zaterdag, november 05, 2005

Onschuldige pinner in opsporingsprogramma getoond

De politie van Heerlen heeft een blunder gemaakt door een foto van een onschuldige pinner te tonen op televisie en internet. Op 15 augustus werd rond half drie 's middags bij een Heerlense pinautomaat geld afgehaald met een gestolen pinpas, maar door een tijdsverschil in de klok van de bewakingscamera werd gedacht dat de onschuldige Florent Soudant de dader was.
Soudant was daardoor twee maanden later te zien in het opsporingsprogramma van de Limburgse zender L1. Veel vrienden en familieleden herkenden hem en zijn werkgever vond het beter vond dat Soudant verplicht verlof opnam tot de zaak opgehelderd was.
Volgens de politie zijn conclusies die op basis van bewakingscamera's worden getrokken bijna altijd juist. Maar in dit geval bleek de klok van de bewakingscamera niet synchroon te lopen met de klok van de pinautomaat. Hierdoor trad een misverstand op.
Inmiddels heeft Soudant van de politie een excuusbrief en een fles wijn gehad, maar de onschuldige pinner is hier niet tevreden mee. "Mijn naam is beschadigd, ook al kan ik mijn onschuld inmiddels bewijzen. Soms zie ik mensen gewoon wantrouwend naar me kijken. Ik heb verdorie nog nooit ook maar een dubbeltje gestolen."
(Bron)
Chocolade is goed voor rokers

Er is goed nieuws voor rokers die van een flinke reep chocolade houden. Een Duitse studie toont aan dat chocolade het schadelijke effect van nicotine vermindert.
Zo leidt roken onder meer tot aderverkalking oftewel 'atherosclerose'. Aderverkalking is een aandoening waarbij de slagaderen door vetafzetting langzaam dichtslibben. Het is één van de belangrijkste oorzaken van een hartinfarct of hersenbloeding.
Uit het Duitse onderzoek blijkt dat het consumeren van chocolade een positieve werking heeft op de aanmaak van het molecuul stikstofoxide (NO). Dat zorgt voor de verwijding van de bloedvaten, waardoor het bloed beter doorstroomt. De werking wordt toegeschreven aan de in cacao aanwezige flavonoïden, plantaardige stoffen die ook in thee, ui en rode wijn zitten.
De combinatie van chocolade zónder sigaret is volgens de onderzoekers nog effectiever.
(Bron)
ChristenUnie zet adverteerders op tegen TMF

Er lijkt geen einde te komen aan de discussie over het uitzendbeleid van zenders als MTV, TMF en The Box. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem stelde vorige maand dat de populaire jongerenzenders met hun programmering aanstootgevend zouden zijn. Zijn uitspraak volgde na een groepsverkrachting van een 13-jarig Rotterdams meisje.
Nu mengt ook de ChristenUnie zich in de discussie. Aanstaande maandag komt de partij met een website die moet gaan dienen als platform tegen godslasterlijke en pornografisch getinte uitingen in de media.
Ook gaat de partij adverteerders aanspreken op hun reclamebestedingen. Zo hoopt zij de muziekzenders te bewegen tot censuur. Volgens de ChristenUnie zijn zij het meest gevoelig in hun portemonnee. De zenders zullen daarom wel moeten luisteren als hun sponsors kritiek leveren op de inhoud van de programmering.
Inmiddels zijn zes adverteerders aangeschreven. Voorzitter Joël Voordewind: "Als de betrokken ondernemingen zich doof houden, wordt dit samen met hun naam op het internet vermeld." De partij wil nog niet bekend maken welke bedrijven een brief hebben ontvangen.
Zeker is wel dat frisdrankfabrikant Coca Cola is aangeschreven. Het bedrijf is met Fanta één van de grootste adverteerders op TMF. In Nijkerk ging de ChristenUnie zelfs zo ver dat zij de frisdrank uit het gemeentehuis probeerde te bannen. De motie werd niet aangenomen.
(Bron)
Moordenaar loopt als advocaat bajes uit

Een ter dood veroordeelde moordenaar is op klaarlichte dag uit een gevangenis in het Amerikaanse Houston ontsnapt door als advocaat het gebouw uit te wandelen. Charles Victor Thompson (35) wist in de bajes zijn oranje gevangenisoverall voor burgerkleding om te wisselen, en had een vervalst pasje dat aangaf dat hij advocaat was.
Thompson was een week geleden tot de doodstraf veroordeeld wegens een dubbele moord in 1998 op zijn ex-vriendin Dennise Hayslip en haar nieuwe vriend. Hij was nog niet overgebracht naar de zwaarbewaakte gevangenis van Huntsville, waar de ter dood veroordeelden van Texas op hun executie wachten. Thompson verbleef tijdelijk in de districtbajes van Houston, die drie jaar geleden werd gebouwd. Volgens de sheriff van het district is Thompson de eerste gedetineerde die uit de gevangenis wist te ontsnappen.
De autoriteiten staan dan ook voor een raadsel. Het lijkt erop dat Thompson hulp van buiten heeft gehad, aangezien er na zijn ontsnapping een auto voor hem klaarstond. Familieleden van de slachtoffers van Thompson reageerden vol onbegrip. "Dit is onbegrijpelijk. Hoe kan een veroordeelde moordenaar zo wegkomen? Hoe komt hij aan die burgerkleding? En van wie kreeg hij dat pasje?", vroeg Mike Hayslip, de broer van de vermoorde Dennise, zich openlijk af.
(Bron)
Meer dan 2000 bezoekers bij open dag bordelen

EMMEN - Meer dan 2000 mensen hebben zaterdag een van de 22 bordelen in Noord-Nederland bezocht, die meededen aan een gezamenlijke open dag. Dat heeft directeur André van Dorst van brancheorganisatie Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER) zaterdagavond gezegd.
Een bordeel in Emmen spande de kroon. Maar liefst zeshonderd mensen bekeken daar de peeskamertjes. "Ik heb tweederde van alle bedrijven die meededen aan de lijn gehad en iedereen was enthousiast. Dit is echt uniek in de wereld, zo'n gezamenlijke open dag is nog nooit ergens anders gehouden. Ik hoorde over een club waar een dominee langs is geweest en ergens anders een man die een motortoer hield en negen clubs bezocht", aldus Van Dorst.
Wegens het succes wil hij jaarlijks een landelijke open dag houden. Van Dorst hoopt door de open dagen dat misstanden in de prostitutie voortaan niet meer op de hele sector worden geprojecteerd. Enkele weken geleden concludeerde prostitutievakbond De Rode Draad na onderzoek dat er vele misstanden in de Noord-Nederlandse prostitutie zijn.
(Bron)
Man verdacht van sekscontact met 17-jarigen via chat

ROTTERDAM - De politie heeft een 45-jarige man uit Ridderkerk aangehouden op verdenking van seksueel contact met twee minderjarige jongens. De Ridderkerker was met de 17-jarige Rotterdammers in contact gekomen via een chatbox op internet. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
De man had de twee jongens individueel na een chatsessie thuis uitgenodigd waar hij volgens de politie seksuele handelingen zou hebben verricht met de slachtoffers. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie de jongens daarvoor hebben betaald.
Volgens een woordvoerster van het OM is seks tegen betaling met minderjarigen strafbaar. Justitie wil hiermee voorkomen dat jongeren in de prostitutie terechtkomen.
De twee jongens zaten samen in een gezinsvervangend tehuis. Het was de leiding van het tehuis opgevallen dat de twee plotseling over veel meer zakgeld beschikten dan gewoonlijk. De voogden van de twee hebben aangegifte gedaan. De verdachte wordt donderdag voorgeleid aan de officier van justitie. Zijn computer is in beslag genomen.
(Bron)
Bijna 900 auto's verwoest bij rellen Frankrijk

PARIJS - De Franse premier De Villepin heeft zaterdag acht ministers bijeengeroepen voor crisisberaad over de steeds verder om zich heen grijpende rellen in de buitenwijken van Parijs en andere steden. Onder de bewindslieden bij het overleg is ook de omstreden minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken.
Voor het begin van het beraad bracht Sarkozy aan De Villepin verslag uit van de negende achtereenvolgende nacht van rellen. Ook bij de vergadering was minister Azouz Begag van Gelijke Behandeling, die in het openbaar scherpe kritiek had geuit op de spierballentaal van Sarkozy over de ongeregeldheden.
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Frankrijk bij rellen bijna negenhonderd auto's in vlammen opgegaan. Dat hebben de politie en de Parijse aanklager Yves Bot zaterdag laten weten. De politie verrichtte 253 arrestaties. Het was de negende nacht op rij van ernstige rellen.
Bot repte voor radiozender Europa 1 van "georganiseerd geweld". Hij zei dat jongeren van buiten Parijs op internet zijn opgeroepen het voorbeeld van de oproerkraaiers in de Franse hoofdstad te volgen. In Parijs is het al ruim een week onrustig. Bot zei dat hij niet wist wie voor de georganiseerde acties verantwoordelijk zijn. "Als ik dat precies zou weten, zouden die mensen al zijn gearresteerd", aldus de openbare aanklager.
In de nacht van vrijdag op zaterdag waren de onlusten opnieuw in Parijs het hevigst. Relschoppers staken daar ruim 650 auto's in brand. In een noordelijke wijk moesten enkele honderden bewoners uit twee flatgebouwen worden geëvacueerd, omdat de relschoppers een ondergrondse garage in brand hadden gestoken. Verder gingen onder meer twee textielmagazijnen en een autoshowroom in vlammen op. Ook in Toulouse en Lyon in het zuiden en de noordelijke steden Lille en Rennes was het onrustig.
De omstreden en ambitieuze minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy bezocht vrijdagavond een politiepost en verzekerde de agenten dat ze op steun van de regering kunnen rekenen. "De sleutel tot de oplossing ligt in arrestaties", zei hij. De communistische partij heeft inmiddels om zijn aftreden gevraagd omdat Sarkozy met zijn retoriek de rellen zou aanwakkeren.
De socialistische PS, de grootste oppositiepartij, is hierop tegen omdat de relschoppers dan zouden worden beloond. De premier wil voor het eind van de maand met een actieplan voor verloederde buitenwijken presenteren.
Groepen jongeren gaan al sinds vorige week donderdag tekeer in de 'banlieues'. Op die dag werden in Clichy-sous-Bois twee jongens in een transformatorhuisje geëlektrocuteerd. Zij waren op de vlucht voor de politie. De autoriteiten ontkennen dit. De buitenwijken zijn ernstig verloederd en veel van de inwoners zijn werkloos en klagen over discriminatie en racisme.
(Bron)
Bijna de helft afvaltransport illegaal in EU

Bijna de helft van al het afvaltransport in de EU gebeurt illegaal. Dat is gebleken uit een Europese controle in zeventien zeehavens. Bij 48 procent van de gevallen hadden de transporteurs niet de juiste papieren bij zich, omdat ze bijvoorbeeld afval verplaatsten dat schadelijke stoffen bevatte. Nederlanders, Fransen en Zweden transporteren het vaakst afval op illegale wijze.
Dat Nederland zo hoog scoort, is te wijten aan de haven van Rotterdam, de grootste van Europa. Daar worden grote aantallen afval verwerkt, en derhalve is de omvang van het illegale transport ook groot. Doordat Europa hoge mileu- en gezondheidseisen stelt, zoals aan batterijen en autobanden, is de verwerking van afval in Afrikaanse en Aziatische landen veel goedkoper. Daar wordt het niet zo nauw genomen met milieu en gezondheid.
Tweede Kamerlid Diederik Samson van de PvdA vindt de resultaten van het onderzoek 'schrikbarend'. Hij wil dat er strenger gecontroleerd wordt op handhaving van de Europese regels. Volgende maand is er een Tweede Kamerdebat gepland over afvalverwerking.
(Bron)
PvdA wil meer vrouwen in het leger

DEN HAAG - De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft samen met de FNV-bond AFMP een actieplan opgesteld om meer vrouwen in het leger aan het werk te krijgen. Hoewel staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) een vrouwvriendelijk beleid voert, is het aantal vrouwen in de krijgsmacht sinds 2000 nog nauwelijks gestegen.
De initiatiefnemers willen het plan maandag aan de bewindsman overhandigen, voorafgaande aan het begrotingsoverleg over Defensie. Een van de voorstellen is om aparte opleidingseenheden voor vrouwen in te stellen om te voorkomen dat zij voortijdig afhaken. Daarnaast moet er meer kinderopvang komen en pleiten de opstellers voor meer deeltijdbanen voor vrouwen.
Het aantal vrouwen in militaire functies bedroeg vijf jaar geleden 4162 op 47.635 mannen. Dit jaar blijft het aandeel vrouwelijke militairen steken op 4255 tegen 44.787 mannen, zo blijkt uit cijfers van augustus.
Het beleid van Van der Knaap heeft wel vruchten afgeworpen bij het aantal vrouwelijke hoofdofficieren. Dat is over vijf jaar bij de landmacht (41), luchtmacht (49) en marine (42) bijna verdubbeld. Alleen bij de marechaussee gaat het niet goed. Daar nam het aantal vrouwelijke hoofdoffieren af van zeven naar vijf.
Voorts slaagde de staatssecretaris er in voor het eerst een vrouwelijke generaal bij de landmacht te benoemen. In de plannen van het PvdA-Kamerlid Eijskens en de AFMP moeten ook de andere krijgsmachtonderdelen snel een vrouwelijke generaal krijgen.
Verder zouden jonge militairen die vader zijn geworden en in hun gezin zorgtaken uitvoeren, binnen Defensie extra in het zonnetje moeten worden gezet. Dat zou kunnen door aandacht te besteden aan het geëmancipeerde karakter van de jonge vader in de wekelijkse Defensiekrant.
(Bron)
God heeft minder aanhang dan geesten

Meer dan de helft van de Britten gelooft in God. Zeven op de tien Britten zijn overtuigd van het bestaan van geesten en spoken. Deze resultaten komen voort uit een onderzoek dat onder tweeduizend inwoners van Groot-Brittannië is gehouden.
Tien procent van de mensen die in geesten geloven, zegt zelf ook ooit een geest gezien te hebben. Drie op de vier Britten zijn overtuigd van het bestaan van geesten door programma's op televisie en films.
Eén op de vijf Britten denkt dat reïncarnatie bestaat. Eén op de vier is overtuigd van het bestaan van UFO's. Vijf procent weet zeker dat het monster van Loch Ness ergens rondzwemt in Schotland.
(Bron)
Meer allochtonen wijzen homo's af

De tolerantie tegenover de homoseksuele medemens is in Rotterdam onder allochtone jongeren de laatste jaren iets afgenomen, zo blijkt uit de nieuwe Jeugdmonitor van de Rotterdamse Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD). Zo oordeelt 85% van de jongeren van Turkse komaf - uit de eerste klas van het voortgezet onderwijs - negatief over homo's en lesbiennes. Zij accepteren geen homofiele mensen in hun vriendenkring. In 2003 lag dat percentage nog op 81. Onder de Marokkaanse jongens ligt dat momenteel op 84% (was 80%).
Marokkaanse meisjes zijn iets toleranter ten opzichte van de homoseksuele medemens; 66% zou een lesbo of homo vriend afwijzen. Daarmee zijn ze ook intoleranter geworden, want twee jaar geleden was dat nog 58%.
Autochtone Rotterdamse jongeren zijn veel toleranter volgens het onderzoek: 30% van de jongens en maar 7% van de meisjes zijn tegen homo's.
(Bron)
Anti-explosievenrobot redt kaketoe 'Tweety'

In Sydney is het een op afstand bestuurbare robot van een explosievenopruimingseenheid gelukt om een kaketoe te redden. De Australische kaketoe Tweety bevond zich in een gedeeltelijk ingestort appartementencomplex.
Het baasje van Tweety, Karen Bruce, mocht het gebouw niet meer betreden nadat zij, en zestig andere bewoners, in de ochtend wakker waren gemaakt en te horen hadden gekregen dat ze naar buiten moesten vluchten. Door de opschudding bleef kaketoe Tweety achter in het appartement dat direct boven het ingestorte deel van het gebouw lag. Een speciale robot van de explosievenopruimingseenheid kon de kaketoe bevrijden uit het gebouw zonder dat iemand gevaar hoefde te lopen.
(Bron)
'Samir A. plande aanslag op El Al-vliegtuig'

HILVERSUM - Een netwerk rond terreurverdachte Samir A. , bestaande uit vijf tot tien personen, was van plan om "een aanslag te plegen op politici in de ochtend waarna andere personen uit het netwerk met geweld zich toegang zouden verschaffen tot een overheidsgebouw om ondermeer explosieven tot ontploffing te brengen. De betrokkenen zijn bereid om een zelfmoordaanslag uit te voeren en zich daarbij op te offeren".
Deze informatie is afkomstig uit een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) van 7 oktober waarover het televisieprogramma Nova beschikt. Nova citeerde vrijdag ook uit de videoboodschap van de 19-jarige Samir A., waarop hij afscheid neemt van familie en vrienden.
De politie hield A. samen met zes andere terreurverdachten op 14 oktober aan. Twee van hen zijn inmiddels op vrije voeten. Justitie verdenkt Samir A. van voorbereiding van moord op politici en voorbereiding van een bomaanslag op een overheidsgebouw, het gebouw van de AIVD.
Volgens de dienst was Samir op zoek naar "tien Kalasjnikovs, twee pistolen met dempers en tien gordels met explosieven, die werken op batterijen". Een aantal leden van het netwerk zou al beschikken over (handvuur-)wapens. Het netwerk was volgens de AIVD van plan om een aanslag te plegen voor de behandeling van het hoger beroep tegen Samir A. in een oude terreurzaak, die op 31 oktober is begonnen.
Een dag voor de aanhouding van de terreurverdachten schrijft de AIVD in een ambtsbericht dat de dienst uit vertrouwelijke bronnen heeft vernomen dat het netwerk mogelijk beschikt over handgranaten en automatische wapens. Ook maakt de AIVD op 13 oktober melding van een video-opname van een testament van Samir A.
Uit stukken in het dossier blijkt volgens Nova dat de AIVD en de politie Samir op de voet hebben gevolgd sinds 6 april, de dag dat hij door de rechtbank in Rotterdam werd vrijgesproken van het voorbereiden van aanslagen in Nederland. Zo zou hij op 26 juli zijn gezien in het Haagse park Overvoorde, waar omwonenden een explosie hadden gehoord. Twee dagen later stelt de AIVD in een ambtsbericht dat "Samir A. op dit moment actief betrokken is bij islamitische terroristische activiteiten".
Volgens een informant van de Amsterdamse politie wilde Samir A. met een groep jonge Marokkanen uit Amsterdam-West in augustus een aanslag plegen op een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al op Schiphol. Het bericht van de politie vermeldt dat geen oordeel over de betrouwbaarheid van deze informatie kan worden gegeven.
Op de videoboodschap richt Samir A. ondermeer het woord tot de regering. "Ik zeg jullie dat er tussen ons en jullie alleen de taal van het zwaard zal gelden tot jullie moslims met rust laten en de weg van de vrede kiezen."
Ook heeft hij een boodschap aan het Nederlandse volk. "Wij zullen wraak nemen voor elke moslim die gesneuveld is terwijl hij de eenheid van Allah aan het verdedigen was. Jullie worden als strijders beschouwd, omdat jullie deze regering hebben gekozen. Jullie vermogens en jullie bloed zijn voor ons veroorloofd (legitiem)." Op de video is te zien dat Samir af en toe emotioneel is.
(Bron)

En toen die aanslag op dat vliegtuig dreigde deden ze niets (maar uiteindelijk is er ook niets gebeurd - gebrek aan wapens, mankracht, mogelijkheden - of gewoon een teken dat het om grootspraak ging?); toen de wapens geleverd dreigden te worden, werd er ingegrepen.
En ja, tuurlijk, de weg van de vrede dwing je af met moord en doodslag.
Je zou bijna denken dat het tijd wordt dat er een stofje ontwikkeld wordt dat tegen godsdienstwaanzin helpt, en dat standaard aan het kraanwater wordt toegevoegd.
Amsterdamse brandweer meldt zich massaal ziek

AMSTERDAM - Ongeveer 125 brandweerlieden hebben zich zaterdagochtend massaal ziekgemeld. Zij hadden om 8.00 hun collega's moeten aflossen, die er een dienst van 24 uur op hadden zitten. Volgens een woordvoerder van de brandweer hebben de stakers geen woordvoerder en wordt de actie niet ondersteund door de vakbonden. Over de situatie is momenteel overleg gaande met onder anderen burgemeester Cohen.
De ploeg die afgelost moest worden, is gebleven, zodat de veiligheid is gegarandeerd. Zij mogen volgens de arbo-voorwaarden in ieder geval nog elf uur doorwerken en nog langer in noodsituaties, aldus de woordvoerder van de Amsterdamse brandweer.
Omdat de 'zieke' brandweermannen en -vrouwen geen woordvoerder hebben, is niet duidelijk wat het doel van hun actie is. "Maar het zal wel om het functioneel leeftijdsontslag (FLO) gaan", opperde de zegsman van de brandweer.
De FLO-regeling regelt dat werknemers die zwaar werk verrichten, zoals brandweerlieden en ambulancemedewerkers, al op hun 55e met pensioen kunnen gaan. De werkgevers, de VNG, willen deze regeling afschaffen. Dit voornemen heeft geleid tot een langslepend conflict en talloze stakingen door het hele land. In Amsterdam was het deze week al eerder onrustig met wilde stakingen, donderdag weigerde een aantal brandweerlieden op oefening te gaan.
(Bron)
Fors meer treinreizigers door benzineprijs

Het is een stuk drukker geworden in de trein. Door de hoge benzineprijs hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS) dit jaar dagelijks ruim 34.000 meer reizigers vervoerd dan vorig jaar. "De reizigers komen met bakken binnen", zegt commercieel directeur Bert Meerstadt van NS. Het lijkt erop dat steeds meer mensen de auto laten staan om in de trein te stappen.
Aan het begin van het jaar dacht NS nog dat er dit jaar één procent meer reizigers zouden zijn. Op dit moment is dat al 3,4 procent. Aan het eind van het jaar verwacht men een totale groei van vier procent.
Volgens Meerstadt is de trein goedkoper dan de auto. De personenwagen zou 24 cent per kilometer kosten en de trein 11 cent.
(Bron)

Dan werkt die 'houd afstand'-campagne heel goed, of de auto's worden steeds langer. Want als steeds meer mensen de auto laten staan, waarom worden die files dan steeds langer?
Nastreven bezit maakt ongelukkig

LONDEN - Het najagen van materialistische doelen kan tot ontevredenheid leiden en psychische problemen geven. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW).
Het rapport van James Montier, directeur en beleggingsstrateeg bij DrKW, is gepresenteerd aan investeerders en vermogensbeheerders, aldus de Britse krant Financial Times zaterdag.
Er is volgens Montier bewijs volop dat het investeren in ervaringen, zoals een tocht naar de Machu Picchu in Peru, mensen gelukkiger maakt dan het najagen van bezittingen. Wel stelt hij dat aan basisbehoeften moet worden voldaan en zijn opvattingen gelden voor mensen die meer dan 25.000 dollar (22.000 euro) per jaar verdienen. [Dan heb je ook geld voor die ervaringen ja.]
"Het betekent overigens niet dat je je spullen maar moet verkopen, hoewel daar veel voor te zeggen is", citeert de krant zaterdag de bankier.
Montier had vermogensbeheerders eerder al laten schrikken met zijn opvattingen dat geld en geluk niets met elkaar van doen hebben. Het nastreven van ervaringen heeft volgens de beleggingsstrateeg het voordeel dat die altijd uniek zijn terwijl een woning of een auto snel de norm worden. Hij raadde bovendien zijn gehoor aan te waken voor het syndroom zich met anderen te vergelijken.
(Bron)

vrijdag, november 04, 2005

'Onderzoek politie oorzaak liquidaties'

AMSTERDAM - De politie Amsterdam is ervan overtuigd dat het onderzoek naar georganiseerde misdaad een direct verband heeft met de drie liquidaties deze week. Dat zegt plaatsvervangend korpschef Bert Wijbenga vrijdag in dagblad Het Parool.
Maandag werd oud-advocaat Evert Hingst op straat doodgeschoten in Amsterdam-Zuid. Een dag later werd John Mieremet gedood in Thailand. Kees Houtman was woensdag het derde slachtoffer van een liquidatie in drie dagen tijd. Wijbenga denkt dat ze uit de weg zijn geruimd, doordat de politie hen 'dicht was genaderd'.
De korpschef stelt dat onrust is ontstaan, doordat Hingst vanaf april enige tijd vast zat. "We hijgen de criminelen in de nek. Als je ze dichter op de hielen zit, bedreig je de veiligheid van het hele netwerk. Die veiligheid zit hem in het geheimhouden, in discretie." Aanhoudingen, verhoren en huiszoekingen bij criminelen zorgden volgens Wijbenga voor spanning. "Dat leidt tot onzekerheden, tot verwijten, tot druk. Men besluit dan toch druk te creëren. Met de dood van degene die zou kunnen gaan praten."
Wijbenga zegt in het dagblad dat hij het betreurt dat de strafzaak tegen Hingst tot drie liquidaties heeft geleid.
(Bron)
'Nederland opnieuw in de fout met asielzoekers'

HILVERSUM - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft vertrouwelijke dossiers van asielzoekers uit Rwanda en Azerbeidzjan beschikbaar gesteld aan de autoriteiten van die landen. Dat beweerden asielzoekers uit die landen vrijdag in een uitzending van de actualiteitenrubriek 2Vandaag.
In de rubriek kwamen de asielzoekers R. Gusejnov uit Azerbeidzjan en Fausti uit Rwanda en hun advocaten aan het woord. Tijdens hun terugkeergesprekken constateerden de asielzoekers verbijsterd dat hun complete dossiers in handen waren van ambassademedewerkers. "Dat is voor mij een dodelijk probleem", zei Gusejnov.
Het is niet de eerste keer dat dit soort verhalen opduikt. Eerder schortte verantwoordelijk minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken de uitzettingen naar Congo op op verzoek van de Tweede Kamer. De commissie-Havermans onderzoekt of de overheid vertrouwelijke gegevens aan dat Afrikaanse land heeft doorgespeeld.
Gusejnov en zijn vrouw en dochter verblijven op het moment in een asielzoekerscentrum. Ze zijn al zeven jaar in Nederland en werden met een groep andere Azerbeidzjanen op 6 oktober overgebracht naar het uitzetcentrum.
Volgens 2Vandaag stond daar een ambtenaar van de IND klaar met een stapel persoonlijke dossiers. De ambtenaar zou ieder geval eerst hebben besproken met de consul van Azerbeidzjan, waarna gesprekken volgenden, die soms iets weg zouden hebben gehad van een kruisverhoor.
De Rwandees Fausti had vorig jaar september een soortgelijke ervaring. Hij verklaarde dat hij op de ambassade in Brussel oog in oog kwam te staan met iemand van de geheime dienst die bleek te beschikken over zijn complete dossier. Fausti zit ondergedoken uit angst voor uitlevering.
Loes Vellenga, voorzitter van de vereniging van asieladvocaten in Nederland, zei dat het niet om incidenten gaat. Volgens haar hanteert de IND dezelfde praktijken met dossiers van asielzoekers uit landen als Syrië en Armenië, landen die evenmin bekend staan om hun fijnzinnige omgang met dissidente landgenoten. "Ik weet dat via m'n eigen cliënten", aldus Vellenga.
De advocaten van Fausti en Gusejnov vinden dat hun cliënten door de gang van zaken absoluut niet meer kunnen worden uitgezet.
(Bron)
'Ernstige onvolkomenheden' in recherchewerk parkmoord

ROTTERDAM - Het recherchewerk in de Schiedammer Parkmoord kende 'ernstige onvolkomenheden'. Dat zei burgemeester en korpsbeheerder I. Opstelten vrijdag tijdens een persconferentie. Hij stelde dat de gang van zaken na de moord op Nienke en de poging tot moord op haar vriendje Maikel in juni 2000 aanleiding is tot "verbeteringen in de organisatie van het opsporingsproces".
"Ik heb moeten vaststellen dat er fouten zijn gemaakt. Fouten in een reeks van in elkaar grijpende en elkaar opvolgende, soms versterkende, beslissingen en keuzes, die nu eens individueel, maar meestal in overleg met meerdere betrokkenen werden genomen", aldus Opstelten. Daardoor is een collectieve verantwoordelijkheid ontstaan voort het foutieve resultaat, vindt de korpsbeheerder.
Opstelten sluit zich daarmee aan bij de mening van korpschef A. Meijboom dat tegen de leden van het onderzoeksteam geen maatregelen nodig zijn. De korpsbeheerder concludeerde na zijn onderzoek dat het verhoor van de elfjarige Maikel onfatsoenlijk was. Die conclusie stond bijna twee maanden geleden ook in het rapport-Posthumus.
Opstelten was getroffen doordat de verhoorders hun fouten zo openlijk toegaven. "De verhoorders van Maikel erkennen dat het verhoor niet goed is gegaan en vinden het nu, vijf jaar later terugkijkend, onbegrijpelijk dat zij zover gegaan zijn", aldus Opstelten.
De korpsbeheerder heeft na het uitkomen van het rapport-Posthumus de tijd genomen om "zelfstandig" tot een oordeel over de gang van zaken te komen. Oud-procureur-generaal J. Blok hielp hem daarbij. Opstelten sprak met direct betrokkenen, zoals leden van het onderzoeksteam, nabestaanden van Nienke, familie van Maikel, en familie van de ten onrechte veroordeelde Kees B.
Opstelten heeft tijdens een gesprek met de stiefvader van Kees B. zijn excuses aangeboden voor het optreden van de politie. Ook aan Maikel en zijn ouders en de moeder van Nienke heeft Opstelten zijn spijt betuigd.
Opstelten meldde dat alle aanbevelingen uit het rapport-Posthumus integraal worden overgenomen. De korpsbeheerder wil van Meijboom voor 1 januari een actieplan krijgen, waarin staat welke verbeteringen voorgenomen zijn en welke in de afgelopen vijf jaar zijn uitgevoerd.
(Bron)
Kamer wil eensgezindheid bij kabinet over terreur

DEN HAAG - De Tweede Kamer verlangt van het kabinet eensgezindheid in de visie op terreurbestrijding en op het dreigingsbeeld. Alle fracties ergeren zich aan de verschillende opvattingen en beweringen die naar buiten komen van de ministers Donner (Justitie), Remkes (Binnenlandse Zaken), Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) en ook van premier Balkenende zelf.
Dat bleek donderdagavond tijdens een spoeddebat met de vier bewindspersonen dat onafhankelijk Kamerlid Wilders had aangevraagd over de aanpak van terrorisme. Aanleiding was de arrestatie onlangs van zeven terreurverdachten. De fracties zetten echter vooral in op "het gekakel" van de bewindslieden. Terrorismebestrijding is zo belangrijk dat het kabinet met één mond moet spreken, aldus de Kamer.
Vooral Pechtold kreeg ervan langs. Hij had meerdere malen via de media afwijkende meningen over de dreiging en aanpak geuit. De VVD vond dat Pechtold zich bij zijn eigen portefeuille moest houden. VVD'er Weekers meent dat hij zijn kritiek kan ventileren binnen de ministerraad. Ook PvdA-Kamerlid Van Heemst was fel. Hij vroeg zich af of de D66-minister wel geschikt was voor het ambt.
Daarnaast probeerden de fracties elkaar uit te dagen over het verbod op het verheerlijken van geweld waar ook bij de coalitiefracties verschillend wordt gedacht. D66 is fel tegen zo'n verbod omdat het de vrijheid van meningsuiting in gedrang brengt, evenals GroenLinks en de SP. Ook de VVD keert zich tegen het verbod, maar volgens Weekers zijn de liberalen nooit voor een verbod geweest. Dat was tegen het zere been van CDA-Kamerlid Van Haersma Buma, die meende dat de VVD binnen een jaar is omgedraaid.
Onafhankelijk Kamerlid Wilders kreeg weinig steun voor zijn pleidooi voor een noodwet om terreurverdachten buiten het strafrecht om langer vast te kunnen houden. Deze administratieve detentie zou een einde moeten maken aan de praktijk waarbij terreurverdachten na hun arrestatie geregeld vrij snel weer worden vrijgelaten.
Om iemand vast te zetten, is het volgens hem voldoende dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aanwijzingen hebben dat hij bezig is met terroristische activiteiten. Een strafrechtelijk vermoeden van schuld is dan niet meer nodig. De meeste fracties ging dat veel te ver. Het kabinet bereidt al een maatregel voor om de preventieve hechtenis uit te breiden.
(Bron)
Verdachte bekent aanrijden motoragent

ROTTERDAM - Een 19-jarige man uit Rotterdam heeft woensdagavond bekend dat hij bijna drie weken geleden een motoragent heeft aangereden op de snelweg A15 ter hoogte van de afslag Charlois. Ook zei de man dat hij alleen in de auto zat, zo maakte de politie vrijdag bekend. Of de man de motoragent opzettelijk heeft aangereden, is vooralsnog uit de verhoren niet duidelijk geworden.
De man probeerde na het stopteken van de motoragent te ontkomen, omdat hij in een gestolen auto reed, luidde zijn verklaring. Naast de 19-jarige man zitten ook een 20-jarige man uit Spijkenisse en een 28-jarige man uit Rotterdam nog vast voor hun mogelijke betrokkenheid bij de zaak.
De politie arresteerde recentelijk ook een 26-jarige man uit Spijkenisse. Hij wordt verdacht van het in brand steken van de betrokken auto, korte tijd na de aanrijding.
De 38-jarige agent uit Spijkenisse werd bijna drie weken geleden tijdens een surveillance aangereden op de A15. Hij was duidelijk herkenbaar aan het werk als politieagent. Na het incident trof de politie de auto die betrokken was bij het incident uitgebrand aan op een industrieterrein in Rhoon.
De motoragent, die werd opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum, raakte door het ongeval een deel van zijn been kwijt. Volgens de politie is zijn toestand nog steeds zorgwekkend en is de agent nog altijd niet aanspreekbaar.
(Bron)
'Politie gaat criminelen actief benaderen'

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie gaat contact zoeken met ongeveer tien criminelen in verband met de drie liquidaties van deze week. Dat heeft hoofdcommissaris van politie Amsterdam Bernard Welten donderdag in het televisieprogramma Nova gezegd.
De commissaris zegt dat aan de criminelen wordt gevraagd met de politie te gaan praten. Hij zegt de criminelen 'niet echt te kunnen beschermen', maar ze wel 'iets te kunnen bieden'. Meer liquidaties kunnen daardoor volgens Welten misschien worden voorkomen. Welten geeft verder aan dat de politie de afgelopen jaren vijftien liquidaties heeft weten te voorkomen.
De commissaris denkt naar aanleiding van de moorden van deze week dat er 'paniek' is ontstaan in de criminele wereld. Maandag werd oud-advocaat Evert Hingst op straat doodgeschoten in Amsterdam-Zuid. Een dag later werd John Mieremet gedood in Thailand. Kees Houtman was woensdag het derde slachtoffer van een liquidatie in drie dagen tijd.
(Bron)
Ronnie Brunswijk zwaait met pistool

De Surinaamse oud-rebellenleider, zakenman en politicus Ronnie Brunswijk mag voorlopig niet meer voetballen. Brunswijk, die behalve zakenman en politicus trainer-coach en actief speler is van Inter Moengotapoe, is door de Surinaamse voetbalbond voor vijf jaar geschorst omdat hij tijdens een wedstrijd met een pistool zwaaide.
De 43-jarige Brunswijk zou daarbij iemand bedreigd hebben. Zijn club komt uit in de hoogste voetbalklasse van Suriname. Behalve dat de voormalige rebellenleider niet meer mag spelen, mag hij ook geen wedstrijd meer bijwonen. Tegelijkertijd loopt er een strafrechtelijk onderzoek.
Brunswijk werd in de jaren 80 bekend door de strijd van zijn Junglecommando tegen Desi Bouterse. Hij geniet een zekere mate van populariteit doordat hij als een Robin Hood arme mensen ondersteunde. In Nederland werd hij in 2000 echter bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor cocaïnesmokkel. Sinds augustus zit hij in het Surinaamse parlement.
(Bron)
Trein ontspoord bij Zutphen

Een stoptrein op de lijn Zutphen-Hengelo is vanochtend iets na 08:00 uur vlak na vertrek van station Zutphen ontspoord. Er zijn geen gewonden gevallen. Reizigers die in één van beide richtingen gebruik maken van het traject moeten rekening houden met vertragingen van 30 tot 45 minuten.
Het ontspoorde treinstel is een stoptrein van vervoersbedrijf Syntus. De trein ontspoorde door nog onbekende oorzaak op een wissel. Syntus en de NS zetten bussen in om het vervoer doorgang te laten vinden. Het is nog niet duidelijk wanneer het spoor weer wordt vrijgegeven.
(Bron)

Inmiddels komt het treinverkeer daar weer op gang.
Man eist geld na vastlijmen op wc-bril

Een Amerikaan eist een schadevergoeding van een bedrijf waar hij vast geplakt heeft gezeten aan een wc-bril. Volgens de 57-jarige monteur heeft hij in 2003 zeker twintig minuten hulpeloos met zijn broek op de knieën aan de toiletpot genageld gezeten.
De monteur zegt er nog altijd nachtmerries van te hebben. Volgens hem wilde het personeel in eerste instantie niet helpen, omdat ze hem niet geloofden. Uiteindelijk arriveerden artsen die de bril losschroefden. Buiten zou hij bewusteloos zijn geraakt. Hij wil nu geld zien voor hij kosten heeft gemaakt voor de huisarts en de psychiater. Bovendien wil hij smartengeld wegens vernedering en diabetes die hij door de stress zou hebben gekregen.
De daders van deze 'wc-pot humor' zijn waarschijnlijk tieners.
(Bron)

Diabetes door de stress, tuurlijk.
Aanpak ernstig kernongeval voldoet

DEN HAAG - Nederland is redelijk goed voorbereid op een ernstig kernongeval. Het systeem om kernongevallen te bestrijden, werkt. Wel zijn er nog enkele punten die beter kunnen. Dat bleek vrijdag uit een evaluatie van een landelijke oefening eind mei van een ongeval in de kerncentrale in Borssele.
Ruim 1100 bestuurders, ambtenaren en hulpverleners van gemeenten, provincies, ministeries en hulpdiensten deden aan de oefening mee. Zowel in de provincie Zeeland als op de ministeries van Binnenlandse Zaken (BZK) en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) werden toen crisisteams samengesteld.
Uit de evaluatie, die naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt onder meer dat lokale autoriteiten en ministeries uiteenlopende adviezen van deskundigen ontvingen. Voor veel bestuurders was die informatie bovendien te technisch om de precieze gevolgen te overzien. Ook moet duidelijker zijn wie voor iets verantwoordelijk is op basis van de Kernenergiewet.
Het ministerie van VROM is verantwoordelijk voor de bestrijding van nucleaire incidenten. BZK coördineert de landelijke rampenbestrijding. Minister Remkes kondigde eerder dit jaar al aan dat hij een keer in de twee jaar een grootschalige rampenoefening wil houden. Daarnaast moeten bestuurders en hulpdiensten regelmatig kleinere oefeningen houden.
(Bron)
Franse relschoppers staken vrouw in brand

PARIJS - Bij de rellen rond Parijs is woensdagnacht een vrouw met benzine overgoten en in brand gestoken. Dat heeft de Franse justitie vrijdag meegedeeld.
De gehandicapte vrouw zat in een bus in de noord-Parijse wijk Sevran, toen de bus werd aangevallen met een molotovcocktail. De vrouw kon de bus niet uit. Een jeugdige betoger overgoot haar met benzine en anderen gooiden een brandende lap naar haar. De buschauffeur bracht haar naar het ziekenhuis. Ze is ernstig verbrand.
Bij de ongeregeldheden zijn in de nacht van donderdag op vrijdag, de achtste nacht op rij, zeker vijfhonderd auto's in brand gestoken. Bijna tachtig mensen zijn opgepakt voor verhoor, aldus de politie vrijdag.
Op zeker negentig locaties rond de hoofdstad kwam het tot incidenten, dubbel zoveel als de nacht ervoor, aldus de politie. Brandstichters vielen overheidsgebouwen aan, waaronder een postkantoor, een busstation, een kleuterschool, een rechtbank en een politiebureau.
De onlusten hebben zich inmiddels verspreid naar Dijon, Marseille en Normandië.
(Bron)
Kabinet negeert Kamerwens voor extraatje lage inkomens

DEN HAAG - Het kabinet is niet bereid lagere inkomens die niet profiteren van belastingkortingen te compenseren via een toeslag van de belastingdienst. Het voert een motie van de Tweede Kamer van deze strekking niet uit. Staatssecretaris Wijn (Financiën) zal dat de Kamer maandag per brief laten weten, zeggen ingewijden.
Volgens Wijn is de motie onuitvoerbaar. "Als de belastingdienst iets niet kan, dan kan het ook niet", zei hij al tijdens het debat waarin de motie werd ingediend. Die kreeg toen steun van alle fracties, behalve CDA en VVD.
Het voorstel heeft betrekking op huishoudens die zo weinig belasting betalen dat ze geen profijt hebben van fiscale voordeeltjes als de kinderkorting of de ouderenkorting. In de motie, ingediend door PvdA'er Crone, staat dat ze hun geld toch moeten krijgen door een hogere zorgtoeslag. Dat zou 100 miljoen euro kosten.
Dat het kabinet zijn motie niet wil uitvoeren, ziet Crone als "een overwinning van de VVD". Volgens hem heeft VVD-minister Zalm van Financiën er principiële bezwaren tegen dat de fiscus geld uitkeert aan belastingplichtigen.
Crone legt zich niet neer bij de afwijzing van zijn voorstel door het kabinet. "Ik reken erop dat ik met behulp van een Kamermeerderheid er toch voor kan zorgen dat de mensen het geld krijgen waar ze recht op hebben." Eventueel wil hij zijn motie omzetten in een amendement. Als dat wordt aangenomen, kan het kabinet het niet naast zich neerleggen.
Crone is overigens ook verbolgen dat Wijn pas maandag zijn brief over de motie naar de Kamer stuurt. Volgens hem gebeurt dat om "het CDA-congres van zaterdag voor het lapje te houden". Hoewel de CDA-fractie tegen zijn motie heeft gestemd, denkt Crone dat er in de CDA-achterban veel sympathie voor bestaat.
(Bron)
Loverboys verplaatsen werkterrein naar internet

ZWOLLE - Loverboys hebben internet als hulpmiddel ontdekt, blijkt uit onderzoek in de gemeente Zwolle. De jonge mannen leggen vaker contact via chatboxen. Bovendien wijken loverboys uit naar gemeenten waar niet of nauwelijks aandacht is voor hun praktijken en kiezen ze oudere meisjes als slachtoffer.
Loverboys zijn over het algemeen jonge mannen die veelal minderjarige meisjes verleiden en vervolgens dwingen tot prostitutie. In Zwolle worden loverboys sinds augustus 2002 gezamenlijk aangepakt door politie, het Openbaar Ministerie (OM), gemeente en twintig hulpinstellingen.
Van 1 januari 2003 tot 1 juli 2005 kregen de instellingen 174 meldingen van mogelijke slachtoffers, waarvan 72 intensief zijn begeleid en negentien tijdelijk elders zijn ondergebracht.
Volgens de gemeente verplaatsen de loverboys door dit succes hun werkterrein naar onder andere het internet.
"We hebben in Zwolle inmiddels aardig grip op de zaak", zegt projectwethouder en voorzitter van de Stuurgroep Loverboys P. Pot. "Bijna 99 procent van de meiden in deze gemeente weet van het bestaan van deze praktijken. We gaan ze nu informeren over de nieuwe werkwijze, zoals het ronselen via chatprogramma's."
(Bron)
Blaffende hond gaat baasje 2250 euro kosten

GROENLO/LICHTENVOORDE - Blaffende honden die voor veel overlast zorgen, gaan hondenbezitters in de Achterhoekse gemeente Groenlo/Lichtenvoorde fiks geld kosten.
De gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met een boete die kan oplopen tot 2250 euro per overtreding. "We hebben de maatregel genomen naar aanleiding van een concreet geval binnen onze gemeente", vertelde een woordvoerder vrijdag.
Overigens blijft de maatregel niet beperkt tot honden. "Ook eigenaren van andere huisdieren die overlast geven kunnen een boete krijgen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een papegaai die onophoudelijk kabaal maakt."
De gemeente zal niet zomaar een bon uitschrijven, maar pas na herhaaldelijke klachten in actie komen. De politie bepaalt of er al dan niet sprake is van excessieve overlast.
(Bron)
Verdonkeremanen aangeslagen door beschieting werkkamer

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) is "aangeslagen" door de forse beschadiging van een raam van haar werkkamer op het ministerie van Justitie in Den Haag. Onderzoek moet uitwijzen of het raam is beschoten.
Verdonkeremanen zei vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse vergadering van de ministerraad dat ze geschrokken is en met een "dubbel gevoel" naar haar werk gaat. Maar "ik ga gewoon door", zei ze voor de camera van het NOS Journaal. De bewindsvrouw krijgt al lange tijd persoonlijke beveiliging wegens bedreigingen aan haar adres.
Haar werkkamer, die aan de straatkant ligt, zou eerder deze week zijn beschoten vanuit een gebouw aan de overkant. Verdonkeremanen was op dat moment niet aanwezig in het departement aan de Schedeldoekshaven.
De politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doen onderzoek naar de beschadiging. Daaruit moet onder meer blijken of de beschadiging is veroorzaakt door een projectiel. Minister Zalm (Financiën) noemde het incident "heel choquerend".
(Bron)

Het is nog steeds de vraag of het een beschieting was, blijkbaar.

donderdag, november 03, 2005

PvdA: debat over gewelddadige games

De PvdA laat weten dat zij genoeg heeft van 'gruwelijkheden' in videogames. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem heeft vanmiddag aangekondigd dat hij binnen niet afzienbare tijd het debat aan wil gaan. Hij wil debatteren over het 'gruwelijke geweld' in onder andere videogames. Dijsselbloem sprak vorige week al over de 'schokkende beelden' in muziekclips op MTV en andere muziekzenders, die soms zouden lijken op softporno.
Het maatschappelijke debat moet worden aangezwengeld, vindt de PvdA. Er moet worden gepraat over geweld en de pornografische beelden, die te zien zijn in muziekclips en videospelletjes. Dijsselbloem stelt dat de criminaliteit onder een deel van de jongeren snel toeneemt, tot en met groepsverkrachtingen aan toe. Hij wijt dit aan de inhoud van allerhande clips en computergames.
Overigens is Dijsselbloem niet van plan om de overheid in te zetten bij het verbieden van dergelijke games en clips. Hij vindt dat het geen DDR-achtig systeem moet worden, maar vooral het maatschappelijke debat moet worden gepromoot. Hij overlegt wel met minister Hoogervorst (VVD) van Volksgezondheid over een ruimere budgettering voor de seksuele voorlichting. "Met name in allochtone gezinnen is seks onbespreekbaar en hebben de kinderen geen weet van wat er wel en niet kan", aldus Dijsselbloem.
MTV heeft al toegegeven dat ze veel aan zelfcensuur doet en ook een selectie maakt uit de clips die ze krijgt toegezonden, omdat niet alle clips binnen de normen van het bedrijf passen. Ook houdt MTV rekening met de uitzendtijden van leeftijdsgebonden materiaal.
Het Kamerlid vindt dat MTV de tijdstippen van 'softporno-achtige' clips moet heroverwegen, omdat volgens hem de beelden ook gewoon 's middags te zien zijn. Het kan volgens hem ook komen doordat het Kijkwijzersysteem niet goed functioneert, maar in zo'n geval moet de sector zelf haar morele verantwoordelijkheid nemen.
(Bron)
Vrouw kaalgeschoren door ex-vriend

Een 31-jarige man uit Dantumadeel en zijn evenoude partner uit Dokkum zijn gisteren gearresteerd omdat ze de 24-jarige ex-vriendin van de man kaal hadden geschoren. De vrouw werd door de twee verdachten op een stoel vastgebonden nadat ze een drankje had gedronken waar slaapmiddel in was gedaan.
Nadat ze vastgebonden was, werd haar hele hoofd kaal geschoren. Afgelopen maandag heeft de vrouw pas aangifte gedaan, waarna de politie gisteren het stel op heeft gepakt. Het zou volgens het Openbaar Ministerie om een wraakactie gaan. Het duo is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en worden verdacht van wederrechterlijke vrijheidsberoving en poging doodslag of zware mishandeling.
(Bron)
'Zwart gat in Melkweg bewezen'

Chinese onderzoekers hebben woensdag bekendgemaakt dat ze bewijs hebben gevonden voor de aanwezigheid van een gigantisch zwart gat in het centrum van onze melkweg. Het object genoemd Sagittarius A zou even breed zijn als de straal van de baan van de aarde. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Zhi-Qiang Shen in het Shanghai Astronomical Oberservatory. Het bewijs werd gevonden doordat een systeem van radiotelescopen verspreid door de VS radiogolven oppikte die uit de rand van Sagittarius A leken te komen.
Volgens Christopher Reynolds van de Amerikaanse universiteit van Maryland zijn de bevindingen een bewijs dat Sagittarius A inderdaad een zwart gat is. "De observaties laten een beeld zien van het gedrag van het hemellichaam en de objecten die in het zwarte gat terechtkomen." Ook beschrijft hij de bevindingen als de volgende stap naar het bewijzen van de relativiteitstheorie van Albert Einstein.
Zwarte gaten onstaan als een ster bezwijkt onder zijn eigen zwaartekracht. Het resultaat is een hemellichaam dat alles om zich heen naar zich toetrekt, inclusief licht. Om die reden zijn ze ook wel de 'ultieme overwinning op de zwaartekracht' genoemd. Volgens Einstein is het mogelijk dat zwarte gaten tijd en ruimte kunnen beïnvloeden.
(Bron)
'Springstof' gevonden in cel terreurverdachte

Terreurverdachte Rachid B. is vandaag vanuit zijn cel in de Amsterdamse Bijlmerbajes met spoed overgeplaatst naar een isoleercel. In de cel van B., verdacht van lidmaatschap van het vermeende terreurnetwerk De Hofdstadgroep, zou springstof en materiaal voor een ontstekingsmechanisme zijn aangetroffen. Het zou gaan om een batterij, een magneet en boetseerklei.
De 28-jarige B. heeft de klei meegenomen uit de recreatieruimte van de gevangenis. De klei bevat weekmakers die ook in springstoffen voorkomen en zeer brandgevaarlijk zijn. Justitie vermoedt dat B. een explosief wilde maken. Na de vondst van de spullen is besloten B. direct veertien dagen in de isoleercel te plaatsen, dit in afwachting van plaatsing in een andere inrichting.
Volgens B.'s advocaten, H. Bos en P. Plasman, is de reactie op de vondst van de spullen zwaar overdreven. Zij zeggen dat de batterij uit een afstandsbediening voor een tv komt en de magneet er één is zoals waar men notities mee op de koelkast plakt. Volgens de unitdirecteur van de Bijlmerbajes is de maatregel wel degelijk nodig; hij meent dat elk risicio voorkomen moet worden, gezien het delict waarvan B. wordt verdacht en de reactie daarop in de samenleving. De advocaten willen dat B. zo snel mogelijk wordt teruggeplaatst, ze zijn een klachtenprocedure begonnen.
(Bron)

Binnenkort ook alle kinderen opgepakt wegens potentieel terrorisme?
Vrouw lijmt geslachtsdelen ex-vriend vast

In Amerika is een vrouw veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, omdat ze de geslachtsdelen van haar ex-vriend met lijm bewerkt zou hebben.
De vrouw had haar ex-vriend, Ken Slaby, bij haar thuis uitgenodigd voor een verzoenend gesprek. Toen Ken haar echter vertelde dat hij een nieuwe liefde had, zon ze op wraak. Ze wachtte geduldig tot haar ex in slaap was gevallen en lijmde toen zijn penis aan zijn buik, zijn testikel aan zijn been en zijn billen aan elkaar vast. Ook gooide ze verschillende flesjes nagellak over zijn hoofd heen. Toen Ken wakker werd, wees ze hem de deur.
Na een tocht van anderhalve kilometer te voet afgelegd te hebben, vond de man een telefoon om de hulpdiensten te bellen. In het ziekenhuis zat er niets anders op dan de lijm eigenhandig van het lichaam af te trekken. De man heeft er zware brandwonden en een verkleuring van zijn haar aan overgehouden.
Volgens de advocaat van de vrouw ging het om een seksuele daad en zou Slaby haar toestemming gegeven hebben voor de marteling. Over de geëiste schadevergoeding van 24.860 euro moet nog door de jury worden beslist.
(Bron)
Donner vindt liquidaties 'uitermate zorgwekkend'

DEN HAAG - Minister Donner van Justitie noemt de drie liquidaties van de afgelopen week "uitermate zorgwekkend". Het gaat hem vooral om het geweld waarbij mensen zomaar op straat worden doodgeschoten." Hij zei dat donderdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.
De bewindsman heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam gevraagd om alle oude zaken nog eens door te nemen om te kijken of en wat de verbanden zijn.
(Bron)

Zorgwekkend, toe maar. En op straat, sja, tis natuurlijk minder erg als ze in huis worden afgeknald. (Dat bedoelt ie waarschijnlijk niet, dat weet ik wel, maar ja. Het komt zo rottig z'n strot uit, om eens iemand aan te halen.)
Dertig gewonden door botsing trein en vrachtwagen

WIJHE - Door een botsing tussen een trein en een vrachtwagen geladen met hout in Wijhe zijn donderdag dertig mensen gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van ProRail gezegd. De machinist van de trein en de chauffeur van de vrachtwagen raakten zwaargewond.Vier lichtgewonden werden met ambulances afgevoerd. De rest kon ter plaatse worden behandeld. Hun verwondingen lopen uiteen van botbreuken tot schaafwonden.
De treinpassagiers werden opgevangen in een sporthal in Wijhe. Rond half twee boorde de intercity Roosendaal-Zwolle zich in de vrachtwagencombinatie op een met automatische knipperlichten bewaakte overweg. Hoe snel de trein op dat moment reed, is niet duidelijk. Doorgaans wordt het station Wijhe door intercity's op volle snelheid voorbijgereden.
Onderzocht wordt hoe het kon gebeuren dat de truckchauffeur het spoor overstak op het moment dat de intercity er aan kwam. De ravage is enorm. "De trein ontspoorde gedeeltelijk waardoor de bovenleiding over een lengte van bijna 300 meter werd vernield", aldus de woordvoerder.
Volgens ProRail rijden pas op z'n vroegst zaterdagochtend weer treinen op het traject Zwolle-Deventer. Reizigers worden met bussen vervoerd. Vanuit de regio Arnhem kunnen mensen ook met de trein omrijden via Utrecht.
(Bron)
Structureel airmarshals op vliegtuigen

DEN HAAG - Speciale medewerkers van de marechaussee, zogenoemde airmarshals, gaan structureel meevliegen op vluchten van KLM en Martinair. Ze vliegen mee als burger, maar zijn bewapend en getraind om in actie te komen bij terreuracties.
Dat hebben de ministers Donner (Justitie) en Kamp (Defensie) op basis van een proefperiode besloten. De airmarshals gaan meevliegen op vooraf vastgestelde vluchten waarvoor geen specifieke terreurdreiging geldt. Is die er wel, dan wordt de vlucht geannuleerd.
Het ligt in de verwachting dat het vooral om vluchten naar de Verenigde Staten gaat. Het ministerie van Justitie wilde donderdag niet zeggen hoe vaak airmarshals worden ingezet.
(Bron)
Sociale werkplaatsen ontvangen ten onrechte subsidie

DEN HAAG - De sociale werkplaatsen ontvangen voor 780 gehandicapten ten onrecht subsidie van de overheid. Het gaat om een bedrag van 12 miljoen euro, dat zij hebben ontvangen voor gehandicapten die niet meer bij hen werken, maar in de WAO zijn terechtgekomen. De sociale werkplaatsen hadden verzuimd dat door te geven.
Dat heeft de Inspectie voor Werk en Inkomen (IWI) donderdag gezegd. Eerder ging de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken nog uit van zevenhonderd onterechte subsidieplaatsen. In totaal werken er 98.000 mensen bij de 111 sociale werkplaatsen.
Doordat sociale werkplaatsen niet melden dat hun personeel in de WAO is terechtgekomen, kunnen andere gehandicapten niet aan de slag in de beschermde werkomgeving. Dit geldt voor ongeveer een derde van de 780 plaatsen. Bij de overige twee derde van deze werkplekken zullen de WAO'ers snel weer aan de slag gaan of definitief worden ontslagen door hun sociale werkplaats.
(Bron)
'Peijs onderzoekt NS-oplossing voor problemen HSL'

OBERHAUSEN - Minister Peijs van Verkeer onderzoekt of het toch mogelijk is een bestaand beveiligingssysteem in de hogesnelheidslijn (HSL) in te bouwen. Ze komt daarmee tegemoet aan de wens van de Nederlandse Spoorwegen, die een dergelijk systeem noodzakelijk noemen om de HSL volgens planning in april 2007 te openen. Dat zei NS-directeur B. Meerstadt donderdag.
De HSL, de snelle spoorverbinding tussen Amsterdam en Parijs, dreigt enkele maanden later in gebruik te worden genomen. De treinen van de NS en het Franse spoorbedrijf SNCF zijn niet op tijd aangepast aan het gloednieuwe beveiligingssysteem ERTMS, dat in de hogesnelheidslijn wordt gebouwd. De NS heeft bovendien grote twijfels aan de betrouwbaarheid van de nieuwe Europese veiligheidsstandaard. Deze heeft volgens Meerstadt te veel kinderziekten.
De NS wil daarom dat Peijs een bestaand systeem aanlegt om op terug te vallen. De minister liet onlangs weten daar niets voor te voelen. Het zou niet mogelijk zijn om het voor april 2007 voor elkaar te krijgen. Bovendien zou het ongeveer 90 miljoen euro kosten. Maar inmiddels is ze daar op teruggekomen, aldus Meerstadt. "We hebben afgesproken dat het ministerie de optie van een backup-systeem gaat onderzoeken." Peijs schat de kosten nu in op 15 tot 30 miljoen euro, zei de NS-topman.
De NS heeft op zijn beurt de minister beloofd hard op zoek te gaan naar geschikt materieel om begin 2007 over de HSL te laten rijden. Inmiddels heeft het bedrijf al een voor ERTMS geschikte locomotief gevonden. Er wordt nog gekeken naar een aantal andere offertes van treinleveranciers. Bovendien onderzoekt de NS of het mogelijk is de Thalys en de ICE, die nu al in Nederland rijden, op de HSL in te zetten.
Meerstadt gelooft dat het mogelijk is om de HSL volgens de huidige planning in gebruik te nemen. "Als we allemaal hard werken, komen we eruit." Het vergt volgens hem "volstrekte toewijding" van de NS, spoorbeheerder ProRail en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Als het departement deze maand nog besluit een backup-systeem in de HSL te bouwen, zal er geen sprake zijn van vertraging.
(Bron)
Technologiebedrijf VS doelwit Nederlandse hackers

BELLEVUE/ROTTERDAM - Het Amerikaanse internetbedrijf 180Solutions was het doelwit van een van de drie Nederlandse hackers die justitie verdenkt van betrokkenheid bij de inbraak in anderhalf miljoen computers. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft dat donderdag gezegd. Het bedrijf is naar eigen zeggen bedreigd, afgeperst en aangevallen.
De 22-jarige Tilburger werkte tot juni als softwaredistributeur voor 180Solutions, verklaarde woordvoerder Sean Sundwall donderdag. Het bedrijf betaalt distributeurs een klein bedrag voor elke internetter die ze zover krijgen om de software van het bedrijf installeren.
De Tilburger viel op door plotseling stijgende inkomsten. De verdachte bleek de software van 180Solutions stiekem massaal op computers van nietsvermoedende gebruikers te zetten. Het bedrijf zegde het contract met de man op waarna hij begon met dreigen en afpersen, legde Sundwall uit. "De verdachte dreigde met een computeraanval en eiste geld."
180Solutions weigerde eerst in te gaan op de eis met het gevolg dat de internetpagina LoudCash.com eind augustus werd aangevallen en urenlang onbereikbaar was. De aanval stopte vanzelf. Het bedrijf betaalde de Tilburger vervolgens toch "enkele duizenden dollars" om herhaling te voorkomen en droeg de zaak en het bewijs over aan de FBI.
Het bewijs bestond uit onder meer de naam en rekeningnummer van de verdachte en logbestanden van chats waarin de Tilburger zijn dreigementen uitte. De FBI heeft de informatie doorgespeeld aan het Openbaar Ministerie in Nederland.
De nationale recherche arresteerde de Tilburger begin oktober als medeverdachte wegens computerinbraak, vernieling van geautomatiseerde netwerken en intallatie van reclame- en spionagesoftware. Zijn voorarrest is om persoonlijke redenen geschorst.
Een 19-jarige man uit Loon op Zand, de hoofdverdachte, en een 27-jarige man uit Rijswijk zitten nog wel vast. Volgens justitie had het drietal de macht over een netwerk van 1,5 miljoen slechtbeveiligde computers, een van de grootste zogenoemde zombienetwerken dat ooit is blootgelegd.
Het Amerikaanse 180Solutions noemt zichzelf aanbieder van commerciële online zoekdiensten. Meerdere computerbeveiligers zeggen dat software van het bedrijf is samengesteld om computergebruikers te bestoken met gerichte reclameboodschappen (adware).
Afgelopen zomer lag 180Solutions ook al overhoop met twee Nederlanders. Die ex-werknemers gebruikten dezelfde methode om veel gebruikers te werven. Een schadeclaim tegen dat duo is onlangs ingetrokken, bevestigde Sundwall. Of er verbanden tussen de beide zaken bestaan, wilde hij niet zeggen.
(Bron)
Donner: geen verbod op bezit extreme porno

DEN HAAG - Minister Donner (Justitie) voelt er niets voor om het downloaden en bekijken van extreme porno strafbaar te stellen. Daarbij gaat het om beelden van seks met dieren en lijken en ernstig seksueel geweld die via internet worden verspreid.
Een duidelijke afkeuring daarvan is gewenst, maar daar is de wet niet voor, meent de CDA-minister. Hij stelde dat donderdag in antwoord op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Van der Staaij van de SGP naar aanleiding van een Brits voorstel om het bezit van extreme pornografie strafbaar te stellen.
Volgens Donner zitten daar diverse haken en ogen aan. Zo zou het in de praktijk moeilijk zijn om de wet te handhaven, omdat de handelingen zich afspelen in de privésfeer. Daardoor dreigt symboolwetgeving.
De SGP toonde zich in een reactie verbaasd over de "wel erg afhoudende en lauwe houding" van Donner. Van der Staaij vindt het ook onbegrijpelijk dat de minister meent dat de strafwet er niet is om "gruwelporno" af te keuren. De SGP zal het onderwerp binnenkort aan de orde stellen bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie.
De fractie wijst erop dat de "beestachtige praktijken" ook in Nederland voorkomen, zoals in 2004 in de zogeheten Kraggenburger pornozaak. Een bende had toen in een loods in het dorp in Flevoland drie jonge Afrikaanse vrouwen misbruikt en mishandeld. De slachtoffers werden onder meer gedwongen tot dierenseks.
Ook bestonden er plannen voor een zogeheten snuffmovie, waarin een slachtoffer daadwerkelijk voor de camera wordt verkracht of vermoord.
De 37-jarige hoofdverdachte in de zaak, volgens het Pieter Baan Centrum een psychopaat, werd vorige maand door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot veertien jaar cel. De vier andere leden van de bende hadden eerder al celstraffen van tien en vijf jaar opgelegd gekregen.
(Bron)
Het raam van de werkkamer van Verdonkeremanen is mogelijk geraakt door een projectiel - dat zou dan een aanslag kunnen zijn.
Of een dooie mus.
Vertrouwen in nieuwe Zorgwet daalt opnieuw

DEN HAAG - Twee maanden voor de invoering van de nieuwe zorgverzekering is het dramatisch gesteld met het vertrouwen van de burger in de zorgverzekeraars. Driekwart van de Nederlanders denkt straks duurder uit te zijn met de verzekering voor ziektekosten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond , dat donderdag in Den Haag werd gepresenteerd tijdens het congres Naar een stelselmatig goede zorg.
De voorlichtingscampagne van de overheid over de nieuwe Zorgwet heeft volgens de bond een averechts effect te gehad. "In vergelijking met vijf maanden geleden weten consumenten er méér van, maar opvallend genoeg zijn ze nog somberder over de kosten van de verzekering", stelt de Consumentenbond vast.
Slechts een op de twintig Nederlanders vertrouwt erop dat de verzekeraars straks met elkaar gaan concurreren, met betere en goedkopere zorg als resultaat. Zes op de tien ondervraagden heeft weinig vertrouwen in de zorgverzekeraars.
"Het is net als met de euro. Ik laat het over me heen komen en zie dan wel weer", vatte een van de respondenten een veel voorkomend gevoel samen. In september werkten 2200 mensen mee aan het onderzoek.
De Consumentenbond is bang dat het nieuwe zorgstelsel faalt als het wantrouwen bij consumenten niet snel verdwijnt. "Want een gebrek aan vertrouwen zal ertoe leiden dat consumenten niet overstappen, waardoor er van concurrentie tussen zorgverzekeraars niets terechtkomt. Met als gevolg: hogere prijzen en minder kwaliteit", concludeert de bond.
Volgens de Consumentenbond moet de Tweede Kamer er snel voor zorgen dat de nieuwe Zorgautoriteit, verantwoordelijk voor het toezicht op het gedrag van de zorgverzekeraars, stevige bevoegdheden krijgt, inclusief sanctiemogelijkheden. "Wij willen een toezichthouder met tanden", aldus directeur K. de Jonge van de Consumentenbond.
Verder is het volgens de consumentenorganisatie de hoogste tijd dat de burger duidelijke antwoorden krijgt op simpele vragen als: Bij welke ziekenhuizen en artsen kan ik straks nog terecht, en: hoeveel ga ik er nou werkelijk op voor- of achteruit qua inkomen?
Minister Laagst (Volksgezondheid), zelf lid van de Consumentenbond, nam het rapport in ontvangst en zei begrip te hebben voor de scepsis bij de burger. "Ik kan me goed voorstellen dat je als burger denkt: eerst zien, dan geloven. Dit is een project voor de lange termijn".
Hij blijft zelf vooral de zonnige kant zien. "Het is goed nieuws dat vrijwel iedereen nu weet dat er in het nieuwe jaar iets verandert met de zorgwet. Ik ben absoluut niet van plan om mijn optimisme te verliezen".
(Bron)
Lekker buiten op het bankje in de zon, ruim 18 graden. De goudsbloemen bloeien, de tomaten beloven een goede oogst, de spirea bloeit, de vlinderstruik heeft bloemen en trekt atalanta's. Het speelveldje achter de tuin wordt gemaaid en de lucht is vervuld van die heerlijke grasgeur.
Fietsen met je jas open. De eenden zijn druk aan het paren in de sloot, in de singels in de stad dobberen pasgeboren duckies.
Hommels vliegen langs. De gemaaide berenklauwen staan weer in bloei. Vogels zijn aan hun nesten aan het rommelen, de plukken mos vliegen je om de oren.
November.
'Vetsensor' in de mond ontdekt

Het verlangen naar een bakje frites of een lekkere reep chocolade blijkt niet zomaar uit de lucht te komen vallen. Wetenschappers van de universiteit van het Franse Dijon hebben vandaag een onderzoek gepresenteerd. Hierin claimen zij dat in de mond een "vetsensor" zit die het verlangen naar vet voedsel regelt.
De onderzoekers hebben de ontdekking van de vetsensor gedaan bij muizen. Met het zintuig blijkt ook de vertering van vet voedsel te worden gestimuleerd. De ontdekking lijkt het eerste echte bewijs te zijn voor de aanwezigheid van een dergelijk zintuig. Eerder werd al aangenomen dat er een speciale sensor voor vet is. Het zou gaan om de glycoproteïne CD36, een speciaal eiwit. Een andere ontdekking van Japanse wetenschappers heeft eerder al geleid tot uitbreiding van de vier basissmaken van de tong (zoet, zuur, zout en bitter) met een vijfde smaak genaamd "unami" (vleesachtig, hartig).
(Bron)
Volgend jaar minder WAO- en WW-uitkeringen

AMSTERDAM - Het aantal mensen dat een WAO- of een WW-uitkering krijgt, daalt volgend jaar. Uitkeringsinstantie UWV gaat ervan uit dat eind volgend jaar 314.000 mensen een werkloosheidsuitkering ontvangen. Eind dit jaar zullen dat er nog 333.000 zijn. Dat staat in de ramingen die het UWV donderdag naar minister De Kneus van Sociale Zaken heeft gestuurd.
Het totale aantal arbeidsongeschikten daalt van 878.000 eind 2005 naar 832.000 eind 2006. Deze groep omvat de mensen met een WAO-uitkering oude én nieuwe stijl, jonggehandicapten met een Wajonguitkering en mensen met een WAZ-uitkering voor arbeidsongeschikte zelfstandigen.
Vanaf volgend jaar vervangt de WIA de huidige WAO. Het UWV verwacht dat in 2006 14.900 mensen in aanmerking komen voor de nieuwe volledige arbeidsongeschikheidsuitkering. Nog eens 9800 krijgen naar verwachting een gedeeltelijke uitkering. Het aantal WAO'ers oude en nieuwe stijl komt eind volgend jaar naar verwachting uit op 645.000. Eind dit jaar ontvangen nog 692.000 mensen een WAO-uitkering.
In 2006 stromen naar verwachting 423.000 mensen in de WW in. Dat zijn er 17.000 minder dan dit jaar. De uitstroom uit de WW neemt juist toe, van 429.000 dit jaar naar 441.000 in 2006. Het totale aantal mensen met een werkloosheidsuitkering neemt hierdoor in 2006 af. Dit jaar steeg dat aantal nog licht ten opzichte van 2004 (van 322.000 naar 333.000).
Het aantal WAO-uitkeringen vertoont al een daling sinds 2003, toen de Wet verbetering Poortwachter van kracht werd. Dit jaar is de daling eenmalig extra groot, omdat mensen nu twee jaar doorbetaald krijgen bij ziekte, alvorens zij in de WAO komen. Daardoor is er in 2005 geen nieuwe instroom.
Door de grote herkeuringsoperatie, waarbij mensen opnieuw beoordeeld worden op basis van strengere eisen, neemt het aantal mensen dat niet meer in aanmerking komt voor een uitkering toe. Het aantal WAO'ers ligt eind dit jaar naar verwachting op bijna 692.000. Eind 2004 waren dat er nog 766.000.
(Bron)
Radio na 2015 alleen nog digitaal

Volgens D66-minister Laurens Jan Brinkhorst stapt Nederland in 2015 volledig over op digitale radio (T-DAB). Eerder zei de minister van Economische Zaken dat Nederland tussen 2015 en 2019 over zou stappen op digitale radiodistributie, maar dat is bijgesteld omdat Duitsland en Engeland ernaar streven in 2015 het analoge signaal uit te schakelen. Wanneer de analoge signalen worden uitgeschakeld, zijn in één klap alle analoge radiotoestellen onbruikbaar geworden (of ze moeten via een kabelsysteem van analoge signalen worden voorzien). Analoge tv-uitzendingen worden volgend jaar al stopgezet.
Momenteel zendt in ons land alleen de Publieke Omroep digitale radio uit. Slechts een zeer kleine groep luistert daarnaar, omdat er amper digitale radiotoestellen op de markt zijn. De Publieke Omroep dreigt echter haar huidige digitale uitzendingen te staken, tenzij de markt zich sneller ontplooit.
Brinkhorst wil voor de digitale radiofrequenties geen veiling houden. Vergunningen zullen worden verstrekt aan partijen die meer verscheidenheid op de Nederlandse radio brengen en voor innovatieve dienstverlening zullen zorgen. Vóór de zomer van 2006 wil de minister de eerste vergunningen voor digitale radio gaan verlenen.
(Bron)

Gooi maar weg al die apparaten :/
Ploegendiensten gevaarlijk voor foetus

AMSTERDAM - Zwangere vrouwen die in ploegendienst werken, veel staan, een hoge werkdruk hebben, of zwaar tillen, hebben een verhoogd risico op een vroeggeboorte en een baby met een laag geboortegewicht.
Dat blijkt uit het Signaleringsrapport beroepsziekten 2005 dat het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) donderdag aan staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanbiedt. Het NCvB adviseert het werk van zwangeren met een functie die dat met zich meebrengt, al ruim voor de 24e week van de zwangerschap te verlichten. [En als dat niet mogelijk is? Moet je dan de ziektewet in?]
Uit het rapport blijkt dat het aantal beroepsziekten het afgelopen jaar nauwelijks is veranderd. Wel is er sprake van verschuivingen. Zo is er sprake van een stijging van het aantal psychische aandoeningen die mede zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld reorganisaties, toenemende agressie en geweld op de werkplek. Vooral in de dienstensector en bij de overheid ervaren werknemers vaker agressief of intimiderend gedrag.
Verder stelt het centrum preventieve maatregelen voor in organisaties met zogenoemde "levende lawaaibronnen", als kinderen in zwembaden of op kinderdagverblijven en varkens in varkenshouderijen. Mechanische bronnen en muziek zijn al bekend als veroorzakers van gehoorproblemen. Maar volgens het NCvB lopen zweminstructeurs, medewerkers van kinderdagverblijven en varkenshouders ook risico. Door gehoorbeschermende of geluiddempende maatregelen kunnen zij ook beschermd worden.
Het centrum pleit voor betere bescherming van agenten, brandweerlieden, vuilnismannen en medewerkers van plantsoenendiensten en zorginstellingen tegen ziektes als hepatitis-B, door betere vaccinatie. Tot slot waarschuwt het centrum voor het risico van fijn stof. Opname van fijn stof uit bijvoorbeeld dieseluitlaatgassen kan behalve longaandoeningen ook leiden tot stollingsafwijkingen en hart- en vaatziekten.
(Bron)
Weer man geliquideerd in Amsterdam

AMSTERDAM - Bij een schietpartij in Amsterdam is woensdagavond een man om het leven gekomen. Dat maakt de politie Amsterdam-Amstelland bekend. Het slachtoffer, een 45-jarige Amsterdammer, werd voor zijn woning in de wijk Osdorp onder vuur genomen door twee mannen. Hij wist daarna zijn woning binnen te gaan en is daar aan zijn verwondingen overleden. Volgens nog onbevestigde berichten gaat het om vastgoedhandelaar Kees Houtman.
Over de identiteit van het slachtoffer doet de politie vooralsnog geen mededelingen. Het motief achter de aanslag is niet bekend. Het incident vond omstreeks 20.00 uur plaats. Omstanders hoorden een aantal schoten uit een automatisch vuurwapen. De twee schutters zijn er na de schietpartij in een auto of mogelijk op een motor vandoor gegaan.
Het is de tweede dodelijke schietpartij in Amsterdam in twee dagen. Maandag werd de voormalig advocaat Evert Hingst geliquideerd. Diens oud-cliënt John Mieremet werd woensdag in Thailand doodgeschoten.
Volgens het NOS Journaal was Houtman een "bekende" van John Mieremet. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij grote overvallen in de jaren tachtig en negentig, stelt het NOS Journaal op basis van anonieme justitiebronnen.
(Bron)
'Massale toeloop ambtenaren op VUT'

AMSTERDAM - Ambtenaren gaan massaal met de VUT. Het aantal vervroegde pensioenen dat is toegekend, ligt dit jaar eenderde hoger dan vorig jaar. Dat schrijft De Volkskrant donderdag op basis van interne stukken van pensioenfonds ABP. Daarbij zijn ambtenaren, onderwijzers, politiemensen en defensiepersoneel aangesloten. Vorig jaar gingen 19.000 mensen met de VUT via het ABP. Dit jaar zal dat aantal waarschijnlijk op rond de 27.000 liggen.
Er zijn volgens de krant verschillende oorzaken voor de toename. De Remkes-regeling, waarmee ambtenaren van 57 jaar en ouder met een aanvulling op hun VUT-uitkering eerder kunnen stoppen met werken, wordt dit jaar beëindigd. Het kabinet wilde met de regeling, vernoemd naar minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD), het aantal rijksambtenaren inkrimpen en verjongen.
Verder is dit jaar het laatste jaar dat ambtenaren op de vaste leeftijd van 61 jaar met pensioen kunnen. Vanaf volgend jaar gaat het aantal gewerkte jaren meespelen om te bepalen wanneer een ambtenaar met pensioen kan. Ook de vergrijzing binnen het ambtenarenkorps speelt een rol.
(Bron)
Britten houden rekening met nucleaire terreuraanslag

LONDEN - Groot-Brittannië moet rekening houden met terreuraanslagen die veel grootschaliger en ernstiger zijn dan de bomaanslagen van 7 juli. Volgens het voormalige hoofd van de Secret Intelligence Service, de buitenlandse inlichtingendienst die ook bekend staat als MI6, moet het land rekening houden met chemisch, biologisch en zelfs nucleair terrorisme.
Sir Richard Dearlove zei donderdag in de krant The Daily Telegraph dat de bomaanslagen van afgelopen zomer weliswaar "erg dodelijk" waren, maar niet kunnen worden gezien als een "strategische terroristische manifestatie". De bomaanslagen in drie metrotreinen en een bus, die aan 52 mensen het leven kostten, "dragen de karakteristieken van een lokale gepland en uitgevoerde gebeurtenis", aldus de voormalige spionagechef.
Dearlove, die vorig jaar met pensioen ging, gaat ervan uit dat "veel afschuwelijker gebeurtenissen kunnen plaatsvinden". Terroristen krijgen volgens hem via internet toegang tot "beangstigende technologie". Het terreurnetwerk Al Qaida zou zeer geïnteresseerd zijn in de technologie van technologische en chemische wapens, maar ook in radiologische apparatuur "en uiteindelijk kerninstrumenten".
(Bron)
Meisje vergiftigt moeder als eerbetoon aan moordenaar

LONDEN - Een Japans schoolmeisje heeft haar moeder maandenlang vergiftigd en daarvan een logboek bijgehouden op internet als eerbetoon aan de Britse seriemoordenaar Graham Young. Net als Young, die bekend staat als de Teacup Poisoner ('theevergiftiger'), diende ze haar moeder het rattengif thalium toe, meldde de Britse krant The Times donderdag.
Het 16-jarige meisje verhoogde steeds de dosis en hield in haar logboek bij hoe haar moeder leed. "Mijn moeder heeft voor het eerst hallucinaties gekregen. Ze lijkt te lijden onder insecten die niet bestaan en witte schaduwen bij de deur." Het meisje 'oefende' bovendien op dieren, waaronder een kat. "Om een levend wezen te doden. Het moment dat het mes ergens indringt. De warmte van het bloed. De kleine zucht. Het geeft me allemaal voldoening."
Het meisje dat is gearresteerd na een tip van haar broer, kwam openlijk uit voor haar bewondering voor Young. Haar moeder ligt in coma en verkeert in levensgevaar.
Het logboek herinnert aan het dagboek van Young, die eveneens gedetailleerd bijhield hoe zijn slachtoffers bezweken aan dagelijkse doses thalium. Young vergiftigde op 14-jarige leeftijd zijn stiefmoeder, vader, zus en vriend. Zijn stiefmoeder bezweek aan de thalium, waarop Young in 1962 werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Toen hij daar in 1971 uitkwam, hervatte hij zijn macabere praktijken. Hij deed thalium in de theekopjes van vijf collega's, waardoor twee mannen uiteindelijk overleden.
Young diende ook zichzelf kleine doses van het rattengif toe, kennelijk om de verdenking van zichzelf af te wenden. Het Japanse meisje deed hetzelfde, maar heeft wel tegen de politie gezegd dat haar moeder aan thaliumvergiftiging lijdt. Ze ontkent alle betrokkenheid.
Young kreeg voor zijn theevergiftigingen levenslange gevangenschap. Hij overleed in 1990. De film The Young Poisoner's Handbook uit 1995 was gebaseerd op zijn leven.
(Bron)
Tiener achterhaalt anonieme donorvader via DNA-site

LONDEN - Met niet meer dan een beetje speeksel en het internet is een 15-jarige jongen erin geslaagd de identiteit te achterhalen van zijn onbekende vader, een anonieme spermadonor. De jongen vergeleek zijn eigen DNA-profiel met dat van andere mannen door vooral te kijken naar overeenkomsten in het Y-chromosoom. Dat chromosoom wordt vrijwel onveranderd van vader op zoon doorgegeven.
De ontdekking kan gevolgen hebben voor veel anonieme spermadonoren en voor politierechercheurs, meldden verscheidene Britse kranten donderdag op gezag van het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.
De Amerikaanse jongen nam een DNA-monster uit de binnenkant van zijn wang en stuurde dat naar een website die genealogische DNA-testen doet, FamilyTreeDNA.com . Tegen betaling van 250 euro kreeg hij de beschikking over alle genetische gegevens op de site.
(Bron)

Waarom stond pa op die site?
Rookverbod haalt het niet in Frankrijk

PARIJS - Een wetsontwerp om roken te verbieden op werkplekken en in openbare gelegenheden in Frankrijk, heeft het niet gehaald. In het Franse parlement kreeg het voorstel niet genoeg steun van de centrumrechtse regeringspartij UMP.
Het was juist een UMP-afgevaardigde, Yves Bur, die het voorstel had ingediend. Maar een van zijn partijgenoten die tegenstemde zei dat het voorstel te ver ging. "Met botte verboden kun je gedrag niet veranderen", zei Bernard Accoyer van UMP, de partij van de Franse president Jacques Chirac.
Ongeveer een derde van de Fransen rookt. De afgelopen jaren zijn een aantal maatregelen genomen die ogenschijnlijk zijn bedoeld om het roken tegen te gaan. Zo is de import van meer dan tien pakjes sigaretten verboden en zijn de accijnzen verhoogd.
Volgens critici zijn deze maatregelen in werkelijkheid bedoeld om de import van goedkopere tabak uit het buitenland tegen te gaan en de staatskas te spekken.
De tabaksindustrie en de horeca in Frankrijk verzetten zich fel tegen een rookverbod in onder meer restaurants en cafés. Overigens blijkt uit peilingen dat een ruime meerderheid van de Fransen, zowel rokers als niet-rokers, voor het instellen van een dergelijk verbod is. In de Europese Unie is roken op publieke plaatsen tot nu toe alleen in Italië, Noorwegen, Zweden, Ierland en Malta verboden.
(Bron)
'Claudia Melchers sloot geheime deal'

AMSTERDAM - Claudia Melchers heeft tijdens haar ontvoering een 'geheime deal' met haar ontvoerders gesloten. Dat zou hoofdverdachte Izaan M. hebben verklaard in de gevangenis van Rio de Janeiro, heeft het AD donderdag gemeld.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft deze lezing niet bevestigd. Het OM geeft vrijdag een persconferentie over de ontvoeringszaak van de dochter van miljonair Hans Melchers.
Volgens de krant beloofde Claudia Melchers 5 miljoen euro te betalen in ruil voor haar vrijlating. De betaling in deelbedragen zou per e-mail en buiten de politie om worden geregeld. De officiële losgeldeis van 300 kilo cocaïne was volgens de krant bedoeld als rookgordijn om vader Melchers zo snel mogelijk 5 miljoen euro te laten betalen.
Eind oktober werd de 49-jarige Izaan M. aangehouden in de Braziliaanse stad. Nederlandse rechercheurs hadden hem daar getraceerd omdat hij vanuit een internetcafé in Rio e-mails stuurde. M. zou tot de dag van zijn arrestatie intensief e-mailcontact hebben onderhouden met Claudia Melchers over de wijze van betaling van het losgeld.
Tegenover het AD verklaarde M.: "Claudia stelde in haar mailtjes de betaling met allerlei excuses steeds uit, waardoor ik bij mijn arrestatie nog steeds niets had ontvangen. We mailden met gecodeerde namen. Ik weet nu natuurlijk niet meer of ik met Claudia mailde of met iemand van de recherche."
(Bron)

Het lijkt wel een slapstickverhaal...

woensdag, november 02, 2005

Zucht...
Kamer wil proef gereguleerde wietteelt

DEN HAAG - De VVD in de Tweede Kamer heeft zich woensdag voor het eerst uitgesproken voor een experiment over de regulering van wietteelt. Daarmee ontstaat een meerderheid voor zo'n proef. Dat bleek tijdens een overleg over het drugsbeleid met de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken).
Regeringspartij D66 en de oppositiepartijen PvdA en GroenLinks hadden al eerder voor een experiment gepleit, al is de precieze invulling ervan nog niet duidelijk. De ministers zijn er tegen, mede omdat dit volgens hen juridisch onmogelijk is. De PvdA komt nog voor het einde van het jaar met een uitgewerkt plan voor een proef. Wat PvdA-Kamerlid Albayrak betreft, wordt het experiment in Maastricht gehouden en worden Duitsland en België erbij betrokken.
Onder anderen burgemeester Leers van Maastricht had er eerder dit jaar op aangedrongen wietteelt te reguleren om zo de handel in softdrugs uit de criminele sfeer te halen. Nederland gedoogt de verkoop van kleine hoeveelheden softdrugs in coffeeshops, maar de aanvoer ervan is verboden.
VVD-Kamerlid Weekers is nu onder zeer strikte voorwaarden voor een experiment naar de wietteelt en bevoorrading van coffeeshops. Volgens hem moet de gemeente ('gemeentelijke wietplantage') daarbij een rol spelen. Daardoor is het mogelijk om coffeeshops die in het criminele circuit aan hun handel komen, te weren, zei Weekers. Hij erkende dat het nieuwe standpunt van de VVD een verdere stap is naar legalisering van softdrugs, dat volgens de fractie in internationaal verband moet worden geregeld.
Het CDA is tegen die legalisering en tegen experimenten, benadrukte Kamerlid Joldersma. Coalitiegenoot D66 wil de wietteelt juist volgens strikte criteria gedogen. Zo moeten telers informatie over hun product geven, mogen ze geen bestrijdingsmiddelen gebruiken en mogen ze alleen hennepplanten verbouwen en alleen leveren aan coffeeshops. Volgens D66-Kamerlid Van der Ham gaat het erom dat er een gesloten keten ontstaat van inkoop bij erkende telers en verkoop in coffeeshops.
Remkes stelde dat de proef in strijd is met Europese verdragen en het Europees recht. Donner zei dat de regulering van de 'achterdeur' (de toevoer naar de coffeeshops) geen einde maakt aan de drugsoverlast. Eerder had hij er al op gewezen dat regulering van de teelt voor coffeeshops nauwelijks effect zal hebben op de bestaande illegale hennepteelt.
(Bron)
Mishandelaars agent melden zich bij politie

HOORN - De twee mannen die zondagavond in Stompetoren een politieagent mishandelden, hebben zich dinsdag rond 21.00 uur gemeld op het politiebureau van Hoorn. Dat heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt. De mannen, twee broers van 28 en 34 jaar uit Zwaagdijk-West en Bovenkarspel, verklaarden onder invloed van alcohol te hebben gehandeld.
Het tweetal had sinds maandagochtend, toen de drank was uitgewerkt, spijt van hun actie, aldus de woordvoerder. Met een bloemetje voor de mishandelde agent kwamen ze naar het bureau. Daar werden ze direct vastgezet. De agent werd zondag mishandeld nadat de mannen tijdens een snelheidscontrole waren geflitst.
Het filmrolletje, dat door de broers was meegenomen na de mishandeling van de agent, is nog niet teruggevonden. Het tweetal gaf tijdens het eerste verhoor aan dit te hebben weggegooid in een sloot. Een deel van de camera zelf was maandag al teruggevonden door de politie. De twee broers blijven voorlopig in hechtenis, aldus de politiewoordvoerder.
De agent maakt het naar omstandigheden redelijk. "Lichamelijk valt de schade mee, op gekneusde ribben en wat schaafwonden en blauwe plekken na. Geestelijk heeft de agent een forse tik gehad", aldus de woordvoerder. De verwachting is dat de mishandelde agent voorlopig nog wel even thuis zit.
(Bron)
Te koop: huis met gratis bruid

Een 48-jarige Amerikaanse heeft haar huis in de stad Denver voor 600.000 dollar te koop gezet. Misschien iets aan de prijzige kant, denk je wellicht, maar de gelukkige koper krijgt de huidige eigenaresse er gratis bij. Deborah Hale biedt geïnteresseerden tot Valentijnsdag 2006 de kans zich te melden.
Het huis, gebouwd in 1910, is volledig gemeubileerd en heeft drie slaapkamers, drie badkamers, een zonnebank, een jaccuzi, een breedbeeldtelevisie en een grasmaaimachine. "Allereerst heb ik de waarde van het huis met alle meubels getaxeerd, en kwam ik uit op ongeveer 600.000 dollar. Vervolgens heb ik vriendinnen gevraagd wat ik als bruid waard zou zijn. 'Priceless' was het antwoord dat de meeste gaven", zegt Hale op haar website.
Hale hoopt met het aanbod de ideale man te vinden; iemand tussen de 40 en de 60 jaar oud, goed opgeleid en welbespraakt, en in het bezit van een goede baan.
(Bron)
Bewusteloze vrouw reist uren in bus

Een 43-jarige suikerpatiënte heeft afgelopen vrijdag vierenhalf uur bewusteloos in een bus in Nijmegen en omgeving rond gereden. Pas na die tijd ontdekten de chauffeurs en medepassagiers dat Wilma Elings uit Bemmel in comateuze toestand in de bus lag. Haar mobiele telefoon ging af, hetgeen de chauffeur opmerkte.
Elings werd 's middags rond 14:30 uur getroffen door een hypo. Hierbij raak je in een soort coma die zich voordoet bij diabetici met een te laag glucosegehalte in het bloed. "Bij een hypo ben ik helemaal bezweet op mijn voorhoofd en verward. Soms raak ik in een soort coma. Dan lijkt het alsof ik lig te slapen. Dat is mij overkomen. Niemand heeft dat opgemerkt. Chauffeurs en passagiers lieten mij gewoon liggen. Bij de eindhalte is de bus verschillende keren niet gecontroleerd. Ik ben een paar keer op en neer gereden van Nijmegen naar Arnhem zonder dat ik het wist. Voor vier strippen kun je blijkbaar vierenhalf uur rijden", zo zegt ze.
Er kwam zelfs geluid uit de richting van Elings. "In al die uren heeft mijn mobiele telefoon vijftien keer gerinkeld. Dat kan ik zien aan de gemiste oproepen. Mijn broer, moeder en collega's waren op zoek naar me. Ze waren ongerust en dat is logisch als je zo lang niets van iemand hoort. Pas om zeven uur vond een buschauffeur me. Die hoorde mijn telefoon wel, nam op en kreeg mijn broer te spreken. De chauffeur heeft me druivensuiker gegeven, waardoor ik snel opknapte. Het duurde enkele dagen voordat ik weer de oude was. Ik heb de busmaatschappij gebeld. Die bood excuses aan, maar zei ook dat chauffeurs de bus niet altijd controleren omdat ze ook de tijd voor een kopje koffie moeten hebben."
Busmaatschappij Hermes gaat onderzoek doen naar het voorval. "Ook wij vragen ons af hoe zoiets kan gebeuren. We willen niets goedpraten, maar in die vierenhalf uur hebben drie of vier chauffeurs de bus gereden. Iedere chauffeur begint zijn dienst als het ware op nul. Je kunt niet alles in de gaten. houden.Maar dat dit niet mag gebeuren, is duidelijk", zegt woordvoerder Kees Walraven.
(Bron)
CU/SGP Nijkerk wil TMF van de kabel

De Nijkerkse fractie van ChristenUnie/SGP heeft het gemeentebestuur dringend verzocht om er bij kabelboer UPC en de programmaraad op aan te dringen de zenders TMF en MTV in Nijkerk van de kabel te halen. Volgens die fractie worden op die zenders vrouwen als gebruiksvoorwerp uitgebuit en zetten video's met wulpse dames aan tot onzedelijk gedrag.
De fracties dienden ook een motie in om de frisdrank Fanta voortaan uit het stadhuis te weren, want de frisdrankproducent sponsort onder meer TMF. De motie werd overigens niet aangenomen.
(Bron)
Rotterdam gaat sterk vervuilend verkeer weren

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gaat sterk vervuilend verkeer uit bepaalde delen van de stad weren. Bovendien wil de gemeente eisen gaan stellen aan het wagenpark van bedrijven bij de aanbesteding van grote werken zoals de Tweede Maasvlakte. Ook denkt Rotterdam aan verschillende parkeertarieven voor vuile en schone auto's, zoals staatssecretaris Van Geel (Milieu) vorige week voorstelde. Het college van burgemeester en wethouders wil voor deze extra maatregelen 14 miljoen euro uittrekken, zo deelde de gemeente woensdag mee.
De aanpak is volgens de gemeente nodig omdat de komende vijftien jaar het auto- en vrachtverkeer naar verwachting met respectievelijk 30 en 80 procent zal stijgen. Zonder extra maatregelen levert dat meer uitstoot van stikstofdioxide en meer fijnstof op.
Op Rotterdamse stadsbussen en vuilniswagens komen roetfilters. Ook zal de gemeente bedrijven stimuleren schone voertuigen te gaan gebruiken. Als er eisen komen bij aanbesteding van bouwprojecten zou de toekomstige Tweede Maasvlakte alleen toegankelijk kunnen worden voor schone auto's en schepen.
Op zogenoemde piekdagen, dagen waarop de luchtvervuiling sterk toeneemt, wil Rotterdam extra maatregelen nemen. Het college denkt daarbij aan het besproeien van het wegdek, bewoners oproepen hun open haard niet te gebruiken en strenge controles van vervuilende auto's.
Voor de scheepvaart komen er strenge eisen, zoals het gebruik van katalysatoren en roetfilters. Ook wil de gemeente gaan investeren in meer walstroomvoorzieningen. Aangemeerde schepen hoeven dan niet meer hun motoren te gebruiken om installaties aan boord draaiende te houden.
De 14 miljoen euro die Rotterdam extra wil investeren voor de maatregelen, komt bovenop de 25 miljoen die de stad steekt in het project restwarmte. Op 14 november begint de aanleg van een systeem waarbij overtollige industriële warmte naar de verwarming van woningen in het Rijnmondgebied gaat.
(Bron)
Eerste leveringsproblemen Shell door stakingen

DEN HAAG - De levering van petrochemische producten door Shell is door de stakingen in de knel gekomen. Het olieconcern beriep zich woensdagmiddag op overmacht voor de levering van grondstoffen voor onder meer plastic. Het is het eerste merkbare resultaat van de staking bij de raffinaderijen en chemiefabrieken van het olieconcern in Pernis en Moerdijk. Er dreigen vooralsnog geen problemen voor de levering van motorbrandstoffen.
Bij Shell-dochter NAM wordt woensdagavond een van de drie gasbehandelingsinstallaties in Den Helder uit productie genomen. Hierdoor worden drie aangesloten boorplatforms in de Noordzee stilgelegd. Een platform blijft op halve kracht draaien. De NAM en vier andere exploitanten lijden als gevolg hiervan ruim 1 miljoen euro schade per dag.
Tegelijkertijd wordt er bij de gaszuiveringsinstallatie in Emmen gestaakt. Hier wordt zwavel uit aardgas, afkomstig uit velden in Drenthe en Twente, gefilterd. De NAM beraamt de schade door deze stillegging op enkele honderduizenden euro's per dag. Bij deze installatie werken 55 NAM-operators, in Den Helder heeft NAM 35 man personeel.
Gasunie loopt door de productiestaking dagelijkse 4,7 miljoen kubieke meter aardgas mis. Dat is voornamelijk laag-calorisch gas bedoeld voor huishoudelijk gebruik. Maar de staking leidt niet tot leveringsproblemen, aldus een woordvoerder van Gasunie Trade & Supply. "Wij kunnen extra gas leveren uit het Groningen-veld, dat draait nu op de halve kracht. De staking bij de NAM moet een behoorlijke omvang krijgen en lang duren voor er problemen ontstaan. Dat zijn de vakbonden niet van plan", aldus Gasunie.
(Bron)
Nederland niet klaar voor wereldwijde griepuitbraak

AMSTERDAM - Niet alle regio's in Nederland zijn goed voorbereid op een een wereldwijde griepuitbraak. De draaiboeken die klaarliggen zijn in de helft van de gevallen nog niet uitgewerkt. Dat blijkt woensdag uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De regio Zeeland schiet volgens de IGZ 'in ernstige mate' tekort. Daar zouden volgens de inspectie bij een grieppandemie grote risico's voor de gezondheid ontstaan.
Voorbereidingen op epidemieën worden gecoördineerd door de bureaus voor Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), die zijn verdeeld over 23 regio's. In zes regio's is de distributie van vaccins niet goed geregeld. Verder bestaat in meerdere delen van het land de kans op een tekort aan ziekenhuisbedden. Met ziekenhuizen hebben de bureaus vaak te weinig afspraken gemaakt. Met huisartsen is zelfs helemaal nog niet overlegd. De IGZ raadt de bureaus aan hun draaiboeken vaker te testen.
Van de 23 regio's zijn er nu elf die wel voldoende zijn voorbereid op een pandemie. Zes andere regio's kunnen nog dit jaar klaar zijn voor een uitbraak. Minister van Volksgezondheid Hans Laagst (VVD) schrijft woensdag aan de Tweede Kamer dat hij tevreden is over de grote vorderingen die deze zeventien regio's in het afgelopen jaar hebben gemaakt met hun draaiboeken. De bewindsman zegt de zorg van de IGZ over de andere zes regio's te delen. Deze regio's zijn uiterlijk medio volgend jaar klaar zijn voor een eventuele griepuitbraak. De controle wordt ondertussen verscherpt.
(Bron)
'E-mails Hofstadgroep vernietigd door fout AIVD'

AMSTERDAM - E-mails met bewijsmateriaal over contacten tussen Mohammed B. en leden van de Hofstadgroep zijn verdwenen door een fout van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De gegevens zijn in een standaardprocedure vernietigd door Microsoft, nadat Hotmail-accounts dertig dagen niet gebruikt werden. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.
De Amsterdamse politie had ruim een maand voor de moord op Theo van Gogh, waarvoor Mohammed B. een levenslange celstraf uitzit, een verzameling van 78 e-mailadressen gevonden in zijn tas. Dat gebeurde toen hij wegens zwartrijden in de tram werd opgepakt. De adressen werden nog dezelfde dag aan de AIVD verstrekt, die toen al wist dat B. er radicale opvattingen op nahield en banden had met de Hofstadgroep.
Volgens de Amsterdamse politie was de AIVD vervolgens verantwoordelijk voor het bewijsmateriaal. De dienst zou de gegevens pas zeven weken na de moord op Van Gogh aan de Nationale Recherche hebben verstrekt. Pas toen kon justitie Microsoft verzoeken de gegevens op de bewuste e-mailaccounts te bewaren. Dit verzoek kwam te laat: het materiaal was inmiddels vernietigd. Deskundigen hebben de krant verteld dat de AIVD de vernietiging had kunnen voorkomen met een 'bevriezingsverzoek' aan Microsoft direct na de arrestatie van Mohammed B..
(Bron)