zaterdag, oktober 02, 2010

Ambulancepersoneel mishandeld in Assen

ASSEN - Een 19-jarige man uit Beilen heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een ambulancechauffeur mishandeld. Dit meldde een politiewoordvoerder.
De Beilenaar werd wegens ademhalingsklachten per ambulance overgebracht naar een huisartsenpost in Assen. Daar aangekomen weigerde de man zich te laten onderzoeken.
Hij werd agressief en duwde een verpleegkundige weg. Een ambulancechauffeur probeerde de man te kalmeren.
De Beilenaar greep de hulpverlener vast, scheurde diens jas kapot en gaf de man een knietje.
De opgewonden man werd overgedragen aan de politie. De ambulancechauffeur deed aangifte van de mishandeling.
(Bron)
'Helft gaat slordig om met wachtwoorden'

AMSTERDAM – Zeker de helft van de Nederlanders gaat slordig om met wachtwoorden. Een op de tien mensen gebruikt zelfs overal hetzelfde wachtwoord.
Dat blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Digivaardig & Digibewust onder ruim achthonderd Nederlanders.
“Mensen uit de directe omgeving kunnen iemands online identiteit overnemen en schade aanrichten”, laat de organisatie weten. “Maar ook hackers achterhalen wachtwoorden razendsnel en plegen daarmee fraude.”
Daarom wordt op 5 oktober de Wachtwoord Wisselaar gelanceerd waarmee internetters gemakkelijk hun wachtwoorden kunnen aanpassen. De Wisselaar is onderdeel van de Wachtwoord Wisselweek.
De afgelopen maanden zijn er meer campagnes gestart om veilig internetten te bevorderen. Daarbij is opvallend veel aandacht voor de veiligheid van wachtwoorden.
Zo waarschuwde de Consumentenbond in augustusvoor onveilige wachtwoorden. De bond zoekt de oplossing bij grote websites die een zwak wachtwoordbeleid hebben. Zo zouden zeventien van de twintig onderzochte grote websites niet om sterke wachtwoorden vragen.
“Bij Modern.nl volstaat een wachtwoord van één karakter al. Bij betaaldienst Paypal is het beleid tevens onvoldoende”, concludeerde de bond toen.
In juni startte digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) ook al een campagne voor veiliger gebruik van internet. Een onderdeel van de campagne was het stimuleren van ‘ijzersterke’ wachtwoorden. Tips die BoF gaf waren onder andere het bedenken van een lange zin, het hanteren van een ezelsbruggetje.
(Bron)
Er komen drieduizend agenten bij (waarvan 500 voor de dierenpolitie). Waar betalen ze die van?
Ikea doorbreekt stilzwijgen over winstgevendheid

STOCKHOLM - Meubelgigant Ikea doorbreekt het stilzwijgen over de winstgevendheid van het concern. Het Zweedse bedrijf maakte vrijdag bekend 2,5 miljard euro winst te hebben geboekt in het afgelopen boekjaar.
Het is voor het eerst dat Ikea inzicht geeft in wat er onderaan de streep is overgebleven.
Ikea zei vrijdag in de afgelopen tien jaar steeds van de omzet 10 tot 13 procent aan winst te hebben overgehouden. Afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 augustus, steeg de nettowinst met ruim 11 procent tot 2,5 miljard euro ten opzichte van het jaar ervoor.
Het blauwgele meubelconcern kwam vorig jaar in een kwaad daglicht te staan toen voormalig manager Johan Stenebo Ikea-oprichter Ingvar Kamprad in zijn boek The truth about Ikea omschreef als een dictator die Ikea als een sekte bestierde en daarbij gebruikmaakte van verklikkers binnen het bedrijf.
De nieuwe topman van Ikea, Mikael Ohlsson, onderstreepte vrijdag 'transparantie' hoog op zijn agenda te hebben staan.
Ondanks de haperende wereldeconomie heeft Ikea een topjaar achter de rug. In het afgelopen boekjaar eindigend op 31 augustus steeg de omzet met bijna 8 procent naar 23,1 miljard euro, een recordomzet voor 's werelds grootste meubelfabrikant.
Omdat de vraag naar meubels in Azie momenteel veel sneller groeit dan in westerse landen, gaat veel aandacht van Ikea momenteel uit naar landen als China, India en Rusland.
Veruit de meeste omzet haalt Ikea vooralsnog uit Europa (79 procent), gevolgd door Noord-Amerika (15 procent) en Azie, waar 6 procent van de omzet vandaan komt. Ikea telt wereldwijd ruim 300 filialen in 26 landen en heeft 127.000 mensen in dienst. Dit jaar opende het concern twaalf nieuwe vestigingen.
(Bron)

Doe mij nog maar een Ivar en een Benno. (De Billy's heb ik nooit zien zitten.) En zo'n Stockholmbank lijkt me ook wel wat maar die ligt zeer ver buiten budget momenteel.

vrijdag, oktober 01, 2010

Utrecht-hooligans vallen NS-personeel aan

HOUTEN - De politie heeft donderdagavond laat vijf aanhangers van FC Utrecht aangehouden nadat die enkele medewerkers van de NS te lijf waren gegaan.
De politie kreeg de melding van een vechtpartij op het station van Houten. Ze hield vijf jongens (16, 17, 19, 20, 20) aan. Volgens het NS-personeel had een groep van ruim tien jongeren zich al vanaf Utrecht CS vervelend gedragen.
De hooligans vielen onder meer andere passagiers lastig. Op het station Houten stapten de jongeren uit, waarna het uit de hand liep. Enkele medewerkers van de NS raakten gewond in het gezicht, aldus de politie vrijdag.
Donderdagavond speelde FC Utrecht thuis tegen Liverpool in de groepsfase van de Europa League. Het bleef 0-0.
(Bron)
Fossiel van 'reuzenpinguïn' opgegraven

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben een fossiel ontdekt van een reusachtige pinguïn die ongeveer 36 miljoen jaar geleden in het huidige Peru leefde.
Een eerste analyse van het opgegraven pinguïnfossiel wijst uit dat het dier geen zwart met witte veren had, maar een roodachtige vacht.
Verder had de zeevogel een lengte van ongeveer anderhalve meter. Daarmee was de 'oerpinguïn' twee keer zo lang als zijn grootste nog levende soortgenoot, de keizerspinguïn.
Uit het onderzoek op het fossiel blijkt ook dat de vorm van de zwemvliezen van pinguïns en de vorm van hun veren al vroeg in de evolutie ontstonden.
De resten van de prehistorische zeevogel zijn opgegraven in het natuurreservaat Reserva Nacional de Paracas in Peru. Onderzoekers van de Universiteit van Texas en de Universiteit van Yale beschrijven de vondst uitgebreid in het oktobernummer van het wetenschappelijk tijdschrift Science.
“Voorafgaand aan de vondst van dit fossiel hadden we geen bewijs voor de vorm van de veren en de zwemvliezen van prehistorische pinguïns”, verklaart hoofdonderzoeker Julia Clarke op BBC News. “We hadden vooral veel vragen en dit was onze kans om een begin te maken met het vinden van de antwoorden.”
Tijdens hun onderzoek analyseerden de wetenschappers elk detail van het pinguïnfossiel. Om sporen van de vachtkleur van de prehistorische vogel te vinden, onderzochten ze bijvoorbeeld zogenaamde melanosomen in de versteende resten. Dat zijn microscopische structuren die informatie bevatten over het pigment van veren.
“Inzichten in de kleuren van uitgestorven organismen kunnen aanwijzingen opleveren over hun gedrag”, aldus onderzoeker Jakob Vinther van de Universiteit van Yale.
“Maar bovenal is het gewoon cool dat we nu een idee hebben van de vachtkleur van een reusachtige prehistorische pinguïn”, aldus Vinther.
(Bron)
Politieachtervolging eindigt in mesthoop

ARKEL - De politie heeft vrijdagochtend in het Zuid-Hollandse Arkel twee mannen aangehouden die zich in een mesthoop klem hadden gereden. Het tweetal sloeg op de vlucht toen agenten het kenteken van hun auto controleerden. Dat liet de politie weten.
Toen een politieauto de vluchtroute versperde, raakte de auto van de twee van de weg. Ze reden een boerenerf op. Een 25-jarige man uit Loenen aan de Vecht en zijn 30-jarige compagnon uit Meern kwamen daar met hun auto muurvast te zitten in een mesthoop.
Het duo probeerde nog te voet een weiland in te vluchten maar moest eerst de mesthoop trotseren. Hierbij kwamen zij onder de mest te zitten. Kort daarna kon de politie de riekende verdachten inrekenen.
In de auto werden navigatiesystemen gevonden. De politie onderzoekt of de apparatuur gestolen is.
(Bron)
'Vrouwen laten groep beter presteren'

AMSTERDAM – Groepen die gezamenlijk problemen moeten oplossen, presteren beter als er relatief veel vrouwen deel van uitmaken. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
De aanwezigheid van veel intelligente mensen heeft minder invloed op de prestaties van een groep dan de aanwezigheid van vrouwen.
Vrouwelijke groepsleden zorgen er over het algemeen voor dat er op een sociale manier met elkaar wordt omgegaan en om de beurt wordt gesproken. Dat schrijven onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
“Deze bevindingen stellen onze notie van intelligentie ter discussie”, verklaart hoofdonderzoekster Anita Woolley op Livescience.com. “Het lijkt minder belangrijk te zijn wat een individu op eigen kracht kan doen, dan wat een groep gezamenlijk kan bereiken door samenwerking en technologie.”
Tijdens hun onderzoek lieten de wetenschappers enkele honderden proefpersonen in groepen van verschillende samenstellingen cognitieve taken uitvoeren, zoals het oplossen van puzzels en het spelen van onderhandelingsspelletjes. Ook moesten de groepen meer complexe opdrachten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het maken van een bouwkundig ontwerp.
Al snel bleek dat de intelligentie van de individuele groepsleden wel enige invloed had op het succes waarmee de opdrachten werden uitgevoerd. Maar een groot aantal vrouwen in een groep leidde veel vaker tot een goed eindresultaat.
“Hoe beter ons begrip is van de manier waarop je een succesvolle groep moet samenstellen, hoe beter we dit soort situaties in goede banen kunnen leiden in bedrijven, bij de overheid, op scholen of in andere omgevingen”, aldus onderzoekster Woolley.
(Bron)

En hoe vatten ze het samen? "
'Vrouwen laten groep beter presteren' - Aantal vrouwen belangrijker dan aanwezigheid van intelligente mensen".
En als die vrouwen nou intelligent zijn? Gaat het dan slechter of nog beter?
Een kerncentrale erbij. Terwijl we nu al een energie-overschot hebben, en er nog twee kolencentrales in aanbouw zijn. Terwijl niemand een oplossing heeft voor het afval.
Flutte-Verlagen-logica.
Gedogen: oogluikend toelaten wat niet wettig is.
Wie gedoogt nu wie en wat?
Politie schendt wet bij invoeren gegevens

AMSTERDAM – Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) concludeert na onderzoek dat de KLPD in strijd met de wet handelt bij het invoeren van politiegegevens van verdachten in het Europol Informatiesysteem (EIS).
Dat meldt het college op de website.
Zo worden onvoldoende maatregelen getroffen om te waarborgen dat de politiegegevens juist en nauwkeurig zijn. Er is bijvoorbeeld geen controle of aan de opnamecriteria is voldaan.
Daarnaast onderneemt het Korps landelijke politiediensten (KLPD) onvoldoende actie om ervoor te zorgen dat de gegevens worden verwijderd of vernietigd zodra zij niet langer noodzakelijk zijn of wanneer de wet eist dat de gegevens verwijderd worden.
Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van een inspectie in 2009. Toen bleek dat niet kon worden vastgesteld of aan de opnamecriteria werd voldaan. Zo moeten er concrete aanwijzingen of redelijke vermoedens van het bestaan van een criminele structuur of organisatie en de betrokkenheid van twee of meer lidstaten zijn.
Het KLPD erkent de problemen bij het invoeren van de gegevens van ernstige internationale criminaliteit. “Ik onderschrijf de conclusie van het CBP”, meldt de landelijke korpsbeheerder in een brief aan het CBP waarover Webwereld beschikt. De problemen zijn in verband met de ict-systemen echter pas per 1 januari 2011 op te lossen.
Tot die tijd zal er wekelijks gecontroleerd worden op doorgevoerde veranderingen. Bovendien komt er een maandelijkse steekproef en rapportage.
(Bron)
NS wil spoorboekje vervangen door digitale versie

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) willen het gedrukte spoorboekje afschaffen en vervangen door een digitale versie. De afgelopen jaren is het aantal verkochte exemplaren behoorlijk afgenomen.
Vorig jaar zijn er nog maar 18.000 exemplaren tegen het volle tarief verkocht. Uit onderzoek blijkt dat nog maar 1 procent van de NS-reizigers het spoorboekje gebruikt. Het spoorboekje is 130 jaar oud.
Allerlei consumentenorganisaties is advies over het voornemen gevraagd. Volgens een NS-woordvoerder zijn er genoeg alternatieven om aan actuele reisinformatie te komen.
Het gaat dan onder meer over informatie via internet en informatieschermen in de treinen en op de stations. Bovendien is er de mogelijkheid telefonisch bij 9292OV reisadvies te vragen. Maar ook het personeel in de treinen en de station kan informatie geven.
De NS zegt dat het spoorboekje vaak geen actuele informatie geeft. Soms bleek dat de informatie al verouderd was als het boekje net van de drukker kwam. Het spoorboekje liep achter de realiteit aan.
Het geplande digitale spoorboekje gaat korte trajecten aangeven met als uitgangspunt de stoptreintrajecten. Dat maakt de tabellen overzichtelijker.
(Bron)
Overheid doet mee aan oefening computeraanval

AMSTERDAM - Negen ministeries en een aantal overheidsdiensten doen donderdag mee aan een internationale crisisoefening waarbij gesimuleerd wordt dat een computervirus wereldwijd miljoenen computers besmet en ICT-systemen platlegt.
Het gaat om de Amerikaanse oefening Cyber Storm III. Vijftien landen nemen deel aan de simulatie.
De deelnemers leren wat ze moeten doen als vanwege een virus geheime computergegevens op straat terechtkomen en computersystemen ontoegankelijk worden.Ze moeten oplossingen bedenken voor wanneer er bijvoorbeeld op wegen, stations en luchthavens chaos ontstaat door het uitvallen van verkeers- en reizigersinformatie.
Ook leren ze wat ze moeten doen om de economische schade te beperken als de economische handel stil komt te liggen. De buitenwereld merkt niets van de oefening. Politie en brandweer rukken gewoon uit als daar een melding binnenkomt.
(Bron)
Blote armen verleiden meer dan benen

AMSTERDAM - Vrouwen kiezen vaak voor hoge hakken, korte rokjes, blote benen en decolleté om zich sexy te voelen. Dit blijkt helemaal niet nodig. Volgens wetenschappers hoeft een vrouw enkel een beetje arm te laten zien.
Christine Bleakley, Madonna en Courtney Cox zijn voorbeelden van vrouwen met sexy armen: armen die lang, sportief en goed gevormd zijn.
Volgens onderzoek door de University of New South Wales in Sydney blijken dit soort armen aantrekkelijker te zijn dan lange benen.
Voor het onderzoek werden mannen en vrouwen uit Australië en China gevraagd 96 video’s te bekijken. Hierop waren vrouwen tussen 20 en 49 jaar te zien, die beoordeeld moesten worden op het uiterlijk.
De resultaten gaven aan dat vrouwen met lange, blote armen voortdurend het meest aantrekkelijk gevonden werden, aldus de Daily Mail. Heup en taille werden ook als belangrijk punt gezien, evenals gewicht en leeftijd, maar beenlengte gaf juist geen enkele bijdrage aan de testuitslagen.
Professor Robert Brooks, die het onderzoek leidde, zegt dat de afmetingen van een lichaam kunnen vertellen of de persoon in kwestie een goede (bed)partner is. Om die reden zouden armen een toekomstige partner zoveel vertellen.
Deze bevindingen werden gepubliceerd in the Journal of Evolutionary Biology.
(Bron)
'Oppervlak van aarde verschuift noordwaarts'

AMSTERDAM – Het oppervlak van de aarde verschuift heel langzaam in noordelijke richting. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van gegevens van satellieten.
Het aardoppervlak beweegt ieder jaar ongeveer 0,88 millimeter in de richting van de Noordpool. Die verschuiving wordt veroorzaakt door de veranderingen in de watermassa op aarde.
Dat melden wetenschappers van het NASA Jet Propulsion Laboratory en de TU Delft in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.
Vooral het smelten van gletsjers sinds het einde van de laatste IJstijd draagt bij aan de beweging van het aardoppervlak.
Doordat gletsjers aan massa verliezen, neemt het gewicht van de ijskappen af en komt het land onder het ijs iets omhoog. Als gevolg daarvan beweegt de buitenste schil van de aarde heel langzaam naar het noorden ten opzichte van het massacentrum van de aarde, zo blijkt uit verschillende rekenmodellen.
“De nieuwe schatting van de verschuiving is aanzienlijk groter dan de verschuivingen die eerdere modellen suggereerden”, verklaart hoofdonderzoeker Xiaoping Wu op Livescience.com.
“De verplaatsing van het centrum van de aarde zal ons dagelijks leven niet beïnvloeden. Het is een beweging van minder dan een millimeter per jaar. Pas als het een centimeter zou zijn, zouden we een groot aantal veranderingen zien”, aldus Wu.
De wetenschappers verzamelden voor hun model verschillende gegevens over de zwaartekracht op aarde, het aardoppervlak en de massa van de oceanen. Daarbij maakten ze gebruik van satellieten en het GPS-systeem.
Een mogelijk gevolg van de verschuiving van het aardoppervlak is wel dat er veranderingen ontstaan in metingen waarmee we wetenschappers bewegingen van satellieten in kaart brengen.
“Satellieten die rond de aarde bewegen verzamelen informatie vanuit de ruimte, maar onze meetinstrumenten staan op aarde. De verschuiving van het aardoppervlak beïnvloed dus de metingen van de bewegingen van satellieten", verklaart Wu.
(Bron)
Verbijsterend wat deze jongen met een watermeloen kan! Nog een filmpje hier en hier.
Zijn site vind je hier.
Duizenden vrouwen werken in slavenkampen Mali

ABUJA - Enkele tienduizenden Nigeriaanse meisjes worden gedwongen als prostituee te werken in 'slavenkampen' in Mali. De meisjes, van wie velen minderjarig, zijn banen beloofd in Europa maar belanden in bordelen.
Een Nigeriaans overheidsagentschap tegen mensenhandel (Naptip) trekt aan de bel over de situatie, berichtte de BBC woensdag.
Oudere Nigeriaanse vrouwen runnen de bordelen. Zij zorgen ervoor dat de meisjes niet kunnen vertrekken en nemen al hun verdiensten in beslag.
Het agentschap probeert de meisjes in samenwerking met de Malinese politie te bevrijden en terug naar Nigeria te brengen.
Nigeriaanse functionarissen brachten deze maand een bezoek aan Mali om ''verschrikkelijke verhalen'' van slachtoffers en hulpverleners na te trekken.
Zij stelden vast dat er honderden bordelen zijn, waar in elk ongeveer tweehonderd meisjes worden vastgehouden. Naptip schat dat het in totaal om tussen de 20.000 en 40.000 meisjes gaat.
De handel concentreert zich rondom de Malinese hoofdstad Bamako en andere grote steden, maar de beruchtste bordelen bevinden zich in de mijnplaatsen Kayes en Mopti. Daar verblijven de sekswerkers in situaties die lijken op slavernij.
Veel van de bordelen hebben een abortuskliniek waar foetussen worden verwijderd door rituele genezers voor gebruik bij rituelen.
De meisjes werden in de val gelokt door oudere Nigeriaanse vrouwen. Ze kregen onechte reisdocumenten en moesten zweren dat ze aan niemand zouden vertellen waar ze naartoe zouden gaan.
Naptip heeft twee belangrijke routes ontdekt waarlangs de vrouwen worden vervoerd. Die lopen van Nigeria via Benin, Niger of Burkino Faso naar Mali.
(Bron)
Afwijzing 'breekt' je hart

AMSTERDAM - Sociaal afgewezen worden heeft niet alleen effect op je emoties, je hart raakt er ook door van slag. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en Leiden.
Voor het onderzoek moesten studenten van de ene universiteit een foto van zichzelf te sturen. Hen werd verteld dat ze werden beoordeeld op de eerste indruk die ze maakten bij studenten van de andere universiteit.
Een paar weken later kwamen diezelfde studenten naar het laboratorium om foto’s te bekijken van de studenten die hen zogenaamd hadden beoordeeld.
Hun hartritme werd gemeten terwijl ze moesten raden of de onbekende gezichten op de foto’s hen aardig zouden vinden. Daarna werd hen verteld of de student op de foto hen ook echt aardig vond - dit was een door de computer gesimuleerde reactie.
De hartslag van de proefpersonen daalde in afwachting van de beoordeling. De hartslag veranderde ook nadat ze een negatieve mening te horen kregen. Ook duurde het langer tot het hart weer de normale hartslag bereikte. Een onverwachte afwijzing kan dus echt aanvoelen alsof je hart breekt.
Het onderzoek is gepubliceerd in Psychological Science.
(Bron)

donderdag, september 30, 2010

Militairen vast voor aanranding collega's

AMSTERDAM - De Koninklijke Marechaussee (KMAR) heeft vorige week acht militairen aangehouden die worden verdacht van aanranding, mishandeling, dwang en vrijheidsberoving van collega's.
Dat maakte de marechaussee donderdag bekend. Vier van de arrestanten zijn leidinggevenden die niet ingrepen toen de misdrijven plaatsvonden, aldus de KMAR.
De verdachten, tussen de 20 en 25 jaar oud, en hun slachtoffers werkten bij hetzelfde Defensie-onderdeel. De marechaussee heeft niet bekendgemaakt welk onderdeel dat is. Zowel verdachten als vermoedelijke slachtoffers zijn mannen. De vermeende misdrijven op verschillende locaties zijn gepleegd.
Volgens een woordvoerder van de marechaussee loopt het onderzoek nog, maar zijn waarschijnlijk wel alle verdachten nu aangehouden.
(Bron)
Leugenaars willen hun mond spoelen

ANN ARBOR – Mensen die een leugen vertellen hebben daarna de neiging om hun mond schoon te spoelen of hun handen te wassen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Michigan.
Voor het onderzoek werden 87 studenten gevraagd mee te doen aan een rollenspel. In het spel speelden ze een advocaat die moet concurreren met een collega ‘Chris’ om een promotie te krijgen.
Vervolgens moesten ze doen alsof ze een belangrijk document hadden gevonden dat Chris had verloren. Als ze het document niet terug zouden geven, zou dit in hun voordeel werken.
Daarna werden de studenten voor de keuze gesteld: eerlijk vertellen per telefoon of e-mail dat ze het document hadden gevonden of liegen en voor hun eigen carrière kiezen.
Daarna moesten de studenten verschillende producten beoordelen, waaronder mondwater en handzeep. Ook werd ze gevraagd hoeveel ze wilden betalen voor elk product.
De studenten die via de telefoon logen, hadden meer de neiging om mondwater te kopen en wilden daar ook meer voor betalen dan de studenten die een e-mail hadden gestuurd.
Daarentegen wilden de 'e-mailstudenten' liever de handzeep en waren ze bereid daar weer meer voor te betalen. Wie een eerlijk verhaal had verteld via de telefoon of e-mail had geen behoefte om de mond te spoelen of handen te wassen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Psychological Science van oktober 2010.
(Bron)

Droge mond en zweethanden ;-)
Oesterriffen tegen zandhonger in Zeeland

WAGENINGEN/DE VAL - Wetenschappers gaan proberen langs de oevers van de Oosterschelde levende oesterriffen te laten groeien. Deze riffen moeten de enorme jaarlijkse zandafslag van de slikken en platen in de zee-arm, de zogenoemde zandhonger, tegengaan.
Door de bouw van de stormvloedkering in de Oosterschelde is de getijdenbeweging drastisch verminderd. Daardoor verdwijnt jaarlijks ongeveer een miljoen kubieke meter zand van de slikken en platen, terwijl er nauwelijks nieuw zand wordt aangevoerd.
Elk jaar verdwijnt tussen de 50 en 100 hectare aan slikken definitief onder water. Dat heeft grote gevolgen voor de hoogwaterbescherming en voor het bijzondere dierenleven in de Oosterschelde, aldus de wetenschappers.
(Bron)
Mannenhersenen 'slaan af' in stresssituaties

AMSTERDAM – Vrouwen die de gedachten van hun partner op het hoogtepunt van een ruzie zien afdwalen kunnen zich daarover opwinden, alleen heeft het weinig zin. Amerikaanse onderzoekers ontdekten namelijk dat mannen hier niets aan kunnen doen.
Mannenhersenen zijn volgens de wetenschappers van de University of Southern California in Los Angeles namelijk voorgeprogrammeerd om 'af te slaan' als de stress te hoog wordt. Om die reden stopt hij met luisteren en reageren, en wekt hij de indruk dat het hem niet interesseert.
Een reactie die overigens niet alleen binnen relaties plaatsvindt: het gedrag is hoofdzakelijk het resultaat van het zien van een boos of angstig gezicht, ongeacht of dit van een partner of iemand anders is.
Vrouwen vertonen in vergelijkbare situaties juist het tegenovergestelde gedrag: ze worden aanhankelijk en zoeken naar emotionele steun bij de ander, aldus Express die donderdag over het onderzoek bericht.
"Dit zijn de eerste resultaten die indiceren dat de effecten van stress op sociaal gedrag zelfs de meest basale sociale reacties beïnvloeden", stelt hoofdonderzoeker Mara Mather erover. "Zoals het verwerken van iemands gezichtsuitdrukking: onder stress zijn mannen geneigd zich terug te trekken, terwijl vrouwen juist steun zoeken."
Voor de studie onderzochten Mather en haar team de reacties van vijftig mannen en vrouwen op gezichtsuitdrukkingen. De resultaten zijn opgenomen in Journal NeuroReport.
(Bron)
Drinkers kosten meer dan rokers

AMSTERDAM - Mensen die te veel drinken kosten de maatschappij meer dan rokers. Dat blijkt uit onderzoek van PriceWaterhouseCoopers (PWC).
Het totaal aantal alcoholdrinkers kost de Nederlandse samenleving gemiddeld 2,6 miljard euro per jaar. Rokers kosten de samenleving 2,4 miljard euro.
Deze kosten ontstaan doordat rokers en overmatige drinkers vaker ziek zijn en een lagere productiviteit hebben. Bij alcoholgebruik ontstaan deze kosten voor een groot gedeelte ook door misdaad en ongelukken.
Nederland heeft ongeveer vier miljoen rokers en heeft met 21,7 procent het hoogste rokerspercentage van Europa. Nederland telt 1,3 miljoen mensen die te veel drinken.
Het onderzoek van PWC wijst uit dat ongezonde gewoontes, waaronder roken en drinken, elk jaar 'goed' zijn voor ruim 10 procent van de totale zorgkosten, ongeveer 6 miljard euro.
Zo heeft PWC berekend dat wanneer rokers tussen hun 20ste en 44ste stoppen dat de maatschappij 12.000 euro per gestopte roker oplevert.
(Bron)
RIP Tony Curtis.
Scholieren bedreigd tijdens ME-oefening

KORNWERDERZAND - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft woensdag in Kornwerderzand een man aangehouden nadat hij een groep scholieren had bedreigd met een karabijn.
De 53-jarige man uit Medemblik is na verhoor vrijgelaten. Dat maakte het KLPD donderdag bekend.
De scholieren meldden aan de waterpolitie dat ze vanaf een zeilschip door een man met een karabijn waren beschoten. Agenten vonden aan boord van een in de buurt afgemeerd schip een karabijn en een revolver.
De man uit Medemblik, een van de opvarenden, bekende dat hij de karabijn op de scholieren had gericht. Geschoten is er volgens hem echter niet. Beide wapens waren onklaar gemaakt.
De scholieren waren op het het sluizencomplex in het kader van een oefening van de Mobiele Eenheid. Zij waren gevraagd om als tegenspelers te acteren, waarbij ze agenten met aardappelen moesten bekogelen.
Ze gooiden de aardappelen echter ook naar het schip. De opvarende uit Medemblik zag daar de humor niet van in, aldus een woordvoerder van het KLPD. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt wegens bedreiging.
(Bron)
'Zeldzaam roze nijlpaard gefotografeerd'

AMSTERDAM – Britse fotografen hebben in Kenia een roze nijlpaard vastgelegd op beeld. Het dier lijdt waarschijnlijk aan een zeldzame aandoening.
Het lichaam van het jonge nijlpaard is grotendeels roze, maar er zitten ook nog veel grijze stipjes op zijn huid.
De fotografen Will en Matt Burrard-Lucas ontdekten het bijzondere dier langs de rivier de Mara in Kenia. Dat meldt National Geographic News.
"Net toen we aan ons ontbijt wilden beginnen, keken we op en zagen we hoe een roze nijlpaard met opengesperde bek de rivier uit kwam”, schrijven de gebroeders Burrard-Lucas op hun weblog.
De foto’s van het dier zijn inmiddels bestudeerd door experts van de dierentuin Bronx Zoo in New York. Curator Joshua Charlton vermoedt dat het roze nijlpaard lijdt aan leucisme, een zeldzame afwijking die ervoor zorgt dat het lichaam minder pigment aanmaakt.
Leucisme wordt vaak verward met albinisme, maar dieren met die afwijking maken helemaal geen pigment aan, waardoor ze extreem gevoelig zijn voor zonlicht. Daarnaast hebben albino's meestal ook rode ogen.
Dieren met leucisme hebben zijn minder gevoelig voor de zon, waardoor ze meestal nog redelijk goed kunnen overleven in het wild. Foto’s van het roze nijlpaard zijn hier te bekijken.
(Bron)
Martin Bosma, de PVV-er die nogal eens een pakkende tekst voor Wilders schrijft, is gek.
De verruwing en verloedering van de samenleving, weet u hoe dat komt? Dat komt doordat in in de jaren zestig (??) de meesters en de juffen op de lagere school 'ineens' met hun voornaam aangesproken konden worden.
En het ligt aan de islammigranten (die toen nog niet hier waren). De jongeren van nu zijn het gevolg van toen (als een jongere van nu toen al op school zat en nu nog een jongere is, is er inderdaad wel iets mis.)
Op mijn lagere school was 1 juf die met de voornaam aangesproken werd, de rest was gewoon 'meester Achternaam' en 'juf Achternaam'. En dat was toch al in de jaren zeventig.
Wie in de jaren zestig/zeventig op de lagere school zat, is beslist niet het 'straattuig' van nu.
Maar in Bosma's beleving klopt het allemaal. De zee is zout. Zee is water. Ergo: alle water is zout. Punt.
Wat moet het zalig zijn in zo'n simpele wereld te leven.
Forse stijging aantal gevangenen in Iran

TEHERAN - Iran houdt ruim 35 procent meer mensen gevangen dan vorig jaar. Het gaat om ruim 200.000 mensen, wat volgens Mohammed Ali Zanjirei van het gevangeniswezen betekent dat van iedere 100.000 inwoners er 271 vast zitten.
Dat staat in een rapport van de rechterlijke macht van Iran, berichtte het Iraanse persbureau Fars dinsdag.
Volgens Iran zitten veel mensen vast voor drugsgerelateerde misdaden. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International weet te melden dat veel mensen nog vastzitten nadat ze in 2009 tegen de regering demonstreerden na de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad.
Dinsdag kreeg de Iraanse grondlegger van het bloggen, Hossein 'The Blogfather' Derakhshan, een celstraf van 19,5 jaar, omdat hij onder meer tegen Iran propaganda zou maken.
In 2001 veroorzaakte Derakhshan een blogrevolutie in Iran door precieze instructies te publiceren over hoe een blog in het Farsi te beginnen.
(Bron)
ADHD zit in de genen

PARIJS - Kinderen met de aandachtsstoornis ADHD kunnen daar weinig aan doen. Dat ze zo druk zijn, komt in ieder geval deels door hun DNA. Dat blijkt uit een vergelijking van 366 kinderen met ADHD en 1047 kinderen zonder deze stoornis.
De kinderen met ADHD blijken een bepaalde afwijking te hebben. In een chromosoom missen ze bepaalde DNA-delen of ze hebben die juist dubbel, aldus onderzoekers van de Cardiff Universiteit in het Verenigd Koninkrijk in het Britse medische tijdschrift The Lancet.
''We wisten al jaren dat ADHD een genetische oorzaak zou kunnen hebben, omdat het vaak in de familie blijkt te zitten. Het is echt geweldig dat we nu de eerste directe genetische link hebben gevonden'', zei Anita Thapar, professor neuropsychiatrische genetica aan de Cardiff Universiteit op een persconferentie woensdag in Londen.
''ADHD kan erg stigmatiserend zijn, omdat er veel misverstanden over zijn'', zei Thapar. ''Sommige mensen zeggen bijvoorbeeld dat het komt door een slechte opvoeding. De vondst van de directe genetische link naar ADHD zou moeten helpen om de misverstanden uit de wereld te helpen.''
Ondanks de vondst zeggen de onderzoekers dat er nog een lange weg te gaan is voordat kinderen met ADHD kunnen worden genezen.
Kinderen met stoornis krijgen nu meestal het middel Ritalin. Dat onderdrukt veel symptomen van ADHD voor enkele uren.
Naar schatting heeft een op de vijftig kinderen ADHD. Zij kunnen ernstig last hebben van hun aandoening.
De kinderen kunnen soms slecht opletten in de klas en hebben moeite om relaties op te bouwen.
(Bron)
'Tiener klimt op rug van walvis'

AMSTERDAM – De Australische overheid wil een tiener beboeten die een tochtje zou hebben gemaakt op de rug van een wilde walvis.
De nog ongeïdentificeerde jongeman zou afgelopen vrijdag op de rug van een walvis zijn geklommen voor de kust van Middleton Beach in de stad Albany.
De Australische overheid onderzoekt enkele klachten over het incident en wil de tiener mogelijk beboeten voor de actie.
Ambtenaren van het Ministerie van Milieu en Natuurbehoud zouden zelfs beschikken van foto's die zijn gemaakt van de walvisrijder. Dat meldt de Britse krant The Daily Mail.
Boten zijn in Australië bij wet verplicht om minimaal 100 meter afstand te houden van een walvis. Zwemmers mogen de dieren tot op 30 meter naderen. In deze tijd van het jaar komen walvissen in Australië echter dicht bij de kust, omdat ze hun pas geboren kalveren op kracht willen laten komen in rustige wateren.
Voor de kust van Albanay zijn volgens de kapiteins van walvisboten vaak tientallen walvissen te zien. Het incident met de tiener zou hebben plaatsgevonden toen een boot erg dichtbij één van de dieren kwam.
Volgens experts is de kans klein dat de walvis schade heeft opgelopen toen de jongen een ritje op zijn rug maakte. “De spieren van een Australische walvis kun je vergelijken met een motor van 900 pk”, verklaart biologe Sue Rocca op Discovery News.
“Als iemand op de rug van dit dier springt, is hij zelf eerder in gevaar dan de walvis.”
De biologe vermoedt wel dat het dier van streek is geraakt door de actie. Mogelijk heeft de tiener het voedingsgedrag van de walvis verstoord. De maximale boete voor het treiteren van wilde dieren staat in Australië op 10.000 Australische dollar (ongeveer 7000 euro).
(Bron)
Boek vernietigd om staatsveiligheid

AMSTERDAM - De oorlogsmemoires van Anthony Shaffer, een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten, zijn maandag onder toeziend oog van het Pentagon door zijn uitgever vernietigd.
Volgens het Pentagon waren de memoires een bedreiging voor de staatsveiligheid.
Uitgeverij St. Martin's Press heeft de boeken tot pulp vermalen. De uitgeverij wilde het boek, 'Operation dark heart: spycraft and special ops on the frontlines of Afghanistan - and the path to victory', in eerste instantie op 31 augustus uitbrengen.
Het Amerikaanse leger zou het manuscript van tevoren hebben goedgekeurd, maar het ministerie van defensie trok de goedkeuring later in, omdat er geheime informatie in zou staan.
Shaffer en de uitgever hebben ermee ingestemd de geheime informatie uit het boek te halen.
(Bron)
Fietsster gewond door ijzerdraad

AMSTERDAM - Een fietsster is woensdagochtend in het Achterhoekse Gendringen ernstig gewond geraakt doordat een ijzerdraad over de weg was gespannen. De politie gaat uit van een uit de hand gelopen kwajongensstreek en hoopt dat de daders zichzelf aangeven.
De 57-jarige medewerkster van de gemeente Oude IJsselstreek kwam in de ochtendschemer op haar fiets aan bij het gemeentehuis aan de Staringstraat.
Daar bleek tussen het gemeentehuis en een paal een draad gespannen te zijn, volgens de politie op zo'n manier dat een argeloze fietser er zeker door zou vallen.
De vrouw smakte door de draad op de grond en raakte ernstig gewond aan haar hoofd. Ze is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.
De politie gaat ervan uit dat de jongeren die de draad hebben gespannen, niet hadden verwacht dat hun streek zo zou aflopen. De politie vraagt hen en getuigen die jongeren in de buurt hebben zien rondhangen, zich te melden.
(Bron)

Ik kan dat geen kwajongensstreek noemen.
Studiefinanciering blijft in afgeslankte vorm

DEN HAAG - Een minderheidskabinet van VVD en CDA gaat de studiefinanciering niet inruilen voor een sociaal leenstelsel. Wel wordt er bezuinigd op de basisbeurs voor studenten.
De studiefinanciering wordt ingekort met één jaar, waardoor studenten nog maar drie jaar een studiefinanciering krijgen en het laatste jaar geld moeten lenen.
Dat hebben ingewijden woensdag gemeld. Het CDA heeft zich voor de Tweede Kamerverkiezingen sterk gemaakt voor behoud van de basisbeurs met de campagne 'Handen af van de Stufi'.
De VVD pleitte er juist voor om de studiefinanciering in te ruilen voor een sociaal leenstelsel.
Demissionair CDA-staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) uitte tijdens de campagne flinke kritiek op partijen die een sociaal leenstelsel bepleitten.
Volgens haar zou dit ten koste gaan van de kansen voor jongeren om te studeren.
(Bron)
Een vijfde plantensoorten bedreigd

LONDEN - Een vijfde van de plantensoorten in de wereld wordt bedreigd met uitsterven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse nationale botanische tuin in Kew en het Natuurhistorisch Museum in Londen.
Volgens de directeur van de tuin in Kew zijn planten daardoor net zo bedreigd als zoogdieren.
''De uitkomsten van het onderzoek bevestigen wat we al vermoed hadden'', aldus Stephen Hopper. Met de lijst van soorten kunnen wetenschappers en beleidsmakers volgens Hopper aan de slag om het tij te keren. ''We kunnen niet achterover leunen en kijken hoe deze soorten verdwijnen'', stelde Hopper.
De onderzoekers bekeken vierduizend plantensoorten, waarvan 22 procent bedreigd bleek. Van honderden plantensoorten waren te weinig gegevens bekend om een analyse te kunnen maken.
(Bron)
'Stonehenge-jongen was van mediterrane afkomst'

AMSTERDAM – Een tiener die ruim 3500 jaar geleden werd begraven bij Stonehenge, kwam uit het zuiden van Europa. Dat hebben Britse wetenschappers vastgesteld.
Het gebit van de opgegraven jongen suggereert volgens wetenschappers van de British Geological Survey dat hij opgroeide in het gebied rondom de Middelandse zee. In het glazuur van zijn tanden zijn namelijk chemische stoffen uit die omgeving aangetroffen.
De resten van de jongen zijn in 2005 gevonden op ongeveer drie kilometer afstand van Stongehenge. In zijn graf werd ook een opvallende ketting van amber aangetroffen. Hij staat daarom al enige tijd bekend als ‘de jongen met de barnstenen ketting’. Vermoedelijk werd het kind rond het jaar 1550 voor Christus begraven.
“De jongen was ongeveer 14 tot 15 jaar oud”, verklaart onderzoekster Jane Evans op BBC News. “Alles wijst er op dat hij een belangrijke status had: de positie van zijn graf, het feit dat hij vlakbij Stonehenge is begraven en de vondst van de ketting.”
In de omgeving van Stonehenge zijn nog veel meer graven ontdekt. Twee jaar geleden werd bijvoorbeeld het lichaam van een man aangetroffen die vermoedelijk opgroeide in de Alpen. Hij staat bekend als de ‘Amesbury Archer’ en leefde waarschijnlijk ongeveer 4300 jaar geleden.
De vondsten wijzen er mogelijk op dat mensen uit heel Europa in de prehistorie naar Stonehenge trokken. “De tijd waarin het jongetje met de barnstenen ketting werd begraven, was een tijd waarin er nog nauwelijks werd gereisd”, verklaart onderzoeker Andrew Fitzpatrick.
“De vraag is dus waarom sommige groepen mensen toch lange tochten ondernamen. Mogelijk waren het families en kwamen ze Stonehenge bezoeken omdat het een erg beroemde en en belangrijke plek was", aldus Fitzpatrick. "Maar we weten dat niet zeker.”
(Bron)
Masturberende naakte hardloper opgepakt

AMSTERDAM - Een 38-jarige naakte Leidse marathonloper is zondag om 16.45 uur op de Oostvlietweg in Leidschendam aangehouden omdat hij onzedelijke handelingen verrichtte.
Het was de politie opgevallen dat de man geen kleding droeg, maar de hardloper werd pas gearresteerd toen hij tijdens een tussenstop in het openbaar masturbeerde.
De atleet vertelde de politie in de veronderstelling te zijn dat hij in een naaktrecreatiegebied liep. Tegen de schennispleger is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Meer mensenrechtenschendingen in Zimbabwe

HARARE - De mensenrechtenschendingen in Zimbabwe nemen toe. Aanhangers van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe gaan steeds vaker over tot geweld en intimidatie om tegenstanders van het bewind de mond te snoeren.
Dat stelt een koepel van burgerrechtenorganisaties in het land in het zuiden van Afrika, die de inspraakrondes over de nieuwe grondwet in de gaten houdt.
De nieuwe grondwet moet het uitgangspunt worden voor vrije en eerlijke verkiezingen in 2011. Dat is onderdeel van de afspraken over democratische hervormingen, die twee jaar geleden zijn gemaakt toen Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai een eenheidsregering vormden.
De samenwerking tussen beide partijen verloopt uiterst stroef. Het proces van grondwetherziening loopt al een jaar achter op schema. Pas in juni gingen de inspraakbijeenkomsten voor burgers van start.
Netelige punten zijn onder meer het aantal ambtstermijnen van de president. De MDC-partij van Tsvangirai stelt voor om die te limiteren tot twee keer vijf jaar. Dat zou betekenen dat Mugabe, die al sinds 1980 aan de macht is, zich niet meer herkiesbaar mag stellen.
Mugabes partij Zanu-PF wil juist de post van premier afschaffen. Die functie wordt nu bezet door Tsvangirai.
Lokale burgerrechtenorganisaties en mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn ernstig bezorgd over het democratisch gehalte van de inspraakrondes. De Mugabegetrouwen (leger, politie en jeugdmilities) intimideren de burgers met geweld en verhinderen aanhangers van de oppositie zich uit te spreken.
De koepelorganisatie registreerde in augustus 2350 van dergelijke incidenten. Dat is een sterke stijging ten opzichte van de 1550 gevallen in juli. Alleen al in en rond de hoofdstad Harare werden dertien bijeenkomsten geschorst wegens het geweld, waarbij één tegenstander van Mugabe om het leven kwam.
Premier Tsvangirai noemt het proces daarom 'ongeloofwaardig en niet legitiem'. Hij stelt nu voor dat de partijen zelf gaan onderhandelen over de grondwet, zonder inspraak van burgers. Hij hoopt dat er volgend jaar mei of juni een referendum kan worden gehouden over de conceptgrondwet, gevolgd door verkiezingen.
Maar veel Zimbabwanen vrezen een herhaling van de gewelddadige verkiezingen van 2008, waarbij tientallen MDC-aanhangers het leven lieten en velen gewond raakten.
(Bron)
Man slaat prostituee met naaldhak

LEEUWARDEN - Een onbekende man heeft dinsdagavond in Leeuwarden een 25-jarige prostituee met haar naaldhak tegen haar hoofd geslagen, omdat hij niet tevreden was over de vrijpartij met haar. Dat heeft de Friese politie woensdag gemeld.
Het voorval had plaats in een peeskamertje in de rosse buurt van de Friese hoofdstad, de Weaze. De man sloeg meerdere keren. De vrouw, die verwondingen aan haar hoofd opliep, heeft aangifte gedaan bij de politie.
(Bron)
Kleine kroegen blij met opheffen rookverbod

DEN HAAG - ''Ik heb er een extra sigaret om opgestoken'', jubelt secretaris Wiel Maessen van de Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer (KHO) woensdag in reactie op berichten in diverse media dat het aanstaande kabinet Rutte het rookverbod in kleine cafés wil opheffen.
Maessen is zeer tevreden met het besluit. ''Maar we moeten wel alert blijven, de strijd is nog niet voorbij.'' Het liefst ziet hij het rookverbod in de hele horeca opgeheven worden.
KHO vertegenwoordigt ongeveer 1250 van de vijfduizend kleine kroegen in Nederland.
Ook de eigenaren van het Groningse café De Kachel, dat in februari 2009 als eerste kroeg voor de rechter moest verschijnen wegens het herhaaldelijk overtreden van het rookverbod, reageren opgelucht. "Eindelijk gerechtigheid", zegt Gerard Sannes. "Hier drinken we vanavond een extra biertje op."
Sannes houdt nog wel een slag om de arm. "Er moeten nog wel wat hobbels genomen worden voordat er een definitief regeerakkoord ligt", aldus de ondernemer, die zegt overladen te worden met sms'jes. Ook verwacht hij dat Koninklijke Horeca Nederland en Stivoro nog dwars zullen gaan liggen.
Ondanks het rookverbod werd in er in De Kachel nog altijd gerookt. Het Groningse café kreeg in totaal zeven boetes van elk 300 euro opgelegd. Aan advocaatkosten waren de eigenaren de afgelopen jaren zo'n twintigduizend euro kwijt.
Kroegeigenaar Tonny van Haperen van café Victoria in Breda is blij, maar wacht nog even met het buiten hangen van de vlag. "Het is nog niet officieel. Ik hoop dat er een kern van waarheid in de uitgelekte plannen zit", laat hij vanuit Amsterdam weten.
Van Haperen is al geruime tijd aan het procederen over het rookverbod in kleine cafés. Onlangs ging hij nog in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem dat het roken in eenmanszaken met en zonder personeel weer verbood. "Ik heb nog niet met mijn advocaat gesproken. Ik weet niet wat er met deze zaak gaat gebeuren."
Het Astma Fonds heeft woensdag woedend gereageerd op de verwachte opheffing van het rookverbod in kleine cafés. ''De miljoen longpatiënten in Nederland zijn als eerste de dupe. Maar zij niet alleen. Het algehele rookverbod heeft de steun van de meeste Nederlanders en van onze hoogste rechters'', liet directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds weten.
Het rookverbod in de Nederlandse horeca ging in 2008 in. Het merendeel van de horecaondernemers heeft zich erbij neergelegd, een aantal ging in verzet. Onder hen waren vooral de eigenaren van eenmanszaken die hun omzet zagen dalen.
Het algehele rookverbod in de horeca is de beste bescherming voor de volksgezondheid, zegt Rutgers. ''Daar ging het rookverbod toch om. Dat moeten we niet te grabbel gooien.''
(Bron)

woensdag, september 29, 2010

Poollicht op laagste niveau in 100 jaar

AMSTERDAM - Volgens onderzoekers van het Finse Meteorologische Instituut is er de afgelopen eeuw nog nooit zo weinig poollicht te zien geweest als nu. Met name de laatste vijf jaar is het aantal poollichtverschijningen sterk gedaald.
Poollicht is een kleurrijk hemelverschijnsel dat vooral rond de poolcirkel vaak waarneembaar is. Het ontstaat als deeltjes van de zogeheten zonnewind via het aardmagnetisch veld naar de polen van onze planeet worden geleid en hoog in de atmosfeer in botsing komen met de daar aanwezige gasatomen.
Een sterke afname van het poollicht wijst op een geringe zonneactiviteit. Dat laatste kan kloppen. Het laatste zonneminimum werd in 2008 bereikt, en pas sinds een half jaar komt er weer wat leven in de brouwerij. Sindsdien neemt ook het aantal poollichtverschijningen weer toe.
Volgens de Finse onderzoekers is het nog zeer onzeker of zon en poollicht de komende tijd de draad van hun normale 11-jarige activiteitscyclus weer zullen oppakken. Het volgende maximum wordt in de loop van 2013 verwacht.
(Bron)
Brugwachter weigert brug dicht te doen

LEEUWARDEN - Een brugwachter in Leeuwarden heeft dinsdag geweigerd de brug dicht te doen voor een motoragent die met zwaailicht en sirene op weg was naar een noodgeval. De man is aangehouden en heeft een proces-verbaal gekregen.
De agent was op weg nadat hij een melding had gekregen dat een collega in nood verkeerde. Bij de open brug maakte hij oogcontact met de brugwachter en gebaarde hem de brug te sluiten. Dat weigerde de man, al was er geen scheepvaartverkeer in zicht, aldus de politie.
Ook nadat de agent mondeling had toegelicht waarom hij haast had, bleef de man bij zijn besluit. Nadat hij tien keer was gesommeerd de brug te sluiten, kwam hij pas in beweging.
De agent vervolgde zijn weg, maar kreeg al snel te horen dat het incident met zijn collega was afgehandeld en keerde terug naar de brug.
De man verklaarde dat hij geen alarmmelding had binnengekregen. Normaal gesproken krijgen Friese brugwachters die meldingen om te kunnen anticiperen op naderende voertuigen van hulpdiensten. ''Daar is in de hectiek kennelijk iets mee misgegaan'', aldus een politiewoordvoerder, die het echter niet als excuus ziet.
De brugwachter zou verder hebben verklaard dat hij van zijn werkgever, de gemeente, de brug een minimum aantal minuten moet openhouden. ''En die waren nog niet voorbij'', volgens de zegsman.
De gemeente Leeuwarden liet weten dat de man een ervaren brugwachter is. ''Wij beschouwen dit als een ernstige zaak en zullen een intern onderzoek instellen naar de omstandigheden waaronder dit heeft plaatsgevonden'', staat in een verklaring.
''Tot wij hem hebben gesproken, doen we geen mededelingen'', lichtte een woordvoerder toe.
(Bron)
Probleemjongeren zoeken elkaar niet op

AMSTERDAM - Agressieve jongens willen graag sociale en niet-agressieve vrienden, maar omdat dit vanwege hun sociale beperking niet lukt, raken ze met andere probleemjongens opgescheept. Dat gaat in tegen eerdere theorieën in de sociale wetenschap die zeggen dat probleemjongens elkaar bewust op zouden zoeken.
Training in sociale vaardigheden kan ze helpen, concludeert onderzoeker Jelle Sijtsema. Hij promoveert 7 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Voor het onderzoek werden vriendschapsnetwerken in schoolklassen in Noord-Nederland geanalyseerd. Het gaat om jongens tussen de 12 en 15 die door hun klasgenoten werden getypeerd als agressief. Het zijn geen jongens met een strafblad maar ze slaan, schoppen en schelden vaak en stelen geregeld of steken spullen in brand.
Sijtsema deed ook onderzoek naar de samenhang tussen lichamelijke kenmerken en agressie. Het blijkt dat jongeren met een lage hartslag, meer geneigd zijn sensatie te zoeken. Door hun gebrek aan prikkels komen ze vaker in conflict met autoriteiten. Deze samenhang werd nog nooit goed onderzocht.
Bij meisjes is dit verband niet aangetoond. Een gebrek aan prikkels zorgt bij meisjes niet tot agressie. Wel blijkt het dat meisjes die gevoelig zijn voor stress en niet goed in de groep liggen, eerder geneigd zijn tot fysieke agressie. Meisjes die minder gevoelig zijn voor stress vertonen eerder rationele agressie zoals roddelen en buitensluiten.
Met deze nieuwe inzichten kunnen jongeren geholpen worden om hun agressie te verminderen. Agressieve jongeren zouden getraind moeten worden in sociale vaardigheden. Dan kunnen ze volgens Sijtsema makkelijker aansluiting vinden bij jongens die sociaal en niet agressief zijn.
Het onderzoek helpt ook om verschillende vormen van agressie bij meisjes te onderscheiden. Alle agressieve meisjes dezelfde therapie geven heeft geen zin. De ene groep moet de woede beter leren beheersen, de andere moet zich meer leren inleven in de gevoelens van anderen.
(Bron)
Winterschade snelwegen groter dan gedacht

DELFT - De schade die snelwegen hebben opgelopen door de afgelopen winter ligt 65 procent hoger dan het jaar ervoor. Door vorst en winterse buien vroor er in de winter van 2009-2010 430 kilometer snelweg kapot, tegen 265 kilometer in de vorige winter.
Dat heeft Rijkswaterstaat woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in RTL Nieuws.
De schade blijkt hiermee groter dan in eerste instantie gedacht. De laatste keer dat Rijkswaterstaat cijfers over de wegenschade publiceerde was in maart. De tot dan toe gemeten schade lag toen 10 procent hoger dan het jaar ervoor.
Volgens een woordvoerster van Rijkwaterstaat is inmiddels de meeste schade gerepareerd. De rest wordt tijdens gepland groot onderhoud onder handen genomen.
De totale reparatiekosten bedragen 49,5 miljoen euro, aldus de zegsvrouw.
(Bron)

Dat wist elke automobilist al dacht ik zo.
Agent in burger lost schot in juwelierszaak

ALMERE - Een politieman in burger en buiten dienst heeft maandagmiddag bij de aanhouding van een verdachte in een juwelierszaak op het Stadhuisplein in Almere een schot gelost. Niemand raakte gewond.
De rijksrecherche stelt een onderzoek in naar het schietincident, waarbij ook de vraag aan de orde komt waarom de agent in zijn vrije tijd zijn wapen bij zich had. Dat meldde een woordvoerder van het korps Flevoland.
De agent in burger, bij een ander korps werkzaam dan Flevoland, was volgens de woordvoerder van de politie getuige van een diefstal dan wel overval in de juwelierszaak.
Hij ging naar binnen, sprak de verdachte aan en ging tot aanhouding over. Daarbij ontstond een schermutseling, waarbij de politieman het schot loste.
De verdachte kon met hulp van toegesnelde agenten alsnog worden aangehouden.
Het is onduidelijk of de verdachte gewapend was en of er klanten in de winkel waren tijdens het schietincident.
(Bron)
'Gentherapie kan kick van cocaïne laten verdwijnen'

AMSTERDAM – Drugsverslaafden kunnen in de toekomst mogelijk worden behandeld met een gentherapie die hen ongevoelig maakt voor cocaïne, zo verwachten Amerikaanse wetenschappers.
Mensen die verslaafd zijn aan cocaïne zouden volgens onderzoekers van de Mayo Clinic in Minnesota in theorie kunnen worden uitgerust met extra genen die een snel werkende versie van het enzym butyrylcholinesterase produceren.
Butyrylcholinesterase wordt ook op natuurlijke wijze in het lichaam aangemaakt en is in staat om kleine hoeveelheden cocaïne te vernietigen.
Als drugsverslaafden worden uitgerust met meerdere kopieën van het gen dat het enzym produceert, zullen ze mogelijk niet meer high worden van cocaïne. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
Hoofdonderzoeker Stephen Brimijoin heeft inmiddels toestemming gekregen om te onderzoeken of het mogelijk is om een dergelijke gentherapie voor drugsverslaafden te ontwikkelen.
Tot nu toe experimenteerde hij met succes op ratten. Bij verschillende experimenten slaagde hij er in om aan cocaïne verslaafde ratten te genezen met de therapie.
Brimijoin diende de ‘anti-cocaïne-genen’ toe aan de ratten door hen te injecteren met een onschuldig virus. De genen werden vervolgens opgenomen door levercellen die vervolgens een jaar lang butyrylcholinesterase produceerden.
De vraag is wel of de gentherapie de kick van cocaïne helemaal kan laten verdwijnen bij mensen. Brimijoin houdt er rekening mee dat zijn gentherapie zal moeten worden gecombineerd met andere behandelingen.
(Bron)
Twee miljoen Nigerianen ontheemd na overstroming

AMSTERDAM - Ongeveer twee miljoen Nigerianen in de noordelijke deelstaat Jigawa zijn ontheemd geraakt nadat de Nigeriaanse autoriteiten vorige maand de sluizen van twee stuwmeren in het noorden hadden opengezet.
Het openen van de sluizen zorgde voor overstromingen en ongeveer vijfduizend dorpen zijn door het water getroffen. Dat heeft Umar Kyari, een woordvoerder van de gouverneur van Jigawa, vrijdag gezegd.
Of er mensen gewond zijn geraakt of vermist is vooralsnog niet bekend. Ook is nog onduidelijk of de inwoners van de deelstaat een waarschuwing hebben gekregen.
De Nigeriaanse autoriteiten openen jaarlijks de stuwmeren in de regio, maar het lijkt erop dat er ditmaal meer water uit het stuwmeer stroomde dan de inwoners hadden verwacht. "Ze hebben zonder na te denken het water losgelaten", aldus Kyari.
"Door de overstromingen zijn alle boerderijen en huizen weggespoeld", aldus een ambtenaar van de deelstaat. Volgens hem is bijna negentig vierkante kilometer akkerland verwoest en is er veel vee om het leven gekomen.
Jaarlijks heeft Nigeria te maken met seizoensregens. Dit jaar is er echter sprake van zeer zware regenval in het noorden van het land. Als gevolg van de overvloedige regenval brak al een dam door en traden rivieren buiten hun oevers.
(Bron)
Onderzoek naar 'suikerpruik' in niervaten

NIJMEGEN - Een consortium van onderzoekers van de academische ziekenhuizen in Nijmegen, Maastricht en Leiden gaat proberen de geheimen van de 'suikerpruik' in de niervaten te ontrafelen.
Het vermoeden bestaat dat deze suikerlaag in de bloedvaten een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van nierschade en nierziekten.
Op termijn zouden beginnende nieraandoeningen, die vrijwel altijd ernstig zijn, daardoor heel vroeg kunnen worden opgemerkt, aldus onderzoeksleider Johan van der Vlag van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen.
De Nierstichting heeft 1,5 miljoen euro subsidie voor het onderzoek gegeven.
(Bron)
Op Google Earth ontdekte krater bevestigd

AMSTERDAM - In 2008 ontdekte de Italiaanse mineraloog Vincenzo De Michele via Google Earth een waarschijnlijke inslagkrater in de woestijn van Egypte. Een expeditie naar de plek van het kosmische onheil, die begin dit jaar plaatshad, heeft bevestigd dat de Kamil-krater door een inslag is veroorzaakt.
De krater is enkele duizenden jaren geleden ontstaan door het neerploffen van een tien ton wegende ijzermeteoriet met een middellijn van ruwweg anderhalve meter.
Het brok ijzer sloeg een 45 meter breed, 16 meter diep gat in het stenige terrein. Door de droge omstandigheden ter plaatse, is de Kamil-krater bijzonder goed bewaard gebleven.
In de omgeving van de krater is meer dan duizend kilogram aan metaalfragmenten gevonden, waaronder een brokstuk van 83 kilogram dat mogelijk kort voor de inslag van de meteoriet is afgebroken: het werd namelijk tweehonderd meter verderop gevonden.
(Bron)
Dronken man stapt voor politiebureau in auto

ROTTERDAM - Een dronken automobilist moest in de nacht van maandag op dinsdag in Rotterdam zijn rijbewijs inleveren wegens rijden onder invloed, maar dat weerhield hem er niet van vrijwel direct opnieuw in zijn auto te stappen.
Dat deed hij niet op de handigste plek: vlakbij het politiebureau waar hij zijn roze papiertje had ingeleverd.
De Schiedammer werd opnieuw aangehouden. Toen bleek ook dat hij eerder in de nacht tegen een geparkeerde auto was gereden, aldus de politie.
(Bron)
'Brul van leeuw is evolutionair raadsel'

AMSTERDAM – Het verschil tussen de geluiden die katachtigen zoals leeuwen produceren, hangt op een onverklaarbare manier samen met de omgeving waarin de dieren leven. Dat blijkt uit een studie van Duitse wetenschappers.
Katachtigen die op open vlaktes leven, zoals leeuwen, brullen op een relatief lage toonhoogte, terwijl hun familieleden in dicht begroeide leefomgevingen juist hoge tonen uitslaan.
Dat schrijven onderzoekers van het Museum Koening in Bonn in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Journal of the Linnean Society.
De resultaten van het onderzoek zijn erg verrassend, omdat lage geluiden zich op open vlaktes juist minder goed verspreiden dan hogere geluiden. Dat heeft te maken met luchtturbulentie.
“De meeste onderzoeken waarbij de transmissie van dierlijke geluiden is bestudeerd, wijzen uit dat lagere frequenties het beste effect hebben in dicht beboste omgevingen”, verklaart onderzoeksleider Gustav Peters op BBC News.
Het is voor de onderzoekers dan ook nog steeds een raadsel waaróm leeuwen in de loop van de evolutie een brul met een erg lage toonhoogte hebben ontwikkeld.
Bij hun onderzoek analyseerden de Duitse wetenschappers de roep van 27 katachtigen. Vervolgens brachten ze in kaart of er een relatie was tussen de geluiden die de verschillende dieren maakten en de omgeving waarin ze leefden. Ook onderzochten ze of de lichaamsomvang en de genetische achtergrond van de dieren invloed had op hun brul.
Het onderzoek wees uit niet alleen uit dat de roep van een katachtige samenhangt met zijn leefomgeving, maar ook dat andere factoren niet of nauwelijks invloed hebben. Die laatste bevinding is eveneens opvallend.
Het is verleidelijk om te denken dat lichaamsgrootte een rol speelt bij de toonhoogte van de roep van katachtigen, zeker als naar het verschil tussen de brul van een leeuw en het gemiauw van de wilde kat wordt gekeken.
Maar de genetische stambomen en het lichaamsformaat van de verschillende katachtigen wijzen er volgens de onderzoekers op dat er geen enkele evolutionaire relatie bestaat tussen de grootte van dieren en de toonhoogte van hun gebrul.
(Bron)
Rampen omvangrijker door verstedelijking

DEN HAAG - Een combinatie van verstedelijking en opwarming van de aarde veroorzaakt steeds meer en steeds omvangrijkere rampen in de wereld. Dat is de stellige overtuiging van het Rode Kruis dat vorige week het rampenrapport 2009 naar buiten bracht.
Uit die rapportage blijkt weliswaar dat 2009 een ''relatief mild'' rampenjaar was, maar dat de zorgen voor de komende jaren niet minder worden. Zeker niet wat betreft catastrofes als gevolg van klimaatveranderingen.
Die zorgen volgens het Rode Kruis voor extremere weertypes en dat vergroot het risico op rampen voor stadsbewoners.
Door de verstedelijking wonen voor het eerst meer mensen in grote steden dan op het platteland, stelt het Rode Kruis: 3,5 miljard stedelingen tegenover 3,4 miljard plattelanders. Van hen wonen 2,6 miljard stedelingen in arme landen en één miljard van hen woont illegaal in sloppenwijken, berekende de hulporganisatie.
Haïti is volgens het Rode Kruis het voorbeeld van wat de armste landen mogelijk staat te wachten.
''De Haïtiaanse hoofdstad Port au Prince was berekend op 250.000 inwoners, maar telde er op het moment van de aardbeving in januari 2 miljoen, van wie 90 procent in de sloppenwijken woont. Deze inwoners zijn veel kwetsbaarder voor rampen, door de slechte infrastructuur, gebrek aan sanitair, goed drinkwater en door hun onzekere status als sloppenwijkbewoner'', weet Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis.
Hij denkt dat de armste miljoenensteden in geval van een ramp dezelfde risico's lopen als Port-au-Prince in geval van een ramp.
''Zelfs zonder rampen ligt de kindersterfte in bijvoorbeeld Kenia zestien keer hoger dan in Australië. En de verstedelijking neemt nog spectaculair toe. Zestig jaar geleden waren er nog maar 75 steden met een miljoen inwoners. Inmiddels zijn dat er bijna 450.''
Breederveld stelt vast dat de klimaatverandering een steeds grotere rol speelt bij rampen: ''Het aantal catastrofes als gevolg van natuurlijke oorzaken (aardbevingen, stormen en vulkaanuitbarstingen) of als gevolg van epidemieën blijft volgens hem nagenoeg constant, maar het aantal als gevolg van de opwarming van de aarde steeg de afgelopen vijftien jaar met sprongen.''
Klimaatgerelateerde rampen veroorzaken volgens het Wereld Rampen Rapport nu al het leeuwendeel van de slachtoffers.
(Bron)
Mogelijk tornado in New York

AMSTERDAM – Het Amerikaanse National Weather Service heeft dinsdagochtend (lokale tijd) een waarschuwing uitgegeven voor een verhoogde kans op een tornado in onder andere de stad New York.
De waarschuwing blijft in ieder geval van kracht tot zes uur dinsdagavond (lokale tijd) en geldt onder andere voor de wijken Bronx en Queens, maar ook voor andere delen van de staat New York.
Het instituut acht overstromingen als gevolg van hevige regenval mogelijk. Bovendien worden er windsnelheden tot 120 kilometer per uur verwacht en is er kans op zware onweersbuien.
De waarschuwing wordt uitgegeven terwijl veel wijken en steden nog bezig zijn met het herstellen van de schade als gevolg van het noodweer op 17 september, dat delen van New York lam legde.
(Bron)
'Misschien nog hogere zorgpremie'

DEN HAAG - Het kan zijn dat de zorgpremie volgend jaar met 60 euro extra stijgt, los van andere stijgingen, als het nieuwe kabinet besluit zorgverzekeraars meer financiële risico's te laten lopen.
Daarvoor heeft voorzitter Hans Wiegel van de belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland dinsdag gewaarschuwd.
Het demissionaire kabinet kondigde kortgeleden aan de nacalculatie af te schaffen. Dat is een compensatie die zorgverzekeraars ontvangen als ze plotseling te maken krijgen met financiële tegenvallers, veroorzaakt door overheidsbeleid.
Wiegel verwacht dat de ingreep leidt tot meer financiële instabiliteit, waardoor De Nederlandsche Bank betere financiële buffers zal eisen van de verzekeraars. Die hebben volgens hem geen andere keus dan de rekening bij de klanten neer te leggen.
Dinsdag maakte zorgverzekeraar DSW uit Schiedam, traditiegetrouw als eerste, de hoogte bekend van de premie van zijn basispakket. Die bedraagt op jaarbasis 1194 euro en dat is 114 euro meer dan vorig jaar. De andere zorgverzekeraars presenteren hun premies de komende weken. De verwachting is dat ze fors zullen stijgen ten opzichte van vorige jaren.
DSW verklaart de stijging door tekorten bij de overheid, steeds hogere uitgaven voor de zorg in Nederland en strengere eisen van De Nederlandsche Bank.
Sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2006 doen zorgverzekeraars hun klanten elk jaar een aanbieding voor een nieuwe verzekeringspolis. Als de klant de kosten te hoog vindt of de inhoud van het pakket niet goed genoeg, kan die overstappen naar een concurrent. De overheid hoopt zo de kwaliteit van de zorg te verhogen. Een ander doel is de kosten van zorg zo laag mogelijk te houden.
Verzekeraars beginnen zich te profileren nu weer de tijd aanbreekt dat klanten de mogelijkheid krijgen om over te stappen.
Zo maakte CZ maandag bekend volgend jaar te stoppen met zorginkoop bij zes ziekenhuizen die de behandeling van borstkanker niet goed aanpakken. De verzekeraar maakt vrijdag bekend om welke ziekenhuizen het gaat. De stap van CZ is revolutionair te noemen in de wereld van de gezondheidszorg.
Overheid en patiëntenorganisaties dringen er al jaren op aan dat zorgverzekeraars ziekenhuizen die slechte zorg leveren aan de kant zetten. Ze kunnen dan juist extra capaciteit inkopen bij ziekenhuizen die wel goede zorg leveren.
Minister Ab Klink van Volksgezondheid reageerde dinsdag dan ook opgetogen op de stap van CZ. Hij noemde het een 'cadeautje' en een broodnodige stap om het zorgstelsel naar een hoger plan te brengen. Ook patiëntenkoepelorganisatie NPCF was zeer blij met de stap. Voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland zei te verwachten dat meer verzekeraars CZ zullen volgen.
(Bron)

Flink meer betalen voor een afgeslankt basispakket, èn een (veel) hoger eigen risico.
Provincie tikt Qbuzz op vingers over ov-chip

LEEUWARDEN - De provincie Friesland heeft vervoersbedrijf Qbuzz op de vingers getikt over de OV-chipkaart, zo maakte de provincie maandag bekend.
Volgens de provincie hebben de afgelopen maanden meerdere reizigers geklaagd dat zij een los kaartje moesten kopen omdat de chipkaartapparatuur in de Friese bussen niet werkte.
''De afspraak is simpel: als de apparatuur het niet doet, reizen klanten met een OV-chipkaart gewoon gratis mee'', aldus gedeputeerde Piet Adema.
Qbuzz ontkent in een reactie de lezing van de provincie. ''We hebben twee meldingen gezien. Die hebben we nagetrokken, maar die bleken niet waar te zijn.'' Volgens Qbuzz kunnen reizigers met OV-chipkaart wel gratis mee als de apparatuur niet werkt.
(Bron)
Haagse dame verjaagt dieven met zwaard

DEN HAAG - Een 74-jarige vrouw uit Den Haag heeft maandag twee inbrekers de stuipen op het lijf gejaagd, toen zij haar belagers met een zwaard te lijf ging. Dat heeft de politie dinsdag laten weten.
De vrouwelijke dieven drongen met een smoes de woning aan de Dorpersdreef binnen en probeerden de oude vrouw te beroven. Dat liet de Haagse niet zomaar gebeuren.
Zij verjoeg de indringers met een zwaard uit haar woning. De twee vrouwen sloegen op de vlucht en stapten in de buurt in een bestelbus. Zij zijn nog voortvluchtig.
(Bron)
Regio Utrecht treedt op tegen krakers

UTRECHT - In de regio Utrecht zal krachtens het kraakverbod, dat op 1 oktober ingaat, gaan optreden tegen krakers.
Dat hebben de korpsbeheerder, politie en justitie in de regio afgesproken.
Wel zullen de gepastheid en de beschikbare capaciteit van politie en justitie worden meegewogen in de beslissing om in te grijpen, meldde het Openbaar Ministerie dinsdag.
''De politie zal bij een een kraakactie die aan de gang is, direct optreden'', vertelt het OM.
''Wanneer er een aangifte of melding wordt gemaakt van kraken, zal de politie dit melden bij justitie en onderzoek doen in en om het kraakpand. Het OM zal daarop besluiten of er strafrechtelijk moet worden opgetreden.''
Ook als er sprake is van ernstige overlast, problemen voor de openbare orde of van criminele activiteiten in een gekraakt pand, komen politie en justitie in actie.
Voor wat betreft de al gekraakte panden wordt bezien welke met de meeste prioriteit moeten worden ontruimd. Justitie: ''Het tempo waarin dit zal worden gerealiseerd, is vooral afhankelijk van de noodzaak tot ontruimen en de beschikbare capaciteit van politie en justitie.''
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan kondigde maandag aan dat de politie in de hoofdstad ongeveer tweehonderd kraakpanden gaat ontruimen.
''Er is geen twijfel mogelijk of Amsterdam de kraakwet gaat uitvoeren. Het is alleen de vraag hoe we het doen. Het is logisch dat we per 1 oktober niet tweehonderd panden gelijktijdig kunnen ontruimen'', zei Van der Laan.
Omdat de politie in Amsterdam niet voldoende capaciteit heeft, worden de aangemerkte gebouwen onderverdeeld in panden met een hoge, gemiddelde en een lage prioriteit.
Afhankelijk daarvan worden ze direct ontruimd, komen ze aan de beurt tijdens een ontruimingsronde of haalt de politie ze leeg wanneer daar capaciteit voor is.
(Bron)
Politie haalt invalidenwagen van de weg

AMSTERDAM - De politie heeft maandagmiddag een 80-jarige bestuurder van een invalidenwagentje die op de A9 reed van de weg gehaald.
Het wagentje reed in de buurt van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Dat heeft de politie gemeld.
Het is nog niet duidelijk hoe de man op de snelweg is terechtgekomen. De politie heeft de invalidenwagen met een dieplader van de weg gehaald.
De politie zegt dat de man ''redelijk in paniek was, toen hij merkte dat hij geen andere weg meer kon nemen''.
(Bron)
'NS wil ov-chippoortjes open laten'

AMSTERDAM - De NS wil de ov-chippoortjes op alle stations net zoals nu het geval is open laten. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. De VVD en de PvdA reageren in de krant verontwaardigd.
De NS wil de poortjes onbemand en open laten als het rustig is. Bij drukte moet er personeel bij staan.
Nog maar 5 procent van de treinreizigers gebruikt de chipkaart. Met een gewoon kaartje is het poortje niet te openen. Voor het overgrote deel van de reizigers zou het sluiten van de poortjes dus een gedwongen overstap op de chipkaart betekenen.
"De NS moeten gewoon eens een deadline instellen waarop het papieren treinkaartje verdwijnt", stelt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot in de krant. Hij wijst erop dat juist gesloten poortjes zwartrijden tegengaan.
PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma vindt dat minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) de regie naar zich toe moet trekken. SP-Kamerlid Farshad Bashir is echter minder rouwig. "Ik ben altijd al bang geweest dat de NS na het instellen van de poortjes zou willen bezuinigen op conducteurs." Veiligheid wordt volgens hem niet bereikt door poortjes, maar door duidelijk zichtbaar personeel.
(Bron)
Politie Peking pakt honderden homo's op

PEKING - De politie van de Chinese hoofdstad Peking heeft honderden homo's opgepakt. Arrestatieteams waren zowel zondagavond als maandagavond naar een bij homo's populaire hangplek getrokken.
Dat meldde de Engelstalige staatskrant Global Times dinsdag.
Volgens de lokale autoriteiten was de politie-actie bedoeld om de openbare orde te verbeteren, met het oog op de nationale feestdag komende vrijdag. Welke regels de mannen overtraden, kon een gemeentelijke woordvoerder niet zeggen.
Tot 2001 werd homoseksualiteit in China beschouwd als een geestesziekte. Sindsdien is de situatie iets verbeterd, hoewel homoseksualiteit voor veel Chinezen nog altijd taboe is.
(Bron)

Toch blijf ik me afvragen: wat is er mis met je als je je bedreigd voelt doordat iemand anders homo is?
Het kabinet Flutte-Verjagen komt in zicht.

dinsdag, september 28, 2010

Een dagje nieuwsluisteren.

De VV en de CA schijnen bijna een regeerakkoord te hebben. De 'D' hoort niet meer in hun naam thuis gezien hun ondemocratische "gedoogpartner".

Daarnaast mag/moet ABN/Amro 23 miljoen aan eerder beloofde bonussen betalen aan de toplui, terwijl die bank staatssteun heeft gekregen. Dus nu wordt van mijn geld een bonus betaald aan mensen die toch al joost mag weten hoeveel keer mijn inkomen hebben.
23 miljoen euro, zeg een kleine 12 miljoen belastingbetalers om de som even makkelijk te maken, waar kan ik mijn 2 euro terugvorderen?

De publieke omroep moet van de baas Hagoort maar eens flink gaan snijden. De voorbeelden die hij noemde leken me meer op smaak gebaseerd dan op wat anders - maar als je van de publieke omroep een soort highbrow geheel gaat maken, krijg je niet per se meer kijkers/luisteraars.
Snij eerst eens in het management, en leg nog eens uit waarom ze bij de westerburen twee prachtige kanalen zonder reclame in stand kunnen houden, terwijl wij dat niet kunnen.

Ik geloof dat ik weer in bed kruip ;p

maandag, september 27, 2010

Politie pakt 23 mensen op na winkeloverval

ENKHUIZEN - De politie heeft afgelopen week in verband met een overval op een telefoonzaak in Enkhuizen verspreid over het land 23 mannen en vrouwen opgepakt. Dat maakte de politie zondag bekend.
Volgens de politie gaat het voornamelijk om helers. Vier personen die worden verdacht van een groter aandeel bij de overval zitten voorlopig nog vast.
Zij zijn in de leeftijd van 20 tot 54 jaar en komen uit Zaandam en Monnickendam. Onder hen zijn twee vrouwen.
Ondanks de grote groep aanhoudingen is de overvaller zelf nog spoorloos. Hij liep in februari tegen sluitingstijd de winkel binnen en dwong de eigenaar van de telefoonwinkel onder bedreiging van een vuurwapen kasgeld en telefoons in een zak te doen.
Vervolgens moest de man de overvaller met zijn eigen auto in de omgeving afzetten. Daar stond een handlanger gereed in een andere auto.
(Bron)
Vakbond vraagt acteurs The Hobbit te boycotten

AMSTERDAM - De International Federation of Actors heeft acteurs opgeroepen om de film The Hobbit te boycotten. De vakbond wil daarmee aandacht vragen voor de slechte arbeidsomstandigheden voor acteurs in Nieuw-Zeeland.
De twee Hobbit-films worden daar opgenomen.
"In de contracten worden geen garanties voor salaris of werkomstandigheden, geen betaling voor toekomstige vertoningen en geen annuleringspremie genoemd", zegt de vakbond tegenover de BBC.
Cate Blanchett, Ian McKellen en Andy Serkis zouden al benaderd zijn voor een rol in de proloog van The Lord Of The Rings.
"De vakbond vindt het tijd dat acteurs over de hele wereld opkomen voor hun collega's in Nieuw-Zeeland en aandacht vragen voor een deugdelijk contract voor alle werknemers van The Hobbit."
De producenten zouden hun werkwijze hebben verdedigd door te beweren dat gelijke contracten in strijd zijn met de mededingingswet in Nieuw-Zeeland. De opnames moeten in 2011 van start gaan.
(Bron)
Nachtwandeling levert ton op voor Congo

DEN HAAG - Meer dan vierhonderd mensen zijn in de nacht van zaterdag op zondag van Rotterdam naar Den Haag gewandeld.
De lopers zamelden 95.000 euro bijeen voor slachtoffers van seksueel geweld in Congo. De verwachting is dat het bedrag de komende dagen tot 100.000 euro stijgt.
De deelnemers vertrokken om middernacht vanaf de Rotterdamse Erasmusbrug na het startschot van cabaretier Youp van 't Hek. Zondagmorgen om 8.00 uur kwamen de eersten aan op de eindbestemming, het Haagse Malieveld, en rond 11.00 uur 's was bijna iedereen binnen. Er waren enkele uitvallers.
(Bron)
Krakers in actie in Amsterdam en Utrecht

AMSTERDAM - Krakers hebben zondag gebouwen ingenomen in Amsterdam en Utrecht. In de hoofdstad kraakte een groep zondagmiddag het oude hoofdkantoor van de brandweer op de Weesperzijde.
In Utrecht bezetten krakers een pand op de Uithof. Dit pand van de Universiteit Utrecht staat volgens de krakers als enige tijd leeg.
De politie in Amsterdam wilde niet zeggen of er actie wordt ondernomen. De brandweer verhuisde in december naar Amsterdam-Zuidoost. In het voorjaar sloot een vastgoedbedrijf een langjarige huurovereenkomst af voor het pand aan de Weesperzijde.
De krakers in Utrecht zijn van plan het gebouw onder meer te gaan gebruiken als woon-, atelier- en expositieruimte. Ook informatie- en debatavonden staan op het programma en mogelijk komt er een eetcafé of een weggeefwinkel.
''Er is niet alleen een enorm tekort aan betaalbare woonruimte voor studenten. De Uithof schiet ook enorm tekort in het aanbieden van laagdrempelige faciliteiten voor studenten'', liet een van de krakers weten.
Volgens een woordvoerder van de Utrechtse politie gaat het om twintig mensen. De politie heeft rapport opgemaakt. De krakers mogen voorlopig blijven. ''Hun actie voldoet aan de eisen.'' Tot 1 oktober is kraken niet strafbaar. Op 1 oktober gaat de antikraakwet in.
Een grote groep krakers hield in de nacht van zaterdag op zondag een slaapactie op de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen de wet. Die 'Damslaapactie' verliep zonder noemenswaardige incidenten.
(Bron)

zondag, september 26, 2010

Nepvoet in sloot houdt politie bezig

AMSTERDAM - De politie in Ter Apel is zaterdag zeker twee uur bezig geweest met een lugubere vondst. Wandelaars dachten op een afgehakte voet te zijn gestuit, maar na uitvoerig onderzoek bleek het om een nepvoet te gaan, zegt een woordvoerder van de politie zondagmiddag.
De voet werd gevonden in een bosperceel aan de Sellingerstraat in de Groningse plaats. Agenten die ter plaatste kwamen zagen ook niet dat het om nepvoet ging.
Vervolgens werd de 'plaats delict' afgezet, kwamen forensische experts ter plaatse, gevolgd door rechercheurs. Toen de voet uit het water werd gehaald, werd duidelijk hoe het echt zat.
Of het om een prothese gaat of bijvoorbeeld een voet van een paspop is onduidelijk. Ook de herkomst van de voet is niet bekend. "Wij doen daar ook geen onderzoek meer naar. Misschien is Madame Tussauds een voet kwijt. Hiermee is de kous voor ons af."
(Bron)
Bedreigd met geweer na weigeren peuk

AMSTERDAM - Een 25-jarige man heeft zondagochtend in Rotterdam gedreigd met een dubbelloops jachtgeweer toen iemand hem een sigaret weigerde.
De man zonder vaste woon- of verblijfplaats vroeg uitgaanspubliek om een sigaret en draaide volgens de politie door toen hij die niet kreeg. Hij is aangehouden.
De woeste man bedreigde meerdere mensen op de Dordtselaan in Rotterdam-Zuid. Een getuige belde de politie, die de man verderop in de straat aantrof.
De bedreiger nam de benen, maar bleef staan toen agenten een waarschuwingsschot losten. De agenten troffen het wapen, een afgezaagd dubbelloops jachtgeweer, aan in de mouw van de verdachte. Het geweer was geladen met hagelpatronen. De man zit nog vast.
(Bron)
Oud-minister verwart inflatie met 'oraal bevredigen'

PARIJS - De voormalige Franse minister van Justitie, Rachida Dati, heeft zondag met een verspreking voor hilariteit gezorgd. In een interview over de economie verhaspelde ze inflatie met fellatio, een moeilijk woord voor het oraal bevredigen van een man.
In het Frans deelt het woord fellation lettergrepen met inflation. De verspreking had plaats tijdens een interview over buitenlandse investeringsfondsen. Dati merkte haar misstap niet op en sprak gewoon door. Ook de journalist reageerde niet op het afwijkende woord.
Later verspreidde het filmpje van het interview zich op internet en reageerde Dati op het incident. Ze zei te snel te hebben gesproken en het jammer te vinden dat dit alles was wat mensen hadden onthouden van het interview.
Dati vertrok vorig jaar uit het Franse kabinet na kritiek op haar glamoureuze leven. Ze is inmiddels Europees parlementslid.
(Bron)

Dan zet je jezelf wel voor lul ja.
TT 136 De grootste tunnel in Slowakije is een tijd geblokkeerd geweest door een koe. Op bewakingscamera's is te zien hoe de koe rustig naar de oostelijke ingang van de Branisko-tunnel loopt en naar binnen gaat. Automobilisten schrikken maar ongelukken blijven uit. De politie weet het dier uiteindelijk naar buiten te begeleiden.
Groente trekt klant supermarkt in

ZOETERMEER - In supermarkten staan de schappen met verse groenten steevast vooraan in de winkel. Dat lijkt niet toevallig. Negen van de tien mensen die de winkel binnengaan, is van plan verse groente te kopen.
Van deze mensen beslist de helft pas in de winkel welke groente wordt gekocht. Daarop worden veelal de andere aankopen, vlees, vis of kip en pasta of rijst, afgestemd, blijkt uit onderzoek door het Productschap Tuinbouw.
Mensen werd bij binnenkomst van de winkel gevraagd wat ze wilden kopen. Bij de uitgang werd gekeken wat er in het karretje lag. Om het koopgedrag van consumenten te beïnvloeden, willen supermarkten weten hoe dat gedrag er uitziet.
Het onderzoek past in de campagne om Nederlanders aan te zetten tot het eten van 2 ons groente per dag en twee stuks fruit.
De klanten gaan ervan uit dat je groente beter niet kunt bewaren en dat is een reden om vaker naar de winkel te gaan. Bij fruit gaat men er veelal van uit dat dit wel wat langer op de schaal kan liggen. Bij groente en fruit gaat het niet om een impulsaankoop, aldus de onderzoekers.
Wel komt het voor dat de klant op de winkelvloer besluit om wat extra bij te kopen. Bij groenten is dan de prijs meer van belang dan bij fruit. Bij fruit is ''acute trek'' een reden om wat extra te kopen en dan is vooral van belang of dat fruit er aanlokkelijk uit ziet.
Dat weten de onderzoekers onder meer doordat ze een aantal klanten vroegen om een speciale camerabril op te zetten. Daaruit bleek dat bij de aankoop van groenten de ogen 36 seconden over het schap gaan en dat de aankoop van fruit 83 seconden in beslag neemt.
(Bron)