zaterdag, februari 03, 2007

Schipholmedewerker betrapt op smokkelen cocaïne

SCHIPHOL - Rechercheurs hebben begin deze week een 46-jarige man opgepakt die probeerde 6 kilogram cocaïne uit de beschermde gebieden van de luchthaven Schiphol te smokkelen. Dat meldde de marechaussee vrijdag.
De verdachte werd betrapt bij een controle bij de personeelsingang. Hij had de drugs verstopt in zijn rugzak en broekband. Het is nog onbekend hoe hij aan de cocaïne is gekomen.
De in Almere woonachtige man werkt bij een van de op de luchthaven gevestigde bedrijven. Welke functie hij daar heeft, is onbekend. Wel liet een woordvoerder weten dat de man toegang had tot beschermd gebied.
De verdachte werd aangehouden door het Schipholteam, een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Marechaussee en de Douane. Zij vonden bij verder onderzoek ook nog eens 6400 euro in zijn auto, samen met een stroomstootwapen, knuppel en pepperspray.
In zijn woning troffen de agenten 32.010 euro aan contanten en een zeer echt lijkend nepwapen aan.
(Bron)
Ministerie van Landbouw roept op tot ophokken pluimvee

ZOETERMEER - Het ministerie van Landbouw heeft zaterdagmiddag met onmiddellijke ingang een zogenoemde afschermplicht verordonneerd in reactie op het geval van vogelgriep dat in Groot-Brittannië is geconstateerd. Dat betekent dat pluimveehouders en particulieren hun kippen, kalkoenen en andere vogels in afgeschermde hokken moeten houden.
De afschermplicht ofwel ophokplicht werd afgekondigd na spoedberaad op het ministerie. De maatregel moet voorkomen dat virus zich via uitwerpselen van trekvolgels verspreid.
De aanleiding is de uitbraak van vogelgriep op een kalkoenenbedrijf in Suffolk in het oosten van Engeland. Daar is de dodelijke variant H5N1 vastgesteld. Al 2500 kalkoenen van de 159.000 kalkoenen zijn omgekomen.
De oorzaak van de besmetting staat niet vast. Maar het ministerie wil geen enkel risico nemen. Controleurs van de Algemene Inspectiedienst gaan met ingang van zondag op pad om de naleving van de maatregel te controleren.
Nog voor het spoedberaad hadden de productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) pluimveehouders en particulieren al opgeroepen hun pluimvee zo snel mogelijk op te hokken.
De afgelopen twee weken werd al tweemaal vogelgriep geconstateerd in Hongarije. Dat waren de eerste gevallen van de griep in Europa sinds vorig jaar augustus. De Britse autoriteiten hebben onmiddellijk de eerder in EU-verband afgesproken maatregelen genomen. Zo is er een afgesloten zone van 3 kilometer rond het getroffen bedrijf.
(Bron)
Dronken Russische vissers gered van ijsschots

VLADIVOSTOK - Meer dan 440 vissers, de meesten stomdronken, zijn zaterdag van ijsschotsen bij het Oost-Russische eiland Sakhalin gered. De vissers waren op de schotsen op drift geraakt toen een grote ijspunt afbrak, zeiden de autoriteiten.
Ze dobberden op het smeltende ijs in de Zee van Ochotsk, waar helikopters en boten van de reddingsdiensten hen in veiligheid brachten.
De autoriteiten waarschuwen vissers geregeld om na de milde winter geen gaten in het ijs te boren om te vissen. De vissers houden echter vast aan de traditie en trekken gewapend met boren, hengels, netten en veel alcohol het ijs op.
(Bron)
Politie arresteert leden extreemrechtse groep

UITGEEST - De politie heeft zaterdag in Uitgeest ten minste 25 leden van de extreemrechtse groepering Blood and Honour Nederland aangehouden.
De groep beveiligde een bijeenkomst van de Nationalistische Volks Beweging (NVB) en ging op de vuist met zogenoemde antifascistische demonstranten. Dit heeft een woordvoerder van de politie gezegd.
De NVB vergaderde in verenigingsgebouw De Opmaat aan de Zienlaan. De Anti Fascistische Aktie (AFA) was op de hoogte van de bijeenkomst en demonstreerde met zo'n honderd man. Zodra de 'beveiligers' de demonstranten in de gaten kregen, vielen ze hen aan met ploertendoders, knuppels en flessen. Enkele AFA-demonstranten liepen lichte verwondingen op.
De politie hield de bijeenkomst in de gaten en kon de groepen snel uit elkaar halen. Omdat duidelijk was dat de vechtersbazen van Blood and Honour waren begonnen, werden geen aanhangers van AFA aangehouden. Wel werden ze op basis van een noodverordening gesommeerd Uitgeest te verlaten. Ook de leden van de NVB werden de gemeente uitgezet.
(Bron)

Die NVB-gasten kennen hun taal niet.
TT 123 Geel-oranje sneeuw in Siberië

In de Russische deelrepubliek Siberië is op verscheidene plaatsen vervuilde sneeuw gevallen. De sneeuw heeft een gele of oranje kleur, stinkt en voelt olie-achtig aan.
De autoriteiten in de regio Omsk hebben de inwoners gewaarschuwd van de sneeuw af te blijven. Ook moeten zij ervoor zorgen dat hun vee niet met de sneeuw in aanraking komt, zolang de oorzaak van de vervuiling nog niet bekend is.
Vermoed wordt dat de verkleuring te maken heeft met grote concentraties ijzerdeeltjes in de lucht. Fabrieken in het getroffen gebied zorgen volgens deskundigen voor zware luchtvervuiling.
'Gedetineerden leven van studiefinanciering'

AMSTERDAM - Diverse gedetineerden gebruiken studiefinanciering om hun gevangenisloon aan te vullen. Zij schrijven zich in bij erkende opleidingen, bijvoorbeeld via het LOI, en kunnen hier maandelijks maximaal 752,82 euro voor ontvangen.
Het salaris in de gevangenis ligt op een maandbedrag van 52 euro. Dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag op basis van eigen onderzoek.
Een 26-jarige ex-gedetineerde bevestigt in de krant dat hij in de gevangenis een beurs voor uitwonenden kreeg. "Het was beter dan een hotel. Onze koelkasten puilden uit", zegt hij in de krant. Hij zou een aantal medegedetineerden ook aan een opleiding met studiefinanciering hebben geholpen.
De man ontving de beurs op zijn girorekening en zou maandelijks een bedrag naar zijn gevangenisrekening hebben overgeschreven, waarop niet meer dan duizend euro mag staan. Hij zou bovendien speciaal begeleid verlof hebben gekregen om zijn OV-jaarkaart op het postkantoor af te kunnen halen.
De gevangenen zijn via het LOI ingeschreven bij hoge scholen, waardoor zij niet hoeven te voldoen aan de normale prestatie-eisen. Daardoor is de kans klein dat hun beurs tussentijds wordt stopgezet. De gedetineerden zouden er verder op rekenen dat de lening uiteindelijk wordt kwijtgescholden.
Staatssecretaris van Onderwijs Bruno Bruins (VVD) zegt in de krant het van de gekke te vinden. "Ik ga alle feiten op een rijtje zetten en als dit volgens de regels is, ga ik kijken hoe we dit gaan aanpakken", zegt hij.
Een woordvoerder van de IB-Groep, die over de studiefinanciering gaat, zegt dat wordt uitgekeerd als een aanvraag aan de eisen voldoet. "Wij registeren niet of mensen in een gevangenis wonen", zegt een woordvoerder.
(Bron)
RandstadRail loopt opnieuw vertraging op

AMSTERDAM - RandstadRail 3 gaat voorlopig nog niet rijden. Het was de bedoeling dat reizigers vanaf maandag gebruik zouden kunnen maken van het traject tussen Den Haag Loosduinen en Den Haag Centraal. De gemeente Den Haag heeft echter om een second opinion van een onafhankelijke veiligheidsadviseur gevraagd.
De ingebruikname van het traject stond gepland voor afgelopen maandag, maar werd een week uitgesteld nadat bij testritten twee voertuigen ontspoorden. Deze week werd het traject opnieuw getest. De gemeente stelt dat deze proefritten naar volle tevredenheid zijn verlopen, maar dat zij streeft naar 'uiterste zorgvuldigheid en veiligheid'. Daarom is gevraagd om een onafhankelijk advies.
Het is niet bekend wanneer de adviseur de metingen die op het traject zijn gedaan heeft bestudeerd. Daarom is volgens de gemeente nog onduidelijk wanneer RandstadRail 3 gaat rijden. Vervoerder HTM blijft voorlopig testritten uitvoeren.
De Randstadrail 3 moet in de toekomst doorrijden tot Zoetermeer Centrum West. Bij halte Ternoot ontspoorde eind november een lightrailtramstel. De werkzaamheden aan deze halte worden uitgesteld totdat RandstadRail 3 gaat rijden.
(Bron)
Noodweer zaait dood en verderf in Florida

ORLANDO - Zware onweersbuien en tornado's hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in de Amerikaanse staat Florida huisgehouden. Het midden en noordoosten van de Sunshine State kregen de volle laag.
Lokale autoriteiten spraken vrijdag van minstens negentien doden. Tal van mensen raakten gewond, meldden de kranten Orlando Sentinel en The Miami Herald.
De inwoners werden in hun slaap verrast door het zware noodweer. Tientallen woonwagens zijn volledig verwoest door de harde wind.
Bedden, stoelen en kleding lagen vrijdagochtend verspreid in wat ooit tuinen waren. Puin hing in de bomen. Sommige stacaravans waren losgerukt van hun fundering terwijl andere het dak missen.
Reddingswerkers doorzoeken de puinhopen op zoek naar mogelijke slachtoffers. Van verscheidene kanten kwamen berichten over mensen die vastzaten in hun verwoeste onderkomens. Tal van huizen raakten zwaar beschadigd. De elektriciteitsvoorziening is op veel plaatsen afgesneden. Zeker 20.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten.
(Bron)
Harde schijf politicus Utrecht opgevist

AMSTERDAM - De in opspraak geraakte oud-fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten van Utrecht, Sjoerd Swane, heeft geprobeerd de harde schijf van zijn computer kwijt te maken. Duikers die in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) in de rivier de Vecht zochten, vonden vorige week het digitale geheugen terug.
Dat meldde een woordvoerder van het OM zaterdag naar aanleiding van een bericht hierover in Het Financieele Dagblad.
De fiscale opsporingsdienst FIOD/ECD nam onlangs computers van Swane in beslag. Van één pc bleek de harde schijf met daarop vermoedelijk dossiers verwijderd te zijn. Swane gaf uiteindelijk toe dat het onderdeel in zijn woonplaats Maarssen in de Vecht was gegooid.
Swane trok zich twee weken geleden terug als fractievoorzitter, omdat hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen. Ook zijn kandidatuur voor de statenverkiezingen van 7 maart is van de baan.
In 2005 verliet Swane al noodgedwongen de gemeenteraad van Maarssen, nadat uit onderzoek was gebleken dat hij de gemeentewet had overtreden en in een aantal zaken onzorgvuldig en onjuist had opgetreden. Hij wordt ook genoemd in een strafrechtelijk onderzoek naar vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg.
(Bron)

vrijdag, februari 02, 2007

Soms is de wereld klein. Krijg je op je werk iemand aan de lijn met een opvallende naam, en denk je: zat ik laatst niet een log van iemand met dezelfde naam? Iets blauws meen ik.
Waarna verderop in het gesprek de beller zegt dat ie het verhaal al van zich af had geschreven op zijn blauwe log. Ja, zie je wel :-)
Politie vindt wapenarsenaal in woning

APELDOORN - De politie heeft woensdagavond in een woning in Apeldoorn achttien wapens, onderdelen van wapens en een flinke hoeveelheid munitie aangetroffen. Een politiewoordvoerder heeft dit donderdag bekendgemaakt.
Het gaat om twee automatische geweren, een pistool, vier namaakpistolen (replica's), een luchtdrukwapen, acht messen (waaronder vlindermessen, een stiletto en een val- en werpmes).
Verder trof de politie een boksbeugel aan, een oefengranaat voor antitankgeschut en een flinke hoeveelheid munitie van verschillend kaliber en een stuk gereedschap om munitie in elkaar te zetten.
De politie kwam het arsenaal aan wapens op het spoor bij een onderzoek naar huiselijk geweld. Een vuistvuurwapen werd aangetroffen in doorgeladen toestand, voorzien van scherpe patronen. Het Explosieven Opruimings Commando is ingeschakeld voor advies over de aangetroffen oefengranaat en de zware scherpe munitie.
De politie heeft de 25-jarige hoofdbewoner aangehouden. Over de herkomst van de wapens is nog niets bekend. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen. Zijn partner en twee kinderen hebben elders onderdak gevonden.
(Bron)
Braziliaanse laat na winst in loterij echtgenoot doden

RIO DE JANEIRO - De Braziliaanse politie heeft in de miljoenenstad Rio de Janeiro een 29-jarige vrouw aangehouden, die wordt verdacht van het inhuren van een moordenaar voor het doden van haar 54-jarige echtgenoot.
De vrouw zou de omgerekend 19 miljoen euro die haar man in 2005 bij een loterij had gewonnen voor zichzelf hebben willen houden, aldus Braziliaanse media donderdag.
De man die zoveel geluk met deelname aan de loterij had, werd begin januari in een café door enkele gemaskerde mannen doodgeschoten. Deze week werd de echtgenote van de vermoorde Braziliaan aangehouden. Het slachtoffer had de vrouw en een dochter uit een eerdere relatie aangewezen als de enige erfgenamen.
De aangehouden vrouw heeft betrokkenheid bij de moord ontkend. Volgens een gewezen minnaar van de Braziliaanse was ze wel degelijk bij de zaak betrokken.
(Bron)
Agenten in opleiding plegen examenfraude

LELYSTAD - Zeven agenten in opleiding hebben volgens de korpsleiding van de politie Flevoland gefraudeerd. Dat maakte de politie donderdagavond bekend.
De zeven studenten aan de academie in Amsterdam hebben werkstukken gekopieerd en opdrachten verzonnen.
De korpsleiding heeft vier van de zeven studenten met onmiddellijke ingang geschorst in afwachting van onvoorwaardelijk ontslag. De andere drie agenten in opleiding beginnen in een lagere functie. De studenten aan de academie in Amsterdam zijn officieel al in dienst bij de politie Flevoland.
De zeven agenten in spe zijn eind 2006 betrapt, meldde een woordvoerder. De studenten zijn in 2002 begonnen aan de opleiding en waren dus bijna klaar. Een aantal van hen is tijdens de opleiding al eerder gewaarschuwd wegens laakbaar gedrag.
De fraude kwam aan het licht, toen een van de zeven tijdens een examen werd betrapt. Volgens de politie gaat het vooral om het verzinnen van opdrachten en het kopiëren van examens. Een intern onderzoek leidde naar andere verdachten. Er is niet officieel aangifte gedaan van fraude na het geknoei met de examens.
(Bron)
VN laken rol mens bij opwarming aarde

PARIJS - Het is zeer waarschijnlijk dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten. Dat stelt het klimaatpanel van de Verenigde Naties, dat vrijdag in Parijs zijn nieuwe rapport over het broeikaseffect presenteert.
In de nacht van donderdag op vrijdag kwam een deel van de inhoud met de jongste inzichten over klimaatverandering al in de openbaarheid.
In het document van het IPCC wordt krachtiger dan ooit gewaarschuwd voor een verdere opwarming. Het panel voorspelt extremer weer, smeltende gletsjers en een stijgende zeespiegel.
Met 'zeer waarschijnlijk' bedoelt het panel dat met een zekerheid van meer dan 90 procent de mens verantwoordelijk is voor het broeikaseffect de laatste vijftig jaar. Overheden kunnen zo onder druk worden gezet om maatregelen te nemen. In het vorige IPCC-rapport uit 2001 werd nog over 'waarschijnlijk' gerept (66 procent zekerheid).
De klimaatdeskundigen sluiten niet uit dat de temperatuur deze eeuw nog stijgt met zeker 1,1 tot mogelijk 6,4 graden. Een stijging tussen 1,8 en 4 graden tot 2100 is in ieder geval hoogstwaarschijnlijk. In het verslag uit 2001 spraken de wetenschappers de verwachting uit dat de temperatuur met 1,4 tot 5,8 graden zou kunnen toenemen.
De zeespiegel is in 2100 mogelijk met 59 centimeter gestegen. Nog grotere stijgingen kunnen niet worden uitgesloten als het ijs in Groenland en Antarctica smelt.
Deskundigen van het IPCC gaan uit van een stijging van 18 tot 59 centimeter, een nauwere marge dan zij in hun laatste rapport, in 2001, aanhielden. Toen voorspelde de VN nog een stijging tussen 9 en 88 centimeter. De nieuwe berekeningen zijn het gevolg van betere kennis over het uitzetten van warmer water.
Kooldioxide (CO2) geldt als een van de hoofdoorzaken van het broeikaseffect. In de jongste berekening is de mogelijkheid van een versneld smelten van het ijs op Groenland niet meegenomen, benadrukken wetenschappers.
Aan de nieuwe klimaatverkenning is de afgelopen dagen nog gesleuteld door honderden afgevaardigden van ruim 130 landen op een conferentie van het IPCC in de Franse hoofdstad. Aan de vooravond van de presentatie van het klimaatrapport deden tienduizenden mensen in meerdere Europese landen vijf minuten het licht uit of zij beperkten op een andere manier hun energieverbruik.
(Bron)
Antilliaanse criminaliteit in Rotterdam alarmerend hoog

ROTTERDAM - De criminaliteit onder Antillianen in Rotterdam is sinds 2000 gegroeid, onder minderjarigen zelfs explosief. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente Rotterdam, politie en justitie.
De laatste twee jaar lijkt de criminaliteit onder volwassen Antillianen enigszins af te nemen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de Antillianen vooral bij geweldsdelicten, drugszaken en criminaliteit zijn betrokken.
Zij maken zich relatief vaker schuldig aan zwaardere geweldsdelicten als doodslag en moord. De onderzoekers noemen het opvallend dat een relatief grote groep Antilliaanse vrouwen in contact komt met de politie.
Drugscriminaliteit vindt bijna altijd plaats in familieverband, concluderen de onderzoekers. "Vooral bij het smokkelen van drugs zijn zij afhankelijk van anderen en wordt er vaak met broers, neven, ooms en tantes of andere familieleden samengewerkt", zo staat er in het rapport 'Verslaafd aan een flitsende levensstijl' van het Rotterdams Instituut voor Sociaal-wetenschappelijk BeleidsOnderzoek (RISBO).
Het is verder opmerkelijk, schrijven de opstellers van dit rapport, dat veel van de jongens delicten in Rotterdam plegen, vaak zelfs in de buurt waar zij wonen. Het gaat daarbij om het plegen van overvallen en berovingen of het verkopen van balletjes drugs.
De onderzoekers doen een groot aantal aanbevelingen waaronder investeren in emancipatie van (tiener)moeders en het beperken van instroom van Antillianen. Terugsturen vinden zij geen optie.
Zij adviseren de opdrachtgevers te zoeken naar creatieve oplossingen om de moeilijke doelgroep te kunnen benaderen.
In Rotterdam wonen 20.000 mensen van Arubaanse of Antilliaanse afkomst, het dubbele van Amsterdam. Dat is 3,4 procent van de Rotterdamse bevolking. Antillianen vormen daarmee de op drie na grootste minderheidsgroep.
"De Antillen zijn nog minder toegerust op de opvang en begeleiding van kansarme Antillianen", aldus Marion van San.
Volgens haar moeten hulpverleningsinstanties veel beter gaan samenwerken. Bovendien wil zij dat de Antilliaanse gemeenschap veel meer wordt betrokken bij de aanpak. Burgemeester Ivo Opstelten gaf vrijdag aan deze aanbevelingen over te nemen. Hij zei het bestaande beleid te willen verdiepen.
Rotterdam nam begin 2006 een aantal maatregelen om de problemen de kop in te drukken. Zo kwam er een speciale stadsmarinier voor Antillianen. Antilliaanse criminelen kregen een Persoonsgebonden Aanpak (PGA). "Daardoor hebben we korte klappen gemaakt", zei Opstelten, die een trendbreuk consteert. "Politiecijfers tonen aan dat we op de goede weg zijn."
De Rotterdamse PvdA-fractie, de grootste partij van de stad, wil dat criminele Antilliaanse jongeren keihard worden aangepakt. "Geweld en bendevorming horen in deze stad niet thuis", aldus fractievoorzitter Peter van Heemst in reactie op het vrijdag gepubliceerde rapport over criminaliteit onder Antillianen.
Van Heemst: "Het geweld neemt de laatste twee jaar iets af, maar er moet nog heel veel gebeuren om dit geweldige probleem goed onder controle te krijgen." De PvdA wil dat bereiken door politie en justitie dicht op de huid van deze jongeren te laten zitten en door meer te doen op het gebied van opvoeding, scholing en werk om de jongeren op het goede pad te houden.
De Rotterdamse fractieleider verwacht steun van het Rijk om de instroom van kansarme Antilliaanse minderjarigen te stoppen.
(Bron)
Sportschool komt met naakt fitnessen

HETEREN - Een sportschool in Heteren in de Betuwe biedt sporters vanaf maart de gelegenheid naakt te fitnessen. De sportschool is de eerste in Nederland die deze gelegenheid biedt, verklaarde de Naturisten Federatie Nederland (NFN) vrijdag.
Het naakt sporten kan voorlopig alleen op zondag.
"In de sauna is naakt heel gewoon, dus waarom niet in de sportschool?", aldus eigenaar Patrick de Man. De sportschoolhouder kwam op het idee van naaktfitnessen na een bezoek van twee nudisten aan zijn sportschool.
De Man heeft al veel reacties gekregen, waaronder ook enkele verontruste vragen van zijn klanten. "Uiteraard gaan we nog strenger letten op hygiëne. We ontsmetten de toestellen dagelijks en gebruiken hoesjes voor de zadels."
(Bron)

In de Betuwe, op zondag. Pas maar op.
Politie pakt kauwgomdieven op

AMSTERDAM - Twee mannen uit Spijkenisse van 44 en 46 jaar zijn vrijdagochtend opgepakt op verdenking van twee inbraken in Hoogvliet. Zij bleken daarbij kauwgomballen te hebben gestolen, meldt de politie.
Rond 03.00 uur kwam de melding binnen dat in een winkel aan de Binnenban was ingebroken. Op de Laning liepen twee mannen die enigszins aan het summier opgegeven signalement voldeden.
Eén van hen was kauwgom aan het kauwen en bleek ook flink wat kauwgom in zijn jaszak te hebben. Nadat de gegevens van de mannen waren genoteerd, lieten de agenten hen gaan.
Even later kregen de politiemannen de melding dat er was ingebroken in een keukenwinkel aan de Middenbaan-Noord. Daar waren kauwgomballen uit een kom weggenomen. Het tweetal, dat eerder was betrapt op het bezit van kauwgomballen, werd vervolgens aangehouden. Het duo zit vast.
(Bron)
Arenden vallen Britse paraglider aan

CANBERRA - Professioneel paraglider Nicky Moss (38) is tijdens een vlucht aangevallen door twee wigstaartarenden. Terwijl de vliegsporter op bijna 800 meter vloog vielen de roofvogels haar schermvliegtoestel (soort parachute) aan. Een van de arenden raakte verstrikt in de lijnen en haalde uit naar haar hoofd.
Moss probeerde de dieren met geschreeuw te verjagen, maar pas op honderd meter hoogte stopte de aanval. "Ik ben nog nooit zo blij geweest weer op de grond te staan", meldde ze vrijdag.
Een door de wol geverfde Australische paraglider noemde de aanval uitzonderlijk. Wel bestempelde hij de arenden als haaien van de lucht.
Moss bereidt zich in Australië voor op het wereldkampioenschap in New South Wales.
(Bron)
Schiphol vervuilt weer slootwater

SCHIPHOL - De waterkwaliteit van de sloten rond vliegveld Schiphol is wederom onder de maat. Afgelopen week gebruikte de luchthaven glycol om de vliegtuigen en de startbanen ijsvrij te houden. Dat maakte Schiphol vrijdag bekend.
Het vliegveld heeft onder andere pompen neergezet om het water in de sloten te beluchten. Vorige winter zorgde het zogeheten de-icen ook voor veel problemen in de wateren rond de luchthaven.
Schiphol moest daarom twee keer een dwangsom van 300.000 euro betalen voor het vervuilen van de sloten. De luchthaven besloot vorig jaar versneld speciale de-icingsplatformen en voorzieningen op de pieren aan te leggen, zodat de glycol apart wordt opgevangen.
De glycol die tijdens het taxiën en starten nog van het vliegtuig glijdt, komt via de rijbanen nog wel in de sloten terecht. Glycol is met behulp van zuurstof biologisch afbreekbaar
De hoeveelheid glycol in het water is volgens Schiphol niet te vergelijken met de hoeveelheden van vorig jaar. 'De maatregelen hebben zeker effect gehad. Helaas is de invloed van de overige glycol toch nog te groot. We bekijken hoe we dat moeten oplossen', aldus een woordvoerster van de luchthaven.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland gaat maandag actie ondernemen, als de waarden langer dan 24 uur overschreden zijn. 'Ze houden zich niet aan de afspraken. Als dat zo blijft zijn we genoodzaakt om wederom een dwangsom te eisen.'
(Bron)
Stellen zeggen bruiloft af wegens zwarte trouwambtenaar

GENT - Ten minste drie stellen hebben een geplande bruiloft in de Belgische stad Sint-Niklaas afgezegd, omdat een zwarte trouwambtenaar hen in de echt zou verbinden.
Burgemeester Freddy Willockx heeft dat donderdag gezegd. Wouter Van Bellingen (van de progressieve partij Spirit) is sinds januari de eerste zwarte wethouder in Vlaanderen. Hij werd daarbij belast met het voltrekken van de bruiloften.
Twee stellen, die al maanden eerder een trouwdatum hadden geprikt, kwamen om die reden hun bruiloft afzeggen. Een vader van een derde paar deed hetzelfde, omdat de schoonfamilie geen zwarte wethouder zou willen.
"Wethouder Van Bellingen was niet verrast, maar ik wel. Ik sta versteld", zegt Willockx. "Van Bellingen is perfect geïntegreerd. Ik verwijt Vlaams Belang dat het een klimaat heeft gecreëerd, waardoor men dit zonder gêne aan een loket durft te zeggen".
"In het centrum van de stad is bovendien al jaren een asielcentrum gevestigd en dus zouden de mensen toch gewend moeten zijn aan andere huidskleuren", vertelt de burgemeester tegenover het Gazet van Antwerpen.
(Bron)
Oh ja. De gristelijke pocket-Van Dale voor de basischolen gaat niet door.
'Soms spionage in Nederland'

DEN HAAG - Buitenlandse inlichtingendiensten spioneren soms in Nederland. Daarbij kan het gaan om politieke, wetenschappelijke en industriële spionage, maar ook om "ongewenste beïnvloeding'' van allochtonen. Dat zei minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) donderdag in een overleg met de Tweede Kamer. Hij wilde in het openbaar niet zeggen om welke landen het gaat.
Als er buitenlandse diensten in ons land actief zijn zonder dat dat gebeurt onder de vlag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), wordt actie ondernomen. "Dat gebeurt zo af en toe", zei Remkes. Als spionage aan de orde is, volgen "indringende gesprekken en maatregelen".
Het hoofd van de AIVD, Sybrand van Hulst, zei eind april vorig jaar dat Iran in 2005 in Nederland heeft geprobeerd in het geheim kennis te bemachtigen over massavernietigingswapens.
Al eerder wees de AIVD op de toegenomen dreiging van spionage, die zich vooral richt op de overheid, bedrijven en universiteiten. De AIVD heeft een geactualiseerde brochure uitgegeven om de instellingen te waarschuwen voor mogelijke spionageactiviteiten, maar grijpt soms ook actief in, aldus Remkes.
Kamerleden wilden weten of Nederlandse inlichtingendiensten ook wel eens spioneren in het buitenland, of de samenwerking met buitenlandse diensten is verbroken nadat de spionage was ontdekt en wat politieke spionage precies inhoudt.
Remkes wil dergelijke vragen alleen beantwoorden in de Kamercommissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waarin vertrouwelijke informatie wordt gedeeld.
De bewindsman constateerde verder met zorg dat enkele plaatselijke, zelfstandige 'jihadistische netwerken' in ons land zich de laatste tijd wat meer internationaal aan het oriënteren zijn. Ze komen, onder meer via internet, in contact met ervaren radicale moslims in het buitenland.
Remkes wees er ook op dat zogeheten salafistische centra steeds meer invloed krijgen, ook in niet-salafistische moskeeën. Het salafisme is een radicale stroming die terug wil naar de 'zuivere' islam. Aanhangers ervan verkondigen een antiwesterse en antidemocratische boodschap.
Ze blijven echter meestal binnen de wet, waardoor het niet mogelijk is hen strafrechtelijk aan te pakken. Bestuursleden van moskeeën en radicale imams worden wel aangesproken.
(Bron)
Veertien maanden cel voor racistische kruisverbranding

MIAMI - Een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida heeft een man veroordeeld tot veertien maanden gevangenisstraf wegens het verbranden van een kruis in zijn voortuin.
Hij wilde daarmee een zwart gezin de stuipen op het lijf jagen zodat het een nabijgelegen huis niet zou kopen.
Het verbranden van kruizen wordt in de Verenigde Staten geassocieerd met de racistische organisatie Ku Klux Klan. De vijftigjarige gedaagde uit Hastings, Florida, bekende in augustus al schuld.
(Bron)
Remkes waarschuwt voor informele moslimhuwelijken

DEN HAAG - Minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft donderdag openlijk gewaarschuwd voor de risico's van informele islamitische huwelijken.
Dat zijn onofficiële verbintenissen, die volgens hem vaker voorkomen dan gedacht. Vrouwen, die meestal erg jong zijn en zich tot de islam hebben bekeerd, komen op deze manier onder invloed van radicaal-islamitische groepen.
Remkes wilde met zijn opmerkingen een uitdrukkelijk signaal geven aan mensen die overwegen zo'n verbintenis aan te gaan. "Als mensen op deze manier huwen, betekent dat dat de vrouw geen rechten heeft. Ook financieel heeft het bepaalde consequenties", zei de bewindsman in een overleg met de Tweede Kamer.
Islamitische huwelijken dragen volgens hem ook het risico in zich van misbruik van voorzieningen.
Bij die verbintenissen is sprake van "groepsdwang dan wel intimidatie om een relatie te legitimeren", aldus Remkes. Volgens deskundigen gaat het om een soort huiskamerhuwelijken, zoals die zich voordeden bij de Hofstadgroep.
Ouders en andere familieleden zijn vaak niet op de hoogte van de ceremoniën, die eigen voorschriften en rituelen kennen. De islamitische huwelijken legitimeren de seksuele omgang met elkaar. De relaties duren echter vaak niet lang.
Kamerlid Naïma Azough van GroenLinks stelde dat de boodschap van Remkes geen effect zal hebben. Mensen die alleen kiezen voor een islamitisch huwelijk, doen dat namelijk om principiële redenen, omdat ze niets te maken willen hebben met het burgerlijk recht in Nederland.
Remkes benadrukte dat hij de problemen van het islamitisch huwelijk wilde duiden.
(Bron)

"Islamitische huwelijken dragen volgens hem ook het risico in zich van misbruik van voorzieningen." Hoe dan? En wat zijn die financiële consequenties? Juridisch is het geen huwelijk, de ouders weten nergens van dus voor hun zal het ook niet geldig zijn, en dan?
Geen massale deelname aan klimaatactie

RIJSWIJK - Tennet, de beheerder van het landelijke elektriciteitsnet, heeft donderdagavond geen "merkbaar effect" waargenomen tussen 19.55 en 20.00 uur.
Milieuorganisaties hadden opgeroepen op dat tijdstip het licht uit te doen om de aandacht te vestigen op de klimaatverandering.
De belasting van het elektriciteitsnet was 13.000 megawatt, hetzelfde als elke andere donderdagavond, stelt een woordvoerder.
Dat leidt tot de conclusie dat niet zoveel huishoudens gehoor hebben gegeven aan de oproep als verwacht werd.
Tennet waarschuwde woensdag dat de stroom kan uitvallen als veel mensen op precies hetzelfde moment het licht uitdoen. Het ministerie van VROM deed mee aan de actie, maar riep de Nederlanders toch op het licht niet uit te doen, nadat uit onderzoek was gebleken dat velen dat van plan waren.
De Tweede Kamer deed de lampen ook uit, de departementen op na VROM niet. Het kabinet vond de actie wegens de risico's voor de stroomvoorziening niet goed doordacht.
Het moment van de actie is niet toevallig gekozen. Vrijdag komt in Parijs het nieuwste rapport van de Verenigde Naties over het klimaat uit.
In Frankrijk, waar het initiatief voor de oproep om het licht uit te doen werd genomen, gaf de bevolking wel massaal gehoor aan het verzoek. Daar deden naar schatting 3 miljoen mensen mee aan de actie, zo deelde het Franse energiebedrijf RTE donderdagavond mee.
Het stroomverbruik daalde tussen 19.55 en 20.00 uur met zo'n 800 megawatt. Ook de Eiffeltoren was vijf minuten lang in duisternis gehuld.
Volgens de Belgische netbeheerder Elia daalde het energieverbruik in België met 2,7 procent, toen ongeveer 300.000 gezinnen vlak voor acht uur vijf minuten het licht uitdeden.
De stroombeheerder had zelf rekening gehouden met 150.000 tot 300.000 gezinnen. Toen om acht uur de stroom weer aanging, waren er geen problemen. De milieuorganisatie Friends of the Earth België is zeer tevreden over de deelname aan de actie.
(Bron)

Doe niet mee! Dan ontploft het net!
Het net is niet ontploft! DUS niemand deed mee!
Zonder commentaar.

Oud-Kamerlid Van Oudenallen zingt carnavalskraker

AMSTERDAM - Voormalig Tweede Kamerlid Gonny van Oudenallen heeft een carnavalskraker opgenomen over haar blunder tijdens het vragenuurtje waarbij ze minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) niet herkende.
Ze zingt het lied samen met Jakhals Frank van het VARA-televisieprogramma 'De Wereld draait door', zo lieten zij vrijdag weten.
Van Oudenallen laat in een verklaring van de VARA weten dat dit een langgekoesterde wens van haar is. "Toen Frank mij belde, dacht ik: in plaats van dat ze een liedje óver mij maken, kan ik er beter in participeren. En dit leek mij een geweldige manier om dat te doen."
(Bron)


Gonny van Oudenallen past haar wiki-pagina aan

AMSTERDAM - Voormalig Tweede-Kamerlid Gonny van Oudenallen is eerder deze maand door auteurs van internetencyclopedie Wikipedia op de vingers getikt, omdat ze het artikel over zichzelf had aangepast. Dat ontdekte weblog Panzerfaust.
Van Oudenallen kende een turbulente politieke carrière. Ze kwam als gemeenteraadslid in Amsterdam in opspraak omdat ze ruim twintigduizend euro fractiesubsidie had doorgesluisd naar haar eigen bedrijf, in ruil voor 'ondersteunende diensten'. Ook zou ze haar sociale huurwoning illegaal hebben onderverhuurd voor een veelvoud van de eigenlijke huurprijs.
Toen LPF-kamerlid Margot Kraneveldt overstapte naar de PvdA kwam Van Oudenallen in de Tweede Kamer, waar ze een éénmansfractie vormde. Ze kreeg veel kritiek vanwege het moment van haar aantreden, één dag voor het zomerreces. Daardoor had ze na beëindiging van haar kamerlidmaatschap recht op twee jaar wachtgeld, in plaats van zes maanden.
In het Wikipedia-artikel worden die affaires behandeld. Van Oudenallen voerde begin januari stevige eindredactie op de gewraakte passages. Zo beschuldigde ze enkele Amsterdamse partijgenoten van fraude en diefstal, en haalde ze uit naar haar buren, die van de onderhuur op de hoogte zouden zijn geweest.
"Vele foute of suggestieve dingen staan bij mijn naam; ik dacht laat ik helpen en probeerde wat in te vullen; vervolgens krijg ik een waarschuwing," schrijft Van Oudenallen op een informatiepagina in de encyclopedie. Ze vraagt zich af wie dan wel wijzigingen mag aanbrengen.
(Bron)


Gonny van Oudenallen
Geachte mensen,

De afgelopen 11/2 jaar heb ik, een politica, geen tijd en energie gehad om foute uitspraken van journalisten recht te zetten; echter wikipedia heeft dingen overgenomen van derden uit kranten die 100% onjuist of nietwaar zijn;
vele foute of suggetieve dingen staan bij mijn naam; ik dacht laat ik helpen en probeerde wat in te vullen; vervolgens krijg ik een waarschuwing.

1/moet ik dan een advocaat de fouten die er in staan en de wijzigingen die correct zijn aan u laten doorsturen?
2/of mag ik de fouten, of de vraagtekens zelf invullen?
3/of wie mag dit dan wel doen?
graag contact
4/waar staan die golfjes????? gvo

(Oudenallen, van 5 jan 2007 16:11 (CET)).

1 - Advocaten liever erbuiten laten. De dreiging met advocaten (is dit terecht is of niet) werkt doorgaans averechts; zie ook verdere antwoorden
2 - Dat mag, maar als iemand zijn eigen artikel bewerkt is het niet zeker of aan de NPOV-regel wordt voldaan. Mijn advies: op de overlegpagina aangeven wat veranderd moet worden en wat onwaar is en dan in samenwerking met andere wikipedianen het artikel te verbeteren
3 - Iedereen mag dit doen, echter nadat het artikel een nieuwe versie heeft gekregen is het alleszins onzeker dat er nooit meer door een ander aan gewerkt zal worden.
4 - Boven het bewerkingsscherm staat een icoontje met een soort handtekening erop dan krijg je dit --~~~~ wat dan automatisch wordt veranderd in gebruikersnaam met datum. Een alternatief is om 4 tildes in te tikken via het toetsenbord, dus zo ~~~~
5 - Verdere vragen eventueel op mijn overlegpagina of hier. Succes Londenp zeg't maar 5 jan 2007 17:13 (CET)
(Bron)

donderdag, februari 01, 2007

Op z'n Utregs: die omgewaaide boom werd afgezaagd. Zo stond er een stobbe op de wal, en de losse 'rest' van de boom hing in een buurboom, de boom die ook gezorgd had dat ie niet compleet was omgewaaid.
Wat te doen? Je zaagt dan de prima boom ook om. Waarbij je ongetwijfeld flink moet slepen, maar blijkbaar was het niet mogelijk die ene boom weg te halen zonder die andere om te zagen :-(
'Kans op overvolle trein gehalveerd'

UTRECHT - De kans op een overbevolkte trein is de afgelopen maand gehalveerd. Dat meldden de Nederlandse Spoorwegen donderdag op basis van een evaluatie van de drukte in de treinen op het Nederlandse spoor. Deze week is het aantal te drukke treinen gedaald naar één op de honderd.
Ruim een maand geleden, vlak na de invoering van de nieuwe dienstregeling, werden twee op de honderd treinen nog geregistreerd als te vol.
Op 10 december ging de nieuwe dienstregeling in. NS schakelde Interview NSS in om eventuele problemen in een vroegtijdig stadium te herkennen. In de eerste week waarin de dienstregeling van kracht was, brachten zevenhonderd medewerkers van het onderzoeksbureau de situatie zo exact mogelijk in beeld.
Vervolgens nam NS een reeks maatregelen om de reizigersvraag en het aanbod aan treinen beter op elkaar af te stemmen. "We hebben op de drukste trajecten vijftig treinen verlengd", aldus een woordvoerder van NS. "Daarnaast stoppen er nu in de spits twee intercity's extra op het station Amsterdam-Bijlmer en hebben we maatregelen genomen in Zoetermeer in verband met de problemen met RandstadRail".
Alle stoptreinen die Zoetermeer aandoen, tellen op dit moment meer wagons in vergelijking met begin december. Daarnaast maken intercity's tussen Utrecht en Den Haag een extra stop in Zoetermeer, zolang RandstadRail niet rijdt. "We hopen dat RandstadRail snel weer gaat rijden, want we zetten daar nu extra materieel in, dat we goed kunnen gebruiken op andere plaatsen", zei de NS-woordvoerder.
Het onderzoek door Interview NSS werd de afgelopen week herhaald en de zegsman van NS sluit niet uit dat in de toekomst nieuwe onderzoek volgt. "We zijn tevreden over de resultaten. Dit soort onderzoek levert een schat aan informatie op. Het is een goede manier om helder te krijgen waar de knelpunten precies zitten en ze direct op te lossen".
De NS blijft de komende periode proberen oplossingen te vinden voor te drukke treinen. Over de hele week gezien bedraagt de gemiddelde bezetting van treinen in Nederland 30 procent. In de spits ligt dat percentage veel hoger.
"We proberen ons materieel maximaal te benutten. Zo zijn we bezig met het renoveren van een serie treinen, waarna de capaciteit met 10 procent toeneemt. Ook willen we treinen huren in het buitenland", zegt de woordvoerder.
(Bron)

HAHAHAHA!
Explosievenalarm bij Flevocentrale Lelystad

LELYSTAD - Bij de Flevocentrale in Lelystad is donderdagmiddag alarm geslagen over een mogelijk explosief.
Onderzoek door de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) moet uitwijzen of het inderdaad om een gevaarlijk projectiel gaat. Een woordvoerder van de politie verwacht in de loop van de dag meer duidelijkheid.
Het mogelijke explosief ligt volgens hem in een soort kelder vlakbij de centrale. Omdat de ruimte niet in directe verbinding staat met de elektriciteitsturbine, komt de stroomvoorziening waarschijnlijk niet in gevaar. "Ook niet als het daadwerkelijk een explosief blijkt te zijn. Als er medewerkers aan het werk waren, dan hebben we die uiteraard van het terrein afgestuurd. Maar daar heb ik nog niks over gehoord", aldus de woordvoerder.
(Bron)
Vrom adviseert lichten aan te houden

AMSTERDAM - Het ministerie van Milieubeheer raadt af donderdagavond mee te doen aan de actie 'Lichten uit'. Ondanks het 'sympathieke' karakter van de actie zijn de gevolgen voor de stroomvoorziening onduidelijk, laat het departement weten.
Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders aan de actie willen meedoen, toch wordt deelname afgeraden. Het ministerie verwacht in principe geen problemen maar risico's op uitval van de stroom zijn nooit voor honderd procent uit te sluiten.
Omdat ook het kabinet klimaatverandering wil tegengaan, schakelt het ministerie van Vrom namens het kabinet de lichten om 19.55 uur vijf minuten uit.
Ook netbeheerder TenneT raadt af het licht massaal te doven omdat daardoor problemen dreigen te ontstaan met de stroom.
Elektriciteitscentrales en netwerkbedrijven zijn niet ingesteld op een kortdurende grote terugval in het verbruik van elektriciteit en vervolgens een massale vraag naar stroom. Daardoor ontstaat het risico van stroomstoringen.
In de Tweede Kamer gaat donderdagavond tussen 19.55 en 20.00 uur het licht uit. De volksvertegenwoordiging sluit zich daarmee aan bij een internationale actie waarmee aandacht wordt gevraagd voor een VN-rapport over klimaatverandering.
Een deelorganisatie van de Verenigde Naties die zich over de klimaatverandering heeft gebogen, presenteert vrijdag het eerste deel van haar rapportage. Op initiatief van een Franse organisatie uiten burgers en bedrijven in onder meer Frankrijk, België, Duitsland en Nederland hun bezorgdheid over klimaatverandering.
Onder meer de lichten van de Eiffeltoren worden vijf minuten gedoofd en de lichten van het Belgische Federaal Parlement.
(Bron)

Dus nou moet het weer niet. Zucht.
Op mijn bed lag een groot dekbed dat steeds dunner en dunner werd, en waarin de vulling niet geheel gelijk meer verdeeld was. Daar bovenop lag het 'sloopdekbed', klein, oud, onooglijk maar nog wel warm. Ik deed er nooit een hoes omheen, omdat de katten acuut wild worden als ze op dat dekbed terecht komen: hard spinnen, trappelen, omvallen. Eigenlijk vond ik dat wel leuk. Maar met een hoes zouden ze dat of niet meer doen, of de hoes erbij slopen. Dus gewoon maar vaak wassen.

Inmiddels ligt het nieuwe dekbed op bed. En de katten vonden het ronduit verdacht, dat was duidelijk. Ook is het nieuwe dekbed aanzienlijk dikker en 'fluffier' (nog wel) dan de oude twee.
Tom loopt er nog voorzichtig omheen, en zoekt dan het oude 'sloopdekbed' op dat ik nog naast het bed heb liggen, maar Tijger is bekeerd, en hoe! Ze heeft het ontdekt, trappelen is er niet meer bij, als ze op het dekbed stapt zinkt ze letterlijk weg. Uit een kuil stijgt dan een werkelijk oorverdovend gespin op.

Nu heb ik een nieuw probleem. Als ik wegga, gaat de slaapkamerdeur dicht. Het sloopdekbed leg ik dan op de bank, Tom nestelt zich daar en valt tevreden in slaap. Tijger staat pissig voor de slaapkamerdeur want zij wil op het nieuwe dekbed...
TT 751 13:28 uur Dordrecht-Geldermalsen

Door een tekort aan treinstellen rijden er tussen Gorinchem en Geldermalsen geen treinen maar bussen.
Vertraging: ongeveer 30 minuten. Prognose: * einde om 19.00 uur.
Aboutaleb bedreigd wegens Assoena-kwestie

AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb is de afgelopen dagen bedreigd nadat een 'tolk' van de Assoena-moskee omstreden uitspraken had gedaan over het mogen doden van mensen die grappen maken over moslims en de islam.
Aboutaleb zei donderdag in een raadscommissie dat de kwestie "de afgelopen dagen bedreigingen had opgeleverd".
De wethouder kreeg van oppositiepartijen VVD en CDA vragen waarom hij zich had bemoeid met de kwestie. "Ik heb een reputatie hoog te houden dat ik, soms met gevaar voor eigen leven, bij problemen probeer te interveniëren", aldus de wethouder.
Vorige week ontstond commotie over uitspraken van een 'tolk' van de moskee in stadsdeel Westerpark in universiteitsblad Folia. Het blad stapte naar de Assoena-moskee om een reactie uit de moslimgemeenschap te halen naar aanleiding van een onderdeel van een show die cabaretiers Ewout Jansen en Etiënne Kemerink opvoeren.
Volgens Aboutaleb en het moskeebestuur waren de uitlatingen die van een 'bezoeker'. Het bestuur van de moskee nam direct afstand van de uitspraken. Later bleek dat de man oud-bestuurslid is geweest van de moskee. Met name dit laatste riep bij de gemeenteraadsleden vragen op.
Aboutaleb bleef bij zijn eerder standpunt dat de uitlatingen voor "eigen rekening" van de man zijn en dat hij geen officiële functie meer in de moskee vervult. "De mening van het huidige bestuur is wat voor mij geldt" zei de wethouder.
Justitie heeft aangekondigd een verkennend vooronderzoek te doen naar uitspaken van de man. "Het is de zaak van het Openbaar Ministerie om te onderzoeken of de uitspraken door de beugel kunnen. Dáár hoort het ook thuis" aldus Aboutaleb.
Jansen en Kemerink maakte woensdag bekend dat zij de steun zoek van andere cabaretiers in Nederland om aangifte te doen tegen de moskee. Volgens het duo zijn de bedreigende uitlatingen van de 'tolk' niet specifiek aan hen gericht, maar in het algemeen aan cabaretiers die grappen over de islam en moslims maken.
(Bron)
Google verliest Gmail in Europa

AMSTERDAM - Google dreigt het merk Gmail niet langer te kunnen gebruiken in Europa. Het Europese harmonisatiebureau OHIM heeft een Duitse ondernemer gelijk gegeven, die het domein gmail.de bezit.
De man biedt op die site een dienst aan onder de naam G-Mail. Gebruikers krijgen een gmail.de-adres. Volgens de OHIM leidt het gebruik van de naam Gmail door Google tot verwarring.
De uitspraak volgt op een vergelijkbare beslissing door een Duitse rechter. Ook in het Verenigd Koninkrijk moest Google na ene vergelijkbare klacht al overschakelen op de naam 'Google Mail'.
Google kan nog tegen de beslissing in hoger beroep gaan. Als het dat niet doet, zal het zijn e-maildienst in de hele Europese Unie een andere naam moeten geven.
(Bron)
Man met hooivork dringt landhuis Charles binnen

AMSTERDAM - Een met een hooivork gewapende man is in de nacht van maandag op dinsdag het landhuis van de Britse kroonprins Charles in Highgrove binnengedrongen, zo heeft het kantoor van de prins woensdag bekendgemaakt.
Volgens de krant de Daily Mail lagen Charles en zijn echtgenote Camilla te slapen toen de man, die is gearresteerd, het huis binnendrong. Het is niet duidelijk hoe de indringer langs de bewaking heeft kunnen glippen.
Het is al vaker gebeurd dat iemand erin slaagde binnen te komen in een onderkomen van de Britse koninklijke familie, bijvoorbeeld in 1982, toen koningin Elizabeth II een man op de rand van haar bed aantrof. Ze hield hem aan de praat tot de politie er was.
(Bron)
Nederlanders langste mensen ter wereld

LONDEN - Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld. Zij overtreffen inmiddels de Amerikanen, die lange tijd boven alle andere volken uitstaken.
Ook de Noren, Denen en Duitsers zijn langer geworden dan de inwoners van de Verenigde Staten, schrijven wetenschappers van de universiteiten van Princeton en München in het vakblad Annals Of Human Biology.
De deskundigen kunnen geen precieze oorzaak aangeven, meldde de Britse krant The Times donderdag. Zij vermoeden dat de voorkeur voor ongezond voedsel (junkfood) een oorzaak kan zijn dat de Amerikanen achterblijven. Deze trend kwam immers eerder op in de VS dan in Europa.
Speculerend wijzen zij ook op de gezondheidszorg, die in West-Europa in tegenstelling tot Amerika voor armere bevolkingsgroepen makkelijker toegankelijk is. Ongelijkheid is van negatieve invloed op lengte, aldus de onderzoekers. Zij sluiten een genetische oorzaak uit, want genen veranderen zich niet zo snel.
Jonge blanke Amerikaanse mannen zijn gemiddeld 4,7 centimeter korter dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Blanke Amerikaanse vrouwen moeten het met 5,7 centimeter minder doen dan hun Nederlandse seksegenotes. In het midden van de 19e eeuw was dat precies omgekeerd, waarbij de verschillen soms nog groter waren.
Van de koloniale tijd voor het ontstaan van de Verenigde Staten tot na de Tweede Wereldoorlog waren de Amerikanen het langste volk op aarde, wat paste bij de status van rijkste natie. Hun lengte steeg geleidelijk tot de generatie die begin jaren vijftig werd geboren. Daarna steeg de lengte weer iets bij degenen die rond 1980 werden geboren.
De zwarte Amerikanen groeiden relatief nog sneller tot de generatie van 1970-74. Deze groep zwarte mannen kwam als eerste op gelijke hoogte met de leeftijdsgroep blanken. Sindsdien is er geen stijging meer.
Zwarte vrouwen bereikten al eind jaren twintig van de vorige eeuw dezelfde lengte als blanke vrouwen. Maar ook bij hun is er sindsdien geen sprake meer van groei.
(Bron)
Dorrestijn staakt show wegens stil publiek

HAAKSBERGEN - Hans Dorrestijn is woensdagavond na een kwartier weggelopen uit zijn eigen voorstelling. Het publiek lachte niet genoeg, zo meende de cabaretier. Dorrestijn had een try-out in Theater De Bouwmeester in Haaksbergen.
"In de zaal zaten ongeveer 240 mensen, zij willen nu allemaal hun geld terug", aldus Patrick Beuze donderdag. Beuze had de voorstelling, die ruim een uur zou duren, geboekt.
Het impresariaat van Dorrestijn kon donderdagochtend nog niet reageren. "We weten nog niet precies wat er is voorgevallen", aldus de woordvoerder.
(Bron)

Ik mocht het cynisme van Dorrestijn altijd wel, tot ik een tijdje terug ergens fietste waar meneer naast zijn auto stond, en hij meende mij een fikse belediging te moeten toevoegen. Nog overwogen om af te stappen en actie te ondernemen, maar ik besloot dat ie het niet waard was.
Nu begin ik me af te vragen of het wel goed met hem gaat.
Doden door frontale aanrijding Flevoland

HARDERWIJK - Door een ongeval op de N302, tussen Lelystad en Enkhuizen, zijn donderdagochtend drie personen om het leven gekomen. Dat maakte de politie bekend.
Halverwege de provinciale weg zijn twee auto's frontaal met elkaar in botsing gekomen. De slachtoffers zijn inzittenden van de voertuigen. Over de toedracht van het ongeval kon de politie nog niets zeggen.
De N302 is tussen de aansluiting met de A6 en Enkhuizen in beide richtingen afgesloten.
(Bron)

Hoe krijg je dat nou voor elkaar op die dijk?
Zwartrijder slaat conducteur met stuk hout

AMSTERDAM - Een treinconducteur is woensdagavond op station Delft Zuid met een stuk hout geslagen door een zwartrijder. Een voorbijganger die de controleur wilde helpen, kreeg eveneens klappen. Hij hield hier een hoofdwond aan over, meldt de politie.
De 50-jarige conducteur betrapte rond 20.15 een nog onbekende man op zwartrijden en schreef een bon uit. Bij het station stapte de man uit. Toen de NS-medewerker achter hem aanliep, werd hij geslagen met een stuk hout.
Een 38-jarige man uit Delft greep in en probeerde de twee uit elkaar te halen. Daarbij kreeg hij een slag op zijn hoofd. De politie is nog op zoek naar de dader.
(Bron)
'Bos wilde GroenLinks niet in kabinet'

DEN HAAG - Fractieleider Femke Halsema van GroenLinks beschuldigt PvdA-leider Wouter Bos ervan haar partij bewust buiten de kabinetsformatie te hebben gehouden. "Bos wist dat wij bereid waren aan te schuiven als de ChristenUnie buiten de deur werd gezet", zegt ze donderdag in de Volkskrant.
"Maar hij wilde de enige linkse partij zijn. Bos gunde het ons niet in de zon te staan. Hij verkoos de ChristenUnie boven GroenLinks."
Halsema reageert hiermee op de aanhoudende kritiek uit haar partij dat ze te vroeg zou hebben afgehaakt bij de formatie. Ze zei in december daarvoor "op dit moment" niet beschikbaar te zijn.
Volgens europarlementariër Joost Lagendijk beging ze daarmee "een strategische blunder". Ook onder anderen senator Platvoet heeft soortgelijke kritiek geuit.
De woordvoerder van Halsema wijst erop dat de beslissing om buiten de formatie te blijven is genomen in samenspraak met de fracties van GroenLinks in europarlement en senaat. Hij verwacht tijdens een partijcongres in Utrecht zaterdag geen breed verzet tegen Halsema. Wel zal er met steun van het partijbestuur een motie worden aangenomen om de verkiezingscampagne te evalueren.
De woordvoerder van Bos zegt in een reactie dat "Halsema blijkbaar zo onder druk staat in haar partij dat ze aan geschiedvervalsing begint te doen".
(Bron)

Die laatste opmerking wekt toch niet de indruk van hartelijke betrekkingen.
AD zet video neergestoken Hagenaar online

DEN HAAG - Het overlijden van een 25-jarige Hagenaar nadat hij was neergestoken en van het dak van een schuurtje afviel, is vastgelegd door onbekenden. Het AD heeft het filmpje op zijn website gezet.
Daar is te zien hoe het slachtoffer na de steekpartij en val op een houten tuinhekje valt, opstaat, enkele meters loopt en uiteindelijk nog een keer in elkaar zakt.
De Hagenaar kwam om door de steekwond die hij had opgelopen, niet door de val van het dak, meldde de politie woensdag. Twee verdachten, een 16-jarige en een 45-jarige Hagenaar, werden op dezelfde dag aangehouden.
De jongste verdachte zou met het slachtoffer hebben gevochten op het dakje aan de achterkant van de woning. De verdachten zijn ook te zien op de video. De steekpartij en de val zijn niet te zien.
(Bron)

En we noemen het journalistiek.
Venetië is duiven moe

VENETIE - Venetië wil definitief de duizenden duiven van het San Marcoplein verbannen. Wie daar nog de vogels voert, riskeert voortaan vijfhonderd euro boete. Ook verdwijnen de handelaren die toeristen voer voor de duiven verkopen.
De vervuiling door de uitwerpselen is een hygiënische catastrofe, stelde een woordvoerder van de stad. Ook wordt het marmer van het plein beschadigd.
Tot nu toe behoorde een foto met de duiven van het San Marcoplein tot het standaardprogramma van de meeste Venetië-toeristen. Eerder was het voeren van de 'vliegende ratten' in de rest van de stad al verboden.
Het stadsbestuur besloot tien jaar geleden dat de vogels aan de pil moesten om de populatie met de helft terug te brengen.
(Bron)
Woningcorporaties stellen megakorting voor

DEN HAAG - Ruim vijfhonderd woningcorporaties, verenigd in Aedes, willen tijdelijk 600 miljoen euro per jaar korting geven op de huur om het wonen voor lage inkomens betaalbaar te maken. Ze willen ook "miljarden" extra pompen in achterstandswijken.
Ingewijden bevestigen een bericht van die strekking in NRC Handelsblad van woensdag. De sector hoopt zo een dreigende greep in de kas te voorkomen.
November vorig jaar waarschuwde VVD-minister van Volkshuisvesting Pieter Winsemius op een Aedescongres dat een nieuw kabinet de miljardenvermogens van de corporaties zou kunnen afromen. Indien corporaties geen concreet bod zouden doen om te investeren in het bouwen van woningen en brede sociale maatregelen in probleemwijken.
(Bron)
Boston in paniek door nepbommen

BOSTON - In de Amerikaanse stad Boston was woensdag veel onrust ontstaan, nadat op verschillende plaatsen acht verdachte pakketjes waren ontdekt die op explosieven leken. De politie had een groot aantal wegen afgezet, waardoor het verkeer vastliep.
Uiteindelijk bleek het een uit de hand gelopen reclamestunt te zijn met nepbommen van het omroepstation Turner Broadcasting System. De pakketjes waren voorzien van lichtjes en de tekst 'geen gevaar'. Het station heeft zijn verontschuldigingen aangeboden.
(Bron)

Erg domme actie...

woensdag, januari 31, 2007

Spoeddebat over Nederlandse steun aan oorlog Irak

AMSTERDAM - Het nieuwe kabinet krijgt direct na zijn aantreden een spoeddebat voor de kiezen over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Dat gebeurt op verzoek van D66 in de Tweede Kamer.
Het voorstel voor een spoeddebat van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold volgde op het uitblijven van antwoorden van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA). Bot was het antwoord op schriftelijke Kamervragen van de democraten schuldig gebleven.
De partij wilde weten wat het kabinet vindt van de Amerikaanse opstelling in de oorlog in Irak. Ook het verzoek van D66 voor een parlementair onderzoek naar de besluitvorming over de Nederlandse steun aan de oorlog zal onderwerp zijn van het debat.
De aanvraag tot een spoeddebat werd gesteund door de SP en GroenLinks.
(Bron)
Agenten in Velsen blootgesteld aan giftige rook

AMSTERDAM - Politieagenten zijn bij de brand op een schip in Velsen blootgesteld aan rook terwijl bekend was dat die giftige stoffen bevatte. Dat stelt de Nederlandse Politiebond (NPB).
De bond vraagt zich af waarom omwonenden en bedrijven woensdag is aangeraden ramen en deuren dicht te houden terwijl 'dienders vol in de rook worden geplaatst'.
Woensdagavond en -nacht is bij het brandende schip de Mobiele Eenheid ingezet om de omgeving te beveiligen. Volgens de NPB stonden zij in de rook zonder dat hun luchtwegen en hun huid werden beschermd.
De bond roept agenten die rook hebben ingeademd op om zich te laten onderzoeken door een bedrijfsarts. De NPB wil dat de ondernemingsraden nagaan hoe de risico's voor politieagenten tot een minimum kunnen worden beperkt.
In de haven van Velsen brak dinsdagmiddag brand uit op een vissersboot. Daarbij kwamen volgens de brandweer giftige stoffen vrij. Inwoners van Westzaan en Assendelft werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden vanwege een hoge concentratie blauwzuur en koolmonoxide.
(Bron)
Berlusconi biedt echtgenote publiekelijk excuses aan

ROME - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft zijn echtgenote Veronica Lario publiekelijk zijn excuses aangeboden voor amoureuze vleierijen. "Lieve Veronica, dit zijn mijn verontschuldigingen", begint het briefje dat onder meer op de website van de krant Corriere della Sera te lezen is.
Hij roemt zijn vrouw als een "schitterende persoon", die hun "aanbiddelijke" kinderen met zorg en "liefdevolle gestrengheid" op hun toekomst heeft voorbereid.
Veronica eiste woensdag publiekelijk excuses van haar 70-jarige man. In een brief aan het dagblad La Repubblica wees zij hem terecht.
"Van mijn echtgenoot en de publieke man eis ik een publiekelijke verontschuldiging omdat ik privé er geen heb gekregen", aldus de gewezen actrice Lario in haar brief, die woensdag op de voorpagina van de krant stond.
Berlusconi zou recentelijk parlementslid Mara Carfagna (31) hebben overladen met complimentjes. "Met jou zou ik overal naartoe gaan, zelfs naar een onbewoond eiland. Als ik niet al getrouwd was, zou ik jou onmiddellijk trouwen", heeft hij naar verluidt na een gala tegen haar gezegd.
"Dit zijn opmerkingen die ik opvat als kwetsend voor mijn waardigheid en die gezien de leeftijd van Berlusconi, zijn familiecontext en zijn politieke en sociale rol niet zomaar weggelachen kunnen worden als simpele beleefdheden", schrijft Lario.
De oud-premier schrijft dat hij graag grappen maakt, maar ook trots is. "Publiekelijk uitgedaagd is de verleiding om aan jou toe te geven sterk. En ik verzet me er niet tegen", schrijft Berlusconi.
Hij zegt de waardigheid van zijn eega in zijn hart te bewaken als een kostbaar goed, ook al komt "uit mijn mond de gedachteloze kwinkslag, de galante verwijzing, de kleinigheid van het moment". Berlusconi onderstreept dat hij nooit een andere vrouw ten huwelijk heeft gevraagd.
La Repubblica drukte de brief woensdag af op de voorpagina.
(Bron)
Minder diefstal door winkelpersoneel

DEN HAAG - Winkelpersoneel heeft vorig jaar voor 170 miljoen euro van de baas gestolen. Dat is bijna 10 procent minder ten opzichte van de 190 miljoen euro in 2005. Dat heeft een woordvoerder van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) woensdag gezegd naar aanleiding van een bericht in AD.
De stichting schrijft de daling toe aan de invoering in de zomer van 2005 van een 'zwarte lijst'. Hierop staan medewerkers die wegens fraude zijn ontslagen. Zo wordt voorkomen dat ze weer bij een andere winkel aan de slag gaan.
Bij winkeliers die aan dit waarschuwingssysteem meedoen, was sprake van een grotere daling van de interne fraude: gemiddeld 40 procent ten opzichte van 2005. Momenteel doet ongeveer 10 procent van de winkeliers mee aan het systeem. De stichting verwacht dat dit jaar het overgrote deel van de detailhandel zich aansluit.
Frauderend winkelpersoneel bezondigt zich in de meeste gevallen aan een greep uit de kas. In de overige gevallen gaat het vooral om diefstal van goederen. Circa 5000 personeelsleden zijn verantwoordelijk voor het fraudebedrag van 170 miljoen euro. In de detailhandel werken zo'n 700.000 mensen.
Bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond betwist dat de invoering van de lijst de reden is dat er minder is gestolen door winkelpersoneel. Het komt vooral door preventieve maatregelen die onder meer door de vakbonden met werkgevers zijn afgesproken, meent hij.
CNV Dienstenbond heeft van meet af aan principieel bezwaar gehad tegen de invoering van de lijst. Mensen worden dubbel gestraft omdat ze ook een 'beroepsverbod' krijgen opgelegd, aldus de vakbond.
(Bron)
Balkenende: uitvallen stroom dreigt door klimaat-actie

DEN HAAG - Op VROM na doen de ministeries niet mee aan de actie om donderdagavond vijf minuten het licht uit te doen. Premier Jan Peter Balkenende schrijft dat woensdag aan de Tweede Kamer.
Het kabinet staat sympathiek tegenover de actie, die de aandacht moet vestigen op klimaatverandering, maar vindt die niet goed doordacht. Massale deelname aan de actie kan leiden tot het uitvallen van stroom.
Minister Pieter Winsemius van VROM zegde dinsdag toe dat zijn ministerie de lichten donderdagavond wel zal uitdoen. Een woordvoerder van Balkenende bevestigde woensdag dat de andere ministeries hiertoe niet over zullen gaan.
Tennet, de beheerder van het landelijke elektriciteitsnet, waarschuwde eerder op de dag voor het uitvallen van stroom. Volgens hem zal het waarschijnlijk voor problemen zorgen als een op de drie huishoudens de lamp uitdoet op exact hetzelfde moment.
"We hebben een robuust en stevig netwerk en als het nodig is vallen we terug op andere landen. Maar omdat deze actie ook in andere landen wordt gevoerd, is het nog maar de vraag of we daar op terug kunnen vallen als het nodig is."
De actie om het licht uit te doen is afkomstig van milieuorganisaties in Frankrijk die zo de aandacht vestigen op de klimaatverandering.
De Nederlandse Spoorwegen zetten donderdag tussen 19.55 uur en 20.00 uur hun reizigers in de kou. De verwarming in de treinen wordt dan uitgezet. De spoorwegonderneming doet op die manier mee aan de actie.
Eigenlijk roepen de milieuclubs iedereen op om tussen de genoemde tijdstippen de lichten uit te doen. NS kan dat om veiligheidsredenen niet doen en heeft daarom gekozen voor het tijdelijk uitzetten van de verwarming.
Daarnaast worden twee coupés in een trein op het traject Utrecht-Amsterdam even verduisterd. De reizigers in deze trein krijgen knijpkatten, waarmee ze zelf de verlichting kunnen verzorgen.
(Bron)
Vrouw Berlusconi eist in media excuses van man

ROME - De echtgenote van de gewezen Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft woensdag publiekelijk excuses geëist van haar man wegens amoureuze vleierijen. In een brief aan het dagblad La Repubblica wees Veronica Lario haar 70-jarige eega terecht.
"Van mijn echtgenoot en de publieke man eis ik een publiekelijke verontschuldiging omdat ik privé er geen heb gekregen", aldus de gewezen actrice Lario. Berlusconi zou recentelijk parlementslid Mara Carfagna (31) hebben overladen met complimentjes.
"Met jou zou ik overal naar toe gaan, zelfs naar een onbewoond eiland. Als ik niet al getrouwd was, zou ik jou onmiddellijk trouwen", zou hij naar verluidt na een gala tegen haar hebben gezegd.
"Dit zijn opmerkingen die ik opvat als kwetsend voor mijn waardigheid en die gezien de leeftijd van Berlusconi, zijn familiecontext en zijn politieke en sociale rol niet zomaar weggelachen kunnen worden als simpele beleefdheden", schrijft Lario.
La Repubblica drukte de brief woensdag af op de voorpagina.
(Bron)

Communicatieprobleempje?
Kroes dreigt banken met maatregelen

BRUSSEL - De Europese Commissie dreigt banken en creditcardmaatschappijen met maatregelen als zij niet snel meer concurrentie mogelijk maken in hun marktsector.
De concurrentie laat ernstig te wensen over in de markten voor betaalkaarten, betalingssystemen en de consumentenmarkt voor bankieren. De detailhandel en de gewone burger zijn daarvan de dupe.
Dat is de conclusie van anderhalf jaar onderzoek in opdracht van eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging).
Kroes constateerde vorig jaar al dat banken en creditcardmaatschappijen kunstmatig hoge tarieven berekenen. De situatie is er niet echt beter op geworden, stelt ze nu. De consument wordt soms "opgelicht" door de banksector, zei Kroes woensdag bij de presentatie van haar rapport. Kroes zal haar bevoegdheden gebruiken om "ernstig misbruik" aan te pakken.
De kosten voor het gebruik van bankpasjes, creditcards, leningen voor consumenten en voor bedrijven zijn "onnodig" opgedreven door de banken. Vorig jaar april stelde Kroes al in een tussenrapportage dat consumenten honderden euro's per jaar kunnen besparen als de banken de woekerwinsten verlagen.
De detailhandel betaalt in sommige landen vier keer meer voor pinbetalingen dan elders. En die kosten worden vaak doorberekend in de consumentenprijs, ook voor wie cash betaalt.
Kroes noemde de gemaakte winsten toen "schandalig hoog" en dreigde met rechtszaken bij het Europese Hof van Justitie. Daarna hebben de banken in Oostenrijk, Finland en Portugal hun leven gebeterd.
Maar in sommige EU-lidstaten lopen de praktijken nog altijd de spuigaten uit. Zo maken banken het heel duur om van bank te switchen (335 euro in Frankrijk bijvoorbeeld) en beconcurreren zij elkaar niet op de lokale markt. Ook worden particulieren gedwongen bij een lening ook een verzekering of een lopende rekening te openen. Dat beperkt de keuzevrijheid, aldus Kroes.
Ook betalen bedrijven in het ene land veel meer aan de bank voor het gebruik van pinbetalingen dan in andere landen. De consument en de detailhandel zijn van dat alles de dupe.
Het Platform Detailhandel Nederland riep Kroes woensdag op vooral de creditcardmaatschappijen aan te pakken. Een creditcardbetaling is voor de winkelier gemiddeld vijftig keer duurder dan een pinbetaling.
Nederlandse banken voelen zich niet aangesproken door de uitkomst van het rapport. "Er zijn geen specifieke knelpunten gesignaleerd in de concurrentie tussen banken in Nederland. Daarmee bevestigt het rapport het beeld dat er op de Nederlandse bankenmarkt voldoende concurrentie bestaat", zo liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten.
Er gaat veel geld om in de Europese betaalkaartindustrie: de verrichtingen van consumenten hebben een waarde van 1350 miljard euro per jaar. De betalingen leveren de banken jaarlijks ongeveer 25 miljard euro aan vergoedingen van Europese bedrijven op.
De markt voor consumentenbankieren genereert in de EU tussen de 250 en 275 miljard euro per jaar aan brutoinkomsten, gelijk aan 2 procent van het bruto binnenlands product in de EU.
(Bron)
Da's nou es een horoscoop waar ik wat mee kan:

Messes: You hate them. But it's time to face facts. Usually, life itself is plain messy; many times, that's where the beauty comes from. So sit back and try to let this chaos just exist without trying to tidy it up.
Iraanse versie holocaustsite trekt veel bezoek

AMSTERDAM - Een Iraanse versie van de website van de Israëlische organisatie Yad Vashem heeft in enkele dagen al duizenden bezoekers getrokken, zo meldt persbureau Reuters. Yad Vashem, dat de herinnering aan de holocaust levend wil houden, is van plan om ook een Arabische versie te lanceren.
De organisatie vertaalde de website in het Farsi, de belangrijkste taal die in Iran gesproken wordt, in de strijd tegen het ontkennen van de holocaust. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zeker zes miljoen joden door de nazi's vermoord. De Iraanse president Ahmadinejad noemt dat echter een "mythe".
Volgens Yad Vashem is de site sinds de lancering een week geleden duizenden keren bezocht. Een anonieme bezoeker laat in een reactie weten dat hij zich na een bezoek aan de site schaamt voor de uitlatingen van de Iraanse president. Veel Iraniërs zijn niet goed op de hoogte van de geschiedenis, zegt hij.
(Bron)
Russen gebruikten foto Litvinenko als schietschijf

LONDEN - Russische militairen hebben een foto van de vermoorde ex-spion Aleksander Litvinenko gebruikt als doelwit bij schietoefeningen. De Britse zender Sky News beschikt over beelden waarop is te zien dat elitetroepen vuren op de foto van Litvinenko, die in november in Londen werd vergiftigd met een radioactieve stof.
De beelden zouden kort na Litvinenko's vergiftiging zijn opgenomen, toen de stralingsziekte van de ex-spion nog geen internationaal nieuws was. Drie weken later stierf Litvinenko. Het Kremlin heeft steeds betrokkenheid bij de vergiftiging ontkend en gezegd dat Litvinenko geen enkele betekenis voor Rusland had.
(Bron)
Fiscus jaagt op leaserijders

AMSTERDAM - De fiscus opent de jacht op bezitters van een leaseauto die de Belastingdienst oplichten met het aantal privé gereden kilometers. Het zet wagens in die kentekens gaan scannen bij pretparken, woonboulevards, bouwmarkten en andere evenementen, schrijft De Telegraaf woensdag. ["Andere" evenementen? Is een bouwmarkt een evenement?]
Volgens de fiscus geeft een groot aantal leaserijders ten onrechte op dat het de auto privé voor minder dan vijfhonderd kilometers gebruikt. Zij hoeven daardoor geen bijtelling te betalen, 22 procent van de nieuwprijs van de auto. Zo'n 180 duizend automobilisten hebben tegenover de fiscus verklaard onder de vijfhonderd kilometer te zitten.
De Belastingdienst verwacht met de acties miljoenen euro's op te halen. Automobilisten die worden betrapt, moeten alsnog over de afgelopen twee jaar betalen. Ook krijgen ze een boete die kan oplopen tot vijftig procent van het niet-betaalde bedrag. Verwacht wordt dat duizenden automobilisten alsnog de juiste informatie zullen verstrekken.
(Bron)

En als je dan bij zo'n evenement als een woonboulevard bent (?), dan rij je dus meer privékilometers dan je mag.
Ik dacht dat m'n koorts gezakt was, dat ik wel weer een helder hoofd had. Maar dit snap ik óók al niet...
Medisch uitzendpersoneel veelgevraagd

LIJNDEN - De vraag naar medisch uitzendpersoneel is vorig jaar sterk gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de ABU, de branchevereniging voor uitzenders. Door de prestatiecontracten in de zorg moesten zorgverleners meer personeel aannemen.
De groei in de medische sector bedroeg 36 procent in uren en 37 procent in omzet tegen respectievelijk 3 en 0 procent in het jaar ervoor. In zijn geheel liet de Nederlandse uitzendbranche in 2006 een stijging zien van 18 procent in uren en 19 procent in omzet.
De flinke toename van de vraag naar medisch personeel komt grotendeels door de verandering in het ziektekostensysteem in 2006.
Door prestatiecontracten die zorgverzekeraars hebben afgesloten met ziekenhuizen is meer personeel nodig. In deze contracten wordt bijvoorbeeld van ziekenhuizen verwacht dat ze binnen een bepaald aantal weken patiënten helpen.
Bovendien is het voor bedrijven en instellingen moeilijk om goed gekwalificeerd personeel te vinden, aldus een woordvoerder van de ABU. "Uitzendondernemingen slagen er toch meer in om de juiste match te maken."
In december van het afgelopen jaar was de vraag naar technisch uitzendpersoneel het grootst, maar ook in die maand liet de medische sector een sterke groei zien. Gemiddeld nam in december het aantal uitzenduren met 15 procent toe en de omzet was 18 procent hoger dan in december 2005.
(Bron)
No-claim nog niet afgeschaft

AMSTERDAM - De no-claim in de gezondheidszorg wordt nog niet afgeschaft. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van de SP verworpen die pleitte voor de afschaffing van de regeling per 1 januari.
De PvdA onthield zich van stemming vanwege de lopende formatiebesprekingen over een nieuw kabinet. De afschaffing van de no-claim wordt nu waarschijnlijk geregeld in het regeerakkoord.
PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen liet voorafgaand aan de stemming in een verklaring weten dat zijn fractie in verband met de formatieonderhandelingen niet zou stemmen over moties die op het regeerakkoord vooruitlopen.
Het gaat dan om de uitbreiding van het basispakket, medisch-ethische thema's en om stelselwijzigingen als de afschaffing van de no-claim. De verklaring kwam Van der Veen op hoon vanuit de plenaire zaal te staan.
Met de no-claimregeling krijgen verzekerden die weinig tot geen zorgkosten maken maximaal 255 euro per jaar terug van hun verzekeraar. Een Kamermeerderheid, waaronder de beoogde coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie, vindt dat het systeem niet werkt en wil er vanaf.
Het CDA, als regeringspartij in de kabinetten-Balkenende verantwoordelijk voor de invoering ervan, veranderde vorig jaar in aanloop naar de verkiezingen van standpunt. De regeling zou vooral nadelig zijn voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten.
(Bron)

Dus nu is de invoerder tegen, de niet-al-te-enthousiasten zeggen ineens niks meer, en is het nou gek dat ik het niet meer snap?
Britse politie arresteert terreurverdachten

LONDEN - De Britse politie heeft woensdagochtend acht personen gearresteerd die worden verdacht van terrorisme. Zij werden in alle vroegte in Birmingham van hun bed gelicht, aldus de politie van het district West Midlands. Het ging volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken om een grote antiterreuroperatie.
De politie verdenkt het achttal er volgens de zender Sky News van dat zij een grote aanslag voorbereidden. "Het zou om een groot complot gaan, een of andere spectaculaire aanval. Het was niet gericht tegen het openbaar vervoer", aldus de omroep.
De BBC wist te melden dat hun doel niet was veel slachtoffers te maken. Het zou gaan om "een andere benadering van terrorisme in het Verenigd Koninkrijk".
De arrestanten worden officieel verdacht van het "opdracht geven tot of voorbereiden van terreurdaden". Aan de arrestaties om vier uur in de ochtend, in wijken waar veel Britten van Pakistaanse afkomst wonen, ging lang onderzoek vooraf, aldus de zender.
Er is geen direct gevaar voor de bevolking, benadrukte de politie in een persbericht. Het huidige dreigingsniveau is door de Britse autoriteiten ingeschaald als ernstig, wat betekent dat een aanslag 'zeer waarschijnlijk' is.
Groot-Brittannië werd in juli 2005 getroffen door zelfmoordaanslagen op het Londense openbaar vervoer, waardoor 52 mensen omkwamen en honderden werden verwond. Twee weken later mislukte een klaarblijkelijke poging die aanslagen over te doen.
Vorig jaar voorkwamen de autoriteiten een plan om boven de Atlantische Oceaan verkeersvliegtuigen op te blazen. De verdachten in deze zaken zijn nog niet berecht.
(Bron)
Duo gearresteerd voor verzenden 1,6 miljard spamberichten

AMSTERDAM - De politie in Zuid-Korea heeft twee computerprogrammeurs gearresteerd op verdenking van het verzenden van 1,6 miljard ongewenste e-mailberichten.
De twee mannen, 20 en 26 jaar oud, zouden de berichten vorig jaar tussen september en december verstuurd hebben, zo meldt Reuters. Volgens de politie gaat het om één van de grootste spamruns ooit in Zuid-Korea.
Door de spam zou het duo persoonlijke en financiële informatie van meer dan 12,000 mensen, die de berichten beantwoordden, vergaard hebben. De informatie werd vervolgens voor iets meer dan 80,000 euro verkocht aan commerciële bedrijven.
Het Openbaar Ministerie heeft nog geen strafeis bekend gemaakt.
(Bron)
Vrouw bedreigde Wilders vanuit bibliotheken

TILBURG - Een 33-jarige vrouw uit Tilburg heeft vanaf november 2006 meer dan honderd bedreigende e-mails gestuurd aan Geert Wilders. De Tilburgse gebruikte daarvoor computers in openbare bibliotheken en in een publieke ruimte van een kantoor.
Ze stuurde de mailtjes naar de politicus via de website van zijn partij. Dat maakte de politie woensdag bekend.
De vrouw werd op 15 januari aangehouden nadat ze op heterdaad was betrapt in een kantoorgebouw in Tilburg. De politie kwam de vrouw door onderzoek op het spoor. [Wauw!] De arrestatie volgde mede dankzij alert optreden van het personeel van dat kantoor. De verdachte heeft inmiddels bekend.
Geert Wilders deed aangifte van de bedreigingen, die steeds dreigender werden. Uit onderzoek is niet gebleken dat de vrouw handelde in overleg of in samenwerking met anderen.
Ze verklaarde onder meer dat ze tegen Wilders' standpunt over moslims is, maar verder bagatelliseerde zij de bedreigingen.
(Bron)
Massale vechtpartij na gooien propje papier

ALMELO - Het gooien van een propje papier is twee Almeloërs van 17 en 18 jaar duur komen te staan. Ze werden bij de Scholen Gemeenschap Erasmus in Almelo in elkaar geslagen door een groep jongeren. De politie heeft de zeven geweldplegers in verzekering gesteld voor verder onderzoek.
Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Beide slachtoffers zijn broers van een dertienjarige jongen die maandag op school een propje had gegooid naar één van de verdachten. Die had de tiener stevig in zijn nekvel gepakt.
Daarop gingen beide broers dinsdagmiddag verhaal halen bij de verdachte. Het incident ontaardde in een massale vechtpartij. De broers raakten lichtgewond, meldde de politie woensdag.
De directie van Erasmus beraadt zich op verdere stappen tegen leerlingen die bij de vechtpartij betrokken zijn geweest.
(Bron)
Italianen roken meer ondanks verbod

ROME - De verkoop van sigaretten is in Italië gestegen, ondanks een verbod op roken in openbare gebouwen en een forse prijsstijging. Dat bleek dinsdag uit gegevens van het Italiaanse economisch onderzoekscentrum Ref.
De Italianen rookten vorig jaar een miljoen kilo tabak meer dan in 2005, toen Italië roken in restaurants, cafés en kantoren verbood. De verkoopcijfers toonden de voorgaande drie jaar een daling, omdat honderdduizenden Italianen waren gestopt met roken.
De Italiaanse minister van Volksgezondheid wijt de stijging van de tabaksverkoop aan het gebrek aan voorlichtingscampagnes in de afgelopen twee jaar. Bovendien zouden de rokende Italianen in het warme najaar meer gelegenheid hebben gehad om buiten een peuk op te steken.
(Bron)
Onjuiste verkiezingsuitslag Eindhoven door tijdgebrek

EINDHOVEN - Onbekendheid met de vervangende apparatuur was de reden voor het verschijnen van een onjuiste voorlopige uitslag van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Eindhoven.
De gemeente heeft dat geschreven in een toelichting aan de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl.
Eindhoven was één van de gemeenten die door de afkeuring van de Sdu stemcomputer op het laatste moment de overstap moest maken naar de onbekende stemmachine van concurrent Nedap. De gemeente kreeg 109 exemplaren.
Ook leverancier Nedap liet de gemeente weten dat een gedegen instructie vooraf de onjuiste voorlopige uitslag had voorkomen.
"Helaas heeft een dergelijke instructie door tijdgebrek vanwege alom bekende redenen niet plaats kunnen vinden."
In de eerste uitslag op woensdagavond 22 november kwam de SP als grootste uit de bus in Eindhoven. Een dag later bleek in de gecorrigeerde telling dat het CDA de meeste stemmen had gekregen: 481 stemmen voor het CDA waren 'vergeten'.
Wat precies misgegaan, weet de gemeente nog steeds niet te vertellen. Omdat de Sdu stemcomputer nog steeds niet is goedgekeurd ziet het er naar uit dat de gemeente Eindhoven ook bij de komende Provinciale Statenverkiezingen weer met apparatuur van Nedap stemt.
Tegenover Omroep Brabant verklaarde een woordvoerder van de actiegroep dat zij geen rechtszaak zullen beginnen tegen de gemeente Eindhoven. De woordvoerder was niet geheel tevreden over de informatie die de gemeente Eindhoven openbaar maakte. Volgens hem heeft het echter geen zin om hierop door te gaan.
(Bron)
Nederlandse communicatiesatelliet verwoest

CAPE CANAVERAL - Een gloednieuwe communicatiesatelliet van de Nederlandse firma SES New Skies is dinsdag verwoest. De satelliet bevond zich in een raket die tijdens de start explodeerde. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend.
Een officieel onderzoek is ingesteld. Tot de uitkomst daarvan wil SES New Skies niet ingaan op mogelijke problemen.
De Zenit-raket werd gelanceerd vanaf een voormalig olieplatform in de Stille Oceaan. De satelliet NSS 8, gebouwd door Boeing, bevatte bijna honderd transponders voor onder meer snel internet, uitzendingen en telefonie. SES New Skies levert dergelijke diensten.
Een woordvoerder van SES New Skies verklaarde woensdag dat de schade voor de onderneming meevalt. "De satelliet was van Boeing. Wij hadden afgesproken dat deze aan ons zou worden overgedragen als de satelliet in de lucht was. Dat was niet het geval." Boeing was echter wel verzekerd.
Hoe groot de schade precies is, is dus niet bekend. De woordvoerder kon wel zeggen dat de kosten voor een dergelijke satelliet vanaf te tekentafel tot de plaats van bestemming kunnen oplopen tot 250 miljoen euro. "Dat zijn dan de kosten voor de gehele missie."
SES New Skies zelf lijdt ook schade. "We hadden met de nieuwe satelliet verder moeten groeien. Dat kan nu niet. Er is niemand die we hiervoor aansprakelijk kunnen stellen. De NSS 8 zou de NSS 703 vervangen. Die blijft nu langer in de ruimte. Met deze satelliet kunnen tot 2009 verder."
(Bron)
Nijmegen geeft voorrang aan allochtonen

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen gaat een portefeuille aanleggen van allochtone sollicitanten.
Bij vacante functies waarin allochtonen ondervertegenwoordigd zijn, nodigt de gemeente geschikte kandidaten uit de portefeuille eerst uit voor een gesprek, voordat de vacature bekend wordt gemaakt.
Dat plan heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag bekendgemaakt. De gemeente wil behalve meer allochtone werknemers ook meer jongeren en ouderen aan zich binden.
Vrouwen moeten meer kans krijgen door te stromen naar hogere functies. Bij de gemeente Nijmegen werken bijna 2000 ambtenaren.
(Bron)
Zwaargewonde bij verkeersruzie in Tegelen

AMSTERDAM - Een bestuurder van een bestelwagen is dinsdagavond bij een verkeersruzie in Tegelen zwaargewond geraakt. Het 25-jarige slachtoffer werd overreden door een automobilist nadat hij even daarvoor onenigheid had gekregen met een scooterrijder.
Volgens L1 zou het slachtoffer een opmerking hebben gemaakt over het rijgedrag van de scooterrijder. Daarop volgde een vechtpartij, waarbij het slachtoffer op de weg terecht kwam en door een voorbijkomende personenauto werd overreden.
De man is met ernstige verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis in Heerlen. De politie is nog op zoek naar de scooterrijder.
(Bron)
Test met telefonische betaling in supermarkt

AMERSFOORT - Bij een supermarkt van C1000 begint in het derde kwartaal van dit jaar een test waarbij klanten betaalopdrachten kunnen geven met hun mobiele telefoon.
In eerste instantie doen hier honderd klanten aan mee. Het is een proef waarbij C1000-moeder Schuitema samenwerkt met Rabobank, KPN, RFID Platform Nederland, LogicaCMG en NXP Semiconcuctors. Dat maakte Schuitema woensdag bekend.
In de mobiele telefoon wordt een chip gebouwd, waarmee het mogelijk is om contact uit te wisselen op korte afstand. Door de telefoon bij een pinapparaat te houden en een pincode in te toetsen op de pinautomaat kunnen dan betalingen worden gedaan.
De chip moet op den duur ook spaarkaarten en emballagebonnetjes vervangen. Die worden dan met het saldo op de chip verrekend.
KPN experimenteert al langer met betalingen via de mobiele telefoon. In het World Trade Center in Amsterdam loopt al enige tijd een proef waarbij personeel afrekent met een mobiele creditcard.
(Bron)
Contactlenzen

Een 40-jarige Chinees heeft zijn contactlenzen een jaar lang ingehouden. Hij durfde ze namelijk niet meer uit te doen. Omdat zijn zicht sterk achteruit ging, besloot hij een tweede paar in te doen. Toen dit niet hielp, een derde paar. Nu zag hij echter zo slecht dat hij toch maar besloot naar de dokter te gaan. Deze constateerde dat de ogen compleet vergroeid waren met het eerste paar lenzen en heeft hem direct geopereerd. Liu kan nu weer goed zien.
(Bron)
Januari 2007 warmste ooit

DE BILT - Januari was de zachtste januarimaand sinds het begin van de regelmatige temperatuurmetingen in 1706. Dat meldde het KNMI woensdag.
De gemiddelde temperatuur in De Bilt was de eerste maand van dit jaar ongeveer 7,1 graden. Het oude record van 6,2 graden stond op naam van de jaren 1921, 1975 en 1983.
De warmste dag in De Bilt was deze maand 9 januari, met een gemiddelde van 12,9 graden. Het oude record sinds 1901 stond op 5 januari 1957 met 11,9 graden. Landelijk werd de hoogste temperatuur gemeten op 18 januari in Westdorpe. Daar werd het toen 14,9 graden.
Vrijwel de gehele maand voerde een krachtige stroming uit het westen zachte lucht aan. Enkele dagen draaide de wind, zodat het van 22 januari tot en met 25 januari op veel plaatsen vroor. De laagste temperatuur van -9,3 graden werd op 23 januari gemeten op de vliegbasis Twenthe.
Januari was zeer nat. Het KNMI-station in Hoogeveen was het natst met ongeveer 145 millimeter neerslag. In Vlissingen viel met 70 millimeter de minste neerslag.
Op de achttiende viel de meeste neerslag in De Bilt, 25 millimeter, en stond er veel wind. In de kustprovincies stormde het met windkracht 9 en langs de westkust stond korte tijd een zware storm, kracht 10. In het hele land kwamen windstoten voor van 100 tot 130 kilometer per uur.
De zon scheen in januari gemiddeld over het land 50 uren tegen normaal 52 uren. In De Bilt werden 48 uren geregistreerd.
(Bron)
Van Dale brengt een nieuw woordenboek op de markt, voor christelijke basisscholen. Waar (ongeveer 200) woorden als jee, kut, carnaval, gossie, homoseksueel, hartstikke in ontbreken.
En als dit nou een woordenboek was geweest voor islamitische basisscholen?
De sneeuwklokjes doen het nog, de krokussen bloeien, de gele lis stuurt weer groene zwaarden uit de bruine pol omhoog, op steeds meer plekken duiken de hartvormige blaadjes van het speenkruid op, futen baltsen, de zon schijnt.
En als je het gordijn opentrekt, kijkt de kat beledigd en vouwt daarna allebei zijn voorpoten over zijn kop.
Meisje in de supermarkt, in de pauze van school. Prachtig figuur, beetje dunnig maar dat heb je op die leeftijd wel vaker, mooi gezicht, zo'n meid waarvan je denkt: die beseft pas over tientallen jaren hóe mooi ze nu is.
"Nee, ik ga weer op dieet, ik ben 2 kilo te zwaar." Boodschappen: 4 croissants, blikje energiedrank, zak Chocotoffs.

dinsdag, januari 30, 2007

"Vul hieronder uw persoonlijke gegevens in:
Geslacht Man / Vrouw / n.v.t."

Ik mis nog altijd de "nog niet"-optie: ik bén nog niet geslacht, toch? Maar een nvt is ook al heel wat.
'Wodka mag ook van druiven of buffelgras'

BRUSSEL - Wodka die is gestookt van druiven, buffelgras of andere vreemde producten, mag van het Europees Parlement toch wodka blijven heten. Wel moet het etiket de grondstof duidelijk gaan vermelden.
De parlementscommissie voedselveiligheid stelde zich dinsdag op dat standpunt. De meerderheid verwierp Poolse en Scandinavische voorstellen om de naam wodka te beperken tot de traditionele grondstoffen graan, aardappelen en suiker. Het voorstel zou feitelijk hun eigen wodkafabrieken bevoordelen ten opzichte van Amerikaanse en Russische concurrenten.
Europarlementslid Jules Maaten (VVD) vindt dat Europese kwaliteitsproducten zo duidelijker herkenbaar zijn. "Als mensen wodka kopen zien ze duidelijk waar het van gemaakt is", zegt hij, "ook al proef je volgens mij het verschil niet". Het onderwerp ligt al een tijdje gevoelig in Brussel. Nederland is een vrij grote producent en exporteur van wodka, onder meer naar de VS.
(Bron)
Miserable Failure leidt niet langer naar website Bush

NEW YORK - De Amerikaanse president Bush kan opgelucht ademhalen. Het aantal hits op de internetpagina van het Witte Huis met zijn biografie zal aanmerkelijk afnemen nu de zoekterm miserable failure (ellendige mislukkeling) surfers via Google niet langer doorgeleidt naar zijn site, meldde The New York Times maandag.
Jarenlang konden tegenstanders van de Amerikaanse president hun lol niet op door te verwijzen naar de internetpraktijken. Door wat later de naam 'google bombing' is gaan dragen, wist een politieke activist de zoekmachine zo te manipuleren dat bij het intikken van de term automatische de pagina van Bush opdook.
Google heeft er jaren niets tegen gedaan maar heeft nu alsnog besloten de bom onschadelijk te maken. In de loop van de tijd begonnen mensen de link als officieel standpunt van Google te zien, aldus het hoofd van de antispam afdeling van de zoekmachine. Het Witte Huis wenste geen commentaar te geven op het bericht uit The New York Times.
(Bron)

Maar als iedereen nu logt over "miserable failure" en waar dat naar verwees...
'Druggebruik in Nederland stabiel'

Uitgegeven: 30 januari 2007 14:14

ROTTERDAM - Het gebruik van soft- en harddrugs onder Nederlanders is de afgelopen tien jaar stabiel gebleven. Dat blijkt uit een onderzoek dat het wetenschappelijk onderzoeksbureau IVO heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De resultaten hiervan zijn dinsdag gepresenteerd. (Persbericht)
Ongeveer 5,5 procent van de bevolking gebruikt cannabis; een percentage dat sinds 1997 min of meer gelijk is gebleven. Datzelfde beeld speelt bij harddrugs als XTC, cocaïne LSD en heroïne.
Ongeveer 1,5 procent van de bevolking gebruikt deze middelen en dat percentage is stabiel. Weliswaar is het gebruik van XTC de laatste jaren iets gestegen.
(Bron)
Justitie pakt internetgokken aan

AMSTERDAM - Justitie gaat banken en andere betaaldiensten aanpakken die meewerken aan kansspelen op internet. Dat meldt dagblad De Pers dinsdag.
Veel websites waarop gegokt kan worden, werken met creditcards of online betaaldiensten, zoals iDeal. Volgens het ministerie is het echter strafbaar om betalingsverkeer voor goksites te faciliteren. In een brief waarschuwt het ministerie dat het zal ingrijpen als de bedrijfstak dat zelf niet doet.
In de Verenigde Staten verbiedt nieuwe wetgeving banken al sinds eind 2006 om diensten te leveren aan goksites. In Nederland drong onder andere beoogd regeringspartij de ChristenUnie al langere tijd aan op navolging van dat voorbeeld.
Banken en creditcardmaatschappijen worden steeds vaker op de vingers getikt om hun medewerking aan dubieuze webdiensten. Vaak zijn de sites zelf erg moeilijk aan te pakken, omdat ze vanuit het buitenland werken.
Onlangs nog besloten creditcardmaatschappijen hun medewerking te staken aan de Russische website AllofMP3, die muziek verkoopt zonder een vergoeding af te dragen aan de artiesten. In Nederland dreigde antipiraterijstichting Brein de betaaldiensten Chronopay en Clubmessage met rechtszaken als ze niet zouden stoppen met de verwerking van betalingen voor de site.
(Bron)
TT 120 Het station van Roosendaal is door de politie ontruimd. Een goederenwagon verspreidt een gaslucht en de brandweer onderzoekt wat er aan de hand is. Op de lijnen Tilburg-Vlissingen en Dordrecht-Antwerpen rijden geen treinen.
Geen waarschuwingstekst op sterke drank

BRUSSEL - Etiketten van sterke drank krijgen geen waarschuwing voor gezondheidsschade. Een voorstel van PvdA'ster Dorette Corbey (PvdA) kreeg dinsdag geen meerderheid in de commissie volksgezondheid van het Europees Parlement.
Corbey wil dat EU-landen een tekst mogen verplichten die lijkt op de waarschuwing op pakjes sigaretten. "Op zijn minst zou de tekst zwangere vrouwen moeten waarschuwen voor de enorme schade aan de ongeboren baby", vindt Corbey. "Onvoorstelbaar dat we zoveel doen tegen roken, maar tegelijk drank bijna ongemoeid laten".
Corbey vermoedt dat de drankindustrie veel invloed heeft in Brussel. De Europese Commissie heeft recent wel opgeroepen tot meer bewustwordingscampagnes. De PvdA'ster probeert haar idee op een later moment alsnog naar voren te brengen.
(Bron)