breekijzer in de strijd met zorgverzekeraars. De huisartsen vrezen dat die te machtig worden in het nieuwe zorgstelsel dat volgend jaar van kracht wordt. "Door zelf een polis te ontwikkelen, dwingen wij verzekeraars ons serieus te nemen", zegt Van de Ven in de krant.
Niet alle huisartsen zouden achter de stap staan, uit angst dat artsen verworden tot verkopers van verzekeringen. "Het gros van onze leden ondersteunt deze stap", zegt Van de Ven. "Zij zijn blij dat in deze polis de toegang van de patiënt tot de huisarts perfect geregeld is."
Ook Meeùs verwacht veel van de polis. "Huisartsen zullen zich als ambassadeurs van deze verzekering opstellen", zegt een woordvoerder in de krant. De verzekeraar heeft geen financiële afspraken gemaakt met de LHV, benadrukken beide partijen.
PvdA-Kamerlid Frank Heemskerk is kritisch. Hij zegt tegen het dagblad dat huisartsen nooit een bepaald belang mogen krijgen bij het promoten van één bepaalde verzekering. "Zij moeten de commercie ver buiten de deur houden." De sociaal-democraat hoopt op een onderzoek naar de polis door minister van Volksgezondheid Hans Laagst (VVD) en toezichthouder AFM.
Van de Ven erkent dat de LHV met de eigen polis 'de grenzen opzoekt van wat mag'.
(Bron)
Twee doden door vliegtuigongeval Zeeland

CLINGE - In het Zeeuws-Vlaamse Clinge is een Belgisch sportvliegtuigje neergestort dat sinds vrijdagavond werd vermist. De twee inzittenden van het toestel, een 72-jarige piloot en een 60-jarige passagier, zijn om het leven gekomen. Dat liet een woordvoerster van de gemeente Hulst, waar Clinge onder valt, zaterdag weten.
Het toestel is neergestort in een weiland aan de Bietenweg tussen Clinge en Hulst. Het roodwit gekleurde toestel heeft zich met de neus in de grond geboord en is in tweëen gebroken. De twee delen liggen ongeveer tien meter van elkaar en het weiland ligt bezaaid met kleinere brokstukken.
De luchtvaartpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is volgens een woordvoerder zaterdagmiddag met een onderzoek naar het ongeluk begonnen. Hij duurt waarschijnlijk enkele weken voordat de resultaten hiervan bekend worden.
Belgische en Nederlandse hulpdiensten zochten sinds vrijdagavond naar het sportvliegtuigje. Het toestel was vrijdagmiddag opgestegen bij een vliegclub in de Belgische plaats Hechtel, zuidelijk van Eindhoven. Toen de Cesna boven de Nederlandse gemeente Hulst vloog, verdween het van de radar. Bij de zoektocht werd onder meer een Belgische Seaking-helikopter ingezet.
Het vliegtuig had voor vier uur brandstof bij zich. Vrijdag bleek al dat het niet op een luchthaven was geland. De beide inzittenden van het toestel kwamen uit Peer in Belgisch Limburg.
Jagers vonden het vliegtuigwrak rond 12.00 uur. Zij schakelden direct de politie in. Omwonenden in het dunbevolkte gebied stellen dat ze vrijdagavond niets opvallends hebben gehoord. Het dichtstbijzijnde huis, de boerderij van het echtpaar Steijns, ligt ongeveer 300 meter van de plek van het ongeluk. "Nu ik er aan terugdenk, was er wel een doffe knal gisteravond", aldus de boerin. "Maar het viel niet echt op omdat we hier wel vaker doffe ploffen horen, afkomstig van het industrieterrein in Antwerpen. De hond begon ook nog zomaar te blaffen, maar ook dat gebeurt wel vaker."
(Bron)
Meerderheid bevolking tegen nieuwe zorgstelsel

UTRECHT - Een meerderheid van de bevolking, 56 procent, is tegen het nieuwe zorgstelsel, dat 1 januari ingaat. 30 Procent is voor, blijkt uit een peiling die Maurice de Hond heeft gehouden in opdracht van de SP.
Tijdens een manifestatie zaterdag in Utrecht zei SP-Kamerlid Kant dat het nieuwe stelsel onhoudbaar zal blijken te zijn. De maatschappelijke weerstand daartegen zal alleen maar groeien als de negatieve gevolgen duidelijk worden, aldus Kant. "We moeten echt gaan toewerken naar een veel socialer stelsel waar niet de marktwerking, maar de mens centraal staat."
Uit de peiling blijkt dat de weerstand tegen het stelsel het grootst is onder de achterban van de oppositiepartijen (bijna 70 procent). Van de achterban van de VVD, de partij van minister Laagst van Volksgezondheid, is bijna de helft (48 procent) eveneens tegen, terwijl 38 procent voor is.
(Bron)
Treinverkeer Noord-Brabant ernstig ontregeld

RIJSWIJK - Het treinverkeer in Noord-Brabant dat al sinds donderdag is ontregeld door een ontsporing van een goederentrein, kreeg zaterdag ook nog eens te kampen met een breuk in de bovenleiding bij Oisterwijk. Door de leidingbreuk kon een van de twee sporen tussen Tilburg en Boxtel ruim zeven uur niet worden gebruikt. Dit leidde tot extra vertraging, zo meldde spoorbeheerder ProRail.
Bij het passeren van een intercitytrein, die van Venlo op weg was naar Den Haag, werd rond 10.00 uur de bovenleiding bij Oisterwijk naar beneden stukgetrokken. Bussen moesten de ruim vijfhonderd passagiers van de intercity ophalen.
De route tussen Tilburg en Eindhoven diende als omleidingsroute voor doorgaande reizigers tussen Eindhoven en Den Bosch. Op dit traject worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd, nadat donderdag een goederentrein bij Boxtel was ontspoord. "Het was echt een ongeluk bij een ongeluk", reageerde een woordvoerder van ProRail.
De Nederlandse Spoorwegen waren niet blij met de extra problemen voor de reizigers naar het zuiden. Door allerlei kerstmarkten is het erg druk in de treinen.
Ook in Overijssel hebben reizigers met vertragingen te maken. Tussen Zwolle en Deventer is een bovenleiding defect. Treinverkeer is onmogelijk en de NS laat bussen rijden.
(Bron)

Je zou ook kunnen denken dat er steeds meer 'ramptrajecten' bij komen :-(
Ehm... Kan die mist weg? Die sneeuw mag wel blijven.

vrijdag, december 09, 2005

Paracetamol veroorzaakt helft leverfalen

Wetenschappers beweren dat de veelgebruikte pijnstiller paracetamol de hoofdoorzaak is van leverfalen in de Verenigde Staten. 622 patiënten die voor acute leverbehandeling zijn behandeld tussen 1998 en 2003 zijn door de onderzoekers geanalyseerd.
Het aandeel van paracetamol bij levenfalen is drastisch toegenomen van 28 procent in 1998 tot 51 procent in 2003. Volgens de onderzoekers kan tien gram paracetamol (ongeveer twintig pillen) de dood tot gevolg hebben doordat de lever niet meer werkt.
Het onderzoeksteam uit de Verenigde Staten concludeert daarom dat twintig pillen dodelijk zijn. Het maximaal aantal pillen per dag voor een volwassene is acht. Experts zeggen dat restricties op de verkoop van pijnstillers in Engeland heeft geleid tot een vermindering van het aantal dodelijke gevallen.
In Engeland mogen sinds 1998 apothekers niet meer dan een pak van 32 paracetamol pillen aan één persoon verkopen. Andere verkopers zoals supermarken mochten vroeger niet meer dan 24 tabletten verkopen. Nu is dat aantal teruggebracht tot zestien.
Van de 275 gevallen waarbij pijnstillers betrokken waren, was 48 procent per ongeluk gebeurd, en was het bij 44 procent een zelfmoordpoging. Meer dan een kwart eindigde met de dood. Veel mensen die niet de intentie hadden een 'overdosis' te nemen, namen vaak andere producten waar ook paracetamol in zat verwerkt.
Paracetamol staat ook wel bekend als acetaminophenol.
(Bron)

Als je zo'n pijn hebt dat je het met 8 paracetamols niet redt, moet je naar je huisarts. En: als je zelfmoord wilt plegen, moet je het niet met paracetamol doen.
Chinese politie schiet demonstranten dood

De Chinese politie heeft afgelopen dinsdag op een demonstrerende menigte geschoten, waarbij minstens vier mensen zijn gedood. Waarschijnlijk zijn er tientallen doden gevallen. Er werd in de provincie Guangdong gedemonstreerd tegen de confiscatie van land waar de regering twee grote elektriciteitscentrales wil bouwen. De boeren aan wie het land toebehoorde, ontvingen geen enkele compensatie voor het verlies van hun land.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty bericht dat er een front van twee- tot drieduizend agenten tegenover de demonstrerende dorpsbewoners van Dongzhou stond. De politiemannen schoten van dichtbij traangasgranaten op de menigte af. Het is niet duidelijk of de agenten met scherp schoten.
Geschillen als deze tussen de lokale overheden en bevolking zijn alles behalve uniek in China. In andere gevallen is het echter nog niet voorgekomen dat de politie demonstranten doodschoot.
(Bron)
Typefout kost 190,5 miljoen euro

Met één druk op de knop ruim 190 miljoen euro weg. Het is een medewerker van het effectenkantoor van de Japanse bank Mizuho Financial Group overkomen. In plaats van een opdracht te plaatsen voor de verkoop van één aandeel voor 610.000 yen, werden er 610.000 aandelen verkocht voor 1 yen. De bank werd hierdoor meteen 27 miljard yen (190,5 miljoen euro) armer.
Na twee minuten zagen de medewerkers de fout al. Er werd nog vier keer een poging gedaan om de opdracht in te trekken, maar het mocht niet meer baten. De aandelen in het Japanse bedrijf J-Com waren voor het lage bedrag verkocht. Het effectenkantoor moest de stukken daarop grotendeels terugkopen voor de marktprijs.
Het bedrijf J-Com maakte op die dag zijn debuut op de effectenbeurs van Tokio. Mizuho Securities was een van de begeleidende banken. President Makoto Fukuda van Mizuho Securities heeft excuses aangeboden aan de investeerders, de opdrachtgever en alle andere betrokkenen.
(Bron)
Maori geeft Nederlander kopstoot

Een Nederlandse toerist heeft in Nieuw-Zeeland een rake kopstoot gekregen van een Maori. Dat gebeurde toen de toerist stond te kijken naar een ceremoniële welkomstdans die Maori's, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, uitvoerden in toeristenoord Rotorua.
Toeschouwers wordt altijd aangeraden om niet te gaan lachen tijdens zo'n dans, omdat dat beledigend kan zijn. Op het gezicht van de Nederlandse toerist verscheen echter toch een grijns, waarna een Maori hem een kopstoot gaf. Hierdoor brak de neus van onze landgenoot en ging hij onderuit. De betrokken danser zei boos te zijn geworden vanwege het 'respectloze' gedrag van de toerist. De Maori is in de cel gezet en moet in januari voorkomen.
(Bron)
Dode na arbeidsconflict

RAAMSDONKSVEER - Een 51-jarige onderaannemer uit Zundert is vrijdagmiddag in een kantoor aan de Brasem in Raamsdonksveer neergeschoten. De Zundertenaar is in het ziekenhuis in Tilburg aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het slachtoffer weigerde een werknemer uit te betalen omdat die slecht werk geleverd zou hebben.
De identiteit van de werknemer is bij de politie bekend. Volgens de politie is de onenigheid ontstaan in het kantoor van het bedrijf waarvoor de onderaannemer werkte.
Personeel van een traumahelikopter heeft assistentie verleend aan de gewaarschuwde ambulanceploeg. In verband met de impact van de schietpartij is er direct slachtofferhulp ingeschakeld. De burgemeester van Raamsdonksveer was eveneens ter plaatse. Personeel van de Technische Recherche is bezig met een uitgebreid sporenonderzoek.
(Bron)
Conflict kabinet en Kamer over koopkracht opgelost

DEN HAAG - Het conflict tussen kabinet en Tweede Kamer over een extraatje voor de burger als compensatie voor de gestegen energieprijzen is opgelost. De vooral door coalitiepartijen CDA en D66 geëiste algemene energiecompensatie van 35 euro blijft uit.
Wel besloot het kabinet vrijdag na urenlang beraad om 35 miljoen euro uit te trekken voor bijzondere bijstand aan lage inkomens en 35 miljoen voor een hogere fiscale kinderkorting voor gezinnen. Dat levert een gezin ruim 30 euro extra per kind op, aldus premier Balkenende. Het kabinet heeft voor deze voorstellen inmiddels de steun van de coalitiepartijen, zo maakte Balkenende duidelijk.
Hiermee is een eind gekomen aan een dagenlang conflict tussen vooral CDA-fractievoorzitter Verhagen en minister Zalm (Financiën) dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar bracht.
De ministers Zalm en De Kneus (Sociale Zaken) toonden zich vrijdagavond dan ook blij met het gevonden compromis. Volgens hen was het nodig de lage inkomens en gezinnen nog iets te ondersteunen. De Kneus sprak van een "volwaardig alternatief" voor de wetswijziging van CDA en D66 dat het extraatje van 35 euro moest afdwingen. "We bereiken nu de mensen die het meest te lijden zouden kunnen hebben van hogere prijzen", aldus De Kneus.
Zalm gaf aan dat het kabinet in het voorjaar naar de financiële dekking van het compromis zal kijken. Ook wil het in 2007 het aansluittarief van 52 euro, dat ieder huishouden betaalt als bijdrage aan duurzame energie, afschaffen.
Premier Balkenende betitelde het akkoord als een "drieslag": behalve de 70 miljoen euro, het afschaffen van het aansluittarief in 2007 en het goed volgen van de koopkrachtontwikkeling. "Dit pakket doet recht aan de positie van het kabinet, maar hiermee hebben we ook oog voor diegenen die het het hardst nodig hebben."
Zalm bevestigde dat er "stevig" gediscussieerd was tijdens het kabinetsberaad. Ook minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zei na afloop dat "de spanning af en toe wel opliep". Ingewijden meldden al tijdens het moeizame overleg dat de sfeer "verre van aangenaam" was.
CDA-fractievoorzitter Verhagen betreurt het dat het kabinet geen koppeling met de hogere energieprijzen heeft willen maken. Hij noemt het akkoord vrijdag echter acceptabel. De PvdA wees vrijdag Zalm als winnaar aan van de strijd. PvdA-Kamerlid Crone sprak van een "schamele fooi" voor Verhagen. "De mensen die het echt nodig hebben, moeten hun hand ophouden bij het loket van de bijzondere bijstand."
Coalitiepartij VVD is blij dat de wetswijziging van CDA en D66 voor de 35 euro nu van tafel is. "Het is heel verstandig dat nu niet 35 euro naar alle huishoudens gaat", zei VVD-fractievoorzitter Van Aartsen. Hij is blij dat "het koopkrachtfetisjisme" van een Kamermeerderheid weg is.
D66-Kamerlid Bakker noemde het compromis vrijdag in een eerste reactie "mager", maar hij zal het accepteren. "Dit is mij geen kabinetscrisis waard."
(Bron)

Jammer.
'Polen spil in CIA-gevangenenschandaal'

WARSCHAU - Polen speelde een hoofrol in het CIA-gevangenisschandaal dat begin deze maand in de openbaarheid kwam. In de EU-lidstaat waren tot voor kort twee geheime detentiecentra waar terrorismeverdachten met harde methodes werden ondervraagd. Dat heeft een deskundige van Human Rights Watch in een vrijdag gepubliceerd interview met de Poolse krant Gazeta Wyborcza gezegd.
"We hebben verschillende aanwijzingen en bewijzen, maar het is nog te vroeg om het hele verhaal te onthullen", aldus Marc Garlasco, de 'militaire expert' van HRW. Hij zegt zijn informatie van onder meer bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendienst te hebben.
De Amerikaanse nieuwszender ABC meldde eerder op basis van CIA-bronnen dat de inlichtingendienst tot in november dit jaar terreurverdachten vasthield in gevangenissen in Polen en Roemenië. De cellencomplexen zouden pas zijn gesloten nadat HRW over de geheime gevangenissen had gerapporteerd.
Volgens Garlasco stonden in Polen twee detentiecentra waar zeker 25 terrorismeverdachten waren opgesloten. Zij zijn daar lange tijd onderworpen geweest aan ondervragingen, waarbij mogelijk ook gemarteld is. De geheime centra in Roemenië huisvestten alleen tijdelijk gevangenen voor een korte periode.
De gevangenen, vermeende leden van het terreurnetwerk Al Qaida, zouden na het sluiten van de gevangenissen in Oost-Europa zijn overgebracht naar een nieuw CIA-complex in de woestijn in Noord-Afrika. Polen en Roemenië hebben de beschuldigingen in alle toonaarden ontkend.
(Bron)
Gemeente weigert grafsteen vanwege ongepaste tekst

HULST - De Zeeuwse gemeente Hulst heeft een grafsteen geweigerd vanwege een ongepaste tekst. Op het monument stond dat de overleden vrouw de dood vond door een ongeluk in een draaideur bij meubelbedijf Morres in Hulst.
Het meubelbedrijf geeft toe dat er in juni een ongeval is geweest, maar uit onderzoek is volgens de onderneming gebleken dat dit niet heeft gelegen aan de deur, omdat die direct stopte. Mevrouw moest naar het ziekenhuis en drie of vier dagen later hoorden we dat ze was overleden. De doodsoorzaak is ons niet bekend", aldus een woordvoerder.
Een woordvoerster van de gemeente meldde dat er voor de weigering geen contact is geweest met de weduwnaar, maar met de firma die de zerken maakt. Die moet het dan met de weduwnaar regelen.
"Volgens haar had de weduwnaar de steen tijdelijk weggehaald omdat de steenhouwerij de letters van de tekst op de zerk had gedrukt terwijl de man wilde dat ze erin gegraveerd zouden worden. Daarna wilde hij het monument weer terugplaatsen. Nadat de steen was verwijderd, kwam ons ter ore wat er op stond en hebben we dat geweigerd", aldus de woordvoerster.
De 82-jarige weduwnaar hoopt dat de gemeente nog op haar schreden terugkeert. "Maar als ze dat niet doet, leg ik me daarbij neer. Als in de wet staat dat het niet mag, mag het niet. Daar heb ik me bij neer te leggen."
(Bron)
Oranje wacht zware opgave

LEIPZIG - Het Nederlands elftal stuit komende zomer in de groepsfase van het WK in Duitsland op Argentinië, Ivoorkust en Servië en Montenegro. Oranje start in groep C op 11 juni in Leipzig met een wedstrijd tegen Servië en Montenegro.
De loting wees ook uit dat Nederland in de eerste wedstrijd, op 11 juni in Leipzig, tegen Servië en Montenegro speelt. Daarna volgt op 16 juni het duel tegen Ivoorkust in Stuttgart. Oranje sluit op 21 juni in Frankfurt af tegen Argentinië.
De wedstrijd tegen Ivoorkust kan een pikant sausje krijgen als Salomon Kalou een Nederlands paspoort krijgt. Hij zou dan kunnen uitkomen tegen zijn broer Bonaventura die voor het Afrikaanse land voetbalt.
Australië van Guus Hiddink lootte zwaar en krijgt in de groepsfase te maken met wereldkampioen Brazilië. Daarnaast speelt het tegen Kroatië en Japan. Dick Advocaat krijgt met Zuid-Korea te maken met Frankrijk, Zwitserland en Togo. Leo Beenhakker, die zich met Trinidad en Tobago verrassend voor de eindronde kwalificeerde, wordt geconfronteerd met Engeland, Paraguay en Zweden.
Na een miljoenenverslindende show weten de 32 deelnemers aan het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland waar ze volgend jaar aan toe zijn. In de enorme, volledig opgetuigde Messe van Leipzig werd vrijdagavond op indrukwekkende wijze geloot voor het WK.
Het lotingsspektakel werd in 150 landen door naar schatting een half miljard mensen bekeken. Zij zagen een show die bol stond van de verwijzingen naar vriendschap en de liefde voor het voetbal. Duitsland organiseert het kampioenschap en voert als leus 'Die Welt zu Gast bei Freunden', en die boodschap - de wereld te gast bij vrienden - stond centraal in de show.
Duitsland wil met het WK graag een goede beurt maken en doet er alles aan het land op een positieve, vriendelijke en vrolijke manier te presenteren. Het organisatiecomité bedacht een show die anderhalf uur duurde en waarin tal van hoogwaardigheidsbekleders een rol hadden. Natuurlijk stond Franz Beckenbauer, als voorzitter van de organisatie, centraal. Ook de belangrijkste politici van Duitsland waren in de Leipziger Messe aanwezig om de loting te bekijken.
Het duurde bijna zeventig minuten voordat de loting aan bod kwam. Voor die tijd werden filmpjes vertoond, waren er muziekshows en verzorgde de Nederlandse illusionist Hans Klok een optreden dat met luid applaus werd beloond. Tussen al die optredens door waren er terugblikken op de in het verleden gespeelde wereldkampioenschappen.
Voor Nederland stond meer op het spel dan alleen het speelschema, de mogelijke speelsteden en tegenstanders van het Nederlands elftal. Het oranjegehalte in Leipzig was met de bondscoaches Dick Advocaat (Zuid-Korea), Leo Beenhakker (Trinidad en Tobago) en Guus Hiddink (Australië), naast Marco van Basten, bijzonder hoog. In Duitsland wordt af en toe al gekscherend gesproken van een Oranje-WK.
Bovendien leeft het Nederlandse voetbal enorm in Duitsland. Bondspresident Köhler sprak in zijn korte toespraak zelfs de wens uit dat de openingswedstrijd van het WK, op 9 juni in München, zou gaan tussen Duitsland en het Nederlands elftal. Een loting die mogelijk was omdat Nederland geen groepshoofd was. Zover kwam het niet. Het gastland speelt in de eerste ronde tegen buurland Polen en Ecuador. In de openingswedstrijd treffen de Duitsers Costa Rica.
(Bron)
'Website Peter R. de Vries niet goed beveiligd'

AMSTERDAM - Hoewel de partij van Peter R. de Vries veel waarde hecht aan veiligheid, blijkt de website van PRDV niet goed beveiligd te zijn. Dat meldt Webwereld vrijdag.
Via een formulier valt op de site prdv.nl contact op te nemen met de partij van Peter R. de Vries. Dit contactformulier is echter volgens Webwereld zo geprogrammeerd dat het kan worden misbruikt om spam te versturen via de server van de website. Otto van Ouwerkerk, werkzaam bij provider BIT, meldt dat het eenvoudig is om een scriptje te schrijven dat misbruik maakt van het lek in het contactscript.
Uit een test van Webwereld blijkt dat het inderdaad mogelijk is om via de servers spam te versturen. Stafchef Peter Schouten zegt in een reactie op het bericht niet onder de indruk te zijn van het lek. "Het is nogal hectisch hier, dus we hebben andere zaken aan ons hoofd", aldus Schouten op Webwereld.
Desondanks is het lek in de website van de partij van Peter R. de Vries inmiddels gedicht.
(Bron)
Vliegtuig glijdt van landingsbaan Chicago

CHICAGO - Een vliegtuig van Southwest Airlines is donderdagavond (plaatselijke tijd) op Midway Airport in de Amerikaanse stad Chicago tijdens een sneeuwstorm van de landingsbaan gegleden en op een kruispunt terechtgekomen. Het toestel doorboorde een hek en raakte zeker twee auto's. Een zesjarig jongetje in één van de auto's werd gedood.
In totaal raakten elf mensen gewond, onder wie twee jongere broers en de ouders van het zesjarige jongetje. Aan boord van het vliegtuig waren 98 passagiers en vijf bemanningsleden. Midway Airport werd na het ongeval gesloten.
(Bron)
Huishoudens betalen fors meer voor gas en stroom

DEN HAAG - Nederlandse huishoudens moeten volgend jaar gemiddeld tussen de 15 en 16 procent meer betalen voor de levering van elektriciteit en gas door de drie grootste energiebedrijven. Dat komt neer op een bedrag van tussen de 135 en 150 euro. Dit blijkt de leveringstarieven van Nuon, Essent en Eneco voor 2006. Zij hebben samen nog altijd het grootste deel van de Nederlandse markt in handen.
De prijsverhogingen betreffen de leveringskosten, inclusief BTW. Andere toeslagen, zoals energiebelasting, zijn niet meegerekend. De drie energiebedrijven gaan uit van het verbruik van een gemiddeld huishouden voor stroom van 3500 kWh. Voor gas hanteren Essent en Eneco een gemiddeld verbruik per huishouden van 2000 kubieke meter, Nuon gaat uit van 1820 kubieke meter.
Uitgesplitst naar gas en stroom, stijgt het leveringstarief voor gas bij Essent met 14,4 procent, bij Nuon met 14 procent en bij Eneco met 15 procent. Voor elektriciteit is dat respectievelijk 17 procent, 18 procent en 15 procent.
(Bron)
Zedendelinquenten hebben seks in inrichting

HILVERSUM/HARREVELD - Jongens in de gespecialiseerde jeugdinrichting Harreveld voor zedendelinquenten hebben seks met elkaar. Directeur V. Maas verklaarde donderdagavond in actualiteitenrubriek Netwerk dat op twee afdelingen veel te veel seksuele contacten tussen kinderen zijn. "We kunnen dat niet altijd voorkomen."
Onderling sekscontact komt volgens Maas voor op twee afdelingen, waaronder een gesloten afdeling. Die afdeling is speciaal bedoeld voor seksuele delinquenten en daar is continu toezicht, aldus Maas. Ouders zijn over de incidenten geïnformeerd, vertelde hij.
Harreveld heeft een landelijke bestemming voor seksueel gestoorde kinderen. Het gaat om de moeilijkste kinderen uit het land, aldus de directeur, die sprak over obsessief gedrag en een mechanische drang naar seks.
(Bron)
Rode dubbeldekker verdwijnt uit Londen

LONDEN - Een halve eeuw waren de rode dubbeldekbussen samen met onder andere de Big Ben het gezicht van Londen. Vrijdagmiddag rijdt zo'n dubbeldekker op lijn 159 zijn laatste rit. Deze route begint op Oxford Street en eindigt in Zuid-Londen bij de Brixton busgarage.
Op het hoogtepunt reden er 2760 rode dubbeldekkers in Londen rond. Al sinds de jaren tachtig gaan de bussen met pensioen. De voornaamste reden zijn de hoge kosten. Naast een bestuurder is op de bus ook een conducteur nodig, omdat de cabine van de chauffeur afgesloten is van het passagiersgedeelte.
De dubbeldekkers zijn in de loop van de jaren vervangen door de veiligere harmonicabussen. Deze nieuwe bussen zijn ook toegankelijker voor mindervalide mensen, ouderen en kinderwagens.
(Bron)
'Meestgezochte nazi op vakantie in Zwitserland'

JERUZALEM - De Braziliaanse politie is mogelijk de meestgezochte nazi die nog in leven is op het spoor. Alois Brunner , persoonlijk secretaris van Adolf Eichmann, zou onder een valse naam in Brazilië wonen en is momenteel op vakantie in het Zwitserse Lucern, meldde het Israëlische dagblad Haaretz vrijdag.
De in Oostenrijk geboren Brunner is, als hij inderdaad nog in leven is, nu 95 jaar oud. Hij zou voor hij naar Brazilië emigreerde onder de naam Dr. Georg Fischer veertig jaar in Syrië hebben gewoond. Velen gingen er vanuit dat Brunner daar ook is overleden, al blijven hardnekkige geruchten de ronde doen dat de nazi inmiddels in Zuid-Amerika woont.
De Braziliaanse politie was door meerdere landen op het spoor van Brunner gezet. Agenten vonden hem naar eigen zeggen in Salvador de Bahia, in het noordoosten van het land.
Uit de papieren die de zogenoemde Georg Fischer bij zich droeg, bleek dat hij in 1999 in Brazilië een permanente verblijfsvergunning had gekregen. De Brazilianen gingen er echter vanuit dat de documenten vervalst waren en namen in mei contact op met de internationale politieorganisatie Interpol. In de tussentijd verdween de verdachte echter naar Zwitserland.
De man die Brunner zou zijn, ontkent zelf elk verband met de nazi die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van 130.000 joden. In een telefoongesprek met Haaretz zei hij vrijdagavond vanuit Luzern dat hij in 1939 in Zwitserland te zijn geboren. Ook zou hij over een maand willen terugkeren naar Brazilië. Zijn stem klonk volgens de krant jonger dan men van een man van 95 zou verwachten.
Interpol heeft meerdere landen om hulp gevraagd bij de identificatie van Fischer, maar dat heeft volgens de krant tot nog toe niets opgeleverd. De Israëlische politie kon geen vingerafdrukken vinden en ook het centrum van de onlangs overleden nazi-jager Simon Wiesenthal had geen extra informatie.
Een Franse rechtbank veroordeelde de oorlogsmisdadiger in 2001 nog bij verstek tot levenslang. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de deportatie en moord op 43.000 joden uit Oostenrijk, 46.000 uit Griekenland, 24.000 uit Frankrijk en 13.500 uit Slowakije.
Syrië heeft altijd ontkend dat Brunner alias Fischer in het Arabische land heeft geleefd, al woonde hij zelfs jarenlang op hetzelfde adres in Damascus. In een interview met de Amerikaanse krant Chicago Sun-Times zei Brunner in 1987 geen spijt te hebben van de holocaust. "Die joden waren menselijk afval met een duivelse geest, die verdienden te sterven", vertelde hij vanuit Syrië. "Ik zou het opnieuw doen."
(Bron)

Dat zo'n gast nog 60 jaar betrekkelijk rustig heeft kunnen leven :-(
Boete voor doden dominomus

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de schutter die bij de voorbereiding van Domino Day een mus afschoot een boete opgelegd van 200 euro. Dat liet het OM vrijdag weten. Volgens justitie heeft de man de Flora- en faunawet overtreden door een inheemse beschermde vogel dood te schieten.
Het vogeltje werd afgeschoten in het Frisian Expo Center (FEC) waar de voorbereidingen plaatshadden voor de wereldrecordpoging dominostenen omgooien. Het diertje gooide 23.000 stenen om. Met een luchtbuks werd de mus afgeschoten door de medewerker van een bedrijf dat door de organisator van het evenement was ingehuurd.
"Bij het vaststellen van de transactie heeft het OM, gelet op de geldende richtlijnen, mede rekening gehouden met de professionaliteit van het bedrijf", zo liet justitie weten. "Het bedrijf had vanuit die professionaliteit beter moeten weten en dienovereenkomstig moeten handelen."
Als de schutter de boete betaalt, ziet het OM af van verdere strafvervolging.
(Bron)
Koningin Beatrix gaat in zorgcentrum werken

DEN HAAG/AMERSFOORT - Koningin Beatrix gaat zaterdag als vrijwilligster helpen in een zorgcentrum in Amersfoort. Ze doet dat in het kader van Make a Difference Day (MADD), de landelijke vrijwilligersdagen vrijdag en zaterdag. MADD is een van de nationale activiteiten in het kader van het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix.
Ook andere leden van de koninklijke familie steken deze dagen de handen belangeloos uit de mouwen. Prins Constantijn en prins Pieter-Christiaan fluiten bij voetbalvereniging CJVV in Amersfoort ieder een helft van een wedstrijd voor gehandicapten. Prinses Laurentien pakt levensmiddelen in bij de Voedselbank in Lelystad.
Prins Bernhard Jr. en prinses Annette assisteren bij gezinsvervangend Mappa Mondo in Wezep en prins Maurits en prinses Marilène serveren bij Happietaria in Groningen een diner aan asielzoekers en hun gezinnen.
De jonggehuwden prins Floris en prinses Aimée nemen deel aan een actie van de Vrijwillige Politie in Maastricht.
Minister-president Balkenende wil niet achterblijven en slaat in Lopik aan het kokkerellen voor gasten van de vereniging de Zonnebloem. Ook andere politici hebben zich laten strikken door het nobele initiatief, net als de vice-voorzitter van de Raad van State, Herman Tjeenk Willink, al houdt die het bij verhalen vertellen.
(Bron)
'Seksuele voorlichting aan kleuters'

AMSTERDAM - Kleuters moeten op school worden voorgelicht over seksualiteit. Dat vindt de Rutgers Nisso Groep, meldt Algemeen Dagblad vrijdag. Rutgers, het landelijk Kenniscentrum Seksualiteit, vindt dat jonge kinderen meer over seksualiteit moeten leren dan alleen de biologische feiten.
Rutgers adviseert scholen vroeg te beginnen met seksuele voorlichting. "Met 4-jarigen moet je al praten over seksuele zaken die hen bezighouden. Het verschil tussen een jongetje en een meisje, bijvoorbeeld", zegt consultant Yuri Ohlrichs van Rutgers Nisso. Naarmate de leeftijd vordert, moeten andere seksgerelateerde onderwerpen aan de orde komen. Ook moeten leraren later niet alleen feiten 'opdissen', maar in de lessen maatschappijleer of verzorging ook de discussie over seksualiteit aangaan.
Rutgers Nisso Groep heeft met onderwijsadviesbureau CPS daarom de site www.seksuelevorming.nl gelanceerd. Daar kunnen scholen en leraren terecht voor 'modern lesmateriaal'.
(Bron)
NS weert reizigers bij roltrappen

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen weren op een aantal stations reizigers bij de roltrappen. Te veel mensen blijven bij de roltrappen staan en maken daardoor gebruik van slechts één treindeur. Het in- en uitstappen duurt daarom te lang, vindt de NS.
Het bedrijf hoopt dat meer treinen op tijd gaan rijden als mensen zich meer over het perron verspreiden. Bovendien krijgen meer passagiers kans om te zitten, omdat ze niet allemaal één rijtuig proberen binnen te komen, zei een woordvoerder van de NS vrijdag.
Onlangs heeft de vervoerder in Tilburg folders uitgedeeld met daarop het verzoek aan de reizigers op een andere plaats op het perron te wachten dan bij de roltrap. Momenteel loopt in Leiden een dergelijke campagne. De woordvoerder kon niet zeggen of ook op andere stations mensen worden gemaand weg te blijven bij de roltrappen. "Dat is aan de medewerkers op de stations zelf."
De NS heeft grote moeite met de punctualiteit. De vervoerder heeft staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) beloofd dit jaar 86,5 procent van de treinen op tijd te laten rijden. Dat lukt waarschijnlijk niet. Door een aantal rampdagen, als gevolg van onder meer slecht weer en storingen op het spoor, vallen de prestaties tegen.
De NS zegt er alles aan te doen meer treinen volgens de dienstregeling te laten rijden. Medewerking van de klanten is echter gewenst, zo staat op de folder te lezen die in Leiden is uitgedeeld.
(Bron)

Ik heb de indruk dat mensen meestal toch redelijk spreiden over het perron. Straks is dat nog noodzakelijker, als ze die tussendeuren gaan dichtlassen.
En wij wachten op de mededeling dat vertragingen veroorzaakt worden door de reizigers die allemaal tegelijk door dezelfde deur willen.
Maatregelen wegens vrijkomen staatsgeheimen

RIJSWIJK - Het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), S. van Hulst, neemt maatregelen tegen een medewerker die vermoedelijk betrokken is geweest bij het op straat raken van AIVD-diskettes met staatsgeheime informatie. De diskettes kwamen bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries terecht, die er zondag in zijn uitzending aandacht aan besteedt.
Zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als de Rijksrecherche onderzoekt hoe de diskettes bij De Vries zijn terechtgekomen. Eerder begon het politiekorps Rotterdam-Rijnmond een onderzoek naar de gang van zaken. Het korps droeg de onderzoeksresultaten donderdag over aan de Rijksrecherche. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt het "buitengewoon ernstig" dat de diskettes op straat zijn beland. Hij kondigde de maatregelen tegen de AIVD-medewerker donderdag aan in een brief naar de Tweede Kamer.
Volgens De Vries zijn de schijfjes gevonden in een auto van een medewerker van de Regionale Inlichtingen Dienst, die aangestuurd wordt door de AIVD. De medewerker verkocht zijn auto met de diskettes er nog in. De nieuwe eigenaar leverde de diskettes af bij De Vries.
Op de schijfjes staan onder meer rapportages over het seksleven van Pim Fortuyn en informatie over partijgenoten van Fortuyn. De AIVD eist de diskettes terug en heeft De Vries ook gesommeerd niets ervan te openbaren in zijn televisieprogramma.
Korpsbeheerder en burgemeester Opstelten van Rotterdam zei donderdag niets te weten over de inhoud van de diskettes. Wel stelde hij dat uit onderzoek moet blijken wie verantwoordelijk is voor het naar buitenkomen van de informatie.
Na het onderzoek moet volgens Opstelten gekeken worden of de verantwoordelijke strafrechterlijk vervolgd moet worden of voor de tuchtrechter moet verschijnen. Overigens liet Opstelten ook weten dat eerder al bekend was dat Fortuyn en zijn partijgenoten door de AIVD onderzocht werden.
Remkes vindt het terecht dat de AIVD tegen De Vries heeft gezegd dat hij de informatie niet in zijn televisieprogramma mag gebruiken. De bewindsman wilde nog niet zeggen of hij eventueel naar de rechter stapt om te proberen te voorkomen dat De Vries het gevoelige materiaal uitzendt.
Volgens Remkes heeft De Vries daarin zelf een belangrijke verantwoordelijkheid. "Ik zal met grote belangstelling naar de uitzending kijken", zei de minister. Hij benadrukte verder dat het om redenen van staatsveiligheid vaker gebeurt dat de AIVD de achtergronden en integriteit van politici onderzoekt.
De AIVD heeft tot nu toe nog geen aangifte van het voorval gedaan, liet een zegsman verder weten. Of dat nog gaat gebeuren, weet hij niet.
Uit een enquête van opiniepeiler Maurice de Hond donderdag blijkt dat de helft van alle Nederlanders vindt dat er redenen kunnen zijn voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om politici als Pim Fortuyn intensief te volgen. 38 Procent vindt van niet.
De helft van de ondervraagden is van mening dat De Vries de informatie wel bekend mag maken. 41 Procent vindt van niet. 60 Procent van de Nederlanders denkt dat de diskettes bewust naar de misdaadverslaggever zijn gelekt.
(Bron)

Gisteren verloren twee rechercheurs in Zutphen een dossier met "zéér persoonlijke" gegevens omtrent een man die al een maand vermist wordt. Ze hadden dat even op het dak van de auto gelegd en waren weggereden zonder het in te laden - maar ze vonden het terug langs de kant van de weg.
Jongens met nepwapen bedreigen scholieren

BRIELLE - De politie heeft donderdag twee 16-jarige jongens uit Spijkenisse aangehouden na bedreigingen met een nepvuurwapen. De twee worden ervan verdacht verschillende scholieren te hebben bedreigd met het wapen. Dat gebeurde op de Schrijversdijk in Brielle, aldus de politie vrijdag.
De slachtoffers waarschuwden hun docenten die even later de twee jongens tegenhielden. De leerkrachten schakelden de politie in die de verdachten oppakte. Het nepvuurwapen is in beslag genomen.
De school en politie hebben slachtofferhulp ingeschakeld voor de scholieren.
(Bron)
Nederland speelde asielgegevens door aan Congo

DEN HAAG - Nederland heeft de afgelopen jaren in een aantal gevallen asielgegevens verstrekt aan Congo. Het ging daarbij nooit om inhoudelijke informatie, maar wel om gegevens waaruit blijkt dat een betrokkene een voormalige asielzoeker was. Ook dit is verboden. Een en ander gebeurde ook nog na februari, toen de eerste aantijgingen hierover bekend werden.
Dat concludeert de commissie-Havermans die vanaf juni onderzoek deed naar de beweringen dat Nederland documenten verstrekte over asielzoekers aan de Congolese autoriteiten. De oud-burgemeester overhandigde het rapport aan minister Verdonkeremanen (Vreemdelingzaken en Integratie).
Verstrekking van gegevens kan gevaarlijk zijn voor de ex-asielzoeker bij terugkeer in zijn herkomstland. Havermans heeft niet vastgesteld dat er asielzoekers in gevaar zijn geweest vanwege de informatie. Hij baseert zich daarbij op de Nederlandse ambassadeur in Congo. De commissie is zelf niet in Congo geweest maar heeft tientallen mensen gehoord, onder meer van non-gouvernementele organisaties en medewerkers van de marechaussee en in de keten van justitie.
Verdonkeremanen vindt niet dat zij de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over Congo. "Er is geen inhoudelijke asielinformatie verstrekt. Wel zijn er administratieve fouten gemaakt en dat praat ik niet goed." De bewindsvrouw zei dat vrijdag in een reactie op de bevindingen van de commissie-Havermans. [Destijds beweerde ze dat er niets werd doorgegeven.]
Verdonkeremanen heeft het kabinet achter zich. Dat liet weten verheugd te zijn met het rapport van Havermans. "Met mij is het hele kabinet tevreden en opgelucht", aldus Verdonkeremanen. Het kabinet omarmt de aanbevelingen om het terugkeerproces te verbeteren.
De bewindsvrouw heeft aanvankelijk steeds ontkend dat enige informatie aan Congo was verstrekt. Dat deed zij in twee spoeddebatten en antwoorden op vele schriftelijke vragen over de kwestie. De Kamer dwong haar in juni wel de uitzettingen naar Congo op te schorten. Eind oktober gaf Verdonkeremanen in een korte brief aan de Tweede Kamer opeens toe dat zij niet meer kon uitsluiten dat er asielinformatie naar Congo was gegaan.
In een uitzending van Netwerk in februari meldden de vluchtelingenorganisatie Inlia en de vereniging voor asieladvocaten (VAJN) dat er rapporten van nader gehoor aan Congo waren verstrekt. Daarin staat het vluchtrelaas. Maar Havermans heeft dit niet kunnen staven. "Er is nooit iets gezegd over het verleden en de achtergrond van de betrokken terugkeerder, althans voor zover wij hebben kunnen achterhalen. En we hebben zorgvuldig gezocht", zei hij.
Havermans bevestigde wel de beweringen dat documenten in Congo lagen waarop stond dat het om een asielzoeker ging. In een beperkt aantal gevallen was dat op formulieren "abusievelijk" vermeld. "Die informatie, maar ook niet meer dan dat, is verschaft aan Congo", aldus Havermans. Hij sprak over menselijke fouten die zijn gemaakt in een zeer ingewikkeld proces met veel actoren, dat voorafgaat aan de uitzetting van een afgewezen asielzoeker.
Daarbij komt dat er bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) jarenlang sprake was van onderbezetting. Verder ontbrak daar tot februari een deugdelijke administratie. De commissie doet aanbevelingen om de procedure eenvoudiger en doorzichtiger te maken.
De PvdA vindt dat minister Verdonkeremanen moet opstappen na het rapport van de commissie-Havermans. Volgens PvdA-Kamerlid De Vries moet Verdonkeremanen de eer aan zichzelf houden nu het rapport in zijn ogen "alles bevestigt wat we eerder vreesden".
De Vries noemt het "onbegrijpelijk" dat Verdonkeremanen vindt dat ze de Kamer níet onjuist heeft geïnformeerd. "Het rapport bevestigt dat documenten in Congo bij de autoriteiten en de geheime dienst zijn terechtgekomen, waaruit blijkt dat de mensen asielzoeker waren in Nederland. Dat is levensgevaarlijk", aldus De Vries.
Ook de SP-fractie gaat ervan uit dat minister Verdonkeremanen de eer aan zichzelf houdt en aftreedt. SP-Kamerlid De Wit wijst erop dat de minister in antwoorden op schriftelijke vragen van de SP glasharde garanties had gegeven dat er geen asielgegevens aan Congo werden verstrekt.
Volgens de SP'er heeft Nederland asielzoekers in direct gevaar gebracht. "Het regime in het Afrikaanse land arresteert en mishandelt mensen van wie het denkt dat het ex-asielzoekers zijn, omdat die de reputatie van het land zouden beschadigen in het buitenland." De Wit stelt daarbij dat het voor de Congolese autoriteiten niet van belang is op welke gronden precies asiel is gezocht. Het simpele feit dat de asielvraag gemeld wordt, is genoeg.
De SP gaat ervan uit dat leden van het kabinet even streng zijn voor zichzelf als voor asielzoekers. "Wanneer vluchtelingen totaal verkeerde informatie geven over zichzelf en hun handelen, wordt dat volstrekt onacceptabel gevonden. Nu minister Verdonkeremanen het parlement met grote stelligheid meermaals verkeerd heeft geïnformeerd, zou het hypocriet zijn om haar daar niet op af te rekenen", aldus De Wit vrijdag in een verklaring.
Ook GroenLinks vindt dat minister Verdonkeremanen moet opstappen. Volgens Kamerlid Vos van die fractie heeft de minister de Kamer meerdere malen onjuist geïnformeerd en zijn uitgeprocedeerde asielzoekers in gevaar gekomen.
"De minister kan niet langer op haar plek blijven", zei Vos vrijdag in een eerste reactie op het rapport van de commissie-Havermans, die de kwestie heeft onderzocht. Volgens Vos zou de minister de eer aan zichzelf moeten houden door haar functie neer te leggen.
Het Kamerlid is er ook niet van overtuigd dat de commissie de onderste steen boven heeft weten te halen. Vos is teleurgesteld over de aanpak van het onderzoek. Ze vindt het onvoorstelbaar dat de commissie niet zelf naar Congo is gegaan om de zaken uit te zoeken en ter plaatse te spreken met mensenrechtenorganisaties en advocaten. Volgens Vos is nader onderzoek nodig.
Een reis naar Congo zou geen toegevoegde waarde meer hebben, omdat de commissie al had gesproken met de Nederlandse ambassadeur, zei de voorzitter, oud-burgemeester Havermans.
(Bron)

donderdag, december 08, 2005

'Ieder huishouden vijf spaarlampen cadeau'

Geef ieder huishouden vijf spaarlampen cadeau. Dat is de oplossing die voormalig Milieu-minister Ed Nijpels (VVD) heeft voor een impasse tussen kabinet en parlement. Een meerderheid van het parlement, onder aanvoering van CDA-leider Maxime Verhagen, wil ieder gezin 35 euro geven, als tegemoetkoming in de gestegen energiekosten.
Minister Gerrit Zalm van Financiën ziet een dergelijke financiële vergoeding niet zitten. Hij dreigt zelfs zijn functie neer te leggen als de motie van coalitiegenoot CDA wordt aangenomen. Volgens Nijpels, tegenwoordig voorzitter van Milieu Centraal en Commissaris van de Koningin van Friesland, zouden vijf spaarlampen een perfect gebaar zijn. Niet alleen is de waarde van de lampen ongeveer 35 euro, daarbij levert het gebruik ervan een energiebesparing van nog eens 40 euro op. Of Zalm met deze oplossing wel kan leven, is niet bekend.
(Bron)
'Proef volgsysteem tbs'ers mislukt'

AMSTERDAM - De proef met elektronische enkelbanden voor tbs'ers is mislukt. De banden zijn nog te gemakkelijk voor de satelliet af te schermen met aluminiumfolie. Bovendien is het GPS-signaal moeilijk te volgen als de tbs'er zich in een drukke omgeving begeeft. Dat heeft directeur J. Poelman van de tbs-inrichting Pompekliniek in Nijmegen gezegd voor Radio Noord Holland.
LPF-Kamerlid Eerdmans, met wie Poelman in de radio-uitzending in debat ging, noemde het mislukken van de proef woensdag "heel treurig". Volgens hem moeten de technische mankementen op te lossen zijn. In Groot-Brittannië en in Florida werkt het toezicht op tbs'ers via GPS-banden wel, aldus Eerdmans.
Minister Donner besloot dit voorjaar tot een proef met verschillende volgsystemen op basis van GPS-techniek. Aan de proef doen verschillende tbs-inrichtingen en justitiële jeugdinrichtingen mee. Donner wees tijdens een Kamerdebat in juni zelf al op de technische problemen met GPS. De minister schreef de Kamer onlangs nog dat hij verwacht dat de toegevoegde waarde van het GPS-systeem "beperkt zal zijn".
(Bron)
Remkes: zoekraken AIVD-diskettes heel ernstig

DEN HAAG - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt het "buitengewoon ernstig" dat diskettes van de inlichtingendienst AIVD met staatsgeheime informatie op straat zijn beland. Hij laat onderzoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren. Op basis van de uitkomsten daarvan gaat hij bekijken of maatregelen tegen de betrokkenen op hun plaats zijn.
"Dit had nooit mogen gebeuren", zei Remkes donderdag in een eerste reactie.
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek naar de zaak gaat de bewindsman bekijken of maatregelen tegen de betrokkenen op hun plaats zijn. Hij zei dat hij de inhoud van de diskettes, die in handen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn gekomen, nog niet exact kent. Maar hij sprak al wel van staatsgeheime informatie. Remkes zal later op de dag een brief over de kwestie naar de Tweede Kamer sturen.
Op de diskettes staan onder meer rapportages over het seksleven van Pim Fortuyn en informatie over partijgenoten van Fortuyn. Volgens De Vries zijn de diskettes gevonden in een auto van een medewerker van de Regionale Inlichtingen Dienst, die aangestuurd wordt door de AIVD. De medewerker verkocht zijn auto met de diskettes er nog in.
Remkes vindt het terecht dat de AIVD tegen De Vries heeft gezegd dat hij de informatie niet in zijn televisieprogramma mag gebruiken. De bewindsman wilde nog niet zeggen of hij eventueel naar de rechter stapt om te proberen te voorkomen dat De Vries het gevoelige materiaal zondag uitzendt. Volgens Remkes heeft De Vries daarin zelf een belangrijke verantwoordelijkheid. "Ik zal met grote belangstelling naar de uitzending kijken", zei de minister.
Hij benadrukte verder dat het om redenen van staatsveiligheid vaker gebeurt dat de AIVD de achtergronden en integriteit van politici onderzoekt.
(Bron)
Goederentrein ontspoord bij Boxtel

BOXTEL - Even voorbij station Boxtel zijn donderdagmiddag de laatste twee wagons van een goederentrein ontspoord. De bovenleiding is zwaar beschadigd. Voor zover bekend raakte niemand gewond, meldde de railverkeersleiding.
Het ongeval gebeurde omstreeks 14.30 uur in de richting van Den Bosch. Het treinverkeer tussen Boxtel en Den Bosch is gestremd. Reizigers kunnen omreizen via Tilburg.
De goederentrein was geladen met kalk. Een woordvoerder van eigenaar Railion meldde dat de twee ontspoorde wagons zijn omgevallen, eentje zou in de sloot liggen. Voor zover bekend zijn vier bovenleidingsportalen beschadigd. "Het baanvak is voorlopig niet beschikbaar", aldus de zegslieden.
(Bron)
'Volkswagen werkt te langzaam'

KEULEN - De fabrieken die Volkswagen in Duitsland heeft, draaien te langzaam. Gemiddeld duurt het vijftig uur om een auto in elkaar te zetten, terwijl de concurrentie voor vergelijkbare modellen maar 25 uur nodig heeft. Een ander probleem bij het concern is de dure cao.
Dat zegt Wolfgang Bernhard, verantwoordelijk voor het merk Volkswagen bij het Duitse VW-concern, in een vraaggesprek met het Duitse blad Capital, dat donderdag verschijnt. "Volkswagen kan zo op termijn niet overleven", aldus Bernhard. Het kost volgens hem zeker drie jaar om de nodige veranderingen aan te brengen.
De Volkswagenbaas is er geen voorstander van om onder het VW-merk luxe auto's op de markt te brengen. Een fabrikant van massaproducten heeft het mis als hij denkt in luxe te kunnen vluchten omdat daar de winst groter is. De vette jaren in de luxe sector zijn volgens hem binnenkort voorbij.
De Duitse VW-fabrieken danken hun huidige bestaan alleen nog aan vestigingen in het buitenland of aan subsidies binnen het concern die de verliezen compenseren. VW moet sneller gaan werken. De klanten willen de kosten van de productie niet meer betalen, aldus Bernhard.
Het Volkswagenconcern werkt aan een grote reorganisatie, die veel banen gaat kosten. Het zouden er zeker 10.000 zijn, maar Bernhard wilde geen aantallen noemen. Wel wilde hij nog kwijt dat het "zonder grote veranderingen" niet meer gaat.
(Bron)
Adverteerder verstopt virus op veilingsite

SAN FRANCISCO - Een onbekende adverteerder is erin geslaagd een computervirus te verstoppen in een advertentie op veilingsite eBay. Internetters die op het item klikten, raakten besmet, meldde het Amerikaanse centrum voor cyberdreigingen (Internet Storm Center) woensdag.
Normaal gesproken houdt eBay virussen tegen. Het ISC noemt het gevaar van deze poging klein, maar spreekt van een nieuwe ontwikkeling. Het effect is in potentie groot voor populaire advertenties.
Elke internetpagina die het gebruikers mogelijk maakt zelf berichten of foto's te plaatsen, kan doelwit van zulke acties worden, legde een woordvoerder uit. eBay is op de hoogte gebracht van de geïnfecteerde advertentie.
(Bron)
Baas financiert halve dag in de week privéactiviteiten

ROTTERDAM - Voor privédoeleinden bellende, surfende en mailende werknemers kosten bedrijven veel geld. Gemiddeld steken werknemers 4,4 uur per week in het afhandelen van zaken die niets met het werk te maken hebben als zij op kantoor zijn. Daar staat tegenover dat de werknemers thuis 2,3 uur per week bezig zijn met werk. Per saldo betaalt de baas dus 2,1 uur per week, waarin mensen andere dingen doen dan werken.
Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde jaarlijkse onderzoek Trends in ICT-onderzoek van Ernst & Young. Het onderzoek is gehouden onder zevenhonderd directeuren, managers en andere werknemers. Ernst & Young becijferde dat de werknemers bij een gemiddelde werkweek van 30 uur ongeveer 7 procent van hun tijd steken in privézaken. "Naast het productiviteitsverlies moeten de bedrijven ook de kosten incalculeren die hiermee gepaard gaan", aldus J. Verschuur van Ernst & Young.
Bij de meeste organisaties is het in principe mogelijk om ook thuis te werken. Van de ondervraagde organisaties moedigt 7 procent hun mensen aan om thuis te werken. Ongeveer 11 procent wil het aandeel thuiswerken vergroten, terwijl 15 procent dit aandeel juist wil verminderen. Van alle ondervraagde personen werkt iets minder dan de helft deels vanuit huis. Dat is iets meer dan in 2004 toen 41 procent aangaf wel eens vanuit huis te werken. Thuiswerken blijkt productiever te zijn dan werken op kantoor.
(Bron)

Soms kun je niet anders dan op je werk privé bellen: als je een huisarts hebt die tussen 10 en 11 bereikbaar is, dan heb je een grote kans dat je op je werk zit.
Grappig dat thuiswerken productiever is, en opvallend dat de meeste bazen daar toch niet aan willen.
'Amerikaanse terreurlijst bevat 80.000 namen'

STOCKHOLM - Een Amerikaanse lijst van mogelijke terreurverdachten bestemd voor luchtvaartmaatschappijen om passagierslijsten mee te controleren, bevat 80.000 namen. Dat berichtte het Zweedse dagblad Svenska Dagbladet donderdag op gezag van bronnen binnen de Europese luchtvaartindustrie.
De geheime lijst waarop slechts zestien namen stonden voor de aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington, groeide tot duizend namen aan het eind van dat jaar. Een jaar later bevatte de lijst al 40.000 namen en aan het eind van dit jaar is het aantal namen alweer verdubbeld.
Luchtvaartmaatschappijen moeten elke passagier die naar de Verenigde Staten vliegt, controleren op de lijst van terreurverdachten. Als een naam op beide lijsten voorkomt, dient contact te worden opgenomen met het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid voor nader onderzoek.
(Bron)
'Fortuyn had geen seks met minderjarigen'

ROTTERDAM - Fractievoorzitter R. Sörensen van Leefbaar Rotterdam gelooft dat Pim Fortuyn geen seks heeft gehad met minderjarige jongens. Dat heeft hij donderdag gezegd.
Peter R. de Vries bracht de informatie over het seksleven van Fortuyn woensdag naar buiten naar aanleidingvan diskettes van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD. Volgens de misdaadverslaggever is door de AIVD dat seksleven van Fortuyn en zijn partijgenoten onderzocht.
Sörensen wist al voor de verkiezingen dat de AIVD onderzoek deed naar Fortuyn en de partijleden. "We hadden het vermoeden dat we gevolgd werden. We hebben niets te verbergen en hebben dus ook geen bezwaar tegen een onderzoek." Pim Fortuyn was zich bewust van de onderzoeken. "Hij zei meteen toen hij naar Rotterdam kwam: reken maar dat ze nu alles gaan doen om ons kapot te maken en te demoniseren", aldus Sörensen.
Ook dacht Fortuyn dat er jonge jongens op hem afgestuurd werden. Sörensen: "Hij waarschuwde ons toen al dat ze dat bij andere politici ook wel zouden doen en dat we dus moesten opletten".
Sörensen gelooft dat de informatie niet toevallig naar buiten is gekomen. "Het is kort voor de verkiezingen. Ik geloof dat dit niet per ongeluk is gegaan." Ook raadslid D. Mosch "gelooft er geen bal van" dat de informatie toevallig is kwijtgeraakt. "Als je voor een inlichtingendienst werkt en je bent goed opgeleid, dan kijk je heus je auto wel goed na. Dat alles onderzocht is, is logisch. Maar dat alles naar buiten komt is schandalig en gruwelijk. En dan ook nog eens zo vlak voor de verkiezingen."
Sörensen gaat geen bezwaar maken tegen uitzending van de informatie door Peter R. de Vries. "We hebben niets te verbergen." Mosch is benieuwd wie de opdracht heeft gegeven tot het onderzoek en wie er allemaal onderzocht zijn. Beide raadsleden hopen in de loop van de dag tijdens een commissie- en raadsvergadering meer duidelijkheid te krijgen.
(Bron)

De paranoïa komt je tegemoet...
En de opmaak van de pagina is een beetje ehm...

Kort geding vakbonden tegen Hema

UTRECHT - FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben de Hema voor de rechter gedaagd. Zij eisen dat het winkelbedrijf het cao-akkoord dat het heeft gesloten met de vakbond Vereniging Hoger Personeel intrekt. De Hema wilde tot nu toe niet ingaan op een verzoek daartoe van de bonden.
De Hema wil in de cao afspreken dat toekomstige werknemers een stuk minder betaald krijgen. De twee bonden wilden daar niet aan. Maar de VHP was wel bereid die cao af te sluiten.
"Een loon van maximaal 1330 euro vinden wij schandalig laag", aldus M. Jansen van FNV Bondgenoten. Nieuwe werknemers zouden 8 tot 21 procent minder gaan verdienen dan het huidige personeel. Bovendien verdwijnt de toeslag voor werken op zaterdag en op koopavonden.
FNV en CNV vinden het cao-akkoord tussen VHP en de Hema "niet rechtmatig". VHP vertegenwoordigt alleen het hoger personeel en niet het winkelpersoneel. "Dat kan niet eens lid worden van de VHP", aldus de twee bonden.
Het kort geding dient 20 december in Amsterdam.
(Bron)

Bruto per maand vanaf 23 jaar: 1300 (op basis van 36 uur per week) exclusief toeslagen (die kunnen oplopen tot 200 euro per maand).
Nieuwe plan: 1330, en geen toeslagen.
Ik kan me voorstellen dat ze daar niet erg blij mee zijn.
Dodental door mijnramp China loopt op

SHIJIAZHUANG - Het dodental door een explosie woensdag in een Noord-Chinese kolenmijn is tot 74 opgelopen. Er worden 32 kompels vermist, meldden de Chinese autoriteiten donderdag.
Het dodental door de explosie stond woensdag op 54. De ontploffing bij de stad Tangshan deed zich voor in een mijn in aanbouw.
Ontploffingen, overstromingen en andere ongelukken hebben alleen al de eerste helft van 2005 aan ten minste 2700 Chinese kompels het leven gekost. In het centraal gelegen Henan worden na een overstroming in een groeve vorige week nog steeds tientallen arbeiders vermist.
(Bron)
'Kwaliteit wegen belabberd'

AMSTERDAM - De kwaliteit van tien tot twintig procent van de wegen in provincies en gemeenten is 'slecht'. Het aantal slechte wegen neemt toe, omdat de budgetten van gemeenten en provincies ontoereikend zijn om de 'explosief' gestegen kosten van herstel van het wegennet te bekostigen. Dat blijkt uit onderzoek van wegeninspectiebureau Inspectrum en Algemeen Dagblad, waarover het dagblad donderdag schrijft.
De slechte staat van de wegen levert 'acute' risico's op, stelt Inspectrum. "Mensen struikelen over ongelijke stoepen of beschadigen hun auto op een gat in een 80-kilometerweg", zegt woordvoerder Kees de Visser in de krant. In Haarlem 'slalommen fietsers tussen de kraters, scheuren en ribbels door, auto's soms niet en dan klinkt een doffe tik', schrijft de krant.
Het herstel van alle gaten, kuilen en scheuren in de gemeentelijke en provinciale wegen kost volgens de krant honderden miljoenen euro's. Negen van de tien provincies en gemeenten hebben volgens de krant 'onvoldoende' middelen om de wegen te onderhouden. Alleen de stad Utrecht al heeft een tekort van 68 miljoen euro op de post wegenonderhoud.
De controleurs beoordelen wegen met een systeem van cijfers. De criteria voor deze beoordeling zijn vastgesteld door het onafhankelijke instituut CROW. Dit is het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. De snelwegen die onder verantwoordelijkheid van het Rijk vallen, zijn in het onderzoek niet meegenomen.
(Bron)
Roep om Europees verbod kattenbont

BRUSSEL - Enkele Britse Europarlementsleden hebben donderdag opgeroepen tot een EU-breed verbod op de invoer, uitvoer en handel in honden- en kattenbont. "Ik zie niet in waarom de rest van de wereld een verbod kan instellen en de EU niet", aldus socialist Whitehead, wijzend op het verbod dat sinds 2000 bestaat in de Verenigde Staten.
De parlementariers, geflankeerd door Heather Mills-McCartney, de bekende dierenrechtenactiviste en vrouw van ex-Beatle Paul, toonden een video om te bewijzen dat het bont soms zelfs geproduceerd wordt in de EU. In Tsjechie zouden nog leveranciers zijn. China is echter de voornaamste producent van het vacht van de huisdieren. Heather Mills-McCartney toonde stapels van het verguisde bont om te bewijzen dat het nog ruimschoots verkrijgbaar is in Europa. "We hebben een verbod nodig, een systeem met labels gaat gewoon niet werken", zei ze.
(Bron)

Het meest cynische vind ik de 'muisjes', speelgoed voor de kat...
Bouwvakkers graven menselijke resten op

TILBURG - Bouwvakkers hebben bij een boerderij aan de Oude Hilvarenbeekseweg in Tilburg menselijke resten opgegraven. Dat heeft een woordvoerder van de politie donderdag bekendgemaakt.
De bouwers waren op de boerderij bezig met renovatiewerkzaamheden. Ook werd er een nieuwe riolering gelegd. Tijdens het graven stuitten de bouwvakkers op enkele menselijke botten en een schoen.
"Het is niet te zeggen hoe lang de beenderen er al liggen, wellicht al tientallen jaren", aldus de politiewoordvoerder. De technische recherche onderzoekt de vondst.
(Bron)
Politie vindt vermist 6-jarig jongetje

DEN HAAG - De politie heeft donderdagochtend de 6-jarige Chaquielle Dania gevonden. Dat gebeurde bij invallen in diverse woningen in Den Haag, zo liet de politie weten. Chaquielle was sinds 24 juli vermist, toen zijn vader hem uit een kindertehuis in Voorburg weghaalde.
Bij de invallen heeft de politie de 31-jarige vader van het jongetje aangehouden en twee vrouwen van 19 en 54 jaar oud. De 54-jarige vrouw zou Chaquielle en zijn vader onderdak hebben geboden.
Het kind verbleef in het Voorburgse kindertehuis, omdat het onder toezicht stond. Enkele dagen voor zijn verdwijning had de kinderrechter Chaquielle aan zijn moeder toegewezen. De politie draagt de jongen over aan Bureau Jeugdzorg.
(Bron)
Helft Belgische supermarkten dicht door staking

BRUSSEL - Ongeveer de helft van de supermarkten en hypermarkten in België is donderdag gesloten door een staking. Dat heeft marktleider Carrefour laten weten op de VRT-radio. De werkgevers hebben in sommige gevallen deurwaarders naar de supermarkten gestuurd, omdat ze eisen dat de stakers het werkwillig personeel doorlaten.
De bonden hebben de staking uitgeroepen uit protest tegen het 'generatiepact', het plan van de regering om de VUT-leeftijd de verhogen. Aanvankelijk dreigden nationale stakingen tegen het voorstel, maar de acties blijven tot nu toe beperkt tot bepaalde branches.
(Bron)
'We gaan door tot het gaatje'

AMSTERDAM - De gemoederen in de brandweerkazernes in Amsterdam lopen hoog op. Brandweerlieden draaien dubbele diensten en de spanningen onderling zijn te snijden. "De stoelen zijn hier gisteren al door de ramen gevlogen", zegt een van de brandweermannen in kazerne Hendrik aan de Marnixstraat donderdag. "Maar we gaan door tot het gaatje."
De wilde staking in Amsterdam is, als het aan de brandweerlieden ligt, nog lang niet op haar eind. Volgens de acht aanwezige spuitgasten zijn momenteel slechts drie van de twaalf kazernes in de stad bezet. Dat betekent dat de brandveiligheid gevaar loopt, want de uitruktijd loopt al snel veel hoger op dan normaal. "We moeten nu vanuit het centrum ook naar Zuidoost en Noord", zegt hoofd brandwacht Bert van Zaanen.
Het idee om het leger in te zetten vinden de brandweermannen absurd. Ongeveer tachtig personen met een brandweeropleiding, burgerpersoneel en militairen, bieden de helpende hand. "Die moeten nu in tien minuten leren hoe een spuitwagen werkt, terwijl wij daar drie maanden over hebben gedaan. Bovendien weten ze de weg niet. We praten hier over mensenlevens", aldus collega Ricardo Vin. De actievoerders geven toe dat die verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid wel een groot dilemma voor ze is. "Wij willen dit eigenlijk helemaal niet. We willen gewoon ons werk doen, mensenlevens redden. Maar het is de gemeente die haar verantwoordelijkheid niet neemt", stelt Van Zaanen.
De brandweerlieden voelen zich verraden door de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. "Het hele korps is naar de klote, we hebben nergens meer vertrouwen in. Iedereen is gefrustreerd. Dank u wel meneer Cohen", roept brandweerman Arie Verwoert woedend.
(Bron)
'Joodse staat maar op Duits gebied'

TEHERAN - De Iraanse president Ahmadinejad heeft donderdag gezegd dat er maar een joodse staat moet komen op het grondgebied van Duitsland en Oostenrijk als deze landen zich verantwoordelijk voelen voor de genocide op de joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog.
"Als jullie vinden dat de joden zijn onderdrukt, waarom moeten de Palestijnse moslims daar een prijs voor betalen?", aldus Ahamdinejad. "Als jullie ze hebben onderdrukt, geef het zionistische regime dan een stuk Europese grond en wij zullen dit ondersteunen".
Volgens de Iraanse president is het probleem helemaal geregeld als "Duitsland en Oostenrijk een paar van hun provincies afstaan". Ahmadinejad deed zijn uitlatingen in een interview met de Iraanse televisiezender Al-Alam. Het Franse persbureau AFP heeft inzage gekregen in de tekst van het vraaggesprek.
Ahmadinejad veroorzaakte vorige maand al een grote internationale rel met uitlatingen over Israël. Toen zei hij dat Israël "van de kaart moet worden geveegd".
(Bron)

Hij heeft de basis toch niet helemaal goed begrepen. Dit is net zoiets als zeggen dat de Palestijnen maar in Namibië moeten gaan wonen.

woensdag, december 07, 2005

Biddende vrouw gedood door kerkraam

Een Argentijnse vrouw is vandaag op tragische wijze om het leven gekomen. De vrouw werd tijdens het bidden gedood door een kerkraam.
De vrouw was aan het bidden in een kathedraal, toen een harde windvlaag het vier meter hoge raam uit zijn kozijn rukte. Het raam kwam terecht op de vrouw. Ook een andere kerkgangster raakte gewond. Het ongeluk gebeurde in het noordwesten van Argentinië in de provincie Catamarca.
(Bron)
Nieuw: Coca-cola met koffiesmaak

's Werelds grootste frisdrankproducent Coca-cola heeft vandaag bekend gemaakt een nieuw drankje op de markt te zetten: 'Coca Blak'. Dat is een mix van gewone Coca-Cola en koffie-extracten. De nieuwe frisdank zal op 15 januari 2006 in Frankrijk gelanceerd worden.
Coca Blak is speciaal bedoeld voor volwassenen. Eerder richtte het bedrijf zich vooral op jongeren. De frisdrank moet actieve volwassenen 'een verfrissend en versterkend duwtje in de rug' geven, aldus Coca-Cola.
Coca Blak zal ook in de Verenigde Staten en Spanje op de markt worden gebracht. Het drankje zit trouwens niet verpakt in het traditionele rood-witte jasje, maar in een zwarte fles met aluminium contouren. Tevens zitten er vijftig procent minder calorieën in dan in de gewone cola.
(Bron)
Margaret Thatcher opgenomen in Londens ziekenhuis

LONDEN - De Britse ex-premier Margaret Thatcher (80) is woensdag opgenomen in een ziekenhuis in Londen. Een woordvoerster van haar Conservatieve Partij heeft verklaard dat de 'IJzeren Dame' zich zwak voelde. Thatcher was eerste minister van 1979 tot 1992.
Ze zal de komende nacht in het hospitaal blijven voor medisch onderzoek. Volgens de BBC voelde Thatcher zich zwakker worden tijdens een bezoek aan de kapper. Haar toestand is evenwel stabiel, aldus een woordvoerder van het hospitaal. Als ze de nacht goed doorkomt, zal Thatcher donderdag uit het ziekenhuis worden ontslagen.
(Bron)
Filippijnen op de vlucht voor overstromingen

MANILLA - Meer dan 46.000 mensen zijn op de vlucht geslagen door overstromingen in de Filippijnen als gevolg van zware regen en een dijkdoorbraak. Zeker twee mensen zijn omgekomen door aardverschuivingen, meldden de autoriteiten woensdag.
Door een dijkdoorbraak moesten 31.000 inwoners de stad Calapan ontvluchten. 15.000 mensen uit de stad Lucena zijn uit voorzorg in veiligheid gebracht. Zeker twintig dorpen in de provincie Quezon staan onder water. De schade door het noodweer ligt rond de 450.000 euro.
In Quezon, dat ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla ligt, zijn vorig jaar door overstromingen zeker zevenhonderd mensen om het leven gekomen.
(Bron)
13-jarige bolletjesslikker aangehouden

MOSKOU - De Russische douane heeft op een luchthaven in Moskou een 13-jarige jongen aangehouden met 840 gram heroïne in zijn maag. De jeugdige bolletjesslikker zat in een vliegtuig dat was aangekomen uit Tadzjikistan. Dat maakten de Russische autoriteiten woensdag bekend.
De jongen is direct overgebracht naar een kinderziekenhuis, waar de bolletjes harddrugs uit zijn maag zijn verwijderd. Hij reisde met zijn moeder, die heeft bekend dat ze wist dat haar zoon drugs in zijn lichaam vervoerde. De vrouw is ook gearresteerd.
(Bron)
Bejaarde meubelvernielster verward

ARNHEM - De bejaarde Eindhovense die wordt verdacht van het openrijten van ongeveer 250 meubels op meubelboulevards in het hele land, is sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Arnhem, waar de 72-jarige L.R. zich voor de reeks vernielingen moest verantwoorden.
De vrouw werd eerder al veroordeeld tot tbs nadat zij bij kledingzaken en warenhuizen kleding in brand stak en met chloor besmeurde. De vrouw lijdt volgens onderzoekers aan een ziekelijke stoornis, veroorzaakt door een trauma uit haar jeugd. De vrouw is al sinds 1953 bekend bij de hulpverleningsinstanties.
De vernielingen van de meubels gebeurden terwijl de vrouw nog werd behandeld voor de eerdere kledingvernielingen. De nieuwste meubelvernielingen zorgden voor veel onrust en ongeveer 300.000 euro schade in de meubelbranche.
In totaal werden 38 aangiftes gedaan door meubelbedrijven, waarvan er 27 niet tot vervolging van de vrouw hebben geleid wegens gebrek aan aanwijzingen. Van de overige elf concludeerde de officier van justitie in negen gevallen dat de vrouw wel schuldig moet zijn. Voor de twee overige zaken had ze niet genoeg bewijs.
Volgens de psycholoog en psychiater die de vrouw hebben onderzocht, moet zij een voorwaardelijke straf krijgen, waarbij de vrouw zich moet houden aan een behandelplan bij haar huidige behandelaar.
De officier vindt dat voorstel onbegrijpelijk omdat de vrouw tot nu toe ook in de fout ging terwijl haar behandelaar het niet in de gaten had. Zij wilde dat er een minder vrijblijvend behandelplan wordt opgesteld. De rechtbank honoreerde dat verzoek, en stond haar ook toe om de behandelaar van de vrouw als getuige te horen op een volgende zitting. Die zitting volgt over ongeveer drie maanden.
(Bron)
'Bellen op de fiets wordt bestraft'

DEN HAAG - Handen aan het stuur en alleen handsfree bellen. Bestuurders van auto's zijn op straffe van een fikse boete van minimaal 140 euro (tot maximaal twee maanden cel of 2000 euro boete) ruimschoots bekend met deze regel. De fietsers bellen er al slingerend met mobieltje aan het oor nog altijd vrolijk op los. Minister Peijs van Verkeer gaat bekijken of dat wel terecht is.
Rondrijden in de auto of op de fiets en bellen tegelijk is gevaarlijk. Buiten het feit dat deze bestuurder een hand tekort komt om richting aan te geven of te schakelen [niet iedere fiets heeft versnellingen!], dwaalt de aandacht van het rijden af naar het telefoongesprek.
Weliswaar in verschillende mate gelden deze gevaren voor fietsers bestuurders van auto's, erkende Peijs in woensdag een brief aan de Tweede Kamer. Omdat de risico's van het mobiel bellen op de fiets nog nooit zijn onderzocht, zal de minister in kaart laten brengen bij hoeveel ongelukken de bellende fietsers jaarlijks betrokken zijn. Kamerlid Slob (christenunie) had deze kwestie aan de kaak gesteld in het debat over de verkeersbegroting voor 2006.
Of fietsers straks net als autobestuurders op de bon gaan wanneer zij betrapt worden op het niet-handsfree bellen, weet de verkeersminister nog niet. "We gaan eerst kijken wat er aan de hand is." Aan de hand van dat onderzoek zal Peijs besluiten of maatregelen nodig zijn. Op dit moment is het niet bij wet verboden met mobieltje aan het oor door het verkeer te fietsen.
(Bron)
Verdachte passagier doodgeschoten op vliegveld Miami

AMSTERDAM - Een speciale veiligheidsfunctionaris heeft woensdag geschoten op een verdachte passagier op de luchthaven van Miami in Florida. Volgens de nieuwszender CNN schoot de 'air marshal' omdat de man, die aan boord was van een toestel van American Airlines, had gezegd een bom in zijn tas te hebben. De 44-jarige Amerikaanse man bezweek volgens CNN aan zijn verwondingen.
De verdachte man zou in de slurf tussen het toestel en de pier verzocht zijn om op de grond te gaan liggen, waarop hij niet reageerde. Toen de passagier ondanks waarschuwingen zijn hand niet uit zijn tas haalde, schoot de air marshal op de man.
Een van de vrouwelijke passagiers aan boord verklaarde tegenover een lokaal tv-station dat de verdachte man na de landing in het toestel wild door het gangpad liep. Hij werd gevolgd door een "hysterische" vrouw die steeds zei: "Mijn man, mijn man!". Volgens de passagier had de vrouw ook gezegd dat haar man een "bipolaire stoornis" had (manisch depressief was) en geen medicatie had gehad. Het toestel kwam uit Medellin in Colombia en zou na een tussenstop in Miami doorvliegen naar Orlando. Volgens de eerste berichten is er geen bewijs van een bom in de tas van de passagier gevonden.
Air marshals zijn gewapend en in burger. Ze worden doorgaans ingezet op risicovluchten. De functionarissen zijn getraind op het uitschakelen van kapers/terroristen. Het is volgens CNN de eerste keer dat een air marshal zijn wapen heeft gebruikt.
(Bron)
TT 104 AIVD wil diskettes Peter R.de Vries

HILVERSUM De inlichtingendienst AIVD heeft Peter R. de Vries gesommeerd om computerdiskettes terug te geven waarop staatsgeheimen zouden staan. Het gaat om vertrouwelijke informatie van de RID, de regionale inlichtingendienst Rotterdam.
De diskettes zijn gevonden door iemand die een auto had gekocht van een RID-medewerker. De koper heeft ze daarna aan de misdaadverslaggever gegeven.
Volgens een informant staat er op de diskettes informatie over het seksleven van Pim Fortuyn en de infiltratie van AIVD-medewerkers in de milieubeweging. Het publiceren van die informatie is strafbaar, zegt de inlichtingendienst.
TT 402 Effe een broodje scoren

Het eten in de Roane County Jail in het Amerikaanse Tennessee is kennelijk niet om over naar huis te schrijven. En omdat de meeste mensen er voor langere tijd hebben 'geboekt', kan de trek in een lekkere snack tot rare acties leiden.
Zo werd er laatst een man in de kladden gepakt die probeerde de gevangenis weer binnen te komen. Hij was kort daarvoor ontsnapt en had 'boodschappen' gedaan.
Bij zijn arrestatie had de gevangene, die vastzat voor een gewapende overval, kleding, drank en cocaïne in zijn bezit. Ook had hij vier broodjes hamburger bij zich, die hij bij de Mac had gescoord.
TT 402 Arm van student klem in afvoerbuis

Een Libanese student in Oekraïne heeft een tijd klemgezeten in het toilet nadat hij zijn gsm in de wc-pot had laten vallen. Toen hij zijn mobieltje probeerde op te vissen, kwam zijn arm vast te zitten in de smalle afvoerbuis van het toilet. Pas na 2 uur kon hij uit zijn netelige positie worden bevrijd.

Toen was het mobieltje inmiddels overleden, lijkt me - al die ellende nog voor niks ook.
TT 192 Bush wekt ergernis met kerstkaart

WASHINGTON De achterban van George Bush is niet gelukkig met de kerstkaart die de president dit jaar verstuurt. Vooral conservatieve christenen zijn boos, omdat Bush op z'n kaart met geen woord over Kerstmis rept.
George en Laura Bush wensen iedereen een 'happy holiday season'. Op de kaart staat verder een foto van de huisdieren van Bush: twee honden en een kat spelen in de sneeuw voor het Witte Huis.
De kerstwens van het echtpaar Bush gaat naar 1,4 miljoen mensen. Laura Bush laat via een woordvoerster weten dat de kaart ook wordt verstuurd naar mensen met een niet-christelijk geloof.
In de huiskamer ligt een laminaatvloer. Beukenkleur, met motief: kattenpootjes. De katten gaan het huis in en uit via het raam, en heel gek, op de plek in de tuin waar ze 'landen' groeit niets. Dus als het regent of geregend heeft, is die plek modderig. En als ze dan weer binnenkomen maken ze een spoor van prentjes, richting eten en richting mijn stoel.
Ze hebben toch slimme manieren om de baas op de knieën te krijgen ;-)
Ontslagen meer verspreid over leeftijdsgroepen

DEN HAAG - Vanaf maart geldt bij reorganisaties niet meer als uitgangspunt dat werknemers die als laatste bij een bedrijf aan de slag zijn gegaan, vaak jongeren, er als eerste uitvliegen. In plaats van het zogeheten 'last in, first out'-principe komt het afspiegelingsbeginsel. Hierdoor moeten ontslagen meer gespreid worden over de verschillende leeftijdsgroepen.
Minister De Kneus van Sociale Zaken stelde woensdag dat door het verplichtstellen van het afspiegelingsbeginsel de ontslagbescherming tussen groepen werknemers, zoals herintreders, jongeren en ouderen, gelijkmatiger wordt verdeeld. In september stemde de Tweede Kamer al met deze plannen in.
Verder bepaalt het ontslagbesluit dat het Centrum voor Werk en Inkomen geen toets meer uitvoert op afspraken die werkgevers en vakbonden na 1 maart 2006 hebben gemaakt over collectieve ontslagen van twintig werknemers of meer. Wel controleert het voormalige Arbeidsbureau of in deze zogeheten sociale plannen het afspiegelingsbeginsel juist is toegepast.
(Bron)
Belastingdienst biedt gedupeerde ouders hulp

AMSTERDAM - De Belastingdienst komt ouders tegemoet die zijn gedupeerd door het faillissement van het bedrijf KidsConcern . Dat maakt de Belastingdienst woensdag bekend. Vorige week werd duidelijk dat duizenden ouders in financiële problemen waren geraakt doordat KidsConcern crèches niet had betaald. Ouders werden daardoor geconfronteerd met rekeningen van duizenden euro's.
KidsConcern is een bedrijf dat bemiddelde tussen ouders, werkgevers en overheid en de kinderopvangbranche. De landelijk opererende bemiddelaar was verantwoordelijk voor de betaling aan crèches, maar blijkt de rekeningen maandenlang niet te hebben betaald. De crèches willen het geld daarom direct bij de ouders innen.
De maatregel van de Belastingdienst houdt in dat ouders die de Tegemoetkoming kinderopvang 2005 door de Belastingdienst rechtstreeks aan KidsConcern laten overmaken, dit kunnen wijzigen. Als zij voor maandag een wijziging doorgeven van het rekeningnummer waarop de tegemoetkoming moet worden overgemaakt, verloopt de uitbetaling van december via dat nieuwe rekeningnummer. De rekeningen die nog openstaan, moeten wel worden betaald.
KidsConcern kwam in financiële problemen doordat veel ouders zelf de betaling van kinderopvang gingen regelen. Het verlies van klanten is het bemiddelingsbedrijf niet te boven gekomen.
(Bron)
Eritrea gaat VN-militairen uitzetten

Het Afrikaanse land Eritrea heeft de VN-militairen die in het land gestationeerd zijn laten weten dat ze niet langer welkom zijn. De Eritrese regering liet dat gisteren schriftelijk weten aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in de regio. De blauwhelmen hebben tien dagen om te vertrekken.
Eritrea is al langere tijd verwikkeld in een conflict met buurland Ethiopië. Tussen 1998 en 2000 werd er een bloedige oorlog gevoerd langs de grens, waarbij meer dan 70.000 mensen om het leven kwamen. Uiteindelijk werd er een wapenstilstand bereikt. De VN-militairen die nu in Eritrea aanwezig zijn, controleren een gedemilitariseerde zone langs de grens.
De situatie is de laatste maanden echter weer flink verslechterd. Beide landen hebben inmiddels een aanzienlijke troepenmacht langs de grens verzameld. Met de dreigende uitzetting van de blauwhelmen uit Europa, de VS, Canada en Rusland zou de controle over de vrede in het grensgebied wegvallen, en dreigt het conflict nog verder op te laaien.
(Bron)
'Meisjes van Jezus' strijden tegen porno

Hadden we dit weekend nog een groep Duitse evangelisten die jongeren willen bekeren met naakt, in Californië richt een clubje van voormalige strippers zich juist op medewerkers van stripclubs om ze te bewegen de kleren weer aan te trekken. De JC's Girls betalen zelfs voor privé-dansjes, en benutten de tijd vervolgens om de strippers te bekeren.
De 'meisjes van Jezus' zijn blond, mooi en zien er zelf uit als pornoactrices. Oprichtster van de club is de 31-jarige Heather Veitch. Tot zo'n vijf jaar geleden werkte ze zelf als stripper, maar ze bekeerde zich tot het christendom en is nu kapster. Toen een voormalige collega van Veitch een half jaar geleden stierf aan een alcoholvergiftiging vatte ze het plan op om actief strippers te benaderen en te bekeren tot God. "Mijn vriendin was boos en bitter en wist niet dat wat zij deed in haar leven vergeven kon worden. Ik wist dat ik terug moest gaan naar de clubs om met mijn voormalige collega's te praten over God", zegt Veitch.
Met behulp van een priester zette ze Matthew's House op, een christelijke organisatie die mensen wil helpen die werken in de seksindustrie, of die er verslaafd aan zijn. De JC's Girls werden opgericht toen Veitch hulp kreeg van twee andere jonge vrouwen; Tanja en Lori. De drie laten zich expres in aantrekkelijke poses fotograferen, en de website ziet er paarse achtergrond en roze letters uit als een pornosite. Slogans als 'Porno is een leugen, de waarheid vind je in Jezus Christus' en 'Zodra God in je hart zit, zal hij je nooit meer verlaten' maken echter duidelijk dat er niets méér te zien is.
(Bron)

Dat 'mooi' is een kwestie van smaak, bij het artikel staat een foto van een dame die ik toch beslist niet-mooi vind.
'Geen wreedheden meer tegen gevangenen'

KIEV - Amerikaanse functionarissen mogen gedetineerden niet langer wreed behandelen om informatie los te krijgen, ook niet in het buitenland. Minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken maakte de wijziging van het verhoorbeleid bekend tijdens een bezoek aan Oekraïne.
Volgens haar is het Amerikaans beleid dat de verplichtingen van de Conventie tegen Martelen (CAT) ook gelden voor "al het Amerikaanse personeel, waar ze ook mogen zijn, of ze nu in de Verenigde Staten zijn of buiten de Verenigde Staten". De CAT verbiedt inhumane, wrede en vernederende behandelingen.
De uitspraak houdt een wijziging van het Amerikaanse beleid in, aldus Amerikaanse zegslieden. Hij volgt na zware druk uit Europa en het Amerikaanse Congres. Voorheen stelde de regering van president Bush steeds dat de conventie alleen van kracht was op Amerikaans grondgebied.
Mensenrechtenorganisaties beweren dat de Verenigde Staten die maas in de conventie hebben gebruikt om gevangenen te mishandelen op plaatsen zoals Afghanistan en Guantanamo Bay. Ook zou de Amerikaanse geheime dienst CIA-verhoorcentra hebben gehad op geheime locaties in Europese landen.
De Poolse president Aleksander Kwasniewski ontkende woensdag berichten in de Amerikaanse media dat Polen een geheime CIA-gevangenis zou huisvesten waar leiders van het terreurnetwerk Al Qaida zouden worden vastgehouden. Er is nooit zo'n gevangenis geweest en zij zal er ook nooit komen, zei hij tegen Radio Zet.
In Europa is verder veel opschudding ontstaan over beschuldigingen dat de CIA Europese luchthavens gebruikte tijdens transporten van islamitische militanten naar geheime detentiefaciliteiten of landen waar ze gemarteld kunnen worden. De kwestie overschaduwt het bezoek van Rice aan Europa volledig.
De aankondiging van Rice in Kiev is een overwinning voor de invloedrijke Amerikaanse senator John McCain. Die voormalige krijgsgevangene in Noord-Vietnam en partijgenoot van Bush voerde zware druk op het Witte Huis uit om de politiek te wijzigen. Het Congres steunde een wetsvoorstel van McCain om martelen in alle gevallen te verbieden.
(Bron)
'Rijke gepensioneerden moeten meebetalen aan AOW'

AMSTERDAM - Welgestelde ouderen moeten meebetalen aan de Algemene Ouderdomswet (AOW). Dat staat in een adviesrapport van een breed samengestelde commissie voor ouderenbeleid in de Tweede Kamer, meldt de Volkskrant woensdag. Om de kosten van de vergrijzing voor jongere generaties te drukken, moeten 65-plussers met een aanvullend pensioen een bijdrage leveren.
De krant noemt de maatregel om extra belasting te heffen over het inkomen van vermogende ouderen een van de gevoeligste thema's in politiek Den Haag. Het rapport wordt donderdag gepresenteerd. Het advies over 'fiscalisering' van de AOW is onderschreven door partijen die daar traditioneel tegen zijn, zoals CDA en VVD.
Dat de AOW bij ongewijzigd beleid onbetaalbaar wordt, is in Den Haag onomstreden, schrijft de krant. De vergrijzing leidt er de komende jaren toe, dat de verhouding tussen werkenden en gepensioneerden ongelijker wordt. Minder werkenden moeten voor meer gepensioneerden AOW opbrengen.
(Bron)

Je kunt van de AOW een soort bijstandssysteem maken.
Gratis condooms bij studentenpolis

TILBURG - Zorgverzekeraar CZ gaat samen met de initiatiefnemers van de site Studenten.net een polis op de markt brengen die speciaal is gericht op studenten. Beide partijen hebben dat woensdag bevestigd. De verzekerde krijgt via de polis onder meer honderd gratis condooms per jaar, en medische testen om geslachtsziekten en hiv vast te stellen.
Volgens de initiatiefnemers komen seksueel overdraagbare aandoeningen onder jongeren steeds vaker voor en neemt het condoomgebruik in Nederland af.
Ze hopen via extra zorg de ziekten onder studenten aan te pakken.
De twee organisaties geven verder per klant 1 euro aan het Rode Kruis voor voorlichting over en preventie van de gevaren van aids. Ze zeggen de studenten verder een 'scherpe' polis te bieden.
(Bron)

Een scherpe polis, link in combi met die condooms.