zaterdag, november 24, 2007

Meisjes van 7 gaan voor 'slank en mooi'

Meisjes van zeven jaar oud associëren slank en mooi zijn met geluk, populariteit en succes. Ze leggen ook een link tussen overgewicht hebben en gepest worden.
Britse onderzoekers die deze conclusie trokken, roepen scholen op om jonge kinderen te leren dat foto's in tijdschriften vaak bewerkt zijn en dat mensen op televisie eerst uren in de make-up zitten. De onderzochte meisjes tussen de 7 en 10 jaar oud waren zich ernstig bewust van hun uiterlijk en hun grootste angst was buitengesloten of gepest te worden vanwege om hoe ze eruit zien.
De meisjes denken dat slanke en mooie meiden het gelukkigst zijn en het meeste succes zullen behalen in hun leven. Dik zijn associëren zij met verdrietig zijn en buiten de groep vallen. Volgens de onderzochte meisjes helpt het als hun omgeving ze het gevoel geeft dat ze goed zijn zoals ze zijn.
De onderzoekers adviseren dan ook dat leraren, ouders en andere familieleden niet teveel nadruk leggen op het uiterlijk van jonge meisjes. Ze geruststellen en luisteren naar hun onzekerheden is volgens de wetenschappers ook belangrijk.
(Bron)

Dat hebben ze niet zelf bedacht, dus hoe komen ze er aan?
Premier Howard verpletterend verslagen

CANBERRA - De Australische premier John Howard, die sinds 1996 aan de macht is, heeft bij de parlementsverkiezingen van zaterdag een verpletterende nederlaag geleden.
De Liberale Partij van de conservatieve regeringsleider verloor haar meerderheid in het 150 zetels tellende parlement in wat de op één na grootste politieke aardverschuiving in het Australië van na de Tweede Wereldoorlog lijkt te zijn.
De Labor Partij van Kevin Rudd wist een achterstand van zestien zetels om te buigen in een meerderheid van vermoedelijk 22 zetels. "Vandaag kijken we naar een nieuwe toekomst. Vandaag heeft het Australische volk besloten dat we als natie voorwaarts gaan ", verklaarde de oppositieleider die de touwtjes van Howard zal overnemen.
"We moeten deze grootse Australische democratie van ons vieren en eren", stelde Rudd in zijn overwinningspeech zaterdagavond. Dat het democratische proces echter ook zure druiven met zich mee kan brengen, ondervond zijn tegenstander Howard aan den lijve. De 68-jarige regeringsleider dreigt na 33 jaar trouwe dienst voor het kiesdistrict Bennelong ook nog eens zijn parlementszetel te verliezen.
De vertrekkend premier droeg zijn verlies waardig. "Mede-Australiërs, ik heb Kevin Rudd gebeld en hem en de Australische Labor Partij gefeliciteerd met deze grote overwinning. Dit is een grootse democratie en ik wens Rudd het beste", verklaarde Howard ten overstaan van partijgenoten.
Hoewel het nog niet 100 procent zeker is dat hij in zijn eigen district Bennelong verliest, kondigde hij wel alvast het einde van zijn politieke carrière aan. In een hotel in Sydney zei hij dat "de Liberale partij natuurlijk een nieuwe leider moet kiezen". Howard riep, geflankeerd door zijn echtgenote en twee van zijn drie kinderen, partijgenoten op zijn plaatsvervanger Peter Costello te steunen.
"Het is de afgelopen elf jaar elke dag een enorm privilege geweest om premier te mogen zijn van dit geweldige land", stelde de conservatieve politicus die zo veel economische successen boekte. Zijn opvolger repte zaterdag eveneens van de grote eer en verantwoordelijkheid die je als regeringsleider draagt en beloofde een premier te zijn voor alle Australiërs. "Ik zal altijd regeren in het nationale belang."
De Labor-leider liet nogmaals zijn plannen de revue passeren voor onderwijs, milieu, infrastructuur en arbeidsrelaties. Ook deed hij een handreiking in de richting van de Verenigde Staten en andere bevriende landen en bondgenoten. "Ik kijk ernaar uit met ze te werken om de grote uitdagingen aan te gaan waar de wereld zich mee geconfronteerd ziet."
Rudd liet in de aanloop naar de verkiezingen weten een derde van de Australische troepen uit Irak terug te zullen halen en het klimaatverdrag van Kyoto te zullen ondertekenen. Beide onderwerpen vallen slecht in Washington, dat met Howard een zeer trouwe bondgenoot verliest. President George Bush heeft Rudd gefeliciteerd met zijn overwinning.
(Bron)
Nettoloon in 2008 iets hoger

DIEMEN- Het loonstrookje van januari 2008 laat weinig verschuivingen zien. Mensen met een laag of met een hoog inkomen houden volgend jaar netto ietsje meer van hun loon over. De middeninkomens leveren een klein beetje in.
Dit blijkt uit de eerste berekeningen van Randstad HR Solutions, dat de wijzigingen in de belastingschijven en de veranderingen in premies voor komend jaar heeft doorberekend. In 2009 laat het salarisstrookje volgens de berekeningen een rooskleuriger beeld zien.
Werknemers met een bruto salaris tot 2480 euro houden volgend jaar tot een half procent salaris netto meer over. Zo krijgt iemand met een bruto maandloon van 1600 euro er netto ruim 4 euro per maand bij.
Middeninkomens (van 2480 tot 4375 euro) gaan er netto iets op achteruit. Zij houden per maand gemiddeld een halve euro minder over. Voor de inkomens vanaf 4375 euro stijgt het komend jaar het netto maandsalaris met 1 à 2 euro. Deze veranderingen in het salaris zijn het gevolg van wijzigingen in de belastingschijven.
Een werknemer met het minimumloon krijgt er netto 14 euro bij. Dit komt vooral door de stijging van het wettelijk minimumloon, dat volgend jaar omhooggaat van bruto 1317 euro naar 1335 euro.
In 2009 zijn de vooruitzichten volgens de berekeningen van Randstad beter. Dan hoeven werknemers geen WW-premie meer te betalen, waardoor iedereen er netto op vooruitgaat.
Voor de werkgevers stijgen de loonkosten in 2008 gemiddeld met een dikke procent.
(Bron)
Neonazi's kerven hakenkruis in heup vrouw

BERLIJN - Neonazi's in de Duitse plaats Mittweida hebben een hakenkruis gekerfd in de heup van een 17-jarig meisje.
De tiener was een zesjarige allochtoon meisje te hulp geschoten dat werd lastiggevallen door de rechtsextremisten, maakte de Duitse politie vrijdag bekend.
De daders namen de benen nadat de vrouw had teruggevochten toen ze het SS-insigne in haar wang dreigden te kerven.
In het appartement van een van de verdachten troffen agenten nazi-spullen aan. Tegen één persoon is een strafrechterlijk onderzoek ingesteld. Een arrestatiebevel ligt er niet. De rechtbank in Chemnitz wees een verzoek daartoe af.
(Bron)

Dan ben je inderdaad de fine fleur van de natie, als je met een kudde een meisje van 6 jaar durft te pakken. En als je dan op je donder krijgt van een meid van 17 :-)
Goh. Het is echt of de duvel ermee speelt - gisteren weer eens de verbindingssnelheid getest en gekeken of ik voor deze snelheid inderdaad de snelste (en voordeligste) verbinding heb. Ja dus.
Maar net als de vorige keren dat ik besloot dat ik gewoon moet blijven zitten waar ik zit: frtsj. Weg verbinding. En die blééf weg.
Wat deed ik vroeger ook alweer, voordat ik een vaste internetverbinding had?
Lezen dus, tv-kijken, slapen ;-)

vrijdag, november 23, 2007

Hadden we dat afgesproken? Dik één graad, wat is dat nou? We gaan toch niet net doen of de winter in aantocht is??
Hak stopt met blik

GIESSEN - Hak stopt met de productie van blikconserven. De productie van blikconserven in de fabriek in Heusden wordt medio mei volgend jaar stilgelegd.
Met het verdwijnen van het blik komen veertig banen op de tocht te staan, bevestigde directeur Michel van Ginkel vrijdag een bericht hierover op de website van het Brabants Dagblad.
In de fabriek in Heusden, een voormalige fabriek van het merk Jonker Fris, maakt Hak voor supermarkten uit binnen- en buitenland groenteconserven in blik.
Twee jaar geleden nam investeringsmaatschappij Neerlands Glorie Hak en Jonker Fris over. Het was de bedoeling de twee fabrieken (van Hak in Giessen en die van Jonker Fris in Heusden) samen te voegen wegens onderbezetting.
Mede doordat het erg lang duurde voordat Hak de vereiste vergunningen kreeg voor de uitbreiding van de fabriek in Giessen, heeft het bedrijf besloten 'blik' af te stoten.
Wat het afstoten van blik voor de omzet gaat betekenen, wilde Van Ginkel niet zeggen. "We moeten een deel van de omzet missen, maar we zien een goede ontwikkeling van glas en dat geeft ons het volste vertrouwen in de toekomst."
Van Ginkel sluit gedwongen ontslagen niet uit, maar is optimistisch om de medewerkers te herplaatsen. Bij Hak werken 290 mensen.
(Bron)
Hoge boete voor postorderbedrijf Sana Direct

AMSTERDAM - De Consumentenautoriteit heeft postorderbedrijf Sana Direct een boete van 88.000 euro opgelegd. Ook kreeg de internetwinkel voor alternatieve voedingsmiddelen een last onder dwangsom aan de broek.
Die maatregelen volgden op een reeks klachten van klanten van het bedrijf. Dat heeft de Consumentenautoriteit donderdag bekendgemaakt.
Kopers kregen na een eerste bestelling ongevraagd producten toegestuurd, en een rekening. Daarnaast was Sana Direct, ook bekend onder de naam Naturpost, volgens de Consumentenautoriteit niet duidelijk genoeg over de manier waarop een koop via internet tot stand kwam.
Veel klanten bleken zich na een keer klikken al akkoord te hebben verklaard met de voorwaarden, zonder dat ze dat zelf in de gaten hadden. Als het bedrijf die onduidelijkheid niet verhelpt, staat het een dwangsom te wachten.
Het is de eerste keer dat de Consumentenautoriteit, een dienst van het ministerie van Economische Zaken, een boete oplegt. De organisatie houdt toezicht op de naleving van het consumentenrecht, en werd in januari geïnstalleerd.
Sana Direct gaat tegen de beslissing in beroep.
(Bron)
Duitse politie worstelt met Skype

WIESBADEN/DRIEBERGEN - De Duitse politie heeft toegegeven dat ze niet in staat is om telefoongesprekken die via het internet worden gevoerd, zoals met Skype-software, af te luisteren.
Volgens de baas van de federale Duitse recherchedienst BKA, Jörg Ziercke, staan rechercheurs daardoor geregeld voor "grote problemen", aldus Duitse media.
Ziercke drong aan op meer bevoegdheden voor de politie om via internet heimelijk bestanden te kunnen controleren op pc's van verdachten. De politie kan daarmee informatie verzamelen van verdachten zonder alleen afhankelijk te zijn van telefoontaps.
Het Korps landelijke politiediensten, dat zich in Nederland bezighoudt met de opsporing van criminele activiteiten op het internet, wil niet reageren op de uitspraken van de Duitsers. "Wij gaan niet in op wat wel en niet mogelijk is", aldus een woordvoerder donderdag.
(Bron)
Ozon en warmte leiden tot meer sterfte

AMSTERDAM - Hoe hoger de concentratie ozon en hoe hoger de temperatuur, hoe meer mensen overlijden aan een hartaanval of beroerte. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers onlangs.
Drie jaar lang onderzochten de onderzoekers ruim honderd miljoen inwoners uit het hele land. Ze keken naar hun gezondheidstoestand in de warmste maanden, naar de temperatuur en de hoeveelheid ozon in hun leefomgeving.
Op plekken waar veel ozon werd gemeten en het warmer was, stierven meer mensen aan een hartaanval of een beroerte. Steeg op die plaatsen de temperatuur, dan nam ook het aantal sterfgevallen toe.
Waar de concentratie ozon het hoogst was en de temperatuur snel steeg, nam het aantal hartaanvallen en beroertes toe met 8 procent.
Volgens de onderzoekers beïnvloedt ozon de luchtwegen en het autonome zenuwstelsel, waardoor het lichaam gevoeliger wordt voor temperatuurswisselingen.
(Bron)
C1000 haalt augurken terug

AMSTERDAM - C1000 haalt zijn fijn zoetzure augurken uit de schappen. Ze hebben een geur- en smaakafwijking waardoor ze niet voldoen aan de kwaliteitsnorm.
Consumptie levert echter geen gevaar op voor de gezondheid, meldt de supermarktketen in advertenties in de landelijke dagbladen.
Mensen die de augurken van het huismerk van C1000 hebben gekocht, kunnen deze tot en met 7 december terugbrengen naar een filiaal. Zij krijgen het aankoopbedrag terug.
(Bron)
Albert Heijn en Coca Cola ruziën nog altijd

AMSTERDAM - De ruzie tussen Albert Heijn en Coca Cola sleept zich voort. Het draait om de anderhalve literflessen van de frisdranken Coca Cola en Fanta Orange, die al sinds september niet meer in de schappen liggen van de winkels van Albert Heijn.
Een woordvoerster van de supermarktketen zei vrijdag dat er nog steeds gesprekken worden gevoerd, maar dat er nog geen overeenkomst is. "Het zou fijn zijn als we met kerst weer de flessen kunnen verkopen."
Albert Heijn weigerde de hogere vraagprijs van Coca Cola voor de anderhalve literfles te betalen, waarop de frisdrankenproducent de levering staakte. Andere ketens verkopen de flessen wel.
(Bron)
Braziliaanse (15) verkracht in cel

BRASILIA - Een 15-jarige Braziliaanse is een maand lang opgesloten geweest in een gevangeniscel met tientallen mannen. Vanaf de eerste dag is ze verkracht, aldus mensenrechtenactivisten donderdag kort na de vrijlating van het slachtoffer.
Het meisje moest ook seksuele handelingen verrichten in ruil voor voedsel. Het aantal mannen in de cel varieerde tussen twintig en 34.
Agenten in de deelstaat Para hadden het meisje gearresteerd op verdenking van diefstal, maar tot een formele aanklacht kwam het niet. De gouverneur van Para kondigde aan de verantwoordelijken te straffen.
Onlangs was al gebleken dat de politie in Para een 23-jarige vrouw een maand lang bij zeventig mannen gevangen had gezet.
(Bron)
Politie onderzoekt raadselachtige schotwond vrouw

BREDA - De politie heeft vrijdag een groot rechercheteam samengesteld dat onderzoek doet naar een raadselachtige schotwond die een Bredase donderdag opliep toen ze haar hond uitliet.
De vrouw ligt ernstig gewond in het ziekenhuis. Haar toestand is niet levensbedreigend.
De 39-jarige vrouw liep donderdagmiddag kort na 15.00 uur door het buitengebied bij het bedrijventerrein Minervum en de Bavelse Berg toen ze onwel werd. Ze was zelf in staat om de hulpdiensten te alarmeren. In het ziekenhuis bleek dat ze was getroffen door een kogel.
De politie tast nog volledig in het duister over de toedracht van het schietincident. Wegens de slechte toestand van het slachtoffer is zij nog niet uitgebreid verhoord. In totaal werken 25 politiemensen aan de zaak.
(Bron)
Vissen worden steeds kleiner

AMSTERDAM - Vissen worden steeds kleiner en zijn ook eerder geslachtsrijp. Deze veranderingen worden mede veroorzaakt door de intensieve visserij, meldt de NOS vrijdag.
De omroep haalt deze conclusies uit een uitgebreid onderzoek dat is gedaan door dertien Europese visserij-instituten. Daaruit blijkt dat vissen zich genetisch aanpassen om te overleven. Kleinere vissen worden minder makkelijk gevangen.
De voortplanting bij soorten als kabeljauw, tong en schol gebeurt tegenwoordig al na drie jaar. Voorheen gebeurde dit pas na vijf of zes jaar.
(Bron)
Rus veroordeeld voor moordfilmpje op internet

AMSTERDAM - Een Russische rechtbank heeft een man die claimt een filmpje op internet te hebben gezet van twee brute, racistische moorden, veroordeeld tot een jaar celstraf. Dat hebben aanklagers donderdag gezegd.
Het filmpje verscheen in augustus op ultranationalistische websites en deed de bezorgdheid over de groei van xenofobie en racisme in Rusland toenemen.
Een rechtbank in de regio Adjgeja oordeelde dat de man, Viktor Milkov, schuldig is aan het verspreiden van haat tegen etnische groeperingen door racistische en nationalistische commentaren op een website te zetten. Aanklagers zeiden dat hij ook links naar het filmpje heeft geplaatst, maar dat hij niet degene was die het filmpje op het web zette.
Op het filmpje van drie minuten is te zien hoe twee mannen, uit Centraal-Azië en de Kaukasus, in het bos knielen voor een nazi-vlag. Ze zijn vastgebonden. Volgens de ondertiteling betreft het "kolonisten uit Tadzjikistan en Dagestan".
Een van de mannen wordt onthoofd, de andere wordt door het hoofd geschoten. Aan het einde van het filmpje brengen twee gemaskerde mannen de nazi-groet. De autoriteiten hebben nog geen vooruitgang gemeld in het onderzoek naar de vraag wie het filmpje gemaakt en, als het filmpje echt is, wie de moorden gepleegd heeft.
Tadzjikistan is een voormalige sovjetrepubliek in Centraal-Azië. In Russische steden zijn veel Tadzjiekse gastarbeiders. Dagestan is een Russische regio. Zowel Dagestan als Tadzjikistan is voornamelijk islamitisch.
(Bron)
'Veel marteling in Spaanse gevangenissen'

AMSTERDAM - De Spaanse autoriteiten negeren de "wijdverspreide" martelpraktijken in gevangenissen. Dat zegt Amnesty International in een donderdag gepubliceerd rapport.
Het gaat niet om enkele geïsoleerde gevallen, zoals de overheid claimt, maar om structurele marteling en mishandeling van gedetineerden, claimt de mensenrechtenorganisatie.
Klachten over marteling en mishandeling door Spaanse agenten hebben vaak betrekking op ETA-verdachten, maar volgens Amnesty worden allerlei soorten verdachten mishandeld. De laatste jaren lijkt bij mishandeling vaak racisme in het spel te zijn.
Amnesty haalde in haar rapport vijftien voorbeelden aan. Het gaat vooral om gevallen waarin agenten verdachten sloegen, of hen of hun verwanten dreigden met meer geweld. Een man die in 2003 in Lleida werd opgepakt bekende na uren gedwongen te hebben gestaan dan wel geknield ten onrechte dat hij een pinautomaat in brand had gestoken.
Tussen 1980 en 2004 werd volgens Amnesty slechts juridische aandacht besteed aan 450 gevallen van mogelijke mishandeling en kwam het 85 keer tot een veroordeling. De overgrote meerderheid van gevallen van marteling en mishandeling wordt genegeerd, aldus Amnesty.
Amnesty raadt aan dat in Spaanse politiebureaus bewakingscamera's worden geplaatst en dat een commissie wordt ingesteld om de beschuldigingen te onderzoeken. In twee Spaanse regio's, Baskenland en Catalonië, worden al stappen genomen om camera's te introduceren.
(Bron)
Brommers mogen harder op de weg

AMSTERDAM - Brommers mogen binnen de bebouwde kom voortaan 45 kilometer per uur rijden. Dat is beter voor de verkeersveiligheid, zo maakte minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) bekend na afloop van de ministerraad.
Sinds 1999 moeten brommers binnen de bebouwde kom op de weg rijden, maar met maximaal dertig kilometer per uur. Het snelheidsverschil met auto's is echter gevaarlijk, meent de bewindsman.
"Een verschil van twintig kilometer per uur is te groot." Daarom wordt dat nu ongeveer gelijkgetrokken, zodat alle verkeersstromen ongeveer even hard gaan. "Dan wordt er minder ingehaald, en gebeuren er minder ongelukken."
Eurlings wil de maatregel zo snel mogelijk doorvoeren. Hij is niet bang dat jongeren hun brommer verder gaan opvoeren, nu de maximumsnelheid wordt verhoogd. "Daarop blijven we streng controleren."
(Bron)

Hm, veel brommerrijders menen toch al dat ze harder mogen dan 50?
Weinig treinverkeer rond Rotterdam en Den Haag

UTRECHT - Treinreizigers tussen Rotterdam en Den Haag moeten rekening houden met een vertraging van meer dan 60 minuten door een defect op het spoor. Dat heeft spoorbeheerder ProRail vrijdag laten weten.
Door een defecte reizigerstrein rijden er tussen Delft en Den Haag ook minder treinen en rijden er tussen Delft en Rotterdam geen treinen.
De verwachting is dat het treinverkeer tussen 17.00 en 18.00 uur weer normaal verloopt.
(Bron)

De boel is nog wel vertraagd.
Ex-militair fotografeert plassende meisjes

BRUSSEL - Een 57-jarige ex-beroepsmilitair is in België opgepakt op verdenking van zedendelicten. De man werd deze week gearresteerd toen hij in Oostende tijdens een manifestatie jonge vrouwen fotografeerde die zaten te wildplassen, zo melden Vlaamse media vrijdag.
De politie kreeg de man, een voormalig kandidaatgemeenteraadslid voor de lijst Groen!, in de gaten en pakte hem op. In zijn huis vonden agenten vervolgens talloze foto's van wildplassende meisjes en jonge vrouwen. De man had met zijn digitale camera stad en land afgereisd voor zijn verzameling.
Volgens Vlaamse kranten vond de politie ook nog een grote collectie kinderporno en een aantal gebruikte tampons die met punaises aan de muur waren geprikt.
(Bron)
Opdringerige waterplant verwijderd uit Biesbosch

DEN HAAG - Medewerkers van Staatsbosbeheer hebben deze week een indringer met wortel en tak verwijderd uit de Biesbosch.
Het gaat om de Kleine Waterteunisbloem, een uit Latijns-Amerika afkomstige waterplant die hier wordt verkocht voor vijvers, zo maakte het ministerie van Landbouw vrijdag bekend.
Het ministerie ziet de Kleine Waterteunisbloem als een bedreiging voor vissen en vogels omdat vijvers en sloten er makkelijk door overwoekerd raken. De plant verdringt bovendien de oorspronkelijke vegetatie en zorgt in Frankrijk al voor problemen in natuurgebieden.
Deze zomer werd de Kleine Waterteunisbloem voor het eerst in de Biesbosch gesignaleerd. Om te voorkomen dat de plant op andere plaatsen opduikt, zijn alle exemplaren, enkele tientallen, verwijderd.
Minister Gerda Verburg (Landbouw) overlegt met het bedrijfsleven hoe voorkomen kan worden dat dit soort risicovolle waterplanten in de natuur terechtkomt.
(Bron)
Cruiseschip zinkende na aanvaring met ijsberg

LONDEN/USHUAIA/SANTIAGO - Een cruiseschip, de Explorer, met 154 opvarenden is vrijdag ten noorden van Antarctia tegen een ijsberg gevaren en zinkende.
De honderd passagiers en tientallen bemanningsleden zijn door Argentijnse en Amerikaanse reddingsploegen van de boot gehaald en in reddingsboten ondergebracht.
Onder de passagiers bevindt zich een groep van vijftien Nederlanders die ongedeerd zijn, net als alle andere passagiers en de bemanning. De groep had via de organisatie Djoser de reis geboekt.
Dat meldde directeur Herman van der Velde van reisorganisatie Djoser vrijdag. "Iedereen maakt het goed", aldus Van der Velde. "In eerste instantie zijn ze aan boord gebracht van reddingsboten en inmiddels zitten ze veilig aan boord van een ander cruiseschip, dat in de buurt was."
De M/S Explorer maakte volgens de zegsvrouw van Gap Adventures water nadat het in aanvaring kwam met ijs. Hoewel de bemanning er in slaagde het water weg te pompen, werd besloten om de opvarenden te evacueren.
Een woordvoerster van dat bedrijf zei tegenover CNN dat iedereen veilig is en dat niemand wordt vermist. Aan boord bevonden zich naast de Nederlanders ook toeristen uit Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada.
De eerste meldingen van de ondergang van de Explorer kwamen van de Britse autoriteiten op de South Shetland Islands, een eilandengroep tussen Antarctica en het Zuid-Amerikaanse vasteland. Argentinië en Chili maken allebei aanspraken op de eilanden.
Het schip was speciaal gebouwd om ijs te weerstaan. De in 1969 gebouwde boot werd in 1993 grondig opgeknapt. Het cruiseschip voer op tochten die doorgaans twee weken duurden en circa 5600 euro per persoon kostten.
Het cruiseschip had volgens Lloyds List, een gezaghebbende vakblad voor de scheepvaart, gebreken.
Bij de laatste inspectie werden problemen met de waterdichte deuren van het in 1969 gebouwde schip geconstateerd. Ook waren de brandveiligheidsmaatregelen niet in orde, ontbrak een reddingsplan en was het onderhoud van de reddingsloepen onvoldoende.
(Bron)

Waarom mag het dan nog toeristisch rondvaren? Iedere opvarende is gered, maar toch.

donderdag, november 22, 2007

Nijmeegse wethouder betrokken bij seksrel

NIJMEGEN - De Nijmeegse wethouder en loco-burgemeester Paul Depla is woensdag in opspraak geraakt door een bericht op de website GeenStijl.nl. De PvdA-wethouder zou zich in het fietsenhok van het gemeentehuis oraal hebben laten bevredigen door een vrouwelijk gemeenteraadslid, aldus de site.
Geruchten over het incident circuleerden al in juni.
Een bewakingscamera zou Depla en het raadslid in het fietsenhok hebben gefilmd. Naar aanleiding van de geruchten gelastte burgemeester Thom de Graaff enkele maanden geleden een onderzoek, meldt een gemeentewoordvoerder woensdag.
"De conclusie was dat er geen sprake was van seksuele intimidatie, machtsmisbruik of andere strafbare feiten. De burgemeester heeft de fractievoorzitters daarvan op de hoogte gesteld."
De woordvoerder kan niet zeggen of er inderdaad videobeelden zijn en wat daarop te zien is. "De burgemeester heeft zelf in ieder geval geen beelden gezien", aldus de woordvoerder. Zowel Depla als De Graaff wil verder niet op de kwestie reageren.
De Nijmeegse PvdA-fractievoorzitter Rutger Zwart erkent dat er "geruchten" zijn over Depla. "Ik ga verder niet in op geruchten die betrekking hebben op het privéleven van de wethouder", aldus Zwart.
De Nijmeegse gemeenteraad kwam woensdagavond bijeen voor een reguliere vergadering. De kwestie kwam niet ter sprake. Wethouder Depla was wel gewoon aanwezig. Zijn naam wordt in Den Haag regelmatig genoemd als het gaat om de vervulling van hoge politieke functies.
(Bron)

Is het privé dan, in het fietsenhok van het gemeentehuis? (En zou een VVD-er het in de garage hebben gedaan?)
Mishandeld kind krijgt vaak psychische stoornis

Kinderen die mishandeld zijn, lopen grote kans om als volwassene een stemmings- of angststoornis te krijgen. Ook is het risico op verslaving bij hen groter. Meisjes zijn vaker slachtoffer dan jongens.
Dat laat het Trimbos Instituut weten naar aanleiding van recent onderzoek. Het maakt geen verschil of kinderen psychisch, seksueel of lichamelijk mishandeld of verwaarloosd zijn: de nare ervaringen maken de kans op een psychische stoornis even groot. Vaak komen de problemen pas in de volwassenheid naar boven.
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat een derde van de scholieren tussen de 12 en 16 te maken heeft gehad met een vorm van kindermishandeling of verwaarlozing. Bijna 20 procent gaf aan er in het afgelopen jaar last van te hebben gehad. De onderzochte groep bestond uit 1800 leerlingen.
De lichamelijke mishandeling vond vaker plaats door de vader, seksueel misbruik gebeurde vaker door iemand buiten het gezin. Bij emotionele verwaarlozing en psychische mishandeling noemden mannen vaker hun vader en vrouwen hun moeder als dader. In een kwart van de gevallen betreft het een broer of zus.
(Bron)
Onderzoeker vindt wachtwoord via Google

AMSTERDAM - Een onderzoeker van de Universiteit van Cambridge heeft via Google het wachtwoord achterhaald dat een hacker had misbruikt om in te breken op zijn weblog.
Het weblog Light the Blue Touchpaper van een team van computerwetenschappers aan de universiteit, werd onlangs gekraakt. Steven Murdoch, een van de onderzoekers, wilde weten welk wachtwoord de inbreker daarbij had gebruikt.
Het weblog wordt aangedreven door de populaire weblogsoftware Wordpress, dat de wachtwoorden van gebruikers versleutelt met het MD5-algoritme. De aldus verkregen code wordt opgeslagen.
Nadat Murdoch tevergeefs had geprobeerd het wachtwoord te achterhalen door willekeurige woorden uit het woordenboek te gebruiken, besloot hij de MD5-code van het wachtwoord van de inbreker in te tikken bij zoekmachine Google. Hij vond verschillende pagina's, die allemaal de naam 'Anthony' bevatten. Dat bleek inderdaad het wachtwoord te zijn. De websites gebruikten de MD5-code voor 'Anthony' in de bestandsnaam van de pagina, een methode die soms wordt gebruikt om bestanden geautomatiseerd van een naam te voorzien.
Dat de code zo eenvoudig kon worden achterhaald, baart de onderzoeker zorgen. Een bezoeker van zijn weblog heeft een website ontwikkeld waarmee computergebruikers kunnen uitzoeken of ook hun MD5-wachtwoord op internet rondzwerft.
(Bron)
Man breekt been vriendin om verzekering op te lichten

AMSTERDAM - Een 32-jarige Brit staat terecht omdat hij opzettelijk het been van zijn 24-jarige vriendin heeft gebroken. De man deed dit in de hoop van de verzekering een bedrag van 100.000 pond (zo'n 139.000 euro) los te weken. De vrouw werkte vrijwillig aan de pijnlijke fraude mee.
De Brit maakte op zijn weg naar een financiële klapper een strategische fout, hij filmde de macabere daad met zijn mobiele telefoon. Dit filmpje, dat later tijdens een inval door de politie werd ontdekt, toont precies hoe de man het been van zijn vriendin onder handen neemt.
Het Laatste Nieuws schrijft dat te zien is hoe de vrouw haar been op een baksteen legt haar vriend vervolgens met zijn voeten op het been intrapt.
Bedoeling van dit alles was om de gemeente Plymouth te laten denken dat de breuk was ontstaan door een omgevallen muurtje.
De man riskeert een celstraf voor opzettelijke geweldpleging. Zijn vriendin lijkt genoeg gestraft, ondanks haar vrijwillige deelname aan het complot komt zij er zonder rechtzaak vanaf.
(Bron)
Zweedse vrouwen demonstratief topless in zwembaden

AMSTERDAM - Een groep Zweedse vrouwen vindt het maar oneerlijk dat mannen in het openbaar met ontblote borst mogen lopen maar vrouwen niet.
Uit protest tegen deze discriminerende praktijk doen de vrouwen, die zich hebben verenigd in de actiegroep Bara Brost (Blote Borsten), hun bh's af in openbare zwembaden.
"Doel van de actie is om een debat te beginnen over de vraag waarom vrouwenlichamen geseksualiseerd zijn", zei Sanna Ferm (22) van Bara Brost woensdag. Zwemmers reageren verschillend op de plotselinge overvloed aan blote borsten. Sommigen zijn bemoedigend, anderen worden boos en weer anderen doen onverschillig, zei ze.
Bara Brost werd opgericht nadat twee vrouwen die met ontbloot bovenlijf baantjes trokken in een openbaar zwembad in Uppsala was verzocht zich te bedekken of te verdwijnen. De vrouwen hebben een klacht ingediend bij de Zweedse Ombudsman voor Gelijke Kansen.
Vrouwen in Zweden kunnen zonder problemen topless op de stranden zonnebaden, maar in zwembaden is het gebruikelijk dat ze zich bedekken. Inger Groteblad, manager van het zwembad in Uppsala, zei tegen het tabloid Aftonbladet dat het een kwestie van veiligheid betreft. "We willen ervoor zorgen dat meisjes niet het slachtoffer worden van seksuele intimidatie."
(Bron)
Dokters halen haarbal uit maag vrouw

WASHINGTON - Een 18-jarige vrouw die bij de dokter kwam met ernstige buikpijn, bleek een haarbal van 5 kilo in haar maag te hebben. Dat berichtte het vakblad The New England Journal of Medicine donderdag.
De jonge vrouw had al vijf maanden last van haar buik. Ze kon haar eten niet binnenhouden, waardoor ze 20 kilo was afgevallen. Bij een scan zagen de artsen een "grote haarbal die de hele maag vulde", die een omvang had van 40 bij 20 centimeter.
De patiënte bekende dat ze al jaren de gewoonte had haar haar op te eten, een aandoening die bekendstaat als trichophagia. De vrouw moest een operatie ondergaan waarbij dokters de massa van zwart krullend haar verwijderden.
Vijf dagen daarna at ze weer normaal en kon ze naar huis. Een jaar na de operatie was ze 10 kilo aangekomen en had ze haar gewoonte afgeleerd.
(Bron)

En als je er nou van die anti-haarbalsnoepjes voor de kat bij eet?
'Basisinkomen zorgt voor meer laagbetaald werk'

DEN HAAG - Het invoeren van een basisinkomen kan ervoor zorgen dat mensen die nu moeilijk aan de slag komen toch een baan krijgen. De overheid zou via een fiscale gift hun inkomen moeten aanvullen, zodat ze goedkoper en dus aantrekkelijker worden voor werkgevers.
Oud-topambtenaar Ad Geelhoed heeft dat gezegd in een boek dat donderdag is verschenen ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).
Geelhoed, die onder meer de hoogste ambtelijke adviseur was van premier Wim Kok, overleed in april van dit jaar. Het interview met hem dateert van enkele maanden voor zijn dood.
Geelhoed kijkt in het vraaggesprek terug op een rapport dat de WRR in de jaren '80 publiceerde, toen hij zelf ook deel uitmaakte van het adviesorgaan. De WRR pleitte daarin voor de introductie van een basisinkomen voor iedereen boven de 18 en het schrappen van het minimumloon.
"De bewindslieden op Sociale Zaken wisten niet hoe snel ze het rapport van tafel moesten krijgen", aldus Geelhoed. "Maar het grappige is dat ik de analyse uit dat rapport nog steeds deel. Ook in de huidige context."
Volgens Geelhoed zou een vorm van een basisinkomen kunnen bijdragen aan de integratie van allochtonen. "Veel allochtone jongeren behoren tot de voortijdige schoolverlaters. Die hebben de keuze tussen ledigheid en bajes, om het cru te zeggen. Wil je dat voorkomen, dan moeten ze naar de arbeidsmarkt."
Bedrijven zitten echter niet op ze te wachten, omdat ze te weinig presteren om een behoorlijk salaris waar te maken. "Als je dan een systeem hebt waarbij voor de werkgever de arbeidskosten laag blijven én de jongeren een inkomen krijgen waarvan ze kunnen bestaan, krijg je een win-win-situatie."
Dat het idee in de jaren '80 niet aansloeg, kwam volgens Geelhoed vooral door de verkeerde presentatie. De nadruk lag te veel op het basisinkomen. "We hadden het meer moeten brengen als een manier om de arbeidsmarkt weer op gang te krijgen."
(Bron)
Dikke passagier wint zaak tegen Air France

PARIJS - Een Fransman die 170 kilo weegt, heeft een zaak gewonnen tegen de Franse luchtvaartmaatschappij Air France. De zwaarlijvige scriptschrijver moest van de luchtvaartmaatschappij een tweede zitplaats kopen op een vlucht van het Indiase New Delhi naar Parijs.
De 43-jarige Jean-Jacques Jauffret voelde zich diep vernederd toen luchtvaartpersoneel zijn taille opmat met een meetlint in het bijzijn van andere passagiers.
Air France moet de scriptschrijver 8000 euro schadevergoeding geven en de tweede zitplaats terugbetalen.
Jauffret vloog in 2005 terug naar Parijs na een vakantie in India.
(Bron)
Moordende kwallenplaag voor Ierse kust

CUSHENDALL/LONDEN - Een kwallenplaag heeft voor de Noord-Ierse kust het leven van zeker 100.000 zalmen in een kwekerij geëist. De schade is zo groot dat de kwekerij de door miljarden kwallen gepleegde 'salmocide' mogelijk niet overleeft.
Dit berichtte donderdag het Britse dagblag The Times vanuit het Noord-Ierse graafschap Antrim.
De kwalletjes zijn van een relatief exotische soort, de Pelugia Noctiluca die normaal gesproken niet langs de kusten van de Britse eilanden voorkomt. Maar miljarden hebben afgelopen week de kweekvoorzieningen van een Noord-Ierse zalmkwekerij aangevallen in de Baai van Glenarm en de Rode Baai.
De massa kwalletjes besloeg meer dan 25 vierkante kilometer en was ruim 13,5 meter diep. De vissen stierven door de steken van kwallen en door stress. De Engelse naam voor het kwalletje is mauve stinger (lichtpaarse steker).
De directeur van de getroffen Northern Salmon Company, John Russell, zei tegen The Times dat hij nog nooit zoiets had gezien. Kwallen belagen viskwekerijen vaker, maar niet op deze reusachtige schaal.
De zee werd plotseling roodpaars door de kwallenmassa. Er was niets wat we er tegen konden doen, aldus Russell die vreest voor het voortbestaan van de onderneming. De schade bedraagt minimaal anderhalf miljoen pond (1,93 miljoen euro).
De zalm van deze firma wordt gekocht door gerenommeerde restaurants en stond vorig jaar ook op het verjaardagsdiner voor koningin Elizabeth toen zij 80 jaar werd.
Geraadpleegde biologen verklaren de kwallenplagen onder meer door het warmer worden van het zeewater en door de afname van het aantal vijanden van deze kwallensoort, zoals de trekkervis en de zonvis, als gevolg van overbevissing.
(Bron)
'Werklozen moeten onder niveau aan de slag'

AMSTERDAM - Mensen met een WW-uitkering die na een jaar nog geen werk hebben gevonden, worden verplicht een baan onder hun niveau te accepteren. Dat meldt De Telegraaf.
Het gaat volgens de krant om ongeveer 29.000 mensen. Tot nu toe hoefden mensen met een WW-uitkering alleen passende arbeid te accepteren. Een soortgelijke maatregel bestond al voor bijstandsontvangers.
(Bron)
Spanjaard keelt vrouw na afwijzing op tv

MADRID - Een Spaanse man heeft de keel van zijn Russische ex-vriendin doorgesneden nadat zij op de televisie zijn huwelijksaanzoek had afgewezen. Het slachtoffer is aan haar verwondingen overleden, meldden Spaanse media woensdag.
In het populaire programma Diario de Patricia (Dagboek van Patricia) ging Ricardo op zijn knieën, prevelde wat sentimentele woordjes en vroeg het jawoord van Svetlana. Na een lange stilte en enig aandringen van de presentatrice zei ze nee.
Na de uitzending zondag, een dag na de opname, werd Svetlana zwaargewond in haar appartement aangetroffen. Ze overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Ricardo is opgepakt.
Een maand eerder waren Ricardo en Svetlana, beiden 30 jaar, na een relatie van vier jaar uit elkaar gegaan. Naar nu blijkt had Ricardo losse handjes. Daarom had een rechter hem enkele weken geleden verboden om binnen een straal van 500 meter van de Russin te komen.
In Spanje is fikse kritiek op de makers van het programma en de commerciële zender Antena 3 die het uitzendt. "Het was een schande om de vrouw te misleiden door een ontmoeting met haar misbruiker te arrangeren, vanwege de gevolgen die we nu kennen", aldus een woordvoerder van een Spaanse vrouwenorganisatie.
(Bron)
Kinderen hebben weinig interesse in natuur

AMSTERDAM - Kinderen tonen de laatste twintig jaar steeds minder interesse voor de natuur. Ze gaan minder de natuur in en blijven er korter.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam waaraan 325 kinderen in de leeftijd van tien tot dertien jaar deelnamen.
Media, school, ouders en de woonomgeving zijn van invloed op de afnemende natuurinteresse. Zo besteedt een ruime meerderheid van de kinderen minimaal twee uur per dag aan televisie, internet of de spelcomputer.
Ook zijn de hoeveelheid natuur in de woonomgeving en de veiligheid daarvan afgenomen, waardoor het groen minder toegankelijk is geworden voor de jeugd. Daarnaast besteedt de school minder aandacht aan dit onderwerp. Zo is ruim één op de drie leerlingen nog nooit met de klas de natuur ingegaan.
(Bron)
Amsterdam doet onderzoek naar 'potenrammers'

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam begint een onderzoek naar de motieven van daders van geweld tegen homo's. Op dit moment is nog maar weinig bekend over de beweegredenen van 'potenrammers', aldus de gemeente donderdag.
Verdergaand onderzoek moet duidelijk maken of daders bijvoorbeeld zelf worstelen met hun seksualiteit of dat het om puberaal treiteren gaat.
In het geval van Marokkaanse daders vragen de onderzoekers zich af of de jongens zich door de samenleving gestigmatiseerd voelen "en zich afreageren op een groep die in hun perceptie nog lager op de maatschappelijke ladder staat dan zijzelf".
Uit de enkele dadergegevens die bij de politie bekend zijn, blijkt dat het meestal gaat om jongens tot een jaar of 25. In de eerste zeven maanden van dit jaar waren er in Amsterdam 26 homogerelateerde incidenten, waarvan acht met fysiek geweld.
Daarbij waren ook 26 daders betrokken. De helft van de daders is van Marokkaanse afkomst. In heel 2006 zijn 32 incidenten gemeld, waarvan zeven met geweld.
De resultaten van het onderzoek geven wethouder Hennah Buyne en burgemeester Job Cohen een handreiking voor een aanpak die effectief is voor politie en justitie.
Ook gaat de gemeente de gegevens over beweegredenen en karakteristieken van daders in de preventieve sfeer gebruiken in de hulpverlening of voorlichting.
De Universiteit van Amsterdam voert het onderzoek uit, dat in juni 2008 is afgerond. De politie in Amsterdam en het Meldpunt Discriminatie Amsterdam helpen mee aan het onderzoek.
Uit recente cijfers blijkt dat homo's zich in de hoofdstad vaker onveilig voelen dan hetero's en dat dit gevoel toeneemt. In de Amsterdamse Burgermonitor 2007 geeft een op de vijf homoseksuele mannen en vrouwen aan zich wel eens gediscrimineerd te hebben gevoeld. In twee derde van de gevallen gaat het om verbaal geweld.
In een andere enquête, van het tv-programma Eén Vandaag van augustus, gaf de helft van de ondervraagde homo's aan dat ze zich het afgelopen jaar minder veilig voelden op straat.
(Bron)

Volgens mij rammen mensen homo's in elkaar om zo te "bewijzen" dat ze zelf geen homo zijn - de vraag is alleen wie er suggereert dat ze dat zouden zijn...
Bultrug zwemt voor kust IJmuiden

IJMUIDEN - De bultrug die in mei werd gesignaleerd in het Marsdiep tussen Den Helder en Texel is weer terug. Ditmaal is de ongeveer 15 meter lange walvis opgemerkt voor de kust van IJmuiden.
Dat liet een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) woensdag weten. De bultrug maakte een lange reis met waarschijnlijk veel omwegen.
Eind september werd het dier namelijk bij de kust van Ierland gezien. "We hebben de bultrug positief geïdentificeerd en het is zeker weten dezelfde. Hij zwemt nu dus bij de kust van IJmuiden."
De bultrug, een baleinwalvis, leeft normaal in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Volgens de zegsman is het dier op zoek naar voedsel. Langs de Nederlandse kust zijn momenteel veel kleine vissen, zoals jonge haring en sprot, te vinden.
(Bron)
Gestolen leguanen in plantsoen gedumpt

BEVERWIJK - Wandelaars in het Willem Alexanderplantsoen in Beverwijk moeten de komende dagen uitkijken voor vallende leguanen.
Twee uit kinderboerderij Animalfarm in Beverwijk gestolen leguanen zijn deze week vrijgelaten in het plantsoen, zo maakte de gemeente Beverwijk donderdag bekend. De dieren verdwenen in de nacht van dinsdag op woensdag uit de kinderboerderij.
De politie arresteerde donderdagmorgen een verdachte, die de diefstal heeft bekend en heeft aangegeven dat hij de dieren heeft vrijgelaten in het plantsoen. Volgens de gemeente zijn de twee volwassen leguanen van ongeveer 1 meter 40 lang ongevaarlijk. Momenteel is een speurtocht naar de dieren gaande.
Waarschijnlijk hebben ze hun heil in een boom gevonden, aldus de gemeente. "Worden de leguanen niet gevonden, dan overleven ze de komende koude nacht waarschijnlijk niet. Sterven de dieren, dan vallen ze uit hun schuilplaats. Het ontbindingsproces van een dergelijk dier levert stankoverlast op", waarschuwt de gemeente.
(Bron)
Baby's zien wie aardig of gemeen is

AMSTERDAM - Baby's kunnen al bij zes maanden goed inschatten of iemand goede of slechte bedoelingen met hen heeft. Hun sociale beoordelingsvermogen ontwikkelt zich al in de eerste levensmaanden.
Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers, die wilden uitzoeken op welke leeftijd baby's het gedrag van anderen kunnen beoordelen.
Het bleek dat bij zes maanden baby's al correct aanvoelden wie vriendelijk of vijandig was. In een filmpje lieten de onderzoekers drie speelgoedfiguren zien, die door hun vorm en de ogen aantrekkelijk zijn voor baby's.
Eén van de figuurtjes probeerde een heuvel op te klimmen, de tweede probeerde dat figuurtje te stoppen en te laten struikelen, de derde probeerde het eerste figuurtje te helpen omhoog te komen. Na het filmpje kregen de baby's het lieve en het gemene figuurtje voor zich op tafel. Allemaal pakten ze gelijk het helpende figuurtje.
Volgens de onderzoekers hebben baby's bij zes maanden al meer door over sociale verhoudingen dan de meeste mensen denken. Het aanleren van sociale normen en waarden begint al in de eerste vijf tot tien levensmaanden.
(Bron)
Fietsverlichtingscontrole

UTRECHT - Op de Neude heeft de politie vrijdagavond 16 november een fietsverlichtingscontrole gehouden. In twee uur tijd werden 37 overtreders geconstateerd. Zij kregen de keus: of lampjes aanschaffen of een bekeuring. Dertig fietsers kochten voor 15 euro lampjes van leden van een studentenvereniging, die samen met de politie de controle hielden.
(Bron)

Hm. En die andere 7 fietsers betaalden liever meer voor minder?

dinsdag, november 20, 2007

'Europeanen leven boven hun stand'

BRUSSEL - Als de hele wereld zou leven zoals Europeanen doen, zijn 2,6 aardbollen nodig. Europeanen vervuilen en verbruiken veel meer dan de natuur aankan. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft dat maandag gemeld in een rapport over economische groei en de ecologische gevolgen.
Europa verdubbelde in dertig jaar het verbruik van natuurlijke bronnen. Dat tempo is veel sneller dan de groei van de bevolking. De toename leidt volgens het WNF tot een tekort voor de rest van de wereld en voor toekomstige generaties.
"Nog maar een generatie geleden verbruikte Europa minder natuurlijke bronnen dan het zelf had", zei Tony Long, directeur van het EU-bureau van het Wereld Natuur Fonds. "Maar tegenwoordig leven Europeanen boven hun stand."
Het WNF vindt dat maatstaven als het Bruto Nationaal Product nu te weinig rekenen houden met natuurwaarden. Als het verbruik van natuurlijke bronnen niet wordt meegeteld, blijven ecologische tekorten niet opgemerkt.
Het WNF wil met het rapport bijdragen aan een EU-conferentie maandag over natuurwaarde. Dat wil kijken of er een criterium mogelijk is om te bepalen wat nu precies 'vooruitgang' en 'ontwikkeling' is.
Het rapport toont dat bijna alle EU-landen een ecologisch tekort hebben. Alleen het dunbevolkte Finland, Zweden en Letland verbruiken minder natuur dan het eigen land levert. Maar ook daar groeit de druk op de natuur snel, waarschuwt het WNF.
(Bron)
Beperking op tonijnvangst met jaar verlengd

ANTALYA - De vangstlimieten van tonijn worden met een jaar verlengd, zo hebben de 45 landen die op tonijn vissen zondag besloten in het Turkse Antalya.
"De situatie van de blauwvintonijn is een grote zorg voor ons. We moeten het herstelplan tijd geven om te werken", zei EU-commissaris Joe Borg (Visserij) zondag.
Tonijn wordt steeds schaarser, vooral door de grote vangsten voor Japanse sushi. De Europese Unie is zelf een van de boosdoeners.
De vangstlimieten van zuidelijke EU-landen zijn dit jaar met 4000 ton overschreden.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) had gevraagd om de onmiddellijke stopzetting van tonijnvisserij voor een periode van drie jaar. Volgens de natuurorganisatie is het nu of nooit voor de soort.
De bijeenkomst in Antalya besloot wel om zwaardvis beter te beschermen. In de Middellandse Zee komt een vangstverbod van een maand per jaar op deze soort.
(Bron)
Online filmfestival voor martelvideo's

CAIRO - Egyptische bloggers gaan een online filmfestival voor martelvideo's houden tijdens het 31e Cairo Filmfestival. Dat meldde de Egyptian Mail dinsdag.
Het idee komt van blogger Walid. Op het filmfestival, dat wordt gehouden van 27 november tot 7 december, zullen controversiële martelpraktijken te zien zijn die door veiligheidsdiensten zouden zijn gepleegd. De beste inzending wordt beloond met een gouden zweep.
Het internet is een belangrijk forum voor kritiek op de regering van Egypte die veel grote kranten en televisiestations controleert. Egyptische bloggers worden geregeld blootgesteld aan martelpraktijken.
Dinsdag maakte mensenrechtenorganisatie Reporters without Borders bekend dat de Egyptische blogger Abdel Karim Suleiman in zijn cel is mishandeld. Suleiman zit een straf van vier jaar uit voor het beledigen van president Hosni Mubarak.
(Bron)
Migrainepatiënt heeft afwijkende hersenen

Wetenschappers hebben een afwijking ontdekt in de hersenen van mensen met migraine: een bepaald deel van de hersenen is bij hen dikker.
Het is nog niet duidelijk of de verdikking een oorzaak is van de migraine, of een gevolg ervan.
Het is voor het eerst dat er een afwijking in de hersenen is aangetroffen bij migrainepatiënten. De kwab die lichamelijke pijn registreert is bij hen ruim 21 procent groter dan bij mensen die nooit migraine hebben. Die verdikking maakt mensen extra gevoelig voor pijn.
De wetenschappers onderzochten 24 migrainepatiënten en 12 mensen die de aandoening niet hebben. De migrainepatiënten hadden al last van migraine in hun jeugd.
(Bron)
Roken nog duurder

DEN HAAG - Roken wordt vanaf juli volgend jaar nog duurder. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft besloten de accijns op een pakje sigaretten van twintig stuks te verhogen met acht cent, bovenop een al geplande verhoging van 21 cent.
De verkoopprijs komt daarmee inclusief btw naar verwachting 35 cent hoger te liggen. Ook de prijs van shag gaat meer dan aanvankelijk gepland omhoog. Er komt nog eens tien cent extra accijns bovenop de al voorgestelde verhoging van 26 cent.
De Jager heeft het extra geld nodig om te voldoen aan een wens van de Tweede Kamer en de kansspelsector. Het belastingtarief van 40,85 procent, zoals dat nu nog voor tafelspelen in casino's geldt, gaat voor kansspelautomaten niet door.
In plaats daarvan worden straks de casinospelen en kansspelautomaten voor 29 procent belast. De Jager heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.
Ook gunt De Jager de autobranche meer tijd om hun voorraden dieselauto's te verkopen. Aanvankelijk zouden per 1 februari volgend jaar nieuwe regels ingaan waarbij er bij de aanschaf van nieuwe auto's een voordeel is voor 'schone' wagens en een hogere heffing voor 'vervuilende'. Nu gaat dat regime op 1 april in.
Woensdag rondt de Kamer de bespreking van de belastingmaatregelen voor volgend jaar af. Vorige week werd daar al meer dan achttien uur over gesproken.
(Bron)

In elk geval is nu wel duidelijk dat de roker een melkkoe is. En voor de gezondheid is het niet, want dan zou roken domweg verboden worden.
Vermaning Eurlings voor ProRail

DEN HAAG - Verkeersminister Camiel Eurlings heeft spoorbeheerder ProRail dinsdag gemaand om hem en de verkeersinspectie beter te informeren over het veiligheidsniveau van de wissels op het Nederlandse spoor.
"Het kan en moet beter", zei Eurlings dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. VVD'er Paul de Krom voelde hem daar aan de tand over berichten dat 1800 van de 6000 wissels niet aan ProRails veiligheidsnormen voldoen. De CDA-bewindsman sprak van een onacceptabel hoog aantal, maar zei tegelijk dat er geen acuut gevaar is. ProRail maakt er al werk van.
ProRail hanteert vier categorieën van risicowissels. De betrokken wissels zijn volgens Eurlings niet zo onveilig dat er niet overheen gereden kan worden.
De minister hoorde zelf pas dit weekeinde van de problemen. De Inspectie van Verkeer en Waterstaat werd door ProRail ingelicht, nadat tijdens steekproeven onlangs een tweede ondeugdelijke wissel bij Eindhoven aan het licht kwam. De inspectie trof zo'n eerste 'verbrokkelde wissel' aan bij Dordrecht na een ontsporing vorig jaar. ProRail kreeg toen nog een waarschuwing. Na 'Eindhoven' is een dwangsom opgelegd.
Volgens Eurlings moet automatisch de informatie over het onderhoudsniveau van alle wissels aan de inspectie en hem gemeld worden.
(Bron)
Vaker groen voor fietser in de regen

AMSTERDAM - Fietsers in het Brabantse Grave krijgen bij slecht weer vaker groen licht. Als het kouder is dan 10 graden of wanneer het regent krijgen ze drie keer zo vaak groen licht als normaal. Ook wanneer het verkeer rustig is, mogen ze vaker doorrijden.
Het gaat om een experiment van de provincie Noord-Brabant, op de kruising van de N324 en de Trompetterstraat. De provincie hoopt dat minder fietsers met de maatregel door rood rijden, iets dat de veiligheid ten goede komt.
Bij de kruising is een weerstation geplaatst dat gekoppeld is aan de verkeerslichten. Het station meet regen en temperatuur. "Dit is een mooi voorbeeld van hoe de techniek van vandaag de dag ingezet kan worden voor een veiliger verkeer", zegt gedeputeerde Cora Steffens.
Aan het einde van dit jaar moet duidelijk zijn of de proef een succes is. Op basis van de resultaten worden mogelijk meer fietsvriendelijke verkeerslichten geplaatst.
(Bron)

Klinkt als een goed idee. Als dat weerstation tenminste een beetje sloopbestendig is.
Veel meer treinverkeer mogelijk op spoor

DEN HAAG - Over het spoor kunnen veel meer treinen rijden dan nu gedacht. Over het drukste deel van het netwerk rijden nu twaalf treinen per uur, maar door een reeks slimme aanpassingen kunnen al voor 2012 circa dertig treinen rijden over datzelfde tracé.
In de Randstad kan het spoorboekje dan worden afgeschaft. Dat stelt spoorbeheerder ProRail in een reactie op het Actieplan Spoor, dat minister Camiel Eurlings van Verkeer maandag presenteerde op het Centraal Station in Den Haag. "We moeten af van 'het kan niet' en gaan voor 'hoe kan het wel'", aldus ProRail-topman Bert Klerk.
Het spoornetwerk in Nederland geldt als een van de drukste ter wereld. De capaciteit kan echter nog flink omhoog. Met het verplaatsen van seinen kunnen treinen dichter op elkaar rijden.
Vermindering van kruisende treinen en de aanleg van snelle inhaalsporen helpen ook. ProRail wil onderhoud concentreren in de rustige daluren en in de nacht. Verlengde perrons bieden ruimte aan langere treinen.
Vrijdag ging het kabinet akkoord met het actieplan. Dat omvat onder meer de eerder in de Rijksbegroting opgenomen 200 miljoen euro voor investeringen in de komende vier jaar.
Tussen 2012 en 2020 volgen investeringen ter waarde van 4,5 miljard euro. Het kabinet heeft daarvoor overigens nog geen financiële dekking.
Het kabinet mikt jaarlijks op 5 procent groei op het spoor. De eerste jaren moet dat gebeuren met een reeks van 25 maatregelen die Eurlings maandag bekendmaakte.
De CDA-bewindsman wil bijvoorbeeld het aantal parkeerplaatsen voor auto's fors uitbreiden, met nog eens 7000 tot 10.000.
Fietsers moeten hun rijwiel beter kunnen stallen met de komst van 20.000 parkeerplekken. De minister wil verder extra ruimte creëren door 'weesfietsen' zoveel mogelijk te verwijderen.
Het aantal mensen dat met de fiets van en naar het station reist, steeg de afgelopen jaren fors, van 23 naar 38 procent van het totaal aantal treinreizigers.
Eurlings gaat met de Nederlandse Spoorwegen praten over mogelijkheden om afgestudeerden te verleiden met de trein te blijven reizen. Nu verliezen de ex-studenten vrijwel direct hun ov-jaarkaart en moeten ze het volle pond gaan betalen voor de trein. Eurlings denkt aan een gratis voordeelurenkaart in het eerste jaar na het afstuderen.
De oppositiepartijen VVD en GroenLinks vinden dat het kabinet veel te weinig geld in het spoor wil investeren.
Zowel de VVD als GroenLinks wijst erop dat het kabinet gespreid over de komende vier jaar "slechts" 200 miljoen euro steekt in het verbeteren van het spoor. Verder constateren ze dat toezeggingen voor grotere investeringen in de periode 2012-2020 financiële dekking missen.
(Bron)
Stations voor honderden miljoenen op de schop

UTRECHT - De treinstations in Nederland krijgen de komende jaren een nieuw uiterlijk. Spoorbeheerder ProRail en de Nederlandse Spoorwegen geven honderden miljoenen euro's uit aan de renovatieplannen.
ProRail maakte dat dinsdag bekend. De stations moeten een betere uitstraling krijgen met meer comfort en sfeer. Het ontwerpersduo Blom&Moors heeft vijf ontwerpen gemaakt voor kleine, middelgrote, grote, hele grote en voor monumentale stations.
De stations in Haarlem, Culemborg, Leiden en Duiven gaan als eerste op de schop. In het najaar van 2008 zijn de resultaten van de opknapoperatie daar al zichtbaar.
Op de rails na blijft vrijwel niets bij het oude in de stations. De vloeren, de wanden, de verlichting, het meubilair, perronkappen, kiosken, beplanting en kunst; alles krijgt een andere aanblik.
Het budget voor de renovatie was grotendeels al gereserveerd. ProRail betaalt ongeveer driekwart van de kosten, NS draait op voor de rest.
Het is volgens ProRail hoog tijd voor grootschalige investeringen. "Uit klantonderzoek blijkt dat de toenemende wirwar van beelden, boodschappen en reizigersvoorzieningen niet aansluiten bij de hedendaagse kwaliteitseisen", aldus ProRail.
"De reizigers ervaren de stations als koud, kil en grauw. Er is een gebrek aan comfort en weinig sfeer."
De operatie mag niet leiden tot saaie eenheidsworst. "Alle stations krijgen een eigen gezicht".
De ontwerpers hebben volgens ProRail bij de inrichting van de stations rekening gehouden met duurzame en natuurlijke elementen. "Dat betekent meer groen en er wordt bij de materiaalkeuze gekeken of deze duurzaam zijn geproduceerd."
(Bron)

Dus straks zijn er fijne, warme, gezellige stations, maar dan rijden die treinen zo vaak dat je geen tijd meer hebt van die stations te genieten!
Slechte ouders raken sneller gezag kwijt

DEN HAAG - Ouders die niet in staat zijn goed voor hun kinderen te zorgen, raken sneller het ouderlijk gezag kwijt.
Dat is een van de maatregelen in een wetsvoorstel van de ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie), dat ze dinsdag voor advies naar verscheidene instanties hebben gestuurd.
Uitgangspunt van het wetsvoorstel is dat kinderen beter moeten worden beschermd tegen ouders die hen niet op een gezonde en evenwichtige manier opvoeden.
Meestal worden kinderen eerst onder toezicht gesteld, voordat ouders hun gezag kwijtraken. Ouders bij wie het er niet naar uitziet dat ze snel beter voor hun kroost gaan zorgen, bijvoorbeeld als ze drugsverslaafd zijn, kunnen straks ook sneller hun gezag kwijtraken. Ze hoeven daar ook niet meer mee in te stemmen.
In de wet wordt ook het voornemen uit het coalitieakkoord geregeld om kinderen gemakkelijker onder toezicht te stellen. Een rechter kan deze maatregel dan ook opleggen voor kinderen met relatief minder ernstige problemen.
Als een jongere uit huis is gehaald kan een rechter het ouderlijk gezag op bepaalde punten overdragen aan een Bureau Jeugdzorg.
Het Bureau Jeugdzorg mag volgens het wetsvoorstel bij derden informatie opvragen over een kind als dat onder toezicht is gesteld. De ouders hoeven daar geen toestemming voor te geven.
De bedoeling is dat de jeugdzorg zo beter kan inschatten hoe een jongere eraan toe is en uit wat voor gezin die komt.
(Bron)

Zolang de wachtlijsten bij Jeugdzorg nog enorm zijn, maakt dit weinig uit, lijkt me...
Minder criminaliteit, meer aanhoudingen

DE BILT - De criminaliteit is vorig jaar opnieuw gedaald, terwijl het aantal aanhoudingen van verdachten juist is toegenomen. Dat blijkt dinsdag uit de Landelijke criminaliteitskaart 2006, opgesteld door de Dienst Nationale Recherche Informatie (DNRI).
De geregistreerde criminaliteit is met 7 procent afgenomen ten opzichte van 2005. Sinds 2002 is een daling van 18 procent te zien. Het aantal aangehouden verdachten is toegenomen. Vooral minderjarigen, jongvolwassenen en mensen die voor het eerst met de politie in aanraking kwamen, zijn vaker als verdachte bestempeld dan voorheen.
Ook werden in 2006 meer vrouwen aangehouden. De DNRI denkt dat mede hierdoor het gemiddelde recidive, de herhaling van een misdrijf, is verminderd.
Het aantal vermogensmisdrijven is fors gedaald. Daarnaast is het opvallend dat het aantal geweldsdelicten tegen personen na jarenlange toename lijkt te stabiliseren. Het aantal seksuele geweldsdelicten daalde met 18 procent.
In de grote gemeenten zijn relatief gezien nog steeds meer misdrijven geregistreerd dan in de kleinere gemeenten, maar het verschil is de afgelopen jaren wel kleiner geworden.
De DNRI, onderdeel van het Korps landelijke politiediensten, deed het onderzoek in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen.
(Bron)

Vreemd.

maandag, november 19, 2007