zaterdag, juli 25, 2009

Skelet begroet Amsterdamse rondvaartboten

AMSTERDAM - Een skelet begroet sinds kort rondvaartboten, waterfietsers en andere vaartuigen in de grachten van Amsterdam. In het water drijft het kunstwerk Mr. Lonely van de Amerikaanse kunstenaar Eric Staller. Het skelet tilt zijn hoed op als er iemand langsvaart.
Mr. Lonely maakt deel uit van de serie Urban Ufo's: kunstwerken die Staller creëert voor de publieke ruimte, waarmee hij de mensen onaangekondigd verrast.
De in Amsterdam wonende kunstenaar bestuurt het skelet vanaf de wal met een afstandsbediening. Het is een mysterie waar het idee vandaan kwam, zegt Staller op zijn website. "Misschien heeft het bereiken van de 60-jarige leeftijd een sombere kant in mij losgemaakt. Ik zie hoe de gezondheid van mijn ooit kwieke ouders achteruitgaat. Dan realiseer ik me dat mijn eigen kwieke dagen ook zijn geteld.''
Het bekendste werk van Staller is de Lightmobile, een Volkswagen-kever die is gedecoreerd met 1659 gloeilampen. Via een ingebouwde computer laten de lampen vijfentwintig verschillende lichtpatronen zien. Hij reed jarenlang in diverse steden in zijn eigen kunstwerk rond om af te komen van de conservatieve presentatie van kunst binnen vier muren.
(Bron)
Hond redt gedumpte kittens op Hilversumse hei

HILVERSUM - Een hond heeft op de Hilversumse hei zes gedumpte kittens gered. Dat heeft dierenasiel Crailo vrijdag bekendgemaakt.
De katjes stonden ver van het pad op de hei in Hilversum achter een boom in een reismand. De hond was weggelopen bij zijn bazin en hield de wacht bij de kittens tot zij poolshoogte kwam nemen.
De hondeneigenaar bracht de kittens naar het asiel. ''Weer een schandalige dumping door een dierenbeul'', zegt een woordvoerster van het dierenasiel.
Volgens haar hebben de diertjes geluk gehad. ''Met kleine dieren is het snel gebeurd zonder water en voeding.'' Inmiddels gaat het weer goed met de poezen.
De katten zijn ondergebracht bij een van de gastgezinnen van dierenasiel Crailo. Daar kunnen ze bijkomen, worden ze ontwormd en ontvlooid. Als de diertjes groot genoeg zijn, gaat het dierenasiel op zoek naar een nieuwe eigenaar.
(Bron)

Goeie hond.
Grafrover vindt dood op kerkhof

PERIGUEUX - Een grafrover is op de begraafplaats van Valeuil in het zuidwesten van Frankrijk aan een hartinfarct overleden, terwijl hij met een beitel religieuze symbolen van een tombe probeerde te halen.
Volgens burgemeester Pascal Mazouaud zag een vrouw uit het dorp vorige week het lichaam van de man liggen. Naast hem lagen een laddertje, een hamer en een beitel.
''Hij was in de zomerhitte druk bezig geweest voorwerpen van graftombes af te halen'', aldus de burgemeester.
Een arts constateerde dat de man aan een hartinfarct was gestorven. In zijn auto trof de politie talrijke voorwerpen aan, waarvan de herkomst vooralsnog onduidelijk is.
(Bron)
Vader vast voor mishandeling baby

AMSTERDAM - Een 29-jarige man uit Nijkerk is opgepakt voor de ernstige mishandeling van zijn baby van twaalf weken oud. Het slachtoffertje is met ernstige verwondingen, waaronder botbreuken, in het ziekenhuis opgenomen, meldt de politie vrijdag.
De zaak kwam begin deze maand aan het licht toen de negen weken oude baby in het ziekenhuis terechtkwam.
Door de aard en de oorzaak van de verwondingen werd al vermoed dat het kind werd mishandeld.
Een vertrouwensarts van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling deed aangifte bij de politie, die onder meer het huis van de ouders op sporen onderzocht.
De vader van de baby is deze week aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt of de man gedurende het onderzoek langer blijft vastzitten.
(Bron)

Je moet verdomd je best je doen om een baby botbreuken te bezorgen.
Leger des Heils in de rode cijfers

AMSTERDAM - Het Leger des Heils heeft vorig jaar een verlies geleden van circa 12 miljoen euro. Het is een van de grootste verliezen uit de geschiedenis van de christelijke liefdadigheidsorganisatie.
Dat staat in het onlangs gepubliceerde jaarverslag, zo bevestigde een woordvoerster zaterdag berichten uit verschillende media.
Belangrijkste oorzaak van de rode cijfers is dat de waarde van de beleggingen van het Leger des Heils met 6,5 miljoen euro afnamen.
Dit komt door de economische crisis. De organisatie hield juist rekening met een winst van 5 miljoen euro op de beleggingen, waardoor het beleggingsresultaat dus 11,5 miljoen euro minder is dan verwacht.
Het Leger des Heils belegt zijn reserves en heeft ook een pensioenfonds voor officieren. De organisatie had een fonds van 8 miljoen euro om tegenvallers op de beurs op te vangen. Dat is nu geheel verdampt.
De exploitatiekosten stegen vorig jaar juist met 29 miljoen euro (13 procent) tot 251 miljoen euro. Het grote verlies heeft volgens de woordvoerster voorlopig geen gevolgen voor de medewerkers of de activiteiten van de hulpverleningsorganisatie.
Overigens is er niet alleen slecht nieuws over het Leger des Heils. Zo steeg het aantal donateurs vorig jaar met negenduizend (2 procent) tot 405.000.
(Bron)
Politieagenten belaagd in Rotterdam

ROTTERDAM - De politie had het vrijdag zwaar te verduren in Rotterdam. Bij twee verschillende incidenten kregen agenten klappen, schoppen of werden zij uitgescholden. Dat heeft een woordvoerder zaterdag bekendgemaakt.
Het eerste incident gebeurde 's middags op de Van Duylhof. Agenten wilden daar een 21-jarige man arresteren die een auto zou hebben vernield.
De verdachte stompte een van hen echter in het gezicht. De politieman raakte gewond aan zijn neus en had twee tanden door zijn lip.
Ondanks zijn verzet werd de man aangehouden. De politie nam bovendien een hakbijl in beslag die hij tijdens de vernieling zou hebben gebruikt.
Die avond kregen drie meisjes (15 en 16 jaar oud) het in een een cafetaria aan de Van Lennepstraat aan de stok met de eigenaar over wisselgeld. Ze zouden de man hebben bedreigd en zijn vrouw hebben geprobeerd te slaan.
Een van hen zou toegesnelde politieagenten bovendien hebben uitgescholden en een van hen tegen zijn been hebben geschopt. Het drietal is aangehouden.
(Bron)
Tieners verkrachten achtjarig meisje

Vier jongens uit het Amerikaanse Phoenix hebben een achtjarig meisje bruut verkracht. De daders, tussen de negen en veertien jaar oud, zijn opgepakt en worden beschuldigd van seksueel misbruik.
De kinderen lokten het meisje met een pakje kauwgum een schuurtje binnen. Binnen verkrachtten ze haar tien minuten tot een kwartier ''op beestachtige wijze', aldus politieagent Andy Hill. Hij zei dat dit één van de ergste zaken is die hij ooit behandeld heeft.
Het Liberiaanse slachtoffertje vond na afloop weinig troost bij haar ouders. Zij beschuldigden haar ervan de familie-eer te hebben beschaamd. Het kind is op aandringen van de ouders uit huis geplaatst. "Neem haar mee, ik wil haar niet meer", zei de vader tegen een medewerker van de kinderbescherming.
De oudste verkrachter, ook van Liberiaanse afkomst, zal worden berecht als een volwassene. Hij wordt ook beschuldigd van ontvoering.
(Bron)

Adoptie-aanbiedingen voor verkracht meisje VS

Mensen uit de Verenigde Staten hebben geld of adoptie aangeboden aan een 8-jarig Liberiaans meisje uit Phoenix (Arizona). Het meisje is onterfd door haar familie, nadat ze door vier jongens was verkracht.
Het meisje is in handen van de kinderbescherming. Haar ouders vinden dat ze de familie te schande heeft gemaakt en willen haar niet terug, berichtten Amerikaanse media zaterdag.
De jongens in de leeftijd van negen tot veertien jaar zijn aangeklaagd voor verkrachting. De Liberiaanse vluchtelingen hadden het meisje meegelokt door haar kauwgum te beloven. Agenten die toevallig in de buurt waren, hoorden haar schreeuwen.
De zaak heeft veel stof doen opwaaien in de VS. Ook de Liberiaanse presidente Ellen Johnson-Sirleaf sprak er schande van.
(Bron)

Toch valt er soms wel wat te zeggen voor het steriliseren van mensen, zodat ze geen kinderen meer kunnen krijgen.
Tante belaagt nicht met bijl en mes

AMSTERDAM - Een 19-jarige vrouw heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag nadat ze in Tilburg door haar tante was belaagd met een hakbijl en een broodmes. De 39-jarige tante haalde de attributen tijdens de woordenwisseling in de hal van een flat uit haar tas.
De vrouwen kwamen elkaar donderdagavond rond 21.15 uur tegen in de flat in de wijk Stokhasselt.
Als gevolg van familieproblemen ontstond een ruzie, waarbij de tante met de bijl zwaaide in de richting van haar nichtje.
Ze raakte het slachtoffer ook, die daardoor een schram opliep. Nadat de tante ook een broodmes tevoorschijn haalde, lukte het de nicht om haar weg te duwen en de politie te waarschuwen.
Agenten vonden in de hal de bijl en hielden de tante in haar woning aan.
(Bron)

Welke vrouw heeft geen hakbijl en broodmes in haar handtas...
Zeekabel biedt Afrika sneller internet

AMSTERDAM - Een nieuwe zeekabel biedt Zuid- en Oost-Afrika snellere en betrouwbaardere internetverbindingen. De kabel werd donderdag na enige vertraging in gebruik genomen.
Het oostelijk deel van het continent maakt nu vooral gebruik van relatief trage satellietverbindingen met de rest van internet. Om de toegang tot het wereldwijde netwerk te verbeteren, is een zeekabel aangelegd die Oost-Afrika aansluit op Europa en India.
Het bedrijf Seacom, dat het project uitvoerde, liet in juni weten dat de oplevering van de kabel vertraging opliep. Dat kwam doordat schepen voor de laatste werkzaamheden een gebied moesten doorkruisen dat wordt geteisterd door piraten. In de kustwateren rond de Hoorn van Afrika is zeeroverij een groot probleem.
Donderdag is de aanleg alsnog afgerond. De kabel is aangesloten op netwerken in Zuid-Afrika, Kenia en Oeganda. Later worden ook Rwanda en Ethiopië met de kabel verbonden.
(Bron)
Politie ontdekt scheermesjes in speeltuin

KOLDENBÜTTEL - Een onbekende heeft in een speeltuin in het Noord-Duitse Koldenbüttel kinderen willen verwonden met tientallen scheermesjes.
De vlijmscherpe mesjes waren rechtop op de zitjes van een wip bevestigd en op de railing van een trap van een glijbaan.Ook waren mesjes in het zand gestoken.
Een 35-jarige agent ontdekte de scheermesjes toen hij met zijn vierjarige dochter in de speeltuin was.
De politie spreekt over een afschuwelijke daad; zeker geen kwajongensstreek. Voor zover bekend, raakte niemand gewond.
(Bron)
Jongen (4) schiet op 2-jarig zusje

LAS VEGAS - Een vierjarige jongen heeft zijn tweejarige zusje vrijdag met een vuurwapen neergeschoten in de Amerikaanse stad Las Vegas. De toestand van het meisje is kritiek.
Dat heeft de politie laten weten, aldus de BBC zaterdag. De jongen zag het vuurwapen in huis liggen en pakte het op. Daarna ging het vuurwapen af en werd zijn zusje geraakt.
De vader van de kinderen was op dat moment thuis. Waarschijnlijk had hij het wapen niet goed opgeborgen. De vader is niet aangehouden.
(Bron)
Om de haverklap dreunt en rommelt het, vaak barst er dan ook een flinke hoosbui los. Maar echt lang duurt het steeds niet, raar effect.

vrijdag, juli 24, 2009

De lijsterbessen buigen door, de kastanjebomen hangen vol bolsters, het gras is verdroogd, veel bermbloemen staan vol zaad, de rozen zitten vol bottels, rond zonsopgang is het vrijwel stil. De hemelsleutels bloeien bijna, in veel tuinen staan de herfstanemonen al ruim in bloei, de meerkoetnesten zijn verlaten, in veel bomen en struiken zijn door de hevige buien takken beschadigd die uitbundig verkleuren.
Op de een of andere manier heb ik een herfstgevoel.

woensdag, juli 22, 2009

Zonsverduisteringsfilmpje uit Varanasi.
Mensen kijken het eerst naar de ogen

AMSTERDAM – Mensen kijken als ze iemand proberen te herkennen het eerst naar de ogen van een persoon. Pas daarna komen de mond en de neus in beeld.
Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Barcelona. Volgens de onderzoekers proberen de hersenen zo veel mogelijk informatie te verwerken binnen een korte tijd en zoeken zij hiervoor een onderdeel van het lichaam dat het minst aan verandering onderhevig is.
Dit zijn volgens de onderzoekers de ogen. Als tweede kijken we naar de vorm van de mond, daarna die van de neus.
Het is al jaren bekend dat de hersenen naar bepaalde elementen van het gezicht kijken om iemand te herkennen, maar nu is duidelijk in welke volgorde dit gebeurt.
Volgens onderzoeker Mathias Keil betekent de uitkomst van het onderzoek dat onze hersenen niet geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld iemands leeftijd om een persoon te herkennen.
De onderzoekers analyseerden voor het onderzoek de gezichten van 868 vrouwen en 868 mannen.
(Bron)
Pitbulls scheuren kind (7) in stukken

CATANIA - Een Italiaanse jongen van zeven jaar oud is gedood en in stukken gescheurd door drie pitbulls. Dit heeft de krant Corriere della Sera woensdag gemeld.
De ouders van de jongen waren uren op zoek naar hun kind en deden vervolgens de gruwelijke ontdekking. De jongen had de pitbulls gevoerd in hun hok, wat hij ook al eerder had gedaan.
Deze keer werden de honden echter agressief, mogelijk omdat zij jongen hadden gekregen. De beesten hebben delen van de aan flarden gescheurde jongen begraven.
Het incident gebeurde in Acireale vlakbij de stad Catania op Sicilië.
(Bron)
Zandstorm maakt rondje om de Aarde

UTRECHT - Een grote stofwolk, veroorzaakt door een krachtige zandstorm in de Chinese Taklamakanwoestijn, heeft in slechts 13 dagen meer dan een volledige cirkel om de Aarde gemaakt, zeggen Japanse onderzoekers.
De wolk was tijdens de volledige omwenteling ongeveer 3 kilometer dik en bijna 2.000 kilometer lang.
Toen deze voor de tweede keer de Grote Oceaan bereikte viel de wolk pas uit elkaar en sloegen de opgewaaide sedimenten in het water neer.
Het is zeldzaam dat het woestijnstof zo lang in de lucht blijft, zeggen de onderzoekers.
“Het Aziatische stof belandt meestal in de Gele Zee, rondom Japan, zoals het meeste stof uit de Sahara langs de Afrikaanse westkust neerslaat”, zegt Itsushi Uno, van de Japanse Kyushu Universiteit. “Maar deze studie laat zien dat Chinees woestijnstof ver in de Grote Oceaan terecht kan komen.”
Onder invloed van klimaatverandering wordt het gebied rond de Taklamakan en de Gobi-woestijn naar verwachting steeds droger.
Dit kan verdere verwoestijning en een toename van de zandstormen tot gevolg hebben.
Het grote bereik van het stof heeft mogelijk ook ecologische gevolgen. Stof uit de Taklamakan bestaat voor ongeveer 5 procent uit ijzer.
Sommige klimaatonderzoekers hopen met ijzerbemesting in de oceanen algenbloei en daarmee een grotere CO2-opslag te kunnen creëren. Tests hiermee zijn echter teleurstellend verlopen.
De onderzoekers gebruikten NASA-satellietbeelden om de stofwolk te volgen, die ontstond tijdens een ongewoon grote zandstorm in mei 2007. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Geoscience.
(Bron)
President verricht operatie

AMSTERDAM - De president van Turkmenistan heeft een kankerkliniek geopend door zelf de eerste operatie te verrichten.
President Goerbangoeli Berdymoechamedov is van huis uit tandarts. Met hulp van Duitse en Turkmeense artsen verwijderde hij een goedaardige tumor van achter het oor van een patiënt.
Berdymoechamedov was minister van volksgezondheid toen de vorige, autocratische president Saparmoerat Nijazov artsen en verpleegkundigen ontsloeg en ziekenhuizen sloot.
Berdymoechamedov heeft sommige van die besluiten teruggedraaid, maar de vrees bestaat dat hij op zijn beurt zijn stempel op de gezondheidszorg zal proberen te drukken.
Regeringsfunctionarissen hebben voorgesteld een boek over geneeskrachtige planten van de hand van Berdymoechamedov als handboek voor mensen in de gezondheidszorg in te voeren.
(Bron)
Blikseminslagen ontregelen treinverkeer

AMSTERDAM - Blikseminslagen hebben het treinverkeer dinsdagavond ontregeld. Tussen Nijmegen en Venlo reden geen treinen als gevolg van een blikseminslag en ook rond Woerden zorgde bliksem voor problemen op het spoor.
Reizigers tussen Utrecht Centraal en Alphen aan den Rijn, Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal kregen te maken met een extra reistijd van meer dan een uur. ["Meer dan een uur vertraging" is NS-taal voor "Er rijdt niets".]
Ook op het traject Zwolle-Amersfoort heeft blikseminslag gezorgd voor problemen.
Ook tussen Blerick en Venray reden geen treinen. Rond Utrecht Centraal was nog een wisselstoring.
het KNMI waarschuwde dinsdagavond al voor een zeer actief onweersgebied. Het zuidwesten van het land kreeg aan het eind van de middag al een aantal pittige buien voor de kiezen. Lokaal viel veel neerslag.
Het verkeer moest volgens de ANWB op veel plaatsen de snelheid matigen.
Het is al de derde waarschuwing die het KNMI deze maand uitgeeft.
Het noodweer heeft ook invloed op het voetbal in Nederland. Het toch al ongelukkige NEC, de vorige wedstrijd ging niet door wegens rellen, moest de wedstrijd tegen FC Dordrecht na één helft beëindigen.
Het noodweer boven Waardenburg maakte het onmogelijk verder te spelen.
(Bron)
Teen van gijzelaar afgeknipt

AMSTERDAM - De politie heeft dinsdagavond twee mannen aangehouden voor het ontvoeren, afpersen en zwaar mishandelen van een 37-jarige inwoner van Amsterdam en een 38-jarige inwoner van Bussum.
Van een van de slachtoffers werd een teen afgeknipt, meldt de politie woensdag.
De slachtoffers reisden zondag naar België voor een zakenafspraak, maar eenmaal aangekomen werden ze door enkele gewapende mannen bedreigd en mishandeld.
Na zo'n twaalf uur werden de mannen maandagochtend vrijgelaten op voorwaarde dat ze de volgende dag een fors geldbedrag zouden betalen.
De twee werden meteen in een ziekenhuis behandeld aan hun verwondingen en deden maandagmiddag aangifte op het politiebureau in Hilversum.
Onder regie van de politie werd dinsdagavond een afspraak met de afpersers gemaakt om het geld te overhandigen op een hotelkamer in Houten. De twee mannen die op de afspraak afkwamen, zijn direct aangehouden.
Het gaat om twee Nederlandse mannen van 34 jaar. Een van hen zegt in het buitenland te wonen, de ander heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.
De politie werd tijdens de arrestatie ondersteund door arrestatie- en observatieteams.
De aangehouden mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam, die moet bepalen of ze gedurende het onderzoek langer kunnen worden vastgehouden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
(Bron)
Babyfoon nekt inbrekers Leeuwardense rugbyclub

LEEUWARDEN - Rugbyclub 'Greate Pier' uit Leeuwarden doet het op sportief gebied misschien niet geweldig, maar het verdedigen van hun clubhuis is ze wel toevertrouwd.
In de nacht van maandag op dinsdag arresteerde de politie twee inbrekers, nadat ze op zeer inventieve wijze waren betrapt door bestuurslid Astrid van der Berg van de club. Dat liet de politie woensdag weten.
'Greate Pier' was sinds oktober 2008 meerdere malen doelwit van inbrekers. Afgelopen weekend was het weer raak.
Dieven hadden een koelkast klaargezet om die bij een volgende inbraak mee te nemen. Van der Berg liet dit niet over haar kant gaan.
Ze installeerde babyfoons in de kantine en wachtte in het materiaalhok gespannen op de volgende inbraak.
Nog diezelfde avond kwam het tweetal terug. De babyfoons gingen af, Van der Berg informeerde de politie en stormde het materiaalhok uit. De inmiddels van de schrik op de vlucht geslagen inbrekers werden kort daarop door de politie ingerekend.
(Bron)
Einde Tour voor Kenny van Hummel

AMSTERDAM - De Tour van Kenny van Hummel zit erop. De sprinter van Skil-Shimano ging in de afdaling van de Col des Saissies onderuit en is per ambulance afgevoerd.
Ploegleider Merijn Zeeman verklaarde op de NOS dat de knie van Van Hummel volledig was opengesprongen. "Doorrijden was voor hem dan ook geen optie."
De wond wordt gehecht in het ziekenhuis van Sallanches waarna Van Hummel zich bij de ploeg in Aix-les-Bains voegt. Waarschijnlijk keert hij donderdag terug naar huis.
Volgens ploegarts Edwin Achterberg zijn er acht tot negen hechtingen nodig om de wond dicht te krijgen. ''Kenny zal zo'n twee weken niet kunnen fietsen'', schatte Achterberg die de renner in het ziekenhuis bijstaat.
Van Hummel reed net als de afgelopen dagen alleen door de bergen, op grote achterstand van het peloton.
Volgens Zeeman viel hij in dezelfde bocht als waar eerder in de rit ook de Rus Denis Mentsjov onderuit ging.
(Bron)

Zonde.
Nieuw-Zeeland schuift op door aardbeving

WELLINGTON - Nieuw-Zeeland is vorige week 30 centimeter dichterbij Australië komen te liggen, door een zware aardbeving. Dat meldde een Nieuw-Zeelandse geoloog woensdag.
''Je kunt ook zeggen dat Nieuw-Zeeland een klein beetje groter is geworden'', aldus onderzoeker Ken Gledhill van GNS Science, een geologisch instituut in Nieuw-Zeeland.
De westkust van het eiland schoof 30 centimeter op. De oostkust slechts 1 centimeter. Volgens Gledhill geeft de verschuiving de enormiteit van de beving aan.
Veel zullen mensen niet merken van de verplaatsing: de oversteek tussen Australië en Nieuw-Zeeland is 2250 kilometer lang. 30 centimeter maakt dus niet zoveel verschil, stelt de wetenschapper.
Door de zeer krachtige aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter ontstond een kleine tsunami, maar weinig schade.
''Voor zo'n grote aardbeving waren er maar weinig gebieden die echt hevig hebben geschud. De beving is wel op heel veel plaatsen gevoeld'', aldus Gledhill over de zwaarste aardbeving in 78 jaar in Nieuw-Zeeland.
(Bron)

dinsdag, juli 21, 2009

Australiër vat vlam na schok van taser

WARBURTON - Een 36-jarige Australiër is in brand gevlogen, nadat hij zichzelf had overgoten met benzine en een agent zich genoodzaakt voelde een taser te gebruiken.
Het stroomstootwapen zorgde ervoor dat de man vlam vatte, meldden lokale media dinsdag.
Volgens de politie kan ook de aansteker van de man de oorzaak van de brand zijn geweest. Toen de agent de man probeerde te blussen, werd hij door een vrouw met stenen bekogeld. De man raakte zwaargewond. Ook de agent liep brandwonden op.
De politie probeerde de man aan te houden, omdat hij lijm snoof. De man wilde niet mee, overgoot zich met benzine en viel de agent aan.
Volgens de politie was het terecht dat het stroomstootwapen is ingezet. ''Vroeger zouden we op zo iemand hebben moeten schieten'', aldus een woordvoerder.
(Bron)

Als je iemand in pakweg een arm schiet, loopt ie toch echt minder schade op. En wat hebben ze met die idiote vrouw gedaan?
Strand San Diego niet voor zeehonden

SAN DIEGO - De Amerikaanse stad San Diego moet een groep zeehonden wegjagen van het strand.
Het stuk zand is bedoeld voor kinderen om te spelen en niet voor het zeezoogdier, besloot een rechter maandag. De stad heeft tot donderdag de tijd om het probleem op te lossen.
In het bestemmingsplan van de stad staat dat het strandje voor kinderen bedoeld is, meldden lokale media.
In de federale wet worden de robben echter beschermd. Het wegjagen van de dieren levert de stad dan ook problemen op. Vermoedelijk moet iemand op het strand de zeehonden wegjagen met een geluidsband met hondengeblaf.
Het dispuut over het strand bestaat al jaren. De rechter had gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië eerder de tijd gegeven om de wet aan te passen.
De staat kan het strand aanwijzen als leefgebied van zeehonden, wat alle problemen zou oplossen.
De rechter had geen zin nog langer op de gouverneur te wachten en besloot dat de zeehonden het veld moeten ruimen.
Dierenactivisten hebben al aangekondigd te gaan protesteren tegen het wegjagen van de dieren. Ook overwegen zij een kort geding tegen het besluit in te dienen.
(Bron)
Twee jaar cel voor het stelen van 1 euro

WENEN - Een rechtbank in Oostenrijk heeft een man dinsdag veroordeeld tot twee jaar celstraf, omdat hij een voorbijganger in Wenen heeft beroofd van 1 euro.
De 57-jarige man eiste de munt van zijn slachtoffer onder bedreiging met een oud legermes. Kort na de beroving werd hij gepakt.
De rechtbank wilde niet aan een voorwaardelijke straf omdat de man met een alcoholprobleem al meerdere veroordelingen op zijn naam had staan. De veroordeelde gaat in beroep.
(Bron)
Uitkeringsinstantie zoekt extra personeel

AMSTERDAM - Uitkeringsinstantie UWV wil dit jaar 2300 nieuwe medewerkers binnenhalen. Ze zijn nodig omdat de werkloosheid door de recessie toeneemt.
De verwachting is dat het aantal werklozen na de zomer hard zal stijgen. Dat zei een woordvoerder van het UWV dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in Nederlands Dagblad.
Het merendeel van de mensen is nodig voor de beoordeling van uitkeringsaanvragen. Het onderdeel dat zich daarmee bezighoudt, wil zich versterken met 1300 medewerkers.
Daarnaast is behoefte aan achthonderd extra werkcoaches. Dat zijn functionarissen die mensen begeleiden naar een nieuwe baan.
Het UWV wil ongeveer 180 extra medewerkers aantrekken voor de callcenters, waar klanten terechtkunnen met vragen over bijvoorbeeld ontslag en deeltijd-WW.
Volgens de planning moeten alle extra medewerkers eind oktober aan de slag zijn. Ze krijgen geen vast contract. ''De crisis is tijdelijk en de functie is ook tijdelijk'', zei de woordvoerder.
Het UWV verwacht dat de tijdelijke medewerkers na de crisis gemakkelijk elders aan de slag kunnen.
''Zo komen de nieuwe werkcoaches veelal uit het uitzendwezen, dat momenteel slecht gaat. Als de recessie voorbij is, zullen de uitzendbureaus weer behoefte hebben aan meer intercedenten.''
Het UWV telt circa 20.000 medewerkers.
(Bron)
Nederlander ten onrechte in Belgische cel

BRUSSEL - Een Nederlander heeft twee weken ten onrechte in België in de cel gezeten omdat zijn identiteitspapieren waren gestolen. Dat heeft de Vlaamse publieke omroep VRT maandagavond gemeld.
Op het moment dat de Dordtenaar op luchthaven Zaventem bij Brussel met vrouw en kinderen het vliegtuig wilde nemen naar een vakantiebestemming, werd hij in de boeien geslagen.
Hij bleek nog een celstraf te hebben uitstaan wegens een veroordeling bij verstek door de rechtbank in Antwerpen.
De man werd opgesloten in de gevangenis van Vorst, in Brussel.
Hij werd pas voorwaardelijk vrijgelaten toen hij duidelijk kon maken dat zijn identiteitspapieren eerder in Rotterdam waren gestolen. De dader gebruikte die om in België allerlei strafbare feiten te plegen.
De Belgische rechter moet zich nog over de zaak van de Dordtenaar uitspreken. Dat gebeurt vrijdag.
(Bron)
Duitse politie vangt slipjesdief

BERLIJN - De Duitse politie heeft ruim duizend slipjes en meer dan honderd zwembroeken aangetroffen in het appartement van een onderbroekendief, die op heterdaad was betrapt.
De 46-jarige man wilde opnieuw drie broekjes toevoegen aan zijn collectie, toen hij in een gymzaal in het West-Duitse Gelnhausen kon worden gearresteerd.
Volgens de politie was de enorme verzameling slipjes en zwembroeken gewassen en netjes opgestapeld.
Inmiddels is een onderzoek gestart naar de herkomst van de collectie. De verdachte beweert de kleding van particulieren en op het internet te hebben gekocht.
(Bron)
Spreeuwenstand holt achteruit

BEEK - Het gaat niet goed met de spreeuw in Nederland. Het aantal dieren holt sinds de jaren negentig van de vorige eeuw achteruit.
Belangrijkste oorzaak is vermoedelijk de afname van sappige weilanden, de voornaamste voedselbron voor de vogel.
SOVON Vogelonderzoek uit Beek bij Nijmegen luidde dinsdag de noodklok voor de spreeuw. ''Het doodnormale straatschoffie'', zoals de organisatie de zwartgespikkelde vogel noemt, was in ons land net zo bekend en algemeen voorkomend als de huismus.
De mussenstand loopt al dertig jaar terug en nu gaan de spreeuwen dat algemeen bekende vogeltje achterna.
(Bron)

Vroeger zag je de spreeuw (en de mus) veel in de stad, tegenwoordig zie je daar duiven en kauwen.
Ria Brieffies overleden

AMSTERDAM - Ria Brieffies, zangeres van de Dolly Dots, is maandagavond overleden.
“We zijn diep geraakt door het overlijden van Ria. Ze was niet alleen een mede-Dolly Dot, maar vooral een geweldige, mooie vriendin", schrijven de overbleven bandleden.
We zijn blij met de tijd die ze nog heeft gehad sinds de diagnose, maar we zullen haar verschrikkelijk missen.
We troosten ons met de gedachte dat Ria zoveel moois gedaan heeft en voor zoveel mensen iets speciaals betekende."
In november 2008 werd bij de zangeres longkanker geconstateerd. Brieffies is 51 jaar geworden.
De Dolly Dots (Ria, Chela, Patty, Angela, Anita en Esther) beleefden hun hoogtepunt als meidengroep in de jaren tachtig. Hun grootste hit was Love Me Just a Little Bit More.
De Dots maakten in 2007 een comeback. In mei dat jaar stonden de dames drie dagen in een bomvol Ahoy. In 2008 trokken de Dots langs verscheidene concertzalen met hun Goodbye For Now Tour.
(Bron)
Oma vertelt.
Altijd als ik Bloedend hart hoor (De Dijk), moet ik aan LosVast denken. Dat was vroeger op zaterdagmiddag, vóór de verslagen van de zaterdagcompetitie. Live muziek, gepresenteerd door Jan Rietman.
Ooit trad De Dijk er op, ze hadden toen een aankomend hitje met Bloedend hart. In de tekst zit de regel 'En ik krab wat aan mijn kont'. Dat kon niet bij de NCRV, dus ze moesten zingen 'Ik krab wat aan mijn hond'. Nederland, jaren tachtig...
(Op mijn pr.chr. school zou Toontje Lager optreden. Door allerlei treurige omstandigheden werd dat steeds uitgesteld, en toen het er eindelijk van kwam was Toontje Lager al flink bekend aan het worden. En dat nummer 'In gedachten' was ook bekend. Dus moest daar een afspraak over gemaakt worden: ze mochten het wel spelen, maar de tekst mocht niet gezongen worden. Nou waren die jongens niet gek, en wij leerlingen ook niet: de band speelde de muziek, 1000 leerlingen galmden de tekst.)

maandag, juli 20, 2009

Toch kijk ik nu anders naar The Wiz: Michael Jackson als de Vogelverschrikker op zoek naar hersens heeft een rare ondertoon inmiddels...
Mogelijk inslag op Jupiter

AMSTERDAM - In de atmosfeer van de planeet Jupiter is een donkere vlek verschenen. Deze vertoont treffende overeenkomsten met de inslagen van brokstukken van de komeet Shoemaker-Levy 9, zoals die in 1994 hebben plaatsgevonden.
De vlek is afgelopen zaterdag ontdekt door een ervaren Australische amateurastronoom die Jupiter met grote regelmaat fotografeert.
Of er ook echt een kleine komeet of planetoïde op de planeet is ingeslagen, of dat het een atmosferisch verschijnsel betreft, is nog onduidelijk.
Ook het moment van de vermeende inslag staat nog niet vast: op opnamen van 17 juli was het 'litteken' nog niet te zien, maar twee dagen later wel.
Ongeacht de ontstaanswijze zal de vlek, die zich dichtbij de zuidpool van de planeet bevindt, onder invloed van de hevige winden in de Jupiteratmosfeer steeds verder uitwaaieren en uiteindelijk verdwijnen.
(Bron)
Poging tot doodslag op kitesurfer in het water

ROTTERDAM - De politie heeft zondag op de Maasvlakte een kitesurfende vader en zoon aangehouden wegens poging tot doodslag op een medesurfer.
De vader, een 41-jarige man uit Litouwen, duwde een 29-jarige Arnhemmer onder water en hield hem daar, geholpen door zijn 19-jarige zoon.
De Litouwer raakte bij een hoge sprong verstrikt in de lijnen van de kite van de Arnhemmer. Die probeerde los te komen door over de lijnen heen te stappen.
De Litouwer was daar niet van gediend. Hij sloeg de Arnhemmer in zijn gezicht en duwde hem daarna onder water. Mensen schoten vanaf het strand te hulp om de Arnhemmer te ontzetten.
(Bron)

Wat is dat toch met sommige mensen? Je kan niet eens meer spreken van korte lontjes - er zijn bij sommigen helemaal geen lontjes aanwezig lijkt het.
Foetus van 30 weken heeft al geheugen

MAASTRICHT - Een foetus van dertig weken oud kan tien minuten lang dingen onthouden. Met 36 weken is dat al vier weken lang.
Dat hebben Maastrichtse onderzoekers vastgesteld met een prikkeltest bij ongeboren kinderen.
Tot nu toe was niet bekend wanneer het geheugen van een foetus zich gaat ontwikkelen en hoe lang een ongeboren baby dingen kan onthouden.
De onderzoekers publiceren hun bevindingen woensdag in een gezaghebbend Amerikaans vaktijdschrift.
De artsen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (UMC+) prikkelden het beentje van een foetus. Dat deden zij met trilling en geluid.
De foetus ervoer die prikkel de eerste keer als onveilig. Maar hij herinnerde zich steeds sneller en langer dat de beweging en het geluidje niet onveilig waren.
Hij herinnerde zich dus eerdere keren en reageerde veel minder, aldus de artsen.
Het was al bekend dat ongeboren baby's in de baarmoeder ademen, slapen, wakker zijn en duimzuigen. Inzicht in het geheugen van een foetus levert gegevens op die van belang zijn om een kind zo gezond mogelijk en 'op tijd' te halen, als dat nodig is, stelt gynaecoloog Jan Nijhuis uit Maastricht.
(Bron)
Politie pakt dief in invalidenwagentje

UTRECHT - Agenten hebben zondag een 37-jarige Utrechter aangehouden die met zijn invalidenwagentje op dievenpad was. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.
Getuigen zagen de man inbreken in een auto en waarschuwden de politie. Agenten keken uit naar het invalidenkarretje en konden de verdachte snel aanhouden.
De man had twee autoradio's bij zich. Ook lagen een betonschaar, een schroevendraaier en een mes in zijn vervoermiddel.
De man is aangehouden en ingesloten voor verhoor.
(Bron)

Sja, invalide zijn maakt je niet acuut tot een braaf burger.
Sastre voelt gebrek aan respect

MARTIGNY - Titelverdediger Carlos Sastre stoort zich in de Ronde van Frankrijk aan de manier waarop journalisten en sommige renners met hem omgaan.
De Spaanse wielrenner sprak maandag op de tweede rustdag in de ronde van een gebrek aan respect. Hij stoort zich onder meer aan de grote aandacht voor de tweestrijd tussen Alberto Contador en Lance Armstrong.
Volgens Sastre zijn 'bepaalde renners' er bovendien al de hele Tour op uit om te voorkomen dat hij opnieuw zou winnen.
''Vanaf Monaco voel ik een sfeer waarin niemand wil dat ik Tour win, met name bepaalde renners'', zei Sastre zonder details te noemen.
De renner van Cervélo verweet journalisten maandag maandenlang een controverse tussen Armstrong en Contador te hebben gevoed.
''Nu de koers saai begint te worden, komen jullie bij mij en verwachten jullie van mij dat ik ga aanvallen om de Tour te redden. Maar daarvoor leen ik me niet.''
Sastre had de buik vol van vragen over de twee kopmannen van Astana. ''Ik vind het respectloos om de regerend kampioen steeds lastig te vallen met vragen over Contador of Armstrong. Dat is niet het enige verhaal in deze Tour.''
Over zijn eigen kansen was Sastre, die elfde staat op 3.52 van Contador, duidelijk. ''Mijn voornaamste doel is niet de Tour te winnen, ik zet mijn zinnen op de etappe naar de Mont Ventoux.''
(Bron)

Wat een sneu haantje.
Ruim helft gezinnen vindt vakantie een nachtmerrie

AMSTERDAM – Wandelen door de bergen, cultuur snuiven in historische steden of dagenlang luieren op het strand: hoe de vakantie ook ingevuld wordt, het blijft de tijd bij uitstek om bij te komen en te genieten. Althans, dat is het imago dat aan ‘vakantie vieren’ kleeft.
In werkelijkheid worden deze vrije weken door zes op de tien gezinnen helemaal niet als prettig ervaren maar eerder als ‘kleine nachtmerrie’. Dat blijkt uit onderzoek van de reissite Tripadvisor, waarover de Telegraaf vrijdag bericht.
Voor dag en dauw opstaan om maar een plek aan het strand of zwembad te bemachtigen, is voor 84 procent de grootste domper. En ligt men eenmaal, dan zijn er nog altijd kettingrokende badgebruikers die roet in het eten gooien (vindt 82 procent).
Luidruchtige toeristen hoeven bij 69 procent van de ondervraagden evenmin op een warm onthaal te rekenen.
Vrouwen blijken nog een extra potje irritaties te hebben, bestaande uit mannen in te kleine zwembroeken en jengelende kinderen. Ook raken vooral zij van slag door verkeerd rijden en de financiën rondom de vakantie.
Daarnaast zou extra stress veroorzaakt worden doordat mensen relatief lang in elkaars aanwezigheid verkeren en ze het gevoel hebben ‘alles uit hun vakantie te moeten halen’.
Aan het onderzoek deden 3500 gezinnen mee.
(Bron)

Vroeger was het altijd stressen tot we er waren, en omdat we meestal naar Zeeland of de Wadden gingen, waren we er snel.
De meest nerveuze vakantie was die in Engeland: bloedjeheet en een zus die alsmaar verder, dóór wilde, want de gymleraar waar ze zo verliefd op was, was ergens in Cornwall dus daar moesten we ook heen (gebeurde niet, en de verliefdheid ging later ook over).
De engste terugreis was die uit Zuid-Frankrijk: wij hadden drie weken mooi weer gehad, een welkome verlossing na al die regen regen regen hier. Alleen: in half Europa had het doorgehoosd. Waardoor de Maas overstroomd was, en geloof me: over zo'n weg rijden aan de voet van een steile rotswand, terwijl naast je een kolkende rivier korte metten maakt met aanlegsteigers en boten, is niet fijn. Vooral niet als je vader zich gaat afvragen waar de ontsteking van de auto zit: toch niet... onderin? Een paar auto's achter ons werd de weg afgesloten.
Maar het doorsneescenario was toch: een beetje gemor in de auto onderweg (dat werd elk jaar minder, als je de weg slapend kunt rijden scheelt dat toch), dreigende vlam in de pan tijdens het opzetten van de tent en later het uitklappen van de caravan, en verder een relaxte vakantie.
Zeeland begon overigens niet goed, die eerste keer. Mijn moeder ging over het kiezen van bestemming en camping, en dat ging altijd goed. Maar ja, Zeeland was dichtbij, dus hup, we gingen eens kijken waar we die zomer zouden zitten - in januari meen ik. En geloof me, een regenachtige januaridag in Renesse in de jaren zeventig gaf bepaald geen vakantiegevoel. Het werd steeds stiller in de auto. En stiller. En stiller - we durfden geen van drie te zeggen dat het wel erg tegenviel. Pas halverwege Brabant zei mijn moeder: 'Nou, we zien wel'.
We gingen niet erg blij op vakantie dat jaar, maar in de zomer was het daar heel anders (toen nog niet vergeven van de dronken jeugd, overigens). Wat verklaarde dat we jaren achtereen naar Renesse zijn gegaan ;-)
Man parkeert auto in politiebureau

AMSTERDAM – Een man in Zaandijk is met zijn auto het plaatselijke hoofdbureau van de politie binnengereden. Er vielen geen gewonden en de man kon ter plekke worden aangehouden.
De man reed rond 09.30 uur met zijn personenauto door een poortje en de schuifdeuren tegen de balie van het hoofdbureau van het korps Zaanstreek-Waterland.
Een agente kon net op tijd opzij springen en kwam met de schrik vrij. Ook de agenten achter de balie en de dader bleven ongedeerd.
De politie twijfelt er niet aan dat er sprake is van opzet. Welke aanwijzingen daar op duiden is niet bekendgemaakt.
De 51-jarige bestuurder is gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag, zware mishandeling en vernieling.
De pui en de toegangsdeuren van het bureau op de begane grond raakten zwaar beschadigd. De balie bleef overeind, maar liep ook forse schade op.
(Bron)

Het bureau was net gerenoveerd. Misschien was de man het daar niet mee eens?