zaterdag, oktober 10, 2009

Iraanse ouders beul van moordenaar kind

TEHERAN - De ouders van een Iraanse jongen die vier jaar geleden werd vermoord, hebben zondag de dader geëxecuteerd. Dat meldde het persbureau IRNA.
De vader en moeder van Ehsan Nasrollahi plaatsten de strop bij de ter dood veroordeeld Behnoud Shojaie in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, de hoofdstad van Iran.
De jongens waren allebei 17 toen ze in augustus 2005 met elkaar in gevecht raakten. Het slachtoffer kwam om het leven door een messteek.
De moordzaak leidde tot een internationale discussie. Mensenrechtenorganisaties riepen de autoriteiten op om de doodstraf niet te laten uitvoeren.
De rechters en de ouders van het slachtoffer, die hem op basis van de islamitische wetgeving gratie hadden kunnen verlenen, toonden zich echter onvermurwbaar.
Dit jaar zijn al zeker 231 mensen geëxecuteerd in Iran. De doodstraf kan in dit land worden opgelegd aan mensen die zich schuldig maken aan moord, verkrachting, roofovervallen, drugshandel of overspel.
(Bron)
Mensen omgekomen in Amerikaanse zweethut

SEDONA - Twee mensen zijn om het leven gekomen en zeker negentien mensen moesten naar het ziekenhuis door een spiritueel ritueel in een zweethut in Sedona, een plaats in de Amerikaanse staat Arizona. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.
Ongeveer vijftig mensen deden mee aan het ritueel in de zweethut. In een soort tent zitten de mensen dicht op elkaar, terwijl water op hete stenen wordt gegooid om stoom te maken.
Een sessie in de zweethut zou kunnen leiden tot bijzondere ervaringen. De techniek is van de indianen afgekeken.
Twee uur na het begin van het ritueel moest de politie worden gebeld omdat deelnemers onwel werden. Ambulances en helikopters namen bijna de helft van de mensen mee naar het ziekenhuis, waar bleek dat een man en vrouw van middelbare leeftijd overleden waren.
(Bron)

Ontegenzeggelijk een bijzondere ervaring :(
Bejaarde homo's willen keurmerk tehuizen

AMSTERDAM - Het Landelijk Platform Roze 50+ werkt aan een keurmerk voor homovriendelijke verzorgingstehuizen. Dat heeft voorzitter Jeannette Drost zaterdag gemeld.
Bejaarden staan zondag centraal op de Nederlandse Coming Out Dag. Op 11 oktober wordt overal ter wereld stil gestaan bij de belemmeringen die homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders ondervinden bij het uitkomen voor zijn of haar seksuele geaardheid.
Volgens het landelijk platform houden veel 'roze' ouderen hun seksuele voorkeur geheim uit angst voor afwijzing en vervelende opmerkingen van leeftijdsgenoten. Dit is vooral het geval in bejaardentehuizen.
Daarom werken het platform, homobelangenorganisatie COC en ouderenorganisatie ANBO aan het ontwikkelen van een homovriendelijk certificaat voor verzorgingstehuizen.
In Nijmegen is dit jaar een eerste pilot gehouden met zo'n certificaat. Volgens voorzitter Drost zijn de eerste ervaringen zeer positief.
Het voorstel voor de landelijke invoering van zo'n keurmerk ligt nu bij de woordvoerders van de Tweede Kamerfracties. Het parlement praat begin november over homo-emancipatie.
(Bron)
Omzet kringloopwinkels stijgt door recessie

RIJSWIJK - De economische crisis doet de Nederlandse kringloopwinkels goed. De ruim tweehonderd winkels die zich hebben verenigd in Branchevereniging Kringloopwinkels Nederland (BKN), zagen hun omzet het afgelopen jaar met ruim 5 procent stijgen.
Dat heeft directeur Harry Slotema zaterdag gemeld. De winkels merken vooral meer vraag naar huisraad en textiel sinds het uitbreken van de crisis.
''Dat zijn helaas ook de goederen waarvan de aanvoer stokt'', stelt Slotema. ''Mensen vervangen grote gebruiksvoorwerpen minder snel nu het economisch wat minder gaat.''
Bijna 150 kringloopwinkels doen dit weekeinde mee aan de nationale kringloopdag. Met deze open dag in de tweedehandswinkels wil de BKN mensen kennis laten maken met het fenomeen.
(Bron)
Nieuwe laptop te combineren met nagellak

AMSTERDAM - Nagellakmerk OPI en Dell computers hebben de handen ineengeslagen en hopen dat de laptop hét nieuwe mode accessoire wordt.
Dell gaat een compleet nieuwe collectie laptops ontwikkelen, met namen als Dell Mini, Inspiron en Studio Model. Bijzonder aan de computers is dat ze gecombineerd kunnen worden met de nagellakken van OPI, dat meldt WWD zaterdag.
In totaal komen er 26 verschillende tinten laptops met bijbehorende lakken op de markt.
Suzi Weiss-Fischmann van OPI: “De samenwerking versterkt het merk. Dell’s plan getuigt ervan dat nagellak een belangrijke rol in het leven van vrouwen speelt.”
(Bron)

Sja.
Man verliest arm op golfbaan

AMSTERDAM - Een 70-jarige Amerikaan is zijn arm verloren toen hij op de golfbaan bukte om een golfbal uit een vijver te pakken. Een drie meter lange alligator dook uit het water op, sleurde de man de vijver in en beet zijn arm af.
Golfvrienden konden de man uit het water trekken.
De alligator werd gedood, waarna de arm naar het ziekenhuis werd gebracht in de hoop dat die opnieuw aangehecht kon worden.
(Bron)

Ik mag hopen dat ze de man zelf ook naar het ziekenhuis hebben gebracht...
Scholieren onwel na mislukte scheikundeproef

ZOETERMEER - Elf leerlingen uit een vwo-klas van een school in Zoetermeer zijn vrijdagmiddag onwel geworden nadat zij zwavelzuurdamp hadden ingeademd. De stof was vrijgekomen door een mislukte scheikundeproef. Dat meldde een woordvoerder van de brandweer Haaglanden.
In het scheikundelokaal waren twintig scholieren en twee leerkrachten aanwezig. Vier leerlingen zijn uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht. Zij kampten met prikkende ogen en geïrriteerde luchtwegen.
Drie van hen liepen een verhoogd risico omdat ze toch al last hebben van astmatische klachten. De vleugel van de school waarin het ongeluk gebeurde, is uit voorzorg ontruimd.
(Bron)

vrijdag, oktober 09, 2009

'Maya’s verantwoordelijk voor eigen ondergang’

AMSTERDAM – Het verval van de Maya-cultuur was deels te wijten aan de landbouwmethodes van het volk. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.
Onderzoekers van de NASA berekenden met computersimulaties de invloed van ontbossing op klimaatsverandering in de tijd van de Maya’s.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de Maya’s vaak bijna alle bomen kapten rondom hun steden om akkers aan te leggen, zodat er maïs voor de bevolking kon worden verbouwd. Ook sneuvelden er veel bomen om bouwmaterialen te maken voor de bouw van tempels.
De grote droogte die optrad in de tijd dat de Maya-cultuur ten onderging is daardoor waarschijnlijk drastisch verergerd, zo concluderen de onderzoekers.
“We hebben het beste scenario en het slechtste scenario gemodelleerd: geen ontbossing en totale ontbossing van het gebied waar de Maya’s woonden ”, zo verklaart hoofdonderzoeker Tom Sever op nieuwssite Physorg.
“De resultaten waren erg verrassend. Het verlies van alle bomen zou een temperatuurstoename van 3 tot 5 graden hebben veroorzaakt en een afname van regenval van 20 tot 30 procent.”
Volgens de onderzoekers kan het verval van de Maya-cultuur daarmee voor een groot deel worden verklaard.
“We suggereren met dit onderzoek dat het door ontbossing veroorzaakte verschil in temperatuur en de afname van regenval leidden tot zulke serieuze problemen dat veel maar niet alle stadstaten van de Maya’s in verval raakten”, aldus onderzoeker Robert Griffin.
(Bron)
EU is sociale huursector gunstig gestemd

DEN HAAG (ANP) - Minister Eberhard van der Laan (Wonen) heeft belangrijke afspraken ten gunste van het woningcorporatiestelsel kunnen maken met Europees commissaris mededinging Neelie Kroes. Dat vertelde hij donderdag in de Tweede Kamer.
''Er is geen ander land in Europa waar zo'n grote sociale huursector is en die mogen we houden. Dit is rugwind vanuit het vaak zo liberale Brussel'', vatte hij het resultaat samen.
Corporaties kunnen ook in de toekomst, onder voorwaarden, gebruik blijven maken van goedkopere leningen. Ook de pot van 75 miljoen euro van de corporaties om de krachtwijken op te knappen, is goedgekeurd en kan dus binnenkort worden gespendeerd.
Het maximale salaris dat je mag verdienen als je een sociale huurwoning wilt betrekken, is verder vastgesteld op 33.000 euro bruto per jaar. Zo kunnen bijvoorbeeld beginnende onderwijzers, politiemensen en verplegenden ook voor een redelijke prijs aan een fatsoenlijk huis komen.
Die laatste maatregel gaat op voor 90 procent van de woningen die nu gaan vrijkomen. 10 procent mag naar mensen die iets meer verdienen.
Wordt dat percentage onverhoopt hoger, dan moet het door de goedkopere leningen genoten voordeel worden terugbetaald, circa 200 euro per woning per jaar.
De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) reageert verbijsterd. Alle inkomens tot aan 33.000 euro per jaar mogen met staatssteun door de woningcorporaties gehuisvest worden.
Eurocommissaris Kroes keurt daarmee in feite de huidige situatie goed, aldus de vastgoed-beleggers. IVBN had in 2007 een klacht bij eurocommissaris Kroes ingediend, omdat woningcorporaties zich in toenemende mate op commerciële markten begaven.
(Bron)
Evolutie van kus begon mogelijk bij apen

AMSTERDAM – De manier waarop apen knuffelen met hun jongen heeft mogelijk de evolutie van de menselijke kus ingeleid. Dat zou blijken uit een nieuwe studie.
Onderzoekers van het National Institute of Health in Maryland bestudeerden de interactie tussen 14 vrouwtjesmakaken en hun jongen.
Ze ontdekten dat de dieren lang naar hun baby’s staarden en hun gezichtsuitdrukkingen vaak overdreven als ze de jongen aankeken, net als menselijke moeders.
Volgens de wetenschappers suggereert de studie dat de dieren op dezelfde manier met hun baby’s knuffelen als mensen. Vaak drukten de makaken ook hun lippen tegen het gezicht van de jonge apen, zoals is te zien in een filmpje dat van de dieren werd gemaakt.
“We zagen dat de apen op een hele rijke manier communiceerden met hun jongen”, zo verklaart hoofdonderzoeker Pier Ferrari op BBC News. “Ze raakten het gezicht van hun kind vaak aan met hun lippen, alsof ze er iets van af willen pakken. Dat gebaar lijkt erg op de kus, die wij als mensen gebruiken", aldus Ferrari. "Mogelijk is de evolutie van de kus terug te leiden tot deze interactie.”
(Bron)
Meer militairen ontslagen om drugsgebruik

DEN HAAG - Het aantal militairen dat wordt ontslagen vanwege drugsgebruik neemt toe. Jaarlijks gaat het om ongeveer zeventig gevallen. In 2008 waren het er 79 en de eerste helft dit jaar ging het al om 47 ontslagen.
Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Defensie. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde vrijdag een bericht hierover in het AD. De krant kreeg de gegevens na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Tussen 2005 en juni 2009 ging het in totaal om 318 militairen. Omgerekend is dat één ontslag per zeshonderd militairen.
Bij de luchtmacht wordt relatief het vaakst drugs gebruikt: drie op de duizend werknemers. Bij de landmacht, het grootste krijgsmachtonderdeel, vielen de meeste ontslagen: 193.
De regel is dat militairen na gebruik van harddrugs onmiddellijk worden ontslagen. Dat overkwam dit jaar onder anderen turner Yuri van Gelder, omdat hij cocaïne gebruikte.
Bij softdrugs volgt eerst een waarschuwing en bij een tweede keer alsnog ontslag.
Volgens de militaire vakbonden AFMP en Acom vallen de aantallen nog mee gezien het totale aantal werknemers. Wel denken ze dat dit slechts het topje van de ijsberg is en dat veel gevallen niet boven water komen.
Daar maken ze zich zorgen over, omdat drugs en het militaire vak niet samengaan. ''Dat is onbestaanbaar. Je gaat met wapens om en daar passen drugs niet bij'', zegt Acom-voorzitter Jan Kleian.
Ook AFMP-voorzitter Wim van den Burg vindt drugsgebruik onacceptabel, ook als dat alleen in het weekend gebeurt. Het leidt volgens hem makkelijk tot een verslaving, vooral als er traumatiserende ervaringen of stress in het spel zijn.
Wat hem betreft zou Defensie kunnen helpen om van de verslaving af te komen, bijvoorbeeld als de betrokkene het probleem zelf zou melden.
Het strikte beleid zoals Defensie dat nu voert, kan volgens Van den Burg ook tot misbruik leiden.
Onwillige militairen zouden onder hun contract uit kunnen komen door drugs te gebruiken of dat te veinzen. Defensie herkent deze signalen overigens niet, zei een woordvoerster.
De bonden wijzen erop dat Defensie structureel op drugs wil gaan controleren, maar dat hiervoor nog vaste regels moeten worden afgesproken. De voorbereidingen voor deze controles zijn nog dit jaar klaar, meldde Defensie vrijdag.
(Bron)
Mannen met snorren verdienen meer

AMSTERDAM - Mannen met snorren verdienen gemiddeld 8,2 procent meer dan degenen met baarden en 4,3 procent meer dan seksegenoten met een gladgeschoren gezicht, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
Mannen die op sollicitatiegesprek gaan, doen er volgens de studie goed aan een snor te laten staan.
Tegenover het hogere salaris staat echter het feit dat besnorde mannen elf procent meer geld uitgeven en drie procent minder sparen, zo schrijft Reuters.
Het onderzoek werd uitgevoerd door financiële dienstverlener Quicken en het Amerikaanse snorreninstituut onder 2000 deelnemers met baarden, 2000 met snorren en 2000 zonder gezichtshaar.
(Bron)
Varkens slagen voor ‘IQ-test’

AMSTERDAM – Varkens zijn in staat om met behulp van een spiegel hun eten op te sporen. Dat blijkt uit een experiment dat wordt beschouwd als een IQ-test voor dieren.
Onderzoekers van de universiteit van Cambridge plaatsten een spiegel in een varkensstal met acht varkens. Vervolgens legden ze een voorraadje voedsel neer, dat de dieren alleen via de spiegel konden waarnemen.
Zeven van de acht varkens slaagden er razendsnel in om het voedsel met behulp van het spiegelbeeld te vinden.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.
De zogenaamde spiegeltest wordt vaak gebruikt om het bewustzijn en de cognitieve prestaties van dieren in kaart te brengen. Eerder slaagden chimpansees, dolfijnen , olifanten en papegaaien er al in om via een spiegel objecten in hun omgeving op te sporen.
Volgens hoofdonderzoeker Donald Broom bewijst zijn onderzoek dat varkens veel intelligenter zijn dan iedereen denkt.
“Hiermee is voor het eerst aangetoond dat varkens in staat zijn om spiegels te gebruiken”, verklaart Broom in het Amerikaanse tijdschrift Wired.
“Het aantonen van een verfijnd leervermogen en bewustzijn kan mogelijk de manier veranderen, waarop mensen over varkens denken. Misschien worden de dieren hierdoor in de toekomst beter behandeld", aldus Broom.
(Bron)

Het is toch allang bekend dat varkens intelligent zijn?
Hedwigepolder toch onder water

AMSTERDAM – De Hertogin Hedwigepolder in Zeeland wordt ontpolderd. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten, maakte minister van Landbouw Gerda Verburg na de wekelijkse ministerraad bekend.
De ontpoldering van de Zeeuwse polder heeft tot doel de natuurschade te herstellen die ontstaat door het uitdiepen van de Westerschelde.
De Raad van State heeft het uitdiepen laten stilzetten omdat de gevolgen voor de natuur onduidelijk waren. Dit leidde tot boze gezichten in België omdat de scheepvaart van en naar Antwerpen langer wordt gehinderd.
Het wachten is nog op de persconferentie van minister-president Jan Peter Balkenende, maar de provincie Zeeland heeft al laten weten teleurgesteld te zijn over het kabinetsbesluit de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder onder water te zetten.
Het kabinet zou dit besluit genomen hebben om tegemoet te komen aan de afgesproken natuurcompensatie als antwoord op het verder verdiepen van de Westerschelde. In Zeeland is daarover grote beroering ontstaan.
Een woordvoerder van de provincie heeft alle betrokkenen in Zeeland inmiddels geïnformeerd over het nog niet officieel bekendgemaakte besluit.
Hij laat na overleg met gedeputeerde Piet Hamelink weten geen mogelijkheden te zien het besluit aan te vechten. ''Het kabinet is niet over één nacht ijs gegaan'', aldus de woordvoerder.
(Bron)

Wel niet wel niet wel niet wel. Wel compensatie niet wel niet wel en uiteindelijk wordt er nu gezegd van wel maar niemand weet hoe. Ziet u de bui al hangen?
Man uren vast in wc-pot

AMSTERDAM – Hulpdiensten in de Oekraïense stad Chernigov zijn drie uur bezig geweest om de arm van een man te bevrijden uit een wc-pot. Dat melden Oekraïnse media.
De 47-jarige man liet 200 grivna, ongeveer 20 euro, in de pot vallen en probeerde het bedrag wanhopig te redden. Gevolg was dat hij tot zijn elleboog vast zat en met geen mogelijkheid meer los te krijgen was.
De hulpdiensten moesten de vloer openbreken en de pot stuk boren om de afvoerpijp met arm los te kunnen krijgen. Vervolgens was er nog aardig wat loodgieterswerktuig nodig om de arm te ontdoen van de buis.
De man kwam er uiteindelijk ongeschonden van af. De hrvynias was hij wel kwijt.
(Bron)
'Mogelijk vaccin tegen cocaïneverslaving ontwikkeld'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers werken aan een vaccin dat cocaïneverslaafden mogelijk kan helpen om hun verslaving onder controle te krijgen.
De onderzoekers van Yale University Medical School ontwikkelden een middel dat het lichaam stimuleert om antistoffen aan te maken tegen cocaïne. De drug heeft daardoor minder effect op de hersenen en andere organen.
Bij een test onder 115 cocaïneverslaafden, bleek het vaccin in bijna 40 procent van de gevallen te werken.
Het merendeel van de verslaafden in die groep hadden daarna minder last van het verslavende effect van de drug. De hoeveelheid cocaïne die ze gebruikten, nam daardoor met ongeveer de helft af.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of General Psychiatry.
Hoewel het vaccin nog lang niet leidt tot totale onthouding van cocaïne, wordt de kans op een overdosis wel veel kleiner door het middel, zo beweren de onderzoekers.
"Het is de eerste keer dat we een dergelijk middel op mensen uittesten", zo verklaarde hoofdonderzoeker Tom Kosten op CNN. "In principe moet deze aanpak voor alle drugs kunnen werken, behalve voor alcohol. Antilichaampjes zijn zeer grote eiwitten: als de cocaïne zich daaraan vasthecht, kan ze niet in het hart of de hersenen terechtkomen."
(Bron)
Buma/Stemra schrapt omstreden embedtarief

AMSTERDAM - Buma/Stemra gaat toch geen vergoedingen innen voor het embedden van muziekclips door particulieren op bijvoorbeeld niet-commerciële weblogs.
Eerder deze maand ontstond veel commotie toen de rechtenorganisatie een folder publiceerde waaruit bleek dat Buma/Stemra voor het embedden van maximaal zes muziekfragmenten, bijvoorbeeld videoclips op Youtube, voortaan 130 euro per jaar in rekening wilde brengen.
Dat plan leidde tot grote beroering onder webloggers, en ook in de Tweede Kamer. Het CDA, GroenLinks en de SP stelden kamervragen. Ze waren ongerust dat de maatregel zou leiden tot hoge rekeningen voor ouders wier kroost muziek op Hyves postte en dat innovatie op internet zou worden belemmerd. Ook hadden ze twijfels bij de juridische basis voor de plannen.
In een persverklaring laat Buma/Stemra, dat de rechten vertegenwoordigt van tekstschrijvers, componisten en muziekuitgevers, vrijdag weten dat de commotie de organisatie niet onberoerd heeft gelaten. Na overleg met brancheorganisatie Voice heeft Buma/Stemra besloten het omstreden tarief "niet ten uitvoer te brengen".
Wel blijft Buma/Stemra van mening dat voor gebruik van muziek op internet betaald moet worden. De organisatie gaat daarover, samen met Voice, in gesprek met onder meer het ministerie van Justitie.
Voor het plan van Buma/Stemra ontbrak politieke steun, zo blijkt uit een reactie van minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. Die "waren aanvankelijk ontstemd over het voorgenomen besluit van Buma/Stemra" en zijn "tevreden" dat het niet doorgaat.
Volgens de bewindslieden leidde het plan tot verwarring bij internetgebruikers. Bovendien was het in strijd met een afspraak tussen de auteursrechtenorganisaties en het bedrijfsleven, die inhoudt dat over eventuele nieuwe tarieven eerst overleg met gebruikers dient plaats te vinden.
(Bron)
Vergunning Direct Wonen ingetrokken

AMSTERDAM - Woonbemiddelaar Direct Wonen mag niet meer in Amsterdam opereren. De gemeente heeft de vergunning ingetrokken omdat het bureau de regels 'stelselmatig overtreedt'.
Zo verhuurt Direct Wonen volgens verantwoordelijk wethouder Hans Gerson (PvdA) sociale huurwoningen met forse winsten door.
Direct Wonen is de grootste woning- en kamerbemiddelaar van Nederland. Het bedrijf werd volgens Gerson al meerdere malen op de vingers getikt omdat het 'veel regels aan de laars lapt'. "Ze waren gewaarschuwd. Nu treden we op", aldus de wethouder.
Het bureau biedt volgens de gemeente onder meer woningen aan zonder schriftelijke toestemming van de corporaties en particuliere verhuurders. Deze toestemming is een verplichte voorwaarde, bedoeld om illegale onderhuur tegen te gaan.
Ook worden soms huurprijzen gevraagd die een veelvoud zijn van de huurprijs die gevraagd mag worden.
Direct Wonen ziet er bovendien onvoldoende op toe dat goedkope huurwoningen ook naar mensen gaan met een laag inkomen.
(Bron)

Dat werd tijd. Nu hopen dat andere gemeentes volgen.
Marge Simpson voor Playboy uit de kleren

NEW YORK - Marge Simpson, het gele karakter uit de beroemde tekenfilmserie The Simpsons, gaat voor Playboy uit de kleren.
Ze zal de cover sieren van het novembernummer van het Amerikaanse magazine. Dat meldt Aceshowbiz vrijdag.
Daarnaast komt er een drie pagina's tellende reportage over Marge ter ere van het twintigjarig bestaan van The Simpsons. De Nederlandse Playboylezers moeten het zonder Marge stellen.
Ze prijkt niet op de cover van het novembernummer van de Nederlandse editie van het blad. Hoofdredacteur Jan Heemskerk zei vrijdag ''niet de aanvechting te hebben het Amerikaanse voorbeeld te volgen.''
(Bron)
Ralph Lauren door het stof om graatmager model

AMSTERDAM – Ralph Lauren blijkt ook niet vies van Photoshoppen: voor een campagne voor de Blue Label-collectie van het merk werd model Filippa Hamilton zelfs zo dun gemaakt dat haar hoofd groter zou zijn dan haar middel.
De website Boing Boing plaatste de foto en veroorzaakte hiermee een rel op internet. Voor Ralph Lauren een reden om te dreigen met juridische stappen: de website had door plaatsing van de foto immers inbreuk gemaakt op het auteursrecht.
Boing Boing weigerde de foto te verwijderen. De reproductie was rechtvaardig, zo meenden zij, omdat deze nieuwswaarde had. “En in plaats van te reageren op pogingen onze kritiek te kop in te drukken met juridische dreigementen, gaan we de spot met ze drijven”, ze schreef Cory Doctorow als reactie op de site.
Ralph Lauren kwam hierop tot inkeer. “Al 42 jaar werken we aan een merk dat gebaseerd is op kwaliteit en integriteit”, aldus een woordvoerder. “Na verder onderzoek hebben we geconcludeerd dat wij verantwoordelijk zijn voor de verkeerde beeldvorming en -fotobewerking, die hebben geresulteerd in een verwrongen afbeelding van een vrouwenlichaam.”
Het merk heeft voor de toekomst beterschap beloofd.
De discussie over graatmagere modellen heeft nog nooit zo sterk gewoed. Op meerdere niveaus binnen de modewereld wordt het fenomeen steeds kritischer bejegend.
Verschillende landen overwegen inmiddels een waarschuwingslogo voor gephotoshopte afbeeldingen. Tegelijkertijd stappen steeds meer toonaangevende tijdschriften af van de zogenaamde size zero. Het bestverkochte vrouwentijdschrift uit Duitsland, Brigitte, heeft zelfs besloten helemaal geen modellen meer te gebruiken.
(Bron)

donderdag, oktober 08, 2009

Vrouw rijdt met slachtoffer door voorruit auto

Een 80-jarige vrouw raakte zo in paniek na een aanrijding, dat ze met het 77-jarige zwaargewonde slachtoffer door haar voorruit naar huis reed.
De vrouw reed in haar straat in het Belgische Pittem toen ze haar buurman over het hoofd zag en hem aanreed. Ze raakte in paniek en in plaats van te stoppen, besloot ze maar door naar huis te rijden, zo'n 500 meter verderop in de straat.
Verward belde ze daar een familielid, waarna ze pas besloot de politie en een ambulance te bellen. Het slachtoffer hing nog steeds door de voorruit half in de auto, toen de hulpdiensten arriveerden.
In zeer kritieke toestand werd hij vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)
Travestieten leren aso's een lesje

Twee vechtersbazen hebben hun lesjes wel geleerd. Zij zochten mot met twee travestieten, maar zijn van een koude kermis thuisgekomen. Het als vrouw verklede duo bleek namelijk te bestaan uit kooivechters, die toevallig een vrijgezellenfeestje hadden.
De 19-jarige Dean Gardener en de 22-jarige Jason Fender daagden de twee uit door ze uit te schelden. Fender deelde ineens een flinke stomp uit aan een man met een roze pruik en een korte rok. Zijn maatje, gekleed in een zwarte jurk en pruik, hakte de beide knapen echter met twee welgemikte klappen in de pan. De twee kooivechters op hoge hakken liepen vervolgens verder.
De zwaar aangeslagen Gardener en Fender vervolgden hun tocht door de straten van het Britse Swansea totdat ze werden aangehouden door de politie. Het gevecht bleek namelijk te zijn opgenomen door bewakingscamera's.
"Je moet weten dat je geen fijne avond hebt als je het gevecht wilt aangaan met twee travestieten", verdedigde de advocaat de twee jochies vandaag tegenover de rechter. "Helaas waren zij stomdronken."
De beelden van de bewakingscamera werden getoond aan de rechtbank. Hierop is te zien dat het agressieve duo verscheidene mannen lastig viel voordat zij de twee kooivechters tijdens hun vrijgezellenavond aanvielen. De rechter legde de twee na hun bekentenis een taakstraf en elektronisch toezicht op.(Bron, met filmpje)
Vijf jaar cel voor sekspraat

Een Saudiër is veroordeeld tot vijf jaar celstraf, omdat hij vertelde over zijn seksleven in een tv-programma dat op 15 juli werd uitgezonden op de Libanese zender LBC. De man sprak onder meer over zijn eerste keer.
Drie andere mannen zijn veroordeeld tot twee jaar cel. Zij zouden hebben meegewerkt aan het programma. Volgens de advocaat van de man was het interview gemanipuleerd. Zijn cliënt zou bovendien niet hebben geweten dat het gesprek opgenomen werd.
(Bron)
Verloskundigen krijgen meer geld

UTRECHT - Verloskundigen krijgen voortaan een kwart meer (26 procent) betaald voor hun werk. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Ook hoeven ze minder bevallingen te doen (105 in plaats van 110) om aan hun norminkomen te komen.
De NZa zorgt dat het geld de komende drie jaar stapsgewijs beschikbaar komt.
De verloskundigen stellen al jaren dat ze te weinig geld krijgen voor hun werk en te veel bevallingen moeten begeleiden om aan een goed inkomen te komen. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat de verloskundigen gelijk hebben, zegt de NZa.
De belangenorganisatie van verloskundigen KNOV zegt tevreden te zijn over de tariefsverhoging.
(Bron)
'Niet nodig alle seinen aan te pakken'

DEN HAAG - Topman Bert Klerk van spoorbeheerder ProRail vindt het niet nodig om alle zesduizend seinen op het spoornet veiliger te maken.
Volgens hem is dat alleen nodig op de meest risicovolle plekken, gekoppeld aan een basisnet voor transporten van gevaarlijke en giftige stoffen.
Klerk zei dit donderdag na een hoorzitting in de Tweede Kamer. De Kamer praat later op de dag met verkeersminister Camiel Eurlings over veiliger spoor.
Klerk zei dat het aan minister en Kamer is om te besluiten hoeveel seinen precies moeten worden opgetuigd.
Volgens Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid moeten na de recente treinbotsing in Barendrecht alle seinen voorzien worden van het moderne atb-vv-systeem tegen door rood rijden. ''Atb-vv op alle seinen is overbodig en een desinvestering'', aldus Klerk.
De minister praat met provincies en gemeenten over zo'n basisnet voor gevaarlijke stoffen. Hij denkt dat overleg eind dit jaar of begin 2010 af te ronden. Dat basisnet moet er volgens Klerk snel komen om het aantal seinen met ATB-vv verder te kunnen uitbreiden.
Volgens de huidige plannen worden tot eind 2010 iets meer dan 1250 seinen aangepakt en voorzien van ATB-vv.
Vorig jaar zijn er 240 gevallen van door rood rijden geweest. ''Dat is nog steeds veul te veul'', zei Klerk. Een van de mogelijke oorzaken is dat seinen onduidelijk zijn en op de juiste plaats moeten worden gezet.
''Dat zijn we aan het doen'', aldus de ProRail-directeur.
(Bron)
Zwakke vogel kiest zwakke partner

MONTPELLIER - Zwakkere vogelvrouwtjes hebben het liefst een zwakke partner. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek bij zebravinken.
Biologen die de evolutie bestuderen, hadden altijd aangenomen dat alle vrouwtjes voor de beste mannetjes zouden gaan. Maar zwakkere vogels luisterden het liefst naar gezang van eveneens zwakke mannetjes, meldt de BBC donderdag.
De onderzoekleidster, Marie-Jeanne Holveck van het Franse centrum voor functionele en evolutionaire ecologie in Montpellier, legde uit dat zwakke en sterke vogels op veel gebieden van elkaar verschillen.
Dat geldt onder meer voor het metabolisme (stofwisseling), de aantrekkelijkheid en de levensduur. Wetenschappers kweekten vogels van verschillende kwaliteiten door de omvang van de kooi aan te passen.
De vrouwtjes konden met hun snavel twee knoppen indrukken en hoorden dan het gezang van een zwak of juist sterk mannetje. De zwakkere vrouwtjes kozen steevast voor het gefluit van hun kwalitatieve evenknie.
(Bron)
Baby overleeft bevalling in treintoilet

NEW DELHI - Een pasgeboren baby in India is op wonderbaarlijke wijze aan de dood ontsnapt in de eerste minuten van haar bestaan. De 28-jarige moeder moest plotseling bevallen op het toilet van een trein in de oostelijke deelstaat West-Bengalen, berichtten Indiase media donderdag.
De baby viel vanuit de wc rechtstreeks op het spoor. De in paniek geraakte moeder sprong van de rijdende trein, waarop passagiers aan de noodrem trokken, denkende dat het om een zelfmoordpoging ging.
''We stapten uit om mijn vrouw te zoeken'', aldus de 33-jarige echtgenoot. ''Na een uur vonden we haar. Ze zat naast het spoor met de baby op haar schoot.''
Moeder en dochter stapten weer op de trein en werden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Daar constateerden artsen dat ze beiden in goede gezondheid verkeerden. ''Dit was een wonder'', sprak een medewerker van de spoorwegmaatschappij opgetogen.
(Bron)
Onverminderd veel geweld tegen hulpverleners

DEN HAAG - Werknemers met een publieke taak, zoals buschauffeurs en hulpverleners, worden onverminderd vaak geconfronteerd met agressie en geweld. Onderzoek leert dat vorig jaar 65 procent van die werknemers te maken heeft gehad met ongewenst gedrag.
De agressie en het geweld zijn daarmee nauwelijks afgenomen ten opzichte van 2007. Het kabinet wil agressie en geweld tegen onder meer hulpverleners terugdringen tot 51 procent in 2011.
Om dat doel alsnog te bereiken, moeten werkgevers zich meer inzetten. Dat hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Ze kondigen aan dat de Arbeidsinspectie extra zal controleren op de bescherming van werknemers tegen agressie en geweld.
Vooral personeel bij de NS, in gevangenissen, in de jeugdzorg en op ambulances had vorig jaar vaak te maken met agressie en geweld, zo blijkt uit het onderzoek van de Universiteit van Tilburg.
Gemiddeld werden werknemers vijftien keer geconfronteerd met ongewenst gedrag. Dat is evenveel als in 2007. De omvang van fysiek geweld is wel gedaald.
Werknemers bij de NS, uitkeringsinstantie UWV en in gevangenissen hebben nu beduidend meer last van agressie en geweld dan in 2007. Bij de politie is het probleem juist een stuk minder geworden.
De onderzoekers concluderen dat ondanks twee jaar extra aandacht het probleem niet in alle publieke sectoren hoog op de agenda staat. Die tekortkoming speelt zowel onder leidinggevenden als onder het personeel op de werkvloer.
Daarnaast blijven geweld en agressie moeilijk aan te pakken, omdat werknemers maar mondjesmaat aangifte doen van incidenten.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) concludeert in een brief aan de Tweede Kamer dat de vele aandacht ervoor heeft gezorgd dat het probleem duidelijk op de kaart is gezet. Ze stelt dat de tolerantie voor agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak is afgenomen.
De bewindsvrouw constateert echter ook dat ze de doelstelling om agressie en geweld fors terug te dringen, niet dreigt te halen. Dat komt mede doordat werkgevers de daders onvoldoende aanpakken, bijvoorbeeld door aangiftes aan te moedigen en schade te verhalen.
Ter Horst neemt daarom een reeks maatregelen om werkgevers aan te sporen meer actie te ondernemen.
(Bron)
SS'er Boere mag worden berecht

KARLSRUHE - De Nederlandse voormalige SS'er Heinrich Boere mag worden berecht. Het Constitutioneel Gerechtshof in Karlsruhe heeft de bezwaren van de 88-jarige Boere tegen zijn berechting donderdag afgewezen.
Boere wordt ervan beschuldigd dat hij in de Tweede Wereldoorlog drie Nederlandse burgers heeft vermoord.
Een rechtbank in Keulen bepaalde in augustus dat het proces tegen Boere op 28 oktober in Aken zal beginnen.
De rechtbank had eerder al uitgesproken dat de vroegere SS'er ondanks zijn leeftijd gezond genoeg is voor een proces. Het hof in Karlsruhe constateert dat de gezondheidstoestand van Boere stabiel is en dat die een proces van een overzienbare lengte niet in de weg staat.
Boere werd na de Tweede Wereldoorlog in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld. De straf is later omgezet in levenslang. Hij was toen al uit de gevangenis ontsnapt. Boere woont sinds 1954 in Duitsland.
Omdat hij door een Duitse wet uit de oorlogsjaren bescherming genoot, kon hij niet aan Nederland worden uitgeleverd. Ook een verzoek om hem in Duitsland zijn straf te laten uitzitten, ging de mist in: het Nederlandse vonnis zou niet geldig zijn bij de oosterburen.
De drie Nederlanders waren het slachtoffer van de zogeheten Silbertannemoorden, een serie moordaanslagen die Nederlandse SS'ers en Nederlandse veteranen van het Oostfront tussen september 1943 en september 1944 in het bezette Nederland pleegden.
De slachtoffers waren Oranjegezinden of andere tegenstanders van de Duitsers. Zonder pardon werden zij in de deuropening van hun woning of ergens langs de kant van de weg doodgeschoten.
De acties waren bedoeld als vergelding voor aanslagen op vooral Nederlanders die met de nazi's heulden.
(Bron)
Tv-serie in de maak met TopPop-beelden

HILVERSUM - De AVRO werkt aan een tv-serie op basis van het muziekarchief van de omroep met onder meer TopPop-materiaal. De serie wordt samen met de Britse producent 3DD ontwikkeld en is bedoeld voor de internationale markt. Dat maakte de AVRO donderdag bekend.
De beelden uit het muziekarchief worden aangevuld met nieuwe items. De reeks bestaat uit tien afleveringen van dertig minuten. In elk deel wordt een jaar behandeld tussen 1970 en 1988.
AVRO-programmaleider Kees Tukker: ''Dat de Engelsen op basis van ons TopPop-archief samen met ons een programma voor de internationale markt willen ontwikkelen, bewijst wel hoe zeldzaam dit archief is. Het is simpelweg cultureel erfgoed geworden.''
De omroep gaat in gesprek met netmanager Roek Lips over het eventueel uitzenden van de serie op Nederland 3.
(Bron)
Met bruut geweld op zoek naar maanwater

HOUSTON - Brute kracht. Daarmee wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag een van de meest geavanceerde experimenten ooit uitvoeren. Met enorme snelheid worden een draagraket en een sonde op het oppervlak van de maan afgeschoten.
In de stofwolken hopen wetenschappers sporen van water en ijs te vinden, van levensbelang voor een eventuele kolonisatie van de maan.
De missie begon in juni, toen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA twee maansatellieten lanceerde. Een van de twee brengt momenteel het oppervlak van de maan nauwkeurig in kaart, zodat wetenschappers geschikte landingsplekken voor nieuwe maanverkenners kunnen uitzoeken.
De tweede satelliet, de Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (Lcross), is betrokken bij het experiment van vrijdag.
De inslagen vinden plaats rond 1 uur 's middags Nederlandse tijd. Als eerste stap wordt de verder nutteloos geworden draagraket die de LRO en de Lcross naar de maan heeft gebracht, afgeschoten op een krater bij de zuidpool van de maan. Dat gebeurt met een snelheid van ongeveer 9000 kilometer per uur.
Door de botsing ontstaat een metersdiepe krater in het maanoppervlak. Alles wat zich op en onder de grond bevindt, wordt opgeworpen in een ongeveer 10 kilometer hoge stofwolk, zo is de verwachting. Daar vliegt de Lcross doorheen.
Voordat de satelliet vier minuten later zelf inslaat, moet de sonde gegevens over de inhoud van de stofwolk terugsturen naar de aarde.
De inslag van de Lcross zelf veroorzaakt een tweede stofwolk. Beide inslagen worden vanaf de aarde en door ruimtetelescopen rond de aarde nauwlettend in de gaten gehouden.
Omdat de inslagen overdag plaatsvinden, zijn ze vanuit Nederland niet te zien, maar de NASA zendt het experiment rechtstreeks uit op zijn website.
(Bron)
'Werkgever moet overbelasting voorkomen'

AMSTERDAM - Een werkgever moet een deugdelijk beleid hebben om te voorkomen dat werknemers stelselmatig worden overbelast. Hij mag het risico van een burnout niet zomaar op werknemers afwentelen.
Dat is de strekking van een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch in een zaak die FNV Bureau Beroepsziekten (BBZ) had aangespannen namens een werknemer die door een burnout volledig arbeidsongeschikt is geraakt.
Directeur Marian Schaapman van BBZ is blij met de uitspraak. ''Die bevestigt het belang van preventief beleid.''
De cliënt van BBZ werkte 25 jaar bij een accountantskantoor en werkte zeker de helft van het jaar twintig uur per week over. In 1997 raakte hij arbeidsongeschikt en een jaar later belandde hij de in de WAO.
Met ondersteuning van het BBZ stapte hij naar de rechter. Hij vond dat hij door zijn werk arbeidsongeschikt was geraakt. In eerste instantie bepaalde de kantonrechter dat de werkgever niet aansprakelijk was. Maar het hof dacht er anders over.
Het hof heeft benadrukt dat een werkgever actief beleid moet voeren om te voorkomen dat de werknemer wordt overbelast, zegt advocaat Govert Jan Knotter, die de zaak heeft behandeld.
''Het is niet zo dat hij pas hoeft in te grijpen nadat deze klachten heeft gemeld. In veel gevallen is het dan immers te laat.''
Over een schadevergoeding wordt nog onderhandeld.
(Bron)
'Iraanse betoger krijgt doodstraf'

TEHERAN - Een rechtbank in Iran heeft voor het eerst bevolen dat een deelnemer aan de protesten van deze zomer tegen het islamitische bewind ter dood wordt gebracht.
Dat heeft www.mowjcamp.com, een Perzische website van de Iraanse oppositie, donderdag gemeld. De 37-jarige Mohammad-Reza Ali-Zamani zou maandag zijn geïnformeerd over zijn doodsvonnis.
De man was in augustus aangehouden. Hij kan nog beroep aantekenen tegen de uitspraak. De autoriteiten hebben nog geen mededeling gedaan over de zaak.
Na de verkiezingen op 12 juni gingen miljoenen Iraniërs de straat op om hun woede te uiten over de in hun ogen frauduleuze herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad als president.
Veiligheidsdiensten en regeringsgezinde milities maakten op brute wijze een einde aan de protesten. Duizenden betogers werden gearresteerd en tientallen demonstranten kwamen om het leven tijdens ongeregeldheden.
(Bron)
Chinezen in de ban van mythisch 'lesbodorp'

AMSTERDAM - Zweedse reisbureaus worden overspoeld door talloze mannen die meer informatie willen over de plaats Chako Paul City. In het mythische dorp zouden zo’ n vijfentwintigduizend nymfomane lesbo’s wonen.
Het lesbische oord zou in 1820 gesticht zijn door een rijke weduwnaar, die zich diep in het bos met zoveel mogelijk vrouwelijk schoon wilde omringen.
Door het gebrek aan mannelijk gezelschap zou de bevolking zich massaal tot het homoseksuele pad hebben bekeerd. Mannen die het dorp willen betreden, zouden met geweld weggejaagd worden door vrouwelijke bewakers.
Het bericht dook voor het eerst op in het Chinese persbureau Xinhua. Sinds enkele media het verhaal overnamen, liggen de Chinese internetproviders plat omdat miljoenen mannen willen weten hoe ze het fictieve dorp kunnen vinden.
“Ik heb geen idee waar het verhaal vandaan komt, maar het is uiteraard niet waar,” verklaarde de Zweedse lokale vertegenwoordiger Claes Bertilsson tegen de Zweedse nieuwsdienst The Local.
"Met vijfentwintigduizend inwoners zou het een van de grootste steden van Noord-Zweden zijn. Het lijkt me niet dat je zoiets honderdvijftig jaar lang geheim kan houden," aldus Bertilsson.
Of het dorp nu bestaat of niet, de Zweedse toerismesector heeft er een flinke opsteker door gekregen. “We doen het erg goed de laatste tijd,” bevestigt Per Wilhelmsson van de VVV in het Noord-Zweedse Umeå . Ook hij heeft geen idee waar het verhaal vandaan komt.
(Bron)

Wel een mooier verhaal dan die Deense moede3r die de vader van haar kind zocht.
Kamer bezorgd over aanzien Koninklijk Huis

DEN HAAG - De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de schade die het aanzien van het Koninklijk Huis oploopt door recente kwesties als het vakantiehuis in Mozambique en omstreden fiscale constructies vanuit Paleis Noordeinde.
In het debat donderdag met premier Jan Peter Balkenende sprak VVD-Kamerlid Willibrord van Beek van ''blunders''.
Hij constateerde bovendien dat Balkenende niet altijd goed op de hoogte wordt gehouden door de leden van de koninklijke familie.
Ook de SP eiste een steviger regie van de premier. ''Ik wil regie van de minister-president en terughoudendheid van de leden van het Koninklijk Huis.''
Zorgen zijn er ook bij coalitiepartijen CDA en PvdA. ''Het is van groot belang dat de leden van ons koningshuis van onbesproken gedrag zijn. We hechten eraan dat het imago geen schade oploopt'', aldus PvdA-Kamerlid Anja Timmer.
PvdA, SP en PVV pleiten voor bezuinigingen op het Koninklijk Huis. PvdA en SP vinden dat de Oranjes zelf moeten opdraaien voor de kosten van privévluchten.
De leden van het Koninklijk Huis mogen elk jaar maximaal ruim 610.000 euro declareren voor privégebruik van onder andere het regeringsvliegtuig.
''Ik vind dat wat privé is, ook privaat moet worden gefinancierd'', zei Anja Timmer. Dat geldt volgens haar ook voor de onderhoudskosten van de Groene Draeck, het jacht dat koningin Beatrix als prinses cadeau kreeg van het Nederlandse volk.
Voor ingrijpend onderhoud is de komende twee jaar 326.000 euro nodig. ''Bij het cadeau werd ook het onderhoud toegezegd, maar dan nog heb ik kanttekeningen bij de hoogte van het bedrag en de uitvoering van de werkzaamheden door de marinewerf'', aldus Timmer.
Volgens SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak moet het Koninklijk Huis bijdragen als er als gevolg van de economische crisis flink moet worden bezuinigd. Zo zouden volgens hem ook de toelagen voor de leden van het Koninlijk Huis moeten worden bevroren.
Hij bepleitte verder een modernisering van de monarchie. Hij vroeg Balkenende een schets te geven hoe een ''symbolische functie'' voor het Koninklijk Huis er in de toekomst uit zou kunnen zien.
PVV-Kamerlid Hero Brinkman wil dat Balkenende 20 procent bezuinigt op de toelagen van leden van het Koninklijk Huis.
Hij vindt het niet te verkopen dat topambtenaren op allerlei terreinen op zoek zijn naar miljardenbezuinigingen, maar dat het koningshuis buiten schot blijft.
Van het CDA hoeven prins Willem-Alexander en prinses Máxima zich niet terug te trekken uit hun vastgoedproject in Mozambique.
''Het is niet aan ons om welke stekker waar dan ook uit te trekken'', zei CDA-Kamerlid Liesbeth Spies. ''Alleen de kroonprins en zijn echtgenote gaan over dat huis.''
Wel had Spies vragen over de stichting waarin de bouw van het vakantiehuis is ondergebracht. Het CDA wil weten wat de rol is van de stichting en of die ook verantwoording aflegt aan de premier.
De regeringspartij pleitte niet voor een bevriezing of een teruggang van de salarissen van koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima.
Alleen als de cao voor ambtenaren wordt opengebroken en voor volgend jaar een nullijn wordt vastgesteld, moet dat volgens het CDA ook gelden voor de uitkeringen aan het Koninklijk Huis.
(Bron)
Dode walvis gevonden bij Waddeneilanden

AMELAND - In de zee tussen Ameland en Terschelling is donderdagmorgen een dode walvis geborgen.
Het beest werd donderdag in de vroege ochtend door een visser gesignaleerd tussen Ameland en Schiermonnikoog. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het dier vervolgens naar het Amelander gat gedreven. Daar is het opgepikt door een bergingsbedrijf.
De walvis ligt nu op het zuid-westelijke punt van het strand van Ameland (video). De woordvoerder zegt dat het zeker geen potvis is. "Het zou een dwergvinvis kunnen zijn, maar zijn kop ligt nog in de zee.''
Als het inderdaad een dwergvinvis is, dan is dat volgens bioloog Pierre Bonnet van centrum voor wadden en Noordzee Ecomare niet zo heel bijzonder. ''De dwergvinvis komt gewoon voor in de Noordzee. Als er een doodgaat kan hij zomaar naar de Waddenzee drijven'', aldus Bonnet.
Het dier zal worden onderzocht door het Natuurhistorisch Museum Naturalis uit Leiden en Natuurcentrum Ameland.
(Bron)

woensdag, oktober 07, 2009

Ierse scholieren moeten wc-papier meenemen

CORK - Leerlingen van een basisschool bij de Zuid-Ierse stad Cork moeten voortaan wc-papier meenemen.
De directrice van de meisjesschool motiveerde in een brief aan de ouders het verzoek als bezuinigingsmaatregel in deze tijd van recessie.
Van tijd tot tijd moeten de leerlingen enkele rollen aan de leerkrachten overhandigen, die het papier dan verdelen.
De school wil het geld liever uitgeven aan onderwijs. De 540 meisjes is ook gevraagd steeds papieren zakdoekjes bij zich te hebben.
Een fabrikant die van de hoge nood hoorde, stuurde de school 720 rollen toiletpapier.
(Bron)
Bemanning vliegtuig onderling op de vuist

NEW DELHI - De bemanning van een Indiaas lijnvliegtuig is onderling slaags geraakt. De cockpit van de Airbus bleef tijdens het incident enige tijd onbemand, terwijl het toestel met zo'n honderd passagiers op circa 10.000 meter hoogte vloog.
Een 24-jarige stewardess had de piloten beschuldigd van ongewenste intimiteiten, aldus de krant Times of India.
Daarop kwam het tot een vechtpartij, eerst in de cockpit en vervolgens in het gangpad voor de ogen van de passagiers. Het incident wordt onderzocht, aldus luchtvaartmaatschappij Air India zondag.
De twee piloten en twee andere bemanningsleden zijn geschorst. De stewardess en de copiloot hebben bij het incident kneuzingen opgelopen.
(Bron)
Run op mini-biggen in Groot-Brittannië

AMSTERDAM - In Groot-Brittannië is een ware run ontstaan op zogenaamde mini-biggen. De diertjes die als volwassen varken niet veel groter zijn dan zo’n 35 centimeter, gaan voor grote bedragen van de hand.
De biggetjes die als huisdier worden gehouden, zijn inmiddels zo populair dat het een kunst is geworden om er een te bemachtigen. “De afname van mini-biggen heeft een enorme vlucht genomen, we worden dagelijks overspoeld met aanvragen”, vertelt fokker Jane Croft aan The Telegraph.
“Het is ongelooflijk hoe populair ze opeens zijn en hoeveel mensen een mini-big als huisdier willen”, aldus de verbaasde Croft.
Ook Britse celebraties blijken de mini-big te hebben ontdekt. Zo drentelt onder meer bij Harry Potter-ster Rupert Grint een klein varkentje door het huis.
Croft heeft wel een verklaring voor de populariteit van de diertjes. "Ze zijn zelden ziek, je hoeft ze niet uit te laten en ze zijn goedkoop in het onderhoud.”
Goedkoop in aanschaf zijn de diertjes overigens niet, voor een mini-biggetje wordt inmiddels een kleine achthonderd euro neergeteld.
Mini-biggen hebben bij hun geboorte het formaat van een theekopje. Op hun tweede zijn ze volgroeid en wegen ze twintig `a dertig kilo. Wie zijn kleine roze huisgenoot goed verzorgt kan lang van zijn gezelschap genieten, ze worden gemiddeld achttien jaar oud.
(Bron)

Bonsaibiggen.
Apen hebben kiessysteem

BRUSSEL - Apen blijken te beschikken over een soort kiessysteem. Dat hebben onderzoekers van de universiteiten in Brussel en Kyoto en centrum CNRS in Straatsburg ontdekt, zo werd maandag bekendgemaakt.
Het onderzoek richtte zich op een groep kapucijnapen. Als een aap het initiatief nam om te verhuizen, keek hij of minstens drie soortgenoten hem volgden. In dat geval sloot de rest van de dieren zich aan. Zo niet, dan keerde hij terug naar de groep.
''Deze aaneenschakeling tussen instemming en opgeven onthult duidelijk het bestaan van een quotum: als drie individuen de initiatiefnemer volgen dan zal de hele groep volgen'', aldus de onderzoekers.
De resultaten van het onderzoek verschijnen woensdag in het tijdschrift Proceedings of Royal Society.
(Bron)

Zo zie je maar dat de mens helemaal niet zoveel verder gekomen is met die evolutie.
Helft zorgpersoneel heeft minder plezier in werk

AMSTERDAM – Ruim de helft van het zorgpersoneel in de gehandicapten- en verpleeghuiszorg heeft de de afgelopen jaren minder plezier in het werk gekregen. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van de SP.
"Te veel regels, te veel bureaucratie, te veel werk, te weinig handen aan het bed, en vooral een ergernis van teruglopende kwaliteit van de zorg, maken dat bijna één op de vijf mensen in de zorg denkt aan afhaken”, zegt SP-kamerlid Renske Leijten.
De enquête werd gehouden onder 11.000 medewerkers in de zorg.
In de gehandicaptenzorg geeft 49 procent aan dat het plezier in het werk de afgelopen jaren is afgenomen. In de ouderenzorg ligt dat percentage op 55 procent.
De redenen van de afname van het plezier zijn divers. 67 procent van de mensen geeft aan dat het komt door de toegenomen werkdruk. Ook verliezen zorgmedewerkers plezier door de afname van kwaliteit van zorg. De toegenomen bureaucratie is ook een veel genoemde ergernis.
In beide sectoren geeft het personeel met hoge cijfers aan dat zij collega's zien vertrekken om dergelijke redenen. Eén op de vijf mensen die de enquête van de SP heeft ingevuld overweegt zelf ander werk te zoeken.
Leijten: “Staatssecretaris Bussemaker zit nog steeds in de ontkenningsfase, maar als we niet uitkijken loopt de zorg leeg. De situatie is nu al nijpend, kun je nagaan hoe het wordt als al de mensen die nu aangeven er mee te willen stoppen dat ook daadwerkelijk doen."
(Bron)
Randen van Nederland lopen leeg

DEN HAAG - In ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten daalt de komende dertig jaar het aantal inwoners met meer dan 2,5 procent.
De krimp doet zich vooral voor aan de randen van ons land, zoals het noordoosten van Groningen, het zuiden van Limburg en het zuiden van Zeeland.
Het aantal bewoners in de Randstad zal tot 2040 juist toenemen met ruim 1,25 miljoen.
Dat staat in de regionale bevolkingsprognose 2009-2040 die het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag hebben gepubliceerd. Deze prognose wordt elke twee jaar uitgebracht.
Naar verwachting telt Nederland over dertig jaar 17,5 miljoen inwoners, een miljoen meer dan nu. In de vorige prognose ging het CBS nog uit van 17 miljoen inwoners in 2040.
(Bron)
'Breinstimulatie laat mensen in slowmotion bewegen'

AMSTERDAM – Britse wetenschappers zijn er in geslaagd om mensen in slowmotion te laten bewegen door hun hersenen te stimuleren met elektriciteit.
Onderzoekers van het University College in Londen plaatsten elektroden op het hoofd van veertien proefpersonen en wekten een zwak elektrisch stroompje op in hun brein.
Vervolgens moesten de deelnemers aan het experiment een puntje op een computerscherm zo snel mogelijk in een bepaalde richting verplaatsen met behulp van een joystick.
Wanneer hun hersenen werden gestimuleerd met de elektroden, daalde hun snelste tijd met gemiddeld 10 procent.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Bij het experiment werden vooral de zogenaamde snelle hersengolven van de proefpersonen gestimuleerd.
De activiteit van snelle hersengolven oftewel beta-golven is het grootste als mensen kracht zetten met hun spieren in een onveranderlijke houding, bijvoorbeeld bij het vasthouden van een boek. Zodra iemand in beweging komt, neemt de activiteit van snelle hersengolven normaal gesproken af.
Het Britse experiment bewijst volgens de wetenschappers dat de handelingssnelheid van mensen achteruit gaat als de beta-golven in de hersenen kunstmatig wordt gestimuleerd.
“We hebben voor het eerst aangetoond dat de activiteit van beta-golven de bewegingen van mensen kan vertragen”, aldus onderzoeker Peter Brown in het tijdschrift New Scientist.
De wetenschappers hopen dat hun bevindingen kunnen worden gebruikt bij de behandeling van motorische ziektes.
Het is al langer bekend dat mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson ook meer zogenaamde beta-activiteit vertonen in hun hersenen. Het nieuwe onderzoek suggereert dat de vertraagde bewegingen van Parkinson-patienten een direct gevolg zijn van dat verschijnsel.
(Bron)
Dader ongeluk Erp deed vier rampogingen

ERP - De 21-jarige man uit Venlo die vorige week in Erp een dodelijke aanrijding veroorzaakte, heeft die dag vier keer geprobeerd een auto te rammen.
De laatste poging werd de 49-jarige inwoner uit Erp fataal. Dat zei een woordvoerster van de politie dinsdag.
De Venlonaar zou het ongeval hebben veroorzaakt om zo verzekeringsgeld op te strijken. De verdachte is dinsdag voorgeleid. De rechter-commissaris besloot de verdachte twee weken in voorlopige hechtenis te houden.
De politie is nog op zoek naar een medeplichtige die volgens getuigen voor de Venlonaar op de uitkijk heeft gestaan.
De Venlonaar reed met zijn auto vanuit stilstand hard een kruising op, toen de bestelwagen van de man uit Erp eraan kwam. De voertuigen schampten elkaar, waarna de Brabander tegen een boom botste en overleed.
(Bron)

Soms denk je dat iemand puur op basis van z'n acties al TBS zou moeten kunnen krijgen, zonder onderzoek.
Man loopt ongewild rond met getatoeëerde penis

AMSTERDAM – Een 27-jarige Zweed stond na een nachtje doorhalen voor een onaangename verrassing. Toen de man uit zijn alcoholroes ontwaakte ontwaarde hij een enorme penis, getatoeëerd op zijn rechter bovenbeen.
Het feestbeest had in zijn beschonken toestand een tatoeerder toegestaan om een willekeurige tatoeage aan te brengen.
“Ik dacht een mooie en discrete afbeelding aan te treffen. Maar er bleek een penis van dik vijftien centimeter op mijn been te zijn getatoeëerd, vlak naast de echte”, zo citeert Ananova de onfortuinlijke Zweed.
De man zoekt nu naar een manier om zijn ‘tweede penis’ zo snel mogelijk te laten verkleinen of zelfs verwijderen.
“Hij is groter dan mijn eigen penis. Dus ik ben bang dat het een beetje een afknapper wordt voor vrouwen die de tatoeage te zien krijgen.”
(Bron)

Dan loop je voor lul omdat je stom bent.
'Kraaien begrijpen zwaartekracht'

AMSTERDAM - Kraaien begrijpen de werking van de zwaartekracht beter dan jonge kinderen en chimpansees. Dat beweren Britse wetenschappers naar aanleiding van een nieuw onderzoek.
Onderzoekers van de universiteit van Cambridge en de universiteit van Queen Mary toonden verschillende kraaien enkele foto’s van gebeurtenissen die volgens de natuurkundewetten onmogelijk zijn.
Zo kregen de vogels een met de computer bewerkte afbeelding te zien waarop een ei boven een tafel zweefde.
De kraaien keken tijdens het experiment veel langer naar dit soort onmogelijke afbeeldingen dan naar foto’s van realistische situaties, zoals een ei dat gewoon op tafel lag. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
Volgens de wetenschappers suggereert hun onderzoek dat de vogels de wetten van de zwaartekracht begrijpen.
Gelijksoortige experimenten wezen eerder uit dat de aandacht van chimpansees en menselijke baby’s van zes maanden nog niet wordt getrokken door afbeeldingen die volgens de natuurkundewetten onmogelijk zijn.
De conclusies van het experiment met de kraaien ondersteunen eerdere onderzoeken waaruit blijkt dat kraaien in staat zijn om complexe problemen op te lossen door te denken in termen van oorzaak en gevolg.
De volledige resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
(Bron)
Vrouw ontslagen voor eten frikadel

AMSTERDAM – Erg goed zijn frikadellen niet voor de gezondheid, maar ze blijken ook de carrière te kunnen schaden. Dat heeft de 59-jarige Duitse Magdalene althans aan de lijve ondervonden. Zo laat de Duitse krant Bild woensdag weten.
Magdalene H. werkte 34 jaar als secretaresse voor hetzelfde bedrijf in Dortmund, totdat zij van het buffet een frikadel waagde te pakken en deze opat.
Dit bleek tegen de regels het bedrijf: secretaresses worden geacht hun honger te stillen met de restjes die de chef en zijn medewerkers overlaten.
De chef ontdekte dat er een broodje frikadel miste en ontsloeg Magdalene op staande voet toen zij toegaf de boosdoener te zijn. Argumenten dat de lunchpauze voor haar vaak te laat begint en dat zij dan al geen honger meer heeft, haalden niets uit.
"Als we dit tolereren, neemt straks iedereen een loopje met ons”, aldus chef Hermann Schulte-Hiltrop. “Het is en blijft gewoon diefstal."
Magdalene heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen om haar gelijk alsnog te behalen. De rechter doet begin 2010 uitspraak.
(Bron)

Wat een stapelkrankzinnig verhaal.
CDA open voor aanpak ritueel slachten

AMSTERDAM – Het CDA staat open voor het drastisch terugdringen van het onverdoofd ritueel slachten van dieren.
CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel gaf die opening dinsdagavond tijdens het debat over het wetsvoorstel Dieren.
Dion Graus (PVV) viel Ormel hard aan op het feit dat in de wet het ritueel slachten niet wordt aangepakt.
Ormel gaf toe met de rituele slachtingen in zijn maag te zitten. ``Het is een dilemma, aangezien ook de vrijheid van godsdienst een essentieel iets is."
Hij stelde dat het aantal slachtingen tot een minimum moet worden beperkt, zodra uit onderzoek blijkt dat het doden tot onaanvaardbaar veel stress bij de dieren zorgt.
"Als blijkt dat er een onevenredig groot verschil bestaat tussen de stress bij gewoon slachten en onverdoofd slachten, moeten we misschien zeggen dat dit bij bepaalde diersoorten niet meer moet kunnen.``
Overigens wees Ormel er wel op dat een gewone slachting vriendelijker lijkt, maar alsnog voor veel stress bij de beesten kan zorgen.
In juni heeft de PvdD een wetsvoorstel om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden ter behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Vermoedelijk zal het debat hierover nog dit jaar plaatsvinden.
De oppositie was tijdens het debat over de wet Dieren kritisch over het dierenwelzijnsbeleid van het kabinet, dat volgens hen weinig ambitieus is.
Met de wet Dieren wil het kabinet regelgeving verminderen en verduidelijken. Volgens oppositiefracties SP, GroenLinks, PVV en Partij voor de Dieren (PvdD) is de wet echter nauwelijks een verbetering van het dierenwelzijn.
"Dit is geen wet voor dieren, maar een wet voor dierlijke productie", aldus Krista van Velzen (SP), die daarmee stelt dat de wet vooral bedoeld is om regels voor bedrijven te verminderen.
Ormel pleitte er bij zijn collega’s voor om dierenwelzijn vooral aan de Europese Unie over te laten. "Deze wet maakt het mogelijk om Europese richtlijnen op het gebied van dierenwelzijn snel in te kunnen voeren."
Ormel kreeg tijdens het debat de wind van voren van Marianne Thieme (PvdD).
"Europa is juist een ramp voor dieren", stelde Thieme. Volgens haar is de inzet van Europa om het dierenwelzijnsniveau op te krikken laag. "En uw kabinet heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om de laagst mogelijke Europese normering te gebruiken als het gaat om welzijn van vleeskuikens. Wat blijft er dan over van de ambitie van minister Verburg om koploper in Europa te zijn op het terrein van dierenwelzijn?"
Ormel verdedigde zich door te stellen dat het niveau van dierenwelzijn elders in Europa veel lager ligt.
Hij noemt het dierenwelzijnsbeleid een 'processie van Echternach', waarbij steeds drie stappen vooruit en twee terug worden genomen.
Volgens de CDA’er is dat noodzakelijk als Nederland zich economisch niet uit de markt wil prijzen. "Dat is de economische realiteit."
Woensdag vergadert de Tweede Kamer verder. Dan zal ook minister Gerda Verburg aan het woord komen.
(Bron)

Het gaat Graus niet om het dierenwelzijn, een van zijn argumenten tegen ritueel slachten is dat dieren naar 'die lelijke moslimmuziek' moeten luisteren. Is hij ook tegen Joods ritueel slachten?
'Loonstrookje onbegrijpelijk voor Nederlanders'

GRONINGEN - Loonstrookjes zijn voor veel Nederlanders onbegrijpelijk. Werknemers weten vaak niet wat zij netto verdienen en 64 procent weet niet hoeveel er van het brutosalaris wordt ingehouden.
Dit blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van NationaleVacaturebank.nl.
Uit het onderzoek onder 583 werkende Nederlanders komt verder naar voren dat 87 procent niet precies weet waar de afdrachten op het loonstrookje voor staan.
Van hen snapt 45 procent de gebruikte termen op het loonstrookje niet en 19 procent denkt dat het ingehouden bedrag iedere maand wisselt. Overigens controleert 22 procent van de werknemers zijn loonstrookje nooit.
Florence Schmit, uitgever van NationaleVacaturebank.nl: ''Het is opvallend dat een groot deel van de Nederlanders het eigen nettosalaris niet kent omdat dit het bedrag is waar mensen maandelijks van rond moeten komen.''
De overheid werkt wel aan verduidelijking van het loonstrookje. Maar inmiddels is er al een jaar overheen gegaan sinds het kabinet aangaf met een simpeler loonstrookje te komen.
''Tot dit er werkelijk komt, kunnen werkgevers hun personeel helpen meer inzicht te krijgen in het loonstrookje'', aldus Schmit.
(Bron)

Wie niet weet wat ie netto verdient, zal wel riant verdienen. Want wie elke week of maand op z'n loon zit te wachten, weet dat exact. En je brutoloon weet je exact als je uitzendkracht bent of als je één blik op je loonstrook werpt. Dus misschien eerder het idee dat het ingewikkeld is en dus maar niet kijken?
'Hersenactiviteit piekt vlak voor dood'

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de hersenactiviteit van terminale patiënten sterk toeneemt vlak voordat de dood intreedt.
De onderzoekers van George Washington University brachten de hersengolven in kaart van zeven mensen die stierven aan ernstige aandoeningen, zoals kanker en hartaanvallen.
Vlak voordat de dood intrad, bleek de hersenactiviteit van alle patiënten te pieken. Hun hersengolven namen op ongeveer hetzelfde moment met dezelfde sterkte toe.
De wetenschappers vermoeden dat die stijging van hersenactiviteit kan verklaren waarom mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt vaak bijzondere verschijnselen rapporteren. Meestal beweren ze een wit licht te hebben gezien, of herinneren ze zich dat ze uit hun lichaam zijn getreden.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Palliative Medicine.
Volgens de onderzoekers wordt de toenemende hersenactiviteit van stervende mensen mogelijk veroorzaakt door zenuwcellen die op hetzelfde moment worden afgesneden van zuurstoftoevoer door het wegvallen van de bloeddruk.
“Alle zenuwcellen in de hersenen zijn met elkaar verbonden en wanneer ze geen zuurstof meer krijgen, verliezen ze hun vermogen om stroompjes te produceren”, zo verklaart hoofdonderzoeker Lakhmir Chawla op Discovery News.
“Als de stroming van het bloed helemaal stopt, vuren alle zenuwcellen nog één keer op bijna hetzelfde moment. Je krijgt een soort domino-effect. Dat zou de piek in hersenactiviteit kunnen verklaren”, aldus Chawla.
Het wegvallen van de zuurstoftoevoer aan de hersenen zou volgens de wetenschappers een grote impact kunnen hebben op het geheugen van mensen die een bijna-doodervaring beleven.
“Het is niet zo dat iedereen dezelfde ervaring rapporteert”, aldus Chawla. “De meeste mensen houden er in algemene zin gewoon een heel levendige herinnering aan over.”
De onderzoekers benadrukken overigens dat de hersengolven van veel meer terminale patiënten in kaart moeten worden gebracht om verdere conclusies te kunnen trekken uit de studie.
(Bron)

Dat roep ik al jaren, dat het een soort 'aura'-effect zou kunnen zijn, vergelijkbaar met een epileptisch aura, het gevoel dat je krijgt als een aanval dreigt.
Duitse politie in actie door 'Amsterdamse lucht'

HATTINGEN - De West-Duitse politie heeft een cannabisplantage gerooid na een tip over een ''Amsterdamse lucht''.
Een vrouw rook tijdens een wandeling in een natuurgebied bij Hattingen ten zuiden van Bochum een geur als in de Nederlandse hoofdstad.
Zij tipte de politie, die de illegale plantage bij het riviertje de Ruhr vernietigde. De recherche zoekt nog uit wie de cannabisplanten kweekte, meldden Duitse media dinsdag.
(Bron)
Hm, spellingscontrole suggereert bij 'Van Bijsterveldt' 'bijstandsgeld'...
‘Wereld was ooit bedekt met schimmel’

AMSTERDAM – De wereld raakte 250 miljoen jaar geleden voor een groot deel bedekt met een houtschimmel als gevolg van een gigantische vulkanische uitbarsting. Dat hebben Britse wetenschappers ontdekt.
De onderzoekers van het Imperial College in Londen onderzochten microscopische fossielen van het inmiddels uitgestorven organisme Reduviasporonites in 250 miljoen jaar oude gesteentes.
Reduviasporonites verspreidde zich snel over de wereld na de zogenaamde Permische uitsterving, waarbij veel diersoorten werden uitgeroeid door lavastromen die grote delen van de aarde troffen.
Uit een analyse van de fossielen blijkt nu dat het organisme kenmerken had van een schimmel, die zich tegoed deed aan hout.
Dat is een verrassing, want wetenschappers beschouwden Reduviasporonites tot nu toe als een algensoort.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Geology.
De nieuwe bevindingen werpen ook een ander licht op de Permische uitsterving. De studie suggereert dat er naast diersoorten ook veel bossen werden vernietigd.
De snelle verpreiding van Reduviasporonites kan volgens de wetenschappers worden verklaard door aan te nemen dat er 250 miljoen jaar geleden grote hoeveelheden dood hout op het aardoppervlak kwamen te liggen als gevolg van de lavastromen.
“Ironisch genoeg zijn de slechtst denkbare omstandigheden voor dieren- en plantensoorten juist de best mogelijke omstandigheden voor schimmels”, aldus hoofdonderzoeker Mark Septhon op nieuwssite ScienceDaily. “Deze schimmel was waarschijnlijk een soort ramporganisme.”
(Bron)

Lijkt me niets ironisch aan: schimmels zijn opruimers.
Nog geen duidelijkheid over antikraakwet

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft woensdag nog geen beslissing kunnen nemen over de antikraakwet van CDA, ChristenUnie en VVD.
De indieners van de initiatiefwet hadden zo veel tijd nodig voor hun toelichting, dat de Kamer niet meer op dezelfde dag kon reageren.
Minister Eberhard van der Laan (Wonen) kwam nog wel aan het woord en liet weten dat 'het kabinet zich niet tegen dit wetsvoorstel zal keren'. Hij vindt 'leegstand een te belangrijk probleem om over te laten aan de krakers'.
Hij stipte in dit verband aan dat de krakers veelal wel op aantrekkelijke plaatsen kraken, maar dat de leegstand op andere plekken blijft bestaan. In het wetsvoorstel ziet hij ook betere mogelijkheden voor gemeenten om de leegstand te bestrijden.
De PVV zou het voorstel voor een verbod op het kraken aan een meerderheid moeten helpen. De partij bleek tijdens de eerste behandeling van het plan, enige weken geleden, echter ontevreden over de hoogte van de voorgestelde straffen.
De indieners kwamen daarop met de verhoogde maximale straf van een jaar wegens kraken, in plaats van de voorgenomen vier maanden.
Ze verdubbelden tevens de straf voor huisvredebreuk naar een jaar. Ook de straf voor kraken met intimidatie of geweld verdubbelt tot maximaal twee jaar.
Wanneer krakers in groepsverband opereren én geweld gebruiken, kan de celstraf volgens de indieners oplopen tot twee jaar en acht maanden. Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt.
Onduidelijk bleef woensdag tijdens de behandeling in de Kamer of de PVV zich daarin wel kan vinden. Wanneer het wetsvoorstel verder wordt behandeld, is nog niet vastgesteld.
Kort na de algemene beschouwingen, waarbij de VVD een motie van wantrouwen tegen het kabinet indiende, leek het er even op dat de antikraakwet voorlopig helemaal niet zou worden behandeld. De ChristenUnie was namelijk boos op de VVD over de motie.
Arie Slob van de ChristenUnie zei woensdag echter dat ''het nooit een vraag is geweest of we de behandeling zouden voortzetten, maar het was toen iets te snel na de algemene beschouwingen.''
Hij gaf toe dat iets meer tijd de indieners ook wel uitkwam. Op de vraag van GroenLinks of er contact was geweest met de PVV, zei hij dat hem daarvan niets bekend was.
(Bron)

Boter op hun hoofd. Want kraken is allang aan te pakken - kraak maar es een pand dat per ongeluk nog niet helemaal 12 maanden leegstond.
En Van der Laan vindt 'leegstand een te belangrijk probleem om over te laten aan de krakers' - sja, de krakers waren wel decennialang de enigen die er überhaupt wat aan deden.
Verplichte rekentoets tijdens examen

DEN HAAG - Middelbare scholieren krijgen straks een verplichte rekentoets opgelegd, als onderdeel van het eindexamen. De maatregel geldt ook voor de kinderen zonder wiskunde in hun pakket.
Dat hebben de staatssecretarissen Marja van Bijsterveldt en Sharon Dijksma (Onderwijs) woensdag aan de Kamer laten weten.
Duizend scholieren krijgen komend schooljaar al een proeftoets. De test wordt binnen enkele jaren verplicht.
Van Bijsterveldt: "Taal en rekenen is de zuurstof van alle kennis. Daar begint het mee. Iedereen is het erover eens: het taal- en rekenniveau van scholieren moet omhoog." Onderzoekers hebben vastgesteld dat kinderen hun rekenvaardigheden snel verliezen.
Op dit moment worden in het primair en voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs al een soort eisen op het gebied van taal en rekenen ingevoerd, de 'referentieniveaus'. Die geven aan wat leerlingen wanneer moeten kennen en kunnen op de terreinen taal en rekenen.
Middelbare scholieren die in seizoen 2013-2014 eindexamen doen, krijgen als eersten te maken met examens waarin die eisen zijn verwerkt.
Om speciaal de rekenvaardigheden nog eens kracht bij te zetten zullen alle leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dat moment ook verplicht een afzonderlijke rekentoets moeten afleggen als deel van het examen.
Hoe die gaat meewegen voor de uitslag, hangt onder meer af van de proef.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is sceptisch over de verplichte rekentoets. Volgens het LAKS kan een rekentoets in het eindexamen een effectieve manier zijn om de referentieniveaus rekenen en taal te versterken.
Maar het vreest dat scholen geen extra lessen geven om hun leerlingen daadwerkelijk op het juiste niveau te brengen. ''Rekenen en taal zijn belangrijk. Maar wanneer scholieren niet waar nodig worden bijgespijkerd, is een rekentoets in het eindexamen een farce.''
(Bron)

Toen mevrouw Van Bijsterveldt na een interview op Radio 1 gevraagd werd hoeveel 14 keer 8 was, antwoordde ze nuffig dat ze geen rekensommen deed. Terwijl het zo'n simpele som is, en staatssecretarissen toch wel zouden moeten kunnen rekenen.
Een rekentoets voor alle bewindslieden!
Wilde staking buschauffeurs in Zuidwest-Drenthe

ASSEN - In Zuidwest-Drenthe hebben woensdagochtend door een wilde staking geen bussen gereden.
Vijftig buschauffeurs in Meppel en Hoogeveen besloten gezamenlijk naar het OV-bureau Assen te rijden in plaats van langs de haltes om daar een pittig gesprek te voeren. Het busvervoer in de regio kwam rond het middaguur weer op gang.
De werknemers van het vervoersbedrijf Connexxion zijn ongerust over de aanbesteding van het openbaar vervoer in Zuidwest-Drenthe.
Een groep van 25 chauffeurs dreigt als nieuwe werkgever Connexxion Taxi Services te krijgen, waar een taxi-cao geldt.
Die chauffeurs zijn bang dat zij er daardoor op achteruit gaan. Volgens een woordvoerder van het OV-bureau zijn de gesprekken daarover nog in volle gang en moeten de chauffeurs de ontwikkelingen gewoon afwachten.
(Bron)
Aanhouding na eerste grote vuurwerkvondst

NULAND - De politie heeft dinsdagmiddag een 32-jarige man uit Nuland aangehouden voor het bezit van 4000 kilo illegaal vuurwerk. Het vuurwerk lag opgeslagen in een zeecontainer aan de Hoolstraat in de Noord-Brabantse plaats.
Dat liet de politie woensdag weten. De man is eigenaar van het terrein waar het vuurwerk was opgeslagen.
Volgens de politie, die het materiaal in beslag nam, is het de eerste grote vuurwerkvondst van dit jaar.
(Bron)

Het is hier ook erg oktober: overdag en 's nachts ganzen die overtrekken naar het zuiden, en laat in de avond van die ploffen verderop - in het park? In de polder achter de snelweg? Geen idee, maar eerdere jaren plofte het steeds harder, tot de ruitenrinkelfase. Daarna was het meestal over - gepakt door de politie? Het hardste materiaal uitgeprobeerd? Geen idee.
Dollars voor drollen in Taiwan

TAIPEI - De Taiwanese stad Taichung gaat hondenbezitters met geld overhalen hondenpoep op te ruimen.
Het milieubeschermingsbureau van de stad heeft woensdag bekendgemaakt dat het waardebonnen ter waarde van 100 Taiwanese dollars (circa 2 euro) uitbetaalt voor elke kilo hondenpoep.
De gemeente heeft speciale inzamelingspunten ingericht voor de uitwerpselen. ''We hopen dat de burgers de stad schoon houden en het milieu beschermen en bieden daarvoor beloningen aan",' aldus een verklaring van de gemeente Taichung.
De stad biedt ook waardebonnen voor ander vuil zoals plastic en papier.
(Bron)
Apothekers gaan demonstreren

DEN HAAG - Het Landelijk Actie Comité Apothekers houdt donderdag 8 oktober een demonstratie door Den Haag. Het comité verwacht dat enkele honderden apothekers komen opdagen.
Het is de bedoeling dat ze naar de Tweede Kamer lopen om daar de politici om hulp te vragen. De overheid heeft een nieuw systeem geïntroduceerd waarbij apothekers alleen nog de goedkoopste variant van een medicijn aan patiënten mogen leveren.
De apothekers verdienen daardoor veel minder dan vroeger. Ze zeggen personeel te moeten ontslaan. Ook dreigen volgens hen faillissementen.
De apothekers lopen vanaf hun hoofdkantoor in de Alexanderstraat naar de Tweede Kamer, waar die dag wordt gedebatteerd over de kwestie.
In Nederland zijn ongeveer 1900 apotheken. Het actiecomité waarschuwt dat er donderdag langere wachttijden aan de balie voor de klanten kunnen gelden.
(Bron)

We leveren allemaal in, waarom de apothekers dan niet?
Kankerpatiënte mag sportschool niet binnen

AMSTERDAM - Een 42-jarige vrouw is bij een sportschool geweigerd, omdat ze een hoofddoek droeg om haar kale hoofd te bedekken. De vrouw onderging acht maanden lang zware chemotherapieën tegen borstkanker.
Het hoofddoekje dat ze droeg, was op de sportschool Fit For Free in het Haagse ADO-stadion verboden, zo meldt het Algemeen Dagblad woensdag.
“Echt een klap,'' zegt ze in het dagblad. “Ik heb er geen woorden voor. Het is heel triest. De sportschool hanteert voor mij dezelfde normen als voor jongeren met petjes op en hoofddoekdragende moslima's. Hier zou een uitzonderingsregel voor moeten bestaan.''
Daar dacht de sportschool anders over. Ook na de uitleg dat ze haar hoofddoek om een even bijzondere als pijnlijke reden draagt. Geschokt door de weigering keerde de vrouw huiswaarts.
“De botte weigering maakte me heel verdrietig. Ik wilde sporten om weer gezond te worden. In het begin had ik een pruik op, maar dat was veel te warm. En als jonge vrouw wil je niet kaal rondlopen.”
Fit For Free zegt het beleid aan te zullen passen. Klanten met een medische verklaring zouden dan met hoofddoek gewoon mogen sporten.
(Bron)
Eindhoven weigert pedofiel toegang in de stad

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven weigert om een veroordeelde pedoseksueel terug te laten keren naar zijn woonplaats. De man heeft op grond van de Gemeentewet een gebiedsverbod gekregen omdat hij toezicht door reclassering weigert en ook geen enkelband wil dragen.
Een woordvoerder van burgemeester Rob van Gijzel bevestigde dinsdag een bericht hierover in de Volkskrant.
De gemeente zegt dat het gebiedsverbod nodig is om maatschappelijke onrust en wraakacties te voorkomen. Het is voor het eerst dat een gemeente een dergelijke maatregel inzet om een pedoseksueel te weren.
De man heeft een celstraf uitgezeten, nadat hij door de rechter in Den Bosch was veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. De rechtbank stelde hem ook vijf jaar lang onder toezicht van de reclassering.
De pedoseksueel is hiertegen in cassatie gegaan. Zo lang het vonnis niet definitief is, kan de man zich vrij bewegen. Volgens de woordvoerder van Van Gijzel heeft de gemeente 'weinig vertrouwen dat de man niet opnieuw in de fout zal gaan'.
De pedoseksueel stapt nu ook naar de bestuursrechter om het gebiedsverbod aan te vechten. De gemeente ziet dat proces met vertrouwen tegemoet gezien de 'weigerachtige houding' van de man.
(Bron)

Ik kan me voorstellen dat je iets wilt kunnen doen als zo iemand begeleiding door de reclassering weigert. Maar dit lijkt me geen goede oplossing, en ook geen faire.
Overigens viel me in een krantenartikel op dat deze man in de laatste fase van zijn straf werkte - dat is niet vreemd, maar om iemand met deze veroordeling speeltuinen te laten schoonmaken...
Maandagochtend hoorde ik Sander de Heer op Radio 2 meermalen zeggen dat Mercedes SOA overleden was. Volgens mij klopte er iets niet aan die naam...
En er was beeld... De monitor die steeds vaker op half beeld sprong, met een zwarte bovenkant en een hel oplichtend randje pixels op de grens van zwart en beeld, zei zondagavond zachtjes 'plop' en was niet meer.
Gelukkig is er nu een nieuwe monitor :-)