zaterdag, juni 19, 2010

BP legt opruimoperatie olie deels stil

HOUSTON - BP heeft het overhevelen van olie uit de lekkende oliebron in de Golf van Mexico deels gestaakt. Dat meldde het Britse olieconcern zaterdag.
Het overhevelen werd in de nacht van vrijdag op zaterdag stilgelegd vanwege een technisch probleem op het belangrijkste schip dat bij de opruimoperatie is betrokken.
Noodweer met bliksem zorgt ervoor dat pas later op de dag weer kan worden begonnen met overhevelen. Een tweede opvangsysteem, dat sinds woensdag in werking is, is nog wel functionerend.
Eerder deze week brak op hetzelfde schip korte tijd brand uit door bliksem. Ook toen werd de opruimoperatie stilgelegd.
Op 20 april had een explosie op het olieplatform Deepwater Horizon de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis tot gevolg. Tientallen miljoenen liters ruwe olie zijn sindsdien in zee gestroomd en honderden kilometers Amerikaanse kustlijn zijn vervuild.
(Bron)
Waddenzee officieel Werelderfgoed

AMSTERDAM - Met het in ontvangst nemen van een oorkonde door minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) is de Waddenzee officieel Werelderfgoed geworden.
Zij kreeg de oorkonde zaterdag op een boot bij Lauwersoog van een afgevaardigde van de Unesco, dat de Werelderfgoedlijst opstelt.
De Waddenzee is een uniek getijdengebied met een vrijwel ononderbroken systeem van zand- en slikplaten.
In het gebied is een enorme variëteit aan landschappen, flora en fauna, en het is een belangrijke plek voor miljoenen vogels die daar permanent verblijven of op doortocht zijn. Verburg denkt dat omdat de Waddenzee nu Werelderfgoed is, dit het toerisme kan bevorderen.
Ook werd zaterdag een logo gepresenteerd van een golf en een bruinvis die bijna als een vogel door het water gaat. Een afvaardiging uit Duitsland was ook aanwezig, omdat ook het Duitse deel van de Waddenzee tot het Werelderfgoed behoort.
(Bron)
Veel doden bij gevechten in Zuidoost-Turkije

DIYARBAKIR - Bij gevechten tussen Turkse troepen en Koerdische strijders in het uiterste zuidoosten van Turkije zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twintig doden gevallen.
Het Turkse leger heeft zaterdag gemeld dat twaalf strijders van de PKK en acht militairen zijn omgekomen in gevechten bij Semdinli, niet ver van de grenzen met Irak en Iran.
De gevechten begonnen met een aanval van Koerdische strijders op een eenheid die belast is met de bewaking van de grens.
Mede naar aanleiding van de strijd rond Semdinli heeft de Turkse luchtmacht opnieuw doelen over de grens in Irak gebombardeerd.
(Bron)
Manuscript Mark Twain brengt bijna 2 ton op

NEW YORK - Een tot dusver onbekend manuscript van de Amerikaanse schrijver Mark Twain heeft op een veiling in New York 242.500 dollar (ruim 196.000 euro) opgebracht.
Dat meldde de BBC vrijdag.
Het werk met de titel A Family Sketch telt 64 pagina's en is opgedragen aan zijn favoriete dochter Olivia 'Suzy' Clemens die op 24-jarige leeftijd overleed aan hersenvliesontsteking.
De ''zeer intieme'' tekst gaat over Twains jeugd en zijn familie.
Mark Twain werd in 1835 geboren als Samuel Langhorne Clemens en is een van Amerika's meest geliefde schrijvers.
Zijn Adventures of Huckleberry Finn en Adventures of Tom Sawyer behoren tot de belangrijkste werken van de Amerikaanse literatuur. Hij stierf in 1910.
(Bron)
Australië doodt katten om vogels te redden

SYDNEY - De Australische overheid probeert in twee wildparken de wilde katten uit te roeien. De dieren doden te veel grondpapegaaien, een vogelsoort waarvan nog minder dan 140 exemplaren in het wild leven. Dat meldden Australische media vrijdag.
Vliegtuigjes verspreiden giftig voedsel voor de wilde katten in de parken. Met zenders wordt gekeken of de katten inderdaad doodgaan en wat dat voor invloed heeft op de papegaaienpopulatie.
De westerse grondpapegaai, die zoals de naam al zegt voornamelijk op de grond leeft, komt alleen nog voor in de nationale parken Fitzgerald River en Cape Arid in het westen van Australië.
De katten zouden de voornaamste oorzaak zijn van de steeds kleiner wordende populatie, aldus het departement voor Milieu en Conservatie.
(Bron)
BP-topman moet stap terug doen

LONDEN/WASHINGTON - De bestuursvoorzitter van het geplaagde olieconcern BP, Tony Hayward, heeft niet langer de dagelijkse leiding over de bestrijding van de olieramp in de Golf van Mexico.
Dat zei de president-commissaris van de onderneming, de Zweed Carl-Henric Svanberg, vrijdag tegen het Britse Sky News.
De taak van de Brit Hayward wordt nu overgedragen aan de Amerikaan Bob Dudley, de algemeen directeur van de afdeling rampenbestrijding van het bedrijf.
Volgens Svanberg heeft Hayward ''opmerkingen gemaakt die mensen ergeren''.
Hayward is tot dusver het belangrijkste gezicht van het bedrijf in deze kwestie. Hij werd donderdag zwaar onder vuur genomen tijdens een hoorzitting van de commissie Energie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
Het optreden voor de commissie was vanuit het oogpunt van public relations een ramp voor BP, stellen waarnemers. De BP-topman wilde op veel vragen geen antwoorden geven en commissieleden beschuldigden hem van obstructie.
Svanberg zei verder dat BP een ''sterk bedrijf'' is ondanks de ''tegenslag'' in de Golf van Mexico. Hij reageerde op commentaar van de Russische president Dmitri Medvedev die eerder zei dat BP wel eens zou kunnen verdwijnen.
BP heeft een ''sterke kasstroom en sterke operaties'', aldus de president-commissaris. De beurskoers van het concern is de afgelopen tijd gehalveerd.
Op 20 april was er een explosie op een boorplatform van BP waarbij elf mensen omkwamen. Sindsdien lekt er olie in de zee.
BP heeft beloofd 20 miljard dollar (16,2 miljard euro) te storten in een fonds om de schade te vergoeden. De bestuurder van dat fonds, Kenneth Feinberg, zei vrijdag te hopen al binnen dertig tot zestig dagen te beginnen met het compenseren van slachtoffers.
Het gaat om de ergste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Uit de lekkende boorput heeft BP donderdag 25.000 vaten olie opgevangen, de grootste hoeveelheid tot dusver, zei admiraal Thad Allen van de Amerikaanse kustwacht.
Volgens hem stromen dagelijks 35.000 vaten olie in zee. Maar het kan ook meer zijn, tot maximaal 60.000 vaten per dag, aldus Allen.
(Bron)
Tijger blijft buiten zitten ook al regent het, ze zit droog op het bankje. Maar 12 graden zal toch niet erg prettig aanvoelen op dat kale vel...
Geboorte van ster waargenomen

AMSTERDAM - Duitse en Amerikaanse sterrenkundigen hebben een ster ontdekt waarvan de geboorte in volle gang is.
De ster is nog volop bezig met het aantrekken van gas en stof uit zijn omgeving. De ster-in-wording maakt deel uit van een stervormingsgebied L1448 in het sterrenbeeld Perseus en is ongeveer 800 lichtjaar van ons verwijderd.
In die reusachtige gaswolk ontstaan onder invloed van de zwaartekracht verdichtingen van gas en stof. Als er op een plek voldoende materie bijeengebracht is, ontstaat een dichte, hete kern: de proto-ster.
De nu ontdekte ster bevindt zich nog vóór het proto-sterstadium. Hij zendt nog maar weinig licht uit en is alleen waarneembaar met submillimeter- en infraroodtelescopen. Hoe lang het nog duurt voordat hij een 'echte' ster wordt, is onzeker.
(Bron)
Zanger haalt laagste toon ooit

AMSTERDAM - Het is officieel: Roger Menees, inwoner van de Amerikaanse staat Illinois, heeft de allerlaagste toon gehaald.
De voormalige gospelzanger heeft deze week een certificaat ontvangen van Guinness World Records met de vermelding van de laagste toon die ooit door een mens is voortgebracht.
Menees haalde een toon van 0,393 hertz -een zeer lage fis. Het vorige record stond op 0,797 hertz. Menees zei echter dat hij beter kan en gaat waarschijnlijk een nieuwe poging wagen als zijn record snel wordt verbroken.
(Bron)
Kuifje in India in het Hindi beschikbaar

BRUSSEL - De avonturen van Kuifje zijn voortaan ook in het Hindi beschikbaar, de belangrijkste taal van India.
Hiermee kan de Belgische stripreeks beginnen aan de verovering van één van grootste taalgemeenschappen ter wereld, aldus de Belgische zakenkrant L'Echo zaterdag.
De eerste acht Kuifje-albums zijn al te koop in de Indiase boekenwinkels.
Elke maand komen er twee bij, zodat begin volgend jaar de hele reeks in Hindi is verschenen, vóór de release van de eerste Kuifje-film van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg.
India is niet volledig onbekend terrein voor Kuifje. De strips zijn er al jaren in het Engels te koop. Elk jaar worden er volgens l'Echo 200.000 exemplaren verkocht.
Wereldwijd zijn er al meer dan 200 miljoen Kuifje-albums over de toonbank gegaan, in allerlei talen. In China zijn de strips sinds 2002 in het Chinees verkrijgbaar zijn.
(Bron)
Vakantiedagen verplicht binnen 1,5 jaar opnemen

AMSTERDAM - Werknemers moeten hun vakantiedagen straks verplicht binnen anderhalf jaar opnemen. Dat staat in een wetsvoorstel waar de ministerraad vrijdag mee heeft ingestemd.
Het kabinet wil voorkomen dat mensen hun vakantie te lang uitstellen, omdat dat slecht is voor de gezondheid. Wel kunnen bedrijven en hun werknemers in onderling overleg afspreken om de termijn te verlengen.
Verder heeft het kabinet besloten dat ook werknemers die langdurig ziek zijn, net zoveel vakantiedagen opbouwen als mensen die niet ziek zijn. Nu bouwen langdurig zieke werknemers minder vakantie op. Dat is in strijd met Europese regels.
Wanneer de nieuwe regels voor vakantiedagen ingaan, is nog onduidelijk. Eerst moet de Raad van State er advies over geven, dan moeten de Tweede en de Eerste Kamer nog instemmen.
(Bron)
BP zet machines van acteur Kevin Costner in

PORT FOURCHON - Olieconcern zet machines in van de Amerikaanse Hollywoodster en ondernemer Kevin Costner om de door olie vervuilde Golf van Mexico schoon te maken.
Costner ontwikkelde centrifuges die olie en water scheiden, berichtten Amerikaanse media vrijdag.
BP heeft 32 centrifuges gekocht van het bedrijf van Costner, Ocean Therapy Solutions. Iedere machine, genaamd V20, kan bijna 800.000 liter met olie vervuild water bewerken. Costner, bekend van films als Dances with Wolves en Waterworld, benadrukt dat hij geen eendagsvlieg is.
Hij is al zeventien jaar bezig met deze technologie en investeerde miljoenen eigen geld.
Hij probeerde eerder al tevergeefs zijn machines aan de man te brengen. Dit liep deels stuk op bureaucratie.
Zo kreeg hij geen federale goedkeuring voor de technologie als het niet eerst uitgeprobeerd zou zijn tijdens een daadwerkelijke olievervuiling. Hij mocht echter zijn apparaten niet eerder uitproberen, juist omdat ze niet goedgekeurd waren door overheidsinstanties.
Uiteindelijk opende een toevallige ontmoeting in een cafetaria in Washington met een lid van het Congres deuren voor Oscarwinnaar Costner. Hij lichtte deze week in Washington zijn technologie toe voor een speciaal Senaatscomité, dat zich bezig houdt met oplossingen voor de olievervuiling.
Ook deed hij meteen zijn beklag, dat het voor kleine bedrijven vrijwel ondoenlijk is om hun oplossingen voor de ramp onder de aandacht van de overheid en BP te brengen.
(Bron)
'Joran is ziek in zijn hoofd'

RIJSWIJK - Joran van der Sloot is naar Peru vertrokken om te ontkomen aan opname in een psychiatrische kliniek.
Jorans moeder Anita van der Sloot vertelt in een interview met De Telegraaf van zaterdag dat haar zoon akkoord was gegaan met de opname, maar op het laatste moment vluchtte voor zijn behandeling.
''Ik had een afspraak gemaakt met een Nederlandse kliniek'', vertelt Van der Sloot in het dagblad.
Twee dagen voor het geplande vertrek vond ze echter een briefje op de keukentafel met de mededeling dat Joran naar Peru was vertrokken voor een pokertoernooi.
Anita van der Sloot (53) zegt in het interview nog altijd te geloven dat haar zoon niet verantwoordelijk is voor de dood van Natalee Holloway. Ze houdt het echter wel voor mogelijk dat hij de Peruaanse Stephany Flores heeft omgebracht.
Joran kampt volgens zijn moeder met grote psychische problemen. ''Joran is ziek in zijn hoofd, maar hij wilde geen hulp.''
(Bron)
Minister sluit tehuis jonge autisten

DEN HAAG - Op last van de minister van Volksgezondheid moet een tehuis voor acht autistische jongeren in Oud-Beijerland dicht.
Binnen een week moet de zorginstelling de locatie sluiten.
Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schiet de zorg ernstig tekort. Zo heeft de stichting onvoldoende deskundig personeel aan het werk.
De werknemers zouden de puberende cliënten van wie een deel een licht verstandelijke beperking heeft, niet goed kunnen begeleiden en niet in staat zijn om duidelijke grenzen aan te geven.
Er is een groot verloop onder het personeel en ook onder jongeren die in Oud-Beijerland verblijven.
De wensen van cliënten op het gebied van wonen, werken en vrije tijd worden niet gewaarborgd.
Een goede dagbesteding ontbreekt. Ouders vinden de communicatie bij de stichting niet goed en volgens enkelen voelen hun kinderen zich in de instelling niet veilig.
Bovendien is er sprake van belangenverstrengeling. Dochters van de directeur zitten in het bestuur.
''Het huidige bestuur heeft onvoldoende invloed op de directeur om haar aan te sturen'', concludeert de IGZ.
Ook bij eerdere inspectiebezoeken constateerden de controleurs tekortkomingen. Al sinds 2005 heeft de inspectie extra aandacht voor de instelling.
In 2008 legde de minister de Stichting Woon- en Werkhuis Rotterdam al een dwangsom op.
Op de website schrijft de stichting dat Charis allerlei verbeteringen heeft doorgevoerd om de kwaliteit te verbeteren.
De inspectie vond het aantal verbeteringen echter niet voldoende. Het bestuur was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
Nog steeds veel dierlijke producten in parfum

AMSTERDAM - Make-up wordt steeds vaker proefdiervrij gemaakt. In verschillende parfums daarentegen zitten nog steeds dierlijke stoffen verwerkt. Vooral darmafval van potvissen en afscheiding van het muskushert zijn geliefde ingrediënten.
Dit meldt de website Bellasugar. Voornamelijk geurtjes die door fabrikanten als warm en sensueel worden aangeprezen, bevatten dierlijke producten.
Voor het maken van de meeste parfums wordt gebruik gemaakt van synthetische aroma’s, die lekkere dierenluchtjes nabootsen. Er is echter nog parfum op de markt die wordt vervaardigd uit dierlijke afscheiding.
Amber is een veelgebruikt ingrediënt in parfum. Deze grijze stof, ook wel ambergris genoemd, is afkomstig uit de darmen van potvissen. Ambergris kan op het strand aanspoelen, of verkregen worden door potvissen te doden.
Ook muskus is een stof die in nog steeds in zijn natuurlijke vorm in sommige geurtjes wordt gebruikt. Deze stof is afkomstig uit een bepaalde klier van het muskushert.
Aan sommige parfums wordt civet toegevoegd. Dit is een zalfachtige emulsie die uit een klier bij de anus van de Civetkat komt.
Ook castoreum, een afscheiding uit een geslachtsklier van de bever, is vanwege de zoete geur een ingrediënt dat nog steeds wel eens in luchtjes wordt gebruikt, aldus Bellasugar.
Gelukkig maken verschillende bedrijven, bijvoorbeeld de Bodyshop, gebruik van diervrije, synthetische varianten van deze geuren.
(Bron)
Ongebruikelijk pak sneeuw op hoogste berg Duitsland

MUNCHEN - Op de hoogste berg van Duitsland, de 2962 meter hoge Zugspitze in het uiterste zuiden van Beieren, is zaterdag een dik pak sneeuw gevallen. Dat is vrij ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar.
Dagjesmensen die dichtbij de top het gebouw met daarin een restaurant, een kiosk en een klein museum bezochten, werden verrast. Het grote buitenterras werd volledig ondergesneeuwd en moest worden uitgeschept.
Op lager gelegen delen van de berg waar het temperatuur hoger is veranderde sneeuw in zware regenval. De Duitse weerdienst waarschuwt voor rivieren en beekjes die buiten hun oevers treden en overstromingen tot gevolg kunnen hebben.
(Bron)
Tijger-update.

Ze had dus van de week een wondje bovenop haar rug. Dat werd een bult, ze was niet ziek, en gister leek de bult minder groot.
Maar gisteren zat ie er nog en leek ie me uitgebreid, aan één kant was de rand inmiddels minder 'scherp', en ze ademde duidelijk sneller dan anders.
Dierenarts maar weer gebeld, overlegd, en de dame blèrend afgeleverd bij de dierenarts die het abces zou openmaken.
Even bij haar gebleven toen ze de narcoseprik kreeg en dan maar wachten.
Tom raakte daarvoor al helemaal van slag omdat het raam dicht was (want ik moest Tijger natuurlijk wel kunnen vangen), ging krabben toen ie buiten was, dus ik deed het raam open met een oog op Tijger, Tom naar binnen, ik het raam weer dicht, Tom helemaal hysterisch en wou weer naar buiten.

Later belde de dierenarts, 'U had Tijger bij ons gebracht...' Stilte.
Er flitsten direct hele nare scenario's door m'n hoofd, maar ik kreeg een verslag dat het abces dat opviel veel groter was dan gedacht, en al omliggend weefsel aantastte, en dat er verderop nog een (kleiner) abces zat. Goede beslissing dus om niet tot maandag te wachten.
Gisteravond had ik een zwabberTijger thuis met een soort 'zadel' van kale huid over haar halve rug en haar zijkanten, met een snee van 2,5 cm en een snee van 6 cm en diepere centrale wonden, die centrale gaten moeten voorlopig openblijven, eventueel door deppen met washand met lauw water.
Tijger wrong zich in bochtjes om de wonden te likken waardoor er natuurlijk alleen maar méér bloed uitloopt, de ziel. En ze wilde duidelijk graag liggen, maar ja, op haar rechterzij ging het niet, een stuk van links is ook kaal dus dat lag ook niet lekker en ze had nog niet bedacht dat ze op haar buik kan liggen, of misschien lag dat niet ontspannen genoeg.
En dan hoor je steeds die raspgeluidjes van Tijger die haar wonden likt, brrr.

Ik heb vannacht het raam dicht gelaten en Tijger heeft op haar favoriete plekje op bed geslapen (ze ligt nu graag in een hoekje, dus daar handdoek neergelegd die vanochtend vol bloedvlekken zat...). Dat ze ook op die zij heeft gelegen vertelt mij dat het nu waarschijnlijk minder pijnlijk is dan het eerst was.

De snee-gedeeltes van de wonden lijken al wat dicht te zitten (dat zijn scherpe, smalle, schone wonden), de plekken waar ze de grootste gaten hebben gemaakt (alsof ze aardappels gepit hebben, denk 3 bij 3 cm en minstens 1 diep) houdt ze zelf open en schoon door te likken.
Gisteravond met natvoer de eerste pil erin, vanochtend een pil in een klein stukje kipfilet-met-bieslook gerold, dat is ernstig favoriet en dat ging uitstekend :-)
Ik heb haar maar naar buiten gelaten nu, met allerlei twijfel over of er dan geen zooi in die wonden komt (maar dat zou ze wel schoonlikken) en of ze niet extra kwetsbaar is omdat ze nu natuurlijk een deel 'stootkussen' kwijt is, en ik vroeg me af of het niet gevaarlijk is als het zonnig is - maar dat is in elk geval iets waar ik me nu geen zorgen over hoef te maken, eerder over hoe deze regenhater gaat reageren als het eventueel gaat regenen, zo direct op haar huid.
Tom keek me treurig aan toen ik het raam weer opendeed, ik denk dat ie bang was dat ik het weer dicht zou doen. Maar later kwam ie toch binnen en even knuffelen ;-)

Kortom: spanning en sensatie, een vette rekening, gedoe met pillen, maar een nu al erg opgeknapte Tijger.

vrijdag, juni 18, 2010

TT 125 20 jongens dood na besnijdenis

In de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap zijn de afgelopen dagen 20 jongens overleden na een mislukte besnijdenis. Zestig andere jongens zijn gered uit inwijdingsscholen, waar de besnijdenis werd uitgevoerd.
De jongens hadden ontstoken wonden en waren uitgedroogd. Bij vier van hen moeten de genitaliën worden verwijderd.
In een aantal Afrikaanse gemeenschappen wordt besnijdenis gezien als een stap naar het man-worden. Bij de besnijdenissen, die illegaal worden uitgevoerd, wordt niet alleen de voorhuid weggesneden, maar ook een groot deel van de huid van de penis.
'Geclaimde verliezen door illegaal downloaden overdreven'

AMSTERDAM – De schade die de entertainmentindustrie zegt te lijden door piraterij is niet zo groot als verwacht. Amerikaanse hoogleraren plaatsen hun vraagtekens bij de bedragen die de sector zegt te verliezen.
Dat meldt Tweakers.net aan de hand van een hoorzitting naar de effecten van Chinese piraterij op de Amerikaanse economie.
Tijdens de hoorzitting van de Amerikaanse handelsorganisatie USITC werden veel kanttekeningen geplaatst bij de claim van de industrie dat er grote verliezen worden geleden. Onderzoekers stellen dat er te weinig onderzoek naar gedaan is.
Inmiddels heeft de Financiële Commissie van de Amerikaanse Senaat gevraagd of de hoogleraren goed onderzoek willen gaan doen naar de vermeende effecten van piraterij.
Uit onderzoek van onderzoekbureau IDC bleek dat 79 procent van de software in China illegaal is. Omgerekend zou dit een waarde hebben van 7,6 miljard dollar. De aanname dat iedere illegale kopie betekent dat er een legaal exemplaar minder verkocht wordt, werd tijdens de zitting bekritiseerd.
"De veronderstelling dat iemand die iets illegaal koopt, voor een bedrag dat zes tot tien keer lager is dan de legale versie, hetzelfde product nog steeds zou kopen, komt op mij als vreemd over", aldus Professor Fritz Foley van de Harvard Business School.
Uit een rapport van de Government Accountability Office (GAO) bleek eerder dat er vrijwel geen bewijs is voor de miljoenenverliezen waarover de entertainmentindustrie spreekt. Er werd zelfs gezegd dat de auteursrechteninbreuk een positieve werking op de industrie zou kunnen hebben.
Tweakers berichtte eerder al over het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de schadeclaims tegensprak.
In Nederland wordt door de politiek ook gekeken naar de effecten van het illegaal downloaden van cd’s en software. Een zogenaamd downloadverbod is voor de nabije toekomst van de baan in verband met de val van kabinet.
Bovendien zouden de maatregelen volgens de laatste geluiden pas van kracht mogen worden als er voldoende legale alternatieven zijn. Ook wijzen verschillende onderzoeken uit dat een downloadverbod weinig invloed heeft op het koopgedrag van internetgebruikers.
(Bron)
'Gevoel voor richting is aangeboren'

AMSTERDAM – Gevoel voor richting is waarschijnlijk aangeboren bij zowel mensen als dieren. Dat concluderen Britse en Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie waarbij hersenactiviteit van pas geboren ratten in kaart is gebracht.
Ratten maken meteen na hun geboorte al gebruik van hersenencellen die worden geassocieerd met richtingsgevoel.
Volgens wetenschappers van de Universiteit van Californië en het University College Londen suggereert die bevinding dat de dieren onmiddellijk beseffen in welke richting ze zich bewegen en dat dus niet hoeven te leren. Ze komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
De onderzoekers vermoeden dat het richtingsgevoel bij alle zoogdieren, inclusief mensen, is aangeboren. De zenuwcellen die worden geassocieerd voor richting ontwikkelen zich bij alle zoogdieren namelijk ongeveer op dezelfde manier in de hippocampus, een hersendeel aan de binnenzijde van het brein.
De wetenschappers hebben twee experimenten uitgevoerd waarbij pas geboren ratten werden uitgerust met elektroden in hun brein, zodat de activiteit van de hersencellen kon worden gemeten.
Tijdens het onderzoek bleek dat de jonge dieren meteen nadat ze hun ogen openden, gebruik maakten van zenuwcellen die worden geassocieerd met richtingsgevoel. De signalen van de betreffende neuronen waren net zo sterk als bij volwassen ratten.
“De dieren hadden op dat moment nog geen kans gehad om de omgeving buiten hun nest te verkennen”, verklaart onderzoekster Francesca Cacucci van het University College Londen in de Schotse krant The Scotsman. “Dit onderzoek laat zien dat het besef van ruimte al heel snel ontstaat na de geboorte en waarschijnlijk niet hoeft te worden aangeleerd.”
Overigens werd er bij het onderzoek geen verschil gevonden tussen mannelijke en vrouwelijke ratten. Beide geslachten bleken meteen na de geboorte over richtingsgevoel te beschikken.
“Dat is een interessante bevinding, gezien de discussie over het verschil in navigatiekwaliteiten tussen mannen en vrouwen”, zo schrijven de wetenschappers in hun studie.
(Bron)
Brit op Amsterdam CS gepakt voor kinderporno

AMSTERDAM - Een 43-jarige Brit, die internationaal werd gezocht in verband met het bezit van kinderporno, is donderdagavond aangehouden op het Centraal Station in Amsterdam. Dat maakte de Amsterdamse politie vrijdag bekend.
Tegen de verdachte was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De Amsterdamse politie kreeg van Britse rechercheurs informatie dat de verdachte zich op het station zou bevinden. Daar werd hij overrompeld en liet hij zich zonder problemen arresteren.
De Amsterdamse politie en het Openbaar Ministerie (OM) werken al langer samen met Britse instanties om criminelen uit Groot-Brittannië op te pakken.
Dat gebeurt onder meer onder de naam 'operation return' (operatie terugkeer) en heeft de afgelopen maanden geleid tot meerdere aanhoudingen.
(Bron)
Scholen laks met radioactief materiaal

DEN HAAG - De meeste middelbare scholen (80 procent) die radioactief materiaal in huis hebben, houden zich niet aan de wettelijke voorschriften.
Zo stond in een klas het kankerverwekkende materiaal zonder waarschuwingsstickers in een glazen kast. De gevaarlijke stoffen worden gebruikt tijdens natuurkundelessen.
Een aantal jaren geleden controleerde de Arbeidsinspectie de scholen ook of ze veilig om gingen met de radioactieve bronnen. Toen bleek dat 70 procent van de instellingen de wet overtrad.
De inspectie heeft de scholen inmiddels een brief geschreven waarin ze waarschuwt voor de gevaren. Als zij in de fout blijven gaan, krijgen ze een boete, aldus een woordvoerster vrijdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
(Bron)
Brusselse korpschef veroordeeld voor doodslag

BRUSSEL - De korpschef van de politie in Brussel-West is vrijdag door de rechtbank in de Belgische hoofdstad veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf wegens onopzettelijke doodslag, zo meldt de Vlaamse publieke omroep VRT.
De politiefunctionaris gaf in 2005 het dienstpistool terug aan iemand uit zijn korps, terwijl hij wist dat die zeer depressief was.
De overspannen collega, die het wapen eerder zelf had ingeleverd, schoot nog op dezelfde dag een vriendin dood en pleegde daarna zelfmoord.
Volgens de rechtbank had de korpschef eerst psychologisch advies moeten inwinnen voor hij het dienstwapen teruggaf.
(Bron)
Dertig dagen cel om kauwgombel

MELBOURNE - Een 20-jarige Australiër is veroordeeld tot dertig dagen celstraf, omdat hij in de rechtbank een kauwgombel blies. Dat meldden Australische media vrijdag.
De man moest donderdag voorkomen vanwege mishandeling, toen hij tijdens de zitting in Melbourne naar de rechter keek, een bel blies en deze met een knal doorprikte.
De rechter noemde de kauwgomactie minachting voor de rechtbank en veroordeelde hem tot de celstraf.
De advocaat van de verdachte diende echter direct beroep in bij een hogere rechtbank, waardoor de man dezelfde avond nog op borgtocht vrij kwam en onderzoekt de mogelijkheden om in beroep te gaan tegen de veroordeling.
De leerlingschilder had nog geen strafblad.
(Bron)
Vliegmaatschappij sluit kleine sollicitanten uit

AMSTERDAM – De Taiwanese luchtvaartmaatschappij China Airlines heeft een boete opgelegd gekregen vanwege discriminatie. Het bedrijf zou kleiner uitgevallen sollicitanten uitsluiten van een baan als steward of stewardess.
Dat schrijft persbureau AFP.
China Airlines plaatste een vacature waarin een minimumlengte genoemd werd voor sollicitanten. Vrouwen die op de vacature reageerden moesten minimaal 1 meter 60 lang zijn, mannen 1 meter 70.
Ter verdediging voerde de luchtvaartmaatschappij aan dat de sollicitanten een bepaalde lengte nodig hebben om bij de opbergruimtes boven de stoelen te kunnen komen. Het bedrijf moet zo’n 9400 Amerikaanse dollar, ongeveer 7600 euro, betalen.
(Bron)
Ophef rond sms-lespakket voor scholen

HAARLEM - Een sms-lespakket voor kinderen met voorlichting over verantwoord sms'en is in opspraak geraakt. Voormalig Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP) zou het pakket vrijdag in ontvangst nemen, maar besloot hiervan af te zien.
De campagne wordt betaald door de branchevereniging van sms-diensten, de Stichting SMS Gedragscode.
Volgens Jilles van den Beukel van de stichting gaat het om een principieel verschil van inzicht tussen Gerkens en de branchevereniging.
''Zij vindt dat ouders toestemming moeten geven als kinderen een sms-abonnement afsluiten. Wij vinden dat je kinderen juist zelf wereldwijs moet maken. Daar is het lespakket ook op gericht. Dat ze weten dat er reclame wordt gemaakt voor sms-diensten en dat ze daar weerbaar en verstandig mee om leren gaan.''
De campagne wil kinderen leren wat sms-abonnementen zijn en wat ze moeten doen om die niet af te sluiten, zegt Van den Beukel. ''Wij vinden dat je reeël moet zijn en kinderen zelf het vermogen moet meegeven om hierover te oordelen. Er is nu eenmaal reclame voor deze diensten.''
De gedragscode van de sms-branche wordt binnenkort aangescherpt volgens Van den Beukel. ''Dan wordt een herkenbaar logo getoond, zodat duidelijk is dat het om sms-reclame gaat, dat het een abonnement betreft en wat dat kost. Het voorstel voor de nieuwe code ligt nu bij de Reclame Code Commissie voor goedkeuring.''
Het lespakket, ontwikkeld door Stichting Media Rakkers, richt zich op kinderen in de hoogste klassen van het basisonderwijs en op leerlingen in de eerste klassen van het voortgezet onderwijs.
Liesbeth Hop van Media Rakkers vindt de kritiek van Gerkens ''lachelijk en onterecht''. ''Zij vindt het niet goed dat wij samenwerken met het bedrijfsleven. Maar het is juist prima dat de branche verantwoordelijkheid neemt. Je kunt kinderen heel goed weerbaar maken, zo moeilijk is dat niet.'' Volgens Hop is er veel belangstelling voor het lespakket.
Arda Gerkens was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
FIFA ontkent vermissing Noord-Koreanen

AMSTERDAM - Wereldvoetbalbond FIFA ontkent de geruchten dat vier Noord-Koreaanse spelers niet zijn op komen dagen bij het WK-duel tegen Brazilië.
De FIFA zegt geen informatie te hebben die wijst op de vermissing van vier spelers. "Onze official die de Noord-Koreanen volgt, heeft daarover niks gemeld", aldus een woordvoerder van de wereldvoetbalbond tegenover persbureau AFP.
De Noord-Koreanen die zouden ontbreken zijn doelman Kim Myong Won, de middenvelders Kim Kyong Il en Pak Sung Hyok en de aanvaller An Chol Hyok. Zij stonden volgens diverse media niet op de teamlijst die door Noord-Korea overhandigd is aan de FIFA voor de wedstrijd tegen Brazilië (2-1).
Noord-Korea geeft vrijdag om 17.00 uur een persconferentie om in te gaan op de geruchten.
Het team van Noord-Korea staat bekend om zijn geslotenheid. Contacten met de pers zijn voor de spelers een zeldzaamheid en gebonden aan strenge regels.
(Bron)
Vijf gewonden bij ongeval met politieauto

AMSTERDAM - Vijf mensen zijn donderdag gewond geraakt bij een ongeluk bij het Overijsselse Nieuw-Heeten, dat werd veroorzaakt door een onopvallende dienstauto van de politie.
In de dienstauto zaten twee agenten. Zij wilden vanaf de Holterweg linksaf de Poggebeltweg inslaan. Hierbij zagen zij vermoedelijk door de laagstaande zon een tegemoetkomende auto over het hoofd, meldt de politie vrijdag.
Het ongeval had rond 18.45 uur plaats. Tijdens het afslaan botsten de politiemannen met de tegemoetkomende auto. De onopvallende dienstauto tolde rond en kwam vervolgens tot stilstand.
De andere auto belandde in de berm. Een derde auto die aan kwam rijden raakte ook beschadigd, waardoor is nog onduidelijk.
De twee agenten raakten gewond bij de aanrijding, evenals een 59-jarige man uit Markelo, zijn 57-jarige echtgenote en hun 19-jarige dochter, die in de tegemoetkomende auto zaten. De vijf gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. Een agent mocht naar huis, de overigen moesten een nacht ter observatie in het ziekenhuis doorbrengen.
Een onafhankelijk team onderzoekt de exacte toedracht van het ongeval.
(Bron)
Spectaculaire Britse gevangenisuitbraak verijdeld

AMSTERDAM - De plannen van een Britse moordenaar om per helikopter uit een Britse gevangenis te ontsnappen zijn verijdeld. Dat heeft het Britse ministerie van justitie vrijdag gezegd.
De 67-jarige Brian Lawrence zit levenslang vast voor moord en het inhuren van twee huurmoordenaars voor de moord op twee personen in 2003.
Lawrence wilde een helikopter gebruiken om te ontsnappen uit de gevangenis op het Isle of Wight, een eiland voor de zuidkust van Engeland. Hij gaf zijn instructies door in geheimtaal en gebruikte citroensap als onzichtbare inkt.
Gevangenisbewakers roken onraad toen zij de woorden 'meer warmte, minder licht' lazen in een brief van Lawrence. Zij troffen de geheime boodschappen aan toen ze het papier verhitten.
Lawrence is inmiddels overgebracht naar een andere gevangenis.
(Bron)
Bastaardsatijnrups is op zijn retour

DEN HAAG - De plaag met de bastaardsatijnrups in de duinen en op het strand rondom Den Haag is op zijn retour. Dat betekent overigens niet dat de overlast door het diertje helemaal verdwenen is. Dat heeft de gemeente Den Haag vrijdag gemeld.
De rups zorgde de afgelopen weken voor grote overlast. Mensen kregen last van jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.
De rups komt ieder jaar voor in de duinen, maar dit jaar sprak de gemeente Den Haag van een plaag.
Het diertje komt vooral voor op struikgewassen in het duingebied zoals de duindoorn. De brandhaartjes van de rups kunnen met de wind worden meegevoerd waardoor ze op huid of kleding terecht kunnen komen.
Inmiddels zijn veel rupsen aan het verpoppen, waardoor de overlast vermindert. Maar doordat de brandharen van de rups nog overal aanwezig kunnen zijn, kunnen die nog de hele zomer voor enige overlast zorgen.
Om de overlast voor volgend jaar te beperken bekijkt de gemeente Den Haag de mogelijkheden om in het voorjaar de nesten van de rupsen te verwijderen.
(Bron)
Man opgepakt wegens namaken ov-chipkaart

AMSTERDAM - Een 30-jarige man uit Leiden is deze week opgepakt die er van wordt verdacht ov-chipkaarten te hebben gekopieerd. De fraude werd ontdekt door Trans Link Systems, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de pas.
De man maakte kopieën van een opgeladen anonieme chipkaart, en kon zo meermalen reizen op het saldo van het origineel. De fraude werd opgemerkt door de systemen van TLS, dat aangifte deed, zo meldt het Openbaar Ministerie.
De man werd door de recherche van het politiekorps Haaglanden opgespoord, en kon dinsdag in zijn woonplaats Leiden worden aangehouden. Hij wordt door Justitie onder meer verdacht van het vervalsen van waardekaarten, en kan daarvoor een celstraf van maximaal zes jaar of een geldboete van 76.000 euro krijgen. De verdachte mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten.
Wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen lieten in 2008 al zien dat het vrij eenvoudig zou zijn om de ov-chipkaart te kopiëren. Een jaar later wisten onderzoekers van dezelfde universiteit het reissaldo van een gekraakte anonieme kaart kunstmatig te verhogen.
(Bron)
Politie zoekt inbreker in AC Milan-pak

AMSTERDAM - De Haagse politie is op zoek naar een woningovervaller die een trainingspak van AC Milan droeg. De man drong donderdagochtend een woning in Den Haag binnen.
Naast de man met het opvallende voetbaltenue gingen er nog twee mannen de woning binnen. De bewoners werden bedreigd met een vuurwapen en geslagen.
De 48-jarige bewoonster van een woning aan de Karel Roosstraat deed rond 09.30 uur open toen er werd aangebeld. Voor de deur stond een man met een pakje.
Hij droeg een trui van transportdienst DHL. Toen de vrouw een pen ging pakken drong de man met zijn kompanen binnen.
De 21-jarige zoon van de vrouw kwam op het tumult af en kreeg net als de vrouw klappen. Ook de 24-jarige dochter van de vrouw en een 1 jaar oude kleinzoon werden bedreigd. Een 3-jarige kleindochter stond tijdens de overval huilend boven aan de trap.
De politie is op zoek naar getuigen. De daders hadden een Noord-Afrikaans uiterlijk en waren tussen de 25 en 30 jaar. De nepbezorger had een gezet uiterlijk. De man in het Milan-pak droeg een zwart petje. Van de derde dader is alleen bekend dat hij een leren jas droeg.
(Bron)
Op de bon voor oranje auto

HOOGEZAND - Een man uit Hoogezand is op de bon geslingerd omdat hij met drie anderen in een oranje auto door de Groningse plaats reed.
Volgens de agente die de bekeuring uitdeelde, kwam de kleur niet overeen met de kleur op het kentekenbewijs. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
De mannen hadden de auto oranje geverfd in het kader van het WK voetbal. De politie heeft laten weten de boete van zestig euro wel kwijt te willen schelden als de eigenaar de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) als oranje aanmeldt.Daarvoor heeft hij twee weken de tijd.
(Bron)
Opticien komt met geurende brillenpootjes

AMSTERDAM - De Franse opticien Atol en actrice en model Adriana Karembeu hebben samen een innovatie op brillengebied op de markt gebracht. Het brillenhuis ontwikkelde brillenpootjes met een geurtje.
De brillenpootjescollectie heeft de naam AK Senteurs gekregen, meldt Bellasugar.
In totaal bevat de lijn pootjes met vier verschillende geuren. Bij Atol zijn glazen en pootjes afzonderlijk verkrijgbaar. Daardoor biedt de opticien de mogelijkheid om iedere dag pootjes in een andere vorm, kleur óf geur aan de glazen vast te maken.
De pootjes met de naam Coquette hebben een frisse, maar sterke geur volgens de makers. De Isle of Kisses-brillenpootjes scheiden een exotische mangogeur af.
Adriana-pootjes zijn zoet en kruidig en Chocolate ruikt, zoals de naam al doet vermoeden, naar chocolade.
Volgens Atol en Karembeu zijn de unieke, geurende brillenpoten dé manier om persoonlijkheid te laten zien en anders te zijn dan anderen.
Prijzen van de pootjes zijn onbekend. Het is ook nog niet bekend of de brillenpoten uiteindelijk ook in Nederland verkocht worden.
(Bron)
Oranjekoorts in supermarkten stijgt

AMSTELVEEN - De Oranjekoorts in de supermarkten neemt toe. De omzetten stijgen, maar de verkoop van Oranjeproducten blijft nog ietsje achter vergeleken met het WK in 2006 en het EK in 2008. Dat stelt marktonderzoeker GfK donderdag.
De afgelopen twee weken haalden supermarkten 24 miljoen euro meer omzet binnen dan gemiddeld. Eerder schatte GfK de totale extra WK-omzet van de supers op 50 miljoen euro. ''Het gaat de goede kant op'', concludeerde een woordvoerder.
Dit weekend verwacht GfK een piek in de verkoop van Oranjeproducten.
Het Nederlands elftal speelt zaterdag tegen Japan en dat levert in ieder geval voor de supermarkten een hoge score op, omdat veel mensen gezamenlijk naar de wedstrijd gaan kijken en daar ook het nodige bij zullen consumeren. Zo verwacht GfK dat de oranje tompoezen de winkel uitschieten.
Vooral in de Randstad worden veel Oranjeproducten verkocht. Het zijn vooral de huishoudens met kinderen die producten als WK-M&M's, Oranjebifi's en Oranjevla in hun winkelwagentjes laden.
(Bron)
Mannen bespoten met bijtende stof in Terneuzen

AMSTERDAM - Twee mannen zijn woensdagmiddag in Terneuzen bespoten met een bijtende vloeistof. Een van hen kreeg het onbekende goedje in zijn gezicht.
Het zorgde voor een branderig gevoel aan zijn huid en een oog, maar volgens een arts is er geen blijvend letsel. De daders kwamen aanrijden op een brommer en zijn gevlucht.
Volgens de politie gebeurde de aanval rond 12.30 uur op de hoek van de Lekstraat en de Merwedelaan. De passagier van een zilverkleurige brommer probeerde een van de mannen tijdens het passeren in het gezicht te slaan.
De vuist van de belager miste het gezicht van de 22-jarige man uit Sluis rakelings.
De brommer keerde verderop om en kwam terug. De daders stopte op twee meter afstand en spoten met een busje een bruin/oranjekleurige vloeistof richting de mannen. De 22-jarige man werd geraakt en ging een school in de buurt binnen om zijn gezicht af te spoelen. Daarna zijn ze naar het ziekenhuis gegaan.
Over het motief voor de aanval is niets bekend. De politie is op zoek naar de daders.
(Bron)
Gevangene VS gedood door vuurpeloton

SALT LAKE CITY - Een vuurpeloton heeft vrijdag de Amerikaanse gevangene Ronnie Lee Gardner doodgeschoten in de staat Utah.
Het is sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 de derde keer dat in de VS iemand op deze wijze geëxecuteerd wordt. Gardner (49) had zelf de voorkeur gegeven aan het peloton.
Een woordvoerder van het gevangeniswezen liet weten dat Gardner door een team van vijf scherpschutters door het hart was geschoten. Hij stierf om 12.20 uur lokale tijd.
Gardner zat al meer dan twee decennia in een dodencel wegens moord op een advocaat in 1985 tijdens een uitbraakpoging uit een rechtbank. Ook is hij veroordeeld voor de moord op een barkeeper.
Gardner ging tot het laatste moment in beroep tegen zijn straf. De finale beslissing werd bekendgemaakt via Twitter.
''Ik heb zojuist de gevangenisdirecteur toestemming gegeven om door te gaan met de executie van Gardner'', aldus de Tweet van Mark Shurtleff van het Openbaar Ministerie. ''Moge God hem de genade schenken die hij zijn slachtoffers ontnam.''
Gardner koos voor dood door de kogel omdat hij wilde laten zien hoe wreed de doodstraf is. Ook vond hij de dodelijke injectie teveel tijd kosten: het vuurpeloton leidt meestal direct tot de dood.
Executie door een vuurpeloton is aan strenge regels gebonden. Vrijwilligers, meestal politieagenten, vormen een team om de veroordeelde dood te schieten. Vier geweren worden geladen, een krijgt een nepkogel.
Op die manier is het altijd onduidelijk wie het fatale schot heeft gelost. De gevangene wordt op een stoel gebonden en krijgt een kap over zijn hoofd. Ook krijgt hij een schietschijf op zijn borst.
De executiemethode is volgens mensenrechtenorganisaties en advocaten een overblijfsel uit de tijd van het Wilde Westen en moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. In de praktijk zijn er weinig veroordeelden die door het peloton worden doodgeschoten, omdat alleen in Utah nog voor deze optie gekozen kan worden.
Het vuurpeloton werd in Utah in 2004 afgeschaft, waardoor er nog maar vier terdoodveroordeelden zijn die hiervoor mogen kiezen. In Oklahoma is dood door de kogel alleen nog een optie als andere executiemiddelen niet blijken te werken.
Gardner is de 1213e persoon in de VS die sinds 1976 geëxecuteerd is.
(Bron)

Ik begrijp nog steeds niet waarom moord een legitimatie is voor moord.
Politie schiet na achtervolging Amsterdam

AMSTERDAM - De politie heeft donderdagavond in Amsterdam-West een verdachte in zijn hand geschoten na een achtervolging. Enkele verdachten zijn aangehouden, meldt een politiewoordvoerder.
Politiewagens volgden rond 19.15 uur een auto met verdachten, van wie er een paar uit de rijdende auto sprongen.
In de Amaliastraat bij het Frederik Hendrikplantsoen loste de politie vervolgens een of meerdere schoten.
De woordvoerder wil verder niets kwijt over het incident omdat de Rijksrecherche het politieoptreden onderzoekt, zoals altijd wanneer de politie een vuurwapen gebruikt.
Onduidelijk blijft dus voorlopig waarom de auto werd achtervolgd, wie er in zaten en waarom de politie schoot.
(Bron)
Fractievoorzitters naar informateur

DEN HAAG - Informateur Uri Rosenthal ontvangt vanaf vrijdagochtend vijf fractievoorzitters. Hij praat achtereenvolgens met Job Cohen (PvdA), Maxime Verhagen (CDA), Alexander Pechtold (D66), Femke Halsema (GroenLinks) en Mark Rutte (VVD). De gesprekken gaan bijna de hele dag duren.
Nu een kabinet met VVD, PVV en CDA een gepasseerd station is, wordt gekeken naar coalities die misschien wel mogelijk zijn: 'Paars-plus' met VVD, PvdA, GroenLinks en D66 of een kabinet met VVD, PvdA en CDA.
VVD-leider Mark Rutte liet eerder weten Paars-plus nogal onwaarschijnlijk te vinden omdat VVD en PvdA te ver uit elkaar liggen, vooral als het gaat om de overheidsfinanciën.
PvdA, GroenLinks en D66 voelen meer voor Paars-plus.
(Bron)

VVD en PvdA liggen te ver uiteen. Maar VVD-PvdA-CDA is eventueel nog wel een optie - dus zo zwaar wegen die verschillen dan kennelijk niet?
'Geen ivf na kindermishandeling'

AMSTERDAM - Mensen die bijvoorbeeld zijn veroordeeld voor kindermishandeling of aan een ernstige erfelijke aandoening lijden, kan een ivf-behandeling worden ontzegd.
Dat staat in een protocol van gynaecologenvereniging NVOG, waarin richtlijnen staan om een aanvraag voor reageerbuisbevruchting af te wijzen, meldt het televisieprogramma Netwerk donderdag.
Professor Jan Kremer van de ivf-kliniek van het Nijmeegse UMC St Radboud is een van de opstellers van het protocol. "Het belang van de ouders staat bovenaan, maar soms kan het nodig zijn dat je een noodrem hebt", zegt hij in Netwerk.
Niet alleen IVF-aanvragers die met justitie in aanraking zijn geweest kan een vruchtbaarheidsbehandeling worden geweigerd, ook mensen die een zeer korte levensverwachting hebben of met een ernstige erfelijke aandoening kampen, kunnen nul op het rekest krijgen.
Een kind moet kans hebben op een leven onder normale omstandigheden, is de gedachte hierachter. Dat rechtvaardigt de aantasting van de privacy, stelt Kremer.
Ethicus Theo Boer van de Universiteit Utrecht is kritisch over het protocol. "Iedereen kan zich voorstellen dat ouders die hun kind mishandelen even niet meer worden geassisteerd bij een zwangerschap", zegt hij in het programma.
"Waar ik moeite mee heb is dat, als mensen een ernstige aandoening in de familie hebben, dat de artsen dan niet helpen bij een zwangerschap.''
Een op de zes stellen in Nederland krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Ongeveer zestienduizend vrouwen ondergaan jaarlijks een reageerbuisbevruchting.
(Bron)
Dode in pand Dordrecht is de bewoner

DORDRECHT - De dode man die woensdagavond is gevonden in een flat aan de Prinses Julianaweg in Dordrecht is de 60-jarige bewoner van het pand. Dat heeft de politie donderdagavond gemeld.
De politie houdt er rekening mee dat de man de ontploffing heeft willen veroorzaken en zelfmoord wilde plegen.
Donderdag aan het eind van de dag was nog niet duidelijk wat de ontploffing heeft veroorzaakt. Wat er is ontploft is ook nog steeds onduidelijk. Maar er zijn aanwijzingen voor strafbare feiten, zo zei de politie eerder.
De politie heeft 35 mensen op de zaak gezet. Onder hen bevinden zich specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Korps landelijke politiediensten (KLPD).
Woensdag rond het middaguur ontplofte er iets in een flat in het appartementencomplex. Een grote brand volgde. Zes woningen brandden volledig uit.
Achttien mensen raakten gewond door de brand, vijf van de acht die naar het ziekenhuis moesten, zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. Drie personen liggen nog in het ziekenhuis, een van hen op de afdeling intensive care. De patiënten hebben onder meer brand- en snijwonden.
(Bron)
Mensenhoofden ontdekt in pakket

LITTLE ROCK - Een medewerker van de Amerikaanse vliegmaatschappij Southwest Airlines deed een lugubere ontdekking toen hij veertig tot zestig mensenhoofden ontdekte die van Arkansas naar Texas zouden worden gevlogen. Dat meldden Amerikaanse media donderdag.
De drie dozen waren geadresseerd aan het medische bedrijf Medtronic. Het pakket was slordig ingepakt en niet gelabeld.
De mensenhoofden zijn naar een lijkschouwer in Little Rock in Arkansas gebracht.
(Bron)
'Fyra vaak goedkoper dan normale intercity'

AMSTERDAM – Met de hogesnelheidstrein Fyra kunnen reizigers tussen Rotterdam en Amsterdam twintig minuten sneller op hun bestemming zijn dan met een normale intercity. Vaak is een kaartje voor de Fyra nog goedkoper ook.
Dat schrijft dagblad De Pers vrijdag op basis van de prijzen voor treinkaartjes op internet.
Een woordvoerder van NS heeft het vermoeden van de krant bevestigd: “Niet veel mensen weten het, maar het is gewoon mogelijk een goedkoper kaartje te boeken.”
Zo kunnen reizigers voor tijdens de spits een eersteklas kaartje reserveren vanaf 17,40 euro. Een treinkaartje voor de langzamere intercitytrein kost 5,60 euro meer. Ook tweedeklas reizigers zijn online goedkoper uit.
Toch blijft de Fyra in de spits en in het weekend onderbezet. Vaak zijn er lege stoelen, terwijl de kaartjes in verhouding minder geld kosten. Het prijsverschil is ontstaan doordat de NS zo’n 15 procent van de stoelen in de Fyra reserveert voor een heel goedkoop tarief.
Omdat de meeste mensen die met de Fyra reizen een NS-jaarkaart hebben blijven de goedkope tickets gewoon beschikbaar. Met een NS-jaarkaart hoeft tot in ieder geval september geen toeslag te worden betaald.
Om meer van deze tickets te verkopen en uiteindelijk ook duurdere tickets te slijten zal de NS het goedkope tarief beter onder de aandacht brengen, zo schrijft De Pers. De NS-woordvoerder noemt het aantal reserveringen tot nu toe teleurstellend.
(Bron)
DIET FOR STRESS

This diet is designed to help you cope with the stress that builds up during the day.

Breakfast:
1/2 grapefruit
1 slice whole wheat toast
8 oz. skim milk

Lunch:
4 oz. lean broiled chicken breast
l cup steamed spinach
1 cup herb tea
1 Oreo cookie

Mid-Afternoon snack:
The rest of Oreos in the package
2 pints Rocky Road ice cream, nuts, cherries and whipped cream
1 jar hot fudge sauce

Dinner:
2 loaves garlic bread
4 cans or 1 large pitcher Coke
1 large sausage, mushroom and cheese pizza
3 Snickers bars

Late Evening News:
Entire frozen Sara Lee cheesecake (eaten directly from freezer)

Rules for this Diet:
1. If you eat something and no one sees you eat it, it has no alories.

2. If you drink a diet soda with a candy bar, the calories in the candy bar are canceled out by the diet soda.

3. When you eat with someone else, calories don't count if you do not eat more than they do.

4. Food used for medicinal purposes NEVER count, such as hot chocolate, brandy, toast and Sara Lee Cheesecake.

5. If you fatten up everyone else around you, then you look thinner.

6. Movie related foods do not have additional calories because they are part of the entertainment package and not part of one's personal fuel. (Examples: Milk Duds, buttered popcorn, Junior Mints, Red Hots and Tootsie Rolls.)

7. Cookie pieces contain no calories. The process of breaking causes calorie leakage.

8. Things licked off knives and spoons have no calories if you are in the process of preparing something.

9. Foods that have the same color have the same number of calories (Examples are: spinach and pistachio ice cream; mushrooms and mashed potatoes).

10. Chocolate is a universal color and may be substituted for any other food color.

11. Anything consumed while standing has no calories. This is due to gravity and the density of the caloric mass.

12. Anything consumed from someone else's plate has no calories since the calories rightfully belong to the other person and will cling to his/her plate. (We ALL know how calories like to cling!)

13. If you eat ice cream with a fork, it has no calories.

REMEMBER: STRESSED SPELLED BACKWARDS IS DESSERTS

donderdag, juni 17, 2010

Vriendschap beschermt kind tegen stress

NIJMEGEN – Ouders doen er goed aan hun kinderen aan te moedigen vriendschappen aan te gaan. Contact met andere kinderen verkleint de kans op stress.
Dat stelt psychologe Ellen Peters van de Radboud Universiteit Nijmegen na ruim tien jaar onderzoek.
Peters onderzocht het speeksel van kinderen op de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Hoe beter de kwaliteit van de vriendschappen, hoe lager het cortisolpercentage, zo bleek.
Opvallend genoeg kwamen de hoogste percentages cortisol voor bij kinderen die werden buitengesloten. Dat is dan ook erger dan gepest worden, constateert de psychologe.
Ouders hebben een enorme invloed op hoe goed of slecht kinderen vriendschappen kunnen aangaan, blijkt uit het onderzoek van Peters waar ze 6 juli op promoveert.
Dat begint al als een kind nog maar vijftien maanden oud is. Factoren die een rol spelen, zijn bijvoorbeeld grenzen stellen en emotionele steun bieden. Beide beïnvloeden de sociale vaardigheid van een kind op vijfjarige leeftijd.
De sociale vaardigheid en de veerkracht die een kind op vijfjarige leeftijd heeft ontwikkeld, is vervolgens weer bepalend voor hoe het kind vier jaar later omgaat met intimiteit en vriendschappen, stelt Peters.
Peters raadt ouders aan om de vriendschappen van hun kinderen de ruimte te geven. Bijvoorbeeld door speelafspraken te stimuleren en zichzelf sociaal op te stellen.
Kinderen die buitengesloten worden en veel cortisol aanmaken, lopen op den duur een vergroot risico op een heel scala aan gezondheidsklachten.
(Bron)
Moskou stelt gedragscode buitenlanders op

MOSKOU - Moskou is bezig met het opstellen van een gedragscode voor buitenlanders in de stad. Het handboek adviseert onder meer om Russisch te spreken, het dragen van traditionele kleding uit het land van herkomst te vermijden en geen sjasliks op het balkon te grillen. Dat berichtten Russische media donderdag.
Iedere buitenlander die naar de Russische miljoenenstad verhuist, krijgt een exemplaar van de Moskovieten Code uitgereikt.
De handleiding is zover bekend begin volgend jaar af en moet de integratie van migranten bevorderen.
''Het idee van een algemene code is prima, maar het moet niet afglijden tot een complot tegen kledingstijlen, eetgewoontes en gedragspatronen'', aldus de voormalige voorzitter van de Tadzjikistan Stichting in The Moscow Times.
Vooral migranten uit Centraal-Aziatische republieken zoals Tadzjikistan en Kirgizië zijn geregeld slachtoffer van aanvallen van zeer rechtse groepen. In Moskou komen daardoor jaarlijks enkele tientallen buitenlanders om het leven.
(Bron)

Wat doen ze tegen die extreemrechtse groepen?
Recessie tempert illegale immigratie

ATHENE - De economische crisis en scherpere grenscontroles leiden tot fors minder illegale immigranten in de Europese Unie, stelde het EU-grensagentschap Frontex woensdag.
Totaal zijn 106.200 illegale immigranten ontdekt op de zee- en landgrenzen van de Europese Unie in 2009. Dat is 33 procent minder dan in het voorgaande jaar, zei directeur Gil Arias-Fernandez van het agentschap tijdens een persconferentie.
''Gebrek aan werk is een sleutelfactor voor de afname'', zei Arias-Fernandez. De maatregelen van Libië, Mauritanië en Senegal om vertrek van illegale immigranten te verhinderen, hebben volgens hem ook geholpen.
Bijna negen van de tien illegale immigranten gebruiken Griekenland als springplank naar de Europese Unie. Zo'n 6600 illegale binnenkomsten zijn in het land ontdekt in het eerste kwartaal van 2010. Dat zijn er 7 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.
Griekenland worstelt met de stroom immigranten, die meestal via Albanië en Turkije binnenkomen om in Europa een beter leven te zoeken.
Frontex heeft het toezicht bij de Grieks-Turkse grens opgevoerd. Het volgt de ontwikkelingen in de industrie om te bezien of het daarvoor ook onbemande vliegtuigen ('drones') kan inzetten.
De EU heeft lang vergeefs geprobeerd om Turkije te overtuigen meer te doen tegen het vertrek van illegalen naar de EU.
(Bron)
Zeldzaam onagerveulen geboren in Blijdorp

AMSTERDAM - In Diergaarde Blijdorp is onlangs een onager geboren, een wilde ezelsoort. Het veulen heeft inmiddels zijn eerste schreden gezet op de Mongoolse steppe (een gedeelte van Blijdorp).
Onagers zijn zeer zeldzame dieren die van nature voorkomen in Iran, maar daar zijn ze alleen nog in twee reservaten te vinden.
Groei van de onagerpopulatie in dierentuinen is van groot belang voor het voortbestaan van de diersoort, meldt Blijdorp. De dierentuin in Rotterdam heeft het nog naamloze veulen dan ook met veel enthousiasme ontvangen.
De kleine kudde in Blijdorp is onlangs uitgebreid met twee nieuwe merries, om volgend jaar een bijdrage te leveren aan het Europese fokprogramma voor de onager.
(Bron)
'Failliete webwinkels gaan gewoon door'

AMSTERDAM - Failliete webwinkels zetten hun activiteiten vaak gewoon voort. Klanten kunnen dan gewoon artikelen bestellen, die evenwel niet geleverd worden.
Volgens ICTWaarborg, brancheorganisatie voor de ict-sector, leveren curatoren van failliete online winkels vaak half werk door de site niet te sluiten. Bezoekers kunnen vaak nog gewoon producten bestellen en betalen, maar ontvangen hun bestelling dan niet.
Daardoor lijden consumenten volgens de organisatie schade. Bovendien is de gang van zaken slecht voor het imago van de webwinkelbranche, meent de organisatie. Op de sites van failliete webwinkels zou een mededeling over het faillissement moeten worden geplaatst, en een telefoonnummer waar klanten nadere informatie kunnen inwinnen.
ICTWaarborg wil dat het college van rechters-commissarissen curatoren er op te wijst dat het uit de lucht halen van websites van failliete bedrijven ook tot hun verantwoordelijkheden behoort. Een verzoek van die strekking, dat ICTWaarborg in december deed, bleef tot dusverre onbeantwoord.
De brancheorganisatie stuurt het verzoek daarom nu ook naar de vereniging van insolventierechtadvocaten Insolad, waar veel curatoren lid van zijn.
(Bron)
BNN-zoektocht naar partner voor Mark Rutte

HILVERSUM - BNN zendt in augustus een programma uit waarin de jongerenomroep op zoek gaat naar een partner voor VVD-leider Mark Rutte. Dat heeft een woordvoerster van de zendgemachtigde donderdag laten weten.
Het programma, dat door BNN en Endemol wordt geproduceerd, is volgens haar een serieus initiatief.
De omroep vindt het belangrijk dat de beoogd minister-president niet lang meer vrijgezel is. Aangezien Rutte - wegens de formatie - geen tijd heeft om te daten, schiet BNN hem graag te hulp, vertelt de zegsvrouw.
Op een speciaal aangemaakte Facebookpagina kunnen potentiële partners zich aanmelden. Voorafgaand is niet met Rutte overlegd over het tv-project.
Een VVD-woordvoerder zegt te hebben vernomen dat BNN hulp aanbiedt. ''Maar daar hebben wij niet om gevraagd'', vult hij aan. ''Het is opmerkelijk dat een vrije omroep als BNN met zoiets opdringerigs komt.''
BNN wil het programma in de week van het TV Lab op de buis brengen. Dat is een themaweek op Nederland 3 waarin de publieke omroepen de kans krijgen om nieuwe televisieprogramma's te testen. Een precies uitzendmoment en presentator zijn nog niet bekend.
Als het programma aanslaat overweegt BNN met meer van dergelijke programma's te komen waarin wordt gezocht naar een partner voor bekende vrijgezellen. In het Rutte-programma strijden potentiële kandidaten in een eenmalige liveshow om de titel 'beste kandidaat'.
De kanshebbers moeten in de studio opdrachten uitvoeren om zich van hun goede kant te laten zien. ''Kunnen ze speechen, hebben ze de juiste manieren en kunnen ze aan een staatsbanket meepraten over de wereldpolitiek?'', werpt de woordvoerster als vragen op.
''En hoe zit het met de romantiek en hun kinderwens? Uiteindelijk beslist de kijker wie het wordt, want de first lady/man is uiteraard een zaak van nationaal belang.''
De tv-makers beloven hun ''baanbrekende werk'' uiteindelijk voor te leggen aan ''de nieuwe premier in wording''.
(Bron)

Waarom zou een premier geen vrijgezel mogen zijn?
'Georganiseerde misdaad wereldwijd gevaar'

NEW YORK - De Verenigde Naties hebben donderdag alarm geslagen over de wereldwijde dreiging van misdaadsyndicaten.
De VN hebben de internationale gemeenschap aangespoord gecoördineerde acties te ondernemen om witwaspraktijken aan te pakken.
''Georganiseerde misdaad heeft macro-economische niveaus bereikt en vormt een ernstige bedreiging voor de stabiliteit en zelfs de soevereiniteit van staten'', waarschuwde Antonio Maria Costa, hoofd van het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de VN (Unodc).
Hij presenteerde het nieuwe Unodc-rapport De globalisering van misdaad in de Algemene Vergadering van de VN.
Volgens Costa gebruiken criminelen hun illegaal verkregen opbrengsten om verkiezingen, politici en machthebbers te beïnvloeden.
Costa stelde dat kwetsbare landen, vooral in West-Afrika en Centraal-Amerika, het meeste gevaar lopen. Hij riep op tot betere veiligheidsmaatregelen om deze landen tot ''minder aantrekkelijke gastlanden van de parasieten van criminaliteit'' te maken.
Uit het rapport blijkt dat elk jaar miljarden euro's worden verdiend aan de illegale handel in onder meer drugs, wapens en mensen.
Costa stelde onder meer voor de handlangers van criminelen harder aan te pakken ''zoals het leger van witteboordencriminelen: advocaten, accountants, vastgoedmagnaten en bankiers die de operaties verhullen en het geld witwassen.
(Bron)
TT 121 De directeur en de bedrijfsleider van een slachterij in Melderslo (Limburg) hebben 100 dagen cel en een werkstraf gekregen omdat ze vlees van afgekeurde varkens hebben verkocht. De dieren waren bestemd voor destructie, bijvoorbeeld omdat ze ziek waren. Volgens de rechter was de volksgezondheid in gevaar, maar dachten de twee alleen aan hun gewin.
Werking van 'spinnenlijm' ontrafeld

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt waarom de kleefstof in spinnenwebben zo goed werkt.
De kleefstof die wielwebspinnen afscheiden om hun webben te verstevigen, blijkt niet alleen plakkerig, maar ook erg elastisch. De draden in een spinnenweb worden plakkeriger naarmate ze meer worden uitgerekt.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Akron in Ohio in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
De kleefstof van spinnen is door de elasticiteit mogelijk honderd keer zo sterk als tot nu toe werd aangenomen.
De wetenschappers testten de werking van ‘spinnenlijm’ door er een microscopische peilstift in te prikken en vervolgens weer uit te trekken. Uit het onderzoek bleek dat de peilstift beter bleef plakken als de wetenschappers het microscopische instrument met grote snelheid uit de kleefstof probeerden te trekken.
Dat verklaart mogelijk waarom prooien in een spinnenweb steeds steviger vast komen te zitten naarmate ze zich meer bewegen.
De kleefstof in het web gaat namelijk beter werken door de uitrekking, zo melden de wetenschappers in het Britse tijdschrift New Scientist.
(Bron)
Proefwonen en proefwerken in Drenthe

ASSEN - Drenthe zet alles op alles om hoger opgeleiden vanuit de Randstad naar de provincie te halen. Was er vorig jaar het proefwonen in Drenthe, nu heeft Marketing Drenthe het proefleven in Drenthe op poten gezet.
Vijftig gezinnen komen in september een weekeinde proefwonen en -werken in vijf gemeenten in de noordelijke provincie. Dit meldde een woordvoerster van Marketing Drenthe donderdag.
''Dit jaar gaat het niet alleen om het wonen, maar ook om het werken. Als mensen naar Drenthe verhuizen, willen ze wel zeker zijn van een baan, of van voldoende klanten als ze een eigen bedrijf opstarten'', aldus de zegsvrouw.
Volgens de woordvoerster is de economie in Drenthe erg aan het krimpen: ''Daarom willen we ook jonge gezinnen uit de Randstad halen. We doelen vooral op mensen die hier zijn geboren, zijn verhuisd naar het westen en eigenlijk wel weer terug willen.''
(Bron)

Degenen die er weggegaan zijn, hebben zo'n weekend niet nodig, lijkt me. En een weekend 'proefwerken'? Hoe moet ik me dat voorstellen?
Auto rijdt kantoor binnen in Huizen

HUIZEN - Een auto met vier inzittenden is in de nacht van woensdag op donderdag een hypotheekkantoor in Huizen (Noord-Holland) binnengereden, met een ravage tot gevolg. Het viertal rende er volgens de politie vandoor nadat de wagen de pui had geramd.
Eén vrouw werd direct opgepakt. De bestuurder meldde zich later zelf op het politiebureau, vertelde een woordvoerster.
Volgens haar ging het waarschijnlijk niet om een kraak, maar moet de oorzaak van de botsing eerder worden gezocht in onhandigheid, kapotte remmen of alcohol. Dat moet nog blijken uit onderzoek.
Over de overige twee inzittenden maakt de politie zich geen zorgen. ''Het gaat vooral om de bestuurder. De anderen komen vanzelf wel boven water.''
De brandweer heeft vastgesteld dat er geen instortingsgevaar is, ook niet voor de bovenliggende appartementen. Niemand raakte gewond.
(Bron)
'Bomenhater van Tiel weer actief'

AMSTERDAM - De 'bomenhater van Tiel' heeft opnieuw toegeslagen, aldus het AD. Vorig jaar gingen al twee bomen dood, nadat ze waren bewerkt met gif.
De 35 jaar oude esdoorn die nu het loodje heeft gelegd, is het derde 'slachtoffer' binnen een jaar tijd.
De boom is op dezelfde manier vergiftigd als de bomen vorig jaar. Volgens een gemeentewoordvoerder van Tiel is nog steeds onduidelijk wie de dader is.
Inmiddels heeft de gemeente aangifte van vernieling gedaan bij de politie.
(Bron)
Cocaïnesmokkel in doosjes oogschaduw

AMSTERDAM - Een 36-jarige Portugese vrouw is woensdagochtend op Schiphol aangehouden met honderd make-updoosjes waarin cocaïne zat.
De vrouw kwam vanuit Brazilië. De marechaussee en de douane troffen in haar handbagage honderd doosjes met oogschaduw aan.
Die voelden nogal zwaar aan, waarna rechercheurs de cosmetica aan een nader onderzoek onderwierpen.
Onder een laag oogschaduw bleek in elk doosje cocaïne in een kleine ruimte te zitten. De vrouw is in een cel gezet.
(Bron)
'Slim bedrijf luistert naar werknemer'

NOORDWIJKERHOUT - In het gros van de ondernemingen is onvoldoende ruimte voor sociaal innovatiebeleid. Dat stelt vakbond CNV Dienstenbond.
Vooral in sectoren als de beveiliging en de supermarkten wordt het personeel veel te weinig betrokken bij de bedrijfsvoering.
"Bedrijven missen kansen om een goed werkklimaat te scheppen'', zei een woordvoerder van de vakbond donderdag.
De vakbond hield een onderzoek naar het sociale innovatieklimaat. Daaruit komt naar voren dat bijna 70 procent van de werknemers te weinig ruimte ervaart voor eigen ideeën.
''Hierin ligt een belangrijke opdracht voor het bedrijfsleven, want een positief innovatieklimaat vergroot de concurrentiekracht, de arbeidsproductiviteit en het werkplezier'', aldus de woordvoerder.
Werknemers uit de financiële dienstverlening zijn bovengemiddeld positief over het innovatieklimaat. In de supermarkten en beveiliging is het personeel het minst positief. In deze branches ervaren werknemers weinig ruimte om met eigen ideeën te komen of afwijkende standpunten te hebben. Een op de tien werknemers is zelfs uitgesproken negatief in zijn oordeel.
Ook blijkt uit het onderzoek dat hoe langer mensen in dienst zijn, hoe positiever zij tegenover innovaties staan. Daarbij is wel van belang dat de werknemer tijdig wisselt van functie. Want hoe langer hij in dezelfde functie blijft, hoe negatiever hij wordt over mogelijkheden voor innovaties en de eigen inbreng daarbij.
De vakbond nam het onderzoek af onder bijna duizend mensen. Donderdag neemt minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken de resultaten in ontvangst op een congres in Noordwijkerhout.
(Bron)
Oudste bijtsporen van zoogdier ontdekt

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in de Canadese staat Alberta waarschijnlijk de oudste tandafdrukken van zoogdieren ontdekt op enkele botten van dinosauriërs.
De bijtsporen zijn onder meer aangetroffen op een dijbeenbot van een champsosaurus, een rib van hadrosauriër en op het kaakbeen van een buideldier. Wetenschappers schatten dat de botten ongeveer 75 miljoen jaar oud zijn.
De tandafdrukken zijn vermoedelijk afkomstig van zoogdieren. Het gaat namelijk om bijtsporen van twee rijen tanden die tegenover elkaar stonden.
Alleen zoogdieren hadden 75 miljoen jaar geleden een dergelijk gebit, zo melden onderzoekers van de Universiteit van Yale en het Museum of Natural History in het wetenschappelijk tijdschrift Paleontology.
Vermoedelijk hebben primitieve knaagdieren van de soort Multituberculata op de botten gekauwd toen de dinosauriërs al gestorven waren. “De botten dienden als een soort voedingssuplement voor deze dieren”, verklaart hoofonderzoeker Nicholas Longrich op nieuwssite Physorg.com.
Ook moderne knaagdieren willen nog wel eens hun tanden zetten in botten of geweien van andere dieren.
“De tandafdrukken vielen me op, omdat ze me deden denken aan de knaagsporen op het gewei van een hert dat mijn vader eens mee naar huis bracht toen ik klein was”, aldus Longrich. "Toen ik zulke sporen op de fossielen zag, had het onmiddellijk mijn aandacht."
(Bron)
Gewonden bij aanrijding bus en tram Amsterdam

AMSTERDAM - Bij een aanrijding tussen een Connexxion-bus en een tram van het GVB in Amsterdam zijn donderdagmiddag negen gewonden gevallen.
Drie van hen moesten met lichte verwondingen naar een ziekenhuis, maakte de politie bekend. De rest kon ter plekke worden behandeld.
Even over half twee kwamen bus 197 en tram 24 op de kruising van de Amstelveenseweg en het IJsbaanpad, ter hoogte van het VU ziekenhuis, met elkaar in botsing.
De oorzaak is nog niet bekend.
Het verkeer richting Amstelveen kwam tegen drie uur langzaam weer op gang. In de richting van de stad was inmiddels ook weer een rijbaan open.
De weg naar de A10, de stad uit, was volgens een politiewoordvoerder nog geblokkeerd. De brandweer is ter plekke vanwege een lekkage in de accu van de bus. De tram kon al worden weggesleept naar de remise.
De beide chauffeurs, die ook verwondingen opliepen, zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.
(Bron)
'Artsen onderschatten gevaren pijnstillers'

ROTTERDAM - Patiënten die veel pijnstillers slikken, lopen onnodig veel risico op ernstige maagklachten.
Dat komt omdat artsen hun tegen de richtlijnen in geen medicijnen geven die hen daartegen beschermen.
Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben dat ontdekt, zo meldde het ziekenhuis donderdag.
Volgens een richtlijn uit 2003 moeten patiënten die veel pijnstillers gebruiken wegens bijvoorbeeld artrose, ook medicijnen krijgen die de maag beschermen.
Zij lopen een vier keer zo groot risico op onder meer een maagzweer of een maagperforatie dan mensen die geen pijnstillers slikken.
Het Erasmus MC onderzocht ruim 50.000 mensen die een bepaald type pijnstiller slikten. Het gaat om middelen als ibuprofen, diclofenac en naxopren. In Nederland gebruiken jaarlijks ruim drie miljoen mensen deze pijnstillers.
Uit de studie blijkt dat zes op de tien patiënten die aanvullende medicijnen zouden moeten slikken, die niet krijgen.
Voordat de richtlijn van kracht werd, was dat aantal nog groter. In 1996 kreeg 93 procent van die groep patiënten geen maagbeschermers.
Volgens onderzoeker Ernst Kuipers is de richtlijn mogelijk nog onvoldoende bekend bij artsen.
Ook kan het zijn dat artsen zich onvoldoende bewust zijn van het risico dat hun patiënten lopen op ernstige maagklachten, waaraan zij zelfs kunnen overlijden.
Kuipers ziet een grote rol weggelegd voor apothekers bij de juiste uitvoering van de richtlijn.
Zij zouden dan moeten controleren of patiënten die pijnstillers gebruiken die tot een verhoogd risico leiden, ook met maagbeschermende middelen worden behandeld.
(Bron)
'Stem verraadt kracht van man'

AMSTERDAM – De stem van een man bevat informatie over de lichamelijke kracht die hij bezit. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.
Het is mogelijk om uit het stemgeluid van een man af te leiden hoe veel kracht hij in zijn bovenlichaam heeft. De stem van mannen bevat zelfs net zo veel informatie over hun spierkracht als een foto.
Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
Hoofdonderzoeker Aaron Sell vermoedt dat de mannelijke stem in de loop van de evolutie is uitgegroeid tot een graadmeter aan de hand waarvan zijn tegenstanders kunnen bepalen hoe groot zijn vechtvermogen is.
Bij vrouwen bestaat er volgens de wetenschapper geen verband tussen stemgeluid en kracht. "Onze hypothese is dat het vroeger vooral belangrijk was om te bepalen hoe sterk een man was, omdat mannen vaak betrokken raakten bij gevechten", verklaart Sell in de Britse krant The Daily Telegraph. "De beste strijders in een groep waren ook bijna altijd mannen."
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door opnames te maken van mannen uit verschillende landen, die slechts één zin in hun moedertaal uitspraken. Vervolgens ondergingen de proefpersonen een aantal testen, waarmee de kracht in hun bovenlichaam in kaart werd gebracht.
Vervolgens moesten Amerikaanse studenten alleen op basis van het opgenomen stemgeluid inschatten hoe sterk de mannen waren. Ze gaven met een schaal van zeven punten aan hoe veel kracht zij dachten dat de verschillende proefpersonen in hun bovenlichaam hadden.
Uit het onderzoek bleek dat de inschattingen op basis van het stemgeluid bovengemiddeld accuraat waren. De stemanalyse leek proefpersonen zelfs net zo veel informatie te geven over de spierkracht van de mannen als een foto.
Onduidelijk is alleen welke aspecten van de mannelijke stem aanwijzingen geven over spierkracht. Volgens de onderzoekers was het niet zo dat de mannen met de zwaarste stemmen ook de meeste kracht in hun lichaam hadden.
“We weten simpelweg niet welke akoestische aanwijzingen de studenten gebruikten om de spierkracht van de mannen te bepalen”, aldus hoofdonderzoeker Sell. “We hebben wel geprobeerd dat uit te zoeken. Maar de toonhoogte, het volume en ook het verschil in tonen in de stemmen waren allemaal geen goede voorspellers van de kracht van de mannen. Dit blijft dus een mysterie.”
(Bron)
'Veel sollicitanten houden vervelende nasmaak'

AMSTERDAM - Veel werkzoekenden houden een naar gevoel over aan -mislukte- sollicitaties. Dat komt volgens onderzoek door de vaak slechte afhandeling door bedrijven.
Uit Brits onderzoek onder zestienhonderd werkzoekenden blijkt dat de helft van de Britten ontevreden is over hoe ze tijdens een sollicitatieprocedure worden behandeld. Dat schrijft HR-magazine People Management.
Niet meedelen of de sollicitatie uberhaupt een vervolg krijgt (46 procent), geen feedback krijgen (39 procent)en geen ontvangstbevestiging krijgen (39 procent) zijn de meest gehoorde klachten.
Een vijfde van de ondervraagden zegt als gevolg van een slechte sollicitatie-ervaring te zijn gestopt met het kopen van producten van het betreffende bedrijf.
Onderzoeker David Leigh waarschuwt werkgevers voor het laks omgaan met potentiele medewerkers: "Het afwijzen van mensen gebeurt misschien gemakkelijk, maar werkgevers zouden er goed aan doen zich te realiseren dat ongeschikte kandidaten wel nog steeds potentiele klanten zijn. Een slechte sollicitant met een slechte ervaring kan net zo schadelijk zijn voor het imago als een ontevreden klant in de winkel."
(Bron)
Rusland legt beslag op boeken oppositie

SINT-PETERSBURG - De politie in Sint-Petersburg heeft woensdag 100.000 exemplaren van een uiterst kritisch boek over de Russische premier en oud-president Vladimir Poetin in beslag genomen.
Dat gebeurde aan de vooravond van het International Economic Forum, een topconferentie die donderdag begint in de voormalige hoofdstad.
De oppositiebeweging Verenigd Burgerlijk Front bracht het nieuws over de inbeslagname naar buiten. De tegenstanders van de Russische regering wilden het boek met de titel 'Poetin. De Resultaten. 10 Jaar later' de komende dagen uitdelen aan deelnemers aan de top.
Auteurs van het boek zijn Boris Nemtsov en Vladimir Milov, twee oppositiepolitici. Nemtsov was in 1997 en 1998 vice-premier van Rusland en werd later een van de meest uitgesproken critici van Poetin, die president was tussen 2000 en 2008.
(Bron)
Storing treft tienduizenden ADSL-klanten KPN

AMSTERDAM - Een inmiddels verholpen storing heeft donderdagmorgen gezorgd dat "enkele tienduizenden" ADSL-klanten van KPN niet konden internetten.
Dat bevestigt een woordvoerster van het telecombedrijf. De storing werd veroorzaakt door een defect in een centrale in Rotterdam, maar volgens het bedrijf bevonden de getroffen klanten zich in het hele land.
Kort na het middaguur werd de storing verholpen, aldus de woordvoerster.
(Bron)
Duurzame cacao in Chocomel

RIJSWIJK - De fabrikant van Chocomel, FrieslandCampina Benelux, wil dat in 2014 alleen nog duurzame cacao wordt verwerkt in de chocoladedrank.
Nu is tien procent van de cacao die wordt ingekocht voorzien van een certificaat dat aangeeft dat het gaat om een maatschappelijk verantwoorde grondstof, waarbij rekening is gehouden met milieu en arbeidsomstandigheden.
Volgens FrieslandCampina is nu nog onvoldoende maatschappelijk verantwoorde cacao beschikbaar om aan alle vraag te voldoen.
De onderneming heeft UTZ Certified in de arm genomen om boeren ertoe te bewegen niet langer bos te kappen en de grond uit te putten voor de cacaoteelt, maar hun te leren hoe ze hun grond op een milieuvriendelijke manier vruchtbaar kunnen houden.
(Bron)
Treinongeluk in Duitsland

AMSTERDAM - Bij een botsing tussen een passagiers- en een goederentrein in het Noord-Duitse Peine zijn woensdagavond zestien mensen gewond geraakt.
De goederentrein liep door nog onbekende oorzaak uit de rails, waarna de passagierstrein frontaal op de verongelukte vrachttrein klapte. Onder de gewonden is de machinist van de passagierstrein. Hij is er slecht aan toe.
De goederentrein was met grind geladen. Zes van de 49 wagons liepen uit de rails en drie sloegen om.
Van de passagierstrein liepen de locomotief en twee wagons uit de rails en kwamen deels terecht in de voortuin van een huis. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt.
(Bron)
Schimmels eisen tientallen levens in ziekenhuizen

AMSTERDAM - Agressieve schimmelinfecties zorgen jaarlijks voor tientallen doden in Nederlandse ziekenhuizen. Patiënten met een verzwakt afweersysteem bezwijken aan schimmels die resistent zijn geworden tegen de belangrijkste bestrijdingsmiddelen.
Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) en het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM.
Zo'n 5 procent van de veelvoorkomende aspergillus-schimmels zou inmiddels resistent zijn tegen de zogenoemde azolen, de meest gebruikte kuur tegen de organismen.
Arts en microbioloog professor Paul Verweij van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen vermoedt dat de resistentie onder meer wordt veroorzaakt door het gebruik van azolen als bestrijdingsmiddel in de landbouw en in schimmelwerende verf.
De resistente schimmels zijn vooral gevaarlijk voor personen met een verminderd afweersysteem, zoals leukemiepatiënten of mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.
(Bron)
Ammoniaklek bij melaminefabriek in Geleen

GELEEN - Op industrieterrein Chemelot in Geleen is woensdagmiddag een onbekende hoeveelheid ammoniak ontsnapt uit een lek in de melaminefabriek van het bedrijf OCI.
Dat liet een woordvoerster van Chemelot weten.
De lekkage begon rond vijf uur, waarop de sirenes alarm sloegen. De bedrijfsbrandweer van Chemelot ontruimde de omgeving van de fabriek en legde een waterscherm aan.
Rond half zes was de lekkage grotendeels gestopt. Volgens de woordvoerster ontsnapte vervolgens nog een kleine hoeveelheid ammoniak via een schoorsteen, maar ook daar legde de brandweer een waterscherm aan.
Niemand raakte gewond. De oorzaak van de lekkage is onbekend. De omgeving liep volgens de woordvoerster geen direct gevaar.
Op Chemelot liggen onder meer DSM, de vroegere eigenaar van de melaminefabriek, en petrochemisch bedrijf Sabic.
(Bron)
Lichtflits op Jupiter was vermoedelijk een heldere meteoor

AMSTERDAM - Op 7 juni zijn met de Hubble-ruimtetelescoop gedetailleerde opnamen gemaakt van de planeet Jupiter. De hoop bestond dat daarop sporen te zien zouden zijn van de grote lichtflits die drie dagen eerder in de atmosfeer van de planeet plaatsvond.
Maar net als de vele andere opnamen die de afgelopen anderhalve week week van Jupiter zijn gemaakt, laten de Hubble-foto's niets bijzonders zien op de plek waar de lichtflits verscheen.
Volgens wetenschappers van het Space Science Institute in Boulder, Colorado (VS), wijst dat erop dat er geen planetoïde of komeet in het wolkendek van Jupiter is geëxplodeerd.
Bij zo'n explosie zou namelijk een wolk van donker puin omhoog zijn geblazen, die vervolgens op de heldere wolken was neergedwarreld.
Vermoedelijk was de lichtflits afkomstig van een flink uit de kluiten gewassen meteoroïde die hoog in de Jupiteratmosfeer is verbrand.
(Bron)
De vuvuzela is multifunctioneel, kijk maar....
Rechts kabinet lijkt voorlopig uit zicht

DEN HAAG - De kansen op een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA lijken op dag acht van de kabinetsformatie voorlopig verkeken.
Informateur Uri Rosenthal begon vorige week aan zijn opdracht om een kabinet te vormen met in ieder geval de grootste partij (VVD) en de grootste winnaar van de verkiezingen (PVV).
PVV-leider Geert Wilders gaf donderdag CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen de schuld van de mislukte poging om een rechts kabinet te formeren. ''Het CDA trekt gewoon de stekker eruit.''
Verhagen ontkent dat hij de stekker uit de formatie van een rechtse coalitie heeft getrokken, zei hij na beraad met zijn fractie.
Hij stelt dat hij al sinds vorige week vrijdag in al zijn gesprekken met informateur Uri Rosenthal heeft gezegd dat de VVD en de PVV eerst helder moeten maken of ze tot overeenstemming konden komen. ''Ik heb dat vrijdag gezegd, maandag, dinsdag en woensdag. Het kan geen verrassing zijn dat we dat vinden.''
''Ik moet tot mijn spijt constateren dat ze geen stap verder zijn gekomen. Als ze werkelijk met mij hadden willen praten, dan hadden ze antwoord gegeven op mijn vraag'', aldus Verhagen. Dat is volgens hem geen verwijt in de richting van wie dan ook, maar slechts een constatering.
Het CDA zou als derde partij nodig zijn voor een krappe meerderheid in de Tweede Kamer en een ''vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal''.
Maar al snel bleek dat het CDA na een historisch verkiezingsverlies niet stond te trappelen. ''Ons past bescheidenheid'' was de mantra van Verhagen.
Rosenthal deed verscheidene pogingen om schot in de zaak te krijgen. De afgelopen dagen werd er zonder voortgang in kringetjes rondgedraaid.
Donderdag had Wilders er genoeg van en stelde dat de vorming van een rechts kabinet door de opstelling van Verhagen ''heel moeilijk, zo niet onmogelijk'' wordt. ''Hij wil niet komen praten. Onderhandelen doe je met z'n drieën. Je kunt niet onderhandelen met een lege stoel'', zei hij over Verhagen.
Ook VVD-leider Mark Rutte stelt vast dat ''het CDA in dit stadium niet wil onderhandelen'' over een rechtse coalitie. Rutte zei dat na afloop van zijn gesprek Rosenthal.
''Ik stel vast dat het CDA niet wil deelnemen en niet met Geert Wilders en mij aan tafel wil'', zei Rutte.
Hij vindt nog steeds dat een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA programmatisch haalbaar is en gezien de verkiezingsuitslag het meest voor de hand ligt en gezien de economische situatie ook het beste zou zijn voor Nederland.
Rutte wilde de schuld van het vastlopen van de eerste ronde niet bij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen leggen.
Rutte zei wel dat PVV-leider Geert Wilders in elk geval ''niets te verwijten'' valt. ''Wilders heeft zich constructief opgesteld.'' Rutte zei verder dat hij en Wilders voldoende aanknopingspunten zagen om samen met het CDA een coalitie te vormen. ''Er was de VVD en de PVV veel aan gelegen om dit kabinet te vormen.''
De definitieve conclusie dat een rechts kabinet van de baan is, nam Rutte niet voor zijn rekening. ''Het is aan de informateur om conclusies te trekken.''
(Bron)

Ach die Wilders. Het is altijd de schuld van de anderen. Jaren heeft ie zijn ouwe club en de regering voor rotte vis uitgemaakt, nu wil ie gezellig samen regeren en snapt ie niet dat dat verdomde ingewikkeld is - vooral door zijn eigen opstelling.
Tijgerinspectie gedaan. De bult lijkt kleiner dan ie was (goed teken), maar als ik er aan frummel, wordt dat heel duidelijk niet op prijs gesteld, waarschijnlijk doet dat pijn (slecht teken).
Ze heeft geen koorts en ze eet en drinkt prima, dus ik kijk het nog een dag aan.
Volgens mij heeft Tijger een abces. Ze had een wondje precies bovenop haar rug, dat al dicht was toen ik het ontdekte. Nu zit er een bult. Dat kun je heel even aankijken, maar waarschijnlijk wordt dat een dierenartsbezoekje.
Tijger voelt kennelijk dat ik haar even wil inspecteren, want ze blijft zorgvuldig uit m'n buurt.
Dan val je weer in slaap.
Na veel moeite vang je Tijger, propt haar in de bench, en levert haar af bij de dierenartsenpraktijk die op de Dam zit die ineens middenin al die straatjes op de Wallen zit.
Je ouders wachten terwijl je Tijger weer gaat ophalen, de praktijk heeft een huisnummer ergens in de zestig maar is niet te vinden.
Iedereen die je aanspreekt, blijkt een toerist en heeft geen idee of verstaat je niet eens.
Na een tijdje kom je weer langs je ouders, die intussen maar aan de wijn zijn gegaan en op een soort grote kei zijn gaan zitten. Af en toe kom je mensen tegen die je al een tijd niet meer gezien hebt en die graag willen bijpraten, wat je best wilt maar niet nu.
Uiteindelijk vertelt iemand je dat de dierenarts naast de C1000 zit, en denk je 'Oh ja! Dat wist ik!' Je bent al x keer langs die supermarkt gelopen - alleen nu je dezelfde route loopt, is de supermarkt ineens óók weg.
Gelukkig ging toen de telefoon ;-)

woensdag, juni 16, 2010

Soms stuit je ineens op verrassende dingen. Het is maar goed dat er TEST bij staat ;-)

KNMI-test
TT 107 Dode gevonden na brand Dordrecht

In Dordrecht is een dode gevonden in het appartementencomplex waar vanmiddag een grote brand heeft gewoed. Wie het is en wat de doodsoorzaak is, is nog niet bekend. Er is één arrestatie verricht.
Het lichaam werd gevonden in de woning waar de brand ontstond na een explosie. De brand verwoestte zeker zes woningen aan de Prinses Julianaweg. Achttien mensen raakten gewond, van wie er acht naar het ziekenhuis moesten. Eén gewonde is er slecht aan toe.
Naar verluidt is de man die is opgepakt de zoon van de hoofdbewoner van het appartement waar de brand ontstond. Hoe de explosie is ontstaan, is onduidelijk.
Poppodium Watt vraagt faillissement aan

ROTTERDAM - Het Rotterdamse poppodium Watt vraagt faillissement aan. Dat heeft het bedrijf woensdag laten weten. Volgens Watt bleek er in de raadscommissievergadering over het noodlijdende popcentrum niet voldoende draagvlak voor een reddingsplan.
De opvolger van Nighttown, heeft al sinds de opening in 2008 moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.
Het college van Rotterdam liet eerder al weten geen extra steun aan het uitgaanscentrum te verlenen.
Watt kampte met een aantal problemen. Het pand is onvoldoende geluidswerend. Geld om de zaak te isoleren is bij de eigenaar van het pand echter niet voorhanden.
Daarnaast kampt de stichting die Watt exploiteert met een tekort. Kort na de start sprong de gemeente al eens financieel bij.
(Bron)
‘Man met bruine ogen heeft meest dominante uitstraling’

AMSTERDAM – Mannen met bruine ogen hebben over het algemeen meer dominante trekken in hun gezicht dan mannen met een andere oogkleur. Dat hebben Tsjechische wetenschappers aangetoond.
De gezichten van mannen met bruine ogen hebben een bovengemiddeld dominante uitstraling, zo hebben wetenschappers van de Charles Universiteit in Praag ontdekt. En dat dominante uiterlijk heeft niet alleen te maken met hun oogkleur.
Mannen met bruine ogen hebben namelijk vaak ook een relatief grote neus en een bredere kaak. Verder staan hun ogen meestal dichter bij elkaar en hebben ze grote ogen. Dat schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Personality and Individual Differences.
De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door proefpersonen te laten kijken naar foto's van gezichten van mannen met verschillende oogkleuren. De mannen met bruine ogen hadden volgens bijna alle deelnemers aan het experiment een meer dominante uitstraling.
Toen de onderzoeksleiders de bruine ogen met behulp van de computer in blauwe ogen veranderden, werden de mannen echter nog steeds als het meest dominant beoordeeld.
De wenschappers ontdekten uiteindelijk dat mannen met bruine ogen relatief veel dominante trekken in hun gezicht hebben.“Dit is een erg bijzondere vondst die ik niet had verwacht”, zo verklaart de Schotse deskundige Benedict Jones van de Universiteit van Aberdeen op nieuwssite Livescience.
De meest waarschijnlijk verklaring voor de bevindingen van de wetenschappers is dat mensen met het gen voor bruine ogen ook vaak drager zijn van genen die dominante gelaatstrekken veroorzaken.
Dat verschijnsel kan worden veroorzaakt door de locatie van de twee genen in het menselijk DNA. Als genen dicht bij elkaar liggen op een chromosoom, is de kans groter dat ze gezamenlijk voorkomen bij individuen.
(Bron)
Vorig jaar 73 procent meer ontslagaanvragen

DEN HAAG - Met de economische crisis is vorig jaar het aantal ontslagaanvragen bij het UWV Werkbedrijf en de kantonrechter fors gestegen.
In totaal hebben werkgevers voor ongeveer 90.000 werknemers ontslag aangevraagd in 2009. Dat betekent een stijging van 73 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Dat blijkt uit de Ontslagstatistiek 2009, die demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De jaarlijkse rapportage meldt niet alle beëindigde arbeidscontracten. Zo zijn niet meegeteld: de ontslagen op staande voet, afloop van tijdelijke contracten en beëindigingen van overeenkomsten met wederzijds goedvinden.
Twee derde van de ontslagaanvragen verliep vorig jaar via uitkeringsinstantie en arbeidsbemiddelaar UWV. Bij ruim 80 procent van de ontslagvergunningen die het UWV verleende, wilden de werkgevers om bedrijfseconomische redenen van personeel af. In 15 procent van de gevallen had het te maken met arbeidsongeschiktheid.
Werkgevers kiezen vaak voor een procedure via het UWV, omdat ze bij de kantonrechter veelal een hogere ontslagvergoeding moeten betalen.
Met de economisch moeilijke tijden is ook goed te zien dat werkgevers om financiële redenen vaker kiezen voor het UWV.
Bij de overheidsinstantie is het aantal ontslagaanvragen vorig jaar 112 procent gestegen tot 60.064, terwijl bij de rechters sprake was van een toename van 27 procent tot 29.854 ontbindingsverzoeken.
(Bron)