zaterdag, juli 18, 2009

Doden door slecht weer in Midden-Europa

ROME/WENEN - Drie mensen zijn zaterdag omgekomen door onweer in het noorden van Italië. In de buurt van de havenstad La Spezia in Ligurië stierf een visser.
De 49-jarige Italiaan was 's nachts op een steiger aan het vissen toen hij door metershoge golven in het water gesleurd werd.
Bij Borca di Cadore ten noorden van Venetië kwamen twee mensen om, toen door aardverschuivingen hun woonhuis werd verpletterd. Na een hittegolf heeft Italië sinds vrijdag te maken met een regenfront.
In de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt heeft een aardverschuiving in de nacht van vrijdag op zaterdag een huis een meer in gesleurd.
Drie bewoners, die op het moment van de ramp waarschijnlijk sliepen, worden vermist en zijn volgens de autoriteiten waarschijnlijk dood.
Een ander huis is half afgebroken. Aan de oever van het Concordiameer is een stuk terrein van 350 bij 150 meter in het water verdwenen.
Door de aardverschuiving ontstond een enorme vloedgolf die aan de andere kant van het meer het schip Seelandperle aan land spoelde.
Meer dan zestig mensen uit de omgeving zijn geëvacueerd. Het gebied is een populaire vakantiebestemming.
Een woordvoerster van de autoriteiten repte over een ''onvoorstelbare ramp'', aldus weekblad Der Spiegel op zijn website. De oorzaak van de aardverschuiving is nog onduidelijk.
Veel inwoners van het stadje Nachterstedt denken dat de ramp te maken heeft met bruinkoolwinning in het verleden.
Het Concordiameer is geen natuurlijk meer, maar ontstaan door ontginning van bruinkool in een open groeve. Burgemeester Heidrun Meyer noemt de ramp 'verschrikkelijk'.
Ook Oostenrijk heeft te kampen met slecht weer. Daar kwam vrijdag een 71-jarige Duitser om het leven toen hij met drie anderen aan het wandelen was in de bergen.
De vier mannen liepen achter elkaar op een bergpaadje om te gaan schuilen voor het naderende regenfront en rukwinden.
De 71-jarige ervaren bergbeklimmer sloot de rij. Toen nummer drie plots kabaal hoorde en zich omdraaide was de man verdwenen. Hij bleek twintig meter naar beneden te zijn gevallen.
Graz is zaterdag geteisterd door overstromingen. De hoofdstad van de deelstaat Stiermarken is tot rampgebied verklaard. Veel straten zijn onberijdbaar.
De bevolking is opgeroepen om kinderen en dieren binnen te houden. Duizenden huishoudens zitten zonder stroom.
(Bron)
The Pirate Bay gaat geld kosten

AMSTERDAM - The Pirate Bay gaat gebruikers laten betalen voor legale downloads. Abonnees kunnen de kosten echter drukken of zelfs terugbrengen tot nul door de capaciteit van hun computer beschikbaar te stellen.
Dat zegt Wayne Rosso, die namens de site onderhandelingen voert met de entertainmentindustrie over legale distributie van bijvoorbeeld films of muziek. Rosso is geen onbekende in het wereldje van bestandsuitwisseling: hij leidde eerder het bedrijf achter het muziekruilprogramma Grokster.
The Pirate Bay is een van de grootste en bekendste zogenoemde torrentsites. Via de Zweedse website zijn bestanden te vinden die kunnen worden gebruikt om via internet allerlei materiaal uit te wisselen. In de meeste gevallen gaat het daarbij om films, muziek en software waarop auteursrecht rust.
Vier medewerkers van de site werden in april door een Zweedse rechtbank veroordeeld tot een jaar celstraf en een miljoenenboete wegens medeplichtigheid aan auteursrechtenschending. Tegen die uitspraak volgt nog een hoger beroep.
Eind juni werd bekend dat het Zweedse softwarebedrijf Global Gaming The Pirate Bay wil overnemen. De site zou zich dan omvormen in een legale onderneming.
In een interview met CNet zegt Rosso dat het de bedoeling is dat gebruikers straks een vast bedrag per maand gaan betalen voor legale downloads via de website.
Dat bedrag kunnen ze echter verlagen door een deel van de capaciteit van hun computer aan het netwerk van The Pirate Bay beschikbaar te stellen.
The Pirate Bay kan de door gebruikers gedeelde opslagruimte of netwerk- en rekencapaciteit van de computers van gebruikers vervolgens verhuren aan bedrijven, die het bijvoorbeeld kunnen gebruiken om online bestanden op te slaan.
Ook werkt het bedrijf aan een manier om de door The Pirate Bay gebruikte bestandsuitwisselingstechnologie Bittorrent te verbeteren, zodat die door internetproviders kan worden gebruikt om hun netwerkverkeer efficiënter te maken.
Rosso wilde tegenover CNet nog geen concrete prijzen noemen.
(Bron)
Politie arresteert jongen voor bedreiging kind

AMSTERDAM - De politie heeft vrijdagavond een 17-jarige jongen aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij een 9-jarig kind in Amsterdam-Zuidoost heeft bedreigd met een vuurwapen. Dat maakte de politie zaterdag bekend.
Het incident had donderdagmiddag plaats toen het jongetje samen met zijn broertje onderweg was van de kinderopvang naar huis.
Zonder reden werd hij belaagd door een 12-jarige jongen die hem mishandelde. Diens oudere broer bedreigde de 9-jarige daarop met een vuurwapen, waarbij hij een schot loste.
Het kind kwam er met wat blauwe plekken en mogelijk een hersenschudding vanaf.
De politie kon de 17-jarige vrijdagavond aanhouden. Hij zit nog vast. De politie heeft het pistool in beslag genomen.
De politie heeft ook het 12-jarige broertje en de 41-jarige moeder van de verdachte opgepakt voor verhoor. De moeder is gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit.
(Bron)
Wegscheren wenkbrauwen nieuwe trend in New York

AMSTERDAM - Het scheren en blonderen van de wenkbrauwen is een nieuwe trend in de uitgaansscène van New York, zo meldt de New York Times zaterdag.
Met het verwijderen van de wenkbrauwen, verwijdert men ook een deel van de expressie waardoor men minder menselijk en zelfs ‘mechanischer’ overkomt, aldus een wenkbrauwloze geïnterviewde.
De wenkbrauwloze look is al jaren te zien in modebladen en op de catwalks. Ontwerper Rick Owens koos al meerdere malen voor wenkbrauwloze modellen en ook Prada verwijderde de wenkbrauwen in de herfst/winter 2009 show.
Givenchy bleekte Adriana Lima’s wenkbrauwen voor haar herfstcampagne, om haar te distantiëren van haar sexy Victoria’s Secret-imago. Ook modellen als Kristen McMenamy en Karen Elson staan bekend om hun wenkbrauwloze look.
De Times denkt een antwoord te hebben op de vraag hoe deze trend tot stand gekomen is en legt een link met de economische recessie.
Kan het hebben van geen wenkbrauwen de economische recessie reflecteren? Kan iemand zo arm zijn dat hij zich geen wenkbrauwen kan veroorloven? Het verwijderen van wenkbrauwen is in elk geval een manier om jezelf uit te drukken zonder een product aan te schaffen.”
Visagist Path McGrath, verantwoordelijk voor diverse catwalklooks, verwoordt het als volgt: “De economische problemen zorgen ervoor dat mensen meer durven zoeken naar opvallende looks.”
Ook Sarah Brown, beautyredacteur van de Amerikaanse Vogue ziet dat op die manier: “Mensen vragen zich af hoe ze de dingen kunnen wakker schudden. Ik koop misschien niet meer elke drie maanden een nieuwe tas, maar wat kan ik doen om me fris en trendy te voelen?” Het epileren, scheren of blonderen van de wenkbrauwen kan daarbij een oplossing zijn.
(Bron)

Onthaar dan gelijk je hele hoofd.
Man geeft bestaan op om foute diagnose

LONDEN - Een Britse man nam ontslag en maakte al zijn spaargeld op nadat hij te horen had gekregen dat hij kanker had en nog maar kort te leven.
Nu blijkt dat in het ziekenhuis een foute diagnose is gesteld en de 'patiënt' slechts een onschuldig abces had, meldde de Britse krant The Sun vrijdag.
De man kreeg in april 2007 na een galblaasonderzoek het vreselijke kankerbericht te horen.
In de maanden die hem nog zouden resten, wilde hij niet meer werken, maar alleen nog leuke dingen doen. Zo kocht hij een motor en een auto.
Ook zijn vrouw stopte met werken om de man te verzorgen. Wellicht is dat nu wel echt nodig. De man is namelijk behoorlijk ziek geworden van alle zware medicatie die hem is toegediend.
Hij eist een schadevergoeding van het ziekenhuis, dat inmiddels verontschuldigingen heeft aangeboden voor de medische misser.
(Bron)
'Transseksuelen hebben hoger sterfterisico'

AMSTERDAM – Mannen die zich hebben laten ombouwen tot vrouw hebben een grotere kans te overlijden aan hart- en vaatziektes en beroertes, meldt de Volkskrant.
De conclusie wordt in de krant gepresenteerd na onderzoek van vier artsen van het Vumc (Amsterdam) en het LUMC (Leiden).
Zij volgend ruim 1300 transseksuelen die tussen 1975 en 2004 in het Vumc werden behandeld.
Oorzaak voor de verhoogde risico’s is het toedienen van vrouwelijke hormonen. De studie toont wereldwijd voor het eerst aan dat de hormoonhuishouding gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.
Het toedienen van vrouwelijk hormonen aan mannen blijkt bovendien schadelijker dan het geven van mannelijke hormonen aan vrouwen. Vrouw-mantransseksuelen hebben geen verhoogd sterfterisico.
“In twee eerdere onderzoeken werden geen negatieve effecten gevonden, omdat het vervolgonderzoek niet lang genoeg was”, zegt Henk Asscheman, begeleider van het onderzoek.
Volgens hem moet de verklaring van de risico’s gezocht worden in het hormoon ethinylestradiol, dat veel transseksuelen uit de onderzoekgroep slikken. Het VUmc heeft besloten dat hormoon nu niet meer voor te schrijven.
Volgens Asscheman vallen de aantallen nog mee. Het sterfterisico voor hart- en vaatziektes en beroertes is 70 procent hoger maar dat komt neer op zeven extra sterfgevallen onder duizend transseksuelen.
(Bron)
Belgische fiscus speurt Facebook af

BRUSSEL - De Belgische fiscus speurt sociale netwerksites als Facebook af om te controleren of de aangiften van de Belgen overeenkomen met hun levensstijl. Dat berichtte de Belgische krant Het Laatste Nieuws zaterdag.
De Belastinginspectie bevestigt in de krant dat het informatie op internet inwint over belastingplichtigen.
Daarvoor worden sociale netwerksites gebruikt, maar vooral de veilingsite eBay, aldus een woordvoerder.
Vlaamse boekhouders zeggen in de krant dat de ingewonnen informatie geen bewijs oplevert, maar wel voor extra controles kan zorgen.
Ook in Nederland controleert de Belastingdienst regelmatig profielpagina's, hoofdzakelijk van mensen naar wie onderzoek wordt gedaan.
Vooral Hyves en LinkedIn worden daarvoor gebruikt, omdat er veel informatie over het werk van mensen te halen is. De fiscus kijkt of alle genoemde activiteiten ook aan de fiscus zijn opgegeven.
(Bron)
'Schutters waren kwajongens'

COLMAR - De wielrenners Oscar Freire en Julian Dean zijn vrijdag in de dertiende etappe van de Ronde van Frankrijk vermoedelijk beschoten door twee kwajongens. De procureur van Colmar heeft dat zaterdag gezegd op basis van getuigenverklaringen.
Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, liet hij verder weten. Freire werd vrijdag in zijn dijbeen getroffen door een loden kogeltje, Dean werd in zijn hand geraakt. De betreffende teams, Rabobank en Garmin, kregen vrijdagavond bezoek van de politie.
''De zaak wordt serieus genomen'', vertelde Rabo-ploegleider Erik Breukink zaterdag voor de start van de veertiende etappe. ''Maar ik snap niet dat er niet tijdens de etappe meteen actie is ondernomen. Oscar had bij de tourarts gemeld dat hij vermoedelijk door een kogeltje geraakt was.''
Het incident leidde zaterdagochtend bij de start in Colmar tot hectische taferelen rond de bussen van de betrokken teams.
Freire bleef als altijd rustig onder alle commotie en toonde nog even de wond op zijn dijbeen. Bij Garmin meldde een woordvoerster dat met Dean alles in orde was.
(Bron)

Ik kan dat geen kwajongensstreek vinden.
Nieuwslezer Walter Cronkite (92) overleden

NEW YORK - De Amerikaanse oud-nieuwslezer Walter Cronkite (92) is vrijdag overleden in zijn woning in de stad New York. Dat heeft zijn voormalige werkgever, de omroep CBS News, bekendgemaakt.
Cronkite presenteerde tussen 1962 en 1981 CBS Evening News, het avondjournaal van CBS. Hij bracht onder meer de moord op president Kennedy, de oorlog in Vietnam, de maanlanding en het Watergate-schandaal.
Elke nieuwsuitzending sloot hij af met de legendarisch geworden woorden ''that's the way it is''. Toen hij in 1981 met pensioen ging, had hij een reputatie opgebouwd als ''Amerika's meest betrouwbare man''.
De Amerikaanse president Barack Obama prees Cronkite. ''Zijn rijke baritonstem bereikte elke avond miljoenen woonkamers, en in een wereld van iconen vormde Cronkite de maatstaf waarmee alle anderen zijn beoordeeld'', zei de president in een verklaring.
Cronkite was, aldus Obama, ''een stem van zekerheid in een onzekere wereld''.
Ook CBS ging in op de rol van Cronkite in de Amerikaanse samenleving. ''Het is onmogelijk om je CBS, de journalistiek of zelfs Amerika in te denken zonder Cronkite'', zei CBS-bestuurder Sean McManus over zijn overleden coryfee.
(Bron)
Toeschouwer overleden na ongeluk in Tour

COLMAR - Bij een ongeluk zaterdag met een politiemotor tijdens de veertiende etappe van de Ronde van Frankrijk is een toeschouwer overleden.
Dat maakte de Franse politie bekend. Het incident vond plaats bij het dorp Wittelsheim, dat op ongeveer veertig kilometer van startplaats Colmar ligt.
Volgens de Franse radio is het slachtoffer een 61-jarige vrouw. Zij wilde juist het parcours oversteken op het moment dat de 'Republican Guard' passeerde.
De vrouw werd geraakt door een motoragent van de ceremoniële eenheid van de Franse gendarmerie en overleed vervolgens in het ziekenhuis van Mulhouse aan haar verwondingen.
De twaalf koplopers in de veertiende etappe waren kort voor het incident door Wittelsheim gereden.
Twee andere toeschouwers die langs de weg stonden, werden geraakt door de gevallen politiemotor.
Die slachtoffers, een 37-jarige vrouw en een man van in de zestig, zijn per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd.
Het was het eerste dodelijke ongeluk in de Tour sinds 2002, toen een jongetje van zeven jaar omkwam nadat hij was geraakt door een auto uit de reclamekaravaan.
Twee jaar eerder overkwam een jongen van twaalf hetzelfde. De tourorganisatie besloot na dat het ongeluk uit 2002 om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen. Zo werd het aantal auto's in de reclamekaravaan fors ingekrompen.
(Bron)
Vreemd weer: jagende wolken afgewisseld met zon, dus elke keer als je je neus buiten de deur steekt eerst inschatten hoe lang het gaat duren tot de volgende bui. Snel fietsen, net op tijd bij de winkel om droog te blijven. Oploop bij de deur omdat niemand naar buiten wilde in die stortregen. En vijf minuten later scheen de zon weer.
De katten weten niet goed of ze binnen of buiten willen zijn. Tom wilde binnen zijn, tot ik het raam dichtdeed omdat ik wegging: toen moest en zou ie toch naar buiten. Zo'n beest weet natuurlijk niet hoe lang je wegblijft, hij begrijpt na al die jaren nog steeds niet dat ik 'm naar buiten bonjour als ik lang weg ben, dus paniek als dat raam dichtgaat. Want dan kan ie niet meer naar buiten, niet de raamopening zitten, of, totale horror: misschien heb ik Snode Plannen. Plannen waarbij dat vervelende kooitje betrokken is, en een fietstochtje richting die vrouw die aan 'm voelt en in 'm prikt. Dan maar liever naar buiten, en wel zo snel mogelijk ;-)
Toen ik terugkwam met vis, kwamen ze gek genoeg weer heel snel binnen. Zoals altijd: Tijger voor de vis, Tom voor de saus.

vrijdag, juli 17, 2009

Wetenschappers vinden skeletdeel dodo

LEIDEN - Leidse onderzoekers hebben voor het eerst twee botten van een dodo bij elkaar gevonden. De beenderen lagen in de exacte houding waarin de loopvogel is overleden.
Het expeditieteam van het Dodo Research Programme deed de vondst samen met andere wetenschappers in het dodomassagraf in het moeras Mare aux Songes op het eiland Mauritius.
Volgens het leidse museum Naturalis zijn er nooit eerder botten van dodo's gevonden in de exacte situatie waarin ze stierven.
''Nooit eerder ook is een vondst gedaan waarbij twee (of meer) botten van de loopvogel bij elkaar gevonden zijn, zoals nu een pelvis (bekken) en een poot. Eerdere ontdekkingen betroffen steeds losse botten.''
De dodo, een loopvogel van ongeveer een meter hoog en 20 kilo zwaar, stierf rond 1693 uit. Hoe de dodo naar Mauritius - nergens anders kwam het dier voor - is gekomen, is nog steeds een mysterie.
Wetenschappers achten het waarschijnlijk dat het gebrek aan zoetwater een belangrijke oorzaak is geweest van zijn uitsterven.
De vondst is gedaan door het gebruik van een nieuwe opgravingsmethode, een polder-ontwateringstechniek. Met die techniek kunnen de onderzoekers uitzoeken onder welke omstandigheden de dieren zijn gestorven.
De gevonden dodo lag tussen drie eveneens uitgestorven reuzenschildpadden die waarschijnlijk vast kwamen te zitten in het moeras.
Volgens de wetenschappers is het mogelijk dat de reuzenschildpadden, normaal gesproken vegetarisch, de dodo als een lekker hapje zagen. Ook vleermuizen, hagedissen en andere vogels zijn gevonden in de houding waarin ze hun laatste adem uitbliezen.
De zogenaamde dodopolder is een van de rijkste fossielenvindplaatsen die ooit op een vulkanisch eiland aangetroffen. Rond die plek van niet meer dan 25 vierkante meter zijn al duizend botfragmenten van dodo's gevonden.
Het moeras waar wordt gegraven, is de enige zoetwaterbron in de omgeving die constant gevoed wordt door grondwater en die alleen tijdens extreme droogte opdroogt.
(Bron)
Inbreker betrekt woning in Bergen op Zoom

AMSTERDAM - Bewoners van een pand in Bergen op Zoom keken raar op toen ze dinsdagmiddag van vakantie terugkwamen. Niet alleen zagen ze dat er was ingebroken in hun woning, de inbreker bleek er tevens te bivakkeren.
De bewoners hoorden geluiden in hun huis en ontdekten onder een bed een 21-jarige man uit Wernhout. Agenten hebben hem aangehouden en in een cel gezet.
Uit onderzoek in de woning bleek dat de man mogelijk enkele dagen in de woning was blijven plakken.
Hij had etenswaren uit de koelkast verorberd en elektronische apparatuur klaargezet om mee te nemen. Ook was er geld verdwenen, meldt de Brabantse politie.
De verdachte verklaarde dat hij geen verblijfplaats en geld voor eten had. Dat was voor hem de reden om in te breken in de woning aan de Noordzijde Zoom.
(Bron)
Dikke mensen zieker van Mexicaanse griep

BAARN - Mensen met overgewicht lopen een hoger risico ernstig ziek te worden en zelfs te overlijden aan de Mexicaanse griep. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Volgens WHO-onderzoeker Nikki Shindo blijkt uit onderzoek dat de meeste zieke mensen opvallend vaak lijden aan morbide obesitas. Al eerder werd duidelijk dat zwangere vrouwen en astmapatiënten een verhoogd risico lopen.
De organisatie stelt dat in alle landen vaccins nodig zijn. Ze geeft ook het advies eerst medisch personeel te vaccineren. De gezondheidssector blijft dan overeind om mensen te behandelen bij een mogelijke grootschalige uitbraak van de Mexicaanse griep.
(Bron)
VWA kritisch over catering in pretparken

DEN HAAG - De overgrote meerderheid van de Nederlandse attractieparken houdt zich onvoldoende aan de regels bij de verkoop van levensmiddelen.
Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag bekendgemaakt. Er zijn volgens de VWA geen acute risico's voor de gezondheid.
De VWA houdt toezicht op in totaal 23 pretparken. Zij let daarbij op de veiligheid van attracties en verkochte levensmiddelen en op naleving van de Drank- en Horecawet en de Tabakswet.
Slechts één park scoort op alle drie de terreinen een voldoende. Wettelijke regels maken het onmogelijk dat de VWA namen van parken koppelt aan de resultaten van de inspecties.
De veiligheid van attracties krijgt in zes van de 23 pretparken een voldoende. Bij twee parken blijken zowel de technische staat van de toestellen als het controlesysteem om risico's te vermijden onvoldoende.
Daar wordt het toezicht aangescherpt. Bij de overige parken moet het risicomanagement beter, maar zijn de attracties technisch in orde.
Pretparken houden zich over het algemeen wel aan de regels voor de verkoop van alcohol en tabak. Slechts twee parken presteren op dat vlak onder de maat.
(Bron)
Militairen iets positiever over allochtone collega's

DEN HAAG - Medewerkers van Defensie zijn de afgelopen twee jaar iets positiever gaan denken over hun collega's met een andere etnische of religieuze achtergrond.
Was de houding in 2006 nog licht negatief, in 2008 is die neutraal geworden.
Dat blijkt uit een tweede meting die het ministerie van Defensie heeft laten doen naar de acceptatie van allochtone en islamitische collega's.
De gebruikte methode is internationaal erkend. Voor het onderzoek kregen ruim 4100 medewerkers een vragenlijst toegezonden, van wie bijna een derde reageerde.
Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie stuurde het rapport vrijdag naar de Tweede Kamer.
Uit de meting blijkt dat medewerkers naarmate zij een hogere rang of schaal hebben, positiever denken over collega's.
Het minst positief zijn de manschappen, terwijl de opper- en vlagofficieren en het burgerpersoneel positiever zijn. Degenen met een hogere opleiding, vrouwen en beginnende dertigers zijn het meest positief.
Ook de instelling tegenover moslims is neutraal. Defensie heeft deze houding dit keer ook bekeken vanwege het maatschappelijk debat, waarin de islam een grotere rol speelde. Maar ook omdat militairen steeds vaker uitgezonden worden naar islamitische landen.
De Vries stelt dat de verbetering het gevolg is van het actieplan diversiteit en de maatregelen die zijn genomen om het gedrag te verbeteren van militairen en burgers die bij Defensie werken.
Een betere houding zorgt er volgens hem voor dat de organisatie beter functioneert. De Vries is van plan de meting elke twee jaar te blijven uitvoeren.
(Bron)

En hoe denken ze over homo's?
'Journaliste deed meer dan passief informatie ontvangen'

HAARLEM - Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf heeft veel meer gedaan dan alleen maar passief informatie ontvangen van een lekkende medewerker van de veiligheidsdienst AIVD.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft zij deze medewerker gerund als informant, met als doel staatsgeheime informatie te verkrijgen.
Dat zei de officier van justitie donderdag bij de behandeling van een klaagschrift van De Telegraaf en de journaliste bij de rechtbank in Haarlem. Zij klaagden over de huiszoeking en de inbeslagname van onder meer digitale bestanden, documenten en notitieboekjes.
''Het gaat hier niet om informatie die over de schutting is gegooid'', aldus de aanklager. Van der Graaf heeft bewust gehandeld, door een prepaid gsm-toestel te kopen, in versluierde termen te praten met haar informant en door deze in het geheim te ontmoeten.
De officier van justitie benadrukte dat hierop een maximale gevangenisstraf staat van zes jaar.
(Bron)
Zaagtandstaarthagedis valt als een veer

AMSTERDAM - De zaagtandstaarthagedis kan zonder schade vanuit een boom op de grond vallen, door als een veertje naar beneden af te dalen. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek.
De Belgische biologe Bieke Vanhooydonck deed samen Belgische en Franse collega's van de Universiteit van Antwerpen onderzoek naar de val van de zaagtandstaarthagedis.
Dit kleurrijke dier heeft zijn naam te danken aan het zaag-achtige silhouet van de staart.
Voor het project hadden zij een platform gemaakt dat twee meter boven de grond stond, meldt de BBC vrijdag.
Naast de zaagtandstaarthagedis (Holaspis guentheri) werden ook de muurhagedis en de Kuhls vliegende gekko op het platform geplaatst, om de sprongen en de landingen te vergelijken.
De laatste soort staat bekend om zijn ingenieuze vliegconstructie. Met de grote vliezen tussen zijn tenen kan deze gekko vaart minderen en enigszins koers bepalen tijdens de vlucht naar beneden.
Met een slow-motion camera werden de sprongen van de drie reptielen geanalyseerd.
Wat opviel was dat de zaagtandstaarthagedis tijdens de val zichtbaar vaart minderde, zonder daarbij gebruik te maken van uiterlijke kenmerken.
Als een veertje schommelde de hagedis naar de grond, om daar met alle poten geruisloos neer te komen.
Een van de oorzaken hiervan is het gewicht van het dier. De zaagtandstaarthagedis weegt gemiddeld zo'n anderhalve gram. Dat is drie keer zo licht als de muurhagedis.
Uit röntgenonderzoek blijkt dat de zaagtand veel luchtbellen in de beenderen heeft.
Deze hagedissensoort leeft in het oosten van Afrika. Omdat de soort een teruggetrokken bestaan leeft, is het voor de biologen niet duidelijk of de springmethode is ontstaan als vlucht voor vijanden of als effectieve oplossing om van A naar B te komen.
Deze hagedis wordt door veel Europeanen als huisdier gehouden.
De onderzoeksresultaten van Vanhooydonck en haar collega´s worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Experimental Biology.
(Bron)
Politie sluit snelweg af om eendjes te redden

GRONINGEN - De politie heeft dinsdagavond de A28 ter hoogte van Haren tijdelijk afgesloten om dertien jonge eendjes, die op de snelweg liepen, van de dood te redden. Dat meldde zij woensdag.
De politie had even daarvoor van meerdere automobilisten de melding gekregen dat een moedereend samen met haar jongen de snelweg was opgewaggeld.
Om de beestjes te kunnen redden was de politie gedwongen de snelweg tijdelijk af te sluiten. Daardoor ontstond een korte file.
De kuikentjes werden ondertussen door de agenten één voor één in de politieauto gezet. Voor moedereend kwam de hulp te laat. Zij was inmiddels overreden.
De kuikentjes zijn overgebracht naar het politiebureau waar ze zijn opgehaald door de Dierenambulance. Volgens de medewerkers van de ambulance zijn de diertjes oud genoeg om te kunnen overleven.
(Bron)
Man in stationskluis ontsnapt aan dood

LUDWIGSHAFEN - Een man die zichzelf voor de grap had opgesloten in een kluis op het station van het Duitse Ludwigshafen, is ternauwernood aan de dood ontsnapt. Dat heeft de Duitse politie vrijdag laten weten.
De 20-jarige had zich in de voor spullen bedoelde kluis geperst en de deur achter zich dichtgetrokken, die vervolgens niet meer openging. Twee vrienden die bij hem waren alarmeerden de politie.
Agenten wisten vervolgens met moeite de kluisdeur open te breken. De jongen was door zuurstofgebrek onwel geworden, maar knapte na enige tijd weer op. ''Hij is met de schrik vrijgekomen'', aldus een politiewoordvoerster.
(Bron)
Tien jongeren aangehouden voor betasting in zwembad

AMSTERDAM – De politie in Ridderkerk heeft in een week tien jongeren aangehouden voor onzedelijke betasting in een zwembad. De tieners zijn allemaal tussen de 12 en de 16 jaar oud.
De eerste meldingen kwamen binnen op maandag 6 juli. Op die dag werden dertien meisjes uit een klas onzedelijk betast in het zwembad aan de Sportlaan in Ridderkerk.
Na onderzoek hield de politie vier jongens van 14, 14, 15 en 16 jaar uit Rotterdam aan. Terwijl dit gebeurde vergreep een andere jongen zich aan een meisje. Deze 15-jarige uit Ridderkerk werd ook aangehouden.
Vrijdagmiddag 10 juli was het weer raak. Na aanwijzingen van het zwembadpersoneel werd een 12-jarige Rotterdammer aangehouden.
Dezelfde dag werden er ’s avonds nog vier Rotterdamse tieners van 13, 14, 15 en 15 aangehouden. Zij betastten meerdere meisjes. De slachtoffers zijn op het bureau geweest om aangifte te doen.
Het zwembad heeft een aantal maatregelen getroffen om de controle bij de ingang en het toezicht in het zwembad te verscherpen.
(Bron)

Gewoon teruggrijpen meiden: graaien, knijpen, draaien. Aan de toonhoogte van het jodelen hoor je wel wanneer de boodschap is overgekomen.
Polen redden vissen met motorbootjes

WARSCHAU - Tientallen Polen zijn nabij Warschau druk in de weer om vissen te redden, die in een meer te weinig zuurstof krijgen. De bewoners varen op het meer rond in motorbootjes, in de hoop dat door de golfslag meer zuurstof in het water komt.
''Onze actie heeft effect'', aldus een woordvoerder van de bewoners woensdag.
Totdat de bewoners gingen varen op het meer Zegrzynskie stierf zeker 20 ton vis. Door de golfslag is die hoeveelheid flink afgenomen. De Polen zijn van plan door te gaan tot er genoeg lucht in het water zit.
Het zuurstofgebrek ontstond na hevige regens. Veel kunstmest spoelde daardoor het meer in. Binnen korte tijd kwamen honderden vissen bovendrijven.
(Bron)
Glaasje kraanwater vaak verkocht als Spa rood

DEN HAAG - Er zijn nog steeds horecagelegenheden die een glas kraanwater serveren als er een Spa rood is besteld. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat is gepubliceerd in de Consumentengids die vrijdag uitkomt.
In 38 procent van de gevallen werd een glas kraanwater voorzien van bubbels geserveerd in plaats van een echte Spa rood of een concurrerend merk. Het duurste nep-Spaatje kostte 3,75 euro.
De bond hield in 2000 en 2003 eenzelfde onderzoek. In 2000 werd op 61 procent van de bezochte terrassen kraanwater geserveerd als Spa was besteld, in 2003 was het in 52 procent van de gevallen raak.
''Het goede nieuws is dus dat er minder gesjoemeld wordt'', aldus de Consumentenbond.
Volgens de bond is het Nederlandse leidingwater zo goed van kwaliteit dat er alleen maar een beetje koolzuur aan toegevoegd hoeft te worden om als Spaatje over de toonbank te gaan. Voor gemiddeld 2,15 euro. ''Niet voor niets noemt de horeca dit vaak het gouden kraantje.''
Overigens bezochten de onderzoekers van de Consumentenbond alleen terrassen waar op het eerste gezicht geen kleine Spa-flesjes op tafel stonden. Wanneer de gevraagde Spa rood in een glas werd geserveerd namen de onderzoekers het glas mee. Op het toilet werd dan vervolgens wat kraanwater getapt, het water werd vervolgens onderzocht in een laboratorium.
(Bron)

En als je kraanwater vraagt, kun je dat vaak niet krijgen.
‘Gezondheidsnormen gif in groente en fruit overschreden’

AMSTERDAM – Op pruimen, kiwi’s en mango’s uit de supermarkt zit het minste landbouwgif. Bloem- en witte kolen bevatten helemaal geen gifstoffen.
Aubergines en komkommers blijken het meest vervuild te zijn, concluderen de organisaties Milieudefensie en Natuur en Milieu uit een door henzelf uitgevoerd onderzoek.
Zij publiceerden donderdag de zogeheten Gifmeter op de website weetwatjeeet.nl. Door een beroep doen op de wet openbaarheid van bestuur verkregen de organisaties de meetresultaten van de overheid naar landbouwgifrestanten op groente en fruit in 2008.
Alhoewel groente en fruit wel steeds minder gif bevatten, worden de internationaal vastgelegde normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog steeds overschreden.
Van de gevallen waarin er in 2008 sprake was van overschrijding van de internationale gezondheidsnormen, was er bij slechts 40 procent óók sprake van een overschrijding van de Nederlandse wet. Door deze wettelijke lacune was het voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onmogelijk om de overige 60 procent ook uit de handel nemen.
De meeste producten van Nederlandse bodem zijn in verhouding twee keer zo schoon als producten uit het buitenland. Spanje, de grootste leverancier van groente en fruit aan ons land, laat een duidelijke verbetering zien. Al gebruiken Spaanse telers wel nog meer gif dan hun Nederlandse collega’s.
In het onderzoek wordt benadrukt dat het eten van groente en fruit erg belangrijk is voor de gezondheid. Daarom adviseren de organisaties ook dat de overheid en de supermarkten zich actief inzetten om gifresten op voedsel verder terug te dringen.
Volgens het onderzoek verkopen supermarkten Dirk van den Broek en Jumbo de meeste 'schone' fruit- en groentesoorten. Plus en Albert Heijn schotelen hun klanten relatief veel gif voor, aldus de organisaties.
(Bron)
Problemen met bankpassen ING opgelost

AMSTERDAM - De problemen met de nieuwe bankpassen van ING in het buitenland zijn zo goed als opgelost.
De passen weigerden soms dienst bij bankautomaten in het buitenland, maar inmiddels werken ze weer, maakte een woordvoerster van de bank donderdag bekend.
De problemen, die enkele weken aanhielden, hadden te maken met een nieuw soort chip die op de bankkaarten is aangebracht. Sommige bankautomaten in het buitenland herkenden deze chip niet.
Alleen in India en Marokko kan het voorkomen dat nog niet alle automaten op de nieuwe chip zijn aangepast, zei de woordvoerster.
ING Bank heeft de afgelopen maanden veel bankpassen vervangen wegens de samenvoeging met de Postbank. De bank had op zijn website een lijst opgesteld met landen waar de problemen het grootst zijn. In Frankrijk zouden pinautomaten van banken BNP Paribas en BRED de nieuwe passen niet pakken.
''Maar dat geldt ook voor bankpassen van andere Nederlandse banken. De oorzaak daarvan is nog niet bekend. Het heeft in elk geval niet te maken met de nieuwe chip'', aldus de ING-woordvoerster.
De nieuwe zogenoemde EMV-chip is ingevoerd omdat deze minder fraudegevoelig is. Maar nog niet alle pinautomaten waren geschikt voor deze nieuwe technologie. ING kreeg de laatste tijd veel telefoontjes van klanten over de problemen, stelde de woordvoerder.
Ook de bankpassen van andere banken krijgen de nieuwe chip, maar ING had door de uitgifte van veel nieuwe bankpassen de meeste klachten.
(Bron)
Zwitsers ontwikkelen de perfecte chocolade

BAARN - De nieuwe chocolade van het Zwitserse Callebaut bevat tot 90 procent minder calorieën en smelt bovendien niet meer in de hand.
Barry Callebaut, de grootste chocoladeproducent ter wereld, heeft naar eigen zeggen chocolade ontwikkeld die tot 90 procent minder calorieën bevat en bovendien niet in de hand, maar enkel nog in de mond smelt.
De verkoop van chocolade is in Westerse landen gedaald door de vele calorieën die er in zitten. Callebaut hoopt met de nieuwe chocolade een nieuwe markt te kunnen aanboren.
Het smeltpunt van de nieuwe chocolade, die de naam Vulcano krijgt, ligt op 55 graden. Normale chocolade daarentegen smelt, afhankelijk van de samenstelling, al vanaf 30 graden.
Wie snakt naar een stukje chocolade op een warme zomerdag, hoeft zich dus geen zorgen meer te maken dat hij of zij helemaal onder het zwarte goedje komt te zitten.
Volgens Callebaut smaakt de chocolade luchtig en knapperig met een sterk aroma.
(Bron)
BNN zendt 'Albert-tapes' uit

HILVERSUM - BNN zendt vrijdagavond een gedeelte van de geluidsopnamen uit die stiekem zijn gemaakt bij Albert Verlinde thuis.
De omroep heeft laten weten alleen het materiaal te gebruiken waarvoor de showbizzdeskundige van RTL Boulevard toestemming heeft gegeven.
Van Onno Hoes, echtgenoot van Verlinde en gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, zijn volgens BNN geen opnamen gemaakt.
Sophie Hilbrand overhandigde vorige week vrijdag in RTL Boulevard een prijs aan Verlinde, waarin naar later bleek een zender zat verstopt. Hilbrand deed dat namens het BNN-programma VOC (Verbond van Ongeleide Correspondenten), waaraan zij zelf meewerkt.
Hilbrand en medepresentator Filemon Wesselink biechtten woensdag aan Verlinde op dat het Gouden Oor een 'afluisteroor' was.
Op hiervan gemaakte beelden, die BNN op zijn website heeft gezet, is te zien hoe Verlinde toestemming geeft voor uitzending. ''Dit is niet de bedoeling, maar ik heb niks te verbergen. Dan maakt het ook niet uit.''
Verlinde deed een dag later echter aangifte tegens Hilbrand, Wesselink en BNN namens hemzelf en zijn man wegens inbreuk op privacy.
Los daarvan spande het tweetal een kort geding aan tegen de omroep om uitzending van de audio te voorkomen. Dat dient vrijdagmiddag in Amsterdam. Verlinde is hierbij aanwezig.
Een woordvoerster van BNN zei vrijdag dat de actie vooral gericht was op het opzoeken van de persoonlijke grenzen van de tv-persoonlijkheid.
''We willen het luchtig houden en zijn er niet bij gebaat opnamen zonder toestemming uit te zenden. We betreuren het wel een beetje dat Onno Hoes erbij betrokken is geraakt.''
BNN heeft het ruwe materiaal dat is opgenomen donderdag afgegeven bij Verlindes werkgever RTL. De provincie Noord-Brabant, werkgever van Hoes, had de omroep die dag eveneens gesommeerd de opnamen af te staan en niet uit te zenden.
(Bron)
Discriminatiezaken doet aangifte tegen AH to go

DEN HAAG - Het Bureau Discriminatiezaken in de regio Den Haag gaat bij het Openbaar Ministerie aangifte doen van rassendiscriminatie tegen NS-dochter Servex.
''De aangifte gaat vandaag de deur uit'', zei directeur Gert Jan Ankoné van het bureau vrijdag. Servex exploiteert winkels op treinstations, waaronder AH to go.
Enkele filialen van die keten zouden vorige maand bij de personeelsafdeling hebben aangegeven geen Marokkaanse Nederlanders in dienst te willen nemen.
Op een lijst van filialen die extra mensen nodig hebben, stond bij sommige 'geen Marokkanen'. Het betreft filialen in Amsterdam en Den Haag.
''Wij vinden dat sprake is van dusdanig ernstige feiten dat de rechter zich hierover moet uitspreken om een duidelijke grens te stellen. De samenleving kan dit niet over haar kant laten gaan'', aldus Ankoné.
(Bron)

dinsdag, juli 14, 2009

Treinslaper verraden door claxon

Een dronken man uit Bergen op Zoom die in de cabine van een trein sliep, heeft zichzelf verraden door te toeteren. In zijn slaap maakte de man een beweging, waardoor hij op de claxon terechtkwam.
De man was in Roosendaal in een locomotief geklommen omdat hij de laatste trein naar huis had gemist. De luide toon die te horen was toen hij tegen de claxon van de trein aan rolde, verraadde hem echter. Zowel voor het betreden van de trein als voor de geproduceerde geluidshinder kreeg de man een boete.
(Bron)
Angst kun je echt ruiken

DÜSSELDORF - Mensen kunnen angst ruiken aan andermans zweet. Die geur roept medelijden op in het brein.
Dat is de uitkomst van een onderzoek van Duitse psychologen, dat dinsdag is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Volgens de wetenschappers is voor het eerst aangetoond dat emoties chemisch worden overdragen.
Van vissen, vliegen en knaagdieren was al bekend dat hun hersenen op die manier werken. Angstige dieren, en naar nu blijkt dus ook bange mensen, voegen een bepaald molecuul toe aan hun zweet.
Anderen registreren dat luchtje, waardoor het deel van de hersenen geactiveerd wordt waar de emoties vandaag komen.
De onderzoekers namen bij vijftig mensen een zweetmonster. Dat deden ze na het sporten en nadat iemand bang was geweest. Het zweet werd daarna door andere testpersonen geroken, terwijl hun hersenen onderzocht werden.
Na het ruiken van het sportzweet, reageerden de hersenen niet, maar het angstzweet leidde tot een flinke reactie. ,,Dat houdt in dat angst, als dat geroken wordt, besmettelijk werkt en medeleven oproept'', aldus Betinna Pause, een van de onderzoekers.
(Bron)
Dealers bieden agenten drugs aan

MIDSLAND - De politie heeft in de nacht van zondag op maandag drie mannen uit Hellum en Schildwolde aangehouden voor het bezit van en dealen in harddrugs.
De drie spraken nietsvermoedend twee agenten in burger aan in het dorpje op Terschelling met de vraag of ze drugs wilden gebruiken. Dat liet de politie dinsdag weten.
De agenten speelden het spel mee en liepen met het drietal naar hun camping. Bij de tent aangekomen werden zakjes met wiet en speed aangetroffen. De politie arresteerde de mannen.
(Bron)
China stopt schokken van internetverslaafden

PEKING - Het Chinese ministerie van Volksgezondheid heeft de behandeling van internetverslaafden met elektroshocks gestopt, omdat de methode niet veilig is gebleken.
Dat schrijft de staatskrant China Daily dinsdag. De afgelopen maanden zijn in China meer dan drieduizend mensen behandeld met elektroshocks.
Een behandeling duurt vier maanden. Een patiënt zou genezen zijn als de verslaving toegegeven wordt.
Sinds november zijn in China speciale psychiatrische klinieken ingericht om aan internet verslaafde tieners te behandelen. Het zijn dan ook vooral jongeren die in de instellingen met elektroshocks worden behandeld, vaak op aandrang van ouders.
Deze therapie wordt in de psychiatrie al tegen depressies en schizofrenie gebruikt. Experts twijfelen nog of de inzet van elektroshocks tevens bij verslaving werkt.
Volgens de Chinese definitie die sinds kort geldt, brengen verslaafden minimaal zes uur per dag door op het internet. Ook zijn er symptomen zoals irritatie, moeite met slapen en concentratie en een hevig verlangen op het internet te gaan.
Internetverslaving is een groeiend probleem in China, waar 300 miljoen mensen toegang hebben tot het internet. Volgens schattingen is de helft van de Chinese internetgebruikers tussen de 18 en 30 jaar oud.
Ongeveer 10 procent van de jongere gebruikers is verslaafd. Zeker zeventig procent van hen is man.
China gaat krampachtig om met het internet. De communistische overheid vreest dat mensen zich via de digitale snelweg kunnen organiseren om tegen de autoriteiten te protesteren.
In de Volksrepubliek werken dertigduizend mensen bij de internetpolitie om het gedrag van gebruikers in de gaten houden.
(Bron)
'Spinnende kat heeft zelfde aanpak als huilende baby'

AMSTERDAM - Engelse wetenschappers hebben onderzocht of katten een speciaal geluid maken voor de vorm van aandacht die ze vragen. Hun methodes blijken overeen te komen met die van baby's.
Katten zijn de enige katachtigen die kunnen spinnen tijdens het in- én uitademen.
Er bestaan veel theorieën over het spinnen van katten, maar de algemene opvatting is dat het uiting van tevredenheid en vriendschap betreft.
Wetenschappers van de Universiteit van het Zuid-Engelse Sussex namen spingeluiden op van tien verschillende katten en legden die voor aan vijftig respondenten.
In sommige situaties hadden de katten die op tape stonden honger, in andere situaties spinden ze omdat ze lekker in hun vel zaten.
De deelnemers aan het onderzoek moesten bij het horen van de geluiden aangeven of het geluid hulpbehoevend of aandachtvragend klonk en het ze aanzette tot een reactie, of dat het geluid prettig overkwam.
Op de website van NewScientist staan de twee geluidsfragmenten.
Vooral katteneigenaren konden de twee spingeluiden goed van elkaar scheiden.
De onderzoekers van Sussex legden de geluiden onder een geluidmeter en merkten op dat de aandachtvragende kat tot een frequentie van 220 tot 520-hertz kwam, terwijl een spinnende kat doorgaans veel minder hertz haalt.
Babygehuil kent hetzelfde patroon. Zij reiken in de fase dat ze aandacht nodig hebben tot 300 tot 600 hertz.
Karen McComb, die het woord voert namens de groep wetenschappers, denkt een verklaring te hebben voor deze vorm van aandacht vragen.
Tegenover de BBC vertelt zij: "Uit onderzoek blijkt dat katten bij honger of een gebrek aan aandacht een ander geluid maken, maar dat is een marginaal verschil.
Het lijkt er op dat ze meer spieren gebruiken om het aantal hertz op te schroeven. Als die aanpak effect heeft op het baasje, zal dat middel vaker worden ingezet."
Zij publiceert haar bevinden in het nieuwe nummer van het wetenschappelijke tijdschrijft Current Biology.
(Bron)
Wachttijden eerste hulp zijn te lang

AMSTERDAM - Patiënten klagen terecht over de wachttijden bij de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Dat vinden de artsen zelf, meldt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) dinsdag in de Volkskrant.
Volgens de vereniging kan het probleem worden aangepakt door huisartsen en spoedeisende hulp vaker samen te voegen.
Door de eerstehulpafdeling en de huisarts bij elkaar te zetten, kunnen mensen direct door de juiste hulpverlener worden geholpen.
Nu moeten mensen die dringend hulp nodig hebben soms eerst naar de huisarts, dan naar het ziekenhuis en vervolgens nog naar een apotheek.
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie riep mensen op zich te melden over de dienstverlening van de spoedeisende hulp. Een kwart van de 2500 mensen die daar gehoor aan gaven, vond de hulpverlening te traag.
De NVSHA erkent in de krant dat hulp vaak te lang op zich laat wachten. "Ook ik hoor verhalen dat mensen soms vijf, zes, zeven uur zitten te wachten. Die excessen mogen eigenlijk niet voorkomen", zegt voorzitter Harm van de Pas. Volgens hem zijn er nu tien spoedposten in Nederland waarin spoedeisende hulp en huisartsenposten zijn samengevoegd.
Geld speelt een rol in dat lage aantal. Aan iemand die direct naar de juiste hulpverlener gaat, wordt maar een keer verdiend.
(Bron)

Sommige mensen gaan ook volkomen onterecht naar de eerste hulp - zoals een oud-collega van me die doordeweeks werkte en dus op zaterdag naar de eerste hulp ging als ie iets mankeerde. Dan vind ik het niet gek als je lang moet wachten.
Man stuit op giraffe in achtertuin

AMSTERDAM - Een man in het Zuid-Hollandse Zwartewaal keek dinsdagmiddag wel heel vreemd op toen hij een giraffe in zijn achtertuin aantrof.
Het beest koekeloerde door het raam van de eerste verdieping van het huis, meldt de politie.
Het dier was maandagavond ook al langs geweest. De giraf had de benen genomen uit een circus dat even verderop in het dorp op Voorne-Putten de tenten heeft opgeslagen.
''Het is een rare gewaarwording maar geen reden om bang te zijn'', laat de eigenaar van het erf waar het beest rondliep weten. ''Hij wil gewoon zijn vrijheid''.
Een medewerker van het circus nam de giraf beide keren mee naar de eigen, voorlopige behuizing.
(Bron)
Brand in cel door verstokte rokers

AMSTERDAM – Twee gevangenen in de Amerikaanse staat Georgia hebben hun eigen cel in brand gezet terwijl ze een zelfgemaakte sigaret aan probeerden te steken.
De gedetineerden wilden het rookwaar aansteken door een potlood in een stopcontact te steken om zo een vonk te creëren. Met deze vonk wilde het tweetal vervolgens een stuk textiel in brand steken om de sigaret aan te kunnen steken.
Jammer genoeg vloog een in de buurt staand bed ook in brand. Celgenoten konden het vuurtje snel blussen met water.
"Sommige van deze mannen hebben een serieuze rookverslaving", vertelt politiemedewerker Ron Robinson volgens persbureau AP. Er mag al meer dan tien jaar niet gerookt worden in de gevangenis, maar er wordt naar hartenlust op los geïmproviseerd.
Om ondanks het rookverbod toch te kunnen roken maken de gevangenen hun eigen sigaretten. "Alles proberen ze op te roken. Sla, snijbieten, alles wat die dag op het menu staat".
De schuldigen worden waarschijnlijk intern gestraft, maar hoeven zich niet voor de rechter te verantwoorden voor hun stommiteit. Niemand is ernstig gewond geraakt.
(Bron)
Zestigplusser te oud voor hond

VERL - Een dierenasiel in Verl in de Duitse streek Westfalen doet aan leeftijdsdiscriminatie. Daarover klaagt een 62-jarige vrouw die er geen hond meekreeg omdat zij te oud zou zijn.
Dit heeft Bild, de grootste Duitse krant, vrijdag gemeld. Margret Schukies had gehoord van vijftien puppy's die door de douane uit handen van malafide dierenhandelaren waren bevrijd.
Zij wilde een jong hondje een nieuw thuis bieden. Zij heeft al drie honden en een groot huis met tuin.
Nadat Schukies in het dierenasiel een formulier had ingevuld, zei de directrice: ''Dat kunt u wel vergeten. U bent te oud voor een puppy. Wie garandeert dat u langer leeft dan de hond?''
Schukies voelt zich vernederd. ''Ik heb mijn hele leven honden gehad, ga drie keer per dag met ze naar buiten, fiets, ben gezond en studeer informatica aan de universiteit.''
(Bron))
Steeds minder visdieven in Denemarken

KOPENHAGEN - De visdief heeft het zwaar in Denemarken. Er zijn nog minder dan vijfhonderd broedparen van de vogel die eruit ziet als een meeuw met een zwarte kop en een rode snavel.
Dat meldde de Deense ornithologische vereniging donderdag. De populatie visdieven is sinds de jaren negentig gehalveerd, aldus de vogelkenners. Vermoedelijk zitten er te veel schadelijke stoffen in het kustwater.
De visdief staat erom bekend snel te verdwijnen uit gebieden waar het water niet schoon genoeg is. Bebouwing langs de kust kan ook een oorzaak zijn: de vogels hebben dan onvoldoende plek om te broeden.
In Nederland gaat het zeer goed met de visdief, meldde de Vogelbescherming. In de jaren zestig waren er nog vijfduizend visdieven in Nederland. Doordat het water steeds schoner wordt, is dat aantal gegroeid tot ruim 21.000 vogels.
Visdieven leven voornamelijk langs de kust. Ze zijn alleen tijdens de broedperiode in Nederland.
(Bron)
'Voetgangster' gepakt in Duitsland

BONN/LEVERKUSEN - Een man die onder meer in Bonn, Leverkusen en Keulen hardhandig damesschoenen van de voeten van zijn slachtoffers roofde, is dankzij een bewakingscamera in een metrostation gepakt. De Duitse krant Bild meldde dit zondag op zijn website.
De politie kon de damesschoenenrover opsporen dankzij videobeelden die kort nadat hij weer had toegeslagen, werden gemaakt.
Vlak voor zijn arrestatie in Troisdorf vrijdag sprong de verdachte uit een raam in een vergeefse poging aan de politie te ontkomen.
De 27-jarige man heeft in korte tijd zeker acht keer ruw de schoenen geroofd van voorbijgangsters in de West-Duitse regio. Over zijn motieven tast de politie in het duister.
De laatste maal dat hij schoeisel roofde was donderdag in Keulen waar hij de schoenen van een 42-jarige vrouw afrukte om vervolgens in een park te verdwijnen.
(Bron)
'WW-premie moet fors omhoog'

AMSTERDAM - De WW-premies moeten volgend jaar fors omhoog. Dat is nodig omdat de werkloosheidskassen als gevolg van de economische crisis snel leger worden.
Uitkeringsinstantie UWV adviseert het kabinet daarom de premie volgend jaar bijna te verdubbelen tot ruim zeven procent, meldt Trouw zaterdag. Mogelijk wordt ook de afschaffing van de WW-premie voor werknemers teruggedraaid.
De fondsen voor de WW slinken snel door de oplopende werkloosheid en crisismaatregelen als de werktijdverkorting en de deeltijd-WW. Het vermogen in de kassen neemt volgens het UWV dit jaar naar verwachting af met drie miljard tot 6,8 miljard euro.
Omdat het aantal werkloosheidsuitkeringen verder zal oplopen en daardoor tegelijk minder premie wordt afgedragen, ziet de situatie er in 2010 nog slechter uit.
Het kabinet moet bepalen wat de WW-premie wordt en of werknemers ook weer moeten gaan betalen. Daarbij zal rekening worden gehouden met het begrotingstekort, koopkrachtplaatjes en loonpolitiek.
(Bron)

maandag, juli 13, 2009

Buschauffeur ziekenhuis in geslagen in Heerlen

AMSTERDAM - In Heerlen is vrijdagavond een buschauffeur mishandeld door een passagier. Hij raakte zo ernstig gewond, dat hij met een ambulance naar een ziekenhuis is vervoerd.
Kort na het incident is een verdachte opgepakt. Dat meldt een woordvoerder van de Limburgse politie.
Het incident gebeurde rond 18.15 uur in de Akerstraat bij het Grotiuscollege. Binnen tien minuten na de melding hield de politie de verdachte aan in de nabijgelegen Benzenraderweg.
Hij zit in de cel, zijn identiteit is nog niet bekendgemaakt, evenmin als die van de buschauffeur.
De aanleiding voor het incident is volgens de woordvoerder nog onduidelijk.
Volgens de regionale zender L1 stopte de chauffeur niet bij een halte waar mensen stonden te wachten, waarna hij geslagen werd.
De buschauffeur zou bewusteloos buiten de bus hebben gelegen met een ernstige hoofdwond. De omroep meldt ook dat diverse passagiers zijn geslagen en geduwd.
(Bron)
Apen roven keukens leeg

NAIROBI/NAKURU - De Keniaanse stad Nakuru wordt geteisterd door hongerige bavianen uit een naburig nationaal park. Ze breken in en roven keukens en voorraadkamers leeg, berichtte maandag de krant The Daily Nation.
Een van de slachtoffers, Agnes Ndasaba, zei dat alles wat eetbaar is en niet in de keuken is vastgespijkerd door de bavianen wordt meegenomen. Onze keuken is niet meer veilig, aldus Ndasaba.
Huisvrouwen en kinderen leven in constante angst voor de rovers. Vooral de mannetjesbaviaan kan lelijke verwondigen toebrengen met zijn grote hoektanden wanneer hij zijn buit verdedigt.
De plaatselijke autoriteiten menen dat de droogte in het natuurpark en het voedseltekort dat er daardoor heerst, de apen op rooftocht in de stad drijft.
(Bron)
Ratelband breekt koninklijke vaas

AMSTERDAM - Emile Ratelband heeft zaterdag een koninklijke vaas uit zijn handen laten glippen. Koningin Wilhelmina beschilderde het koninklijke kunststuk voor haar personeel. De positiviteitsgoeroe vindt het vreselijk en heeft beloofd de restauratie te betalen.
Wilhelmina beschilderde de vaas in 1902. Hoeveel het voorwerp waard was en wie de eigenaar is, weet Ratelband niet.
Hoewel de vaas op kosten van de 60-jarige Ratelband wordt gerestaureerd, zal het voorwerp in waarde dalen, zo realiseert de positiviteitsgoeroe zich ook. "Wat ik heb gedaan, is ontzettend stom."
De Tsjakka-bruller was door het Nederlands Tegelmuseum uitgenodigd een tentoonstelling over spreuken te openen. "Ik verkondig immers zelf ook tegeltjeswijsheden." Het ongelukje gebeurde toen hij een cameraploeg een rondleiding gaf.
"In het museum mag je aan de spullen komen. Op een gegeven moment pakte ik de vaas op en wilde hem omdraaien om de tekst op de zijkant te laten lezen, maar hij gleed uit mijn vingers."
Een conservator heeft de scherven bij elkaar geraapt. Ratelband is er vervolgens met de staart tussen de benen vandoor gegaan, zegt hij. "Ik dacht: wegwezen hier! Ik wilde het liefst in het niets verdwijnen", aldus Ratelband maandag.
Hoeveel de restauratie Ratelband gaat kosten, weet hij niet. De kosten kan hij niet betalen van het geld dat hij kreeg voor de opening, aangezien hij dat voor niets deed.
(Bron)
Franse arbeiders dreigen fabriek op te blazen

PARIJS - Werknemers van een failliete Franse fabriek voor auto-onderdelen dreigen hun bedrijf op te blazen, als zij geen ontslagvergoeding krijgen.
Zij eisen dat Renault en Peugeot alle 336 werknemers van het bedrijf 30.000 euro geven, in ruil voor de voorraden en machines van het failliete bedrijf dat zij bezet houden.
''Er staan al gasflessen op diverse plekken in de fabriek'', zei een vakbondsman maandag voor de Franse radio.
De onderdelenfabriek New Fabris in Chatellerault (bij Poitiers) werd in april failliet verklaard. Het personeel heeft recht op een werkloosheidsuitkering, maar er is geen geld voor een ontslagvergoeding.
Eyermann beschuldigde de autoconcerns ervan New Fabris en zijn 336 werknemers te hebben laten vallen.
Begin vorig jaar hebben zij nog grote orders geplaatst en heeft New Fabris tijdelijke krachten aangenomen, stelt Eyermann. ''Sinds september kwam er plotseling niets meer.'' Volgens de vakbondsman liggen er duizenden onbetaalde onderdelen op voorraad.
Een delegatie van het personeel heeft donderdag een gesprek met Renault, dat tot nu toe geen commentaar geeft op het dreigement. Ook de Franse politie wilde niets zeggen over het dreigement van de werknemers.
(Bron)
Meer eerlijke vinders door babyfoto's

AMSTERDAM - Babyfoto's maken vinders eerlijker. Een maandag gepubliceerde Britse studie naar verloren voorwerpen geeft aan dat vinders spullen eerder terugbezorgen wanneer er babyfoto's in portemonnees of portefeuilles zitten.
Ook afbeeldingen van jonge honden en kinderen in de verloren voorwerpen vergroten de kans dat de vinder de eigenaar benadert.
De onderzoekers van de universiteit van het Engelse Hertfordshire hebben eind vorig jaar in Edinburgh 240 portefeuilles op wetenschappelijke basis verloren.
Er zaten gewone zaken in zoals loterijbriefjes en lidmaatschapskaarten, maar geen geld. De samenstelling van de inhoud was in groepen van veertig portefeuilles verschillend. Een groep portefeuilles bevatte bijvoorbeeld babyfoto's, een andere groep had niets extra's.
Er was ook een groep van veertig portefeuilles met een aanwijzing dat eigenaar net veel geld had uitgegeven.
Van alle portefeuilles werden er slechts honderd (42 procent) terugbezorgd. Maar liefst 35 portefeuilles met babyfoto's werden geretourneerd.
De afbeeldingen van jonge honden roerden de vinders ook. Daar werden er 21 van teruggegeven. Op de derde plaats kwamen er van de groep portefeuilles met een foto van een gezin met jonge kinderen negentien stuks terug.
Van de portefeuilles met aanwijzingen dat de eigenaar veel geld had uitgegeven doken er slechts acht weer op.
Volgens onderzoeksleider Richard Wiseman zijn deze verschillen vooral terug te herleiden op evolutionaire factoren.
"De babyfoto wekt zorgzame gevoelens op bij mensen. Iets wat vanuit een evolutionair perspectief niet verwonderlijk is", legt Wiseman uit. Deze beschermende instincten van mensen ten opzichte van kinderen en zwakkeren, zijn ter bescherming van het nageslacht en van de soort als geheel erg belangrijk.
(Bron)
Stier doodt boer en overleeft politiekogel

AMSTERDAM - Een boer uit Loenersloot is maandag overleden na te zijn aangevallen door een stier. De man raakte zwaargewond en bezweek in het weiland in de Utrechtse plaats aan zijn verwondingen.
De politie probeerde de stier neer te schieten, maar het dier overleefde een kogel in zijn kop. Het gevaar is daardoor wel geweken, zegt een woordvoerder van de politie.
De boer werd rond 09.45 uur aangevallen door de dolle stier. Wat de aanval heeft veroorzaakt, is nog onderwerp van politieonderzoek.
De politie kwam te laat om de man te redden. Een poging om de stier af te maken lukte evenmin. Het gewonde dier staat inmiddels in een ander weiland. Er is volgens de politie iemand met een verdovingsgeweer onderweg.
De stier wordt waarschijnlijk alsnog afgemaakt.
(Bron)
Cocaïne aangespoeld op strand

KIJKDUIN - Op de stranden van Kijkduin, Westland, Scheveningen, Wassenaar en Katwijk zijn zaterdag een pakket met 2,3 kilo cocaïne en pakken met vermoedelijk versnijdingsmiddelen gevonden.
Een wandelaar vond zaterdag een pakketje op het strand van Kijkduin en bracht het naar de reddingsbrigade, die het weer naar de politie bracht.
Drie korpsen hebben daarop zaterdag en zondagochtend de kustlijn afgezocht. In totaal werden vijf pakketjes gevonden.
Het pak cocaïne werd gevonden in Scheveningen.
Waar de pakketjes vandaan komen is niet bekend, maar volgens een politiewoordvoerder zou een mogelijkheid kunnen zijn dat smokkelaars de pakketjes onder hun vaartuig hadden hangen om ontdekking te voorkomen.
(Bron)

Ik zal die voor de hand liggende grap niet maken.
Geitje opengesneden en in brand gestoken

ZOETERWOUDE - De politie heeft zondag na een melding een dood geitje gevonden halverwege het Molenpad in Zoeterwoude. Het diertje bleek opengesneden en in brand te zijn gestoken, liet de politie maandag weten.
Een vrouw belde 's ochtends vroeg de politie omdat zij een jonge geit bij een picknicktafel zag hangen. Het dier hing ondersteboven met twee poten tussen de houten tafelplanken geklemd. De politie heeft geen idee waar het geitje vandaan komt en is op zoek naar getuigen.
In mei werden in Zoetermeer twee doodgestoken lammetjes gevonden. Een lammetje lag dood op een picknicktafel, een ander in de buurt van een fietspad. De politie kon niet zeggen of er een verband is tussen de zaken.
(Bron)

Je zou toch bijna gaan denken dat er minimaal één psychopaat rondloopt.
Van Gelder betrapt op cocaïne

PAPENDAL - Yuri van Gelder is positief getest op het gebruik van cocaïne. Dat maakte de atleet maandagmiddag zelf bekend op sportcomplex Papendal.
(Bron en meer)

Stomme sukkel. Titel kwijt, baan kwijt, mogelijkheden kwijt.
TT 124 Niet alleen in Amsterdam maar ook in Sittard en Geleen blijken zaterdagnacht hakenkruisen op auto's te zijn gekrast. Bij de politie in Limburg zijn zeven aangiftes gedaan, maar er zouden veel meer auto's bekrast zijn. In Amsterdam Oud-Zuid werd op 20 tot 25 auto's een hakenkruis en het woord 'jood' gekrast.
Aanhoudingen zijn nog niet verricht.

zondag, juli 12, 2009

TT 122 Afgelopen nacht zijn in Amsterdam Oud-Zuid circa 100 auto's beschadigd. Op 20 tot 25 auto's is ook een hakenkruis en het woord 'jood' geklad. Tientallen auto's hebben deuken en de spiegels zijn eraf geslagen. De politie zoekt in de buurt naar getuigen en neemt de zaak hoog op vanwege het antisemitische karakter van het vandalisme.