vrijdag, augustus 08, 2008

Medicatie ontzegd aan Britse nierkankerpatiënten

LONDEN - Groot-Brittannië wil stoppen met het verstrekken van vier levensverlengende medicijnen aan patiënten met vergevorderde nierkanker. De middelen zijn te duur. Dat meldden Britse media donderdag.
Volgens verbijsterde ex-nierkankerpatiënten zou dit een vroege dood voor veel patiënten veroorzaken. [Maar die ex-patiënten zijn natuurlijk niet de groep die het betreft.]
De medicijnen kosten echter 35.000 pond (meer dan 44.000 euro) per persoon per jaar en wegen daarmee niet op tegen de paar maanden waarmee ze een patiëntenleven kunnen verlengen, aldus de nationale Britse gezondheidsdienst.
Het voorstel is onderdeel van een ontwerp voor nieuwe richtlijnen in de Britse gezondheidszorg. In Groot-Brittannië leven ongeveer 3600 mensen met nierkanker in een vergevorderd stadium.
Als de nieuwe richtlijnen van kracht worden, is er voor hen nog maar één levensverlengend middel beschikbaar. Dat medicijn, interferon, slaat volgens kankerspecialisten echter bij weinig patiënten aan.
(Bron)

Doe het dan gelijk goed: als vaststaat dat iemand een terminale ziekte heeft, krijgt z/hij nog 3 maanden om dingen te regelen, afscheid te nemen, dat soort dingen. En daarna gewoon een spuitje. Scheelt heel veel geld. En het is dezelfde redenatie als bovenstaande.
Iedereen die leeft afmaken - dood gaan ze toch - werkt minder goed, want tussen geboorte en dood kunnen sommigen nog best productief zijn.
Amerikanen sluiten Irakezen op in houten kisten

WASHINGTON - De Amerikaanse bezettingsmacht in Irak sluit recalcitrante Iraakse gevangenen staande op in houten kisten die amper groter zijn dan de Arabieren zelf en soms kleiner zijn dan een telefooncel.
Dit heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN vrijdag gemeld. Sommige van de houten kisten zijn maar 1,83 meter hoog, met een grondoppervlak van 92 bij 92 centimeter.
Volgens het Iraakse ministerie van Volksgezondheid is de gemiddelde Iraakse man 1,68 meter lang.
Volgens een Amerikaanse militaire woordvoerder worden de Irakezen "niet langer dan twaalf uur achter elkaar" in de houten kisten gestopt. Zij krijgen eten en drinken en "er is nog nooit een gevangene doodgegaan".
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt zich zorgen dat het extreem warm kan worden in de houten kisten. Grote delen van Irak hebben een woestijnklimaat.
De Amerikaanse behandeling van Iraakse gevangenen is reden tot zorg sinds het schandaal rond de Abu Ghraib-gevangenis waar Irakezen werden gemarteld en vernederd.
De VS houden 20.000 Irakezen vast. De informatie over de houtenkistenpraktijken kwam beschikbaar nadat in 2005 een beroep was gedaan op de Amerikaanse wet op de openbaarheid van bestuur.
(Bron)
Oorzaak aandoening kinderen in Boekel nog raadsel

BOEKEL - Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van het onwel worden van twaalf kinderen donderdagavond tijdens een speurtocht in een bos bij een camping in Boekel.
Van de kinderen liggen uit voorzorg er nog drie in het ziekenhuis van Helmond en drie in dat van Oss. Dat heeft burgemeester Hans Haas van de gemeente Boekel vrijdag medegedeeld.
De brandweer breidt in de loop van de dag de zoektocht in het bosgebied naar de oorzaak verder uit. In het bos was een vossenjacht uitgezet waaraan ongeveer vijftig kinderen tussen 12 en 14 jaar en hun begeleiders deelnamen.
De twaalf die ziek werden, zaten in één groep. Zij voelden zich niet goed en hadden last van hun ogen. De kinderen werden met spoed overgebracht naar ziekenhuizen in Nijmegen, Helmond en Oss.
Later meldden zich nog twee volwassen met dezelfde klachten. Ook zij zijn overgebracht naar een ziekenhuis.
De politie heeft het bos afgezet en gasten van een nabijgelegen camping opgevangen in een kantine. Nadat de brandweer een strook bos naast de camping had uitgekamd, metingen had verricht en geen gevaarlijke stoffen had aangetroffen, konden de campinggasten vrijdagochtend om vier uur terugkeren naar hun slaapplaats.
Bij zonsopgang zijn politie en brandweer opnieuw begonnen het bos te onderzoeken.
Burgemeester Haas in overleg met de organisatie besloten een ander jeugdevenement dat vrijdag in de Boekelse bossen zou worden gehouden, vooralsnog af te gelasten.
(Bron)
Visolie van huismerk goed en goedkoop

Visvetzuren zijn gezond. Wie geen vis lust, kan kiezen voor visoliecapsules. De Consumentenbond testte 22 visoliecapsules. De beste koop blijkt de Gezuiverde Visolie van de Hema.
De Gezondheidsraad adviseert een hoeveelheid van 450 mg EPA en DHA per dag. De onderzoekers van de Consumentenbond hebben gekeken welke merken dit als dagdosis adviseren, en of de hoeveelheid die op het etiket staat inderdaad in de capsules zit.
De visoliecapsules van de Hema, Etos, Albert Heijn en DA bevatten precies 450 mg per dagdosis. Deze vier merken zijn bovendien voordelig. De Hema is met €2,20 voor 50 stuks het goedkoopst en daarmee beste koop.
De meeste andere merken wijken in hun dosering wat af van de aanbevolen 450 mg. Een kleine afwijking is niet erg. Kwalijker is het als er echt te weinig of juist te veel in de capsules zit. New Care en Pharma Nord bevatten een dagdosis van 900 mg! Dit zou zelfs schadelijke bijwerkingen kunnen geven.
Bij de meeste merken troffen de onderzoekers in het laboratorium de hoeveelheid EPA en DHA aan die op de verpakking staat. Een behoorlijke afwijking naar beneden heeft Vital Green Chlorella. Daarin zit maar liefst 35 procent minder EPA dan de verpakking vermeldt. Grote afwijkingen naar boven (tot zo'n 30 procent meer) werden gevonden bij El Mare, Orthica, Ameu en Bional.
Het eten van vette vis heeft de voorkeur boven het slikken van visoliecapsules. De capsules zijn tweede keus.
(Bron)
Flitspaal snapt Brit twintig maal

LEERDAM - Een 37-jarige Brit is de afgelopen maanden twintig maal geflitst door dezelfde snelheidspaal op de N484 bij Leerdam. De politie heeft de man van de weg - toevallig de N484 - gehaald.
De man had inmiddels een boetebedrag van 1174 euro aan 'flitsrekeningen' open staan. Hij kon niet alle boetes gelijk betalen, waarop agenten zijn auto in beslag hebben genomen. Als zijn schuld is voldaan, krijgt hij zijn voertuig weer terug, aldus de politie vrijdag.
(Bron)
Mia Farrow opent 'Darfur-spelen' op internet

AMSTERDAM - De Amerikaanse actrice en activiste Mia Farrow heeft vrijdag een 'alternatieve' olympische openingsceremonie op internet geplaatst, waarin vluchtelingen uit Darfur in de kale woestijn in het oosten van Tsjaad spelen op zanderige sportveldjes.
De video is bedoeld om China te onder druk te zetten om zijn invloed in Sudan aan te wenden om een eind te maken aan het vijf jaar durende conflict in het Afrikaanse land.
De uitzending van Farrow viel samen met de overvloedige openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing. In de video lopen de actrice en een kind in een zandstorm en heeft Farrow een gedoofde fakkel in haar hand. Een Sudanees jongetje zingt op de achtergrond: "Sudan is mijn land. Sudan is het land van mijn grootmoeder en grootvader... Sudan zal altijd mijn thuis zijn."
Mensenrechtenorganisaties, waaronder Farrows Dream for Darfur, hebben de Olympische Spelen aangegrepen om hun beschuldigingen kracht bij te zetten dat China's banden met de regering in Khartoem het bloedvergieten in Darfur verhevigen. Bij het conflict zijn ongeveer driehonderdduizend mensen om het leven gekomen. Farrows organisatie heeft de Spelen zelfs 'Genocide Spelen' genoemd.
China koopt bijna tweederde van Sudans olieproductie op en wordt ervan verdacht het land te voorzien van wapens, die vermoedelijk worden gebruikt in de westelijke regio Darfur. Beide landen ontkennen deze beschuldigingen, maar China voorkomt wel dat de VN-Veiligheidsraad strenge maatregelen tegen Sudan kan nemen.
Mia Farrow wil tijdens de eerste week van de Spelen iedere dag nieuwe video's op internet plaatsen van interviews met vrouwen en kinderen. Ongeveer 250 duizend mensen uit Darfur verblijven in de vluchtelingenkampen in Tsjaad. Bijna 2,5 miljoen anderen die door de gevechten ontheemd zijn zitten nog in Darfur.
China heeft een lid van Dream for Darfur dat de video aan Chinese verslaggevers wilde overhandigen de toegang tot het land ontzegd.
(Bron)
Weer pelikaan ontsnapt uit Artis

Net als in 2005 is er ook nu weer een roze pelikaan uit Artis ontsnapt. Blijkbaar zijn de vleugels niet goed geknipt of weer aangegroeid waardoor deze reus onder de vogels de vrijheid kon kiezen. Waar het dier zich op dit moment bevindt, is niet bekend.
"Het is wel de bedoeling dat de pelikaan terugkomt in Artis, want Amsterdam is niet echt een goede plek voor deze vogel, vanwege het verkeer en de drukke wateren", zei een medewerker van de dierentuin. De vogel, die van nature voorkomt in Rusland, Oost-Europa en Afrika, zou volgens hem wel kunnen overleven in de Nederlandse natuur. Het klimaat is prima geschikt en er is voedsel genoeg.
Het gebeurt overigens wel vaker dat vogels ontsnappen uit dierentuinen of waterwildcollecties. Over het algemeen overleven ze het niet zo heel lang, maar sommige soorten zoals de halsbandparkiet en nijlgans hebben zich weten te handhaven en horen bij een dagje Randstad.
(Bron)


In 2005 ontsnapte er ook al eens een pelikaan uit Artis. Die kreeg de bijnaam 'snelle Pelle'. Het dier maakte een flinke reis, via de Oostvaardersplassen naar Friesland. In eerste instantie werd hij daar met rust gelaten, omdat hij zichzelf wist te voorzien van vis. Na een tijdje bleek hij toch wel een vreemde eend in de bijt, hij werd dunner en zijn vacht werd vaal. Hij is toen gelokt met een vis en teruggebracht naar Artis. Of dat met deze pelikaan ook zal lukken is maar de vraag. Eerst zal hij teruggevonden moeten worden. Hij zou al gesignaleerd zijn in de buurt van het Centraal Station. Artis roept mensen op om, als de pelikaan gezien wordt, het dier vooral met rust te laten.
Kleine dwergvleermuis waargenomen in Nederland

ARNHEM - Geholpen door zogeheten 'batdetectors' hebben vrijwilligers van Zoogdiervereniging VZZ voor het eerst de kleine dwergvleermuis, ook wel bekend als de muggenvleermuis, in Nederland ontdekt.
De vleermuis hield zich op in de omgeving van Leersum en werd opgespoord met de 'batdetector' die geluiden opnam en analyseerde, meldde de VZZ donderdag. De geluiden van de kleine dwergvleermuis zijn veel hoger dan die van soortgenoten.
Volgens de zoogdierclub gaat het waarschijnlijk om een mannetje, gezien de vele waargenomen baltsgeluiden.
Onduidelijk is nog of de kleine dwergvleermuis hier is geboren of alleen de zomer in Nederland doorbrengt. Onderzoekers verwachtten de kleine dwergvleermuis al langer in Nederland, omdat de soort al langer in nabijgelegen landen voorkomt.
Deze vleermuizen jagen dicht bij boomkronen en lager boven wateroppervlakten. Ze eten voornamelijk kleinere muggensoorten.
(Bron)
Spammers lokken internetters naar nepsite CNN

AMSTERDAM - Met een massale spamgolf proberen cybercriminelen argeloze internetgebruikers te verleiden om kwaadaardige software op hun pc's te installeren.
In de mail worden slachtoffers naar een nagemaakte versie van de website van de Amerikaanse nieuwszender CNN gelokt. Daarop zijn lijstjes te zien met het belangrijkste nieuws. Wie de berichten aanklikt, wordt opgeroepen een nieuwe versie van Adobes Flash Player te installeren.
Wie dan op 'Cancel' klikt, krijgt een nieuw dialoogschermpje te zien dat opnieuw aandringt op installatie. Een hernieuwde weigering leidt weer naar het eerste dialoogvenster, zodat veel internetters de 'update' uiteindelijk zullen accepteren.
In werkelijkheid gaat het echter niet om Flash, maar om een Trojaans paard - kwaadaardige software die zich voordoet als een nuttig programma. Het Trojaanse paard downloadt vervolgens meer zogenoemde malware.
Adobe, fabrikant van Flash, maant gebruikers om de software alleen van de website van Adobe te downloaden. Het bedrijf wijst er op dat die maatregel niet alleen voor Flash geldt. Het is verstandig om na meldingen over updates altijd op de website van de maker te kijken en de software daar te downloaden, aldus Adobe.
(Bron)
Kerkklok op hol door blikseminslag

BRUSSEL - De klokken van de Bon Pasteurkerk in het Vlaamse Moeskroen hebben in de nacht van woensdag op donderdag een uur lang onophoudelijk geslagen na een blikseminslag. De bliksem zette de klokken in beweging en ontregelde het computersysteem dat ze stopzet.
Inwoners van Moeskroen hebben daardoor vanaf kwart voor vijf donderdagochtend een uur lang last gehad. De kerk is de hoogste van de stad en het geluid van de klokken draagt tamelijk ver, aldus een betrokkene.
De overlast stopte pas toen de elektriciteit in de toren werd afgesloten. De politie ontving "talloze oproepen van misnoegde burgers", aldus het Belgische persbureau Belga.
(Bron)
DNA wijst Europese regio van afkomst aan

ROTTERDAM - DNA kan aanwijzen uit welke regio in Europa iemand komt. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum hebben het verband gevonden tussen genetische kenmerken en de geografische afkomst van Europeanen. Dat heeft een woordvoerder donderdag laten weten.
Het onderzoek, waaraan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) meebetaalt, biedt nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek op het gebied van misdrijven of niet-geïdentificeerde lijken.
Het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Current Biology heeft de onderzoeksresultaten donderdag gepubliceerd.
Op basis van DNA is het mogelijk te achterhalen van welk continent mensen komen. Tot nu toe was het alleen bij mannen soms ook mogelijk te bepalen uit welke regio binnen een continent zij afkomstig zijn.
Dat gebeurde aan de hand van DNA-kenmerken op het Y-chromosoom. De onderzoekers van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC, onder leiding van prof.dr. Manfred Kayser, ontdekten dat niet sekse-specifieke DNA-kenmerken kunnen aangeven uit welke regio in Europa een man of vrouw komt.
Nadeel van de Y-chromosoomtest was niet alleen de ongeschiktheid voor vrouwen, maar ook dat eventuele genetische vermenging van voorouders uit verschillende regio's niet te achterhalen was.
De nieuwe methode is gebaseerd op een groot aantal niet sekse-specifieke DNA-kenmerken, waarvoor veel onbeschadigd DNA-materiaal nodig is.
De volgende stap in het onderzoek is te bepalen hoeveel DNA-kenmerken minimaal nodig zijn om de Europese regio van herkomst aan te wijzen.
Prof.dr. Ate Kloosterman, senior forensisch onderzoeker van het NFI, vindt dat de resultaten "interessante mogelijkheden bieden" om in de toekomst meer informatie te verkrijgen uit biologisch sporenmateriaal dat afkomstig kan zijn van bijvoorbeeld de dader van een delict.
Dit is niet alleen in recente zaken van belang, maar ook in oude zaken, zogeheten cold cases. De methode moet verder worden ontwikkeld voor het forensisch onderzoek, waarbij het vaak gaat om weinig en soms deels afgebroken DNA.
(Bron)

Hoe lang blijft een genetische afkomst zichtbaar? Ik ben geboren in Nieuw-Zeeland, mijn moeder ook, mijn vader kwam uit Liverpool. Ik groeide op in Nederland.
De voorouders van mijn moeder kwamen uit Schotland, Shetland en Ierland, de voorouders van mijn vader uit Ierland.
Wat zou er dan uit komen? Brits? Iers? Maar dat zegt niets over mijn _geografische_ herkomst. Dus hoe zinvol is dit?
Vrijspraak voor dreigmail aan Wilders

AMSTERDAM - Een man is vrijdag vrijgesproken van het bedreigen van PVV-voorman Geert Wilders. De 39-jarige inwoner van Raalte had in aanloop naar de verschijning van Wilders' film 'Fitna' een boze e-mail naar de politicus gestuurd.
Volgens het Openbaar Ministerie werd Wilders met de dood en zware mishandeling bedreigd. Het had een werkstraf van veertig uur geëist, waarvan twintig uur voorwaardelijk.
De 39-jarige man, volgens de rechtbank een moslim, schreef onder meer: "Vuile Geertje, je tijd is gekomen, wie het laatst lacht, lacht het best". De politierechter van de rechtbank in Zwolle-Lelystad oordeelde dat de woorden 'je tijd is gekomen' meerdere betekenissen kunnen hebben en dus niet vaststaat dat het zonder meer doodsbedreigingen zijn.
Dat Wilders volgens de aangeklaagde ook besneden zou moeten worden, vindt de rechter geen dreiging met zware mishandeling. Het tegen iemands wil besnijden is te classificeren als mishandeling, niet als zware mishandeling, aldus de politierechter.
De man heeft verklaard dat hij boos was dat Wilders zijn geloof bekritiseert, maar dat hij spijt heeft van de mail.
(Bron)
IJsvogel doet het goed

ZEIST - Het gaat goed met de ijsvogels in Nederland. Tien jaar geleden was het diertje bijna uitgestorven, maar dit seizoen zijn al meer dan 650 paartjes geteld.
Dat meldt Vogelbescherming Nederland op de internetpagina Natuurbericht.nl. De Vogelbescherming startte in de jaren negentig met een project om de ijsvogel te behoeden voor uitsterven.
In 1997 broedden er nog maar 35 tot hooguit vijftig paartjes, aldus de organisatie.
De ijsvogelstand in Nederland daalde dramatisch door slecht onderhoud aan de beken. Het kleine blauw-oranje vogeltje broedt namelijk in beekoevers en haalt zijn voedsel uit helder, stromend water.
De diertjes hebben een speciale voorziening om naar visjes en insecten te kunnen duiken: zodra zij het water raken schuift een transparant vlies als een soort duikbril voor hun ogen.
Samen met andere organisaties startte de Vogelbescherming het Project IJsvogel, een initiatief om beken te herstellen.
Dat is ondertussen op grote schaal gebeurd. Rechtgetrokken beken hebben hun originele, meanderende stroom weer terug.
Ook zijn met name op de Veluwe en in Zuid-Limburg veel beken uitgebaggerd, terwijl de bronnen zijn schoongemaakt.
Het ijsvogeltje is ondertussen afgevoerd van de zogenoemde rode lijst van bedreigde soorten, aldus de Vogelbescherming.
(Bron)
'Huishoudens in problemen door fiscus'

AMSTERDAM - Vele gezinnen komen in de problemen doordat de Belastingdienst rechtmatige toeslagen te laat uitkeert. De Telegraaf meldt dat het aantal klachten over niet-uitgekeerde toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang zich blijven opstapelen.
In de ochtendkrant laat de Nationale ombudsman weten dat er in het afgelopen half jaar een soortgelijk aantal klachten binnenkwam als vorig jaar en in sommige gevallen de nood hoog is. Mensen bouwen een schuld op en moeten leningen afsluiten om aan hun kosten te voldoen.
BOinK, belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en peuterspeelzalen, en de woonbond sluiten zich aan bij de ombudsman en zeggen dat ondanks de belofte van beterschap er nog steeds sprake is van vele probleemgevallen.
De Belastingdienst die niet voor het eerst onder vuur ligt verklaart in de krant dat het op schema ligt met de afhandelingen van 2006. "We zijn begonnen met het definitief toekennen van toeslagen aan het grote gros van mensen. Wat er nu nog ligt zijn de ingewikkelde gevallen, waar wij langer voor nodig hebben", aldus de Belastingdienst.
(Bron)
Natgereden fietser deelt rake klappen uit

AMSTERDAM - Een 65-jarige Utrechtse fietser die donderdag nat werd nadat een auto door een plas reed heeft de bestuurder op onvriendelijke wijze laten weten dat hij het hier niet mee eens was.
Hij deelde een kopstoot uit en gaf de 46-jarige man enkele rake klappen. De man is aangehouden voor mishandeling, meldt de Utrechtse politie.
Iets voor vijf uur reed de automobilist op het Smaragdplein in Utrecht door een grote plas, waarbij veel water opspatte. De fietser maakte op dat moment zijn fiets vast en kreeg een behoorlijke hoeveelheid water over zich heen.
Dat pikte de krasse knar niet, en toen hij zag dat de auto verderop parkeerde, liep hij eropaf en begon tikken uit te delen. De vrouw van het slachtoffer kon de twee vechtende Utrechters uit elkaar halen, maar toen had haar echtgenoot al letsel aan zijn gezicht opgelopen.
De automobilist heeft aangifte gedaan van mishandeling. Hierbij verklaarde hij dat de plas zo groot was, dat hij deze onmogelijk kon ontwijken. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
TT 120 Een man uit Vuren, in Gelderland, heeft zichzelf met een jachtgeweer in zijn gezicht geschoten. Hij wilde in Heukelum gaan jagen. Toen hij zijn geweer van de achterbank van zijn auto pakte, haalde hij per ongeluk de trekker over. De man (43) werd woensdagochtend opgenomen en kon nu pas vertellen wat er is gebeurd.

Vuren. Nomen est omen? En sinds wanneer mag zo'n geweer schietklaar op een achterbank vervoerd worden?
Zo, been there done that. Vlot heen, fietsend in de zon met een blerende Tom en een vrij rustige Tijger.
Eenmaal bij de dierenarts werden ze heel, heel stil. En wilden ze de bench niet meer uit. En eenmaal op de tafel vluchtten ze dicht tegen me aan, veilig. Toch roerend, zo'n beestje dat zich tegen je aan drukt en wegduikt in je armen.
Opvallend: toen Tom onderzocht werd en Tijger in de bench zat, mauwden ze naar elkaar, dat heb ik ze nooit horen doen.
Ze doen het prima, hebben hun prikken weer gehad, ik heb de voorraad anti-vlooien/tekenspul aangevuld en op proef een pakje Telizen - groene theepillen - om te kijken of ze er op reageren. Veel katten worden er minder angstig en/of gespannen van. Voor Tijger maakt dat nu weinig uit, die zit weer goed in haar vacht, maar elke lente likt ze zich half kaal (letterlijk). Voor Tom zou het kunnen helpen tegen de algemene angstigheid. Ze kunnen er best mee leven, maar als dit helpt, dan hebben ze het toch iets makkelijker.
Dan weer terug naar huis. Ik kukelde bijna van de fiets af, dus dan maar een stukje lopen. Waarna het begon te hozen, gelukkig in de buurt van een grote plataan om onder te schuilen. Daarna weer verder fietsen, afgesneden worden door een auto die geen zin had me rustig de bocht te laten nemen en die dus even inhaalde op een lompe manier. Gelukkig wist ik zo te vallen dat ik de bench omhoog kon houden, dus de schrik (bij de katten) had erger kunnen zijn.
Trillend weer een stukje lopen, en op de rechte weg weer opgestapt, waarna alle bochten ook vlot gingen.
Eenmaal thuis wilden ze heel graag direct acuut onmiddellijk NU uit de bench en probeerden ze zich samen door de deuropening te persen, die op een kiertje stond, veel te smal voor een kat en aangezien de bench er half voor stond konden ze 'm zelf niet openkrijgen.
Deur open, twee flitsen richting raam, raam open, katten naar buiten, alles weer normaal.
En inmiddels zie ik landenteams voorbij trekken in het Vogelnest en zoals altijd valt me weer op dat veel landen zo'n enorme diversiteit aan huidskleuren en gelaatstrekken hebben. Mooi om te zien, 'wij' (de wereldbevolking) mixen er toch vrolijk op los. En steeds meer camera's te zien in de teams, ook grappig.
Warempel, de zon schijnt! Misschien komen we straks wel droog over :-)
Liefde kan snel veranderen. Net hielden de katten heel veel van me, toen ik ze binnenlokte en paaide met allebei een half zakje natvoer. Na zulk eten rennen ze altijd naar buiten, fijn wat water drinken uit de bak met groen water, want dat is veel lekkerder dan schoon vers water uit je eigen bakje binnen.
Met deze regenbuien (lichte regen zegt De Bilt, haha) blijven ze veel binnen, maar ze willen wel naar buiten kunnen. Vooral als dat niet kan.
Dus nu is de liefde ernstig bekoeld: Tom stond voor een dicht raam en kon dus niet naar buiten; Tijger stond voor een dichte slaapkamerdeur en kan dus niet op bed gaan uitbuiken. Mauwen en drentelen helpt niet.
En dan weten ze nog niet wat er boven hun hoofd hangt...
Tijger is makkelijk te pakken straks, even los van hoe ze zich zal verzetten. Tom is lastiger want die gaat rustig in de kast zitten, achter de boeken. Dus dan maar eerst Tijger vangen, en dan het raam op een minikier schuiven zodat Tom daar heen scheurt: hebbes!
Straks even kijken of het in de praktijk ook zo gaat ;-)

donderdag, augustus 07, 2008

Morgenmiddag naar de dierenarts, controle en enten. Ik ben benieuwd, als de beesten er eenmaal in zitten is die bench best ruim, maar terwijl je ze er in probeert te krijgen heb je het gevoel dat die bench ongeveer de helft van 1 kattenlijf is.

dinsdag, augustus 05, 2008

GroenLinks-Kamerlid Duyvendak erkent inbraak

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks) erkent dat hij in 1985 betrokken was bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken.
Hij schrijft dat in het boek Klimaatactivist in de politiek, dat 20 augustus wordt gepresenteerd in Amsterdam.
"Mijn eerste milieuactie vlakbij het Binnenhof stamt uit 1985 en was een inbraak in het ministerie van Economische Zaken", aldus Duyvendak woensdag zelf in de uitnodiging.
De buit waren plannen voor nieuwe kerncentrales. "Minister Van Aardenne kwam in het nauw, de actie was een groot succes. Niemand heeft ooit geweten wie er in deze actiegroep zaten."
Duyvendak was voor zijn Kamerlidmaatschap in 2002 actief in de milieubeweging. Hij was onder meer directeur van Milieudefensie.
Duyvendak wil tot de presentatie niet ingaan op de inhoud van het boek, zo liet hij woensdag weten.
(Bron)
Man loopt met hoofd echtgenote op straat

ATHENE - Op het Griekse eiland Santorini is zondag een man gearresteerd die zijn vrouw had onthoofd.
De 35-jarige man, die een psychiatrisch verleden heeft, wandelde met haar hoofd in zijn hand op straat, meldde de politie.
Toen vier agenten hem wilden arresteren, bedreigde hij hen met het mes waarmee hij zijn vrouw had vermoord. Hij verwondde een politieman, waarna de andere agenten hem vier kogels in de benen schoten.
Toch kon hij nog met een auto vluchten. Na een achtervolging kon de politie hem uiteindelijk tot stilstand brengen en arresteren.
(Bron)
Berlusconi retoucheert naakte borst

ROME - Als de Italiaanse premier Silvio Berlusconi persconferenties geeft, heeft hij liever niet dat zijn publiek afgeleid raakt door een blote borst op een schilderij achter hem. Berlusconi heeft daarom een borst op een barokschilderij van de meesterschilder Giambattista Tiepolo geretoucheerd. Volgens Italiaanse kranten en The Independent van maandag koos de 71-jarige premier het schilderij om ministeriële persconferenties grandeur te geven. Echter, de blote borst zou volgens zijn adviseurs te veel de aandacht afleiden van de boodschap, vrouwelijke ministers degraderen en televisiekijkers beledigen.
Berlusconi schuwde nooit naakte borsten op zijn televsiezenders en trok kiezers met facelifts en haarimplantaten. Vittorio Sgarbi, voormalig cultuurminister in Berlusconi's eerste kabinet en kunstcriticus noemde de bedekte borst gekkenwerk. "Wat moeten we nu met alle vrouwenbeelden in de Italiaanse musea, die zich kunnen meten met Pamela Anderson?"
(Bron)

Hoe durft ie...
TT 121 Kwallenmassa op weg naar Italië

Miljoenen kwallen bedreigen de kust van Italië. Ze bewegen met de stroming mee naar de stranden. Volgens kranten doen de autoriteiten wegens geldgebrek niets om de invasie te bestrijden.
Deze zomer waren er al kwallenplagen in Mallorca, bij het Spaanse vasteland en aan de Côte d'Azur. In tegenstelling tot Italië hebben Spanje en Frankrijk wel maatregelen genomen. Voor de Côte d'Azur werden grote netten gespannen.
In de zeeën en oceanen komen steeds meer kwallen voor. Een van de oorzaken is overbevissing, waardoor kwalleneters als de tonijn, de haai en de schildpad minder voorkomen.
Toiletbezoek eindigt in drama

DEN HAAG - Een 69-jarige Hagenaar is dinsdag ernstig gewond geraakt door een val in een toilet. De man kwam klem te zitten tussen de toiletpot en de muur.
Daarbij raakte de toiletrolhouder vast in zijn oog. Dat liet de brandweer dinsdag weten.
De Hagenaar kwam rond negen uur in zijn huis in de Purmerendstraat in het toilet vast te zitten. Ambulancepersoneel kon de bewoner niet loskrijgen. De brandweer bevrijdde de bewoner uit zijn benarde positie waarbij personeel van de traumahelikopter assistentie verleende.
Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar het metalen voorwerp operatief wordt verwijderd. Bij de reddingsactie werden twaalf mensen ingezet.
(Bron)
Maffiabaas John Gotti jr. opgepakt

NEW YORK - De vermeende maffiabaas John Gotti jr. is dinsdag in de Verenigde Staten opgepakt door de FBI.
Hij is onder meer aangeklaagd wegens drie moorden, aldus de BBC. Hij was ooit de leider van de Gambino-familie in New York.
De agenten van de FBI arresteerden de 44-jarige Gotti in zijn huis op Long Island. Hij is al drie keer eerder voor de rechter verschenen in verband met de criminele organisatie van wijlen zijn vader. Drie keer ontsnapte hij aan een veroordeling.
Gotti junior zou de toppositie binnen de New Yorkse maffia hebben geërfd van zijn vader John Gotti senior. Die stierf in 2002 in de gevangenis. Junior beweert de georganiseerde misdaad vaarwel te hebben gezegd.
(Bron)
Noord-Korea herenigt Duitse (71) met echtgenoot

SEOUL - Een 71-jarige Duitse vrouw is naar Noord-Korea afgereisd om haar Noord-Koreaanse echtgenoot na 47 jaar weer in de armen te kunnen sluiten.
Het communistische land verleende nog niet eerder toegang aan een niet-Koreaan voor familiehereniging. Dat meldde de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Ilbo dinsdag.
Het echtpaar Hong woonde in 1961 als pasgetrouwd stel in Duitsland. Als buitenlandse student werd Hong Ok-geun (nu 74) echter door zijn regering onder druk gezet om naar huis te komen.
Toen zijn vrouw Renate vorig jaar via het Rode Kruis vernam dat hij nog leefde en in Noord-Korea een nieuwe familie had gesticht, schreef ze de staatshoofden van Noord- en Zuid-Korea aan. Het Rode Kruis in Noord-Korea bracht vervolgens de hereniging op gang.
(Bron)
Aardbeving schudt Emmenaren wakker

EMMEN - Een lichte aardbeving heeft in de nacht van maandag op dinsdag het Drentse Emmen opgeschrikt. Dit meldt het KNMI in De Bilt.
De kracht van de beving was 2,0 op de schaal van Richter. De oorzaak van de aardbeving is de gaswinning bij Emmen. De beving was licht, maar zo duidelijk voelbaar dat mensen er wakker van werden.
Het KNMI heeft via de website tien meldingen gekregen uit Emmen. Ook de politie kreeg een aantal verontruste telefoontjes.
Het is de negende beving die het KNMI heeft geregistreerd in en rondom Emmen. De eerste vond plaats op 15 februari 1991. Dat was met 2,2 op de schaal van Richter gelijk de zwaarste beving. Vorig jaar zomer was er een beving met 1,4 op schaal van Richter.
(Bron)

Maar die gaswinning kan geen kwaad hoor. U moet gewoon uw huis af en toe even opnieuw stutten. Geen enkel probleem.
Tonnen verdwenen van rekeningen schuldhulp

GRONINGEN - In Groningen en Assen is geld van zestig schuldsaneringsrekeningen weggesluisd naar het buitenland. Het gaat om een totaalbedrag van 335.000 euro.
Dat meldden de rechtbanken in Groningen en Assen dinsdag. De rechtbanken hebben de bewindvoerder, die toezicht hield op de rekeningen, op non-actief gesteld nadat hij in juni aangifte had gedaan van de verdwijning.
(Bron)
Vrouw bijt politieagent

DOORN - Een vrouw uit Doorn heeft zondagmiddag haar tanden in een politieagent gezet. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.
De politie hield zondagavond een auto aan in De Bilt omdat die tegen het verkeer inreed. De agenten gaven de bestuurder een stopteken en bekeurden hem. Dit verliep allemaal soepel tot de 57-jarige bijrijdster zich met de zaak ging bemoeien.
Zij beledigde de agenten en hinderde hen. Zij werd uiteindelijk aangehouden en verzette zich hierbij heftig en beet een van de agenten tot bloedens toe in zijn hand. De vrouw is ingesloten voor verhoor.
(Bron)
Ter dood veroordeelde 'te dik voor executie'

LUCASVILLE - Een ter dood veroordeelde gevangene in de Amerikaanse staat Ohio heeft een proces tegen de staat aangespannen. Naar eigen zeggen is hij te dik om geëxecuteerd te worden en zou daarom niet op menswaardige wijze kunnen sterven. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
De 41-jarige Richard Cooey weegt ongeveer 121 kilo bij een lengte van 1,70 meter. Hij moet in oktober een dodelijke injectie krijgen voor het verkrachten en vermoorden van twee studentes in de jaren '80.
Cooey claimt echter dat zijn overgewicht het moeilijk zal maken zijn aderen te vinden bij het toedienen van de dodelijke chemicaliën. Ook beweert hij dat zijn medicijnen tegen migraine de werking van de narcosedrugs zullen verstoren en hem dus onmenselijk zullen laten lijden.
Een dokter die is ingehuurd door de gevangene bevestigt dat Cooey een verhoogd risico loopt niet voldoende verdoofd te raken. Het is al de tweede keer dat Cooey bezwaar aantekent tegen zijn executie.
In 2003 ontsnapte hij ternauwernood aan de naald toen hij dankzij zijn conditie uitstel wist te verkrijgen.
Twee jaar geleden ging de dodelijke injectie bij een andere gevangene, die aanspraak maakte op zijn obesitas en diabetes, echter gewoon door.
(Bron)
'Te weinig gedaan aan promotie besnijdenis'

MEXICO-STAD - In de afgelopen twee jaar is te weinig gedaan om hetbesnijden van mannen in Afrikaanse landen makkelijker toegankelijk te maken. Overheden en zorginstellingen moeten versneld aan de slag, hebben onderzoekers maandag gezegd op een internationale conferentie over hiv en aids in Mexico.
Twee jaar geleden ontdekten wetenschappers dat een besnijdenis het risico op besmetting tijdens seks met een hiv-geïnfecteerde vrouw drastisch kan verminderen. Het weefsel van de voorhuid lijkt bijzonder vatbaar voor een hiv-infectie.
Volgens de onderzoekers is meer geld, aandacht en energie nodig om mannen in Afrika ten zuiden van de Sahara over te halen zich te laten besnijden. Ook is het van belang het taboe op dit onderwerp te doorbreken.
De wetenschappers presenteerden een onderzoek onder drieduizend mannen in Kenia naar de effecten van besnijdenis. Volgens de onderzoekers leidde de verwijdering van de voorhuid niet tot risicovol seksueel gedrag. Daarvoor werd gevreesd omdat mannen de ingreep als een vrijbriefje voor onveilige seks zouden kunnen zien.
Dat zou te maken kunnen hebben met het intensieve voorlichtingsprogramma dat aan het besnijdenisonderzoek gekoppeld is. "We vertellen de mannen dat ze niet volledig beschermd zijn tegen hiv en dus maatregelen moeten nemen", aldus een onderzoeker.
(Bron)

Het is ook al lang bekend dat de overdracht van het HPV (het virus dat een rol speelt bij de ontwikkeling van de meeste gevallen van baarmoederhalskanker) minder makkelijk gaat via een besneden man.
Utrechtse temperatuur stijgt

UTRECHT - Mensen die om de temperatuur naar Frankrijk willen verhuizen, kunnen hier blijven. De afgelopen twee jaar was de gemiddelde temperatuur in Utrecht vergelijkbaar met die van de Franse stad Lyon.
Dat blijkt uit een recent rapport van het KNMI over klimaatverandering in Nederland. De gemiddelde temperatuur zoals die in De Bilt in 2006 en 2007 werd geregistreerd, was 11,2 graden. Dat is gelijk aan de gemiddelde temperatuur van 1961 tot 1990 in Lyon, de tweede stad van Frankrijk. Terwijl Lyon 900 kilometer zuidelijker ligt dan Utrecht.
De vergelijking gaat overigens niet helemaal op volgens een van de opstellers van het rapport, klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh. "De zomers in Lyon zijn warmer, en de winters kouder. Gemiddeld kom je op dezelfde temperatuur uit."
De hoeveelheid regen die in Lyon valt, is in de zomer ook gelijk aan die van Utrecht, namelijk 80 millimeter. Van Oldenborgh: "Maar de buien zijn daar wel heftiger. Dus regent het hier langer."
De temperatuurstijging is volgens het KNMI geen toeval meer, maar een gevolg van de opwarming van de aarde. De afgelopen jaren waren 1,5 graad warmer dan de jaren ervoor.
Het KNMI stelt ook dat Nederland sinds 1950 ruim twee maal zo snel is opgewarmd als de rest van de wereld. Behalve warmer is Utrecht ook natter geworden. Er valt 18 procent meer regen dan vroeger.
Het KNMI geeft iedere vijf jaar een rapport uit over het klimaat in Nederland.
(Bron)
'Utrecht snelste groeier in West-Europa'

ROTTERDAM - De stad Utrecht heeft de beste economische vooruitzichten van alle steden in West-Europa. De economie in Utrecht kan tot 2012 jaarlijks met zo'n 3 procent groeien. Amsterdam zit daar kort achter met een groeiverwachting van 2,9 procent per jaar.
Rotterdam en Den Haag bevinden zich in de achterhoede van de Europese steden. Dat komt doordat ze afhankelijk zijn van respectievelijk de havens en de publieke sector. Voor beide sectoren blijven de groeiprognoses achter. Rotterdam en Den Haag kunnen een jaarlijkse groei van ongeveer 1,5 procent tegemoet zien.
Dat blijkt uit gegevens die het economisch onderzoeksbureau Ecorys dinsdag heeft gepubliceerd. Het bureau heeft samen met Europese branchegenoten gekeken naar de economische groeiverwachtingen voor steden in Europa.
(Bron)

maandag, augustus 04, 2008

Geweldige foto weer op het fotolog van Martijn Lammerts: bankje met uitzicht (?).
TT 107 Onderzoek: beeld Polen klopt niet

Polen in Limburg veroorzaken minder overlast dan gedacht. Ze zijn niet crimineler dan de Limburgers, blijkt uit onderzoek in de regio Venlo. Polen gedragen zich zelfs iets beter.
In Noord- en Midden-Limburg bestaat het beeld dat veel Polen crimineel zijn, overlast veroorzaken en overmatig drinken. Omdat daar geen cijfers over waren, deden politie, justitie en gemeenten onderzoek. Daaruit blijkt dat die opvatting onjuist is.
In het Limburgse rapport staat verder dat politie en overheid meer aandacht zouden moeten hebben voor de slechte huisvesting van de Polen.

Sja, de brave Pool valt niet op. Zoals de afgestudeerde Marokkaan een Marokkaanse Nederlander is en de hangjongere een Marokkaan, en u weet zelf wel hoe de criminele (of verdachte) Marokkaan wordt genoemd.
In the eye of the beholder...
En elk jaar schrik ik weer van de discussies die losbarsten naar aanleidign van de Canal Parade. Mogen ministers wel meevaren? Waarom moeten "wij" per se kijken naar "hun in vieze strings"? Waarom doen "die homo's" niet normaal, dan zouden ze eerder geaccepteerd worden. "Vieze kerels bijna bloot op een bootje, wat moeten het buitenland daar wel niet van denken?"

Het was nieuws voor mij dat men gedwongen kan worden om te kijken - ik moest bewust op zoek naar beelden. En ik heb geen vieze strings gezien, en ik zag ook dames en meiden en Patrick Kluivert, en een hoop publiek dat in mijn ogen nogal leek te genieten.
Maar zolang het mij opvalt als ik twee mannen hand-in-hand zie lopen, waardoor ik besef dat ik dat eigenlijk zelden meer zie, en zolang militairen verboden mag worden om in uniform mee te doen, en zolang de ene minister de ander verwijt dat hij - als kabinetslid - meevaart, zolang de sfeer nog zo 'ze mogen het wel zijn als we het maar niet merken' is, zolang is alle uiterlijk vertoon, hoe provocatief ook, broodnodig.

zondag, augustus 03, 2008

Beschonken automobilist rijdt woning binnen

MUNTENDAM - Een beschonken automobilist is zondagochtend vroeg in Muntendam met zeer hoge snelheid een woning binnengereden. De man is met de ambulance afgevoerd, maakte een politiewoordvoerder bekend.
Agenten merkten de bestuurder op toen die links en rechts in Veendam over de weg zwalkte. Toen de politie de autochauffeur gebaarde te stoppen, ging de man er met snelheden van zeker 150 kilometer per uur vandoor.
De politie achtervolgde hem, maar de auto raakte uit het vizier. Even later werd de wagen gezien midden in een woning van een appartementencomplex voor senioren aan de Kerkstraat in de Groningse plaats.
De bewoonster lag te slapen naast het vertrek waar de auto binnenreed. Zij is ongedeerd. Over de toestand en identiteit van de automobilist is nog niets bekend.
(Bron)
Veel doden bij Indiaas tempeldrama

CHANDIGARH - Ruim 120 mensen zijn zondag om het leven gekomen, nadat paniek was uitgebroken in de hindoetempel Naina Devi in de deelstaat Himachal Pradesh in het noorden van India.
Tientallen mensen zijn gewond geraakt. De aanwezigen in de tempel zouden elkaar onder de voet hebben gelopen toen de omheining rond de tempel het begaf.
Bij de meeste slachtoffers was verstikking de doodsoorzaak. Volgens de politie zijn onder de doden ongeveer dertig kinderen.
In de Naina Devi-tempel is zaterdag een religieuze festiviteit begonnen, die een week duurt. De politie verwacht dat dagelijks bijna 50.000 gelovigen naar de tempel komen.
(Bron)
Paddogebruiker overleden na sprong uit raam

AMSTERDAM - Een 18-jarige Hagenaar is vrijdagavond omgekomen nadat hij in zeer verwarde toestand uit het raam was gesprongen. Volgens de politie had de jongen paddo's gebruikt.
De politie kreeg een melding dat een jongen na verkeerd gebruik van paddo's uit een raam wilde springen. Bij de woning aangekomen, bleek hij al gesprongen te zijn. De jongeman is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed. Dat laat de politie zondag weten.
Toen het ambulancepersoneel de man probeerde te stabiliseren voor vervoer, explodeerde een zuurstoffles van de ambulance. Daarbij raakten twee agenten en een ambulancebroeder lichtgewond. De Arbeidsinspectie onderzoekt hoe de fles heeft kunnen exploderen.
Vorig jaar ontstond ophef over paddo's nadat een 17-jarig Frans meisje in Amsterdam was gesprongen na paddogebruik. Ook zij overleed. De Tweede Kamer werkt sindsdien aan een verbod op de paddestoelen, maar dat kon niet meer voor het zomerreces worden geregeld.
(Bron)

Het staat er al bij: na verkeerd gebruik. Als je je lam zuipt aan de alcohol, kan er ook veel misgaan, maar gek genoeg heeft nauwelijks iemand het over het verbieden van alcohol. Roken is nog veel stommer, dat heeft alléén maar schadelijke effecten, en dat mag gewoon, zij het niet meer in de kroeg.
Beetje dubbel allemaal.
Duizenden verdringen zich op Deventer boekenmarkt

DEVENTER - Duizenden belangstellenden verdrongen zich zondagochtend rond 9.00 uur al op de jaarlijkse boekenmarkt in Deventer. Volgens zegsvrouw Anjo de Bont van de organisatie stonden er direct rijen wachtenden voor de stand met "literaire thrillers met een foutje". De kraam is traditiegetrouw één van de populairste attracties van de boekenmarkt.
Verder is er elk jaar veel animo voor de stands met jeugdboeken. "Mensen vinden het fantastisch als ze plotseling weer oog in oog staan met titels uit hun jeugd", weet ze. "Nostalgie is een dankbare drijfveer voor veel bezoekers."
De eerste standhouders bouwden rond 6.00 uur al hun stand op. Met 878 kramen over een lengte van zes kilometer is de Deventer boekenmarkt de grootste van Europa. De organisatie hield de deuren tot 9.00 uur gesloten, al stonden de eerste belangstellenden al uren eerder te wachten om naar binnen te mogen.
De Deventer Boekenmarkt vindt dit jaar voor de 20e keer plaats. Ter ere van dit jubileum worden twintig middeleeuwse boeken in de stad tentoongesteld. De editie van vorig jaar trok 120.000 bezoekers, een aantal dat de organisatie ook dit jaar verwacht.
Tijdens deze editie is er extra aandacht voor het oudste in Nederland gedrukte boek, de Delftse Bijbel uit 1477. Een exemplaar van dit boek uit de bibliotheek van het Nederlandse Bijbelgenootschap wordt op 3 augustus tentoongesteld in de Grote of Lebuïnuskerk tijdens de manifestatie Het Boek Der Boeken.
De NS zet tijdens de markt extra lange treinen in om de grote bezoekersaantallen te verwerken.
(Bron)

130000 waren er dit jaar.
Conflict over teruggave Urker schedels verhardt

URK - Het conflict tussen de Universiteit Utrecht en het Comité Urker Schedels over teruggave van historische schedels is verhard. Maandenlang overleg heeft niks opgeleverd.
Het comité heeft nu een officieel verzoek tot teruggave ingediend bij de universiteit en is een handtekeningenactie gestart. Dat meldt het comité zaterdag op haar website.
Het comité bestaat uit vier inwoners van Urk die zeggen nazaten te zijn. Ze vinden dat de schedels thuishoren in Urk en niet in een universiteitsmuseum. Het gaat om zeven schedels. De Urkers willen desnoods met DNA-onderzoek hun eis kracht bijzetten.
De Universiteit Utrecht wil de schedels behouden als wetenschaps-historisch erfgoed. Het comité wil de schedels herbegraven in Urk. "Om zo de eerbied te tonen die zij verdienen", zei comitélid K. Koffeman al eerder.
In september 2007 begon het comité haar actie, maar maandenlang overleg met de universiteit heeft niks opgeleverd. Daarom is nu gekozen voor een officieel verzoek tot teruggave namens de gehele Urker bevolking.
De schedels werden in de negentiende eeuw gestolen uit graven. Wetenschappers onderzochten de oer-Hollander en dachten die te vinden op het geïsoleerde Urk.
(Bron)
Grinnik, een buurvrouw roept haar kind binnen omdat het begint te hozen. Als ze niet geroepen had, was ie waarschijnlijk net zo snel thuis geweest: alle buitenspelende kinderen begonnen te krijsen toen het nog harder ging regenen. Reken maar dat die nu ook allemaal binnen zitten :-)
Kleinste slang ter wereld is dun als spaghetti

WASHINGTON - De kleinste slang ter wereld is zo dun als spaghetti. De nieuwe soort, die officieel Leptotyphlops carlae is genoemd, meet circa 10 centimeter en is kleiner dan alle tot dusver bekende 3100 slangensoorten.
Dat berichtte het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa zondag.
Amerikaanse wetenschappers troffen in 2006 twee van deze slangen aan onder een steen op het Caribische eiland Barbados. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om een tot dusver onbekende soort gaat.
De donkere bruingrijze kleur met twee gele strepen en de genetische verschillen met andere slangen zijn daarvoor het bewijs.
De slang is niet giftig en eet vooral termieten en termietenlarven. Per keer legt de slang één dun, langgerekt ei dat een groot gedeelte van het lijf van de moederslang inneemt.
(Bron)