zaterdag, september 01, 2007

Ach ach. Scharrel wat rond in huis en de pleuris breekt uit. Tom vindt het allemaal maar wat eng als je een kruimeltje op een andere plek legt, laat staan als er ineens zomaar een kast bijkomt. Z'n voerbak staat nog op dezelfde plek, maar hij moet er langs andere dingen heensluipen: hellup! En als ie daar eenmaal aan gewend is, wordt het weer anders, arm beest.
Tijger is (uiteraard) vooral gepikeerd. Waar ze eerst zo fijn door de kast kon raggen, denkt ze nu dat dat niet meer kan. Zodra ze doorheeft dat ze gewoon van de tafel de kast in kan springen en dan op dezelfde plek uitkomt (startpunt van de ragacties), zal ze heel tevreden bedenken dat ze dit geheel zelf uitgedacht heeft. Uiteraard is het toeval dat ze zo op tafel kan springen en dan net daar een stukje mja, hoe noem je dat, leegte? in de kast is.
Meer laagopgeleiden in de zorg

Mensen met een lage opleiding moeten aan de slag in de zorg vanwege het dreigende personeelstekort. Er zijn proefprojecten gestart om laagopgeleiden aan werk te helpen in de gezondheidssector.
Staatsecretaris Jet Bussemakers van Volksgezondheid heeft in zeven regio's proefprojecten gestart om laagopgeleiden aan werk te helpen. Het gaat hier met name over mensen met weinig werkervaring. Voor dit project werken werkgevers samen met scholen, het Centrum voor Werk en Inkomen, gemeenten en uitkeringsinstanties. Niet alleen komen deze mensen zo sneller aan een baan, het is ook de bedoeling dat ze vanuit lagere functies makkelijker kunnen opklimmen. Ook bekijkt Bussemakers hoe mensen zonder betaalde baan als vrijwilliger aan de slag kunnen in de zorg.
In Nederland is er steeds meer behoefte aan zorg door de vergrijzing. Momenteel werkt 13 procent van de beroepsbevolking in de zorgsector. Rond 2025 zou echter 22 procent van de beroepsbevolking in de zorg moeten werken om aan de toenemende vraag te voldoen.
(Bron)
Cocaïne maakt van Australische kat feestbeest

SYDNEY - Een geagiteerde kat in Australië bleek bij de dierenarts high te zijn van cocaïne. De acht maanden oude Himalaya-kat had restjes cocaïne opgelikt van bordjes die tijdens een dineetje waren geserveerd.
Dit meldde de Australische krant The Sydney Morning Herald zaterdag.
De eigenaren brachten hun huisdier 's ochtends naar de dierenarts. De kat had verwijde pupillen en een snelkloppend hart.
Het baasje zei dat het dier moeite had met lopen en snel schrok. De dierenartsen probeerden bloed af te nemen, maar het feestbeest was te geagiteerd voor een injectie.
Na enig aandringen gaf de bazin toe dat hij van bordjes cocaïne kon hebben gesnoept. Uit een drugstest bleek dat de kat naast cocaïne ook benzodiazepine, een kalmerend middel tegen angst- en slaapproblemen, in zijn bloed had.
De rood aangelopen eigenaren hadden spijt. Ze mochten het huisdier na goede raad van de dierenartsen weer mee naar huis nemen.
(Bron)
Belgische ontwerpt gereedschap voor vrouwen

BRUSSEL - Een hamer met een korte steel, een schroevendraaier met een dik handvat van zacht materiaal. Het zit allemaal in de gereedschapskist die speciaal voor klussende vrouwen is ontworpen.
De Belgische Chérine Kaynak won er een prijs mee voor vrouwelijk ondernemerschap.
Kaynak kwam op het idee toen ze zelf in haar huis aan het klussen was en gefrustreerd raakte van het traditionele gereedschap.
Dat is volgens haar niet gebruiksvriendelijk. "En het ziet er ook weinig sexy uit."
Ze heeft nu een elegante hamer met korte steel. Uit onderzoek bleek namelijk dat de meeste vrouwen een hamer vlak onder de kop vastpakken om zo de spijker er bijna in te duwen, aldus Kaynak in een aantal Vlaamse kranten.
En er zijn mannen die Kaynak al hebben opgebiecht dat zij haar gereedschap ook praktischer zouden vinden.
(Bron)
'Nederland laat sekstoerist ongemoeid'

AMSTERDAM - Nederland maakt te weinig werk van de aanpak van sekstoeristen die zich over de grens vergrijpen aan jonge kinderen. De mogelijkheid om de daders in Nederland te vervolgen, wordt nauwelijks gebruikt.
Dat stelt hulporganisatie Terre des Hommes in een rapport dat maandag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.
Een inventarisatie van de hulporganisatie zou uitwijzen dat justitie in Nederland sinds 2003 twee landgenoten heeft vervolgd voor kindermisbruik in het buitenland. Eén van die twee was bovendien door Terre des Hommes zelf aangedragen.
De vijf jaar geleden doorgevoerde wetswijziging die de vervolging van sekstoeristen in Nederland mogelijk maakt, wordt door een van de onderzoekers een 'dode letter' genoemd.
"Er wordt geen prioriteit aan gegeven. Een Nederlandse sekstoerist hier voor de rechter brengen, betekent dat je naar het buitenland moet om met slachtoffertjes te spreken. Dat kost te veel moeite", zegt hij in de regionale kranten.
De onderzoeker verwijt de Nederlandse regering verder te weinig hulp te bieden aan buitenlandse collega's bij het opsporen en oppakken van Nederlandse kindermisbruikers in het buitenland. Zo zijn rechercheurs uit het Verenigd Koninkrijk in Zuidoost-Azië gestationeerd om de lokale politie bij te staan. "Waarom doet Nederland dat niet?"
De hulporganisatie schat dat ruim 160 duizend Nederlanders jaarlijks als sekstoerist op vakantie gaan, van wie 'een deel' op zoek is naar seks met kinderen.
(Bron)
Dodelijk virus bedreigt dolfijnen

BARCELONA - Een dodelijk virus bedreigt dolfijnen en walvissen in de Middellandse Zee. Dit jaar zijn al meer dan 35 dode zeezoogdieren aangespoeld op de Spaanse kust.
Volgens de zaterdageditie van de Spaanse krant El Periódico de Catalunya werd bij enkele dieren een gevaarlijk virus ontdekt. Het lijkt sterk op de veroorzaker van de massasterfte onder dolfijnen die al 17 jaar aan de gang is.
Destijds werd de ziekte als eerste aan de kust van Valencia ontdekt. Daarop breidde de ziekte zich uit over het hele Middellandse Zeegebied.
Naar schatting zijn sinds begin jaren negentig tussen de 4000 en 8000 dieren door het virus gestorven. Spaanse Middellandse Zee-deskundigen vermoeden dat de veroorzaker van de ziekte onder dolfijnen door een mutatie ook andere zeezoogdieren treft.
(Bron)
Kinderen riskeren computerogen

Doordat kinderen steeds langer achter de computer zitten, krijgen ze steeds vaker last van het Computer Vision Syndrome (CVS). Ouders zouden zich hier meer van bewust moeten zijn en maatregelen moeten nemen, vindt de American Optometric Association (AOA).
In Amerika zit 50 procent van de kinderen meer dan vier uur per dag naar een computerscherm te staren. Terwijl maar 16 procent van de ouders zich zorgen maakt over de invloed daarvan op de ogen. CVS komt steeds vaker voor, zowel bij volwassenen als bij kinderen. 'Je krijgt last van je ogen, ze worden vermoeid, je ziet wazig en krijgt hoofdpijn', laat optometrist Leonard Press van AOA weten.
Press meent dat kinderen zelfs meer risico lopen dan hun ouders. Meestal maakt het hele gezin gebruik van dezelfde computer. Vaak is deze niet geschikt voor de kinderen, de stoel is te laag waardoor ze moeten opkijken tegen het scherm. Ze kunnen ook last hebben van reflecties, ze doen storende lampen niet uit en kijken vanuit een andere hoek naar het scherm, waardoor ze andere reflecties zien dan hun ouders.
Bovendien zouden kinderen elke 20 minuten een pauze moeten nemen van 20 seconden, waardoor hun ogen weer op andere objecten kunnen focussen. Volgens de AOA heeft één op de vier schoolkinderen last van zijn ogen, maar krijgt slechts 14 procent een oogtest. Leraren en ouders zouden zich moeten realiseren dat slecht kunnen zien ook gedragsproblemen tot gevolg zouden kunnen hebben.
(Bron)

vrijdag, augustus 31, 2007

Automobilist levert bumperklever af bij politiebureau

DRIEBERGEN - De politie heeft vrijdagmiddag een 28-jarige automobilist uit Rotterdam aangehouden voor hardnekkig bumperkleven. Voor de arrestatie hoefde de politie niet uit te rukken: de bumperklever was door zijn 'voorganger' keurig afgeleverd bij een politiebureau in Waddinxveen.
Bij de meldkamer van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) waren al diverse meldingen binnengekomen over het rijgedrag van de man op de A12 tussen Bleiswijk en Waddinxveen.
Een van de automobilisten die door de Rotterdammer werd 'belaagd', belde de politie en kreeg het advies om de afrit Waddinxveen te nemen en naar het bureau van het KLPD te rijden.
De bumperklever reed nietsvermoedend mee tot aan het bureau, stapte uit zijn wagen en schold daar de andere bestuurder en te hulp geschoten agenten uit.
Het rijbewijs en de auto van de man zijn in beslag genomen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor bumperkleven en belediging.
(Bron)
Weer groot vleesschandaal in Duitsland

MÜNCHEN - Duitsland is opnieuw in de ban van een groot vleesschandaal. Vanuit een vleesbedrijf in de deelstaat Beieren is in ruim een jaar tijd ongeveer 160 ton bedorven vlees naar vleesverwerkende bedrijven in Berlijn gestuurd.
Daarna is het vlees vooral in kebab-restaurants in heel Duitsland terechtgekomen, meldde justitie in Beieren vrijdag.
In de afgelopen jaren zijn er al meerdere schandalen geweest met wat in Duitsland 'Gammelfleisch' of 'Ekelfleisch' wordt genoemd. Het jongste schandaal kwam onlangs aan het licht, maar de ware omvang is nu pas duidelijk geworden.
Eerder was er sprake van 20 ton bedorven vlees. De bedrijfsleider van het vleesbedrijf in Wertingen heeft toegegeven dat er tussen juni 2006 en augustus 2007 acht transporten van ieder 20 ton zijn geweest.
Het vlees zou op de markt zijn gekomen nadat er nieuwe etiketten op de producten waren aangebracht. Het vlees is mogelijk al geconsumeerd. Duitse politici eisen strenge maatregelen op Europees niveau.
(Bron)
Vijf aanhoudingen in fraudezaak bij Defensie

DEN HAAG - De marechaussee heeft vier militairen en de echtgenote van een van hen aangehouden op verdenking van fraude met valse reisdeclaraties.
Volgens het ministerie van Defensie hebben de vijf hiermee ongeveer 120.000 euro hebben buitgemaakt, zo maakte het vrijdag bekend.
De vijf verdachten, variërend in de leeftijd van 45 tot 55 jaar, deden dit in de periode van 2003 tot 2006, aldus een woordvoerder van de marechaussee.
Het ministerie van Defensie heeft inmiddels drie van de betrokken militairen ontslagen. Eén militair is geschorst in afwachting van de resultaten van een intern onderzoek bij Defensie. Afhankelijk van de uitkomsten zou hij ook ontslagen kunnen worden.
Het proces-verbaal zal ter beoordeling naar het Openbaar Ministerie in Arnhem worden gezonden.
(Bron)
Waterschap vangt vis voor helder water

BELT-SCHUTSLOOT - In de kop van Overijssel gaan vissers in opdracht van waterschap Reest en Wieden vis vangen. Met deze maatregel wil het waterschap de waterkwaliteit in het gebied verbeteren, meldde een woordvoerder vrijdag.
De vissen gaan het herstel van de waterkwaliteit tegen, bijvoorbeeld door het omwoelen van de waterbodem waardoor planten geen wortels kunnen schieten. De planten zorgen ervoor dat het water minder troebel wordt.
De komende twee jaar wordt als proef op de Schutsloterwijde (gemeente Steenwijkerland) intensief gevist.
"Met name de brasem woelt alles los", zei een woordvoerder. Als de pilot slaagt, wil het waterschap het ook elders in het merengebied van Overijssel gaan inzetten.
"Dat betekent dat we dan niet hoeven baggeren." Het proefproject duurt vijf jaar.
(Bron)
Gratis virusbescherming net zo goed

AMSTERDAM - Veel gratis antivirusprogramma's, zoals Avast!, AVG of Avira, bieden net zo goede bescherming tegen virussen als commerciële producten als die van Symantec en McAfee.
Dat constateert de Britse consumentenorganisatie Which?, die vijftien gratis beveiligingspakketten onderzocht. Het enige nadeel van de software is het ontbreken van een supportdesk, menen de onderzoekers.
"Als je bereid bent om ondersteuning te zoeken op webfora, is gratis software een goede keuze, die je een hoop geld kan besparen", constateert Abigail Smith van Which? in de Britse krant The Times.
(Bron)
2008 is het jaar van de kikker

LONDEN - Natuurbeschermers over de hele wereld hebben 2008 tot het Jaar van de Kikker uitgeroepen. De Wereld Organisatie van Dierentuinen en Aquaria (WAZA) wilde hiermee aandacht vragen voor haar campagne om de bedreigde amfibieën tegen uitsterving te beschermen.
Bijna de helft van de amfibieën kan de komende jaren uitsterven wegens klimaatverandering en verkleining van de natuurlijke habitat, aldus WAZA vrijdag. Dit zou de grootste massa-uitsterving zijn sinds het verdwijnen van dinosaurussen.
(Bron)

Toch knap, we hebben er niet eens een meteorietinslag voor nodig!
Dief breekt weer in om excuses te maken

WELLINGTON - Een dief heeft twee keer op één dag ingebroken in een huis in Nieuw-Zeeland. De eerste keer om onder meer een laptopcomputer, camera en portemonnee te stelen en de tweede keer om de gestolen spullen terug te geven en zijn excuses te maken.
In de agenda van de huiseigenaren uit Queenstown schreef de dief een kattebelletje waarin hij "uit het diepst van zijn hart" zijn excuses aanbood, meldde de lokale krant Otago Daily Times vrijdag.
Behalve de gestolen spullen legde hij ook een basketball en twee paar handschoenen terug die hij met de gestolen creditcard had gekocht. Ook beloofde hij contanten in de brievenbus te stoppen "als ik genoeg geld heb".
Aan de hand van tips van winkeleigenaren hoopt de politie de man snel te kunnen oppakken.
(Bron)
Politie maakt jacht op bellende bestuurders

AMSTERDAM - De politie gaat vanaf zaterdag extra letten op mensen die rijden met een telefoon in de hand.
Agenten zullen met onopvallende auto's en motoren 'stevig' gaan controleren, meldt het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) dat de voertuigen en extra middelen verstrekt.
Sinds maart 2002 is het verboden om in de auto te bellen zonder handsfree-set. Hoewel jaarlijks zo'n 120 duizend mensen voor het vergrijp op de bon worden geslingerd wordt het verbod volgens justitie nog onvoldoende nageleefd.
Om die reden hebben het BVOM en de Raad van Hoofdcommissarissen tot de strengere controles besloten.
Het verbod is ingesteld omdat rijden met de telefoon in de hand de rijvaardigheid verminderd en de bestuurder afleidt, meldt het OM. Ieder jaar gebeuren ongeveer zeshonderd ongelukken met gewonden door rijdend bellen.
Justitie benadrukt dat ook handsfree bellen gevaarlijk is, maar dat is niet verboden. Ook bellen op de fiets is niet strafbaar.
Het verbod geldt niet alleen voor automobilisten, maar ook voor brommers en mensen in een brommobiel. Automobilisten krijgen een boete van 130 euro voor rijden met een telefoon in de hand. Brommerrijders moeten negentig euro betalen als ze betrapt worden.
(Bron)
Verzet tegen ontslagplan groeit in coalitie

DEN HAAG - Na de PvdA wil nu ook coalitiegenoot ChristenUnie eerst een debat met CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over het ontslagrecht, voordat hij zijn plannen voor versoepeling doorzet.
Tweede Kamerlid Cynthia Ortega van de kleinste regeringspartij noemde vrijdag Donners plannen "nog steeds not done", omdat het werknemers "vogelvrij" zou maken.
Dat zei Ortega tijdens een debat met vakbondsleden van de FNV in Madurodam, waarbij ook Kamerleden van het CDA en de PvdA aanwezig waren.
Mariëtte Hamer van de PvdA zei donderdag al dat Donner moet wachten met zijn wetsvoorstel, omdat er te weinig draagvlak voor het kabinetsplan is en omdat het zorgt voor verdeeldheid tussen werkgevers en de vakbeweging.
Zowel Ortega als Hamer vindt dat de rechtsbescherming van werknemers te veel wordt aangetast. Zij vrezen met de vakbeweging dat werkgevers straks makkelijker personeel op straat zetten als het Centrum voor Werk en Inkomen of de rechter niet meer vooraf toetst of er wel voldoende is gedaan om een werknemer aan de slag te houden.
Het CDA steunt de voorstellen van de eigen bewindsman. Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is Nederland het enige van de ons omringende landen, waar een ontslag vooraf wordt getoetst.
"Het niet toetsen levert daar ook geen misstanden op." Hij wil aan het kabinet zelf overlaten of het wel of niet direct met een wetsvoorstel komt.
Wel is Van Hijum gevoelig voor de zorg van de FNV, dat werkgevers geen sociale plannen meer willen afspreken over ontslagvergoedingen en werk-naar-werktrajecten bij reorganisaties.
Hij wil daarom, net als PvdA en ChristenUnie, voorkomen dat werkgevers te makkelijk personeel gratis kunnen ontslaan om bedrijfseconomische redenen via het Centrum voor Werk en Inkomen.
De bedoeling is volgens het CDA-Kamerlid juist om de arbeidsmarkt flexibeler te maken, zodat werknemers meer kansen krijgen op het vinden van ander werk als dat nodig is. Van Hijum en zijn collega's van de PvdA en ChristenUnie zijn het er ook over eens dat Donner nog wat huiswerk te doen heeft op het gebied van scholing van werknemers.
(Bron)

Hoeveel mensen in Nederland hebben eigenlijk nog een echte vaste baan?
En als het puur gaat om bedrijven overeind te houden in zware tijden - kun je dan niet beter de bedrijven steunmogelijkheden bieden dan de werknemers mogelijkheden ontnemen?
Utrecht in de ban van blauwe korreltjes

UTRECHT - Een aantal straten in de Utrechtse wijk Noordwest is compleet in de ban van een blauwe kleverige substantie die daar sinds een aantal weken uit de lucht valt.
De gemeente sluit uit dat de kleverige korreltjes door insecten of bomen worden geproduceerd. Wat het wel is, weet niemand. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente vrijdag laten weten.
"De GG&GD onderzoekt de stof. Hopelijk weten we in de loop van volgende week wat het precies is."
Of het goedje gevaarlijk is, blijft vooralsnog dus ook onduidelijk. Lastig is de substantie wel, want de blauwe vlokjes plakken op auto's, tuinmeubilair en planten.
"Het is zo kleverig dat mensen moeite hebben om het goed te verwijderen", aldus de zegsvrouwe.
(Bron)
Manu Chao laat wereldvisie harder horen

AMSTERDAM - Van Manu Chao is vrijdag, zes jaar na het succes van zijn tweede soloalbum 'Próxima estación: esperanza', het nieuwe album 'La radiola' verschenen.
Opvallend is dat de 46-jarige in Spanje geboren Fransman zijn politieke visie op de wereld ditmaal sterker op de voorgrond zet dan op zijn eerdere solowerk. Muzikaal neigt de zanger op 'La radiola' daarnaast sterk naar het materiaal waarmee hij in de jaren tachtig en negentig furore maakte met de rockgroep Mano Negra.
Manu Chao leek in 1998 met zijn solodebuut 'Clandestino' aardig mee te liften op het commerciële succes rond wereldmuziek, dat in gang was getrokken door Ry Cooder's 'Buena Vista Social Club'. 'Clandestino' was voor de gewezen Mano Negra-frontman eigenlijk bedoeld als afscheid van de muziekwereld nadat zijn band in 1995 uit elkaar was gevallen.
Tijdens een lange zwerftocht door Zuid-Amerika had de geboren Bask met een viersporenrecorder uit de losse pols een groot aantal deuntjes opgenomen, die verzameld op 'Clandestino' tot zijn eigen verrassing een enorm verkoopsucces werden.
Datzelfde deed de muzikaal vergelijkbare opvolger 'Próxima estación: esperanza', dat restanten bevatte van de grote opnamessessie rond de voorganger.
Na het livealbum 'Radio bemba sound system' (2002) en het alleen in Frankrijk verkrijgbare muzikale stripboek 'Sibérie m'était contée', lijkt Manu Chao op 'La radiola' zijn muziek inhoudelijk een stap verder te willen brengen.
Dat de jonge Manu Chao ooit met zijn ouders het Spanje onder dictator Franco moest ontvluchten lijkt nog altijd een zware stempel te drukken op zijn politieke visie. "In Frankrijk gaan ze de komende vijf jaar hetzelfde meemaken wat Spanje onder José María Aznar heeft doorgemaakt", oordeelde hij na de verkiezingswinst van de rechtse president Nicolas Sarkozy in Frankrijk.
Dat Manu Chao op 'La radiola' afstand doet van het beeld van het charmante mannetje met de gitaar uit het zomerhitje 'Bongo bong', komt naar voren in politiek beladen nummers als 'Politik kills', 'Tristeza maleza' en de single 'Rainin' in paradize'.
Maar niet alleen personen als de Amerikaanse president George Bush worden bezongen, ook een organisatie als de wereldvoetbalbond Fifa krijgt een veeg uit de pan in het voor Diego Maradona geschreven liefdesliedje 'La vida Tómbola'.
Waar Manu Chao zich in Mano Negra muzikaal erg liet inspireren door zijn favoriete band The Clash en op zijn eerste twee soloalbums zijn bewondering voor Bob Marley niet onder stoelen of banken stak, daar lijkt het rockgeluid en de 'latin'-klanken op 'La radiola' als een middenweg tussen deze twee liefdes.
'La radiola' rekent ook af met de kritische puntjes op zijn twee succesvolle voorgangers. Deze zouden volgens critici soms een wat rommelige verzameling van aanzetten tot liedjes zijn.
Wellicht dat producer Mario Caldato Jr. een groot aandeel had in het aanbrengen van structuur op het nieuwe album. De in Brazilië wonende producer van albums van onder meer de Beastie Boys en Beck bleef echter niet tot het einde actief bij de opnames in Barcelona.
Nadat Caldato zijn mixwerk voor het album in zijn ogen had afgerond en terugkeerde naar huis, ging Manu Chao echter rustig verder met de productie.
"Op mijn laptop kun je oneindig blijven doorgaan met het aanleggen van lagen in de muziek. Ik ben alleen gestopt omdat ik wilde dat het album in de winkels zou liggen en ik weer aan iets nieuws kon beginnen", laat hij weten via zijn website.
(Bron)
Dief gooit buit weg van 10.000 euro

AMSTERDAM - Een dief in Düsseldorf heeft niet goed naar zijn buit gekeken. Een door hem gestolen koffer met daarin 10.000 euro, heeft hij weggegooid met de buit er nog in.
Dit meldt Reuters. "Ik denk hij erg geïrriteerd zal zijn als hij er achter komt", aldus een politiewoordvoerder in de Duitse stad. De eigenaar van de koffer is een 57-jarige Iraanse zakenman, die op het vliegveld erachter kwam dat zijn bezit miste.
De dief had wel getracht de koffer open te maken.
(Bron)
Herseninfarcten mogelijk beter te behandelen

UTRECHT - De bloedvoorziening van de hersenen verschilt sterk tussen mensen. Dat laat radioloog in opleiding Peter Jan van Laar zien in zijn promotieonderzoek, dat hij uitvoerde aan het UMC in Utrecht.
Hij voerde zijn onderzoek uit met een nieuwe methode waardoor precies te zien is welke bloedvaten delen van de hersenen van bloed voorzien.
Van Laar verwacht dat beter inzicht in de bloedvoorziening van de hersenen bij mensen de behandeling van herseninfarcten ten goede zal komen. Bij zo'n stoornis zit een hersengebied tijdelijk zonder bloed.
Het is belangrijk te weten in welk bloedvat een vernauwing of verstopping is opgetreden. Met de nieuwe methode is het schuldige bloedvat gemakkelijker op te sporen. De specialist kan dan bijvoorbeeld een stent aanbrengen om een vernauwing op te heffen.
Neurologen, radiologen en neurochirurgen werken nu met standaardkaarten van het bloedvatenstelsel in de hersenen. Van Laar zegt dat zulke kaarten weinig waarde hebben en dat de stroomgebieden per patiënt in kaart moeten worden gebracht.
Vooral de bloedstroom door de cirkel van Willis, een kring van bloedvaten onder in de hersenen, blijkt sterk per persoon te verschillen. Ook de drie vaten in de hals die samen de hersenen van bloed voorzien, blijken niet altijd dezelfde stroomgebieden te hebben.
Van Laar onderzocht de hersenen van honderden patiënten met een nieuwe MRI-methode, de zogeheten arteriële spinlabeling. Het UMC Utrecht is het eerste ziekenhuis waar die methode ook in patiënten wordt gebruikt.
(Bron)
Nederlander pleegt moord op minnaar in Engeland

LEEDS - De 55-jarige Nederlander Roel V. heeft vorige week vrijdag in Leeds zijn 17-jarige minnaar vermoord. Vervolgens verwondde de Nederlander dinsdag zichzelf door tegen een vrachtauto te rijden.
Dat meldt de Engelse krant Yorkshire Evening Post op haar website, zo bleek vrijdag.
V. verhuisde ruim twee jaar geleden met zijn vrouw en tienerdochter naar Engeland. Daarvoor was hij in Leeuwarden jarenlang buschauffeur en later in Amsterdam trambestuurder.
De man scheidde echter vorig jaar van zijn vrouw en knoopte een relatie aan met de 17-jarige jongen. Het slachtoffer en de Nederlander deelden een huis in Leeds.
Toen de jongen V. wilde verlaten om terug te gaan naar zijn ouders, stak de Nederlander hem dood.
(Bron)
Politie Groningen controleert 'gepimpte' auto's

GRONINGEN - De regiopolitie Groningen gaat strenger controleren op 'gepimpte' auto's. Deze auto's, vaak voorzien van sportieve uitlaten, grote spoilers en ramen met getint glas, veroorzaken soms grote overlast, aldus de politie vrijdag.
De controles zullen in eerste instantie gehouden worden in de omgeving van Winschoten, Veendam, Stadskanaal en Hoogezand.
Aanleiding voor de aangescherpte controles vormt een politieonderzoek naar het veiligheidsgevoel van Groningers. Hieruit bleek dat de gepimpte auto's veel overlast veroorzaken.
Vooral de muziekinstallaties in de auto's, de grote uitlaten en luidruchtig rijgedrag zijn mensen een doorn in het oog. Uit het onderzoek bleek verder dat agressief verkeersgedrag, dat doorgaans geassocieerd wordt met dit soort auto's, mensen een onveilig gevoel kan bezorgen.
Tijdens de controles zal worden gelet op onder meer de verlichting, scherp uitstekende delen, de geluidsproductie en gladde banden. Bij een overtreding komt er een bekeuring en wordt eventueel het kentekenbewijs ingenomen.
De eigenaar van de auto heeft dan vier weken de tijd om de auto technisch in orde te maken, aldus de politie. Volgens de politie zijn de bestuurders van opgeleukte auto's over het algemeen jongeren tussen de 18 en 24 jaar met een beperkte rijervaring.
Omdat ze soms hun eigen vaardigheden overschatten, brengt dat gevaarlijke situaties met zich mee.
(Bron)
Kwart in bijstand hoeft niet te solliciteren

DEN HAAG - Een kwart van de mensen met een bijstandsuitkering is ontheven van sollicitatieplicht. Zij hoeven niet op zoek naar werk of werk te aanvaarden, bijvoorbeeld omdat ze alleenstaande ouder zijn of boven de 57,5 jaar.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, zo heeft het ministerie van Sociale Zaken vrijdag bekendgemaakt. De Tweede Kamer had om de gegevens gevraagd.
Het cijfer van 25 procent is lager dan eerder werd gedacht. Van de alleenstaande ouders in de bijstand heeft 17 procent een ontheffing van sollicitatieplicht, bij ouderen boven de 57,5 is dat 47 procent, bij mensen onder de 27 11 procent.
(Bron)
Diepvriessnacks uit de schappen

VEENENDAAL - Producent Leverdo haalt verschillende merken frikadellen, gehaktballen, minisnacks en hamburgers terug uit de winkels. In de snacks zijn hoge concentraties Staphylococcus aureus aangetroffen, een bacterie die kan zorgen voor maag- en darmklachten.
De producten liggen onder meer in de schappen bij Albert Heijn, C1000, Plus en Super.
Dat heeft de producent vrijdag laten weten. De snacks zijn te herkennen aan het EG-nummer NL 594 op de verpakking en hebben de houdbaarheidsdatum tot en met 23 augustus 2008.
Mensen die de producten hebben aangeschaft, kunnen de streepjescode en de houdbaarheidsdatum opsturen naar Leverdo. Zij krijgen dan hun geld terug.
(Bron)
Twee zwaargewonden door steekpartij trein

GOUDA - Door een steekpartij in de intercity van Utrecht naar Gouda zijn donderdagavond rond half elf twee personen ernstig gewond geraakt. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
Het voorval vond plaats vlak voor het station van Gouda.
Beide gewonden, een 20-jarige en een 21-jarige man uit Rotterdam, werden met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Zij verkeren buiten levensgevaar.
Over de toedracht van het ongeval is nog niets bekend. Wel hield de politie op het station van Gouda een 19-jarige Rotterdammer en een leeftijdsgenoot uit Schiedam aan.
Deze mannen worden net als de twee slachtoffers verantwoordelijk gehouden voor het incident.
(Bron)
FBI bespioneerde weduwe Martin Luther King

AMSTERDAM - Tot vier jaar na de moord op de Amerikaanse burgerrechtenleider Martin Luther King jr. bespioneerde de FBI zijn weduwe. Dat blijkt uit documenten waarop de Amerikaaanse televisiezender KHOU de hand heeft weten te leggen.
De FBI was bezorgd dat Coretta Scott King, die vorig jaar overleed, de burgerrechtenbeweging zou aansporen zich uit te spreken tegen de oorlog in Vietnam.
In 1972, vier jaar na de moord op Martin Luther King, stopte de FBI met het bespioneren van Coretta Scott King. Het FBI-bureau in Atlanta had geen bewijsmateriaal gevonden van een neiging tot geweld of banden met "subversieve elementen", heette het in een memorandum.
De voormalige voorzitter van de mede door King opgezette rechtenbeweging SCLC, Joseph Lowery, zei dat de nieuwe onthullingen passen in het patroon van het "verachtelijk en duivels" gedrag dat de FBI ten toon spreidde tegenover de SCLC en zijn aanhangers. De FBI verstopte overal microfoons, zei hij. "Omdat we niets te verbergen hadden was het niet zo'n probleem. J. Edgar Hoover haatte Martin Luther King en alles waar de SCLC voor stond."
Andrew Young, een naaste medewerker van King tijdens de burgerrechtenstrijd, was het hiermee eens, maar sprak zijn verbazing uit over de beslissing van de autoriteiten om Coretta Scott King af te luisteren. "Ik wist het niet en ik denk niet dat zij het wist." De activiteiten waren volgens hem geldverspilling. Maar een neef van Coretta, Isaac Newton Farris jr., zei dat het afluisteren van zijn tante bekend was. Wel verbaasde hij zich erover dat ze klaarblijkelijk net zo intensief werd gevolgd als King zelf.
Dat de FBI Martin Luther King in de jaren '60 in de gaten hield was al bekend. Hij was zeker niet de enige. In de jaren '70 werden regels opgesteld tegen het spioneren binnen de Verenigde Staten, vanwege de vele beroemde Amerikanen en critici van de oorlog in Vietnam die de FBI in de gaten had gehouden. King werd in 1968 in Memphis, Tennessee, vermoord.
(Bron)
Steeds meer koelkasten in het bos

WAGENINGEN - Het illegaal dumpen van afval in natuurgebieden neemt de laatste jaren snel toe. Natuurbeheerders als Staatsbosbeheer en de Provinciale Landschappen schatten dat het opruimen van allerlei soorten afval jaarlijks miljoenen euro's kost.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Wageningse bureau voor de groene ruimte Alterra. Afval dat boswachters aantreffen loopt uiteen van de restanten van hennepkwekerijen en xtc-laboratoria tot aan bankstellen, koelkasten, autowrakken en kadavers. Vooral in Brabant en Limburg komt illegaal storten van afval zeer veel voor.
De onderzoekers hebben berekend dat per honderd hectare natuur gemiddeld eens per jaar illegaal afval wordt gedumpt. In bosrijke gebieden komt dat meer voor dan in polderlandschappen.
In de noordelijke provincies en Zeeland vinden boswachters vrijwel nooit drugsafval. Behalve grofvuil treffen natuurbeheerders ook steeds vaker volle vuilniszakken en tuinafval van particulieren aan.
Oorzaken voor de toename van het dumpen van afval zijn volgens Alterra gemakzucht, de geringe pakkans, lange rijen voor gemeentelijke inzamelstations en de kosten van het legaal afvoeren van afval.
Ook onwetendheid speelt een rol, want veel particulieren denken dat het weggooien van tuinafval in het bos niet erg is. Maar daardoor verspreiden zich ongewenste plantensoorten als reuzenberenklauw en gele dovenetel in de Nederlandse natuur, zo stellen natuurbeheerders.
(Bron)
Huisjesmelkster moet verhuur grotendeels staken

UTRECHT - De bestuursrechter in Utrecht heeft vrijdag bepaald dat de Utrechtse huisjesmelkster mevrouw Chang de illegale verhuur van twintig van haar panden moet staken.
De ruim honderd getroffen studenten hoeven zich echter voorlopig geen zorgen te maken. De gemeente moet van de rechter rekening houden met de belangen van de huurders en kan dus niet meteen gaan handhaven.
Chang werd eerder dit jaar door een aantal jongerenorganisatie uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar. De gemeente Utrecht onderzocht vervolgens de 38 panden die in haar bezit zijn.
Chang bleek voor twintig panden waarin zij studentenkamers verhuurt geen omzetvergunning te hebben aangevraagd.
De gemeente wilde dat Chang onmiddellijk ophield met verhuren van kamers in die panden. Chang stapte naar de rechter.
De gemeente Utrecht zei op de rechtszitting dat zij bij een gunstige uitspraak onmiddellijk zou gaan handhaven, waardoor de studenten dus direct op straat zouden komen te staan.
Zo ver komt het echter niet, want de gemeente heeft volgens de rechter onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de huurders. De gemeente moet binnen zes weken een nieuwe ontruimingstermijn bepalen.
Chang kan er nog voor kiezen om ongeveer 300.000 euro te betalen voor de benodigde vergunningen. Doet ze dit op tijd, dan kunnen de studenten in hun kamers blijven.
(Bron)
'Zomer was te somber'

DE BILT - De zomer was dit jaar vrij warm, zeer nat en iets te somber. Augustus bracht nog het mooiste weer.
Juni was warm maar nat en juli was vrij koel. Dat heeft weerinstituut KNMI vrijdag gemeld.
De gemiddelde temperatuur van de zomermaanden lag op 17,2 graden Celsius in De Bilt. Het langjarig gemiddelde is 16,6 graden, waardoor de zomer van 2007 vrij warm te noemen is.
Regen viel veelvuldig: gemiddeld 302 millimeter tegen 202 normaal.
Juli was de op een na natste julimaand in honderd jaar, er viel 155 millimeter. De buien gingen gepaard met veel onweer.
Ook telde deze zomer twee windhozen. De zon liet zich minder vaak zien dan in een normale Hollandse zomer. De zon scheen circa 553 uur, normaal is dat 591 uur.
(Bron)
TT 106 Acteur Roef Ragas (42) overleden

Op 42-jarige leeftijd is de acteur Roef Ragas overleden. Tijdens het eten overleed hij aan een hartstilstand.
Ragas werd bekend als rechercheur Rinus de Gier in de politieserie Grijpstra & De Gier. Hij vervulde die rol van 2004 tot 2006 in 36 afleveringen. Verder was Ragas te zien in speelfilms, in andere tv-series en op het toneel.
In 1994 studeerde Ragas af aan de Toneelschool in Amsterdam. Daarvoor had hij al een studie Nederlands afgerond.

donderdag, augustus 30, 2007

Aanvoer wijn en sterke drank in gevaar

BRUSSEL - Producenten van wijn en sterke drank kampen met een groot tekort aan flessen. Het tekort is zo ernstig dat sommige bedrijven in financiële problemen dreigen te komen. De sector heeft een brandbrief geschreven aan eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging).
De oorzaak van de problemen is er volgens de producenten van wijn, sterke drank en bijvoorbeeld ook mosterd in gelegen dat de glasproducenten bewust een tekort zouden hebben gecreëerd om zo de prijzen te kunnen opschroeven. Er zijn prijsstijgingen gemeld van 30 procent de afgelopen maanden.
Dat beleid kunnen ze voeren omdat er van de zestig bedrijven in de glassector nog maar drie over zijn, aldus de Europese federatie van importeurs en distributeurs van wijn en sterke dranken in de Belgische krant Le Soir. Juist daarom trekken ze bij concurrentiecommissaris Neelie Kroes aan de bel.
De woordvoerder van Kroes liet donderdag weten dat de klacht binnen is gekomen en dat de beschuldigingen van misbruik van een dominantie marktpositie " nauwkeurig bekeken zullen worden".
(Bron)
Reuzenspinnenweb gevonden

AMSTERDAM - Een gigantisch spinnenweb in een natuurpark in het oosten van de Amerikaanse staat Texas stelt insectenkenners voor een raadsel. Het web beslaat enkele bomen, struiken en de grond over een lengte van 180 meter.
Het web in het Lake Tawakoni-park was aanvankelijk geheel wit, maar inmiddels is de kleur eerder bruin vanwege de vele muskieten die erin verstrikt zijn geraakt.
Spinnenexperts hebben verschillende theorieën over het volgens sommigen zeer zeldzame web. Mogelijk is het in elkaar gezet door meerdere sociale spinnen, die met elkaar samenwerken.
Ook kan het web het massaproduct zijn van 'solitaire' spinnen die hun omvangrijke weefsels met elkaar hebben verbonden.
(Bron)
Man verliest topje van hoofd in operatie

AMSTERDAM - Tijdens een hersenoperatie in Duitsland heeft een man het topje van zijn hoofd verloren ten gevolge van een operatiefout. Doktoren wilden het stuk schedel tijdens de operatie koelhouden, maar de koelkast was defect.
Het topje kon daarom niet meer aan het hoofd van de patiënt bevestigd worden, zo meldt Reuters. De man is een plastic prothese aangemeten, maar hij is hier niet tevreden mee.
De man heeft via een rechtszaak een schadevergoeding van 3000 euro afgedwongen, omdat hij hoofdpijnklachten heeft en last van een evenwichtstoornis. Zijn eis was 20.000 euro.
Volgens experts die de rechtbank adviseerden, is het nieuwe schedelstuk echter beter dan het origineel.
(Bron)
Krakers welkom in lege Amsterdamse kantoren

AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) vindt het niet erg als krakers hun toevlucht zoeken tot leegstaande kantoorgebouwen in de hoofdstad. Dat zegt hij donderdagavond in het televisieprogramma Jansen & Janssen van de VPRO.
Van Poelgeest windt zich in het programma op over de grote leegstand van kantoren in Amsterdam. Bijna een miljoen vierkante meter aan kantoorruimte staat leeg.
"Je kunt de eigenaar extra laten betalen bij leegstand", zegt de wethouder in Jansen & Janssen. "Maar veel effectiever is als dat soort panden gewoon gekraakt wordt. Ik denk dat een belegger dat veel vervelender vindt dan een leegstandsbelasting die hij misschien moet betalen."
Van Poelgeest geeft aan niet veel middelen te hebben om het probleem aan te pakken. Hij ziet het invoeren van een leegstandsbelasting niet als een oplossing. Amsterdam heeft wel al een bouwstop afgekondigd voor nieuwe kantoren in delen van de stad.
De woordvoerster van Van Poelgeest zegt dat de wethouder geen oproep heeft gedaan tot kraken. "Het is een constatering."
"Als een kantoor vijf jaar leeg staat en er gebeurt niets mee, dan vinden we het geen ramp als mensen dat kraken. Hoe sneller een kantoor in gebruik wordt genomen, hoe beter."
De gemeente blijft wel de voorkeur houden voor andere oplossingen, zoals studenten die in lege kantoorgebouwen gaan wonen. Het Amsterdamse college heeft overigens al eerder laten weten tegen een kraakverbod te zijn.
Als een pand na een jaar leegstand ten prooi valt aan krakers, is de opvatting van het stadsbestuur dat de krakers er niet worden uitgezet.
(Bron)
Borstcorrectie pas vanaf 18 jaar

AMSTERDAM - De minimumleeftijd voor cosmetische correcties moet omhoog van 16 jaar naar 18 jaar. Ook moet in de onderbouw van de basisschool seksuele vorming worden gegeven.
Daarvoor pleit de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) donderdag in een verklaring. Met deze maatregelen wil de NVVS het prestatiegerichte beeld dat de media uitdraagt van seksualiteit herstellen.
Tevens moeten binnen de plastische chirurgie afspraken worden gemaakt over ingrepen bij personen die ouder zijn dan 18 jaar. Aan de hand van een protocol moet de hulpverlener een afweging maken tussen de wens van de patiënt en het risico van de ingreep. Om een goede afweging te maken, schakelt een chirurg ook andere hulpverleners, bijvoorbeeld een seksuoloog, in.
De NVVS stelde de verklaring op naar aanleiding van een manifest op www.beperkthoudbaar.info. De opstellers van het manifest nemen stelling tegen de 'de platte en grenzeloze wijze waarop seksualiteit in de media worden gepresenteerd' en 'de reductie van vrouwelijkheid tot een irreëel schoonheidsideaal'. Het gevolg hiervan zou zijn dat veel vrouwen hun borsten of vagina laten corrigeren.
Volgens seksuoloog Peter Leusink van de NVVS kampen jongeren met een verwrongen beeld over seks. Tienermeiden hebben volgens hem pijn bij het vrijen en twintigers krijgen een seksuele burn-out. "Seks is voor jongeren iets functioneels, iets wat je gewoon doet na een avondje stappen. Twintigers hebben alles al gedaan en zijn uitgekeken op seks."
Leusink benadrukt dat er uitzonderingen gemaakt kunnen worden op de leeftijdsgrens van 18 jaar. "Iedereen snapt dat een tiener met een verbrand gezicht wel in aanmerking komt voor plastische chirurgie."
(Bron)

NB: Vervolguitzending Beperkt Houdbaar op 6 september.
Duitse tiener maakt gevaarlijke explosieven

ROTTHALMÜNSTER - De Duitse recherche heeft in het Zuid-Duitse Rotthalmünster bij een dertienjarige jongen een grote voorraad zelfgemaakte explosieven gevonden. De politie ontruimde woensdag tien woningen voordat experts de hoogexplosieve springstof demonteerden in de voortuin van het ouderlijk huis van de scholier, meldden lokale media donderdag.
Agenten vonden 300 gram kant en klare explosieven. De jongen maakte ze op zijn slaapkamer van spullen die vrij verkrijgbaar zijn in apotheken. De jongen had de handleiding voor het vervaardigen van de explosieven waarschijnlijk op internet gevonden, aldus de politie.
Rechtsradicale motieven spelen mogelijk een rol bij de jongen, meldde de krant Passauer Neue Presse. De recherche kwam de jongen op het spoor tijdens een onderzoek naar rechtsextremistische bekladdingen.
De dertienjarige zou hakenkruisen hebben gespoten op verlaten panden. De dader zit momenteel met zijn oma op het Spaanse eiland Gran Canaria.
(Bron)
Wikipedia blokkeert medewerkers publieke omroep

RIJSWIJK - Internetencyclopedie Wikipedia heeft begin augustus tijdelijk alle medewerkers van de Nederlandse publieke omroep (NPO) geblokkeerd, zodat zij geen informatie konden wijzigen op de pagina's van de encyclopedie.
De beheerders van Wikipedia zagen zich daartoe genoodzaakt, omdat vanaf steeds meer computers van de omroep 'onjuiste en beledigende' informatie online werd gezet. Dat maakte een woordvoerder van Wikipedia donderdag bekend.
Inmiddels is de totale blokkade opgeheven. Enkele tientallen ip-adressen van de publieke omroep hebben echter nog steeds geen toegang.
"Iedereen kan informatie op Wikipedia plaatsen en wijzigen. Waarschijnlijk hebben medewerkers dat gedaan vanaf bedrijfscomputers, maar was het puur privé en op eigen initiatief", aldus een woordvoerder van de NPO.
Volgens Wikipedia wordt sinds twee jaar vanaf computers van de NPO 'vandalisme' gepleegd. Het gaat dan om het plaatsen van onjuiste of beledigende teksten.
De NPO houdt het op "waarschijnlijk een ludieke actie van een medewerker". Volgens Wikipedia werd vanuit enkele tientallen computers herhaaldelijk vandalisme gepleegd. "Dat leidt uiteindelijk tot blokkeren."
De Wereldomroep meldde dat bijvoorbeeld bij het lemma 'Mart Smeets' het woord God was toegevoegd, dat de pagina van het radioprogramma Vroege Vogels deels werd verwijderd en dat medewerkers van het NOS Journaal voor mensapen werden uitgescholden.
Het komt vaak voor dat mensen zaken wijzigen die zichzelf of hun bedrijf betreffen. Zo werd woensdag bekend dat prins Friso en prinses Mabel zelf de informatie over Mabel op de Engelstalige Wikipedia-encyclopedie hadden gewijzigd. Het ging om informatie over de relatie tussen Mabel en de topcrimineel Klaas Bruinsma.
Op Wikipedia, dat gratis is te raadplegen, kunnen internetters zelf bijdragen leveren en wijzigen. Uitgangspunt is dat lezers elkaar corrigeren zodat een evenwichtig en betrouwbaar aanbod aan informatie ontstaat.
(Bron)
'Nederlanders te snel naar eerste hulp'

UTRECHT - Nederlanders gaan te snel naar de eerste hulp van een ziekenhuis en laten huisartsenposten ten onrechte links liggen. Vooral in steden waar de huisartsenpost zich vlak bij een ziekenhuis bevindt, bestaat die neiging.
Eén loket waar huisartsen en ziekenhuizen samen spoedeisende hulp geven in de avond, de nacht en het weekeinde kan een flinke besparing in de zorgkosten opleveren.
Dat constateert directeur Hansmaarten Bolle van de Verenigde Huisartsenposten Nederland. Hij bevestigt berichtgeving in De Telegraaf van donderdag.
Een bezoek aan de huisarts kost ongeveer 50 euro. Een ziekenhuis brengt al gauw 120 euro in rekening, waarbij de kosten van bijvoorbeeld vervolgonderzoek of een röntgenfoto niet zijn meegeteld.
In 95 procent van de gevallen kan de huisarts de diagnose stellen en is verder onderzoek niet nodig.
Volgens Bolle leidt de marktwerking in de zorg ertoe dat ziekenhuizen actiever worden. Ze willen zich profileren: meer patiënten betekent meer geld.
(Bron)
'Kinderspel noodzakelijk voor creativiteit'

De computerspelletjes waar kinderen zo verzot op zijn, hebben een groot nadeel: ze laten weinig aan de verbeelding over. Dat is niet goed voor de creativiteit van kinderen. 'Ouderwets spelen' is daarom absoluut noodzakelijk, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Traditioneel speelgoed prikkelt de fantasie van kinderen. Zo kunnen met de bekende steentjes van Lego de meest wonderlijke bouwwerken uit de grond worden gestampt. Dat is niet alleen goed voor de creativiteit, maar helpt ook problemen op te leren lossen. Daarnaast versterkt samen spelen de band tussen ouders en kind.
De wetenschappers raden ouders aan hun kinderen niet te lang achter de computer te laten zitten, maar vooral veel 'ongestructureerd' te laten spelen. Duur speelgoed is daar niet voor nodig. Simpele dingen, als plastic bakjes en oude schoenen, kunnen een kinderbrein gemakkelijk uitlokken tot een fantasierijk spel.
(Bron)
Dode na vechtpartij op Twentse camping

DINKELLAND - Een vechtpartij op een camping in het Twentse Ootmarsum heeft woensdag een 45-jarige man uit Enschede het leven gekost. Dat heeft de politie donderdagochtend bekendgemaakt.
De politie wist binnen enkele uren een verdachte aan te houden. Deze 26-jarige man uit Enschede is een familielid van het slachtoffer.
De 46-jarige moeder van de verdachte, ook uit Enschede, is gewond opgenomen in het ziekenhuis. Haar situatie is stabiel. Sectie moet uitwijzen hoe het slachtoffer om het leven is gebracht.
De politie kwam de verdachte na een tip op het spoor. Bij de aanhouding is ook een politiehelikopter ingezet.
(Bron)
Tribler zet bandbreedte in als betaalmiddel

AMSTERDAM - Een peer-to-peervideoprogramma stelt gebruikers in staat om bandbreedte te sparen. Dat maakt het mogelijk ook minder populaire bestanden snel te downloaden.
Het programma Tribler, dat is ontwikkeld door onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Technische Universiteit Delft, kan worden gebruikt om tv en video uit allerlei verschillende bronnen via internet te bekijken en uit te wisselen. Zo maakt het gebruik van het populaire bestandsuitwisselingssysteem Bittorrent, en toont het video's van websites als Youtube en Liveleak.
In samenwerking met de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten gebruiken de onderzoekers de software om te onderzoeken hoe bandbreedte - de capaciteit van een internetverbinding - kan worden gebruikt als betaalmiddel. Bij de meeste bestandsuitwisselingsprogramma's worden gebruikers die tegelijkertijd downloaden als (veel) uploaden, beloond met hogere snelheden. De nieuwe versie van Tribler moet het echter mogelijk maken om bandbreedte op te slaan op een soort spaarrekening. Voordeel daarvan is dat het niet uitmaakt hoeveel een gebruiker tijdens het downloaden uploadt: alleen het saldo op de bandbreedte-rekening telt.
Een ander voordeel is dat zo ook minder populaire content snel te downloaden zou zijn. Bij de gangbare peer-to-peersoftware zijn bestanden alleen snel verkrijgbaar als ze door veel gebruikers tegelijk worden gedownload.
De onderzoekers hopen dat bandbreedte zich uiteindelijk tot een soort betaalmiddel op internet kan ontwikkelen. 'GByteCents' zouden dan een eigen wisselkoers kunnen krijgen, net als de virtuele valuta die worden gebruikt in online spellen als Second Life.
(Bron)
Waterpiramide op zonne-energie langs A13

DELFT - Langs de A13 bij Delft is vanaf donderdag een piramide te zien die water zuivert op zonne-energie. Het bijna negen meter hoge bouwwerk wordt normaal gesproken in ontwikkelingslanden opgebouwd om zout en vervuild water te destilleren.
De bedenker, ingenieur Martijn Nitzsche, demonstreert zijn uitvinding deze maand wegens het lustrum van de TU Delft.
De waterpiramide is een grote witte tent met een grondoppervlakte van zo'n 650 vierkante meter, die vooral in de tropen, nabij de kust, wordt ingezet. Het zoute water dat in de piramide wordt gepompt, verdampt als overdag de zon op het doek schijnt en de lucht in de tent tot zo'n 75 graden oploopt. Het vuil en het zout blijven op de grond achter en het schone, zoete water druppelt langs de binnenkant van het doek om in een gootje te worden opgevangen.
"In Afrika staan nu twee van deze tenten. Binnenkort komen er nog vier in Azië bij", aldus Nitzsche. De Wereldbank beloonde de Delftse ingenieur in 2006 met de innovatieprijs van 190 duizend dollar voor zijn uitvinding.
(Bron)
Politie gebruikt tractor bij jacht op wegmisbruiker

GOUDA - Onder het toeziend oog van tientallen kijkers heeft de politie, gezeten op een tractor, donderdag in een weiland bij Gouda jacht gemaakt op een gevluchte wegmisbruiker. Vanuit de lucht kreeg de tractor hulp van een helikopter.
Agenten zagen de 34-jarige Pool in een auto met een handgeschreven kentekennummer rijden. De man negeerde een stopteken en ging er met hoge snelheid vandoor.
Even later sprong hij uit zijn auto, bedwong enkele slootjes en kwam uiteindelijk in een weiland tussen de brandnetels terecht.
Met de tractor en de politiehelikopter kon de man uiteindelijk ingesloten worden. De Pool heeft een proces-verbaal gekregen.
(Bron)
Politie haalt varkenstransport van de weg

DORTMUND - De Duitse politie heeft donderdagmiddag in Dortmund een Nederlands varkenstransport van de weg gehaald. Dat gebeurde nadat automobilisten hadden gebeld dat bloed uit de vrachtwagen de snelweg op liep, zei een woordvoerder van de politie in Dortmund.
De vrachtwagen, onderweg uit Nederland naar een slachtbedrijf in het Duitse Rheda-Wiedenbrück, was te vol geladen. De 127 varkens brachten elkaar ernstige beetwonden toe.
Dertig dieren zijn overgeladen in een andere vrachtwagen. Een dierenarts heeft de varkens onderzocht, waarna het transport verder mocht in twee vrachtwagens.
Tegen de 34-jarige Nederlandse chauffeur is proces-verbaal opgemaakt wegens dierenmishandeling en overlading.
(Bron)
Drugsverslaafde olifant kickt af in China

PEKING - In China is een olifant afgekickt van zijn heroïneverslaving. Dat meldde de China Daily donderdag.
Het dier met de naam Big Brother werd in 2005 met zijn kudde aan de grens met Myanmar gespot door smokkelaars van olifanten. Om de groep onder controle te krijgen, gaven zij de leider bananen volgespoten met heroïne.
Daarna wilden zij de dieren verkopen. De politie kreeg een tip en pakte de handelaren op.
Toen de autoriteiten het dier terugbrachten naar zijn oorspronkelijke habitat begon hij te kwijlen en te brullen. De smokkelaars vertelden toen dat het dier verslaafd was en afkickverschijnselen vertoonde.
Big Brother kreeg daarna dezelfde behandeling om af te kicken als mensen. Artsen dienden hem methadon en medicijnen toe. Verzorgers bleven dag en nacht bij hem en langzaam verbeterde zijn toestand.
Volgens dierenarts Chen Yisheng duurde het ongeveer een jaar voordat de olifant van zijn verslaving af was. Big Brother wordt binnenkort weer vrijgelaten.
(Bron)
Storm Worm verantwoordelijk voor valse blogpostings

AMSTERDAM - Honderden weblogs die worden onderhouden met Googles weblogdienst Blogger zijn beklad door de Storm Worm, een Trojaans paard dat op internet al geruime tijd voor grote problemen zorgt.
Op de weblogs post de worm valse berichtjes, die meestal een link bevatten. Wie die aanklikt, kan zelf met de worm besmet raken, ontdekte beveiligingsdeskundige Alex Eckelberry van Sunbelt Software.
De Storm Worm dook in januari voor het eerst op: in massaal verstuurde e-mails beloofde de worm informatie over een op handen zijnde zware storm in Europa. Wie het bericht opende, besmette zijn computer met kwaadaardige software.
Sindsdien verandert de Storm Worm voortdurend van gedaante: nieuwe varianten van de worm beloven bijvoorbeeld erotische plaatjes of grappige filmpjes. Besmette computers worden opgenomen in een zogenoemd botnet, een netwerk van pc's die door cybercriminelen op afstand misbruikt kunnen worden voor de verspreiding van spam of virussen, of om andere netwerken aan te vallen.
Onlangs nog stuurde een nieuwe variant van de Storm Worm e-mails waarin de ontvanger werd gewaarschuwd dat er een compromitterend filmpje over hem op videosite Youtube zou staan. De link leidde in werkelijkheid naar een computer in het botnet, die het slachtoffer trachtte te infecteren.
De tekst van de mail, inclusief de link, duikt nu ook op als berichtje op de getroffen weblogs. Beveiligingsexperts vermoeden daarom dat de Storm Worm misbruik maakt van functionaliteit bij Blogger die er voor zorgt dat gebruikers per e-mail berichtjes op hun website kunnen posten.
(Bron)
'Geef gehandicapte budget voor aanpassing werkplek'

DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) kan heel eenvoudig 35 miljoen euro besparen door regelingen te schrappen, waarmee werkgevers te maken krijgen als ze gehandicapten aannemen. Zij zijn namelijk zo ingewikkeld dat een ondernemer er niet aan begint.
Die boodschap bracht onderneemster en werkgeefster Wilma van Ommeren uit Geldermalsen donderdag over aan het ministerie van Sociale Zaken.
Zij trok naar het departement met een "geldtransport voor Donner", bestaande uit een groep van circa vijftig medestanders en een petitie die door honderden mensen ondertekend is.
Van Ommeren ergert zich aan de bureaucratie wanneer zij bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) aanklopt voor een werkzoekende met een lichamelijke beperking.
Er zijn verschillende regelingen bedacht om werkgevers te compenseren voor de extra kosten en risico's wanneer zij een gehandicapte aannemen. Maar omdat deze zo ingewikkeld en tijdrovend zijn, zouden ze niet werken.
"De minister kan het geld dus net zo goed in zijn zak houden", vindt Van Ommeren.
Zij heeft wel een alternatief. Geef iedere gehandicapte een persoonsgebonden budget voor aanpassingen van de werkplek. Werkgever en werknemer bepalen samen wat nodig is en achteraf wordt getoetst of het geld zinvol is besteed.
Een woordvoerder van Sociale Zaken stelde dat de voorstellen van Van Ommeren eerst nog moeten worden bestudeerd, voordat de minister kan reageren.
(Bron)
Bijna uitgestorven plant gevonden op Vlieland

VLIELAND - Plantendeskundigen hebben dit jaar een bijna uitgestorven plant gevonden op Vlieland. Het gaat om het gevlekt zonneroosje, dat in Nederland vrijwel niet meer voorkomt. De Stichting Floron heeft dit donderdag bekendgemaakt. Floron houdt zich bezig met de inventarisatie en monitoring van wilde flora in Nederland.
De soort is recent sterk achteruit gegaan, stelt Floron. Plantwaarnemers troffen dit jaar in de duinen van Vlieland echter meer dan vijftig exemplaren van deze zeldzame plant aan. Dit is nu de enige plek in Nederland waar het gevlekt zonneroosje voorkomt. Vorig jaar groeiden er op deze plek nog maar vier exemplaren.
Gevlekt zonneroosje is een zuidelijke soort die in Nederland te vinden was in graslanden in de duinen. Vooral op de Waddeneilanden kwamen grote populaties voor. De gele bloemen met zwarte vlekjes zijn alleen bij mooi weer voor het middaguur te vinden; 's middags vallen de bloemen uit.
De achteruitgang van het gevlekt zonneroosje ligt volgens Floron aan het dichtgroeien van de duinen door vermesting en verzuring. Ondanks inspanningen van terreinbeheerders blijken deze onvoldoende om het plantje te laten profiteren.
Het verdwijnen van het zonneroosje staat volgens de stichting niet op zichzelf. In totaal hebben tweehonderd plantensoorten het in Nederland zo moeilijk dat ze zonder extra hulp de komende 10 jaar dreigen te verdwijnen.
(Bron)
Kantoor VN ontruimd na aantreffen gasflessen

NEW YORK - Een kantoor van de Verenigde Naties in New York is donderdag ontruimd nadat er flessen met gas waren aangetroffen. De gasflessen bevatten materiaal dat ooit in Irak is gevonden tijdens de inspecties van de missie Unmovic die naar chemische en biologische wapens zocht in Irak.
De ontruiming van het pand van de inspecteurs van Unmovic was een voorzorgsmaatregel. De gasflessen leverden volgens de autoriteiten geen direct gevaar op.
Wel is het nog een raadsel hoe en waarom de flessen in het pand, niet ver van het hoofdkwartier van de VN op Manhattan, zijn terechtgekomen. De Amerikaanse federale recherche onderzoekt de zaak.
(Bron)

TT meldt dat het gifgas was en dat de FBI het heeft opgeruimd. Hopen dat ze dat ook echt doen.
Daling aantal bijstandsuitkeringen

RIJSWIJK - In het tweede kwartaal is het aantal bijstanduitkeringen aan personen onder de 65 jaar gedaald met 7000. Het aantal bijstandsuitkeringen bedroeg eind juni 290.000. Dat meldde donderdag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In een jaar is het aantal bijstandsuitkeringen aan mensen tot 65 jaar met bijna 10 procent afgenomen. Eind juni 2006 kregen nog 322.000 personen een uitkering.
De afname bij mannen is groter dan bij vrouwen. De daling bij mannen bedroeg de afgelopen twee jaar 19 procent. Bij vrouwen was de afname 11 procent.
Het aantal bijstandsuitkeringen nam vooral af bij personen jonger dan 35 jaar. In de leeftijdscategorie 55 tot 65 jaar was de teruggang minimaal.
(Bron)

Heeft natuurlijk niets te maken met seizoensinvloeden en met het nieuwe bijstandsbeleid.

woensdag, augustus 29, 2007

Rijkswaterstaat gaat stenen vloeren in Waal leggen

ARNHEM - Rijkswaterstaat gaat de komende jaren vloeren van steen, grind en grof zand in de Waal leggen om de rivier bevaarbaar te houden. Het 400 miljoen euro kostende karwei is nodig, omdat het rivierwater de zandbodem steeds verder uitschuurt.
Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat woensdag gezegd. De Waal, die aftakt van de Rijn, is de belangrijkste rivier van Europa voor de binnenscheepvaart.
Als Rijkswaterstaat het uitschuren van de rivierbodem niet aanpakt, ontstaat op den duur bij Tolkamer bij de Nederlands-Duitse grens een waterval in de rivier, waar schepen aan de grond gaan lopen. Duitsland heeft al vergelijkbare maatregelen genomen in het stroomgebied van de Rijn.
De rivier kan zichzelf volgens Rijkswaterstaat steeds verder uitdiepen, omdat er vanuit Duitsland nauwelijks zand wordt aangevoerd. Dat is weer het gevolg van het kanaliseren van zijrivieren van de Rijn, wat in de vorige eeuw een populaire maatregel was.
Het water schuurt in de zandbodem van de rivier een steeds diepere geul uit, die niet meer met nieuw aangevoerd zand wordt gevuld. Daardoor wordt het bevaarbare water aan de oppervlakte steeds smaller.
Bij Nijmegen is de Waal in de afgelopen 30 jaar al 75 centimeter gezakt. Rijkswaterstaat schat de bodemdaling op 3 centimeter per jaar.
Het zakken van de bodem brengt de veiligheid van waterstaatkundige werken ook in gevaar. Volgens Rijkswaterstaat hebben tal van kribben in de rivier al bijna geen talud meer. Brugpijlers komen los te staan. De dienst controleert de pijlers nu extra vaak.
Vanaf 2009 gaat Rijkswaterstaat zand en steen in de rivier storten bij Lobith en Spijk. In enkele rivierbochten legt de dienst een steentapijt. Dat is eerder al gedaan bij Nijmegen en St. Andries.
Het leggen van vloeren in de drukstbevaren rivier van Europa gaat jaren duren, zo verwacht Rijkswaterstaat. Een nadere studie moet uitwijzen welke maatregelen op de lange termijn bodemdaling in de Waal structureel kunnen tegengaan.
(Bron)
'BBC moet censuur in natuurprogramma's voorkomen'

UTRECHT - Twee Nederlandse biologen hebben een petitie opgesteld om te voorkomen dat Nederlandse omroepen in natuurdocumentaires van de BBC schrappen. Zij vragen de BBC te verhinderen dat in zulke programma's wordt gesneden.
Als dat niet mogelijk is, moet de Britse omroep ten minste de Nederlandse omroepen verplichten dat zij voor uitzending van de documentaire aangeven welke passages zijn geschrapt.
Evolutiebioloog Gerdien de Jong, werkzaam aan de Universiteit Utrecht, en Hans Roskam van het Instituut Biologie in Leiden, vragen collega-biologen in het blad Bionieuws om steun. De Jong maakte vorige maand bekend dat de Evangelische Omroep (EO) fragmenten had aangepast of verwijderd uit een natuurserie van de BBC waarin de evolutietheorie aan bod kwam. Het laatste deel van de tiendelige serie The Life of Mammals (Het leven van zoogdieren), dat gaat over mensapen en de mens, werd niet uitgezonden.
In hun petitie wijzen De Jong en Roskam de BBC op de actie van de EO. De Jong, lid van de Protestantse Kerk in Nederland, noemt het in Bionieuws "heel idioot" dat de BBC het snijden in programma's toelaat. "Ze staan kleine wijzigingen toe in hun documentaires, maar kennelijk letten ze niet op de aard daarvan", zegt zij.
Volgens de EO weet de Britse omroep dat in de uitzendingen verwijzingen naar de evolutieleer worden geschrapt en dat deel tien niet wordt uitgezonden. Directeur Henk Hagoort zei vorige maand de kritiek van De Jong dan ook niet te begrijpen. Of de EO zelf programma's maakt of die aankoopt, de omroep voert altijd de eindredactie en gaat daarbij, zoals elke omroep, uit van zijn identiteit. De EO heeft onlangs opnieuw de rechten van Life of Mammals aangekocht, nu voor uitzending op het themakanaal. Ook daarop zal deel tien niet te zien zijn.
Uit een onderzoek dat de EO in april bij de viering van zijn 40-jarig bestaan presenteerde, bleek dat 61 procent van de leden van de omroep gelooft dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen en de zevende dag gebruikte om te rusten. Slechts 1 procent steunt de evolutieleer.
Roskam en De Jong hebben een afschrift van hun petitie naar David Attenborough gestuurd. Hij is presentator van The Life of Mammals en heeft zich heel mild uitgelaten over het schrappen van passages in zijn programma's.
(Bron)
Mogelijk gevaarlijke virusuitbraak in Congo

In afgelegen delen van Congo zijn meer dan honderd mensen overleden aan vermoedelijk een zeer gevaarlijke virusziekte. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten gezegd.
Onder de overledenen zijn alle mensen die onlangs de begrafenis hebben bijgewoond van twee dorpsleiders in de Zuidoost-Congolese regio Mwake. In deze streek worden de lichamen van overledenen met de hand door naasten gewassen.
Congo heeft in het verleden te maken gehad met grote uitbraken van Ebola en Marburg. De autoriteiten vrezen nu ook met een dergelijk levensgevaarlijk virus te maken te hebben. In vier getroffen dorpen zijn 217 mensen ziek geworden, van wie 103 zijn overleden.
(Bron)
Zandstormen verwoesten deel Chinese Muur

PEKING - Zandstormen hebben tientallen kilometers van de Chinese Muur verwoest. Dat berichtte het persbureau Xinhua woensdag. In de noordoostelijke provincie Gansu is de afgelopen twintig jaar 40 kilometer Muur verdwenen, meldden archeologen.
In het district Minqin van Gansu is het gebied door te intensief landgebruik veranderd in een woestijn. Door zandstormen is de historische structuur ernstig beschadigd, aldus Xinhua. De Muur is 6400 kilometer lang en trekt jaarlijks 10 miljoen bezoekers.
Dit deel van de Chinese Muur was gemaakt van modder en niet van steen en wordt daardoor sneller aangetast, aldus voormalig curator Zhou Shengrui van het Minqin Museum. Elders in het land is de Muur ook aangetast door erosie, maar hier is het veel erger, zei hij.
(Bron)
TT 107 EO biedt excuses aan na nepverslag

De EO heeft zijn excuses aangeboden aan radioluisteraars met familie op de Antillen. Maandag zond de EO op Radio 1 een verzonnen verslag uit over een aanval van Venezuela op Curaçao waarbij vier doden zouden zijn gevallen.
Fractieleider Pedro Atacho van de PAR op Curaçao beschuldigde de EO gisteren van riooljournalistiek. Mensen zijn volgens hem geschrokken en hebben in paniek familie op de eilanden gebeld.
In een brief stelt EO-directeur Hagoort dat er onvoldoende is nagedacht over de gevolgen. "We hebben luisteraars de stuipen op het lijf gejaagd. Naar deze mensen passen excuses", schrijft hij.

Er werd geloof ik pas achteraf gezegd dat het een 'casus' was. Daarnaast was het verdraaid onwaarschijnlijk dat de EO dit nieuws zou hebben terwijl het verder nergens gemeld werd. Maar zo logisch denk je niet als je bang bent dat geliefden in gevaar zijn, vermoed ik.
Vergoedt de EO ook gemaakte belkosten?
Messenslikker is justitie uiteindelijk toch niet te slim af

AMSTERDAM - Een Indiër die jarenlang op de vlucht was voor het gezag omdat hij werd beschuldigd van oplichting, liep uiteindelijk in Duitsland tegen de lamp en stond op het punt te worden uitgeleverd. De man was echter niet voor een gat te vangen en bedacht een nieuwe list; hij slikte een mes in.
In de vier jaar daarop weigerde hij steevast medische ingrepen om het mes te laten verwijderen en zo kon hij uitlevering aan India voorkomen, omdat artsen aanvoerden dat hij de reis met een mes van tien centimeter in zijn maag mogelijk niet zou overleven.
Uiteindelijk was justitie hem echter toch te slim af. In een privé-jet bemand met een team van artsen werd de messenslikker maandag naar India gevlogen, zodat hij dinsdag in de rechtbank van Calcutta terecht kon staan voor zijn misdaden.
De 45-jarige Indiër, Amarendra Nath Ghosh, is ervan beschuldigd in 1994 en 1995 een vijftal banken in Calcutta te hebben opgelicht voor een bedrag van omgerekend bijna vijf miljoen euro. Ook in Dubai wordt hij gezocht voor soortgelijke misdrijven.
(Bron)
Film moet taboe op homoseksualiteit doorbreken

AMSTERDAM - COC Nederland komt met een film die homoseksualiteit in etnische kring bespreekbaar moet maken. 'Color me Bad' gaat zaterdag in première in de Amsterdamse boksschool Xena Sports. De film maakt deel uit van het project Respect2Love, liet het COC woensdag weten.
PvdA-Kamerlid Samira Abbos leidt na afloop van de vertoning een debat. De film vertelt over de Marokkaanse thaiboxer Karim, die op het punt staat te gaan trouwen maar wiens hart eigenlijk bij zijn trainer ligt.
Volgens de homobelangenorganisatie is homoseksualiteit binnen etnische groepen een groot taboe. De afgelopen tijd hadden diverse geweldsdelicten plaats tussen homoseksuelen en allochtone jongeren.
De Surinaamse Hesdy Lonwijk heeft 'Color me Bad' geregisseerd. Hij studeerde dit jaar af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Zijn afstudeerfilm werd uitgeroepen tot de beste eindexamenfilm van 2007, aldus het COC.
(Bron)
Bush belooft New Orleans meer steun

WASHINGTON/NEW ORLEANS - Twee jaar na de verwoestingen door de orkaan Katrina heeft de Amerikaanse president George Bush de zwaar getroffen stad New Orleans meer steun beloofd.
Op de begroting voor 2009 wordt nog eens 5,6 miljard euro gereserveerd voor de versterking van dammen die New Orleansde komende honderd jaar tegen overstromingen moeten beschermen.
Bush deed de toezegging woensdag tijdens een toespraak op een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de ramp. Volgens hem gaat het de stad van dag tot dag beter.
Op 29 augustus 2005 was 80 procent van New Orleans overstroomd nadat op vijftig plaatsen dammen waren bezweken.
(Bron)

Lekker snel.
Renault doet het toch wel erg goed wat de PR betreft.
Mooie bijwerking: stel dat je als bezette vrouw een brief van je minnaar krijgt, en die ander krijgt 'm in handen, dan kun je altijd nog zeggen: 'Schat, die is van de autohandel!' :-)
Kankerpreventie vervolgd voor lozen chemicaliën

AMSTERDAM - Justitie verdenkt de Stichting Kankerpreventie IKA in Amsterdam van het illegaal lozen van afvalstoffen. De stichting heeft in 2004 op meerdere plekken in Nederland chemicaliën in het riool geloosd, aldus justitie woensdag.
Het afvalwater was afkomstig van een bus die de Stichting Kankerpreventie had ingezet voor een onderzoek naar borstkanker. Die bus reed heel Nederland door.
De organisatie die zich bezighoudt met kankerpreventie moet donderdag voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen voor de milieuverontreiniging.
Ook het bedrijf Fysiologic, dat zorg droeg voor de verwerking van het afvalwater, moet zich verantwoorden. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie is tot vervolging overgegaan na de ontdekking van de lozingen.
Een woordvoerster van de Stichting Kankerpreventie zegt dat het om "een zeer beperkte milieuschade" ging. Metingen door deskundigen hadden dat volgens haar uitgewezen.
De stichting heeft meteen maatregelen genomen nadat toezichthouders lucht hadden gekregen van de lozingen, aldus de woordvoerster. Ook stopte de stichting met het inhuren van Fysiologic voor de verwerking van de chemicaliën die bij de kankeronderzoeken werden gebruikt.
(Bron)

'Zeer beperkte milieuschade'. Dan geeft het niet? De uitermate flauwe grap ligt voor de hand :/
Berlijn wil terroristen bespioneren met e-mails

BERLIJN - In de strijd tegen het internationale terrorisme wil Berlijn verdachten met gemanipuleerde mails bespioneren. De vervalste elektronische post lijkt van officiële Duitse autoriteiten te komen.
De mails met spionagesoftware functioneren als Trojaans paard in de computer van de verdachte. Zij volgen diens internetgedrag.
Het plan van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt uit een intern document, waarover Duitse media woensdag berichtten. Het ministerie zelf wilde geen commentaar geven.
In de notitie wordt benadrukt dat het verzenden van spionagemails onder valse naam slechts in bepaalde uitzonderingsgevallen zal gebeuren. Het ministerie hoopt hiermee tegemoet te komen aan kritiek van het ministerie van Justitie, dat het vertrouwen in overheidsinstanties in gevaar ziet komen. Ook Binnenlandse Zaken zelf erkent dat aan de praktijk grote risico's zijn verbonden.
Uit het document blijkt dat de benodigde software praktisch klaar is. De gemanipuleerde mails zouden ook in staat zijn de gangbare antivirusprogramma's en zogenoemde firewalls te overwinnen, die juist moeten beschermen tegen indringers.
(Bron)

Die software valt geheid in verkeerde handen en dan zijn de poppen weer aan het dansen.
Canarisch eiland te koop

MADRID/CALETA DEL SEBO - Een mooi Canarisch eiland met een oppervlakte van circa 270 voetbalvelden is te koop. Het eiland Montaña Clara, ten noorden van Isla Graciosa, boven het bekendere Lanzarote, staat voor 9 miljoen euro in de etalage.
De erfgenamen van een hoge ambtenaar die het paradijselijke en inmiddels als natuurgebied beschermde oord vijftig jaar geleden kocht, willen het te gelde maken. Dit berichtte de Spaanse krant El País woensdag.
Bij het eiland hoort een grotendeels onder de zeespiegel gelegen uitgedoofde vulkaan die met zijn krater perfecte mogelijkheden biedt om met boten aan te leggen, aldus de ingeschakelde makelaar Márquez.
Veel mogelijkheden biedt het eiland overigens niet. Er is enkel een hutje voor de eigenaar(s) van 25 vierkante meter en voor de rest staan de autoriteiten er geen bebouwing toe.
(Bron)
'Wijziging Wikipedia-lemma Mabel via Huis ten Bosch'

DEN HAAG - De Rijksvoorlichtingsdienst onderzoekt wat er gebeurd is met de Engelstalige informatie over prinses Mabel in de internetencyclopedie Wikipedia. Dat heeft een woordvoerder woensdag gezegd in reactie op een artikel daarover in de NRC.
Via een internetverbinding van Huis ten Bosch, waar de koningin woont, zou bepaalde informatie verwijderd zijn. Dat zou blijken uit gegevens van de Wikiscanner, die de computers waarmee wijzigingen in Wikipedia zijn aangebracht, identificeert.
Het gaat om de vermelding dat de prinses voorafgaand aan haar huwelijk met prins Friso 'incomplete and false information' (onvolledige en onjuiste informatie) verstrekte over haar verleden. Wisse Smit zou voor haar relatie met prins Friso vriendschap hebben gehad met de in 1991 geliquideerde drugsbaron Klaas Bruinsma.
Dat 'and false' werd verwijderd, aldus de NRC. Inmiddels zijn deze woorden weer terug en ook de Nederlandse versie maakt gewag van 'naar de mening van premier Balkenende 'onvolledige en onjuiste' informatie'.
(Bron)
Krent stopt opa en kinderen in de kofferbak

AMSTERDAM - Een man die kennelijk wilde bezuinigen op de kosten van de overtocht, heeft zijn 66-jarige vader en twee zoons in de kofferbak van zijn auto verstopt tijdens een bootreis van het Spaanse eiland Mallorca naar Barcelona.
De man werd gearresteerd omdat hij hun levens in gevaar heeft gebracht. Dit heeft de Spaanse politie woensdag bekendgemaakt.
De verdachte is een 37-jarige Let. De grootvader en zijn kleinkinderen van 8 en 10 brachten enkele uren in de kofferbak door, voordat ze door agenten werden bevrijd.
De auto bevond zich in het ruim van het schip, waar het zeer warm was en bovendien slecht geventileerd. Het is niet bekend of de verstekelingen werden ontdekt omdat ze om hulp riepen of omdat bewakers de auto zagen bewegen.
Volgens de website van de rederij kon de man 139 euro besparen door zijn familie te verbergen.
(Bron)
Boeren boos op bakkers om broodprijs

NOORDHOEK - De bakkers, supermarkten en meelindustrie maken misbruik van de relatief hoge graanprijs. Ze verhogen de prijs van brood met een onevenredig percentage en als de prijs van graan zakt, zakt de prijs voor een brood nooit mee. Dat vindt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).
De bond bracht zijn grieven woensdag naar buiten in een persbericht. Volgens NAV-voorzitter Hanny van Beek-van Geel rechtvaardigt de graanprijsstijging van de afgelopen anderhalf jaar een verhoging van de broodprijs met ongeveer tien eurocent.
In de praktijk ging de prijs van brood volgens de NAV in twee stappen met tientallen centen omhoog.
Volgens de NAV maken de broodproducenten handig gebruik van de stijgende graanprijs. In de totaalkosten voor het maken van een brood speelt de prijs van graan slechts een marginale rol.
In een brood van 750 gram zit ongeveer 680 gram tarwemeel. De prijs van graan verdubbelde in de afgelopen anderhalf jaar per brood naar achttien cent. Een brood kost gemiddeld 1,75 euro.
"Toen medio 2006 de graanprijs voor het eerst hoger was, was dit voor de broodindustrie aanleiding om de prijs te verhogen met ruim tien cent, terwijl toen op grond van de hogere graanprijs vier of vijf cent per brood gerechtvaardigd was", stelt Van Beek-van Geel.
De NAV-bestuurder wijst er verder nog op dat de tarweprijs twintig jaar geleden halveerde. De prijzen van brood en meel werden destijds niet naar beneden bijgesteld.
De boerenvakbond stoort zich zeer aan de houding van de bakkerswereld en dan met name aan de Beko, de inkoopvereniging voor ambachtelijke brood- en banketbakkers.
"Deze adviseert de bakkers om toekomstige energieprijsstijgingen en toekomstige loonkostenstijgingen nu door te berekenen in de broodprijs, omdat prijsverhogingen nu goed zijn uit te leggen" stelt de NAV.
De Beko zou haar leden adviseren om de prijs van brood te verhogen met 17 eurocent. De Nederlandse Brood en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) adviseert een broodprijsstijging van 10 tot 20 eurocent.
"De prijsstijging van het brood gaat absoluut niet over de ruggen van de akkerbouwers", aldus Rien van der Molen van NBOV. "Voor brood is meer nodig dan alleen graan. Zo is de prijs van boter de afgelopen maand met meer dan 15 procent gestegen, bij het melkpoeder is een stijging van 30 procent op te merken."
Van der Molen wil duidelijk laten weten dat het onzin is dat de bakkers misbruik maken van de graanprijs. "Wij hebben de graanprijs niet in de hand. De sector kan de stijging niet zelf bekostigen."
Matthé Elema, secretaris van het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP), legt uit dat normaal aan het begin van het seizoen de prijs lager is en deze stijgt naarmate het seizoen vordert. "Dit jaar blijft de prijs echter stijgen, dat is heel bijzonder."
(Bron)
Jongen (14) begint universitaire studie natuurkunde

GRONINGEN - De 14-jarige Tijn Berends uit Groningen begint dit studiejaar met de opleiding technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Dat verklaarde een woordvoerder woensdag.
De jongen, die binnenkort 15 wordt en een IQ heeft van 160, sloeg de groepen zeven en acht van de basisschool over, omdat hij na groep zes al uitgeleerd was. Daarna rondde hij met succes het gymnasium af en nu is het tijd voor een universitaire studie.
Volgens de zegsman komt het heel af en toe voor dat zo'n jonge student aan een opleiding begint. "Dat zijn vooral studenten met een uitzonderlijk talent voor wiskunde. Als ze dan ook nog goed kunnen leren, schieten ze door de vakken heen."
Hoewel de jongen een stuk jonger is dan zijn studiegenoten, zal hij in eerste instantie geen persoonlijke begeleiding krijgen. "Juist niet", licht de woordvoerder toe. We willen hem normaal bij de groep betrekken."
Als Berends in een keer door zijn studie rolt, is hij op zijn 18e klaar. Zijn plan is om dan nog een opleiding te gaan volgen.
Berends zelf wil niet naar buiten treden. Wel stond hij onlangs de Groningse universiteitskrant UK te woord.
(Bron)

Krijgt ie studiefinanciering?
Huh? 'Mijn man opende de brief toen ik er niet was; ik had heel wat uit te leggen.'
(Reactie op de Renaultbrief.)
Mijn partner zou mijn post niet open hoeven te maken, ik die van mijn partner ook niet. En vreemd dat zo'n partner dan een willekeurige brief eerder gelooft dan jou.
Honderden vrouwen boos op Renault

AMSTERDAM - Honderden vrouwelijke Renault-rijders hebben aanstoot genomen aan de nieuwste reclamecampagne van het bedrijf.
Circa 30.000 vrouwen die in een Twingo rijden of hebben gereden, kregen eind vorige week een amicale brief op de deurmat zonder afzender. De brief begint met "Hey lieffie" en suggereert dat het gaat om een schrijven van een vriendin. Veel klanten hebben dit echter anders begrepen en een dienden een klacht in.
"Het was niet de bedoeling dat mensen aanstoot zouden nemen aan deze actie", aldus een woordvoerder van Renault woensdag. "Daarom hebben we iedereen een excuusbrief gestuurd."
De zegsman erkent dat de actie niet handig was. "De actie was een teaser, zoals dat heet. In de volgende brief zouden de vrouwen uitgenodigd worden bij de dealer." Ook de Reclame Code Commissie ontving een aantal klachten.
De Telegraaf meldde dinsdag al dat het hoofdkantioor van Renault in Schiphol-Rijk diverse klachten had ontvangen. De boze brieflezers hadden het adres herleid aan de hand van de postcode die achter op de brief stond.
(Bron)
Vrachtauto sleept auto mee na botsing

ENTER - Een auto is in de nacht van dinsdag op woensdag op de A1 ter hoogte van het Overijsselse Enter achterop een vrachtwagen geknald en ongeveer 400 meter door de vrachtauto meegesleept. Dit heeft een woordvoerder van de politie gezegd.
De personenauto kwam na de botsing klem te zitten onder de oplegger van de vrachtwagen. De 44-jarige chauffeur van de vrachtauto had dit niet meteen in de gaten en reed nog een tijdje door.
Toen hij merkte dat er iets met zijn oplegger aan de hand was, zag hij in de spiegel dat een deel van de verlichting defect was en dat er vonken onder de oplegger vandaan kwamen.
De chauffeur bracht daarop de combinatie op de vluchtstrook tot stilstand, waar hij bemerkte dat er een personenauto onder de oplegger was geschoten en vastzat.
De twee inzittenden van de personenauto, een 40-jarige man en een 31-jarige vrouw, raakten gewond en zijn met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De weg was anderhalf uur afgesloten om de ravage op te ruimen.
(Bron)
Posterijen Namibië plaatsen reeds kerstadvertentie

WINDHOEK - De posterijen van het Afrikaanse Namibië willen niet dat kerstkaarten te laat komen. In een krantenadvertentie van woensdag wijst het bedrijf er alvast op dat het vier maanden duurt voor een kerstkaart de Zuid-Atlantische Britse eilandengroep Tristan da Cunha bereikt.
Een kaart naar Zimbabwe doet er zeker acht weken over, waarschuwt de Namibische post.
In verband met de verwachte drukte met de feestdagen is het volgens de onderneming goed de klanten er tijdig op te wijzen hoeveel tijd met de bezorging gemoeid kan zijn.
(Bron)
'Werkgevers willen lagere ontslagvergoeding'

AMSTERDAM - De werkgevers willen bij ontslag hun personeel geen heel maar een half maandsalaris per dienstjaar uitkeren. Ook zien zij niets in een ontslagvergoeding naar leeftijdsrato. Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag.
VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland steunen het voorstel voor het ontslagrecht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grote lijnen, maar zouden in hun advies wat verder gaan.
Het kabinet wil dat het gemakkelijker wordt om iemand te ontslaan, en de ontslagvergoeding beperken tot maximaal een jaarloon. Voor mensen met lagere inkomens blijven vergoedingen van meer jaarsalarissen mogelijk. De werkgeversorganisaties willen volgens de krant ook deze groep maximaal één jaarsalaris meegeven, ongeacht hun leeftijd.
Werkgevers zouden verder af willen van de leeftijdsfactor in het ontslagrecht. Ontslagen werknemers die ouder zijn dan 40 krijgen nu per dienstjaar 1,5 keer hun maandsalaris, wie ouder is dan 50 krijgt twee keer dat loon.
Donner wil dit handhaven, maar de werkgevers willen dat iedereen ongeacht zijn leeftijd één maandsalaris meekrijgt, schrijft de krant. Volgens de organisaties belemmert het huidige systeem het in dienst nemen van ouderen.
Donderdag praten de werkgevers met de werknemers over het ontslagrecht in de Stichting van de Arbeid. Zij moeten daar tot een advies aan de minister komen. Dinsdag ontvouwden de vakcentrales hun plannen al in de krant.
De CNV Vakcentrale zegt in de krant dat de werkgevers hun advies extremer maken dan het voorstel van de minister omdat de werknemers dat voorstel afwijzen. "Ze hopen dat de politiek uiteindelijk de middenweg, dus Donners voorstel, kiest", zegt voorzitter René Paas.
(Bron)

Wat een verrassing.
Bereden politie bekogeld met bakstenen

AMSTERDAM - De politie heeft dinsdagavond in Amsterdam-Zuidoost acht aanhoudingen verricht nadat ruiters van de bereden politie met bakstenen waren bekogeld. Een van de stenen spatte uiteen op de rug van een paard, liet de politie woensdag weten.
De ruiters surveilleerden omstreeks 19.30 uur bij Hoptille en kwamen daar een groep van ongeveer twintig jongeren tegen. De helft van hen nam bij het zien van de naderende politie de benen, maar de anderen begonnen met bakstenen te gooien.
De groep, in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, vluchtte vervolgens weg richting de Karspeldreef en bleef de politie intussen bekogelen. De ruiters wisten ternauwernood te voorkomen dat ze een steen tegen zich aan kregen.
Na een grootscheepse zoekactie kon de politie acht personen aanhouden. Drie van hen probeerden te ontsnappen met een auto, maar kwamen niet ver. De politie sluit meer arrestaties niet uit.
(Bron)

Bakstenen naar paarden gooien, ach ja.
Canadees na 48 jaar vrijgesproken van moord

MONTREAL - Een Canadees die als tiener was veroordeeld wegens een brute moord op een klasgenote, is dinsdag alsnog vrijgesproken - 48 jaar na de misdaad. Het hof van beroep in Ontario oordeelde unaniem dat de veroordeling in 1959 van Steve Truscott, nu 62, een justitieel dwalen was.
Truscott was in eerste instantie veroordeeld tot de galg omdat hij een 12-jarig meisje zou hebben verkracht en gewurgd. Na veel ophef - Truscott was op veertienjarige leeftijd de jongste Canadees die ooit ter dood is veroordeeld - werd de straf in 1960 omgezet tot levenslang.
Negen jaar later kwam hij voorwaardelijk vrij en nam Truscott een andere naam aan. In 2000 trad de Canadees uit de anonimiteit en begon hij een succesvol gevecht om zijn naam te zuiveren.
Truscott was als laatste met het meisje gezien. Maar uit nieuw bewijs blijkt dat de scholiere een dag later mogelijk nog in leven was - op een moment dat Truscott gewoon op school was.
Geëmotioneerd liet de Canadees dinsdag weten dat een droom is uitgekomen. "In mijn wildste dromen kon ik niet geloven dat ik dit in mijn leven nog mee zou maken", aldus de de van alle blaam gezuiverde Truscott.
(Bron)
Brandweer boekt successen in Griekenland

ATHENE - De Griekse brandweer lijkt de bosbranden steeds meer onder controle te krijgen. Het vuur woedt nog in 25 regio's op het schiereiland Peloponnesos en op het eiland Euboea, maakte de brandweer woensdagochtend bekend. Dinsdag bestreden brandweerlieden nog op 36 plaatsen het vuur.
Geholpen door een afgezwakte wind, hoopt de brandweer dat alle branden woensdag tegen de avond onder controle zijn gebracht. De massale branden, die zes dagen geleden begonnen, hebben 64 mensen het leven gekost.
Minstens 184.000 hectare land - een gebied groter dan de provincie Zeeland - is daarbij verwoest.
De schade door de bosbranden in Griekenland loopt in de miljarden. Volgens eerste voorzichtige schattingen van het ministerie van Financiën zou er mogelijk al 5 miljard euro in rook op zijn gegaan. Dat meldde de Griekse zakenkrant Imerisia woensdag.
"De experts van het departement schatten de schade op 3 tot 5 miljard", aldus de krant. Door de bosbranden zouden onder meer 4,5 miljoen olijfbomen vernietigd zijn en 60.000 schapen en geiten zijn omgekomen. De Griekse regering is tot nog toe niet met officiële getallen naar buiten getreden.
(Bron)
Gaswinning onder Waddenzee mag doorgaan

AMSTERDAM - De NAM mag doorgaan met het winnen van gas onder de Waddenzee. Alle bezwaren die tegen dat kabinetsbesluit waren ingediend, zijn woensdag door de Raad van State afgewezen.
Milieuorganisaties als Vogelbescherming Nederland en de Stichting Natuur en Milieu hadden beroep aangetekend. Zij vrezen vooral dat de bodemdaling als gevolg van de gaswinning schadelijk is voor de natuur in het gebied.
De Raad van State stelt vast dat 'op basis van de beste wetenschappelijke kennis is verzekerd dat de gaswinning niet tot schadelijke effecten zal leiden voor de natuurlijke kenmerken' in het Waddenzee- en Lauwersmeergebied. De raad vindt dat daarnaar voldoende onderzoek is uitgevoerd en concludeert dat 'de gevolgen voor de gebieden beperkt zijn'.
(Bron)
Chinese cyberpolitie op patrouille

PEKING - Virtuele Chinese politieagenten gaan patrouilleren op het internet. Vanaf zaterdag zijn saluerende en geüniformeerde figuurtjes die agenten voorstellen af en toe te zien op websites die de providers in de Chinese hoofdstad verzorgen.
De agenten waarschuwen met hun verschijning de gebruikers dat ze in de gaten worden gehouden, meldde de krant China Daily woensdag. Gebruikers kunnen ook op de agentjes klikken en vervolgens verdachte internetzaken doorgeven.
De agenten richten zich op internetactiviteiten die mogelijk te maken hebben met illegale zaken zoals het aanprijzen van separatisme, het bevorderen van bijgeloof, gokken, fraude en pornografie. De directeur van het bureau internetsurveillance van de Dienst Openbare Veiligheid in Peking, Zhao Hongzhi, zei dat het de bedoeling is informatie uit te bannen die schadelijk is voor personen of voor de openbare, sociale orde.
(Bron)
Dieven stelen prothesehand motorrijder

AMSTERDAM - In Engeland is een jongeman bestolen van zijn prothesehand. Jack Baker ging op de motor bij zijn vriendin langs in Bristol, en liet de hand aan zijn stuur zitten. Toen de Engelsman terug kwam bij zijn motorfiets, was de prothese verdwenen, meldt AP.
Baker was maar tien minuten binnen geweest bij zijn vriendin, en ging in eerste instantie uit van een grap. "Ik dacht dat de ouders van mijn vriendin een grap met me hadden uitgehaald, maar die bleken van niets te weten", betreurde de 19-jarige jongen.
Hij zocht de nabije omgeving af, maar trof geen enkel spoor van een mogelijke dief. In mei was Baker zijn hand in dezelfde plaats verloren, toen hij een ongeluk had met een bus.
Zijn motorfiets is speciaal afgesteld om met de prothese te besturen. Een nieuwe kunsthand kost Baker bijna 700 euro.
(Bron)
Bloot en teenslippers storen collega's in de zomer

UTRECHT - In de zomermaanden ergeren zich heel wat werknemers aan teenslippers en zomerkleding, waardoor vetrollen en buiken van collega's zichtbaar worden.
Zo zegt 53 procent van het personeel blote bierbuiken echt niet meer te kunnen aanzien op de werkvloer. Bijna een kwart van de werknemers stoort zich aan teenslippers.
Dat blijkt uit diverse peilingen op de website van FNV Bondgenoten, waaraan tijdens de grote vakantie telkens gemiddeld 250 mensen deelnamen.
Volgens een woordvoerster van de vakbond is het geen representatief onderzoek, maar geeft het wel een indruk van wat er leeft op de werkvloer in de zomer.
Zo blijkt er volgens de FNV-bond van een vakantiegevoel vaak geen sprake onder de werkenden in de zomer. Bijna de helft van de werknemers vindt dat ze dubbel zo hard moeten werken omdat collega's vakantie vieren. Minder dan een kwart heeft wel tijd om achterstallige klussen weg te werken en 22 procent merkt geen verschil.
Voor een grote groep vakantievierders geldt volgens Bondgenoten dat ze hun collega's niet erg missen. Bijna acht op de tien sturen geen ansichtkaartje naar het werk.
Ruim vier op de tien stelt: "Nee, even geen werk en ook geen collega's" en bijna 40 procent zegt naar helemaal niemand een kaartje te sturen. Slechts 21 procent stuurt "natuurlijk" een vakantiekaartje.
De vakantieplanning lijkt overigens voor weinig spanningen te zorgen. Bij 27 procent is het wel elk jaar een gedoe. Maar 37 procent stelt er onderling wel uit te komen, bij 6 procent bepaalt de baas het vakantierooster en in ruim een op de tien gevallen gaan mensen met schoolgaande kinderen voor. Daarnaast gaat 14 procent liever in het laagseizoen weg.
(Bron)
De monsters zijn jarig, 9 geworden.

Hoe maak je katten gek?

- pak de bakjes voor het natvoer (dat ze niet vaak krijgen)
- pak zakjes natvoer
- pak een blikje tonijn (op water)
- open het blikje
- wacht even tot ze doorkrijgen wat er in dat blikje zit
- dump het natvoer in hun bakjes
- leg er een afgespoelde brok tonijn op
- zet de bakjes voor hun neus

Tip: daarna alles goed afspoelen, blikje/zakjes in de vuilniszak, niet te veel luisteren naar het toch wel vrij onsmakelijke gesmek en gesmak dat uit de keuken opstijgt, en vergeet niet de resterende tonijn zelf rap op te eten (ze mogen niet teveel, want te zout).

dinsdag, augustus 28, 2007

Koopkrachtbehoud voor laagstbetaalden in 2008

DEN HAAG - Minima en ouderen met alleen AOW of een klein pensioentje kunnen volgend jaar toch rekenen op koopkrachtbehoud. Het kabinet zal maatregelen nemen om te voorkomen dat deze groepen erop achteruit gaan. De meeste andere huishoudens moeten volgend jaar wel iets inleveren.
Een voorstel van premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos van Financiën is volgens ingewijden dinsdag binnen het kabinet besproken. Er is nog geen overeenstemming, maar er zijn wel vorderingen gemaakt, zeggen Haagse bronnen.
Het kabinet moet iets doen voor de koopkracht van de minima omdat die er zonder nadere ingrepen 1 procent of meer op achteruit dreigden te gaan, zo bleek uit cijfers van het Centraal Planbureau.
Het voorstel van Balkenende en Bos bevat ook maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.
Ook zal het kabinet iets extra's doen om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Een van de mogelijkheden waarnaar wordt gekeken betreft de AOW-heffing die ouderen met een goed aanvullend pensioen moeten gaan betalen als ze voor hun 65e met werken stoppen.
In het regeerakkoord staat dat deze heffing er in 2011 komt, maar volgens ingewijden circuleren er voorstellen om dat eerder te doen. Daarover is echter nog geen besluit genomen.
Bos liet zich dinsdag optimistisch uit over de begrotingsbesprekingen. "We vorderen heel goed", zei hij. Bos verwacht dat het kabinet vrijdag "de puntjes op de i" kan zeten.
De afgelopen anderhalve week verliepen de onderhandelingen tussen de bewindslieden volgens betrokkenen "stroef". Dat kwam vooral doordat de PvdA-bewindslieden verder willen gaan met de koopkrachtcompensatie dan hun CDA-collega's.
Die laatsten wilden vasthouden aan de afspraak in het regerakkoord om het overheidstekort in 2011 om te buigen in een overschot van 1 procent.
Maandagavond slaagden Balkenende en Bos erin het eens te worden over een plan waarin alle partijen op hoofdlijnen hun zin krijgen, maar ook wat concessies moeten doen, zeggen ingewijden. De begrotingsvoorstellen worden op Prinsjesdag gepresenteerd.
(Bron)