zaterdag, november 20, 2004

TT 109 Zorgen om radicale moslimjongeren

DEN HAAG Islamitische organisaties in Den Haag zijn bezorgd over een groepje radicale moslimjongeren dat de laatste maanden zeker drie moskeeën bezocht.
De jongeren verwijten de imams dat zij niet de ware islam prediken. Zij dienen geen respect op te brengen voor homo's. De moskeeën hebben de jongeren verboden de godshuizen te betreden. Islamitische organisaties zijn bang dat de jongeren zich nog radicaler gaan opstellen.
Minister Verdonk ontmoette vandaag in Soesterberg ongeveer vijftig imams. Na de ontmoeting zei Verdonk dat ze het gesprek volgend jaar wil voortzetten, maar dan in het Nederlands.
Sites ilse media getroffen door aanval Trojan virus

Op zaterdag 20 november 2004 zijn de sites van ilse media, waaronder Startpagina.nl, Nu.nl en ilse.nl, getroffen door een Trojan, een variant op een computervirus. Via de advertenties op deze sites werd dit virus verspreid.
Van 's morgens 9 tot 's middags 13 uur hebben kwaadwillenden kans gezien een code te verspreiden via de advertenties. Over de omvang van de verspreiding is nog weinig bekend, noch over de schade die de trojan aanricht. De trojan kan op een kwetsbare PC weer andere potentieel schadelijke code achterlaten.
(Bron en meer)
Geheime ondergrondse stad bij Belgrado aangetroffen

Bij de stad Belgrado in Servië-Montenegro is een groot ondergronds complex aangetroffen. Een onderzoek naar de mysterieuze dood van twee Servische soldaten leidde tot de onverwachte vondst. Geruchten gaan dat de voortvluchtige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic zich verborgen hield in het complex.
Een aanvankelijke lezing dat de twee soldaten elkaar hadden gedood werd niet geaccepteerd door de familie van de mannen. Een door de regering ingesteld onderzoek legde vervolgens de ondergrondse stad bloot. De beide mannen waren vlak bij de ingang gevonden. "Mijn zoon stierf omdat hij een groot geheim zag", denkt Petar Milovanovic, vader van één van de soldaten. Hij is ervan overtuigd dat het leger achter de moord zit.
De stad moet gebouwd zijn in opdracht van Tito, de voormalige communistische leider van Joegoslavië. Tito vreesde een kernaanval door de Sovjet-Unie, nadat hij in 1948 met Stalin brak. De ingang ligt verborgen in een legerkazerne. Achter de ingang daalt een lift af in een heuvel, waar de ondergrondse stad ligt.
De stad is ruim vijf vierkante kilometer groot. De onderste van de zes verdiepingen ligt zestig meter onder de grond. Het in de rotse uitgehouwde complex is beschermd door een 'dak' van bijna drie meter gewapend beton. Gangen van honderden meters lang verbinden de appartementen, waarvan sommige het aanzien hebben van een paleis.
(Bron)
Huwelijk Bonnie St. Claire rechtstreeks op de buis

Een unicum op de Nederlandse tv, de huwelijksplechtigheid van zangeres Bonnie St. Claire (55) zal op 13 december rechtstreeks worden uitgezonden in het programma Shownieuws van SBS6. Volgens de zender is het de eerste keer dat het huwelijk van een bekende Nederlander live op tv is.
[Ik kan me wat Oranje-huwelijken herinneren, eigenlijk...]
St. Clair zal trouwen met de 36-jarige begrafenisondernemer Arne-Jan. Het koppel zal in de echt worden verbonden door collega-zangeres Imca Marina. Marina is sinds 2002 buitengewoon ambtenaar van de burgelijke stand, en exploiteert op haar landgoed in Oost-Groningen een eigen trouwkapel. Tijdens de uitzending zal niet alleen de ceremonie te zien zijn, maar ook het schieten van de trouwfoto's.
Bonnie St.Clair was vooral bekend in de jaren zeventig en tachtig, met liedjes als 'Dokter Bernard', 'Pierrot' en 'Bonnie kom je buiten spelen'. Onlangs nam ze als kandidaat deel aan het reality-programma 'Bobo's in the Bush'. De zangeres hield de survival in de jungle precies één dag vol.
(Bron)

Daar zit ik nou met smart op te wachten.
Opnieuw gevelplaat van Achmeatoren gevallen

LEEUWARDEN (ANP) - Opnieuw is er een zware gevelplaat van de Achmeatoren in Leeuwarden gevallen. Dat liet verzekeraar Achmea zaterdag weten. Niemand raakte gewond. De plaat viel vrijdag van de derde verdieping aan de westkant twee meter omlaag op een onderliggend dak. Eerder viel in december 2001 en februari 2002 een plaat van het 114 meter hoge kantoorgebouw.
Het verzekeringsbedrijf bewaakt het gebouw dit weekeinde 24 uur per dag. Maandag wordt begonnen met de dubbele verankering van de platen aan de westzijde van de toren. Aan de drie andere zijden waren de platen op die manier al vastgemaakt.
Nadat in 2002 voor de tweede maal een granieten plaat van de toren was gevallen, deed TNO Bouw uitgebreid onderzoek. Conform de adviezen heeft de verzekeraar toen maatregelen genomen. "We verankeren de platen aan de westzijde nu ook dubbel. Dat is de kant die het meest in de luwte ligt. Vandaar dat toen geadviseerd is voor een enkele verankering", zei Astrid Spieker, woordvoerster van het concern, zaterdag.
Inmiddels heeft Achmea uitgebreid met de gemeente Leeuwarden over de toren overlegd. De 100 kilo zware natuurstenen plaat is niet beschadigd.
(Bron)
Heenreis: op het station ontvangen met drie hagelballen, met dank aan de pubers van de school achter het station; treinvertraging van 10 minuten bleek 26 minuten, waarna een hele langzame reis volgde.
Aangekomen op het 2e overstapstation waar m'n afspraak nog stond te wachten - zij was sowieso al een uur te vroeg gearriveerd dus inmiddels tot op het bot vernikkeld.
Nog een stukje treinen, en op naar de bus. Instappen, halte noemen (die op het busbordje genoemd stond), en te horen krijgen dat je op kunt rotten.
Verbluft de bus uit, en zien dat dezelfde buslijn de andere kant op ook langs die halte komt, die dan maar genomen. Daar wel een normale buschauffeur.
Maar dus de verkeerde richting op (de eerste bus was wèl de goede), en een lange straat afgesjokt, wetend dat de afhaler nu dus voor niets op de (andere) halte staat te wachten.
Alles kwam nog goed, en we hadden een hele leuke middag/avond.
Terug in een trein van 5 stellen, alleen de voorste zou niet verder gaan dan een station achter Utrecht. Geeft niet als je naar Utrecht moet. Alleen moest iedereen in de achterste 4 treinstellen eruit, want die zouden niet verder gaan. Zit je dus in een intercity van de Randstad naar het oosten, van welgeteld één treinstel. (Bij aankomst op Utrecht stond er braaf op de treinaanwijzer dat het achterste stuk niet verder zou gaan dan het volgende station, maar de hele route voor de andere 4 stukken die er dus niet waren stond er wel keurig bij.)
In de trein krijgt een meisje vlakbij me telefoon. Gebeurt vaak, niks bijzonders - tot ze hartverscheurend begint te huilen. Arm om haar heen geslagen. Na een tijdje kan ze vertellen wat er aan de hand is: ze is op weg naar huis, alleen is dat huis er niet meer, ze kreeg zojuist te horen dat het afgebrand is, en dat er een kind bij omgekomen is (een buurkind, was mijn indruk). Ze belt de hele weg naar Utrecht allerlei vrienden om te vertellen en te praten, al huilend.
In Utrecht laat ik haar achter in de trein, met een knoop in m'n maag. Ik neem aan dat haar vrienden haar opvangen. Maar waarom reageerde in de coupé bijna niemand? Je zag iedereen luisteren en gluren, maar dat was het dan ook. Van sommigen zag je dat ze het eng vonden, maar anderen keken alsof het een vermakelijk toneelstuk was. Haar leven, haar huis, het kind - en je voelt je zo machteloos. Ik kon niks doen. Ik wilde dat de trein harder zou rijden, dat haar vrienden er waren, dat het een wanstaltig onsmakelijke grap zou blijken.
De knoop in m'n maag is nog niet weg. Ik hoop dat ze goed opgevangen wordt, dat het relatief meevalt (wat al niet kan door dat bericht over het kind, maar ja). Ik hoop dat haar pijn en verdriet zullen slijten.
TT 401 De Londense Rachel Bailey heeft een gat in de markt ontdekt. De Britse doet aan een vorm van relatiebemiddeling, maar wel op geheel eigen wijze.
Mannen die vinden dat hun partner ze te weinig aandacht schenkt, kunnen Rachel voor 50 pond (zo'n 75 euro) inhuren om een uurtje met ze te flirten. Uiteraard wel in het bijzijn van de betreffende vrouw of vriendin.
"Het is verbazingwekkend wat een beetje jaloezie kan doen voor een relatie die op de klippen dreigt te lopen", aldus de Britse. Ze kwam op het idee toen ze zelf jaloerse gevoelens ervaarde toen een ex van haar een nieuwe vriendin kreeg.
Koe krijgt koptelefoon

WAGENINGEN - De dagen van hekken rond weilanden en natuurgebieden zijn geteld. De koe krijgt een koptelefoon en zal vervolgens niet buiten zijn graasgebied 'swingen'. Praktijkonderzoeker Lenssinck van Wageningen Universiteit en Researchcentrum legde vrijdag uit dat de koe met koptelefoon over tien jaar realiteit kan zijn.
Lenssinck zet in zijn brochure over de toekomst van de melkveehouderij in het veenweidegebied de mogelijkheden uiteen om koeien met een satellietnavigatiesysteem (GPS) binnen weilanden en natuurgebieden te houden. De dieren krijgen een soort koptelefoon op. Die geeft een signaal aan het dier wanneer het buiten zijn domein dreigt te stappen. Dat kan met een piepje of met een klein stroomstootje.
Het idee om kuddes koeien in toom te houden met een GPS-systeem is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Het systeem is daar al uitgebreid getest. Volgens Lenssinck behoeft de vinding echter verbetering. Vooral de apparatuur moet veel kleiner en handzamer worden. De geteste koptelefoon is inclusief batterij behoorlijk groot waardoor de koe nu nog met "een halve koelkast" aan zijn lijf door de wei graast.
Onderzocht wordt of het Amerikaanse systeem ook in Nederland "bruikbaar" is. De onderzoeker overlegt daarover onder meer met Stichting Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Lenssinck benadrukt dat ook ethisch gezien nog moet worden vastgesteld of Nederland de techniek wil gebruiken. De grazers krijgen immers een koptelefoon op en worden van achter een computer op afstand bestuurbaar.
(Bron)
Premier: discussie godslastering bedrijfsongevalletje

DEN HAAG - De discussie binnen het kabinet over het al dan niet aanscherpen van de aanpak van godslastering is "een bedrijfsongevalletje". Premier Balkenende is er niet gelukkig mee, maar respecteert de verschillende opvattingen die binnen het kabinet hierover leven. De eenheid van beleid komt er niet door in gevaar.
Balkenende zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad. De afgelopen week lieten de ministers Donner (CDA), Verdonk (VVD) en De Graaf (D66) duidelijk blijken dat zij verschillende opvattingen hebben over de aanpak van godslastering.
De premier heeft zijn gezag moeten laten gelden om de bewindslieden weer op één lijn te krijgen, onder andere door telefoontjes en een gesprek op het Torentje begin van de week. "Te veel ruis is natuurlijk nooit plezierig", zei Balkenende over zijn interventie, maar hij is ook weer niet van plan om bewindspersonen voor elk interview in te fluisteren wat ze moeten zeggen.
"Als ouder heb je ook wel eens dat een kind niet luistert. Dat wil nog niet zeggen dat je uit de ouderlijke macht ontzet moet worden."
Verder zei de minister-president dat hij de oproep van PvdA-leider Bos om de discussie even te laten rusten, steunt. Bos wil aanhouding van de motie die D66 heeft ingediend om een wetsartikel te schrappen dat godslastering apart strafbaar stelt.
De PvdA-leider volgt daarmee het advies dat minister Donner (Justitie) eerder deze week over die motie heeft gegeven en dat is volgens Balkenende wel zo verstandig. De motie in stemming brengen zou "polariserend" kunnen werken. "Laten we alsjeblieft dit onderwerp met wijsheid tegemoet treden."
Het is echter aan de Tweede Kamer om dat te beslissen. Balkenende wil zich er verder niet mee bemoeien. Hij wilde ook niet ingaan op de vraag wat het kabinet met de motie gaat doen als die toch in stemming wordt gebracht en aangenomen.
(Bron)
TT 401 Een Duitse familie moet voorlopig in de open lucht dineren. Bouwvakkers die in een naburig pand aan het werk waren, vonden het nodig met een bulldozer een muur neer te halen. Pas nadat ze de klus vakkundig hadden geklaard, realiseerden ze zich dat er zich aan de andere kant van de muur ook een woning bevond.
'Ziekenhuis faalde ernstig in behandeling prins'

UTRECHT - Het Universitair Medisch Centrum in Utrecht heeft in 1994 geblunderd in de behandeling van een tumor in de dikke darm van prins Bernhard. Door nalatigheid van artsen heeft de prins na een operatie maagzuur in zijn longen gekregen die hierdoor blijvend beschadigd zijn geraakt.
Dat zegt prof. dr. B. Smalhout zaterdag in het televisieprogramma Blauw Bloed. "Het zuur vreet het longweefsel aan. De prins is na de operatie nooit meer echt goed geweest. Hij ging als een vitale man het ziekenhuis in en kwam er als een wrak uit", aldus Smalhout vrijdag. Hij spreekt van een "ernstig medisch falen".
Na een operatie liggen veel organen tijdelijk stil. De productie van sappen gaat ondertussen wel door. Deze worden echter niet getransporteerd, waardoor de maag volloopt, legt Smalhout uit. Hierdoor moet een patiënt braken. De prins was volgens hem te suf van de medicijnen om overeind te komen om over te kunnen geven en verdronk als het ware in zijn eigen maaginhoud.
Naderhand was Bernhard erg kortademig en lag hij lange periodes op de intensieve zorg en aan een beademingsmachine. De prins moest veel langer in het ziekenhuis blijven dan was verwacht. De artsen communiceerden destijds naar de buitenwereld dat de prins leed aan een longontsteking, wat niet zo was. "Van een longontsteking ben je binnen een week weer op de been."
[En dat noemt zich arts? Die is gek!!]
Het geblunder had volgens hem eenvoudig kunnen worden voorkomen. "De prins had als ieder ander mens een neussonde moeten krijgen. Dat is een routine-ingreep die achterwege is gebleven. De prins had geen zin in een slang in zijn neus", aldus Smalhout. De behandelend artsen hadden daadkrachtiger tegen hem moeten ingaan, stelt de hoogleraar.
Toen de complicaties waren opgetreden, hebben artsen Smalhout destijds om advies gevraagd. Het kwaad was al geschied en kon niet worden teruggedraaid, aldus de man die tot 1992 werkzaam was als hoofd anaesthesie van hetzelfde academische ziekenhuis.
Smalhout: "Het probleem bij patiënten van de koninklijke familie is dat niet altijd de beste artsen worden uitgezocht, maar artsen worden gekozen op grond van hiërarchische status." Het falen werd in de doofpot gestopt als een soort staatsgeheim. Artsen die uit de school zouden klappen, zouden op staande voet worden ontslagen. Smalhout is niet bang. "Als het ziekenhuis stappen gaat ondernemen, moet het met medische gegevens op tafel komen."
(Bron)
'Achterstand Belastingdienst van bijna 5 miljard'

AMSTERDAM - De Belastingdienst had eind 2003 een bedrag van 4,7 miljard aan belastingen nog niet geïnd. Die achterstand loopt ieder jaar op. Dat meldt De Telegraaf donderdag. Volgens de Belastingdienst ligt dit aan de slechte economische situatie. Daardoor kunnen bedrijven en particulieren niet op tijd hun belastingen betalen.
In voorgaande jaren waren de niet-geïnde belastingen lager dan in 2003. In 2001 en 2002 was dit bedrag drie miljard euro en in 1999 2,4 miljard. In totaal is de openstaande belastingschuld vijftien miljard euro. Dit is vijftien procent van de totale belastinginkomsten. Volgens staatssecretaris Joop Wijn van Financiën is dit 'een normaal bedrijfsrisico'.
Wel wil het kabinet iets doen aan het invorderingstekort. Dat is in de Miljoenennota over 2005 al aangekondigd. Ook zet Wijn meer middelen in om op de zogenaamde vrijplaatsen, zoals woonwagenkamp Vinkenslag belastingen te innen. Het is inmiddels tevens mogelijk om dwangbevelen per post te sturen.
(Bron)
Ingrijpende hervormingen van het huurbeleid

DEN HAAG - Een kwart van de huurhuizen moet geloven aan de wetten van de vrije markt. Nu is dat 5 procent. Onder meer de onderhoudsstaat en de waarde van het huis gaan de maximale huurprijs bepalen. De regering wil de liberalisering van deze 649.000 huizen vanaf juli 2006 onder voorwaarden stapsgewijs doorvoeren.
Op voorstel van minister Dekker (Volkshuisvesting) besloot het kabinet vrijdag tot een ingrijpende hervorming van het huurbeleid. Het doel hiervan is meer variatie in het woningaanbod te stimuleren om zo de impasse op de Nederlandse woningmarkt te doorbreken. In ruil voor de beoogde liberalisering van de huurmarkt moeten de woningcorporaties aan de slag en flink wat nieuwe huizen bouwen. De komende drie jaar moeten 30 procent meer nieuwe huurhuizen uit de grond gestampt worden.
Mensen die huursubsidie krijgen en wier huis straks in de vrije sector terecht komt, blijven recht houden op huursubsidie, verzekert Dekker. De korting op deze subsidies in het kader van de bezuinigingen van het kabinet gaan gewoon door.
Een tweede bezuinigingsronde komt met de hervormingen nu niet meer op het bordje van deze huurders met een krappe beurs terecht maar op die van de corporaties. In ruil voor grotere huurvrijheid moeten zij bijdragen aan betaalbare woningen voor de lagere inkomens.
Wat betreft de nieuw te bouwen huizen wil Dekker concrete afspraken maken met de verhuurders. In 2005 en 2006 moeten 15.000 nieuwe huurhuizen gebouwd worden. Voor 2007 wordt dat aantal opgevoerd naar 21.000. Zij zal in dat bouwproces een vinger aan de pols houden. "Er is ook een stok achter de deur: geen woningen, geen geld", aldus de minister.
De Woonbond, die de belangen van de huurders behartigt, heeft weinig vertrouwen in die stok achter de deur. Het nieuwe beleid zal leiden tot "enorme huurstijgingen". De groep mensen met middeninkomens, die net boven de huursubsidiegrens zit maar onder de ziekenfondsgrens (ongeveer 600.000 mensen), zal volgens berekeningen van VROM zijn onder het huidige beleid 26,4 procent kwijt aan hun huur. In het nieuwe beleid is dat 30,9 procent en in 2009 32,5 procent.
[Ik zit nu op ruim 55%, geen recht op huursubsidie want vorig jaar 31 euro teveel verdiend. Woonkostentoeslag kan ik in december met terugwerkende kracht aanvragen, en dan maar hopen.]
De tegenprestatie, die de corporaties in te bouwen nieuwe huizen moeten leveren, noemt de Woonbond "boterzacht". De beoogde aantallen zullen niet voldoende zijn om de bestaande tekorten op te lossen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat huurwoningen in betere buurten, populaire stadswijken en randgemeenten onbetaalbaar worden voor de lage inkomens. Ook in gemeenten met betrekkelijk veel nieuwbouw, zoals bijvoorbeeld Zoetermeer en Apeldoorn, zal het percentage 'vrije' huurhuizen ruim boven de 25 komt te liggen.
De VNG wil dat een gemeente toestemming moet geven alvorens een corporatie een woning mag liberaliseren. Volgens Aedes, de koepelorganisatie van de woningcorpraties, zullen de huren onder het nieuwe regime niet de pan uit rijzen. "Ruimte is niet hetzelfde als alle huren verhogen: er zijn woningen te duur, te goedkoop en precies goed geprijsd."
De huur van een deel van de woningen kan wat Aedes betreft straks beter afgestemd worden op de kwaliteit van de woning. De organisatie ziet in Dekkers huurbeleid een "sterke impuls" voor de broodnodige bouw van nieuwe huizen.
PvdA-Tweede-Kamerlid Depla vraagt zich ernstig af of dit de impuls is waar de verhuurders op hebben gewacht. "De echte reden dat er weinig gebouwd wordt is dat de woningcorporaties te weinig grond beschikbaar hebben. Daar zou de minister dus iets aan moeten doen." Dekkker kondigde daarvoor voorstellen aan.
Ook Van Velzen van SP verwacht dat de druk op de sociale huurmarkt "nog groter" zal worden en mensen met een krappe beurs door de stijgende huren geen kant meer opkunnen. Zij doet een dringend beroep op het CDA te luisteren naar zijn achterban en zich te verzetten tegen de liberalisering. CDA'er Van Bochove is op dit punt kritisch en voorspelt een lastig debat. "Kun je liberaliseren in een overspannen markt. Is dat wel verstandig."
De beroering in de afgelopen weken over de ophanden zijnde plannen is volgens VVD-Kamerlid Hofstra, een partijgenoot van minister Dekker, mede te wijten aan "extreme situaties die als voorbeeld voor het normale zijn gaan fungeren". Hij is op details na tevreden over het nieuwe beleid. "Dit lijkt mij een begaanbare en gewenste weg."
(Bron)
TT 401 Alexander Loekasjenko, de op z'n zachtst gezegd eigenzinnige president van Wit-Rusland, is een fel verdediger van de eigen nationale identiteit.
Woensdag maakte de staatsman bekend dat hij op de grote reclameborden langs de snelwegen voortaan alleen nog modellen uit zijn eigen land wil zien.
Het stoort hem dat op die borden zoveel westerse dames te zien zijn, verklaarde hij in het parlement. "Die Françaises, het gezicht besmeurd met de modder van de straat, mogen niet de billboards in het hele land domineren", zo deelde de president mee. "We hebben genoeg mooie meisjes van onszelf."

Hij ziet blijkbaar liever Witrussische meiden met modder besmeurd?
VN-personeel is vertrouwen in Annan kwijt

NEW YORK - Personeel van de Verenigde Naties maakt zich op om een motie van wantrouwen aan te nemen tegen secretaris-generaal Kofi Annan. Bronnen verklaarden tegen het Franse persbureau AFP dat het vertrouwen weg is wegens de vele schandalen waarmee Annan te maken heeft gehad.
Directe aanleiding voor de stemming is het feit dat Annan eerder deze week VN-medewerker Dileep Nair de hand boven het hoofd hield en amnestie gaf. De VN-functionaris zou zich schuldig hebben gemaakt aan ongewenste intimiteiten en vriendjespolitiek. De bond van VN-personeel had gevraagd om een formeel onderzoek naar de handel en wandel van Nair.
Woordvoerder Eckhard van Kofi Annan maakte evenwel dinsdag bekend dat Nair door Annan was vrijgesproken "na een diepgravend onderzoek". Annan onderstreept volgens de zegsman dat hij alle vertrouwen heeft in Nair. Medewerkers van de volkerenorganisatie hebben zich tegen die beslissing gekeerd en zeggen dat de onderzoekers zich niet eens tot de bond hebben gewend tijdens hun onderzoek.
Onthullingen over allerhande andere schandalen zoals de miljarden die Saddam Hussein roofde tijdens het olie-voor-voedsel-programma van de Verenigde Naties, maar ook de ophef rond vermeende misdragingen door de Hoge Comissaris voor de Vluchtelingen Ruud Lubbers deden het aanzien van Annan ook geen goed.
Volgens VN-functionarissen is het nooit eerder in de geschiedenis van de organisatie voorgekomen dat personeel stemde over een motie van wantrouwen tegen de hoogste baas en het management.
(Bron)
Vrienden Hirsi Ali maken zich zorgen

HILVERSUM - Vrienden van het bedreigde VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali denken dat zij opzettelijk wordt weggehouden uit de Tweede Kamer. Jurist en columnist A. Ellian en schrijver L. de Winter geloven dat de afwezigheid van de politica niet te maken heeft met een veiligheidsrisico, maar met pogingen haar monddood te maken.
De twee zeiden dat donderdag in het tv-programma TweeVandaag. Ze wijzen erop dat zij al bijna twee weken geen contact meer hebben met Hirsi Ali, terwijl ze daarvoor vrijwel dagelijks contact hadden.
Ze vinden haar onzichtbaarheid niet passen bij haar strijdbaarheid, die ze tot het laatste contact na de moord op Theo van Gogh nog toonde. Zelfs op haar eigen verjaardagsfeest, afgelopen zaterdag, kwam de politica niet opdagen. Ook het Kamerdebat over de moord op Van Gogh miste ze.
Ellian meent dat "krachten binnen de overheid" ervoor zorgen dat Hirsi Ali van iedereen wordt weggehouden. Dat ze hierdoor haar werk niet kan doen, noemt hij immoreel en onverantwoordelijk. Hij vindt dat een verkeerd signaal naar extremistische moslims.
Ook De Winter stelt dat de beveiliging ervoor moet zorgen dat zij in ieder geval haar werk als volksvertegenwoordigster moet kunnen doen. "Desnoods schakelen ze het halve leger daarvoor in." Tweede-Kamervoorzitter Weisglas sprak de beweringen tegen.
Volgens hem heeft Hirsi Ali zelf de beslissing genomen niet te komen. "Ze had er kunnen zijn." Hij wijst erop dat hij met minister Donner van Justitie over haar bewaking heeft gesproken. "Als ze had willen komen, had dat gekund", aldus Weisglas.
(Bron)

De paranoïa begint nu wel erge vormen aan te nemen.

vrijdag, november 19, 2004

Kapotte pc nekt verzamelaar kinderporno

De politie heeft een kindercardioloog gearresteerd, omdat er op zijn computer kinderporno is aangetroffen. Bij huiszoeking kwam de recherche nog diverse cd-roms tegen met afbeeldingen van onder andere misbruikte baby's en jonge kinderen. De man liep tegen de lamp omdat hij zijn kapotte computer naar computerwinkel Paradigit bracht.
In de winkel constateerde een medewerker dat de computer vol stond met kinderporno en belde gelijk de politie. Schattingen van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) laten zien dat de kindercardioloog in totaal 450.000 afbeeldingen in bezit heeft gehad.
"Ik geniet eerder van plaatjes waarbij het misbruik maar zeer relatief is. Voel me meer aangetrokken door poserende meisjes van 14 tot 16 jaar", aldus de verdachte tegenover de officier van justitie. Dat hij kindercardioloog is, doet volgens hem niet terzake. "Werk en privé zijn twee gescheiden werelden."
De officier van justitie heeft drie jaar cel tegen Paul H. geëist. De kinderarts wordt ook vervolgd vanwege de dood van één van zijn patiëntjes.
(Bron)
Jawel! De zon schijnt! (Jaha, het regent/hagelt óók, maar dat is geen nieuws hè?)
TT 107 Extraatje ontvangers huursubsidie

HILVERSUM De woningcorporaties komen met een eenmalige uitkering voor mensen die huursubsidie ontvangen. Zij krijgen in december 28 euro, of dat bedrag wordt in januari van hun huur afgetrokken.
Volgens de koepelorganisatie Aedes zijn de corporaties "niet doof voor oproepen in de politiek". Vanuit de Kamer was opgeroepen tot huurmatiging. Met de 28 euro komt de gemiddelde huurstijging iets lager uit, namelijk op 2,2 procent.
De woonbond vindt het gebaar weinig gul vergeleken met de korting van 12 euro per maand op de huursubsidie, die door minister Dekker is doorgevoerd. Vandaag bespreekt het kabinet het huurbeleid.
TT 105 Verpleeghuizen komen met keurmerk

DEN HAAG Verpleeg- en verzorgingshuizen gaan een keurmerk invoeren voor goede zorg aan ouderen. Zo wordt afgesproken hoe vaak iemand minimaal mag douchen, uit bed gehaald moet worden en mee kan doen aan activiteiten. Voor elke bewoner wordt een eigen zorgplan opgesteld.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde in september dat de kwaliteit van de zorg in bijna 80 procent van de instellingen onder de maat is.
De verpleeghuizen moeten voor het eind van het jaar orde op zaken stellen. Daar vormt het keurmerk nu het antwoord op. Tehuizen die het niet goed doen, krijgen minder geld van de zorgverzekeraars.
[En daar worden ze beter van?]
Ziekenfondsen draaien op voor besnijdenissen

RIJSWIJK - Urologen declareren ten onrechte de besnijdenissen van jongens om religieuze redenen bij het ziekenfonds. Dat schrijft het vakblad Medisch Contact vrijdag. Tarievenorgaan CTG gaat de kwestie op verzoek van minister Laager (Volksgezondheid) onderzoeken.
Besnijdenissen mogen alleen vergoed worden als er een medische grond is voor de ingreep. In de praktijk gaat het echter anders. Zo maakt het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen, geen onderscheid tussen ingrepen om medische redenen en vanwege religieuze motieven.
Alle besnijdenissen worden gewoon bij het ziekenfonds gedeclareerd, zo laat uroloog Herbert Karthaus Medisch Contact weten. Het is niet mogelijk om onderscheid te maken bij het declareren van de behandeling. Volgens Karthaus, die ook voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVvU), is het declareren van religieuze besnijdenissen gangbare praktijk. "Anders zouden er veel minder gebeuren", stelt hij.
Jaarlijks worden ongeveer 17.000 jongens en mannen besneden. In het CWZ vinden jaarlijks ongeveer 150 besnijdenissen plaats. Driekwart daarvan gebeurt volgens Karthaus op religieuze gronden. Hij benadrukt dat die verhouding niet in het hele land hetzelfde is.
Het ministerie van Volksgezondheid noemt het "niet volgens de regels", maar spreekt niet van fraude. "Het is niet duidelijk of zij bewust of onbewust verkeerd declareren." Het CTG-onderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen.
De NVvU-voorzitter zou er zelf niet op tegen zijn om de gangbare declaratiepraktijk te wijzigen. Hij heeft er moeite mee dat een ingreep zonder medische indicatie wordt vergoed. "Ook uit professioneel oogpunt zit het niet lekker om zonder medische noodzaak te besnijden. We doen het toch maar om te voorkomen dat de patiënten in het verkeerde circuit terechtkomen."
(Bron)
Tientallen open sollicitaties bij de AIVD

ZOETERMEER - De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft sinds de moord op Theo van Gogh tientallen open sollicitaties ontvangen. Voorheen kwamen slechts sporadisch brieven binnen van mensen die werk bij de dienst ambiëren, verklaarde een woordvoerder vrijdag.
Enkele dagen na de moord op de filmmaker en columnist besloot het kabinet de strijd met het moslimextremisme aan te binnen. Inlichtingen- en opsporingsmogelijkheden worden uitgebreid en de AIVD krijgt extra geld om nieuwe medewerkers te werven. Hoe groot de capaciteitsuitbreiding precies zal zijn, is nog niet duidelijk.
(Bron)
Greenpeace blokkeert ingang Hewlett-Packard Utrecht

UTRECHT - Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace hebben vrijdagochtend de hoofdingang van het computerbedrijf Hewlett-Packard (HP) in Utrecht geblokkeerd. Ze demonstreren tegen het gebruik van broomhoudende brandvertragers in computers. De activisten bouwen een muur van duizend oude computers van HP voor de ingang.
Uit door Greenpeace geïnitieerd onderzoek van professor P. Sauer van het Academisch Ziekenhuis in Groningen blijkt dat chemische stoffen als vlamvertragers met broom in het menselijk bloed kunnen belanden. Greenpeace heeft de resultaten van dit onderzoek deze week gepresenteerd.
"We hebben dit jaar verscheidene gesprekken met HP gehad maar het bedrijf weigert over te stappen op de onschadelijke varianten van de broomhoudende vlamvertragers die voorhanden zijn", aldus een woordvoerder van Greenpeace. "Voor een bedrijf dat niet maatschappelijk verantwoord wil ondernemen, is in onze ogen geen plaats."
De actie van de milieuorganisatie begon om 06.15 uur. Werknemers van HP kunnen het bedrijf wel via andere ingangen bereiken. Greenpeace eist dat de directie van het computerbedrijf vrijdagochtend toezegt over te stappen op een ander soort vlamvertrager. "Als dat niet gebeurt, laten we de muur van computers hier staan", aldus de woordvoerder.
(Bron)

donderdag, november 18, 2004

'Koopkrachtverlies ouderen'

AMSTERDAM - Voor ouderen met een gekorte AOW-uitkering dreigt de koopkracht volgend jaar te dalen. Het gaat dan om zo'n 159 duizend mensen met een onvolledige AOW-uitkering, in veel gevallen migranten die te kort in Nederland zijn om een volledige uitkering op te bouwen. Minister Aart Jan de Kneus van Sociale zaken had eerder beloofd met een fiscale regeling en een eenmalige verhoging van de uitkering de koopkracht in stand te houden, maar hij kan naar nu blijkt die belofte niet houden. Dat schrijft Trouw donderdag.
De toegezegde fiscale regeling blijkt voor 54 duizend ouderen niet van toepassing. Zij komen er niet voor in aanmerking, omdat ze geen belasting betalen. Het extraatje van 60 euro per jaar gaat aan 159 duizend AOW-ers voorbij, omdat ze daarvoor bij de gemeenten moeten aankloppen voor bijzondere bijstand. De gemeenten hebben laten weten helemaal niet van plan te zijn dat geld uit te betalen.
Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten is de regeling onuitvoerbaar. De VNG vertelde de krant dat veel AOW-ers met een gekorte uitkering niet bekend zijn bij de gemeenten. Het zou daarom veel moeite kosten deze mensen te traceren en dat kost de gemeenten veel te veel geld. Het kabinet wil de gemeenten niet compenseren. Staatssecretaris Henk Van Hoof van Sociale zaken erkent de bezwaren maar zegt dat er geen alternatief voor handen is.
(Bron)
'Kanker door kaarsen in kerk'

Toxicoloog T. de Kok van de Universiteit Maastricht is van mening dat kerkbezoekers een grotere kans op longkanker lopen dan degenen die geen kerken binnengaan. Dit verhoogde risico zit in de brandende kaarsen in combinatie met een slechte ventilatie.
De onderzoeker analyseerde de lucht in kerken nadat er langdurig kaarsen en wierook was gebrand. Vooral vrije radicalen en polycyclische aromatische hydrocarbonaten kwamen in een veel te hoge concentratie voor, aldus De Kok. Deze deeltjes kunnen tot diep in de longen doordringen en daar schade veroorzaken.
Volgens De Kok is het zelfs zo erg dat het veiliger is om langs een snelweg waar dagelijks 45.000 auto's passeren te gaan staan, dan een kerk binnen te gaan. Priesters en andere mensen die ambtshalve langdurig in kerkgebouwen verblijven lopen daarbij nog meer risico dan de gemiddelde kerkbezoeker. Die doet zijn longen overigens al helemaal geen goed door met kerst naar de kerk te gaan, aangezien dan meer kaarsen branden dan normaal.
(Bron)
Een op de 25 Zwitsers is miljonair

ZURICH - Een op de 25 Zwitsers heeft een vermogen van 1 miljoen Zwitserse franken (ongeveer 660.000 euro) of meer. Dat blijkt uit een onderzoek van het Zwitsers-Duitse weekblad Cash dat donderdag is gepubliceerd.
In totaal verklaarden 154.000 huishoudens miljonair te zijn. Hun vermogen bestaat in de studie van Cash uit het bedrag dat op de bank staat plus de waarde van hun roerend en onroerend goed. Het aantal miljonairs in Zwitserland is sinds 1997 met 23 procent gestegen.
(Bron)
Verdwaalde klapmuts per heli terug naar huis

PIETERBUREN - De verdwaalde klapmutszeehond die in september door medewerkers van de zeehondencrèche Pieterburen uit de IJssel is gehaald, gaat vrijdag per helikopter terug naar huis. Jan Mayen, zoals het beestje heet, wordt op een trainingsvlucht van een reddingshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht meegenomen en 200 kilometer uit de kust in de Noordelijke IJszee uitgezet.
De klapmuts, mannetjes hebben een opblaasbare zak bij de snuit om indruk te maken op de vrouwtjes, is volgens de zeehondencrèche voldoende aangesterkt. Hij is van 32 naar 72 kilo gegroeid en mag terug naar huis.
Het is een raadsel hoe het dier in de IJssel is terechtgekomen. Zijn leefgebied is rond Groenland. De ervaring leert dat de zeehond vanaf het punt waar hij losgelaten wordt, zelf zijn weg naar Groenland kan vinden.
(Bron)
Veel ouders binden kinderen vast in bed

LEEUWARDEN - Ongeveer 10 procent van de ouders in Friesland legt hun jonge kind vast in bed. Zij zijn bang dat het uit bed valt, voor wiegendood of dat het hoofdje vergroeit, maar zo brengen zij juist hun kind in gevaar.
Dat blijkt uit onderzoek van de consultatiebureaus van de thuiszorg in Friesland, dat de instanties donderdag bekend hebben gemaakt. Vorig jaar voerden zij het onderzoek ook uit. Toen bleek dat ruim 13 procent van de kinderen tijdens het slapen wordt vastgelegd met slaapzakriemen of dekenriemen. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten kregen consulatiebureaus in het hele land veel vragen, aldus een woordvoerder van de Stichting Consument en Veiligheid.
(Bron)
Werkloosheid stijgt na maanden van daling

VOORBURG - Voor het eerst sinds vier maanden is de werkloosheid in Nederland weer gestegen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag gemeld. Van augustus tot en met oktober hadden 476.000 mensen geen baan. Dat zijn 16.000 werklozen meer dan in de periode juli-september.
Door de stijging komt het aantal werklozen weer terug op het niveau van een half jaar geleden. Als percentage van de beroepsbevolking bedroeg de werkloosheid in augustus-oktober 6,1. Een jaar eerder was dat in dezelfde periode 5,2 procent.
Het CWI, het voormalige Arbeidsbureau, telt 681.700 niet-werkenden die op zoek zijn naar werk. Dat aantal is in oktober vrijwel gelijk gebleven. Dit getal is hoger omdat het CWI iedereen meetelt, ook diegenen die al jaren niet hebben gewerkt en eerst moeten worden bijgeschoold of de 58-plusser die niet meer hoeft te solliciteren.
Het CWI stelt op basis van de eigen cijfers dat de werkloosheid niet verder oploopt maar stabiel blijft. Die mening wordt gesterkt door het feit dat ook het aantal ingediende vacatures weer flink stijgt. Dit jaar werden tot nu toe 21 procent meer vacatures ingediend dan in dezelfde periode vorig jaar. "Dat is eveneens een signaal dat de economie weer aantrekt", aldus een woordvoerder van het CWI.
[Lulkoek, want een deel van die vacatures bestaat in werkelijkheid niet. Bepaalde bedrijven geven vacatures op bij het CWI, krijgen reacties, en vullen op die manier gratis hun bestanden met kandidaten die - als de markt weer aantrekt - benaderd kunnen worden als er eens echt iets is.]
Vooral jongeren onder de 23 jaar blijken minder vaak op zoek naar werk. Het afgelopen jaar groeide het aantal mannen zonder werk met 41.000 en het aantal vrouwen met 26.000. In de periode augustus-oktober waren nagenoeg evenveel vrouwen als mannen zonder werk. Het CBS telt 239.000 werkloze mannen en 222.000 werkloze vrouwen.
Het aantal werkzoekenden is volgens het CBS de afgelopen maand extra gedaald onder ICT'ers, horecapersoneel, onderwijspersoneel en onder geschoolde monteurs en installateurs.
(Bron)
Texaan introduceert online jagen op wild

AMSTERDAM - Vanuit je luie stoel stoel op rendieren, antillopes en wilde varkens jagen. Binnenkort moet dat mogelijk zijn, als dat aan de Texaan John Underwood ligt. Underwood is bezig met een systeem waardoor jagers via het internet zijn landgoed kunnen zien en voor een klein bedrag een geweer kunnen bedienen zodra zij wild in het vizier hebben.
Underwood kwam op het idee nadat hij een internetsite bezocht met webcams die in de natuur waren geplaatst. Toen er vervolgens een ree voorbij kwam vond hij het erg jammer dat hij geen geweer had om hem om te leggen. Underwood heeft inmiddels al 10.000 dollar in zijn project gestoken, en verwacht dat het systeem vooral erg handig kan zijn voor gehandicapte jagers die het bos niet inkunnen of jagers die een reisje naar Texas te duur vinden.
Autoriteiten in Texas weten niet zo goed wat ze met het idee van Underwood aanmoeten. Er is momenteel nog geen wet die kan verbieden dat hij dieren naar zijn landgoed importeert voor online jacht.
(Bron)
Onderzoek naar ziekteverzuim callcenters

AMSTERDAM - Het ziekteverzuim bij callcenters moet omlaag. Daartoe hebben onderzoeksbureau TNO en brancheorganisatie Coníche International een overeenkomst getekend. Het ziekteverzuim bij de callcenters is met negen procent relatief hoog. TNO en Coniche gaan nu per callcenter onderzoeken wat de oorzaken daarvoor zijn. Medewerkers moeten daartoe een vragenlijst invullen.
"Omdat medewerkers via die vragenlijst zelf aangeven wat volgens hen de problemen zijn, heb je altijd de juiste informatie," meent voorlichter Marco Vianen van Coníche International. "We gaan die gegevens naast elkaar leggen en zien dan precies waar per callcenter de problemen liggen. Zo proberen we grip te krijgen op het ziekteverzuim."
(Bron)

Ik ben zéér benieuwd wat er uit gaat komen (not).
Nederlandse kinderen voelen zich onveilig

Ruim 80 procent van de Nederlandse kinderen tussen de 8 en 12 jaar voelt zich wel eens onveilig. Dat blijkt uit het veiligheidsonderzoek dat de Nationale Kinderkrant uitvoerde onder haar lezertjes. De enquête liep nog voor de moord op Theo van Gogh bij ruim vijfhonderd kinderen.
Ruim tweederde van de kinderen voelt zich vooral onveilig op straat, 21 procent thuis en 8 procent op school. Drie op de vijf kinderen heeft wel eens iets engs meegemaakt. De meesten noemen geweld, bedreiging en brand als enge ervaringen.
Kinderen voelen zich vooral onveilig omdat zo veel geweld op televisie wordt uitgezonden. Ruim de helft wordt extra bang door het nieuws. Ze vinden dan ook dat volwassenen rekening moeten houden met wat wordt uitgezonden op televisie en op de voorpagina van de krant wordt afgedrukt. Het nieuwsfeit dat het meeste indruk maakt op kinderen is, dat "mensen zomaar worden vermoord", gevolgd door de aanslagen in New York. Ook de oorlog in Irak, ontvoeringen, zinloos geweld, gijzelingen en nieuws over terroristen scoren hoog.
Bijna alle ondervraagden kennen het Nederlandse noodnummer 112. Het onderzoek werd in de laatste twee weken van oktober gevoerd. De Nationale Kinderkrant heeft een oplage van 250.000 kranten en wordt sinds 2001 verspreid op ruim duizend basisscholen in Nederland.
(Bron)
Joodse man neergeschoten in Antwerpen

Een joodse man van 24 is afgelopen nacht neergeschoten in Antwerpen. Voorbijgangers vonden zijn lichaam rond 2u20 in de Lange Kievitstraat. Hij lag midden op de weg in een plas bloed. De man werd neergeschoten en verkeert in levensgevaar. Voorlopig is niet duidelijk of het om een antisemitische daad gaat.
Het slachtoffer is een vrome, orthodoxe jood met Britse nationaliteit. Hij kwam van een synagoge in de Mercatorstraat, waaraan hij verbonden was, en ging naar huis toen hij een kogel in het hoofd kreeg. De man is in zeer kritieke toestand opgenomen in het Sint-Vincentiusziekenhuis.
Zijn lichaam lag midden op straat, zodat aanvankelijk gedacht werd dat de man was omvergereden en dat de chauffeur vluchtmisdrijf had gepleegd. Maar bij onderzoek bleek dat de man in het hoofd was geschoten. Er werd ook een kogelhuls aangetroffen.
Het parket en de onderzoeksrechter stapten ter plaatse af. Ook het labo kwam ter plaatste. Het onderzoek moet nu verder uitsluitsel brengen over de omstandigheden. Het parket sluit geen enkele piste uit, maar zegt dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat het gaat om een racistische of antisemitische daad.
De politie zal intussen het aantal patrouilles in de joodse buurt opdrijven. Afhankelijk van de evolutie in het onderzoek zullen de controles later nog extra verhoogd worden. Omdat er op de plaats van de misdaad geen sporen werden aangetroffen, doen de speurders een oproep naar getuigen.
(Bron)
Band Aid-single afgekeurd door luisteraars in Wales

Een radiostation in Wales heeft besloten de nieuwe versie van de benefietsong 'Do They Know It´s Christmas?' van Band Aid niet meer uit te zenden na talloze negatieve reacties van luisteraars.
Volgens de directeur van de zender Pembrokeshire Radio kwamen na de eerste uitzending van het lied, dat gezongen wordt door een resem bekende Britse artiesten, bijna 50 boze telefoontjes binnen van luisteraars die de song omschreven als "rommel". Het station zal het lied niet meer uitzenden, maar moedigt zijn publiek toch aan de single te kopen voor het goede doel. Bijna 20 jaar geleden bracht het lied van de Ierse rocker Bob Geldof wereldwijd 140 miljoen dollar op aan inkomsten voor goede doelen.
(Bron)
Actualiteit af te lezen aan zoektermen internet

AMSTERDAM - Internetgebruikers in Nederland zijn de afgelopen weken vooral op zoek geweest naar sites waar informatie is te vinden over Theo van Gogh, terrorisme en Georgina Verbaan. Dat blijkt uit gegevens van diverse zoekmachines die in Nederland veelvuldig worden gebruikt.
Zoekmachines constateren dat de actualiteit is af te lezen aan de gebruikte zoektermen. Theo van Gogh voert met stip de meeste lijsten van november aan, maar ook Georgina Verbaan en alles wat met Sinterklaas te maken heeft, zijn populair.
"Sinds de uitgave van de Playboy met Georgina Verbaan is de naam van de actrice erg populair bij onze zoekmachine", zei L. van der Kruk van Ilse Media woensdag. Ilse.nl is na Google de populairste zoekmachine in Nederland.
(Bron)
Bill Gates ontvangt meeste spam ter wereld

SINGAPORE - Bill Gates, oprichter en eigenaar van Microsoft en de rijkste man ter wereld, ontvangt dagelijks vier miljoen e-mailtjes waarvan het merendeel ongevraagde elektronische boodschappen zijn. Hij is zonder twijfel het grootste slachtoffer ter wereld van spam, maakte de president directeur van Microsoft, Steve Ballmer, donderdag bekend.
"Bill Gates krijgt omdat hij Bill Gates is, letterlijk vier miljoen mailtjes per dag waarvan het merendeel spam is", aldus Ballmer. In tegenstelling tot gewone gebruikers heeft de rijkste man ter wereld evenwel een complete afdeling in zijn bedrijf om de spam er voor hem uit te filteren.
(Bron)
Duitse sekteleider schuldig aan seksueel misbruik

SANTIAGO - Een Chileense rechter heeft een voortvluchtige Duitse sekteleider woensdag schuldig bevonden aan seksueel misbruik van 26 kinderen. Dat heeft een raadsman van Chileense regering woensdag laten weten. Het proces tegen Paul Schaefer en andere leden van de sekte heeft acht jaar geduurd.
Schaefer is al jaren voortvluchtig. Volgens de Chileense wet kan de strafmaat pas worden bepaald als de veroordeelde weer is opgespoord. Wel hebben 22 Chileense en Duitse leden van de sekte straffen tot vijf jaar cel gekregen omdat ze het misbruik verborgen hebben gehouden en de rechtsgang hebben gehinderd.
De inmiddels 81-jarige Schaefer stichtte 43 jaar geleden met een aantal Duitse families in het zuiden van Chili een kolonie. In Duitsland werd hij toen al gezocht wegens aanranding van jongens. Op Colonia Dignidad (Kolonie Waardigheid) ging Schaefer opnieuw in de fout en vergreep zich in de loop der jaren aan zeker 26 Chileense jongens die op de kolonie werkten.
Daarnaast is Schaefer er herhaaldelijk van beschuldigd een schrikbewind te hebben gevoerd. Oud-leden verklaarden eind jaren tachtig tegen een commissie van het Duitse parlement dat sekteleden werden gemarteld. Zij zaten tegen hun zin vast en kregen elektrische schokken en injecties totdat zij zich hadden aangepast.
Ook onderhield de sekteleider goede banden met het bewind van de toenmalige Chileense dictator Augusto Pinochet. De Chileense geheime dienst zou op het terrein van de kolonie politieke gevangenen hebben gemarteld.
(Bron)
Japans echtpaar leefde 46 jaar met verkeerde kind

TOKIO - Een Japans echtpaar heeft 46 jaar lang de verkeerde zoon opgevoed. In april 1958 kreeg het tweetal het kind van een ander mee uit een kraamkliniek in Tokio. Pas nadat er in mei dit jaar DNA-testen werden uitgevoerd op de drie kwam de verwisseling aan het licht, meldde een Japanse krant donderdag.
De ouders hebben een proces aangespannen tegen de lokale autoriteiten die verantwoordelijk zouden zijn voor de kraamkliniek. Ze eisen een schadevergoeding van 300 miljoen yen (2,35 miljoen euro). De DNA-testen werden op aandrang van de zoon des huizes uitgevoerd. Hij had zich lange tijd afgevraagd waarom hij op geen van zijn beide ouders leek.
(Bron)

woensdag, november 17, 2004

Weinig slaap vergroot kans op zwaarlijvigheid

Artsen van de Columbia Universiteit van New York beweren een duidelijk verband tussen de hoeveelheid slaap en risico op overgewicht te hebben ontdekt. Volgens de wetenschappers neigt iemand die weinig slaapt sneller naar zwaarlijvigheid.
Bij vier uur of minder slaap neemt de kans op overtollige kilo's toe tot 73 procent. Dat betekent dat 73 procent van de deelnemers aan het onderzoek met minder dan vier uur slaap, aanzienlijk dikker was dan de controlepersonen die elke nacht zeven tot negen uur sliepen. Factoren zoals zwaarmoedigheid, alcoholconsumptie en gebrek aan beweging werden buiten beschouwing gelaten.
Wie vijf uur of minder slaapt loopt nog maar vijftig procent kans op meer vet. En wie zes uur slaapt heeft 23 procent meer kans op overgewicht dan anderen met voldoende slaap.
Volgens Heymsfield is dit verband te verklaren door de stof leptin, een eiwit dat de honger stilt. Een gebrek aan slaap zou de productie van leptin onderdrukken. Bovendien stijgt de productie van grehlin, een stof die de eetlust juist opwekt.
(Bron)

Ah, daar komt het dus door!
Stinkende collega's bron van irritatie

BERLIJN - Duitsers ergeren zich op hun werk het meest aan stinkende collega's. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse tijdschrift Junge Karriere dat woensdag is gepubliceerd.
Het onderzoek werd gedaan onder 354 Duitsers. 38 procent daarvan zei 'het meest gehinderd' te worden door onwelriekende collega's. Voor 15 procent van de ondervraagden waren collega's die te gezellig proberen te doen een irritatiefactor. Rommelige bureaus eindigden in de rangschikking van ergerlijke arbeidsomstandigheden op een derde stek met 14 procent.
(Bron)
Britse kinderversjes gewelddadiger dan tv-programma's

LONDEN - Britse kinderversjes zijn gewelddadiger dan de "kindervriendelijke" televisieprogramma's in de vroege avonduren. Als je een uur lang naar dergelijke liedjes luistert, wordt je met meer geweld geconfronteerd dan als je een uur naar de televisie kijkt.
Tot die conclusie komen onderzoekers van een Londens ziekenhuis. Een team artsen onderzocht 25 populaire Britse kinderversjes zoals Jack And Jill. Zij vergeleken de teksten met de inhoud van twee weken televisie.
Elk uur televisie waren er gemiddeld bijna vijf "verontrustende" scènes, vergeleken met ruim 52 gewelddadige en agressieve passages in de versjes.
(Bron)

This is the house that Jack built.
This is the cat
That ate the malt
That lay in the house that Jack built.

This is the cat,
That killed the rat,
That ate the malt
That lay in the house that Jack built.

This is the dog,
That worried the cat,
That killed the rat,
That ate the malt
That lay in the house that Jack built.

This is the cow with the crumpled horn,
That tossed the dog,
That worried the cat,
That killed the rat,
That ate the malt
That lay in the house that Jack built.

This is the maiden all forlorn,
That milked the cow with the crumpled horn,
That tossed the dog,
That worried the cat,
That killed the rat,
That ate the malt
That lay in the house that Jack built.

This is the man all tattered and torn,
That kissed the maiden all forlorn,
That milked the cow with the
crumpled horn,
That tossed the dog,
That worried the cat,
That killed the rat,
That ate the malt
That lay in the house that Jack built.

This is the priest all shaven and shorn,
That married the man all tattered and torn,
That kissed the maiden all forlorn,
That milked the cow with the crumpled horn,
That tossed the dog,
That worried the cat,
That killed the rat,
That ate the malt
That lay in the house that Jack built.

This is the cock that crowed in the morn,
That waked the priest all shaven and shorn,
That married the man all tattered and torn,
That kissed the maiden all forlorn,
That milked the cow with the crumpled horn,
That tossed the dog,
That worried the cat,
That killed the rat,
That ate the malt
That lay in the house that Jack built.

This is the farmer sowing the corn,
That kept the the cock that crowed in the morn,
That waked the priest all shaven and shorn,
That married the man all tattered and torn,
That kissed the maiden all forlorn,
That milked the cow with the crumpled horn,
That tossed the dog,
That worried the cat,
That killed the rat,
That ate the malt
That lay in the house that Jack built.


Four And Twenty Tailors

Four- and- twenty tailors went to kill a snail
The best man amongst them durst not touch her tail
She put out her horns like a little Kyloe cow
Run, tailors, run, or she?ll kill you all e?en now!
(Bron)
TT 112 Advies: meer eenheid in het kabinet

DEN HAAG Het kabinet moet meer eenheid uitstralen, beter naar de bevolking luisteren en vooral meer daadkracht tonen. Dat staat in een advies van een aantal departementen dat vrijdag in de ministerraad wordt behandeld.
In het stuk worden termen als 'oorlog' of 'vijand' afgeraden. Autochtonen en allochtonen moeten gelijk behandeld en benaderd worden. De afgelopen dagen spraken verscheidene ministers elkaar tegen over godslastering. Vice-premier Zalm sprak eerder over 'de oorlog tegen moslimextremisme'.
De PvdA en GroenLinks willen volgende week een debat erover met de premier.
Nieuw Rechts en AEL bij debat in Amsterdam

Een aantal prominente Nederlanders en Marokkanen zal aanstaande vrijdag deelnemen aan het debat 'Op het scherp van de rede' in de Meervaart in Amsterdam-Osdorp. Het Nederlands-Marokkaanse tijdschrift MZine wil met de manifestatie een aftrap geven om 'elkaar nu eindelijk eens serieus te nemen'.
Voor het debat zijn onder andere de voormannen van de extreme partijen Nieuw Rechts en AEL uitgenodigd. Michiel Smit (Nieuw Rechts) en Nabil Marmouch (AEL) zullen de verbale degens kruizen met ex-imam Abdullah Haselhoef, PvdA-publicist Paul Scheffer, arabist Hans Jansen, islamtheoloog Mohammed Cheppih, diverse Tweede-Kamerleden en andere prominenten. Volgens de organisatoren vraagt de sfeer die momenteel in Nederland heerst om een serieus debat.
Een ander initiatief is een door Mojo Concerts georganiseerd verbroederingsconcert, dat zondagmiddag op het Museumplein in Amsterdam zal plaatsvinden. Op het gratis toegankelijke minifestival zullen onder andere Bløf, Ali B., Kane, K-Liber en Lange Frans en Baas B. optreden. Het evenement, dat gesteund wordt door de gemeente Amsterdam, wordt gepresenteerd door Dolf Jansen en Howard Komproe.
(Bron)
Prins Bernhard heeft mogelijk tumor

Bij prins Bernhard zijn cellen gevonden die kunnen wijzen op uitzaaiingen van een tumor. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat bekendgemaakt.
(Bron)

Het nieuws van RTL4 had het over longkanker met uitzaaiingen en niet meer te behandelen.
TT 120 NIJMEGEN De politie maakt sinds 16.15 uur vanmiddag jacht op twee auto's in Gelderland. Vermoed wordt dat in de auto's enkele mensen gegijzeld worden. Bij de klopjacht is ook een helikopter ingezet.
Zweed gebruikt doedelzak bij rendierenjacht

Een Zweedse rendierenjager heeft naar eigen zeggen dé manier bedacht om rendieren te jagen: met behulp van een doedelzak verwacht hij ze moeiteloos te pakken te kunnen krijgen.
De man, Gosta Johansson uit het plaatsje Gardsjona, vertelde aan de Zweedse pers dat hij ervan overtuigd is dat het geluid van de doedelzak identiek is aan de lokroep van een rendier. Een riedel op de doedelzak spelen zou volgens hem overtuigend genoeg klinken voor rendieren om de beschutting van de dichte wouden te verlaten en op zoek te gaan een paringspartner.
Er is alleen nog één klein probleem. Johansson bekent dat hij "nog een hoop moet oefenen op de doedelzak, om een zekere mate van succesvol geluid te produceren". Evenwel weigert hij het precieze 'geheim' van de aantrekkingskracht vrij te geven. Wel wil hij kwijt dat hij tot op heden meer succes lijkt te hebben bij de rendierstieren dan bij de koeien, maar dat daar nog aan wordt gewerkt.
(Bron)
Agent mag geen 'goedenavond' meer wensen

Oostenrijkse politieagenten mogen niet langer 'goedenavond' meer toewensen aan de burgers die ze tegen komen. Dit nadat hierover klachten waren ingediend.
De ogenschijnlijk chagrijnige bewoners van het Oostenrijks stadje Mauthausen waren de herhaaldelijke 'toewensing' van één over-vriendelijke agent blijkbaar zo zat, dat ze hierover een klacht indienden bij z'n superieuren. De klacht werd serieus in behandeling genomen en nadat deze het gehele behandeltraject had doorlopen, verordonneerde het ministerie van binnenlandse zaken dat het 'vriendelijk begroeten' in de ban moest worden gedaan.
Eén van de klagers motiveerde z'n klacht als volgt: "Ik vind z'n gedrag buiten elke proportie en ver weg staan van het verwachtingspatroon dat wij hebben van een ambtenaar in functie." Een andere klager had liever dat de agent in kwestie "...boeven ging vangen, in plaats van tijd te verspillen aan het groeten van de burgers."
De agent in kwestie kreeg de maatregelen tijdens een anderhalf uur durende donderpreek van z'n superieuren te horen. De agent in kwestie, kolonel-sergeant Heinrich Hochstoeger, bevestigde dat hij hiervoor was berispt. Een woordvoerder van de Oostenrijkse politievakbond constateerde ook verbaasd dat "vriendelijkheid van de politie blijkbaar iets is dat niet aan de Oostenrijkse burger is besteed."
(Bron)
Dief steelt oliebollenkraam

In Maastricht is in de nacht van maandag op dinsdag een oliebollenkraam gestolen. De kraam, die sinds september een plaats heeft op de Markt, is zo'n dertigduizend euro waard. Opnamen van bewakingscamera's tonen dat iemand de kraam aan de trekhaak van een auto heeft gehangen en ermee is weggereden. De politie bevestigt de diefstal, maar wil niet zeggen om wat voor auto het gaat en of het kenteken leesbaar is.
Johan Ropers, eigenaar van de kraam, is geschokt. "Wie doet nu zoiets, met al die camera's hier in de buurt?" Ook de andere kraamhouders reageren met verbazing. Een aantal van hen overweegt extra veiligheidsmaatregelen te nemen. "Ik heb altijd gedacht dat ik hier wel veilig stond. Nu vertrouw ik het helemaal niet meer, dus zet ik er extra sloten op", aldus A. Nijsten van de kippenkraam.
(Bron)
Ozon bij de grond kost duizenden levens in VS

CHICAGO - In de Verenigde Staten sterven jaarlijks duizenden mensen als gevolg van de schadelijke gevolgen van ozon bij de grond. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd.
Onderzoekers van de universiteiten Yale en Johns Hopkins hebben de effecten van laaghangende ozondeeltjes op het sterftecijfer in 95 Amerikaanse steden onderzocht, in de periode van 1987 tot 2000.
Uit het onderzoek komt naar voren dat al een klein toename van ozondeeltjes, de belangrijkste component van smog, tot een hoger aantal sterfgevallen leidt. Vooral in warme zomers hangt boven grote steden vaak een deken met ozon.
Al eerder was bekend dat ozon bij de grond, anders dan de ozonlaag rond de aarde, schadelijk is voor de gezondheid. Veel mensen krijgen ademhalingsproblemen en geprikkelde ogen, keel en neus. Niet eerder was bekend dat de gevolgen van blootstelling aan het schadelijke gas zo ernstig zijn.
(Bron)
Bijna 16.000 soorten bedreigd met uitsterven

BANGKOK - Meer dan 15.000 dier- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigd. Ondanks tal van beschermingsmaatregelen staat een op de drie amfibieën en bijna de helft van alle zoetwaterschildpadden op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten die de internationale natuurorganisatie IUCN woensdag publiceerde.
Daarnaast wordt gevreesd voor het voortbestaan van een op de acht vogelsoorten en een kwart van alle zoogdieren. Op de lijst staan ook meer dan 8000 plantensoorten.
In werkelijheid is de situatie nog erger, aldus het IUCN. De lijst meldt 15.589 bedreigde soorten, maar omdat slechts een fractie van de bekende soorten is onderzocht, is dit "een grote onderschating van het echte aantal", aldus Craig Hilton-Taylor, verantwoordelijk voor de samenstelling van de lijst.
(Bron)
Nieuw-Zeelandse geeft puppy de borst

HASTINGS - Een Nieuw-Zeelandse vrouw zegt dat ze haar puppy dagelijks borstvoeding geeft. Het dier, een bull terrier, moet haar kind beschermen terwijl ze samen opgroeien.
Kura Tumanako zegt in het regionale dagblad Hawke's Bay Today van woensdag dat ze het hondje begon aan te leggen nadat haar eigen dochter borstvoeding was gaan weigeren. "Ik wilde het niet verspillen en geef het daarom aan Honey Boy", aldus de 31-jarige vrouw uit het stadje Hastings (Noordereiland).
Volgens de vrouw drinkt het beestje meer dan haar eigen kind. "Het doet geen pijn, maar kietelt wel een beetje."
(Bron)
Poetin kondigt nieuwe nucleaire wapensystemen aan

MOSKOU - Rusland zal binnen enkele jaren in bezit komen van nieuwe nucleaire wapensystemen. Dat heeft de Russische president Poetin woensdag gezegd. Volgens Russische persbureaus gaat het om systemen die andere nucleaire machten niet hebben en in de nabije toekomst vermoedelijk ook niet zullen ontwikkelen.
Poetin zei dat er proeven zijn gedaan met nieuwe nucleaire raketsystemen. Hij is er zeker van is dat ze de komende jaren in gebruik worden genomen."Het is onwaarschijnlijk dat deze zaken in andere nucleaire machten bestaan", voegde het Russische staatshoofd eraan toe.
Poetin noemde het soort wapens niet. Rusland probeert al sinds 2001, toen de Verenigde Staten in weerwil van internationale verdragen aankondigde een raketschild te gaan bouwen, zijn nucleaire wapenarsenaal te verbeteren. Poetin heeft meerdere malen opgemerkt dat Rusland een nieuw systeem wil ontwikkelen dat bestaat uit intercontinentale raketten die elk Amerikaans raketschild te slim af zijn.
De Russische leider benadrukte woensdag dat terrorisme nog steeds de grootse bedreiging voor de nationale veiligheid van Rusland is. Het land moet de nucleaire dreiging echter niet vergeten.
(Bron)
Amsterdammer drinkt beste water van Nederland

AMSTERDAM - Amsterdam heeft het beste drinkwater van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek onder drinkwaterbedrijven. De Amsterdammers zijn het daar zelf ook helemaal mee eens. Ze beoordelen hun drinkwater met het rapportcijfer acht, liet de gemeente dinsdag weten.
De Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) heeft het onderzoek uitgevoerd. Vanaf het begin van de onderlinge vergelijking staat de kwaliteit van het drinkwater in de hoofdstad al in de topdrie. Opvallend daarbij is dat het Amsterdamse water oorspronkelijk afkomstig is uit de Rijn. "Niet bepaald de schoonste grondstof", oordeelt de gemeente.
Het zuiveringsproces is in handen van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wethouder Maij (Milieu) noemt de uitslag van het onderzoek een "supercompliment". Ook directeur C. van de Wiel van Waterleidingbedrijf Amsterdam, dat het water levert, is trots. "Ons water is zo lekker, daar kan voor mij geen flesje tegenop."
(Bron)

Wie grijpt die kans? Het Utrechtse water wordt voor véél geld met wat bubbeltjes verkocht. Dus eh...
Snelle bodemdaling langs Nederlandse kust

DOETINCHEM - De bodem langs de Nederlandse kust daalt tot 40 centimeter per eeuw. Dat blijkt uit onderzoek dat het Haarlemse milieutechnische bureau GeoConsult uitvoerde in samenwerking met de vakgroep Ingenieurs Geologie van de TU Delft. Omdat die bodemdaling samen kan vallen met een stijging van de zeespiegel door het broeikaseffect, waarschuwt het bureau voor "dramatische gevolgen voor de veiligheid en de stabiliteit van de kust in de komende eeuw."
GeoConsult heeft de resultaten van het onderzoek naar buiten gebracht in de editie van het vakblad van civiel- en milieutechniek Land+Water die deze week uitkomt. Het onderzoek is gericht op bodemdaling door natuurlijke oorzaken zoals inklinking van dieper gelegen kleilagen of bewegingen van de harde aardkorst.
"Onderzoek toont aan dat vooral in het noorden en westen van het land lokaal met grote snelheden van bodemdaling rekening moet worden gehouden van circa 20 centimeter per eeuw en langs de Hollandse kust mogelijk tot 40 centimeter per eeuw", stelt F. Schokking van GeoConsult in het blad. Omdat volgens modellen in diezelfde periode de zeespiegel door het broeikaseffect ook nog eens met ongeveer 40 centimeter kan stijgen, zou hierdoor groot gevaar voor overstromingen kunnen ontstaan.
Hoewel Schokking benadrukt dat de stijging van de waterspiegel door het broeikaseffect nog niet is bewezen, pleit hij voor aanpassing van de zeewering. "Als zowel de maximale bodemdaling als de verwachte zeespiegelstijging tegelijkertijd optreden, is het niet meer mogelijk de stabiliteit van de kust met jaarlijkse maatregelen te verzekeren en is de veiligheid tegen overstromingen zonder verdergaande ingrepen niet meer gewaarborgd." Hij pleit onder meer voor versnelde uitvoering van plannen voor versterking van dijken en stormvloedkeringen.
(Bron)
Bloed bevat milieuvervuilende stoffen

Uit een onderzoek van het Academische Ziekenhuis Groningen is gebleken dat ieder mens milieuvervuilende stoffen in zijn bloed heeft. Het onderzoek werd gehouden in opdracht van Greenpeace. De hoeveelheid gif varieert per persoon van heel hoog tot heel laag.
De stoffen zijn afkomstig uit producten die te veel chemicaliën bevatten, zoals kleding en elektronica, aldus Greenpeace. De giftige stoffen komen in het milieu terecht. Uiteindelijk krijgen mensen ze via de huid, door lucht of voeding binnen. Volgens Greenpeace vervuilen mensen zo niet alleen hun eigen lichaam, maar ook het milieu.
Woordvoerder Bart van Opzeeland spreekt van een slechte ontwikkeling. "De Europese Unie moet tot een strenger chemicaliënbeleid komen. Wij vinden het schandalig dat deze schadelijke stoffen nog steeds gebruikt worden door bedrijven, terwijl er voor vrijwel alle toepassingen betere alternatieven op de markt zijn. Dat moet snel veranderen."
(Bron)

dinsdag, november 16, 2004

Stroomstoring treft Groningen

GRONINGEN - De stad Groningen kampt dinsdagavond met een stroomstoring. In drie wijken is de stroom uitgevallen. De straatverlichting doet het in de hele stad niet meer. De verkeerslichten werken nog wel. Dat meldde een woordvoerster van energiebedrijf Essent.
De storing begon rond 21.00 uur. De oorzaak is nog onduidelijk. Essent kon nog niet zeggen hoeveel inwoners van Groningen het zonder stroom moeten stellen.
(Bron)
Amerikaanse moraalridders eisen andere naam voor "snelweg 69"

Christelijke moraalridders in de Amerikaanse staat Indiana willen zo snel mogelijk een andere naam voor hun nationale snelweg. Nu heet die nog Insterstate 69, of I-69 in de volksmond, wat vrij vertaald kan worden als "ik 69". De moraalridders willen graag een ander nummer voor hun snelweg, een nummer dat niet doet denken aan standje 69. Ze krijgen alvast de steun van een van de leden van het Huis van Afgevaardigden in Washington DC die hun staat vertegenwoordigt.
Er gaan plannen op om de I-69 de komende jaren verder door te trekken van het zuidwesten van Indiana tot de staat Texas en Mexico. De voorstanders van het project wijzen op de voordelen voor de economie van de staat Indiana, maar religieuze conservatieven eisen eerst een nieuwe naam voor de I-69.
Afgevaardigde John Hostettler wil de snelweg uitbreiden maar steunt alvast ook het initiatief voor de naamsverandering. "Telkens ik in het openbaar spreek en een badge draag met I-69 op, moet de jeugd gniffelen. Ze zijn al verschillende keren naar me toe gekomen met de vraag of ze de badge kunnen hebben. Daarom steun ik de plannen voor de naamsverandering." Volgend jaar zal pas duidelijk worden of de naamsverandering erdoor komt. Dan zou de I-69 I-63 gaan heten en is er van een seksuele bijklank geen sprake meer.
(Bron)
Naakte man springt in bad vol kaaimannen

Een naakte man nam vrijdag een frisse duik in een bassin vol kaaimannen in de Bronx Zoo in New York. De man, die momenteel psychiatrisch geëvalueerd wordt, bleef wonder boven wonder ongedeerd.
Vrijdagmiddag bezocht hij het nachtdierenpaviljoen waar de Bronx Zoo ook haar reptielen houdt. De kaaiman is een carnivoor die tot de familie van de krokodillen wordt gerekend en in Centraal-Amerika en Zuid-Amerika voorkomt.
De man, wiens identiteit onbekend bleef, trok zijn kleren uit en klom over de afrastering van anderhalve meter. In het bad probeerde hij een van de kaaimannen te strelen. Bewakers van de zoo en toegesnelde politieagenten konden de man even later uit het bassin trekken.
"Gelukkig werd niemand gewond. Het incident deed zich voor terwijl enkele schoolklassen een rondleiding kregen. Zij konden direct onze bewakers inschakelen," zei woordvoerster Linda Corcoran van de Bronx Zoo. Waarom de man in het bassin sprong, is niet duidelijk.
(Bron)
TT 401 Een voetbalwedstrijd uit de eerste divisie in Moldavië werd zaterdag gestaakt omdat een van voorzitters een doelpunt niet kon waarderen.
In de vijftiende minuut van het duel Roso Floreni - Politehnica Chisinau was de stand 1-1 toen de scheidsrechter een penalty toekende aan Politehnica. De club scoorde, wat het bloed in Roso's voorzitter Mihai Macovei deed koken.
Hij reed met zijn auto het veld op en probeerde meerdere keren de scheids van zijn sokken te rijden. Macovei verliet het veld, maar keerde terug om nog een poging te wagen. Hij werd opgepakt en kreeg maandag een boete van 1500 euro.
Volledig verbod op tabak in Bhutan

Het bergstaatje Bhutan wordt vanaf 17 december het eerste land ter wereld waar de verkoop van tabak volledig wordt verboden. Het ministerie van Handel en Industrie heeft gisteren de winkels en horeca geadviseerd om hun voorraden voor die datum weg te werken.
Afgelopen juli nam het Bhutaanse parlement al een wet aan die de verkoop van tabak verbood en een belasting instelde van 100% op geimporteerde sigaretten. In het grootste deel van het land was het verbod sindsdien van kracht. Nu volgen ook de overige gebieden, waaronder hoofdstad Thimphu. De maatregel wordt genomen om het 'bruto nationaal geluk' te verhogen.
De boetes die worden opgelegd bij overtreding van de wet zijn fors. Een ieder die betrapt wordt op verkoop van tabak zal 225 dollar moeten betalen. Ter vergelijking, het gemiddeld maandinkomen in de Himalayastaat bedraagt 16 dollar.
(Bron)

Ze hebben natuurlijk groot gelijk. Hier zullen ze dat niet doen, want dat scheelt teveel accijns.
Half miljoen slachtoffers huiselijk geweld

DEN HAAG - Ongeveer 500.000 vrouwen, kinderen en mannen worden jaarlijks in Nederland in eigen huis mishandeld. Dit blijkt uit dinsdag verschenen cijfers van de 25 politieregio's.
De politiekorpsen registreerden van mei tot en met augustus het aantal gevallen van huiselijk geweld. Omgerekend naar een jaar gaat het om 56.000 incidenten. Onderzoek wijst echter uit dat slechts 12 procent van alle gevallen van huiselijk geweld bij de politie terecht komt.
(Bron)
Pak chocolademelk voor 200 euro

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Een achttienjarige jongen uit Almelo is maandagmiddag in Capelle aan den IJssel het slachtoffer geworden van oplichting. Een man bood hem op straat enkele mobiele telefoons en een camera aan voor 500 euro.
Het tweetal kwam een prijs overeen van 200 euro, waarna de overdracht volgde. Het werd echter duurkoop in plaats van goedkoop. Toen de jongen het pakketje uitpakte, bleek er een pak chocolademelk in te zitten. De politie heeft dit dinsdag gemeld.
(Bron)
Vrachtwagenchauffeur ramt 16 auto's

WIJCHEN - Een 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Wijchen heeft maandag in zijn woonplaats zestien auto's en zes fietsen geramd bij een aanrijding. Volgens de politie raakte daarbij alleen de chauffeur zelf gewond. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis.
Het ongeluk gebeurde op een bedrijventerrein. De chauffeur is waarschijnlijk onwel geworden achter het stuur en had daardoor zijn wagen niet meer in bedwang. De vrachtwagen kwam tot stilstand tegen een omheining. De materiële schade is aanzienlijk, aldus de politie.
(Bron)
Agenten betrappen collega op rijden onder invloed

ZWOLLE - Een 34-jarige agent van het politiekorps IJsselland is dinsdag uit zijn functie gezet. Collega's betrapten de man zondag tijdens een alcoholcontrole in Rouveen op het rijden onder invloed van drank. Dit heeft de politie gemeld.
De agent onderging een blaastest, werd aangehouden en moest naar het politiebureau in Staphorst. Hij kreeg een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal opgelegd. In afwachting van het strafrechtelijk onderzoek heeft de korpschef de agent buiten functie gesteld.
(Bron)
Rechter staat versobering gevangenisregime toe

DEN HAAG - Minister Donner (Justitie) mag van de rechter het gevangenisregime versoberen om geld te besparen. De rechter in Den Haag heeft dinsdag de eis afgewezen van bijna duizend gedetineerden die een kort geding hadden aangespannen.
De gedetineerden hebben sinds oktober te maken met een versoberd regime, wat betekent dat zij minder activiteiten kunnen doen en meer uren per dag in hun cel moeten zitten. Uit onvrede hierover voerden gedetineerden in diverse gevangenissen actie.
De gedetineerden spanden het kort geding aan, omdat zij vinden dat hun rechten worden aangetast. "Als de rechter een vonnis uitspreekt, moet voor de gedetineerde duidelijk zijn waar hij aan toe is. Door het versoberde regime krijgen gevangenen achteraf een zwaardere straf opgelegd", verwoordt advocaat A. van der Biezen de grieven.
Van der Biezen geeft verder aan dat het resocialisatieproces van gedetineerden in gevaar komt als zij minder uren mogen besteden aan activiteiten. Daardoor zou de kans op recidive groter worden.
De rechter erkent dat de gevangenen het zwaarder hebben gekregen door de versobering. Het is echter niet gezegd dat die verzwaring zo erg is dat een rechter in een strafzaak zou besluiten een lagere straf op te leggen. Het stond de minister daarom vrij om dit besluit te nemen. Verder gaat het om een tijdelijke maatregel. Minister Donner heeft aangegeven dat "de maatregel niet voor een langere periode wordt gehandhaafd", aldus de rechter.
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie is tevreden met de uitspraak. Die bevestigt volgens DJI dat de versoberingsmaatregelen "rechtmatig, zorgvuldig, na advies en in overleg met het personeel zijn doorgevoerd". De dienst zal verder gaan op de ingeslagen weg.
(Bron)
Persoonlijkheidsstoornis te zien op hersenscan

GRONINGEN - Een meervoudige persoonlijkheidsstoornis is met behulp van een hersenscan zichtbaar te maken. Dat blijkt uit promotieonderzoek van S. Reinders, verbonden aan de afdeling Biologische Psychiatrie van de Rijksuniversiteit Groningen.
Het onderzoek is een belangrijke steun in de rug voor patiënten met de stoornis, want de psychiatrische diagnose meervoudige persoonlijkheidsstoornis of dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) is controversieel.
Niet veel psychiaters willen de diagnose op dit moment stellen. Reinders: "Ik wil niet zover gaan dat we het bestaan van DIS hebben bewezen. We hebben het echter wel goed zichtbaar gemaakt. Patiënten krijgen nu een bevestiging. Ze hebben niet meer het idee dat ze zich aanstellen."
(Bron)
OM eist drie jaar cel tegen kindercardioloog

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Utrecht drie jaar celstraf geëist tegen de 45-jarige voormalige kindercardioloog A.H.. Officier van justitie H. Rutgers achtte bewezen dat H. door een onjuiste, onnodige ingreep opzettelijk de dood van een zeven maanden oude baby heeft veroorzaakt en dat H. in het bezit was van grote hoeveelheden kinderporno.
H. bekende dat hij jarenlang obsessief foto's van internet had gehaald. Volgens de politie beschikte de verdachte over meer dan 400.000 afbeeldingen op schijf. De man weersprak dat deze verzamelwoede iets met zijn werk als kindercardioloog te maken had.
De officier van justitie concludeerde echter dat er in beide zaken sprake was van een gebrek aan respect voor de lichamelijke integriteit van kinderen.
(Bron)
Computer vergroot kans op groene staar bij bijzienden

LONDEN - Langdurig werken achter de computer vergroot bij bijziende mensen de kans op het ontwikkelen van groene staar. Tot die conclusie zijn wetenschappers gekomen van de medische faculteit van de Toho universiteit in het Japanse Tokio, meldde de Britse krant The Times dinsdag.
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers 9000 proefpersonen onder de loep genomen. Intensief beeldschermnwerk zou ertoe leiden dat de kans van bijzienden om de oogaandoening glaucoom op te lopen verdubbelt.
Glaucoom of groene staar is een aandoening die wordt veroorzaakt door hoge druk in de oogbol. Wordt de druk te groot dan bestaat het gevaar dat de oogzenuwen geen bloed meer krijgen en beschadigingen oplopen. De ziekte kan uiteindelijk blindheid veroorzaken.
(Bron)
Een op de tien partijen pinda's beschimmeld

DEN HAAG - Een op de tien importpartijen pinda's was vorig jaar beschimmeld met mycotoxinen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde steekproef van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Volgens de instantie dient er meer aandacht te worden besteed aan pinda's uit China, Egypte en Zuid-Afrika.
De VWA controleert jaarlijks de invoer van diverse levensmiddelen op verschillende mycotoxinen bij binnenkomst via de Rotterdamse haven, distributiecentra van grootwinkelbedrijven en bij grote importbedrijven en handelaren.
Onder andere granen, noten, gedroogde vruchten en specerijen zijn vatbaar voor de schimmel, die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Afhankelijk van de soort mycotoxine kan die groeivertraging, verminderde voedselinname, overgeven en aantasting van het immuunsysteem veroorzaken. Ook is er volgens de VWA verdenking van het verwekken van kanker.
Pinda's vormen de hoofdmoot in de categorie noten die ons land binnenkomen. In 2003 heeft de VWA 782 partijen pinda's gecontroleerd. Daarvan zaten 78 partijen boven de limieten die de Europese Unie heeft gesteld. Een jaar eerder was het mycotoxinengehalte nog in 8,1 procent van de pindamonsters hoger dan toegestaan en in 2001 was dat 12,7 procent.
De wisseling in de percentages weerspiegelt volgens de VWA de afhankelijkheid van de klimatologische omstandigheden tijdens de groei en de oogst van de producten en van de condities tijdens opslag en transport. Zo blijkt uit het onderzoek dat in Argentinië veel verbeteringen zijn aangebracht rondom de oogst van pinda's.
Van alle 1331 monsters die de VWA vorig jaar heeft genomen van importpartijen noten, bleek 5,8 procent niet aan de normen te voldoen. Volgens de autoriteit blijft ook de besmetting van Iraanse pistachenoten een probleem. Verder dient meer aandacht te worden besteed aan hazelnoten en pistachenoten uit Turkije.
De VWA constateert verbeteringen bij de monsters specerijen, gedroogde vruchten, brood, meel en bakkerswaren. Wel is de kwaliteit van Turkse vijgen "nogal eens afwijkend". Ook voldoet nog altijd eenderde van de partijen nootmuskaat niet aan de normen.
(Bron)
AIVD houdt informatie te veel voor zichzelf

DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) houdt informatie te veel en te lang voor zichzelf. Daardoor kunnen andere diensten die een belangrijke taak in terreurbestrijding hebben, daarvan te weinig profiteren. Dat baart zorgen.
Dit is een van de belangrijkste constateringen van de Commissie Bestuurlijke Evaluatie AIVD, ofwel de commissie-Havermans. De conclusie die nogal eens wordt getrokken dat de AIVD onvoldoende weet of kan, is onjuist, benadrukt de onderzoekscommissie in haar rapport, dat zij dinsdag heeft gepubliceerd.
De AIVD heeft volgens de commissie de neiging om eerst alle informatie in een onderzoek te verzamelen, voordat bijvoorbeeld de politie, het Openbaar Ministerie, de politie of andere departementen worden geïnformeerd. Dat is te betreuren, omdat die opsporingsdiensten bijvoorbeeld gerichter en beter maatregelen kunnen treffen tegen terreur, als zij "meer en sneller informatie van de AIVD zouden krijgen".
"Vooral de samenwerking met de politie baart de commissie zorgen", staat in het rapport. "Het grootste knelpunt in deze samenwerking is ook de uitwisseling van informatie."
De AIVD moet tevens het eigen ministerie van Binnenlandse Zaken beter met de beschikbare informatie voeden. Dit is belangrijk voor het departement, omdat daar constant moet worden afgewogen welke bestuurlijke - en beleidsmaatregelen moeten worden genomen. Want ook op de aansturing van de AIVD is het nodige aan te merken, concludeert de commissie-Havermans.
De verwachtingen die politiek, bestuur en politie hebben van wat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) allemaal kan en mag, zijn nu te hoog gespannen. Er is bij hen onvoldoende kennis over de AIVD en dat is voor een deel te wijten aan die dienst zelf, meent de commissie. "Zo is er bijvoorbeeld niet bekend dat de AIVD verschillende toonaangevende (geheime) successen heeft gerealiseerd. Omdat de AIVD te weinig informatie deelt, verliest de AIVD aan legitimiteit in zijn omgeving."
De Commissie Bestuurlijke Evaluatie AIVD noemt de dienst op dit punt "te intern gericht". De AIVD en de verantwoordelijke gezagsdragers doen te weinig om een reëel beeld te schetsen om daarmee de vaak te hoge verwachtingen te beïnvloeden."
Dat dit lastig is voor een geheime dienst, erkent de commissie. Die legt de verantwoordelijkheid dan ook voor een belangrijk deel bij de minister van Binnenlandse Zaken, waar de dienst onder valt. Die moet de AIVD "expliciet en openlijk" steunen. Daardoor kan hij het vertrouwen in de dienst versterken.
De AIVD beschikt op dit moment over onvoldoende financiën en personeel om alle relevante taken volwaardig te kunnen uitvoeren, meent de commissie-Havermans. De regering heeft inmiddels al toegezegd dat de dienst meer geld en mensen krijgt.
(Bron)

maandag, november 15, 2004

Gestolen bankbiljetten door bevers in dam verwerkt

Bevers in een riviertje bij Baton Rouge in Louisiana hebben de bankbiljetten die na een beroving in het riviertje werden gedumpt, verwerkt in hun dam. Volgens de plaatselijke sheriff waren de tussen stokjes en takjes geweven biljetten allemaal heel gebleven.
Vorige week werd zeventigduizend dollar gestolen uit het vijftig kilometer noordoostelijker gelegen Lucky Dollar Casino in Greensburg. Een tipgever meldde dat de dief het geld in een riviertje had gegooid.
Eén zak werd meteen door de politie gevonden. Na enig speurwerk werd ook de tweede zak, stroomafwaarts tegen tegen een beverdam aan, gevonden. De derde zak was echter spoorloos verdwenen totdat de hulpsheriffs een stukje van de dam begonnen af te breken om bij het lagere gedeelte te komen en daar verder te zoeken. Zo kwamen de verwerkte biljetten te voorschijn. Ook de derde zak werd uiteindelijk gevonden, met nog een paar dollarbiljetten erin.
(Bron)
HCC-handelaar krijgt naheffing van 6 miljoen

Een handelaar in lege DVD's is tijdens de HCC Dagen in Utrecht gepakt met 600.000 lege DVD's waarover geen kopieerheffing was afgedragen. De partij werd gevonden door de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD. Door een eerder gemaakte afspraak kan de handelaar een naheffing van maximaal 6 miljoen euro krijgen.
Over alle lege DVD's moet in Nederland een kopieerheffing betaald worden aan Stichting De Thuiskopie. Dit had de buitenlandse DVD-handelaar dus niet gedaan. De handelaar is al eens eerder voor hetzelfde vergrijp aangehouden. "Hij heeft destijds een onthoudingsverklaring getekend waarin hij beloofde voortaan afdracht te doen op straffe van tien euro per schijfje. Dit kan hem dus zes miljoen euro kosten", aldus Tim Kuik, directeur van Brein die samen met De Thuiskopie piraterij bestrijdt.
De achterstallige kopieerheffing over de 600.000 lege DVD's bedraagt volgens de FIOD-ECD ongeveer 450.000 euro. Stichting De Thuiskopie heeft echter al aangegeven de handelaar aan de eerdere afspraak te willen houden. "De zaak ligt nu bij Justitie. De handelaar zal in ieder geval de verplichte afdracht moeten betalen. Een rechtszaak sluiten we echter niet uit", aldus Hester Wijninga van Stichting De Thuiskopie.
(Bron)
Spammer verdiende 750.000 dollar per maand

AMSTERDAM - Spamkoning Jeremy Jaynes verdiende 750.000 dollar per maand met zijn spam-activiteiten. Dit blijkt uit het acht dagen durende rechtszaak tegen de spammer in de Amerikaanse staat Virginia. Jaynes verstuurde elke dag ruim tien miljoen e-mails, met behulp van zestien supersnelle internetverbindingen.
Jeremy Jaynes wordt beschouwd als één van de grootste spammers. Op het moment van zijn arrestatie in december 2003 stond hij op de achtste plaats van de grootste spammers aller tijden.
Maar weinig mensen reageerden op de spammails van de 30-jarige Jaynes. Slechts een op de 30.000 mensen deed een bestelling. Gemiddeld werd er 40 dollar per bestelling uitgegeven. Omdat Jaynes zoveel e-mails verstuurde, bleek zijn 'zaakje' erg lucratief. Per maand kwamen er tussen de 10.000 en 17.000 bestellingen binnen. Aan bandbreedte en andere zaken was hij 50.000 euro per maand kwijt.
Jaynes verstuurde drie soorten spammails: in een mailtje beloofde hij, na betaling uiteraard, software dat persoonlijke informatie uit een computer kon wissen, in een ander mailtje konden mensen investeren in zogenoemde penny stocks (fondsen met een zeer lage koers). Verder beloofde hij in het derde e-mailtje werk, waarbij mensen 75 dollar per uur konden verdienen.
Het totale kapitaal van Jaynes wordt geschat op 24 miljoen dollar. Echter daar heeft hij de komende jaren niks aan. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar.
(Bron)
TT 401 Het zit Graeme Ivison niet mee. De 27-jarige Brit weegt 190 kilo schoon aan de haak. Bovendien is hij nu ook nog ontslagen. Als reden zei z'n baas dat Graeme niet door de toegangspoortjes op zijn werk kon komen. Bovendien past hem de beschermende kleding niet. Dat detail is niet onbelangrijk, want Graeme werkte bij een kerncentrale in Sellafield.
Onderzoek naar dood Toetanchamon

De Egyptische regering heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar de doodsoorzaak van Toetanchamon. De farao stierf meer dan 3000 jaar geleden, maar zijn dood houdt archeologen nog steeds bezig. De zogenoemde kindfarao was namelijk nog geen twintig jaar oud toen hij stierf en had bovendien een verwonding aan zijn schedel.
Wetenschappers hebben van de minister van Cultuur toestemming gekregen om de mummie van Toetanchamon uit zijn graf in het Dal der Koningen bij Luxor te halen en over te brengen naar Caïro, een vrij uitzonderlijke gebeurtenis. In de Egyptische hoofdstad zal onder andere een DNA-test worden uitgevoerd op de koninklijke resten.
Toetanchamon was de stiefzoon van de omstreden koningin Nefertiti en regeerde in de achttiende dynastie. In 1922 werd zijn mummie ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter. De in de tombe aangetroffen schatten, zoals het beroemde dodenmasker, liggen in het Nationaal Museum in Caïro, maar de mummie ligt nog altijd in het graf.
(Bron)
Mysterieuze onderzeeër in Israëlische wateren

JERUZALEM - De Israëlische marine heeft vorige week woensdag een mysterieuze onderzeeër betrapt in de territoriale wateren. Dat berichtten de militaire en publieke omroepzenders maandag. Het nieuws kwam pas zo laat naar buiten omdat het enige tijd onder de censuur viel.
De marine trof de onderzeeër vier kilometer binnen de noordelijke grens van de territoriale wateren aan. Het vaartuig slaagde erin de vrije zee te bereiken nadat Israëlische marineschepen het enige tijd hadden achtervolgd.
Om wat voor onderzeeër het ging, is niet bekend. Het enige Arabische buurland van Israël dat over onderzeeërs beschikt, is Egypte. Dit land sloot in 1979 een vredesverdrag met de joodse staat.
(Bron)

Het is wel raak de laatste tijd. Is er niet gewoon een mafketel een wereldreisje aan het maken in een onderzeeër?
Politie verwijdert pamflet 'Mohammed een pedofiel'

ENKHUIZEN - De politie heeft afgelopen weekeinde in verschillende plaatsen in West-Friesland ongeveer veertig tot vijftig pamfletten verwijderd met teksten als 'Mohammed een pedofiel'. Een van de pamfletten is bij een moskee aan de Tureluurshof in Enkhuizen in de brievenbus gedaan.
Dat heeft de politie maandag gemeld. In totaal waren er volgens de politie drie of vier verschillende versies. Zo was er ook de versie 'Hoeveel moeten er nog komen, hoeveel moeten er nog gaan?' en een tekst als 'Wanneer een moslim iets zegt, is het geloofsovertuiging, wanneer een blanke iets zegt, is hij een racist en wordt hij vermoord'.
De pamfletten, die onder meer ook in Andijk en Hoogkarspel werden aangetroffen, zijn afkomstig van 'Het Westfries Legioen'. De politie zegt de organisatie niet te kennen, maar op zoek te zijn naar de personen er achter.
(Bron)

Sja, Nederlanders zijn slavenhandelaren en uitbuiters. Zo kunnen we bezig blijven natuurlijk.
Een op de tien Nederlanders beginnende nierschade

BUSSUM - Een op de tien Nederlanders heeft, vaak zonder het te weten, beginnende nierschade. Dat blijkt uit een onderzoek onder 40.000 Groningers dat de Nierstichting heeft geïnitieerd. De stichting waarschuwt voor een wereldwijde epidemie van nierziekten en pleit maandag voor meer screening.
Uit het onderzoek blijkt dat eiwit in de urine een aanwijzing voor beginnende nierschade is. Het eiwit is tevens een voorspeller van hart- en vaatziekten en suikerziekte.
Verder is gebleken dat verslechtering van de nierfunctie bij mensen met beginnende nierschade tegen te gaan is door regelmatige gecontroles op en behandeling van onder meer een te hoge bloeddruk en te hoge cholesterol, meldde een woordvoerster.
(Bron)
'Donners pleidooi juridische en politieke blunder'

LEIDEN - Jurist en columnist Afshin Ellian vindt het pleidooi van minister Donner (Justitie) om godslastering vaker te vervolgen, zowel juridisch als politiek zeer bedenkelijk. Dat het wetsartikel tegen 'smalende godslastering' niet meer wordt gebruikt, is een teken van het Nederlandse "beschavingsniveau", zei hij maandag.
"Sinds de processen tegen W.F. Hermans en Gerard Reve hebben we afgesproken dat we dit soort artikelen niet meer gebruiken", aldus Ellian. "Ik denk dat geen enkele rechter iemand nog wegens godslastering zal willen veroordelen."
De uit Iran afkomstige Ellian, een fel criticus van de islam, vindt Donners pleidooi ook politiek een blunder. "Eigenlijk zegt hij tegen de moslimfundamentalisten: er zit wel iets in dat jullie mensen doden."
Als 'superminister' voor terrorismebestrijding had Donner volgens Ellian een "zware, strenge boodschap" aan het adres van moslimterroristen moeten laten horen. "Hij had moeten zeggen: blijf met je poten van onze schrijvers en denkers af, wij zullen onze vrijheid verdedigen. Hij moet de terroristen angst aanjagen, niet schrijvers en denkers."
Het wetsartikel tegen godslastering kan wat Ellian betreft onmiddellijk worden afgeschaft. Het Wetboek van Strafrecht bevat artikelen tegen belediging waar mensen die zich in hun religieuze gevoelens gekrenkt voelen, een beroep op kunnen doen, aldus de docent aan de Universiteit Leiden.
Ellian is het met minister Verdonk (Integratie) eens dat moslims in Nederland een lager incasseringsvermogen hebben. "Als je de lijst van mensen ziet die in de moslimwereld zijn omgelegd, kun je zeggen dat het incasseringsniveau erg laag is. Moslims die het moeilijk kunnen hebben dat over hun religie wordt gediscussieerd en geschreven, moeten aan de Nederlandse rechtsorde en het Nederlandse tolerantieniveau worden aangepast, en niet andersom."
(Bron)

_Worden_ aangepast zelfs...
Huishoudens somber over financiële toekomst

VOORBURG - Nederlanders zijn weinig enthousiast over hun financiële toekomst. Een op de vijf huishoudens verwacht het komende jaar een verslechtering van zijn financiële situatie. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vooral oudere alleenstaanden hebben weinig fiducie in hun financiële toekomst. Deze somberheid is geen verrassing. In de eerste tien maanden van dit jaar verwachtte 19 procent van de huishoudens er in het komende jaar op achteruit te gaan.
De meeste huishoudens verwachten geen grote knelpunten. In enkele gevallen was er vorig jaar te weinig geld om versleten meubelen te vervangen. Bovendien kon een op de zes mensen niet regelmatig nieuwe kleren kopen.
Volgens het CBS komen betalingsachterstanden minder vaak voor. Ongeveer 6 procent van de Nederlandse huishoudens gaf aan in het afgelopen jaar een of meer achterstanden te hebben gehad. Al met al kwam circa 13 procent van de huishoudens volgens eigen zeggen moeilijk rond.
(Bron)
Biologische kip niet veiliger

DEN HAAG - Biologische kip is niet gezonder of veiliger voor de consument dan het pluimvee uit de intensieve houderij. Doordat kippen op de biologische boerderij doorgaans langer leven, is het vlees weliswaar minder vaak besmet met salmonella, maar juist weer vaker met de campylobactorbacterie.
Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De instantie waarschuwt consumenten biologische kipproducten net zo goed te verhitten als het vlees uit de reguliere houderij om de bacteriën onschadelijk te maken.
Salmonella en campylobactor zijn volgens de VWA de voornaamste veroorzakers van voedselinfecties bij mensen.
(Bron)

Kip moet je altijd door en door verhitten, dondert niet waar ie vandaan komt. Alleen heeft biokip waarschijnlijk wel een iets prettiger leven gehad voor ze bij je in de pan ligt.
Balkenende bezoekt politiebureau Linnaeusstraat

AMSTERDAM - Minister-president Balkenende brengt maandagmiddag een bezoek aan het politiebureau in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost waar Theo van Gogh bijna twee weken geleden werd vermoord. [Oftewel: hij werd op het politiebureau vermoord?] Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten.
Balkenende praat er onder meer met agenten die op de dag van de moord dienst hadden en alles van dichtbij meemaakten.
(Bron)

Denk je de ellende doorstaan te hebben, krijg je dat er nog eens overheen. (Ja, okee, JPB kan het niet goed meer doen: gaat ie, is het fout; gaat ie niet, is het nog fouter.)
OM eist 59.000 euro van TPG

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag tegen het logistiekbedrijf TNT, een dochter van TPG, een geldboete geëist van ruim 59.000 euro wegens overtreding van de Douanewet.
Volgens officier van justitie J. Pouw heeft het concern onvolledig aangifte gedaan bij de douane en goederen zonder toestemming weggehaald bij die dienst.
In veertien maanden tijd heeft de douane 109 overtredingen geconstateerd. De Belastingdienst stuurde het bedrijf daarop voor iedere overtreding een rekening van 453 euro. Daar komt een boete van 20 procent bovenop wegens het uitblijven van betaling.
TNT was van mening niet in overtreding te zijn omdat het zich steeds heeft gehouden aan afspraken met de douane. Het bedrijf weigerde daarom te betalen en liet de zaak voorkomen bij de rechter.
(Bron)
Media melden aftreden minister Powell

WASHINGTON - De afgelopen maanden is volop gespeculeerd over het vertrek van minister Powell van Buitenlandse Zaken. Die zou als de gematigde stem binnen de neoconservatieve regering niet langer willen meedoen aan de stammenstrijd met de hardliners als vice-president Cheney of minister van Defensie Rumsfeld.
Zowel The New York Times als de nieuwszender CNN berichtte kort na de presidentsverkiezingen dat Powell toch zou willen blijven.
Hij ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd in het dossier-Irak, waar vanaf 2005 het pad naar de democratie met verkiezingen moet worden ingeslagen, meldden de media. Powell gaf te kennen zijn toekomst binnenkort te willen bespreken met president Bush.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington heeft maandag bevestigd dat Colin Powell zijn ontslagbrief heeft ingediend. De minister zou ook zijn collega's hebben verteld dat hij terugtreedt. De brief zou vrijdag al op het Witte Huis zijn bezorgd, meldde CNN.
Het Witte Huis komt vermoedelijk maandag nog met een officiële bekendmaking over de ontslagaanvraag van de populaire minister. Onduidelijk is nog of de Amerikaanse president Bush het opstappen van Powell aanvaardt. Waarnemers noemen de huidige veiligheidsadviseur Condoleezza Rice als de gedoodverfde favoriet om Powell op te volgen.
(Bron)