zaterdag, januari 19, 2008

Poolse arbeider dood na val van tiende etage

AMSTERDAM - Een 23-jarige Poolse arbeider is zaterdag in Amsterdam bij een bedrijfsongeval om het leven gekomen. De man viel volgens de politie tijdens zijn werk van de tiende etage van een gebouw aan het Koningin Wilhelminaplein.
Het slachtoffer bevestigde samen met collega's platen aan de gevel van het gebouw en viel door nog onbekende oorzaak naar beneden.
Volgens een woordvoerder van de politie was de man op slag dood. De politie en de Arbeidsinspectie onderzoeken de zaak.
(Bron)
Brand naast ijsstadion Thialf in Heerenveen

AMSTERDAM - Bij het Thialf Stadion in Heerenveen staan twee autobussen in brand. De brand ontstond even voor 17.00 uur aan de Zanden op een steenworp afstand van het stadion.
Dat zegt een woordvoerder van de brandweer. Rook is in de wijde omgeving te zien. Vooralsnog heeft de brand geen invloed op het WK Sprint dat momenteel in de schaatshal plaatsvindt.
(Bron)
Dat rijtje Google-ads geeft soms opvallende combinaties:

Natuurbeheerders laten biomassa liggen

WAGENINGEN - Natuurbeheerders en landschapeigenaren laten biomassa als snoeiafval en oogstresten vaak liggen omdat vervoer naar verwerkingsinstallaties te duur is. Dat stellen onderzoekers van onderzoekbureau Alterra van de Wageningen Universiteit.
Het opwekken van energie uit biomassa draagt bij aan vermindering van het broeikaseffect.
De natuur kan volgens het onderzoek meer bijdragen aan de energieproductie dan nu het geval is. Nederlandse natuur- en landschapsgebieden kunnen jaarlijks 1 miljoen ton biomassa aanleveren, zonder de natuur schade toe te brengen. Toch belandt hoogstens 20 procent van die beschikbare hoeveelheid uiteindelijk bij een verwerker van biomassa.
Volgens de wetenschappers moeten terreinbeheerders meer gestimuleerd worden om houtresten en gras als brandstof voor bio-energie aan te leveren. Daarnaast hebben ook gemeenten, waterschappen en boeren genoeg biomassa in de aanbieding.
De onderzoekers zien een oplossing in regionale biomassa-installaties. Dat maakt het vervoer van de biologische brandstof naar de verwerker aanzienlijk goedkoper.
(Bron)
Weer privacy-incident in Groot-Brittanniƫ

LONDEN - Voor de vierde keer binnen drie maanden heeft de Britse overheid privacygevoelige gegevens van honderdduizenden burgers verloren.
In Birmingham is een laptop gestolen met gegevens van 600.000 militairen en sollicitanten.
Dit heeft de regering in Londen vrijdagavond meegedeeld. Op de laptop staan onder meer medische gegevens.
Eerder was de overheid gegevens kwijtgeraakt over zieke kinderen, mensen die rijles nemen en ontvangers van kinderbijslag.
(Bron)
Kamervragen over uitbuiting schoonmakers in hotels

DEN HAAG - CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil opheldering van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over mogelijke uitbuiting van schoonmaakpersoneel. "Het lijkt op onderbetaling en uitbuiting van een kwetsbare groep en dat is onaanvaardbaar".
Het Kamerlid reageerde hiermee op een artikel dat zaterdag in het dagblad Trouw stond. Daaruit blijkt dat een uitzendbureau dat schoonmakers levert aan grote hotels in Amsterdam, personeel soms onder het wettelijk minimumloon betaalt.
Schoonmakers zouden een minimum aantal kamer moeten reinigen voordat ze het wettelijk minimumloon ontvangen. Het aantal kamers dat moet worden schoongemaakt, verschilt per hotel.
"Als de berichten kloppen zijn de arbeidsomstandigheden in hotels al langer punt van discussie. Misschien is het goed als de Arbeidsinspectie meer en gerichter gaat controleren", vindt Van Hijum.
Volgens FNV Bondgenoten is zeker sprake van uitbuiting. "Schoonmakers krijgen in dit geval per kamer uitbetaald en daardoor zakken ze voor hun inkomen onder het minimumloon. Dat is onbeschoft. Veel van deze schoonmakers zijn nog maar kort in Nederland, zoeken werk en dan is dit hun eerste kennismaking met ons land", aldus FNV-bestuurder Mari Martens.
Hij stelt dat de vakorganisatie er veel aan doet om hier een einde aan te maken. "We sporen met de branche bedrijven op die op deze manier werken en proberen mensen in een cao onder te brengen. Maar het is erg lastig aan te pakken, kennelijk doen we nog niet voldoende."
(Bron)

Kennelijk hebben sommige uitzendbureaus overal schijt aan...
Motoren Britse Boeing reageerden niet meer voor landing

AMSTERDAM - Beide motoren van de Boeing 777 van British Airways die donderdag ruim voor de landingsbaan van de luchthaven Heathrow neerkwam reageerden niet toen de piloot drie kilometer voor het beoogde landingspunt gas gaf.
Dat zegt de Britse onderzoeksdienst voor luchtvaartongevallen in een eerste voorlopig rapport.
"Het vliegtuig verloor snelheid en landde op het gras, ruim voor de verharde landingsbaan", stelt het rapport. Waardoor de motoren niet reageerden wordt nader onderzocht.
Het toestel werd zwaar beschadigd maar bleef verder redelijk intact, zodat het voor experts niet zo moeilijk moet zijn de oorzaak te achterhalen.
De Britse onderzoekers worden bijgestaan door de Amerikaanse raad voor verkeersveiligheid NTSB.
Ondanks het gebrek aan motorvermogen wist de piloot het zware toestel over een woonwijk en een drukke verkeersweg te loodsen. Toen de Boeing het gras raakte, brak het landingsgestel af en gleed het toestel op zijn buik verder, om op het beton aan het begin van de baan tot stilstand te komen.
Alle 152 inzittenden konden het toestel snel via de noodglijbanen verlaten. Negentien liepen daarbij lichte verwondingen op.
Het toestel, dat uit Beijing kwam, werd bij de landing bestuurd door de co-piloot. Gezagvoerder Peter Burkill prees eerste officier John Coward en de rest van de bemanning vrijdag op een persconferentie voor hun kundige, professionele en beheerste optreden.
(Bron)
Afrit naar Ikea Delft weer afgesloten

DELFT - Door de vele bezoekers aan de Ikea-vestiging in Delft zijn daar de twee afritten van de snelweg A13 zaterdagmiddag rond 15.00 uur afgesloten.
De parkeerplaats bij het woonwarenhuis is overvol en richting Rotterdam staat een file van drie kilometer. Dat heeft de ANWB gemeld.
Het is niet de eerste keer dat de afrit naar het woonwarenhuis wordt afgesloten. Door een gebrek aan parkeerplaatsen staat het verkeer regelmatig vast richting de vestiging.
In maart gaat een nieuwe parkeerplaats open, waar enkele honderden auto's kunnen staan. In totaal beschikt de winkel dan over 1800 parkeerplekken. Ikea verwacht dat de problemen in Delft dan voorbij zijn.
(Bron)

Je zou bijna gaan denken dat je daar geld toe krijgt.
Pokeren niet onschuldig

ENSCHEDE - Pokeren is vooral onder jongeren populair, maar het is niet onschuldig. Dat leidt verslavingsinstelling Tactus in het oosten van het land af uit een niet-representatief onderzoek onder 589 pokeraars.
Tactus maakte vrijdag de resultaten van het eerste onderzoek in Nederland naar de relatie tussen poker en problematisch gokken bekend. De instelling werkte daarin samen met de Universiteit van Twente.
11 Procent van de ondervraagden bleek door het pokeren problemen te hebben. Zij kwamen in geldnood, kregen ruzie thuis of konden een tijd niet werken of studeren.
Vooral mannen die al zeker vier jaar spelen en dat zeker drie Ć  vier keer per week doen, lopen risico. Dat geldt ook voor spelers die voornamelijk op internet pokeren en met hoge inzetten spelen.
Omdat het geen representatief onderzoek betrof, wil Tactus geen conclusies trekken over het werkelijk aantal mensen dat door pokeren in de problemen komt.
Het onderzoek geeft echter wel aanwijzingen over de omvang en ernst van de gevolgen van poker.
(Bron)

Elk spel kan verslavend zijn natuurlijk. En als je om geld speelt, kan dat problematisch worden - niemand organiseert toernooien om er arm van te worden.
Luchtmacht oefent boven Midden-Nederland

AMSTERDAM - Inwoners van het gebied tussen Kampen, Nijmegen, Utrecht en Deventer moeten volgende week rekening houden met overlast door overvliegende jachtvliegtuigen en helikopters.
Zo'n 1500 militairen van luchtmacht en landmacht oefenen van maandag tot en met 8 februari om zich voor te bereiden op hun vertrek naar Afghanistan in maart en april.
Vliegers van Apache-gevechtshelikopters, F-16's en Cougar-transporthelikopters oefenen 'in principe' tussen 09.00 uur en 22.00 uur, maar er wordt zoveel mogelijk overdag gevlogen.
Om tactische redenen kunnen de helikopters laag vliegen. Het voorkomen van geluidhinder is niet altijd mogelijk, meldt het ministerie van Defensie.
De oefening Uruzgan Integration is bedoeld om het optreden van de verschillende eenheden nader op elkaar af te stemmen.
De meeste deelnemers gaan in Uruzgan deel uitmaken van de Battle Group, het Provincial Reconstruction Team en de geniecompagnie van de Task Force Uruzgan.
(Bron)

Misschien zijn het er dan nog wat meer, maar die heli's zijn hier vertrouwd, ook laagvliegend. De F-16's zijn wel uitzonderlijk, maar dat zitten we ook wel uit. Zolang ze maar uit de buurt van draden en gebowwen blijven en niet naar beneden kletteren.
'Hoge inflatie eurozone is tijdelijk'

BRUSSEL - De hoge inflatie in landen met de euro is slechts tijdelijk, verwacht gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank van Belgiƫ. "Een hobbel, geen evolutie naar een nieuw hoger plateau", zei hij zaterdag.
De inflatie in eurolanden is sinds de herfst omhoog geschoten naar 3,1 procent: veel hoger dan de hooguit 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft. "Tijdens de tweede helft van het jaar zien we de druk op de prijzen afnemen. En volgend jaar zouden we opnieuw beneden de 2 procent moeten belanden. Dat is tenminste het basisscenario van de ECB. Zekerheid hebben we uiteraard niet", zei de centrale bankier zaterdag in de Vlaamse krant De Standaard.
Nederlanders merken overigens nog weinig van de sterk gestegen levensduurte. Nederland had in december de laagste inflatie van 27 EU-landen. De prijzen zijn hier slechts 1,6 procent hoger dan een jaar geleden.
(Bron)

Zo kan ik het ook. Inflatie is altijd tijdelijk. Klimaatverandering ook. Ziekte ook. Een hittegolf ook.
Duh.
Medicinale planten met uitsterven bedreigd

LONDEN - Honderden geneeskrachtige planten worden met uitsterven bedreigd door onder meer ontbossing en omdat ze te vaak uit de natuur worden weggehaald.
Het gevolg kan zijn dat in de toekomst minder medicijnen tegen ziekten als kanker en hiv worden ontwikkeld.
Dat meldt de BBC zaterdag op gezag van de Botanic Gardens Conservation International. Deze organisatie vertegenwoordigt botanische tuinen in ongeveer 120 landen.
Volgens de groep worden ongeveer vierhonderd medicinale planten met uitsterven bedreigd. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen komt daardoor in gevaar. Meer dan 50 procent van de voorgeschreven medicijnen worden uit chemische stoffen gehaald, die in eerste instantie in planten zijn geĆÆdentificeerd.
Onder de geneeskrachtige planten en bomen die met uitsterven worden bedreigd is de taxusboom. De schors van de boom is de basis voor paclitaxel, een belangrijk medicijn tegen kanker.
(Bron)
Bewindslieden rijden in onzuinige dienstauto

DEN HAAG - Acht bewindslieden van het kabinet-Balkenende rijden in een dienstauto die te vervuilend is en te veel brandstof verbruikt. Dat is in strijd met de regels. De NOS meldde dat zaterdag.
Het gaat om de zogeheten Normering Rijkspersonenauto's. Volgens die regels zijn bewindslieden verplicht een dienstauto met een energielabel D of beter te rijden. De meesten hebben overigens de dienstauto van hun voorganger 'overgenomen'.
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) spant de kroon. Zij rijdt in een Audi A6 met een energielabel F, wat wijst op een hoger brandstofverbruik en meer CO2-uitstoot dan een auto met een A-label.
Het gaat om een dieseluitvoering, nota bene zonder roetfilter, bedoeld tegen vervuilende fijnstof. Verburg was niet bereikbaar voor commentaar. Zij verbleef de afgelopen dagen op de landbouwbeurs GrĆ¼ne Woche in Berlijn.
De NOS achterhaalde de informatie over de dienstauto's van bewindslieden en topambtenaren - in totaal een tiental voor elk departement - via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).
Acht van hen maken gebruik van een 'slurpauto', onder wie de bewindslieden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zo rijdt vicepremier en minister voor Jeugd en Gezin AndrƩ Rouvoet in een Chrysler, afkomstig van de vorige staatssecretaris ClƩmence Ross. Rouvoet is bezig een andere wagen "uit te zoeken".
De Chrysler staat niet op de lijst van keuzemogelijkheden die minister van Milieu Jacqueline Cramer hanteert. Cramer zelf rijdt, met al haar topambtenaren, in een Mercedes E200 op aardgas, van het 'schoonste' energielabel A.
De andere vicepremier, minister van Financiƫn Wouter Bos, rijdt in een Volvo S80, met een B-label, die nog door zijn VVD-voorganger Gerrit Zalm is aangeschaft.
Premier Jan Peter Balkenende beschikt over een BMW7, normaliter met een te hoog E-label. Maar het gaat noodzakelijkerwijs om een bepantserde wagen die om die reden geen energielabel heeft.
Twee ministers rijden in een vervuilende auto, maar om medische redenen is ook dat toegestaan. Bij minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen spelen zijn rugklachten een rol.
Collega Camiel Eurlings (Verkeer) rijdt een verlengde Audi A8. De 34-jarige bewindsman die 1,92 meter lang is, vertelt dat hij alleen onderuit gezakt terecht kon in de Audi A6 van zijn voorgangster Karla Peijs. Na consultatie van een arts mocht hij omzien naar een ruimere wagen.
Minister Cramer zal zich ervoor sterk maken dat de collega's die niet 'groen' genoeg rijden, in een A- of B-labelauto stappen. Maar volgens GroenLinkser Wijnand Duyvendak moet zij als verantwoordelijke voor de handhaving van de regels ervoor zorgen dat deze bewindslieden binnen zes maanden in een dienstauto met minstens het label D rijden, maar liever nog een A- of B-wagen.
PvdA-collega Diederik Samsom vindt dat het kabinet zich niet "minimalistisch" aan de regels dient te houden, maar zelf het goede voorbeeld moet geven en in een schone A-auto stappen.
(Bron)

Je maakt mij niet wijs dat je met rugklachten of ewen meer dan gemiddelde lengte geen 'schone' auto kunt rijden (voor zover auto's 'schoon' kunnen zijn).
En mevrouw Verburg moet heel rap een roetfilter regelen.
19 januari, en daar zijn ze: de gele krokussen hebben bloemknoppen. Helaas is de grond er omheen zĆ³ zompig dat ik me nog niet aan een foto waag, voor je het weet lig ik languit bovenop de krokussen ;-)

vrijdag, januari 18, 2008

Griepvirus blijft lang leven op briefgeld

Het griepvirus kan op papiergeld ruim twee weken blijven leven. Normaal gesproken leeft een virus bij kamertemperatuur slechts een paar uur.
In opdracht van een Zwitserse bank is onderzoek gedaan naar de verspreiding van het griepvirus via bankbiljetten. Als het virus in grote concentraties op het briefgeld zat, overleefde het enkele dagen. Kwam het in aanraking met menselijk slijm, dan kon het twee weken in leven blijven op het biljet.
De onderzoekers gaan bekijken of mensen inderdaad vaak griep krijgen door deze overlevingsstrategie van het virus. Ze denken dat het mee zal vallen, omdat virusdeeltjes vooral via de lucht en via contact tussen mensen worden overgedragen.
(Bron)
Babysterfte in ziekenhuis 's nachts hoger

UTRECHT - In ziekenhuizen sterven 's nachts een kwart meer baby's dan overdag. Gynaecologen moeten daarom 24-uursdiensten gaan draaien.
Dat stellen de gynaecologen Gerard Visser van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Eric Steegers van het Erasmus MC in de deze week verschenen editie van Medisch Contact. De hogere sterfte (23 procent) vindt plaats in uren dat de gynaecologen niet aanwezig zijn.
Het werk is dan overgenomen door assistenten. Ook in het weekeinde sterven in het ziekenhuis meer baby's (7 procent) dan door de week. Het gaat om 35 tot 40 pasgeborenen per jaar.
De hoogleraren schrijven dat het Nederlandse verloskundige systeem onder druk staat. Uit cijfers van de Europese Unie blijkt dat de sterfte onder pasgeborenen in Nederland relatief hoog is.
De gynaecologen vragen zich af of het typisch Nederlandse verloskundige fenomeen van thuisbevalling in deze eeuw nog wel voldoet.
Het aantal 'normale' bevallingen neemt af, melden de gynaecologen. Het percentage keizersneden - hoewel nog steeds laag voor de westerse wereld - is in twintig jaar tijd verdrievoudigd tot ongeveer 15 procent.
En het aantal vrouwen dat onverwacht naar het ziekenhuis moest, is de afgelopen jaren sterk gestegen.
De helft van de vrouwen die eigenlijk thuis wilde bevallen, moet daarvoor toch naar het ziekenhuis. Die urgentie kan zich 24 uur per etmaal voordoen, maar de afdelingen gynaecologie van ziekenhuizen zijn daarop niet ingesteld.
Assistenten zijn minder snel geneigd de hulp van de gynaecoloog in te roepen als die naar huis is, was al eerder gebleken.
"De gynaecologen zijn slechts vijf dagen per week, van 08.00 uur tot circa 18.00 uur aanwezig op de werkvloer", schrijven de gynaecologen. "Dit is problematisch."
In de Tweede Kamer klinkt de roep om opheldering over de babysterfte. PvdA-Kamerlid Khadija Arib wil een debat met minister Ab Klink (Volksgezondheid) en kondigt aan de minister in ieder geval al tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand voelen.
"Dit is heel ernstig en moet tot op de bodem uitgezocht worden." De PVV gaat volgende week om een spoeddebat vragen.
Klink zei het vrijdag een goede zaak te vinden dat gynaecologen de babysterfte onder de loep hebben genomen.
Hij zei de cijfers eerst eens goed in kaart te willen brengen voordat hij zelf actie onderneemt.
(Bron)

Maar waar zit het probleem precies? Is er voldoende begeleiding tijdens de zwangerschap, zodat mensen een verantwoorde keuze kunnen maken om thuis te bevallen? Of zijn bevallingen de laatste jaren sowieso 'moeilijker' geworden, en als dat zo is: waarom dan?
Productie mozzarella in gevaar

ROME - In Italiƫ loopt de productie van mozzarella gevaar door een infectie onder waterbuffels. Dat meldde de BBC donderdag. De zachte witte kaas is een van 's lands bekendste exportproducten.
De waterbuffels leven vooral rond de zuidelijke stad Napels. Vermoedelijk is al 30 procent van de dieren besmet met de bacterie die miskramen, onvruchtbaarheid en teruglopende melkproductie kan veroorzaken.
De bacterie is al tien jaar in de kudde aanwezig. Veeartsen dienen besmette dieren te doden, maar hebben dat niet gedaan onder druk van de lokale maffia, de Camorra. De georganiseerde misdaad bezit een aantal boerderijen.
Als gevolg hiervan kon de ziekte zich verspreiden. Inmiddels is al een derde van de dieren besmet. De komende twee maanden worden nu 32.000 waterbuffels vernietigd. Gewapende agenten gaan de veeartsen begeleiden.
(Bron)
Kandidaat-raadslid veroordeeld voor verkiezingsfraude

DEN BOSCH - Kandidaat-gemeenteraadslid Guus te M. uit Zeeland (60) is vrijdag in hoger beroep veroordeeld voor verkiezingsfraude.
Het hof in Den Bosch acht bewezen dat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 als lid van een stembureau de stemmachine heeft gemanipuleerd. Zo zou hij 181 voorkeursstemmen op zichzelf hebben uitgebracht.
Te M. is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en 240 uur werkstraf, conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank sprak de kandidaat van de lokale partij Zeelands Welzijn in de gemeente Landerd april vorig jaar nog vrij.
Het hof stelde dat "het in de rede had gelegen" om Te M. uit het passief kiesrecht te ontzetten, maar het heeft daarvoor wettelijk gezien niet de mogelijkheid.
Het kandidaat-raadslid zei twee weken geleden dat hij een zetel in de gemeenteraad wilde innemen als hij zou worden vrijgesproken. Er is een zetel vrij, omdat een raadslid wethouder is geworden.
Op basis van verklaringen van kiezers die hun stem konden uitbrengen in het zorgcentrum waar Te M. de stemmachine bediende, komt het hof tot de conclusie dat Te M. de stemmachine keer op keer niet heeft vrijgegeven nadat iemand zijn stem had uitgebracht.
Daardoor kon de volgende kiezer zijn stem niet uitbrengen. Op het scherm bleef de mededeling "u heeft gestemd" staan, die was bedoeld voor de voorgaande kiezer.
Kiezers verlieten als gevolg daarvan het stembureau zonder een stem uit te brengen, waarna Te M. op zichzelf stemde.
Het kandidaat-raadslid uit de gemeente Landerd werd ook verdacht van valsheid in geschrifte. Dit omdat hij een verklaring heeft opgemaakt en ondertekend waarin hij stelt dat hij niets heeft gemerkt van ongeregeldheden op het stembureau waar hij zitting had. Naar de letter van de wet is dit geen valsheid in geschrifte.
Ondanks deze gedeeltelijke vrijspraak kiest het hof toch voor een straf conform de eis. Dit vanwege de ernst van het strafbare feit: De handelwijze van verdachte heeft het belang van eerlijke verkiezingen in gevaar gebracht.
(Bron)
Rij-instructeur raast dronken door Soest

UTRECHT - De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een dronken rij-instructeur van de weg gehaald. Dat heeft de politie vrijdag laten weten.
De man viel op toen hij met hoge snelheid door Soest reed. Agenten zetten daarop de achtervolging in. Met snelheden van ver boven de 100 kilometer per uur ging het richting Woudenberg.
Ondertussen negeerde de instructeur een stopteken. Vlak voor Woudenberg hield de 38-jarige man uit Doorn zijn vlucht voor gezien. Hij was volgens de politie 'ronduit dronken' en moest zijn rijbewijs inleveren en zijn leswagen achterlaten.
(Bron)
18 januari 2008, tegen acht uur 's avonds. Winter. Het zeikt van de regen, er staat een flinke zuidwestenwind, het is 12 graden.
We wennen al bijna aan die voorspellingen: 'Overdag 8 graden, in de avond loopt het op naar 12 graden'.

donderdag, januari 17, 2008

Evacuaties na vondst vliegtuigbom in Blerick

VENLO - Brandweer en hulpdiensten hebben donderdagavond tientallen gezinnen geƫvacueerd na de vondst van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op een bouwterrein aan de Pepijnstraat in het Venlose stadsdeel Blerick.
Het explosief blijkt een Duitse raket uit de Tweede Wereldoorlog. De ontsteking zit nog in de raket, die daardoor spontaan kan ontploffen. Op het moment is de raket stabiel, zo laat de politie weten.
De raket is rond negen uur in de avond vervoerd naar industrieterrein Trade Port. Daar zal het explosief naar verwachting vrijdag tot ontploffing gebracht worden, zo heeft de politie laten weten.
De ongeveer 150 buurtbewoners kunnen terug naar hun woningen. Het publieksinformatienummer 0800-1351 blijft tot tien uur donderdagavond in de lucht.
De website crisis.nl heeft last van een technische storing, maar zal zodra dat kan wel online gaan.
Het explosief lag op zeven meter diepte op een bouwterrein aan de Pepijnstraat in Blerick. De directe omgeving werd ontruimd.
Ongeveer 150 mensen moesten hun huis verlaten en werden opgevangen in Centrum De Staaij in Venlo.
Het explosief werd rond 16.40 uur gevonden tijdens graafwerkzaamheden op het bouwterrein van een woning.
De politie waarschuwde dat de bom spontaan kan ontploffen. Verder raadde de politie mensen buiten het afgezette gebied aan om niet achter de ramen te gaan staan vanwege het explosiegevaar.
(Bron)

"De website crisis.nl heeft last van een technische storing, maar zal zodra dat kan wel online gaan." Daar heb je wat aan.
"Verder raadde de politie mensen buiten het afgezette gebied aan om niet achter de ramen te gaan staan vanwege het explosiegevaar." Dan kun je maar beter gelijk tape op je ramen gaan plakken...
Gedragscode voor liefdesrelaties op de werkvloer

AMSTERDAM - Steeds meer bedrijven gaan ertoe over een gedragscode in te stellen voor liefdesrelaties op de werkvloer.
Inmiddels hanteert een vijfde van de Nederlandse bedrijven zo'n code om relaties op het werk in goede banen te leiden. Dit zegt Muel Kaptein van KPMG Integriteit, dat bedrijven adviseert bij het opstellen van gedragscodes.
"Regelgeving omtrent liefde op de werkvloer is echt iets van deze tijd", aldus Kaptein donderdag in de GPD-bladen. Zeven jaar geleden was er volgens hem nog geen enkel bedrijf met regels voor liefdesrelaties op het werk.
Nu is dat dus al zo'n 20 procent. Een gedragscode moet voorkomen dat een liefdesrelatie negatieve gevolgen krijgt voor de werkgever. Werknemers moeten een relatie met een collega daarom snel melden, zodat eventueel passende maatregelen getroffen kunnen worden. "Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een van de twee wordt overgeplaatst naar een andere afdeling.
Bovendien staat de werkgever met zo'n code sterker als de relatie de werksfeer zodanig heeft verpest dat de rechter eraan te pas moet komen", zegt Kaptein.
Volgens Kaptein is de gedragscode in de Verenigde Staten al bij zeker een kwart van de grotere ondernemingen in gebruik.
Werknemers daar moeten in hun contract beloven een relatie te melden en dat de werkgever niet aansprakelijk is als de relatie op de klippen loopt. Ook wordt vastgelegd dat een relatie geen negatieve invloed mag hebben op het werk.
Volgens recent onderzoek heeft bijna de helft van de Nederlandse werknemers wel eens een relatie op het werk gehad. In de Verenigde Staten ligt dat zelfs op 70 procent. Tien procent ontmoet op die manier zijn levenspartner. In de resterende gevallen gaat het om kortstondige relaties.
Kaptein erkent dat de situatie gecompliceerder is als het een geheime relatie betreft tussen collega's die thuis een partner hebben of tussen een leidinggevende en een ondergeschikte. Regels zijn makkelijker te maken dan uit te voeren, aldus Kaptein.
In de VS worden bijvoorbeeld personeelsuitjes aan banden gelegd. Maar hij gelooft niet dat het in Nederland die kant op gaat.
(Bron)
Japan laat milieuactivisten gaan

TOKIO - Japanse vissers hebben donderdag twee milieuactivisten laten gaan die sinds dinsdag in de wateren van Antarctica tegen hun zin waren vastgehouden op een Japanse walvisvaarder.
Het duo is overgedragen aan de bemanning van een schip van de Australische douane, meldde het Japanse persbureau Kyodo.
Australiƫ had bij Japan aangedrongen op het vrijlaten van de Australische en de Britse milieuactivist. De twee zijn lid van Sea Shepherd Conservation Society, een Amerikaanse vrijwilligersorganisatie die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van walvissen, zeehonden, dolfijnen en al het andere leven in zee.
De twee activisten waren aan boord gegaan van de Japanse walvisvaarder om de bemanning een protestbrief te overhandigen. Zij vinden dat de Japanners illegaal walvissen doden.
Japan werd in 1986 door internationale verdragen gedwongen de commerciƫle walvisjacht te staken. Sindsdien wordt nog geregeld gejaagd op walvissen, waarbij Tokio zich beroept op wetenschappelijk onderzoek.
Japan wil dit seizoen ruim negenhonderd dwergvinvissen en vijftig bultrugwalvissen harpoeneren. Het vlees ervan belandt uiteindelijk op menukaarten. Volgens Tokio loopt het voortbestaan van de soorten geen gevaar.
(Bron)

Er zijn ook heel veel Japanners, is daar wel goed onderzoek naar gedaan? Wie weet hoe lekker ze zijn!
Milieuvriendelijke dvd vernielt Apple-drives

AMSTERDAM - Een actie van de Mail on Sunday heeft Apple-reparateurs overuren bezorgd. De Britse krant gaf zijn lezers een milieuvriendelijke dvd cadeau, die echter niet geschikt bleek voor Mac-gebruikers.
De schijf, met daarop de film The Jazz Singer, was een speciale, milieuvriendelijke dvd. Die is volgens fabrikant Breed Media volledig recyclebaar, en veroorzaakt veel minder vervuiling tijdens het productieproces.
De schijf is echter ook aanzienlijk dunner en flexibeler dan gangbare dvd's. Daardoor is de kans groot dat de schijf in Applecomputers blijft steken, doordat de dvd-speler van een Mac in tegenstelling tot de meeste niet over een uitschuivende lade beschikt.
Volgens het Britse PC Pro hebben zich deze week vele Apple-bezitters gemeld bij reparateurs. Veel gebruikers zijn boos omdat het niet duidelijk was dat de schijf niet geschikt was voor hun systeem. Op de verpakking van de dvd stond slechts een kleine waarschuwing in slecht Engels.
De fabrikant van de EcoDVD legt de verantwoordelijkheid voor de problemen bij Apple, dat zich niet zou houden aan technische standaarden van het DVD Forum.
(Bron)
Vlaams Belang op bres voor Wilders

BRUSSEL - Het Vlaams Belang is donderdag in actie gekomen voor Geert Wilders. De Vlaams-nationalistische partij veroordeelt het "dreigement" dat de grootmoefti van Syriƫ afgelopen dinsdag heeft geuit aan het adres van Nederland.
De grootmoefti zei dinsdag na een speech in de plenaire zaal van het Europees Parlement tegenover het ANP, dat als het na Wilders' Koranfilm komt tot geweld en bloedvergieten, Geert Wilders daarvoor zelf verantwoordelijk is.
De grootmoefti riep het Nederlandse volk op Wilders te stoppen voor hij zijn film aan het publiek laat zien.
Het Vlaams Belang veroordeelt die "bedreigingen aan het adres van Europeanen die hun recht op vrije meningsuiting uitoefenen". De grootmoefti moet zijn woorden intrekken.
Doet hij dat niet, dan mag hij nooit meer in het Europees Parlement komen, aldus het Vlaams Belang.
(Bron)

De grootmoefti begrijpt niet helemaal hoe het in Nederland werkt - Wilders mag zijn film laten zien. En hopelijk beseffen mensen dat de slimste reactie is: rustig blijven, juist als het een hetzerige film is. Wie zich laat opnaaien, geeft de 'ziejewellers' precies wat ze willen.
Vliegtuig mist landingsbaan op Heathrow

LONDEN - Een vliegtuig van British Airways heeft donderdag bij een noodlanding op de internationale luchthaven Heathrow in Londen de landingsbaan gemist.
De piloot zette de kist net voorbij een snelweg op een grasveld, en kwam niet ver van een gebouw op het luchthaventerrein tot stilstand. Volgens Britse omroepen raakten slechts vier mensen lichtgewond. Aan boord waren in totaal 136 mensen. De oorzaak is nog onduidelijk.
Volgens zegslieden van de luchthaven had de piloot geen noodsignaal of enig ander signaal afgegeven. "Er moet iets fout zijn gegaan op het laatste moment voor de landing", aldus een woordvoerder.
Een taxichauffeur die op de snelweg reed, verklaarde tegenover de BBC dat het dalende toestel kort voor de landing net over het dak van zijn taxi scheerde.
De Boeing 777 kwam uit Peking. De Britse premier Gordon Brown wilde juist vanaf Heathrow naar de Chinese hoofdstad vliegen, maar door het incident liep zijn vlucht vertraging op.
(Bron)
Fransman uit schaamte doodgevroren

PARIJS - Een 43-jarige Fransman is doodgevroren aangetroffen in zijn wagen nabij Lyon. Volgens Franse media had hij overnacht in zijn auto uit schaamte omdat hij werkloos bleef.
Hij durfde niet naar huis. Zijn partner verklaarde dat de man "uit liefde is gestorven". "Hij wilde me niet kwetsen."
De betrokken man, die hartklachten had, kreeg in 1994 twaalf jaar cel wegens moord op zijn toenmalige vrouw. Hij kwam na acht jaar vrij.
Zijn huidige vriendin had hij sinds september. Zij had hem bij herhaling aangemoedigd werk te gaan zoeken. De man had gezegd dat hij werk had als nachtwaker, maar in werkelijkheid reed hij geregeld naar een parkeerplaats om de indruk te wekken dat hij aan de slag was.
(Bron)
'In 2009 landelijke routeplanner voor fiets'

UTRECHT - De Fietsersbond wil volgend jaar alle provincies hebben aangesloten op de fietsrouteplanner. Dat zei een woordvoerster van de bond donderdag.
De routeplanner staat op de website van de fietsersbond en bevat op dit moment alle fietsroutes in de provincie Utrecht. Sitebezoekers kunnen verschillende profielen invoeren, onder meer voor de kortste, snelste of autoluwste route. Vervolgens kunnen ze die printen of downloaden naar een zakcomputer.
In de aanloop naar de Fiets- en Wandelbeurs (2 en 3 februari) kreeg de Fietsersbond donderdag in Utrecht een trofee uitgereikt voor de planner. De jury van de beursorganisatie omschrijft het initiatief als "zeer vernieuwend".
Ook voor Zuid-Holland en de regio Amsterdam zijn al fietsrouteplanners beschikbaar.
(Bron)

Die van Utrecht werkt erg prettig.
Patiƫntjes bang voor clowns

LONDEN - De Cliniclowns mogen voortaan hun rode neuzen wel afdoen als ze patientjes in het ziekenhuis willen opvrolijken. Kinderen zijn namelijk bang voor clowns, blijkt uit een Brits onderzoek.
Van ruim 250 kinderen van vier tot zestien jaar gaf praktisch iedereen aan de grappenmakers helemaal niet leuk te vinden. Zelfs de tieners gaven toe eerder bang te zijn voor de "eigenaardige" types.
Met de studie wilde de universiteit van Sheffield vaststellen hoe kinderen zich prettiger kunnen voelen in het ziekenhuis, meldden buitenlandse media donderdag. De patientjes reageerden op tekeningen van clowns die in de kinderafdelingen hingen.
(Bron)
Stroomstoring treft omgeving Tilburg

TILBURG - Enkele plaatsen in de omgeving van Tilburg hebben donderdag enkele uren zonder stroom gezeten omdat een grote transformator in Tilburg-Zuid was uitgevallen.
Het ging in totaal om 25.000 huishoudens in Alphen, Chaam, Goirle, Baarle-Nassau, Gilze-Rijen en Hilvarenbeek die korte of langere tijd geen elektriciteit hadden, meldde een woordvoerder van energiebedrijf Essent.
Er is volgens Essent omstreeks 10.40 uur een storing ontstaan in een kabel. De transformator werd door de beveiliging uitgeschakeld.
Rond 13.30 uur had het hele gebied weer stroom. De politie stuurde acht extra surveillanceauto's de regio in omdat ook het telefoonverkeer hinder ondervond, meldde een politiewoordvoerder. Voor zover bekend hebben zich geen grote problemen voorgedaan.
(Bron)

Het heerst wel.
Compensatie Britse slachtoffers zenuwgas onzeker

LONDEN - Het Britse ministerie van Defensie heeft 360 slachtoffers van experimenten met zenuwgas in totaal ruim 4 miljoen euro en excuses ter compensatie aangeboden.
Dat meldde de BBC donderdag op zijn website. Het is echter niet zeker of alle slachtoffers, oud-militairen, daadwerkelijk de schadevergoeding van ongeveer 11.180 euro per persoon krijgen.
Volgens sommige oudgedienden betaalt het ministerie pas uit, als alle slachtoffers akkoord zijn met de compensatie. Ongeveer 90 procent van hen heeft inmiddels een handtekening gezet, maar sommigen vinden het bedrag te laag en weigeren te tekenen. Het ministerie ontkent dat het de slachtoffers onder druk zet.
In de jaren vijftig en zestig namen honderden militairen vrijwillig deel aan experimenten met zenuwgas in het wetenschappelijke militaire centrum Porton Down in Wiltshire.
De militairen dachten dat het om tests voor medicijnen voor verkoudheid ging, maar veel soldaten kregen sarin toegediend. Dit is een van de gevaarlijkste zenuwgassen, dat door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog is ontwikkeld.
De meeste slachtoffers hebben hun hele leven problemen gehad met hun gezondheid, zoals huidziekten en psychische problemen.
Een 20-jarige militair van de luchtmacht is in 1953 overleden na een experiment in het wetenschappelijke centrum Porton Down. Zijn familie heeft een bedrag van 135.000 euro gekregen als schadevergoeding.
Ook hij dacht aan een verkoudheidstest deel te nemen, maar hij kreeg sarin toegediend en stierf binnen een uur.
(Bron)
Man plast over vrouwen in trein

ARNHEM - De Arnhemse politie heeft een 65-jarige man uit die plaats aangehouden nadat hij in de trein over twee vrouwen had geplast. Dat meldde de politie donderdag.
Het incident gebeurde woensdagavond in de trein tussen Driebergen en Arnhem. Ook zou de man Ć©Ć©n van de twee vrouwelijke passagiers onzedelijk hebben betast. De vrouwen waarschuwden de conducteur, die op zijn beurt de spoorwegpolitie inschakelde.
Agenten hielden de 65-jarige aan op het station van Arnhem. De man is voor onderzoek ingesloten.
(Bron)
Parijs overweegt park voor honden

PARIJS - In Parijs moeten honden ook in parken zoals Bois de Boulogne of Bois de Vincennes altijd aangelijnd. Maar voor deze naar schatting 150.000 huisdieren gloort hoop.
Onder druk van een actiecomitƩ in het zuidelijke veertiende arrondissment stuurt het bestuur van dat stadsdistrict aan op een park waar honden los kunnen lopen. Dit meldde donderdag het Parijse dagblad Le Parisien.
Loco-burgemeester Yves Contassot bevestigde tegenover de krant dat de procedures in werking zijn gezet. De actievoerders lijken in dit deel van de stad op een hondenpark te kunnen rekenen.
Het kan er begin 2009 zijn op circa 850 vierkante meters van de Tuin van Antoine op het Denfert-Rocherauplein.
Initiatiefneemster Claudine Caillet kan nauwelijks wachten. Haar medestanders hopen dat dit eerste 'parc canin' slechts een voorbode is van veel meer plekken in de Franse hoofdstad waar honden kunnen rennen.
(Bron)
Duitse geweldpleger naar strafkolonie Siberiƫ

SEDELNIKOVO/BERLIJN - Een 16-jarige Duitse geweldpleger uit Giessen moet van de justitie en sociale diensten in Hessen naar Siberiƫ.
De beoogde 's winters bitter koude 'strafkolonie' kent vrijwel geen moderne communicatiemiddelen en wordt daarom 'arm aan prikkelingen' genoemd.
Daardoor zou de recidivist minder blootstaan aan impulsen die hem opnieuw de fout in drijven. Dit berichtte donderdag het dagblad Die Welt.
Het verblijf in een afgelegen Siberisch dorpje is echter niet alleen arm aan prikkelingen maar ook arm aan onder meer moderne sanitaire voorzieningen en verwarmingstechniek.
Om de koude buiten de deur te houden moet er hout worden gehakt en behoeften worden in een vaak zelf uitgehakte beerput op een binnenplaats gedaan. In de kolonie verblijven meerdere ontspoorde jongeren.
Er is geen enkele luxe. De veroordeelde 'crashkids' zijn de hele dag in de weer in Sedelnikovo ten noordoosten van de stad Omsk. De winter duurt er zeven maanden en het kan er -50 graden Celcius worden.
Televisie en mobiele telefoons zijn niet toegestaan. Het hele intensieve programma omvat doorgaans een periode van circa twee jaar waarvan Ć©Ć©n op de taiga.
In Hessen kan de jeugdrechter een tiener naar Siberiƫ sturen. Het is de bedoeling dat die door de ontberingen en noeste arbeid zijn agressie leert beheersen.
De school in Sedelnikovo is 2,5 kilometer lopen door de sneeuw en de begeleider vertaalt het Russisch naar het Duits. De lokale bevolking staat opvallend open en vriendelijk tegenover de buitenlandse criminelen.
De jeugdrechter oordeelde dat voor de 16-jarige uit Giessen geen ander alternatief meer voorhanden is als gevolg van zijn aanhoudende buitensporige agressiviteit.
Siberiƫ is de laatste strohalm voor de ergste gevallen, meent Frank Krƶner die het project in Siberiƫ in 1997 met ƩƩn Duitse tiener begon. Volgens hem wordt 50 procent van de gevallen met succes voltooid.
Ondanks de primitieve levensomstandigheden is het onderbrengen van jeugdige agressieve recidivisten en hun begeleiders in Siberiƫ geen koopje. EƩn crashkid een jaar naar Siberiƫ sturen kost 55.000 euro, ongeveer 130 keer het gemiddelde jaarinkomen in Sedelnikovo.
Dit is ongeveer net zo duur als opsluiting in een jeugdgevangenis in Duitsland maar het is wel veel goedkoper dan behandeling in een gesloten psychiatrische inrichting of een tehuis in Duitsland.
(Bron)
Lerares laat leerling slaan

NEUENBƜRG - Een invallende lerares op een Zuid-Duitse basisschool heeft scholieren aangemoedigd een lastige klasgenoot te slaan. De schoolleiding in NeuenbĆ¼rg stuurde de hulpkracht weg.
De invalster plaatste de 7-jarige jongen in het midden van de klas. De andere leerlingen moesten het kind slaan. Volgens de vader zou bijna iedereen hebben meegedaan. Ze gaven de jongen oorvijgen en sloegen hem met hun vuisten op de rug.
Volgens de directie ging het bij de noodhulp om een gepensioneerde lerares die zich eerder nog nooit aan iets schuldig zou hebben gemaakt. Ze zou overbelast zijn geweest.
(Bron)
Lopen op water is mogelijk

MaĆÆzena is voor normale mensen een bindmiddel in het keukenkastje. Natuurkundigen doen er veel leukere dingen mee dan een saus indikken. Een maĆÆzenaoplossing is waterig, maar als je er voldoende kracht op zet, kun je erover heen lopen.
Hoogleraar natuurkunde Daniƫl Bonn verklaarde het bizarre blokkeergedrag.
Een mengsel van water en maĆÆzena is het recept voor een van de meligste wetenschapscocktails. Stomp de vloeistof en je hand blijft droog; roer zachtjes met een lepeltje en het spul is vloeibaar als water.
Wie durft, een klein zwembad heeft en kilo's maĆÆzena te pakken kan krijgen, kan zelfs over de niet-Newtonse oplossing lopen. Natuurkundigen weten dat de vloeistof makkelijk stroomt bij lage snelheden, maar dat snelle bewegingen enorme stroomweerstand opwekken.
Door die 'shear thickening' blijft de vloeistofspiegel intact en spettert de maĆÆzena-oplossing niet uiteen. DaniĆ«l Bonn, hoogleraar Complexe vloeistoffen aan de Universiteit van Amsterdam, beschrijft in de Physical Review Letters hoe dat kan.
Bonn's team onderzocht de zwevende maĆÆzena-deeltjes met een MRI-scan. Zo konden de onderzoekers de beweging van de bolletjes precies volgen. Het blijkt dat de bolletjes over elkaar moeten kunnen rollen, wil de vloeistof stromen. Dat betekent dat de vloeistof iets uit moet zetten om ruimte tussen de maĆÆzena te maken.
Bij te hoge druk - zoals van een mens die over de vloeistof loopt - is er geen ruimte voor bewegende maĆÆzena en blokkeert de oplossing zichzelf. Maar blijf niet te lang staan: dan krijgt de elastische massa de tijd om te stromen en zak je langzaam maar zeker naar beneden.
(Bron)
'Ongeveer 6000 zwerfjongeren in Nederland'

DEN HAAG - In Nederland zijn naar schatting 6000 zwerfjongeren. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport dat donderdag is gepubliceerd. De rekenkamer doet al sinds 2002 onderzoek naar de jongeren.
Volgens de instantie is er reden om zeer bezorgd te zijn over de opvangmogelijkheden voor de groep. De opvang en begeleiding van de probleemjongeren staat de laatste jaren bij veel bestuurders op de politieke agenda. Toch wijst niets erop dat de problemen zijn verminderd, zegt de rekenkamer.
Zwerfjongeren zijn jongeren tot 25 jaar die meer dan Ć©Ć©n probleem hebben, dakloos zijn of af en toe in opvang verblijven. Het aantal van 6000 is hoger dan schattingen in eerdere onderzoeken.
Volgens de rekenkamer hoeft het niet zo te zijn dat er daadwerkelijk meer zwerfjongeren zijn. Het kan ook zijn dat gemeenten het aantal jongeren dat op straat zwerft beter registreren.
De rekenkamer moet het bij schattingen houden omdat concrete gegevens ontbreken. Lokale bestuurders houden er nog steeds verschillende manieren op na om de jongeren te registreren.
Volgens de onderzoekers zijn gemeenten wel steeds meer bereid om projecten op te zetten voor hulp aan de jongeren.
Het ministerie van Volksgezondheid doet in 2010 een landelijk onderzoek naar de groep.
De Federatie Opvang, een koepelorganisatie van instellingen voor maatschappelijke opvang, wil dat het ministerie van Volksgezondheid eindelijk 'doorpakt'.
Gemeenten en provincies zouden moeten worden verplicht gezamenlijk beleid te ontwikkelen. Het rijk moet volgens de Federatie Opvang ook meer geld beschikbaar stellen voor de groep zwerfjeugd.
(Bron)
Utrechtse wijk Overvecht twee uur zonder stroom

UTRECHT - Een groot deel van de Utrechtse wijk Overvecht heeft woensdagavond ruim twee uur zonder stroom gezeten. Een woordvoerder van energiebedrijf Eneco zei dat het om 'enkele duizenden' huishoudens ging die tijdelijk in het donker zaten.
De politie was extra oplettend in het gebied om problemen, onder meer door uitgevallen verkeerslichten, te voorkomen. Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan, aldus een woordvoerder van de politie.
Uit voorzorg was ook de mobiele eenheid opgeroepen om te controleren op belangrijke plekken in de wijk, die op de lijst van probleemwijken van minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) staat.
De brandweer kreeg zes meldingen van mensen die vastzaten in liften van gebouwen.
Het probleem ontstond volgens Eneco toen om 19.45 uur een transformator er om nog onduidelijke redenen mee ophield. Om 21.45 uur had iedereen weer stroom.
(Bron)
Intelligente parasiet lokt vogels via 'besjes'

AMSTERDAM - Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben een opvallende ontdekking gedaan. Uit onderzoek in opdracht van The American Naturalist blijkt dat parasieten die zich in mieren hebben gevestigd, hun gastheer zĆ³ op kunnen blazen dat ze er uitzien als rode bessen.
Daarmee verleiden zij hongerige vogels, waar de parasieten in verder kunnen leven. De wetenschappers toonden de onderzoeksresultaten woensdag, meldt Reuters. Zij meldden dat het gaat om de nematode, die in Nederland bekend staat als de rondworm.
Zodra de parasieten zich in de mier hebben gevestigd, zorgen zij dat het onderlijf van het insect opzwelt en het een rode kleur krijgt. Op die manier lijkt het op een sappig besje. De ontdekking is gedaan in de bossen in Panama.
Volgens wetenschappers van de Universiteit van California en de Universiteit van Arkansas is deze werkwijze van parasieten nieuw. Zij hebben vogels de bessen nog niet zien eten, maar sluiten niet uit dat dit wel zal gaan gebeuren.
(Bron)
Cel en werkstraffen voor aanhangers NVB

HAARLEM - Zeven aanhangers van de extreemrechtse Nationalistische Volksbeweging (NVB) zijn woensdagavond door de politierechter in Haarlem veroordeeld voor openlijk geweld tegen een grote groep antifascisten.
Zij kregen straffen opgelegd van veertig uur werken tot drie maanden cel.
De botsing tussen de NVB-aanhangers en de antifascisten vond 3 februari vorig jaar plaats in Uitgeest. De waarnemend burgemeester van die gemeente gaf toestemming voor zowel een vergadering van de NVB als een tegenbetoging.
Het treffen tussen de twee groepen liep flink uit de hand.
(Bron)

woensdag, januari 16, 2008

Tis ineens alweer woensdag, het was net nog maandag toch?
Vandaag (vanochtend) wel erg genoten van het zonlicht.
En ik ben erg blij gemaakt met een gigabos tulpen die ik noodgedwongen over twƩƩ vazen moet verdelen :-)

maandag, januari 14, 2008

TT 113 Nijmeegse onderzoekers hebben de OV-chipkaart volledig gekraakt. Ze kunnen dagkaarten namaken waarmee het mogelijk wordt om onbeperkt te reizen, zo liet RTL Nieuws zien.

Ik ben nu geheel vĆ³Ć³r de OV-chipkaart :-)
Google ad:

"Thuis werken 24 Euro p/u"

Zozo...
En wat staat eronder:

"Vrouwen met een WebCam verdienen vanuit huis direct een Topsalaris!"

Aha.
Mannendiscriminatie!
Steeds meer vrouwen met doctorstitel

VOORBURG - Het aantal vrouwen met een doctorstitel neemt snel toe. Van de jonge gepromoveerden (tot 35 jaar) is de helft vrouw.
Van de 72.000 mensen in Nederland die een doctorstitel mogen voeren, is drie op de tien vrouw.
Dat blijkt uit maandag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De grootste groep gepromoveerden is tussen de 35 en de 45 jaar. Vrouwen voltooiden hun promotie sneller dan mannen.
Bijna negen op de tien gepromoveerden hadden werk, van wie een vijfde als onderzoeker. Van deze onderzoekers was, net als van alle gepromoveerden, ongeveer 30 procent vrouw. Gepromoveerde vrouwen hebben vaker dan andere werkende vrouwen een volledige baan.
Van alle werkzame vrouwen werkte ruim 40 procent 30 uur of meer in de week. Van de gepromoveerde vrouwen is dit ruim 70 procent. Bij de mannen is dit verschil veel kleiner.
(Bron)
Oudere krijgt steeds meer thuiszorg

VOORBURG - Ouderen krijgen steeds meer zorg. Vooral het aantal uren thuiszorg is in 2005 en 2006 toegenomen.
Dat blijkt uit maandag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal patiƫnten met thuiszorg is in de periode 2002-2006 met gemiddeld 2,8 procent per jaar toegenomen. Het aantal uren zorg per patiƫnt is sterker gestegen, gemiddeld met 3,4 procent per jaar.
Het CBS stelt dat de hoeveelheid zorg voor ouderen sneller groeit dan het aantal patiƫnten. Per oudere neemt dus de zorg toe. Deze toename is voor ouderen met thuiszorg sterker dan voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen.
Thuiszorgpatiƫnten krijgen niet alleen meer uren, maar ook steeds zwaardere vormen van zorg, zoals verpleging in plaats van verzorging.
Het aantal bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen daalde in de periode 2002-2006 met gemiddeld 0,9 procent per jaar. Ook het aantal verpleeg- en verzorgingsdagen daalde licht. Toch steeg de hoeveelheid geleverde zorg met gemiddeld 2,2 procent per jaar. Dat komt vooral doordat verschillende groepen bewoners steeds meer aanvullende zorg kregen.
Het gaat bijvoorbeeld om extra verzorging en verpleging voor dementerende ouderen en extra zorg voor patiƫnten met reuma, Korsakov en niet aangeboren hersenletsel.
(Bron)
Alle arbiters krijgen communicatiesetjes

ZEIST - Met ingang van begin februari zijn alle arbitrageteams in de eredivisie voorzien van electronische communicatiemiddelen. Snel daarna zullen de andere scheidsrechters en hun assistenten eveneens de beschikking krijgen over microfoons en oordopjes.
"De setjes zijn besteld en we verwachten ze over een maand binnen te hebben", liet scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg maandag weten.
Tot dusver gebruiken alleen de internationale A-scheidsrechters Jan Wegereef, Pieter Vink en Eric Braamhaar de apparatuur in de eredivisie. Het drietal heeft de spullen gekregen van de UEFA.
"Het zijn zeer bruikbare hulpmiddelen om de onderlinge samenwerking te verbeteren", stelde Uilenberg. "Het voegt absoluut iets toe aan het niveau van de arbitrage. Maar het gaat zeker niet alles verbeteren. Fouten, hoe onverklaarbaar soms ook, zullen blijven bestaan."
Uilenberg zei verder ook dat Arbiters die in het betaalde voetbal opzichtig in de fout gaan, niet hoeven te vrezen voor een schorsing. De scheidsrechtersbaas ziet niets in het "voorstel" van NEC-trainer Mario Been om in navolging van spelers en trainers ook de spelleiders tuchtrechterlijk aan te pakken.
"Dat hebben we nog nooit gedaan en dat gaan we ook niet doen", benadrukte Uilenberg maandag. "Een speler die een open kans mist, wordt toch ook niet geschorst? Het maken van fouten zit opgesloten in het voetbal, dus ook in de arbitrage. Van een schorsing wordt geen scheidsrechter beter."
Uilenberg gaf wel aan dat arbiters die duidelijk meerdere wedstrijden uit vorm zijn een "aangepast" programma krijgen. "Voor spelers die een mindere periode doormaken, is dat niet anders."
(Bron)
EU overweegt wijziging richtlijn biobrandstof

BRUSSEL - De Europese Unie heeft niet voorzien dat haar doelstelling om in 2020 10 procent van de autobrandstof te laten bestaan uit biobrandstof een bedreiging vormt voor de regenwouden en leidt tot stijging van de voedselprijzen. Dat heeft EU-commissaris Stavros Dimas gezegd tegenover de BBC maandag.
"Het blijkt dat milieuproblemen veroorzaakt door biobrandstof en de sociale problemen groter zijn dan we dachten. We moeten heel voorzichtig zijn", aldus Dimas.
Hij voegde eraan toe dat het beter is om de gestelde doelstelling niet te halen dan dat schade toegebracht wordt aan de armen en aan het milieu. De EU belooft nieuwe richtlijnen op te stellen voor het gebruik van biobrandstof.
(Bron)

Wel ongelooflijk dom dat ze dat niet voorzien hebben...
Online flirten geeft geluksgevoel

Flirten op internet maakt mensen gelukkig. Ook hebben internetdaters minder last van datingstress: zij zijn niet zo bang een blauwtje te lopen.
Dat blijkt uit onderzoek van datingsite Relatieklik.nl onder leden van de site. De meeste leden zeggen gelukkig te worden van een online flirt-actie, bijvoorbeeld door het krijgen van een mailtje.
Ruim 70 procent is niet bang om iemand aan te spreken via internet; dat komt door de anonimiteit. Een afwijzing komt ook minder hard aan dan in het echte leven, zeggen zij.
Een kwart van de mannelijke online-daters zet in op meerdere vrouwen: ze nemen vaak contact op met meerdere kandidaten tegelijk en doen dat ook vaker met standaard mailtjes dan vrouwen. Van de vrouwen gaat 20 procent voor meerdere mannen, om zo te zien met wie het goed klikt.
Vrouwen die zelf het initiatief tot contact nemen, blijken de meeste mannen op te pikken. Vrouwen gaan het liefst voor creatieve mannen die het rustig aanpakken en het serieus menen.
(Bron)
Carnavalsbijeenkomst ontaardt in vechtpartij

LIMBRICHT - Een carnavalszitting zondagmiddag in Limbricht (Limburg) is ontaard in een massale vechtpartij.
Daarbij arresteerde de politie vijf mannen van 20 tot 51 jaar afkomstig uit Heerlen, Puth, Geleen, Munstergeleen en Sittard. Dat heeft de politie laten weten.
De ruzie ontstond toen de zogenoemde "Herrensitzung", waaraan alleen mannen mogen deelnemen, tijdens een feest van muziek en optredens van carnavalscabaretiers uit de hand liep.
Dronken carnavalsvierders gingen met elkaar en twintig ingeschakelde agenten op de vuist. Na de aanhoudingen keerde de rust snel terug, mede omdat de eega's hun vaak beschonken mannen naar huis dirigeerden.
(Bron)
'Anoniem solliciteren maakt geen verschil'

DIEMEN - Anoniem solliciteren zorgt volgens uitzendbureau Manpower niet voor een ander aannamebeleid. Uit een proef van Manpower met 761 sollicitaties blijkt dat autochtonen en allochtonen hetzelfde worden beoordeeld.
Wel bleek dat werkzoekenden met een niet-westerse achtergrond vaker worden afgewezen wegens te weinig ervaring voor de functie in kwestie.
Dat heeft Manpower maandag bekendgemaakt. Het uitzendbureau heeft een half jaar lang sollicitaties via internet voor de functie van consultant of vestigingsmanager dubbel laten beoordelen: voor de ene lezer waren naam, geslacht, leeftijd, geboorteplaats en huwelijkse staat 'onzichtbaar' gemaakt en voor de ander niet.
Het uitzendbureau kondigde vorig jaar juni aan anoniem solliciteren uit te proberen, omdat uit onderzoek bleek dat bijna acht op de tien werkzoekenden geloven dat het helpt iedereen een eerlijker kans te bieden op een baan.
Vier op de tien werkgevers bleken ook positief over anoniem solliciteren en 29 procent dacht het zelf in de organisatie te kunnen gebruiken. Verder waren er positieve ervaringen met een experiment van de gemeente Nijmegen.
In de proef van Manpower hadden 96 van de 761 sollicitanten een niet-westerse achtergrond. Volgens het uitzendbureau moesten opvallend veel van hen, circa 47 procent, worden afgewezen wegens te weinig commerciƫle ervaring en aansluiting met de functie.
Onder onder de kandidaten met een Nederlandse of andere westerse achtergrond was dat voor 26 procent het geval.
Volgens een woordvoerster van Manpower lijkt het alsof de niet-westerse kandidaten gemiddeld een jongere leeftijd hadden en daardoor misschien vaker te weinig ervaring hadden. Hoe groot het verschil in leeftijd was kon de zegsvrouw niet zeggen.
Er is volgens haar ook niet onderzocht wat het effect van anoniem solliciteren is op het aannamebeleid ten aanzien van de andere persoonskenmerken, zoals leeftijd en geslacht.
Manpower heeft twintig van de sollicitanten uit de proef aangenomen; een persoon met een niet-westerse achtergrond en negentien Nederlanders. Volgens het uitzendbureau heeft het geen zin met anoniem solliciteren door te gaan, omdat het geen effect heeft.
(Bron)
Recordaantal boeken verkocht in 2007

RIJSWIJK - In 2007 is in Nederland een recordaantal boeken verkocht. Afgelopen jaar zijn er ruim 45 miljoen over de toonbank gegaan. Dat is een stijging van 4,6 procent in vergelijking met een jaar eerder.
Deze cijfers heeft de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maandag bekendgemaakt.
In totaal heeft de consument voor 568 miljoen euro aan boeken aangeschaft. Dat komt neer op gemiddeld 12,60 euro per boek. Bij de cijfers is de verkoop van studieboeken niet meegerekend.
(Bron)
NASA-sonde scheert langs Mercurius

AMSTERDAM - De planeet Mercurius krijgt maandag voor het eerst sinds de jaren '70 weer bezoek van de aarde.
De in 2004 gelanceerde NASA-sonde Messenger scheert op 200 kilometer hoogte over het oppervlak van het hemellichaam, de eerste van drie passages voordat de sonde over drie jaar in een omloopbaan rond de kleinste planeet van ons zonnestelsel geraakt.
De Messenger zal tijdens de passage gegevens inzamelen waarvan de verzending naar de aarde minstens een week zal vergen. De NASA verwacht 30 januari de eerste beelden te kunnen presenteren.
Mercurius bevindt zich zo dicht bij de zon dat de dag- en nachttemperatuur bij de evenaar 490 graden Celsius verschillen; tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat er bij de polen ijs is.
De planeet werd in de jaren '70 door Mariner 10 bezocht. Die sonde verzamelde toentertijd informatie over minder dan de helft van de planeet. "Het eerste wat de meesten van ons willen weten is hoe de andere 55 procent van Mercurius eruit ziet", zegt directeur Faith Vilas van het MMT Observatory in Mount Hopkins in Arizona.
(Bron)
Baasje overlijdt door te waakse hond

BRATISLAVA - Een hond in Slowakije die zijn zieke baasje wilde beschermen, was er de oorzaak van dat de man op straat is overleden aan een hartinfarct. Dat heeft de Slowaakse krant Novy Cas maandag bericht.
De man wandelde met zijn hond door Bratislava toen hij een hartinfarct kreeg en onderuitging.
De trouwe viervoeter verdedigde zijn baasje zo goed en gromde zo vervaarlijk dat ziekenbroeders niet dichtbij durfden te komen om te helpen.
De man stierf hulpeloos op straat, vlakbij het grootste ziekenhuis van Slowakije.
(Bron)
Veel kritiek op aanhoudingen anti-Wildersactivisten

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft verbaasd gereageerd op de aanhoudingen bij de anti-Wildersdemonstratie afgelopen weekeinde. Hij heeft zondagavond contact gezocht met hoofdofficier van justitie Leo de Wit om uitleg te vragen.
"De burgemeester was enigszins verbaasd. Hij vond het opmerkelijke aanhoudingen", bevestigde zijn woordvoerster een artikel hierover in Het Parool. Maandagmiddag zal de zaak ter sprake komen tijdens het reguliere overleg tussen Cohen, De Wit en korpschef Bernard Welten.
De GroenLinks-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad heeft maandag al schriftelijke vragen gesteld aan Cohen over de aanhouding van anti-Geert Wildersactivisten afgelopen weekeinde in de hoofdstad. De partij vindt dat de politie verkeerd heeft gehandeld, maakte fractievoorzitter Judith Sargentini bekend.
Ook de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer zet vraagtekens bij de aanhouding van activisten die afgelopen weekeinde in Amsterdam anti-Geert Wildersposters verspreidden "Ik heb twijfels over dat politieoptreden", zei hij maandag.
Volgens hem kan de politie alleen mensen aanhouden wegens bijvoorbeeld smaad of belediging als de persoon in kwestie een klacht indient. Dat is bij Wilders niet het geval. Die vindt zelfs dat de actievoerders gebruik maakten van hun recht op vrije meningsuiting. "Dus is er geen strafbaar feit", aldus Brenninkmeijer.
Maar zelfs als de politicus wel aangifte had gedaan, is het maar de vraag of de aanhoudingen terecht waren, aldus Brenninkmeijer. Het is volgens hem lang niet zeker dat de tekst op de posters, 'Extremist - brengt u en de samenleving ernstige schade toe', een strafbare belediging is.
Volgens de ombudsman vertoont de kwestie sterke gelijkenissen met een soortgelijke zaak uit 2005 in Rotterdam. De politie arresteerde daar een man die een bord met de tekst 'Bush terrorist' bij zich had. Omdat de Amerikaanse president echter geen aangifte had gedaan, was de aanhouding onterecht, oordeelde Brenninkmeijer. Hij vond bovendien dat de politie "intimiderend en censurerend" had opgetreden.
"Ik betreur dat dit soort incidenten voorkomen", zei de ombudsman maandag verder. "De vrijheid van demonstratie is een democratisch recht."
Op zaterdag en zondag verrichtte de politie in opdracht van justitie in totaal elf aanhoudingen wegens de satirische posters die de actievoerders verspreidden. Daarop stond een afbeelding van een pakje sigaretten met een foto van Wilders en de woorden 'Extremist - brengt u en de samenleving ernstige schade toe'. Justitie vindt dat die posters te ver gaan.
Onder de arrestanten was GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi. De anderen zijn leden van de Internationale Socialisten.
De Amsterdamse afdeling van GroenLinks wil onder meer van Cohen weten waarom de politie de demonstranten precies heeft opgepakt. Volgens de partij was er slechts sprake van "een ludieke actie" die onder de vrijheid van meningsuiting valt.
PVV-leider Wilders liet zondag al weten dat hij de Internationale Socialisten weliswaar een "abjecte club" vindt, maar dat de politie hen ook wat hem betreft niet had mogen oppakken. "Zoals ik mag zeggen wat ik vind, mogen zij dat ook."
De Internationale Socialisten meldden eerder al dat zij doorgaan met het verspreiden van de posters. Mogelijk doen ze dat komend weekeinde al. Ook gaan ze een klacht indienen over het optreden van de politie.
(Bron)

In Utrecht werden demonstranten met dezelfde poster ongemoeid gelaten.
Tienduizenden vluchtelingen door water in Mozambique

MAPUTO - Door overstromingen in Mozambique zijn zeker 70.000 mensen geƫvacueerd en enkele mensen gestorven.
Het Nationale Instituut voor Natuurrampen (INGC) verwacht dat de situatie tot half februari verergert, aldus een woordvoerder maandag. Officieel staat het dodental op vijftig, maar dat is volgens de woordvoerder een overschatting.
De autoriteiten hadden de bevolking al in november gewaarschuwd voor mogelijke overstromingen. Veel mensen hadden zich daardoor op tijd uit de voeten gemaakt. Mogelijk moeten nog eens 200.000 mensen evacueren.
(Bron)
Klantgegevens Planet uitgelekt

AMSTERDAM - Door een fout van een systeembeheerder zijn de persoonsgegevens van alle klanten van internetprovider Planet uitgelekt. Hoewel de ontdekker van de blunder ruim twee weken geleden al aan de bel trok, neemt de provider vandaag pas maatregelen.
Omdat de beheerder bij het opslaan van een back-up van de klantgegevens een tikfout maakte, kwam dat bestand terecht op de webruimte van een klant. Die klant heeft namelijk een achternaam die erg lijkt op die van de systeembeheerder.
De klant merkte tijdens het uploaden van wat bestanden naar zijn homepage dat er een bestand stond dat hij er zelf niet had geplaatst. Nieuwsgierig geworden downloadde hij het vervolgens.
Toen hij het geopend had zag hij dat het zo'n 2,5 miljoen klantnummers, e-mailadressen, aliassen en versleutelde wachtwoorden bevatte van particuliere en zakelijke Planet-klanten.
Hij e-mailde daarop het bedrijf en meldde welke ontdekking hij had gedaan, maar het bedrijf reageerde niet. Ook na de jaarwisseling en de kerstvakantie bleef het stil. Uiteindelijk besloot hij zijn bevindingen op Tweakers.net te plaatsen.
"Wat hier gebeurd is is fout, en niet de bedoeling," geeft een woordvoerster van moederbedrijf KPN toe. "Normaal gesproken hoort dit soort meldingen terecht te komen bij ons security-team dat er dan direct mee aan de slag gaat."
Deze manier van back-ups maken is onmiddellijk verboden door het bedrijf. Dat zal voortaan via beveiligde routes gaan.
KPN zoekt nu contact met de klant en zal hem vragen het bestand weg te gooien.
(Bron)
Nederlandse man tevreden met geslachtsdeel

Nederlandse mannen denken dat hun penis kleiner is dan gemiddeld, maar zijn er toch tevreden mee. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.
Uroloog en seksuoloog Mels van Driel vertelt aan het AD dat maar weinig Nederlandse mannen een penisverlengende ingreep wensen. Vrouwen daarentegen melden zich vaker bij een kliniek om de intieme delen 'mooier' te maken.
Volgens Van Driel zijn mannen over het algemeen tevreden met hun penis. 'Ze realiseren zich kennelijk dat geslachtsdelen in pornofilms buitensporig zijn en blijkbaar geven ook hun partners hen niet de indruk dat 'hij' te klein is', zegt de uroloog.
Van Driel komt vandaag met een boek over het mannelijk geslachtsorgaan: 'Geheime Delen'.
(Bron)

Mannen denken dat die piemel te klein is, en dat is meestal niet zo - doorgaans alleen bij de heren die denken dat ie zo groot is. Terwijl het er toch echt om gaat wat ze er mee doen.
Jongen opgepakt voor gooien stok naar ambulance

ROTTERDAM - De politie heeft zondagavond een 17-jarige jongen uit Rotterdam opgepakt nadat hij een stok op een ambulance had gegooid.
De hulpverleners reden op de Kromme Zandweg naar een vrouw die gewond was geraakt door een explosie in een woonhuis even verderop.
De politie neemt het incident zwaar op omdat hierbij, zo zei de zegsman van de politie, hulpverleners werden belemmerd bij hun werk.
(Bron)

Nah, een stok naar een ambulance gooien, geef toe, daar hebben we allemaal weleens van gedroomd.
Wat zijn dat toch voor rare gasten?
Forensen in bussen langs Brabantse files

DEN BOSCH - Werknemers van grote bedrijven in Den Bosch en Eindhoven krijgen vanaf 3 maart de kans om met speciale bussen de files op de routes naar de grote bedrijventerreinen te omzeilen. Het publiekprivate platform Wegwijs A2 heeft dat maandag bekendgemaakt.
Het platform is opgericht door werkgevers in de regio. Ze zijn bezorgd over de bereikbaarheid tijdens de verbreding van de A2 bij Den Bosch en Eindhoven.
Volgens berekeningen neemt de capaciteit van de corridor Deil-Weert tijdens de werkzaamheden met zeker 10 procent af.
Busbedrijf OAD laat maximaal tachtig bussen en busjes rijden op tien nieuwe buslijnen vanuit de woonkernen en zeker vijftien beveiligde parkeerterreinen naar de bedrijvenlocaties.
De vervoerder heeft toestemming om via bus- en vluchtstroken langs de files te rijden. Voor de gebruikers zijn bovendien fietsen beschikbaar.
Bedrijven kunnen hun personeel fiscaal aantrekkelijk laten deelnemen voor 275 euro per jaar (1 euro per dag). Wegwijs A2 gokt op 12.000 deelnemers. Grote bedrijven als ASML, Philips, Essent, Heijmans, de provincie en Rijkswaterstaat hebben hun medewerking al toegezegd.
Voorzitter Peter van der Meij van Wegwijs A2 spreekt van een uniek project. Hij hoopt dat aan het eind van de proef over twee jaar meer werknemers kiezen voor het openbaar vervoer en busbedrijven het nut van lange buslijnen vanuit de regio naar de bedrijventerrein inzien.
(Bron)

Tof! In de bus in de file!
Heeft u weleens van Ninjaknikkers gehoord? Ik ook niet, tot vannacht, toen iets of iemand ze op me afvuurde over een flatgalerij. Ze gaan met de snelheid van kogels, ze zitten vol mesjes en haken (vraag me niet waarom ze dan wel kunnen rollen), en ze kunnen ook giftig zijn. Dat laatste bedacht ik natuurlijk pas nadat ik ze opgeraapt had toen ze eenmaal stillagen, want laten liggen was te gevaarlijk voor de kinderen die er ook woonden.
Nou ja, het ging nog veel verder en werd nog gruwelijker totdat ik letterlijk huilend wakker werd, maar waar ik nou in vredesnaam die knikkers vandaan heb gehaald?!?
Doe mij maar gewoon m'n vertrouwde nachtmerries van op de vlucht zijn voor iets onduidelijks, in plaats van dit soort dingen.

zondag, januari 13, 2008

TT 106 Weer anti-Wildersbetogers opgepakt

Op de Dam in Amsterdam zijn weer acht actievoerders opgepakt die posters met anti-Wilders-teksten uitdeelden. Onder hen is ook GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Gisteren werden al drie mensen met zulke posters opgepakt, op beschuldiging van het beledigen van een Kamerlid.
De meeste van de arrestanten zijn lid van de Internationale Socialisten. De drie die gisteren werden opgepakt, zijn na korte tijd weer vrijgelaten. Ze deden vandaag weer mee aan de actie.
De actievoerders zeggen dat ze opkomen voor de vrijheid van meningsuiting en kritiek uiten op iemand die zelf hele bevolkingsgroepen beledigt.

Als Kamerlid mag je mƩƩr zeggen dan als "gewoon" burger, maar men mag minder van/over je zeggen dan van/over een "gewoon" burger.
All animals are equal...
Ook in China neemt de macht van bloggers toe

SHANGHAI - Tienduizenden Chinese bloggers reageerden furieus toen Chinese overheidsfunctionarissen probeerden een lastige journaliste te arresteren.
Het feit dat de websites met kritische reacties niet uit de lucht werden gehaald, wijst op een voorzichtige koerswijziging in het beleid van de Communistische Partij.
De zaak draait om journaliste Zhu Wenna, die op 1 januari van dit jaar een artikel publiceerde over Zhang Zhiguo, partijleider van Xifeng in de noordelijke provincie Liaoning.
Ze beschuldigde hem van machtsmisbruik. Hij zou een zakenvrouw hebben opgepakt omdat ze verschillende mensen sarcastische sms'jes over Zhang had gestuurd nadat haar benzinestation door de autoriteiten was gesloopt voor een snelweg, zonder dat ze daarvoor een redelijke compensatie had gehad.
Toen het kritische artikel verscheen, vaardigden de autoriteiten van Xifeng een arrestatiebevel uit voor journaliste Zhu Wenna.
De arrestatie mislukte omdat haar uitgever haar beschermde door te weigeren aan de politie te vertellen waar ze was.
Nadat dit nieuws naar buiten was gekomen, hebben tienduizenden Chinezen hun kritiek gespuid op populaire websites als Sina.com. "De Xin Dynastie is nog niet over in China", luidt een anonieme reactie die verwijst naar de manier waarop het keizerlijke regime destijds met critici omging.
Anderen zijn nog directer. "Dit toont het gebrek aan democratie en de wetteloosheid in een notendop", schrijft een lezer die zich bekendmaakt als hoogleraar politicologie en recht.
"Zhang heeft op een schandalige manier zijn macht misbruikt", schrijft een ander.
De nationale media hebben het nieuws overgenomen. Ook zij lijken eensgezind in hun veroordeling van de handelwijze van de autoriteiten in Xifeng.
Zelfs in partijkrant The People's Daily verscheen een voorzichtig kritisch commentaar.
Het aantal Chinese bloggers neemt nog altijd spectaculair toe. De overheid schat dat er inmiddels zo'n 47 miljoen Chinezen zijn met een blog, van wie de helft vrouw.
Het aantal regelmatige internetgebruikers ligt rond de 150 miljoen. De Chinese overheid probeert nog altijd grip te houden op wat internetsurfers kunnen zien.
Viceminister voor Informatie liet vorig jaar weten aan staatspersbureau Xinhua: "Ongezonde informatiestromen op het internet brengen jongeren fysieke en psychologische schade toe".
Waaruit die fysieke schade bestond, lichtte hij overigens niet toe, maar hij doelde op negatieve effecten van pornografie.
Met behulp van de 'Great Firewall of China' blokkeert de overheid nog altijd veel buitenlandse websites zoals die van BBC News, internetencyclopedie Wikipedia en bekende buitenlandse blogsites als Wordpress.com of Blogspot.com.
Die zijn alleen te bereiken via proxyservers zoals Stupidcensorship.com of Guiltybread.com. Ook sites van dissidente Chinezen in het buitenland zitten achter de filter.
Maar de inhoud van de groeiende hoeveelheid blogs in China zelf is een veel lastiger taak voor de autoriteiten. De partijtop lijkt nu een andere aanpak te willen hanteren.
In zijn speech op het nationale partijcongres van afgelopen oktober wees president Hu Jintao nadrukkelijk op kaderleden van de partij die "niet eerlijk" waren en bij wie "corruptie en ander ongewenst gedrag een groot probleem vormt".
De partijtop lijkt kritiek op zich misdragende partijleden op internet te willen gebruiken in de strijd tegen corruptie. Of, zoals president Hu het verwoordde: "Macht moet worden uitgeoefend in het zonlicht om te zorgen dat het correct wordt uitgeoefend."
Toch gaat het niet altijd goed. Een partijfunctionaris uit de provincie Jiangsu, die begin januari op zijn blog aandacht besteedde aan de botte houding van veel functionarissen, kreeg bijval van veel collega-bloggers.
Sommige reguliere media beschuldigden hem er daarna van "de vuile was van de familie buiten te hangen".
(Bron)
PvdA en SP streven naar verbod pelsdierhouderij

DEN HAAG - De PvdA en de SP streven ernaar dat het houden van pelsdieren voor de productie van bont met ingang van 2018 in Nederland is verboden.
PvdA-Tweede Kamerlid Harm-Evert Waalkens en zijn SP-collega Krista van Velzen dienen daarvoor maandag een initiatiefwet in.
Volgens Van Velzen past het fokken van dieren voor de bontproductie niet meer in deze tijd. "Er zijn genoeg alternatieven, het jaarlijks doden van vier miljoen nertsen ten bate van luxe veroorzaakt onnodig dierenleed", zegt zij.
Waalkens en Van Velzen, beiden eens uitgeroepen tot dierenbeschermer van het jaar, geven fokkers tien jaar om hun huidige werkzaamheden te beƫindigen, zodat die hun investeringen kunnen terugverdienen en op een andere activiteit kunnen overschakelen.
Het kabinet-Kok II (1998-2002) wilde ook het houden van pelsdieren voor de bontproductie verbieden, maar dat voorstel is nooit in stemming gebracht.
Uit onderzoek is gebleken dat bijna 75 procent van de Nederlanders voor een wettelijk verbod is. Waalkens en Van Velzen hopen dat minister Gerda Verburg van Landbouw hun voorstel overneemt en niet wacht op Europese regelgeving.
Eerder heeft zij de invoer van zeehondenbont in Nederland verboden, hoewel de Europese Unie daartoe nog niet had besloten.
(Bron)
Politie vindt gestolen politieauto terug

TILBURG - De politie van Tilburg heeft zaterdag de hele dag gezocht naar een gestolen auto die er uit ziet als een politieauto. Na een tip van een oplettende burger werd de auto teruggevonden op een bedrijventerrein aan de Swaardvenstraat.
Dat heeft de politie zondagochtend laten weten.
De auto verdween zaterdag bij een bedrijf dat de wagen zou ontmantelen als politieauto en klaar zou maken voor de verkoop. De auto, een Ford Focus, heeft aan de buitenkant zogeheten politiestriping en logo's van de politie. De politie heeft nog geen idee wie er achter de diefstal van de wagen zit.
(Bron)
Protesten in Hongkong voor democratie

HONG KONG - Enkele duizenden mensen zijn zondag de straten opgegaan in Hongkong om te strijden voor democratie.
Het gaat om het eerste grootschalige protest sinds China vorige maand besloot de invoering van democratie in de voormalige Britse kolonie uit te stellen.
Democraten willen dat hun eigen leider (de zogenoemde chief executive) vanaf 2012 direct door het volk kan worden gekozen.
Deze wordt nu gekozen door achthonderd functionarissen, van wie de meesten op de hand zijn van China.
China overweegt op zijn vroegst vanaf 2017 vrije verkiezingen toe te staan in Hongkong, zo maakte het Chinese parlement vorige maand bekend.
Drie jaar later zou dan ook het lokale parlement op deze wijze gekozen kunnen worden.
"We geven niet op. Ze zouden moeten weten dat ze niet met de publieke opinie moeten spelen", aldus een woordvoerster van de organisatoren van de protestmars.
Zij verwachtte 20.000 inwoners van Hongkong in de straten. Agenten schatten de opkomst op 7.000.
Op 30 juni 1997 droeg Londen zijn kroonkolonie na 156 jaar overheersing over aan het communistische China.
Een minigrondwet (Basiswet) garandeert de kapitalistische metropool verregaande autonomie, maar die kan door Peking naar eigen inzicht worden geĆÆnterpreteerd.
(Bron)

Maar we gaan fijn Olympisch doen in China.
Man uit Geldermalsen verkracht bejaarde vrouwen

GELDERMALSEN - Een 46-jarige inwoner van Geldermalsen heeft bekend dat hij in de afgelopen jaren betrokken is geweest bij diverse zedenzaken in zijn woonomgeving.
De man liep tegen de lamp nadat hij eind december vorig jaar een 78-jarige vrouw in haar woning in Geldermalsen probeerde te verkrachten.
De politie hield de verdachte na de poging tot verkrachting nog dezelfde dag aan op grond van getuigenverklaringen.
Tijdens verhoren bekende hij de verkrachting van een oude vrouw in 2003, diverse schennisplegingen in 2004 en 2007 en nog andere feiten.
De Geldermalsenaar is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld, aldus een woordvoerster van de politie zondag.
(Bron)
'Britse gevangenen krijgen onderhuidse chip'

LONDEN - De Britse regering overweegt duizenden gevangenen van een onderhuidse chip te laten voorzien om meer ruimte te creƫren in de overvolle Britse gevangenissen. Dat meldde de Britse krant The Independent zondag.
Burgerrechtengroepen en reclasseringsambtenaren zijn uiterst negatief over dit 'vernederende' systeem.
Met de chip kunnen gedetineerden buiten de gevangenis via een GPS-systeem in de gaten worden gehouden. De chip, ter grootte van twee rijstkorrels, kan op een relatief simpele manier door een arts onder de huid worden aangebracht met behulp van een injectienaald.
De gevangenispopulatie in Groot-Brittanniƫ is de afgelopen tien jaar gegroeid van 60.000 naar 80.000 personen. De bouw van de benodigde nieuwe gevangenissen zal naar verwachting miljarden kosten. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zouden daarom wel wat voelen voor invoering van het veel goedkopere chipsysteem, aldus The Independent.
De stap ligt in de lijn van het hoofd van de Britse Vereniging van Agenten (Acpo). Hij sprak zich al eerder uit voor het implanteren van chips in veroordeelde pedofielen en kindermisbruikers om ze gemakkelijker op te sporen. Bijna 2000 gevangenen per jaar doen hun enkelbanden af, waardoor ze ontkomen aan controles.
De chips zijn wereldwijd al in gebruik om honden, katten, vee en luchtvaartbagage te volgen. Er zijn nog geen gevallen bekend van veroordeelden die buiten de gevangenis worden gevolgd met een dergelijk systeem.
De onderhuidse chips worden ook gebruikt om orde te houden binnenin gevangenissen. In de Verenigde Staten gebruikt de overheid ze om de bewegingen van bendeleden in cellencomplexen te volgen.
Veroordeelden zouden zelf de voorkeur geven aan een controlesysteem waar ze niet aan hoeven te denken, in plaats van de lompe band om hun enkel.
(Bron)

Iets ƔƔn je lijf is toch wel iets heel anders dan iets Ƭn je lijf. En wat als je straftijd erop zit? Halen ze dat ding dan weg? Of wordt ie gedeactiveerd? En als dat laatste het geval is: wie controleert dat dan? Kan ie weer geactiveerd worden zonder dat de drager het weet? En als je later weer veroordeeld wordt, moet je dan een nieuwe chip of kan ie hergebruikt?
Bandenprikkers leggen transportbedrijf lam

OSS - Bij een transport-, grondverzet- en kraanverhuurbedrijf aan de Spaanderstraat in Oss hebben onbekenden ruim 130 banden lek gestoken van daar geparkeerde voertuigen.
De politie heeft dat zondag laten weten. Ook werden cabines van vrachtwagens beschadigd.
Het incident gebeurde al in de nacht van maandag op dinsdag. Maar het bedrijf wilde eerder niet dat de politie dit bekend maakte, aldus een woordvoerder van de politie.
Als gevolg van de lekke banden lag het bedrijf minstens een dag stil, wat een groot inkomensverlies betekende.
Politie en directie hebben geen idee of het om een wraakactie of om baldadigheid gaat. Van de daders ontbreekt elk spoor.
(Bron)

Blijkbaar geen camera bij de parkeerplaats. Om 130 banden lek te steken moet je toch wel erg gemotiveerd zijn lijkt me, dat doe je niet in een opwelling.
In Amsterdam zag ik ooit een lolbroek een band leksteken van de bus van het Willem Breuker Collectief, "zomaar" zei ie toen ik vroeg waarom. Ik was al verbijsterd dat hij een mes op zak bleek te hebben, en van dat leksteken begreep ik net zo min iets.
Korpschef verbijsterd na vrijlating verdachte

ROERMOND - Korpschef Bryan Rookhuijzen van de politie Limburg-Noord is verbijsterd dat de rechter-commissaris vrijdagmiddag een 31-jarige man heeft vrijgelaten, die donderdagavond met een mes vijf agenten probeerde te steken. Dat liet hij zaterdag weten.
De man meldde zich donderdagavond bij het politiebureau in Roermond met relatieproblemen. Plots trok hij daarbij een mes en bedreigde daarmee uiteindelijk vijf agenten.
Op het moment dat een van de agenten zijn pistool wilde pakken, kon de man worden overmeesterd.
Rookhuijzen vergelijkt het incident met de schietpartij in oktober in een politiebureau in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.
Daarbij schoot een agente de 22-jarige Marokkaan Bilal B. dood nadat die een agente had neergestoken. Dat leidde tot ernstige rellen. Rookhuijzen noemt de beslissing tot vrijlating daarom "volstrekt onbegrijpelijk".
De rechter commissaris oordeelde vrijdag dat in verzekering stelling van de verdachte "onrechtmatig" was. Ook het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond noemt die beslissing "onbegrijpelijk".
Persofficier van justitie Gerard Sta liet zaterdag weten tegen de beslissing van de rechter-commissaris in beroep te gaan.
Burgemeester Henk van Beers van Roermond sloot zich zondag hierbij aan. Hij noemt de vrijlating "onacceptabel".
Rookhuijzen wijst op de maatschappelijke discussies over het zwaarder bestraffen van geweld tegen hulpverleners.
"In plaats van een steun in de rug te krijgen, zoals vanuit de samenleving, instanties en kabinet wordt bepleit, gebeurt het tegenovergestelde. De bedreiger staat binnen 24 uur weer buiten."
Volgens Rookhuijzen had het incident net zo uit de hand kunnen lopen als onlangs in Amsterdam. Het verschil is dat in Roermond vrijdag het schot net niet is gelost, aldus Rookhuijzen.
Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP deelt de verbijstering van de korpschef. Hij vraagt zich af waarom de man is vrijgelaten, zonder dat een medisch deskundige heeft beoordeeld of hij misschien gedwongen opgenomen moest worden.
(Bron)

Er kwam een hele foute gedachte bij me op toen ik dit verhaal hoorde: 'Weten ze ook eens hoe het voelt". Maar ja, de politie is justitie niet.
Overigens hoorde ik ook dat de betreffende man nu spoorloos zou zijn. Goh.
De herfstkrokussen zijn nog maar net uitgebloeid, de eerste lentekrokussen staan al flink in blad.
Afhankelijk van de standplaats lijken sommige elzen al half uitgebloeid en andere hebben nog gesloten katjes.
De vogels fluiten al eerder en harder, het wordt eerder licht en later donker.
Het wordt wel wat :-)