zaterdag, juli 03, 2010

Man overleden na steekpartij in Amsterdam

AMSTERDAM - Een 42-jarige man die in de nacht van donderdag op vrijdag ernstig gewond raakte bij een steekpartij in Amsterdam is vrijdagavond aan zijn verwondingen overleden. Dit meldde de politie zaterdag.
De politie werd donderdagnacht gebeld door een getuige dat er iets mis zou zijn in een woning in de Flamingostraat. In het huis troffen agenten een zwaargewonde man aan.
Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. In de omgeving van de woning in Amsterdam Noord werden twee mannen van 39 en 49 jaar en een 44-jarige vrouw aangehouden.
Volgens de politie zou er in de woning ruzie zijn ontstaan, maar is het motief voor de steekpartij nog onbekend. De mensen die zijn aangehouden na het incident zitten nog steeds vast.
(Bron)
'Miljoenenstrop dreigt door moskee'

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam dreigt twee miljoen euro te verliezen aan het conflict rond de bouw van de Westermoskee.
Ook kan de gemeente een boete van 3,5 miljoen euro waarschijnlijk niet innen, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.
Het gesteggel rond de bouw van de moskee loopt al jaren. Investeringsmaatschappij Manderen en woningcorporatie Stadgenoot hebben ooit afgesproken samen aan de slag te gaan op het Riva-terrein.
Stadgenoot bouwt daar woningen, bedrijfsruimte en een parkeergarage. Manderen zou de bouw van de moskee financieren in opdracht van moskeevereniging Milli Görüs.
Milli Görüs kreeg in 2006 echter een nieuw bestuur dat niet meer aan de bouw mee wilde doen. De bouw is daardoor nooit van de grond gekomen en Manderen en Stadgenoot raakten in conflict.
De gemeente heeft het terrein in december 2005 van Manderen gekocht. De gemeente betaalde twee miljoen euro meer dan de vier miljoen die het terrein waard is. De bedoeling was dat het te veel betaalde geld via een verhoogde erfpacht zou worden terugbetaald.
De twee miljoen euro extra stond vast op een rekening, in afwachting van de bouw van de moskee. De rechter bepaalde begin vorig jaar dat Manderen Stadgenoot 6,2 miljoen euro moet betalen omdat Manderen uit het project is gestapt.
In oktober 2007 had Stadgenoot al beslag laten leggen op banktegoeden en bezittingen van Manderen. Daaronder is ook de rekening met de twee miljoen euro die van de gemeente Amsterdam komt.
Eind 2009 bepaalde de rechter ook dat Manderen vanaf maart 3,5 ton per dag aan de gemeente moet betalen als dan niet aan de bouw van de moskee is begonnen. Hij stelde het maximum op 3,5 miljoen euro. De vraag is echter of dat geld ooit kan worden geïnd.
De gelovigen hebben een tijdelijke gebedsplek in de Aya Sofiamoskee. Ook daar loopt een langdurig conflict over, omdat Stadgenoot dat gebouw wil slopen om er een wooncomplex te bouwen. Deze week hebben de partijen afgesproken dat het gebouw op 1 november leeg is. Anders moet Milli Görüs een dwangsom van twintigduizend euro per dag betalen.
(Bron)
Heidebrand lijkt niet verder uit te breiden

HEEZE - De natuurbrand op de Strabrechtse Heide bij Heeze (Noord-Brabant) leek zich zaterdagmiddag niet verder uit te breiden.
Volgens de zegsman is het probleem dat het waait, waardoor het vuur diep in de humusrijke en droge bodem op verschillende plekken steeds oplaait en weer neerslaat.
De blussers hebben de hoop gevestigd op het onweer dat later op zaterdag wordt verwacht. Een fikse regenbui zou het werk bespoedigen.
De brandweer heeft hulp gekregen van collega's uit het zuiden van Gelderland. De verwachting is dat het bluswerk zeker tot zondagochtend gaat duren.
Zaterdagmiddag waren nog steeds een kleine tweehonderd brandweerlieden in de weer.
Door het bluswerk was de snelweg A67 tussen Geldrop en Someren lange tijd afgesloten.
De afsluiting van de afrit Someren in de richting Venlo blijft voorlopig wel gehandhaafd. Daar liggen brandslangen die worden gebruikt voor het nablussen van de natuurbrand.
Door de brand is een stuk natuurgebied van 150 tot 200 hectare verwoest.
(Bron)
Bliksem verlamt treinverkeer station Parijs

PARIJS - Bliksem heeft zaterdag, bij het begin van het vakantieseizoen, het treinverkeer in het Parijse station Austerlitz lamgelegd.
Door de blikseminslag kwamen de bovenleidingen zonder stroom te zitten en moest de spoorwegmaatschappij SNCF het verkeer van en naar het station Austerlitz volkomen stilleggen.
De SNCF stelde dat als gevolg van de schade het verkeer er zaterdag niet meer kan worden hervat. Gare d'Austerlitz is het belangrijkste startpunt voor treinreizen naar het zuidoosten van het land en naar Spanje.
De oorzaak was een blikseminslag in een centrale in de voorstad Bretigny-sur-Orge tijdens hevig noodweer.
Franse media stelden zaterdag dat het op de weg rustiger was dan gevreesd, als gevolg van het voorspelde onweer.
Toch zorgde het West-Europees vakantieverkeer in zuidelijke richting zaterdag zoals gebruikelijk voor files op de Franse 'Autoroute du soleil' in de valleien van de Saône en Rhône.
Ten noorden van Lyon staat in zuidelijke richting een file voor de péage (tolkantoor) bij Villefranche-sur-Saône.
Het echte fileleed begint echter zuidelijker in de vallei van de Rhône met files op de A7 tussen Vienne en Montélimar, berichtte de website van de Asf, de onderneming die de Zuid-Franse snelwegen exploiteert.
Het verkeer naar Spanje ondervindt voorts ernstige hinder van files op de A9 tussen Lunel en Sète. Zuidelijker staat een lange file voor de laatste Franse péage voor de Spaanse grens.
De A10 van Parijs naar Bordeaux is erg druk maar de enige vertraging van betekenis werd niet door de hoeveelheid toeristen veroorzaakt, maar door logopedisten die bij een péage demonstreerden tegen bezuinigingen.
Ze hebben aangekondigd dit weekeinde hun grieven bij verscheidene péages naar voren te brengen. Het verkeer ten oosten van Parijs is zaterdag ernstig gehinderd, onder meer door een ongeluk op de buitenste ringweg A86.
(Bron)
Man komt in hakselaar terecht en overlijdt

AMERICA - In een weiland in America (Limburg) is zaterdagmiddag een man om het leven gekomen doordat hij in een hakselaar terechtkwam. Dat maakte de politie bekend.
Een hakselaar is een landbouwmachine die onder meer gebruikt wordt voor het maaien en fijnmalen van maïs, gras, takken en andere gewassen.
Op de rijdende hakselaar zaten twee mensen. Een van hen bestuurde het voertuig, het slachtoffer zat achter op een plaat.
Hij viel daar vanaf en belandde in de hakselaar. De identiteit van het slachtoffer is niet bekendgemaakt.
(Bron)
Camping Zeewolde ontruimd wegens bosbrandjes

ZEEWOLDE - Een camping in Zeewolde is zaterdagmiddag ontruimd wegens meerdere bosschagebranden in de buurt.
Drie brandhaarden in de omgeving van het recreatieterrein veroorzaken mogelijk gevaar voor de campinggasten. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer Flevoland bekendgemaakt.
De camping telt 150 plaatsen, maar het is nog onbekend hoeveel personen in totaal zijn geëvacueerd.
De brandweer zegt dat het om een middelgrote brand gaat en probeert met meerdere korpsen de brand te bestrijden en te voorkomen dat het vuur overslaat naar een nabijgelegen dennenbos.
''Droge dennenbomen zitten vol met hars. Dat brandt als een fakkel'', aldus de zegsman. Hoe lang de brandweer nog nodig heeft om het vuur onder controle te krijgen of wat de oorzaak van de branden is, kon de woordvoerder niet zeggen.
(Bron)
Man vast na dodelijke aanrijding Den Haag

DEN HAAG - De politie heeft vrijdagavond een 26-jarige Hagenaar aangehouden wegens betrokkenheid bij het doodrijden van een 79-jarige man op de Parallelweg in Den Haag.
Dat meldde een politiewoordvoerder zaterdag.
De auto waarmee de man vrijdagmiddag werd aangereden, reed door. De zwarte Volkswagen Golf werd later in de buurt teruggevonden.
De 26-jarige eigenaar meldde vrijdagavond laat op het politiebureau dat zijn auto was gestolen. De politie heeft echter reden aan zijn ''vage verhaal'' te twijfelen, aldus de woordvoerder. De verdachte ontkent betrokkenheid. Hij zit vast.
Het slachtoffer overleed vrijwel direct aan zijn verwondingen.
(Bron)
Plan voor Vlaamse Waddeneilanden

BRUSSEL - De Belgische kust krijgt wellicht een reeks eilanden, vergelijkbaar met de Waddeneilanden. De regering van de Belgische deelstaat Vlaanderen laat een studie verrichten naar het idee enkele eilanden aan te leggen.
Volgens de eerste schetsen zouden er op de eilanden zo'n 100.000 woningen kunnen komen, compleet met jachthavens. Enkele eilanden zijn bestemd als natuurgebied, onder meer voor zeehonden.
De eilanden moeten de Belgische kust ook helpen beschermen tegen extreme stormen die normaal maar eens per duizend jaar opsteken.
''Het zijn plannen die je aan het dromen zetten'', zei Vlaams minister Hilde Crevits (Openbare Werken) zaterdag in de Vlaamse krant De Standaard. ''We moeten ambitieus zijn en onderzoeken wat haalbaar is en wat niet.''
Crevits overweegt de eilanden te combineren met een centrum om energie op te wekken uit golfslag.
De eilanden zijn gepland op zo'n 10 kilometer voor de kust bij plaatsen als Oostende, Nieuwpoort en De Panne.
Belgische baggeraars hebben al veel ervaring met de aanleg van eilanden in Dubai. De aanleg van zo'n 6000 hectare nieuw land zou circa een miljard euro kosten.
(Bron)
Albert Heijn wil Beesies terug

AMSTERDAM - Supermarktconcern Albert Heijn roept iedereen op alle 'Beesies' na het WK-voetbal weer in te leveren bij de winkels.
AH hoopt de pluche rupsen dan een tweede leven te kunnen geven. Een woordvoerster van Albert Heijn bevestigde zaterdag berichtgeving hierover in dagblad Trouw.
Albert Heijn gaf tijdens het wereldkampioenschap voetbal in totaal 31 miljoen Beesies weg. Bij elke 15 euro aan boodschappen kregen klanten zo'n WK-gadget. De Beesies zijn inmiddels allemaal op, aldus de woordvoerster.
''Als het WK voorbij is, kunnen wij ons voorstellen dat klanten ze niet meer willen. In dat geval kunnen ze hun Beesie weer bij ons inleveren. Wij zorgen ervoor dat de speeltjes dan een goede bestemming krijgen.'' Op die manier hoeven ze ook niet in de prullenbak te belanden, zegt de woordvoerster.
Albert Heijn is al door particulieren en organisaties benaderd met de vraag of zij de knuffels kunnen krijgen. Zij willen ze bijvoorbeeld aan kinderen in ontwikkelingslanden geven. De supermarktketen wil ze in elk geval niet bewaren voor een volgend toernooi. Albert Heijn wil dan weer met nieuwe gadgets komen.
Marketingbureau Opinionators kwam eerder deze week al met de actie 'Return to sender'. Een initiatief dat oproept de miljoenen vrolijke oranjeresten terug te brengen naar waar ze vandaan komen. Het bureau wil met de actie mensen bewust maken van afvalreductie en hergebruik van spullen.
(Bron)
Halve wolkbreuk hier, de straat staat blank en de bladeren regenen uit de bomen.
Het begon met zacht gerommel, wat nu weer over is, en het begon met zacht regenen - maar inmiddels kolkt het op straat. Zelfs Tom is naar binnen gevlucht en Tijger heeft vermoedelijk toch nog ergens een droog plekje gevonden, in elk geval waagt ze het niet om door de hoosbui heen naar binnen te komen rennen.
Vanochtend ging ik even de tuin in en als beloning ben ik denkelijk gestoken door iets: ringvinger en deel van de hand zijn opgezet en jeuken. Zal wel weer overgaan.
Inmiddels begint in het westen de zon weer te schijnen, is het 5 graden afgekoeld, ruikt het naar een mix van iets fris en iets muffigs en regent het zachtjes door.
21 graden en een zacht regentje. Heerlijk.

vrijdag, juli 02, 2010

Geen eigen bijdrage logopedist en diëtist

DEN HAAG - Patiënten hoeven geen eigen bijdrage te betalen voor bezoeken aan de logopedist, de ergotherapeut, de dieetadviseur en de psychiater. De Tweede Kamer zette donderdag een streep door het voornemen van minister Ab Klink (Volksgezondheid) om patiënten extra te laten betalen voor deze zorg.
De eigen bijdragen maken deel uit van een pakket maatregelen van Klink om de kosten van de gezondheidszorg in de hand te houden. De bijdrage van een tientje voor logopedie, ergotherapie en dieetadviezen zou 60 miljoen euro opbrengen.
Door de eigen bijdragen blijven mensen met een smalle beurs eerder weg bij deze vormen van zorg, vreest de Kamer. Het gat dat in de begroting valt door het schrappen van de extra bijdragen, kan worden gevuld door te zorgen dat patiënten minder snel kiezen voor dure geneesmiddelen.
Patiënten krijgen voor vergelijkbare geneesmiddelen zoals cholesterolverlagers alleen de prijs van de goedkoopste variant vergoed. Alleen patiënten die de duurdere medicijnen echt nodig hebben, kunnen deze volledig declareren.
De Kamer tornt verder niet aan het schrappen uit het basispakket van de pil voor vrouwen ouder dan 21 jaar, rollators, looprekjes en krukken en mondzorg voor 18- tot 21-jarigen. Voorstellen om dit te behouden, haalden geen meerderheid.
(Bron)

Als je Parkinson of epilepsie of reuma hebt, mag je bijbetalen.
Ik heb epilepsie, en de vorige keer dat het 'loco-preparatenbeleid' werd ingevoerd, kreeg ik in plaats van mijn gebruikelijke anti-epileptica een locopreparaat. Een generiek medicijn met exact dezelfde stofjes, maar dan merkloos.
Ik kreeg vrijwel direct ernstig last van mijn maag, en we konden niet anders dan concluderen dat de maagsapbestendige coating die om de pillen zat, bij het locopreparaat toch net iets anders was. Dus: of terug naar de duurdere merkmedicijnen, of het goedkopere generieke medicijn blijven slikken plus een maagbeschermer.
Sindsdien krijg ik dus het merkmedicijn.
Het is me onduidelijk hoe het precies zit met dat bijbetalen en waarom het alleen voor deze aandoeningen lijkt te gelden. Ook zou het 'maar' één jaar zijn en daarna zou het 'anders' geregeld moeten zijn, dan worden de kosten via een ander potje verrekend.
Overigens blijkt uit onderzoek dat verandering van medicijn vrijwel altijd leidt tot (meer) aanvallen. Als ik naar mezelf kijk: al jaren geen aanvallen meer overdag, ik zou - als ik een rijbewijs had - auto mogen rijden. Stel dat ik van medicijn zou moeten veranderen en weer eens overdag een aanval krijg, mag ik weer jaren geen auto besturen. Zulke consequenties kunnen ingrijpend zijn en prijzig.
(En denk even aan de kosten die soms gemaakt worden als je overdag ergens een aanval krijgt - vaak wordt er dan toch een ambulance gebeld en dergelijke.)
DNA-test onthult darmgeheimen

AMSTERDAM - Medisch microbiologen van het VU medisch centrum hebben een test ontwikkeld waarmee in korte tijd iemands darmflora in kaart gebracht kan worden.
Voor de test hoeven bacteriën niet meer gekweekt te worden; er kan rechtstreeks DNA worden geïsoleerd uit bijvoorbeeld een biopt of uit de ontlasting.
"Voordeel van zo'n DNA-test is dat een patiënt niet meer vast zit aan vervelend darmonderzoek", aldus promovendus Medische Microbiologie Dries Budding. "Bij bijvoorbeeld de ziekte van Crohn kun je gewoon de ontlasting testen."
Op dit moment wordt geprobeerd de test te automatiseren. Hoogleraar Medische Microbiologie Paul Savelkoul: "Het uiteindelijke resultaat hopen we te kunnen vermarkten. Ziekenhuizen en universiteiten kopen een kit en kunnen aan de slag."
Het is de bedoeling dat wetenschappers over de hele wereld vervolgens de darmflora van gezonde en zieke mensen met elkaar gaan vergelijken en dat alle piekenpatronen worden opgeslagen in een database. "Daardoor zal de kennis over de oorzaak van allerlei aandoeningen exponentieel toenemen", denkt Savelkoul.
"Vervolgens kan iemand in een kliniek een patiënt testen en het resultaat simpelweg vergelijken met de database. Dat levert dan een betrouwbare diagnose op."
(Bron)

Vermarkten. Hm.
Nederlanders in Brazilië bestookt met vuurwerk

RIO DE JANEIRO - Feestende Nederlanders die in Rio de Janeiro de overwinning bij het WK voetbal vierden, zijn met vuurwerk bestookt. De Nederlandse consul in de Braziliaanse stad is daarbij lichtgewond geraakt.
Dit meldden Braziliaanse media vrijdag. Tientallen Nederlanders waren aan het feesten op het terras van het Hotel Golden Tulip Continental in het zuiden van Rio.
Toen werd vuurwerk geworpen van het dak van een aanpalend gebouw. Consul Paul Comenencia raakte lichtgewond aan zijn rechterhand. Een Braziliaan die het feestje bijwoonde, raakte gewond aan zijn linkerbeen.
Sommige aanwezigen hadden enige tijd problemen met hun gehoor door de harde knallen van het zware vuurwerk.
Om nieuwe agressie te voorkomen, trokken de Nederlanders hun oranje shirts uit voordat zij het hotel verlieten. De Braziliaanse politie onderzoekt het incident. Een van de Nederlanders verklaarde dat hij een groep jongens met vuurwerk had gezien die Braziliaanse shirts droegen.
(Bron)
Nachtwerk voor bestrijders heidebrand

EINDHOVEN - De tweehonderd brandweerlieden die op de Strabrechtse Heide bij Geldrop en Heeze de natuurbrand bestrijden, zullen nog de hele nacht bezig zijn met blussen.
Het vuur breidt zich uit in de richting van Leenderheide. De rijksweg A67 blijft nog tot zeker zaterdagochtend in beide richtingen gesloten.
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven liet op een persconferentie weten dat de weersverwachting ongunstig is voor het bestrijden van de brand. De nacht wordt broeierig en droog, aldus de burgemeester. De bluswerkzaamheden verlopen daarom moeizaam.
Wegens een dreigend tekort aan bluswater moet de brandweer water uit een kanaal bij Helmond pompen om de heidebrand te bestrijden. Over de A67, loopt een 7 kilometer lange pijp die bluswater aanvoert.
Een aantal huizen, boerderijen, een manege en de groepsaccommodatie De Blauwe Kei die in de buurt staan, zijn wegens de brand ontruimd.
De heidebrand heeft minstens 150 hectare natuurgebied verwoest. De brandweer heeft hulp gekregen van de luchtmacht die een helikopter heeft ingezet om bluswater over het vuur uit te storten.
Het vuur, dat rond 16.00 uur uitbrak, gaat gepaard met een enorme rookontwikkeling die van verre te zien is.
(Bron)
Bewoners te mild over hun verpleeghuis

UTRECHT - Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen geven ruime voldoendes voor hun verblijf en verzorging, gemiddeld een 7,8. Maar volgens de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is de werkelijkheid lang niet altijd zo rooskleurig.
Het NCPF constateert dat bewoners de neiging hebben om loyaal te zijn aan de instelling waar ze verblijven. Velen oordelen daardoor milder dan buitenstaanders.
De cliënten waarderen de inzet en algemene houding van medewerkers, maar merken dat de werkdruk erg hoog is onder het personeel. Ze voelen zich daardoor bezwaard om hulp te vragen. Hierdoor missen ze ook aandacht van het personeel.
Ook merken ze veel van bezuinigingen in de zorg. De activiteiten zijn veelal gratis en er wordt weinig geld gestoken in aankleding van de woonomgeving. Ze maken zich dan ook veel zorgen over verdere bezuinigingen.
80 instellingen werkten mee aan het onderzoek 'Uw Mening Onze Zorg' van de NPCF. Hieruit werden in vijf maanden tijd 10.000 ervaringsverhalen opgetekend. Nog eens 40.000 werden opgetekend door mantelzorgers en vrijwilligers.
De NPCF roept instellingen op om het gesprek met hun cliënten aan te gaan. Deze verhalen kunnen goede handvatten bieden om de zorg te verbeteren.
De resultaten van het onderzoek zijn hier te downloaden.
(Bron)
Google geeft homoseksuele werknemers opslag

AMSTERDAM – Google gaat zijn homoseksuele werknemers meer betalen. Het internetbedrijf wil hen compenseren voor de hogere belasting die zij moeten betalen.
Dat meldt de Britse krant Daily Mail vrijdag.
In de Verenigde Staten is de eventuele ziektekostenverzekering voor partners van werknemers, die sommige bedrijven aanbieden als extraatje, voor getrouwde stellen belastingvrij. Homoseksueel personeel kan hier niet van profiteren.
Google staat bekend als een werkgever die extreem gul is op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo krijgen medewerkers gratis maaltijden en vijf maanden volledig betaald zwangerschapsverlof.
De verwachting is dat andere bedrijven het voorbeeld van Google zullen volgen. Ondernemingen bieden vaak gunstige regelingen aan in de strijd om talentvol personeel.
Gemiddeld betalen homoseksuele werknemers 650 dollar per jaar meer. De compensatie wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dit jaar uitbetaald.
(Bron)

En als je nou een hokkende hetero bent? Of een vrijgezelle homo?
Onbemand ruimteschip mist ISS

MOSKOU - Een onbemand ruimteschip met goederen is er vrijdagavond niet in geslaagd aan te leggen bij het Internationale Ruimtestation (ISS). Het vaartuig passeerde het ruimtestation ''op veilige afstand'', aldus een woordvoerster van de missieleiding.
Het ruimteschip moest brandstof, voedsel en water naar de astronauten brengen, maar kwam in de problemen.
Volgens kosmonaut Aleksandr Skvortsov raakte het vaartuig onbestuurbaar en begon het ongecontroleerd te draaien. Kort daarna verdween het ruimteschip uit zicht.
Het is volgens de zegsvrouw onwaarschijnlijk dat vrijdag nogmaals geprobeerd wordt om het vaartuig te laten aanmeren bij het ISS. Waarom het niet is gelukt, is vooralsnog niet duidelijk.
(Bron)
'Vissen zwemmen dieper dan gedacht'

AMSTERDAM - Vissen verblijven mogelijk veel vaker op dieptes van meer dan 6000 meter dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie.
Onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen hebben binnen vijf uur 10 tot 20 vissen van de soort Pseudoliparis amblystomopsis aangetroffen in de Japantrog op een diepte van meer dan 7703 meter. Dat meldt nieuwssite ScienceDaily.
Het aantal geobserveerde vissen binnen korte tijd suggereert volgens hoofdonderzoeker Toyonobu Fujii dat de dieren veel vaker naar grote dieptes zwemmen dan tot nu toe werd aangenomen. De volledige resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BioScience.
De onderzoekers bestudeerden ook publicaties over eerdere observaties. Het aantal wetenschappelijke waarnemingen van vissen op dieptes van meer dan 6000 meter is echter zeer klein. Het is namelijk erg moeilijk om videobeelden te schieten op de oceaanbodem.
De wetenschappers uit Aberdeen maakten in de Japantrog gebruik van een soort onderzeeër die om de vijf minuten enkele tientallen seconden zijn omgeving verlichtte en video-opnames maakte.
De onderzoekers waren daardoor in staat om zeker tien individuele vissen te onderscheiden en het gedrag van de dieren te bestuderen. De vissen waren vermoedelijk in de Japantrog afgedaald om schaaldieren te eten.
(Bron)
Amerika voert zonnebankbelasting in

AMSTERDAM - Met het nieuwe zorgstelsel in de Verenigde Staten komen er ook nieuwe belastingen bij. Zo is het bruinen onder de zonnebank tien procent duurder geworden.
Afgelopen donderdag is de zogeheten ‘tan tax’ ingevoerd in de Verenigde Staten, meldt CNN.com.
Er wordt nu tien procent extra gerekend bovenop de normale prijs bij gebruik van de zonnebank. De zonnebankindustrie is door de Amerikaanse overheid nu ook in het rijtje van ‘sin taxes’, zoals sigaretten, alcohol, gokken, frisdrank, transvetten en fast food geplaatst.
De zonnebankbelasting heeft het land over tien jaar zo’n 2,7 miljard dollar opleverd, berekende het Amerikaanse Paritair Comité voor Belastingen. Verwacht wordt dat rond de 18.000 zonnestudio’s onder de tan tax zullen lijden.
Zelfs de zonnebankverslaafde Snooki, bekend van de MTV-realiteitsserie Jersey Shore, gaat niet meer naar de zonnebank vanwege de nieuwe belasting.
In een aflevering van de serie zei ze hierover: "Ik maak geen gebruik meer van de zonnebank omdat Obama tien procent belasting op het gebruik ervan heeft gedaan. McCain zou dit nooit doen. Want hij is bleek en hij wil waarschijnlijk een kleurtje."
Waarop McCain reageerde via Twitter: "@Snooki je hebt helemaal gelijk, ik zou nooit belasting vragen voor het gebruik van zonnebanken! Maar Obama’s belastingbeleid is nou eenmaal de situatie. Maar ik raad wel zonbescherming aan!"
(Bron)
Dronken Pool rijdt in op wegwerkers op A28

ZWOLLE - Op de A28 tussen Wezep en Zwolle zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee wegwerkers ernstig gewond geraakt, toen hun voertuig werd geramd door een vrachtwagen. De snelweg is daarop afgezet voor onderzoek, meldde de politie.
Rond kwart over acht is de weg weer vrijgegeven maar stonden in beide richtingen wel files.
De aanrijding gebeurde omstreeks half drie en veroorzaakte volgens de politie een ''grote chaos''. Over de ernst van de verwondingen van de wegwerkers bestaat nog enige onduidelijkheid.
Een van de mannen zou zwaargewond zijn geraakt, de ander ''minder zwaargewond'', aldus een politiewoordvoerster. Het duo was op het moment van de aanrijding bezig met plaatsen van pylonen.
De bestuurder van de vrachtwagen is meegenomen voor verhoor. Volgens de Verkeers Informatie Dienst (VID) gaat het om een Poolse chauffeur die te veel had gedronken.
(Bron)
Kabinet wil veiliger en opener internet

DEN HAAG - Veiliger internetten, een betere bescherming van persoonsgegevens op internet en meer duidelijkheid over de tarieven van telefoonabonnementen. Dat zijn wijzigingen van de telecommunicatiewet waarmee het kabinet vrijdag op voorstel van demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken mee heeft ingestemd.
Het wetsvoorstel vloeit voor uit gewijzigde Europese richtlijnen waarmee Nederland eerder instemde. Ze moeten voor eind 2011 in Nederlands recht worden omgezet.
In de nieuwe voorstellen krijgen mensen met een fysieke beperking beter toegang tot telecomvoorzieningen. Zo komen er voor doven bijvoorbeeld diensten waarmee ze via een gebarentolk hun bankzaken kunnen regelen.
Verder worden providers verplicht om hun consumenten te informeren over beperking van internetdiensten, bijvoorbeeld als ze een enorme toename van het internetverkeer in goede banen moeten leiden.
(Bron)
Justitie onderzoekt verkiezingsfraude Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar geruchten over verkiezingsfraude bij de raadsverkiezingen in maart in de gemeente Bergen op Zoom.
Een woordvoerster van het OM in Breda bevestigde dit donderdagavond naar aanleiding van een bericht op de website van de regionale krant BN De Stem.
De geruchten betreffen een of meerdere raadsleden die zouden hebben gefraudeerd bij het verkrijgen van voorkeursstemmen.
Burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom maakte melding van de geruchten bij het OM."Ik heb signalen ontvangen dat er op onrechtmatige wijze voorkeurstemmen zijn verkregen", aldus Polman tegenover de krant.
''Wij gaan na of die geruchten hard te maken zijn'', zei de woordvoerster van het OM.
"Zolang er niets is aangetoond, kan ik niemand beschuldigen. Dat is ook de reden dat ik niet officieel aangifte heb gedaan", aldus Polman tegenover BN De Stem.
(Bron)
Nederlandse musicalversie van Daddy Cool

AMSTERDAM - De musical Daddy Cool, met hits van Boney M, krijgt een Nederlandse versie. Het producentenduo Albert Verlinde en Roel Vente brengt de musical naar Nederland. Op 25 september 2011 gaat Daddy Cool in Tilburg in première, kondigde het bedrijf V&V Entertainment donderdag aan.
In Daddy Cool wordt het klassieke verhaal van Romeo en Julia op een verrassende manier verteld aan de hand van bekende hits als Ma Baker, The Rivers of Babylon, Sunny en natuurlijk Daddy Cool. Met dit nummer kwam Boney M in Nederland op de derde plaats in de hitlijsten.
De 70-jarige componist en zanger Frank Farian, die in het midden van de jaren zeventig als producer aan de basis van Boney M stond, is direct betrokken bij het project. Hij kwam op het idee voor de musical door het succes van de ABBA-musical Mamma Mia!
(Bron)

Je vraagt je af wat er nog boven ons hoofd hangt.
Jongen ligt zwaargewond op het spoor

HOUTEN - Een NS-medewerker heeft vrijdagochtend op het spoor van station Houten een zwaargewonde jongen aangetroffen. Het slachtoffer is vermoedelijk door een trein aangereden.
De politie gaat uit van een ongeval.
De 17-jarige jongen uit Deil is in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen. Het is onduidelijk hoe lang de jongen op het spoor heeft gelegen.
Het Korps landelijke politiedienst (KLPD) stelt een onderzoek in.
(Bron)
Geen water in Limburgse dorpen

MAASTRICHT - In delen van de Limburgse dorpen Reuver en Swalmen komt sinds de vroege vrijdagochtend geen water meer uit de kraan.
Dat komt volgens een woordvoerder van Waterleidingmaatschappij Limburg WML door vijf breuken in de waterleidingen.
Mensen kunnen op enkele noodtappunten in beide dorpen met emmers en jerrycans water halen. Daartoe zijn brandkranen aangepast voor het aftappen.
Op de website wml.nl kunnen inwoners zien waar de watertappunten staan. WML waarschuwt wel dat dit water voor consumptie eerst moet worden gekookt.
Hoeveel mensen precies getroffen zijn door de drooggevallen waterleiding, kon WML nog niet zeggen. Ook de oorzaak van de lekkages is nog onbekend. WML werkt volgens de woordvoerder met man en macht aan het herstel van de watervoorziening.
(Bron)
33 graden in de schaduw en het wordt nog warmer. Het zal een paar dagen iets minder heet zijn en dan gaan we weer naar de dertig.
Vandaag viel de Neckermanncatalogus najaar/winter in de bus. Goeie timing.
Zieke chauffeur laat passagier achter in bus

UTRECHT - Een buschauffeur van Connexxion heeft een verstandelijk gehandicapt meisje bijna een halve dag in een afgesloten bus laten zitten. De vervoersmaatschappij heeft de man op staande voet ontslagen.
''De chauffeur werkte al twaalf jaar bij ons en had een goede staat van dienst, maar deze nalatigheid nemen we hoog op'', aldus een woordvoerder van Connexxion donderdag.
De chauffeur moest het 16-jarige meisje woensdagochtend van huis naar school vervoeren in een taxibusje. De man voelde zich tijdens de rit niet zo lekker en besloot naar huis te rijden.
Hij parkeerde het busje voor de deur. Binnen nam hij een pilletje en ging op de bank liggen. Volgens de woordvoerder van Connexxion was de chauffeur het meisje helemaal vergeten.
Eind van de ochtend realiseerde de man zich plotseling dat er nog een passagier in het busje zat. Hij heeft het meisje vervolgens direct naar de school voor zeer moeilijk lerenden gebracht. Volgens de woordvoerder van Connexxion heeft de school 's ochtends niet gereageerd op het niet verschijnen van de leerlinge.
De busmaatschappij heeft zowel met de school als met de ouders van het meisje contact gehad. Met de leerlinge gaat het redelijk tot goed, aldus de woordvoeder.
(Bron)

Dan moet je wel heel ver heen zijn als je je passagier vergeet. En vreemd dat die school niet (eerder) aan de bel trok.
Man springt uit hotelraam op toerist

AMSTERDAM - Een man die donderdagavond van drie hoog uit een Amsterdams hotelraam sprong, heeft daarbij een 18-jarige toerist uit Australië ernstig rugletsel toegebracht.
Het slachtoffer zat in de Kerkstraat in de hoofdstad op een terras en is volgens een politiewoordvoerster zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd.
De springer kwam bovenop het slachtoffer terecht. Hij kon korte tijd later worden aangehouden samen met twee andere mannen. De politie meldde aanvankelijk dat alle drie de mannen uit het raam waren gesprongen. Maar later bleek dat de andere twee met de trap beneden waren gekomen.
De politie doet uitgebreid onderzoek in het hotel aan de Kerkstraat en ondervraagt ooggetuigen van het incident.
(Bron)
'Dinosauriërs verwarmden eieren bij geisers'

AMSTERDAM - Sommige dinosauriërs broedden waarschijnlijk in de buurt van geisers om er voor te zorgen dat hun eieren warm bleven. Dat blijkt uit de vondst van fossiele eieren in Argentinië.
De fossiele eieren van de dinosauriërs zijn gevonden in Sanagasta in Argentinië in een vallei waar honderd miljoen jaar geleden veel hydrothermische activiteit was. In totaal zijn er tachtig broedplaatsen aangetroffen.
Bijna al die nesten liggen opvallend genoeg op drie tot vier meter afstand van oude geisers. Dat meldt Discovery News.
Volgens de onderzoekers van het Field Museum in Chicago en het onderzoeksinstituut CRILAR in Argentinië suggereert de vondst dat de dinosauriërs de geisers als een soort natuurlijke broedmachines gebruikten om hun eieren warm te houden. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
De hitte van de bronnen is het broedproces waarschijnlijk ook ten goede gekomen. De eierschalen van de gevonden eieren zijn namelijk tussen de 1,29 en 7,94 millimeter dik. Dat is opvallend stevig. Ter vergelijking: een gemiddeld kippenei heeft een schaal met een dikte van slechts 0,3 millimeter.
Het is nog onduidelijk door welke dinosauriërs de eieren zijn gelegd. Er zijn geen fossielen van botten gevonden in de omgeving van de broedplaatsen. De doorsnee van de eieren (20 centimeter) suggereert echter dat de broedplaatsen bij de geisers werden gebruikt door de Titanosaurus, een sauropode dinosauriër met een lengte van ongeveer twaalf meter.
Het dier was waarschijnlijk als een van de weinige dinosauriërs in het gebied in staat om eieren met een doorsnee van 20 centimeter te leggen.
(Bron)
Piano in de file kost Tijl Beckand 1660 euro

AMSTERDAM - AVRO-presentator Tijl Beckand is donderdag tijdens de eerste opname op locatie voor zijn nieuwe programma De tiende van Tijl beboet voor in totaal 1660 euro.
De politie bekeurde hem onder meer, omdat hij met een pick-up truck met daarachter een piano op wielen door de file reed.
Beckand trachtte het fileleed op de A1 te verzachten door ''klassieke muziek naar mensen te brengen die het echt nodig hebben''. Daarvoor had hij de 23-jarige pianiste Iris Hond aan een vleugel achter zijn auto hangen.
De pianiste had echter geen helm op, wat een boete opleverde. ''Ik was nog geen vijf minuten bezig toen de politie ons al van de weg haalde'', aldus Beckand. Daarna bleef het boetes regenen. Zo kreeg hij ook een proces-verbaal voor te langzaam rijden.
Toen de teller op 1660 euro stond, vond de 35-jarige Beckand het wel welletjes en werden de opnames gestaakt. Met het programma De tiende van Tijl wil Beckand klassieke muziek toegankelijk maken voor een breed publiek.
(Bron)

Mooi idee, was alleen slim geweest om met de politie te overleggen. Als ie aangeboden had tegelijkertijd water uit te delen waren ze er misschien wel blij mee geweest.

donderdag, juli 01, 2010

Meeste Nederlanders nu gewend aan de euro

AMSTERDAM - Bijna 9 jaar na de introductie van de euro raken de Nederlanders langzaam maar zeker gewend aan de euro. Vier op de vijf huishoudens zijn nu gewend aan het nieuwe betaalmiddel.
In 2008 was dit nog driekwart, in 2006 tweederde en in 2004 nog maar de helft, zo blijkt uit de donderdag gepubliceerde Gfk Euromonitor 2010.
Het gewenningsproces duurt wel langer dan voor de introductie van de euro was ingeschat. Begin 2002 dacht slechts 2 procent van de Nederlanders er ongeveer een jaar over te doen om aan de euro te wennen, terwijl niemand dacht er meer tijd voor nodig te hebben.
Anno 2010 vindt nog maar driekwart van de Nederlandse huishoudens 'goed aan de euro gewend te zijn', aldus uit het Gfk-onderzoek. Vooral gepensioneerden met een beperkt inkomen en relatief veel mensen in Drenthe en Limburg hebben moeite met de euro.
Veel Nederlanders (70 procent) rekenen nog wel eens terug naar guldens. Dit aandeel daalt wel, twee jaar geleden was dit nog 80 procent.
Van degenen die euro's terugrekenen doet 22 procent dit vaak. Bij grote aankopen rekent bijna iedereen nog wel eens terug naar guldens (95 procent) en twee derde doet dit vaak.
(Bron)
NS gaat oude dubbeldekkers moderniseren

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan de oude dubbeldekkers die op de stoptreintrajecten rijden, geheel moderniseren. Na de verbouwing worden ze ingezet als intercitytreinen, maakte een NS-woordvoerder donderdag bekend.
De 20 jaar oude dubbeldekstreinen worden geheel gestript. De rijtuigen krijgen internet, nieuwe stoelen, airco en voorzieningen voor reisinformatie.
Het gaat in totaal om ongeveer 250 rijtuigen en 23.500 zitplaatsen. Dat is zo'n 14 procent van het totaal aantal zitplaatsen van het intercitypark. De eerste gemoderniseerde trein zal eind volgend jaar rijden, zegt de NS.
De vervoerder wil tegelijk een duidelijker indeling voor de passagiers. Op de bovenverdieping zal er meer ruimte zijn voor 'rust en werken' door de stoelen achter elkaar te plaatsen.
Op de benedenverdieping streeft NS naar een zone 'ontmoeten en gezelligheid'. De stoelen zulllen daar vaker tegenover elkaar staan, waardoor passagiers makkelijker met elkaar kunnen praten.
Op de stoptreintrajecten komen steeds meer moderne sprintertreinen te rijden.
(Bron)
Groot alarm door stroomstoring Doetinchem

AMSTERDAM - Door een brand hebben tien- tot vijftienduizend mensen in de Achterhoek urenlang zonder stroom gezeten.
Het probleem ontstond donderdagochtend in een verdeelstation van stroombeheerder Liander in Doetinchem. Delen van Doetinchem en plaatsen in de gemeente Bronckhorst hadden geen stroom.
De storing ontstond rond 09.30 uur en was pas ruim vier uur later grotendeels verholpen. Enkele honderden woningen in de nieuwbouwwijk Dichteren en een aantal bedrijven moeten handmatig weer worden aangesloten. Dat duurt naar verwachting tot rond 15.00 uur.
Politie en gemeente sloegen vanwege de hitte groot alarm. Er werd gekeken of ziekenhuizen en verzorgingshuizen wel noodaggregaten hebben om de airco werkend te houden. Dat blijkt zo te zijn. Persoonlijke ongelukken zijn niet bekend.
De politie hield zich vooral bezig met de gevolgen van de storing voor de volksgezondheid. Twee verkeerslichten deden het niet, maar dat zorgde niet voor problemen. Ook twee spoorwegovergangen zaten zonder stroom. De treinen moesten daar stapvoets passeren.
Het onderstation aan de Keppelseweg werd rond 09.30 uur getroffen door een korte, maar felle brand door een kortsluiting. Kort daarop viel in een groot deel van Doetinchem en in omringende plaatsen zoals Zelhem, Hummelo, Langerak en Hengelo de stroom uit.
Liander heeft bijna iedereen via omleidingen voorzien van stroom. De oorzaak van de stroomstoring wordt nog onderzocht. Eerst wordt er gezorgd dat het veilig is, dan wordt de schade vastgesteld en daarna krijgen mensen weer stroom. Reparaties in het verdeelstation volgen pas daarna.
(Bron)

En toen alles het weer deed, viel in Wehl de stroom opnieuw uit.
Celstraf om Hitler-ringtone

BERLIJN - Een 54-jarige Duitser die een originele toespraak van Adolf Hitler als ringtone op zijn mobiele telefoon heeft, gaat mogelijk een aantal jaren de cel in.
Treinpassagiers belden geschokt de politie toen ze de telefoon van de man af hoorden gaan. De ringtone eindigde met 'Sieg Heil'.
De politie nam de telefoon, met in het scherm een afbeelding van Hitler en een hakenkruis, op het station in beslag. Volgens de politie hangt de man maximaal drie jaar cel boven het hoofd.
Het zichtbaar dragen van nazi-symbolen zoals het hakenkruis is in Duitsland sinds eind van de Tweede Wereldoorlog verboden.
(Bron)
Scholier steekt begeleider met schaar

AMERSFOORT - Een 16-jarige jongen uit Amersfoort heeft woensdag een medewerker van zijn school gestoken met een schaar. De 54-jarige begeleider van leerlingen raakte daarbij lichtgewond, zo meldde de politie donderdag.
De leerling had zich misdragen tijdens een schooluitje op dinsdag.
Zijn ouders waren daarom uitgenodigd voor een gesprek met de medewerker op woensdagochtend. Toen de jongen hier achter kwam werd hij kwaad en stak hij het slachtoffer met een schaar.
De Amersfoorter is opgepakt en zit vast voor verhoor.
(Bron)

Dan spoor je echt niet.
Brand in loempiafabriek Zoetermeer

AMSTERDAM - In een loempiamakerij in Zoetermeer woedt donderdag een grote uitslaande brand. Omliggende panden op het industrieterrein aan de Wiltonstraat zijn ontruimd.
De brandweer laat het hele blok, waarin drie bedrijven zijn gevestigd, uitbranden. Niemand is gewond geraakt, meldt een brandweerwoordvoerder.
De brand brak rond 10.00 uur uit, maar is rond 14.00 uur nog niet onder controle. Mogelijk heeft een vat met frituurvet vlam gevat, maar dat kan de woordvoerder niet bevestigen.
De brandweer rukte uit met groot materieel, onder meer twee hoogwerkers en een 'heleboel' blusvoertuigen.
De werknemers van het loempiabedrijf hebben zichzelf in veiligheid gebracht. Er zijn woningen in de buurt van het pand, en met de rookontwikkeling lijkt het mee te vallen. Uit metingen van de brandweer blijkt dat er naast de rook geen gevaarlijke stoffen vrijkomen.
(Bron)
'Gigantische potvis at andere walvissen'

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben in Peru de resten van een reusachtige potvis gevonden. Het dier leefde waarschijnlijk 13 miljoen jaar geleden en jaagde mogelijk op andere walvissen.
De drie meter lange schedel van de potvis is gevonden door een internationaal team van onderzoekers in een woestijn aan de kust van Peru. Zowel de onderkaak als de bovenkaak van het fossiel bevat tanden die maar liefst 36 centimeter lang zijn.
De grootte van het gebit suggereert dat het dier jaagde op kleinere walvissen, zoals orka's of of baleinwalvissen. Dat schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Een groot gat in de schedel wijst er verder op dat de potvis ook over een zeer grote en sterke kaakspier beschikte. "Dit was een jagend roofdier dat grote stukken uit een prooi kon bijten", verklaart hoofdonderzoeker Oliver Lambert op Discovery News.
De schedel van de potvis is ongeveer 13 miljoen jaar oud. Het is voor het eerst dat een prehistorische potvis groter lijkt te zijn dan zijn moderne soortgenoten.
"Er zijn veel fossiele potvissen gevonden in het verleden", verklaart Lambert. "Maar de meeste van deze dieren waren veel kleiner dan moderne potvissen."
Moderne potvissen hebben een totaal ander gebit dan het prehistorische dier uit Peru. Zo hebben ze veel kleinere tanden die alleen aan uit hun onderkaak groeien. Ze bijten dan ook nauwelijks in hun prooien. Hedendaagse potvissen slurpen voornamelijk kwallen naar binnen.
Bij het onderzoek naar de potvis is ook een conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam betrokken. Het museum zal in de loop van het jaar een reconstructie van de potvis tentoonstellen.
(Bron)
A12 opnieuw urenlang gesloten na ongeval

DEN HAAG - Een ongeluk op de A12 heeft donderdag opnieuw gezorgd voor een urenlange afsluiting van de weg en ellenlange files. Automobilisten stonden uren vast op de weg richting Den Haag nadat deze bij Nieuwerbrug werd afgesloten.
Donderdagochtend reed een vrachtauto tegen een portaal met matrixborden en grote delen van dat portaal bleven achter op het wegdek. De snelweg ging tegen half drie weer open. Er vielen geen gewonden.
Woensdag was de A12 ook al een tijdlang dicht na een ongeval. Ook toen stonden automobilisten in de brandende zon vast op het traject.
Volgens de ANWB stond er rond tien uur 11 kilometer file tussen De Meern en Nieuwerbrug. Het verkeer werd omgeleid, de oprit bij Woerden was afgesloten.
Het ongeval had effect op de hele omgeving. ''Het is een beetje een chaos geworden'', aldus een woorvoerder van het KLPD eerder op de ochtend. ''Er stonden vrachtwagens met dieren en bussen met ouderen in de file. Die moesten ergens worden opgevangen.''
De vrachtauto die betrokken was bij wegwerkzaamheden ter plekke, heeft vermoedelijk met zijn kiepwagen het portaal geraakt en is daarna ook nog eens zelf gekanteld.
(Bron)
Zoetermeer legt bedrijf stil wegens uitstoot

ZOETERMEER - De gemeente Zoetermeer heeft het bedrijf Sterigenics donderdag met onmiddellijke ingang stilgelegd omdat het de milieunorm heeft overtreden.
Dat heeft de gemeente laten weten. Het bedrijf is eerder al gewaarschuwd. In maart vorderde Zoetermeer een dwangsom van 15.000 euro. Nu is de maat vol, aldus Zoetermeer.
Het bedrijf, dat medische apparatuur en kleding reinigt, kwam in december 2009 in het nieuws omdat het jarenlang te hoge concentraties van het kankerverwekkende ethyleenoxide had uitgestoten.
Zoetermeer wil nu eigenlijk niet meer dat Sterigenics, dat voor het eind van het jaar uit Zoetermeer verdwijnt, nog open gaat, zo laat een woordvoerster weten. Dat kan alleen als het bedrijf kan aantonen dat het voor 100 procent veilig werkt.
In een rapport over de jarenlange vervuiling van een commissie onder leiding van oud-minister Frank de Grave wordt onder andere geconcludeerd dat het bedrijf in 2002 onterecht een vergunning heeft gekregen van Zoetermeer.
Het rapport verscheen eind vorige week. De gemeenteraad vergadert donderdagavond over het rapport. Het college van burgemeester en wethouders reageerde eerder op de dag al.
De gemeente Zoetermeer heeft gefaald in de milieuhandhaving bij Sterigenics en het college is hiervoor volledig verantwoordelijk, zo luidde die reactie.
Het college, dat in mei aantrad, noemt het ''intriest dat omwonenden en werknemers van de omliggende bedrijven zijn blootgesteld aan de uitstoot van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide''.
De gemeente heeft volgens burgemeester en wethouders inadequaat gehandeld bij het verstrekken van de vergunning, het toezicht en de handhaving.
Volgens Zoetermeer heeft het bedrijf de norm in de vergunning in juni met een kleine hoeveelheid overschreden. Dat was voor Zoetermeer reden de firma meteen stil te leggen. Gezien het vertrek uit de gemeente zou Sterigenics in oktober stoppen.
(Bron)

Vreemd dat het na die eerste ontdekking door mocht gaan. En waar verhuist het bedrijf heen?
Maden dwingen vliegtuig om te keren

WASHINGTON - Passagiers van een vliegtuig dat op het punt stond van Atlanta (Georgia) naar Charlotte (North Carolina) te vertrekken, werden opgeschrikt door vallende maden. De larven vielen vanuit de bagagerekken op enkele passagiers, zo berichtten Amerikaanse media woensdag (lokale tijd).
De maden waren afkomstig van een van een tas met bedorven vlees van een van de reizigers. Een van de passagiers had bij binnenkomst in het toestel al enkele vliegen zien rondvliegen, maar daar verder niet bij stilgestaan.
Pas toen het vliegtuig naar de juiste landingsbaan reed, viel een van de maden op haar schoot. ''De maden dropen gewoon van de bagagedrager. Enkele vrouwen waren zeer geschokt'', zei een van de passagiers.
Het vliegtuig moest terug naar de gate om te worden schoongemaakt. De verantwoordelijke passagier moest op zoek naar een andere luchtvaartmaatschappij om op de plaats van bestemming te komen.
(Bron)

Bioterrorisme.

woensdag, juni 30, 2010

TT 131 EU reguleert bonussen van bankiers

De EU heeft besloten de bonussen van bankiers te reguleren. Vanaf 1 januari mogen bankiers nog maar 30 procent van hun bonus in cash krijgen. De rest wordt apart gehouden en pas na verloop van tijd uitgekeerd.Als het slecht gaat met de bank, worden die geparkeerde bonussen gebruikt om de eigen reserves van de bank op peil te houden.
Hoe hoog de bonussen zijn, mag een bank nog altijd zelf weten. De EU-lidstaten en Europarlementariërs hebben verder afgesproken dat de pensioenregelingen voor bankiers worden ingeperkt.
Ook moeten banken vanaf 2012 meer geld opzij zetten om hun risico's te dekken.
Bever heeft muskusrat op kamers

Vrijwilligers zagen bij de beverburcht in het Harderbos in de avondschemering een volwassen bever zwemmen. Na enkele minuten meldde zich een tweede, kleiner exemplaar. Althans zo leek het.
Na nog een keer goed gekeken te hebben, bleek het een muskusrat te zijn. Deze zwom meerdere malen met een rietstengel in zijn bek naar de beverburcht en dook daar onder water.
De muskusrat heeft de beverburcht als woning uitgezocht. Navraag bij deskundigen van Landschapsbeheer Flevoland leerde dat dit vaker voorkomt. Ach, de bever had waarschijnlijk nog een kamertje over. Al met al was dit een prachtige natuurbelevenis, die wel een uur duurde.
De muskusrat is eenvoudig van de bever te onderscheiden, omdat deze veel kleiner is. Daarnaast heeft de muskusrat een ronde staart en de bever een platte staart. De kleur van de pels van de muskusrat is meer lichtbruin en van de bever donkerbruin. Jonge bevers zijn bij het verlaten van de burcht ongeveer even groot als een muskusrat, maar na een jaar hebben ze al de grootte van een volwassen dier.
(Bron)
'Bodyscanner kan kanker veroorzaken'

New York - De bodyscanners op vliegvelden kunnen het risico op huidkanker verhogen. Dat zeggen experts van het Center for Radiological Research in New York.
De scanners, die gebruik maken van röntgenstraling, verschijnen op steeds meer vliegvelden. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico.
Vliegtuigpassagiers worden blootgesteld aan een kleine dosis straling, maar volgens David Brenner van het onderzoeksinstituut is de impact op de onbedekte huid tot twintig keer groter dan gedacht. Kinderen lopen meer risico, omdat zij meer delende cellen hebben. Dat kan een mutatie opleveren die op latere leeftijd huidkanker kan veroorzaken.
Het individuele risico op huidkanker is klein. Het probleem zit hem in het grote aantal gecontroleerde mensen. "Nergens anders stellen we zoveel mensen bloot aan röntgenstraling," zegt Brenner tegen de Daily Mail. "Als miljoenen luchtvaartreizigers jaarlijks worden gecontroleerd met röntgenstraling kan het kleine individuele risico in combinatie met het grote aantal gescreende mensen een gevaar vormen voor de volksgezondheid."
De bodyscanners waar het om gaat worden ondermeer gebruikt op de Londense vliegvelden Heathrow en Gatwick. De Britse luchtvaartautoriteiten blijven erbij dat de scantechniek veilig is. Op Schiphol wordt een ander type scanner gebruikt, dat geen gebruik maakt van röntgenstraling. De scanners worden gebruikt om snel te kunnen zien wat luchtvaartpassagiers op hun lichaam dragen.
(Bron)
GroenLinks wil opheldering dood Somalische

DEN HAAG - De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer wil opheldering over de dood het afgelopen weekeinde van een Somalische asielzoekster in het AZC Leersum. De vrouw was in verwachting.
''Haar toestand zou in de loop van zaterdagnacht zijn verslechterd. Medici zagen geen reden voor een behandeling of een ziekenhuisopname. Uiteindelijk is de vrouw zondagochtend overleden op een matrasje op de gang. Ze was nog maar enkele dagen eerder aangekomen uit het door oorlog geteisterde Somalië. GroenLinks is geschokt door dit sterfgeval'', aldus een woordvoerder.
De GroenLinks-Kamerleden Mariko Peters en Linda Voortman willen ook weten of er structurele tekortkomingen ten grondslag liggen aan dit incident.
''De medische procedures zijn vorig jaar op aandrang van GroenLinks veranderd. Asielzoekers zijn niet langer afhankelijk van medisch geschoolde COA-medewerkers, maar kunnen rechtstreeks contact opnemen met medici. In de praktijk blijken er regelmatig communicatieproblemen te ontstaan, waardoor kostbare tijd en informatie verloren gaat'', stelt Voortman.
''Goede medische zorg is een grond- en mensenrecht en dat geldt dus ook voor asielzoekers. Tekortkomingen in die zorg hebben niet zelden gruwelijke gevolgen en dat moeten we koste wat het kost voorkomen'', vindt Peters.
(Bron)
Vorming van zware sterren ontraadseld

AMSTERDAM - Een internationaal team van sterrenkundigen heeft ontdekt hoe zware sterren worden gevormd. Uit onderzoek met de UKIRT-infraroodtelescoop op Hawaï blijkt dat ze in de meeste gevallen op dezelfde manier ontstaan als lichte sterren.
Bekend was al dat lichte sterren zoals onze zon ontstaan door de 'instorting' van een wolk gas en stof.
Dat gas en stof spiraalt naar de evenaar van de jonge ster, waardoor zich een schijf van materie rond de ster vormt.
Een deel van die materie komt uiteindelijk niet in de ster terecht, maar wordt in richtingen loodrecht op de schijf terug de ruimte in geblazen. De vraag was of sterren van tien zonsmassa's en meer op dezelfde manier ontstaan.
Dat is niet zo vanzelfsprekend, omdat deze sterren al heel snel zo veel energie uitstralen, dat de vorming van een materieschijf wordt geremd. Omdat de meeste zware sterren bij hun ontstaan in reusachtige stofwolken zijn gehuld, is er niet veel zicht op hun ontstaansproces.
In het infrarood kan echter door dat stof heen worden gekeken. En dan blijkt dat zeker driekwart van de zware sterren-in-wording net zo'n dubbele uitstroom van materie vertonen als lichte sterren.
Dat betekent dat ook zware sterren ontstaan door materie te verzamelen in een schijf rond hun evenaar.
(Bron)
Europa bezorgd over diamanten uit Zimbabwe

BRUSSEL - De Europese Unie maakt zich grote zorgen over de diamanten uit Zimbabwe. Het lijkt erop dat de overheid de opbrengst van diamantmijnen gebruikt om bloedige conflicten met tegenstanders uit te vechten.
Zimbabwe is lid van het zogeheten Kimberley Process dat zulke 'bloeddiamanten' juist moet uitbannen.
Overleg van het Kimberley Process van de Verenigde Naties eind juni in Tel Aviv leidde tot een impasse. Gevolg is dat Zimbabwe voorlopig geen diamanten uit de staatsmijnen kan verkopen met een certificaat van het Kimberley Process.
Zimbabwe wordt hardhandig geregeerd door Robert Mugabe (86). Sommige politieke tegenstanders verdwijnen of worden vermoord. Eerder verdreef hij blanke boeren uit het land, dat inmiddels in grote armoede is gedompeld.
Het regime kreeg recent veel kritiek over de arrrestatie van de Zimbabwiaanse diamantonderzoeker Farai Maguwu. De onderzoeker was ook enige tijd verdwenen. Maguwu had mogelijk kritische informatie over de situatie in de staatsmijnen van Zimbabwe.
Europarlementslid Judith Sargentini (GroenLinks), kenner van bloeddiamanten, vindt de Europese oproep tot een oplossing ''niet slecht''.
Ze bepleit al langer dat Zimbabwe niet langer diamanten mag verkopen met een certificaat van het zogeheten Kimberley Proces.
''Met landen waar mensenrechten worden geschonden, willen wij niet handelen'', aldus Sargentini, die overigens niet verwacht dat Zimbabwe echt uit het Kimberley Process wordt gezet.
Het systeem tegen bloeddiamanten was oorspronkelijk opgezet om te voorkomen dat rebellenleiders aan geld konden komen. Dat was heel succesvol.
''Maar bij het systeem zitten vooral regeringen aan tafel. Dat is lastig met landen als Angola en Zimbabwe. Want we willen hun schendingen van de mensenrechten niet legitimeren.''
(Bron)
Geen mensenrechten op slagveld

LONDEN - Mensenrechten zijn niet van toepassing op Britse militairen op het slagveld. Dat heeft het Britse hooggerechtshof woensdag bepaald. Mensenrechten staan volgens de rechters de militaire besluitvorming in de weg.
Een meerderheid van zes van de negen rechters vernietigde hiermee de vonnissen van lagere rechtbanken. De familie van een in Irak omgekomen militair had een zaak tegen het leger aangespannen vanwege grove nalatigheid. De 32-jarige man overleed aan een hartaanval door de extreme hitte waaraan hij werd blootgesteld.
Dat er doden en gewonden vallen is volgens het hooggerechtshof onvermijdelijk. Door te suggereren dat dit het gevolg zou zijn van het verzuim de militairen te beschermen, wordt de moed van deze mannen en vrouwen ondergewaardeerd, aldus het hooggerechtshof. Mensenrechten worden wel gerespecteerd op de legerbasis en in het militaire hospitaal.
(Bron)
Saban B. voorlopig op vrije voeten

ANTALYA - Mensenhandelaar Saban B. is dinsdag op borgtocht vrijgelaten door de Turkse rechter in Antalya.
Saban B. werd afgelopen februari opgepakt in de Zuid-Turkse badplaats op verdenking van mishandeling en afpersing van zijn oude compagnon Bekir I.
De Turkse justitie eist mogelijk een gevangenisstraf van zeven tot vijftien jaar tegen Saban B. vanwege mishandeling en afpersing.
De Turkse rechter stelde de in Nederland veroordeelde mensenhandelaar op vrije voeten, nadat er een bedrag van 16.000 euro werd betaald. B. mag Turkije niet verlaten en moet zich om de vijftien dagen melden. De rechtszaak tegen hem wordt op 12 oktober voortgezet.
B. wordt in Nederland met vijf anderen verdacht van niets ontziende vrouwenhandel. Hij werd daarvoor tot 7,5 jaar cel veroordeeld. De mensenhandelaar vluchtte vorig jaar september naar Turkije toen het gerechtshof in Arnhem zijn hechtenis schorste, zodat hij zijn pasgeboren baby kon zien.
Het hoger beroep tegen B. en de vijf andere verdachten in het zogenoemde onderzoek Sneep begint 1 oktober met het horen van alle aanwezige verdachten. Het hof verwacht op 19 november het woord aan het Openbaar Ministerie te kunnen geven voor zijn eisen.
(Bron)
Oud dametje blijkt drugsrunner

AMSTERDAM - Een 75-jarig dametje dat in Maastricht door de politie aan de kant werd gezet omdat ze geen gordel droeg, bleek heel wat meer op haar kerfstok te hebben.
Zodra ze was gestopt, gooide ze snel iets uit haar wagen.
Tot hun grote verbazing ontdekten de agenten dat ze een pakje cocaïne naar buiten had gegooid.
Toen ze vroegen of ze nog meer bij zich had, gaf ze toe dat ze ook een kleine hoeveelheid wiet had. De vrouw werd daarop aangehouden.
Het lijkt een ideaal script voor het televisieprogramma 'Benidorm Bastards', waarin bejaarden nietsvermoedende passanten voor de gek houden. Het was echter harde realiteit.
De vrouw verklaarde dat ze af en toe voor een geringe vergoeding kleine partijen drugs vervoerde. Het geld had ze nodig om haar huisdieren te onderhouden.
Thuis bleek ze volgens de politie tientallen katten te hebben. De dame heeft haar spijt betuigd en beloofde het nooit meer te doen.
(Bron)
Rock Werchter doet vuvuzela in de ban

WERCHTER - Bezoekers van het Belgische muziekfestival Rock Werchter mogen geen vuvuzela's meenemen. De toeters die sinds het WK voetbal in Zuid-Afrika razend populair zijn, zullen in beslag worden genomen bij de ingang.
Dat maakte de organisatie bekend. ''Het getoeter op deze instrumenten is ongetwijfeld storend voor de concerten. Bovendien zijn ze ook niet veilig wegens hun grootte en geluidsvolume'', aldus een woordvoerster van het festival.
De vuvuzela is op meerdere grote evenementen in de ban gedaan, onder meer op het tennistoernooi Wimbledon.
De zegsvrouwe deelde verder mee dat er geen schermen zullen worden geplaatst om het WK te volgen. Vooral Nederlanderse festivalgangers hebben daar last van, omdat de wedstrijd Nederland - Brazilië vrijdagmiddag dan niet vanaf het terrein gevolgd kan worden.
Rock Werchter begint donderdagmiddag en duurt tot en met zondag. In totaal spelen 54 groepen op het uitverkochte festival.
(Bron)
Bus met Nederlanders geraakt door vliegtuigje

TANGA - Een bus met negentien Nederlandse toeristen in Tanzania is dinsdagochtend geraakt door een klein vliegtuig dat een noodlanding op de weg maakte.
De groep, die op reis was met organisatie Djoser, bleef ongedeerd op wat schaafwonden na. De twee personen in het vliegtuig kwamen om het leven.
''Het vlieguig maakte een noodlanding waarbij de vleugel de bus schampte'', zei directeur Herman van der Velde van Djoser woensdag.
''De groep is enorm geschrokken. De meeste mensen zaten een beetje te slapen in de bus en hebben het ongeluk daardoor niet zien gebeuren.''
De groep was op weg naar Dar es Salaam om vanuit daar met de veerboot naar Zanzibar te gaan. De reis is inmiddels hervat met vervangend vervoer.
(Bron)
TT 136 Twee Duitse leraressen worden in Baden-Württemberg vervolgd voor het in gevaar brengen van een schoolklas. Het gezelschap moest een trein halen en uit vrees hem te missen, besloten de vrouwen met hun 21 basisschool-leerlingen onder de dichte spoorbomen door te lopen. Een aankomende stoptrein kon nog juist op tijd remmen. Niemand werd geraakt.
Verdachte steekpartij Bussum aangehouden

BUSSUM - De politie heeft dinsdagavond een 27-jarige man uit Bussum aangehouden wegens de steekpartij bij een spoorwegovergang in die plaats een dag eerder. Dat meldde de politie woensdag.
Het slachtoffer, een 17-jarige jongen uit Bussum, werd neergestoken toen hij een man wilde waarschuwen bij een spoorwegovergang.
Hij zag hem een dichte spoorboom optillen en riep dat de man voorzichtig moest zijn. Vervolgens kreeg hij klappen en werd hij met een mes in zijn zij gestoken.
De jongen heeft het ziekenhuis inmiddels weer mogen verlaten en maakt het redelijk goed, aldus de politie.
De politie heeft de verdachte kunnen aanhouden op basis van enkele getuigenverklaringen. Onderzocht wordt nog wat er precies is voorgevallen.
(Bron)
Vrouw gewond in omgeduwd toilethokje

AMSTERDAM - Een 49-jarige vrouw is afgelopen weekend in Heerenveen zwaargewond geraakt in een mobiel toilet.
Het Dixie-toilet waar ze zaterdagnacht na afloop van het evenement The Night of the Koemarkt van gebruikmaakte, werd door een groepje jongens omgeduwd.
De vrouw is per ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis.
De jongens van een jaar of 20 die het toilethokje omduwden zijn gevlucht, meldt de politie woensdag. De politie hoopt dat getuigen iets gezien hebben van de mishandeling en zich melden.
Het incident gebeurde rond 02.00 uur bij de toiletten Achter de Kerk. Eenmaal in de toiletten hoorde de vrouw gestommel en werd het mobiele toilet omgekieperd.
The Night of the Koemarkt is het grootste gratis muziekevenement in Friesland.
(Bron)
'Overleden' man heeft het moeilijk

JOHANNESBURG - Een man in Zuid-Afrika, die bij de autoriteiten te boek staat als 'overleden', probeert al sinds 2006 duidelijk te maken dat hij springlevend is.
Het is voor hem nu onmogelijk om zijn auto te laten registreren. Ook het veranderen van de 'weduwestatus' van zijn vrouw blijkt moeilijk.
Claude Pretorius ontdekte het probleem bij het aanvragen van een paspoort. Hij kreeg het niet, omdat hij was 'overleden'.
Van de politie ontving hij uiteindelijk een beëdigde verklaring waarin vermeld stond dat Pretorius inderdaad nog in leven was.
Vorig jaar dook het probleem echter opnieuw op, toen hij zijn auto wilde laten registreren. Sindsdien is hij weer hard bezig om te bewijzen dat hij bestaat.
(Bron)
Korte storing bij Utrecht Centraal

AMSTERDAM - Het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal heeft woensdagochtend vertraging opgelopen door een sein- en wisselstoring.
Treinreizigers hadden in de vroege ochtend vertraging van een kwartier tot een half uur.
Door de storing reden minder treinen, maar voor 07.00 uur was de storing opgelost, zegt een woordvoerder.
Rond 07.15 uur reden de treinen weer volgens het boekje, meldt Prorail. Waardoor de storing is veroorzaakt, is niet bekend.
(Bron)

dinsdag, juni 29, 2010

Kosten hulp werklozen rijzen verder pan uit

DEN HAAG - Uitkeringsinstituut UWV heeft bijna 90 miljoen euro te veel uitgegeven aan re-integratietrajecten om werklozen aan een nieuwe baan te helpen.
Dat is veel meer dan de overschrijding van 35 miljoen euro, die eerder dit jaar op dit terrein bekend werd.
Dat blijkt uit een brief die demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Donner heeft UWV opgedragen de overschrijding op de eigen begroting op te lossen zonder dat dit ten koste gaat van de dienstverlening.
De minister wil drie deskundigen aanstellen die de interne aansturing bij het instituut onder de loep nemen. Wie dit zijn, is nog onbekend. Het moeten volgens Donner personen zijn met ervaring in grote publieke organisaties die, zoals het uitkeringsinstituut, in een complexe situatie moeten opereren.
Ook heeft de bewindsman de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) gevraagd onderzoek te doen naar de maatregelen die het UWV neemt om de budgetten beter te beheren.
Volgens Donner is de overschrijding vorig jaar en begin dit jaar ontstaan, terwijl het instituut bezig was met een fusie met de Centra voor Werk en Inkomen (CWI).
Ondertussen liep volgens de bewindsman de werkloosheid op en gaven zogenoemde werkcoaches van het UWV voorrang aan een snelle bemiddeling naar werk boven een financiële zorgvuldigheid. De minister wil weten of dit een structureel probleem is of een incident.
''Op tal van terreinen heeft het UWV de afgelopen jaren goed werk verricht'', aldus Donner. Hij stelde dat veel mensen die door de crisis werkloos zijn geworden, aan het werk zijn geholpen. ''Maar het kan niet zo zijn dat een begroting zo fors wordt overschreden.''
In totaal wordt nu op de begroting van dit jaar bij het UWV 215 miljoen euro besteed aan de inkoop van re-integratietrajecten. Dit bedrag is inclusief de kosten voor het veiligstellen van hulp aan langdurig werklozen. Dat was in maart toegezegd na de ophef in de Kamer over de overschrijding van 35 miljoen euro.
Het UWV erkent in een brief aan de minister dat het zich niet aan de afspraken heeft gehouden die over het budget zijn gemaakt. ''Bij de overschrijding van het re-integratietraject WW is sprake geweest van een tekortschietende sturing'', schrijft UWV-bestuursvoorzitter Joop Linthorst.
Inmiddels heeft het instituut maatregelen genomen, zodat niet weer dezelfde fout gemaakt wordt. Voor augustus komt het UWV met een uitgebreid verbeterplan, om de dienstverlening en de aansturing binnen het instituut verder te verbeteren.
(Bron)

Waarschijnlijk zijn vooral die mensen aan het werk 'geholpen' die op eigen kracht ook wel een baan zouden hebben gevonden.
En dan komen er nu weer een paar dik betaalde hotemetoten speuren en vaststellen dat het allemaal anders, beter, goedkoper kan. Dat kan ook: als je de hele UWV-structuur helderder maakt en er een paar van de hoogste lagen uittrapt (zonder wachtgeld, gewoon WW net als iedere andere werkloze).
Gevonden lichaamsdelen van vermiste man

STEENWIJK - Lichaamsdelen die vorige week dinsdag in water op de grens tussen Drenthe en Overijssel werden gevonden, zijn afkomstig van een 34-jarige man uit Steenwijk.
Dat blijkt uit onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De politie IJssellland heeft dat dinsdag laten weten.
De man uit Steenwijk werd sinds 6 februari vermist. De ledematen werden in een zak in het water van de Steenwijker Aa bij Eesveen (Overijssel) aangetroffen. Een medewerker van een waterschap deed de lugubere ontdekking.
Na de verdwijning van de man ging de politie in eerste instantie niet uit van een misdrijf. Begin maart werd de auto van de Steenwijker brandend in het Groningse Haren aangetroffen.
''Toen was het geen gewone vermissing meer. Nu, na de vondst van de ledematen, kunnen we alleen van een misdrijf uitgaan'', aldus de politiewoordvoerder.
De politie hoopt dat de mensen in de omgeving van de vindplaats iets bijzonders hebben gezien en dit melden. Het gaat om een afgelegen gebied dat geregeld wordt bezocht door vissers en wandelaars, rond Eesveen, Kallenkote en Wapserveen op de grens van Drenthe en Overijssel.
(Bron)
Amersfoort breidt sms-proef uit

AMERSFOORT - Inwoners van Amersfoort kunnen vanaf 1 juli hun ergernissen over kapotte verlichting en zwerfvuil via een sms kwijt aan de gemeente. Die besloot daartoe na een proef in de wijk Kruiskamp, liet een woordvoerder dinsdag weten.
In de proefperiode augustus tot en met januari kwamen uit de vogelaarwijk Kruiskamp negentig sms-meldingen binnen over ergernissen op straat, op een totaal van 557. Voor de gemeente aanleiding om de proef uit te breiden naar de hele stad.
Door de sms-dienst zouden meer bewoners betrokken zijn bij hun leefomgeving en ''worden klachten adequater behandeld''.
''Mensen hoeven als hen iets opvalt tijdens het uitlaten van de hond niet eerst terug naar huis om een e-mail te sturen'', aldus de woordvoerder. ''Ze hoeven alleen nog maar hun mobieltje te pakken.''
(Bron)
Orka blijft nog maanden in Dolfinarium

HARDERWIJK - Orka Morgan blijft zeker nog drie tot zes maanden in het Dolfinarium in Harderwijk. Dierenartsen en internationale deskundigen hebben die verwachting uitgesproken na uitgebreid medisch onderzoek van het dier.
Dat heeft een woordvoerder dinsdag laten weten. De jonge vrouwtjesorka verblijft sinds vorige week woensdag in Harderwijk.
Medewerkers van het Dolfinarium haalden het dier uit de Waddenzee, waar het mager en ernstig verzwakt rondzwom. Het gaat steeds een beetje beter met Morgan.
Het zeezoogdier moet minstens 180 kilo aankomen om weer een normaal gewicht te hebben. Zij weegt nu 432 kilo. Vergeleken met gezonde orka's bleek dat Morgan bijna was verhongerd toen ze uit zee werd gevist.
(Bron)
'Biobrandstoffen net zo slecht als benzine'

BRUSSEL - Het milieu-effect van biobrandstoffen is net zo slecht als van gewone benzine of diesel. Dat beweert onderzoeksbureau CE Delft in een studie die dinsdag is gepresenteerd bij een bijeenkomst van de groene fractie in het Europees Parlement.
Sinds enige tijd wordt een vloeistof van koolzaad, zonnebloemen, palmolie of andere gewassen toegevoegd aan benzine en diesel. Dat moet de CO2-uitstoot van de brandstof beperken.
''Maar de directe CO2-reductie wordt helaas tenietgedaan door de extra CO2-uitstoot door ontbossing doordat meer landbouwgrond nodig is'', aldus onderzoeker Geert Bergsma van CE Delft.
Zijn advies is dat de EU de criteria voor biobrandstoffen aanscherpt, zodat de uitstoot van CO2 afneemt. Ook zou meer biobrandstofmoeten worden opgewekt uit afval.
(Bron)

En het blijft vreemd dat we voedingsstoffen als brandstof gebruiken.
Man toegetakeld na opmerking over kat

ROSMALEN - Een 21-jarige man uit Rosmalen is voor de ogen van zijn vrouw en dochtertje door zijn buurmannen gemolesteerd omdat hij iets over hun kat had gezegd. De buurmannen van 31 en 36 jaar zijn aangehouden.
Het slachtoffer had zijn buren volgens de politie aangesproken op de overlast die de kat veroorzaakt. Daarna was hij met zijn gezin met de auto op pad gegaan. Toen hij rond 16.30 uur terugkwam bij zijn woning aan de Melodielaan, trokken de buurmannen hem uit zijn auto. Vervolgens sloegen en schopten ze hem, knepen ze zijn keel dicht en sloegen ze met een bierflesje in zijn gezicht.
De 31-jarige man meldde zichzelf al snel daarna op het politiebureau, waar hij werd aangehouden. De 36-jarige buurman werd rond 21.30 uur aangehouden op de Groote Wielenlaan. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld.
(Bron)

Wat een schorem.
Rus gooit 10 miljoen roebel op straat

MOSKOU - Automobilisten op een drukke verkeersweg in Moskou konden hun ogen niet geloven toen zij 10 miljoen roebel, omgerekend zo'n 261.000 euro, door de lucht zagen vliegen. Een van corruptie verdachte bureaucraat die op de vlucht was voor de politie, besloot zijn buit uit het raam van de auto te gooien.
De man is volgens lokale media een ambtenaar van het federale visserijbureau en wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen. Uit angst op heterdaad te worden betrapt door de politie, gooide hij de contanten weg.
De briefjes dwarrelden neer op een weg in het zuiden van de Russische hoofdstad. Televisiezenders lieten beelden zien van rechercheurs die onder het toeziend oog van geamuseerde automobilisten en verkeerspolitie geduldig de biljetten aan het oprapen waren.
De verdachte veroorzaakte tijdens zijn vlucht ook een klein verkeersongeluk. Niemand raakte hierbij gewond.
(Bron)

Ik had best willen helpen ;-)
Boer opent giertank midden in dorp

ACHLUM - Een boer heeft gisteren in het centrum van het het Friese plaatsje Achlum per ongeluk de installatie van zijn volle giertank aangezet. Met alle gevolgen van dien.
Dat meldt radio 2.
De boer reed op het moment dat het gebeurde met zijn tractor en giertank door de hoofdstraat en had niets in de gaten. Auto's die achter het voertuig reden, en dus de volle laag kregen, probeerden de boer te waarschuwen. Toen deze uiteindelijk doorhad wat hij aan het aanrichten was, was het leed al niet meer te overzien.
"Alles zit onder de mest. Gevels, hekjes, auto's, alles. En dan die stank, het is niet te harden", aldus een bewoonster van Achlum.
Medewerkers van het bedrijf en drie schoonmaakploegen zijn de rest van de middag bezig geweest het dorp weer schoon te krijgen.
(Bron)
Man leegt spaarpot om huisuitzetting buren te voorkomen

DORDRECHT - Een vrijgevige Dordtenaar heeft gisteren een menselijk drama voorkomen door de huurachterstand weg te werken van zijn buren. De man lapte 6200 euro bij om het gezin te redden en dakloosheid te voorkomen.
Een paar uur voor wooncorporatie Trivire overging tot huisuitzetting van Ronald Stehouwer (56 jaar) en diens 17-jarige dochter, veranderde buurman Arie Heijndijk in hun reddende engel.
Heijndijk leeft al jaren van een uitkering, maar hij kon het leed niet aanzien. Hij lapte van zijn spaargeld 6200 euro bij om de huurachterstand weg te werken. De uitzetting werd om afgeblazen en Trivire kon de deurwaarder terugroepen.
"Terugbetalen heeft geen prioriteit,"zei de gulle gever er nog troostend bij. "Ik doe dit omdat ik de hardheid van Nederland niet kan begrijpen. Ik verwonder me dat huisuitzettingen mogelijk zijn in een verzorgingsstaat.''
Heijndijk leeft al twintig jaar een sober leven. Boodschappen doet hij nauwelijks en in zijn tweekamerflat slaapt hij op de grond op een eenpersoonsmatras. Maandelijks kan hij daardoor van zijn minimuminkomen een paar honderd euro sparen.
,,Nu staat het geld op de bank en heeft niemand er wat aan. Stehouwer en zijn dochter zijn voor mij fijne buren.''
De verbouwereerde Ronald Stehouwer kan het gebaar nauwelijks geloven. ,,Wonderen bestaan,'' zegt hij geëmotioneerd. ,,Na alle stress voel ik me eigenlijk down. Ik kan het amper verwerken.''
(Bron)
Twee nieuwe achterpootjes voor bionische kat Oscar

LONDEN - Negen maanden geleden vocht hij nog voor zijn leven na een aanrijding waarbij hij zijn twee achterpootjes verloor. Nu is Oscar een 'bionische' kater na baanbrekend chirurgisch werk.
Dierenchirurg Noel Fitzpatrick van het University College in Londen slaagde er in Oscar de vermorzelde achterpoten van Oscar te vervangen door twee prothesen.
De tweejarige kater is naar verluidt het eerste dier ter wereld waarbij deze ingreep is geslaagd.
(Bron, met foto)
Mummie in schoorsteen van Finse fabriek

HELSINKI - In Finland is in een fabrieksschoorsteen het gemummificeerde lichaam gevonden van een man. De lugubere ontdekking werd gedaan toen men de pijp wilde slopen. Dat meldt de krant Ilta-Sanomat.
In een broekzak van de mummie vond men een portefeuille met identiteitspapieren. Daaruit bleek dat het ging om een man van 57 jaar die in 1991 was verdwenen. Enkele jaren later werd hij officieel doodverklaard.
De politie onderzoekt nu of de man in de schoorsteen is gestopt of dat hij er zelf is ingekropen. De schouw is al tientallen jaren buiten gebruik. Gisteren zou ze worden afgebroken. Het waren de slopers die het lijk vonden.
(Bron)
'Klimaatverandering zorgt voor extra ruimteafval'

AMSTERDAM – De hoeveelheid ruimteafval neemt mogelijk toe door de klimaatverandering op aarde. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld.
Oude satellieten en raketten blijven volgens de onderzoekers van de Universiteit van Southampton steeds langer in een baan rond de aarde zweven door de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) op aarde.
De CO2 zorgt er voor dat de atmosfeer koeler wordt en een minder grote dichtheid krijgt. Daardoor wordt waarschijnlijk het remmende effect gedempt dat de bovenste lagen van de atmosfeer uitoefenen op ruimteafval.
Uit de bevindingen van de wetenschappers blijkt dat de dichtheid van de atmosfeer op 300 kilometer hoogte met ongeveer vijf procent per decennium afneemt. “De lagere moleculaire remming zorgt er voor dat ruimteafval tot 25 procent langer in de ruimte blijft”, verklaart hoofdonderzoeker Hugh Lewis in het Britse tijdschrift New Scientist.
De invloed van de atmosfeer zorgt er uiteindelijk voor dat oude satellieten na verloop van tijd uit hun baan rond de aarde raken en verbranden in de dampkring. De Britse wetenschappers ontdekten dat dit proces zich steeds langzamer voltrekt door de posities van 30 oude satellieten 40 jaar lang registreren.
Doordat satellieten steeds langer in de ruimte blijven rondcirkelen neemt de kans op botsingen toe en wordt het steeds gevaarlijker om ruimteschepen met mensen aan boord te lanceren.
Om het effect van de klimaatverandering ongedaan te maken, zouden ruimtevaartorganisaties twee keer zo veel ruimteafval moeten opruimen als ze tot nu toe van plan waren, zo waarschuwen de wetenschappers.
(Bron)
Chinese militairen gekoppeld aan partner

BEIJING - Een nieuw besluit van de Chinese overheid om het online daten voor militairen te verbieden, heeft ertoe geleidt dat Chinese militaire officieren het koppelen van vrijgezellen aan hun takenpakket hebben toegevoegd.
Bevelhebbers van het 2,3 miljoen sterke People's Liberation Army (PLA) zijn nu aan het bekijken hoe zij vrijgezelle militairen aan de vrouw kunnen helpen, meldde de Chinese krant China Daily maandag in een rapport over nieuwe regels die vermelden wat troepen wel en niet online mogen doen.
Zo is onder andere het verbod op het bijhouden van een blog en het op internet op zoek gaan naar een baan onderdeel van de nieuwe regeling die op 15 juni in werking trad.
De angst dat "eenzame harten gevoelige informatie kunnen loslaten'' is reden voor het verbod. "Mensen met verborgen motieven kunnen gebruikmaken van de persoonlijke informatie van militairen en kunnen een bedreiging vormen voor de veiligheid van het leger'', aldus Yang Jigui, een officier in Tibet.
Volgens de China Daily was het na een zoektocht op internet mogelijk om websites te vinden met daarop persoonlijke informatie over de militairen en artikelen die gevoelige militaire informatie bevatten.
(Bron)

En iedereen weet dat iemand met een relatie per definitie nooit zal zwichten voor een derde.
'Foute kolen' aanpakken via WTO

DEN HAAG - Het is niet mogelijk om op korte termijn de import van op dubieuze wijze geproduceerde steenkool te voorkomen. Effectieve maatregelen hiertegen kunnen alleen worden genomen door internationaal afspaken te maken binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
Dat heeft demissionair minister Tineke Huizinga (VROM) dinsdag gezegd.
Ze reageerde ermee op Kamervragen van onder anderen CDA-Kamerlid Ger Koopmans naar aanleiding van een publicatie over 'foute' steenkolen in de Volkskrant.
Ook tv-programma Netwerk besteedt dinsdagavond aandacht aan de kwestie.
Nederlandse stroomproducenten zouden steenkolen inkopen van bedrijven uit Colombia die mensenrechten schenden.
Huizinga zei dat Nederlandse stroomproducenten beter de herkomst van kolen moeten onderzoeken. Daarop gaat ze hen ook aanspreken.
(Bron)
Schietincident met voortvluchtige overvallers

HAZELDONK - Motorrijders van de marechaussee hebben maandagmiddag vanaf de grensovergang Hazeldonk op de A16 geprobeerd vluchtende gewapende overvallers uit België aan te houden.
Op de N3 in de richting Papendrecht zijn twee schoten gelost, maar de criminelen wisten te ontkomen, zo meldt een woordvoerder van de marechaussee.
Er wordt nu druk naar de overvallers gezocht. De voortvluchtige criminelen hebben sieraden en juwelen geroofd nabij Antwerpen. Ze kwamen bij Hazeldonk de grens over en zijn richting Papendrecht gereden.
(Bron)
Google staakt doorlinken Chinese website

BEIJING - Internetgigant Google stopt met het doorlinken van gebruikers van zijn Chinese website naar de website in Hongkong.
Het bedrijf zei dinsdag dat het zo hoopt te voorkomen dat de Chinese overheid de internetlicentie van Google ontneemt.
Eerder dit jaar besloot Google te stoppen met het toepassen van zelfcensuur van de zoekresultaten op zijn Chinese site. Het bedrijf stuurde gebruikers voortaan door naar de site in Hongkong. Vrij snel werd echter al duidelijk dat China in staat was ook de toegang tot deze site te beperken.
Desondanks dreigt de Chinese overheid Google nu de internetlicentie te ontnemen. ''Het is duidelijk uit gesprekken die we hebben gehad met Chinese overheidsfunctionarissen dat ze het doorsturen onacceptabel vinden'', schrijft David Drummond, het hoofd juridische zaken van Google. Daarom besloot het bedrijf met de praktijk te stoppen.
In plaats daarvan belanden bezoekers van de Chinese site van Google op een aparte pagina, waar ze zelf op een link naar de ongecensureerde zoekmachine in Hongkong kunnen klikken. Ook kunnen ze op die pagina via de normale Chinese site gebruikmaken van onder andere de muziekzoekmachine of de vertaaldienst, die volgens Google niet worden gecensureerd.
"Deze aanpak verzekert dat we trouw kunnen blijven aan onze belofte om geen zoekresultaten te censureren op Google.cn, en geeft onze bezoekers toegang tot al onze diensten vanaf één pagina," schrijft Google in een toelichting.
(Bron)
Lange achtervolging door politie in Den Bosch

DEN BOSCH - De politie heeft dinsdagochtend na een lange achtervolging een 28-jarige Bosschenaar in zijn woonplaats aangehouden in een gestolen auto.
Tijdens zijn vlucht reed de verdachte meerdere keren over fiets- en voetpaden en door bermen, waarbij voetgangers en fietsers aan de kant moesten springen.
Volgens de politie probeerde de man in de binnenstad met hoge snelheid te ontkomen nadat agenten de auto hadden nagetrokken. De Bosschenaar reed herhaaldelijk tegen de rijrichting in. Zijn vlucht ging dwars door diverse woonwijken en over de A59 terug naar de stad. Op de Orthenseweg reden agenten met hun auto's de gestolen wagen klem. Drie politiewagens raakten daarbij licht beschadigd.
(Bron)
'Langere overlast door eikenprocessierups'

WAGENINGEN - De eikenprocessierups zal dit seizoen langer overlast veroorzaken dan andere jaren.
Bovendien is het diertje al opgerukt naar Friesland, terwijl tot nu toe Drenthe de meest noordelijke vindplaats van de rups met brandharen was.
Dat meldt De Natuurkalender.nl dinsdag op de website. Vorig jaar was het rond 21 juni afgelopen met de overlast die de eikenprocessierups veroorzaakt, maar dit jaar zullen mensen weken langer last houden van de brandharen van de dieren, die jeuk, ademhalingsklachten en ontstoken ogen kunnen veroorzaken.
Insectendeskundige Arnold van Vliet denkt dat een deel van de rupsen door het koude voorjaar later tot ontwikkeling is gekomen.
Eikenprocessierupsen gaan overlast veroorzaken als ze in het zogenoemde vierde larvale stadium komen en de brandharen op hun lijf loslaten. Door het koude voorjaar moeten veel rupsen nog aan dat vierde stadium beginnen, aldus Van Vliet. De rupsen hebben net als andere insecten de koude winter goed doorstaan.
Op allerlei plekken in het land wordt geëxperimenteerd met bestrijdingsmethodes tegen de eikenprocessierups. Entomologe Silvia Hellingman van Biocontrole heeft dit voorjaar op verschillende plekken in Drenthe en Oost-Gelderland mini-aaltjes uitgezet in eikenbomen.
Deze blijken de rupsenlarven leeg te zuigen, terwijl ze andere insectenpoppen ongemoeid laten. Hellingman noemt haar parasitaire aanpak veelbelovend.
Andere bestrijdingsmethodes zijn onder meer spuiten met een bacterie, opzuigen van de nesten en wegbranden van de rupsenkolonies. Tot nu toe werkt geen enkele methode helemaal afdoende, blijkt uit de opmars van de rups door Nederland. De noordelijkste nesten zijn nu gevonden in Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Skarsterlân.
(Bron)
Zeven jaar cel voor rechterhand Berlusconi

PALERMO - Het gerechtshof van Palermo heeft de Italiaanse senator Marcello Dell'Utri dinsdag tot zeven jaar cel veroordeeld wegens banden met de maffia.
Dat meldt persbureau ANSA. Dell'Utri is al decennia een naaste medewerker van premier Silvio Berlusconi. In eerste aanleg was Dell'Utri in 2004 tot negen jaar veroordeeld.
(Bron)
Archeologen vinden massagraf met paarden

BORGHAREN - Archeologen hebben in het Limburgse plaatsje Borgharen, vlakbij Maastricht, een groot massagraf met de resten van 35 tot 50 paarden uit de zestiende of zeventiende eeuw ontdekt.
Het is voor het eerst dat in West-Europa een massagraf met zoveel paarden is gevonden.
Dat maakte het Consortium Grensmaas dinsdagmiddag bekend. Mogelijk zijn de paarden gedood tijdens gevechten in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), of bij de belegering van Maastricht in 1673 door de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV.
De paarden lagen gestapeld in een greppel met een lengte van 35 tot 40 meter. Van de dieren werden de nagenoeg volledige skeletten blootgelegd. In het massagraf werden ook hoeven, maar geen paardentuig gevonden. Archeo-zoöloge Jessica Grimm van Archeodienst noemt het ''een vondst die z'n weerga niet kent in West-Europa''.
Mogelijk is er een verband met de vondst van resten van Franse soldaten enkele jaren geleden nabij de Maasoever in Borgharen, niet ver van de huidige vindplaats van het paardengraf.
Dat zegt archeologe Angela Simons van het bureau Hazenberg Archeologie, dat de opgravingen coördineert in opdracht van het Consortium Grensmaas. Dat het toen om Franse soldaten ging, bleek uit de vorm van de gevonden uniformknopen.
De vindplaats van het paardengraf, bij de Oostelijke Rug tussen de Spekstraat en de Pasestraat in Borgharen, wordt in de toekomst ontgrind door het Consortium Grensmaas. Standaard wordt voorafgaand aan de ontgrondingen archeologisch onderzoek uitgevoerd.
Archeodienst, die in opdracht van het consortium het archeologisch onderzoek uitvoert, ontdekte het paardengraf enkele weken geleden. Bij de opgravingen is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort nauw betrokken.
De paardenresten worden bewaard en nader onderzocht. Donderdagavond geven archeologen voor belangstellenden een rondleiding door het gebied.
(Bron)
KLPD op zoek naar urinerende 'neanderthaler'

ASSEN - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) onderzoekt wie tijdens de TT in Assen een van zijn wagens heeft bezoedeld.
Een woordvoerder heeft dinsdag een bericht daarover in de GPD-kranten bevestigd.
Website Geenstijl plaatste maandag een filmpje online waarop te zien is hoe een man met een hesje van vervoersmaatschappij Qbuzz lachend over de motorkap van een KLPD-wagen heen plast. De auto stond geparkeerd voor het station in Assen.
''We gaan zeker geen klopjacht op deze neanderthaler houden'', aldus een zegsman van het KLPD. ''Maar we zouden wel graag even een praatje met hem maken.'' Het filmpje werd binnen een etmaal bijna 100.000 keer bekeken.
Qbuzz laat dinsdag in een reactie weten dat de urinerende man geen medewerker van het bedrijf is. ''Er is van het weekend tijdens de TT een hesje gestolen'', legt een woordvoerster uit. ''En het is zeer spijtig dat deze meneer vervolgens meende in een gestolen hesje van Qbuzz over een politieauto heen te moeten plassen.''
Volgens Qbuzz zou de man een bekende van de politie zijn.
(Bron)

Wat een belediging - ik weet 100% zeker dat er nog nooit een neanderthaler over een politieauto heeft gezeken.
Het regent - van mij mag het wel even flink doorzetten, goed voor de planten en tegen de vieze lucht.
Overigens vliegen inmiddels zowel merels als tortels druk in en uit de kronkelwilg. Als ze aan komen vliegen, breekt er een flink gekrijs los. De volgende generatie doet het zo te horen goed.
Huilen tijdens WK-duel wordt peuter fataal

AUSTIN - Een man in de Amerikaanse staat Texas heeft zijn twee jaar oude stiefdochter gedood, omdat ze tijdens een WK-wedstrijd onophoudelijk huilde. Dat meldde de plaatselijke krant McAllen Monitor maandagavond (lokale tijd).
De man, een 28-jarige illegale immigrant, was naar het WK-duel van zaterdag tussen de Verenigde Staten en Ghana aan het kijken, toen het meisje begon te huilen.
Gefrustreerd sloeg hij haar met een gebalde vuist zo hard op haar borst, dat haar ribben braken.
Toen ze stopte met ademen, probeerde de man haar te reanimeren, maar tevergeefs. Daarna duwde hij een schroef in haar mond, zodat het zou lijken of ze gestikt was, zo meldt de krant.
De man is aangeklaagd voor moord en kan bij veroordeling de doodstraf krijgen.
(Bron)
Politiehonden overleden in dienstwagen

RHENEN - Twee politiehonden zijn maandagavond overleden in Rhenen nadat ze in de auto waren achtergelaten. De doodsoorzaak wordt onderzocht, liet de politie dinsdag weten.
Agenten en een hondengeleider gingen na een melding van een conflict een woning binnen.
De twee honden bleven achter in hun hokken in de daarvoor speciaal ingerichte auto. De motor, airconditioning en afzuiginstallatie bleven aan, stelt de politie.
Toen de hondengeleider zijn dieren wilden halen, omdat de bewoner van de woning met een mes dreigde, bleken de honden dood te zijn, mogelijk door een defect in de luchtcirculatie.
Door alle consternatie wist de man met het mes te ontkomen. Niemand raakte gewond.
(Bron)
'Snor maakt Mexicaanse vis seksueel aantrekkelijk'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de mannetjes van een Mexicaanse vissoort soms snorharen ontwikkelen om vrouwtjes te verleiden.
De snorren die soms bij mannetjes van de soort Poecilia sphenops worden aangetroffen, zijn waarschijnlijk ontstaan door seksuele selectie.
De vrouwtjes van de soort die voornamelijk in Mexico voorkomt, blijken mannetjes met snorren bovengemiddeld aantrekkelijk te vinden. Ook gebruiken mannetjes hun snorharen waarschijnlijk om de geslachtsdelen van vrouwtjes te stimuleren.
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Oklahoma in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.
Het is al langer bekend dat sommige mannetjes van de soort Poecilia sphenops snorharen ontwikkelen. Maar de functie van de snorren was tot nu toe onbekend.
De onderzoekers ontdekten de seksuele functie van de snorharen tijdens een experiment, waarbij werd gemeten hoe veel tijd vrouwtjes doorbrachten met mannetjesvissen. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwtjesvissen liever in het gezelschap verkeerden van mannetjes met snorren dan mannetjes zonder snorharen.
De wetenschappers vermoeden dan ook dat de vrouwtjes op seksueel gebied profiteren van snorren bij mannetjes. De snorharen kunnen mogelijk worden gebruikt om de geslachtsdelen van de vrouwtjes te stimuleren.
“Dat is gebaseerd op de algemene observatie dat mannetjes het genitale gebied van de vrouwtjes vaak aanraken met hun mond, voordat ze beginnen te paren”, verklaart hoofdonderzoeker Ingo Schlupp op BBC News.
(Bron)
Elektronisch Patiëntendossier sneuvelt voorlopig in Senaat

DEN HAAG - Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid moet voorlopig stoppen met voorbereidingen voor de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD).
Een motie daartoe zal dinsdag worden aangenomen door de Eerste Kamer. Dat heeft D66-senator Hans Engels dinsdag gezegd.
Volgens Engels wil de Eerste Kamer wachten met de behandeling van een wet voor de invoering van het EPD, totdat Klink toegezegde wijzigingen in het voorstel heeft doorgevoerd.
Zo heeft de minister beloofd maatregelen te nemen om de privacy van mensen beter te garanderen in het systeem.
Het EPD is een computersysteem waarmee artsen en andere zorgverleners onder meer informatie kunnen uitwisselen over patiënten en hun medicijngebruik.
Het systeem is mikpunt van veel kritiek, onder meer omdat de beveiliging van de gegevens en de privacy van patiënten niet voldoende gewaarborgd zouden zijn.
(Bron)