zaterdag, november 08, 2003

Beetje dom: Microsoft liet de domeinregistratie van hotmail.co.uk (ondanks waarschuwing) verlopen. Iemand pikte het domein in, maar gaf het onmiddellijk weer aan Microsoft af. Ik had de naam geveild, denk ik ;-)
TT 718 Maansverduistering
De Volle Maan wordt verduisterd. Vanaf 00.33 is de maan gedeeltelijk verduisterd. Tussen 02.08 en 02.30 uur is hij geheel in de schaduw van de aarde en is dan roodachtig. Om 04.04 uur is de verduistering ten einde.
TT 401 Als de ambulance eenmaal voorstaat ben je meestal in 'no time' in het ziekenhuis. Een 40-jarige Egyptische vrouw heeft daarmee andere ervaringen.
Het probleem zat hem vooral in haar gewicht. Met haar 450 kilo wegende lichaam paste ze gewoonweg niet in de ambulance! Uiteindelijk moest een pick-up truck uitkomst bieden. Het had de vrouw, die al jaren ziek op bed lag, ook al vijf uur gekost om van haar appartement op de 1ste verdieping naar beneden te lopen. Een talkshowpresentator die over haar situatie had gehoord verzorgde met zijn programma het vervoer naar het ziekenhuis.
TT 401 Niet alleen Nederlandse warenhuizen zien hun inkomsten teruglopen. Ook grote Franse warenhuizen hebben hiermee te maken. Het Parijse Galeries Lafayette heeft er daarom maar eens een publiciteitsstunt tegenaan gegooid waar je broek gewoon letterlijk van afzakt.
Honderden vrouwen krijgen zaterdag in dit koopmekka een gratis stripteaseles! Twee professionele paaldanseressen geven de lessen. De telefoons stonden roodgloeiend en de 400 plaatsen waren binnen de kortste keren volgeboekt.
Misschien een ideetje voor V&D. De Wereldkampioene paaldansen woont per slot van rekening in ons eigen landje!
TT 106 Turks verplicht vak op mavo Utrecht

UTRECHT De St. Gerardus Majella mavo in Utrecht gaat in het volgende schooljaar Turks invoeren als verplicht vak in het eerste jaar. Directeur Van Vugt vindt dat Turks een belangrijke Europese taal is, zeker als Turkije straks tot de Europese Unie toetreedt.
De onderwijsinspectie heeft bedenkingen bij het plan, omdat het te zwaar zou zijn voor de leerlingen. Engels, Duits en Frans maken namelijk ook deel uit van het lespakket voor brugklassers.
Directeur Van Vugt denkt niet dat de invoering van Turks meer allochtonen aantrekt. De directeur zou ook Arabisch willen invoeren als vak.
TT 105 Supers gaan door met prijzenoorlog

DEN BOSCH De Laurussupers Konmar, Super de Boer en Edah gaan nog 200 artikelen in prijs verlagen. Bij de Edah gaat het vooral om A-merken. Over een week gaat het mes in de vleesprijzen.
Albert Heijn heeft gisteren opnieuw 40 producten in prijs verlaagd. C1000 doet dat vandaag met 50 artikelen. Het is de zoveelste slag in de nu al meer dan drie weken durende prijzenoorlog tussen de grote supermarktketens.
Die begon toen AH ruim 1000 artikelen goedkoper maakte om de weggelopen klanten terug te winnen. Door zijn dure imago daalde het marktaandeel van AH de laatste jaren met enkele procenten.

Ben ik nou echt de enige die door dit soort acties denkt: 'Ik ben dus al die tijd genaaid?' De C1000 is nu de eerst aangewezen winkel voor mij (ja, ook Ahold, weet ik). Maar voor groenspul is de AH beter, want de C1000 hier is gespecialiseerd in bruin-, grijs- en geelvarianten van groenspul.
Kerstpakket mogelijk weer onbelast

DEN HAAG - Staatssecretaris Wijn van Financiën is bereid het belasten van kerstpakketten weer ongedaan te maken. In het Algemeen Dagblad zegt Wijn zaterdag dat “als de Tweede Kamer wil dat de fiscale regeling voor kerstpakketten terugkeert, dan gebeurt dat”.
De drie regeringspartijen CDA, VVD en D66, lieten deze week blijken er veel voor te voelen de belastingmaatregel terug te draaien. Het belasten van het kerstpakket vindt dit jaar voor het eerst plaats. Maar de coalitie vindt dat bedrijven juist in deze economische mindere tijden wat aardigs moet kunnen doen voor het personeel.
Dit jaar kan Wijn niets meer doen aan de nieuwe belastingmaatregel. Maar voor volgend jaar is dat wel mogelijk. Als de Kamer zijn zin krijgt zit het kabinet wel met een gat van circa 57 miljoen euro in zijn begroting.
(Bron)
Dreigend zoenverbod in Moskou

MOSKOU - Verliefde stelletjes in de Russische hoofdstad Moskou, zouden zich vanaf 1 januari 2004 wellicht aan strenge zedeneisen moeten gaan houden. Geen gezoen meer in openbare ruimten. De krant Stolitsjnaja Vetsjernjaja Gazeta berichtte vrijdag dat op het stadhuis in Moskou plannen worden gemaakt om een zoenverbod in te stellen.
De maatregel zou bedoeld zijn om de ‘publieke moraal’ in de losgeslagen hoofdstad weer op te krikken. Uitzonderlijk ’schaamteloze’ zoeners zouden zelfs een tijdje in de gevangenis moeten slijten, zo bericht de BBC. De Russische krant citeert een functionaris bij de afdeling onderwijs van het stadsbestuur, die zegt dat “onze kinderen de hele dag lessen in de liefde krijgen, waar zij maar kijken”.
Een liberaal Russisch parlementslid, Valeria Novodvorskaja, verklaarde op het Moskouse radio dat een dergelijk verbod ’Orwelliaans’ zou zijn. Novodvorskaya beloofde dat als het verhaal geen grap is, en het Moskouse stadsbestuur inderdaad overweegt een zoenverbod in te stellen, zij voortaan haar tijd in openbare ruimtes zoenend zal doorbrengen. “Op het moment dat ik een aardig iemand zie die ik ken, zal ik hem direct kussen, zelfs als ik er geen zin in heb. Ik nodig alle Moskovieten uit hetzelfde te doen”, aldus Novodvorskaja.
(Bron)
Pleidooi kleine verpakking paracetamol tegen zelfmoord

BILTHOVEN - Elk jaar overlijden er mensen doordat ze zelfmoord plegen met paracetamol. De verpakking van de pijnbestrijder zou daarom kleiner moeten teneinde vooral het aantal impulsieve zelfmoordpogingen met het middel omlaag te brengen. Dit staat het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het RIVM.
Het centrum kreeg vorig jaar 870 meldingen binnen van vergiftigingen bij volwassenen door paracetamol. Officiële sterftecijfers zijn er niet. Paracetamol is zonder recept verkrijgbaar. Bij impulsieve zelfmoordpogingen wordt vaak het aantal tabletten dat in huis is, in een keer ingenomen.
(Bron)

vrijdag, november 07, 2003

Balkenende: Egoland schadelijk voor Koninklijk Huis

DEN HAAG - Premier Balkenende is 'ongelukkig' met het tv-programma Egoland van BNN, waarin kleipoppetjes leden van het Koninklijk Huis spelen. Volgens Balkenende is het programma een mengsel van 'verzinsels en halve waarheden', waarin personen te kijk worden gezet die zich niet kunnen verdedigen. De premier denkt dat programma's als deze schadelijk kunnen zijn voor het Koninklijk Huis.
Balkenende zei vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie dat het kabinet geen juridische stappen overweegt tegen de makers van Egoland of andere programma's waarin leden van het Koninklijk Huis ten tonele worden gevoerd. Maar het wil wel een discussie op gang brengen "over wat kan en niet kan" in tv-programma's, toneelstukken of historische romans, zonder daar zelf normen aan te stellen.
Volgens Balkenende is er een onderscheid tussen het belachelijk maken van leden van het Koninklijk Huis en de spot drijven met politici. De laatsten kunnen immers wel in het openbaar reageren. De premier zei geen principiële bezwaren te hebben tegen satire over leden van het Koninklijk Huis. Het VARA-programma Kopspijkers, waarin soms de koningin op de hak wordt genomen, kan hij wel waarderen.
Balkenende zei het onderwerp vrijdag in de ministerraad ter sprake gebracht te hebben omdat hij daar zelf behoefte aan had, maar hij voelde die behoefte ook bij andere bewindslieden. Vorige week tijdens een CDA-partijraad onderstreepte Balkenende nog met veel nadruk het belang van het koningshuis voor Nederland. Hij zei toen ook dat het Koninklijk Huis in deze turbulente tijden recht heeft op rust.
BNN reageert vrijdag via een woordvoerster verrast op het pleidooi van Balkenende. "Het is overduidelijk satire als je Bart de Graaff inzet als hofnar. Het vijf minuten durende programma is grappig bedoeld en we hopen dat het ook zo overkomt. Het is de kostbaarste serie die BNN ooit maakte; elke minuut kost 10.000 euro. Alleen al om die reden denken wij niet dat er een vervolg op de achtdelige reeks komt."
D66-leider Dittrich vindt dat de uitlatingen van Balkenende "betuttelend overkomen". "Je hoeft toch niet te kijken?" Dittrich noemt het 'verrassend' dat Balkenende zich met het onderwerp bezighoudt. "Dit lijkt me niet de taak van de premier van Nederland. Er zijn wel belangrijker problemen die om een oplossing vragen. Als het om normen en waarden gaat kan Balkenende zich beter druk maken over de veiligheid."
(Bron)
Suffie ontkent ook alvast. Uitermate dubieus. Suffie, wat heb jij met Charles gedaan?!
Bestaan die oude bordjes nog, die met de tekst 'Aan de deur wordt niet gekocht'? Ik word sikkeneurig van al die boekenclubs en carrier-select-bedrijven en kranten.
TT 113 Ook 101 schoten voor dochter Máxima

DEN HAAG Als prins Willem-Alexander en Máxima een dochter krijgen, dan zal zij met 101 saluutschoten begroet worden. Het afvuren daarvan is een oud gebruik, maar tot nu toe moest een meisje het met 51 schoten doen.
Het kabinet heeft tot de oorverdovende gelijktrekking besloten omdat al in 1983 het onderscheid naar geslacht bij de erfopvolging is opgeheven.
Verder is besloten dat de geboorte van de koninklijke telg wordt gevierd met het voeren van de Nederlandse vlag met oranje wimpel. Is de geboortedag echter een zon- of feestdag, dan mag de vlag pas op de eerstvolgende werkdag uit.
TT 192 Haring praat door winden te laten

OTTAWA Haringen communiceren met elkaar door winden te laten. Canadese biologen hebben dat ontdekt toen ze het gedrag van haringen bestudeerden met camera's en microfoons.
De onderzoekers merkten dat haringen de geluiden 's nachts maken, als ze elkaar niet kunnen zien. Ook lieten de vissen meer winden onder soortgenoten. Dat betekent dat ze met hun knetterende winden communiceren, menen de biologen.
Volgens de Canadezen kunnen vissers de haringen met microfoons opsporen. Een haringwind duurt gemiddeld 2,5 seconde. Maar de biologen hoorden ook winden die wel acht seconden aanhielden.

Ik moet ineens aan uien denken...
TT 126 Prins Charles ontkent bij voorbaat

LONDEN De Britse kroonprins Charles heeft ontkend betrokken geweest te zijn bij een nog onbekende gebeurtenis. Dat meldt de BBC. De Mail on Sunday zou over het incident willen publiceren.
Waarschijnlijk heeft het verhaal betrekking op het gerucht dat enkele jaren geleden een voormalig medewerker van het koninklijk huis getuige was van een seks-incident waarbij een lid van de koninklijke familie betrokken was.
De voormalige persoonlijk secretaris van Charles, Michael Fawcett, wist deze week publicatie nog via een kort geding te voorkomen. Fawcett stapte begin dit jaar wegens een ander schandaal op.
TT 110 CNV unaniem voor najaarsakkoord

UTRECHT De vakcentrale CNV stemt in met het najaarsakkoord.De goedkeuring brengt de bevriezing van de lonen de komende twee jaar dichterbij. Alleen de federatieraad van de FNV moet formeel nog zijn fiat geven.
De leden van de FNV spraken zich begin deze week uit voor de loonstop. [In meerderheid, niet alle leden waren voor!]In ruil daarvoor draait de regering enkele bezuinigingsplannen terug. [Waaruit maar weer blijkt dat de regerting beter is in blufpoker dan de bond...]
De CNV-leden zijn door hun bonden op verschillende manieren geraadpleegd over het najaarsakkoord. Het CNV-bestuur hoopt dat gemeenten in 2004 en 2005 rekening houden met de loonstop en hun tarieven zo min mogelijk verhogen. [ Is er een smiley die de holle lach of de hoonlach verbeeldt?]
Olieramp Prestige speelt milieu nog altijd parten

MADRID - Bijna een jaar na het stranden van de olietanker Prestige voor de kust van Galicië in het noordwesten van Spanje lijden het milieu en de visserijsector nog altijd onder de ramp. Dat stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) in het rapport 'De Prestige: een jaar later, nog steeds een ramp', dat het donderdag heeft gepresenteerd.
In de notitie concludeert het WNF dat er nog tussen de 5000 en 10.000 ton olie op zee drijft. Van tijd tot tijd vervuilen olievlekken opnieuw de Portugese kust. Plaatselijke visserijorganisaties rapporteren dat hun visvangst na hervatting met ongeveer 80 procent is gedaald, aldus het WNF.
Volgens het natuurfonds hebben ruim 300.000 vogels, voornamelijk zeekoeten, Atlantische papegaaiduikers en alken de olieramp niet overleefd. Nog eens honderden met olie besmeurde vogels zijn in opvangcentra schoongemaakt.
De Prestige liep op 13 november vorig jaar averij op. De Spaanse regering besloot het vaartuig daarna naar open zee te slepen, waar het op 19 november zonk. Veel deskundigen stelden direct na het zinken van de Prestige dat de tanker niet naar volle zee had mogen worden gesleept, omdat daardoor veel meer kilometers kust met olie besmeurd zouden worden.
De deskundigen kregen gelijk. De olievervuiling heeft zich uiteindelijk over honderden kilometers uitgestrekt langs de kusten van Portugal, Spanje en Frankrijk. Het schip bleef olie lekken. De Franse onderzoeksgroep Ifremer meldde in juni dat het schip dagelijks nog 700 kilogram stookolie verloor.
Op het moment van de ramp was het schip met ongeveer 75.000 ton olie geladen. Door de ramp heeft de toeristische sector volgens het WNF het afgelopen jaar te lijden gehad van afnemende belangstelling. De visserij, waarvan zeker 120.000 mensen direct of indirect afhankelijk zijn voor hun inkomsten, heeft veel minder gevangen.
Het WNF heeft felle kritiek op de wijze waarop de Spaanse regering van de centrumrechtse premier Aznar de ramp heeft aangepakt. Madrid stak 12,5 miljard euro in de schoonmaakoperatie voor Galicië. Volgens het natuurfonds had de Spaanse regering gedurende die activiteiten nauwelijks aandacht voor het herstel van natuurlijke waarden.
De natuurbeschermingsorganisatie stelt dat alle werkzaamheden gericht lijken op het minimaliseren van de milieuproblemen in Galicië en niet op het werken aan herstel van de vervuilde omgeving en natuurlijke bronnen. Om herhaling van rampen als met de Prestige te voorkomen, pleit zij voor strengere regels voor schepen en het realiseren van beschermde zeegebieden.
Naar aanleiding van de ramp pleitte de verkeerscommisie van het Europees Parlement woensdag bij de Europese Commissie voor een Europese kustwacht. Die moet de schepen controleren op illegale lozingen, aldus de verkeerscomnmissie.
(Bron)
VS stellen geheim commando in voor jacht op Saddam

WASHINGTON - Het Amerikaanse leger heeft voor het Midden-Oosten een speciaal geheim commandoteam ingesteld dat jacht moet maken op Saddam Hussein, Osama bin Laden en andere terroristenleiders in de regio. Dat berichtte The New York Times vrijdag.
De krant baseert zich op militairen en functionarissen bij het ministerie van Defensie in Washington. Volgens de zegslieden is het team bedoeld om zeer snel te kunnen reageren op informatie van inlichtingendiensten over "hoogwaardige doelen". '
Deze flexibele eenheid opereert niet alleen in gebieden waar Amerikaanse troepen aanwezig zijn, zoals in Irak en Afghanistan, maar ook daar buiten. De zegslieden wilden niet kwijt volgens welke procedures het team opereert en of het toestemming moet vragen aan de regering van het land waar het in actie komt. Volgens de functionarissen is het team, Task Force 121 genoemd, al een aantal malen succesvol geweest.
(Bron en meer)

Saddam en Osama zijn al een paar keer opgepakt?
Jongen acht uur gegijzeld

BREDA - Een 15-jarige jongen uit Bavel (gemeente Breda) is donderdagavond acht uur lang ontvoerd en gegijzeld gehouden. Politie en justitie sloegen groot alarm nadat een getuige had gemeld dat twee mannen de jongen tegen zijn zin hadden meegenomen in een auto met een Frans kenteken. Kort na middernacht belde de jongen dat hij op weg was naar huis en dat hij ongedeerd was. Hij was ergens in België vrijgelaten.
Direct na zijn verdwijning zijn de Belgische en Franse autoriteiten geïnformeerd. Het onderzoek richt zich op de vraag waarom de mannen de jongen hebben meegenomen. Volgens de politie zijn zijn ouders niet vermogend.
Politie en justitie houden er rekening mee dat de ontvoering bedoeld is geweest als een signaal dat derden zich moeten houden aan zakelijke of persoonlijke afspraken. De politie zegt niet bekend te kunnen maken om welke zakelijke afspraken het gaat.
(Bron)
'Vertrouwelijke e-mails werkzoekenden bekeken'

AMSTERDAM - Mensen die op zoek zijn naar een baan en gebruik maken van de computers van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) blijken al maandenlang gecontroleerd te worden. Het CWI bekijkt ongevraagd de vertrouwelijke e-mails die de werkzoekenden versturen. Volgens De Telegraaf heeft een woordvoerder van het CWI dit bevestigd.
Volgens de woordvoerder is er in elk van de 130 vestigingen een aparte ruimte met een beeldscherm, waarop precies kan worden gezien wat de cliënten in hun mail schrijven. Volgens onderzoeker Lodewijk Asscher van het Instituut voor Informatierecht is dit voldoende reden voor de werkzoekenden om naar de rechter te stappen. Hij meent dat het recht van privacy door de controle wordt overschreden.
Het CWI, een dochteronderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zegt dat de maatregel is genomen, omdat er vaak misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheid tot e-mailen. De actie is dan ook bedoeld 'om bewijs in handen te krijgen', zegt het CWI.
(Bron)

U bent schuldig tenzij u uw onschuld kunt bewijzen, dus. Ach ja, waarom zou je je aan de wet houden.
'Ook originele Nokia-batterijen gevaarlijk'

DEN HAAG - De Consumentenbond zegt dat niet alleen namaakaccu's voor mobiele telefoons van het merk Nokia gevaarlijk zijn. Ook de originele Nokia-batterijen leveren gezondheidsrisico's op. De accu's kunnen tot 130 graden heet worden door een slechte beveiliging tegen kortsluiting. Dat heeft de Consumentenbond vrijdag gezegd op basis van een onderzoek van de Belgische collega-organisatie Test Aankoop.
"Het blijkt dat heel veel originele batterijen geen beveiliging hebben tegen kortsluiting. Wij willen van Nokia de garantie dat ze alleen veilige producten verkopen", aldus een woordvoerster van de Consumentenbond.
Volgens Test Aankoop hebben een aantal originele Nokia-batterijen geen beveiliging tegen kortsluiting. Het gaat om de Nokia BML-3 en Nokia BMC-3 accu's. Het ontbreken van de beveiliging kan er volgens Test Aankoop uiteindelijk toe leiden dat de batterij doorbrandt of openbarst, waardoor brandbare stoffen vrijkomen.
"Wij willen binnenkort een gesprek met Nokia hierover", aldus de Consumentenbond. "Nokia moet zijn verantwoording nemen en alle batterijen gratis testen en vervangen als ze niet in orde zijn."
In Nederland is voor zover bekend twee keer een gsm-toestel van Nokia ontploft door een slechte batterij. Nokia zegt dat de explosies werden veroorzaakt door namaakbatterijen. Volgens de woordvoerster van de Consumentenbond heeft een van de slachtoffers de batterij echter in een Nokia-winkel gekocht.
Overigens is de beveiliging tegen kortsluiting bij nieuwe modellen Nokia-telefoons volgens Test Aankoop wel goed.
(Bron)
Van Moorsel opent huis voor mensen met eetstoornis

ZUTPHEN - Wielrenster Leontien Zijlaard-Van Moorsel opent woendag 12 november het eerste praktijkhuis voor mensen met een eetstoornis. Het huis staat in het centrum van Zutphen.
Mensen die dwangmatig te veel of te weinig eten, kunnen er terecht voor begeleiding en opvang. Ze kunnen leren koken, niet te veel snacks leren eten, of juist leren dat het niet erg is om af en toe te snoepen of te 'snacken'. Zijlaard-van Moorsel heeft zelf ook een eetstoornis gehad.
Het praktijkhuis is een initiatief van de vrijwiligersorganisatie Ziezozelfhulp. De organisatie maakt deel uit van de Stichting Cliënteninitiatieven. Vrijwilligers bedachten het concept van het opvanghuis. Het kon worden gerealiseerd met financiële hulp van sponsors.
Mensen met een eetstoornis leven volgens woordvoerder E. Spanjers vaak in een isolement. Ze kunnen in het huis ook lotgenoten ontmoeten en informatie krijgen over hun ziekte.
(Bron)
Het kabinet vindt het niet goed dat zieke werknemers twee jaar lang hun volledige loon ontvangen, omdat ze dan onvoldoende worden geprikkeld hun werk te hervatten.
(Bron en meer)

Was het niet het kabinet dat voorstelde twee jaar door te betalen? Ik snap er niks meer van.
Rechters blokkeren verbod abortuswet Bush

NEW YORK - Een dag nadat de Amerikaanse president Bush een wet heeft getekend die de zogeheten abortus door partiële geboorte verbiedt, hebben drie federale rechtbanken in de VS de uitvoering van het verbod geblokkeerd.
De rechtbanken in New York, San Francisco en Nebraska traden op na klachten van verscheidene medische organisaties en zeven individuele artsen.
Door de uitspraken worden alle artsen die zijn aangesloten bij de organisaties vooralsnog gevrijwaard van vervolging als zij de 'abortus door partiële geboorten' uitvoeren. Het gaat om een beëindiging van de zwangerschap, waarbij het hoofd van de foetus naar buiten worden gehaald om die te doden.
De methode wordt toegepast in de vijfde of zesde maand van de zwangerschap, meestal als daartoe dringende noodzaak toe is in het belang van de gezondheid van de moeder. Abortus is in principe legaal in de Verenigde Staten, maar Bush poogt al sinds zijn aantreden het recht op onderdelen aan te passen. Hij heeft daarbij steun van de invloedrijke conservatieve christenen, een belangrijk deel van zijn achterban.
De federale rechter in Nebraska oordeelde al woensdagavond dat de wet geen uitzondering maakt voor gevallen waarin het leven van de moeder op het spel staat. Daarmee zou de wet in de ogen van deze rechter in strijd zijn met de grondwet. Ook de rechters in New York en San Francisco meenden dat de wet niet deugt.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet na de uitspraken van de rechtbanken weten dat het achter de wet blijft staan, en "alles in het werk zal stellen om deze te verdedigen". Het Amerikaanse Openbare Ministerie moet nu bij de rechtbanken gaan bewijzen dat de wet niet in tegenspraak is met de grondwet.
(Bron)

Het lijkt me een gruwelijke ingreep, ook voor de moeder, maar Bush ziet blijkbaar liever dat moeder haar leven op het spel zet - en daarmee dat van het kind/ de kinderen. Wat is dat toch bij dit type gelovigen, dat het leven van het kind altijd zwaarder telt dan het leven van de moeder, ook al komt daarmee de kans op leven voor dat kind in gevaar? Het zal wel iets zijn als 'God beslist', maar komt die medische wetenschap dan van de duivel?
DSM in de fout met milieu

MAASTRICHT - Het chemieconcern DSM heeft in de afgelopen twee jaar vijftien keer een regeling getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) omdat het bedrijf milieuwetten heeft overtreden. Dat heeft DSM vrijdag bevestigd.
In Nederland is DSM vorig jaar 51 keer de fout ingegaan. Daarbuiten zijn nog eens zeventig overtredingen geconstateerd. Dat heeft het chemieconcern totaal 132.000 euro gekost.
De overtredingen zijn opmerkelijk omdat DSM zich naar buiten toe graag profileert als een bedrijf dat zorgvuldig met mens en natuur omspringt. DSM spreekt in een reactie van ongelukken. "We hebben fouten gemaakt, waar wij zelf ook niet blij mee zijn", stelde een woordvoerster.
(Bron)
Man slaapt acht jaar met dode echtgenote

HONGKONG - Een rouwende weduwnaar in Noord-China heeft acht jaar lang elke nacht naast het stoffelijk overschot van zijn vrouw geslapen. De echtgenote was in 1995 aan een hersenbloeding gestorven.
De vertwijfelde man meldde het overlijden niet, aldus Chinese media vrijdag. Hij vertelde de buurt dat zijn vrouw zich binnenshuis ontspande. Uiteindelijk waarschuwden wantrouwende buren de politie. Agenten bestormden het huis en ontdekten het lijk in het bed van het echtpaar.
(Bron)

donderdag, november 06, 2003

TT 401 De Australische regering heeft recent een negatief reisadvies afgegeven voor... Nederland! Met terrorisme en oorlog valt het bij ons gelukkig erg mee, maar toeristen moeten volgens de regering in Canberra alert zijn op tasjesdieven, zakkenrollers en ander gespuis. De plek die het best gemeden kan worden is, hoe kan het ook anders, het Amsterdamse Centraal Station!
TT 130 LONDEN In de jungle van Peru is een verloren Inca-stad gevonden door een Brits-Amerikaans onderzoeksteam. De stad ligt vlakbij het beroemde Machu Picchu.
TT 123 "Irak trachtte oorlog te voorkomen"

WASHINGTON Irak heeft op het laatste moment geprobeerd om een VS-invasie te voorkomen. Dat meldt de New York Times. Imad Hage, een Libanese zakenman, besprak een door Saddam gesteund voorstel met een Pentagon-adviseur, Richard Perle.
Irak zou hebben voorgesteld Amerikaanse inspecteurs toe te laten. Ook benadrukte Irak niet over massavernietigingswapens te beschikken. Saddam zou verder hebben aangeboden verkiezingen te houden. Zelfs de olierechten waren bespreekbaar.
De CIA wilde niet dat de gesprekken werden voortgezet. De dienst had voor de oorlog zelf al gesproken met Irak, dat een onbetrouwbare partner was gebleken.

De CIA is inderdaad de eerste organisatie die in me opkomt als ik denk aan betrouwbaarheid.
Opnieuw gulle gever voor tip over paardenbeul

DEN HAAG - De beloning voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de persoon die twee paarden gruwelijk zou hebben mishandeld, is donderdag met 5000 euro verhoogd. Dat liet de Dierenbescherming weten. Een dag eerder stelde iemand al een beloning van 20.000 euro beschikbaar.
Beide gevers zijn anoniem. Begin deze week werd in een weiland in Hoogezand een paard ernstig mishandeld. Het dier bezweek woensdag aan zijn verwondingen. Vorige week verminkte een onbekende een drachtige merrie in Balkbrug. Mogelijk gaat het in beide gevallen om dezelfde persoon.
(Bron)
Correctie op de noorderlichtmelding: het kan toch optreden komende week, ondanks het feit dat de zonnevlammen zijwaarts gericht waren.
Doe mij een maansverduistering met noorderlicht :-)
Woord Zyklon-B valt opnieuw op Holocaust-veld

BERLIJN - De bouw van het grote Holocaust-monument in Berlijn wordt steeds gecompliceerder. Ook de fundamenten blijken nu chemicaliën te bevatten die zijn geproduceerd door een dochterfirma van het Degussa-concern.
Vorige week stopten de opdrachtgevers de bouw van het monument, een stelenveld ter grootte van enkele voetbalvelden in het centrum van Berlijn. Ze zagen af van een anti-graffiti-laag van Degussa, omdat een vroegere dochteronderneming van dat bedrijf in de oorlog Zyklon-B produceerde, het gifgas waarmee de nazi's miljoenen joden vermoordden.
Na een controle blijkt nu dat Degussa-dochter Woermann Bauchemie beton-condensator heeft geleverd voor de fundamenten en de betonstelen van het monument. Er staan al 25 van de 2700 stelen en een paar honderd fundamenten zijn gelegd. De opdrachtgever overweegt volgens Duitse media dit alles af te breken. Dat zou een blamage zijn en kost veel geld.
Een betrokken bouwonderneming zei dat het moeilijk zal worden bouwmateriaal van een onbelaste firma te vinden. Ook klinkt in de media veel kritiek op de uitsluiting van Degussa. Een commentator stelde dat gasten in de toekomst ook niet in een Mercedes-taxi bij het Holocaust-monument mogen voorrijden, omdat bij dat bedrijf veel dwangarbeiders hebben gewerkt.
(Bron)
Eng: ik lees nog steeds in 'De helse mens' van Lyell Watson, over het kwaad in de mens, oorzaken, redenen, voorbeelden. Een angstaanjagend, maar helder boek, erg leesbaar en verbijsterend in de ramsj terecht gekomen.
De schrijver verhaalt onder andere over iets opvallends bij daders van wat algemeen beschouwd wordt als de ergste misdaden: seriemoorden en moorden zoals die op James Bulgar. Ze lijken geen besef te hebben van wat ze gedaan hebben, 'het moest gewoon', ze zien het als een soort rechtzetten van iets in het geval van een seriemoord, of het was 'gewoon, zomaar' in het geval van James Bulgar. Dat ontbrekende besef kom je vaker tegen, maar de schrijver vertelt dat bij deze daders nog iets opviel, wat hij bij anderen niet zag. Iets dat verklaart waarom mensen achteraf vaak zeggen: 'Hoe kan dat nou, je zag niks aan hem, het was zo'n aardige man!' - het is niet iets 'anders' of 'extra's', het is iets ontbrekends. Je kijkt ze in de ogen en daar is niets. Geen kwaad, geen boosheid, niets. Leegte. 'Ogen zijn de spiegels van de ziel', en wat te denken als die spiegels leeg zijn? Misschien dat dat verhaal van vampiers zonder spiegelbeeld wel op een dergelijk fenomeen gebaseerd is...
En dan zie je die man in het nieuws, Gary Leon Ridgway, die 48 moorden bekent en mogelijk nog ruim 50 moorden in Canada op z'n geweten heeft. Hij staat daar te bekennen alsof hij een standaardformuliertje invult. De meeste mensen vertonen meer emoties als ze afrekenen bij de kassa.
Luguber.
MKB pleit voor meldpunten "spooksollicitant"

DELFT - Werkgevers krijgen steeds vaker te maken met "spooksollicitanten". Dat zijn uitkeringsgerechtigden die alleen maar solliciteren om hun uitkering te behouden, niet omdat zij echt de baan willen. Daarom wil werkgeversorganisatie MKB-Nederland dat er meldpunten komen waar werkgevers slechte ervaringen met sollicitanten kwijt kunnen.
"Het verschijnsel is niet nieuw", zei donderdag A. van Delft, coördinator sociaal beleid van het MKB. "Maar wij krijgen de laatste tijd wel vaker signalen hierover van werkgevers."
(Bron)

Wilde suggestie, zomaar een gok: zou het vaag in de verte eventueel misschien een beetje iets te maken kunnen hebben met het toegenomen aantal uitkeringsgerechtigden en hun sollicitatieplicht, in combinatie met de afgenomen hoeveelheid vacatures? Waarbij je minimaal een keer per week moet solliciteren, ook als er geen banen zijn die geschikt zijn? Zodat je solliciteert op banen ver boven je niveau met de melding dat je bereid bent cursussen te volgen, of banen ver onder je niveau met de melding dat je flexibel bent en je goed kunt aanpassen, of banen die niets met je eerdere werk te maken hebben, met de melding dat je je best wilt omscholen tot timmermens al was je buschauffeur?
Lerares zwaargewond door scheikundeproefje

EMBOURG - Een lerares in de Belgische plaats Embourg is woensdag zwaargewond geraakt tijdens een scheikundeproefje. De vrouw had de leerlingen getoond hoe ze, door twee stoffen te mengen, zelf buskruit konden maken.
Bij de proef ging kennelijk iets mis, want het buskruit explodeerde en het plafond kwam naar beneden. De lerares liep wonden op aan haar gezicht en handen. Een leerling raakte lichtgewond. De brandweer heeft de andere leerlingen geëvacueerd.
(Bron)
Bush krijgt budget voor onderzoek kleine kernwapens

WASHINGTON - Het Amerikaanse Congres gaat in principe akkoord met de plannen van president Bush om onderzoek te doen naar kleine kernwapens. De president krijgt 13,5 miljoen dollar voor dit doel, ongeveer 7,5 miljoen minder dan hij had gevraagd. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat moet overigens nog formeel stemmen over de verstrekking van de gelden.
De mogelijke ontwikkeling van kleinere kernwapens, voor op het slagveld of voor het bestoken van diep onder de grond gelegen doelen, is niet onomstreden in de Verenigde Staten. Vooral de Democraten, die in beide kamers van het Congres geen meerderheid hebben, vrezen een nieuwe wapenwedloop. Er is ook vrees voor een te snelle inzet van dergelijke kernwapens.
De gelden vormen onderdeel van een omvangrijke wet waarin ook de komst van een stortplaats voor nucleair afval financieel wordt geregeld. Volgens deze plannen van Bush moet er een permanente opslagplaats komen voor kernafval in de Yucca Mountains in de staat Nevada. De opslagplaats, niet ver van Las Vegas, moet in 2010 gereed zijn en in totaal 77.000 ton aan radioactief afval veilig bergen. De staat Nevada heeft al verscheidene rechtszaken aangespannen tegen de plannen.
(Bron)

Ach ja, we kunnen de wereld pas x keer vernietigen, dus er kunnen nog wel wat wapens bij. En alle rotzooi lekker in Nevada dumpen, wat dondert het.
Weer een wat pijnlijke combi van foto en bericht...
(Bron)

Margarita verliest kort geding tegen HP/De Tijd

AMSTERDAM - Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn hebben een kort geding tegen uitgeverij Audax Publishing verloren. Het echtpaar had een rechtszaak aangespannen tegen de uitgeverij van HP/De Tijd, omdat zij bang waren dat het maandblad nog kopieën van eerdere gesprekken in bezit heeft.
De kortgedingrechter zei donderdag niet overtuigd te zijn van het feit dat HP/De Tijd nog manuscripten bezit. De eis van Margarita en haar man werd daarom afgewezen.
Het echtpaar vreest dat de vermeende achtergebleven manuscripten tot nieuwe publicaties leiden, omdat de tekst zeer vertrouwelijke informatie bevat uit de dagenlang gevoerde gesprekken. Nieuwe verhalen naar aanleiding van de interviews mogen niet zonder schriftelijke toestemming van het echtpaar worden gepubliceerd.
De Roy van Zuydewijn en Margarita zijn bang dat de uitgeverij zich niet aan deze afspraak houdt en heeft de rechter gevraagd dit vast te leggen. Bij schending zou in dat geval een hoge dwangsom aan het echtpaar betaald moeten worden. De kortgedingrechter wilde zo ver niet gaan en wees ook dit verzoek af.
Audax stelde tijdens het kort geding al dat alle manuscripten aan de advocaat van het echtpaar zijn afgegeven. De uitgever kwam wel te laat met de manuscripten over de brug, waardoor Audax moest opdraaien voor de kosten van het geding.
(Bron)
Consumentenbond in actie voor gedupeerden ADSL

DEN HAAG - De Consumentenbond komt in actie voor ADSL-gedupeerden. De bond wordt sinds enkele maanden overstelpt met klachten. Veel gebruikers van snel internet met een vaste abonnementsprijs hebben problemen met hun provider.
Het gaat volgens de bond om honderden klachten. Zij zijn heel divers: lang wachten op aansluiting, overstappen naar een andere provider is moeilijk of bijna onmogelijk, slechte bereikbaarheid van de helpdesk en onduidelijkheid over de voorwaarden. De Consumentenbond gaat nu bemiddelen voor abonnees van Het Net, Planet, Tiscali, Wanadoo en Zonnet.
Aan leden van de bond die zich aanmelden, wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. Bij terechte klachten betalen Het Net, Planet en Zonnet dit geld terug. Tiscali weet nog niet of het dat ook gaat doen, terwijl Wanadoo niet bereid is te betalen.
(Bron)
Woestijn
Toeristen in Saudi-Arabië mogen in principe veel meenemen. Parfums, alcohol en dure luxegoederen. Zand is echter verboden. Ook een klein gevuld flesje met woestijnzand is uit den boze. De autoriteiten in Saudi-Arabië vrezen namelijk een tekort aan zand. Het land heeft inmiddels de export van zand verboden en de controle aan de grenzen verscherpt om illegale uitvoer te voorkomen.
(Bron)

woensdag, november 05, 2003

Vanochtend wakker geworden uit een droom waarin er gaten in de bovenkant van m'n hand vielen. Paar keer moeten kijken om te geloven dat het echt maar een droom was.
Vanmiddag lekker in de tuin gescharreld, in de zon, vogeltjes, poezen, bollen, gras, geur van hondsdraf. Happy en tevreden en blij.
Toen ik weer binnenkwam, keihard m'n teen gestoten. Schade viel mee, doet alleen nog zeer.
Net de rest nasi van gisteren opgewarmd, loop ik naar de bank, knal ik loeihard met hand-waarin-pan tegen een stoel aan, precies met het bovenste duimgewrichtje.
Auwauwauw :-((
Ik was juist zo blij dat m'n linkerduim geen pijn meer deed (ook vanwege het bollenplanten), en nu is mijn rechterduim blauw aan het worden. Typt ook lastig, met alleen de linkerhand.
Erg geneigd nu naar bed te gaan en daar te blijven tot morgenmiddag of zo.
TT 401 Een kerstcadeautje voor iemand die alles al heeft? Geen paniek, we hebben het gevonden: een stukje Concorde. Alles is te koop, van een leren wijnhouder tot de afhangende neus van het vliegende kunstwerk, op de veiling in Londen op 1 december. Ook voor het grijpen: bestek, een vleugel en de cabin trolley.
(Preview)
TT 120 RIJSWIJK Er bestaat een goede kans dat de maansverduistering in de nacht van zaterdag op zondag goed te zien is. Het KNMI verwacht maar weinig bewolking. De verduistering is van 2.08 tot 2.30 uur.

Heb je zoiets nog nooit gezien, probeer dan te kijken, tis een prachtig gezicht.
Israël laat veiligheidsdienst journalisten natrekken

JERUZALEM - Israël wordt door internationale en plaatselijke organisaties beschuldigd van een ernstige aantasting van de persvrijheid. Volgens nieuwe regels van het regeringspersbureau voor het verkrijgen van officiële perskaarten moet iedere journalist vooraf instemmen met een onderzoek door de binnenlandse veiligheidsdienst, de Shin Bet.
De nieuwe regels 'geven de autoriteiten een onredelijk veto over wie er als buitenlandse correspondent kan werken', stelt de buitenlandse persvereniging, de FPA. 'Dit is een totale inbreuk op de persvrijheid en een dramatische ommekeer in de openheid die Israël de afgelopen decennia heeft betracht.'
Internationale organisaties die zich bezighouden met de persvrijheid hebben zich bij de kritiek aangesloten, evenals de Israëlische Raad voor de Pers, IPC. 'Het is niet acceptabel dat in de naam van defensie de veiligheidsdiensten zullen bepalen wie wel en wie niet een perskaart krijgt.' De regels gelden voor zowel buitenlandse als Israëlische journalisten.
Daniel Seaman, directeur van het regeringspersbureau, GPO, weerspreekt de kritiek. Hij meent dat de regels de afgelopen jaren noodzakelijk zijn geworden vanwege de verslechterde veiligheidssituatie. Het zal echter niet zo zijn dat de veiligheidsdienst een veto krijgt over de uitreiking van de perskaarten, zegt Seaman.
'Dat is zo ontzettend in tegenspraak met de werkelijkheid dat ik er naar van word het te weerspreken', zegt Seaman opgewonden. 'We hebben overlegd met alle betrokkenen, ook met de FPA en uitgelegd dat dat absoluut niet de bedoeling is. De reactie van de FPA is een verdraaiing van de feiten'.
Volgens Seaman zal slechts in bepaalde gevallen de Shin Bet gevraagd worden de journalisten na te trekken, nadat ze al een perskaart hebben gekregen. De veiligheidsdienst kan dan slechts een aanbeveling doen om de kaart in te trekken. Die aanbeveling kan getoetst worden tot aan het hooggerechtshof.
Behalve de veiligheidscontrole wordt op het nieuwe formulier ook de naam van de grootvader gevraagd, de nationaliteit of religie van de aanvrager, moet de aanvrager het formulier in bijzijn van een notaris ondertekenen en moet er worden betaald voor de aanvraag.
(Bron)
Complete schoolklas aangehouden na diefstal

DORDRECHT - Een hele schoolklas van een mbo-opleiding in Dordrecht is dinsdagmiddag aangehouden tijdens werkzaamheden in het Sinterklaashuis aan de Korte Nieuwstraat. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd.
Terwijl de klas meehielp om het Sinterklaashuis in te richten werd de mobiele telefoon van een van de begeleidsters gestolen. Ook de walkman van een andere begeleider was spoorloos verdwenen. Een van de begeleiders sloot het gebouw af, zodat de klas niet naar buiten kon en twee anderen haalden de politie erbij. Deze hoopte dat een van de studenten de diefstal ter plaatse zou bekennen, maar dit bleek niet het geval.
De groep van ongeveer achttien personen werd overgebracht naar het gerechtsgebouw aan de Steegoversloot voor verhoor. Volgens de woordvoerster van de politie was er aan het einde van de middag nog steeds geen bekentenis afgelegd door een van de studenten. Wel zijn de mobiele telefoon en de walkman inmiddels boven water. Ze werden teruggevonden in een van de ruimtes van het Sinterklaashuis. De technische recherche onderzoekt de spullen op vingerafdrukken.
(Bron)

Fijn als je klasgenoten zoiets flikken en jij wordt ook meegenomen :-/
'Duizenden vrouwen misbruikt in Congo'

NEW YORK - In het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn tijdens de burgeroorlog van de afgelopen jaren duizenden vrouwen verkracht en verminkt. Dat hebben hulpverleners van de Verenigde Naties, die het gebied voor het eerst sinds lange tijd binnen konden komen, dinsdag gezegd.
Medewerkers van het Wereldvoedselprogramma (WFP) ontdekten dat vrouwen in de grensprovincies Noord- en Zuid-Kivu systematisch zijn mishandeld en misbruikt. Onder hen waren zelfs 5-jarige meisjes en 80-jarige vrouwen. Volgens een VN-woordvoerder heeft het WFP nooit eerder op zo'n grote schaal dergelijk geweld gezien. ,,We vrezen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.''
De onrustige situatie in het Centraal-Afrikaanse land verergerde zich toen buurlanden Rwanda en Uganda in 1998 het land binnenvielen. Zij steunden rebellengroepen die probeerden de regering in Kinshasa omver te werpen. De burgeroorlog in Congo, het voormalige Zaïre, kostte de afgelopen vijf jaar aan circa drie miljoen mensen het leven.
De gevechten in de Kivu-provincies, die grenzen aan Uganda, Rwanda en Burundi, zijn de afgelopen maanden in hevigheid afgenomen. De VN en het Congolese leger onderhandelen met twee krijgsheren in het gebied die onlangs beloofden hun strijd te staken.
(Bron)
Belgische moeder vindt kinderen en babysitter verbrand

ANTWERPEN - Een werkende moeder heeft bij thuiskomst woensdagmorgen haar twee kinderen en de babysitter dood aangetroffen. De drie bleken te zijn omgekomen door een brand in het appartement te Antwerpen.
De brand is door nog onbekende oorzaak ontstaan. Het vuur was gedoofd door een gebrek aan zuurstof, waardoor buiten niets te merken was van de vlammen. De kinderen waren een vijfjarig meisje en een jongetje van nog onbekende leeftijd. De oppas was 25 jaar, aldus Vlaamse media woensdag.
(Bron)
Leerlingen mishandelen leraar

AMSTERDAM - Een 16-jarige leerling van een middelbare school in Amsterdam is dinsdag opgepakt voor het mishandelen van een leerkracht. De jongen had samen met een aantal andere leerlingen de leraar geschopt en geslagen. Dat maakte de politie woensdag bekend. De leraar is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
Het gevecht begon in de kantine van de school. De leraar had net een broodje gekocht toen de 16-jarige jongen hem vastgreep en het broodje aan zijn muis probeerde te voeren. De leraar wilde dat voorkomen en er ontstond een worsteling. De conciërge haalde de twee uit elkaar, maar toen de jongen iets later een aantal meisjes de stuipen op het lijf joeg met het knaagdier escaleerde de zaak alsnog.
De onderwijzer greep in, maar kreeg vervolgens een pak slaag van de jongen en een paar andere leerlingen. De onderwijzer belandde op de grond waar hij werd geschopt en geslagen. De groep werd uit elkaar gehaald, waarop de politie de vechtersbaas arresteerde. De politie verwacht meer aanhoudingen.
De politie wilde niet zeggen om welke school het ging of in welk deel van de stad de kwestie zich afspeelde.
(Bron)
Vrouwenbende runde winkel in gestolen goederen

GRONINGEN - De politie in Groningen heeft een criminele vrouwenbende opgerold die een winkel runde in gestolen merkproducten. De politie gaat ervan uit dat het illegale boetiekje enkele jaren lang gemiddeld ruim 100.000 euro omzet opleverde, maakte ze woensdag bekend.
De verdachten zouden winkeldiefstallen gepleegd hebben in Groningen, Assen, Emmen, Leeuwarden en Drachten. De politie heeft drie vrouwen aangehouden in de leeftijd van 19, 24 en 37 jaar. Mogelijk volgen meer aanhoudingen. De bende leverde de producten ook door aan familieleden in het land en naar Curaçao. De zaak kwam aan het rollen toen vorige week een medewerker van een winkel in Emmen werd belaagd en mishandeld door de 24-jarige vrouw. Bij haar thuis vond de politie vervolgens een grote hoeveelheid nieuwe merkkleding. Na onderzoek kwam de betrokkenheid van de andere vrouwen aan het licht.De dure merkkleding werd soms letterlijk met stapels tegelijk uit winkels gestolen. In de woning van een 37-jarige vrouw in de stad Groningen werd voor tienduizenden euro's merkkleding en luxe producten gevonden. Ook werd een nauwkeurige boekhouding van de handel en wandel van de dames aangetroffen. Slechts de naam van de afnemers werd wijselijk niet vermeld.
De politie constateerde dat sommige beroofde winkels slecht beveiligd zijn. "De verdachten gaven aan dat het vaak erg gemakkelijk was, aldus politiechef R. Vos. De bende zette onder meer tassen en kinderwagens in die beschermd zijn tegen de detectie van antidiefstallabels.
(Bron)
Lage tafel, extra kussen, speciaal matras

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Hij kan nergens bij in zijn cel, zegt Saïd Achehboun (1 meter). En hij zit er de godganse dag. De directeur beweert dat de Marokkaan in de watten wordt gelegd.
Zijn status als kleinste gedetineerde van Nederland laat Saïd Achehboun (38) zich met een glimlach welgevallen. Veel medegedetineerden dragen hem op handen.
[Ik zal de voor de hand liggende grap niet maken.]
Hun familieleden weten hem te vinden voor het uitspreken van een bemoedigend woord, tijdens het bezoekuur van het huis van bewaring in Krimpen aan den IJssel. Hij vertroetelt hun kinderen, lacht uitbundig en spreekt met rappe tong schande van zijn cel-voor-grote-mensen.
De knop voor de douche in zijn cel zit te hoog, zegt Achehboun, die na kinderpolio nooit langer dan 1 meter is geworden. De spiegel en de wc zijn ook te hoog. Hij kan niet bij het ventilatierooster voor frisse lucht. Hij kan niet werken, omdat er geen aangepast werk is. Dus verdient hij ook geen 2,56 euro per dag.
Sporten kan hij evenmin. Daarom zit hij 23 van de 24 uur op cel, zegt hij. Achehboun: 'Ik mag dan klein zijn, ik heb het verstand van een volwassene. Nederland is het land van de mensenrechten , dacht ik. Maar ik denk daar nu anders over.'
Achehboun, geboren in Marokko en naar eigen zeggen na een studie in Frankrijk nu vijf jaar woonachtig in Nederland, zit vast in afwachting van uitlevering aan Duitsland. Daar wordt hij verdacht van betrokkenheid bij cocaïnehandel. Zelf zegt hij in Duitsland alleen maar te hoeven getuigen na te zijn ontvoerd door drugshandelaren, al spreekt het Duitse uitleveringverzoek dat tegen. Dat hij al sinds 14 mei vast zit zou hij vooral te 'danken' hebben aan niet-betaalde verkeersboetes.
'De andere gedetineerden helpen mij', zegt Achehboun. Ze helpen hem aankleden, op de wc, met douchen, met een telefoonkaart. 'Dat is goed.' Maar de bewaarders, die zijn 'helemaal niet goed'. Ze noemen hem agressief, ze discrimineren hem als Marokkaan, ze bespotten hem als kleine man. Waarom helpen ze hem niet met een goede cel?
'Zijn cel is niet ideaal, laten we daar niet om heen draaien', zegt directeur De Gier van het huis van bewaring. 'Maar de aanpassingen kunnen meneer Achehboun ook niet ver genoeg gaan, het blijft hier natuurlijk wel een bajes. We moeten niet doorslaan in de aanpassingen.'
Wat natuurlijk ook speelt, zegt De Gier, de preventieve hechtenis kan elk moment voorbij zijn. 'Toch hebben we besloten tot aanpassingen. De ophoogvlonder in de douche alleen al kost 1400 euro. Zijn tafel is verlaagd. De lichtknop en de intercom ook. Hij heeft een medisch matras gekregen, speciaal voor lichamelijke gebreken. Hij heeft extra kussens. Hij heeft twéé in plaats van één lage stoel, om in zijn bed te komen. Anders dan de anderen, hoeft hij zijn cel niet zelf schoon te maken. We proberen er samen uit te komen.'
Vooralsnog lukt dat niet erg. Achehboun kreeg twee keer straf opgelegd wegens overtredingen van de gevangenisregels, één keer werd hij in afzondering geplaatst wegens dreigen met zelfmoord. Zijn straflijst bevat diefstal van een spiegel uit de recreatiezaal, omdat die in zijn eigen cel nog te hoog hing. Hij smeet meerdere malen met toebehoren van het huis van bewaring, waaronder de huisraad in zijn cel. Hij bedreigde en beledigde personeel.
De Gier: 'Elke keer weer discussiëren we. Mensen zijn uren voor hem bezig. Het personeel doet zijn stinkende best voor een respectvolle omgang. En dan ben je plotseling een racist. Hij is geregeld niet correct in zijn wijze van aanspreken of zijn beschuldigingen. Tja, respect moet van twee zijden komen. Meneer Achehboun mag er misschien zielig uitzien, maar dat is hij niet. Hij functioneert verder heel goed, hij krijgt een uitkering van 2,04 euro per dag. Hier sport hij misschien niet, maar deed hij dat buiten wel? Hij lucht een uur per dag en krijgt een uur per week bezoek. En de twaalf uur per week recreëren doet hij gewoon aan het einde van de gang. Wat stelt dat voor? Een beetje kaarten en tv kijken. Misschien dat biljarten moeilijk gaat.' Achehboun vertelt dat hij van de rechter naar een speciale afdeling mag in Scheveningen. De Gier zegt: 'Hij schermt zo vaak met speciale afspraken. Maar een opdracht tot overplaatsing heb ik nog nooit gezien.' Achehboun neemt afscheid in de bezoekzaal. 'Ik ben bang dat ze dit spelletje nog heel lang met mij blijven spelen.'
(Bron)
De macrobioot praat zonder te antwoorden

AMSTERDAM - Waarom had macrobioot Adelbert Nelissen zijn cliënte José Krijnen niet geadviseerd om te stoppen met de macrobiotische behandeling toen bleek dat zij ernstig ziek was en het dieet geen effect had? Op die vraag kregen de rechters van het Amsterdamse gerechtshof en de advocaat-generaal van het OM ook dinsdag tijdens de vierde zitting in het hoger beroep in de strafzaak tegen Nelissen geen antwoord.Nelissen, directeur van het macrobiotische Kushi Instituut in Amsterdam, kreeg van de rechtbank twee jaar geleden een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van 5000 gulden opgelegd. Dat was veel minder dan eis: 30 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Zowel het OM als Nelissen ging in hoger beroep.
Nelissen schoot tekort in de zorgplicht jegens Krijnen, de in 1998 overleden vrouw van politicus Roel van Duijn, zo vond de rechtbank. Ook voor de rechters van het gerechtshof is dat het centrale punt: ' U wist hoe ernstig haar situatie was, u wist dat ze zich niet aan het dieet hield, had u niet moeten zeggen: ''Mevrouw deze behandeling is niets voor u?'' Dat is een vraag die bij mij rijst, ik hoop ook bij u?'
De verdachte praat, maar geeft geen antwoord. Op aandrang van de rechter probeert Nelissen het nog eens: 'Ik wist in 1991 niet dat het zo erg met haar was. Ze deed vaag over de diagnose en zei dat het waarschijnlijk baarmoederhalskanker was. Ze zat er omheen te praten. Dat vond ik schokkend. Ik zei dat ze naar een gynaecoloog moest. Het is niet in mij opgekomen om te zeggen dat ze moest stoppen met de macrobiotiek.'
De advocaat-generaal : 'Had u niet moeten zeggen dat deze weg niet geschikt voor Krijnen was?' Nelissen: 'Ik begreep dat haar leven in gevaar was. Maar het is niet verboden om iemand te adviseren macrobiotisch te eten.'
Volgens Nelissen lag het aan Krijnen dat de behandeling niet werkte. Ze volgde zijn voedingsadviezen onvoldoende op. Roel van Duijn kreeg het verwijt dat hij Krijnen niet had gesteund en niet in harmonie met haar had geleefd. ' Dan werkt macrobiotiek niet.'
(Bron)
Dewinter en Smit faliekant tegen stemrecht voor migranten

ANTWERPEN - 'Maak in Vlaanderen niet dezelfde fout als in Nederland. Wij moeten het stemrecht voor vreemdelingen terugdraaien, u kunt het nog stoppen.' Applaus, gejoel uit honderden kelen en tientallen vlaggen met de Vlaamse Leeuw en het Vlaams Blok-logo gingen de lucht in nadat Michiel Smit die woorden gisteren in Antwerpen had uitgesproken. De fractievoorzitter van NieuwRechts in Rotterdam was eregast op een manifestatie over stemrecht voor migranten. Daarover voert België dezer dagen een verhit debat.
'Michiel Smit is verfrissend', meent Vlaams Blok-voorman Filip Dewinter. 'Hij komt uit de stal van Pim en ik vind het heel moedig dat hij met ons contact heeft.' Pim Fortuyn deed dat volgens hem niet openlijk, omdat 'hij al genoeg werd verketterd'. Had Fortuyn nog geleefd dan was die toenadering met het Vlaams Blok volgens Dewinter alsnog gekomen. 'Maar nu is Michiel Smit er. Het momentum is er voor hem.'
Smit kan, zegt Smit, in Nederland het migrantenstemrecht in de gemeenteraden niet meer voorkomen - het bestaat al sinds midden jaren tachtig. 'De Nederlandse bevolking is dit door de strot geduwd', houdt hij zijn Vlaamse broeders en zusters voor. 'We hebben geen enkele kans gekregen om nee te zeggen. Er werden in 2002 raadsleden gekozen van Antilliaanse, Surinaamse, Somalische, Turkse, Marokkaanse en Kaapverdische afkomst. De Nederlandse bevolking kan door het stemrecht van vreemdelingen onderdrukt worden in eigen land.'
Dewinter is het hartstochtelijk met Smit eens. Zelf is de Vlaming kandidaat-burgemeester voor de verkiezingen in Antwerpen in 2006. Met migrantenstemrecht zou de socialistische SP.a wel eens met de buit aan de haal kunnen gaan, houdt hij zijn kameraden-nationalisten voor.
Dewinter wil het migrantenstemrecht tegenhouden, Smit wil het in Nederland terugdraaien. 'Democratie is de basis van ons land en dient daarom te worden beschermd tegen misbruik.'
(Bron)
Het was 14 graden, maar in de zon was het buiten heerlijk. Ik heb een paar uur gesnoeid en gekapt en geplant. Me verbaasd over poes, die er gezellig bij kwam zitten op die horizontale tak van de sering, die een volmaakt poezenzitje is. Toen er twee buurkatten langskwamen, deed poes niets. Ze bleef lekker zitten. Ze kwam pas in beweging toen er een mus vlak voor haar neus landde, maar die kreeg ze niet te pakken.
Kater joeg de twee vreemde katten op, maar vond het wel best toen ze zich verscholen in een struik. Even later zaten ze pal onder poes, maar poes gaf geen sjoege. Toen de twee de tuin weer uitwandelden, ging ze ineens heldhaftig lopen doen: van haar tak afspringen, vacht opzetten, beetje sputteren. Als die andere katten zich nieuwsgierig omgedraaid hadden was ze vermoedelijk zo weer de boom ingestoven :-)
Hoe dan ook, een (klein...) deel van de bollen is geplant, ik heb een biobak vol redelijk aangestampte groenresten (distels, auw; brandnetels, auw; guldenroede - voorzichtig).
Het stikt ook van de beestjes nu, van lieveheersbeestjes tot parende vliegen, en van bijen tot vlinders. Ook de grond zit vol friemeldingen, op zich een goed teken. De regenwormen hebben ook hun best gedaan: plekken waar vorig jaar alleen nog klei was, zijn nu veel zanderiger en dus makkelijker te bewerken.
Nog heel veel bollen te gaan...
'Schaf collegegeld en prestatiebeurs af'

DEN HAAG - Het collegeld moet worden afgeschaft, de prestatiebeurs kan weg. Voldoende geld voor studenten om van te leven, zonder dat ze gedwongen zijn veel bijbaantjes te nemen of zwaar op hun ouders te leunen. De student hoeft zich niet meer in de schulden te steken.
Dat zijn de hoofdpunten van een nieuw stelsel voor studiefinanciering dat PvdA en GroenLinks woensdag presenteerden tijdens de behandeling van de begroting van Onderwijs in de Tweede Kamer. De twee partijen ontwikkelden hun plannen samen met de studentenvakbond LSVb.
PvdA en GroenLinks stellen dat de overheid niet moet bezuinigen op studiefinanciering. De extra kosten van het nieuwe stelsel komen in het nieuw voorstel op de schouders van ex-studenten te liggen. Voor hun bijdrage dragen de partijen verscheidene varianten aan, die alle zijn gerelateerd aan het inkomen.
Voordelen van hun voorstel zijn volgens GroenLinks en de PVdA dat studenten minder afhankelijk worden van hun ouders en dat ze zich niet meer hoeven te laten afschrikken door een hoge studieschuld als gevolg van een lening. Verder kunnen studenten sneller studeren omdat ze minder tijd hoeven te steken in bijbaantjes.
Vorige week presenteerde de commissie-Vermeend een aantal opties voor een nieuw stelsel voor studiefinanciering. Staatssecretaris Nijs (hoger onderwijs) zei toen dat studenten meer moeten gaan lenen en de prestatiebeurs te handhaven.
(Bron)
Friezen weinig productief

LEEUWARDEN - De arbeidsproductiviteit in Friesland is na die in Drenthe de laagste in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat in opdracht van de provincie en de Kamer van Koophandel (KvK) Friesland werd uitgevoerd.
"Friezen zijn niet lui", zo verzekert directeur E. Jansen van KvK Friesland om overhaaste conclusies voor te zijn. Friezen hebben gemiddeld minder opleiding, de bedrijfsgrootte is relatief gering en Friesland heeft een slechte economische structuur, zo concluderen de onderzoekers van de RUG.
Tevens groeide de werkgelegenheid in Friesland in de onderzochte periode (1990-2000) snel. Daardoor kwamen veel minder productieve Friezen aan het werk.
Voltijd werkende Friezen voegen gemiddeld ruim 50.000 euro aan een product toe. Dat is met uitzondering van delfstoffen en landbouw. Het landelijk gemiddelde is 54.000 euro.
Dr. L. Broersma en Prof.dr. J. van Dijk concluderen verder dat de regionale verschillen wat betreft arbeidsproductiviteit in Nederland relatief groot zijn. In grote landen als Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn ze veel kleiner. De regionale verschillen in werkloosheid zijn echter veel groter.
De onderzoekers vinden het noodzakelijk dat Friesland zijn economie moderniseert. Zeker met het oog op de uitbreiding van de Europese Unie is daarbij haast geboden. Als de arbeidsproductiviteit niet omhoog gaat, zal veel van de huidige arbeid naar Oost-Europa verdwijnen, zo vrezen Broersma en Van Dijk.
(Bron)
'Opgegeven opslagruimte geheugenkaarten klopt vaak niet'

RIJSWIJK - Geheugenkaarten voor digitale fototoestellen en handcomputers laten de gebruiker vaak in de steek. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-tijdschrift Winmagazine, waarvan de resultaten woensdag zijn gepubliceerd.
Winmagazine onderzocht de zes typen geheugenkaarten die in Nederland het vaakst over de toonbank gaan. Daarbij keek het blad vooral hoe snel de kaarten informatie wegschrijven en of de kaarten het opgegeven geheugen bieden. Volgens een woordvoerder van Winmagazine konden alle kaarten minder data opslaan dan in de gebruiksaanwijzing werd beloofd.
Zo bleek uit de test dat een xd-picture card met een geheugen van 128 megabytes maar 119 megabytes, ongeveer 64 foto's, kon bewaren. Ook de kaarten compact flash, secure digital en de multimedia card beloofden deze opslagruimte maar bleven steken op 121 megabytes. Verder liepen veel van de geteste kaarten regelmatig vast.
Volgens de woordvoerder van Winmagazine is het moeilijk aan te geven waar de consument op moet letten bij het kopen van een geheugenkaart. "Het is erg lastig om advies te geven omdat de gegevens die de fabrikant geeft niet blijken te kloppen. Verder is het ook niet zo dat je goede of slechte merken hebt. De kwaliteit van de kaarten verschilt per type."
(Bron)
Inspectie onderzoekt zorg verpleeghuis

AMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar de zorg in verpleeghuis De Egmontshof in Oud-Beijerland. Door bezuinigingen is daar te weinig personeel om de bewoners te helpen.
Directeur Piet den Uil zegt dat van de 65 à 70 uren zorg die per etmaal nodig zijn, er door geldgebrek acht ingeleverd moeten worden. Gevolg: bewoners kunnen minder vaak douchen, worden later uit bed gehaald, komen bij toerbeurt helemaal niet uit bed en krijgen minder hulp bij de maaltijden waardoor ze weer minder eten.
Den Uil vindt dat er 'maatschappelijk gezien' inderdaad geen sprake is van goede zorg, maar beweert dat hij niet anders meer kan.
In het verpleeghuis heeft ook de facilitaire dienst uren ingeleverd. Een aantal toiletten is op slot gegaan, zodat ze niet meer hoeven te worden schoongemaakt. Het gevolg is wel dat de verpleeghuisbewoners langer moeten wachten voordat ze naar de wc kunnen.
De situatie in De Egmontshof staat niet op zich. Dit weekeinde waarschuwde Arcares, de brancheorganisatie van verpleeghuizen, dat door de bezuinigingen de basiszorg aan bewoners in gevaar komt. Nu nog krijgt een bewoner gemiddeld vijftig minuten persoonlijke zorg per dag, door de bezuinigingen dreigen dat er nog slechts veertig te worden. Den Uil hoopt dat de diaconieën in de Hoeksche Waard willen bijspringen.
(Bron)
Chauffeur probeert parkeerwachters te raken

ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft dinsdag een automobilist aangehouden die het had gemunt op parkeercontroleurs. De 33-jarige man probeerde meerdere malen wachters met zijn auto te raken.
De bestuurder reed eerst achteruit de stoep op waar een groepje controleurs stond. Zij konden het vege lijf redden door weg te springen. De agressieve chauffeur richtte zich vervolgens op een andere wachter, die ternauwernood kon ontsnappen door tussen twee geparkeerde wagens te springen. De bestuurder werd aangehouden en ingesloten. Zijn rijbewijs moest hij inleveren.
(Bron)
Grootste zon-eruptie ooit waargenomen

LONDEN - Wetenschappers hebben dinsdag de tot nu toe grootste gaseruptie op de zon waargenomen. Nooit eerder werd een ontploffing van dergelijke omvang geregistreerd, meldde de BBC woensdag. Door de explosie werd een wolk van miljarden tonnen heet gas de ruimte ingeslingerd.
Grote zonuitbarstingen worden doorgaans ondergebracht in de zogenoemde 'X'-schaal. Vorige week waren er al uitbarstingen die een X7 en een X10 meekregen. Die van dinsdag kwam ruim boven de X20, waarmee de ontploffing zelfs de uitbarstingen van 2 april 2001 en 16 augustus 1989 voorbijstreefde.
De eruptie was zo hevig dat de satellieten de omvang ervan niet meer konden meten. Onderzoekers noemen de activiteit op het oppervlakte van de zon, dat nu al tien dagen voortduurt, het meest intense dat ooit is waargenomen.
Een van de mogelijke gevolgen van zon-erupties zijn 'geomagnetische stormen' op aarde die satellieten kunnen ontregelen, communicatie kunnen verstoren en stroomstoringen kunnen veroorzaken. Erupties op de zon kunnen ook noorder- en zuiderlicht veroorzaken wanneer de vrijgekomen elektrisch geladen deeltjes de dampkring binnenkomen.
(Bron)
NB: deze eruptie is zijwaarts gericht, dus van poollicht zal geen sprake zijn.


Nasa
Opname van de grootste gaseruptie op de zon die ooit is waargenomen. Zon-erupties kunnen satellieten ontregelen, en stroomstoringen veroorzaken.
Tja - webloggen vanuit het vagevuur en vanaf een wolkje, dat kan blijkbaar, en alles tegelijkertijd. Pim flikt het weer.

dinsdag, november 04, 2003

Er heerst hier heftige tevredenheid. De dame en heer kregen niets van de vegetarische nasi, hoewel ze overduidelijk vonden dat het erg lekker rook en ze best wilden proeven. We oogstten boze blikken.
Maar dat blikje dat ze kregen toen wij uitgegeten waren was helemaal top. De schaaltjes worden dan brandschoon gelikt, en na het eten inspecteren ze elkaars bakjes of daar niet nog per ongeluk iets in zit. Waarna een zeer uitgebreide poetsbeurt volgt, en ze zich met een tevreden zucht ergens nestelen om eens lekker te gaan liggen bijkomen van de inspanning.
Aanstekelijk: wat zit er in jouw tas?
Nathalie linkte deze site, met foto's van de inhoud van dames- en herentassen. Nieuwsgierigmakend, en je deelt de taseigenaar automatisch in op basis van wat z/hij meesleept: veel, of weinig, kleurrijk of basic, met knuffels of pillen, make up of lenzendoosjes...

In mijn rugzak: portemonnee, agenda, mobiel, pennen, shag, aanstekers, vloeitjes, paracetamol, ijzergaren en naalden, digicam, tampons, kauwgom, papier, boek, kattensnoepjes, Potters, opvouwplu, lippenbalsem, astma-inhaler, zoetjes, luchtje, zonnebrandspul (multifunctioneel), fietspomp, plaksetje, Azaron, haarelastiekjes, meerdere sleutelhangers die niet aan mijn sleutelbos hangen (zoals een kikkerspiegeltje en een lawaaihippo), tot voor kort anti-histaminetabletten in geval van wespensteek (uiterste houdbaarheidsdatum verstreken), pleisters.
En ondanks regelmatig binnenstebuiten keren en uitkloppen, ook veel stof en tabaksgruis.
TT 115 Antillianen vaak bewust adresloos

NIJMEGEN Veel Antilliaanse jongeren schrijven zich na aankomst in Nederland niet in het bevolkingsregister in, om zo ongestraft delicten te kunnen plegen. De politie krijgt geen vat op deze groep, die steeds van stad naar stad trekt.
Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat de Nederlandse Politie Academie in opdracht van de gemeente en de politie in Nijmegen opstelde. Nijmegen is een van de zeven 'Antillianen-gemeenten'.
Antillianen houden zich volgens het onderzoek vooral bezig met handel in cocaïne, auto- en winkeldiefstallen en 'loverboy'-praktijken. Ze treden meestal op in groepen met een oudere leider.

Wat is 'veel'? De meeste? Een substantieel deel? Is het mogelijk om deze types aan te pakken op grond van het feit dat ze zich niet inschrijven? Want ik meen dat je bijvoorbeeld bij verhuizing ook binnen x dagen je gegevens moet doorgeven aan het bevolkingsregister.
In elk geval is dit niet de groep waarvan men zegt: 'Ze hebben een uitkering en ze doen niks'.
TT 111 Gat in de Sint Pietersberg groter

MAASTRICHT De krater aan de Luikerweg op de Maastrichtse Sint Pietersberg wordt steeds groter. Pogingen om het gat met cement te dichten, liepen op niets uit. De cement bleef wegsijpelen.
Ook het idee om het gat te dichten met zakken zand, pakte niet goed uit. Daarom heeft de gemeente nu een bedrijf in de arm genomen dat gespecialiseerd is in ondergronds onderzoek. Medewerkers van dat bedrijf inspecteren de tunnels.
Onduidelijk is of er eerst grotten zijn ingestort, waardoor een waterleiding is gebarsten, of dat de leiding lekte, met als gevolg de aardverschuivingen. De weg blijft voorlopig deels afgesloten.

Nog even en er is definitief sprake van het Sint Pietersdal.
Grootste ijsberg ter wereld breekt in twee stukken

AUCKLAND - De grootste ijsberg ter wereld is vorige maand na een zware storm in twee stukken gebroken. Dat heeft het weekblad Antarctic Sun gemeld.
B15 drijft voor de kust van Antarctica en was met zijn 11.000 vierkante kilometer even groot als het Caraïbische eiland Jamaica. Volgens het blad is het een van de grootste ijsbergen die ooit is gezien.
De ijsberg brak in maart 2000 af van het pakijs in de Rosszee. Het blokkeerde daarmee de toegang tot open zee, waardoor volgens wetenschappers miljoenen pinguïns zijn omgekomen.
De titel van grootste ijsberg is nu overgenomen door C19A, een drijvende ijsmassa vlakbij een Franse basis op Antarctica. Dit gevaarte is ruim 5.600 vierkante kilometer en daarmee ongeveer even groot als het Aziatische oliestaatje Brunei.
(Bron)
'Aap verbieden als huisdier'

DEN HAAG - Het moet verboden worden apen te houden als huisdier. Dat vindt de Raad voor Dierenaangelegenheden. De Raad publiceert dinsdag lijsten met soorten zoogdieren en vogels die niet in Nederland als huisdier kunnen worden gehouden, zonder dat het hun welzijn en gezondheid aantast.
Op de lijst van 'verboden' zoogdieren staan behalve apen, ook onder meer vleermuizen, wezels, hermelijnen, marters en sommige berensoorten. De Raad adviseert verder een verbod op het houden van onder meer uilen, valken en gieren als huisdier. In de Raad voor Dierenaangelegenheden zitten organisaties en deskundigen die het ministerie van Landbouw adviseren op het gebied van de gezondheid en het welzijn van gehouden dieren.
De organisatie heeft ook een lijst gemaakt van dieren die wel geschikt zijn als huisdier. Dit zijn onder meer wasberen, neusberen, stokstaartjes, sommige soorten wallabi's, lynxen, kamelen, pelikanen, flamingo's en kraanvogels.
De Raad heeft de lijsten opgesteld op verzoek van het ministerie. Het ministerie wil verdere invulling geven aan de gezondheid- en welzijnswet voor dieren. Deze wet stelt dat het verboden is dieren te houden, tenzij ze voorkomen op een lijst die bepaalt dat ze zijn toegestaan. Tot op heden bestond zo'n lijst niet.
Bij het plaatsen van dieren op de 'positief- of negatieflijst' is geen rekening gehouden met het gevaar dat een dier kan zijn voor mensen of natuur. Zo staat de wasbeer op de 'positieflijst', terwijl de Raad hem ook 'gevaarlijk voor de gezondheid van de mens' noemt omdat het dier een dodelijke parasiet verspreidt.
In het advies van de Raad aan het ministerie staat dat er uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Wanneer iemand aantoont dat hij genoeg kennis heeft over een dier en dat het dier zijn natuurlijke gedrag in zijn natuurlijke omgeving kan uitvoeren, kan iemand toestemming krijgen zo'n dier te houden. Ook voor bijvoorbeeld valkeniers en fokkers kan een uitzondering worden gemaakt.
De Raad gaat nu een lijst maken van soorten reptielen, amfibieën en vissen die niet geschikt zijn als huisdier.
(Bron)

Een LYNX!!! Is bij de Raad bekend dat dat een róófdier is? Als ik een lynx neem, en die van babylynxje opvoed, weet ie dat ie bij mij hoort. Maar ik denk niet dat ik 'm kan leren dat ie van de buurtkatten en -honden af moet blijven. Opsluiten is wreed en niet conform de regels voor de 'natuurlijke omgeving', tenzij je een landgoed hebt met een goede omheining. Dus wat dan? Volgens mij kun je dan beter een marter hebben.
Vrouw rijdt man aan wegens te langzaam rijden

AMSTERDAM - Een 51-jarige vrouw heeft in Twente maandagavond een 34-jarige man expres aangereden, omdat zij vond dat hij te langzaam reed. De automobilist reed achter de man en claxonneerde omdat hij te langzaam reed.
De 34-jarige man vond dat zij te dicht op hem reed en gaf een signaal met zijn mistlamp. Dit hielp niet en de man stapte uit de auto en sprak de vrouw aan over haar rijgedrag. De vrouw zei dat hij harder moest rijden. Toen de man terugliep naar zijn auto gaf de vrouw gas en reed hem aan. De man viel, maar bleef ongedeerd.
Hij zei de vrouw dat zij moest wachten op de politie. Dat deed zij heel even, maar besloot toch weg te rijden. De politie heeft haar kort daarna in haar woning aangehouden, de vrouw krijgt een proces verbaal.
(Bron)
Onderzoek naar verplichte pyjamadag bejaarden

OUD-BEIJERLAND - De Inspectie voor de Gezondheidszorg is een onderzoek begonnen naar een verpleeghuis in Oud-Beijerland. Een familielid van een van de bijna tweehonderd bewoners had geklaagd dat de bejaarden als gevolg van bezuinigingen onder ontoelaatbare omstandigheden moeten leven.
De directie van het verpleeghuis, De Egmontshof, heeft een verplichte pyjamadag per week ingesteld voor bewoners die met hulp aangekleed worden. Bedlegerige bejaarden die normaal drie dagen per week op bed blijven, blijven er voortaan vier dagen inliggen. Door bezuinigingen is er te weinig personeel voorhanden om ze te helpen.
De bewoners kunnen een keer per week douchen. De directie was van plan om de frequentie naar eens per drie weken terug te brengen, maar zag daar na protesten van af. "In de hoop dat de diaconieën in de Hoeksche Waard een steentje willen bijdragen, want anders moet het volgend jaar alsnog", vertelt directeur P. den Uil van De Egmontshof.
Den Uil zegt gezien het krappe budget en een opgelegde efficiëncykorting van de overheid niet anders te kunnen. Behalve op zorgpersoneel is ook op de facilitaire dienst bezuinigd. Per afdeling zijn vier van de zes toiletten gesloten. "Iedereen kan nog naar het toilet, maar soms moet men wat langer wachten", aldus Den Uil.
De directeur zegt de klachten van de familie van bewoners te kunnen begrijpen. "Maatschappelijk gezien is er geen sprake van goede zorg. Op een budget van 9 miljoen euro hebben we zeker anderhalve ton meer nodig. Deze maatregelen hebben we ook pas genomen toen het echt niet anders meer kon." Volgens de directeur is de situatie bij andere verpleeghuizen ook nijpend.
De inspecteur voor de gezondheidszorg neemt donderdag poolshoogte in De Egmontshof. "We willen onderzoeken of de genomen bezuinigingsmaatregelen niet ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg", zegt een woordvoerster van de inspectie. "Als dat wel zo is, zullen we kijken wat voor actie we kunnen ondernemen."
Brancheorganisatie Arcares waarschuwde zondag al dat de basiszorg in de verpleeghuizen door de bezuinigingen in gevaar komt. Het kabinet wil 262 miljoen euro korten op de verzorgings- en verpleeghuizen. Volgens directeur M. Rompa van Arcares daalt daardoor het aantal minuten persoonlijke zorg per cliënt en staan duizenden banen op de tocht.
Elk verpleeghuis mag zelf bepalen welke maatregelen worden genomen. Rompa zegt de voorbeelden van De Egmontshof nog niet eerder te hebben gehoord.
(Bron)
Man redt karper met mond-op-mondbeademing

ANTWERPEN - Een voormalige ambulancechauffeur uit België heeft zijn kennis van eerste hulp nuttig kunnen gebruiken. Hij redde zijn sierkarper van een wisse dood door het dier te beademen en hartmassage te geven.
Antwerpenaar Leo van Aert (57) gaf een feestje in zijn huis nabij de haven van de Vlaamse stad, toen zijn vrouw merkte dat er iets mis was met de koi-karper. Het beest maakte rare bewegingen en bleef toen doodstil drijven in de vijver achter het huis.
Van Aert vermoedde dat de vis een hartaanval had gehad en nam het dier uit de vijver. Hij gaf het beest hartmassage in de hoop zijn geliefde huisdier weer bij positieven te kunnen brengen.
"Na vijftien minuten begon de vis weer te bewegen en heb ik hem teruggezet in het water", vertelde de man aan de krant De Gazet van Antwerpen. "De vis bleef na een tijdje weer stil liggen. Toen ben ik hem maar gaan beademen." Die aanpak slaagde kennelijk wel: het beest herstelde.
(Bron)
Twee arrestaties na overval kindertehuis

DORDRECHT - De politie heeft dinsdagochtend twee mannen van achttien jaar aangehouden. Zij zouden betrokken zijn geweest bij een overval op het kindertehuis Trivium in Dordrecht. Een derde overvaller is volgens de politie nog voortvluchtig.
Maandagavond drongen drie donker geklede mannen rond 21.15 uur het gebouw aan de Besarstraat binnen. Op dat moment waren er tien kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar en twee begeleidsters aanwezig. De daders dwongen hen waardevolle spullen en geld af te geven. Hoeveel zij in handen hebben gekregen is niet bekend.
Direct na de overval stelde de politie een buurtonderzoek in. De kinderen en begeleidsters kregen ondersteuning van slachtofferhulp.
De spoorwegpolitie hield de eerste verdachte aan, omdat hij geen geldig vervoersbewijs bij zich had. Uit nader onderzoek bleek dat hij mogelijk betrokken was bij de overval.
De andere verdachte werd in een Rotterdamse woning aangehouden naar aanleiding van onderzoeksgegevens. De politie is nog op zoek naar de derde verdachte.
(Bron)
Dader aanslag Turkse ambassade opgepakt

DEN HAAG - De dader van de aanslag op de Turkse ambassade is gearresteerd. De 26-jarige Haarlemmer handelde niet uit terroristische of politieke motieven.
Vermoedelijk ging het om een persoonlijke kwestie. Hij heeft de aanslag niet met een bom gepleegd. Dit heeft minister Donner (Justitie) dinsdagmiddag bekendgemaakt.
"Hij kwam door de kanselarij naar binnen omdat hij een visum wilde aanvragen", aldus een woordvoerder van de Turkse ambassade. "Toen ontstak hij de explosieven en veroorzaakte een brand." Volgens de ambassadeur is er sprake van materiële schade, maar zijn er geen gewonden gevallen.
De man, die geen Turks maar slecht Nederlands sprak, slaagde er na een handgemeen met beveiligingspersoneel in te ontsnappen. De dader was bruin gekleurd en droeg en zwarte jas. "Wij hebben de Nederlandse autoriteiten en het ministerie van Buitenlandse Zaken geïnformeerd. Zij hebben ons gezegd dat zij de noodzakelijke maatregelen nemen", aldus Ildem.
De ambassadeur uitte voor de Turkse commerciële zender TV8 kritiek op de beveiliging van het pand. "We hebben Nederland eerder gevraagd de beveiliging te verscherpen maar dat werd niet noodzakelijk gevonden."
Na de explosie brak er brand uit. Volgens de brandweer is een persoon van de eerste verdieping naar beneden gesprongen. Over zijn toestand is nog niets bekend.
De politie heeft de directe omgeving van de ambassade afgezet. Ook het tramverkeer in de buurt is stilgelegd, zei een woordvoerder van de politie. Hij kon nog geen verdere details geven.
(Bron)

"De dader was bruin gekleurd"? Wordt hier nu bedoeld dat ie een donkere huidskleur heeft, of dat ie zijn gezicht beschilderd had???
Mabel
De naam Mabel is uit den boze. Kersverse ouders vernoemen sinds september hun pasgeboren kind niet langer naar de omstreden verloofde van prins Johan Friso, Mabel Wisse Smit. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag op grond van een onderzoek van communicatie- bureau Local World. "Het is opvallend te noemen dat we sinds begin september niet één Mabeltje meer hebben kunnen registreren", aldus Remy van Lieshout, directeur van Local World.
(Bron)
Slechte combinatie: een nieuwsgierige kat met scherpe nagels, en een doosje theezakjes op een niet-catproof plek...

maandag, november 03, 2003

Ambulance komt niet voor gebroken been

WINSCHOTEN - Een amateurvoetballer die tijdens een potje voetbal in Sellingen zijn been brak, moest het zondag stellen zonder professionele hulp van ambulancepersoneel. Tot verbazing van de voetballers kwamen na meerdere telefoontjes noch de dienstdoende dokter noch de ambulance opdagen. Het slachtoffer werd daarop in een personenauto van Sellingen naar het ziekenhuis in Winschoten vervoerd.
De doktersdienst wil niet inhoudelijk op de zaak reageren, maar zegt wel dat als het overduidelijk om een beenbreuk gaat meestal direct naar de ambulancedienst wordt verwezen. Ook de ambulancedienst wast de handen in onschuld.
Volgens een woordvoerder repten de melders over problemen met een enkel, waarop het dienstdoende personeel in de meldkamer besloot geen ambulance naar het voetbalveld te sturen.
(Bron)

Tis ook onzin, hij had toch maar één been gebroken? Dan kun je toch nog hinkelen?
Tabaksbranche: accijnzen stapsgewijs verhogen

DEN HAAG - De accijnsverhoging op tabak van 0,46 euro per pakje levert de schatkist veel minder op dan is begroot. De verhoging die volgend jaar ingaat, brengt hooguit 100 miljoen euro in het laatje en niet de beoogde 400 miljoen. Een stapsgewijze verhoging spekt de schatkist veel meer, met ruim 1 miljard euro aan extra inkomsten in 2007.
Dat heeft de Stichting Sigaretten Industrie (SSI) maandag berekend. De brancheorganisatie schat dat bij een prijsverhoging van bijna een halve euro de tabaksverkopen volgend jaar met ongeveer 15 procent dalen. Dat betekent dat de overheid in 2004 hooguit 100 miljoen euro aan extra accijns zal ontvangen. "De markt kan een dergelijke accijnsverhoging in één keer niet opvangen," voorspelt SSI-voorzitter W. Roelofs.
Hij verwacht dat rokers voor een groot deel zullen overstappen op goedkope merken. Verder vreest Roelofs dat bij een grote prijsstijging meer illegaal en namaakrookwaar op de markt komt. De SSI wil de prijzen de komende vier jaar in vijf stappen verhogen, net zoals al in Duitsland, België en Frankrijk gebeurt.
Zo'n aanpak levert volgend jaar al circa 150 miljoen aan extra accijns op, aldus de brancheorganisatie. Doorberekend naar 2007 bedraagt de meeropbrengst ruim 1 miljard euro. Volgende week bespreekt de Tweede Kamer de accijnsverhoging.
(Bron)

En dan gezellig Noorwegen achterna, bijna 8 euro voor een pakje sigaretten.
Misschien moet de overheid eens kiezen: òf ze willen ècht dat we stoppen en ze nemen op de koop toe dat ze niets meer binnenhalen aan accijns, òf ze willen eigenlijk helemaal niet dat we stoppen - dat kost meer aan gezondheidszorg maar minder aan AOW, en levert meer accijns op. Maar laten ze eens ophouden met die spagaat.
De pompon is terug! Ze hangen weer aan truien, vesten, sjaals...
Misschien weer een paar van die kartonnen ringetjes fabrieken en de strijd aangaan wie de meeste kleuren wol kon lospeuteren van een breiende moeder, net als vroeger.
Poes zou wel raad weten met zo'n ding :-)
TT 108 FNV-leden steunen Najaarsakkoord

RIJSWIJK De leden van de FNV hebben het Najaarsakkoord goedgekeurd. Dit bleek na telling van de stembiljetten, waarop de leden konden aangeven of zij instemmen met het akkoord dat de sociale partners vorige maand sloten met het kabinet.
Van de 1,2 miljoen vakbondsleden die een stem mochten uitbrengen, hebben er ruim 217.000 een biljet ingezonden. Van hen stemde 56% voor het akkoord.
De kaderleden van de FNV beslissen op 17 november of het akkoord definitief wordt overgenomen, maar dat lijkt nu een formaliteit. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal reageerde verheugd op de uitslag. "Een goede uitslag,een goede opkomst".

Jammer.
Weer een kwestie 'als je het niet weten wilt, vráág er dan niet naar':

TT 128 EU, Israël schrikken van EC-enquête

BRUSSEL De Europese Unie wil niets weten van het resultaat van een peiling van de eigen Europese Commissie, waaruit blijkt dat de meeste inwoners van de EU Israël een gevaarlijk land vinden.
Voor de enquête werden 7515 burgers ondervraagd. Zij moesten op een lijst van 15 landen aangeven welke landen zij als "bedreiging voor de wereldvrede" beschouwden. Daarbij mochten ze meerdere landen noemen. Israël werd daarbij het vaakst genoemd (door 59 procent).
Israël heeft furieus gereageerd op deze uitkomst. EU-voorzitter Italië haastte zich te verklaren dat de enquête niet het standpunt van de EU weergeeft.

Maar blijkbaar zijn er wel veel mensen die dat vinden. Was dit een representatieve steekproef? In dat geval moet Israel zich eens op het hoofd krabben en gaan nadenken (ja, ik weet dat een land geen hoofd heeft, maar toch).
Verkracht in naam van de keizer

Louise was tijdens WO II 'troostmeisje' voor Japanse soldaten. Nu vecht ze een conflict uit met haar dochter Anna, die de voor Louise bestemde schadevergoeding achteroverdrukte.
'Jugun ianfu' heetten ze eufemistisch in Japan, 'militairen troostmeisjes', en Louise Drossaarts was een van hen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze dagelijks verkracht door Japanse militairen. Louise is nu 93 jaar, ze woont in Indonesië maar vandaag zoemt haar naam rond in de zaal van de Amsterdamse rechtbank. Zelden zal zo misbruik zijn gemaakt van het onmenselijke leed van een ander.
Louise was 31 toen de Japanners begin 1942 Nederlands-Indië binnenvielen. Zo'n honderdduizend Nederlandse burgers kwamen in een van de ruim tweehonderd jappenkampen terecht. Een onbekend aantal Nederlandse en Indische vrouwen en meisjes werd bijeengedreven in bordelen voor 'het seksuele plezier van Japanse militairen': ze werden gedwongen tot prostitutie en kregen de naam 'troostmeisje'.
De gedachte van de Japanse machthebbers was dat het goed voor de moraal van de troepen zou zijn als soldaten zich ongegeneerd konden verlustigen aan vrouwelijk schoon. Bovendien moesten dergelijke 'voorzieningen' massale verkrachtingen van vrouwen voorkomen. De Japanse autoriteiten hadden 'geleerd' van de slachting in het Chinese Nanking, eind 1937, begin 1938. Japanse soldaten doodden daar in een orgie van geweld naar schatting driehonderdduizend Chinese soldaten en burgers en verkrachtten twintigduizend vrouwen.
Een ander 'voordeel' in de ogen van de Japanse machthebbers was dat in de bordelen en 'kieteltuinen' toezicht gehouden kon worden op de hygiëne, waardoor massale uitbraak van seksueel overdraagbare ziekten werd voorkomen. De gezondheid van de troepen mocht geen gevaar lopen.
De ervaringen van de 'troostmeisjes' zijn onbeschrijflijk. Maandenlang werden ze elke nacht door de ene militair na de andere verkracht. Velen stierven door uitputting en aan de gevolgen van geslachtsziekten. Tussen de 80- en 200 duizend vrouwen in door Japan bezette gebieden werden gedwongen tot prostitutie.
De enige militaire rechtbank die na de oorlog een oordeel velde over de seksuele slavernij, was die in Batavia. In 1948 werden enkele Japanse officieren veroordeeld voor het onrecht dat ze 35 Nederlandse vrouwen hadden aangedaan. Dat Indische vrouwen hetzelfde lot hadden ondergaan, bleef onvermeld.
Vlak voor de oorlog, in 1938, was Louise bevallen van Anna. Nu, 65 jaar later, vechten moeder en dochter in de rechtszaal een conflict uit dat nooit had mogen bestaan. De feiten zijn simpel: in oktober 1999 stapte Anna naar de stichting die de belangen van de Nederlandse 'troostmeisjes' behartigde. Daar vroeg ze naar de mogelijkheden voor een schadevergoeding voor haar hoogbejaarde moeder.
Anna vulde thuis formulieren in, vervalste de handtekening van haar moeder en liet het geld - 57.450 gulden (26 duizend euro) - storten op haar eigen rekening. Toen enige tijd later haar zus argwaan kreeg (Anna had wel erg veel geld te besteden) en ook haar hoogbejaarde moeder niet begreep waarom ze nog geen schadevergoeding had ontvangen, kwam de oplichting uit. Het geld was toen al op.
Waarom heeft ze het gedaan? Niemand weet het en Anna is vandaag niet in de rechtbank verschenen om daarop antwoord te geven. Wel verklaarde ze eerder bij de politie 'recht op dat geld' te hebben, 'want ik ben tekortgedaan ten opzichte van de andere kinderen'. Punt.
(Het vonnis: een werkstraf van 120 uur met als bijzondere voorwaarde dat Anna tienduizend euro overmaakt aan Slachtofferzorg Nederland die dit geld aan haar moeder zal geven. Betaalt Anna niet, dan mag ze nog eens 120 uur gaan werken.)
De namen van de verdachte en haar moeder zijn om privacyreden gefingeerd
(Bron
Paranoia rules en faction moest verboden worden:

Tv-drama over Reagan inzet van rel

NEW YORK - Een storm is opgestoken onder conservatieve aanhangers van Ronald Reagan over een tv-drama dat het leven van de oud-president in beeld brengt. De Republikeinse partij, gesteund door de familie Reagan, wil verhinderen dat CBS, een van de grote stations in de VS, de miniserie half november onverkort uitzendt. Ze menen dat de voormalige president in de gedramatiseerde productie wordt neergezet als een seniele sukkel met verkeerde opvattingen.
Aan Ronald Reagan zelf gaat de oplaaiende twist voorbij. Hij is 92 en lijdt in vergevorderde mate aan de ziekte van Alzheimer. Nancy Reagan, first lady van 1980 tot 1988, is volgens vrienden van slag. 'Hier heb je een man die op zijn doodsbed ligt, zijn vrouw houdt al negen jaar zijn hand vast, ze kunnen niet terugvechten.'
Zoon Michael roert zich: 'Het is afgrijselijk, absoluut afgrijselijk. In dat wat ik heb gezien, wordt Nancy als hoofd van de regering getoond. Pap was alleen maar de hansworst die geen klap uitvoerde, iedereen lachte hem uit. Het is allemaal zo bedroevend.'
Geen buitenstaander, ook de Reagans niet, hebben meer gezien dan acht minuten voorbezichtiging. De serie bestaat uit twee delen van elk twee uur. Het geruchtmakendste is een scène waarin de scenarioschrijvers president Reagan weerzin laten belijden over aids-patiënten. Reagan zegt in het tv-stuk: 'Zij die leven in zonde zullen sterven in zonde.'
Er is meer van het een en ander. Een opgetogen Reagan die hoort dat zijn zoon Ron gaat trouwen: 'Hij is in elk geval geen homo.' Nancy Reagan die van haar man verlangt dat hij Alexander Haig, op dat moment minister van Buitenlandse Zaken, de laan uitstuurt en Reagan die dan zegt: ' Laat me godverdomme eens met rust.' Michael Reagan: 'Ik heb mijn pap nooit boos gezien en ik heb hem nooit van mijn leven dat gvd-woord horen gebruiken.'
De top van de Republikeinse partij wil dat CBS uitzending van de serie heroverweegt. Als de maatschappij hier niet op ingaat, verlangen de Republikeinen dat CBS elke tien minuten in een tekst onderin het beeld verklaart dat het programma niet op feiten is gebaseerd. Ook wordt overwogen reclametijd te kopen om tijdens de uitzending van de serie het programma te ontkrachten.
Overal, in radioshows en op websites, wordt opgeroepen om CBS te bestoken met protesten. Het conflict lijkt zo bezien een uiting van toenemende polarisatie en groeiend zelfvertrouwen onder conservatieve Amerikanen.
CBS spreekt de aantijgingen tegen. Een van de producers : 'Dit is niet een vendetta, dit is geen wraakneming. Wij willen een goed verhaal vertellen, op een voor ons zo eerlijk mogelijke manier.' Een woordvoerder van CBS: 'De film is nauwgezet geresearched. Hij biedt een respectvol en afgewogen beeld van de Reagans.'
Michael Reagan: 'Links haat mijn vader. Dat kan je zien.'
Die opvatting vindt in de beleving van de Republikeinen haar bewijs in de keuze voor de hoofdrolspeler. James Brolin speelt Ronald Reagan. Brolin is de man van Barbara Streisand. Streisand haat de Republikeinen, zeggen de Republikeinen. Ze zamelt geld in voor de Democraten.
Voormalig speechschrijver van de president, Peter Robinson: 'James Brolin als Ronald Reagen, dát is verdacht. Ze zijn gewoon met iets bezig.'
Zoon Michael Reagan: 'Ik ben blij dat Brolin een baantje gevonden heeft. Het houdt hem van de straat. Opnieuw heeft Ronald Reagan werk gevonden voor iemand uit Hollywood.'
(Bron)
FNV-kader kan uitslag enquête negeren

AMSTERDAM/UTRECHT - De uitslag van de enquête onder FNV-leden is niet doorslaggevend voor het aannemen of verwerpen van het sociaal akkoord. Als een meerderheid van de leden voor stemt, kunnen de kaderleden het onderhandelingsresultaat alsnog verwerpen.
Dit zegt Agnes Jongerius, de FNV-bestuurder die de enquête bedacht. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond is het een nek-aan-nek-race tussen voor- en tegenstanders. Het vakbondskader neemt de beslissing over het sociaal akkoord over twee weken.
(Bron)

Ik hou er niet zo van als ik om m'n mening gevraagd wordt en daarna zo'n bericht komt. Waarom een enquête houden als je niets met de uitslag wilt doen?
TT 401 Een echtpaar uit Zevenaar is zondag j.l. per ongeluk opgesloten in het park Berg en Bos in Apeldoorn. Het wandelende stel verdwaalde en werd rond zes uur door de duisternis overvallen. Het park sluit in november om half vijf.
De wandelaars seinden met de mobiele telefoon de politie in. Agenten konden echter het park niet in en moesten via de parkorganisatie eerst een sleutel regelen.
Een uur na de noodoproep per telefoon slaagde de politie erin het park in te komen. Met behulp van sirenes en contact per telefoon, kon het onfortuinlijke koppel het park uit worden geloodst.
TT 192 Dag te laat door dubbele vliegpech

SCHIPHOL Een Boeing 767 van Martinair heeft dit weekeinde tot tweemaal toe pech gekregen, waardoor de 272 reizigers uiteindelijk met een dag vertraging en in een ander toestel hun reis moesten volbrengen.
Het vliegtuig was zaterdag op weg naar Miami in de Verenigde Staten toen de bemanning een sterke chemische geur rook. De piloot zette het toestel daarop in Shannon in Ierland aan de grond.
Toen daarna een metertje kapot bleek, besloot Martinair een nieuw toestel in te vliegen. Naar verluidt gebeurde dat onder zware druk van de passagiers, die de pech-Boeing niet meer vertrouwden.
Hier is iets misgegaan met de koppeling van foto en verhaal, hoop ik:

Vijfjarig meisje deelt harddrugs uit op basisschool

HILVERSUM - Een lerares heeft vorige week door haar oplettendheid een drama weten te voorkomen op een basisschool in Hilversum. Zij vertrouwde het niet toen een vijfjarig meisje snoepjes van haar broer uitdeelde aan haar klasgenootjes. Dat bleken XTC-pillen en heroïne- en cocaïnebolletjes te zijn. Dat maakte de politie maandagmorgen bekend.
Toen de lerares zag dat de 'snoepjes' uit een etui kwamen, kreeg ze argwaan. Toen ze de inhoud zag, onderzocht ze haar leerlingen of deze al snoepjes in hun bezit hadden. Slechts één klasgenootje had er al eentje aangenomen.
De politie heeft de 43-jarige moeder van het meisje en haar drie broers van 21, 19 en 16 jaar uit Hilversum aangehouden. In de auto van de oudste broer vond de politie een grote hoeveelheid hard- en softdrugs. De moeder is inmiddels weer op vrije voeten, maar de drie broers zijn voorgeleid en zitten in bewaring.
(Bron)
Ravage na instorten deel grottencomplex Sint Pietersberg

MAASTRICHT - In de Sint Pietersberg in Maastricht zijn in de nacht van zondag op maandag enkele grotten ingestort. Hierdoor ontstond maandag grote overlast.
In de Luikerweg viel een 7 meter diep gat van 10 bij 10 meter. Een hoofdleiding van de Waterleidingsmaatschappij Limburg (WML) knapte, waardoor 3 miljoen liter drinkwater de gangen in het grottenstelsel inliep. Dat meldden woordvoerders van de WML en de gemeente maandag.
(Bron)
Man bereidde vrouw op traditionele Indiase wijze

NEW DELHI - Een rechtbank in India heeft een man schuldig bevonden aan de moord op zijn vrouw, die hij daarna op traditionele wijze bereidde, voor zover bekend het eerste geval van Tandoori-mens. Sushil Sharma hangt de doodstraf boven het hoofd.
De voormalige politicus en eigenaar van meerdere restaurants in New Delhi schoot zijn vrouw in 1995 dood en sneed haar in stukjes. Vervolgens ging hij naar een van zijn etablissementen en legde de met boter ingesmeerde lichaamsdelen in een traditionele Indiaase kleioven, waarin het vlees boven houtskool gaar wordt.
Sharma kwam naar eigen zeggen tot zijn daad omdat hij vermoedde dat zijn vrouw overspel had gepleegd. Na de moord dook hij onder bij vrienden. Twee van hen, die net als Sharma belangrijke functies hadden binnen de Congres-partij, zijn maandag schuldig bevonden aan medeplichtigheid.
(Bron)
Oooooooooo... Al die tuinboeken,- bladen, -sites...
Ik weet nu wat ik wil. Heeft er iemand een gebiedje voor me over, zo ter grootte van de Veluwe?

zondag, november 02, 2003



(Ze ligt hier bovenop de rugleuning van de bank, want haar normale slaaphouding is helemaal opgerold.)
Expeditie Robinson: 'Ik ben nooit negatief over een persoon, maar ik vind 'm gewoon een ontiegelijke eikel'. Ze worden niet op logica geselecteerd, da's duidelijk.
Nieuwste virusmail:
"dis is a verry inportent warning: jou have a wurm on your computer".
Verbijsterend, hoeveel mensen geen (afdoende) virusscanner hebben.
Stel overlastveroorzakers.
TT 401 Joanna James kocht in juni vorig jaar een Austin Maestro voor nog geen 150 euro. Leuk karretje, maar boven de 110 kilometer per uur gaat het ding als een gek te keer en begint hij te schudden en te bonken.
Laat deze Joanna nou afgelopen vrijdag een bon in de bus hebben gekregen voor te hard rijden. En niet zo'n beetje ook. Ze zou begin oktober 480 mijl per uur (770 km/u) hebben gereden in de buurt van Bridgend in Zuid-Wales.
De man van Joanna, Kenneth, reageerde nuchter op het voorval. "Ik wacht op een telefoontje van NASA. Die willen vast wel een bouwschema van het motortje."