zaterdag, april 12, 2008

Sloot in het park:

Sloot

Sloot
Nog meer natuurontwikkeling: een salamanderpoel.

Salamanderpoel
De gemeente Utrecht neemt geen risico's. In park De Koppel wordt een klein stukje met rust gelaten. Paadje eromheen, wat takken neergemikt, laat die bomen en struiken maar groeien, het mag zo nat of droog zijn als het uitkomt.
Dat heet natuurbos, en daar hoort blijkbaar een waarschuwing bij:

Natuurbos

Natuurbosbordje
Het groot hoefblad (Petasites hybridus) bloeit:

Groot hoefblad
Fietsend langs het fort viel me iets op. In een van de openingen zag ik iets nestigs. Kauwen vlogen heen en weer met strootjes en takjes.


Goed kijken, dan zie je het nest zitten

Kauw 1

Kauw 2 met takje
Geënte kersen, ze beginnen in bloei te komen en het zoemt er al van de bij-achtigen:

De entplaats

Kersenbloesem
Vossenstaarten (Alopecurus pratensis) bij een viaduct - over een tijdje zie je dat al die aartjes aangevreten zijn door muizen.

Vossenstaarten
Deze kent u wel ;-) Taraxacum officinale:

Paardebloem
10 april, in werkelijkheid nog veel roder:

Zonsopkomst
Nog meer lente: pinksterbloem, Cardamine pratensis:

Pinksterbloem
Ik zag nog iets toen ik de meerkoet kiekte: kikkerdril!

Kikkerdril

Kikkerdril
De meerkoeten zijn aan het broeden - deze kwam wel van het nest af maar toen z/hij merkte dat ik stilstond, zat z/hij sneller op het nest dan ik de camera klaar had. Zes mooie eitjes. De drab in het water is niet alarmerend - in het voorjaar komt er van alles van de bodem omhoog, dat hoort zo.

Broedende meerkoet

Broedende meerkoet
Nog zo'n plant die over een tijdje niet meer terug te vinden is: speenkruid, Ranunculus ficaria:

Speenkruid
De eksters bouwen door, hoewel ze van boom veranderd zijn. Het eerste nest is niet verder gekomen dan wat takjes, dit nest vordert gestaag:

Eksternest in aanbouw in een populier
Ik vind het lastig foto's maken met die zon. Toch maar geprobeerd.
Rond deze tijd zie je ze weer, in boomspiegels, bermen die opengelopen zijn, zanderige stukjes, plekken waar niet teveel concurrentie is: vroegeling, Erophila verna. Over een tijdje zijn ze spoorloos, en volgend jaar duiken ze weer op.

Vroegeling

Vroegelingbermpje
Lekker rondje gefietst in de zon, heerlijk.
Laat in de middag, weer thuis, raam open, Tom buiten - en ineens leek het of het licht uitviel, waarna er buiten een complete waterval ontstond, met heftige wind. Tom kwam paniekerig binnenrennen, de held die zich rustig drijfnat laat regenen vond dit duidelijk te gortig.
Het duurde even: soms was het even droog maar nog wel waaierig, en soms stormde er een bak regen tegen de ramen. Vreemd.

vrijdag, april 11, 2008

Maak je je pc weleens open om 'm schoon te maken?
Het kan heel erg zijn, zie hier.
Met de opwekkende melding: 'If your PC is in a worse condition, then please share your pics with us. :)'
13.4 graden in De Bilt vandaag, en net werd er iets gezegd over misschien volgend weekend over de 15 heen.

*Kleum*
Klanten meer tevreden over prestaties NS

UTRECHT - De klanten van de Nederlandse Spoorwegen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw positiever gaan oordelen over de prestaties van de vervoersonderneming. Dat blijkt uit de meest recente rapportage over de klanttevredenheid, die vrijdag werd gepubliceerd.
Dat blijkt uit de meest recente rapportage over de klanttevredenheid, die vrijdag werd gepubliceerd. Het onafhankelijke onderzoek heeft plaats in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, NS en de consumentenorganisaties.
Driekwart van de klanten geeft NS in de eerste drie maanden van 2008 een algemeen rapportcijfer van 7 of hoger. Een jaar geleden waardeerde 67 procent van de ondervraagden de NS-prestaties met een 7 of hoger.
De klantwaardering zit sinds 2001 steevast in de lift. In dat jaar gaf slechts 45 procent een 7 of hoger aan de NS. Daarna kroop het bedrijf geleidelijk uit het dal.
NS presteert beter op een reeks onderdelen. Zo ging de klanttevredenheid voor op tijd rijden er fors op vooruit. Op dit moment geeft 51 procent een 7 of hoger voor de punctualiteit, waar dat een jaar geleden nog 39 procent was.
(Bron)
Klink wil wanbetaler ziektekosten aanpakken

Minister Klink van VWS wil dat mensen die meer dan een half jaar de premie voor hun ziektekostenverzekering niet betalen een hoge boete krijgen.
De hoogte van de boete moet 30 procent van de premie worden. Dat komt dan op zo'n 27 euro per maand. Ook moeten ze naast de premie zelf de incassokosten betalen. De boete zal op het inkomen worden ingehouden door het College voor Zorgverzekeringen.
Er zijn ongeveer 200.000 mensen die hun premie voor hun ziektekostenverzekering niet betalen. Volgens de minister moet deze boete de wanbetalers stimuleren dat wel te gaan doen. Hij hoopt dat hiermee het aantal mensen dat niet betaald zal dalen.
(Bron)

Dan gaat Klink er wel vanuit dat het onwil is, en geen kwestie van te weinig centen en dan de grote rekeningen opschuiven en zo in de problemen komen. Want die laatste groep dupeer je alleen maar meer zo.
Volgens mij zou alles sowieso via het inkomen doen veel handiger zijn. Dat je zelf alleen de extra verzekeringen regelt - een beetje zoals vroeger. Maar ja.
Plannen voor sneller treinen toch door

DEN HAAG - De betwiste plannen voor snellere treinen gaan toch door. De Tweede Kamer gaf donderdag verkeersminister Camiel Eurlings het groene licht om 40 miljoen euro te steken in reistijdverbetering via spooraanpassingen. Zo gaat 20 miljoen naar het traject Sittard-Heerlen.
De minister zegde toe dat hij binnen twee maanden uitsluitsel zal geven over een andere voorgenomen investering van 30 miljoen in spoorveiligheid. Hij gaat Brussel daarvoor proberen te 'bewerken'.
De Europese regels verzetten zich tegen een goedkopere variant van het ATB-beveiligingssysteem in plaats van het moderne Ertms. De Nederlandse Spoorwegen pleiten voor ATB. ProRail en goederenvervoerders zijn er tegen. Eurlings beloofde een "extra gang" naar Brussel om in elk geval die over de streep te trekken.
Het onderzoeksbureau van de Kamer kraakte onlangs nog voorstellen van Eurlings om treinen harder te laten rijden. Er lag een CDA-PvdA-amendement aan ten grondslag om voor 70 miljoen de reistijd tussen de Randstad en andere delen van het land te verbeteren. Die stonden onder druk door de nieuwe NS-dienstregeling voor 2007.
PvdA-fractiewoordvoerder Diederik Samsom zag de 20 miljoen voor 97 seconden reistijdwinst op het Limburgse tracé eerst niet helemaal zitten.
Hij liet zich overtuigen door de bewindsman, die aanvoerde dat er twee miljoen mensen jaarlijks op het traject reizen en de investeringen zorgen voor een betere verbinding naar Duitsland.
VVD en GroenLinks vroegen nog naar de 'dekking' van de maatregelen. Eurlings verzekerde dat de 70 miljoen niet ten koste gaat van de uitgaven voor achterstallig onderhoud. Met name GroenLinkser Wijnand Duyvendak vreesde dat indirect de treinreiziger de dupe wordt omdat het geld uit het potje spoorbeheer moet komen.
(Bron)
Gevechtsvliegtuig JSF duurder in gebruik dan F-16

DEN HAAG - Het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) is duurder in onderhoud en gebruik dan de F-16 blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het Pentagon heeft daarom het budget daarvoor verdubbeld.
(Bron)

Goh.
Coentunnels krijgen uniek afzuigsysteem

AMSTERDAM - De huidige Coentunnel en de nog nieuw aan te leggen Tweede Coentunnel bij Amsterdam krijgen een voor ons land unieke afzuiginstallatie.
Daarmee verbetert de luchtkwaliteit voor automobilisten en worden zij niet meer bedwelmd door uitlaatgassen als ze hun raampje open laten staan. Dat blijkt vrijdag uit een nieuwsbrief van Rijkswaterstaat.
Volgens Ab van der Schans, technisch manager van Rijkswaterstaat, zijn er nog geen andere tunnels in Nederland met zo'n systeem. Het is echter nodig vanwege de eisen die aan de luchtkwaliteit worden gesteld.
De afzuiginstallatie verwijdert zeker 70 procent van de uitlaatgassen uit de tunnels.
(Bron)
Klink wil meer baby's langer aan de borstvoeding

DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil dat meer vrouwen hun baby de eerste zes maanden alleen maar borstvoeding geven. Nu is dat 20 tot 25 procent.
Klink wil dat percentage in 2011 hebben opgeschroefd tot 40 procent. Het kabinet buigt zich naar verwachting vrijdag over dit plan uit Klinks voedingsnota.
Kringen rond het kabinet bevestigden een bericht hierover in De Telegraaf. Klink komt met dit plan tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Die steunde een motie hierover van de ChristenUnie.
Op dit moment begint 80 procent van de vrouwen met borstvoeding. Het percentage kinderen dat een maand borstvoeding krijgt is 54 procent. Tussen de 20 en 25 procent geeft een half jaar borstvoeding.
(Bron)

Maak het borstvoedende vrouwen dan maar makkelijker. Want meestal wordt er gestopt wegens praktische bezwaren.
En zorg ook dat niet-borstvoedende moeders zich niet hoeven te verdedigen.
Schiphol test met op afstand bestuurbare robothavik

AMSTERDAM - Rondom de luchthaven Schiphol vliegt sinds enkele weken een wel heel bijzondere vogel door de lucht.
De zogeheten 'Horck', een elektrisch bestuurbare robotroofvogel, is het nieuwste middel om vogels de stuipen op het lijf te jagen. Die kunnen namelijk veel schade veroorzaken aan vliegtuigen.
De eerste resultaten zijn veelbelovend, aldus een woordvoerster van Schiphol vrijdag naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.
De innovatieve aanwinst is een ontwerp van Robert Musters, een valkenier uit Enschede. De luchthaven gebruikt de zogeheten ornithokopter de komende maanden op proef.
Hoewel Musters niet teveel wil uitwijden over de exacte werking van zijn uitvinding, is wel bekend dat de robot zeker 70 kilometer per uur vliegt. Het apparaat heeft verder een vleugelspan van 1,08 meter en meet van snavel tot staart 60 centimeter.
Hij vliegt bovendien op accu's en is gemaakt van piepschuim en pvc. Volgens de ontwerper ziet de Horck eruit als een echte roofvogel en gedraagt hij zich ook zo.
De bediening van de vogelverschrikker doet Musters zelf. Mocht Schiphol de uitvinding definitief willen gebruiken, dan hebben mensen hiervoor speciaal een opleiding nodig. "Het is geen kinderspel", aldus de zegsvrouw.
De luchthaven doet veel aan vogelverjaging, aangezien het gevaarlijk kan zijn als een diertje in de motor van een vliegtuig terecht komt. Bovendien veroorzaakt dat flinke schade. Volgens de woordvoerster zijn er 24 uur per dag mensen in dienst om vogels af te schrikken.
Dat doen zij onder meer door rond te rijden in auto's met daarop luidsprekers waaruit angstkreten klinken, of door te schieten met lichtkanonnen.
(Bron)

Mooi ding. Nu wachten tot de vogels een anti-vliegtuigrobot in gaan zetten.
CNV dreigt met juridische stappen tegen Aldi

HOOFDDORP - CNV Dienstenbond dreigt juridische stappen te nemen tegen het supermarktbedrijf Aldi. De vakbond wil dat Aldi een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de werkdruk bij zijn filialen.
Volgens de bond zegde Aldi eerder zo'n onderzoek bij een aantal winkels toe, om deze belofte later weer in te trekken.
"Wij willen Aldi aan de afspraken houden. Anders is de kans groot dat we juridische stappen zetten", aldus bestuurder Agostino di Giacomo Russo. Volgens de bond hebben tientallen werknemers van Aldi aangegeven geregeld met slechts twee of drie personeelsleden verantwoordelijk te zijn voor een hele winkel.
De werksituatie bij de Aldi-winkels trok eind vorig jaar de aandacht van CNV Dienstenbond na klachten van enkele leden.
De vakbond zegt zwart op wit te hebben dat de Aldi heeft ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar de werksituatie bij winkels in Ommen en Groenlo.
Aldi was niet direct beschikbaar voor commentaar.
(Bron)
Grote stijging kinderpornosites vanuit Nederland

HILVERSUM - Het aantal meldingen van websites met kinderpornografie die vanuit Nederland worden verspreid, is explosief gestegen. Kreeg het Landelijk Meldpunt Kinderporno (LMK) in 2006 honderd van dergelijke meldingen, vorig jaar waren dat er zevenhonderd.
Dat zei Liesbeth Groeneveld van het LMK donderdagavond in tv-rubriek Nova.
Het gaat zowel om Nederlandse als buitenlandse sites. Het vanuit Haarlem opererende bedrijf Leaseweb blijkt in Nederland een belangrijke verspreider te zijn. Leaseweb beheert 11.000 servers die honderdduizenden sites verspreiden.
Directeur Con Zwinkels zei in Nova dat hij de inhoud daarvan niet kent en er dus ook niet van op de hoogte is dat zijn servers kinderporno verspreiden. Zwinkels zei dat hij er in het verleden wel mee te maken heeft gehad en dat hij in die gevallen direct actie heeft ondernomen.
Internetprovider UPC past sinds een jaar een filter toe, dat de toegang tot sites met kinderporno blokkeert. Dit filter blijkt echter gebrekkig te werken. Het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie, het WODC, onderzoekt de problemen met webfilters momenteel, aldus een woordvoerder. De resultaten daarvan worden vóór de zomer verwacht.
Minister Hirsch Ballin van Justitie verlaat zich bij de strijd tegen kinderporno niet alleen op webfilters, benadrukt de woordvoerder. Speciale units van het Korps Landelijke Politiediensten speuren actief naar verspreiders en gebruikers van kinderporno. Vorig jaar ondertekende Hirsch Ballin een verdrag van de Raad van Europa, dat moet uitmonden in verscherpte wetgeving ten aanzien van kinderpornoconsumenten.
In de huidige wetgeving moeten gebruikers materiaal hebben gedownload om wegens bezit vervolgd te kunnen worden. In de nieuwe wet zal ook het kijken naar kinderporno via zogeheten 'streaming media' strafbaar worden gesteld.
In Nova zei Hirsch Ballin te schrikken van de door het LMK vastgestelde stijging van het aantal via Nederland verspreide sites. Volgens de bewindsman is daar een "specifieke verklaring" voor, "maar er is geen sprake van dat wij daarin berusten". De SP heeft naar aanleiding van de bevindingen in Nova een debat aangevraagd.
Het LMK brengt vrijdag zijn jaarverslag uit. Daarin staat ook dat het meldpunt vorig jaar in totaal 7500 meldingen heeft gekregen van internetgebruikers die op kinderporno zijn gestuit.
(Bron)
Koenders geeft meer geld aan Wereldvoedselprogramma

AMSTERDAM - Minister Koenders heeft bij een vergadering van de Wereldbank bekend gemaakt dat Nederland acht miljoen euro extra zal geven aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Dat meldt de NOS.
De Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking maakt zich zorgen over de stijgende prijzen van voedsel in de arme landen.
'Een sociaal drama', betitelde Koenders de huidige situatie voor de allerarmsten. Omdat er geen vrije wereldhandel is en de Afrikanen te weinig investeren in de landbouw, zijn simpele maaltijden de laatste tijd twee keer zo duur geworden.
(Bron)

Acht miljoen, het kan eraf.
Verbijstering over reïncarnatietherapie bijstand

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA wil opheldering van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over een bericht dat bijstandsgerechtigden in Maastricht zouden worden gedwongen een reïncarnatietherapie te volgen.
Door onder leiding van een reïncarnatietherapeut terug te keren naar een vorig leven, zouden ze hun problemen beter kunnen oplossen en daardoor eerder aan de slag komen.
Van Hijum wil Donner dinsdag naar het wekelijkse vragenuur van de Kamer halen om uitleg te geven. Het CDA-Kamerlid, dat zich baseert op een bericht in dagblad De Limburger van vrijdag, vindt de reïncarnatietherapie "belachelijk" en spreekt van "een slechte 11-aprilgrap".
Het Maastrichtse raadslid John Steijns van de fractie Stadsbelangen Mestreech stelde de kwestie aan de orde in het college van Maastricht naar aanleiding van het verhaal van een bijstandsgerechtigde in de gemeente.
Volgens het raadslid moest deze vrouw van de sociale dienst van de gemeente Maastricht een reïncarnatietherapie volgen. Zou zij dat niet doen, dan zou dat consequenties kunnen hebben voor haar uitkering.
Een woordvoerder van de gemeente Maastricht zei vrijdag dat de vrouw zelf om de therapie gevraagd had. Maar Steijns zegt dat de vrouw om een re-integratieproject had gevraagd, en de reïncarnatietherapie opgedrongen kreeg.
De woordvoerder van Maastricht benadrukt dat het slechts om één geval gaat. De aangeboden therapie is de cliënte toegestaan als voortraject naar een reïntegratieproject, aldus de woordvoerder.
"Mevrouw heeft samen met haar huisarts hiertoe een verzoek ingediend omdat dit ook volgens haar arts de meest geschikte methode zou zijn om terug te keren naar de arbeidsmarkt", aldus de woordvoerder.
Om die reden is de gemeente ook bereid tegemoet te komen in de kosten van de therapie, zei hij. "Dit komt niet uit de koker van de sociale dienst, maar van mevrouw zelf en haar huisarts."
Raadslid Steijns vindt desondanks dat de consulente "niet op de stoel van een medicus mag gaan zitten". De dienst heeft de plank volgens hem finaal misgeslagen. "Een consulente mag dit soort informatie helemaal niet geven, mag dit niet vergoeden en al zeker niet dreigen met sancties bij niet deelname aan de therapie".
(Bron)

Mevrouw is natuurlijk niet gedwongen, er zijn alleen dingen gesuggereerd op de Soos-manier, waarschijnlijk. Wat wel degelijk als dwang kan voelen.
Veluwe telt 4009 zwijnen minder

ARNHEM - Het afgelopen jachtseizoen hebben jagers op de Veluwe 4009 wilde zwijnen afgeschoten. Er lopen nu nog ongeveer 1600 wilde zwijnen rond in het natuurgebied. De provincie Gelderland maakte vrijdag maatregelen bekend die een zwijnenoverschot in de toekomst moeten voorkomen.
Gelderland stelt minister Verburg van LNV in een brief een aantal maatregelen voor. Zo wil de provincie dat jagers gebruik kunnen maken van geluiddempers en nachtkijkers. Daarnaast moeten jagers dit jaar al gelijk in juli, na de opening van het jachtseizoen, actief jagen met de lokvoermethode.
"Die methode werkt in de zomer goed, omdat er dan nog weinig voedsel op de grond ligt", zegt een woordvoerster van de provincie. In voorgaande jaren kwam de jacht pas later in het seizoen op gang.
Het voorbije jachtseizoen liep aanvankelijk tot eind januari. Wegens een overschot aan wilde zwijnen besloot Gelderland het seizoen te verlengen tot medio maart. De provincie verleende vorig jaar ook een ontheffing voor de omstreden drukjacht, maar de rechter verklaarde die ontheffing ongeldig. De rechter achtte de noodzaak van drukjacht niet bewezen.
De provincie wil ook dat de Faunabeheer Eenheid Veluwe bekijkt hoeveel zwijnen de Veluwe vanaf 2009 kan huisvesten. Het afgelopen jaar was 835 zwijnen het veelgenoemde streefgetal. Natuurorganisaties menen dat er veel meer dieren kunnen leven op de Veluwe.
"We willen nu per gebied kijken hoeveel zwijnen er veilig kunnen leven. In beboste stukken kunnen dat er wellicht meer zijn dan in gebieden waar veel wegen zijn of landbouwgrond is. We streven naar maatwerk", aldus de provinciewoordvoerster.
Volgens de provincie staat vast dat zwijnen de afgelopen maanden veel aanrijdingen op met name provinciale wegen hebben veroorzaakt.
(Bron)

Paar slechte jaren en het zwijn is weer zeldzaam.
Casema pakt tienduizenden zwartkijkers aan

DEN HAAG - Kabelbedrijf Casema gaat schoon schip maken. Het bedrijf heeft zo'n 50.000 tot 60.000 mogelijke wanbetalers aangeschreven en biedt hen de mogelijk zich nu alsnog aan te melden als abonnee met terugwerkende kracht tot 1 september 2007.
Dat heeft een woordvoerder van Casema vrijdag desgevraagd gezegd.
Uitgaande van ongeveer 55.000 wanbetalers en abonnementskosten van 16 euro per maand, zou Casema hierdoor ruim 10 miljoen euro op jaarbasis mislopen.
Tot dit jaar sloot Casema lang niet in alle gevallen de aansluiting van een woning af wanneer iemand vertrok. Ook kijken mensen mogelijk al jaren gratis televisie op gesplitste aansluitingen.
"In voorgaande jaren zijn om allerlei redenen aansluitingen niet losgekoppeld", aldus de woordvoerder.
Sommige mensen kijken mogelijk al 20 jaar gratis televisie via een aansluiting van Casema. "De aantallen begonnen fors te worden, dus hebben we besloten schoon schip te maken."
Casema heeft er voor gekozen spijtoptanten met zeven maanden terugwerkende kracht te laten betalen voor hun aansluiting. "We delen het leed. Mensen hadden zich bij ons moeten melden, maar wij hadden ook consequenter moeten zijn in het afsluiten."
Een maand geleden heeft Casema bij wijze van proef al 2000 mogelijke zwartkijkers aangeschreven, daarvan heeft zo'n 10 procent zich inmiddels aangemeld als abonnee "maar we verwachten er nog meer".
De kabelaar denkt dat veel mensen zich pas melden als hun aansluiting daadwerkelijk wordt opgeheven. Overigens bleek de brief in het merendeel van de gevallen terecht verstuurd; een groot deel van deze mensen keek gratis.
Het bedrijf gaat ervan uit dat een deel van de mensen niet eens weet dat ze gratis kijken. "Mensen denken dat het abonnement in de servicekosten zit, of bij de kosten voor de vereniging van eigenaren." Casema heeft in midden en west Nederland zo'n 1,3 miljoen abonnees.
(Bron)

Als je 20 jaar hebt kunnen kijken voor de prijs van zeven maanden...
'Windows staat op instorten'

AMSTERDAM - Besturingssysteem Windows staat op instorten. Het is veel te zwaar en log geworden. Daarvoor waarschuwen twee analisten van het vooraanstaande bureau Gartner.
Michael Silver en Neil MacDonals van Gartner deden hun uitlatingen op een conferentie in Las Vegas, zo meldt Computerworld. Windows gaat gebukt onder de erfenis van twintig jaar ontwikkeling: het besturingssysteem zit vol met oude code en wordt beperkt door ontwerpbeslissingen uit het verleden, zeiden zij.
Daardoor is het te groot en te zwaar geworden, terwijl gebruikers juist behoefte hebben aan software die op goedkope, lichte hardware kan worden gebruikt. Bovendien is Windows zo omvangrijk dat het Microsoft veel tijd kost om belangrijke veranderingen of verbeteringen te ontwikkelen.
Bovendien worden besturingssystemen steeds minder relevant. Veel toepassingen werken bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf internet.
De lauwe ontvangst van Windows Vista op met name de zakelijke markt is volgens de twee een illustratie van de problemen. Het besturingssysteem kent slechts relatief kleine verbeteringen van voorganger XP, en voor veel bedrijven is dat onvoldoende reden om over te stappen, zegt het duo. Volgens het tweetal moet Microsoft snel ingrijpen om te voorkomen dat het zijn leidende positie op de softwaremarkt kwijtraakt.
De oplossing schuilt volgens Silver en MacDonalds in een kleinere, modulaire versie van Windows. Gebruikers kunnen dan een op maat gesneden systeem samenstellen dat past bij hun hardware en voldoet aan hun specifieke behoeften.
Microsoft lijkt zelf overigens ook in die richting te denken. Tijdens een presentatie van Windows 7, de werktitel van de volgende versie van het besturingssysteem, liet een medewerker van Microsoft vorig jaar zien dat de opvolger van Vista een minimale systeemkern krijgt, die naar eigen behoefte uitgebreid kan worden.
Vooralsnog wordt Windows 7 niet verwacht voor 2010. Analisten speculeren echter dat Microsoft het systeem eerder zal proberen uit te brengen. Op een bijeenkomst eerder deze maand liet bestuursvoorzitter Bill Gates vallen dat de volgende Windowsversie "ergens volgend jaar" zou verschijnen. Onduidelijk was echter of hij daarmee doelde op een eerste testversie of een af product.
(Bron)
Moeder laat peuter verhongeren

LUIK - Een moeder uit Angleur bij de Belgische stad Luik heeft haar peuter opzettelijk laten verhongeren. De alcoholistische vrouw verklaarde dat haar zoontje niet gewenst was. Ze voelde zich in de steek gelaten, omdat haar partner in het buitenland werkte.
De vrouw had dinsdag ontdekt dat haar 21 maanden jonge zoontje levenloos in zijn stoeltje zat. Ze belde twee uur later naar de hulpdiensten. Autopsie wees uit dat het lichaam van de peuter geheel geen vet bevatte, aldus justitie vrijdag.
De vrouw is gearresteerd. Ze riskeert een celstraf van tien à zeventien jaar. Haar drie andere zonen zijn overgeplaatst.
(Bron)
Ziekte van Lyme in opmars door warmer weer

AMSTERDAM - De opwarming van de aarde leidt in Nederland tot een toename van de ziekte van Lyme, die door een teek wordt overgedragen. Ook de tropische ziekte knokkelkoorts zou in ons land voor kunnen komen. Dat schrijven onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, dat zaterdag verschijnt.
Klimaatveranderingen kunnen volgens de onderzoekers leiden tot een toename van al in Nederland aanwezige ziekten. "Tegelijkertijd schuiven ziekten uit Zuid-Europa langzaam op naar het noorden."
De teek die de ziekte van Lyme verspreidt, gedijt goed bij het warmere weer in Europa. De temperatuur in de winter is hoger, de lente begint eerder en de herfst loopt langer door. Vooral in bosrijke gebieden komen meer teken voor, waardoor ook het aantal besmettingen stijgt.
De ziekte van Lyme begint met een rood plekje op de huid. Binnen enkele weken kunnen klachten voorkomen als vermoeidheid, vergeetachtigheid en gewrichts- en spierpijn. Wie de ontsteking niet laat behandelen, kan last krijgen van het zenuwstelsel, huidaandoeningen of hartritmestoornissen. In 2005 werden zeventienduizend mensen besmet met de ziekte van Lyme, blijkt uit de laatste gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Een uit China afkomstige mug [tijgermug] die knokkelkoorts verspreidt, zou zich volgens de onderzoekers wel eens permanent in Nederland kunnen vestigen. De mug is Nederland binnengekomen via de plant 'lucky bamboo', uit Zuidoost-China. Knokkelkoorts kan hoge koorts met bloedingen veroorzaken. De onderzoekers roepen artsen op alert te zijn op de verschijnselen.
(Bron)


Ziekmakende insecten onderweg naar Nederland

AMSTERDAM - De kans dat het voor mensen dodelijke Westnijlvirus in Nederland neerstrijkt wordt steeds groter. Vanwege het warmere klimaat trekken ziekmakende tropische insecten richting Europa.
Dat meldt De Telegraaf vrijdag. De krant baseert deze theorie op onderzoek van het nationaal instituut voor dierziekten CIDC, dat aangesloten is bij de Universiteit van Wageningen.
Westnijl is een ziekte die gedragen wordt door vogels. De muggen die de besmette vogel prikken, kunnen het vervolgens overbrengen op mensen en paarden. Wat volgt is een hersenvliesontsteking, die fataal kan zijn.
Volgens de ochtendkrant is er nog geen vaccin tegen het Westnijlvirus, dat in de VS al jaren slachtoffers maakt.
(Bron)

Bepaalde ziektes verdwijnen, maar daar komen andere voor in de plaats. Altijd al zo geweest en zal ook nooit veranderen.
Eerlijke vinder retourneert 140.000 dollar

LOS ANGELES - De Amerikaanse tuinman Eli Estrada heeft recentelijk de vondst van zijn leven gedaan. Midden op een straat in het Californische Cerritos vond hij niet alleen 140.000 dollar in contanten maar ook zijn geweten.
De krap bij kas zittende vinder besloot het geld over te dragen aan de politie, meldden Amerikaanse media.
In plaats van de schulden op zijn credit card af te lossen of het aan zijn aanstaande huwelijk te besteden, retourneerde Estrada het geld dat bestemd was voor pinautomaten.
De 40-jarige tuinman kreeg 2000 dollar vindersloon van de waardetransporteur die de geldzak had verloren.
(Bron)

2000 is misschien wat magertjes...

donderdag, april 10, 2008

Arubaans parlement bezet

ORANJESTAD - Stakende ambtenaren zijn woensdagmiddag (lokale tijd) het Arubaanse parlementsgebouw binnengevallen. Dat heeft de advocaat van de ambtenarenbonden, Edwin Duijneveld, gezegd.
De stakers, die zich tot nu toe rustig houden, eisen een hoorzitting met leden van regeringspartij MEP. Die hanteert sinds de bezetting echter een radiostilte. Ook de Statenvoorzitter is onbereikbaar.
Volgens de politie is er nog geen aanleiding om de stakers uit het parlement te halen omdat de oppositiepartijen "niet de deuren voor hen hebben gesloten".
"Kennelijk willen deze parlementariërs een gesprek met hen."
Mike Eman, leider van de grootste oppositiepartij AVP, staat achter de actie. "Wij hebben ze niet tegengehouden en zijn met ze gaan praten. Ook wij vinden het erg dat hun lonen zeven jaar lang niet zijn aangepast aan de inflatie."
Dinsdag heeft een verzoek van de oppositiepartijen het niet gehaald om de stakingen op de agenda te zetten van de Staten van Aruba.
De Arubaanse oppositiepartijen hebben tien van de 21 parlementszetels, regeringspartij MEP heeft er elf.
Hoe lang de ambtenaren, die voornamelijk op de publieke tribune zitten, daar blijven is onbekend. Volgens de griffier van de Staten stonden er voor de rest van de dag geen vergaderingen in het parlement gepland.
(Bron)
Verdachte krijgt meer rechten in strafproces

DEN HAAG - Verdachten krijgen een sterkere positie in strafzaken. Ze mogen binnenkort deskundigen inschakelen voor aanvullend onderzoek of tegenonderzoek in hun zaak.
Dat moet de strijd tussen verdachten en het Openbaar Ministerie (OM) in een strafproces eerlijker maken.
De Tweede Kamer schaart zich met zeer ruime meerderheid achter een wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dat dit regelt, zo bleek woensdagavond tijdens een debat.
De minister heeft het wetsvoorstel met voorrang behandeld vanwege verbeteringen die zijn aangekondigd na de commotie rond de Schiedammer parkmoord.
Voor die moord zat een man jarenlang ten onrechte vast als gevolg van een reeks fouten van het OM.
Verdachten krijgen de mogelijkheid om tegenonderzoek aan te vragen zodat het OM "uit eventueel dreigende tunnels kan geraken", zei Hirsch Ballin woensdagavond met verwijzing naar het begrip tunnelvisie.
De verdediging mag niet onbelemmerd onderzoek laten doen, maar moet daarvoor toestemming vragen aan de officier van justitie of de rechter-commissaris.
De officier van justitie heeft momenteel al het recht om deskundigen in te schakelen voor onderzoek ten behoeve van een strafzaak.
De nieuwe wet stelt ook extra eisen aan deskundigen die optreden in een strafzaak. Zij moeten straks aan een reeks kwaliteitscriteria voldoen.
Ook komt er een landelijk register van vaste deskundigen die onderzoek kunnen verrichten voor een strafzaak, bijvoorbeeld forensisch experts. Rechters worden opgeleid om de rapporten van deskundigen op de juiste waarde te schatten.
SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit noemde het wetsvoorstel "een stap op de goede weg, die een bijdrage kan leveren aan de beperking van het aantal blunders" in strafzaken.
De PvdA verwacht dat de wet zal leiden tot een meer evenwichtige verhouding tussen de aanklagers en de verdediging.
(Bron)
Gezonde WW'ers vinden makkelijker baan

AMSTERDAM - Werklozen die zich gezond voelen, hebben een veel grotere kans werk te vinden dan WW'ers met gezondheidsklachten.
Van alle WW-klanten heeft 42 procent na korte of lange tijd betaald werk gevonden. Van degenen met gezondheidsklachten is dat slecht 15 procent, zo staat in de Kwartaal Verkenningen van uitkeringsinstantie UWV.
Mensen die zich niet gezond voelen, hebben meer begeleiding nodig bij het vinden van werk. Een persoonlijke aanpak heeft op hen een groter effect dan bij de WW'ers die goed in hun vel zitten, blijkt uit onderzoek.
Mogelijk komt dat doordat de klachten die mensen ervaren, juist voortkomen uit het feit dat ze werkloos zijn, en uit onzekerheid over hun vaardigheden en hun kansen op werk.
Extra aandacht kan hen dan een steuntje in de rug geven en meer vertrouwen in de eigen mogelijkheden.
(Bron)

Tjonge.
Arrestant pleegde zelfmoord met vuurwapen

HAARLEM - De man die dinsdagochtend zelfmoord pleegde op het politiebureau aan de Koudenhorn in Haarlem, heeft hierbij zijn eigen vuurwapen gebruikt.
De Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders bevestigde dit donderdag naar aanleiding van een bericht in het Haarlems Dagblad. De Haarlemmer schoot zichzelf door het hoofd in het cellencomplex.
De politie hield de man aan na een inbraak in een coffeeshop aan de Koudenhorn en bracht hem geboeid over naar het cellencomplex. Nog voordat hij de cel wist te bereiken, zag hij kans zichzelf met zijn eigen vuurwapen van het leven te beroven.
Hoe het incident heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. Met de fouillering van de inbreker moet iets mis zijn gegaan. De politie doet verder geen mededelingen over de zaak in het belang van een onderzoek door de Rijksrecherche.
Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Haarlem zei donderdag dat de arrestant een 41-jarige Haarlemmer was. De woordvoerster kon niet zeggen, wanneer de uitkomsten van het Rijksrecherche-onderzoek worden verwacht.
"Dat kan nog wel enige tijd gaan duren, omdat deze zaak heel zorgvuldig wordt onderzocht."
Volgens een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen heeft de politie de bevoegdheid om een verdachte al voordat deze in een politiebusje wordt afgevoerd te fouilleren.
Dat gebeurt dan in het kader van het onderzoek en in het belang van de veiligheid van de betrokken politiemensen en de verdachte.
"Het feit dat iemand met een vuurwapen in een ophoudruimte voor arrestanten wordt aangetroffen, is in Nederland een hoge uitzondering", aldus de zegsman.
"In 99,9 procent van de gevallen wordt er professioneel gehandeld. Dit is natuurlijk een heel tragisch geval."
(Bron)
TT 717 Late lente

Ondanks het fraaie weer van de laatste dagen wil het op de thermometers nog niet echt lente worden. De afgelopen nachten kwam het tot vorst, lokaal vroor het bijna 6 graden.
Overdag komen de temperaturen maar net boven de 10 graden. De grens van 15 graden is dit jaar in De Bilt nog niet bereikt en dat is opmerkelijk laat.
Meestal gebeurt dat in maart al. Sinds 1901 is het maar 7 keer voorgekomen dat de eerste warmere dag pas in de tweede helft van april of nog later viel. In 1970 gebeurde dat pas op 3 mei.

Ik zei al dat mei dit jaar laat valt...
Geen files in Nederland op 9 oktober

UTRECHT - Op donderdag 9 oktober staan er geen files in Nederland. De ANWB, de NS en de Rabobank hebben donderdag in Utrecht de coalitie Nederland Bereikbaar gepresenteerd die dit nastreeft. De drie partijen willen files in ons land terugdringen. Zij willen laten zien dat dit mogelijk is met een filevrije dag op 9 oktober.
Door de plannen van de organisaties zou het verkeer moeten kunnen doorstromen op de snelwegen. Dit zou onder meer te realiseren zijn als werknemers meer thuis werken.
Volgens Nederland Bereikbaar kan met 10 procent minder verkeer in de spits deze bijna vlekkeloos verlopen.
De drie partijen willen werkgevers en werknemers in Nederland ervan doordringen dat Nederland al in beweging moet komen voordat het hele land vaststaat. Daarover moet een 'filesofie' worden ontwikkeld.
Voor september moeten minimaal honderd bedrijven in Nederland zich bij Nederland Bereikbaar hebben aangesloten. Deze bedrijven moeten het telewerken van de werknemers stimuleren.
Volgens Piet van Schijndel van de Rabobank moet ook het bedrijfsleven verantwoordelijkheid nemen.
"Afgelopen jaren is er door bijvoorbeeld CAO's een strikte scheiding ontstaan tussen werk en privé. Omdat we allemaal op dezelfde tijd ergens moeten zijn, ontstaan er files."
Ook zegt de topman van de Rabobank dat veel bedrijven huiverig zijn om hun mensen thuis te laten werken. "Men wantrouwt de werknemers. Een baas kan namelijk niet meer zien of iemand wel of niet werkt."
Volgens Van Schijndel blijkt dit helemaal geen punt van zorg te zijn. "Uit onderzoeken blijkt dat de productiviteit van mensen die telewerken met 20 procent toeneemt."
Guido van Woerkom van de ANWB denkt dat meer keus minder files tot gevolg heeft. Mensen moeten hun vaste gewoontes leren doorbreken, aldus Van Woerkom. "Ik zou er enorm van balen als onze plannen niet gaan werken."
(Bron)

Als het dan maar niet sneeuwt, of regent, of anderszins weer is...
Recherche stelt vier chefs buiten functie

DRIEBERGEN - De Dienst Nationale Recherche van het KLPD heeft vier chefs van de afdeling Observatie en Techniek met "buitengewoon verlof" gestuurd.
Aanleiding daarvoor vormen de resultaten van een zogeheten sfeer- en cultuuronderzoek binnen de dienst, bevestigt een woordvoerder van het KLPD donderdag een bericht van die strekking in De Telegraaf.
Het onderzoek werd uitgevoerd na klachten van medewerkers van de dienst over de wijze van leidinggeven door het viertal. Er zou sprake zijn geweest van onder meer intimidatie en machtsmisbruik.
De betreffende afdeling houdt zich bezig met het observeren van verdachten en het plaatsen van peilzenders en afluisterapparatuur. De Nationale Recherche is belast met de bestrijding van zware misdaad.
Het onderzoek is eind vorig jaar uitgevoerd. De vier chefs werden vorige maand buiten functie gesteld. Voor hen zal een passende functie elders binnen de politie worden gezocht, aldus de woordvoerder. De affaire heeft geen schade toegebracht aan lopende onderzoeken.
De Nationale Recherche beraadt zich nog op een onderzoek naar wie de uitkomsten van het onderzoek heeft gelekt.
(Bron)

Een 'passende functie'? Zoals?
Waarschuwingen over racisme Waspik genegeerd

WAALWIJK/WASPIK - Instanties in de gemeente Waalwijk hebben bijna anderhalf jaar lang grote aantallen meldingen over racistische pesterijen van een Liberiaans gezin in het dorp Waspik laten liggen.
De daders werden niet op hun gedrag aangesproken en het gezin werd niet beschermd.
Tot die conclusie komt het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum in een onderzoek naar de treiterijen en intimidatie die in september 2007 leidden tot het vlucht van het gezin uit Waspik.
Minister Ella Vogelaar (Integratie) nam het rapport donderdagochtend in Waalwijk in ontvangst.
Een jaar voor het vertrek van de moeder en kinderen uit het dorp was de situatie al als onhoudbaar betiteld, aldus onderzoeksvoorzitter Henk Smeets donderdag in een toelichting. Tot die tijd waren nog enkel ambtenaren op de hoogte.
"Het heeft te lang geduurd voordat de gemeente de regie in handen nam", aldus Smeets. De politie heeft de situatie 'vergoelijkt' en beschouwd als kattenkwaad.
Jongerenwerk liet zich leiden door angst om het contact met de hangjongeren te verliezen. Vluchtelingenwerk, opbouwwerk en de woningstichting zijn er niet in geslaagd het probleem op het juiste niveau onder de aandacht te krijgen.
De onderzoekscommissie ontdekte verder dat jongeren sinds 1996 zeker drie keer eerder Afrikaanse vluchtelingen uit Waspik hebben weggepest.
In 1996 ging het om twee alleenstaande Ethiopische vrouwen, in 1998 om een Somalische vluchtelinge en haar baby en in 2003 om een Congolese vrouw en haar drie kinderen.
Van twee allochtone gezinnen (uit Irak en Kosovo) die nog in Waspik wonen is bekend dat zij ook regelmatig zijn lastiggevallen. Per gebeurtenis is ad hoc gereageerd, concludeert Forum.
Burgemeester Nol Kleijngeld heeft het Liberiaanse gezin woensdag zijn excuses aangeboden, zei hij in een eerste reactie.
"Ze kwamen naar Nederland omdat dit een veilig land is. Het rapport laat zien dat ze in een onveilige situatie belandden. Het college schaamt zich diep."
Volgens de burgemeester hebben alle betrokken instellingen broddelwerk geleverd, "de gemeente voorop". Consequenties voor het college hoeft het rapport volgens hem niet te hebben.
Kleijngeld verwacht een verandering in de houding van alle betrokkenen. De meest betrokken wethouders Elly Baggerman (GroenLinks) en Peter van Dongen (PvdA) sloten zich daar bij aan.
Minister Vogelaar sprak donderdag in een reactie over incidenten die met zekere regelmaat ook elders in Nederland voorkomen. Volgens haar zijn het problemen die lokaal moeten worden opgelost.
Het onderzoek van Forum biedt gemeenten, politie en instanties in het hele land algemene aanwijzingen hoe om te gaan met spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen en (dreigende) racistische overlast. De minister noemde het belangrijk zij er kennis van nemen.
De gemeenteraad bespreekt het rapport volgende week. De tien verdachte jongens verschijnen een week later voor de (kinder)rechter.
(Bron)

De burgemeester heeft (nu) in elk geval wat lef.
Scholieren aangehouden na schoolbrand

GRONINGEN - De politie in Groningen heeft twee 15-jarige meisjes aangehouden die ervan worden verdacht brand te hebben gesticht in het Harm Jan Zondag Junior College in Groningen. Bij deze brand, eind maart, raakten drie leraren en een leerling lichtgewond.
De politie kon de meisjes, beiden leerling op de school, op basis van getuigenverklaringen aanhouden. De twee hebben tegen de politie verklaard het vuur met behulp van lijmbolletjes, een aansteker en wat wc-papier te hebben gesticht. Zij zouden de brand uit baldadigheid hebben gesticht.
Door de brand is tussen de 10.000 en 20.000 euro schade ontstaan. De meisjes zijn inmiddels van school gestuurd. De officier van justitie moet nog bepalen of het tweetal voor de rechter moet verschijnen.
(Bron)
Politie pleegde ontucht met arrestanten

ARNHEM - Twee medewerkers van de regiopolitie Gelderland-Midden in Arnhem zijn deze week aangehouden omdat zij ontucht gepleegd zouden hebben met vrouwelijke arrestanten.
Dat zou zich tussen 2000 en 2007 hebben afgespeeld, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM).
De politie kreeg anonieme informatie over het tweetal binnen. Daarop begon het bureau Veiligheid en Integriteit een onderzoek, dat tot de arrestatie van de twee leidde.
Een van beide mannen is vrijdag heengezonden in afwachting van zijn rechtszaak; de andere zit nog vast volgens het OM. De mannen zijn door de korpsleiding buiten functie gesteld.
(Bron)
Kamer wil werkstage bijstandsgerechtigden

DEN HAAG - Gemeenten moeten bijstandsgerechtigden die een goede kans hebben weer aan de slag te komen, verplichten een werkstage van zes maanden te volgen. De Tweede Kamer zal waarschijnlijk instemmen met een motie van CDA en PvdA hiertoe, zo bleek donderdag.
Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken heeft geen moeite met het voorstel. Hij zal er met de gemeenten over gaan praten. Hij onderstreepte wel dat gemeenten zelf kunnen beslissen of ze werkstages opleggen aan bijstandsgerechtigden.
Het kabinet kan hen daartoe niet dwingen, omdat gemeenten volgens de bijstandswet een eigen beleid kunnen voeren.
De motie van CDA en PvdA gaat minder ver dan een suggestie die CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel donderdagochtend nog deed in het Radio 1-Journaal. Van Geel had het over een verplichte werkstage voor langdurig werklozen, en niet voor kansrijke bijstandsgerechtigden.
De motie gaat ook minder ver dan een plan van de VVD om alle bijstandsgerechtigden een werkplicht op te leggen. Het VVD-voorstel wordt wel gesteund door D66, maar niet door CDA en PvdA en krijgt dan ook geen meerderheid. Volgens Aboutaleb is het VVD-plan alleen uitvoerbaar als de bijstandswet wezenlijk wordt aangepast.
(Bron)
Maatregelen tegen dure 0900-nummers

DEN HAAG - Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken heeft donderdag aan de Tweede Kamer geschreven hoe hij de dure 0900-telefoonnummers aan banden wil leggen.
Zo moet iemand die belt naar zo'n nummer vooraf horen wat het maximumbedrag is, dat in rekening kan worden gebracht.
Ook wil hij dat toezichthouder OPTA de bevoegdheid krijgt 0900-nummers 'uit de lucht' te halen bij misbruik, bijvoorbeeld als via het nummer geen informatie is te krijgen of als mensen onnodig lange wachttijd hebben.
Via de 0900-nummers geven tal van bedrijvan aan hun klanten informatie over hun diensten.
(Bron)
Groningse archeologen vinden 17e eeuwse kademuur

GRONINGEN- Bij archeologische opgravingen in Groningen zijn donderdag de restanten van een historische kademuur gevonden. Het stukje muur dateert uit de 17e eeuw en vormt het fundament van de waterpoort over het Damsterdiep.
De vondst werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden voor een parkeergarage, zo maakte de gemeente bekend.
De muur vormde een stuk van de noordelijke kade. Deze kade maakte onderdeel uit van de stadswal die ongeveer rond 1620 werd aangelegd. Intussen hebben de archeologen ruim 75 meter van de kade blootgelegd.
Het gevonden stuk muur, een zogenaamde 'beer', werd gebouwd ter hoogte van het Damsterdiep, dat de kruising tussen de gracht en het kanaal vormde. De rood gemetselde keermuur moest voorkomen dat kade in de gracht zou afglijden.
Een woordvoerder van de gemeente spreekt van een mooi stukje documentatie. "We wisten aan de hand van tekeningen al hoe het er ongeveer uit zou hebben gezien, maar het is goed om het met eigen ogen te bekijken. Het is een goed intact gebleven muur die een verhaal vertelt", aldus de woordvoerder.
Nog voor 1900 is het gedeelte van de gracht gedempt om ruimte te maken voor los- en laadkades. In 1953 verdween de kade voorgoed uit het stadsgezicht toen ook het kanaalgedeelte werd gedempt. De waterpoort zelf was toen ook al lang verdwenen.
De gemeente beslist binnenkort wat er moet gebeuren met de vondst. "We gaan kijken of we een stuk kunnen bewaren of dat we het kunnen gebruiken voor de bouw van de parkeergarage. Maar de kans is groot dat de muur op den duur zal worden afgebroken", aldus de woordvoerder.
(Bron)

Ach ja.
Stofzuiger hoest diamanten collier op

ST. PETERSBURG - Medewerkers van een schoonmaakbedrijf voor auto's hebben deze week in de stofzuigerzak de vondst van hun leven gedaan. Tussen het reguliere vuil troffen ze een diamanten collier aan met een waarde van circa 300.000 euro.
De eigenaar van het bedrijf wil niet te veel details kwijt over het sieraad, zodat makkelijker kan worden vastgesteld wie de rechtmatige eigenaar is.
(Bron)

Kijk, dàn zou ik wel buiten adem raken ;-)
Schoonmaken is gezond

Werken in het huishouden zorgt niet alleen voor een schoon en opgeruimd huis, het is ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van University College London.
Slechts twintig minuten beweging in de week, van schoonmaken tot joggen, kan helpen tegen een depressie. Hoe intensiever en vaker bewogen wordt, hoe groter het effect.
De wetenschappers onderzochten bij 20.000 mensen wekelijks het effect van bewegen op de geestelijke gesteldheid. Niet alleen de mentale gezondheid verbeterde, ook zorgt beweging voor een vertraging in het verouderingsproces.
Toch kun je misschien beter gaan sporten, want alleen stoffen of bijvoorbeeld rennen naar de bus telt niet als beweging. De activiteit moet namelijk minstens twintig minuten duren en je moet buiten adem zijn.
Een theorie van de onderzoekers waarom bewegen werkt, is dat risicofactoren voor depressie zoals glucose-intolerantie, ontstekingen en hart- en vaatziekten in toom worden gehouden.
Uit veel studies blijken de voordelen van bewegen, maar dit is volgens de onderzoekers het eerste onderzoek waaruit blijkt dat de hoeveelheid bewegen een verschil maakt.
(Bron)

Het heeft dus niets met schoonmaken te maken maar met bewegen op zich. Ik ben geen schoonmaaktalent, maar zijn er mensen die zo schoonmaken dat ze er buiten adem van raken?
NIOD verwerft kleurenfoto's uit oorlogsjaren

AMSTERDAM - Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft ruim 1500 kleurenopnames uit de oorlogsjaren van fotograaf Alphons Hustinx verworven.
Kleurenafbeeldingen uit de oorlogsjaren zijn uitzonderlijk, aldus het NIOD donderdag.
De omvangrijke verzameling werd in de jaren '80 aangetroffen in de nalatenschap van de Limburgse fotograaf en cineast Alphons Hustinx.
Het gaat om beelden van de bezetter en de oorlogsverwoestingen. De dia's schetsen een beeld van de sfeer van het dagelijks leven tussen 1940 en 1945.
Lodewijk Imkamp, neef en erfgenaam van Hustinx, heeft de collectie vanwege de lancering van Beeldbank WO2 ter beschikking gesteld aan het NIOD. De foto's zijn vanaf 25 april voor iedereen online te bekijken via deze beeldbank.
Alphons Hustinx was een groot avonturier. Hij studeerde rechten omdat zijn vader het wilde. Meteen na het halen van zijn bul liet hij de juristerij achter zich.
In 1932 (hij was toen 32) toerde hij al met een T-Fordje naar Afghanistan. Zijn leven lang zou hij blijven reizen, filmen en fotograferen.
(Bron)
Ophef op Java over 'kuisheidsgordels'

JAKARTA - Werkneemsters in massagesalons in de plaats Batu op Java moeten van de plaatselijke politie een soort kuisheidsgordel dragen.
De politiechef in het oosten van Java, Imam Suryono, heeft dit bepaald omdat de massagesalons feitelijk bordelen waren geworden, meldden plaatselijke media donderdag.
Het initiatief stuitte op veel onbegrip. De speciale afgesloten broeken zijn een belediging voor de vrouw, meende onder anderen de minister verantwoordelijk voor vrouwenzaken, Meutia Fradia Hatta Swasono.
De bewindsvrouw stelde voor bewakingscamera's te plaatsen om ongewenste gedragingen tegen te gaan.
De bedrijfsleider van een van de massagesalons in Batu stelde echter dat de kuisheidsgordels ter bescherming van het personeel zijn.
"U weet hoe stout klanten kunnen zijn." Batu heeft een omvangrijke illegale seksindustrie naast de circa twintig massagesalons.
(Bron)

Dan pak je die klanten aan, niet de medewerkers, toch?
TT 123 Saudiër komt met tegenfilm Fitna

Een weblogger in Saudi-Arabië heeft een korte video gemaakt van teksten uit de bijbel en christelijke extremisten die geweld preken. Het is een reactie op de anti-islamfilm van Geert Wilders.
De maker, Raed al-Saeed, is een bekende weblogger in Saudi-Arabië. Hij wil laten zien hoe makkelijk delen van een heilig boek uit hun context gehaald kunnen worden. Het filmpje duurt zes minuten en heet Schism. Dat betekent'scheuring'.
In de video is te zien hoe Amerikaanse soldaten Iraakse jongens aftuigen. Ook is te zien hoe een prediker kinderen aanspoort tot een oorlog in de naam van God. De beelden komen van YouTube.

Logische actie. Hij is wel een stuk sneller dan Wilders. En hij was net te snel om die sekte mee te nemen.

woensdag, april 09, 2008

Veel patiënten moeten over naar goedkoper medicijn

DEN HAAG - Honderdduizenden gebruikers van medicijnen zullen binnenkort overstappen op pillen van een ander merk. Dat is een gevolg van de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch.
De rechter stond de zorgverzekeraars toe alleen de goedkoopste variant van een medicijn te vergoeden. Maar de verzekeraars mogen daarover onderling geen prijsafspraken maken.
De uitspraak betekent dat zorgverzekeraars het voorkeursbeleid dat zij voor een aantal geneesmiddelen hanteren, kunnen voortzetten. Dat houdt in dat ze elk half jaar per werkzame stof het goedkoopste middel aanwijzen. Zij vergoeden dat merk. Een duurder alternatief moet de patiënt zelf betalen.
Met de uitspraak komt een voorlopig einde aan de ruzie tussen de Bogin, de bond van de generieke geneesmiddelenindustrie, en de verzekeraars. De Bogin overweegt in cassatie te gaan, zei voorzitter Frank Bongers woensdag.
Door de vergoedingen te drukken, zullen de zorgpremies minder stijgen, zeggen de verzekeraars. Bogin eiste in hoger beroep vergeefs een verbod op het voorkeursbeleid dat vijftien zorgverzekeraars willen voeren voor een groot aantal medicijnen.
Van sommige geneesmiddelen bestaan wel dertig varianten die dezelfde werkzame stoffen bevatten in dezelfde hoeveelheden, maar die in prijs sterk verschillen. Nu de zorgverzekeraars het goedkoopste middel mogen vergoeden, worden de fabrikanten en apothekers gedwongen de prijzen te verlagen.
Bongers vreest dat de fabrikant die de goedkoopste middelen biedt een te overheersende marktpositie zal krijgen. Door elk half jaar opnieuw de actuele prijslijst te bekijken, denken de verzekeraars een monopolie te voorkomen.
(Bron)

De vorige keer dat dit gebeurde, stapte ik over op een zogeheten loco-preparaat, dat maakte me niks uit. Zolang er maar dezelfde stof in zit, toch?
Alleen gebruik ik onder andere pillen die een coating hebben zodat ze ongeschonden de maag doorkomen, om pas daarna uit elkaar te vallen. En blijkbaar was die coating bij dat andere medicijn toch anders, want ik kreeg laaiende maagpijn. Voortaan schreef de huisarts dus m'n oude middel voor, met de aantekening dat het niet vervangen mocht worden. Hopelijk kan dat nog steeds, want méér medicijnen slikken lijkt me naast onprettig toch niet goedkoper.
Vaker treinen voor ministers en ambtenaren

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat ministers en rijksambtenaren bij dienstreizen tot 500 kilometer voortaan de trein pakken. De Tweede Kamer omarmde dinsdag een motie van GroenLinks en PvdA daartoe.
Vorig jaar werden 24.000 vliegreizen gemaakt door de rijksoverheid. Die worden wel klimaatneutraal gemaakt, in de vorm van een vergoeding voor de uitstoot van het broeikasgas CO2 om bijvoorbeeld bossen aan te leggen.
In de motie staat dat op kortere afstanden de (hogesnelheids)trein een goed alternatief is en dat de regering ervoor moet zorgen dat voor dienstreizen tot 500 kilometer de trein wordt genomen.
"Er zijn plaatsen binnen 500 kilometer die geen treinverbinding hebben. Maar Parijs en Frankfurt vallen erbinnen", aldus GroenLinkser Wijnand Duyvendak, mede-initiatiefnemer van de motie, omdat milieuminister Jacqueline Cramer de Kamer niet voldoende wilde tegemoetkomen.
(Bron)
Fikse boete voor Finse beeldenstormer Paaseiland

SANTIAGO - De Finse toerist die eind maart een beeld op Paaseiland te lijf ging in de jacht op een souvenirtje en daarbij een deel van het oor afbrak, heeft een zware boete opgelegd gekregen.
Justitie in Chili veroordeelde de 26-jarige Marko Kulju tot het betalen van 17.000 dollar (10.800 euro). Ook mag de beeldenstormer de komende drie jaar zijn gezicht niet laten zien op Paaseiland en moest hij een publieke verontschuldiging op schrift stellen, meldde de Britse zender BBC woensdag.
Kulju noemde de actie "de ergste vergissing in mijn leven". Hij werd eind maart opgepakt en had een gevangenisstraf van zeven jaar kunnen krijgen. Een vrouw had hem gezien toen hij een stuk van het oor van een beeld afbrak en deed aangifte bij de politie.
De vermaarde beelden op Paaseiland zijn naar schatting duizend jaar oud. Ze staan sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
(Bron)

Nog zo'n wereldvreemd figuur. Deze geeft tenminste toe dat het een fout was.
Student geschorst wegens 'swaffelen' bij Taj Mahal

ROTTERDAM - Het Rotterdamse EuroCollege heeft een student van deze particuliere school gestuurd, omdat die zich onzedelijk heeft gedragen bij de wereldberoemde Taj Mahal in India.
Bij het 17e eeuwse mausoleum haalde hij zijn geslachtsdeel uit zijn broek en zwabberde daarmee in het rond. Een medestudent filmde dit met zijn mobiele telefoon en vervolgens verschenen de beelden op internet.
Het EuroCollege kreeg dit onder ogen. De onderwijsinstelling voor evenementen- en hotelmanagement spreekt van "onfatsoenlijk en onacceptabel gedrag". Zij verwijderde de zogenoemde 'swaffelaar' op staande voet van school. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt", aldus een woordvoerder woensdag.
De reis was juist bedoeld om niet-westerse culturen te leren kennen en deze te respecteren. De leerlingen waren goed voorbereid op de negendaagse reis. "Wij zijn zeer ontstemd", verklaarde de woordvoerder.
(Bron)

Wat een humor.
Boete voor lesbiennes in Singaporese reclame

SINGAPORE - Twee zoenende vrouwen in een reclameboodschap van een Singaporese kabelmaatschappij heeft het bedrijf ruim 4500 euro boete opgeleverd.
Het Singaporese Commissariaat voor de Media vond het ongepast dat het bedrijf reclame de relatie tussen de vrouwen als 'acceptabel' portretteerde.
De commercial wordt ondersteund door het nummer 'Silly Child' van de zangeres Olivia Yan, zijn twee intiem zoenende vrouwen te zien en aan het eind van de clip wijst een van de vrouwen haar vriend af.
Homoseksuele relaties zijn verboden in de Zuid-Oost-Aziatische stadsstaat. De straf die op deze daad van 'vulgaire onfatsoenlijkheid' staat is maximaal twee jaar celstraf.
Over seks tussen twee vrouwen staat niets in de wet. Homoseksuelen hebben de wet als discriminerend bestempeld, maar Singapore blijft erbij dat de wet nodig is "om de conservatieve waarden van de stad in tact te houden".
(Bron)

Misschien is heel Singapore wel vulgair en onfatsoenlijk?
'Paracetamol alleen nog maar op recept'

ESSEN - Een overdosis paracetamol is vaak de oorzaak van acuut falen van de lever. Het medicijn zou daarom alleen nog maar op recept verkrijgbaar moeten zijn.
Dit stellen wetenschappers van de universiteit van het Duitse Essen, zo meldt Bild, de grootste Duitse krant, woensdag. Volgens onderzoeksleider Ali Canbay zou een arts een echografie van de lever moeten maken voordat paracetamol wordt voorgeschreven.
Annemiek Horikx, apotheker van het geneesmiddeleninformatiecentrum van de apothekersorganisatie KNMP, relativeert de oproep paracetamol alleen nog op recept te verstrekken.
"Elke overdaad schaadt", zegt zij. Ze wijst erop dat ook veel pijnstillers die behoren tot de groep van de NSAID's, zoals Ibuprofen vrij verkrijgbaar zijn. Die kunnen bij een normale dosering al maagproblemen geven.
(Bron)

Zout op recept, suiker op recept, tabak helemaal verbieden, water op recept...
Er staat echt duidelijk op zo'n doosje en in de bijsluiter aangegeven wat de maximale dosis is. Als dat niet voldoende is, zou je eens kunnen overwegen om de huisarts te bellen. Ik ken ook iemand die de dubbele dosis slikt en dat elke dag. Want als ze stopt, krijgt ze hoofdpijn. Ontwenningshoofdpijn, maar ja, zo'n cirkeltje werkt perfect bij mensen die niet willen of kunnen nadenken.
Gewapende scholier in Zwitserland overmeesterd

AMSTERDAM - De Zwitserse politie heeft dinsdag op een middelbare school in Lausanne een drama voorkomen door een gewapende scholier te overmeesteren.
De 20-jarige scholier had een geladen pistool en twee extra magazijnen bij zich.
In zijn rugzak in het leslokaal had hij nog meer munitie. De schoolleiding alarmeerde de politie nadat de scholier had gedreigd zelfmoord te plegen.
(Bron)
Inbreker pleegt zelfmoord op politiebureau

HAARLEM - Een man die dinsdagochtend vroeg was aangehouden door de politie in Haarlem heeft zich op het politiebureau aan de Koudenhorn van het leven beroofd. Dat maakte de politie dinsdag bekend. Hoe de man precies is omgekomen, wil zij niet zeggen.
De Rijksrecherche onderzoekt de gang van zaken. De politie doet geen mededelingen over de identiteit van de man.
De politie hield de man om tien voor vijf aan bij een inbraak in een coffeeshop aan de Koudenhorn. Dat is vlakbij het hoofdbureau. Volgens de politie verzette de man zich toen politieagenten hem aanhielden.
Agenten hebben de arrestant geboeid in een auto naar het cellencomplex gebracht. Op het politiebureau zag de verdachte kans zich van het leven te beroven. Dat gebeurde nog geen tien minuten na zijn aanhouding.
(Bron)
Vrouw doet zeven uur meer huishoudwerk door man

Trouwen of samenwonen levert de vrouw gemiddeld zeven uur meer huishoudwerk in de week op. Terwijl een man dan één uur in de week minder aan het huishouden doet.
Het aantal uren dat vrouwen in het huishoudwerk stoppen is wel gedaald sinds 1976, van 26 uur tot slechts zeventien. Mannen doen nu wel meer werk in het huishouden dan vroeger. In plaats van zes uur in de week helpen mannen nu ongeveer dertien uur. Toch is het gat dus nog niet gedicht.
Over een periode van tien jaar hield een groep huishoudens dagboeken van hun tijdsindeling bij. De Amerikaanse onderzoekers analyseerden deze dagboeken en een aantal enquêtes. Daarbij werd gekeken naar geslacht, leeftijd en samenstelling van het huishouden in vergelijking met de hoeveelheid huishoudwerk werd verricht.
Vrijgezelle vrouwen van twintig tot veertig jaar deden slechts twaalf uur in de week huishoudwerk, terwijl getrouwde vrouwen, van zestig tot tachtig jaar, 21 uur werkten. Getrouwde vrouwen met kinderen deden het meeste werk, namelijk 28 uur per week.
Mannen gaan naar mate ze ouder worden ook meer uren aan het huishouden besteden. Maar vrijgezelle mannen doen nog altijd meer werk dan getrouwde mannen.
(Bron)
Bejaarde bekent doden katten

BARSINGERHORN - De politie verdenkt een 85-jarige man uit Barsingerhorn ervan de afgelopen jaren ongeveer tien katten te hebben vermoord. Dat heeft de politie woensdag gezegd.
Eind vorig jaar vond een vrouw behalve haar vermiste kat nog een aantal kadavers van katten in een berm van een weg in het Noord-Hollandse Barsingerhorn.
Politieonderzoek wees uit dat er in totaal ongeveer negen katten lagen. Na een tip nodigde de politie de 85-jarige uit op het bureau, waar hij verklaarde de afgelopen jaren diverse katten om het leven te hebben gebracht.
De man woont alleen en heeft zelf twee katten, maar hij heeft ook last van vreemde katten die zijn oude pand binnenkomen. "Ze pissen en krijsen", aldus de oude man tegenover de politie.
Hij vermoordde de katten onder meer door ze te vangen in een kattenvangkist, waarna hij ze vergiftigde met koolmonoxide uit de uitlaat van zijn auto. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor het doden van dieren.
(Bron)

Je kunt een pand ook katdicht maken. Want sja, nu hebben mensen last gehad door meneer, mogen ze dan nu meneer afmaken?
EU laat homo's buiten discriminatierichtlijn

BRUSSEL - De Europese Commissie laat discriminatie op basis van homoseksualiteit, leeftijd en religie buiten een nieuwe EU-richtlijn die discriminatie op de werkvloer moet verbieden. Die richt zich nu alleen op discriminatie op basis van een handicap.
Weerstand van een aantal EU-landen is de reden voor de uitgeklede wetgeving waarvoor de Europese Commissie in juni met voorstellen komt.
Dat bevestigde woensdag de woordvoerster van de Tsjechische eurocommissaris Vladimir Spidla, verantwoordelijk voor werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen.
De plannen voor de nieuwe richtlijn lekten woensdag uit in Brussel en leiden tot boze reacties van liberalen en groenen in het Europees Parlement.
De woordvoerster van Spidla stelde dat de afgelopen tijd uit onderzoek is gebleken dat discriminatie op basis van een handicap met afstand het meest urgent is. Daarom richt de richtlijn zich daar op en laat discriminatie vanwege seksuele voorkeur, leeftijd of religie buiten beschouwing.
"In deze vorm heeft de richtlijn de meeste kans te worden aangenomen door de EU-lidstaten", aldus de woordvoerster. "We hebben te maken met een politieke werkelijkheid."
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie kreeg in 2004 van het parlement pas de steun voor zijn ploeg van commissarissen toen hij de Italiaanse kandidaat Rocco Buttiglione terugtrok.
Die had discriminerende meningen over homo's en vrouwen. Barroso beloofde toen dat hij zich zou inzetten tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid.
Volgens teleurgestelde liberalen en groenen komt Barroso daar nu op terug. "Een schande", oordeelt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.
"Europa mag homo's niet in de kou laten staan, maar hoort juist voorloper te zijn op het gebied van homo-emancipatie.
D66-europarlementariër Sophie in 't Veld vindt dat Barroso's geloofwaardigheid op het spel staat. De liberalen noemen het buigen voor weerstand onder de lidstaten "een zeer zwak argument.
De Commissie is op andere terreinen (zoals energie en antiterreurmaatregelen) best bereid de strijd aan te gaan met de EU-landen, dus waarom dan op dit dossier niet, redeneren de liberalen.
(Bron)

Slappelingen.

dinsdag, april 08, 2008

Vanochtend naar buiten in een berijpte wereld. Vanmiddag de deur uit in een onverwacht warm zonnetje. Mensen in vestjes op balkons, vrijende stelletjes op bankjes in het park, de geur van pasgemaaid gras - en die ene thermometer, die in de zon meet en dan keurig aangeeft dat het 23 graden is.

maandag, april 07, 2008

Rat zorgt voor kortsluiting op station Stockholm

Het Centraal Station in de Zweedse hoofdstad Stockholm heeft zaterdag drie uur gedeeltelijk zonder stroom gezeten door kortsluiting die ontstond toen in een verdeelstation een dikke rat werd geelektrocuteerd. Ook nabijgelegen hotels en winkels werden getroffen. Op het station kwamen de liften en roltrappen stil te staan. Het treinverkeer liep enige vertraging op. Een woordvoerder van het elektriciteitsbedrijf zei dat de rat door de kracht van de stroomschok volledig uit elkaar was gespat.
(Bron)

Een suïcidale rat? Want meestal zijn ze erg slim en voorzichtig...
TT 120 Bij het Centraal Station in Amsterdam is rond half 6 een metro ontspoord. Eén inzittende raakte lichtgewond. Reizigers moesten nog een tijdje blijven zitten, omdat de stroom uitgeschakeld moest worden. Het metrovervoer is ontregeld.
Rijverbod voor bestuurster invalidenwagentje

ALKMAAR - De politie heeft zondagmiddag in Alkmaar een rijverbod van vijftien uur opgelegd aan een 33-jarige invalide vrouw uit Heiloo. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.
De vrouw was in haar invalidenwagen tegen een stilstaande auto gebotst, waarna ze op straat viel en door omstanders weer in haar wagentje moest worden geholpen.
Agenten constateerden bij de blaastest dat ze bijna vijfmaal de toegestane hoeveelheid drank op had.
(Bron)
Awacs veroorzaakt 'ernstige hinder' Limburg

SCHINVELD - Awacs-radarvliegtuigen veroorzaken boven het zuidoostelijke deel van Limburg "ernstige hinder" bij zeker 41.000 mensen. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd conceptbelevingsrapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM.
Het 120 pagina's tellende conceptrapport, opgesteld in opdracht van het ministerie van VROM, is de samenvatting van een onderzoek waaraan ruim 2500 mensen uit negen gemeenten meededen.
Uit het rapport blijkt dat 72 procent van de inwoners van Schinveld veel last heeft van Awacs. Schinveld ligt vlakbij de NAVO-basis Geilenkirchen (Duitsland), de thuisbasis van de vliegtuigen.
Zoals bekend veroorzaken de verouderde motoren van de oude omgebouwde Boeings veel geluidsoverlast met pieken van meer dan 100 decibel in Schinveld.
(Bron)

"Zoals bekend". Ja, dat wisten die bewoners daar allang. En de NAVO net zo goed. Dus wat nu?
Man staat terecht om gooien egel

AMSTERDAM - Een 27-jarige Nieuw-Zeelander is in staat van beschuldiging gesteld omdat hij een egel naar een 15-jarige landgenoot heeft gegooid. De jongen kreeg de egel tegen zijn been, met een grote rode buil met afdrukken van stekels als gevolg.
Dat heeft de Nieuw-Zeelandse politie maandag gezegd.
De man is geweldpleging ten laste gelegd en hem hangt maximaal vijf jaar cel boven het hoofd. Het was niet duidelijk of hij ook voor dierenmishandeling wordt aangepakt.
De politie vond weliswaar een dode egel, maar deze was misschien al dood voor de worp. Het incident vond eerder dit jaar plaats in de kustplaats Whakatane, op het Noordereiland.
(Bron)
Vrouwen Darfur altijd met verkrachting bedreigd

NEW YORK - Vrouwen en meisjes in de Sudanese regio Darfur leven onder de voortdurende dreiging dat zij verkracht kunnen worden. De Sudanese regering doet er weinig tegen, ondanks het beloofde zerotolerancebeleid.
Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een maandag gepresenteerd rapport. De daders zijn niet alleen gewapende groepen die in Darfur actief zijn, maar ook regeringssoldaten. De politie weigert geregeld aangiftes aan te nemen.
In het rapport stellen getuigen dat militairen uit het regeringsleger Arabische janjaweed milities helpen bij aanvallen op de burgerbevolking in het westen van Darfur. Daarbij zouden meisjes worden verkracht en zouden de aanvallers zich aan plunderingen schuldig maken.
In februari 2008 verkrachtten regeringsmilitairen en strijders van een gewapende militie zeker tien vrouwen en meisjes bij een gezamenlijke actie in de dorpen Sirba, Silea en Abu Suruj in het westen van Darfur, meldt Human Rights Watch op gezag van inwoners van het gebied.
De regering van Sudan heeft herhaaldelijk ontkend dat in Darfur sprake is van seksueel geweld op grote schaal tegen vrouwen en meisjes. Wel heeft Khartoum extra politiemensen en aanklagers naar Darfur gestuurd, die geweld tegen vrouwen en meisjes moeten helpen voorkomen en daders van seksueel misbruik moeten bestraffen.
Darfur wordt sinds 2003 geteisterd door een bloedig etnisch conflict waarbij het Sudanese regeringsleger samen met de janjaweed milities strijdt tegen opstandelingen. De moordende, plunderende, verkrachtende en brandstichtende troepen en milities hebben miljoenen mensen verdreven.
Enkele honderdduizenden mensen, voornamelijk burgers, hebben tot nog toe het leven gelaten.
(Bron)
Politie vindt schietklare vuurwapens bij tiener

HOOFDDORP - De politie heeft in de slaapkamer van een 16-jarige jongen uit Krommenie drie geweren en twee revolvers gevonden. De revolvers waren geschikt om mee te schieten, zo maakte de politie maandag bekend.
De politie kwam de jongen op het spoor na de melding van een bezorgbedrijf in Hoofddorp, dat vorige week de loop van een geweer uit een postpakket zag steken. In het pakket zaten twee geweren en een revolver. Die waren bestemd voor de jongen uit Krommenie, een verwoed verzamelaar van onklaar gemaakte oude vuurwapens.
Volgens de politie, die alle wapens in beslag heeft genomen, was de knaap te goeder trouw.
(Bron)
Collega's die naar buiten gingen in de pauze waren happy: het was lekker weer.
Vanochtend kreeg ik drie minivlokjes sneeuw, vanmiddag laat zag ik ook iets verdachts dwarrelen toen er een erg grijze wolk overtrok.
Vrijdag 12 tot 15 graden, zou het echt? Weathernews en het KNMI lijken het redelijk eens deze keer, dus we houden hoop.