vrijdag, september 02, 2005

Gemeente deelt telefoons uit

De Friese stad Zwaagwesteinde wil graag weten wat jongeren nu eigenlijk bezighoudt. Om hier achter te komen gaat de gemeente zeventig mobieltjes uitdelen aan jongeren uit de stad. De telefoon en het abonnement worden door de gemeente betaald. In ruil hiervoor moeten de jongeren het stadsbestuur op de hoogte houden over actuele zaken die spelen.
De jongeren ontvangen sms-berichten met vragen over actuele onderwerpen. De antwoorden worden op een website geplaatst. Op die site kunnen de jongeren dan weer meepraten over ontwikkelingen in de stad. Daarnaast kunnen ze foto's maken van plaatsen die ze bijvoorbeeld als hangplek willen.
(Bron)
Mensen met arbeidshandicap minder aan het werk

VOORBURG - Mensen met een langdurige aandoening, een ziekte of een handicap hebben steeds minder vaak een baan. Vorig jaar werkte ruim 42 procent van de arbeidsgehandicapten twaalf uur per week of meer. Een jaar eerder was dat nog bijna 44 procent en in 2002 was bijna 45 procent aan de slag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
"Zowel van mannen als van vrouwen is de arbeidsdeelname afgenomen", meldde het CBS vrijdag. Vorig jaar telde het CBS bijna 1,8 miljoen arbeidsgehandicapten. Dat is 16 procent van de beroepsbevolking. Hun aandeel in de totale bevolking was even hoog als in 2003. Ruim de helft van de arbeidsgehandicapten wordt door rug- en nekklachten belemmerd in het uitvoeren of krijgen van werk.
De cijfers van het CBS zijn slecht nieuws voor het kabinet. In april herhaalde staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken dat werkgevers meer mensen met een arbeidshandicap in dienst zouden moeten nemen.
Mensen met een aandoening blijken relatief vaak in de zorg te werken. "Van de arbeidsgehandicapten werkte 18 procent in de gezondheids- en welzijnszorg. Bij de totale werkzame beroepsbevolking lag dat percentage op 16 procent", stelt het CBS.
(Bron)
Oefenen in metro en tram tegen terreur

AMSTERDAM - Reizigers in de metro, de bus en de tram in Amsterdam kunnen vanaf het najaar te maken krijgen met onaangekondigde terreuroefeningen. De gemeente gaat af en toe onverwacht rampoefeningen houden in het openbaar vervoer zodat hulpdiensten kunnen oefenen, zei burgemeester Cohen van Amsterdam vrijdag.
De oefeningen vallen samen met het begin in november van een tweeledige publiekscampagne om de inwoners van Amsterdam alerter te maken op verdachte omstandigheden in verband met terrorisme. Een campagne richt zich specifiek op het openbaar vervoer, een andere campagne richt zich op het algemene bewustzijn.
"Dat mensen goed op zichzelf letten en alert zijn en hoe men zich moet gedragen in bepaalde situaties", aldus Cohen.
(Bron)

Dus een slimme terrorist zegt dat het een oefening is.
Arnhemmer kraakt kluis De Nederlandsche Bank

ARNHEM - Arnhemmer Wim van den Hoogen is er in ruim zeven uur in geslaagd de kluis van De Nederlandsche Bank (DNB) in Arnhem te openen. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt. De tachtig centimeter dikke kluisdeur is onbeschadigd gebleven.
De kluis staat in een pand waar tot 2000 een filiaal van de bank was gevestigd. Inmiddels huist er een adviesbureau dat de ruimte voor andere doeleinden wil gebruiken.
Van den Hoogen behoort tot een groepje van hoogstens tien mensen ter wereld die een dergelijke kluisklus zonder thermische lans of explosieven kunnen klaren. De cijfercombinatie van het slot telt tot twee maal honderd miljoen mogelijkheden.
Zijn krakerskennis, gevoelige handen en een stethoscoop hebben de Arnhemmer geholpen slechts in enkele uren op te lossen waar normaal gesproken 7000 dagen van 24 uur voor staan.
(Bron)
TT120 GOUDA De NS heeft bij Oudewater een goederentrein stilgezet. Toen de trein langs een passagierstrein reed,werden drie mensen onwel. Zij hoefden niet naar het ziekenhuis. Het treinverkeer van en naar Gouda is stilgelegd.
Specialisten 'hacken' patiëntgegevens

AMSTERDAM - Specialisten van drie internetbeveiligingsbedrijven zijn er deze week in geslaagd om 1,2 miljoen patiëntgegevens van twee Nederlandse ziekenhuizen te openen. De 'hackers' deden dat op verzoek van publiciste Karin Spaink en hadden toestemming van de ziekenhuizen. Spaink waarschuwt voor schendingen van het medisch beroepsgeheim en pleit voor betere beveiliging.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen verwijst naar het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (NICTIZ) dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid de invoering van landelijke electronische medische dossiers, electronische patiëntendossiers en electronisch declareren begeleid.
Het NICTIZ stelt dat de beveiliging van medische informatie de verantwoordelijkheid van ziekenhuizen zelf is. Het ministerie van Volksgezondheid wil eerst weten wat er precies is gebeurd, alvorens het reageert, meldde een woordvoerster vrijdag in een reactie.
Beide ziekenhuizen bleken 'lek', vertelt Spaink. De specialisten haalden zonder veel moeite namen, adressen, telefoonnummers, patiëntnummers, polisnummers, maar ook besmettingen te voorschijn. "Toen ik een lijst met op de persoon terug te voeren MRSA-besmettingen kreeg, werd ik misselijk en heb ik de test laten afbreken."
Minister Laagst (Volksgezondheid) wil volgend jaar het electronisch medisch patiëntendossier invoeren en wil daarna ook zo snel mogelijk een electronisch patiëntendossier. Wat Spaink betreft maakt hij pas op de plaats om eerst de beveiliging van de ziekenhuizen te verbeteren. "Het moet absoluut niet overhaast gebeuren, want het is niet een kwestie van een paar gaatjes dichten."
De 'hackers' van beveiligingsbedrijven ITSX, Fox-IT en Madison-Ghurka konden gegevens inzien, kopiëren, weggooien of veranderen. "We hadden bloedgroepen kunnen veranderen, mensen kunnen chanteren over geslachtsziektes of erfelijke ziektes." Spaink waarschuwt verder voor virussen en een te groot vertrouwen van medici in computerprogramma's en de juistheid van gegevens.
De ziekenhuizen bedongen anonimiteit voor dit project. Het gaat om een academisch ziekenhuis en een ziekenhuis dat een soort regionaal patiëntendossier onderhield, waar ook andere hulpverleners gebruik van konden maken. Volgens de auteur zijn ze erg geschrokken. De ziekenhuizen wilden zelf niet de pers te woord staan en willen de kwestie eerst intern bespreken. Bij van de ziekenhuizen zitten de 'krakers' al aan tafel om noodoplossingen te zoeken, aldus Spaink.
Bij dat ziekenhuis zijn de 'hackers' gestopt toen ze tot in het intranet waren doorgedrongen. Het ziekenhuis is blij dat er geen toegang is verkregen tot kritieke systemen of patiëntgegevens.
Spaink: "Dat komt omdat we zijn opgehouden, als we de tijd hadden gehad was dat wel gelukt." Het ziekenhuis laat weten voorstander van het testen van de beveiliging te zijn. Daarom heeft het meegewerkt. Het laat ook zelf jaarlijks een beveiligingstest uitvoeren door derden.
"De Nederlandsche Bank stelt onder meer technische beveilingseisen aan de financiële instellingen, alleen wie daaraan voldoet mag zich bank noemen. In de gezondheidszorg moet je dat misschien ook overwegen", stelt de auteur.
Overigens hangt daar wel een prijskaartje aan. "Banken besteden 12 procent van hun budget aan beveiliging van gegevens. Ziekenhuizen mogen niet meer dan 2 procent van hun budget aan automatisering besteden."
Spaink presenteert maandag het boek Medische Geheimen, over het gebruik van electronische dossiers en voorschrijfsystemen. Dat boek is onderdeel van een serie van internetprovider XS4ALL en uitgeverij Nijgh & Van Ditmar over maatschappelijke veranderingen door de nieuwe technologie.
(Bron)
'Meer dan 10.000 doden in Louisiana'

BATON ROUGE/NEW ORLEANS - De Amerikaanse senator David Vitter heeft vrijdag gezegd dat het aantal doden als gevolg van de orkaan Katrina alleen al in de staat Louisiana zou kunnen oplopen tot boven de 10.000.
"Ik schat dat het boven de 10.000 komt, maar dat is alleen een schatting", aldus de Republikeinse senator in Baton Rouge. Hij voegde er echter aan toe dat dit aantal niet is gebaseerd op officiële cijfers.
De Amerikaanse president Bush heeft vrijdag toegegeven dat de eerste hulp aan de honderdduizenden slachtoffers van de orkaan Katrina "niet acceptabel" was. Bush bracht vrijdag een bezoek aan de rampgebieden aan de zuidelijke Golfkust. Hij zegde toe dat nu alles in het werk gesteld zal worden om de getroffenen in Louisiana, Alabama en Mississippi te helpen.
In Biloxi (Mississippi) werd hij aangeklampd door jonge slachtoffers, die hij omarmde en kuste. De twee jonge vrouwen zeiden al dagen geen water en voedsel te hebben gehad. Bush beloofde hulp.
De president ging niet naar het zwaar getroffen centrum van de bijna verzonken stad New Orleans waar elk gezag is verdwenen. De tienduizenden hulpbehoevenden, deels verzameld in en rond de Louisiana Superdome en een nabijgelegen congrescentrum, kregen vrijdagmiddag wel hulpgoederen toen een eerste, door militairen bewaakt, groot konvooi van vrachtwagens en bussen aankwam. Buurstaat Texas heeft zich intussen bereid verklaard tot 75.000 slachtoffers te zullen opnemen.
Bush en de federale overheidsdiensten stonden de afgelopen dagen bloot aan zeer zware kritiek. Zowel slachtoffers als lokaal bestuurders, onder wie burgemeester Ray Nagin van de goeddeels verzonken stad New Orleans, hielden Washington voor dat de hulp te laat op gang is gekomen.
"Ik hoor dat er hulp op weg is, maar ik zie niets. Het is gelul en er gaan mensen dood hier!", aldus Nagin tegen het lokale radiostation WWL.
Televisiebeelden uit zijn stad toonden vrijdag een begin van een grote hulpoperatie met militaire konvooien in straten vol water, maar ook 'oorlogsbeelden' van verwoeste huizen, branden, gewapende bendeleden en huilende burgers die de wanhoop nabij zijn.
Nagin haalde fel uit in het interview en een later via CNN verspreide persverklaring. Hij riep de verantwoordelijken op "niet op hun kont" te blijven zitten. Er is te weinig drinkwater, de politie kan de situatie niet aan, aldus de burgemeester. Hij gaf aan dat de politie is weggetrokken uit het stadion , waar nog duizenden vluchtelingen zitten, omdat er wordt geschoten.
Volgens Nagin zijn er vanuit de Dome al 10.000 mensen geëvacueerd naar onder meer Houston (Texas), maar zeker 50.000 mensen in de stad wachten nog op hulp. Vele duizenden mensen in New Orleans hebben honger, dorst en gebrek aan medicijnen. Medische hulpverleners hebben te weinig materialen en moeders met baby's bivakkeren al dagenlang op straat in een drukkende hitte.
De situatie in New Orleans bleef vrijdag ronduit dramatisch. Wetteloosheid en anarchie regeren de jazzstad. Het water in de straten raakt steeds meer vervuild. Veiligheidstroepen hebben opdracht gekregen te schieten op plunderaars en bendeleden die de deels verwoeste stad teisteren. Tot overmaat van ramp was er vrijdag een explosie aan de rand van New Orleans, waarbij mogelijk chemische stoffen zijn vrijgekomen.
Grote groepen agenten in New Orleans gaan niet meer aan het werk en volgens de burgemeester zijn er nog altijd veel te weinig hulptroepen zoals Nationale Gardisten om orde op zaken te stellen. Het Superdome wordt intussen bewaakt door scherpschutters en elders in de stad lag een politiebureau onder vuur.
Bush, in korte hemdsmouwen, zei in Mobile (Alabama) vrijdagmiddag in krachtige taal dat alles nu in orde zal komen. Bush beloofde hulp aan iedereen die het nodig heeft en voor voldoende financiering. De eerste 10,5 miljard dollar aan hulpgeldden zijn al vrijgemaakt, maar er is zeker meer dan het dubbele nodig.
"Als er problemen zijn dan pakken we die aan", aldus de president. {"ALS"???] Het was de eerste keer dat Bush zijn gezicht liet zien in de regio sinds Katrina maandag toesloeg.
Officieel zijn er ruim vierhonderd doden gevallen, maar het werkelijke aantal zal mogelijk in de duizenden lopen en volgens senator David Vitter weleens de 10.000 kunnen overstijgen. Vele honderdduizenden zijn ontheemd. De kritiek op de autoriteiten is groot onder de getroffenen.
Samen met burgemeester Nagin vragen velen zich af waarom Washington miljarden steekt in de oorlog in Irak en niet in staat is snel hulp te bieden eigen land. De hulpoperatie is nog slecht georganiseerd en als dat zo blijft dan vallen er nog veel meer doden, zo zeiden vaak wanhopige en veelal straatarme slachtoffers tegens verslaggevers.
Als gevolg van de orkaan Katrina zijn in het zuiden van de Verenigde Staten tussen 300.000 en 400.000 kinderen dakloos geworden, aldus het VN-kinderfonds Unicef. Kinderen vormen circa eenderde van het totaal aantal mensen dat door Katrina geen woning meer heeft. Een woordvoerder van Unicef zei "diep bedroefd" te zijn dat "wederom de armste en kwetsbaarste bevolkingsgroepen het meest te lijden hebben" onder de ramp.
De overstromingen van New Orleans - het gevolg van dijkbreuken - nemen voor zover bekend niet verder toe. Een deel van de kapotte waterkeringen zijn al hersteld. Ook vrijdag zeiden verscheidene experts weer dat het stelsel van dijken en kanalen dat het laaggelegen New Orleans droog moet houden, niet was bestand tegen een superorkaan als Katrina.
Er was onvoldoende aandacht door onderhoud en modernisering en daarvoor is het ook het huidige stadsbestuur van de stad verantwoordelijk, aldus commentatoren in grote Amerikaanse kranten.
De chaotische en trage hulpverlening aan de slachtoffers van de orkaan Katrina zorgt in toenemende mate voor bitterheid en woede onder Afro-Amerikaanse leiders in de Verenigde Staten.
Predikant Calvin O. Butts III van de Baptistische Kerk in Harlem legde in de vrijdageditie van The New York Times een verband tussen de gebrekkige hulpverlening en de achtergrond van de meeste slachtoffers van Katrina.
"Ik denk dat het veel te maken heeft met ras en klasse", aldus Butts. "De meeste getroffen mensen zijn arme mensen. Arme, zwarte mensen".
Andere zwarte bestuurders en geestelijken vergeleken de situatie in de armere gebieden langs de Amerikaanse Golfkust met de toestand in ontwikkelingslanden. Ze wezen erop dat juist wanneer natuurrampen zich aandienen, overduidelijk aan het licht komt dat te weinig aandacht is besteed aan de ontwikkeling van achterstandsgebieden.
New Orleans is wat dat betreft illustratief. Ongeveerde tweederde van de inwoners van de stad is zwart.
(Bron)

donderdag, september 01, 2005

Airbag ontploft in postagentschap

LAGE ZWALUWE - Airbags zijn er om inzittenden van auto's bij ongelukken te beschermen. Een 40-jarige medewerkster van TPG heeft donderdag het tegenovergestelde ervaren. Door een ontploffende airbag raakte zij in het postagentschap in Lage Zwaluwe lichtgewond. De airbag zat in een postpakket dat bedoeld was voor een particulier. De 40-jarige vrouw liep een snijwond in haar gezicht op.
De technische recherche sluit niet uit dat de airbag geactiveerd is door elektronische apparatuur in het gebouw. De levering van de airbag was tot stand gekomen via Marktplaats.nl.
De politie heeft de verzender van het pakketje achterhaald. Deze heeft de vrouw donderdag direct een bos bloemen laten bezorgen.
Volgens een woordvoerder van de politie is bij hulpverleners bekend dat airbags onder bepaalde omstandigheden voor gevaar zorgen. Zo is het een voorschrift dat hulpverleners zich bij een verkeersongeluk pas naar het slachtoffer in de auto mogen buigen als de niet-geactiveerde airbag onbruikbaar is gemaakt.
(Bron)

woensdag, augustus 31, 2005

Verzoek van een vriendin: iemand is een grijze dog kwijt, op 3 augustus verdween ze plotseling uit een tuin in Den Helder. Hier zie je foto's, het hele verhaal en contactmogelijkheden.
Mocht je iets weten: geef het door!
Kom je de deur uit, struikel je bijna over een brancard. Bovenbuurman is afgevoerd naar het ziekenhuis met ernstige hartproblemen.
Kan het nu even rustig worden? Ik wil dat iedereen in mijn omgeving zich nu een tijdje goed kan voelen. Zonder overlijdens, ziektes, pijn, ellende. Even maar, om even lucht te krijgen.

dinsdag, augustus 30, 2005

Geen subsidie voor veiliger gymles

DEN HAAG - Minister Van der Hoeven (Onderwijs) is niet van plan subsidie te verstrekken aan de Stichting Consument en Veiligheid om het bewegingsonderwijs op scholen veiliger te maken. Van der Hoeven heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Volgens de minister zijn scholen zelf op de eerste plaats verantwoordelijk voor de veiligheid van leerlingen tijdens het onderwijs. Zij meent dat scholen en gymleraren mans genoeg zijn om de noodzakelijke maatregelen te nemen.
In haar brief constateert Van der Hoeven dat het gymnastiekonderwijs, zowel in het basis- als voortgezet onderwijs, "relatief veilig" is. Wekelijks doen er 2,2 miljoen leerlingen aan mee.
Uit onderzoek van de Stichting Consument en Veiligheid was gebleken dat leerlingen jaarlijks 110.000 letsels oplopen tijdens de gymles. De helft hiervan wordt medisch behandeld, 15.000 op afdelingen voor spoedeisende hulp. Dat aantal neemt af. In een kwart van de gevallen speelde een gladde vloer een rol bij het ontstaan van letsel. Bij 10 procent was een gladde vloer zelfs rechtstreeks de oorzaak.
(Bron)
Peijs trekt NS aan jasje over HSL-Zuid

DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen moeten binnen een maand minister Peijs (Verkeer) opheldering geven over problemen bij de snelle treinverbinding Amsterdam-Parijs, de HSL-Zuid, waardoor de eerste treinen veel later dan gepland zouden gaan rijden. Minister Peijs zei dat dinsdag in de Tweede Kamer.
PvdA-Kamerlid Dijksma vroeg de minister door over berichten dat zij vermoedt dat de NS te laat treinen (in Italië) heeft besteld. Daarmee zou zij de zwarte piet voor de dreigende vertraging bij het spoorwegbedrijf leggen, voor 90 procent eigenaar van High Speed Alliance (HSA), die de lijn exploiteert. De andere 10 procent is in handen van KLM.
De eerste HSL-treinen moeten in april 2007 over de lijn denderen. De NS stelde in juli dat vertraging dreigt door te late informatie van het ministerie over de specificaties of voorwaarden voor het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS.
Peijs zei dinsdag dat die voorwaarden met andere Europese landen, met name België en Frankrijk, "als HSL-partners", zijn overeengekomen, alles ten behoeve van een Europese veiligheidsstandaard. Die informatie is tijdig aan HSA geleverd. "Ik verwacht te horen dat de treinen op tijd besteld zijn en dat de apparatuur in de treinen geschroefd kan worden", zei Peijs.
De NS blijft erbij dat Peijs het bedrijf te laat heeft ingelicht over de specificaties voor het beveiligingssysteem. De bestelde hogesnelheidstreinen zijn daarom niet op tijd klaar. De treinen kunnen volgens de NS wel vanaf de geplande openingsdatum rijden, als er een bestaand beveiligingssysteem in het spoortraject wordt gebouwd. Daarover overlegt de vervoerder nu met het ministerie, aldus een NS-zegsman. "Dit verloopt constructief."
Het levert echter wel een extra kostenpost van vele miljoenen euro's op. Het is onduidelijk wie dat moet betalen. De NS zou bovendien "de markt moeten afstruinen" om hogesnelheidstreinen te vinden die over de spoorlijn zouden kunnen rijden. De in Italië bestelde treinen zijn straks alleen toegerust voor het moderne ERTMS.
(Bron)
Britse regering wil verbod op bezit internetporno

AMSTERDAM - De Britse regering wil een verbod op het downloaden van gewelddadige en naar criminaliteit neigende porno, zoals afbeeldingen van bestialiteit of necrofilie en van geweldpleging in een seksuele context. Onderminister van binnenlandse zaken Paul Goggins heeft dit dinsdag gezegd.
Volgens Goggins zou het de eerste keer in een westers land worden dat zo'n maatregel wordt genomen. Het gaat de regering specifiek om het downloaden van pornomateriaal van het internet. Groot-Brittannië heeft, net als veel andere landen, uitgebreide wetgeving aangaande de publicatie en distributie van porno, maar die geldt alleen als de omstreden site op een Britse server staat.
Goggins zei dat de regering zich verplicht voelt te voorkomen dat iemand door internetporno aan het moorden slaat. Hij wees daarbij op de zaak van Jane Longhurst, die twee jaar geleden werd vermoord door iemand die geobsedeerd bleek door gewelddadige porno die hij had gedownload.
Verwanten van Longhurst pleiten voor maatregelen tegen internetporno. Goggins erkende ook onmiddellijk dat er geen algemeen oorzakelijk verband kan worden gelegd tussen het bekijken van dergelijke porno en geweldpleging.
Chris Evans van Internet Freedom, een belangengroep die zich keert tegen overheidsregulering van internet, bracht onmiddellijk naar voren dat er geen bewijs is dat het zien van geweld op afbeeldingen of film leidt tot het plegen van geweld. Evans noemde de idee dat geweld is te voorkomen door een verbod op beeldmateriaal "onzin".
De Internet Watch Foundation, een door het bedrijfsleven gesponsorde stichting die internetgebruikers aanmoedigt illegale content te melden, zegt dat bijna al het obscene materiaal afkomstig is uit de Verenigde Staten.
De regering presenteerde een document met het voorstel en de achtergronden daarvan, zodat geïnteresseerden commentaar kunnen geven. Reacties moeten voor 2 december binnen zijn. Na de deadline wordt eventueel gewerkt aan een wetsvoorstel.
(Bron)
GGZ Nederland woedend op Donner

DEN HAAG - Koepelorganisatie GGZ Nederland is boos op minister Donner (Justitie), omdat die een greep doet in de kas van de psychiatrische instellingen. Donner maakte vorige week bekend dat hij het geld voor de behandeling van tbs'ers en andere gedetineerden met een psychische stoornis wil beheren.
Donner doet dat, omdat hij wil bepalen waar de gedetineerden worden geholpen. Hij wil de zorg zelf "inkopen". GGZ Nederland heeft er echter geen vertrouwen in dat de minister voldoende oog zal hebben voor de kwaliteit van de zorg en vreest dat de minister er te weinig geld voor uit zal trekken.
Nu wordt die zorg nog betaald uit de pot voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Die zorgt ervoor dat iedereen die dat nodig heeft, hulp krijgt. Als de zorg voor gedetineerden uit de begroting van Donner moet komen, is de geldpot beperkt, stelt de koepelorganisatie.
"De huidige problemen met de tbs komen onder meer voort uit capaciteitstekorten voor de verschillende soorten patiënten waardoor in de hele keten (van tbs-klinieken en ggz-instellingen) opstoppingen ontstaan", stelt GGZ Nederland.
De koepel wijst erop dat de instellingen zelf regelmatig concrete initiatieven hebben genomen om dat probleem op te lossen. De ministeries van Volksgezondheid en Justitie hebben echter jarenlang verzuimd een samenhangend beleid te ontwikkelen.
(Bron)
Celstraf voor plaatsing nepbom na aanslagen Londen

LONDEN - Een 39-jarige Brit moet 2,5 jaar de cel in omdat hij kort na de aanslagen in Londen een nepbom plaatste voor een Aziatisch restaurant in Manchester. De man had veel gedronken en hij was boos over de aanslagen op 7 juli die door Britten van overwegend Pakistaanse afkomst werden gepleegd.
Op 29 juli zette de man een pakketje met draadjes, een nepontsteker en een mobiele telefoon voor het restaurant. De politie liet het pakketje uit voorzorg gecontroleerd vernietigen.
De dader meldde zich vervolgens bij de politie, nadat hij uren later nog niets over zijn daad had gehoord in de media. Hij zei dat de volgende bom wel echt zou zijn. De politie achterhaalde uiteindelijk de plek van waaruit hij belde waarna hij kon worden ingerekend.
(Bron)
Politie lokt escortdames in de val

HELMOND - Door zich voor te doen als klant heeft de politie maandagavond in Helmond drie illegale escortdames in de val gelokt. Bovendien bleken de twee bedrijven waarvoor ze werkten, hun zaakjes niet in orde te hebben. Een woordvoerder van de politie heeft dat dinsdag gemeld.
Het Prostitutie Controle Team bestelde vanuit een Helmondse woning bij tien bedrijven een escortdame. Vier daarvan hadden geen dames beschikbaar. De zes anderen stuurden wel iemand. De aangehouden vrouwen komen uit Bulgarije (23 en 45 jaar) en Hongarije (33).
De Bulgaarse vrouwen verbleven illegaal in Nederland. De bedrijven waarvoor ze werkten, zijn daarom bekeurd. De Hongaarse zei zelfstandig te werken, maar had daarvoor geen vergunning.
(Bron)
Meisje met bleekwater begoten wegens huidskleur

BUITENPOST - Een zestienjarig meisje van Ethiopische afkomst is door een jongere in Buitenpost met bleekwater begoten wegens haar huidskleur. "Ik zal je wel witwassen en dan kun je bleken", zo luidde de tekst die de dader haar toebeet.
In het Friese dorp Surhuisterveen heeft de politie een 25-jarige inwoner aangehouden. De Friese man heeft de aantijging inmiddels bekend, zo liet de politie weten.
Het slachtoffer liep maandagmiddag met twee vriendinnen langs een groep jongens en meisjes bij de bibliotheek in het Friese dorpje. Een ander meisje kreeg ook racistische opmerkingen naar haar hoofd geslingerd maar kreeg geen bleekwater over zich heen.
Volgens de politie is het incident een gevolg van een langslepende ruzie tussen twee groepen jongeren. De verdachte wordt overigens niet tot één van de strijdende groepen gerekend. Over de signatuur en de grootte van de groepen wil de politie niets zeggen. De politie verwacht voorlopig geen andere aanhoudingen te doen. De politie verhoort de verdachte nog en doet onderzoek naar de twee groepen. De verdachte wordt openlijke geweldpleging of poging tot zware mishandeling ten laste gelegd.
Het meisje, dat al heel lang in Nederland woont, is vaker doelwit van discriminerende en pestende jongeren. De politie neemt de zaak hoog op. "De combinatie van fysieke en verbale bedreiging is zo ernstig, dat we deze zaak prioriteit geven", aldus woordvoerder Peter Boomsma in de Leeuwarder Courant.
(Bron)

maandag, augustus 29, 2005

Wat kun je doen voor iemand die haar dochter is verloren?
Ik wou dat ik iets wist. Iets om de pijn te verzachten, iets om de tijd door te komen, iets om te overleven.
Iets om het niet waar te laten zijn.
Bebloede dronkelap uit winkelbed gehaald

In Oud Gastel werd dit weekend een 69-jarige man door de politie uit een bed in een meubelzaak gevist. De man lag badend in het bloed in het bed. Hij bleek dwars door een winkelruit te zijn gevallen waarbij hij diverse snijwonden en een pijnlijke schouder had opgelopen.
De gewonde man was niet alleen onder invloed van alcohol, maar ook van verdovende middelen. Hij werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.
(Bron)
Ik ben nog niet bij de winkel geweest waar ze voorgaande jaren rond deze tijd kruidnootjes hadden. Maar wandelend met een Lies die niet helemaal in goeie doen was, vond ik al wel kastanjes - 1 mooie hoogglans bruine, voor Lies, en 1 die ik zelf uit de bolster heb gepulkt en die van het roodbonte soort was: wit met bruine vlekken. Toen ik 'm net uit m'n broekzak viste was ie plots helemaal bruin, maar zonder die mooie hoogglans die de Lieskastanje al wel had.
Herfst in augustus.
Er zijn een miljoen Nederlanders met een dubbele nationaliteit, waarvan een kwart niet afkomstig uit de EU. De meeste zijn dus van binnen de EU - maar 'men' heeft het alleen over de Marokkanen en de Turken geloof ik.
Jongeman gebruikt jassen als wc-papier

In het Gelderse Borculo is een 19-jarige inwoner van die plaats aangehouden voor diefstal en vernieling van twee jassen. De man had zaterdagnacht zitten kotsen en poepen in een cafétoilet, en daarbij zijn reet afgeveegd (danwel zijn derrière gereinigd) met de twee jassen.
De twee cafébezoekers die hun jas misten, vonden die besmeurd met poepresten terug in het toilet.
(Bron)
Crash modelvliegtuigje leidt tot alarm hulpdiensten

Meerdere meldingen over een ongeluk van een vliegtuig leidde zondag tot groot alarm in Noord-Brabant. Het toestel zou volgens verschillende getuigen neergestort zijn tussen Nistelrode en Vorstenbosch. Politie, brandweer en ambulance rukten in allerijl uit naar de plek des onheils.
Daar aangekomen bleek het echter om een schaalmodel te gaan, zo meldde een woordvoerder van de plaatselijke politie vanavond.
(Bron)
Singapore krijgt toiletschool

Toiletten schoonmaken is in Singapore niet langer een simpel baantje. Vanaf oktober is het namelijk mogelijk om een opleiding te volgen aan het eerste 'Toilet College' ter wereld.
Doel van de lessen is het imago van het wc's schrobben op te vijzelen. Het baantje moet bekend gaan staan als een functie met verantwoordelijkheden en hoge salarissen. Jack Sim, de oprichter van de World Toilet Organization, hoopt dat het salaris van 500 Singaporese dollar (ongeveer 250 euro) per maand omhoog gaat naar 1000 dollar.
Maar om het beoogde niveau te bereiken moet er wel hard gestudeerd worden. "We zullen schoonmakers leren het gehele toilet onder handen te nemen, inclusief het verwisselen van lampen, het repareren van sloten, het verhelpen van lekkages, een periodieke grote schoonmaak, technisch reinigen en het adviseren van veranderingen met betrekking tot de lay-out van het toilet", aldus Sim.
(Bron)
Russische MiG zorgt voor onrust in Drenthe

Een Russisch gevechtsvliegtuig zorgt voor onrust in het Drentse Schoonloo. Tuinbeeldenhandelaar Pieter Tooms kreeg de MiG cadeau van een kennis, en plaatste het uitgerangeerde toestel in zijn tuin. Tot ongenoegen van de gemeente, die eist dat Tooms de straaljager weg laat halen.
"Het object staat niet omschreven in het bestemmingsplan", zo stellen de ambtenaren van de gemeente Hunze en Aa, waar Schoonloo onder valt. "Als meneer weigert de MiG te verwijderen, zullen wij dat doen op zijn kosten. Hij heeft nog drie weken de tijd." Tooms zegt echter dat de overgrote meerderheid van de lokale bevolking hem steunt. "Niemand in ons dorp heeft problemen met dat vliegtuig. Het is een hartstikke gaaf ding, ik heb er twee keer in gezeten", zegt bijvoorbeeld buurman Jans Jansen.
Bewonderaars lopen ondertussen de deur plat bij de tuinbeeldenhandelaar. "Het is toch prachtig, zo'n gevechtsvliegtuig voor de deur?", meent Tooms. Hij was aanvankelijk op zoek naar een helikopter, voor kinderen van bezoekers van zijn tuinbeelden. Een kennis van Tooms stuitte echter in Rusland op de oude MiG, en stuurde de straaljager per vrachtwagen naar Drenthe. De beeldenhandelaar hoopt in een gesprek de gemeente te kunnen ompraten.
(Bron)
Twijfel aan speciale opvang slachtoffers eerwraak

DEN HAAG - Het ministerie van Volksgezondheid betwijfelt of er een gespecialiseerd opvanghuis moet komen voor meisjes die vluchten voor eerwraak. Volgens het departement leidt dat wellicht tot te veel nadruk op de specifieke problemen van de meisjes.
"Misschien is het beter om de kinderen op te vangen bij kinderen met andere problemen", aldus een woordvoerster van Volksgezondheid maandag. Het ministerie behandelt op dit moment een aanvraag van de Vrouwenopvang Friesland voor gespecialiseerde opvang.
Volgens de instelling vallen deze meisjes tussen wal en schip. Ze worden bedreigd door familie omdat ze de familie-eer zouden hebben beschadigd, maar hen mankeert niets. Daardoor komen ze volgens de instelling vaak niet in aanmerking voor opvang.
Koepelorganisatie Federatie Opvang vindt het geen goed idee om slachtoffers bij elkaar te plaatsen. Daardoor zouden ze vervreemden van de samenleving. Minderjarigen die vluchten voor eerwraak, worden in de reguliere vrouwenopvang wel geholpen.
Maar ze horen eigenlijk thuis in de jeugdzorg. Daar ontbreekt echter nog al eens de deskundigheid om ze te helpen. Bovendien is het ingewikkeld om de hulp gefinancierd te krijgen als ze achttien worden.
Dat bureaucratische probleem geldt ook voor de reguliere vrouwenopvang, voor wie het lastig is om de hulp aan minderjarigen gefinancierd te krijgen, aldus een woordvoerder. Voor alle vrouwen en meisjes die hulp nodig hebben, geldt verder dat het uitermate lastig wordt als ze geen verblijfsvergunning hebben.
(Bron)
Australiërs ontdekken materiaal voor 'vuile bom'

SYDNEY - Australische nucleaire deskundigen hebben in twee Zuidoost-Aziatische landen grote hoeveelheden gevaarlijk radioactief afval ontdekt. Het afval, dat niet was beveiligd, kan in zogeheten vuile bommen worden verwerkt.
Het team trof genoeg los materiaal aan om het hart van een grote stad te besmetten, meldden Australische media maandag. De experts willen juist voorkomen dat terroristen er in slagen een vuile bom te maken.
Bij een verlaten bestralingscentrum lag een "aanzienlijk" stuk kobalt dat werd gebruikt bij de behandeling van kanker, aldus de deskundigen. Een conventionele bom met een stuk kobalt kan een groot deel van een stad besmetten, waardoor het aantal kankergevallen dramatisch stijgt en inwoners tientallen jaren weg moeten blijven.
De onderzoekers weigeren bekend te maken in welke twee landen zij het afval aantroffen, totdat het materiaal veilig is opgeborgen.
(Bron)
Kinderen gewond tijdens brandweerdemonstratie

STEVENSWEERT - Drie kinderen zijn zaterdag gewond geraakt tijdens een demonstratie van brandweer en politie in het Midden-Limburgse Stevensweert. De brandweerwagen waarin ze zaten, kantelde, meldde de politie zondag.
De wagen kantelde door een besturingsfout van de 26-jarige bestuurster uit het Duitse Herzogenrath. De kinderen, 12 tot 15 jaar uit Kerkrade en Herzogenrath, werden naar ziekenhuizen in Weert en Roermond gebracht. De overige vijf inzittenden kwamen er met de schrik van af.
(Bron)
Woedende menigte lyncht kindermoordenaar

MAKHACHKALA - Een man die werd verdacht van de moord op twee 8-jarige meisjes, is in de Russische deelrepubliek Dagestan gelyncht door een woedende menigte. De meute viel de man zondag in het dorp Bashlykent aan toen op zijn land de lichamen van de meisjes werden gevonden.
Volgens een politiewoordvoerder verdwenen de meisjes zaterdag. De bewoners verhinderden dat de politie de verdachte arresteerden en rekenden zelf met hem af.
(Bron)
Inbrekers profiteren van kunststofkozijnen

RIJSWIJK - Kunststofkozijnen waarvan de glaslatten aan de buitenkant zitten, maken het inbrekers makkelijk.
Politie Haaglanden waarschuwde onlangs duizenden gezinnen in de Haagse wijk Benoordenhout per brief voor de inbraakgevoeligheid van woningen met kunststof- of aluminium kozijnen. Een politiewoordvoerster bevestigde een bericht daarover in het Algemeen Dagblad maandag.
(Bron)
Notarissen werken aan richtlijn dementerende klanten

DEN HAAG - De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is bezig met een richtlijn voor de beoordeling van dementerende klanten. Het gaat om een aantal tips waardoor notarissen beter in staat zijn om de wils(on)bekwaamheid van dementerenden te beoordelen.
Dat heeft een woordvoerster van de KNB maandag bevestigd naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.
Bijna 1 procent van de 65-jarigen in Nederland lijdt aan dementie, bij 90-jarigen is dat ruim 40 procent. De aantallen zullen in de komende decennia alleen maar stijgen, omdat Nederlanders steeds hogere leeftijden bereiken, verwachten deskundigen. Notarissen krijgen steeds meer te maken met dementerenden en hebben de taak om te bepalen of familie of kennissen geen misbruik van hen maken door bijvoorbeeld de financiële verdeling in een testament te wijzigen.
De notaris kan niet bij iedere dementerende die een testament komt opstellen of wijzigen, dezelfde vragen stellen om te achterhalen of hij of zij de inhoud van de akte begrijpt en de gevolgen hiervan kan overzien. Dat is afhankelijk van opleiding en begaafdheid.
De KNB waarschuwt notarissen bijvoorbeeld bijzonder zorgvuldig te zijn als de testateur niet meer in staat is zelfstandig te wonen of als het initiatief voor het maken van een testament van een ander afkomstig is. Bij twijfel kan de notaris ook een 'second opinion' vragen bij een collega of een behandelend arts.
(Bron)
Stel aangehouden na naaktreportage op begraafplaats

UTRECHT - Op een kerkhof in Utrecht heeft de politie zaterdagmiddag een man en een naakte vrouw aangehouden. De 52-jarige man uit Veendam maakte op de begraafplaats foto's van de 45-jarige vrouw uit Utrecht die naakt en met kettingen om op een grafsteen zat.
Ze deden vrijwillig mee aan de fotosessie, meldde de politie zondag. Het tweetal is aangehouden wegens onzedelijk gedrag.
(Bron)
Aanhouding 13-jarige wegens aanranding

DEN HAAG - De politie heeft zondagochtend vroeg in Den Haag een 13-jarige jongen aangehouden die drie vrouwen zou hebben aangerand. De jongen heeft inmiddels bekend, meldde de politie maandag.
De politie gaat vooralsnog uit van drie slachtoffers, omdat die aangifte hebben gedaan. Mogelijk heeft de 13-jarige in de omgeving van de Leyweg en de Volendamlaan nog meer vrouwen aangerand.
(Bron)
Diesel-dieven laten eigen auto ontploffen

WELLINGTON - Drie dieven die diesel hadden gestolen, hebben daarmee per ongeluk hun eigen benzineauto in brand gestoken. Ze hadden de diesel uit een tank van een boerderij overgeheveld in de brandstoftank van hun voertuig.
Toen de auto niet startte, wilden de dieven de brandstoftoevoer met een aansteker controleren. Een klik, een knal en de auto stond in vlammen.
Stomheid is geen misdrijf, becommentarieerde de politie van het Nieuw-Zeelandse Waipukurau maandag het incident. Het trio, dat niet gewond raakte, is wel diefstal ten laste gelegd.
(Bron)
Stagiair duwt collega met geweld in wasdroger

AMSTERDAM - Een 16-jarige stagiair in een wasserette in het Midden-Duitse Fulda heeft vorige week een collega met geweld in een van de wasdrogers geduwd en het apparaat vervolgens aangezet. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.
De tiener handelde waarschijnlijk op verzoek van een derde medewerker van de wasserette die ruzie had met het 33-jarige slachtoffer. De stagiair nam de vrouw volgens de politieverhoren op zijn rug en draaide zo vaak om zijn as dat de vrouw er duizelig van werd. Vervolgens propte hij haar in een wasdroger. Toen de droger begon te draaien en warm werd, raakte de vrouw in paniek. Ze wist uiteindelijk het deurtje met haar ellebogen uit het apparaat te duwen.
Na het incident werkte de vrouw nog tot sluitingstijd verder in de wasserette. Pas thuisgekomen raakte zij onwel en werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd geconstateerd dat zij een hersenschudding en een gebroken rib had opgelopen. Volgens de politie paste de vrouw enkel in de 48 centimeter diepe trommel omdat ze zelf slechts 1,50 meter groot is. Tegen de dader en de opdrachtgever is een aanklacht ingediend.
(Bron)

Dat je dan nog gewoon doorwerkt, zou ze zo bang geweest zijn? Of zou het gewoon zijn, het pesten?
Chaos bij cursus honing maken in Breda

BREDA - Een onschuldige cursus honing maken in Breda is zondag uitgelopen op een chaos. De bijen reageerden woedend toen de Bredase imker zijn cursisten wilde laten zien hoe de honing van de honingraten gehaald moest worden. Ze werden agressief en begonnen omstanders te steken.
Volgens de politie waren de cursisten goed beschermd maar moesten omstanders en buurtbewoners het ontgelden. De politie moest er zelfs aan te pas komen toen slachtoffers verhaal wilden halen bij de imker. Ook enkele agenten werden gestoken.
Zes mensen moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen met tegengif. Een buurtbewoner schat dat dertig tot veertig mensen bijensteken hebben opgelopen. De man zag duizenden bijen op zich afkomen. "Sommige mensen zijn vijftig keer gestoken, anderen dertig keer. Ik heb mijn zoontje net kunnen redden."
De Bredanaar gaat maandag aangifte doen bij de politie. Hij vindt het onbegrijpelijk dat een imker die zelf in beschermde kleding werkt midden in een woonwijk met zijn bijen aan de slag kan gaan.
De imker is op verzoek van de politie zo snel mogelijk met zijn bijenkasten vertrokken.
(Bron)
Donner wil straf thuis laten uitzitten

DEN HAAG - Criminelen moeten hun straf thuis kunnen uitzitten. Minister Donner van Justitie wil dat rechters voortaan huisarrest als hoofdstraf kunnen opleggen. Met een elektronische enkelband die via een zender direct verbonden is met de meldkamer van de politie, wordt gecontroleerd of de betrokkene zijn huis niet verlaat. Gebeurt dat wel, dan moet hij of zij alsnog de cel in.
Donner zal daartoe begin 2006 een wetsvoorstel indienen, zo kondigde hij maandag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Behalve de enkelband krijgt de veroordeelde ook regelmatig en op onverwachte momenten bezoek van Justitie om te zien of de delinquent thuis geen ongeoorloofde dingen doet.
Werken mag in beginsel niet als men daarvoor moet reizen, omdat dit te veel ruimte laat om te sjoemelen. De zender kan volgens een woordvoerder van Justitie zo afgesteld worden dat een betrokkene wel in zijn of haar tuin kan vertoeven.
Huisarrest moet mogelijk worden bij delicten waar een boete of taakstraf niet voldoende zijn maar waarbij een gevangenisstraf niet noodzakelijk is. Het zou volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie kunnen gaan om zaken waarbij de rechter een maatschappelijk signaal wil afgeven door toch een vrijheidsstraf op te leggen, bijvoorbeeld bij geweldsdelicten. Ook moeten combinaties van deze straffen mogelijk zijn.
In 2003 en 2004 deden ruim 2300 veroordeelden mee aan een proef met huisarrest. Daarbij werd een korte vrijheidsstraf met een huisarrest ten uitvoer gebracht. De proef was positief, meldt Donner. De betrokkenen ervaarden het ononderbroken verblijf in huis echt als een straf.
(Bron)
Vier jaar en tbs voor misbruiker baby

ROTTERDAM - Een 46-jarige man uit Krimpen aan den IJssel die zijn dochtertje vanaf haar geboorte seksueel misbruikte, moet vier jaar de cel in. Ook legde de rechtbank in Rotterdam de man maandag tbs met dwangverpleging op. De rechtbank acht bewezen dat de Krimpenaar zijn dochter misbruikte tot ze enkele maanden oud was.
Justitie voerde eerder aan dat het misbruik tot haar negende levensjaar was doorgegaan en eiste zes jaar celstraf. De rechtbank achtte alleen het misbruik op zeer jonge leeftijd bewezen.
Eerder ontdekte familie van R.F. al dat de man drie van zijn nichtjes onzedelijk had betast. Dit gebeurde tussen juli 1988 en eind december 1991. De familie besloot toen geen aangifte te doen. Nu vervolgde justitie de Krimpenaar wel. De rechtbank concludeerde dat de man twee van zijn nichtjes heeft misbruikt. De zaak van het derde nichtje is verjaard.
Tijdens de rechtszaak twee weken geleden bleek dat de man ook minstens vijftien kinderen heeft betast, onder meer op de camping en in het zwembad.
F. is meermalen behandeld voor zijn pedofilie maar bleef desondanks doorgaan met het misbruiken van jonge meisjes. F. komt uit streng gereformeerde kring. Uit de kerkgemeenschap kwamen in 2004 de eerste signalen bij de politie binnen over het misbruik van zijn toen 9-jarig dochtertje. Ook de leiding van de basisschool in Krimpen aan den IJssel waar zijn dochter op zit, heeft in september 2004 aan de bel getrokken over het gezin F.
Officier van justitie M. Meijer stelde twee weken geleden dat F. het misbruik van tevoren plande. "Hij sloot vriendschappen met ouders, won hun vertrouwen en kwam op die manier in de nabijheid van hun dochters." Daarnaast koos hij ook zijn slachtoffers uit. "Jonge, bange en weerloze meisjes", vatte de officier samen. Bovendien koos hij volgens zijn eigen verklaring kinderen uit waarvan hij dacht dat ze hun mond zouden houden.
(Bron)
Bedrijven laks met klachten van consumenten

DEN HAAG - Bedrijven doen weinig met klachten van consumenten. Deze kritiek heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) maandag geuit. "Nog te veel klachten worden niet tijdig en adequaat opgelost", schrijft de raad in een advies aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken.
De SER wil dat ondernemers beter bekend gaan maken dat ze bij een geschillencommissie zijn aangesloten. Verder moeten alle sectoren in het bedrijfsleven met consumentenorganisaties afspraken maken over klachtbehandeling.
Volgens de adviesraad moet de overheid zich sterker voor deze twee oplossingen inzetten. "Een centrale gedragscode, een alternatief geopperd door de staatssecretaris om tot betere klachtbehandeling te komen, is volgens de SER nu niet aan de orde."
(Bron)
Orkaan Katrina bereikt kust Louisiana

NEW ORLEANS - Het oog van de gevaarlijke orkaan Katrina heeft maandag de kust van de Amerikaanse staat Louisiana bereikt. Dat berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN. Met windsnelheden tot 235 kilometer per uur valt Katrina in de op een na hoogste klasse op de schaal van Saffir-Simpson.
Een woordvoerder van het Nationale Orkaan Centrum zei tegen CNN dat Katrina tussen Grand Isle en de monding van de Mississippi het land heeft bereikt, ongeveer 110 kilometer ten zuidoosten van New Orleans. De orkaan beweegt zich in noordelijke richting met een snelheid van ongeveer 24 kilometer per uur.
De duizenden inwoners van New Orleans die voor de orkaan Katrina schuilen in het Superdome-stadion, zijn maandagochtend zonder stroom komen te zitten. Tot overmaat van ramp begon later ook het dak van het stadion te lekken. Dat berichtte CNN.
Noodgeneratoren zorgen ervoor dat er weer licht brandt in het stadion, maar zijn niet krachtig genoeg om het luchtverversingssysteem te laten draaien. In het stadion bivakkeren ongeveer 10.000 mensen. Amerikaanse media spraken eerder van 30.000 schuilenden.
(Bron)

zondag, augustus 28, 2005

Bibliotheek op strand succes

DEN HAAG - "Het werkt dus, een bieb op een rare plek." Het project van de provincie Zuid-Holland en een aantal bibliotheken om badgasten de mogelijkheid te bieden een boek of tijdschrift te lenen is een succes geworden.
In totaal werden in de drie strandbibliotheken in Scheveningen, Katwijk en Hoek van Holland 4592 boeken uitgeleend. Slechts 25 keerden niet terug, liet een woordvoerster van de provincie zaterdag weten.
Sinds de opening van de strandbiebs op 30 juni hebben ruim 7000 mensen een bezoek gebracht aan een van de drie vestigingen. Zaterdag wordt het project feestelijk afgesloten door Erik Jurgens, Eerste-Kamerlid voor de Partij van de Arbeid en voorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken.
In Scheveningen konden badgasten terecht ten zuiden van de pier voor zowel Nederlandse als Duitse werken. In Katwijk stond de bieb op de parkeerplaats aan de zeekant van de Boulevard en in Hoek van Holland aan het einde van de Badweg.
(Bron)
Pino gaat demonstreren in Den Haag

Tientallen medewerkers van de NPS gaan maandag 5 september demonstreren voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Onder hen zal ook de blauwe vogel Pino uit Sesamstraat zijn, samen met alle andere acteurs uit de kinderserie. Op Het Plein zal een hele manifestatie worden gehouden met optredens van musici en artiesten.
Jörgen Raymann, de acteurs van Sesamstraat en Klokhuis en de Haagse kok Pierre Wind zullen optreden. Op dezelfde dag spreekt de vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het kabinetsplan voor de publieke omroep. Hierin staat onder andere dat de NPS zal worden opgeheven.
(Bron)
Wantrouwen over extra koopkracht

HILVERSUM - Meer dan driekwart van de Nederlanders (76 procent) verwacht volgend jaar geen persoonlijke financiële verbetering. Dat was zaterdag een van de resultaten uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws.
Veertig procent van de ondervraagden meent dat het kabinet lastenverlichting heeft aangekondigd om het vertrouwen van de kiezer terug te winnen. Desondanks neemt het vertrouwen in het kabinet niet toe, bleek uit het onderzoek.
In de afgelopen weken werd onder meer duidelijk dat het lesgeld voor 16- en 17-jarigen verdwijnt, extra geld gaat naar de vergoeding van kinderopvang, de benzineaccijns wordt bevroren en de WW-premie omlaag gaat.
(Bron)
'Minirokjes alleen voor vrouwen met mooie benen'

BOEDAPEST - Een conservatieve deelstadburgemeester uit de Hongaarse hoofdstad Boedapest heeft zich veel woede op de hals gehaald door zijn invulling van de kledingvoorschriften op het gemeentekantoor. Alleen vrouwen met mooie benen mogen van hem in minirokjes op het werk verschijnen.
Erg mini mogen de rokjes overigens niet zijn, want ze mogen niet meer dan 3 centimeter boven de knie eindigen.
De Boedapestse burgemeester Gabor Demszky had maar een woord over voor het voorstel van burgemeester Gyorgy Mitnyan van het 12e district: "onbeschoft".
Mitnyan legde op de internetnieuwssite index.hu uit dat in zijn district voor elk seizoen een kledingvoorschrift geldt. Hij heeft dat ingevoerd omdat veel employees er volgens hem onverzorgd bijliepen. Zowel mannelijke als vrouwelijke medewerkers moeten verplicht een blazer of een kostuum dragen. Ook zijn leren schoenen verplicht.
(Bron)
Ongeregeldheden op kermis Katwijk

KATWIJK - De laatste dag van de kermis in Katwijk is ontsierd door ongeregeldheden. Een groep van ongeveer honderd jonge kermisgangers keerde zich aan het eind van zaterdagavond tegen de aanwezige politie, meldde een woordvoerder van het korps Hollands Midden.
Eerder op de avond was onenigheid ontstaan tussen een groep Katwijkers en groep Lissenaren. De politie wist de twee kampen evenwel van elkaar te scheiden. De Katwijkers begaven zich daarop naar de kermis alwaar nieuwe spanningen ontstonden. Ze bekogelden twee agenten met flessen en stenen.
De politie riep daarop assistentie in uit Leiden en van de korpsen Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden. Toen de jongeren ook de aangevoerde versterkingen bekogelde met stenen, tegels, flessen, bloempotten en dranghekken voerde de politie charges uit. De jongeren werden verdreven van het kermisterrein en omstreeks 00.45 uur op de naburige Turfmarkt uiteen gedreven.
Vijf personen zijn aangehouden waaronder twee mannen en een vrouw uit het publiek wegens het uiten van beledigingen en het gooien van voorwerpen naar de politie. De twee mannen liepen verwondingen op. Ze werden gebeten door een politiehond en zijn voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis.
(Bron)
TT 120 DEN BOSCH Een 65-jarige vrouw uit Den Bosch is overleden aan de verwondingen die ze woensdag opliep. Zij werd toen geraakt door een bloempot die vanaf een balkon op de zesde etage was gevallen.