zaterdag, juli 23, 2005

Terreurgroep dreigt met 'hel' in Amsterdam

DUBAI - Op het internet is vrijdag een verklaring verschenen waarin een terreurgroep Nederland opnieuw waarschuwt voor een aanslag. De extremistische islamieten dreigen van Amsterdam een "hel" te maken.
"Onze volgende aanvallen zullen een hel zijn voor de vijanden van God. Zij zetten een bloedige oorlog in gang tegen diegenen die de ongelovige Amerikanen in de regio steunen", aldus de groepering die zegt aan al-Qaeda gelieerd te zijn. De Brigades Abu Hafs al-Masri bedreigt ook Italië en Denemarken, die troepen hebben in Irak.
"Onze volgende beloftes zullen tot uitdrukking worden gebracht in het hart van de Europese hoofdsteden, in Rome, in Amsterdam en in Denemarken van wie soldaten nog altijd in Irak zijn gestationeerd, hun Amerikaanse en Britse meesters dienend", ging de tekst verder. De groepering richtte zich in het bijzonder op de Italiaanse premier Berlusconi. Rome heeft 3000 militairen gestationeerd in Irak.
Eerder deze week was er ook al een waarschuwing van de radicale beweging op internet gepubliceerd waarin ook Nederland werd bedreigd. De brigades claimden ook de aanslagen van 7 en 21 juli in Londen en de aanslagen van maart vorig jaar in Madrid en november 2003 in Istanbul.
Naar aanleiding van de eerdere waarschuwing aan het adres van Nederland liet de Nationaal Coördinator Terreurbesrijding (NCTb) weten alert te blijven maar geen extra maatregelen te nemen. "We volgen op de voet wat er gebeurt", stelde een woordvoerder. "Als er aanleiding toe is, dan volgt onmiddellijk actie. Maar die is er nu niet."
Hij wees erop dat Nederland al vaker is genoemd in boodschappen op internet. "Het is moeilijk die uitingen te duiden. Ze komen er op maar ze gaan er ook vaak snel weer af. We houden het goed in de gaten."
(Bron)
RIVM onderzoekt rioolwater weer op poliovirus

BILTHOVEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begint in september weer met de controle van rioolwater op de aanwezigheid van het poliovirus. Aanleiding is de recente uitbraak van de ziekte in Indonesië, waar veel Nederlanders heen reizen. Dat heeft RIVM-onderzoeker H. van der Avoort vrijdag gezegd.
Het instituut onderzoekt het rioolwater bij negen reformatorische scholen, omdat hun leerlingen op religieuze gronden doorgaans niet zijn gevaccineerd. Daarnaast hervat het RIVM de controles in zes plaatsen waar in 1992 en 1993 de laatste poliogevallen waren. Omdat Nederland sindsdien poliovrij was, staakte het RIVM twee jaar geleden het onderzoek van rioolwater.
Mensen die met polio zijn besmet, scheiden het virus via hun ontlasting uit. Bij de laatste uitbraak bleek het virus al in het rioolwater voor te komen voordat de eerste mensen ziek werden. Het RIVM gaat vooral bij de reformatorische scholen kijken omdat de uitscheiding van het virus bij niet-gevaccineerden veel groter is. Bovendien is het risico op besmetting veel groter in een omgeving waar veel mensen niet zijn gevaccineerd.
Het gaat om scholengemeenschappen in Amersfoort, Apeldoorn, Gorinchem, Gouda, Kesteren en Veenendaal. De plaatsen waar het RIVM ook buiten scholen in rioolputten zal duiken, zijn Gorinchem, Giessenburg, Kootwijk, Veenendaal, Kesteren en Opheusden.
Van september 1992 tot februari 1993 kregen 68 mensen polio, van wie er twee overleden. Verreweg de meeste patiënten waren niet, of niet volledig, gevaccineerd.
Vorig jaar waarschuwde het RIVM nog artsen in vooral Rotterdam om alert te zijn op polio onder Nigerianen. Hun vaderland kent de meeste poliogevallen in de wereld. In Rotterdam wonen veel Nigerianen en in de omgeving veel Nederlanders die zich vanuit hun godsdienstige overtuigingen niet laten vaccineren.
In Noord-Nigeria dook het virus weer op, waarna het zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie via moslims die Mekka bezoeken verspreidde naar Saudi-Arabië en vandaar naar Indonesië.
(Bron)
PvdA wil kortere opzegtermijn abonnementen

DEN HAAG - De PvdA wil dat mensen gemakkelijker hun abonnement op bijvoorbeeld tijdschriften, boekenclubs of hun internetaansluiting kunnen opzeggen. De oppositiepartij wil dat mensen minimaal een maand van te voren van het abonnement af kunnen. Verder moeten bedrijven een waarschuwing sturen als deze opzegtermijn nadert.
PvdA-Kamerlid Crone heeft zaterdag gezegd dat hij dit in een initiatiefwet wil regelen. De minimale opzegtermijn van een maand moet zowel voor contracten van onbepaalde als bepaalde tijd gelden. In het laatste geval, bij bijvoorbeeld een kwartaal- of jaarabonnement, moeten mensen daarvoor wel een schadevergoeding betalen, vindt Crone.
Het Kamerlid wil dat abonnementen die voor een jaar of langer zijn aangegaan, alleen automatisch mogen worden verlengd als de abonnee schriftelijk of per e-mail op de mogelijkheid van opzegging is gewezen. Stilzwijgende verlenging van kwartaalabonnementen, zoals bij kranten, blijft daarmee wel mogelijk.
Volgens Crone worden mensen al op deze manier beschermd in landen als België, Frankrijk en Oostenrijk. Bijkomend voordeel is meer concurrentie omdat mensen op deze manier vaker zullen overstappen naar een andere aanbieder.
(Bron)
'Van der Laan tegen opheffing NPS'

DEN HAAG - Staatssecretaris Van der Laan (Media) was tegen het besluit om de publieke omroep NPS op te heffen. CDA-fractievoorzitter Verhagen, fractievoorzitter van de VVD Van Aartsen en D66-Kamerlid Bakker besloten vorige maand tot de opheffing zonder dat Van der Laan daarbij aanwezig was. Dat heeft Bakker zaterdag gezegd.
Het Tweede-Kamerlid bevestigt hiermee een reconstructie van NRC Handelsblad van zaterdag over het overleg. Volgens Bakker reageerde zijn partijgenote Van der Laan woedend toen zij later hoorde wat de drie Kamerleden hadden afgesproken. "Ze zei dingen als 'onacceptabel' en 'hier kan ik niet mee naar buiten", aldus Bakker.
In het spoeddebat over de hervorming van het omroepstelsel begin deze maand verdedigde Van der Laan de opheffing van de NPS. Volgens een woordvoerster van de staatssecretaris keert Van der Laan zich vooral tegen het schrappen van de kinderprogramma's van de NPS en niet zozeer tegen het verdwijnen van de omroep zelf.
"Voor haar is het essentieel dat er garanties zijn afgesproken dat programma's als Klokhuis en Sesamstraat blijven voortbestaan." Volgens de woordvoerster blijven de budgetten voor deze programma's overeind.
De zegsvrouw herhaalt de eerdere ontkenning van Van der Laan, dat zij niet bij de gesprekken over de opheffing van de NPS is geweest. In het spoeddebat zei de D66-staatssecretaris daarover: "Bij de belangrijke punten die besproken werden, was ik volop betrokken."
Volgens Tweede-Kamerlid Van Dam van de PvdA is de geloofwaardigheid van Van der Laan door de opmerkingen van Bakker aangetast. "Als ze aan de ene kant niet betrokken is geweest bij het besluit en aan de andere kant dat besluit onacceptabel vindt, dan moet ze zichzelf afvragen of ze dat voorstel nog kan verdedigen. Ik heb daar mijn twijfels bij", zegt Van Dam.
(Bron)
Duitser vergreep zich tientallen keren aan kinderen

FRANKFURT - Een 41-jarige Duitser heeft bekend dat hij zich tientallen keren aan kinderen tussen de een en vijf jaar heeft vergrepen. Sommige slachtoffertjes droegen nog luiers.
De Duitse justitie vervolgt de man voor 73 gevallen, meldden Duitse media vrijdag. Hij misbruikte zeker zeven jongens en een meisje.
Volgens het Openbaar Ministerie kan de man zich herinneren dat hij zich ongeveer vierhonderd keer aan een kind vergreep. Maar niet alle gevallen zijn nog te reconstrueren.
De aangeklaagde was zwemleraar, babysitter en verzorger van de kinderen. Aan het begin van het proces verklaarde hij dat hij een therapie wil volgen
(Bron)
Tientallen doden door aanslagen badplaats Egypte

SHARM EL-SHEIKH - Een serie autobomaanslagen heeft het paradijselijke vakantie-oord Sharm el-Sheikh in Egypte zaterdag veranderd in een bloedbad. Zeker 83 mensen zijn om het leven gekomen. Zeker tweehonderd mensen raakten gewond, van wie velen er ernstig aan toe zijn. Veel doden zijn onherkenbaar verminkt.
Zeker 28 buitenlanders raakten gewond, onder wie dertien Italianen en drie Spanjaarden. Onder de doden en gewonden zouden zich ook Nederlandse vakantievierders bevinden. Hoeveel Nederlanders slachtoffer zijn geworden, is nog niet bekend. In Sharm el-Sheikh, in het zuiden van de woestijn de Sinaï, bevinden zich honderden Nederlandse vakantiegangers en andere westerse toeristen.
Volgens de politie explodeerden zaterdagochtend, rond een uur plaatselijke tijd, zeker drie bommen vlak na elkaar. Het zwaarst getroffen is het Ghazala Gardens Hotel in de wijk Naama Bay, waar de meeste luxe hotels staan. Een bomauto reed het terrein van het hotel op en explodeerde vlak voor het door agenten bewaakte gebouw.
"De hele voorgevel van dit hotel ligt eruit, en de achterkant ook.", vertelt Wendy van der Waals, die een duikschool in Sharm el-Sheikh heeft. Ze reed om 7.00 langs het Ghazala Gardens Hotel.
Van der Waals: "Er is heel veel rookontwikkeling, maar ik zie geen brand. Op straat zijn voornamelijk politie en leger. Voor het ziekenhuis staat een cordon van het leger. Overal zijn mensen druk bezig." Het vliegveld in de badplaats is volgens Van der Waals nog wel in gebruik.
Door de aanslagen ontstond er paniek en chaos. Ooggetuigen zeiden dat overal lijken en gewonden lagen. Boven de stad hingen grote rookwolken. De explosies waren op grote afstand te horen.
Wereldleiders veroordelen aanslagen Egypte Regeringsleiders en staatshoofden over de hele wereld hebben de aanslagen in Egypte scherp veroordeeld. Veel landen betuigden de Egyptenaren en de slachtoffers en hun families hun deelneming en schaarden zich opnieuw achter de internationale strijd tegen terrorisme.
De Europese Commissie toonde zich bij monde van voorzitter Barroso geschokt. Koningin Beatrix en premier Balkenende hebben president Mubarak en de regering een telegram gestuurd. VN-topman Kofi Annan reageerde 'bezorgd en boos'. Rusland sprak van een 'criminele daad'.
Iran liet weten dat het gebruik van terrorisme 'altijd verkeerd' is. Spanje, dat vorig voorjaar te maken kreeg met de bloedige aanslagen in Madrid, betuigde zijn deelneming. Israël, waarmee Egypte sinds 1979 een vredesverdrag heeft, had het over 'onmenselijke terreurdaden'. De Franse president Chirac toonde zich meer dan ooit vastberaden om de terreur aan te pakken.
De Amerikaanse minister Rice van Buitenlandse Zaken zei dat 'onze gedachten bij de families en onschuldige slachtoffers uit zoveel landen zijn'. Ze noemde Egypte 'een vriend en bondgenoot'.
(Bron)
Tienduizenden Japanners houden tsunami-oefening

TOKIO - Meer dan 20.000 Japanners hebben zaterdag deelgenomen aan een tsunami-oefening. Zij moesten heuvels op vluchten. Bejaarden werden op brancards meegenomen. De oefening was gebaseerd op de veronderstelling dat de vluchtende Japanners na een aardbeving met de kracht van 8,6 op de schaal van Richter 25 minuten de tijd hebben om hogergelegen terrein te bereiken.
De deelnemers werd op het hart gedrukt het einde van de aardbeving niet af te wachten, maar meteen te vluchten. Dit heeft het Japanse persbureau Kyodo gemeld.
(Bron)
RIP en RIP.

vrijdag, juli 22, 2005

'Veel douchen is schadelijk'

Mocht je morgenvroeg onder de douche stappen, bedenk je dan wel dat dit schadelijk kan zijn voor je hersenen. Amerikaanse wetenschappers stellen namelijk dat magnesiumsporen in kraanwater hersenschade kunnen veroorzaken. "Als de deeltjes geïnhaleerd worden, gaan zij veel sneller naar de hersenen dan wanneer zij gegeten of gedronken worden", aldus onderzoeker John Sprangler.
De lengte van de douche is van belang voor de schadelijkheid. Hoe langer je jezelf staat te wassen, hoe meer effect het heeft. Magnesiumvergiftiging veroorzaakt trillingen die doen denken aan Parkinson. Het goedje kan ook de waterleiding bereiken doordat het veelvuldig in benzine voorkomt.
(Bron)
Roodharigen 'met uitsterven bedreigd'

Mensen met echt rood haar, een bleke huid en een sproetenkop spreken tot de verbeelding. Onderzoekers, kunstenaars of fotografen kunnen ze echter maar met moeite vinden. Echt rood wordt namelijk een zeldzaamheid. Een roodharige kan geboren worden uit een ouderpaar dat zelf geen rood haar heeft maar wel zogenaamde slapende 'roodhaargenen', die bij vader en moeder worden onderdrukt door die immer opdringerige 'bruin- en blondhaargenen'. Eenmaal bevrijd en samengebracht blijken de 'roden' soms wel sterk genoeg om zich te doen gelden.
Door de multiculturele samenleving komen er echter steeds meer dominante 'bruinhaargenen'. Door al die nieuwe bruine haargenen krijgt rood haar op den duur geen schijn van kans meer. Pessimistische biologen en erfelijkheidsdeskundigen gaan er van uit dat de échte roodharigen, die met een blanke doorzichtige huid en sproeten, over 50 jaar totaal uit het Nederlandse straatbeeld zijn verdwenen. Anderen denken dat het nog een paar honderd jaar zal duren, maar verdwijnen doen ze op den duur onherroepelijk.
Volgens klinisch moleculair geneticus Erik Sistermans van de Nijmeegse Radboud Universiteit zou je om het aantal roodharigen enigszins in stand te houden, een soort gericht voortplantingsprogramma moeten beginnen. Hij voegt meteen toe: "Ondenkbaar natuurlijk, maar het zou wel werken". We zien straks weliswaar geen rood haar meer, maar het gen blijft wel aanwezig, zo stelt hij. Daardoor zullen er altijd wel wat roodharigen over blijven.
Haarkleur wordt veroorzaakt door de afzetting van pigmenten die door genen worden gevormd. Twee genen zijn uiteindelijk in het spel; één van de vader en één van de moeder. Het dominante gen bepaalt echter de haarkleur. Het gen dat zorgt voor bruin haar is altijd dominant, het gen voor rood haar is altijd ondergeschikt (recessief).
Het recessieve gen dat mensen rood haar, blanke huid en sproeten geeft is vermoedelijk tussen de 50.000 en 100.000 jaar oud. Ongeveer één procent van de westerse wereldbevolking is nu roodharig.
Overigens komen niet alleen roodharigen in de 'verdrukking'. Door de hoge migratie en vermenging van rassen zullen ook natuurlijk blond haar en blauwe ogen zeldzamer worden.

De Arnhemse fotografe Hanne van der Woude raakte gefascineerd door rood haar en geïntrigeerd door de gedachte dat dat er binnen afzienbare tijd niet meer is. De 22-jarige Van der Woude begon daarom onlangs haar eigen 'rood haar-project'. Tweehonderd roodharigen wil ze fotograferen en te boek stellen, "voordat het te laat is". Mensen die voldoen aan haar eisen en gefotografeerd willen worden, kunnen zich opgeven via haar website.
(Bron)

Ik heb bruin haar (en steeds meer daarvan worden wit...) met in de zomer een kastanjegloed. Mijn pa heeft/had zwart haar, mijn ma had middenbruin haar, nu peper-en-zoutkleurig. Er zitten veel Ieren in de familie (vandaar het zwarte haar van mijn pa), Schotten en Shetlanders. Maar in die groepen komt ook veel roodharigheid voor. Als ik nu een roodharige partner had met wie ik kinderen zou krijgen, wie weet... Helaas: vriendje is blond (met een baard in rood! bruin en grijs), en we willen geen kinderen.
Overigens vind ik het fascinerend dat er soms zoveel verschil is tussen babyhaar en 'later' haar - (adoptief-)zus werd geboren met zwarte krulletjes, dat viel uit en ze kreeg middenblond, steil haar.
Man zwaargewond na val in grot

AMSTERDAM - Een 54-jarige man is donderdag levensgevaarlijk gewond geraakt na een val in de grotten in zijn woonplaats Valkenburg. Het ongeluk gebeurde aan de Geulhemmerweg, zegt woordvoerder Jack van Kleef van de politie Limburg-Zuid vrijdag.
De man was op pad met een groep kinderen van een kinderkamp uit het dichtbij gelegen dorp Houthem. In de grot was ook een gids aanwezig. De man wilde een foto van de groep maken en liep naar achteren om de juiste afstand te bepalen. Op dat moment viel hij in een twee meter diep 'zwart gat'. De man kwam op zijn hoofd terecht en raakte zwaargewond.
De brandweer en de GG&GD hebben de man uit de grot gehaald en met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht. Daar is hij met hoofdletsel en in 'een zorgwekkende toestand' opgenomen. Hoe de man er nu aan toe is, is onbekend.
(Bron)
Winschoten stopt alcoholisten in container

WINSCHOTEN - De Groningse gemeente Winschoten krijgt een speciale 'alcoholistencontainer'. In de keet kunnen rondzwervende alcoholverslaafden op hun gemak een praatje maken en een biertje drinken, aldus burgemeester J. Vlietstra van Winschoten woensdag.
Volgens de gemeente is de container bestemd voor ongeveer tien notoire probleemdrinkers die al jarenlang een bron van overlast vormen. Ze laten zwerfvuil achter, gedragen zich vervelend en mensen voelen zich door hen bedreigd, aldus de burgemeester. Ze hoopt dat de problemen voorbij zijn als de alcoholisten een eigen keet hebben.
De keet, inclusief biologisch toilet, wordt na de zomer geplaatst op het terrein van een lokale kringloopwinkel. De medewerkers van deze winkel zullen de alcoholisten ook enigszins begeleiden. Vlietstra verwacht niet dat het een probleem zal worden de alcoholisten de container in te krijgen. "Ze hebben vooraf aangegeven behoefte te hebben aan een eigen plek", laat ze weten. Bovendien mogen de probleemdrinkers de keet zelf inrichten met spullen uit de kringloopwinkel.
De container is alleen toegankelijk tijdens de openingstijden van de winkel. De gebruikers moeten wel zelf hun bier meenemen.
(Bron)
Rugzakcontroles in New York na aanslagen Londen

NEW YORK - De politie in New York gaat met ingang van vrijdag rugzakken van reizigers in het openbaar vervoer willekeurig doorzoeken. Burgemeester Michael Bloomberg van de Amerikaanse stad kondigde de maatregel donderdag aan naar aanleiding van de aanslagen van die dag in Londen.
The New York Times meldde dat het de eerste keer is dat in New York op zo'n grote schaal controles worden gehouden in het forensentransport.
"We houden willekeurige doorzoekingen van tassen en rugzakken bij de toegang tot openbaar vervoer", citeerde de krant politiecommissaris Raymond Kelly van de stad. Hij voegde eraan toe dat de politie daarbij haar best zal doen om geen raciaal of etnisch onderscheid te maken.
De aankondiging heeft tot onrust geleid over het grondwettelijke recht op privacy van de New Yorkers. Christopher Dunn van de New York Civil Liberties Union zei tegen de krant dat de politie iedereen van wie ze vermoedt dat die explosieven mee de metro in wil nemen, grondig moet controleren.
"Maar willekeurige politiecontroles van mensen die nergens van worden verdacht, zijn in strijd met onze fundamenteelste grondwettelijke waarden. Dit is een heel verontrustende aankondiging", aldus de jurist.
Bloomberg en Kelly zeiden allebei dat de controles vooral worden gehouden bij de ondergrondse, maar dat de politie zich het recht voorbehoudt ook de tassen van passagiers van bussen en veerboten te controleren.
"We leven in een wereld waarin zulke veiligheidsmaatregelen helaas nodig zijn", aldus de burgemeester.
Politiewoordvoerder Paul Browne zei tegen The New York Times dat de afgelopen drie jaar al herhaaldelijk over de willekeurige tassencontrole in het openbaar vervoer is gesproken. Tijdens een vergadering op het hoofdbureau besloten de politiefunctionarissen donderdag naar aanleiding van de aanslagen in Londen ermee te beginnen.
(Bron)
Uitkeringstrekker in Drenthe 'heeft' 761 auto's

GRONINGEN - Een Drent met een bijstandsuitkering heeft 761 kentekens op zijn naam gehad. Dat is aan het licht gekomen bij een onderzoek naar bijstandsfraude, waarbij gegevens van twaalf gemeenten in Noord-Nederland zijn gekoppeld aan die van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Om te voorkomen dat mensen met een bijstand meer bezitten dan is toegestaan heeft de gemeente Groningen vorig jaar de zogeheten RDW-koppeling ontwikkeld. In samenwerking met het Regionaal Platform Interventieteams wordt dit systeem nu ook in andere gemeenten in Nederland ingevoerd.
In Groningen bleek in november na een pilot dat sommige bijstandsklanten één of meer dure auto's op hun naam hadden staan. Vervolgens zijn zeventig gemeenten in Noord-Nederland op dit systeem geattendeerd. Daarvan deden 51 aan de koppeling mee.
Een woordvoerder van de dienst Sociale Zaken en Werk in Groningen zegt dat twaalf gemeenten hun onderzoek inmiddels hebben afgerond. Dertig uitkeringen zijn gestopt en twintig zijn gedeeltelijk stopgezet. In 308 gevallen werd een boete opgelegd of nader onderzoek ingesteld.
Recordhouder bleek de bijstandscliënt uit Drenthe. Volgens de woordvoerder gaat het hier om een zogenoemde katvanger. Dit zijn mensen, die tegen betaling de auto van een ander op hun naam laten zetten. Dat zij daardoor ook opdraaien voor de boetes, eventuele overtredingen en wegenbelasting, nemen zij voor lief.
Het succes in Noord-Nederland heeft tot meer RDW-koppelingen in Nederland geleid. "In heel Nederland zijn gemeenten met deze koppeling bezig. Wij weten nu al dat de Drentse katvanger binnenkort recordhouder af is. In Limburg loopt een bijstandscliënt rond met meer dan duizend kentekens op zijn naam. Maar die gegevens zijn nog niet helemaal afgerond", aldus de woordvoerder.
(Bron)
Vietnamese internetcafés moeten namen klanten bijhouden

HANOI - De Vietnamese overheid heeft de internetcafés in het Aziatische land bevolen de identiteitsdocumenten van hun klanten te controleren. De namen van de bezoekers moeten worden bewaard.
Ook moeten de internetcafés het surfgedrag van hun klanten 'monitoren' en de toegang tot 'subversieve' en pornografische sites beletten. Dit heeft de Britse krant The Guardian vrijdag gemeld.
(Bron)
Brommerrijder rijdt in op politieagent

TILBURG - De Tilburgse politie is op zoek naar een jongen die woensdagavond met zijn brommer probeerde een politieagent van zijn fiets te rijden. Dat liet de politie donderdag weten.
De agent wilde de jongen op de Dalfsenlaan aanhouden omdat hij geen helm droeg. De jongen negeerde het stopteken en reed in op de agent. Daarna koos hij het hazenpad. Volgens een politiewoordvoerder kan de jongen worden vervolgd voor poging tot zware mishandeling of poging tot doodslag. De agent hield aan de confrontatie een gekneusde linkerhand en een kapotte fiets over.
(Bron)
Google en Microsoft ruziën over werknemer

SAN FRANCISCO - De overstap van een werknemer heeft tot een hoogoplopende ruzie geleid tussen softwarefabrikant Microsoft en internetonderneming Google. Microsoft is deze week naar de rechter gestapt om te voorkomen dat Kai-Fu Lee voor Google gaat werken.
Lee, een vermaarde computerwetenschapper, wil voor zijn nieuwe werkgever in China een onderzoekscentrum gaan leiden. Een soortgelijke functie had de immigrant uit Taiwan in het verleden bij Microsoft.
Volgens Microsoft heeft Lee zijn arbeidscontract overtreden. Daarin zou staan dat hij bij een overstap niet dezelfde werkzaamheden voor een andere werkgever gaat verrichten. Dit 'verbod' geldt gewoonlijk voor een jaar.
Google vecht deze concurrentiebepaling aan, eveneens bij de rechtbank. De onderneming, die zeer veel succes met haar zoekmachine op internet heeft, doet dat in Californië. In deze staat, tevens de thuisbasis van Google, zijn concurrentiebedingingen niet gebruikelijk.
De twee bedrijven voeren een felle concurrentiestrijd op het gebied van internetzoekmachines. De verwachting is dat Google door uitbreiding van zijn activiteiten steeds meer in het vaarwater van Microsoft zal belanden. Zo experimenteert Google nog met een gratis e-maildienst en gaan er geruchten dat het ook een browser voor het surfen op internet in ontwikkeling heeft. Microsoft is op deze terreinen nog heer en meester met Hotmail en Internet Explorer.
Lee kwam in 1998 bij Microsoft werken om in China een onderzoekscentrum op te zetten. Later verhuisde hij naar het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond/Seattle. Lee werkte mee aan een grondige opknapbeurt van de zoekmachine van het concern, die in januari dit jaar is voltooid.
Microsoft heeft de afgelopen jaren een aantal werknemers zien overlopen naar Google. Kai-Fu Lee is de prominentste.
(Bron)
Eigen kentekens voor Friezen

AMSTERDAM - Een organisatie die zich inzet voor de Friese identiteit, de 'Groep fan Auwerk', wil dat auto's in het noorden van het land met Friese kentekenstickers gaan rijden. De letters 'NL' onder de Europese vlag moeten plaatsmaken voor 'FRL', meldt de Volkskrant vrijdag.
De actiegroep stelt dat de NL-kentekensticker een symbool is dat van bovenaf is opgelegd aan een gebied dat eerder de eigen macht is kwijtgeraakt. Niet alleen in de provincie Friesland, maar ook in het noorden van Groningen, het Duitse Ostfriesland en een deel van de Deense westkust moet de automobilist met de FRL-sticker kunnen gaan rijden. In augustus zullen de Friezen een campagne beginnen.
De groep heeft nog ambitieuzere plannen. Gehoopt wordt dat de in totaal bijna vier miljoen inwoners van bovengenoemde gebieden een nieuwe Europese deelstaat zullen gaan vormen: Nij Fryslân (Nieuw Friesland).
(Bron)
Roemenen rukken op in bedrijven

AMSTERDAM - Na de opmars van Polen vinden steeds meer Roemenen tijdelijk werk in Nederland. In het eerste halfjaar is het aantal werkvergunningen aan Roemenen met de helft toegenomen. In de topvijf van vergunningen zijn de inwoners van het Oost-Europese land twee plaatsen gestegen naar nummer drie, achter de Polen en de Chinezen. Dat blijkt uit cijfers die het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) vrijdag heeft gepubliceerd.
In de eerste helft van dit jaar kregen 1130 Roemenen een werkvergunning. Van januari tot en met juni vorig jaar waren dat er 750. De Roemenen blijven daarmee ver achter bij de Polen, bij wie het aantal vergunning toenam van 7750 tot 11.400.
Chinezen kregen in de afgelopen zes maanden ongeveer evenveel werkvergunningen, namelijk 1290. Onder Amerikanen nam het aantal vergunningen sterk af van 1150 in de eerste helft van vorig jaar naar 730 in de eerste zes maanden van dit jaar. Het aantal Amerikanen met een werkvergunning daalt al jaren. In 2000 waren dat er meer dan 3100 tegen net 2000 over heel 2004.
"De Polen kennen inmiddels de weg naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Roemenen zijn die nu ook aan het vinden. In Roemenië ligt de levensstandaard nog lager dan in Polen, bovendien is de werkloosheid daar hoger. Voor Roemenen is het economisch voordeel om hier te werken dus hoger", zegt H. Westerhof, bestuurder van vakbond FNV Bondgenoten.
Mensen van buiten de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland hebben een werkgunning nodig om in Nederland te kunnen werken. Sinds 1 mei vorig jaar is de EU uitgebreid met Midden- en Oost-Europese landen. Toch vallen werknemers uit deze landen in ieder geval tot mei volgend jaar nog onder de regeling, omdat het kabinet vreest dat zij de Nederlandse arbeidsmarkt zullen overspoelen.
Het totale aantal werkvergunningen steeg in de eerste zes maanden met bijna 2000 exemplaren tot 21.800. De stijging is met name te danken aan de land- en tuinbouw. Dat komt volgens de agrarische organisatie LTO Nederland omdat vooral tuinders begin vorig jaar terughoudend waren met het aanvragen van werkvergunningen omdat toen nog onduidelijk was of Oost-Europeanen het document nodig hadden om hier te komen werken.
(Bron)
Mars al 4 miljard jaar bevroren

WASHINGTON - Op de planeet Mars heerst al 4 miljard jaar vrieskou. Er is in die periode nooit op grote schaal de nodige warmte en vochtigheid geweest die het ontstaan van leven mogelijk hadden kunnen maken.
Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van analyses van meteorieten, aldus een publicatie in het tijdschrift Science donderdag. Zij hebben onder meer het argongehalte van het gesteente onderzocht, dat bij lage temperaturen hoger blijft dan bij warmte. De onderzoekers sluiten echter niet uit dat door vulkanische of geothermische activiteit plaatselijk toch de voorwaarden aanwezig zijn geweest voor het ontstaan van leven op Mars.
Marsmannetjes, soms in het groen uitgebeeld, prikkelen al lang de verbeelding van schrijvers en regisseurs, maar zijn in het echt nog nooit aangetroffen.
(Bron)
Celstraf voor piloten die dronken aan het werk gingen

MIAMI - Een rechter in Miami, in de Amerikaanse staat Florida, heeft donderdag twee inmiddels ontslagen piloten van America West tot celstraffen van vijf en tweeënhalf jaar veroordeeld. Ze waren vlak voor de start uit de cockpit van een toestel met 124 passagiers gehaald, omdat ze hadden gedronken. Dat meldden diverse Amerikaanse media.
Tomas Cloyd kreeg de maximale straf van vijf jaar cel en zijn co-piloot Christopher Hughes tweeënhalf jaar. Ze waren in juli 2002 gearresteerd toen ze bezig waren met de voorbereidingen voor een vlucht van Miami naar Phoenix.
Medewerkers van het vliegveld hadden de politie gewaarschuwd, omdat ze hadden gemerkt dat de twee naar alcohol roken. Twee uur na hun arrestatie bleken ze een alcoholpromillage van meer dan de maximaal toegestane 0,8 in hun bloed te hebben.
Ze hadden nog tot vier uur voor hun vlucht bier gedronken, terwijl volgens de veiligheidsvoorschriften piloten binnen acht uur voor vertrek geen alcoholhoudende drank meer mogen nuttigen.
(Bron)
CIDI doet aangifte tegen makers anti-joodse rap

DEN HAAG - het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft aangifte gedaan tegen de makers van een rapnummer dat aanzet tot haat en geweld tegen joden. Dat liet de organisatie donderdag weten.
Het nummer met de titel Paf paf paf wordt verspreid via internet. Volgens de aanduiding op internet is het nummer gemaakt door de rapgroep Den Haag Connection (DHC), een Haagse rapformatie die in januari werd veroordeeld wegens het bedreigen van VVD-politica Hirsi Ali.
Volgens het CIDI kan het nummer worden gedownload via het muziekplatform Kazaa. "De tekst roept op alle joden naar de 'gasdouche' te sturen en van de aardbodem te wissen", aldus het CIDI "Het nummer begint met berichtgeving over de aanslagen op het WTC in New York. In de tekst wordt ook gedreigd dat niemand veilig is en geen buslijn heilig. Het refrein is opgenomen in het Arabisch. De weerzinwekkende tekst zet aan tot geweld tegen joden, maar ook tegen de samenleving als geheel", zo stelt de organisatie.
"We hebben het Openbaar Ministerie verzocht om onderzoek en vervolging in te stellen tegen de makers van het nummer", aldus een woordvoerster van het CIDI. "Op internet staat dat het om de groep DHC gaat maar dat kan iedereen er natuurlijk bij zetten. We weten niet zeker of het om deze rappers gaat, dat moet justitie uitzoeken."
Twee rappers van DHC werden begin dit jaar veroordeeld voor de bedreiging van het Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. H.L. en R. el H. uit Den Haag kregen werkstraffen van 150 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. De Hagenaren hadden in een zogeheten diss geschreven dat ze de nek van Hirsi Ali wilden breken en dat de liquidatie van en een bomaanslag op het VVD-Tweede-Kamerlid in voorbereiding was. Ook deze gewelddadige rap werd via internet verspreid.
(Bron)

Als het dezelfde gasten zijn, dan maken ze er wel een gewoonte van.
Jomanda vervolgd voor dood Millecam

AMSTERDAM - Justitie in Amsterdam heeft vijf verdachten in het onderzoek naar het overlijden van Sylvia Millecam. Een van hen is het medium Jomanda, maakte haar advocaat, E. Rijmans, vrijdag bekend in het Algemeen Dagblad.
In oktober vorig jaar begon een strafrechtelijk onderzoek naar een aantal alternatieve hulpverleners van Millecam.
De comédienne overleed in augustus 2001 aan borstkanker. De alternatieve genezers hadden haar ervan overtuigd dat ze geen kanker had.
In februari vorig jaar deed de inspecteur-generaal van de inspectie voor gezondheidszorg (IGZ) Herre Kingma aangifte tegen zes hulpverleners van Millecam. Het zestal, onder wie twee artsen, zou zich bij haar begeleiding schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Volgens een onderzoeksrapport van de IGZ raadden zij Millecam af chemotherapie af.
(Bron)

Ik raad ook iedereen chemotherapie af, het is erg ongezond. Maar ja, soms heb je niks te kiezen :-(
34.000 Mensen zonder legitimatie beboet

RIJSWIJK - Sinds 1 januari zijn ongeveer 34.000 mensen beboet omdat ze zich niet konden legitimeren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau, aldus een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen donderdag.
Sinds begin dit jaar geldt de identificatieplicht voor eenieder boven de veertien jaar die zich op straat begeeft. In de eerste maand na het invoeren van de legitimatieplicht werden 3300 mensen beboet. Sindsdien is het aantal boetes duidelijk opgelopen.
(Bron)

En waar gaat dat geld heen?
'Geluidshinder tast gezondheid aan'

UTRECHT - Nederlanders die kampen met geluidsoverlast zijn twee keer zo vaak matig gezond tot ongezond als anderen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Van de ondervraagden ervaart 7 procent geluidshinder.
Van de mensen die de hinder ondervinden, heeft 28 procent een slechte gezondheid, aldus het Nivel. Ook hebben ze vaker psychische problemen en slapen ze slechter. Stadsbewoners ervaren iets meer geluidshinder dan plattelandsbewoners: 10 tegen 4 procent. Gezondheidsklachten hierdoor komen zowel bij stedelingen als bij plattelandsbewoners voor.
Het Nivel kan geen bevredigende verklaring geven voor het verband tussen lawaai en gezondheidsklachten. Wellicht klagen mensen die snel last hebben van lawaai ook eerder over hun gezondheid, aldus het onderzoeksinstituut. "Geluidsoverlast is geluidsoverlast als iemand dat als zodanig ervaart."
Het onderzoek is uitgevoerd onder 12.699 respondenten in het kader van de tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk.
(Bron)
'Politie Londen schiet vermeende terrorist dood'

LONDEN - De politie in de Britse hoofdstad Londen zou vrijdag een vermeende zelfmoordterrorist hebben doodgeschoten toen die een metro in wilde stappen in het zuiden van de stad. Dat berichtte de commerciële zender Sky News op gezag van anonieme politiebronnen.
Volgens de publieke omroep BBC meldden ooggetuigen dat er bij het metrostation Stockwell is geschoten. De man werd achtervolgd door gewapende politieagenten in burger. Die werkten hem tegen de grond, hielden hem in bedwang en vuurden van dichtbij vijf kogels op hem af, aldus de ooggetuige.
De politie heeft volgens Sky News agenten de opdracht gegeven om een verdachte dood te schieten als vermoed wordt dat hij of zij op het punt staat een bom te laten ontploffen.
De getuige zag niet of het slachtoffer een wapen of rugzak bij zich had. Even later zou een traumahelikopter zijn geland bij het station. Volgens de verkeerspolitie zijn twee metrolijnen stilgelegd.
Een getuige heeft vrijdagochtend gemeld dat in een metrostel bij het station Stockwell in de ondergrondse van Londen opnieuw kleine explosie heeft voorgedaan. Net als donderdag onstond er een scherpe stank en was er rook in het metrostel.
De aanslagen van donderdag zijn opgeëist door een groepering die zegt verbonden te zijn aan het terreurnetwerk van al-Qaeda. De Brigades Abu Hafs al-Masri had zich ook al verantwoordelijk gesteld voor de bloedige aanslagen van 7 juli, waardoor 56 personen om het leven kwamen. De nieuwe verklaring van de groepering is volgens de omroep niet op zijn echtheid te controleren.
(Bron)

donderdag, juli 21, 2005

'Terroristen willen Europese homo's treffen'

Vooraanstaande Europese homoactivisten hebben bedreigingen ontvangen van extremistische moslims. De Britse homobeweging LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender) heeft gemeld dat hun voormannen door moslimfundamentalisten met de dood zijn bedreigd. Homo-uitgaansgelegenheden en gay pride feesten zouden een belangrijk doelwit zijn voor terreuraanslagen.
Niet alleen in Groot-Brittannië heeft men dergelijke bedreigingen ontvangen, ook in Nederland, Spanje en Duitsland zijn homoactivisten met de dood bedreigd. In deze landen kiezen de betrokkenen er echter voor de dreigementen in verband met het onderzoek niet publiekelijk te maken.
De Britse homorechtenbeweging OutRage waarschuwt dat homobars en homo-evenementen op hun hoede moeten zijn. "Elke gay-bar en elk gay-feest zou een permanente controle moeten invoeren op mensen die verdacht zijn, die een vreemd pakje of een rugzak bij zich hebben of die erg dik zijn gekleed. Extremistische moslims hebben nu eenmaal meer dan boosaardige gevoelens in de richting van homoseksuelen. In hun opvattingen dienen homo's gedood te worden en zijn ze hét voorbeeld van de ontspoorde westerse maatschappij. Homo's zijn het volgende doelwit en we hebben geen tijd voor zelfvoldaanheid", zo laat OutRage-voorman Peter Tatchell weten.
Volgens Tatchell, die zelf ook bedreigd is, zijn de bedreigingen die hij heeft kunnen inzien "slechts het topje van de ijsberg". Als het aan de radicale moslims ligt "zullen in Europa nog heel wat homovoormannen worden onthoofd en in stukken gesneden zoals dat hoort volgens de sharia".
(Bron)
Goed nieuws voor pure chocolade liefhebbers?

Uit onderzoek is gebleken dat donkere chocolade niet alleen lekker kan zijn, maar ook de bloeddruk kan verlagen. Een uitgebreid onderzoek wees uit dat één van de stoffen die chocolade bevat, zogenaamde flavonoïden, ervoor zorgen dat de bloedvaten makkelijker hun werk kunnen doen, wat ervoor zorgt dat de kans op hartkwalen kleiner is.
"Eerdere onderzoeken wezen wel al uit dat flavonoïden-rijk voedsel, zoals fruit, groenten, thee, rode wijn, etc., goed waren voor het lichaam, maar dit is het eerste onderzoek dat volledig moest uitwijzen hoe flavonoïden in verband staan met de bloeddruk", aldus Jeffrey Blumberg van de Tufts Universiteit in Boston. "Overigens zegt deze studie niet dat je meer chocolade moet eten, het toont alleen aan dat de chocolade een stimulerende werking heeft op de bloedvaten." Overigens kunnen onderzoekers nog geen aanbevelingen doen om meer chocolade te eten, op basis van dit onderzoek. Wel moesten zij al waarschuwen voor de hoge mate van vet, suiker en calorieën in chocolade.
De onderzoekers lieten tien mannen en tien vrouwen met een te hoge bloeddruk vijftien dagen een speciaal ontworpen chocoladereep van honderd gram opeten. De ene groep van vijf mannen en vijf vrouwen kreeg de pure chocolade met flavonoïden en de andere groep kreeg witte chocolade zonder flavonoïden. Halverwege het onderzoek werd dit omgedraaid om te kijken of het niet gewoon toeval was. "Witte chocolade bevat alle stoffen die pure chocolade ook bevat, alleen geen flavonoïden. Daarom is witte chocolade het ultieme vergelijkingsmateriaal." Uit de resultaten blijkt dat de systolische druk gemiddeld afnam met 12 mm Hg en de diastolische druk afnam met 9 mm Hg.
(Bron)
Utrechtse buschauffeur slaat passagiere

Een vrouw die dinsdagochtend van een Utrechtse buschauffeur de reden wilde weten waarom de bus te laat kwam heeft haar vraag met een klap in het gezicht moeten bekopen. Dat meldt RTV Utrecht. Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht (GVU) heeft een onderzoek naar de eigen werknemer ingesteld. Of er sancties volgen is nog niet bekend.
Aanvankelijk werd een opmerking van de vrouw nog beantwoord met een scheldkannonade. Toen ze op het eindstation opnieuw naar de reden voor de vertraging vroeg haalde de chauffeur uit. De passagiere heeft bij de politie aangifte gedaan van mishandeling.
(Bron)
Stroom steeds vaker uit waterkracht

LUXEMBURG - Stroom komt in Europa steeds vaker uit waterkracht. De elektriciteitsproductie uit waterkracht is in 2004 met 10,4 procent toegenomen in de 25 EU-landen. Dat blijkt donderdag uit een recent overzicht van Europees statistisch bureau Eurostat.
Van alle stroom kwam 13,7 procent uit waterkracht, tegen 12,5 procent een jaar eerder. Oostenrijk, Zweden en Letland leveren veel stroom uit waterturbines.
Kerncentrales zijn in 2004 ook een grotere leverancier geworden. Ze produceerden 1,3 procent meer stroom. In de Europese Unie komt nu 31,2 procent uit de nucleaire installaties. Vooral Frankrijk, Litouwen en Zweden zijn grotendeels afhankelijk van de centrales.
Opwekking uit fossiele brandstof als gas of kolen is in 2004 licht afgenomen (-0,8 procent), maar beslaat altijd nog het merendeel van de productie (55,1 procent). Totaal groeide de EU-stroomproductie in 2004 met 1,3 procent.
(Bron)
Opnieuw rellen in Jemen over benzineprijzen

SANAA - In Jemen waren donderdag de stijgende benzineprijzen opnieuw aanleiding voor bloedige onlusten. Bij botsingen in zes steden tussen gewapende betogers en ordetroepen zijn in totaal zeker twaalf doden gevallen en raakten zeker vijftig mensen gewond, aldus ooggetuigen.
De relschoppers zijn woedend over de torenhoge benzineprijzen in het Arabische land. In de hoofdstad Sanaa kwamen zeker drie mensen om, onder wie een politieman. De demonstranten in Sanaa probeerden verschillende overheidsgebouwen te bestormen en een bankgebouw.
In de stad al-Dali kwamen zeker vier betogers om en raakten zeker tien gewond. In de stad al-Hadida werden zeker drie betogers gedood. In de stad Loder vernielden betogers auto's en winkels. Het is al de tweede dag van ongeregeldheden. Woensdag kwamen bij onlusten in vier steden zeker dertien mensen om.
Benzine is in Jemen in korte tijd bijna twee keer zo duur geworden door de verlaging van subsidies. Hierdoor steeg de benzineprijs van 32 naar 60 dollarcent. Diesel ging van 16 naar 42 dollarcent. Ruim 42 procent van de 19 miljoen Jemenieten leeft onder de armoedegrens.
(Bron)
Nederlander verliest been door landmijn in Kroatië

ZAGREB - Een Nederlandse toerist is in Kroatië zwaargewond geraakt door een landmijn. Artsen hebben het linkerbeen van de 27-jarige man moeten amputeren om zijn leven te redden. Dat heeft de politie in de voormalige Joegoslavische deelrepubliek donderdag gemeld.
De Nederlander is per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in de havenstad Split. Zijn identiteit is niet vrijgegeven. Hij was op het moment van het ongeval aan het wandelen in een bergachtige regio op het eiland Vis, aan de zuidkust van Kroatië.
Vanwege de strategische ligging ten opzichte van Italië, was Vis bijna vijftig jaar militair gebied, en verboden terrein voor buitenlanders. Stevige vestingwerken en mijnenvelden moesten pottenkijkers weghouden van het eiland in de Adriatische Zee.
Het Kroatisch Verkeersbureau laat weten dat de mijn niet afkomstig kan zijn uit de oorlog in voormalig Joegoslavië. De risicogebieden zijn bekend, dit gebied valt daar niet onder, liet een woordvoerster weten. "Waarschijnlijk is het explosief afkomstig uit de Eerste of de Tweede Wereldoorlog."
Na het uiteenvallen van Joegoslavië begin jaren '90 werd Vis opengesteld voor het publiek. Tegenwoordig is het een van de populairste vakantiebestemmingen in Kroatië. De plaatselijke autoriteiten zeggen niet te hebben geweten dat op de plaats van het ongeval nog mijnen lagen.
Volgens het landelijke centrum dat zich bezighoudt met het opruimen van landmijnen liggen nog naar schatting 700.000 mijnen en andere explosieven verspreid over Kroatië, een erfenis uit de onafhankelijkheidsoorlog. Sinds die werd beëindigd zijn in het Balkanland ruim honderd mensen omgekomen door explosies.
(Bron)
'Verdonkeremanen discrimineert nog steeds met inburgering'

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (VVD, Integratie) discrimineert nog altijd met haar inburgeringsplannen, ondanks eerder aangekondigde aanpassingen in het wetsvoorstel. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk advies van de Raad van State. Het nieuws stond donderdag in de Volkskrant en is door welingevoerde bronnen bevestigd tegenover het ANP.
De inburgeringsplicht van Verdonkeremanen houdt in dat migranten een toets moeten maken en daarvoor moeten slagen, anders volgen (bestuurlijke) sancties. Op grond van Europees recht zijn burgers van EU-lidstaten uitgezonderd van de inburgeringsplicht. Desondanks kunnen Nederlanders volgens het wetsvoorstel van Verdonk wel verplicht worden tot deelname aan een inburgeringscursus. Daarmee worden ze achtergesteld bij inwoners van andere lidstaten en is er volgens de Raad van State sprake van discriminatie.
De inburgering kan nu mogelijk niet verplicht worden opgelegd aan enkele honderdduizenden zogenoemde oudkomers, allochtonen die al langer in Nederland verblijven. Volgens Justitie zouden naar schatting 700.000 allochtonen onder de inburgeringsplicht moeten vallen. Van hen is ongeveer de helft echter genaturaliseerd tot Nederlander, aan wie de plicht nu mogelijk niet kan worden opgelegd. Voor nieuwkomers heeft het negatieve advies geen gevolgen. Zij moeten sinds 1998 verplicht inburgeren en dat blijft zo.
Het is niet de eerste keer dat de inburgeringsplannen van Verdonkeremanen op juridische bezwaren stuiten. De minister moest haar plannen eind vorig jaar al aanpassen na een advies van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ). Daaruit bleek dat het oorspronkelijke plan juridisch niet kon. Ook na de aanpassing blijkt het plan nu nog niet in orde.
Verdonkeremanen en het kabinet vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk migranten die slecht Nederlands spreken, alsnog een inburgerexamen doen. De gedachte is dat zij dan meer gaan deelnemen aan de samenleving.
Het is nog onduidelijk of Verdonkeremanen het wetsvoorstel gaat aanpassen na het advies van de Raad van State. De bewindsvrouw kan het advies negeren, maar in dat geval dreigen juridische problemen. Een woordvoerster van de minister laat weten dat het vertrouwelijke advies is binnengekomen en dat het wordt bestudeerd. Volgens haar is het de bedoeling dat het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk naar de Tweede Kamer gaat.
Een woordvoerder van de Raad van State wil geen commentaar geven, aangezien het gaat om een vertrouwelijk advies. "Als de minister het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt, wordt het advies openbaar".
Al eerder moest Verdonkeremanen de inburgeringstoets in het buitenland uitstellen. Zij wilde die deze zomer invoeren maar de wetenschappelijke toetsing is nog niet klaar. Migranten in spe moeten volgens de plannen al een eerste examen maken in het land van herkomst voordat ze naar Nederland afreizen.
(Bron)
Kropje sla kost Hardenberger honderden euro's

ROOSENDAAL - Een krop sla komt een 32-jarige man uit Hardenberg voortaan de neus uit. De groente heeft hem woensdag 740 euro gekost. De man was in de veronderstelling dat hij drugs had gekocht. Hij bleek volgens een woordvoerder van het korps landelijke politiediensten 300 euro te hebben betaald voor een kropje vers gesneden sla.
De man kocht op het voorplein van het treinstation in Roosendaal onder verdachte omstandigheden een pakketje. Op het moment dat hij de trein in stapte, hield de spoorwegpolitie, die de transactie had gadegeslagen, hem aan. Het pakketje rook naar hasj, maar na onderzoek op het politiebureau bleek dat het om 1 ons vers gesneden sla ging.
De man bleek nog gesignaleerd te staan voor een boete van 440 euro. Die heeft hij betaald om gevangenisstraf te voorkomen. De spoorwegpolitie heeft de 'groenteman', die de sla overigens met bonuskorting bij een grote supermarkt had gekocht, niet kunnen achterhalen.
(Bron)

Het was in elk geval vers...
Op zich, die Londen-acties - als dat zo doorgaat is de volgende actie er een waarbij de 3 mensen rondom de terrorist denken: die jongen heeft een scheet gelaten.
Aap ontsnapt uit Apenheul

APELDOORN - Uit de Apenheul in Apeldoorn is woensdag een Javaanse langoer ontsnapt. De oranje aap zwerft vermoedelijk door de Apeldoornse bossen. Dat heeft de directie van het park donderdag bekendgemaakt.
De langoeren in Apenheul leven op een eiland en zijn door middel van waterbarrières gescheiden van het publiek. De ontsnapte aap is vermoedelijk het park uitgekomen door gebruik te maken van de rotsen in het nieuwe gebied van de Berberapen dat vorige week werd geopend.
(Bron)

Wij wachten op de eerste meldingen van de poemaap.
Nieuwe ontploffingen in metrostations en bus Londen

LONDEN - In drie metrostations hebben zich donderdag explosies voorgedaan. Ook op een bus in oost-Londen zou een bom zijn afgegaan. Een persoon is bij de ontploffing op het station in Warren Street gewond geraakt. Scotland Yard heeft de incidenten bevestigd.
Premier Blair houdt om 15.15 een al eerder geplande persconferentie.
De Londense politie behandelt de incidenten nog niet als 'groot incident'. Bussen bij de Sint Paul's Cathedral zouden zijn geëvacueerd. Een ziekenhuis, bij het Warren Street station, heeft volgens de BBC haar noodplan ingeschakeld.
Hulpdiensten kregen vanaf 12.30 noodoproepen en zijn op weg naar de drie metrostations.
De incidenten vonden plaats op de metrostations Warren Street, Oval en Shepherd's Bush. De metrostations zijn ontruimd.
Ooggetuige Sosiane Mohellavi zei tegen Sky News: "Iedereen raakte in paniek en de hulpdiensten werden gebeld. Ik ben nu nog steeds aan het trillen."
Metropassagier Ivan McCracken vertelde aan Sky News dat hij met een Italiaanse man had gesproken die een explosie heeft gezien. "Hij vertelde me dat hij een man zag met een rugzak die plotseling ontplofte. Het was een kleine explosie maar genoeg om de rugzak uiteen te rijten. Daarna riep de man iets alsof er iets verkeerd ging. Op dat moment rende iedereen de wagon uit."
McCracken: "De mensen hebben snel zichzelf geëevacueerd. Er was geen paniek. Ik zag geen gewonden, maar mensen waren geschokt."
Bronnen hebben Sky News verteld dat er geweerschoten waren op een van de perrons in Warren Street. Eén spijkerbom is ontploft op één van de stations, meldt Reuters.
Ook is er een incident bij een bus bij Hackney in oost-Londen. Daar zou een bom zijn afgegaan.
De incidenten vinden plaats precies twee weken na de aanslagen in Londen van 7 juli. Toen overleden meer dan vijftig mensen als gevolg van ontploffingen in metro's en een bus.
(Bron)

woensdag, juli 20, 2005

Burgemeester Londen geeft Westen schuld van terrorisme

LONDEN - De Londense burgemeester Ken Livingstone vindt dat het Westen het moslimterrorisme deels zelf over zich heeft afgeroepen door zijn bemoeienis met het Midden-Oosten. Hij gaat daarbij zelfs terug tot de Eerste Wereldoorlog, meldden Britse media woensdag.
"Wij hebben deze mensen gecreëerd. We hebben ze gemaakt. We hebben ze gefinancierd", meent Livingstone. Hij verwees naar het beleid van de Verenigde Staten in de jaren tachtig waarbij moedjahedien-strijders in Afghanistan geld, wapens en trainingen kregen in hun strijd tegen de Russen. "Een van hen was Osama Bin Laden", aldus Livingstone. "Is er dan nooit aan gedacht dat ze zich op een zeker moment tegen ons zouden keren?".
Volgens Livingstone was het moslimterrorisme nooit opgekomen, als de westerse mogendheden na de Eerste Wereldoorlog de Arabische landen zelf hun gang hadden laten gaan. Maar door de grote oliebelangen in de regio hielpen landen als de VS en Groot-Brittannië allerlei corrupte regimes aan de macht. Dat heeft tot groot ongenoegen geleid bij moslims in en buiten het Midden-Oosten, aldus Livingstone.
Livingstone verwijt de VS en Groot-Brittannië een dubbele standaard. Zoals in het geval van Saddam Hussein, die eerst door VS werd gesteund in de strijd tegen Iran en aan de kant werd gezet toen Amerikaanse belangen in het geding waren. Ook de onvoorwaardelijk Amerikaanse steun aan Israël en het negeren van de Palestijnse belangen wekt volgens de burgervader veel wrok.
Overigens heeft Livingstone benadrukt dat hij geen enkele sympathie heeft voor terroristen, zoals de daders van de aanslagen in Londen.
De Britse premier Tony Blair overweegt een internationale conferentie te houden over islamitisch extremisme. Aan het beraad moeten landen deelnemen die bezorgd zijn over door de islam geïnspireerde terreur, zei de regeringsleider woensdag in het Lagerhuis.
Met het overleg wil Blair gezamenlijke actie ondernemen om "een dergelijke extremistische leer uit te roeien". Internationale actie is nodig omdat de oorzaken van aanslagen vaak niet in één land liggen, aldus Blair. Verder wees hij erop dat sinds 1993 al in 26 landen aanslagen zijn gepleegd waarmee al-Qaeda in verband is gebracht. Het terreurnetwerk zou ook de hand hebben gehad in de aanslagen in Londen.
Drie van de vier vermoedelijke daders in de Britse hoofdstad waren Britten van Pakistaanse origine. Alle drie reisden het afgelopen jaar naar Pakistan en bezochten vermoedelijk islamitische scholen waar radicale ideeën worden verspreid. Blair sprak de wens uit dat zulke scholen hard worden aangepakt.
Blair zei verder dat de Britse veiligheidsdiensten "al het mogelijke" hebben gedaan om de bevolking te beschermen tegen een terroristische aanval. Eerder waren er berichten dat de regering enkele weken voor de aanslagen op 7 juli het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag had verlaagd.
De Britse minister Clarke van Binnenlandse Zaken zei woensdag in het Lagerhuis dat de regering een lijst gaat opstellen met "onaanvaardbaar gedrag" dat terrorisme aanmoedigt. Buitenlanders die de regels overtreden worden onmiddellijk het land uitgezet.
Buitenlanders kunnen onder bepaalde voorwaarden worden uitgezet, maar de Britse regering wil na de aanslagen in Londen sneller en krachtiger kunnen optreden. "Onder de huidige omstandigheden heb ik besloten dat het juist is om deze bevoegdheden uit breiden om degenen aan te pakken die aanzetten tot terrorisme".
De lijst heeft onder meer betrekking op het beheren van de radicale websites en het schrijven en publiceren van opruiende teksten. De lijst past binnen de plannen voor een strengere antiterrorismewetgeving, waarover regering en oppositie onlangs overeenstemming hebben bereikt.
Clarke liet verder weten dat Groot-Brittannië bijna rond is met Jordanië over het terugsturen van Jordaniërs die niet langer gewenst zijn, zoals radicale moslimpredikers. Onder internationaal recht mag Groot-Brittannië niet zomaar mensen terugsturen naar een land als Jordanië, waar ze de kans lopen in de gevangenis te belanden en mishandeld of gemarteld te worden. De Jordaanse autoriteiten zouden garanties hebben gegeven dat dergelijke personen humaan worden behandeld. Met andere Arabische landen wordt aan vergelijkbare overeenkomsten gewerkt.
(Bron)

Het zijn geen 'moslimterroristen'. Het zijn terroristen die de islam misbruiken als 'rechtvaardiging' voor hun eigen agressie en waanzin.
Noemden we die gek in Oklahoma soms een christenterrorist?
Justitie rolt illegale sigarettenfabriek op

DEN HAAG - De opsporingsdienst FIOD/ECD en de douane hebben woensdag een illegale sigarettenfabriek opgerold in Twente. In Rotterdam werd een bedrijfspand aangetroffen waar dozen met sigaretten in stonden, zo maakte justitie woensdag bekend. Het is de eerste keer dat er in Nederland een illegale sigarettenfabriek is opgerold.
De FIOD/ECD en de douane hebben op diverse plekken in Nederland panden doorzocht. Er zijn miljoenen sigaretten en duizenden kilo's ruwe tabak in beslag genomen. Het bedrijfspand in Twente bevatte een "complete professionele productielijn", aldus justitie. Tot nu toe zijn er dertien aanhoudingen verricht. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.
De verpakte sigaretten maakten inbreuk op een Brits sigarettenmerk. Justitie leidt daaruit af dat de partij waarschijnlijk was bedoeld voor de Engelse markt. Over de sigaretten werd geen accijns geheven.
Het vermoeden bestaat dat dagelijks een volle vrachtwagen met sigaretten werd afgevoerd. Hoe lang de verdachten dat al deden, is niet bekend.
(Bron)
Amsterdam ontkent terreurdreiging Sail

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam, justitie en politie hebben 'geen enkele concrete aanwijzing' dat terroristen mogelijk een aanslag plegen tijdens Sail Amsterdam 2005. Dat stelt de gemeente woensdag in een persbericht naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf. Deze krant meldde woensdagochtend dat Al-Qaida zou dreigen met aanslagen tijdens het zeilevenement.
Sail Amsterdam gaat woensdag 17 augustus van start. Het evenement is volgens de gemeente zorgvuldig voorbereid. Dit gebeurt in overleg met onder meer brandweer, justitie en politie. De gemeente wil niet zeggen welke maatregelen zijn genomen om de veiligheid van het publiek zoveel mogelijk te kunnen garanderen.
Volgens De Telegraaf is de groep die de aanslagen in Madrid vorig jaar, en Londen begin deze maand, heeft opgeëist, ook verantwoordelijk voor het dreigement jegens Sail. De krant zegt zich te baseren op een verklaring, maar schrijft niet hoe het hieraan komt.
(Bron)
Wapenbezit wordt moeilijker

DEN HAAG - De regels voor wapenbezit worden vanaf augustus volgend jaar strenger. Alle personen die een wapenvergunning willen hebben, moeten voortaan lid zijn van een schietsportvereniging die is aangesloten bij Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA).
Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Circulaire Wapens en Munitie van het ministerie van Justitie. Om te voorkomen dat criminelen via een schietvereniging leren omgaan met een vuurwapen, moeten voortaan ook aspirant-leden een KNSA-licentie hebben. Mensen met een strafblad worden automatisch geweigerd, en mogen dan ook geen wapen in huis hebben. Verder moeten de verenigingen een registratie bijhouden van de introducés.
De KNSA controleert de schietverenigingen aan de hand van vooraf vastgestelde criteria en geeft licenties uit aan de leden van de bij haar aangesloten schietverenigingen. Een schietvereniging die niet kan of wil voldoen aan deze criteria kan het lidmaatschap worden geweigerd dan wel worden geroyeerd. Dit kan tot gevolg hebben dat de wapenvergunningen van de leden van die vereniging worden ingetrokken.
Daarnaast wordt iedere schietvereniging verplicht om een registratie bij te houden van alle introducés die de vereniging bezoeken, waarbij de identiteit moet worden gecontroleerd en geregistreerd. Tevens zal de vereniging moeten registeren hoeveel munitie is verkocht aan haar leden en zal zij toe moeten zien op het innemen van niet gebruikte munitie van personen die niet in het bezit zijn van een wapenvergunning.
Een andere maatregel die het ministerie heeft genomen, is dat iedere bezitter van een wapen dit thuis moet opbergen in een wapenkluis. Nu mogen zij nog zelf bepalen waar het wordt opgeborgen. Voorwaarde is wel dat de plaats niet toegankelijk is voor anderen. Mensen die hun vuurwapen willen behouden, moeten minimaal achttien keer per jaar een schietbeurt afleggen. Nu is dat nog twaalf keer per jaar.
Het ministerie heeft ook besloten de regels voor de wapenverzamelaars aan te scherpen. Alleen als zij lid zijn van een door justitie erkende vereniging van verzamelaars, mogen zij wapen in huis hebben. Nieuwe verzamelaars krijgen in het eerste jaar een mentor.
De wetgeving was al in de maak, maar incidenten in 2003 en 2004 waarbij mensen met een wapenvergunning moorden hebben gepleegd, hebben de zaak versneld, zegt de KNSA. Zo schoot in 2004 een lid van een schietclub drie mensen dood in een supermarkt in Tiel. Ook de angst voor terrorisme heeft meegespeeld.
(Bron)
Verdachten zedenzaak Ee ontkennen

EE - De twee verdachten in de zedenzaak in het Friese dorpje Ee ontkennen beiden schuldig te zijn aan het seksueel misbruik van vier meisjes. Dat is dinsdagavond bekendgemaakt door de politie.
De jongens van tien en twaalf jaar oud zeggen niets met de zaak te maken te hebben. De politie zegt er 100 procent zeker van te zijn dat zij wel schuldig zijn. Reden hiervoor zijn de zeer eenduidige verklaringen die de vier slachtoffers, in de leeftijd van drie tot en met negen jaar, onafhankelijk van elkaar hebben afgelegd over de seksuele handelingen.
Het onderzoek naar de zedenzaak is afgerond. Circa vijftig ouders kwamen dinsdagavond naar de informatieavond van de politie over de uitkomsten van het onderzoek. Geen van hen wilde reageren tegenover de massaal aanwezige pers.
(Bron)
'Onaanvaardbare problemen voor allochtone artsen'

AMSTERDAM - De problemen die allochtone artsen tijdens hun vervolgopleiding ervaren zijn uit menselijk oogpunt "onaanvaardbaar". Dat stellen onderzoekers van de opleiding tot verpleeghuisarts van het VU medisch centrum Amsterdam in het vakblad Medisch Contact dat vrijdag verschijnt.
Volgens de onderzoekers haken allochtone artsen ook sneller af tijdens de opleiding. Vooral niet-westerse allochtonen ervaren problemen door cultuurverschillen, andere opvattingen over gezondheid of taal. Zij vinden dat opleidingen hier wat aan moeten doen en pleiten onder meer voor betere scholing van de mensen die deze artsen opleiden.
Nederland dreigt binnenkort een artsentekort te krijgen. "We hebben de artsen van buitenlandse komaf dus hard nodig", schrijven de onderzoekers. (Uit een ander verhaal blijkt dat de stroom van medici uit Oost-Europa is uitgebleven.).
Het gaat niet alleen om taalproblemen (bijvoorbeeld het niet kennen van uitdrukkingen) of de harde en directe manier waarop Nederlanders slecht nieuws vertellen aan patiënten. Het is voor velen ook ondenkbaar dat ouderen naar een verpleeghuis gaan en niet thuis door kinderen worden verzorgd.
Verder kunnen mensen uit bijvoorbeeld sterk hiërarchische samenlevingen, zoals Indonesië of uit dictatoriale landen moeite hebben met het leveren van kritiek. Wie komt uit een land waar mensen elkaar behoeden voor gezichtsverlies, zal niet snel doorvragen aan een collega uit angst dat deze dit als kritiek ervaart.
Daar komt nog bij dat artsen in opleiding die Nederland als vluchteling zijn binnengekomen ook psychische problemen kunnen hebben. Het zijn vaak doorzetters. Om in Nederland aan de slag te kunnen, moesten ze veel obstakels nemen: vergunningen, taal leren, inburgeren, artsdiploma laten erkennen. Maar volgens de onderzoekers zit er onder de oppervlakte angst, eenzaamheid, heimwee, somberheid, zorgen over achterblijvers, strijd tegen de bureaucratie en discriminatie.
(Bron)
Maagden gratis naar universiteit

KAMPALA - Maagden moeten gratis naar de universiteit kunnen. Een parlementariër in het Afrikaanse Uganda wil meisjes uit zijn district belonen, als zij op de middelbare school kuis bleven. Hij beloofde dat hij dan hun studiekosten zal betalen.
Afgevaardigde Sulaiman Madada hoopt met zijn aanbod de meisjes bewust te maken van de gevaren van vroege en onbeschermde seks. De jonge vrouwen die belangstelling hebben, moeten zich laten onderzoeken of ze inderdaad maagd zijn. De parlementariër deed geen vergelijkbaar aanbod aan jonge mannen.
Uganda gold ooit als het epicentrum van de aids-epidemie in Afrika. Maar door een intensieve regeringscampagne daalde het infectiepercentage fors.
(Bron)
Kwart Flevolandse fruittelers in de knel

DEN HAAG - Een kwart van de fruittelers in Flevoland staat op het punt failliet te gaan. Dat meldde directeur S. Koning van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) woensdag. De zeer strenge vorst begin maart heeft de tuinders de das om gedaan.
Het zijn vooral de appel- en perengaarden in de Noordoostpolder die schade opliepen van het winterse weer. Daar in Marknesse werd 's nachts de laagste temperatuur in heel Nederland gemeten: 20,7 graden onder nul. Maar ook elders in Flevoland en in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland zijn fruittelers getroffen. "Sommige bedrijven hebben hierdoor dit jaar niet of nauwelijks oogst", stelt Koning. De sector raamt de vorstschade op 11,5 miljoen euro.
(Bron)
Man gespietst op hek

HAARLEM - Een 20-jarige man is in de nacht van dinsdag op woensdag in Haarlem gewond geraakt nadat hij met zijn billen was gespietst op een ijzeren hek. Dat liet de politie woensdag weten. Een voorbijganger zag de gewonde 20-jarige man iets na middernacht op het Kennemerplein en schakelde de politie in.
Het slachtoffer bloedde uit een grote wond aan zijn billen. Uit politieonderzoek bleek dat hij zeer waarschijnlijk over een hek bij het spoor in Haarlem is gesprongen. Omdat zijn spullen bij het ijzeren hek lagen, gaat de politie ervan uit dat hij met zijn achterwerk in een van de ijzeren punten is terechtgekomen.
Omdat de man onder de invloed van alcohol was, is de precieze toedracht van het ongeval nog niet duidelijk. De man is inmiddels geopereerd. Waar hij vandaan komt, is nog onbekend.
(Bron)
Lotto zoekt prijswinnaars

RIJSWIJK - De Lotto is al ruim anderhalve maand op zoek naar de spelers die eind mei met een spel de hoofdprijs van 200.000 euro en een Volkswagen Golf hebben gewonnen. Dat liet De Lotto woensdag weten.
De 200.000 euro was de hoofdprijs van de Euro Loterij die op 30 april viel. De Volkswagen was een prijs van de gratis goederentrekking van de Lotto Super Zaterdag van 28 mei. Beide winnende loten werden gekocht bij winkels in Rijswijk. De Lotto verzoekt de winnaars zich te melden op het hoofdkantoor van de organisatie in Rijswijk.
De winnaars kunnen de prijzen tot een jaar na de datum van de trekking nog afhalen. Volgens de De Lotto is het zeldzaam dat dergelijke grote prijzen niet binnen afzienbare tijd worden geclaimd. "Bij de kleine prijzen komt dit nogal eens voor", aldus een woordvoerder. "Maar bij dit soort prijzen is dit bijzonder zeldzaam."
(Bron)

Als ze er erg mee zitten, wil ik me wel opofferen.

dinsdag, juli 19, 2005

TT 402 Man steelt politieauto op weg naar werk

Een 38-jarige inwoner van Chicago zit vast omdat hij een politieauto gestolen heeft. De man was op weg naar zijn werk toen hij de wagen bij een restaurant zag staan met de sleutels er nog in. De dief werd gepakt nadat hij was gestopt bij een andere weggebruiker, die met pech langs de weg stond.
TT 107 Hofstadgroep zocht adressen VVD'ers

HILVERSUM Een van de vrouwen uit de Hofstadgroep heeft geprobeerd om de adressen van politici te achterhalen. Dat blijkt uit een telefoongesprek dat is afgeluisterd door de AIVD en in handen is gekomen van KRO's Reporter.
De vrouw belde met haar zus die bij een apotheek werkt en vroeg of daar mensen kwamen die in de Tweede Kamer werken. Toen de zus dat bevestigde, vroeg ze namen en adressen, van onder anderen de VVD-politici Van Aartsen en Remkes.
De vrouw werd vorige maand samen met haar man in Amsterdam opgepakt. De man wordt als een van de belangrijkste leden van de Hofstadgroep beschouwd.

Teken van verregaande domheid. Die gegevens stonden keurig online, tot bepaalde gekken gingen lopen kloten met politici, waarop de adresgegevens ijlings van de sites gehaald werden.
Sommige politici waren daarvoor al slimmer, en lieten een correspondentieadres opnemen, dus het adres van de Tweede Kamer of van hun fractie. Velen stonden gewoon met hun privé-adres en telefoonnummer op de lijst.
Dus die Hofstadters zijn zo slim nog niet. Goeie zaak.
Man gepakt met blauw zwaailicht

In Haarlem is in de nacht van zondag op maandag een 21-jarige man uit Duivendrecht aangehouden, omdat een poltieagent hem zag rijden met koplampen die waren omgebouwd tot blauwe zwaailichten. De man probeerde, vergezeld van een 19-jarige passagier uit Amsterdam, met de zwaailichten andere auto's te laten stoppen. Ook klonk er een sirene; deze bleek afkomstig te zijn uit de audioinstallatie, waarin een cd werd afgespeeld met sirenegeluiden.
De auto werd opgemerkt door een politieman in zijn vrije tijd. Deze besloot daarop zijn dienstdoende collega's in te seinen en die hielden niet lang daarna de wannabe-politieagenten aan. De auto is in beslag genomen en zal nader worden onderzocht. De bestuurder heeft in ieder geval al een proces-verbaal mogen ontvangen wegens het zich valselijk voordoen als politiefunctionaris.
(Bron)
Man springt in gracht bij vlucht voor politie

Omdat een man zich niet kon legitimeren ten overstaande van de Amsterdamse politie, sprong deze in de nacht van zondag op maandag in het water van het Singel, bij de Bloemenmarkt in Amsterdam. De man dook vervolgens weg onder de bloemenstallen.
De politie besloot daarop twee duikers in te zetten bij hun zoektocht naar de man. Toen deze het water in gingen, kwam de man te voorschijn en tot verbazing van iedereen kon hij echter zo snel zwemmen dat hij aan de duikers wist te ontsnappen.
Verderop aangekomen klom de man uit het water, om via een regenpijp naar de daken van de stalletjes te komen. Uiteindelijk kon de man toch aangehouden worden in een bloemenstal. Hij bleek nog te worden gezocht op verdenking van een inbraakpoging en had ook nog enkele dagen gevangenisstraf uit te zitten.
(Bron)
Amerikaan overleed na penetratie door paard

Een man die begin deze maand dood werd afgeleverd bij een ziekenhuis in de buurt van de Amerikaanse stad Seattle blijkt te zijn overleden nadat hij anaal werd gepenetreerd door een hengst. Dat heeft de politie in Enumclaw in de staat Washington maandag bekendgemaakt. Het incident gebeurde op een boerderij die via internet seks met diverse diersoorten aanbiedt.
Zaterdag berichtten we al over de dood van de 45-jarige man. Hij was door een nog onbekende persoon op 2 juli afgeleverd bij een plaatselijk ziekenhuis, maar bleek al te zijn overleden. Onderzoek leidde de politie naar een boerderij in de omgeving, waar veelvuldig bestialiteitsorgies plaatsvonden. Hier werden honderden videobanden aangetroffen, waarop onder andere de overleden man te zien is terwijl hij seks heeft met een paard.
De man overleed aan een acute darmperforatie en inwendige bloedingen. Een lijkschouwer stelde dat hij 'nog nooit iets dergelijks heeft gezien'. Bij de seks met het paard waren de darmen van de man verscheurd, en liepen ook andere organen zware verwondingen op. De politie heeft geen arrestaties verricht, aangezien seks met dieren in de staat Washington niet is verboden.
(Bron)

Lijkt me weer een kwestie van natuurlijke selectie...
Allochtone jeugdbende die blanken aanviel hoort celstraffen eisen

Tegen de leden van de allochtone jeugdbende uit Haarlem die het vrijwel uitsluitend gemunt hadden op blanke leeftijdsgenootjes, zijn gisteren celstraffen plus behandelingen geëist. De zaak die voor de kinderrechter diende was openbaar, hetgeen zeer ongebruikelijk is. Het Openbaar Ministerie wilde de persoonlijke levenssfeer van de kinderen beschermen, en de advocaten waren er ook geen voorstander van. Maar rechtbankvoorzitter Flohil oordeelde: "Het moet bekend worden dat dit soort dingen in Nederland gebeuren."
De zeven leden tellende jeugdbende noemde zichzelf 'de Gekke Buitenlanders'. Ze variëren in leeftijd van 13 tot 15 jaar oud. Zonder enige aanleiding vielen ze hun slachtoffers aan. Onder het slaken van overwinnaarskreten gingen ze er vervolgens vandoor. Zo kreeg de jongste van de groep vaak de opdracht naast een slachtoffer te gaan staan. Hij moest dan net doen of hij huilde. Daarna belaagde de groep het slachtoffer omdat hij hun vriend "geslagen" had en werd gemept en geschopt tot soms bloedens aan toe.
De rechter wilde weten waarom ze het vooral op blanken voorzien hadden. Een 15-jarige Marokkaanse verdachte antwoordde daarop: "Buitenlandse jongens rammen direct terug en komen later met vrienden wraaknemen. Nederlanders doen dat niet."
De bendeleden - 'het zijn nog maar jochies' zei de officier van justitie verbijsterd - zitten sinds hun arrestatie in maart vast. Aangezien het OM deels voorwaardelijke straffen heeft geëist, zullen ze binnenkort vermoedelijk op vrije voeten komen. Enkelen zijn toegewezen aan een gezinsvoogd en krijgen na hun detentie behandeling in een jeugdinrichting.
(Bron)
Vier maanden cel voor moord op papegaai

Het in koelen bloede vermoorden van zijn papegaai Baby heeft een Engelsman vier maanden cel opgeleverd. De 39-jarige Paul Bryan Pugh uit Wolverhampton rukte voor de ogen van zijn vrouw en zoon de kop van het lichaam van het dier. Een ruzie met zijn vrouw, waaraan Baby part noch deel had, lag ten grondslag aan de brute daad.
Rechter Shamin Qureshi oordeelde verder dat Pugh de rest van zijn leven geen huisdieren mag houden. Hij benadrukte dat Baby geen enkele kans had gehad te vluchten. De 'Ozzy Osbourne van Wolverhampton', zo werd Pugh aangeduid, verwijzend naar de spraakmakende popster die tijdens optredens vleermuizen de kop afbeet.
Pugh maakte overigens ook in de rechtbank geen goede indruk. Hij was aanvankelijk te dronken om terecht te staan, waardoor de zaak met enkele uren vertraging begon. Voor journalisten erkende de dierenmoordenaar dat hij het 'verdiende te sterven' voor zijn daad.
(Bron)
Watersporter overleeft 24 uur in zee

Een Duitse watersporter heeft 24 uur in het water gelegen nadat een golf hem van zijn schip had geslagen. Het schip lag in het Deense Kattegat. Een vriend van de man voer onmiddellijk terug met het schip om hulpdiensten te waarschuwen.
Omdat hulpdiensten de man niet konden vinden moest de man zelf zien te overleven. Om deze reden besloot de 52-jarige Duitser zelf naar de kust te zwemmen. Toen de man daar aankwam was zijn toestand ernstig, omdat zijn lichaamstemperatuur inmiddels gezakt was naar slechts 34,6 graden. Toch lijkt de man het ongeluk te gaan overleven, omdat zijn toestand inmiddels niet meer kritiek is.
(Bron)
Taxichauffeurs boos over nieuwe standplaats bij CS

AMSTERDAM - Tot grote frustratie van Amsterdamse taxichauffeurs staat er vanaf dinsdag bij het Centraal Station een slagboom die een einde moet maken aan de chaos bij de standplaats. "Belachelijk", noemden de chauffeurs de vernieuwde plek, waar nu nog maar vijftien auto's terecht kunnen.
Dat daar tot maandag nog een lange file van taxi's stond waar passagiers vaak het slachtoffer waren van ronselpraktijken, leek hen niet te deren.
"Wij proberen gewoon ons werk te doen. Het is allemaal de schuld van de regering dat er zoveel taxi's rijden in Amsterdam, die heeft al die vergunningen afgegeven", beten ze wethouder Van der Horst (Verkeer) toe die de vernieuwde standplaats opende.
De wethouder maakte zich niet zo druk om de kritiek. Hij constateerde juist vol trots dat er nu al een enorme kwaliteitsverbetering zichtbaar is. Volgens hem was het de hoogste tijd dat de gemeente actie ondernam tegen de schaamteloze taferelen bij het Centraal Station.
De taxistandplaats verpestte volgens Van der Horst het welkomstplaatje van de stad. "Het is voor veel toeristen vaak een eerste kennismaking met Amsterdam of zelfs met Nederland. We kunnen ons een betere indruk voorstellen", meende de wethouder.
Volgens hem stond er vaak een persoon die de klanten onderling verdeelde. Passagiers konden bovendien regelmatig niet zelf een taxi kiezen en werden geweigerd voor korte ritjes. "Terwijl de hotels van toeristen vaak om de hoek liggen. Chauffeurs vertellen ze dat ze maar moeten gaan lopen. Dat kan niet de bedoeling zijn."
De wethouder is zich ervan bewust dat de problemen zich nu naar elders in de stad verplaatsen. Bij het Leidseplein is het ook al vaak een zooitje op de taxistandplaats. Hij verwacht echter dat per 1 januari volgend jaar het overschot aan chauffeurs in de hoofdstad flink de kop in wordt gedrukt omdat ze dan verplicht een diploma op zak moeten hebben. "Ik hoop dat door strengere controles het aantal taxichauffeurs met eenderde zal afnemen."
Sinds de liberalisering van de taximarkt is de concurrentie in Amsterdam moordend. De gemeente schat dat er in de stad 3000 tot 3500 taxi's rondrijden.
Of de nieuwe regels bij CS een lang leven zijn beschoren, moet nog blijken. Een van de taxichauffeurs waarschuwde al dat de toezichthouders, die de slagboom bedienen en bekeuringen uitdelen als de regels niet worden nageleefd, niet echt serieus worden genomen. "En die spoorboom staat er ook vast niet lang."
(Bron)
Amerikaanse parlementariër: atoombom op Mekka

DENVER - De Amerikaanse parlementariër Tom Tancredo vindt dat de VS een atoombom op Mekka moeten gooien, als islamitische terroristen Amerikaanse steden aanvallen met kernwapens.
Dit meldt het Amerikaanse tv-station Fox News op zijn website. Tancredo deed zijn uitspraak tijdens een talkshow op de Amerikaanse radio. Volgens zijn woordvoerder zijn de uitspraken van de Republikein uit Colorado "slechts hypothetisch".
(Bron)

Tuurlijk.
'Arbeidsvoorwaarden vakantiewerkers vaak slecht'

UTRECHT - De arbeidsvoorwaarden van vakantiewerkers zijn volgens CNV Jongeren vaak slecht geregeld. Voorzitter A. Blokland van de jeugdorganisatie van de vakcentrale CNV zei dinsdag te vrezen dat veel jongeren zwart werken. Hij baseert zich daarbij op onderzoek van zijn organisatie onder ruim vierhonderd vakantiewerkers met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar.
Uit het onderzoek van CNV Jongeren blijkt dat 40 procent van de vakantiekrachten deze zomer een baantje heeft zonder arbeidscontract. Ruim eenderde van de jongeren ontvangt ook geen loonstrookje. Meer dan de helft heeft geen recht op vakantiedagen over de gewerkte uren en bijna 60 procent krijgt niet uitbetaald bij ziekte, zoals wettelijk is geregeld.
"Veel jongeren denken met zwart werken meer te verdienen, hoewel dat vaak niet waar is", aldus Blokland. "Ze vergeten dat ze bij wit werk belasting en premies kunnen terugvragen. Bovendien is het grootste gevaar van zwart werk dat je niet verzekerd bent tegen ziekte en ongevallen."
Ook veel werkgevers handelen alsof ze onwetend zijn, zegt Blokland. CNV Jongeren voert daarom deze zomer campagne om zowel vakantiekrachten als werkgevers te wijzen op hun rechten en plichten.
"Wij zijn er niet op uit vakantiewerk helemaal te regelen als gewone arbeid, maar werkgevers en jongeren moeten wel hun gezond verstand gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je goed verzekerd bent, en werk wit", stelt Blokland. De jongeren moeten volgens hem ook goed worden ingewerkt en begeleid, al duurt een vakantiebaan vaak maar kort.
Het CDA wil dat tijdens de jaarlijkse controle van vakantiewerk door de Arbeidsinspectie niet alleen naar werkomstandigheden wordt gekeken, maar ook naar betaalde premies en belastingen. Volgens vice-voorzitter Verburg van de Tweede-Kamerfractie van het CDA moeten in de zomer ook inspecteurs van de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV mee op controle. Ook vindt zij dat werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland een verantwoordelijkheid hebben.
Een woordvoerster van MKB-Nederland stelt in een reactie dat de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers elk jaar een brochure over vakantiewerk uitgeeft. "Daarin staan de speciale procedures en een standaard arbeidscontractje. We adviseren natuurlijk onze achterban om het legaal te doen, maar hebben niet alle ondernemers in de hand."
Het UWV heeft geen speciale aandacht voor vakantiewerk. "Wij controleren vooral in sectoren met verhoogde risico's op zwart werk. Dat zijn bijvoorbeeld de horeca, land- en tuinbouw waar in drukke tijden, zoals de zomer en het oogstseizoen, ook veel jongeren werken", aldus een woordvoerder.
(Bron)
Commotie wegens 'Nederlandse' strijders in Irak

AMSTERDAM - Sinds enkele dagen gaat er over het internet een filmpje rond waarin 'Nederlands' sprekende moslimstrijders het vuur openen op een Amerikaanse soldaat in Irak. In de video is het te horen hoe de ene schutter aan de andere vraagt of hij 'm heeft geraakt. De schutter beantwoordt de vraag volmondig met "ja".
Het incident, dat door de schutters zelf is gefilmd, laat zien dat soldaat Stephan Tschiderer bij zijn voertuig staat te wachten. Tschiderer wordt neergeschoten en laat zich vallen, maar staat na enkele seconden weer op zijn benen om dekking te zoeken. "Ik wist dat ik geraakt was, maar wist niet hoe erg de impact was en waar de schutters zich bevonden. Het enige wat door mijn hoofd schoot was dat ik dekking moest zoeken en de schutters lokaliseren," aldus Tschiderer in het persbericht van het Amerikaans leger.
Dat de soldaat zijn collega's een waarschuwing geeft is niet meer te zien in het filmpje. Tschiderer zette daarna de achtervolging in. De twee schutters renden weg. Eén man werd geraakt door de Amerikanen en liet een spoor van bloed na. De soldaten vonden even later de gewonde schutter op de grond, kronkelend van de pijn. Tschiderer handboeide de man en gaf hem eerste hulp. Zijn compaan wist te ontsnappen.
Tschiderer bedankte later op het internet de fabrikant van zijn kogelwerende vest.
Volgens de website Virtueel Vaderland verscheen de video voor het eerst op internet op Donttouchmyride.com en Nonse.com.
Volgens NU.nl-lezer Rob Willekes uit Amsterdam wordt er op het filmpje helemaal geen Nederlands gesproken. "Mijn vriendin is een Armeense en geboren in Irak. Ze heeft daar tot haar vijftiende gewoond", schrijft hij in een e-mail. Willekes heeft zijn vriendin de tekst laten vertalen en volgens hem zeggen de mannen niet "heb je hem geraakt?", maar "adhum el garath?", wat "zal ik de spullen opbergen" betekent.
Ook NU.nl-lezer Bram de Jager twijfelt aan het Nederlands in het filmpje. "Mijn collega hier op het werk, met Arabisch als moedertaal, hoort absoluut geen Nederlands ja, maar juist een Arabisch nee ('la'), klinkt een beetje als het Nederlands 'ja'."
De Jager heeft daarbij een bestand doorgestuurd met de analyse van zijn collega. "Naar aanleiding van wat e-mails met Virtueel Vaderland stuur ik jullie dit bericht door met een vertaling van de zinssneden uit het bewuste filmpje. De vertaling is van de hand van een uit Jordanië afkomstige collega. Het is heel duidelijk dat er Arabieren aan het woord zijn die uit de Golfregio danwel Irak zelf afkomstig zijn."
(Bron)
Gezondheid vijftigplussers verslechterd

ROTTERDAM - Vijftigplussers lopen een hoger risico hart- en vaatziekten te krijgen dan tot nu toe werd aangenomen. Bovendien is het aantal mensen met een combinatie van een te hoog bloedsuikergehalte, te veel cholesterol in het bloed, hoge bloeddruk en overgewicht sterk toegenomen ten opzichte van een aantal jaren geleden.
Dat is dinsdag gebleken uit een tussentijdse analyse van de onderzoeksresultaten van 'Morgengezondweerop.nl'. Dat is een landelijk onderzoek van academische ziekenhuizen in samenwerking met Harvard Medical School en de Stichting Risicoanalyse Hart- en Vaatziekten, gedaan onder 8000 mensen.
"Ongeveer 90 procent van de oorzaken van hart- en vaatziekten is bekend. Het doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de ontbrekende 10 procent veroorzakers", liet een woordvoerder weten.
De vijftigplussers roken wel minder dan zes jaar geleden en ze hebben minder last van een hoge bloeddruk. Maar ruim twee op de drie mannen en één op de drie vrouwen kampt met snel ophopend buikvet. Ruim 12 procent van de mannen en 16 procent van de vrouwen heeft last van ernstig overgewicht. Bovendien heeft meer dan een derde van de vijftigplussers te maken met een verhoogd cholesterolgehalte. En dat leidt tot hart- en vaatziekten en diabetes, laat de woordvoerder weten.
Een op de vier mannen heeft bovendien een tekort aan het beschermende HDL cholesterol. Het aantal vrouwen met een tekort aan HDL is zeer sterk gestegen, zo blijkt. Het ging van 4 procent naar ruim een kwart. Verder is een achtste van de onderzochte personen op weg om suikerziekte te ontwikkelen, of heeft dit reeds.
Prof. dr. J.J.P. Kastelein van de Stichting Risicoanalyse Hart- en Vaatziekten stelt dat mensen zelf maatregelen kunnen nemen tegen overgewicht door meer te bewegen en beter op hun voeding te letten. Maar hij benadrukt ook dat het ministerie van VWS en de Gezondheidsraad zich moeten beraden op extra maatregelen. "Wanneer hier niets aan wordt gedaan, voorspel ik voor de toekomst een enorme hart- en vaatziektenepidemie."
(Bron)
Politie slaat gemeenteraadslid in de boeien

AMSTERDAM - De politie heeft dinsdagmiddag in de Kalverstraat in Amsterdam gemeenteraadslid J. Haffmans van Amsterdam Anders/De Groenen opgepakt. De politicus deelde flyers uit waarin hij oproept "niet te wijken voor hoofdcommissaris 'Big Brother' Welten die het liefst een kordon om de stad zou leggen". Volgens een politiewoordvoerder namen omstanders aanstoot aan zijn actie, waarna hij in de boeien werd geslagen.
Haffmans is inmiddels weer op vrije voeten. Volgens de zegsman onderzoekt de politie of de politicus met het verspreiden van de kritische tekst een strafbaar feit heeft begaan.
Amsterdam Anders/De Groenen voelt zich in zijn wiek geschoten en meent dat de arrestatie "de indruk bevestigt dat de vrijheid van meningsuiting steeds verder wordt ingeperkt". Op de flyer stond "Wijk af! Wijk niet voor Welten". Haffmans, die ruim een uur heeft vastgezeten, verbaast zich over het optreden van de politie.
Volgens hem geldt er alleen een flyerverbod voor commerciële doeleinden. Vragen die hij hierover een paar maanden geleden aan de burgemeester heeft gesteld, zijn nog niet beantwoord. Haffmans vertelde dat hij geen proces-verbaal heeft gekregen.
Volgens hem wilden de agenten de flyer in beslagnemen, omdat ze vonden dat hij niet mocht protesteren tegen de politie. Toen hij de papiertjes niet wilde afgeven, omdat hij eerst wilde weten waarom dat niet mag, arresteerden de dienders hem.
Het raadslid laat zich niet uit het veld slaan door de arrestatie en heeft aangekondigd binnenkort verder te gaan met de flyeractie.
(Bron)

Aandacht krijgt ie er in elk geval wel mee...
Al-Qaeda geeft landen een maand om Irak te verlaten

DUBAI - Terreurgroep al-Qaeda heeft Europese landen gewaarschuwd hun militairen binnen een maand uit Irak te halen. Anders volgen meer aanslagen zoals in Londen, aldus de verklaring op het internet.
"Deze boodschap is de laatste waarschuwing aan Europese landen. We willen jullie een maand de tijd geven om je soldaten uit het land van Mesopotamië (Irak) te halen." De verklaring, waarvan de echtheid niet is vastgesteld, is ondertekend door de al-Qaeda-tak Brigades Abu Hafs al-Masri.
In de verklaring werd, naast Denemarken, Groot-Brittannië en Italië, ook Nederland met naam genoemd. "Dit zijn onze laatste woorden. De moedjahedien, die op de uitkijk staan, zullen in jullie hoofdsteden een andere taal spreken", aldus de schrijvers.
De terreurbeweging dreigt met een "bloedige oorlog in de dienst van God" tegen de Europese landen die geen gehoor geven aan de oproep. Na 15 augustus "zullen er geen boodschappen meer volgen, alleen nog acties die in het hart van Europa gegrift zullen staan", aldus de verklaring.
De tekst is gedateerd op 16 juli. De beweging claimde op 9 juli de aanslagen in Londen, twee dagen daarvoor. Eerder stelde de groep verantwoordelijk te zijn voor de verwoestende aanslagen in maart 2004 in Madrid.
(Bron)

Ik ben er van overtuigd dat "al-Qaeda" niet of niet meer bestaat. De claims kunnen door iedereen gedaan worden, de acties lijken me meer werk van kleine groepjes die ongetwijfeld wel onderling contact hebben, maar niet als 'organisatie'. Jantje kent Pietje die Truusje kent, maar zolang Jantje Truusje niet kent vind ik het geen 'organisatie' zoals er meestal bedoeld wordt. Wat niet betekent dat Jantje, Pietje en Truusje dus ongevaarlijk zijn. Maar wat wel betekent dat ze moeilijk op te rollen zijn - omdat er geen spinnenweborganisatie is met een kern en uitwaaierende draden waarbij de boel stilligt als je de kern verwijdert, maar meer een plattegrondorganisatie (van een moderne wijk dan wel, zo'n wijk waarbij je weet: ik moet aan de overkant van de sloot zijn, maar er is geen brug dus nu moet ik een kwartier teruglopen en dan maar hopen dat ik aan de andere kant niet via een woonerf met drie bochten heel ergens anders uitkom), met wie weet hoeveel kleine clubjes in een vaag onderling verband, flexibel en makkelijk uitbreidbaar.
En ik heb het bange gevoel dat bepaalde overheden nog steeds jagen op 'leiders' van "al-Qaeda", die er dus naar mijn gevoel niet zijn.
Spaanse vrouwen in ziekenhuis na eten spacecake

JAEN - Drie jonge Spaanse vrouwen zijn met ernstige buikklachten opgenomen in een ziekenhuis nadat zij op het verjaardagsfeestje van hun baas van een met marihuana gevulde taart hadden gegeten. Dat hebben de autoriteiten in het Zuid-Spaanse Jaen dinsdag gemeld.
De vrouwen wisten volgens de politie niet dat er drugs in de taart zaten. Hun werkgever vermoedelijk wel. Hij is aangehouden. De rest van het gebak is naar een laboratorium gebracht voor onderzoek.
(Bron)
Hoofdagente politie Rijnmond aangehouden

ROTTERDAM - Een hoofdagente van de politie Rotterdam-Rijnmond is maandag aangehouden. De 36-jarige vrouw wordt ervan verdacht dat ze "vertrouwelijke informatie aan derden" heeft gegeven.
Dat heeft het korps dinsdag laten weten. Tegen de vrouw is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. De politie wilde verder geen informatie over de zaak geven.
(Bron)
Lichaam Duitse jongen (9) uit Waal gehaald

NIJMEGEN - De Waterpolitie heeft maandag het levenloze lichaam van een 9-jarige jongen uit de Waal bij Nijmegen gehaald. Het slachtoffer was zaterdag bij het zwemmen in zijn woonplaats Rheinberg in Duitsland in het water van de Rijn verdwenen.
Het Korps Landelijke Politiediensten heeft dat dinsdag laten weten. Het lichaam heeft ongeveer 100 kilometer afgelegd. Een schipper die het stoffelijk overschot zag drijven, alarmeerde de politie.
Bij het ongeval kwam ook een 32-jarige man om het leven. Deze toevallige voorbijganger sprong de jongen zaterdag na, maar verdween ook onder water. Zijn lichaam werd maandagochtend in de Rijn in Duitsland ontdekt.
(Bron)

Mensen onderschatten rivieren vaak. Dit soort rivieren zitten vol verraderlijke stromingen en zijn veel gevaarlijker dan ze er uitzien.
AIVD onderzoekt moord op Nederlander in Irak

DEN HAAG - De AIVD onderzoekt een claim van terroristen die op internet beweren dat ze in Irak een Nederlander hebben vermoord. Dat heeft een woordvoerder van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst dinsdag laten weten.
Volgens de AIVD-zegsman is het nog onduidelijk of de bewering serieus moet worden genomen. De Nederlandse autoriteiten kwamen in actie nadat de Amerikaanse antiterreurorganisatie SITE melding had gemaakt van de claim. Die staat op een website die lijkt te worden gebruikt door volgelingen van terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi.
Al-Zarqawi's beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor talloze aanslagen in Irak sinds de val van het regime van Saddam Hussein.
De al-Rudd Brigades plaatsten op 16 juli een bericht op internet waarin staat dat ze een Nederlander van Iraakse afkomst gevangen hadden genomen en vermoord. Volgens de verklaring werkte de man voor de Nederlandse geheime dienst en heeft hij "zijn ziel en zijn geloof verkocht aan de bezetters".
Bij de man zouden documenten in de Nederlandse taal zijn gevonden. De teksten zijn vertaald naar het Arabisch, waarna "Allah's bevel op hem is uitgevoerd", aldus de opstellers van het bericht. De afzenders van de boodschap eisen dat de "buitenlanders en kruisvaarders" uit Europa binnen twee weken vertrekken uit de stad Arbil in het noorden van Irak. Als dat niet gebeurt, zou de moedjahedien "toeslaan bij alle buitenlanders en huursoldaten".
De terroristen bedreigen met name Nederland, Denemarken en Noorwegen. Over de achtergrond van de mogelijk vermoorde Nederlander is weinig bekend. De informatie op de terroristenwebsite is nog niet door andere bronnen bevestigd.
De lezing van de terroristen is niet helemaal onwaarschijnlijk. In maart 2003 bleek dat de Amerikaanse ambassade in Den Haag bezig was met het werven van in Nederland wonende Irakezen die als tolk of gids kunnen werken voor de Amerikaanse troepen in Irak. De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer bevestigde dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Het ministerie van Defensie heeft op het moment 15 mensen in Irak. Zij verblijven in Bagdad, waar ze Iraaks militairen en veiligheidsfunctionarissen trainen. Daarnaast zijn er naar schatting van het ministerie van Buitenlandse Zaken enkele tientallen Nederlandse burgers in Irak. Het gaat dan om medewerkers van bedrijven en om hulpverleners.
(Bron)
Nederlander gestresst door financiële zorgen

AMSTERDAM - Bij tweederde van de volwassen Nederlanders wordt de dagelijkse stemming het meest verpest door financiële zorgen. Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart onrust en een beklemd gevoel door zijn financiële situatie. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van Blauw Research onder circa 550 mensen tussen de 25 en 65 jaar, dat in opdracht van zorgverzekeraar VGZ en De Hypotheker is verricht.
Volgens de zorgverzekeraar en de financiëel adviseur hangen de budgettaire zorgen vaak samen met gevoelens over de gezondheid. Driekwart van mensen met financiële zorgen zegt ook veel stress te ervaren over hun gezondheid. Hetzelfde geldt voor de helft van mensen, die zeggen geen problemen met geld te kennen.
Vrouwen maken zich meer zorgen om hun financiële situatie (60%) dan mannen (47%). Ruim 60% is daardoor een beetje tot zeer gestresst. Onder de hoogste inkomensgroep (vanaf 45.000 euro) ligt dit percentage op 35%.
Mensen met een laag inkomen denken dat mensen met veel financiële middelen een zorgeloos leven leiden (43%), maar personen uit de hoogste inkomenscategorie delen deze mening niet direct (21%). Opvallend is dat slechts één op de tien (11%) Nederlanders op zoek gaat naar een deskundig financieel advies.
(Bron)