vrijdag, oktober 23, 2009

Celstraf na ongeluk met gemotoriseerde stoel

PROCTOR - Een 62-jarige Amerikaanse man verdwijnt 180 dagen achter de tralies omdat hij in een dronken bui een geparkeerde auto ramde op een gemotoriseerde fauteuil.
De man had zijn luie stoel op een omgebouwde grasmaaier gemonteerd en besloot na het drinken van acht biertjes om het noodlottige ritje te maken, meldden Amerikaanse media vrijdag.
Het ongeluk gebeurde volgens de 62-jarige uitvinder omdat een vrouw op zijn voertuig sprong terwijl hij onder weg was naar een bar. Niemand raakte gewond.
Agenten die na het ongeluk arriveerden, konden hun ogen aanvankelijk niet geloven. Het apparaat, dat een maximumsnelheid van 32 kilometer per uur heeft, voldeed tot verbazing van de agenten aan de meeste wettelijke eisen die aan een voertuig worden gesteld.
De leunstoel is voorzien van koplampen, een achteruitkijkspiegel en zelfs een bekertjeshouder en een geluidsinstallatie. Helemaal legaal was het voertuig niet, omdat de 62-jarige bestuurder was vergeten om veiligheidsriemen aan te brengen.
(Bron)

Die heeft vast The straight story gezien ;-)
Een derde werknemers ontevreden over systeemsnelheid

AMSTERDAM - Door de brede beschikbaarheid van breedband, lijkt het of men extra kritisch naar de snelheid van de ICT-systemen op het werk kijkt. Maar liefst een derde deel van de Nederlandse beroepsbevolking is daar ontevreden over.
Dit blijkt uit de eerste editie van de jaarlijkse ‘Het Nieuwe Werken Monitor’, uitgevoerd onder 1.500 Nederlanders, van Getronics.
Verder maken Nederlanders zich bij thuiswerken veelal zorgen om de veiligheid.
Nederland is niet onverdeeld tevreden over de ICT-voorzieningen op het werk. De Het Nieuwe Werken Monitor 2009 laat zien dat Nederlanders doorgaans tevreden zijn over de inhoud van hun werk (89 procent) en het bedrijf waar ze werken (81 procent), maar de beoordeling van de ICT-infrastructuur is slechts bij 57 procent positief.
Met name de systeemsnelheid is een punt van zorg. Ook vinden veel Nederlanders dat ze te weinig informatie krijgen over de beschikbare ICT-middelen die tot hun beschikking staan.
De helft van de Nederlandse werknemers geeft aan de mogelijkheid te hebben om thuis te werken. Van deze groep vindt 50 procent dit een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen functioneren.
Over het algemeen is men dan ook tevreden over het thuiswerken en vindt Nederland dat bedrijven dit meer zouden moeten ondersteunen. Ruim 70 procent denkt dat thuiswerken een (deel)oplossing zou kunnen zijn voor het fileprobleem. Toch maakt bijna tweederde zich (ernstig) zorgen over de veiligheid van bedrijfsdata tijdens het thuiswerken en zien ze dit als een serieuze belemmering.
Hoewel vrijwel iedereen ICT belangrijk zegt te vinden voor het werk en de zakelijke prestaties, geeft de helft (47 procent) van werkend Nederland aan over onvoldoende of beperkte kennis van ICT te beschikken.
Desondanks helpen de ICT-voorzieningen hen om efficiënter te werken (68 procent), dragen deze voorzieningen bij aan de medewerkertevredenheid (61 procent) en stimuleren ze de motivatie van medewerkers (47 procent).
Zodra ICT-middelen ter beschikking worden gesteld aan medewerkers, blijkt zowel het gebruik en via het gebruik ook de gepercipieerde nut van de tool op een hoger niveau te worden getild. Beschikbaarheid en onbekendheid vormen een belangrijke barrière voor het verdere gebruik en het uiteindelijke succes van ICT-middelen.
Voor de Het Nieuwe Werken Monitor 2009 heeft Getronics in totaal ruim 1.500 Nederlanders in de leeftijdsgroep 18 tot 65 jaar laten ondervragen door onafhankelijk onderzoeksbureau InSites Consulting.
De Het Nieuwe Werken Monitor is een jaarlijks onderzoek en belicht de houding en kennis van Nederlandse werknemers ten aanzien van ICT en ‘Het Nieuwe Werken’. De steekproef is representatief voor de Nederlandse parttime en fulltime werkende beroepsbevolking.
(Bron)
Explosie olietanks veroorzaakt aardbeving

SAN JUAN - Het Caraïbische eiland Puerto Rico is vrijdag opgeschrikt door een hevige brand op het terrein van een raffinaderij, waarbij zich een explosie voordeed met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter.
Veertien van de veertig opslagtanks voor olieproducten werden verwoest. tv-zenders als CNN toonden beelden van een enorme vuurzee en zwarte rookwolken. De oorzaak voor de brand is nog onduidelijk.
Circa tien werknemers waren aanwezig toen het misging op het industrieterrein in Bayamon, nabij de hoofdstad San Juan. Twee personen raakten gewond.
Meer dan honderd brandweerlieden proberen de vuurzee te bestrijden. De autoriteiten verwachten dat het nog dagen gaat duren voordat de brand onder controle is.
(Bron)

Teletekst meldt 3 gewonden. Hoe dan ook wonderbaarlijk weinig.
Wachten is op snoeischaar in teenknipaffaire

AMSTERDAM - Het onderzoek in de afpersingszaak waarbij Palm Invest-hoofdrolspeler Danny K. afgelopen zomer een teen werd afgeknipt, is nog niet afgerond.
Het is onder meer wachten op de overdracht van voorwerpen uit de Antwerpse woning waar het misdrijf plaatsvond, zoals een snoeischaar die mogelijk werd gebruikt.
Dat zei officier van justitie Michiel van IJzendoorn vrijdag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Amsterdam.
De verdachten gebruikten volgens het Openbaar Ministerie (OM) een snoeischaar om de kleine teen van K. af te knippen en een strijkbout om de wond te dichten.
Op beide instrumenten bevinden zich mogelijk sporen die als bewijs kunnen worden gebruikt, zoals bloedsporen. Het Nederlands Forensisch Instituut kan die pas onderzoeken als de spullen aan Nederland zijn overgedragen.
In de geruchtmakende afpersingszaak werden in juli Palm Invest-verdachten Danny K. en Bart D. slachtoffer van criminelen die de twee zwaar mishandelden om een groot geldbedrag los te krijgen.
De afpersers gaven zich uit voor Joodse zakenlieden die wilden investeren. Toen K. en D. aankwamen op de afgesproken plek in Antwerpen, troffen zij een aantal gewapende, vermomde mannen, die geld van hen eisten.
Ongeveer twaalf uur lang werden ze bedreigd en mishandeld. Daarna werden ze vrijgelaten op voorwaarde dat ze de volgende dag met geld over de brug zouden komen.
Bij de transactie met de afpersers in een hotelkamer in Houten werden twee verdachten, Niels B. en Jeroen E., aangehouden.
Van IJzendoorn zei vrijdag dat inmiddels een derde verdachte in de zaak is opgepakt en dat er mogelijk nog meer in beeld komen.
De advocaten van B. en E. verzochten de rechter vrijdag de voorlopige hechtenis van deze twee op te heffen. Zij zouden slechts een ondergeschikte rol hebben gespeeld.
B. zou slechts als chauffeur hebben opgetreden. En volgens advocaat Pim Scholte is zijn cliënt Jeroen E. onder druk van schuldeisers - E. stelde gokschulden van een paar ton te hebben - bij de zaak betrokken geraakt.
De advocaten van B. en E. verzochten de rechter vrijdag de voorlopige hechtenis van deze twee op te heffen. Zij zouden slechts een ondergeschikte rol hebben gespeeld.
De aanklager vindt dat niets het verhaal van E. verifieerbaar maakt. E. was tot zijn aanhouding vermomd als Joodse man, voorzien van keppeltje en baard. Bovendien had E. geen afstand genomen van wat zich in Antwerpen heeft afgespeeld.
De rechter heeft de voorlopige hechtenis van B. en E. voor maximaal negentig dagen verlengd. Omdat meer tijd nodig is voor het onderzoek, verwees zij de zaak terug naar de rechter-commissaris.
(Bron)
Berlusconi schoffeert koning en koningin

ROME - Premier Silvio Berlusconi van Italië heeft een diplomatiek incident veroorzaakt met Jordanië. Hij zegde op het nippertje een geplande lunch met koning Abdullah en koningin Rania af omdat hij spontaan naar Rusland wilde om zijn 'vriend' premier Vladimir Poetin te ontmoeten.
Aan het staatsbezoek was een maandenlange planning voorafgegaan. Woensdag had Berlusconi het hasjemitische koningspaar moeten ontvangen in een villa in Rome.
Door de afzegging op het laatste moment zat het Italiaanse protocol met de handen in het haar: het lukte niet om op het laatste moment een Italiaanse minister of andere hoogwaardigheidsbekleder te vinden om met de koning en de koningin te eten.
In arren moede werd maar wat geregeld in een restaurant in Rome. Koning Abdullah ontstak in woede toen hij foto's zag van Berlusconi met Poetin, zo meldt de krant la Repubblica vrijdag.
Jordanië heeft officieel protest aangetekend bij het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De pers in Jordanië spreekt schande van het diplomatieke incident.
Berlusconi viel eerder op door onbeschoft gedrag jegens buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Zo liet hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel die hem wilde begroeten, minutenlang staan omdat hij werd gebeld op zijn mobiele telefoon.
(Bron)

Het is gewoon een hork.
Nigeria arresteert internetoplichters

AMSTERDAM - Nigeria is een groot offensief begonnen tegen internetoplichters die vanuit het West-Afrikaanse land opereren. Dat leidde al tot de sluiting van 800 websites en een groot aantal arrestaties.
Dat melden Nigeriaanse media. Nigeria is wereldwijd berucht om de wijdverbreide internetfraude, waarbij oplichters hun slachtoffers per e-mail grote geldbedragen in het vooruitzicht stellen, bijvoorbeeld erfenissen of loterijprijzen.
Om dat geld te incasseren, moeten de ontvangers wel eerst allerlei bedragen voorschieten, zoals notarisrekeningen en transactiekosten. Sommige slachtoffers maken in hun argeloosheid vele duizenden euro's over. Uiteraard wordt het beloofde fortuin nooit uitgekeerd.
De oplichtingstruc staat ook wel bekend als 419-fraude, naar het artikel in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht dat de praktijk verbiedt. Ook in andere West-Afrikaanse landen is de methode populair.
In Europa staat Amsterdam, en dan met name stadsdeel Zuidoost, bekend als een knooppunt van West-Afrikaanse internetbendes. De oplichters opereren doorgaans via een netwerk van illegale internetcafé's en geldwisselkantoortjes.
(Bron)
Reuzenpanda bezoekt Emmen

EMMEN - Dierenpark Emmen krijgt zeldzaam bezoek. De dierentuin is in november tijdelijk in het bezit van een reuzenpanda. Het reusachtige beest heet YangYo en komt uit China.
Vanaf 10 november is YangYo op speciale openingstijden te zien, aldus Dierenpark Emmen.
Algemeen directeur Hans Bosma is reuzetrots op de komst van het zeldzame dier. ''Wij vinden het heel bijzonder dat onze Chinese collega's YangYo tijdelijk aan ons toevertrouwen. Buiten China is de reuzenpanda een absolute zeldzaamheid in dierentuinen.''
Reuzenpanda's laten zich vooral 's avonds zien. De reus is daarom tussen vier uur 's middags en tien uur 's avonds te bekijken.
Terwijl wilde reuzenpanda's doorgaans schuw en nauwelijks vindbaar zijn, is panda YangYo volgens Bosma heel sociaal. ''Hij laat zich goed zien. Daarom is er zelfs geen omheining. Maar hij komt niet van zijn plek.''
(Bron)

Hij komt niet van z'n plek. Sja, zo heb ik hier wat pinguïns... En wat moet een sociale panda hier in z'n uppie? is dat niet zielig?
Man opgepakt wegens naakt koffie zetten

RICHMOND - In de Amerikaanse staat Virginia is een man opgepakt omdat hij 's ochtends vroeg naakt naar zijn keuken liep om koffie te zetten. Een buurvrouw, die vergezeld was van haar 7-jarige zoon, zag hem op dat moment door het raam en belde de politie.
De politie is een onderzoek begonnen tegen de 29-jarige Eric Williamson op verdenking van exhibitionisme, aldus Amerikaanse media donderdag. Hij riskeert een celstraf van één jaar en 2000 dollar boete.
De man verklaarde dat hij geen idee had dat iemand hem kon zien. ''Het is mijn huis. Ik ben alleen. Ik zet koffie, ik heb geen kleren aan'', aldus Williamson na zijn vrijlating op borgtocht tegen journalisten.
(Bron)

Kan hij die buuf aangeven wegens gluren?
Vader koopt zoon (17) vrij van vrouw (43)

DUBAI - Een welgestelde winkelier uit Dubai heeft omgerekend meer dan 27.000 euro betaald aan de 43-jarige echtgenote van zijn 17-jarige zoon, voordat ze instemde met een scheiding. Dat meldde de Arabische krant Gulf News vrijdag.
De vrouw leerde de jongen kennen in een winkelcentrum, waar ze hem ervan overtuigde dat het liefde op het eerste gezicht was. Toen de jongen twee dagen later getrouwd en wel huiswaarts keerde lichtte hij zijn ouders in.
Volgens een familielid heeft de vader hemel en aarde moeten bewegen voordat zijn zoon inzag dat de 26-jaar oudere vrouw in geen enkel opzicht bij hem paste.
Huwelijken tussen jonge meisjes en oudere mannen komen vaker voor in de Arabische wereld, maar andersom wordt als ongepast beschouwd.
(Bron)
Corporatie mag 'terrorbewoonster' uit huis zetten

MAASTRICHT - De Maastrichtse woningcorporatie Servatius mag een vrouw uit haar woning in de wijk Wittevrouwenveld zetten wegens het veroorzaken van extreme overlast in de buurt. Dat bepaalde de rechtbank in Maastricht vrijdag in kort geding.
Servatius wil de huurster, Tiny K., uit haar huis zetten omdat met name haar kinderen en kleinkinderen al jaren de buurt terroriseren.
Volgens de rechtbank is er de afgelopen jaren rond de woning van K. sprake geweest van intimidatie, bedreiging, geweld en verkeersonveilig gedrag.
De rechtbank bepaalde dat de vrouw binnen veertien dagen het huis aan de Parmastraat moet verlaten.
De rechtbank laat in haar beslissing zwaar meewegen dat bij buurtbewoners grote angst bestaat en dat tien huurders met spoed willen verhuizen. Ook staan woningen naast de woning van K. al een tijd lang leeg.
(Bron)
Brandweervrouwen niet blij met doorschijn-shirts

AMSTERDAM – Australische brandweervrouwen zijn op z'n zachtst gezegd niet blij met de nieuwe T-shirts die hen gegeven zijn. De uniformen zouden iets te veel blootgeven. Dat meldt de Australische Daily Telegraph dinsdag.
De nieuwe brandweeruniformen zouden doorschijnen als ze nat worden, en niet alleen bluswater blijkt hierbij een boosdoener: de kleding is evenmin bestand tegen regenwater en zweet.
"Onze mannelijke collega's storen zich er niet aan maar voor ons vrouwen is het niet heel vleiend”, zo laat een van hen weten.
De dames voeren inmiddels online actie. Een petitie, geplaatst op Facebook, is inmiddels door 600 Australische brandweervrouwen ondertekenend.
Een woordvoerder van de brandweer laat in een reactie weten dat de shirts gratis zijn en dat de volgende lading geleverd zal worden met zakjes op de borst.
Of de vrouwen hiermee genoegen zullen nemen is niet duidelijk.
(Bron)
Piloten lijnvlucht vergeten te landen

WASHINGTON - De twee piloten van een Amerikaanse lijnvlucht zijn woensdag vergeten op de bestemming Minneapolis te landen. Zij waren afgeleid door een levendige discussie over hun werkgever, luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines.
Het toestel vloog 230 kilometer te ver voordat de piloten hun vergissing opmerkten. Dit heeft de Nationale Verkeersveiligheidsraad (NTSB) van de VS donderdag laten weten.
De piloten waren zo afgeleid door hun discussie dat zij ook de oproepen van de luchtverkeersleiders niet hoorden. De Airbus met 144 passagiers en vijf bemanningsleden aan boord landde uiteindelijk met meer dan een uur vertraging in Minneapolis.
De piloten zijn geschorst in afwachting van de resultaten van nader onderzoek.
(Bron)
Oplichtende hesjes voor donkere asielzoekers

TIENRAY - Op initiatief van een bewonersoverleg krijgen asielzoekers in het Limburgse dorpje Tienray voortaan een reflecterend hesje mee als ze 's avonds de straat op gaan.
Bewoners schrikken anders van de asielzoekers, die in het donker niet opvallen. Zo meldt De Limburger.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Horst aan de Maas, waar Tienray onder valt, zijn donkere mensen 's avonds op straat minder goed zichtbaar.
Om ongelukken te voorkomen, kunnen ze bij het verlaten van hun onderkomen in het klooster van Tienray een hesje aandoen, aldus deze woordvoerder.
De hesjes liggen klaar bij de uitgang en er is geen sprake van moeten, aldus de woordvoerder.
''Net zoals mensen die hier wonen en die in de buurt de hond uitlaten ook vaak een hesje aantrekken'', verwerpt de woordvoerder de verdenking dat alleen asielzoekers een hesje zouden moeten gaan dragen.
''Het gaat puur om verkeersveiligheid en er is absoluut geen sprake van racisme. De asielzoekers lopen 's avonds vaak langs de drukke weg van Tienray naar Meerlo, en dat kan gevaarlijk zijn als ze te laat worden opgemerkt''.
Een burgerinitiatief van tweehonderd inwoners deed het plan enkele weken geleden het licht zien. De provincie Limburg stelde vervolgens honderdvijftig hesjes ter beschikking.
Bij het dorp, dat zo'n veertienhonderd inwoners telt, staat een asielzoekerscentrum voor tijdelijk verblijf. Hier kunnen maximaal 191 asielzoekers worden opgevangen.
Asielzoekers maken volgens de woordvoerder al enkele weken zonder probleem gebruik van de hesjes. Overigens zou Tienray, evenals het gebied rond het asielzoekerscentrum, goed verlicht zijn.
Het plan heeft niets met racisme te maken, stelt de woordvoerder. "De mensen hier zijn al lang aan de asielzoekers gewend."
(Bron)

Als de verlichting goed is, zijn mensen ook goed zichtbaar, of ze nu wit, geel, bruin of zwart zijn. Dus dat kan dan de reden niet zijn.
Aangifte tegen Ratelband wegens discrimineren homo’s

AMSTERDAM – Het Amsterdamse raadslid Michiel Mulder (PvdA) doet vrijdagmiddag aangifte tegen Emile Ratelband wegens het discrimineren van homo’s.
In het Belgische blad Dag Allemaal zou Ratelband hebben gezegd dat homofilie een ziekte is en dat hij de kwaal zou kunnen genezen. Mulder vindt dat met de uitspraken een grens wordt overschreden.
"Het is te makkelijk om te roepen dat het hem alleen om de aandacht gaat," aldus Mulder. "Homo's ondervinden last van zulke uitspraken." Vooral de uitspraak dat homoseksualiteit zich zo ver in de maatschappij heeft genesteld dat het normaal wordt gevonden, gaat volgens Mulder te ver.
"Wat mag wel en wat mag niet gezegd worden? Daarin moet de wet consequent worden toegepast," aldus het raadslid, dat anderen oproept om eveneens aangifte te doen.
De positiviteitsgoeroe verklaart dat het Belgische blad leugens verspreidt.
“Het is helemaal verkeerd weergegeven. Daar heb ik inmiddels al lang en breed met de redactie over gesproken. Er komt er ook een rectificatie aan, maar niemand heeft het geduld om daar op te wachten.”
Adjunct hoofdredacteur Bart Alleman van Dag Allemaal zegt dat hij geen rectificatie gaat plaatsen. "Zo zou ik het niet noemen. We publiceren in de volgende editie wel een stuk over de oproer die het in Nederland teweeg heeft gebracht, maar hij heeft absoluut gezegd dat homofilie een afwijking is die te behandelen valt.''
Emile Ratelband reageert verbolgen op het voornemen van Michiel Mulder om aangifte te doen.
''Waar was die splinterpartij van een PvdA toen groepen Marokkanen homo's in elkaar sloegen? Nergens. Dus één op één wel durven in te grijpen, maar als het om groepen gaat niet.''
Ratelband laat niet na om te verklaren wat dan wel besproken is tijdens het interview.
“Ik heb nooit gezegd dat het een ziekte is. Omdat homo’s zich blijven onderscheiden met bijvoorbeeld gayfeestjes, bepaalde kleding en homocafé's discrimineren ze zichzelf. Zo zullen ze ook nooit integreren, net zoals sommige groepen Marokkanen.”
Het interview is opgenomen en de bandjes zijn in handen van Dag Allemaal, zo laat Bart Alleman weten. "Maar die geven wij onder geen beding uit. Dat doen wij nooit, dus nu ook niet.''
Emile Ratelband zegt op zijn beurt dat er helemaal niks is opgenomen. “Dus ze doen allemaal maar. Als die Mulder aangifte wil doen, gaat hij zijn gang maar lekker. Laat ze maar komen.”
(Bron)
Intelligente mannen blijken gezonder

AMSTERDAM - Mensen met een hoog IQ hebben opvallend weinig gezondheidsklachten, zo blijkt uit een Britse studie onder enkele duizenden mannen.
Onderzoekers van het King’s College in Londen bestudeerden de medische gegevens van ruim 3000 Amerikaanse oorlogsveteranen die in Vietnam hadden gediend.
Het medische verleden van de mannen werd vervolgens vergeleken met hun IQ.
De studie wees uit dat mannen met een beperkte intelligentie vaker klachten hadden van de meest uiteenlopende aard.
Zo hadden ze vaker te kampen met een hernia. Maar ook oorontstekingen en oogproblemen kwamen meer voor bij proefpersonen met een laag IQ.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het Britse tijdschrift New Scientist.
“Je zou kunnen zeggen: slimmere mensen nemen betere beslissingen over hun gezondheid”, zo verklaart hoofdonderzoekster Rosalind Arden. “Ze stoppen met roken, als ze er achter komen dat het slecht voor hun gezondheid is. En ze beginnen met sporten, omdat ze weten dat het goed voor hen is.”
Volgens de wetenschappers kunnen de onderzoeksresultaten echter niet volledig worden verklaard met de theorie dat intelligente mannen beter voor zichzelf zorgen.
Uit hun studie blijkt namelijk ook dat de intelligente oorlogsveteranen gemiddeld genomen niet gezonder leven dan hun minder intelligente collega’s. Hun eetgewoontes worden bijvoorbeeld niet positief beïnvloed door hun IQ.
De onderzoekers vermoeden daarom dat intelligentie en gezondheid worden bepaald door dezelfde genetische factoren. Met nieuw onderzoek hopen ze meer bewijzen te vinden voor die genetische link tussen gezondheid en slimheid.
“De grote vraag is: hoe kan het dat intelligentie bepalend is voor klachten die heel ver van het brein verwijderd zijn”, aldus Rosalind Arden.(Bron)
Kudde schapen valt gemeente binnen

BERKEL EN RODENRIJS - De straten van Berkel en Rodenrijs ( Zuid-Holland) vulden zich vrijdagochtend vroeg met een kudde ontsnapte schapen. Ongeveer tweehonderd dieren dwaalden een uurtje door de gemeente. Hun hokken waren opengebroken, meldde de politie.
De hoefdieren gingen omstreeks vijf uur aan de wandel. Een inderhaast opgetrommelde herder had de schapen met behulp van honden weer snel van de straat.
De kudde heeft geen gevaar opgeleverd voor de verkeersveiligheid. De politie gaat onderzoeken wie de hokken van de schapen heeft opengezet.
(Bron)

Schapen willen ook weleens een uitje.

donderdag, oktober 22, 2009

Enzym veroorzaakt gevolgen slaaptekort

DEN HAAG - Wie te kort slaapt, kan last krijgen van concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een verminderd leervermogen. Een enzym in de hersenen is daar de oorzaak van.
Wanneer er medicijnen zouden worden ontwikkeld om de concentratie van dat enzym te verlagen, kunnen de effecten van slaaptekort worden tegengegaan.
Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse neurobioloog Robbert Havekes aan de Universiteit van Pennsylvania in de Verenigde Staten, maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO donderdag bekend.
Havekes ontving in 2007 de Rubicon-subsidie van de NWO die hem in staat stelde ervaring op te doen aan een buitenlands topinstituut.
Havekes en zijn collega's hielden muizen vijf uur lang uit hun slaap. Daardoor nam de hoeveelheid en de activiteit van het enzym PDE4 in de hersenen van de diertjes toe, maar namen de aantallen van het molecuul cAMP af.
Dat molecuul is cruciaal voor het vormen van nieuwe verbindingen en versterking van bestaande verbindingen in de hippocampus, het deel van de hersenen dat onder meer verantwoordelijk is voor het opslaan van nieuwe herinneringen.
Het enzym bleek de werking van het molecuul cAMP te blokkeren waardoor minder nieuwe verbindingen in de hippocampus werden gemaakt. Het gevolg waren negatieve effecten van het slaaptekort. Nadat de onderzoekers de activiteit van het enzym PDE4 hadden geblokkeerd, werden die effecten tegen gegaan.
''De ontdekking laat niet alleen zien hoe slaaptekort problemen kan veroorzaken, maar ook hoe die problemen weer opgelost kunnen worden. Medicijnen die de werking van cAMP stimuleren maken het wellicht mogelijk om de effecten van slaaptekort tegen te gaan'', aldus de NWO.
(Bron)
Ontslag na ophangen webcam in toilet

NIJMEGEN - Een medewerker van de Radboud Universiteit Nijmegen is ontslagen omdat hij een webcam had opgehangen in het invalidentoilet van een van de faculteiten. Dat zei een woordvoerder van de universiteit donderdag.
De universiteit ontdekte de webcam in het toilet ruim een week geleden. De dader bleek een van de medewerkers, die met het cameraatje wc-bezoekers kon begluren.
'Hij is op staande voet ontslagen'', aldus de woordvoerder. Het gaat om een incident, stelt de universiteit.
(Bron)

Gelukkig maar dat het geen gewoonte is.
Steenarend gefilmd tijdens jacht op rendieren

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben voor het eerst met filmbeelden kunnen aantonen dat steenarenden soms op jonge rendieren jagen.
Cameramensen van de BBC slaagden er met hulp van de Finse bioloog Harri Norberg in om rendieren te filmen die tijdens hun migratie in het noorden van Finland werden aangevallen door steenarenden.
Op de beelden is onder meer te zien hoe een arend zich uit de lucht laat vallen om zijn klauwen in een kalf te zetten.
Onderzoekers vermoedden al langer dat steenarenden soms op rendieren jagen. De filmbeelden zijn het definitieve bewijs voor de theorie.
Er zijn al vaker kadavers van rendieren gevonden, waarop sporen van de klauwen van arenden waren te zien. Ook de Samen, de oorspronkelijke bewoners van noordelijk Finland, klagen al eeuwen over steenarenden die rendieren aanvallen.
De filmmakers legden meerdere confrontaties vast tussen de vogels en de migrerende rendieren. Op de beelden is te zien hoe de arenden steeds proberen om hun klauwen in de rug van de dieren te zetten om zo de longen van hun prooi te doorboren.
“Ze kunnen de dieren niet in een keer doden en moeten daarom als een rodeocowboy op hun rug blijven rijden”, zo verklaart filmploeglid Ted Oakes op BBC News. “Dat is heel gevaarlijk, omdat hun prooi groter en zwaarder is dan zijzelf. Bij een van de incidenten zag ik een arend die zich vanaf een kilometer hoogte naar beneden liet vallen”, aldus Oakes. In de laatste 80 meter zweefde hij op een krachtige manier op de rug van een rendier af. Geen documentairemaker heeft dit ooit eerder gefilmd.”
De beelden van de steenarenden die op rendieren jagen, worden getoond in de documentairereeks Life van de BBC.
(Bron)
TT 134 Antifascisten belagen BBC-complex

In Londen hebben enkele honderden antifascistische demonstranten het studiocomplex van de BBC belaagd. Ze voerden actie tegen de deelname van de extreem-rechtse politicus Nick Griffin aan het tv-programma Question Time.
Er was veel politie op de been om de demonstranten tegen te houden, maar zo'n 25 man braken door het kordon en kwamen het gebouw binnen. Zij werden door de politie naar buiten gesleept.
Griffin is de leider van de British National Party, die door andere partijen wordt geboycot. Het is voor het eerst dat de partij is uitgenodigd voor het invloedrijke discussieprogramma.

Laat 'm z'n verhaal maar eens doen. En pak 'm maar stevig aan 9bin nen dat programma dus). Als je zo iemand verbiedt op tv te komen, speel zijn medestanders alleen maar in de kaart. Kijk naar Wilders met z'n geblaat over de 'linkse media' die hem nooit aandacht zouden geven - nou, hij komt riant aan bod, en als meneer wordt uitgenodigd blieft ie niet te komen. Dus aan wie ligt het dan?
Verkeerschaos in Brabant door rode kruizen

DEN HAAG - In Noord-Brabant is donderdag in de ochtendspits een verkeerschaos op een aantal snelwegen ontstaan. Door problemen met de rijstrooksignalering stonden er lange files.
Rond 09.00 uur waren alle problemen opgelost, meldde Rijkswaterstaat, en verdwenen de files langzaam.
De rode kruizen boven de weg, die 's nachts werden gebruikt op plekken waar werkzaamheden plaats vonden, konden niet meer uit.
Op het hoogtepunt van de chaos stond er in Brabant ruim 60 kilometer file. Rijkswaterstaat heeft een aantal kruizen boven de weg handmatig uitgezet.
De meeste problemen deden zich voor op de A2 tussen Utrecht en Den Bosch en op de A58 en A67. Op die wegen kwamen files voor van rond de 20 kilometer.
(Bron)
Honduras 'bombardeert' ambassade met muziek

TEGUCIGALPA/WASHINGTON - Het leger van Honduras bestookt de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa met harde muziek en andere onplezierige geluiden.
In de diplomatieke missie bevindt zich de afgezette president Manuel Zelaya, die al maanden met de nieuwe machthebbers onderhandelt over een terugkeer op het pluche van de macht.
''Wij zijn gebombardeerd door luidsprekers die muziek op het hoogste volume spelen'', aldus een adviseur van Zelaya in de ambassade woensdag.
Verslaggevers van persbureaus ter plaatse constateerden dat de luidsprekers van het Hondurese leger hardrock en marsmuziek afwisselen met kerkklokken en dierengeluiden zoals het geknor van varkens.
De luidsprekermethode werd eerder ingezet door de VS na de Amerikaanse invasie in Panama in 1989. Amerikaanse militairen bestookten de ambassade van de Heilige Stoel, waar president Manuel Noriega zijn toevlucht had gezocht, met harde muziek om hem ertoe te brengen zich over te geven.
Na protesten van het Vaticaan bij president George Bush hield de herrie op. Noriega gaf zich later alsnog over.
De Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft zich woensdag in Washington gebogen over de situatie bij de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa. De Braziliaanse ambassadeur bij de OAS, Ruy de Lima Casaes e Silva, hekelde de 'marteling' waaraan het personeel van de diplomatieke missie wordt blootgesteld.
De Raad eiste daarop van de nieuwe machthebbers de ''onmiddellijke stopzetting'' van de 'intimidatie' en de terugtrekking van ''alle repressieve krachten'' uit de omgeving van de ambassade.
Een zegsman van de nieuwe de facto president Roberto Micheletti hekelde in een reactie op de OAS-reactie een vermeende ''ongepaste inmenging in het onderhandelingsproces'' in Honduras.
(Bron)
Onderzoekers ontwikkelen nieuwe zoekmachines

UTRECHT - Nederlandse onderzoekers hebben nieuwe manieren ontwikkeld om informatie te zoeken op internet. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht ontwikkelden een zoekmachine, gebaseerd op de werking van de hersenen.
Een onderzoeker van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bedacht een zoekmethode voor afbeeldingen en films. Dat meldden de twee instellingen donderdag.
De techniek is ontwikkeld voor de tekstwetenschap en wordt binnenkort gebruikt op de faculteit Geesteswetenschappen. De onderzoekers willen in de toekomst de zoekmachine ook geschikt maken voor gebruik in bibliotheken en op internet.
Het NWO richtte zich samen met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) juist op beeld. Hun systeem maakt gebruik van geavanceerde beeldherkenning en maakt het intikken van een zoekterm overbodig.
Deze methode won dit jaar drie internationale prijzen voor het beste automatische zoeksysteem.
''Nu zijn er vijfhonderd voorwerpen en gebeurtenissen ingevoerd in het systeem, dat moet worden uitgebreid naar tweeduizend stuks'', aldus onderzoeker Theo Gevers.
Ook deze methode zit nog in de wetenschappelijke hoek, maar de onderzoekers zijn in gesprek met commerciële partijen om het, nu nog naamloze, programma voor iedereen beschikbaar te maken.
(Bron)
'Europarlement te gul met onkosten'

STRAATSBURG - Het nieuwe Europarlementslid Peter van Dalen (ChristenUnie) is stomverbaasd over de onkostenvergoeding voor bureaukosten die hij en zijn collega's krijgen.
De leden van het Europarlement krijgen elke maand 4202 euro op hun rekening bijgeschreven waarover ze geen bonnetjes of andere verantwoording zijn verschuldigd.
"Een blanco cheque waar zelfs Sinterklaas van opkijkt'', zei Peter van Dalen donderdag. "Onbegrijpelijk dat je over dit forse bedrag niets hoeft uit te leggen. Dat kan ik niet uitleggen aan kiezers, zeker niet in crisistijd.''
Van Dalen kreeg deze maand de vergoeding betaald over de maanden sinds zijn aantreden. In een keer was dat 16.000 euro. ''Dit jaar gaat het bedrag wel op, want ik ben bezig een kantoor in te richten in Amersfoort. Maar als de laptops, stoelen en tafels zijn gekocht, voorspel ik dat ik geld overhoud. Maar terugstorten kan niet.''
Van Dalen gaat de regeling proberen te veranderen. Zelf zal hij zijn kantoorkosten vrijwillig verantwoorden bij zijn accountant.
Een woordvoerster van het Europarlement zegt dat deze bureauvergoeding nog de enige forfaitaire betaling is. Sinds de zomer moeten de parlementsleden al wel de reis- en medewerkerskosten verantwoorden. Het parlement heeft over de kantoorkostenvergoeding verder geen klachten ontvangen.
(Bron)

4202 euro onkostenvergoeding zonder vragen. Een bijstandsuitkering is max. 861 euro. Ach ja.
‘Ontnemen van zintuigen leidt tot hallucinaties’

AMSTERDAM – Mensen die een tijdje doorbrengen in een donkere, geluidsdichte kamer krijgen vaak last van waanbeelden. Dat blijkt een nieuw Amerikaanse onderzoek naar de oorsprong van hallucinaties.
Onderzoekers van het University College in Londen lieten enkele tientallen vrijwilligers een kwartier lang plaatsnemen in een kamer die hun zintuigen blokkeerde. In de ruimte was totaal geen licht te zien of geluid te horen.
Na afloop van het experiment gaven de meeste proefpersonen aan dat ze waanbeelden hadden gezien in de donkere kamer. Ook hadden sommige mensen last van paranoia en depressieve stemmingen.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nervous and Mental Disease.
Volgens de onderzoekers suggereren de onderzoeksresultaten dat hallucinaties ontstaan als het menselijk brein niet meer kan achterhalen of belevenissen echt zijn, of voortkomen uit de eigen gedachten.
Het gemis van zintuigen zou de kans op zo’ n misinterpretatie aanzienlijk vergroten.
“Het idee is dat hallucinaties opkomen als we de bron van onze eigen gedachten verkeerd identificeren”, verklaart hoofdonderzoeker Oliver Mason in het tijdschrift Wired.com. “In feite wordt een gebeurtenis die van binnenuit is geïnitieerd, opgevat als iets dat van buitenaf komt.”
De proefpersonen waren van tevoren zorgvuldig geselecteerd met een test waarbij hun gevoeligheid voor hallucinaties werd gemeten. Sommige deelnemers aan het experiment hadden snel last van waanbeelden, anderen juist totaal niet.
Toch gaven na afloop van het bezoek aan de donkere kamer bijna alle proefpersonen aan dat ze objecten en vormen hadden gezien die er niet waren. Twee mensen beweerden zelfs dat ze een ‘kwade aanwezigheid’ hadden gevoeld in de ruimte.
De wetenschappers geloven dan ook dat het ontnemen van zintuigen kan worden vergeleken met het gebruik van sommige drugs.
“Het gemis van zintuigen kan worden gezien als een natuurlijke variant van drugs die tot psychoses kunnen leiden, zoals cannabis en ketamine”, aldus Mason.
(Bron)

Dit is al zolang bekend, sterker, dit wordt zelfs als martelmethode gebruikt. Je hoofd heeft kennelijk iets nodig om mee bezig te zijn, en als dat er niet is, dan maakt het het zelf wel.
Experiment met sirene op de autoradio

DEN HAAG - Automobilisten in onder meer de Rotterdamse regio, in en om Utrecht en in de provincies Drenthe en Friesland kunnen de komende vier weken op hun autoradio sirenes van ambulance, politie of brandweer te horen krijgen.
Het gaat om een vervolgexperiment met het zogenoemde Flistersysteem, waarvan maandag de aftrap is, kondigde Rijkswaterstaat donderdag aan.
Personenauto's zijn steeds beter geïsoleerd en de geluidsinstallaties worden ook steeds beter. Daardoor horen automobilisten pas op het laatste moment de sirenes van hulpdiensten.
De Flister onderbreekt binnen een straal van 300 tot 400 meter radioprogramma's en zendt in plaats daarvan een signaal uit.
''Je hoort de hulpdiensten ver van tevoren, in plaats van dat je ze een seconde van tevoren in je achteruitkijkspiegel ziet'', aldus CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe. Hij verricht de aftrap van het experiment in zijn woonplaats Bolsward.
Vorig jaar zomer is in de gemeente Utrecht en in Drenthe met twee voertuigen met succes proefgedraaid met het systeem. Dit keer doen veertig voertuigen mee.
Het gaat om twintig ambulances in Drenthe en Friesland, tien brandweerauto's in en om de stad Utrecht en zes politiewagens in de regio Rijnmond. Vanuit de standplaatsen Waddinxveen en Breda doen verder twee wagens van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) mee.
(Bron)
'Oude rommel' blijkt dure atlas

HERMIKSEM - Een vrouw in het dorp Hemiksem bij Antwerpen wilde een oude atlas van haar zolder aanvankelijk weggooien.
Ze vond het maar waardeloze rommel. Maar op aandringen van haar buurman stapte ze er toch maar mee naar een tweedehandswinkel.
Die meldde tot haar verrrassing dat het een uniek kaartenboek uit 1650 was, met kleurig versierde plattegronden van Afrika en andere werelddelen. Bij een internetveiling leverde het boek 8380 euro op. De atlas ging naar een kaartengalerie in Groningen.
''Uiteraard is een dergelijke vondst erg uitzonderlijk'', zegt Steven Hendrickx van tweedehandswinkel Troc in het Antwerpse Wilrijk donderdag in de Gazet van Antwerpen. Toch is het voor hem al de tweede keer dit jaar: eerder bleken 'waardeloze vazen' ruim 3000 euro waard.
(Bron)

Als het boek in goede staat is, is 8380 euro een lachertje.
Chávez stelt limiet aan zingen onder douche

CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chávez is met een onorthodoxe maatregel op de proppen gekomen tegen de waterschaarste. Hij riep zijn landgenoten woensdag op niet langer dan 3 minuten onder de douche te staan en te zingen.
''Sommige mensen zingen een half uur onder de douche'', stelde Chávez tijdens een kabinetsberaad. ''Nee kinderen, 3 minuten is meer dan genoeg. Ik heb geteld, 3 minuten en ik stink niet.''
Venezuela heeft grote problemen met de elektriciteits- en watervoorziening. Dat komt vooral door de droogte. Daardoor is ook het waterpeil gezakt in de stuwmeren die worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.
(Bron)

En als je nou 5 minuten doucht maar je zingt niet?
België betaalt per ongeluk te veel uitkeringen

BRUSSEL - Een test van een nieuw betaalprogramma bij een Belgische werkloosheidsuitkering blijkt verkeerd te zijn afgelopen. Door een foutje is daadwerkelijk 40 miljoen euro aan uitkeringen overgeboekt.
De instanties doen nu alle moeite om het geld terug te vorderen van 48.860 werklozen.
De zogeheten Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen had vorige week donderdag een betaalbestand met een aantal overschrijvingen gestuurd naar De Post, die de betalingen verricht voor de instelling.
Dat was bedoeld als test voor de overgang naar de Europese overschrijvingsmodellen. Maar de betaling was echt uitgevoerd, zo bleek maandag toen verraste werklozen opbelden.
De Post heeft nu een brief gestuurd met uitleg, meldde de woordvoerder van De Post donderdag. Het geld wordt automatisch van de rekeningen afgeschreven.
(Bron)
Antwerpse Zoo zet stokstaartjes bij leeuwen

ANTWERPEN - De Antwerpse Zoo gaat leeuwen, stokstaartjes en vosmangoesten samen in een verblijf onderbrengen. De dierentuin wil zo natuurlijk gedrag stimuleren zoals leven met bedreigingen.
Voor de stokstaartjes en vosmangoesten komen wel schuilmogelijkheden.
Dat bleek donderdag bij de start van de bouw van het nieuwe verblijf, dat in de zomer van 2011 klaar moet zijn.
Stokstaartjes zijn kleine diertjes die insecten en slakken eten. Bij gevaar maakt een stokstaartje een fluitend of blaffend geluid. Ze gaan dan rennen en maken stofwolken om hun aanvaller af te schrikken.
De leeuwen krijgen veel meer ruimte. De leeuw en de twee leeuwinnen zien hun verblijf groeien van 100 naar 1200 vierkante meter. De Antwerpse Zoo gaat ook deelnemen aan een Europees fokprogramma voor de Afrikaanse leeuw.
(Bron)

Op termijn worden alle hekken verwijderd, dan kunnen mensen ook in een meer natuurlijke setting ervaren wat het is om een leeuw te zien.
KLPD onderzoekt systeem wissen tapgesprekken

AMSTERDAM - Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) laat onafhankelijk onderzoek doen naar de werking van het systeem om afgeluisterde telefoongesprekken te wissen. Daarmee wil het KLPD te weten komen hoe dat systeem precies werkt.
Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag naar aanleiding van berichtgeving in de NRC.
Volgens de wet moeten afgeluisterde gesprekken tussen advocaten en hun cliënten worden gewist. Jarenlang wist niemand echter hoe dat precies in zijn werk ging.
De afgelopen jaren liepen verschillende rechtszaken stuk op niet-gewiste geheimhoudersgesprekken tussen advocaten en hun cliënten. Een van de bekendste voorbeelden daarvan is de zaak tegen een groep Hells Angels. Het Openbaar Ministerie werd in de zaak niet ontvankelijk verklaard.
Volgens de woordvoerder van het ministerie is de KLPD ook bezig met het krijgen van een schriftelijke bevestiging over de werking van het systeem door de Israëlische leverancier.
Bij de gebruikte techniek wordt wel de verwijzing naar een bestand gewist maar het bestand zelf niet. Dat verdwijnt pas definitief als het wordt overschreven door een nieuw document, aldus de woordvoerder. In het stadium voordat het wordt overschreven, kan er al niemand meer bij.
De landelijke tapkamer van de KLPD doet het tapwerk voor alle Nederlandse politieregio's. Het vernietigen van de afgeluisterde gesprekken is al enige tijd onderwerp van discussie tussen de advocatuur en het OM.
(Bron)

Dan krijg je straks weer dat gedoe dat er selectief gewist wordt...
Siciliaan wil celstraf om van zeurende vrouw af te zijn

PALERMO - Een Siciliaanse man is naar de politie gegaan om te vragen of zijn huisarrest weer kan worden omgezet in een gevangenisstraf.
De 30-jarige Santo Gambino zei liever in de cel te zitten dan de hele dag ruzie te maken met zijn vrouw. Dat meldden Italiaanse media donderdag.
Volgens Gambino, die vastzit omdat hij illegaal giftig afval heeft gedumpt, blijft zijn vrouw zeuren dat hij financieel niet bijdraagt aan de opvoeding van hun twee kinderen.
De politie was niet gevoelig voor het pleidooi van de Italiaan en stuurde hem naar huis met de opdracht het goed te maken met zijn vrouw.
(Bron)
RET doet aangifte van doodsbedreiging

ROTTERDAM - Het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET heeft aangifte gedaan van bedreiging van medewerkers. Dat heeft de RET donderdag laten weten.
Het vervoersbedrijf is geschokt door op internet circulerende filmpjes waarin jongeren RET-controleurs met de dood bedreigen.
De filmpjes, binnenshuis opgenomen, zijn door de jongeren zelf gemaakt. De jongeren noemen zich de BlackBandanaCrew en zijn actief in de wijk Beverwaard.
In die wijk zijn in het openbaar vervoer vaak problemen: zwartrijders en jongeren die andere reizigers lastigvallen. Op een deel van tramlijn 23, die van Beverwaard via de deelgemeente IJsselmonde naar Schiedam en Vlaardingen gaat, geldt een zogeheten ov-verbod.
Dat betekent dat reizigers die vernielingen aanrichten of personeel bedreigen, maximaal twee maanden niet op deze tramlijn mogen reizen. Rotterdam is de enige Nederlandse stad die (op twee lijnen) een dergelijk verbod heeft ingesteld.
(Bron)

Stoere jongens. Ongeveer zo stoer als een halfvergane hondendrol.

woensdag, oktober 21, 2009

Meerderheid Amerikanen tegen beleid Obama

WASHINGTON - Voor het eerst is een meerderheid van de Amerikanen het oneens met het beleid van de president Barack Obama. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde peiling in opdracht van nieuwszender CNN.
De uitkomst is een duidelijke 'gele kaart' voor Obama, negen maanden na zijn beëdiging als president.
Een meerderheid van 51 procent steunt hem niet langer in zaken als de hervorming van de gezondheidszorg. Dat is een stijging van 10 procentpunten ten opzichte van april.
Overigens is er ook goed nieuws voor de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. Zijn persoonlijke populariteit blijft onverminderd groot.
Twee derde van de ondervraagden zegt dat hij de persoonlijke kwaliteiten heeft die een president zou moeten hebben.
''De president lijkt zich een beetje te ontwikkelen als (voormalig president) Ronald Reagan. De mensen waren het vaak niet met Reagan eens, maar ze waren gek op de man'', aldus Paul Begala, een politiek analist van CNN.
Volgens Begala kan Obama' s persoonlijke populariteit hem helpen zijn beleidsagenda door te voeren.
In de regering van Obama is minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton het populairst. Met 56 procent steun laat ze zelfs first lady Michelle Obama achter zich.
Clinton was in de verkiezingsrace van 2008 de belangrijkste rivaal van Obama binnen de Democratische partij.
(Bron)
'Fossiel Ida is slechts verre verwant'

AMSTERDAM - Wetenschappers die eerder dit jaar beweerden dat een 47 miljoen jaar oud primatenfossiel, Ida gedoopt, niet de 'missing link' is en zelfs niet als naaste verwant kan worden beschouwd, zien hun opvattingen bevestigd door nieuw onderzoek.
De resultaten hiervan worden donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Ida staat in feite zo ver af van de mens als voor een primaat maar enigszins mogelijk is, zegt Erik Seiffert van Stony Brook University in New York.
Hij en zijn collega's vergeleken 360 specifieke anatomische kenmerken van 117 levende en uitgestorven primaten en tekenden aan de hand daarvan een stamboom.
Het fossiel, gevonden in Duitsland, is een skelet van een 47 miljoen jaar oud katachtig wezen. Over Ida verschenen het boek 'The Link: Uncovering Our Earliest Ancestor' en een tv-documentaire met dezelfde titel.
Ida vertegenwoordigt een eerder onbekende primatensoort met de naam Darwinius. Wetenschappers die de vondst van Ida aankondigden beweerden niet dat Darwinius een directe voorouder van apen, mensapen en mensen was.
Wel meenden zij dat Ida tot dezelfde evolutionaire groep behoort. Het fossiel zou laten zien hoe een voorouder uit dat tijdperk er mogelijk uit heeft gezien.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt nu dat Darwinius niet tot dezelfde primatencategorie als apen, mensapen en mensen behoort. Ida zou tot een andere grote groep, die van de lemuren, behoren.
Andere deskundigen zijn het hier mee eens. "Dit is een uitvoerige analyse die steunt op veel kenmerken", aldus Eric Sargis, hoogleraar antropologie aan de universiteit Yale. Het onderzoek bevestigt wat veel wetenschappers al vermoedden, zegt ook David Begun, paleoantropoloog aan de universiteit van Toronto.
Darwinius behoort tot de primaten die adapoïden worden genoemd. 'We beginnen graag een wetenschappelijke discussie' over de betekenis van Ida voor de plaatsing van de adapoïden op de stamboom, schrijft hij in een e-mail.
(Bron)
Opnieuw brand in Schoorlse duinen

SCHOORL - In het duingebied van Schoorl is woensdagmiddag rond half zes opnieuw brand uitgebroken. De brand woedt in natuurgebied De Kerf en beslaat een gebied van veertig bij veertig meter.
Dit heeft de gemeente Bergen, waar Schoorl onder valt, woensdagavond bekendgemaakt. Meerdere brandweerkorpsen zijn in actie om de brand te blussen.
Vrijdag 16 oktober woedde ook een duinbrand, maar deze was snel onder controle. Op 28 augustus dit jaar brak al brand uit in het Schoorlse duingebied.
Toen ging 150 hectare duinen in vlammen op en was de brandweer dagenlang aan het blussen.
Vervolgens was het 16 september enkele kilometers verderop raak; in de duinen tussen Bergen en Bergen aan Zee. De brandweer was deze brand binnen enkele uren meester.
(Bron)
Vader neemt wraak voor moord dochter

STRAATSBURG - De Franse politie onderzoekt of een 75-jarige man bijna dertig jaar na de moord op zijn dochter wraak heeft willen nemen op de dader.
Zeer waarschijnlijk liet de Fransman de moordenaar, een Duitse cardioloog, ontvoeren om hem alsnog voor een Franse rechter te krijgen.
De 74-jarige Duitser werd geboeid bij een rechtbank in Mulhouse aangetroffen. Hij was gewond aan zijn hoofd.
De Franse politie arresteerde zowel de 75-jarige Fransman als de Duitser, die ooit stiefvader van het slachtoffer was.
De Duitse politie nam ondertussen de ontvoerder vast, meldden Duitse media dinsdag. Het gaat om een man uit Kosovo.
De Duitse arts was in 1995 in Frankrijk bij verstek veroordeeld. De cardioloog zou in 1982 de jonge Française, die toen zijn stiefdochter was, hebben verkracht en met een spuitje hebben gedood. Het slachtoffer was veertien jaar.
De Duitse autoriteiten weigerden de arts uit te leveren omdat zij diens schuld onvoldoende bewezen achtten.
De Duitse justitie veroordeelde de arts in 1997 wel omdat hij een 16-jarige patiënte had verkracht.
(Bron)
Aidsvaccin weinig effectief

AMSTERDAM - Uit resultaten van de eerste succesvolle test ooit met een experimenteel aidsvaccin blijkt dat het effect van de inenting slechts marginaal is en dat de bescherming tegen besmetting met het hiv-virus in de loop der tijd afneemt.
De resultaten van de test zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine.
Vorige maand zeiden wetenschappers dat onderzoek onder zestienduizend vrijwilligers in Thailand had aangetoond dat een combinatie van twee aidsvaccins het risico op hiv-besmetting met 31 procent deed afnemen.
Die resultaten bleken al te rooskleurig, maar toch zijn wetenschappers verheugd met de resultaten omdat het onderzoek als basis kan dienen voor de productie van een nieuw en effectiever vaccin.
Het onderzoek lijkt aan te tonen dat het experimentele vaccin bescherming biedt, maar te weinig vrijwilligers waren met hiv besmet geraakt om daarvoor harde bewijzen te leveren.
Van de deelnemers raakten 125 mensen besmet, tien keer minder dan in eerder onderzoek naar hiv-vaccins.
Van de vrijwilligers kreeg de helft een behandeling met het vaccin, de andere helft kreeg een placebo. Daarna werden ze drie jaar gevolgd.
Uiteindelijk bleek de groep die met een placebo was behandeld 31 procent meer besmette gevallen te bevatten dan de vaccingroep.
Daarnaast leek het vaccin tweemaal zo effectief onder hen die weinig risico op besmetting lopen dan onder mensen die drugsnaalden delen, geslachtelijk verkeer met prostituees hebben of anderszins risicovol gedrag vertonen.
(Bron)
Europese kometensonde nadert aarde

De Europese ruimtesonde Rosetta zal op 13 november voor de derde en laatste keer een scheervlucht langs de aarde maken.
Hij komt met een snelheid van ruim 13 kilometer per seconde op een hoogte van ongeveer 2500 kilometer langs boven Indonesië.
Bij deze manoeuvre krijgt Rosetta een zwieper van het zwaartekrachtsveld van de aarde, die hem de juiste koers en snelheid geeft om in mei 2014 te kunnen arriveren bij de komeet Churyumov-Gerasimenko.
Onderweg zal hij, op 10 juni 2010, nog langs de planetoïde Lutetia komen. Kort voor de scheervlucht langs de aarde worden enkele instrumenten van Rosetta ingeschakeld om waarnemingen te kunnen doen van het aarde-maanstelsel.
(Bron)
Vrouw trakteert op ‘gratis’ winkelen

AMSTERDAM - Een vrouw in de Verenigde Staten beweerde in een kledingzaak alle aankopen van andere klanten in de winkel te betalen. De 45-jarige Linda Brown uit Columbus, Ohio, heeft hiermee een paar honderd mensen voorgelogen.
Brown vertelde in de jassenwinkel Burlington Coat Factory dat zij alle aankopen tot vijfhonderd dollar zou betalen. Brown beweerde dat ze 1,5 miljoen dollar in de loterij had gewonnen en de prijs met iedereen wilde delen.
Meer dan 500 mensen geloofden de vrouw en stonden met hun armen vol spullen bij de kassa. Nog duizend anderen probeerden de winkel binnen te komen. De vrouw bleek echter een psychiatrisch patiënt te zijn en had helemaal geen loterij gewonnen, zo laat Fox News dinsdag weten.
Nadat de klanten in de winkel door hadden dat ze niet gratis mochten winkelen ontstond er een rel. Veel mensen werden woedend en begonnen met hun ‘gratis' aankopen te smijten. Sommigen namen de jassen zelfs onbetaald naar buiten.
De politie moest eraan te pas komen om de mensen tot bedaren brengen. De vrouw is opgepakt.
(Bron)
Broers opgepakt voor mensensmokkel Zeist

ZEIST - Twee broers uit Zeist en Soesterberg zijn opgepakt voor mensenhandel. De twee mannen zijn volgens de politie betrokken bij een illegaal bordeel in Zeist.
Het bordeel is inmiddels stilgelegd. De mannen van 22 en 39 hadden geen vaste woon-en verblijfplaats. Na hun aanhouding heeft de politie ook nog huiszoekingen gedaan in Soesterberg, Zeist en Amersfoort.
Hoe groot de mensenhandelzaak precies is heeft de politie nog niet bekend gemaakt. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
(Bron)
Dronkenlap botst 5 keer in dollemansrit

DEN HAAG - Een beschonken 55-jarige inwoner van Nieuwkoop heeft dinsdagmiddag tijdens een kilometerslange dollemansrit vijf aanrijdingen veroorzaakt. Dat meldde de politie.
De rit, die begon op de N11 tussen Bodegraven en Leiden, eindigde na ruim een half uur toen hij zich in het centrum van Den Haag klemreed.
Terwijl de man over zijn eigen auto plaste, konden agenten hem aanhouden. Niemand raakte gewond.
Op de N11 veroorzaakte hij een eerste aanrijding, een kopstaartbotsing waarbij twee auto's waren betrokken. Hierna reed hij de A4 op en was het weer raak.
Op de N14 tussen Leidschendam en Wassenaar was het tijd voor aanrijding nummer drie. Eenmaal in Den Haag kwakte hij in de buurt van Scheveningen zijn auto nog twee keer tegen andere wagens aan.
Na de eerste botsing zetten meerdere politiewagens van de korpsen Hollands-Midden en Haaglanden de achtervolging in.
Een helikopter volgde hem vanuit de lucht. Hij reed enige tijd met een volledig kapotgereden achterband, lapte snelheidsregels, rode stoplichten en verbodsborden aan zijn laars.
Uit een alcoholtest die de Nieuwkoper na zijn aanhouding onderging, bleek dat hij vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. De man zit vast.
(Bron)
Dronkenlap botst 5 keer in dollemansrit

DEN HAAG - Een beschonken 55-jarige inwoner van Nieuwkoop heeft dinsdagmiddag tijdens een kilometerslange dollemansrit vijf aanrijdingen veroorzaakt. Dat meldde de politie.
De rit, die begon op de N11 tussen Bodegraven en Leiden, eindigde na ruim een half uur toen hij zich in het centrum van Den Haag klemreed.
Terwijl de man over zijn eigen auto plaste, konden agenten hem aanhouden. Niemand raakte gewond.
Op de N11 veroorzaakte hij een eerste aanrijding, een kopstaartbotsing waarbij twee auto's waren betrokken. Hierna reed hij de A4 op en was het weer raak.
Op de N14 tussen Leidschendam en Wassenaar was het tijd voor aanrijding nummer drie. Eenmaal in Den Haag kwakte hij in de buurt van Scheveningen zijn auto nog twee keer tegen andere wagens aan.
Na de eerste botsing zetten meerdere politiewagens van de korpsen Hollands-Midden en Haaglanden de achtervolging in.
Een helikopter volgde hem vanuit de lucht. Hij reed enige tijd met een volledig kapotgereden achterband, lapte snelheidsregels, rode stoplichten en verbodsborden aan zijn laars.
Uit een alcoholtest die de Nieuwkoper na zijn aanhouding onderging, bleek dat hij vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. De man zit vast.
(Bron)
Duiveluitdrijving bij Vlaamse voetbalclub

BRUSSEL - De Genkse priester Don Angelo heeft maandag geprobeerd de duivel uit te drijven die volgens hem de Vlaamse voetbaleersteklasser Racing Genk kwelt. Dat meldde de Vlaamse krant het Laatste Nieuws dinsdag.
De priester, die al 32 jaar de pastoor is voor de Italiaanse gemeenschap in Genk, kon de slechte prestaties van zijn team in de Cristal Arena niet langer aanzien.
Racing Genk is in de competitie naar de 14e plaats weggezakt. Don Angelo trok daarom zijn habijt aan voor een duiveluitdrijving.
''Ik kan geen mirakels verrichten, maar ik hoop dat de spelers zonder vrees terug het veld op gaan. Viva Racing Genk'', zo zei de priester. En, toeval of niet, maandag diende ook voorzitter Harry Lemmens van de club zijn ontslag in.
(Bron)
Schietpartij op A12 bij Veenendaal

VEENENDAAL - Op de A12 tussen Veenendaal en Arnhem hebben woensdagmiddag automobilisten op elkaar geschoten. Twee bestuurders van een Audi en een Alfa Romeo met een Duits kenteken kregen het aan de stok.
Tussen Veenendaal en Arnhem is er vermoedelijk vanuit de Audi drie keer geschoten op de Alfa Romeo.Hierbij is niets of iemand geraakt. Ter hoogte van Arnhem-Noord kwamen de auto’s met elkaar in botsing.
Nadat beide voertuigen tot stilstand waren gebracht ontstond er een vechtpartij. De bestuurder van de Audi ging er daarna vandoor maar meldde zich later met zijn broer bij de politie. De aangehouden mannen zijn een 38- en 29-jarige inwoner van Arnhem en een 51 jarige Duitser.
Het vuurwapen is niet meer aangetroffen. De voertuigen van de aangehouden verdachten zijn weggetakeld. Onderzoek moet uitwijzen wat de rol van de verschillende verdachten bij dit incident is geweest.
(Bron)
Aanrander gezocht in Nieuwegein en Houten

NIEUWEGEIN - De politie Utrecht is op zoek naar een serieaanrander die actief is in Nieuwegein en Houten. Het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht besteedt woensdag aandacht aan deze zaak.
De vrouwen zijn aangerand tussen 14 september en 12 oktober. ''Zes vrouwen hebben aangifte gedaan'', aldus een politiewoordvoerder. Agenten surveilleren extra in het gebied in de hoop de dader op heterdaad te kunnen betrappen.
Afgelopen weken zijn er diverse meldingen binnengekomen van vrouwen die onzedelijk zijn betast op verschillende fietspaden en wegen in Nieuwegein en Houten.
De dader is volgens de politie een blanke man met een stevig postuur. De man rijdt op een snor- of bromfiets, heeft hij een muts op zijn hoofd en is tussen de 25 en 35 jaar oud.
(Bron)

De jongere broer van de nooit gepakte eerdere gek?
Aha: "Wel laat de politie weten dat er geen verband is met de beruchte serieverkrachter in de jaren negentig op De Uithof. Dat vermoeden zou kunnen bestaan omdat het signalement van de mannen enigszins overeenkwam."
(Bron)
Wilders uitgejouwd bij bezoek aan VS

PHILADELPHIA - Geert Wilders is dinsdagavond bij de Temple University in de Amerikaanse stad Philadelphia ontvangen door demonstranten.
Zij droegen spandoeken met teksten als 'Zionisme is terrorisme' en 'Schaam je, Temple' (video). Dat meldden lokale media.
Wilders ging op uitnodiging van de conservatieve activist David Horowitz naar Philadelphia. Hij toonde zijn film Fitna en hield een toespraak van een half uur.
Aan het einde van zijn speech kon de politicus door het boegeroep de vragen van het publiek niet langer beantwoorden. Het publiek was verdeeld over de woorden van Wilders: naast boegeroep, was er ook gejuich.
De universiteit was streng beveiligd. Studenten hadden zich eerder verzet tegen de komst van Wilders, maar de universiteit stelde meer belang te hechten aan de vrijheid van meningsuiting dan aan de mening van de student.
(Bron)
Organische moleculen ontdekt in atmosfeer exoplaneet

NASA-onderzoekers hebben nu ook bij een tweede hete gasplaneet moleculen gedetecteerd die belangrijk zijn voor het ontstaan van leven zoals wij dat kennen.
Het betreft de planeet HD 209458b, die om een ster op 150 lichtjaar van de aarde draait.
Met behulp van instrumenten van de ruimtetelescopen Hubble en Spitzer zijn in de atmosfeer van deze exoplaneet water, methaan en kooldioxide gevonden. Deze ontdekking duidt er op dat deze levensbelangrijke verbindingen alom aanwezig zijn in het heelal.
Dat wil overigens niet zeggen dat er leven is op HD 209458b. Hij draait op een afstand van slechts 7 miljoen kilometer om zijn ster en heeft daardoor een oppervlaktetemperatuur van maar liefst 1000 graden.
(Bron)
EU akkoord met strengere straffen illegale visserij

AMSTERDAM - De Europese Unie heeft dinsdag ingestemd met strengere straffen voor illegale visserij, een belangrijke oorzaak van overbevissing in Europese wateren. Vooral kabeljauw en blauwvintonijn hebben hieronder te lijden.
Enkele straffen zijn boetes voor EU-lidstaten die niet genoeg doen om controles uit te voeren en vaarverboden voor vissersschepen die vier keer in de fout zijn gegaan.
Illegale visserij wordt verantwoordelijk gehouden voor de afnemende visstand. Tot nog toe is de EU niet bij machte geweest dit probleem op te lossen.
Achterhaalde regelgeving schrikt vissers niet af om illegaal gevangen vis op de markt te verhandelen.
Boetes en andere straffen waren aanvankelijk zo onbeduidend dat ze in de productiekosten werden berekend en er alsnog winst werd gemaakt.
(Bron)
Kamer vreest hogere zorgpremie

DEN HAAG - De Tweede Kamer is bang dat de premies voor de zorgverzekering volgend jaar omhoog gaan.
De verzekeraars moeten van De Nederlandsche Bank (DNB) 300 miljoen euro meer eigen vermogen hebben. Daardoor zouden de premies met 25 euro stijgen.
CDA en PvdA hebben woensdag opheldering gevraagd aan minister Ab Klink (Volksgezondheid). De SP wijt de dreigende premiestijging aan doorgeschoten marktwerking.
Nu is er nog een potje voor verzekeraars die veel meer moeten uitkeren dan hun collega's. Nu dit systeem wordt afgebouwd, gaan ze meer risico lopen.
Daarom moeten ze zelf meer reserves hebben om klappen te kunnen opvangen. PvdA en SP noemen dit 'dood geld' dat niet aan zorg uitgegeven wordt.
Ook het CDA wil van Klink weten of de zorgverzekeraars de komende jaren steeds grotere reserves moeten gaan aanleggen.
(Bron)

'Vreest'? Ik weet het wel zeker.
Eerste boete voor dieronvriendelijk veetransport

DEN HAAG - Voor het eerst moet een vervoerder een boete betalen voor het dieronvriendelijk vervoeren van vee.
Het transportbedrijf ging verschillende keren in de fout, onder andere door het vervoeren van runderen in een ruimte die zo klein was dat hun ruggen beschadigd raakten.
Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die de boete van 5000 euro oplegde, woensdag gemeld.
Als de vervoerder opnieuw het dierenwelzijn schaadt door zijn manier van vervoeren dan moet hij opnieuw 5000 euro betalen, meldde de organisatie.
De VWA kan sinds 1 januari dit jaar boetes uitdelen aan overtreders van de Transportverordening die er op toeziet dat dieren tijdens hun vervoer beschermd worden.
Het vervoer van dieren is aan regels gebonden. Zo gelden er volgens een woordvoerder van de VWA maximale reistijden voor het vervoer van vee.
Voor varkens ligt deze tijd op 24 uur, voor runderen op 8 uur. ''Maar een vervoerder moet zelf inschatten of het acceptabel is voor vee."
"We hebben wel eens ziekelijk vermagerd vee op transport aangetroffen. Zoiets mag niet. En als een koe gekalfd heeft, mag zij zeven dagen niet vervoerd worden'', aldus de woordvoerder.
Naast transport ziet de organisatie ook toe op het dierenwelzijn in slachthuizen en op verzamelplaatsen voor de export.
(Bron)

Ze moeten wel happy op weg naar de dood natuurlijk.
Bruid vast tijdens huwelijksnacht

BARCELONA - Een Spaanse bruid is haar huwelijksnacht in de cel begonnen, omdat ze een agent een klap had gegeven.
Dat maakte de Spaanse politie dinsdag bekend. Het voorval vond plaats in de badplaats Salou, ongeveer 150 kilometer ten zuidwesten van Barcelona.
Het bruidspaar stond op het punt om hun feest in een hotel te verlaten om samen de huwelijksnacht door te brengen, toen er een opstootje ontstond tussen beide families van het kersverse stel. Toen hotelpersoneel geschreeuw uit de zaal hoorde, alarmeerden zij de politie.
De politie kwam het hotel binnen, waarna de bruid een agent bij de keel greep en hem een klap gaf. Ze werd meegenomen naar het bureau om moederziel alleen de huwelijksnacht in te gaan.
(Bron)
Belgische brouwer zet geuze om in jenever

BRUSSEL - Een Belgische bierbrouwer heeft een creatieve manier gevonden om een partij door oververhitting verloren gegane Oude Geuze alsnog te kunnen gebruiken. Hij destilleerde de drank tot jenever.
Het drankje is dinsdag door brouwer Armand Debelder van brouwerij Drie Fonteinen in Beersel gepresenteerd.
De bijna 50.000 liter Oude Geuze lag in 100.000 flessen opgeslagen in Halle. Om het gistingsproces goed te laten verlopen is een heel jaar lang een constante temperatuur van 16 graden Celsius nodig.
Door een kapotte thermostaat lag het bier echter meer dan 36 uur in een temperatuur van 50 graden Celsius.
''Ik dacht onmiddellijk dat ik failliet zou gaan'', aldus de brouwer. Gelukkig herinnerde hij zich dat hij in 2008 voor een vriend met succes Lambic tot jenever had gedestilleerd.
Daarop besloot hij dit proces op veel grotere schaal door een destilleerder te laten herhalen met de Oude Geuze. Het resultaat is Armand Spirit, Eau de Vie van Oude Geuze gedoopt.
(Bron)
Mogelijke reuzenkrater voor de kust van India

AMSTERDAM - Een raadselachtig bekken voor de kust van India zou wel eens een reusachtige inslagkrater kunnen zijn.
Dat zeggen Sankar Chatterjee van de Texas Tech University en zijn mede-onderzoekers.
De kom in de aardkorst, die bekendstaat als het Shiva-bekken, ligt ten westen van India en is een rijke vindplaats van aardolie en aardgas.
De buitenste rand van het bekken vormt een kring met een middellijn van ruwweg 500 kilometer, die grotendeels in zee ligt.
In het middelpunt van de kring bevindt zich een centrale piek, Bombay High, die ongeveer 5 kilometer boven de zeebodem uitsteekt.
Om aan te kunnen tonen dat het Shiva-bekken inderdaad een inslagkrater is, zullen later dit jaar boringen worden verricht in het centrale deel ervan.
Als de kratertheorie juist blijkt te zijn, is het Shiva-bekken verreweg de grootste in zijn soort op aarde.
Om een 'gat' van deze omvang te veroorzaken, moet zich een ongeveer 40 kilometer grote planetoïde in de aardkorst hebben geboord.
Volgens de onderzoekers is het denkbaar dat deze inslag de echte oorzaak is van het uitsterven van de dinosauriërs en vele andere dier- en plantensoorten, ongeveer 65 miljoen jaar geleden.
Tot nog toe werd dit massale uitsterven veelal toegeschreven aan een iets minder reusachtige inslag voor de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatán.
(Bron)
Drie jongens opgepakt voor bekogelen auto's

KAMPEN - Twee jongens van 10 jaar en een van 12 jaar uit Kampen zijn aangehouden voor het bekogelen van auto's met stenen vanaf een viaduct.
De jongens hebben bekend zeker zestien voertuigen met kiezelstenen te hebben geraakt, meldde de politie dinsdag.
De jongens bekogelden de auto's de afgelopen dagen vanaf een viaduct over de N50 bij Kampen. Maandag zijn ze aangehouden nadat ze die middag nog met stenen hadden gegooid.
De politie heeft al diverse aangiftes opgenomen. Tegen de jongens is proces-verbaal opgemaakt voor openlijke geweldpleging.
(Bron)
Een miljoen kinderen in gevangenissen

NEW YORK - Onder de 10 miljoen mensen die wereldwijd in gevangenissen zitten, zijn 1 miljoen kinderen. Sommige kinderen in gevangenissen zijn pas negen of tien jaar oud.
De meeste gedetineerden wereldwijd worden opgesloten onder onaanvaardbare omstandigheden die afbreuk doen aan de menselijke waardigheid.
Dit zei de speciale VN-rapporteur inzake marteling en andere vormen van gruwelijke en onmenselijke behandeling en bestraffing, Manfred Nowak, dinsdag voor de pers in New York.
Hij had net een rapport over 'vergeten gevangenissen' aangeboden aan de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie.
De Oostenrijkse jurist heeft het afgelopen jaar weer tientallen VN- lidstaten bezocht en er deels schrijnende toestanden aangetroffen. Zo heeft de Nigeriaanse politie een 'martelkamer' waar verdachten in hun benen worden geschoten en vervolgens zonder medische verzorging zwaar gewond achter worden gelaten.
In de ruimte zijn meer dan honderd gedetineerden tegelijk aangetroffen, onder wie vrouwen en kinderen.
In Indonesië en Paraguay krijgen gedetineerden soms geen eten. Ook wordt hen soms gevraagd dagelijks een bedrag te betalen voor het 'verblijf' in hun cel.
In Uruguay worden gevangenen soms jaren opgesloten in 'tinnen blikken' waarin de temperatuur kan oplopen tot 60 graden. Gedetineerde kinderen mogen er soms 22 uur lang niet naar het toilet.
In sommige landen zijn gevangenissen overvol. Dat probleem speelt in onder meer Georgië, Nepal, Sri Lanka en Togo.
In veel Arabische landen is marteling schering en inslag in de gevangenissen. De meeste Arabische landen willen Nowak niet eens toelaten in hun detentiecentra. In gevangenissen in Jordanië was de Oostenrijker wel welkom.
Uruguay, Jordanië en Nigeria hebben toegezegd iets te doen aan de wantoestanden die Nowak heeft aangetroffen.
(Bron)
Ex-man in voortuin snurkt vrouw wakker

AMSTERDAM - Een vrouw uit Biddinghuizen heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de politie gebeld, omdat ze wakker was geworden van het gesnurk van een man in haar voortuin.
Agenten die poolshoogte kwamen nemen troffen inderdaad een snurkende man in de voortuin aan. Het bleek de ex-man van de vrouw te zijn, laat de politie woensdag weten.
De slapende man bleek flink aangeschoten te zijn. Hij werd aangehouden en moest mee naar het politiebureau.
(Bron)
Helft Nederlanders kent eigen bloedgroep niet

AMSTERDAM - Nederlanders weten niet veel over hun eigen bloed of over de bloedvoorziening in Nederland. Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) kent bijvoorbeeld zijn of haar bloedgroep niet.
Eerder dit jaar deed Sanquin, de Nederlandse bloedvoorzieningsorganisatie, een onderzoek onder bijna 1200 Nederlanders. De uitkomsten waren opmerkelijk.
Bijna iedereen begrijpt dat bloeddonors essentieel zijn voor de gezondheidszorg en 45 procent van de ondervraagden gaf aan bloed te willen doneren. In de praktijk is slechts 2,5 procent van de Nederlanders bloeddonor.
Maar liefst 26 procent van de respondenten zegt geen bloed te geven uit angst voor bloed, naalden en flauwvallen. Ruim 10 procent geeft aan geen tijd te hebben. De meeste ondervraagden blijken wel te weten dat het geven van bloed slechts een half uurtje tijd vergt.
Iedereen die meer wil weten over bloed, bloedgroepen en de bloedvoorziening kan terecht bij verschillende locaties van Sanquin. De open dagen van Sanquin zijn in Groningen (22 oktober), Amsterdam (24 oktober), Eindhoven (24 oktober) en Delft (31 oktober). Het programma is hier te vinden.
(Bron)

Ik was bloeddonor tot de Bloedbank besloot dat ze geen epileptici wilden hebben. Ik snap best dat je niet wilt dat iemand met zo'n naald in z'n arm gaat liggen stuipen, maar ja, zolang ik niet in slaap val is die kans erg klein.
Ik werd hooguit eens per jaar opgeroepen omdat ik een bijzondere bloedgroep heb, B negatief (8% van de Nederlanders heeft B, en in totaal 15% van de Nederlanders is negatief). Dus dat bloed wordt minder vaak gedoneerd, maar is ook minder vaak nodig.
Geërgerde verzorger brengt patiënt in coma

FULDA - Een bejaardenverzorger uit het Duitse Eiterfeld heeft een patiënt met een dwarslaesie twee dagen in coma gebracht omdat de man hem op de zenuwen werkte.
De medewerker van een particulier thuiszorgbedrijf wilde na twee nachten waarin hij voor de patiënt moest zorgen, eindelijk rust hebben, concludeerde de aanklager.
Een rechtbank in Fulda veroordeelde de 34-jarige man dinsdag tot anderhalf jaar cel voorwaardelijk.
In het bloed van de patiënt was een overdosis van een medicament voor noodsituaties aangetroffen.
De verzorger had het gebruikte medicijnflesje met water gevuld om zijn daad te verdoezelen.
(Bron)
Hacker chanteert Belgische provider

AMSTERDAM - Een hacker heeft de gebruikersnamen en wachtwoorden van dertig klanten van de Belgische internetprovider Belgacom op internet gezet. Hij dreigt nog honderdduizenden inloggegevens te publiceren.
De hacker, die zichzelf 'Vendetta' noemt, beweert de gegevens te hebben achterhaald via een lek in de ingebouwde software van een modem dat veel klanten van Belgacom gebruiken.
Vendetta dreigt nog eens 285.000 inloggegevens te publiceren als Belgacom niet ingaat op zijn eis om de datalimieten bij zijn abonnementen af te schaffen.
Met de gegevens kunnen hackers onder meer uit naam van hun slachtoffers uitbreidingen van hun abonnement bestellen.
Belgacom heeft tegenover ZDnet bevestigd dat de gepubliceerde inloggegevens echt zijn. Het bedrijf zegt aangifte te hebben gedaan, en onderzoekt nog of Vendetta werkelijk over nog eens 285.000 wachtwoorden beschikt.
(Bron)
Bloedzuiger verraadt inbreker

SYDNEY - De Australische politie heeft dankzij een bloedzuiger een gewapende overval uit 2001 weten op te lossen. Het DNA in het opgezogen bloed bleek van de 54-jarige Peter Alec Cannon, die wegens drugsbezit eerder dit jaar tegen de lamp liep. Dat meldden Australische media.
De bloedzuiger was het enige bewijs dat werd gevonden na de overval op een oudere dame. Het diertje lag naast de geopende kluis, waaruit 550 Australische dollars (340 euro) waren buitgemaakt.
De politie had al snel geen mogelijkheden meer voor verder onderzoek, maar stopte het DNA uit de bloedzuiger wel in een database.
Daardoor werd recentelijk de opmerkelijke overeenkomst gevonden. ''Het is de vreemdste manier om iemand te veroordelen die ik ooit heb meegemaakt'', aldus politieagent Mick Johnston. ''Ik heb nog nooit eenzelfde soort zaak gezien, nergens ter wereld.''
(Bron)

Mooi CSI-script ;-)
Dertien aanhoudingen bij drugsactie

AMSTERDAM - De grote drugsactie in het Limburgse Hoensbroek bij Heerlen heeft vooralsnog dertien aanhoudingen, dertien wietplantages en een partij harddrugs opgeleverd.
Voor de actie heeft de politie dinsdagochtend de Kastelenbuurt volledig afgesloten. Hoe lang de actie voortduurt, is nog onduidelijk.
Bewoners van de buurt kunnen sinds 07.45 uur de wijk wel uit, maar niet meer in. Er is een noodverordening van kracht, waardoor bewoners hun huis niet mogen verlaten, tenzij ze kinderen naar school moeten brengen of naar hun werk moeten.
Ruim tweehonderd agenten, onder wie 75 ME'ers, zijn ingezet voor de actie. Agenten doorzoeken in ieder geval 35 van de 128 woningen in de buurt. Bewoners zijn verplicht de politie binnen te laten.
Aanleiding voor de zoekactie is dat sinds deze zomer opeens extra elektriciteit in de buurt wordt verbruikt. Warmteregistraties bevestigden volgens de politie het vermoeden dat op grote schaal hennepplantages in de wijk waren.
Ook kwamen er regelmatig meldingen binnen op Meld Misdaad Anoniem dat er in de buurt zaken gebeurden die niet in de haak waren.
(Bron)

De radio liet verontwaardigde buurtbewoners aan het woord die het pure discriminatie vonden en gebaseerd op niks (wat tegengesproken wordt door de vondsten).
Maar ook werd er gemeld dat de toename van het energieverbruik zodanig was dat het energiebedrijf extra capaciteit moest inzetten - dan ben je dom als je denkt dat dat niet opvalt.
De katten doen het uitstekend, je merkt niets meer aan ze, behalve dat kale plekje in hun nek.
Ikzelf deed het wat minder, na een halve dag overgeven zit ik nu braaf aan water en crackers als diner. Maar dat komt ook wel goed.

dinsdag, oktober 20, 2009

Tom loopt ook alweer heel hard rechtuit en bochtje om als er maar wat te eten valt ;-)
Ach gossie. Tijger sprong met wat moeite in de kast en zit nu op een van haar favoriete plekjes.
Tom is duidelijk verder heen, die vertoont nu een kruising van de 'sluipgang' die hij heeft als ie echt héél bang is en een waggelende dronkemansgang. Ik heb een dekentje op de vloer gelegd want op de bank springen lukt hem nog niet, maar voorlopig sluipwaggelt ie nog rond en snapt ie er helemaal niks van.
Ik denk dus ook dat ie nog even niet weet hoe het ook alweer met de bak zat, dus ook maar wat kranten her en der neergelegd.
Om half acht mogen ze een zakje natvoer delen als ze daar zin in hebben, maar ze kunnen nog misselijk zijn.
En ze moeten nog 2 dagen binnenblijven, totdat de narcose-effecten helemaal weg zijn (anders kunnen ze verdwalen).
De dierenartsassistent had een flinke pleister op een bekende plek op z'n hand. Tijger had 'm te grazen genomen (ik had 'm nog gewaarschuwd).
Net telefoon gehad, alles is goed gegaan, ze zijn nu aan het bijkomen, ze zijn kerngezond, nieren en levers functioneren prima, suikerwaardes zijn goed.
Aan Tijgers oog valt niks te ontdekken, geen beschadiging, geen infectie, traanbuisje is open en schoon, dus waarom dat oog dan zo traant weten ze niet.
Gebitjes zijn grondig gereinigd en om kwart over vier mag ik ze ophalen :-)
Gisteravond en vannacht was er nogal wat onrust en gedrentel: hier stond eerst m'n eten toch? Waar _is_ dat nou gebleven? En ze is gewoon hier, waarom is dat raam nou toch dicht?
Toen ik eenmaal ging slapen, kwamen ze mee, ook Tijger die ineens weer zo aanhalig was, en maar kopjes geven en mauwtjes slakend en oh zo lief.
Rustige nacht, om half zeven wakker om 5 oude monitors op straat te zetten (grof vuilafspraak). Tijger was nog véél liever. Tom wilde vooral naar buiten, heen en weer lopen naar het raam, kijken of ik dat wel zag, zijn allersmekendste mauw eruitgooien, aan het raam krabben om te kijken of ie er niet dwars doorheen kon (wat in gewone 'raam dicht'- situaties, bij kou bijvoorbeeld, direct tot bediening leidt, het personeel is goed getraind).
Sneaky vast de slaapkamerdeur dicht gedaan, later ook de huiskamerdeur.
Tom zat in de kast, dus raam openschuiven, Tom komt aanrennen, raam dicht, Tom pakken, Tom blert, Tijger die was komen aanlopen zat direct weer in de kast (dat beest is echt te slim soms).
Met blerende Tom de gang in, Tom in de bench gepropt.
Raam wijd open, Tijger kwam toch maar weer aanrennen, raam dicht, Tijger vangen, Tijger in de bench gepropt, deurtje dicht, gekrijs genegeerd terwijl ik het bloed van m'n been depte.
Onderweg waren ze opvallend stil, eenmaal bij de dierenarts zaten ze samen in het achterste kwart van de bench heel uitdrukkelijk niet naar de assistent te kijken, ze waren er niet, ze wilden er niet zijn, zo sneu.
En dan moet je ze achterlaten, pfff.
Tussen 4 en half 5 bellen ze of ik ze dan kan komen ophalen, als ze niet goed bijkomen kan het zijn dat ze ze tot zeven uur willen houden.
Als ik op pad ga, zet ik de verwarming vast hoog want ik begreep dat ze kleumerig kunnen zijn als ze weer thuis zijn.
En dan mogen ze morgen pas weer wat eten - ik heb vanochtend speciaal brood met chocopasta gegeten, wat ik eigenlijk helemaal niet lekker vind, maar ja, zij ook niet. Dus ze zaten hoopvol bij me, ik heb ze laten ruiken en nee, ze hoefden niet ;p
Als het buiten lekker weer is, zijn ze vaak ook niet in m'n buurt, en toch voelt het heel anders :/
Ach ach. Het raam is dicht. De bakjes voer zijn weg. Tom drentelde door de keuken, liep toen maar naar het raam en och jee, dat was dicht! Dus smartelijk naar mij kijken: dat hielp niet. Aan het raam krabben: hielp niet. Naar mij toe lopen, grote ogen opzetten en in de spurthouding 'als jij beweegt ren ik naar het raam, dan snap je het vast wel': hielp niet. Nu wordt er gemauwd en gekrabd, en tussendoor van de zenuwen geniesd.
Tijger zit in de buurt van het raam, als het toch open gaat kan ze snel naar buiten (wat ze niet zou willen als het raam open was, maar hé, het is Tijger.
Straks krijgen we nog blèrsessies, meer krabben aan het raam, heen en weer lopen, en als de nood echt te hoog wordt gaat Tom toch maar op de bak.
Morgen om 1 uur mogen ze naar de dierenarts. In principe kan ik ze dan om 4 uur weer ophalen.
Woensdag mogen ze weer wat eten. In de tussentijd moet ik maar eten als ze er niet zijn, of me terugtrekken in de badkamer met alle deuren dicht...

maandag, oktober 19, 2009

TT 128 Recessie leidt tot honger in de EU

De economische malaise leidt in Europa tot armoede en zelfs honger, meldt het Internationale Rode Kruis. In onder meer IJsland, Hongarije, Spanje en Italië moet de overheid voor voedselhulp zorgen.
In Spanje regelt het Rode Kruis met geld van de Europese Unie voedselhulp voor 500.000 mensen, die voorheen geen hulp nodig hadden.
Vooral de middenklasse wordt getroffen door de recessie. Veel mensen zitten met een hypotheek en andere leningen die ze nu niet meer kunnen betalen. Het Rode Kruis roept regeringen op meer rekening te houden met deze sociale problemen.
Spookschip aangetroffen op IJsselmeer

GAAST - Op het IJsselmeer is maandag aan het eind van de middag een varend zeilschip zonder bemanning aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat de enige opvarende overboord is geslagen.
Reddingsboten en een helikopter zoeken naar de man. Dat meldde de Kustwacht.
De reddingsmaatschappij KNRM kreeg meldingen dat bij Gaast, voor de Friese IJsselmeerkust, een zeilboot op de motor rondjes aan het varen was.
Inspectie leerde dat er niemand op het schip zat. Het tijdstip dat de man van boord zou zijn geraakt, is niet bekend.
(Bron)
EU steunt noodlijdende melkveehouders

LUXEMBURG - Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) is bereid 280 miljoen euro uit te trekken voor hulp aan de noodlijdende melkveehouders.
Fischer Boel deed haar toezegging na een oproep van 21 van de 27 ministers van Landbouw in de EU. ''Ik zal mijn zakken leegmaken en ik heb 280 miljoen euro voor de boeren'', aldus Fischer Boel.
Melkveehouders in Nederland en veel andere EU-landen hebben last van de historisch lage handelsprijs van melk.
De boeren in Europa krijgen momenteel circa 26 cent per liter, volgens statistieken van de Europese Commissie. De boeren protesteren al maanden om een hogere prijs af te dwingen.
De EU-commissaris komt met het geld onder druk van Frankrijk en Duitsland. ''Het voelt alsof mijn laatste veren zijn geplukt. Bijna al het geld voor onvoorziene gevallen in 2010 is nu besteed.''
Minister Gerda Verburg (Landbouw) ging schoorvoetend akkoord, hoewel ze vindt dat boeren al genoeg hulp krijgen en de melkprijs stijgt.
''Ik zou het voorstel zelf niet verzonnen hebben, maar nu het er ligt en zo'n brede steun krijgt, hebben we gezorgd dat Nederland een redelijk deel van het geld krijgt'', zei de minister na het EU-beraad.
Nederland krijgt 21 miljoen euro. Verburg kon nog niet zeggen hoe ze het geld gaan verdelen.
De EU-landen verlengden maandag ook de EU-subsidie voor de export en opslag van melk. Ze bepaalden ook dat regeringen vrijwillig melkquotum mogen opkopen. Nederland gaat dat niet doen, zei Verburg.
De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), die de melkprotesten in Nederland organiseert, vindt de 280 miljoen euro ''erg mager'', zei Sieta van Keimpema van de NMV maandag tussen de protesterende boeren bij het EU-beraad in Luxemburg.
''Het komt neer op 0,2 cent per liter. Wij willen geen extra geld, maar om een ander landbouwbeleid''.
Van Keimpema bestrijdt dat de melkprijs alweer stijgt, zoals Verburg beweert. ''Ze heeft een creatieve en oneerlijke manier van rekenen: ze telt toeslagen mee die we niet krijgen. Maar als de koorts zakt van 41,5 naar 41 graden kun je ook niet zeggen dat de patiënt aan de beterende hand is.''
Land- en tuinbouworganisatie LTO noemt de extra steun ''een goed signaal''. Voor de Nederlandse melkveehouders komt het neer op gemiddeld 1000 à 1500 euro per bedrijf.
(Bron)
Oplichter vakantiehuisjes aangehouden in Spanje

GRONINGEN - De 41-jarige man die ervan wordt verdacht honderden vakantiegangers te hebben opgelicht door al verhuurde of niet bestaande vakantiehuisjes in Spanje te huren, is donderdag in het Spaanse Guardamar opgepakt. Dat maakte de Groningse politie maandag bekend.
Het bedrijf van de verdachte, villaspanjehuren.nl, hield kantoor in Groningen.
De politie kwam de man op het spoor via een contact van de 41-jarige verdachte. Deze tweede verdachte, een 47-jarige man uit Arnhem, stond op het punt hem op te zoeken in Guardamar.
De politie heeft de tweede verdachte aangehouden in zijn woning in Arnhem. De Spaanse politie heeft de 41-jarige hoofdverdachte korte tijd later aangehouden.
De zaak kwam in juli aan het licht toen aanvankelijk tien gedupeerden aangifte deden omdat zij tevergeefs naar Spanje waren afgereisd. Daarna werden zeker vijfhonderd aangiften gedaan door Nederlanders en Belgen.
De 41-jarige eigenaar van villaspanjehuren.nl sloeg op de vlucht en liet zijn kantoor aan de Koldingweg in Groningen onbeheerd achter.
De schade die de man heeft aangericht met zijn oplichtingspraktijken kan rond miljoen euro zijn. Een rechercheteam van tien mensen heeft drie maanden lang aan de zaak gewerkt. De verdachte stond internationaal geregistreerd voor arrestatie en had in Nederland een strafblad.
Hij wordt aan Nederland uitgeleverd, waarna de verhoren kunnen beginnen. Of de 41-jarige eigenaar ook in België wordt vervolgd, is niet bekend.
(Bron)
Monteur Wegenwacht geslagen in Maarssen

MAARSSEN - Een ontevreden automobilist heeft zondag in Maarssen een monteur van de Wegenwacht in het gezicht geslagen. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.
De monteur probeerde een man te helpen die problemen had met zijn uitlaat. De auto moest worden gesleept naar een garage in Utrecht. De man wilde vervangend vervoer, maar had hier volgens de medewerker van de Wegenwacht geen recht op.
De twee mannen konden geen oplossing vinden voor het probleem, waarop de monteur besloot de man met auto achter te laten. Die werd daarop zo boos dat hij de man een vuistslag in het gezicht gaf.
De medewerker van de Wegenwacht liep letsel op en deed aangifte. De politie heeft het kenteken van de auto van de verdachte en stelt een onderzoek in.
(Bron)
Duitse straaljagers onderscheppen vliegtuig

MAASTRICHT - Twee straaljagers van de Duitse luchtmacht hebben zondagmiddag boven de Eemshaven een verkeersvliegtuig onderschept.
Het ging om een toestel van Air Portugal dat al enige tijd niet meer had gereageerd op oproepen. Nadat het contact was hersteld kon het toestel ongehinderd zijn vlucht naar Kopenhagen vervolgen.
Een woordvoerder van luchtverkeersleider Eurocontrol bevestigde een bericht daarover van RTV Noord.
Sinds de aanslagen op 11 september 2001 gelden strenge regels wat betreft de communicatie met vliegtuigen in het Europese luchtruim.
Het toestel van Air Portugal had al sinds het passeren van België niets meer van zich laten horen. Ook op een noodfrequentie lukte het niet de Portugezen te contacten.
Een telefoontje met de luchtvaartmaatschappij bood evenmin soelaas. In zo' n geval belt Eurocontrol met een commandocentrum van de NAVO in Duitsland die de luchtmacht van of Nederland of Duitsland inschakelt.
Duitse straaljagers waren direct beschikbaar en zijn achter het toestel van Air Portugal aangestuurd.
Hoe het communicatieprobleem is ontstaan, is niet geheel duidelijk. De woordvoerder van Eurocontrol zegt dat verantwoordelijken kennelijk met iets anders bezig zijn geweest dan met communiceren.
(Bron)
Poolse man drinkt zich dood

BERKEL EN RODENRIJS - Een 32-jarige Poolse man is zondagochtend dood aangetroffen in een ruimte in een kas in Berkel en Rodenrijs (Zuid-Holland).
Hij had zich dood gedronken, meldde de politie. De Pool werd gevonden door een voorman die hem kwam wekken.
(Bron)

Die hem kwam wekken? Is het usance dat die mensen in de kas slapen? Of is de zin slecht geformuleerd?
Vrouw van 92 met drugs opgepakt

MADRID - Een 92-jarige vrouw is met 4300 gram cocaïne opgepakt op het vliegveld Barajas bij de Spaanse hoofdstad Madrid. Ook de 44-jarige begeleidster van de vrouw is aangehouden.
Dat heeft de Spaanse politie maandag laten weten. De vrouwen waren van de Braziliaanse metropool Sao Paulo naar Spanje gereisd. Ze waren op weg naar het eiland Tenerife.
De 92-jarige vestigde door haar zenuwachtige gedrag de aandacht van politieagenten op zich. Toen de agenten haar wilden aanhouden, deed de vrouw nog een mislukte poging in haar rolstoel te vluchten.
(Bron)

Werken mensen es lang door, is het weer niet goed...
Belugakaviaar loopt gevaar

BAKOE - De aanvoer van Belugakaviaar loopt gevaar, omdat het aantal steuren in de Kaspische Zee door illegale visserij is gedecimeerd.
Een Azerbeidzjaanse milieugroepering gaat daarom vissers voorlichten en een miljoen babyvissen uitzetten om uitsterven van de bedreigde vissoort te voorkomen. Dat schreef de Britse BBC zondag.
In Azerbeidzjan ligt de prijs van een kilo Belugakaviaar momenteel op omgerekend 670 euro, wat illegale visserij lucratief maakt. Al eeuwenlang worden de onbevruchte eitjes van de steur als delicatesse verkocht.
Tien jaar geleden werd de Belugasteur tot bedreigde diersoort verklaard waardoor de visvangst werd verboden.
In 2007 werd het verbod gedeeltelijk opgeheven om dat het aantal vissen aantrok. Niet alleen Azerbeidzjan, maar ook Iran, Rusland, Kazachstan en Turkmenistan vissen in de Kaspische Zee.
(Bron)

Vreemd dat een soort dreigt uit te sterven als je steeds beesten vangt om eitjes te scoren.
Autobahn onbegaanbaar door twee ton champignons

AMSTERDAM - De A5 in de Duitse deelstaat Hessen is zondagavond urenlang voor alle verkeer afgesloten geweest omdat er twee ton champignons op de weg terecht was gekomen.
De paddestoelen kwamen uit een Poolse vrachtwagen die in botsing was gekomen met een andere truck.
Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor, maar wel was het wegdek over een lengte van 150 meter bezaaid met champignons. De schade wordt geschat op zestigduizend euro. Dit heeft de politie van Hessen maandag bekendgemaakt.
(Bron)
'Mineralen in aardkorst zijn deels buitenaards'

AMSTERDAM – De mineralen onder het oppervlak van de aarde zijn deels afkomstig uit de ruimte. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.
Onderzoekers van de universiteiten van Maryland en Toronto bootsten in een laboratorium de vorming van de aarde na door een koude massa van gesteentes en metaal bloot te stellen aan extreme temperaturen en druk.
Er ontstond tijdens dat experiment een kern van metaal en een buitenlaag van gesteentes waarin nauwelijks nog een spoor van metalen te bekennen was.
Geologen gaan er al heel lang vanuit dat de aarde er in eerste instantie ook zo uitzag. De grote vraag is echter hoe het kan dat er in de aardkorst op dit moment wel edelmetalen aanwezig zijn, zoals platina en rhodium.
“De resultaten van ons experiment wijzen er op dat die mineralen daar niet kunnen zijn beland door een intern proces”, verklaart hoofdonderzoeker James Brenan op nieuwssite EurekAlert. “Ze moeten later aan de aarde zijn toegevoegd, waarschijnlijk door een regen van buitenaardse brokstukken zoals kometen en meteorieten.”
De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.
Hun experiment verklaart mogelijk ook de aanwezigheid van andere grondstoffen op aarde.
“De buitenaardse regens zouden ook kunnen verklaren waarom de aardkorst koolstof, waterstof en fosfor bevat”, aldus de onderzoekers. “Dit zijn essentiële componenten voor het ontstaan van leven die waarschijnlijk ook in eerste instantie verloren zijn gegaan tijdens de vorming van de aarde.”
(Bron)
Fabriek vindt granaten in aardappelen

GRONINGEN - In een partij aardappelen bij een aardappelverwerker in Ter Apelkanaal (Groningen) hebben medewerkers van de fabriek afgelopen weekend twintig granaten gevonden. Dat maakte de politie maandag bekend.
De vondst werd gedaan in een ruimte waar de aardappels door de verschillende leveranciers worden gestort. Volgens een woordvoerder van de politie is daarom niet bekend waar de granaten vandaan komen.
''Onderzoek van het Explosieven Opruimings Commando (EOC) wees uit dat het waarschijnlijk om zogenaamde oefengranaten uit Duitsland gaat'', aldus de zegsman.
In de fabriek hebben zich geen gevaarlijke situaties voorgedaan. De granaten hoefden niet ter plekke tot ontploffing te worden gebracht en zijn door het EOC afgevoerd.
(Bron)