vrijdag, augustus 18, 2006

De strippenkaart is gestempeld om 14 uur. Met de bus van 14.45 kan ik dus nog op tijd thuiskomen zonder bijstempelen. Behalve dat die bus niet komt. De volgende bus komt vlak voor 15 uur, en de chauffeur mort: 'Die is zo niet geldig meer, dus u moet stempelen'. Hij heeft volledig gelijk, maar ik zeg: 'U verwacht van de passagiers flexibiliteit wat de vertrektijden betreft, dit is de bus van een kwartier geleden, ik ben heel flexibel en dus ook wat betreft de geldigheid van deze strippen.'
Ben zoet doorgelopen en pas thuis uitgestapt.
Normaal ben ik een ultrabrave stempelaar. Maar de laatste tijd (maanden) is het wel erg hommeles met de bussen, en wordt er gezegd dat de tijden op de bushaltes 'slechts' streeftijden zijn. Dat is logisch. Maar ooit hielden die streeftijden in dat je met een marge van pakweg 5 minuten rond die tijd wel een bus kon verwachten. Tegenwoordig hoef je hier in Utrecht niet meer op de tijd te letten: je loopt gewoon naar de bushalte en als je mazzel hebt, komt er een bus. Zelfs bij 'starthaltes' (begin van een lijn) hoef je niet meer op de tijdenkaart te kijken.
M'n mond kan weer wat verder open, m'n lip voelt alweer wat beter. Ik heb geloof ik wel gedroomd van het tandartsbezoek :-(

donderdag, augustus 17, 2006

Raar genoeg had ik het idee dat de verdoving pas echt goed begon te werken toen ik alweer thuis was. En pas na vieren (dus vijf uur na de prik) begon het echt uit te werken.
Resultaat: 1 kies die er weer prima uitziet, een linkerwang die aan de onderkant geheel openligt, een lip met een wond, een bloedblaar en een blauwe plek, een kaakgewricht links dat aanvoelt of ik een flinke vuistslag heb gehad en een algemeen brak gevoel ondanks een paar uur slaap.
Je krijgt in elk geval waar voor je geld :-(
Oooh... De verdoving begint uit te werken. Alles is nog doof, maar begint nu ook gruwelijk te jeuken, en krabben voel ik niet...
Naar de tandarts, voor het vullen/reconstrueren van de gebroken kies. Planning: 1,5 kwartier, en het kon wel zonder verdoving zei de tandarts. Ik meldde voor de zekerheid dat ie de vorige keer bij dezelfde klus aan de andere kant wel verdoofd had. Mumbelmumbel, we zouden wel zien, want boren ging zonder verdoving prima, dus kon het vast wel.
Al met al ben ik er ruim een uur geweest, de collegatandarts is erbij gehaald, ik heb mijn doorgaans erg rustige tandarts enorm horen vloeken en het was niet leuk.
Hij begon met zo'n luchtspuitje in de gebroken kies. AUWWWWWW! Ja, nee, dat gaf niet. Daarna de oude vulling eruit boren. Dat ging een tijdje goed, tot ie wat dieper kwam. Niet te harden. Dus na wat proberen toch maar een verdoving. Kwartiertje wachten, verder boren, nog steeds pijnlijk maar gelukkig niet meer zo erg.
Okee, na een tijdje was de oude vulling weggeboord, en dan is de volgende stap zo'n spanner om je kies, zo'n ringetje dat altijd gemeen in je tandvlees bijt. Klein probleem: dat lukte niet. Tandarts probeerde het met steeds meer kracht, maar nee. Kleinere maat ring, idem. Collegatandarts erbij om ook te kijken, sja, kiezen staan muurvast op elkaar, hoe doen we dat. Uiteindelijk dus het smalste ringetje, twee heren met volle kracht bezig om dat ding tussen die kiezen te rammen, hier en daar een vloek en een kreun, ik had het idee dat ik door de stoel heen geduwd zou worden, maar eindelijk: hij zat! Tandarts zei enigszins nerveus dat het best handig is als die kiezen zo strak staan, dan komen er geen etensresten tussen en dus minder kans op gaatjes. Maar het had dus ook een praktisch nadeel.
Vulling gemetseld, dat ging vlot, en toen moest het ringetje er weer uit - kostte ook veel moeite maar ging gelukkig iets makkelijker dan erin.

Nu zit ik met een prima kies, alles linksonder in m'n gezicht is nog doof - tandarts: voordeel van deze vulling is dat je gelijk weer kunt eten. Ja, haha, m'n tong en m'n wang zitten nu al steeds tussen m'n kiezen :/ Bovendien kan ik m'n mond bijna niet opendoen omdat alles zeer doet van het openhouden en van het geweld dat nodig was.
Ging na de tandarts bij de winkel langs, moest iets vragen, en kreeg weer zo'n blik, zo'n blik die je krijgt als je raar praat (zo'n 'je ziet helemaal niet dat ze achterlijk is, maar je hoort het wel'-blik).
Ik slobber wat yoghurt en veeg m'n mond steeds af omdat ik links kwijl ;-)
Over een dik uur moet de verdoving uitgewerkt zijn. Nu voel ik me nog een halve hamster, alsof alles enorm opgezet is links. Ik kan de kies nauwelijks bekijken omdat m'n kaken dus niet ver van elkaar willen, maar het voelt in elk geval beter dan dat gat en die blote vulling.

woensdag, augustus 16, 2006

De voeg in de muur waardoor de wespen in en uit vliegen betreft een dilatatievoeg (een over de volledige muurdikte van het metselwerk aanwezige verticale voeg met een breedte van 5 mm. ten behoeve van onder andere thermische uitzetting) en die mag niet dicht. Zo kan het pand wat uitzetten en inkrimpen zonder dat de boel direct gaat scheuren en dergelijke.
Tips: ijzergaas op de invliegopening monteren nadat het nest verlaten/bestreden is. En ik kon het proberen met PUR-schuim dicht te spuiten - lijkt me een bijzonder slecht idee.
Witte Boekje bindt strijd aan met groene variant

AMSTERDAM - In de strijd tegen het nieuwe Groene Boekje wordt woensdag in Den Haag het nieuwe Witte Boekje gepresenteerd. De nieuwe spelling, die de Nederlandse Taalunie op 1 augustus liet ingaan, stuit op veel verzet, onder meer van diverse landelijke media als de NOS, Trouw en Elsevier. Deze media en het Genootschap Onze Taal vinden het Groene Boekje moeilijk toepasbaar en onlogisch.
Eén van de wijzigingen die de Taalunie heeft doorgevoerd, is het aanpassen van de regels voor de tussen-n bij woorden die bestaan uit een samenstelling van een planten- en een dierennaam. Dat resulteert onder meer in de woorden paardenbloem en kattenkruid. Eerst was voor deze woorden een uitzondering gemaakt. Een tweede wijziging is het verdwijnen van het koppelteken tussen Tweede en Kamerlid. Het koppelteken wordt ook niet meer gebruikt in woorden als 50 eurobiljet en New Yorks.
De Taalunie vindt dat de wijzigingen meevallen en denkt dat het alternatief gaat zorgen voor verwarring en het doorbreken van eenheid in de spelling. Docenten Nederlands hekelden het Witte Boekje maandag in Trouw. Zij vrezen problemen in de klas.
Schrijver Bart Chabot neemt woensdag het eerste exemplaar van het Witte Boekje in ontvangst. Het Genootschap Onze Taal komt op dezelfde dag ook met een boekje om de verschillen tussen de groene en witte spelling aan te geven: het groen-witte verschillenboekje.
(Bron)

Wij wachten op het regenboogboekje...
Eindhovense aanpak vrouwenhandel succesvol

EINDHOVEN - Het beleid van de politie in Eindhoven om in de strijd tegen vrouwenhandel undercover escortdames te bestellen om daarna hun werkgevers te controleren is succesvol. Het aantal vrouwen dat zich gedwongen prostitueert is teruggelopen.
Andere politiekorpsen willen het Eindhovense beleid overnemen. Een politiewoordvoerster heeft woensdag een bericht hierover in Trouw bevestigd.
Rechercheurs van de politie in Eindhoven bekijken dagelijks advertenties in kranten en op internet waarin vrouwen hun diensten aanbieden. Aan de hand hiervan wordt contact met de vrouwen opgenomen waarna de rechercheurs controleren of de werkgever wel over de vereiste papieren beschikt.
Maandag werd bekend dat minister Verdonkeremanen de regels gaat versoepelen voor slachtoffers van mensenhandel die na afloop van het proces tegen de daders in Nederland willen blijven. Voortaan wordt een verzoek hiertoe ingewilligd als het slachtoffer aangifte doet en de rechtszaak tot een veroordeling leidt.
Tot nu toe moesten slachtoffers van mensenhandel die permanent in Nederland willen blijven, aannemelijk maken dat terugkeer naar hun eigen land te gevaarlijk was. Bij een veroordeling gaat de minister er voortaan van uit dat terugkeer voor het slachtoffer risico's met zich meebrengt.
(Bron)
Kauwgomballendieven

De politie heeft dinsdagochtend een 28-jarige man en een 18-jarige vrouw aangehouden, nadat zij ongeveer dertig kauwgomballen uit een automaat hadden gestolen. De man uit Nijmegen en de vrouw uit Tholen verschansten zich rond 04.30 uur bij de machine. Getuigen zagen dat ze hem openbraken en de ballen in hun zakken stopten. De politie kon hen aanhouden en nam ze mee naar het bureau. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
Borstvergroting

Twee borstimplantaten hebben een Israëlische vrouw het leven gered tijdens een raketbeschieting door Hezbollah. De 24-jarige vrouw raakte gewond door scherven waarvan er enkele in de siliconen implantaten bleven steken. De scherven zaten op slechts enkele centimeters van het hart. "Dit is een buitengewoon geval, maar het is een feit dat de siliconenimplantaten haar voor diepere verwondingen heeft behoed", aldus de behandelend arts. De scherven zijn verwijderd en de implantaten zijn vervangen.
(Bron)

dinsdag, augustus 15, 2006

Nieuws?

Spoor Utrecht - Amsterdam drie maanden later klaar

UTRECHT - Het duurt nog tot april volgend jaar voordat alle vier sporen tussen Amsterdam en Utrecht in gebruik kunnen worden genomen. De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen moet daarom worden aangepast. Dat heeft spoorbeheerder ProRail dinsdag gemeld aan staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Verkeer).
Tot nog toe gingen ProRail, de NS en Schultz ervan uit dat de sporen begin december, bij het begin van de nieuwe dienstregeling van 2007, in gebruik zouden worden genomen. De vertraging betekent een flinke tegenvaller voor de betrokken partijen en de reizigers. De vertraging heeft te maken met veiligheidsprocedures die langer duren dan voorzien.
Het spoor tussen Utrecht en Amsterdam is een van de drukst bereden trajecten van het land. Om meer personen- en goederenverkeer soepeler te kunnen verwerken, is de capaciteit uitgebreid van twee naar vier sporen.
De maximumsnelheid op het vernieuwde traject gaat omhoog naar 200 kilometer per uur. De werkzaamheden begonnen in 2000 en omvatten naast de spoorverdubbeling onder meer de vervanging van twaalf overwegen door tunnels, de aanleg van een aquaduct bij Abcoude onder het riviertje de Gein en de renovatie van vier stations. De Utrechtboog, de snelle verbinding tussen Utrecht en Schiphol, maakte ook onderdeel uit van het project dat in totaal ongeveer 965 miljoen euro kost.
ProRail heeft de vervoerders, onder wie de Nederlandse Spoorwegen, inmiddels geïnformeerd over de vertraging. Bij het nieuwe station Utrecht Zuilen en bij het gerenoveerde station Abcoude stoppen pas in april volgend jaar treinen. De verdere consequenties zijn nog onduidelijk.
Schultz ging vorige week donderdag al akkoord met de dienstregeling 2007. Wel uitte ze toen al haar zorgen over de gevolgen van een eventueel verlate oplevering van de extra sporen tussen Amsterdam en Utrecht.
(Bron)
Freudiaans foutje in een vacatureomschrijving: "U belangrijkste taak bestaat uit klachtenafhandeling en daarna het behoudt van de klacht."
Overigens eisen ze ook uitstekend Nederlands. Dat is zo te zien wel nodig...

maandag, augustus 14, 2006

Die Van den Berg moet wel een zeer charmante man zijn. Hij heeft het geld van zijn klanten zoekgemaakt, krijgt 5 jaar wegens oplichting etc., en dan hoor je een dame op de radio: 'Ja, maar hij deed er goeie dingen mee' - zoals evenementen sponsoren (waardoor ie weer meer klanten kreeg).
En zijn advocaat weet het ook leuk te brengen: René deed het niet voor het geld, hij wilde gewoon respect hebben. Geef mij 127 miljoen en geld doet er ook niet meer toe voor mij.
"De kosten van professionele wespenbestrijding zijn volgens de Woningwet en de Bouwverordening voor rekening van de huiseigenaar."

Daar denkt mijn wbv nou heel anders over, gek is dat.

zondag, augustus 13, 2006

Ze zijn er weer. De wespen, in de spouwmuur. Tussen tuindeur en huiskamerraam zit een kier in de muur (van de grond tot en met 4 hoog), en het zoemt er letterlijk van de wespen.
De eerste keer dat ik gestoken werd, jaren terug, was er niets aan de hand: een bultje dat snel weg was en niet te vergelijken was met de pijn en ellende die dazensteken me gaven.
Toen kwam de tweede keer. Ik deed m'n rugzak af in het postkantoor, en AUWWWWWWW. Dat dacht die wesp waarschijnlijk ook, die klem was geraakt tussen de band van m'n rugzak en m'n arm. Terwijl ik nog bezig was te beseffen wat er was gebeurd, voelde ik al meer dan alleen de steek. M'n arm zwol op, van de pols tot aan de oksel. En zwol. En zwol. Ik werd licht in m'n hoofd en sjouwde direct door naar de huisarts. Wespenallergie. Sja. Dat is iets raadselachtigs: het kan zijn dat een volgende steek geen enkel probleem is. Het kan zijn dat een volgende steek tot een shock leidt. En als ik in hals of hoofd gestoken word, moet ik sowieso naar de EHBO, al is het maar voor de zekerheid.
Die opgezwollen arm deed pijn, de druk op m'n vel was naar, ik kreeg koorts en voelde me hondsberoerd.
Op zich ben ik nooit bang geweest voor wespen. Als je ze niet lastigvalt, vallen ze jou ook niet lastig, en opletten of je er niet op gaat zitten en of er niet een in je glas zit deed ik altijd al. Maar nu onduidelijk is hoe ik op een steek zal reageren, en ze letterlijk huisdieren zijn geworden, weet ik het zo net nog niet.
Misschien toch maar een Epipen aan de huisarts vragen (zo'n ding waarmee je de effecten van de overmatige adrenaline die je lijf afgeeft, enigszins afzwakt), of desnoods immunotherapie (steeds een beetje meer wespengif binnenkrijgen tot je lijf er aan gewend is en niet meer overmatig reageert).
En intussen extra goed opletten.