zaterdag, augustus 20, 2005

donderdag, augustus 18, 2005

Vrouw krijgt 60 jaar na executie gratie

Ruim zestig jaar nadat ze ter dood veroordeeld werd en op de elektrische stoel werd terechtgesteld, heeft Lena Baker postuum gratie gekregen. De zwarte vrouw uit de staat Georgia werd in 1944 door een volledig blanke en mannelijke jury schuldig verklaard aan de moord op een blanke man.
Het slachtoffer Ernest B. Knight zou de 44-jarige Baker echter als seksslavin hebben gehouden, en hebben gedreigd haar te doden indien ze zou ontsnappen. Knight werd uiteindelijk met zijn eigen pistool gedood door Baker, die destijds claimde uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Verschillende kennissen van de man getuigden in 1944 dat Knight wreed, gewelddadig en soms zelfs gevaarlijk kon zijn. Desondanks kreeg Baker de doodstraf opgelegd.
Lena Baker is de enige vrouw die ooit in de Amerikaanse staat Georgia op de elektrische stoel is beland. Tevens is ze de enige vrouw die in de staat in de 20e eeuw is geëxecuteerd. De speciale raad die na een verzoek van nabestaanden tot gratie besloot noemde de executie van Baker een zware fout. Een veroordeling voor doodslag was meer op zijn plaats geweest, zo werd zestig jaar na dato geoordeeld.
(Bron)

Nou, daar heeft ze wat aan.
Zeventien gewonden tijdens laptop uitverkoop

Bij een uitverkoop van gebruikte laptops in het Amerikaanse Henico Country zijn gisteren zeventien mensen gewond geraakt. Vier mensen moesten in het ziekenhuis behandeld worden aan hun verwondingen.
De uitverkoop vond plaats op een school. Deze deed zo'n duizend laptops de deur uit voor vijftig dollar. Circa 5500 mensen kwamen af op het aanbod. Op het moment dat de verkoop begon, werd een oudere man tegen de grond geduwd. Mensen werden omver gereden toen iemand probeerde met zijn auto door de mensenmassa te rijden, anderen kregen klappen met een klapstoel omdat ze zouden hebben voorgedrongen.
Een vrouw die een van de vier jaar oude laptops had weten te bemachtigen, plaste zelfs in haar broek omdat ze haar plaats in de rij niet wilde afgeven. Hoewel er fikse klappen zijn gevallen, is niemand opgepakt tijdens de uitverkoop.
(Bron)
Katten beschoten met luchtbuks

In Montfoort (Utrecht) heeft een onbekende gisteren twee katten met een luchtbuks beschoten. De dierenarts moest een van de dieren afmaken. De kat had een kogeltje in het rugenmerg gekregen.
Een andere kat liep een gebroken achterpoot op. De dieren zijn waarschijnlijk beschoten op De Plaats en Onder de Boompjes. Vorige week werd er ook al een kat beschoten. Het kogeltje kon toen operatief verwijderd worden. Ook in maart kreeg de politie een melding binnen van een beschoten kat. De politie vraagt getuigen zich te melden.
(Bron)
Familie wint met dezelfde cijfers twee keer lotto

Een familie uit Frankrijk heeft twee keer de lotto gewonnen met dezelfde cijfers. De familie uit het Franse stadje Audruicq kocht de lottoformulieren bij een en dezelfde sigarenwinkel.
De eigenaresse van de sigarenwinkel La Habanitos, verklaarde woensdag tegenover de pers dat de familie in kwestie op 3 augustus jongstleden 1,5 miljoen euro won. In 1987 wonnen ze al eens met de dezelfde combinatie van cijfers 900.000 franc (137.000 euro).
(Bron)
'Mensenpoep maakt Helderse honden ziek'

Volgens hondenbezitter J. Schoon [what's in a name...] uit Den Helder worden honden in de buurt van Het Nieuwland ziek omdat ze mensenpoep eten. De beesten zouden zich te goed doen aan mensendrollen die in de bosjes liggen.
De mensendrek is volgens Schoon afkomstig van deelnemers aan de wekelijkse kofferbakmarkt. Vanwege het ontbreken van een toilet doen zij hun behoefte in de omliggende bosschages.
Een dierenarts bevestigt dat honden maag- en darmklachten kunnen krijgen door bacteriën in menselijke poep. In zo'n geval krijgen de dieren een kuur voorgeschreven. Volgens Schoon heeft zijn hond al een keer zo'n antibioticakuur gekregen alsmede twee andere honden uit de buurt die zich tegoed hadden gedaan aan mensenkeutels.
De gemeente Den Helder laat weten dat mensen van de koffermarkt helemaal niet hoeven te poepen in de bosjes. Ze kunnen namelijk gebruik maken van het toilet in het nabijgelegen zwembad De Schots. De kofferbakmarktorganisator betwijfelt of er wel zo vaak gescheten wordt in de bosjes door deelnemers van zijn markt. Er staat namelijk een fiets klaar voor wie naar de wc in het zwembad moet. Volgens Schoon is het 'zwembad-w.c verhaal' een lachertje, omdat dat veel te ver weg is.
(Bron)
Politie vindt houten been zwerver terug

In het Brabantse Tilburg heeft de politie gisteren een zwerver blij gemaakt door zijn kunstbeen terug te vinden. De 53-jarige man was zijn been verloren tijdens een tocht door een bos aan de Reeshofdijk.
De politie kreeg aan het eind van de middag bericht dat er een man aan het rondkruipen was in het bos. Enkele agenten gingen vervolgens naar desbetreffende plek en constateerden dat de zwerver zijn been was kwijtgeraakt en het niet terug kon vinden. Na een zoektocht van agenten en enkele toegestroomde omstanders werd het houten been van de man teruggevonden.
(Bron)
Gijzeling in Brussel duurt voort

BRUSSEL - Een gewapende man gijzelt al sinds woensdagavond twee vrouwen in een bovenwoning in Brussel. Het zijn de oppas van zijn twee kinderen en haar dochter.
De man kan niet verkroppen dat zijn vrouw een nieuwe relatie heeft. De dader is een 36-jarige gevangene die een dag proefverlof had gekregen. Hij zat vast voor een gijzeling van onder anderen zijn oudste dochter.
De twee vrouwen verschenen even na 10 uur voor het raam. Ze spraken een kwartier met agenten in de straat, die de buurt verder hermetisch hebben afgesloten. De man verscheen eerder op de ochtend ook voor het raam en zwaaide opnieuw met een pistool. Hij heeft ook een granaat bij zich.
Aanvankelijk hield de gijzelnemer ook zijn twee kinderen, van drie en acht jaar, onder schot. Hij liet ze rond 23.00 uur vrij, in ruil voor sigaretten en drank.
Door de gijzeling kan bovendien een echtpaar in een andere bovenwoning niet naar buiten. Ze worden echter niet gegijzeld. De politie heeft sluipschutters geposteerd op de daken rond de woning, gelegen boven café l'Albertine vlakbij het Centraal Station. Toen de politie de eerste keer ter plaatse kwam, schoot de gijzelnemer enkele keren in de massa die zich in de buurt had verzameld. Een agent raakte daardoor lichtgewond.
De gijzelnemer Farid Bamoihammad, bijgenaamd 'le Fou', is een bekende van de politie. In 1994 schoot hij in Brussel een persoon dood. Hij zit momenteel vast voor een gijzeling in 2000 in een fastfoodrestaurant te Brussel, waar hij zijn oudste dochter en zeven mensen vasthield.
(Bron)
Belastingdienst legt beslag op ziekenhuisgebouwen

AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft beslag gelegd op de gebouwen van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Het ziekenhuis heeft een belastingschuld van enkele tonnen. Directeur patiëntenzorg P. Engelen heeft woensdagmiddag het personeel ingelicht.
Volgens het ziekenhuis is er sprake van een tijdelijk liquiditeitsprobleem dat mede wordt veroorzaakt door de nieuwe financieringssystematiek voor ziekenhuizen en de kosten voor verbouwingen aan het ziekenhuis. Voor die verbouwingen heeft het Slotervaart toestemming van het College Bouw, wat betekent dat de kosten later vergoed worden, stelt de woordvoerder.
Het beslag op de gebouwen betekent dat het ziekenhuis deze niet mag verkopen, voordat de problemen met de belastingdienst zijn opgelost. Volgens een woordvoerder zijn er echter geen concrete verkoopplannen.
Het ziekenhuis blijft doorpraten over samenwerking met het VU medisch centrum. Als dat doorgaat wordt het ook makkelijker om afspraken met de bank te maken, aldus een woordvoerder. Het ziekenhuis overlegt met de belastingdienst om te kijken of een oplossing voor de korte termijn mogelijk is.
Het VU medisch centrum zegt niet te kunnen beoordelen of de financiële positie van het Slotervaart de samenwerking in gevaar brengt. Op dit moment worden beide ziekenhuizen financieel doorgelicht en wordt op afdelingsniveau onderzocht hoe de specialisten kunnen samenwerken. Het VU wil eerst de uitkomsten van die onderzoeken afwachten.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft bij het laatste landelijke onderzoek aangegeven nog financiële problemen te hebben door het nieuwe financieringssysteem voor ziekenhuizen. "Wij hebben de ziekenhuizen gevraagd, geef dat nou aan, want dan kunnen we helpen bij de oplossing. Maar geen enkel ziekenhuis heeft dit gedaan de laatste keer. Ook het Slotervaart niet", aldus een woordvoerster.
(Bron)
'Lange wachtlijsten voor internaten'

AMSTERDAM - Meer dan duizend jongeren met gedragsproblemen kunnen niet terecht in een internaat. Dat meldt Nederlands Dagblad donderdag. Wachtlijsten kunnen oplopen tot een jaar. De directies van de Bureaus Jeugdzorg spreken van een 'zorgelijke ontwikkeling'.
De kinderen hebben vaak een psychiatrische behandeling achter de rug of kunnen niet bij hun ouders wonen, omdat ze gevaar lopen te worden mishandeld. Sommigen gaan bij gebrek aan opvang zwerven.
Het aantal kinderen dat een beroep doet op de jeugdzorg zou de laatste jaren zijn gestegen. Daarnaast zijn veel internaten de afgelopen jaren omgevormd tot lichtere vormen van hulpverlening. Volgens de jeugdzorginstellingen is dit proces 'doorgeschoten'.
(Bron)
Huishouden volgend jaar flink meer kwijt aan energie

AMSTERDAM - De Nederlandse energiebedrijven houden rekening met een forse stijging van de energielasten voor huishoudens volgend jaar. Essent gaat er vanuit dat een gemiddeld huishouden volgend jaar flink meer kwijt zal zijn aan gas en licht.
Andere energiebedrijven zoals Nuon houden nog een slag om de arm. Als de Nederlandse energieleveranciers de komende maanden hun inkoopcontracten afsluiten, komt er meer duidelijkheid over de lastenverzwaring.
Maar bij de huidige olieprijs van ongeveer 65 dollar per vat (159 liter), ruim 25 dollar meer dan een jaar geleden, lijkt een forse stijging van de gasprijs onontkoombaar. De Gasunie vindt de ontwikkeling van de olieprijs en het effect daarvan op de gasprijs moeilijk in te schatten. "Maar de gasprijs is de nodige procenten de lucht ingeschoten", aldus een woordvoerder woensdag.
Omdat de overheid de aardgasprijs heeft gekoppeld aan de olieprijs heeft dit verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse energiegebruiker. Die stookt en kookt op gas en gebruikt stroom die grotendeels afkomstig is uit gasgestookte elektriciteitscentrales.
Vorig jaar november becijferden beide grote energiebedrijven de kostenstijging voor een gemiddeld huishouden in 2005 op 150 tot 175 euro. Daarmee belandt de gemiddelde energienota dit jaar rond de 1650 euro. "Omdat de aardgasprijs geen reële maar een politieke prijs is, kunnen we moeilijk verantwoording afleggen over de prijsstijgingen", benadrukte een woordvoerder van Essent.
Door de oplopende olieprijs en de zeer hoge energiebelasting lijkt het alsof de liberalisering van de energiemarkt de prijs juist heeft laten stijgen. "Het zou ons dierbaar zijn als de belastingdruk zou dalen", aldus Essent. Ook Nuon juicht een aanpassing van de energiebelasting toe.
(Bron)
Hoogbejaarde vrouwen aangerand in Noord-Holland

HOORN - De politie van de politieregio Noord-Holland Noord is op zoek naar een man die ze ervan verdenkt dat hij in de maanden juni tot en met augustus vier hoogbejaarde vrouwen heeft aangerand. Deze slachtoffers, allen ouder dan tachtig jaar, wonen zelfstandig in aanleunwoningen van de verzorgingshuizen Sweelinckhof in Wognum en Berkenhof in Berkhout.
De politie heeft dit donderdag in Hoorn op een persconferentie laten weten. Via de media verspreidt de politie een compositietekening van de vermoedelijke dader. De politie vermoedt dat het om één dader gaat, maar is daar nog niet helemaal zeker van.
Op 8 juni, 9 juli, 27 juli en 3 augustus werd elke keer een hoogbejaarde vrouw aangerand. De dader sloop laat in de avond de woning van de vrouwen binnen. Of er geweld is gebruikt, vertelt de politie niet.
De politie is op zoek naar familieleden of andere bezoekers van bewoners van de verzorgingshuizen, die van hen hebben vernomen dat zij zijn lastig gevallen door bijvoorbeeld onbekende bellers, die seksueel getinte opmerkingen maakten. Ook vraagt zij of deze mensen van bewoners hebben gehoord dat zij zijn lastig gevallen door gluurders. Of de slachtoffers zijn begluurd en gebeld, wil de politie niet zeggen.
Verzorgingshuizen in West-Friesland en omstreken zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de voorvallen, aldus de politie. Zij heeft ook gekeken of er in andere verzorgingshuizen soortgelijke voorvallen hebben plaatsgevonden, maar maakt niet bekend of dit het geval is.
Wel heeft er in augustus vorig jaar in de Berkenhof in Berkhout een zedendelict plaatsgevonden, dat volgens een woordvoerder "ernstiger was dan een aanranding". Ook hierbij ging het om een hoogbejaarde vrouw. De politie neemt deze zaak mee in het onderzoek.
(Bron)
Experiment met springstof wordt tiener fataal

OSLO - Een 17-jarige Noorse jongen is in de nacht van woensdag op donderdag om het leven gekomen door een explosie. Hij probeerde springstof te maken via een handleiding op het internet. Zijn twee jaar oudere broer raakte zwaar gewond. Dat heeft een politiewoordvoerder in Oslo bekendgemaakt.
Na de ontploffing is de wijk waar de jongens woonden ontruimd. De politie sluit uit dat de jongeren uit terroristische motieven een bom wilden maken.
(Bron)

Tip: die handleidingen deugen vaak gewoon niet, dus je kunt er beter niet mee aan de slag gaan...
Groningers verstoppen cocaïne tussen vis

ANTWERPEN - De Antwerpse politie heeft 500 kilo cocaïne gevonden op een schip van een 49-jarige Groninger. Dat heeft een woordvoerder van de Antwerpse justitie donderdag gezegd. De inbeslagname gebeurde op verzoek van justitie in Rotterdam.
Voor de drugs zijn in Nederland de Groninger, een 40-jarige stadsgenoot en een 38-jarige Hongaarse vrouw aangehouden. De cocaïne zat verstopt in een lading diepgevroren vis uit Argentinië. Het schip had een stad in Hongarije als eindbestemming.
(Bron)
Ernstige brandwonden gehandicapte door heet badwater

TERHEIJDEN - Een 31-jarige gehandicapte vrouw is in het Brabantse Terheijden ernstig gewond geraakt toen zij in te heet water in bad is gedaan. Het ongeluk gebeurde op woensdagavond 10 augustus in de instelling voor geestelijk gehandicapten Sovak. Dit meldde dagblad BN/DeStem. Divisiemanager G. Timmermans van Sovak bevestigde het ongeluk donderdagmorgen.
Het slachtoffer heeft over meer dan de helft van haar lichaam tweedegraads brandwonden. Zij is opgenomen in een ziekenhuis in Rotterdam. Timmermans noemt haar toestand zeer ernstig.
Het slachtoffer is een vrouw die zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapt is. Bij het koelen met koud water moest de vrouw twee keer gereanimeerd worden na hartstilstand.
Sovak heeft direct de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld. Ook de politie is geïnformeerd. Op verzoek van Sovak stelt een externe deskundige een onderzoek in naar de gang van zaken. De zwaar aangeslagen groepsleidster is op aandringen van instelling volgens planning met vakantie gegaan.
Volgens de woordvoerder heeft de jonge medewerkster die de vrouw in bad deed, verzuimd de temperatuur van het water vooraf te controleren. De vrouw heeft dit ook meteen toegegeven. Volgens de instructie moet eerst gekeken worden of de thermostaatknop goed staat en moet de temperatuur ook op een schermpje worden afgelezen.
Het personeel moet de temperatuur ook met de hand controleren. De groepsleidster had een stagiaire bij zich die zij instructie gaf. Zij is toen vergeten de voorgeschreven controles toe te passen, aldus Timmermans.
Het is de tweede keer binnen een week tijd dat er in een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten een ongeluk gebeurd bij het baden. Vrijdagavond verdronk een 10-jarig verstandelijk gehandicapt meisje in de instelling Westerhonk in Monster in bad.
(Bron)

In bad gaan is ook een risicovolle bezigheid voor mensen die dat niet zelfstandig kunnen. Ik werkte ooit in een nieuwbouwdeel van een verpleeghuis, daar waren alle kranen behalve die in de keuken en in de hokken waar de poetsspullen stonden, voorzien van een thermostaat met begrenzer. Je verbranden aan dat water was onmogelijk. Veilig gevoel.
Kolonistenleider dreigt vuur te openen

KFAR YAM - De radicale joodse leider Aryeh Yitzhaki heeft gedreigd dat hij het vuur zal openen op Israëlische militairen als die zijn huis in de nederzetting Kfar Yam in de Gazastrook binnenvallen. Yitzhaki heeft zich met ongeveer veertig medestanders in zijn huis verschanst.
De krant Haaretz meldde donderdag in de interneteditie dat ongeveer vijfhonderd militairen het huis van Yitzhaki hebben omsingeld. Er zouden versterkingen op komst zijn. Het Israëlische leger wil donderdag beginnen met de ontruiming van Kfar Yam in het nederzettingenblok Gush Katif in het zuiden van de Gazastrook.
(Bron)
'Gratis digitale tv wordt duur voor kijkers'

AMSTERDAM - De advertenties voor gratis digitale televisie kloppen niet, schrijft Trouw donderdag. Het woord gratis slaat op het feit dat de meeste kabelmaatschappijen niets extra's vragen voor de digitale zenders. Mensen die deze willen bekijken, moeten echter wel honderd euro of meer uitgeven aan een decoder, stelt de krant.
In de advertenties ligt de nadruk op het feit dat met digitale televisie meer zenders kunnen worden ontvangen dan via het huidige analoge pakket. Een decoder is nodig voor elke televisie. De verwachting is dat steeds meet kabelaars overstappen van analoog op digitaal, waardoor mensen volgens de krant worden gedwongen geld uit te geven aan de decoders.
UPC, de grootste kabelmaatschappij geeft de eerste decoder ?gratis? aan zijn abonnees, maar verhoogt vervolgens de prijs van het standaardabonnement. Elke paar maanden komt er 0,75 cent bij, en begin 2007 moet dan iedereen drie euro per maand, oftewel 20 procent, meer betalen dan nu, meldt Trouw.
(Bron)
Serveerster krijgt Porsche als fooi

STOCKHOLM - Een gepensioneerde Zweed heeft tijdens een etentje met vrienden een serveerster een Porsche als fooi gegeven. Dat berichtte het dagblad Aftonbladet donderdag. De man vroeg de 19-jarige Josefin Justin naar haar leeftijd, en beloofde haar de sportwagen als zij antwoord zou geven. Hoewel ze aannam dat de man een grapje maakte, gaf Justin antwoord, waarop ze zijn telefoonnummer kreeg.
Toen het meisje de volgende dag belde, mocht ze de auto direct komen ophalen. Het bleek een Porsche 924 uit 1979 ter waarde van ruim 3200 euro te zijn. "Er moet wel wat aan gebeuren, bijvoorbeeld een likje verf, maar verder doet alles het prima", aldus Justin.
"Ik keek in haar ogen en zag een engel, en ik dacht: die Porsche moet zij hebben", verklaarde de vrijgevige Zweed zijn ruime fooi.
(Bron)
Arbeidsmarkt ongunstiger voor vrouwen

VOORBURG - De arbeidsmarkt ziet er voor vrouwen minder rooskleurig uit. Dat komt door de teruglopende groei van banen in de zorg en het onderwijs, sectoren waar de afgelopen jaren juist veel vrouwen werk vonden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.
Het aantal werkloze vrouwen nam in de afgelopen maanden met 15.000, terwijl de werkloosheid onder mannen licht is gedaald. De gemiddelde werkloosheid is volgens het CBS al ruim een halfjaar stabiel.
In de maanden mei, juni en juli telde Nederland gemiddeld 493.000 werklozen. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, zoals scholieren en studenten die zich in deze periode melden op de arbeidsmarkt en op zoek gaan naar (vakantie)werk.
(Bron)
Veertien kinderen uit één gezin uit huis geplaatst

DELFT - Bureau Jeugdzorg Haaglanden heeft woensdag veertien zwaar verwaarloosde kinderen uit één Delfts gezin uit huis geplaatst. Dat zei een woordvoerster donderdag naar aanleiding van berichtgeving in de Haagsche Courant. De kinderrechter heeft de kinderen inmiddels onder voorlopig toezicht van Bureau Jeugdzorg (BJZ) geplaatst.
Directe aanleiding om de woning binnen te dringen waren klachten over ernstige geluidsoverlast, meldt de krant. De kinderen zouden in de leeftijd van 4 maanden tot 15 jaar oud zijn. De twee oudste kinderen moesten dagelijks op de jongere kinderen passen en gingen nooit naar school.
De woning werd zwaarvervuild aangetroffen en de kinderen bleken zwaar verwaarloosd. Dit was reden voor jeugdzorg om de kinderen onmiddellijk bij de ouders weg te halen. De kinderen zijn allemaal nog bij elkaar, aldus de Haagsche Courant.
(Bron)
Vannacht: ik hoor buiten "Pieieieiep" kraak-smak-kraak-knaag. Waarna ik Tijger tevreden hoor poetsen.
Vanochtend: Tijger struint de kamer in, niet met haar gebruikelijke mrauw, niet stuiterend, niet via het bed. Kamer weer uit, kamer weer in, in een opvallend laag tempo. Ik er achteraan, en jawel: mevrouw duikt al grommend onder de tafel (flauw, wij delen ons eten altijd met haar en zij nooit met ons). Alleen de kont van het kleine muisje steekt uit haar bek, met een lange staart.
Weer een bosmuis en een onbekende muis minder.
Oekraïne overweegt weer bewoning rond Tsjernobyl

KIEV - De Oekraïense regering overweegt weer bewoning toe te staan in een deel van de zogeheten 'dode zone' rond de resten van de kerncentrale van Tsjernobyl. Dat berichtte de krant Segodnia. Nu nog is een zone van 30 kilometer rond het rampterrein verboden terrein.
Een reactor van de kerncentrale explodeerde in april 1986. Het was de ergste nucleaire ramp uit de geschiedenis. Sindsdien mag in een gebied van 2600 vierkante kilometer rond de centrale niemand komen vanwege de straling.
De Oekraïense Staatscommissie voor Nucleaire Regelgeving, die verantwoordelijk is voor de gesloten zone, is een studie begonnen naar het beperken van de 30 kilometerzone tot 10 kilometer. "De straling neemt veel sneller af dan vooraf was aangenomen", aldus Elena Mikolaisjioek van de commissie. "Het is zelfs mogelijk dat sommige gebieden opengesteld worden voor landbouw en zelfs voor menselijke bewoning."
Ze voegde eraan toe dat er nog geen besluit is genomen en dat de regering uiteindelijk een besluit moet nemen over de beperking van de 'dode zone'.
(Bron)
Aanbod oud Europees bankpapier droogt op

AMSTERDAM - Ook al is de euro nu goed ingeburgerd in de betrokken landen, het aanbod van oude bankbiljetten in vooral Duitse marken, maar ook in Franse francs, Belgische franken, Spaanse peseta's en andere muntsoorten blijft. Het is echter wel aan het opdrogen, zegt GWK Travelex, de enige bank in Nederland die de oude biljetten nog inneemt.
In 2004 waren er bij GWK nog 10.400 transacties. Zoals het er nu naar uitziet, worden er dat dit jaar 7500. Vooral in de vakantieperiode nemen mensen bij een bezoek aan GWK ook oude marken, franken en andere oude valuta's mee.
GWK hanteert voor de omwisseling de koersen die golden bij de introductie van de euro. De bank neemt overigens alleen buitenlands geld aan. Voor het omwisselen van guldens kunnen mensen nog terecht bij De Nederlandsche Bank.
(Bron)
Nepmonster van Loch Ness fopt toeristen

LONDEN - Toeristen die vorige zomer het Schotse meer Loch Ness bezochten, zijn door de Britse tv-zender Five voor de gek gehouden. Het televisiekanaal plaatste een nepmonster in het water om de indruk te wekken dat het monster van Loch Ness echt bestaat.
De reacties van de toeristen werden gefilmd en verwerkt in een documentaire die eind augustus wordt uitgezonden. Bijna 600 mensen kregen 'Nessie' te zien. "Veel Amerikaanse toeristen waren erg onder de indruk en sommigen geloofden dat het monster echt bestaat", aldus de eigenaar van een lokale rondvaartboot.
Het nepmonster, dat bestaat uit koolstofvezels en schuimplastic, werd gemaakt door Crawly Creatures. Dit Britse bedrijf is gespecialiseerd in het maken van nepbeesten voor films, waaronder Jabba the Hutt uit Starwars.
(Bron)
Arrestaties na dreigmail over Sail

AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag in het Friese Workum een 30-jarige vrouw en een 40-jarige man aangehouden die een e-mail zouden hebben verstuurd waarin zij meldden informatie te hebben over bommen en aanslagen op het Sailterrein in Amsterdam. De e-mail kwam maandagavond binnen via de omroepsite van SBS6, zo meldde de politie in Amsterdam.
In de mail werd voor de informatie die zij zouden hebben enkele miljoenen geëist. Het opgegeven ultimatum is reeds verstreken. De politie wil niet zeggen wanneer dit zou zijn.
SBS6 nam direct contact op met de politie toen de mail binnenkwam. Het onderzoek van de politie leidde naar de twee verdachten die in het Friese Workum wonen. Tijdens de huiszoeking is een computer in beslag genomen.
(Bron)

Hele intelligente actie...

woensdag, augustus 17, 2005

Bizar. Ik heb het al twee dagen koud. Koud als in met trui aan in bed onder 3 lagen en een kat en dan nog kippenvel en klappertanden.
Meer kleren aan of de cv aan helpt niks. Vanmiddag zat ik (met dikke trui) in de zon en was het even iets minder koud.
Ik heb geen koorts, ben niet ziek, moet niet ongesteld worden, heb genoeg gegeten. Warme douche leidt tot kippenvel, lauwe douche (met het idee: dan lijkt het daarna warmer) idem.
Misschien ga ik morgen onder alle dekens die ik heb in de zon liggen of zo.
Briljant filmpje, De beste går først, Engelse titel: United we stand. Net op Nederland 3 en helaas kan ik nergens een download of koop of zo vinden.
Tips zijn welkom ;-)
Bedrijf terreurtasje via e-mail bedreigd

KESTEREN - Medicall Life Support, het bedrijf uit Kesteren in de Betuwe dat de zogenoemde terreurtasjes op de markt wil brengen, is dinsdag via een e-mail bedreigd. In het anonieme, elektronische bericht stond dat er "maatregelen zouden volgen" als het bedrijf door zou gaan met de productie van de terreurtasjes.
De directie van het bedrijf heeft aangifte gedaan, zo bevestigde een woordvoerster van de politie woensdag. De politie is een onderzoek begonnen om de afzender van de e-mail te achterhalen.
Volgens de woordvoerster is een dergelijke bedreiging, zelfs als het om een grap zou gaan, niet gepast nu er zoveel te doen is over mogelijke terroristische aanslagen.
Medicall Life Support levert allerlei verbandmiddelen, medicijnen en medische apparatuur aan bedrijven. Het nieuwe terreurtasje is gevuld met een stofmasker, een zaklamp met een fluitje, pleisters, een plastic regenjas en een isolatiedeken. Deze spullen zouden levens kunnen redden in geval van een aanslag, aldus de directie. In een aantal andere landen bestaan al vergelijkbare tasjes.
Dinsdag kwam het voornemen voor de productie van de terreurtasjes in het nieuws. Slechts enkele uren later ontving de directie de dreigmail via hun website. De politiewoordvoerster kon woensdag nog niet zeggen of de afzender van de e-mail al is achterhaald.
(Bron)
TT 402 Boot van ijsstokjes vestigt record

Het botenevenement Sail in Amsterdam trekt de vreemdste vaartuigen. De Amerikaan Rob McDonald maakte van 15 miljoen ijsstokjes een replica van een vikingschip.
Dinsdag bleef het schip anderhalf uur lang drijven in 't IJ, een wereldrecord. Het 15 meter lange gevaarte volbracht ook enkele nautische manoeuvres, zoals het hijsen van het zeil, het verankeren en het roeien door achttien roeiers.
Captain Rob heeft twee jaar gewerkt aan de boot, die naast de ijsstokjes uit een ton lijm bestaat. De Amerikaan wil er nu de Atlantische Oceaan mee oversteken.
'Internetgebruiker draait op voor kosten bewaarplicht'

AMSTERDAM - De kosten van internetgebruik zullen 'onbetaalbaar' worden door de Europese bewaarplicht. Providers zullen extra kosten maken om het dataverkeer van de klanten op te slaan en dat zullen ze doorberekenen naar de klant. Dat stelt zakelijke provider BIT woensdag in een persbericht.
De Europese Commissie en de Europese ministers van Justitie willen alle Europese e-mails, internet- en telefoongegevens langdurig bewaren. De gegevens van 450 miljoen Europeanen zouden beschikbaar moeten worden voor justitie en politie, onder meer om de strijd tegen terrorisme te helpen.
Er is kritiek op de plannen vanwege de hoge kosten die het plan met zich meebrengt en de inbreuk op de privacy. "Eigenlijk worden burgers hiermee bij voorbaat als verdacht beschouwd", zegt Michel van Osenbruggen, directeur van BIT. "Want als alle internetgegevens van burgers bewaard worden, dienen ze wellicht later als bewijs. Scenario?s van arrestaties van onschuldige burgers omdat ze toevallig spam ontvingen van terroristische organisaties zijn dan niet ondenkbaar. Dit gaat ons inziens echt veel te ver."
Diverse Europese privacyorganisaties zijn een petitie tegen de bewaarplicht gestart. Op woensdag hebben meer dan 25.000 mensen de petitie ondertekend.
In mei stelde internetaanbieder IS Interned Services dat de voorgestelde bewaarplicht zinloos is. IS demonstreerde aan Tweede-Kamerleden dat kwaadwillenden gegevens kunnen versleutelen en opslag kunnen omzeilen. Bovendien zijn de enorme hoeveelheden data onmogelijk te doorzoeken en zijn geregistreerde ip-adressen niet te herleiden tot unieke personen.
De meeste Europarlementariërs zijn ook tegen de opslag. De Commissie zou het voorstel dit najaar doen, maar Groot-Brittannië drong enkele dagen na de aanslagen in Londen aan op een snel besluit van de EU-landen.
(Bron)
'Doodgeschoten Braziliaan zat op gemak in metro'

AMSTERDAM - De Braziliaan Jean Charles de Menezes werd niet doodgeschoten na een achtervolging, maar zat gewoon in de metro, na het Londense metrostation Stockwell op zijn gemak binnen te zijn binnengewandeld en een krant te hebben gepakt. Toen hij in de trein had plaatsgenomen werd hij gegrepen door een politiesurveillant en vervolgens door een ander van dichtbij door het hoofd geschoten. Dat heeft de Britse televisiezender ITV gemeld op grond van getuigenverklaringen.
De politie schoot Menezes op 22 juli, een dag na de mislukte aanslagen in Londen, dood omdat ze hem, zoals later bleek ten onrechte, aanzag voor een terrorist. Volgens de officiële lezing zette Menezes het op een lopen toen agenten in burger hem wilden aanhouden, na hem te hebben gevolgd vanaf een huis dat in verband met de aanslagen door de politie in de gaten werd gehouden.
ITV haalde een man aan die tegenover Menezes zou hebben gezeten en die zei: "Ineens kwam er een man binnen, die een klein zwart pistool op een persoon tegenover mij richtte. Hij richtte het pistool op de rechterkant van het hoofd van de man. Het pistool bevond zich op dertig centimeter afstand van het hoofd van de man toen het eerste schot werd gelost."
De getuigenverklaringen waaruit ITV citeerde zouden afkomstig zijn uit een onderzoeksrapport. De politiesurveillant vertelt hoe hij "de man met het spijkerjack", Menezes dus, greep en hem terug in de stoel drukte waar hij eerder had gezeten. "Toen hoorde ik heel dichtbij mijn linkeroor een schot en werd ik op de vloer van het rijtuig gesleurd", zo zou de surveillant hebben gezegd. De politie heeft ook gezegd Menezes niet te hebben vertrouwd omdat hij een veel te dikke jas aanhad voor de tijd van het jaar.
De klachtencommissie van de politie, die de dood van Menezes onderzoekt, wilde niet op het bericht ingaan en zei niets te weten over de herkomst van de verklaringen waaruit ITV citeerde.
(Bron)
Treinverkeer Amersfoort-Amsterdam hervat

UTRECHT - Het treinverkeer tussen Amersfoort en Amsterdam, dat door een geknapte bovenleiding vanaf woensdagochtend 09.30 uur plat lag, is 's middags rond half twee weer hervat. Dat liet spoorbeheerder ProRail weten. De vertraging op het traject neemt langzaam af.
Woensdagochtend stokte het treinverkeer op het traject nadat tussen Naarden-Bussum en Weesp een bovenleiding knapte en bovenop een passerende stoptrein viel. Gestrande reizigers moesten via Amersfoort omreizen naar Amsterdam.
Het is woensdag extra druk in treinen richting Amsterdam door de eerste dag van het evenement Sail. Het Centraal Station in de hoofdstad was al moeilijker bereikbaar omdat er, door het treinongeval van maandag, aan de westkant veel minder sporen beschikbaar zijn.
De tijdelijke omleiding van reizigers via Utrecht leidde volgens ProRail niet tot problemen.
(Bron)
TT 402 Leeuwen hebben het voorzien op Smarts

Wie deze zomer nog een dagje naar het safaripark wil, moet dat niet doen in een Smart. De leeuwen in een dierenpark in het noorden van Engeland tonen een grote interesse voor de kleine wagens.
Mogelijk beschouwen de roofkatten de compacte auto als een geschikte prooi. Directeur David Ross benadrukt dat nog geen enkele leeuw het heeft gewaagd zijn tanden in een Smart te zetten.
Daarom wordt ook niet overwogen om de tweezitters uit het park te weren. Wel worden ze extra scherp in de gaten gehouden, voor het geval een hongerige leeuw wél toehapt.
De benzineaccijns wordt bevroren, want de brandstof is al zo duur.
Mag ik een teiltje?
Man steelt twintig honden uit rancune

ENSCHEDE - Een 42-jarige man uit Hengelo heeft dinsdagavond twintig honden uit het Dieren Opvang Centrum in zijn woonplaats gestolen. Een van de honden is overleden. De man verklaarde tegenover de politie dat hij de diefstal heeft gepleegd uit rancune tegen het dierencentrum.
Een getuige had omstreeks 23.30 uur gezien hoe de man met zijn auto herhaaldelijk tegen stoepranden op reed. Ook zou hij de honden die hij vervoerde, meerdere malen hebben geslagen. Agenten konden de verdachte aan de hand van zijn kenteken in zijn woning aanhouden. Zij troffen hem zwaar onder invloed van alcohol aan.
In de woning liepen kleine en grote honden rond tussen een grote smeerboel. In de auto van de verdachte lag een dode hond, mogelijk doodgebeten door de andere dieren.
De dierenambulance heeft de honden weer opgehaald. Op het terrein van het opvangcentrum stonden alle kooien open en liepen honden vrij rond. De verdachte is ter ontnuchtering en voor verhoor opgesloten. Waarom de man boos is op het opvangcentrum, wilde de politie niet zeggen.
(Bron)
TT 402 'Dak van de Wereld' verschuift

Het zogenoemde Dak van de Wereld, het Qinhai-Tibet-plateau waarop 's werelds hoogste berg de Mount Everest ligt, verschuift ieder jaar tot 3 centimeter in noordelijke of oostelijke richting. Dat is gebleken uit uitgebreid Chinees onderzoek.
De verschuivingen werden vastgesteld met satellietmetingen die sinds 1991 worden uitgevoerd. Zo verschuift de Tibetaanse hoofdstad Lhasa ongeveer 30 mm per jaar naar het noordoosten.
Volgens de onderzoekers merken de bewoners van het plateau niets van de verschuivingen.

dinsdag, augustus 16, 2005

TT 120 LELYSTAD De zeldzame monniksgier in de Oostvaardersplassen is dood. Het dier is op de Flevolijn op een trein gebotst. De roofvogel werd in maart gesignaleerd. De boswachter zegt dat hij mogelijk slecht vloog omdat hij in de rui was.
Rus brengt recordtijd in ruimte door

MOSKOU - Geen mens heeft zoveel tijd in de ruimte doorgebracht als de Russische kosmonaut Sergej Krikalev. Hij brak dinsdag met 748 dagen het zes jaar oude record van zijn landgenoot Pjotr Avdejev, die 747 dagen en 14 uur in de ruimte was.
Krikalev bemant momenteel samen met zijn Amerikaanse collega John Phillips het internationale ruimtestation ISS. Het is de zesde ruimtemissie van de 46-jarige kosmonaut. Hij verbleef eerder twee keer in het Russische ruimtestation Mir, en behoorde in 2000 al tot de eerste bemanning van het ISS.
Als Krikalev in oktober terugkeert naar de aarde, heeft hij er in totaal bijna achthonderd dagen in de ruimte opzitten. Valeri Poljakov is degene die de langste aaneengesloten periode in de ruimte doorbracht. De Rus verbleef halverwege de jaren negentig 437 dagen en 17 uur aan boord van de Mir.
(Bron)
CDA'er laat anti-democratie-preek passeren

De lokale PvdA in Tholen en Algemeen Belang Tholen (ABT) zijn boos op CDA-wethouder Wim van Kempen. De boosheid richt zich op het feit dat Van Kempen niets zei over een anti-democratie preek van predikant J. Lohuis, die hij uitsprak bij zijn afscheid anderhalve week terug in Scherpenisse. De CDA-wethouder was bij dat afscheid aanwezig, toen Lohuis liet weten: "Het is mijn diepste overtuiging dat de democratie een uitvinding van de duivel is."
Lohuis zei verder onder meer: "We moeten immers door God geregeerd worden. Ik hoopt dat er weer iemand opstaat als Willem van Oranje die de democratie gaat verjagen, zodat er een theocratie komt en God alleen verheerlijkt worde."
Zowel PvdA als ABT eisen uitleg van de wethouder. M. van der Linde (PvdA): "Democratie is de basis van het politieke bestel in alle beschaafde landen. Voor het behoud of het terugwinnen van de democratie hebben mensen hun leven gegeven." Wethouder Van Kempen had volgens de PvdA'er de opmerkingen van de dominee niet zomaar voor kennisgeving mogen aannemen. CDA-fractievoorzitter J. Bout, partijgenoot van de wethouder, zegt dat hij wel iets zou hebben gezegd als hij erbij was geweest.
Van Kempen heeft aan de pers al laten weten dat je tijdens een kerkdienst niet de mogelijkheid hebt om iets terug te zeggen. Hij geeft wel toe Lohuis ook na afloop niet te hebben aangesproken. Het college van B&W van Tholen komt vandaag bijeen en praat dan over de kwestie.
Predikant Lohuis behoorde tot de hervormde gemeente in Scherpenisse die verbonden is aan de orthodoxe gereformeerde bond. Deze is, in tegenstelling tot een aantal bondsgemeenten, wél meegegaan in de vorig jaar gevormde fusiekerk, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De verantwoordelijke kerkenraad wil geen commentaar geven. Lohuis die is verhuisd naar de Veluwe, weigert een toelichting "vanwege slechte ervaringen met de pers".
(Bron)
Steunfraude opgespoord via watergebruik

In navolging van de provincie Overijssel gaan de noordelijke provincies nu ook steunfraude opsporen via de rekening van het waterleidingbedrijf.
Als iemand ergens woont gebruikt hij uiteraard water, woont die persoon echter stiekem bij iemand anders dan zal het verbruik veel lager zijn. Zodra iemand onder de grens van 10 kuub komt worden zijn gegevens doorgespeeld aan de gemeente en kan deze een onderzoek instellen. Blijkt die persoon daadwerkelijk ergens anders te wonen, of bij iemand in te wonen, dan kan zijn uitkering aangepast worden en kan diegene een boete opgelegd krijgen.
In Overijssel leverde deze controle in totaal ruim 1,1 miljoen euro op aan onrechtmatig verstrekte uitkeringen.
In het verleden is een dergelijke koppeling ook al toegepast met het kentekenregister. Soms bleken mensen met een lage uitkering toch een dure auto te kunnen rijden.
(Bron)

Fraudeurs zetten voortaan dus de kraan een beetje open.
Toestemming heropgraving graf uit 1966

Twee zussen uit Noord-Brabant willen een man opgraven om door middel van een DNA-test te controleren of hij hun vader is. De vrouwen, van 41 en 40 jaar, zijn al vijftien jaar op zoek naar hun biologische vader. Burgemeester C. Brekelmans van het Twentse Borne heeft maandag toestemming gegeven voor de opgraving van Herman Beenen, die in 1966 begraven is.
Vorig jaar moesten de twee zussen volgens Brekelmans toestemming voor de opgraving vragen aan de familie. Door hen werd destijds bezwaar aangetekend, maar dat werd door de rechtbank in Arnhem afgewezen. Wanneer de opgraving gaat gebeuren, wil de gemeente niet kwijt, maar ze zegt wel dat dit "binnen enkele weken" zal zijn.
De zussen wilden aanvankelijk ook de broer van de man laten opgraven, hier hebben ze echter van afgezien.
(Bron)
Drank- en drugsgebruik scholieren stijgt

AMSTERDAM - Het percentage scholieren dat drinkt en softdrugs gebruikt, is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek onder twintigduizend havo- en vwo-scholieren van 12 tot en met 18 jaar. Dit jaar zegt 73 procent van de scholieren weleens te drinken. Vorig jaar was dat 71 procent. Het gebruik van sofdrugs steeg van zeven naar acht procent, meldt de TKMST Monitor.
Jongens drinken nog altijd vaker dan meisjes: 32 procent van de meisjes drinkt naar eigen zeggen nooit, tegenover 22 procent van de jongens. Jongens drinken ook meer: gemiddeld twaalf glazen per keer. Meisjes houden het op vijf glazen.
Allochtone leerlingen drinken minder alcohol dan hun autochtone klasgenoten: 52 procent van de allochtonen drinkt weleens, tegenover 75 procent van de autochtonen.
De daling van rokers op school die sinds 2000 te zien was, is dit jaar een halt toegeroepen en blijft steken op twaalf procent. Allochtonen (negentien procent) roken gemiddeld meer dan autochtonen (twaalf procent) en zwaarder: per dag achttien sigaretten versus tien van de autochtoon. Zeventien procent van de allochtone leerlingen zegt weleens te blowen, tegenover zeven procent van de autochtone havo- en vwo-scholieren.
(Bron)
Bezwaren tegen virtuele rosse buurt

WASHINGTON - De introductie van een speciale internationale uitgang voor sekssites (.xxx) loopt vertraging op. In verscheidene landen bestaan morele en praktische bezwaren. De internationale internetautoriteit ICANN wil de definitieve beslissing daarom opschorten.
Onder meer de Amerikaanse regering is niet gelukkig met het plan. In conservatief-christelijke hoek bestaat grote weerstand: "We hebben 6000 brieven en e-mails ontvangen van mensen die bezorgd zijn over de invloed van pornografie op gezinnen en kinderen", verklaarde een adviseur van president Bush.
Ook andere landen zijn bezorgd, blijkt uit een brief van ICANN. E-mails met de letters xxx komen bijvoorbeeld niet door sommige spam- of virusfilters.
ICANN gaf het Amerikaanse bedrijf ICM Registry in juni toestemming om het domein te gaan exploiteren. Het bedrijf heeft laten weten nog hooguit een maand te willen wachten.
(Bron)
Krokodillenbloed in strijd tegen ziektes

SYDNEY - Bloed van krokodillen is mogelijk veelbelovend in de zoektocht naar nieuwe en krachtige antibiotica voor de bestrijding van ziektes bij mensen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers die in het noorden van Australië bloedmonsters van krokodillen aan het verzamelen zijn.
De afweer van krokodillen is veel krachtiger dan dat van mensen doordat ze vaak blootstaan aan levensbedreigende infecties door gapende wonden die ze bij gevechten onderling of met andere dieren oplopen. "Ze rukken soms complete ledematen bij elkaar af en ondanks dat vervolgens allerlei bacteriën binnendringen, genezen ze meestal vrij snel en zonder infecties", aldus de Amerikaanse wetenschapper Mark Merchant.
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat bepaalde antilichamen in krokodillenbloed in staat waren bacteriën te doden die resistent waren voor penicilline, zoals stafylokok. Ook blijkt het reptielenbloed veel effectiever tegen HIV, het virus dat de ziekte aids kan veroorzaken.
Dat komt volgens de onderzoekers doordat het afweersysteem van de dieren direct en agressief de strijd aanbindt met virussen en bacteriën. "Het is alsof je een pistool op het hoofd van een bacterie zet en onmiddellijk de trekker overhaalt", aldus Merchant.
Hij en de andere wetenschappers in het onderzoek proberen nu uit het verzamelde bloed de krachtige antilichamen te isoleren om daarmee een antibioticum voor mensen te ontwikkelen.
(Bron)
Online handel 'doodsteek' voor zeldzame diersoorten

AMSTERDAM - De illegale handel in dieren via internet leidt ertoe dat zeldzame soorten met uitsterven worden bedreigd. Gewetenloze stropers en criminele bendes maken gebruik van de anonimiteit van het web om hun waar aan vaak rijke liefhebbers te verkopen. Dat blijkt uit een studie van de internationale dierenbeschermingsorganisatie IFAW.
IFAW meldde dinsdag op haar website dat het de afgelopen drie maanden tal van websites heeft onderzocht waarop spullen worden verhandeld. Alleen al in de afgelopen week werden 9000 levende en dode dieren of hun lichaamsdelen te koop aangeboden, waarvan 70 procent onder internationale bescherming valt.
Op een Amerikaanse site werden onder meer een gorilla, een Siberische tijger en vier baby-chimpansees en zelfs een giraf aangetroffen. De prijzen liepen uiteen van enkele honderden tot vele duizenden euro's. Ook werden ivoor van slagtanden van een olifant en enorme haaientanden aangeboden. Vooral de illegale handel in aapsoorten, dood of levend, baart IFAW veel zorgen.
"Het resultaat van de zwarte markt op internet is dat de toekomst van de meest zeldzame diersoorten ter wereld weg wordt verhandeld", aldus directeur Phyllis Campbell-McRae van de Britse afdeling van IFAW. "Het probleem moet onmiddellijk worden aangepakt door regeringen en internetproviders."
Een van de websites waar bedreigde dieren werden aangeboden was eBay. De veilingsite heeft laten weten dat het inmiddels de illegale verkopers van de site heeft verwijderd.
De rol van Nederland is nog niet in kaart gebracht, maar gezien het internationale karakter van internet is het goed mogelijk dat ook via Nederlandse internetsites wilde dieren, of lichaamsdelen van hen, worden verkocht. Het IFAW Nederland zal in het najaar van 2005 onderzoek hier naar doen.
(Bron)
Mooiste natuur in Limburg en Drenthe

VIJLEN - De twee mooiste landschappen van Nederland liggen in Drenthe en Limburg. De Drentse Aa en het Limburgse Gulp- en Geuldal kregen dinsdag vijf sterren toegekend door de stichting Natuur en Milieu. Dat gebeurde in het Zuid-Limburgse Camerig bij Vijlen, waar drie burgemeesters en twee loco-burgemeesters uit het omringende heuvelland de eerste exemplaren kregen van Mooi Land, een nieuwe gids waarin een of meer sterren worden toegekend aan vijftig Nederlandse landschappen.
Natuur en Milieu deelt voortaan jaarlijks sterren uit aan landschappen, vergelijkbaar met aan restaurants toegekende culinaire sterren.
Landschappen kunnen sterren krijgen voor het unieke karakter van het gebied, voor waarden op het gebied van ecologie, cultuurhistorie en beleving en voor natuurrecreatie. Met Mooi Land wil Natuur en Milieu een discussie op gang brengen over de kwaliteit van het Nederlandse landschap. Die kwaliteit moet beter, een leefomgeving van hoge kwaliteit is immers geen luxeartikel, zei directeur M. de Rijk van Natuur en Milieu dinsdag tijdens de presentatie.
De Drentse Aa kreeg de sterren niet alleen vanwege de Hunebedden en schaapskooien, maar vooral ook omdat de geschiedenis er goed "leesbaar" is in het landschap. Voor het Geul- en Gulpdal geldt hetzelfde, en bovendien heeft het de oudste geologie van Nederland, de oudste landbouwgronden, talloze holle wegen, meanderende waterlopen, bossen, en middeleeuwse boerderijen, en dat alles in een glooiend en dus voor Nederland uniek heuvellandschap.
De Rijk waarschuwde wel dat het Zuid-Limburgse gebied bedreigd wordt door toenemende overlast door verkeer en lawaai en door nog in gang zijnde herinrichtingen. "De uitdaging is te zorgen dat je de sterren niet kwijtraakt", aldus De Rijk.
In totaal kregen vijf landschappen een ster, 34 kregen er twee of drie, negen kregen er vier en twee vijf sterren.
(Bron)
Colombiaans vliegtuig neergestort in Venezuela

CARACAS - Een Colombiaans vliegtuig met 152 inzittenden is dinsdag neergestort in het westen van Venezuela. Dat heeft de Colombiaanse minister van Binnenlandse Zaken Jesse Chacon bekendgemaakt.
Het toestel was in de nacht van maandag op dinsdag (plaatselijke tijd) onderweg van Panama naar Martinique toen de piloten aan de verkeersleiding in de Venezolaanse hoofdstad Caracas meldden dat er problemen waren met beide motoren en een noodlanding aanvroegen. Tien minuten later verloor de verkeersleiding het contact met het toestel, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN.
(Bron)
Categorie 'open deur':

'Lange autorit kan trombose veroorzaken'

AMSTERDAM - Lang stilzitten verhoogt niet alleen bij vliegtuigpassagiers het risico op trombose. Mensen die langer dan vier uur in een vervoermiddel of achter de pc zitten, lopen een drie keer zo hoog risico op het ontstaan van bloedstolsel in een bloedvat. De remedie is beweging.
Die conclusies trekt trombosedeskundige F. Rosendaal uit een al langer lopend onderzoek dat wordt verricht in opdracht van de World Health Organization (WHO). Rosendaal is als hoogleraar verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en betrokken bij het onderzoek.
"In een ruk naar je vakantiebestemming in Italië rijden is niet verstandig", aldus Rosendaal. "Het is beter om regelmatig een stop in te gelasten en de benen te strekken.
Luchtvaartmaatschappijen zouden hun klanten beter moeten voorlichten over de risico's van trombose en het nut van beweging. Helaas zijn de marketingmensen daar de baas en die zijn bang dat ze minder tickets verkopen als ze helder zijn over deze zaken".
Het tromboseonderzoek werd ingesteld na de dood van een 28-jarige vrouw uit Engeland in 2000. Ondanks haar goede gezondheidstoestand overleed ze aan de gevolgen van trombose die ze had opgelopen tijdens een vlucht van Australië naar haar geboorteland.
(Bron)
Nederlander geeft gezondheidszorg nog voldoende

UTRECHT - Nederlanders geven de gezondheidszorg een ruime voldoende: een zeven. Niet meer dan 7,3 procent geeft een vijf of lager. Dat blijkt uit dinsdag verschenen onderzoek van het bureau Nivel. De toekomst is echter minder rooskleurig. Bijna twee op de vijf (36 procent) denken dat de waardering zal zakken naar 'onvoldoende'. Als wordt gevraagd naar het vertrouwen in de toekomst, geeft de Nederlander een zes min.
Volgens het onderzoek waarbij een panel van 1634 leden werd gevraagd om een oordeel, genieten huisarts en specialist het meeste vertrouwen. Daarna volgen tandarts, apotheker, verpleegkundige en fysiotherapeut. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het onderzoek gefinancierd.
De alternatieve geneeskunde heeft een slecht imago. Slechts 9,2 procent heeft vertrouwen in alternatieve genezers zonder artsendiploma. Alternatieve genezers die arts zijn, genieten weliswaar vaker vertrouwen (46 procent), maar dat percentage is veel lager dan voor de reguliere geneeskunde.
Instellingen genieten minder vertrouwen dan de afzonderlijke beroepsgroepen. Of het nu gaat om ziekenhuizen, thuiszorg, verpleeghuizen of geestelijke gezondheidszorg (GGZ). In de GGZ hebben mensen het minste vertrouwen, hoewel diegenen die er het afgelopen jaar onder behandeling waren wat positiever oordeelden.
Twee op de drie Nederlanders menen dat ze door zorgverleners goed worden voorgelicht. Minder hoge verwachtingen koesteren de ondervraagden over de samenwerking van zorgverleners onderling. Een kwart van de ondervraagden heeft daar vertrouwen in. Verder denkt de helft dat medici vakbekwaam handelen. Vier op de tien mensen denken zelfs dat artsen alles kunnen en alles weten.
(Bron)
Twee dagen in etalage voor leven lang gratis bellen

AMSTERDAM - Drie vrouwen en een man zitten sinds dinsdag 12.00 uur twee dagen lang vrijwillig opgesloten in de etalage van een telefoonwinkel in de Kalverstraat in Amsterdam. Die 48 uur mogen zij de etalage niet verlaten, mogen ze niet slapen, mogen ze geen persoonlijke bezittingen meenemen en moeten ze zelf hun maaltijden regelen.
Ze krijgen een mobiele telefoon met wie ze contact kunnen maken met vrienden, kennissen en voorbijgangers. Als de vier mensen de uitputtingsslag volhouden, winnen ze een mobiele telefoon en mogen ze hun leven lang gratis bellen.
De onderwijzeres, de facilitair medewerker en de twee studenten hebben één vierkante meter met een poef tot hun beschikking in de winkel van T-Mobile. Ze mogen die vierkante meter niet verlaten, aldus een woordvoerster van het telecombedrijf. Alleen voor een toiletbezoek mogen ze de etalage uit. Een spelleider verschaft water en en houdt het welzijn in de gaten. Er hebben ongeveer 25 mensen gereageerd op de oproep van T-Mobile.
(Bron)
Krachtige aardbeving treft Japan

TOKIO - Het noorden van Japan is dinsdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de de schaal van Richter.
De beving werd ook gevoeld in de hoofdstad Tokio, waar gebouwen op hun grondvesten schudden. Het Japanse persbureau Kyodo deelde aanvankelijk mee dat de kracht van de beving op 6,8 was geschat. Het epicentrum van de beving lag op ruim 40 kilometer diepte voor de kust.
Door de beving raakten zeker 45 mensen gewond, van wie een ernstig. De meeste gewonden vielen toen het dak van een zwembad in Sendai, circa 300 kilometer ten noorden van Tokio, instortte. Volgens Kyodo is er ook brand uitgebroken in Sendai.
De autoriteiten waarschuwden voor een tsunami. Die viel mee: een kleine vloedgolf van tien centimeter hoogte werd aan de noordkust waargenomen.
Na de beving kwamen 17.000 huishoudens in het gebied zonder elektriciteit te zitten. Het treinverkeer en het metroverkeer in het getroffen gebied is tijdelijk opgeschort. Elders kwam het treinverkeer al weer snel op gang, evenals het luchtverkeer op de luchthavens Narita en Haneda in de regio Tokio.
(Bron)
Voicerecorder rampvliegtuig Helios niet gevonden

ATHENE - Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met het vliegtuig van de Cypriotische luchtvaartmaatschappij Helios Airways bij Athene verloopt moeizamer dan verwacht. De recorder met de opnamen van de gesprekken in de cockpit is nog steeds niet gevonden, zei voorzitter Akrivos Tsolakis van de Griekse luchtvaartcontroledienst dinsdag tegen de Griekse televisie.
"Wat de bergingsdiensten maandag hebben gevonden, was helaas slechts de houder van de cockpit-voicerecorder. Ik ben pessimistisch over de vraag of wij het aparaat zelf nog zullen vinden", aldus Tsolakis. De Boeing 737-300 van Helios Airways stortte zondag bij Athene neer. Alle 121 inzittenden zijn om het leven gekomen.
De cockpit-voicerecorder zou uitsluitsel kunnen geven over wat de piloten met de luchtverkeersleiding hebben besproken. Ook zou met behulp van de opnamen waarschijnlijk te achterhalen zijn wat er in de cockpit is gebeurd nadat het radiocontact met de luchtverkeersleiding was verbroken. Behalve de stemmen van de bemanningsleden zijn op het apparaat ook de andere geluiden in de cockpit te horen.
De recorder met de vluchtgegevens is wel intact, zei Tsolakis. De komende dagen wordt dit apparaat opgestuurd naar Parijs, waar deskundigen de gegevens gaan analyseren.
Bergers hebben in de wrakstukken van de cockpit van het verongelukte vliegtuig de stoffelijke resten gevonden van een stewardess die nog vermist werd. Daaruit zou kunnen worden afgeleid dat zeker een van de bemanningsleden nog heeft geprobeerd het toestel onder controle te krijgen.
De Griekse krant Ethnos meldde dinsdag dat de piloten van de twee F-16's die het toestel begeleidden nadat het radiocontact was verbroken zouden hebben gezien dat een stewardess in de cockpit worstelde met de apparatuur. Zij hebben volgens de krant hun verklaring ingesproken op een recorder in hun toestellen.
De Griekse autoriteiten meldden eerder dat de piloten van de straaljagers in de cockpit twee mensen hadden gezien die kennelijk probeerden de controle over het vliegtuig te krijgen. Of het om passagiers of bemanningsleden ging, was niet duidelijk.
Griekenland neemt dinsdag nationale rouw in acht ter herdenking van de slachtoffers van de ramp. De regering bezoekt een herdenkingsmis in de kathedraal van Athene. Ook op Cyprus, waar maandag een rouwperiode van drie dagen begon, worden herdenkingsplechtigheden gehouden.
De Grieks-Cypriotische justitie is maandag een gerechtelijk vooronderzoek begonnen naar de gang van zaken bij luchtvaartmaatschappij Helios Airways. De politie heeft maandagavond invallen gedaan bij kantoren van Helios in Nicosia. Volgens Cypriotische media is de politie vooral op zoek naar documenten over de technische staat van de vliegtuigen van Helios. Speculaties in de Griekse media willen dat de maatschappij het niet zo nauw neemt met de veiligheid van haar vloot. De invallen moeten ook voorkomen dat documenten worden vernietigd.
De Griekse autoriteiten gingen er eerst van uit dat alle inzittenden al dood waren toen het toestel neerstortte. Uit de eerste secties blijkt dat dat waarschijnlijk niet het geval is geweest. De lijkschouwer deelde mee dat hij bij de eerste onderzoeken geconstateerd was dat de slachtoffers niet dood, maar waarschijnlijk wel bewusteloos waren toen het toestel neerstortte.
Aanvankelijk spraken de Griekse autoriteiten het vermoeden uit dat de meeste slachtoffers al dood waren omdat zij waren bevroren door een defect in de klimaatbeheersing en als gevolg van zuurstofgebrek door falende apparatuur.
(Bron)
Loeki de Leeuw terug op tv

AMSTERDAM - Loeki de Leeuw keert terug op televisie. Vanaf volgende week maandag speelt de reclamemascotte de hoofdrol in een nieuwe campagne van supermarktketen Edah. Van 1972 tot eind vorig jaar was Loeki te zien tussen de reclames van de publieke omroep. Sinds maart verblijft de leeuw in attractiepark de Efteling.
Uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond blijkt volgens Edah dat bijna driekwart van de Nederlanders Loeki de Leeuw wil terugzien op televisie. Dat heeft het bedrijf doen besluiten 'het beestje een comeback te geven'.
De reclames met Loeki worden geproduceerd in samenwerking met Geesink Studio's, waar de leeuw 33 jaar geleden werd geboren. Voor de filmpjes is gekozen voor 3D-animatie, de techniek die ook bij Hollywood-producties als 'Finding Nemo' is gebruikt.
In zijn nieuwe rol is Loeki bij zowel de publieke omroep als bij de commerciële zenders te zien. Zijn commentaar zal als vanouds kernachtig zijn: "Asjemenou!".
(Bron)
Justitie eist 6 jaar tegen misbruiker baby

ROTTERDAM - Justitie heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 46-jarige man uit Krimpen aan den IJssel voor seksueel misbruik van zijn dochtertje. R.F. begon volgens justitie direct na de geboorte van het meisje met het misbruik.
De man zou het kind negen jaar lang, tot december 2004, ernstig seksueel hebben misbruikt. Ook heeft de man drie van zijn nichtjes misbruikt. Volgens justitie gebeurde dit tussen juli 1988 en eind december 1991. Daarnaast heeft de man verklaard minimaal vijftien andere meisjes onzedelijk betast te hebben, onder meer in het zwembad en op de camping.
Volgens officier van justitie M. Meijer plande F. het misbruik van tevoren. "Hij sloot vriendschappen met ouders, won hun vertrouwen en kwam op die manier in de nabijheid van hun dochters." Daarnaast koos hij ook zijn slachtoffers uit. "Jonge, bange en weerloze meisjes", vatte de officier samen.
Daarnaast koos hij volgens zijn eigen verklaring kinderen uit waarvan hij dacht dat ze hun mond zouden houden. "Dan heeft u zich toch aardig vergist in uw nichtje", stelde rechtbank-voorzitter C. Russell, refererend aan een nichtje dat na het eerste seksuele contact direct haar ouders inlichtte. Na dat incident werd echter geen aangifte gedaan tegen F. Dat volgde pas in 2004.
F. is meermalen behandeld voor zijn pedofilie maar bleef desondanks doorgaan met het misbruiken van jonge meisjes. F. komt uit streng gereformeerde kring. Uit de kerkgemeenschap kwamen in 2004 de eerste signalen bij de politie binnen over het misbruik.
Ook de leiding van de basisschool in Krimpen aan den IJssel waar zijn 9-jarige dochter op zit, heeft in september 2004 aan de bel getrokken over het gezin F.
Meijer vroeg de rechtbank F.'s behandeling pas in te laten gaan nadat hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, in plaats van eenderde zoals gebruikelijk is. Advocaat J. Spigt vond dat de rechtbank niet mee moest gaan met het voorstel van de officier. "Iedereen is erbij gebaat dat F. zo snel mogelijk behandeld wordt. Hij wil zelf ook graag behandeld worden."
In het laatste woord stelde F. dat hij "zo spoedig mogelijk naar een kliniek toe wil om daarna het contact met mijn kinderen weer op te pakken".
Uitspraak 29 augustus.
(Bron)
Tilburgse struisvogel doodgeschoten

TILBURG - De Tilburgse struisvogel die vorige week was ontsnapt, is dood. Een jachtopziener heeft het dier maandag doodgeschoten. De vogel was volgens de politie te dicht bij de snelweg A58 bij Tilburg gekomen. Om gevaarlijke situaties op de weg te voorkomen, is het dier afgeschoten, meldde een woordvoerder van de politie dinsdag.
Het was al de tweede keer dat het dier deze zomer ontsnapte. De nandoe, een struisvogelsoort uit Zuid-Amerika, gedroeg zich agressief en viel voetgangers en trimmers aan. Het dier kon ontsnappen omdat onbekenden het hek van zijn verblijf kapot hadden gemaakt.
Volgens de politiewoordvoerder is het dier in overleg met de eigenaar doodgeschoten. Half juli genoot het beest ook van zijn vrijheid. Toen zaten tien politiemensen achter het dier aan en werd ook een helikopter ingezet.
(Bron)
Dreiging ordeverstoring volstaat voor arrestatie

ROTTERDAM - Groepen mensen die dreigen de openbare orde te verstoren, mogen worden opgepakt op basis van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Dat besloot de kantonrechter in Rotterdam maandag.
Een groep mag volgens de rechter worden aangehouden als een of meer personen zorgen voor een dreigend karakter van de groep. De politie moet bij dreiging meteen overgaan tot arrestaties. Als dit later gebeurt, moet de betrokkenheid bij de groep goed gedocumenteerd zijn.
Zeven mannen verschenen maandag voor de rechtbank, omdat zij op Koninginnedag 2004 zijn opgepakt voor samenscholen in het centrum van de stad. Volgens justitie gedroeg de groep mannen zich imponerend en luidruchtig. Toen een persoon in die groep riep "vanavond wordt het rellen", besloot de politie de gehele groep op te pakken.
Politie en justitie stoorden zich al langer aan het feit dat relschoppers pas opgepakt mochten worden nadat er iets aan de hand was. "Waarom moet er altijd eerst een confrontatie zijn", vroeg officier S. Verhoek zich tijdens de zitting af. "Met die vraag in ons achterhoofd hebben we nog eens goed gekeken naar de huidige wetgeving."
Uit dat beraad kwam een creatieve oplossing. Volgens het samenscholingsverbod mag de politie een groep mensen oppakken als minstens een persoon kwade bedoelingen heeft of zich dreigend gedraagt.
In dit geval leidde dat ertoe dat een groep voor de politie bekende raddraaiers nauwlettend in de gaten werd gehouden en werd opgepakt toen de situatie uit de hand dreigde te gaan lopen. "Het klopt dat zij niets hebben gedaan. Maar enkel het feit dat zij zich in een groep bevonden en dat hun gedrag mogelijk aanleiding gaf tot wanordelijkheden, is genoeg voor het overtreden van het verbod op samenscholing", stelde de officier.
De zaak tegen drie van de mannen werd aangehouden. Advocaat F. van Ardenne wilde getuigen horen om te achterhalen of de politie van te voren van plan was deze mannen op te pakken. Volgens de advocaat is het drietal opgepakt omdat zij voldeden aan de kenmerken die de politie hanteert voor zogeheten hit and run-groepen. Die groepen wakkeren rellen aan, waarna ze zich snel uit de voeten maken.
Volgens Van Ardenne waren deze arrestaties niet verricht als de mannen niet voldeden aan de kenmerken van de politie. De rechter wilde niet op deze stelling ingaan, omdat "we het alleen over de tenlastelegging hebben". De zaak zal pas volgend jaar voortgezet worden, als de gevraagde getuigen zijn verhoord.
Drie anderen werden door de rechter vrijgesproken. De mannen waren niet meteen opgepakt en hun betrokkenheid bij de groep was in het dossier niet nauw genoeg vastgelegd. Een 33-jarige man uit Heinenoord kreeg een boete van 90 euro. Van hem stond volgens de rechtbank vast dat hij zich in de groep bevond ten tijde van de dreigende gebeurtenissen.
Rotterdam zoekt vaker de grenzen van de wet in een poging de grootstedelijke problemen op te lossen. Zo was het preventief fouilleren in de Millinxbuurt al ingevoerd voordat daarvoor juridische gronden waren. Daarna werd Rotterdam teruggefloten omdat de politie gebiedsverboden voor een half jaar oplegde aan overlastgevers. Volgens de rechter was die periode te lang en moest die worden teruggebracht naar een maand.
Door het vonnis van de rechter maandag lijkt het erop dat Rotterdam dit keer aan de juiste kant van de juridische grens staat.
(Bron)

Dus nu is er een kruising van een samenscholingsverbod en een noodverordening, die standaard gelden, continu.
Zul je zien dat zoals meestal dit 'wapen' weer net tegen de verkeerde groepen ingezet gaat worden.
Besmettelijke bijenziekte in Zuid-Limburg

DEN HAAG - De besmettelijke bijenziekte Amerikaanse vuilbroed is in het Zuid-Limburgse Wijlre opgedoken. Minister Veerman van Landbouw, die de uitbraak bekendmaakte, heeft rond de besmettingshaard een vervoersverbod voor bijen ingesteld om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Bijenhouders in en rond het Zuid-Hollandse Reeuwijk hebben al een dergelijk vervoersverbod. In juni en juli werden hier twee uitbraken van de ziekte geconstateerd.
Onbekend is nog of de uitbraken in Zuid-Holland en Limburg met elkaar te maken hebben. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt de bron van de besmetting in Wijlre, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw.
Vuilbroed komt geregeld en overal in Nederland voor. Vorig jaar kampten imkers rond het Limburgse Heerlen met de bijenziekte. In 1998 waarde de ziekte rond in Noord-Brabant en Limburg. Alle besmette bijenvolken zijn toen gedood om de vuilbroedbacterie effectief te bestrijden.
Amerikaans vuilbroed is een bacterieziekte die de larven en poppen van bijen doodt. De ziekte laat zich moeilijk uitroeien. De sporen van de bacterie blijven lang kiemkrachtig en zijn zeer goed bestand tegen hitte en uitdroging.
Nederland is op grond van Europese regels niet verplicht de bijenziekte te bestrijden. Vanaf 2006 zal het Rijk de financiering van de bestrijding afbouwen. Vanaf 2008 zijn die kosten volledig voor de sector. Imkers zijn en blijven verplicht een uitbraak ervan te melden bij het ministerie.
(Bron)
OM vervolgt gooiers molotovcocktail voor poging moord

BREDA - Het Openbaar Ministerie in Breda wil zes Tilburgse jongens tussen de 13 en 18 jaar vervolgen voor poging tot moord. De zes worden verdacht van betrokkenheid bij het gooien van een molotovcocktail in een woning aan de Kruidenlaan in Tilburg in de nacht van 2 op 3 augustus, aldus justitie dinsdag.
Toen de brandbom in de woning werd gegooid, was daar een gezin met drie kinderen en een gast binnen. Het projectiel ging niet af, omdat de fles niet brak. De jongens zijn vorige week opgepakt. Ze maakten deel uit van een grotere groep die in de Kruidenbuurt mensen zouden hebben geïntimideerd, bedreigd en mishandeld.
In totaal zijn twaalf jongeren opgepakt. Ze bedreigden buurtbewoners met messen of sloegen ze in elkaar. Het gezin dat een molotovcocktail naar binnen gegooid kreeg, was mishandeld door de jongens en had daarvan aangifte gedaan.
(Bron)
Justitie onderzoekt extreemrechts webforum

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek begonnen naar mogelijk strafbare uitingen op het Amerikaanse extreemrechtse webforum Stormfront, dat ook een Nederlandse afdeling heeft. Dat heeft minister Donner van Justitie laten weten in antwoord op schriftelijke vragen van de SGP en het CDA.
De fracties hadden er bij Donner en minister Bot van Buitenlandse Zaken op aangedrongen de website te blokkeren, omdat er volgens hen veel ernstige antisemitische uitingen op voorkomen. Onder de forumdeelnemers die zich daaraan schuldig maken, bevinden zich relatief veel Nederlanders, aldus de Kamerleden Van der Staaij (SGP) en De Nerée tot Babberich (CDA).
Ze hadden de ministers ook gevraagd de identiteit van de Nederlanders te achterhalen en hen vervolgens strafrechtelijk te vervolgen. Ook willen de partijen dat Donner en Bot de Amerikaanse autoriteiten vragen maatregelen te nemen tegen Stormfront, dat gevestigd is in Florida. Donner zegt nog niet op de vragen te kunnen ingaan, omdat het onderzoek van het OM nog loopt.
Stormfront noemt zichzelf een "discussieplatform voor blanken met rechtse idealen, (volks-)nationalisten, racialisten en ja zelfs nationaal-socialisten". Het forum is alleen bedoeld als "virtuele vrijhaven om je rechtse mening te geven". Stormfront zegt verder niets te maken te hebben met de rechts-radicale splintergroepering Stormfront Nederland (SFN).
Een woordvoerder van het OM in Amsterdam zegt dat politie en justitie al ruim drie maanden onderzoek naar eventuele Nederlandse betrokkenen doen. "Het is een lastig onderzoek", zegt hij, "omdat de deelnemers veelvuldig gebruik van bijnamen maken. We proberen in samenwerking met de provider in Amerika er achter te komen om welke mensen het gaat."
De zegsman kan dan ook niet aangeven wanneer het onderzoek wordt afgerond. "We zijn nog volop bezig."
(Bron)

Jee, daar wordt pas jaren om gevraagd...

maandag, augustus 15, 2005

Als het gaat zoals voorgaande jaren, liggen uiterlijk volgende week de kruidnootjes weer in de winkel.
Pff, tis zomer. Okee, het raam staat een katbreedte open, maar ik zit hier met een trui aan te rillen.
Kom maar met dat warmere weer!
TT 120 AMSTERDAM NRC Handelsblad komt begin 2006 met een compacte ochtendeditie, die de titel nrc.next krijgt. De krant op tabloid-formaat is een aanvulling op de middageditie. Nrc.next kost 1 euro en richt zich op hoger opgeleiden die niet meer aan een betaalde krant toekomen.
Staat trekt zich terug uit Connexxion

DEN HAAG - De Staat trekt zich terug als aandeelhouder in busbedrijf Connexxion. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigde maandag een bericht in het Financieele Dagblad dat later dit jaar een besluit wordt genomen op welke wijze dit gebeurt. Momenteel bezit het ministerie alle aandelen van de naamloze vennootschap.
"De komende weken dan wel maanden worden knopen doorgehakt in welke volgorde we wat en hoe verkopen", aldus de zegsman. Hij wees erop dat het ministerie in het najaar zijn deelnemingen evalueert. Daarbij geldt volgens hem als uitgangspunt afstoten, tenzij er dwingende redenen zijn om het niet te doen.
(Bron)
Rijken en jongeren positiefst over economie

VOORBURG - De hoogste inkomensgroep en jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar hebben relatief het meeste vertrouwen in de economie. Dat blijkt uit een publicatie maandag van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Volgens het CBS is het consumentenvertrouwen in de afgelopen twintig jaar sterk gerelateerd aan inkomen, leeftijd en geslacht. Zo hadden mannen in het tweede kwartaal van 2005 meer fiducie in de economie dan vrouwen. Dit beeld gold volgens het CBS eveneens in eerdere kwartalen.
Het vertrouwen van consumenten in de hoogste inkomensgroep kwam in het tweede kwartaal uit op een indexcijfer van -3. Over alle consumenten was dit gemiddeld -21. Het negatiefst waren ouderen boven de 65 jaar.
Het CBS meet sinds 1986 maandelijks het consumentenvertrouwen. Er zijn in die periode iets meer pessimisten dan optimisten geweest. Wat de eigen financiën betreft, waren de optimisten in de meerderheid.
(Bron)
Amsterdam al vuilnisbelt

AMSTERDAM - De binnenstad van Amsterdam en sommige stadsdelen liggen maandagochtend vol met vuilniszakken en afval. Drukke pleinen zoals de Dam en de Nieuwmarkt in het centrum liggen bezaaid met zwerfvuil. Vele prullenbakken puilen uit.
Niet alle winkeliers hebben gehoor gegeven aan de dringende oproep van de gemeente deze week geen vuilnis op straat te zetten. In enkele stadsdelen, zoals Westerpark, hebben ook veel bewoners hun vuilniszakken gewoon buiten gezet.
Sinds zondagnacht tot en met zondag 21 augustus staakt de reinigingsdienst in grote delen van Amsterdam uit onvrede over de CAO-onderhandelingen. In de meeste stadsdelen halen de gemeentewerkers geen vuilnis op, vegen ze niet en legen ze geen prullenbakken. Niet alle vuilnismannen doen mee. In de stadsdelen Oud-West en Slotervaart gaat de afvalinzameling gewoon door.
De gemeente heeft nog tot op het laatste moment overleg gevoerd met de vakbond Abvakabo FNV om de staking niet door te laten gaan. Voor het nautisch evenement Sail worden vanaf woensdag elke dag honderdduizenden bezoekers in de stad verwacht. Door de staking komt alleen al in de Amsterdamse binnenstad 170 ton extra afval per dag op straat te liggen. De reinigingsdienst heeft het weekeinde extra zakken aan prullenbakken gehangen waar mensen hun afval in kunnen gooien.
De gemeente beslist dinsdag of zij akkoord gaat met een voorstel van het MKB in Amsterdam om de particuliere reinigingsdienst Sita in te schakelen. De staking tijdens het maritieme evenement is volgens de ondernemers dramatisch voor het imago van de hoofdstad. Sita zou alleen in urgente situaties te hulp schieten en niet de routes van de gemeente overnemen, verklaarde een woordvoerder.
De gemeente heeft met Abvakabo FNV wel afgesproken dat de gemeentewerkers hun werk weer oppakken als de volksgezondheid in gevaar komt. De reiniging in het Sail-gebied gebeurt, evenals bij de vorige keren, door een particuliere afvaldienst. Ook het afval van grotere bedrijven zoals Albert Heijn en McDonald's wordt, zoals altijd, door een particuliere reinigingsdienst opgehaald.
(Bron, met video)

Het wordt pas echt leuk als het heet wordt.
Dode bij steekpartij in Tilburg

TILBURG - Een 39-jarige Pool is in de nacht van zondag op maandag in Tilburg omgekomen door een steekpartij. Een 29-jarige Pool is aangehouden, meldde de politie. De steekpartij deed zich voor in de recreatieruimte van een voormalig klooster aan de Kardinaal de Jongstraat, waar ongeveer vijftig Polen verblijven.
Volgens een politiewoordvoerder was de opgepakte verdachte onder invloed van alcohol en drugs. Een aantal Polen was volgens hem zondagnacht televisie aan het kijken in de recreatieruimte. Het is niet duidelijk wat de aanleiding was voor de steekpartij.
De Polen zijn in het voormalige klooster ondergebracht door een uitzendbureau. Het klooster staat midden in een woonwijk, maar buurtbewoners hebben volgens de politie niets gemerkt van de steekpartij.
(Bron)

Kloosters staan ook niet bekend om hun slechte isolatie.
En je zou toch echt gaan denken dat er in Tilburg iets in de lucht of het water zit...
Jonge Turken en Marokkanen willen hier blijven

VOORBURG - De meeste Turkse en Marokkaanse jongeren die in Nederland wonen, willen hier blijven. Een op de tien Turken tussen de achttien en 27 jaar zou terug willen naar het herkomstland en ziet daar ook mogelijkheden voor. Slechts een op de twintig jonge Marokkanen is van plan zich in Marokko te vestigen.
Circa tweederde van de Turkse en driekwart van de Marokkaanse jongeren wil of denkt die stap niet te nemen, zo bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een op de zes jongeren heeft nog niet nagedacht over de vraag of ze van plan zijn te emigreren.
De jongeren die voorgoed in ons land willen blijven, hebben daar diverse redenen voor. Bijna de helft van hen zegt dat het hier goed bevalt. Ook noemen ze vaak werk en familie en zeggen ze geen toekomst in het herkomstland te zien.
Eenderde van de Marokkaanse en eenvijfde van de Turkse jongeren wil in Nederland blijven, omdat ze geen binding hebben met hun herkomstland. De cultuur daar zegt hen weinig, aldus het CBS. Aan het onderzoek namen bijna duizend Turken en Marokkanen deel die in Nederland zijn geboren (tweede generatie) of die voor hun zesde naar ons land zijn gekomen (eerste generatie).
Uit de jongste cijfers blijkt verder dat het aantal Turken en Marokkanen dat vanuit ons land emigreert, toeneemt. Bijna 3000 Turken van de eerste generatie en bijna duizend Turken van de tweede generatie vertrokken vorig jaar uit Nederland. Velen gingen naar Turkije. In de jaren negentig daalde de emigratie naar Turkije nog. Sinds begin deze eeuw is echter weer sprake van een stijging, vooral onder de eerste generatie.
De emigratie van Marokkanen neemt de laatste jaren licht toe. Vorig jaar hebben 1600 Marokkanen van de eerste generatie en bijna duizend Marokkanen van de tweede generatie Nederland verlaten.
(Bron)
Helios houdt alle toestellen aan de grond

ATHENE - Na het ongeluk met een toestel van de Cypriotische luchtvaartmaatschappij Helios heeft de Helios-directie besloten al haar vliegtuigen aan de grond te houden. Dat is maandagmiddag bekendgemaakt.
Eerder maandag weigerden bemanningen van Helios-vliegtuigen al nog te vliegen. De bemanningen van zeker twee toestellen in Larnaca op Cyprus weigerden aan boord te gaan. Een toestel van Helios dat naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia moest vliegen, stond al drie uur aan de grond, meldden Griekse en Cypriotische media. De televisiezender Sigma sprak over een muiterij.
(Bron)
Flexibele werknemer verdient minder aan overwerk

VOORBURG - Meer mensen werken onbetaald over of krijgen de extra uren gecompenseerd in tijd. Gezien de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt lijkt het erop dat werkgevers van hun werknemers meer flexibiliteit kunnen vragen. Dat stelde onderzoeker M. Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Het CBS heeft voor de Enquête Beroepsbevolking ruim 60.000 werknemers ondervraagd. Daaruit blijkt dat vorig jaar 37 procent van de werknemers regelmatig overwerkt, terwijl dat twee jaar eerder nog 32 procent was.
Deze toename is volgens Vergeer vrijwel geheel toe te schrijven aan extra uren, die worden gecompenseerd met vrije tijd op rustige momenten of zijn onbetaald.
Het CBS heeft voor de Enquête Beroepsbevolking ruim 60.000 werknemers ondervraagd.
Terwijl meer mensen langere dagen maakten dan hun arbeidscontract bepaalde, daalde het aantal werknemers dat wist te verdienen aan overwerk. Vorig jaar werd 36 procent van de overwerkers extra beloond, terwijl dat in 2002 nog 44 procent was. De groep onbetaalde overwerkers groeide wel mee en hun aandeel bleef hangen op circa 37 procent.
Vooral het uitruilen van overuren met verlof is toegenomen. Zo compenseerde in 2002 minder dan eenvijfde van de overwerkers de extra uren door op een ander moment vrij te nemen. Twee jaar later was dat de praktijk voor ruim een kwart van de werknemers.
Volgens het CBS werken vooral hoogopgeleiden over, maar doen zij dat vaak onbetaald. Bijna de helft van de hoger opgeleiden werkte de afgelopen jaren regelmatig over. Van deze groep kreeg ongeveer tweederde geen compensatie. Onder lager en middelbaar opgeleiden draaide respectievelijk 25 en 31 procent geregeld overuren. Van hen kreeg circa 80 procent een vergoeding.
(Bron)

Ik vraag me af hoeveel FTE's er wordt overgewerkt. Hoeveel banen dit dus feitelijk kost.
Vogelgriep in Oeral vastgesteld

MOSKOU - In de omgeving van de Zuid-Russische stad Celjabinsk, aan de voet van het Oeral-gebergte, is vogelgriep vastgesteld. Of het om de gevaarlijke virusvariant H5N1 gaat, is nog niet bekend, meldde het Russische persbureau Interfax maandag.
Volgens de vice-gouverneur in de regio, Andrej Gasilov, zijn dit weekeinde zeker zestig vogels overleden door het virus. Het is de zesde regio in Rusland waar sinds half juli vogelgriep is uitgebroken.
(Bron)
Oudste man van Nederland overleden

AXEL - De oudste man van Nederland, de 107-jarige Jacobus (Co) de Lavoir uit Axel (Zeeland), is maandagochtend overleden. Dat heeft de locatiedirecteur van zorgcentrum De Vurssche, waar De Lavoir al meer dan vijftien jaar woonde, laten weten.
Co de Lavoir werd geboren op 14 januari 1898. Een 105-jarige inwoner van Haarlem is nu de oudste man van Nederland. De oudste vrouw van Nederland is nog steeds de 115-jarige Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen. Zij is officieel ook de oudste persoon ter wereld.
(Bron)
Nederland erkent onafhankelijkheid Indonesië vanaf '45

JAKARTA - Nederland accepteert "politiek en moreel" de datum van 17 augustus 1945 als de dag van de onafhankelijkheid van Indonesië. Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Jakarta, Usha Gopie, maandag gezegd.
Gopie wees erop dat de aanwezigheid van minister Bot van Buitenlandse Zaken bij de viering van de 17e augustus in Jakarta hiervan een bewijs is.
De Indonesische rebellen die zich tegen het officiële koloniale gezag in Nederlands-Indië keerden, golden als collaborateurs van de Japanse bezetters van Nederlands-Indië. Nederland vocht een bloedige strijd tegen de rebellen en verleende uiteindelijk na onderhandelingen Indonesië in 1949 de onafhankelijkheid. De onafhankelijksheidsdatum van de voormalige kolonie was derhalve in Nederlandse ogen 'de soevereiniteitsoverdracht' op 27 december 1949.
In Indonesische ogen was het echter de dag dat de politieke leiders Soekarno en Hatta, twee dagen na de Japanse capitulatie, het land in 1945 voor onafhankelijk verklaarden. De strijd in Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949 heeft volgens schattingen aan 150.000 Indiërs en 6000 Nederlanders het leven gekost.
(Bron)

En dan hebben we het nog niet over voor hoeveel mensen het leven - deels - verpest is door de ervaringen daar, of door die van hun ouder(s).
Bouwkraan valt op school in Gouda

GOUDA - Een bouwkraan van 30 ton is maandag tegen de gevel van een basisschool in Gouda gevallen. Er waren geen kinderen binnen, die hebben nog een week vakantie.
Volgens de politie raakte de bestuurder van de kraan bekneld. Hulpdiensten proberen de man te bevrijden. Hoe groot de schade aan de school is, is nog niet bekend.
(Bron)
Intercity ontspoord bij Amsterdam Centraal

AMSTERDAM - Bij het station Amsterdam Centraal is maandag rond 9.10 uur de intercity Maastricht-Haarlem ontspoord. Volgens spoorbeheerder Prorail rukte de ontsporende trein een bovenleiding mee, waardoor een andere intercity stil kwam te staan. Daarbij zijn volgens ProRail-woordvoerder Fred Versfeld geen gewonden gevallen.
De infrastructuur is door de ontsporing van de intercity Maastricht-Haarlem beschadigd. De ontspoorde trein nam onder meer een bovenleiding mee. De intercity, waarvan een treinstel schuin omhoog staat, en de intercity Den Helder-Nijmegen, die zonder stroom kwam te staan, moeten ook nog geborgen worden.
De oorzaak van de ontsporingen is nog niet bekend. De Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Raad voor de Transportveiligheid zijn op de plek van het ongeval nog bezig met hun onderzoek. "Als zij klaar zijn, kunnen we een inventarisatie gaan maken van wat er er allemaal kapot is", aldus een woordvoerder.
Ook de Inspectie van Verkeer en Waterstaat heeft een onderzoek ingesteld. De resultaten daarvan zijn over ongeveer een maand bekend.
Het treinverkeer rond station Amsterdam Centraal is vanaf 13.00 gedeeltelijk weer op gang gekomen. Tussen Amsterdam en Utrecht, Amersfoort en Lelystad rijden weer enkele treinen. Aan de westkant van het station, waar maandagochtend een intercity ontspoorde, is tot nader order helemaal geen treinverkeer mogelijk.
"Misschien dat er vandaag nog één of twee sporen aan de westkant vrijkomen, maar dat kunnen we nog niet goed inschatten." Het treinverkeer van en naar het oosten zal naar verwachting de hele dag beperkt blijven.
De gevolgen van het treinongeval bij Amsterdam Centraal voor het nautische evenement Sail dat woensdag begint, zijn nog niet duidelijk. De Nederlandse Spoorwegen hopen dat woensdag de meeste treinen rijden, maar kan niet met zekerheid zeggen dat alle treinen volgens het dienstrooster rijden. Dat bleek maandag tijdens een persconferentie van de NS en spoorwegbeheerder ProRail.
Rond 13.00 uur praat de NS met de gemeente Amsterdam om duidelijkheid te krijgen over de precieze gevolgen van de ontsporing. Het evenement trekt honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad van wie velen met het openbaar vervoer komen.
Het was niet de eerste keer dat bij het Centraal Station van Amsterdam een trein ontspoorde of op een andere manier een ongeval kreeg. Aan de westkant van het CS is het dit jaar al de derde keer.
Op vrijdag 21 mei vorig jaar botsten een dubbeldekstrein en een intercity aan de oostkant van het Centraal Station frontaal op elkaar doordat de machinist van de dubbeldekker door rood reed.
Dit jaar was het al twee keer eerder raak, in dezelfde week. Die keren ging het om goederentreinen die ontspoorden. In de avond van maandag 6 juni liepen aan de westzijde van het CS, de voorste wagons van een met grind geladen goederentrein uit de rails. In de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 juni gebeurde dat bij drie van de 36 wagons van een lege kolentrein.
(Bron, met video)

Klein detail: deze ontsporing is 10 meter van de eerdere plekken af.

zondag, augustus 14, 2005

Gehandicapt meisje verdrinkt in bad

MONSTER - Een 10-jarige cliënte van het Westerhonk in Monster, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, is vrijdagavond in bad verdronken. Dat heeft de instelling zondag laten weten. Het meisje logeerde tijdens de vakantieperiode in het Westerhonk, onderdeel van de zorgorganisatie 's Heeren Loo West-Nederland.
In een verklaring die 's Heeren Loo zondag verspreidde, zegt de organisatie het ongeval ten zeerste te betreuren. "We leven mee met de ouders en andere nabestaanden van het meisje. Voor iedereen in de organisatie is dit een schokkende ervaring."
Het slachtoffer verbleef in een woning op het terrein. Daar waren tijdens het ongeval acht andere cliënten en twee medewerksters aanwezig. Hoe het kind heeft kunnen verdrinken, is nog niet duidelijk. Onderzoek van de politie zal moeten uitwijzen wat de exacte toedracht is, aldus de zorginstelling.
Volgens een woordvoerder van de politie Haaglanden is de politie ingeschakeld, omdat het gaat om een niet natuurlijke dood. Ook de inspectie voor de gezondheidszorg is op de hoogte gesteld.
(Bron)
Geen geld terug betekent de fik erin

Volgens de politie heeft een man zaterdagavond geprobeerd in Midwolde (Groningen) een café en een aantal bezoekers in de fik te steken. De 39-jarige man eiste zijn geld terug, omdat hij volgens hem niet naar behoren geholpen werd. Hij werd daarop het café uitgezet door de eigenaar.
De man kwam echter kort daarop terug met terpentine en ammoniak en gooide die over één van de aanwezigen. Hij probeerde ook het gebouw in brand te steken. De politie heeft de brandstichter ingerekend, nadat hij werd overmeesterd door de bezoekers. Niemand raakte gewond.
(Bron)
'Twee mensen probeerden stuur toestel over te nemen'

ATHENE - Twee personen lijken te hebben geprobeerd het stuur van het ramptoestel over te nemen, toen de piloot en de co-piloot uit de roulatie waren. Het is onduidelijk of het om bemanningsleden of passagiers ging.
Dit heeft een Griekse regeringswoordvoerder zondag verklaard na de debriefing van de piloten van de F-16's die waren opgestegen nadat het radiocontact met het ramptoestel was verbroken. Eerder hadden de Griekse F-16-piloten gezien dat de piloot van het Helios-toestel afwezig was en de co-piloot voorover gebogen en mogelijk bewusteloos op zijn stoel zat.
Griekse reddingswerkers hadden zondagavond al meer dan honderd lichamen geborgen. Volgens berichten van de Griekse televisie leken talrijke lijken in een bevroren toestand te verkeren.
"Veel lijken zien er uit alsof ze in een vrieskist hebben gelegen", zei een verslaggever ter plaatse. Dat versterkt de vermoedens dat de machine kort voor de crash problemen had met het klimaat en de luchtdruk.
(Bron)
TT 402 Een man uit Macedonië, die tijdens de terugreis van zijn vakantie tanken moest, realiseerde zich pas zes uur later dat hij zijn vrouw achtergelaten had bij een Italiaans benzinestation.
Het koppel en hun vierjarige dochter waren op de terugreis naar hun huis in Duitsland. De man had niet gezien dat zijn vrouw tijdens het tanken even naar het toilet gelopen was.
De vrouw,die geen geld bij zich had, wist uiteindelijk de politie van haar penibele situatie op de hoogte te brengen. Die wist, na enig speurwerk haar man te traceren.
Hetero's blazen homohuwelijk toch maar af

Twee heteroseksuele Canadese vrienden die erover dachten met elkaar een homohuwelijk aan te gaan zien daar bij nader inzien toch maar vanaf. De 65-jarige Bryan Pinn en de 56-jarige Bill Dalrymple, beiden gescheiden, wilden met elkaar trouwen om op die manier in aanmerking te komen voor allerlei fiscale voordelen.
Na Nederland, België en Spanje is Canada het vierde land waar homohuwelijken zijn toegelaten. Pinn en Dalrymple kwamen op het idee in het huwelijksbootje te stappen nadat een kennis in de kroeg opmerkte dat het tweetal zich als een getrouwd oud paar gedroeg. "Het is een stunt", zo liet Pinn afgelopen week nog weten. "Toch is het ook een statement. We willen de regering tonen dat er achter deze wetgeving aanzienlijke belastingvoordelen zitten waar ze misschien niet aan gedacht had."
Het voornemen haalde al gauw de plaatselijke media, wat resulteerde in tientallen reacties. Vijandige uitingen, waarin de twee van ketterpraktijken en homofobie werden beschuldigd, deden de vrienden toch besluiten het huwelijk af te blazen.
(Bron)
Cliniclown blijkt oplichter te zijn

Een 45-jarige Rotterdammer is door de politie aangehouden omdat hij zich voordeed als een collectant voor de stichting Cliniclowns. Binnen een jaar had de man vijfhonderd keer met succes mensen geld afhandig gemaakt.
De man liet een vals identificatiepasje zien als hij bij mensen aanbelde. Hij vertelde zielige verhalen om het vertrouwen te krijgen van de slachtoffers. Het geld dat hij kreeg ging in plaats van naar de stichting gewoon in zijn eigen portemonnee. De "collectant" bekende na zijn aanhouding dat hij landelijk actief geweest was. Mensen die ook slachtoffer van de oplichter zijn geworden worden verzocht ook aangifte te doen.
(Bron)
Vrouw brengt vriend om het leven

BEERTA - Een 29-jarige inwoonster van Beerta heeft in de nacht van zaterdag op zondag haar 33-jarige vriend om het leven gebracht. Het drama speelde zich af in de woning van het tweetal. De vrouw belde direct na haar daad de politie, die haar in de buurt van de woning aantrof.
De politie kreeg de melding van de vrouw rond één uur 's nachts binnen. In de woning vonden de agenten in een slaapkamer het levenloze lichaam van de man. Hoe de vrouw haar vriend om het leven heeft gebracht, wilde de politie zondag nog niet kwijt.
De vrouw heeft verklaard dat haar vriend haar voorafgaand aan het incident meerdere malen heeft bedreigd.
(Bron)
Canadese telecommunicatiegigant laat kinderen volgen

TORONTO - Canada's grootste telecommunicatiebedrijf heeft een systeem geïntroduceerd waarmee ouders via het internet kunnen nagaan waar hun kinderen zijn. Het is 'Seek & Find' (zoek en vind) genoemd en is opgezet door Bell Canada.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van plaatsbepalingssatellieten (GPS) en mobiele telefoons. Aan de hand van het signaal van het mobieltje kan de locatie ervan worden bepaald. Computertechnologie maakt daar een landkaart van en die is via het internet te raadplegen. Ouders kunnen daarmee zien waar hun kinderen zijn, of in ieder geval waar hun mobieltje is. Ook kan worden geconstateerd wanneer een kind bijvoorbeeld van school op weg naar huis is, als wordt afgesproken dat het mobieltje wordt ingeschakeld bij het verlaten van de school.
Uiteraard is deze dienst niet alleen te gebruiken voor ouders en hun kinderen. Ook in werksituaties kan het nuttig zijn te weten waar collega's zijn zonder dat die zich moeten melden. In de sportwereld en andere takken van de maatschappij worden eveneens toepassingsmogelijkheden gezien. Voorwaarden zijn dat de locaties binnen het dekkingsgebied van de mobiele telefonie liggen, dat de mobieltjes aanstaan, en dat geschikte toestelletjes worden gebruikt. De personen die worden opgespoord, krijgen daarover een tekstbericht op hun toestel.
Ter beveiliging van de privacy zijn voor het raadplegen van de internetgegevens wachtwoorden nodig. Ook dienen formulieren te worden ingevuld waarmee alle betrokken partijen toestemming geven voor het zoeken en vinden via deze dienst. Er kan een abonnement voor worden afgesloten (vijf Canadese dollar per maand) of per gebruik worden betaald (vijftig Canadese cent per keer).
(Bron)
Buitenlandse euromunten overheersen

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de euromunten in Nederland is buitenlands. Dat geldt niet voor de munten met de laagste waarden, van de stuivers is 73 procent nog van eigen bodem, maar wel voor de munten van 1 en 2 euro. De euromunten hebben verschillende 'reissnelheden'.
Van de munten van 1 euro is nog maar 21 procent van binnenlandse afkomst, van de 2-euro-munten is ongeveer 23 procent nog 'autochtoon'. Dat blijkt uit de maandelijke peilingen door de vrijwilligers van het eurodiffusieproject. De gegevens zijn zondag bekendgemaakt.
De meeste buitenlandse munten komen uit Duitsland (20 procent), België (14 procent) en Frankrijk (9 procent). Daarna volgen de munten uit de vakantielanden Spanje, Portugal, Italië en Oostenrijk. Luxemburg, Griekenland, Finland en Ierland sluiten de rij.
Sinds 1 februari 2003 houdt een groep vrijwilligers de stand van de verspreiding van de euromunten bij. Zij namen het eurodiffusieproject over van de initiatiefnemers, de Studiegroep Wiskunde met de Industrie en het wetenschapsmagazine Natuur & Techniek. De vrijwilligers tellen elke maand.
(Bron)