zaterdag, november 25, 2006

Bij de supermarkt werden oliebollen uitgedeeld...
TT 120 Het is eind november nog niet eerder zo warm geweest als vandaag. In Limburg werd aan het begin van de middag 18,9 graden gemeten, meldt het KNMI. De herfst van dit jaar is de warmste sinds de metingen 300 jaar geleden begonnen.

Huishoudens stoken minder door warm herfstweer

GRONINGEN - Nederlandse huishoudens stoken deze herfst een stuk minder dan in voorgaande jaren door de recordhoge temperaturen. "Wij schatten dat de huishoudens in oktober toch wel een kwart minder hebben gestookt dan normaal", aldus een woordvoerder van GasTerra, voorheen het handels- en leveringsbedrijf van Gasunie vrijdag.
De herfst is dit jaar de warmste in de afgelopen drie eeuwen. Volgens het KNMI bedroeg de gemiddelde temperatuur in de herfstmaanden september, oktober en november 13,2 tot 13,5 graden Celsius.
GasTerra, dat gas levert aan energiebedrijven als Nuon en Essent, merkte in oktober dat er een stuk minder werd afgenomen en daarmee de inkomsten van het bedrijf daalden. "Dit tikt in november nog zwaarder aan omdat de stookhoeveelheid dan hoger ligt", aldus de woordvoerder.
GasTerra schat in dat de lagere stookkosten een gemiddeld huishouden in oktober ongeveer 25 euro scheelde. "Voor november verwachten we ook dat een gemiddeld huishouden 25 euro euro goedkoper uit is".
(Bron)
Marokkaanse stad is broedplaats zelfmoordenaars

TETOUAN - Een Marokkaanse stad 30 kilometer ten zuiden van de Spaanse enclave Ceuta is volgens Amerikaanse veiligheidsdiensten een broedplaats voor zelfmoordterroristen.
Een grote groep jonge mannen, die allemaal in dezelfde moskee komen, heeft de afgelopen jaren de stad verlaten om vooral in Irak martelaar te worden in de strijd van het terreurnetwerk al-Qaeda, meldde de Britse krant The Daily Telegraph zaterdag.
Van zeker negen daders van zelfmoordaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad staat na DNA-onderzoek vast dat ze uit de stad Tetouan komen. De daders van de aanslagen in Madrid in maart 2004 kwamen eveneens uit de Marokkaanse plaats.
De plaatselijke bevolking is ervan overtuigd dat nog 21 anderen zijn weggegaan om bij te dragen aan de jihad, de heilige oorlog.
De meeste van de vermeende terroristen zijn afkomstig uit de wijk Jamaa Mezuak, waar de inwoners veelal arm en ongeletterd zijn. "Dit deel van Marokko is een plaats van ellende, armoede en werkloosheid en een plek waar geen hoop heerst", verklaart Aissa Acharki van de islamitische vredesbeweging Gerechtigheid en Spiritualiteit.
Volgens Acharki is het voor de inwoners van het gebied een kwelling om zo dichtbij de westerse rijkdom te wonen, zonder ervan te kunnen meegenieten.
De imam van de gewraakte moskee wil geen commentaar geven. "Ik weet wie je bent en waar je woont. Wees voorzichtig met je vragen over die jongens", beet hij een verslaggever van de Britse krant toe.
(Bron)

Charmante imam.
'Windows XP verspilde voor 25 miljard dollar stroom'

AMSTERDAM - Windows XP heeft in de loop der jaren voor 25 miljard dollar aan elektriciteit verspild, en 225 miljoen ton CO2 uitgestoten. Dat heeft het milieuweblog Treehugger berekend.
Treehugger deed het onderzoek naar aanleiding van uitlatingen van softwarefabrikant Microsoft, dat heeft aangekondigd dat de nieuwe Windowsversie Vista de Amerikaanse consument tot 75 dollar per jaar kan besparen door zijn energiezuinigheid.
Volgens Treehugger heeft Microsoft dat bereikt door drie kleine fouten in de bestaande Windowscode te repareren. Had het bedrijf dat een paar jaar eerder, bij de verschijning van XP gedaan, dan had dat in totaal zo'n 25 miljard dollar gescheeld.
(Bron)
'Kinderen gaan te weinig naar de tandarts'

AMSTERDAM - Een op de vijf kinderen komt niet of te weinig bij de tandarts. Veel kinderen met gaatjes worden daardoor niet behandeld. Dat meldt de NOS zaterdag.
Volgens een onderzoek van TNO en de Nijmeegse Radbouduniversiteit wordt bij 90 procent van de 5-jarigen niets gedaan aan gaatjes. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering van Tandheelkunde (NMT) noemt dit zorgwekkend.
Mogelijk denken ouders dat gaatjes in het melkgebit niet erg zijn, omdat de kinderen nog moeten wisselen. Dat is volgens de NMT een misvatting. Volgens de organisatie moeten de overheid en verzekeraars actie ondernemen, aldus de NOS.
(Bron)
Het jaarlijkse rondje is weer gedaan, de katten schoten van de zenuwen een boom in, de straat ligt bezaaid met schuimpjes, maar Sint is er!
KNMI actueel:

25 november 2006 13:50 Maastricht 18.7 graden.

Ach ja. Arme hulpSinterklazen, zwetend en wel in die warme tabberds...

vrijdag, november 24, 2006

Tijger is een actieve kat. Slaapt nooit zo lang achter elkaar tenzij ze erg tevreden is of vreselijk in de weg ligt.
Ze slaapt nu al uren, verroert zich nauwelijks. Het recept: volstouwen met kip.
TT 107 Bescherming AMA's tegen smokkelaars

Jonge alleenstaande asielzoekers kunnen volgend jaar terecht in speciale woongroepen. Hier moeten de AMA's beter beschermd zijn tegen mensensmokkelaars. In kinderwoongroepen komen minderjarige asielzoekers vanaf 12 jaar die het risico lopen te verdwijnen.
De asielzoekers krijgen persoonlijke en intensieve begeleiding. Ze mogen alleen het terrein af met toestemming en waar mogelijk onder begeleiding. Het gaat om een proef van twee jaar.
Minister V. kondigde al eerder aan met maatregelen te komen nadat 125 Indiase jonge asielzoekers uit asielzoekerscentra waren verdwenen.

Twee vliegen in één klap.
Vlindervleugels kunnen advertenties dragen

LONDEN - Een genetisch gemanipuleerde vlinder is door wetenschappers voorzien van een groen logo op zijn vleugels. De ontwikkeling zou een voorbode kunnen zijn van een heel nieuw soort reclamedrager: tere vlindervleugels.
Een groep wetenschappers van de Amerikaanse Yale-universiteit wilde met het logo laten zien welke functie de verschillende genen hebben, zoals welke strepen of stippen er op de vleugels komen. Ze zetten met een laserstraal de afbeelding van een vlinder op zijn vleugels, meldde de Britse krant The Daily Telegraph dinsdag.
De vlinder had onder de laserstraal niet te lijden, maar de gemanipuleerde cellen kregen een fluoriserende gloed.
(Bron)
Soorten uitgestorven door opwarming aarde

AMSTERDAM - Plant- en diersoorten beginnen sneller dan voorspeld uit te sterven of te veranderen als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een analyse van ruim achthonderd onderzoeken door een Texaanse biologe. De analyse is dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annual Review of Evolution and Systematics.
Zeker zeventig soorten kikkers, vooral soorten die in de bergen leven en gedijen bij kou, zijn uitgestorven omdat ze nergens heen konden om de warmere temperaturen te ontvluchten. Verder worden tussen de honderd en tweehonderd andere dieren die voor hun bestaan van koude afhankelijk zijn, zoals keizerspinguïns en ijsberen, ernstig bedreigd.
Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Camille Parmesan, biologe aan de universiteit van Texas, blijkt ook dat dierenpopulaties naar het noorden trekken, dat soorten in zekere mate veranderen door de klimaatverandering, dat planten eerder tot bloei komen door vroegere lentes en dat epidemieën en parasieten vaker voorkomen.
Wetenschappers voorspelden deze veranderingen al jaren, maar Parmesan was verbaasd erachter te komen dat de veranderingen zich nu al voordoen. Ze ging ervan uit dat die nog minstens tien jaar op zich zouden laten wachten.
De ecoloog Douglas Futuyma, verbonden aan de State University of New York, meent dat een crisis ophanden is, die niet pas in de verre toekomst staat te gebeuren, maar sneller op ons afkomt dan we denken. "Iemand die nu 10 jaar oud is, krijgt te maken met een geheel andere en angstaanjagende wereld tegen de tijd dat hij of zij 50 of 60 is", zegt Futuyma.
Hoewel in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken hebben laten zien dat bij bepaalde soorten, groepen dieren of in bepaalde geografische gebieden problemen ontstaan, is dit de eerste omvattende analyse die een breder beeld schetst van veranderingen als gevolg van de opwarming van de aarde, zegt de Britse bioloog Chris Thomas van de universiteit van York.
Het is weliswaar onmogelijk met zekerheid te zeggen dat de veranderingen het gevolg zijn van de opwarming van de aarde, maar de bewijzen zijn sterk en andere verklaringen zijn er niet, zegt Thomas.
(Bron)
Veel vlinders door laat herfstweer

WAGENINGEN - Het warme herfstweer heeft ertoe geleid dat tien vlindersoorten zich later dan ooit hebben laten zien. Vrijwilligers van de Vlinderstichting verbaasden zich de afgelopen dagen over de kleine koolwitjes, bonte zandoogjes en boomblauwtjes die genoten van het herfstzonnetje.
"Het is uitzonderlijk dat we zo laat in het jaar nog zoveel vlindersoorten zien", zei Kars Veling van de stichting maandag. Hij verwacht niet dat deze vlinders nog iets kunnen bijdragen aan de generatie van volgend jaar. "Het is maar incidenteel dat vlinders nu nog ontpoppen. Als de helft van de populatie besloot uit te komen, zou ik me wel zorgen gaan maken", aldus Veling.
"Deze vlinders overleven het niet door het wisselvallige weer en hebben dus ook geen tijd om zich voort te planten", zegt Veling.
In september en oktober hebben veel vlinders wel de tijd gehad eitjes te leggen. "Van de grote vuurvlinder en de kleine ijsvogelvlinder zien we er volgend jaar hopelijk veel terug. Zij hebben een extra generatie gecreëerd." Of al die vlinders volgend seizoen echt te zien zijn, blijft afwachten. "Als we een gewone winter hebben, overleven ze het prima. Als het te nat is, komt er schimmel en dat is desastreus."
Verder valt het Veling op dat de trekvlinders, zoals de Atalanta, distelvlinder en de oranje luzernevlinder, nog steeds veelvuldig in Nederland te zien zijn. "Normaal zijn die allang naar het zuiden vertrokken." De vlinders die de winter als vlinder doormaken zijn ook nog af en toe te zien. Het gaat dan om de kleine vos, dagpauwoog, citroenvlinder en de gehakkelde aurelia. "Deze gaan in de winter stil in een boom zitten en gaan pas weer vliegen als het wat warmer wordt."
(Bron)
Volgende week is het december. Morgen wordt het 16 graden.
Autorijden maakt boos, angstig en nerveus

AMSTERDAM - Automobilisten zijn elk uur in de auto gemiddeld twee keer boos en drie keer angstig of nerveus. Rijscholen moeten hun leerlingen wijzen op de gevaren van deze negatieve emoties.
Dat zegt Jolieke Mesken van de Rijksuniversiteit Groningen, die de rol van emoties bij het rijgedrag heeft onderzocht.
Zo heeft een boze bestuurder de neiging om riskant te rijden en trapt een angstige autorijder vaak plotseling op de rem. "Het viel op dat deelnemers die tijdens de rit geïrriteerd waren op bepaalde wegen harder reden dan deelnemers die niet geïrriteerd waren", zegt Mesken.
Het onderzoek, waarop ze 30 november promoveert, heeft ze verricht in samenwerking met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Ze liet proefpersonen in een auto vol camera's ritjes maken van telkens vijftig minuten.
De proefpersonen moesten onder begeleiding van een rij-instructeur een vaste route afleggen, waarbij hun hartslag werd gemeten. Mesken zat zelf op de achterbank en vroeg constant naar de emoties van de bestuurders.
(Bron)
Asteroïde stormt op aarde af

LONDEN - Een asteroïde stormt met een snelheid van 45.000 kilometer per uur op de aarde af en dreigt in te slaan. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stuurt een bemande vlucht naar de asteroïde, die de ruimterots een zetje geeft en de planeet redt van een zekere ondergang.
Het klinkt als het script voor een Hollywood-film, maar de NASA beschouwt een mogelijke asteroïde-inslag als een serieuze dreiging voor de aarde. Daarom wil de organisatie onderzoeken of menselijk ingrijpen in een dergelijk geval mogelijk is, meldde The Guardian.
Het leven op aarde is waarschijnlijk al twee keer eerder vrijwel uitgeroeid door de inslag van een gigantische meteoriet. Deskundigen houden er rekening mee, dat de aarde nog eens in botsing komt met een ruimterots. De kleine asteroïde Apophis bevindt zich bijvoorbeeld in een baan die het rotsblok in 2036 bij de aarde brengt.
Wanneer een grote asteroïde van een miljard ton zou inslaan in de aarde, zou dat vergelijkbaar zijn met de explosie van een waterstofbom van 50.000 megaton. Wanneer de ruimterots voor de inslag zou worden verpulverd met een kernraket, zou dat een grote hoeveelheid kleine rotsen opleveren die nog altijd op de aarde afdenderen.
Daarom denken wetenschappers dat het beter zou zijn de koers van het hemellichaam te wijzigen. Dat zou kunnen door de absorptie van licht en warmte van de asteroïde te beïnvloeden met spiegels en lichten. Een astronaut zou de asteroïde een zetje kunnen geven door er een apparaat op te plaatsen dat iets afvuurt, waardoor een terugslag ontstaat en de asteroïde de andere kant op beweegt.
Tot nu toe is het onmogelijk een astronaut zo ver de ruimte in te sturen. Daarvoor zou een speciale raket nodig zijn, die vooralsnog alleen op de tekentafel bestaat.
(Bron)
'Wasmachines niet gebruiksvriendelijk'

DELFT - Het is slecht gesteld met de gebruiksvriendelijkheid van wasmachines. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van Nicole Busch, die promoveerde op het onderwerp wasmachines aan de Technische Universiteit van Delft.
Busch heeft vooral kritiek op de hoogte van de opening van de meeste wasmachines, die zich ongeveer zestig centimer boven de vloer bevindt. Door de te lage opening moet bij het "laden en lossen" van de machine gebukt worden. Iets wat vooral voor ouderen, mensen die vaak de was doen en mensen met rugklachten weinig comfortabel is. Uit het onderzoek kwam naar voren dat dit euvel te verhelpen is door de opening op een meter tot 105 centimeter boven de grond te plaatsen.
Ook op andere gebieden kunnen wasmachines flink worden verbeterd. Zo moet er volgens onderzoekster Busch een steun voor de wasmand bij de opening worden geplaatst. Busch bezocht voor haar onderzoek onder meer Japan, China en de Verenigde Staten. Ook deed ze een beroep op vrienden en bekenden in andere landen om haar te helpen bij het in kaart brengen van de "mondiale wascultuur".
(Bron)
Pre-Inca stad ontdekt in Peru

AMSTERDAM - Archeologen hebben in het noorden van Peru een groot complex van grafkelders gevonden. De tombes zijn ongeveer duizend jaar oud waardoor het behoort tot de pre-Inca tijdsperk, genaamd Sican. Het zou gaan om twintig tombes, aldus de BBC.
De archeologen vonden twaalf zogenaamde 'Tumis'. Dit zijn ceremoniële messen die nog nooit eerder in graftombes zijn gevonden. Daarnaast troffen de wetenschappers grote hoeveelheden keramiek en maskers aan.
"Het is een religieuze stad en overal waar we graven komen we een begraafplaats tegen", aldus professor Izumi Shimada tegenover de Peruaanse krant El Comercio. "Dit bewijst dat de Sican-cultuur een zeer georganiseerde samenleving was."
De Sican-cultuur was tussen 800 en 1300 na Christus op zijn hoogtepunt. De samenleving is ten onder gegaan door droogte en veroveringen.
De archeologen vonden in een dertig meter hoge piramide ook de overblijfselen van een jonge vrouw. Om de vrouw heen lagen figuren van Sicaanse goden en verschillende objecten van keramiek. Ook werd het lichaam van een man gevonden. Deze had duidelijk een hoge sociale status. De man werd in zittende houding gevonden met een kroon op zijn hoofd.
(Bron, met video)
Noord-Iers parlement ontruimd op cruciale dag

BELFAST - De parlementsgebouwen in het Noord-Ierse Belfast zijn vrijdag tijdens politieke onderhandelingen ontruimd omdat een man een rokend pakje in het gebouw, de Stormont, gooide.
Een wegens misdaden beruchte extremist, Michael Stone, drong volgens wachtende journalisten het gebouw binnen en gooide met een rokend pakket waarvan hij zei dat het een bom was. Veiligheidsmensen overmeesterden hem en ontruimden de Stormont.
Vrijdag begonnen in de Stormont cruciale gesprekken tussen partijen over de eventuele benoeming van een interim-regeringsleider voor Noord-Ierland. Overeenstemming over wie premier en vice-premier worden, zou de weg vrijmaken voor het herstel van een eigen regering voor het Britse Ulster.
(Bron)
Miljoenen vrouwen krijgen complicaties na abortus

LONDEN - Wereldwijd moeten jaarlijks vijf miljoen vrouwen worden opgenomen in een ziekenhuis als gevolg van complicaties na een abortus. Dat staat in een rapport waarover het Britse medische tijdschrift The Lancet bericht in zijn jongste uitgave, die zaterdag verschijnt.
Volgens The Lancet vinden ieder jaar negentien miljoen abortussen plaats onder onhygiënische omstandigheden, vaak ook zonder dat voldoende gekwalificeerd medisch personeel aanwezig is.
Daardoor sterven jaarlijks 68.000 vrouwen. Het blad baseert zich op cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Van de vrouwen die in het ziekenhuis terechtkomen, woont het merendeel in Afrika, Azië, Zuid-Amerika of het Caraïbisch gebied.
Volgens de onderzoekers zijn complicaties te voorkomen met beter toegankelijke voorbehoedsmiddelen en door legale abortus onder goede omstandigheden mogelijk te maken.
(Bron)
'Duizenden rijksambtenaren eisen meer loon'

DEN HAAG - Duizenden rijksambtenaren hoopt de Abvakabo FNV woensdag op de been krijgen tijdens een manifestatie in Den Haag. De bedoeling is volgens een woordvoerster van de FNV-bond om in de lunchpauze minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken te confronteren met ongeveer vijfduizend actievoerders die een betere beloning eisen.
"We hebben duizenden steunbetuigingen voor acties. We houden het nu nog vriendelijk, omdat we de minister de kans willen geven om over de brug te komen in het cao-overleg. Anders volgen serieuze acties, zoals stakingen'', aldus een zegsvrouw van de Abvakabo donderdag.
Volgens de Abvakabo zijn de lonen van ambtenaren door het kabinet Balkenende de afgelopen jaren gematigd "steeds met de belofte: Na het zuur komt het zoet''. Dat zoet wil de FNV-bond in de publieke sector nu binnenhalen in de cao-onderhandelingen. Op woensdag 6 december staat een volgend overleg gepland.
Maar drie weken geleden concludeerde de minister al dat het verschil tussen de looneisen van de vakbonden en zijn aanbod onoverbrugbaar lijkt. De bonden eisen voor 2007 2,5 procent meer salaris en nog eens 2,5 procent voor een hogere eindejaarsuitkering. Remkes zei niet eens in de buurt van de helft van die eisen te willen komen. De cao geldt voor circa 120.000 rijksambtenaren.
(Bron)
Kiezelstenen leggen treinverkeer Gelderland plat

AMSTERDAM - De politie heeft het treinverkeer tussen het Gelderse Wolfheze en Ede vrijdagochtend een uur lang stilgelegd, nadat een stoptrein bij Wolfheze over een paar kiezelstenen op de rails was gereden. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten vrijdag.
De machinist van de stoptrein van Arnhem naar Utrecht meldde rond 07.30 uur dat hij iets geraakt had. ProRail meldde dat het ging om een hoop stenen, maar onderzoek van het KLPD wees uit dat het stenen waren die normaal gesproken tussen de rails liggen als ballast. Vermoedelijk zijn de kiezels op het spoor gelegd.
Rond 08.30 uur kwam het treinverkeer weer op gang. Ook de stoptrein kon gewoon verder rijden.
(Bron)
Chileense Indianenstam boos om vertaling Windows

AMSTERDAM - De Chileense Mapuche-indianenstam is woedend op softwarefabrikant Microsoft. Het bedrijf heeft besloten zijn besturingssysteem Windows in de Mapuche-taal te vertalen. Volgens de Mapuche schendt Microsoft daarmee het culturele erfgoed van de stam, zo meldt Reuters.
Het Mapuzugun wordt gesproken door zo'n 400 duizend mensen, vooral in het zuiden van Chili. De Mapuches beschouwen de vertaling als een vorm van 'intellectuele piraterij', schrijven ze in een brief aan Microsoft-oprichter Bill Gates. Ze hebben een rechtszaak tegen het bedrijf aangespannen.
Voor zover bekend heeft nooit eerder iemand geprobeerd het intellectuele eigendomsrecht van een taal op te eisen.
(Bron)
Krimpenerwaard test gratis openbaar vervoer

DEN HAAG - Verkeersminister Karla Peijs stelt geld beschikbaar voor 'gratis' openbaar vervoer tussen de Krimpenerwaard en Rotterdam. Het gaat om een proef die loopt van 18 december tot en met 2 maart. Alleen forenzen komen in aanmerking voor een gesubsidieerde OV-kaart.
Dat maakte het ministerie vrijdag bekend. De gemeenten in de polder, de provincie Zuid-Holland en de vervoersbedrijven RET en Connexxion hebben met het ministerie afgesproken dat ze de files willen bestrijden door het aanbieden van gratis openbaar vervoer.
(Bron)
Geen onbeschermde seks meer op Franse TV

AMSTERDAM - Het einde van het tijdperk van condoomvrije porno is in zicht. Tenminste, op de Franse kabelzenders. Vanaf volgend jaar is het de zenders verboden om pornofilms te tonen waarin onveilig wordt gevreeën.
Dat heeft de Franse tv-waakhond CSA woensdag aangekondigd. Pornofilms waarin aan onveilige seks wordt gedaan "trivialiseren en verheerlijken mogelijk riskante seks", schreef de aidsbestrijdingsorganisatie Act Up aan de CSA, die hiermee instemde. De CSA betreurt het verder dat seks in pornofilms zelden plaatsvindt in het kader van een lange relatie.
De Fransen kunnen vanaf volgend jaar overigens nog steeds naar films kijken met daarin onbeschermde seks, omdat films waar de klant speciaal om verzoekt (film on demand) niet onder de bevoegdheid van de CSA vallen.
(Bron)
'Nederland is een perfecte democratie'

LONDEN - Nederland is een baken van democratie. Op een nieuwe 'index van democratie', die is opgesteld door het Britse blad The Economist, staat ons land op nummer drie, vlak achter Zweden en IJsland.
Het democratische gehalte van de 165 landen die op de lijst staan wordt vastgesteld aan de hand van zestig vraagstukken die onderdeel uitmaken van vijf hoofdrubrieken.
Het gaat om vrije verkiezingen/pluralisme, een functionerende regering, politieke participatie, burgerlijke vrijheden en een levendige politieke cultuur. Nederland scoort op de laatste twee aspecten de volle tien punten.
Wat betreft de andere drie rubrieken moet ons land het doen met cijfers tussen de 9,29 (functioneren van de regering) [HAHAHA] en 9,44 (pluralisme/vrije verkiezingen).
The Economist heeft de 165 onderzochten landen ingedeeld in vier categorieën: volmondige democratieën, gemankeerde democratieën, hybride regimes en autoritaire regimes. Hekkensluiter is Noord-Korea. Ook Oezbekistan, Centraal-Afrika, Tsjaad en Birma bungelen onderaan.
Bij de hybride regimes rekent het blad onder meer Rusland, Turkije, Thailand, Libanon, Venezuela en Georgië. De meeste Europese landen horen bij het selecte gezelschap van de 28 landen die gerekend worden tot de volledige democratieën.
Maar onder meer recente EU-leden Estland, Letland, Litouwen, Polen en Hongarije horen in de tweede categorie thuis. Daar staat ook Italië opgesteld, dat vooral laag scoort op het gebied van functionerende regering en politieke participatie.
Opvallend is dat gevestigde democratieën zoals Groot-Brittannië en de Verenigde Staten weliswaar de topcategorie halen, maar daar wel op een relatief lage plek staan (respectievelijk 23 en 17).
In een begeleidend artikel constateert het blad dat de indrukwekkende opmars van het aantal democratische landen van de afgelopen dertig jaar, nu tot een halt lijkt te zijn gekomen.
In het Midden-Oosten lijken weinig landen erg gevoelig te zijn voor democratische impulsen en in de staten van de voormalige Sovjet-Unie is de autoritaire regering de norm. Het blad waarschuwt ervoor dat zelfs in de westerse wereld een democratie goed moet worden verzorgd en onderhouden, omdat de "corrosie" anders snel kan intreden.
Toch is het blad optimistisch: democratie heeft nog steeds sterke universele aantrekkingskracht, aldus The Economist. "Het scheppen van democratie door externe interventie is geen succes gebleken. Maar trends zoals de globalisering, bredere toegang tot het onderwijs en de expansie van de middenklasse stimuleren de organische groei van democratie."
(Bron)
Paar zakt met hotelbed en al door vloer

MADRID - Door een bizar ongeval in een luxueus Spaans hotel zijn donderdag drie mensen zwaargewond geraakt. Twee toeristen zakten met bed en al door de vloer en belandden bovenop een bouwvakker die in de kamer eronder aan het werk was. Dat meldden de hulpdiensten in de stad Toledo.
Een 32-jarige vrouw liep ernstige verwondingen op, onder meer aan haar arm. Haar 38-jarige mannelijke metgezel brak een ruggenwervel. Over de verwondingen van de bouwvakker is niets bekend, evenmin als over de oorzaak van het vreemde ongeluk in het hotel Parador de Toledo.
(Bron)

donderdag, november 23, 2006

Uitslag bloedonderzoek wegens een klacht die waarschijnlijk helemaal niet via bloedonderzoek achterhaald kan worden. Meer een soort uitsluitingsonderzoek dus.
En zoals verwacht, glucose okee, leverfunctie okee, nieren okee, schildklier fout. Huh? Wat? Een bepaalde waarde wijkt af, en dat kan 20 symptomen opleveren die op zich allemaal erg diffuus zijn - maar als 18 ervan je zeer bekend voorkomen is de combinatie wel veelzeggend.
Het kan iets tijdelijks zijn, dus over een maand een uitgebreider onderzoek, en als het dan nog afwijkt maar eens speuren naar een oorzaak.
Zo blijven we bezig.
Vier jongens verdacht van groepsverkrachting

AMSTERDAM - Vier 17-jarige inwoners van Bergen op Zoom zijn deze week opgepakt op verdenking van het verkrachten van een even oude plaatsgenoot. Zij zouden zich in de afgelopen herfstvakantie in het Brabantse Huijbergen aan het slachtoffer hebben vergrepen en daarvan met mobiele telefoons opnamen hebben gemaakt.
De beelden zijn op een scholengemeenschap getoond aan enkele leerlingen, meldt de politie woensdag. Een aantal telefoons is in beslag genomen en voor onderzoek opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag.
De vier verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of hun voorarrest wordt verlengd.
(Bron)
Racistisch weblog nekt Belgische militair

BRUSSEL - Een Belgische militair van de VN-vredesmacht Unifil is naar huis gehaald omdat hij een internetdagboek met racistisch getinte uitspraken bijhield. Het federale parket in België onderzoekt de kwestie, aldus de Waalse krant La Dernière Heure donderdag.
De Vlaamse sergeant vertrok in september naar Libanon. In zijn internetdagboek schreef hij in racistische bewoordingen over moslims, Chinese en Poolse militairen. Bovendien liet hij zich neerbuigend uit over Waalse soldaten.
Verder plaatste hij in zijn dagboek foto's van kanonnen. Hij schreef erbij hoe leuk het zou zijn als hij die echt mocht gebruiken, het liefst "in zuidelijke richting", naar Israël.
(Bron)
KLM bezorgd over groei Schiphol

PARIJS - KLM-bestuursvoorzitter Leo van Wijk maakt zich zorgen over de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor de groei van luchthaven Schiphol. De kans is volgens hem groot dat het nieuwe kabinet een linkse signatuur krijgt en Schiphol nieuwe milieubeperkingen zal opleggen. "Dan kunnen wij niet of nauwelijks groeien", zei Van Wijk donderdag.
Hij haalde fel uit naar politici die in zijn ogen opportunistisch te werk gaan. "Als het goed gaat met de economie wordt de groei van Schiphol beperkt, maar als het slecht gaat dan is de luchthaven opeens de banenmotor van Nederland. Je kan niet van het ene op het andere moment zeggen dat de groei van Schiphol wordt beperkt."
KLM zelf investeert volgens Van Wijk veel in schonere en stillere vliegtuigen, maar de overheid stelt daar weinig tegenover. "Overheid, doe je ding eens!", zei hij.
(Bron)

"Overheid, doe je ding eens!" is Schipholiaans voor "Rot op met die regels, laat ons gewoon lekker groeien en vervuilen!".
Honderdduizenden Afrikanen vluchten voor hoogwater

MOGADISHU - Grote delen van het oosten van Afrika kampen met overstromingen als gevolg van wekenlange zware regenval. In Somalië, Kenia en Ethiopië zijn honderdduizenden mensen op de vlucht voor het natuurgeweld, dat al vele tientallen slachtoffers heeft geëist. Dat meldden de Verenigde Naties woensdag.
Vooral in het toch al door oorlog verscheurde Somalië is de situatie ernstig. Zeker 300.000 mensen hebben huis en haard verlaten. Tot dusver zijn 52 mensen verdronken of door krokodillen verslonden. Als de weersvoorspellingen uitkomen en de regen nog een paar weken aanhoudt, zijn een miljoen mensen in gevaar.
Buurland Kenia gaat uit van dertig doden en 80.000 vluchtelingen. De aanhoudende regen heeft veel wegen en bruggen weggespoeld, waardoor noodhulp de getroffenen alleen via de lucht kan bereiken, aldus de VN. In Ethiopië zijn volgens de autoriteiten 300.000 mensen dakloos geworden. Het dodental staat daar op tachtig.
De langdurige periode van zware regenval volgt op een jarenlange droogte in de Hoorn van Afrika. Daardoor kan de uitgedroogde grond het overvloedige regenwater niet verwerken. De VN spreken van mogelijk de zwaarste overstromingen in de regio in vijftig jaar tijd.
(Bron)

En na een tijdje breken er dan ook ziektes uit :-(
Browsers geven wachtwoorden prijs

AMSTERDAM - Een kwetsbaarheid in de nieuwste versie van Firefox, 2.0, stelt kwaadwillenden in staat om op een eenvoudige manier inloggegevens voor websites te stelen. Ook Microsofts Internet Explorer 7 is niet waterdicht, maar bij die browser is de truc minder gemakkelijk.
De fout, die werd ontdekt door beveiligingsdeskundige Robert Chapin, maakt gebruik van de wachtwoordmanager in Firefox. Die vult automatisch de gebruikersnaam en het wachtwoord in in inlogschermen op eerder bezochte websites.
Sommige sites, zoals weblogs of internetfora, stellen bezoekers in gelegenheid zelf HTML-code aan de pagina toe te voegen. Kwaadwillende bezoekers kunnen dan een vals inlogschermpje maken, waarin Firefox automatisch een eerder op diezelfde site gebruikt wachtwoord invult. De methode werd op een pagina bij de populaire profielensite Myspace al 'in het wild' ontdekt.
De methode is gevaarlijker dan de gangbare truc om wachtwoorden te stelen. Daarbij wordt doorgaans een legitieme website nagemaakt, of bevindt het inlogschermpje zich op een andere server, iets wat beveilingssoftware of oplettende gebruikers gemakkelijker opmerken. Bij deze truc bevindt het inlogvenster zich echter daadwerkelijk op een legitieme site.
Internet Explorer is minder gevoelig voor de kwetsbaarheid dan Firefox, omdat de browser niet standaard bekende wachtwoorden invult. Mozilla, de organisatie achter Firefox, werkt aan een update die het probleem moet oplossen. Tot die tijd adviseren beveiligingsdeskundigen het automatisch invullen van wachtwoorden uit te schakelen.
(Bron)
Parachuteongeluk België lijkt opzet

TONGEREN - De dodelijke val van een parachutiste zondag in België lijkt opzet te zijn. Met zowel de hoofd- als de reserveparachute was geknoeid, meldde justitie in Tongeren donderdag.
Bij een van de twee is het treklint doorgeknipt. De 37-jarige vrouw uit Lier, moeder van drie kinderen, was een zeer ervaren parachutiste. De vrouw maakte steeds video's van haar sprongen. Op de laatste opname is te zien hoe ze wanhopig vocht om haar parachute open te krijgen.
Justitie heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld. Enkele personen zijn al verhoord.
(Bron)
'Internet als schandpaal onwettig'

NIJMEGEN - Er is dringend regelgeving nodig rond het gebruik van "digitale schavotten". Dat zegt Daan Doorenbos, die woensdag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen het ambt van bijzonder hoogleraar ondernemingsrecht aanvaardt.
Overheden en andere instellingen die internet gebruiken als een eeuwigdurende schandpaal overtreden de wet. Toch wint het fenomeen om overtreders te noemen op internet snel aan populariteit.
De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) meldt bijvoorbeeld sinds oktober op internet de resultaten van bedrijfsinspecties. De VWA hoopt daamee te bereiken dat bedrijven hygiënischer gaan werken om een slechte publicatie op internet te voorkomen.
Doorenbos vergelijkt het publiceren van de resultaten van een bedrijfscontrole op internet echter met de ouderwetse schandpaal.
"We moeten vaststellen dat naming en shaming een trend is binnen het handhavingsrecht", aldus de professor. "Maar zolang de rechter geen uitspraak heeft gedaan over een vermeende fout, is het noemen van elke naam op internet een overtreding van het principe dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Dat ligt vast in de Rechten van de Mens."
Doorenbos: "De bedrijven waar het niet in orde is trekken de aandacht, want aan gehoorzaamheid aan de wet zit weinig nieuwswaarde. Daarmee loopt een bedrijf grote reputatieschade op, terwijl het alleen nog maar de mening van de VWA is dat er iets mis is."
Dat de provincie Limburg milieuovertreders met naam en toenaam op internet zet, is volgens Doorenbos helemaal uit den boze. "De overheid noemt dit slimme handhaving: Een bedrijf kijkt wel uit om op een openbare zwarte lijst terecht te komen. Maar het is een bestraffing zonder rechtspraak, want wat de milieuinspecteur waarneemt is één ding, wat de rechter bewezen acht een tweede. Daar zit meer dan eens een flink verschil in."
Doorenbos vindt dat naming en shaming op internet pas toelaatbaar is, nadat de rechter een oordeel heeft uitgesproken en dan nog alleen als een ondernemer meermalen en hardnekkig in de fout gaat.
"De straf van de openbaarmaking is bijzonder zwaar. Het schaadt de reputatie, eer en goede naam van een onderneming tot in lengte van dagen. De maat en het gewicht van zo'n straf zijn onvoorspelbaar.
Uiterste terughoudendheid is geboden", aldus de Nijmeegse professor. Doorenbos voorziet nog ellenlange procedures over meldingen op internet die nu al plaatshebben.
(Bron)
Man zoekt slachtoffers om te beroven

AMSTERDAM - Een inwoner van het Brabantse Overloon heeft woensdag een boete gekregen omdat hij bij agenten aankondigde een overval te gaan plegen. De 36-jarige man was dezelfde dag ontslagen uit de gevangenis.
Agenten zagen de man in portieken rond winkelcentrum de Bazar aan de Hoefkade rondhangen en vroegen hem wat hij aan het doen was. "Ik zoek slachtoffers om te beroven", antwoordde de man. Agenten probeerden de man tevergeefs te bewegen om door te lopen, waarna hij werd aangehouden.
Op het bureau bleek dat hij in het bezit was van een mes. Ook was hij in het verleden meerdere malen veroordeeld voor gewapende overvallen en berovingen. Hij mocht woensdagnacht met een boete op zak het bureau verlaten.
(Bron)

Nee, nee, ik zal de flauwe grap over politici niet maken.
Als Balkenende weer premier wordt, krijgen we dan weer drie kabinetten in vier jaar?

woensdag, november 22, 2006

EERSTE cijfer is RTL - TWEEDE cijfer is NOS

Pastors 01 - 01
PvdD 02 - 03
SGP 02 - 02
D66 02 - 02
GroenL 06 - 08
CU 07 - 06
PvdV 08 - 06
VVD 20 - 21
SP 30 - 24
PvdA 34 - 35
CDA 38 - 43
IKEA-folder in de bus. Onder andere in de aanbieding: "decoratie kerstbal".
Dat zet me dan toch weer aan het denken. Zijn er ook functionele kerstballen?
Verder bladerend blijkt het simpeler te liggen - er is ook een "decoratie eendje", er is "decoratie snoep" en er zijn "decoratie pakjes".
NS wil miljarden investeren in overstapstations

AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen (NS) willen de komende jaren uitgebreide stationsoverstappunten bouwen langs autosnelwegen om het reizigersgemak te vergroten.
Faciliteiten voor kinderopvang, fitnesscentra, supermarkten, restaurants, theaters, hotels, parkeerplaatsen, stomerijen en autowasserettes worden gebouwd in de centra. De kosten voor het uitvoeren van de plannen zijn elf miljard euro. Dat meldt de Telegraaf woensdag.
De transferia worden volgens het dagblad gebouwd op locaties waar de snelweg het spoor snijdt en waar geen lange files staan. Ruim een miljard zou zijn gereserveerd voor de aanleg van de overstapstations. Daarnaast is volgens de krant vier miljard nodig voor nieuwe treinen en vier tot zes miljard voor de benodigde infrastructuur.
"Het gaat om locaties in de polders, langs de Veluwe en verschillende opstappunten onder de grote rivieren voor de files", zegt NS-directeur Bert Meerstadt in het dagblad. De plannen kunnen volgens de NS is 2020 zijn uitgevoerd. Metroachtige verbindingen moeten reizigers vanaf de overstapplaatsen naar de NS-stations vervoeren.
(Bron)
Franse brandweerlieden raken slaags met politie

PARIJS - Franse brandweerlieden zijn dinsdag tijdens een demonstratie in Parijs slaags geraakt met de politie. Volgens de politie zijn in de schermutselingen zeker zeven agenten gewond geraakt, van wie twee ernstig.
Ongeveer 6000 brandweerlieden waren de straat opgegaan om betere arbeidsomstandigheden en pensioenrechten te eisen. De betoging begon vreedzaam, maar liep uit de hand toen politieagenten de brandweerlieden probeerden te verhinderen van het treinstation Gare d'Austerlitz naar het centrum van Parijs te lopen.
Leden van de brandweerkorpsen gooiden met stenen, flessen en plastic naar de politie. Ook ging er een politievoertuig in vlammen op. De politie gebruikte traangas tegen de brandweerlieden.
(Bron)
Paus laat condoomgebruik onderzoeken

ROME - Paus Benedictus XVI is bezorgd over de verspreiding van aids en heeft daarom een onderzoek laten instellen of condooms niet toch theologisch toelaatbaar kunnen worden verklaard.
Dit meldde de Italiaanse krant la Repubblica dinsdag op gezag van een hooggeplaatste bron in het Vaticaan. De paus heeft een dossier van bijna tweehonderd pagina's laten samenstellen over theologische en wetenschappelijke aspecten van condoomgebruik. De Congregatie voor de Doctrine van het Geloof gaat zich daarover buigen.
Tot nu toe had de Rooms-Katholieke Kerk condoomgebruik altijd strikt afgewezen.
(Bron)

Godallemachtig...
Helikopter maakt noodlanding in Noordzee

DEN HELDER - Reddingswerkers hebben alle zeventien inzittenden gered van de helikopter die dinsdagavond een noodlanding had gemaakt in de Noordzee. Het gaat om dertien werknemers van een boorplatform van de NAM en vier bemanningsleden van het toestel. Dat meldde de Kustwacht woensdag.
Een van de inzittenden kampte met lichte onderkoelingsverschijnselen. Deze man is naar een ziekenhuis in Alkmaar overgebracht en maakt het goed. Van de dertien werknemers hebben er elf de Nederlandse nationaliteit, de twee andere zijn Filipijnen. De bemanning bestond uit drie Nederlanders en een Engelsman.
Volgens een woordvoerder van de Kustwacht heeft de piloot een relatief zachte landing gemaakt op de golven. "Zoals het er nu naar uitziet heeft de piloot een zogeheten gecontroleerde crash gemaakt."
De helikopter was onderweg naar het vasteland om de dertien medewerkers uit voorzorg te evacueren nadat zich op het platform een stroomstoring had voorgedaan, aldus de NAM. Het betreft medewerkers van hoofdaannemers en onderaannemers. In totaal waren er negentien arbeiders op het boorplatform, zes bleven achter op een nabijgelegen platform omdat hun aanwezigheid als essentieel wordt beschouwd.
Een technisch probleem aan de motor is de oorzaak van de crash. De luchtvaartpolitie zal de exacte toedracht onderzoeken. De noodlanding vond plaats omstreeks kwart voor twaalf op ongeveer 25 kilometer afstand van Den Helder, in de buurt van zandplaat de Razende Bol bij Texel.
Een sleepboot van de Kustwacht bleef bij het wrak varen, maar moest de achtervolging in de loop van de nacht staken omdat de helikopter naar ondiep water dreef. De Kustwacht verloor het wrak daarop uit het oog.
Met drie schepen is woensdagochtend naar de overblijfselen van het toestel gezocht om het te kunnen bergen. In de loop van de ochtend spoelde het wrak aan op het strand van Texel.
(Bron)

Geëvacueerd wegens een stroomstoring en vervolgens crashen. Dan heb je wel heel veel pech :-(
Vakbond luidt noodklok over veiligheid spoor

UTRECHT - De vakbond FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over de veiligheid op het spoor. De bond stuurt woensdag een brief naar de werkgevers in de spoorsector met een oproep zo snel mogelijk te beginnen met een onderzoek om de situatie te verbeteren.
"De treinbotsingen van maandag en dinsdag en twee kritische rapporten in de afgelopen weken van de Inspectie Verkeer en Waterstaat tonen de noodzaak aan van grondig onderzoek naar de zwakke plekken op het gebied van spoorveiligheid", vindt bestuurder Tonnie Nijenhuis van FNV Bondgenoten.
De vakbond wil niet speculeren over de oorzaak van de botsingen die de afgelopen twee dagen chaos veroorzaakten op het spoor en waardoor tientallen mensen gewond raakten. "Wat we nu wel moeten doen is stilstaan bij de integrale spoorwegveiligheid in ons land", stelt Nijenhuis.
"Het vervoer van goederen en reizigers op het spoor is veiliger dan over de weg, maar dat mag geen reden zijn om op onze lauweren te rusten. Elk ongeluk is er een en de impact van een ongeval op het spoor is vrijwel altijd groot. We moeten er alles aan doen om ongevallen te voorkomen."
De bestuurder voert het hele jaar door overleg met de tientallen werkgevers in de spoorbranche. De belangrijkste spelers zijn spoorbeheerder ProRail, de Nederlandse Spoorwegen en vervoerder Railion. Verder zijn er nog tientallen kleiner vervoerders, OV-ondernemingen, aannemers en onderaannemers actief in de sector.
(Bron)
'Mariniers intimideerden marechaussees'

DEN HAAG - Marechaussees zijn in 2003 in het zuiden van Irak onder druk gezet door Nederlandse mariniers om geen aangifte te doen van overtredingen. Daarbij hebben mariniers zich schuldig gemaakt aan het intimideren en beledigen van leden van de militaire politie. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.
De mariniers hadden invallen gedaan in huizen, hoewel ze daartoe niet bevoegd waren. In ten minste een geval zou een marechaussee met de dood zijn bedreigd door mariniers, aldus de krant.
De Volkskrant zegt zich te baseren op een vertrouwelijke brief van de bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee (KMAR), Cees Neisingh. De brief is gedateerd 18 november 2003, aldus de krant.
Een woordvoerder van de KMAR, die valt onder het ministerie van Defensie, verwees woensdagochtend naar een brief van minister Henk Kamp, gedateerd 19 mei 2004. Daarin gaat de bewindsman in op spanningen tussen militairen van verschillende Nederlandse krijgsmachtonderdelen die destijds aanwezig waren in Irak.
Kamp stelt in de brief vast dat er spanningen waren "die af en toe uitmondden in bejegeningen die niet door de beugel konden, zelfs tot beledigingen aan toe". "Daarnaast waren militairen door de sterke sociale controle soms onvoldoende bereid om aangifte te doen van mogelijk strafbare feiten", schrijft de bewindsman.
In de brief worden de spanningen toegeschreven aan "cultuurverschillen tussen de verschillende krijgsmachtdelen, maar ook aan de moeilijke omstandigheden in Irak die een zware wissel trokken op de militairen daar".
"De genoemde problemen zijn weliswaar verklaarbaar, maar worden beslist niet gebagatelliseerd. Direct nadat de problemen waren geconstateerd zijn er dan ook maatregelen genomen", zo staat in de brief.
Tegelijk met de brief kreeg de Kamer destijds twee nota's van KMAR-bevelhebber Neisingh over het onderwerp. Die werden de Kamer vertrouwelijk toegezonden.
(Bron)
Duitse politici eisen verbod gewelddadige spelen

AMSTERDAM - Duitse politici dringen aan op een verbod op gewelddadige games, zoals Doom 3 en Counterstrike. Aanleiding voor de oproep is het drama op een school in Emsdetten, waar een achttienjarige jongen maandag een groep leerlingen gijzelde en zichzelf van het leven beroofde.
De dader zou een fanatiek speler van Counterstrike geweest zijn.
Christa Stewens, minister van Gezinszaken in de zuidelijke deelstaat Beieren, noemt het "de hoogste tijd" dat de federale regering ingrijpt. In augustus wees die een verbod op de spelletjes nog van de hand.
"Schietspelen als Counterstrike of Doom 3 zijn medeoorzaak voor geweldsdaden die het menselijk voorstellingsvermogen te boven gaan," verklaart Stewens. "Juist bij labiele jeugdige mannen laat het intensieve gebruik van gewelddadige games zijn sporen na". Stewens wil niet alleen computergames, maar ook spelen als paintball en lasergame verbieden.
Ook Wolfgang Bosbach, voorzitter van de parlementsfractie van de christendemocratische CDU, meent dat het tijd is voor een verbod. "Als het klopt dat deze jongen zo intensief schietspelletjes speelde, moet het parlement nu ingrijpen," zegt hij in Der Spiegel.
Op een internetforum beschrijft een leerling van de getroffen school in Emsdetten de gebeurtenissen van maandag. "We hoorden een harde knal en dachten eerst aan vuurwerk, want dat komt wel vaker voor. Maar toen zagen we die jongen in een lange zwarte jas wild om zich heen schieten."
Toch lijken de meeste deelnemers in de discussie weinig te voelen voor een gameverbod. "Als het echt aan die games ligt, ben ik ook een potentiële amokmaker."
(Bron)

Hmm... Doorgaans zijn de daders van dit soort daden mannen. Mannen dan maar verbieden?
Gestemd, en dat was zowaar uitermate gezellig. Nou ja, het stemmen zelf niet (altijd
toch wat trauma-wakkerroepend, in die gymzaal met al die luchtjes), maar daarna. Toen we met mensen van alle vier de stempunten in die gymzalen opeengehoopt in de gang stonden te wachten of de zondvloed nog zou stoppen. Iedereen kletste met iedereen, en opvallend: over alles behalve over politiek ;-)
Na een hele tijd ging de stortvloed over in gewoon regen, maar gezien de aankomende zwarte lucht maar snel vertrokken.
Inmiddels schijnt de zon en wordt er weer flinke regen voorspeld voor vanavond/vannacht. In Groot-Brittannië leidt dat altijd tot meer stemmen voor de Conservatieven (hebben die het vervoer naar de stemlokalen beter geregeld? Hier ken ik sinds die folder van gisteren wel de Rode Bus van de PvdA), geen idee of dat hier ook zo is.
Nu maar wachten op de uitslag.
Ik voorzie een dramatisch probleem.
Waar moeten we het straks over hebben??

dinsdag, november 21, 2006

TT 103 Actie moslima's tegen ongelijkheid

In Amsterdam is een Islamitisch Vrouwen Manifest gepresenteerd. Daarin verklaren 70 moslima's dat ze samen de strijd aangaan tegen onrechtvaardigheid en ongelijkheid in hun gemeenschap.
Volgens de opstellers voelen moslima's zich vaak ondergeschikt of onderdrukt, hoewel mannen en vrouwen in de islam in principe gelijk zijn. Ze stellen dat de ongelijkheid door beide seksen in stand wordt gehouden.
De ondertekenaars benadrukken dat ze geen strijd tegen mannen willen voeren, maar alleen willen strijden tegen een bepaald gedachtegoed. Ze gaan uit van de islam, staat in het manifest.
Libanese minister gedood bij aanslag

BEIROET - De Libanese minister van Industrie Pierre Gemayel is dinsdag om het leven gekomen bij een aanslag. Dat meldden Libanese veiligheidsbronnen en Arabische media. De maronitische christen Gemayel werd neergeschoten toen hij in een auto door de wijk Sin el-Fil van Beiroet reed.
Hij werd met levensbedreigende verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, waar hij even later overleed.
De anti-Syrische Pierre Gemayel is de zoon van ex-president Amin Gemayel. Verder is hij een neef van Bashir Gemayel, die in 1982 door een pro-Syrische christen werd vermoord, kort voordat hij tot president zou worden beëdigd.
De aanslag komt op een moment dat Libanon onder een ernstige politieke crisis gebukt gaat. Zes ministers van pro-Syrische partijen stapten onlangs uit de regering van premier Fouad Siniora.
Syrië zou betrokken zijn bij de moord op de Libanese minister. Dat heeft Saad al-Hariri, de leider van de meerderheid in het Libanese parlement dinsdag gezegd tegen CNN. "Wij zien hierin de hand van Syrië", aldus Hariri, wiens vader, de voormalige premier Rafik Al-Hariri, in februari 2005 werd vermoord. Die moord bracht een volksopstand teweeg die tot gevolg had dat de invloed van Syrië in Libanon werd teruggedrongen.
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Bolton, zei dat door de moord meer dan eens duidelijk is geworden dat er een internationaal tribunaal moet komen voor het berechten van de verdachten van de moord op Hariri. Ook de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Nicholas Burns, sprak harde taal. Hij repte van een daad van terrorisme en intimidatie.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni reageerde vanuit Londen op de aanslag. Ze is in de Britse hoofdstad voor overleg met haar Britse ambtgenoot Margaret Beckett.
Livni stelde dat het geen geheim is dat Syrië een negatieve rol in Libanon speelt. Livni wees erop dat het regime in Damascus de Libanese politiek nog altijd probeert te beïnvloeden, ook nu de Syrische militairen uit Libanon zijn vertroken. Beckett sprak de vrees uit dat door de moord de spanningen in het Midden-Oosten verder zullen oplopen.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Philippe Douste-Blazy noemde de aanslag een nieuwe poging om Libanon te destabiliseren.
Het pro-Syrische blok wilde in de nieuwe regering voldoende macht hebben om beslissingen te kunnen blokkeren. De anti-Syrische partijen wensten echter niet toe te geven aan de druk. Zij stelden dat de pro-Syrische partijen onder meer wilden verhinderen dat de regering medewerking zou verlenen aan een internationaal tribunaal voor de berechting van de verdachten van de aanslag op de Libanese oud-premier Rafik al-Hariri.
Hariri werd in februari 2005 vermoord. Veel Libanezen denken dat Syrië achter die aanslag zat. Het regime in Damascus ontkent echter dat het betrokken was bij de moord op Hariri. Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties concludeerde echter dat hoge Libanese en Syrische functionarissen een rol in de aanslag hebben gespeeld.
Syrië bezette Libanon tot april vorig jaar. Na de moord op Hariri volgden massale protesten die leidden tot de terugtrekking van de Syrische troepen. De Amerikanen en een deel van de politiek in Beiroet beschuldigen Damascus ervan dat het achter de schermen nog steeds invloed probeert uit te oefenen.
Syrië veroordeelt de moord op de Pierre Gemayel. Het Syrische staatspersbureau SANA deelde dit dinsdag mee vlak na de moord.
De vader van de vermoorde Libanese minister Pierre Gemayel, oud-president Amin Gemayel, heeft de bevolking dinsdag opgeroepen de kalmte te bewaren. Voor de camera's van onder meer de Amerikaanse nieuwszender CNN zei Gemayel dat hij hoopt "dat de komende nacht er een van gebed en niet van geweld zal zijn". Hij noemde zijn zoon "een martelaar" , wiens dood niet mag leiden tot wraakacties.
(Bron)
'Toolbars tegen oplichtingssites helpen onvoldoende'

AMSTERDAM - Browserbalken die internetters moeten beschermen tegen oplichtingswebsites helpen nauwelijks. Dat concluderen (PDF) onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit in het Amerikaanse Pittsburgh.
De toolbars moeten de gebruiker waarschuwen als die een zogenoemde 'phishing-site' bezoekt: een website die zich voordoet als de site van bijvoorbeeld een bank, maar in werkelijkheid is opgezet door criminelen, die uit zijn op persoonlijke gegevens van hun slachtoffers - zoals wachtwoorden.
De onderzoekers namen tien toolbars onder de loep, waaronder die van Google en Netcraft, en de ingebouwde phishing-bescherming van Internet Explorer 7, de nieuwe versie van Microsofts browser die onlangs verscheen.
De beste toolbars, die van Google, Cloudmark, IE7, Earthlink en Netcraft, detecteerden ongeveer 85 procent van de oplichtingssites. De SiteAdvisor van McAfee herkende er niet één. De toolbars zouden bovendien veel valse positieven melden.
De onderzoekers manen internetgebruikers vooral zelf goed op te letten, en niet blind op de toolbars te vertrouwen.
(Bron)
Nederlanders willen statiegeld op blikjes

AMSTERDAM - Een nieuw kabinet moet statiegeld invoeren op blikjes. Dat vindt een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.
De steun voor het verruimen van de statiegeldregeling loopt dwars door politieke voorkeuren heen: zeker zeventig procent van de kiezers is het er mee eens.
Meer dan zeven op de tien Nederlanders vinden dat de huidige regering te weinig heeft gedaan tegen zwerfafval. Volgens het ministerie van Vrom ligt het bedrijfsleven dwars bij de invoering van statiegeld op blikjes. Bijna tachtig procent van de Nederlanders vindt dat een drogreden.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 2500 mensen, in opdracht van Recycling Netwerk, een coalitie van elf milieuorganisaties.
(Bron)
Egypte arresteert bloggers

AMSTERDAM - De Egyptische politie heeft zondag in de hoofdstad Caïro vier bloggers aangehouden. Eén van hen, Rami Siyam, zit nog steeds vast. Dat meldt persbureau Reuters.
De vier werden opgepakt na een bijeenkomst in een wijk van Caïro, waar de oppositiepartij Ghad is gevestigd. In de wijk golden bijzondere veiligheidsmaatregelen, omdat de Egyptische president Mubarak zondag het parlement zou toespreken.
Drie van de gearresteerde bloggers werden na verhoor weer vrijgelaten. Siyam, die op zijn weblog aandacht besteedt aan activiteiten van mensenrechtenorganisaties en oppositiepartijen, bleef vastzitten omdat hij volgens de politie binnenkort terecht moet staan.
De organisatie Reporters without Borders, die zich inzet voor vrije pers en vrije meningsuiting, plaatste Egypte eerder deze maand op de zwarte lijst van landen die internet censureren.
(Bron)
Stakende scholieren na schorsing gepiercete leerling

GENT - Tweehonderd leerlingen van het Sint-Catharinacollege in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen hebben maandag gestaakt omdat een medeleerlinge de school niet meer in mag. Ze is onder haar lip gepiercet en dat mag niet volgens het schoolreglement.
De directie houdt het been stijf, zo meldden Belgische media maandag. In het schoolreglement staat dat er geen piercings toegelaten zijn. Zolang de leerlinge het ding niet uitlaat, komt ze de school niet in, aldus de directie.
De piercing zit er sinds september maar vrijdag merkte de directie ze voor het eerst op. Uit protest hebben maandagnamiddag een tweehonderdtal leerlingen postgevat op het schoolplein. Ze scandeerden haar naam (Soetkin), bleven op het schoolplein staan en weigerden les te volgen.
De directie wil overleg met de leerlingenraad. Die beslist dinsdagmorgen of de leerlingenactie doorgaat.
(Bron)
Tweederde van politici beantwoordt e-mail niet

AMSTERDAM - Tweederde van de politici beantwoordt zijn e-mail niet. Dat blijkt uit een onderzoek van de website www.bestewebpoliticus.nl.
De site stuurde 103 politici een mailtje. Slechts 35 procent van de geadresseerden stuurde binnen drie dagen een antwoord. VVD'er Mark Rutte was de enige lijsttrekker die persoonlijk reageerde op de per mail gestelde vraag over overgewicht bij kinderen. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en André Rouvoet (ChristenUnie) stuurden een automatisch antwoord.
Van CDA-leider Jan Peter Balkenende en Marco Pastors van EénNL konden de onderzoekers geen e-mailadres achterhalen.
Twaalf politici reageerden binnen een uur op het mailtje. Zeven van hen waren lid van de VVD. "Of de VVD?ers zijn zeer alert op kiezersvragen, of ze hebben op dit moment weinig omhanden," constateren de onderzoekers. Heel anders is dat bij onder andere Lia Roefs van de PvdA: die beantwoordde de e-mail midden in de nacht.
(Bron)
Hinder treinverkeer Rotterdam duurt nog dagen

ROTTERDAM - Het treinverkeer ondervindt dinsdag nog steeds hinder van een ongeluk bij Rotterdam. Dat heeft een woordvoerster van ProRail dinsdagochtend laten weten. Maandag botste een goederentrein op een lege passagierstrein.
Tussen Rotterdam en Utrecht moeten reizigers rekening houden met vertraging van vijftien tot dertig minuten en tussen Rotterdam en Hoek van Holland en tussen Den Haag Hollands Spoor en Dordrecht moeten reizigers rekening houden met een vertraging van ongeveer vijftien minuten.
Door de herstelwerkzaamheden rijden er tussen Rotterdam en Gouda Goverwelle minder stoptreinen. Tussen Rotterdam en Rotterdam Alexander rijden geen intercity's. Op het traject Rotterdam - Maasluis West rijden minder treinen.
Volgens de woordvoerster zullen de herstelwerkzaamheden nog de hele dag duren.
(Bron)


Gewonden bij treinbotsing Arnhem

AMSTERDAM - Door een botsing tussen een goederentrein en een passagierstrein aan de oostzijde van het station in Arnhem zijn dinsdagochtend zeker 31 mensen gewond geraakt. Elf van hen zijn naar een ziekenhuis vervoerd, hulpverleners konden twintig andere gewonden ter plaatse behandelen.
De politie heeft de machinist van de goederentrein, een 34-jarige Rotterdammer, dinsdagmiddag aangehouden. Volgens getuigen is hij door een rood sein gereden. De politie wil zijn lezing horen van de omstandigheden. Beide machinisten zijn ongedeerd.
De goederentrein was niet met gevaarlijke stoffen geladen. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend.
Het merendeel van de sporen bij het hoofdstation van de stad is voor onbepaalde tijd niet te gebruiken, zowel aan de oost- als aan de westzijde. Ook het internationale treinverkeer wordt daardoor getroffen.
Treinreizigers rond Arnhem moeten de hele dag rekening houden met ernstige vertragingen. De NS zet bussen in om zoveel mogelijk reizigers op hun plek van bestemming te krijgen.
Het ongeval gebeurde rond kwart over tien. De passagierstrein was de stoptrein tussen Zutphen en Nijmegen, die uit twee delen bestond. De voorkant zag er behoorlijk beschadigd uit.
Het was aan het eind van de ochtend onbekend of een of beide treinen zijn ontspoord. De goederentrein kwam uit de richting Utrecht. Deze reed over een tussenspoor door het station. Bij het verlaten daarvan botste de goederenrijtuigen op de passagierstrein.
Volgens een passagiere van de stoptrein was de klap zo hard dat er mensen uit hun stoelen vielen. De trein reed langzaam het station binnen toen er twee forse klappen klonken. De passagiers moesten lopend naar het station, vanwaar ze met bussen werden weggebracht. In de trein zaten 100 mensen. De passagiers zijn na het ongeval opgevangen in een zaaltje. Later konden zij hun reis vervolgen.
Bij station Rotterdam Centraal botsten maandag twee lege treinen op elkaar. Daarbij vielen geen gewonden maar onstond wel een grote chaos in de treinenloop.
Reizigersvereniging Rover maakt zich zorgen over de veiligheid op het spoor. "Een botsing kan een keer voorkomen, maar we zijn bezorgd nu het twee keer achter elkaar gebeurt", aldus een woordvoerder van Rover.
De belangenorganisatie van reizigers in het openbaar vervoer dringt aan op grondig onderzoek naar de oorzaak van beide ongevallen. "Het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen", waakt de zegsman voor overhaaste conclusies.
Wel uit hij zich kritisch over spoorbeheerder ProRail. "De laatste tijd is ProRail te vaak negatief in het nieuws geweest. Onlangs ging het over seinen die slecht zichtbaar zijn bij sneeuwval, en vorige week kregen ze gigantisch op hun lazer over de spoorspattingen."
Rover zet ook vraagtekens bij de noodzaak stationsgebieden urenlang volledig af te sluiten na ongevallen. Dat gebeurde maandag in Rotterdam, en dreigt dinsdag in Arnhem opnieuw te gebeuren.
"We begrijpen dat bepaalde delen van de emplacementen of de stations dicht gaan. Elk incident moet natuurlijk goed worden onderzocht", aldus de woordvoerder van Rover. "Maar wij vinden dat stations nu veel te lang dicht blijven. Dat moet anders kunnen."
(Bron)
Doe eens gezond, koop een Pomelo. Ook erg lekker.
Op de sticker staat in het Duits dat de schil gewaxt is (da's vaak zo bij citrusfruit) en "Konserviert mit Thiabenzadol". Hm, waarom klinkt dat me erg ongezond in de oren? Hoewel, zo te lezen zit het zowat overal in, ondanks aangetoonde schadelijke effecten.
Tuurlijk, die schil eet ik niet. Maar bij peren doe ik dat wel, en was je die zooi er wel af?
Voortvluchtige verdachte via datingsite opgespoord

LITTLE ROCK - Eenzaamheid heeft een voortvluchtige van moord beschuldigde man ongewild in de armen van de politie in de Amerikaanse staat Arkansas gedreven. De man plaatste op een datingsite zijn naam, foto en adres waarop agenten de man konden inrekenen, maakte de politie maandag bekend.
Calvin Bennett (26) kon binnen twaalf uur nadat zijn foto op het televisieprogramma Americas Most Wanted was getoond, worden ingerekend. Mensen die zijn beeltenis eerst hadden gezien op de datingsite seinden de politie in nadat ze het programma hadden gezien.
(Bron)

Pietsje dom.
RIP Robert Altman.
Man glibbert uit zwaarbeveiligde gevangenis

JOHANNESBURG - Door zichzelf helemaal in te smeren met smeervet, is een Mozambikaan erin geslaagd zich door een piepklein raam van een zwaarbeveiligde gevangenis in Zuid-Afrika te wringen.
De volgens justitie gevaarlijke man zat in voorarrest op verdenking van moord, verkrachting, gijzeling en een gewapende overval. Hij glibberde uit de gevangenis door een raampje van 20 bij 60 centimeter, meldde de Zuid-Afrikaanse krant Mail & Guardian.
De Mozambikaan wrikte twee ijzeren staven van zijn bed en gebruikte die aan weerszijden van het raam om er tussendoor te kunnen glijden. Van een andere staaf maakte hij een haak, waaraan hij zijn bedlinnen bond om langs een muur af te dalen.
Met hetzelfde vet als op zijn lichaam schreef hij een verwensing op de muur, voordat hij spoorloos verdween.
(Bron)

maandag, november 20, 2006

Wsssj. Zachtjes valt iets in de brievenbus en ik heb een vermoeden.
Jaaaaa! Ik wist het. Een groene folder, eerste gedachte: CDA, maar nee: D66.
"Eigenlijk bent u een D66'er". Op een voorhetraamplak-formaat. En met de meest trieste kreet ooit: 30% van u stemde ooit D66.
Als je het daar toch van moet hebben, dan ben je wel Heel Erg Wanhopig.
TT 121 EC wil verbod honden- en kattenbont

De Europese Commissie wil een verbod op honden- en kattenbont in de gehele Europese Unie. Europees Commissaris Kyprianou heeft daartoe een voorstel ingediend. Nu mag het bont nog in tien landen worden ingevoerd en verkocht.
Het meeste bont van honden en katten is afkomstig uit China. Vaak zit het bont verwerkt in speelgoed. Kyprianou vindt het "weerzinwekkend" dat kinderen met het vel van huisdieren spelen. Hij zegt tienduizenden klachten van burgers te hebben gekregen die een verbod willen.
In Nederland is de invoer en verkoop van honden- en kattenbont al verboden, evenals in veertien andere EU-landen.

Ander bont is niet erg natuurlijk. Honden en katten zijn überdieren?
De gijzeling is voorbij, er zijn twee gewonden die niet in levensgevaar zijn en de gijzelnemer zou dood zijn (nog niet bevestigd).
'Kwart Nederlanders heeft seksuele problemen'

UTRECHT - Ruim een kwart van alle volwassen Nederlanders heeft seksuele gezondheidsproblemen, als relatieproblemen, zorgen om hiv, onvruchtbaarheid, abortus, seksueel geweld of overmatig seksueel verlangen.
Meer dan twee miljoen mensen hebben professionele hulp nodig. Het gaat om een kwart van de vrouwen en een vijfde van de mannen. Relatieproblemen zijn de belangrijkste oorzaak van de zorgbehoefte. Iets meer dan de helft krijgt professionele hulp.
Dat blijkt uit een groot onderzoek onder 4000 mensen tussen de 19 en 69 jaar dat de Rutgers Nisso Groep donderdag presenteert tijdens het Nationaal congres Seksuele Gezondheid 2006.
Volgens de onderzoekers krijgen een miljoen mensen niet de hulp die ze nodig hebben. Dit komt omdat ze zelf de stap niet durven te zetten, ze de hulp te duur vinden, de wachtlijsten te lang zijn of omdat ze geen geschikte hulpverlener kunnen vinden. Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe dit probleem kan worden opgelost.
Uit het onderzoek blijkt dat de zorgbehoefte relatief groot is bij jongere mensen, degenen met een hogere sociale en economische status en bij etnische minderheden. Voor die laatste groep geldt dat traditionele sekseverhoudingen groter is dan bij autochtonen. Bij jongeren speelt onervarenheid een rol.
Over de oorzaak van hoge zorgbehoefte onder mensen met een hogere sociale en economische status tasten de onderzoekers in het duister. Als mogelijke verklaringen noemen zij onder meer veeleisend werk. Daarnaast blijkt seksuele agressie vaker vorm te komen bij deze groep. Dat heeft wellicht te maken met een combinatie van een hoge maatschappelijke positie en een relatief sterk gevoel van recht op seks, oftewel op een goed seksleven.
(Bron)
Militairen doden zeldzame witte neushoorn

LONDEN - Britse militairen op oefening in Kenia hebben een uiterst zeldzame witte neushoorn gedood. De vier Britten schoten het dier dood toen deze op hen kwam afstormen, meldde de zender BBC zondagavond.
De witte neushoorn wordt acuut met uitsterven bedreigd. In Kenia leven er minder dan tweehonderd exemplaren. Het voorval had vrijdag plaats in Laikipia, ten noorden van de hoofdstad Nairobi.
Volgens de opzichter van het park konden de soldaten niet anders dan het dier doden. "Ze handelden slechts uit zelfverdediging."
(Bron)

Wat doen die militairen dan in een park?
TT 125 Kinderen op Duitse school gegijzeld

Op een middelbare school in de Duitse plaat Emsdetten houdt een gewapende man een aantal leerlingen in gijzeling. Er zijn schoten gevallen en volgens de Duitse televisie is er een dode. Wat de motieven van de gemaskerde gijzelnemer zijn, is niet duidelijk.
Een speciale eenheid heeft de school omsingeld en probeert in contact met de indringer te komen.
Emsdetten ligt ter hoogte van Enschede, niet ver van de grens met Nederland.
Wereldwijd orgasme

Twee Amerikanen roepen de mensheid op om op de vrijdag voor kerst gezamenlijk tot een luidkeels orgasme te komen. Doel van deze oproep: Vrede op aarde. De vredesactivisten vinden de oerkracht van een wereldwijd orgasme, waarbij alle gedachten op vrede moeten zijn gericht, veel beter werken dan een gelijktijdig gebed of meditatie.
(Bron)

Kijk vooral ook naar de demo.
Botsing tussen treinen bij Rotterdam Centraal

ROTTERDAM - Net buiten het station Rotterdam Centraal zijn maandag even na 10.00 uur een goederentrein en een passagierstrein op elkaar gebotst. Volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (Klpd) gaat het om lege treinen.
Er zijn geen gewonden, er is wel materiële schade. De aanrijding had plaats ter hoogte van het Statenviaduct aan de noordkant van CS.
(Bron)


TT 751 08:50 uur Amsterdam-Amersfoort; Utrecht-Zwolle; Utrecht-Arnhem

Vanwege gladde sporen door bladval rijden tussen

* Amsterdam en Amersfoort
* Utrecht en Zwolle
* Utrecht en Arnhem

de treinen met vertraging.
Tussen Utrecht en Arnhem rijden er minder treinen.
Vertraging ongeveer: 15-30 minuten.
Ik heb een rare aandoening. Ik heb ineens overal rode stippen op m'n lijf, en het worden er steeds meer. Ook zie ik rare vlekken. Het wordt beduidend erger zo rond het nieuws. En ik vermoed dat het na woensdag ineens over is.
Zondagavond, donker. Verderop is een basisschool, tijdelijk verlaten en half ontmanteld wegens asbestsanering. Goed initiatief, maar waarom lopen daar in vredesnaam op zondagavond nog maanmannetjes rond? Keurig in zo'n pak met helm en slangen en apparaten op hun rug en van die sloffen. Ze lopen aan de ene kant van het hek, aan de andere kant is een speelpleintje dat gewoon in gebruik is.
Toch mooi dat asbest zo slim is dat het keurig aan de goede kant van het hek blijft.

zondag, november 19, 2006

'Geen doofpotcultuur bij Defensie'

AMSTERDAM - "Er is geen doofpotcultuur. Mensen doen hun stinkende best. Er gaat weleens wat mis, maar dat melden we". Dat zei Dick Berlijn, Commandant der Strijdkrachten zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
Berlijn ging in op de manier waarop de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vijftien Irakezen behandelde. Hij gaf aan dat na dit incident in 2003 de instructies zijn aangepast.
Hoewel het Openbaar Ministerie geen reden zag voor een strafrechtelijk onderzoek, was het volgens hem wel van belang "een aantal zaken te verduidelijken". Dat gebeurde in een protocol "waarin werd aangegeven wat wel en niet mag".
Berlijn zei niet te weten hoelang de vijftien Irakezen in 2003 zijn verhoord. Wel gaf hij aan dat er een "soort achtergrondruis is geproduceerd om te voorkomen dat ze met elkaar in gesprek gingen". Ook kregen de mannen een geblindeerde skibril op en is er met water gegooid.
Minister Henk Kamp (Defensie) kondigde vrijdag aan dat een onafhankelijke commissie de kwestie gaat onderzoeken. D66 en PvdA willen maandag een spoeddebat. Of de Tweede Kamer het verkiezingsreces moet onderbreken voor het spoeddebat wordt maandag pas duidelijk na een procedurevergadering van de commissies van Defensie en Buitenlandse Zaken.
(Bron)

"Wel gaf hij aan dat er een "soort achtergrondruis is geproduceerd om te voorkomen dat ze met elkaar in gesprek gingen". Ook kregen de mannen een geblindeerde skibril op en is er met water gegooid."
Nou, dan zijn we klaar. Want dat mag _niet_.
Peijs verdeelt geld voor verbetering spoor

TILBURG - Verkeersminiser Karla Peijs heeft de 300 miljoen euro, die bij de begroting voor dit jaar werd uitgetrokken voor zogeheten spoordoorsnijdingen, verdeeld over de gemeenten. Tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst in Tilburg bleek dat een groot deel daarvan in Brabant terecht komt.
Het gaat om spoorverbindingen die in de steden voor veel verkeersoverlast zorgen. Deze knelpunten worden aangepakt.
(Bron)
Herfst warmste in drie eeuwen

DE BILT - De herfst is de warmste in zeker drie eeuwen. Dat meldt het KNMI zondag. Het oude record van gemiddeld 12 graden uit 2005 is met zo'n anderhalve graad gebroken. Het KNMI zegt verrast te zijn door de vele recente warmterecords. Ook juli en september waren uitzonderlijk warm.
Het KNMI verwacht dat de gemiddelde temperatuur in de herfstmaanden september, oktober en november uitkomst op 13,2 tot 13,5 graden Celsius. In 2005 was dat 12 graden. De verbetering van een record met meer dan een graad komt zelden voor, aldus een woordvoerder.
Het KNMI noemt drie oorzaken voor de uitzonderlijk warme herfst dit jaar. De opwarming van de aarde, de zuidenwind die bijna het hele seizoen zachte lucht onze kant uit blies en het na-ijleffect van de uitzonderlijk warme zomer. Juli was wat gemiddelde temperatuur betreft de warmste in drie eeuwen. De Noordzee was mede daardoor in september nog veel warmer dan normaal in die maand.
Alle seizoenen zijn vooral de laatste decennia warmer geworden, maar de temperatuurstijging in de herfst was tot de millenniumwisseling minder groot dan in de andere jaargetijden. Sinds het jaar 2000 is ook de herfst duidelijk warmer geworden. De precieze oorzaak daarvan is nog onduidelijk en onderwerp van studie.
(Bron)
Trein stilgezet na vondst pakketje

UTRECHT - Op last van de politie is zondag bij station Utrecht Terwijde een trein stilgezet. Dat gebeurde nadat het spoorwegpersoneel een verdacht pakketje had ontdekt en alarm had geslagen. Het bleek vals alarm. Dat heeft een woordvoerder van Prorail zondag laten weten.
De sneltrein Den Haag-Arnhem werd kort voor twaalf uur op het station stilgezet. Even voor half twee bleek dat het om vals alarm ging. In de trein zaten enkele tientallen reizigers die op het station moesten uitstappen.
(Bron)

Een slimme terrorist heeft alleen een pakje en een foon nodig. Daarmee kun je alle transport stilleggen.
Zo krijgt het begrip 'pakjesavond' ook weer een nieuwe invulling.
Minister mogelijk nog naar Kamer om tbs-ontsnappingen

DEN HAAG - VVD en PvdA sluiten niet uit dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie dinsdag, een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen, nog naar de Tweede Kamer wordt geroepen om tekst en uitleg te geven over de twee recente tbs-ontsnappingen. Frans Weekers (VVD) en Aleid Wolfsen (PvdA) zeiden zondag het naadje van de kous te willen weten.
De Tweede Kamerleden willen dat de minister maandag in een brief opheldering verschaft. Ze willen met name weten hoe het kan dat iemand aan de aandacht van twee begeleiders weet te ontsnappen. Of Hirsch Ballin dinsdag daadwerkelijk naar de Kamer zal worden geroepen, hangt volgens Weekers en Wolfson af van zijn antwoorden.
Weekers: "Het is mij een raadsel dat de begeleiders niet in staat zijn om krachtig op te treden als iemand de benen neemt." Hij vindt dat begeleiders in staat moeten zijn om op te treden en daartoe ook moeten worden uitgerust, bijvoorbeeld met pepperspray of een wapenstok.
Daarbij komt dat de laatste, kortstondige ontsnapping van een gevaarlijke tbs'er de derde was binnen een maand tijd. "Gevaarlijke mensen horen binnen en niet buiten", aldus Wolfsen.
Weekers zei best te willen aannemen dat het aantal 'onttrekkingen aan toezicht' afneemt, maar hij vindt dat de overheid adequaat moet optreden "als we draagvlak willen houden voor het tbs-stelsel zoals we dat kennen".
(Bron)

Zijn er nog onbesmette ministers eigenlijk?
Iraanse student gedood wegens gesprek met vrouw

TEHERAN - Een student in de Iraanse stad Sabzevar is doodgestoken door een medestudent, omdat hij bij een bushalte met zijn vrouw praatte. Dat heeft het Iraanse persbureau ISNA zondag bericht.
De dader zag de twee in het openbaar met elkaar praten en vroeg hen naar de aard van hun relatie. Hierdoor ontstond een handgemeen, waarbij de verdachte een mes pakte en toestak.
Tegenover de politie verklaarde de dader dat zijn religieuze gevoelens gekwetst waren toen hij zag dat twee mensen van het andere geslacht met elkaar praatten.
(Bron)

"Mijn God" is dan een erg dubieus commentaar :-(
Oud-KGB'er mogelijk vergiftigd

LONDEN - Scotland Yard onderzoekt de mogelijke moordpoging van een Russische oudspion Aleksander Litvinenko. Hij zou vergiftigd zijn in een bar in Londen. Dat meldt de Britse krant Sunday Times zondag.
Aleksander Litvinenko ligt in een Londens ziekenhuis waar hij vecht voor zijn leven. De Rus zou vergiftigd zijn met thallium, een dodelijk metaal. Tot eind vorige eeuw werd het gif gebruikt als insecten- en rattenverdelger.
Thallium is moeilijk te krijgen in Groot-Brittannië. Een gram is genoeg om iemand te vermoorden. Litvinenko heeft alle symptomen van het gif, zo meldt de Sunday Times.
Litvinenko is een voormalige kolonel van de KGB, de Russische geheime dienst uit de tijd van de Sovjet-Unie. De oudspion is een criticus van de Russische president Poetin. Litvinenko zou onderzoek doen naar de moord op de journalist Anna Politovskaja, eveneens een fel criticus van Poetin.
(Bron)
Familie laat ouderen links liggen

AMSTERDAM - Ouderen worden op zondag genegeerd door hun familie. Steeds meer welzijnsinstellingen organiseren noodgedwongen in het weekeinde ouderenopvang voor alleenstaande ouderen. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp (NFO) noemt de situatie zondag in De Telegraaf te schrijnend voor woorden.
Volgens het NFO voeren hun kinderen vaak vermoeidheid door een drukke baan aan als excuus om niet langs te komen. Ook brengen zij het weekeinde vooral met hun eigen kinderen door.
"Op zondag zijn de winkels ook vaak dicht", zegt een woordvoerder van Stichting Welzijn Ouderen in Nijmegen. "Een oudere kan dus ook niet meer naar de supermarkt om tenminste nog even onder de mensen te zijn."
(Bron)

Ik moet ineens denken aan de verhalen over de terroriserende hangouderen in noordelijke winkelcentra...
Liggen je katten met dit weer een beetje te soezen of zelfs écht te slapen? Ik heb een wondermiddel voor je: de kat-activerende boterham.
Ik doe het zelf altijd met de ruigste volkorenboterhammen die ik kan vinden, maar als je wit lekkerder vindt, of bruin: pas het recept naar eigen inzicht aan.
Besmeer de boterham met slasaus. Of iets anders, ik kies graag een zurige saus, mosterd is ook lekker, of misschien ketchup, of een mengsel.
Plemp de boterham flink vol met alfalfa. Gezond, knapperig, fris. Tot nu toe werkt het nog niet erg zeg je? Katten nog in semi-coma? Nu komt de belangrijkste stap.
Leg een plakje rookvlees op de alfalfa. Zie je, ze zijn wakker! Plakje rookvlees 2 is dan geheel toevallig net iets te groot voor de boterham. Dat komt mooi uit. Scheur een stukje van het vlees af, en voer dat aan je katten.
Succes verzekerd, en de volgende keer dat je een boterham eet, zullen ze in elk geval hoopvol kijken of je weer met zo'n plastic pakje lekkernijen in de weer bent...
Trouwens geen ster gezien vannacht :-(