zaterdag, augustus 14, 2004

Jongen neergestoken na stelen strippenkaart

In Amsterdam is een 16-jarige jongen zwaargewond in een ziekenhuis opgenomen na een steekpartij. De even oude dader is gearresteerd. Beide jongens zijn collega's van elkaar, werkzaam bij de Burger King aan het Leidseplein.
De jongen had een strippenkaart van zijn collega gestolen. Deze collega had dit gemerkt en besloot het slachtoffer hiermee te confronteren. Wat volgde was een ruzie, die dusdanig uit de hand liep dat de jongen, van wie de kaart was gestolen, een mes trok en het slachtoffer neerstak.
(Bron)
Amazonewoud wordt savannegebied

Door de opwarming van de aarde bestaat de kans dat het Amazonegebied binnen 50 tot 100 jaar wordt omgevormd tot een savannezone. Een soort grasland met hier en daar een groepje bomen.
De Braziliaanse wetenschapper Carlos Nobre wijst naast de klimatologische opwarming, ook naar het grote aantal bosbranden in het gebied. Nobre is verbonden aan het het Braziliaanse Nationale Instituut voor Ruimtewetenschappen (INPE) dat al jaren studie verricht naar de kwaliteit van het Amazonewoud.
"Bijna alle scenario's voorzien een 'savannisering van het Amazonegebied tussen nu en 50 tot 100 jaar", waarschuwde Nobre tijdens een conferentie over het gebied in de stad Brasilia. "In het ergste geval verliest het bos ongeveer 60 procent van zijn oppervlakte. Als we de situatie rooskleuriger bekijken verdwijnt er alsnog 20 procent van het woud."
De wetenschappers zijn bezig met een onderzoek dat begon in 1998 en dat doorloopt tot 2006. Ze onderzoeken de interactie tussen het Amazonegebied, ?s werelds grootste tropische regenwoud, en regionale weerpatronen. Meer dan 1000 wetenschappers en specialisten van honderden verschillende organisaties zijn bij het onderzoek betrokken.
Ook zonder de huidige ontbossing zou door de opwarming van de aarde 20 tot 30 procent van het woud verdwijnen. Volgens officiële Braziliaanse bronnen hebben branden sinds de jaren 70 tot eind 2002 meer dan 630.000 vierkante kilometer vernield van de 3,68 miljoen vierkante kilometer Amazonewoud in het land. Brazilië bezit 70 procent van het totale Amazonegebied.
De onderzoeker van het INPE meent dat de ontbossing, veroorzaakt door het oprukken van de sojacultuur en veeteelt, reeds een impact heeft op het klimaat. Door het verdwijnen van de bomen valt er minder neerslag, ook dit fenomeen zorgt voor opwarming van de aarde.
De gevolgen zijn al op landelijk niveau zichtbaar. De afbranding van het Amazonewoud zorgt voor de uitstoot van 75 procent van de Braziliaanse broeikasgassen. Hiermee staat Brazilië hoog in de top tien van meest vervuilende landen ter wereld.
Uiteindelijk heeft de teloorgang van het woud ook een mondiaal effect. De wolkenvorming gaat veranderen, waardoor er minder neerslag valt en de temperatuurstijging van de aarde in een stroomversnelling komt.
Nobre is van mening dat dit proces kan omgekeerd worden door de oprichting van een grote instantie die de inspanningen ten gunste van het Amazonegebied coördineert. Dat vereist een heroriëntering van de hulpmiddelen aanaangezien momenteel 'slechts 3 procent van de onderzoeksinkomsten naar het Amazonegebied gaat', aldus Nobre.
(Bron)
Noordelijke witte neushoorn bijna uitgestorven

De populatie noordelijke witte neushoorns bestaat nog maar uit 17 tot 22 exemplaren, aldus een rapport van de IUCN.
Zwaar bewapende stropers zijn de hoofdoorzaak dat de toch al zeer beperkte populatie de afgelopen 14 maanden met de helft is geslonken.
Volgens het rapport van de natuurbeschermingsorganisatie IUCN zijn de afgelopen 14 maanden 14 tot 19 noordelijke witte neushoorns door stropers gedood. Daardoor komen de laatste noordelijke witte neushoorns alleen nog voor het Garamba National Park in de Democratische Republiek Congo.
De stropers hebben het vooral voorzien op de flinks hoorns van de dikhuiden, die veel geld opleveren. In diverse Arabische landen en in landen als China, Taiwan en Zuid-Korea vormt neushoornhoorn een belangrijk ingrediënt voor de traditionele geneeskunde.
De witte neushoorn telt twee ondersoorten met ieder hun eigen verspreidingsgebied: de zuidelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum simum) en de noordelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum cottoni).
Het noordelijke ras kwam ooit wijd verspreid voor in de savanne ten noorden van Centraal-Afrika. In 1960 telde de populatie nog zo?n 2250 stuks. Door stroperij nam hun aantal in de decennia daarna dramatisch af. In 1984 werden nog maar 15 dieren geteld.
Dankzij strenge beschermingsmaatregelen in en rond hun laatste bolwerk, het Garamba National Park nam de populatie begin jaren negentig weer toe tot boven de dertig, maar de afgelopen jaren hadden stropers in het lange tijd door oorlog verscheurde land weer vrij spel.
"Het is bedroevend om steeds weer karkassen tegen te komen van gestroopte neushoorn en olifanten. De afgelopen 23 jaar hebben we ons best gedaan om de dikhuiden te beschermen, maar zwaar bewapende bendes hebben hier flink huisgehouden. Ironisch genoeg neemt de stroperij toe in tijden van vrede," aldus Kes Hillman Smith van het Garamba National Park Project.
Volgens het IUCN is een lange termijn strategie nodig om de laatste polulatie voor uitsterven te boeden. Op korte termijn is vooral versterking van de parkbeheerders gewenst.
Met de zuidelijke witte neushoorns gaat het wel weer goed. Ook deze dieren waren door stroperij bijna van de aardbodem verdwenen, maar in 1895 werd een kleine populatie van minder dan 100 dieren ontdekt in de streek van Umfolozi-Hluhluwe in Natal, Zuid-Afrika. Vandaag de dag is dat aantal toegomen tot ruim achtduizend zuidelijke witte neushoorns.
(Bron)
Hittegolven worden heter en langer

Volgens een wetenschappelijke studie krijgen Europa en Noord-Amerika de komende eeuw steeds meer te maken met langdurige hittegolven, die bovendien heter zullen zijn in vergelijking met voorgaande jaren.
Dat hebben twee Amerikaanse wetenschappers van het National Center for Atmospheric Research berekend.
Donderdag kwam een einde aan de hittegolf die Nederland tien dagen teisterde. Het was de 35ste hittegolf die het KNMI sinds 1901 registeerde. In Nederland is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden is bereikt.
De komende eeuw zullen dat er waarschijnlijk nog meer hittegolven volgen, zo luidt de conclusie van de onderzoekers Gerald Meehl en Claudia Tebaldi, die hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrrift Science hebben gepubliceerd.
De onderzoekers kwamen tot hun voorspelling met behulp van het in de VS ontwikkelde Parallel Climate Model, waarbij de achterliggende periode 1961-1990 werd vergeleken met de toekomstige periode 2080-2099. Het duo richtte zich op Parijs en Chicago, steden die respectievelijk in 1995 en 2003 te maken hadden met dodelijke hittegolven.
Volgens Meehl en Tebaldi kan Parijs op een toename van hittegolven van dertig procent rekenen, die bovendien langer en heter zullen zijn dan in het verleden.
De afgelopen hittegolven in Parijs duurde 8,33 tot 12,69 dagen. In de toekomst zullen de hittegolven 11,39 tot 17,04 dagen duren, aldus de onderzoekers. In Chicago zal de gemiddelde lengte stijgen van 5,39-8,85 dagen tot 8,5-9,24 dagen.
Ook zal het in de nachten minder snel afkoelen, waardoor de gemiddelde temperatuur tijdens het hoogtepunt van de hittegolf met drie graden Celsius zal stijgen.
Voornaamste oorzaak volgens de onderzoekers is de toename van broeikasgassen in de lucht, waardoor de warmte langer blijft hangen. Gassen zoals kooldioxide en methaan zorgen ervoor dat de warmte uit de teruggekaatste zonnestralen wordt vastgehouden.
De toename van hittegolven zal ongetwijfeld veel slachtoffers vergen, want hittegolven hebben een grote invloed op het welzijn van mensen en dieren. De hittegolf die Chicago in 1995 trof, kostte aan 739 mensen het leven. Door de hittegolf in Frankrijk overleden in de zomer van 2003 naar schatting 15.000 mensen, voornamelijk ouderen. Ook lieten duizenden stuks vee het leven.
(Bron)
Boek eens een nachtje gevangenis

Hoheneck, de grootste vrouwengevangenis in het voormalige communistische Oost-Duitsland heropent haar deuren voor... toeristen. Wie eens een gevangeniservaring wil beleven, water en brood inclusief, kan voor 100 euro een nachtje boeken in de gevangenis.
Althans dat zijn de plannen van het bedrijf Artemis GmH, die de oude gevangenis opkocht. "We geven mensen de kans om het verleden zelf mee te maken," zegt projectleider Michael Heinz.
Voormalige politieke gevangenen die gemarteld en onderdrukt werden binnen dezelfde gevangenis zijn echter woedend over het idee. ?Het bedrijf wil geld verdienen door te profiteren van de misère en de ellende die hier gebeurde. De vrouwen die hier gevangen hebben gezeten zijn beledigd door het gebrek aan respect,? zegt Margot Jann van een actiegroep.
Karl Hafen, van het Internationale Vereniging voor Mensenrechten heeft al duizenden telefoontjes en brieven ontvangen van furieuze voormalige gevangenen. "Een gevangenis veranderen in een toeristische trekpleister is onaanvaardbaar," vindt de man.
(Bron)
Joden in Auschwitz verbaal aangevallen

In het Poolse Auschwitz, bekend van het concentratiekamp waarin miljoenen mensen om het leven kwamen, heeft zich deze week een antisemtisch incident voorgedaan. Een groep van vijftig Israëlische, Amerikaanse en Poolse joodse studenten werd verbaal aangevallen door drie Franse toeristen.
Het bezoek aan het kamp was een onderdeel van een zestiendaagse reis georganiseerd de World Union of Jewish Students. Bij het zien van Israëlische vlag om de schouders van een van de studenten uit de groep gingen de Fransen door het lint. Daarbij werden diverse antisemitische leuzen en anti-Israëlische beledigingen geroepen.
Eén van de studenten werd vastgepakt door één van de Fransen. "Hij zei dat we terug moesten gaan naar Israël en dat we ons moesten schamen dat we hier met een Israëlische vlag rondliepen. Het was heel beangstigend. Hoewel ik vaker met antisemitisme in aanraking ben gekomen, had ik niet verwacht dat dit in Auschwitz zou gebeuren", aldus de 21-jarige Maya Ober, die tevens het kamp bezocht om omgekomen familieleden te herdenken.
De Poolse politie is niet verwittigd van het incident, omdat er geen strafbare feiten zouden zijn begaan.
(Bron)
Air France weigert vrouw zonder armen en benen

Een 42-jarige vrouw heeft luchtvaartmaatschappij Air France aangeklaagd nadat ze werd geweigerd op een vlucht. Reden hiervoor zou het feit zijn dat de vrouw geen armen en benen heeft. Volgens de vrouw zei een medewerker tegen haar dat 'een hoofd, lichaam en onderkant niet kan en mag worden vervoerd door Air France zonder begeleiding.'
De vrouw werd met lichamelijke afwijkingen geboren als gevolg van het lepramedicijn 'thalimode', dat haar moeder tijdens haar zwangerschap gebruikte. Volgens de vrouw heeft ze aan het voorval emotionele en psychische schade overgehouden. Ook heeft ze iemand moeten betalen om met haar mee te vliegen (als begeleider).
Toen ze eenmaal was waar ze moest zijn, in de Verenigde Staten, mocht ze van Air France niet terugvliegen zonder medische verklaring van een Amerikaanse dokter. De vrouw vond uiteindelijk een andere luchtvaartmaatschappij, British Airways, die haar wel alleen wilde terugvliegen.
(Bron)
Massaslachting in vluchtelingenkamp Burundi

Bij een aanval op een kamp voor gevluchte Congolese Tutsi's in Burundi zijn vrijdagavond tenminste 153 mensen om het leven gekomen. Nog eens 111 mensen raakten gewond. Het kamp ligt vol met de lichamen van mannen, vrouwen en kinderen die met hakmessen of vuurwapens om het leven zijn gebracht. Ook werden enkele huizen in brand gestoken.
De Hutu Strijdkrachten voor Nationale Bevrijding (FNL) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval inmiddels opgeëist. Volgens een woordvoerder werden leden van de FNL beschoten vanuit het kamp, waarop ze in de tegenaanval gingen. Het doelwit van de tegenaanval zou echter een Burundees legerkamp wat vlak bij het vluchtelingenkamp ligt zijn geweest.
Overlevenden van de massaslachting denken echter dat de aanval gepland was. Eerder deze week werd in pamfletten opgeroepen tot het uitmoorden van de Banyamulenge, de stam waartoe het grootste gedeelte van de vluchtelingen in het kamp behoren.
De FNL is de enige groep rebellen die niet deelneemt aan de eenheidsregering, die werd gevormd om de slepende burgeroorlog te beëindigen. De oorlog tussen een machtige Tutsi-minderheid en een Hutu-meerderheid is al tien jaar bezig en heeft tot nu toe minstens 300.000 slachtoffers geëist.
Het aangevallen kamp ligt vlakbij de grens met de Democratische Republiek Congo en huisvest zo'n vierduizend vluchtelingen. Het is eigendom van de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR.
(Bron)

Ze hebben geen olie, dus veel hulp hoeven ze niet te verwachten.
AMSTERDAM - De gestolen tas van prinses Margarita is weer boven water. De politie heeft hem in de nacht van vrijdag op zaterdag teruggevonden in een woning in Amsterdam-Noord.
(Bron)

Vraag ik me wel af wat de politie doet als mijn tas gestolen wordt. Ik heb ook altijd alles in m'n rugzak zitten. Okee, ik ben niet zo stom dat ik 'm in een auto zou laten liggen, dus de kans dat het gebeurt is wat kleiner - maar ik verbeeld me toch dat er niet actief naar gezocht zou gaan worden.
Bijgelovige Roemeen sterft op vrijdag de 13e

BOEKAREST - Een bijgelovige Roemeen die op vrijdag de dertiende de deur niet uit wilde uit angst voor een ongeluk, is op die dag overleden nadat hij in de keuken was gestoken door een wesp. Dat heeft de politie van de midden-Roemeense stad Cluj gemeld.
De 54-jarige Florin Carcu had alle mogelijke voorzorgsmaatregelen getroffen. Hij had zijn werkgever zelfs om een vrije dag gevraagd wegens zijn bijgeloof.
Artsen van de EHBO in Cluj verklaarden dat Carcu was gestoken door een wesp van een in Roemenië zeldzame soort, die de bijnaam "de wolf" heeft. Een steek daarvan is uiterst giftig.
(Bron)

vrijdag, augustus 13, 2004

Zojuist weer van alles leeggegoten op het terras.
Waar komt al dat water vandaan?!
Geheimen grootste knelpunt in relaties

UTRECHT - Veel relaties lopen vast omdat partners geheimen voor elkaar hebben of niet met elkaar praten. Naast buitenechtelijke slippertjes, verzwijgen echtparen bijvoorbeeld voor elkaar dat hen ontslag boven hun hoofd hangt, dat ze pornowebsites bekijken of zelfs dat ze kanker hebben. Dat constateert de Stichting Korrelatie.
De stichting krijgt veel telefoontjes en e-mails over relatieproblemen. Daarbij gaat het veelal over 'vastgelopen relaties'. Mensen praten te weinig openlijk met elkaar over gevoelens en houden uiteenlopende zaken voor zich, meldde Korrelatie vrijdag.
De oorzaak van relatieproblemen ligt vooral in het drukke leven dat mensen leiden, zegt T. Gerritsma die 27 jaar maatschappelijk werker is bij Korrelatie. "Mensen leven langs elkaar heen, groeien uit elkaar en vertellen niets meer." Als iemand dan gokverslaafd is, ruzie heeft op het werk of gevoelens heeft voor een ander, is dat haast niet meer bespreekbaar, verklaart Gerritsma.
Het kan volgens hem ook zijn dat partners dingen verzwijgen omdat ze de ander niet willen belasten. "Bovendien zijn sommige mensen bang om hun leven en dat van de kinderen overhoop te gooien." De maatschappelijk werker adviseert partners wekelijks zeker een uur met elkaar door te brengen. "Ze hoeven niet per se te praten, als ze maar tijd voor elkaar maken en er voor elkaar zijn."
(Bron)
Hulporganisaties onderzoeken prostitutie minderjarigen

AMSTERDAM - In Nederland werken naar schatting 1500 minderjarige meisjes en minimaal evenzoveel minderjarige jongens in de prostitutie. De handel in en exploitatie van deze leeftijdsgroep lijkt in ons land steeds grotere vormen aan te nemen. Hulporganisaties trekken dan ook aan de noodbel.
Plan Nederland, Defence for Children International Nederland en Unicef maakten vrijdag bekend dat ze samen werken aan een onderzoek over uitbuiting van minderjarigen. Op die manier willen ze zorgen dat er doeltreffend beleid komt om dit schrijnende probleem aan te pakken. Dat is volgens hen namelijk alleen mogelijk op basis van harde gegevens, schrijft Plan Nederland in een verklaring.
(Bron)
Eemsmond schaft zebrapaden af

UITHUIZEN - De gemeente Eemsmond in Noord-Groningen schaft alle zebrapaden af. Het college van burgemeester en wethouders is er niet van overtuigd dat de zebrapaden extra veiligheid geven. "De paden zorgen juist voor schijnveiligheid. Mensen zijn wat minder alert wanneer ze over een zebrapad lopen", legt wethouder H. Bolwijn uit.
Eemsmond is de eerste gemeente in Nederland die alle zebrapaden laat weghalen. De gemeente heeft momenteel zes zebrapaden. Drie jaar geleden werden deze voor het laatste vernieuwd. Toen al vond de gemeente dat paden niet echt een bijdrage leverden aan de veiligheid van voetgangers.
Inmiddels zijn de paden toe aan een opknapbeurt omdat ze slecht zichtbaar zijn geworden. Het gemeentebestuur heeft besloten de opknapbeurten niet uit te voeren en de vervaagde zebrapaden weg te laten halen.
"Uit onderzoek is gebleken dat mensen veel beter gaan opletten wanneer ze een onveilig gevoel hebben. Om die reden denken we dat we de verkeersveiligheid bevorderen door de zebrapaden weg te halen: zo zullen mensen zich voorzichtiger gedragen in het verkeer", aldus de wethouder.
Het besluit heeft inmiddels al geleid tot kritiek van bejaarden uit het verzorgingshuis Hunsingoheerd. Zij zijn het niet eens met de gemeente en voelden zich wel degelijk veiliger met een zebrapad. "Iedereen heeft het recht bezwaar te maken tegen onze beslissing. Daarvoor hebben we een externe bezwaarschriftencommissie", reageert Bolwijn. "En na de vakantie zullen we er in het college nog eens rustig naar kijken om te zien of er ook argumenten zijn gekomen om de zebrapaden alsnog te behouden."
(Bron)

In principe hoeven mensen ook niet op te letten op een zebrapad - het kruisende verkeer moet opletten. En als ze dat blijkbaar verrekken, dan plaats je maar een stoplicht, of een snelheidsremmende drempel.
België luidt noodklok over toename kinderporno-spam

AMSTERDAM - Na het Nederlandse Meldpunt Kinderporno luidt nu ook de Belgische Federal Computer Crime Unit de noodklok over de toename van het aantal ongewenste e-mails (spam) met kinderporno. De Unit krijgt de laatste tijd soms tientallen meldingen per dag over ongewenste mails met kinderporno.
"In het begin circuleerden er vooral tekstberichten met verwijzingen naar kinderpornosites die achteraf niet bleken te bestaan", zegt Guy Verbeeren van de Unit in dagblad de Morgen. "De laatste tijd komen er echter ook foto's met kinderporno in voor en zijn de sites echt".
In Nederland sprak het Meldpunt Kinderporno op Internet vorige week over een "dramatische toename met steeds extremere vormen van kindermisbruik". Het Nederlandse Meldpunt Kinderporno constateerde vorige week een dramatische toename van klachten over ongewenste e-mail waarin wordt verwezen naar kinderpornosites. Het eerste halfjaar van 2004 is het aantal meldingen over spam met kinderpornografische inhoud ruim verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar.
(Bron)
Konijn steekt opslagplaats cricketclub aan

Een brandend konijn heeft er vrijdag voor gezorgd dat een hut met duur gereedschap bij een cricketclub is afgebrand. De schade bedraagt tenminste 60.000 pond (90.000 euro).
Een aantal leden van een cricketclub in Wiltshire in Groot-Brittannië was bezig met het verbranden van dode takken op een groot vuur, toen er plotseling een brandend konijn uit de vlammen kwam. Het konijn rende rechtstreeks een hut in die gebruikt werd als opslagplaats voor onder andere grasmaaiers en ander (tuin)gereedschap. De hut vloog hierdoor in brand.
"Het vuur was al vijf minuten aan de gang toen het konijn uit de vlammen tevoorschijn schoot en de opslagplaats in rende," aldus James Bedbrook, de voorzitter van de club, tegen Reuters.
Er waren twee brandweerwagens nodig om het vuur te blussen. Tussen de resten van de verbrande hut werden ook de resten van het konijn aangetroffen.
(Bron)
Delfland zet noodpompen in

DELFT - Het hoogheemraadschap van Delfland heeft noodpompen geïnstalleerd op een aantal plaatsen in zijn gebied in verband met wateroverlast. Dat gebeurde na hevige regenbuien, waarbij in Maasdijk 50 millimeter regen viel. In die plaats staan enkele achtertuinen en kelders blank, meldde het schap vrijdagmiddag.
De noodpompen worden uit voorzorg geplaatst. Op de meeste plaatsen zijn ze nog niet in werking gesteld. In de dorpen Maasdijk (De Ruyterstraat en Willem III-straat) en De Lier (Van Rijnstraat en tunnel in Koningin Julianalaan) wordt al wel water weggepompt.
In recente verleden hadden het hoogheemraadschap, de brandweer en de gemeenten in het gebied een aantal keer handenvol werk na hevige en langdurige regenbuien. In het kassengebied in het Westland ontstonden miljoenenschades.
Op het moment zien de autoriteiten geen reden om een crisisteam bijeen te roepen. Wel zijn alle diensten in verhoogde staat van paraatheid gebracht, omdat de weersvoorspellingen aangeven dat er de komende 24 uur nog meer regen kan vallen.
(Bron)

Wateroverlast in Noord-Nederland

LEEUWARDEN - De hevige regenval zorgt in heel Friesland en met name in het noordwesten van de provincie voor veel wateroverlast. Tientallen straten en kelders zijn ondergelopen, zo liet een woordvoerder van de brandweer vrijdag weten.
In het noordwesten is volgens Friese weerman Piet Paulusma 130 tot 150 millimeter gevallen sinds donderdagavond. "Een record, zoveel regenwater is er nog nooit binnen een etmaal gevallen in Friesland", aldus de weerman.
In onder andere Franeker, Sexbierum en Harlingen staan straten blank en zijn woningen en winkels ondergelopen. Ook de tuinders in het kassengebied in noordwest Friesland hebben wateroverlast. In Tzummarum staat een laag water in de sporthal.
De brandweer probeert waar mogelijk het water weg te pompen. "Maar het moet wel ergens naartoe kunnen. De riolering en de bodem kunnen zulke hoeveelheden niet verwerken. Het water valt immers met bakken uit de hemel", aldus de woordvoerder van de brandweer.
In veel plaatsen worden straten afgesloten. De stoep is niet meer zichtbaar, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Waar rioleringsbuizen lopen, kunnen bovendien gaten in de wegen ontstaan.
Gemeentes hebben het druk met de wateroverlast. De gemeente Het Bildt heeft een crisisteam geformeerd dat de problemen inventariseert en aanpakt. De gemeente Menaldumadeel is vrijdagmiddag bereikbaar, normaal gesproken is het kantoor op deze dag gesloten.
(Bron)
Het regent hier helemaal niet. Ik woon gewoon onder een waterval.
Het ergste is dat kater ineens de gewoonte heeft ontwikkeld gezellig onder het laken te kruipen en zich lekker tegen me aan te nestelen. Heel leuk, heel lief, maar in combinatie met het feit dat ie zich doodleuk zeiknat laat regenen toch eh... wat minder. Een uiterst effectieve wekker :-(

donderdag, augustus 12, 2004

TT 104 Jeugdcentrum gesloten na misstanden

HAAKSBERGEN Een opvangtehuis voor licht verstandelijk gehandicapte tieners in Haaksbergen moet sluiten omdat er grove misstanden zijn geconstateerd. Volgens de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg is de zorg die het tehuis biedt "ver onder de maat".
De twaalf tieners in het particuliere tehuis Difference worden geslagen, wonen in donkere kamers, krijgen te weinig te eten en gaan soms niet naar school.
Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) sprak van "schokkende bevindingen". Het gaat volgens haar wel om een incident. De tieners uit Difference gaan binnen een week naar een andere instelling.
Graven uit zesde en zevende eeuw ontdekt in Elzas

STRAATSBURG - Archeologen hebben in de Elzas nabij de grens met Zwitserland een begraafplaats met 45 graven uit de tijd van de Merovingen (circa 430-751) ontdekt. De graven van krijgsheren uit de zesde en zevende eeuw zijn volgens de Franse archeoloog David Billoin rijk versierd en voorzien van talrijke wapens als speren, zwaarden en sieraden.
Volgens Billoin zijn het de grootste graven uit de tijd van de Merovingen die in Frankrijk zijn blootgelegd. De begraafplaats was al wel tientallen jaren bekend, maar tot nu toe waren slechts vijf graven ontdekt. In geheel Europa zijn slechts dertig Merovingische begraafplaatsen bekend.
(Bron)
Antillen hekelen nieuw inburgeringsstelsel Verdonkeremanen

WILLEMSTAD - Het nieuwe inburgeringsstelsel zoals minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) dat in haar contourennota heeft beschreven, is in strijd met internationale gelijkheidsnormen en met het verbod op discriminatie op grond van afkomst. Dat schrijft de Antilliaanse regering in een reactie op de eind april verschenen nota.
Volgens de Antilliaanse minister-president Etienne Ys hebben Antillianen die zich in Nederland wilden vestigen, tot nu toe altijd trouw het inburgeringstraject gevolgd. Maar het nieuwe voorstel van Verdonkeremanen gaat veel verder. Het grootste bezwaar ertegen is dat de nota een onderscheid maakt tussen Nederlanders die binnen de Europese Unie (EU) zijn geboren en Nederlanders die daarbuiten zijn geboren, aldus Ys.
Antillianen bezitten allemaal de Nederlandse nationaliteit, maar vallen toch onder deze laatste groep. Dit geeft hen aanzienlijk minder rechten en meer plichten. Zo moet de verplichte inburgeringscursus met goed gevolg worden afgelegd, anders dreigt een boete. Volgens de Antilliaanse regering zitten de Antillen en Nederland samen in een Koninkrijk en hebben ze een gedeelde nationaliteit en een gedeelde verantwoordelijkheid. Hierdoor zou er een betere verstandhouding moeten zijn.
In de brief aan Verdonkeremanen schrijft Ys: "Nederland zal naar ons oordeel zelfs niet de schijn moeten laten bestaan meer waarde te hechten aan economische belangen in Europees verband dan aan de staatkundige relatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen".
Ys wijst er verder op dat een in Hongarije geboren Hongaar die de Nederlandse taal niet beheerst en geen kennis heeft van de in Nederland geldende normen en waarden, volgens de contourennota ongestoord tot Nederland zal worden toegelaten. Dit terwijl een Antilliaan, met de Nederlandse nationaliteit, verplicht is zich in te burgeren als hij zich in Nederland wil vestigen.
"Dit is niet juist", aldus Ys namens de Antilliaanse regering. De brief aan Verdonkeremanen is volgens de premier woensdag de deur uitgegaan.
(Bron)
Mieren vormen superkolonie in Australië

AMSTERDAM - Sinds de van oorsprong agressieve Argentijnse mieren tientallen jaren geleden in Australië arriveerden, zijn ze een stuk rustiger geworden. Naburige nesten bevechten elkaar niet langer maar hebben een superkolonie gevormd die zich inmiddels over een afstand van honderd kilometer uitstrekt.
De enorme kolonie leeft onder de zuidelijke stad Melbourne. Argentijnse mieren zijn niet gevaarlijk voor mensen maar kunnen wel schade aan planten en dieren aanrichten.
In Zuid-Amerika leven de mierenkolonies op enkele tientallen meters van elkaar en zijn ze zeer agressief tegen elkaar. In Australië zijn de mieren sinds hun aankomst in 1939 echter genetisch veranderd. Ze zijn minder agressief en paren net zo goed met mieren uit een nabijgelegen nest.
De Argentijnse mieren zijn ook elders actief. In Californië hebben ze inheemse mierensoorten verdreven, de diversiteit van andere insecten verminderd, de verspreiding van zaden aangetast en het aantal hagedissen doen afnemen.
(Bron)
Huisdieren en familie populair als wachtwoord

AMSTERDAM - Meer dan 75 procent van de ondervraagde internetters heeft een wachtwoord dat makkelijk te achterhalen valt. De internetters hebben een wachtwoord dat met familie, vrienden of een bijzondere datum te maken heeft, zo meldt security.nl. De internetters werden ondervraagd door creditcardmaatschappij Visa Europe.
21 procent gebruikte hun bijnaam als wachtwoord. Verjaardagen en jubilea werd door 15 procent gebruikt, evenals namen van huisdieren. 14 procent gebruikte de naam van een familielid en 7 procent maakt gebruik van een memorabele datum zoals de Battle of Hastings (De invasie van England in 1066).
Eenderde van de ondervraagden zei verder dat ze hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al hun logins.
Hugo Bottelier, vice-president van Visa Europe zegt dat het niet verrassend is dat mensen namen gebruiken van hun geliefden of huisdieren om te gebruiken als wachtwoord: "Ze hebben vaak problemen om lange en ingewikkelde wachtwoorden te onthouden."
Hij zegt verder dat het beter is om wachtwoorden te kiezen die niet in het woordenboek staan: "Hackers kunnen via verschillende tooltjes de gemakkelijke wachtwoorden zo kraken. Zorg er verder voor dat je het wachtwoord niet te persoonlijk maakt, mensen kunnen het anders raden. En schrijf het zeker niet op."
(Bron)
Forse toename klachten discriminatie

UTRECHT - De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) constateert een forse toename van klachten over discriminatie op de werkvloer. Volgens de Commissie ontstaan veel conflicten over godsdienst en levensovertuiging door onwetendheid bij werkgevers en werknemers over wetgeving voor gelijke behandeling.
[En door onwetendheid op gebeid van fatsoen...]
De CGB meldde donderdag dat ze in de eerste helft van dit jaar 22 verzoeken heeft gekregen om een oordeel te geven over conflicten over godsdienst en levensovertuiging. Dat komt neer op 10 procent van het totaal aantal verzoeken dat de CBG kreeg. Een jaar eerder was dat nog 9 procent en in 2002 5 procent.
Volgens de Commissie gaat het bij het grootste deel van de verzoeken om situaties op de werkvloer. Een zegsvrouw wees tevens op een stijging bij het aantal oordelen over discriminatie, waarvan 80 procent ging over arbeidssituaties.
Tot nu toe zijn dit jaar negen oordelen uitgesproken die gaan over godsdienst en levensovertuiging. Dat komt neer op eentiende van alle uitspraken van de CGB, tegen 8,5 procent vorig jaar en 7 procent in 2002.
Volgens de CGB-woordvoerster blijkt uit de zaken die worden voorgelegd dat werkgevers ondanks goede intenties wel eens besluiten nemen die in strijd zijn met de wetgeving voor gelijke behandeling. "Zo blijken werkgevers soms niet stil te staan bij het stellen van kledingvoorschriften dat deze nadelig kunnen uitpakken voor sommige mensen."
(Bron)
Hondenbezitter 'geniet' van doodbijten kat

ALMELO - De politie heeft woensdagavond een 57-jarige hondenbezitter uit Almelo wegens dierenmishandeling aangehouden. De man stond rond 22.00 uur volop te genieten hoe zijn viervoeter, een Dobermann Pincher, opzettelijk een kleine kat doodbeet.
De Almeloër stond volgens de politie doodleuk bij zijn fiets een sigaretje te roken en toe te kijken hoe zijn hond de kat te grazen nam. Pas toen het dier dood was, commandeerde de eigenaar zijn hond de kat los te laten. Getuigen waarschuwden de politie. Die heeft de Almeloër kort daarna aangehouden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt wegens dierenmishandeling. De eigenaar van de dode kat is nog niet gevonden.
(Bron)
Tis in elk geval al weer wat koeler vannacht. Nu alleen hopen dat die %*$%^%^&)muggen weg zijn/volgevroten zijn/opgevroten zijn. En anders dat ze zich laten pakken met de muggengrill.

woensdag, augustus 11, 2004

Dan zit je op de stoep tegen de berging aan, beetje in de schaduw, armen voor je gezicht tegen het licht van de lantaarnpalen en het verkeer - mensen kijken dan heel gek naar je, raar is dat.
Maar ik heb heel wat wensen kunnen doen, en ik heb ook gewenst dat het morgenavond wéér helder is...


Meer.
Denen weren 'gezondere' granen van Kellogg

KOPENHAGEN - Denemarken heeft woensdag een verbod uitgevaardigd op een aantal ontbijtproducten van het Amerikaanse concern Kellogg. De Deense autoriteiten vinden de vitaminen die aan de producten zijn toegevoegd gevaarlijk voor de volksgezondheid. Consumenten zouden mogelijk te veel van die vitaminen, zoals ijzer en calcium, binnen kunnen krijgen.
Het is voor het eerst dat Denemarken vitaminerijke producten weert sinds de Europese Unie het land in 2003 dwong om voedingssupplementen toe te staan. Aan het besluit is een uitgebreid onderzoek voorafgegaan.
Het gaat in totaal om twaalf ontbijtgranen en zes graanrepen van Kellogg. De merken zijn niet vrijgegeven, maar de Deense pers meldde dat het verbod onder meer Corn Flakes en Frosties treft.
Kellogg liet via zijn Scandinavische dochtermaatschappij Nordisk Kellogg's weten het besluit te respecteren. Het gaat samen met de Deense autoriteiten op zoek naar een oplossing.
(Bron)
TT 106 De Kneus: extra belasting voor rijken

HILVERSUM CDA-minister De Kneus wil de koopkrachtdaling van minima volgend jaar compenseren door hogere inkomens zwaarder te belasten. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan het aanpakken van het dubbel spaarloon.
Volgens het Centraal Planbureau gaat het beter met de economie, maar gaat die ontwikkeling voorbij aan de minima. Die gaan er zelfs gemiddeld 2 procent op achteruit. Het kabinet sprak eerder af dat de koopkrachtdaling niet meer dan 1 procent mag bedragen.
De Kneus moet zijn voorstel nog in het kabinet bespreken. Vrijdag is voor het eerst weer ministerraad.
Dolverliefde Duitser krijgt politie achter zich aan

In het Duitse Fuerth werd de politie opgetrommeld na een melding van een dolverliefde Duitsers. De man hoopte gearresteerd te worden door de vrouwelijke agente waar hij een oogje op had.
Volgens de 23-jarige Duitser was er sprake van ?liefde op het eerste gezicht? toen de agente hem tegenhield bij een routinecontrole. De wanhoop om haar terug te zien dreef hem ertoe de politie te bellen en een drugstransactie te melden.Hij vertelde de politie dat de dealer er met een Fiat ? zijn eigen wagen- was vandoor gegaan en gaf de politie zijn eigen nummerplaat op. Na een zeven kilometer lange achtervolging haalden zes politieauto?s de man in. Tot zijn grote teleurstelling was het onderwerp van zijn dromen niet bij de agenten die hem arresteerden.
De man wordt aangeklaagd omdat hij de tijd van de hulpdiensten heeft verspeeld en voor het vervalsen van een misdrijf. Hij zal ook de kosten van de actie op zich moeten nemen.
(Bron)
Veel apparaten kapot na te hoge spanning Raalte

Door een stroomstoring in het Overijsselse Raalte kwam er gisteravond 260 volt uit de stopcontacten in plaats van 220. Bij de locale elektronicazaken staat de telefoon roodgloeiend. Tientallen mensen bellen met vragen over kapotte apparaten.
De storing is ontstaan na een defect bij het hoogspanningstation in Raalte. Veel huishoudelijke apparaten zijn door de te hoge spanning kapot gegaan. Vooral wekkerradio's en huishoudelijke apparaten vliegen momenteel bij de witgoedwinkels de deur uit. Essent raadt mensen met schade aan die bij hen te melden. Bedrijven kunnen de schade niet bij Essent melden maar moeten hier hun eigen verzekeraar over inlichten.
(Bron)
Wespen eten: oplossing plaag

Een 61-jarige man uit het Drentse plaatsje Eemsterveen denkt dé oplossing te weten tegen het wespen probleem. Om de groeiende overlast van de agressieve vliegende beesten tegen te gaan, frituurt hij ze gemarineerd in honing en sojasaus en eet ze op.
'Als iedereen wespen zou eten, dan zou de wespenplaag gauw over zijn', zegt de Drent nuchter. 'Maar veel mensen zijn er huiverig voor. Ik ben er helemaal niet bang meer voor en gek genoeg blijven ze nu weg. Alsof ze het ruiken.'
Hij lokt de wespen met honing en bakt ze op hoge temperatuur. 'Het kraakt wel als je erop kauwt [dat heet toch 'krokant'?], maar het smaakt heerlijk. Familie en kennissen eten ze ook. Dus allemaal wespen eten, dan zijn we er zo van af!'
(Bron)
Moordenaar cavia's blijkt slechts 9 jaar oud

Nadat er vorige week donderdag een aantal dieren dood werd gevonden op een kinderboerderij in Assen, heeft een buurtonderzoek hiernaar geleid tot het vinden van de dader. De dader in kwestie bleek een jongetje te zijn van slechts negen jaar oud. Het knaapje heeft inmiddels bekend en werd na verhoor door de politie overgedragen aan zijn ouders.
Vier cavia?s bleken te zijn doodgeslagen tegen een muur en nog eens twee kuikens en een konijn waren verdronken in een emmer. Een vrijwilliger reageerde geschokt: "Dit is echt heel erg. Er werden wel eerder stenen naar dieren gegooid en dieren gedumpt, maar dat dieren gedood werden heb ik nog niet eerder meegemaakt. Wie doet nou zoiets? Ik heb begrepen dat de jongen geestelijk gehandicapt is."
(Bron)

Sociaal duidelijk ook...
CoolWebSearch grootste online dreiging

AMSTERDAM - Uit een zes maanden durende onderzoek van een Australische internetprovider is gebleken dat de spyware-variant CoolWebSearch (CWS) de grootste dreiging vormt voor de internetter, zo meldt Security.nl. Een agressieve variant van CWS kan de prestaties van een pc behoorlijk verminderen of zelfs de pc laten crashen.
CoolWebSearch verandert onder andere de startpagina van de gebruiker. Vaak wordt de gebruiker naar coolwebsearch.com gestuurd. Ook kan CWS pornografische links aan de favorieten toevoegen en zoveel pop-ups laten zien zodat de pc vastloopt en crasht.
CWS is zeer moeilijk te verwijderen. CoolWebSearch verandert steeds, waardoor het bijna onmogelijk is geworden om een removal-tool (verwijderprogramma) te schrijven. De Nederlandse student Merijn Bellekom ging een jarenlange strijd aan met de makers van CWS. Hij schreef het programma CWShredder om de spyware te verwijderen, maar moest dit jaar de spywaremakers gewonnen geven: "Ik heb niet de middelen om de nieuwste varianten te verwijderen. Ze zijn te agressief en te gecompliceerd om automatisch te verwijderen," zo vertelde de student tegen The Register.
Het werd de student ook steeds lastiger gemaakt om de updates te vermelden op zijn site. "Steeds als ik een update had gemaakt om CWS te verwijderen, werd ik aangevallen door een DDOS-attack (Denial of Service), waardoor mijn website vaak offline was." De laatste varianten van de agressieve spyware noemt de student "a living hell."
Een internetter heeft inmiddels de strijd opgepakt en probeert de identiteit van CWS te achterhalen.
(Bron)
Ah, ik mag weer :-)
Vriendje belde: 'Heb jij nog stroom?' Ik lag nog (of eigenlijk: weer) in bed te lezen, maar nee, inderdaad, wekker was uitgevallen.
Lastig: mijn wekkerradio heeft wel een noodbatterij, maar... Juist. Een Hele Oude. En ik heb genoeg batterijen op voorraad, maar inderdaad niet zo'n blokbatterij. Even naar de winkel om er een te halen - nee, die winkels zullen wel dicht zijn, deuren, kassa, beveiliging, verlichting, niks doet het natuurlijk meer.
Hoe groot zou het zijn, vriendje en ik zitten aan twee kanten van een wijk, dus het is niet heel klein.
Toch maar Eneco gebeld: 'Op dit moment is er in de omgeving van Utrecht een stroomstoring', en er wordt aan gewerkt enzovoorts.
Inmiddels doet alles het weer. Ik ben wel erg blij dat de stroom niet uitviel toen het nog zo heet was (geen ventilator meer! help!).
Nog één dringende wens nu: dat die muggen eens oprotten uit mijn slaapkamer. Ondanks horren en gaas en spinnen, zit het vol. De spinnen zijn overduidelijk meer in elkaar geïnteresseerd dan in een lekker hapje, helaas.

dinsdag, augustus 10, 2004

TT 192 Journalist valt af bij McDonald's

HILVERSUM De AD-journalist Wim Meij die dertig dagen uitsluitend bij McDonald's heeft gegeten, is in die periode 6 kilo afgevallen. Zijn bloeddruk is gedaald.
Zijn bevindingen, die morgen in het AD staan, contrasteren met die van Morgan Spurlock, die over zijn maand McDonald's de film Super Size Me maakte. Spurlock groeide 12 kilo en kreeg leverproblemen en een hoger cholesterolgehalte.
Meij nuttigde 1900 calorieën per dag. Hij at veel salades en nam slechts af en toe een Big Mac. Spurlock propte 5000 calorieën per dag naar binnen. In Nova zegt hij dat hij niet McDonald's, maar "this all American way of life" aanvalt.

Als ik 5000 Kcal aan rauwkost naar binnen ga werken, kom ik ook aan, en krijg ik vermoedelijk heftige maag- en darmproblemen.
Tis maar welke keuze je uit een menu maakt, toch?
TT 110 De Kneus zet ingreep bij cao's door

DEN HAAG De cao's waarin loonstijgingen worden afgesproken, zullen niet meer algemeen verbindend worden verklaard. Minister De Kneus gaat vanaf 1 november cao's om die reden beoordelen, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten.
De Kneus zet met de brief het voornemen van het kabinet om in een besluit. Het kabinet kondigde dit voorjaar aan om bedrijfstak-cao's niet meer aan alle ondernemingen in een sector op te leggen als daardoor de loonkosten te hard stijgen.
De stap volgde op een conflict met de vakbeweging over het prepensioen.
Nieuwe politielector was betrokken bij extreem-links

Peter Klerks die per 1 augustus is aangesteld als lector aan de politieacademie in Apeldoorn, is in de jaren tachtig betrokken geweest bij extreem-linkse activiteiten. Klerks was destijds gemeenteraadslid van de PvdA in Amsterdam.
Klerks zou onder andere hebben meegewerkt aan het achterhalen van politiegegevens en de publicatie daarvan in linkse bladen zoals Bluf!. Dat schrijft Metro dinsdagochtend naar aanleiding van een onderzoek dat schrijver Peter Siebelt deed voor zijn op handen zijnde boek over Klerks.
De nieuwe lector was in 1984 medeoprichter van Buro Jansen en Janssen (J&J) dat onderzoek deed naar de politie en inlichtingendiensten voor 'iedereen die er wat zinnigs mee kan doen', aldus een advertentie in het linkse blad AMOK. De advertenties waarin J&J mensen opriepen om informatie te leveren voor een 'smerisarchief' stonden tussen de artikelen over het maken van brandbommen, zo schrijft Metro.
Klerks ontkent dit bericht. Hij zegt wel van de activiteiten te hebben geweten maar zelf niet mee te hebben gedaan. "Dat waren anderen." Schrijver Siebelt: "Klerks aanstellen als lector is hetzelfde als Osama bin Laden les laten geven op de academie voor inlichtingendiensten."
(Bron)

Kweenie, in mijn oude werk zou de heer Siebelt een kreet in zijn dossier hebben waar het woord 'paranoïde' ook deel vanuit zou maken.
'Mager moet uit het woordenboek'

AMSTERDAM - Het woord 'mager' moet uit de woordenboeken. Dat vindt de ADD (Anonieme Dunne Darmen ), de belangenvereniging voor dunne mensen. De ADD ziet mager als een scheldwoord 'dat gebruikt werd en wordt door de dikke overheersers'. Verder wil de belangenvereniging aandacht vestigen op het discriminerende karakter van de Nederlandse taal.
De vereniging heeft de uitgeverijen Van Dale en Kramer gevraagd 'mager' uit het woordenboek te halen. Ook zal een petitie met ruim drieduizend handtekeningen worden aangeboden aan minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
In een reactie zegt woordvoerder Marjolien van den Bergh van uitgeverij Van Dale Lexicografi geen aanleiding te zien het woord uit het woordenboek te weren. "Wij publiceren een beschrijvend woordenboek voor gesproken en geschreven taal. Mager maakt daar deel van uit. Je verandert de taal niet door een woord te schrappen."
Ook komt het woord niet in aanmerking de notitie scheldwoord te dragen. Volgens Van den Bergh wordt een scheldwoord pas in die hoedanigheid opgenomen als het woord drie jaar in woord en geschrift bekendstaat als scheldwoord. "Bij het woord 'mager' is daar zeker geen sprake van."
(Bron)

Doe dik er dan ook uit, en lelijk, en scheel, en en en...
En de dunne overheersers kunnen er helaas zelf ook wel wat van.
OM vraagt vrijspraak voor 'perfecte' kluisjesroof

DEN BOSCH - "Dit is ouderwets vakwerk waarvoor je eigenlijk alleen maar bewondering kunt hebben." Met die opmerkelijke woorden vroeg officier van justitie P. Emmen dinsdagochtend de rechtbank in Breda om drie verdachten van een spectaculaire kluisjesroof vrij te spreken. De drie Amsterdammers waren in mei al op vrije voeten gesteld. Er ligt geen bewijs tegen hen, luidde het oordeel van de rechtbank toen al.
In het laatste weekeinde van mei vorig jaar lieten twee of drie mannen zich insluiten bij de Fortis Bank aan het Kloosterplein in Breda, in het gedeelte waar zich de kluizen bevinden. In een tijdsbestek van 65 uur braken ze meer dan zestig kluisjes open. Op maandagochtend werd een medewerkster van de bank overmeesterd waarna de overvallers er vandoor gingen met 940.000 euro, sieraden en waardepapieren.
Maanden later, nadat een uitzending van Opsporing Verzocht aan de kluisjesroof was gewijd, meldde een getuige zich die een aantal Amsterdammers als schuldigen aanwees. Zowel de 30-jarige G.D. als de 38-jarige J.S. en de 22-jarige R.M. bleken kort na de roof met contant geld een dure auto te hebben aangeschaft. Hoewel zij geen van allen over een sluitend alibi beschikten, heeft het Openbaar Ministerie geen harde bewijzen tegen hen kunnen verzamelen.
S. bleek wel een van de gestolen aandelen in zijn bezit te hebben. Op basis van getuigenverklaringen acht het OM bewezen dat de Amsterdammer alle tweehonderd aandelen die bij de roof werden gestolen, heeft gehad. Daarvoor eiste de officier van justitie een werkstraf van honderd uur en tweehonderd dagen cel, waarvan 95 dagen voorwaardelijk. S. zat al 105 dagen in voorarrest dus zou niet terug hoeven naar de gevangenis.
Volgens het OM is bij de kluisjeskraak minder geweld gebruikt dan bij de gemiddelde tasjesroof. Hij kondigde aan dat de zaak tegen een vierde verdachte wat hem betreft zal worden geseponeerd. De rechtbank doet uitspraak op 24 augustus.
(Bron)
Honderden hanen dood na val van vrachtwagen

WEERT - Een onbekende vrachtwagenchauffeur heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de A2 bij Weert enkele honderden hanen verloren en is zonder zich om de dieren te bekommeren doorgereden. Dat meldde de politie dinsdag.
De politie denkt dat de truck rond 1.00 uur geslipt is en daarbij een deel van zijn lading heeft verloren. De chauffeur heeft de afgevallen kratten wel opgeraapt en meegenomen. Maar om de hanen die uit de kratten vielen, heeft hij zich niet bekommerd. Hij is gewoon doorgereden, aldus de politie.
Toen de agenten ter plaatse kwamen, waren de meeste hanen al dood. De andere nog levende hanen, die alle gewond waren, zijn afgemaakt.
(Bron)
TT 401 Bezwete Londenaren die zuchten onder het juk van de hittegolf kunnen sinds dinsdag alvast winterse kerstinkopen doen. Het wereldberoemde warenhuis Harrods opende zijn kerstafdeling met een oppervlakte van 930 meter. Voor de gelegenheid is een zomerse kerstman ingehuurd die bezoekers ontvangt in korte broek en T-shirt.
Gedumpt

Een Italiaanse 'dierenvriend' heeft zicht wel op een hele dieronvriendelijke wijze van zijn grote zwarte bastaardhond ontdaan. Het dier werd onlangs ontdekt op een bergtop van 4500 meter hoogte in het Monte Rosamassief. Het dier moet dagenlang op de besneeuwde en beijsde hellingen hebben rondgezworven op zoek naar zijn baasje. Een berggids ontdekte de sporen van het dier en volgde die. Uiteindelijk trof hij het dier totaal uitgehongerd en gewond aan. De gids slaagde erin de zwerver naar het dal te brengen.
(Bron)
Alle ramen open, languit op de bank, af en toe een vleugje wind over m'n gezicht.
Uiteraard de poes direct bovenop me.
Ik word net wakker, poes languit op de andere bank, kater hard mauwend op de vensterbank, in de regen.
Het ruikt nu heerlijk, maar een Bui zou ik het toch niet noemen, meer een verzameling druppels - maar misschien zet het nog door.
Diepste afgrond ter wereld in Kroatische grot

AMSTERDAM - Onderzoekers hebben in een berggebied in Kroatië ondergronds een loodrechte afgrond van meer dan vijfhonderd meter diepte ontdekt. Vermoedelijk gaat het om de diepste verticale afgrond ter wereld. Een speleologisch genootschap heeft dat maandag bekendgemaakt.
De kloof in het Velebit-gebergte loopt eerst 62 meter schuin omlaag. Daarna duikt hij 516 meter verticaal de diepte in, zei speleologe Ana Sutlovic Baksic. Nergens is de ondergrondse kloof breder dan dertig meter. Aan de voet van de kloof lopen enkele stroompjes en leeft een relatief grote kolonie bloedzuigers.
Kroatië is rijk aan ondergrondse kloven. Van de twintig diepste kloven ter wereld liggen er twee in het Balkan-land. De diepste kloof ligt in de westelijke Kaukasus op Georgisch grondgebied en is 1.710 meter diep. Die loopt echter niet loodrecht naar beneden.
(Bron)
Poes stuurt Belgisch vliegtuig terug

BRUSSEL - Een vliegtuig van de Belgische maatschappij SN Brussels Airlines dat op weg was naar Wenen, heeft dinsdag halverwege rechtsomkeert gemaakt naar de thuisbasis Brussel. In de cockpit was een kat binnengeslopen en die had zich "zeer agressief" gedragen, zei een woordvoerder van SN dinsdag op de Vlaamse VRT-radio. Daarop besloten de piloten terug te keren.
Onderzocht wordt nu hoe het huisdier uit zijn speciale reistas heeft kunnen ontsnappen. Volgens de eerste berichten wilde een kind het dier aaien. De poes kon toen ontsnappen en spoedde zich naar de cockpit, waar op dat moment de vliegeniers juist hun maaltijd gebruikten.
In eerdere berichten was er sprake van dat de kat de copiloot had "aangevallen", maar de maatschappij houdt het er nu op dat het dier om onduidelijke redenen zeer opgehitst raakte.
(Bron)
Wet terroristische misdrijven in werking

DEN HAAG - De werving voor de jihad en samenspanning met als doel een ernstig terroristisch misdrijf te plegen, zijn vanaf dinsdag strafbaar. Ook kunnen rechters hogere straffen opleggen voor misdrijven die zijn gepleegd met een terroristisch oogmerk. Daarmee is de Wet terroristische misdrijven van minister Donner van Justitie in werking getreden.
Hiermee volgt Nederland Europese richtlijnen om terrorisme actiever te kunnen bestrijden. In de meeste gevallen gaat het om een verhoging van de strafmaat met de helft. Straffen van ten hoogste vijftien jaar worden verhoogd tot levenslang of maximaal twintig jaar. Op het werven van mensen voor de gewapende strijd staat maximaal vier jaar celstraf. Dat was eerder één jaar.
(Bron)
Helikopters ingezet bij bestrijden duinbranden

DEN HAAG - De Luchtmacht heeft twee Chinook helikopters naar Noord-Holland gestuurd om te assisteren bij de bestrijding van branden die sinds maandag woeden in het duingebied tussen Beverwijk en Castricum. De brandweer vermoedt dat het gaat om brandstichting. Een eerste helikopter is omstreeks 06.00 uur dinsdagochtend vertrokken. Ruim drie uur later is een tweede Chinook ook gaan assisteren bij de bluswerkzaamheden, zo meldde het ministerie van Defensie dinsdag.
De burgemeester van Heemskerk had om de assistentie gevraagd. Ongeveer negentig brandweermannen waren dinsdagochtend nog steeds bezig met het blussen van een grote en moeilijk bereikbare brandhaard, aldus een woordvoerder van de gemeente Heemskerk.
Het vuur in de duinen brak maandag rond 17.00 uur uit. Er was sprake van zeven verschillende brandhaarden, binnen een gebied van ruim vijftig hectare. De meeste brandhaarden waren maandagavond onder controle, op een na. Door toenemende wind laaide het vuur gedurende de nacht weer op.
De Chinooks zijn dinsdag vertrokken van hun thuisbasis Soesterberg. Op weg naar Noord-Holland konden de Chinooks water ophalen in de Noordzee. In de watercontainers, die aan de onderkant van de helikopter hangen, kan bijna tienduizend liter water worden opgeslagen. De helikopters maken vijftien vluchten per uur. De verwachting is dat het blussen nog wel enkele uren in beslag neemt.
De politie houdt mensen die naar zee willen of het duingebied van Heemskerk willen bezoeken tegen. Dit om te voorkomen dat de strandgangers de brandweerlieden voor de voeten lopen. De mensen wordt aangeraden uit te wijken naar de stranden van Wijk aan Zee of Castricum. Volgens een woordvoerder van de gemeente Heemskerk wordt het strand op een zomerse dag door enkele duizenden mensen bezocht.
(Bron)
'Overheid moet harder optreden tegen spyware'

AMSTERDAM - De overheid moet harder optreden tegen spyware. Dat is de conclusie van een praktijkonderzoek van de stichting Safe Internet Foundation (SIF) dat maandag wordt gepresenteerd. De SIF adviseert meer voorlichting en een hardere handhaving en aanscherping van de Telecomwet. Volgens de SIF beschermt de Telecomwet onvoldoende tegen spyware.
Spyware wordt opgenomen in software en registreert de gegevens van een internetgebruiker. Daarbij moet worden gedacht aan de sites die hij bezoekt, maar ook aan bijvoorbeeld creditcardgegevens.
De SIF heeft in het onderzoek normaal surfgedrag gesimuleerd. Daaruit bleek dat computers vrij gevoelig zijn voor het ontvangen van spyware. De spyware wordt geïnstalleerd met programma's die software ontdoen van beveiliging, zogenaamde cracks. Ook illegale mp3's, en websites met gratis erotiek zijn vaak besmet met spyware.
De gebruikers kunnen ook zelf maatregelen nemen. De SIF adviseert regelmatig Windows updates te draaien en het automatisch updaten aan te zetten. Ook is het verstandig niet te klikken op 'vreemde popup's. Verder raadt SIF aan geen pagina's met gratis porno, mp3's en cracks te bezoeken.
De SIF is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor veilig internetgebruik door voorlichting en onderzoek.
(Bron)
FNV dreigt met acties bij Albert Heijn

ZAANDAM - FNV Bondgenoten dreigt bij Albert Heijn met acties. De reden ligt in onenigheid over de betaling van uitzendkrachten in de distributiecentra. Onderhandelingen hierover liepen maandag vast.
FNV-bestuurder H. Westerhof verklaarde na afloop van het overleg dat zijn organisatie van plan is AH een ultimatum te stellen. Als het bedrijf daar geen gehoor aan geeft, zullen mogelijk werkonderbrekingen volgen.
FNV Bondgenoten vindt dat uitzendkrachten in distributiecentra betaald moeten worden volgens een CAO van Albert Heijn zelf. Die CAO is sinds 21 maart niet meer van kracht, omdat de bonden die hebben opgezegd. Zolang er geen nieuwe CAO is, blijft de oude van kracht. Volgens AH geldt dat echter niet voor uitzendkrachten.
De uitzendkrachten worden nu betaald volgens de zogeheten ABU-CAO. Volgens FNV Bondgenoten is die regeling veel ongunstiger dan de CAO van Albert Heijn. De woordvoerder van het supermarktbedrijf spreekt dat tegen. "Sommige mensen krijgen zelfs meer." De FNV wil nu dat Albert Heijn de betalingsachterstand die het bedrijf zou hebben, gaat inlopen.
(Bron)
'Natuurrampen grotere bedreiging dan terrorisme'

LONDEN - Enorme vloedgolven, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen vormen een grotere potentiële bedreiging voor de mensheid dan terrorisme. Dat stelden onderzoekers van een gerenommeerd Brits wetenschappelijk instituut maandag tijdens een persbijeenkomst, zo berichtte de omroep BBC.
De wetenschappers, verbonden aan The Royal Institute (RI) waarschuwden dat wereldwijde natuurrampen (Global Geophysical Events) bij lange na niet serieus genoeg worden genomen. De ogen van de wereld zijn, zeker sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, te eenzijdig gericht op het internationaal terrorisme, menen zij.
De onderzoekers verwezen onder meer naar de uitbarsting van de Indonesische vulkaan Tambora in april 1815, voorzover bekend de grootste in de geschiedenis van de mensheid. As en vulkanisch gesteente werden 44 kilometer de lucht in geslingerd en kwamen tot 1500 kilometer verder neer. 92.000 mensen kwamen om.
Volgens de wetenschappers zijn dergelijke grootschalige natuurrampen zeldzaam, maar moeten ze wel degelijk serieus worden genomen. Grondig onderzoek, alertheid en een gedegen voorbereiding kunnen op de lange termijn vele duizenden mensenlevens redden, betoogden zij.
(Bron)
TT 401 Een Engelse scholiere mocht niet in een verzorgingshuis werken omdat ze de sollicitatiebrief met zwarte inkt had ingevuld in plaats van met blauwe. Het duurde vijf weken voor ze de afwijzing binnenkreeg. Nu duurt het vijf weken voor ze weer in aanmerking komt.
Vijf uur, na uren woelen en muggenjagen maar gewoon buiten gaan zitten. Het langzaam lichter zien worden terwijl de katten languit aan m'n voeten liggen en naarmate het lichter wordt, ook wat actiever worden. Het bijna te fris vinden in m'n t-shirt en dan ontdekken dat het 23 graden is.
Jammer dat de vogelconcerten nu echt wel afgelopen zijn, ik hoor net wat kraaien roepen en iets mezigs schicht al piepend door de tuin.
Alle ramen die overdag angstvallig dichtgehouden worden, staan nu wagenwijd open, laten we hopen dat het inbrekersgilde het ook te warm vindt.

maandag, augustus 09, 2004

Italiaan hangt twee uur lang met auto boven afgrond

Een Italiaanse automobilist heeft twee uur lang zijn voet op het rempedaal gehouden om te voorkomen dat zijn auto in een vijf meter diepe afgrond zou vallen.
De 20-jarige man reed met zijn auto in de buurt van de Umbrische stad Arrone een doodlopende weg in en kon op het laatste nippertje voorkomen dat hij de afgrond in reed. De helft van zijn auto hing boven de afgrond, waardoor hij zijn voet ononderbroken op het rempedaal moest houden.
De Italiaan heeft er twee uur lang gehangen, toeterend om aandacht, voordat de politie eindelijk kwam om hem uit de penibele situatie redden.
(Bron)
TT 120 DEN HELDER Bij de Donkere Duinen in Den Helder woedt een grote bosbrand. Vanwege de oostelijke wind, die richting zee waait, heeft de politie een deel van het strand ontruimd. De brandweer is met minstens tien bluswagens ter plaatse.

Droog dennenbos met een kurkdroge onderlaag van afgevallen naalden - één stukje glas en het is raak. Het zal er wel lekker ruiken nu...
Visser tuigt zwemmers af met hengel

Een echtpaar is gisteren afgetuigd door een 43-jarige visser uit Leerdam. De twee maakten zich op om in een plas in het Gelderse Vuren te gaan zwemmen. De visser vond echter dat dit te dicht bij zijn stekje was.
De Leerdammer ging totaal door het lint en gebruikte zijn hengel om het stel af te ranselen. Bij zijn aanhouding door de politie verklaarde de man dat de twee alle vissen aan het schrikken hadden gemaakt door te dicht langs zijn vistuig te lopen.
(Bron)
Kleine mensen verplicht in kinderzitje

AMSTERDAM - Kinderen tot 1.35 meter en kleine volwassenen moeten binnenkort allemaal verplicht in een kinderstoeltje op de achterbank van de auto zitten. Volgens De Telegraaf werkt de Europese Unie momenteel aan een voorstel die dat bepaalt.
Mogelijk wordt de wet zelfs zo aangescherpt dat straks iedereen onder de 1.50 meter verplicht in een kinderzitje moet plaatsnemen. Verder blijkt uit de wet dat er straks nog maar plaats is voor twee kinderzitjes op de achterbank. Meer kinderen achterin wordt dus een probleem. Een uitzondering wordt gemaakt voor incidenteel vervoer over korte afstanden door een andere persoon dan de ouders.
De Belangenvereniging van Kleine Mensen (BVKM) is woedend over de op handen zijnde maatregel. De organisatie is bang dat duizenden van haar leden straks in een kinderstoeltje belanden.
(Bron)

En kleine mensen met een aangepaste auto? Moeten die ook achterin zitten? Dan kunnen ze niet meer bij het stuur!
Bejaarde vrouw (98) wordt computerfan

AMSTERDAM - De 98-jarige bejaarde vrouw Mary Robinson uit Engeland bewijst het: je bent nooit te oud om te leren. De 98-jarige had tot voor kort nog nooit een computer aangeraakt, toen zij kort geleden in aanraking kwam met een computercursus.
De vrouw slaagde met succes voor haar computercursus. Robinson gebruikt de pc nu vooral om boodschappen te doen en kaartspelletjes te spelen. "Computers zijn fantastisch, je kunt er zoveel mee. Ik moet nog een hoop leren."
(Bron)
Ouders aangehouden voor mishandelen dochters

DEN HAAG - De politie heeft vrijdag een man en vrouw uit Den Haag aangehouden omdat zij hun dochters van 16 en 19 jaar zouden hebben mishandeld en in huis vastgehouden. Dat meldde de politie maandag.
De politie kwam in actie door diverse meldingen dat de zusjes in hun ouderlijk huis in de wijk Transvaal werden vastgehouden. De slachtoffers konden "al langere tijd" hun huis niet uit, maar onduidelijk is of de politie daarmee doelt op uren, dagen of nog langer.
De meisjes waren gewond toen de politie hen vond. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht en worden verder opgevangen. De achtergronden van de zaak zijn nog niet bekend. De politie sluit niet uit dat ze nog meer mensen zal arresteren. Verder wilde de zegsvrouw er maandag niets over kwijt, omdat het onderzoek nog in volle gang is.
(Bron)
Tis hier 34 graden in de schaduw in de wind...

zondag, augustus 08, 2004

TT 120 OSS Op de Heihoeksingel in Oss is een wandelende kaaiman aangetroffen. Het is onduidelijk waar het 70 cm lange beest vandaan komt. Een dierenambulance heeft de kaaiman naar reptielenhuis Iguana in Vlissingen gebracht.
TT 103 Hitte speelt stroomcentrales parten

ARNHEM Het warme zomerweer begint bij de stroomcentrales tot problemen te leiden. Omdat het koelwater uit de rivieren opwarmt, moeten de centrales op een lager pitje draaien om te voorkomen dat het milieu te zwaar wordt belast.
Daardoor kunnen de centrales minder reservecapaciteit opbouwen.Normaal ligt de capaciteit op 1400 megawatt. Dat is nu 1200 megawatt. Netbeheerder Tennet benadrukt dat de stroomvoorziening niet in gevaar is. Wel is de controlefase verhoogd van 0 naar 1. Het maximum is 2.
Condooms in India hebben meerdere doeleinden

Slechts 20 tot 25 procent van alle in India geproduceerde condooms, worden gebruikt voor seks. De overgrote meerderheid wordt gebruikt voor andere doeleinden, zoals bij de bouw van wegen en voor het oppoetsen van goud. Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Lucknow, de hoofdstad van de deelstaat Uttar Pradesh.
In stedelijke gebieden kopen aannemers massaal condooms in en verwerken die in onder meer asfalt. Het latex zou de wegen gladder maken en ervoor zorgen dat er minder scheuren in het wegoppervlakte komen. Ook blijken de preservatieven uitermate geschikt om daken waterdicht te maken, zo meldde de krant Asian Age dit weekeinde.
Verder zijn ook de producenten van met goud bestikte sari's zeer ingenomen met de voorbehoedsmiddelen. Condooms met glijmiddel maken het oppoetsen van het goud veel makkelijker. Vroeger werd het poetswerk gedaan met gesmolten was, maar dat gaat sinds een jaar of drie veel makkelijker met condooms, aldus een werknemer van een kledingzaak.
Op het platteland zijn condooms gesignaleerd die in gebruik zijn als ballonnen voor kinderen en als een handig meeneemzakje voor water.
Volgens de universiteit zijn de bevindingen van het onderzoek verontrustend. Nu zou blijken waarom het aantal besmettingen met HIV-aids in India blijft stijgen, ondanks de schijnbaar succesvolle pogingen van de overheid om het gebruik van condooms te bevorderen.
Daarnaast zou er een illegale handel in de voorbehoedsmiddelen zijn ontstaan. De overheid probeert via verscheidene organisaties condooms gratis onder de bevolking te verspreiden, maar die zouden massaal voor commerciële doeleinden worden doorverkocht.
(Bron)
Stranden niet meer bereikbaar met auto

DEN HAAG - Sinds een uur of elf zondagmorgen zijn de populaire badplaatsen langs de Nederlandse kust vrijwel niet meer bereikbaar. De parkeerplaatsen bij de stranden van onder meer Scheveningen, Bloemendaal, Zandvoort en de Zeeuwse badplaatsen staan vol, net als de toegangswegen.
"Het heeft, net als altijd op dit soort mooie zomerse dagen in het weekeinde, geen enkele zin om nu nog met de auto naar het strand te rijden", zei een woordvoerster van de ANWB rond het middaguur. "Helaas zijn er nog steeds mensen die het proberen."Op de wegen in Haarlem, Zandvoort en Bloemendaal is het extra druk wegens de formule-3-races op het circuit in Zandvoort. Die wedstrijden trekken tienduizenden bezoekers die veelal met de auto naar het matig bereikbare evenemententerrein trekken.
De N200 van Haarlem naar Zandvoort en de N201 van Uithoorn naar Zandvoort zijn gedeeltelijk afgezet omdat er in de badplaats geen parkeerplaatsen meer beschikbaar zijn. Ook de N203 van Amsterdam naar Alkmaar is ter hoogte van Castricum afgesloten wegens gebrek aan parkeerruimte.
De ANWB adviseert strandbezoekers om de auto te laten staan en gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets.
(Bron)

Sja, volgens mij riepen ze om acht uur al dat je vooral niet met de auto moest gaan...
In de tuin is het 34 graden in de schaduw, en morgen wordt het nog warmer.
Vriendje en ik zouden uit eten, maar we voelen er alleen voor als we IN de koeling van een restaurant mogen eten, dus we blijven lekker thuis. Ik heb nog ijs in de vriezer ;-)
Vorige post gemaakt om kwart over 12, maar Blogger heeft ineens weer een eigen tijdvoering.
Nu is het 0:22.