zaterdag, november 27, 2010

Nieuwe kwallensoort ontdekt in Oosterschelde

WAGENINGEN - In de Oosterschelde is een voor Nederland nieuwe kwallensoort ontdekt, het trompetsteelkwalletje.Dat heeft de Stichting Anemoon, die zich bezighoudt met mariene biologie, zaterdag gemeld via de website Natuurbericht.nl.
De soort is in juni gefotografeerd door een sportduikster. Maar pas nu heeft een neteldierenexpert vastgesteld dat het de eerste opname van een zogenoemde ‘Haliclystus salpinx’ in Nederlandse wateren betreft.
Het diertje is slechts drie millimeter groot. Het is de tweede steelkwalsoort die op de Nederlandse kust is aangetroffen.
Steelkwalletjes behoren tot de neteldieren, net als bijvoorbeeld koralen en anemonen. Ze hebben deze naam gekregen omdat ze een centrale steel hebben waarvan de holte aan de binnenzijde de maag vormt. Ze vangen voedsel in het zeewater met netelcellen op hun tentakels.
Een zegsman van de Stichting Anemoon meldt in een toelichting dat ''biodiversiteit sowieso altijd aan dynamiek onderhevig is.’’
Hij speculeert dat de trompetsteelkwal, die zich volgens de kenner vooral in koude wateren in het Arctisch gebied bevindt, mogelijk in de Oosterschelde is beland na de twee strenge winters. ''Maar die veronderstelling valt, hoe logisch ook, op basis van één kwal niet wetenschappelijk te onderbouwen.’’
De vondst door middel van een foto van een sportduiker past wel in een trend die zich de laatste jaren doorzet, namelijk het vinden van unieke diersoorten door toevallige kiekjes die niet-biologen onder water maken.
''Sportduikers hebben steeds vaker een camera bij zich waarmee ze onbedoeld zaken vastleggen die voor mariene biologen van onschatbare waarde kunnen zijn.''
(Bron)
Dak van verkeerd huis gesloopt

BROOMFIELD - Een Amerikaans echtpaar kreeg deze week de schrik van hun leven toen ze bij thuiskomst zagen dat het dak van hun villa vakkundig was weggehaald.
Het 'dakloze' echtpaar ontdekte dat een aannemer zich waarschijnlijk had vergist in het adres. De slopers hadden een woonblok verder moeten zijn, bij hetzelfde huisnummer in een andere straat.
De aannemer en zijn medewerkers waren al verdwenen toen het echtpaar thuis arriveerde. Bij telefonische navraag zei de baas van het bedrijf dat hij het probleem maandag hoopt op te lossen.
Een ander bouwbedrijf vond het lot van het paar erg sneu, vooral omdat het donderdag Thanksgiving was, een traditioneel familiefeest in de Verenigde Staten.
Dat bedrijf heeft daarom gratis een voorlopig dak gemonteerd. ''Het is geweldig dat zoveel mensen willen helpen'', zei de huiseigenaar zaterdag tegen tv-zender CNN. ''Een heel goed gevoel.''
(Bron)
'Korhoen en kemphaan weg uit Nederland'

RIJSWIJK - Het aantal vogelsoorten in Nederland blijft naar verwachting afnemen. Terwijl veelvoorkomende soorten floreren, verdwijnen bijzondere vogelsoorten op veel plaatsen.
Dat blijkt uit de zaterdag gepubliceerde Vogelbalans 2010 van SOVON Vogelonderzoek Nederland. ''Het zeldzame wordt zeldzamer, het algemene algemener'', oordeelt de vereniging.
Nederlanders moeten volgens SOVON waarschijnlijk al binnenkort afscheid nemen van soorten als de korhoen, kemphaan en draaihals.
Volgens de vereniging heeft een meerderheid van de bedreigde vogelsoorten het ondanks beschermingsmaatregelen ook in 2010 slecht gedaan.
Met name broedvogels in natte graslanden, evenals kust-, heide- en duingebieden gaan een onzekere toekomst tegemoet. Aanmerkelijk beter gaat het met watervogels, omdat de waterkwaliteit in Nederland is verbeterd en open watergebieden in omvang toenemen.
(Bron)
Everzwijn houdt huis in slagerij

HÖHR-GRENZHAUSEN - Een wild zwijn is zaterdagmiddag in de West-Duitse plaats Höhr-Grenzhausen een slagerij binnengestormd.
De verkoopster van de zaak vluchtte naar de keuken, een 72-jarige klant maakte zich zo snel mogelijk uit de voeten naar de uitgang.
In de lege slagerij richtte het losgeslagen everzwijn van 90 kilo vervolgens voor 2000 euro schade aan, berichtte de politie.
Terwijl het everzwijn als een dolle tekeer ging in de winkel, verzamelden zich tientallen voorbijgangers voor de etalage. Een door de politie opgetrommelde jager schoot het dier uiteindelijk dood.
''Het wilde zwijn verblijft momenteel in de slagerij, want daar staat een koelruimte'', zei een politiewoordvoerder. Na het weekend wordt bekeken waar het dier vandaan komt en of het de pan in mag.
(Bron)
Rusland mogelijk over op euro

AMSTERDAM - De Russische premier Vladimir Poetin heeft vertrouwen in de euro, ondanks de schuldencrisis die een aantal lidstaten van de Europese Unie heeft getroffen. Dat zei hij vrijdag tijdens een bespreking in Berlijn.
Poetin zei tevens dat Rusland in de toekomst mogelijk zelfs wil deelnemen aan de monetaire unie.
Ondanks de problemen heeft de euro zich volgens Poetin bewezen als een 'stabiele wereldvaluta'. Hij prees bovendien de pogingen van de Europese Centrale Bank en de lidstaten om de munteenheid te stabiliseren.
"We moeten af van het overweldigende monopolie van de dollar. Het maakt de wereldeconomie kwetsbaar", zo zei hij.
Op vragen of Rusland in de toekomst mogelijk ook overgaat op de euro, zei Poetin dat de 'toenadering van Rusland en Europa onvermijdelijk is'. Op een persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde hij dit nog eens.
Wel zei de premier dat er eerst nauwer moet worden samengewerkt op economisch gebied.
Merkel noemde het toetreden van Rusland tot de euro een 'toekomstvisie'. Maar, zo zei ze, 'hoe meer onze economieën met elkaar vervlochten raken, des te interessanter zal het zijn om het valutabeleid aan te passen'.
Poetin had vrijdag ook kritiek op de Europese Unie. Volgens hem stuiten Russische bedrijven op lastige hobbels als ze proberen te investeren in de EU. Hij herhaalde dan ook zijn oproep voor een vrijhandelszone tussen de EU en Rusland.
Merkel reageerde voorzichtig positief op dit voorstel. Ze zei in principe een voorstander te zijn van het idee, maar waarschuwde dat er eerst nog veel werk moet worden verzet.
Ze merkte bovendien op dat de recente handelsakkoorden met Wit-Rusland en Kazachstan een stap in de verkeerde richting zijn.
(Bron)
Alle 47.800 soorten dieren en planten in een boek

LEIDEN - Alle 47.800 in Nederland levende soorten dieren en planten staan vanaf donderdag te boek door het verschijnen van het naslagwerk De Nederlandse biodiversiteit.
Voormalig minister Ronald Plasterk neemt het eerste exemplaar in ontvangst in Naturalis in Leiden.
Volgens de makers, NCB Naturalis en de stichting EIS-Nederland, is Nederland het enige land in de wereld waar de complete biodiversiteit is vastgelegd.
Ruim honderd specialisten hebben aan het boek gewerkt. Volgens de makers komen alle groepen aan bod, ''van vogels en vaatplanten tot buikharigen en beentasters''.
Overigens noemen de makers van het boek het soortenaantal ''goed gefundeerd'' maar tegelijk ''een benadering'' omdat van veel soorten nog kennis ontbreekt.
Zelfs tijdens het maken van het boek ontdekten de wetenschappers ook nog een nieuwe soort: kransdiertjes die leven op de kaken van kreeften.
(Bron)

Een kleine 50 euro, dat valt me alleszins mee.
Cocaïnewerkplaats in Rotterdamse woontoren

AMSTERDAM – In een woontoren in Rotterdam is dinsdag een cocaïnewerkplaats ontdekt. Dat maakt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend.
In het appartement werden drugs versneden. Rechercheurs legden beslag op 82 kilo coke en arresteerden vijf verdachten. In een woning van de vriendin van een van de verdachten in Purmerend stuitte de politie op 1,4 miljoen euro aan contanten.
De politie was de cokewerkplaats op het spoor gekomen in een onderzoek naar grootschalige, internationale drugshandel.
Het onderzoek was gefocust op een van origine Surinaamse groepering en raakte door de ontdekking van de werkplaats in een stroomversnelling, aldus de woordvoerder van het OM.
De pakketten cocaïne werden aangetroffen in twee grote rugzakken in de slaapkamer van het appartement. De drugs werden versneden met behulp van huishoudelijke apparatuur, waaronder blenders. De politie vond daarnaast een tiental mobiele telefoons.
Ook in de woning in Purmerend van de 45-jarige vriendin nam de recherche mobiele telefoons in beslag, naast laptops, een geldtelmachine, scherpe munitie en de verpakking van een vuurwapen.
Het Rotterdamse appartement was vermoedelijk een schuiladres van de verdachten, aldus de woordvoerder.
De daar aangehouden verdachten variëren in leeftijd van 34 tot 46 jaar. De recherche onderzoekt de herkomst en het vervoer van de drugs naar Nederland op dit moment nog.
De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
(Bron)

Een van de verdachten zou de freefightende advocaat Ashwin Balrak zijn.
De Bilt -3,3, voelt aan als -6,3.
Maar die -11 die eerder voorspeld was voor later in de week is bijgesteld naar een iets minder erge temperatuur.
(Overigens: Lauwersoog -2,7, voelt aan als -8,3...)
Het is ook elke keer hetzelfde... Tijger had een nieuwe slaapplek ontdekt: in een kast in de slaapkamer staat een krat met wat losse rommel en daarbovenop een kussen. Lekker zacht en besloten dus.
Tom had als favoriete plekje een kussen op de kast, aan de andere kant (dan kan ie zowel de kamer als de gang in de gaten houden).
En jawel: gluur ik net in de slaapkamer, ligt Tijger met zo'n uitstraling die je in tekenfilms met bliksempjes zou weergeven op bed, en inderdaad: Tom ligt nu in het krat. Wat dat betreft is hij dan wel weer slim: hij laat Tijger alles ontdekken en pikt de plek dan bij bewezen veiligheid zelf in.
Tom heeft het moeilijk. Tom wil principieel niet op de bak, maar 's nachts is het raam dicht.
Dus ik schuif net het raam open, Tom sprint naar buiten, remt af op de vensterbank, gaat daar staan dubben, komt onder de motsneeuw en sprint weer naar binnen om daar water te gaan drinken tegen de zenuwen ;-)

vrijdag, november 26, 2010

Extra bedden voor daklozen

DEN HAAG - In Den Haag en Amsterdam is de zogeheten winterregeling voor daklozen ingegaan. Dat betekent dat meer daklozen de nacht kunnen doorbrengen in panden van onder meer het Leger des Heils.
In Amsterdam zijn tachtig bedden bij diverse instellingen beschikbaar. In Den Haag gaat het om twintig extra slaapplaatsen.
Ook in de provincies Drenthe en Groningen zijn meer overnachtingsplaatsen beschikbaar dan normaal. Dat liet een woordvoerster van het Leger des Heils vrijdag weten.
De organisatie heeft de totale capaciteit in het land uitgebreid van 470 naar zevenhonderd bedden, zei de woordvoerster. Normaal moet een dakloze een binding met de regio hebben en zich kunnen legitimeren als hij of zij de nacht in de opvang wil doorbrengen.
Als de winterregeling ingaat, is dat niet nodig en krijgt de dakloze een slaapplaats, zegt het Leger de Heils.
(Bron)
Olifant krijgt wortelkanaalbehandeling

THIRUVANANTHAPURAM - Tandartsen hebben in het zuiden van India een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd bij een olifant.
Het 27 jaar oude dier had door een 'gaatje' van 6 centimeter chronische pijn aan zijn slagtand, meldde zijn tandarts Sunil Kumar vrijdag.
Drie tandartsen en een dierenarts werkten 2,5 uur aan de 50 centimeter lange slagtand. De olifant gedroeg zich uitstekend tijdens de behandeling, waarbij geboord moest worden.
''Tijdens de operatie was de olifant niet verdoofd. Hij werkte goed mee en luisterde naar zijn verzorger'', aldus Kumar, die de slagtand begin deze maand repareerde.
''We hadden extra grote instrumenten nodig en een grote hoeveelheid hars om de breuk te dichten'', lichtte Kumar toe.
Een gaatje in een menselijke tand wordt behandeld met ongeveer 4 gram vulling, maar bij deze operatie was maar liefst 188 gram nodig.
(Bron)
Spaanse vrouw claimt zon als eigendom

MADRID - Een 49-jarige Spaanse vrouw uit de regio Galicië claimt vrijdag in de webeditie van de Spaanse krant El Mundo de eigenaresse van de zon te zijn. Ze heeft dit vast laten leggen bij een notaris en wil nu geld van iedereen die gebruik maakt van 'haar' zon.
Een internationale overeenkomst bepaalt dat een land niet het eigendom van een planeet of ster kan opeisen, maar daarin wordt niet gesproken over individuen, aldus de vrouw. Nadat ze had gelezen dat een Amerikaan de maan en enkele sterren als eigendom opeist, zette ze haar zinnen op de zon.
De helft van de eventuele opbrengsten wil de vrouw schenken aan de Spaanse regering, die in economisch zwaar weer verkeert.
Een vijfde wil ze in de Spaanse pensioenfondsen stoppen, 10 procent zet ze in om een einde te maken aan de wereldhonger en nog eens 10 procent is bestemd voor onderzoek. De rest houdt ze zelf.
(Bron)
Steeds meer armen en arme landen

GENEVE - Het aantal landen dat als extreem arm wordt omschreven, is in de afgelopen dertig tot veertig jaar verdubbeld.
Het aantal mensen dat in bittere armoede leeft, is dat ook.
Dit stelde donderdag een denktank van de Verenigde Naties, de Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad), in zijn rapport over de 49 minst ontwikkelde landen. Vooral in de laatste jaren rukt de armoede op.
Het rapport stelt dat het model voor ontwikkeling dat over het algemeen wordt aangehangen, niet werkt.
De pogingen om de armste landen op te stuwen naar economische ontwikkeling die door handel wordt aangedreven, doen het niet goed, aldus Unctad-chef Supachai Panitchpakdi.
(Bron)
Ban op tweedehands onderbroeken in Ghana

ACCRA - Ghanese marktlieden moeten hun assortiment vanaf februari aanzienlijk inkrimpen: tweedehands onderbroeken, zakdoeken en matrassen mogen dan niet meer verkocht worden.
De overheid heeft de import van deze materialen om gezondheidsredenen in 1994 al verboden, maar is nu van plan om te gaan handhaven.
Veel Ghanezen kopen op de markt tweedehands kleding uit Europa, omdat deze vaak goedkoper is dan nieuwe kleding, meldde de BBC vrijdag.
Handelaarster Cynthia geeft toe dat er weleens vieze kleding in de stapels zit, maar dat klanten die kleding niet kopen. ,,Het maakt niet uit hoe arm iemand is, ze zullen geen spullen kiezen met vlekken. Dat gooien we weg.''
Ook klant Doris snapt de regels niet. ,,Ik draag al vanaf mijn kindertijd tweedehands kleding en ik ben er nooit ziek van geworden.''
De Ghanese overheid benadrukt dat niet alle tweedehands kleding in de ban gaat.
(Bron)
Rusland wil meer buitenlanders in leger

MOSKOU - Rusland is een nieuwe wervingscampagne onder buitenlanders gestart. Het heeft zelfs de eisen bijgesteld om de gelederen te versterken in het flink vergrijzende land. Dat meldden Russische media vrijdag.
Iedereen die Russisch spreekt en vingerafdrukken wil laten afnemen is welkom. Maar dan moet er wel voor vijf jaar militaire dienst getekend worden.
Het leger biedt naar eigen zeggen behalve avontuur en een trainingsprogramma ook de mogelijkheid om na drie jaar een paspoort aan te vragen.
De Russische krijgsmacht staat bekend om erbarmelijke omstandigheden en intern geweld. Veel mannen proberen dan ook onder hun dienstplicht uit te komen.
Jaarlijks plegen ongeveer tweehonderd Russische militairen zelfmoord. Dit zelfmoordpercentage in het leger behoort tot de hoogste ter wereld.
(Bron)
Man verwarmt auto met aftapstroom

AMSTERDAM - Een 31-jarige Duitser vond het donderdag nogal koud in zijn auto. Hij tapte in Maastricht stroom van een lantaarnpaal en liet daar een kacheltje in de gestolen auto op draaien.
Toezichthouders van de gemeente zagen rond 21.15 uur op de Sonnevillelunet dat er een draad tussen de auto en de lantaarnpaal liep. Agenten constateerden dat de Duitser in een gestolen auto zat.
De man had gedronken en bekende dat hij de auto had gestolen van zijn voormalige werkgever. Hij wordt naar Duitsland gebracht.
(Bron)
Ik was verhuisd, naar de hoogste verdieping van het flatgebouw dat bovenop het Centraal was gebouwd. 78 hoog. Op die hoogte heb je geen last van het station, maar eigenlijk vond ik het uitzicht niet eens geweldig: je zag vooral een waas van vervuiling in de verte, net iets te confronterend.
In het hart van het gebouw waren de liften: een redelijk schone voor de bovenste verdiepingen, verboden voor de mensen die lager woonden (hij stopte ook alleen op de zeventigplus-verdiepingen en op de onderste), en een grote lift waar iedereen in mocht, en die ondanks de nieuwheid van het gebouw al doordringend naar pis stonk.
De liften bevonden zich in een soort donkerbruin gewelf, dus altijd donker en somber, dat hadden ze wel beter kunnen aanpakken.
Maar het ergste was... Als je de deur van het appartement opendeed, moest je over een soort loopplank naar je huiskamer. Breed genoeg om over te lopen, maar niet als je beseft dat je je op 78 hoog bevindt, met helemaal niets ónder die plank. Dus dwangmatig NIET naar beneden kijken. Je afvragen hoe die nieuwe buurvrouw dat met haar kinderwagen doet.
En tenslotte maar besluiten om in de centrale hal een briefje op te hangen, of iemand van huis wil ruilen, tot maximaal 6 hoog.
Ik werd misselijk en met vlinders in m'n maag wakker en ik liep wankel naar de wc, ik voelde die diepte gewoon nog...
Donderdag verwachte minimumtemperaturen -7 tot -11?? Mogen we effe wennen voor het echt gaat winteren?

donderdag, november 25, 2010

Trouwens, met die treinstremming van afgelopen vrijdag/zaterdag... Alleen als je al OP Utrecht Centraal was, kon je ontdekken dat je een bus naar station Zuilen kon nemen, waar dan de treinen van en naar Amsterdam aankwamen en vertrokken.
Ze gaven wel eerst de verkeerde buslijn door, maar dat is later aangepast.
Dus velen die op een andere manier naar Amsterdam zijn gegaan of van Amsterdam naar Utrecht, hadden 'gewoon' met de trein kunnen reizen.
Handig dat ze dat niet bekend maakten.
'Haai extra wendbaar door minuscule schubben'

AMSTERDAM - Haaien behoren tot de meest succesvolle jagers in zee, omdat ze extra wendbaar zijn door minuscule schubben op hun huid. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
De nauwelijks zichtbare schubben op de huid van haaien zorgen er voor dat het water gemakkelijker langs hun lichaam stroomt. De dieren zijn daardoor in staat om op volle snelheid bochten van ruim 60 graden te maken.
Volgens onderzoekers van de Universiteit van Alabama zijn haaien vooral door de opbouw van hun huid zeer succesvolle jager. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Physical Society.
“Als je kijkt naar de huiden van dieren zijn die bijna nooit glad”, verklaart hoofdonderzoekster Amy Lang op nieuwssite Physorg.com. “Ze hebben patronen in hun huid om stroming van lucht of water te controleren.”
“Je kunt het vergelijken met de putjes in een golfbal die er voor zorgen dat de bal verder vliegt”, aldus Lang. “Wij geloven dat de schubben van haaien eenzelfde soort doel dienen.”
De bevindingen van de wetenschappers zijn gebaseerd op metingen van de schubben van haaien. Ook berekenden de onderzoekers de invloed van waterstroming op de zwembewegingen van de roofvissen met behulp van een computermodel.
Door de vorm van de schubben zijn de dieren extra wendbaar, ook als ze op volle snelheid zwemmen, zo bleek uit het onderzoek. De schubben komen ook alleen voor op lichaamsdelen die bij het zwemmen veel te maken krijgen met weerstand van het water.
(Bron)
Kwart mannen vindt seks zonder instemming geen verkrachting

AMSTERDAM - Volgens één op de vier mannen tussen de 18 en 25 is seks met een vrouw zonder instemming geen verkrachting, zo blijkt uit onderzoek. Daarnaast zou de helft van de mannen seks hebben met een vrouw die te dronken is om 'ja' of 'nee' te zeggen tegen een vrijpartij.
Het Britse onderzoek werd uitgevoerd door The Havens, een centrum tegen seksueel misbruik onder 1.012 mannen in de leeftijdscategorie 18 tot 25.
Van de ondervraagden, neemt minder dan 60 procent het daadwerkelijk van hun partner aan wanneer zij geen zin heeft in seks. Daarnaast verwacht een op de vijf mannen in deze leeftijdsgroep seks na een zoen. Een klein aantal zal zelfs proberen seks te hebben terwijl hun partner dronken is of slaapt.
Een kwart van de vrouwen zegt niets en laat de vrijpartij over zich heen komen, ondanks dat zij het niet wil, terwijl 9 procent ooit werd genegeerd na duidelijk 'nee' te hebben gezegd, zo meldt London Evening Standard.
"De nieuwe bevindingen tonen aan dat er nog steeds verschillende opvattingen zijn op het gebied van wel of geen misbruik of verkrachting", zo meldt Mark Yexley, hoofd inspecteur van Met's Sapphire, een bureau gespecialiseerd tegen seksmisdaad.
(Bron)
Pijnlijk...
"Vandaag is een rapport vrijgegeven van het RIVM over de monitoringstool van het Nationaal Samenwerkingsverband Luchtkwaliteit (NSL). Dankzij dit NSL heeft Nederland 5 jaar uitstel gekregen om aan de Europese luchtkwaliteisteisen te voldoen.

Over Utrecht staat in het RIVM rapport (pag. 66) een opmerkelijke passage die verder geen toelichting nodig heeft:
“Door de gemeente Utrecht is aangegeven dat verschillende onvolkomenheden leiden tot het ontbreken van knelpunten in de huidige monitoringsresultaten. In het algemeen kunnen er dan ook diverse onvolkomenheden in invoergegevens zitten. Dit kan er toe leiden dat het in de huidige rapportage weergegeven aantal overschrijdingen afwijkt van het totale aantal beleidsmatig op te lossen knelpunten.” "
(Bron)

Dus er is een rapport, met onvolkomenheden wegens het ontbreken van knelpunten en dus klopt de rapportage op deze punten niet en kan het zijn dat het veel erger is dan lijkt.
Zinnig rapportje!
Maar de lucht is hier best schoon hoor. Die deurkozijnen die pas wit geverfd zijn hebben alweer een flinke grijze aanslag. Dat komt uiteraard niet van de snelwegen, autowegen, gewone wegen en het spoor.
Duitser metselt zichzelf in

JENA - Een Duitse gepensioneerde die de ingang van een kelder wilde dichtmetselen, heeft daarbij zichzelf opgesloten.
Pas toen zijn metselwerk klaar was, besefte hij zijn fout, zei een woordvoerder van de politie donderdag. De politie noemde de fout ''behoorlijk stom''.
Toen de man zijn fout had ingezien, had hij eerst enkele dagen in de kelder doorgebracht. Toen besloot hij een muur door te breken. Hij spaarde daarbij zijn zelfgemetselde muur, maar koos ervoor de muur naar de buren door te breken. Hij had toch al een tijdje ruzie met hen.
Toen de buren steeds harde boorgeluiden hoorden in de kelder, belden ze de politie. De agenten stonden de bejaarde al op te wachten, toen hij door de doorgebroken keldermuur stapte. De politie stelt een onderzoek in.
(Bron)

Die muur naar de buren zou dan juist niet de muur zijn die ik zou doorbreken ;-)
TT 106 Hero Brinkman ontweek drankcontrole

PVV-Kamerlid Brinkman heeft in 2001 geprobeerd een alcoholcontrole van de politie te ontwijken. Hij deed de lichten uit en reed met hoge snelheid weg van de politie-auto in Purmerend.
Later werd hij thuis gearresteerd op verdenking van rijden onder invloed. Brinkman trof uiteindelijk met justitie een schikking van 200 euro. Dat meldt Nieuwsuur vanavond.
PVV-leider Wilders is niet op de hoogte gesteld van het incident. Brinkman was het enige Kamerlid dat niet mee wilde werken aan een enquête van RTL over veroordelingen. Hij zegt dat hij niets te verbergen heeft.

Inmiddels hebben alle media een sjabloon: [Naam PVV-lid] [overtreding] [uitleg overtreding] PVV-leider Wilders was niet op de hoogte.
En heeft Wilders eigenlijk nog woordvoerders op deelgebieden, of hebben alle woordvoerders zo langzamerhand een spreekverbod op die gebieden wegens niet aan de Grote Blonde Leider vertellen dat de kerfstok niet van vreemde smetten vrij was?
Tieners na vijftig dagen op zee gered

CANBERRA - Een Nieuw-Zeelandse vissersboot heeft drie jongens gered, die waren vermist nadat ze vijftig dagen eerder met een boot de zee waren opgegaan.
De jongens hadden zich in leven gehouden met een zeemeeuw. Ook hadden ze water op hun bootje.
Dat heeft de Nieuw-Zeelandse krant New Zealand Herald donderdag gemeld. De jongens waren begin oktober bij de Tokelau-eilanden in Nieuw-Zeeland met een speedbootje de zee opgegaan. Daarna werd niets meer van de tieners vernomen. Hun familie dacht dat de jongens dood waren.
Een tonijnvisser pikte de jongens woensdag op ten noordoosten van de eilandengroep Fiji. Ze waren sinds het begin van hun vaartocht circa 1300 kilometer afgedreven. Volgens Tai Fredricsen, een bemanningslid van de tonijnvisser, waren de jongens behoorlijk verbrand, maar was hun toestand verder redelijk goed.
(Bron)
Ex vraagt geld voor borstimplantaten terug

AMSTERDAM - Een Duitse man heeft onlangs ruim vierduizend euro teruggevorderd voor de borstimplantaten die zijn ex-vriendin liet plaatsen.
Dat meldde Bild woensdag op haar website.
Carsten M. sloot een lening af, waarvan de borstvergroting is betaald. Hij dreigt nu dat wanneer Anastasia (20) het geld voor haar borstoperatie niet terugbetaalt, hij een deurwaarder op haar af zal sturen.
Anastasia, bekend van het Duitse tv-programma Sommermädchen, vertelt tegen de Duitse krant: “Het klopt dat mijn ex kort voor de operatie een schuldovereenkomst heeft getekend. We hadden afgesproken dat wanneer ik een jaar bij hem zou blijven, ik niets terug zou hoeven betalen.”
Toch ging het stel kort na de operatie uit elkaar. Volgens de vrouw heeft ze inmiddels al drieduizend euro overgemaakt.
(Bron)

Sowieso een hele rare overeenkomst...
Integratie stapje verder met tweede generatie

DEN HAAG - De in Nederland geboren niet-westerse allochtonen beschouwen zichzelf vaker Nederlander dan allochtonen van de eerste generatie.
Ook bepaalt deze in Nederland geboren generatie steeds meer het beeld van deze groep in onze samenleving.
Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het Jaarrapport Integratie 2010 dat donderdag is gepresenteerd. Al bijna de helft van de vier grootste niet-westerse herkomstgroepen is inmiddels in Nederland geboren.
Het gaat om Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen. De in Nederland geboren tweede generatie niet-westerse allochtonen doet het steeds beter in het onderwijs en staat er sociaaleconomisch beter voor dan de eerste generatie.
Wel hebben zij ten opzichte van autochtonen nog steeds een achterstand in onderwijs en arbeidsmarktperspectieven. Daarnaast is hun gezondheidssituatie kwetsbaar en is er oververtegenwoordiging in de criminaliteit.
(Bron)
Blunder kost bejaarde Brit al zijn spaargeld

WESTCLIFF-ON-SEA - Een Britse gepensioneerde man is zijn kapitaal kwijtgeraakt. De man vertrouwde banken niet en droeg zijn 80.000 pond (85.000 euro) spaargeld altijd bij zich in een oranje plastic zak.
Toen hij onlangs met de auto wilde wegrijden, had hij de geldzak even op zijn auto gelegd en verder vergeten.
''Of misschien had ik hem op de grond gezet bij de auto. In elk geval is het geld weg'', zei de 68-jarige man uit Westcliff-on-Sea donderdag op de site van de Britse krant Daily Mail. Hij vond later wel de lege geldzak. De politie onderzoekt die op vingerafdrukken.
De man werkt nog als uitdeuker en schilder. Hij had 2000 pond per werkjaar gespaard. Eerst verstopte hij het geld onder zijn bed. Maar toen zijn waakhond overleed, droeg hij het geld altijd bij zich. ''Ik heb weinig hoop dat het geld terugkomt. Ik zit diep in de put.''
(Bron)

woensdag, november 24, 2010

'Welgestelde mensen kunnen zich minder goed inleven'

AMSTERDAM – Welgestelde personen kunnen zich minder goed inleven in de emoties van anderen dan mensen uit lagere sociale klassen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
Mensen met een goede opleiding en relatief veel geld hebben met name vaak moeite met het herkennen van emoties in gezichten. Ze presteren op dit gebied opvallend genoeg minder goed dan mensen die minder rijk en welvarend zijn.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.
Volgens de wetenschappers ontwikkelen armere mensen hun emphatisch vermogen waarschijnlijk beter, omdat ze meer afhankelijk zijn van anderen.
“Als je het je niet kunt veroorloven om hulp in te kopen zoals dagopvang voor je kinderen, dan moet je steunen op buren of familie als je boodschappen gaat doen”, verklaart hoofdonderzoeker Michael Kraus op Physorg.com.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen met verschillende achtergronden een aantal afbeeldingen van gezichten te tonen. De deelnemers aan het experiment moesten steeds aangeven welke emotie een gezicht uitdrukte. Relatief arme mensen slaagden hier beter in dan proefpersonen uit rijkere families.
Bij een vervolgexperiment gaven de wetenschappers proefpersonen de opdracht om zich voor te stellen dat ze uit een arm milieu kwamen en volledig afhankelijk waren van anderen.
Opvallend genoeg verbeterden toen de prestaties van de rijke deelnemers. Ook zij slaagden er op dat moment beter in om emoties af te lezen van gezichten.
“Dit laat zien dat het aflezen van emoties niet ingebakken zit in de mens”, aldus hoofdonderzoeker Kraus. “De verschillen ontstaan vooral door de culturele context.”
(Bron)
IJsbeer krijgt reservaat nabij Alaska

WASHINGTON - De Amerikaanse overheid heeft woensdag een gebied ter grootte van Spanje aangewezen als beschermd natuurgebied voor de bedreigde ijsbeer.
Het reservaat ligt in de wateren rond Alaska en is 484.000 vierkante kilometer groot.
''De aanwijzing van dit leefgebied maakt het mogelijk om te voorkomen dat de werkwijze van onze federale partners de populatie ijsberen schaadt'', aldus een woordvoerder van het ministerie voor Binnenlandse Zaken.
Het wordt voor bedrijven moeilijker om toestemming te krijgen voor boringen naar gas en olie in het gebied.
Er leven wereldwijd nog ongeveer 20.000 tot 25.000 ijsberen in het wild. De populaties staan onder druk, onder meer omdat hun leefgebied afneemt door smeltende ijsmassa's.
(Bron)
Zin in een pizza die eens anders dan anders is? Geen kattenfan, of misschien juist wel een liefhebber?
Probeer La Fortuna in Utrecht eens, en met name de Pizza borromea: "kattespek, knoflook en uien".
'In 2020 heeft helft Amerikanen prediabetes of diabetes'

AMSTERDAM - Uit onderzoek van de Amerikaanse zorgverzekeraar UnitedHealth Group Inc. blijkt dat in 2020 meer dan de helft van de Amerikanen of prediabetes heeft, of diabetes krijgt als de huidige trends aanhouden.
Dat meldt de wetenschappelijke nieuwssite Physorg woensdag.
Volgens het rapport van de ziektekostenverzekeraar hebben naar schatting 27 miljoen Amerikanen suikerziekte en verkeren nog eens 67 miljoen in een ongediagnosticeerde staat van prediabetes.
Prediabetes is de aandoening die optreedt wanneer de bloedglucosespiegel hoger is dan normaal, maar niet hoog genoeg voor een diagnose van diabetes.
Uit het rapport blijkt ook dat mensen meerdere jaren voordat zij daadwerkelijk diabetes krijgen de voorloper met zich mee dragen. Dit betekent dat er meerdere mogelijkheden zijn om te voorkomen dat mensen met prediabetes ook daadwerkelijk suikerziekte ontwikkelen.
Diabetes wordt geassocieerd met overgewicht en obesitas. Volgens het onderzoek hadden in 2008 naar schatting 68,3 procent van de Amerikanen overgewicht. Dit aantal stijgt elk jaar.
Volgens de ziektekostenverzekeraar zouden de kansen om diabetes te ontwikkelen behoorlijk verminderen als die groep vijf procent of meer gewicht verliest en meer beweegt.
De groep kost de overheid naar schatting aan het eind van de eeuw jaarlijks 500 miljard dollar. Dit jaar kosten diabetespatiënten de overheid 194 miljard dollar.
(Bron)
Opnieuw vangpoging pelikaan Groenerick

LEEK - Komende dagen worden er opnieuw pogingen ondernomen de ontsnapte pelikaan Groenerick te vangen. Het dier zag eind juli tijdens een roofvogelshow in safaripark Beekse Bergen zijn kans schoon en ging er vandoor.
Sindsdien bivakkeert hij in het Leekstermeer in Leek. Nu het koude weer zijn intrede doet en de vissen in het meer steeds dieper gaan zwemmen, wordt het voor Groenerick lastiger zijn dagelijkse portie vis te vangen, meldde een woordvoerder van het park woensdag.
Medewerkers van Beekse Bergen hopen daarom dat de hongerige Groenerick te lokken is met verse vis.
De medewerkers reizen daarvoor niet zelf af naar Leek maar hebben een boer uit de omgeving gevraagd te proberen of de pelikaan met vis op het droge te krijgen is. Mocht dat lukken, dan staat er een speciale vangkooi klaar.
(Bron)
Partijprominent Vlaams Belang blij om kanker rivale

ANTWERPEN - Vlaams Belang (VB) heeft een prominent lid uit de partij gezet omdat hij enthousiast had gereageerd op de kanker van een rivaliserende partijgenote.
Bart Debie is ontslagen als personeelslid en partijlid, meldde VB woensdagmiddag. Debie gaf op een Facebookpagina commentaar op het nieuws dat de ziekte van Marie-Rose Morel was verergerd. ''Leg de champagne maar al koud!'', stelde de hardliner.
De voormalige politiecommissaris vocht een conflict uit met Morel over hervormingen binnen de rechts-nationalistische partij. Debie voelde niets voor een gematigdere opstelling.
Volgens VB kan onder geen beding worden gespot met het menselijk lijden van wie dan ook. De partij noemde de reactie van Debie ''moreel absoluut onaanvaardbaar.'' In verband met de affaire dreigde voormalig VB-voorzitter Frank Vanhecke uit de partij te stappen.
(Bron)

Debie is misschien de ziekste van de twee :-( Gelukkig dat z'n club wat dit betreft wel wat fatsoen heeft.
Franse vrouw drie weken vast in badkamer

PARIJS - Een 69-jarige inwoonster van een appartementencomplex in een Parijse buitenwijk heeft een hachelijk avontuur in haar badkamer maar ternauwernood overleefd.
Ze zat twintig dagen opgesloten in de badkamer, voordat de brandweer haar zwaar ondervoed bevrijdde, zo meldde de Franse krant Le Parisien dinsdag.
De vrouw, wier identiteit niet is vrijgegeven, kwam op 1 november vast te zitten in de badkamer doordat het deurslot blokkeerde. In de weken daarna probeerde ze haar buren te alarmeren via klopsignalen op de waterleidingen.
Omwonenden dachten lange tijd dat een van de flatbewoners in de nachtelijke uren aan het klussen was, en begonnen een petitie-actie tegen deze onbekende persoon.
Uiteindelijk waarschuwde een buur afgelopen vrijdag toch maar de politie. Die ging de woning binnen en trof de vrouw aan. Ze had zich in leven gehouden met kraanwater.
(Bron)
'Grote meren worden steeds warmer'

WASHINGTON - Het water van de grootste meren ter wereld is de afgelopen 25 jaar warmer geworden door de klimaatverandering. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Wetenschappers maten de oppervlaktetemperatuur van de 167 grootste meren met satellieten. Per decennium steeg de temperatuur van de meren gemiddeld met 0,45 graden Celcius.
In enkele gevallen werd zelfs een stijging van 1 graad Celcius per tien jaar gemeten.
Volgens de onderzoekers kunnen zelfs kleine temperatuurstijgingen grote gevolgen hebben voor de ecosystemen van de meren.
(Bron)
Agent verkrachtte vrouwen in cel

NEWCASTLE - Een Britse politieman is woensdag veroordeeld, omdat hij vrouwen in de cel verkrachtte en aanrandde. Totaal hebben zestien vrouwen een klacht ingediend tegen de 42-jarige agent uit Glasgow.
De rechtbankjury in Newcastle vond van deze klachten twee verkrachtingen en drie aanrandingen bewezen. De strafmaat wordt later bepaald.
Zelf ontkent de politieman alles. Volgens hem zijn alle betrokken vrouwen leugenaars en is het één groot complot tegen hem.
Volgens justitie had de man heroïneverslaafden, winkeldievegges en een gehandicapt tienermeisje hulp aangeboden tijdens hun gevangenschap, waarna hij seksuele diensten eiste. De aanklager stelt dat de politieman één vrouw zelfs 3,5 jaar lastig viel.
Hij probeerde de afgekickte vrouw weer aan de heroïne verslaafd te krijgen. Nadat de agent de vrouw thuis had verkracht, terwijl ze handboeien om had, vluchtte ze naar een schuiladres.
(Bron)
James Sharpe wil rehabilitatie

DEN HAAG - PVV'er James Sharpe, die vorige week opstapte als Tweede-Kamerlid, wil zijn naam gezuiverd zien. Rehabilitatie is het eerste wat hij wil, zei hij woensdag in een interview met de Wereldomroep.
''Het is voor media vrij makkelijk je neer te zetten en een scoop te hebben, maar ze vergeten dat je ook een mens bent en constant met een besmeurd profiel door het leven moet."
"Voor ik überhaupt iets anders kan, moet ik mijn naam zuiveren.'' Hij heeft daarom klachten tegen een aantal media ingediend bij de Raad voor de Journalistiek.
Sharpe stapte vorige week op, nadat bekend was geworden dat het bedrijf waarvan hij de baas was in Hongarije was beboet voor misleiding van de consument via sms-diensten.
Ook werd hij in verband gebracht met pornowebsites en agressie tegen een mede-atleet in de tijd dat hij hordenloper was. De aantijgingen waren voor Sharpe aanleiding om zijn gezin in bescherming te nemen en zich terug te trekken uit de politiek.
Sharpe weet nog niet wat hij nu gaat doen, maar sluit niet uit dat hij terugkeert in de politiek. ''De wonden zijn nog te vers, ik kan net weer een beetje slapen."
"Ik moet even rusten, bezinnen en dan kijken of er eventueel nog een politieke toekomst voor mij ligt. Het belangrijkste is rehabilitatie; het volk weet niet beter dan dat er in al die dingen een kern van waarheid zit en dat is heel vervelend.’’
(Bron)

En anders slaat ie erop of stuurt ie een ex-collega langs?
Ik moest een tijdje op de bus wachten, en tegenover de bushalte staat een krentenboom. Allang leeggegeten (dat begint al als het voor mensen nog volop zomer is) en allang kaal. Er zaten twee merels in, een heer en een dame. De heer wipte naar de dame toe, maakte zachte tsjiepgeluidjes, bolde zijn veren op en spreidde zijn staart en bewoog met zijn koppie. Tsjiep... tsjiep... De dame bleef rustig zitten, de heer kwam wat dichterbij. De takjes trilden.
Na een tijdje kijken viel het me op: de takjes trilden niet zomaar. Mijnheer merel had een paar elemenenten in zijn show, want dat was het: hij tsjiepte en bolde zijn veren op, hupte een takje dichterbij, liet dat takje trillen, tsjiepte weer zachtjes, kwam nog een takje dichterbij...
Af en toe hupte de dame een takje dichterbij. En uiteindelijk zaten ze zo ongeveer tegen elkaar aangeplakt, allebei geluidjes te maken, waarna ze samen wegvlogen.
Je zou bijna denken dat het al lente was ;-)
Hoe stom kun je zijn...
En nu heeft ie het ineens héél druk. Uiteraard.

dinsdag, november 23, 2010

Rotskruiper weer in Nederland gesignaleerd

WAGENINGEN - De rotskruiper is gesignaleerd in Limburg. Het is voor het eerst in twintig jaar dat deze zeldzame vogel in Nederland is gezien. Dat heeft Sovon Vogelonderzoek Nederland dinsdag laten weten.
De rotskruiper is gezien bij de Sint Pietersberg bij Maastricht. De vogel is te herkennen aan de lange snavel en roodachtige vleugels met witte vlekken.
Hij komt vooral voor in de buurt van gebergtes, bijvoorbeeld de Pyreneeën.
Volgens Sovon heeft het nieuws ertoe geleid dat ,,de vogelwereld op zijn kop staat''. De rotskruiper is voor het laatst in 1991 gezien. De vogel overwinterde toen bij het gebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
(Bron)
Vrijspraak ondanks snelheid van 213 kilometer

BERGEN - Een rechtbank in het Belgische Bergen heeft een 26-jarige automobilist vrijgesproken die op een autosnelweg was geflitst toen hij 213 kilometer per uur reed. Het gebruikte flitstoestel was net iets te lang niet geijkt.
Dat meldde de krant De Morgen dinsdag.
De rechter oordeelde dat het apparaat in het politievoertuig niet meer gebruikt had mogen worden omdat de geldigheidstermijn was verstreken.
Elke radar moet om de twee jaar worden geijkt. Bij het gebruikte toestel was die termijn met acht dagen overschreden. De autobestuurder ontsnapte aan een intrekking van zijn rijbewijs en een forse boete.
(Bron)
Onderhandelaar Taliban waarschijnlijk nep

KABUL - Afghaanse regeringsvertegenwoordigers hebben maandenlang geheime gesprekken gevoerd over een mogelijke vrede met een nep-Talibanleider.
Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times dinsdag op basis van een reeks anonieme bronnen. De krant sprak onder meer met NAVO-functionarissen, Westerse diplomaten en vertegenwoordigers van de regeringen van Afghanistan en de Verenigde Staten.
President Hamid Karzai van Afghanistan zei later op de dag tijdens een persconferentie dat hij niet heeft gesproken met de man die zich zou hebben voorgedaan als Mullah Akhtar Mohammed Mansour.
Dat zou de tweede man zijn binnen de Talibanbeweging, achter Mullah Omar. Ten tijde van het schrikbewind van de Taliban in Afghanistan (1995-2001) was Mansour minister van Luchtvaart.
'Mansour' sprak volgens The New York Times drie keer met Afghaanse regeringsvertegenwoordigers en met functionarissen van de NAVO, op diverse plekken in Afghanistan.
In de hoofdstad Kabul, waar hij vanuit Pakistan naartoe was gevlogen met een vliegtuig van de NAVO, sprak de bedrieger volgens de kwaliteitskrant ook met Karzai.
De president deed het verhaal van het Amerikaanse dagblad af als ''propaganda van de internationale media'' en stelde dat de berichtgeving is gebaseerd op leugens. Karzai bevestigde wel dat er in het verleden indirect contact is geweest met de Talibanleiding, die zich in buurland Pakistan zou bevinden.
De man die zich voordeed als Mansour, zou volgens een bron van The New York Times ''veel geld" hebben gekregen voor zijn komst naar de onderhandelingstafel. Exacte bedragen werden niet genoemd in het artikel.
Het bedrog kwam aan het licht toen een oude bekende van Mansour aangaf dat hij de man aan de onderhandelingstafel niet herkende.
(Bron)
De verwachte "sneeuwval in centimeters" vindt u hier.
Ik heb m'n wanten inmiddels opgeduikeld.
De PVV wordt geen ledenpartij, is na "een open en respectvol gesprek" besloten. Zal gezellig geweest zijn.
TT 751 11:20 uur

HSL Rotterdam - Amsterdam

Door een defecte trein rijden er tussen Schiphol en Rotterdam Centraal geen FYRAtreinen.
Extra reistijd: 15 tot 30 minuten
Prognose: * Treindienst normaal om 12:30 uur.

Maar door die Fyra te nemen won je toch veel meer tijd dan 15 minuten?

maandag, november 22, 2010

'Armoede door torenhoge zorgkosten'

GENEVE - Elk jaar worden ruim 100 miljoen mensen in armoede gedompeld door ziekte of torenhoge ziekenhuisrekeningen. De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft die schatting maandag bekendgemaakt.
''Niemand die zorg nodig heeft zou daardoor het risico mogen lopen om financieel geruïneerd te worden'', zei directeur-generaal Margareth Chan van de WHO bij de lancering van een actie voor wereldwijde gezondheidszorg.
Vooral in arme landen zonder goede zorgverzekeringen ontstaan problemen. Maar ook in rijke landen zijn volgens de WHO nog grote verschillen.
''Het is gewoon niet aanvaardbaar. En het is ook niet nodig, omdat er iets aan gedaan kan worden'', zei David Evans, WHO-directeur zorgfinanciering in Genève. Volgens hem kunnen zelfs de armste landen best 15 procent van hun uitgaven aan zorg besteden.
(Bron)
Franse boer voert eigen eenden cannabis

AMSTERDAM – Een eendenboer in Frankrijk moet een boete van vijfhonderd euro betalen voor het voeren van wiet aan zijn eenden. Ook krijgt hij hiervoor een maand voorwaardelijk.
De Fransman verklaarde dat hij de daad had verricht voor medische doeleinden, zo meldt de Britse krant The Telegraph.
De cannabis zou volgens de boer dienen als ontwormingsmiddel voor de eenden.
Het overige deel van de drug heeft de boer, genaamd Michel Rouyer, zelf opgerookt. [Had ie zelf ook wormen?]
Toch heeft hij het overgrote deel aan zijn 150 eenden gevoerd.
Volgens Rouyer bestaat er voor eenden geen ander beter middel tegen wormen. “Een specialist tipte mij hierover. Sindsdien heeft geen enkele eend meer wormen gehad”, meldt de boer tegenover de krant. Wie deze specialist is geweest, kan de man zich niet meer herinneren. [Teveel gerookt?]
Wel zouden alle eenden op dit moment in uitstekende gezondheid verkeren. De boer werd gearresteerd door de Franse politie nadat ze twaalf wietplanten in zijn huis hadden aangetroffen. Ook vonden zij een halve kilo cannabis in de slaapkamer van Rouyer.
(Bron)

zondag, november 21, 2010

TT 121 De politie heeft vannacht gevochten met een groep jongeren bij het clubhuis van een hockeyclub in Voorschoten. Van de elf arrestanten zitten er nu nog twee vast. De politie werd opgewacht door dronken jongeren die ruzie zochten en later op een andere plaats in de stad de agenten met flessen en stenen bekogelden, zei een politiewoordvoerder.
Nederland overwoog invasie Suriname

AMSTERDAM - Nederland had in 1986 plannen om de Surinaamse legerleider Desi Bouterse af te zetten en op te pakken.
Dat bevestigt toenmalig premier Ruud Lubbers in de Volkskrant. Een invasie van Suriname met 850 mariniers, zestien helikopters, vliegtuigen en marineschepen werd voorbereid met hulp van de Verenigde Staten.
Het kabinet-Lubbers stelde de plannen op op verzoek van drie Surinaamse regeringsleden, onder wie premier Pretaap Radhakishun, die wilden dat Nederland Suriname zou 'verlossen' van Bouterse. Bij de invasie zou onder meer luchthaven Zanderij worden ingenomen.
De plannen voor een invasie werden in 1987 geschrapt. Nederland vond het risico op slachtoffers onder mariniers en Nederlandse burgers in Suriname te groot.
Geluiden over een mogelijk invasie in Suriname zingen al jaren rond. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei in 2007 in antwoord op Kamervragen van de SP dat destijds gewerkt werd aan evacuatie van Nederlanders uit Suriname.
Hij vertelde echter niets over de aanhouding van Bouterse - huidig president van Suriname, een wezenlijk onderdeel van de plannen.
De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin is blij dat er een bevestiging is van de invasieplannen. Hij zei zaterdag dat president Desi Bouterse vaak heeft gezegd dat Nederland militair wilde ingrijpen.
"Veel mensen wilden maar niet geloven dat Nederland een invasie wilde plegen, terwijl dit zo vaak is gezegd door Bouterse. Eindelijk komt nu de bevestiging. Wij vragen ons af waarom Nederland nu met deze publicatie komt", aldus Lackin.
(Bron)
Redding Nieuw-Zeeland vlot niet

GREYMOUTH - Er is weinig vooruitgang geboekt bij de kolenmijn in Nieuw-Zeeland, waar 29 mijnwerkers al meer dan 48 uur vermist worden. Reddingswerkers kunnen de mijn niet in, omdat binnen mogelijk gevaarlijke gassen zijn.
Dat maakten de autoriteiten zondag duidelijk op een persconferentie.
''Je kan niet zomaar een masker opzetten en naar binnen rennen, het risico is gigantisch. Ik laat niet zestien mensen naar beneden gaan voor een halfbakken redding'', verklaarde politiecommissaris Gary Knowles.
Om de luchtkwaliteit in de mijn te testen willen de reddingswerkers zo snel mogelijk een 150 meter diepe schacht boren. Dat kan ongeveer een etmaal duren. Pas als uit de tests blijkt dat de omstandigheden in de mijn veilig zijn, kunnen daadwerkelijk reddingsploegen naar binnen.
Ondanks de problemen willen de autoriteiten de hoop niet opgeven. ''Dit is nog altijd een reddingsoperatie, we geloven nog steeds dat we ze kunnen redden'', aldus Knowles.
De Pike River-mijn in het noordwesten van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland werd vrijdag getroffen door een ontploffing. Onder de 29 vermiste kompels zijn twee Australiërs, twee Britten en een Zuid-Afrikaan. De jongste is 17 jaar oud, de oudste 62.
(Bron)
Waarschuwingschot politie na overval winkel

HERTEN - De politie heeft zaterdagavond een waarschuwingsschot gelost op twee mannen die op de vlucht waren geslagen na een overval op een supermarkt in het Roermondse kerkdorp Herten.
Agenten konden de twee jongens van 16 en 17 jaar uit Herten en Roermond vervolgens aanhouden, maakte de politie zondag bekend.
Het tweetal kwam vlak voor sluitingstijd rond zes uur de supermarkt aan de Schoolstraat binnen. Ze bedreigden het aanwezige personeel volgens de politie met een wapen. Er is geen buit gemaakt. [Vreemde zin.]
De gealarmeerde politie kwam de twee mannen die aan het signalement voldeden buiten op een fiets tegen. Toen de politie hen wilde aanhouden sprongen ze van de fiets en renden ieder een andere kant op. De politie schoot eenmaal in de lucht, waarna de agenten hen in de kraag konden vatten.
(Bron)
Daling CO2-uitstoot weinig spectaculair

SINGAPORE - De daling van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) was in 2009 minder spectaculair dan wetenschappers aanvankelijk dachten.
De uitstoot daalde vorig jaar wereldwijd met 1,3 procent in vergelijking met 2008.
Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag wordt gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.
(Bron en meer)
Oxfam vindt VN-vredesmissies te kort schieten
(Bron)

Ik mag toch hopen dat Oxfam vindt dat ze tekortschieten. Dat is toch net wat anders...
Grote stress: Tijger kwijt. En niet zomaar kwijt, nee, geen enkele signalering als ik wat at, waar Tom zich wel elke keer direct meldde (maar die lag op bed te dutten, dus die was ook niet kwijt).
Erg ongebruikelijk. Kast die ik had dichtgedaan nogmaals gecontroleerd want de dame ontdekt graag nieuwe plekken. Geen Tijger in de kast. Andere plekken gecontroleerd.
En buiten was het helemaal geen Tijgerweer - ja, zon, maar koud, dan is de dame toch liever binnen.
Toen de hysterie dreigde toe te slaan hoorde ik ineens iets. Iets dat verdacht leek op Tijgergesnurk.
In een lage kast staan twee kratten met spullen. Daar lag ze niet in/op. Dat was mijn eerste gok geweest toen ze weg leek. Maar de dame had zich compleet met een kussentje uit een van de kratten àchter de kratten klemgewurmd, en lag daar prinsesheerlijk te pitten.
Pfff.