zaterdag, december 23, 2006

Er ontstaan gaten in mijn woonkamer. Intussen ontstaan op andere plekken - sja, hoe noem je dat? Daar groeit het dicht met vuilniszakken, dozen oud papier, boeken die ook wel in de gangkast in dozen kunnen (tot natuurlijk die ventilatiegasten nog eens komen, áls ze nog komen).
Ganzenlever van Bijenkorf naar de armen

AMSTERDAM - De minder bedeelden in de samenleving profiteren van de actie van Wakker Dier tegen ganzenlever in de Bijenkorf. Leverancier Ashkan Mossafaian van The House of Caviar and Fine Foods heeft zijn niet-verkochte voorraad aan de Voedselbank geschonken.
Dat heeft hij zaterdag bekendgemaakt. Het warenhuis besloot deze week de delicatesse niet meer in de schappen te leggen, ondanks de grote vraag in deze feestmaand. Een brief van Wakker Dier wees de Bijenkorf erop dat ganzen en eenden onder dwang worden gevoederd, waarna het warenhuis de ban uitsprak.
Mossafaian, die delicatessenshops heeft in de Bijenkorf in Den Haag en Rotterdam, blijft hierdoor met een fikse voorraad zitten.
"Ik ben de enige importeur van vriendelijk geproduceerde ganzenlever in Nederland", stelt hij. "De ganzenlever komt van Hongaarse boeren, die ambachtelijk werken en lijkt in niets op het industrieel product waarover Wakker Dier het heeft." Desondanks haalt hij de delicatesse uit de schappen "uit respect voor het besluit van de Bijenkorf".
Het leek Mossafaian een mooie kerstgedachte de ganzenlever te schenken aan de Voedselbank. "Zo kunnen de meest arme mensen dit luxeproduct een keer proeven."
(Bron)
Reuzeninktvis voor het eerst op video

TOKIO - Japanse wetenschappers hebben naar eigen zeggen de eerste bewegende beelden gemaakt van een reuzeninktvis. De video laat een relatief klein vrouwtje zien, 3,5 meter lang en vijftig kilo zwaar, die wild zwaaiend met haar rossige tentakels probeert aan vissers te ontkomen. Tevergeefs - het karkas van het dier dat 4 december in de Grote Oceaan in aas hapte, werd vrijdag aan journalisten getoond in het Nationale Wetenschapsmuseum van Japan.
Met uitzondering van vissers hebben mensen de legendarische inktvissen nog nooit met eigen ogen zien bewegen. Vorig jaar slaagden Japanse onderzoekers er voor het eerst in foto's te maken van een levende reuzeninktvis.
De grootste exemplaren zijn tot nu toe alleen dood aangespoeld of aangetroffen in de maag van potvissen.
De dieren, voor het eerst beschreven in de 18e eeuw, leven honderden meters onder het zeeoppervlak. Volgens onbevestigde berichten kunnen de wezens tot twintig meter lang worden.
(Bron)
'Uitzendbureaus discrimineren nog steeds'

AMSTERDAM - Uitzendbureaus discrimineren nog steeds bij het werven van personeel, terwijl dit bij wet verboden is. In advertenties wordt wel gevraagd om zowel mannelijke als vrouwelijke sollicitanten, maar als een bedrijf een uitzendbureau vraagt om een man, dan krijgt hij die. Dat blijkt uit een rondgang van Metro langs diverse uitzendbureaus, waarover de krant vrijdag schrijft.
Het verzoek om een mannelijke kandidaat stuitte in geen enkel geval op weerstand, schrijft het dagblad. Een intercedente legt uit dat haar uitzendbureau de klant tevreden wil stellen. Als die om een vrouw vraagt, wordt de vacature alleen naar vrouwen verstuurd.
De vacatures worden ondertussen sekseneutraal opgesteld, waarna mannen een afwijzing krijgen. "Want we mogen natuurlijk nooit zeggen dat we geen man zochten."
De directies van de uitzendconcerns reageren in de krant geschokt. Zij zeggen zich te gaan beraden op een manier om de discriminatie aan te pakken.
(Bron)
Spamgolf overvalt Nederlandse providers

AMSTERDAM - Een ongekend grote hoeveelheid spam zorgt voor problemen bij verschillende Nederlandse internetproviders. UPC, met een half miljoen abonnees een van de grootsten, kampt al enkele dagen met storingen, maar ook het kleine Demon Internet is getroffen.
Volgens Ronald van der Aart van UPC kampt het bedrijf met een "explosieve toename" van de hoeveelheid ongewenste e-mail. De spamgolf zorgt voor vertraging van de aflevering van e-mail, of volledige onbereikbaarheid van de overbelaste mailservers van het bedrijf.
De problemen begonnen dinsdag, en leken na een aanpassing van de spamfilters in de loop van donderdag te zijn opgelost. Die avond ontstond er echter opnieuw een storing. Het bedrijf heeft inmiddels extra capaciteit ingezet, en hoopt nieuwe problemen daarmee te kunnen voorkomen.
Ook Demon Internet kampt sinds woensdag met mailvertragingen. Volgens woordvoerder Simon Hania van XS4ALL, dat Demon onlangs heeft overgenomen, worden ook deze storingen veroorzaakt door een grote toename van het mailverkeer. "In de laatste drie maanden is de hoeveelheid e-mail met een factor anderhalf toegenomen, en dat is vrijwel allemaal spam."
Niet alleen het volume, maar ook het karakter van de spam zorgt voor veel problemen. Een groot deel van de ongewenste mail bestaat uit zogenoemde 'image spam': spam waarin de reclameboodschap wordt verpakt in een afbeelding. Dergelijke mail is omvangrijker, en levert daardoor veel meer dataverkeer op. Bovendien kost het de spamdetectiesoftware op de mailservers veel rekenkracht om de spam te herkennen. Daardoor raken de mailservers overbelast.
XS4ALL maakt zelf gebruik van een ander type spamfilters, dat niet de inhoud, maar de bron van de e-mails controleert. Staat de afzender op een zwarte lijst van bekende spamverzenders, dan wordt het bericht geweigerd.
Pas als een bericht die eerste test doorstaat, wordt de e-mail nader geanalyseerd, wat veel rekenkracht scheelt. Volgens Hania heeft de provider op die manier onlangs op één dag tien miljoen e-mails geweigerd, de helft van het volume dat aan de spamfilters gevoerd wordt.
XS4ALL hoopt de problemen bij Demon in de loop van vrijdag op te lossen door de spamfilters aan te passen.
In december wordt traditioneel veel spam verstuurd. Vanwege de feestdagen wordt dan veel reclame gemaakt voor luxe-artikelen, zoals valse Rolex-horloges. Ook gaat veel spam over zogenoemde 'penny stocks', goedkope aandelen waarvan handelaren de koers proberen te beïnvloeden door ze als investering aan te prijzen.
(Bron)

Toch moet het spammen rendabel zijn.
Kindslavernij bij productie chocolade kerstkransjes

BRUSSEL - Nog steeds worden kinderen in Afrikaanse landen als Ivoorkust en Ghana gedwongen om zonder betaling te werken op cacaoplantages. Nu heel Europa aan de chocolade kerstkransjes zit, moet de Europese Commissie echt actie gaan ondernemen tegen die kindslavernij.
Dat pleidooi houdt PvdA-europarlementariër Max van den Berg. Hij noemt het "schandelijk" dat de EU wel producten van de markt weert om de eigen landbouw te beschermen, maar niet bereid is tot een invoerverbod van producten die tot stand komen door uitbuiting van kinderen.
Ongeveer 40 procent van de wereldwijde cacaoproductie komt uit Ivoorkust. De kinderen worden daar ingezet omdat de kleine familiebedrijfjes niet meer dan dertig eurocent per kilo cacao krijgen. De consument in Europa betaalt acht euro per kilo.
(Bron)
Levende snoeken bij verkeerscontrole A1

AMSTERDAM - Opsporingsdiensten hebben donderdagavond en -nacht zevenhonderd auto's en dertig vrachtauto's gecontroleerd langs de snelweg A1, bij het Overijsselse Rijssen. Daarbij werd onder meer een voertuig aangetroffen met daarin driehonderd kilogram vis, waarvan diverse snoeken nog bleken te leven. Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag bekendgemaakt.
De bestuurder en zijn passagier verklaarden dat zij de vis hadden gekocht van een vishandelaar in Amsterdam. In de auto lagen echter netten, laarzen en andere attributen waarmee gevist kan worden. Ook de modder aan de laarzen van het tweetal deed vermoeden dat zij de vis zelf hadden gevangen. De lading wordt geveild op de visafslag, waarvan de opbrengst naar justitie gaat.
Bestuurders die naar een parkeerplaats waren geleid moesten een blaastest doen. De douane scande de bagage op wapens en een drugshond werd ingezet om drugs te onderscheppen. Naast de controle langs de snelweg werden ruim 3600 voertuigen gecontroleerd op snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 204 kilometer per uur.
In totaal werden 41 bekeuringen uitgedeeld tijdens de actie 'Ochtendgloren'.
(Bron)
Drie gewapende kerstmannen beroven winkel

Drie mannen in kerstmanpakken hebben een gewapende overval gepleegd op een mobiele-telefoonwinkel in Liverpool. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. De mannen gingen donderdagavond rond sluitingstijd de winkel binnen en dwongen het personeel en de klanten naar de achterkant van de zaak te gaan.
De overvallers namen een onbekende hoeveelheid geld mee uit de kas en gingen er vandoor in een gestolen zilverkleurige Mercedes. "Het was een angstaanjagende ervaring voor de mensen die die avond in de winkel waren", aldus de politie. Niemand raakte gewond. Er zijn geen arrestaties verricht.
(Bron)
Plastische chirurg vertraagd door bloedende tas

QUEENSTOWN - Een plastische chirurg liep donderdag op het vliegveld van Queenstown in Nieuw-Zeeland vertraging op, nadat luchthavenpersoneel ontdekte dat er bloed uit zijn reistas droop.
Volgens Nieuw-Zeelandse media had de chirurg een plastic tas gevuld met gebruikte operatieschorten, een bloeddoorlopen handdoek en een box met chirurgische instrumenten in zijn bagage. De onderkant van de reistas was helemaal doorweekt van 'een waterige bloedsubstantie'.
De chirurg wilde niets vertellen over de operatie die hij kort voor zijn vlucht had uitgevoerd. Hij benadrukte dat er geen kans was op besmettingsgevaar, omdat hij zijn patiënten altijd vraagt of zij in aanraking zijn geweest met infecties als aids of hepatitis.
De chirurg, een Nieuw-Zeelander uit het plaatsje Christchurch, was na een operatie in Queenstown op weg naar huis. Hij kreeg opdracht zijn reistas in een plastic tas laten verzegelen. Hierdoor miste hij zijn vliegtuig, en moest hij een latere vlucht nemen.
(Bron)

Waarom neem je die spullen (niet schoongemaakt) mee?
23 december. Bij een kleine auto staat een stel ruzie te maken omdat ze niet weten hoe ze de inhoud van drie uitpuilende winkelwagens ingeladen kunnen krijgen. Hij stelt voor een deel in te laden en dat vast naar huis te brengen, en dat zij dan even wacht. Zij meldt dat ze beslist niet van plan is hier in het donker te blijven staan met die teringboodschappen.
Da's de echte kerststemming.
23 december. Overdag was het kouder dan het vannacht was. Langs het fietspad bloeien madeliefjes, boterbloemen, kropaar, iets geels dat ik zo langsfietsend niet thuis kon brengen (categorie kruiskruid), en een kornoelje die nog 1 verkleurd blad had en wat bessen, stond volop in bloei en knop.
Op sommige plekken in het land bloeien de Japanse kersen al (naast de herfstkers die nu hóórt te bloeien), en ik ken mensen bij wie de narcissen in de tuin al uitgebloeid zijn.

vrijdag, december 22, 2006

Nieuwe variant: na het bloedprikken van gisteren, twee gaten, heb ik nu ook bloeduitstortingen op de plekken waar die antiallergische tape vastgeplakt zat. M'n arm ziet eruit of ik een junk ben.
Niets dat een groep mensen zo doet samensmelten als het hebben van een gezamenlijke vijand.
Niets dat mensen zo impopulair maakt als de overtuiging Bijzonder Populair te zijn.
Niets dat je zo voor lul doet staan als proberen een probleem op te lossen dat een ander al opgelost heeft, en dan ook nog op een toon alsof die ander achterlijk is, en met een tekst waaruit blijkt dat je echt niet weet waar je het over hebt.
Niets zo dom om - als je je zin niet krijgt - weg te lopen met de mededeling dat je ziek bent - en dat je om half vijf wel weer terugkomt om de deur dicht te doen.
Niets dat mensen zo doet gnuiven als om half vijf inderdaad komen opdagen omdat jij nou net toevallig een sleutel hebt.

Maar in de tijd dat ie weg was, en nadat het stof was gaan liggen, de stoom afgeblazen en de woede verwerkt, was het reuze gezellig, zonder hem.
Was gisteren toch de kortste dag. Nou ja, in elk geval hebben we 'm gehad.

donderdag, december 21, 2006

Herstel: de 22e december, de dag waarop dit jaar de sterrenkundige winter begint, is ook de kortste. Pas om 8u46 komt de zon op en om 16u30 gaat de zon onder.

Nou, ik wil toch dat vandaag de kortste was :-)
Zo, de kortste dag hebben we gehad. Op naar de lente :-)

woensdag, december 20, 2006

Wat een verpletterende zonsopkomst vanochtend! Een brede 'scheur' in het wolkendek, die alle tinten goud, geel, roze, oranje, rood, paars vertoonde, op het verblindende af.

dinsdag, december 19, 2006

Een geweldig feest: een mooie zaterdag, heerlijk weer, leuke mensen, een prachtlokatie in een paradijselijke tuin, verrukkelijke hapjes. Top!

En dan word je wakker, is het koud, is het dinsdagochtend, moet je je bed uit en heb je nog 4 dagen werken voor je. Op de een of andere manier valt dat niet mee.

zondag, december 17, 2006

Man heeft 1,2 miljoen in koffer

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft deze week een man aangehouden die 1,2 miljoen euro in zijn koffer had.
Omdat wordt vermoed dat het geld afkomstig is van criminele activiteiten is de man aangehouden, aldus een woordvoerder van het korps zondag.
Het grote bedrag werd woensdag ontdekt tijdens een routinecontrole. De 36-jarige man was op weg naar Ghana en had volgens de zegsman geen duidelijke verklaring over de herkomst van het geld dat verstopt zat in de dubbele bodem van de koffer.
Volgens de zegsman is het bedrag waarschijnlijk het hoogste dat ooit op de luchthaven is onderschept. Vorig jaar achterhaald de marechaussee bij elkaar ruim vijf miljoen euro bij enkele tientallen mensen.
(Bron)
'Overstappers energie krijgen 250 euro boete'

AMSTERDAM - Klanten van energiebedrijven die overstappen naar een ander bedrijf, kunnen een boete van 250 euro krijgen. Dat bevestigen energiebedrijven, schrijft de Telegraaf zondag. Daarmee proberen de bedrijven een overstap naar de concurrent tegen te gaan.
Energieleverancier Greenpoint vertelt in de krant dat voor klanten die maanden terug al zijn overgestapt, de boete als een grote verrassing komt. De hoogte van de boete staat volgens een woordvoerder niet in verhouding tot de kosten die het gedupeerde bedrijf moet maken. Het zou dus om 'pure winst' gaan.
De toezichthouder op de energiemarkt, Directie Toezicht Energie, beperkte vorig jaar het gebruik van een hoge opzegboete. Daar zou volgens Greenpoint ten onrechte geen maximumtermijn aan gesteld zijn.
Per misgelopen contract en beëindigde gas- of stroomrekening mogen energiebedrijven voor elk misgelopen jaar en elk product boetes uitdelen. Dat is toegestaan omdat energiebedrijven zeggen door de overstap ingekochte energie te verliezen.
De boetes zouden te voorkomen zijn door een nieuw langjarig contract bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Volgens de krant overweegt twintig procent van de Nederlandse klanten van energiemaatschappij te wisselen.
(Bron)

Fijn hè, die marktwerking.
Honderden arrestaties bij rellen in Kopenhagen

KOPENHAGEN - Bij rellen in Kopenhagen heeft de Deense politie zaterdag 300 mensen aangehouden. Aanleiding voor de ongeregeldheden was de voorgenomen sluiting van een jongerencentrum.
Daarop gingen linkse jongeren van een autonome groepering de straat op. Anderen verschansten zich in het centrum dat de politie wil ontruimen. Volgens een van de krakers hebben zij versterking gekregen van sympathisanten uit onder meer Nederland, Duitsland en Zweden.
Enkele betogers en een agent raakten zwaar gewond. Volgens ooggetuigen werden betogers overreden door politieauto's.
Winkelruiten gingen aan diggelen. Demonstranten bekogelden de politie met stenen, flessen, blikken verf en andere voorwerpen. De in groten getale ingezette agenten gebruikten traangas en voerden charges uit met knuppels. De protesterende menigte had barricades opgeworpen.
"Het was extreem gewelddadig. Het leek wel oorlog en het was vele jaren geleden dat wij traangas hebben moeten inzetten op straat", zei politiewoordvoerder Flemming Steen Munch.
Jongerencentrum Ungdomhuset is al een kwart eeuw een ontmoetingsplaats voor krakers, punkers en andere jongeren. Er worden politieke en culturele manifestaties gehouden, zoals concerten, filmvoorstellingen en debatten. Volgens een van de krakers zou in het centrum een fundamentalistische christelijke sekte komen.
Het conflict over het jongerencentrum sluimert al sinds 2000 toen de lokale overheid het complex verkocht waar sinds 1982 linkse activisten verblijven. De huidige eigenaar heeft een gerechtelijk bevel om de krakers eruit te zetten, maar die weigeren te gaan. De krakers hebben herhaaldelijk de politiek gevraagd met een oplossing te komen.
(Bron)
Klacht tegen loterij wegens psychische schade

RIJSWIJK - De Nationale Postcode Loterij is aangeklaagd door een vrouw uit Heusden. De vrouw zegt psychische schade te ondervinden omdat ze geen loten had terwijl de hoofdprijs in haar straat viel, zo verklaarde ze zaterdag in NOVA.
Een woordvoerder van de loterij bevestigde zaterdag dat de vrouw de organisatie voor de rechter heeft gesleept. Vrijdag ontving de organisatie volgens hem de dagvaarding.
Begin dit jaar viel de straatprijs van de Postcode Kanjer in de Hoogstraat van het Brabantse Heusden. Acht deelnemers mochten 13,9 miljoen euro verdelen. De klaagster was daar niet bij omdat ze geen loten had gekocht.
Volgens de Postcodeloterij staat in de dagvaarding dat de vrouw bewust niet deelnam aan de loterij. "Bewust niet deelnemen, betekent dat mevrouw de ins en outs van de Postcode Loterij kende," aldus de kansspelorganisatie.
"Als je dan bewust niet deelneemt, dan weet je ook dat als er een grote prijs op je postcode valt, je niet één van de prijswinnaars bent." De zaak dient op 10 januari.
(Bron)

Hoe gek kun je worden??
Rover wil snelle aanpak problemen dienstregeling

AMERSFOORT - Rover, de belangenvereniging van reizigers in het openbaar vervoer, wil dat de problemen met de nieuwe dienstregeling zo snel mogelijk worden aangepakt. In de eerste week waarin de regeling van kracht was, ontving Rover 2000 klachten.
"Op het dagelijkse aantal reizigers lijkt dat misschien niet zoveel, maar de ervaring leert dat slechts een fractie van de reizigers die een klacht heeft deze ook daadwerkelijk bij ons indient", zei een woordvoerder van Rover zaterdag.
De belangenorganisatie constateert aan de ene kant dat chaotische taferelen op het spoor op één uitzondering na zijn uitgebleven, maar stelt tegelijkertijd dat treinreizigers nog te veel en te grote problemen tegenkomen.
"De 'Maaslijn' Nijmegen - Venlo - Roermond spant hierbij de kroon: de overgang van NS naar Veolia, dat hier met onvoldoende en ongeschikt materieel is gaan rijden, leidde tot een chaotische dienstuitvoering en een forse verslechtering van het reiscomfort".
De nieuwe dienstregeling ging vorige week zondag in. Rover heeft een meldpunt geopend waar reizigers klachten kunnen deponeren.
Ongeveer de helft van de 2000 klachten ging over extra overstappen, verslechterde aansluitingen en langere reisduur. De overige klachten hadden vooral betrekking op de uitvoering van de nieuwe treindienstregeling. Deze reizigers klagen onder meer over volle treinen, oud materieel, treinen die niet kwamen opdagen en stations die nog niet af waren.
Rover geeft de resultaten van het meldpunt door aan de openbaar vervoerondernemingen, zoals de Nederlandse Spoorwegen. De belangenorganisatie dringt aan op snelle maatregelen.
"Op de Maaslijn zullen deze verbeteringen drastisch moeten zijn en snel moeten komen, want de onbetrouwbare dienstuitvoering met te kleine, langzame en naar dieselolie ruikende treinen is een belediging van de reizigers", aldus Rover.
De provincie Limburg moet als verantwoordelijke overheid duidelijkheid geven over wat er is misgegaan bij de overgang van deze treindienst van NS naar Veolia.
(Bron)
Gefeliciteerd!

Time bewijst eer aan internetter

NEW YORK - 'Jij' bent tot persoon van het jaar 2006 gekozen door het Amerikaanse weekblad Time dat maandag uitkomt. Met de keuze wil het magazine alle internetgebruikers onderscheiden omdat zij het "informatietijdperk herscheppen".
Volgens het blad "is een gemeenschap en samenwerking ontstaan op een schaal die de mensheid nog nooit eerder heeft gekend" door zaken zoals de online encyclopedie Wikipedia en online sociale netwerken zoals YouTube en MySpace. Er is sprake van een "enorm sociaal experiment".
"Voor het grijpen van de teugels van de mondiale media, voor het oprichten en vorm geven aan de nieuwe digitale democratie, voor al het gratis werk en het verslaan van de professionals op hun eigen terrein ben jij Time persoon van het jaar", schrijft het weekblad.
(Bron)
In de bus hoorde ik trouwens de nieuwste irritatie. Een stel dames achter me was klaar met het bespreken van alle medische ins en outs van alle operaties in hun vriendenkring, de overige passagiers waren wat wit om de neus geworden, de bus reed langs overdadig versierde huizen, en een van de dames meldde op héle boze toon: 'Weet je wat het ís, vroeger, weet je, vroeger!' En ik dacht: nu komt het... 'Vroeger, toen kon je gewoon de kerstversiering uitdraaien door één lampje uit te draaien. Nou moet je dat allemaal met de stekker doen!' Waarop een tweede dame begon op te sommen dat ze alles apart gekoppeld had aan een kastje met afstandsbediening en tijdschakelaar. De eerste dame vond dat geloof ik helemaal geen leuke opmerking.