zaterdag, oktober 27, 2007

Karter is politie te snel af

BERLIJN - Een tiener in een kart is de Duitse politie te snel af geweest. Tijdens een achtervolging door de straten van Mönchengladbach kon de coureur zeven politieauto's afschudden.
De karter wist de bochten sneller te nemen dan de gefrustreerde agenten, aldus een politiewoordvoerder vrijdag. De 18-jarige jongen verstopte zich in een garage waarvan de deur openstond.
De politie slaagde erin de schuilplaats te ontdekken. De tiener reed niet alleen illegaal met een kart over straat, maar hij reed ook zonder rijbewijs.
Snelheidsduivels zijn geen vreemd verschijnsel in Mönchengladbach: de formule 1-coureurs Nick Heidfeld en Heinz-Harald Frentzen werden er geboren.
(Bron)
Dit blijft leuk, tenminste, als je naar de ochtendtijd kijkt.

Een lekkere avond uit met een vriendin, naar een dinershow waar ze kaarten voor had gekregen. In Hilversum op het Mediapark, dus daarheen via station Hilversum Noord.

Uitgerekend dat we iets voor twaalf uur de trein terug moesten hebben - en _als_ we de bus in Utrecht zouden missen, dan zouden we een taxi nemen.
De show was nog niet afgelopen (en de afterparty was sowieso niet haalbaar voor ons) maar we wilden die trein hebben, en we wilden niet heel lang moeten wachten bij de garderobe. Dat leek verstandig.

Teruglopen ging wat sneller dan gedacht, waardoor we de trein van rond half twaalf net zagen wegrijden, en een half uur moesten wachten - dachten we.
Dus. 23.57 zou de trein gaan. Iets over twaalven: nog geen trein, niets omgeroepen, geen bericht. Een echtpaar dat ook naar de show was geweest, ontdekte dat ze de andere trein hadden moeten hebben, en ze bleken naar Alkmaar te moeten. Ze dachten er verstandig aan te doen met de trein naar de show te gaan, zodat ze ook wat konden drinken - op hun heenweg reed alles perfect op tijd.
Inmiddels nog steeds geen bericht en de trein van 00.27 stond ineens op het bord.

Man geadviseerd om contact op te nemen met NS service via de praatpaal.
Aan de andere kant van het station hoorde ik de dame melden dat hun eerstvolgende trein om vijf uur zou gaan.
Om de een of andere reden werd ik boos en begon ik me ermee te bemoeien.
Ik hoorde de dame melden: die trein van 00.27 gaat niet komen, en de laatste, van 00.57, zal minimaal een kwartier vertraging hebben. Er was een ongeluk bij Leiden.
We konden eventueel ook wel naar station Hilversum lopen.

Om de een of andere reden werd ik toen Erg boos. We stonden inmiddels daar met 3 mensen voor Utrecht, 2 voor Amsterdam en 2 voor Alkmaar en er kwamen steeds meer mensen bij.
De Utrechtgangers hadden het wel gehaald vanaf Hilversum, maar de mensen die verder weg moesten zijn, niet - en bovendien, ik loop niet zo makkelijk, het was al na middernacht, er was niets omgeroepen of op het bord gezet - ik was niet bereid nog maar iets toe te geven.
Gezegd dat ze dan maar taxi's moesten regelen. Of we over vijf minuten weer even op de knop wilden drukken.

Gewacht. Op de knop gedrukt, 'Al onze medewerkers zijn in gesprek, momentje geduld alstublieft'.
Inmiddels waren er nog 3 mensen voor Den Bosch, nog iemand voor Utrecht, en zo nog een paar mensen.
Toen ik een dame aan de lijn kreeg wist zij nergens van, tot ze blijkbaar iets las of hoorde van een collega.
We kregen twee ritnummers, 1 van een taxi naar Amsterdam-Alkmaar en 1 naar Utrecht. Die zouden aan de voorkant van het station komen - niet dat iemand wist wat de voorkant was, maar ja.
Aangezien aan één kant een kiosk stond en een telefooncel, zijn we daar maar gaan staan, terwijl we de praatpaal overdroegen aan de nieuwkomers.
Trap weer op en af, wachten op de taxi's. Er kwam er één, maar die was niet voor ons.
Vervolgens stopte er plotseling een trein. Een trein naar Utrecht, die een extra stop maakte.
Wij braaf wachten op de taxi's, die uit Baarn bleken te komen (daar zit een bedrijf met een contract met NS) en die een huisadres hadden opgekregen waar natuurlijk geen gestrande treinreizigers stonden. Gelukkig vonden ze het station desondanks toch.
In de taxi hoorden we nog taxi nummer 4 vragen waar dat adres nou toch was.
In Overvecht is een passagier afgezet bij zijn fiets, en wij zijn keurig thuis gebracht.

Hèhè, thuis, snel het licht aan, ik moest nodig plassen: KNAL - licht uit. Hm, andere lichten, deden het ook niet - dus een stop.
Stop vervangen, licht in de badkamer aan, hé, licht uit. De lampfitting was ietwat ingestort en blijkbaar gaf dat kortsluiting. Nu dus plassen en wassen bij het licht uit de gang - lekker koud met de deur open, of bij een zaklantaarntje, of heel romantisch bij kaarslicht.

Het duurde even voor ik na al dat gedoe kon slapen, maar voor het eerst sinds lange tijd heb ik zomaar 6 uur achter elkaar geslapen.
Misschien moet ik vaker zo op stap ;-)

woensdag, oktober 24, 2007

Politie Rotterdam mag weer preventief fouilleren

ROTTERDAM - De politie in Rotterdam mag in het centrum weer preventief fouilleren. Sinds half september had de politie deze bevoegdheid niet.
Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam heeft het gebied woensdag mede aangewezen omdat de afgelopen tijd een reeks gewelddadige incidenten heeft voorgedaan.
Met de aanwijzing van het gebied wil Rotterdam het risico van (vuur)wapenbezit en gebruik terugdringen. In het gebied kan de officier van justitie voor de duur van maximaal twaalf uur ieders bagage laten controleren, vervoermiddelen laten onderzoeken en personen fouilleren op de aanwezigheid van wapens of munitie. De aanwijzing geldt voor een half jaar. Het is de tiende keer dat het centrum van Rotterdam wordt aangewezen als preventief fouilleergebied.
(Bron)
Nieuwe drivers kunnen Vista deactiveren

AMSTERDAM - Legale versies van Windows Vista kunnen gedeactiveerd worden als gebruikers de stuurprogramma's voor hun hardware updaten of wijzigen. Dat zou Microsoft hebben bevestigd tegenover een Australische technologiesite.
Medewerker James Bannan van APCMag.com stuitte op het probleem toen hij de grafische kaart in zijn systeem verving. Enkele dagen later vroeg zijn computer hem om Windows Vista opnieuw te activeren. Dat kon alleen na een telefoontje met Microsoft, omdat hij de productsleutel van zijn Vista al had gebruikt bij de installatie.
Windows Vista is, net als zijn voorganger XP, voorzien van een systeem dat piraterij moet voorkomen. De software genereert bij installatie een soort 'digitale handtekening' aan de hand van de in de computer aanwezige hardware. Als de handtekening in een later stadium niet meer overeenkomt met de hardware, denkt het systeem dat Windows op een andere computer is geïnstalleerd, en moet het opnieuw geactiveerd worden.
De vervanging van één hardwarecomponent zou het systeem echter niet van slag moeten brengen. Dat dat nu wel gebeurde, bleek het gevolg van een andere wijziging: Bannan had onlangs de stuurprogramma's van zijn harde schijf geüpdate. Daardoor meende Vista dat ook die was vervangen, en werd het systeem gedeactiveerd.
Dat kan een vervelend probleem vormen. Het updaten of vervangen van stuurprogramma's ('drivers') is een veel voorkomende handeling, en zou volgens Microsoft in veel gevallen zelfs de oplossing vormen voor problemen met weigerachtige hardewarecomponenten.
Tegenover APCMag.com heeft Microsoft inmiddels erkend dat het probleem zich kan voordoen. Het bedrijf zou op zoek zijn naar een oplossing.
(Bron)
FBI-agenten niet op digitale snelweg

WASHINGTON - In hun niet aflatende strijd tegen misdaad en binnenlands terrorisme moeten veel agenten en andere personeelsleden van de Federale recherche FBI het stellen zonder de gemakken van de moderne tijd.
Volgens de Amerikaanse krant USA Today beschikt slechts een op de drie werknemers van de dienst over een computer op het bureau die toegang biedt tot internet.
Ze kunnen met andere woorden niet Googlen, niet e-mailen en zelfs de site met FBI's Most Wanted niet bezoeken. Het probleem wordt onderkend door de directie. Binnen een jaar zullen twee keer zoveel FBI'ers vanaf de werkplek op de digitale snelweg kunnen, verklaarde FBI-onderdirecteur Willie Hulon dinsdagavond ten overstaan van de Senaatscommissie voor het inlichtingenwezen.
(Bron)
Tieners Assendelft mishandeld in 'spelletje'

AMSTERDAM - Zes tieners hebben in het Noord-Hollandse Assendelft meerdere mishandelingen gepleegd onder het mom van een spelletje.
De jongens van 13, 14 en 15 jaar uit Krommenie en Assendelft hielden volgens de politie willekeurig gekozen school- en leeftijdsgenoten vast, waarna ze werden mishandeld.
Hiervan werd in augustus en september vier keer aangifte gedaan. In het onderzoek zijn veertien mogelijke verdachten verhoord. Zes van hen zijn uiteindelijk gedagvaard, meldt de politie woensdag.
Op de school van de verdachten en hun slachtoffers zal volgens de politie aandacht aan de incidenten worden besteed. Een aantal van de verdachten moet hun agressiviteit onder controle krijgen via hulpverlening.
(Bron)
Slapen helpt emoties onthouden

Als je genoeg slaapt, onthoud je positieve emoties beter. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek.
Slaap is belangrijk voor het opslaan van gegevens in het langetermijngeheugen. En mensen onthouden emotionele gebeurtenissen beter dan neutrale. De onderzoekers wilden nagaan of slaap ook van belang is bij de opslag van emotionele herinneringen. De vrijwilligers aan het onderzoek kregen neutrale en emotionele beelden te zien. De helft van de groep mocht de nacht hierna niet slapen, de andere helft kreeg een normale nachtrust. Mensen zonder nachtrust konden neutrale en positieve beelden minder goed herinneren dan mensen die wel geslapen hadden.
Negatieve emoties werden in beide groepen even goed onthouden. Dit komt door bepaalde verbindingen in de hersenen. Die zorgen ervoor dat ondanks weinig slaap, de negatieve ervaringen zich toch nestelen, omdat ze vaak een waarschuwing bevatten. Zoals: pas op voor gevaar.
(Bron)
Eigenaar van na ongeluk doorgereden auto bekend

ZWOLLE - De eigenaar van de auto met caravan die zaterdag betrokken was bij een dodelijk ongeval in Hasselt, is bij de politie bekend.
De politie is naar hem op zoek. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Dat heeft de politie woensdag laten weten. Of de eigenaar de betrokken bestuurder is, is nog niet zeker.
Bij het ongeval op de Werkerlaan kwam een 21-jarige motorrijder uit Wanneperveen om het leven. De automobilist reed door, maar de auto, een witte Peugeot 405 Break, werd door diverse camera's langs de weg gefilmd.
De auto werd maandag in Zwolle gevonden. Onderzoek heeft woensdag uitgewezen dat het inderaad het betrokken voertuig is.
(Bron)
Internationale organisatie kinderhandel opgerold

AMSTERDAM - Politie en justitie hebben woensdag ingegrepen in de internationale handel in minderjarige asielzoekers uit Nigeria.
Dat gebeurde volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) met een twintigtal arrestaties en doorzoekingen in Nederland, de Verenigde Staten, Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Spanje.
De volgens justitie internationaal opererende organisatie heeft vermoedelijk jarenlang op grote schaal minderjarige asielzoekers, overwegend meisjes, van Nigeria naar Nederland gebracht.
Het OM denkt dat ze onder valse voorwendselen geronseld zijn om elders in Europa in de prostitutie te gaan werken. In verschillende plaatsen in Nederland werden dertien van de opgepakte verdachten gearresteerd.
Dat gebeurde in Amsterdam (6), Rotterdam (1), Eindhoven (1), Arnhem (1), Den Haag (1), Utrecht (1) en Leeuwarden (2). Zij worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle.
Op verzoek van het landelijk parket zijn in New York, Madrid (2), Antwerpen en Coventry vijf Nigeriaanse hoofdverdachten aangehouden. Vorige week werd een zesde Nigeriaanse hoofdverdachte al in Dublin opgepakt. Het landelijk parket heeft inmiddels om hun uitlevering aan Nederland gevraagd.
Het onderzoek naar deze mensensmokkelzaak is gedaan met behulp van intensieve samenwerking met de autoriteiten in Spanje, België, Frankrijk, Engeland, Ierland en de Verenigde Staten, laat het landelijk parket weten.
De mensenhandelaren voorzagen de slachtoffers van valse reisdocumenten, vliegtickets en instructies voor het aanvragen van asiel op Schiphol. In Nederland werden de kinderen in open opvangcentra geplaatst, wat het volgens justitie voor de criminele organisatie "betrekkelijk makkelijk maakte om greep op de slachtoffers te houden".
De criminelen hielden de slachtoffertjes onder dwang met behulp van voodoo. De kinderen werden in Nigeria gedwongen om een belofte af te leggen tegenover een voodoopriester voor het terugbetalen van een zogenaamde schuld. Deze moest met verdiensten uit de prostitutie worden vereffend, aldus het landelijk parket.
Het rechercheonderzoek naar de verdwijning van alleenstaande minderjarige asielzoekers uit Nigeria begon een jaar geleden. Uit een inventarisatie van de Koninklijke Marechaussee blijkt nu dat vanaf januari 2006 tot nu ongeveer 140 minderjarige Nigeriaanse asielzoekers met onbekende bestemming zijn vertrokken.
In een aantal gevallen kon het rechercheteam dit nog tegenhouden. Inmiddels zijn verschillende verdwenen meisjes aangetroffen in de straatprostitutie in Frankrijk, Italië en Spanje. Nederland is voor mensensmokkelaars een aantrekkelijk doorvoerland, zo bleek eerder uit onderzoek.
(Bron)
Actie Europarlement tegen regime Birma

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft woensdag een enorm portret opgehangen van de Aung San Suu Kyi, de oppositieleidster in Birma (Myanmar). Het portret op het gebouw in de Franse stad Straatsburg is ruim twintig meter hoog.
Aung San Suu Kyi heeft al achttien jaar huisarrest wegens haar verzet tegen het militaire regime in Birma, dat recent betogingen van monniken verhinderde.
Het parlement kende de oppositieleidster in 1990 de Sacharovprijs voor democratie toe. Ze kon de prijs echter nooit ophalen, wegens haar huisarrest.
Op de megaposter prijkt de slogan 'Bevrijd Aung San Suu Kyi nu'.
(Bron)

Nu.nl plaatst dit in de categorie 'Achterklap'.
Geen vervolging voor sterfgeval in Utrechtse cel

AMSTERDAM - Justitie vervolgt niemand voor de dood van een man in een Utrechtse politiecel vorig jaar. Hoewel meerdere personen op verschillende momenten fouten hebben gemaakt, is geen van de betrokkenen individueel schuldig aan het overlijden van de arrestant, laat het Openbaar Ministerie in Utrecht woensdag weten.
De 55-jarige man overleed in september vorig jaar in een cel met cameratoezicht op het politiebureau Paardenveld in het centrum van Utrecht. Daar was hij door de politie gelegd om te ontnuchteren, nadat ambulancepersoneel hem had overgedragen.
Enkele uren later werd hij dood gevonden. Uit onderzoek bleek dat zijn alcohol- en medicijnengebruik hem fataal was geworden. Ambulancepersoneel heeft volgens justitie wel de intoxicatielijn van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gebeld voor overleg, maar daarbij niet alle relevante informatie gegeven.
Ook droeg het ambulancepersoneel de arrestant over aan de politie zonder hierbij 'een concreet wekadvies' te geven, stelt het OM. De politie vertrouwde hierbij op het advies dat ziekenhuisopname niet nodig was. Bovendien heeft niemand een arts ingeschakeld.
Volgens justitie is de man onvoldoende in de gaten gehouden en is belangrijke informatie 'onvoldoende in de afwegingen en overdracht betrokken'. Het OM ziet echter geen grond voor strafrechtelijke vervolging, omdat niemand individueel verantwoordelijk kan worden gesteld. Wel wordt het gebeurde aan de Inspectie voor de Volksgezondheid voorgelegd. Ook gaat de politie haar optreden evalueren.
(Bron)
Honderden passagiers urenlang vast in defecte trein

ECHT - Ongeveer vierhonderd reizigers hebben uren vastgezeten in een defecte, vlakbij het Midden-Limburgse Echt gestrande trein. Dat heeft een woordvoerder van ProRail dinsdagavond gezegd.
De trein kwam na kortsluiting rond 19.15 uur tussen de akkers stil te staan. De stroom van de bovenleiding viel uit. Het gealarmeerde Openbaar Ministerie (OM) vond het volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) te gevaarlijk om de mensen uit de trein te halen, omdat het ter plekke zeer donker was en er een drukke overweg in de buurt lag. Bovendien waren er kinderen en ouderen met rollators in de trein, die de afstap van ruim een meter niet konden maken.
In de trein bleek een brandje te zijn uitgebroken in een van de kachels met rookontwikkeling en kortsluiting als gevolg. Medewerkers van de NS blusten die brand met een poederblusser.
Als gevolg daarvan kregen twee conducteurs en vijf passagiers zodanige ademhalingsproblemen, dat ze door medewerkers van de NS uit de trein werden gehaald en met een busje naar het ziekenhuis werden gebracht. Ze zijn inmiddels weer thuis, zei een woordvoerder van de NS woensdagochtend.
Om 22.45 uur kon de trein worden weggesleept. De passagiers konden op het station in Sittard overstappen. Veel van hen klaagden over de kou in de dubbeldeks intercitytrein met bestemming Maastricht, waar in enkele wagons het licht was uitgevallen.
Om 22.00 had de trein al weggesleept kunnen worden, maar mocht dat nog niet van de spoorwegpolitie. Die wilde eerst met het OM overleggen of ter plaatse onderzoek moest worden gedaan, zei een woordvoerster van de Koninklijke Landelijke Politiediensten KLPD.
Uiteindelijk mocht de trein drie kwartier later worden weggesleept naar Sittard. Daar stelt de politie een nader onderzoek in naar wat er precies gebeurd is in de trein.
De woordvoerder van de NS noemde de situatie voor de reizigers "buitengewoon vervelend". Hij benadrukte dat dit soort incidenten praktisch nooit voorkomt. "We hadden hier te maken met Murphy's Law, waarbij de ene tegenslag zich op de andere stapelde", zei hij.
(Bron)

Maar, jawel, het kaartje wordt vergoed!
Steun voor jonge Marokkaanse mantelzorgers

80 procent van de Marokkaanse jongeren zorgt voor hun zieke ouders. De nieuwe website zorgvoorjeouders.marokko.nl gaat ze vakkundig advies geven.
De jongeren gaven aan behoefte te hebben aan informatie en advies over ziektebeelden en regelingen. Vandaar dat DGV (het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik) en Marokko Media een website hebben gemaakt.
Een voedingsdeskundige, apothekersassistente en een medewerker van een zorgorganisatie gaan de vragen van de jongeren beantwoorden. Ook is veel informatie over aandoeningen en de rechten en plichten van patiënten te vinden. Bovendien zijn er links naar onafhankelijke en betrouwbare organisaties.
Voor tijdens de ramadan wordt gelinkt naar projecten die bijvoorbeeld vastende diabetespatiënten ondersteunen. De lezers van de website kunnen zelf de teksten op de site te bewerken.
(Bron)
Brouwers weigert Prijs der Nederlandse Letteren

DEN HAAG - Jeroen Brouwers heeft laten weten dat hij de Prijs der Nederlandse Letteren 2007 weigert. De Nederlandse Taalunie maakte dat dinsdag bekend.
Brouwers vindt het bij de prijs horende geldbedrag te laag. De hoogte van de driejaarlijkse letterenprijs van de Nederlandse Taalunie is 16.000 euro. De weigering betekent dat de prijs dit jaar niet wordt uitgereikt.
Brouwers had om verhoging van het bedrag gevraagd. Dat zou het eerbewijs volgens hem passender maken.
(Bron)

Brouwers gisteren in Met het oog op morgen: 'Ja, ik weet dat sommigen wel een half jaar moeten leven van 16000 euro, maar...'
Ach ja. Sommige mensen moeten twee jaar leven van dat bedrag, maar voeling met de realiteit is blijkbaar niet geheel aanwezig.
Japanners geholpen bij hoge nood in de file

AMSTERDAM - Het Japanse bedrijf Kaneko Sangyo heeft de oplossing gevonden voor mensen met hoge nood in de file. De Aziaten komen met een draagbare auto-wc.
Dat meldde Reuters India dinsdag. De kartonnen wc-pot wordt geleverd met een gordijntje en een plastic zak om je behoefte in op te vangen.
"De uitvinding is niet alleen handig wanneer je in de file staat", zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen Kyodo News. "Onze draagbare wc biedt ook de uitkomst tijdens natuurrampen. Vergeet niet dat ons land regelmatig geteisterd wordt door aardbevingen", aldus de zegsman.
De draagbare toiletpot wordt vanaf 15 november te koop aangeboden via internet.
(Bron)
EU keurt genmaïs goed

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft woensdag het groene licht gegeven voor de import in de Europese Unie van drie soorten genmaïs en een genetisch veranderde suikerbiet.
Het aantal toegelaten genetisch veranderde producten komt daarmee in de EU op vijftien.
De voedselveiligheidsexperts van de EU hadden eerder al positief geadviseerd. De producten mogen niet in de EU gemaakt worden, maar wel worden ingevoerd vanuit de Verenigde Staten, waar ze al langer zijn goedgekeurd.
De 27 EU-landen waren eerder verdeeld over toelating. De Commissie kan dan zelf beslissen. De goedkeuring van de EU geldt voor tien jaar en voor voedsel en veevoer, import en verwerking.
Over een van de maïsvarianten (Herculex) ontstond in april nog grote commotie in de haven van Rotterdam. Greenpeace ontdekte de toen nog illegale maïsgluten die door een bulkcarrier vanuit de VS op 10 april in Rotterdam was gelost.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) had de Herculex niet ontdekt en beloofde later vaker controles te zullen uitvoeren. Maar met het besluit van de Europese Commissie is de genetisch veranderde maïs nu gewoon legaal. De VWA stelde in mei ook al dat er geen risico's zijn voor de gezondheid van mens en dier. Herculex beschermt gewassen tegen insectenvraat.
(Bron)
Hoest door ijzertekort

Sommige vrouwen kunnen beter ijzertabletten nemen in plaats van hoestdrank. IJzertekort kan namelijk de oorzaak zijn van chronische hoest.
Dat zeggen Italiaanse onderzoekers op basis van een studie onder zestien vrouwen met een aanhoudende hoest en ontstoken slijmvliezen. De proefpersonen hadden geen van allen longkwalen, astma of andere gezondheidsklachten die het probleem konden verklaren. Alle vrouwen leden wel aan bloedarmoede.
Door ijzersupplementen te slikken bleek de hoest in alle gevallen te verdwijnen of flink te verminderen. Ook de ontsteking van de slijmvliezen verdween.
IJzer zorgt ervoor dat het immuunsysteem zich beter kan weren tegen ontstekingen, leggen de onderzoekers uit. Artsen zouden het ijzergehalte van vrouwen standaard moeten testen als zij onverklaarbare hoestproblemen hebben.
(Bron)
Scholier gewond bij steekpartij Amsterdam-Zuidoost

AMSTERDAM - Een 15-jarige scholier is woensdagmiddag gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam-Zuidoost.
De jongen ligt met meerdere steekwonden in zijn borst in het ziekenhuis, maar is nog aanspreekbaar, liet de politie weten.
De leerling van de Open Scholengemeenschap Bijlmer (vmbo, havo en vwo) had eerder op de dag op de middelbare school aan de straat Gulden Kruis ruzie gekregen met twee andere, eveneens 15-jarige leerlingen. Zij sloegen hem na lestijd rond 15.15 uur bij de nabijgelegen bushalte in elkaar en staken hem meerdere malen. De jongen kon de school nog zelf binnenstrompelen.
Het incident gebeurde bij een bushalte bij Gulden Kruis. De politie weet wie de daders zijn, maar heeft ze nog niet aangehouden.
Eerder deze maand werd een 16-jarige leerling van een ROC in Amsterdam-West op het schoolplein doodgestoken door een 14-jarige medeleerling, na een ruzie over het gooien van een pen.
(Bron)

dinsdag, oktober 23, 2007

Rotterdam koopt vastgoed huisjesmelker op

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam koopt het vastgoedbezit van huisjesmelker Cees Engel. Met de aankoop zou een bedrag van rond de 10 miljoen euro gemoeid zijn.
Rotterdam heeft met de vastgoedhandelaar afgesproken niet met exacte getallen naar buiten te komen, zo liet de gemeente dinsdag weten.
Rotterdam probeert al jaren via een juridisch steekspel het bezit van de omstreden vastgoedbezitter in handen te krijgen. Veel van zijn panden zijn verwaarloosd of worden illegaal bewoond.
De aankoop betreft de totale vastgoedportefeuille van Cees Engel, bestaande uit 110 woningen, twee bedrijfspanden, bedrijfsruimten bij woningen en het terrein van de Nederlandse Staal Industrie aan de Keileweg. Ook neemt de gemeente BV's en woningen van diverse zakenrelaties van Cees Engel over.
Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) is blij met de aankoop. "We rekenen in één klap af met een belangrijk deel van de illegale bewoning, hennepplantages en drugshandel in Rotterdam. Dit is een grote winst voor de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad én de veiligheid in de stad."
Rotterdam en Engel zijn overeengekomen wederzijds te stoppen met alle juridische procedures die tussen beide partijen speelden. Een onderdeel van de afspraak is dat Engel vanaf nu geen vastgoed meer mag bezitten en exploiteren in de regio Rotterdam-Rijnmond.
Daarnaast mag hij zich niet meer bezighouden met hypotheekverlening voor onroerend goed.
De panden van Engel komen onder het tijdelijk beheer van het gemeentelijke Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR). Nadat deze zijn opgeknapt worden de woningen doorverkocht aan de Rotterdamse woningcorporaties.
Ook gaat een deel van deze woningvoorraad naar het project '169 Kluswoningen', waarbij nieuwe bewoners voor een zeer lage prijs het pand kopen op de voorwaarde het voor een minimumbedrag op te knappen.
(Bron)
Breda wijzigt straatnaam 'Viagrahof'

BREDA - Breda wijzigt de straatnaam van het St. Fiacriushof omdat die in de volksmond mogelijk verbastert tot Viagrahof.
De gemeente komt hiermee tegemoet aan de wensen van de toekomstige bewoners van het nieuwbouwplan die hun zorgen hadden geuit over de oorspronkelijke naam.
De gemeente noemt het in het algemeen onwenselijk dat een straatnaam negatieve associaties oproept. Het St. Fiacriushof heet voortaan Hofhage.
(Bron)
Blinden en slechtzienden bezorgd over stille auto's

UTRECHT - Blinden en slechtzienden zijn bezorgd over de toename van hybride auto's. Deze auto's, aangedreven door een elektromotor, zijn namelijk nauwelijks hoorbaar en dus slecht op te merken voor visueel gehandicapten.
Dat heeft Viziris, een organisatie voor mensen met visuele beperking dinsdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in verschillende GPD-bladen.
Volgens Roland van Grinsven, beleidsmedewerker mobiliteit en toegankelijkheid van Viziris, gaan de problemen voor blinden en slechtzienden zeker toenemen als het verkeer stiller wordt.
"Oversteken wordt een groot probleem", zegt Van Grinsven. "Je steekt over op je gehoor. Als het verkeerslawaai afneemt, ben je eigenlijk genoodzaakt om naar een beveiligde overgang te gaan en daar zijn er te weinig van. Maar meer beveiligde overgangen brengen ook meer overlast voor de weggebruiker met zich mee, dus dat is ook niet echt een oplossing."
Van Grinsven pleit dan ook voor meer zebrapaden. In veel andere landen is dat al het geval. "Die moeten natuurlijk wel op plekken komen die goed zijn te overzien en niet bijvoorbeeld vlak na een bocht. En de wetgeving moet strenger, zodat iedereen stopt voor een zebrapad."
"Nu wekt het een soort van schijnveiligheid op. We zouden in samenwerking met andere organisaties, zoals Veilig Verkeer Nederland, aan een campagne kunnen werken om de zebrapaden veiliger te maken", vervolgt Van Grinsven.
Volgens van Grinsven zijn er overigens nog geen mensen met een visuele beperking in de problemen geraakt door hybride auto's.
Toyota is met de Prius marktleider op het gebied van hybride auto's. In Nederland rijden ruim 8600 stuks van deze stille auto, aldus de autofabrikant.
(Bron)

Auto's moeten stoppen voor een zebrapad, maar hoe weet je als blinde waar zo'n oversteekplek is? In een vertrouwde omgeving weet je dat, maar daarbuiten?
En sommige hufters geven extra gas als een blinde zijn/haar stok omhoog steekt ten teken dat z/hij wil oversteken.
Bijtgrage panda slaat weer toe

PEKING - Gu Gu, een panda die een topattractie in de dierentuin van Peking is, heeft voor de tweede keer in ruim een jaar een fan toegetakeld. Het acht jaar oude en 110 kilo wegende dier viel een 15-jarige jongen aan die zijn kooi binnensprong.
Het geestelijk gestoorde slachtoffer kon uiteindelijk worden gered nadat zijn benen al tot het bot waren afgeknaagd door de panda, meldden Chinese media.
Vorig jaar september proefde Gu Gu ook al menselijk vlees toen een dronken man zijn kooi binnendrong om hem te omhelzen. De panda nam tijdens de worsteling een hap uit zijn been. Kennelijk zijn de veiligheidsmaatregelen sindsdien niet genoeg aangescherpt.
Van panda's is bekend dat zij mensen kunnen aanvallen als zij zich bedreigd voelen. De dierentuin verwijt Gu Gu dan ook niets.
(Bron)
ProRail vindt extra ruimte op spoor

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen, Veolia en goederenvervoerder Railion krijgen alsnog meer ruimte op het spoor in 2008. Dat is het resultaat van een bezwaarprocedure bij spoorbeheerder ProRail.
De ondernemingen hadden bezwaar gemaakt tegen het oorspronkelijke capaciteitsplan, dat enkele weken geleden bekend werd. ProRail moet traditioneel schipperen tussen de belangen van tientallen vervoerders en de noodzaak van onderhoud aan het spoor.
Dit jaar kon de spoorbeheerder voor het eerst niet voldoen aan alle aanvragen voor zogeheten 'treinpaden'. Nederland heeft een van de drukste spoornetwerken ter wereld. Het gebruik van het spoor neemt komend jaar opnieuw toe, met 7 procent tot 3 miljoen treinen.
ProRail heeft het plan nu aangepast, waardoor 99,7 procent van de aanvragen is ingewilligd. Connexxion, Arriva en Syntus kregen nul op het rekest in de bezwaarprocedure. Als vervoerders het niet eens zijn met het aangepaste ProRail-plan, kunnen ze nog een procedure beginnen bij de vervoerskamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.
De Nederlandse Spoorwegen beraden zich nog. "We zijn ernstig teleurgesteld over de geringe resultaten van de bezwaarprocedure", aldus een NS-woordvoerder. "Gelukkig zijn de voorziene problemen rond Eindhoven CS opgelost.
Helaas geldt dat niet voor de lange reeks treinen die we uit voorzorg al uit het spoorboekje voor 2008 hadden geschrapt. En de nachttrein Utrecht-Eindhoven kan niet rijden in de nacht van donderdag op vrijdag. Dat is ook teleurstellend."
De zegsman van NS kon nog niet zeggen of het verzet tegen het aangepaste ProRail-plan wordt voortgezet. Connexxion, dat ontevreden is over de capaciteit op het traject Amersfoort-Ede Wageningen, weet ook nog niet of het naar de NMa stapt. "Onze juristen bestuderen de zaak", aldus een woordvoerster van Connexxion. De nieuwe dienstregeling gaat begin december in.
(Bron)
Genen voor oog-, haar- en huidskleur gevonden

NIJMEGEN - Nederlandse en IJslandse onderzoekers hebben min of meer bij toeval de genetische varianten gevonden, die bepalen welke oog-, haar- en huidskleur een Europees mens heeft. Tot nu toe kon op basis van DNA-materiaal alleen geslacht en ras van een persoon worden vastgesteld.
De onderzoeksgroep, die in Nederland is gevestigd in het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen, is eigenlijk op zoek naar genetische determinanten van prostaat- en borstkanker.
In dit onderzoek zijn toevallig de genvarianten aangetroffen, die uiterlijke kenmerken van Europees mensen bepalen.
De vondst van de genetische variant is volgens de onderzoekers onder meer belangrijk voor onderzoek naar misdrijven. Uitsluitend op basis van aangetroffen DNA-materiaal kan nu behalve het geslacht worden vastgesteld welke haarkleur de verdachte heeft, wat voor soort huid en welke kleur ogen.
Eén gevonden genetische variant bepaalt het in Europa veelvoorkomende blonde haar met blauwe ogen. Een tweede variant zorgt voor een lichte huid met sproeten en bruin haar.
Er zijn tevens varianten gevonden die zorgen voor sproeten, een huid die gemakkelijk verbrandt en blauwe ogen. Eerder waren al genen gevonden die rood haar, een lichte huid en sproeten veroorzaken.
De onderzoekers stellen dat er veel genetisch materiaal is betrokken bij het bepalen van de kleuren die iemands uiterlijk heeft. Dat verklaart tevens waarom het Europese ras zoveel verschillende types telt.
(Bron)

Aha, ik hoor bij de tweede variant ;-)
Bejaarde vrouw neergestoken

VUGHT - Een indringer heeft dinsdag in een woning aan de Kapellaan in Vught een 81-jarige vrouw neergestoken. Een woordvoerder van de politie heeft dat gemeld. Het slachtoffer is ernstig overstuur en met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.
De politie maakt met speurhonden en een helikopter jacht op de dader. De gemaskerde man heeft vermoedelijk geld weggenomen bij de bejaarde vrouw.
De overvaller belde omstreeks 11.30 uur aan en eiste geld. Eenmaal binnen is een worsteling ontstaan en is de vrouw gestoken. Haar toestand is volgens de politie niet levensbedreigend. De technische recherche verricht onderzoek in het huis.
Het is voor de tweede keer in enkele dagen dat een bejaarde thuis slachtoffer is van gewelddadige dieven. Afgelopen weekeinde takelden twee gemaskerde inbrekers een 80-jarige Tilburger toe.
(Bron)
Chocola wegdenken maakt dik

Als je probeert helemaal niet meer aan chocola te denken, kun je juist dikker worden. Psychologen hebben ontdekt dat mensen die proberen om chocola uit hun gedachten te bannen, bijna vijftig procent meer chocola eten dan normaal.
Volgens de onderzoekers verklaart dat waarom zoveel vrouwen last hebben van het jojo-effect. Psycholoog James Erskine zegt in de Daily Mail: "Het werkt averechts als je probeert iets te vermijden. Aan chocola denken is niet gevaarlijk, maar proberen er niet aan te denken is dat wel."
De helft van de 134 proefpersonen moesten hun gedachten aan chocola vijf minuten onderdrukken, de andere helft moest juist hun chocoladegedachten delen. Hierna moesten ze een keuze maken uit twee soorten chocolade. De proefpersonen dachten dat er werd gelet op welke smaak ze kozen, maar de onderzoekers keken alleen hoeveel van de gekozen chocolade ze hierna aten.
Het bleek dat de vrouwen die hun gedachten aan chocola probeerden te onderdrukken, acht stukjes aten. De vrouwen die juist aan chocola moesten denken, aten er vijf. Bij de mannen bleek er geen verschil tussen beide groepen. Er wordt nu gezocht naar manieren om vrouwen die willen afvallen te helpen hun gedrag te veranderen. Het is duidelijk dat het niet werkt om alleen te zeggen dat ze bepaalde dingen niet mogen eten.
(Bron)
Ameland heft 50 procent meer toeristenbelasting

BALLUM - De gemeente Ameland gaat de toeristenbelasting met 50 procent verhogen. De Waddengemeente geeft sinds 2004 meer geld uit dan er binnenkomt.
Door toeristen in plaats van de huidige 0,67 euro per nacht 1 euro te laten betalen, hoopt het gemeentebestuur de financiële problemen op te lossen. Dat meldde een zegsvrouw van de gemeente dinsdag.
Ameland is door de provincie Friesland op de vingers getikt. Als de gemeente de problemen niet oplost, dreigt Friesland het eiland onder curatele te stellen. Volgens de woordvoerder wil Ameland de kwaliteit van de toeristische voorzieningen waarborgen.
Daarom moeten toeristen extra betalen. Naast belasting op overnachtingen, heft Ameland ook toeristenbelasting via de bootkaartjes. Ook die belasting gaat omhoog.
(Bron)
Treinvertraging door kabelstoring

UTRECHT - Een kabelstoring op het spoor tussen Gouda Goverwelle en Woerden zorgt dinsdagmiddag voor minimaal een uur vertraging voor treinreizigers van Utrecht in de richtingen Den Haag en Rotterdam. De situatie zal naar verwachting tot na de avondspits duren, zo verwacht ProRail.
De kabelstoring is een gevolg van werkzaamheden langs het spoor. Door de storing kunnen seinen en wissels niet worden bediend.
Reizigers in de richting Den Haag/Rotterdam en Amersfoort/Utrecht kunnen volgens spoornetbeheerder ProRail omreizen via Schiphol. In de richting Roosendaal moeten mensen via Den Bosch reizen.
(Bron)

Hm, ik sprak iemand die er bijna 4 uur over had gedaan, van Den Haag naar Utrecht...
Hoge opleiding versnelt dementie

Hoogopgeleide demente ouderen gaan sneller achteruit dan ouderen met een lagere opleiding. In het begin kunnen de slimme ouderen hun ziekte namelijk beter verbergen.
Onderzoekers uit New York ontdekten dat demente mensen die aan de universiteit gestudeerd hebben, 50 procent sneller achteruit gaan dan mensen die minder hoog zijn opgeleid. Dat komt doordat de goed opgeleiden hun ziekte in het begin goed kunnen verbergen. Hun hersenen beschikken namelijk over meer reserves. Maar tegen de tijd dat de dementie merkbaar wordt, gingen de hoger opgeleiden harder achteruit.
Hersenschade bestaat uit een ophoping van eiwitten in de hersenen. Hierdoor kunnen de mensen in het begin moeilijk op bepaalde woorden komen. Vervolgens komen de andere symptomen van dementie zoals geheugenverlies.
(Bron)
Belastingfraude met 'zoogdier-kinderen'

MÖCKMÜHL - Een Duitse moeder heeft op een creatieve manier geprobeerd de fiscus te laten meebetalen aan de kosten voor de opvoeding van haar kinderen. Zij meldde bij de Kamer van Koophandel een bedrijf aan voor het 'fokken en verplegen van zoogdieren'.
De kosten van het fokbedrijf wilde de 38-jarige moeder van de belasting aftrekken. De zwendel werd ontdekt toen controleurs poolshoogte kwamen nemen, aldus de politie van Heilbronn dinsdag.
(Bron)
Vermiste voetballertjes gevonden in kleedkamer

AMSTERDAM - Twee jongetjes van 11 jaar uit Heerlen zijn maandagavond urenlang vermist geweest. Ze waren na een voetbaltraining opgesloten in een kleedkamer. Na de training zouden ze direct naar huis komen. Toen ze niet verschenen, sloegen de ouders alarm.
Onder meer een helikopter werd ingezet. Een speurhond van de politie spoorde de fietsen van de twee op bij hun voetbalclub, waarna ook de jongens werden gevonden.
De jongens gingen om 19.00 uur trainen en spraken met hun ouders af dat ze om 19.30 uur direct naar huis zouden fietsen. Om 22.00 uur trok een van de ouders bij de Limburgse politie aan de bel, waarna een zoekactie op touw werd gezet.
De zorg om de kinderen werd volgens de politie gevoed doordat die dag bij de politie drie meldingen waren binnengekomen over mannen die kinderen aanspraken. Dat bleek niets met de vermissing van de kinderen te maken te hebben.
Na een zoekactie door 25 agenten, een politiehond, de brandweer en een politiehelikopter werden de jongens na vier uur uit de kleedkamer bevrijd. Iemand bleek de ruimte op slot te hebben gedaan in de veronderstelling dat niemand meer aanwezig was.
(Bron)
Brandweer bevrijdt kleuter van verkeerskegel

AMSTERDAM - Een driejarig Brits jongetje dat maandag een verkeerskegel op zijn hoofd heeft gezet, omdat hij op Harry Potter wilde lijken, moest door de brandweer worden bevrijd van zijn 'hoed'.
Dat meldt The Telegraph dinsdag. Charlie Thomas, die zijn verjaardag vierde, liep de kegel tegen het lijf en vond het sprekend lijken op de hoed van Harry Potter.
Hij zette de 'tovenaarshoed' op zijn hoofd, maar kreeg het niet voor elkaar om hem van zijn hoofdje af te halen. Zijn ouders, die het eerst zelf met wat zeep probeerden, hebben toen de hulp van de brandweer ingeschakeld.
De brandweermannen hebben hun buigtang en ander breekmateriaal gebruikt om het probleem op te lossen. Na een half uur wringen en wroeten is Charlie uit zijn netelige positie bevrijd.
(Bron)

Die blik van het jochie... Ach gos...
Herontwerpers bestormen slechte producten

AMSTERDAM - Fabrikanten kunnen binnenkort tips verwachten van de gebruikers van Redesignme.org. De website is een initiatief van Nederlandse ontwerpacademies om productontwerpers te wijzen op het belang van begrijpelijke vormgeving.
Woordvoerder Maxim Schram merkt tegenover NU Z op dat vooral oudere mensen oplossingen voor slechte ontwerpen zoeken en aandragen. "Apparaten moeten zichzelf verklaren. Zoniet dan voelen ouderen zich achtergesteld", aldus Schram.
Binnenkort zullen enkele honderden aankomende ontwerpers van de Universiteit van Amsterdam en de Academie voor Communicatie en Multimedia Design in Breda de site gaan gebruiken als onderdeel van hun curriculum. Zij gaan sleutelen aan een uiteenlopende reeks van producten van eierwekkers tot parkeermeters.
Om het herontwerpen van producten voor een zo breed mogelijk publiek mogelijk te maken kunnen de gebruikers op de website eenvoudige ontwerpsoftware loslaten op de door hun gehekelde ontwerpen. De site past in een bredere trend om bedrijfstaken en marketing uit te besteden aan het grote publiek, het zogenaamde 'crowdsourcing'.
Redesignme.org, dat vorige week officieel van start ging, streeft ook naar interactie met de producenten zelf. Schram: "Fabrikanten kunnen zelf een account aanmaken en reageren op de opmerkingen van gebruikers. Zo weten bezoekers zeker dat de reactie daadwerkelijk van de producent zelf afkomstig is en dat er serieus gekeken wordt naar hun ideeën."
De website is er volgens Schram niet slechts op uit producenten de grond in te boren. "Bedrijven worden op de site ook geconfronteerd met voorbeelden van hoe het volgens gebruikers wél moet. Zo spelen we bedrijven tegen elkaar uit. Als de bedrijven hier iets van oppikken dan is ons doel bereikt."
(Bron)
Personeel niet betrokken bij werkgever

AMSTERDAM - Nederlandse werknemers hebben weinig hart voor hun werkgever. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van het personeel zich niet of nauwelijks betrokken voelt. Dat heeft adviesbureau Towers Perrin dinsdag gemeld.
Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de werknemers zich deels tot volledig betrokken voelt bij het werk. Nederlanders wijken daarmee nauwelijks af van personeel in de rest van Europa of zelfs de wereld, stelt Towers Perrin.
Het adviesbureau stelt dat de loyaliteit tussen 2005 en 2007 is gedaald. Niet geheel verrassend stelt Towers Perrin dat betrokken werknemers beter presteren.
Zij zijn ook minder vaak van plan van baan te veranderen. Gemiddeld geeft 64 procent van het personeel aan te overwegen de huidige werkgever te verlaten. Onder zeer betrokken werknemers ligt dit percentage op 47.
Bij de keuze voor een nieuwe werkgever zetten werknemers de hoogte van het loon op nummer één. Volgens Towers Perrin is het de eerste keer dat het salaris überhaupt in de top tien staat. Volgens het adviesbureau is dat in het buitenland altijd al zo geweest.
(Bron)
Opnieuw negen arrestaties voor internetoplichting

AMSTERDAM - Een speciaal politieteam heeft de afgelopen weken in Amsterdam, Lelystad, Almere en Ankeveen opnieuw negen verdachten aangehouden in een omvangrijke internationale internetoplichtingszaak.
Sinds het begin van het onderzoek een jaar geleden zijn al 86 mensen opgepakt, zo heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. De bende stuurde e-mails naar slachtoffers waarin ze een enorm geldbedrag beloofden van een erfenis of loterij. De "gelukkigen" moesten wel eerst zelf iets betalen, maar zagen dat geld nooit terug.
De meeste verdachten komen uit Nigeria en andere West-Afrikaanse landen. De recent gearresteerden zijn vijf mannen en vier vrouwen tussen de 32 en 55 jaar oud.
Slachtoffers van de Afrikaanse bende komen uit heel Europa en de VS. De bedragen die ze aan de oplichters betaalden, liepen uiteen van een paar duizend euro tot 2,5 miljoen euro. Deze vorm van oplichting heet ook wel ook 419-fraude, naar een artikel uit het Nigeriaanse wetboek van strafrecht.
Een van de mannen die is opgepakt, is de 42-jarige eigenaar van een internetcafé in Amsterdam. Vanuit zijn café zijn talloze e-mails met de valse beloften verstuurd. De politie heeft computers en administratie in beslag genomen. Het internetcafé is gesloten.
(Bron)

Hoe kan het toch dat mensen dit soort dingen nog steeds geloven?
'Broccoli beschermt tegen zon'

Broccoli eten is gezond. Maar nu blijkt het sap van de groente ook bescherming te bieden tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.
Amerikaanse onderzoekers van de John Hopkins University in Baltimore ontwikkelden een crème uit het sap van zeer jonge broccolistronkjes. Daarin zit veel sulforafaan, de werkzame stof die tegen de zon beschermt.
Zes proefpersonen werden aan UV-straling blootgesteld, met en zonder de crème. Gemiddeld bleken de symptomen van verbranding, zoals roodheid en zwellingen, 37 procent minder erg op plekken met broccolisap. De bescherming hield bovendien meerdere dagen aan.
Het broccoli-extract werkt anders dan gewone zonnebrandcrème. Zonnebrand zorgt ervoor dat UV-stralen de huid niet kunnen binnendringen. Het groentesap produceert enzymen in het lichaam die huidcellen van binnenuit beschermen tegen UV-schade. Zo vermindert het risico op huidkanker.
(Bron)

Als je er maar niet groen van wordt...
Betoging tegen gruwelijke 'opruimactie' huisdieren

AMSTERDAM - Honderden Puertoricanen zijn zondag in hun land de straat opgegaan uit solidariteit met de baasjes van honden en katten die op last van de overheid eerder deze maand zijn 'opgeruimd'.
De overheid had verordonneerd dat de bewoners van een drietal achterstandswijken hun huisdieren moesten afstaan aan een bedrijf dat de dieren zou 'ruimen'. De bewoners hadden geen keus: als zij hun huisdieren niet uit handen zouden geven, dan zouden zij uit hun huis worden gezet.
De beesten werden door het bedrijf opgehaald en vervolgens afgevoerd om levend van een vijftien meter hoge brug af te worden gegooid. Later werden onderaan de brug tientallen dode en gewonde beesten aangetroffen.
(Bron)

Misschien de medewerkers van dat bedrijf ook maar ruimen.
Toerist sterft tijdens vrijpartij aan overdosis sekspillen

AMSTERDAM - Een Amerikaanse sekstoerist in Thailand is maandag overleden aan een overdosis sekspillen. De man stierf tijdens een vrijpartij met een barmeisje in het toeristische Pattaya, in de buurt van Bangkok.
Dat meldt de Deense krant BT dinsdag. De Amerikaan kampte met erectiestoornissen en had voor de zekerheid een aantal extra erectiepillen geslikt. Tijdens de seks met een Thaise prostituee kreeg hij last van hoofdpijn en viel hij flauw.
De Thaise vrouw waarschuwde onmiddellijk de politie maar toen die arriveerde, was de man al overleden. Op het nachtkastje lag een pakje van vier erectiepillen. Er zat nog één pil in. De Amerikaan is waarschijnlijk overleden aan een hartaanval.
(Bron)
Altijd zon in ronddraaiend huis

NOORDWOLDE - Cees Tadema heeft binnenkort altijd het zonnetje in huis. De Leeuwarder bouwondernemer laat aan de Elsweg in het Friese Noordwolde een drijvend huis in een soort vijver bouwen dat automatisch met de zon meedraait.
Volgens uitvoerder Henk Schilder is het ronde huis volgende maand of in december klaar, zo meldde hij dinsdag. De recreatiewoning van Tadema telt drie slaapkamers, twee bergingen, een badkamer en een woonkamer met daarin een keuken.
Het huis kan niet varen, maar ligt vast aan een as. Wel kan het in hoogte bewegen als door regenval de waterspiegel in de vijver stijgt. Eerder dit jaar bleek dat het met dat drijven wel goed zit.
Bij een hevige regenbui kwam de toen nog droogstaande vijver vol te staan en begon het huis te drijven. Volgens projectleider Monique Wierstra van bouwer Tasta Bouw kan de bewoner door het draaimechanische "alles uit een dag halen".
Nadeel van de woning is dat het huis handmatig moet worden gedraaid om altijd zon in de woonkamer te hebben. "Maar in de toekomst kan het ook elektrisch", aldus Wierstra. De kosten van het huis zijn nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of de woning navolging krijgt.
(Bron)

Kan ook flink schelen in de verwarmingskosten. Maar hoeveel vijvers zijn er? ;-)

maandag, oktober 22, 2007

F16's onderscheppen passagiersvliegtuig

DEN HAAG - Twee F16 jachtvliegtuigen uit België hebben maandag een passagierstoestel onderschept dat vanuit het oosten op weg naar Londen vloog. Het ging om een Boeing 777 waarmee geen radiocontact kon worden gemaakt.
Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse luchtmacht maandag bekendgemaakt.
De F16's werden op de Boeing afgestuurd om het toestel te identificeren en contact te leggen met de bemanning. Hierbij zijn de F16's even na vier uur boven de Biesbosch door de geluidsbarrière gegaan. Nadat het radiocontact met het toestel was hersteld, zijn de F16's teruggekeerd naar de thuisbasis.
Afgelopen vrijdag kwamen Nederlandse F16's ook al in actie bij een passagiersvliegtuig dat geen radiocontact had met de luchtverkeersleiding. Toen gingen ze echter niet door de geluidsbarrière. Dat gebeurt alleen als ze harder dan 1000 kilometer per uur vliegen. De jachtvliegtuigen veroorzaken dan een harde knal.
(Bron)
Doorlaten messenset op Schiphol was toch fout

AMSTERDAM - De messenset waarmee een dierenarts uit Almere zonder problemen aan boord kwam van een vlucht naar Spanje, had nooit in het vliegtuig gemogen. Dat zegt een woordvoerder van Schiphol.
De Telegraaf schreef maandag over het incident nadat de arts tevergeefs bij de luchthaven aan de bel trok om het veronderstelde beveiligingslek door te geven.
Eerder stelde de zegsvrouw dat de messenset aan boord mocht komen omdat het lemmet van de messen niet langer dan zes centimeter is. Bij nader inzien blijken scalpels volgens haar wel degelijk op de lijst van verboden voorwerpen te staan.
Of de beveiligingsmedewerkers er ook vanuit gingen dat de scalpels met een kort lemmet zijn toegestaan is onbekend. De luchthaven gaat uitzoeken hoe de messen aan boord zijn gekomen.
Ook de marechaussee leek er in eerste instantie naast te zitten. De messen zijn ongetwijfeld niet strafbaar, zei de marechaussee eerder in reactie op het artikel in de krant. "Anders hadden we het wel gehoord." De luchthaven is zelf verantwoordelijk voor de controles, maar het ministerie van Justitie bepaalt de regels.
De dierenarts liet in de krant weten naar Barcelona te vliegen voor een congres. Bij aankomst in Spanje ontdekte hij dat hij per ongeluk een complete set met vijf operatiescalpels in zijn handbagage had laten zitten.
Volgens de arts waren ze vlijmscherp en in de handen van kwaadwillenden levensgevaarlijk. De man sloeg alarm bij Schiphol, maar daar werd laconiek gereageerd. "Met je vuisten kan je ook iemand aanvallen", citeert de krant een woordvoerder.
Schiphol zei maandag dat de regels enige tijd geleden zijn aangepast. Volgens haar komen er telkens voorwerpen bij op de lijst met verboden voorwerpen terwijl andere er juist vanaf worden gehaald. Schiphol wilde verder geen uitleg geven hoe het doorlaten van de kleinere messen in verhouding staat tot andere veiligheidseisen waar reizigers mee te maken hebben.
(Bron)

zondag, oktober 21, 2007

Duizenden Congolezen vluchten voor geweld

GOMA - Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in de regio Kivu in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (RDC).
In de stad Bunagana vechten troepen van de rebellerende generaal Laurent Nkunda met zowel lokale milities als militairen uit het regeringsleger.
De BBC meldde zondag op gezag van getuigen dat inwoners van Bunagana massaal zijn gevlucht naar de nabijgelegen stad Rutshuru.
Ook in de stad Bukima in Kivu wordt gevochten tussen aanhangers van Nkunda en regeringsmilitairen.
Eerder deze week had de Congolese president Joseph Kabila zijn troepen opgedragen de 5000 strijders te ontwapenen die voor Nkunda vechten.
Regeringstroepen strijden al een tijd tegen de opstandige generaal die beweert de Tutsi-minderheid te beschermen.
De afgelopen weken hebben gevechten in het noordoosten van het land vele tientallen levens geëist.
(Bron)
Doorgereden auto dodelijk ongeval gefilmd

HASSELT - De auto met caravan die zaterdag vermoedelijk betrokken was bij een dodelijk ongeval in Hasselt, blijkt door diverse camera's langs de weg te zijn gefilmd.
Dat heeft de politie zondag laten weten. Bij het ongeval op de Werkerlaan kwam een 21-jarige motorrijder uit Wanneperveen om het leven. De automobilist reed door en had zich zondag nog niet gemeld.
Volgens de politie reed de automobilist in een witte Peugeot 405 Break. De caravan is later aangetroffen in Hasselt.
Aan de hand van de kentekenplaten concludeert de politie dat deze eigenlijk gesloopt had moeten zijn.
De auto met caravan is gefilmd door camera's langs de weg van Rijkswaterstaat en op een bedrijventerrein.
Daarop is volgens de politie onder andere te zien hoe de bestuurder na het ongeval langs een verderop gelegen weg een band wisselt. Op dat moment hing de caravan al niet meer achter de auto. Het ongeval zelf is niet gefilmd.
Vermoedelijk is de motorrijder in botsing gekomen met de auto met caravan uit tegenovergestelde richting toen deze linksaf sloeg. De man raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis in Zwolle.
(Bron)
Oceanen nemen steeds minder CO2 op

LONDEN - Oceanen nemen steeds minder kooldioxide (C02) op, het broeikasgas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse Universiteit van East Anglia, waarover de BBC zaterdag berichtte. De wetenschappers reppen van een "verrassende en zorgelijke" uitkomst van een onderzoek dat tien jaar in beslag nam.
Ongeveer de helft van de C02 die door mensen wordt geproduceerd, wordt opgenomen door de natuur zelf, bijvoorbeeld door oceanen.
Wetenschappers hebben al vaker gesteld dat oceanen de aanvoer niet langer meer kunnen verwerken en dit onderzoek onderstreept die visie.
Hoe minder de "verzadigde" oceanen kunnen opnemen hoe meer kooldioxide in de atmosfeer blijft en hoe groter het klimaatprobleem.
(Bron)
Belgen vinden beveiligingssoftware te ingewikkeld

NIEUWEGEIN - Van de Belgen die een laptop van de zaak hebben, begrijpt 98 procent weinig van de beveiligingssoftware die hun werkgever erop heeft geïnstalleerd.
Dat is donderdag gebleken uit een onderzoek van SafeBoot, een softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in beveiligingsprogramma's.
SafeBoot hield een onderzoek onder 1300 werknemers in Nederland, België, Groot-Brittannië en Duitsland. Gemiddeld gaf de helft aan moeite te hebben met de beveiligingssoftware op hun laptop of zakcomputer.
België was met 98 procent een uitschieter, aldus SafeBoot. Zeker vergeleken met Nederland, waar slechts 24 procent de beveiliging te ingewikkeld vindt.
Uit de studie blijkt verder dat werknemers erg laks omgaan met bedrijfsgegevens op laptops en mobiele apparaten. Een op de drie respondenten heeft er geen moeite mee de inhoud van zijn laptop aan vreemden te tonen.
Van de Britten gaf 68 procent aan weleens een laptop of zakcomputer te hebben verloren. In Nederland deelt 38 procent toegangscodes met familie en vrienden.
(Bron)

Ik vrees toch dat de Belgen gewoon eerlijker zijn...
En op z'n Utregs!

Er was eens een kasteel. Dat kasteel heette Vredenburg. Het kasteel verging min of meer en heel veel later werd er een gebouw bovenop de resten gezet. De paar stukjes muur die nog van het kasteel restten, stonden treurig bij een ingang van dat nieuwe gebouw - dat na vele vervloekingen toch alom geroemd werd om de vernieuwende architectuur en vooral om de akoestiek _in_ het gebouw.
Goed.
Het is nog steeds Utrecht, dus dat gebouw gaat tegen de vlakte: er moeten méér winkels komen! Meer Blokkers, Zeemannen, Hema's en meer van die winkels die je overal, en zeker in Utrecht, al in tigvoud hebt. Er komt een nieuw, nu nog beterder muziekcentrum. En oh ja, er komen ook nog wat woningen, want er zijn te weinig woningen in Utrecht.
Dat woningtekort is in de sociale sector, en iets zegt mij dat deze geplande woningen geen appartementen van pakweg 350 euro per maand worden. Maar goed, het is een gebaar, ze komen ermee weg.
En we hebben voor gestemd hè, ook al op z'n Utregs: plan 1 of plan A, en allebei niet echt geweldig. Het ene plan won, "Stadshart Verruimd", maar is door talloze aanpassingen en bezuinigingen nu niets meer of minder dan een mix van de slechtste en meest Corio-vriendelijke onderdelen van de twee. (Corio: eigenaar Hoog Catharijne.) Dus minder groen, meer winkels, minder woningen, meer verkeer, en vul maar aan.

Hoe dan ook: zo ongeveer alles tussen het plein Vredenburg en de sporen van Centraal gaat gesloopt worden. Winkels! Een nieuw Muziekgebouw! Water terug in de Catharijneracebak die dan weer Catharijnesingel wordt! Mooi! Nieuw! Vaart der volkeren! Oh ja, en wat woningen dus. Zichtlijnen! Mooie doorloopjes van station naar centrum! Een glazen tunnel bovenop het station! Het wordt ge-wel-dig!
De marktlui die op het Vredenburg staan, zijn al een tijdje opgepropt in een hoekje. De fietsenstalling is al een grote bouwput. Het fietspad was ook maar even afgeschaft, zodat je fijn op de busbaan terechtkwam of nietsvermoedende toeristen - dwalend en op zoek naar "Het Centrum" - voor de sokken reed. Dus werden er een soort blokken neergezet, tussen fiets- en busbaan, maar gek genoeg schoven die steeds weg als er weer een bus tegenaan kwam die te weinig ruimte had om samen met een tegenligger door te rijden.

Situatie duidelijk hè? Hier wat plat, daar wat plat, wij gaan Bouwen.
Maar oh jee. Ehm. Ja, hoe zat dat ook weer met die oude restanten - dat viel ergens in de verte een pietsje onder iets dat wel een naam had, iets met mo... monu... monutenzorg... Nee... Monumentenzorg! Dat was het! Ach nee joh, vergunning? Die hebben we hoor. Ja, nee, niet voor dat stukje, maar dat slopen we ook niet. Ja, die meter ernaast en erna en ervoor en erachter wel, maar we kijken wel uit hoor!
Gek genoeg zegt de rechter nu: vraag die vergunning eerst maar eens aan. Jullie wisten dat die benodigd was, niet zeuren.
Minimale vertraging 4 maanden, elke maand zou 8 ton kosten.

Dat is nou Utrecht. Je regelt en je rommelt, en als puntje bij paaltje komt, blijk je een basaal feitje even overgeslagen te hebben omdat het niet zo goed uitkwam.
Eigenlijk lijken we al best een grote stad zo.
Barneveldse kinderen speelden met brisantgranaat

BARNEVELD - Kinderen in Barneveld blijken de afgelopen maanden in een speeltuintje te hebben gespeeld met een brisantgranaat. Dat blijkt uit berichten van de politie zondag.
Het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht bracht het projectiel uit de Tweede Wereldoorlog zaterdagmiddag in Stroe tot ontploffing.
De granaat werd zaterdag herkend. De politie waarschuwde daarop de explosievenexperts. Buurtbewoners verklaarden tegen de politie dat de granaat al enkele maanden in het speeltuintje aan de Roggeakker zou hebben gelegen en dat kinderen ermee zouden hebben gespeeld.
(Bron)
Inbrekers slaan bejaarde hersenbloeding

TILBURG - Een 80-jarige inwoner van Tilburg is zondag met onder andere een hersenbloeding in het ziekenhuis beland nadat twee inbrekers die hij in zijn huis had betrapt hem in elkaar hadden geslagen.
Dat heeft de politie zondag laten weten. De man werd rond tien over half twee wakker van glasgerinkel. Toen hij poolshoogte ging nemen, ontdekte hij twee gemaskerde mannen die hem direct aanvielen.
Ze pakten de autosleutels en namen de auto van de man mee. Zij lieten de bejaarde zwaar gewond achter. Behalve de hersenaandoening heeft hij twee gebroken kaken, een gebroken oogkas en vermoedelijke enkele gebroken ribben, aldus de politie.
(Bron)

Wat een stoere jongens zeg.
Inmiddels is het wel helemaal 1,5 graad. Zelfs Tom blijft binnen.