zaterdag, december 02, 2006

TT 108 Zangeres Mariska Veres overleden

Mariska Veres, de zangeres van de band Shocking Blue, is overleden. Ze was 59 jaar. Shocking Blue verwierf wereldfaam met het nummer Venus, dat in februari 1970 op de eerste plaats stond van de Amerikaanse hitparade.
In 1968 kwam Veres, de dochter van een Hongaarse violist, bij Shocking Blue dat was opgericht door Robbie van Leeuwen. Met haar aparte stem werd de exotische Veres de blikvanger. Mighty Joe en Never Marry a Railroad Man werden ook hits.
In 1986 maakte de groep een comeback. In 1993 richtte Veres The Shocking Jazz Quintet op. Onlangs kreeg Veres te horen dat ze ongeneeslijk ziek was.
CNV pleit voor keuze 42-urige werkweek bouw

RIJSWIJK - Werknemers in de bouw moeten er op vrijwillige basis voor kunnen kiezen om 42 uur per week te werken. Dat is, naast een loonstijging van ongeveer 3 procent, de inzet van de cao-onderhandelingen die de Hout-en Bouwbond CNV heeft vastgesteld.
Een woordvoerder van de bond bevestigde zaterdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad. Momenteel is er nog sprake van een 36-urige werkweek in de bouw. In de fulltimecontracten is echter sprake van een 40-urige werkweek. Het verschil wordt omgezet in 24 atv-dagen.
Als het aan de bond ligt, mogen werknemers volgend jaar zelf kiezen of ze deze atv-dagen door willen werken, met een maximum van 42 uur per week. Als een werknemer hiervoor kiest, kan hij er volgens de bond ongeveer 10 procent bruto op vooruit gaan.
"Werknemers moeten meer invloed krijgen om zelf te bepalen hoe lang ze willen werken", aldus een woordvoerder van de bond. "Een jong en vitaal iemand die net een huis heeft gekocht, zou bijvoorbeeld eerder geneigd zijn meer te werken terwijl iemand die thuis kleine kinderen heeft, mogelijk wat minder wil werken."
Volgens de bond moet daarbij wel in de gaten worden gehouden dat een langere werkweek niet ten koste gaat van de gezondheid van de werknemers. "Bij hele zware beroepen, zoals stratenmakers, moet hiervoor worden uitgekeken", aldus de woordvoerder. "De werkgevers en werknemers moeten hier zelf hun verantwoording voor nemen."
(Bron)
Meer sinterklaasverkopen dan ooit tevoren

DEN HAAG - De uitgaven aan sinterklaascadeautjes komen dit jaar hoger uit dan ooit tevoren. Na jaren van terughoudendheid trekt de consument door de aantrekkende economie weer grif de portemonnee.
Dat blijkt uit een enquête van de Nationale Winkelraad van MKB Nederland, de koepelorganisatie van het midden- en kleinbedrijf, onder zijn leden. Meer dan de helft van de omzet in de detailhandel wordt gerealiseerd door mkb-ondernemingen.
De consument spendeert aan het sinterklaasfeest dit jaar ongeveer 760 miljoen euro, aldus MKB Nederland vrijdag. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. De werkgeversorganisatie verwacht dat de mensen ook aan kerst meer zullen besteden.
Er wordt volgens MKB Nederland vooral meer geld uitgegeven aan elektronische apparaten zoals mp3-spelers en spelcomputers. Dat bleek onlangs ook uit een onderzoek van de Raad Nederlandse Detailhandel. Deze brancheorganisatie verwacht dat de mensen tijdens de sinterklaasperiode 17 procent meer uitgeven aan cadeautjes dan vorig jaar.
(Bron)
Google doet Trouw wekenlang in de ban

AMSTERDAM - De website van dagblad Trouw is enkele weken niet te vinden geweest via Google. De populaire zoekmachine deed de site in de ban omdat deze verborgen trefwoorden bevatte. Dat meldt Trouw zaterdag.
Een zoekactie op Google naar de krant gaf als resultaat nul treffers. Planet Multimedia BlogNoot meldde begin november al dat de site van Trouw spoorloos was, maar wist toen nog niet waarom.
Google 'strafte' Trouw omdat deze verborgen trefwoorden gebruikte. Omdat verborgen trefwoorden, ook wel cloaking genoemd, door bedrijven wel eens worden gebruikt om meer hits te genereren, heeft Google dit gebruik verboden. Zo werd ook de site van Trouw geblokkeerd.
Het was echter niet dat Trouw de verborgen trefwoorden had geplaatst om meer bezoekers te krijgen, zo schrijft de krant. "Ze stonden er omdat de pagina?s anders moeilijk bruikbaar werden voor internetters die een bepaald programma nog niet op hun pc hebben staan. Die service kwam ons dus ?duur? te staan", schrijft Dekker.
Google heeft Trouw niet op de hoogte gesteld van de actie. "Google heeft niet vooraf gewaarschuwd dat er iets dreigde en waarom. We waren gewoon zonder toelichting, en zonder recht op een weerwoord, weggefilterd", aldus de Trouw-redacteur. Hij vindt dat het bedrijf Trouw had moeten waarschuwen.
"Google heeft zich opgewerkt tot de belangrijkste zoekhulp ter wereld. Dat schept verplichtingen. Je opstellen als politieagent die foute zaken meent te zien en daarna als rechter die een straf uitdeelt, om vervolgens de beschuldigde en veroordeelde niet te melden wat er waarom aan de hand is, dat is toch iets te veel Kafka."
Inmiddels is het 'probleem' verholpen en is de website van Trouw via Google gewoon weer te vinden.
(Bron)
Balkenende maakt links fors verwijt

DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Balkenende heeft zich zaterdag na zijn gesprek met informateur Rein Jan Hoekstra niet uitgesproken voor samenwerking met SP en PvdA. Wel maakte hij deze partijen het verwijt, dat ze via de Tweede Kamer een generaal pardon en een stop op het uitzetten van asielzoekers proberen af te dwingen.
Balkenende zei dat het niet tot gesprekken over samenwerking kan komen voordat er "helderheid" is hoe de partijen proberen hun doelen te bereiken: via "toevallige meerderheden" in de Kamer of door gesprekken in de formatie.
"Mijn enthousiasme is getemperd door het Kamerdebat over een generaal pardon," zei Balkenende. Donderdag nam de Tweede Kamer met 75 tegen 74 stemmen een motie aan, waarin werd aangedrongen op een generaal pardon en waarin staat dat voorlopig geen asielzoekers, die vallen onder oude wetgeving, uitgezet mogen worden. Het kabinet laat de Kamer dinsdag weten hoe het met de motie omgaat.
"Als dit het beeld bepaalt van de formatie, maak ik mij grote zorgen," aldus Balkenende. Volgens hem gaat het erom dat partijen in de formatie investeren in "goede betrekkingen en vertrouwen over en weer." Balkenende vindt dat de partijen tijdens de formatie niet op twee borden moeten schaken. [It takes one to know one?]
Balkenende is niet de eerste fractieleider die een vergelijking maakt met schaken. Eerder liet fractievoorzitter Jan Marijnissen (SP) weten dat het hem zorgen baart dat het CDA zich niet uitspreekt over mogelijke coalities. Marijnissen vroeg zich hardop af of de christendemocraten mogelijk 'op meerdere borden schaken'.
PvdA-leider Wouter Bos zegt bereid te zijn afspraken te maken met het CDA over hoe in de formatie omgegaan moet worden met gevoelige kwesties als het generaal pardon. Hij wil dat echter alleen doen bij 'serieuze onderhandelingen'.
"Balkenende moet kennelijk nog wennen aan de veranderde politieke verhoudingen", aldus Bos tijdens een partijbijeenkomst in Utrecht. De partijleider noemde de opstelling van de PvdA "buitengewoon redelijk." De PvdA wil een stop op het uitzetten van asielzoekers in afwachting van nieuw beleid.
Als voorbeeld van een mogelijke afspraak in de formatie noemde Bos de behandeling van de begroting van het ministerie van VROM in de Tweede Kamer. Daarbij zou kunnen worden afgesproken, dat een huurverhoging nog niet ingaat in afwachting van de uitkomst van de onderhandelingen in de formatie.
Zowel Bos als Marijnissen pleiten voor samenwerking van hun partijen met het CDA in een nieuwe coalitie. Zij verwachten van Balkenende dat hij duidelijkheid geeft of ook hij een kabinet wil van CDA, PvdA en SP.
Dat deed Balkenende dus niet. Hij zei wel dat hij de resultaten van de afgelopen regeerperiode niet in de waagschaal wil stellen. De CDA-leider wilde zich ook niet uitlaten over eventuele andere coalities. Het gaat hem nu allereerst om de "zuiverheid van de discussies" over nieuwe samenwerking.
Balkenende zei dinsdag na een gesprek met Hoekstra, dat er in Nederland "nieuw elan" nodig is. Bos en Marijnissen hebben dat uitgelegd als een signaal, dat Balkenende na een coalitie met de VVD bereid zou zijn tot een nieuwe samenwerking met linkse partijen.
Informateur Hoekstra heeft zaterdag gebeld met koningin Beatrix over de voortgang van de informatie, zo liet de Rijksvoorlichtingdienst zaterdag weten.
(Bron)
Amerikanen vrezen 'Big Brother'

WASHINGTON - Burgerrechtenorganisaties in de Verenigde Staten zijn bezorgd over het Automated Tracking System (Automatisch Traceersysteem), een nieuw computersysteem dat maandag in gebruik wordt genomen en het 'terreurrisico' van elke reiziger moet evalueren en opslaan.
Het systeem van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid combineert de gegevens van tal van overheidsinstanties met data die luchtvaartmaatschappijen moeten verzamelen, zoals adres, e-mailadres, creditcardgegevens en type maaltijd dat in het vliegtuig is genuttigd.
De uitgerekende 'terreurscore' wordt veertig jaar opgeslagen en is toegankelijk voor tal van instanties, behalve voor de betrokkene zelf, die hem dus ook niet kan aanvechten of corrigeren.
"Nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis is onze regering met zo'n massaal project begonnen om scores van 'risico-evaluatie' aan zijn eigen burgers toe te kennen", aldus de Amerikaanse Burgerlijke Vrijheden Unie (ACLU).
"Als een onbekende regeringscomputer u op basis van onbekende bronnen heeft gekenschetst als 'veiligheidsrisico' en begonnen is dat label te verspreiden bij overheidsinstanties, dan zult u geen reëel middel hebben om uit te vinden waarom u dat label is opgeplakt noch om zijn geldigheid aan te vechten", aldus de ACLU.
Een andere burgerrechtenorganisatie, EFF, vreest dat "de regering zich opmaakt om miljoenen eerbare burgers scores van 'risico-evaluatie' te geven die hen hun hele leven zullen volgen", met alle consequenties van dien bij het zoeken van een baan.
Buitenlanders zou daarnaast de toegang tot de VS kunnen worden ontzegd. Het systeem zal worden gebruikt voor zowel Amerikanen als buitenlanders.
(Bron)

vrijdag, december 01, 2006

Celstraf wegens poging brandstichting synagoge

DORDRECHT - De rechtbank in Dordrecht heeft vrijdag de 19-jarige M. V. uit Hardinxveld-Giessendam veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk wegens poging tot brandstichting in een synagoge in Sliedrecht.
Zijn 20-jarige medeverdachte S. van D. uit Zwolle kreeg 21 maanden waarvan zes voorwaardelijk opgelegd.
De twee mannen bekenden dat zij op 18 april van plan waren om drie molotovcocktails naar binnen te gooien bij een joods gebedshuis aan de Rivierdijk in Sliedrecht. Omdat omwonenden de politie tijdig waarschuwden, konden de twee hun voornemen niet uitvoeren. Ze werden op een bankje in de buurt van de synagoge aangehouden.
De rechtbank legde V. de hoogste straf op omdat hij tussen februari en april ook de muren van de synagoge bekladde met hakenkruizen en rechts-extremistische leuzen. Hetzelfde deed hij op een geluidswal langs de A15 bij Sliedrecht.
Een derde medeverdachte werd op 24 augustus van dit jaar al veroordeeld omdat hij de geplande aanslag op video wilde vastleggen. Hij kreeg vijftien maanden celstraf waarvan vijf maanden voorwaardelijk.
Tegen V. en Van D. was respectievelijk drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, en tweeënhalf jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk geëist.
(Bron)
Zorgtoeslag wordt hoger

DEN HAAG - Mensen met een laag inkomen krijgen in 2007 jaar meer zorgtoeslag dan in 2006. Een alleenstaande kan over 2007 maximaal 432 euro per jaar krijgen (in 2006 was dat 403 euro), voor een verzekerde met partner geldt een maximum van 1223, ofwel 68 euro meer dan dit jaar. Het ministerie heeft de nieuwe bedragen vrijdag bekendgemaakt.
De zorgtoeslag is bedoeld om de premie voor de ziektekostenverzekering te compenseren. De premie is hoger dan vorig jaar. Het kabinet heeft eerder afgesproken dat de zorgtoeslag stijgt als de premie omhoog gaat.
In 2006 hebben in totaal zes miljoen huishoudens een zorgtoeslag gekregen. De verzekerden die in 2006 een toeslag hebben ontvangen, hoeven voor 2007 geen nieuwe aanvraag in te dienen. De belastingdienst berekent zelf of die burgers voor 2007 opnieuw in aanmerking komen voor de regeling.
(Bron)
Waakhond vreest internetcensuur Iran

AMSTERDAM - De waakhond voor vrije pers Reporters Without Borders heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over een maatregel van de Iraanse overheid. Die wil websites laten registreren die publiceren over de rol van het land in de internationale politiek.
De regering in Iran besloot maandag dat alle websites die te maken hebben met de Iraanse kwestie zich binnen twee maanden moeten melden bij het ministerie van Cultuur. Volgens Reporters Without Borders is de wet een maatregel om onafhankelijk publicerende websites aan banden te kunnen leggen.
"De regel kan een voorteken zijn van het sluiten of filteren van nieuwssites", aldus de perswaakhond. "Het geeft een legale basis voor de al aanwezige censuur op internet."
Het zal voor Iran echter moeilijk worden deze wet ten uitvoer te brengen. Kenners zeggen dat het onmogelijk is tienduizenden sites verplicht te laten registreren. Velen hebben de servers over de grens staan en zijn dus voor de Iraanse overheid niet te checken.
(Bron)
Jachtopzichter rijdt rond met levende fazanten

BEILEN - Een 62-jarige jachtopzichter uit Assen is op de A28 bij Beilen met veertig levende fazanten in zijn auto aangehouden. Dat maakte het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vrijdag bekend.
De politiemensen zagen dinsdag tijdens een controle tot hun verbijstering bewegende jutezakken in de auto. In tien zakken zaten elk vier fazanten. Dat was illegaal omdat ze niet waren geringd en niet in kratten werden vervoerd. De jachtopziener had de dieren gekocht en had ze al enkele dagen in bezit.
Hij wilde ze slachten voor eigen consumptie of doorverkopen. "Erbarmelijk", noemde de woordvoerder van het KLPD de vondst, "Juist van een jachtopzichter moet je kunnen verwachten dat er zo niet met dieren wordt omgegaan".
De jachtopzichter loopt de kans dat hij, naast een boete voor het illegale bezit van fazanten, zijn jachtvergunning kwijtraakt.
(Bron)
'Fontys verbood kritische scriptie over IND'

AMSTERDAM - De Fontys Hogeschool in Eindhoven heeft een studie over de leeftijdsbepaling van jonge asielzoekers uit de bibliotheek gehaald. Volgens het wetenschappelijke radioprogramma Argos deed de school dit om te voorkomen dat iemand kennis nam van de inhoud.
In de scriptie uit 2004 werd kritiek geleverd op de manier waarop de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de leeftijd van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) bepaalt.
De studenten kregen op een zeker moment een telefoontje van de school dat zij hun onderzoeksresultaten moesten inleveren. Ook mochten zij geen contact meer hebben met kinderradioloog Simon Robben, een wetenschapper van de Universiteit van Maastricht die de studenten begeleidde. Robben is een criticus van de door de IND gehanteerde methode.
De studenten kregen de opdracht iedere verwijzing naar de IND uit de scriptie te halen. Zelfs de term 'ama' mochten zij niet gebruiken. Fontys ontkent de studenten onder druk gezet te hebben. De school zegt dat de studenten informatie wilden gebruiken die door de IND niet vrijwillig was afgestaan en de maatregelen te hebben getroffen om de goede band met de IND als stageplaats te behouden.
De onderzoeksmethode die de IND bij het bepalen van de leeftijd hanteert, zou volgens de studenten en Robben niet betrouwbaar zijn. Met behulp van een röntgenfoto wordt het sleutelbeen bekeken. In dat been zit een spleetje dat dichtgegroeid is als iemand twintig is. Volgens Robben is die methode niet onomstreden omdat het spleetje in het sleutelbeen per individu verschilt.
De conclusie van de scriptie luidde dat het geen betrouwbare methode is om leeftijd te bepalen. Het onderzoek dient ertoe om te zien of een asielzoeker minderjarig is. Is het spleetje dichtgegroeid, dan wordt geen verblijfsvergunning afgegeven.
SP-Kamerlid Jan de Wit heeft in de uitzending aangegeven dat hij opheldering wil van minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) en van minister voor Vreemdelingenzaken Rita V. (VVD).
(Bron)
Bush wil onthouding als wapen in de strijd tegen aids

WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft vrijdag op Wereldaidsdag toegezegd dat de Verenigde Staten zich blijven inzetten in de strijd tegen de verspreiding van aids. Hij benadrukte dat seksuele onthouding de beste manier is om te voorkomen dat hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, zich kan verspreiden.
"Op Wereldaidsdag onderstrepen we onze toewijding om tegen de aids-pandemie te vechten met mededogen en met besluitvaardig handelen", aldus Bush in een verklaring.
De president zei verder dat de VS samen met andere landen een alomvattende strategie voorstaat om de verspreiding van aids tegen te gaan. Volgens Bush hoort daar ook seksuele onthouding bij, evenals echtelijke trouw en het gebruik van condooms.
Volgens de Verenigde Naties zijn dit jaar 4,3 miljoen mensen besmet geraakt met hiv, waarvan 65 procent in Afrika. Sinds het eerste geval van aids 25 jaar geleden bekend werd, zijn 25 miljoen mensen aan de ziekte bezweken en 40 miljoen mensen geïnfecteerd geraakt met hiv.
(Bron)
Aids zet druk op arbeidsmarkt

GENEVE - De arbeidsmarkt in veel landen komt door aids in toenemende mate onder druk te staan. De meest getroffen gebieden hebben te maken met lagere economische groei.
Dat blijkt uit een rapport dat de Internationale Arbeids Organisatie ILO vrijdag op Wereldaidsdag naar buiten heeft gebracht.
Volgens de ILO zijn vorig jaar ongeveer 3,4 miljoen aidspatiënten overleden die onder normale omstandigheden gewoon hadden kunnen werken. Dit aantal zal in 2020 zijn gestegen naar 4,5 miljoen, zo verwacht de organisatie. Het totaal aantal doden onder die groep zal tegen die tijd zijn opgelopen naar 86 miljoen. Vorig jaar waren het er al 28 miljoen.
Door de sterfte blijven er minder mensen over die het werk wel kunnen doen. Dat betekent dat er een toenemende "economische druk" op hun schouders komt te liggen. De ILO heeft nu berekend in welke mate die last de komende jaren omhoog zal gaan. Vorig jaar bedroeg die last al 0,5 procent, in 2020 zal dat percentage zijn opgelopen naar 1,7. In de landen ten zuiden van de Sahara zijn die cijfers respectievelijk 4 en 7,2 procent. In die regio heeft aids het meest om zich heen gegrepen.
De ILO heeft ook in kaart gebracht in hoeverre de economische groei door de ziekte wordt belemmerd. Tussen 1992 en 2004 gingen er elk jaar 1,3 miljoen banen verloren. In de landen waar het aantal besmettingen het hoogst is, kwam de economische groei daardoor jaarlijks gemiddeld 0,5 procent lager uit. In de landen onder de Sahara was dat zelfs 0,7 procent.
In veel landen is het openlijk praten over aids nog altijd een taboe. Met name de regering van Zuid-Afrika, waar de situatie zeer ernstig is, wordt verweten niet genoeg te doen om de problemen rond aids aan te pakken. Naar schatting zijn vijf miljoen mensen in het land besmet met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. In het land zijn de laatste tijd wel meer aidsremmers verkrijgbaar.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei vrijdag in een toespraak dat er meer gedaan moet worden om een open discussie over aids mogelijk te maken. Annan benadrukte dat politici een persoonlijke verantwoordelijkheid hebben om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.
(Bron)
Kind gedood op basisschool

HOOGERHEIDE - Op basisschool Klim-Op aan de Matthias Wolffstraat in Hoogerheide is vrijdag rond 11.25 uur een 8-jarig jongetje om het leven gebracht. De 22-jarige dader is door de politie aangehouden. Hij heeft het kind uit groep vier met messteken gedood. Dat heeft de politie tijdens een persconferentie bekendgemaakt.
Het jongetje zat volgens de politie in groep 5 van de Klim-Op basisschool in Hoogerheide.
De jongen werd rond 11.25 uur met ernstige verwondingen in de halsstreek aangetroffen in een lokaal van de school, aldus de politie. Stegman bevestigde dat het gaat om de 8-jarige Jesse Dingemans. Over de exacte toedracht en het motief kon Stegman nog niets zeggen. Burgemeester Fränzel sprak van een "verschrikkelijk bericht".
De school heeft meteen groot alarm geslagen na de gruwelijke vondst. Getuigen zeggen dat ze de dader gehuld in capuchon en lange jas hebben zien weglopen in de richting van het nabijgelegen gemeentehuis. Op basis van het signalement kon de verdachte vrijdagmiddag op straat worden aangehouden. Zover bekend heeft hij geen bivakmuts gedragen, zoals eerder werd gesuggereerd.
De man werd rond 14.00 uur aangehouden. Volgens de politie is er geen familierelatie tussen de dader en het slachtoffer. Schooldirecteur Brouwers van de Klim-Op benadrukte tijdens de persconferentie dat "medeleerlingen het slachtoffer niet hebben gezien."
De vermeende dader heeft zich niet tegen zijn arrestatie verzet, zei districtschef Stegman. "De man maakte bij zijn aanhouding een rustige indruk." Over de exacte toedracht en het motief kon Stegman nog niets zeggen. "De vraag over het motief wil ik ook graag beantwoord zien."
De verdachte wordt op dit moment verhoord. Er is een groot team vrijgemaakt om het misdrijf te onderzoeken. De politie heeft nog geen wapen aangetroffen. Volgens officier van justitie Huibert Donker wordt de 22-jarige man maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze onderzoeksrechter bekijkt of de verdachte langer in voorarrest mag worden gehouden.
Het slachtoffertje zou het zoontje zijn van de directeur van een filiaal van de Rabobank in Halsteren. Een woordvoerster op het hoofdkantoor van de bank heeft dat vrijdagmiddag bevestigd maar trok de verklaring later weer in. "Het is niet zeker. We onderzoeken het." Meer informatie over de achtergronden bij de dood van het kind kon zij niet geven.
Op het gemeentehuis van Woensdrecht, waar Hoogerheide onder valt, is een crisiscentrum ingericht. De school is ontruimd en de leerlingen worden opgevangen door slachtofferhulp. De ouders worden opgevangen in het gemeentehuis. Ze worden bijgepraat over wat zich heeft afgespeeld en er is voor nazorg geregeld. De gemeente wil voorkomen dat de ouders worden lastiggevallen door de aanwezige media.
Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven heeft geschokt gereageerd. "Het is vreselijk wat er is gebeurd", aldus Van der Hoeven na afloop van de minsterraad vrijdag.
Ze had nog geen nadere informatie. Na afloop van de ministerraad is Van der Hoeven direct naar haar ministerie gegaan om te horen wat er precies is gebeurd.
(Bron)

donderdag, november 30, 2006

Kamer stemt voor generaal pardon

DEN HAAG - Asielzoekers die voor april 2001 Nederland binnenkwamen, moeten in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer stemde donderdagavond in met een voorstel daartoe van de PvdA. 75 Kamerleden stemden voor en 74 tegen.
Initiatiefnemer PvdA-leider Wouter Bos wil uiterlijk dinsdagochtend horen hoe het kabinet denkt de motie te gaan uitvoeren.
Minister Rita V. (Vreemdelingenzaken) is tegen een generaal pardon voor asielzoekers die voor april 2001 Nederland binnenkwamen. "Een demissionair kabinet zet geen nieuw beleid in, dus ook geen pardonregeling", zei V.. De VVD-minister zei het "ongebruikelijk en ongewenst" te vinden dat de Kamer de politieke terughoudendheid van het demissionaire kabinet probeert te veranderen.
Sinds de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week is er een meerderheid voor een pardonregeling. CDA, VVD, de Partij voor de Vrijheid en de SGP zijn tegen.
V. noemde zo'n regeling donderdag "een premie" op niet meewerken aan asielprocedures. Ze vindt een generaal pardon onrechtvaardig tegenover de groep asielzoekers die wel meegewerkt hebben aan hun uitzetting.
Bos kreeg felle kritiek van CDA, VVD, Partij voor de Vrijheid en SGP. Deze partijen vrezen dat ons land de deur openzet voor tal van asielzoekers. Volgens Bos gaat het om een beperkte groep: alle asielzoekers die hun eerste aanvraag voor 1 april 2001 indienden en ons land sindsdien niet meer hebben verlaten. Oorlogsmisdadigers en asielzoekers die zijn veroordeeld voor 'ernstige delicten' vallen volgens de motie niet onder de regeling.
De motie kon in de Kamer rekenen op een meerderheid van 75 zetels. Behalve de PvdA staan SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en de Partij voor de Dieren er achter.
Bos erkende dat hij niet weet hoeveel asielzoekers precies onder de regeling zullen vallen. CDA-Kamerlid Wim van de Camp noemde het buitengewoon opmerkelijk om een generaal pardon af te kondigen zonder te weten hoe groot de groep is. Volgens hem wekt het voorstel valse verwachtingen. "Dat is inhumaan", zei Van de Camp.
Oorspronkelijk ging het om 26.000 asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) Nederland binnenkwamen. Volgens VVD-minister Rita V., die zich altijd heeft verzet tegen een pardonregeling, is de groep in de loop van de tijd met 5500 mensen uitgebreid tot 31.600.
Deze aanwas komt door geboortes, nareizende familieleden en mensen die in de gemeentelijke noodopvang zaten. Van de Camp zei dat het er 38.000 zouden kunnen worden.
Bos benadrukte dat het er nu om gaat dat de Kamer zich principieel uitspreekt voor een pardonregeling. Daarna moet het kabinet die zorgvuldig uitwerken. Tot die tijd mogen er geen asielzoekers uit de groep worden uitgezet.
Volgens Bos bestaat er in de maatschappij veel steun voor een pardonregeling. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten drong eerder ook aan op een ruimhartig pardon voor asielzoekers die langer dan vijf jaar in ons land wachten op uitsluitsel over hun aanvraag. In 2003 kwamen 2097 asielzoekers op basis van een eenmalig, specifiek pardon in aanmerking voor een verblijfsvergunning.
(Bron)
Gemeenten krijgen er 400.000 WMO-klanten bij

DEN HAAG - Gemeenten krijgen er door de vergrijzing tussen 2006 en 2020 zo'n 400.000 inwoners bij die hulp nodig hebben. Naar verwachting zal het aantal mensen met lichamelijke, verstandelijke of psychische problemen dat een beroep doet op de nieuwe welzijnswet WMO in 2020 met 20 procent zijn gestegen tot 2,5 miljoen.
Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau SGBO dat staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vooral de behoefte aan hulp bij het huishouden, woonvoorzieningen, rolstoelen en vervoer zal stijgen, denken de onderzoekers.
Het SGBO heeft in het onderzoek geen inschatting kunnen maken van het effect dat de nieuwe wet op de vraag zal hebben. Gemeenten zouden de vraag naar beneden kunnen bijstellen, stellen de onderzoekers. Hiervoor moeten ze vrijwilligers en mantelzorgers zo ondersteunen en stimuleren dat zij huishoudelijke verzorging of ondersteuning op zich nemen.
(Bron)
Duur etentje voor goudbewaker

ZEEBRUGGE - Terwijl de chauffeur even in een restaurant zat te eten, is 50 kilo goud gestolen uit een geldwagen van Brinks in Zeebrugge.
De lading was circa 780.000 euro waard, aldus de Belgische politie donderdag. Het goud, een lading kleine bolletjes, zat verpakt in tien plastic flessen.
Het goud kan worden versmolten voor diverse toepassingen zoals juwelen, aldus de politie. De lading was bestemd voor Groot-Brittannië.
(Bron)
'Cocaïne gevonden bij D66'

AMSTERDAM - Bij de Tweede Kamerfractie van D66 in Den Haag is op het damestoilet coke gevonden. Dit meldt CampusTV, dat een onderzoek deed naar sporen van cocaïne in het Kamergebouw.
Uit de coketest van CampusTV bleek het damestoilet bij de fractie van D66 cokesporen te bevatten. De test bestond uit het halen van een doekje met substantie over elementen in de toilet. Zodra het doekje blauw wordt, is dit een indicatie van de aanwezigheid van coke. Volgens de producent van de test is de test 99,5 procent betrouwbaar.
In een reactie liet D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya weten onschuldig te zijn. Volgens de persvoorlichter van D66 gaat het niet om wc's van D66, maar om algemene wc's die ook gebruikt worden door de fracties van SP en SGP en door kopieermedewerkers.
(Bron)
Prehistorische vis had sterkste kaken ooit

LONDEN - Een vis die vierhonderd miljoen jaar geleden de wereldzeeën onveilig maakte, had de grootste bijtkracht van alle tot dusver bekende dieren. Hij was in staat geweest een haai met één beet te verscheuren. Dat hebben wetenschappers ontdekt, berichtte het Britse dagblad The Times woensdag.
Het prehistorische zeemonster, met de Latijnse naam Dunkleosteus terrelli, kon zijn kaken dichtklappen met een kracht van bijna 5000 kilo. Dat is bijna vier keer zo krachtig als de beet van een Tyrannosaurus rex. De uitgestorven vis kon circa tien meter lang worden en vier ton zwaar.
De onderzoekers hebben de kaken en spieren van het enorme zeebeest aan de hand van een gefossiliseerde schedel gereconstrueerd. Ze ontdekten dat de vis niet alleen zeer krachtig, maar ook zeer snel kon toehappen. In slechts een vijftigste van een seconde kon het dier zijn muil openen.
Van de nu nog levende dieren heeft de Amerikaanse alligator met 963 kilo de grootste bijtkracht. Moderne haaien hebben met 136 kilo een relatief zwakke beet. Mensen kunnen bijten met een kracht van ongeveer 77 kilo.
(Bron)
Kritiek op regime detentieboten

AMSTERDAM - De overheid moet de leefomstandigheden op de Rotterdamse detentieboten verbeteren, vinden asieladvocaten. Daarom sleepten de verenigingen voor asieladvocaten, de VAJN en de SRA, de Staat donderdagochtend voor de rechtbank in Den Haag.
De advocaten eisen dat de vastgehouden vreemdelingen meer privacy krijgen en een zinvol dagprogramma met arbeid en educatie. Verder ontbreekt het volgens hen op de boot aan een goede luchtplaats.
De vreemdelingen moeten nu 'als tijgers rondjes in een kooi op de kade lopen' om aan lichaamsbeweging te komen, zegt Loes Vellenga, asieladvocate en voorzitter van de VAJN.
De minimumeisen die de Raad van Europa aan detentie in gevangenissen stelt, worden op de boten bij lange na niet gehaald, stellen de advocaten vast. Als de verbeteringen niet snel worden aangebracht, moet de rechter een maximum aan de verblijfsduur op de boten stellen.
Illegale vreemdelingen mogen dan volgens de advocaten maximaal zes maanden op de boten worden vastgehouden. Daarna moeten ze worden overgeplaatst naar een instelling met een veel minder sober regime.
De rechter doet 11 december uitspraak.
(Bron)
Warmste herfst nog extremer

DE BILT - De warmste herfst van de afgelopen drie eeuwen blijkt warmer dan verwacht. Definitieve cijfers van het KNMI laten donderdag zien dat de gemiddelde temperatuur over de maanden september, oktober en november 13,6 graden Celsius was. Het weerbureau had op 13,2 tot 13,5 graden gerekend.
In 2005 was de gemiddelde temperatuur 12 graden. De verbetering van een record met meer dan een graad komt zelden voor, aldus een woordvoerder. Het KNMI noemt drie oorzaken voor de uitzonderlijk warme herfst dit jaar. De opwarming van de aarde, de zuidenwind die bijna het hele seizoen zachte lucht onze kant uitblies en het naijleffect van de uitzonderlijk warme zomer.
In De Bilt werd zaterdag nog een warmterecord bereikt. Het werd er maar liefst 17,2 graden. Niet eerder was het zo warm in de laatste tien dagen van november. In het Zuid-Limburgse Beek was het zaterdagmiddag zelfs 18,9 graden.
De warme herfst heeft ervoor gezorgd dat huishoudens minder energie verbruikten. De brancheorganisatie EnergieNed heeft berekend dat een klant met een gemiddeld verbruik in de periode van september tot en met november 70 euro heeft bespaard.
(Bron)

Dus valt vandaag vies tegen - 5 graden, een fractie warmer dan het vanncht was. En die opklaringen kwamen helaas ook niet, een sombere, kille, kleffe, mistige dag. Het lijkt wel herfst.
'Honderden doden door gevechten in zuiden Sudan'

LONDEN/KHARTUM - Zeker driehonderd mensen zijn de afgelopen dagen gedood tijdens gevechten tussen het regeringsleger van Sudan en voormalige rebellen in het zuiden van het Afrikaanse land. Dat hebben hulpverleners in Sudan donderdag tegen de BBC gezegd.
Een voormalige officier van de rebellenbeweging SPLA erkende dat er veel slachtoffers zijn gevallen.
De gevechten hadden plaats in de stad Malakal. De meeste slachtoffers zijn volgens de hulpverleners militairen uit het regeringsleger. Ook veel burgers zouden de dood hebben gevonden.
Volgens waarnemers gaat het om de tot dusver ernstigste schending van het vredesakkoord dat de regering van Sudan en het in het zuiden actieve Sudanese Volksbevrijdingsleger SPLA in december 2005 sloten. Met dat akkoord kwam er een einde aan een burgeroorlog die meer dan twee decennia had geduurd.
De voormalige SPLA-officier Elias Waya Nyipuocs zei dat de gevechten drie dagen geleden uitbraken. Volgens Nyipuocs vielen regeringsgetrouwe milities voormalige strijders van de SPLA aan in de buurt van de barakken van het regeringsleger bij het vliegveld van Malakal. In de gevechten die daarna uitbraken, zette het regeringsleger volgens Nyipuocs tanks in.
(Bron)
Sekstempels in Amsterdam moeten dicht

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft besloten 33 vergunningen voor seksbedrijven op de Wallen niet te verlenen of in te trekken. De beslissing volgt op intensieve controles in de roemruchte hoerenbuurt naar criminele activiteiten van ondernemers. Dat maakte de gemeente donderdag bekend.
Het intrekken of niet verlenen van vergunningen is mogelijk door de wet Bibob. Die moet voorkomen dat de overheid onbedoeld criminele activiteiten ondersteunt door het verlenen van vergunningen en subsidies.
De seksbazen moeten hun panden nog voor het eind van dit jaar sluiten. Volgens een gemeentewoordvoerder zijn in totaal negen ondernemers gedupeerd. Overigens kunnen de ondernemers een bezwaarschrift of verzoek om voorlopige voorziening bij de rechter indienen. De gemeente wacht in dat geval de uitspraak van de rechter af voordat de betreffende panden worden gesloten.
De gemeente heeft ook vier vergunningen geweigerd voor een aantal horecazaken en een bouwvergunning voor een prostitutiebedrijf. De beslissing van donderdag volgt na een eerste intensieve screening in de prostitutiebranche.
In de toekomst wil de gemeente ook hotels, restaurants, cafés en sekstheaters controleren. Naar verwachting zal eind volgend jaar de hele prostitutiebranche in de hoofdstad zijn doorgelicht.
Amsterdam heeft aangekondigd bij nieuwe aanvragen en bij verkoop van de betreffende zaken de nieuwe exploitanten opnieuw te screenen om te voorkomen dat er schijnconstructies worden gemaakt. Bij het controleren van andere bedrijven kijkt de gemeente of en in hoeverre de nu gedupeerde ondernemers daar een rol in spelen.
Een van de grootste seksbazen op de Wallen, Charles Geerts reageert verbijsterd op de beslissing van de gemeente. Hij moet twintig panden met zo'n zestig ramen sluiten. Daardoor zouden ruim honderd prostituees op straat komen te staan.
Geerts zal de beslissing van de gemeente tot bij de hoogste rechter aanvechten. "Ik heb er niet de minste twijfel over dat de rechter de lafhartige beslissing van Amsterdam zal terugdraaien."
De ondernemer ontkent schuldig te zijn aan criminele activiteiten. "Ik heb een blanco strafblad en beschik zelfs over brieven van de officier van justitie waarin aan banken wordt meegedeeld dat ze zonder probleem zaken met me kunnen doen omdat ik nooit van het plegen van enig strafbaar feit ben verdacht, laat staan daarvoor zou zijn vervolgd of veroordeeld."
Hij beschuldigt de media ervan hem als mikpunt te hebben gebruikt voor roddel en achterklap. "Nu zitten die oude roddels weer opnieuw in het dossier van de Bibob en zegt de gemeente dat ik dicht moet, omdat alleen al het vermoeden dat er iets niet in orde is, reden voor het intrekken van vergunningen is."
Metje Blaak van Stichting de Rode Draad zei in een reactie "heel bang te zijn voor Arnhemse toestanden". "Van het Spijkerkwartier is niets meer over." "De gemeente kan wel zeggen dat de toeristen voor de Amsterdamse geveltjes komen, maar nergens in de wereld is een dergelijk redlightdistrict. Dat is uniek", zei de voormalige prostituee.
Mariska Majoor van het Prostitutie Informatie Centrum denkt niet dat de sluiting van de ramen de echte problemen op de Wallen zullen verhelpen. Volgens Majoor is het tegengaan van gedwongen prostitutie meerdere malen belangrijker dan "achter een paar exploitanten met zwart geld aangaan".
Ze denkt dat de actie van de gemeente een negatief effect zal hebben op de buurt. "De ramen die moeten sluiten zijn de goed verzorgde ramen." Majoor vreest dat de buurt loucher wordt.
De Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven vindt dat Amsterdam de Bibob-wet oneigenlijk gebruikt om seksbedrijven weg te krijgen. "De afgelopen jaren verleende de gemeente steeds vergunningen en gingen ze de antecedenten van de eigenaren ook al na", zegt directeur André van Dorst.
"Nu gaat Amsterdam deze mensen nog eens veroordelen, terwijl men heeft bewezen aan alle voorschriften te hebben voldaan." Volgens de branchevereniging zullen de Wallen altijd blijven bestaan. "De markt is er en de klant gaat zoeken", aldus Van Dorst. "Er komen nieuwe seksbedrijven die het gat in de markt opvullen."
Stefan Diender, algemeen directeur van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB), vreest niet dat de Wallen als attractie zullen verdwijnen. Volgens hem zal er niet één toerist minder naar Amsterdam komen.
Ongeveer een derde van alle bezoekers in de hoofdstad bezoekt de hoerenbuurt. Het is volgens hem onduidelijk hoeveel bezoekers ook daadwerkelijk gebruikmaken van de diensten van de dames.
(Bron)
Chimpanseewijfjes nemen met vereende krachten wraak

KENT - Chimpanseewijfjes nemen af en toe gezamenlijk wraak als een van hen het slachtoffer is geworden van agressie van hun mannelijke soortgenoten. Dat berichtte een onderzoeker van de Universiteit van Kent dinsdag in het vaktijdschrift International Journal of Primatology. Het is voor het eerst dat groepsvergelding door chimpanseewijfjes is vastgesteld.
De onderzoeker, Nicholas Newton-Fischer, bestudeerde drie maanden lang een groep chimpansees in Uganda, in het oosten van Afrika. De groep bestond uit acht volwassen mannetjes en 21 volwassen vrouwtjes.
In de onderzoeksperiode registreerde Newton-Fischer in totaal 74 aanvallen van chimpanseemannetjes op wijfjes. Twintig keer reageerden de vrouwtjes op een agressieve manier, waarvan negen keer met andere vrouwtjes.
In de meeste gevallen was het slaken van harde kreten en agressieve gebaren genoeg om de mannetjes in te tomen. In twee gevallen kwam het daadwerkelijk tot een handgemeen.
De vrouwelijke slachtoffers riepen in een aantal gevallen de hulp in van de andere dieren. Andere keren kregen ze hulp aangeboden, maximaal van vijf vrouwtjes binnen de kolonie.
Newton-Fischer zegt te vermoeden dat de groepswraak in het algemeen tot een vermindering van de mannelijke agressie binnen de apengroep leidt. De afgelopen tientallen jaren is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het gedrag van chimpansees, die worden beschouwd tot de nauwste verwanten van de mens.
Waarom nu voor het eerst een dergelijk groepsoptreden van vrouwtjes is vastgesteld, is onduidelijk. Mogelijk is sprake van een extreem hechte chimpanseekolonie.
(Bron)
'Machinisten slecht opgeleid'

AMSTERDAM - De kans op ongelukken op het spoor neemt toe, omdat machinisten van goederentreinen soms slecht zijn opgeleid en vermoeid zijn door extreem lange werkdagen. De problemen spelen volgens de vakbonden FNV en de Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) vooral bij kleinere spoorvervoerders. Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdag.
De afgelopen vier jaar is volgens cijfers van de inspectie Verkeer en Waterstaat een kwart meer treinen door rood gereden. De inspectie stelt dat deze cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn. De veiligheid op het spoor wordt constant bedreigd door goederentreinen die door rood rijden.
Door een chronisch tekort aan treinbestuurders staat de scholing van nieuw personeel volgens de vakbonden vooral bij kleinere vervoerders constant onder druk. "Mensen zitten bovendien regelmatig negen, tien uur achter elkaar op de bok", zegt Wim Eilert van de VVMC in het dagblad. "Dat vinden wij niet verantwoord."
De Arbeidsinspectie zegt sinds 2002 geen controles meer te hebben uitgevoerd op de werktijden. Een goederentrein botste vorige week op een stoptrein, waarbij 31 reizigers gewond raakten. Uit een nog vertrouwelijke rapportage van de verkeersinspectie zou blijken dat de goederentrein in Arnhem door rood reed.
Voorzitter van de Belangenvereniging Rail Goederenvervoerders Frans Zoetmulder zegt in het dagblad zich niet in het beeld te herkennen.
(Bron)
Poep bezoekers omgezet in energie

GRONINGEN - De poep van bezoekers van cultuurplatform De Puddingfabriek in Groningen verdwijnt niet langer in het riool maar wordt voortaan gebruikt voor de verlichting tijdens concerten. Dat heeft Puddingfabriek-directeur Wimer van der Veen donderdag bekend gemaakt.
De ontlasting van bezoekers wordt opgevangen in een groot reservoir waarna het door middel van een chemisch proces wordt omgezet in energie. De vrijgekomen energie wordt in eerste instantie alleen gebruikt voor het licht en geluid tijdens optredens en concerten. Wat er dan nog aan energie overblijft, wordt elders in het pand van De Puddingfabriek gebruikt of anders teruggegeven aan het stroomnet.
De poep wordt opgespaard tot er een groot optreden plaatsvindt. Om voor zo'n optreden genoeg energie te krijgen, moeten ongeveer tweehonderd bezoekers naar het toilet zijn geweest.
"Als dat aantal niet gehaald wordt, wordt de rest van de energie gewoon van het vaste net gehaald", stelt Van der Veen. De directeur verwacht overigens dat het systeem op jaarbasis een besparing van ongeveer 10.000 euro oplevert. De kosten van de installatie, ruim 140.000 euro, worden betaald door een aantal Noord-Nederlandse investeerders.
(Bron)

Ik voorspel een nieuwe bijnaam ;-)
Nooit meer boenen op de afwas

GRONINGEN - De vaat boenen en schrobben is binnenkort misschien verleden tijd. De Groningse chemicus Pieter van der Wal beweert dat hij een extreem waterafstotende coating heeft ontwikkeld, die borden en bestek zelfreinigend maakt waardoor ze alleen nog maar even afgespoeld hoeven te worden. Dit maakte de promovendus donderdag bekend.
De chemische coating is onder meer gemaakt met Teflon, bekend van de antiaanbaklaag van pannen. Het zorgt ervoor dat druppels niet meer hechten aan het behandelde oppervlak, maar er als het ware af stuiteren.
Onderzoeker Van der Wal ziet talloze mogelijkheden voor zijn uitvinding. "Je kunt het bijvoorbeeld toepassen op keukengerei, waardoor kleverige substanties als honing zo van de lepel lopen. Maar je kunt ook denken aan badkamertegels, om schimmel tegen te gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos."
De chemicus hoopt vrijdag op het onderzoek te promoveren.
(Bron)

Het kan ook nadelig zijn - denk aan fondue en dergelijke ;-)
'Gewelddadige games beïnvloeden hersenactiviteit'

AMSTERDAM - Gewelddadige computerspelletjes beïnvloeden de hersenactiviteit van jongeren. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Indiana. De spelers vertonen verhoogde activiteit in het hersengebied waar emotionele opwinding zetelt.
De onderzoekers lieten 44 jongeren een half uur een computerspel spelen. De helft van de proefpersonen speelde een schietspel, de andere helft een niet-gewelddadig spel. Bij de eerste groep werd meer emotionele opwinding gemeten, en minder concentratievermogen. Bij de spelers van het vredelievender spel nam het concentratievermogen juist toe.
Volgens de onderzoekers is de proef uniek: het zou de eerste keer zijn dat willekeurige proefpersonen zijn onderzocht, waardoor de invloed van blootstelling aan gewelddadige media buiten het onderzoek geen rol speelde.
(Bron)

De vraag is: wat betekent dat?
Aantal dierproeven verder gedaald

DEN HAAG - Het aantal dierproeven is in 2005 gedaald. In totaal werden 20.346 minder testen geregistreerd dan in 2004. Dat is een daling van 3 procent. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 'Zo doende 2005' over dierproeven van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de instantie die toezicht houdt op de naleving van de Wet op de dierproeven (Wod).
In totaal registreerde de VWA in 2005 612.809 proeven. Met deze cijfers wordt een dalende trend doorgezet. In 2000 registreerde de inspectiedienst nog 714.449 testen op dieren. Tweederde hiervan zijn muizen en ratten.
De regels voor dierenwelzijn zijn in bijna alle gevallen goed nageleefd. Na 554 inspecties, waarvan ongeveer 220 onaangekondigd, deelde de dienst zes schriftelijke waarschuwingen uit. Deze hadden onder andere betrekking op de huisvesting van de dieren, het verzorgen en behandelen van proefdieren door nog niet bevoegde personen en het uitvoeren van proeven op dieren die niet afkomstig waren van een geregistreerde fokinstelling. In al deze gevallen zijn verbetertrajecten ingezet.
De beestjes worden in bijna de helft van de gevallen (47,3 procent) gebruikt voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en medische producten. In 44,2 procent gaat het om wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ziekten bij de mens.
Dierproeven mogen in Nederland alleen worden uitgevoerd door instanties die daar een speciale vergunning voor hebben. In 2005 waren dat er tachtig. 41 bedrijven hielden zich in dat jaar legaal bezig met het fokken van de dieren.
(Bron)
Koperdieven leggen treinverkeer plat

DEN BOSCH - Koperdieven hebben in de vroege donderdagochtend een wisselstoring veroorzaakt op het spoor tussen Nijmegen en Den Bosch. De onverlaten bleken een paar honderd meter koperdraad te hebben ontvreemd.
Volgens spoorbeheerder ProRail was de storing rond half acht verholpen.
(Bron)
Russische-spionnengif vrij verkrijgbaar op internet

AMSTERDAM - Het radioactieve vergif waarmee de Russische oud-KGB-agent Litvinenko om het leven is gebracht, is op internet legaal en voor weinig geld te koop. Dat ontdekte de Britse technologiewebsite The Register.
Een kleine hoeveelheid van het gif, de uiterst radioactieve isotoop 210 van het element polonium, wordt door de webwinkel United Nuclear Scientific Equipment & Supplies uit het Amerikaanse New Mexico geleverd voor 69 dollar plus verzendkosten. Het bedrijf accepteert overigens geen bestellingen van buiten de Verenigde Staten.
De Russische oud-spion Litvinenko werd vermoedelijk op 1 november vergiftigd met polonium. Hij overleed drie weken later in een Londens ziekenhuis. Litvinenko liet voor zijn dood meermalen weten de Russische president Poetin verantwoordelijk te houden voor de aanslag.
(Bron)
Gegijzelde journalisten vrijgelaten

DEN HAAG - De twee door justitie gegijzelde Telegraaf-journalisten zijn weer op vrije voeten. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag besliste donderdag dat ze niet langer in de gevangenis hoefden te blijven zitten.
Bart Mos en Joost de Haas werden door justitie gegijzeld omdat ze weigeren te onthullen wie staatsgeheime dossiers van de AIVD aan hen heeft doorgespeeld. In de dossiers stond informatie over topcrimineel Mink K. (Kok).
De rechtbank is van oordeel dat "de journalisten zich op hun verschoningsrecht kunnen beroepen, nu de staatsveiligheid thans niet in het geding is". Het lekken van de geheime stukken van de AID is volgens de rechter reeds door middel van publicaties in de media bekend geworden. De rechtbank schrijft verder dat "bescherming van de bronnen van een journalist één van de essentiële voorwaarden is voor de in een democratische samenleving bijzonder belangrijke persvrijheid".
Telegraaf hoofdredacteur Eef Bos reageerde opgelucht. "Mijn eerste gevoel is fantastisch. De twee mannen hebben hele vervelende dagen achter de rug en hun naaste familie ook. Ze zijn buitengewoon opgelucht. Dit is een ontzettend prettig moment." Bos bedankte de andere media voor hun solidariteit.
De vrouw van De Haas noemde het vanochtend absurd wat is gebeurd. Zij riep de leden van de Tweede Kamer op met duidelijk wetgeving te komen over het verschoningsrecht voor journalisten.
"We hebben nooit overwogen om te praten", benadrukten De Haas en Mos vlak na hun vrijlating. Toch hadden beiden niet verwacht dat ze daadwerkelijk achter de tralies zouden belanden omdat ze niet aan de rechter-commissaris wilden onthullen van wie ze staatsgeheime AIVD-dossiers hadden gekregen.
"Uiteindelijk hebben wij de raadkamer van de rechtbank woensdag heel duidelijk gemaakt dat wij nooit onze bronnen zullen prijsgeven, omdat we dan geen werk meer hebben. "Het moet de rechters duidelijk zijn geworden dat we echt nooit zouden praten."
Mos en De Haas hoorden het goede nieuws zelf zo ongeveer het laatst. Ze hebben een uur na de beslissing van de rechters nog achter de celdeur gezeten.
De Haas zei op een persconferentie dat hij opgelucht is en dat hij blij is dat "het recht heeft gezegevierd". "Vlak na het begin van de gijzeling had ik het gevoel dat we in een hele rare samenleving waren beland. We zaten vast voor het beschermen van een bron, ondanks het feit dat daar jurisprudentie over is. Het wordt hoog tijd dat bronbescherming voor journalisten in de wet wordt vastgelegd."
(Bron)

Dat dat moet worden vastgelegd is al veelzeggend.

woensdag, november 29, 2006

Druiven kunnen niet tegen zich omdraaiende katten.
Je koopt wat druiven. Thuis leg je ze op de stoel naast je bureau, die stoel die min of meer als bijzettafel fungeert.
Inmiddels heb ik een zak met deels geplette druiven. Tijger lag lekker te slapen op de één na hoogste boekenplank. Boven die druiven ja. Ineens kwam er een lading boeken naar beneden - de dame had zich omgedraaid. Ze slaagde erin tegelijkertijd zowel geheel onschuldig als een tikje verontrust naar die waterval van boeken kijken, die boeken die ze zelf naar beneden had gewrikt.
Zes maanden cel voor poging tot bekering

RABAT - In het Marokkaanse Agadir is woensdag een Duitse toerist tot zes maanden cel veroordeeld omdat hij heeft geprobeerd Marokkaanse jongeren tot het christendom te bekeren. Dit is van bronnen bij justitie in het Noord-Afrikaanse land vernomen.
De 64-jarige man had jongeren op straat in gesprekken over religie verwikkeld en "boeken van christelijke missionarissen" uitgedeeld. De politie nam daarop een kijkje in zijn hotelkamer, waar nog meer missiemateriaal werd gevonden.
In het voornamelijk islamitische Marokko zijn andere godsdiensten toegestaan, zolang niet actief bekeerlingen worden geworven.
(Bron)
Wrakingsverzoek Telegraaf-journalisten afgewezen

DEN HAAG - Het wrakingsverzoek van de advocaten van de gegijzelde Telegraaf-journalisten Bart Mos en Joost de Haas is woensdagavond afgewezen. De raadslieden hadden vraagtekens gezet bij de onpartijdigheid van de rechters die moeten beslissen of Mos en De Haas langer vast blijven zitten.
De wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag ziet echter geen reden om de betrokken rechters te vervangen. Die gaan zich nu buigen over de vraag of de twee journalisten nog eens twaalf dagen mogen worden vastgehouden.
(Bron)
Gewonden bij ontsporing tramstel Randstadrail

DEN HAAG - Een tramstel van de Randstadrail is woensdagavond rond 18.40 uur ontspoord nabij de halte Forepak in Den Haag. Volgens de politie zijn daarbij drie passagiers lichtgewond geraakt.
Het gaat om een tram van de Rotterdamse vervoerder RET, die rijdt op de Erasmuslijn tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Hofplein. De Erasmuslijn werd op 11 november in gebruik genomen.
De brandweer hielp de passagiers uit het voertuig, dat naast de rails terechtkwam. "Drie mensen zijn lichtgewond geraakt doordat de tram acuut tot stilstand kwam." Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend.
(Bron)
Harderwijk in ban van satanklaas

HARDERWIJK - Satanklaas, zo heet het metal feest dat vrijdag 1 december wordt gehouden in Estrado, het poppodium van Harderwijk.
De naam is gekozen met een vette knipoog naar de sinterklaashype die ons land in zijn greep heeft, aldus de stichting Noord Geldersch Metaal, die het feest op poten zet. De ChristenUnie reageert geschokt op dit initiatief. De fractie vindt dat er grenzen zijn aan kunst, in dit geval muziek, die hiermee worden overschreden.
Het alternatieve sinterklaasfeest in culturenpodium Estrado richt zich op 'metalheads' en ruige rockers, die de decembermaand met zijn verplichte familiebezoekjes, overdadige kerstmaaltijden en overvloedige commercie zat zijn. De organisatie belooft een feest 'compleet met eigen satanklaas vergezeld door zijn eigen she-devils en wittepieten'.
De ChristenUnie is geschokt door dit bericht, laat Marcel Companjen namens de fractie Harderwijk-Hierden weten. De fractie heeft al eerder, tijdens een commissievergadering, aangegeven dat er grenzen aan onder andere muziek gesteld dienen te worden.
'Deze grenzen zien dan niet op de muziekvorm (metal), als wel op de inhoud daarvan. Hierbij hebben wij onder meer gesteld dat kunst, en in dit geval muziek, niet aanstootgevend of godslasterlijk mag zijn. Wij menen dat hiervan in dit geval wel degelijk sprake is en betreuren het dan ook ten zeerste dat deze avond onder deze naam in Estrado wordt georganiseerd', aldus Companjen.
De organisatie van het metal feest was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor een nadere toelichting of commentaar.
In het persbericht belooft de organisatie dat - ondanks dat satanklaas zijn eigen invulling geeft aan het sinterklaasfeest door middel van het gebruik van 'diverse interessante attributen' - muziek de hoofdmoot vormt. De volgende bands maken hun opwachting in Estrado: Callenish Circle, Sengir, Thronar en Portall, verschillende genres met voor elk wat wils.
Pepernoten worden er niet uitgedeeld in Estrado, waar het overigens al een paar weken stil is geweest. Wel worden er zoals gebruikelijk op feesten van Noord Gelders Metaal, echte Geldersche worsten uitgedeeld en kunnen bezoekers er een flesje echt Noord Geldersch Metaal bier kopen. Voor de liefhebbers ligt er een heus satanklaas T-shirt klaar.
(Bron)
Russische ex-premier mogelijk vergiftigd

MOSKOU - De voormalige Russische premier Jegor Gajdar is in het ziekenhuis opgenomen met onduidelijke ziekteverschijnselen die mogelijk duiden op vergiftiging. Gajdar werd ziek op 24 november tijdens een conferentie in Ierland. Hij kon zich niet bewegen, gaf bloed over en kreeg ook bloedingen in de neus.
De artsen die hem hebben onderzocht hebben tot nu toe niet kunnen vaststellen wat de ziekteverschijnselen heeft veroorzaakt. Zijn toestand is nu stabiel.
Gajdar, die premier was in het begin van de jaren negentig onder president Boris Jeltsin, spreekt zich in een interview met de krant Financial Times zelf niet uit over de oorzaak van zijn ziekte. Zijn voormalige medewerker Anatoli Tsjoebais zegt in dezelfde krant dat Gajdar waarschijnlijk is vergiftigd.
Dit nieuws volgt op de dood van de Russische ex-spion Alexander Litvinenko in Londen, die na zijn dood vergiftigd bleek te zijn met een radioactieve stof.
(Bron)
Voorlopig geen kopieerheffing

DEN HAAG - Consumenten hoeven voorlopig geen kopieerheffing te betalen op mp3-spelers en videorecorders met een harde schijf. Dat heeft de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) woensdag besloten.
De stichting sluit echter niet uit dat de kopieerheffing later alsnog moet worden betaald. Dat hangt af van de Europese invoering van dergelijke maatregelen. In februari zal de stichting zich opnieuw over het onderwerp buigen.
SONT komt hiermee tegemoet aan de eis van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, die een Nederlandse kopieerheffing wilde tegenhouden. Volgens Hirsch Ballin moet de Nederlandse sector wachten tot er Europees een besluit over de toeslag is gevallen. De bewindsman had gedreigd in te grijpen als SONT toch met een heffing zou komen.
De voorzitter van de stichting, Henk Vonhoff, is wel voorstander van een kopieerheffing. In de ogen van de brancheorganisaties voor onder meer elektronicaproducenten wilde hij een toeslag van 25 euro per mp3-speler met een capaciteit van meer dan 10 gigabyte doordrukken. De organisaties waren bang dat consumenten naar het buitenland zouden uitwijken als daar geen heffing in rekening zou worden gebracht.
Vonhoff schrijft in een brief aan onder meer de brancheorganisaties dat een "behoedzame benadering" niet betekent dat de apparaten worden uitgesloten van een heffing. "Wel menen wij dat er redenen zijn om althans op dit moment pas op de plaats te maken."
(Bron)
Dieven aan de haal met felgele rolstoelen

AMSTERDAM - Onbekenden hebben zeven felgele rolstoelen gestolen uit het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Dat maakte de politie woensdag bekend. Het is nog onduidelijk hoe de dieven erin zijn geslaagd om de opvallende invalidenwagentjes het ziekenhuis uit te krijgen.
De politie zegt de zaak uiterst serieus te nemen. "Het is vermoedelijk geen kwajongensstreek. Rolstoelen zijn tenslotte geen winkelwagentjes", aldus een woordvoerder.
Het is nog niet bekend wanneer de diefstallen hebben plaatsgevonden en of alle invalidenwagentjes tegelijk zijn ontvreemd. Het duurde namelijk enige tijd voor de rolstoelen werden gemist. De schade loopt in de duizenden euro's.
(Bron)
ABBA krijgt eigen museum

AMSTERDAM - Een museum gewijd aan ABBA gaat open in 2008. Het interactieve museum in Stockholm bevat kostuums en instrumenten die door de popgroep zijn gebruikt, handgeschreven liedteksten, popprijzen en 'alle andere dingen die we kunnen vinden', zegt organisator Ulf Westman.
In het museum wordt een geluidsstudio gevestigd waarin bezoekers ABBA-nummers kunnen opnemen. Ook wordt in een interactieve attractie de illusie gewekt van een ABBA-concert in het Wembley-stadion. De organisatoren zijn nog op zoek naar een locatie, maar het museum moet ergens in het centrum van Stockholm komen te staan.
Het idee van het museum is afgekeken van het Beatles-museum in Londen. Het duurde bijna twee jaar om de voormalige leden van ABBA, Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskg en Anni-Frid Reuss, van de plannen te overtuigen.
De ex-leden doneren spullen aan het museum. Sponsors uit het bedrijfsleven moeten het nodige geld bij elkaar brengen. De burgemeester van Stockholm, Kristina Axen Olin, denkt dat het museum een toeristische trekpleister wordt. Ongeveer een half miljoen bezoekers per jaar worden verwacht. "Als inwoner van Stockholm is dit iets wat jullie al jaren missen", zei de burgemeester tijdens een persconferentie.
ABBA is een van de succesvolste popgroepen in de geschiedenis. De vier Zweden hebben meer dan 370 miljoen albums verkocht. ABBA trad voor het laatst op in 1982, maar het geld blijft binnenstromen: bijna drie miljoen albums per jaar worden verkocht.
Meer dan 27 miljoen mensen bezochten de musical 'Mama mia!', die is gebaseerd op de hits van de groep.
(Bron)
Stoffelijke resten per post

BOEKAREST - Een Roemeense vrouw heeft deze week een pakket ontvangen met daarin de stoffelijke resten van haar zestien jaar geleden overleden vader. Het postpakket kwam van een priester, die zonder overleg het graf had leeggehaald om de begraafplek weer te kunnen verkopen, aldus een Roemeens tv-station.
De vrouw heeft de politie ingeschakeld. De aartsbisschop van Boekarest heeft op zijn beurt gezegd de "onorthodoxe" actie van de priester te zullen onderzoeken.
(Bron)
Duizend plekken op spoor krijgen nieuwe beveiliging

HILVERSUM - Spoorwegbeheerder ProRail gaat op circa duizend plekken op het spoor een nieuw, veiliger beveiligingssysteem aanleggen. Dat zorgt ervoor dat treinen minder snel door rood licht rijden en op die manier ongelukken veroorzaken, zegt topman Bert Klerk woensdag in een interview met de Volkskrant.
"Het zijn drie- tot vierhonderd seinen op buitensporen, bijvoorbeeld op plekken waar een langzaam rijdende stoptrein op de hoofdbaan komt waar een trein met 140 kilometer per uur komt aanrazen", zegt Klerk. De overige zes- tot zevenhonderd komen bij zogeheten spoorwegemplacementen zoals stations.
De afgelopen tijd gebeurden er diverse ongelukken waarbij treinen op elkaar botsten. "We onderzoeken nog, maar alles wijst erop dat er treinen door rode seinen zijn gereden", aldus Klerk.
Volgens hem zijn er langs het spoor in Nederland circa honderd "recidiverende rode seinen", waar vaker dan een keer een keer een trein doorheen is gereden.
Het duurt nog een jaar of twee voordat ProRail het nieuwe systeem heeft aangelegd.
(Bron)


TT 105 Bonden: veiliger spoor duurt te lang

De bonden vinden het onaanvaardbaar dat het nog twee jaar duurt voordat het beveiligingssysteem op het spoor wordt aangepast. "Jaren geleden is gezegd dat het twee jaar zou duren en nu komt ProRail weer met twee jaar wachttijd, dat kan echt niet", zegt de VVMC.
Ook FNV Bondgenoten maakt zich zorgen. Maar het is vooral de schuld van de te traag werkende politiek. ProRail is van de politiek afhankelijk, zegt de bond.

Maar ja, treinen en vertraging, dat hoort bij elkaar...
Wilders steunt centrumrechts kabinet

DEN HAAG - Fractieleider Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) is bereid een centrumrechts kabinet te steunen. Hij heeft dat woensdag laten weten aan informateur Rein Jan Hoekstra. Zo'n kabinet zou moeten bestaan uit CDA, VVD, PVV, en ChristenUnie.
De kans dat die laatste partij bereid is in een dergelijke coalitie te stappen, is klein, gaf Wilders na afloop van zijn onderhoud met Hoekstra toe. De ChristenUnie staat lijnrecht tegenover de PVV als het gaat om het vreemdelingenbeleid. Bovendien is Wilders niet van plan op dat terrein concessies te doen.
Toch hoopt Wilders dat er een centrumrechtse regering komt. "Wij zijn absoluut niet bang voor de oppositie, die zal ons geen windeieren leggen. Maar niets is erger voor het land dan een links kabinet."
Ook GroenLinks-fractieleider Femke Halsema heeft woensdag een gesprek gehad met Hoekstra. Halsema denkt dat een kabinet van CDA, PvdA en SP mogelijk is. Zo'n coalitie is volgens haar de logische uitkomst van de verkiezingen. "Sociaal en stabiel" zou het motto van zo'n regering kunnen zijn.
Halsema had vooraf al aangegeven voorlopig geen rol te zien voor haar eigen partij in de kabinetsformatie. "Dat is nu niet aan de orde. Een kabinet van verliezers is geen logische optie."
De GroenLinks-leider ziet ondanks de grote verschillen tussen het CDA en de SP - met name op sociaal-economisch terrein - ook overeenkomsten zoals de behoudzucht en het maatschappijbeeld. De PvdA kan als sociale bestuurspartij daar prima tussen staan zodat er een stabiele regering kan komen, zei Halsema.
De ChristenUnie vindt dat een coalitie van CDA, PvdA en SP het meest voor de hand ligt. Partijleider André Rouvoet zei dit woensdag na zijn gesprek met Hoekstra. De ChristenUnie neemt wat Rouvoet betreft niet deel aan de nieuwe coalitie.
De ChristenUnie verdubbelde bij de verkiezingen van drie naar zes zetels, maar Rouvoet noemde dat bescheiden ten opzichte van de winst van de SP, die van negen naar 25 zetels ging.
(Bron)
Craig wil homoscène in volgende Bond-film

AMSTERDAM - De nieuwe James Bond-acteur Daniel Craig zou geen moeite hebben met een homoscène in de volgende Bond-film. "Waarom niet? Vandaag de dag hebben fans daar geen moeite meer mee", zo stelt de Brit. "Tegenwoordig zijn er zoveel films waar homoseksualiteit aan bod komt."
In Casino Royale gaat James Bond de strijd aan met het internationale terrorisme, in de persoon van Le Chiffre. De film doet het boven verwachting goed. De nieuwste film over de Britse geheim agent heeft de beste opening gehad van alle Bond-films die tot nu toe zijn verschenen. In de Verenigde Staten bracht de film in zijn openingsweekeinde meer dan 40 miljoen dollar (31,6 miljoen euro) op.
Aanvankelijk kreeg Craig veel kritiek nadat bekend werd dat hij de nieuwe 007 werd. Veel Bond-fans vonden de Brit te lelijk voor deze rol. Bovendien was er veel commotie over het feit dat Craig blond is.
De acteur zegt in de Daily Mail dat de regisseur hem heeft voorgesteld zijn haar donker te verven. "Er is mij gevraagd of ik van haarkleur wilde veranderen, maar dat heb ik geweigerd. Je moet niet aan mijn natuurlijke haarkleur komen", aldus Craig.
(Bron)
Woede over onechte Italiaanse voedselproducten

MILAAN - Italiaanse boeren zijn boos over de hoeveelheid onechte Italiaanse voedselproducten die momenteel de wereldmarkt overspoelt. Volgens de agrarische brancheorganisatie Coldiretti worden er jaarlijks voor 50 miljard euro goederen verkocht die Italiaans klinken, maar het niet zijn.
Voedselproducenten uit Italië vechten al jaren tegen het misbruik van Italiaans klinkende merknamen en logo's die prijken op niet authentieke producten. De vraag naar 'made in Italy' groeit wereldwijd sterk, met name in de Verenigde Staten, Australië en sinds kort ook in China. Volgens Coldiretti is de export van authentiek Italiaanse voedselproducten de afgelopen zeven maanden met 10 procent gestegen.
Tegenover twee echt Italiaanse producten wordt volgens de organisatie een namaak-artikel verkocht. Zo wordt in China een lokale kaas gemaakt die met een koe op het label voor de schapenkaas Pecorino door gaat. Coldiretti is er voorstander van om Italiaanse merknamen en labels dusdanig te verduidelijken dat consumenten wereldwijd makkelijker het onderscheid kunnen maken tussen echt en nep.
(Bron)
Apeldoorn verbiedt dumpdagen Hema

APELDOORN - De gemeente Apeldoorn verbiedt Hema het houden van Dumpdagen. De warenhuisketen wil de komende twee weekeinden duizenden artikelen uit de winkelvoorraad tegen dumpprijzen verkopen in de Americahal in Apeldoorn.
"Het organiseren van detailhandelsactiviteiten door een marktpartij is verboden in deze evenementenhal", zei een woordvoerder van Apeldoorn woensdag. De gemeente legt Hema een dwangsom van 100.000 euro op voor elke Dumpdag.
De gemeente zegt niet bezweken te zijn voor de druk van ondernemers in de binnenstad die de verkoop als oneerlijke concurrentie zien. "We waren al eerder aan het uitzoeken of een dergelijke activiteit verboden is. De verkoop was door Hema niet bij ons aangemeld."
Hema reageerde ontzet. "We zijn hier nog niet klaar mee. Alle contracten met de evenementenhal zijn al getekend." Volgens het bedrijf vindt eenzelfde activiteit zonder problemen al in Beverwijk plaats.
(Bron)
Onderzoek naar illegale tandartsen

UTRECHT - De GG en GD in Utrecht gaat proberen de activiteiten te achterhalen van illegale tandartsen uit Syrië en Irak. Die behandelen zonder vergunning allochtonen en illegalen, veelal in achterkamertjes van koffiehuizen.
Dat heeft de GG en GD woensdag bevestigd. RTV Utrecht constateerde de praktijken bij een rondgang langs Turkse en Marokkaanse koffiehuizen in de stad.
Vooral illegalen en onverzekerde allochtonen maken gebruik van deze tandartsen. Ze helpen voor een paar tientjes maar de kwaliteit is vaak belabberd. De hygiëne houdt niet over en veel patiënten worden er ziek van.
De Inspectie voor de Volksgezondheid gaat ervan uit dat de tandartsen zich niet tot Utrecht beperken. "Maar we kunnen niets doen als we geen klachten krijgen", zei een woordvoerster woensdag. De Inspectie heeft een oproep gedaan aan patiënten zich te melden.
(Bron)

dinsdag, november 28, 2006

Geen vervolging voor knietje politieagent

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de agent die tijdens Koninginnenach in Den Haag een arrestant sloeg en een knietje uitdeelde niet vervolgen. De disciplinaire straffen die de politieagent kreeg opgelegd van zijn korps (Haaglanden), waren zwaar genoeg. Dat liet een woordvoerster van het OM dinsdag weten. De agent werd onder meer tijdelijk uit het aanhoudingsteam gezet.
Aanleiding voor het onderzoek was beeldmateriaal waarop te zien is hoe een jongen wordt vastgehouden door vier agenten in burger. Een vijfde agent, ook in burger, loopt het beeld in en slaat de jongen in het gezicht en geeft de arrestant even later van achteren een knietje.
De politie van het korps Hollands Midden voerde het onderzoek uit. Het OM wilde zo de onafhankelijkheid garanderen.
(Bron)
Subsidie voor vrijwilligerswerk allochtonen

DEN HAAG - Allochtone vrouwen worden volgend jaar extra gestimuleerd vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat maakte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag bekend.
Het project, dat luistert naar de naam Duizend en één Kracht, richt zich vooral op allochtone vrouwen met een lage opleiding en slechte taalbeheersing. "Voor hen is betaald werk vaak nog een brug te ver", aldus een woordvoerster.
Bovendien zitten vrijwilligersorganisaties vaak te springen om allochtone vrijwilligers, meent het ministerie. "Organisaties willen graag een afspiegeling zijn van de samenleving, maar op dit moment zijn de meeste vrijwilligers oudere autochtonen", aldus de zegsvrouw. De Staat trekt 3,5 miljoen uit voor het project, dat wordt uitgevoerd in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Breda, Nijmegen en Utrecht.
(Bron)
Staphorst wil rust op oudejaarsdag

STAPHORST - Burgemeester Joop Alssema van Staphorst vraagt de inwoners van de gemeente het afsteken van vuurwerk en carbid op oudejaarsdag achterwege te laten. Hij hoopt zo de zondagsrust in zijn gemeente te bewaren.
Op oudejaarsdag wordt in Staphorst traditioneel niet alleen vuurwerk maar ook carbid afgeschoten. Omdat de laatste dag van dit jaar een zondag is, wil Alssema dat de jeugd het carbid voor een keer een dag eerder afschiet.
Carbid schieten is in de gemeente niet verboden. "Wel kan de burgemeester op grond van de Zondagswet optreden", zei een woordvoerster van Staphorst dinsdag. Hierin is de rust op zondag geregeld. "Als het toch wordt afgestoken in de buurt van woonhuizen of kerken, kan de politie optreden."
(Bron)
Sterke daling bijstand

VOORBURG - Het aantal mensen met bijstand is het derde kwartaal van dit jaar met bijna 11.000 afgenomen. Dat is de grootste daling in een kwartaal tijd sinds 1999. Eind september lag het aantal bijstandsuitkeringen op 311.000.
Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag heeft verstrekt. In een jaar tijd is het aantal bijstandsuitkeringen met 21.000 afgenomen.
De daling was bij mannen groter (-12.000) dan bij vrouwen (-9.000). Ook onder jongeren tot 35 nam het aantal mensen met bijstand flink af (-15.000).
De groep bijstandsgerechtigden is langzaam aan het vergrijzen. Bijna de helft (45 procent) van de uitkeringen werd toegekend aan mensen tussen de 45 en 65. In januari 1998 was dat nog 33 procent.
Mensen blijven wel langer aangewezen op bijstand. Ruim 80 procent van de uitkeringen loopt langer dan een jaar. Begin 1998 liep 75 procent van de uitkeringen langer dan een jaar.
(Bron)
'Nederlandse vrouw keurt, flirt, snoept en smoest'

AMSTERDAM - De Nederlandse vrouw snoept, smoest, roddelt en koopt weleens te veel, vindt ze zelf. Roddelen, af en toe flirten en met vriendinnen mannen keuren, blijven geliefde bezigheden, maar bijna alle vrouwen vinden het ook fijn om eens even helemaal alleen te zijn.
Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde onderzoek Hoe Stout is de Nederlandse Vrouw, in opdracht van de Huishoudbeurs.
Bijna acht op de tien vrouwen (er zijn er vierhonderd ondervraagd) snoept nu en dan te veel, en dan vooral chocola. Bijna de helft propt zich af en toe stiekem vol, en geniet daarvan. Bijna 50 procent geeft weleens te veel geld uit aan onnodige zaken, vooral kleding, make-up en snoep.
Ruim driekwart geeft het een goed gevoel nieuwe dingen te kopen. Jezelf eens flink verwennen mag, van 85 procent. Bijna 20 procent geeft aan dat ze zich met enige regelmaat erg decadent gedraagt, door duur te winkelen, te eten of naar een luxe hotel te gaan.
Roddelen doet 61 procent, en driekwart denkt daar regelmatig ook zelf het slachtoffer van te zijn. Tweederde vindt dat je als beste vriendinnen niet over elkaar mag roddelen. Om onder een afspraak uit te komen bedenkt 43 procent van de vrouwen af en toe een smoes, in het overgrote deel bij privéafspraken. Zes op de tien vrouwen vindt het heerlijk om met vriendinnen voorbijgangers te keuren.
De 62e Huishoudbeurs, van 10 tot en met 18 februari in Amsterdam RAI, staat in het teken van 'stout'. Dit jaar draaide het nog om 'glamour'.
Beursmanager Marjo Wolters: "Maatschappelijke tendensen, zoals de anonimiteit van internet, verleiden meer vrouwen tot stouter gedrag. Het is misschien ook een tegenreactie op alle gezondheidstrends. Snoepen, roken, botox en iets ongezonder leven is net zo'n onderdeel van het leven van vrouwen als spinning, sapkuren en sauna."
(Bron)

Stout. Hmpf.
Overname OV-fiets door NS van de baan

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen krijgen het niet voor het zeggen bij OV-fiets. De voordelige huurfietsen bij knooppunten van openbaar vervoer blijven in handen van de onafhankelijke stichting die nu al verantwoordelijk is voor de exploitatie.
Dat heeft het bestuur van OV-fiets dinsdagmiddag laten weten aan NS en spoorbeheerder ProRail, dat in 2001 het initiatief nam voor de oprichting van de stichting. "Het door NS opgestelde businessplan voldeed niet aan de drie uitgangspunten die wij hadden geformuleerd", verklaarde bestuurslid Marc Maartens van OV-fiets.
"We willen ook in de toekomst graag samenwerken met NS, met name op het gebied van marketing. Een overname vonden we echter geen goed idee. We zouden dan bij een monopolist terechtkomen, terwijl contracten afsluiten met allerlei overheden en OV-bedrijven."
Een jaarabonnement voor OV-fiets kost 9,50 euro en kan worden gekoppeld aan een NS-kaart of aan een aparte fietspas. De OV-fiets rekent af met de nadelen van de oude huurfiets. Bij aanmelding worden de persoonlijke gegevens geregistreerd en daarna zijn de klanten voorgoed af van tijdrovend gedoe met identificatie, formulieren en betalingen van borgsommen. De huurkosten bedragen 2,75 euro en voor dat bedrag kan de klant de fiets maximaal 20 uur gebruiken.
De stichting OV-fiets exploiteert de uitgiftepunten bij trein-, metro- en busstations, steigers van ferry's, transferia en park- en rideterreinen. Overheden en openbaar vervoerbedrijven stellen de infrastructuur (stallingsruimten) beschikbaar. De jaaromzet van OV-fiets bedraagt ongeveer een miljoen euro.
De afgelopen jaren groeide OV-fiets explosief. Het aantal pashouders steeg van 20.000 naar 30.000 en het aantal ritten van 189.000 naar 300.000. OV-fiets verwacht dat de groei de komende jaren nog steviger door zal zetten.
(Bron)
Schooldirecteur geschorst na ontkenning zedenmisdrijf

WESTERVOORT - De protestants-christelijke basisschool De Klimroos in het Gelderse Westervoort heeft de directeur van de instelling op non-actief gesteld omdat deze zou hebben gelogen over een vroegere veroordeling voor een zedenmisdrijf. Dat liet het bestuur van de basisschool dinsdag weten.
De school kreeg onlangs een anonieme tip over het verleden van de directeur. De man ontkende aanvankelijk, maar maandag bevestigde zijn advocaat de veroordeling wegens een zedenmisdrijf. De man kreeg destijds een werkstraf van 240 uur. Volgens bestuursvoorzitter Harm Wessels is door de eerdere ontkenning van de directeur een onwerkbare situatie ontstaan.
Volgens de bestuursvoorzitter pleegde de directeur het zedenmisdrijf voordat hij als directeur op De Klimroos werd aangenomen. De ouders zijn afgelopen weekeinde over de kwestie ingelicht.
Bij zijn aanstelling legde de directeur een verklaring van goed gedrag over. Het schoolbestuur probeert uit te zoeken hoe de man aan die verklaring komt. "We hebben al contact gehad met de onderwijsinspectie en justitie, maar die konden ons niets vertellen", aldus Wessels, die benadrukt dat de man een goede directeur was.
Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kondigde onlangs aan alle verklaringen van goed gedrag te onderzoeken die sinds 2004 aan leraren zijn verstrekt. De bewindsman doet dat naar aanleiding van een reportage in het televisieprogramma Netwerk, waarin werd gesteld dat op Nederlandse scholen tenminste vijf leraren les geven die ooit zijn veroordeeld voor ontucht met kinderen.
De verklaringen worden verstrekt door het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent Gedrag (Covog) van het ministerie van Justitie. De instantie liet indertijd weten een eigen afweging te maken bij het verstrekken van de verklaringen maar het geen goede zaak te vinden dat mensen met zo'n verleden opnieuw een kans krijgen in onderwijs.
(Bron)
Gemeenten lopen niet warm voor digitaal loket

DEN HAAG - Ongeveer veertig procent van de gemeenten laat na het gebruik van digitale dienstverlening te stimuleren. Dit blijkt dinsdag uit een onderzoek van Ernst & Young waaraan 152 gemeenten in Nederland hebben meegewerkt.
Slechts enkele gemeenten hanteren voor hun digitale dienstverlening lagere tarieven dan die aan de balie.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken streeft ernaar volgend jaar 65 procent van de overheidsdiensten via internet beschikbaar te hebben. Een kwart van de gemeenten stimuleert echter op geen enkele wijze het gebruik van digitale dienstverlening. Daarnaast promoot 15 procent van de gemeenten het gebruik alleen op hun eigen website.
(Bron)
Ik heb één warme en één koude voet. Net hing ik in de tuin wat vogelspul op, omdat de vetbol die er al hing, erg snel opraakt. Bij de tuindeur staan hele oude katoenen bootschoenen, die ik als een soort sloffen aanschiet als ik de tuin inga. Als je dan met een voet een bak water omschopt, dan wordt die erg nat, en koud. Inmiddels is de koude voet dus heerlijk warm, van het schrikeffect ;-) En nu voelt de voorheen warme voet ineens erg koud aan - misschien moet ik die maar even onder de koude kraan houden...
Muggenplaag in Rotterdams ziekenhuis

ROTTERDAM - Het Havenziekenhuis in Rotterdam heeft maandag en dinsdag alle operaties afgelast. De beslissing is genomen nadat in twee operatiekamers motmugjes waren aangetroffen. Daarop heeft het ziekenhuis zijn drie operatiekamers gesloten en is het begonnen met een onderzoek naar de herkomst van de insecten. Dat heeft het Havenziekenhuis dinsdag bekendgemaakt.
De sluiting van de operatiekamers treft 22 patiënten die maandag en dinsdag zouden worden geopereerd. De operaties worden naar andere data verschoven.
Motmugjes lijken op kleine motten, maar zijn muggen. Het zijn slechte vliegers en zitten vaak op vochtige plekken, zoals in de buurt van septische tanks, afvoeren van toiletten en watertanks.
Ze kunnen snel een plaag worden. De motmugjes leggen dertig tot tweehonderd eitjes. De larven komen binnen twee dagen uit. Tien tot vijftien dagen later is er vervolgens een nieuwe generatie geslachtsrijpe volwassen dieren. Hoewel de diertjes niet steken, kunnen ze schadelijk zijn door verblijf in bacterierijk water.
Volgens het Havenziekenhuis hebben hebben de mugjes voor zover bekend geen infectierisico veroorzaakt. "De aanwezigheid van de insecten strookt echter niet met de norm voor de operatiekamers die inhoudt dat de instrumenten in de operatiekamers gegarandeerd steriel moeten zijn", aldus het ziekenhuis.
(Bron)
Europa pakt huiselijk geweld aan

MADRID - De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero heeft maandag opgeroepen tot een oorlog van fatsoenlijke mensen tegen macho geweld. Hij deed dat op een bijeenkomst van de Raad van Europa in Madrid, die het startsein vormde van een grote Europese campagne tegen huiselijk geweld.
Ongeveer 25 procent van de vrouwen in Europa is zeker een keer het slachtoffer geworden van fysiek geweld, blijkt uit cijfers die op de conferentie zijn gepresenteerd. Ruim tien procent van alle vrouwen heeft te maken gehad met seksueel geweld. Vooral partners en ex-partners zijn daaraan schuldig.
De Raad van Europa wil dat huiselijk geweld uiterlijk in 2008 in alle 46 lidstaten strafbaar is gesteld. Ook is de campagne gericht op een betere slachtofferbescherming. Op de conferentie in Madrid waren ongeveer driehonderd experts en regeringsfunctionarissen bijeen.
(Bron)
Minder roken verkleint kans op vroege dood niet

LONDEN - Minder roken verkleint de kans op een vroegtijdig overlijden niet. Rokers die denken dat zij door te minderen de kans op een fatale ziekte kleiner maken, vergissen zich. Dat blijkt uit een Noors onderzoek waarbij bijna twintig jaar lang circa 51.000 vrouwen en mannen zijn gevolgd. Bij het begin van het onderzoek waren alle deelnemers tussen de 22 en 32 jaar oud.
De wetenschappers ontdekten dat mensen die eerst meer dan 14 sigaretten per dag rookten en dat aantal vervolgens met de helft terugbrachten, net zo veel kans maakten om aan verscheidene doodsoorzaken te overlijden als mensen die net zo veel waren blijven roken.
Vrouwen die minderden bleken zelfs een grotere kans te hebben om te overlijden dan anderen. Tegen de BBC zeggen de onderzoekers deze uitkomst niet te kunnen verklaren.
De resultaten van de Noorse studie zijn gepubliceerd in het blad Tobacco Control. Stoppen blijkt de enige manier om het risico op hart- en vaataandoeningen of longkanker te verkleinen.
In Tobacco Control staat ook een Australisch onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat vrouwen die roken tijdens de zwangerschap hun kind als het ware 'programmeren' om later zelf te gaan roken. Kinderen van rokende moeders blijken zelf drie maal zo vaak te roken op veertienjarige leeftijd als kinderen van vrouwen die niet rookten.
Als een rokende moeder tijdens de zwangerschap stopt en na de geboorte van het kind weer begint, blijkt haar telg niet vaker te roken dan kinderen van moeders die ook na de geboorte de sigaretten links lieten liggen.
(Bron)
Winkeldief laat peuter achter

UTRECHT - Een 26-jarige vrouw uit Utrecht heeft maandag haar 2-jarige kind in een winkel achtergelaten nadat ze was betrapt op diefstal. Toen personeel haar daarop aansprak, rende ze de winkel uit zonder zich om de peuter te bekommeren.
Het kind werd door de politie meegenomen naar het bureau, waar de oma de peuter kwam ophalen. De politie heeft inmiddels contact gehad met de moeder. Zij krijgt een winkelontzegging en moet zich op het politiebureau melden.
(Bron)
Mysterieuze moord op Griekse jagers opgelost

ATHENE - Een 37-jarige Griekse schaapherder heeft bekend afgelopen weekeinde vijf jagers koelbloedig te hebben doodgeschoten. De Griekse politie zei dinsdag dat de herder het vuur opende nadat de vijf mannen ruzie hadden gekregen met zijn 73-jarige vader. De vijf waren ervan beschuldigd op het land te lopen van de herdersfamilie.
De vijf mannen in de leeftijd van 17 tot 33 jaar werden zaterdag laat gevonden. Ze waren van afstand met een jachtgeweer neergeschoten en hadden daarna van dichtbij een 'genadeschot' gekregen. Volgens de radio hadden de herders zich er ook over geërgerd dat de jagers hun schapen onrustig maakten.
De zoon loste de schoten in aanwezigheid van de vader. Op de plaats des onheils trof de politie later de afdrukken van de laars van een van de herders aan, waarna in het laboratorium kruitresten op de laars van de zoon waren ontdekt. Het jachtgeweer is inmiddels gevonden. "We hebben al het noodzakelijke bewijs", aldus de politiechef van de regio.
De slachtoffers, twee broers en hun drie neven, waren zaterdag in de buurt van het meer Lysimahia aan het jagen. Tijdens de jacht raakten ze elkaar uit het oog. De verdachte kon hen daardoor een voor een vermoorden.
Volgens een forensisch patholoog-anatoom gebeurde dat op uiterst brute en koelbloedige wijze. De Griekse media reageerden verbijsterd op het bloedbad.
(Bron)

Jagen mag maar jagen niet?
Beroering over gijzelingsmonument Bovensmilde

BOVENSMILDE - In het Drentse dorp Bovensmilde is beroering ontstaan over een plan een monument te plaatsen ter nagedachtenis aan de gijzeling door Zuid-Molukkers van leerlingen en leraren van een lagere school in het dorp.
Volgend jaar is het dertig jaar geleden dat vier Zuid-Molukkers 105 leerlingen en vijf leerkrachten gijzelden. De school werd na het drama gesloopt.
Een oud-leerlinge wil op de plek waar de school stond een gedenkteken laten plaatsen, omdat er nu niets tastbaars is dat nog aan de ingrijpende gebeurtenis herinnert.
Verscheidene dorpsbewoners zijn echter tegen een gedenkteken. Het zou vlak naast de Molukse wijk in het dorp komen. "Een monument haalt oude wonden open. De relatie tussen de Molukkers en andere Bovensmilders is nog altijd broos", aldus een inwoner.
(Bron)
Turkse meisjes mogen voorlopig blijven

AMSTERDAM - De twee Turkse leerlingen van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam die dinsdag het land uit moesten, mogen voorlopig blijven. Dat heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maandag laten weten.
De meisjes, Sumeyra, die maandag 16 jaar is geworden, en Ceyda (14) krijgen respijt tot minister Rita V. (Vreemdelingenzaken) Kamervragen die inmiddels over hen zijn gesteld, heeft beantwoord.
Een woordvoerder zei erbij dat de IND wel blijft bij de beslissing dat ze het land uit moeten. Hun verzoek om een verblijfsvergunning is tot nu toe tweemaal afgewezen omdat ze zonder visum Nederland binnen waren gekomen. Ze kunnen alsnog vanuit Turkije een visum aanvragen en dan in Nederland opnieuw een poging doen een verblijfsvergunning te krijgen.
Rector Gerard Klooker van hun school had maandag ten einde raad burgemeester Job Cohen per e-mail om hulp gevraagd. Ook de hoofdstedelijke afdeling van de SP heeft Cohen opgeroepen in de bres te springen voor de meisjes.
Klooker hoorde pas donderdagavond van de vader van de leerlingen over de uitzetting. De meisjes wonen al sinds 1995 in Nederland bij hun Turkse vader en stiefmoeder, die beiden de Nederlandse nationaliteit hebben. Toch moeten de dochters van de IND terug naar hun land van herkomst omdat zij hier illegaal verblijven. Ondanks het feit dat de vader de voogdij heeft over meisjes, kon hij geen verblijfsvergunning voor zijn dochters krijgen.
Klooker heeft de burgemeester gevraagd zijn invloed te gebruiken om het besluit terug te draaien. "Dit besluit staat zo ver af van hoe de regelgeving echt is bedoeld. Het lijkt me dat hiermee illegale asielzoekers moeten worden tegengehouden. Deze meisjes krijgen geen verblijfsvergunning terwijl ze al elf jaar in Nederland wonen."
Sumeyra zit in de examenklas van het vmbo, haar zusje in twee havo. Volgens Klooker zijn de leerlingen droevig en stil. Op school hebben klasgenoten het lokaal van de meisjes versierd, geld ingezameld om mee te nemen naar Turkije en spandoeken gemaakt.
De SP spreekt van een onmenselijke situatie. "Deze hele situatie toont aan dat onze regels voor gezinshereniging niet deugen. De vader heeft er goed aan gedaan zich over zijn dochters te ontfermen, maar kennelijk is dat niet binnen de regels. In dit geval is overduidelijk dat deze meisjes in Nederland bij hun vader thuishoren en in Turkije niets te zoeken hebben. Burgemeester Cohen kan hopelijk minister V. hiervan overtuigen", aldus raadslid Laurens Ivens.
(Bron)
Fort Pannerden voorlopig niet ontruimd

AMSTERDAM - Fort Pannerden wordt voorlopig niet ontruimd. De ongeveer honderd krakers, die het fort sinds zaterdag opnieuw bezetten, krijgen de gelegenheid om met beheerder Stichting Fort Pannerden te praten over de toekomst van het complex.
Dat zijn de gemeente Lingewaard, eigenaar Staatsbosbeheer en de krakers maandag tijdens een overleg overeengekomen, meldt de gemeente.
Mocht Staatsbosbeheer de toekomstplannen voor het fort goedkeuren, dan mogen de krakers doorgaan met het beheer en het geven van rondleidingen, zegt gemeentewoordvoerder Sjaak Veldkamp. Voorwaarde is wel dat de krakers niet in het fort mogen blijven wonen, zegt hij.
Verder gaan de voorbereidingen voor de ontruiming van het fort door. Volgens Veldkamp is het nog onbekend wanneer het fort mogelijk opnieuw wordt ontruimd. Afgesproken is dat de krakers maandag nog contact opnemen met Stichting Fort Pannerden.
(Bron)

maandag, november 27, 2006

Editie.nl, over de VMBO-actie, interviewt een meisje over vooroordelen rond VMBO-scholen:
"Tis helemaal niet zo dat er alleen maar allochtonen op zitten, er zitten ook normale mensen op!"
Mja.
Ze wonen al elf jaar in Nederland, maar mogen hier niet blijven: de Turkse zusjes Ceyda en Sumeyra. Ze zijn 14 en 16 jaar en wonen in Amsterdam. De meiden krijgen geen verblijfsvergunning, omdat hun echte moeder in Turkije woont.
Ceyda en Sumeyra wonen bij hun vader en stiefmoeder in Nederland. Die komen ook uit Turkije, maar hebben lang geleden wel een Nederlands paspoort gekregen. De zusjes moeten nu terug naar hun echte moeder, maar dat willen ze niet. Ze spreken nauwelijks Turks en ze moeten dan bij familie wonen die ze niet kennen. Klasgenoten van Ceyda en Sumeyra balen enorm dat de zusjes wegmoeten, en hebben daarom een protest-actie gehouden.
Niet alleen de Turkse zusjes moeten het land uit. NOS Headlines ging langs bij Rony Sarkar. Hij woont al elf jaar met zijn ouders en broer en zusje in het Brabantse Dongen. Rony moet terug naar Bangladesh, een land naast India, omdat het er veilig is volgens de Nederlandse regering.
(Bron)
Skinheads houden huis in Tilburg

TILBURG - Een groep skinheads heeft zondagavond een spoor van geweld getrokken door Tilburg. Vier mensen raakten gewond bij vier verschillende incidenten. Dat meldt de politie maandag.
Een man kreeg op een feest in poppodium 013 rond kwart voor acht ruzie met een groep bezoekers, volgens hem skinheads. De problemen ontstonden toen de man één van hen aansprak, omdat iets racistisch zou zijn gezegd. Buiten wachtte de groep mannen hem op en gooide hem door de ruit van een winkel aan de Heuvel. Hij zou ook nog zijn mishandeld. De man wist uiteindelijk weg te rennen.
Een 39-jarige man uit Sliedrecht en een 16-jarig meisje uit Hellevoetsluis zeggen door dezelfde groep te zijn mishandeld bij de Tivoligarage. De man raakte gewond aan zijn hoofd en moest naar het ziekenhuis. Het meisje kreeg een flinke klap in haar gezicht.
De politie denkt dat de skinheads ook een 28-jarige man hebben verwond. Hij werd op het station gevonden met een bloedende hoofdwond. De man kon niet vertellen hoe hij daaraan kwam. Later op de avond kreeg de politie nog een melding dat op de Spoorlaan een groep bestaande uit ongeveer vijf mannen en een meisje voorbijgangers zouden lastigvallen en racistische leuzen riepen.
(Bron)
Dronken trucker botst pal voor politiebureau

AMSTERDAM - Een stomdronken vrachtwagenchauffeur uit België heeft maandag op een wel heel ongelukkige plaats een ongeluk veroorzaakt. De 42-jarige man uit Turnhout botste pal voor het politiebureau aan de Schietbaanweg in Emmen op een auto die voor een stoplicht wachtte. Niemand raakte gewond.
De politie in Emmen keek al uit naar de trucker na meldingen van automobilisten die een slingerende vrachtwagencombinatie hadden zien rijden op de provinciale weg N381. De chauffeur was 's ochtends vroeg met een lading rioolbuizen uit België vertrokken naar Emmen. Zijn rijbewijs is ingenomen.
(Bron)
Gazprom wil gasprijs voor Europa verhogen

MOSKOU - Het Russische gasconcern Gazprom wil de gasprijs voor Europa volgend jaar met 15 procent verhogen. Bronnen bij de door de staat gecontroleerde onderneming bevestigden maandag een bericht van die strekking in de Russische krant Vedomosti.
Concreet zou de prijs voor Russisch gas in Europa omhoog gaan van ongeveer 250 naar 293 dollar per 1000 kubieke meter. In Duitsland, dat eenderde van zijn gas uit Rusland haalt, is verrast gereageerd. Importeur Ruhrgas wijst erop dat Moskou de olieprijs zou moeten volgen. Omdat die recentelijk is gedaald, ligt een daling van de gasprijs meer voor de hand.
Volgens de Russische media moeten ook diverse voormalige Sovjet-republieken rekening houden met een prijsverhoging. Zo moet Wit-Rusland vier keer zoveel voor gas uit Rusland gaan betalen.
Begin dit jaar leidde een prijsverhoging tot een conflict tussen Oekraïne en Rusland. Moskou besloot de gaskraan dicht te draaien omdat Oekraïne niets van een prijsverhoging wilde weten. Daardoor kregen diverse Europese landen te maken met een verminderde gastoevoer.
(Bron)
Veel ziekenhuisopnames door medicijnmissers

DEN HAAG - Als gevolg van verkeerd medicijngebruik moeten 41.000 mensen per jaar in Nederland in een ziekenhuis worden opgenomen. Die opnames kosten 90 miljoen euro.
Dat blijkt uit het eerste onderzoek in Nederland naar medicatieveiligheid. Volgens onderzoekster Patricia van den Bemt is bijna de helft van de ziekenhuisopnames (19.000) te voorkomen. Maar dan moet medicatieveiligheid wel hoger op de politieke agenda komen.
Van der Bemt, ziekenhuisapotheker te Tilburg en verbonden aan de Rijksuniversiteit Utrecht, stelt dat medicijngebruik twee keer zo veel tot ziekenhuisopnames leidt dan deelname aan het verkeer. Zij vindt dat medicatieveiligheid voor de nieuwe minister van Volksgezondheid net zo belangrijk moet zijn als verkeersveiligheid voor de minister van Verkeer en Waterstaat.
Bejaarde patiënten hadden twee keer zo veel kans te worden opgenomen als gevolg onjuiste medicijnen dan jongeren. Vooral voor maagbloedingen, hart- en vaatproblemen, aandoeningen van de ademhalingsorganen en een ontregelde diabetes mellitus moesten ze het ziekenhuis in.
Uit het HARM-onderzoek, dat dinsdag in Den Haag wordt gepresenteerd, valt op te maken dat artsen en apothekers onvoldoende patiëntgegevens met elkaar uitwisselen. Een rapport van de Algemene Rekenkamer maakte recentelijk duidelijk dat één op de drie chronische patiënten de afstemming tussen zorgverleners matig of slecht vindt.
Van der Bemt onderzocht gedurende veertig dagen alle acute opnames in 21 verschillende ziekenhuizen verspreid over heel Nederland, uitgezonderd opnames van psychiatrische patiënten, bevallingen en patiënten die jonger zijn dan achttien jaar. Als de opname mogelijk te maken had met een geneesmiddel, werden gegevens verzameld over de medische voorgeschiedenis en de medicatie van de patiënt.
(Bron)