zaterdag, augustus 24, 2002

Weer Online biedt radarbeelden van de buien, en blikseminslagoverzichten en dergelijke.
Drup-plens-giet-drijf.
Zou nou vanavond dat vuurwerk in Scheveningen zijn? Ik begreep dat de Uitmarkt vanavond stilgelegd is, Pukkelpop is Modderpop geworden, en ik neem aan dat Lowlands nu meer Flowlands is...
Wederom heb ik iets voor het eerst in mijn leven gedaan: boortjes kopen. Steenboren en houtboren in diverse maten. De lokale doe-het-zelf volgt de ontwikkelingen op de voet.
De schuttingen zijn gearriveerd, er staan er zes in de slaapkamer en zes in de huiskamer. Morgen wordt het beter weer.
NOS-TT 105 za 24 aug

LPF-kamerlid Eberhard in opspraak

ROTTERDAM LPF-kamerlid Eberhard is in opspraak geraakt. Volgens het Algemeen Dagblad is hij twee keer, voor diefstal en voor verduistering, veroordeeld. De krant zegt dat bronnen binnen de top van de LPF en justitie dit bevestigen.
De veroordelingen zouden aan het licht zijn gekomen in een onderzoek dat Pim Fortuyn door een recherchebureau liet verrichten. Fortuyn was van plan hem te royeren. Eberhard kwam eerder in het nieuws toen Leefbaar Nederland meldde dat hij 50.000 euro had geboden voor een verkiesbare plaats op de LN-lijst.
Eberhard spreekt de aantijgingen tegen en wil het AD aanklagen wegens smaad.
NOS-TT 103 za 24 aug

Nawijn wilde "signaal afgeven"

DEN HAAG Minister Nawijn heeft met zijn suggestie om Marokkaanse criminelen met een Nederlands paspoort uit te wijzen "een signaal willen afgeven". Hij zegt dat in NRC Handelsblad in reactie op de kritiek dat dit onmogelijk is.
Premier Balkenende merkte gisteren op dat Nawijns voorstel in strijd is met de grondwet. Volgens Nawijn is het zijn functie als minister om signalen af te geven als "zaken scheefgegroeid zijn".
Hij zei gisteren al dat als uitwijzing juridisch onmogelijk is, de oprichting van heropvoedingscentra overwogen moet worden. Ook Balkenende ziet hier wel wat in: "men moet de problemen benoemen".

vrijdag, augustus 23, 2002

NOS-TT 103 vr 23 aug

Nawijn wil criminelen uitzetten

DEN HAAG Minister Nawijn wil de optie krijgen om mensen met een Nederlands paspoort van buitenlandse afkomst die een misdrijf plegen, uit te zetten. De minister van Vreemdelingenbeleid vindt onder meer gewelds- en zedendelicten en diefstal grond voor verwijdering.
Nawijn heeft met name 'Marokkanen van de tweede en derde generatie' in het vizier. Maar ook crimineel gedrag van mensen met een verblijfsvergunning zou tot uitzetting moeten kunnen leiden.
De LPF-minister gaat onderzoeken of er juridisch gezien belemmeringen voor zijn plan zijn. Hij heeft Marokko al om medewerking gevraagd.

Marokko gaat echt niet meewerken, want dat doen ze nu ook al niet. Daarnaast: mensen met de NL-nationaliteit KUN je niet uitzetten. Ook al hebben ze ook nog de Marokkaanse nationaliteit (want die kun je niet opgeven). Dus juridische belemmeringen? Wat dacht meneer N. van de Grondwet? En waar komt zijn familie van oorsprong vandaan?
Als ik een diefstal pleeg, kan ik dus uitgezet worden, volgens meneer N. Ik hèb weleens wat gestolen. Dus komt u maar met dat ticket Nieuw-Zeeland, meneer N. - dan mag u mij als voorbeeld uitzetten, met heel veel pers erbij. Tegen de tijd dat ik terug wil, bent u er wel achter dat uw idee niet klopt. Krijg ik misschien wel een ticket NZ-NL om het goed te maken.
Tot dit kabinet had ik de illusie dat ik het dan wel oneens was met de diverse bewindslieden, maar dat zij en/of hun ambtenaren, wisten waar ze mee bezig waren. Die illusie ligt nu aan diggelen. Ambtenaren die kritisch zijn, trap je er uit, en daarna ga je zelf blaten zonder blijk te geven van enige kennis. Zo kan ik het ook (niet).
Gehoord: het Volkert van der G.-commando wil ministers gaan ontvoeren en dwangvoeding toepassen. Het Volkert van der G.-commando is ten volle bereid hiervoor de veganistische principes op te geven. Want ministers vallen onder de noemer scharrelvlees.
(Als u niets meer van mij hoort, vond de AIVD of hoe het tegenwoordig ook mocht heten, dit geen leuke mededeling.)
Je kunt zeggen wat je wilt van dit kabinet, maar één ding hebben ze zeker bereikt, en in recordtijd: veel mensen zijn spontaan linkser geworden.
Wat ik me ook afvraag: degenen die niet of allang niet meer stemden, en nu vol hoop op de LPF stemden, wat vinden die van wat er nu zoal gebeurt en aangekondigd wordt? Uit onderzoeken bleek dat veel LPF-stemmers op dit moment geen LPF zouden kiezen. Maar zijn dat mensen die weer terug zouden vallen op hun 'oude' partij, of zijn dit mensen die nooit of allang niet meer gestemd hadden, en die nu zeker niet nog een keer gaan stemmen?
Ik kan me voorstellen dat degenen die dachten dat er nu Veranderingen zouden komen, dat ze Gehoord zouden worden, dat ze het Beter zouden krijgen, nu Teleurgesteld zijn. Of erger.
NOS-TT 192 vr 23 aug

Keurmerk voor Italiaanse keuken

ROME De Italiaanse regering wil voor de Italiaanse eethuizen in het buitenland een keurmerk invoeren. Inspecteurs gaan wereldwijd restaurants controleren op hun 'Italiaans gehalte'. Naar schatting krijgen slechts 10.000 van de 70.000 "Italiaanse restaurants" een keurmerk.
Minister Alemanno van Landbouw, lid van de uiterst rechtse Nationale Alliantie, maakte dit plan bekend. "Elke dag openen honderden Italiaanse restaurants, maar in de meeste gevallen is het enige dat Italiaans is de naam of de driekleurige vlag aan de gevel", aldus de minister.
Voorwaarde voor het keurmerk is een kok die het vak in Italie heeft geleerd.

Weg met de Goudse kaas die niet uit Gouda komt! Delfts Blauw alleen nog maar uit Delft!
(Okee, Griekenland verbood Denemarken ook al om feta te maken.)

donderdag, augustus 22, 2002

De MegaPraxis is wel 15 minuten fietsen (als je langzaam fietst) van mijn huis, heb ik ontdekt.
Jammer genoeg kun je niet gewoon een bestelling opgeven, maar moet je zelf al je spullen verzamelen.
Met een karretje naar de schuttingen. De goedkoopste was 20 euro, zo'n vlechtscherm waar je nog een beetje doorheen kijkt. Dat vond ik niet zo'n probleem, maar al verzamelend zag ik iets wat me niet beviel: forse schimmel. Dus naar de degelijker schuttingen ernaast gekeken. Veel zwaarder, maar niet beschimmeld, en ook steviger. 27 euro maar in de aanbieding voor 22, die 2 euro leek me niet veel geld voor een dergelijk kwaliteitsverschil, en ik had natuurlijk nog mijn airmilesbonnen voor 40% korting. Ik ben er maar even bij gaan zitten, want inmiddels had ik al twaalf schuttingen versleept en op zo'n karretje gezet. Die moesten weer teruggezet, en dan moest ik 12 veel zwaardere en dikkere op de te kleine kar zien te krijgen. Ander karretje gehaald, en eerst maar eens zes goede schuttingen erop geladen. Intussen badend in het zweet want het was warmer dan gedacht. En het stikte van de wespen, waar ik zeer allergisch voor ben. En ook dit karretje kon geen 12 schuttingen aan.
Uiteindelijk lazerde de hele handel om, en zat ik bijna klem onder de schuttingen. Mezelf eruit gewurmd, en maar twee Praxisheren om hulp gevraagd. Deze helden hebben de rotzooi opgeruimd, twaalf goede schuttingen opgeladen, twaalf palen erbij gemikt, me meegenomen naar de bak met de schermsteunen en een grondboor voor me opgehaald, alles naar de balie gekard en keurig een bon voor me geregeld - het computerwerk kostte ze wel erg veel moeite, maar we zijn er toch uitgekomen :-) Ik kon alles bij hun achterlaten en mocht met bon en de ijzerwaren verder shoppen.
Zaterdag wordt de boel geleverd, en dan mag vriendje zich uitleven...

woensdag, augustus 21, 2002

Amersfoort wil geen treintransporten van gevaarlijke stoffen meer. Ach, dan leiden we die treinen toch om via andere steden? Ik snap de redenatie van Amersfoort wel, maar er zijn weinig alternatieven: vervoer over de weg is gevaarlijker, door de lucht idem, en niet alle plaatsen zijn bereikbaar via het water. Dan houd je ondergronds transport over. Zo zijn de kerosinetransporten vervangen door persleidingen. Maar dan moet je voor elke stof een eigen leiding hebben. Of natuurlijk de Nederlandse rol in het transport- en industriewezen opgeven.
NOS-TT 110 wo 21 aug

Donner sluit dwangvoeding niet uit

DEN HAAG Minister Donner sluit niet uit dat Volkert van der G. dwangvoeding krijgt toegediend om te voorkomen dat hij overlijdt. Hij vindt het echter nog voorbarig daar nu al over te beslissen.
Een Kamermeerderheid vindt dat v/d G. dwangmatig gevoed moet kunnen worden.
Donner (Justitie) ziet geen juridische belemmeringen om tot dwangvoeding over te gaan. Van der G. eet al 41 dagen niet uit protest tegen de leefomstandigheden in zijn cel. Hij drinkt wel vruchtensap.
Volkert van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, heeft laten weten dat hij geen sondevoeding toegediend wil krijgen als hij in coma raakt.

"Geen juridische belemmeringen"?? Dat moet meneer Donner dan maar eens uitleggen. Ik dacht dat we hier nog altijd zelfbeschikkingsrecht hebben. Op een merkwaardige manier, dat wel, maar toch. Je mag officieel geloof ik geen actieve euthanasie toepassen, maar je mag wel besluiten tot het stopzetten van levensverlengende handelingen. En blijkbaar mag je hier geen doodstraf opleggen, maar wel éen 'levensstraf', een dwingen tot in leven blijven. Misschien zou het toch makkelijker zijn om eens te testen wat er gebeurt als die camera in de cel uitgaat.
NOS-TT 103 wo 21 aug

LPF distantieert zich van Boiten

HILVERSUM Harry Wijnschenk, de nieuwe fractieleider van de LPF, heeft opnieuw afstand genomen van de voormalige CP'er Rien Boiten. Wijnschenk verklaarde in het Radio 1 Journaal dat de LPF zich blijvend distantieert van alle geluiden die uit extreem-rechtse hoek komen.
Boiten maakte gisteren in NOVA gewag van adviserende contacten met de LPF, waar het LPF-Kamerlid Van der Velde geen bezwaar tegen had. Wijnschenk ziet geen reden hem daarover te berispen, maar zal Van der Velde wel "bijpraten".
Wijnschenk erkende Boiten eens ontmoet te hebben. Dat was hem in de hectiek na zijn verkiezing gisteren ontschoten.
Teletekst

dinsdag, augustus 20, 2002

Letterlijk schitterend: de regendruppels in de spinnenwebben in de coniferen bij het raam. Nu ik eindelijk eens een stuk horgaas heb aangebracht voor het huiskamerraam, durf ik ook 's avonds dat raam open te laten. Als op bestelling is het dan ook gelijk koeler 's avonds. Het licht uit de huiskamer weerkaatst op de spinnenwebdruppels. Ik weet alleen niet wat de spinnen er zelf van vinden.
Na een heftige onweersbui met errug veel neerslag, is Utrecht weer lekker opgefrist. Buiten 16 graden, en o, wat is dat lekker na die hitte. Als het tot volgende week 16 graden blijft gaat iedereen mieren dat we geen zomer hebben gehad, maar voor nu vind ik het verrukkelijk.
Aansluitend op de post over de dreigende steniging in Nigeria:
Evelien attendeerde me op een voorbeeldbrief van Amnesty. Met adres van de ambassade hier, en het email-adres van de Nigeriaanse president.
NOS-TT 107 di 20 aug

Lek in wagon bij Amersfoort gedicht

AMERSFOORT Het treinverkeer van en naar Amersfoort zal in de loop van de middag worden hervat, nu de lekkende wagon op het station is gerepareerd. Uit de wagon lekte de zeer brandgevaarlijke en kankerverwekkende stof acrylnitril, maar het gevaar is inmiddels geweken.
Een deel van de wijk Soesterkwartier en het stadhuis werden ontruimd, alsmede een aantal kantoren nabij het station. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.
Het lek in de goederenwagon werd door een defecte afsluiter veroorzaakt. Met name het treinverkeer naar het noorden van het land is ernstig ontregeld.
Treinwagon lekt gevaarlijke stof in Amersfoort

AMERSFOORT - Van en naar Amersfoort rijden sinds dinsdagochtend 11.00 uur geen treinen wegens een lekkende goederenwagon waarin een brandbare en giftige stof zit. Het gebied rond het station is afgesloten voor het verkeer en diverse kantoren zijn ontruimd. Dat geldt ook voor een deel van de wijk Soesterkwartier, dat aan het station grenst.
In gebieden buiten de directe omgeving van het station zijn bewoners door middel van geluidswagens opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden. Het treinverkeer van en naar de stad is op last van de brandweer stilgelegd. De perrons op het station zijn ontruimd. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.
De ketelwagen staat op het emplacement van station Amersfoort. De wagon is getroffen door een steigerpijp, die van een in aanbouw zijnd pand was gevallen, zei een woordvoerder van de politie.
De ketelwagen bevat volgens vervoerbedrijf Railion de stof acrylnitril, een zeer brandgevaarlijke kleurloze tot lichtgele vloeistof met stekende geur die bij verdamping gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn. De stof, die irriterend werkt op de ogen, de huid en de ademhalingsorganen, kan leiden tot toevallen en coma als deze inwerkt op het centraal zenuwstelsel.
De Nederlandse Spoorwegen hebben bussen besteld om treinreizigers verder te vervoeren. Maar tot dusver is er nog geen bus vanaf het station vertrokken, omdat Amersfoort tot nader order onbereikbaar is per openbaar vervoer.
Volgens de Railverkeersleiding is het tot in de loop van de middag onmogelijk om met de trein te reizen van de Randstad naar het noorden van het land, en in omgekeerde richting. Dat komt volgens de woordvoerder vooral door de problemen en stremming bij station Amersfoort.
Bovendien kampen de NS met logistieke problemen door eerdere storingen op verscheidene trajecten in het land. Die ontstonden door blikseminslagen en een aanrijding.
(Bron)
Het ergste is: hier is het alleen maar warm en plakkerig. Hoewel veel koeler dan de afgelopen dagen, voelt het nog steeds warmer dan het is. En om de haverklap lijkt het hier ook te gaan gebeuren, maar tot nog toe zijn we niet verder gekomen dan een buitje.
Ik wil graag even flink onweer, flink wat regen, en dat het daarna opgefrist is. Dat je niet meer onder de douche vandaan komt en gelijk weer wilt omdat je je kleverig voelt.
NOS-TT 103 di 20 aug

Onweer hindert trein- en wegverkeer

RIJSWIJK Felle onweersbuien hebben het trein- en wegverkeer met name in het westen ernstig ontregeld. Blikseminslag zorgde ervoor dat treinverkeer rond Haarlem, Den Haag, Uitgeest en Middelburg lang niet mogelijk was. Veel problemen zijn inmiddels (gedeeltelijk) opgelost.
Gisteravond veroorzaakte blikseminslag bij Deventer een stroomstoring, waardoor er tot in de loop van vanmorgen geen treinen reden. Als gevolg van problemen bij Amersfoort is treinverkeer van de Randstad naar het noorden onmogelijk.
Het wegverkeer ondervond eveneens last van felle buien. Dat leidde voornamelijk tot langere files in de Randstad.

maandag, augustus 19, 2002

Beetje moeilijk om het nu weer gewoon over ditjes en datjes te hebben. Ik zou zo graag al die sharia-types één voor één onder de loep nemen, ongetwijfeld zijn ze ooit ergens wel een keer de fout ingegaan.
Ik ben principieel tegen de doodstraf. Omdat ik niet geloof in de onfeilbaarheid van mensen, en dus ook niet in de onfeilbaarheid van degenen die de doodstraf uitspreken. Vergissen is mogelijk. Daarnaast: als je vindt dat iemand niet mag moorden (bijvoorbeeld), wie geeft jou dan het recht om een ander te (laten) doden?
NOS-TT 123 ma 19 aug

Steniging dreigt voor Nigeriaanse

FUNTUA Een Nigeriaans gerechtshof heeft het doodvonnis bekrachtigd van een 31-jarige vrouw die ongetrouwd een kind heeft gekregen. De steniging vindt plaats zodra de nu acht maanden oude baby geen borstvoeding meer krijgt.
Volgens de in 1999 opnieuw ingevoerde sharia heeft de vrouw zich aan overspel schuldig gemaakt. Als het vonnis wordt uitgevoerd, is ze de eerste Nigeriaanse die wordt gestenigd. Ze zal met de hulp van mensenrechtenorganisaties beroep aantekenen bij de hoge raad.
In maart werd een vrouw in hoger beroep van eenzelfde aanklacht vrijgesproken. Dat gebeurde na zware druk van de EU.

Gegevens Nigeriaanse ambassade Den Haag
Algemene mailformulier EU
Ongelofelijk maar waar: ik laat vriendje het dazenpostje zien, terwijl hij leest loop ik richting keuken, en wat ligt daar op de grond: een dode daas! Die is waarschijnlijk ergens in het veld doodgeslagen en in vriendjes rugzak terecht gekomen, en er hier weer uitgevallen. Het was zo'n beest met dambordvleugels, door een vlekje hoog op de vleugels en een vlekje in het midden, een stip op beide vleugels.
Mooi, maar heel vervelend.