zaterdag, september 25, 2004

Vrouw erft eerste druk Shakespeare van onbekende

LONDEN - Een Britse vrouw heeft van een haar onbekende nicht een exemplaar van de eerste druk van Shakespeare-stukken uit 1623 geërfd. Het boek is een van de zes in privé-bezit zijnde exemplaren van de 750 die indertijd gedrukt zijn. Literatuurkenners zeiden tegen Britse media dat het gaat om een van de belangrijkste uitgaven in de Engelse taal.
Anne Humphries uit Stockport kreeg het boek 'First Folio of Comedies, Histories and Tragedies' onlangs in handen uit de erfenis van een haar totaal onbekende verre nicht die twee jaar geleden overleed. "Ik wist meteen dat het iets heel bijzonders was", zei ze tegen de BBC. "Ik durfde het bijna niet open te doen."
De erfgename laat het boek veilen. Dat gebeurt op 7 oktober bij het veilinghuis Bloomsbury Auctions. Zij hoopt dat het uiteindelijk in handen van een museum komt "omdat het publiek het moet kunnen zien".
Deskundigen van het veilinghuis schatten de opbrengst op zeker 120.000 euro, maar zij sluiten niet uit dat het uiteindelijk veel meer opbrengt. In 2001 verwisselde een boek uit dezelfde oplage voor bijna 6 miljoen euro via een veiling van eigenaar. Dat boek was wel in een betere conditie.
(Bron)
Rampentraining reizigers metro Washington

In Washington worden passagiers opgeleid om hulp te kunnen verlenen wanneer zich een ramp voordoet in de ondergrondse. De reizigers leren hoe ze treinstellen en tunnels moeten evacueren en hoe ze medepassagiers moeten helpen tijdens een terroristische aanslag of andere ramp in de metro.
De opleiding is uniek voor de Verenigde Staten. De Metro van Washington is het eerste vervoersbedrijf dat niet alleen het personeel, maar ook reizigers een rampentraining biedt. Tijdens de training, die bestaat uit drie sessies van drie uur, laten metrofunctionarissen forenzen door donkere treintunnels lopen en leren ze hen hoe ze andere passagiers de weg moeten wijzen. Ook wordt geleerd hoe kan worden voorkomen dat reizigers onder stroom komen te staan en hoe kan worden vermeden dat mensen in botsing komen met rijdende treinen.
(Bron)
Europese satelliet legt megaknal vast

Een Europese satelliet heeft een gigantische botsing van galactisch materiaal vastgelegd. De samenkomst van duizenden melkwegstelsels en meerdere triljoenen (miljard x miljard) sterren vond op 800 miljoen lichtjaren van de Aarde plaats; In heelaltermen is dat relatief dichtbij.
De ongekend grote botsing heeft een reusachtige energiemassa doen ontstaan, die in omvang alleen voor de oerknal zou onderdoen. De schok heeft in het heelal orkaanachtige verschuivingen teweeggebracht en een golf met kokend gas doen ontstaan. Ook zijn hoogenergetische röntgenstralen vrijgekomen.
Het is voor het eerst dat wetenschappers de massabotsing in detail kunnen bestuderen. De gigabotsing is het toonbeeld van een perfecte kosmische storm, stelt het Amerikaans-Duitse onderzoeksteam, dat de ruimtemassa bestudeert. De nieuw ruimtemassa die is ontstaan heeft de naam Abel 754 gekregen.
(Bron)
TT 192 BVD misleidde Peking met neppartij

AMSTERDAM De BVD heeft in de jaren 70 met geld uit China een maoïstische partij opgericht. De veiligheidsdienst wilde zo peilen hoeveel aanhang de maoïstische beweging in ons land had, en de oprichting van andere partijen frustreren. Dat zegt een oud-medewerker van de BVD in een boek dat donderdag verschijnt. NRC citeert er vandaag uit.
De BVD runde van 1970 tot 1980 de MLPN, de Maoïstische-Leninistische Partij Nederland. De MLPN had enkele tientallen leden.De BVD drukte zelf het partijblad en ook het kader bestond uit BVD'ers.
De BVD werkte bij het misleiden van de Chinese autoriteiten samen met de CIA.

En dan maar melden dat zo'n club een dreiging is, en meer geld toucheren om de veiligheid te bewaken. Slim.
Beveiligingscamera gericht op decolleté

In het Amsterdam Centraal Station hangen elfhonderd camera's om drugsdealers, junkies, hangjongeren en prostituees in de gaten te houden. Maar wanneer beveiligingsbeambten zich vervelen gaan ze op zoek naar andere zaken, aldus filosoof Lindsey Dubbeld.
Dubbeld keek zes weken mee met operators van het Amsterdamse station om onderzoek te doen naar de aantasting van de inbreuk op de privacy door cameratoezicht in openbare ruimten. Over het algemeen werden de beelden volgens Dubbeld nauwlettend in de gaten gehouden. Maar wanneer de verveling toesloeg gingen de beambten op zoek naar bekenden of werd ingezoomd op spannende decolletés, mooie vrouwen en vreemd uitgedoste types.
Verder bleek dat zowel de autochtone als de allochtone toezichthouders gevoelig waren voor vooroordelen: "Mensen met een donkere huid werden automatisch gezien als de probleemgevallen. Marokkaanse operators vinden Antillianen verdacht, terwijl de Antilliaanse operators Marokkanen weer extra in de gaten houden."
Dubbeld beschouwt de conclusies van haar onderzoek niet als 'schokkend of verrassend'. 'Maar misschien zouden ze een soort beroepscode kunnen ontwikkelen voor beveiligingsbeambten', zo liet ze weten.
(Bron)
Internet Explorer 7 vereist Windows XP SP2

De nieuwe Internet Explorer, de webbrowser van computergigant Microsoft, zal alleen kunnen draaien op computers met Windows XP Service Pack 2. Dit maakt het voor gebruikers van Windows 98 of 2000 noodzakelijk te veranderen van besturingssysteem, tenzij het verder wil gaan met de voorafgaande, verouderde versies. Het is nog niet bekend hoe lang deze oudere versies nog worden ondersteund door middel van beveiligingsupdates.
De reden die Microsoft opgeeft voor de beslissing is er een met betrekking op de veiligheid van de computer. Windows XP met SP2 is volgens een woordvoerder op dit moment het beste op dit gebied. De beschuldiging dat Microsoft de browser als pressiemechanisme gebruikt om klanten te laten upgraden naar het nieuwe besturingsysteem wordt door de zegsman in de wind geslagen.
De commotie die in de loop der jaren is ontstaan rondom de koppeling van Windows en Internet Explorer, zal de komende tijd blijven aanhouden. Het blijft nog de vraag in hoeverre het standpunt dat Internet Explorer 7 geen losstaand product gaat worden problemen zal gaan opleveren. Een aantal jaren terug was dit nog de oorzaak voor een antitrustrechtzaak.
(Bron)
Franse agenten moeten twee ballen hebben

Een 20-jarige Fransman uit de plaats Tulle is voor de derde maal afgewezen bij de politie-opleiding. De eerste twee keren betrof de afwijzing nog het gewicht van de kandidaat, hij was namelijk te zwaar. De derde keer werd hij echter op andere grond niet aangenomen: hij bleek maar één testikel te hebben.
Na genoeg afgevallen te zijn besloot de jongeman zich een derde keer op te geven voor de toelatingstesten van de politieschool. Hij werd niet meteen afgewezen en daarom toegelaten tot de tweede ronde. Twee dagen later werd hij na een medisch onderzoek alsnog afgewezen. De dokter had vastgesteld dat de Fransoos slechts één bal in zijn broek had. Reden genoeg om de kandidaat als 'ongeschikt' te bestempelen.
(Bron)
Dronken invalide veroorzaakt dodelijk ongeval

AMSTERDAM - Een dronken bestuurder van een invalidenwagentje heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een dodelijk verkeersongeval veroorzaakt in de Zeeburgertunnel bij Amsterdam. Door het ongeval kwamen twee personen om het leven in de oostelijke buis van de tunnel, een onderdeel van de snelweg A10 rond Amsterdam. Eén persoon raakte zwaargewond.
De bestuurder van de invalidenkar was met een passagier vanuit Amersfoort via de tunnel onderweg richting Zaanstad. Het extreem langzame en niet op de snelweg toegestane invalidenvoertuig veroorzaakte een botsing tussen twee achteropkomende auto's.
De bestuurders van deze auto's stapten uit om de politie te waarschuwen en het ongeval af te handelen. Het incident kreeg een fatale wending toen een vrachtwagen inreed op de gestrande auto's.
In een van deze voertuigen zaten nog drie passagiers. Twee dames raakten zwaargewond, de derde inzittende overleefde de klap niet. Een van de gewonde vrouwen overleed later in het ziekenhuis.
De politie kon de bestuurder en de bijrijder van het invalidenwagentje korte tijd later aanhouden nabij de plaats van het incident. Ze hadden net de snelweg verlaten via de afslag Durgerdam. De bestuurder bleek vier keer meer dan toegestaan te hebben gedronken, aldus de zegsman van de politie.
De beide inzittenden van het voertuig zijn aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De vrachtwagenchauffeur wordt ook verhoord. De oostelijke buis van de Zeeburgertunnel was geruime tijd afgesloten voor het verkeer.
(Bron)
Bonden overwegen vervoer 13 oktober plat te leggen

UTRECHT - De bonden overwegen op 13 oktober het openbaar vervoer in Nederland plat te leggen. Een woordvoerster van FNV Bondgenoten verklaarde zaterdag dat er over een dergelijk plan wordt gesproken. Maandag staken bus, metro en tram in Amsterdam. Op 2 oktober is er een demonstratie in de hoofdstad tegen het kabinetsbeleid.
Volgens de woordvoerster is de protest na 2 oktober zeker niet afgelopen. "We kijken naar de verschillende sectoren. Het is nog niet precies duidelijk hoe we dat gaan aanpakken. Eén van de plannen die we nu bespreken is een actie met het openbaar vervoer op 13 oktober."
Maandag wordt er geprotesteerd in de regio Amsterdam. Niet alleen het openbaar vervoer gaat plat, maar er wordt volgens de bonden ook gestaakt bij de overslagbedrijven in de Amsterdamse haven en bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn zullen de klanten van de winkels weinig merken van de acties.
In de voedingsindustrie in Zaandam en in de metaalindustrie en op bouwplaatsen in en om Amsterdam zijn werkonderbrekingen.
(Bron)
Lijkt wel of ik in een achtbaan zit. Na elke leuke dag volgt een dag met tegenslag - gisteren twee uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken (helaas beide op dezelfde tijd, dus 1 wordt verzet), nu weer iets vervelends.
Ik zat een boterham te eten, beetje links kauwend want rechts zit een kies die al jaren zeer doet. Barst in de wortel, waarschijnlijk door een stuip (en het bijten daarbij), blijft gevoelig, niks aan te doen.
Na het eten iets scherps aan m'n kies - en bij beter voelen niet zozeer iets scherps aan m'n kies, maar de vulling die als dakje over een leegte stond.
Eerst dacht ik dat de achterste kleine kies half weg was (aan de binnenkant dus niks meer), later zag ik dat het minder erg was: de vulling van de achterste kleine kies en de voorste grote kies lopen in elkaar over, en wat weg is is een punt van de grote kies. Dus niet een halve kleine kies, dat scheelt iets.
Tandartsbemiddelingsbureau gebeld: na alles spoelen met lauw water, liefst met wat zout er in, en héél voorzichtig poetsen, met de andere kant eten, maandag direct naar de tandarts. Als het (meer) pijn gaat doen, nog een keer bellen om te overleggen. Het zeurt nu flink meer dan het altijd al deed, maar echt pijn is het niet, tenzij ik er met m'n tong tegenaan kom, dan voelt het of ik op alufolie bijt. Dat was tot nu toe alleen zo als ik met die kies beet op iets.
Vriendje had laatst exact hetzelfde, en die heeft nu tijdelijk een composietkroon, moet tzt wel door een 'echte' vervangen worden. Alleen is dit bij mij de eerste keer dat er zoiets gebeurt, dus ik schrok me rot.
Blij dat ik verzekerd ben, want dan hoef ik maar 1/3 van de kosten te betalen, op basis van vriendjes ervaringen dus 'maar' 150 euro, da's m'n 'minus vaste lasten'-budget van 2,5 maand. Vriendje leent me dat geld. Hij zei al 'Nu zijn we weer symmetrisch', nou, dit had ik toch liever niet gehad ;-)

You are the Fool card. The Fool fearlessly begins the journey into the unknown. To do this, he does not regard the world he knows as firm and fixed. He has a seemingly reckless disregard for obstacles. In the Ryder-Waite deck, he is seen stepping off a cliff with his gaze on the sky, and a rainbow is there to catch him. In order to explore and expand, one must disregard convention and conformity. Those in the throes of convention look at the unconventional non-conformist personality and think What a fool. They lack the point of view to understand The Fool's actions. But The Fool has roots in tradition as one who is closest to the spirit world. In many tribal cultures, those born with strange and unusual character traits were held in awe. Shamans were people who could see visions and go on journeys that we now label hallucinations and schizophrenia. Those with physical differences had experience and knowledge that the average person could not understand. The Fool is God. The number of the card is zero, which when drawn is a perfect circle. This circle represents both emptiness and infinity. The Fool is not shackled by mountains and valleys or by his physical body. He does not accept the appearance of cliff and air as being distinct or real. Image from: Mary
DeLave http://www.marydelave.com/
Which Tarot Card Are You? brought to you by Quizilla
Via

vrijdag, september 24, 2004

Grieks spelprogramma tilt kijkers voor miljoenen

ATHENE - De Griekse politie heeft zeven medewerkers van een televisiespelletje gearresteerd op verdenking van fraude. Zij zouden duizenden kijkers voor meer dan 10 miljoen euro hebben opgelicht. Dat meldde de politie in het Noord-Griekse Salonica vrijdag.
Bij het spelletje, genaamd Fotofout, moesten kijkers de verschillen tussen twee vrijwel identieke foto's ontdekken. Zij werden aangespoord te bellen met een duur telefoonnummer en konden dan, volgens de presentatoren, prachtige prijzen winnen. "Maar vreemd genoeg konden de 'kijkers' die wel op televisie kwamen, het overduidelijke verschil nooit vinden", aldus de politie.
Het lukte echte bellers echter nooit om in de uitzending te komen. Zij werden een kwartier in de wacht gezet waarna de verbinding werd verbroken. Na veel klachten nam de politie zelf de proef op de som. Toen agenten voor 250 euro hadden gebeld zonder een keer succes te hebben, werd besloten de makers van het spelprogramma in te rekenen. Zij zijn vrijdag voorgeleid.
(Bron)
Huisartsen boycotten no-claim in zorg

AMSTERDAM - Huisartsen zullen niet meewerken aan de invoering van de no-claimregeling in de zorg per 1 januari 2005. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zal het geplande systeem boycotten. Een woordvoerder van de artsenorganisatie zegt zaterdag in Trouw dat de huisartsen meer tijd nodig hebben om hun administraties en computersystemen aan te passen.
No-claim leidt tot een verhoging van de nominale ziekenfondspremie met 63 euro per jaar. Na een jaar krijgen mensen die geen of weinig gebruik hebben gemaakt van de zorg tot maximaal 250 euro terug van de betaalde premie. De praktijken van de huisartsen zijn er volgens de LHV nog niet op toegerust om het precieze aantal consulten per ziekenfondsverzekerde bij te houden. Dat is de essentie van de no-claimregeling.
Met het nieuwe systeem moeten huisartsen per verrichting betaald worden. Nu geldt nog dat de artsen jaarlijks een vast bedrag per verzekerde ontvangen. Doordat de praktijken het aantal consulten nog niet goed kunnen bijhouden, dreigt een grote chaos, vreest de LHV-woordvoerder. De vereniging pleit ervoor de invoering van de regeling met een jaar uit te stellen.
(Bron)
Supermarkten stuk goedkoper dan voor de euro

AMSTERDAM - De producten in Nederlandse supermarkten zijn een stuk goedkoper dan drie jaar geleden, toen in Nederland met de gulden betaald werd. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van Algemeen Dagblad naar de prijzen van tientallen artikelen.
De krant vergeleek 91 producten, waaronder zowel A-merken als huismerken, bij Albert Heijn, C1000 en Super de Boer. Bij Albert Heijn is de consument voor deze artikelen ruim acht euro minder kwijt dan in 2001. Ook bij de andere onderzochte supermarkten is de totaalprijs enkele euro's lager. Onder meer koffie, zuivelproducten en schoonmaakartikelen daalden in prijs.
Voor de 91 artikelen werd bij Albert Heijn met 109,40 euro het meest betaald. Bij Super de Boer hoefde 72 cent minder te worden afgerekend: 108,68 euro. C1000 was met 102,37 euro ruimschoots de goedkoopste van de drie.
(Bron)
TT 119 De aanhang voor de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 is na Prinsjesdag verder afgenomen. CDA (30) en VVD (26) hebben samen nu bijna evenveel zetels als de PvdA, die op 54 staat. Met 2 zetels winst sinds de vorige peiling haalt de PvdA de hoogste score in de laatste 10 jaar.
D66 scoort net als de vorige keer vier zetels, twee minder dan nu in de Kamer. De overige partijen blijven min of meer gelijk. De Groep Wilders blijft het met 4 zetels goed doen. Grote verliezer is de LPF, die terugvalt naar twee zetels.
De SP (nu 9 zetels), staat in de peiling op 14, GroenLinks wint licht (van 8 naar 9), net als de ChristenUnie. De SGP is stabiel op 2.
Schrijfster Françoise Sagan overleden

PARIJS - De Franse schrijfster Françoise Sagan is vrijdag in het Franse Honfleur overleden. Ze is 69 jaar geworden. Sagan schreef meer dan veertig boeken, waaronder het wereldberoemde Bonjour Tristesse.
De in 1935 geboren Française trouwde en scheidde tweemaal. Ze overleed aan de gevolgen van een bloedprop in haar longen. Sagans echte achternaam was Quoirez.
(Bron)
Over mannen en huishouden, RTL 4-nieuws:
De Kneus doet blijkbaar niks: "ik werk heel veel uren en de jongste is 18".
Algemeen bekend hè, als je 18 bent maak je niks meer vies.
Crimineel laat blote kont zien aan rechter en krijgt 1 jaar extra

Een bankovervaller uit de Amerikaanse staat Connecticut heeft een extra jaar cel aan de broek omdat hij op zijn proces zijn blote kont liet zien aan de rechter. Zijn woedeuitbarsting kwam er nadat rechter Patrick Carroll hem gevraagd had om "Yes, sir" te antwoorden wanneer hij vragen van de rechter moest beantwoorden. De crimineel stond daarop recht en gilde: "Sir? Kiss my ass, sir!", trok zijn gevangenisplunje uit en liet zijn blote kont zien aan de rechter. Daarmee kon de rechter niet lachen. De bankovervaller krijgt nu tien jaar voor de bankoverval en een jaar extra voor smaad.
(Bron)
Leverpaté was eigenlijk hondenvoer

In Israël heeft het ministerie van Volkgezondheid zo?n 80.000 blikken hondenvoer weten onderscheppen. De importeur wilde de blikken verkopen als ganzenleverpaté.
Oorspronkelijk droegen de blikken het label 'Hondenvoer met kip', waar later een nieuw ticket 'ganzenleverpaté' werd overgekleefd. Daarna vervalste de importeur het certificaat voor koosjer voedsel.
Het ministerie onderzoekt of er toch geen blikken in de handel zijn geraakt en waarschuwt het publiek. "De gezondheidsrisico's zijn aanzienlijk. Dergelijk eten kan ziektekiemen bevatten die dodelijk zijn voor de mens," waarschuwt een functionaris.
(Bron)
Meisje verdwaalt tijdens rijexamen door examinator

De achttienjarige Tina Wilson heeft een hels rijexamen moeten doorstaan dat drie uur lang duurde. Haar examinator was immers eventjes de weg in Londen kwijt.
De tiener heeft haar rijbewijs uiteindelijk gehaald, maar ze barstte meermaals in tranen uit tijdens de test. Ze reed kilometers langs drukke banen. Haar examinator ? die niet van uit de stad kwam ? liet haar een verkeerde straat inslaan.
?Ik dacht dat de examinator de weg wel wist. Maar we bleven maar verder en verder wegrijden. Ik probeerde niet te panikeren, maar het was wel erg stresserend. Ze zei maar niet of het examen al voorbij was of niet, dus ik nam aan dat ik die hele tijd beoordeeld werd,? zegt Tina.
Een halfuur in het ? normaal ? veertig minuten durende examen, kwamen de twee een wegomlegging tegen. Examinator Erica maakte een verkeerde keuze, waardoor de twee Londen stad binnenreden. Geen van beiden wist de weg, of had een bruikbare gsm mee.
Uiteindelijk huurden ze een taxi, die ze 11-kilometer lang terugvolgden naar het dorpje Wanstead.
(Bron)
Antiterreurchef betrapt met wapen

LOS ANGELES - De leider van de afdeling terreurbestrijding van de politie van Los Angeles is donderdag betrapt met een pistool in zijn handbagage. Agenten van de internationale luchthaven in de Amerikaanse stad namen het vuurwapen in beslag.
Chef John Miller was samen met zijn gezin onderweg. Hij mocht na de aanhouding zijn reis voortzetten.
De korpschef van de politie van Los Angeles sprak over een pijnlijke situatie, die niet alleen Miller in verlegenheid had gebracht. Alleen beëdigde agenten mogen een wapen mee aan boord nemen.
Het hoofd van het antiterreurbureau moet rekening houden met een boete van maximaal 3000 dollar. Miller was journalist en nieuwspresentator bij de zender ABC. Hij interviewde in 1998 terroristenleider Osama bin Laden.
(Bron)
Man dringt residentie Britse koningin binnen

LONDEN - De Britse politie maakt jacht op een man die de residentie van de Britse koningin Elizabeth in Schotland is binnengedrongen. De indringer lukte het in het privé-gedeelte van het paleis te komen.
De Britse omroep BBC meldde vrijdag dat de man zich als handwerker voordeed. Bewakers zouden hem hebben betrapt, maar hij kon ontsnappen. Tijdens het incident donderdag was de koningin niet aanwezig.
Eerder deze maand kon een activist doordringen tot Buckingham Palace in Londen, waar hij uren op een richel van de façade bleef staan. Vorig jaar was een komiek, verkleed als terroristenleider Osama bin Laden, een ongenode gast op het verjaardagsfeest van prins William, de oudste zoon van kroonprins Charles, in kasteel Windsor.
(Bron)
Zorgen om babyboomers

AMSTERDAM - De babyboomgeneratie zou wel eens veel eerder met pensioen kunnen gaan dan wordt verwacht. De financiële gevolgen daarvan zullen de Nederlandse economie in 2006 ongekend hard treffen. Dit zegt Kees van Dijkhuizen, thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën.
Het kabinet houdt er rekening mee dat de groep burgers die vlak na de Tweede Wereldoorlog werd geboren, in 2010 ophoudt met werken. Dan worden ze 65 jaar. Maar volgens Van Dijkhuizen, die deze week in Den Haag sprak voor een gezelschap bankiers, gaat het leeuwendeel veel eerder van de oude dag genieten.
De gevolgen zijn gigantisch, zegt Van Dijkhuizen. "Het betekent een grote uitstoot van werknemers, waardoor de arbeidsparticipatie daalt, en een grotere druk op de voorzieningen."
Het kabinet neemt op dit moment maatregelen om Nederland door een economisch dal te slepen. Volgens Van Dijkhuizen zijn die ingrepen bittere noodzaak, maar blijft het uiteindelijke succes afhankelijk van de babyboomers.
[Dan verbieden ze het toch, het eerder ophouden? Als mijn generatie verplicht langer moet werken, waarom die generatie dan niet?]
"Als iedereen voor zijn 61ste het werk neerlegt, krijgen we al in 2006 met de problemen te maken," zegt Van Dijkhuizen. De groep is dan niet meer voor de arbeidsmarkt beschikbaar en betaalt dus ook geen premies meer.
"Maar," waarschuwt Van Dijkhuizen, "de babyboomers gaan dan ook meer spaargeld opnemen. Misschien gaan ze hun dure huizen verkopen om een kleiner appartement terug te kopen. Verkopen ze hun aandelen? Niemand weet het. Het enige wat we weten is dat de groep vanaf 2010 zijn AOW krijgt."
Boven op de onzekerheid over de pensionering van de naoorlogse generatie komen volgens Van Dijkhuizen nog drie hoofdproblemen. De algehele vergrijzing slaat toe. In 1950 was iets meer dan tien procent van de bevolking ouder dan 55 jaar. In 2010 is dat bijna dertig procent en rond 2050 komt het uit op ruim vijftig procent.
Vlak na zijn benoeming tot topambtenaar van Financiën in 1999 stelde Van Dijkhuizen dat de vergrijzing alleen betaald kan worden als de staatsschuld (in 2000 vijfhonderd miljard gulden) wordt afgelost.
Het jaarlijkse tekort op de begroting was in 2000 voor het eerst sinds de jaren vijftig omgeslagen in een overschot. Het lek was gedicht, en Van Dijkhuizen begon zich af te vragen hoe het schip vol water kon worden leeggehoosd. Dat zou op termijn vijftien miljard euro rentelasten kunnen schelen, wat de stijging van de kosten van de vergrijzing zou kunnen compenseren.
Maar het overschot van 2,2 procent van het inkomen medio 2000 sloeg tóch weer om in tekort van rond de drie procent voor de jaren 2003, 2004 en 2005, wat meteen het tweede probleem vormt.
Obstakel nummer drie is de zwakke economische uitgangspositie, te wijten aan de hoge arbeidskosten en het geringe aantal mensen dat werkt. De kosten van arbeid stegen sinds 1997 in Nederland met vijftien procent, in de VS met vier procent, terwijl ze in concurrerende landen met een procent of vijf daalden.
"De problemen lijken immens," aldus Van Dijkhuizen. Ze zijn te vergelijken met de situatie waar het eerste kabinet-Lubbers in de jaren tachtig voor stond.
"Maar Lubbers kwam er ook uit," aldus Van Dijkhuizen. "De lonen moeten laag blijven, we moeten langer en harder werken en we moeten tot hogere leeftijd doorwerken."
http://www.parool.nl/nieuws/2004/SEP/24/eco1.html

Dijkhuizen geeft zelf het goeie voorbeeld, werkt door tot zijn 67e en levert een deel van zijn salaris in?
Alphense peuter was al bij moeder weggehaald

ALPHEN AAN DEN RIJN - De thuissituatie van het dode meisje dat in een kofferbak is gevonden, was zo ernstig, dat de peuter in 2002 tijdelijk uit haar huis in Alphen aan den Rijn is geplaatst. Dat maakten de gezamenlijke hulpverleningsinstanties vrijdagmiddag bekend.
In de tijd dat de 3-jarige Savanna elders verbleef, was haar moeder onder behandeling. Na de behandeling achtte Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, die het toezicht en de begeleiding van het gezin voor zijn rekening nam, de moeder weer in staat het kind zelf op te voeden. De peuter keerde daarop terug naar huis. Een gezinsvoogd hield toezicht.
De hulpverlening rondom het gezin werd later geïntensiveerd op grond van twee meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. De moeder accepteerde deze extra zorg. Hoe lang Savanna uit huis geplaatst is geweest, is niet duidelijk. Evenmin is bekend hoe het ondanks de intensieve begeleiding mis heeft kunnen gaan.
(Bron)
SGP hekelt striptease van Zeeuws meisje

In Zeeland is de nodige commotie ontstaan over een korte film waarin twee jongeren met Zeeuwse klederdracht uit de kleren gaan. Volgens de SGP in Middelburg zijn 'de grenzen van het betamelijke hebben overschreden'. De partij hoopt nu in de gemeenteraad bijval te krijgen om te voorkomen dat de film in het plaatselijke Zeeuws Museum zal worden vertoond.
Het Zeeuws museum is de opdrachtgever van elf minuten durende filmpje met de naam Stripshow 1850 en is gemaakt door de kunstenaars Piet en Menno de Nooijer uit Middelburg. Morgen zal de première van het filmpje zijn op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Een meisje en een jongen ontdoen elkaar geleidelijk van hun traditionele Zeeuwse kostuum, tot ze naakt overblijven. Vervolgens lopen ze hand in hand uit beeld.
"Onzedelijk en onacceptabel", aldus SGP-fractievoorzitter C. Dekker. "De combinatie klederdracht met bloot is uitermate ongelukkig. We zullen tot breed protest oproepen om vertoning in het Zeeuws Museum te voorkomen." Vanaf 2006 moet het filmpje in het museum gaan draaien.
Museumdirecteur Valentijn Byvanck zegt zeer tevreden te zijn over het resultaat en is daarom ook enthousiast. De film past volgens hem bij de vernieuwing waarnaar het Zeeuws Museum streeft. Byvanck is van mening dat de SGP'ers de film eerst maar eens moeten bekijken, voordat ze een oordeel vellen. "We moeten de controverse niet opzoeken, maar ook niet uit de weg gaan. Anders kunnen we het museum wel sluiten."
(Bron)
'Geen ruim baan voor prostituees van buiten EU'

DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag besloten dat prostituees buiten de ruimere regels vallen om als werknemer van buiten de Europese Unie toegelaten te worden tot Nederland.
Eerder besloot de ministerraad dat kenniswerkers vanaf 1 oktober geen tewerkstellingsvergunning meer nodig hebben om in ons land aan de slag te gaan. Het doel daarvan is Nederland aantrekkelijk te maken als vestigingsplaats. Het gaat dan om deskundigen op het terrein van ICT, wetenschappelijk onderzoek of technologie. Ze moeten wel meer dan 45.000 euro verdienen.
Omdat ook prostituees aan deze inkomenseis kunnen voldoen, zouden zij ook gemakkelijk in Nederland aan de slag kunnen. De Tweede Kamer drong erop aan daar een stokje voor te steken.
(Bron)

Dus: er is vrij toegang voor kenniswerkers uit de ICT, wetenschap en technologie, mits ze >45000 euro verdienen.
Dus vrij toegang als je maar genoeg geld hebt. En een kenniswerker bent - maar dat doet er blijkbaar toch niet toe want men is bang dat goedverdienende hoeren ook komen, en dat zijn geen ict-ers, wetenschappers of technologen. Dus waar slaat die eis dan op?
Ierland test kauwgombelasting

DUBLIN - De Ierse regering is de eerste ter wereld die overweegt een belasting op kauwgom in te voeren. De overheid wil de accijns, die rond de 4 miljoen euro per jaar moet opleveren, gebruiken voor het reinigen van straten. Tijdens de proef wordt kauwgom belast met 10 procent, wat neerkomt op ongeveer 5 eurocent per pakje. Dat meldde de Britse krant The Times vrijdag.
De Ierse minister van Milieu, Martin Cullen, heeft gezegd dat kauwgom een groot probleem vormt voor het Ierse milieu. Hij beschreef het kauwgomafval als "afzichtelijk en kostbaar".
Twee jaar geleden boekte de Ierse overheid succes met de belasting op plastic tasjes. Dublin hoopt met de heffing op kauwgom, en in de toekomst misschien ook op afval van fastfoodrestaurants en bonnetjes van pinautomaten, de hoeveelheid afval en de kosten voor reiniging te verminderen.
(Bron)

Statiegeld op kauwgom is niet zo'n goed idee waarschijnlijk...
Eenderde verkeersdoden door alcohol en drugs

LEIDSCHENDAM - Alcohol- en drugsgebruik is de oorzaak van eenderde van alle verkeersdoden in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van R. Mathijssen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), dat vrijdag is bekendgemaakt.
Bestuurders die onder invloed achter het stuur kruipen, veroorzaken jaarlijks 350 verkeersdoden, ongeveer eenderde van alle verkeersdoden (1088). Tot nu toe kwamen schattingen uit op ongeveer driehonderd doden per jaar. Van de gewonde bestuurders die in het ziekenhuis belandden, bleek 35 procent onder invloed; 13 procent had gedronken, 11 procent had meerdere drugs gebruikt en bij 11 procent van de automobilisten werd een mix van alcohol en drugs gevonden.
Het onderzoek is tussen mei 2000 en april 2004 uitgevoerd in de politieregio Tilburg. Daar nam de politie ruim 26.000 blaasproeven bij bestuurders af. Om drugs op te sporen, werden bij 3850 mensen bloed- en urinetesten gedaan. De SWOV analyseerde ook monsters van bestuurders die na een ongeval in het ziekenhuis belandden. Die gegevens zijn met elkaar vergeleken.
Het is opvallend hoe vaak sporen van alcohol en drugs werden aangetroffen bij jonge, mannelijke bestuurders tussen de 18 en 24 jaar. Bij 14,5 procent van hen trof de onderzoeker sporen van één enkele drug aan, bij 1,9 procent vond hij een een mix van drugs en bij 1,7 procent de levensgevaarlijke combinatie van alcohol en drugs. In totaal had bijna één op de vijf jonge bestuurders alcohol en/of drugs in het bloed.
Automobilisten die drugs hebben gebruikt en een alcoholgehalte boven de 0,8 promille hebben, blijken 150 keer zo veel risico te lopen op een ernstig verkeersongeval als nuchtere bestuurders. Het onderzoek van de SWOV is onderdeel van Europese onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. De stichting presenteerde vrijdag de voorlopige cijfers, in maart volgend jaar wordt het hele onderzoek gepubliceerd.
(Bron)

Misschien een systeem bedenken waarbij iemand moet blazen voor de motor gestart kan worden?

donderdag, september 23, 2004

Bezorgdheid over paspoortchips

BRUSSEL - De komende computerchips in paspoorten en de opslag van internetverkeer bezorgen de Europese privacydiensten kopzorgen. De Amerikaanse douane kan de chips aflezen op twintig meter afstand, zonder dat de burger het merkt.
De voorzitter van een Europese adviesgroep van privacybeschermers, de Duitser Peter Schaar, heeft dat gezegd in een juridische commissie van het Europees Parlement. Vooral de paspoorten noemde hij een serieus probleem.
De opslag en paspoortchips zijn eisen van de Amerikaanse overheid.
"De Amerikaanse eisen zijn ongelooflijk vergaand", stelde Europarlementariër Edith Mastenbroek (PvdA) donderdag. "De VS hebben duidelijk een andere definitie van privacy dan Europa. Die spanning wordt de komende jaren alleen maar groter".
(Bron)
'Graaiende' top verpest imago directeur

ROTTERDAM - De 'graaiende' top van het Nederlandse bedrijfsleven vertoont laakbaar gedrag, dat ook negatief uitpakt voor duizenden andere directeuren in Nederland. Dat zegt voorzitter Willem Hollander van het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen (NCD) donderdag in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad.
"Ik zou 't niet aan mijn vrouw kunnen uitleggen dat ik de miljoenenbedragen pakte die Ad Scheepbouwer van KPN pakt, laat staan aan de buurvrouw. Ik zeg zelf ook: genoeg is genoeg. Door het graaigedrag van enkele tientallen beroepsgenoten dreigt de directeur te worden gestigmatiseerd."
(Bron)
Negenhonderd abonnees van kinderpornosites gearresteerd

AMSTERDAM - In het kader van een internationaal onderzoek zijn meer dan negenhonderd personen opgepakt die zich hadden geabonneerd op websites met kinderporno, hebben de Zwitserse autoriteiten donderdag bevestigd.
Ongeveer 140 arrestaties werden verricht in de Verenigde Staten. De overige aanhoudingen hadden plaats in Denemarken, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongkong, Noorwegen, Spanje, Zweden en Zwitserland.
Het onderzoek werd geopend nadat in januari vorig jaar een internetbedrijf in Wit-Rusland werd ontdekt dat creditcardbetalingen voor een stuk of vijftig kinderpornosites afhandelde en zelf ook zulke sites beheerde.
(Bron)
Russinnen geven mannen telefonisch de bons

MOSKOU - Opdringerige Russen in het nachtleven van Moskou krijgen sinds kort telefonisch de bons. Listige dames geven de lastige kerels een telefoonnummer, waarbij ze doen of het hun eigen privénummer is.
Als de mannen dan bellen, meldt een bandje dat de vrouw die het nummer gaf niets met de opbeller te maken wil hebben. De bezitter van het antwoordapparaat, een discjockey uit Moskou, wil met zijn gratis service geïrriteerde vrouwen helpen. Volgens hem vallen veel mannen vrouwen lastig totdat zij een telefoonnummer hebben gekregen.
(Bron)
Luchthavencontrole zag explosieven en wapens niet

WASHINGTON - Undercover-onderzoekers zijn er op vijftien luchthavens in de Verenigde Staten in geslaagd explosieven en wapens door de controle te smokkelen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waarover de krant USA Today donderdag op zijn website berichtte.
Het departement liet in de tweede helft van vorig jaar een onderzoek doen naar de veiligheid en de controle op luchthavens. De resultaten van dat onderzoek zijn vastgelegd in een geheim rapport dat bestemd is voor de leden van het Congres. Een minder gedetailleerde versie is in ruimere kring bekendgemaakt.
Voorzitter John Mica van de luchtvaartcommissie van het Huis van Afgevaardigden zei dat de resultaten van de wapencontrole 'behoorlijk slecht' waren, maar dat het bij de explosieven 'absoluut afgrijselijk' slecht was gegaan.
De tekortkomingen bij de controle van passagiers en bagage is volgens de bronnen van USA Today te wijten aan gebrekkige opleiding en aansturing van het personeel. Ook zou er betere uitrusting en technologie nodig zijn.
Het personeel dat op de luchthavens controles uitvoert, is in dienst van de Transportation Security Administration. Dat is een afdeling van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Een onderzoek dat eerder in 2003 was uitgevoerd, had al aan het licht gebracht dat undercoveragenten erin geslaagd waren vuistvuurwapens, messen en stanleymesjes door de controle te smokkelen.
Na de aanslagen van 11 september 2001 liet de Amerikaanse overheid op luchthavens in het hele land apparatuur installeren voor controle op explosieven, voor gebruik bij de ingecheckte bagage. De passagiers en hun handbagage krijgen een minder strenge controle. Zij worden gecontroleerd met metaaldetectoren en slechts steekproefsgewijs op explosieven.
(Bron)
Bond breidt OV-staking uit

UTRECHT - FNV Bondgenoten roept buschauffeurs van Connexxion op in heel Noord-Holland op maandag te staken. Dat heeft de vakbond donderdag gezegd. Eerder deden de bonden al een appèl op werknemers en ambtenaren in Amsterdam om het werk op maandag 24 uur neer te leggen.
Connexxion, dat het busvervoer in Noord-Holland verzorgt, verzet zich tegen de oproep. "Wij hebben de medewerkers opgeroepen aan het werk te gaan. Maar als het overgrote deel staakt, heeft het geen zin om de andere chauffeurs uit te laten rijden", aldus een woordvoerder.
Connexxion vindt de acties "een onevenredig zwaar middel. Hier worden reizigers de dupe van".
Naast het personeel op trams, metro, veerponten en stadsbussen, willen de vakbonden dat alle ambtenaren van Amsterdam vanaf maandagochtend staken. Ook werknemers van bedrijven in en rond de hoofdstad worden opgeroepen het werk neer te leggen.
Actieleider J. Heilig van FNV Bondgenoten zegt dat werknemers vooral gaan staken in het Westelijke Havengebied en op bouwplaatsen, waaronder in de nieuwe woonwijken IJburg en het KNSM-eiland. Verder zal een groot deel van de voedingsmiddelenindustrie en het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam plat gaan, verwacht hij.
Naast de 24-uursstaking plannen de bonden maandag een grote manifestatie op het Amsterdamse Beursplein. Hierbij verwacht Heilig minstens 8000 tot 10.000 mensen. Deze week organiseren de bonden al estafetteacties in Noord-Holland, zoals donderdag bij staalbedrijf Corus.
(Bron)
'Banken schenden gedragscode door handel in adressen'

DEN HAAG - Interpay controleert tegen betaling adresgegevens van klanten op basis van bankrekeningnummers. Die service, à 4 eurocent per adres, levert Interpay aan derden, zoals charitatieve instellingen. En dat druist volledig in tegen de gedragscode voor financiële instellingen. Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) woensdag in een brief aan Interpay en de Nederlandse Vereniging van Banken meegedeeld.
Interpay is de onderneming die in Nederland het betalingsverkeer afhandelt en is eigendom van de banken. Het bedrijf heeft toegang tot alle bankgegevens. Volgens het CPB schendt Interpay het bankgeheim. "De banken hebben zelf in hun gedragscode, die bindend is, vastgelegd dat bankgegevens niet aan derden verstrekt mogen worden", aldus een woordvoerder van het CBP.
Het college kwam deze handel op het spoor na een klacht van een consument die post van een goed doel voor haar overleden moeder kreeg. De bankrekening van de overleden vrouw was overgeschreven naar het adres van de dochter, maar dat had zij nooit aan het goede doel doorgegeven.
Het CBP had lang nodig om uit te zoeken hoe de vork in de steel zat, maar kwam erachter dat charitatieve instellingen donateursbrieven die retour komen, doorsturen naar Interpay, die aan de hand van het bank- of gironummer het nieuwe adres voor hen achterhaalt.
(Bron)

woensdag, september 22, 2004

Journalisten krijgen Kamerverbod

Het presidium (bestuur) van de Tweede Kamer heeft besloten dat journalisten voortaan niet meer in de wandelgangen van het parlement mogen komen. Volgens het presidium zorgen de journalisten voor teveel onrust tijdens debatten. Ongeveer dertig van hen hebben vandaag tijdens het vragenuurtje geprotesteerd tegen het besluit.
Opvallend is dat de onrust vaak niet de schuld van de media is. Tijdens de meeste debatten mocht men achter de vergaderzaal komen. Vooral op dinsdag, begin van de vergaderweek, gebruikten de Kamerleden die gelegenheid om de pers informatie door te spelen over hun plannen voor de komende dagen. Daarbij ging het vaak nogal rumoerig toe.
De protesterende journalisten liepen ondanks het verbod toch de wandelgangen in. De vergadering werd daarop kort onderbroken. De Parlementaire Persvereniging zal schriftelijk bezwaar aantekenen tegen het verbod.
Tweede-Kamervoorzitter Weisglas vond het "heerlijk rustig" tijdens het vragenuurtje. De afgelopen tijd kreeg hij regelmatig telefoontjes van tv-kijkers, die klaagden dat ze door het lawaai het live uitgezonden vragenuurtje niet konden verstaan. Hij wil de maatregel dan ook in stand houden.
(Bron)
Ik ga verhuizen!

TT 401 De goede fee van het Schotse stadje Kilmarnock heeft weer toegeslagen: dinsdag won de zesde inwoner er de lotto. Daarmee is Kilmarnock de stad met het meeste geluk in Groot-Brittannië.
De 51-jarige Rosemary Ferguson, werkloos schoonmaakster, werd 3,3 miljoen euro rijker toen zaterdag de lottoballen vielen. Twee maanden geleden won een 74-jarige gepensioneerde ijsverkoopster 1,8 miljoen.
Kilmarnock, met 43.000 inwoners, heeft de meeste lottomiljonairs per hoofd van de bevolking. In het afgelopen jaar werd bijna 18,7 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd onder de inwoners.
TT 192 Een peperdure rijles van de politie

LONDEN Op de M61 bij Chorley in het noorden van Engeland zijn vier auto's van de politie tijdens een gezamenlijke rijles op elkaar gereden. De snelweg moest worden afgesloten waardoor een enorme verkeerschaos ontstond.
Het is nog onbekend waardoor de auto's op elkaar zijn gebotst. De betrokken agenten namen deel aan een oefening voor een achtervolging. Het vermoeden bestaat dat enkelen de macht over het stuur hebben verloren.
De politie in het graafschap Lancashire zegt dat één agent in het ziekenhuis is opgenomen. Drie collega's hebben last van een whiplash.
Paard schopt bijtgrage hond knock-out

Een pitbullachtige hond heeft in Wijk aan Zee dit weekend een aanval op de benen van een paard zuur moeten bekopen. De hond viel het paard aan bij de strandopgang van Heliomare. De hond beet het paard daarbij diverse keren in de benen.
Het paard schopte echter dusdanig van zich af dat de hond bewusteloos tegen de grond smakte. De eigenaar van de hond pakte het beest vervolgens op en bekommerde zich verder niet om het paard en zijn berijdster.
(Bron)
'Google bezig met eigen webbrowser'

Google Inc. werkt aan de ontwikkeling van een eigen browser. Diverse signalen op het internet wijzen daarop. Het bedrijf, dat bekend werd door de zoekmachine, zou hiervoor samenwerken met Mozilla Foundation (Netscape). Met een eigen browser zou Google de concurrentiestrijd met Microsoft, Yahoo en AOL verder kunnen intensiveren, nadat ze onlangs al een eigen maildienst uitbrachten.
Google zou onder andere bezig zijn met het werven van medewerkers van concurrenten, waaronder vier ontwikkelaars die voor Microsoft aan Internet Explorer werkten. Onder hen Adam Bosworth, één van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van Internet Explorer, en Joe Beda, die zichzelf op zijn weblog een 'Noogler' noemt. Een nieuwe medewerker bij Google wordt intern zo aangeduid.
Op 26 april blijkt daarbij reeds het domein GBrowser.com te zijn geregistreerd. Naamgeving die in de lijn ligt van de Google-maildienst GMail. Een ander gegeven is dat Google-medewerkers in augustus een patent kregen voor een advertentietechniek die zich specifiek richt op de internetbrowser en de taakbalk. Dat lijkt een bevestiging te zijn voor de stelling dat Google meer wil dan alleen internetcontent aanbieden.
(Bron)
Slimme hond protesteert tegen alleen zijn

Je zult als hond maar een hele dag alleen thuis zitten. Steeds binnen blijven en niet naar buiten kunnen voor een plasje. Een slimme hond uit Duitsland wist in zijn eenzame situatie echter verandering aan te brengen.
Het dier drukte net zo lang op de knopjes van de afstandsbediening totdat het geluid van de televisie zo hard stond dat de buren begonnen te klagen. Zij probeerden eerst aan te bellen bij de hondenbezitter, maar omdat er niet werd open gedaan, besloten de buren de politie in te schakelen.
De gealarmeerde beambten betraden het huis en troffen daar de hond aan. Zijn baasje werd bevolen onmiddellijk naar huis te komen.
(Bron)
Amsterdam krijgt 'liquidatietoer'

Voor degenen die de bestaande Baantjer-toer, een tocht langs bekende plekken uit de tv-serie, te soft vinden is er nu een exclusieve liquidatietoer te boeken in Amsterdam. Per fiets doet de twee uur durende tocht onder meer de plaatsen aan waar Klaas Bruinsma en Willem Endstra werden vermoord. Het uitje kan optioneel worden afgesloten met een schietles op een baan in de Jordaan.
Volgens Raoul Serrée van het organiserende bureau Van Aemstel Produkties is de tocht niet bedoeld om de liquidatiegolf die Amsterdam teistert te verheerlijken. "Ik zie het eerder als een protest. Er zijn inmiddels zo veel criminelen in Amsterdam geliquideerd, dat je een mooie tocht langs al die plaatsen kunt houden. Maar de mensen smullen er natuurlijk wel van", meent Serrée. Behalve de rondleiding krijgen de deelnemers uitleg over termen als 'witwassen' en 'drive-by liquidaties', en worden er weetjes verteld zoals dat de gemiddelde Amsterdamse crimineel niet ouder wordt dan 44 jaar.
Volgens de organisator is het toeval dat de bekendmaking volgt op het doodschieten van bokser Nordin ben Salah, maandagavond in de Rivierenbuurt. "We liepen al een jaar met dit plan", aldus Serrée.
(Bron)
Russische politieman opgepakt wegens aanslagen

MOSKOU - Een Russische politieofficier is aangehouden in verband met het onderzoek naar de bomaanslagen op twee Russische verkeersvliegtuigen in augustus. Dit heeft het persbureau Interfax woensdag bericht op basis van betrokkenen bij het onderzoek.
De man is voorzover bekend aangehouden op grond van de speciale antiterrorismewetgeving. Justitie heeft nog geen aanklacht geformuleerd.
Een politieofficier kreeg op de luchthaven Domodedovo op 24 augustus de paspoorten van twee Tsjetsjeense vrouwen ter controle in handen. Hij ondernam niets en liet de twee ongemoeid instappen.
Zij worden ervan verdacht zelfmoordaanslagen te hebben gepleegd op verkeersvliegtuigen die dag. Daarbij kwamen alle negentig inzittenden van de twee toestellen om.
Het is uit de informatie niet op te maken of de aangehouden officier, kapitein Artamonov, dezelfde is als de officier die laks was bij de paspoortcontrole.
(Bron)
De Kneus: 'geen WW-ingreep deze kabinetsperiode'

DEN HAAG - Het kabinet gaat nog praten over de toekomstbestendigheid van de WW, maar dat zal in deze regeerperiode niet meer leiden tot nieuwe ingrepen. Minister De Kneus van Sociale Zaken heeft dat woensdag gezegd in het wekelijkse vragenuuurtje van de Tweede Kamer.
De Kneus en zijn collega Brinkhorst van Economische Zaken waren door Kamerlid Vendrik van GroenLinks op het matje geroepen na tegenstrijdige uitspraken in de media. Brinkhorst had gezegd dat het kabinet "nog niet klaar is" met de WW, terwijl De Kneus had laten weten dat er geen bezuinigingen meer zullen komen in de werkloosheidswet.
(Bron)
Volk: 'Koningin moet fors inleveren'

Bijna zeventig procent van de Nederlanders is van mening dat de kosten van de monarchie gehalveerd moeten worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het RTL-programma Editie NL. Bijna een kwart (23%) is tegen een dergelijke draconische maatregel.
Opvallend is dat precies een kwart van de ondervraagden het eens is met de stelling dat Nederland beter af zou zijn met een republiek. Een ruime meerderheid van 65 procent vindt echter dat kroonprins Willem-Alexander gewoon zijn moeder mag opvolgen. Met de stelling dat de Oranjes hun geld meer dan waard zijn is 33 procent het eens. Volgens 62 procent van de ondervraagden is het Koninklijk Huis niet onmisbaar.
Overigens moet koningin Beatrix wel de broekriem gaan aanhalen in het komend jaar. De vorstin krijgt met een netto uitkering van 719.000 euro acht mille minder dan dit jaar. De inkomens van de Oranjes zijn gekoppeld aan het salaris van vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State. Daarom zullen ook de toelages van Willem-Alexander, Máxima en Bernhard het komende jaar dalen met 1,1 procent. Door het overlijden van oud-koningin Juliana, die een miljoen euro per jaar toucheerde, ligt het bedrag dat voor het Koninklijk Huis is begroot overigens al een stuk lager dan bij de vorige begroting.
(Bron)

Acht mille minder. Dat is mijn JAARinkomen juffrouw Beatrix!
Mail die ik een ruim uurtje terug verstuurde maar integraal overnemen:

Zit ik bij m'n ontbijt het laatste stukkie salami aan plakjes te snijden voor op brood, geef ik de katten allebei een klein stukje, nog een hompje over.
Ik ben m'n boterham aan het eten, ratst Tijger het stuk weg, verdwijnt onder m'n bed en vreet het op.
Ik eet m'n tweede boterham (met honing dan maar, vind ik niet lekker, maar ik heb het in huis dus dan maar opeten), komt Tijger met grOte ogen tevoorschijn, volgens mij gewoon in de veronderstelling dat ik nog wel een stukkie had voor haar.
Even later maakt Tijger verdachte geluiden en verdachte bewegingen. Deur opengezet, Tijger naar buiten. Dat scheelt in elk geval een kotspartij op bed.
Daarna in de stromende regen naar buiten, richting Woningnet om de aanvraag Vangnetregeling in te leveren. Kom daar drijfnat aan, wil een ontvangstbewijs, dus moet naar de balie - krijg een nummertje en mag wachten.
Resultaat, zoals gevreesd: ik heb nog geen inkomensbewijs van mijn inkomen van oktober, en nog geen giro-afschriften van oktober, dus aanvraag wordt niet geaccepteerd.
Ik mag voor eind december terugkomen met die zooi en als ik dan mazzel heb, krijg ik het met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober (mits ze natuurlijk vinden dat ik er recht op heb en alle juiste papieren erbij zitten etc cetera). Hoeveel het wordt (_als_ het wat wordt) kan niemand me vertellen.
Door de stromende regen weer terug, en thuis vind ik een reactie van een uitzendbureau dat vannacht nog een vacature klantenservice op de site had staan - de vacature is vervuld.
Ik vraag kabelinternet aan, bij dezelfde provider als waar ik eerder kabelinternet had, en dat blijkt niet te kunnen want in 2 van de 3 databases kloppen mijn gegevens wel, in de 3e niet. Gebeld, want 19,95 is toch een stuk goedkoper dan 36 euro, en daarnaast de eerste 6 maanden maar 9,95. Meisje aan de telefoon snapt er weinig van (van waarom ik me niet online kan aanmelden), maar noteert alle gegevens en zegt dat ik teruggebeld word.
Op de een of andere manier zit ik nu zeiknat en verkleumd te janken. Ik geef het niet op omdat dat gewoon niet kan, maar ik heb die kastje-muur-route nu wel gezien eigenlijk, en ik wil gewoon dat het allemaal weer loopt - aan het werk en geen gezeik.
En ZEKER niet ook nog dat overheidsgeblaat van 'heb vertrouwen, we gaan je nog wat verder afknijpen en we geven je intussen gewoon zelf de schuld van het feit dat je geen werk hebt, maar lever nog wat meer in en dan komt het wel weer goed'.
Pizzadoos bemoeilijkt papierrecycling

DEN HAAG - Het oud papier en karton dat afkomstig is van huishoudens, is steeds meer vervuild met stoffen als plastic die er niet in thuishoren. Vooral in kunstoffolies verpakte reclamefolders, melk- en sappakken en pizzadozen tussen het oud papier zijn de boosdoeners en "verstoren" het recyclingproces.
In de nieuwsbrief 'PakAan' van verpakkingsketenorganisatie SVM Pact trekt directeur Van Oosterum van Papier Recycling Nederland (PRN) woensdag aan de bel. Tussen 2001 en 2003 steeg de vervuiling van het oud papier in algemene zin met 63 procent. De vervuiling door "ingesealed papier" als ongeadresseerde reclame nam met een stijging van meer dan 100 procent (2002) een grote vlucht.
"Oudpapierondernemingen kunnen die folies er niet allemaal uithalen. Daardoor ontstaan grote problemen bij de papierindustrie, bijvoorbeeld zeven die vastlopen, productie-uitval en toenemende vuilverwijderingskosten."
Volgens PRN belandt deels uit onwetendheid ander afval tussen het oud papier. Pizzadozen, de gesealde reclamekrantjes en sap- en melkpakken worden vaak bewust bij de oude kranten en tijdschriften gestopt. Ook koffiefilters, die bij het oud papier zitten, zorgen voor vervuiling.
Een deel van de vervuiling schrijft PRN toe aan "ontwijkgedrag". Vooral in gemeenten waar bijvoorbeeld per kilo ingeleverd afval betaald moet worden, neigen mensen ertoe zwaar afval "als puin" tussen het oud papier te stoppen.
In 2003 werd bij huishoudens en KWDI-sector (kantoren, winkels, diensten en industrie) 2360 kiloton oud papier ingezameld. Dat is 1,3 procent minder dan in 2002. PRN weet deze daling eerder al aan de dunnere kranten en tijdschriften, waarin door de economische terugloop minder advertenties staan.
(Bron)
TEHERAN - Een Iraanse vrouw heeft haar man voor de rechter gesleept, omdat zij niet langer elke avond door hem geslagen wil worden. Ter compensatie stelde zij een wekelijks pak slaag voor. Dat meldde de Iraanse krant Mardomsalari woensdag.
"Ik wil geen scheiding of schadevergoeding. Mijn man heeft nu eenmaal een gewelddadige aard. Ik wil alleen dat hij belooft me maar eenmaal per week te slaan", aldus de Iraanse.
De beklaagde gaf meteen toe dat hij zijn echtgenote elke avond slaat. Volgens hem hoort hij zijn vrouw te tuchtigen. "Een vrouw moet bang zijn voor haar man, zo verplicht je haar respect te tonen", aldus de Iraniër.
De verklaring van de vrouw veroorzaakte hevig gelach in de rechtszaal. De rechter heeft bepaald dat de man een schriftelijke verklaring moet afleggen waarin hij belooft zijn vrouw helemaal niet meer te slaan, ook niet één keer per week.
(Toegestuurd gekregen)
Boetes voor vloeken spekken kas Russische stad

MOSKOU - De Zuid-Russische stad Belgorod is de gemeentelijke kas in rap tempo aan het spekken door hoge boetes op te leggen aan ouders van vloekende tieners. Alleen al in september leverde dat circa een miljoen roebel (14.000 euro) op, een fors bedrag in het betreffende gebied. Dat meldde het persbureau Interfax woensdag.
De maximale boete, voor extreme uitbarstingen in het openbaar, bedraagt 33 euro. Dat is ruim een kwart van het gemiddelde maandsalaris in de regio waarin Belgorod ligt.
Politieagenten die vloekers betrappen, mogen zelf 30 procent van de boete op hun rekening bijschrijven. De rest van het geld wordt gestopt in projecten die vloeken moeten tegengaan, aldus een regionale bestuurder.
Het Russisch leent zich overigens uitstekend voor dergelijk beleid. Bijna geen enkele andere taal heeft zo'n uitgebreid vocabulaire aan scheldwoorden. In 2002 werd een eerste boek van 392 pagina's vol met vloeken en verwensingen gepubliceerd. Er zitten nog negen delen aan te komen.
(Bron)
Mobieltje waarschuwt gebruiker bij slechte adem

BERLIJN - Een slechte adem is voor de toekomstige bezitters van de nieuwste mobiele telefoon van de Duitse producent Siemens binnenkort wellicht verleden tijd. Zij krijgen automatisch te horen of zij uit hun mond ruiken.
Siemens werkt aan een speciale chip die in het mobieltje wordt ingebouwd en onprettige luchtjes ontdekt.
Een woordvoerster van Siemens liet dinsdag weten dat de chip, van nog geen millimeter doorsnee, alle luchtjes in de directe nabijheid van de telefoon ontdekt, "van slechte adem en alcohol tot gassen". Volgens de woordvoerster nemen veel mensen een goede lichaamsgeur "uiterst serieus".
(Bron)

'Hallo meneer, wilt u even bellen met mijn telefoon? Nee, doe nou maar even...'
AK47 ontwerper leent naam voor wodka

De Russische generaal Mikhail Kalashnikov, geestelijk vader van de AK47, leent zijn naam nu voor een nieuw product: wodka. "Ik wil de bekende naam die ik via het geweer heb gekregen nu voor iets positiefs aanwenden", lichtte de militair in ruste toe. De drank heeft een alcoholpercentage van 82 procent.
De in Sint Petersburg gedistilleerde Kalashnikov-wodka, die voorlopig alleen in Groot-Brittannië te krijgen is, kost 29 euro de fles. In de loop van dit jaar zal de Kalasjnikov-wodka ook in de Verenigde Staten op de markt komen. Niet iedereen is hdaar blij mee. Mensen die van de Kalasjnikov-wodka genieten, moeten zich vooral niet met Kalashnikov-wapens inlaten, aldus een woordvoerder van een groep die tegen particulier vuurwapenbezit is.
Kalashnikov kwam met het idee voor de Avtomat Kalashnikov op de proppen nadat hij was neergeschoten door Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het automatische geweer dat in 1947 op de markt kwam, is razend populair bij terroristen en guerilla's. Al snel kreeg het in de volksmond de naam van zijn ontwerper mee. Inmiddels is het een van de bekendste wapens aller tijden.
(Bron)
'Iedereen gaat er op achteruit'

UTRECHT - Vrijwel iedereen gaat er volgend jaar in koopkracht op achteruit. Dit blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor budgetvoorlichting (Nibud ) heeft gemaakt naar aanleiding van de miljoenennota die het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat bijna iedereen inlevert, aldus het Nibud.
De lonen en uitkeringen stijgen niet of nauwelijks. Maar de belastingtarieven gaan wel omhoog, de Zalmsnip (eenmalige uitkering van 45 euro die gemeenten uitkeren) wordt afgeschaft en de huursubsidie gaat naar beneden. "De consument zal in 2005 zijn financiën op een rij moeten zetten, anders zal zijn portemonnee sneller leeg zijn dan in 2004", aldus het Nibud.
De enigen die erop vooruitgaan, zijn mensen met een eigen huis die de hypotheek helemaal hebben afgelost. Zij hoeven het eigenwoningforfait niet meer bij hun inkomen op te tellen en betalen daardoor minder belasting.
Het Nibud maakte een aantal berekeningen. Jan Modaal die met twee kinderen in een huurhuis woont (inkomen 29.500 euro) levert 1,1 procent aan koopkracht in. Dan moet hij niet te veel ziektekosten hebben, want anders is het meer.
De anderhalf verdiener met twee kinderen en een gezamenlijk inkomen van 59.000 euro, gaat er 0,7 procent op achteruit. Een alleenstaande WAO'er (inkomen 17.000 euro) ziet de koopkracht met 1,9 procent dalen. Een echtpaar met alleen AOW levert 1,1 procent koopkracht in.
Mensen met veel ziektekosten gaan er in 2005 meer op achteruit dan gezonde personen. Wie in het ziekenfonds zit, krijgt te maken met een no-claimregeling. Wie nooit bij de dokter komt en geen medicijnen nodig heeft, krijgt aan het eind van het jaar 250 euro terug. Hoe vaker mensen gebruik maken van de zorg, hoe minder zij terug krijgen. Als Jan Modaal het hele jaar geen ziektekosten heeft en de hele 250 euro terugkrijgt, gaat hij er iets op vooruit.
(Bron)

En als je 11000 euro inkomen hebt en regelmatig naar de dokter moet en al moet bijbetalen voor je medicijnen, heb je gewoon pech. Moet je maar niet werkloos raken (door ziekte overigens). En moet je maar geen medicijnen nodig hebben.
How one can become a terrorist?
Date: Tue, 21 Sep 2004 18:08:55 -0500

You\'re invited to shop for large selection of bombs and different kinds of rockets such as surface-to-air, surface-to-surface and weaponry available at reduced price. With the following types of rockets you will be able to commit terrorist attacks, destroy buildings, electric power stations, bridges, factories and anything else that comes your mind. Most items are in stock and available for next day freight delivery in the USA.
Worldwide delivery is available at additional cost. Prices are negotiable.

Please feel free to inquire by ICQ # ******* or contacting us directly: **********

Today special:

******* AIR BOMBS *******
OFAB-500U HE fragmentation air bomb
Fuel-air explosive air bombs -Not in stock
BETAB-500U concrete-piercing air bomb
ZB-500RT incendiary tank

500-KG SIZE RBK-500U unified cluster bomb
RBK-500U OAB-2.5PT loaded with fragmentation submunitions
RBK-500U BETAB-M loaded with concrete-piercing submunitions-Not in stock
RBK-500U OFAB-50UD loaded with HE fragmentation submunitions

******* UNGUIDED AIRCRAFT ROCKETS *******
Main-purpose unguided aircraft rockets
S-8 unguided aircraft rockets
S-8KOM
S-8BM-Not in stock
S-13 unguided aircraft rockets
S-13, S-13T, S-13-OF, S-13D, S-13DF
S-25-0
S-25-OFM
S-24B -Not in stock
RS-82
RS-132-Not in stock

******* ROCKET PODS *******
B-8M pod for S-8 rockets
B-8V20-A pod for S-8 rockets
B-13L pod for S-13 rockets

Recently received *NEW*

Hydra 70 2.75 inch Rockets
Air-Launched 2.75-Inch Rockets
FIM-92A Stinger Weapons System
Stinger 101: Anti-Air

Our clients are well known Al-Qaida, Hizballah, Al-Jihad, HAMAS, Abu Sayyaf Group and many other terrorist groups. We are well known supplier in the market and looking forward to expand our clientage with assistance of Internet.

Do not hesitate to contact us via ICQ # *********

Impatiently awaiting for your orders, *******

dinsdag, september 21, 2004

TT 120 SCHEVENINGEN De Scheveningse boulevard is sinds vanmiddag afgesloten. Het vele stuifzand dat de harde zeewind de weg op blaast, maakt autoverkeer onveilig.
TT 120 DEN HAAG In het Overijsselse Holten heeft de politie vannacht het lijk van een peutermeisje gevonden. Het kind lag in de kofferbak van een auto, waarvan de inzittenden, een man en een vrouw, zijn gearresteerd. Het tweetal wordt vrijdag in Den Haag voorgeleid, meldt het OM.
'Iedereen scoort beter dan kabinet'

Vier tegenbegrotingen die vandaag tegelijk met de Miljoenennota van het kabinet worden gepresenteerd lijken stuk voor stuk beter te zijn voor de economie dan de plannen van de regering. Uit de doorberekening van het Centraal Planbureau blijkt dat de begrotingen van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie meer banen weten te creëren en een betere koopkracht bewerkstelligen.
Bij geen van de oppositiepartijen loopt het financieringstekort uit de hand. In de plannen van de PvdA wordt zelfs een lager tekort gehaald dan het kabinet. GroenLinks slaagt erin een half procent meer economische groei te bereiken. Alleen de SP scoort hier slechter dan Balkenende c.s., omdat de socialisten de belastingen voor gezinnen en bedrijven met honderd miljoen wil verhogen.
De oppositiepartijen hebben allen het oog laten vallen op de hypotheekrenteaftrek. Ook de fiscale behandeling van pensioenpremies is een aantrekkelijke financieringsbron. De PvdA wil de aftrekbaarheid van pensioenpremies voor inkomens vanaf 45 duizend euro stopzetten. De ChristenUnie vindt dat de rente van hypotheekschulden boven de 250 duizend euro niet meer afgetrokken mag worden. De miljoenen die aldus worden vrijgemaakt dienen worden te besteed aan het schrappen van de no-claimkorting in de zorg, herinvoer van Melkertbanen en herstel van de koppeling. Deze plannen blijken volgens het CBS stuk voor stuk goed voor de werkgelegenheid. GroenLinks creëert vijftigduizend banen, de PvdA ruwweg de helft, waar het kabinet geen werkgelegenheidsgroei weet te halen.
(Bron)
TT 105 Relletje bij betoging in Den Haag

UTRECHT Demonstrerende brandweermannen zijn in Den Haag slaags geraakt met de politie. Dit gebeurde toen de brandweer, die tegen het kabinetsbeleid betoogde, op wilde rukken naar het Binnenhof. Eén brandweerman is gearresteerd.
De brandweer was zwaar vertegenwoordigd bij de demonstratie in Den Haag, waaraan zeker 2000 mensen deelnamen. In Arnhem demonstreerden 3500 mensen, in Utrecht ruim 2000. Ook in Eindhoven (2500-3000) en Amsterdam (een paar honderd) werd gehoor gegeven aan de oproep van de vakbeweging tot massale betogingen.
Morgen protesteren de politiebonden in het hele land tegen het kabinetsbeleid.
TT 112 Ex-bokskampioen in A'dam vermoord

AMSTERDAM De voormalige wereldkampioen boksen Nordin Ben Salah is gisteravond in de Kennedylaan in Amsterdam door onbekenden neergeschoten. Dat heeft de sportschool in Purmerend waar Ben Salah trainde bevestigd. Hij overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.
De politie wil nog niet zeggen of het inderdaad om de bokser gaat. Er wordt met een liquidatie rekening gehouden. Nordin Ben Salah werd door verscheidene kogels getroffen.
De daders zouden er vandoor zijn gegaan op een motor. Die zou zijn teruggevonden aan de Weesperzijde in de hoofdstad.
Balkenende krijgt onvoldoende voor leiderschap

DEN HAAG - Premier Balkenende krijgt van alle leden van zijn kabinet het slechtste cijfer voor leiderschap. Hij moet het doen met een 5,3. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) scoort met een 6,7 het hoogst in een enquête die de Volkskrant dinsdag heeft gepubliceerd.
Van de vijfhonderd ondervraagden die meededen aan de enquête, kon nog geen 80 procent spontaan op de naam van de premier komen. [Dat lijkt me meer onwil dan onwetendheid.] Een op de vijf kwam uit zichzelf op de namen Remkes (Binnenlandse Zaken), Donner (Justitie) en Peijs (Verkeer en Waterstaat).
(Bron)
Albert Heijn zet Airmiles deels buiten deur

AMSTERDAM - Het supermarktconcern Albert Heijn gaat aanzienlijk minder zaken doen met de marketingorganisatie Airmiles. Klanten krijgen alleen nog spaarpunten bij aankoop van AH's huismerk. Andere organisaties die gebruik maken van het programma, zoals V&D en Shell, zeggen er erg blij mee te zijn. Ze peinzen er niet over om het mes erin te zetten.
De moederorganisatie van de Airmiles, Loyalty Management Netherlands (LMN), is bezig met een reorganisatie, waarbij minstens tien van de ongeveer zeventig banen geschrapt worden. Het bedrijf zegt dat de economische omstandigheden daartoe dwingen.
(Bron)
UWV schrapt 3000 arbeidsplaatsen extra

AMSTERDAM - Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) gaat de komende jaren nog eens 3000 arbeidsplaatsen schrappen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Dit aantal komt bovenop de vorig jaar aangekondigde reductie van 6300 banen.
De instantie zorgt voor de uitvoering van de WAO en de WW. Door de wijzigingen van de arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidswetten neemt het werkaanbod af.
Dat is nu al het geval en dat zal de komende jaren naar verwachting doorzetten. Daarom is de extra ingreep in het banenbestand nodig, aldus een woordvoerder van de raad van bestuur van de uitkeringsinstantie.
Het UWV ontstond twee jaar geleden uit de fusie van vijf uitkeringsinstanties en hun opdrachtgever LISV. In de zomer van 2003 kondigde het UWV het schrappen van 6300 banen aan in de periode tot 2008. Dat was volgens het bestuur nodig wegens overlapping van functies en het afstoten van taken.
Momenteel telt het UWV ruim 19.000 arbeidsplaatsen die worden bezet door 22.900 werknemers. Vorig jaar zomer toen de eerste reorganisatie werd ingezet was dat respectievelijk ruim 20.000 en 23.800.
Het in nog niet duidelijk hoeveel mensen uiteindelijk hun baan verliezen. Ook over de omvang van de besparing die de ingrepen opleveren, kan het UWV nog niets zeggen. Volgens de woordvoerder blijft de inzet om de totale banenreductie zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en bemiddeling naar ander werk te realiseren.
De Ondernemingsraad en de vakbonden zijn maandag geïnformeerd. Bestuurder I. van der Weiden van Abvakabo zei "verbijsterd" te zijn over de extra banenreductie maar ook over het kleine aantal werknemers (900) dat sinds vorige zomer daadwerkelijk is vertrokken.
"Ik vind dat het management heeft gefaald. Ze hadden er mee aan moeten doen om mensen te stimuleren ander werk te gaan zoeken. Nu dreigen de klappen extra hard aan te komen. We zullen hoe dan ook geen gedwongen ontslagen accepteren", aldus van de vakbondsbestuurder.
(Bron)

Misschien ben ik cynisch, maarre... Fijn dat ze het nu ook vanaf de andere kant van het loket mogen gaan ervaren.
Help Aart-Jan Splinter door de winter
(20 september 2004)

GroenLinks roept alle minima, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten op minister De Kneus een koekje van eigen deeg sturen: doe een maria-kaakje in een envelop en stuur het naar Sociale Zaken. Aanleiding voor deze oproep is het optreden van De Kneus in Netwerk gisteren: ook de minister, met zijn inkomen van honderdtwintigduizend euro, heeft moeite om rond te komen:
'Ook ik moet opletten', zo onthulde hij. De Kneus is wereldvreemd.
De minister van Sociale Zaken, die naast vele extra's maandelijks bijna tienduizend euro krijgt, is het contact met de echte wereld totaal verloren.
De bekentenis 'ook ik moet oppassen' is de GroenLinks-fractie in het verkeerde keelgat geschoten. Het 'sociale' gezicht van dit kabinet heeft geen idee van wat mensen met een bescheiden inkomen op dit moment doormaken.
Dit kabinet bevriest de lonen en uitkeringen, verhoogt de eigen bijdragen in de zorg, verkleint het ziekenfondspakket, verlaagt de huursubsidie. En nog begrijpt deze minister niet dat mensen zich geen verse groenten kunnen veroorloven. Dat bleek uit zijn reactie op het feit dat het kabinetsbeleid zo slecht is voor de koopkracht van de mensen aan de onderkant dat zij zich geen verse groenten meer kunnen veroorloven.
Deze minister verdient geen verse groenten, deze minister verdient geen zoete broodjes, deze minister verdient een koekje van eigen deeg. Stuur daarom massaal een koekje op naar: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, t.a.v. Aart-Jan Splinter, Antwoordnummer 93020, 2509 VB Den Haag. Een postzegel is niet nodig.

Femke Halsema
Ineke van Gent
(Bron)

Dat worden een hoop poederbrieven...

maandag, september 20, 2004

Kaartje voor Balkenende:

Van harte beterschap: vóór 38 stemmen; tégen 112 stemmen

(Met dank aan een andere B.)
FNV-bijeenkomst in het Wilhelminapark, waar minister De Kneus aan woont.
Beste grap: het gaat niet goed met Balkenende, hij heeft rechts ook al geen poot meer om op te staan.
TT 109 Noodkreet wethouders over onderwijs

DEN HAAG De onderwijswethouders van de vier grote steden luiden de noodklok over de bezuinigingen op het onderwijs voor kinderen met een leer- en/of taalachterstand. Ze doen een schriftelijk beroep op de Kamerleden om een stokje te steken voor het kabinetsbeleid.
De regering wil jaarlijks 100 miljoen euro bezuinigen op het zogenoemde achterstandsbudget. Bovendien is het de bedoeling het budget anders te verdelen waardoor kleinere gemeenten meer geld zullen krijgen.
Er dreigt volgens de wethouders een onwerkbare situatie te ontstaan. In de grote steden zijn veel zwarte scholen.
Mensen met sexy stem zijn seksueel avontuurlijker

LONDEN - Mensen met een aantrekkelijke stem zijn meestal seksueel avontuurlijker. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Albany (New York).
Zij vroegen 149 proefpersonen de opnamen van stemgeluiden te beoordelen. De stemmen die het beste scoorden, bleken van mensen die op jongere leeftijd seks hadden. Ook hadden zij meer partners en neigden zij eerder tot ontrouw.
Volgens de universiteit bestaat er ook een verband tussen de aantrekkelijkheid van de stem en het lichaam, meldde de Britse omroep BBC maandag.
(Bron)
Seriemoordenaar actief in Londen

LONDEN - De politie van Londen sluit niet uit dat in het zuidwesten van de Britse hoofdstad een seriemoordenaar actief is. De moorden op twee jonge vrouwen zijn inmiddels met elkaar in verband gebracht.
De politie houdt er rekening mee dat de dader ook verantwoordelijk is voor vier aanvallen op vrouwen, meldde de Britse omroep BBC zondag. Een van de redenen voor een link zijn overeenkomsten bij alle zes slachtoffers. Verder zijn er gelijkenissen wat tijden, aanvalmethodes en locaties betreft.
De meest recente moord was in augustus op een 22-jarige studente. Vorig jaar februari kwam een 19-jarige studente om het leven. De vier niet-dodelijke aanvallen vonden vanaf begin 2003 tot 23 augustus dit jaar plaats.
De politie verrichtte in verband met de moorden zeven aanhoudingen. Alle arrestanten zijn vrijgelaten, twee van hen op borgtocht.
(Bron)
Witte voorreflector verplicht op fiets

DEN HAAG - Fietsers worden in de toekomst verplicht een witte voorreflector te voeren. Dat heeft minister Peijs (Verkeer) in een tussenrapportage over verbetering van de verkeersveiligheid. Om het aantal verkeersdoden te beperken, heeft de minister nog andere initiatieven in voorbereiding zoals een verbod op personenvervoer met aanhangers en aanleg van motorvriendelijke vangrails.
Voor het eerst in jaren steeg het aantal verkeersdoden vorig jaar weer, naar 1088. In 2010 moet dit aantal zijn gedaald tot negenhonderd en voor 2020 is het streven 640.
De witte voorreflector maakt deel uit van een voorstel met meer eisen aan fietsverlichting. De minister is daarover in overleg met de RAI, fiets- en fietsverlichtingsfabrikanten. Het voorstel moet in 2005 klaar zijn.
Bestuurders van langzame motorrijtuigen (onder andere landbouwtrekkers) worden binnenkort verplicht tot een theorietest, later gecombineerd met een praktijkexamen. Ook krijgen alle langzame voertuigen een kenteken.
Uit preventief oogpunt komt er een verbod op vervoer van personen in aanhangwagens. Als voorbeeld noemt de minister een ongeval vorig jaar in Nieuw-Vennep waarbij een aanhanger kantelde en twee kinderen om het leven kwamen. Onder meer corso's en uitbaters van wegtreintjes kunnen een ontheffing krijgen.
Voor motorrijders denkt de minister aan vangrails die zijn voorzien van een extra plank onder de huidige constructie. Motorrijders kunnen daar niet onderdoor schuiven. Verder overweegt de de bewindsvrouw wegbermen zoveel mogelijk obstakelvrij te maken, om aanrijdingen te beperken. Lichtmasten worden bijvoorbeeld niet meer in de buitenbocht geplaatst.
Aspirantbestuurders krijgen de mogelijkheid om tijdens hun rijopleiding ervaring op te doen. Onder begeleiding van een ervaren bestuurder mogen ze extra kilometers rijden in een zogenoemde ervaringsmodule.
Er komt definief een diefstalregister voor fietsen. Kopers kunnen zo zien of hun aangeschafte fiets is gestolen. Het grote aantal diefstallen is voor veel mensen reden om op een oude fiets te rijden. Deze keuze kan de verkeersveiligheid nadelig beïnvloeden, aldus de toelichting.
(Bron)
Belgische vrouw loopt rond met staaldraad in hart

BRUSSEL/ROESELARE - Een 38-jarige vrouw uit het West-Vlaamse Roeselare loopt al drie jaar lang rond met een stuk staaldraad in haar hart. De draad kwam daarin per ongeluk terecht bij een operatie om haar maag te verkleinen. Via een speciale ingreep in het universitair ziekenhuis van Leuven hopen artsen het stuk draad weer te kunnen verwijderen.
De vrouw klaagde al enkele jaren over hevige pijn, onder meer in haar hals. Onderzoek wees uit dat via haar hals een 63 centimeter lang stuk stalen draad in het lichaam was blijven zitten. De draad was gebruikt om tijdens de operatie een katheter in te brengen.
De echtgenoot van de vrouw kon de draad zo uit haar hals trekken. Controle bij de huisarts leerde echter dat er ook nog een 38 centimeter lang stuk draad in haar hart zit. Medische specialisten staan voor een raadsel hoe de vrouw zo lang zonder problemen heeft kunnen functioneren.
(Bron)
Blinde vermoordt dove

BRISBANE - Een vrijwel volledig blinde Australische man is maandag tot acht jaar cel veroordeeld wegens de moord op een nagenoeg dove landgenoot. De veroordeelde had volgens The Sydney Morning Herald zich erover beklaagd dat de stereo-installatie van zijn slachtoffer veel te hard stond. De ruzie in een opvangcentrum liep uit de hand toen de blinde man de dove te lijf ging met een keukenmes.
De leiding van het centrum had de dove man al uitgerust met een koptelefoon, maar hij weigerde deze te dragen omdat het te warm was. De 49-jarige dader zei maandag tegen een rechter in Brisbane dat hij het mes op de keel van de dove had gezet, maar dat deze begon te wankelen op zijn kunstbeen en daardoor in het mes viel.
(Bron)
Franse soldaten vast voor bankroof Ivoorkust

ABIDJAN - Twaalf Franse militairen zijn in Ivoorkust gearresteerd in verband met een overval vorige week op een filiaal van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten in de westelijke stad Man. Dat heeft een woordvoerder van het Franse leger maandag meegedeeld.
De soldaten, die verantwoordelijk waren voor de bewaking van de bank, zouden een bedrag van ongeveer 100.000 euro hebben buitgemaakt. Ze zijn overgebracht naar Frankrijk, en overgedragen aan justitie aldaar.
In Ivoorkust zijn ruim 4000 Franse militairen gelegerd. Zij moeten helpen het land te stabiliseren. In het land is het onrustig sinds een mislukte couppoging in september 2002.
(Bron)
'Aantal diersoorten daalt verder'

BRUSSEL - Het aantal diersoorten in Europa blijft voorlopig dalen. Het is onwaarschijnlijk dat de Europese Unie het zelf opgelegde doel haalt om de afname in 2010 te stoppen. De aanslagen van nieuwe wegen, intensieve landbouw en overbevissing zijn te sterk.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat in een Europees milieurapport. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) heeft het rapport maandag in Brussel gepresenteerd aan de milieucommissie van het Europees Parlement.
Naar schatting is van de Europese diersoorten uit 1850 nog minder dan de helft (45 procent) over. Diersoorten die vroeger veel voorkwamen, zijn nu zeldzaam of uitgestorven. In de meeste EU-landen fladderen bijvoorbeeld veel minder vlinders dan dertig jaar geleden.
De EU heeft de laatste jaren wel Vogel- en Habitatrichtlijnen uitgevaardigd. Die beslaan nu zowat eenzevende van het Europese grondgebied. Maar de richtlijnen voegden weinig toe, ontdekte het RIVM na een steekproef. Bijna al deze gebieden waren al beschermd door nationale of lokale regels.
Hoeveel grond Europa wil overhouden voor natuur en wilde diersoorten is onduidelijk, vindt het RIVM. Een toekomstplan ontbreekt. Het wordt tijd voor een totaalsom van alle grondclaims voor transport, landbouw of natuur, vindt het RIVM.
Het instituut is verder positief over het milieu in Europa. Vooral West-Europa is best schoon; zeker als men het vergelijkt met Oost-Europa. In het westen is 2 tot 5 procent van de gezondheidsklachten te wijten aan het milieu, vooral luchtvervuiling en lawaai van stadsverkeer. In Oost-Europa is dat 5 tot 8 procent.
Voortdurende aandacht voor de uitlaateisen en lawaai van auto's is nodig, concludeert het rapport. Het vraagt ook meer aandacht voor de vliegtuigen en schepen, die in veel milieuplannen nog buiten schot zijn gebleven. Het RIVM voegt eraan toe dat een gezonde levensstijl meer invloed heeft op de gezondheid dan het milieu.
Een schoner autoverkeer is ook een van de prioriteiten van staatssecretaris Van Geel. Hij komt met meerdere voorstellen tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Zo streeft hij naar een verplichte zuinigheidsmeter in nieuwe auto's en naar stillere autobanden.
(Bron)
Werkloze doodgeslagen om diefstal kool

KIEV - Een 56-jarige werkloze Oekraïner heeft de diefstal van een kool met de dood moeten bekopen. Hij werd doodgeknuppeld door vijf bewakers. De man was door twee zwart werkende bewakers van zeventien en negentien jaar betrapt toen hij bij een groentehandel in de omgeving van de Oekraïense stad Dnjepropetrovsk een kool in zijn tas had gestopt zonder te betalen, deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken mee.
De dief zou de twee bewakers hebben bedreigd, waarop drie van hun collega's erbij kwamen. Met zijn vijven sloegen zij de man dood. Daarna brachten zij het lijk van de man weg en lieten het achter op een veld. De Oekraïense justitie is van plan de vijf te vervolgen wegens moord.
(Bron)
Tienduizenden actievoerders demonstreren in Rotterdam

ROTTERDAM - Tienduizenden actievoerders hebben maandag op de Coolsingel in Rotterdam gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid. Vakbondsvoormannen L. de Waal (FNV) en D. Terpstra (CNV) scandeerden boven het actiegedruis uit dat er meer dan 60.000 mensen op de been waren. Rond half drie stroomde de hoofdstraat van de havenstad leeg.
Politieagenten op de Coolsingel gingen in een eerste schatting nog uit van ongeveer 30.000 demonstranten. "Het was in ieder geval het dubbele van de 20.000 actievoerders die we hadden voorspeld. De opkomst lag daarmee ver boven verwachting", aldus een woordvoerder van de grootste FNV-bond Bondgenoten.
De actievoerders waren rond het middaguur in stoeten over de twee grote bruggen van de Maasstad, de Willemsbrug en de Erasmusbrug, naar het centrum gelopen. De actievoerders tegen kabinetsmaatregelen in onder meer de WAO, WW, VUT en prepensioen kwamen hoofdzakelijk uit bedrijven en instellingen in en rond Rotterdam, maar bijvoorbeeld ook Den Haag, Delft, Zoetermeer en Zeeland.
FNV-voorzitter De Waal zei tot de menigte: "Als dit slechts een regionale bijeenkomst is, dan wordt de landelijke manifestatie 2 oktober in Amsterdam helemaal een succes. Wij gaan door in de strijd! Kan ik op jullie rekenen?" Waarop vanuit de massa opklonk: actie!, actie!, actie!.
Actievoerders legden maandag voor de demonstratie grote delen van de Rotterdam plat. Zo is het openbaar vervoer in de stad stilgelegd tussen de ochtend- en de avondspits en veel havenwerkers houden een 24-uursstaking. Verder staakten veel gemeenteambtenaren, waaronder honderden brandweermannen en ambulancemedewerkers die vooral vrezen voor hun vroegpensioen. Ook verschenen flink wat docenten in het middelbaar beroepsonderwijs niet voor de klas.
(Bron)
Ik ben op zoek naar klantenservicewerk, of werk op een inbound callcenter.
Meld me aan bij een uitzendbureau, waar ik me vorig jaar ook al eens inschreef. De gegevens zijn kwijt, dus opnieuw inschrijven. Eerste afspraak: ze zijn m'n CV kwijt.
Dus vandaag opnieuw. CV was aangekomen (vooraf maar even over gebeld, want een ontvangstbevestiging kon er niet af, geen automatische en geen 'binnen, dank je').
Eerst twee tests: een invoertest (bandje met adresgegevens en zo, gewoon intypen in een formulier, en dan een aantal formulieren). Die ging goed.
Daarna een telefoontest, en hoewel ik had gezegd dat ik géén verkoper ben, géén verkoopervaring heb en géén verkoopwerk wil, waren het twee verkoopsituaties.
Uitslag: ik heb een prachtige stem, ben heel vriendelijk, vraag dóór, verifieer goed, stel de beller op z'n gemak - maar ik ben niet commercieel genoeg.
Dat had ik ze van tevoren verteld.
Ze willen me dus niet inschrijven.
Tis wel steeds een uitzendbureau dat bij hetzelfde moederbedrijf hoort, al die dingen als 'CV kwijt', 'tis een hele andere baan', 'afspraak vergeten', 'je wilt geen commercieel werk, en je bent niet commercieel genoeg'.
Ik weet in elk geval waar ik niet hoef te wezen.
WIE doet het weer, maar weer eens geprobeerd.
Je blijft 5 minuten staan, dus als je hier langer bent verdwijn je uit het lijstje, maar dat klopt ;-)
TT 103 Veel middeninkomens in problemen

HILVERSUM Veel middeninkomens hebben grote problemen om rond te komen, blijkt uit onderzoek van Intomart in opdracht van Netwerk. Veel gezinnen bezuinigen op groenten, kleding, vakantie en uitgaan.
De groep waarom het gaat heeft een netto maandinkomen van 1200 tot 2000 euro. Van hen zegt 39% vaak rood te staan. Bij gezinnen met kinderen is dat 51%.Daar wordt ook bezuinigd op sport, muziekonderwijs en kinderkleding.
Meer dan 80% vindt dat de regering niet weet hoe moeilijk de middeninkomens het hebben. Minister De Kneus van Sociale Zaken erkende dat de aandacht vooral uitgaat naar de positie van de minima.

********************************* (Mezelf maar even gecensureerd. 1200 euro. Dat zou bijna een verdubbeling zijn...)

zondag, september 19, 2004

'Ernstige vervuiling Maas door mergelwinning'

MAASTRICHT - Als de Maastrichtse cementfabriek ENCI tot op grote diepte mergel mag gaan winnen, zal de Maas ernstig vervuild raken door chloor-, zout- en zwavelhoudend water. Met die waarschuwing kwam de Vereniging tot Redding van de Sint Pietersberg VRSP zondag.
Brak water met deze gevaarlijke stoffen zal in grote hoeveelheden in de Maas terecht komen, aldus de VRSP. Dat brakke water zal in het hele stroomgebied van de Maas van Maastricht tot en met Rotterdam flora en fauna aantasten. Mogelijk zal het Maaswater voorgoed ongeschikt worden voor drinkwatervoorziening, aldus de VRSP.
De vereniging verzet zich om die reden tegen plannen van de provincie Limburg om ENCI nog 25 jaar extra en tot op grote diepte verder te laten graven naar mergel voor de cementindustrie.
De aankondiging door de Provincie dat ENCI verder mag graven, komt vlak nadat diezelfde provincie een door de cementfabriek ingediende milieu-effectrapportage (MER) heeft afgewezen, aldus de vereniging. Er is nog geen nieuwe MER, hoe weet de provincie dan wat voor gevolgen de door ENCI gevraagde dieptewinning tot tien meter beneden NAP ofwel 55 meter beneden de stand van de Maas ter plaatse heeft, vraagt de vereniging zich af.
"Een nieuw aangepast MER-rapport kan nimmer voldoen aan de normen die er moeten zijn voor dieptewinning, zeker ten aanzien van doorbraak van brak water, dat funest is voor alles wat leeft - mens, flora en fauna", zei een woordvoerder van de VRSP.
Daarbij komt dat het verlenen van een vergunning aan de cementfabriek de gemeente Maastricht zal opzadelen met miljoenenclaims van mensen die bij de Sint Pietersberg een huis hebben gekocht. Tot nog toe heerste bij kopers de overtuiging dat het na 2008 met het winnen van mergel afgelopen zou zijn, besluit de VRSP.
(Bron)
'Beer' geen beer, maar wel groot beest

LAUWERSOOG - Even leek het mysterie van de beer van het Lauwersmeer gistermorgen ontrafeld, toen de eigenaar van een grote Newfoundlander zich meldde. Aike Maison de la Freule, een groot en log bruin beest, lijkt verdacht veel op een beer. De hond werd echter ten onrechte verdacht, zo bleek een paar uurtjes later.
Zoogdierkenner Ton van der Made uit Leens vond in de Marnewaard nieuwe sporen. Dat kon niet, want Aike was er al een tijdje niet geweest. Vergelijkend onderzoek van de pootafdrukken pleitte de hond helemaal vrij. "Hij is het absoluut niet. Honderd procent zeker", bezweert Van der Made. Maar een beer is het ook niet.
Auke Jongbloed, eigenaar van de Newfoundlander, dacht zelf eerst ook dat zijn hond alle commotie had veroorzaakt. Jongbloed, een Amelander, heeft als zomerverblijf een schip bij Lauwersoog. Hij laat de hond geregeld uit in de Marnewaard, waar het dier de nodige visjes verschalkt. Mensen in de omgeving noemen Aike zelfs vaak al de beer van het Lauwersmeer.
Daarmee leek het raadsel opgelost, tot Van der Made met de nieuwe pootafdrukken kwam. Die weken zo af van de poten van deze Newfoundlander dat er geen misverstand over kan bestaan: de grote mysterieuze gast in het Lauwersmeer is niet deze hond. Maar wat dan wel?
Van der Made weet het niet. Het is in ieder geval geen beer, want die heeft vijf tenen en in de waargenomen pootafdrukken zijn maar vier te zien. Het moet een beest zijn met lange nagels. Het kan best een hond zijn, maar dan is het een hele grote die al zo lang in vrijheid rondloopt dat zijn nagels flink zijn doorgegroeid.
In theorie zou het ook nog een veelvraat kunnen zijn, een groot beest met als wetenschappelijke naam Gulo gulo. Woest en onbevreesd, zo staat dit dier bekend. De veelvraat, een marterachtige met vier tenen, komt niet in onze streken voor maar zwerft wel over afstanden van 250 kilometer en is niet helemaal ongevaarlijk. Dat hij een wandeling vanuit de subarctische streken naar het Lauwersmeer heeft gemaakt valt uit te sluiten, maar het is natuurlijk duister wat er in het circuit van illegale dierenhouders gebeurt.
Van der Made houdt het liever bij zijn eerste gedachte: een beermarter, ook een groot dier met vier tenen per poot. Die komt in dierenparken voor en wordt ook wel door particulieren gehouden. "En als zo'n beest zelf ontsnapt of wordt losgelaten, hangen de eigenaren dat liever niet aan de grote klok", weet de Leenser zoogdierenkenner.
Om welk dier het ook gaat, wandelaars in het Lauwersmeer hoeven zich eigenlijk geen zorgen te maken om hun veiligheid, zegt Van der Made. "In principe is elk dier pas gevaarlijk als jij het in het nauw drijft. Je moet er dus in elk geval niet op af lopen." Het zou wel mooi zijn dat bij een volgende ontmoeting het mysterieuze dier op de foto zou kunnen worden vastgelegd. "Dan weten we tenminste om welk beest het gaat."
(Bron)

Met dank aan Aafke die me op het bericht attendeerde. Aafke, als jij er nou es een foto van ging maken? ;-)