vrijdag, maart 19, 2004

Weer een onzalig plan voor de zorg...
Klap voor huisarts die vrouw hand wil geven

BREDA - Een 28-jarige Marokkaan heeft een huisarts in Breda geslagen omdat die zijn vrouw een hand wilde geven. Volgens de dader is dat binnen zijn geloof ongepast gedrag. Dat heeft de politie in Breda vrijdag meegedeeld.
Het incident deed zijn donderdagavond voor, toen de man met zijn vrouw en een ziek kind bij de huisartsenpost kwam. Bij hun binnenkomst wilde de arts zich voorstellen en een hand geven. Dat kwam hem op een gezwollen en bloedende lip te staan.
Ook tijdens het verhoor door de politie hield de Marokkaan vol dat hij een goede reden had om de arts te slaan. De politie heeft tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Een andere arts heeft de zorg voor het kind overgenomen.
(Bron)

Die vent is knap gek, handjesschudden hoort erbij in Nederland, en als je daar niet mee kunt leven zoek je maar een gelijkdenkende huisarts, hier of daar.
De pink panther is 40 geworden vandaag!
Hé, mijn bovenbuurvrouw kan best goed pianospelen...
Teen found with 20 bombs at school

MALCOLM, Nebraska (AP) -- A teenager was charged with attempted murder after police found him outside his school with 20 homemade bombs, a rifle and a note saying he wanted to injure everyone at his high school except for three friends.
Authorities believe they averted what could have been the worst school shooting since the 1999 massacre at Columbine High School.
Josh Magee, 17, was arrested Tuesday in the parking lot of Malcolm High School after a staff member saw him swigging liquor from a flask and putting on a black overcoat. Police who searched Magee's car found a bolt-action rifle, several rounds of ammunition, small bottles of propane and rigged containers of a petroleum-based propellant. "It had the potential of going badly," said Superintendent Gene Modernize. "With this student, at this school, on this particular day, we were successful. We got lucky."
Parents and school officials in this tiny town north of Lincoln said Magee often spoke about Columbine, where Eric Harris and Dylan Klebold killed 12 students and a teacher before killing themselves.
"He asked them in class last week if they knew who Eric Harris and Dylan Klebold were," said Julia Lostrah, whose daughter is Magee's classmate. "Then he said, `I know them."'
The arrest came in the same week that authorities in another rural town in the heartland avoided a potentially violent school encounter.
Two second-grade boys and an 11-year-old schoolmate were arrested Wednesday in Forsyth, Montana, on charges that they buried a loaded handgun in a playground sandbox and plotted to shoot and stab a third-grade girl during recess. Authorities said the boys intended to harm the young girl because she had teased two of them.
No one answered the door Thursday at Magee's red-brick home just down the road from the school in Malcolm, a town so small that its downtown streets are unpaved.
School and law enforcement officials said his mother works as a chef in Lincoln, and his father is serving in Afghanistan in the military.
Magee, who has attended Malcolm schools since kindergarten, was always been on the district's radar, Neddenriep said. "All the way through, he was just a little different," he said. "He liked to be alone, he didn't take part in many things. His enjoyment was weapons." The superintendent said he wasn't aware of reports that Magee was a target of bullies. "There were never any incidents reported," he said.
When students began reporting to faculty that Magee bragged of making and testing explosives at home, Neddenriep said, the school paid close attention to the teen. Magee then began showing some interest in school activities, he said.
Lostrah, who is also the school district's administrative assistant, said Magee joined the cross-country team and was an impressive musician. "He was very talented," she said. Magee was being held in a juvenile jail, but he was charged as an adult with attempted first-degree murder.
Neddenriep said the school of about 450 students will refine its safety policies in the wake of Magee's arrest. "There's one thing I did learn," Neddenriep said. "It can happen anywhere."
(Bron)
TT 126 Nieuw bewijs tegen Madrid-verdachte

MADRID De Spaanse politie denkt dat zij nieuw bewijs heeft gevonden tegen Jamal Zougam, één van de verdachten van de aanslagen in Madrid. Dat schrijft het Spaanse dagblad El País op basis van anonieme politiebronnen.
Het bewijs zou bestaan uit een stukje plastic dat is gevonden in de belwinkel van Zougam in Madrid. Het zou precies overeenkomen met een ontbrekend stukje plastic aan de telefoon die in de tas met een niet-ontplofte bom is gevonden.
De mobiele telefoon leidde de politie naar vijf verdachten, onder wie Zougam. Gisteren heeft de politie nog vijf mannen opgepakt vanwege de aanslagen.
Internet ontsluit geschiedenis van theater in de oorlog

AMSTERDAM - De theaters draaiden een groot deel van de Tweede Wereldoorlog op volle toeren, ook in het illegale circuit. Wie informatie zoekt over al deze voorstellingen kan vanaf donderdag terecht op de website theater2wo.nl . Het Theater Instituut Nederland heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Het instituut heeft uit zijn uitgebreide collectie programmaboekjes, recensies en archieven van gezelschappen en toneelspelers een overzicht samengesteld van alle voorstellingen tijdens de oorlog. Het gaat om voorstellingen die door of onder begeleiding van professionele theatermensen zijn gespeeld. Dat gebeude op officiële podia, maar ook in barakken van een kamp of in de illegaliteit ergens tussen de schuifdeuren.
Daarnaast geeft de site achtergrondinformatie over het theater in de oorlog en worden er artikelen over dit onderwerp gepubliceerd. Het instituut beoogt de weg vrij te maken voor een systematisch en grondig onderzoek naar deze periode. Onderzoekers kunnen concrete informatie opzoeken: welke stukken, welke acteurs, wie regisseerde er en waar en wanneer was de opvoering.
De gegevens over het professionele theater kunnen vrij compleet worden geleverd. Met de illegale voorstellingen en die in de kampen ligt het moeilijker. Het Theater Instituut is dan ook naarstig op zoek naar iedereen die hierover nog informatie bezit.
(Bron)
Spookrijdend op zoek naar dochter

AMSTERDAM - Een 64-jarige vrouw uit Noordwijk heeft donderdag lange tijd tegen het verkeer ingereden, onder meer over de A7, de A8 en de A10. De vrouw kwam uit de richting van Purmerend en was op weg naar haar dochter. De trotse moeder raakte echter volkomen van slag toen ze erachter kwam dat niet meer wist waar haar dochter woonde.
De politie werd gewaarschuwd door een automobilist dat een medeweggebruiker tegen het verkeer inreed op de A7. Pas bij de afslag Landsmeer op de A10 slaagden de opgetrommelde agenten er in de spookrijdster langs de kant van weg te zetten. Na het verhaal van de vrouw gehoord te hebben, werd besloten haar rijbewijs in te nemen. Er was ook goed nieuws voor de 64-jarige: het was haar dochter die haar kwam ophalen van het politiebureau.
(Bron)
Gevonden sleutel past op handboeien Dutroux

AARLEN - Het sleuteltje dat dinsdagavond is gevonden in een kast van Dutroux, paste toch op zijn handboeien. Dat heeft justitietopman Militis van Aarlen vrijdag verklaard.
De sleutel lag in een pak zout in een voorraadkast niet ver van de cel van Dutroux. De vondst zorgde voor enorme ophef. Minister van justitie Onkelinx begon een grondig onderzoek. Eerder was al een bewaker geschorst die foto's van Dutroux had gemaakt en verkocht.
De Belg staat momenteel in Aarlen terecht op verdenking van vijf ontvoeringen en drie moorden op jonge meisjes.
(Bron)
'Internetsites lappen wet aan hun laars'

DEN HAAG - Veel internetsites lappen de wet Koop op afstand aan hun laars. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van onderzoek naar driehonderd websites, dat vrijdag naar buiten is gebracht. Volgens de wet heeft de consument recht op een bedenktijd van zeven werkdagen, maar 37 procent van de websites vermeldt dat niet.
Als er wel een termijn wordt genoemd, dan is er bij ruim de helft sprake van een te korte termijn. Sommige internetwinkels vermelden zelfs voorwaarden die tegen de wet indruisen. Een voorbeeld daarvan is dat de winkel bij ontbinding van de koop kosten in rekening brengt.
De bond noemde de uitkomst van het onderzoek vrijdag "bedroevend" en pleit voor een toezichthouder "om dit soort misleidende praktijken te voorkomen". Het onderzoek past in de campagne 'van recht hebben naar recht krijgen', waarin de bond allerlei misstanden aan de kaak stelt. "Het moet ertoe leiden dat er ook in Nederland een speciale toezichthouder komt", zei een woordvoerster. Een goed voorbeeld van hoe het zou kunnen, is volgens haar het Britse Office of Fair Trading, dat consumentenbelangen bewaakt en overtreders beboet.
De onderzochte internetwinkels zijn actief in allerhande consumentenproducten, zoals computers, kleding, speelgoed, parfumerie, boeken, cd's en dvd's. De bond wilde vrijdag geen namen noemen. Volgens de wet mag een consument de verpakking openen en dan alsnog retourneren. De enige uitzondering vormen computerprogrammatuur, audio- en video-opnamen.
Toch eisen veel internetwinkels dat de verpakkingen van al hun producten niet mogen worden geopend.
(Bron)
Megaboete voor illegale cd's en dvd's

TIEL - Een 43-jarige man uit Culemborg is opgepakt wegens verkoop van illegale dvd's en cd's op een markt. Bij de man werden thuis bovendien duizenden illegale plaatjes gevonden. De handelaar wacht een boete van 500 euro per illegale dvd of cd. Dat maakte de politie donderdag bekend.
De man werd woensdag op de Vrijmarkt in Tiel betrapt door medewerkers van Stichting Brein toen hij 126 illegale dvd's aan de man probeerde te brengen. Stichting Brein strijdt namens auteurs, producenten en distributeurs van muziek- en beelddragers tegen piraterij.
De politie arresteerde de Culemborger, die al eens eerder was betrapt op overtreding van de auteurswet. Bij onderzoek in de woning vond de politie duizenden illegale dvd's en cd's.
De man krijgt een boete van 500 euro per dvd of cd. De totale boete kan daardoor oplopen tot 1 miljoen euro. Volgens een politiewoordvoerder gaat het om een economisch delict en zijn de boetes in dat geval altijd hoog.
(Bron)
TT 130 DALLAS Een uitgebroken gorilla heeft in Dallas een vrouw en haar twee kinderen verwond.
[Het gaat om lichte kras- en bijtwonden.]
De 13-jarige 160 kilo zware mensaap is door de politie doodgeschoten. De gorilla was uit de dierentuin ontsnapt.
TT 130 WASHINGTON In Washington zijn alle scholen en universiteiten ontruimd na 6 bommeldingen. Dat meldt de zender CNN. De FBI en de politie hebben de scholen geïnspecteerd. Het is niet bekend of er bommen zijn gevonden.
Zorg voor ouderen onder de maat

MAARSSEN - In verpleeg- en verzorgingshuizen is niet altijd geschoold personeel aanwezig om bewoners te helpen bij eten en drinken. Ook schort het aan toezicht op demente bewoners. Dat geven managers van instellingen voor ouderenzorg aan in een vrijdag gepresenteerde enquête van het blad ZorgVisie.
Van de 21 managers die reageerden op de internetondervraging van het blad gaven zeventien aan dat de basiszorg in hun instelling tekortschiet. Hun verpleeg- of verzorgingshuis voldoet niet aan een of meer van de tien basisvoorwaarden die branchevereniging Arcares heeft opgesteld.
(Bron)

Dit klinkt alsof er in elk geval op dit gebied geen zak veranderd is sinds ik ruim tien jaar geleden kapte met verpleeghuiswerk :-(
Hirsi Ali had verboden wapen op zak

DEN HAAG - Het VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali heeft met een busje pepperspray de Wet wapens en munitie overtreden. Met de pepperspray had ze een wapen met weerloosmakende stof voorhanden, dat valt in de categorie 2 van de wet. Daarin zitten ook militaire wapens zoals handgranaten en volautomatische vuurwapens.
[Persoonlijk vind ik dat er wel enig verschil zit tussen pepperspray en een mitrailleur, maar dat kan aan mij liggen natuurlijk.]
Een medewerkster van Hirsi Ali bevestigde het bericht vrijdag in De Telegraaf dat de VVD-politica in een restaurant in Den Haag pepperspray heeft laten ontsnappen.
[Radio meldde dat ze het wapen demonstreerde in een restaurant, en dat omzittenden er last van hadden.]
Ze voegt eraan toe dat het al enige tijd geleden is gebeurd.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is het bezit van pepperspray voorbehouden aan de politie. Daarop zijn geen uitzonderingen mogelijk. Op het bezit van pepperspray staat een maximale boete van 4500 euro.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag wilde niet zeggen of aangifte van het incident is gedaan. Het is verder onbekend hoe vaak het OM boetes uitdeelt voor bezit of gebruik van pepperspray.
(Bron en ook)

Erg domme en lompe actie.
Personeel afvaldienst onwel door chemisch lek

HILVERSUM - In totaal acht mensen zijn vrijdag onwel geworden door een nog onbekende vrijgekomen chemische stof op het terrein van de Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) aan de Crailose weg in Hilversum. Dat meldde de gemeente Hilversum.
De stof lekte uit een van de containers van een vuilnisophaalwagen, die de stof in een woonwijk bij het huisvuil heeft opgehaald. Hoe en wanneer het precies erin is gekomen is nog onduidelijk. Ook wanneer het precies is gaan lekken is volgens de politie nog niet duidelijk. De lekkage werd pas op het terrein ontdekt.
Naast de drie vuilnismedewerkers zijn later op de dag nog vijf andere mensen onwel geworden. Allen zijn naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek.
De politie heeft een straal van honderd meter rond de vuilniswagen afgesloten. Vanwege de indringende stank van de stof is een groot bedrijfspand ontruimd. De ongeveer honderd medewerkers zijn per bus geëvacueerd. Ook een nabijgelegen dierenasiel werd ontruimd. De harde zuidwestenwind blaast eventuele stoffen richting de heide en bossen ten noorden van Hilversum.
Op last van de politie werd het treinverkeer langs de plek van het incident enige tijd stilgelegd. Rond 15.45 uur werden de sporen weer vrijgegeven en kwam het treinverkeer tussen Hilversum en Naarden-Bussum weer op gang.
De politie en brandweer onderzoeken nog steeds om wat voor chemische stof het gaat.
(Bron)
Het wááit. Ik vind het heerlijk - zolang ik binnen mag blijven. De katten vinden het niks, zelfs kater, die niets geeft om natregenen, blijft nu angstvallig binnen.

donderdag, maart 18, 2004

Wallentocht voor blinden

Blinden kunnen vanaf vrijdag een opmerkelijke rondleiding over de Amsterdamse Wallen krijgen. Zelfs de dames van lichte zeden en leernichten mogen met de handen worden betast.
Drie blinden zullen morgen als eerste deelnemen aan de excursie, die vooral in het teken staat van ruiken en voelen. Tijdens de toer moeten de deelnemers zich van tijd tot tijd zelfs wapenen met plastic handschoenen. Zo worden onder meer gevelstenen en urinoirs betast.
Daarnaast staat een een ontmoeting met een leernicht en een prostituee gepland. "En alles mag worden betast", aldus organisator Raoul Serrée van Van Aemstel Produkties.
(Bron)
Geit bewerkt met houtverduurzamer

Een geit is dinsdagavond overleden in Lieren, nadat het dier was ingesmeerd met carbolineum. Van het houtimpregnatiemiddel is bekend dat wanneer het in aanraking komt met zonlicht, het ernstige brandwonden veroorzaakt. Een woordvoerder van de politie Apeldoorn spreekt over een ongekend brute actie.
De geit is waarschijnlijk ook nog geslagen, omdat het beest er zeer slecht aan toe was toen het werd gevonden. De 54-jarige eigenaar ontdekte dat het dier niet in zijn hok stond en ging op zoek naar het dier. Hij ontdekte de geit 's avonds in een schuur, bedekt met een dikke laag carbolineum. De eigenaar heeft in samenwerking met de politie besloten het dier te laten inslapen door een dierenarts.
(Bron)
"Tweede man al-Qaeda omsingeld"

WASHINGTON/ATLANTA - Pakistaanse troepen vermoeden dat ze de tweede man van het al-Qaedanetwerk, Ayman al-Zawahri, hebben omsingeld nabij de grens met Afghanistan. Dat berichtten verscheidene Amerikaanse zenders donderdag op gezag van anonieme Pakistaanse bronnen. President Musharraf zei tegen CNN dat mogelijk een "hooggeplaatst al-Qaedalid" is omsingeld.
Dat het om de Egyptenaar al-Zawahiri of een andere hoog Al-Qaedalid zou gaat, wordt vooral afgeleid uit de hevigheid van verzet waarop Pakistaanse militairen en paramilitairen al sinds dinsdag zijn gestuit in het zuiden van Waziristan.
De Verenigde Staten gaven Pakistan juist donderdag de status van 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'. Door de maatregel kan Pakistan onder meer gemakkelijker Amerikaanse wapens kopen.
De Pakistaande strijdkrachten begonnen onlangs een offensief langs de grens met Afghanistan om al-Qaedaleden op te sporen. Het eerste doel is Osama bin Laden die zich in het Afghaans-Pakistaans grensgebied zou ophouden. In deze regio heeft het centrale Pakistaanse gezag overigens weinig in de melk te brokkelen. In het gebied maken stammen de dienst uit. Aan de Afghaanse zijde van de grens staan Amerikaanse militairen gereed om eventuele vluchtende al-Qaedaladen op te vangen.
(Bron)
Veroordeelde zwaarder delict moet DNA afstaan

DEN HAAG - Bij iedereen die is veroordeeld voor een delict waarop minimaal vier jaar celstraf staat, mag voortaan genetisch materiaal (DNA) worden afgenomen. Hieronder vallen de meeste delicten, van diefstal tot moord. De Tweede Kamer steunt dit voorstel van minister Donner van Justitie, zo bleek donderdag tijdens een debat.
Een Kamermeerderheid, met het CDA en LPF voorop, wil in de toekomst bij nog meer personen DNA kunnen laten afnemen. Donner sluit dat niet uit maar wees er op dat er te weinig capaciteit voor is en vindt dat dit alleen moet gaan om delicten waarbij er gevaar van herhaling is. Hij bekijkt dit nader. VVD, PvdA en D66 wachten met hun standpunt daarover.
Sinds 2001 kan al van verdachten van een zeer ernstig misdrijf, zoals moord of een verkrachting, DNA worden afgenomen tijdens het opsporingsonderzoek. Ook kunnen mensen al vrijwillig DNA afstaan die minder zware vergrijpen hebben gepleegd, zoals potloodventers. De wijziging nu is een uitbreiding van die maatregel tot veroordeelden. Ook mensen die nu hun straf uitzitten, moeten hun DNA afstaan. Dat gebeurt in fases.
Ook van mensen die uiteindelijk een lagere straf hebben gekregen dan die vier jaar, zelfs bij een taakstraf, wordt DNA afgenomen. Met een wattenstaafje wordt wangslijm weggeschraapt uit de mond. De DNA-profielen worden twintig tot dertig jaar opgeslagen in een databank.
(Bron)
Polen 'misleid' over dreiging Irak

WARSCHAU - De Poolse president Kwasniewski vindt dat Polen 'misleid' is over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak. Polen is een zeer loyale bondgenoot van de VS en liet zich tot nu toe nooit kritisch uit over de Amerikaanse redenen om de oorlog tegen Irak te beginnen.
Kwasniewski zei tegen een groep Franse journalisten dat "er inderdaad een grap met ons is uitgehaald" wat betreft de massavernietigingswapens. De president zei echter ook dat het volgens hem geen enkele zin heeft om de Poolse troepen, zo'n negenhonderd man, uit Irak terug te trekken. "Wat is daar de zin van, als dit een terugkeer naar oorlog, etnische zuiveringen en conflicten in buurlanden betekent?", vroeg de Poolse leider zich af.
Hij voegde daar aan toe dat terugtrekking ook geen zin heeft "als je tegen de dominante rol van de VS in de wereldpolitiek bent en je weet dat onze troepen door Amerikaanse militairen zullen worden vervangen".
Kwasniewski keerde zich niet helemaal tegen de oorlog in Irak. Volgens hem is Irak nu, zonder Saddam Hussein, een veel "mooiere plek dan het Irak met Saddam Hussein".
(Bron)
TT 110 Moordenaar Klaas Bruinsma vermoord

HOORN De man die in 1991 de Amsterdamse crimineel Klaas Bruinsma doodgeschoten heeft, Martin Hoogland, is zelf vermoord. Hoogland werd in Hoorn van zijn fiets geschoten met een automatisch wapen. Hij overleed ter plekke.
De dader van de liquidatie ging er te voet vandoor en is nog voortvluchtig.
Hoogland is een oud-politieman die is gaan werken voor de Joegoslavische maffia. Hij was veroordeeld tot 20 jaar cel voor twee moorden, waaronder die op Bruinsma, en moest nog twee maanden van zijn straf uitzitten. Hoogland zat in een half open penitentiaire inrichting. Hij mocht die regelmatig verlaten.
Tik, tik...

Het gebouw van het ministerie van Onderzoek, Wetenschap en Technologie in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is donderdag enkele uren ontruimd geweest nadat op de tiende etage een verdacht tikkend pakje was gevonden. Het bleek te gaan om een horloge, een presentje van een buitenlandse regering als dank voor de gastvrijheid tijdens een regionale conferentie.
(Bron)
Sleutels passen niet op handboeien Dutroux

BRUSSEL/AARLEN - De sleutels die zijn gevonden in een pak zout in de gevangenis van Aarlen passen niet op het type handboeien dat de politie gebruikt voor het vervoer van Marc Dutroux van zijn cel naar de rechtbank. Dat heeft directeur-generaal Van Acker van het Belgische Bestuur der Strafinrichtingen donderdagochtend gezegd op de Vlaamse radiozender VRT.
Van Acker stelde verder dat er "geen aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van het personeel". "Het feit dat deze verouderde sleutels nu zijn gevonden, is ook een aanwijzing dat onze scherpere controles in de cel van Dutroux werken", aldus Van Acker. De Vlaamse christen-democratische oppositie heeft desalniettemin aangekondigd de Belgische justitieminister Onkelinx donderdagmiddag in het parlement te zullen ondervragen over de vondst van de sleutels.
(Bron)
Filiaalleiders Aldi stappen naar rechter om premies

EMMEN - Filiaalleiders van Aldi stappen naar de rechter als de supermarktketen het grootste deel van hun omzetpremies gaat inhouden.
Dat hebben zij woensdag besloten op een vergadering in Emmen, volgens de Dienstenbond CNV. De vakbonden, ook FNV Bondgenoten, spannen een kort geding aan, als Aldi zijn besluit handhaaft om de omzetpremie te verlagen. Die premie komt bovenop het basissalaris.
De 385 filiaalleiders kregen maandag een nieuw contract voorgelegd dat voor hen financieel veel ongunstiger uitpakt.
(Bron)

Even afrekenen...
Driekwart woningen voldoet niet aan veiligheidseisen

EINDHOVEN - Driekwart van alle woningen voldoet niet volledig aan de veiligheidseisen die worden gesteld aan de installaties voor gas, elektra en water. Dat blijkt uit een onderzoek van het Eindhovense nutsbedrijf NRE. De resultaten, die donderdag zijn gepresenteerd, zijn landelijk bruikbaar, aldus NRE-directeur R. van Hof.
Hij noemt de uitkomst van het onderzoek uitermate zorgelijk en schrikbarend. Om de veiligheid in woningen te verbeteren moet er volgens hem een verplichte periodieke keuring komen. De gemeente Eindhoven is het daar mee eens. Wethouder A. Pastoor kondigde donderdag aan dat de gemeente van plan is op grote schaal te gaan keuren. "Als de bewoners daar niet vrijwillig aan meewerken, passen we desnoods bestuursdwang toe", aldus de wethouder.
Het nutsbedrijf onderzocht de installaties in vijfhonderd vooroorlogse huizen en evenveel woningen van een recentere datum. Daarbij is geen onderscheid gemaakt tussen huur- en koopwoningen. De controleurs stuitten vooral op veel zelf aangelegde, gevaarlijke uitbreidingen van de stroomvoorziening. Dat leidde in 7 procent van de gevallen tot een volledige of gedeeltelijke afsluiting.
In een op de vijf woningen moest bovendien de gasvoorziening worden afgesloten, omdat de leiding lekte of omdat gastoestellen koolmonoxide produceerden. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat veel mensen hun gastoestellen helemaal niet laten onderhouden. Veel problemen zijn daar aan te wijten, aldus Van Hof.
De meeste problemen zijn aangetroffen in de onderzochte vooroorlogse panden. Maar ook in de later gebouwde huizen was van alles mis.
Het NRE pleit voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt en een periodieke keuring eens in de vijf jaar. Volgens Van Hof zijn verzekeringen bereid om na goedkeuring een korting te geven op de woning- en inboedelverzekering.
Wethouder Pastoor deed donderdag een beroep op de regering en het parlement om snel landelijke richtlijnen op te stellen waardoor zo'n periodieke keuring verplicht wordt. "We moeten geen tijd verliezen met steggelen wie daar verantwoordelijk voor is. Er moeten snel betere regels komen om de veiligheid in woningen te verbeteren."
De controleurs van het Eindhovense nutsbedrijf waren overigens niet overal welkom, aldus Van Hof. Dat betekent volgens hem dat de werkelijke situatie vermoedelijk nog erger is dan uit de cijfers blijkt.
(Bron)
Veertig miljoen mannen zoeken een vrouw. Deskundigen waarschuwen China af te stevenen op een sociologische ramp. Er vinden te veel abortussen plaats van vrouwelijke foetussen. In 2020 zullen in China naar schatting 40 miljoen vrijgezellen zijn. De overheid maant het volk nu aan dochters te laten leven.
(Bron)

Dat had je toch kunnen zien aankomen?
En toch hè... Wat ruikt het lekker na zo'n buitje!
De tuin lijkt wel ontploft na gisteren: de wilg die gisteren nog alleen takken met knopjes had, gaat ineens gekleed in een waas van groen doordat alle blaadjes uitkomen. Alles wat op springen stond, heeft die sprong inmiddels gewaagd en wat gisteren nog winters leek, zelfs in die zon, ziet er nu echt uit als: Lente!
Het vogelconcert begon om kwart voor vijf, en het is niet meer stil geworden. De katten worden er erg onrustig van ;-)

woensdag, maart 17, 2004

TT 401 De Chileense tv-presentator Jaime Campuzano is tijdens een uitzending in zijn been geschoten. Een van zijn gasten zag een geladen pistool aan voor een nepwapen en knalde zijn gastheer neer.
De dader was Anibal Rios Montt. Deze in Chili bekende excentriekeling heeft een grote fascinatie voor cowboyfilms. Hij staat erop te worden aangesproken met 'Sheriff'. In de uitzending ging hij met de presentator een schijnduel aan.
De Sheriff was zelf enorm geschrokken. "Ik had twee blaffers bij me, maar pakte per ongeluk de verkeerde." Campuzano, die slechts een kleine verwonding aan het incident overhield, verwijt hem niets.
TT 120 ROTTERDAM Het North Sea Jazz-festival verhuist van Den Haag naar Rotterdam. In '06 vindt het festival plaats in Ahoy'.
Er moest een andere locatie worden gezocht, omdat de Statenhal verdwijnt.
TT 111 Ook preventief fouilleren in OV

DEN HAAG Minister Donner wil preventief fouilleren ook in het openbaar vervoer en op verkeersknooppunten mogelijk maken.
[Verkeersknooppunten? Krijgt ie dan geen ruzie met de minister van Verkeer?]
Nu kan dat alleen nog maar in specifiek aangewezen delen van steden.
Het preventief fouilleren is een succes gebleken. Donner wil voor de zomer laten uitzoeken hoe deze geweldspreventie kan worden uitgebreid.
Uit evaluaties in de grote steden is gebleken dat het door de wapencontroles rustiger is geworden en dat de misdaad zich niet verplaatst heeft. Rotterdam meldde vorig jaar al dat het aantal overvallen met wapens sterk was gedaald door het preventief fouilleren.
KNMI registreert eerste warme dag

DE BILT - Het record uit 1931 (23,3 graden) is net niet gehaald maar het was volgens het KNMI in De Bilt woensdag wel uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. In het Limburgse Arcen registreerde het weerbureau in de loop van de middag een temperatuur van ruim 22 graden Celsius.
Omdat het ook op andere plaatsen in het land warmer dan 20 graden werd, spreekt het weerbureau nu reeds van de eerste officiële warme dag van 2004.
"Dat is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar', zegt Harry Geurts van het KNMI. "We hebben het record, dat ook in het zuiden werd gemeten, net niet gehaald. Maar deze dag eindigt in elk geval hoog in de regionen van eerste warme dagen van het jaar."
(Bron)
Asielzoekers logeren bij politici

DEN HAAG - Enkele politici nemen donderdag voor een nachtje een uitgeprocedeerde vluchteling mee naar huis. Zij protesteren daarmee tegen het uitzettingsbeleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. De logeerpartijtjes zijn onderdeel van de buscampagne 'Zonder pardon op straat' die donderdag in Den Haag eindigt.
De organisatie van de campagne heeft dat woensdag laten weten. Ongeveer veertig vluchtelingen reizen deze week in een bus door Nederland. In de steden die zij aandoen, vertellen zij hun verhaal.
De buscampagne eindigt donderdag met een bijeenkomst in de Vredeskapel in Den Haag. Na afloop daarvan nemen in elk geval de politici Van Velzen (SP), Lont (CDA) en Van den Hout-Barbosa (ChristenUnie) een asielzoeker mee naar huis. De organisatie hoopt dat meer politici zullen volgen.
(Bron)
Fransman veroordeeld wegens aanrijden 'Bin Laden'

Een rechtbank in het Franse Montpellier heeft een 35-jarige man tot drie jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld omdat hij maandag heeft geprobeerd met zijn auto een man aan te rijden die hij aanzag voor Osama bin Laden.
Het slachtoffer, een man van in de 30, wist de auto te ontwijken en bleef ongedeerd. De dader moet hem vijfhonderd euro betalen. Volgens de advocaat van de dader, David Mendel, was zijn cliënt, een kunstenaar, getraumatiseerd door de aanslagen in Madrid en was hij het slachtoffer van een hallucinatie. "Het was Bin Laden niet. Als hij het wel was geweest, hadden we vijf miljoen dollar verdiend." Dat laatste klopt overigens niet: de VS hebben 25 miljoen op het hoofd van Bin Laden gezet.
(Bron)
Station ontruimd voor tas met koeken

UITGEEST - Het NS-station in Uitgeest is woensdagavond tijdelijk ontruimd geweest, omdat in een trein een onbeheerde rugzak was ontdekt. Een bomexpert constateerde uiteindelijk dat de rugzak geen bom, maar koeken bevatte.
Dat heeft een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gezed. Een passagier ontdekte de rugzak rond kwart over zes in de stoptrein Heemskerk-Haarlem, even voordat deze zou vertrekken. De reiziger waarschuwde direct de conducteur. Die liet de trein ontruimen en schakelde de politie in, die vervolgens besloot het gehele treinstation te ontruimen.
In afwachting van de bomexpert van de politie werd al het treinverkeer rond Uitgeest stilgelegd. Daardoor reden er geen treinen tussen Alkmaar en Haarlem en tussen Alkmaar en Zaandam.
Een zogeheten explosievenhond had volgens de KLPD-woordvoerder al snel door dat er geen bom in de rugzak zat. Toen de tas daarop werd geopend, bleek deze een pak koeken te bevatten. Daarop werd de trein en het station weer vrijgegeven en kon het treinverkeer rond half acht worden hervat. Het is niet bekend hoeveel mensen zijn geëvacueerd.
De onbeheerde rugzak lag in een tussencabine aan de achterkant van een treinstel. Daarvan stond de deur open.
Ook het treinverkeer tussen Alkmaar en Heerhugowaard heeft woensdagavond twintig minuten stilgelegen. Bij de politie was een bommelding voor station Alkmaar Noord binnengekomen. Het bleek loos alarm, zo heeft ProRail verkeersinformatie laten weten. De bommelding kwam rond kwart voor acht binnen. Het treinverkeer kwam om vijf over acht weer op gang.
(Bron)
Landelijke demonstratie 10 april tegen uitzetting vluchtelingen.

Op Paaszaterdag 10 april is in Amsterdam een grote landelijke demonstratie met de leuzen: "Stop de uitzettingen, van harte pardon!". De demonstratie start om 13.00 uur op de Dam en richt zich tegen de plannen van het kabinet om de komende tijd duizenden asielzoekers het land uit te zetten. De organisatie is in handen van platform Keer het Tij waar vierhonderd organisaties bij zijn aangesloten die samen meer dan 300.000 leden hebben.
Bovendien wordt de demonstratie ondersteunt door BCN, CMC, COS, Humanitas, LOS, St. Vluchteling, Van harte Pardon, VON en Vluchtelingenwerk. Doe mee, kom op 10 april naar Amsterdam!

Meer informatie
Branwen vond iets leuks: de I-duck.


(Via)
Brandweer zet eigen kazerne in lichterlaaie

Een team brandweerlieden in Melbourne in de Amerikaanse staat Florida is zo snel richting een brand vertrokken dat ze vergaten het gas uit te draaien onder een pan in hun keuken. De volgende brand deed zich dan ook voor op hun eigen station.
Een voorbijganger zag rook uit het station komen en belde de alarmlijn, waarna de brandweerlieden zich terug haastten.
Tegen geen van de brandweerlieden worden maatregelen genomen, zei brandweercommandant Robert Apel. Het was een ongeluk en dat kan gebeuren. "Dit laat het publiek zien dat wij ook mensen zijn. Wij maken ook fouten."
(Bron)
Werkloze Amerikaan wint 89 miljoen dollar

De 24-jarige Tim Rivers werd vorige week nog ontslagen, maar deze week kan hij zijn voormalige bedrijf waarschijnlijk kopen.
Rivers won de Amerikaanse "Superball"-loterij. De man koos ervoor om dadelijk te worden uitbetaald, in plaats van een gespreide betaling over 30 jaar. Daarom krijgt de geluksvogel nu "slechts" 49 miljoen dollar. Rivers en zijn vrouw willen volgens mediaberichten eerst een huis kopen met het geld, want momenteel verblijven ze in een woonwagen.
Enkele dagen geleden maakte de man zich nog zorgen over hoe hij zijn rekeningen moest betalen, zo vertelde een stralende Rivers aan de pers in het loterijcentrum in Indianapolis. Het echtpaar heeft een peuter van vier jaar en een baby van zes maanden.
Rivers en zijn vrouw willen ook opnieuw naar school om een diploma te behalen. Zelf zou hij immers graag automecanicien worden en een eigen zaak beginnen. Zijn vrouw wil een diploma verpleegkunde halen.
(Bron)

Doet u mij ook maar een lootje...
Wanhopige man molt condoomautomaat

Een man die druk bezig was een condoomapparaat open te breken, is in de nacht van maandag op dinsdag opgepakt in Venray. Hij wilde een condoom kopen, maar omdat dit niet lukte, besloot hij de automaat te slopen. Dat maakte de politie Limburg-Noord dinsdag bekend.
De 32-jarige man uit Venray was al geboeid en afgevoerd naar het politiebureau voor hij bij de condooms kon komen. Hij vertelde wel geld in de automaat te hebben gegooid. Aangezien er geen condoom en geen geld meer uitkwam, leek het de man beter de automaat open te breken. Deze hing aan een gevel van een winkel.
(Bron)
Cohen pleit voor één progressieve volkspartij

AMSTERDAM - Burgemeester Cohen van Amsterdam (PvdA) pleit voor het samengaan van PvdA, GroenLinks en SP in een progressieve volkspartij. "Dat zou ik niet gek vinden", zegt hij in een interview met Nieuwe Revu, dat woensdag is verschenen. "Er is al een vrij intensieve samenwerking tussen die partijen, dat vind ik goed, en eenwording kan de volgende stap zijn."
Cohen vindt dat de partijen eerst de "belangrijkste ijkpunten" moeten definiëren. "Zo'n progressieve volkspartij lijkt mij niet onhaalbaar. Zeker in deze tijd, waarin de verschillen tussen links en rechts weer duidelijker worden, mag daar wel energie in worden gestoken." Ook D66'ers en progressieve VVD'ers moeten volgens Cohen bij de vorming van zo'n partij worden betrokken.
De burgemeester ziet weinig in het plan van minister Verdonk (Integratie) om met een 'vignet' de integratie van allochtonen te meten. "Ik vind deze richting zo verkeerd. In iedere samenleving heb je groepen die verschillen van andere groepen. Dat mag."
En passant geeft Cohen in het vraaggesprek toe dat hij vorige week een marmeren asbak door de ruiten van discussiecentrum De Balie heeft gegooid en nooit prostituees heeft bezocht. Om tegelijk aan te geven dat zijn privé-leven er niet toe doet. "Met de eis aan politici dat ze zich op persoonlijk vlak blootgeven, slaan journalisten door. Ik vind dat tegenwoordig véél te ver gaan." De Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk moest in januari dit jaar het veld ruimen, nadat zijn bezoeken aan prostituees bekend waren geworden.
(Bron)
Warmte drijft maart naar record

DE BILT - Het prachtige weer woensdag zou wel eens voor een record kunnen zorgen voor de zogenoemde middenperiode, van 10 tot 20 maart. Op 20 maart 1931 mat het KNMI 23,3 graden, de topper die nu mogelijk sneuvelt.
De metereologen van het KNMI in De Bilt zaten met hun schattingen woensdag kort na het middaguur op "tussen 22 en 23 graden". Maar een beetje hoger ergens in het zuiden sluiten zij zeker niet uit.
In februari was er al een korte, onverwacht warme periode. Doet de 17e maart het goed, dan was het volgens het KNMI niet eerder in het jaar zo warm. De vroegste warme dag (plus 20 graden) is 17 maart 1961. Het was in maart al wel eens 26 graden, maar dat was aan het einde van de maand.
(Bron)
Valse 112-melders krijgen koekje van eigen deeg

ASSEN/DRIEBERGEN - De politie in Drenthe heeft een nieuw wapen in de strijd tegen valse 112-melders: de voicebom. Mensen die vanaf het vaste telefoonnet in Drenthe de alarmcentrale bestoken met loze meldingen kunnen voortaan een of meer automatische telefoontjes terug verwachten.
Het telefoontje, dat via de computer wordt verzonden, is kort en pittig uitgesproken: "Dit is een bericht van de politie. Met dit toestel is misbruik van de alarmlijn 112 gepleegd. Gebruik je verstand. Stop hiermee! Misbruik van het alarmnummer 112 brengt het leven van andere mensen ernstig in gevaar. 112, Alleen als elke seconde telt. Ook voor jou."
Het gaat om een proef van twee maanden. In mei wordt bekeken of het systeem ook in de andere politieregio's wordt ingezet.
(Bron)
Hm, de foto van de hyacinth hieronder is groter, maar op de een of andere manier wil ie 'm niet helemaal weergeven.
Zon; zingende en roepende koolmezen, staartmezen, vinken en spreeuwen; hyacinthengeur; uitbottende bomen; poezen luierend in de zon; spinnetjes die druk zijn; planten die onverwacht toch weer uitlopen; vogels die met sprieten voor het nest heen en weer vliegen; warmte op je huid; wat gras knippen puur voor die verrukkelijke geur; kinderen die juichend naar huis rennen als er 'IJsjes!' geroepen wordt; even over de tijm wrijven; dotterknoppen die op springen staan; bezemgeluiden van verderop; bloeiende sleedoorn; je zonnebril nodig hebben om te kunnen lezen; bijen zoemen door de tuin.

Van mij mag het zo blijven :-)

Het is buiten warmer dan binnen (binnen is het 18,5 º). De dotters bloeien, de tjiftjaf voor het eerst gehoord, rondgefietst met een dunne katoenen trui en een dun jackje aan (te warm). Ik wens niet te geloven dat het over een paar dagen nog maar half zo warm is, en dat het mooie weer eigenlijk morgen al voorbij is...

dinsdag, maart 16, 2004

Politie pakt zeven tieners op na zinloos geweld

HEERLEN - De politie in Heerlen heeft zeven tieners van 14 tot 17 jaar opgepakt. Zij mishandelden in Heerlen schoolgaande kinderen in de maanden december en januari.
De verdachten, afkomstig uit Heerlen, Hoensbroek en Brunssum, wachtten de scholieren van drie basis- en middelbare scholen meestal 's ochtends tussen acht uur en half negen vlak voor hun school op. Daarna ze werden geschopt en geslagen, aldus de politie Limburg Zuid dinsdag.
Inmiddels hebben zes kinderen aangifte gedaan, maar volgens de politie zijn er veel meer kinderen mishandeld. De verdachten, die in wisselende samenstelling optraden, zijn de afgelopen weken opgepakt en inmiddels voorgeleid. Ze konden geen motief geven voor hun daden.
(Bron)
De Kneus vraagt werkgevers om loonmatiging

DEN HAAG - Minister De Kneus van Sociale Zaken heeft werkgeversorganisatie VNO-NCW aangesproken op de "enorme loonstijgingen aan de top van ondernemingen". Die doen het klimaat voor sociaal-economisch herstel geen goed, aldus de minister dinsdag in een brief aan voorzitter Schraven van VNO-NCW.
De Kneus uitte zijn kritiek na de forse salarissprong die de top van ING het afgelopen jaar heeft gemaakt. Volgens de minister bestaat "het risico dat bestuurders van topondernemingen het gezag verspelen om deel te nemen aan het publieke debat over economisch herstel van Nederland. Ik doe een beroep op u om dat risico te beheersen en hierover met uw achterban te overleggen."
De Kneus verwijst naar de afspraken over loonmatiging die zowel in 2002 als 2003 zijn gemaakt met de sociale partners. De salarissprong van de ING-top kwam dinsdag aan de orde in het vragenuurtje van de Tweede Kamer, waar minister Zalm van Financiën aan de tand werd gevoeld door Kamerlid Vendrik van GroenLinks.
Zalm liet weten dat het kabinet niet blij is met de forse loonsverhoging die de ING-top zich vorig jaar heeft toebedeeld. Hij wees erop dat in de toekomst iets dergelijks niet meer mogelijk is zonder toestemming van de aandeelhoudersvergadering.
(Bron)
TT 121 Terreurdreiging tegen Frankrijk

PARIJS Een islamitische terreurgroep heeft gedreigd met aanslagen tegen Frankrijk. Volgens een woordvoerster van het Franse ministerie van Justitie zijn
de dreigementen gericht tegen Frankrijk en Franse doelen in het buitenland.
De Fransen nemen de bedreiging van de 'Dienaren van Allah de Krachtige en Wijze' zeer serieus. Het is nog niet duidelijk of de groepering bekend is bij de autoriteiten. De bedreiging werd gefaxt naar de krant Le Parisien.
In de afgelopen weken dreigde een andere, onbekende, groepering ook met aanslagen. Dit leidde tot de ontdekking van een bom bij het spoor in Limoges.
TT 401 Goed nieuws voor iedereen die kaal is of dreigt te worden; wetenschappers in de VS zijn ervan overtuigd dat zij de kalende medemens op termijn een weelderige haardos kunnen bieden.
Stamcellen zijn het wondermiddel. Cellen van dieren met een dikke vacht (pak 'm beet...een ijsbeer) zijn geïmplanteerd in kale muizen. Als ware het een wonder ging er haar op deze muizen groeien.
De studie toont aan dat haarfollikels stamcellen bevatten die de meeste mensen levenslang nieuw haar geven. Het enige dat moet gebeuren is cellen uit nog productieve follikels halen en die verplaatsen naar je kale bats.
TT 401 Echte vrouwen met ronde vormen en mogelijk een maatje meer (type Rubens) bestonden tot nog toe alleen in de allerdaagse werkelijkheid. Maar met de nieuwe campagne van cosmeticafabrikant Dove komt daar verandering in.
Op reclameposters door heel Nederland is niet het stereotype fotomodel (type aangeklede rukwind) te zien die een nieuwe lijn huidverzorgingsproducten aan de vrouw brengt. Een zestal dames prijst de smeerseltjes dit keer aan, met gepaste trots voor hun rondingen.
Gezien het feit dat veel vrouwen nogal ontevreden zijn met hun lichaam, lijkt dit wel een handige commerciële zet.
TT 121 Veel doden explosie Noord-Rusland

ARCHANGELSK Een nachtelijke gasexplosie in een groot appartementencomplex in de Noord-Russische stad Archangelsk heeft aan zeker 21 mensen het leven gekost. Er worden nog zo'n 50 mensen vermist. Onder de doden zijn zeker twee kinderen.
De ontploffing deed zich rond 03.30 uur 's nachts voor. Vermoedelijk ontstond de explosie toen zwervers koperen deksels van de gasleidingen wilden stelen.
Reddingswerkers hebben tot nu toe 22 mensen gered. Door de ontploffing zijn 36 appartementen verwoest. Bij daglicht kon de reddingsoperatie pas goed van start gaan. Archangelsk is een havenstad aan de Witte Zee bij Noord-Finland.
TT 120 GRONINGEN In Midlaren is een bijna 5000 jaar oud graf gevonden. Archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen deden de ontdekking tijdens een zoektocht naar resten van een Romeinse nederzetting.
TT 120 AMSTERDAM De Nederlanders hebben vorig jaar 71.000 ton chocolade gegeten, 3.000 ton minder dan in 2002. Vooral bonbons, chocolaatjes en candybars waren minder gewild. Gemiddeld at de Nederlander 30 kg zoet en hartig snoepgoed en snacks.
Donner: ambtenaren mogen escorts bestellen

DEN HAAG - Ambtenaren mogen een hotelkamer huren en daar escorts ontvangen, als dat nodig is voor hun werk. Dat heeft minister Donner (Justitie) geantwoord op schriftelijke vragen van het VVD-Tweede-Kamerlid Griffith.
Het gaat volgens Donner om ambtenaren die toezicht houden op de plaatselijke verordeningen over sekshuizen. Om te kunnen controleren of die clubs zich aan de regels houden, moeten zij soms een escort kunnen bestellen, aldus Donner.
Hij vindt niet dat er sprake is van uitlokking, zoals Griffith had geopperd. De ambtenaar bestelt de escort immers niet met het oog op opsporing van strafbare feiten of het uitzetten van illegale prostituees. Als hij echter aanwijzingen tegenkomt die duiden op mensenhandel, zal het Openbaar Ministerie (OM) daar wel tegen optreden.
(Bron)
Uitbraak van multiresistente tbc

RIJSWIJK - Een vrijwel onbekend multiresistente vorm van tuberculose heeft zes Nederlanders geïnfecteerd. Twee van hen hebben longtuberculose ontwikkeld. KNCV Tuberculosefonds spreekt van een grote uitbraak.
Hoewel nieuwe ziektegevallen vooralsnog niet kunnen worden uitgesloten is door ingrijpen van de betrokken GGD'en de uitbraak inmiddels onder controle, aldus een woordvoerster van het Tuberculosefonds. De Nederlanders zouden zijn geïnfecteerd door een Oost-Europese tuberculosepatiënt.
Multiresistente tuberculose ontstaat vooral door een niet adequate behandeling. Patiënten met de super-tbc reageren niet op de twee belangrijkste medicijnen tegen tuberculose. Ze hebben een kleine kans om te genezen.
"In Rusland is bijvoorbeeld de genezingskans voor een gevonden reguliere tuberculosepatiënt 78 procent, voor een patiënt met multiresistente tuberculose slechts 10 procent", aldus een woordvoerster van het Tuberculosefonds.
De behandeling van multiresistente tuberculose duurt gemiddeld anderhalf tot twee jaar en is uiterst complex en kostbaar. De behandelingskosten van de recente Nederlandse uitbraak lopen op tot honderdduizenden euro's, becijfert het fonds.
(Bron)
Amerikaanse homobisschop wil trouwen

NEW YORK - Gene Robinson, de eerste openlijk homoseksuele bisschop binnen de Amerikaanse Episcopaalse Kerk, zou graag in het huwelijksbootje willen stappen. Dat liet hij maandag weten aan journalisten in New York, waar hij een prijs in ontvangst nam van een belangenorganisatie voor homo's en lesbiennes.
Robinson, wiens benoeming tot bisschop vorig jaar wereldwijd leidde tot felle protesten van conservatieve Anglicanen, wil alleen trouwen met zijn partner Mark Andrews als het homohuwelijk gelegaliseerd wordt in zijn staat New Hampshire. Hij is niet van plan naar Canada uit te wijken om te trouwen.
(Bron)
Ramkrakers verleggen werkterrein naar fotozaak

TILBURG - Ramkrakers hebben het steeds vaker voorzien op fotozaken. Daarna volgen kledingzaken en computerwinkels. Door de plaatsing van rampaaltjes voor de deur van de juwelier verleggen de ramkrakers hun werkterrein. Dat blijkt dinsdag uit gegevens van verzekeraar Interpolis. De verzekeraar bestudeerde honderd zaken, die alleen al voor een schadepost van 2,5 miljoen euro zorgden.
Ook audio- en videowinkels, parfumerieën en juweliers zijn gewild bij ramkrakers. Jaarlijks hebben ongeveer zevenhonderd tot achthonderd van dergelijke inbraken plaats. Criminelen rijden met een auto een pui aan stukken en grissen dan goederen uit een winkel. Interpolis schat de schade daarvan op 20 miljoen euro.
Eén op de drie ramkraken had vorig jaar bij een fotozaak plaats. De buit bestond vooral uit digitale camera's en mobiele telefoons. Bij kledingzaken ging het om dure merkkleding en bij computerwinkels om platte beeldschermen.
Volgens de gegevens van de verzekeringsmaatschappij maakte het aantal overvallen op juweliers vorig jaar 5 procent van het totaal aantal overvallen uit. "Eerdere gegevens hebben we niet, want voorheen administreerden we de ramkraken onder de noemer overvallen. Sinds vorig jaar hebben we daar een onderscheid in gemaakt."
Bij ramkraken is er veel schade aan het pand. Veel winkels hebben hun assortiment in de loop van de tijd aangepast, maar de beveiliging is achtergebleven. Tuincentra zijn daar volgens Interpolis een goed voorbeeld van. De kans dat een pui wordt geramd voor een bak viooltjes, is te verwaarlozen. Maar nu dit soort zaken ook elektrische apparatuur verkoopt, ziet de verzekeraar de interesse van criminelen toenemen.
(Bron)
'Helft Interpol-landen gebruikt terreurinfo niet'

MANILLA - De landen die zijn aangesloten bij de internationale politiedienst Interpol, moeten veel meer samenwerken. Slechts de helft van de Interpol-landen maakt gebruik van antiterreurgegevens van de dienst. Dat heeft Interpol-directeur Ronald Noble dinsdag gezegd.
Noble is in de Filipijnse hoofdstad Manilla voor een congres over veiligheid. Interpol is na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten begonnen met het aanleggen van speciale databases, opdat de 181 aangesloten landen informatie kunnen uitwisselen over onder meer vingerafdrukken en foto's. Sinds dat systeem in januari 2003 via internet in gebruik kwam, hebben slechts 92 landen zich erop aangesloten.
Onderzoekers van de aanslagen in Madrid hebben zich erover verwonderd dat inlichtingendiensten tevoren geen enkel signaal hadden ontvangen.
(Bron)
Reiziger en treinpersoneel extra alert

DRIEBERGEN/SCHIPHOL - Reizigers en personeel zijn extra alert op verdachte pakjes, tassen en koffers op het station en in de trein. De Spoorwegpolitie constateert sinds de aanslagen op treinen in Madrid een toename in het aantal meldingen, bevestigde een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) dinsdag.
"De toename is waarneembaar. Vergeten koffers en pakjes en rondslingerende tasjes zorgen voor extra werk. Reizigers reageren krampachtiger. Je weet maar nooit. Eigenlijk is dat ook wel logisch", aldus de woordvoerder.
Spoorwegpersoneel beoordeelt verdachte situaties. "Verdachte bagage gaat niet zonder meer automatisch naar het Centraal Bureau Gevonden Voorwerpen." Vreemde situaties leiden zelden of nooit tot paniek, zegt het KLPD.
De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft geen extra maatregelen genomen, verklaarde een woordvoerder. "Wij waren al extra alert sinds de aanslagen in New York van 11 september 2001." Een verdachte tas of koffer gaat altijd eerst naar de marechaussee en belandt daarna eventueel bij de afdeling gevonden voorwerpen.
Afhankelijk van een aantal niet nader gespecificeerde 'factoren' besluit de marechaussee of er tot ontruiming moet worden overgegaan. Eind december ontruimde de marechaussee een paar uur twee vertrekhallen op Schiphol nadat een verdachte koffer was aangetroffen. Het Explosieven en Opruimingscommando onderzocht de koffer, maar trof niks verdachts aan.
(Bron)
Computervirus steeds vaker uit op vertrouwelijke info

LEIDEN - Computervirussen leggen zich steeds vaker toe op de diefstal van vertrouwelijke gegevens. Dat staat in een halfjaarlijkse analyse die computerbeveiliger Symantec maandag publiceerde. In de laatste zes maanden van het vorige jaar constateerde het bedrijf een vervijfvoudiging.
In de eerste helft van 2003 vormde eenvijfde van de meest gemelde computervirussen een bedreiging voor privacygevoelige en vertrouwelijke data. In de tweede helft van het jaar was dit deel gegroeid tot bijna viervijfde.
Waren oudere virussen uit op de diefstal van documenten, het recente gevaar ligt in de registratie van toetsenbordaanslagen voor bijvoorbeeld de diefstal van codes en wachtwoorden, aldus Symantec in het internationale rapport. Het beveiligingsbedrijf noemt het de "snelgroeiende dreiging".
Het belangrijkste voorbeeld van een virus dat uit is op de heling van vertrouwelijke informatie was Bugbear.B dat was ontworpen om allerlei informatie van de harde schijf van geïnfecteerde systemen te stelen. Bugbear.B staat op de eerste plek in de toptien van de meestgemelde computervirussen.
Beveiligingsexpert Hensen van Symantec verdenkt vooral spammers van betrokkenheid bij het ontwerpen van virussen die data stelen. "Ze verzamelen informatie om een goed adressenbestand op te kunnen bouwen", aldus Hensen. Anderzijds vermoedt hij dat virusschrijvers in een prestigestrijd zijn verwikkeld en elkaar op technische kennis en mogelijkheden willen aftroeven.
In de eerste helft van 2003 stond Nederland op de achtste plaats van landen waar de meeste virusaanvallen vandaan komen. In de laatste maanden is Nederland door Australië en Taiwan verdrukt en gezakt naar de elfde plaats.
Symantec is bezorgd over het gestegen aantal kwetsbaarheden in het meestgebruikte computerbesturingssysteem Windows. Computerkrakers en virusschrijvers kunnen deze zwakheden misbruiken. De belangrijkste reden voor die zorg is de dominantie van producent Microsoft op deze markt.
Het aantal kwetsbaarheden dat deskundigen en hobbyisten hebben ontdekt stabiliseert zich, maar de ernst van de zwaktes is steeds groter, aldus Symantec. Wel stijgt het aantal gevonden kwetsbaarheden in Internet Explorer (ook Microsoft) fors. De tijd tussen de ontdekking en de ontwikkeling van een oplossing is steeds korter, waardoor een aanval moeilijker te bestrijden is.
(Bron)
'Acceptgiro's gevoelig voor fraude'

AMSTERDAM - Het is zeer eenvoudig om met acceptgiro's zonder toestemming geld van andermans rekening af te boeken. Dit blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van klokkenluider Fons Schirris. Schirris toonde vorig jaar al aan dat ook met het systeem van automatische incasso's gemakkelijk te frauderen valt.
In Nederland hebben honderdtwintigduizend bedrijven toestemming van hun banken om acceptgiro's te laten drukken en aan hun klanten te sturen. Volgens Schirris is het eenvoudig voor mensen met kwade bedoelingen om blanco acceptgiro's in handen te krijgen en daar misbruik mee te plegen.
Ieder jaar worden ruim tweehonderd miljoen acceptgiro's uitgeschreven. De overschrijvingskaarten worden vaak samengevoegd met rekeningen voor bijvoorbeeld de huur, verzekeringen of abonnementen. Een handtekening volstaat vervolgens om het geld van de rekening af te schrijven. De controle op die handtekeningen is echter slecht, zo zegt Schirris.
Banken kijken alleen of er iets in het handtekeningenvakje staat, omdat zij niet alle handtekeningen op echtheid kunnen controleren. "Ik heb het zelf gedaan met de namen Knabbel en Babbel", zegt de klokkenluider. "Binnen een dag was het geld overgeboekt."
De banken erkennen de fraudemogelijkheid, maar stellen dat fraudeurs wel erg veel moeite moeten doen om hun slag te slaan. Het is vrijwel onmogelijk om bedragen van enige omvang weg te sluizen. Rekeninghouders zijn nooit de dupe, zeggen de banken. Als de handtekening niet klopt, krijgt de benadeelde altijd zijn geld terug.
(Bron)
Ouders blootmodel doen aangifte kinderporno

EINDHOVEN - De ouders van een 15-jarig Eindhovens meisje doen bij de politie aangifte tegen het weekblad Aktueel wegens het verspreiden van kinderporno. Hun raadsman mr. H. Nieuwenhuizen heeft dit dinsdag meegedeeld. Het blad publiceerde vorige week blootfoto's van het meisje. Het kind had bij het maken daarvan gezegd dat ze 18 jaar was.
Volgens de raadsman van Aktueel, mr. K. Gilhuis, was met de ouders een schikking getroffen. Die houdt in dat het blad in het eerstvolgende nummer een rectificatie plaatst. Bovendien heeft het meisje een kleine schadevergoeding gekregen. Ook heeft Aktueel zich beijverd om het blad in de regio Eindhoven uit de winkelschappen te halen.
(Bron)

Dom van Aktueel dat ze die leeftijden niet controleren, en dom van dat meisje.
Filiaalhouders Aldi raken omzetpremie kwijt

UTRECHT - De filiaalleiders van supermarktketen Aldi raken hun omzetpremie grotendeels kwijt. Velen gaan er daardoor honderden euro's per maand op achteruit, zo heeft FNV Bondgenoten dinsdag laten weten.
De 385 filiaalleiders van Aldi kregen maandag een nieuw contract voorgelegd. Daaruit blijkt dat Aldi niet meer de forse omzetpremie wil betalen die de filiaalhouders bovenop hun basissalaris kregen. Die premie kon, afhankelijk van de grootte van het filiaal, oplopen tot 750 euro per maand. In plaats daarvan komt een bonus die maximaal 250 euro bedraagt.
Aldi moest de filiaalhouders een nieuw contract voorleggen, nadat het gerechtshof in Arnhem vorige maand de oude contracten ongeldig had verklaard. De filiaalhouders moesten namelijk langer werken dan in de CAO was vastgelegd en dat mocht niet van de rechter.
Volgens R. Peters van FNV Bondgenoten grijpt Aldi de uitspraak aan om het salaris te verlagen. Hij vindt dit "ongepast". De bond wordt platgebeld door mensen die zich geen raad weten nu zij honderden euro's per maand moeten inleveren. Aldi wilde dinsdag geen commentaar geven.
(Bron)

Het blijft een knieperig bedrijf.

maandag, maart 15, 2004

TT 401 Op de Rotterdamse basisschool Het Landje moeten kinderen die hun rapport kwijt zijn, 2 euro statiegeld betalen. De maatregel is sinds het begin van dit schooljaar van kracht en moet ouders én kinderen leren "zorgzamer om te gaan met hun spullen". Een slecht rapport expres achterhouden heeft geen zin; de cijfers staan ook in de schoolcomputer.
TT 401 De Poolse politie heeft afgelopen vrijdag een non gearresteerd. De vrouw was in zwaar benevelde toestand op een tractor gaan rijden en had net buiten het kloosterterrein een wagen geramd. Ze bleek 17 maal de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed te hebben. De non kan maximaal 2 jaar cel krijgen.
TT 401 Een 45-jarige inbreker uit Amsterdam heeft zichzelf verraden door het bakken van een visje. Hij was in de nacht van vrijdag op zaterdag een woning in Dordrecht binnengeslopen.
De 40-jarige bewoonster, die op zolder lag te slapen, werd wakker van een gebakken vislucht. Toen zij beneden ging kijken, zag ze een man staan achter haar fornuis. De insluiper bleek al een visje te hebben gegeten en was een tweede aan het bakken.
De vrouw probeerde de man aan de praat te houden, maar hij wist te ontkomen. Met behulp van een politiehond werd de inbreker even later toch opgespoord.
Klaas de Vries nept de Nigeriaanse nepperds, erg grappig.
Nationaal Coördinator waakt over veiligheid

DEN HAAG - Of het nu gaat om brandstichting in de Turkse ambassade in Den Haag of een vermoedelijke al-Qaeda-aanslag in Madrid, de Nederlandse overheid volgt altijd dezelfde procedure. Een hoofdrol is hierbij weggelegd voor de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging (NCBB).
De functie van NCBB werd ingesteld naar aanleiding van het rapport van de commissie-Van den Haak, die de moord op Pim Fortuyn onderzocht. Sinds 1 oktober zit A. Jonge Vos op die plek. Hij valt onder de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.
Jonge Vos zamelt informatie in bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), bij de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en bij de Militaire Inlichtingendienst (MID). Ook maakt hij gebruik van zogeheten 'open bronnen', waar iedereen bij kan.
Bij verontrustende informatie of een incident neemt hij het voortouw. De nationaal coördinator beoordeelt de informatie, roept vertegenwoordigers van de betrokken diensten bij elkaar en zit het overleg met hen voor. Het is de bedoeling dat hieruit een advies voortkomt.
Dat gaat vervolgens naar de zogeheten evaluatiedriehoek. Dit is op lokaal niveau het trio hoofdcommissaris van politie, burgemeester en hoofdofficier van justitie. Als het om een landelijke dreiging gaat, is dat in elk geval de NCBB zelf, de directeur-generaal rechtshandhaving van het ministerie van Justitie en de directeur-generaal openbare orde en veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De coördinator ziet erop toe dat de adviezen ook worden uitgevoerd.
De veiligheidsmaatregelen die de driehoek kan treffen, zijn legio. Het kan gaan om onderzoek van spoorbanen of het opwerpen van roadblocks tot inzet van pantservoertuigen en scherpschutters. De oplopende schaal van maatregelen is op lokaal niveau hetzelfde als op landelijk niveau, geheel in lijn met de filosofie dat elke dreiging en elk incident volgens dit 'stelsel bewaken en beveiligen' moet kunnen worden behandeld. Het laat alle ruimte om al naar gelang de situatie te bepalen wat er moet gebeuren.
Naast het stelsel bestaat er een 'nationaal handboek crisisbesluitvorming'. Dit wordt uit de kast gehaald als de nood echt aan de man is. Net zoals het stelsel bewaken en beveiligen bevat dit handboek procedures die op allerlei soorten situaties van toepassing kunnen zijn.
Hierbij komt ook het Nationaal Coördinatiecentrum (NCC) in beeld. Dit centrum is er, zoals de naam al zegt, voor de coördinatie tussen de betrokken instanties. Het is een misverstand dat het NCC alleen "bij elkaar komt'' in tijden van nood. Het centrum, op de vijftiende verdieping van het ministerie van Binnenlandse Zaken, wordt permanent bemand, en regelt ook de samenwerking bij kleinere crises. Zo kan het NCC menskracht regelen als er zich in een politieregio een ernstige situatie voordoet, waarvoor onvoldoende personeel voorhanden is.
Het handboek werd begin dit jaar nog geraadpleegd, bij het uitbreken van de vogelpest in Azië. Toen werd er een interdepartementaal beleidsteam gevormd, dat op het hoogtepunt van de dreiging tweemaal per week bijeenkwam om de situatie te bespreken. Het bestond uit ambtenaren van de ministeries die er direct bij betrokken waren. Zo'n team was er ook vorige zomer, in verband met de hitte, en tijdens de voorbereiding van het EK voetbal in 2000.
Een dergelijk team naar aanleiding van de aanslagen in Madrid is nog niet gevormd. Het NCC is ook nog nauwelijks betrokken geweest bij de nasleep van de aanslagen. Het heeft alleen een beleidsbrief verstuurd.
(Bron)
Ralph Inbar is overleden.
Drie minuten stilte om twaalf uur. En op radio 3 vonden ze het nodig om die drie minuten te vullen met beschrijvingen van hoe het elders was.
Met dit soort temperaturen staat het raam open, zodat de katten naar binnen en naar buiten kunnen. Het heeft één nadeel. Af en toe liggen de dame en de heer lekker te dutten, en dan tsjilpt of fluit er iets in de tuin. Dan zijn beiden binnen drie seconden buiten. Tot nu toe zonder reesultaat, maar tis af en toe wel schrikken als je die raketjes ziet gaan ;-)
Autobom gevonden bij Amerikaans consulaat in Pakistan

KARACHI - De Pakistaanse politie in de zuidelijke havenstad Karachi heeft maandag bij het Amerikaanse consulaat een auto aangetroffen die volgeladen was met explosieven, voorzien van een ontstekingsmechanisme.
Volgens een woordvoerder van de politie was het voertuig daar klaarblijkelijk geparkeerd met het doel een aanslag te plegen. Twee mannen hadden de auto vlak voor het consulaat neergezet.
Toen de politie het tweetal erop wees dat parkeren daar verboden is, zeiden zei dat de wagen kapot was, waarna zij in een andere auto wegreden. Toen de auto werd doorzocht stuitte de politie op de explosieven, aldus een politiewoordvoerder.
(Bron)
Twee mannen neergeschoten in Rijnsburg

RIJNSBURG - Twee mannen zijn maandagochtend vroeg in Rijnsburg neergeschoten. De schietpartij deed zich voor bij een champignonkwekerij. De twee slachtoffers zijn naar een ziekenhuis in Leiden gebracht. Over de aard van hun letsel is niets bekend, maar volgens de politie waren de twee nog wel aanspreekbaar.
De politie kan nog niets zeggen over de aanleiding van de schietpartij. Getuigen hebben een zwarte Mercedes met hoge snelheid zien wegrijden. De politie is op zoek naar de man. Zij heeft de hulp van een helikopter ingeschakeld.
(Bron)
Man hakt met bijl op auto in

AMSTERDAM - De politie heeft zondagochtend in Kerkrade een man aangehouden die met een kloofbijl een man auto had vernield en daarbij bijna een man verwondde. Dat laat de politie Limburg-Zuid maandag weten.
Het slachtoffer, een 44-jarige man uit Heerlen, zat omstreeks half vier in zijn auto in Kerkrade toen er plots een man met een bijl op hem af kwam lopen. De geschrokken automobilist probeerde weg te rijden, maar een lantaarnpaal stond in de weg.
De belager sloeg vervolgens met zijn bijl door de voorruit van de auto ter hoogte van het hoofd van de bestuurder. Deze wist uiteindelijk toch met zijn voertuig te ontkomen en reed naar het politiebureau. De politie wist de agressor, een 24-jarige Heerlenaar, even later aan te houden. Over zijn motief is nog niets bekend.
(Bron)
Tweemaal zoveel werklozen in Rotterdam

VOORBURG - De werkloosheid is in Rotterdam bijna tweemaal hoger als het landelijk gemiddelde. Eentiende van de beroepsbevolking van de havenstad zat in 2003 zonder werk, terwijl de werkloosheid in Nederland vorig jaar gemiddeld 5,3 procent bedroeg.
Dat blijkt uit maandag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerde cijfers. De werkloosheid in Rotterdam is al jaren het hoogste van het land. "Het dubbele van het landelijk gemiddelde is echter wel erg veel. Dat hebben we sinds 1998 niet meer meegemaakt", aldus CBS-onderzoeker M. Vergeer.
(Bron)
NASA ontdekt tiende planeet

AMSTERDAM - Wetenschappers van de NASA hebben een tiende planeet ontdekt in ons zonnestelsel. De planeet is meer dan 3 miljard kilometers verwijderd van Pluto. Pluto was tot nu toe de verste planeet in ons zonnestelsel. NASA zal maandag deze ontdekking bekend maken.
De tiende planeet, die ruim 10 miljard kilometer van de aarde staat, is vernoemd naar de zeegodin van de Eskimo's, Sedna. Dr. Michael Brown van de California Institute of Technology vond Sedna tijdens een driejarig onderzoek naar objecten buiten het zonnestelsel.
Sedna is een kleine planeet met een diameter van 2.000 kilometer en bestaat geheel uit ijs en steen.
(Bron)
Noorse website wijst op Arabische betrokkenheid

AMSTERDAM - Noorse defensiedeskundigen hebben reeds vorig jaar op een Arabische website in Noorwegen documenten gevonden die wijzen op Arabische betrokkenheid bij de bomaanslagen in Madrid. De Noorse krant VG meldde zaterdag dat de tekst op de website stelt dat maximaal gebruik moet worden gemaakt van de naderende verkiezingen in Spanje, volgend jaar maart.
Volgens de anonieme auteur op de site kan Spanje maximaal twee of drie aanslagen verdragen, voordat het zich uit Irak terugtrekt. Een Noorse defensiewoordvoerder heeft het krantenbericht bevestigd.
Een onderzoeker van het Noorse ministerie van defensie zegt in de krant dat men eerst in de veronderstelling verkeerde dat de teksten, die 42 pagina's beslaan, verwijzen naar aanslagen op de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen in Irak, maar door de opmerking over de Spaanse verkiezingen heeft men de tekst nu in verband gebracht met de aanslagen in Madrid. Op de site wordt betoogd dat de buitenlandse troepenmacht uit elkaar zou vallen als Spanje wordt gedwongen zich uit Irak terug te trekken.
Een ander lid van het onderzoeksteam zei op de Noorse radio dat uit de tekst duidelijk blijkt dat de auteur goed op de hoogte is van de Spaanse politiek. Hij zei dat de tekst op de site geen direct bewijs is voor betrokkenheid van het terreurnetwerk Al-Qaida, maar dat men geen reden heeft om aan de authenticiteit van de documenten te twijfelen.
(Bron)
Mobiele oplichters slaan weer toe

AMSTERDAM - Voor de zoveelste keer zijn in Rotterdam buitenlanders het slachtoffer geworden van een bende oplichters die hun slachtoffers met een partij mobiele telefoons proberen te lokken. Deze keer was het de beurt aan twee mannen en een vrouw uit Duitsland, die 8.400 euro afhandig werd gemaakt.
Het drietal had via internet een afspraak gemaakt om dertig mobiele telefoons te kopen voor 8.400 euro. Om de transactie te sluiten was afgesproken op de Kaapstraat in de Maasstad. Nadat het geld was overhandigd aan een nog onbekende man, sprong deze in een gereedstaande auto en ging er vandoor terwijl het drietal zonder geld en zonder telefoons achterbleef.
Het is niet de eerste keer dat in Rotterdam mensen worden opgelicht met goedkope mobiele telefoonaanbiedingen via internet. Sinds januari zijn verschillende malen buitenlanders, voornamelijk Duitsers en Oostenrijkers, opgelicht voor bedragen tussen de 2.000 en 30.000 euro.
Een speciaal rechercheteam van vijf mensen is ingezet om onderzoek te doen naar de oplichtingen. De politie vermoedt dat één bende verantwoordelijk is voor alle incidenten. Vorige maand werden in verband met deze zaak al twee personen aangehouden. Veelvuldige waarschuwingen via Duitse internetsites hebben nog niet kunnen voorkomen dat de bende opnieuw toesloeg.
(Bron)
Duizenden aanschouwen doorbraak gletsjer Argentini?

BUENOS AIRES - Minstens 10.000 mensen hebben zondagavond de doorbraak van de gletsjer Perito Moreno in de Zuid-Argentijnse provincie Patagoni? gezien. Een enorme ijsmassa stortte met luid gekraak in het nabijgelegen Lago Argentino en stuwde het water van het meer op tot spectaculaire hoogte.
Vrijdag waren al delen van de 70 meter hoge gletsjer afgebroken en in het meer gevallen. De gletsjer is een van de weinige die nog aangroeit.
Duizenden toeristen probeerden per vliegtuig of over land nog een goed plekje te vinden om het spektakel af te wachten. Al snel waren alle hotels in de omgeving volgeboekt. Tot 1988 kon iedere vier jaar genoten worden van dit spectaculaire schouwspel. De gebeurtenis van zondagavond was de eerste sinds zestien jaar.
(Bron)
TT 120 ROTTERDAM Voor een politiebureau in Rotterdam is een politieman mishandeld door jongeren. Die kwamen verhaal halen nadat enkele anderen waren aangehouden omdat ze geparkeerde auto's vernielden.

zondag, maart 14, 2004

Links staat op winst in Spanje.
TT 126 "Mishandeling op Guantanamo Bay"

LONDEN Op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay worden terreurverdachten tot bekentenissen gedwongen door middel van bedreiging en fysieke en psychische mishandeling. Dat zeggen drie Britse ex-gevangenen in The Observer.
Het drietal werd enkele dagen geleden vrijgelaten na een gevangenschap van ruim twee jaar. Na zeker 200 verhoren door de veiligheidsdiensten gaven de Amerikanen toe dat de beschuldiging dat het trio contacten zou onderhouden met al-Qaeda ongegrond was.
Vlak na hun arrestatie in Afghanistan kwamen veel anderen in vrachtwagens om door verstikking, meldt het drietal.
TT 124 Spanning loopt op rond Georgië

TBILISI President Saakasjvili van Georgië is de toegang ontzegd tot de afvallige republiek Adzjarië. Georgië heeft daarop zijn strijdkrachten in een hogere staat van paraatheid gebracht. Gewapende Adzjariërs hadden het konvooi van Saakasjvili tegengehouden toen hij naar de republiek wilde reizen. Tbilisi heeft daar bijna geen invloed meer.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, roept Georgië op om de republiek aan de Zwarte Zee niet binnen te vallen.
In de Adzjarische hoofdstad Batoemi hebben tanks al strategische posities ingenomen en worden er wapens uitgedeeld aan de bevolking.
TT 104 Advies: boren in Waddenzee toestaan

HILVERSUM Gasboringen in de Waddenzee moeten worden toegestaan. Dat staat in een uitgelekt advies van de commissie Meijer die de toekomst van de Waddenzee bestudeerde. Het rapport wordt over twee weken aangeboden aan het kabinet.
Boringen vanaf de wal naar gas onder de Waddenzee zouden weinig milieuschade veroorzaken, concludeert de commissie. Ook wordt geadviseerd om de regelgeving voor het gebied te centraliseren en om de schelpdierenvangst in te perken.
De opbrengst van de boringen, 10 miljard euro, moet in onderhoud van de Waddenzee worden gestoken. De Waddenvereniging is teleurgesteld over het booradvies.
Wat een lekker weer!
Gijzelnemers houden restaurantgasten vast

DEN HAAG - Vijftig gasten van een Indonesisch restaurant in Den Haag zijn zaterdagavond enige tijd gegijzeld door twee gewapende overvallers. Het duo dwong de mensen hun waardevolle spullen af te geven. Dat heeft de politie zondag gezegd.
De overvallers, die gewapend waren met vuurwapens, vielen rond 20.00 uur het volle restaurant aan de Van Swietenstraat binnen. Nadat ze het personeel gedwongen hadden het geld uit de kassa af te geven, eisten de daders dat alle gasten op de grond gingen liggen. Daarna moesten de klanten hun sieraden en portemonnees afgeven.
De daders, die bivakmutsen droegen, sloegen na de overval op de vlucht. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt. "Maar er was wel sprake van grote angst en paniek onder de slachtoffers'', aldus een woordvoerder. Slachtofferhulp werd ingeschakeld om de gasten en het personeel op te vangen. Het is nog onduidelijk wat de daders precies hebben buitgemaakt. De politie heeft een team van twintig rechercheurs op de zaak gezet.
(Bron)
Politieman schiet 'respectloze' bakker dood

MADRID - Een politieman heeft zaterdag een Baskische bakker doodgeschoten omdat die weigerde een ereteken op te hangen voor de tweehonderd slachtoffers van de bomaanslagen in Madrid van donderdag. De bakker in de noordelijke stad Pamplona stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
De vrouw van de agent had de bakker verzocht een zwart lint op te hangen in zijn winkel, zoals die overal in Spanje als ereteken hangen. De bakker weigerde, omdat hij behoorde tot een een groep van ouders van wie kinderen worden verdacht van banden met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De vrouw rende naar haar nabijgelegen appartement en waarschuwde haar man, die de bakker daarop neerschoot. De agent is aangehouden.
Naar aanleiding van het schietincident braken zaterdagavond ongeregeldheden uit in de Baskische steden Bilbao en Vitoria. De betogers gooiden winkelruiten in en staken vuilcontainers in brand. De politie, die probeerde de spontane demonstraties uiteen te drijven, werd bekogeld met stenen en flessen. Enkele agenten raakten lichtgewond.
Eerder had de verboden radicale Baskische beweging Batasuna opgeroepen om zondag de straat op te gaan om te protesteren tegen de moord op de bakker, die "het 201e slachtoffer van de aanslagen'' werd genoemd.
(Bron)