zaterdag, mei 01, 2010

Stel: je bent een grote stoere kat. Je jast concurrenten de tuin uit en bewaakt je territorium. Okee, je hebt je weleens op je kop laten poepen als je zat te loeren op vogels aan de voedersilo recht boven je maar dat is een detail.
Dus. Je zit te kijken naar het personeel, dat iets eet dat héél erg lekker ruikt, en dat hapje dat je al kreeg smaakte beslist naar meer.
Wat doe je dan als er een kleine huisvlieg binnenzweeft door het raam en boven je kop een rondje vliegt? Dan ga je er als een speer vandoor, doodsbang...
TT 104 Nederlandse boer in Zweden bedreigd

In de provincie Skåne in Zweden is een Nederlandse veehouder mishandeld. Vijf gemaskerde mannen overvielen de man van 43 's avonds op zijn boerderij. Hij raakte lichtgewond.
Zijn vrouw was daarvoor telefonisch bedreigd, waarbij de anonieme beller zich onvriendelijk over buitenlanders uitliet. Dat gebeurde enkele dagen nadat de vrouw was gekozen in het bestuur van de regionale zuivelcoöperatie.
Het was voor het eerst dat daar een buitenlander in zou komen. Als gevolg van de bedreiging en de mishandeling heeft de vrouw besloten zich terug te trekken uit de coöperatie.
Belg niet eigen vinger vast aan meubel

SINT-TRUIDEN - Een werknemer in een meubelbedrijf in het Belgische Sint-Truiden heeft vrijdag per ongeluk zijn eigen vinger vastgeniet aan een meubel.
De brandweer van Sint-Truiden moest de man uit zijn hachelijke positie bevrijden, nadat er iets was misgegaan met de professionele nietmachine waarmee de stukken van de meubels worden vastgemaakt.
''Tot op dertig centimeter van zijn vinger hebben we het meubel weggezaagd. De rest van het meubel zat nog vast aan zijn vinger en zo is de man naar het ziekenhuis gebracht, waar het meubel verder verwijderd werd. De man was de hele tijd kalm en was volledig bij bewustzijn'', vertelt luitenant Leon Smets van de brandweer van Sint-Truiden.
(Bron)
Nederlander (42) betrapt met meisje (13)

BRUGGE - Een 42-jarige Nederlander is in België aangehouden voor pedofilie. De man blijkt donderdagavond opgepakt nadat hij betrapt werd met een 13-jarig meisje op een kamer in Zeebrugge, meldde justitie in Brugge.
Het was zijn bedoeling om seks te hebben met het meisje. De man had ook een fototoestel bij zich. Hij had het meisje leren kennen via de socialenetwerksite Netlog en had eerder al met haar afgesproken.
Via het internet zou hij nog met tientallen andere meisjes tussen twaalf en achttien jaar contact hebben gelegd. Het is nog niet zeker of de Nederlander ook daadwerkelijk met die meisjes afgesproken heeft.
Door de aanhouding in België wordt ook in Nederland een onderzoek naar de man begonnen.
(Bron)
Klasgenoot lijdt onder scholier met 'label'

HILVERSUM - Er zijn in bepaalde klassen van basisscholen zoveel scholieren die een leerprobleem of gedragsstoornis hebben, dat hun klasgenoten daar onder lijden.
Dat constateert de helft van de leraren die over het onderwerp 'scholieren met labels' werden bevraagd door het tv-programma Rondom 10 en CNV Onderwijs.
De resultaten van het onderzoek werden zaterdagochtend bekendgemaakt. Ruim 2300 werknemers in het basisonderwijs vulden de uitgebreide vragenlijst in.
Vier van de vijf leraren vindt dat deze kinderen tot extra werkdruk leiden. Ruim een derde van de docenten meent dat ze zoveel kinderen met een label in de klas hebben zitten, dat hun eigen werk eronder lijdt.
Bijna de helft van de leerkrachten is van mening dat de eigen opleiding hen onvoldoende heeft voorbereid op kinderen met een zogenoemd 'probleemlabel'.
Een ruime meerderheid van de ondervraagden is het eens met de stelling dat kinderen die nu een label krijgen, vroeger gewoon druk, lastig, verlegen of minder slim werden genoemd. Het aantal leerlingen dat een etiket krijgt, neemt toe.
Dat komt vooral doordat kinderen meer prikkels krijgen te verwerken, menen veel leraren, maar ook doordat zij zelf vaker leerproblemen en gedragsstoornissen signaleren.
(Bron)
Man doodgereden bij oversteken A44

OEGSTGEEST - Een man is in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gekomen door een aanrijding bij Oegstgeest. Dat maakte de politie bekend.
De man stak rond half vier de A44 over. Een automobiliste kon hem niet meer ontwijken. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend. Ook is nog onduidelijk waarom de man de weg over wilde steken.
(Bron)
Comeback Nederlandse tomaat in Duitsland

ZOETERMEER - Van alle tomaten die de Duitsers vorig jaar importeerden was de helft in Nederland geproduceerd, blijkt uit de jongste cijfers van het Productschap Tuinbouw.
De afgelopen jaren heeft Nederland Spanje als de belangrijkste concurrent op de Duitse markt, goed voor ongeveer een kwart van de Duitse import, duidelijk achter zich gelaten.
Nederland heeft de dominante positie heroverd, die het ook voor de jaren negentig van de vorige eeuw had.
Van de 657 miljoen kilo tomaten die de Duitsers vorig jaar invoerden, kwam meer dan 358 miljoen kilo uit ons land. Als tomaten die Nederland doorvoert worden meegerekend, ligt het Nederlandse aandeel in de Duitse import zelfs op bijna 55 procent.
Dat niveau had de Nederlandse export van tomaten ook tot 1992. Toen kwam de klad erin. De Duitsers vonden de rode vrucht uit Nederland niet meer lekker. ''Gesneden water'', zeiden ze.
De ''Holländische Wasserbombe'' werd toegevoegd aan het Duitse vocabulaire in een tijd dat Nederland een slecht imago kreeg en bier uit Nederland ''chemiebier'' heette. Tomaten uit warme landen, waaronder Spanje waar de lonen een stuk lager waren, rukten op bij onze oosterburen.
De Nederlandse telers hebben daar lering uitgetrokken. De gewone grote losse tomaten maakten plaats voor vleestomaten, cherrytomaten en trostomaten. Bij de uitvoer naar Duitsland gaat het voor 90 procent om trostomaten.
(Bron)
Man springt voor de grap voor auto

ASSEN - Een 21-jarige man uit Assen heeft zichzelf verwond door voor de grap voor de auto van een vriend te springen. Het bezorgde de man een fikse hoofdwond. Dit maakte de politie zaterdag bekend.
Een 18-jarige automobilist kon een aanrijding vrijdag niet vermijden en botste met zijn wagen tegen de impulsieve grappenmaker.
Volgens de politiewoordvoerster had het slachtoffer een behoorlijke hoofdwond maar was hij wel aanspreekbaar. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis.
(Bron)
Britse sterrenkok zet in op ziekenhuiseten

LONDEN - De Britse sterrenkok Heston Blumenthal van het op twee na beste restaurant ter wereld, the Fat Duck, wil van ziekenhuiseten een feestje voor ouderen maken.
Door vooral traditionele Britse gerechten in een aangepaste versie te serveren hoopt de kok de smaakpapillen van oudere patiënten positief te prikkelen. Dat melden Britse media zaterdag.
Ouderen proeven veelal minder. Als ze ziek zijn en medicijnen gebruiken kan dit nog eens versterkt worden waardoor ze het risico lopen op ondervoeding.
Door naast zuur, zoet, bitter en zout ook gebruik te maken van de vijfde smaak umami hoopt Blumenthal dat oudere patiënten weer gaan smullen.
Umami is afgeleid van het Japanse woord hartig, een smaak die van nature onder meer in producten met vrij glutamaat voorkomt, zoals oude kaas, tomaten, Parmezaanse kaas, moedermelk en zeewier. Umami versterkt tevens de smaken zout en zoet.
(Bron)
Amsterdam en Den Haag weer schoon, Utrecht smerig

AMSTERDAM - Amsterdam is het afval dat zich vrijdag in de stad ophoopte door de staking van straatvegers, zaterdagochtend alweer grotendeels kwijt.
Na de 24-uursstaking van de gemeentereinigers, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag extra personeel ingezet om alle troep na Koninginnedag weg te werken.
Vrijdagavond was het in de straten van de binnenstad een grote chaos. Oude spullen die op de vele vrijmarkten niet werden verkocht, lege bierblikjes, pizzadozen, glas en ander vuilnis hoopten zich op.
Er werd weinig gehoor gegeven aan de oproep van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher aan de mensen om zelf hun rommel op te ruimen.
Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB liet enkele trams in de vroege zaterdagochtend omleiden, omdat rails of wissels door het vuil niet te gebruiken waren. Rond kwart over zeven werd de binnenstad, volgens een woordvoerster, weer vrijgegeven voor de trams.
''Alleen de route naar en over het Rembrandtplein is wat langer gestremd gebleven, maar ook die was rond 08.30 uur weer begaanbaar.''
Ook Den Haag is zaterdagochtend rond 09.30 uur zo goed als verlost van het afvaltapijt dat daar sinds KoninginneNach lag als gevolg van de staking.
Volgens een gemeentewoordvoerder begonnen de vegers in de nacht van vrijdag op zaterdag om 03.00 uur en zijn er tientallen mensen meer ingezet dan normaal na Koninginnedag.
In Utrecht is het de ochtend na Koninginnedag in de binnenstad nog wel smerig. Het ergste vuil op doorgaande wegen is vrijdagavond door de veegdienst van de gemeente verwijderd, aan de gracht en in de zijstraten ligt het vuilnis flink opgestapeld. Van zaterdag 1 mei tot en met 5 mei staken de vegers.
Kroegen aan de Neude hebben ervoor gekozen gezamenlijk de troep op te ruimen. ''De gemeente doet het niet en wij willen toch straks ons terras opzetten'', zegt een van de medewerkers.
Andere cafés kiezen er voorlopig voor om het te laten liggen, waardoor de Oudegracht bezaaid ligt met plastic bekers, glas en oranje vlaggetjes. ''Asociaal'', noemen winkeliers in het centrum de troep.
De ambtenaren staken voor een betere cao. Vuilniszakken worden de komende dagen wel opgehaald. De vuilnisophaaldienst staakt op 6 en 7 mei.
(Bron)
TT 107 Veel vieze snacks op Koninginnedag

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft op Koninginnedag veel onhygiënische toestanden aangetroffen. Bij 39% van de geïnspecteerde kraampjes werd een boete of waarschuwing gegeven. De VWA spreekt zelf van een hoog aantal overtredingen.
Voor het eerst maakten de inspecteurs vooraf een selectie van ongekoelde of vieze kramen. Verkopers bij wie alles in orde leek, werden overgeslagen.
In Amsterdam was een wc-wagen zo vol dat de inhoud de straat opliep. Een café in Eindhoven kreeg een boete omdat het alcohol verkocht aan jongeren. Omdat het de derde keer was, wil de inspectie dat de gemeente het café sluit.
Recherche neemt domein hacker over

AMSTERDAM – De Nationale Recherche heeft voor het eerst een compleet domein van een hacker overgenomen. Eerder werden alleen computers en IP-adressen van hackers in beslag genomen. Dat meldt Webwereld.
De hacker, bekend onder de naam Woopie, werd op 19 april opgepakt voor het aanvallen van onder andere vier internetspellen.
In één geval duurde de zogenaamde dDoS-aanval maar liefst vier dagen. Bovendien zou de 22-jarige man op een database van een site hebben ingebroken. Vervolgens vernielde hij de gegevens en heeft hij het script gestolen en gepubliceerd.
De recherche heeft nu het domein www.woopie.nl overgenomen. Als iemand naar het domein gaat, wordt hij of zij automatisch doorverwezen naar een bericht van het Team High Tech Crime over dit specifieke geval.
Bovendien hebben rechercheurs op vier computers beslag gelegd. Inmiddels hebben twee gamesites aangifte gedaan tegen de hacker.
(Bron)
Haagse horeca boos over vervuiling stad

DEN HAAG - Haagse horecaondernemers tonen weinig begrip voor de stakingsacties van de stadsreiniging waardoor het centrum van Den Haag in een zee van zwerfvuil is veranderd. Zij klagen over tegenvallende inkomsten, al kunnen ze nog geen precieze cijfers noemen.
Patrick van den Broek, voorzitter van de Stichting Plein Horeca, zag de puinhoop voor de stoep van zijn café-restaurant van uur tot uur groeien.
''De gewone burger wordt hierdoor gepakt en dit is buitengewoon misplaatst. Doe een dergelijke actie op een van de andere 364 dagen van het jaar, maar niet op Koninginnedag, een ideale dag om lekker te chillen. Dit is antireclame voor de stad, toeristen komen bij ons vragen wat dit te betekenen heeft. Er ligt overal glas en andere ellende, ik vind het belachelijk.''
De extra personeelsleden die wegens de verwachte drukte waren opgetrommeld, bleken niet nodig te zijn. ''Een extra kostenpost en we hebben ook een partij bezems ingekocht om zelf de ergste troep maar aan de kant te schuiven.''
Duizenden blikjes en plastic glazen liggen nu op een van de toegangswegen naar het Plein, de Herenstraat. Voorbijgangers maken foto's met hun kinderen poserend voor een berg afval. ''Ervoor blijven, niet erin'', zo luidt het devies.
Ook een collega-ondernemer klaagt. ''Het is te begrijpen dat de mensen een statement willen maken, maar kan dat niet op een andere manier? De stad ligt vol met troep, door de wind wordt het overal verspreid. Onze vuilcontainers zitten boordevol, er is geen plekje over.''
(Bron)

En waar komen die glazen en blikjes vandaan? En hebben die ondernemers echt geen idee waarom juist op Koninginnedag gestaakt is?

vrijdag, april 30, 2010

Brandbrief om afluisteren in gevangenis

ROTTERDAM - Er moet een onderzoek komen naar afluistermogelijkheden in de ruimten in gevangenissen waar gedetineerden met hun advocaten kunnen praten.
Advocaat Frank van Ardenne uit Rotterdam heeft dit geschreven aan demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.
In een strafzaak waarin hij optreedt, is volgens Van Ardenne gebleken dat er opnameapparatuur aanwezig was in zo'n spreekkamer in de Rotterdamse gevangenis De Schie.
De raadsman is zeer verontrust over de afluistermogelijkheden, want een verdachte moet ervan op aan kunnen dat hij in alle vertrouwelijkheid met zijn advocaat kan overleggen.
Dat recht is vastgelegd in de wet. Alleen al de mogelijkheid om in zo'n bezoekerskamer af te luisteren zou niet moeten bestaan.
Van Ardenne kwam erachter dat er wellicht tapmogelijkheden waren in De Schie tijdens de zaak rond de dood van een vrouw uit Simonshaven. Haar man Ernst L., cliënt van Van Ardenne, wordt ervan verdacht dat hij betrokken was bij haar dood.
Al in november heeft de raadsman de kwestie voorgelegd aan de rechtbank Rotterdam. Uit mailcontact met de directeur van De Schie zou zijn gebleken dat deze wist dat er afgeluisterd kon worden in de bezoekerskamer.
Toen de advocaat om nadere uitleg vroeg, kreeg hij als antwoord dat die apparatuur er niet zou zijn. De rechtbank heeft de directeur gehoord, maar heeft uiteindelijk geen diepgaand onderzoek laten doen, omdat niet is gebleken dat in de zaak tegen Ernst L. gesprekken zijn opgenomen en afgeluisterd.
Nu legt de advocaat zijn vragen voor aan de minister. Hij wil onder meer weten in welke andere gevangenissen mogelijk ook afluisterapparatuur is geïnstalleerd in spreekkamers en hoe de techniek precies werkt.
(Bron)
Zorgen over achteruitgang zebra's en gnoes

NAIROBI - Natuurbeschermers zijn bezorgd over de grote afname van het aantal dieren in het nationale park Amboseli en het gebied bij de berg Kilimanjaro. Beide liggen in de buurt van de grens tussen Tanzania en Kenia.
Uit een telling is gebleken dat het aantal gnoes sinds 2007 met 83 procent tot ruim drieduizend is gezakt. Dat zei de woordvoerder van de Keniaanse natuurbeschermingsorganisatie KWS vrijdag.
Terwijl in 2007 nog meer dan 15.000 zebra's in het Amboselipark graasden, zijn dat er nu nog 4400, een achteruitgang met 71 procent.
Ook de buffels hebben fors terrein prijsgegeven. Hun aantal verminderde met 61 procent tot 231 dieren. Het aantal olifanten bleef met 1266 betrekkelijk stabiel.
Vorig jaar heeft de grote droogte in het gebied duizenden dieren het leven gekost.
(Bron)
'Brein vraagt Ziggo om blokkade The Pirate Bay'

AMSTERDAM – Internetprovider Ziggo moet de Zweedse downloadsite The Pirate Bay blokkeren. Althans, dat wil antipiraterijstichting Brein.
Brein heeft de internetaanbieder een brief gestuurd met een verzoek tot blokkade, melden bronnen aan de NOS.
Stichting Brein strijdt al tijden tegen het bestaan van The Pirate Bay. In oktober 2009 verbood de rechter de site in Nederland. Door dit vonnis moest de site uiterlijke 1 maart 2010 uit de lucht zijn. Tot op heden is dat nog niet gebeurd.
Stichting Brein probeert nu via Ziggo er alsnog voor te zorgen dat The Pirate Bay onbereikbaar wordt. Ziggo weigert echter mee te werken en laat weten alleen aan het verzoek te voldoen wanneer een rechter hen daartoe dwingt.
ICT-jurist Arnoud Engelfriet laat aan de NOS weten dat een rechtszaak er ook wel aan zit te komen: “Stichting Brein is verplicht eerst te onderhandelen met een partij voordat ze naar de rechter kunnen stappen. Zo’n brief is een eerste stap.”
Engelfriet denkt echter niet dat Brein veel succes zal hebben in een rechtszaak. “Er is wettelijke bescherming voor providers. Die bescherming is gemaakt om te voorkomen dat providers steeds sites moeten blokkeren”, aldus de ICT-jurist.
Opvallend is dat andere aanbieders zoals UPC, KPN en Tele2 geen brief hebben gekregen. Engelfriet denkt dat Brein deze eerste brief naar Ziggo als test ziet. Na een positieve uitspraak van de rechter zou de stichting andere providers makkelijker kunnen aanpakken.
(Bron)
'Potentieel gevaarlijke' planetoïde groter dan gedacht

AMSTERDAM - Met de grote radioschotel van Arecibo (Puerto Rico) zijn radarbeelden gemaakt van een planetoïde die de aarde op 19 april relatief dicht naderde.
Het hemellichaam, dat de aanduiding 2005 YU55 draagt, passeerde onze planeet op ongeveer 2,4 miljoen kilometer - ruwweg zesmaal de afstand aarde-maan.
Uit het radaronderzoek blijkt dat 2005 YU55 circa 400 meter groot is - ongeveer tweemaal zo groot als vooraf werd aangenomen.
Tot nog toe stond de planetoïde op de 'risicolijst' van NASA, omdat er een heel kleine kans bestond dat het in min of meer nabije toekomst tot een botsing met de aarde zou komen. Maar uit de nu aangescherpte baangegevens blijkt dat het zo'n vaart niet zal lopen.
De eerstvolgende passage, op 8 november 2011, brengt 2005 YU55 overigens dichter bij de aarde dan tien dagen geleden. De kleinste afstand zal dan slechts 300.000 kilometer bedragen.
(Bron)
Thaise man opgepakt voor beledigen koning op Facebook

BANGKOK - De Thaise autoriteiten hebben een man opgepakt die op Facebook de koninklijke familie zou hebben beledigd. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
De man is aangesloten bij de roodhemden, de oppositionele betogers die al wekenlang demonstreren in de straten van de hoofdstad Bangkok.
De 37-jarige Wipas Raksakulthai zegt de koning niet te hebben willen beledigen.
De politie heeft niet bekendgemaakt wat de man heeft geschreven. In Thailand kan iedereen aangifte doen van belediging van de koning. De politie is dan verplicht de melding te onderzoeken.
Sinds de roodhemden in 2006 met hun acties begonnen, houdt de politie het internet extra in de gaten. Sinds 2007 zijn al meer dan 6200 webpagina's verwijderd, omdat ze beledigend waren voor het Koninklijk Huis.
Belediging van de koning en zijn familie is in Thailand een van de ergste misdaden en kan leiden tot jarenlange celstraffen. De bejaarde Bhumibol wordt door de Thai gezien als god op aarde, waardoor zelfs de kleinste kritische noot zwaar wordt opgepakt.
(Bron)
Nederland op matje EU over stemming tonijn

BRUSSEL - Nederland moet in Brussel verantwoording afleggen omdat het zich bij een internationaal congres over bedreigde dieren niet heeft gehouden aan de EU-afspraak over een stemming.
De Europese Commissie overweegt Nederland door het Europees Hof van Justitie te laten veroordelen, aldus een woordvoerder van EU-commissaris Janez Potocnik (Milieu) vrijdag.
Het opmerkelijke geschil gaat over de bescherming van de blauwvintonijn. Voor de zogeheten CITES-conferentie in maart in Doha hadden de 27 EU-landen afgesproken zich te onthouden van stemming over een voorstel van Monaco. Het plan was om later met een eigen vooorstel te komen.
Tegen de afspraak in, stemden Nederland en Groot-Brittannië toch voor het voorstel van Monaco.
(Bron)
Ongelijkheid in sterfte volwassenen gestegen

PARIJS - De sterfte onder volwassenen onder 60 jaar is de afgelopen veertig jaar sterk gedaald, maar de verschillen tussen de landen zijn juist sterk toegenomen.
Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van Christopher Murray van de Universiteit van Washington in de Amerikaanse stad Seattle, dat het gerenommeerde Britse medische tijdschrift The Lancet heeft gepubliceerd.
In Zambia in het zuiden van Afrika is de kans dat een volwassen vrouw voor haar 60e overlijdt, zestien keer groter dan op Cyprus.
Het eiland in de Middellandse Zee voert de lijst aan van landen waar vrouwen hun 60e halen. Van elke duizend 15-jarige vrouwen in Zambia zullen er minder dan vierhonderd de leeftijd van 60 jaar bereiken.
Uit de gegevens die de geleerden verzamelden, blijkt dat Nederland vierde staat op de lijst van landen waar mannen het vaakst de 60 halen.
Nederland moet alleen IJsland, Zweden en Malta laten voorgaan. Bij de vrouwen staat Nederland niet in de top vijf. Daar komen na Cyprus Zuid-Korea, Japan en Griekenland.
Vooral Zuid-Korea heeft in de afgelopen veertig jaar een enorme sprong gemaakt. Veertig jaar geleden stond het land bij de vrouwen nog op plaats 123. Bij de mannen ging Zuid-Korea omhoog van de 167e naar de 31e plaats.
Uit het onderzoek blijkt dat bijna overal in de wereld de kans om de 60 te halen is gestegen. Slechts in twee regio's is de situatie sinds 1970 verslechterd. In een groot deel van Afrika ten zuiden van de Sahara halen minder mensen de 60 dan veertig jaar geleden.
Dat is vrijwel zeker te wijten aan de ziekte aids, waaraan de afgelopen jaren in dat deel van de wereld jaarlijks bijna anderhalf miljoen mensen stierven.
Ook in Oost-Europa verslechterde de situatie. Zo daalde Rusland bij de vrouwen op de lijst van 187 landen van de 43e plaats in 1970 naar de 121e positie nu. Ook in Wit-Rusland ziet het er voor jongvolwassenen slechter uit dan in 1970.
Daarentegen stoomde Bulgarije op. Stond het Oost-Europese land in 1970 nog op de 66e plaats bij de vrouwen en de 96e bij de mannen, nu is dat respectievelijk de veertiende en twaalfde positie.
(Bron)
Trucker klemgereden bij Schiphol

AMSTERDAM - Vier overvallers hebben met een witte bestelwagen donderdagavond een lege truck klemgereden op de Douglassingel ten zuiden van de luchthaven Schiphol.
Twee overvallers gingen vervolgens bij de chauffeur zitten en dwongen hem door te rijden naar de Sikorskylaan.
Daar werd de chauffeur volgens de politie gekneveld. De trucker had zijn lading net afgeleverd, dus gingen de overvallers er met lege handen vandoor.
Na een tijd wist de chauffeur zich los te wurmen en waarschuwde hij de politie.
De oude bestelwagen waarmee de trucker werd klemgereden had Belgische kentekenplaten. De politie is op zoek naar getuigen.
(Bron)
Proef met tandartstarief uitgesteld tot na 2011

DEN HAAG - De proef om tandartsen zelf hun prijs te laten bepalen begint niet in 2011. Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) laat de Tweede Kamer donderdag weten dat hij het niet verantwoord vindt om het experiment dan al te beginnen.
Door de vijf jaar durende proef zouden klanten beter kunnen beoordelen welke kwaliteit de tandarts biedt en welk prijskaartje daaraan hangt.
Klinkt betwijfelt echter of tandartsen al op zo'n korte termijn een goede transparantie van prijs, kwaliteit en prestatie kunnen waarborgen.
Eerder (in 2009) maakte de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) al hetzelfde voorbehoud. Hoewel Klink sindsdien verbeteringen ziet, vindt hij die nog onvoldoende om in 2011 met het experiment te beginnen. Hij laat het nu aan het nieuwe kabinet over om te beslissen of er per 2012 al dan niet vrije prijzen in de mondzorg komen.
(Bron)
Foute WAO-keuring foutief hersteld

UTRECHT - Een fout uitgangspunt bij de (her)keuring van arbeidsongeschikten is niet goed hersteld. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep donderdag bepaald.
In maart 2007 oordeelde de raad dat uitkeringsinstantie UWV bij de (her)keuring niet mocht uitgaan van een standaardwerkweek van maximaal 38 uur, zoals sinds 2004 was geregeld in het zogenoemde Schattingsbesluit.
De raad bepaalde destijds dat dit besluit in strijd was met arbeidsongeschiktheidswetten. De uitspraak betekende dat mensen die standaard meer uur per week werkten, eerder recht hadden op een uitkering of op een hogere uitkering.
Na die uitspraak is de (her)beoordeling van ongeveer 37.000 (deels) arbeidsongeschikten weer tegen het licht gehouden. Een deel kreeg daarna alsnog een (hogere) uitkering. Maar dat gebeurde met terugwerkende kracht tot aan de uitspraak van maart 2007.
Donderdag bepaalde de Centrale Raad van Beroep dat die datum niet als grens mag gelden voor het principe dat moet worden gekeken naar het feitelijke aantal uren dat iemand werkte. Dat geldt ook voor de periode voor 2007.
Het ministerie van Sociale Zaken en UWV bestuderen de uitspraak nog.
(Bron)
'Meer oudere dames in sexy lingerie'

AMSTERDAM – In series als Cougar Town en Sex and The City is veel aandacht voor 40+ dames en hun seksleven, dat vaak gedeeld wordt met veel jongere mannen. Dit zogenaamde Cougar-effect blijkt ook de gewone vrouw te beïnvloeden, zo constateerde het Britse warenhuis Debenhams.
Steeds meer dames die de leeftijd van 40 gepasseerd zijn zouden zich namelijk hullen in sexy lingerie. De verkoop van deze items is over de afgelopen periode (van oktober ’09 tot april ’10) althans fors toegenomen, zo liet het bekende warenhuis weten aan Reuters.
Voorheen werden dergelijke items, zoals push-up bh’s, strings, jarretels en korsetten, met name verkocht aan twintigers maar die tijd lijkt niet alleen voorbij, het effect zal in de toekomst alleen nog maar toenemen.
"Met veertigers die onthaald worden als de nieuwe twintigers, en lingerieontwerpers die de trend maar wat graag omarmen, verwachten we dat dit effect in de nabije toekomst alleen nog maar zal toenemen", zo voorspelt een woordvoerder van het warenhuis althans.
Ook andere warenhuizen zijn zich bewust van de tendens. Volgens de Daily Mail lanceerde Marks & Spencer om dezelfde reden een speciale lijn voor dit soort vrouwen.
Bovendien zouden bestaande lingerielijnen voor cougars, vaak afkomstig zijn van vrouwen die de 40 zelf al gepasseerd zijn. Als voorbeelden noemt de krant Liz Hurley en Elle Mcpherson.
Eerder onderzoek toonde aan dat vrouwen die de 40 gepasseerd zijn, nu ook meer seks hebben dan bij eerdere generaties het geval was.
Een derde van deze dames zegt nu zelfs meer seks te hebben dan toen zij zelf en twintiger was. Ruim de helft gaf aan nu meer orgasmen te hebben.
(Bron)

Oudere dames. Veertigplussers. Gelukkig ben ik geen dame.
Aantal flexwerkers stijgt sterk

AMSTERDAM - Een derde van de Nederlandse werknemers heeft geen vaste baan. Deze 'flexibele schil' komt vier keer vaker in de WW terecht.
Dat meldde Trouw vrijdag op basis van de laatste kwartaalverkenning van het UWV.
34 procent van de Nederlandse arbeidskrachten zijn nu flexwerkers. De afgelopen drie jaar is het aantal flexkrachten zo sterk toegenomen dat het UWV van een 'tendens' spreekt.
Eind oktober 2006 kwam het aantal nog uit op 20 procent van het totale aantal werknemers.
Flexwerkers hebben meer kans om hun baan te verliezen, maar voor bedrijven zijn zij juist handig. Ondernemingen kunnen makkelijker reorganiseren zonder ontslagregelingen.
''Dit soort banen zijn onmisbaar, bedrijven overleven erdoor'', aldus een woordvoerder van de ABU, de Algemene Bond Uitzendondernemingen, tegenover de krant.
(Bron)

Het vervelende is alleen dat die flexwerkers ook zo weer uitgekotst worden.
Koningin medeoorzaak van megafile

ANTWERPEN - Het bezoek van koningin Beatrix aan Zeeland was vrijdag een van de oorzaken van een monsterfile van 70 kilometer van voor Breda tot aan Antwerpen.
Door het begin van de meivakantie gingen zeer veel Nederlanders over de E19 langs Breda naar het zuiden richting Antwerpen. Daar was de weg versmald voor werkzaamheden.
''Al van voor 7 uur vrijdagmorgen waren de files op de E19 langer dan normaal'', zei Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.
''We hadden onze collega's in Nederland dan ook gevraagd om een omleiding via Bergen op Zoom en de A12, maar dat bleek niet mogelijk. Ze wilden die route vrijhouden voor het koninklijke konvooi dat richting Zeeland moest.''
Pas toen het konvooi na 10.30 uur gepasseerd was, werd het verkeer omgeleid, maar toen was het kwaad al geschied met ellenlange files tot gevolg. De wachttijd voor het traject van vijftig kilometer liep op tot twee uur, aldus het Vlaams Verkeerscentrum.
(Bron)
Treinen rond Amsterdam rijden weer

AMSTERDAM - Er rijden weer treinen van en naar station Amsterdam CS. Dat heeft een woordvoerder van ProRail gezegd. Ook station Sloterdijk is weer open.
Het treinverkeer werd halverwege de middag stilgelegd, omdat er mensen over de rails liepen. Station Sloterdijk werd eerder op de middag ontruimd op last van de politie.
In een trein was een persoon onwel geworden waarna besloten werd het station korte tijd te ontruimen.
Volgens een NS-woordvoerster was de situatie op dat moment onduidelijk, waarop is besloten het zekere voor het onzekere te nemen.
Inmiddels is Sloterdijk weer toegankelijk voor het publiek en rijden er op beperkte schaal weer treinen.
Ook zijn extra bussen ingezet om passagiers te vervoeren. Het kan nog enige tijd duren voor de situatie weer normaal wordt, aldus de NS.
De NS en ProRail proberen zoveel mogelijk treinen van en naar Amsterdam CS te laten rijden, maar de treinenloop is voorlopig nog grillig. Mensen moeten rekening houden met uitval van treinen en vertraging.
Volgens een woordvoerster van ProRail was het op Koninginnedag ''nogal onrustig'' in het treinverkeer, vooral in Noord-Holland.
Eerder vrijdagmiddag was het treinverkeer rond Amsterdam ontregeld doordat bij twee treinen aan de noodrem was getrokken. Honderden passagiers gingen het spoor op. Die problemen waren rond 13.15 uur opgelost.
Door Koninginnedag komen vrijdag zo'n driekwart miljoen mensen naar de hoofdstad.
Op de perrons slaat de vermoeidheid en wanhoop bij veel passagiers flink toe. Reizigers klampen NS-medewerkers aan en vragen hoe ze verder kunnen komen.
Als de stationsspeaker het vertrek van een trein aankondigt richting Noord-Holland wordt massaal een sprint ingezet om deze te kunnen halen.
(Bron)

Het rijdt weer, maar de oplossing van de vertraging (die om 18.30 opgelost zou zijn) is vertraagd. Het blijft wel het spoor natuurlijk.
TT 137 Een Franse jongen van 15 jaar is in Noorwegen omgekomen nadat hij zijn hoofd uit het dakluik van een bus had gestoken. De bus reed onder een brug door waardoor de jongen met zijn hoofd tegen de brug knalde. De jongen hoorde bij een groep scholieren die op weg waren naar een vakantiekamp.

Darwin-award... Maar sneu voor de anderen in de bus, de nabestaanden, en degenen die het op moeten ruimen.
Noodbevel Eindhoven om dreiging hooligans

EINDHOVEN - Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft vrijdagmiddag maatregelen genomen omdat de politie informatie kreeg dat dertig tot veertig Feyenoord-hooligans zich in Eindhoven ophouden om daar ongeregeldheden te veroorzaken.
De ingestelde noodverordening is vanaf 14.00 uur van kracht. Die houdt onder meer in dat Feyenoord-supporters die door hun gedrag of kleding als zodanig herkenbaar zijn, verplicht zijn weg te blijven uit Eindhoven.
De Feyenoorders zouden op de hoogte zijn van het feit dat er relatief weinig politie op de been zou zijn. Mede om die reden bestaat ''ernstige vrees'' voor het ontstaan van ernstige wanordelijkheden en gevaar voor personen en goederen, aldus de noodverordening.
Wel heeft de politie inmiddels maatregelen genomen om rellen te voorkomen. In de verordening wijst Van Gijzel op het feit dat de groep waar het om gaat betrokken was bij de rellen op het bevrijdingsfestival in Rotterdam en het strandfeest in Hoek van Holland.
De vrees bestaat dat de hooligans en bezoekers van de koninginnedagfestiviteiten met elkaar of de politie slaags raken of dat er vernielingen worden aangericht. Om eventuele problemen het hoofd te bieden, schieten de ''gewone beschikbare middelen'' tekort.
Van Gijzel neemt alvast vergaande maatregelen om dergelijke ongeregeldheden te voorkomen. Zo is het iedereen verboden zich op de openbare weg te gedragen met de kennelijke bedoeling de openbare orde te verstoren.
Het dragen van bivakmutsen, helmen, sjaals of andere middelen om herkenbaarheid te bemoeilijken is verboden. Ook racistische uitingen worden niet getolereerd.
De noodverordening geldt 24 uur lang, dus tot zaterdag 14.00 uur. In de stad zelf is het druk en gezellig. weet een woordvoerster van de politie te melden. De politie heeft op een gegeven moment wel het publiek gevraagd om het Stationsplein niet meer op te lopen, omdat het daar te druk werd.
(Bron)

Je roept gewoon dat er Feijenoordhooligans aankomen en klaar ben je.
Bijna honderd arrestaties in hoofdstad

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam had in verband met de viering van Koninginnedag tot vrijdag circa 18.00 uur 96 arrestaties verricht. Volgens een politiewoordvoerder was het gezellig maar heel druk in de stad.
''Al met al is het best rommelig geweest met die arrestaties en problemen met de treinen. Dat ontregelt de boel wel.''
Van de arrestaties zijn er acht wegens straatroof. De overige aanhoudingen werden verricht voor kleinere vergrijpen en vechtpartijtjes.
Hoeveel mensen naar Amsterdam zijn getogen kon de politie niet inschatten. ''Daar beginnen we niet aan, dat is bijna onmogelijk.''
De gemeente Amsterdam wil zich vrijdagavond na een 'gezellige en drukke Koninginnedag' concentreren op de stroom reizigers die de stad gaat verlaten. '' We hopen dat die groep zich gaat verdelen over meerdere treinstations om zo problemen te voorkomen'', aldus een gemeentewoorvoerder.
De indruk bestaat dat het aan het begin van de avond nog flink druk is. Het Museumplein staat nog vol; daar gaat het feest tot 22.00 uur door. Ook elders wordt nog flink gefeest. ''Veel mensen zijn zaterdag vrij en kunnen het zich permitteren wat langer in de stad te blijven.''
Over troep in de stad kan de gemeente nog niet veel kwijt. ''Normaal gesproken wordt er ook pas vanaf 21.00 uur opgeruimd. Wat dat betreft is het nu niet anders dan voorgaande jaren'', aldus de zegsman die daarmee refereert aan de staking van vuilnismannen in zijn stad. De staking heeft gedurende de dag niet tot grote veiligheidsproblemen geleid.
Vrijdagochtend meldde de zegsman dat de politie tijdens Koninginnenacht twintig tot dertig aanhouden in de hoofdstad verrichtte.
Na een tip bij de politie hebben ME'ers vergeefs gezocht naar een groep Feyenoordsupporters op het metrostation bij het Centraal Station.
De supporters uit Rotterdam zouden op zoek zijn geweest naar Ajax-aanhangers. De groep werd niet aangetroffen en de politie gaat er vanuit dat ze 'in de massa zijn opgegaan'.
Volgens de woordvoerder lopen er zeer veel collega's in de stad die snel kunnen ingrijpen bij calamiteiten. ''In totaal hebben we het over 4300 diensten in 36 uur.''
(Bron)
Man 'test' beveiliging Paleis Noordeinde

DEN HAAG - De marechaussee heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 18-jarige man aangehouden die over het hek van Paleis Noordeinde in Den Haag was geklommen.
Hij zei dat hij wilde testen of de beveiliging in orde was.
De politie heeft de Hagenaar verhoord en daarna met een proces-verbaal naar huis gestuurd.
(Bron)

donderdag, april 29, 2010

Woningoverval Renswoude voorkomen

RENSWOUDE - In Renswoude hebben bewoners woensdagavond een woningoverval voorkomen door niet open te doen voor een gewapende man die aanbelde.
De blanke man van ongeveer 1.80 meter lang belde rond half elf aan bij een huis aan de Arnhemseweg. De overvaller had een bivakmuts op en een vuurwapen in zijn hand. De bewoners vertrouwden het zaakje niet en belden de politie. De man ging er vervolgens vandoor.
Onderzoek in de buurt wees uit dat de gewapende man kort daarvoor een 67-jarige man probeerde te beroven.
De politie onderzoekt de zaak.
(Bron)

Aanbellen met bivakmuts en vuurwapen. En dan denken dat je niet opvalt, zeker?
Prompt liep ik daarna tegen deze plant aan, stinkende gouwe (maar die brasem stonk harder):

Stinkende gouwe plant

Stinkende gouwe bloemen
Het rook wel een beetje raar bij die kersen. Vies, eigenlijk.
Iets verderop ontdekte ik waarom: een dode brasem van een kleine 50 centimeter dreef in het kanaal:

Dode brasem
De sierkersen bloeien al even, dus ligt er inmiddels kersenbloesemsneeuw:

Kersenbloesemsneeuw

Kersenbloesem
Het meerkoetnest op het Inundatiekanaal doet het goed:

Meerkoetnest op Inundatiekanaal
Opvallende tulpen:

Tulpen

Tulp
In een tuintje staan elk jaar véél pinksterbloemen:

Pinksterbloemen

Pinksterbloemen

Pinksterbloemen
De Giro komt hier langs:

De Giro komt hier langs
Ik ben nog niet verder gegaan met de luxaflex. Maar volgens mij had iemand elders net zo'n probleem, en die heeft dat pragmatisch opgelost:

Luxaflex
Australië verbiedt logo op pakje sigaretten

AMSTERDAM - Australië gaat logo's en advertenties op pakjes sigaretten verbieden. Ook wordt de accijns op tabak met 25 procent verhoogd. Dat meldt persbureau Bloomberg.
Binnen achttien maanden zullen de wetten worden aangepast, zo maakte de Australische premier Kevin Rudd donderdag bekend. "De sigarettenfabrikanten zullen klagen en zeuren, maar wij, de overheid, laten ons daardoor niet intimideren."
Onder de nieuwe regels mogen er op de pakjes sigaretten alleen nog maar gezondheidswaarschuwingen en basale productinformatie worden gedrukt.
Imperial Tobacco, met een Australisch marktaandeel van 18 procent, kondigt in een e-mail aan juridische stappen te zullen ondernemen tegen de maatregel. Volgens British American Tobacco, dat een marktaandeel van 46 procent heeft, zal de maatregel vooral de illegale productie van sigaretten in de hand werken.
Jaarlijks sterven er in Australië 15.000 mensen aan de gevolgen van tabakgerelateerde ziekten. Het land heeft na Zweden en de Verenigde Staten relatief de minste rokers.
De Wereldgezondheidsorganisatie is blij met de Australische maatregel: "Dit zet een nieuwe gouden standaard voor de regulering van tabaksproducten. Australië komt in opstand tegen adverteren voor een product dat de helft van de mensen die het gebruiken vermoordt."
(Bron)
Straatvegers Utrecht staken twee dagen langer

UTRECHT - Medewerkers van de veegdienst van de gemeente Utrecht verlengen hun staking met twee dagen. Dat heeft Bert de Haas van Abvakabo FNV donderdag laten weten.
In de nacht van vrijdag op zaterdag begint de staking van de straatvegers.
Ze hadden al aangekondigd van 1 tot en met 5 mei het werk neer te leggen, maar nu is besloten dat ze ook niet vegen op 6 en 7 mei.
''Om de actie extra kracht bij te zetten'', aldus De Haas. Volgens hem is de bereidheid om te staken onder de ambtenaren groot.
Ook de vuilnismannen van de gemeente Utrecht staken op 6 en 7 mei voor een betere cao.
(Bron)
Vulkaanas vergelijkbaar met steen Eifel

UTRECHT - De samenstelling van de as uit de Eyjafjallajökull-vulkaan op IJsland is vergelijkbaar met gesteente uit de Eifel in Duitsland, vlak over de grens bij Limburg.
In Nederland is slechts een extreem kleine hoeveelheid as neergedaald, zodat van schade voor de gezondheid en het milieu nauwelijks sprake kan zijn.
Dat zei vulkanoloog Manfred van Bergen van de Universiteit Utrecht donderdag. Van Bergen beschikt over minder dan een gram vulkaanas, die hij samen met collega's uitgebreid analyseert.
De wetenschappers kennen de samenstelling van de as al. Daaruit concluderen ze dat de tweede uitbarsting in IJsland op 14 april zo'n kracht had, omdat het vloeibare magma in de vulkaanmond lang werd geblokkeerd door een laag steen die vermoedelijk achterbleef na de vorige uitbarsting tussen 1821 en 1823.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM onderzoekt nog of bijvoorbeeld fijn steenstof, veroorzaakt door de vulkaanuitbarsting, tot gezondheidsklachten heeft geleid.
Van Bergen stelt echter dat de hoeveelheid stof die in Nederland in de lucht heeft gezeten te vergelijken is met het stof dat vrijkomt als iemand een stuk steen van de Vesuvius of de Etna in Italië hier zou verpulveren. In de Eifel wordt vulkanisch gesteente voor de bouw gewonnen zonder gezondheidsrisico's voor omwonenden.
De Utrechtse wetenschappers zijn aan hun kostbare grammetje vulkaanas gekomen via twee studenten, die met een huurauto in Engeland reden toen de vulkaan uitbarstte. Het stof op die auto is bij terugkomst in Utrecht verzameld.
In de meeste piepkleine asdeeltjes zaten zeker tien verschillende mineralen. Er waren echter ook deeltjes met andere mineralen, die erop wijzen dat door het omhoogkomende magma een andere steenlaag is gesmolten.
Dat proces was waarschijnlijk al jaren aan de gang. Toen er eindelijk een doorgang was is een enorme aswolk naar buiten gespoten.
Van Bergen en zijn collega's gaan de as nog uitgebreid verder onderzoeken, zei hij. ,,Dit soort kennis is vooral belangrijk om toekomstige gebeurtenissen beter te kunnen voorspellen. Het ziet er vulkanologisch gesproken zeer interessant uit.''
(Bron)
Wilders te gast bij 'RTL Boulevard'

AMSTERDAM - Geert Wilders (PVV) schuift aan bij het programma 'RTL Boulevard'. In aanloop naar de verkiezingen gaat het programma een reeks speciale uitzendingen verzorgen, laat een woordvoerder donderdag weten.
Ook Jan Peter Balkenende (CDA) en Mark Rutte (VVD) hebben toegezegd op visite te komen bij het programma. Het programma is bezig meer politieke kopstukken te strikken voor de uitzendingen.
Femke Halsema (GroenLinks) weigerde eerder de uitnodiging van 'RTL Boulevard'. Via Twitter liet ze weten niet geinteresseerd te zijn in een plekje aan de entertainmentdesk.
Geert Wilders weigert steevast uitnodigingen van 'De Wereld Draait Door', 'Pauw & Witteman' en het radioprogramma 'Spijkers met Koppen'. Waarom de politicus nu wel te gast wil zijn bij 'RTL Boulevard' wil zijn woordvoerder niet kwijt.
De speciale uitzendingen van 'RTL Boulevard' worden in de week voor de verkiezingen uitgezonden.
(Bron)
'Maagdelijke voorplanting helpt haaien overleven'

AMSTERDAM – Vrouwtjeshaaien kunnen zich zonder hulp van mannetjes voortplanten en hebben hun soort daarmee mogelijk honderden miljoenen jaren in stand gehouden. Dat beweren Britse en Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een nieuwe studie.
Onderzoekers van het Field Museum in Chicago onderzochten parthenogenese, oftewel maagdelijke voortplanting bij vrouwtjeshaaien door eieren van een vrouwelijke witgestippelde bamboehaai in een broedkas te bewaren.
Het vrouwtje leefde in gevangenschap en had nooit contact gehad met een mannetjeshaai.
De wetenschappers gingen er in eerste instantie dan ook vanuit dat de eieren niet bevrucht waren. Maar tot hun verbazing kwamen twee van de eieren uit.
Uit een genetische analyse van de haaien die werden geboren, bleek dat er sprake was een parthenogenese, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist. De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Heredity.
In 2001 had een vrouwelijke hamerhaai in Omaha's Henry Doorly Zoo in de Verenigde Staten al eens een dochter verwekt zonder dat ze contact had gehad met een mannetje. Het haaienjong stierf echter na drie dagen alweer. Wetenschappers hielden er toen nog rekening mee dat het om een incident ging.
Inmiddels vermoeden de meeste wetenschappers dat alle vrouwtjeshaaien in staat zijn om doormiddel van maagdelijke voortplanting jongen te verwekken.
“Dit onderzoek suggereert dat parthenogenese een overlevingsstrategie van haaien is”, verklaart onderzoeker Paulo Prodöhl van Queens University in Belfast in het Britse tijdschrift New Scientist.
Haaien overleven al honderden miljoenen op aarde. De dieren leven vaak in groepen die bestaan uit alleen mannetjes of alleen vrouwtjes. Maagdelijke voortplanting stelt de vrouwtjes waarschijnlijk in staat om zich ook in het wild voort te planten zonder dat er mannetjes in de buurt zijn.
(Bron)
Dispuut geschorst na incident ontgroening

GRONINGEN - De Groningse studentenvereniging Albertus Magnus heeft het herendispuut waarvan een student tijdens een ontgroening in brand is gestoken, geschorst in afwachting van het strafrechtelijk onderzoek.
Dat maakte de vereniging donderdag bekend. De studentenvereniging noemt als reden voor de schorsing dat de dispuutleden tijdens gesprekken allemaal verschillende verklaringen over het incident aflegden.
Volgens de vereniging is het nu aan de recherche om de waarheid boven tafel te krijgen. Tot die tijd worden de dispuutleden uitgesloten van alle activiteiten en mogen ze niets met de vereniging te maken hebben.
Het incident deed zich voor tijdens een ontgroening van het dispuut op een eilandje bij Giethoorn. De 21-jarige student zou zich op eigen verzoek door een medestudent in brand hebben laten steken terwijl hij een sinterklaaspak droeg.
(Bron)
'Deeltijdbaan levert niet meer privétijd op'

AMSTERDAM - Een deeltijdbaan leidt niet per definitie tot een betere balans tussen werk en privé. Die balans krijgt namelijk van zowel parttimers als fulltimers een 6,9 als rapportcijfer. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Effectory.
Volgens het bureau komt dit onder meer doordat veel bedrijven nog niet helemaal zijn ingesteld op mensen die in deeltijd werken. Dit leidt ertoe dat de werkdruk vaak te hoog is en mensen de neiging hebben hun werkzaamheden thuis, in hun eigen tijd, voort te zetten.
"Daarnaast hebben medewerkers met een deeltijdbaan hogere verwachtingen over de balans tussen werk en privé dan hun collega’s die fulltime werken. Als vervolgens blijkt dat er helemaal niet meer tijd overblijft voor het gezin, valt het oordeel des te negatiever uit", denkt Effectory-directeur Guido Heezen.
Deeltijdwerk wint snel aan populariteit, vooral onder vrouwen. Tweederde van de Nederlandse vrouwen werkt inmiddels parttime. Voornaamste reden is dat zij meer tijd in hun gezin willen steken. "Met Wouter Bos en Camiel Eurlings als boegbeelden lijken nu ook de mannen van Nederland bereid afscheid te nemen van het stereotype", aldus het onderzoeksbureau.
De arbeidsparticipatie van vrouwen is de laatste jaren met acht procent gegroeid, maar zij lijken het op de werkvloer zwaarder te hebben dan mannen. Terwijl mannen hun invloed op de werkzaamheden met een 7 waarderen, blijft de waardering van vrouwen steken bij een 6,5.
Voor het onderzoek zijn 6000 werknemers in Nederland aan de tand gevoeld.
(Bron)
IJs ontdekt op oppervlak planetoïde

Planetoïden zijn niet zo droog en levenloos als ze lijken. Dat blijkt uit onderzoek door Amerikaanse wetenschappers, dat donderdag in Nature wordt gepubliceerd.
Met behulp van een infraroodtelescoop op Hawaï hebben de onderzoekers de planetoïde 24 Themis bestudeerd.
Dit ongeveer 200 kilometer grote hemellichaam draait in een baan halverwege de planeten Mars en Jupiter om de zon.
Uit de eigenschappen van het zonlicht dat Themis weerkaatst, blijkt dat hij is bedekt met een dun laagje ijs, vermengd met organische verbindingen - moleculen die onder meer aan de basis staan van het leven op aarde.
De ontdekking van het ijs komt als een verrassing. Het oppervlak van Themis is weliswaar heel koud (meer dan 70 graden onder nul), maar toch warm genoeg om bestaand ijs in de loop van duizenden jaren te laten verdampen.
Dat betekent dat de dunne ijslaag regelmatig moet worden aangevuld. Volgens de onderzoekers gebeurt dat waarschijnlijk van binnenuit: ijs in het inwendige zou beetje bij beetje verdampen en via barsten in het gesteente als waterdamp ontsnappen.
De ontsnappende waterdamp slaat door aanvriezing vervolgens op het oppervlak neer als rijp. Lang is gedacht dat planetoïden vrijwel geheel uit gesteente bestaan en kometen uit bevroren water.
Maar het lijkt er steeds meer op dat het onderscheid tussen beide soorten hemellichamen niet zo groot is.
(Bron)
Bosbrand bij Hapert

RIJSWIJK - In een bosgebied nabij Hapert is donderdagochtend ruim een hectare bos uitgebrand. De brand is veroorzaakt door brand in een auto die op een zandpad stond geparkeerd en die bewust lijkt aangestoken, vertelde een brandweercommandant.
De brand ontstond rond 6.45 uur en was een uur later onder controle. De brandweer kwam met veel materieel en ongeveer 35 mensen ter plekke.
Vanwege de droogte vergt blussen nog enige tijd. De politie komt later donderdagochtend terug om onderzoek te doen naar de autobrand, aldus de brandweer.
(Bron)
Ahmadinejad predikt meer kinderen

TEHERAN - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft donderdag gezinsplanning bespot en de bevolking aangespoord meer kinderen te krijgen.
''Westerlingen zeiden veertig jaar geleden 'laten we de bevolking controleren' en kijk ze nu eens. Hun bevolking is oud en aan het verouderen'', aldus de Iraanse leider.
Ook Iran kent gezinsplanning waarover Ahmadinejad eveneens honend sprak tijdens een bijeenkomst met gemeenteraadsleden. ''Er kwamen mensen ons land binnen en die riepen roekeloos dat we moesten doen wat zij doen en ze zeiden dat twee kinderen genoeg is en ze voerden dit ook door in de wetgeving'', zei de president.
Volgens hem willen de Iraniërs juist kinderen en ''God zal ze voeden''.
(Bron)
Aspergeteelster blijft vast zitten

DEN BOSCH - Aspergeteelster José J. uit Someren, die verdacht wordt van het uitbuiten van seizoenwerkers, blijft de komende drie maanden achter de tralies.
Haar advocaten vroegen de rechtbank in Den Bosch woensdag de voorlopige hechtenis op te heffen dan wel te schorsen, omdat het aspergeseizoen is begonnen. Volgens de rechtbank bestaat er vrees voor herhaling.
Die vrees wordt versterkt door aanwijzingen dat op het bedrijf van J. in de afgelopen weken weer buitenlandse seizoensarbeiders hebben gewerkt.
Op het bedrijf van J. werd in mei vorig jaar een inval gedaan. Tientallen buitenlandse arbeiders, deels zonder werkvergunning, zouden onder erbarmelijke omstandigheden zijn gehuisvest en zwaar onderbetaald zijn. Burgemeester Alfred Veltman van Someren sprak eerder van ''moderne slavernij''.
De 46-jarige aspergeteelster zit inmiddels ruim drie maanden vast. Volgens officier van justitie Mariska Wijnbelt heeft ze vanuit de gevangenis geprobeerd te regelen dat 'ook dit jaar de asperges weer zo goedkoop mogelijk uit de grond komen'.
Ze zou opdracht hebben gegeven Bulgaren voor 50 eurocent per kilo asperges te laten steken. De arbeidsinspectie berekende dat 59 eurocent de minimum-kiloprijs zou mogen zijn, uitgaande van het minimumloon.
Ook zou ze familieleden opdracht hebben gegeven seizoenwerkers een papier te laten ondertekenen waarin stond dat ze vrijwillig werkten, dit om de verplichte tewerkstellingsvergunning te omzeilen.
Volgens de advocaten van J. hebben haar familieleden de Bulgaren op eigen initiatief ingeschakeld. Het gevaar op herhaling is volgens hen klein, alleen al omdat J. van de gemeente geen seizoenswerkers op eigen terrein meer mag huisvesten.
Ze heeft een vergunning om een nieuw onderkomen te bouwen, maar de bouw is stilgelegd toen ze kwam vast te zitten. De advocaten stellen dat een faillissement dreigt als J. niet zelf haar bedrijf kan runnen.
De zaak is voor maximaal drie maanden aangehouden. In de tussentijd wordt een lange reeks getuigen gehoord, onder wie een oud-wethouder van de gemeente Someren en enkele ambtenaren die zich in het verleden met het bedrijf hebben bemoeid.
(Bron)
Been-update. De steunkous was klaar. Hij leek me vrij kort, maar vooruit, zo'n ding rekt en oefent dan druk uit, proberen maar.
De oedeemtherapeute had een halve sok van plastic voor om m'n voet (dan schuift het wat makkelijker) en speciale rubberhandschoenen waarmee je makkelijk kunt sjorren.
Kous half binnenstebuiten keren, sokje om m'n voet, kous erover oh help.
Ik had grappen gemaakt over dat ik wel spierballen zou krijgen, nou inderdaad...
Ik hees en trok en sjorde en hijgde tussendoor even uit en hees en trok en sjorde weer verder. Maar wat ik ook deed, ik kreeg de kous niet verder dan tot halverwege m'n dijbeen. En het ding moest toch echt tot in de lies komen, anders zou ie domweg weer terugrollen over m'n dijbeen.
De peute leefde zich uit op de kous en kreeg het ook niet voor elkaar. Collega erbij: hopeloos, de kous was domweg te kort.
Uiteindelijk zijn er maar foto's van m'n been gemaakt, waarop je goed kunt zien dat de kous aan de achterkant redelijk goed zit, maar dat ie aan de voorkant te kort is zodat daar een allercharmantste hobbel vet boven de kous uitgeperst wordt waardoor de kous niet blijft zitten.
De peute mailt de foto's en het verhaal naar de kousenmakers en dan maar zien wat ze kunnen doen. Er zijn ook kousen die uit 2 delen bestaan (maar dan nog zal die bovenkant langer moeten zijn), en er is een variant die lijkt op een panty met één been, dus een broekje met een kous eraan. Als ik nou in vredesnaam die kont van mij niet in een steunkous hoef te persen...
Intussen heb ik het gevoel dat m'n vingertoppen verbrand zijn :-(
Chatnetwerk ICQ in Russische handen

AMSTERDAM - Het fameuze instant messagingnetwerk ICQ, dat zo'n hoogtijdagen kende in de jaren '90 van de vorige eeuw, is in handen gekomen van het Russische Digital Sky Technologies.
DST, een investeringsfonds dat eerder een aandeel kocht in sociaal netwerk Facebook, betaalt de huidige eigenaar AOL 187,5 miljoen dollar voor het netwerk, zo maakte de verkoper bekend. ICQ, dat op z'n Engels uitgesproken klinkt als 'I seek you' (ik zoek jou), was in de jaren '90 de eerste instant messagingdienst die wist door te breken naar het grote publiek.
In 1998 werd Mirabilis, het Israëlische bedrijf achter ICQ, voor zo'n 400 miljoen dollar overgenomen door de Amerikaanse internetprovider AOL. Daarna verloor het echter al snel de concurrentiestrijd met nieuwkomers als MSN (het huidige Windows Live), Yahoo Instant Messaging en AOL's eigen AIM.
In onder andere Rusland, Duitsland en Israël zelf is de software nog wel populair. DST hoopt de overname te gebruiken om zijn aanwezigheid op het Russische deel van internet verder te vergroten. Het is eveneens eigenaar van sociaal netwerk Vkontakte en maildienst Mail.ru, en is daarmee de grootste speler op de Russische markt.
AOL, dat worstelt met aanhoudend slechte bedrijfsresultaten, werd eind vorig jaar afgestoten door moederbedrijf Time-Warner. Het liet al eerder weten van enkele onderdelen af te willen, waaronder het Britse sociale netwerk Bebo.
(Bron)
De gierzwaluwen zijn ook weer gearriveerd.
Corporaties verkochten 1000 keer pand door

DEN HAAG - Woningcorporaties verkochten in de afgelopen vier jaar ruim duizend panden via de zogenoemde abc-constructie. Hierbij wordt een pand voor steeds meer geld doorverkocht.
De praktijk kwam voor bij 145 van de in totaal ruim vierhonderd Nederlandse woningcorporaties.
Dat blijkt uit een ''verkennende analyse'' door de VROM-inspectie. Hierin zijn de woningcorporaties bekeken op ''een verhoogd risico op fraude''. De inspectiedienst voerde de controle uit in opdracht van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) naar aanleiding van ''een aantal recente incidenten bij woningcorporaties''.
Bij twintig corporaties betrof het een abc-transactie met een waardestijging van meer dan 1 miljoen euro per transactie. Wel merkt de inspectiedienst op dat een dergelijke transactie een ''volstrekt legitieme reden'' kan hebben.
De inspectiedienst constateerde verder dat bij 96 corporaties de bedrijfslasten toenamen, terwijl het aantal woningen onder beheer afnam. Bij 216 bleken de lasten harder te zijn gestegen dan de opbrengsten. Bij twee corporaties betrof het een stijging van meer dan 1000 procent.
Vorige week maakte woningscorporatie De Key bekend onderzoek in te stellen naar een aantal mogelijk dubieuze transacties met vastgoedhandelaren. Eerder lieten ook Rochdale, SGBB en Servatius zulke transacties met vastgoed onderzoeken.
De ruim vierhonderd onderzochte woningcorporaties bezitten 32 procent van de woningen in Nederland (2,4 miljoen woningen) en beheren een maatschappelijk kapitaal van honderden miljarden euro's.
(Bron)
Marco Pastors blijft toch raadslid

ROTTERDAM - Marco Pastors blijft toch voor Leefbaar Rotterdam raadslid in de havenstad. Reden is dat hij de PvdA geen plezier wil doen, zo vertelde hij donderdag.
Pastors zei op verkiezingsdag op te stappen als zijn partij tot de oppositie zou worden veroordeeld. Dat is inmiddels ook een feit geworden nu PvdA, VVD, D66 en CDA een coalitie hebben gesmeed.
Pastors stelde dat de kiezer Leefbaar Rotterdam graag in het college had gezien, maar dat hij buitenspel is gezet door de andere politieke partijen. Hij vindt bovendien dat als de verkiezingen ''eerlijk'' waren verlopen, zijn partij de grootste was geweest.
Hiermee blijft Pastors de uitslag van de verkiezingen en het onderzoek later door de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven aanvechten.
''Als er goed was opgelet, was Leefbaar Rotterdam de grootste partij geworden. Ik heb 51.000 voorkeurstemmen gekregen. Dat is wel wat meer dan de lijstrekker van de PvdA. Ik zou alleen de PvdA een plezier doen als ik nu uit de raad zou stappen.''
Pastors betreurt dat de sociaaldemocraten geen gehoor hebben gegeven aan de roep in de Havenstad om een coalitie tussen PvdA en Leefbaar Rotterdam. Gezien de uitslag - beiden veertien zetels - was dat wel de coalitie geweest die het meest recht deed aan de verkiezingsuitslag, stelden de Rotterdammers.
Voor Leefbaar was alles bespreekbaar geweest, ook de personen in de partij. Daarmee ging Pastors ver in zijn wens om een coalitie met de PvdA voor elkaar te krijgen, omdat hij ook zijn eigen positie bespreekbaar maakt.
PvdA'ers en Leefbaren vliegen elkaar regelmatig in de haren en dat bepaalt mede de bestuurlijke sfeer in de stad. Het zou dan ook veel meer om de personen gaan binnen de twee kampen die een coalitie tegenhouden, dan de inhoudelijke standpunten van de partijen, weten de Rotterdammers.
De suggestie van PvdA-raadslid Peter van Heemst dat er alleen een coalitieakkoord op hoofdlijnen moet komen om zo ook de oppositie de kans te geven voorstellen in te dienen, vindt Pastors een wassen neus.
''Dat is een bezweringsformule. Als je ons serieus neemt, ga je met ons onderhandelen. Dat is nooit gebeurd.''
(Bron)

Hij roept van alles en doet dingen dan toch maar niet en dat ligt dan aan anderen. Tuurlijk.
Stagiair OM ontslagen om overval

AMSTERDAM - Een 21-jarige stagiair van het Openbaar Ministerie in Alkmaar is dinsdag per direct ontslagen nadat hij eerder op heterdaad werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een gewapende overval. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt.
De Alkmaarder verrichtte administratieve werkzaamheden en liep sinds zes weken vanuit zijn opleiding stage bij het OM.
De man wordt ervan verdacht met drie anderen een supermarkt aan de Clarissenplaats in Enkhuizen te hebben overvallen. Donderdag besloot de rechter-commissaris van de rechtbank in Alkmaar dat alle vier nog veertien dagen mogen worden vastgehouden.
De vier zitten allemaal in beperking. Het OM doet daarom verder geen mededelingen over de zaak.
(Bron)
Rattenbont moet schuldgevoel wegnemen

AMSTERDAM – Het dragen van bont wordt door menigeen gezien als zinloos dierenleed, maar de oplossing voor fanatieke bontliefhebbers lijkt nabij: ratten moeten het nieuwe (duurzame) bont gaan worden. Met name beverratten zijn populair.
Vanwege het twijfelachtige imago van de dieren, en de grootte van de populatie, zou men de vachtjes van ratten met minder schuldgevoel dragen, aldus Vanity Fair donderdag.
De beverrat zou daarbij de voorkeur krijgen omdat de haartjes langer zijn dan die van bijvoorbeeld de muskusrat, en de vacht een bijzonder kleurverloop heeft (van goud naar bruin).
De mode-elite zou bovendien erg openstaan voor de bontsoort en ontwerpers als Billy Reid, Oscar de la Renta en J. Mendel hebben de vachtjes zelfs al in hun jongste collecties verwerkt.
"Ik heb de hoeveelheid rattenbont in de buurt zien toenemen", bevestigt Reid desgevraagd. "Ik heb niet veel ervaring met bont maar dit was een mooie kans om het te proberen en het voelde goed."
"Ik hou vooral van de mannelijkheid die deze soort uitstraalt", voegt de ontwerper daaraan toe. "Het is een soort boeven-bont."
De beverrat werd in 1930 al van Zuid-Amerika naar New Orleans gehaald met het idee deze vooral binnen de ontwerperswereld te gaan gebruiken. Deze verwachtingen werden ingelost, maar vanaf de jaren ’70 was het over met de liefde voor rattenbont.
Volgens Vanity Fair hield Amerika hier de beverrattenplaag aan over waar het momenteel tegen strijdt.
(Bron)

Ratten zijn slimme, leuke dieren, en beverratten zijn die beesten waarbij kinderen in de dierentuin niet weg te slaan zijn.
Het is weer dezelfde rarigheid: dieren doodmaken voor bont is zielig, maar als het ratten zijn, ach. Een kat eet je niet op, die is lief en leuk, maar een varken? Of een koe?

woensdag, april 28, 2010

Officier van justitie onder bescherming NCTb

DEN HAAG - Een officier van justitie wordt zo ernstig bedreigd dat de beveiliging is overgedragen aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).
Een woordvoerster van het NCTb bevestigde woensdag een bericht hierover op het NOS Journaal. ''De beveiliging is overgeheveld'', was het enige wat ze kwijt wilde.
Volgen het NOS Journaal heeft de zware beveiliging van de Amsterdamse officier van jusititie te maken met ernstige bedreigingen uit de hoek van een vermeend moordcommando, de zogenoemde tattoo killers. Die zouden hebben gedreigd haar te liquideren.
De rechtbank in Amsterdam houdt donderdag een zitting in de strafzaak tegen drie mannen die deel zouden uitmaken van het sinistere gezelschap, dat zich zou toeleggen op de uitvoering van criminele afrekeningen.
De verdachten hebben allen een grote tatoeage van Chinese tekens op hun rug. Ze worden verdacht van een mislukte liquidatie in augustus vorig jaar.
Volgens het Journaal is de aanklager met haar gezin ondergedoken en is ze donderdag niet aanwezig op de zitting. Ze zou worden vervangen door een andere officier van justitie. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam wilde niet op de zaak ingaan.
Bij de mislukte liquidatie in augustus vorig jaar werd gepoogd de 34-jarige Marlon D., geen onbekende in de onderwereld, dood te schieten.
D. werd in zijn gezicht geraakt, maar overleefde de aanslag. Die houdt vermoedelijk weer verband met een dubbele moord in februari vorig jaar in Leiderdorp.
(Bron)
Negen uur en het is nog 20 graden.
Vanochtend vroeg rook het zo lekker, het was koel en heel vochtig, als je uitademde leek het al of je rook uitblies. Maar zo'n geur alsof de natuur wakker wordt associeer ik altijd met een frisse nacht die voorafgaat aan een warme dag. Prettig, net als die geur als het op of net na een hete dag even regent, of de ozongeur van onweer.
Mysterieus blok ijs stort neer in Duitse tuin

Een fluittoon begeleidde het blok, tot het in een tuin in het Duitse plaatsje Hettstadt ter aarde sloeg: een mysterieus, minstens twintig kilo zwaar blok ijs. Bij heldere hemel sloeg het object in, zei de politie van Würzburg dinsdag, en verbrijzelde in de tuin een twintig centimeter dikke en één meter lange natuursteen.
Waar het blok ijs vandaan kwam is onbekend. De Duitse luchtvaartautoriteit achtte het vanwege de zuivere samenstelling onwaarschijnlijk dat het blok afkomstig was van een vliegtuig. De politie sloot niet uit dat het wellicht een ijsmeteoriet betrof.
Tilmann Althaus, van het Max Planck Institut voor astronomie in Heidelberg, weersprak die theorie. "Het is water uit een vliegtuigtoilet", zei hij. Het is onmogelijk dat het een ijsmeteoriet betrof. Die spatten bij binnenkomst in de atmosfeer volledig uit elkaar en verdampen geheel, aldus Althaus.
(Bron)
'Chimpansees rouwen net als mensen'

AMSTERDAM – Chimpansees lijken de dood van soortgenoten op dezelfde manier te verwerken als mensen. Dat blijkt uit twee nieuwe wetenschappelijke studies.
Onderzoekers van de Universiteit van Stirling in Schotland filmden hoe chimpansees in het Blair Drummond Safari and Adventure Park waakten over een 50-jarige vrouwelijke soortgenoot die op sterven lag. Na de dood van het vrouwtje bleef haar dochter een nacht lang bij het lichaam zitten. Ook de andere apen gedroegen zich volgens de wetenschappers veel rustiger dan normaal.
Wetenschappers van de universiteit van Oxford observeerden hoe twee chimpanseemoeders in Guinea de lichamen van hun overleden kinderen nog wekenlang met zich mee sleepten en beschermden (zie filmpje). De dieren gebruikten stokjes en ander gereedschap om de vliegen van de lichamen af te slaan.
Beide studies zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Volgens de onderzoekers suggereren de bijzondere gedragingen van chimpansees dat apen de dood van soortgenoten op ongeveer dezelfde manier verwerken als mensen.
“Onze observaties bevestigen het bestaan van een extreem krachtige band tussen moeders en hun jongen die zelfs na de dood van een jong blijft voortbestaan”, verklaart onderzoeker Dora Bira van de Universiteit van Oxford op BBC News.
Ook de Schotse wetenschappers zijn ervan overtuigd dat chimpansees op een bijna menselijke manier omgaan met de dood.
“De wetenschap levert steeds meer bewijzen geleverd dat de grenzen tussen de mensheid en andere soorten lang niet zo duidelijk zijn afgebakend als mensen vroeger dachten”, verklaart hoofdonderzoeker James Anderson van de Universiteit van Stirling. “Het bewustzijn van de dood is een van de psychologische fenomenen die daarop wijzen.”
(Bron)

Misschien gaan wij wel op een chimpanseeïge manier om met de dood?
Olievlek VS wordt afgefakkeld

NEW ORLEANS - De almaar uitbreidende olievlek in de Golf van Mexico wordt afgefakkeld. De Amerikaanse kustwacht meldde woensdag toestemming te hebben gekregen van de Amerikaanse autoriteiten.
Vorige week zonk het drijvende olieplatform Deepwater Horizon ongeveer 80 kilometer uit de kust van Louisiana na een explosie. Daardoor kwamen vermoedelijk elf mensen om.
De pijpleiding bleef echter open en per dag stroomt er circa 160.000 liter olie in zee, waardoor het een van de grootste olielekkages en milieurampen in de Amerikaanse geschiedenis dreigt te worden als het lek niet gedicht wordt.
De Britse oliemaatschappij BP, die het boorplatform huurde, probeert het lek met onderzeeërs te dichten, maar tot op heden zonder succes. Ingenieurs zoeken ook naar andere oplossingen om de lekken te dichten.
Er wordt onder meer gewerkt aan een grote koepel die over de lekken heen moeten komen om het wegstromen van de olie te stoppen. Per dag kost de opruimingsactie het olieconcern circa 4,5 miljoen euro.
De vlek meet inmiddels ongeveer 130 bij 70 kilometer en is de kust van de Amerikaanse staat Louisiana tot op 30 kilometer genaderd. Gevreesd wordt dat de olie de Mississippidelta bereikt, een kwetsbaar natuurgebied bij de stad New Orleans.
Ondertussen heeft een van de weduwes van het ongeval met het platform de eigenaar van het gezonken booreiland Transocean Ltd, BP en de Amerikaanse autoriteiten voor de rechter gedaagd wegens nalatigheid.
(Bron)
Zongebruinde vrouwen verboden in Iran

AMSTERDAM – Iranese vrouwen die hun vaak gesluierde velletje deze zomer toch blootstellen aan de zon, en daarmee een kleurtje opdoen, lopen het risico gearresteerd te worden.
Iran heeft haar inwoonsters aan de vooravond van de zomer althans gewaarschuwd de nieuwe Islamitische kledingvoorschriften strikt te zullen handhaven. Vrouwen worden daarom aangeraden er vooral niet bij te gaan lopen als zongebruinde 'catwalkmodellen'.
"Het publiek verwacht van ons dat we daadkrachtig optreden wanneer we sociaal wangedrag constateren bij vrouwen, of mannen,” verklaart Brig Hossien Sajedinia, hoofd van de politie in Teheran.
Sajedinia lijkt er vast vanuit te gaan dat het een drukke zomertijd gaat worden. "In sommige delen van Teheran zien we veel zongebruinde vrouwen en meisjes rondlopen", zo stelt hij althans.
De politiebaas heeft tegenover The Telegraph wel aangegeven eerst te zullen waarschuwen, voor meisjes opgepakt en ingesloten zullen worden.
(Bron)

Zul je zien dat sommige agenten inspecties onder de sluiers gaan doen.
Huizinga bestrijdt leegstand kantoren

DEN HAAG - Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM neemt maatregelen om de leegstand van kantoren aan te pakken. Straks mogen er alleen nog nieuwe kantoren worden gebouwd, als is aangetoond dat er geen alternatieven zijn binnen bestaande kantorenparken.
Ook moeten leegstaande kantoren voor minimaal tien jaar een woonbestemming kunnen krijgen. Nu kan dat gedurende vijf jaar. Volgens VROM wacht een op de zeven kantoren momenteel op een huurder en staan kantoren steeds langer leeg.
Als het beleid niet verandert, zal het aanbod aan kantoorruimte de komende jaren met 15 procent groeien.
''Het is toch te gek voor woorden dat we onbekommerd blijven bouwen als er nog kantoorruimte met een oppervlakte van 960 voetbalvelden leegstaat'', stelt Huizinga.
Het Economisch Instituut voor de Bouw brengt op haar verzoek snel in kaart wat de oorzaken van de verschillende soorten leegstand zijn. Ook gaat Huizinga nog voor de zomer in gesprek met beleggers, ontwikkelaars en overheden om een gezamenlijk plan van aanpak te maken.
In Nederland staat 6,7 miljoen vierkante meter kantoor leeg, wat volgens VROM overeenkomt met de omvang van de binnenstad van Amsterdam. Bij provincies en gemeenten liggen plannen klaar voor nog eens 6 miljoen vierkante meter nieuwe kantoorruimte. ''Dat is onverantwoorde verspilling van de schaarse ruimte in ons land'', aldus Huizinga.
(Bron)
Man steekt achttien kinderen neer op basisschool China

AMSTERDAM - Een man is woensdag in het zuiden van China een basisschool binnengedrongen en heeft daar achttien leerlingen en een docent neergestoken. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.
Het is nog onduidelijk wat de ernst van de verwondingen is. Ook over het motief van de dader is niets bekend.
Eerder op woensdag werd een man in een aangrenzende provincie ter dood gebracht omdat hij vorige maand bij een gelijksoortige aanval acht kinderen doodde.
In China hebben de laatste jaren veel aanvallen op scholen plaatsgevonden. Twee weken geleden vermoordde een geestelijk gestoorde man een leerling en een oudere vrouw met een hakmes in de zuidelijke provincie Guangxi. Vijf mensen raakten gewond.
(Bron)
Mensen bevrijd uit Duitse achtbaan

MANNHEIM - De karretjes van een achtbaan in een Duits pretpark zijn woensdag plotseling stilgevallen op een hoogte van ongeveer twintig meter.
De brandweer moest enkele tientallen mensen uit hun benarde positie bevrijden. Zeker acht inzittenden zijn lichtgewond geraakt.
De achtbaan in Holiday Park Hassloch, vlakbij de stad Mannheim, was volgens de eigenaar vorige week nog gecontroleerd.
Waardoor de attractie stilviel is nog niet duidelijk. De achtbaan blijft voorlopig gesloten.
(Bron)
Nieuw aanraakscherm werkt zonder aanraken

AMSTERDAM - Technologiebedrijf Cypress Semiconductor heeft een schermtechnologie voor mobiele apparaten ontwikkeld, waarvan het beeld te scrollen en uit te vergroten is zonder het scherm daadwerkelijk aan te raken.
Als een vinger van een gebruiker het scherm nadert, wordt dat door het systeem herkend. Tegelijkertijd meet het de afstand tot het scherm en maakt een onderscheid tussen scrollbewegingen en de intentie om een link te activeren.
Voor het scherm van mobiele apparaten kan de technologie een meerwaarde zijn, omdat ze door hun kleine formaat niet gemakkelijk met een vinger te bedienen zijn. De surfsnelheid van een gebruiker wordt vergroot.
(Bron)
Afperser clown Bassie krijgt straf

AMSTERDAM - Een 45-jarige man uit Katwijk die in 2008 clown Bassie probeerde af te persen is veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf en een bezoek aan een autismecentrum.
Na een bekentenis was het voor de politierechter in Den Haag woensdag duidelijk dat de man schuldig was aan de afpersing.
De man had Bas van Toor, zoals de clown in werkelijkheid heet, gedreigd foto's naar een krant te sturen waarop te zien was dat zijn neefje tijdens een show van de clown door de beveiliging in elkaar was geslagen.
De Katwijker wilde dat Bassie duizend euro aan hem zou betalen. De afperser bleek een levendige fantasie te hebben. Later gaf hij toe het verhaal te hebben verzonnen.
Een computerexpert in de familie van Bassie slaagde erin de identiteit van de de man te achterhalen, waarna aangifte werd gedaan. De man werd uiteindelijk aangehouden.
(Bron)
'Steeds meer mannen paaldansen'

AMSTERDAM – Nadat vrouwen paaldansen ontdekten als leuke manier om in vorm te komen, zijn nu de mannen aan de beurt. The Washington Post signaleert zelfs een trend.
Volgens de krant zijn er zelfs nog meer mannen die graag willen paaldansen, maar dat nog niet kunnen omdat de meeste studio’s alleen lessen voor vrouwen aanbieden.
"Ik weet ook niet hoe ik mannen hierin moet lesgeven" , verklaart één instructrice desgevraagd. "Ik wil me zeker gaan verdiepen in deze doelgroep die blijkbaar over het hoofd gezien is", belooft een tweede naar aanleiding van de nieuwe vraag.
Enkele studio’s wisten zich al wel raad met de mannelijke paaldansers in spe, en breidden hun lespakker al uit. Helemaal vlekkeloos ging dit naar verluidt echter niet. Dit zou dan weer het resultaat zijn van de mannen zelf: ze dwingen een andere aanpak af door de paal anders te benaderen dan vrouwen.
"Het zijn kracht en kunstjes tegenover finesse en vaardigheden" , meent Charlottesville Dance Studio’s Steve Shergold, die destijds in 2003 ook als één van de eerste met paaldanslessen voor vrouwen kwam.
Paaldansschool-eigenaresse Jessalynn Medairy heeft een andere verklaring voor de plostelinge toename mannen. Vriendjes en echtgenotes van paaldansende dames zouden niet geloven dat het om een sport gaat en zouden dat willen checken. "Het is niet wat ze denken" , aldus Medairy van Pole Pressure.
Echte talenten zijn haar inmiddels echter ook niet meer vreemd. Eén van haar leerlingen, Tavon Hargett, staat bij Pole Pressure inmiddels te boek als uitzonderlijk goede paaldanser.
"Iemand zei dat ik eruit zag als een kat op een paal, dus dat is nu mijn alter ego." Sindsdien noemt Tavon zich Jungle Cat.
Volgens sommigen kan het niet anders dan dat meer mannelijke paaldanstalenten binnenkort opstaan. Mannen zouden er uiteindelijk namelijk beter in zijn dan vrouwen.
"Een heleboel vrouwen zijn jaloers op mannen omdat ze beginnen met meer kracht en dus ook meer kunnen doen" , aldus Steve Shergold.
(Bron)
Ahmadinejad naar 'nucleaire' VN-conferentie

NEW YORK/WASHINGTON - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wil komende week zelf een conferentie van de Verenigde Naties bezoeken die gaat over het verdrag voor het voorkomen van de verspreiding van kernwapens (NPT).
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Susan Rice, heeft woensdag gezegd dat ze heeft begrepen dat het Iraanse staatshoofd met dat doel een visum voor de VS heeft aangevraagd.
Als gastheer van het hoofdkwartier van de VN wordt van Washington verwacht bij dit soort aangelegenheden geen belemmeringen op te werpen.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet woensdag dan ook weten het bezoek van Ahmadinejad aan de VN niet te zullen blokkeren.
Diplomaten bij de VN in New York zeiden woensdag dat Ahmadinejad de Iraanse delegatie wil aanvoeren. Eerder leek de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, deze taak te krijgen.
De conferentie over het NPT (Non-Proliferatie Verdrag) begint maandag en duurt de hele maand.
Iran is een van de eerste ondertekenaars van het NPT. Westerse mogendheden, vooral de VS, beschuldigen Iran ervan ondanks zijn NPT-verplichtingen op kernwapens uit te zijn. Teheran ontkent dat in alle toonaarden.
(Bron)
Wal-Mart gedaagd door miljoen werkneemsters

AMSTERDAM – Winkelketen Wal-Mart zal wegens discriminatie gedaagd worden door ruim een miljoen van haar (voormalige) werkneemsters. De supermarktgigant heeft geprobeerd het proces tegen te houden, maar rechtbank in San Francisco ging daar niet in mee.
De supermarktmedewerksters zijn van mening dat ze minder verdienen dan hun mannelijke collega’s en ook minder promotiekansen krijgen. De bedrijfscultuur zou dit bovendien in de hand werken, aldus Reuters woensdag.
Ondanks dat massazaken niet ongewoon zijn in de VS, wordt van deze casus gezegd dat het de grootste in de geschiedenis is wat betreft seksuele discriminatie.
Wal-Mart zou niet zozeer protesteren tegen de inhoud van de klachten, maar is bang dat de exorbitante hoeveelheid ervan de zaak te complex maken. De rechter was het hiermee oneens en stelde de gigant in het ongelijk.
Professor aan de Marquette University Law School, Paul Secunda, ziet de toezegging van de rechtbank alvast als belangrijke winst voor de aanklagers. "En dus een geweldig verlies voor Wal-Mart", meent de expert. Gezien het aantal betrokken werkneemsters verwacht hij dat schadevergoedingen kunnen oplopen tot 'velen miljarden dollars'.
Wanneer de uitspraak volgt, is onduidelijk.
(Bron)
Zoekgeraakt strafdossier teruggevonden

HAARLEM - De koffer met een strafdossier en een beveiligde USB-stick die een Haarlemse rechter maandagavond in een trein heeft laten liggen, is teruggevonden. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bekendgemaakt.
De rechter vergat de koffer mee te nemen toen hij op het NS-station in Hillegom uit de trein stapte. In de koffer zat een dossier over een strafzaak, die donderdag bij de rechtbank op Schiphol dient.
De rechter heeft zich inmiddels terugtrokken uit deze zaak. Een andere rechter neemt donderdag de zaak over.
Volgens de rechtbank is de volledige inhoud van de koffer terug. De koffer is afgegeven bij de NS. De vinder krijgt van de rechtbank een attentie.
Advocaat Arjette van Luyck van de verdachte wiens strafdossier zoek was, zegt dat de rechtbank donderdag helder moet maken wat er precies met de koffer is gebeurd.
Afhankelijk van die informatie besluit de verdediging of het zinvol is om een verzoek in te dienen de zaak niet verder te behandelen wegens schending van de privacy.
Van Luyck noemt het terecht dat de betrokken rechter zich heeft teruggetrokken. ''Dat vinden wij in elk geval heel zorgvuldig.''
(Bron)
Drie ton dwangsom voor stalkende buurman

UTRECHT - Een 75-jarige man uit Leersum moet 300.000 euro betalen, als hij nog een keer het terrein van zijn buren betreedt. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag bepaald.
De buren hadden de rechter gevraagd de man de toegang tot zijn eigen woning te verbieden.
De buurman, die zichzelf ooit omschreef als 'het monster van Leersum', is al twee keer veroordeeld door de strafrechter voor het stalken en mishandelen van zijn buren. Vorig jaar eiste advocaat B. Tomlow namens de buren eenzelfde verbod.
De rechter legde toen een dwangsom van 10.000 euro op. Begin maart hield de politie de buur aan in de woning van zijn buren. Hij werd in de cel gezet. De rechter-commissaris bepaalde bij zijn vrijlating dat de Leersummer tot 3 mei niet in zijn eigen woning mocht komen.
De buren wilden nog twee jaar langer rust. De voorzieningenrechter vond dat een te grote inbreuk op de grondrechten van de buurman.
(Bron)
De esdoorn doet het goed:

Esdoorn
De sering bloeit:

Sering
Nog een paardenbloem (er staan er véél):

Paardenbloem
Guldenroede woekert wel. Officieel en officieus.

Guldenroede
Uitgebloeide grauwe wilg (of mutatie ervan):

Uitgebloeide wilg
Tom ligt liever in de schaduw onder de conifeer, op een plastic tasje:

Tom in de schaduw
Tijger maakt haar nest steeds een beetje groter.

Tijger in haar nest
Koninginnekruid woekert niet. Maar het zaait wel flink uit kennelijk: achteraan klimop, vooraan Indische aardbei, de scheuten er tussenin zijn allemaal koninginnekruiden.

Koninginnekruid
Paardenbloem
Soms leidt niet-tuinieren tot leuke dingen. In een verwaarloosd potje duikt ineens sterrenmos op en levermos (de bijna ronde, vlezige blaadjes op de bodem). Op dezelfde plek waar andere potjes volkomen uitdrogen, dus dat is opvallend.

Sterrenmos en levermos
De pioenroos heeft al knoppen:

Pioenroos in knop
Aan komen waaien:

Aan komen waaien
Ooit had ik gras. Dat werd overwoekerd door hondsdraf. Als je goed zoekt, zie je dat nog wel op sommige plekken staan, maar de Indische aardbei is veel sterker:

Indische aardbei
Veldesdoorn oftewel Spaanse aak (Acer campestre). Ze staan op het veldje achter de tuin en dus staan er ook tientallen in de tuin.

Veldesdoorn
Het terrasuitzicht... Links de Buddleja, rechts een oude conifeer die nooit gesnoeid is, en in het midden zie je de es bij de tuindeur die al eens afgezaagd is :/

Terrasuitzicht
Appelbloesem
De varens zijn toch weer tot leven gekomen. Ik dacht dat ze de winter niet overleefd hadden, maar inmiddels komen er veel opgerolde tongen tevoorschijn en de eerste is al 10 centimeter lang.
Er zweefde een vuurjuffer voorbij. Tot nu toe zag ik hier alleen waterjuffers (vraag me niet welke precies, ik gok op de variabele, blauwzwart gestreept, maar ja, dat zijn ze bijna allemaal), en een enkele keer een echte libelle die mij altijd doet denken dat je daar makkelijk een oertijdmonster van kunt maken als je 'm wat vergroot.

dinsdag, april 27, 2010

Visser vloert wielrenners met hengel

AMSTERDAM - Een visser heeft zaterdag drie wielrenners laten vallen door in het Friese dorp Koudum zijn hengel over de weg te steken. Dat deed hij volgens de politie vlak voordat een groep van zes wielrenners hem op de Slaperdijk voorbij zou rijden.
Van de drie die vielen, moesten twee wielrenners zich door een dokter laten behandelen. De visser is na het incident rond 10.00 uur doorgelopen.
Hij hoort volgens de politie bij een groep vissers uit de provincie Groningen. De politie zou graag een woordje met hem wisselen en vraagt ook getuigen zich te melden.
(Bron)
Laag water verwacht door schaarse regenval

Rijkswaterstaat en de waterschappen verwachten laag water. De Landelijke Coördinatiecommissie voor de Waterverdeling heeft geadviseerd om op het IJsselmeer een buffervoorraad te creëren. De stuwen op de Neder-Rijn en Lek zijn al in de laagwaterstand gezet, om een zo groot mogelijke vaardiepte voor schepen te maken.
De wateraanvoer van de Rijn is laat voor de tijd van het jaar, doordat het de afgelopen maand in het stroomgebied weinig heeft geregend en sneeuwvoorraden sterk zijn afgenomen. Ook deze week wordt weinig regen verwacht in het stroomgebied van de Rijn. Verwachte regen aan het einde van de week kan na het weekeinde voor een lichte toename van water in de zogenoemde Rijnafvoer zorgen. Rond de Maasafvoer worden geen droogteproblemen verwacht.
(Bron)
Burger krijgt inspraak strafeisen

AMSTERDAM - Justitie gaat burgers, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties betrekken bij het bepalen van de strafeisen. Justitie wil volgens de GPD-kranten zo de gevoelens in de samenleving laten meewegen.
De afgelopen jaren zijn hier al kleinschalige experimenten mee gedaan. Vanaf deze zomer moeten bijvoorbeeld winkeliersverenigingen, ondernemersorganisaties, scholen en kerken hun mening kwijt kunnen.
Het Openbaar Ministerie wil tweehonderd tot 250 burgers en organisaties permanent via internet kunnen raadplegen over actuele vraagstukken.
Eerst wordt nagegaan wat de bevolking vindt van de strafeisen tegen veelplegers en recidivisten. Daarna wordt bekeken hoe de strafeisen voor geweldsmisdrijven en mishandelingen vallen.
De mening van de burgers is belangrijk, maar niet doorslaggevend, zegt hoofdofficier van justitie in Maastricht en voorzitter van de Landelijke Commissie Strafvorderingrichtlijnen Annemarie Penn-te-Strake in de kranten. Ze wil dat de strafeisen zo veel mogelijk overeenkomen met de opvattingen die leven in de samenleving.
(Bron)
'Reactor Tsjernobyl blijft ernstige bedreiging'

AMSTERDAM - De kernreactor in Tsjernobyl blijft niet alleen een ernstige bedreiging voor Oekraïne, maar ook voor Europa, Rusland en Wit-Rusland.
Dat heeft de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj maandag gezegd tijdens de herdenking van de explosie van de kernreactor in 1986, het zwaarste ongeluk met een reactor ter wereld.
De ontplofte reactor is bedekt door een beschermend omhulsel. Het omhulsel verkeert echter in slechte staat en het vervangen ervan loopt ver achter op schema.
Na de ontploffing van de reactor dreef een wolk radioactief materiaal over een groot deel van Europa. Bijna een kwart eeuw later zorgt dit nog steeds voor ernstige gezondheidsproblemen.
Volgens Janoekovitsj lijden twee miljoen mensen aan ziektes die het gevolg zijn van de straling. Delen van Wit-Rusland en Oekraïne zijn door de ramp onbewoonbaar geworden.
Janoekovitsj beloofde betere zorg voor de slachtoffers van de ramp en noemde dit een kwestie van 'eer en geweten'. De Oekraïense premier Mikola Azarov beloofde onder andere betere medische behandelingen en hogere pensioenen.
In Wit-Rusland was maandag een herdenkingsmars gepland. Voorgaande jaren gebruikten oppositiegroepen illegale herdenkingsbijeenkomsten als een podium voor hun protesten tegen de autoritaire regering van het land.
Dit jaar heeft de regering de herdenkingsmars goedgekeurd.
(Bron)
Hond zoekt baasjes op Duitse autoweg

HILDESHEIM - De Duitse politie heeft automobilisten dinsdag geadviseerd attent te zijn op een hond, die sinds het weekeinde geregeld opduikt op de A7 bij Hildesheim in de deelstaat Nedersaksen.
De schnauzer is op zoek naar zijn 78-jarige baas en diens echtgenote, die zaterdag bij een ongeluk op de A7 ernstig gewond raakten.
De man en vrouw liggen in een ziekenhuis. De hond werd door de aanrijding uit de auto geslingerd en zoekt nu wanhopig op en rond de A7 naar zijn baasjes.
Pogingen om het dier te vangen, hebben tot dusver geen resultaat gehad.
(Bron)
Zweden kiezen massaal voor andere naam

STOCKHOLM - Mohammed wordt Karl, Dick wordt Rick en Andersson wordt Brylla. Zweden veranderen massaal hun voor- of achternaam, meldde de Zweedse patent- en registratiedienst (PRV) dinsdag.
Circa twee miljoen Zweden hebben volgens de PRV een andere naam dan waarmee ze ter wereld komen. Dat is meer dan een vijfde van de bevolking (9 miljoen). 2008 was een recordjaar, met achtduizend wijzigingen.
Een naamadviseuse van de PRV zei tegen de Zweedse krant Svenska Dagbladet dat simpele wijzigingen het meest populair zijn.
''Susanne wil Suzanne zijn, om zo meer op te vallen in een land waar de schrijfwijze met de -s- gebruikelijker is. Buitenlanders nemen een authentieke Zweedse naam aan om gemakkelijker aan werk te komen'', aldus de naamadviseuse. ''Echtparen combineren hun achternamen; Nyman en Lindgren willen na hun trouwen Nygren heten.''
Maria (445.088 in 2009) en Anna (303.382) blijven volgens de statistieken de meest voorkomende vrouwennamen in Zweden. Bij mannen is dit Erik (302.067) en Lars (235.638).
(Bron)