zaterdag, januari 24, 2004

Tussen vijf en zeven goedkoper om naar hoeren te gaan

Een bordeel in de Duitse havenstad Hamburg heeft tussen 17 en 19 uur een voordeeltarief ingevoerd. Dat happy hour is 'n overrompelend succes. De uitbaatster kwam eerder al met een vernieuwend idee: ze paste de filosofie van een supermarkt toe op haar hoerenkast: veel keuze, goedkoop en snel.
Madam Irene heeft van haar bordeel, 'Geizhaus', een supermartkt gemaakt met snelle en goedkope bediening. Mannen kunnen aanschuiven in een wachtzaal. De meisjes paraderen voor de klanten. Hebben die hun keuze gemaakt, dan kunnen ze voor een soldenprijsje een half uur aan de slag.
"Snel en goed is het motto. Bovendien is het goedkoop. Mannen betalen voor een half uurtje 38,50 euro, dat is geen geld", meent Irene. "Tussen 17 en 19 uur krijgen we hier nu gemiddeld meer dan 80 mannen over de vloer. Mijn supermarkt voor seks is zo’n succes geworden, dat ik er weldra eentje open in Mallorca."
(Bron)
Denen vegen hun achterste met Duitse snelheidsovertredingen

Duitsland heeft een originele recyclagemanier gevonden voor de verwerking van zijn verkeersboetes. Betaalde bekeuringen worden versnipperd en uitgevoerd naar buurland Denemarken. De Scandinaven verwerken de papiersnippers tot toiletpapier.
De ge?nde boetes worden in het Duitse Flensburg eerst versnipperd. Vorig jaar werd zo 150 ton papier verscheept naar Denemarken. De kans dat een Duitse toerist in Kopenhagen zijn eigen bekeuring nog eens leest is klein garandeert Angela Bartholm?. "We zorgen er voor dat de persoonlijke gegevens volledig uitgewist zijn voor het verwerkte papier naar Denemarken vertrekt." De Denen kunnen alleen maar blijven hopen dat de Duitse politie haar "pünktliche" reputatie onderhoudt.
(Bron)
TT 703 WINTER VOOR DE DEUR

Vannacht zijn er opklaringen en kan het licht vriezen. Lokaal wordt het glad. Aan zee is het minder koud en valt een bui. Morgen zijn er meer buien, schijnt ook de zon soms en wordt het 3 tot 6 C.
De komende dagen komt de winter in het land. De temperatuur gaat stap voor stap naar beneden en ligt vanaf dinsdag rond het vriespunt. Ook nemen vanaf die dag de sneeuwkansen fors toe.
Onduidelijk is nog hoe lang de winter blijft. Tot donderdag lijken sneeuw en lichte vorst voorlopig beeldbepalend.
TT 401 Al sinds zes jaar krijgt de Engelse kat Thomas bijna dagelijks post. Maar eigenaar Mike Davies was stomverbaasd toen zijn huisgenootje een speciaal pakketje kreeg van een fitnesscentrum, gericht aan Thomas Catt.
Naast een brief om lid te worden van de club, kreeg Thomas een poster van een gespierde man met de tekst: 'Thomas, dit is wat we in het komend jaar voor je kunnen doen'.
Davies begrijpt er allemaal niets van. "Ik heb hem nooit op een mailinglijst laten plaatsen." En hoewel Thomas een beetje overgewicht heeft, zal hij geen lid van de fitnessclub worden.
TT 123 Bush wil defensiebudget opschroeven

WASHINGTON De regering-Bush wil het defensiebudget verhogen met 7 procent, meldt het Pentagon. De begroting van het ministerie van Defensie voor 2005 komt uit op $401,7 miljard. De verhoging is de eerste stap in een vijfjarenplan. In 2009 zou $487,7 miljard uitgetrokken moeten worden voor het Pentagon.
De extra $26 miljard voor volgend jaar gaat naar "verbetering van de geheime diensten" en het trainen en paraat houden van het Amerikaanse leger. De defensiebegroting is onderdeel van de totale begroting van $2,3 biljoen die president Bush op 2 februari zal voorleggen aan het Congres.
Scholiere (15) doodgereden door vuilniswagen

AMSTERDAM - Een 15-jarig meisje uit het Noord-Hollandse Bergen is vrijdagochtend om het leven gekomen door een ongeluk met een vuilniswagen. Dat meldt een woordvoerder van de politie Bergen. Het meisje overleed ter plaatse aan haar verwondingen.
Het meisje en de vuilniswagen, die bestuurd werd door een 27-jarige man uit Heerhugowaard, reden beiden over de Van Borselenlaan in Bergen. Het meisje kwam ter hoogte van de kruising met de Louwdolsweg in botsing met de vuilniswagen. Er is een onderzoek ingesteld naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.
(Bron)
Murat D. bedreigde ook andere leraren

DEN HAAG - De Haagse scholier Murad D. heeft voordat hij op 13 januari zijn conrector Hans van Wieren van het Terra College doodschoot, ook andere leraren bedreigd. De doodgeschoten conrector meldde dit zelf voor het misdrijf in een brief aan de ouders van de 17-jarige scholier. Dat schreef de Haagsche Courant vrijdag. Het Openbaar Ministerie wilde geen commentaar geven.
In een brief van 5 januari staat volgens de krant die zegt inzage in de brief te hebben gehad: "Hierbij deel ik u mede dat uw zoon Murat geen toegang meer heeft tot de school, doordat is gebleken dat hij geregeld schoolpersoneel mondeling bedreigt."
De maatregel werd genomen "om herhaling te voorkomen", schreef Van Wieren. In de brief nodigde hij Murats ouders uit voor een gesprek op 7 januari.
(Bron)
PVE: Geen besmette kip uit Thailand in Nederland

DEN HAAG - Thailand heeft waarschijnlijk geen kippenvlees dat met het vogelgriepvirus is besmet naar Nederland geëxporteerd. Het laatste vlees uit Thailand is ons land 8 januari binnengekomen. Dit komt van kippen die zes tot zeven weken eerder zijn geslacht. Toen was er voorzover het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) weet, nog geen sprake van vogelgriep in Thailand.
Het eten van besmet vlees is overigens ongevaarlijk, aldus het PVE vrijdag. Het virus kan alleen op mensen worden overgedragen door langdurige blootstelling aan levend pluimvee. Iedereen kan met een gerust hart kip of eieren eten, stelt het ministerie van Volksgezondheid.
De Europese Unie heeft vrijdag de grenzen gesloten voor Thais kippenvlees en kipproducten. Het importverbod is met terugwerkende kracht op 1 januari ingegaan en loopt tot zeker 2 februari. Dit gebeurde enkele uren nadat de Thaise overheid had erkend dat het vogelgriepvirus in het land rondwaart.
Nederland importeert relatief weinig kip uit Thailand. In 2002 haalde ons land ongeveer 24.000 ton uit het Aziatische land. De invoer van kippenvlees uit alle landen is 205.000 ton. Nederland produceert zelf drie keer zoveel.
Het vlees uit Thailand wordt volgens het PVE gebruikt voor bijvoorbeeld kipnuggets en kipburgers. Het importverbod leidt waarschijnlijk niet tot tekorten in de supermarkten of snackbars. Producenten zullen nu kip uit bijvoorbeeld Brazilië halen. Kip wordt ook niet duurder, zo verwacht het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.
In Thailand is vermoedelijk voor het eerst iemand overleden aan vogelgriep. De 56-jarige man is bezweken aan een zware longontsteking. Bloedmonsters moeten uitwijzen of hij daadwerkelijk vogelgriep had. De Thai was een van drie verdachte gevallen. Bij twee jongens is al vastgesteld dat ze drager van het virus zijn. Hun toestand is kritiek.
De Thaise regering heeft lange tijd ontkend dat het vogelgriepvirus door het land rondwaart. De overheid had tot nu toe volgehouden dat het slachten van miljoenen kippen nodig was omdat er andere ziektes, zoals kippencholera en brochitis waren uitgebroken.
Premier Thaksin Shinawatra zei echter vrijdag dat er 'zeer waarschijnlijk' vogelgriep was opgedoken. Thaise volksvertegenwoordigers repten donderdag al van een uitbraak. Ze betichtten de regering ervan de uitbraak stil te willen houden uit vrees voor internationale handelsmaatregelen. Nadat de regering eindelijk had toegegeven dat het land is getroffen door het virus, schortte ze gelijk de export van kippenvlees, kipproducten en eieren op.
Het virus lijkt zich inmiddels verder over Azië te verspreiden. Ook in Cambodja is onder de kippenpopulatie vogelgriep uitgebroken, zo werd vrijdag bekendgemaakt. Vietnam, Japan en Zuid-Korea kampen ook met een uitbraak.
Tot nu toe waren alleen in Vietnam mensen besmet geraakt, van wie er inmiddels vijf zijn overleden. Volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, zijn in Vietnam intussen 25 van de 64 provincies 'besmet'. Dat zijn er zes meer dan eerder deze week, maakte de organisatie vrijdagochtend in Hanoi bekend.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is bezorgd over een mogelijke mutatie van het virus, waardoor er overdracht van mens tot mens kan plaatsvinden. Er zijn tot dusver geen bewijzen dat de ziekte ook mensen onderling besmet. Volgens de WHO kunnen landen in de hele wereld te maken krijgen met een vogelgriepepidemie als het nu rondwarende virus H5N1 in aanraking komt met het menselijke griepvirus en er een nieuw virus ontstaat. Daartegen zou het menselijk afweersysteem niet bestand zijn.
(Bron)

Dus 'verse' kip is al tot zeven weken dood, en we importeren kip terwijl we drie keer zoveel produceren als we importeren.
Ik heb nooit veel van economie begrepen.
BBC plaatst Sneek op toptienlijst

SNEEK - Volgens de Britse omroep BBC behoort Sneek tot de beste tien toeristische bestemmingen ter wereld als het gaat om waterrecreatie. Dat blijkt op de site van het televisieprogramma Holiday 10 Best. Sneek staat in een lijstje waarin ook Venetië, de Canarische eilanden en Florida figureren.
BBC-verslaggever Rowland Rivron maakte een tocht over de Friese waterwegen en kwam tot de conclusie dat Sneek 'een charmante stad is met veel goede restaurants'. De plaats is volgens hem een uitstekende uitvalsbasis voor tochtjes over het Sneeker- en andere meren.
Wat hem opviel was de betaling aan de brugwachters die een klomp neerlaten met de bedoeling dat de waterrecreant daarin geld stopt. Creditcards accepteren ze niet, aldus Rivron. Bovendien heb je als schipper een goede wuifhand nodig, want constateert de Brit, de Friezen aan de wal zijn erg vriendelijk voor voorbij varende schepen.
De gemeente Sneek is niet echt verbaasd over de kwalificatie. “We weten wel dat we hier veel te bieden hebben, maar als in zo'n top-tien Sneek ertussen staat is dat mooi meegenomen”, aldus burgemeester A. Brok. Volgens Brok ligt het niet in de Friese volksaard om stevig op de borst te gaan kloppen.
Extra toerisme verwacht de burgemeester van Sneek er wel door te krijgen. “Het geeft de mensen doorgaans wel een zetje om eens een kijkje te komen nemen.” Onlangs werd Sneek ook nog gekozen als de plaats met de op een na mooiste binnenstad van Nederland.
Het BBC-programma maakt rond allerlei thema's toptienlijstjes, zoals ecotoerisme, avontuurlijke vakanties en romantische uitstapjes.
(Bron)
‘Gevaar van kernoorlog nu groter dan ooit’

HAMBURG - Het gevaar van een kernoorlog is “nog nooit zo groot geweest als nu”. Dat heeft de directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA, Mohammed el-Baradei, gezegd in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel, dat maandag uitkomt.
“Een kernoorlog komt dichterbij als wij ons niet op een nieuw internationaal controlesysteem beraden”, aldus de Egyptische diplomaat. Hij maakt zich vooral zorgen over de illegale handel in nucleaire techniek.
“Er is een nucleaire zwarte markt ontstaan, die versneld wordt door een verbazingwekkende gewiekstheid. In een land worden plannen gemaakt, in een ander worden centrifuges geproduceerd, die via een derde land verscheept worden naar een onduidelijke afnemer. Daaraan doen commercieel ingestelde nucleaire experts, gewetenloze firma's en wellicht ook staatsinstellingen mee. Kennelijk hebben de internationale exportcontroles de laatste jaren totaal gefaald.”
El-Baradei zei tegen Der Spiegel bang te zijn dat kernwapens in handen van dictators of terroristen vallen. “We moeten helaas toegeven dat de IAEA-controleurs niet hebben kunnen verhinderen dat Pakistan, India en Israël de bom ontwikkelen.” Ook de door de VS ontwikkelde tactische 'mini-nukes' kunnen volgens de IAEA-directeur de drempel voor een nucleaire vernietigingsoorlog verlagen.
El-Baradei uitte kritiek op de VS, die toezicht willen houden op ontwapeningsmaatregelen van andere landen. “Daarvoor is mijn instelling verantwoordelijk en niemand anders.”
Tijdens het World Economic Forum in de Zwitserse wintersportplaats Davos deed el-Baradei zaterdag een beroep op Iran om zijn activiteiten met betrekking tot het verrijken van uranium op te schorten. Na een onderhoud met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Kharrazi zei hij dat een opschorting vertrouwen zou scheppen, waardoor de samenwerking tussen Iran en de rest van de wereld bevorderd zou kunnen worden.
(Bron)
Hoogbejaarde bankrover lang de cel in

FORT WORTH - Een 92-jarige Amerikaanse bankrover is in Texas veroordeeld tot 12,5 jaar celstraf. De man had vorig najaar een bank overvallen. De buit bedroeg 1600 euro. Dat hebben plaatselijke kranten zaterdag gemeld.
De hoogbejaarde, die met een stok loopt en een gehoorapparaat draagt, begon zijn criminele carrière in 1998 met een bankoverval, een week voor zijn 87e verjaardag. Een jaar later beroofde hij weer een bank en kreeg drie jaar celstraf opgelegd.
Telkens overhandigde hij de bankmedewerker een briefje met daarop het woord overval. Ditmaal verloren aanklagers en rechters hun geduld. De 92-jarige moet in elk geval vier jaar brommen voordat hij vrijkomt.
(Bron)
Ontwikkelaar internetspel 'leraren schieten' geschorst

LEERDAM - De leiding van het Heerenlanden College in Leerdam heeft een 16-jarige leerling geschorst die een internetspel had ontwikkeld waarbij op docenten werd 'geschoten'. Direct nadat de leiding van de school werd getipt, is de leerling uit de les gehaald en naar huis gestuurd.
De school praat maandag met hem en zijn ouders. Dat heeft directeur De Graaf van de onderwijsinstelling vrijdag gezegd.
Op de site konden bezoekers diverse leraren van de school 'neerschieten'. De directeur denkt dat het gaat om een 'ongelukkige grap', maar neemt de zaak hoog op. "Het is een zaak die niet kan en we hebben meteen ingegrepen. Het is waarschijnlijk een misplaatste poging om leuk te doen. Het zijn jonge kinderen die soms niet helemaal beseffen wat ze doen."
Onduidelijk is of het spel voor of na de schietpartij op het Terra College in Den Haag op internet is gezet. "Gezien het geringe aantal bezoekers dat er was geweest, denk ik na het incident", aldus de Graaf.
(Bron)
Kazaa wint slag in oorlog tegen muzieklabels

RIJSWIJK - Kazaa, het populaire uitruil-programma op internet, mag muzieklabels die het programma hebben gebruikt om downloaders op internet in de gaten te houden, juridisch vervolgen. Een Amerikaanse rechter heeft die toestemming verleend, meldde de Los Angeles Times vrijdag.
Sharman Networks, eigenaar van het oorsponkelijk Nederlandse Kazaa, was in de Verenigde Staten naar de rechter gestapt omdat muzieklabels volgens het bedrijf gebruikmaken van Kazaa-versies zonder licenties om zo het downloadgedrag van gebruikers te volgen.
Bovendien verdenkt Sharman platenmaatschappijen ervan nepbestanden over het netwerk te hebben verspreid om zo het uitwisselen van muziek te ontmoedigen.
In zijn uitspraak kwam de rechter vorige week in Los Angeles tot het oordeel dat Sharman door mag gaan met zijn gerechtelijke stappen tegen deze muziekproducenten.
Ook de muziekindustrie in Nederland ageert al jaren tevergeefs tegen Kazaa. Begin 2002 werd verspreiding van het programma weliswaar verboden, maar die uitspraak werd in maart 2001 door het gerechtshof in Amsterdam herroepen en eind vorig jaar door de Hoge Raad bevestigd.
Directeur T. Kuik van de stichting Brein, die zich bezighoudt met het bestrijden van online- en offline piraterij, meent dat de strijd rond Kazaa in Nederland nog niet is gestreden. Ook wil de stichting naar Amerikaans voorbeeld individuele aanbieders die op grote schaal films en muziek via Kazaa aanbieden, gaan vervolgen. In de VS heeft dat al geleid tot een afname van het aantal downloads.
Een woordvoerster van auteursrechtenorganisatie Buma-Stemra sluit een nieuwe gang naar de rechter niet uit, maar concrete plannen daarvoor bestaan er op dit moment niet. "We wachten eerst de ontwikkelingen in de Verenigde Staten af", aldus de zegsvrouw.
(Bron)
Paus roept op tot minder tv-kijken

VATICAANSTAD - Paus Johannes Paulus II heeft zaterdag ouders opgeroepen beter op te letten naar welke televisieprogramma's hun kinderen kijken. De paus liet weten dat de media soms scheiding, abortus en homoseksualiteit promoten, en te weinig aandacht geven aan het gezinsleven.
Volgens de paus portretteren de media het familieleven “te vaak niet juist”. Bovendien wordt “soms positieve aandacht gegeven aan scheiding, contraceptie, abortus en homoseksualiteit”. Hij noemde dat schadelijk voor de maatschappij.
Ouders moeten televisiekijken strikt beperken en zelf het goede voorbeeld geven door “met aandacht en selectief” te kijken.
(Bron)
Irritant: als je een diacriet typt, levert dat een ? op. Bij correctie blijft de diacriet dan wel staan. Waarom kan dat nou plotseling niet meer in één keer?
Gisteren gezellig uit eten geweest. Lang blijven nakleppen, en tegen half twaalf eens richting bus. Restaurant uit, en plots overvallen door heftige buikpijn. Het enige dat ik kon bedenken was: tis niet m'n blindedarm, die is er al uit. Zo'n neuroot als ik voelt dan wel gelijk even of ze geen harde buik heeft, maar nee, dus geen ontsteking of zo. Naar de bushalte gewandeld, voorzichtig aan. Op de bushalte ging het pas echt mis, heftig overgeven, nog veel heviger buikpijn, en te beroerd om een ambulance te bellen, want dat kwam wel in me op.
Na een tijdje hield het overgeven op, en moest ik nog even wachten op de bus. Ik hing gedrapeerd over de reling van de bushalte, kon niet meer op m'n benen staan; plastic tas die ik altijd in m'n rugzak heb vast bij de hand want stel dat ik in de bus weer zou moeten braken.
De busreis heb ik niet helemaal meegekregen, klappertandend van de koorts en steeds wegzakkend in krampen.
Thuis uren op de plee gezeten, emmer tussen m'n knieën, katten bezorgd om me heen drentelend.
Nou ja, inmiddels lijkt het over te zijn, brood levert geen problemen op.
FBI pakt internet-filmpiraat op

LOS ANGELES - De Amerikaanse recherchedienst FBI heeft een 51-jarige man opgepakt die op internet de nieuwste Hollywoodfilms illegaal verspreidde, aldus The Los Angeles Times. In zijn woning in Illinois werden honderden banden gevonden die toebehoorden aan een lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de groep die de Oscars toekent.
Het betrokken 'Oscar-jurylid' is de 69-jarige acteur Carmine Caridi. Hij krijgt net als zijn collega's van de Academy elk jaar tientallen videobanden met films die voor een mogelijk gouden beeldje in aanmerking komen. Hij gaf de films aan de nu opgepakte man, in de veronderstelling dat hij de filmfanaat een plezier deed.
Caridi overtrad daarmee overigens de regels. Hij mag de banden niet aan derden geven.
(Bron)
Goedkope computer ter voorkoming sociaal isolement

ROELOFARENDSVEEN - Inwoners van de gemeente Alkemade die niet meer dan 130 procent van de bijstandsnorm verdienen, kunnen nog dit jaar goedkoop een computer aanschaffen. Dit moet voorkomen dat de minder draagkrachtige inwoners van Alkemade in een sociaal isolement terechtkomen.
"We zijn tegenwoordig zo afhankelijk van de pc, dat je zonder zo'n apparaat al gauw geïsoleerd raakt", zegt initiatiefnemer Hugo Pigot van de projectgroep PC Alkemade.
De groep wil van de leverancier zoveel mogelijk computers ineens afnemen en bedingt zo een kwantumkorting. Het sociaal isolement dreigt volgens Pigot vooral voor ouderen, die steeds vaker worden geconfronteerd met wegvallende baliefuncties. Daarom zit bij de software een internetbankierprogramma en wordt als onderdeel van het project ook goedkoop een aantal basiscursussen aangeboden, aldus Pigot.
(Bron)
Artsen verwijderden verkeerde nier

LONDEN - Twee Britse artsen mogen een jaar lang hun beroep niet uitoefenen omdat zij bij een patiënt diens enige nog functionerende nier hadden verwijderd, waarna de pati?nt overleed. Dat heeft het Britse medisch tuchtcollege GMC zaterdag bekendgemaakt.
Vijf weken na de operatie in januari 2000 in een ziekenhuis in Wales is de patiënt, de 69-jarige John Graham Reeves, overleden. De GMC vindt dat de twee artsen zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige beroepsfouten. Zo had de opererende arts voor de ingreep niet met de patiënt gesproken en had hij zich ook niet verdiept in diens dossier. Hij was afgegaan op mededelingen van de uroloog, die hem fout had voorgelicht.
De artsen waren in 2002 door een rechtbank in Wales vrijgesproken van doodslag. Een medisch deskundige had tijdens het proces gezegd dat niet zeker was dat Reeves aan de gevolgen van de operatie was gestorven.
(Bron)

vrijdag, januari 23, 2004

Leraar neergestoken in Amsterdam

AMSTERDAM - Op de Mgr. Hermusschool in Amsterdam is vrijdagmiddag een leerkracht neergestoken. Dat hebben een woordvoerdster van de school en de politie gezegd. Het slachtoffer is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.
Volgens de politie ontstond in de school buiten het zicht van leerlingen een twist tussen twee mannen, onderwie de leraar. In de afgesloten ruimte werd hij neergestoken. De verdachte, een 35-jarige man, is in de school aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.
Volgens de voorzitter van de deelgemeente Slotervaart/Overtoomse Veld, drs. H.S. Goettsch, is de verdachte een oud-leerling van de school. Deze heeft de burgemeester van Amsterdam, J. Cohen, over het incident ingelicht.
De school staat aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West. Het is een school voor kinderen met hoor-, spraak- en taalmoeilijkheden.
(Bron)
TT 401 Een 75-jarige man uit het Engelse plaatsje Wirral is in een ziekenhuis opgenomen nadat hij was aangereden door een melkwagen. Dat zou op zich niet echt genoeg zijn voor een vermelding in deze rubriek, ware het niet dat de auto werd bestuurd door een hond. Het dier was in de stilstaande kar gesprongen en trapte per ongeluk op het gaspedaal.
TT 127 Sneeuwstorm legt Turkije lam

ISTANBUL In Turkije zijn duizenden automobilisten gestrand in de sneeuw. In de buurt van Istanbul zaten op één weg 3000 chauffeurs vast. De politie heeft de weggebruikers verboden de weg op te gaan zonder sneeuwkettingen.
In delen van het land zijn basisscholen gesloten. Door de sneeuw viel de stroom uit in enkele wijken van Istanbul. In de provincie Erzurum kwam een 16-jarige scholier om in een sneeuwstorm. Met twee anderen was hij gaan lopen, omdat de bus niet kon rijden. De twee worden vermist.
De sneeuwstorm heeft ook Noord-Israël bereikt. In Zuid-Israël en in Egypte hinderen zandstormen het verkeer.
TT 121 Water op zuidpool van Mars ontdekt

DARMSTADT Voor het eerst is aangetoond dat er water op Mars is. De Europese kunstmaan Mars Express, die rond de Rode Planeet cirkelt, heeft sporen van ijs gevonden op de zuidpool. Al jaren wordt aangenomen dat er water op Mars is.
Voor de ontdekking werd gebruik gemaakt van een spectrometer aan boord van de Mars Express. Daarmee wordt de minerale samenstelling van de Marsbodem in kaart gebracht.
De Mars Express draait sinds Kerstmis in een baan om de planeet en heeft veel waardevolle foto's verstuurd. De missie van de ESA-robot Beagle-2 op Mars liep daarentegen op een mislukking uit.
15-jarige verkracht zijn moeder

Een 15-jarige Engelse tiener heeft gisteren geschiedenis geschreven door de eerste tiener te zijn die voor het gerecht moest verschijnen vanwege het verkrachten van zijn moeder. De knul, wiens naam niet openbaar gemaakt mag worden, heeft bekend zich aan zijn 36-jarige moeder te hebben vergrepen.
Het incident vond plaats toen de jongen thuis kwam voor zijn weekendverlof uit de jeugdkliniek in Cornwall. De rechter Jonathan Durham Hall vertelde dat hij in de gehele wetsgeschiedenis geen andere zaak had kunnen vinden waarin een jongen veroordeeld werd voor eenzelfde vergrijp.
De rechter wilde alles op alles zetten om tot een verklaring te komen van dit misdrijf. Onder meer psychiaters en maatschappelijk werkers moesten hier een verklaring voor zien te vinden.
De moeder heeft aangegeven dat ze haar zoon opgesloten wil zien. Niet voor straf overigens, maar omdat ze hoopt dat de jongen geholpen kan worden met zijn problemen. De jongen wordt voorlopig vastgehouden tot de uitspraak. Deze staat voor volgende maand gepland.
(Bron)

Zoek eens in de klassieke Griekse literatuur en in het werk van Freud...
Televisie goed voor psychisch gestoorden

Zestig dagen lang naar televisieseries, films en theaterstukken kijken, kan volgens een Egyptische studie helpen psychische ziektes kwalen te bestrijden.
Bij de Faculteit Psychologie van de universiteit Ain-Chams in Cairo, werden 60 mensen met een psychische kwaal twee maanden lang dagelijks voor de beeldbuis gezet. Ze kregen vooral televisiereeksen te zien waarin moedige mensen werden opgevoerd.
Doordat de patiënten zich richten naar het gedrag van de 'helden', overwonnen ze hun fobiën, volgens de studie.
(Bron)

Kan Balkenende een onmiddellijk tv-verbod krijgen?
Microsoft heeft spijt van harde aanpak MikeRoweSoft

Microsoft heeft toegegeven dat het bedrijf te ver is gegaan met zijn acties tegen Mike Rowe voor het gebruik van diens website, mikerowesoft.com. De softwarereus hoopt de zaak te sussen en tot een schikking te komen met de 17-jarige Canadese scholier.
De tiener uit Vancouver registreerde mikerowesoft.com als domein voor zijn parttime webdesignactiviteiten in augustus 2003. Drie maanden later ontving Rowe een e-mail van Microsofts advocaten met het verzoek de domeinnaam over te dragen aan Microsoft. De softwarereus bood aan een 'schikking' te betalen van 10 dollar, de kosten van het registreren van de oorspronkelijke domeinnaam.
Rowe aanvaardde de minnelijke schikking echter niet en stapte naar de pers; naar aanleiding van de hieruit voortvloeiende publiciteit boden verschillende advocaten aan hem gratis te helpen. Microsoft geeft nu echter toe te ver te zijn gegaan en beloofde Rowe netjes te behandelen. Een woordvoerder van de softwarereus vertelde ZDNet: "Wij waarderen het feit dat Mike Rowe een jonge ondernemer is die een creatieve domeinnaam heeft verzonnen. Wij nemen ons handelsmerk heel serieus, maar wellicht in dit geval iets te serieus."
Volgens de wet is Microsoft verplicht actie te ondernemen om zijn handelsmerk te beschermen tegen grootschalige schending, vertelt Struan Robertson, redacteur van de juridische IT-website Out-Law.com. Robertson legt verder uit: "Als de bezitter van een handelsmerk geen actie onderneemt ter bescherming van zijn eigen handelsmerk als hij op de hoogte is van een potentiële schending, loopt de eigenaar het risico de bescherming van het merk kwijt te raken."
Volgens Robertson heeft Rowe echter een goed argument voor het behouden van zijn domeinnaam aangezien die deels bestaat uit zijn eigen naam en omdat de scholier zich ook verder niet associeert met Microsoft. Volgens de juridisch redacteur heeft Microsoft waarschijnlijk al spijt van de hele zaak vanwege alle slechte publiciteit die inmiddels is gegenereerd. "Dit is waarschijnlijk een relatief onbelangrijke kwestie voor Microsoft en het zou me niet verbazen als ze al spijt hebben van hun betrokkenheid bij deze zaak. Microsoft is wellicht bereid Rowe wat geld te betalen om ervan af te zijn, want dit is niet het soort publiciteit waar het bedrijf op zit te wachten."
De verklaring van de Microsoft-woordvoerder lijkt ook op een schikking te wijzen. "Wij hopen dit probleem op te lossen op een manier waarmee beide partijen tevreden zijn. We zijn op dit moment aan het overleggen over een oplossing die eerlijk is voor Rowe en waarbij wij voldoen aan onze door de wet opgelegde verplichtingen."
Op zijn veelbesproken site, die de afgelopen dagen meerdere keren overbelast raakte vanwege de grote belangstelling, laat Rowe weten dat de belangstelling hem overweldigt. "Ik had zelfs in mijn wildste dromen nooit verwacht dat dit zo groot zou worden. Ik ben zelfs al op CNN Live geweest. Het enige dat ik wilde bewijzen, is dat de kleine man kan winnen van multinationals." De 17-jarige gaat naar eigen zeggen vandaag praten met Microsoft om tot een oplossing te komen.
(Bron)
Aantal illegale muziekfiles gedaald met twintig procent

AMSTERDAM - Het aantal illegale muziek of filmfiles dat op internet is te vinden, is in negen maanden gedaald met twintig procent naar 800.000. Het aantal sites waar mensen legaal muziek kunnen downloaden, is toegenomen. In Europa zijn al ruim dertig sites met zo'n 250.000 muzieknummers waar mensen legaal muziek kunnen downloaden. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek Online Music Report 2004.
Het onderzoek is gepubliceerd door IFPI, de organisatie die wereldwijd de muziekindustrie vertegenwoordigt. De toename van legale muzieksites is volgens IFPI te danken aan de campagne tegen het illegaal uitwisselen van muziek. Steeds meer mensen, tweederde van de ondervraagde mensen in Denemarken, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, is op de hoogte van het feit dat het illegaal is muziek of filmfiles te verspreiden zonder toestemming van de rechthebbenden. Ook de internetpiraterij is gedaald. De campagne is in meer dan twintig landen gevoerd.
Volgens de organisatie komt het legale muziekaanbod in 2004 goed van de grond. De 250.000 files die legaal te verkrijgen zijn, zijn onder andere te vinden op internetsites als www.yeahronimo.com, www.tiscali.nl en www.noordzeemsn.nl. Het Online Music Report is het eerste overzicht van de muziekindustrie over de voortgang van online muziek.
(Bron)
Murat heeft 'heel erg spijt'

HILVERSUM - De Haagse scholier Murat D., die vorige week conrector Van Wieren van het Terra Collega doodschoot, heeft volgens zijn vertrouwensman 'heel erg spijt'. R. Kaya zei dat donderdag in Netwerk.
Murat had eerst niet door dat het zo ernstig was. Toen Kaya hem dat vertelde, was hij heel erg geschrokken. "Hij weet het niet meer. Hij heeft het gevoel dat hij zijn eigen leven en dat van Van Wieren heeft verpest, heeft doodgemaakt", aldus Kaya in Netwerk.
Murat wilde tegen Kaya en zijn grootvader, die hem naar de politie hebben gebracht, niet zeggen van wie hij het wapen had gekocht. Eerst zei hij tot tweemaal toe van een junk, daarna dat hij het van een 'gewone' man had gekocht, wat Kaya en de grootvader ook niet geloofden. "Hij moet diegene goed hebben gekend", aldus Kaya.
De vertrouwensman erkende dat hij zelf tweemaal met justitie in aanraking is geweest wegens wapenbezit en dat de vader van Murat in de gevangenis zit, 'maar gelukkig niet voor moord'. Op de vraag of het wapen uit die kringen kwam, zei Kaya: "Dat denk ik totaal niet". De man die een wapen aan een kind van zestien jaar verkoopt, moet volgens Kaya 'goed gek in zijn hoofd zijn'.
Murat had aan Kaya verteld dat hij het wapen 'al lang' had, maar wilde niet zeggen sinds wanneer. Zijn ouders waren volgens de vertrouwensman niet op de hoogte van het wapenbezit. Zijn moeder maakte Murats kamer elke week schoon.
Kaya vermoedt dat het wapenbezit van Murat samenhangt met het feit dat Murats vader gevangen zit. Het wegvallen van de vader heeft volgens Kaya een grote rol gespeeld in het gedrag van Murat en in de psychische toestand waarin hij terecht was gekomen. Kaya bevestigde dat Murats moeder nog geen contact met de nabestaanden van Van Wieren had gezocht. "Met behulp van professionals proberen wij een geschikte mogelijkheid te vinden", aldus Kaya.
(Bron)
Vrouw mept vier overvallers winkel uit

ROTTERDAM - Een medewerkster van een buurtsuper in Rotterdam heeft donderdagmiddag vier overvallers met een paraplu de deur uitgemept. De 40-jarige vrouw liet zich niet afschrikken, toen de mannen haar met pakken koek en andere levensmiddelen bekogelden.
Twee overvallers kozen het hazenpad via de voordeur, de anderen wisten niet hoe snel ze de achteruitgang moesten bereiken.
Omstreeks half vijf donderdagmiddag belaagden twee overvallers de 59-jarige eigenaar van de super, zo liet een woordvoerder van de politie vrijdag weten. Zij probeerden met geweld de kassa te openen, de twee andere mannen hielden zich elders in de winkel op. De vrouw kwam op het tumult af, aarzelde geen moment en begon met de aanval. De overvallers verdwenen zonder buit.
(Bron)
Bejaarde man verdacht van misbruik 3-jarige

AMSTERDAM - Een 75-jarige man is in Amsterdam gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van een 3-jarig meisje. De verdachte, buurman van het kind, paste korte tijd op de kleuter op verzoek van haar vader, zo maakte de politie vrijdag bekend.
Toen de moeder thuiskwam, ontdekte zij verwondingen bij haar dochtertje en raadpleegde een arts. Deze stelde het misbruik vast, waarna de politie werd ingeschakeld. De bejaarde oppas wordt vrijdag voorgeleid bij de officier van justitie en heeft zijn daad inmiddels bekend.
(Bron)
Aldi ontslaat medewerker na kritiek

AMSTERDAM - De Aldi heeft een medewerker ontslagen nadat hij openlijk kritiek uitte op zijn werkgever. Chauffeur Willem v.d. Broek gaat zijn ontslag, met de FNV, aanvechten.
De werknemer zei op Radio 1 dat de arbeidsverhoudingen bij het Duits supermarktconcern nog erbarmelijker zijn dan donderdag in het programma Zembla werden geschetst. In de Zembla-aflevering 'Het geheim van de Aldi' verklaart onder meer een voormalig filiaalleider over de enorme druk waaronder het personeel moet werken.
Het van oorsprong Duitse bedrijf is sinds 1973 in Nederland actief en heeft inmiddels 389 filialen. De afgelopen tien jaar is het marktaandeel verdubbeld naar ruim 9 procent.
(Bron)

De goedkoopte moet ergens door betaald worden.
Ruim 2300 vreemdelingen krijgen verblijfstitel

DEN HAAG - Meer dan 2300 vreemdelingen krijgen een verblijfsvergunning op basis van een speciale bevoegdheid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Van de 2334 personen mogen 2097 blijven in het kader van de eenmalige beperkte pardonregeling.
Daarnaast heeft Verdonk 220 mensen een verblijfstitel gegund, vanwege hun schrijnende situatie.
Het kabinet heeft vrijdag hiermee ingestemd. Aanvankelijk was ingeschat dat ongeveer 2200 mensen voor de pardonregeling in aanmerking kwamen.
(Bron)

donderdag, januari 22, 2004

Het huwelijk - Willem Elsschot

Toen hij bespeurde hoe de nevel van de tijd
in d'ogen van zijn vrouw de vonken uit kwam doven,
haar wangen had verweerd, haar voorhoofd had doorkloven
toen wendde hij zich af en vrat zich op van spijt.

Hij vloekte en ging te keer en trok zich bij de baard
en mat haar met de blik, maar kon niet meer begeren,
hij zag de grootse zonde in duivelsplicht verkeren
en hoe zij tot hem opkeek als een stervend paard.

Maar sterven deed zij niet, al zoog zijn helse mond
het merg uit haar gebeente, dat haar toch bleef dragen.
Zij dorst niet spreken meer, niet vragen of niet klagen,
en rilde waar zij stond, maar leefde en bleef gezond.

Hij dacht: ik sla haar dood en steek het huis in brand.
Ik moet de schimmel van mijn stramme voeten wassen
en rennen door het vuur en door het water plassen
tot bij een ander lief in enig ander land.

Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad
staan wetten in de weg en praktische bezwaren,
en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,
en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.

Zo gingen jaren heen. De kindren werden groot
en zagen dat de man die zij hun vader heetten,
bewegingsloos en zwijgend bij het vuur gezeten,
een godvergeten en vervaarlijke aanblik bood.
Hm. De computer begon wat merkwaardige kuren te vertonen. Alsof ie ineens veel minder geheugen had, rare vastlopers, nogal irritant.
Vaste online scan gedaan - niks. Voor de zekerheid maar een tweede online scan gedaan - en die gaf aan dat er een virus zat in een bestand dat net door de andere scanner was neergezet. Hopeloos.
Nu is het ding verwijderd, en maar eens zien of de problemen daarmee ook opgelost zijn.
Politie bestelt prostituees voor controle

DEN BOSCH - De regiopolitie Brabant-Zuid-Oost is een opmerkelijke proef begonnen om escortbureaus te controleren op illegale prostituees. Rechercheurs laten vrouwen naar hotelkamers komen. Daar wacht hen in plaats van een klant een controle door leden van een speciaal team van de vreemdelingenpolitie.
Tot nu toe heeft de politie twaalf prostituees van twaalf verschillende bureaus op deze wijze doorgelicht. De helft van hen bleek illegaal te zijn, zei teamleider P. Hijnen donderdag. Van één bedrijf is de vergunning inmiddels ingetrokken.
Volgens persofficier van justitie T. Willemsen van het Openbaar Ministerie in Den Bosch is er bij de methode die de politie hanteert geen sprake van uitlokking. Dat is in het Nederlandse strafrecht namelijk verboden als opsporingsmethode.
"Het is in dit geval een manier om deze vorm van prostitutie te controleren", legt Willemsen uit. "Dat gebeurt op basis van de nieuwe prostitutiewetgeving. Bij prostituees die achter het raam werken kun je gewoon langsgaan voor controle. Bij escortservice is dat lastiger. Daarom is deze vorm bedacht." Indien blijkt dat de nieuwe werkwijze effectief is, wordt deze vorm van controle waarschijnlijk landelijk ingevoerd, laat Willemsen weten.
Het speciale politieteam is bij de controles naast de eventuele illegaliteit van prostituees ook erg gespitst op eventuele aanwijzingen over vrouwenhandel. Als de rechercheurs hierop stuiten, zal er ook strafrechtelijke actie worden ondernomen.
(Bron)
Ruimteafval

Daar waar mensen aan het werk zijn of wonen, is ook afval. Zo ook in de ruimte. Gelukkig is niemand gewond geraakt toen een stuk metaal van 50 kilo naar beneden viel in het noorden van Argentini?. Het heeft een diameter van 4 meter. Volgens de bewoners van de stad Corrientes stortte het object gepaard met veel rook en spetterende vonken naar beneden. Sommige getuigen zagen dat het voorwerp twee keer explodeerde voordat het neerstortte. Het is nog onduidelijk wat het precies is, wel is bekend waar het vandaan komt. Op een brokstuk staat namelijk 'Made in Italy'.
(Bron, met video)
Het ziet er al de hele dag uit alsof het elk moment kan gaan sneeuwen, maar het enige dat er af en toe naar beneden komt, zijn wat druppels.
Ik zit nog te genieten van m'n lege aanrecht (voor opgeruimde types zal dit wel erg moeilijk voorstelbaar zijn, maar ja).
Alvast wat aan het avondeten gedaan (rondje super op zoek naar de allergoedkoopste dingen leverde stoofvlees op en een pot erwten). Het duurde even voor de katten doorhadden dat het echt waar heus vléés was dat ik in stukjes aan het snijden was, maar toen kreeg ik prompt een mauwconcert. De zielepieten, want rauw vlees geef ik ze liever niet, en nu staat het gezellig in de kruiden. Maar vermoedelijk lusten ze het gekruid en gestoofd ook nog wel, tenminste, de vorige keer dat ik dit recept maakte hadden ze er weinig moeite mee.
Over een half uurtje gaat het met uien, tomaat en knoflook de pan in, en dan mag het twee uur pruttelen. Beetje rijst erbij, erwten erbij - komt wel goed.
TT 106 Kamer hoont slappe slagzin Europa

DEN HAAG De regering gaat de komende tijd campagne voor Europa voeren met de slagzin 'Europa. Best belangrijk.' De slagzin heeft de hoon gewekt van de Tweede Kamer. Hij doet het VVD-Kamerlid Van Baalen denken aan"een slap kopje thee". De zin en het logo werden vandaag onthuld door staatssecretaris Nicolaï.
"Beter geen slagzin dan zo'n slagzin", zo zei het PvdA-Kamerlid Timmermans. CDA-collega Van Dijk stelde voor hem te wijzigen in 'Europa doet er toe'.
Buitenlandse Zaken wil met de campagne burgers bewust maken van het belang van de EU en de Europese verkiezingen op 10 juni.

De regering. Best belangrijk.
Niet alleen slappe thee, maar nog lauw ook.
TT 105 Peijs: strafkorting Milieudefensie

DEN HAAG Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat dreigt dat de subsidie voor Milieudefensie zal worden ingetrokken als de organisatie het nog eens waagt haar ministerie te blokkeren.
Actievoerders van Milieudefensie blokkeerden vorig jaar november enkele uren de toegang tot Peijs' departement in Den Haag. Daardoor konden de minister en haar ambtenaren niet aan het werk.
Volgens de minister kostte de actie 68.000 euro aan verspilde lonen. Peijs laat weten dat zij bij herhaling van de actie "de subsidi?ring in het kabinet aan de orde zal stellen". Milieudefensie zegt haar beleid niet te veranderen.
TT 120 MAASSLUIS In het stadhuis in Maassluis gelden strenge veiligheidsmaatregelen, omdat de burgemeester en een aantal gemeenteraadsleden in een anonieme brief met de dood zijn bedreigd.
TT 112 Beatrix en premier eens over satire

BANGKOK Koningin Beatrix verschilt niet van mening met premier Balkenende over satires. Dat heeft minister Bot gezegd in Thailand, waar hij Beatrix vergezelt op haar staatsbezoek.
Dinsdag maakte koningin Beatrix met een grap duidelijk dat ze geen problemen heeft met satires, hooguit met de pers. Dat leek in tegenspraak met uitspraken van de premier, die moeite had met sommige satire over de Oranjes.
Premier Balkenende heeft nooit gezegd dat de koningin last heeft van satires, aldus Bot. Hij zei met verbazing waar te hebben genomen hoeveel aandacht de pers aan de grap van de koningin gaf.

Balkenende zegt wel vaker iets dat ie achteraf toch niet gezegd heeft. Dingen over 1% en zo.
TT 106 Misstanden in commerciële thuiszorg

HILVERSUM CDA en PvdA willen dat er een keurmerk voor de commerciële thuiszorg komt. Dat zeggen ze in reactie op een uitzending van Twee Vandaag waarin misstanden in de commerciële thuiszorg aan de kaak werden gesteld.
Sinds de invoering van het PersoonsGebonden Budget (PGB) kunnen patiënten zelf thuiszorg inkopen. Daardoor zijn er honderden particuliere bedrijfjes ontstaan, die niet worden gecontroleerd.
Volgens Twee Vandaag zijn medewerkers vaak niet gekwalificeerd en is diefstal schering en inslag.Een gedupeerde zei dat bij zijn moeder voor 30.000 euro aan kunst en juwelen was gestolen.
Vuurbol gesignaleerd boven Limburg

LEIDEN/HEERLEN - Veel mensen hebben woensdag bij sterrenwachten melding gemaakt van een grote vuurbol, die aan de hemel te zien was en met hoge snelheid door het wolkendek schoot. Deze vuurbol bevond zich vermoedelijk boven het Waals-Duitse grensgebied en is op grote schaal waargenomen in Limburg, oostelijk België en Duitsland.
Dat meldde de Dutch Meteor Society (DMS) in Leiden woensdagavond. Een woordvoerder liet weten dat het om een meteoor ging en zeker niet om een brokstuk van een satelliet of raket. Dat blijkt volgens hem uit informatie van de NASA.
Van de vuurbol zijn nog te weinig feitelijke gegevens beschikbaar om iets zinnigs over eventuele overblijfselen te zeggen.
Ook bij sterrenwacht Explorion in Heerlen kwamen woensdag talloze meldingen over de vuurbol binnen. Deze berichten kwamen niet alleen uit Limburg, maar ook uit België, Duitsland en zelfs Groningen.
Volgens het Duitse persbureau DPA heeft de vuurbol niet de grond geraakt, maar is hij in de lucht verbrand. Normaal gesproken verbranden meteoren op grote hoogte.
Deze vuurbol bevond zich op ongeveer 60 tot 100 kilometer in de lucht en was volgens een wetenschapper van de ESA in Darmstadt naar schatting tussen de 10 centimeter en een halve meter groot. Hij leverde geen gevaar op voor de bevolking.
(Bron)
Nuon-manager omgekocht met cocaïne

AMSTERDAM - Energiebedrijf Nuon blijkt jarenlang honderdduizenden meterstanden te hebben laten controleren door een inmiddels failliet bedrijf in ruil voor grote hoeveelheden cocaïne. Het bedrijf, Data Generating Providing Services uit Duiven, bezorgde de drugs bij een manager van Nuon in ruil voor de opdrachten. Dat meldt De Telegraaf.
De drugs werden buiten kantooruren aan de manager verstrekt, meestal in de gehuurde recreatiewoning in het Gelderse Giesbeek van DGPS-directeur Erwin P. P. is inmiddels Nederland ontvlucht. De fiscus, het OM en tientallen schuldeiser zitten achter hem aan.
Anderhalf jaar geleden startte Nuon al een onderzoek naar de manager Inkoop en Logistiek in Arnhem, maar de cocaïneverstrekking door de directeur van DGPS kon niet worden hard gemaakt. Vorig jaar heeft Nuon alsnog ingegrepen toen bleek dat er van alles mis was bij DGPS. Het bedrijf bleek torenhoge schulden te hebben opgebouwd.
(Bron)
Geborgen gifcontainer lekt gif

DEN HELDER - De container die woensdagavond uit de Noordzee is getakeld, lekt waarschijnlijk gif. Dat heeft Rijkswaterstaat donderdag gezegd. Uit de container bleek gele vloeistof te komen.
De container is een van de drie die 21 december tijdens stormachtig weer in de Noordzee terecht zijn gekomen. In de container zitten 210 vaten met elk honderd liter giftig arseenpentoxide. Hoeveel vaten er lekken, is niet duidelijk. Rijkswaterstaat heeft inmiddels monsters genomen, maar de uitslag daarvan is nog niet bekend.
(Bron en meer)

woensdag, januari 21, 2004

Drie doden op twee vluchten tussen Miami en Londen

Tijdens een vlucht tussen Miami in de Verenigde Staten en het Londense Heathrow zijn zondag twee passagiers overleden. Eerst kreeg een vrouw een hartaanval, waardoor er een tussenlanding moet worden gemaakt in het Canadese Halifax. Toen het toestel van British Airways zijn weg verderzette naar Londen, kreeg een andere passagier een acute aanval van hersenvliesontsteking. Ook die passagier overleed.
De 330 passagiers werden bij aankomst op Heathrow ruim een uur vastgehouden vanwege het besmettingsgevaar. Alle passagiers mochten uiteindelijk naar huis, met het advies om de komende weken goed te letten op eventuele symptomen van hersenvliesontsteking.
Vandaag/maandag viel er weer een dode op de route Miami-Heathrow, aan boord van een vlucht met Virgin Atlantic. Een vrouwelijke passagier overleed kort voor de landing. Een dokter die toevallig aan boord was, kon haar niet meer redden.
(Bron)
Reis rond de wereld per tractor

Drie Britten zijn van plan een wel erg speciale stunt uit te halen. In hun stokoude tractor willen ze een reis rond de wereld maken. Dit zou meteen een wereldprimeur zijn.
De gewezen landbouwers Terry Williams (48), Chris Frampton (60) en John Smith (66) willen per tractor door vijf continenten en 34 landen reizen. In mei volgend jaar willen ze aan hun ongewoon project beginnen. "Niemand heeft ooit rond de wereld gereisd in een tractor", zegt Terry Williams. "Wij gaan het dan nog in een authentiek exemplaar doen en niet in een moderne tractor. Het lijkt ons de ideale manier om het honderdjarig bestaan van dit voertuig te vieren. Het wordt een mooie reis, al weten we ook wel dat het heel zwaar wordt. Als we zo'n 150 kilometer per dag kunnen halen, zullen we er ongeveer twee jaar over doen."
Vorig jaar haalde Williams al het Guinness Book of Records door in een tractor uit 1953 ongeveer 300km Britse kust af te leggen. "Ik vond die tractor in een gracht, 'redde' hem en bouwde hem om. Die tractor heeft zijn diensten al bewezen, maar voor zijn volgende avontuur zal ik er toch nog wat aan moeten sleutelen."
Zijn reisgenoten proberen het allebei met een tractor uit 1964, toch ook al veertig jaar oud.
(Bron)
Winkelkarretje mag niet in vliegtuig

Een Duitse man maakte ruzie met de luchthavenpolitie van Düsseldorf, nadat ze hem verboden hadden zijn vliegtuig naar Spanje op te stappen met een winkelkarretje.
De 42-jarige Duitser had zijn bagage in een winkelkarretje geladen en wilde inchecken voor zijn vlucht, maar het luchthavenpersoneel weigerde hem door te laten met het karretje.
Na een hoogoplopende discussie konden ze de vakantieganger overtuigen om zijn bagage zoals iedereen in een koffer te laden. Zo mocht hij wel op het vliegtuig, maar bij zijn terugkeer riskeert de man wel nog problemen met de supermarkt. Die hoorde van het voorval en gaat de man nu aanklagen voor diefstal.
(Bron)
Vrouwen hakken penis af van man die geen seks wil

Vier vrouwen in West-India hebben de penis van een man die weigerde seks met ze te hebben afgehakt. Parkeet Manjhi, een allochtone arbeider, is opgenomen in een ziekenhuis in Mumbai en dokters hebben hem er weer aan gezet.
Ze weten echter nog niet zeker of het orgaan ooit weer zal functioneren.
Meneer Mandjhi zei tegen de politie: 'Ik ging naar het toilet. Een meisje riep me en toen kwamen die andere meisjes uit de bosjes tevoorschijn. 'Ze vroegen me om seks met ze te hebben, maar toen ik weigerde, sprong er een bovenop me en de anderen sneden hem af en ik viel flauw.'
De politie zegt dat dit het derde incident is in twee jaar waarbij vrouwen in deze regio mannen hebben aangevallen en hun penis hebben afgesneden.
(Bron)
Brit blowt zich dood na 24.000 joints

Een 36-jarige Brit is overleden nadat/omdat hij in meer dan tien jaar tijd zo'n 24.000 joints had opgerookt. De man overleed in augustus, maar de definitieve doodsoorzaak is pas nu bekendgemaakt.
Lee Maisey uit Summerhill is de eerste Brit van wie is aangetoond dat hij door een cannabisvergiftiging om het leven kwam. De man zou 11 jaar lang dagelijks zes zelfgedraaide joints gerookt hebben. Aanvankelijk klaagde de gepassioneerde blower over hoofdpijn. De volgende dag vond een vriend hem dood op het tapijt in de woonkamer. De doodsoorzaak in het overlijdensbericht luidde 'vergiftiging'.
Naar aanleiding van het overlijden stelt drugsexpert Philip Guy van de universiteit van Hull dat cannabis de dag van vandaag veel geconcentreerder is dan vroeger. "Het is niet meer de leuke hippiedrug van weleer". Guy waarschuwt er ook voor dat cannabis in een cake (de spacecake) of andere voeding veel gevaarlijker is dan het oproken van de drug.
(Bron)
Ambtenaar twee dagen dood achter bureau

Een Finse belastingambtenaar die op zijn kantoor overleed bleef twee dagen onopgemerkt door zijn 30 collega's. De zestigplusser overleed vorige week dinsdag, maar niemand had tot donderdag gemerkt dat hij dood was. Het hoofd van het personeel verklaarde dat de mensen die het nauwst met de dode samenwerkten, op het moment van overlijden allemaal naar vergaderingen waren. Volgens de Finse krant Ilta-Sanomat echter dachten zijn collega's dat de man hard met teruggaven aan het werk was.
"Dit is het gevolg van vele toevalligheden", zei Anita Wickstroem, directeur van het belastingskantoor in Helsinki. "Hij werkte erg veel alleen en bezocht ook vaak bedrijven, en de mensen waarmee hij normaal lunchte en koffie dronk waren druk met vergaderingen of elders aan het werk." Op de vloer waar het kantoor van de man zich bevindt werken zo'n honderd andere mensen.
(Bron)
Koe verorbert diamanten

Een diamantair, Dilubhai Rajput, uit het westen van India is al drie dagen bezig om een koe zijn diamanten uit te laten poepen. De koe had een paar dagen ervoor een zakje met daarin 1722 diamanten opgegeten. Het zakje, met een waarde van ongeveer 700 euro, had de eigenaar op een baal hooi laten liggen.
Rajput heeft inmiddels 310 diamanten met blote handen uit de koeienstront gevist. De koe is inmiddels op een laxerend dieet gezet, om de diamanten wat sneller uit de koe te krijgen. Rajput verwacht dat het nog wel een week kan duren voordat alle diamanten uitgepoept zijn.
(Bron)
Jongleren traint de hersenen

LONDEN - Het is niet alleen een mooi kunstje voor op feestjes en een veelgebruikte circusact, maar jongleren is ook goed voor de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universtiteit van Regensburg, dat woensdag door het wetenschappelijk blad Nature is gepubliceerd.
Volgens de onderzoekers kunnen gunstige veranderingen optreden in bepaalde delen van de hersenen als mensen leren jongleren. De grijze massa neemt onder meer toe in het gebied waar visuele informatie wordt verwerkt en opgeslagen. De veranderingen traden na ongeveer drie maanden op. Tot nu toe was voor onmogelijk gehouden dat door nieuwe prikkels de structuur van de grijze massa kan veranderen.
"De resultaten van ons onderzoek veranderen de hele kijk op het centraal zenuwstelsel van de mens. Hersenen zijn waarschijnlijk dynamisch, ze veranderen door ervaring en leerprocessen", aldus onderzoekleider Arne May.
De grijze massa verwijst naar delen van de hersenen en het ruggenmerg die zijn opgebouwd uit dicht opeengepakte zenuwcellen. Die zit vooral in de buitenste lagen van de grote hersenen. Die zijn verantwoordelijk voor hoogontwikkelde mentale functies.
(Bron)
Inspectie: zorg voor dementen kan beter

DEN HAAG - De zorg voor mensen met dementie en autisme in verpleeg- en verzorgingshuizen kan beter. Dat vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het is cruciaal dat er genoeg personeel is, maar in werkelijkheid is de bezetting zo krap dat de zorg snel onder het noodzakelijke minimum komt, als mensen uitvallen. Ook moeten patiënten meer worden betrokken bij hun eigen zorgplan.
De inspectie constateert dit in een onderzoek naar ouderen- en gehandicaptenzorg in instellingen die vierentwintiguurszorg bieden aan mensen met dementie of autisme.
(Bron)
Dode en twee man onwel op schip Rotterdamse haven

ROTTERDAM - Een man is woensdagmorgen overleden en twee mensen zijn onwel geraakt op een schip in de Chemiehaven in Rotterdam. Dat meldde woensdag de politie. Ze waren aan het werk in het ruim van een bulkcarrier geladen met graan. De lading werd onder gas gehouden, om het graan niet te laten bederven en om ongedierte uit te schakelen.
Na het lossen gingen de werknemers het ruim weer in, waar waarschijnlijk nog gas aanwezig was. In het ruim werden ze onwel. Een van de mannen werd volgens de politiewoordvoerder in comatueuze toestand uit het ruim gehaald en overleed later. De andere mensen zijn weer aanspreekbaar en voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.
(Bron)
PSV'er Lucius vastgezeten voor vuurwerkongeluk

DEN BOSCH - PSV-voetballer Theo Lucius heeft van 8 tot en met 11 januari vastgezeten voor zijn betrokkenheid bij een vuurwerkongeluk. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft hij illegaal vuurwerk geleverd aan iemand, waardoor deze persoon op oudejaarsdag een oog verloor.
De voetballer kan hiervoor een gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden. Voor het in bezit hebben van illegaal vuurwerk staat volgens het vuurwerkbesluit een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.
In het strafrecht bestaat ook een artikel over het opzettelijk verkopen van waren die levensgevaarlijk zijn en schadelijk voor de gezondheid. Daarop staat een straf van maximaal vijftien jaar, zegt de woordvoerster van het parket in Den Bosch woensdag.
(Bron)
En dan komt een vriendin Cold Feet kijken, en die leeft zich eerst helemaal uit op die hopeloze afwas van mij. Ik ben het type dat afwast vóór het eten, en dus staat er altijd verdeeld over beide aanrechten en de gootsteen een enorme zwik afwas.
Nu staat alles schoon in de kast, ik heb haar ervan kunnen weerhouden ook nog het fornuis te gaan poetsen. De katten en ik moeten nog wennen aan die leegte daar, vriendje was erg enthousiast.
Dank je wel vriendin!
'Goedgeklede vrouw kan geen slachtoffer mishandeling zijn'

BARCELONA - Een man die voor de rechter moest komen omdat hij zijn vrouw zou hebben mishandeld, is vrijgesproken omdat de vrouw "te goed gekleed was om een slachtoffer te kunnen zijn van huiselijk geweld", meldden Spaanse media woensdag.
Bovendien vonden de rechters het feit dat de vrouw bij haar man was weggelopen"niet passen bij de angst en het gebrek aan initiatief dat zo karakteristiek is voor mishandelde vrouwen".
"Latifahs verschijning tijdens het drie dagen durende proces - zeer verzorgd, elke dag anders gekleed, met ringen, armbanden, mooie oorbellen en een grote bril - past niet in het profiel van een vrouw die bloot heeft gestaan aan maandenlange agressie", zo citeerden de krant El Mundo en de radiozender Cadena Ser het vonnis.
De vrouw, Latifah Daghdagh, vertelde tijdens de zitting dat zij op haar zeventiende tegen haar wil was uitgehuwelijkt en naar Spanje gebracht was. Daar was zij door haar man opgesloten en geslagen. Na zes maanden slaagde zij erin te ontsnappen en in een blijf-van-mijn-lijfhuis onderdak te vinden. Een arts onderzocht haar en constateerde dat zij onder de blauwe plekken zat. Maar het hof vond dat er niet voldoende bewijs was voor de verantwoordelijkheid van Latifahs man daarvoor.
(Bron)
Nederlander vraagt asiel aan in België

AMSTERDAM - Een Nederlandse man (47) heeft asiel aangevraagd in België. Zijn beweegreden voor deze opmerkelijke stap is dat hij in Nederland zijn tent niet mag opzetten waar hij dat wil. Hij verblijft momenteel in een asielzoekerscentrum in het Belgische Sint-Truiden, zo weet het Algemeen Dagblad te melden.
België is niet onverdeeld blij met de asielaanvraag. Vermoed wordt dat de man dakloos en in de war is. Enkele maanden geleden werd zijn aanvraag afgewezen, waarna hij in hoger beroep ging. De man zal voorlopig niet worden uitgezet.
Het is overigens niet voor het eerst dat een Nederlander in België asiel aanvraagt. Volgens het Belgische ministerie van binnenlandse zaken krijgt de vreemdelingendienst aldaar jaarlijks één Nederlandse asielaanvraag.
(Bron)
PvdA-raadslid werkte als prostituee

AMSTERDAM - Het Amsterdamse gemeenteraadslid voor de PvdA Karina Schaapman blijkt in de tachtiger jaren als prostituee te hebben gewerkt in de omstreden seksclub Satanskerk. Schaapman onthult dit in haar boek 'Zonder Moeder' dat volgende week verschijnt, aldus de Volkskrant.
Na de affaire-Oudkerk is dit de tweede keer in een week dat de PvdA in de hoofdstad wordt geconfronteerd met het prostitutieverleden van een fractielid. Schaapman trad in 1981 toe tot de Satanskerk. Daarvoor werkte ze onder meer in de omgeving van het Rembrandtplein ook als straatprostituee. In de Satanskerk deed ze mee aan erotische rituelen en wierf ze klanten die ze in privétijd bediende. In 1982 stopte ze met haar werk in de seksindustrie.
Schaapman, die evenals Oudkerk onderwijs en sociale zaken in haar portefeuille heeft, zegt dat ze haar verleden openbaart omdat ze bang is dat het anders door derden zal worden opgerakeld. Ze werd naar eigen zeggen al een paar keer met haar verleden geconfronteerd. Ze hoopt in tegenstelling tot wethouder Oudkerk wel aan te kunnen blijven als raadslid.
De Satanskerk op de Amsterdamse Wallen was een sekstheater waar onder meer bananenacts werden opgevoerd. De eigenaar hield jarenlang vol dat het een kerk was die draaide op donaties van gelovigen. Later draaide de eigenaar de gevangenis in wegens belastingsfraude.
(Bron)
Kippencholera uitgebroken in Thailand

BANGKOK/HONGKONG - In een poging de uitbraak van kippencholera te stuiten gaat Thailand de komende weken miljoenen stuks pluimvee afmaken. Dat heeft de plaatsvervangend minister van Landbouw woensdag bekendgemaakt. De pluimveeindustrie in Thailand is een van de grootste ter wereld.
De massale ruimingen concentreren zich in vijf provincies in het midden van het land in het zuidoosten van Azië waar de ziekte zich sinds november verspreidt. In Thailand zijn circa 30.000 kippen aan de ziekte gestorven. Ongeveer 850.000 andere zijn afgemaakt, omdat ze symptomen van de ziekte vertoonden.
Om de verspreiding van het virus te voorkomen heeft het ministerie van Volksgezondheid de inwoners van het land aangeraden geen rauwe eieren te eten en kip goed te koken. Singapore heeft kip uit Thailand inmiddels deels in de ban gedaan. De Europese Unie en Japan, twee belangrijke afnemers van hoenders uit Thailand, hebben geen maatregelen genomen.
Kippencholera is minder gevaarlijk voor de mens dan het vogelgriepvirus H5N1, dat elders in Azië rondwaart. Die ziekte heeft in Vietnam aan zeker vijf mensen en miljoenen kippen het leven gekost. Het virus, dat in december voor het eerst opdook op een boerderij in Zuid-Korea, heeft ook bedrijven in Japan en Taiwan besmet.
De Chinese metropool Hongkong heeft woensdag voorzorgsmaatregelen genomen, nadat het virus er in een dode valk was aangetroffen. De controle op wilde vogels wordt verscherpt en op kippenboerderijen gelden strengere veiligheidsmaatregelen. Een uitbraak van H5N1 kostte in 1997 in de voormalige Britse kolonie aan zes mensen het leven.
(Bron)
Mannenpil laat nog vijf jaar op zich wachten

NIJMEGEN - Het gaat nog zeker vijf jaar duren voordat een pil voor mannen op de markt komt. Voor het eerst doen ook Nederlandse mannen mee aan gezamenlijk onderzoek door het Nederlandse farmacieconcern Organon en het Duitse Schering. In Europa gaat het om 350 mannen in twaalf onderzoekscentra.
Dat hebben beide concerns woensdag bekendgemaakt. In deze tweede fase van het onderzoek worden de effecten van twee hormonen op de spermaproductie beoordeeld. Eerder onderzoek hiernaar noemt Organon 'bemoedigend'.
(Bron)
Mobieltje is meest gehate apparaat

AMSTERDAM - Intens gehaat, maar onmisbaar: de mobiele telefoon. Van alle nare apparaten die je toch nodig hebt is het mobieltje de ergste, blijkt uit een peiling van de Amerikaanse universiteit MIT.
Dertig procent van de ondervraagden noemt de mobiele telefoon. Wekkers zijn een goede tweede met 25 procent, gevolgd door televisies (23 procent) en scheerapparaten (14 procent). Magnetrons, computers en antwoordapparaten staan ook in de ranglijst.
De mobiele telefoon brengt mensen samen, en dat is iets heel positiefs, zegt Merton Flemings, verantwoordelijk voor de peiling. Het nadeel ervan is dat je soms juist alleen wilt zijn.
(Bron)

Er zit ook een uit-knop op toch? 'Goh, blijkbaar heb ik daar geen bereik, ja, lastig...'
Dit overzicht is niet beschikbaar. Klik hier om de post te bekijken.
Personeel supers bang voor veiligheid

AMSTERDAM - Door het voortduren van de prijzenoorlog is supermarktpersoneel in toenemende mate bang voor hun veiligheid. De werknemers stellen dat de supers nu met een minimale bezetting werken, waardoor overvallen en agressiviteit in de hand zouden worden gewerkt.
De CNV Dienstenbond kreeg de afgelopen tijd tientallen klachten van verontruste medewerkers, aldus het Algemeen Dagblad. Het personeel vreest dat door de aanhoudende prijzenoorlog en de daarbij horende kostenbesparingen te weinig mensen in de winkel staan. Dat geeft een onveilig gevoel, zo zeggen de werknemers. De klachten komen met name van Amsterdams, Rotterdams en Haags supermarktpersoneel.
Albert Heijn en Laurus (Konmar, Super de Boer en Edah), waar de meeste klachten vandaan zouden komen, ontkennen dat er te weinig mensen in hun winkels staan. Laurus heeft in een gesprek met CNV al laten weten maatregelen te nemen in de winkels waar wordt geklaagd. Albert Heijn zegt zelf regelmatig onderzoek te doen naar de veiligheid in de winkels. Daaruit zou niet blijken dat de veiligheid minder wordt, aldus een woordvoerder.
Desondanks maakt CNV zich zorgen. De bond wil een spoedoverleg met de ketens.
(Bron)
Medewerkers justitie bang voor aftappen telefoon

AMSTERDAM - Medewerkers van justitie vrezen dat hun telefoons worden afgetapt, omdat zij kritiek hebben op hun baas procureur-generaal Joan de Wijkerslooth. Zij zeggen dit na de aankondiging van het spreekverbod voor officier van justitie Fred Teeven. Dat schrijft Trouw woensdag.
Het spreekverbod dat Teeven maandag werd opgelegd, wijst volgens collega's van de officier van justitie op 'stalinistische methoden' bij justitie en is het een signaal van 'de afrekencultuur' die onder de Wijkerslooth is ontstaan. "Dat medewerkers en officieren van justitie al vrezen dat zij zelf worden getapt, is ernstig."
De top van het Openbaar Ministerie legde Teeven maandag een spreekverbod op, in verband met het onderzoek naar de bedreiging van de Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy. Er was informatie over de zaak gelekt. Daarvoor wordt Teeven niet verantwoordelijk gehouden, maar een van zijn medewerkers.
(Bron)
Roker met 2,3 kilo heroïne aangehouden

ROTTERDAM - De spoorwegpolitie heeft woensdagmorgen een reiziger op een perron van Rotterdam CS bekeurd voor roken in de wachtruimte. De Fransman legitimeerde zich met een vals paspoort, waarna hij werd aangehouden. Tot verbazing van de agenten had de man onder zijn kleding 2,3 kilogram heroïne verborgen.
De 26-jarige inwoner van Lille wachtte op de trein naar Frankrijk.
De man werd zenuwachtig toen hij de agenten zag naderen en stak een sigaret op. Die daad werd hem fataal, omdat het roken op stations sinds 1 januari verboden is. De politie nam de drugs in beslag en sloot de Fransman op.
(Bron)

dinsdag, januari 20, 2004

Het is lang geleden dat ik na een stuip zó'n spierpijn had :-(
Deze had ik nog van eergisteren:



Meer op Beeldsoep.
Celstraffen voor pesten postmedewerker

BRUSSEL - Vijf postbodes in België zijn dinsdag tot voorwaardelijke celstraffen veroordeeld omdat ze jarenlang hun collega David Van Geysel hadden gepest. Van Geysel heeft in oktober 2000 zelfmoord gepleegd. Volgens de rechtbank zijn de pesterijen de rechtstreekse oorzaak van de zelfmoord.
Het is voor het eerst dat in België mensen in het strafrecht voor pesterijen zijn veroordeeld. Vier van de vijf veroordeelden hebben 22 maanden voorwaardelijke celstraf gekregen en eentje achttien maanden, aldus de Vlaamse radio.
De Post, zoals het nationale postbedrijf heet, moet als werkgever een schadevergoeding betalen van 240.000 euro.
(Bron)
Rotterdam wil kitesurfers weren

ROTTERDAM - Het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam wil kitesurfers en waterscooters weren van de stranden voor Hoek van Holland en het Noordzeestrand van de Maasvlakte. Dat voorstel staat in de gewijzigde Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarover de gemeenteraad zich donderdag buigt.
De VVD, coalitiepartij in Rotterdam, is tegen een algeheel verbod op kitesurfen. Op afgebakende plaatsen zou het vliegersurfen mogelijk moeten zijn, vinden de liberalen. Eind november overleed op het strand bij de Maasvlakte een 41-jarige man uit Spijkenisse tijdens het kitesurfen.
(Bron)
Beatrix heeft geen last van satire

BANGKOK - Koningin Beatrix heeft geen last van satire. Dat heeft ze dinsdag in Thailand tegen meegereisde verslaggevers gezegd.
Premier Balkenende en minister Donner (Justitie) maakten vorig jaar een hoop commotie los door te zeggen dat er in satirisch opzicht meer terughoudendheid moest worden betracht als het om het Koninklijk Huis ging. De koningin ging ontspannen op de kwestie in en grapte tegen de journalisten dat ze last had van hen.
De koningin was ook vrij open over de toestand van haar moeder, die op 30 april 95 jaar hoopt te worden en die ze in haar laatste kerstrede heeft geëerd. Prinses Juliana gaat niet vooruit, aldus Beatrix, die haar moeder ook niet erg aanspreekbaar noemde. De familie hoopt van ganser harte dat Juliana 95 wordt. De vroegere koningin is volgens haar dochter relatief gezond.
Kerngezond is Amalia, aldus prins Willem-Alexander. Hij kon nog niet zeggen wanneer het kind wordt gedoopt, maar het wordt na het huwelijk van Friso en Mabel op 24 april, dus vermoedelijk in de nieuwe Protestantse Kerk in Nederland, waarin vanaf 1 mei drie kerken opgaan.
De koningin lijkt weinig zin te hebben in haar 25-jarig jubileum volgend jaar. Ze vreest echter dat anderen dat evenement wel belangrijk zullen vinden. Ze moet er volgens eigen zeggen maar mee leren leven.
(Bron)
Zendmasten als bomen

OSS - Nederland krijgt binnenkort zijn eerste zendmast verkleed als boom. In de duinen van de gemeente Bloemendaal verrijst een namaakdennenboom waarin een zendmast verborgen zit. Langs de A2 staat al jaren een zendmast die op een boom lijkt. De mastboom in Bloemendaal is echter vernieuwd en heeft een coating over de stalen constructie.
Het is een van de oplossingen om een groot deel van de zendmasten in Nederland een beter aanzien te geven. In verscheidene gemeenten in Nederland zijn bij de opkomst van de gsm-zendmasten in de beginjaren negentig verhitte discussies gevoerd over het beschikbaar stellen van ruimte voor deze masten.
De sprieten zouden de horizon vervuilen en bovendien een lelijk obstakel zijn. Het Nederlandse bedrijf Kaal Mastenfabriek in Oss heeft daar nu de oplossing voor, sinds het de Europese licentie heeft verworven voor het maskeren van de masten met bomen.
Het idee is afkomstig van het Zuid-Afrikaanse bedrijf Envirocom. Dat heeft in Johannesburg al verscheidene zendmasten in palmbomen verstopt. Het verschil met de echte palmen is moeilijk zichtbaar.
”Omdat de telecommarkt nu in een dip zit, is de belangstelling voor het nieuwe product nog niet zo groot. Nadeel is toch dat deze bomen twee tot drie keer duurder zijn dan de huidige zendmasten”, licht woordvoerder P. van Brunschot van Kaal Mastenfabriek toe.
”In Groot-Brittannië staan er nu een paar en in Zuid-Europa. Als de telecommarkt weer wat aantrekt, zal de belangstelling voor de boomzendmast ook wel toenemen.”
Het frame van de boom bestaat uit een buis van zwaar staal, die wordt bekleed met een coating. Ook de kunststof bladeren hangen aan buizen. Voor de Nederlandse markt zullen vrijwel alleen naaldbomen worden gemaakt, zegt Van Brunschot. “Probleem is dat bomen hun bladeren verliezen, als het winter wordt. Dat zou dan een beetje een raar gezicht zijn, als de mastboom daartussen mooi groen blijft.”
Langs de A2 tussen Eindhoven en Maastricht staat al jaren een zendmast die veel lijkt op een boom. Omdat het bij die mast in Limburg om een beschilderde stalen constructie gaat, is hij niet vergelijkbaar met de zendmastbomen die Envirocom produceert.
(Bron)

Wel een beetje merkwaardig dat dat bedrijf Kaal heet...
Vakbond trekt klacht over vieze wc's Transavia in

SCHIPHOL - De luchtvaartmaatschappij Transavia heeft dinsdag de Vakbond voor Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op het matje geroepen. De vervoerder was boos omdat de vakvereniging stelde dat de wc's in de vliegtuigen van Transavia vies zijn. Tijdens spoedoverleg heeft VNC-voorzitter H. Popelier echter toegegeven dat daar geen sprake van is.
Volgens Transavia-topman O. van den Brink waren de uitlatingen van de VNC ?niet op feiten gebaseerd?. ?Dit schaadt ons bedrijf en zijn medewerkers onnodig?, voegde hij daaraan toe.
Popelier zei dat de VNC een fout heeft gemaakt. ?Wij hebben onterecht de suggestie gedaan dat Transavia de wc's niet goed schoonmaakt. Wij lieten ons leiden door emoties. Ik heb dan ook mijn excuses aangeboden aan de directie van Transavia?, aldus de voorzitter.
De VNC liet maandag weten dat het 'ontzettend smerig' was om naast de toiletten te eten. Algemeen secretaris Hoelscher zei dat Transavia na vluchten korter dan drie uur het vliegtuig niet langer goed schoonmaakt. Ook het keukentje en de cabine zouden rommelig zijn, aldus de VNC.
(Bron)

maandag, januari 19, 2004

Wegens vanochtend weer eens wakker geworden na een stuip, duik ik vroeg m'n nest in.
Morgen ben ik er weer ;-)
TT 401 De diepste gedachten van de Britse staatsman Winston Churchill leven nog steeds voort, dankzij zijn inmiddels 67-jarige papegaai.
Het dier leeft in een tuincentrum in het zuidoosten van Groot-Brittannië. Het mannenblad Jack, dat donderdag zal verschijnen, schrijft over Charlie.
Churchill kocht de vogel in 1937, twee jaar voor het uitbreken van WOII. Nadat de staatsman in 1965 overleed, werd het beest verkocht aan een handelaar die nog steeds voor haar zorgt. Volgens haar verzorgers bezigt Charlie met enige regelmaat vieze taal en roept ze bij herhaling: "Fuck Hitler".
TT 401 Een Indiaase yoga-leraar heeft een bizarre manier bedacht om kinderen van hun angsten af te helpen. Hij propt zijn mond vol met kikkers en kakkerlakken en gaat dan met hen mediteren.
Yogesh Chavan zegt zijn lessen heel zorgvuldig voor te bereiden. "Als ik een kikker naar binnen wil proppen, is het van belang die grondig schoon te maken. Het koudbloedige dier gaat namelijk meteen plassen als het met iets warms in contact komt."
Volgens de leraar, die zijn methode tijdens een vakantie ontdekte, neemt de angst van kinderen meteen af als ze hem zien. Met die volle mond, welteverstaan.
Ervaren parachutist overlijdt na harde landing

RHOON - Een 32-jarige parachutespringer uit Amsterdam is zondag overleden na een harde landing in Rhoon (Zuid-Holland). Dat heeft parachutistenvereniging Skydive Rotterdam bekendgemaakt.
De parachutist was te gast in Rotterdam. Onder een goed geopend valscherm raakte hij hard de grond. In het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid is de Amsterdammer aan zijn verwondingen overleden.
Volgens Skydive Rotterdam was het slachtoffer een ervaren parachutist met meer dan zeshonderd sprongen achter zijn naam. De man was lid van een vereniging in Hilversum. Vanaf Rotterdam Airport worden boven Rhoon regelmatig parachutesprongen uitgevoerd.
(Bron)
Gigantische ravage op A12: drie gewonden

UTRECHT - Op de rijksweg A12 onder Utrecht heeft een afgebroken aanhangerwiel zondagavond tot een grote chaos geleid. De aanhanger en auto kwamen op de Galecopperbrug in de richting Den Haag plotseling tot stilstand. Zeven personenauto's, een bestelbus en een vrachtwagencombinatie botsten achter op de aanhanger. Drie mensen onder wie een zwangere vrouw raakten gewond.
Tussen knooppunt Lunetten en de brug is de hoofdrijbaan over een lengte van vier kilometer helemaal afgesloten, meldde een woordvoerster van de politie in Utrecht. Het verkeer kan over de parallelweg. Het bergingswerk en het onderzoek van de politie vergen nog zeker een paar uur, aldus de woordvoerster.
(Bron)
Schietpartij in centrale hal op Schiphol

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee heeft maandagochtend in de centrale hal van Schiphol een persoon aangehouden die een vuurwapen bij zich had. Bij de arrestatie is een schot gelost.
De Marechaussee kreeg volgens een woordvoerder 's ochtends vroeg een tip binnen over een groepje van vier personen dat bij de Burger King zat. Een van die personen zou volgens de tipgever een vuurwapen bij zich hebben.
Toen de Marechausssee bij het restaurant aankwam, sloeg de man met het wapen op de vlucht. Na een korte achtervolging werd de verdachte gearresteerd. Bij die aanhouding klonk een schot. Het is nog onduidelijk of een medewerker van de Marechaussee of de arrestant heeft geschoten. Niemand raakte gewond.
Ook de andere drie leden van de groep zijn volgens de Marechaussee gearresteerd.
(Bron)
Groepsverkrachting kost 10-jarige het leven

KUALA LUMPUR - Een 10-jarig meisje uit Maleisië is afgelopen weekeinde om het leven gekomen tijdens een groepsverkrachting in de deelstaat Johor. Volgens de maandageditie van de The Straits Times (Singapore) waren er drie mannen betrokken bij de verkrachting van het kind.
Twee daders, 46 en 27 jaar oud, zijn inmiddels gearresteerd. Het slachtoffer, dat op sterven na dood op de vloer van een toilet werd gevonden, was de dochter van een lokale leider van de regeringspartij Umno. Ze overleed in het ziekenhuis.
De zaak leidde maandag tot veel maatschappelijke ophef. Ruim een week geleden werd elders in Maleisië ook al een 10-jarig meisje verkracht en vermoord. Verscheidene organisaties riepen direct op tot hogere straffen, verplichte castratie van daders of het verbieden van seks en geweld op televisie.
Volgens gegevens van de Maleisische politie is het aantal gevallen van verkrachting de afgelopen jaren gestegen van 1210 in 2000 tot 1418 in 2002. De meeste slachtoffers waren jonger dan zestien jaar.
(Bron)
Kamer wil rookverbod verzachten

AMSTERDAM - Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, D66 en SP wil dat het rookverbod in psychiatrische inrichtingen, verpleeg- en verzorgingstehuizen wordt verzacht. De partijen willen de bewoners van deze instellingen hun 'laatste pleziertje' niet ontnemen. Bovendien willen ze dat bedrijven die het rookverbod overtreden voorlopig niet worden beboet. Dat schrijft de Volkskrant maandag.
De VVD wil zo snel mogelijk een debat met minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid over versoepeling van het rookverbod. CDA, VVD en D66 hebben scherpe kritiek op de wetgeving die per 1 januari iedere werknemer een rookvrije werkplek garandeert. Ze vinden de uitvoering van de regels te rigide.
Laager heeft de psychiatrische instellingen en verzorgingshuizen tot 1 juli uitstel gegeven van het rookverbod. De partijen vinden dit echter niet ver genoeg gaan. Zij willen dat de bewoners niet alleen in hun kamers maar ook in de gezamenlijk ruimten kunnen blijven roken.
(Bron)
Boekhouder fraudeert voor miljoenen

AALSMEER - Een 35-jarige boekhouder van een bedrijf uit Aalsmeer heeft mogelijk voor ongeveer 18 miljoen euro van zijn werkgever gestolen. Dat heeft de politie in Amsterdam maandag gezegd. De man zou al het geld hebben vergokt.
De boekhouder is begin januari aangehouden maar de politie maakte de zaak nu pas bekend. De megafraude, die mogelijk enige jaren heeft geduurd, kwam aan het licht toen toen de directeur van het bedrijf door een bank werd gewezen op een aantal dubieuze transacties. Hierbij werden ongebruikelijk grote sommen geld weggesluisd. Hoewel het er in eerste instantie op leek dat er een bedrag van 450.000 euro was verduisterd, bleek al snel dat het om miljoenen ging die via verscheidene constructies in handen kwamen van de fraudeur.
Uit het onderzoek blijkt dat het bedrijf tot dusver ongeveer 18 miljoen euro mist. Nader onderzoek moet uitwijzen of de verdachte verantwoordelijk kan worden gehouden voor de verdwijning van die totale som. De man heeft inmiddels bekend dat hij zijn werkgever grote bedragen afhandig heeft gemaakt maar dacht zelf dat het om een bedrag van 10 miljoen ging.
De boekhouder zegt niets meer van het geld te hebben. Hij zou al het geld hebben vergokt.
(Bron)
Enorm fotoarchief WO2 op internet

AMSTERDAM - Vanaf maandag zijn op internet zo'n vijf miljoen foto's te zien die Britse vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog van West-Europa hebben gemaakt. De foto's tonen onder meer zeeslagen, bombardementen en D-Day, de geallieerde landing in Normandië.
De website is een project van Keele University, dat de foto's in 1962 in permanent bruikleen kreeg van het leger. Zoeken naar foto's was altijd een kwestie van door duizenden dozen bladeren, maar dat is nu verleden tijd. Door deze foto's kun je de oorlog zien alsof je een RAF-piloot bent, zegt Allan Williams, die de leiding heeft over de digitalisering.
(Bron)
Website van 17-jarige wekt woede Microsoft

AMSTERDAM - Toen Mike Rowe een domeinnaam moest bedenken voor zijn website-ontwerpbureautje, zette hij 'soft' achter zijn eigen naam: www.mikerowesoft.com. Geinig, dacht de 17-jarige Canadese student. Maar Microsoft denkt er anders over.
Drie maanden nadat Rowe zijn nieuwe bedrijfsnaam had laten registreren, ontving hij een brief van de advocaten van de softwaregigant waarin hem werd meegedeeld dat hij inbreuk maakte op het copyright van Microsoft en hij werd gesommeerd de domeinnaam aan de softwaregigant over te dragen.
Rowe zegt dat hij nooit had gedacht dat Microsoft zijn dure advocaten op iemand van 17 jaar af zou sturen. Uitgedaagd door hun brief schreef hij terug dat hij wel enige compensatie verlangde. Hij had niets verwacht, zegt hij, maar toen de advocaten hem tien dollar boden, vond hij dat nogal beledigend en eiste hij 10.000 dollar. Donderdag ontving hij van de advocaten een brief van 25 pagina's waarin hij wordt beschuldigd van overvragen.
"Het is niet hun naam, het is mijn naam," zegt Rowe. Zijn familie en vrienden steunen hem, zegt hij, en een advocaat heeft aangeboden hem gratis bij te staan in het conflict. Rowe zegt het voornamelijk amusant te vinden dat Microsoft zoveel drukte maakt.
Een woordvoerder van Microsoft laat weten in goed vertrouwen met Rowe te hebben gecorrespondeerd om een wederzijds bevredigende oplossing te vinden en nog steeds te hopen dat die kan worden bereikt.
(Bron)
Cabinepersoneel Transavia klaagt over vieze wc's

SCHIPHOL - Het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Transavia is het zat om naast stinkende toiletten te moeten eten. Op veel vluchten wordt het vliegtuig niet langer goed schoongemaakt, stelt de Vakbond voor Nederlands Cabinepersoneel (VNC). "Het is echt ontzettend smerig om naast de wc's te eten", zei algemeen secretaris M. Hoelscher maandag.
Transavia maakt volgens Hoelscher na een vlucht die korter duurt dan drie uur het vliegtuig niet langer grondig schoon. Op de Boeings 737, die Transavia gebruikt, bevinden de toiletten zich naast het keukentje waar het cabinepersoneel moet eten. Er is dan ook bijna geen mogelijkheid meer om dit in een frisse omgeving te doen, stelt de VNC.
(Bron)
Hoogspanningskabel moet Nederland en Noorwegen verbinden

ARNHEM - De landelijke beheerder van het hoogspanningsnet, TenneT, wil tussen Nederland en Noorwegen een hoogspanningskabel aanleggen. Dit moet in samenwerking met de Noorse branchegenoot Statnett gebeuren. De kabel wordt 580 kilometer lang en komt op de bodem van de Noordzee te liggen.
Dat heeft TenneT maandag bekendgemaakt. De kabel krijgt een capaciteit van 600 megawatt en wordt uiterlijk in 2008 in gebruik genomen. TenneT en Statnett investeren in totaal 500 miljoen euro in het project.
De energiemarkten van Scandinavië en de rest van Europa zijn nog niet met elkaar verbonden. De hoogspanningskabel wordt dan ook de eerste verbinding tussen beide. "Iedereen kan van de kabel gebruikmaken", zei een TenneT-zegsman.
Noorse elektriciteit is overdag vaak goedkoper dan stroom die in Nederland wordt geproduceerd. TenneT verwacht dat Noorwegen vooral 's nachts Nederlandse elektriciteit zal importeren. In Noorwegen zorgt waterkracht voor 99 procent van de opwekking van stroom. Nederland heeft vooral gas- en kolencentrales.
TenneT en Statnett moeten nog wel onderzoeken of een kabel tussen Noorwegen en Nederland rendabel is. Volgens de zegsman is de kans daarop "zeer aannemelijk".
(Bron)
Konijnen teisteren beveiliging gevangenis

ZWOLLE - De gevangenis in Zwolle wordt geteisterd door een konijnenplaag. De beesten knagen kabels door waardoor de beveiliging van de gesloten inrichting in gevaar komt. De inrichting heeft van de provincie een ontheffing gekregen om de konijnen te doden.
Dat meldde de provincie Overijssel maandag. De provincie heeft de benodigde ontheffing op de Flora- en Faunawet verleend. "De gevangenisdirectie wil zo de openbare veiligheid garanderen", aldus een woordvoerder. De konijnen knagen onder meer ondergrondse kabels van beveiligingscamera's aan.
De beestjes mogen tussen zonsondergang en zonsopgang op het gevangenisterrein met geweren worden afgemaakt. De directie van de gesloten inrichting wilde maandag niet reageren op de plaag.
(Bron)
Weer slachtoffer oplichting met mobieltjes

AMSTERDAM - Voor de vierde keer in korte tijd is iemand in Rotterdam het slachtoffer geworden van oplichting met een partij mobiele telefoons. Het slachtoffer, een 19-jarige Duitser, werd voor 1900 euro gedupeerd. Dat heeft de politie Rotterdam-Rijnmond maandag laten weten.
De man had via internet een afspraak gemaakt om in Rotterdam een partij mobiele telefoons te kopen. Eenmaal op de afspraak betaalde de Duitser het geld aan de verdachte, die zei dat hij de gsm's ging halen. Hij kwam echter niet meer terug. De gedupeerde heeft vervolgens de politie ingelicht.
Afgelopen woensdag werden twee Oostenrijkers op vergelijkbare wijze getild. Zij werden na betaling van 18 duizend euro in een auto achtergelaten, die als onderpand diende. De 'handelaren' kwamen echter niet terug en de auto bleek gestolen.
Een week eerder werd tot tweemaal toe op dezelfde dag een aantal Duitsers voor in totaal 9300 euro opgelicht. Ook zij hadden een afspraak via internet gemaakt. Ondanks dat de werkwijze in alle gevallen sterk overeenkomt, is het volgens de politie niet duidelijk of dit het werk van een en dezelfde bende is.
(Bron)
Een op tien werknemers depressief

VOORBURG - Een op de tien werknemers is per jaar minstens twee weken achter elkaar somber of depressief. Nog meer mensen zijn elk jaar minimaal twee aaneengesloten weken angstig of bezorgd, namelijk een op de acht werkenden. Dat bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2002.
"Naarmate de werkdruk hoger is, zijn er meer mensen somber en depressief. Ook nemen deze klachten toe naarmate er sprake is van minder ontplooiingsmogelijkheden of een slechte sfeer op het werk", aldus het CBS. "Ook angst en bezorgdheid gaan gepaard met stress op het werk."
Alhoewel personeel depressief en angstig raakt van stress, hebben mensen die onder een hogere werkdruk werken volgens het CBS geen slechtere gezondheid. Van alle werkenden vindt bijna negen op de tien dat zij een goede gezondheid hebben.
(Bron)

zondag, januari 18, 2004

TT 192 Belg met boerenkool aangehouden

ROOSENDAAL Een Belg is tijdens een drugscontrole op de internationale trein tussen Amsterdam en Brussel met 250 gram boerenkool met hier en daar een beetje wiet betrapt. De man had voor zijn 'drugs' 200 euro betaald. Tot overmaat van ramp voor de Belg zat er volgens de spoorwegpolitie net te veel wiet tussen de boerenkool. Hij werd wegens invoer van verdovende middelen overgedragen aan de Belgische politie.
Dergelijke miskopen komen volgens de spoorwegpolitie wel vaker voor. Vorige maand werd bij een controle nog een man opgepakt die voor 800 euro soepgroente had gekocht.
Hoera! Een dagje zon...