zaterdag, september 08, 2007

Last night of the Proms weer overleefd, met veel gesnotter. Tijger ging zéér demonstratief in de gang liggen.
TT 120 Op het station van Roosendaal is een man met een handbijl zo zwaar verwond, dat hij in het ziekenhuis is overleden. De dader werd op het station opgepakt. Hij liep de wachtruimte in en hakte meteen op het slachtoffer in. Het is nog onbekend waarom hij dat deed.
Gordon Ramsay brandt edele delen in de keuken

AMSTERDAM - Gordon Ramsay heeft een ongelukje gehad op de werkvloer. De Britse topkok verbrandde tijdens het koken zijn rechterbal aan het gasfornuis, schrijft de Britse krant The Sun. "Ik droeg een katoenen broek en daaronder had ik niets aan", vertelt de heetgebakerde Ramsay. "Plotseling voelde ik een brandende hitte en bleken mijn ballen aan te branden."
De 40-jarige kok spoedde zich naar een Londense privékliniek, waar een echo werd gemaakt van zijn edele delen. "Ik sta helse pijnen uit", bekent Gordon. "Je hebt geen idee hoeveel pijn dit doet."
Het is een wonder dat Ramsay niet eerder gewond is geraakt tijdens zijn werk. Deze zomer bekende hij in de talkshow van Jonathan Ross bij de BBC dat hij regelmatig naakt achter de pannen staat.
De Britse televisiekok, die aan het hoofd van vijftien restaurants staat, beweerde dat naaktlopen heel normaal is in restaurantkeukens.
(Bron)
Noord-Brabant gul voor vertrekkende ambtenaren

DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant heeft de afgelopen jaren vier hoge ambtenaren een gouden handdruk gegeven. Dit blijkt zaterdag uit onderzoek van het Brabants Dagblad dat met succes een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur.
De provincie gebruikte onterecht belastinggeld voor de vertrekregelingen.
Een voormalig afdelingshoofd krijgt 25 jaar een welvaartsvaste uitkering, schrijft de krant, terwijl hij recht heeft op twee jaar wachtgeld.
De provincie kocht bovendien zijn huis in Sint-Michielsgestel om het meteen weer door te verkopen met 50.000 euro verlies.
De projectleider die aan het hoofd stond van de uit de hand gelopen renovatie van het provinciehuis kreeg ongeveer 225.000 euro mee.
De eerste vrouwelijke directeur bij de provincie bleef na haar vertrek voor 55 procent op de loonlijst staan, zonder daarvoor te hoeven werken.
Ze verhuisde naar Frankrijk, aldus het Brabants Dagblad. Een afdelingshoofd kreeg 50.000 euro ter compensatie van inkomensverlies bij een andere baan.
Het Brabants Dagblad moest 3,5 jaar procederen om de gegevens te krijgen. De Raad van State besliste in juni dat de gouden handdrukken, die zijn verstrekt buiten de geldende regelingen om, ten onrechte geheim werden gehouden.
(Bron)
TT 124 Rabbijn in Frankfurt neergestoken

In Frankfurt is een rabbijn op straat neergestoken. Hij is daarbij zwaargewond geraakt. De dader, die volgens getuigen een taal sprak die op Arabisch leek, kon ontkomen.
De joodse man liep gisteravond in het zakencentrum van de Duitse stad, toen iemand vergezeld van twee vrouwen op hem afliep en iets in een vreemde taal zei. Toen de rabbijn aangaf dat hij het niet begreep, werd hij met een mes in de buik gestoken.
De rabbijn kon naar een ziekenhuis in de buurt lopen waar hij meteen werd geopereerd. Volgens de artsen was hij niet in levensgevaar.
Belangstellenden vieren jubileum homomonument

AMSTERDAM - Ongeveer honderd belangstellenden zijn zaterdagmiddag op de Westermarkt in Amsterdam bij elkaar gekomen om het 20-jarig bestaan van het homomonument te vieren. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen sneed rond 14.15 uur de verjaardagstaart aan, liet een woordvoerder van de organisatie weten. Daarna ging Cohen op de foto met de bekende travestiet Dolly Bellefleur.
De rest van de dag zijn er nog verscheidene activiteiten. De travestiet Bellefleur interviewt bekende en minder bekende homo's. Er zijn muziekoptredens en is er een minibioscoop met filmpjes over het gedenkteken.
Ook zondag is er genoeg te doen bij de drie granieten, roze driehoeken. Rond het middaguur is er een brunch. De Amsterdamse korpschef Bernard Welten houdt een toespraak. Ook is er een debat over intolerantie tegenover homo's.
Ter gelegenheid van het jubileum biedt de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam tot en met 6 januari onderdak aan de tentoonstelling Monument van Trots. Die laat zien wat het gedenkteken voor verschillende homo's en lesbiënnes betekent.
In galerie De Opsteker in de Noorderstraat is tot 21 september de expositie Portretten op het Homomonument te zien. Die toont foto's van enkele van de vele verschillende bezoekers van het gedenkteken.
Het homomonument werd op 5 september 1987 onthuld om de slachtoffers van de homovervolging door de nazi's te herdenken. In de loop der jaren kreeg het echter een veel bredere betekenis.
Homo's komen er niet alleen bij elkaar tijdens Dodenherdenking, maar ook om bijvoorbeeld aids-slachtoffers te herinneren of Koninginnedag te vieren.
(Bron)
Nieuwe website met historische informatie over Nederland

AMSTERDAM - Wie geïnteresseerd is in de historische achtergrond van zijn omgeving, kan terecht op een nieuwe website: Watwaswaar.nl. De site, ondersteund door het ministerie van OC&W, biedt historische gegevens, luchtfoto's en oude kaarten van verschillende plekken in Nederland.
Door een postcode of plaatsnaam in te voeren kunnen bezoekers de achtergrond van hun huis, buurt of wijk vinden. De publiekswebsite geeft een kijkje in de historische gegevens van die locatie door middel van oude stad- en landkaarten, bouwtekeningen, foto's en kadastergegevens.
Geïnteresseerden kunnen bijvoorbeeld opzoeken wie de vorige eigenaren van hun huis waren of een route langs historische plekken uitzetten.
Van veel gebieden in Nederland zijn luchtfoto's uit de Tweede Wereldoorlog beschikbaar. Ook militaire topografische kaarten uit de 19e eeuw en kadasterkaarten uit 1832 zijn te bekijken.
De informatie op watiswaar.nl is afkomstig uit de collecties van plaatselijke, regionale en landelijke archieven in Nederland. Onder andere het Nationaal Archief en historische archieven van veel grote steden hebben hun gegevens beschikbaar gesteld.
(Bron)

De site laadt op dit moment in elk geval niet...
Duizenden varkens omgekomen door brand

SOMEREN - Zeker tweeduizend varkens zijn vrijdag door brand in een varkensstal aan de Dooleggersbaan in Someren omgekomen.
Het betrof een complex van zeven stallen, waarvan er twee in de as werden gelegd, aldus een woordvoerder van de politie.
Het vuur werd even na zes uur gemeld. De brandweer rukte met groot materieel uit.
Korpsen uit de hele omgeving werkten met zo'n tachtig brandweermannen aan de bestrijding van de brand.
De brand was omstreeks 23.45 uur onder controle, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Marine biedt noodhulp aan Nicaragua

DEN HAAG - De Nederlandse marine geeft vanaf zaterdagochtend noodhulp aan de bevolking van Nicaragua. Dat maakte het ministerie van Defensie zaterdagochtend bekend.
Het schip van de Koninklijke Marine dat in de regio is gestationeerd, de Hr.Ms. Van Nes, gaat naar het gebied bij Puerto Cabezas, dat zwaar getroffen is door de orkaan Felix.
Daar zal het schip mogelijk in samenwerking met Amerikaanse eenheden worden ingezet om eerste hulp te verlenen en verkenningen uit te voeren.
Om te voorzien in de primaire levensbehoeften van de bevolking heeft het schip poedermelk, noodrantsoenen, water en overlevingskisten aan boord.
Ook kan er met een eigen installatie 3000 liter drinkwater per dag worden gezuiverd uit zeewater.
(Bron)
Grappig hoe je in één droom vaak talloze elementen uit het 'dagelijks leven' terug kunt vinden. Een boomgaard, een blokhut, een gewassen trui, fietspech, Noorderlingen, een hond, oudjaarsavond, bezoek dat weer weggaat, een lange weg, en misbegrepen verwachtingen en bedoelingen. Al die dingen kan ik zo verklaren: een hilarisch gesprek over truien wassen; een gesprek over Fins; iets lezen over een lange-afstandsfietser die geen plakspullen bij zich heeft; denken aan een boomgaard; enzovoorts.
Het enige dat me echt opviel: steeds gebeurde er iets waardoor niet kon doorgaan wat ik gepland had. En daar bleef ik uitermate rustig onder. Wat volgens mij niet erg des Hippo's is ;-)

vrijdag, september 07, 2007

'Belgisch bedrijf spil in Duits vleesschandaal'

BRUSSEL- Een aanzienlijk deel van de 150 ton bedorven vlees die in Duitsland in döner kebab werd verwerkt, is doorverkocht door een bedrijf uit Brugge.
De firma, Madrigo, wordt gerund door een lid van het Vlaams Parlement, Agnes Bruyninckx van het Vlaams Belang, en haar echtgenoot. Dat meldde dagblad De Morgen vrijdag.
Duitsland is sinds vorige week in de ban van het grootste voedselschandaal in het land ooit. Zeker 150 ton rot vlees werd tegen grove winst verkocht aan kebabzaken en opgegeten door consumenten.
De fraude, zo blijkt nu, gebeurde met de medewerking van Madigro uit Brugge, een voedingsbedrijf dat ook slachtafval verhandelt.
Volgens het Duitse weekblad Stern werd in juli dit jaar in Duitsland ruim 20 ton afgekeurd vlees van de firma Sonac in Bad Bramstedt naar het slachthuis Wertfleisch in Wertingen getransporteerd.
Dat had niet mogen gebeuren, want de Europese Unie ziet streng toe op het gescheiden houden van afgekeurd vlees en vlees voor menselijke consumptie.
In Duitsland lukte het dankzij een administratieve 'omweg' langs België. Sonac verkocht het afgekeurde vlees aan Madigro, dat het enkele dagen later weer verkocht aan de firma Wertfleisch. Daarna kwam het vlees bij talloze kebabhandelaars in Berlijn terecht.
De echtgenoot van Agnes Bruyninckx, Freddy Bruyninckx, zegt dat hij niet kon weten dat het afgekeurde vlees in de Duitse consumptieketen zou terechtkomen.
(Bron)

Zie je nou wel dat er een luchtje aan het VB zit.
Rompslomp bij aanvraag uitkering blijft

DEN HAAG - Burgers die WW of bijstand aanvragen, zijn de komende jaren niet gevrijwaard van administratieve rompslomp en instanties die telkens opnieuw om dezelfde gegevens vragen.
Het blijkt niet mogelijk om dit jaar te regelen dat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), uitkeringsinstantie UWV en gemeenten al hun gegevens kunnen uitwisselen in een elektronisch klantdossier van de aanvrager.
Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) zegde donderdag toe aan de Tweede Kamer dat hij de komende maanden in "een groeipad" zal uitstippelen hoe gegevens van uitkeringsgerechtigden bij verschillende instanties aan elkaar gekoppeld kunnen worden in hun eigen digitale dossier.
Zo zal het volgens de bewindsman nog tot 2010 duren voordat de basisadministratie van gemeenten volledig in de dossiers verwerkt kunnen worden.
De bewindsman wil wel al wettelijk regelen dat de overheid zoveel informatie bundelt in de digitale klantendossiers, zodat aan aanvragers van een uitkering maar één keer dezelfde gegevens gevraagd hoeft te worden.
Mensen moeten ook hun eigen dossier kunnen inzien, zodat ze sneller bij instanties kunnen aankloppen als er iets niet klopt en zien dat ze recht hebben op (extra) hulp.
Maar zowel regeringspartijen CDA en PvdA als oppositiepartijen VVD en SP voelen er weinig voor om een wet aan te nemen, waarvan onduidelijk is wanneer die uitgevoerd kan worden.
Zij vrezen ook dat administratieproblemen bij de Belastingdienst en het UWV, extra roet in het eten gaan gooien.
Aboutaleb erkende dat door problemen bij de overdracht van taken van het uitkeringsinstituut naar de fiscus bijvoorbeeld loonsgegevens voorlopig niet direct beschikbaar zijn in de digitale dossiers.
Daarvan schrokken vooral CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en zijn SP-collega Paul Ulenbelt. "Mensen worden dus nog lastig gevallen met echt ingewikkelde vragen en om weer de loonstrookjes van de laatste laatste veertien maanden in te leveren", aldus Omtzigt.
Ulenbelt: "We hebben het niet over een postcode of rekeningnummer. Die kennen mensen vaak uit hun hoofd. Daar zit de irritatie niet."
(Bron)
Klachtenregen over Windows Vista

AMSTERDAM - De Consumentenbond heeft in een maand tijd 4200 klachten verzameld over Windows Vista. Volgens de organisatie is Microsofts nieuwe besturingssysteem "nog geen volwaardige vervanging van XP".
Windows Vista wordt op de meeste nieuwe computers standaard meegeleverd. Daardoor krijgen steeds meer thuisgebruikers met het nieuwe systeem te maken. De Consumentenbond opende in augustus een online meldpunt waar klanten problemen met de software konden rapporteren.
Vooral niet-werkende software en randapparatuur leiden tot problemen. Bij 59 procent van de klagers weigerden sommige computerprogramma's dienst, en 46 procent kreeg apparatuur als printers of videokaarten niet meer aan de praat. Ook over trage computers en wegvallende netwerkverbindingen kwamen veel klachten binnen.
Volgens de Consumentenbond Vista "klaarblijkelijk nog geen volwaardige vervanging van XP", de vorige versie van Windows. De bond dringt er in een brief bij Microsoft op aan dat het bedrijf ontevreden klanten in de gelegenheid stelt om kostenloos terug te schakelen naar Windows XP.
Consumenten zouden Vista alleen moeten aanschaffen als ze zeker weten dat hun hard- en software daarmee blijft werken, adviseert de bond. Ook beveelt de organisatie kopers aan om eens naar alternatieven als Apples Mac OS X of Ubuntu Linux te kijken.
Microsoft is teleurgesteld over het onderzoek van de Consumentenbond. "Microsoft hoopte meer te weten te komen over gebruikerservaringen met Windows Vista, maar de klachten richtten zich vooral op de compatibiliteit met randapparatuur. De conclusie dat Windows Vista geen volwaardige vervanger van Windows XP zou zijn, kan dan ook niet uit het onderzoek volgen."
Een woordvoerster is verbaasd dat de bond het bedrijf nu per brief benadert om over de uitkomsten van het onderzoek te praten. "We hebben de hele zomer geprobeerd met de Consumentenbond in overleg te treden, maar daar is niet op gereageerd."
Volgens Microsoft telt Nederland inmiddels bijna een miljoen Vista-gebruikers. "De Consumentenbond meldt niet hoe veel gebruikers tevreden zijn." Het bedrijf verwijst Vistagebruikers met problemen naar een website met hulp en ondersteuning.
(Bron)

> Volgens Microsoft telt Nederland inmiddels bijna een miljoen Vista-gebruikers. "De Consumentenbond meldt niet hoe veel gebruikers tevreden zijn." <

Mja. Een miljoen verkocht of een miljoen gebruikers? En hoeveel daadwerkelijke gebruikers zijn er daadwerkelijk tevreden? Vertel het me maar.
Laagstbetaalden hebben in Nederland minste kans op meer

TILBURG - Wie eenmaal laag wordt betaald, heeft weinig kans meer te gaan verdienen. In Nederland is die kans kleiner dan in de andere Europese landen.
Dat stelt Dimitris Pavlopoulos in het onderzoek waarop hij woensdag promoveert aan de Universiteit van Tilburg.
"Het goede nieuws is dat we je het minimumloon gaan betalen. Het slechte nieuws is dat je er nooit meer van afkomt", staat er bij een cartoon op het omslag van zijn proefschrift.
Wel is de totale loonmobiliteit op zijn hoogst in landen met een arbeidsmarkt als in Nederland en Denemarken. Daar wordt een flexibele arbeidsmarkt gecombineerd met inkomens- en werkzekerheid.
Uit het onderzoek blijkt dat in landen waar mensen veel van baan veranderen, zoals Groot-Brittannië, de loonmobiliteit zeker niet het hoogste is. Soepele ontslagregels, tijdelijke contracten en flexibele arbeidsuren zijn dus niet altijd gunstig om meer inkomen te krijgen.
Een belangrijke verklaring daarvoor vond de wetenschapper in het Duitse stagesysteem: jonge werknemers die enkele jaren stage lopen, hebben meer kans op een hoger loon na verloop van tijd dan werknemers die hun loopbaan starten op een arbeidsmarkt die slecht aansluit op het onderwijs, zoals in Groot-Brittannië, maar ook in Nederland.
Laagbetaalde werknemers profiteren het minst van een flexibele arbeidsmarkt, aldus het empirische onderzoek. Zij zien hun loon gemiddeld meer veranderen dan hoogbetaalde werknemers, maar voor de groei van hun loon zijn ze beter af in een streng gereguleerde arbeidsmarkt zoals de Duitse, dan in een markt met minder regulering zoals de Britse of zelfs de Nederlandse.
(Bron)

Goh. Nu maar hopen dat de beleidsmakers dit als Nieuws zien, en niet als iets dat al heel erg lang bekend is maar ze geen donder kan schelen.
Bejaarde verongelukt op spoor in Harlingen

HARLINGEN - Een 80-jarige vrouw uit Harlingen is vrijdagmiddag omgekomen na een botsing met een trein in haar woonplaats. Volgens getuigen reed de vrouw met haar scootmobiel het spoor op terwijl de spoorbomen al dicht waren, zo meldde de politie.
De precieze oorzaak van het ongeval is nog onbekend. Wel duidelijk is dat de vrouw van de Spoorstraat naar de Westerzeedijk reed. Ze was het spoor bijna over, maar desondanks raakte de trein haar nog.
De politie doet onder meer onderzoek naar de staat van de scootmobiel, de staat van de slagbomen en de staat van de trein. "Het kan een technische fout zijn, maar ook een menselijke", aldus de politiezegsman.
(Bron)
Mannen stelen drugs van agent

AMSTERDAM - Twee mannen uit de Amerikaanse staat Maine zijn beschuldigd voor drugsdiefstal omdat ze uit nieuwsgierigheid een pot met een marihuanaplant van de achterkant van een pick-uptruck pakten. De truck was van een undercoveragent.
Ze wilden weten wat het was en pakten de pot toen de truck voor een stoplicht stilstond, verklaarde één van de mannen achteraf. Dat de truck betrokken was bij een undercoveroperatie was een grote verrassing voor de beide mannen.
Toen de mannen in hun eigen auto achtervolgd werden, dachten ze dat er een drugsdealer achter hen aan zat.
Beide mannen zijn inmiddels op borgtocht vrij. Dit meldt Associated Press donderdag op zijn website.
(Bron)
Bejaarde overleeft twee weken in de bergen

AMSTERDAM - Een 76-jarige vrouw heeft twee weken in de bergen van de Amerikaanse staat Oregon overleefd, nadat ze daar samen met haar man in hun terreinwagen waren gestrand.
Ora Doris Anderson werd donderdag met een helikopter uit haar benarde situatie gered en maakte een alerte indruk, hoewel ze uitgedroogd was en haar heup had bezeerd.
Haar 74-jarige echtgenoot Harold was al eerder in verwarde toestand door een groep jagers gevonden. De vrouw is op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis opgenomen.
Het echtpaar was 24 augustus voor het laatst gezien, onderweg naar het natuurgebied voor een jachtpartij met pijl en boog. Aanvankelijk kamden tientallen vrijwilligers dagelijks de bossen op de berg Wallowa af, maar zonder resultaat.
Eind augustus werd de zoekactie op een lager pitje gezet omdat men, mede door de temperaturen die de afgelopen weken het vriespunt naderden, van het ergste uitging.
Nadat hun voertuig in de modder vast was komen te zitten en Harold zijn pols had gebroken bij het uitladen van een kleine terreinwagen vanaf een aanhangwagen, besloten ze te proberen lopend de weg te bereiken. Hun wegen scheidden zich toen Ora Doris vermoeid besloot naar de auto terug te gaan en Harold verder ging op zoek naar hulp.
(Bron)
Ministerie overweegt stappen om ontmantelen kerncentrale

AMSTERDAM - Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer (VROM) onderzoekt de mogelijkheden om via juridische weg extra geld af te dwingen van de huidige eigenaar van de kerncentrale in Dodewaard, om die te kunnen ontmantelen.
Dit bedrijf, Gemeenschappelijke Kerncentrale Nederland (GKN), schat de kosten op 130 miljoen euro. De beoogde nieuwe eigenaar, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra), zei vrijdag in het Radio 1-programma Argos dat het 230 miljoen euro gaat kosten.
Het ministerie wil dat Covra Dodewaard overneemt. Covra is het enige bedrijf in Nederland dat radioactief afval verzamelt, verwerkt en opslaat.
Covra wil Dodewaard nog voor het einde van de vergunning in 2045 afbreken. De begroting voor het ontmantelen die dit bedrijf opstelde wijkt honderd miljoen af van die van GKN. Beide bedrijven hebben ingenieursbureaus ingeschakeld voor de berekening.
Ton Holtkamp, directeur Stoffen, Afvalstoffen en Straling van Vrom zei in Argos dat GKN de boel netjes moet achterlaten bij de beëindiging van de bedrijfsvoering. "En niet: hier heeft u een pot met geld, misschien is het wel niet genoeg maar dan is het voor u."
Uiteindelijk zal de overheid en dus de belastingbetaler opdraaien voor de kosten. Holtkamp zei dit onaanvaardbaar te vinden en heeft de landsadvocaat om raad gevraagd.
Eind oktober praat VROM opnieuw met GKN over het geld.
(Bron)
Breuk Schwarzenegger en Republikeinen nabij

LOS ANGELES - In een tijd dat de Californische tak van de Republikeinse partij met haar wereldberoemde gouverneur Schwarzenegger bakken met geld had moeten binnenhalen voor de verkiezingen, balanceert de afdeling op de rand van de afgrond.
Ze is blut, wordt geteisterd door een financieel schandaal en maakt als klap op de vuurpijl ook nog eens ruzie met de begeerde fondsenwerver Schwarzenegger.
De gouverneur heeft tot nog toe weinig interesse getoond voor de statelijke organisatie en geen helpende hand geboden. Verscheidene leiders binnen de partij hebben er weinig vertrouwen in dat dat snel zal veranderen, meldde de Amerikaanse krant LA Times vrijdag.
"Hij is het op de meeste vlakken niet eens met een grote meerderheid van de Republikeinen", aldus Mike Spence van de California Republican Assembly die conservatieve kandidaten verkozen wil krijgen.
Veel vooral conservatieve partijleden vinden dat Schwarzenegger te weinig heeft gedaan om geld binnen te halen en keerden zich afgelopen zomer openlijk tegen hem. Ze juichten de Republikeinen in het Congres van Californië toe toen deze de begroting van de gouverneur blokkeerden.
Ook keerden ze zich luidkeels tegen wetgeving van Schwarzenegger tegen de uitstoot van broeikasgassen en maakten zijn plannen voor verbetering van het ziektekostenstelsel belachelijk.
De gewezen Oostenrijkse acteur reageerde erop door te laveren tussen pogingen de partij naar het midden te laten opschuiven en pogingen zich stilzwijgend te distantiëren van de partij. Veel medestanders van de gouverneur zien niet veel meer in de statelijke partij die overgenomen zou zijn door geflipte figuren.
(Bron)
Man wordt gegrepen door trein en overlijdt

PUTTEN - Een 20-jarige man uit Kampen is donderdagavond om het leven gekomen door een ongeval bij het treinstation in Putten. Hij probeerde het spoor over te steken en werd gegrepen door de intercity Nijkerk-Harderwijk. Dat heeft de politie donderdag laten weten.
Het ongeval gebeurde om 19.15 uur. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de jongeman aan het eind van het met een schrikhek afgesloten perron naar beneden is gesprongen om in de richting van de iets verderop gelegen spoorwegoverweg te gaan. Hier stonden zijn klasgenoten met wie hij op een schoolkamp in Putten verbleef, te wachten bij de gesloten overwegbomen.
Het slachtoffer werd nadat een eerste trein richting Amersfoort gepasseerd was, gegrepen door de uit de andere richting komende intercity. Hij was op slag dood. Het treinverkeer is geruime tijd gestremd geweest. De klasgenoten zijn in een nabij gelegen horecagelegenheid door medewerkers van het Bureau Slachtofferhulp opgevangen. Het treinpersoneel is door de eigen dienst opgevangen.
(Bron)

Klassiek verhaal helaas.
Nederlanders overvallen door sneeuw

AMSTERDAM - De zomervakantie is nauwelijks voorbij of de eerste Nederlanders zitten al weer vast in de sneeuw.
De hulpverleningsorganisatie SOS International meldde vrijdag al meerdere hulpverzoeken te hebben ontvangen van Nederlanders die in problemen zijn gekomen in Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland.
Volgens SOS International is de eerste sneeuw dit jaar extreem vroeg gevallen en hadden reizigers hier niet op gerekend. "Sneeuwkettingen voor een vakantie in september werden dan ook niet ingepakt", aldus een woordvoerster.
Ze noemt het heel bijzonder dat er zo vroeg in het jaar zo veel meldingen binnenkomen. "We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt. Een sleepbedrijf waar we mee werken in Oostenrijk meldde enorme drukte. Sleepwagens schijnen af en aan te rijden."
Ook de ANWB kreeg de afgelopen dagen al meldingen van in de sneeuw vastgelopen reizigers in Oostenrijk en Noorwegen. Een woordvoerder noemde het verrassend dat het zo vroeg in het het jaar gebeurt.
Hij verwacht dit weekeinde overigens nog meer meldingen, omdat veel mensen op zaterdag en zondag pas naar huis gaan. "Het advies is alertheid en de aanwijzingen van de plaatselijke autoriteiten op te volgen."
(Bron)
Twee procent Belgen poetst gebit nooit

Wel eens met een Belg gezoend? Dan is de kans aanwezig dat je nog kon meegenieten van het Vlaamse frietje dat de partner in kwestie de dag ervoor nuttigde. 2 procent van de Belgen poetst zijn of haar gebit nooit, zo blijkt uit onderzoek van Oral-B, en de Belgen die de tandenborstel wel met zekere regelmaat hanteren, poetsen veel te kort. Ze verwijderen met een poetsbeurt van gemiddeld 47 seconden lang niet alle plak van het gebit. Oral-B wijst erop dat bij elektrisch poetsen tenminste twee minuten voor het klusje gereserveerd moet worden. Bij poetsen met de hand, is dat zelfs zes minuten.
De elektrische borstel is nog niet in veel Belgische huishoudens doorgedrongen. Bijna driekwart poetst nog 'manueel'. De badkamer is de favoriete plek voor onze zuiderburen om hun gebit te verzorgen. Slechts een klein deel verkiest plaatsen als de werkplek (6,1 procent), een openbaar toilet (4,5 procent) of de auto (2,4 procent) boven de badkamer voor de dagelijkse poetsbeurt.
(Bron)
Tis weer zo'n dag. Hoe later op de middag, hoe warmer het wordt :-) Even naar buiten...
Zinnetje in Metro, naar aanleiding van de terreurverdachten in Duitsland:

"De hoeveelheid waterstofperoxide die de verdachten hadden staan was voldoende om een bom te maken met dezelfde kracht als 550 kilogram TNT."

Waren het niet gewoon de kappers van Wilde Geertje?

donderdag, september 06, 2007

Morgen trouwens 4 hele minuten minder daglicht dan vandaag :-(
Eurlings in het nauw door A4

DEN HAAG - De problemen rond de verbreding van de A4 bij Leiden bezorgden verkeersminister Camiel Eurlings donderdag een lastig debat met de Tweede Kamer. Na een uitspraak van de Raad van State dreigt het project met een half jaar te worden vertraagd.
De Kamer wilde donderdag op stel en sprong weten waarom de CDA-bewindsman informatie over mogelijke vertragingen van een reeks wegprojecten bij zich had willen houden.
Uiteindelijk nam een grote meerderheid genoegen met de uitleg van Eurlings. Volgens hem was de informatie over de vertragingen "boterzacht, puur indicatief en niet volledig".
De Raad van State haalde in juli een streep door de plannen met de A4 (ter plaatse twee rijbanen in beide richtingen erbij) vanwege een te gebrekkig onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit.
Destijds erkende Eurlings dat de uitspraak mogelijk ook vertraging zou kunnen veroorzaken bij tal van andere wegenprojecten.
Dinsdag stuurde hij een brief naar de Tweede Kamer, waarin deze 'risicolijst' nog ontbrak. Door een communicatiefout op het ministerie kreeg de Kamer echter vrijwel tegelijkertijd ook een conceptversie, mét een lijst met achttien projecten die met vertragingen te maken kunnen krijgen.
Met name GroenLinks eiste op hoge toon opheldering over deze zaak. Kamerleden van SP, PvdA, ChristenUnie, PVV en VVD wilden ook weten waarom Eurlings de lijst niet had opgenomen in de officiële brief.
Volgens Eurlings waren de gegevens waarop de lijst was gebaseerd "nog niet stevig genoeg" en "niet meer dan een eerste indicatie".
"Die lijst is voor mij boterzacht. Ik heb mij als minister nog niet neergelegd bij een vertraging van zes maanden voor de A4 bij Leiderdorp. Het kan meer, maar ook minder zijn."
De Kamer sprak uiteindelijk haar vertrouwen uit in de minister. "U krijgt van mij 't volledige voordeel van de twijfel", aldus het GroenLinkser Wijnand Duyvendak.
SP-collega Emile Roemer vermoedt dat de uiteindelijke inventarisatie veel gelijkenissen zal vertonen met het "boterzachte" lijstje.
Roemer: "Over twee weken, misschien iets later, zal blijken of de informatie inderdaad flinterdun was".
(Bron)
Drietal dringt klas binnen en mishandelt student

AMSTERDAM - Een student is woensdag in Roermond mishandeld door drie mannen die zijn klaslokaal waren binnengedrongen. Een man hield de 19-jarige vast terwijl de andere twee op hem insloegen, meldt de politie donderdag.
De jongen liep een gekneusde oogkas en een pijnlijke neus op. Het slachtoffer uit Sittard-Geleen greep in de pauze in bij een ruzie op de parkeerplaats van de school aan de Kasteel Hillenraedstraat.
Een van de betrokkenen dreigde daarbij met anderen terug te komen. Korte tijd later drong hij met twee anderen het klaslokaal binnen, waarna het drietal de jongen te lijf ging. Klasgenoten en de docent schoten de jongen te hulp. Zij wisten de drie korte tijd vast te houden, waarna zij alsnog wisten te vluchten.
Volgens getuigen droegen twee van de drie verdachten een op een pistool lijkend voorwerp in hun broek. De politie is een onderzoek gestart.
(Bron)
'Vroeg opstaan niet gezond'

TOKIO - Generaties lang is gepredikt dat het goed zou zijn voor "den werkenden mensch" om vroeg op te staan. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat dat juist ongezond is.
Volgens onderzoek van verscheidene Japanse universiteiten kan vroeg opstaan het risico vergroten op hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en beroertes.
De studie, waarvoor is gekeken naar meer dan 3000 Japanners, wordt deze week gepresenteerd op het Wereldcongres van de Wereldfederatie van Slaaponderzoek- en Slaapgeneeskundeverenigingen.
(Bron)

Ik wist het wel.
Auto's stoten amper minder CO2 uit

BRUSSEL - De auto's die vorig jaar in de EU zijn verkocht stoten amper minder CO2 uit. De daling betrof slechts 0,7 procent. Dat is zeer weinig vergeleken met de voorgaande jaren, berekende de Europese milieubeweging Transport and Environment woensdag op basis van cijfers van de Europese Commissie.
De Europese auto's die in 2006 zijn verkocht stoten gemiddeld 160 gram CO2 per kilometer uit, een halve gram minder dan een jaar eerder. Japanse modellen komen uit op 161 gram en Koreaanse wagens op 164 gram.
"De fabrikanten missen vrijwel zeker de CO2-doelen die zijn afgesproken met de EU", zei manager Aat Peterse van de milieugroep. Afspraak met de EU was dat de uitstoot zou dalen tot gemiddeld 140 gram per kilometer in 2008.
"De fabrikanten hebben zich tot dusver toegelegd op het maken van grote, brandstofslurpende wagens. Het resultaat spreekt voor zich", zegt Peterse.
De Europese Unie heeft de sector recent opgelegd dat auto's in 2012 hooguit 120 gram CO2 mogen uitstoten. CO2 is een gas dat de opwarming van de aarde versterkt.
(Bron)
Klant wil taxirit met vuurwapen betalen

ROTTERDAM - De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 41-jarige Rotterdammer in zijn woonplaats aangehouden nadat die een taxichauffeur wilde betalen met een vuurwapen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De man weigerde op de eindbestemming, de Willem Ruysstraat, zijn taxirit te betalen. Wel probeerde hij de chauffeur een laptop te verkopen.
Toen de taxichauffeur dit weigerde, bood hij hem als betaling een vuurwapen aan. Hierop belde de taxichauffeur de politie. Die heeft de man vervolgens aangehouden en ingesloten.
(Bron)
Belgische postbode bewaart post vier jaar thuis

BRUSSEL - Een Belgische postbode heeft vier jaar lang tijdens zijn ronde post achtergehouden. Hij bewaarde de brieven en pakjes netjes in zijn flat in het Vlaamse Hasselt.
Dat heeft het Belgische postbedrijf (De Post) donderdag gemeld. De Post ontkent dat de 38-jarige man alle stukken vier jaar lang had achtergehouden, zoals Vlaamse kranten meldden. Volgens een woordvoerder gebeurde het achterhouden "mondjesmaat".
Het bedrijf ontdekte zelf recent dat brieven niet aankwamen, waarna de politie werd ingeschakeld voor een huiszoeking. Daar werden de stapels van de afgelopen vier jaar ontdekt.
De bezorger is inmiddels geschorst. Hij had sommige post ook opengemaakt maar volgens een woordvoerder lijkt alles nog compleet. De brieven en pakjes worden de komende dagen alsnog bezorgd.
(Bron)
'VS kan naar seksuele voorkeur reizigers vragen'

AMSTERDAM - Het kabinet heeft verzwegen dat de Verenigde Staten ook gegevens over de seksuele geaardheid van reizigers kunnen opeisen. Dat stelt SP-Kamerlid Jan de Wit deze week in de Gay Krant. De Amerikanen zouden zelf mogen bepalen of de informatie wel of niet relevant is om op te vragen.
Tussen de VS en de Europese Unie is per 31 juli een uitwisselingsverdrag van passagiersgegevens ingegaan. In uitzonderlijke gevallen krijgen de Amerikanen ook de beschikking over gegevens als politieke voorkeur, etnische afkomst en godsdienst. Dat daar ook seksuele geaardheid onder valt, heeft de regering volgens De Wit verzuimd te melden in een brief aan de Tweede Kamer.
De Wit stelt dat de VS eenzijdig mag bepalen of iets een uitzonderlijk geval is. Hoe dat gebeurt, en welke criteria worden gebruikt, is volgens de SP'er niet bekend. "Het kabinet laadt in ieder geval de verdenking op zich dat het dat onderwerp wil verzwijgen", zegt De Wit. De SP zal een debat aanvragen over de kwestie.
D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld, rapporteur als het gaat om de uitwisseling van gegevens, vindt het akkoord niet deugen. "Er is geen democratische controle, er is zelfs geen enkele controle en er zit totaal geen rem op de informatiezucht van de Amerikanen."
Het College Bescherming Persoonsgegevens is van mening dat het gegevensakkoord de bescherming van de rechten van burgers onvoldoende waarborgt.
(Bron)
Wolven zijn optie tegen overschot damherten

AMSTERDAM - Waternet onderzoekt de mogelijkheid wolven of lynxen in te zetten tegen het overschot van damherten in het duinwatergebied ten westen van Amsterdam.
Het kan een maatregel zijn om de grootte van de populatie te beheersen, blijkt woensdag uit een onderzoeksvoorstel van het Amsterdamse drinkwaterbedrijf om het probleem aan te pakken.
Waternet luidde begin dit jaar de noodklok over de overlast van de ruim 1500 damherten in het gebied. De dieren veroorzaken vooral gevaarlijke situaties in het verkeer.
Vorig jaar waren er dertien aanrijdingen in het gebied waarbij herten waren betrokken. Door het ontbreken van een natuurlijke vijand groeit de populatie met 30 procent per jaar.
Waternet heeft een aantal scenario's op een rij gezet, die het samen met de gemeente Amsterdam vanaf oktober onderzoekt. Naast de inzet van grote roofdieren denkt het bedrijf aan het toedienen van voedsel met verborgen anticonceptiemiddelen.
De gemeente trok in het verleden geld uit voor het plaatsen van hekken, maar daar bleken de damherten toch regelmatig overheen te springen.
Het drinkwaterbedrijf noemt ook jacht als optie voor het gewenste beheer na 2009. De gemeenteraad van Amsterdam besloot in 2004 dat de beesten vijf jaar lang niet mogen worden afgeschoten. Eind dit jaar zal de raad zich buigen over de beheerscenario's.
(Bron)

Doe die lynxen maar. Die kunnen namelijk ook goed klimmen :-)
Scherpste ruimtefoto's ooit gemaakt

AMSTERDAM - Een team van astronomen van de universiteit van Cambridge en het Californische Instituut voor Technologie hebben de scherpste foto's van het heelal ooit gemaakt.
De foto's die vanaf de grond werden gemaakt, zijn scherper dan die van de ruimtetelescoop 'Hubble'. Dat is opmerkelijk, want normaal vertroebelt de atmosfeer het beeld.
De telescoop in het Californische observatorium maakt gebruik van het zogenaamde 'lucky imaging'. Een hogesnelheidscamera maakt twintig beeldjes per seconde. Door fluctuaties in de atmosfeer lukt de ene foto beter dan de andere. Een computerprogramma zoekt de beste foto's uit en combineert die tot extreem scherpe beelden van het heelal.
Behalve dat de beelden twee keer zo scherp zijn als die van de Hubble, is het ook een zeer goedkope techniek. Op deze manier de ruimte bekijken kost 50.000 keer minder dan het gebruik van de ruimtetelescoop.
"Door de lage kosten kunnen we deze techniek over de hele wereld toepassen. De enige beperking is de grootte van de telescoop", aldus Craig Mackay van de universiteit van Cambridge.
De astronomen konden voor het eerst onderscheid maken tussen sterren die in verre sterrenstelsels staan. Eerder waren deze stelsel alleen als een grote vlek te zien.
(Bron)

woensdag, september 05, 2007

Conflict dreigt treinverkeer te vertragen

AMSTERDAM - Een conflict tussen spoorbeheerder ProRail en de Nederlandse Spoorwegen kan volgend jaar voor fikse vertragingen zorgen. Dat meldt De Telegraaf woensdag.
De NS wil meer treinen laten rijden, maar volgens ProRail is dat vanwege veiligheidseisen niet mogelijk. Daarnaast wil ProRail volgend jaar het hoogste veiligheidsniveau garanderen voor medewerkers die aan het spoor werken.
Op dit moment mogen treinen nog voorzichtig passeren op trajecten waar aan de rails wordt gewerkt. Dat kan volgens ProRail niet langer.
Met de Arbeidsinspectie en de spoorsector zijn afspraken gemaakt over veilig werken, waarin deze strengere veiligheidseisen zijn vastgelegd. Dat betekent onder meer dat tijdens controles langs het spoor het treinverkeer geheel stil komt te liggen. Volgens de NS betekent dit dat er 'beduidend' meer treinen zullen uitvallen.
Voor de NS komt de opstelling van ProRail zeer ongelegen in een periode dat het kabinet het aantal reizigers met vijf procent wil laten toenemen. De vervoerder zou overwegen het conflict voor de rechter uit te vechten.
(Bron)

Sja, of er wordt veilig gewerkt, of alle treinen rijden door. Volgens mij schiet je uiteindelijk met veilig werken méér op.
Plan voor luxe hondenresort in Gilze-Rijen

GILZE-RIJEN - Gilze-Rijen gaat na of het mogelijk is toestemming te geven voor de vestiging van een groot en luxe hondenresort.
Burgemeester René Roep heeft dat woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. De initiatiefnemers spreken over een vakantiepark voor zeker tweehonderd viervoeters.
Onder meer horecaondernemer Ad van der Valk, directeur Jan van Poppel van Hotel Gilze-Rijen, een dierenarts en twee oud-studenten van de HAS Den Bosch zijn bij het plan betrokken. Ze zeggen dat er grote behoefte bestaat aan luxe vakantieverblijven voor honden.
De gasten verblijven in een zogenoemde lodge met elk 150 vierkante meter buitenruimte. Van Poppel omschrijft de lodge als een luxe ingericht tuinhuisje met ligbed, verwarming, tv, airconditioning.
Verder is er voor de vakantievierders een zwembad, speelpark, een animatie- en gezondheidsprogramma. Het zogenoemde Dog Resort opent op zijn vroegst eind volgend jaar.
(Bron)
Eigen risico zorg in 2011 naar 175 euro

DEN HAAG - Het nieuwe eigen risico in de zorgverzekering zal oplopen van 150 euro volgend jaar naar 175 euro in 2011. Ingewijden hebben woensdag een bericht hierover in De Telegraaf bevestigd.
Het verplichte eigen risico vervangt op 1 januari volgend jaar de no-claimregeling. Die was bedoeld om mensen bewuster te maken van hun zorguitgaven, maar was het altijd onduidelijk of dit ook zo uitpakte.
Het bedrag voor het eigen risico zal de komende jaren groeien door de stijging van de zorgkosten, aldus de ingewijden.
(Bron)

Sommige mensen hebben nou eenmaal geen keuze als het op zorg aankomt. Wie chronisch ziek is, heeft vaak chronisch medicijnen en/of zorg nodig. Niet omdat iemand dat wenst, niet uit luxe, maar uit bittere noodzaak. Ook wie kortdurend ziek is, kan soms hoogoplopende kosten hebben.
Het blijft schandalig dat er gedaan wordt of die mensen uit luiheid en/of luxe en/of domheid of wat dan ook een beroep doen op zorg.
Dronken man achtervolgt buurman met kettingzaag

ASSEN - De 42-jarige O.S. uit het Drenthse Eexterveenschekanaal heeft op 3 juni zijn buurman achterna gezeten met een draaiende kettingzaag. De buurman had geklaagd over geluidsoverlast.
Dat bleek woensdag bij de politierechter in Assen, die de belager veroordeelde tot een celstraf van acht maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.
De zwaar beschonken S. maakte tijdens de achtervolging zwaaiende bewegingen met de kettingzaag, gaf voortdurend gas en riep dat hij de hals van zijn buurman zou doorsnijden.
Het slachtoffer wist ternauwernood aan zijn belager te ontsnappen door zijn huis in te vluchten en net op tijd de deur dich te trekken. De kettingzaag raakte nog wel de deur, die daardoor vernield raakte.
(Bron)
Nog drie beveiligers in cel voor dood Beatstad-bezoeker

DEN HAAG - Drie beveiligingsmedewerkers die zondag zijn aangehouden in verband met de dood van een 18-jarige bezoeker van het Beatstad Festival zaterdag in Den Haag, blijven vastzitten. De vierde aangehouden beveiliger mocht naar huis vanwege gebrek aan bewijs.
Dat heeft de rechter-commissaris woensdag besloten, zo liet een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) weten.
Volgens het OM had in de nacht van zaterdag op zondag een incident plaats in de viptent van het Beatstad Festival.
Een 18-jarige bezoeker werd door vier medewerkers van de beveiliging uit de tent verwijderd, omdat hij zich lastig gedroeg. Terwijl de beveiligers de jongen op de grond in bedwang hielden werd hij onwel.
De jongen is naar een ziekenhuis vervoerd waar hij zondag later op de dag overleed. Uit voorlopig forensisch onderzoek is gebleken dat de jongen mogelijk door verstikking om het leven is gekomen.
(Bron)
Zware bomaanslagen verijdeld in Duitsland

KARLSRUHE - De veiligheidsdiensten in Duitsland hebben "hevige bomaanslagen" door moslimfundamentalisten voorkomen. Dat heeft de Duitse justitie woensdag laten weten na de arrestatie van drie mannen.
De verdachten hadden de Amerikaanse militaire basis Ramstein en de internationale luchthaven van Frankfurt in het vizier.
Volgens procureur-generaal Monika Harms waren het potentieel de grootste aanslagen op Duitse bodem ooit.
De drie aangehouden mannen zijn leden van een islamitische terreurgroep gelieerd aan al-Qaeda, vermoedelijk de Islamitische Jihad Unie (IJU). Ze zouden in Pakistan trainingen hebben gevolgd. Het zijn twee Duitsers en een man met de Turkse nationaliteit.
Het weekblad Der Spiegel meldt op zijn website dat het gaat om de 28-jarige Fritz G. uit Ulm, de 22-jarige Daniel S. uit Saarbrücken en de 29-jarige Turk Adem Y. uit Hessen.
De eerste twee hebben zich tot de islam bekeerd. G. staat bij rechercheurs bekend als vooraanstaand lid van een groep geradicaliseerde moslims, die zich in Ulm hebben gevestigd.
De verdachten zijn dinsdag aan het einde van de middag opgepakt in een vakantiehuis in Korbach in de deelstaat Hessen, zei de president van de federale recherche Jörg Ziercke tijdens een persconferentie.
Ze hadden twaalf vaten chemicaliën op basis van waterstofperoxide bij zich en ander materiaal om een bom mee te fabriceren. Vlak voor de aanhouding waren ze begonnen een bom te maken, die vergelijkbaar zou zijn met 550 kilo TNT.
Degenen die in 2005 aanslagen pleegden op de Londense metro gebruikten dezelfde chemicaliën, maar in veel kleinere hoeveelheden. Bij die aanslagen kwamen 56 mensen om het leven, inclusief de bommenleggers.
Na de aanhouding van het drietal heeft de politie in meerdere Duitse deelstaten huiszoekingen gedaan. Zij heeft op veertig andere plekken onder meer computers en documenten in beslag genomen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
Het aangehouden drietal werd al langer in de gaten gehouden. Zo viel G. op oudejaarsdag 2006 op, toen hij herhaaldelijk om een Amerikaanse kazerne in Hanau heen reed.
Opsporingsdiensten intensiveerden daarop hun observaties, wat de drie niet ontgaan kan zijn. "Dat ze ondanks dat verder gingen, laat zien hoe vastberaden ze waren", aldus een onderzoeksfunctionaris in Der Spiegel.
Een tijdstip voor de geplande aanslagen is de onderzoeksfunctionarissen niet bekend. Mogelijk had het drietal 11 september in gedachten of misschien het verlengde mandaat voor de Duitse Afghanistan-missie. De tijd drong echter, want de chemicaliën zijn beperkt houdbaar.
(Bron)
Een miljard mensen op internet

GENEVE - Wereldwijd maken een miljard mensen gebruik van internet. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU), het VN-agentschap voor informatie- en communicatietechnologie.
Eind 2006 waren er bijna vier miljard telefoonaansluitingen. Het gaat dan om 1,2 miljard vaste en bijna 2,7 miljard mobiele aansluitingen. Meer dan 60 procent van de mobiele gebruikers leeft in ontwikkelingslanden en opkomende naties.
In het eerste kwartaal van 2007 nam het aantal mobiele aansluitingen in China met 87 miljoen en in India met 110 miljoen toe.
(Bron)
Zoenen is anders voor vrouwen

Een kus is voor vrouwen niet zomaar een kus. Het is een manier om intimiteit te behouden en te kijken of de relatie nog steeds goed gaat. Voor mannen is het vaak niet meer dan een opstapje naar seks.
Uit een enquête onder meer dan 1000 studenten door een team van de New Yorkse Staatsuniversiteit blijkt dat vrouwen veel nadruk leggen op de kus. Met kussen zoeken ze uit of iemand de moeite van een relatie waard is. Ook in het verloop van de relatie blijft zoenen belangrijk. Voor vrouwen is zoenen een manier om te binden met een man. Mannen vinden kussen niet zo belangrijk in een relatie.
Volgens onderzoeksleider dr. Gordon Gallup vinden mannen het bovendien geen probleem om seks te hebben zonder te kussen en gaan ze ook naar bed met vrouwen waarvan ze weten dat ze slecht zoent. Mannen geven ook de voorkeur aan andere soort zoenen: zij krijgen het liefst een natte tongzoen. Relatie-expert Dr. Glen Wilson van het Londonse Instituut voor Psychiatrie denkt de oorzaak te kennen. "Mannen kunnen gewoon hun zaad verspreiden, maar vrouwen hebben meer verantwoordelijkheden en willen hun partner beter testen."
(Bron)

Een droge tongzoen lijkt me anders maar eng...
Polen dreigt dag tegen doodstraf te verpesten

BRUSSEL - Polen dreigt de dag tegen de doodstraf op 10 oktober voor de EU te verpesten. De Europese Unie wilde op de dag een plechtige verklaring tegen de doodstraf aannemen, maar Polen ligt daarover dwars.
De dag zal hoe dan ook doorgaan, want het is een wereldwijde dag tegen de doodstraf. Maar om een en ander extra cachet te geven wilde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, op de dag nog een verklaring aannemen. De EU-ministers van Justitie spreken daar half september over.
Maar Polen eist dat in de tekst ook het "recht op leven" wordt opgenomen. De regering van het overwegend katholieke Polen neemt daarmee stelling tegen abortus en euthanasie.
De tweelingbroers Kaczynski, president en premier van Polen, hebben bovendien eerder al gezegd dat zij persoonlijk niet tegen de doodstraf zijn.
Een woordvoerder van de Commissie zei woensdag te verwachten dat de plannen voor de verklaring door kunnen gaan, al moest hij toegeven dat de EU-landen daarover met unanimiteit beslissen en Polen dus vetorecht heeft.
(Bron)
Brandende trein stremt treinverkeer

UTRECHT - Op het traject Nijmegen-Cuijk heeft woensdagmiddag een trein in brand gestaan. Het voorste treinstel vatte omstreeks 14.20 uur vlam, liet ProRail weten.
De machinist ontkoppelde het achterste treinstel, waardoor de brand zich niet verder kon verspreiden. De reizigers uit de trein van vervoerder Veolia zijn geëvacueerd. Niemand raakte gewond.
Door de brand reden er 's middags geen treinen tussen Nijmegen en Cuijk. Rond 17.00 uur waren de beperkingen op het traject voorbij. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
(Bron)
RIVM onderzoekt oorzaak uitbraak Q-koorts

BILTHOVEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoek doen naar de Q-koorts die dit voorjaar voor het eerst in Nederland is uitgebroken.
Directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding heeft berichten hierover woensdag bevestigd.
Naar nu bekend is geworden zijn dit voorjaar rond het dorp Herpen tussen Oss en Nijmegen 59 mensen besmet geraakt met de Q-koorts, een ziekte die in het uiterste geval dodelijk kan zijn.
Het viel een huisarts op dat zich in korte tijd veel patiënten bij hem meldden met longonsteking of verschijnselen die daarop leken. De patiënten zijn inmiddels hersteld. De ziekte is waarschijnlijk overgebracht via schapen, geiten en eventueel koeien.
(Bron)
Nijlpaardje na twee dagen dood in Emmen

AMSTERDAM - Het twee dagen oude nijlpaardje uit Dierenpark Emmen is woensdag overleden. Dat meldt de dierentuin.
Het nog naamloze jong leek in eerste instantie gezond. Het dronk goed bij de moeder en het was actief. Dinsdagmiddag werd het dier sloom en raakte het aan de diarree. De dierenarts gaf het beestje medicijnen om uitdroging te voorkomen, maar dat mocht niet baten. Woensdagochtend werd het jong steeds zwakker, om later te overlijden.
Sectie moet uitwijzen waaraan het dier is overleden. Het was voor het eerst in zeven jaar dat een nijlpaardjong werd geboren in het dierenpark.
(Bron)

:-(

dinsdag, september 04, 2007

Zoekplaatje. Ergens ligt een Tijger...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
China pakt watervervuilende bedrijven aan

Een milieuwaakhond van de Chinese overheid heeft sinds het begin van een campagne tegen watervervuiling in juli al vierhonderd bedrijven hun deuren laten sluiten. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld.
Nog eens 762 bedrijven of projecten werden tijdelijk stilgelegd of kregen een boete wegens overtredingen van de milieuregels.
Watervervuiling vormt in China een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Rivieren die zeer belangrijk zijn voor de drinkwatervoorziening zoals de Gele Rivier en de Yangtse bevatten door de explosieve economische groei en tekortschietende milieuwetgeving een hoge mate van giftige stoffen.
Na verontrustende berichten besloot de Chinese regering de jacht op de vervuiler te openen. In augustus zag een wetsvoorstel het licht dat beoogt de maximale geldstraf voor watervervuiling van bijna honderdduizend euro af te schaffen.
In plaats daarvan zouden bedrijven die zich schuldig maken aan vervuiling aansprakelijk gesteld worden voor 20 tot 30 procent van het directe economische verlies dat door de vervuiling wordt veroorzaakt.
(Bron)
Tot 2 jaar cel voor jonge rechtsextremisten

LELYSTAD - De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag vijf jonge rechtsextremisten veroordeeld tot twee jaar celstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk.
De rechter acht hen verantwoordelijk voor brandstichting en poging tot brandstichting bij een synagoge, een islamitische school, een islamitische supermarkt en een kraakpand eind 2006 in Almere en Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) had 2,5 jaar cel tegen hen geëist.
Samen met zes andere jonge mannen sprak de rechter ze vrij van brandstichting in een gekraakte Almeerse supermarkt in februari. Tegen deze zes had het OM 1,5 jaar celstraf geëist. Volgens de rechter waren er geen sporen van brandstichting. De rechtbank acht de groep van elf jonge mannen in de leeftijd van 17 tot 21 jaar wel schuldig aan vernieling en aan bedreiging van de krakers in de supermarkt. De drijfveer voor hun acties werd gevoed door hun nationalistische gedachtegoed.
Vier van de zes jonge mannen die alleen aanwezig waren bij de actie in de Almeerse supermarkt kregen twaalf maanden cel waarvan zes tot vijf voorwaardelijk. De rechter legde twee minderjarige jongens tweehonderd uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie op. Een van hen wordt onder toezicht van Bureau Jeugdzorg geplaatst. Alle elf moeten een reclasseringstraject doorlopen met een proeftijd van twee jaar.
De zaak kwam eind februari aan het rollen, nadat de groep werd opgepakt voor brandstichting en vernieling in de gekraakte supermarkt. De door hen bedreigde krakers konden nog op tijd het pand ontvluchten.
De brandstichtingen in Almere veroorzaakten onrust onder de bewoners van de stad. De rechter stond daar dinsdag bij stil. "De rechtbank houdt ernstig rekening met gevoelens van maatschappelijke onrust die zij teweeg hebben gebracht. Deze acties van extremistische aard van welke zijde dan ook kunnen in het huidige tijdsgewricht bijdragen aan een verdere radicalisering. Daar moet resoluut tegen worden opgetreden."
De jongemannen hebben sterke nationalistische denkbeelden. Ze noemden zich beschermers van de nationale cultuur. Enkele verdachten toonden openlijk sympathie voor Hitler. De vernielingen en brandstichtingen praatten zij voor zichzelf goed omdat zij het vanuit een ideologisch standpunt deden.
(Bron)
Eenzaam jongetje belt politie

AMSTERDAM - Een 6-jarig jongetje uit Den Haag heeft zondagnacht rond 01.30 uur de politie gebeld omdat zijn moeder weg was. Hij had net een mobiele telefoon gekregen.
Agenten troffen het kind op blote voeten en in zijn pyjama in het portiek aan. Om zijn nek bungelde een mobieltje.
Het jongetje was wakker geworden en ontdekte dat zijn moeder er niet was. Hij verklaarde dat zij hem vaker 's nachts alleen thuis laat, maar dat hij nu de politie had gebeld omdat hij sinds kort een mobieltje had.
Het kind is overgedragen aan Jeugdzorg. De moeder werd pas om 04.30 uur getraceerd.
(Bron)
Depressie wereldwijd verwaarloosd

Het merendeel van de wereldbevolking met psychische klachten krijgt geen hulp. Dat leidt tot 800.000 zelfdodingen per jaar, zeggen wetenschappers. In veel ontwikkelingslanden worden aandoeningen als een depressie niet als ziektes erkend.
Psychische aandoeningen komen vaker voor dan kanker en hart- en vaatziekten. Ongeveer 14 procent van de zieken lijdt eraan. Toch wordt in ontwikkelingslanden slechts 10 procent van de mensen met een depressie, schizofrenie of angststoornis behandeld.
Hongersnood, oorlog en armoede zijn belangrijke oorzaken voor ernstige mentale klachten. In landen met deze problemen ontbreekt het vaak aan de middelen om de klachten te bestrijden. De wetenschappers zijn echter van mening dat met kleine investeringen veel psychisch leed voorkomen kan worden.
(Bron)
Drie gewonden na botsing met 'Shakespeare'

AMSTERDAM - Drie mensen zijn gewond geraakt toen hun auto maandagavond op een weg in het Noord-Engelse graafschap Cumbria in botsing kwam met een waterbuffel.
De waterbuffel, William Shakespeare genaamd, moest het ongeluk met de dood bekopen.
Het dier, eigendom van een plaatselijke boer, was uitgebroken uit het veld waar hij werd gehouden. Dit heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.
(Bron)
Staking bij metro zorgt voor chaos in Londen

LONDEN - Een staking van het onderhoudspersoneel van de metro in Londen heeft maandagavond voor chaos gezorgd. Dat meldde de BBC.
Negen metrolijnen in de Britse hoofdstad liggen volledig stil. De staking begon om 18.00 uur en duurt 72 uur. Circa 2300 man onderhoudspersoneel heeft het werk neergelegd.
De ruzie draait om het commerciële onderhoudsbedrijf Metronet dat in juli failliet ging. De vakbond RMT eist onder meer dat er geen banen verloren gaan. Slechts drie metrolijnen functioneren nog omdat zij worden onderhouden door een ander bedrijf.
Volgens het metrobedrijf TfL hebben de vakbonden alle geëiste garanties gekregen en heeft de staking 'helemaal geen zin', een mening die door de linkse burgemeester Ken Livingstone wordt gedeeld.
Grote rijen wachtenden vormden zich maandagavond voor de haltes van de bussen. Naar verwachting zal de metro pas weer vrijdagmorgen normaal rijden. Een nieuwe staking van 72 uur staat gepland vanaf volgende week maandag.
(Bron)
Amsterdamse prostituees krijgen eigen hulpcentrum

AMSTERDAM - Prostituees in Amsterdam krijgen binnenkort een centrum waar ze hulp en advies over bijvoorbeeld gezondheid en veiligheid kunnen krijgen.
De gemeente gaat het steunpunt opzetten in samenwerking met onder anderen Bureau Rechtshulp, Bureau Jeugdzorg, de GGD en de politie, maakte een gemeentewoordvoerster dinsdag bekend.
Het initiatief moet de veiligheid, gezondheid en arbeidspositie van prostituees verbeteren. Ook moet het helpen bij het signaleren van misstanden, zoals mensenhandel.
Dames van lichte zeden kunnen in het centrum hulp krijgen bij lichamelijke of geestelijke klachten. Verder worden er voorlichtingsavonden, zelfverdedigingscursussen en taallessen gehouden.
Ook kunnen vrouwen die uit het vak willen stappen daarbij begeleiding krijgen. Volgens de gemeentewoordvoerster is het uniek in Nederland dat prostituees in een centrum terecht kunnen voor zoveel verschillende vormen van hulpverlening.
Hulpverleners bereiken in Amsterdam momenteel slechts 15 procent van de prostituees. Door de komst van het nieuwe steunpunt moet dat percentage stijgen. Het centrum opent begin 2008 de deuren aan de Nieuwezijds Voorburgwal, vlakbij de Wallen.
(Bron)

Vreemd dat zoiets er nog niet was.
Man doodgeschoten in Utrecht

UTRECHT - Een nog onbekende man is dinsdag in de Heinrich Bertestraat in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn doodgeschoten. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen, aldus de politie.
De politie heeft twee woningen doorzocht, maar kan nog niets zeggen over de toedracht van de schietpartij.
(Bron)

RTVUtrecht heeft het over de Leharsingel, en het slachtoffer zou een bewoner zijn van de Bertestraat.
In elk geval weet ik nu wel waarom ik die stroom zwaailichten voorbij zag komen :-(
Rokers hebben meer kans op Alzheimer

AMSTERDAM - Rokers die het Alzheimer-gen niet hebben, lopen toch meer kans om dement te worden. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum stellen dit in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology, dat dinsdag verschijnt.
De resultaten zijn gebaseerd op een grootschalig bevolkingsonderzoek. Daaruit bleek dat mensen die tijdens de studie rookten 50 procent meer kans hadden op het ontwikkelen van dementie dan mensen die nooit hadden gerookt of waren gestopt met roken.
Volgens onderzoekster Monique Breteler kan roken op diverse manieren het risico op het ontstaan van dementie beïnvloeden. Zo vergroot roken de kans op aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen.
Een andere weg is die van de zogeheten oxidatieve stress. Die ontstaat wanneer het lichaam te veel vrije radicalen bevat, die een restproduct zijn van chemische reacties in het lichaam.
Bij rokers komt oxidatieve stress meer voor dan bij niet-rokers en bij de ziekte van Alzheimer is ook sprake van toegenomen oxidatieve stress.
Anti-oxidanten in het voedsel kunnen het aantal vrije radicalen verminderen. Volgens Breteler tonen studies aan dat rokers minder anti-oxidanten tot zich nemen dan niet-rokers.
De onderzoekers maakten ook nog onderscheid naar mensen die wel een gen hebben dat het risico op Alzheimer vergroot en mensen die dat gen niet hebben. Uitkomst is dat personen met dat gen die roken geen verhoogde kans hadden op het ontstaan van Alzheimer.
Personen zonder dat gen die wel roken bleken daarentegen een 70 procent hogere kans te hebben op het ontstaan van Alzheimer.
(Bron)
Intercity botst tegen bouwkraan

AMSTERDAM - Als gevolg van een aanrijding heeft het treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol dinsdag last van vertragingen. Dat heeft ProRail gemeld.
In de nacht van maandag op dinsdag botste een intercitytrein bij Amsterdam Sloterdijk tegen een bouwkraan. De prognose van ProRail is dat de situatie tegen de avondspits weer normaal zal zijn.
De vertragingen zullen vooral reizigers treffen op het traject Amsterdam Zuid-Schiphol. Iets na middernacht raakte de trein een bouwkraan, die tweehonderd meter werd meegesleurd over het spoor.
Hierbij raakten de rails en de bekabeling zwaar beschadigd. ProRail heeft echter in de loop van de nacht twee sporen weten vrij te maken, zodat in de ochtendspits toch enig treinverkeer mogelijk is.
Over de precieze toedracht van het ongeval is nog niets bekend. Bij de botsing vielen drie lichtgewonden. De machinist die op de geraakte kraan zat, moest in het ziekenhuis worden opgenomen.
(Bron)
Ik werd al ongerust. Maar gelukkig, ze zijn alleen maar wat later.Vorig jaar zag ik ze eind augustus al, nu pas in de eerste week van september. Nu nog kijken hoe lang ik die kruidnoten met rust kan laten :-)

maandag, september 03, 2007

Langer werken verkort slaaptijd

De lengte van je werkdag is van grote invloed op je nachtrust. Hoe meer je werkt, hoe minder je slaapt, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Mensen die minder dan vierenhalf uur per nacht slapen, werken 93 minuten langer dan gemiddeld. De tweede factor die hun slaaptijd verkort is reistijd, gevolgd door sociaal contact en vrije tijd. Mensen die juist meer dan elfenhalf uur per nacht slapen, blijken gemiddeld 143 minuten korter te werken. Maar deze korte slapers besteden ook minder tijd aan sociaal contact en studeren. Wel kijken ze veel televisie. Aan het onderzoek deden 50.000 deelnemers mee.
Volgens Jessica Alexander van The Sleep Council bewijst dit onderzoek opnieuw dat mensen continu teveel hooi op hun vork nemen. De huidige internationale samenwerkingsverbanden en de 24-uurs maatschappij zijn hiervan vaak de boosdoeners. Ze zegt: "Uiteindelijk zullen bedrijven, de overheid en de medische wereld voldoende slaap prioriteit moeten geven als het gaat om gezonder leven. Dat is net zo belangrijk als diëten en bewegen, zo niet belangrijker." Volgens experts hebben volwassenen gemiddeld zeven tot negen uur slaap per nacht nodig.
(Bron)
Google verbergt vliegspel in Earth

AMSTERDAM - Google heeft zijn virtuele atlas Google Earth voorzien van een verborgen vliegspelletje. Met een bepaalde toetsenbordcombinatie starten gebruikers van de nieuwste versie van Earth een ingebouwde Flight Simulator.
Het spelletje werd ontdekt door een Zuidafrikaanse weblogger, die er over berichtte op zijn site. In de Windowsversie van het programma zou de toetsenbordcombinatie Control-Alt-A het spelletje openen. Gebruikers van Apple-computers moeten Command-Option-A aanslaan. Overigens zouden niet alle gebruikers er in slagen het spelletje zo te starten.
Eenmaal in de Flight Simulator kunnen gebruikers kiezen tussen een klein propellorvliegtuigje of een straaljager. Daarmee is het mogelijk over de kaarten in Google Earth heen te vliegen. Google heeft inmiddels een webpagina met uitleg over de bediening op internet gezet.
Dergelijke verborgen functies in software worden wel 'easter eggs' (paaseieren) genoemd. Een oude versie van Microsofts spreadsheetprogramma Excel bevatte ook een simpel vliegspelletje, dat slechts via een serie ingewikkelde handelingen te starten was.
(Bron)
Verband tussen lengte en ziekte

Wetenschappers hebben het eerste gen gevonden dat de lengte van de mens beïnvloed. Het was al langer duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt in het vaststellen van iemands lengte, maar tot nu toe was het nog een mysterie welke genen hierbij betrokken waren.
De onderzoekers menen dat deze ontdekking ook inzicht brengt in het verband tussen lengte en ziekte. Langere mensen hebben statistisch gezien namelijk meer kans op prostaat- blaas- en longkanker. Daar tegenover hebben kleine mensen een grotere kans op hartafwijkingen.
Het gen was al bekend, maar nu is ontdekt dat er een 'lange' en een 'korte' versie bestaan. Een piepklein verschil blijkt van invloed op iemands lengte. Mensen die twee exemplaren van de 'lange' versie in zich hebben zijn tot één cm langer dan mensen met twee exemplaren van de 'korte' versie.
(Bron)
Kookboek met gevoel voor visueel gehandicapten

AMSTERDAM - Ontwerpster Judith Eurlings heeft een kookboek ontwikkeld voor visueel gehandicapten. Het boek 'Koken met gevoel' geeft allerhande recepten in braille en grootletterschrift en wrijf- en geurvlakken.
Het boek wordt vrijdag 7 september in het muZIEum in Nijmegen overhandigd in het bijzijn van sterrenchef Hans van Wolde van restaurant Beluga in Maastricht. Hij voegt op ludieke wijze het laatste recept aan het boek toe.
'Koken met gevoel' is uitgevoerd in uitneembare plastic pagina's die water- en vuilafstotend zijn. Er zit ook een luisterversie bij.
(Bron)
Britten bevestigen ongelukje atoombom Duitsland

ELMPT - Op 2 mei 1984 is een atoombom van een transportwagen gevallen op het vliegveld Brüggen bij het Duitse plaatsje Elmpt, vlakbij Roermond. De Britse strijdkrachten hebben deze "slordigheid" nu pas bevestigd.
Het gaat volgens de Rheinische Post om een kernbom die acht keer zoveel explosieve kracht bevatte als de atoombom die in 1945 het Japanse Hiroshima vernietigde.
De bom gleed in de regen van de vrachtauto, doordat hij niet goed was vastgemaakt. Van de kernkop werd voor de zekerheid een röntgenfoto gemaakt, waaruit bleek dat hij niet beschadigd was. De zes betrokken militairen zijn destijds streng bestraft, aldus de Britten.
Een tweede ongeval vond plaats in een Britse haven in 1987, toen een zogeheten Polaris-U-boot-raket aan de haak van een kraan bleef hangen en tegen de transportwagen aan knalde, echter zonder gevolgen. Volgens de Britse krant The Guardian vond in 1974 op het vliegveld Niederrhein, toen nog Laarbruch geheten, een derde ongelukje plaats.
Ook toen viel een zelfde atoombom als in Elmpt op het beton, toen deze aan een gevechtsvliegtuig gemonteerd zou worden. De aanwezigen kwamen toen eveneens met de schrik vrij.
(Bron)
Britten aten zich slechte zomer door

LONDEN - Britten zijn zich deze zomer te buiten gegaan aan chocolade en koekjes om het slechte weer maar te vergeten. Dat blijkt uit de resultaten van een peiling in opdracht van Somerfield Magazine, die maandag openbaar zijn gemaakt.
De helft van de ondervraagden gaf aan zich in juni, juli en augustus schuldig te hebben gemaakt aan 'troosteten'. Meer dan een kwart at in het geheel geen salades meer en 10 procent gaf toe dat de hoeveelheid fruit en groente die ze tot zich namen significant was gedaald.
Normaliter is de zomer in Groot-Brittannië een tijd dat mensen lichtere maaltijden tot zich nemen. Van de deelnemers aan de peiling door het blad van de supermarktketen zei 18 procent echter meer chocolade te hebben gegeten, 14 procent meer koekjes en 9 procent meer pasta's en brood. Een kwart van de ondervraagden zei zich niet aan zijn of haar sportschema te hebben gehouden.
Groot-Brittannië beleefde zijn natste zonmer sinds 1914. Overstromingen teisterden delen van het land en eisten zeven mensenlevens.
(Bron)
Kunstolifant gemolesteerd in centrum Rotterdam

ROTTERDAM - Een van de ruim dertig kunstolifanten die in het centrum van Rotterdam prijken, is in de nacht van zondag op maandag flink toegetakeld. Onbekenden hebben de beschilderde olifant van zijn sokkel getrokken, waardoor de poten er half af zijn. Ook zitten er gaten in zijn lijf.
"Vermoedelijk hebben ze op de olifant staan dansen en springen", zei initiatiefnemer Mike Spits van het kunstproject maandag.
Het twee meter hoge 'dier' stond bij het postkantoor aan de Coolsingel. De schade is flink. De initiatiefnemer bekijkt of het kunstwerk kan worden gerepareerd en wat dat gaat kosten. Het object is onderdeel van de Rotterdamse Elephant Parade, de openluchttentoonstelling die zaterdag is geopend.
"De kunstolifanten zijn niet verzekerd, dat kan ook niet. We willen zoveel mogelijk geld bijeenbrengen voor de bedreigde Aziatische olifant", aldus Spits. De opbrengst van de beelden, die op 17 november worden geveild, gaat naar het eerste olifantenziekenhuis ter wereld in Thailand en een olifantenproject van Diergaarde Blijdorp in India.
Spits ontvangt de hele dag al diverse steunbetuigingen. De ondernemers en bewoners in de stad hebben de olifanten omarmd, zei hij. Er zijn zelfs mensen die een soort 'burgerwacht voor de bedreigde olifant in Rotterdam' willen oprichten. Spits overweegt dit initiatief serieus in de praktijk te brengen.
(Bron)

zondag, september 02, 2007

Siciliaanse ondernemers in opstand tegen de maffia

ROME - Nu de hoogte van beschermingsgelden de pan uit rijzen hebben Siciliaanse ondernemers besloten tegen de maffia in opstand te komen. Ze willen geen verplicht beschermingsgeld meer betalen.
Ook werd zaterdag op een buitengewone vergadering van de Siciliaanse werkgeversfederatie Cofindustria besloten, dat ieder lid dat wel betaalt aan maffiosi, uit de federatie wordt gegooid.
Andrea Vecchio, baas van diverse bouwbedrijven, nam het initiatief voor de acties. Hij ontving zeker vier doodbedreigingen in vier dagen tijd, nadat hij geweigerd had om nog langer geld aan de maffia te betalen.
Sindsdien werden twee van zijn bouwterreinen vernield. Inmiddels staat de ondernemer met zijn gezin onder bescherming van de politie.
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Palermo vraagt de maffia ongeveer 60 euro per maand van straatventers en worden winkeliers gedwongen om zeker 450 euro per maand af te dragen, meldde de krant La Republica zondag.
Restaurants en kleine hotels zitten al aan de 600 euro per maand en bouwbedrijven betalen zeker 17.000 euro per locatie. In ruil voor het geld laat de maffia de ondernemers met rust. De totale inkomsten aan beschermingsgeld voor de maffia worden geschat op 10 miljard euro per jaar.
Vanuit Jordanië heette de Italiaanse premier Prodi het "goede voorbeeld" van de federatie welkom. " Het gevecht tegen de maffia kan alleen worden gewonnen als de maatschappij iets doet", aldus Prodi zaterdag.
Ook zegde Prodi toe het leger in te zetten. De laatste keer dat het leger werd ingezet tegen de maffia op Sicilië was in 1992, toen twee antimaffia rechters werden geliquideerd.
(Bron)
Vader verdrinkt bij redden kind in zee

DEN HAAG - Een 37-jarige man uit Den Haag is zondagmiddag overleden nadat hij had geprobeerd zijn 7-jarig zoontje bij Kijkduin uit zee te redden. Een kitesurfer haalde het kind uit het water. Het gaat naar omstandigheden goed met het jongetje, aldus de politie.
De vader was met vrouw en drie kinderen naar het strand. Toen zijn zoon in zee in de problemen raakte, ondernam de man een reddingspoging. Hij raakte echter zelf in moeilijkheden.
Een kitesurfer haalde het kind uit het water en later met omstanders ook de vader. De man was bewusteloos. Ondanks reanimatiepogingen overleed hij later in een ziekenhuis.
(Bron)
Journalist Pieter de Vink overleden

Na een ernstige ziekte is in zijn woonplaats Hilversum journalist Pieter de Vink (65) overleden. Jarenlang was hij eindredacteur van de tv-rubriek Panoramiek van de NOS, waarvan hij ook presentator was. Verder was De Vink presentator en correspondent bij Het Capitool, NOS Laat en NOVA.
De Vink begon zijn loopbaan in de jaren zestig bij de kranten Het Vaderland en het Vrije Volk. In 1974 stapte hij over naar de publieke omroep.
Pieter de Vink hield zich bezig met vraagstukken over vrede en veiligheid en de ontwikkelingen in Europa en het Midden-Oosten.
(Bron)
Onbekenden stelen 100 jaar oude olijfboom

ECHT - Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote, honderd jaar oude olijfboom gestolen in het Limburgse Echt. Dat heeft de politie zondag gemeld.
De dieven hebben het hekwerk van de omheining van een tuincentrum doorgeknipt en het 400 kilo wegende gevaarte over straat versleept. Ze zijn spoorloos. De boom is enkele honderden euro's waard.
(Bron)
Egyptische artsen vervolgd voor vrouwenbesnijdenis

CAIRO - Vier Egyptische doktoren en een vroedvrouw worden vervolgd voor het uitvoeren van vrouwenbesnijdenissen. De autoriteiten willen zich harder opstellen tegen de verboden maar vaak uitgevoerde operatie, aldus de autoriteiten zondag.
De privéklinieken van de vier artsen in de provincie Menya zijn gesloten. Voor zover bekend werden er in augustus zeker negen besnijdenissen uitgevoerd.
In juni vaardigde de minister van Volksgezondheid in Egypte een decreet uit dat medisch personeel verbood de besnijdenissen uit te voeren.
Zodra het parlement weer bijeenkomt, wordt de wet mogelijk veranderd om strengere straffen op het uitvoeren van vrouwenbesnijdenissen te zetten. De aanleiding hiervoor was de dood van twee jonge meisjes, veroorzaakt door hun besnijdenis.
(Bron)
Afscheid van oude Rotterdam Centraal

ROTTERDAM - Het oude Rotterdam Centraal is zondag definitief gesloten. Burgemeester Ivo Opstelten liet bij wijze van afscheidsceremonie een doek van 45 bij 9 meter vallen voor de stationshal. Het doek toont een foto uit 1957 van het oude station in aanbouw.
Reizigers moeten vanaf nu gebruikmaken van een tijdelijk treinstation. Dat doet dienst tot circa 2010 als het nieuwe station klaar is.
"Wat mij betreft mag het doek vallen", aldus Opstelten, die in een toespraak zei zeer verguld te zijn met de aanwezigheid van de 85-jarige dochter en kleinzoon van de architect van het oude station, Sybold van Ravesteyn (1889 - 1983).
"Hij was een groot Rotterdammer en een belangrijke architect voor de stad." Het nieuwe station is volgens de burgemeester erg nodig.
Maken nu dagelijks 110.000 reizigers gebruik van Rotterdam Centraal, in 2025 zijn dat er volgens hem waarschijnlijk 320.000, mede door de komst van de HSL en RandstadRail.
Na de toespraak van Opstelten droeg de voorzitter van de Raad van Bestuur van ProRail Bert Klerk het station officieel over aan de Nederlandse Spoorwegen.
Het Centraal Station was hard aan vernieuwing toe, omdat het gebouw niet meer voldeed aan de eisen van de huidige tijd. Het oude gebouw, dat vijftig jaar dienst heeft gedaan, wordt uiteindelijk gesloopt.
(Bron)
PvdA wil dierenporno strafbaar stellen

DEN HAAG - De Tweede Kamer kan zich binnenkort buigen over het wetsvoorstel van de PvdA om seks met dieren te verbieden. Kamerlid Harm Evert Waalkens (PvdA) wil tevens het maken van en handelen in dierenporno strafbaar stellen.
"Ik wil met dit initiatief een einde maken aan de perverse praktijken van seks met dieren. Straks kunnen ook producenten van en handelaars in dierenporno drie jaar gevangenisstraf krijgen", aldus Waalkens, oud-dierenbeschermer van het jaar.
Volgens hem is het hoog tijd dat de wetgeving wordt aangepast, want nu is seks met dieren alleen strafbaar als het dier aantoonbaar lijdt en er sprake is van dierenmishandeling.
Hij wil daar vanaf en stelt voor om het plegen van seks met dieren te beschouwen als zedendelict. "Het is gewoon in strijd met de heersende zeden", vindt hij.
Ook de verspreiding van foto's of films van bestialiteit via bijvoorbeeld internet is nog niet strafbaar.
Datzelfde geldt voor het bezit ervan, omdat zulke afbeeldingen nooit apart strafbaar zijn gesteld. Waalkens: "Nederland loopt achter op dit terrein. Je wilt niet weten wat je op internet allemaal tegenkomt. Nederland is een draaischijf in de dierenporno-industrie. Naar verluidt komt 65 procent van de dierenporno uit ons land."
(Bron)
New Yorks echtpaar wint opnieuw lotto

AMSTERDAM Een gepensioneerd New Yorks echtpaar heeft donderdag voor de tweede keer de lotto gewonnen. Adeline en Eugene Angelo zijn vijf miljoen dollar rijker; in 1996 wonnen ze al 2,5 miljoen dollar.
"We zijn wat ouder, wat wijzer en er zijn er nu meer van ons, als je de kleinkinderen meetelt", zei Eugene Angelo (81). Maar blij is hij natuurlijk wel: "Het is een fantastisch gevoel."
Zijn vrouw Adeline zei te hopen dat het nieuwe geld hun een lang leven en gezondheid brengt. Ze blijven loten kopen. "Gewoon omdat het leuk is."
Het is de derde keer dat een lottospeler twee keer de jackpot wint. De kans om één keer te winnen is één op 22,5 miljoen. Het echtpaar Angelo is levend bewijs dat puur toeval, net als bliksem, twee keer op dezelfde plek kan inslaan, zei waarnemend lotto-directeur Gardner Gurney.
(Bron)
Vermiste heftruckchauffeur Beek gevonden

AMSTERDAM - De 40-jarige heftruckchauffeur die sinds vrijdagavond werd vermist in Beek onder een berg puin is gevonden.
Sectie moet uitwijzen of het daadwerkelijk om de man uit Hoensbroek gaat, meldt de politie.
Hij kreeg volgens een woordvoerder van de politie 1500 ton puin op zich nadat stellages met bouwmaterialen waren ingestort.
Het bedrijfsongeval gebeurde rond 18.00 uur in het Limburgse Beek. In de loods van het bedrijf aan de Europalaan stortten enkele stellages door nog onbekende oorzaak in.
Gespecialiseerde eenheden uit Duitsland en Nederland werden ingeschakeld om de man onder het puin vandaan te halen.
(Bron)
Russen willen naar de maan

MOSKOU - De Russen willen in 2025 hun eerste bemande vlucht naar de maan sturen. Enkele jaren later zou de bouw van een permanente basis op de maan moeten beginnen.
Dat maakte het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, Anatoli Perminov, vrijdag bekend. De plannen maken deel uit van de voorgenomen uitbreiding van het Russische ruimtevaartprogramma, waarbij op zijn vroegst over dertig jaar enkele kosmonauten richting Mars worden gestuurd.
Perminov kondigde ook een grondige modernisering aan van de huidige Sojoez-transportraketten.
(Bron)
Mexicaan rijdt met afgehakte arm naar ziekenhuis

AMSTERDAM - Een Mexicaan heeft, nadat zijn arm was afgehakt, een autorit van meer dan een uur gemaakt naar het ziekenhuis. Daar poogden dokters het ledemaat weer aan het hechten.
Landarbeider Reinaldo Morales (50) reed donderdag na zijn werk naar huis toen hij werd aangehouden door acht mannen. Een van hen kapte met één haal een machete zijn linkerarm eraf.
De arm viel op de grond en de overvallers gingen er vandoor. Morales pakte zijn arm op en reed ondanks veel bloedverlies naar het ziekenhuis, zei een dokter in de Zuid-Mexicaanse stad Pijijiapan.
(Bron)
Erasmuslijn van Randstadrail hervat dienstregeling

ROTTERDAM - De Erasmuslijn van Randstadrail rijdt vanaf maandag weer het hele traject van Rotterdam Hofplein naar Den Haag Centraal. Dat meldde het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET zondag.
Sinds november lag de Erasmuslijn deels stil na onder andere de ontsporing van een metrovoertuig bij de Haagse halte Forepark. Daarbij vielen vijftien gewonden. De afgelopen weken zijn op het stuk tussen Nootdorp en Den Haag Centraal proefritten gemaakt.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat en het Stadsgewest Haaglanden hebben voor het rijden met passagiers het sein weer op groen gezet, aldus de RET. Volgens het bedrijf is de lijn nu veilig.
"Er zijn ingrijpende verbeteringsmaatregelen getroffen op het gebied van techniek, infrastructuur en communicatie."
(Bron)

Eens kijken hoe lang het duurt.
Bij vergeten pil geen morning-afterpil meer

AMSTERDAM - Vrouwen die één dag de pil vergeten in te nemen, hoeven geen morning-afterpil meer te slikken.
Ongeacht de week waarin zij de pil vergeten moeten zij die vergeten pil zo snel mogelijk alsnog slikken. Zij lopen geen verhoogd risico op zwangerschap.
Dat blijkt uit een nieuw advies van het Nederlands Huisartsen Genootschap, het Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en de Rutgers Nisso Groep.
Daarover schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, dat zaterdag verscheen.
Eerder gaven deze partijen verschillende adviezen over het innemen van een morning-afterpil na het vergeten van de pil. Om hier een einde aan te maken hebben zij gezamenlijk een advies opgesteld dat is gebaseerd op een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie.
In de huidige bijsluiters van pillen staat het advies om bij het vergeten van een pil in de eerste week van de strip de huisarts te raadplegen als er in de week vóór het vergeten geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden. Dat hoeft nu niet meer.
Wie meer dan één pil vergeet kan volgens het advies het beste naar de huisarts of apotheek gaan, vooral in de eerste week van de strip. Dit advies blijft dus ongewijzigd.
(Bron)
IJstijd door opwarming van de aarde

DEN HAAG - De opwarming van de aarde kan voor Nederland volledig omgekeerd uitpakken. Door veranderingen in de oceanen dreigt een nieuwe ijstijd. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) vaart binnenkort naar Groenland om dit verder te onderzoeken.
Ondanks de noordelijke ligging kent West-Europa een relatief gematigd klimaat. Dat is te danken aan de warme golfstroom, die vanuit de Caraïben warm oceaanwater tot aan het zuiden van Ierland aanvoert.
Op grote diepten stroomt via dezelfde route het koude, noordelijke water weer terug richting het zuiden.
Als deze gigantische lopende band tot stilstand komt, blijft het warme water weg van West-Europa. Gevolg is dat de temperatuur in Nederland binnen tientallen jaren enorm daalt.
Door de uitstoot van het broeikasgas CO2 (koolstofdioxide), met de opwarming van de wereld als gevolg, dreigt de warme golfstroom te stoppen. De hogere temperaturen op aarde zorgen ervoor dat de ijsvoorraden op de Noordpool en Groenland smelten. Wetenschappers vermoeden dat het smeltwater de lopende band op zijn noordelijkste punt kan vertragen of zelfs stoppen.
Het onderzoeksschip van de NIOZ, de Pelagia, zal in de Irminger Zee ten zuiden van Groenland onderzoek verrichten naar de klimaatschommelingen.
Verder laat het schip midden in de Atlantische Oceaan een meetstation zakken dat een jaar lang de stroming op grote diepte zal bijhouden, zegt expeditieleider Geert-Jan Brummer.
Op die manier hopen de wetenschappers te weten te komen of de lopende band daadwerkelijk tot stilstand dreigt te komen. Het onderzoek van de NIOZ is hard nodig, omdat geleerden nog weinig weten over de verschillende invloeden op warme golfstroom.
Overigens onderzoekt de Pelagia niet alleen de veranderingen in het klimaat op de lange termijn. Het schip is tevens een varend meteostation dat regelmatig het lokale weer op de oceaan doorgeeft. Op deze manier kunnen meteorologen op het vasteland beter het weer voorspellen.
De Pelagia zet met 25 bemanningsleden aan boord dit weekeinde koers richting Groenland.
(Bron)