zaterdag, augustus 13, 2005

Bijenaanval

Een bejaarde Amerikaanse vrouw uit Tucson (Arizona) heeft meer dan vierhonderd bijensteken overleefd toen ze bij haar huis werd aangevallen. Een bouwvakker redde haar leven doordat hij de vrouw met een tuinslang natspoot om de zwerm insecten te verdrijven. Even later moest ook deze man het veld ruimen voor de woedende bijen. Tehulpgeschoten brandweermannen besproeiden de insecten met schuim en vonden de vrouw buiten bewustzijn. Zij werd overgebracht naar de intensieve zorg van het ziekenhuis, maar kon er dezelfde avond weer vanaf.
(Bron)
Vertrouwenspersoon voor ontvluchte tbs'ers

ARNHEM - De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) gaat een vertrouwenspersoon aanstellen voor gevluchte tbs'ers. Het is de bedoeling dat die een voortvluchtige tbs'er adviseert uit zichzelf terug te keren naar de inrichting. Dit heeft de EORG zaterdag laten weten.
De EORG denkt aan iemand die psychiatrisch is geschoold, aldus een woordvoerder. De organisatie hoopt uiterlijk 1 september een vertrouwenspersoon te hebben gevonden.
Zo hoopt de EORG te voorkomen dat een voortvluchtige tbs'er delicten pleegt of zich door justitie in het nauw gedreven voelt. Het tonen van foto's en verspreiden van opsporingsberichten kan volgens de EORG ertoe leiden dat een ontvluchte tbs'er "door het lint gaat".
De vertrouwenspersoon is er voor de tbs'er en zal geen enkele rol spelen in het opsporingstraject, benadrukt de EORG. De tbs'er zelf besluit of hij wil terugkeren of niet.
Er komt een speciaal telefoonnummer waarop de vertrouwenspersoon te bereiken is. De EORG wil nog overleggen met justitie om te verzekeren dat de gesprekken vertrouwelijk zijn.
De EORG denkt dat gevluchte tbs'ers wel behoefte hebben aan een vertrouwenspersoon. "Het vluchten is nooit vooropgezet", aldus de woordvoerder van de organisatie. "Het gebeurt in een opwelling."
(Bron)
Belg boekt record met 120 bijbanen

BRUSSEL - De Belg Christian Dumolin blijkt Belgisch recordhouder bijbanen. Hij bezit 120 functies, waaronder bij de Nationale Bank en het Verbond van Belgische Ondernemingen. Dat blijkt uit het eerste overzicht van bijbanen van ruim zevenduizend Belgische politici en overheidsdienaren. De lijst is vrijdag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Nationale bekendheid geniet Dumolin overigens niet. Het is een 59-jarige zakenman uit Kortrijk. Hij nam in zijn jeugd de leiding over van het familiebedrijf, een dakpannenfabriek. Dat leidde tot een carrière als ondernemer en bestuursfuncties in het bedrijfsleven en overheid.
Van de bekende politici heeft oud-premier Jean-Luc Dehaene de meeste betaalde bijbanen. Hij werkt onder meer als lid van het Europees Parlement, burgemeester en bestuurslid van multinationals als Inbev en Umicore.
De huidige premier Guy Verhofstadt heeft geen enkele betaalde bijbaan. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Karel de Gucht was tot voor kort bestuurder van Dexia.
(Bron)
Bijzondere Belgische bieren in het nauw

BRUSSEL - België staat bekend om zijn vele bijzondere bieren van kleine brouwerijen, maar hoe lang nog? De brouwers ondervinden steeds meer problemen bij de verkoop aan cafés. Reden is dat de grote bierconcerns Inbev (Stella Artois) en Alken-Maes (Maes pils) een groot aantal tussenhandelaren opkopen.
De Raad van Mededinging begint een onderzoek naar monopoliepraktijken, zo meldde de Vlaamse krant De Morgen zaterdag. Het socialistische Kamerlid David Geerts had de Belgische tegenhanger van de NMA daarom gevraagd.
Hij stelt dat Inbev en Alken-Maes via een omweg Europese regels voor vrije concurrentie overtreden. "De groeiende macht neemt gevaarlijke vormen aan", zegt Geerts, die zelf cafébaas is. "De prijzen rijzen de pan uit. En de bierkaarten in onze horeca worden almaar kleiner."
Belgische bierbrouwerijen leveren ruim duizend verschillende soorten. Elk stadje heeft wel zijn eigen bierfabriek, hoewel sommige hooguit 50 liter per week produceren. Het zeldzame bier Westvleteren Twaalf, afkomstig van Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, is in juli uitgeroepen tot het beste bier ter wereld door de site ratebeer.com. Bekend zijn ook Delirium Tremens van brouwerij Huyghe in Melle of Corsendonk van de gelijknamige bedrijf in Oud-Turnhout.
(Bron)
Gesluierde kan gevangene niet bezoeken

Het is niet toegestaan om volledig gesluierd je echtgenoot in de gevangenis te bezoeken. Dat heeft de beroepscommissie voor het gevangeniswezen in een zaak geoordeeld. Een klacht van een gevangene, die de zaak aanhangig maakte, is daarmee niet-ontvankelijk verklaard.
Een gesluierde vrouw was vaak niet in de gelegenheid haar echtgenoot te bezoeken, omdat ze tegenover mannen vanwege haar geloof weigert haar sluier af te doen. Omdat bij de bezoekersingang identificatie nodig is en er regelmatig enkel mannen werkzaam waren, gaf dit problemen met betrekking tot de toegang. Daarover diende haar man in de gevangenis een klacht in.
Die werd in eerste instantie door de beklagcommissie van De Boschpoort de man in het gelijk gesteld. De commissie was van mening dat de inrichting uit respect voor het geloof van bezoekers moet proberen een vrouwelijk personeelslid bij de bezoekersingang te hebben.
De gevangenisdirecteur geeft aan dat dit niet altijd mogelijk is. Daarnaast benadrukt hij het belang van de identificatie. Deze is volgens hem noodzakelijk om de veiligheid van personeel, gedetineerden en bezoekers te garanderen. Daarom moeten bezoekers zich legitimeren. Ze dienen daarbij hun hele gezicht - dus niet alleen de ogen - te tonen, zodat dat kan worden vergeleken met hun pasfoto.
(Bron)
'Erotische foto's kunnen je blind maken'

Heeft meneer pastoor toch gelijk, zo zullen de katholiek opgevoede heren wellicht verzuchten. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat het aanschouwen van erotische afbeeldingen blindheid kan veroorzaken. Tijdelijk wel te verstaan, het effect treedt ongeveer éénvijfde van een seconde op.
Aan de proefpersonen werd een fotoreeks voorgelegd. Opvallend was dat afbeeldingen die direct na erotische of gewelddadige foto's werden getoond niet opgemerkt werden. "We zagen dat de proefpersonen foto's die we vertoonden binnen éénvijfde van een seconde na een prikkelende afbeelding niet opmerkten, terwijl dat geen probleem opleverde indien dezelfde foto's na een meer neutrale afbeelding werden getoond", verklaarde wetenschapper David Zald. "Het lijkt erop dat het effect onvrijwillig optreedt. Iets dat een hevige emotionele prikkel veroorzaakt kan ervoor zorgen dat nieuwe prikkels voor een moment worden geblokkeerd."
Het onderzoek kan gevolgen hebben voor wetgeving rond bepaalde billboards langs snelwegen. "Een kort verlies van concentratie bij een automobilist kan makkelijk resulteren in een ongeluk. Bedrijven zouden eens na moeten denken over het plaatsen van te prikkelende reclames bij drukke verkeerspunten", liet een woordvoerster van een Britse verkeersveiligheidsorganisatie weten.
(Bron)
Kinderen uit huis geplaatst door fout

Een bureaucratische blunder heeft ervoor gezorgd dat een Australische moeder haar kinderen van elf en acht jaar oud vijftien maanden kwijt is geweest. De kinderbescherming verwarde haar met een andere vrouw met dezelfde naam, die het door drugsverslaving minder nauw nam met de ouderlijke taken. Gevolg was dat de beide kinderen door de kinderbescherming bij de moeder weg werden gehaald en ondergebracht bij de vader van één van hen. Overigens zou deze volgens de krant The Australian een criminele reputatie hebben. Ook zou hij drugs gebruiken.
De vrouw vocht de beslissing al die tijd aan, maar juridische hulp van rechtsbijstandsinstanties kon ze daarbij vergeten, doordat ze werd achtervolgd door de reputatie van de andere vrouw. Uiteindelijk ontdekte ze zelf dat de dossiers van haarzelf en haar naamgenote verwisseld waren, waarna ze alsnog juridische hulp toegezegd kreeg bij de rechtzaak rond de voogdij van haar kinderen, die volgende week dient. Tegenover The Australian wilde de moeder kwijt dat het misverstand "haar leven en dat van haar twee oudere kinderen heeft verwoest".
(Bron)
'Vijf procent politici is corrupt'

ROTTERDAM - Topfunctionarissen in het openbaar bestuur schatten dat in Nederland 5,2 procent van de politici corrupt is. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van een rondgang van onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam onder de hoogste leidinggevenden van onder meer ministeries, provincies en de rechtelijke macht.
Ook 3,2 procent van de ambtenaren is naar hun inschatting corrupt. De onderzoekers benadrukken dat het gaat om een subjectieve inschatting.
De rondvraag maakt deel uit van een onderzoek naar de aard en omvang van corruptie in het openbaar bestuur. Volgens NRC circuleert het onderzoek op het ministerie van Justitie en wordt het binnenkort gepubliceerd.
In het rapport wordt becijferd dat in het openbaar bestuur jaarlijks 130 interne corruptieonderzoeken plaatsvinden. Daarvan worden er maar vijftig overgedragen aan politie of justitie. Dit komt neer op 0,8 corruptieonderzoeken per duizend overheidmedewerkers. Per jaar belanden vijf corrupte ambtenaren en omkopers in de gevangenis.
De onderzoekers benaderden onder anderen secretarissen-generaal van departementen, voorzitters van de Hoge Raad en gerechtshoven, en griffiers van de provincies. Van de 341 aangeschreven personen reageerden er 188. Van hen denkt bijna 30 procent dat de corruptie in het openbaar bestuur de laatste jaren sterk is toegenomen. Negen jaar geleden schatten, eveneens volgens een VU-onderzoek, 35 experts dat 2,5 procent van de politici en 4 procent van de ambtenaren corrupt was.
Directe aanleiding voor het onderzoek was de parlementaire enquête Bouwnijverheid in 2003. In een reactie op de bevindingen van de enquêtecommissie vond het kabinet-Balkenende dat corruptie bij de overheid "uitzonderlijk" was. Het onderzoek moet inzicht geven in de ware omvang ervan.
De Pvda vindt het vooral "zorgwekkend" dat er een stijgende trend is in het aantal corrupte politici. Tweede-Kamerlid Depla noemde dat zaterdag in een reactie slecht voor het vertrouwen in de politiek. Politieke partijen moeten zelf bij de recrutering van mensen meer aandacht besteden aan integriteit.
VVD-Kamerlid Van Beek reageert terughoudend. "Je moet overal alert op zijn en als er concrete aanwijzingen zijn, moet je iets doen". Het is belangrijk te weten welke definitie de onderzoekers hanteren voor corruptie. In zijn ogen betekent het dat politici in ruil voor bijvoorbeeld cadeaus bepaalde standpunten in zouden nemen. "Ik loop al veel jaren in de politiek mee, en ik ben er niet één tegengekomen.".
(Bron)
Peuter beklimt hoogste berg Engeland

LONDEN - Simpele chocoladekoekjes hebben een Britse peuter opgestuwd tot ongekende hoogte. De tweejarige Elisha Smith is mogelijk de jongste persoon die op eigen kracht de hoogste berg in Engeland, de 978 meter hoge Scafell Pike, heeft beklommen.
Haar ouders hadden het meisje tijdens de wandeling in het Lake Disctrict willen dragen, maar het kind rende zelf de berg op. Tijdens de wandeling kreeg zij chocoladekoekjes te eten, het enige wat haar vader en moeder bij zich hadden, zo meldde de krant The Daily Mail op zaterdag.
Na deze prestatie zal Elisha nieuwe uitdagingen voorgeschoteld krijgen, aldus vader Shane Smith. Nog voor haar derde verjaardag zal zij los worden gelaten aan de voet van Mount Snowdon, de hoogste berg van Wales die 1085 meter meet en bij Ben Nevis, de Schotse top die met 1344 meter ook de hoogste berg van Groot-Brittannië is. Elisha zal dan moeten bewijzen of zij net zo ambitieus is als haar ouders, die de beklimmingen graag in het Guinness Book of Records willen terugzien.
(Bron)
Iran dreigt met stopzetting olie-export

TEHERAN - De Iraanse parlementaire energiecommissie heeft gewaarschuwd dat het olie kan gebruiken als politiek wapen tegen mogelijke sancties. Het land zou daarmee kunnen reageren op internationale strafmaatregelen wegens het kernprogramma van het land, meldde het Iraanse persbureau Mehr zaterdag.
Volgens het commissielid Shokrollah Attarzadeh kan Iran sancties tegen de olie-exporten van het land beantwoorden met een volledige stopzetting van de olieuitvoer uit de Perzische Golf. Hij zei daar niet bij of een dergelijke blokkade ook de export uit de Arabische emiraten zou treffen.
Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft Iran donderdag opgeroepen alle nucleaire activiteiten te stoppen. De VN-organisatie heeft de kwestie nog niet doorverwezen naar de Veiligheidsraad, die sancties zou kunnen opleggen.
(Bron)
'Leden Hofstadgroep zochten werk op Schiphol'

AMSTERDAM - Vier leden van de Hofstadgroep hebben geprobeerd om werk te krijgen op luchthaven Schiphol. In die tijd waren zij al bezig met het verzamelen van informatie over het plegen van aanslagen op het vliegveld. De inlichtingendienst AIVD voorkwam in 2002 dat één van de terreurverdachten een 'vertrouwensfunctie' kreeg op Schiphol. Dat meldt het Nederlands Dagblad zaterdag.
Twee van de sollicitanten, Zakaria T. en Ismail A., hebben volgens justitie terroristische opleidingskampen in Pakistan bezocht. T., vertrouweling van Mohammed B., was al aangenomen en zou een 'vertrouwensfunctie' krijgen. De AIVD voorkwam met een negatief advies dat hij daadwerkelijk aan het werk zou gaan. A., die werd gearresteerd in het Haagse Laakkwartier, heeft gesolliciteerd naar een functie op Schiphol.
Een ander Hofstadlid, Achmed H., had een baan in de taxfreezone van Schiphol Plaza. Op de laptop van H., huisgenoot van Mohammed B., zijn artikelen gevonden over het plegen van aanslagen op de luchthaven. Justitie beschouwt H. als de computerexpert van de extremistische groep, aldus de krant.
Eerder werd al bekend dat B., de moordenaar van Theo van Gogh, in 1998 aan de slag wilde als bewaker op Schiphol. Een negatief advies van de politie Haaglanden voorkwam dat hij werd aangenomen. [Waarom Haaglanden? Hij woonde toch in Amsterdam?]
De leden van de Hofstadgroep staan terecht voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en zouden voorbereidingen hebben getroffen voor het plegen van aanslagen. Het is nog niet duidelijk of Schiphol een concreet doelwit was. Wel zijn er bij Samir A., een bekende van de Hofstadgroep, plattegronden van de luchthaven aangetroffen.
(Bron)

vrijdag, augustus 12, 2005

Ontploffing vernietigt Mexicaans gehucht

Een Mexicaans gehucht werd gereduceerd tot één grote ruïne toen een tankwagen in botsing kwam met een trein en ontplofte. Twee mensen zijn omgekomen en tenminste 44 mensen raakten gewond.
Getuigen vertelden dat ze twee zware ontploffingen hebben gehoord, gevolgd door een serie van kleinere ontploffingen. De vuurzee ging dwars door betonnen muren en vernietigde metalen daken. "Het was net een aardbeving", vertelde Jorge Batres toen hij beschreef hoe de vlammen zich verspreidden naar dichtbij staande auto's, winkels en huizen.
De Mexicaanse truck vervoerde twee tanks met vloeibaar petroleum. Getuigen zeggen dat de truck niet stopte toen de trein toeterde. Toeteren is in Mexico en de Verenigde Staten vaak de enige beschikbare manier om mensen te waarschuwen dat er een trein aankomt.
Aangezien het dorp aan de grens met de Verenigde Staten ligt werkten de Mexicaanse en Amerikaanse brandweer samen om het vuur te blussen en de slachtoffers te bevrijden. Er moest continu op en neer worden gereden naar de rivier om voor een constante stroom van bluswater te zorgen. Er zijn in het dorp geen waterleidingen aanwezig om te zorgen voor het benodigde water.
(Bron)
Enorme waterval ontdekt in Californië

In het Whiskeytown Nationaal RecreatiePark in Noord-Californië is een enorme waterval van meer dan 110 meter ontdekt door parkwachters. De waterval ligt zo afgelegen dat de 92-jarige Dick McDermott, die al meer dan zeventig jaar in het park woont, hem nog nooit gezien had.
Tot recentelijk hadden nog maar weinig mensen het razende water gezien dat in drie stappen meer dan 110 meter naar beneden valt in de Crystal Creek. Dat een dergelijk spektakel al meer dan 40 jaar niet is opgemerkt door parkwachters vind parkbaas Jim Milestone zeer opmerkelijk. "Het stond op geen enkele recente kaart en niemand van de gidsen wist de waterval te vinden. Mensen die hier al 27 jaar komen wisten er niets van", aldus Milestone.
Er is geen twijfel mogelijk dat er eerder mensen zijn geweest. Waarschijnlijk zijn de Wintu Indianen er het eerste geweest ook al is daar geen archeologisch bewijs voor gevonden. Een kleine groep van houthakkers heeft er in de vijftiger jaren een kabel en een deel van een bulldozer achtergelaten. Ook een mesblad dat in een boom steekt getuigt ervan dat er eerder mensen zijn geweest.
De watervallen zijn ontdekt door bioloog Russ Weatherbee, die de eerste verwijzing naar de watervallen vond op oude kaarten. In eerste instantie kon Weatherbee niets vinden, maar met behulp van een computerprogramma dat werkt met luchtfoto's wist hij de waterval toch te lokaliseren.
Op dit moment wordt er een pad aangelegd naar de waterval zodat meer mensen ervan kunnen genieten. McDermott, die maar enkele kilometers van het begin van het pad woont, heeft er geen problemen mee als de parkofficials meer publiek proberen te trekken met de waterval. Volgens hem zijn er nog genoeg natuurlijke fenomenen in het park waar niemand vanaf weet behalve hij.
(Bron)
Tekort aan docenten groeit snel

AMSTERDAM - Het aantal jongeren dat leraar of lerares wil worden is wederom gedaald. Dit jaar hebben zich voor de lerarenopleidingen op de hogescholen bijna 2 procent minder eerstejaars aangemeld dan vorig jaar. Toen was er ook al een daling. De vermindering van het aantal eerstejaars geldt voor alle opleidingen, ook voor de Pabo. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
Door de daling dreigt er in 2007 een structureel tekort aan tweedegraads leraren, veruit het grootste gedeelte van de leraren. De krant baseert zich op gegevens van de Informatie Beheer Groep. Dat is de instantie die niet alleen de studiefinanciering uitkeert, maar ook de aanmeldingen voor hogescholen en universiteiten binnenkrijgt.
De verdere daling maakt het lerarentekort steeds nijpender. Door de vergrijzing zijn er de komende jaren veel nieuwe docenten nodig, maar studeren er veel minder aanstaande leraren af. "Een gigantisch probleem", oordeelde minister Van der Hoeven (Onderwijs) eerder al.
Het departement beschouwde enige jaren geleden het lerarentekort als het grootste probleem voor het onderwijs. Door pogingen om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken en de terugloop in werkgelegenheid in IT-sector leek het probleem bedwongen. Als gevolg van het naderend pensioen van veel leraren zal het tekort in 2007 weer toenemen, heeft het ministerie becijferd.
De belangstelling voor de lerarenopleiding op de universiteit, voor eerstegraadsleraren, is wel toegenomen. Volgens de Universiteit van Utrecht is het aantal aanmeldingen 25 procent meer dan enkele jaren geleden. Dat komt vooral door oudere studenten die zich laten omscholen. Mensen kiezen daarvoor, omdat een lerarenbaan makkelijk te combineren is met het gezinsleven.
(Bron)
Illegale vreemdeling vlucht uit rijdende politiewagen

VENLO - Een 23-jarige man uit Bosnië is vrijdagmiddag rond 18.00 uur op de A67 bij Helden uit een politiebus gesprongen. De arrestant, die illegaal in Nederland verblijft, ging er vervolgens vandoor. De politie doorzocht in de uren daarna tevergeefs een maïsveld en de bossen in de buurt, bevestigde een woordvoerster van de politie vrijdagavond.
De man was vanuit gevangenis De Geerhorst in Sittard onderweg naar het politiebureau in Venlo in afwachting van zijn uitzetting. Hij trapte volgens de politie een deur open en sprong uit de bus, toen die met rond 100 kilometer per uur over de snelweg reed. Hij viel daarbij hard op zijn rug, maar krabbelde op en verdween.
De politie heeft de zoektocht vrijdagavond rond acht uur gestaakt, nadat de speurhond geen duidelijk spoor meer had gevonden. In totaal werden tien agenten ingezet om te zoeken. Een politiehelikopter moest de zoektocht afbreken wegens gebrek aan brandstof.
De man hing na het intrappen van de met een kinderslot beveiligde deur een tijdje in de deuropening. Hij kon op dat moment niet springen omdat de politieauto met 120 kilometer per uur op de linkerrijstrook een vrachtwagen inhaalde.
Toen de agenten merkten dat de man uit de deur hing, beperkte de bestuurder de snelheid tot 100 kilometer per uur en ging op de rechterbaan rijden. Daarop sprong de man uit de auto en kwam hij op zijn rug in de berm terecht. Hij wist via een maïsveld te ontkomen, aldus de politie.
(Bron)

Dat doen mensen als ze zo blij zijn dat ze naar huis 'mogen'...
Belastingdienst onderzoekt Amsterdamse politici

AMSTERDAM - De fiscus is een omvangrijk onderzoek begonnen naar de belastingaangiftes van alle gemeenteraadsleden, wethouders en fractiemedewerkers in Amsterdam in de periode tussen 2002 en 2004. De belastingdienst onderzoekt of zij hun onkostenvergoeding op de juiste wijze hebben opgegeven, berichtte NRC Handelsblad vrijdag. Zij moeten opgevoerde kosten met bonnetjes kunnen hardmaken.
Voorzitter W. Codrington (GroenLinks) van het presidium, het dagelijks bestuur van de Amsterdamse gemeenteraad, liet weten dat de fiscus twee maanden geleden alle noodzakelijke informatie opvroeg. De belastingdienst kwam in actie na de zogeheten bonnetjesaffaire in Amsterdam. Die langslepende affaire begon in mei na een onderzoek naar de uitgaven van de Amsterdamse partijen door de gemeentelijke accountantsdienst Acam.
Toen bleek dat voormalig wethouder F. Huffnagel als fractievoorzittervan de VVD had verzuimd 20.000 euro aan onkostenvergoeding op te geven aan de fiscus. De affaire kostte Huffnagel zijn kop als wethouder Financiën.
Later kwam naar buiten dat ook het CDA, Mokum Mobiel en Leefbaar Amsterdam fractiebestedingen onrechtmatig hadden uitgegeven. Vorige week moesten twee raadsleden van het CDA opstappen toen bleek dat zij extra onkostenvergoedingen hadden ontvangen. Fractievoorzitter G. van Oudenallen van Mokum Mobiel had als raadslid subsidie betaald aan een pr-bedrijf waarvan zij zelf de eigenaar is.
Volgens het NRC richt het onderzoek van de fiscus zich niet alleen op zittende politici, maar ook op raadsleden en wethouders die na 2002 zijn opgestapt. Daaronder vallen oud-wethouder Rob Oudkerk en de huidige burgemeester van Leeuwarden, Geert Dales.
Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft vrijdag een aangifte ontvangen van VVD-fractievoorzitter R. Blom in Alphen aan den Rijn. De aangifte is onder anderen gericht tegen Huffnagel, de opgestapte CDA-fractievoorzitter L. Spee en Van Oudenallen.
De raadsleden hebben de fractiebudgetten ten eigen bate aangewend, stelt Blom in de aangifte. Hij vraagt justitie een onderzoek in te stellen en zo nodig tot vervolging over te gaan. "We gaan de aangifte eerst bestuderen", aldus een woordvoerder van het OM.
(Bron)
Werknemers gedupeerd door 'faillissement' bedrijf

De eigenaar van een Assense drukkerij heeft zijn vijf werknemers gedupeerd door hen voor te houden een faillissement te hebben aangevraagd. Daar blijkt nu echter helemaal geen sprake van geweest, waardoor de vijf geen recht op een uitkering hebben.
In juli werd het vijftal naar huis gestuurd met de mededeling dat het failissement van de drukkerij was aangevraagd. Bij de rechtbanken in Assen en Groningen blijkt er echter helemaal geen faillissement uitgesproken te zijn over het bedrijf, dat voornamelijk tijdschriften drukte. Wel heeft de eigenaar zijn bedrijf volgens de Kamer van Koophandel op 2 augustus beëindigd, tegelijk met een ander bedrijf van hem in het Groningse Sappemeer.
"Dit is het ergste wat het personeel kan overkomen", aldus Cees Peijster van FNV Kiem. "Gelukkig zien we dit in de grafische sector heel zelden, hooguit eenmaal per jaar. De werknemers kunnen nu alleen nog maar zelf het faillissement van de werkgever aanvragen. Ze zullen dat ook doen, maar tot dat uitgesproken is kan nog wel twee maanden duren. Zolang kunnen ze geen uitkering aanvragen," aldus de vakbondsman.
Peijster hoopt bij de uitkeringsinstantie UWV nog iets te kunnen betekenen voor de ex-werknemers, die het salaris van de maand juli en daarnaast hun vakantiedagen nog tegoed hebben. "Maar ik weet toch al wat het antwoord is: nee. Ze mogen het gewoon niet. Pas als het faillissement is uitgesproken kunnen de mensen maximaal drie maanden salaris krijgen", aldus een sombere Peijster. Eén van de werknemers vermoedde al dat er iets niet in de haak zat. "Er werd alleen maar uitgegeven, er kwam nauwelijks iets binnen", zo zegt hij. Ook plaatste de werknemer vraagtekens bij het onderkomen van het bedrijf: "een enorm pand voor een starter. Dat alleen kostte al 5000 euro huur per maand.".
In juni gaven de werkgever en zijn vrouw nog een interview in een plaatselijke huis-aan-huisblad waarin hij grootse plannen voor een werkgelegenheidsproject in samenwerking met de gemeente Assen aankondigde. Daarbij zouden werklozen bij de drukkerij aan de slag kunnen, waarbij ze intern zouden worden opgeleid.
(Bron)
Mogelijk nieuwe behandeling 'slapende' hiv-infectie

LONDEN - Onderzoekers hebben mogelijk een stof gevonden die een 'slapende' HIV-infectie te lijf gaat. De stof valproïnezuur zou de HIV die zich verstopt heeft in besmette witte bloedcellen voor een groot deel elimineren, zo meldt het medische blad The Lancet naar aanleiding van een onderzoek aan de universiteit van het Amerikaanse North Carolina.
De combinatietherapie die nu aangeboden wordt aan mensen die besmet zijn met het HIV-virus, dat aids kan veroorzaken, heeft tot gevolg van het virus zich niet kan delen en dat de weerstand van de patiënt wordt versterkt. Maar er blijft altijd een kleine hoeveelheid HIV-cellen aanwezig in het lichaam. Valproïnezuur zorgt er voor dat het aantal van deze 'slapende' hivcellen wordt verminderd.
De studie is uitgevoerd onder vier mensen die besmet zijn met HIV en al de combinatietherapie ondergingen. De onderzoekers wijzen er volgens de BBC erop dat de resultaten weliswaar bemoedigend zijn, maar dat nog verdere studie nodig is om de werking van valproïnezuur te testen.
(Bron)

Hm, dus mijn anti-epileptica hebben misschien ook nog andere nuttige toepassingen.
Directeur incassoregister.nl zelf 'wanbetaler'

AMSTERDAM - Directeur H. van Heertum van www.incassoregister.nl heeft zelf een rekening van enkele duizenden euro's niet betaald. Dat meldde BNR Nieuwsradio vrijdag. Van Heertum zou volgens de zender in april zendtijd voor honderd reclamespotjes hebben gekregen, maar de rekening daarvoor nooit betaald hebben.
Op incassoregister.nl kunnen bedrijven tot Wanbetaler van de dag worden verkozen, met vermelding van naam en het te vorderen bedrag. Op de website kunnen incassobureaus en deurwaarders vorderingen aanmelden en opzoeken. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft een onderzoek ingesteld naar de site.
Volgens BNR bedroeg de rekening voor de spotjes ruim 6000 euro. Van Heertum zou gebeld hebben met de vraag of de campagne stopgezet kon worden, omdat de eerste spotjes geen enkele reactie opleverden. BNR claimt hem toen als tegemoetkoming twintig extra spotjes gegeven te hebben.
Ook Het Financieele Dagblad zou nog geld tegoed hebben van Van Heertum. Volgens BNR gaat het om een rekening van bijna 2000 euro, voor een advertentie die in 2003 in de krant verscheen.
Ook het bedrijf Plastimap in Hoorn zegt geld van Van Heertum te krijgen. Volgens advocaat M.C. Jonkman, die Van Heertum namens Plastimap voor de rechter sleepte, gaat het om ruim 10.000 euro. De rechter beperkte de oorspronkelijke claim van 35.000 euro tot dat bedrag, omdat Plastimap sommige mondelinge afspraken over de levering van plastic mapjes met Van Heertum niet kon bewijzen.
Ook na het vonnis van de rechtbank, begin oktober, kwamen er geen betalingen binnnen, aldus Jonkman. In mei stortte Van Heertum 1000 euro. Een deurwaarder heeft met hem voor de rest van het bedrag een betalingsregeling van 500 euro per maand getroffen. "Dus dat duurt nog wel een tijdje", aldus Jonkman. "Een duidelijk geval van wanbetaling." Van Heertum was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
EU stelt inzameling elektrisch afval verplicht

BRUSSEL - Consumenten kunnen vanaf zaterdag overal in de Europese Unie hun oude pc's, koelkasten, tv's en andere elektronische apparaten inleveren bij aankoop van een nieuw exemplaar.
Twee richtlijnen van de Europese Unie treden dan in werking. Momenteel wordt ruim 90 procent van dit afval nog gewoon gestort of verbrand. Daardoor komen veel zware metalen en chemische stoffen in het milieu. De meesten ervan zijn giftig: lood tast het zenuwstelsel aan en cadmium de nieren.
(Bron)
Hongerstakende Iraniërs schorten actie op

ASSEN/DEN HAAG - De vijf uitgeprocedeerde Iraanse asielzoekers die al meer dan veertig dagen in hongerstaking zijn, schorten hun actie op. Dat heeft vertrouwensarts C. van Ree vrijdag gezegd. De hongerstakers nemen lichte voedingsmiddelen als vla en soep tot zich, om blijvend lichamelijk letsel te voorkomen.
De vertrouwensarts benadrukte dat vier Iraniërs hun actie formeel niet beëindigen. De andere doet dat wel, omdat hij alsnog voor een status in aanmerking lijkt te kunnen komen. Indien noodzakelijk zullen de vier anderen hun actie voortzetten. "Ze lassen een pauze in om tot bezinning te komen, maar willen richting de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wel de druk op de ketel houden", zei Van Ree.
"Dit is een novum in de begeleiding van hongerstakers", aldus de arts, die de maatregel met alle Iraniërs heeft doorgesproken. Van Ree kon niet zeggen welke hongerstaker definitief met zijn actie is gestaakt. Gezien zijn functie kan hij niet op de overwegingen van individuele personen ingaan.
De Iraniërs leefden lange tijd op water en suiker, omdat justitie volgens hen geen duidelijke regels hanteert bij het voorbereiden van de terugkeer naar het land van herkomst. Een vluchteling kan tijdens deze procedure alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Volgens de hongerstakers zijn er echter geen duidelijke richtlijnen of afspraken waar Justitie zich aan moet houden.
De IND reageerde verheugd op het besluit van de hongerstakers om hun actie op te schorten. Volgens een woordvoerder is de IND heel betrokken bij hen, maar vindt de dienst ook dat hongerstaking niet het juiste middel is om het doel te bereiken. De besluitvorming in de asielprocedure van de asielzoekers is zorgvuldig verlopen, zo had de IND donderdag aan de advocate van twee van de vijf laten weten.
(Bron)
'Veel mensen afhankelijk van voedselbank'

AMSTERDAM - Het aantal gezinnen dat afhankelijk is van gratis voedselpakketten is in een jaar tijd verviervoudigd. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag. Vorig jaar waren er 1.500 gezinnen die voedsel kregen, dit jaar zijn er 5.000 á 6.000 huishoudens die om hulp vragen. De krant baseert zich op een rondgang langs de voedselbanken in Nederland.
De voedselbanken verzamelen overtollige voorraden van bijvoorbeeld supermarkten en goederen waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken. Daar worden pakketten van samengesteld die verstrekt worden. Er komen steeds meer weggeefpunten voor gratis voedsel. De verwachting is dat het aantal punten de komende jaren zal verdubbelen.
De voedselpakketten zijn bedoeld voor gezinnen die na aftrek van de vaste lasten minder dan tweehonderd euro overhouden voor eten en kleding. Voor eenpersoonshuishoudens is dat bedrag 150 euro.
(Bron)
Franse brandweerman stak bosbranden aan

DRAGUIGNAN - Een Franse brandweerman heeft bekend zeven bosbranden te hebben aangestoken. Dat meldde een bron binnen het brandweerkorps donderdag. De verdachte spuitgast was de favoriete zegsman voor veel verslaggevers die recentelijk berichtten over de bosbranden in de regio Var.
De politie trof in het huis van de verdachte belastend materiaal aan. Hij werd al enige tijd door de politie in de gaten gehouden, aldus de bron. De man is aangehouden hangende het onderzoek. De politie onderzoekt of de brandweerman voor nog meer bosbranden verantwoordelijk is.
(Bron)
FBI waarschuwt voor aanslagen rond 11 september

NEW YORK - De FBI-terreurbestrijding in Los Angeles en Newark hebben gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanslagen in New York, Chicago en Los Angeles rond 11 september, vier jaar na de aanslagen in New York en Washington. Dat meldde The New York Times vrijdag. De krant voegt eraan toe dat politiefunctionarissen bij andere diensten zich afvragen hoe serieus die dreiging is. In regeringskringen zou de waarschuwing serieus worden genomen.
De FBI baseert de waarschuwing op een buitenlandse bron die had aangegeven dat terroristen van plan zouden zijn tankauto's met zuurstof of brandstof te stelen om veel slachtoffers te maken bij een aanslag op de 'verjaardag' van 9/11. Zij zouden dat willen doen door met die auto's benzinestations te rammen.
(Bron)
Justitie maakt haast met Meldpunt Cybercriminaliteit

DEN HAAG - Internetters die stuiten op haatzaaiende en terroristische uitingen, kunnen vanaf volgend jaar terecht bij het nieuwe Nationaal Meldpunt Cybercriminaliteit. Zo mogelijk gaat het meldpunt al op 1 januari open, heeft minister Donner (Justitie) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Het is de eerste stap naar een volwaardig systeem om strafbare inhoud van berichten op internet zoals kinderporno, discriminatie en inbreuken op auteursrechten snel te kunnen verwijderen (notice-and-take-down). Onmiskenbaar terechte meldingen worden meteen doorgegeven aan de internetaanbieder die de inhoud verwijdert.
Daarnaast bewaakt het meldpunt specifieke sites en nieuwsgroepen waarvan bekend is dat er illegaal materiaal voorkomt. De makers worden opgespoord.
(Bron)
Amsterdam vreest chaos tijdens ambtenarenstaking

AMSTERDAM - Amsterdam vreest voor een puinhoop tijdens de staking van de gemeentelijke reinigingsdiensten volgende week. Volgens Abvakabo FNV halen de gemeentewerkers van zondagnacht 14 augustus tot zondag 21 augustus geen vuilnis op, vegen ze niet en legen ze geen prullenbakken.
Met de staking willen de bonden een doorbraak forceren in het vastgelopen CAO-overleg voor gemeenteambtenaren. Voor de drukke binnenstad "is een chaos onvermijdelijk", aldus stadsdeel Amsterdam-Centrum vrijdag.
Komende week zijn elke dag honderdduizenden mensen op bezoek in de hoofdstad voor Sail, het vijfdaagse nautisch evenement dat woensdag begint. Sail heeft net als bij voorgaande edities een apart bedrijf ingehuurd dat vuilnis op het Sail-terrein zal ophalen, maar de bezoekers zullen ook massaal het centrum ingaan op zoek naar vertier.
De drie 'Sailstadsdelen' Centrum, Zeeburg en Amsterdam-Noord zijn regelmatig in gesprek gegaan met de bonden in een poging de gevolgen van de staking beheersbaar te maken. "Dit heeft helaas niet tot resultaten geleid", aldus stadsdeel Centrum. De veertien Amsterdamse stadsdelen, die zelf verantwoordelijk zijn voor de reiniging, hebben bewoners en ondernemers gevraagd het vuilnis komende week niet buiten te zetten.
Sommige stadsdelen, zoals de Baarsjes, hebben de deurwaarders opgeroepen om woningen niet te ontruimen tijdens de stakingsweek. Het stadsdeel heeft een noodteam beschikbaar waar bewoners heen kunnen bellen als zij gevaarlijke vuilniskwesties zien. Enkele stadsdelen hebben extra ophaalrondes voor vrijdag ingelast om containers te legen.
De bonden hebben wel met de gemeente afgesproken dat de veiligheid en gezondheid van inwoners en bezoekers tijdens Sail niet in het geding mag komen. Als er gevaren ontstaan, moeten de stakende ambtenaren het werk weer oppakken. Amsterdam deed eerder deze week nog een dringend beroep op de bonden de geplande staking niet door te laten gaan.
Tijdens Sail, van 17 augustus tot en met 21 augustus, houden de bonden ook publieksvriendelijke acties bij de dienst Binnenwaterbeheer. "Medewerkers van de dienst delen die dagen geen bekeuringen uit en innen geen havengeld", aldus R. Cornelisse van Abvakabo FNV in Amsterdam. De ordehandhaving gaat wel door.
Ook de brandweer blijft uitrukken voor branden en andere urgente zaken. De GGD en de brandweer hebben verzekerd dat de uitvoering van de veiligheidsdraaiboeken tijdens Sail gegarandeerd is.
(Bron)
Onbemande missie Mars gelanceerd

CAPE CANAVERAL - Op Cape Canaveral in Florida is vrijdag de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) met succes gelanceerd. De MRO is een onbemande onderzoeksmissie naar de Rode Planeet. De vlucht was deze week twee keer uitgesteld.
De 6,5 meter hoge MRO gaat vanuit een baan om Mars onder meer uitzoeken of er lang genoeg water op de planeet is geweest om leven mogelijk te maken. Het ruimteschip moet er in maart 2006 aankomen.
De lancering was uitgesteld nadat ingenieurs op een technisch probleem waren gestuit met de Atlas V-draagraket. Volgens NASA zat er een fout in de navigatieapparatuur van een andere Atlas V-raket.
Zij wilden zeker weten dat het probleem zich niet voordoet in het exemplaar dat de MRO buiten de dampkring brengt. Later waren er problemen met een brandstofsensor.
(Bron)
Kabinet belooft lastenverlichting in 2006

DEN HAAG - Het kabinet komt in de begroting voor volgend jaar met lastenverlichting om de koopkracht van de burgers te ondersteunen. Premier Balkenende en de ministers Zalm van Financiën en Laagst van Volksgezondheid hebben dat vrijdag gezegd na afloop van de eerste ministerraad na de zomervakantie.
Balkenende en Zalm onderstreepten niet te kunnen beloven dat niemand er volgend jaar op achteruit gaat. "Individuele garanties zijn niet te geven", aldus Zalm. Maar het kabinet wil voorkomen dat hele groepen in 2006 in de min belanden, zei de premier.
Balkenende en Zalm toonden zich ingenomen dat de Nederlandse economie eindelijk lijkt aan te trekken. Volgens Balkenende blijkt dat de "pittige maatregelen" die het kabinet de afgelopen jaren heeft genomen niet voor niets zijn geweest.
Zalm noemde het belangrijk dat niet alleen de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) op meer groei wijzen (2,25 in plaats van de eerder geraamde 2 procent in 2006), maar dat ook de realisaties beter zijn dan verwacht. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de economie in het tweede kwartaal van dit jaar onverwacht met 1,2 procent is toegenomen.
Balkenende en Zalm onderstreepten dat volgens het CPB de werkgelegenheid volgend jaar weer aantrekt. "Dat is heel belangrijk voor de mensen, dat ze hun baan niet kwijtraken."
De premier noemde de hoge olieprijzen als een belangrijke oorzaak dat de koopkracht voor veel burgers volgend jaar tegen lijkt te vallen. Op vragen over het inzetten van de extra aardgasbaten om de koopkracht op te vijzelen, ging hij niet in. Wel wees hij erop dat dat geld volgens het regeerakoord is bedoeld voor wegen, bruggen en andere infrastructuur.
Zalm liet zich in dezelfde zin uit. Hij voegde er aan toe dat de rijksbegroting er beter uitziet dan verwacht, met een tekort dat volgend jaar daalt van 2,3 naar 1,6 procent. "Dat geeft ruimte."
Laagst sprak berichten tegen dat de zorgpremie volgend jaar veel hoger zal uitvallen dan de geraamde 1100 euro. "Ik ga nog steeds uit van ongeveer 1100 euro." Verder zei hij dat het kabinet bij zijn koopkrachtmaatregelen speciaal aandacht zal schenken aan ouderen. "Die hebben nog iets te goed."
(Bron)

Eerst zien, dan geloven.
Agressieve struisvogel opnieuw ontsnapt

TILBURG - Een struisvogel die vorige maand trimmers lastig viel in Tilburg, loopt opnieuw los. Dit meldde een woordvoerder van de Tilburgse politie vrijdag. Het dier viel donderdagochtend een wandelaar aan. Een zoekactie van de politie en de eigenaar naar het agressieve dier heeft tot nu toe niets opgeleverd.
Volgens de politie hebben onbekenden de omheining van het terrein waar de struisvogel verblijft aan het De Siptenpad in Tilburg opengeknipt.
Half juli raakte de struisvogel ook al op vrije voeten. Omdat de politie toen vreesde dat het dier op de snelweg A58 voor gevaarlijke situaties zou zorgen, werd met een helikopter en tien agenten naar het dier gezocht. Nadat het dier gevangen was, maakte de eigenaar het hek van zijn verblijf hoger.
(Bron)
Bijzondere archeologische vondsten op tracé Hanzelijn

HATTEMERBROEK - Archeologen hebben op het toekomstige tracé van de Hanzelijn, de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle, sporen gevonden die bewijzen dat dit gebied al in de Steentijd werd bewoond. Dit is veel eerder dan tot nu toe werd aangenomen. De bijzondere vondsten leiden niet tot vertraging in de aanleg van de Hanzelijn, meldde ProRail vrijdag.
Bij Hattemerbroek zijn in "uitzonderlijk grote hoeveelheden" onder andere fragmenten vuursteen, aardewerk, verbrand bot en houtskool aangetroffen. Tot op heden werd aangenomen dat in de IJsseldelta pas rond 2000 jaar voor Christus voor het eerst rondtrekkende jagers leefden. Nu blijkt dat al vanaf 10.000 jaar voor Christus jagersstammen op vrij grote schaal het gebied bewoonden.
De bodem in een langgerekt gebied op de grens van het oude land van in totaal 24 hectare wordt nauwkeurig onderzocht. In totaal zijn 25 werkputten gegraven van vier meter breed bij veertig tot 150 meter lang. De vondsten liggen op diepten variërend van vlak onder het maaiveld tot twee meter onder de grond.
Volgens woordvoerder J. Flamman van het archeologisch onderzoeksteam is met name de schaal van de vondsten uniek. "In Nederland zijn verspreid kleinschalige opgravingen uit deze tijd gedaan. Maar hier treffen we sporen aan op tientallen plekken tegelijk. Dit wijst op intensieve bewoning over een langere periode."
Het onderzoeksteam spreekt van tientallen hekwerken, tientallen haardkuilen in verschillende groepen bij elkaar, veel vuurstenen en aardewerk. Van de gevonden verbrande botten is vooralsnog niet bekend of het menselijke of dierlijke resten betreft, dit wordt nader onderzocht, aldus woordvoerder Flamman.
De vondsten worden zorgvuldig in kaart gebracht en daarna voorlopig weer met grond toegedekt zodat boeren hun grond weer kunnen bewerken. Dit najaar wordt met diverse betrokken instanties overlegd of het materiaal definitief wordt opgegraven of dat het blijft zitten.
(Bron)
70.000 Mensen dupe van staking op Heathrow

LONDEN - Zeker 70.000 mensen ondervinden vrijdag de gevolgen van de wilde staking door grondpersoneel op luchthaven Heathrow. Net als de donderdag blijven de vluchten van luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) van en naar het Londense vliegveld geschrapt, tot zeker 21.00 uur (Nederlandse tijd).
BA heeft passagiers opgeroepen om niet naar Heathrow te komen en contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of hun reisbureau. Ze kunnen hun reis omboeken of hun ticket laten vergoeden. Het gaat om binnenlandse vluchten en vluchten met bestemming Europa, de Verenigde Staten, Zuidoost-Azië, Australië en Zuid-Afrika.
Onder de gedupeerden zijn vooral zakenlieden en vakantiegangers. Ook genodigden voor de begrafenis van de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook, zaterdag in Edinburgh, zijn waarschijnlijk niet op tijd voor de plechtigheid.
Reizigers, die vanaf Schiphol met BA naar of via Londen zouden vliegen, worden sinds donderdagavond omgeboekt naar andere luchtvaartmaatschappijen. Op de Nederlandse luchthaven zitten geen gestrande BA-passagiers, laat een woordvoerster van Schiphol Group weten. Dat op Heathrow Nederlanders gestrand zijn, weet woordvoerder J. Vijver van de Britse maatschappij in Nederland zeker. Exacte aantallen of een schatting daarvan kan hij echter niet geven.
Op Heathrow zijn circa 20.000 reizigers gestrand. Die worden naar huis gestuurd of krijgen een hotelkamer aangeboden, hoewel veel hotels in de omgeving overvol zitten. In de nacht van donderdag op vrijdag sliepen honderden gestrande passagiers noodgedwongen in de hal van het vliegveld. Anderen moesten de nacht buiten doorbrengen, omdat uit angst voor een overvol vliegveld de deuren werden gesloten.
Veel gedupeerden zijn woedend over de chaotische situatie. De Londenaar Ian Thompson, die naar Los Angeles zou vliegen: "We hebben geen idee of we weg kunnen komen. Het is een complete teringzooi". Ella Green uit Zimbabwe: "Je krijgt geen informatie. Ze proberen je steeds af te schepen en dat gebeurt zelden op een aardige manier". Veel gedupeerden zeggen dat ze van plan zijn om een schadeclaim in te dienen bij BA. Dat bedrag zou in totaal tot in de vele miljoenen kunnen lopen.
De chaos op het vliegveld is het gevolg van de staking van ongeveer duizend bagage-afhandelaars, vliegtuigbeladers, buschauffeurs en andere werknemers van BA. Ze hebben het werk neergelegd uit solidariteit met ontslagen personeel van Gate Gourmet. Dat cateringbedrijf, dat voor BA werkt, ontsloeg woensdag circa achthonderd mensen die wild staakten tegen een reorganisatie van de cateraar.
BA was donderdag als gevolg van de staking van haar personeel gedwongen een groot aantal vluchten te schrappen. Spoedoverleg dat donderdagavond tussen Gate Gourmet en de vakbonden werd gevoerd, mislukte. De cateraar weigerde de ontslagen werknemers weer in dienst te nemen.
De staking duurt daardoor nog tot zeker vrijdagavond 19.00 uur (Nederlandse tijd). Maar ook daarna zullen passagiers nog "enkele dagen" last hebben van annuleringen, meldde de directeur van Heathrow, Mick Temple, vrijdag.
Ongeveer honderd vliegtuigen en duizend piloten en cabinemedewerkers zijn als gevolg van de actie op verkeerde plaatsen in de wereld. De directeur van BA, Rod Eddington, heeft de bonden en de leiding van Gate Gourmet opgeroepen om snel met een oplossing te komen.
(Bron)
Modelleerling Wubbels blijft uitgeloot

UTRECHT - Mariëlle Wubbels zal dit jaar in Utrecht niet kunnen beginnen aan een studie diergeneeskunde. De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag bepaald dat Wubbels terecht is uitgeloot.
De rechtbank deed uitspraak in een kort geding dat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) had aangespannen tegen de Informatie Beheer Groep (IBG). Wubbels, die wordt geafficheerd als modelstudente, behaalde haar diploma in 2001. Dankzij een cijferlijst met een gemiddelde van 8,4 werd ze toegelaten tot diergeneeskunde.
Ze zag uiteindelijk af van de opleiding, omdat ze eerst andere dingen wilde doen. Toen ze zich meldde als aanstaande student, bleek dat haar bevoorrechte positie was "verlopen", omdat ze een vwo-diploma "oude stijl" (zonder studiehuis) bezit.
De LSVb verweet de IBG dat Wubbels onjuist was geïnformeerd. Op basis van het vwo-diploma en de hoge cijfers is haar verteld dat zij ook in de toekomst in de hoogste lotingsklasse kon blijven meeloten, veronderstelde de bond. De rechter was het daarmee niet eens en stelde de IBG in het gelijk. De studentenbond overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak.
Ook doet de LSVb doet een beroep op staatssecretaris Rutte (Onderwijs). Die zou volgens de studenten kunnen beslissen Wubbels alsnog een plaatsje te geven. Een woordvoerder van de staatssecretaris meldt echter dat de IBG in bijzondere gevallen van de regel kan afwijken. Bovendien kan de Universiteit Utrecht Wubbels via een systeem van decentrale toelating een plek geven.
(Bron)
Zware regenbuien leiden tot overlast

DE BILT - Stevige regen- en onweersbuien die van west naar oost over het land trekken, veroorzaken veel overlast. In de Grote Houtstraat in Haarlem zijn acht winkels ontruimd, omdat de (systeem)plafonds naar beneden dreigen te komen als gevolg van de regen. Dat heeft een woordvoerder van de politie vrijdagmiddag gezegd.
Rotterdam werd geteisterd door een hagelbui. Sommige hagelstenen waren twee centimeter groot. De brandweer kreeg tientallen meldingen, vooral over wateroverlast en omgewaaide bomen. Ook kreeg de dienst net na de bui veel automatische brandmeldingen binnen. Volgens een woordvoerster waren die allemaal loos alarm. De melders gaan af door de trillingen in de lucht tijdens onweer- en hagelbuien.
Na het westen was het midden van het land aan de beurt. Grote delen van Hilversum werden onbereikbaar doordat straten onder liepen als gevolg van hevige neerslag. Vooral het centrum werd getroffen, aldus de politie, maar ook een aantal toegangswegen tot de stad is afgezet. De hulpdiensten raadden automobilisten aan Hilversum zoveel mogelijk te mijden.
De regen daalt op sommige plaatsen in grote hoeveelheden neer. "Er zijn forse buien gaande, hier en daar valt veel neerslag", aldus een woordvoerder van het KNMI. Hij noemt het weer niet uitzonderlijk. "Het is een voortzetting van het weer van de afgelopen weken." Aan de wisselvallige periode komt volgende week een einde, vanaf dinsdag wordt het beter, meldde hij hoopvol.
Ook het verkeer heeft last van de zware buien. Het was aan het begin van de middag al redelijk druk op de snelwegen. Een woordvoerder van verkeerscentrale TIC wijt dat aan een combinatie van terugkerend vakantieverkeer en de 'fikse regenbuien'.
(Bron)

donderdag, augustus 11, 2005

FNV waarschuwt regering

De FNV dreigt zijn steun in te trekken voor een reeks hervormingsplannen van de regering. De vakcentrale zegt donderdag dat het kabinet er alles aan moet doen om de koopkracht voor de Nederlandse burgers op peil te houden. Daarmee reageert de bond op nog vertrouwelijke berekeningen die het Centraal Planbureau (CPB) aan het kabinet heeft verstrekt.
Uit de cijfers blijkt dat de koopkracht volgend jaar meer onder druk komt te staan dan de regering tot nu toe verwachtte, schrijven diverse media donderdag. De oorzaak van deze ontwikkeling is de doorwerking van de gestegen energieprijzen, de verhoging van de milieuheffing op elektriciteit en de invoering van het nieuwe zorgstelsel op 1 januari.
Voor ouderen met een aanvullend pensioen en kleine ondernemers zou dit een lager inkomen betekenen. Ook de lagere inkomensgroepen zouden zonder aanvullende maatregelen volgend jaar minder te besteden hebben.
Het kabinet moet nu volgens de FNV over de brug komen met lastenverlichting. Gebeurt dat niet, dan trekt de bond zijn steun in voor hervormingen van onder meer het zorgstelsel, WW, WAO en het vroegpensioen. Volgens de vakcentrale is er ruimte: "De sociale fondsen voor werknemersverzekeringen als de WAO en WW zitten overvol. Verlaging van de sociale premies maakt arbeid goedkoper en betekent een stimulering van de economie."
Ook de politiek reageerde op de vertrouwelijke berekeningen van het CPB. Regeringsfracties D66 en CDA hebben gezegd inkomensgevolgen te willen zien. Tweede-Kamerlid Ferd Crone (PvdA) zegt donderdag in een uitzending van BNR Nieuwsradio dat er door de hogere gasbaten en de aantrekkende economie 'genoeg' geld is voor lastenverlichting voor de lagere en middeninkomens.
(Bron)
'Kilometervergoeding omhoog naar 21 cent'

De belastingvrije kilometervergoeding moet omhoog naar 21 cent. Dat heeft de ANWB geconcludeerd naar aanleiding van nieuwe berekeningen. Volgens de wegenwacht voldoet de huidige vergoeding van 18 cent niet meer, omdat autobezit en ?gebruik anno 2005 een stuk duurder zijn dan twee jaar geleden. Toen werden de huidige vergoedingen vastgesteld.
De gestegen kosten voor onderhoud en de hoge olieprijzen moeten meegenomen worden in de compensatie, vindt de ANWB. De VVD schaart zich achter dit plan en wil dat minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) de prijs voortaan jaarlijks vaststelt.
De belastingvrije vergoeding wordt gebaseerd op de variabele kosten van de auto zoals het onderhoud van autobanden en het gebruik van brandstof. De compensatie wordt door werkgevers betaald aan werknemers die de auto gebruiken voor het zakelijk verkeer. De wegenwacht is volgens woordvoerder Markus van Tol van mening dat het bedrag uit 2003 niet meer 'past' omdat de omstandigheden zijn veranderd.
VVD-woordvoerder Pieter Hofstra wil dat de regering de vergoeding voortaan jaarlijks vaststelt. Zo kan de prijs beter worden afgestemd op de gemaakte kosten. Het Kamerlid wil tijdens de behandeling van het Belastingplan op Prinsjesdag van Zalm horen wat hij ervan vindt. Als zijn partijgenoot niet ingaat op dit voorstel zal Hofstra in het najaar zelf stappen ondernemen.
(Bron)

Zolang de uitkeringen niet geïndexeerd worden, mag die vergoeding gelijk blijven.
Vallend Jezusbeeld doodt 38-jarige vrouw

Een kerkbezoek van een 38-jarige vrouw, in een dorpje op Sardinië, is haar fataal geworden. De vrouw kreeg een beeld van Jezus aan het kruis op haar hoofd en stierf ter plekke. De vrouw had haar kinderen van negen en achttien maanden bij zich toen het fatale ongeval plaatsvond.
De kerk zat stampvol omdat vandaag het feest werd gevierd van een lokale heilige. Zelfs op de trappen van de kerk stonden mensen om de mis bij te wonen. Op het moment dat de mis net was begonnen brak een deel van een uitstekend stuk muur af, waarna het Jezusbeeld naar beneden stortte en op de vrouw terecht kwam. Verder raakte er niemand gewond door de neerdalende Jezus.
(Bron)
Duitser loog over castratie

De 52-jarige Duitser uit Kevelaer die onlangs beweerde gecastreerd te zijn in een bos na een homo-internetdate, heeft gelogen. Hij heeft namelijk zelf zijn ballen weggesneden in een dronken bui. Hij verzon de niet bestaande dader naar eigen zeggen omdat hij zich schaamde.
De Duitser had verteld zijn testikels te hebben verloren op 28 juli in een bos bij Weeze. De dader kende hij niet. Die had hij ontmoet via internet zo beweerde hij. Deze week gaf hij in een verhoor echter toe zijn ballen zelf weggehaald te hebben.
(Bron)
Remsporen grootste wc-leed op werkvloer

ROTTERDAM - Bijna de helft (43 procent) van de Nederlanders ergert zich aan de remsporen van hun collega's. Ook rondslingerend toiletpapier vormt een grote bron van irritatie. Dat blijkt uit een onderzoek naar hygiëne op het werk, in opdracht van Glorix en uitgevoerd door Blauw Research. Dat liet een woordvoerster donderdag weten.
Voor het onderzoek zijn ongeveer 540 werknemers ondervraagd. En opvallend genoeg blijkt dat mannen zich vaker ergeren aan een vies toilet dan vrouwen. Nederlandse werknemers zitten gemiddeld 11 minuten per dag op de wc op hun werk. Mannen brengen er overigens minder tijd door dan vrouwen.
Erg prettig is die tijd op het toilet in veel gevallen kennelijk niet, concluderen de onderzoekers. "Bijna één op de vijf werknemers noemt het toilet op het werk (zeer) vies." Ergernissen zijn rondslingerend wc-papier, lege wc-rollen, stank en een gebrek aan toiletverfrissers.
De helft van de ondervraagden geeft aan dat het toilet op hun werk een stuk minder schoon is dan thuis. Een op de tien vrouwen vindt een openbaar toilet zelfs nog schoner dan de pot die op het werk staat.
Een falende spoelbak net na een grote boodschap is voor het merendeel van de Nederlanders het meest beschamende moment wat zij zich voor kunnen stellen, zo stellen de onderzoekers. "Wellicht speelt deze angst mee in het besluit van maar liefst vier op de tien vrouwen om hun grote boodschap op te houden tot thuis."
Andere genante momenten zijn het ontbreken van wc-papier en het vergeten van het vergrendelen van de wc-deur, waarna een collega binnenkomt. Verder blijkt dat mannen rustiger en meer ontspannen naar het toilet gaan dan vrouwen.
Tot slot melden de onderzoekers dat veel mensen het toilet zien als een baken van rust op het werk. Van de ondervraagden geeft 14 procent aan wel eens naar de wc te vluchten om een korte pauze te nemen. "Vrouwen scoren hierop hoger dan mannen. Een enkeling van de ondervraagden geeft aan zelfs wel eens een kort dutje te doen op de werkpot, een derde neemt af en toe een boekje mee", zo staat in het onderzoek.
(Bron)
Politie houdt elf gewelddadige jongeren aan

TILBURG - De politie in Tilburg heeft in drie weken tijd elf jongeren aangehouden die zich zouden hebben bezighouden met bedreiging, mishandeling, openlijke geweldpleging en brandstichting. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De elf waren vooral actief in de Kruidenbuurt in Tilburg, waar de hanggroepjongeren een ware plaag vormden.
De afgelopen zomermaanden kreeg de politie veel klachten van bewoners in de Kruidenbuurt over geluidsoverlast, vechtpartijen en intimidatie van voorbijgangers en bewoners. De politie schroefde het aantal surveillances op en de wijkagent liet vaker zijn gezicht zien. Volgens de politie konden deze maatregelen niet voorkomen dat het geweld van de jongeren escaleerde.
De groep jongeren opereerde in wisselende samenstelling. Ze bedreigden mensen met messen of sloegen ze in elkaar. Wie iets van de overlast zei, kreeg er van langs. Bij een echtpaar dat was mishandeld en dat daarvan aagifte had gedaan, werd kort daarop een molotovcocktail naar binnen gegooid. De fles brak niet, waardoor er geen brand uitbrak.
Drie verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Vijf jongens zijn weer vrijgelaten en drie zitten er nog vast. De verdachten zijn 13 tot 18 jaar oud en komen allen uit Tilburg. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.
(Bron)
Cybercriminelen benaderen slachtoffers via fax

GORINCHEM - Na internet, e-mail en telefoon gebruiken criminelen nu ook de fax om creditcardgegevens van mensen af te troggelen, aldus een waarschuwing van informatiebeveiliger Sophos donderdag. Het bedrijf heeft een nepmailtje onderschept met het verzoek aan de ontvanger om de informatie te faxen.
De e-mail lijkt afkomstig van de klantenservice van het online betaalsysteem Paypal (van veilingsite eBay) en stelt dat onbekenden hebben geprobeerd het wachtwoord van de gebruiker te veranderen. Om er zeker van te zijn dat dat niet is gebeurd worden ze gevraagd een formulier binnen 24 uur in te vullen en te faxen. De e-mail is ook in Nederland verspreid.
Het is voor zover bij Sophos bekend de eerste keer dat cybercriminelen grijpen naar 'oude' technieken zoals de fax. "Communicatiemiddelen uit de tijd dat niets of nauwelijks misging", aldus een woordvoerder. "Mensen worden zich bewust van de gevaren en zijn inmiddels voorzichtig met het afstaan van betaalinformatie via e-mail en internet", verklaart hij.
Het hengelen naar vertrouwelijke informatie (phishing) gebeurde 'traditioneel' via e-mail of nepsites. In de afgelopen weken werden Nederlanders telefonisch benaderd door oplichters die goedkope vakantiereizen aanbieden. Bij enkele mensen die hun creditcardgegevens gaven, werd na het gesprek geld afgeboekt.
(Bron)
Droogte treft meer dan tweederde van Frankrijk

PARIJS - Meer dan tweederde van Frankrijk gaat gebukt onder de droogte. Daardoor zijn de autoriteiten genoodzaakt het gebruik van water voor de landbouw aan banden te leggen. Dat heeft het ministerie van Milieu donderdag gemeld.
Vooral de westelijke helft van Frankrijk, het belangrijkste landbouwgebied van de Europese Unie, heeft te lijden van de droogte. Ecologen wijzen beschuldigend naar de geïrrigeerde landbouw. Het verbouwen van maïs kost naar hun mening bijzonder veel water.
Volgens de producenten van maïs is irrigatie echter niet de oorzaak van de droogte in het zuidwesten, maar bevloeien zij het getroffen gebied. Ook wijzen zij erop dat op minder dan de helft van de geïrrigeerde grond maïs staat.
De Franse regering heeft er voorzichtig aan herinnerd dat zij boeren in maart al had opgeroepen zich te richten op gewassen die minder water verbruiken.
(Bron)

Cactus? Agave?
Tweederde Britse moslims wil preek in Engels

LONDEN - Een meederheid van de Britse moslims is ondanks de effecten van de aanslagen in Londen tevreden over het niveau van religieuze tolerantie in Groot-Brittannië. Tweederde van de moslims (65 procent) vindt dat er in hun moskee in het Engels gepreekt moet worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau MORI in opdracht van de BBC.
In een reactie zei de voorzitter van de Moslimorganisatie voor Religieuze en Raciale Harmonie, Abduljalil Sajid, op de BBC-radio dat hij het idee heeft dat slechts 10 procent van de imams het Engels goed beheerst en "dat 90 procent waarschijnlijk in zijn moedertaal spreekt, Turks, Bengaals, Urdu, Hindi, Arabisch enzovoorts".
Sajid zei dat "de meerderheid van de mensen" moeite heeft de imams te begrijpen die in deze talen spreken omdat "56 procent van onze jonge mensen in Groot-Brittannië is geboren en het enige land dat zij kennen is Engeland, het Verenigd Koninkrijk".
De meeste ondervraagden zeiden helemaal niet te vinden dat Groot-Brittannië minder tolerant is geworden.
(Bron)
Pc 1600 keer per dag doelwit krakers

EINDHOVEN/AMSTERDAM - Een willekeurige internetcomputer krijgt dagelijks zeker zestienhonderd keer te maken met een inbraakpoging. Gemiddeld komt dat neer op meer dan één per minuut, blijkt uit een test van de Nederlandse computerbeveiliger Madison Ghurka.
Het Eindhovense bedrijf liet in opdracht van technologietijdschrift De Ingenieur 48 dagen lang een lokcomputer (honeypot) draaien en registreerde 77.238 aanvallen. Daarvoor werden 13.607 IP-adressen gebruikt, waarvan 786 uit Nederland.
Oprichter en testleider H. van de Looy van Madison Ghurka toonde zich donderdag niet verrast door de hoge aantallen. "De verwachting was niet veel anders en de cijfers lijken redelijk constant."
Computercriminelen voeren dit soort geautomatiseerde aanvallen over het algemeen uit om controle te krijgen over zoveel mogelijk systemen (zombies). Computers zijn op die manier zowel bron als doelwit.
Kwaadwillenden misbruiken die macht om spam te versturen of aanvallen uit te voeren. Zombienetwerken lijken op dit moment de grootste bedreiging van de internetveiligheid, schreef het ministerie van Economische Zaken recent nog in een analyse over de toekomst van elektronische communicatie.
(Bron)
Mogelijk minder koopkracht in 2006

DEN HAAG - De economische groei zal in 2006 toenemen, maar het is nog maar de vraag of daarmee de koopkracht verbetert. De kans bestaat dat de Nederlanders er opnieuw op achteruit gaan.
Dat blijkt uit vertrouwelijke berekeningen die het Centraal Planbureau (CPB) aan het kabinet heeft verstrekt. Ambtenaren van het ministerie van Financiën rekenen de cijfers momenteel na. De koopkracht loopt gevaar door de gestegen prijzen en de kosten van het zorgstelsel dat in 2006 wordt ingevoerd.
Aanvankelijk werd gedacht dat vooral de koopkracht van ouderen en minima volgend jaar een extra duw zou moeten krijgen. Tegenvaller voor het kabinet is dat uit de CPB-cijfers blijkt dat de koopkracht van een veel grotere groep onder druk staat.
Het CPB verwacht dat de economische groei in 2006 voor het eerst sinds jaren boven de 2 procent zal uitkomen: 2,25. Uit de nieuwe economische voorspellingen komt naar voren dat er voor de kwakkelende Nederlandse economie licht gloort aan het einde van tunnel. Ons land lijkt daarmee aan te pikken bij de aantrekkende wereldhandel. Een gevolg daarvan is een teruglopende werkloosheid met ongeveer 25.000 mensen in 2006.
Ook het financieringstekort loopt verder terug. Waar het CPB eerder nog voor dit jaar en 2006 een tekort van 2,3 procent voorspelde, lijkt nu het tekort volgend jaar tot onder de 2 procent te dalen. Daarmee blijft Nederland ruim onder de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product.
Het kabinet, dat vrijdag voor het eerst na de vakantie vergadert, beslist de komende weken over de maatregelen die nodig zijn om de koopkracht op peil te houden dan wel te verbeteren.
Behalve voor bejaarden en minima hebben kabinet en regeringsfracties al de wens uitgesproken ook iets extra's te willen doen voor middeninkomens, bijvoorbeeld door tegemoet te komen in de hoge kosten voor kinderopvang.
Het kabinet heeft volgend jaar zeker 2 miljard euro extra ter beschikking als gevolg van hogere aardgasinkomsten. Daarvan is in het 'paasakkoord' al ruim 1 miljard bestemd voor extra uitgaven voor onder meer onderwijs, justitie en jeugdzorg. Daardoor blijft er nog zeker 1 miljard over om te besteden. Op prinsjesdag presenteert het kabinet zijn plannen.
(Bron)

Als ik er nog verder op achteruit ga, moet ik m'n huis uit. Dan ga ik wel bij Balkenende in de tuin kamperen of zo.
Arrestaties na recordroof in Brazilië

BRASILIA - De Braziliaanse politie zegt twee personen te hebben aangehouden in verband met de grootste bankroof in de geschiedenis van het land, waarbij inbrekers een bedrag van ruim 58 miljoen euro buitmaakten. De politie heeft een zeer klein deel van de buit, naar schatting 0,6 procent, teruggevonden.
De aanhoudingen vonden plaats in de stad Minas Gerais. De politie heeft beslag gelegd op twee auto's die kennelijk met een deel van de buit waren gekocht.
De inbrekers groeven een tachtig meter lange tunnel om bij de kluis van de bank in Fortaleza te kunnen komen. De bankroof werd maandag ontdekt. Volgens de autoriteiten moeten de dieven drie maanden bezig zijn geweest met het graven van de tunnel.
De daders hadden een huis gehuurd van waaruit zij met hun graafwerkzaamheden waren begonnen. Zij hadden een hoveniersbedrijf als dekmantel, zodat zij grote hoeveelheden aarde konden afvoeren zonder argwaan te wekken. De politie vermoedt dat tot twintig personen bij de roof betrokken zijn geweest.
De tunnel, die versterkt was met plastic en voorzien was van een houten vloer en elektrische verlichting, eindigde recht onder de kluis van de bank. Het is de politie een raadsel hoe de dieven door de betonnen vloer van de kluis konden breken en 3,5 ton aan papiergeld konden stelen, zonder de bewegingssensoren te activeren.
(Bron)

Ik blijf dat detail briljant vinden: dat ze de uitgegraven grond waarschijnlijk gewoon verkocht hebben. Ik probeer me voor te stellen hoe dat gegaan is, graven, graven, graven, met de hoop op die buit, en intussen die grond maar afvoeren...
UWV wint kort geding over domeinnaam

Uitgegeven: 11 augustus 2005 13:14

UTRECHT - De Stichting Ikwilwerken mag de domeinnaam uwvwijzer.nl niet meer gebruiken. De voorzieningenrechter in Utrecht bepaalde donderdag in een kort geding dat de stichting de naam aan het UWV moet overdragen.
Via haar website voert de stichting actie tegen het UWV. De website ikwilwerken.nl bood de mogelijkheid om door te klikken naar uwvwijzer.nl. De rechter vindt het gebruik van die naam verwarrend voor de consument en acht het daarom in strijd met het merkrecht van het UWV.
De domeinnamen uwvverboden.nl en commentaaropuwv.nl mag de Stichting van de rechter gewoon blijven gebruiken.
(Bron)

De site is zinvol als je met het UWV te maken hebt. En door dit kort geding heeft het UWV in elk geval bereikt dat de stichting bekender is geworden...
Eerste verzekering voor snelheidsovertreders

STOCKHOLM - Zweedse automobilisten kunnen zichzelf verzekeren tegen boetes voor te hard rijden en fout parkeren. Het bedrijf Bisso, dat de verzekeringen aanbiedt, zei woensdag de wereldprimeur te hebben.
Voor 850 kronen (circa 91 euro) per jaar kunnen Zweden zich indekken tegen boetes voor te hard rijden, met een maximum van drie boetes per jaar. Ook mag de snelheidslimiet met niet meer dan dertig kilometer per uur overschreden zijn. Fout parkeren kan voor een meerprijs ook in het verzekeringspakket worden opgenomen.
Zweden geldt als een van de veiligste landen ter wereld op het gebied van verkeer. Boetes voor te hard rijden variëren van 800 tot 2000 kronen (circa 86-214 euro). Fout parkeren kost 425 tot 700 kronen (circa 45-75 euro).
(Bron)
Briljant verhaal over reïntegratie: El Cheapo.
Siberië smelt

LONDEN - In Siberië is een permafrostgebied ter grootte van Frankrijk en Duitsland bij elkaar begonnen te smelten. Hierdoor dreigen miljarden ton broeikasgassen in de dampkring terecht te komen.
Dit heeft de Britse krant The Guardian donderdag gemeld. Het gaat om een gebied dat al 11.000 jaar permanent bevroren is. In de turfgrond zit naar schatting 70 miljard ton methaangas, een kwart van alle methaangas dat wereldwijd in de grond zit. Het methaan wordt nu door de vorst vastgehouden, maar komt vrij als de grond ontdooit.
Het mechanisme waardoor methaangas het broeikaseffect versterkt, is twintig keer sterker dan bij kooldioxide. De bevroren turfgebieden in Siberië zijn dan ook een van de zogeheten 'kieperpunten', waar een lichte opwarming van de aarde dramatische veranderingen in het wereldklimaat teweeg kan brengen.
(Bron)
Bel-bikini waarschuwt bij te veel zon

LONDEN - Verbranden of ongelijk bruin worden is er niet meer bij met de nieuwe bikini van de Britse kledingfirma New Look, die komende week op de markt wordt gebracht. De 'Tan-Timer Bikini' geeft ieder kwartier met een belletje aan dat de draagster zich om moet draaien. Slaperige zonaanbidsters kunnen op deze manier niet meer verbranden.
Volgens New Look blijkt uit een onderzoek dat bijna 60 procent van de Britten wel eens in slaap valt op het strand. De bikini-bel moet de kwalijke gevolgen daarvan voorkomen. Een woordvoerster van New Look beloofde de mannelijke strandgangers dat ook zij binnenkort een zwembroek met waarschuwingstoon kunnen aanschaffen.
(Bron)
Zwart gat blaast bel in melkwegstelsel

AMSTERDAM - Sterrenkundigen hebben een enorme bel rond een zwart gat ontdekt. De gasbel wordt geblazen door een 'jet', een straalstroom, afkomstig van het zwarte gat.
Volgens wetenschappers uit Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, die daarover in de deze week verschenen editie van het tijdschrift Nature publiceren, betekent de ontdekking dat lang is onderschat hoeveel energie zwarte gaten weer terugpompen in het heelal. Zij slokken dus niet alleen materie op uit hun omgeving.
De bel werd ontdekt in radio-astronomische waarnemingen met de Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT) van Astron (Stichting Astron0misch Onderzoek Nederland). De waarnemingen richtten zich op de röntgen dubbelster Cygnus X1, waarvan bekend is dat zich daar een zwart gat bevindt. De bel is daarna eveneens aangetroffen in waarnemingen van de Engels-Nederlandse Isaac Newton Telescoop op de Canarische Eilanden.
"We wisten al dat de zwarte gaten in het centrum van andere melkwegstelsels enorme hoeveelheden energie produceren, maar deze vondst bewijst dat iets dergelijks ook plaatsvindt bij de veel kleinere zwarte gaten in onze eigen achtertuin", aldus E. Gallo van de Universiteit van Amsterdam. "Zelfs nadat een ster is gestorven en een zwart gat is geworden, blijkt deze zijn omgeving via compleet andere mechanismen van energie te kunnen voorzien."
Volgens de sterrenkundigen heeft de jet die de bel heeft gemaakt, naar schatting meer dan 100.000 keer meer energie dan de zon. Desondanks is deze energiestroom alleen indirect zichtbaar door zijn invloed op het gas dat het zwarte gat omgeeft.
(Bron)
Tweetal misbruikt verstandelijk gehandicapt meisje

DORDRECHT - De politie heeft een 53-jarige man en een 49-jarige vrouw uit Oud-Beijerland opgepakt voor het seksueel misbruiken van een minderjarig kind met een verstandelijke beperking. Ook maakten zij van het meisje pornografische foto's.
Een woordvoerster van justitie liet donderdag weten dat het tweetal woensdag door rechtbank in Dordrecht in bewaring is gesteld. De politie is aan het onderzoeken of sprake is van meerdere slachtoffers met een verstandelijke handicap, die door de Oud-Beijerlanders op de foto zijn gezet. Volgens de woordvoerster zijn daar "wel aanwijzingen voor".
Over de leeftijd van het slachtoffer wilde justitie in verband met de privacy niets zeggen. Ook wilde de woordvoerster niet kwijt hoe de Oud-Beijerlanders het meisje kenden.
(Bron)
Genetische code van rijst gekraakt

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben de genetische code van rijst gekraakt. Praktisch alle 389 miljoen chemische bouwstenen van het DNA van rijst zijn in kaart gebracht. De doorbraak kan volgens de wetenschappers leiden tot verbeteringen van het gewas, dat wordt gegeten door meer dan de helft van de wereldbevolking. Een internationale groep wetenschappers brengt deze week verslag uit van hun project in het blad Nature.
Rijstverbouwers kunnen de ontdekking gebruiken om nieuwe rijstvarianten te produceren die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen ziekten en meer voedingsstoffen bevatten, stelt een van de projectleiders, Richard McCombie van het New-Yorkse laboratorium Cold Spring Harbor. Binnen tien jaar levert het kraken van de genetische code waarschijnlijk een betere oogst op, aldus McCombie.
De wetenschappers schatten dat rijst 37.544 genen heeft, maar dat aantal zal volgens hen na verder onderzoek ongetwijfeld moeten worden bijgesteld. Mensen hebben slechts 20.000 tot 25.000 genen.
(Bron)
Tankstations weren Athlon-rijders

BUNNIK - Verscheidene pomphouders weigeren klanten van Athlon Car Lease van brandstof te voorzien. Volgens Branche Behartiging Tankstations (BBT), onderdeel van Bovag, protesteren ze zo tegen de benzineprijsvergelijker, die de leasemaatschappij op haar site begon.
De prijsvergelijker is de pomphouders in het verkeerde keelgat geschoten. "Ik krijg woedende leden aan de lijn. Sommigen meldden zelfs zo kwaad te zijn dat ze besloten hebben Athlon-klanten te weigeren", aldus BTT-secretaris E. de Vries in de Bovag-krant.
Athlon Car Lease heeft nog geen meldingen van geweigerde klanten binnen gekregen, meldt directeur H. Blink van het leasebedrijf. Zowel praktisch als juridisch gezien is het weren van Athlon-klanten volgens hem lastig. Zij betalen immers nà het tanken en met een wettig betaalmiddel. Mochten sommige pomphouders zijn klanten daadwerkelijk weigeren, dan zal het leasebedrijf via de leverancier van de tankpas "actie ondernemen", verzekert Blink.
Autorijders kunnen sinds begin deze week op de website van de leasemaatschappij bekijken bij welk pompstation in de buurt ze het goedkoopst kunnen tanken. Het leasebedrijf wil op deze manier in de dure brandstoftijden een prijzenslag tussen de pompstations uitlokken.
Veel bestuurders willen wel een paar euro besparen op een volle tank, zo blijkt. De prijsvergelijker is zo populair dat de Athlon-site bij vlagen onbereikbaar is door de drukte. Tot 14.00 uur woensdagmiddag meldden zich al 1,6 miljoen autorijders voor de benzineprijsmeter, aldus Blink. Inmiddels kan de aangepaste server van de website de vele bezoekers goed verwerken.
De brancheclub van de pomphouders neemt inmiddels de actie zelf onder de loep. Bekeken wordt of het leasebedrijf de prijzen op deze manier mag publiceren en of de gemelde informatie klopt. "Ik heb al pomphouders gesproken die zagen dat de prijs niet overeenkwam met de prijs die ze op dat moment rekenden. En dat is natuurlijk te gek voor woorden", meent De Vries.
(Bron)
VS wil Skype kunnen aftappen

AMSTERDAM - De Amerikaanse regering steunt de ontwikkeling van een nieuwe technologie waarmee internettelefonie kan worden afgetapt. Onderzoekers van de George Mason University hebben een kwart miljoen euro subsidie ontvangen om de techniek te verfijnen. De afluistermethode is al met succes getest op het populaire telefonieprogramma Skype.
Momenteel is het nog mogelijk om online te telefoneren te hebben zonder dat iemand het merkt. Volgens de regering zou dat criminelen aantrekken. Met de afluistertechniek kan de politie achterhalen of verdachten via internet hebben getelefoneerd. Volgens de regering zal de techniek worden ingezet in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme.
De techniek is specifiek bedoeld voor telefoongesprekken die verlopen via een zogenaamde 'anonimyzing dienst', een dienst die verhult dat twee internetters met elkaar telefoneren. Het gesprek verloopt dan via speciale servers die de identiteit van de internetters onzichtbaar maakt.
(Bron)
Dure olie drijft Belgen naar houtkachels

BRUSSEL - Belgen slaan massaal houtkachels in huis. Ze ontwijken zo de flink gestegen prijzen voor huisbrandolie en gas.
De verkoop is de voorbije maanden met eenvijfde gestegen en de bestellingen blijven binnenlopen, zeiden verkopers donderdag in diverse Vlaamse media. "Met een houtkachel bespaar je tot 20 procent op je verwarmingsfactuur", zegt kachelverkoper Marc Deruyter uit Oplinter. Hij stelt dat een gemiddeld gezin de winter doorkomt met 5 kuub hout à 55 euro per kuub.
Hoewel ook brandhout inmiddels duurder wordt. Door de grote vraag en het kleine aanbod steeg de prijs met 3 euro per kuub vergeleken met eind 2004.
(Bron)
Aantal bijstandsuitkeringen blijkt niet gestegen

VOORBURG - Het aantal bijstandsuitkeringen is in het eerste kwartaal niet flink gestegen, maar ongeveer gelijk gebleven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft donderdag bekendgemaakt dat de cijfers die het begin juli hierover naar buiten bracht, niet kloppen.
Het CBS meldt nu dat er eind maart 337.000 mensen in de bijstand zaten. Dat is evenveel als eind 2004 en circa 2000 minder dan eind maart 2004. Eind april was dat aantal gedaald tot 336.000.
Het CBS hanteert sinds begin dit jaar een andere rekenmethode. Het statistisch bureau telt alleen nog uitkeringen mee die in de desbetreffende maand daadwerkelijk zijn verstrekt. Bijstandsgerechtigden die met terugwerkende kracht steun krijgen, worden pas op moment van registratie meegenomen. Hierdoor is in de cijfers begin juli iets misgegaan.
(Bron)
Commotie over internetbeelden terreurdoelen

AMSTERDAM - Het internet is een belangrijk hulpmiddel voor terroristen om mogelijke doelen te bestuderen. Gedetailleerde satellietbeelden van potentiële terroristische doelen in Nederland zijn gratis te vinden op het net. Via de zoekprogramma's Google Earth en Google maps kan ingezoomd worden op onder meer het Binnenhof, Paleis Noordeinde en de Rotterdamse haven, zo schrijft het Algemeen Dagblad donderdag.
Terrorisme-deskundige Dick Leurdijk van Instituut Clingendael vindt dat de overheid maatregelen moet nemen. De kwetsbaarheid van overheidsgebouwen en de Rotterdamse haven worden vergroot door de toegankelijkheid van de informatie, zegt Leurdijk in de krant. "De gratis beschikbaarheid van de beelden verlaagt de drempel."
Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet geen aanleiding om maatregelen te nemen. De informatie die daarop staat, is volgens een woordvoerder al op diverse andere manieren verkrijgbaar.
Bovendien gaat het niet om vertrouwelijke informatie, zei hij donderdag. "De informatie is handig, maar niet nieuw", aldus de zegsman. De VVD en de PvdA in de Tweede Kamer vinden die conclusie te voorbarig en willen dat veiligheidsdeskundigen eerst grondig onderzoek doen naar de mogelijke risico's van de zoeksystemen van Google Earth en Google Maps.
Als die er zijn, dan moeten er maatregelen volgen om de programma's te ontdoen van schadelijke elementen, zei VVD-Kamerlid Weekers. Hij kan zich voorstellen dat bepaalde gegevens onzichtbaar worden gemaakt. Ook PvdA-Kamerlid Wolfsen wil van de experts weten wat het gevaar zou kunnen zijn van de satellietbeelden en hoe actueel ze zijn. Als er risico's aan kleven, moet de overheid in overleg met de beheerder maatregelen nemen, zei Wolfsen.
Gebruikers van Google Earth kunnen met het programma zoeken naar adressen, die vervolgens worden getoond op een satellietafbeelding waarop straten en gebouwen duidelijk zichtbaar zijn. Zo is het mogelijk in te zoomen op de haven in Rotterdam, enkele ministeries en het Binnenhof. Het programma stelt mensen ook in staat om virtueel over een landschap te 'vliegen' of een route te plannen.
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) liet eerder weten dat de website www.risicokaart.nl moet worden aangepast. Burgers kunnen daarop informatie krijgen over gevaarlijke objecten in hun woonomgeving, maar de VVD-bewindsman vreest dat terroristen misbruik van de kaart zullen maken. Remkes eist dat de zogeheten effectcirkels die aangeven hoever een ramp zich rond een object kan uitstrekken, van de website worden gehaald.
Maar de provincies die de databank op internet beheren, weigeren dat tot dusver te doen. Ze menen dat ze verplicht zijn de burgers zo volledig mogelijk te informeren. Remkes kijkt volgens de woordvoerder welke wettelijke mogelijkheden er zijn om de effectcirkels van de site te halen. Hij zal de kwestie binnenkort opnieuw bespreken met de commissarissen van de koningin.
(Bron)

Ze moeten niet zaniken: die info staat ook op kaarten en plattegronden.
Zomers worden warmer

AMSTERDAM - De zomers zijn de afgelopen decennia in Europese steden tot 2,2 graden Celsius warmer geworden. Dat blijkt uit een rapport van de milieuorganisatie WWF. Daarin worden de zomertemperatuurgegevens van zestien steden in de EU geanalyseerd. De stijging is hoger dan de schattingen van deskundigen van de Verenigde Naties voor de gemiddelde stijging van de temperaturen in de wereld.
De stijging van de gemiddelde zomertemperatuur (gerekend over de hele dag) was het hoogst in Madrid: met 2,2 graden Celsius tot 23,7 graden, gevolgd door Luxemburg (2 graden), Stockholm (1,5) en Brussel, Rome en Wenen (1,2). In Amsterdam en Parijs bedroeg de stijging 1 graad Celsius. Alleen in Dublin (0,7), Helsinki (0,8) en Kopenhagen (0,2) bleef de stijging onder de 1 graad Celsius.
Uit het rapport van het World Wide Fund for Nature (WWF) blijkt dat Londen de stad is waar de gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer het meest gestegen is, 2 graden in de afgelopen dertig jaar, gevolgd door Athene en Lissabon (1,9 graad), Warschau (1,3) en Berlijn (1,2).
WWF zegt dat die hogere temperatuurstijging in grote steden deels te verklaren is door de 'hitte-eilanden' die veroorzaakt worden door de groeiende bevolking van de steden. De opeenhoping van gassen die worden uitgestoten als gevolg van energie-opwekking en -verbruik kan volgens Imogen Zethoven, directeur van de Global PowerSwitch!-campagne van WWF, een belangrijke oorzaak zijn, maar de precieze reden van de sterkere opwarming van de steden is volgens haar niet duidelijk.
"Er is geen duidelijk verband tussen de warmte in de stad en de bevolkingsgroei." In de onderzochte periode is de bevolking van Londen met 1 procent gegroeid, terwijl die van Madrid verdubbeld is.
Zethoven vindt dat het er voor de steden somber uitziet. De opwarming van de aarde betekent dat deze trend zich voortzet en dat er een vicieuze cirkel ontstaat. Meer gebruik van airconditioning kan de risico's voor de gezondheid wel beperken, maar daardoor neemt de vraag naar energie toe, die voor het grootste deel van fossiele brandstoffen komt. En juist de uitstoot daarvan moet omlaag om de opwarming van de aarde te stoppen.
In het rapport van WWF wordt gewezen op de waarschijnlijkheid van vaker voorkomende en intensere hittegolven, droogtes en hevige regenstormen wanneer de gemiddelde temperaturen blijven stijgen. Al deze fenomenen zijn het gevolg van de opwarming van de aarde.
Verder wordt de nadruk gelegd op de rol die de energiesector in dit alles speelt: deze sector wordt in het rapport verantwoordelijk gesteld voor een belangrijk deel van de temperatuurstijging, aangezien 37 procent van de door de mens veroorzaakte uitstoot van CO2 afkomstig is uit de verbranding van fossiele brandstoffen, met name steenkool.
(Bron)
'Bonnie en Clyde' aangehouden in Ohio

WASHINGTON - De politie in de Amerikaanse staat Ohio heeft de vrouw aangehouden die dinsdag buiten een rechtbank een gevangenisbewaarder doodschoot en haar veroordeelde echtgenoot hielp ontsnappen. Ook de man is gearresteerd.
Na de schietpartij van dinsdag opende de politie een massale klopjacht op Jennifer en George Hyatte.
De tot 35 jaar cel veroordeelde Hyatte riep 'schieten' tegen zijn 31-jarige vrouw toen hij vanuit de rechtbank weer naar de gevangenis zou worden overgebracht. Zij opende toen het vuur op een gevangenisbewaarder die later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed. Een andere cipier schoot nog op de vluchtauto waarin het koppel wegreed. De vrouw, die haar echtgenoot ontmoette toen zij in de gevangenis als verpleegster werkte, zou daarbij gewond zijn geraakt.
(Bron)
Economie groeit sneller dan gedacht

VOORBURG - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal opgeleefd. Ten opzichte van het eerste kwartaal groeide de economie met 1,2 procent. In vergelijking met een jaar geleden bedroeg de economische groei 1,3 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
De groei is vooral te danken aan een hogere export en hogere investeringen. Consumenten en de overheid gaven minder uit, een trend die zich al lange tijd voordoet en waar voorlopig nog geen einde aan lijkt te komen.
Het tweede kwartaal telde wel een werkdag meer dan het tweede kwartaal in 2004, tekent het CBS bij het positieve groeicijfer aan. Ook nam de werkgelegenheid in de afgelopen drie maanden minder af dan in de vijf voorgaande kwartalen.
"We zitten nu dichter in de buurt van het groeitempo van vorig jaar, toen de gemiddelde economische groei op 1,7 procent uitkwam", zei hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS in een toelichting.
In het eerste kwartaal van 2005 kromp de economie nog met 0,5 procent, onder druk van de teruglopende binnenlandse bestedingen en de lagere groei van de export. In volume was de groei van de export in het tweede kwartaal weliswaar vrijwel gelijk aan die in het eerste kwartaal, maar een verschil is volgens het CBS wel dat de groei van puur Nederlandse producten duidelijk aantrok in het afgelopen kwartaal.
Twee Rotterdamse economen hadden voorspeld dat ook het tweede kwartaal een krimp zou laten zien, waarmee Nederland in een recessie zou belanden. "Deze voorspelling is niet uitgekomen", aldus Vergeer.
(Bron)
Brandweerkorps takelt dikzak uit huis

LILLE - Twaalf brandweermannen waren ervoor nodig om een 200 kilo wegende man uit zijn huis te halen en naar het ziekenhuis te brengen. Voor de actie had de brandweer personeelsleden uitgezocht die gespecialiseerd zijn in operaties in gevaarlijke omgeving.
De evacuatie, die drie uur duurde, speelde zich in de nacht van woensdag op donderdag af in het Franse dorpje Avesnes-sur-Helpe. "De man woonde op de tweede verdieping van een oud huis en hij kon alleen nog maar met een looprek lopen. De vloer was niet erg stevig en er was alleen maar een smal trapje dat moeilijk begaanbaar was. Daarom zijn de specialisten ingeschakeld", aldus de commandant van de brandweer. Uiteindelijk werd de man op een speciaal voor hem verstevigde brancard via een raam naar buiten gehaald.
Het was niet de eerste keer dat de specialisten in actie moesten komen om een zwaarlijvig persoon uit een huis te halen. Twee jaar geleden hielpen zij bij het transport van een zieke vrouw van 265 kilo.
(Bron)
Apotheken bewaken medicatie onvoldoende

DEN HAAG - Veel apotheken doen hun werk in avond, nacht en weekeinde niet goed doordat ze niet weten welke medicijnen de patiënt al gebruikt. Dat is een groot risico, omdat de patiënt medicijnen kan krijgen die de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden of allergische reacties veroorzaken.
Dit blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar de zogenoemde dienstapotheken. In deze nieuwe dienstenstructuur werken apothekers uit een groot gebied buiten kantooruren samen op één vast adres, vergelijkbaar met huisartsenposten.
De meeste patiënten gaan voor geneesmiddelen overdag naar hun reguliere apotheek, die hun medicatiegegevens beheert. Dienstapotheken hebben vaak geen toegang hebben tot deze gegevens, waardoor de medicatiebewaking afhankelijk is van de informatie die de patiënt geeft. Volgens de inspectie heeft de helft van de dienstapotheken inzage in het dossier door een koppeling met de 'eigen' apotheek van de patiënt.
Verder werken in één dienstapotheek soms tientallen apothekers en ruim honderd assistenten. De onderlinge afstemming is vaak slecht. Daarom moet de beroepsorganisatie van apothekers, de KNMP, richtlijnen ontwikkelen voor de organisatie van dienstapotheken.
Soms is de afstand tussen de woonplaats van een patiënt en de dienstapotheek meer dan 30 kilometer, constateert de inspectie. Dan is het niet mogelijk te voldoen aan de norm om binnen 20 minuten spoedeisende farmaceutische zorg te verlenen.
(Bron)
Campagne Sire tegen asociaal gedrag

AMSTERDAM - Nederlanders ergeren zich steeds meer aan asociaal gedrag. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat meer dan tachtig procent van de Nederlanders vindt dat mensen te snel agressief reageren. Stichting Ideële Reclame (Sire) begint daarom donderdag met een campagne.
Het onderzoek toont aan dat de meeste ergernissen in Nederland worden veroorzaakt door weggebruikers. Bij irritatie geven mannen de voorkeur aan het maken van gebaren. Vrouwen uiten zich vooral door te mopperen.
Wat henzelf betreft, heeft 42% de indruk dat ze zelf sneller geïrriteerd reageren, vergeleken met 10 jaar geleden. De meeste ondervraagden (69%) vinden dat mensen elkaars gedrag zouden moeten corrigeren. Jongere mensen (18-35), spreken sneller een onbekend iemand aan op zijn gedrag dan mensen ouder dan 35. Over het algemeen spreekt men makkelijker iemand in de familie of vriendenkring aan op asociaal gedrag dan een onbekend persoon.
In televisie - en radiospotjes wil Sire Nederlanders een spiegel voorhouden van hun 'lage irritatiegrens'. De campagne heet 'Kort lontje' en duurt ongeveer vier maanden. Sire laat gedurende de campagne onderzoeken wat het effect is van de spotjes.
(Bron)

Sire ziet iets over het hoofd. Men ergert zich aan het asociale gedrag van anderen, zelf zijn mensen nooit asociaal.

woensdag, augustus 10, 2005

Ziekenhuis waarschuwt voor kortsluiting in pacemakers

DEN HAAG - Het Medisch Centrum Haaglanden roept zestig mensen op in verband met een klein risico aan hun pacemaker. Dat heeft het ziekenhuis dinsdag bevestigd na een bericht van RTV West. Enkele andere ziekenhuizen in de regio willen ook patiënten met dezelfde types pacemakers zien, andere vinden dat weer niet nodig.
De firma Guidant maakte drie weken geleden bekend dat er kleine problemen zijn met twee soorten van de eigen pacemakers. Het gaat om de Ventak Prizm 2 (geproduceerd op of voor 16 april 2002) en de Contak Renewal 1 en 2 (geproduceerd op of voor 26 augustus 2004).
In beide gevallen is bij 0,1 procent van deze apparaatjes vastgesteld dat er tijdens afgifte van signalen een kortsluiting is ontstaan. Het apparaat is daardoor enigszins beschadigd en functioneert minder. In Nederland hebben ruim vierhonderd mensen een van de genoemde pacemakers.
Volgens Medisch Centrum Haaglanden zijn de riscico's bijzonder klein. Onder de zestig mensen die door dit ziekenhuis zijn opgeroepen, zijn ook al degenen die toch al aan vervanging van hun pacemaker toe waren.
(Bron)
'OM laat taakstrafontduikers gaan'

AMSTERDAM - Een deel van de mislukte taakstraffen wordt door het Openbaar Ministerie niet omgezet in een gevangenisstraf. Dat zegt directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland woensdag in het AVRO-programma 1opdeMiddag.
Als de afspraken van een taakstraf meerdere malen niet worden nagekomen, stuurt Reclassering Nederland de zaak terug naar Justitie. "We maken strenge afspraken. Eén keer te laat komen mag, maar na de tweede keer beschouwen wij de taakstraf als mislukt en sturen wij de zaak terug naar Justitie", aldus Van Gennip.
"Wij hopen dan dat die taakstraf dan alsnog wordt omgezet in een gevangenisstraf. Dat gebeurt, maar dat gebeurt ook in gevallen niet", zegt Van Gennip. "Het Openbaar Ministerie moet hierin heel consequent zijn en dat zijn ze niet. Dat vinden wij heel spijtig."
PvdA-Kamerlid Wolfsen vindt het onacceptabel dat niet alle mislukte taakstraffen worden omgezet in een celstraf. "Vorig jaar nog hebben we minister Donner hierop aangesproken. Hij verzekerde ons dat iemand die zijn taakstraf ontloopt, altijd een gevangenisstraf krijgt. Dat klopt dus niet, hoor ik nu opnieuw", aldus Wolfsen tegen de AVRO. "Dat is absoluut fnuikend voor het gezag van de Reclassering en het gezag van de rechter."
Wolfsen gaat minister Donner vragen om onderzoek te doen naar driehonderd mensen die een taakstraf hebben gekregen, maar niet of slechts gedeeltelijk hebben uitgevoerd. "We moeten bij die mensen kijken of het Openbaar Ministerie daadwerkelijk actie heeft ondernomen en alsnog een taakstraf heeft opgelegd. Daarbij moet er gekeken worden of deze mensen ook echt opgesloten zijn, want dat is ook nog maar de vraag", aldus Wolfsen.
(Bron)
Onthoofde kangoeroes op Australische golfbaan

SYDNEY - Op een golfbaan vlakbij het Australische Melbourne is de afgelopen weken een dozijn onthoofde kangoeroes gevonden. De koppen van de buideldieren ontbreken. Dit is woensdag van boswachters vernomen.
De motieven van de dierenbeulen zijn onduidelijk. "Ik ben hier al twintig jaar, maar zoiets heb ik nog nooit gezien", aldus de tuinman van de golfbaan.
(Bron)
Scherpe kritiek coalitie op Verdonkeremanen

AMSTERDAM - Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonkeremanen (VVD) krijgt kritiek uit de eigen coalitie omdat zij te lang heeft vastgehouden aan haar inburgeringsplannen. Daardoor is er nu nog steeds geen inburgeringsregeling, melden D66 en CDA. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.
De kritiek is ontstaan nadat ambtenaren van het ministerie van Verdonkeremanen hebben geconcludeerd dat de plannen onhaalbaar zijn. Verdonkeremanen wilde 775 duizend allochtonen verplicht laten inburgeren maar volgens haar ambtenaren is dat voor slechts 400 duizend mensen haalbaar. De ambtenaren worden in hun mening gesterkt door een uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde dat het juridisch niet haalbaar was alle allochtonen verplicht in te laten burgeren.
Verschillende fracties hebben aangedrongen om de verplichte inburgering te beperken tot de groep die dat het hardst nodig zou hebben. Verdonkeremanen hield echter vast aan haar standpunt dat iedere allochtoon moet inburgeren. Nu blijkt dat ze alsnog moet toegeven, zijn de coalitiepartners ontevreden.
Als Verdonk voor een andere aanpak had gekozen, had er al een regeling kunnen zijn, zegt D66-Kamerlid Ursie Lambrechts in de krant. "We hebben meer dan een jaar verloren doordat ze koste wat kost vasthield aan een groots plan." Lambrechts vindt dat typisch voor Verdonkeremanen. "Ze is zo principieel en richt zich te weinig op wat praktisch en snel tot stand te brengen is."
Volgens het CDA is er 'keer op keer op aangedrongen dat de minister haast maakt'. "En nu loopt het proces weer vertraging op. En hoe lang zit ze er nu al? Bijna drie jaar", zegt kamerlid Mirjam Sterk. Zij wil dat begonnen wordt met groepen die een taalcursus het hardst nodig hebben. De PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie willen dat Verdonk zich beperkt tot de groep die een inburgeringscursus het hardst nodig heeft.
(Bron)