zaterdag, juni 02, 2007

Aha. Dat verklaart wat. Ik heb bakken op een tuintafeltje staan, bakken met zaaisels.
Gek genoeg komt alles op, behalve datgene dat ik in de meest linkse bak zaai. Nu weet ik waarom.
Tom helpt. Tom ligt lekker bovenop die ene bak, en helaas, uitbroeden lukt niet...

vrijdag, juni 01, 2007

Belgisch leger jaagt op processierups

BRUSSEL - Het Belgische leger wordt vanaf maandag ingezet in de strijd tegen de eikenprocessierups in Belgisch Limburg. Het gaat om het gebied ten zuiden van het Nederlandse Weert en ten westen van Sittard.
Het gaat in eerste instantie om 24 militairen van de landmacht. De plaag is al zover dat bestrijden met biologische middelen niet meer mogelijk is.
"Vanaf nu is enkel nog het wegbranden van de rupsen effectief", aldus de brandweercommandant van Maaseik vrijdag in Het Belang van Limburg. De korpsen in het gebied krijgen gemiddeld tien tot zeventig oproepen per dag, meest van particulieren.
(Bron)
Werk met inhoud steeds belangrijker op krappe arbeidsmarkt

AMSTERDAM - Door het groeiende aantal vacatures hechten werkzoekers steeds meer belang aan de inhoud van hun toekomstige baan. De werksfeer blijft ten opzichte van voorafgaande jaren de meest doorslaggevende factor, blijkt uit een onderzoek onder ruim vierduizend personen.
De selectievere sollicitanten vinden ook steeds vaker dat hun persoonlijke idealen moeten aansluiten bij hun werk. Andere stijgers op het wensenlijstje van de werkzoeker zijn flexibele werktijden, de mogelijkheid om parttime te werken en een acceptabele werkdruk.
Al met al is het volgens onderzoeksbureau Intelligence Group duidelijk dat het belang van een goede balans tussen werk en privéleven toeneemt. Dit heeft wel tot gevolg dat het aantal werkuren per persoon afneemt.
Aangezien tegelijkertijd steeds meer mensen met pensioen gaan zullen werkgevers meer moeite moeten doen om personeel te werven, stellen de onderzoekers.
(Bron)
'Twee huizen voor de prijs van één'

HILVERSUM - Wie een huis koopt in Nederland kan zonder meerkosten een arme familie in India of Colombia onderdak geven. Hiertoe lanceerde de 37-jarige Assenaar Gerald Holtvlüwer vrijdag in Hilversum de Wereldhypotheek.
"Je koopt eigenlijk twee huizen voor de prijs van één", reageerde minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) enthousiast.
Dit kan doordat de Wereldhypotheek geen winstoogmerk heeft. De winst wordt uitgekeerd aan de stichting Wereldfoundation. Deze realiseert met Nederlandse ontwikkelingsorganisaties met lokale partners de bouw van woningen, om te beginnen in India, Bangladesh, Colombia en Zuid-Afrika.
Daarnaast wordt het initiatief gesteund door rijke particulieren en bedrijven als KPGM, Hewlett-Packard en Ford.
Initiatiefnemer Holtvlüwer verkocht eind 2004 zijn aandelenbelang in de Nederlandse Inkoopcombinatie Assurantie-intermediairs (NIA) en besloot zich volledig in te zetten voor ontwikkelingshulp.
Hij hoopt met zijn Wereldhypotheek in 2011 5000 hypotheken per jaar te verkopen.
(Bron)
Internet is 'folder' voor winkels

AMSTERDAM - Steeds meer mensen oriënteren zich online op het aanbod van winkels. Het aantal mensen dat eerst het internet raadpleegt, groeide van 8,8 miljoen in 2005 tot 9,6 miljoen vorig jaar.
Dat blijkt donderdag uit het jaarverslag van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). De belangenorganisatie van winkeliers stelt vast dat internet de detailhandel zowel kansen biedt als bedreigingen.
Van de 10,3 miljoen actieve internetters gebruikt 95 procent het web als oriëntatiekanaal bij het kopen in winkels. Bedreigend voor de omzet van winkeliers is de toename van het aantal mensen dat ook aankopen doet via het internet. Dat aantal steeg het afgelopen halfjaar van 4,4 miljoen naar 5,1 miljoen. Gemiddeld gaven deze internetshoppers in die periode 295 euro uit.
De RND heeft positieve verwachtingen voor de omzet in de detailhandel. Vorig jaar nam de omzet in de branche toe met 5,4 procent. Het herstel van de detailhandel volgt op drie jaar van krimpende omzetten. De omzet van de Nederlandse detailhandel was vorig jaar 76 miljard euro.
De RND heeft het jaarverslag 2006 donderdag overhandigd aan minister van Financiën Wouter Bos (PvdA).
(Bron)
Peuk uittrappen gaat geld kosten in Engeland

LONDEN - Handelingen die rokers veelal gedachtenloos uitvoeren, kunnen ze in Groot-Brittannië vanaf 1 juli een forse boete opleveren. Dan wordt in Engeland een verbod van kracht op roken in openbare gelegenheid en op werkplekken.
Wie dan nog zijn sigaret uittrapt op straat en de peuk achteloos laat liggen, staat een boete van omgerekend 120 euro te wachten.
De maatregel is onderdeel van een reeks nieuwe regels over roken. De opbrengst van de boetes moeten ten goede komen aan de betaling van de 2,5 miljard euro die de gezondheidszorg uitgeeft aan ziektes die door roken worden veroorzaakt, meldde The Daily Telegraph vrijdag.
In Groot-Brittannië rookt 24 procent van de volwassenen. De overheid wil dat aantal terugdringen naar 21 procent.
(Bron)
COC eist inzet tegen homodiscriminatie door allochtonen

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet moet eraan werken dat Turkse en Marokkaanse jongeren homoseksualiteit beter accepteren. Deze oproep heeft de belangenorganisatie voor homoseksuelen COC vrijdag gedaan.
Volgens de organisatie zijn ook verschillende groepen christenen nog steeds vijandig tegenover homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transseksuelen.
Het COC vindt in de eerste plaats dat met voorlichting de beeldvorming over homoseksuelen onder groepen moslims en christenen moet worden verbeterd. Daarnaast wijst de organisatie op scholen. Volgens voorzitter Frank van Dalen van het COC negeren veel scholen het probleem van homodiscriminatie.
Van Dalen wil dat leraren het niet langer tolereren als leerlingen homovijandige opmerkingen maken. Daarnaast moeten scholen klachten van leerlingen serieus nemen. Op dit moment is het op veel instellingen echter niet goed mogelijk om überhaupt te klagen, stelt hij.
Het kabinet moet ook meer kijken naar de sportvelden. Volgens het COC valt daar veel te winnen. De profsport kan namelijk een goede voorbeeldfunctie uitoefenen. Op dit moment wordt daar weinig gebruik van gemaakt, stelt voorzitter Van Dalen.
Hij beschuldigt de voetvalbond KNVB ervan dat die homoseksualiteit niet bespreekbaar maakt. Zo schenkt de bond geen aandacht aan homohaat bij de opleidingen voor scheidsrechters.
(Bron)
Ophef om straatbeeld Google

AMSTERDAM - Mary Kalin-Casey uit het Californische Oakland schrok behoorlijk toen ze op Google Maps haar adres intikte. Toen ze haar appartement op straatniveau bekeek, zag ze in het raam haar kat zitten.
Google introduceerde de nieuwe functionaliteit eerder deze week. Van een aantal Amerikaanse steden heeft de internetgigant foto's op straatniveau aan Google Maps toegevoegd. Wie voor die optie kiest, kan door de straten rondlopen alsof hij of zij zelf aanwezig is. Of en wanneer de dienst ook in Europese steden beschikbaar komt, is nog niet duidelijk.
De foto's worden door Google gemaakt met een speciale auto, die systematisch rondrijdt om de steden in kaart te brengen.
Kalin-Casey vraagt zich tegenover The New York Times af waar de grens ligt. "De volgende stap is dat ze inzoomen op de boeken die ik mijn kast heb staan. Als de regering dit deed, zou iedereen woedend zijn." Ze wil dat Google de foto verwijdert.
Ook elders op internet wordt inmiddels driftig gediscussieerd over de privacy-aspecten van de nieuwe dienst. Wired verzamelt tal van vondsten van bezoekers, waaronder zonnende studentes en een wildplassende man.
(Bron)

Ik ben een licht paranoïde type denk ik, maar het raam(pje) aan de straatkant hier heeft luxaflex, en die zit altijd dicht. Ook omdat de bovenburen op een meter afstand langskomen.
Maar misschien kan/moet Google de ramen gewoon 'leeghalen', of zwartmaken?
Slippertje met 'badplug' Duitser bijna fataal

AMSTERDAM - De stop voor het bad was kwijt, en dus bedacht de 79-jarige Dieter Bayer een alternatief: de ontstopper. Helaas voor hem werd deze keuze hem bijna fataal, want bij het inzepen gleed de man weg en kwam ten val; het houten handvat in z'n rectum.
De 68-jarige mevrouw Bayer lukte het niet haar man te bevrijden van de ontstopper. Ambulancepersoneel moest er aan te pas komen om Dieter heelhuids naar het ziekenhuis te vervoeren. Daar kostte het de doktoren maar liefst acht uur om de schade aan het achterwerk te herstellen.
"Een behoorlijk ernstige verwonding, met veel bloedverlies, die had kunnen leiden tot de dood als we er niet op tijd bij waren geweest", zo meldden de artsen. De komende twee weken ligt de patiënt nog in het ziekenhuis.
(Bron)
Oekraïense circuskrokodil ontsnapt

AMSTERDAM - Een Oekraïense circuskrokodil is ontsnapt. Een dierentrainer nam de krokodil, die Godzi heet, donderdag als publiciteitsstunt mee naar het strand van de stad Marjoepol.
Het 1 meter lange dier wist de Azov Zee te bereiken en zwom weg. Zijn bek is dichtgetaped. Dat hebben de Oekraïense autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.
De Azov Zee ligt ten noorden van de Zwarte Zee, tussen Oekraïne en Rusland.
(Bron)

Arm beest, vrij, maar niet kunnen eten :-(
Klink onderzoekt onveilige seksfeesten bij Hiv Vereniging

AMSTERDAM - De Hiv Vereniging Nederland moedigt onbeschermde seks aan, meldde Netwerk donderdagavond. Het programma onderzocht de zaak en stuitte op een conflict binnen de vereniging. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) laat een onderzoek doen naar de werkgroep.
De vereniging zou seksfeesten organiseren waar besmette mensen onveilig gemeenschap kunnen hebben. Een oud-voorzitter van de werkgroep, die onlangs is opgestapt, gaf in het tv-programma aan dat hij het 'niet slim vindt' dat zijn vereniging onveilige seks promoot.
(Bron)

Maar als de deelnemers al besmet _zijn_? Wat is dan precies het bezwaar?
Balkenende zegt dat die donorshow schadelijk is voor het imago van Nederland.
Schot voor open doel, maar toch: who's talking?

donderdag, mei 31, 2007

Zachtste lente in drie eeuwen

DE BILT - Deze lente is de zachtste in driehonderd jaar. Volgens het KNMI is dat ook in een langzaam warmer wordende wereld uitzonderlijk.
Het warme weer houdt volgens het KNMI al sinds vorig jaar september aan. Ook de herfst en winter waren de mildste in drie eeuwen.
Met de warmste lente is opnieuw een weerrecord gebroken. April was veruit de zachtste aprilmaand in drie eeuwen. In april en de eerste dagen van mei was sprake van een droogterecord.
Niet eerder viel zo lang achter elkaar geen regen in Nederland. Het was 46 dagen achter elkaar droog. In mei werd dat ruimschoots goedgemaakt. In De Bilt viel in deze maand niet eerder zo veel regen als dit jaar.
(Bron)
Ouderen krijgen recht op eigen slaapkamer

DEN HAAG - Alle bewoners van een verpleeghuis krijgen binnen drie jaar een eigen kamer. Alleen voor mensen die niet in hun eentje op een kamer willen, zijn er per 2010 nog tweepersoonskamers. Dat staat in een actieplan voor ouderenzorg dat staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) donderdag heeft gepresenteerd.
Verpleeghuizen die eind 2010 nog kamers voor meer dan twee personen hebben, krijgen voor hun zorg geen geld meer uit de AWBZ, wat er in de praktijk op neerkomt dat ze dicht moeten.
Bussemakers voorganger Clémence Ross wilde al alle meerpersoonskamers in verpleeghuizen uitbannen, maar ging nog uit van een- en tweepersoonskamers. Nu delen 16.200 ouderen nog een kamer met drie of meer mensen.
Bussemaker komt dit najaar ook met extra geld voor 5000 tot 6000 extra verplegers en verzorgers. Voorwaarde is wel dat de zorghuizen hun best gaan doen de medewerkers meer tijd aan de cliënt te laten besteden.
De komende vijf jaar moet het gemiddelde aantal zorguren stijgen met 1 procent per jaar.
De staatssecretaris wil ook goede instellingen belonen door hun meer geld te geven. Zorgaanbieders die het niet goed doen, zullen dat in hun portemonnee gaan voelen. "Structureel ondermaats presteren moet consequenties hebben."
(Bron)
Lichtgewonden in KLM-vliegtuig door turbulentie

TOKIO - Dertien passagiers en drie bemanningsleden van een KLM-passagiersvliegtuig op weg naar de Japanse stad Osaka, zijn donderdag licht gewond geraakt toen het toestel boven de Russische stad Sint-Petersburg terecht kwam in zware turbulentie. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij bekendgemaakt.
De drie bemanningsleden zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar de verwondingen, voornamelijk kneuzingen, vielen mee. Inmiddels hebben de drie het ziekenhuis weer verlaten. De dertien lichtgewonde passagiers zijn opgevangen door KLM-personeel in Osaka.
De Boeing 777 met vluchtnummer 867 was onderweg van Amsterdam naar het Japanse vliegveld Kansai voor de kust van Osaka. Het toestel raakte niet beschadigd en kon de vlucht voltooien. Volgens een woordvoerder van de KLM is het vliegtuig inmiddels op de terugweg naar Amsterdam met een nieuwe bemanning.
Volgens de woordvoerder had de piloot de passagiers voor de turbulentie gewaarschuwd. Het cabinepersoneel was echter nog "materiaal aan het uitserveren en dat is bovenop enkele passagiers terecht gekomen". In het toestel zaten 262 passagiers en veertien bemanningsleden.
(Bron)
Britse academici overwegen Israël-boycot

LONDEN - Het bestuur van de grootste Britse bond van academisch personeel, de University and College Union, heeft besloten onder de leden een discussie op gang te brengen over een academische boycot van Israël. Woordvoerster Sally Hunt heeft dit donderdag bekendgemaakt.
Hunt zei dat de bond, waarbij ongeveer 120.000 stafleden van universiteiten en hogescholen zijn aangesloten, woensdag had besloten om lokale afdelingen te laten beslissen over een motie betreffende een boycot van de samenwerking met Israëlische academici.
Het bestuur vraagt de leden er kennis van te nemen dat de 40-jarige Israëlische bezetting grote schade heeft toegebracht aan de Palestijnse samenleving "door annexatie, illegale vestigingen, collectieve straffen en beperking van de bewegingsvrijheid".
Vervolgens wordt verzocht om een veroordeling van "de medeplichtigheid van Israëlische academische kringen aan de bezetting".
Hunt zei niet te geloven dat de meerderheid van de leden voor een boycot is en noemde het ook buitengewoon moeilijk zo'n maatregel uit te voeren. De Britse staatssecretaris van hoger onderwijs, Bill Rammell, zei teleurgesteld te zijn over het bestuursbesluit.
Een woordvoerder van de bond, Dan Ashley, bevestigde dat een boycot gericht zou zijn tegen samenwerking tussen Israëlische en Britse academici. Ashley ontkende evenwel dat het bestuur tot zo'n boycot oproept en zei dat het aan de leden is een besluit te nemen.
(Bron)
Bacterie bepaalt smaak chocola

BRUSSEL - Belgen hebben het geheim gevonden van de smakelijkste chocola. De smaak en het aroma blijken vooral te worden bepaald tijdens de gisting van cacaobonen, vijf à zeven dagen na de pluk.
Melkzuur- en azijnzuurbacteriën maken het verschil tussen lekkere en gewone chocola. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel vonden ook nieuwe soorten bacteriën.
Ze zien daarom kansen voor nieuwe soorten chocola. "Met dit inzicht kan nu de smaak van chocolade worden verfijnd en kunnen nieuwe soorten chocolade ontwikkeld worden", meldden ze donderdag.
(Bron)
'KPN maakt Pretium ten onrechte zwart'

DEN HAAG - Telecomaanbieder Pretium Telecom sleept KPN voor de rechter omdat het bedrijf vindt dat KPN Pretium onterecht beschuldigt van het misleiden van consumenten.
Het bedrijf stelt dat KPN Pretium zwartmaakt, klanten misleidt en deze onjuist informeert, zo bleek donderdag uit de dagvaarding. Vrijdag dient het kort geding voor de rechtbank in Den Haag.
Pretium Telecom biedt telefoondiensten aan tegen een lager tarief dan KPN, zo stelt het bedrijf. Bij het overstappen van KPN-klanten naar Pretium, zouden KPN-medewerkers misleidende brieven sturen naar deze klanten waarin het voor de klant onduidelijk is welk abonnement bij welke aanbieder loopt.
Ook zou KPN klanten lokken naar zijn helpdesk en hen aansporen klachten over Pretium in te dienen bij de verschillende toezichts- en consumentenautoriteiten. Hierop ontbinden de klanten de contracten met Pretium weer.
Pretium voelt zich in zijn eer aangetast en eist dan ook een publiekelijke rectificatie van de beschuldigingen door KPN in alle landelijke dagbladen en op de eigen website van KPN. Voldoet KPN hier niet aan dan vindt Pretium dat KPN een dwangsom van 25.000 euro per dag zou moeten betalen.
Eerder deze week stelde de Consumentenautoriteit juist een onderzoek in naar de wervingsmethoden van Pretium. Het bedrijf zou potentiële klanten telefonisch benaderen en ze zonder dat ze het zelf in de gaten hebben een Pretium-abonnement aansmeren.
KPN-klanten klagen dat ze 's avonds een Pretium-medewerker aan te telefoon krijgen die de indruk wekt namens KPN te bellen. De medewerker vraagt dan of de KPN-klant prijs stelt op lagere tarieven.
Als die hierop ingaat, zit de abonnee al snel aan een jaarabonnement vast en wordt die door de prijsvechter bij KPN afgemeld.
De Consumentenautoriteit zou al ongeveer 3500 klachten hebben binnengekregen.
Pretium betwist ten stelligste dat personeel zich voordoet als KPN-medewerkers om abonnementen te verkrijgen. Bovendien zou er geen bewijs zijn dat er zoveel klachten daadwerkelijk binnen gekomen zijn.
(Bron)

Ach ja. Ik geloof dat ik er niks concreets over mag zeggen, maar ehm... Hoe formuleer je dat... Pretium wordt niet zwartgemaakt. Dat kunnen ze zelf goed genoeg.
Klant schiet op restaurantbaas om chilisaus

AMSTERDAM - Een veeleisende klant heeft de baas van een fastfoodrestaurant in Florida meerdere keren in zijn arm geschoten na een ruzie over chilisaus. Dat meldt de Britse krant The Daily Mirror.
De klant eiste tien zakjes chilisaus bij zijn bestelling. Toen de caissière hem liet weten dat hij slechts drie zakjes kon krijgen werd de klant woest.
De caissière haalde haar baas erbij, maar ook hij kon de boze man niet sussen. De klant trok een pistool en schoot meerdere malen op de restauranthouder. Het slachtoffer raakte daarbij gewond aan zijn arm en schouder en moest naar het ziekenhuis. Hij verkeert niet in levensgevaar.
(Bron)

Heetgebakerd?

woensdag, mei 30, 2007

'Conducteur laat zich te weinig zien'

AMERSFOORT - Treinreizigers vinden dat zij tijdens hun reis te weinig conducteurs tegenkomen. Dat bleek dinsdag uit een onderzoek van reizigersorganisatie Rover.
De kans dat een treinreiziger een conducteur tegen het lijf loopt is tussen 2001 en 2005 gestegen. Tijdens een rit van 30 minuten was de trefkans in 2001 36 procent, in 2005 was die kans 47 procent. In 2006 daalde dat percentage echter weer tot 42, aldus Rover. "De zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de conducteur blijven achter bij de verwachtingen en behoeften van de reizigers."
Rover vindt dat conducteurs zich minstens eens per half uur moeten laten zien, om kaartjes van nieuwe instappers te controleren en om vragen van de reizigers te beantwoorden.
De NS deelt de mening van Rover en de reizigers dat de conducteurs zo zichtbaar en aanspreekbaar mogelijk moeten zijn. "Wij doen er alles aan om de kans dat een reiziger een conducteur tegenkomt te vergroten", aldus een woordvoerder van de spoorwegen. "Als een reiziger geen conducteur tegenkomt is dat vaak omdat delen van de trein niet met elkaar verbonden zijn."
In april startte de NS een wervingscampagne voor nieuwe conducteurs en machinisten. Het is voor het eerst sinds 2002 dat de spoorwegen extern personeel zoeken. De afgelopen twee jaar groeide het aantal reizigers zo hard (bij elkaar 10 procent) dat extra personeel nodig is. De woordvoerder benadrukt dat er op dit moment voldoende conducteurs zijn om de reizigers frequent te controleren.
(Bron)
'Tinky Winky schaadt geen kinderzieltjes'

WARSCHAU - De Teletubbies hebben geen negatief effect op de psychische ontwikkeling van kinderen. Dat concludeerde de Poolse ombudsman voor kinderrechten Ewa Sowinska woensdag.
De overheidsfunctionaris zegt gerustgesteld te zijn door een 'vooraanstaand seksuoloog'. Verder onderzoek naar de kleurige, bolle figuurtjes is volgens haar dan ook niet nodig.
Maandag kondigde Sowinska een diepgravend onderzoek aan naar de peuterserie. De ombudsman maakte zich vooral zorgen om de seksualiteit van de paarse, handtas dragende Teletubbie Tinky Winky.
Ze was bezorgd dat de brabbelende wezentjes "homoseksualiteit zouden promoten".
Poolse politici, onder wie een aantal zeer conservatieve katholieken die normaliter niet uitblinken in homovriendelijkheid, maakten Sowinska de afgelopen dagen belachelijk.
Roman Giertych, minister van Onderwijs en lid van de ultraconservatieve Liga van Poolse Families, verwisselde tijdens een interview de Teletubbiepop van zijn dochter met de handtas van een journalist.
(Bron)

(En we zullen het niet hebben over die Poolse meneer in die jurk - van de doden niets dan enzovoorts...)
'Zorg voor kwetsbare ouderen onder de maat'

AMSTERDAM - De zorg voor kwetsbare ouderen met meerdere aandoeningen is onder de maat. Er is veel te weinig bekend over juiste behandelmethodes voor deze patiënten.
Dat zegt hoogleraar klinische geriatrie aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen Marcel Olde Rikkert dinsdag in Trouw. Hij noemt de zorg wetenschappelijk gezien nattevingerwerk.
Olde Rikkert stelt dat er nog veel onderzoek nodig is, gericht op preventie en op de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes. Daarmee moet worden bereikt dat de kwaliteit van leven van de alleroudsten met meerdere aandoeningen verbetert.
Het onderzoeksinstituut ZonNW heeft daartoe een concreet onderzoeksprogramma opgesteld voor de komende tien jaar, zo schrijft de krant. De kosten bedragen 85 miljoen euro.
De hoogleraar zegt over signalen te beschikken dat het kabinet de financiering wil overlaten aan de partijen in het veld: de zogenoemde collectebusfondsen en de farmaceutische industrie. Hij vreest dat er dan te weinig van terecht komt.
Dat is de reden dat wetenschappelijke beroepsverenigingen van artsen en ouderenorganisaties deze week in een brief een dringend beroep doen op de Tweede Kamer om het onderzoeksvoorstel ook met geld te steunen. Volgende week vergadert de Kamer over het ouderenbeleid.
Medicijnen en behandelrichtlijnen zijn volgens Olde Rikkert bijna allemaal geschikt voor en gericht op veertigers en vijftigers. Wetenschappelijk onderzoek zou bovendien veel te versnipperd zijn. Fondsen, zoals de Hartstichting, zouden alleen geïnteresseerd zijn in de ziektes waarvoor ze zijn opgericht. En de farmaceutische industrie zou niet geïnteresseerd zijn om kwetsbare ouderen in onderzoeken te betrekken.
De brief aan de Kamer is ondertekend door vertegenwoordigers van huisartsen, verpleeghuisartsen, sociaal geriaters, medisch specialisten en ouderenorganisaties.
(Bron)
Verdwaalde walvissen vinden weg uit rivier

SAN FRANCISCO - Twee walvissen die twee weken lang verdwaald waren in de delta van de Amerikaanse rivieren Sacramento en San Joaquin, lijken hun weg terug naar de Stille Oceaan te vinden.
De bultrug en haar kalf zwommen dinsdag vlakbij de Baai van San Francisco. Natuurbeschermers vrezen dat het tweetal daar nog de verkeerde 'afslag' kan nemen en in het zuidelijk deel van de baai kan stranden, meldde de zender CBS. De bultruggen worden begeleid door een konvooi van boten, die ze beschermt tegen het grote scheepvaartverkeer bij de Amerikaanse stad.
De walvissen zijn 135 kilometer gezwommen tot Sacramento voordat ze omkeerden. Als ze rechtdoor blijven zwemmen, kunnen ze binnen enkele uren onder de beroemde Golden Gate Bridge door de oceaan inzwemmen.
(Bron)
Google toont Amerikaanse steden vanaf straatniveau

AMSTERDAM - New York is niet alleen van bovenaf, maar ook vanaf straatniveau te bekijken in Googles interactieve kaartendienst Maps. Het internetbedrijf heeft een knop voor 'street view' aan de plattegronden van verschillende Amerikaanse steden toegevoegd.
Gebruikers kunnen zo vanaf straatniveau bekijken hoe een bepaalde plek op de kaart er in het echt uit ziet. Ook is het mogelijk om een virtuele wandeling door de straat te maken en in te zoomen op bushaltes en straatnaambordjes, zodat gebruikers zich kunnen oriënteren.
De zoekgigant kondigde de nieuwe functionaliteit aan op de Where 2.0-conferentie, waar technologiebedrijven met elkaar discussiëren over ontwikkelingen in de 'lokatieindustrie'.
Voorlopig is de dienst alleen beschikbaar bij de kaarten van New York, San Francisco, Las Vegas, Denver en Miami. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de functie ook voor Europese steden beschikbaar komt.
Google presenteerde op de conferentie ook een andere uitbreiding van de kaartendienst, Mapplets. Mapplets zijn kleine, interactieve toepassingen die binnen een plattegrond getoond kunnen worden, en samenwerken met Google Maps. Ook derde partijen kunnen de Mapplets aanbieden.
Op een demonstratiesite laat Google al enkele voorbeelden zien: op een plattegrond van New York zijn actuele bioscoopladders, een zoekschermpje voor woningen en een digitaal meetlint opgenomen.
(Bron)
Zieke vrouw overlijdt door afsluiting stroom

AUCKLAND - Een 44-jarige Nieuw-Zeelandse die ademde met behulp van een elektrische zuurstofpomp is dinsdag overleden, nadat het energiebedrijf de stroom in haar huis had afgesloten wegens een betalingsachterstand. Dat heeft de familie van de vrouw woensdag gezegd.
Het energiebedrijf heeft laten weten enorm geschrokken te zijn en een onderzoek te hebben ingesteld. Het bedrijf weigert te zeggen hoe groot de betalingsachterstand van de vrouw was. Ook de politie onderzoekt de zaak.
De vrouw, Folole Muliaga uit Auckland, overleed binnen twee uur nadat de stroom in haar huis was afgesloten. Volgens haar neef, Brenden Sheehan, heeft zowel Muliaga als een van haar vier kinderen de situatie uitgelegd aan de medewerker van het energiebedrijf die de stroom kwam afsluiten. Ze wilden hem de zuurstofpomp laten zien, maar hij weigerde binnen te komen en sloot de elektriciteit af, aldus Sheehan.
Muliaga, een lerares, zat sinds februari ziek thuis. Vrijwel direct nadat de stroom was afgesloten kreeg ze ademhalingsproblemen en volgens haar neef duurde het niet lang voor ze buiten bewustzijn raakte. Pogingen om haar bij te brengen mislukten.
Volgens professor in de rechten Bill Hodge is het denkbaar dat de medewerker van het energiebedrijf wordt vervolgd voor doodslag.
The New Zealand Herald meldt dat het bedrijf de familie zes tot zeven weken van te voren heeft ingelicht over de naderende afsluiting.
(Bron)

Konden die kinderen niets doen?
Werknemers snackfabrikant Beckers zetten staking voort

TILBURG - Het personeel van snackfabrikant Beckers in Tilburg zet donderdag zijn staking voort. Dat liet vakbondsleider Jack Couwenberg van FNV Bondgenoten woensdag weten.
De ruim vijftig werknemers begonnen woensdag aan hun actie, omdat zij boos zijn dat er geen goed sociaal plan is na de verhuizing van de productie naar Deurne.
Moederbedrijf Wessanen sluit Beckers in Tilburg en verhuist de productie van vooral kroketten en bamischijven naar Deurne. Het personeel gaat mee.
FNV Bondgenoten eist een goede vertrek- of ontslagregeling voor iedereen. De directie van Wessanen meent echter dat de medewerkers voldoende gecompenseerd worden voor de verhuizing.
"Het is voor ons onbegrijpelijk dat een vakorganisatie een ontslagregeling verkiest boven het behouden van werk", aldus de directie.
Wessanen is inmiddels ingegaan op de uitnodiging van FNV Bondgenoten om de onderhandelingen te hervatten. Toch stappen de stakers donderdag in de bus om hun actie bij het hoofdkantoor van Wessanen in Utrecht voort te zetten.
"We willen eerst weten hoeveel ruimte Wessanen ons in de onderhandelingen biedt, voordat wij met het bedrijf rond de tafel gaan zitten", aldus Couwenberg.
(Bron)
Celstraf voor aanstichter treinbrand Putten

AMSTERDAM - De 23-jarige man uit Putten die wordt verdacht van brandstichting in een treinstel is veroordeeld tot veertien maanden cel. Ook moet hij 50 duizend euro betalen aan de Nederlandse Spoorwegen (NS).
Dat heeft de rechtbank in Zutphen woensdag bepaald. Omdat de man al sinds februari vastzit, komt hij een dezer dagen vrij. De brandstichting vond plaats in december.
De Puttenaar kreeg verder een taakstraf van 240 uur opgelegd en moet een cursus over alcoholgebruik volgen. Hij zou vorig jaar een sigarettenpakje hebben aangestoken, waardoor er brand ontstond in de stoptrein van Zwolle naar Utrecht.
De trein brandde volledig uit. Bij de brand werd de 42-jarige machinist met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. De reizigers bleven ongedeerd.
De Puttenaar vluchtte samen met een tweede verdachte in de zaak, een 21-jarige Puttenaar, na de brand weg. De twee konden na een uitzending van het programma Opsporing Verzocht worden opgepakt.
De 21-jarige verdachte werd snel na zijn aanhouding vrijgelaten. Hij werd woensdag veroordeeld tot een celstraf van zes dagen, die hij door zijn eerdere voorarrest niet meer hoeft uit te zitten. De rechtbank achtte hem niet schuldig aan de brand, maar wel aan het stelen van een koffer in de trein.
Door de brand lag het treinverkeer tussen de stations Amersfoort Schothorst en Harderwijk een hele avond stil. De brand veroorzaakte een schade voor de NS van ruim 750 duizend euro. De vervoerder loofde na de brand een beloning van tienduizend euro uit voor de gouden tip die zou leiden tot de arrestatie van de daders.
(Bron)
'120.000 volwassenen plassen regelmatig in bed'

MEPPEL - Naar schatting 120.000 volwassen Nederlanders plassen regelmatig in bed. Dat zegt het Nederlands Droogbedcentrum bij de presentatie van het boek 'Natte lakens, Droge dromen, ik plas nog in mijn bed, maar wil je met me trouwen?' van Bianca Smits.
Toen ze 33 jaar was, kwam ze na therapie van haar bedplassen af. Ze schreef in samenwerking met het Droogbedcentrum een boek over haar ervaringen. Het wordt dinsdag 12 juni gepresenteerd.
Volgens het Nederlands Droogbedcentrum hebben bedplassers in het dagelijks leven veel last van hun afwijking. Ze schamen zich, durven niet uit logeren te gaan, of zelfs een relatie op te bouwen.
(Bron)

Het overkomt mij als ik een stuip heb. En eens in de 5 jaar of zo gebeurt het, als ik héél nodig moet plassen, snelsnel naar de plee ren, ga zitten, vol opluchting begin te plassen, dat ik wakker word en het voorgaande tot aan het plassen een droom bleek.
Vanwege de stuipen heb ik altijd een waterdichte hoes om m'n matras, maar dat is niet erg prettig, vooral bij warm weer niet. Dan kun je kiezen uit een warm laken dat het zweet absorbeert, of een koel katoenen laken waarop je net zo hard ligt te zweten wegens die waterdichte laag daaronder.
Amsterdam wil radioverbod op bouwplaats

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid een verbod op radio's in te stellen op bouwplaatsen. Hiermee wil de hoofdstad bouwlawaai bij grote bouwprojecten tegengaan, blijkt woensdag uit de eindversie van het gemeentelijke Milieubeleidsplan 2007-2010.
Boze bewoners die klaagden over de radio's van bouwvakkers hadden de gemeente voorgesteld de maatregel mee te nemen in het milieuplan voor de komende jaren. Het idee is afkomstig van het Comité Stop Overlast Stadhouderskade, in een straat waar de laatste tijd onder meer gewerkt werd aan een nieuwe brug.
Op basis van de landelijke 'Circulaire Bouwlawaai' heeft de gemeente beperkte mogelijkheden om overlast van bouwlawaai te voorkomen of te verminderen.
Amsterdam wil aan de hand hiervan een eigen richtlijn opstellen voor bouwers, die hen bijvoorbeeld stimuleert te werken met stiller materiaal. Ook een radioverbod kan hierin worden meegenomen.
De VVD in Amsterdam vindt een radioverbod overdreven. "Het is een benepen standpunt", zei raadslid Jos de Wit woensdag tijdens een commissievergadering tegen milieuwethouder Marijke Vos. "Als buren kun je bouwvakkers ook gewoon een kopje koffie aanbieden en vragen of de radio wat zachter mag."
Ook FNV Bouw vindt de maatregel onnodig. "Een verbod is wel heel verstrekkend", aldus een woordvoerster. "Tijdens normale tijden moet je naar de radio kunnen luisteren."
Net als je met je eigen buren moet je met de bouwvakkers tot overleg zien te komen, aldus de vakbond. "Als je buurman elke dag drie uur piano wil spelen, stap je naar hem toe. Zo kun je ook naar een bouwvakker toe stappen. Bouwvakkers zijn hele normale, redelijke mensen."
Bovendien leidt een stadsbreed verbod er volgens FNV Bouw toe dat bouwlieden niet naar de radio kunnen luisteren op plekken waar nauwelijks mensen wonen, zoals op grote delen in de nieuwbouwwijk IJburg. Als er toch een verbod komt, gaat de vakbond aan de bel trekken bij de gemeente Amsterdam.
(Bron)
Britse kunstenaar eet hond uit protest

LONDEN - Een Britse kunstenaar heeft dinsdagavond een corgi-hond opgegeten uit protest tegen een jachtpartij waarbij de Britse prins-gemaal Philip eerder dit jaar een vos had gedood. De corgi staat bekend als het favoriete hondenras van koningin Elizabeth.
Kunstenaar Mark McGowan verorberde in een Londense radiostudio de kleine hond in het gezelschap van Yoko Ono, de weduwe van ex-Beatle John Lennon.
"Ik weet dat er mensen zijn die dit weerzinwekkend en smakeloos vinden, maar ik wil wijzen op het onvermogen om prins Philip en zijn vrienden te vervolgen wegens het neerschieten van de vos, die nog vijf minuten voor zijn leven heeft gestreden en uiteindelijk met een stok is doodgeslagen", zei McGowan.
Overigens smaakte de hond, die een natuurlijke dood was gestorven, "werkelijk walgelijk".
(Bron)

Waarom zou hond eten weerzinwekkend zijn en koe eten niet?

dinsdag, mei 29, 2007

Zeecontainerdorp tegen schooluitval mbo'ers

AMSTERDAM - Woningcorporaties en jongerenorganisaties in Amsterdam werken aan een zeecontainerdorp specifiek voor mbo'ers. Op drie tot vier plaatsen in Amsterdam komt een 'levensschool' waar leerlingen wonen, studeren, werken en recreëren.
Dat bevestigt directeur Carl Steinmetz van de Stichting Jongeren aan Zet (JAZ) dinsdag een verhaal in Trouw. Samenwonen in zeecontainers gaat de schooluitval tegen en de mbo'ers worden er harder aangesproken op hun verantwoordelijkheid, aldus Steinmetz.
Samen met de Amarantis Onderwijsgroep, welzijnsstichting Combiwel en woningcorporaties De Key en Het Oosten werkt hij al een jaar aan het plan. Steinmetz hoopt dat aan het begin van het nieuwe schooljaar de eerste 'JAZ-zeecontainerdorpen' kunnen verrijzen.
Er bestaan al langer flats van zeecontainers voor hbo- en universitaire studenten. In het dorp voor mbo'ers is plaats voor vijfhonderd leerlingen en volwassenen. "Eén meester heeft vijf gezellen onder zich, die elk weer vijf leerlingen onder zich hebben", zegt Steinmetz.
De gezellen zijn coaches die de scholieren begeleiden bij het onderwijs en het opdoen van werkervaring. In de levensschool zijn honderd zeecontainers als woning beschikbaar voor mbo'ers uit de hogere klassen, die minimaal 18 jaar moeten zijn.
Het zeecontainerdorp is volgens Steinmetz bedoeld voor reguliere mbo'ers en niet voor probleemjongeren. "Maar bij ons hebben we meer greep op wonen en vrije tijd. Op een gewone mbo vinden de jongeren de opleiding niet altijd spannend genoeg, dat tot schooluitval leidt."
Zo komt de nadruk ook te liggen op een verbinding met de omgeving. "De leerlingen kunnen bijvoorbeeld een bedrijf oprichten voor oude mensen in de buurt die moeite hebben met het doen van boodschappen. Wij werken hard aan solidariteit."
Voor locaties denkt Steinmetz aan Amsterdam-West, Amsterdam-Oost, IJburg en Amsterdam-Noord. De samenwerkende organisaties zoeken nu naar geschikte plekken om zeecontainers neer te zetten en het benodigde geld om de plannen te realiseren.
(Bron)

Ook recreëren? Dus ze mogen niet van het terrein af?
En 'samenwonen gaat schooluitval tegen'? Hoe dan? Waarom?
Israëliër overmeestert luipaard in bed

JERUZALEM - Een uit Nederland afkomstige Israëlische natuurbeschermer heeft maandag een luipaard overmeesterd die 's nachts op zijn bed was gesprongen.
Gekleed in niet meer dan zijn ondergoed greep de 49-jarige Arthur Du Mosch het roofdier bij zijn nekvel en drukte het twintig minuten lang neer, totdat er hulp kwam. "Zoiets overkomt me niet elke dag. Ik dacht niet na, ik deed het gewoon", zei Du Mosch tegen de BBC.
De oude luipaard was vermoedelijk door het raam naar binnen geklommen en wilde de kat van de familie bespringen, die op het bed lag. Du Mosch' dochter lag ook in bed, omdat ze bang was geweest voor een mug in haar eigen kamer.
De Mosch, die in 1985 naar Israël emigreerde, reageerde laconiek. "Maar de kinderen waren wel opgewonden."
(Bron)

Beetje lullig, ga je bij pappa slapen omdat je bang bent voor een mug, komt er een luipaard binnen...
Vuurwapens gestolen bij bedrijfsinbraak

NIEUWEGEIN - Bij een inbraak in een bedrijf op het bedrijventerrein Laagraven in Nieuwegein zijn in de nacht van zondag op maandag tientallen vuurwapens gestolen. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.
Om welk soort wapens het gaat en het precieze aantal is nog onduidelijk.
(Bron)

Vraag ik me wel af bij welk bedrijf dat nou is...
Kattenparadijs...
Tijger is afgeleid

Tijger houdt het in de gaten
Zaaisels
Bijna uitgebloeid:

Bijna uitgebloeide pioen
Uitgebloeide pioen:

Uitgebloeide pioen
'Cellencomplex Schiphol te snel gebouwd'

ROTTERDAM - Bouwprojecten als het cellencomplex op Schiphol-Oost, uitzendcentra voor asielzoekers en de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp zijn door het ministerie van Justitie in veel te korte tijd uitgevoerd.
Hierdoor kon nooit aan alle veiligheidseisen worden voldaan en was er geen eerlijke aanbesteding van de bouw.
Dat stelt de Herman van Z. van de Rijksgebouwendienst, die de bouwprojecten moest begeleiden, dinsdag in een interview met het AD.
Van Z. werd eerder deze maand door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, omdat hij zich jarenlang schuldig maakte aan corruptie. De man liet zich door een bouwbedrijf verwennen met horeca- en bordeelbezoeken. Van Z. gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.
Hij stelt dat Justitie hem min of meer dwong de regels niet te streng toe te passen. "Ik kreeg een paar maanden de tijd voor de bouw van cellen voor bolletjesslikkers. Denk je dat je dat kunt aanbesteden? Dat duurt een half jaar. Ik was de enige ambtenaar die flexibel genoeg was en direct een team van bouwers kon vinden. Daarom kreeg ik al die onmogelijke klussen."
In het betreffende cellencomplex op Schiphol-Oost brak eind 2005 brand uit waardoor elf mensen om het leven kwamen. Volgens Van Z. was het calamiteitenplan voor het complex niet op orde.
Hij zegt dat hij indertijd een compleet plan in de maak had dat maar dat dit is blijven liggen toen hij in 2004 overwerkt raakte en in de ziektewet kwam. "Ik ben ervan overtuigd dat er geen doden waren gevallen, als ik nog actief was geweest in die tijd."
Ook de rechtbank in Amsterdam-Osdorp, die onlangs voorafgaand aan het proces tegen Holleeder werd beschoten met explosieven, werd volgens Van Z. veel te snel afgebouwd. "Ik moest dat gebouw in zes weken prepareren voor het proces tegen de Hakkelaar. Dat kan niet, maar Justitie wist dat ik op een of andere manier de klus wel zou klaren. Het lukte, maar niet alle veiligheidsmaatregelen zijn uitgevoerd."
De VVD en de PvdA lieten al eerder weten een onderzoek van de Rijksrecherche te willen naar het optreden van Van Z. in verband met mogelijke corruptie bij de bouw van het cellencomplex op Schiphol-Oost.
(Bron)
Lammetjes gestolen uit weilanden

AMSTERDAM - Bij twee boeren in de Utrechtse dorpen Harmelen en Lopikerkapel zijn dit weekeinde in totaal 39 schapen en lammetjes gestolen.
Een 76-jarige boer uit Harmelen constateerde maandagochtend dat het toegangshek van zijn weiland aan de Parallelweg Noord was vernield. Tien lammetjes van in totaal 25 schapen waren verdwenen.
De boer verklaarde dat zijn hond op zondagavond flink was gaan blaffen. Hij vermoedt dat dit met de diefstal te maken heeft gehad, meldt de politie.
Verder werden dit weekend uit een weiland aan de Lekdijk Oost in Lopikerkapel tussen zaterdagavond en maandagochtend 29 schapen en lammetjes gestolen. De politie sluit niet uit dat beide misdrijven met elkaar te maken hebben.
(Bron)
Vrouwen voelen zich dikker door dunne vaas

GRONINGEN - Vrouwen die ontevreden zijn over hun lichaam voelen zich nog dikker bij het zien van een dunne vaas. Dit bleek dinsdag uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De onderzoeker concludeerde dat ontevreden vrouwen zichzelf niet alleen vergelijken met andere vrouwen maar ook met objecten.
Promovenda Debra Trampe onderzocht hoe vrouwen die ontevreden zijn over hun lichaam reageren bij het zien van een dunne of een dikke vaas. "De vrouwen die de dikke vaas te zien kregen behielden hetzelfde lichaamsbeeld", vertelt Trampe. "De vrouwen die de dunne vaas zagen voelden zich nadien nog ontevredener."
Uit dit onderzoek blijkt volgens Trampe dat ook objecten sociale vergelijkingsprocessen kunnen oproepen. "Mensen vergelijken zichzelf dus niet alleen met elkaar, maar ook met allerlei voorwerpen die lichaamsvormen suggereren."
(Bron)
Vingertopje afgebeten op kermis

PAPENDRECHT - Bij een 18-jarige vrouw uit Papendrecht is maandag tijdens een mishandeling op de kermis een vingertopje afgebeten. De politie heeft dat dinsdag laten weten.
Maandagmiddag zat ze in een botsauto op de kermis op de Markt in Papendrecht. Ze botste tegen een autootje waarvan de twee vrouwelijke inzittenden dit niet konden waarderen.
Bij de tweede keer botsen ontstaken de twee meiden in woede. Ze sleurden de 18-jarige aan de haren uit het botsautootje en mishandelden haar. Een van de twee beet de 18-jarige zodanig hard in de vinger dat zij hierbij haar vingertop verloor, aldus de politie.
Het slachtoffer is direct naar het ziekenhuis gegaan, waar ze op de spoedeisende hulp is behandeld. De vingertop is echter niet teruggevonden. De politie is op zoek naar getuigen van het incident.
(Bron)
Onderzoek naar ronselpraktijken Pretium Telecom

DEN HAAG - De Consumentenautoriteit stelt een onderzoek in naar klachten over telecomaanbieder Pretium Telecom. Het gaat om klachten van KPN-klanten die zonder dat ze het zelf in de gaten hebben een Pretium-abonnement krijgen.
De Consumentenautoriteit onderzoekt in hoeverre de klachten juist zijn, zei een woordvoerster dinsdag.
De toezichthouder op het gebied van consumentenrecht wordt sinds begin dit jaar overspoeld met klachten over de praktijken van Pretium. "We hebben al zo'n 3500 klachten over Pretium gekregen", aldus de woordvoerster.
KPN-klanten klagen dat ze 's avonds een Pretium-medewerker aan te telefoon krijgen die de indruk wekt namens KPN te bellen. De medewerker vraagt dan of de KPN-klant prijs stelt op lagere tarieven.
Als die hierop ingaat, zit de abonnee al snel aan een jaarabonnement vast en wordt die door de prijsvechter bij KPN afgemeld.
(Bron)

Hoera, dat werd tijd!
Dieven stelen duurste bed ter wereld

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een peperduur bed is het nieuwste doelwit van geraffineerde dieven. In de nacht van zondag op maandag werd het bed, met een waarde van 51.000 euro, in Alphen aan den Rijn uit de showroom gestolen.
Nog geen 24 uur later maakten dieven in een vestiging van het bedrijf in Apeldoorn dezelfde prooi buit. De politie heeft dinsdag van beide diefstallen aangiftes gekregen.
Een maand eerder was in Eindhoven ook al zo'n bed ontvreemd. Er lijkt sprake van een ware jacht op het dure bed, aldus een woordvoerder van het gedupeerde bedrijf. Volgens hem gaat het om het duurste bed ter wereld.
"In totaal zijn er maar een stuk of zes van deze bedden in Nederland. Nu is dus de helft al gestolen." Hij denkt dat de dieven het bed voor eigen gebruik hebben gehouden. "Want dit bed valt niet te verhandelen. Als je dit exemplaar op Marktplaats zet, ben je de klos."
Het bed bestaat uit alleen natuurlijke materialen en is het exclusieve topmodel van het bedrijf. "Volgens de mensen die er op gelegen hebben is het een unieke ervaring", aldus de zegsman. Verschillende mensen zouden al interesse hebben getoond voor het peperdure slaapmeubel.
Aan de beveiliging heeft het volgens de hem niet gelegen. "We hebben constant beveiliging in het pand en op het terrein. De dieven hadden hooguit drie minuten de tijd om hun slag te slaan. Vier mensen waren nodig om het bed in de showroom te zetten, dus dat til je niet even makkelijk weg."
De politie van Apeldoorn maakte dinsdag bekend dat een bestelbusje met daarin het bed weer is teruggevonden. Over enkele dagen zal het slaapmeubel weer in de showroom te bewonderen zijn.
"Maar we gaan er eerst zelf even een dutje op doen", grapte de woordvoerder. Ook een deel van de gestolen buit uit Alphen aan den Rijn is weer terecht. Of daarbij ook het peperdure bed zit, kon de politie niet vertellen.
(Bron)
UWV maakt fout in loonheffing

AMSTERDAM - Duizenden mensen krijgen een dezer dagen een telefoontje van uitkeringinstantie UWV met de boodschap dat zij geld moeten terugbetalen. UWV heeft bij 18.000 mensen vergeten de loonheffing over het vakantiegeld in te houden.
Zij moeten nu het te veel betaalde bedrag terugbetalen. Bij de meeste mensen gaat het om een bedrag tussen de 200 en 500 euro, zo heeft UWV dinsdag laten weten.
Het foutje kwam bij een test aan het licht. Wanneer minder dan 45 euro moet worden terugbetaald, dan verrekent UWV dit. Betrokkenen krijgen hierover schriftelijk bericht.
Gaat het om meer geld, dan stelt het UWV de betrokkenen telefonisch op de hoogte. Er kan een afbetalingsregeling worden getroffen.
Het UWV heeft in totaal ongeveer 1,3 miljoen klanten.
(Bron)

Als je als klant zo'n foutje maakt, krijg je waarschijnlijk een boete...
Ik ga het er niet over hebben. NIET.
(Kan er een onderzoek komen naar de effecten van blondeerspul op de hersenen?)

maandag, mei 28, 2007

Je maakt een foto van het perzikbladig klokje dat staat te bloeien:

Perzikbladig klokje


Perzikbladig klokje detail


En ineens zie je iets...

Kat op de achtergrond ;-)


En dan ziet het jou ook :-)

Ik zie je!
De bomen zelf:

Populieren vol pluis
De populieren sneeuwen uitbundig, vroeger dan vorig jaar. En als je stilstaat om een foto te maken, krijg je dit:

Eenden hopen altijd op brood
Je krijgt pijn in je rug als je er naar kijkt, maar hij kan uren zo liggen, naar volle tevredenheid.

Tom op de vensterbank
Mja. Het miegelt van de hommels en bijen en aanverwante beesten, maar ze komen ook weleens binnen - en dat gaat niet altijd goed.

Dood vliegbeest

Dood vliegbeest
Kluwen touw hindert treinverkeer Arnhem-Nijmegen

AMSTERDAM - Een kluwen touw hinderde maandag vanaf 17.10 uur het treinverkeer tussen Arnhem en Nijmegen. Vermoedelijk heeft iemand het touw om de bovenleiding gegooid, meldt spoorbeheerder ProRail. Door de actie konden er tot 18.45 uur geen treinen over het traject rijden. Reizigers kregen te maken met een half uur tot driekwartier vertraging.
Een team van ProRail wist het touw uiteindelijk te verwijderen.
(Bron)
Kent u de Cotoneaster oftewel dwergmispel? Hij staat in m'n tuin en ik vind 'm vreselijk.
Theoretisch zouden vogels dol zijn op de bessen, maar ik heb er nog nooit 1 vogel op gezien.
Elk jaar denk ik: ik haal 'm weg. Vorig jaar zette ik een egelantier in de buurt, in de hoop dat die 'm overwoekert, maar dat duurt nog wel even.
In de herfst heeft ie wel iets, met een mooie verkleuring. Maar z'n echte pluspunt is rond deze tijd: hij bloeit. Niet dat je op zich veel van die bloemen ziet. maar je ziet de gevolgen wel: hele zwermen bijen en hommels komen genieten. Het zoemt werkelijk van vroeg tot laat. Ze willen alleen niet poseren ;-)
Politie Curaçao onder eigen neus bestolen

WILLEMSTAD - De politie van Curaçao is flink te kijk gezet met een opmerkelijke diefstal van een politiewagen. Twee nog onbekende mannen lukte het vrijdagmiddag ongemerkt weg te rijden met een politiewagen die geparkeerd stond bij het hoofdkantoor van politie te Rio Canario.
De twee lukte het daarna een ongewapende overval op een winkel te plegen. Om daarna de wagen ongezien weer terug te zetten.
Pas toen de winkeleigenaar aangifte deed van een overval door twee 'agenten' en daarbij het kentekennummer van de politiewagen kon geven, drong bij de politie door wat er was gebeurd.
De auto stond echter toen al weer op haar vaste plaats en even later werden ook de sleutels teruggevonden in een algemene sleutelkast.
Er is nog geen spoor van de daders die met de wagen naar een supermarkt zijn gereden en daar onder ogen van de verbijsterde Chinese eigenaar al het aanwezige geld meenamen.
De 'agenten' vertelden de eigenaar dat ze een controle deden. Ze verdwenen met een bedrag van 100.000 Antilliaanse gulden (ongeveer 42.000 euro). De agenten waren daarbij in burger gekleed.
Intussen is de pers op de opmerkelijke zaak gesprongen. Een krant noemt de politieparkeerplaats een 'gatenkaas'.
De toegangspoort staat altijd open en er is nauwelijks bewaking zo schrijft middagkrant La Prensa.
(Bron)
Polen onderzoekt geaardheid Teletubbies

WARSCHAU - Waarom draagt Tinky Winky in het kleuterprogramma Teletubbies van de BBC een damestasje? Dit is een van de prangende vragen waarmee de Poolse overheid kampt.
Ewa Sowinska van een door de regering ingesteld orgaan dat toeziet op onder meer kinderrechten in Polen, zei in een maandag gepubliceerd vraaggesprek dat wordt onderzocht of de Teletubbies tot homoseksualiteit aansporen.
"Het tasje van Tinky Winky heeft mogelijk een homoseksuele ondertoon. Ik zag het damestasje wel maar pas later realiseerde ik me dat Tinky Winky een jongen is." aldus Sowinska.
Ze gaat deskundigen zoals psychologen raadplegen om te zien wat haar te doen staat.
De huidige rechtse Poolse regering heeft zich eerder al de woede van mensenrechtenorganisaties op de hals gehaald met meningen en maatregelen die homoseksuelen zouden discrimineren.
De pas overleden Amerikaanse evangelist Jerry Falwell uitte eerder ook zijn bedenkingen over de Teletubbies en dan vooral over Tinky Winky.
De tien jaar oude tv-serie is voor zeer kleine kinderen. De serie draait om vier fel gekleurde bolle verschijningen die niet uitblinken in verbale communicatie.
(Bron)

Oh oh...

zondag, mei 27, 2007

Tarwe uit het vogelvoer
Pioen
Klink wil wanbetaler aanpakken

DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) laat uitzoeken of het mogelijk is het inkomen te korten van wanbetalers in de zorgverzekering. De overheid zou voor de achterstallige premie rechtstreeks op het inkomen een heffing kunnen opleggen.
Dat heeft Klink woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. De achterstallige premies die de overheid op deze manier int, gaan dan weer naar een fonds waaruit de zorgverzekeraars compensatie ontvangen.
Dit geldt alleen voor betalingsachterstanden van meer dan zes maanden. Voor het eerste half jaar wanbetaling moeten verzekeraars hun best blijven doen de premies te incasseren.
De wanbetaler die een heffing krijgt opgelegd, is dan geen premie meer verschuldigd aan zijn zorgverzekeraar, die dan niet meer achter de oplopende schuld aan hoeft.
Klink schrijft nog niet te weten hoe hij de heffing moet gaan uitvoeren. Dat is onder meer afhankelijk van de samenstelling van de groep van wanbetalers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat deze in kaart brengen.
Zorgtoeslagen kunnen ook worden ingehouden om een schuld te vereffenen. Maar deze maatregel kan pas in 2009 ingaan. Daarom denkt Klink erover tot die tijd sowieso geen zorgtoeslag aan wanbetalers meer uit te keren.
De zorgverzekering van een wanbetaler mag niet worden opgezegd. Klink is er niet voor om deze regel los te laten. Uit cijfers van het College voor Zorgverzekeringen bleek eerder dat er 240.000 wanbetalers zijn.
(Bron)

Jeeeemineeeee! Premies inhouden op het inkomen! Wat een lumineus idee! En zo origineel!
Hond ontdekt gestolen bankgeld in bos

AMSTERDAM - Een hond heeft in de Siberische plaats Chita ruim een half miljoen euro gevonden. De labrador van Yuri Lavrov deed de fortuinlijke vondst onder een hoop bladeren tijdens een uitlaatrondje.
Lavrov sprong zijn huisdier bij en bracht de buit naar de politie. Daar werd geconcludeerd dat het bedrag onderdeel was van een recente bakroof. De dienstdoende agent vermoedde dat degene die de zak in het bos verstopt had, het later nog op zou gaan halen.
In verband met de overval hield de Russische politie al vijf verdachten aan.
(Bron)

Zeg eens eerlijk....?
Homoflamingo's eindelijk ouders

LONDEN - Een homoseksueel flamingopaartje heeft eindelijk een kind. De twee mannetjes adopteerden een kuikentje uit een verlaten flamingonest.
Dat maakte de leiding van een Britse natuurpark bij Bristol maandag bekend. Carlos en Fernando, die al zes jaar samen zijn, deden veel tevergeefse pogingen een familie te beginnen. Ze verjoegen zelfs broedende flamingo's.
Toen onlangs een verlaten nest met een ei werd ontdekt, mochten Carlos en Fernando zich over het ei ontfermen. Met succes. Het paar kan het kuikentje voeden door in de keel melk te produceren.
(Bron)
Een kapperkraai:











Karmozijnbes
Jasmijn met mieren:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
D66-ster met mes bedreigd bij homobetoging Moskou

MOSKOU - Europarlementslid Sophie in 't Veld (D66) is zondag met een stiletto bedreigd bij een homobetoging in Moskou.
"Gelukkig hield een bodyguard de aanvaller tegen en konden we in een busje springen. Drie stappen verder en een van ons had een mes in zijn rug", aldus In 't Veld, die in een groepje liep met het Russische lesbische zangduo Tatu.
Ze kreeg ook eierstruif op haar hoofd gegooid door extreemrechtse tegendemonstranten.
De organisatoren en veel betogers werden door de politie massaal gearresteerd, onder wie een Italiaans europarlementslid. "Heel vreemd dat de politie de betogers oppakt en de vele extreemrechtse hooligans die ons bedreigen met rust liet".
"Dit is democratie in Rusland: je bent je leven niet zeker", schamperde In 't Veld, nog natrillend van de korte actie. Ze vindt dat de EU Rusland harder moet aanpakken op mensenrechten.
"We moeten echt ophouden net te doen alsof Rusland een democratie is. Zo'n voorzitter Barroso van de Europese Commissie die vrolijk met president Poetin op de foto gaat: dat kan echt niet meer".
In 't Veld beseft dat er misschien andere belangen spelen in de Europese relatie met Rusland. "Als het zo is dat Europa zich gedeisd houdt wegens de vele energie uit Rusland, dan moet dat maar eens duidelijk worden gezegd."
De D66'ster was speciaal naar Moskou gevlogen om de Gay Pride voor homorechten te steunen. Ondanks de bedreigingen vindt ze haar bezoek de moeite waard.
"Ik hoop dat onze strijd voor homorechten doordringt tot de Russische bevolking. Maar helaas waren er weinig tv-camera's."
De Duitse parlementariër Volker Beck (De Groenen), die ook aanwezig was, werd volgens zijn partij door de politie gearresteerd en meegenomen in een busje.
Vorig weekend was er een grote homobetoging in de Poolse hoofdstad Warschau, waar Nederlandse Europarlementsleden ook stuitten op antidemonstranten. Daar ging het nog vreedzaam aan toe.
Komend weekend (1 tot 3 juni) zijn de Europarlementariërs Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) bij de Gay Pride in de Letse hoofdstad Riga. De betoging werd vorig jaar verboden en bezoekers van een persconferentie werden met eieren en uitwerpselen bekogeld door tegendemonstranten.
(Bron)
Agent in opleiding betrapt bij inbraak

TILBURG - Een 19-jarige agent in opleiding van het korps Midden- en West-Brabant is in de nacht van vrijdag op zaterdag betrapt bij een inbraak.
De man wilde in een schuurtje een fiets stelen omdat zijn eigen rijwiel na een avondje uit was gepikt. De bewoner verraste hem. Dat meldde het politiekorps zondag.
Bij de woning stond ook nog een andere fiets, die eveneens door de aspirant-diender bleek te zijn gestolen. Dienstdoende agenten hielden de 19-jarige verdachte aan. Hij is na verhoor weer vrijgelaten. De korpsleiding neemt komende week disciplinaire maatregelen tegen hem.
(Bron)
Rif optie voor kustbescherming Scheveningen

DEN HAAG - In navolging van Dubai krijgt Scheveningen mogelijk een kunstmatig rif om de veiligheid van de kust te garanderen. Rijkswaterstaat en Royal Haskoning onderzoeken of zo'n rif op ongeveer één kilometer uit de kust in de Noordzee oplossingen biedt voor veiligheidsproblemen in de toekomst.
Royal Haskoning heeft al ervaring opgedaan met het aanleggen van een rif voor de kust van het emiraat Dubai. "Daar hebben we een rif gebouwd waarbij de kruin vlak boven de waterspiegel uitsteekt", legt projectleider Sjaak Jacobse van het ingenieursbedrijf uit. "Het beschermt de opgespoten eilandjes voor de kust van Dubai. De strandjes van die eilanden hebben nu nauwelijks nog te kampen met golven".
In Nederland is het nog lang niet zo ver. Tot 2050 volstaan andere maatregelen om de kust te beschermen, zoals het ophogen van strand en duinen. In de badplaats Scheveningen wordt de boulevard aangepast, zodat de kans op een overstroming afneemt. Na 2050 zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk. Als er dan niets gebeurt, dreigen problemen ter hoogte van het Kurhaus.
De aanleg van een kunstmatig rif, parallel aan de kustlijn, kan soelaas bieden. Het rif kan zware golven in bijvoorbeeld een noordwesterstorm tot normale proporties terugbrengen.
De barrière wordt waarschijnlijk opgebouwd met betonblokken vanaf een diepte van ongeveer 15 meter onder NAP. De bovenkant van het rif komt enkele meters onder de waterspiegel te liggen. Jacobse: "De situatie is hier totaal anders dan in Dubai. De Noordzee is veel ruwer en daarnaast mag een rif de pleziervaart en de visserij niet hinderen."
Het kunstmatige rif in relatief diep water vormt volgens de projectleider een fraai alternatief voor andere oplossingen. "Je kunt ook een nieuwe duinenrij creëren in zee, maar onder meer de badplaatsen zullen dan niet staan te juichen", aldus Jacobse. Het rif vervuilt het zicht op de Noordzee niet en is aantrekkelijk voor natuurontwikkeling onder water. "Met de blokken creëren we holle ruimtes, waar vissen en zeeanemonen beschutting kunnen vinden".
Rijkswaterstaat en Royal Haskoning verwachten eind dit jaar de eerste resultaten van het verkennende onderzoek te kunnen presenteren.
(Bron)
Medisch vaktijdschrift laakt 'designervagina'

PARIJS - Een van de meest gerenommeerde medische vaktijdschriften, het British Medical Journal (BMJ), laakt in zijn nieuwste editie de genitale chirurgie of de 'designervagina's'.
Vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk laten vrouwen kennelijk steeds vaker operatief medisch overbodige wijzigingen aanbrengen aan de geslachtsdelen.
De toename van deze ingrepen is volgens het BMJ een gevolg van de manier waarop onzekerheden bij vrouwen worden uitgebuit door de commercie en aangewakkerd door media. De medische ingrepen zijn vooral gericht op veranderingen aan de vorm van de schaamlippen, verkleining van de vagina en wijzigingen aan de huid van de clitoris.
Het BMJ is bezorgd over de ingrepen, waarvan "de medische gevolgen beladen zijn met onzekerheden". Een andere reden tot zorg is volgens het tijdschrift dat er zo weinig bekend is over de praktijken van de uitvoerders van deze operaties en hoe vaak ze die uitvoeren.
Door statistieken van de Britse openbare gezondheidsdienst is bekend dat in 2004 en 2005 achthonderd schaamlipverkortingen werden uitgevoerd door artsen die zijn verbonden aan de dienst. Maar het grootste deel van dit soort ingrepen moet het werk zijn van particuliere medische instellingen. Er is volgens het BMJ "een verontrustend gebrek aan feitelijke gegevens over deze ingrepen en de gevolgen ervan".
Voorts wordt er volgens het BMJ praktisch niet over nagedacht of er een probleem is dat de verbouwing van de geslachtsdelen rechtvaardigt.
Vrouwen met belangstelling voor designervagina's kwamen volgens de onderzoekers, gynaecologe Sarah Creighton en psycholoog Lih Mei Miao, zelfs met reclamefoto's en pornografische afbeeldingen om duidelijk te maken wat ze van de artsen wilden. Het besluit in te grijpen is enkel gebaseerd op een door de commercie en media geschapen probleem.
De commercieel aangeprezen 'oplossingen' zijn onder meer gevaarlijk voor de zenuwen, met name voor die welke voor seksuele prikkeling zorgen, zo stellen Creighton en Lih Mei Lao in het BMJ.
(Bron)
Dode en evacuaties na onweer Frankrijk

PARIJS - Zwaar onweer heeft het zuiden van Frankrijk geteisterd. Ruim vijfhonderd personen moesten zich in de nacht van vrijdag op zaterdag in veiligheid brengen na overstromingen.
De autoriteiten lieten in de zuidwestelijke Pyreneeën-regio 250 huizen ontruimen. Het uit Spanje afkomstige onweerfront richtte grote schade aan.
Een bejaarde vrouw die alleen thuis was toen haar woning blank kwam te staan, overleed volgens hulpverleners aan een combinatie van onderkoeling en paniek. Meerdere andere personen raakten gewond.
Een hevig onweer vrijdagavond in Parijs en omgeving leidde tot vertragingen van twee uur bij het vliegverkeer. De brandweer moest zeker 250 keer uitrukken.
(Bron)
Deeltijdwerk in de bijstand gestimuleerd

DEN HAAG - Alleenstaande ouders die afhankelijk zijn van bijstand worden in een proef in vijftien steden beloond als zij zoveel mogelijk aan de slag zijn in een deeltijdbaan.
Ouders die kinderen tot 16 jaar te verzorgen hebben, moeten minimaal 372 euro per maand verdienen uit eigen werk. Het inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau en ze komen vervolgens in aanmerking voor een extraatje van maximaal 66 euro per maand.
Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken. De alleenstaande ouders in de bijstand worden wegens hun deeltijdbaan ook niet langer verplicht om (verder) te solliciteren of mee te doen aan een re-integratietraject.
Uit de proef die in september begint, moet blijken of het extraatje in 2009 algemeen beleid wordt.
(Bron)

Moeten verdienen? Zorgt de overheid ook voor de baan en de kinderopvang? En wat als ze geen baan kunnen vinden, gaat er dan simpelweg 372 euro van hun uitkering af?
(Slimme oplossing: pleur al die ouders in zo'n kleerhangerproject; laat de kids opvangen door anderen uit het project; met 32 uur werken krijg je wel 850-900 euro, dus dan ben je uit de bijstand en hoef je ook geen bonus meer. Dat noem je stimulerend beleid.)
Sja.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket