zaterdag, juni 05, 2010

'Zwaarste overstromingen in duizend jaar'

BRATISLAVA - Slowakije kampt met de zwaarste overstromingen in duizend jaar tijd. Dat heeft de Slowaakse premier Robert Fico zaterdag gezegd. Ook Polen en Hongarije worden bedreigd door overstromingen.
De Slowaakse autoriteiten hebben duizenden mensen en dieren geëvacueerd in het oosten van het land.
Drie mensen worden vermist en zijn vermoedelijk omgekomen. In de nacht van vrijdag op zaterdag worden vijftienhonderd mensen uit hun huizen gehaald in Kosice, de tweede stad van het land, vanwege het stijgende waterpeil in de rivier Hornád.
Fico, die op 12 juni herkozen hoopt te worden, heeft 25 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp aan de getroffen gebieden.
In Polen zijn opnieuw duizenden mensen in veiligheid gebracht vanwege het wassende water. In Zakopane in het Tatragebergte in het zuiden van het land werd het lijk van een 34-jarige man geborgen, die in een beek was gevallen.
Het stoffelijk overschot van een 87-jarige man werd uit een sloot gehaald en een ander overleed tijdens reddingswerkzaamheden aan een hartaanval. Twee mensen worden vermist.
Vorige maand kwamen zeker 22 mensen om door overstromingen in het land.
Hongarije heeft circa 2300 mensen geëvacueerd. Dat gebeurde vooral in het noordoosten van het land waar drie rivieren buiten hun oevers zijn getreden.
In een maand tijd viel in Hongarije ongeveer net zoveel regen als normaal gesproken in een jaar tijd.
(Bron)
Quad vliegt door reclamebord

TWELLO - Twee mannen van 18 en 19 jaar oud zijn zaterdag in Twello (Gelderland) zwaargewond geraakt toen de quad waarin zij reden tegen een tegemoetrijdende auto botste. De exacte toedracht van het ongeval is nog niet bekend, zo liet de politie weten.
Door het ongeval werd de quad gelanceerd en vloog door twee tuinen heen. Hierbij raakte niet alleen de tuinbeplanting zwaar beschadigd, maar ook een reclamebord dat het voertuig tijdens zijn vlucht raakte. De twee mannen zijn direct naar het ziekenhuis afgevoerd.
De 46-jarige bestuurder van de auto raakte niet gewond.
De politie heeft een onderzoek naar het ongeval ingesteld.
(Bron)
Konijnen bijna uitgestorven op 'Schier'

SCHIERMONNIKOOG - Natuurmonumenten luidt de noodklok over de snel afnemende konijnenpopulatie op Schiermonnikoog. Een woordvoerder heeft zaterdag een bericht daarover op RTV Noord bevestigd.
Begin jaren zeventig leefden er nog vele tienduizenden exemplaren op het Waddeneiland. Maar door de ziekte myxomatose en het besmettelijke virus VHS is het aantal knagende flaporen de afgelopen tien jaar in rap tempo gedecimeerd.
Natuurmonumenten stelt dat er momenteel nog amper honderd exemplaren op het eiland rondhupsen.
''Op alle Waddeneilanden loopt de konijnenpopulatie terug'', stelt een boswachter. ''Maar de snelheid waarmee het op Schier gebeurt, baart ons echt grote zorgen.''
Het is niet duidelijk waarom het aantal pluizige springers juist op dit eiland zo snel afneemt.
Behalve dat toeristen beginnen te klagen over de afwezigheid van de aimabele knagers, heeft de afwezigheid van konijnen ook grote gevolgen voor de bomen- en plantengroei op het eiland.
''De konijnen eten jonge boompjes op, zodat andere vegetatie ook de ruimte krijgt'', aldus de zegsman van Natuurmonumenten.
''Doordat dit niet meer gebeurt, verdwijnt langzaam maar zeker de oorspronkelijke bloemenrijkdom van het eiland.''
De natuurorganisatie treft daarom de voorbereidingen voor een herintroductieprogramma. Hiervoor zouden dan konijnen moeten worden gebruikt die resistent zijn voor ziektes als myxomatose of VHS.
(Bron)
Man schiet per ongeluk kogel door testikels

SEATTLE - Voor een man uit Seattle is het gisteren een pijnlijk middagje shoppen geworden. In een Lynnwood-warenhuis joeg hij zichzelf een kogel door zijn testikels toen zijn revolver per ongeluk afging. Dat meldt The Seattle Times.
De man droeg zijn wapen in z'n broeksriem. Naast z'n testikels, boorde de kogel zich ook daar het been en de voet van het slachtoffer.
Niemand anders raakte gewond bij het incident. De onfortuinlijke shopper werd afgevoerd naar het Harborview Medical Center in Seattle. Het is niet duidelijk hoe erg hij er aan toe is.
(Bron)

Halve Darwin-award.
Lottomiljonair weer achter vuilniswagen

NORFOLK - In 2002 won hij - omgerekend - 11,5 miljoen euro en zegde zijn baan op als vuilnisman. Nu loopt hij weer achter de vuilniswagen. Het geld is op.
Michael Carroll uit het Britse Norfolk (26) presteerde het in acht jaar de 11,5 miljoen er doorheen te jagen. Aan prostituees, veel drank, en veel cocaïne. Hij pleegde ook nog uitkeringsfraude, kreeg bergen boetes voor zwartreizen in de trein en zat in de cel voor kleinere vergrijpen.
Voor hij de lotto in 2002 won had hij al een vuistdik strafblad en stond hij onder toezicht van justitie.
Zijn huis staat ook nog te koop.
(Bron)

Slimme gast.
'Turkije blokkeert toegang tot Google'

AMSTERDAM – Het ministerie van communicatie en telecommunicatie van Turkije heeft de inwoners van het land afgesloten van de website en diensten van Google. Dat melden Turkse media vrijdag.
Het ministerie zou de diensten geblokkeerd hebben om juridische redenen. Eerder sloot Turkije al de toegang tot Youtube af.
Sinds donderdagavond zijn ook de diensten van Google slecht of niet bereikbaar. Het gaat niet alleen om de zoekmachine, maar ook om bijvoorbeeld Google Docs en Books.
Vooralsnog lijkt het erop dat het de Turkse overheid vooral om Youtube gaat. Omdat Google de IP-adressen van Youtube zou hebben veranderd in adressen die gebruikt worden door Google zelf, zou de Turkse overheid zich genoodzaakt zien om ook een deel van Google te blokkeren. Op deze manier hoopt het ministerie een volledige blokkade van de videowebsite te realiseren.
Google zou een aantal IP-adressen van Youtube hebben veranderd om dergelijke blokkades wereldwijd te omzeilen.
Volgens Tweakers.net blokkeert het Turkse ministerie websites wel vaker in zijn geheel, zelfs als er slechts één pagina op een site in strijd is met de wet. Zo werd Youtube geblokkeerd omdat er enkele filmpjes waren gevonden met negatieve uitlatingen over de grondlegger van het huidige Turkije, Mustafa Kemal Atatürk.
(Bron)

En kennelijk is Turkije zo zwak dat een paar kritische filmpjes zo bedreigend zijn dat daarvoor een hele internettak moet worden afgesloten?
'Politie Zuid-Afrika misbruikt regels WK'

JOHANNESBURG - De politie in Zuid-Afrika misbruikt de speciale wetgeving die voor het WK voetbal is ingevoerd om de veiligheid rond het sportevenement te waarborgen.
Agenten zouden het voorzien hebben op daklozen, illegale immigranten en straatventers. Dat heeft Amnesty International zaterdag laten weten.
De politie maakt zich schuldig aan razzia's, willekeurige arrestaties, afpersing en vernieling van bezittingen, aldus de mensenrechtenorganisatie.
Vooral daklozen worden opgejaagd in gebieden die door de wereldvoetbalbond FIFA zijn aangewezen voor informele handel, zoals de verkoop van petjes en toeters.
Een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse politie verdedigde de acties van de politie en de lokale autoriteiten. Volgens hem linkt Amnesty het WK voetbal ten onrechte aan het probleem van criminaliteit in Zuid-Afrika.
Volgens de zegsman kan het niet zo zijn dat de regels juist worden overtreden vanwege het voetbalevenement.
(Bron)
Flinke verschillen in koopkracht bij partijen

DEN HAAG - De plannen van 'linkse' partijen leiden de komende jaren veelal tot een gunstig effect op de koopkracht van mensen en die van 'rechtse' partijen tot een slechtere koopkracht.
Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerde berekeningen van het onderzoeksinstituut Nyfer die zijn uitgevoerd in opdracht van de Volkskrant. De verschillen blijken flink.
Mensen die hun portemonnee belangrijk vinden, lijken het beste af te zijn bij de PvdA, GroenLinks en de SP.
De plannen van de VVD, CDA en vooral D66 komen op dat punt het slechtst uit de bus. Nyfer legde zes modelgezinnen naast elkaar en berekende door wat voor effecten een aantal voorstellen van politieke partijen hebben.
Het gaat om een indicatie want door verschillende omstandigheden kunnen de uitkomsten van deze gezinnen toch anders uitpakken.
Het is gebruikelijk dat het Centraal Planbureau (CPB) naast de analyses over het financieringstekort, staatsschuld en milieu ook de zogeheten koopkrachtplaatjes berekent, maar daar was geen tijd meer voor omdat door de val van het kabinet de verkiezingen snel moesten worden voorbereid.
Het CPB gaf alleen de grote lijnen aan van de effecten van de verkiezingsprogramma's op de koopkracht. Sindsdien hakken de politieke partijen op elkaar in op dit punt. Vooral de VVD en de PvdA liggen met elkaar overhoop, met name over de middeninkomens.
Nyfer constateert dat zowel mensen met lagere inkomens als mensen met een hoger inkomen het beste af zijn met de voorstellen van de PvdA en GroenLinks. Bij twee keer modaal komen ook VVD, CDA en PVV goed uit de bus. Opmerkelijk is dat de SP bij een tweeverdienersgezin met een inkomen van twee keer modaal, het best uit de bus komt.
Mensen met een laag inkomen, zoals bijstandsmoeders, een modaal gezin en ouderen zijn bij de SP ook het beste af. De SGP scoort hier ook goed, maar is weer iets slechter voor de portemonnee van ouderen. De ChristenUnie is goed voor gezinnen tot modaal, maar haalt geld weg bij mensen vanaf twee keer modaal.
Bijstandsmoeders gaan er financieel op achteruit bij de VVD, D66, PVV en CDA. Een modaal verdienend gezin met twee kinderen is bij D66, VVD en de PVV het slechtst af.
VVD-Tweede Kamerlid Edith Schippers zei in het Tros-radioprogramma Kamerbreed dat partijen die de koopkracht verbeteren andere problemen naar voren schuiven, zoals de staatsschuld en het begrotingstekort.
Daardoor betalen gezinnen volgens haar de rekening later. PvdA-kandidaat Ronald Plasterk was juist blij met de berekening, omdat mensen dan weten bij welke partij ze de pineut zijn.
(Bron)
Bonnenregen op A28

ASSEN - Tijdens een grote verkeerscontrole op de A28 bij Assen zijn vrijdagmiddag en -avond bijna 1400 bekeuringen uitgedeeld. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.
De politie controleerde de snelheid van 19.460 auto's. Ruim 1300 automobilisten gingen op de bon omdat ze te hard reden.
De hoogst gemeten snelheid was 184 kilometer per uur. Enkele tientallen bestuurders kregen een boete voor onder meer het niet kunnen tonen van een rijbewijs of autopapieren, te gladde banden en te zwaar beladen aanhangwagens.
Zo'n 450 voertuigen werden aan de kant gezet voor een nadere controle.
Bij de controle werkten de politieregio's van Drenthe en Groningen samen met de Belastingdienst, de douane en de Algemene Inspectiedienst.
(Bron)
Zedenmisdrijf en mishandeling in Almere

ALMERE - De politie Flevoland is een onderzoek gestart naar een ernstig zedendelict in Almere, waar een minderjarig meisje bij betrokken is. Het meisje fietste donderdagmiddag over het Watersnippad in Almere-Hout toen zij werd aangevallen.
Dat heeft een woordvoerder van de politie Flevoland zaterdag bekendgemaakt.
Over de aard van het zedenmisdrijf en de leeftijd van het jonge slachtoffer wil de politie verder geen mededelingen doen.
Een kwartier voor het incident werd een 20-jarige vrouw in de buurt van het Watersnippad van haar fiets getrokken en ernstig mishandeld. Beide slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Het is niet bekend of zij daar nog verblijven.
Eerder deze week werden al vier andere vrouwen in dezelfde omgeving aangevallen en mishandeld door een onbekende man. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de zaken.
(Bron)
Helft Belgen wil af van opkomstplicht

BRUSSEL - De opkomstplicht bij verkiezingen in België moet worden afgeschaft.
Dat vindt 48 procent van de bevolking, blijkt uit een peiling die zaterdag is gepubliceerd in de krant La Libre Belgique. Vóór handhaving van de opkomstplicht is 45 procent. De rest heeft geen mening. Vooral Vlaanderen telt veel tegenstanders van de opkomstplicht.
Op dit moment zijn alle Belgen verplicht naar het stemlokaal te gaan bij verkiezingen. Wie niet verschijnt, kan een boete krijgen. In de praktijk wordt die overigens bijna nooit opgelegd.
Vooral jongeren tot 34 jaar en mensen uit de hogere sociale klasse willen dat de opkomstplicht blijft.
Uit de peiling, waarvoor tweeduizend personen werden ondervraagd, blijkt ook dat 12 procent van de Belgen niet van plan is volgende week zondag te gaan stemmen voor de parlementsverkiezingen. Dat is een lichte stijging vergeleken bij verkiezingen vorig jaar. Verder wil 10 procent blanco stemmen. Ook dat is meer dan bij eerdere verkiezingen.
(Bron)
Professor Smalhout verdachte wapenbezit

AMSTERDAM - De 82-jarige man die deze week in verband met de vondst van een grote hoeveelheid zware wapens in Reeuwijk werd aangehouden, blijkt professor Bob Smalhout. Dat meldde De Telegraaf zaterdag. Smalhout is columnist van die krant.
De politie meldde woensdag dat zij in zijn woning in de gemeente Zeist een automatisch vuurwapen en drie handvuurwapens had gevonden.
De academicus wordt nu verweten dat hij ongeveer negen automatische en handvuurwapens voorhanden had, waarvoor hij volgens justitie niet de juiste vergunning had, aldus de krant.
De arrestatie volgde na de vondst van onder meer twintig vuurwapens, zoals een kalasjnikov en een uzi, in een woning in Reeuwijk. Daarvoor is een 55-jarige Volendammer aangehouden, die nog vast zit. Volgens De Telegraaf is dat de schoonzoon van Smalhout. Beiden zijn nog steeds verdachte.
De medicus, die in de krant zijn relaas doet, is een wapenverzamelaar en lid van een schietvereniging. Hij heeft tientallen wapens van de achttiende eeuw tot heden. Een deel kreeg hij naar zijn zeggen cadeau van dankbare patiënten. Het gaat daarbij volgens hem om wapens uit de Tweede Wereldoorlog, van oud-verzetsmensen.
Smalhout zegt zich door de arrestatie ''diep beledigd, bezoedeld en vernederd'' te voelen. De professor werd op de dag van zijn aanhouding vrijgelaten wegens gezondheidsproblemen, maar is de volgende dag opnieuw gehoord.
Na de aanhouding van de Volendammer zei de politie het idee te hebben dat het om een uit de hand gelopen hobby gaat.
(Bron)

Waarom voelt ie zich nou zo? Omdat ie gearresteerd is? Dan had ie maar moeten zorgen dat zijn zaakjes op orde waren lijkt me.
Zwartrijders en rokers in nachttreinen

UTRECHT - Tijdens een controle in nachttreinen zijn 77 mensen betrapt op zwartrijden. Aan 31 treinreizigers werden bekeuringen uitgedeeld voor onder meer roken in de trein, openbare dronkenschap of voeten op de bank.
De politie hield twee mensen aan omdat ze nog celstraf te goed hadden of geen gehoor hadden gegeven aan gerechtelijke vonnissen.
De controle had plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag in 39 nachttreinen op de trajecten Utrecht - Amsterdam, Schiphol - Leiden, Rotterdam - Breda, Eindhoven - Tilburg en Tilburg - Den Bosch.
Dat maakten het Korps landelijke politiediensten en de Nederlandse Spoorwegen zaterdag bekend. Vijftig medewerkers van beide organisaties controleerden 5730 reizigers. De spoorwegpolitie controleerde in burger, de NS-medewerkers in uniform.
De 31 processen-verbaal waren voor het verstoren van de orde, rust en veiligheid. Behalve roken in de trein vallen daar onder: voeten op de bank, geluidsoverlast, bedelen, verontreiniging, openbare dronkenschap, alcoholbezit en niet tonen van een identiteitsbewijs.
KLPD en NS benadrukken dat bij 98 procent van de nachtreizigers alles in orde was. ,,Over het algemeen was de sfeer in de treinen en op de stations goed. Er hebben zich geen excessen voorgedaan.''
(Bron)
Balkenende liep in een t-shirt met 'fuck drugs' over de dijk in Volendam? Die man is ècht wanhopig...
Illegaal vuurwerk in garagebox gevonden

GRONINGEN - De politie heeft donderdag 1815 kilo gevaarlijk illegaal vuurwerk aangetroffen in een garagebox in Groningen. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
In totaal vond de politie 222.552 stuks vuurwerk, hoofdzakelijk vlinderbommen, nitraatbommen, strijkers en zogenoemde flowerbeds.
Volgens de politie is een groot deel van het vuurwerk afkomstig uit Polen en is het in Nederland verboden dit zware vuurwerk op te slaan in verband met het gevaar dat het oplevert voor de omgeving. De straatwaarde van het vuurwerk is ongeveer 20.000 euro.
De politie zoekt uit wie het vuurwerk in de garagebox heeft opgeslagen.
(Bron)
Nat milieu op Mars was niet overal zuur

AMSTERDAM - Onderzoek van gesteenten op Mars door het Marswagentje Spirit wijst erop dat de omstandigheden op de planeet gunstig kunnen zijn geweest voor het ontstaan van leven.
De gesteenten blijken namelijk voor een kwart uit carbonaten te bestaan - mineralen die in een zuur milieu zouden oplossen.
Dat betekent dat in elk geval niet al het vloeibare water dat in een grijs geleden op Mars aanwezig was een hoge zuurgraad had.
Het onderzoek aan de gesteenten heeft vier jaar geduurd. Niet omdat de carbonaten zo moeilijk aantoonbaar waren, maar omdat het gebruikte instrument van Spirit onder het stof zat. Hierdoor moest eerst een correctiemethode worden ontwikkeld die voor de aanwezigheid van dat stof corrigeerde.
Dat Mars miljarden jaren geleden een warm en vochtig klimaat had, blijkt onder meer uit de talrijke drooggevallen beddingen die op de planeet zijn ontdekt. Klaarblijkelijk heeft Mars ooit een veel dichtere atmosfeer van kooldioxidegas gehad, die voor een sterk broeikaseffect zorgde.
(Bron)
Varkens komen om door brand in stal

BOXMEER - Bij een brand in een stal in Beugen bij Boxmeer zijn donderdagavond honderd zeugen en biggen omgekomen. De brand die gepaard ging met een flinke rookontwikkeling begon rond 22.00 uur in een lege stal en sloeg over naar de stal met de zeugen en biggen.
Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Boxmeer vrijdag gezegd.
Dierenartsen zijn vrijdag begonnen met het ruimen van nog eens ongeveer achthonderd zeugen en biggen die door de rook bedwelmd zijn geraakt. Hoeveel tijd dat in beslag gaat nemen is onbekend.
Ook isolatiemateriaal ging in vlammen op, waarbij geringe concentraties blauwzuurgas zijn vrijgekomen.
Op het bedrijfsterrein zijn meerdere stallen met duizenden varkens. De brandweer, die enige uren nodig had om de brand onder controle te krijgen, kon voorkomen dat de brand naar deze stallen oversloeg.
De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.
(Bron)
Studenten bouwen 10 meter hoge trompet

DELFT - Acht studenten Civiele Techniek van de TU Delft bouwen volgende week een 10 meter hoge trompet van bierkratten.
Het bouwwerk komt te staan op het terrein van The Hague Jazz aan het Churchillplein in Den Haag. De trompet is het logo van dat jaarlijkse festival. Dat meldde de TU Delft vrijdag.
Het is niet de eerste keer dat Delftse studenten lege bierkratjes gebruiken als legostenen. Eerder bouwden zij er al een brug, een vuurtoren en een 15 meter hoge kerstboom mee.
''Steeds zoeken we een nieuwe uitdaging'', aldus Wessel van der Zee van de studievereniging Het Gezelschap 'Practische Studie'.
Volgens Van der Zee is de trompet, die wordt opgebouwd uit tweeduizend 'halve' kratjes die samen 5000 kilo wegen, een van de lastigste opgaven tot nu toe. ''De vorm van de buis stelt ons voor een flinke uitdaging''.
Om het bouwwerk ook bij harde wind stabiel te houden, gebruiken de studenten lege flesjes om de onderste kratten te verzwaren. Verder wordt de trompet geheel voorzien van wapening zoals die van beton en van tuien om de constructie op zijn plek te houden. Het gebogen deel van de trompetbuis komt te rusten op een steiger.
De studenten hadden een maand om de stunt voor te bereiden. Met behulp van de computer hebben zij nauwkeurig bepaald welke krat waar moet komen.
De daadwerkelijke bouw vindt plaats tussen 6 en 8 juni. The Hague Jazz is op 11 en 12 juni. De trompet blijft gedurende het hele festival staan.
Van der Zee benadrukt dat het bouwen met bierkratten meer is dan hobbyisme. ''In deze projecten kom je vrijwel alle aspecten tegen waarmee een civiel ingenieur ook in de beroepspraktijk te maken krijgt: het ontwerpen, het uitvoeren, optreden als aannemer, kennis van verschillende materialen, contacten met diverse bedrijven, veiligheid, enzovoorts.''
(Bron)

Gelukkig geen vuvuzela.
McDonald's haalt 12 miljoen 'gifglazen' terug

OAK BROOK - De Amerikaanse hamburgerketen McDonald's haalt in de Verenigde Staten twaalf miljoen drinkglazen met de afbeelding van tekenfilmfiguur Shrek uit de restaurants terug omdat ze giftig zijn.
De terughaalactie volgt op een waarschuwing van de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC). Een woordvoerster van McDonald's Nederland verklaarde dat de glazen hier niet verspreid zullen worden.
''We gaan vanaf 8 juli wel Shrek-figuurtjes bij onze Happy Meals weggeven'', kondigde ze aan.
In de restaurants van McDonald's in de VS werden de glazen voor 2 dollar verkocht, ter promotie van de nieuwe Shrek-animatiefilm die halverwege mei in de VS is uitgebracht.
In Nederland wordt de tekenfilm vanaf 7 juli in de bioscopen vertoond.
De CPSC is de Amerikaanse tegenhanger van de Voedsel en Waren Autoriteit. Ze hebben vastgesteld dat de lakversiering op de glazen het giftige cadmium bevat. Dit zware metaal wordt onder meer als pigment in de kleuren rood, geel en groen gebruikt.
De Shrek-figuur op de glazen is een groen gedrocht uit de populaire gelijknamige tekenfilmreeks van animatiestudio DreamWorks.
In Nederland is cadmium als kleurstof in veel producten verboden, vooral in drink- en eetgerei. Cadmium is kankerverwekkend en slecht voor de nieren.
(Bron)
Wraak motief voor moord op Brusselse rechter

BRUSSEL - De man die donderdag in het Justitiepaleis in Brussel een vrouwelijke rechter en een griffier doodschoot, handelde uit wraak. Hij was drie jaar geleden op bevel van de rechter uit zijn huis gezet na een huurgeschil.
Een woordvoerder van het parket in Brussel heeft dat vrijdag gezegd. Volgens hem heeft de man bekend.
De verdachte is donderdagavond aangehouden in een park in het centrum van de Belgische hoofdstad. Het betreft een 47-jarige Belg van Iraanse afkomst. Hij is enkele malen eerder met justitie in aanraking geweest wegens geweldpleging.
De schietpartij vond donderdagochtend plaats tijdens een rechtszitting. De man liep op de rechter en haar griffier toe, haalde een pistool tevoorschijn en schoot beiden van dichtbij neer. Daarna wist hij te ontkomen.
Donderdagavond kon de man in het Brusselse Warandepark worden ingerekend. Bij de arrestatie vielen enkele schoten, maar niemand raakte gewond. Volgens getuigen maakte de verdachte een verwarde indruk.
Twee Belgische ministers, Didier Reynders (Financiën) en Annemie Turtelboom (Binnenlandse Zaken), waren toevallig getuige van de aanhouding. De Wetstraat - het Belgische Binnenhof - ligt vlak bij het Warandepark.
De schietpartij in het Justitiepaleis heeft diepe indruk gemaakt in België. Volgens demissionair premier Yves Leterme is de democratie ''in het hart getroffen''.
Het was de eerste maal in de geschiedenis van het land dat leden van de rechterlijke macht in een rechtszaal werden vermoord. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers werd donderdagochtend in Belgische rechtbanken een minuut stilte in acht genomen.
Demissionair minister Stefaan De Clerck van Justitie liet vrijdag weten geen ingrijpende nieuwe beveiligingsmaatregelen te overwegen. Wel denkt hij aan een aantal kleine technische maatregelen, zoals extra camera's en alarmknoppen. Ook wil hij dat bezoekers van rechtszittingen beter worden gecontroleerd.
De doodgeschoten rechter was een zogeheten vrederechter, vergelijkbaar met de kantonrechter in Nederland. Volgens Belgische media gaat het om een vrouw van 60 jaar. Haar griffier was 59.
(Bron)
Eerste olie op kust van Florida

PENSACOLA BEACH - In de Amerikaanse staat Florida is vrijdag de eerste olie aan land gespoeld. Op een strand in het noordwesten van de staat werden onder meer teerballen aangetroffen.
Een zegsman van de lokale autoriteiten zei niet absoluut zeker te zijn dat het gaat om olie afkomstig van het lek in de Golf van Mexico, maar zei ''90 procent'' zeker te zijn dat dat wel het geval is.
Florida is bekend om zijn witte stranden en is zeer in trek bij toeristen. De toerisme-industrie in de Sunshine State bedraagt jaarlijks 60 miljard dollar (50 miljard euro).
Eerder bereikte het met olie vervuilde zeewater al de kusten van Louisiana, Mississippi en Alabama. Het lek ontstond door het zinken van een booreiland eind april.
Oliemaatschappij BP denkt de lekkage pas in augustus volledig te kunnen stoppen.
(Bron)
Politie schiet verdachte van inbraak in been

SCHELLUINEN - De politie heeft vrijdagmorgen in Schelluinen (Zuid-Holland) een verdachte van een inbraak na een korte achtervolging in zijn been geschoten. Dat meldde de politie vrijdag.
De man had samen met een tweede verdachte vermoedelijk een inbraak gepleegd in een woning in Gorinchem. Daarbij werden zij door een bewoner op heterdaad betrapt, waarop de twee ervandoor gingen.
Tijdens de politieachtervolging die daarop volgde, raakte het busje van de verdachten van de weg en kwam tegen een brugpijler tot stilstand. Toen de mannen er te voet vandoor wilden gaan, heeft de politie één van hen in het been geschoten en aangehouden. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht.
De tweede verdachte kon even later door de politie worden aangehouden.
(Bron)
Mogelijk leven op Saturnusmaan Titan

AMSTERDAM - Iets op de grote Saturnusmaan Titan 'eet' moleculen waterstof en acetyleen. Hoewel niet-biologische reacties de meest waarschijnlijke oorzaak zijn, achten sommige onderzoekers het mogelijk dat er een exotische vorm van leven is op deze verre ijswereld.
Het verdwijnen van de moleculen is vastgesteld met instrumenten van de ruimtesonde Cassini, die regelmatig in de buurt van Titan komt.
Het proces is in overeenstemming met wat er zou gebeuren als er organismen actief zijn die waterstof en acetyleen opnemen.
Deze organismen zouden zich kunnen bevinden in de grote meren van methaan en ethaan – de enige stoffen die onder de ijskoude omstandigheden op Titan vloeibaar blijven. De afwezigheid van acetyleen op het oppervlak van de Saturnusmaan kan echter ook op andere manieren worden verklaard.
Zo zou het onder invloed van zonlicht of kosmische straling in andere organische moleculen kunnen veranderen. Vooralsnog wordt de biologische verklaring dan ook beschouwd als een laatste uitweg, voor het geval alle 'normale' verklaringen voor het verdwijnen van de moleculen tekort blijken te schieten.
(Bron)
Grappig: op het tafeltje buiten staat een pot met wat rommelplantjes. Uiteraard staat daar ook een wilgenroosje in (die doen het erg goed in mijn tuin). Eergisteren hing er onder het bovenste blad een klont spinnenbroed (foto van een paar jaar terug).
Vandaag hing er aan het wilgenroosje een lange spinseldraad, die vastgeraakt was in de kamperfoelie hogerop. En de hele crèche was verhuisd naar een schaduwrijker plekje onder een kamperfoelieblad.
Wonderlijk om te zien. Ik ben benieuwd of ze daar blijven, want Tijger springt ongeveer op die plek graag op de schutting (en eraf, natuurlijk), dus het kan zijn dat ze een paar flinke web-bevingen gaan meemaken.
President Zuma stuurt overspelige vrouw weg

JOHANNESBURG - De polygame president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, heeft een van zijn vrouwen weggestuurd omdat zij overspel zou hebben gepleegd met een van zijn lijfwachten. Dat hebben Zuid-Afrikaanse media vrijdag gemeld.
Nompumelelo Ntuli is ook niet meer welkom in het ouderlijk huis van Zuma in zijn geboortedorp omdat zij de voorouders en de familie van Zuma zou hebben 'beledigd', aldus de krant The Star.
De woordvoerder van Zuma wilde desgevraagd geen commentaar geven op 'privézaken' van de president.
Zuma, die vijf keer is getrouwd, heeft momenteel drie echtgenotes en een verloofde met wie hij wil trouwen. Hij heeft in totaal twintig erkende kinderen. Zuma verdedigt de polygamie als een traditie van de leiders van de Zoeloestam waartoe hij behoort. Voor de rest zegt hij de rechtsgelijkheid van man en vrouw te eerbiedigen.
Zuma heeft toegegeven naast zijn echtgenotes ook nog buitenechtelijke seksuele contacten te hebben gehad.
(Bron)

Met hoeveel maten meet die man?
Unieke 'tijdcapsule' onder Swifterbant

SWIFTERBANT - Bij Swifterbant in Flevoland beginnen dinsdag de archeologische opgravingen die uitzonderlijk goed geconserveerde nederzettingresten uit de midden-steentijd moeten blootleggen.
De restanten uit 7500 tot 4500 v. Chr. die tot nu toe zijn gevonden, zijn zelfs voor Europese begrippen zeer bijzonder. Dat heeft Joris Habraken, provinciaal archeoloog van Flevoland, laten weten.
De opgravingen vinden plaats in een gebied van 6800 vierkante meter op maximaal 4,5 meter diepte. ''Doordat de resten zo diep liggen en als het ware luchtdicht zijn verpakt, is een soort tijdcapsule ontstaan'', aldus Habraken.
Er zijn zelfs etensresten gevonden die de tand des tijds goed hebben doorstaan. Vindplaatsen zo groot als die in Swifterbant en waar de resten zo goed bewaard zijn gebleven, zijn volgens de archeoloog in Europa zeldzaam.
(Bron)
Haagse PVV wil invoer 'patserpolitie'

DEN HAAG - De Partij voor de Vrijheid (PVV) wil in Den Haag een zogenoemde 'patserpolitie' instellen.
De partij zou graag zien dat agenten bij jongeren die in auto's rijden ''die normale jongeren van die leeftijd niet kunnen betalen tenzij ze de loterij hebben gewonnen'' controleren.
Uit de controle moet duidelijk worden of de voertuigen ''niet met misdaadgeld'' zijn aangeschaft. Deze controle zou in samenwerking met bijvoorbeeld de Sociale Dienst kunnen plaatsvinden.
Dat heeft PVV-fractieleider Sietse Fritsma donderdagavond voorgesteld in de Haagse gemeenteraad. Het gaat wat hem betreft voorlopig om een lokaal plan. ''Al sluiten we ook op landelijk niveau een soortgelijk voorstel niet uit.''
Volgens Fritsma ergeren veel PVV-stemmers zich aan het feit dat er ''veel jongeren met onbetaalbare cabrio's over de boulevard van Scheveningen rijden''.
(Bron)

Ah ja, schuldig tenzij het tegendeel bewezen is. Zou de PVV gewoon jaloers zijn?
Windvlagen verjagen mensen van pleinen

WAGENINGEN - Over kale pleinen jagen gure windvlagen. En als het buiten warm is, is het op zo'n leeg plein nog veel warmer. Pleinen zoals ze in afgelopen decennia werden ontwikkeld, nodigen mensen kortom niet uit om er gezellig te gaan zitten. En dat trekt weer 'louche randfiguren' aan.
Landschapsarchitect en universitair docent Sandra Lenzholzer van de Wageningen Universiteit bezocht tientallen pleinen in Nederland en sprak er met duizenden passanten.
Ze promoveert deze maand aan de Wageningen Universiteit op haar onderzoek naar ontwerpen voor een comfortabeler microklimaat in de stad. Lenzholzer stelde een opvallend feit vast: veel pleinen hebben een fontein die voor koelte moet zorgen, maar in werkelijkheid helpen bomenrijen veel beter.
''Kale, kille pleinen zijn een tijdlang in de mode geweest. Men wil pleinen liefst helemaal leeg houden voor kermissen en evenementen. Maar op een mooi, sfeervol plein als de Lange Voorhout in Den Haag is ook markt en kermis. Mensen kunnen daar kiezen voor zon of schaduw, wat frisser of juist wat warmer. Ik hoop dat men terugkomt op de kale vlaktes'', zegt Lenzholzer.
Volgens de landschapsarchitect hebben mensen een hekel aan een gladgeplaveid plein met kille kleuren. Ze zullen die omgeving vermijden, met als gevolg dat vandalen en hangjongeren oprukken. Wanden worden beklad met graffiti.
''Een mooi, warm en goed ontwerp trekt veel gewoon publiek en dan verkassen de randfiguren vanzelf'', voorspelt zij.
Lenzholzer pleit voor lange bomenrijen van bijvoorbeeld dakplatanen op een plein. De platanen zorgen voor schaduw en zijn bij milde regenbuitjes een natuurlijke paraplu. Groen houdt bovendien de bestrating van een groot plein koel, waardoor het plein minder warmte uitstraalt. In de stad kan het microklimaat wel tien graden verschillen van de regio eromheen. Het is belangrijk om dat met het oog op klimaatverandering in de hand te houden, anders wordt de stad onaangenaam warm.
(Bron)

Weer zo'n 'maar dat wéét iedereen toch'- onderzoek. Kennelijk moet het eerst wetenschappelijk vastgesteld worden voor (in dit geval) stadsinrichters er eens over na gaan denken.
Vermiste bankiersvrouw dood gevonden

HEIDENHEIM - De vrouw van een Duitse bankier die half mei werd ontvoerd, is dood. Dat heeft de Duitse politie vrijdag bevestigd.
Een wandelaar vond donderdagavond het stoffelijk overschot van de 54-jarige Maria Bögerl in de buurt van haar woonplaats in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg.
Het lichaam was bedekt met takken. In de buurt van de vindplaats van het lichaam is ook de mobiele telefoon van Bögerl gevonden, zo meldt ook de Duitse nieuwssite Dnews.
Autopsie heeft uitgewezen dat het echt om de bankiersvrouw gaat. Ze is gestorven aan steekwonden, aldus Volker Lück die het politieonderzoek leidt.
De vrouw werd 12 mei uit haar woning in Heidenheim ontvoerd. Van de echtgenoot van het slachtoffer werd na haar ontvoering losgeld geëist. Hij heeft zijn vrouw nog kort gesproken. Ze liet weten in levensgevaar te zijn.
De bankmanager legde de geëiste 300.000 in Duitsland gedrukte euro's op een afgesproken plek aan de snelweg A7 tussen Heidenheim en Aalen, maar het geld werd niet opgehaald.
Volgens Lück lukte het niet om het losgeld op de dag van de ontvoering op tijd op de afgesproken plaats te krijgen.
De politie werd kort na de ontvoering ingelicht, maar door het krappe tijdschema en de gedetailleerde richtlijnen van de ontvoerder lukte het niet om het geld op tijd ter plekke te krijgen.
Het losgeld heeft van halfvier 's middags tot zeven uur de volgende ochtend op de afgesproken plaats gelegen. De ontvoerder heeft sindsdien niets meer van zich laten horen.
De politie weet niet of een of meer mensen achter de ontvoering zitten. De man die telefonisch het losgeld eiste, zou ''van middelbare leeftijd zijn en zou het plaatselijke Schwäbische dialect spreken'', zei Lück. Op dit moment is er geen veelbelovend spoor dat de politie volgt.
(Bron)

vrijdag, juni 04, 2010

Israëlische excuses na pr-blunder

AMSTERDAM - De Israëlische regering heeft zijn excuses aangeboden voor een blunder van zijn persafdeling. Die mailde per abuis een groot aantal journalisten een linkje naar een internetfilmpje, waarin de spot werd gedreven met de actievoerders aan boord van de 'Vrijheidsvloot' die het Israëlische leger maandag voor de kust van Gaza enterde.
Het filmpje is een parodie op de bekende clip 'We Are The World', waarmee popartiesten in 1985 aandacht vroegen voor de honger in Afrika. In 'We Con The World' wordt gesuggereerd dat de actievoerders aandachttrekkers waren, die geld probeerden in te zamelen om Palestijnse kinderen raketten te laten kopen.
Enkele uren na het incident meldde een pr-functionaris in een nieuwe e-mail dat het om een vergissing ging. "De inhoud van deze video weerspiegelt op geen enkele manier het officiële standpunt van de regering."
De actie rond de 'Vrijheidsvloot', waarbij maandag negen doden en een groot aantal gewonden vielen, leidde tot een internationale storm van protest.
(Bron)
CDA-raadslid verslikt zich in eed

ALMERE - De gemeente Almere is op aangeven van De Partij voor de Vrijheid (PVV) een onderzoek begonnen naar de installatie van het nieuwe CDA-raadslid Koos van Teijlingen.
Het onderzoek moet uitwijzen of het raadslid twee weken geleden bij zijn installatie de eed goed heeft afgelegd en of de raadsbesluiten die daarna zijn genomen rechtsgeldig zijn. De gemeente liet dat vrijdag weten.
In plaats van ''zo waarlijk helpe mij God almachtig'' zou de zenuwachtige Van Teijlingen ''zo waarlijk help God allemachtig mij'' hebben gezegd.
Als blijkt dat het raadslid op een verkeerde manier is geïnstalleerd, zijn alle besluiten die de raad na de installatie nam, en waarin Van Teijlingen een stem had, ongeldig.
In afwachting van de uitkomst van het onderzoek heeft de raad verdere besluiten uitgesteld. De verwachting is dat er donderdag meer duidelijkheid komt over de kwestie.
(Bron)

Poe poe. Belangrijk hoor.
Zelfmoord Rus met zelfgemaakte guillotine

MOSKOU - Een Russische ingenieur heeft in Moskou zelfmoord gepleegd met een zelfgemaakte guillotine. Dit heeft de krant Tvoi Den vrijdag gemeld.
De man, een gescheiden veertiger die weer bij zijn moeder woonde, had zich dagen in zijn slaapkamer opgesloten.
Hij zei tegen zijn moeder dat hij een kast aan het bouwen was. In plaats daarvan bouwde hij een guillotine, met een metalen plaat als mes, verzwaard met een houten plank en flessen water.
Toen het apparaat klaar was, ging hij op de grond liggen en zette het zelf in werking. Volgens de krant had hij al meer dan twintig jaar psychische problemen.
(Bron)
In Nigeria 163 doden door loodvergiftiging

LAGOS - In het noorden van Nigeria zijn sinds maart 163 mensen gestorven door loodvergiftiging als gevolg van het illegaal delven van goud.
Onder de doden zijn 111 kinderen van wie een groot aantal jonger dan vijf jaar oud was, aldus regeringsfunctionarissen.
In afgelegen delen van de staat Zamfara zijn tot dusver 355 gevallen van loodvergiftiging bekend geworden. Nigeria heeft internationale organisaties zoals de WHO om hulp gevraagd.
Zamfara is een van de armste staten van Nigeria, maar er zitten vermoedelijk veel delfstoffen in de grond.
(Bron)
'Sander V. gebruikte royaal cannabis'

DORDRECHT - Sander V. die wordt verdacht van de moord op de 12-jarige Milly Boele uit Dordrecht, gebruikte in de periode van het misdrijf royaal cannabis.
Zijn advocaat Hans Anker heeft dat vrijdag tijdens de zogenoemde regiezitting gezegd. ''Sander wil weten of dat zijn gedrag heeft beïnvloed'', aldus Anker.
In de gevangenis is bij de politieagent drie maal urine en ook een keer bloed afgenomen. Anker wil dat een deskundige die gegevens interpreteert. Dat moet uitwijzen of het gebruik van de drug het gedrag van V. heeft beïnvloed.
''Dit is wellicht de oorzaak van zijn gedrag. Het wijkt namelijk heel erg af van hoe hij zich normaal gedraagt. Het is een politieman zonder strafblad.''
(Bron)

Wat een lulkoek. Die zin 'Het wijkt namelijk heel erg af van hoe hij zich normaal gedraagt.' is wel ijzersterk. Hij deed dit dus niet elke dag!
Spoorboekloos treinen is stapje dichterbij

DEN HAAG - In de drukste delen van het land elke vijf minuten een trein. Dat streven heeft demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) al langer, en door een beslissing in de ministerraad van vrijdag komt die ambitie een stapje dichterbij.
De bewindslieden gingen akkoord met het plan om in de toekomst per uur zes intercity's en zes stoptreinen te laten rijden op de drukste trajecten.
Aanvankelijk was het plan om slechts vier stoptreinen te laten vertrekken. In overleg met diverse betrokkenen slaagde Eurlings erin om binnen hetzelfde budget van 3 miljard euro meer stoptreinen op stoom te krijgen.
''De trein kan het winnen van de auto, maar niet door mensen uit de auto te pesten'', schetste Eurlings vrijdag. ''Wel door dit soort maatregelen.''
Naast de inzet van extra reizigerstreinen voorziet het zogenoemde Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) ook in het laten rijden van extra goederentreinen. De extra capaciteit wordt gefaseerd ingevoerd.
De agenda met PHS-werkzaamheden reikt tot 2020. Per regio zullen de reizigers er stapje voor stapje iets van gaan merken.
Het kabinet heeft de corridors Schiphol - Utrecht - Arnhem/Nijmegen, Alkmaar - Amsterdam - Utrecht - Den Bosch - Eindhoven en Den Haag - Rotterdam - Breda - Eindhoven uitgekozen voor de extra treinfequenties.
Het besluit betekent dat er op verschillende plaatsen extra infrastructuur moet worden aangelegd. Er komen inhaalsporen en er worden extra perrons aangelegd. Maatregelen tegen geluidsoverlast en trillingen zijn opgenomen.
Ook de veiligheid rond overwegen krijgt aandacht. De beslissing kan bogen op een breed draagvlak onder provincies en de stadsregio's en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ProRail, NS en KNV Spoorgoederenvervoer.
De NS laat in een reactie weten erg blij te zijn dat Eurlings ervoor gezorgd heeft dat dit besluit is genomen. ,,Dit is een goede en belangrijke investering in de mobiliteit van Nederland.
Hiermee komt er ruimte op de rails om meer mensen met de trein te laten reizen'', aldus een woordvoerder van de NS.
De NS laat in dit verband weten dat inmiddels 1,2 miljoen mensen per dag met de treinen van NS reizen.
"Op de drukste routes zitten we in de spits tegen de grens van onze capaciteit aan. We kunnen onze treinen niet nog langer of hoger maken, dus dan moet je vaker gaan rijden.''
(Bron)
Ik inspecteerde mijn verbanddoos en stond een tijdje te grinniken. F, die me helpt m'n huis weer te ontpuinhopen, had er een boekje ingestopt, kennelijk in de veronderstelling dat het daar hoorde. Het past er precies in, heeft een rode voorkant met wit kruis en er staat heel groot '100 EHBO-tips' op.
Dat daaronder in kleinere letters staat 'bij pc-ongevallen' had ze duidelijk niet gezien :-)
Voor wie het echt niet meer weet: de Kieswijzerwijzer.
Hm... Naast de 3 soorten hommels die in m'n tuin wonen, signaleer ik de laatste dagen vaak een hommel die verdacht lijkt op de grote koekoekshommel.
En dan padden, bruine kikkers, egels, waterjuffers, spuugbeestjes, diverse wantsen, bijen, allerlei vlinders (tot nu toe gesignaleerd: gamma-uiltjes, huismoeders, zwartbandspanners, gewone velduilen, witte grijsbandspanners, volgelingen, gewone bandspanners, zwarte-c-uilen, paardenbloemspanners, kleine koolwitjes, bosspanners, argusvlinders, atalanta's, distelvlinders, dagpauwogen, kleine vossen, gehakkelde aurelia's), allerlei vliegachtig spul dat ik niet kan determineren, huismussen, ringmussen, merels, vinken, roodborstjes, winterkoningen, groenlingen, Turkse tortels, koolmezen, pimpelmezen, staartmezen, heggemussen, zanglijsters, sperwers.
Vanmiddag zat ik op m'n bankje naar een pad te kijken die opgeschrikt was door mijn gerommel op het terrasje, toen ik kraaien tekeer hoorde gaan. Verderop vloog een buizerd die aangevallen werd door drie kraaien. Kennelijk kwam ie wat te dicht bij een nest.
Dat klinkt toch niet naar een stadstuin hè? En zeker op dit soort dagen zit ik intens te genieten. Als ik even niet kijk naar wat er gesnoeid en gerooid moet worden ;-)
De eerste merel zingt al uitbundig.

donderdag, juni 03, 2010

TT 104 Conducteur mishandeld in Limburg

Een groep jongeren heeft aan het begin van de avond op het station van Meerssen (Limburg) een conducteur van een stoptrein mishandeld. Twee jongens van 17 en 18 jaar zijn aangehouden. De zoektocht met een politiehond naar een derde verdachte bleek vergeefs.
De jongeren kregen onenigheid met de conducteur waarna ze hem mishandelden. Wat er precies is gebeurd, is onbekend, maar de conducteur is gewond naar het ziekenhuis gebracht.
Een getuige volgde de jongeren en wees de politie waar ze waren. Een meisje dat ook was aangehouden, is vrijgelaten. Ze had niet meegedaan aan de mishandeling.
Nieuw-Zeelander bezoekt begrafenissen voor eten

Wellington - Een begrafenisondernemer in Nieuw-Zeeland heeft een man gesnapt die wekelijks zo'n vier begrafenissen bezocht. Hij kwam daar niet om te rouwen om een verloren familielid, maar om zoveel mogelijk te eten.
De man van een jaar of veertig at niet alleen ter plekke het aangeboden voedsel op, maar nam het ook mee naar huis in tupperwaredoosjes. Hij gedroeg zich verder voorbeeldig en ging zelfs iedere keer bij de familie langs om te condoleren. Dat meldt The Sydney Morning Herald.
Toen de begrafenisonderneming argwaan kreeg, werd een foto van de man verspreid. Een medewerker nam hem uiteindelijk apart met de mededeling dat dit toch echt niet de bedoeling was. Sindsdien heeft hij zich niet meer laten zien.
(Bron)
Griek steekt zichzelf in brand om schulden

THESSALONIKI - Het sprinklersysteem van een bank in de Griekse havenstad Thessaloniki heeft het leven gered van een 54-jarige man die zichzelf in brand had gestoken uit frustratie over zijn torenhoge schulden.
Media in Griekenland haalden donderdag ooggetuigen aan, die zeiden dat de man verklaarde dat hij het leven niet meer aan kon.
De man overgoot zichzelf met benzine en stak zichzelf aan. Hij had echter niet gerekend op het automatische blussysteem, dat snel in werking trad. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis en verkeert volgens artsen niet meer in levensgevaar. Het incident had woensdag plaats.
De man liep brandwonden op over circa 40 procent van zijn lichaam. Veel Grieken kampen met financiële problemen, net als de Griekse Staat. In de komende jaren moet het land 30 miljard euro bezuinigen op de uitgaven.
Die voorwaarde is gesteld voor financiële hulp van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds ter waarde van 110 miljard euro. Zonder deze hulp dreigt een bankroet voor Griekenland.
(Bron)
Diefstal tikt hard aan bij Rolex

GENEVE - De Zwitserse maker van dure horloges Rolex is bestolen van meer dan 15 kilo goud met een waarde van bijna 15 miljoen euro.
Een medewerker van de gieterij-afdeling is in hechtenis genomen. Dat heeft de Zwitserse justitie donderdag bekendgemaakt.
De medewerker zou hebben toegegeven dat hij 5 kilo heeft gestolen uit een fabriek in Plan-les-Ouates.
Volgens zijn advocaat ''blijft het een open vraag'' of hij ook beschuldigd kan worden van diefstal van de overige 10 kilo goud. Rolex-horloges worden gezien als een statussymbool en kosten duizenden euro's.
(Bron)
Ontsnapte leeuw doodt Zuid-Afrikaanse

BULAWAYO - Een leeuw heeft in Zimbabwe een Zuid-Afrikaanse vrouw gedood. Het dier was ontsnapt uit een opvangcentrum in Bulawayo, waar de vrouw sinds drie weken werkte. Dat meldde de Zuid-Afrikaanse nieuwsdienst News24 donderdag.
De leeuw kon vermoedelijk ontsnappen omdat zijn kooi na schoonmaakwerkzaamheden niet goed was afgesloten.
De 26-jarige Robyn Lotz en twee andere medewerkers stonden in de buurt van de kooi. De leeuw greep de vrouw bij de achterkant van haar hoofd. Ze overleed korte tijd later in het ziekenhuis.
Volgens een bericht op de Facebookpagina van het opvangcentrum is het de eerste keer in het 37-jarige bestaan van Chipangali dat zoiets is gebeurd.
(Bron)
Olievlek Golf van Mexico bijna verdrievoudigd

MIAMI - De omvang van de olievlek voor de Amerikaanse kust in de Golf van Mexico is sinds begin mei bijna verdrievoudigd.
Met ruim 24.000 vierkante kilometer is de vervuiling inmiddels aanzienlijk groter dan de helft van de oppervlakte van Nederland.
Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde resultaten van de jongste metingen door een onderzoekscentrum van de universiteit van Miami (Florida). Op 1 mei was na bestudering van satellietbeelden een omvang van iets meer dan 9000 vierkante kilometer berekend.
(Bron)
'Antitankwapens van Belgische leger gestolen'

BRUSSEL - Uit een munitiedepot van het Belgische leger in Leopoldsburg in Belgisch Limburg zijn woensdag antitankwapens en zware munitie gestolen.
Dat hebben de Vlaamse kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg donderdag gemeld. Defensie spreekt slechts van een ''ernstig veiligheidsincident''.
Defensie en politie willen geen details geven over de buit. Volgens de Vlaamse kranten staat het echter vast dat er een aantal antitankwapens van het het type M72-LAW gestolen is.
Dit antitankwapen kan onder meer gebruikt worden tegen pantservoertuigen, bunkers en laagvliegende helikopters.
(Bron)
Mogelijk vijf mensen onder puin na gasexplosie

AMSTERDAM - Door een gasexplosie is een huis in Sankt Pölten, ten westen van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, compleet verwoest. Onder het puin liggen mogelijk vijf mensen.
Dat heeft de politie bekendgemaakt. Na de explosie brak er brand in de bungalow uit.
Vier van de mogelijke slachtoffers zijn bewoners en de vijfde was een bezoeker. Eerder zei de politie nog dat er zes mensen in het huis waren ten tijde van de explosie. Later bleek echter dat deze persoon het huis al had verlaten voor de explosie.
(Bron)
'Eerste vleesetende mensen aten krokodil'

AMSTERDAM - Wetenschappers zijn in Kenia gestuit op twee miljoen jaar oude resten van door mensen geslachte krokodillen, schildpadden en meervallen.
De fossiele voedselresten zijn volgens de onderzoekers van de Universiteit van Kaapstad één van de vroegste bewijzen van vleesetende mensen. Ze vermoeden dat het eetgedrag van onze voorouders ongeveer twee miljoen jaar geleden geleidelijk overging van herbivoor naar omnivoor.
Dat schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De fossielen werden gevonden aan de oostelijke oever van het Turkanameer in Kenia. Bij de botresten werden ook honderden stukken gereedschap van steen gevonden die vermoedelijk zijn gebruikt om de dieren te slachten. “Het is een ongelooflijke hoeveelheid materiaal”, verklaart hoofdonderzoeker David Braun in het Britse tijdschrift New Scientist.
Er zijn geen menselijke resten aangetroffen bij de geslachte dieren. De wetenschappers kunnen daardoor moeilijk bepalen welke mensensoort de voedselvoorraad heeft aangelegd.
De resten van vulkanische as in het gebied wijzen er echter op dat de fossielen ongeveer 1,9 tot 2 miljoen jaar oud zijn. Braun vermoedt daarom dat de waterdieren zijn gevangen door de Homo habilis of de Australopithecus afarensis.
De vondst van de voorraad krokodillen, schildpadden en meervallen suggereert dat de eerste vleesetende mensen waterdieren prefereerden boven landdieren. Volgens hoofdonderzoeker David Braun had dit vooral te maken met de geringe lengte van de eerste mensensoorten.
De oermensen jaagden waarschijnlijk liever in het water, omdat ze op het land te veel concurrentie hadden van grote carnivore dieren.
Overigens heeft het soort voedsel dat in Kenia is gevonden volgens de wetenschappers mogelijk bijgedragen aan de evolutie van de menselijke hersenen.
Het vlees van reptielen is namelijk rijk aan vetten en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor de opbouw van een groter hersenformaat.
(Bron)
'Aantal banen groeit pas volgend jaar'

AMSTERDAM - Na een daling van het aantal banen in 2010, zal de arbeidsmarkt zich in 2011 voorzichtig herstellen. Dat voorspelt uitkeringsinstituut en werkbedrijf UWV, dat donderdag een arbeidsmarktprognose over 2010 en 2011 presenteerde.
Voor dit jaar voorziet het UWV een afname van het aantal banen met 118.000. In 2011 zou er sprake zijn van een voorzichtige groei van 33.000 arbeidsplaatsen.
Na een afname van 300.000 vacatures in de afgelopen twee jaren, krabbelt het banenaanbod in 2010 weer op. Het UWV voorziet dat er in dit jaar in totaal ongeveer 845.000 vacatures ontstaan. In 2011 zet de groei van het aantal vacatures zelfs door naar 978.000.
Het gaat hierbij vooral om vervanging van personeel dat een nieuwe baan vindt, met pensioen gaat of om andere redenen terugtreedt van de arbeidsmarkt. Vacatures voor uitbreiding van het aantal banen zijn er nog weinig, aldus het UWV.
(Bron)

Personeel dat een nieuwe baan vindt, telt dan niet mee toch? Die laten een werkplek achter, maar nemen er ook weer een in, netto-resultaat nul banen lijkt me.
Dus dan gaat het alleen om het opvullen van gaten die mensen die om wat voor reden ook op non-actief gaan - terwijl bedrijven die vrijgekomen plekken momenteel juist vaak niet opvullen.
RTL4 liet een stukje zien uit een interview met de Nieuwzeelandse premier, over kinderopvang.
'Hoe zouden uw kinderen reageren als ze in de kinderopvang zaten?'
Hij: 'Die zouden door het lint gaan want ze zijn 15 (en nog een leeftijd)'.
Interviewer: 'Stel dat u nog een kind krijgt?'
Hij: 'Dat zou een shock zijn, I've had a vasectomy.'
Ik zie het JPB nog niet zeggen ;-)
Mooie uitspraak:

Volgende week kan de vlag uit, Balkeneindedag!

(Met dank aan D.)
Onderzoek naar integriteit vier corporaties

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Wonen) laat bij vier woningcorporaties onderzoeken of ze wel genoeg doen om fraude met vastgoed en zelfverrijking tegen te gaan.
Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat een aantal corporaties dit mogelijk niet goed geregeld heeft.
Dat heeft Van Middelkoop de Tweede Kamer donderdag laten weten.
Van Middelkoops voorganger Eberhard van der Laan had al vastgesteld dat corporaties er nog wel harder aan kunnen trekken om zeker te stellen dat ze altijd integer optreden.
Uit een verkenning van de VROM-Inspectie bleek onlangs dat tussen 2004 en 2008 bij 145 corporaties ruim duizend panden binnen een jaar meerdere keren met winst werden doorverkocht.
De laatste tijd kwam een aantal corporaties in het nieuws na mogelijk dubieuze transacties met vastgoedhandelaren.
Sind april vorig jaar kwamen bij het nieuwe Meldpunt Integriteit Woningcorporaties 235 meldingen binnen, waarvan er tachtig gingen over mogelijke fraude of zelfverrijking.
Hiervan kwamen er vijftien terecht bij de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van VROM. Bij de rest is niet vastgesteld dat er van geknoei sprake is of loopt het onderzoek nog.
De laatste tijd kwam een aantal corporaties in het nieuws na mogelijk dubieuze transacties met vastgoedhandelaren.
(Bron)
Utrecht gaat kraakverbod beperkt handhaven

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat zich terughoudend opstellen bij het uitvoeren van het landelijke kraakverbod waar de Eerste Kamer deze week mee heeft ingestemd.
Een meerderheid van de raad steunde donderdag tijdens de raadsvergadering een motie van GroenLinks tegen het verbod op kraken.
''Utrecht heeft veel culturele broedplaatsen te danken aan kraken. Het verbod is een oplossing voor een probleem dat er niet is'', zo motiveerde raadslid Pepijn Zwanenberg de motie.
Verantwoordelijk wethouder Harrie Bosch (PvdA) stelde in de vergadering niet vóór kraken te zijn, maar dat het wel een effectief middel kan zijn tegen leegstand. Ook zouden de instrumenten die de nieuwe wet biedt te minimaal zijn om het verbod goed te handhaven.
De motie werd gesteund door GroenLinks, D66, PvdA, SP en Stadspartij Leefbaar Utrecht.
(Bron)
Verminking na ingreep huisarts

AMSTERDAM - Plastisch chirurgen melden steeds vaker complicaties na bovenooglidcorrecties die door huisartsen zijn uitgevoerd. Dat zegt Irene Mathijssen van de vereniging van plastisch chirurgen. Ooglidcorrecties worden normaal door plastisch chirurgen of oogartsen gedaan.
Mathijssen lichtte onlangs de inspectie in over een huisarts, nadat ze drie patiëntes zag met klachten na ooglidcorrecties en een ‘halslift’. Volgens haar opereerde de arts niet-steriel. ‘Vlak voor de ingreep stroopte hij de mouwen van zijn colbertje op en deed hij de deur nog even open om de hond binnen te laten.’
De Nederlandse regelgeving werkt in de hand dat misstanden ontstaan, zegt ze. ‘Elke arts in het BIG-register mag dit doen als hij zich bekwaam acht.'
(Bron)
Omroepen gaan twitteren via teletekst

HILVERSUM - Omroepen maken het mogelijk dat kijkers twitterberichten (tweets) kunnen lezen via teletekst. Kijkers van de Nederlandse RTL-zenders kunnen voortaan de tweet van politici en politieke partijen bekijken via RTL Text terwijl ze op televisie een verkiezingsprogramma volgen.
Dit maakte RTL Nederland (RTL 4, 5, 7 en 8) donderdag bekend.
Ook BNN combineert teletekst en Twitter. Vanaf vrijdag kunnen kijkers via teletekst twitteren over BNN-programma's met Tweettekst.
Als ze gebruik maken van de zogeheten hashtags (een soort label dat je aan je tweet kunt hangen om aan te geven dat het over een bepaald onderwerp gaat) die BNN aan het begin van ieder programma communiceert, worden deze tweets automatisch weergegeven op teletekstpagina 355.
Ranking the Stars bijt als eerste publieke omroepprogramma het spits af. Berichten die gedurende de uitzending worden voorzien van #rankingthestars zullen om de paar seconden door teletekst over het beeld worden geplaatst, mits de kijker de pagina activeert.
Dat gebeurt binnen een balk onderin beeld, zodat de tv-programma's gewoon te volgen zijn.
Op de pagina's 141 tot en met 144 van RTL Text zijn de politieke tweets te volgen. Ook hier verschijnen de tweets onderin beeld. Op pagina 142 en 144 is de twitterupdate beeldvullend. Tv-kijkers kunnen de tweets via RTL Text alleen lezen. Ze kunnen dus niet meetwitteren.
(Bron)
Top ProRail krijgt minder bonus na barre winter

UTRECHT - De top van spoorbeheerder ProRail wordt gekort op de bonus over het afgelopen jaar. De raad van commissarissen heeft besloten de variabele beloning te verlagen vanwege de problemen eind vorig jaar.
Bovendien wordt de bonusregeling nu zo aangepast, dat de directie voortaan zwaarder kan worden gekort bij grote ontregelingen.
ProRail liet donderdag weten dat de directieleden zes van de zeven bonusgevende prestatieafspraken in 2009 hebben gehaald, maar niet de norm voor beschikbaarheid van het spoor. In de tweede helft van december belemmerden sneeuwbuien vijf dagen lang het treinverkeer.
Niet alleen de directie, maar ook andere topmanagers worden daarom gekort in de variabele beloning.
De directie van ProRail ontvangt een variabele beloning van maximaal 16 procent van het salaris. De raad van commissarissen beoordeelt of de directie de beloningsafspraken heeft gehaald.
Vanaf 2010 wordt de variabele beloning aangepast en worden de voorwaarden om die te krijgen aangescherpt, aldus ProRail.
(Bron)
'Drie op tien huisartsbezoeken overbodig'

HUIZEN - Circa drie op de tien bezoeken aan de huisarts zijn overbodig. Het gaat in die gevallen om klachten van voorbijgaande aard, die behandeld kunnen worden met middelen die de patiënt zelf kan halen bij de drogist. Dat stelde de brancheorganisatie van medicijnfabrikanten Neprofarm donderdag op basis van een onderzoek bij tweehonderd huisartsen.
Huisartsen krijgen gemiddeld ruim vijfhonderd patiënten per maand in hun praktijk, van wie bijna de helft een geneesmiddel krijgt voorgeschreven. In 29 procent van de gevallen is het echter helemaal niet nodig om een huisarts te raadplegen. Klachten als spier- en gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, verkoudheid en hoesten, zijn in veel gevallen prima te verhelpen met zelfzorgmiddelen, aldus Neprofarm.
Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de ondervraagde huisartsen vindt dat patiënten met eenvoudige aandoeningen zelfredzamer zouden moeten zijn. Dan zouden zij meer tijd overhouden voor patiënten die hun aandacht echt nodig hebben.
(Bron)

Het zal ongetwijfeld kloppen, maar dat het de brancheorganisatie van medicijnfabrikanten is die het zegt, maakt dat er toch een luchtje aan zit.
Spectaculaire aanhouding op de A7

WOGNUM - De politie heeft donderdag op de A7 bij Wognum op spectaculaire wijze een 46-jarige man uit Den Ilp aangehouden.
De auto van de man werd klemgereden en direct hierna werden de banden van zijn voertuig lekgeschoten.
Dit heeft de politie bekendgemaakt.''We kregen de melding dat deze man in verwarde toestand onderweg was om iemand iets aan te doen'', vertelde een politiewoordvoerster.
''Hij had ook al een afscheidsbrief achtergelaten. Aan de hand van het kenteken van zijn auto wisten we hem op te sporen.''
Agenten spraken de man onderweg tussen Schagen en Wognum meerdere malen aan, maar hij ging er steeds weer vandoor.
Omdat dit tot verkeersgevaarlijke situaties op de weg leidde, besloot de politie hem op de oprit bij de A7 bij Wognum klem te rijden. Om te voorkomen dat hij er opnieuw vandoor ging, schoten agenten de banden van zijn auto lek.
(Bron)
Enorme ravage na achtervolging in Den Haag

AMSTERDAM – Een achtervolging tussen twee auto’s heeft donderdag voor een enorme ravage gezorgd in de Haagse De Perponcherstraat. Het lijkt het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie te zijn.
Volgens een woordvoerder van de politie Haaglanden zaten twee auto’s elkaar achterna in de Perponcherstraat. De achtervolger probeerde op zijn voorganger in te rijden. De achterste auto week op het laatste moment uit. Die knalde vervolgens op een geparkeerde auto.
Er zijn bij het ongeluk geen gewonden gevallen. De reden van de achtervolging is nog niet bekend, maar lijkt om een uit de hand gelopen ruzie te gaan. De twee bestuurders van de auto’s zijn ontkomen. De politie denkt ze aan de hand van hun kenteken te kunnen opsporen.
(Bron)
Scholieren opgelicht met mobieltjes

AMSTERDAM - Tientallen scholieren uit Heerenveen zijn voor honderden euro's opgelicht. De pubers van 14 en 15 jaar werden volgens de politie op het schoolplein benaderd door mannen die hen honderden euro's in het vooruitzicht stelden.
Voor het geld hoefden de scholieren alleen maar even een telefoonabonnement af te sluiten en het mobieltje dat ze daarbij kregen aan de mannen te geven. De mannen zouden vervolgens het abonnement voor hen opzeggen.
Sommige scholieren waren zo verblind door het vooruitzicht van honderden euro's per ingeleverde telefoon dat ze zes abonnementen bij verschillende telecomproviders afsloten. De mannen beloofden de bonussen zo snel mogelijk uit te betalen.
Dat gebeurde echter niet. Wel werd per ingeleverde telefoon voor honderden euro's gebeld, op rekening van de scholieren.
(Bron)

Daarbij zitten de scholieren vast aan contracten die meerdere jaren lopen. De politie is op zoek naar meer mensen die op deze manier zijn opgelicht.
Voor het eerst in 25 jaar zeldzame griel gespot

AMSTERDAM - In de Amsterdamse Waterleidingduinen is een zeldzame griel gezien. Deze vogel is volgens Ed Cousin, hoofd bron- en natuurbeheer van Waternet, al zeker 25 jaar niet meer waargenomen in het gebied. Dat meldde de beheerder van het duingebied donderdag.
De griel staat als ‘verdwenen’ op de lijst van vogels die zich in Nederland voortplanten.
‘De griel is een steltloper met een opvallend groot oog en een grijsbruin verenkleed dat is bedekt met dunne, donkere strepen. Vroeger kwam de griel in Nederland voor als broedvogel op verschillende open terreinen zoals duinen en heidevelden. Door het verdwijnen van rustige, uitgestrekte broedgebieden is de griel tegenwoordig als broedvogel uit Nederland verdwenen’, aldus de website vogelvisie.nl.
Volgens Waternet waren de Amsterdamse Waterleidingduinen in de jaren vijftig hét broedgebied van de griel.
(Bron)
'Meer kans op overlijden door 's nachts plassen'

SAN FRANCISCO - Mannen en vrouwen die 's nachts twee of meer keer per nacht uit bed moeten om te gaan plassen lopen een hoger risico te sterven dan mensen die doorslapen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt.
De verhoogde kans op overlijden werd gezien in alle onderzochte leeftijdsgroepen. In alle groepen bleek dat twee of meer keren 's nachts plassen (nycturie) een voorspeller is van overlijden. Vooral bij jonge vrouwen en mannen bleek dit het geval.
Volgens de onderzoekers suggereert de uitkomst van het onderzoek dat frequent 's nachts plassen een waarschuwingssignaal kan zijn voor ziekte.
Voor de studie werden de gegevens van 15.988 mannen en vrouwen ouder dan 20 jaar geanalyseerd.
"Nu hoeft het niet te betekenen dat je doodgaat als je twee of drie keer per nacht moet plassen. Maar je kan beter wel advies vragen aan artsen en laten onderzoeken of er onderliggende problemen zijn waardoor je 's nachts frequent moet plassen.", aldus een van de onderzoekers.
(Bron)

Het risico om te overlijden is feitelijk voor iedereen 100 procent.
Natalee Holloway: Joran van der Sloot Arrested

(Lima, Peru 6/2/2010) Peruvian police say a young Dutchman twice arrested in the 2005 disappearance of Alabama teen Natalee Holloway is now a suspect in the slaying of a Peruvian woman.
Chief of detectives Col. Miguel Canlla says police are seeking Joran van der Sloot in the Sunday killing of 21-year-old Stephany Flores in a Lima hotel.
The girl's father, Ricardo Flores, says van der Sloot appears with her in video taken at a Lima casino early Sunday.
Police say they are seeking to confirm van der Sloot's identity with the Dutch Embassy.
It refused to comment to The Associated Press.
Peruvian immigration officials say van der Sloot departed Peru on Monday.
Canlla says Peru is asking Chilean authorities for help in the case.
(Bron)
Schildpad sleept camera mee

ORANJESTAD — Dick de Bruijn verloor in november 2009 tijdens een duik voor de kust van Eagle Beach een camera, gehuld in een onderwaterbehuizing. Medio mei spoelde deze aan op een strand in Florida. De camera functioneerde nog en onthulde dat hij op zijn reis een tijd vergezeld is door een zeeschildpad. Het dier had op de één of andere manier het apparaat aangekregen en heeft gedurende dertig minuten zichzelf, vissen en de Caribische zee gefilmd.
De vinder van de camera, Paul Shultz, heeft een stuk van dit beeldmateriaal op de videowebsite Youtube gezet. Bovendien zocht Shultz via verschillende websites hulp om de eigenaar van de camera te traceren. Gisteren kreeg De Bruijn, sergeant bij de marine, te horen dat zijn camera was gevonden en dat de vinder naar hem op zoek is. “Het is een ongelofelijk verhaal, maar echt gebeurd”, aldus De Bruijn. Hij vertelt dat hij op 11 november 2009 met zijn duikpartner Toine van der Klooster bij Eagle Beach aan het duiken was naar een groot Amerikaans marineanker uit de Tweede Wereldoorlog. Dit anker is nu overigens een oorlogsmonument in de marinekazerne Savaneta. Tijdens de duik verloor De Bruijn zijn onderwatercamera. Het drijfvermogen van de camera zorgde ervoor dat hij naar de oppervlakte dreef. “Toine grapte nog dat de camera vast ergens in Costa Rica of Panama zou worden gevonden”, vertelt De Bruijn. Hij bleek er niet ver naast te zitten. De camera deed er ruim een half jaar over om van Aruba naar Florida te drijven.
(Bron)

woensdag, juni 02, 2010

Politie aan de slag met digitale vingerafdruk

ZOETERMEER - De politie verwacht meer misdrijven en oude zaken te kunnen oplossen door het nieuwe vingerafdruksysteem dat dinsdag officieel in gebruik is genomen. Dat meldde het Korps landelijke politiediensten (KLPD).
Het is de gedigitaliseerde versie van het oude systeem, waarmee de Nederlandse politie sinds 1989 werkte.
De centrale database, met vinger- en handpalmafdrukken van circa 900.000 mensen die deze wegens een misdrijf moesten afstaan, is ondergebracht bij de KLPD in Zoetermeer.
Politiekorpsen kunnen op afstand op tien locaties in Nederland online contact maken met deze centrale afdeling.
Daardoor kan identificatie beter en sneller dat bij het oude systeem, waarbij werd gewerkt met vingerafdrukken op papier.
In het systeem zitten ook 113.000 sporen van onopgeloste misdrijven, vinger- en handpalmafdrukken die zijn gevonden op een plaats delict. Bij elke afdruk die binnenkomt, kijkt het systeem automatisch of er een match is.
Net als het oude is het nieuwe systeem Havank genoemd. De naam is mede ontleend aan de detectivereeks van Hans van der Kallen.
(Bron)

Havank was het pseudoniem van Hans van der Kallen, niet de detectivereeks.
Verbod op vergassen sommige ganzen

UTRECHT - Canadese ganzen, grauwe ganzen en brandganzen mogen niet met koolzuurgas worden bestreden. Dat besloot de bestuursrechter in Utrecht woensdag in een rechtszaak die Faunabescherming had aangespannen.
Gedeputeerde Staten van Utrecht besloten begin mei toe te staan dat de ganzen, die een plaag vormen, in vangkooien worden gevangen en daarna met koolzuurgas worden gedood.
Volgens Faunabescherming zorgt koolzuurgas echter voor een langzame en pijnlijke verstikkingsdood bij de dieren.
Ganzen zorgen volgens Gedeputeerde Staten voor veel overlast, vooral bij boeren. Inmiddels gaat het om zulke grote groepen dat afschieten niet afdoende is, aldus de provincie.
Daarom verleende de provincie via een ontheffing toestemming voor het vangen van de vogels met vangkooien, waarna ze met gas worden gedood. Dat zou niet pijnlijk zijn voor de vogels, omdat zij eerst met een lichter gas worden verdoofd.
Maar volgens Faunabescherming zorgt de vergassing wel degelijk voor onnodig lijden bij de dieren.
De stichting wees bovendien op Europese regelgeving, waarin is vastgelegd dat alleen in de wet kan worden bepaald wat geschikte middelen zijn om vogels te doden.
De rechter bleek het met de stichting eens dat die regel het vergassen van bovengenoemde ganzensoorten verbiedt.
Nijlganzen en zogenoemde 'soepganzen' - verwilderde gedomesticeerde ganzen - vallen niet onder die 'vogelrichtlijn'. Daarom mogen die wel worden vergast, concludeerde de rechter.
(Bron)
Debat over JSF gaat niet door

DEN HAAG - Een overleg over de Joint Strike Fighter (JSF) in de Tweede Kamer gaat niet door. PvdA, SP en GroenLinks hadden op een overleg aangedrongen maar ze kregen daar tijdens een interne vergadering woensdag net geen meerderheid voor.
De stemming eindigde in zes stemmen van het CDA, VVD, ChristenUnie en SGP tegen een overleg en vijf stemmen voor van de PvdA, SP, GroenLinks, PVV en Partij voor de Dieren.
In zo'n procedurevergadering tellen alleen de aanwezige Kamerleden mee en niet het aantal Kamerzetels van hun partijen. Het CDA had een extra lid opgetrommeld en bij de VVD stemde ook de liberale voorzitter mee.
PvdA, SP en GroenLinks staan erop dat Nederland zich uit de testfase van het Amerikaanse project terugtrekt en direct zijn handen aftrekt van het eerste testtoestel, dat al deels is aanbetaald.
Daarover zijn vorige week moties aangenomen. De fracties gaan nu schriftelijke vragen stellen aan minister Eimert van Middelkoop (Defensie) over de brief die hij vorige week stuurde over de moties.
Daarin meldde hij dat eerst overleg met de Amerikanen volgt over ''de ontstane situatie'' en dat de Kamer later ingelicht wordt.
PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink wilde in een spoedoverleg opheldering, omdat de brief volgens haar voor meerdere uitleg vatbaar is. SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen is diep teleurgesteld.
''Het is een brief vol verwarring die alle reden geeft voor een debat.'' Van Velzen ziet die als een vrijbrief voor het minderheidskabinet om toch nog door te gaan met het eerste testtoestel.
De SP'er is pissig dat de tegenstanders van het overleg, die de JSF wel zien zitten als de opvolger van de verouderde F-16, woensdag extra mensen hadden opgeroepen.
''Het is oncollegiaal, omdat ze weten dat er een Kamermeerderheid tegen de testfase is'', aldus Van Velzen. Volgens haar ligt het lot van de JSF nu echt in handen van de kiezer. CDA en VVD vonden een overleg onzinnig en stellen dat het kabinet al lang heeft aangegeven in de demissionare status geen onomkeerbare besluiten over de JSF te nemen.
Een vragenronde kan enkele weken duren. Op 9 juni zijn verkiezingen en op 17 juni treedt een nieuwe Kamer aan.
(Bron)

Het was natuurlijk slim geweest als de tegenstemmers voor de zekerheid ook wat extra mensen hadden opgeroepen.
Politiek eist uitleg over hulp bij verkiezingsprogramma's

AMSTERDAM - Politici van verschillende partijen hebben furieus gereageerd op de onthulling van NU.nl dat ambtenaren een deel van de politieke partijen helpen met informatie voor het verkiezingsprogramma. SP en PVV willen desnoods het verkiezingsreces onderbreken voor een spoeddebat.
Eerder werd duidelijk dat ambtelijke plannen van het ministerie van Economische Zaken aan de programmacommissies van een paar politieke partijen zijn getoond.
Vermoedelijk gaat het om de VVD, PvdA en het CDA, maar het departement weigert dat te bevestigen. GroenLinks, SP en PVV zeggen in ieder geval niet op de hoogte te zijn.
“Wij wisten niet dat deze stukken er waren. Er is een grondwettelijke plicht om dit soort informatie naar iedereen te sturen”, vertelt kamerlid en voorzitter van de programmacommissie voor de SP, Ronald van Raak tegenover NU.nl.
“We willen graag opheldering van de minister-president, desnoods in een debat. “Laat hij maar uitleggen hoe dit kan, want ik hecht erg aan een gelijk speelveld voor de verkiezingen. We moeten allemaal dezelfde informatie krijgen.”
Zijn PVV-evenknie Hero Brinkman reageert furieus. “Dit is weer een bewijs dat de Haagse elite politieke partijen voortrekt. Het is onbestaanbaar dat departementen op een illegale manier informatie aan een select groepje geven op kosten van de belastingbetaler”, zegt hij tegen NU.nl. “Ik vraag me af hoe dit kan, welke departementen dit doen en hoe lang dit al gebeurt. Ik wil uitleg van de minister-president, desnoods via een debat.”
Beide politici zeggen dat desnoods het verkiezingsreces voor deze zaak moet worden onderbroken als er geen opheldering volgt. Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks heeft begrip voor die houding en noemt die op zich terecht, maar zelf hoeft er niet per se een debat te komen. "Ik ben ermee bekend dat sommige partijen beter worden geïnformeerd dan andere. Dit verbaast me eigenlijk niet", verzucht hij. Maar zelf leunt hij liever op zijn actieve achterban. "Ik vind het wel een vorm van armoede als partijen ambtelijke ondersteuning nodig hebben om een programma te schrijven. Ik kan met opgeheven hoofd zeggen dat wij hier niet aan mee hoeven mee te doen."
Ook bij de nieuwe partijen roept het nieuws wrevel op. Partij één zegt ook niet benaderd te zijn of te weten van het bestaan van verkiezingsdossiers voor programmacommissies. “Het verbaast ons helemaal niet dat deze dingen gebeuren. We ondervinden het dagelijks aan den lijve”, reageert lijsttrekker Yesim Çandan.
“Voor ons reden te meer om aan te tonen dat niet de burger ongeïnteresseerd is in de politiek, maar precies het omgekeerde: de politiek - politici, politieke ambtenaren, politieke verslaggevers - is niet geïnteresseerd in de burger.”
De Piratenpartij stelt dat ze blij zijn dat er wordt nagedacht over de toekomst van Nederland, omdat het ambtelijk apparaat langer meegaat dan de gemiddelde politicus. “Als echter de kleur van een volgend kabinet wordt bepaald door selectief om te gaan met informatieverspreiding, is er wat vreemds aan de hand”, stelt Eva Jobse, de nummer twee op de lijst en lid van de programmacommissie.
“We mogen van geluk spreken dat dit departement [Economische Zaken – redactie] zelf niet verantwoordelijk is voor de verkiezingen. Het is een belemmering van de democratie, want het proces wordt gestuurd.”
De SP benadrukt dat de fiches “opmerkelijk” zijn. “Het is een vrij rechts document”, stelt Van Raak. De PVV overweegt nog een klacht in te dienen bij de OVSE, die namens de internationale gemeenschap toezicht op de Nederlandse verkiezingen houdt. GroenLinks stelt dat het goed is dat dit soort plannen van ambtenaren transparant zijn. "Dit hoort in de openbaarheid."
(Bron)
Verdonk en Rouvoet worden 'ontvriend'

AMSTERDAM - De lijsttrekkers Rita Verdonk (TON) en André Rouvoet (ChristenUnie) hebben de afgelopen weken hun aantal vrienden op de netwerksite Hyves zien dalen. Alle andere lijsttrekkers kregen er tijdens de verkiezingscampagne juist vrienden bij.
Verdonk is sinds half mei 281 Hyves-vrienden kwijtgeraakt, Rouvoet 127, blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws. PVV-leider Geert Wilders heeft er de meeste vrienden bijgekregen: bijna 4800. VVD-lijsttrekker Mark Rutte is de tweede: hij kreeg er zo'n 3400 vrienden bij.
Premier Jan Peter Balkenende (CDA) is en blijft de populairste politicus op Hyves. Hij heeft sinds kort meer dan tweehonderdduizend vrienden. Balkenende heeft zijn tweehonderdduizendste Hyves-vriend uitgenodigd om donderdag op bezoek te komen in het Torentje, meldde het CDA woensdag.
Op Twitter is GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema koningin. Met haar ruim 58 duizend volgers laat ze andere politici ruimschoots achter zich. Alexander Pechtold (D66) is nummer twee met zo'n 39 duizend volgers.
(Bron)
Twitterdebat RTL is 'bizarre chaos'

DEN HAAG - Deelnemers aan het eerste verkiezingsdebat van RTL Nieuws via netwerksite Twitter hebben woensdagavond grote moeite om alles bij te houden. De reacties buitelen over elkaar heen.
''Het is een bizarre chaos'', schreef een van de twitteraars. ''Ik draai helemaal door, niet te volgen'', meende een ander.
Ook de politici die meedoen, vinden dat het allemaal wel erg snel gaat. ''Dit lijkt nog het meest op een fruitmachine'', twitterde GroenLinks-leider Femke Halsema. ''IK WORD ZEEZIEK VAN DAT BEELDSCHERM ... EN HEB PAS 1 BORREL OP'', stelt D66-leider Alexander Pechtold.
''Ik moet even wat anti-duizelingpillen vinden hier, want die timeline is niet 'veilig', zo hard als ie gaat ;-)'', twittert D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham.
RTL-presentator Frits Wester, zelf een fervent twitteraar, legt de deelnemers via rtldebat.nl steeds nieuwe stellingen voor.
Ook NUlive, dat een overzicht biedt van actuele trends op Twitter, wordt woensdagavond gedomineerd door het debat.
(Bron)
Dikke vogel in Sydney moet afvallen

SYDNEY - Een Australische vogel volgt een verplichte afslankcursus omdat het dier te dik was geworden om te vliegen. De kookaburra (lachvogel) werd in een park in Sydney door bezoekers met barbecueworstjes gevoerd.
Het corpulente dier woog uiteindelijk 565 gram, en was daarmee bijna 40 procent zwaarder dan een normaal volwassen exemplaar.
Een bezorgde inwoner bracht de kookaburra naar de dierentuin nadat hij had gezien dat honden achter het vleugellamme dier aanzaten. In de zoo volgt de vogel nu een speciaal dieet.
Ook moet ze dagelijks een reeks oefeningen verrichten. De dierentuin wil dat de kookaburra nog een beetje gewicht kwijtraakt voordat ze weer terug mag naar haar natuurlijke omgeving.
(Bron)
Veehouders zijn blij met hun werk

EDE - De gemiddelde veehouder is blij met zijn werk. Hij houdt van het omgaan met dieren, is graag in de vrije natuur, vindt het leuk om een eigen bedrijf te hebben en maakt ook graag gebruik van technologische vernieuwingen om de productie te vergroten.
Melkveehouders zijn overigens wel positiever dan varkenshouders, die de laatste jaren vaak ervaren dat hun bedrijfsvoering onbekend is, maar dat ze desondanks wegens de megastallen veel kritiek krijgen.
Dat heeft Aequor, kenniscentrum voor voedsel en leefomgeving uit Ede, onderzocht. In Aequor zijn werkgevers, werknemers en onderwijs in de groene sector vertegenwoordigd.
Het onderzoek naar de motivatie van veehouders is gedaan om vast te stellen hoe deze bedrijfstak aantrekkelijk kan blijven voor volgende generaties.
Minder leuke kanten van het werk zijn volgens de veehouders de beloning (''je moet dit vak niet kiezen als je rijk wil worden''), de regeldruk vanuit de overheid en altijd vroeg opstaan en doorwerken in het weekeinde.
Om het werk voor personeel aantrekkelijk te houden, noemen de ondernemers maatregelen als zorgen voor daglicht in de stallen, goede opleidingsmogelijkheden bieden en het werk afwisselend maken.
''We moeten er zelf voor zorgen dat het imago van vies en zwaar werk plaatsmaakt voor het beeld van werk met toekomstperspectief, normale werktijden en een passende beloning'', aldus een van de ondervraagde boeren.
Zij vinden overigens dat de brancheorganisaties daar ook wel meer aan kunnen doen, om een tekort aan personeel in de toekomst te voorkomen.
De meesten van de tientallen ondervraagde veeboeren zijn zelf opgegroeid op een agrarisch bedrijf. Velen hebben de zaak van hun ouders overgenomen. Vrijwel alle veehouders vinden dat hun sector open dagen moet organiseren en praktijklessen moet geven voor het basisonderwijs.
(Bron)
'Homo herkent seksuele partner met zesde zintuig'

AMSTERDAM – Homoseksuele mannen en vrouwen hebben meer oog voor detail en kunnen daardoor gemakkelijk mogelijke seksuele partners herkennen. Dat suggereert nieuw onderzoek van wetenschappers aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden.
Volgens hoofdonderzoeker Lorena Colzato van de Universiteit Leiden blijkt uit de studie dat homoseksuele mensen veel meer oog voor detail hebben dan heteroseksuele mannen en vrouwen.
Hierdoor zijn homoseksuelen waarschijnlijk zeer goed in staat om aanwijzingen in hun omgeving op te pikken die de seksualiteit van andere personen verraden, zoals lichaamshouding, spraakpatronen en bewegingen.
Dat schrijven Colzato en haar collega's in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Cognition.
De onderzoekers komen tot hun conclusie op basis van een experiment waarbij 42 homoseksuele en heteroseksuele proefpersonen afbeeldingen van grote vierkanten of rechthoeken kregen te zien. De grote vormen waren gevuld met afbeeldingen van kleinere rechthoeken of vierkanten.
Normaal gesproken heeft het menselijk brein vooral oog voor grote lijnen. Mensen die naar een vierkant kijken dat is gevuld met kleine rechthoeken krijgen daarom vaak het idee dat er ook kleine vierkantjes aan de binnenkant zijn te zien.
Tijdens het experiment bleken homoseksuele proefpersonen de ingewikkelde afbeeldingen met grote en kleine vormen veel beter te kunnen analyseren en beschrijven dan heteroseksuele mannen en vrouwen. Dit suggereert volgens de wetenschappers dat homoseksuelen makkelijker kunnen ‘inzoomen’ op kleine details in hun omgeving.
Deze eigenschap maakt het voor hen waarschijnlijk makkelijker om mogelijke seksuele partners te herkennen. Die vaardigheid wordt ook wel 'gaydar' genoemd.
“Dit is de eerste keer dat er wetenschappelijk bewijs is gevonden voor het bestaan van een zogenaamd ‘gaydar’-mechanisme onder homoseksuelen”, verklaart Colzato in de Gay Krant.
“Met deze perceptuele vaardigheden kunnen homoseksuelen andere homo-mensen sneller herkennen. Wij denken dat dit komt omdat ze analytischer denken dan hetero’s.”
(Bron)
Man hakt stroompalen om als noodsignaal

OTTAWA - Een gestrande Canadees heeft met een bijl vier stroompalen omgehakt in een verlaten gebied in de provincie Saskatschewan als noodsignaal. De man was gestrand en hoopte dat hij zo de aandacht kon trekken.
De elektriciteit viel uit in het 1200 zielen tellende Wollaston Lake in het westen van Canada.
Binnen 24 uur gingen medewerkers van elektriciteitsbedrijf SaskPower per helikopter op onderzoek uit in het gebied. Ze troffen vier palen aan op de grond en daarbij een man die erg blij was hen te zien.
De man was al dagen gestrand in het gebied. Toen zijn eten op raakte besloot hij op deze manier te proberen hulp in te schakelen. Het dorp heeft inmiddels weer stroom.
(Bron)
BP-topman biedt excuses aan

HOUSTON - BP-topman Tony Hayward heeft woensdag zijn excuses aangeboden voor de opmerking dat hij ''zijn leven terug wilde''. Hayward had dit in de afgelopen dagen tegen journalisten gezegd.
Hayward staat sinds 20 april continu in de schijnwerpers. Op die dag kwamen elf boorplatformwerkers om het leven bij de explosie die de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis veroorzaakte.
''Ik was ontsteld toen ik mijn eigen woorden teruglas'', zei hij dan ook over het citaat dat hij zijn leven terug wilde.
''Ik maakte een pijnlijke en ondoordachte opmerking'', aldus Hayward. ''Ik bied mijn excuses aan, vooral aan de familie van de elf mannen die hun leven verloren bij dit tragische ongeval.''
De recente uitspraak van Hayward was niet zijn eerste verbale blunder sinds de ramp. Op 18 mei zei hij tegen Sky News: ''Ik denk dat de impact op het milieu van deze ramp waarschijnlijk erg bescheiden zal zijn.''
Ook zei hij een keer dat de hoeveelheid olie die de Golf van Mexico instroomt in relatie tot de totale hoeveelheid water in de Golf piepklein was.
(Bron)
Olievlek nadert kust Florida

PENSACOLA/HOUSTON - De oliemassa die vrijkomt uit de lekke bron in de Golf van Mexico, bedreigt nu ook de kust van Florida.
De vervuiling bevindt zich volgens Amerikaanse media op slechts enkele kilometers van stranden in het uiterste westen van de staat, die zeer in trek is bij toeristen uit onder meer Nederland.
Eerder bereikte het met olie vervuilde zeewater al de kusten van Louisiana, Mississippi en Alabama.
Het olieconcern BP werkt nog altijd aan een oplossing voor het lek, dat vijf weken geleden ontstond na het exploderen en zinken van het olieplatform Deepwater Horizon en dat de oorzaak is van de grootste milieuramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten.
Woensdag kreeg het bedrijf voor de zoveelste keer te maken met tegenslag. Bij het doorzagen van de pijpleiding vlak boven de zeebodem kwam het zaagblad vast te zitten.
Deskundigen proberen met behulp van onderwaterrobots de leiding zo in te korten, dat een kap kan worden geplaatst over het resterende stuk pijp, waarna de olie via een nieuwe leiding kan worden afgevoerd naar tankschepen.
Er zijn in de afgelopen periode al meerdere pogingen met verschillende technieken gedaan om het lek te dichten, maar tevergeefs.
De Britse oliemaatschappij BP wordt in eerste instantie verantwoordelijk gehouden voor de ramp. De kosten voor het bedrijf zijn inmiddels opgelopen tot omgerekend 800 miljoen euro.
Een extra complicerende factor bij de bestrijding van de ramp is het orkaanseizoen, dat woensdag begon.
Amerikaanse klimaatdeskundigen vrezen dat hevige stormen de olievervuiling in de komende maanden over een nog veel groter gebied zullen verspreiden.
De Amerikaanse president Barack Obama ligt onder vuur over de olieramp.
Hij bezwoer woensdag een nieuwe poging te ondernemen om een klimaatwet door het Congres te loodsen. De olieramp laat volgens Obama zien dat de VS zich niet langer gegijzeld kunnen laten houden door fossiele brandstoffen.
''De overgang naar schone energie zal alleen slagen, als de private sector volledig betrokken is bij de toekomst'', aldus Obama. De enige manier om dit te bereiken is door een prijs te zetten op de uitstoot van CO2, meent Obama.
''De stemmen zijn er nu nog niet, maar ik zal ze de komende maanden vinden'', verzekerde Obama.
(Bron)
Brit vermoordt zeker 12 mensen en zichzelf

WHITEHAVEN - De Britse man wiens stoffelijk overschot woensdagmiddag werd gevonden in het Lake District in het noordwesten van Engeland, heeft eerder op de dag zeker twaalf mensen doodgeschoten. Dat meldde een woordvoerder van de politie.
De man, geïdentificeerd als de 52-jarige taxichauffeur Derrick Bird, heeft naar alle waarschijnlijkheid zelfmoord gepleegd na de reeks moorden. Zijn lichaam werd na een ruim vier uur durende klopjacht gevonden in een bos in de buurt van het dorp Boot.
De man maakte zijn eerste slachtoffer rond half elf 's morgens in de havenplaats Whitehaven. Het zou volgens lokale bronnen gaan om een taxichauffeur, die een kennis zou zijn geweest van Bird.
''De gozer die is vermoord, was bevriend met hem'', citeerde de BBC Glenda Pears, de eigenares van een taxionderneming in Whitehaven.
Na de eerste moord reed de man in zijn auto langs de kust richting het zuiden. Vanuit het voertuig beschoot hij een groot aantal mensen met een geweer. Zeker 25 mensen zouden gewond zijn geraakt. Een aantal van hen verkeert in kritieke toestand.
Bewoners van dorpen en steden in de regio kregen het advies binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. De politie zette een groot aantal manschappen, voertuigen en helikopters in om de verdachte te vinden.
Het lijkt er volgens de politie op dat de man zijn slachtoffers willekeurig uitkoos. Zijn motief is nog onduidelijk. Bird was een vrijgezel en was eigen rijder. Sue Matthews, een telefoniste bij de taxicentrale A2B Taxis in Whitehaven, omschreef 'Birdy' als een ''kleine rustige vent'' en kon niet geloven wat er was gebeurd.
Het is niet de eerste keer dat een moordpartij op deze schaal plaats heeft in Groot-Brittannië. In 1996 schoot een 43-jarige man zestien kinderen en een leraar dood in de gymzaal van een basisschool in Dunblane, Schotland.
En in 1987 richtte een 27-jarige man een bloedbad aan in de plaats Hungerford, in het zuiden van Engeland. De dader vermoordde toen veertien personen.
Schietpartijen met grote aantallen doden zijn zeldzaam in het Verenigd Koninkrijk. De wapenwetgeving is er streng.
Premier David Cameron heeft inmiddels gereageerd op het bloedbad dat Bird aanrichtte. Hij sprak zijn medeleven uit met de nabestaanden en zei dat de overheid er alles aan zal doen om deze mensen te helpen.
(Bron)
Winschoter ziekenhuis krijgt 'wonderpleister'

WINSCHOTEN - Het Lucas Ziekenhuis in Winschoten gaat als eerste ziekenhuis op het Europese vasteland gebruikmaken van een revolutionaire pleister, die lichaamsfuncties als hartslag, bloeddruk en temperatuur kan meten.
Dat maakte het ziekenhuis woensdag bekend.
De pleister kan via een draadloze verbinding een melding afgeven aan een computer of mobiele telefoon, zodra een van de functies een afwijkende waarde geeft.
Artsen kunnen daardoor snel op de situatie inspringen. Met de pleister hoopt het ziekenhuis onnodige lichamelijke schade of zelfs overlijden van de patiënt te voorkomen.
Het Lucas Ziekenhuis begint na de zomer met een test van de pleister op de intensive care. Uiteindelijk moet de pleister worden gebruikt bij patiënten die thuis verblijven.
(Bron)
Vleermuizen tegen muggen in Venetië

AMSTERDAM - Vleermuizen moeten Venetië verlossen van een muggenplaag. De stad heeft inwoners dinsdag gevraagd vleermuizenkasten aan te schaffen of te bouwen en die hoog in de bomen of tegen muren van gebouwen op te hangen.
Op die manier willen de autoriteiten een plaag van Aziatische tijgermuggen de baas worden. Een vleermuis kan in één nacht wel drieduizend muskieten opeten.
Vooral het Lido heeft met de steekmuggen te kampen. De muggen broeden vooral in vijvers en tuinen en parken, maar ze mijden het brakke water in de kanalen en lagune van Venetië.
De tijgermuggen kunnen chikungunya overbrengen, een tropische infectieziekte.
(Bron)
Vijf kinderen gered uit holen in Colombia

BOGOTE - De Colombiaanse autoriteiten hebben vijf kinderen uit twee ondergrondse holen bevrijd bij een dorpje ten noordwesten van de hoofdstad Bogotá. De kinderen zouden onder de grond geboren zijn en hebben nooit contact met de buitenwereld gehad.
Dat maakte de burgemeester van het dorpje Turmequé bekend.
De vijf waren ondervoed en verwaarloosd. De drie jongsten, van acht maanden, twee en zes jaar, zaten op een paar planken in een hol tegen elkaar aangedrukt vanwege de kou.
De twee oudsten van acht en elf jaar zaten in een hol ernaast. De vader zou de holen gegraven hebben.
Het is niet bekend waarom de ouders hun kinderen ondergronds hielden. De vader zou sinds een ongeval psychische problemen hebben gehad, aldus lokale media.
De kinderen werden half mei ontdekt en zijn naar een kindertehuis gebracht. Het was volgens een maatschappelijk werkster nog een heel karwei om de kinderen te wassen, omdat ze dat niet gewend zijn. Ook renden ze angstig weg toen de tv aanging, omdat ze dat nog nooit gezien hadden.
(Bron)