zaterdag, september 11, 2004

Wespen boven noordpoolcirkel Canada

ARCTIC BAY - Voor het eerst sinds mensenheugenis hebben Inuit in het noorden van Canada vliegende wespen in hun woonomgeving gezien. Burgemeester Noire Ikalukjuaq van Arctic Bay ontdekte de insecten. Zijn dorp ligt ongeveer op de 73ste breedtegraad, een flink eind ten noorden van de noordpoolcirkel.
De dorpsbewoners wisten niet wat voor beestjes het waren en dat ze kunnen steken. In de Inuit-taal Inuktitut bestaat er niet eens een woord voor wesp, zei de burgemeester tegen de Canadese omroep CBC.
De bewoners stuurden foto's naar een onderzoeksinstituut. Het bleek om de soort Vespula intermedia te gaan, die overal in Noord-Amerika voorkomt behalve boven de poolcirkel. Onduidelijk is nog of de insecten er bij toeval waren, bijvoorbeeld meegekomen met een vrachttransport. Het kan ook zijn dat de wespen door veranderingen in het klimaat nu ook boven de poolcirkel kunnen overleven.
(Bron)
Ziekenfondsverzekerden minder naar tandarts

Uit een onderzoek door de universiteit van Tilburg blijkt dat bijna een kwart van de ziekenfondsverzekerden minder vaak naar de tandarts gaat. Bijna vijf procent gaat sedert de nieuwe maatregel helemaal niet meer. Minister Laager van Volksgezondheid (VWS) stelt dat het wegblijven eerder te wijten valt aan een 'algehele veronachtzaming van de gezondheid' en dat het niets te maken heeft met de bezuinigingen op het ziekenfondspakket.
Eerder stelde Prof.dr.F.Abbas, een Groningse hoogleraar parodontologie, dat door ontstoken tandvlees vrouwen een aanzienlijk hoger risico lopen om een miskraam te krijgen. Dit is doorgaans een gevolg van een slecht gebit of slechte mondhygiëne.
De ongezonde levensstijl van veel mensen is de minister echter wel een doorn in het oog. Hij wil de komende tijd meer aandacht gaan besteden aan het bestrijden van overgewicht en concrete afspraken gaan maken met de voedingsindustrie en scholen over gezondere producten in schoolkantines. Tevens wil hij reclame verbieden waarin men jongeren probeert te verleiden tot de aankoop van ongezonde producten.
(Bron)
TT 401 Een Britse kat had zich zijn slaapje heel anders voorgesteld, in ieder geval rustiger. Hij had bij de buren net een warm plekje gevonden, toen zijn dutje bruut werd verstoord. De wasmachine ging draaien en de trommel waarin hij zich had genesteld, had geen enkel mededogen.
Het 15-maanden oude beestje werd een uur lang op 40 graden gemangeld tussen het wasgoed. De eigenaar trof hem daarna redelijk ongedeerd aan. Hij duikelde uit de trommel en kon eerst niet lopen, maar verder bleek het wel mee te vallen.
Volgens het dierenhospitaal heeft hij geluk gehad.
Duitsland laat 1,8 miljard extra euromunten slaan

BERLIJN - De Duitse regering wil circa 1,8 miljard euromunten van 1, 2 en 5 cent laten bijslaan om een einde te maken aan het tekort aan kleingeld in de bondsrepubliek. Dat meldt dagblad Die Welt in zijn zaterdaguitgave.
De Duitse centrale bank waarschuwde eerder dit jaar voor een ernstig tekort aan kleingeld door een groter gebruik van de eurocenten dan verwacht. Zo moest de Duitse supermarktketen Metro deze zomer vrachtwagens vol muntjes van 1, 2 en 5 cent uit Oostenrijk laten aanrukken om voldoende wisselgeld in de kassa's te hebben.
De detailhandel in Duitsland staat, in tegenstelling tot die in Nederland, niet te springen om de prijzen af te ronden. Een onderzoek van het Duitse persbureau DPA in juni wees uit dat er geen tekorten zijn in eurolanden waar bij het afrekenen wat makkelijker wordt afgerond. Het zouden vooral de Duitsers en de Ieren zijn, die liever met een portemonnee vol muntjes lopen dan dat ze afzien van enkele centen wisselgeld.
(Bron)
Boze vader in Spiderman-pak zet reuzenrad Londen stil

LONDEN - Een boze vader is zaterdag, gekleed in een Spiderman-pak, op het 125 meter hoge reuzenrad van Londen geklommen. Met zijn actie wilde hij afdwingen dat hij zijn dochter mag zien.
De populaire toeristische attractie is zaterdag niet gaan draaien. De politie probeerde de man naar 'beneden te praten', meldde de Britse omroep BBC.
Voor zaterdag waren voor het zogeheten London Eye al 5000 kaarten verkocht. Gedupeerden krijgen hun geld terug, aldus de exploitant. De man zou zich hebben voorgedaan als onderhoudsmedewerker en kreeg zaterdagochtend vroeg toegang tot het terrein.
De 37-jarige actievoerder David Chick stelt dat hij al een jaar zijn dochter niet heeft mogen zien. Een woordvoerder van Fathers 4 Justice, een groepering die zich inzet voor rechten van gescheiden vaders, zei dat de man banden met de club heeft. Hij bezette eind vorig jaar zes dagen een bouwkraan in het centrum van Londen, wat tot een verkeerschaos leidde.
(Bron)
Kruiskruid:

Open monumentendag, en we zijn tussen twee hele uitbundige regenbuien door naar een fort geweest.
Zo ziet de ingang eruit:



Meer op Beeldsoep.
Do you know your Bushisms?

vrijdag, september 10, 2004

Tussen verdenk en verdonk zit maar 1 letter verschil.
Huis op het bolwerk, het verlangt naar de witkwast...


Terug naar Utrecht: het Hartloopercomplex, v/h politiebureau Tolsteeg

TT 401 Een afgebroken bezemsteel op het gaspedaal en de andere helft bij de hand om het rempedaal in te drukken; zo reed een 24-jarige Fransman met zijn auto in het verkeer. De man, aan beide benen verlamd, kreeg zes maanden cel.
Gerande schijnspurrie en zeealsem

Noordpolderzijl

Noordpolderzijl

Bij Lauwersoog

Weer zo'n leuke dag gehad :-)
En op de een of andere manier zit ik nu met een ontspannen hoofd, gloeiende wangen, een volle buik (frammmmmmbozen!) en spierpijn her en der.
Wat is dat toch heerlijk, bij een vriendin aanwaaien en gewoon op pad gaan.
Ik word daar erg ontspannen van, hopelijk geldt dat voor 'de andere kant' ook :-)
Puppy neemt revanche op baasje

Een 37-jarige man die probeerde om zeven puppy's af te maken door ze dood te schieten, is bij zijn poging zelf gewond geraakt. Een van de puppy's spartelde iets te veel tegen en haalde met zijn pootje de trekker over van het pistool van de Amerikaan.
Het ongeluk gebeurde doordat de Amerikaan Jerry Bradford in een hand twee puppy's vasthield, samen met zijn pistool. Door de spartelingen van een van de twee ging de revolver over. Daarop is Bradford met zijn gewonde pols naar de EHBO gegaan. Een arts die de man behandelde, constateerde dat het hier ging om een schotwond en lichtte direct de politie in. Die sloegen de man in de boeien. Bradford is aangeklaagd wegens ernstige dierenmishandeling.
Vier van de zeven hondjes van het drie maanden oude nest hebben het incident overleefd. Ze zijn ondergebracht in een asiel.
(Bron)

Hopelijk kost dit hem veel meer dan die sterilsatie die blijkbaar te duur of teveel moeite was.
Wachtende man krijgt klap met hamer

Terwijl hij op metrostation Zuidplein in Rotterdam stond te wachten, is een 25-jarige man uit Capelle aan den IJssel gewond geraakt door een klap met een hamer.
De man stond donderdagochtend te wachten toen hij plotseling een klap voelde. Daarop draaide hij zich en keek hij in het gezicht van iemand met een hamer die nog een keer wilde uithalen. Die poging mislukte, waarop de dader de benen nam.
Het slachtoffer werd voor onderzoek naar naar het Ikazia ziekenhuis vervoerd. De reden waarom de man werd geslagen is nog niet duidelijk.
(Bron)
Gevangenen Abu Ghraib geen strijders

De gevangenen die op de beruchte foto's uit de Abu Ghraib gevangenis stonden, waren vrijwel allemaal geen strijders. Dit is de conclusie van een onafhankelijke Amerikaanse commissie die de voorvallen heeft onderzocht. Volgens de commissie konden de gevangenen geen waardevolle informatie voor de Amerikaanse strijdkrachten leveren, omdat het 'gewone' criminelen waren, in plaats van verzetsstrijders.
Het hoofd van de uit penitentiair deskundigen bestaande commissie, James Schlesinger, stelde dat op een enkele uitzondering iedere getoonde gevangene berecht wordt via het normale strafrecht. De senaatscommissie voor de strijdkrachten, door wie Schlesinger werd ondervraagd over de voorvallen, vroeg daarop waarom de militairen zo over de schreef waren gegaan. Hierop antwoordde het hoofd van de commissie dat het in sommige gevallen om puur sadisme ging.
(Bron)
Huurmoord mislukt, dan maar trouwen

Een voormalige Miss Moskou gaat trouwen met de man die zij een jaar geleden wilde laten doden. In 2002 begon de toen 21-jarige Anastasia Nasinovskaya een affaire met de rijke ongetrouwde Russische zakenman Igor Lantsov. De man overspoelde haar met dure cadeaus: in een half jaar gaf hij meer dan een half miljoen dollar aan haar uit.
Na een tijdje begon de relatie echter barsten te vertonen, zo klaagde Anastasia tegen een vriend dat Igor haar een klap had gegeven. Toen zij hem uiteindelijk liet weten bij hem weg te willen gaan eiste hij een cadeau gegeven auto terug. Dat was tegen het zere been van Anastasia. Ze stal geld van Lantsov en huurde een bekende in om hem te vermoorden. Deze bedacht zich echter en liep naar de politie. De moord werd in scène gezet en toen Anastasia betaalde werd ze gearresteerd.
De zaak nam vervolgens een overwachte wending. Lantsov verzette zich met hand en tand tegen de arrestatie van zijn voormalige geliefde. Hij wilde niet getuigen, trok alle aanklachten weer in, en zocht voor Anastasia de beste advocaat die er te vinden was in Rusland. De politie verklaarde hem voor gek, maar voor hem was zijn liefde belangrijker dan het feit dat hij bijna was vermoord. Igor vroeg Anastasia ten huwelijk, en zij stemde ermee in. De politie heeft noodgedwongen de zaak tegen Anastasia moeten sluiten.
(Bron)
Vliegtuigpassagiers VS onderzocht op sporen explosieven

WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft donderdag een scanner in gebruik genomen die sporen van explosieven kan ontdekken. Die staat bij wijze van proef op de nationale luchthaven Ronald Reagan in Washington.
Het Bureau voor Transportveiligheid zei dat reizigers die argwaan wekken, of bij wie het alarm afgaat van het gewone scanpoortje, apart worden genomen. Hun instapkaart wordt door de scanner gehaald om te zien of de houder ervan onlangs in contact is geweest met explosieven. Het apparaat kan sporen van explosieven op documenten vinden.
Binnenkort krijgen ook de luchthavens van Chicago, Los Angeles en New York er zo'n scanner bij.
(Bron)
Recordaantal inbraken door zwarte beren

WHISTLER - De wintersportstad Whistler in de Canadese provincie British Columbia kampt met een recordaantal inbraken door zwarte beren. Dit jaar zijn er al 75 gevallen gemeld van beren die huizen binnendrongen en in de keukens etenswaren en voedselresten weghaalden.
De beren verschaften zich ook toegang tot minstens twintig geparkeerde auto's. Het aantal signaleringen van beren in de tuinen en straten van Whistler en het naburige Squamish is dit jaar verdubbeld tot meer dan zevenhonderd.
Whistler, locatie van enkele olympische onderdelen tijdens de Spelen in 2010, en Squamish liggen in de Coast Mountains, ten noorden van Vancouver. Volgens bioloog Mike Allen van het Whistler Black Bear Project worden de beren gelokt door de geur van etenswaren in huisvuil. De dieren hebben geleerd deurknoppen om te draaien, deuren te forceren en raampjes in te tikken om huizen en auto's binnen te dringen.
Voor de regionale zender BC van de nationale omroep CBC zei Allen onder meer dat een deurknop omdraaien voor een beer ongeveer hetzelfde is als in een boomstronk graaien naar mieren. Beren zijn volgens hem heel handig met hun klauwen. Eenmaal in een huis binnengedrongen gaan ze meestal rechtstreeks naar de koelkast en voorraadkasten in de keuken. De geur van een lege koffiebeker of een leeg snoeppapiertje kan een beer al doen besluiten in een auto in te breken.
De toename van de beren is volgens andere deskundigen mede een gevolg van een recordaantal geboorten. Er zijn meer dan twintig geboorten geregistreerd. De beertjes trekken naar woongebieden omdat ze daar niet het risico lopen door volwassen soortgenoten te worden gedood.
Ook is in de tuinen volop rijp fruit te vinden. De jongen hebben geleerd van de mens geen gevaar te duchten. Het is, aldus Allen, op het ogenblik niet ongewoon 's morgens aan het ontbijt te zitten en buiten in de tuin een beer eveneens te zien ontbijten.
Er zijn nog geen berichten over gewonden of van beren die mensen hebben aangevallen. De overlast zal pas minder worden als de beren in winterslaap gaan. De winterslaap laat echter nog een aantal maanden op zich wachten.
(Bron)
Driekwart Nederlanders heeft betaalde baan

BRUSSEL - Bijna drie op de vier Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar hebben een betaalde baan. Nederlanders zijn daarmee, na de Denen, de meest nijvere inwoners van de Europese Unie.
Deze cijfers over 2003 zijn vrijdag bekendgemaakt door Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Nederlanders hebben echter wel de meest parttime banen van alle EU-landen. Een op drie (32,8 procent) van de leeftijdsgroep werkt slechts een deel van de week. Bij de vrouwen is dat zelfs de helft.
(Bron)
Agent helpt meisje ter wereld

ZALTBOMMEL - Een agent van het politiekorps in de Bommelerwaard heeft vrijdagmorgen vroeg een meisje ter wereld geholpen. De jonge politieman, die zelf geen kinderen heeft volgens een woordvoerder van de politie, verleende vakkundig hulp toen een vrouw op de achterbank van haar auto in recordtempo beviel. Moeder en dochter maken het voor zover bekend goed.
Rond kwart over twee reed een auto met hoge snelheid het parkeerterrein van het politiebureau in Zaltbommel op. Een man bonsde op het raam en schreeuwde dat hij hulp nodig had. In de auto bleek zijn vrouw aan het bevallen te zijn.
Terwijl een agent een ambulance belde, snelde de ander naar de bevallende vrouw. Toen hij zag dat het hoofdje van het kind al geboren was, verrichtte hij enkele handgrepen om het kind gezond ter wereld te brengen. Volgens de eerste berichten heeft de baby niet geleden van de bijzondere bevalling.
Volgens de politiewoordvoerder waren de aanstaande ouders onderweg naar het ziekenhuis. Ze werden echter overvallen door het tempo waarin de geboorte doorzette. Moeder en kind zijn later in de nacht alsnog naar het ziekenhuis in Den Bosch gebracht. Zij krijgen van het politiekorps nog een cadeautje, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Wandeling met hond levert man fortuin op

LONDEN - Een dagelijks wandelingetje met de hond lijkt een Brit een leuk geldbedrag op te leveren. Tijdens het uitlaten vond de man een 1200 jaar oude gouden penny en hoopt deze nu voor vele duizenden ponden te verkopen. Volgens kenners kan de munt bij een veiling zeker 120.000 pond (180.000 euro) opleveren.
De penny van ruim 4 gram lag op een voetpad naast een riviertje bij de Engelse plaats Bedfordshire. Het is het eerste gouden muntstuk dat in ruim een eeuw in is ontdekt in Engeland en het is de eerste munt met daarop de naam van Coenwulf, de koning die eind 8e eeuw en begin 9e eeuw over de Engelse regio Mercia heerste.
(Bron)

donderdag, september 09, 2004

Klachten over gereformeerde scholieren

Leerlingen van het streng gereformeerde Van Lodensteincollege in Hoevelaken blijken al tijden voor overlast te zorgen als ze met de fiets van en naar school rijden. De reformatorische scholieren zijn herkenbaar doordat de meisjes rokken dragen. De klachten gaan vaak over gedrag dat thuis en op school niet wordt getolereerd, zoals spugen en schelden naar andere weggebruikers.
Een 14-jarige scholier is nu op het matje geroepen omdat hij maandag een 80-jarige man een greppel inreed en hem daar liet liggen. De bejaarde moest uitwijken na een plotselinge manoeuvre van de fietsende scholier, die een shaggie aan het draaien was. Andere langsfietsende scholieren boden de man wel de helpende hand aan. Volgens de directeur van de school is de knaap een stukje verderop wel gestopt. Toen hij zag dat anderen zich om het slachtoffer bekommerden, is hij doorgereden. "Maar dat valt natuurlijk niet goed te praten, wij verplichten hem om langs te gaan bij de man om zijn excuses te maken."
Bewoners uit Leusden hebben overigens al geregeld geklaagd over het gedrag van de Lodo's, zoals de leerlingen van het college worden genoemd.
De school is wat betreft leefregels die ze stelt wel zeer streng. "Zo worden leerlingen geacht 's zondags zo mogelijk tweemaal de kerk te bezoeken met hun ouders. Jongens en meisjes dienen als zodanig gekleed te gaan, dus zónder sekseoverschrijding in kleding en uiterlijk. Moderne lectuur, televisie, popmuziek, disco en sportverdwazing moeten zorgvuldig gemeden worden. Bijbelse vreemdelingschap past ons", zo valt onder meer te lezen op de website van de school.
(Bron)
Subsidies zorg en welzijn verder omlaag

DEN HAAG - Zorg- en welzijnsprojecten moeten komend jaar de broekriem verder aanhalen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil jaarlijks 86 miljoen euro bezuinigen op deze subsidies. Dat zal minister Laager van Volksgezondheid volgens een woordvoerder van VWS donderdag in een brief aan de Tweede Kamer meedelen.
Het is het tweede opeenvolgende jaar dat Laager snoeit in de VWS-subsidies. Vorig jaar werden 130 sportbonden, medische belangenorganisaties en welzijnsinstellingen op hun jaarlijkse financiële steun (deels) gekort.
(Bron)
Schotse hooglanders moeten vrijende homo's weren

HAARLEMMERLIEDE - Schotse Hooglanders als middel tegen homo's die in het openbaar de liefde bedrijven. Het recreatiegebied Spaarnwoude wil de robuuste runderen met het woeste uiterlijk gaan inzetten voor dit doel.
Bestuurslid E. van Hoogdalem-Arkema van het recreatieschap heeft het idee geopperd. "Vooral in het Westhoffbos en het Noorderbos ondervinden bezoekers erg veel last van mensen die hier hun seks beleven. Ik heb niets tegen mensen die seks bedrijven, maar wel in het openbaar. Dat kan natuurlijk niet op plekken waar mensen hun hond uitlaten of met hun kleinkinderen wandelen."
Van Hoogdalem kwam op het idee door een verhaal in het blad Binnenlands Bestuur over landschapspark De Oeverlanden bij Amsterdam. Daar waren de runderen ingezet om recreanten te lokken. Als bijeffect bleek dat de overlast van contact zoekende homo's hier afnam. Het recreatieschap onderzoekt nu of de inzet van de runderen voor dit doel in Spaarnwoude haalbaar is.
(Bron)
Spoeddebat over bonussen ministerie OCW

DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt volgende week een spoeddebat met minister Van der Hoeven (Onderwijs) over de te royale beloning van topambtenaren op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat heeft de Kamer donderdag besloten.
Alle partijen in de Kamer toonden zich geschokt over de uitkomsten van een onderzoek van de Algemene Rekenkamer waaruit bleek dat OCW-topambtenaren te hoge bonussen krijgen, te riante vertrekregelingen en te hoge salarissen.
(Bron)

Een bonus wegens goede prestaties direct bij je aanstelling, en al die andere regelingen - doe mij een baan daar!
Winkeldiefstal in Nederland loopt op

RIJSWIJK - De schade door winkeldieven is het afgelopen jaar met tientallen miljoenen euro's toegenomen, terwijl vrijwel alle andere Europese landen een daling laten zien. "Nederland staat midden in de belangstelling van georganiseerde Oost-Europese bendes".
Dat zei donderdag een woordvoerder van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) in een reactie op nieuwe cijfers over winkeldiefstallen in Europa.
RND geeft aan dat hard optreden van de politie tegen veelplegers sinds de zomer vorig jaar effect heeft, maar dat de schade per winkeldiefstal behoorlijk oploopt omdat diefstallen nu meer georganiseerd zijn.
Ook stelende werknemers hebben een groot aandeel in de schade. De detailhandel dringt er op aan dat politie en justitie binnen 24 uur na een misdrijf foto's van de winkelcriminelen gaat publiceren.
(Bron)
Kwart vrouwen in Brits uitgaansleven gedrogeerd

LONDEN - Een op de vier jonge Britse vrouwen die geregeld een club of kroeg bezoeken, is het afgelopen jaar gedrogeerd met een zogenaamde 'rape drug'. Ze kregen het ongemerkt via drankjes binnen. Ongeveer dertig vrouwen per week worden op die manier mogelijk het slachtoffer van verkrachting, meldde de Britse krant The Guardian donderdag.
Het werkelijk aantal verkrachtingen met behulp van de verdovende middelen staat niet vast. Het is zeer moeilijk te bewijzen omdat sporen van 'rape drugs' veelal binnen twaalf uur uit het lichaam van het slachtoffer verdwenen zijn. Bovendien blijkt dat veel slachtoffers geen herinnering hadden aan wat hun was overkomen.
Slechts vijftien mannen zijn in de afgelopen vijf jaar veroordeeld voor verkrachtingen met behulp van een 'rape drug'. De Britse politie zal volgende maand beginnen met centrale registratie van zulke vergrijpen.
(Bron)
Explosieven in Russische bioscoop

SINT-PETERSBURG - In een bioscoop in het Russische Sint Petersburg is ruim een kilo aan explosieven ontdekt. Het materiaal was verborgen in het gebouw dat sinds zes maanden wordt gerenoveerd, aldus de plaatselijke politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.
Behalve negenhonderd gram plastic explosieven trof de politie een staaf dynamiet van tweehonderd gram aan, samen met twee zelfgemaakte ontstekingen, een wapen en kogels. In verband met de vondst zijn verscheidene personen gearresteerd. Het zou om criminelen gaan, is uit veiligheidskringen vernomen.
Na een reeks aanslagen door rebellen uit de deelrepubliek Tsjetsjenië verkeren de Russsische autoriteiten in de hoogste staat van paraatheid. Bij het gijzelingsdrama vorige week in het Zuid-Russische Beslan zouden de daders van te voren explosieven en wapens in het schoolgebouw hebben verstopt. De schoolleiding zou sommige ontvoerders hebben herkend als bouwvakkers die in de school hadden gewerkt.
Voor de gijzelingsactie van Tsjetsjenen in oktober 2002 in een musicaltheater in Moskou hadden handlangers springstof en wapens in het gebouw verstopt.
(Bron)
Van de Volkskrant-site:

Den Haag
- Kamer negeerde kritische burgers
- Ambtenaren rommelden maar wat aan
- Netelenbos liet strop schrappen uit stuk voor Kamer

Hoor ik daar iemand iets zeggen over goeie voorbeelden?
Alarm over sterke stijging HIV-besmettingen Europa

BRUSSEL - De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, slaat alarm over de sterke stijging van het aantal HIV-besmettingen in Europa. Vooral in sommige nieuwe EU-lidstaten als Estland en Letland en Oost-Europese buurlanden van de unie is de laatste jaren sprake van een sterkere stijging dan in Afrika.
Ook in Nederland en Portugal is volgens Europees commissaris Telicka (Volksgezondheid) sprake van te hoge besmettingscijfers. Volgens een woensdag gepresenteerde raming van de Europese Commissie waren er eind vorig jaar in Nederland 19.000 personen met het HIV-virus besmet.
Het HIV-virus kan leiden tot de dodelijke ziekte aids. Het aantal aids-doden in Nederland was vorig jaar volgens de commissie minder dan honderd. In totaal zijn in de EU en Oost-Europese buurlanden als Rusland ruim 2,3 miljoen personen besmet met HIV.
(Bron)
Overijverige klusser laat huis buurvrouw verzakken

ASSEN - Een overijverige doe-het-zelver uit Assen die zijn woonkamer wat wilde opknappen, heeft voor enkele tienduizenden euro's schade aan het huis van zijn buurvrouw veroorzaakt. De huurwoning van de vrouw raakte dermate verzakt, dat het huis tijdelijk niet bewoonbaar is.
De Assenaar wilde de woonkamer van zijn rijtjeshuis verlagen en brak daarom de vloer uit. Zijn eigen muur stutte hij opnieuw; het gedeelte van zijn buurvrouw vergat hij echter. Haar woning zakte langzaam weg, vertelt een woordvoerder van de Stichting Woningbeheer Assen (SWA) woensdag. SWA is eigenaar van het huis.
"De binnen- en buitenmuur zijn verzakt, de kozijnen staan helemaal scheef en de deuren klemmen." De muren moeten door een aannemer opnieuw gebouwd worden en ook krijgt het huis deels een nieuwe fundering. De kosten, geschat op ongeveer 30.000 euro, worden verhaald op de verzekering van de klusser.
De bewoonster heeft van de SWA een andere woning aangeboden gekregen. Terug naar haar oude woning wil ze niet meer. "Dat is te aangrijpend", aldus de zegsman, die in zijn 26-jarige loopbaan nog nooit zoiets heeft meegemaakt.
(Bron)
Hennepplanten gevonden bij Noors koninklijk paleis

OSLO - In het park van het koninklijk paleis in de Noorse hoofdstad Oslo zijn hennepplanten aangetroffen. Een woordvoerder van het paleis zei dat de planten, waaruit hasj en marihuana gewonnen kunnen worden, inmiddels zijn vernietigd.
Wie de hennep geplant heeft, is niet duidelijk. Ook is niet bekend of het gewas was bedoeld als sierplant of dat het om het kweeksel ging van een stoutmoedige hasj- of marihuanagebruiker. Het park bij het paleis valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Oslo.
(Bron)
Meer vrouwen ongewenst zwanger door te dure pil

GRONINGEN - Steeds meer vrouwen raken zwanger, omdat ze geen geld hebben voor anticonceptiemiddelen. Dat constateren de centra voor seksuele gezondheid Noord-Nederland en Amsterdam.
Exact cijfermateriaal is nog niet beschikbaar, maar in Noord-Nederland gaat het sinds januari in elk geval om enkele tientallen zwangerschappen, laat directrice K. Bauer van het centrum weten. Het centrum denkt dat het aantal zwangerschappen de komende maanden nog fors zal stijgen.
De ongewenste zwangerschappen zijn volgens haar te wijten aan de verwijdering van de anticonceptiepil en spiraaltje uit het ziekenfonds. "Voor kwetsbare groepen in de samenleving is de pil onbetaalbaar", aldus Bauer.
"Men denkt de oplossing te vinden in methodes als periodieke onthouding. Dat lijdt echter vaker tot een ongewenste zwangerschap."
In Amsterdam is sinds januari vooral het gebruik van het spiraaltje gedaald. Hierdoor wordt een toename van ongewenste zwangerschappen geconstateerd, meldde woordvoerster Y. Hazeveld van het Amsterdamse centrum.
Om hoeveel zwangerschappen het precies gaat, is onbekend. Daarnaast bezuinigen vrouwen veel op de pil. "Vrouwen schakelen over op een goedkopere pil, hoewel die vaak ongewenste bijwerkingen heeft", aldus de woordvoerster.
Omdat ook in Amsterdam nog gedetailleerd cijfermateriaal ontbreekt, heeft Hazeveld, tevens vice-voorzitter van de Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland (Stisan) een oproep gedaan aan de aangesloten klinieken om de cijfers over ongewenste zwangerschappen bij te gaan houden. Binnen twee maanden moeten de eerste resultaten hiervan bekend zijn.
(Bron)

Misschien is het niet zo'n ongewenste bijwerking: een hoger geboortecijfer is goed tegen de vergrijzing. Misschien was de afschaffing van de pilvergoeding een dubbele agenda.
Overigens vind ik nog steeds dat of alle betrouwbare vormen van anticonceptie vergoed moeten worden, of niets.
Ruimtesonde Genesis te pletter gevallen

PASADENA - De ruimtesonde Genesis is woensdag in de Amerikaanse staat Utah te pletter geslagen bij terugkeer op de aarde. De beelden van de landing die de NASA uitzond, toonden het neerstorten van de sonde. De landing liep mis, omdat de parachute van het kleine gevaarte niet uitging.
Dat er iets mis kon gaan, was al eerder duidelijk. Het Nationale Vlieg -en Ruimtevaartagentschap NASA had twee stuntmannen uit Hollywood ingehuurd om te proberen de sonde al in de lucht boven de woestijn van Utah op te vangen. Met behulp van helikopters moesten zij voorkomen dat de sonde hard op de aarde zou landen, aangezien het in de ruimte verzamelde materiaal anders verloren zou gaan.
Sinds de lancering in augustus 2001 heeft Genesis dit materiaal verzameld uit de zonnewind; een stroom van geladen deeltjes uit de zon die door het hele zonnestelsel heen zwerft. De gegevens en de substantie die de sonde na terugkeer op aarde moest afleveren, zouden volgens wetenschappers niet alleen de samenstelling van de zon onthullen, maar ook verhelderen hoe onze planeet kon ontstaan uit wolken sterrenstof.
Het laatste stukje van de terugweg had de Genesis aan een parachute moeten hangen. De stuntmannen moesten de helikopters met een haak naar de parachute 'hengelen' en de sonde, met een diameter van slechts anderhalve meter, aan boord van een helikopter hijsen.
(Bron, met video)
Een lieve vriendin gaf me een treinkaartje naar haar woonplaats. Van daaruit zijn we naar de Waddenkust gereden, heerlijk gezeten in de zon en de wind, in dat mooie licht daar en die heerlijke zeelucht, met uitzicht op Schier dat steeds dichterbij leek te komen :-) Niks hoeven, gewoon alleen maar lekker zitten, kijken, kletsen.

Poging tot vliegeren gedaan - zij kon het wèl, ik was vooral goed in het ding laten crashen ;-), rondgereden in het gebied rond het Lauwersmeer, vis gegeten, wadgelopen bij Noordpolderzijl, nog een tijd in zon en wind en stilte (okee, wat vogels, en een garnalenboot, die waren te horen), errug veel hebbe-hebbe-huisjes gezien.

Foto's gemaakt (komen nog), dooie beesten gezien, levende beesten gezien en gevoerd (die zilvermeeuwen zijn erg groot van zo dichtbij).
Daarna nog salade gegeten, met een milkshake (jammie!).

Terug naar huis in uiteraard een vertraagde trein ;-), met gloeiende wangen en een schoon hoofd en nagenietend van een heerlijke dag.
Dit was echt verrukkelijk, ik voel me alsof ik een tijd op vakantie ben geweest!

dinsdag, september 07, 2004

Snoeigrage Belg moet de cel in

Een 46-jarige man uit het Belgische Hasselt moet voor één maand de cel in omdat hij het snoeien niet kan laten. De Belg was van mening dat de lokale plantsoenendienst haar werk niet naar behoren uitvoerde en ging zelf met een snoeischaar op pad om op eigen houtje struiken en bomen in en rond de stad Hasselt te kortwieken.
In oktober 2002 werd de man betrapt toen hij een tiental bomen onder handen had genomen. Eind maart 2003 liep hij opnieuw tegen de lamp terwijl hij struiken snoeide langs een kanaal. In december 2002 was hij al eens veroordeeld tot acht maanden cel en duizend euro boete voor gelijkwaardige vergrijpen die hij pleegde tussen september 1999 en april 2001. Behalve de maand cel moet de Hasselaar dit keer een boete van 2500 euro betalen.
(Bron)
Mysterieuze ziekte velt nijlpaarden in Uganda

In een van de nationale parken van Uganda zijn in de afgelopen twee maanden ongeveer zestig nijlpaarden door onbekende oorzaak gestorven. "De dieren vallen gewoon neer en sterven met het kwijl in de bek", zei John Bosco Nuwe van het Queen Elizabeth National Park dinsdag.
Onderzoekers van de Makerere-universiteit proberen de doodsoorzaak te achterhalen. De dieren hadden in elk geval geen bekend virus onder de leden, zei Nuwe.
In het Queen Elizabeth-park, 330 kilometer ten westen van de hoofdstad Kampala, leven ongeveer vijfduizend van de tienduizend nijlpaarden in Uganda.
(Bron)
Milli Görüs verbiedt slaan van vrouwen

De in Nederland zeer actieve Turks-islamitische organisatie Milli Görüs gaat het slaan van vrouwen verbieden. In alle moskeeën waar de vereniging actief is zullen de imams tegen huiselijk geweld preken. Ook een corrigerende tik, die volgens de Koran wel toegestaan is, wordt in de preek verboden.
Onlangs bleek uit een onderzoek dat 24% van de allochtone vrouwen zegt met huiselijk geweld te maken te hebben. Experts noemen dit percentage nog aan de lage kant.
Vandaag nog eiste justitie 2 jaar cel tegen een man van Turkse komaf die zoutzuur in het gezicht van zijn vrouw had gegooid. Het slachtoffer moest een operatie ondergaan aan haar ogen.
(Bron)
TT 118 Veel vrouwen in Turkije gedumpt

DEN HAAG In 2003 hebben zo'n 100 Turkse mannen hun vrouw en kinderen tijdens een vakantie in Turkije zonder papieren achtergelaten. In Marokko deden zich dat jaar 27 gevallen voor van mannen die familieleden dumpten. Dat heeft minister Verdonk geantwoord op vragen van de PvdA. Geteld zijn alleen zaken die bij de Nederlandse ambassades zijn gemeld.
De Kamer houdt vanavond op verzoek van de VVD een debat met de minister over deze praktijken. VVD en PvdA willen dat de daders worden aangepakt.
Volgens Verdonk kunnen vrouwen die een Nederlands (vreemdelingen-)paspoort hebben, consulaire bijstand krijgen.

Iemand die zoiets flikt, mag je van mij uitwijzen naar datzelfde land.
Driekwart ontucht in familie-omgeving

DEN HAAG - Kinderen die slachtoffer zijn van pedofielen, worden in driekwart van de gevallen misbruikt door mensen uit het eigen gezin of de eigen familie. De slachtoffers zijn vaak jonger dan twaalf jaar. Het aantal pedofielen dat bij de politie staat geregistreerd is overigens de afgelopen jaren afgenomen van bijna 1800 in 1996 tot een kleine 1400 in 2002.
[Waar zijn die anderen gebleven? Doodgegaan? Geëmigreerd?]
Dit blijkt uit het rapport Pedoseksuele delinquentie van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Minister Donner van Justitie heeft het rapport inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd.
Het WODC constateert dat vaders of vaderfiguren de grootste categorie ontuchtplegers vormen. In niet meer dan tien gevallen is de dader een volstrekte vreemdeling voor het slachtoffer. Sterker dan bij daders van andere misdrijven zijn plegers van pedoseksuele delicten vrijwel uitsluitend mannen. Gemiddels zijn zij ouder dan daders van andere misdrijven, zo stelt het WODC vast.
(Bron)
Emmenaar bedolven onder tonnen vloeibare mest

EMMEN - Een 34-jarige automobilist is maandagavond in Emmen bedolven onder 1700 liter gier, vloeibare mest. Volgens de politie in Drenthe ontsnapte de mest uit een vrachtwagen die vlak voor de auto van de ongelukkige Emmenaar bij een verkeerslicht stond te wachten.
"De man genoot met zijn autoramen open van de zwoele zomeravond", vertelde een politiewoordvoerster dinsdag. "Een kijkglas dat achterop de tankwagen gemonteerd zat, sprong echter, vermoedelijk door te hoge druk, plotseling kapot. Daardoor stroomde de 3500 kilo mest in hoog tempo naar buiten."
De verbouwereerde automobilist kon niet meer voorkomen dat er 1700 liter gier over zijn auto en zichzelf stroomde. De Emmenaar kon zijn wagen zonder kleerscheuren verlaten, aldus de politie. Er moest wel een sleper aan te pas komen om de zwaar besmeurde auto af te voeren. De brandweer heeft de weg schoongespoten.
(Bron)
'Meer tienerseks door seks op tv'

SANTA MONICA - Tieners die relatief vaak naar televisieprogramma's kijken die een seksuele connotatie bevatten, zijn eerder geneigd om een seksuele verhouding aan te gaan dan kinderen die minder bloot worden gesteld aan seks op tv. Dit blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Santa Monica in Californië.
De onderzoekers vinden het opvallend dat het weinig uitmaakte of tieners keken naar programma's waar expliciet seksuele handelingen getoond werden of naar uitzendingen waarin alleen veel over seks werd gepraat. Ook sitcoms en programma's als Friends en Sex and the City verhoogden de kans dat pubers hun seksuele leven eerder begonnen.
Bijna 1800 tieners tussen 12 en 17 jaar kregen in 2001 telefonisch vragen voorgelegd over hun kijkgedrag en hun seksuele ervaring. Een jaar later stelden de onderzoekers dezelfde vragen aan dezelfde kinderen. Ze moesten kiezen uit een lijst van 23 programma's die de onderzoekers hadden opgesteld. Twee keer zoveel pubers die naar circa 90 procent van de programma's keken waarin relaties en seks een rol speelden, bleken in dat jaar voor het eerst gemeenschap te hebben gehad dan tieners die naar slechts 10 procent van de betreffende uitzendingen keken. Ook het aantal tieners dat aan orale seks had gedaan of uitgebreid had gezoend, bleek hoger te liggen in de groep die veel tv keek.
De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Pediatrics in de uitgave van september. Volgens de onderzoekers zijn ook andere factoren, zoals de leeftijd, het hebben van oudere vrienden en het halen van slechte cijfers op school, van belang bij het eerder beginnen met seks. Maar ook als er rekening werd gehouden met deze aspecten, bleef het kijkgedrag daarin een belangrijke rol spelen.
(Bron)

En gaan we nu seks op TV verbieden? Hoe zit het dan met geweld? Is dat ook zo besmettelijk?

maandag, september 06, 2004

'Sekse-verschil bij beslissingen op werk'

Vrouwen zijn bij besluitvorming op hun werk minder in het machtscentrum betrokken dan hun mannelijke collega's, ook als zij een gelijke functie hebben en gelijk gekwalificeerd zijn. De autoriteit van vrouwen is vooral minder groot als de beslissingen gepaard gaan met risico's. Dat concludeert onderzoekster Renée van der Hulst van de Rijksuniversiteit Groningen in een onderzoek waarop zij binnenkort hoopt te promoveren.
Vrouwen hebben daarmee volgens Van der Hulst minder recht om fouten te maken dan mannen. De wetenschapper ging na in hoeverre sociale netwerken van vrouwen de oorzaak kunnen zijn van dit sekse-verschil in autoriteit. Ze constateert dat vrouwen minder vaak contacten hebben met het hoger management en vaker als spil fungeren tussen verschillende groepen. Mogelijk wordt hiermee een tekort aan 'sociale integratie' van vrouwen op het werk weergegeven.
Volgens Van der Hulst zijn vrouwen in hun loopbaan in grote mate afhankelijk van invloeden die buiten hun kwaliteiten liggen. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat vrouwen 'nog steeds kampen met stereotype verwachtingspatronen', die een negatieve rol spelen in hun carrière.
(Bron)
Honden taalvaardiger dan apen

Honden slagen er volgens onderzoekers van de universiteit van Yale veel sneller in dan mensapen om zich een woordenschat eigen te maken. Hondenbezitters zouden dan ook vaker een praatje moeten slaan met hun huisdier.
De onderzoekers beschrijven een 9-jarige bordercollie die meer dan 200 woorden verstaat en bijzonder snel nieuwe woorden leert. Als zijn baasje hem vraagt iets te brengen en dit aanduidt met een nog niet eerder gebruikt woord kiest hij het enige voor hem onbekende object uit een reeks klaargelegde voorwerpen. Hij is dus in staat via uitsluiting nieuwe woorden aan objecten te koppelen en doet op vlak niet onder voor kinderen of volwassenen.
"Honden lijken door hun eeuwenlange rol als gezelschapsdier wel speciaal te zijn geselecteerd op hun vermogen om de communicatieve bedoelingen van mensen te begrijpen", aldus de onderzoekers. Ze suggereren daarom ondermeer dat honden geschikter zouden zijn dan apen voor vergelijkend cognitief onderzoek in de psychologische wetenschap.
(Bron)
Siësta op het werk verhoogt productiviteit

Niet langer en harder werken, minder vakantie nemen en/of loonverlies aanvaarden, verhogen de productiviteit op het werk, maar wel slapen op het werk. Dat is geen wishful thinking, maar het resultaat van ernstig wetenschapswerk van het Britse overheidsinstituut EEDA (East of England Development Agency), vandaag besproken in de krant The Guardian.
Een tukje op de werkvloer, zeg maar een meditterane siësta, verhoogt de arbeidsproductie omdat de menselijke geest creatiever is wanneer hij ontspannen en ontdaan van alle druk is. Het EEDA stelt zelfs voor dat bedrijven bedden installeren.
Uit de EEDA-studie onder 1.000 proefkonijnen bleek dat zo'n dertig procent van de ondervraagden zijn beste ideeën heeft op het moment dat het zandmannetje zijn werk begint te doen. Slechts tien procent heeft zijn supreme momenten van inspiratie op de werkvloer.
The Guardian ziet enkele probleempjes in het toepassen van de studie, bijvoorbeeld het in onbruik raken van het excuus "overslapen" wanneer je laattijdig op het werk verschijnt. In dat geval zal de baas immers een van ideeën borrelende werknemer verwachten.
(Bron)
TT 113 "Verdonk brengt asielwet in gevaar"

HILVERSUM Minister Verdonk is van plan om veel uitgeprocedeerde asielzoekers onder dwang over te brengen naar het vertrekcentrum in Ter Apel. Ambtenaren van de bewindsvrouw waarschuwen echter dat de rechter dergelijk vervoer kan verbieden, meldt de tv-rubriek NOVA.
In de wet is gedwongen vervoer slechts toegestaan als asielzoekers in de cel zitten of als hun identiteit onbekend is. Hoogleraar Van Kalmhout waarschuwt in NOVA dat Verdonk het terugkeerbeleid in gevaar brengt.
Als er een verbod van de rechter komt, moet er een nieuwe wet komen. Dat kost zo'n zes maanden, aldus Van Kalmhout.
Zalm heeft commissie-Duivesteijn heel wat uit te leggen

DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën heeft de commissie-Duivesteijn woensdag heel wat uit te leggen. Maandag kwam uit de hoorzittingen van de commissie van de Tweede Kamer naar voren, dat het kabinet in 1994 en in 1998 niet alle belangrijke informatie over de Betuwelijn aan het parlement zou hebben verstrekt.
Voormalig topambtenaar Van Wijnbergen vertelde de commissie maandag dat ernstige kritiek van het Centraal Planbureau en van het ministerie van Financiën, waar Zalm aan het roer stond, in 1998 niet aan de Kamer werd verstrekt. In een notitie van PvdA-minister Netelenbos over de Betuwelijn werd die verzwegen.
Van Wijnbergen sprak over "een poging tot misleiding" van de Tweede Kamer. Hij vertelde ook dat het kabinet een advies van een zware commissie van topambtenaren, met Van Wijnbergen als voorzitter, niet heeft afgewacht.
Die commissie stuurde ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, die voor de aanleg van de Betuwelijn pleitten, terug om hun huiswerk over te doen. Buiten medeweten van Van Wijnbergen nam het kabinet vervolgens een besluit over de Betuwelijn. In de herinnering van Van Wijnbergen was dat de enige keer, dat het kabinet een advies van de Interdepartementale Commissie Economische Structuurversterking (ICES) niet heeft afgewacht.
De commissie kreeg maandag ook te horen, dat de VVD-ministers Jorritsma (Verkeer) en Zalm (Financiën) in november 1994 tot de conclusie kwamen dat private financiering van de Betuwelijn niet langer wenselijk was.
Wel werd de mogelijkheid open gelaten, dat in een veel latere fase van het project alsnog publiek-private samenwerking mogelijk zou zijn. De commissie ziet dat als een belangrijke wijziging in het regeringsbeleid, die niet als zodanig is gemeld aan de Tweede Kamer.
CDA-Minister Maij (Verkeer) had in de voorgaande kabinetsperiode immers gezegd, dat er geen schop de grond in zou gaan zonder private financiering. Tot op de dag van vandaag wordt er bij de financiële onderbouwing van de Betuwelijn nog steeds van uit gegaan dat het bedrijfsleven anderhalf miljard gulden, dus zo'n 700 miljoen euro, zal inbrengen, maar daar zijn geen concrete aanwijzingen voor.
Oud-VVD-Kamerlid Verbugt zei maandag voor de commissie dat ze in 1998 moeite had met de cijfers, waarmee het kabinet de aanleg van de Betuwelijn verdedigde, maar ze liet zich geruststellen door de sussende woorden van minister Netelenbos. Achteraf bezien zou de VVD misschien wel tegen de Betuwelijn zijn geweest, als ze toen alles had geweten wat nu bekend geworden is.
Verbugt zei ook, dat Kamerleden van diverse partijen tijdens het tweede paarse kabinet het gevoel hadden dat ze niet alle informatie kregen over de hoge kosten van de HSL-Zuid, de snelle personentrein tussen Amsterdam en Parijs. Er is toen zelfs een parlementaire enquête overwogen, aldus Verbugt. Tot dat zware middel werd uiteindelijk niet besloten, omdat er onvoldoende harde aanwijzingen waren dat bewust informatie werd achtergehouden.
De commissie-Duivesteijn liet doorschemeren grote moeite te hebben met de "tientallen miljoenen guldens" die het onderzoek door externe deskundigen naar de haalbaarheid van private financiering in het algemeen heeft gekost. Voor de Betuwelijn alleen al zou het gaan om 21 miljoen, exclusief BTW.
(Bron)
Peiling: Groep Wilders op 4 zetels

DEN HAAG - De afsplitsing van de VVD lijkt voor Tweede-Kamerlid Wilders voorlopig gunstig uit te pakken. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, komt de Groep Wilders, zoals de eenmansfractie luidt, uit op vier zetels. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond die maandag is gehouden.
Volgens de opiniepeiler is de helft van de stemmen afkomstig van de VVD en de helft van de LPF. Dit waren vooral kiezers die de afgelopen maanden niet wisten op welke partij zij moesten stemmen.
De VVD zou van de overgebleven 27 zetels bij verkiezingen dalen naar 23. Het CDA komt uit op 33 (44 zetels nu) en de PvdA blijft de grootste partij met 48 Kamerzetels tegenover de huidige 42.
Wilders stapte vorige week uit de fractie van de VVD. Hij is verder gegaan als eenmansfractie en wil een nieuwe rechtse beweging opzetten.
(Bron)
Politie pakt jongen (16) op die ex-vriendin wil vermoorden

AMSTERDAM - De politie heeft zondag in Enschede een 16-jarige jongen aangehouden die verdacht wordt van poging tot moord op zijn vijftienjarige ex-vriendin. In het huis van de stiefouders van het meisje probeerde de jongen haar keel dicht te drukken en bedreigde hij haar met een mes. De jongen kon niet verkroppen dat zijn vriendin de relatie met hem had beëindigd.
Het meisje viel na een worsteling door een raam bij de buren, maar raakte hierbij niet gewond. De politie kon de jongen aanhouden toen hij zich een paar uur na het incident weer in de buurt van de woning ophield en zich in een auto had verstopt. De jongen zit op dit moment nog vast. Enkele weken geleden deed zich in Leeuwarden een soortgelijk geval voor, waarbij een zestienjarige jongen zijn even oude [ex-]vriendin tot tweemaal toe in brand stak.
(Bron)
EU eist meer controle op waterig kippenvlees

ROTTERDAM - Het moet afgelopen zijn met kippenvlees dat soms wel tot bijna de helft met water is volgespoten. De controle moet worden verscherpt, vindt Europees Commissaris Byrne (Consumentenzaken) in een werkdocument dat maandag is uitgelekt op de informele landbouwraad in Rotterdam.
Byrne spreekt over fraude. Volgens hem misleiden handelaren de consumenten over het gewicht: eenmaal in de pan ploft het water uit het vlees. Bovendien is de gezondheid in het geding. Sommige mensen zijn allergisch voor de runder- of varkenseiwitten die aan het kippenvlees zijn toegevoegd om het water beter vast te houden.
EU-regels verbieden het injecteren van vers kippenvlees met water. Ierse en Britse keuringsdiensten ontdekten van 2001 tot en met 2003 echter veelvuldig fraude met het vlees. Onder anderen Nederlandse handelaren bleken in het verleden het verbod van water en eiwitten in vers kippenvlees te overtreden. Water en eiwitten mogen wel in bewerkt kippenvlees (bijvoorbeeld gemarineerd of gerookt) voorkomen, maar dan ontbrak soms de verplichte vermelding op het etiket.
De Europees commissaris vraagt de lidstaten om extra controles. Ook wil hij dat zijn eigen Europese dienst meer inspecties in de EU-landen doet. Op basis van de resultaten wil de commissaris in 2005 een voorstel doen om eventueel regels en procedures aan te passen.
Het werkdocument over de waterige kippen ligt momenteel voor commentaar bij andere Europese commissarissen. Uiteindelijk leidt dat tot een voorstel van de Europese Commissie aan de EU-landen.
(Bron)
Als je dan geen schaduw in de tuin hebt, is het lekker als je een park dichtbij hebt. Tas volgeladen en naar een bankje in de schaduw en in de wind verhuisd.
Eenpersoonspicknick met boek, water, mandarijnen, peuk, en een keurige meneer die op me af kwam en in een mij onbekende taal iets vroeg. Hij leek knap wanhopig, en uiteindelijk bleek dat hij bedoelde of hij iets drinken mocht. Water en de mandarijnen weggegeven, en hij uitte een stroom bedankjes in allerlei talen, dronk de halve fles leeg en ging toen een stukje verderop de mandarijnen opeten.
Ja, het gaat goed met Nederland...
Ik hou van de nazomer. Maar moet het nou echt te heet zijn om buiten te kunnen zitten?
Wanadoo komt met eigen netwerk

AMSTERDAM - Wanadoo gaat in Nederland een eigen breedbandnetwerk aanleggen. De internetaanbieder begint daarmee in de Randstad en andere dichtbevolkte gebieden. Dit heeft een woordvoerster van het bedrijf maandag bevestigd.
Nu nog maakt Wanadoo gebruik van het netwerk van KPN. Maar de internetaanbieder vindt de vergoeding die KPN daarvoor vraagt, te hoog.
Wanadoo begint begin volgend jaar met de aanleg van het eigen breedbandnetwerk. Het bedrijf wil in eerste instantie 55 procent van de huishoudens in Nederland bereiken.
Wanadoo, dochter van France Telecom, is de op een na grootste internetprovider in Nederland. Eind juni had het bedrijf er 613.000 abonnees, van wie tweederde een breedbandverbinding heeft. Wanadoo wil niets kwijt over de kosten die zijn gemoeid met de aanleg van het eigen netwerk.
(Bron)
Een Oostenrijks gezin dat in de tuin van hun huis in Graz van de zon genoot, is zondagmiddag met de schrik vrijgekomen toen opeens een brok ijs uit de lucht kwam vallen. Volgens de politie kwam de vijftien centimeter grote ijsbal waarschijnlijk uit het toilet van een overvliegend vliegtuig, te oordelen aan de geur en de blauwe kleur.
(Bron)

zondag, september 05, 2004

Nazomers zouden nog fijner zijn als ze ook na-mug waren.
Krabkrabkrab.
Aardbeving treft Japan; mogelijk vloedgolf

Het westen van Japan is vanochtend getroffen door een zware aardbeving. Deze had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Er is gewaarschuwd voor een zogenoemde tsunami, een vloedgolf die door de aardbeving wordt veroorzaakt. Het is onbekend of door de aardbeving schade is ontstaan of slachtoffers zijn gevallen.
De krachtigste schokken werden gevoeld rond de oude stad Nara, waar veel tempels liggen. Ook in de hoofdstad Tokyo, 390 kilometer ten oosten van Nara, werd de beving gevoeld. Het epicentrum lag rond het eiland Kii, ongeveer vijfhonderd kilometer ten zuidwesten van Tokyo, op een diepte van tien kilometer. Een Japanse televisiezender heeft verklaard dat een eerste golf van vijftig centimeter inmiddels de kust van de regio Wakayama heeft bereikt. Inwoners is gevraagd om niet naar de kuststreken te gaan.
Japan is één van de seismologisch meest actieve gebieden in de wereld, waar iedere vijf minuten een aardbeving plaatsvindt. Meer dan twintig procent van de zwaarste aardbevingen in de wereld, met een kracht van 6 of meer op de schaal van Richter, vindt in Japan plaats. In 1995 kwamen in de stad Kobe meer dan 6.400 mensen om bij een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter.
(Bron)
Orkaan Frances raast over Florida

MIAMI/PORT PIERCE/JUPITER - De reusachtige maar trage orkaan Frances heeft zondag Florida bereikt. De orkaan kent windsnelheden van 170 kilometer per uur en zorgt met hevige regens over een groot gebied voor overlast.
Frances kwam later dan voorspeld omdat de storm langzamer dan verwacht voortbeweegt met een snelheid van circa dertien kilometer per uur.
Het centrum van Frances trekt over de Amerikaanse staat Florida vanaf het dorpje Sewall's Point aan de oostkust, circa 160 kilometer ten noorden van Miami.


Op dit satellietbeeld van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) van 4 september 2004 is te zien hoe de orkaan Frances de oostkust van Florida bereikt.

De orkaan beslaat een uitzonderlijk groot gebied en teistert de oostkust van Florida over zeker 350 kilomter, van Cape Canaveral tot Miami. Frances raast over Florida met volgens ooggetuigen in Florida "hier en daar een tornado".
De BBC-World verslaggever in het getroffen kustgebied werd zondag aan zijn benen vastgehouden door een producer om niet uit beeld te waaien. De traagheid van de orkaan kan tot veel meer schade lijden dan bij een orkaan met tempo, zo vreesde de verslaggever.
Het is naar verwachting niet de laatste keer dat Frances de kust van Florida aandoet. Naar verwachting trekt het stormgebied over het schiereiland en gaat ten noordwesten van Orlando naar de Golf van Mexico. Dan zal naar verwachting een afgezwakte Frances ten zuidoosten van de hoofdstad van Florida, Tallahassee, opnieuw aan land gaan.
Frances heeft in het zuidoosten van Florida al geleid tot enkele overstromingen, ontwortelde bomen en schade aan huizen. Twee miljoen huishoudens zitten zonder stroom.
De wind heeft talrijke boten en jachten van hun ankers losgerukt. Volgens de Miami Herald van zondag 'blijkt de orkaan de ergste en langdurigste natuurramp in de geschiedenis van Florida te zijn'. President Bush heeft vijf districten uitgeroepen tot rampgebied. De maatregel betekent dat de inwoners aanspraak kunnen maken op noodhulp.
Frances heeft vrijdag en zaterdag op de Bahama's aan ten minste twee personen het leven gekost. Een man verdronk en een ander stierf toen hij werd getroffen door een afgeknapte elektriciteitskabel. Een andere man wordt nog vermist.
Frances heeft monsterachtige afmetingen. De orkaan is wat betreft het oppervlak net zo groot als de staat Texas en tweemaal zo groot als de tropische storm Charley. Deze orkaan trof Florida drie weken geleden.
Het stormgebied van Frances is groter dan alles wat Florida in de afgelopen honderd jaar heeft meegemaakt. Vanaf het oog van de storm, dat een doorsnee heeft van meer dan 100 kilometer, strekt zich in alle richtingen ongeveer 200 kilometer aan orkaanachtige windgebieden uit.
Frances is volgens het Amerikaanse Hurricane Center de afgelopen dagen in kracht afgenomen van een orkaan van categorie 4 tot categorie 2. Daaraan zijn windsnelheden van 170 kilometer per uur verbonden.
Meer dan 2,5 miljoen mensen hebben van de regering van Florida het dringende advies gekregen hun huizen bij de Atlantische kust te verlaten. Nog nooit in de geschiedenis van de staat zijn zoveel mensen geëvacueerd.
(Bron)
Pfffffffff. Tijd buiten gezeten, in de schaduw notabene. En toch maar weer naar binnen gevlucht, waar het uitermate fris aanvoelde: slechts 25 graden...