zaterdag, juni 06, 2009

Geen oneindige hulp van gemeenten bij schuld

DEN HAAG - Gemeenten moeten binnen vier weken in actie komen als iemand met schulden voor hulp aanklopt.
Maar mensen die zich voortdurend in de schulden blijven steken ''en er al jaren een potje van maken'' kunnen volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) ook door gemeenten geweigerd worden voor een schuldhulpverleningstraject.
Ook als iemand nog te veel problemen heeft om van een verslaving af te komen, kan de toegang tot de schuldhulpverlening ontzegd worden.
Dat zei de PvdA-bewindsvrouw vrijdag na afloop van de ministerraad. Daar heeft het kabinet ingestemd met haar opzet voor een wettelijke regeling voor schuldhulpverlening.
Eerder werd al bekend dat Klijnsma gemeenten wil verplichten binnen vier weken op een verzoek om schuldhulp te reageren.
Als er sprake is van ''bedreigende schulden'', bijvoorbeeld energie en water wordt afgesloten of huisuitzetting op stapel staat, is de wachttijd zelfs maximaal drie dagen.
Nu verschilt de schuldhulpverlening nog sterk van gemeente tot gemeente. Soms staan mensen wel dertien weken op een wachtlijst voordat ze geholpen worden.
Klijnsma hoopt haar wetsvoorstel eind dit jaar naar de Tweede Kamer te sturen. In de wet komen de belangrijkste voorwaarden te staan en het is vervolgens aan gemeenteraden om de hulp nader uit te werken.
Daarbij moet ook aandacht worden besteed aan preventieve maatregelen en nazorg om (nieuwe) schulden zoveel mogelijk te voorkomen.
De bewindsvrouw benadrukt dat in de hulp vooral gekeken moet worden naar de omstandigheden waardoor de financiële problemen ontstaan.
Zo moeten zaken, zoals werkloosheid, verslaving en psychische problemen, net zo goed als schulden worden aangepakt.
Daar staat volgens Klijnsma tegenover dat schuldenaren zich wel volledig moeten inzetten tijdens de hulp.
Verder moeten gemeenten ook met schuldeisers spreken om rechtszaken te voorkomen tijdens de hulpverlening.
Schuldeisers willen niet altijd meewerken aan een oplossing. Daarom wordt onderzocht of in dit soort gevallen een moratorium ingesteld kan worden, zodat er een rustperiode ontstaat om problemen uit te zoeken zonder dat de druk van de schulden verder oploopt.
(Bron)

Als iemand steeds weer diep in de schulden komt, is blijvende bewindvoering misschien een betere optie.
Grootste Belgische cannabisplantage ooit ontdekt

BRUSSEL - In een boerderij in Zandvoorde in West-Vlaanderen is de grootste Belgische cannabisplantage ooit ontdekt.
De plantage van 2400 vierkante meter kon 8 miljoen euro per jaar opleveren. Vermoedelijk teelde de boer al vier jaar wiet voor groothandelaren in Nederland en Frankrijk.
De politie had argwaan gekregen na een schietincident voor de boerderij. De 50-jarige boer bleek toen formeel amper geld te verdienen, maar besteedde wel waanzinnig veel geld aan dure Audi's, grote tractoren en een extreem krachtige elektriciteitsgenerator, nodig om de wietplanten te verlichten en te verwarmen.
De politie zoekt al twee dagen in de boerderij naar verborgen geld, meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zaterdag.
(Bron)

En toch snap ik iets niet. Als je coffeeshops gedoogt, en toelaat dat wiet verkocht wordt - waarom verbied je dan de kweek? Het komt niet uit de lucht vallen.
Je zou denken dat de staat goud geld kan opstrijken als ze die tak van plantenteelt legaliseren. Bovendien pak je zo ook direct alle onderliggende criminaliteit aan.
Babylijkje gevonden in Wassenaar

WASSENAAR - Een wandelaar heeft donderdagmorgen op het Wassenaarse gedeelte van Landgoed Clingendael een babylijkje gevonden.
De hond van de wandelaar sloeg aan op het landgoed, waarna de man ging kijken en de stoffelijke resten vond. Dat liet de politie vrijdag weten.
Het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag heeft inmiddels sectie verricht. Over dat onderzoek kunnen nog geen mededelingen worden gedaan, zegt de politie.
(Bron)
Vrouw expres aangereden en beroofd

AMSTERDAM - Een 51-jarige fietsster is vrijdagavond rond negen uur op de Hemweg in Amsterdam zwaargewond geraakt doordat ze opzettelijk werd aangereden door een automobilist. Een man uit de auto heeft de vrouw vervolgens beroofd. Dat heeft de politie laten weten.
De daders hebben de vrouw ernstig gewond achtergelaten. Omstanders vonden haar, waarna ze naar het ziekenhuis is gebracht.
De politie is dringend op zoek naar getuigen van het incident met een bordeauxrode Volkswagen Golf. Vermoedelijk zaten in de auto twee mannen, aldus de politie.
(Bron)

Krankjoreme scooterdiefjes die geld genoeg bij elkaar hebben voor een auto? In elk geval bewijs je met zo'n actie dat je de rest van je leven opgesloten moet worden, wat mij betreft.
Uitzonderlijk koud in noorden des lands

DE BILT - In het noorden van Nederland is het in de nacht van vrijdag op zaterdag uitzonderlijk koud geweest. In Leeuwarden, Eelde en Heino vroor het aan de grond. Het kwik zakte tot 1 graad onder nul, meldde het KNMI.
Op normale meethoogte (anderhalve meter) bedroeg de temperatuur in Leeuwarden plus 1,6 graad. Volgens Harry Geurts van het KNMI is het in de Friese hoofdstad de afgelopen twintig jaar in juni niet zo koud geweest.
Vorst aan de grond komt in deze tijd van het jaar niet zo vaak voor. Maar het kan altijd nog erger. In juni 1977 vroor het in Eelde aan de grond vijf graden.
Het verschijnsel dat in juni koele lucht uit het noorden binnenstroomt na een warme periode staat bij meteorologen bekend als schaapscheerderskou.
Schaapscheerders maakten vroeger van deze grijze koele periode gebruik om de schapen te scheren.
(Bron)
Malware op geldautomaten steelt bankgegevens

AMSTERDAM – Het ‘skimmen’ waarmee criminelen bankrekeningen kunnen plunderen lijkt alweer achterhaald. Beveiligingsfirma Trustwave heeft melding gemaakt van een nieuw soort malware dat bankgegevens kan stelen.
De malware wordt volgens de onderzoekers op de geldautomaat geïnstalleerd door iemand die een sleutel heeft voor het apparaat. Dit kan bijvoorbeeld een onderhoudsmedewerker zijn. Vervolgens kopieert de malware de pincodes en rekeninggegevens van klanten die opgeslagen worden in het geheugen van de geldautomaat.
De crimineel kan de malware daarna activeren met een kaart die hem toegang geeft tot een speciaal menu op het scherm van de machine.
De opgeslagen gegevens kunnen via dit menu worden geprint op een pinbonnetje. Als alternatief kan de crimineel de gegevens ook opslaan op een opslagmedium dat hij in de kaartsleuf stopt, of de automaat direct geld laten uitkeren.
De malware is gevonden op in totaal twintig verschillende automaten verspreid over de Oekraïne en Rusland. Al deze automaten gebruikten Windows XP als besturingssysteem.
De onderzoekers zeggen dat één van de automaten waarschijnlijk al in 2007 besmet is geraakt met de malware. Tevens blijken de makers volgens Trustwave de malware sindsdien steeds verder geperfectioneerd te hebben. Er zijn namelijk verschillende versies aangetroffen.
Een woordvoerster van Trustwave wilde tegenover Wired niet vertellen welke banken slachtoffer zijn geworden van de malware. Ook is niet bekend gemaakt hoeveel de criminelen buit hebben gemaakt.
(Bron)

vrijdag, juni 05, 2009

Tijger is helemaal happy met het pad dat door de tuin gemaaid is. Ze slaapt nu fijn op de rand van het hoge en lage gras, half gewiegd door het hoge gras als een prinses in een hangmat. Dat is 's nachts wel ongezellig voor mij: geen getrappel meer op bed, geen gespin - Tom komt wel af en toe bij me liggen, maar nooit erg lang. Eén keer woelen of omdraaien en Tom besluit dat ie elders rustiger ligt ;p

woensdag, juni 03, 2009

De kauwen zijn inmiddels ook wakker.
Zo ontdek je nog eens wat. Als je vroeg wakker bent en besluit een trui aan te trekken en buiten naar de merel te gaan luisteren, zie je in veel tuinen licht. Soms een beperkt lampje boven een deur, maar soms ook flinke lampen bij een schuur die de hele tuin verlichten. En net als je je daar aan zit te ergeren... Hé! Zag ik dat goed? Ja! Nog een! Nog een! Dat zag ik goed :-)
De vleermuizen hebben zich handig aangepast aan die lampen: veel licht is veel insecten, vliegend buffet dus.
Ongetwijfeld de gewone dwergvleermuis, die woont verderop in de forten.

dinsdag, juni 02, 2009

'Investeringen in duurzame economie onvoldoende'

AMSTERDAM - Het Nederlandse kabinet steekt te weinig geld in maatregelen die de economie duurzamer maken. Daarmee loopt Nederland achter bij andere Europese landen als het gaat om stimulerende 'groene' investeringen.
Dat blijkt uit onderzoek van adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PWC) onder 269 Nederlandse directeuren, managers en beleidsmakers op het gebied van duurzaam ondernemen.
Bijna 80 procent van de ondervraagden vindt dat Nederland achterop loopt in Europa als het gaat om stimulerende duurzame maatregelen.
Het recent geformuleerde crisispakket straalt volgens hen geen duurzame ambitie uit. Twee derde kwalificeert de 2 miljard euro die het kabinet uittrekt, waarvan 160 miljoen euro aan windmolens op zee, als 'onvoldoende'.
(Bron)
Plants 'can recognise themselves'

Experiments show that a sagebrush plant can recognise a genetically identical cutting growing nearby. What's more, the two clones communicate and cooperate with one another, to avoid being eaten by herbivores.
The findings, published in Ecology Letters, raise the tantalising possibility that plants, just like animals, often prefer to help their relatives over unrelated individuals.
The ability to distinguish self from non-self is a vital one in nature.
It allows many animals to act preferentially towards others that are genetically related to themselves; for example, a female lion raising her young, or protecting other more distantly related cubs in her pride.
But the evidence that plants can do the same is limited and controversial. It implies that plants are capable of more sophisticated behaviour than we imagined.
Some experiments have shown that if a plant's roots grow near to those of another unrelated plant, the two will try to compete for nutrients and water. But if a root grows close to another from the same parent plant, the two do not try to compete with one another.
However, in these experiments, when two cuttings of the same plant are then grown alongside each other, their roots still compete for resources. That infers that two separate plants cannot recognise that they are genetic kin.
Now research by Richard Karban of the University of California, in Davis, US and Kaori Shiojiri of Kyoto University in Otsu, Japan has revealed that some plants are capable of doing just that.
They took cuttings of Artemisia tridentata, a species of sagebrush that does not normally reproduce by cloning itself.
They placed each cutting either near its genetic parent, essentially its clone, or near an unrelated sagebrush, and let the plants grow in the wild in the University of California Sagehen Creek Natural Reserve. The researchers clipped each clone they planted, feigning damage that might be caused by natural herbivores such as grasshoppers.
After one year, they found that plants growing alongside their damaged clones suffered 42% less herbivore damage than those growing alongside damaged plants that were unrelated.
Somehow, the clipped plants appeared to be warning their genetically identical neighbours that an attack was imminent, and the neighbour should somehow try to protect itself. But clipped plants didn't warn unrelated neighbours.
Karban says he was "pretty surprised" at the results. "It implies that plants are capable of more sophisticated behaviour than we imagined."
Karban suspects the plants are communicating using volatile chemicals. When one plant is clipped, or comes under attack from herbivores, it emits these chemicals into the air, warning those around it to put up a defence, either by filling their leaves with noxious chemicals, or by physically moving their stems or leaves in some way to make themselves less palatable.
Because his team doesn't yet know exactly how the plants are communicating, others remain sceptical of the research, Karban admits.
"It's controversial," he says. "But through this communication process, sagebrush appears able to distinguish self from non self. And that opens up a lot of other possibilities."
Not least is that wild plants may preferentially be cooperating with their relatives. There is no hard evidence yet to show this is true, says Karban.
But he hopes others will now do more research to investigate the possibility. In animals, cooperation between related individuals is recognised to be a powerful evolutionary force, one that has been given its own name: kin selection.
(Bron)

Eigen kloon eerst!
Helft bedrijven werkt gevaarlijk met heftrucks

DEN HAAG - Bij ruim de helft van de bedrijven waar heftrucks rondrijden, wordt onveilig met de transportmiddelen gewerkt.
Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde tussenstand van een grootschalige controle door de Arbeidsinspectie, die in februari was aangekondigd.
De controleactie was ingezet, omdat volgens de Arbeidsinspectie de afgelopen tijd te veel ongelukken gebeurden met heftrucks in magazijnen; bij handels- en transportbedrijven.
Gemiddeld vallen bij het werken met heftrucks vijf doden per jaar en komen 1700 slachtoffers op de spoedeisende hulp terecht.
Uit de tussenstand van de controles bij bijna vierhonderd bedrijven blijkt dat de inspectiedienst in 56 procent van de gevallen in actie moest komen.
Vaak is er een groot risico op een aanrijding, omdat werkgevers bij de inrichting van een magazijn geen aparte routes voor heftrucks, voetgangers of ander verkeer maken. In een derde deel van de gevallen worden voetgangers aangereden.
Tijdens een congres in Amsterdam woensdag moeten bedrijven beter bewust worden gemaakt van de risico's met heftrucks op de werkvloer. Stichting Consument en Veiligheid organiseert het congres 'Veilig werken met heftrucks' in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waar de Arbeidsinspectie onder valt.
Ondernemersorganisatie EVO is het met de conclusies van het onderzoek eens. "De Arbeidsinspectie constateert terecht dat er ruimte voor verbetering is. De werkgever moet medewerkers die met de heftruck werken regelmatig laten nascholen.
Daarnaast moeten bedrijven niet alleen naar de bestuurder van de heftruck kijken, maar ook in kaart brengen hoe het magazijn is ingericht. Een overzichtelijke werkplek verkleint het risico van ongelukken drastisch.
(Bron)
Bijen steeds vaker slachtoffer van diefstal

LONDEN - Britse dieven hebben het de afgelopen tijd steeds vaker gemunt op bijenkorven. Honing is meer waard geworden nu het wereldwijd slechter gaat met de bijen.
Ook het tekort aan imkers drijft de prijs van het gouden goedje op, schrijft de Britse nieuwszender BBC dinsdag.
Volgens de politie is het geen makkie om bijenkorven, inclusief het bijenvolk, te stelen. Ze denken dan ook dat specialisten bij de diefstallen zijn betrokken. Mogelijk gaat het om concurrenten die elkaars bijenkorven pikken.
De grootste diefstal tot nog toe had plaats op een aardbeienboerderij nabij Telford in Shropshire. Daar werden maar liefst achttien bijenkorven tegelijk gestolen.
De teler gebruikt bijen voor de bestuiving van de aardbeienplantjes. De honing kan op de zwarte markt volgens de teler bijna 7000 euro opbrengen.
De bij heeft het zwaar, onder meer door natte zomers, gebruik van pesticiden en ziektes. Daardoor is op sommige plaatsen in Europa de populatie bijen zelfs gehalveerd.
(Bron)
Patiënt laat pil met bijwerkingen staan

HEEZE - Patiënten laten geneesmiddelen die zij langdurig ofwel hun hele leven moeten slikken, staan als ze veel last van bijwerkingen hebben.
Ze kiezen liever voor een middel dat matig werkt zonder bijverschijnselen dan voor een effectieve pil die vervelende bij-effecten heeft.
Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van apotheker Hans-Peter Bootsma. Bootsma werkt in het epilepsiecentrum Kempenhaege in het Brabantse Heeze. Tot nu toe is er nauwelijks onderzoek gedaan naar het effect van bijwerkingen op patiënten die een middel lang moeten gebruiken.
Bootsma pleit er voor dat er steeds nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld, aangezien bestaande middelen soms wel prima werken, maar te veel bijwerkingen vertonen.
Bootsma onderzocht drie middelen, die al zo'n tien jaar op de markt zijn tegen epileptische aanvallen. In Nederland lijden ongeveer honderdduizend mensen aan epilepsie. 20 Tot 30 procent van hen houdt ondanks de medicijnen last van aanvallen en heeft veel hinder van de bijwerkingen.
Van drie anti-epileptica die Bootsma testte werken er twee (topiramaat en levetiracetam) heel goed, maar ze hebben ook nare bijwerkingen. Lamotrigine werkt matig, maar wordt goed verdragen door patiënten.
De medicijntrouw aan dat laatste middel was beduidend hoger dan aan de twee andere geneesmiddelen. De effectiviteit van de pillen is voor de gebruiker dus ondergeschikt aan de neveneffecten, zo concludeert de apotheker.
(Bron)

Bijwerkingen zijn ook makkelijk aanwijsbaar en dus confronterend.
Bevlogen werknemers hebben het graag druk

ROTTERDAM - Bevlogen werknemers hebben het graag druk op hun werk. Ze kunnen die uitdaging makkelijk aan, als ze tenminste sociale steun van collega's krijgen, feedback over hun prestaties ontvangen en voldoende ontplooiingsmogelijkheden hebben.
Zulke werknemers zijn van grote waarde voor organisaties.
Dat zegt Arnold Bakker vrijdag in zijn intreerede als hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Bakker onderzocht de afgelopen tien jaar wat er voor zorgt dat mensen hun werk met enthousiasme uitvoeren.
Hij omschrijft bevlogenheid als 'een positieve gemoedstoestand van opperste voldoening ten aanzien van het werk, die wordt gekenmerkt door veel energie en toewijding en waarbij werknemers vaak helemaal opgaan in hun werk.'
Bakker bekeek gegevens van enkele honderden organisaties in de hele wereld. Hij constateert dat werknemers optimaal presteren als ze in een omgeving verblijven, die gekenmerkt wordt door rijke sociale en persoonlijke hulpbronnen.
Hulpbronnen zijn onder meer collega's, afwisseling van vaardigheden, complimentjes en studiemogelijkheden. Wie voldoende hulpbronnen heeft, blijft ook onder hoge werkdruk of stress goed presteren.
De hoogleraar vindt dat organisaties goed op voldoende hulpbronnen moeten letten, maar zegt tegelijkertijd dat bevlogen werknemers die vaak ook zelf mobiliseren. Zij zorgen namelijk goed voor zichzelf en hun organisatie, zijn creatief en leren elke dag nieuwe dingen.
(Bron)
Vogelliederen uit de lucht

AMSTERDAM - Een digitale radiozender die onverwacht populair werd door het afspelen van vogelgeluiden is uit de lucht gehaald.
De zender, die bijna achttien maanden heeft uitgezonden, is vervangen door een interactief radiostation dat zich toelegt op een mix van indie, urban, rock en jazz door ongetekende artiesten, zo meldde de BBC maandag.
Oorspronkelijk was de zender bedoeld als een tijdelijke opvulling nadat een zender ermee was gestopt. Fans bleken echter zelfs Facebooksites aan de vogelgeluiden gewijd te hebben.
Radiopionier Quentin Howard nam de vogels twintig jaar geleden op in zijn tuin en besloot hun geluid uit te zenden om leeggevallen radioruimte op te vullen. Sindsdien stemden ruim een half miljoen mensen op de zender af en noemde de Britse schrijver Terry Pratchett de zender rustgevend. Howard is eigenaar van een aanta radiostations.
(Bron)

En toch hoor ik hier nog altijd vogels... :-)
Nonnetje lijdt onder opwarming

TEXEL - Het nonnetje lijdt onder de opwarming van de zee door klimaatverandering.
De schelpdieren vermageren sterk in zachte winters, groeien slecht in het voorjaar en worden ook nog eens opgegeten door krabben en garnalen, die juist gedijen bij zachte winters.
Dat zeggen de ecologische onderzoeksinstituten NIOZ, CEME en NIOO-KNAW dinsdag. Onderzoekers hebben de nonnetjes sinds 1970 twee keer per jaar op dezelfde plekken in de Waddenzee geteld.
De laatste tien jaar is hun aantal gedaald tot nog maar 10 procent van de oorspronkelijke zeer grote dichtheden. In Noord-Spanje en Zuidwest-Frankrijk zijn de schelpdieren al vrijwel helemaal verdwenen.
Het nonnetje is nu nog een van de meest voorkomende schelpdieren in de Noordzee. De stranden liggen bezaaid met de typische wit-bruin-grijs gestreepte schelpen waarin de beestjes huizen. Vooral in de Waddenzee groeiden de dieren gewoonlijk uit tot forse exemplaren.
De onderzoekers stellen vast dat zachte winters en warme zomers sinds 1970 steeds vaker zijn voorgekomen. Garnalen en krabben zijn daardoor flink toegenomen, maar nonnetjes kregen juist veel minder nakomelingen. Jonge garnalen eten de jonge nonnetjes op wadplaten massaal op.
Hittegolven in de zomer hebben weinig invloed op de schelpdieren, want ze begraven zich bij hitte in de koele zandbodem van de zee, aldus de wetenschappers. De instituten hebben hun onderzoek deze week in een internationaal marien tijdschrift gepubliceerd.
(Bron)
Stomdronken vrouw in auto ontkent rijden

AMSTERDAM - Een stomdronken automobiliste had maandag tegenover de politie een wel heel slecht alibi. Nadat ze was gestrand op de A58 bij Oisterwijk schreeuwde ze uit: "Ik heb niet gereden!"
Vervolgens probeerde ze de auto meermalen te starten. Dit lukte echter niet, omdat de tank leeg was.
Agenten waren de 38-jarige vrouw uit Lier te hulp geschoten omdat ze vermoedden dat ze onwel was geworden. Onwel was ze allerminst, maar dronken des te meer.
De vrouw wilde vervolgens het politiebusje niet in. Eenmaal in het busje wilde ze er op het politiebureau niet meer uit. Daarna weigerde ze, volgens de politie inmiddels 'in lijn der verwachting', iedere medewerking aan een blaastest of een bloedonderzoek.
Uiteindelijk werd ze met een bekeuring rijker en een rijbewijs armer onder dwang het bureau uitgewerkt.
(Bron)
Vette vis is goed voor de oren

WAGENINGEN - Ouderen die regelmatig vette vis eten, horen beter dan hun leeftijdgenoten die dat niet doen. In vette vis zitten omega-3-vetzuren en die blijken gunstig te zijn voor het behoud van bepaalde hersenfuncties, zoals het gehoor.
Dat heeft voedingswetenschapper Carla Dullemijer van de Wageningen Universiteit vastgesteld. Dat vette vis goed zou zijn voor de hersenen, werd al langer aangenomen.
Zelfs stripheld Obelix krijgt meer dan eens het advies vis te eten om slimmer te worden. Dullemeijer heeft nu de wetenschappelijke verklaring voor die veronderstelling gevonden en is daar vorige maand op gepromoveerd.
Jonge varkens, zoals bekend nogal slimme beesten, gebruiken een omega-3-vetzuur om de ontwikkeling van hun hersenen op gang te brengen.
Dullemeijer veronderstelde daarom dat deze vetzuren wellicht ook de ouder wordende hersenen van de mens langer in goede conditie zouden houden.
Zij testte een groep ouderen die weinig visolie gebruikte en vergeleek hun cognitieve prestaties met die van een groep mensen die juist veel vette vis at. Visvetzuren in het bloed leverden een duidelijk betere prestatie op.
Dullemeijer onderzocht daarna het binnenoor, dat zeer goed doorbloed is. Ouderen die veel visolie binnenkregen, hadden een betere bloedcirculatie en dat zorgt voor een beter gehoor, vooral voor de lage tonen.
Zalm, makreel en paling horen onder meer tot de vette vissoorten. Visolie is ook te koop in capsules.
(Bron)
'Bombardement van meteorieten maakte aarde bewoonbaar'

AMSTERDAM - Miljoenen inslagen van meteorieten hebben de aarde waarschijnlijk bewoonbaar gemaakt voor levende organismen. Dat beweren Britse onderzoekers in een nieuwe studie.
De onderzoekers van het Imperial College in Londen analyseerden de overblijfselen van 15 meteorietresten, die op verschillende plaatsen op aarde zijn gevonden.
Ze bakten de overblijfselen van de meteorieten op hoge temperaturen om vast te stellen welke stoffen er zijn vrijgekomen op het moment dat de ruimtestenen de dampkring binnendrongen.
Uit het onderzoek blijkt dat een meteoriet bij een inslag op aarde ongeveer 12 procent van zijn massa verliest in de vorm van waterdamp. Verder wordt ongeveer 6 procent van een ruimtesteen omgezet in koolstofdioxide.
Een individuele meteorietinslag heeft uiteraard geen effect op het klimaat op aarde. Maar wetenschappers vermoeden al langer dat de aarde ongeveer 4 miljard jaar geleden werd getroffen door een hevige meteorietenregen die bekend staat als het Late Heavy Bombardement. In die periode van 20 miljoen jaar daalden er vermoedelijk enkele miljoenen ruimtestenen neer op aarde.
Volgens de berekeningen van de Britse onderzoekers is er door de meteorietenregen ongeveer 10 miljard ton koolstofdioxide en 10 miljard ton waterdamp in de atmosfeer terecht gekomen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Geochimica et Cosmochima Acta.
Hoofdonderzoeker Mark Shepton denkt met zijn studie te kunnen verklaren waarom de aarde zo’n gunstig klimaat heeft voor levende organismen. “Wetenschappers vragen zich al heel lang af waarom de aarde zo rijk is aan water in vergelijking met andere planeten in ons zonnestelsel”, zegt hij in het Amerikaanse tijdschrift Scientific American.
“Het Late Heavy Bombardement is mogelijk de verklaring. Dit kan wel eens het moment zijn geweest waarop de ingrediënten voor leven werden toegevoegd aan de atmosfeer van de aarde.”
(Bron)
Achtervolging in Leidse grachten

LEIDEN - Een 41-jarige Leidenaar wilde zondag even laten zien hoe hard zijn boot kan varen. Dat resulteerde in een achtervolging door schippers van de politie.
De man voer met een snelheid van 60 kilometer per uur door de Leidse grachten, terwijl daar niet harder mag worden gevaren dan 6 kilometer per uur.
Volgens de politie sloegen de golven aan weerszijden van de Oude Vest over de kant. Daarnaast waren de lampen van de boot uit, terwijl het inmiddels al donker was geworden.
De politie kreeg de schipper ter hoogte van Stedelijk Museum De Lakenhal te pakken. Uit een blaastest bleek dat de man te veel had gedronken.
De politie nam de boot in beslag en maakte proces-verbaal tegen de schipper op voor het gevaarlijke vaargedrag en het varen onder invloed.
(Bron)
Steve Brown zet prijs op hoofd journalisten

AMSTERDAM - Steve Brown heeft een prijs op het hoofd gezet van drie misdaadjournalisten, onder wie Peter R. de Vries en Bas van Hout.
Op zijn weblog looft Brown een beloning uit van 500.000 euro voor het drietal, ''dood of levend''. Voor De Vries en Van Hout is daarmee een grens bereikt: zij hebben aangifte gedaan tegen Brown. De Vries deed dat dinsdag bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam.
(Bron en meer)

Lijkt me een oerstomme actie.
Poep leidt naar verblijfplaats pinguïns

LONDEN - Wetenschappers hebben een manier ontdekt om kolonies pinguïns op de Zuidpool te lokaliseren. De enorme bergen poep die de dieren produceren, zijn namelijk met satellieten te zien.
Dat schrijven de onderzoekers in een wetenschappelijk tijdschrift, meldt de BBC dinsdag.
Pinguïns leven acht maanden van het jaar bij elkaar op het ijs. Hun uitwerpselen laten een roodbruine vlek achter op het ijs.
De wetenschappers bekeken foto's van de Zuidpool en ontdekten op die manier de verblijfplaats van 38 pinguïnkolonies. Zes kolonies waarvan de locatie bekend was, bleken te zijn verdwenen.
Volgens onderzoeker Peter Fretwell is de nieuwe methode goed toe te passen in de toekomst.
''Door klimaatverandering weten we dat het ijs in de komende jaren zal gaan smelten. Door deze techniek weten we waar de dieren zich bevinden en kunnen we zien of ze bedreigd worden door de veranderingen'', aldus de wetenschapper.
(Bron)
Auto verliest wielen op snelweg

AMSTERDAM - Op een Zwitserse snelweg heeft een auto zaterdag gelijktijdig alle vier zijn wielen verloren, zo meldt persbureau Reuters. De auto kwam abrupt tot stilstand midden op de snelweg.
De auto was eerder gestopt om zijn winterbanden in te wisselen voor zomerbanden. Een praktijk die in Zwitserland niet ongewoon is. Kennelijk gebruikten de inzittenden hierbij de verkeerde bouten.
Toen zij de snelweg terug opreden, lieten alle wielen los, zo laat de politie van kanton St.Gallen weten.
Gelukkig vielen er geen gewonden en raakten er geen andere voertuigen beschadigd.
(Bron)
Vlekken zichtbaar op de zon

AMSTERDAM - Op de zon is sinds kort een kleine zonnevlekkengroep zichtbaar. De donkere zonnevlekken - gebieden op het zonsoppervlak waar de temperatuur enkele honderden graden lager is dan in de omgeving - zijn geassocieerd met een actief gebied waarin ook zonnevlammen en uitbarstingen van röntgenstraling voorkomen.
Gezien de hoge noordelijke breedtegraad van de vlekkengroep lijdt het geen twijfel dat hij deel uitmaakt van zonnecyclus 24, die in 2012 of 2013 zijn maximum moet bereiken.
De eerste vlekken van deze nieuwe cyclus waren al veel eerder verwacht; vanwege het lange uitblijven ervan zijn de verwachtingen voor de intensiteit van de nieuwe activiteitscyclus onlangs naar beneden bijgesteld.
De elfjarige activiteitscyclus van de zon wordt nog steeds niet goed begrepen; ook de invloed ervan op het aardse klimaat is niet goed bekend.
(Bron)
Vliegtuig vertraagd door ontbrekende asbak

AMSTERDAM - Een vlucht van British Airways heeft dit weekend op de Engelse luchthaven Heathrow een half uur vertraging opgelopen.
Aanleiding voor de vertraging van de Boeing 747 was het ontbreken van een asbak op het toilet. Ondanks het geldende rookverbod werd het vliegtuig aan de grond gehouden en moest de bemanning op zoek naar het ontbrekende onderdeel.
Volgens de Daily Mail stelde de piloot van het vliegtuig zelfs voor om de gehele deur te vervangen.
British Airways bood haar excuses aan maar stelde dat de piloot zich hield aan Europese luchtvaarteisen.
“Ondanks dat roken verboden is in het vliegtuig, moet er wel een plek zijn om op een veilige manier een sigaret uit te drukken mocht iemand er tóch één aansteken”, vertelt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.
De Britse luchtvaartautoriteit vertelt dezelfde krant echter dat er nergens iets vermeld wordt over asbakken.
(Bron)

maandag, juni 01, 2009

Zooooo lekker. Aardappelpuree maken (zelf als je het het allerlekkerst wilt, maar gewoon een zakje kan ook). Heel klein beetje spek uitbakken. Handje noten (géén pinda's maar bijvoorbeeld de gezouten notenmix van de Appie, met hazel, cashew en amandel) hakken. Bos raapsteel wassen en fijnsnijden, door de puree mengen.
Puree in twee delen verdelen, door de ene helft de noten mengen (beetje zoetig effect), door de andere helft het spek en een klein beetje raspkaas.
Raapstelen zoet/zout. Goddelijk.
Een beetje opruimen kan ook erg tegen je werken.
Naast mijn terrasje is door de jaren heen van alles verzameld: plantenpotten, sommige nog met aarde, oud gaas, stokken en stammetjes, een kapotte plastic balkonbak waar nog wat water in stond, een lege tuinaardezak, noem maar op. Dit alles met als onderlaag dood glaskruid, dat woekert op en rond het terras.
Dus. Ik dacht: als ik nou eens die zooi een beetje opruim, de potten bij elkaar zetten aan de andere kant, een deel van het glaskruid weghalen, de onderste laag vooral met rust laten want daar woont ongetwijfeld van alles in.
Ik had een aantal potten weggezet, de balkonbak, de zak, en woesj: ineens een hele horde hommels om me heen. Geen idee welke, ze waren vrij klein, donker, hadden een gele middenstreep en een licht kontje (maar niet echt zo'n opvallend wit kontje als de veel grotere aardhommels die verderop in de muur wonen). Ik had duidelijk iets verstoord. Misschien woonden ze in de onderste laag, misschien in een pot met grond, misschien had ik de afdekking van een nest weggehaald hoewel ik geen centrale plek kon zien waar ze vandaan kwamen. Wel een centrale plek waar ze op af gingen: ondergetekende. Logisch, als iemand mijn huis begint te slopen ga ik er ook op af. Hommels steken natuurlijk niet snel, maar ik ben allergisch voor wespengif en ik heb geen idee hoe ik op een hommelsteek zou reageren, en als er tientallen hommels om je heen zoemen kan ik je vertellen dat je daar toch een beetje nerveus van wordt.
Dus zit ik weer binnen, en ik ga weleens verder als het en koud en een beetje schemerig is, en dan wel erg goed ingepakt.
Vliegtuig Air France verdwijnt van radar

PARIJS - Een Frans verkeersvliegtuig van de maatschappij Air France wordt maandag vermist.
Het toestel met 216 passagiers aan boord en twaalf bemanningsleden, is maandag boven de Atlantische Oceaan voor de kust van Brazilië van de radar verdwenen.
Het toestel was onderweg van Rio de Janeiro naar de Parijse luchthaven Charles de Gaulle, waar het om 11.00 uur had moeten aankomen.
De Airbus A330-200 is waarschijnlijk in een hevige storm boven de Atlantische Oceaan door bliksem getroffen. Dit zei communicatiedirecteur François Brouse van de getroffen luchtvaartmaatschappij Air France maandag.
Eerder liet Air France weten dat het laatste contact met het vliegtuig na ruim vier uur vliegtijd om 04.14 uur was. De automatische boodschap vanuit het toestel was dat er kortsluiting was en dat belangrijke onderdelen niet meer functioneerden.
De topman van Air France-KLM, Pierre-Henri Gourgeon, zei op een persconferentie dat "we waarschijnlijk voor een vliegramp staan". Hij beklemtoonde dat het om een nieuw toestel ging met een ervaren bemanning.
Ook de Franse minister Jean-Louis Borloo houdt rekening met het ergste. Het verkeersvliegtuig zou inmiddels geen brandstof meer hebben. Dit zei Borloo aan het begin van de middag tegen de Franse radiozender France Info.
"We moeten het meest tragische scenario tegemoet zien", aldus de bewindsman. Het leek hem uitgesloten dat het vliegtuig is gekaapt. Het is waarschijnlijk een ongeluk, aldus Borloo.
Braziliaanse luchtmacht is begonnen met zoeken naar het verdwenen vliegtuig. De zoekoperatie is gestart op het Braziliaanse eiland Fernando de Noronha voor de noordoostkust. Het is echter onduidelijk waar in het uitgestrekte gebied moeten worden gezocht.
Brazilië heeft op grond van internationale verdragen en zijn lange kust een erg groot deel van de zuidelijke Atlantische Oceaan onder zijn verantwoordelijkheid bij dergelijke zoekacties.
Een woordvoerster van KLM, de Nederlandse zustermaatschappij van Air France, kon nog niets zeggen over de nationaliteit van de inzittenden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon evenmin zeggen of er Nederlanders aan boord waren.
(Bron)
BBC haalde Monty Python bijna van de buis

LONDEN - De legendarische serie Monty Python's Flying Circus stond al na een paar afleveringen op de nominatie om van de buis te worden gehaald.
BBC-bazen van destijds noemden het programma ''afschuwelijk''. Dat blijkt volgens The Independent uit documenten van veertig jaar geleden.
''Beschamend, wreed en smakeloos'', waren enkele kwalificaties van de BBC-leiding op de absurdistische serie, zo blijkt uit interne memo's.
De leiding was bijvoorbeeld 'not amused' om sketches over doodgaan en het nationale volkslied. Veel kijkers haalden de makers in het begin ook al niet.
De Pythons, die 160 pond per aflevering kregen, maakten 3,5 serie, de laatste zonder John Cleese. De eerste uitzending was in oktober 1969, de laatste in 1974. De groep ging wel door en maakte onder meer enkele films, zoals Life of Brian and The Holy Grail.
(Bron)

Het verbaast me niks. Het was nogal... anders.
Peuter in ziekenhuis door partydrug GHB

OMMEL - Een 2-jarig jongetje is maandagochtend met spoed in een ziekenhuis opgenomen, nadat hij op een vakantiepark in Ommel (Noord-Brabant) de partydrug GHB had binnengekregen. Hoe dat kon gebeuren, kon de politie maandag nog niet zeggen.
Over de toestand van de peuter is nog niets bekend. GHB is een gevaarlijke drug die tot bewusteloosheid en ademhalingsproblemen kan leiden.
Oorspronkelijk is het een narcosemiddel. Een teveel kan leiden tot een coma. Het middel staat ook bekend als rapedrug, om seks met iemand te krijgen.
(Bron)

zondag, mei 31, 2009

Crimineel zoekt gevangenis

LÖHNE - Een veroordeelde crimineel heeft in de Duitse plaats Löhne tevergeefs de gevangenis gezocht waar hij zijn straf moest uitzitten. Vertwijfeld vroeg de man agenten om hulp.
Uit het arrestatiebevel bleek al snel dat de 24-jarige delinquent zich had vergist.
Hij had zich in Lünen moeten melden, 80 kilometer verderop. Ook had hij een maand eerder voor zijn straf moeten aantreden.
De politie besloot daarop de verdwaalde crimineel in een cel in een naburige plaats op te sluiten. Hij zal naar Lünen worden overgebracht, meldden Duitse media vrijdag.
(Bron)
Autisme vaak niet herkend

AMSTERDAM - Een behoorlijk aantal kinderen met autisme en verwante stoornissen is mogelijk niet gediagnosticeerd, blijkt uit een nieuwe Britse studie. Zij krijgen dan ook geen hulp voor hun problemen.
Voor elke drie herkende gevallen, lopen er nog twee ongediagnosticeerde kinderen met autisme rond, vermoeden wetenschappers van de Universiteit van Cambridge.
Zij keken naar de diagnose die kinderen hadden gekregen en onderzochten andere kinderen of zij last hadden van aan autisme verwante stoornissen.
Zij lieten ouders een observatieschaal invullen en op basis daarvan nodigden ze sommige kinderen uit voor verder onderzoek.
Hieruit bleek dat veel meer kinderen dan gedacht last hadden van autisme. Van de 20.000 kinderen bleek 1 procent last te hebben van een aandoening uit het autismespectrum. Dat is 12 keer meer dan 30 jaar geleden.
(Bron)
Menselijke huid bevat meer dan duizend soorten bacteriën

AMSTERDAM - Er leven veel meer bacteriën op de menselijke huid dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie van Amerikaanse wetenschappers.
Onderzoekers van de National Institutes of Health gebruikten een DNA-analyse om zo veel mogelijk micro-organismen in kaart te brengen op de huid van tien vrijwilligers.
Ze onderzochten het lichaam van de proefpersonen extreem nauwkeurig, van de wenkbrauwen tot de tenen.
In totaal werden er bij het onderzoek ruim 112.000 bacteriën van 1000 verschillende soorten aangetroffen. Dat aantal is honderd keer groter dan de onderzoekers hadden verwacht.
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Volgens de onderzoekers zijn de meeste bacteriën niet schadelijk, maar voorkomen ze juist dat de huid geïnfecteerd raakt met micro-organismen van gevaarlijkere soorten.
“We moeten niet denken dat alle bacteriën slecht zijn”, zo verklaart hoofdonderzoekster Julia Segre in de Britse krant The Independent. “Persoonlijke hygiëne is goed, maar schoner betekent niet automatisch gezonder.”
Het grootste aantal bacteriën vonden de wetenschappers op vochtige en harige plekken van het lichaam, zoals de oksels. Maar de grootste diversiteit aan micro-organismen werd verrassend genoeg gemeten op droge en gladde stukken huid, zoals de onderarm.
“De harige en vochtige oksels zijn maar een klein stukje verwijderd van de onderarm”, aldus onderzoekster Segre. “Maar deze twee plekken zijn ecologisch net zo verschillend als een woestijn en een tropisch regenwoud.”
(Bron)
Wikipedia gooit Scientologykerk in de ban

AMSTERDAM – Encyclopedie Wikipedia is de propagandaoorlog van de Scientologykerk zo zat dat leden van de kerk geen wijzigingen aan hun wiki-pagina meer kunnen doorvoeren.
Techsite The Register schrijft dat alle ip-adressen van de Scientologykerk zijn geblokkeerd.
Volgens Wikipedia proberen de leden van de omstreden kerk constant de Wiki-pagina positief te beïnvloeden.
De Scientologykerk is al sinds de oprichting omstreden. Veel mensen beschouwen deze gemeenschap als een sekte.
(Bron)
Papegaai pikt paspoort

WELLINGTON - Een mogelijk reislustige papegaai heeft in Nieuw-Zeeland het paspoort van een Brit gestolen. De vogel is van de nieuwsgierige soort kea.
Media in Schotland meldden vrijdag dat een Schotse toerist met een bus op weg was naar Milfourd Sound in de streek Fiordland in het zuiden van Nieuw-Zeeland.
De buschauffeur stopte om iets uit het bagageruim te halen. Toen hij de opslag weer wilde afsluiten, zag hij de kea wegvliegen met een paspoort.
De vogel had het document uit een felgekleurde tas van de Schot gehaald. Het slachtoffer is over het verlies heen, maar kijkt niet meer op dezelfde manier tegen papegaaien aan.
(Bron)

Kea's zijn berucht, ze slopen ook graag de rubber afdichtingen van autoruiten en dergelijke.
Krant plaatst advertentie met doodwens Obama

AMSTERDAM - Een lokale krant in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft vrijdag zijn excuus aangeboden voor het afdrukken van een advertentie waarin president Obama impliciet dood wordt gewenst.
In de Warren Times Observer stond donderdag een advertentie met de tekst: "Moge Obama in de voetsporen treden van Lincoln, Garfield, McKinley en Kennedy!"
Het zijn de namen van de vier presidenten van de Verenigde Staten die de afgelopen twee eeuwen werden vermoord.
Uitgever John Elchert zei dat de advertentieafdeling van de krant eenvoudigweg het historische verband niet had gelegd.
Hij vertelde dat de krant de politie inmiddels had gewaarschuwd en dat de geheime dienst een onderzoek had ingesteld naar de opsteller van de advertentietekst.
Vrijdag stonden er excuses in de krant.
(Bron)
Q-koorts in provincie Utrecht

UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn de eerste gevallen van de Q-koorts gesignaleerd. Negentien mensen uit het zuiden van de provincie zijn besmet met de infectieziekte, die wordt overgedragen van geiten en schapen op mensen.
Dat maakte de GGD Midden-Nederland vrijdag bekend.
In Noord-Brabant en Gelderland zijn honderden patiënten met Q-koorts. Het is nog niet duidelijk of de ziekte is overgewaaid vanuit het zuiden of is ontstaan in Utrecht. In totaal zijn er dit jaar al 737 meldingen gedaan van besmetting.
Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie en kan via de lucht worden verspreid. Klachten zijn hoge koorts, hoofdpijn en luchtwegklachten.
(Bron)
Boete voor racistisch wachtwoord

BORDEAUX - Het Franse telecombedrijf Orange heeft een klant een racistisch wachtwoord voor zijn internetaansluiting gegeven.
Het bedrijf moet daarom een boete van 500 euro en een schadevergoeding van 8000 euro betalen, oordeelde de rechtbank van Bordeaux donderdag.
De klant was Mohamed Zaidi, een garagehouder uit de Franse havenstad.
Toen hij problemen had met zijn internetverbinding, maakte een helpdeskmedewerker een nieuw wachtwoord aan: salearabe, Frans voor 'vieze Arabier'.
Zaidi, van Marokkaanse afkomst, stapte daarop naar de rechter, die hem in het gelijk stelde.
(Bron)
Friese grutto's vliegen met buikzendertje

GRONINGEN - Vijftien grutto's in Friesland vliegen sinds deze week met een ingebouwd zendertje rond.
Volgens wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben de bedreigde weidevogeltjes hiermee een primeur. De grutto is tot nu toe de kleinste vogelsoort waarbij een zendertje is ingebracht, zo maakte de universiteit vrijdag bekend.
De onderzoekers willen de grutto's een jaar lang volgen om meer te weten te komen over de precieze trekroute. De beestjes hebben hun broedgebied in Friesland en maken trektochten naar Zuid-Europa en Azië.
De laatste jaren worden in Nederland diverse kleine vogels met een zender gevolgd. De vogels krijgen vaak een soort rugzakje om, waarin het zendertje is vastgemaakt. ''Dit is bij een kleine soort als de grutto niet de beste optie'', zei onderzoeksleider Theunis Piersma. ''Buitenboordzendertjes kunnen de stroomlijn van de grutto beïnvloeden en het tuigje kan gaan knellen als de vogels voordat zij wegtrekken heel vet worden.''
Van de grutto's in het Noordwesten van Europa broedt 90 procent in Nederland. Volgens gegevens van de Rijksuniversiteit Groningen nam de populatie van deze trekvogel tussen 1975 en 2005 met 65 procent af door de enorme intensivering van de landbouw.
De grutto staat dan ook op de Rode Lijst van beschermde dieren van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN.
(Bron)
'Maya's gingen ten onder aan uitgeputte natuur'

AMSTERDAM - De beschaving van de Maya’s had vanaf de achtste eeuw te lijden onder uitgeputte natuurbronnen. Dat beweren wetenschappers die bouwmaterialen van oude tempels in Guatemala hebben vergeleken.
De onderzoekers van de universiteit van Cincinnati hebben houten balken onderzocht in zes tempels in Tikal, een van de belangrijkste oude steden uit het tijdperk van de Maya’s.
De drie jongste tempels (daterend van na het jaar 741) blijken te zijn gebouwd met hout van relatief slechte kwaliteit.
Die bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Archeological Science.
Volgens de onderzoekers gebruikten de Maya’s tot halverwege de achtste eeuw hout van sapotillebomen voor de aanleg van hun belangrijke gebouwen. De sapotilleboom staat bekend om zijn gladde en harde stam, waar je gemakkelijk inscripties in kunt kerven.
In de drie jongste tempels werden echter balken aangetroffen die waren gemaakt van campêchebomen. Die bomen zijn over het algemeen smal en knoestig.
“Het is absoluut een inferieur bouwmateriaal”, aldus hoofdonderzoeker David Lentz in het Britse tijdschrift New Scientist. Hij gelooft dat de Maya’s genoegen namen met hout van mindere kwaliteit, omdat er door ontbossing geen sterkere boomsoorten meer in hun leefgebied groeiden.
Eerdere studies hebben al uitgewezen dat ontbossing en erosie waarschijnlijk een rol speelden bij de ineenstorting van de Mayacultuur. Het slechte hout in de tempels is volgens de onderzoekers echter het eerste tastbare bewijs van de theorie.
(Bron)
'AIVD kan ten onrechte inhoud sms'jes lezen'

DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de politie krijgen ten onrechte de inhoud van sms'jes te zien. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CITV) heeft daar bezwaar tegen omdat dat gebeurt zonder toestemming van de minister van Binnenland zaken.
Dat staat zaterdag in de NRC in een afscheidsinterview met CITV-voorzitter Irene Michiels van Kessenich.
De opsporingsdiensten kunnen bij telecomproviders verkeersgegevens opvragen, wie met wie gebeld of gemaild heeft. Daarbij mag het niet om de inhoud gaan.
Volgens haar zijn er twee providers (Vodafone en T-Mobile) die niet in staat staat om de verkeersgegevens en de inhoud te scheiden. KPN kan dat 'filteren' van de berichteninhoud wel.
Het CITV heeft de zaak aangekaart bij minster Guusje ter Horst van Binnelandse Zaken. Ze heeft de Tweede Kamer geschreven dat het de AIVD niet te verwijten valt dat de dienst de berichten kan lezen, maar de dienst mag de berichten nu alleen lezen na uitdrukkelijke toestemming.
In een reactie laat T-Mobile weten dat het bedrijf na overleg met de AIVD bezig is zijn systeem aan te passen, zodat de verkeersgegevens en inhoud gescheiden worden. Dat geldt voor realtime gesprekken.
Voor eerdere gesprekken en mailverkeer is het nu al mogelijk inhoud en verkeersgegevens te scheiden.
Vodafone laat weten: ''Het klopt dat de verkeersgegevens niet los van de inhoudsgegevens worden aangeleverd. We zijn hiervan op de hoogte en hebben inmiddels stappen ondernomen om het gescheiden aanleveren technisch mogelijk te maken.''
''Wat betreft het daadwerkelijk inzien van de sms-berichten hebben de opsporingsinstanties overigens ook een eigen verantwoordelijkheid en dit mogen ze niet zonder meer doen.''
(Bron)
Omstreden abortusarts gedood in Amerika

WICHITA - George Tiller, een omstreden Amerikaanse abortusarts, is zondagmorgen (lokale tijd) doodgeschoten. De dokter bezocht een kerkdienst in de stad Wichita toen hij werd aangevallen. De onbekende dader is voortvluchtig, meldden Amerikaanse media.
Tiller had een kliniek in de staat Kansas. Het was een van de weinige plekken in de VS waar vrouwen hun zwangerschap in een laat stadium konden laten beëindigen.
De arts was al vele jaren het favoriete doelwit van antiabortusactivisten. Onder tegenstanders van abortus stond hij bekend als 'Tiller the Killer'.
In 1993 werd Tiller ook al beschoten. Hij liep toen verwondingen op aan zijn armen. De dader, een vrouw, werd aangehouden en zit nog altijd in de gevangenis.
In de zomer van 1991 demonstreerden enkele duizenden activisten wekenlang voor de kliniek van Tiller in Wichita. In 1986 raakte het gebouw zwaar beschadigd door een bomexplosie.
Tiller was ook meerdere keren onderwerp van onderzoek door het openbaar ministerie. In maart werd hij nog ontslagen van rechtsvervolging na een eerdere melding dat hij negentien illegale abortussen zou hebben uitgevoerd in 2003.
(Bron)
Knalpioen
Het hennepbladig koninginnekruid doet het ook heel erg goed:

Eupatorium cannabium
De kamperfoelie bloeit en wat is het toch jammer dat je geuren niet online kunt zetten:

Kamperfoelie

Kamperfoelie
Hoera: de klimroos die ik drie jaar geleden plantte, een Francis E. Lester, zit vol knoppen:

Klimroos
Een deel van het snoeisel:

Wilgsnoeisel

Clematissnoeisel

En het leukste is: je ziet het effect nauwelijks...

Je ziet het verschil niet zo
Vrouwenmantel:

Vrouwenmantel
De geraniums (en ja, dit zijn nou echte geraniums) doen het goed:

Geranium

Geranium
Met de zeis heb ik een soortement pad gemaaid, goed zoeken (het maaisel ligt op de foto's nog op het pad):

Losgegaan met de zeis

Al een stuk gemaaid

Zoek het pad


De roodbruine paal links is de stam van het vogelhuisje, op de laatste foto zie je goed dat de vlinderstruik het ook prima naar z'n zin heeft - die moet een beetje ingeperkt worden maar ik laat 'm eerst maar even bloeien.
En zo gaat het er dan uitzien als je er niks aan doet:

Welig tierend...
De pioen is aangeplant, die mag van mij wel gaan woekeren ;-)

De pioen staat in bloei
Dit is de sering, die sowieso gesnoeid moet worden (nog niet gedaan), maar je ziet vooral de clematis:

Sering ergens onder de clematis verstopt
Deze BH heb ik beslist niet gezaaid, zal wel van een balkon gewaaid zijn:

Photobucket
Mijn tuin is nogal eh... wild. Er staan wel planten die ergens neergezet zijn met een plan, maar er groeit vooral veel dat er al stond toen ik hier kwam wonen en dat me tot waanzin drijft. Denk aan: wilde clematis, guldenroede, brandnetel, kronkelwilg.
Vanmiddag heb ik heel dapper de zeis gepakt, m'n handschoenen, de snoeischaar en een dosis moed verzameld.
Ik heb een pad gezeisd door het hoge spul (er zitten wel bergen vlinders verstopt in het gras en de guldenroede), ik heb hele nesten brandnetels uitgerukt, en aan de buitenkant van m'n tuin heb ik alles wat uitstak en waar ik bij kon komen gesnoeid.
Resultaat: een flinke bak snoei- en maaisel, hordes brandnetelbultjes op m'n armen (maar het was me echt te warm voor iets met lange mouwen en ach, even smeren met hondsdraf en het jeukt of brandt niet meer), m'n armen trillen nog steeds en je ziet het verschil niet eens zo goed...

Een blik vanaf het terras, zoek de Tijger in de rimboe...

Uitzicht vanaf het terras, met een Tijger in de rimboe