zaterdag, januari 29, 2005

Lotto: inwoner Goor wint 20.800.000 euro

Jackpot voor een inwoner van Goor. En dat in de meest letterlijke zin van het woord, want de deelnemer aan de Super Zaterdag van de Lotto is in één klap twintig miljoen euro rijker!
Behalve de zes getallen had hij ook de juiste kleur goed. De cijfercombinatie was 3, 6, 28, 38, 41, 45. De kleur was paars. Hiermee mag de Twentenaar 20.800.000 op zijn bankrekening bijschrijven. Dit is het hoogste bedrag ooit dat gewonnen werd in de Lotto.
(Bron)
Man plast zich uit lawine

Veel plassen heeft een Slowaakse automobilist gered van een wisse dood. Richard Kral was met de auto onderweg naar zijn vakantie-adres, toen een lawine zijn auto compleet opslokte. De lawine ontstond vanwege de vele sneeuw die deze week in het Tatra-gebergte viel.
De man probeerde zich eerst uit te graven, maar toen dat niet lukte bedacht hij een andere oplossing. Voor zijn vakantie had hij 60 halve liter flessen bier bij zich. Deze bleken zijn redding. De man dronk de flessen één voor één leeg en plaste het vele bier op de sneeuw, waardoor deze begon te smelten. Na vier dagen van bierdrinken en urineren kon hij zich uit de auto bevrijden. Reddingswerkers vonden de man stomdronken en met onderkoelingsverschijnselen op een bergpad. Zij brachten hem naar een ziekenhuis. Kral verklaarde later dat het plassen na enige tijd gepaard ging met pijn aan lever en nieren.
(Bron)
Milosevic wilde Mabel ontvoeren in 1993

De Servische ex-president Milosevic wilde in 1993 Mabel Wisse Smit ontvoeren. Dit blijkt uit vertrouwelijke informatie van justitiële bronnen die de Telegraaf in Belgrado in handen kreeg. Reden van de plannen waren onder meer Mabels contacten met Muhamed Sacirbey, de voormalige Bosnische ambassadeur bij de VN.
Het plan ontstond toen bekend werd dat Nederlandse VN-troepen het district Srebenica gingen beschermen tegen aanvallen van de Serviërs. Milosevic wilde met de ontvoering invloed uitoefenen op het Nederlandse beleid met betrekking tot Servië. Bovendien wilde de president informatie loskrijgen over Muhamed Sacirbey, die tijdens de Balkanoorlog woordvoerder én fondsenwerver van de Bosnische moslims was.
De Servische geheime dienst reisde onder leiding van de in 2000 geliquideerde oorlogsmisdadiger Arkan af naar Brussel, waar Wisse Smit destijds woonde, onder meer vanwege haar werk voor 'European Action Council for Peace in the Balkans'. Arkan kreeg toestemming om de informatie met 'gangstermethoden' los te krijgen uit de huidige echtgenote van prins Friso.
De geheime dienst wist Mabel te traceren en was klaar voor de kidnap. Uiteindelijk zette Milosevic het project stil omdat hij zich realiseerde dat het juist contraproductief zou zijn voor de Servische zaak. Arkan en zijn team mochten voor als beloning voor hun diensten een rijke Servische oorlogsprofiteur overvallen en het geld zelf houden.
(Bron)
Rome biedt excuses aan voor sneeuwchaos

SALERNO/ROME - De Italiaanse regering heeft haar excuses aangeboden aan de honderden automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die drie dagen lang in de sneeuw hebben vastgezeten op de autosnelweg Salerno-Reggio di Calabria.
Vice-premier Marco Follini zei dat de regering alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt. De oppositie eiste vrijdag dat minister Lunardi van Transport aftreedt. De bewindsman zou onvoldoende hebben gedaan om de al dagen durende chaos op besneeuwde Italiaanse snelwegen te beëindigen.
De Zuid-Italiaanse autosnelweg was sinds woensdag over een lengte van ruim 150 kilometer geblokkeerd door zware sneeuwval en ijzel. Terwijl de inzittenden van de gestrande auto's op hulp wachtten, gingen de burgerbescherming en de brandweer aanvankelijk totaal ongeorganiseerd aan het werk. Pas vrijdag kregen de hulpdiensten het voor elkaar de weg met behulp van bergingsvoertuigen en kranen deels vrij te krijgen. Zaterdag konden de laatste automobilisten uit hun benarde positie bevrijd worden.
De autosnelweg blijft overigens deels afgesloten, omdat het zaterdag opnieuw hevig sneeuwde. In het midden en zuiden van het land zal het slechte weer volgens de meteorologische dienst nog zeker tot zondag duren. Ook de eilanden Sardinië en Sicilië zijn door het barre winterweer getroffen.
(Bron)
Drie granaten tussen groenten gevonden

Medewerkers van conservenproducent Scana-Noliko in het Belgische Bree keken raar op toen ze drie granaten vonden bij het sorteren van groenten. Het oorlogstuig, met een lengte van 34 en 32 centimeter, werd meteen ondergebracht in een speciale container. Het bedrijf schakelde daarop de politie in die weer naar de dienst voor opruiming en vernietiging van ontploffingstuigen (DOVO) belden.
De granaten bleken na nader onderzoek al afgevuurd te zijn, dus ontploffingsgevaar was er niet. Waar de munitie werd opgegraven en van welke tijdsperiode ze is, is niet bekend.
(Bron)
Filmploeg opgepakt in Maarssen

MAARSSEN - De politie heeft zaterdag in Maarssen een filmploeg opgepakt, nadat buurtbewoners alarm hadden geslagen. De ploeg bleek een groep studenten. Een van hen wilde een film maken voor zijn opleiding. Daarbij hield een student met een bivakmuts voor de camera een ander onder schot met een windbuks.
Buurtbewoners en voorbijgangers schrokken hier zo van, dat ze de politie waarschuwden. Volgens de woordvoerster van de politie zijn drie mannen en twee vrouwen uit Utrecht meegenomen naar het bureau, onder andere omdat de orde ter plekke werd verstoord. De arrestanten werden zaterdag na verhoor en met een proces-verbaal op zak vrijgelaten.
(Bron)
Rotterdamse daklozen even in pinparadijs

Een storing in een aantal pinautomaten in Rotterdam heeft ervoor gezorgd dat twintig uitkeringsgerechtigden voor ongeveer 100.000 euro konden pinnen. Twee daklozen haalden samen ruim 33.000 euro uit de bankautomaten, en zijn sindsdien spoorloos. "Misschien zitten ze wel op de Bahama's", zegt een woordvoerder van de dagopvang in de Rotterdamse Pauluskerk.
De storing vond vorige week donderdag plaats in de automaten van Fortis Bank. De bijstandstrekkers konden met een speciale pas die ze ontvangen van de sociale dienst opeens onbeperkt pinnen. Normaal kan er maximaal 140 euro met de bankpas worden opgenomen, mits er voldoende geld op de rekening staat. "Er kon niet worden gecheckt hoeveel iemand op zijn rekening had staan en wat zijn limiet was. Hierdoor kon men veel meer pinnen dan toegestaan", verklaart Hendrik Jan Eijpe van Fortis Bank.
Juristen van de bank overleggen inmiddels met de sociale dienst over hoe het geld kan worden teruggevorderd. De meeste mensen zijn inmiddels getraceerd. De bijstand van de betreffende personen is opgeschort en er worden betalingsregelingen getroffen. Eijpe van Fortis hoopt dat er in ieder geval iets van het geld terug komt. "Deze mensen hebben afgezien van de bijstand geen inkomen en van een kale kip kun je niet plukken. Dat geld is gewoon weg."
(Bron)

Als je een daklozenuitkering hebt, valt er weinig af te betalen aan een schuld van pakweg 15000 euro.
Stom foutje :/
Nederlandse vlag moet van schooltas

Een leerling van het Cals College in IJsselstein moet met onmiddellijke ingang een Nederlandse vlag van zijn schooltas verwijderen. Volgens waarnemend directeur Rob Bijeman moet het vlaggetje beschouwd worden als 'provocerend gedrag' ten opzichte van leerlingen van vooral Marokkaanse afkomst.
De vader van de 16-jarige Patrick Balk, de leerling die de vlag moet verwijderen, zegt dat Marokkanen druk hebben uitgeoefend op de directie om het vlaggetje te verwijderen. "Mijn zoon is geregeld doelwit van bedreigingen door Marokkanen. Ze vallen over zijn kleding. Hij wil graag in het leger en heeft daarom vaak legerkleren aan. Ook zijn tas doet militair aan. Maar Patrick is absoluut niet vechtlustig. Niettemin vinden ze dat hij hen uitdaagt, ook met zo'n vlaggetje. Het is te gek voor woorden."
Volgens directeur Bijman is er geen pressie op hem uitgeoefend om het vlaggetje te laten verbieden. Verder zegt hij dat zijn school geen platform is voor provocerend gedrag. Patrick moet maandag laten weten of hij de Nederlandse driekleur van de tas haalt. De leerling in kwestie voelt daar weinig voor.
(Bron)

Ik neem aan dat alle vlaggen dan verboden worden. En geen vlees meer in de kantine, dat kan vegetariërs provoceren. Geen biologie meer, dat kan scheppingsaanhagers provoceren. Enzovoorts.
Proef met afsluiten oprit tegen filevorming

Rijkswaterstaat start een proef met het sluiten van op- en afritten tijdens de spits. Hiermee moet de ergste drukte op de wegen worden voorkomen. Het verkeer dat van een op- of afrit gebruik moet maken, wordt omgeleid.
De proef start maandag 31 januari op de A28 richting Meppel. De oprit naar Zwolle-Centrum is dan niet toegankelijk en het verkeer wordt omgeleid naar de volgende oprit: Zwolle-Noord. Reden van de omleiding-experiment is dat er op sommige plekken teveel op- en afritten na elkaar zijn. Dit zorgt voor onrust op de wegen waarbij er vaak moet worden afgeremd. Files zijn dan het gevolg. Als het experiment slaagt worden ook andere knelpunten onder handen genomen door Rijkswaterstaat.
(Bron)

Gewoon _alle_ op- en afritten sluiten: geen enkele file meer op de snelweg.
Masturberende Canadees vrijgesproken

Een Canadees die was opgepakt omdat hij in het zicht van de buitenwereld in zijn eigen huiskamer aan het masturberen was is door de Hoge Raad vrijgesproken. Eerder was de man door een rechtbank veroordeeld tot vier maanden celstraf. Omdat hij zijn gordijnen niet gesloten had kon de huiskamer worden beschouwd als publieke ruimte, oordeelde de lagere rechter.
De Hoge Raad maakte echter gehakt van dit vonnis. Niet alleen vond zij een woonkamer een privéruimte, maar tevens meende zij dat onzedelijk gedrag alleen als crimineel feit kan worden beschouwd als de uitvoerende persoon met zijn gedrag anderen wil provoceren. En dat was in dit geval niet bewezen.
Daryl Clark, de man in kwestie, zei dat hij geen idee had dat zijn buren op de eerste rang zaten. De buurvrouw, in de gerechtelijke stukken als mrs S. aangeduid, had getuigd dat zij met haar dochters televisie keek, toen ze door het raam haar buurman bezig zag. S. zou vervolgens met haar man ruim tien minuten vanuit een donkere slaapkamer met een verrekijker en een telescoop Clark hebben geobserveerd, alvorens de politie te bellen.
(Bron)

Misschien moet Clark dan de buuv aanklagen wegens gluren...
Achtergelaten duiker klaagt vereniging aan

Een 46-jarige duiker uit Los Angeles heeft een duikvereniging die hem op zee achterliet aangeklaagd wegens nalatigheid, het veroorzaken van emotionele schade en fraude. Daniel Carlock Jr. dreef vijf uur lang hulpeloos in zee. De man was gescheiden geraakt van zijn duikpartner en toen hij weer aan de oppervlakte kwam waren de boot, de bemanning en zijn duikpartner al vertrokken.
De vereniging zou vervolgens hebben gelogen over de locatie waar hij zich bevond, en valse verklaringen hebben afgelegd in een poging haar nalatigheid te verhullen. Hierdoor werd de reddingsoperatie bemoeilijkt en kwam het leven van de duiker in gevaar. Het liep echter goed af voor de Carlock, omdat hij uiteindelijk door een groep voorbijvarende padvinders werd gevonden.
Zijn advocaat eist een vergoeding van vier miljoen dollar. De duiker zou huidkanker hebben ontwikkeld door de intensieve blootstelling aan de zon die dag. Bovendien zou hij grote emotionele schade hebben opgelopen. Het voorval deed zich voor in de lente. De reden dat Carlock alsnog naar de rechter is gestapt ligt onder meer in het feit dat hij wil voorkomen dat andere duikers hetzelfde zal gebeuren.
(Bron)
Man wil 's zomers wiet kweken in schoolkas

Een inwoner van Heerlen heeft het Agrarisch Opleidingscentrum in zijn woonplaats tot twee maal toe benaderd met de vraag of hij in de zomer wiet mocht kweken in de schoolkassen. De man beredeneerde dat de kassen dan toch leeg stonden.
Aangezien de politie gedoogt dat iemand vier wietplanten in zijn woning heeft, berekende de man dat hij 3400 stekken kon planten. De school telt immers zo'n 850 leerlingen. Van de opbrengst van de kweek zou hij een lucratief deel aan het opleidingscentrum afstaan.
De school ging niet op de ideeën van de man in, maar de Heerlenaar diende enkele weken later nogmaals een verzoek in bij de directie. Nadat de school hem wederom niet tegemoet kwam heeft de man niets meer van zich laten horen.
(Bron)

vrijdag, januari 28, 2005

'Sensuele' martelpraktijken om gevangen moslims te breken

UTRECHT - 28/01/05 - Door het Amerikaanse leger ingezette vrouwelijke ondervragers hebben de islamitische terreurverdachten in het gevangenkamp in Guantanamo Bay geprobeerd te breken door hen aan te randen en sensuele kleding te dragen. In één geval smeerde een ondervraagster zelfs zogenaamd menstruatiebloed op het gezicht van een verdachte om hem ertoe te brengen uit de school te klappen, aldus de getuigenis van een Amerikaanse vertaler die in het kamp werkte.
De getuigenis van de Amerikaanse ex-sergeant Erik Saar moet nog dit jaar uitkomen in boekvorm. Het manuscript van het boek is nog geheim zolang het Amerikaanse ministerie van defensie het onderzoekt, maar persbureau Associated Press heeft op een deel ervan al de hand weten te leggen. "Ik zit hier heel erg mee omdat de gevangenen, hun families en waarschijnlijk het grootste deel van de wereld denken dat, gezien deze ondervragingstechnieken, het om een religieuze oorlog gaat. Maar dat is niet het geval", zegt de 29-jarige Saar. AP heeft de delen van het manuscript niet van Saar, maar die heeft wel de echtheid ervan bevestigd.
Saar werkte van december 2002 tot juni 2003 als vertaler Arabisch in Guantanamo. In die periode stond het kamp onder bevel van generaal-majoor Geoffrey Miller, die naar Guantanamo was gestuurd om meer en betere inlichtingen te onttrekken aan de daar gedetineerde terreurverdachten. Saar schrijft dat hij getuige was van ongeveer twintig ondervragingen en dat hij zo'n drie maanden na zijn aankomst in het kamp op de Amerikaanse marinebasis in Cuba de eerste verontrustende praktijken aanschouwde.
Volgens Saar zag hij vanaf april 2003 een kort rokje en een string aan de achterkant van de deur van een verhoorruimte hangen. "Later kwam ik er achter dat deze kleding door een van de vrouwelijke burgercontractanten werd gebruikt bij nachtelijke ondervragingen van Saudische mannen die weigerden te praten", zegt Saar. Die getuigenis lijkt overeen te komen met verklaringen van uit het kamp vrijgelaten gevangenen die vertelden dat zij zijn gemarteld door prostituees.
Saar beschrijft in zijn manuscript ook de verhoormethode van een militaire ondervraagster die probeerde van de 21-jarige Saudiër Hani Hanjour, die ervan werd verdacht vlieglessen te hebben gehad in Arizona in 1996 en 1997, de naam van zijn opdrachtgever los te krijgen. De vrouw zou eerst tegen Hanjour hebben gezegd dat als hij niet meewerkte, hij nooit een advocaat zou krijgen en Guantanamo nooit meer zou verlaten.
Toen Hanjour daarop zijn ogen sloot en begon te bidden, trok de ondervraagster volgens Saar haar uniformjas uit, waaronder zij een strak shirt droeg. Ze begon met haar borsten tegen de rug van de man te wrijven en wees hem op de erectie die hij hierdoor kreeg. De verdachte keek vervolgens op en spuugde de ondervraagster in haar gezicht, aldus Saar.
Omdat haar methode duidelijk geen effect had, vroeg de ondervraagster een andere, islamitische tolk Arabisch hoe zij de band van de verdachte met God kon breken. De tolk zei daarop dat ze hem moest vertellen dat ze ongesteld was, ze hem moest aanraken en vervolgens moest zorgen dat het water in zijn cel werd afgesloten zodat hij zich niet zou kunnen wassen.
De islam verbiedt mannen fysiek contact met vrouwen, tenzij het om hun eigen vrouw of vrouwelijke leden van hun familie gaat. Menstruerende vrouwen mogen nooit worden aangeraakt omdat ze onrein zijn. "Het plan was dat de gevangene zich onrein zou voelen nadat hij met haar had gesproken en zich in die staat niet tot God zou kunnen richten om kracht te herwinnen", schrijft Saar.
De ondervraagster wendde zich na de tip weer tot de verdachte en stopte haar hand in haar broek. Kort daarvoor had ze buiten het zicht van Hanjour rode inkt op haar vingers gedaan. Ze haalde de hand uit haar broek, toonde de verdachte het 'bloed' aan haar vingers en vroeg: "Wie stuurde jou naar Arizona?" Hanjour keek haar met een blik vol haat aan, aldus het manuscript van Saar.
"Toen smeerde ze de inkt op zijn gezicht. Hij schreeuwde het uit, spuugde naar haar en bewoog met zo veel kracht naar voren dat een van de ketenen rond zijn voeten losschoot. Daarna begon hij te huilen als een kind", schrijft Saar. "Veel plezier vannacht in je cel zonder water om jezelf schoon te maken", zei de ondervraagster bij haar vertrek.
Hoewel de getuigenissen van Saar niet door onafhankelijke bronnen kunnen worden bevestigd, lijken de verhalen die hij vertelt erg op twee eerdere rapporten over de tactieken van vrouwelijke ondervragers in Guantanamo. In november beschreef het Amerikaanse leger, op verzoek van AP, een incident in april 2003 waarbij een ondervraagster zich ook deels ontkleedde, met het haar van een gevangene speelde en bij hem op schoot ging zitten. Die sessie zou onmiddellijk gestopt zijn door een waarnemer en de vrouw zou een reprimande hebben gehad. Bij een tweede incident zou een ondervraagster rode inkt op het shirt van een spugende gevangene hebben gesmeerd en gezegd hebben dat het bloed was. Ook zij kreeg een reprimande van het leger.
De Amerikaanse federale recherche FBI heeft verschillende keren kritiek geuit op de seksuele martelpraktijken van ondervraagsters in Guantanamo. Een klacht van de FBI bij het ministerie van defensie over agressieve verhoormethoden, zoals het vastgrijpen van de genitaliën van gevangenen door de ondervraagsters, werd echter niet behandeld.
Volgens het Amerikaanse leger is 20 procent van de cipiers in Guantanamo vrouw. Hoeveel vrouwen betrokken zijn bij de ondervragingen is niet bekend. Het leger stelt echter dat de militairen in Guantanamo alle gevangenen op een humane manier verhoren en behandelen in overeenstemming met Amerikaanse wetten en verplichtingen.
(Bron)
Nieuw Rechts richt zich op Zoetermeer

UTRECHT - 28/01/05 - Nieuw Rechts, de partij van Michiel Smit, gaat zich in Zoetermeer vestigen. De partij wil de komende tijd actief campagne gaan voeren om in 2006 mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Nieuw Rechts is na de LPF en de nieuwe beweging van Hilbrand Nawijn de derde partij in korte tijd die zich op de Zuid-Hollandse gemeente richt.
Smit zegt dat zijn partij inmiddels 'tientallen leden en nog meer geïnteresseerden' in Zoetermeer heeft. Hij wil zich met name gaan richten op problemen die volgens Smit voorkomen in de wijk Palenstein met Antilliaanse en Marokkaanse jongeren. Ook ageert hij tegen de plannen voor de komst van een ouderencentrum voor Hindoestanen. "Belachelijk. Als we allemaal Nederlander willen zijn, lijkt het me niet de bedoeling dat er allerlei winkels en instellingen gericht op etniciteit komen", zegt Smit.
Behalve in Zoetermeer wil Nieuw Rechts zich de komende tijd sterker gaan profileren in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Roosendaal, Tilburg en in Friesland. Smit zegt dat waar mogelijk zijn partij in die plaatsen ook zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, als opmaat naar de Tweede-Kamerverkiezingen een jaar later.
Ook gaat Nieuw Rechts actief campagne voeren tegen de Europese Grondwet. Bang voor concurrentie met de LPF en de partij van Nawijn in Zoetermeer en andere gemeenten is Smit niet. "We hebben duidelijke standpunten en hebben landelijk al zo'n duizend leden."
De SP-fractie in Zoetermeer is niet bang dat de gemeente een rechts bolwerk dreigt te worden. "Zoetermeer is een grote stad met de daarbij behorende grootstedelijke problematiek. Er wonen hier zestig verschillende nationaliteiten. Kennelijk zien die partijen hier kansen voor hun standpunten", zegt fractievoorzitter Henry de Bruijn.
Er wordt binnen de SP wel over de interesse van de rechtse partijen in de Zoetermeerse politiek gesproken, zegt De Bruijn, maar tot concrete actie heeft dat nog niet geleid. "We zullen blijven aangeven dat er voor iedereen plaats is in Zoetermeer. Ik heb vertrouwen in het gezonde verstand van de Zoetermeerders. Al houden we de ontwikkelingen wel in de gaten."
(Bron)
Allochtoon wordt koppel-Nederlander

UTRECHT - 28/01/05 - De term 'allochtoon' moet worden vervangen door een aanduiding die het land van herkomst en vervolgens 'Nederlander' in zich draagt. Deze woorden moeten worden verbonden met een koppelteken. Klaas de Vries, Tweede-Kamerlid van PvdA, wil met deze zogenaamde gekoppelde Nederlanders de 'desastreuze aanduiding allochtoon' vervangen door bijvoorbeeld Marokkaanse-Nederlanders en Turkse-Nederlanders.
De Vries diende vrijdagmiddag met collega-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem, beiden verantwoordelijk voor het vreemdelingenbeleid binnen de partij, schriftelijke vragen in bij minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk. De Kamerleden vinden dat door het gebruik van de etiketten 'allochtoon' en autochtoon', op een 'zeer onnauwkeurige en weinig perspectiefrijke wijze' onderscheid wordt gemaakt tussen de twee groepen.
Hoewel Verdonk woensdag in de Ridderzaal in Den Haag het 'breed initiatief maatschappelijke binding' uitvoerde en in die hoedanigheid sprak met verschillende groepen uit de Nederlandse samenleving, is De Vries hierover niet tevreden. Volgens hem blijft Verdonk, maar ook Nederland, denken in het 'wij-zij'- idee. In de brief aan de minister vragen de PvdA'ers Verdonk na te denken over een alternatief voor de huidige terminologie. "Verdonk moet weten dat in geen enkel ander land soortgelijke termen als allochtoon en autochtoon worden gebruikt."
Het alternatief van PvdA, de gekoppelde Nederlanders, is geïnspireerd op de Amerikaanse aanduiding van Amerikanen die niet uit het land zelf komen. "In Amerika noemen ze Ieren, Irish-Americans. Deze mensen hebben hun eigen feestdag en worden warm welkom geheten door de burgemeester van New York", legt De Vries uit. "Je heet ze dan op een open manier welkom en het is heel gelijk. Tegelijkertijd toon je respect voor hun afkomst."
De PvdA wil het antwoord van Verdonk op de schriftelijke vragen afwachten, alvorens verdere stappen te ondernemen.
(Bron)
Walvishaai spoelt aan op Curaçao

UTRECHT - 28/01/05 - Een walvishaai is donderdag aangespoeld op het strand van het Marriot-hotel in Piscadera, Curaçao. Daar heeft het de plaatselijke instanties behoorlijk beziggehouden, aangezien het met geen mogelijkheid terug de zee in was te krijgen. Het is uiterst zeldzaam dat een walvishaai zich in Curaçaose wateren ophoudt. Dat meldt het ministerie van Defensie vrijdag.
Na enkele verwoede pogingen is het gelukt om het dier met behulp van een sleepboot tweehonderd meter de zee in te trekken. Daar verdween het onder water. Maar niet voor lang. Enkele uren later spoelde de walvishaai op een strand even verderop opnieuw aan. Medewerkers van Natuurorganisatie Carmabi buigen zich momenteel over het probleem.
(Bron)
'Hogere lonen door langer werken'

UTRECHT - 28/01/05 - De sterke loonsstijging onder topambtenaren is volgens minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes een gevolg van de verlenging van de arbeidsduur. Veel topambtenaren zijn in plaats van 36 uur veertig uur gaan werken. "Daardoor zijn ambtenaren meer gaan verdienen", verklaarde Remkes vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad. Het kabinet gaat zich buigen over een wetsvoorstel dat voor meer openbaarheid over de inkomens zal zorgen.
De inkomens van topambtenaren zijn in 2003 met gemiddeld 6,5 procent gestegen. Dat is ruim twee keer zo veel als de gemiddelde loonstijging in Nederland dat jaar. Dat blijkt volgens Radio 1 uit een vertrouwelijke enquête onder topambtenaren.
De SP en GroenLinks willen opheldering van Remkes over de sterke loonstijging. SP'er Jan de Wit stelt in een reactie dat 'dit kabinet een kabinet voor de rijken is'. Hij pleit ervoor om ook de hogere ambtenaren onder een cao te laten vallen die gelijke tred houdt met andere cao's. De Kamer ontvangt volgens Remkes maandag of dinsdag een brief, hij verwacht dat de Kamer daarna een debat zal willen voeren over de salarisstijging.
(Bron)
Vriendje wil een nieuwe politieke partij oprichten: Nederland Blank.
Belangrijkste programmapunt: het verwijderen van alle waterkeringen.
How To Wash A Cat

1. Put the lid of the toilet up and add 1/8 cup of pet shampoo to the water in the bowl.
2. Pick up the cat and soothe him while you carry him towards the bathroom.
3. In one smooth movement, put the cat in the toilet and close the lid. You may need to stand on the lid.
4. The cat will self agitate and make ample suds. Never mind the noises that come from the toilet, the cat is actually enjoying this.
5. Flush the toilet three or four times. This provides a "power-wash" and rinse".
6. Have someone open the front door of your home. Be sure that there are no people between the bathroom and the front door.
7. Stand behind the toilet as far as you can, and quickly lift the lid.
8. The cat will rocket out of the toilet, streak through the bathroom, and run outside where he will dry himself off.
9. Both the commode and the cat will be sparkling clean.

Sincerely, The Dog
(Hier gevonden)
TT 112 Weer steen door autoruit gegooid

BADHOEVEDORP Een automobiliste heeft op de A9 bij Badhoevedorp een steen door haar achterruit gekregen. Een onbekende gooide de steen vanaf een viaduct. De 43-jarige vrouw uit Haarlem die de auto bestuurde, bleef ongedeerd. Zij heeft aangifte gedaan.
De vier Rijswijkers die een Udense automobiliste zouden hebben gedood door het gooien van een stoeptegel, blijken twee stenen te hebben laten vallen. De tweede steen raakte niemand. Dat heeft de advocaat van een van hen gezegd.
Zij hebben ook de zak puin laten vallen die eerder op die avond de chauffeur van een vrachtwagen schrik aanjoeg.
Man wil huwelijk redden met krantenadvertentie

Een man uit Orlando, Florida, heeft een paginagrote krantenadvertentie laten plaatsen om zijn huwelijk te redden. In de advertentie smeekte de man, die wordt voorgesteld met z'n voornaam Larry, zijn vrouw Marianne om terug naar huis te keren.
Larry betaalde 17.000 dollar (ca. 13.000 euro) aan advertentiekosten om z'n smeekbede dinsdag in The Florida Times Union te laten verschijnen. In de advertentie rept Larry wanhopig dat hij het 17 jaar durende huwelijk 'tegen elke prijs' weer terug op de rails wil krijgen. Marianne was kort daarvoor bij hem weg gegaan en tijdelijk weer bij haar ouders ingetrokken. Of de smeekbede echt succes zal hebben is nog maar de vraag. Larry heeft een straatverbod voor de woonwijk van Marianne's ouders en Marianne zelf veranderde al haar gsm-nummer om enig contact met Larry te voorkomen.
Wel heeft Marianne via een vriendin aan Larry laten weten dat zij de advertentie heeft gelezen, maar er wordt nog niets meegedeeld over welke afloop dan ook. En dat tot groot verdriet blijkbaar van veel andere krantenlezers, want de redactie wordt sinds de publicatie overstelpt door vragen van lezers die willen weten of de twee al weer samen zijn.
(Bron)
Bankovervallers stelen koffer met worsten

Enkele boeven uit Macedonië hadden onlangs een onverwachte vangst. Ze gingen na een ogenschijnlijk geslaagde roof ervandoor met wat worsten in plaats van een flinke hoeveelheid cash. De oorzaak: een bankmedewerker had bij gebrek aan beter een geldkoffer gebruikt om zijn eigen eten mee te vervoeren.
De drie bandieten drongen een bank in Skopje binnen en eisten vervolgens dat de manager aldaar geld aan hen gaf. De beste man kreeg hier echter niet eens de kans voor. Voordat hij ook maar iets kon ondernemen, gristen de boeven een grote geldkoffer mee die ongetwijfeld in de buurt stond geparkeerd. De koffer zag er van buiten natuurlijk interessant uit, toch moet de inhoud voor de bankrovers nogal een tegenvaller zijn geweest. Of de manager verder die dag honger moest lijden, is niet bekend.
(Bron)
Opnieuw politieactie Hoog Catharijne

UTRECHT - De Utrechtse politie heeft donderdagavond voor de tweede keer binnen een week personen aangehouden in het winkelcentrum Hoog Catharijne. Agenten arresteerden vijf mannen die een confrontatie met hen zochten, aldus de politie vrijdag.
Tijdens een surveillance door het winkelcentrum spraken agenten een groepje aan met het verzoek door te lopen. De mannen liepen door maar één van hen begon de agenten uit te schelden.
De 20-jarige man werd daarvoor aanhouden. Op dat moment begonnen meerdere mensen zich met de aanhouding te bemoeien. Zij wilden voorkomen dat de man werd meegenomen. Bij de politieactie die daarop volgde, werden meerdere agenten en twee politiehonden ingezet. De politie hield uiteindelijk nog vier verdachten aan die in leeftijd variëren van 17 tot 29.
Vorige week donderdag trad de politie ook al op in het winkelcentrum. Het ging toen het om enkele groepen van veertig tot tachtig personen, die zich eerst provocerend opstelden tegen het winkelend publiek en later tegen agenten die hen daarop aanspraken. Tientallen agenten hielden een zogenoemde veegactie, waarbij ze honden inzetten en de wapenstok gebruikten. De politie hield acht personen aan.
(Bron)
Vijftig cavia's langs weg gedumpt

NIEUWLEUSEN - De afgelopen dagen zijn in Overijssel tientallen cavia's gedumpt.
In een berm langs een weg in Schuinesloot (gemeente Hardenberg) werden donderdag vijftig cavia's gevonden. Woensdag trof een voorbijganger in het nabij gelegen Dalfsen tachtig cavia's in de berm aan.
Stichting Cavia rukte uit om de verkleumde beestjes een nieuw thuis te bezorgen. De vijftig cavia's zijn er slecht aan toe, zei eigenaresse T. van Gaalen van konijnen- en cavia-asiel Goofy in Oldenzaal vrijdag.
"Ik heb ze donderdagavond opgehaald en enkele cavia's waren overleden omdat ze door het ijs gezakt waren." Ze vermoedt een verband met de gevonden cavia's in Dalfsen, want tussen beide vindplaatsen zit slechts 24 kilometer.
De tachtig cavia's zijn ondergebracht bij Vogelasiel de Oehoe in Nieuwleusen, omdat elders geen plaats was. Bij het asiel loopt inmiddels storm. "Er zijn er net weer zes opgehaald. Dat mag ook wel, want in de tussentijd zijn er al vijftien jonkies bijgekomen", zei R. Kreeft, een van de beheerders van het asiel vrijdag.
Donderdagochtend werden er nog vijf cavia's gebracht die zich tussen het bermafval op de vindplaats verschanst hadden. Vrijdagmiddag worden de cavia's uit het vogelasiel opgehaald door Stichting Cavia.
Sinds de oprichting van de stichting in 1997 is het aantal dumpingen van cavia's schrikbarend toegenomen. "In 2004 hebben we meer dan 2000 gedumpte cavia's opgevangen. Deze maand zitten we al bijna aan de tweehonderd. Ongelooflijk, want het zijn zulke aandoenlijke beestjes", aldus S. Flantua, oprichtster van de stichting. De cavia's krijgen een medisch onderzoek en verzorging.
(Bron)
Tilburger wil Jezus uit lijden verlossen

TILBURG - Een 43-jarige Tilburger mag een half jaar niet meer in de Heuvelse Kerk in het centrum van Tilburg komen. Hij werd donderdagmorgen door de pastoor van de kerk betrapt toen hij een kruisbeeld van zes meter wilde meenemen. Dat meldde de politie vrijdag.
De man wilde het beeld van Jezus meenemen om het uit zijn lijden te verlossen, aldus de politie. Toen hij dondermiddag opnieuw in het godshuis was, waarschuwde de pastoor de politie. "Jezus leeft en mag niet aan het kruis hangen", zei de man tegen de agenten als verklaring voor zijn gedrag.
(Bron)
Meerokende kinderen 3,5 keer meer kans op longkanker

UTRECHT - Kinderen die dagelijks langere tijd worden blootgesteld aan tabaksrook, lopen meer dan 3,5 keer zoveel kans om later longkanker te ontwikkelen als volwassenen.
Dat blijkt uit een Europees onderzoek dat vrijdag in het British Medical Journal is gepubliceerd.
Aan het onderzoek hebben diverse instellingen uit tien Europese landen meegewerkt. In Nederland waren het Universitair Medisch Centrum in Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erbij betrokken.
(Bron)
AH verlaagt prijzen drogisterijartikelen

ZAANDAM - Albert Heijn gaat vanaf maandag de prijzen voor zijn drogisterijartikelen verlagen met 5 tot 40 procent. Het gaat om circa duizend artikelen, zoals shampoo, zeep, douchefris en deodorant van bekende merken als Elmex, Odorex, Dove en Nivea.
Het supermarktconcern zet hiermee een nieuwe stap in de prijzenoorlog waarmee het in oktober 2003 is begonnen.
Volgens een vrijdag verspreid persbericht heeft Albert Heijn inmiddels ruim 5500 artikelen blijvend in prijs verlaagd. Dat is meer dan een kwart van het assortiment.
(Bron)

Die term heb ik nooit eerder gehoord: "douchefris".
Hoge Russische militairen hielpen gijzelnemers Beslan

MOSKOU - De gewapende mannen die vorig jaar september een school in het Zuid-Russische Beslan bezet hielden, kregen steun van hooggeplaatste militairen. Dat is de conclusie van een Russische parlementaire commissie die onderzoek heeft gedaan naar de tragedie die 330 levens eiste, aldus de BBC vrijdag.
De voorzitter van de parlementaire commissie Alexander Torshin zei dat twee officieren zijn gearresteerd op verdenking van het steunen van de gewapende mannen die zich sterk maakten voor een onafhankelijk Tsjetsjenië. Torshin zei dat nog meer militairen zullen worden opgepakt. Hij liet weten dat het gaat om mensen die een hogere rang dan die van officier hebben.
De gijzelactie in Beslan eindigde na enkele dagen met de bestorming van het schoolgebouw. De 330 doden, onder wie 186 kinderen, vielen bij de bestorming.
(Bron)
Nieuw virus beledigt computergebruiker

AMSTERDAM - De meeste virussen houden zich stil, in de hoop dat de computergebruiker ze niet ontdekken. Echter antivirus-programma Panda Software heeft een nieuw virus ontdekt die de gebruiker beledigt. Elke vijf seconden krijgt de pc-gebruiker de volgende tekst in beeld: "You are an idiot!", tevens wordt er elke vijf seconden een mp3 afgespeeld met dezelfde tekst.
Volgens Panda Software richt het virus, Cisum.A, weinig schade aan, maar is vooral heel irritant voor de computergebruiker. Cisum.A schakelt wel de firewall uit van de gebruiker.
Vervolgens verspreidt Cisum.A zichzelf over het netwerk. "Dit virus is slechts ontworpen om zichzelf te verspreiden via een computernetwerk. Ik denk dat het aantal besmettingen van het virus op consumentenpc's mee zal vallen," aldus Patrick Hinojosa van Panda Software.
(Bron)
TT 130 LONDEN In Londen is de rockdrummer Jim Capaldi op 60-jarige leeftijd overleden
aan kanker. Capaldi zat in de jaren 60 en 70 in de band Traffic, met mensen als Steve Winwood en Dave Mason. Capaldi had later een eigen band, The Contenders.
Een veilige laptoptas...
Jongeren mishandelen supermarktmedewerkers

BEST - De politie heeft in de afgelopen weken in Best achttien jongeren in de leeftijd van 10 tot 16 jaar opgepakt in verband met de mishandeling van twee supermarktmedewerkers. Daarnaast richtten de jongeren uit Best, Eindhoven en Wijk bij Duurstede vernielingen aan bij een school in Best. Dat heeft een politiewoordvoerder donderdag bekendgemaakt.
De zaak dateert van 4 januari maar is donderdag pas door de politie naar buiten gebracht. De groep keerde terug bij de supermarkt aan de Boterhoek waar ze eerder geen drank en sigaretten konden kopen. Toen vier personeelsleden, twee jongens en twee meisjes, de winkel verlieten, werden de jongens door de groep aangevallen.
De werknemers werden geschopt en geslagen door acht jongeren, waarvan de jongsten 10 en 11 jaar waren. Zij konden uiteindelijk aan hun belagers ontkomen. In de weken na de mishandeling wist de politie de acht daders aan te houden. Verder heeft de politie nog tien jongens en meisjes van 14 en 15 jaar uit Best aangehouden die bij de mishandeling stonden te kijken, maar niet ingrepen.
De jongeren waren vaak te vinden bij de Boterhoek, een parkje in de buurt van het NS-station in Best. Zij zorgden daar voor veel overlast. De groep wordt naast de openlijke geweldpleging ook verdacht van het in brand steken van een jas bij de ingang van een jeugdcentrum. Ook zouden ze in Best een aantal spiegels van auto's hebben getrapt.
(Bron)

donderdag, januari 27, 2005

'Balkenende op dodenlijst Jason W.'

HILVERSUM - Premier Balkenende en minister Zalm van Financiën prijken op de dodenlijst van de 19-jarige Jason W. Dat blijkt uit chatgesprekken die zijn gevonden op de computer van Jason W. Het programma Nova heeft in samenwerking met Planet Internet de inhoud van gesprekken donderdagavond openbaar gemaakt.
W. werd vorig jaar november aangehouden na een urenlange belegering van een woning in de Haagse Antheunisstraat.
Verder blijkt uit de chats dat hij toestemming zou hebben gekregen van jongeren-imam Abdul-Jabbar van de Ven voor het plegen van aanslagen op de Nederlandse overheid. Van de Ven, een tot de islam bekeerde Nederlander, kwam eind november in het nieuws toen hij in het programma Het Elfde Uur tegen presentator Andries Knevel een doodswens uitte tegen Kamerlid Wilders.
Jason W., vermeend lid van de Hofstadgroep, zou al sinds september 2003 bezig zijn geweest aanslagen voor te bereiden op politici. Behalve premier Balkenende en vice-premier Zalm staan ook fractievoorzitter Herben van de LPF en de directie van de Nederlandse Moslimomroep op zijn dodenlijstje.
In het strafdossier van W. staat dat hij in september 2003 onder de naam Mujaheed het volgende heeft gezegd tijdens een chatsessie: "Ik heb wat mensen op mijn dodenlijstje, zij gaan er zeker aan. Wat te denken van Hirsi Ali, Jaap de Hoop Scheffer, Matt Herben, Balkenende, Zalm en al die nepmoslims in de partijen, de NMO-directie. De onthoofding van de MP op video dat is relax." De Rijksvoorlichtingsdienst wilde hier namens Balkenende donderdag geen reactie op geven.
Jason vertelt ook over zijn opleiding in een Pakistaans trainingskamp waar hij een basistraining zou hebben gekregen. "Ik ga zoveel mogelijk jongens ronselen om daarheen te sturen Inshallah. Ik kan een kalasnikov geblinddoekt uit elkaar halen..."
W. zou in Abdul-Jabbar van de Ven een inspirator hebben gezien. Op 19 september 2003 zei W. tegen een vriend, die later die dag les zou krijgen van Van de Ven: "Ga hem vragen of het hier is toegestaan de ongelovigen te slachten en of hun rijkdom te stelen."
Het antwoord kwam later die dag en was in de ogen van W. positief. "Dat is de fatwa die ik nodig heb. Nu kan ik elke politie, minister, soldaat, officier e.d. slachten. En beroven."
Drie dagen later zou W. Van de Ven persoonlijk hebben ontmoet en met de jongeren-imam hebben gesproken over zijn terroristische plannen. Hij had van Van de Ven begrepen door te kunnen gaan met zijn plannen. Zijn chatpartner vroeg hem: Weet je het zeker? Jason antwoordde: Yep, 100 procent."
Van de Ven zei in NOVA met W. gesproken te hebben, maar niet over W.'s fatwa.
(Bron)
Ex-premier: monarchie is feitelijk nonsens

Voormalig premier Piet de Jong zegt dat 'goed nadenkende' mensen een monarchie afwijzen. In het 'Tijdschrift voor de ware democraat', een uitgave van de stichting De Republikein, zegt De Jong: "Ja, vanuit democratisch oogpunt lijkt de monarchie echt nergens naar".
De Jong was van 1967 tot 1971 minister-president namens het centrum-rechtse kabinet van KVP, CHU, ARP en VVD. De nu 89-jarige De jong is ook voormalig adjudant van koningin Juliana. De oud-premier en voormalig leider van de christen-democratische KVP (Katholieke Volkspartij) is echter zelf géén tegenstander van de Oranjes: "Republikeinen vergeten een aantal zaken. Een democratie is geen rekenkunstje. Er leven tradities in een land waar mensen waarde aan hechten. Voor hen maakt het koningshuis onderdeel uit van de geschiedenis van een land."
Volgens De Jong is onze monarchie een "gegroeide situatie", waar een deel van de bevolking zich goed bij voelt. "Mensen lezen alles wat er over het Huis van Oranje geschreven wordt. Ook over alle affaires van de laatste tijd, ja. Dat doet wel enigszins afbreuk, het volk heeft hoge verwachtingen van de Oranjes. Maar zolang de meeste mensen het koningshuis waarderen, blijft dat bestaan."
(Bron)
Seks met jongeren in Limburgs Neverland

De 57-jarige C. uit het Limburgse Hegelsom heeft dinsdag voor de rechtbank in Roermond toegegeven ontucht te hebben gepleegd met minderjarigen. De man misbruikte de kinderen in zijn woning, die hij had omgetoverd in een soort Neverland. C. wordt verdacht van mensenhandel, prostitutie van jongens, ontucht met minderjarigen en het maken en bezitten van kinderporno. De man is al twee keer eerder veroordeeld wegens ontucht en stond ook al eens terecht in Duitsland.
Officier van justitie P. van Hilten noemde de woning van C. al het Limburgse Neverland. Hiermee doelde hij op het landgoed van Michael Jackson, die binnenkort eveneens terecht staat voor kindermisbruik. Tot vorig jaar mei had de woning een fitnessruimte, sauna en zonnebanken. Een biljartkamer en een televisiekamer met een levensgrote flatscreen-tv, spelcomputer en grote banken. De kamer werd ook wel de 'blowkamer' genoemd. In de kelder stonden zoveel levensmiddelen dat het op een kleine supermarkt leek en in de tuin stonden een trampoline, scooters en quads (motoren op vier wielen). Waarschijnlijk waren dit allemaal lokmiddelen voor jongeren.
Wekelijks waren er verschillende jongens en meisjes, vooral afkomstig uit Duitsland, die hun weekeinde doorbrachten in de woning van de verdachte. C. of zijn compagnon haalde de kinderen op en bracht ze weer thuis. Af en toe kwamen ze zelfs op eigen houtje met de trein. C. stelde slechts één eis aan de bezoekers: ze moesten minimaal zestien jaar oud zijn.
Uit verklaringen van verschillende jongeren en C. zelf blijkt dat de bezoekers van alle faciliteiten gebruik mochten maken en ze goed te eten kregen. Ook voorzag de Hegelsommer ze zo nu en dan van wiet. Een ander belangrijk onderdeel van de dag was seks. Overal in de woning hadden de jongeren seks met elkaar. Soms waren er zelfs orgieën. "Ik werd de eerste keer dat ik seks had in de woning van C. helemaal sufgeneukt door vijf jongens", verklaarde een meisje tegenover de politie.
De Hegelsommer keek regelmatig toe als de jongeren seks hadden. Ook deed hij zelf mee aan de sekspartijen. Vooral met de jongens had hij regelmatig seks, erkende C. "Maar één ding. Het gebeurde allemaal puur vrijwillig. Vrijheid, blijheid. Ik heb niemand gedwongen." De verdachte zegt niet te hebben geweten dat de wet een aantal jaren geleden is aangescherpt. Voorheen was seks met jongeren tot zestien jaar strafbaar. Deze leeftijdsgrens opgeschroefd tot achttien jaar.
C. werd al langere tijd in de gaten gehouden door de politie en marechaussee. Telefoongesprekken werden afgeluisterd en er werd met camera's bij het huis gepost. In mei 2004 deed de politie een inval, na een aantal telefoongesprekken met de Duitse medeverdachte B. Hieruit werd duidelijk dat B. een nieuwe groep 'mooie jongens' zou meenemen naar het huis van C.
De zitting werd afgelopen dinsdag geschorst. Op 15 februari wordt de zaak voortgezet en zal de strafeis bekend worden.
(Bron)
Radio-crew geschorst na liedje over tsunami

Zeven medewerkers van het ochtendprogramma van de Amerikaanse radiozender WQHT-FM Hot 97 zijn geschorst vanwege een gewaagd liedje over de tsunami in Azië. Het liedje, een parodie op We are the World uit 1985, werd door veel luisteraars als schokkend ervaren. Duizenden mensen dienden een klacht in. Daarop besloot de directie van het station de programmamakers te schorsen.
You can hear God laughing, 'Swim you bitches swim', zo luidt één van de passages uit het gewraakte nummer. En in een ander stuk werd gezongen: Go find your mommy/I just saw her float by/a tree went through her head/and now the children will be sold to child slavery. Aanvankelijk kwalificeerde de directie van het radiostation het liedje wel als 'moreel onverantwoord', maar de verantwoordelijken werden vooralsnog niet op non-actief gesteld. Na vele dringende oproepen van luisteraars werd de zevenkoppige crew, waaronder de presentatrice Miss Jones, echter toch geschorst.
Het is niet de eerste keer dat WQHT-FM Hot 97 op omstreden wijze in het nieuws komt. Eerder werden al twee presentatoren geschorst vanwege misplaatste opmerkingen rond het overlijden van de R&B-zangeres Aaliyah. Ook werd een presentator van Sky Sports deze week de laan uitgestuurd na een grap over de tsunami.
(Bron)
Luchtaanval op Darfur eist zeker honderd levens

ADDIS ABEBA - Zeker honderd mensen zijn omgekomen door een luchtaanval op een plaats in de Sudanese regio Darfur. Dat zei een woordvoerder van de Afrikaanse Unie (AU) donderdag. De zegsman baseert zich op waarnemers van zijn organisatie ter plaatse. De aanval had plaats in de nacht van woensdag op donderdag. De woordvoerder noemde het "de ergste aanval in recente maanden".
Volgens welingelichte bronnen was Shangel-Topayi nabij de stad al-Fashir in Noord-Darfur het doelwit van de luchtaanval. Hulporganisaties hebben de Sudanese luchtmacht al eerder beschuldigd van het bombarderen van dorpen in Darfur. De AU ziet toe op een bestand in de regio. De AU-zegsman wilde geen schuldige aanwijzen, maar stelde dat de regering dit soort aanvallen in het verleden vaker heeft gepleegd.
(Bron)
Slapende toerist wordt aangezien voor lijk

De Bredase politie is gisteren twee maal uitgerukt, nadat zij een melding binnen kregen van een dode man die in een slaapzak op straat lag. Allebei de keren was er echter geen lijk te bekennen. Alleen een Franse toerist, die rustig wilde slapen.
Een 44-jarige man uit Parijs lag lekker een dutje te doen op de begraafplaats in Breda. De gealarmeerde agenten maakten de man wakker, maar deze reageerde kwaad op de onderbreking. Enige tijd later werd de man gesignaleerd in een bos in Zundert. De Fransoos reageerde verontwaardigd op alle aandacht: "Ik kom nooit meer naar Nederland. Je kunt hier niet eens rustig slapen." Vervolgens pakte hij zijn slaapzak en vertrok, waarschijnlijk op zoek naar een rustiger plekje.
(Bron)
Van genocide verdachte Van Anraat komt vrij

DEN HAAG - De Nederlandse zakenman F. van Anraat, die wordt verdacht van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden en volkerenmoord in Irak, komt voorlopig vrij. De raadkamer van het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag besloten zijn voorlopige hechtenis te schorsen.
Dat heeft zijn advocaat J. van Schaik gezegd. De vermoedelijke handlanger van de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein zat sinds zijn arrestatie op 6 december 2004 in Nederland vast.
(Bron)
'Tongzoenen is gezondheidsrisico'

Zweedse onderzoekers die onderzoek deden naar mondhygiëne, hebben eens kritisch gekeken naar de biologische effecten van de tongzoen en komen daarbij tot een schokkende conclusie: het mag dan door veel mensen als plezierig worden gevonden, het is allesbehalve gezond.
Tijdens één enkele toenzoen worden meer dan 40.000 parasieten en zo'n 250 verschillende bacteriesoorten uitgewisseld. Daarnaast verwisselt er 0,7 gram eiwitten, 0,45 gram vet en 0,19 gram overige organische stoffen van eigenaar.
Het onderzoek werd mede uitgevoerd naar aanleiding van een aangekondigde recordpoging om op Valentijnsdag (14 februari) het record van de langstdurende tongzoen te verbeteren. Het huidige record staat op 30 uur 59 minuten en 21 seconden en stamt al weer uit 2001.
Toch zit er ook nog een positief kantje aan het geven van een tongzoen: je verbrandt er een hoop caloriën mee. Zo zullen de winnaars van de gestelde recordpoging, indien zij het record evenaren of verbeteren, elk zo'n 7436 caloriën hebben verbrand.
(Bron)
Marokkaans parlementslid fraudeert gemeente Utrecht

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan van aanzienlijke fraude met een bijstandsuitkering. Volgens de gemeente gaat het om een echtpaar waarvan de man in Marokko parlementslid is. Dat heeft de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag bekendgemaakt.
Het echtpaar heeft van 1992 tot 2002 ten onrechte een uitkering in Utrecht ontvangen. De gemeente denkt voor ruim 130.000 euro te zijn benadeeld.
[Da's wel een riante uitkering geweest dan.]
Uit onderzoek van de sociale recherche bleek dat het echtpaar in Marokko eigenaar is van een aantal woningen met een waarde van ruim 400.000 euro. Ook zijn zij in dat land mede-eigenaar van een pluimveebedrijf. De eigendommen zijn niet aan de gemeente gemeld.
Daarnaast bekleedt de man sinds 1997 betaalde politieke functies in het land van herkomst, eerst als gemeenteraadslid en later als parlementslid. De gemeente Utrecht vordert het uitbetaalde geld terug.
(Bron)
Politie waarschuwt voor uitzetten detectiepoorten

DEN HAAG - Politie Haaglanden heeft woensdag alle andere politiekorpsen, detailhandel en beveiligingsbedrijven gewaarschuwd voor winkeldieven die detectiepoorten kunnen uitzetten.
Een woordvoerder van de Haagse politie zei donderdag dat de dieven dat doen met een klein apparaat dat niet opvalt, omdat ze het in een schoudertas met zich meedragen.
Aanleiding voor de waarschuwing was de aanhouding van twee vermeende winkeldieven, woensdag in Leidschendam. De verdachten bleken een dergelijk apparaatje bij zich te hebben. Het toestel ziet er professioneel uit en het vermoeden bestaat dat er meer van in omloop zijn, meldde de woordvoerder.
Mogelijk worden ze verstrekt aan winkeldieven die min of meer in georganiseerd verband werken. Vandaar de waarschuwing aan andere politiekorpsen. De politie heeft het apparaat diverse keren getest en steeds bleek het winkelalarm niet af te gaan. Het is nog niet duidelijk hoe het precies werkt. De mannen waren ook voorzien van een hulpmiddel waarmee ze labels van kledingstukken konden halen.
In de regio rond Den Haag stuitte de politie in november al eens op een dergelijk toestel om alarmpoortjes uit te zetten. Dat zag er echter niet zo professioneel uit als hetgeen de verdachten van woensdag bij zich hadden.
Vaak blijken de 'georganiseerde' winkeldieven afkomstig te zijn uit Oost-Europese landen, aldus de politiewoordvoerder. Zij hebben het vooral voorzien op parfum, juwelen en kleding. De twee mannen die de politie woensdag arresteerde, komen uit Duitsland en Slovenië.
(Bron)
AIVD houdt informatie achter voor justitie

AMSTERDAM - Bij het Openbaar Ministerie (OM) bestaat grote irritatie over de werkwijze van de inlichtingendienst AIVD in onderzoeken naar islamitisch terrorisme. De dienst houdt voor het OM informatie achter in onderzoek naar verdachte moslims. Ook bestaan vermoedens dat de dienst de inzet van infiltranten verzwijgt.
Dat blijkt uit dossiers van deze zaken en reacties van betrokkenen. Ook bij het ministerie van Justitie groeit de onvrede over de werkwijze van de inlichtingendienst. De manier waarop de AIVD omgaat met informatie levert grote problemen op voor het Openbaar Ministerie, dat op dit moment vier grote rechtszaken heeft lopen die zijn begonnen met tips van de geheime dienst.
Zo weigert de inlichtingendienst grote hoeveelheden informatie vrij te geven over de AIVD-tolk Outman Ben A., die wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen. Ook andere relevante stukken voor deze strafzaak, zoals het personeels- en screeningsdossier en een intern onderzoek van de dienst worden niet vrijgegeven. Vandaag zal de rechter beslissen of de AIVD informatie moet vrijgeven. Als de dienst weigert, zal de zaak waarschijnlijk stranden.
Het Amsterdamse parket, dat verantwoordelijk is voor de vervolging van Mohammed B., de vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh, heeft ook een probleem met de dienst. Voor het onderzoek naar gangen van B., die woensdag voor de rechter moet verschijnen, wilde het OM informatie van de AIVD over het verleden van B. De AIVD, die hem al langer in beeld had, wil volgens betrouwbare bronnen niet alle gevraagde informatie verstrekken.
Ook uit het strafdossier van de leden van de Hofstadgroep blijkt dat de AIVD informatie achterhoudt over dit netwerk van radicale moslims. Het huis in het Haagse Laakkwartier waar begin november twee leden van de groep werden opgepakt, is ruim drie maanden afgeluisterd en geobserveerd. Van die informatie is vrijwel niets terug te vinden in het dossier dat in het bezit is van de Volkskrant.
Uit het dossier blijkt dat een op 8 november afgeluisterd gesprek tussen Jason W., Ismail A. en een onbekende derde verdachte de directe aanleiding is geweest voor de inval. In dat gesprek waarin de jongens zich presenteren als de 'Divisie Islamitische Jihad in Nederland', worden bedreigingen geuit aan het adres van Kamerleden Hirsi Ali en Wilders, en aan de Amsterdamse bestuurders Cohen en Aboutaleb.
Jason W. en Ismail A. zijn na een lang beleg van het huis in het Laakkwartier aangehouden, maar de derde verdachte is spoorloos. Dit voedt vermoedens dat de onbekende derde een informant is van de AIVD. De advocaten van de verdachten hebben hierover inmiddels vragen gesteld aan het Openbaar Ministerie.
(Bron)
Kosten medicijngebruik dalen

DEN HAAG - Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog hebben Nederlanders voor minder geld aan medicijnen geslikt. Onder andere door het gebruik van merkloze geneesmiddelen daalden de medicijnkosten in 2004 met 130 miljoen euro. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) donderdag gezegd.
Vorig jaar bedroegen de totale kosten van het medicijngebruik in Nederland 4,42 miljard euro. In 2003 was dat nog 4,55 miljard. De daling is volledig te danken aan een verlaging van de kosten van geneesmiddelen.
De kosten daalden met ongeveer 500 miljoen euro door het gebruik van merkloze medicijnen. Sinds 2004 verstrekken apothekers waar mogelijk deze geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen. Merkloze medicijnen zijn gemiddeld 37,5 procent goedkoper.
Daarnaast hebben apothekers een deel van hun kortingen die ze krijgen van de groothandel en de industrie doorberekend in de prijs. Dat leverde nog eens 200 miljoen euro op, aldus de belangenorganisatie van apothekers.
De totale besparing van 700 miljoen werd grotendeels teniet gedaan door een stijging van het gebruik van medicijnen. Evenals in voorgaande jaren nam het totale gebruik in 2004 toe met een gestage 10 procent. De groei is vooral toe te schrijven aan de vergrijzing, zegt de KNMP. Toch hield een gemiddeld huishouden vorig jaar een besparing over van ongeveer 100 euro, zegt voorzitter M. van Weelden van de KNMP.
Eind vorig jaar heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid met de industrie, verzekeraars en apothekers nieuwe afspraken gemaakt over de prijzen van geneesmiddelen. Doel is ook de prijzen van merkmiddelen te verlagen. Hoogervorst hoopt op een besparing van 685 miljoen euro in 2005.
Omdat vorig jaar 700 miljoen euro is bespaard, hoopt de KNMP dat de minister afziet van verdere maatregelen om de kosten van medicijnen te verminderen. Vooral proeven waarin drogisten medicijnen mogen verkopen zijn een doorn in het oog van de belangenorganisatie. Apothekers voorkomen dat mensen een combinatie van medicijnen slikken die gevaarlijk is voor hun gezondheid, betoogt de KNMP.
(Bron)
Kamer wil notoire dierenbeul dierenbezit verbieden

DEN HAAG - Iemand die herhaaldelijk dieren mishandelt, moet bij wet worden verboden een dier te bezitten. Een ruime Kamermeerdeheid steunt een pleidooi hiervoor van LPF-Kamerlid Eerdmans. Hij heeft de ministers Donner (Justitie) en Veerman (Landbouw) gevraagd de wet aan te passen.
Willen de bewindslieden deze stap niet zetten, dan zal Eerdmans zelf een wetsvoorstel indienen, zei hij donderdag. Justitie kan een dierenbeul nu een boete en in ernstige gevallen een gevangenisstraf opleggen. Eerdmans wil dat wie een tweede keer betrapt wordt op dierenmishandeling ten minste tien jaar geen (huis)dier mag hebben.
[Hoe controleer je dat? En als ze het tòch doen?]
CDA-Kamerlid Ormel vindt dat een verbod om dieren te houden bij de gewenste "harde aanpak" van notoire dierenbeulen behoort. Evenals de fracties van PvdA, D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie en Groep Wilders steunt hij het plan van de LPF. Hij pleit wel voor "zorgvuldigheid". "Als dierenarts maak ik het mee dat mensen worden uitgemaakt voor dierenbeul, terwijl ze dat niet zijn", zegt Ormel. Een onafhankelijke rechter moet de straf in zware gevallen uitspreken.
Kamerlid Eerdmans kan het niet verkroppen dat de strafmaat voor dierenmishandeling vergeleken kan worden met het bekrassen van een auto. Zeker als het om notoire dierenbeulen gaat, moet die straf omhoog en moet hun worden verboden een dier te hebben. "Je snijdt ze dan de pas af. Dierenbeulen zijn ongelooflijk zieke mensen", zegt Eerdmans.
Samen met de Kamerleden Vos (GroenLinks), Van Velzen (SP), Van der Ham (D66), Wolfsen (PvdA), Rouvoet (ChristenUnie) en Wilders (Groep Wilders) heeft hij het verzoek bij de twee ministers ingediend. Aanleiding hiervoor is de recente inbeslagname van verwaarloosde pony's, dertig honden en ruim honderd duiven in het Overijsselse Dalfsen. Bij de dierenbezitter waren al eerder verwaarloosde dieren in beslag genomen.
De Dierenbescherming juicht het toe dat de Kamerleden de notoire dierenbeulen willen aanpakken. Een woordvoerder stelt dat zijn organisatie met het verbod op dierenbezit in deze gevallen al vaker Groot-Brittannië als voorbeeld heeft gesteld. "Daar gebeurt dat al met de regelmaat van de klok."
Volgens hem zijn er twee groepen mensen die met verwaarlozing of mishandeling van dieren telkens weer in de fout gaan: zij die simpelweg niet voor dieren kunnen zorgen en "echte boeven".
(Bron)
Kind regeert steeds meer in het gezin

HOOFDDORP - Kinderen krijgen steeds meer zeggenschap in het gezin. Dat blijkt uit een onderzoek onder zevenhonderd ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar in opdracht van uitgever Sanoma.
Maar het kroost heeft het nog niet helemaal voor het zeggen, de meeste ouders zoeken naar een balans tussen hun eigen regels en de wensen van de kinderen.
Bijna 60 procent van de ouders vindt dat hun kind(eren) niets te kort mag komen. Hetzelfde percentage zegt dan ook meer geld uit te geven aan het kind dan aan zichzelf. Dat geldt bijvoorbeeld bij de dagelijkse boodschappen.
De helft van de ouders houdt rekening met wat het kind leuk of lekker vindt, maar nog belangrijker is of het product goed en gezond is. 78 procent let daarop.
Zoals een uitgever betaamt, heeft die ook laten onderzoeken hoe het staat met het leesgedrag van jonge kinderen en vooral hun ouders. Negen van de tien kinderen blijkt het leuk te vinden dat ouders hen voorlezen. Van de ouders zegt 85 procent dat regelmatig te doen, vrouwen iets vaker dan mannen.
De computer speelt ook een grote rol in jonge gezinnen. Volgens de ouders vindt de helft van de 1-jarigen de computer al leuk en geldt dat voor bijna alle 5-jarigen (93 procent).
(Bron)
Negentigjarige opgepakt voor huiselijk geweld

SITTARD - De politie heeft woensdagmiddag een 90-jarige inwoner van Sittard opgepakt omdat hij de woning van zijn 81-jarige ex-vriendin was binnengedrongen door een ruit van de voordeur te vernielen. Vervolgens gaf de man zijn ex enkele rake klappen. Dat meldde de politie donderdag.
Het was al de derde keer in een maand dat de hoogbejaarde man zijn vroegere vriendin molesteerde. Ook stalkte hij haar en schreef diverse "voor de vrouw onprettige" brieven, aldus de politie. "Kennelijk kan hij het niet verkroppen dat zijn ex-partner de relatie heeft verbroken", zei een woordvoerder van de politie. De man is in verzekering gesteld.
(Bron)
Mobieltje redt leven bij straatroof

AMSTERDAM - Een 39-jarige Amsterdammer heeft mogelijk zijn leven te danken aan een mobieltje dat hij woensdag om zijn nek had hangen. Op de telefoon ketste een mes af waarmee een belager de man probeerde neer te steken. Dat liet de politie donderdag weten.
Het slachtoffer was aan het werk in een parkeergarage aan het Gulden Winckelplantsoen toen een jongeman hem bedreigde en geld eiste. De belaagde man weigerde zijn geld af te staan. Vervolgens besprong en stak de straatrover hem.
"Er ontstond een worsteling waarna de dader vluchtte", aldus de politie. Het slachtoffer kwam er met wat kleerscheuren en een zwaarbeschadigd mobieltje goed vanaf.
(Bron)
Vrouw achtervolgt politieagenten met messen

STIENS - Een 32-jarige vrouw uit Stiens (Friesland) heeft woensdagavond twee politieagenten achtervolgd met twee messen. De politie kwam bij de dame aan de deur omdat ze de hele avond het nummer van de politie en het alarmnummer 112 belde. Nadat de vrouw met peperspray was bespoten, nam de politie haar mobieltjes en twee vaste telefoons in beslag, zo meldde de politie donderdag.
De vrouw begon woensdagavond vanaf 18.30 uur contact te zoeken met de politie. Elke vijf minuten werd 112 gedraaid, terwijl ze daarnaast continue het nummer van de politie Friesland belde. Om 22.00 uur had de politie er genoeg van en gingen agenten naar het huis van de vrouw.
Ze wilde de dienders echter niet binnenlaten en begon te schelden. Daarbij dreigde ze zichzelf iets aan te doen. Met twee messen in haar handen viel de vrouw de politieagenten aan. Met peperspray wisten de agenten haar te bedaren. De dame is opgepakt op verdenking van bedreiging van agenten.
(Bron)
'Internetcookies schenden Europese privacyregels'

GRONINGEN - Het gebruik van internetcookies is in strijd met alle binnen de EU geldende privacyregels. Dat staat in een afstudeeronderzoek van een Groningse studente Informatiekunde naar het verzamelen van persoonlijke gegevens op internet.
Cookies worden gebruikt om de bezoekers van internetpagina's te volgen en te identificeren. Ze kunnen informatie bevatten als datum/tijd van bezoek, namen van bezochte pagina's of gekochte producten.
Tot nog toe waren er volgens hoogleraar informatiekunde J. Nerbonne van de Rijksuniversiteit Groningen geen onderzoeksresultaten beschikbaar over de aard en het aantal van gegevens die internetpagina's met cookies verzamelen.
(Bron)
Werkstraf voor 'Hirsi Ali-rappers'

DEN HAAG - De politierechter in Den Haag heeft donderdag twee rappers van Den Haag Connection (DHC) veroordeeld voor de bedreiging van het Tweede- Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. De 23-jarige H.L. en de 25-jarige R. el H. uit Den Haag kregen werkstraffen van 150 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf.
De Hagenaren hadden in een zogeheten diss geschreven dat ze de nek van Hirsi Ali wilden breken en dat een liquidatie van en een bomaanslag op het VVD-Tweede-Kamerlid in voorbereiding was. De gewelddadige rap werd via internet verspreid.
De DHC'ers hebben de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden met het lied, zo vindt de rechter. De diss bestaat namelijk louter uit ernstige bedreigingen.
Tijdens de behandeling van hun zaak twee weken geleden benadrukten de verdachten dat ze het lied niet zelf op het internet hadden geplaatst. Ze zouden de song slechts voor zichzelf hebben geschreven omdat ze nogal gefrustreerd waren over de scherpe uitlatingen van de politica over moslims. Ze zouden niet hebben gewild dat de rap in de openbaarheid kwam.
Volgens raadsman V. Koppe was hun handelen dan ook niet strafbaar. Bovendien betoogde hij dat het maken van een rap binnen de vrijheid van meningsuiting valt. De advocaat was het met het Openbaar Ministerie (OM) eens dat de vrijheid van artistieke expressie geen vrijbrief is om lukraak te beledigen, maar stelde dat grof taalgebruik en belediging een essentieel onderdeel van de rapcultuur is.
De rechter is echter van mening dat een en ander wel voor rekening van de rappers komt. Er is weliswaar geen bewijs dat ze de diss zelf hebben verspreid, maar blijkbaar hebben zij er ook niet voor gezorgd dat niemand anders aan de rap kon komen en hem verspreiden. Bovendien hebben ze geen afstand genomen van hun uitingen, maar juist in het openbaar de verantwoordelijkheid op zich genomen door in het tv-programma NOVA te verschijnen.
Het OM eiste twee weken geleden een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen de mannen. De voorwaardelijke celstraf viel lager uit, omdat de twee Hagenaars nog niet eerder met justitie in aanraking waren geweest en zij achteraf hun excuses hebben aangeboden.
(Bron)
'Nederlander wel bereid langer door te werken'

AMSTERDAM - Nederlandse werknemers zijn bereid tot de leeftijd van 66 door te werken. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van verzekeraar Axa. De pensioengerechtigde leeftijd ligt nu nog op 65 jaar. Vorig jaar ontstond er kritiek toen het kabinet liet doorschemeren de aow-leeftijd naar 67 jaar te willen verhogen.
Het onderzoek werd uitgevoerd in de vijftien belangrijkste industrielanden. Alleen in Groot-Brittannië en Canada zijn mensen bereid langer door te werken dan in Nederland. De animo om langer door te werken is het laagst in Italië, de VS en Portugal: ondervraagden uit die landen noemen 62 jaar als gewenste pensioenleeftijd.
"Als het moet dan moet het. Men is dus wel bereid langer door te werken. Nederlanders hebben behoorlijk goed in de gaten dat het economisch noodzakelijk is", zegt een woordvoerder van Axa in de krant. De verzekeraar ziet daar grote voordelen in: "De aow-premies en de pensioenopdracht kunnen omlaag, waardoor de koopkracht toeneemt."
Nederlanders zouden zonder economische noodzaak overigens het liefste op hun zestigste stoppen met werken. Gemiddeld ontvangen gepensioneerde Nederlanders 1734 euro per maand, terwijl voor de huishoudelijke uitgaven maandelijks 1509 nodig is. Alleen in Canada liggen de pensioeninkomsten hoger.
(Bron)
Tot 10 jaar cel voor verkrachtingen in pornoloods

LELYSTAD - De rechtbank in Lelystad heeft donderdag in de zogenoemde Kraggenburgse pornozaak gevangenisstraffen opgelegd variërend van vijf tot tien jaar. De leden van de pornobende zijn schuldig aan ontvoering, verkrachting en het dwingen tot seks met dieren. Dat gebeurde in het voorjaar van 2004 met drie vrouwen in een loods in Kraggenburg.
De 36-jarige hoofdverdachte P.M. uit België is ook schuldig bevonden, maar zijn strafmaat hebben de rechters nog niet bepaald. De rechtbank houdt er "ernstig rekening mee dat hij een psychische stoornis heeft", maar een psychologisch rapport ontbreekt.
(Bron)
Mammoet

Bouwvakkers uit Mexico zijn op archeologisch wereldnieuws gestuit. Al gravende vonden de mannen een eeuwenoud skelet van een mammoet. Het unieke exemplaar is tienduizend jaar oud. Experts van het Nationaal Antropologisch Instituut hebben het graafwerk van de bouwvakkers overgenomen.
(Bron)

woensdag, januari 26, 2005

Vanaf september bezig. Aanvraag, klopt niet, nog een aanvraag, ineens weer wat anders nodig, nieuwe aanvraag met een enorme klont kopietjes uiteindelijk ingediend op 29 november.
Begin januari gebeld: ja, over 2 weken zou de brief komen, want het was 13 december toegekend, bedragen werden niet telefonisch doorgegeven.
Vandaag was ik het zat. Maar weer gebeld. Ja, nee, dat klopte allemaal, want kijk, er wordt altijd aan het eind van de maand betaald. Alleen in december, vanwege de feestdagen, iets eerder. Dus toen viel ik net buiten de boot. Maar op 21 januari (is dat het eind van de maand??) is het overgemaakt, dus tussen 28 en 31 januari moet het op mijn rekening staan.
De vangnetregeling voor oktober, november, december. Waardoor mijn totale maand'inkomen' met ruim 17% stijgt.
Even lucht.
Volgende maand opnieuw aanvragen.
Honderden stageplekken voor Amsterdamse jongeren

AMSTERDAM - Het bedrijfsleven in Amsterdam creëert dit jaar zeshonderd extra stageplekken en leerwerkbanen om te voorkomen dat jongeren zonder diploma op straat komen te staan en mogelijk het criminele pad opgaan of gaan radicaliseren.
Met leerbanen en stages kunnen de jongeren gemakkelijker werk vinden en zijn ze gemotiveerder om te werken. "Ze horen erbij en zijn belangrijk", aldus de gemeente Amsterdam woensdag.
Burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb deden onlangs al een oproep aan het bedrijfsleven om extra stageplaatsen te creëren. Vooral allochtone scholieren hebben door vooroordelen moeite met het vinden van een stageplek. Na de moord op Theo van Gogh wil de gemeente er alles aan doen om bepaalde groepen jongeren mee te laten doen in de samenleving.
De gemeente maakte al eerder bekend zelf voor vierhonderd plaatsen te zorgen. Daarnaast heeft de gemeente in het kader van het 'MKB-Leerbanenproject' samen met het bedrijfsleven, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en vmbo- en mbo-scholen binnen een jaar ruim duizend leerbanen aangeboden aan scholieren.
Volgens Aboutaleb zijn er nog altijd veel ondernemers die het moeilijk vinden met stageplaatsen te beginnen. "De verplichte regels voor certificering en begeleiding worden als hinderlijk ervaren." Bij staatssecretaris Rutte van Onderwijs pleit hij ervoor om dat te veranderen.
(Bron)
Microsoft pakt piraterij Windows aan

SEATTLE - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft woensdag maatregelen aangekondigd die de piraterij van zijn besturingssysteem Windows moeten bestrijden. Gebruikers van Windows moeten vanaf halverwege dit jaar de echtheid van de XP-versie aantonen als zij hun software op tijd van onderhoudsbeurten willen voorzien. De echt noodzakelijke verbeteringen voor de veiligheid blijven voorlopig zonder die verplichting verkrijgbaar.
Microsoft zal in februari een programma dat sinds vorig najaar is getest bij Engelstalige klanten, flink uitbreiden. Om gebruikers over te halen hieraan deel te nemen, krijgen klanten gratis software en korting op andere softwareproducten van Microsoft, zoals games, aangeboden.
In de landen China, Noorwegen en Tsjechië, waar veel illegale kopieën van Windows circuleren, kunnen gebruikers tegen een korting op een legale versie overstappen. Microsoft zegt dat alle softwarepiraterij jaarlijks een schadepost van enkele miljarden dollars oplevert. Windows is het vlaggenschip van het concern.
(Bron)
Vrouw doodgestoken in portiekwoning

ROTTERDAM - Een vrouw uit Rotterdam is woensdag door een steekpartij in haar woonplaats om het leven gekomen. Zij werd in een portiekwoning door een nog onbekende persoon neergestoken. De steekpartij gebeurde omstreeks 17.00 uur in de Utenhagestraat. De vrouw overleed ter plaatse aan haar verwondingen.
De dader is voortvluchtig. Volgens de politie ligt de toedracht van de steekpartij mogelijk in de relationele sfeer.
(Bron)
Air marshals voorlopig van boord

SCHIPHOL - De zogenoemde air marshals vliegen voorlopig niet meer mee met vluchten van KLM en Martinair. Dat hebben diverse bronnen in de luchtvaartwereld woensdag gezegd.
De proef met deze bewapende luchtvaartagenten, die in juli is begonnen, is onlangs afgelopen. Het is nog maar de vraag of de air marshals weer terug aan boord komen.
De bijzondere agenten vlogen in burgerkleding op vluchten van en naar de Verenigde Staten. Ze moesten een eventuele kaping voorkomen of proberen in de kiem te smoren. De overheid bepaalde op welke vluchten de air marshals werden ingezet. Ze kregen een klein vuurwapen mee.
(Bron)
Huwelijken stranden snelst op Texel

Wie getrouwd is én op Texel woont heeft grote kans binnen nu en elf jaar weer vrijgezel te zijn. Het aantal scheidingen ligt op dit eiland de helft hoger dan in de rest van Nederland. Verder duurt een gemiddeld huwelijk op Texel 11 jaar. Landelijk is dat 13,6 jaar.
Redenen zijn er te over, maar vreemdgaan is toch de grootste boosdoener. Zo zorgen de vele toeristen die Texel bezoeken voor verleidingen onder de eilandbewoners. Ook werken veel Texelaren in de horeca en daar neemt men het niet zo nauw met de huwelijkse trouw. Verder wordt er onder elkaar het een en ander gerotzooid, vooral tijdens Ouwe Sunderklaas verandert het eiland in een Sodom en Gomorra. Dit decemberfeest is het toneel van verkleed- en zuippartijen en menig huwelijk strandt niet veel later.
(Bron)

Als we het toerisme op Texel nou gewoon verbieden, worden die arme Texelaars niet meer blootgesteld aan verleidingen die ze niet kunnen weerstaan.
'Depressieve mensen moeten gaan wandelen'

Mensen die last hebben van depressiviteit moeten wat vaker een blokje om lopen. Dat adviseert een commissie uit de psychische hulpverlening. De commissie vindt dat er te vaak pillen worden voorgeschreven. Een goed gesprek, hardlopen of wandelen zou in veel gevallen minstens net zo goed werken.
De commissie werd in 1999 opgericht op initiatief van het ministerie van Volksgezondheid. Doel was de beroepsgroepen uit de psychische hulpverlening zelf een richtlijn te laten opstellen. Ook patiëntenorganisaties en apothekers werden bij de besluitvorming betrokken. De commissie kwam tot de conclusie dat psychiaters, psychologen en artsen licht depressieve patiënten minder vaak antidepressiva voor moeten schrijven en nieuwe behandelmethodes dienen toe te passen. De laatste jaren is gebruik van antidepressiva juist sterk toegenomen.
Voor patiënten met zwaardere psychische problemen gelden de aanbevelingen niet. De commissie vindt dat zij juist accurater moeten worden doorverwezen naar psychotherapeuten of juist wel medicijnen moeten krijgen. Verwacht wordt dat de meeste betrokkenen zich aan de richtlijnen gaan houden.
(Bron)

Het kenmerk van depressie is uiteraard dat je jezelf heel makkelijk zover kunt krijgen dingen te doen. Geen enkele moeite dus, zo'n wandelingetje.
Wijn dreigt gemeenten over belastingen

DEN HAAG - Het kabinet overweegt de gemeentelijke belastingvrijheid in te perken als de lokale lasten in 2005 opnieuw fors stijgen. Dat blijkt uit uitspraken van staatssecretaris J. Wijn (CDA) in het blad Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW.
"Gemeentelijke autonomie betekent wat mij betreft niet automatisch dat gemeenten ook de bevoegdheid moeten houden om zélf belastingen te heffen", zegt Wijn. Dit jaar neemt het kabinet een besluit over de vrijheid van gemeenten om belasting te heffen bij burgers en bedrijven.
"Als die discussie wordt gevoerd in een context van grote stijgingen van de lokale lasten in 2005, waarvan we niet kunnen uitleggen waarom deze nodig zijn, dan heeft dat ongetwijfeld invloed op de opstelling van het kabinet in deze kwestie", spreekt Wijn dreigende taal.
Forum constateert op basis van een 'representatief onderzoek' dat de onroerendzaakbelasting voor burgers dit jaar opnieuw fors omhoog gaat, met 3,5 procent. Voor bedrijven gaat de OZB voor het vierde jaar op rij nog sterker omhoog. Zij betalen 5 procent meer in vergelijking met 2004.
Uit het onderzoek blijkt dat er grote verschillen bestaan tussen gemeenten. Veel gemeenten houden de belastingen op hetzelfde niveau, of weten de lasten zelfs omlaag te drukken. Nog veel meer gemeenten verhogen hun inkomsten uit belastingen met 10, 20 tot zelfs 30 procent.
"In de periode van 1996 tot 2004 zijn de gemeentelijke lasten bijna twee keer zo hard gestegen als het bruto binnenlands product", aldus Wijn. "De provinciale lasten zijn in die periode verdubbeld en de waterschapslasten zijn met de helft gestegen." Wijn vindt het gek dat de lokale lasten in Nederland toenemen, terwijl ze in andere lidstaten in de Europese Unie relatief omlaag gaan.
(Bron)
Haarlemmermeer weigert UMTS-mast in woonwijk

HOOFDDORP - De gemeente Haarlemmermeer weigert het bedrijf KPN Mobile een vergunning te geven voor de bouw van een UMTS-mast in de nieuwbouwwijk Getsewoud-Zuid in Nieuw-Vennep. De gemeente gaat met KPN praten over een andere plek, zo is woensdag bekendgemaakt.
Vorige week sprak de meerderheid van de gemeenteraad in Haarlemmermeer zich al uit tegen de plaatsing van UMTS-masten in woongebieden, zolang er geen duidelijkheid over de risico's voor de volksgezondheid is. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat standpunt nu overgenomen.
Het besluit van de gemeente is in strijd met het landelijk beleid. Het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer vinden de risico's van UMTS-straling op dit moment niet zo groot dat ze de plaatsing van masten willen verbieden.
In Europees verband loopt er een onderzoek naar de schadelijkheid van de straling. De uitkomst daarvan wordt eind dit jaar verwacht. Haarlemmermeer wil daar niet op wachten en heeft daarom UMTS-masten in woongebieden verboden.
(Bron)
Rita Verdonkeremanen heeft het over binding. Binding doe je met een touwtje, toch?

Pleidooi voor vrije religieuze dag naar keuze

Staatssecretaris Karien Van Gennip van Economische Zaken pleit vandaag in dagblad Trouw voor een religieuze feestdag naar keuze, waarop een werknemer vrij zou moeten kunnen krijgen. Zo zouden bijvoorbeeld moslims tijdens het jaarlijkse suiker- en offerfeest een vrije dag kunnen opeisen en joden met de Chanoeka. Volgens de CDA-politica zou het moeten gaan om twee vrije dagen per jaar. Werkgevers hebben nu het recht de vrije dag te weigeren als werknemers erom vragen. In de CAO's zou volgens de staatssecretaris het recht op de keuzedagen moeten worden vastgelegd.
Van Gennip meent dat een religieuze vrije dag naar keuze de integratie zal bevorderen. "Dat betekent begrip en respect voor elkaar en dat betekent ook dat iedereen zijn of haar geloof moet kunnen eren." De Raad van Kerken deed elf jaar geleden al een soortgelijk voorstel.
Vorig jaar stelde De Groenen in Duitsland iets soortgelijks voor (van het Suikerfeest een nationale feestdag te maken). Een meerderheid van de Duitse politiek was echter tegen. Bij die gelegenheid zei Ayhan Tonca, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, dat volgens hem Nederlandse moslims niet op zo'n voorstel alhier zaten te wachten. Hij erkende wel dat een door de regering erkende officiële feestdag van moslims een symbolisch gebaar kan zijn dat moslims er in Nederland helemaal bij horen.
Het voorstel van Van Gennip om een religieuze feestdag naar keuze te maken, verschilt met het Duitse voorstel op het punt dat het geen nationale feestdag wordt. Het gaat de CDA-bewindsvrouwe ook te ver om niet-christelijke feestdagen tot nationale feestdag te verheffen in ruil voor een christelijke feestdag: "Dat strookt niet met onze dominant christelijke cultuur."
(Bron)
Soldate bevalt geheel onverwacht

Hard werken op de stormbaan van de landmacht en al maanden niets in de gaten hebben, om twee dagen later te bevallen van een zoon. Het klinkt onwaarschijnlijk, toch overkwam het een soldate in de Tonnetkazerne in 't Harde. Zij beviel geheel onverwacht van een kerngezonde zoon.
De militaire van de elfde afdeling rijdende artillerie had geen enkel benul dat ze zwanger was. Vrijdag had ze immers nog de stormbaan met succes doorstaan, zondag lag ze te puffen op haar legeringkamer, toen ze plotseling heftige buikkrampen kreeg.
Tot haar verrassing braken haar vliezen, waarop ze kort erna beviel van een zes pond wegende baby, zo bevestigde Defensie. De gehele bevalling heeft ze in haar eentje weten te volbrengen op een legerbed, daar er niemand in de buurt was. Pas toen haar baby op haar buik begon te huilen, meldden zich enkele collega-strijdkrachten.
(Bron)
Nederland tuimelt omlaag op milieulijst

Het gaat niet goed met het Nederlandse milieubeheer. Dat blijkt althans uit een Amerikaans onderzoek waarin 146 landen worden vergeleken op 'het vermogen om het milieu in de komende decennia te beschermen'. Nederland is op de index in vrije val geraakt; in 2001 stond het nog 12e, in 2005 41e.
Nederland blijft daarmee de Verenigde Staten, die alom gezien wordt als grootste vervuiler ter wereld, maar net voor. Finland heeft volgens de lijst het beste milieubeleid. Noorwegen, Uruguay, Zweden en IJsland completeren de top vijf. "Het zijn landen met aanzienlijke natuurlijke rijkdommen en een lage bevolkingsdichtheid die de uitdagingen van ontwikkeling met succes hebben aangepakt", aldus het rapport.
De Environmental Sustainability Index (ESI) is opgesteld door de universiteiten van Yale en Columbia. De onderzochte landen werden beoordeeld op 76 punten. Daaronder vallen onder meer de kwaliteit van lucht en water, stand van de bossen en bedreigde diersoorten, milieubeleid, bevolkingsgroei, ziekte- en sterftecijfers, en internationaal overleg. België scoorde ronduit slecht en eindigde als 112e. Noord-Korea (laatste), Haïti, Taiwan, Irak en Koeweit bengelen onderaan de lijst.
(Bron)
Amsterdamse taxichauffeur neergestoken

AMSTERDAM - Een Amsterdamse taxichauffeur is dinsdagavond zwaargewond geraakt bij een overval. De man werd door een klant meerdere keren met een mes gestoken, meldt de politie woensdag. De overvaller nam de portemonnee van de man mee en vluchtte in de richting van de ringweg A10.
Het slachtoffer werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert inmiddels niet meer in levensgevaar.
Een omstander ging achter de overvaller aan, maar haakte af. De getuige ving vervolgens de zwaargewonde chauffeur op. De man ligt woensdag nog in het ziekenhuis. Een uitgebreide zoekactie heeft nog niet tot een verdachte geleid, laat de politie weten. Inmiddels is op de Thomas Prinslaan een sporenonderzoek uitgevoerd. De recherche heeft de zaak in onderzoek.
(Bron)
Bouwvakkers hebben onbedoeld 'realityshow'

Bouwvakkers in Chili zijn een locale televisie-sensatie geworden, nadat zij zonder het zelf te weten de aanzet gaven tot een 'realityshow'. De bouwvakkers waren in de hoofdstad Santiago aan het werk op een grote bouwplaats en hadden daar ter plaatse ook hun douchefaciliteiten om na de gedane arbeid het stof en vuil weer weg te spoelen. En zoals gebruikelijk tijdens het douchen, gebeurde dat naakt.
Wat de heren echter niet wisten, was dat dit allemaal goed te zien was vanuit een naast gelegen kantoorpand en een hotel. De heren werden zo, zonder het te weten, al gauw een dagelijkse attractie voor de voornamelijk vrouwelijke werknemers en gasten van de naburige panden. De populariteit van deze gebeurtenis nam zover toe, dat de locale tv-zender er lucht van kreeg en er een tv-verslag over maakte. De 'bouwvakkersrealityshow' was geboren, compleet met ooggetuigenverslagen en cijfertoekenning voor de 'prestaties onder de douche'.
Een getuige, Ana Arriagada, sprak tegenover een locale krant uit: "Toen ik dit voor de eerste keer zag, voelde ik een gevoel van schaamte, maar die lachte ik weg. Het is geweldig om te zien hoe de heren zich gedragen alsof ze gewoon thuis zijn." Ondanks dat dit soort interviews regelmatig in de kranten werden gepubliceerd, hadden de bouwvakkers nog steeds geen idee van wat er om hun heen gebeurde. Pas veel later, toen ook zij er van op de hoogte waren gesteld, konden ook zij er -ogenschijnlijk gevleid door alle succes- hun mening over kwijt: "We hadden geen idee dat dit gebeurde, maar ach, wie zijn wij om daar nog over te klagen?", reageerde een van de betrokken bouwvakkers.
(Bron)
Schrijver/tekenaar Max Velthuijs overleden

Kinderboekenschrijver en -tekenaar Max Velthuijs is dinsdag in zijn woonplaats Den Haag overleden. De schepper van Kikker is 81 jaar oud geworden. Velthuijs was aanvankelijk commercieel illustrator en brak internationaal door met zijn Kikker-boeken toen hij de zestig al was gepasseerd.
"Kikker was zijn alter ego. Een even sympathieke als naïeve optimist", reageerde uitgever Leopold op het verscheiden van de illustrator. Velthuys schreef en tekende dertien boeken over Kikker en zijn vriendjes Eend, Haas, Rat en Varkentje. De boeken werden in 27 talen vertaald. Vorig jaar kreeg de schrijver in Kaapstad de prestigieuze Hans Christiaan Andersen Prijs. "Hij maakt kinderen uit de hele wereld blij. Al meer dan veertig jaar", prees de jury hem.
(Bron)
Overvaller wil daten met slachtoffer

De Amerikaan Brent Brown uit New Castle County in de staat Delaware zal waarschijnlijk als een van de domste criminelen van 2005 de boeken ingaan. Vorige week donderdag overviel hij samen met een maat een 18-jarige bediende van een pizzarestaurant.
Al snel kreeg hij echter spijt van zijn actie. Na de overval belde de 25-jarige Brown met zijn gsm de vrouw in het restaurant op. Hij bood zijn verontschuldigingen aan maar hij wilde meer. Hij vroeg of een date met de jongedame niet mogelijk was. Die ging daar uiteraard niet op in en haakte af.
Wel gaf ze het telefoonnummer aan de politie die dan ook niet veel moeite had met het opsporen van Brown. Al snel konden hij en twee jongere medeplichtigen in de boeien worden geslagen. Brown ontkent ondertussen alles.
(Bron)
'Spinaziedeken' moet AZ - Feyenoord redden

AMSTERDAM - Een plek in de kwartfinale van de Amstel Cup is de inzet van de wedstrijd tussen AZ en Feyenoord die, als het veld bespeelbaar is, woensdagavond wordt gespeeld. Omdat het veld in de Alkmaarderhout niet beschikt over veldverwarming hebben ze in Alkmaar een andere oplossing gevonden.
Over de grasmat is een deken gelegd dat vaak in de spinazieteelt wordt gebruikt. Over de deken ligt een plastic zeil.
De deken en het zeil zorgen voor een broeikaseffect dat de vorst uit het veld moet houden. Als het de rest van de dag droog blijft, gaat het duel dan ook gewoon door.
(Bron)
Drugsoma

Een celstraf dreigt voor de 66-jarige Engelse oma Patricia Tabram, omdat ze haar buren regelmatig spacecake en cannabis-ovenschotel voorschotelde.
Aan een auto-ongeluk hield 'granny' diverse ongemakken over en de cannabis bleek een goede remedie tegen de pijn.
Op haar land stonden planten met een waarde van 850 pond.
Tabram lijkt niet onder de indruk van een mogelijk verblijf in de cel. "Als ik de bak in moet, kan ik mooi de laatste hand aan mijn boek, 'grootmoeder eet cannabis', leggen."
(Bron)
Politieman aangehouden in zedenzaak

DEN HAAG - De rijksrecherche heeft woensdag een medewerker van het politiekorps Hollands Midden in Leiderdorp aangehouden in verband met een zedenzaak. Een andere medewerker is alleen verhoord. Volgens het korps zijn de twee politiemensen verdachten in deze zaak, zo heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt.
Gedurende het onderzoek in de zedenzaak zijn de twee medewerkers buiten functie gesteld. Het onderzoek van de rijksrecherche gebeurt onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Haag.
Een woordvoerder van het OM wilde niet zeggen om wat voor zedenmisdrijf het gaat. Evenmin wilde hij vertellen waar in de politie-organisatie de twee verdachten werkzaam zijn.
(Bron)
Dierenbescherming tegen 'allergievrije kat'

DEN HAAG - Huisdieren mogen niet genetisch aangepast worden, omdat mensen hier allergisch voor kunnen zijn. Dat minister Veerman van Landbouw de deur op een kier wil houden voor een 'hypoallergene poes' is tegen het zere been van de Dierenbescherming.
"Een allergie is vervelend, maar niet van een dergelijk groot belang voor de volksgezondheid dat dieren gemanipuleerd moeten worden", schreef de Dierenbescherming woensdag in een brandbrief aan de bewindsman.
Veerman liet deze week aan de Tweede Kamer weten de hypoallergene kat, die geen allergische reacties oproept, niet op voorhand te willen verbieden op de Nederlandse markt. Het veranderen van dieren voor sport of vermaak wordt in Nederland bij wet verboden. Voor de allergievrije kat wil de minister misschien een uitzondering maken, omdat deze nuttig voor de samenleving zou kunnen zijn.
(Bron)
Planet Internet trakteert ADSL-abonnees

AMSTERDAM - ADSL-klanten van Planet Internet mogen vanaf 1 februari gratis gebruik maken van de virusscanner en firewall van de internetprovider. Tevens krijgen zij een gratis abonnement op Music Stream van Planet Internet. De provider bestaat dit jaar 10 jaar.
Abonnees van ADSL Advanced en ADSL Comfort krijgen een gratis abonnement op de muziekdienst Music Stream (ter waarde van 7,95 euro per maand). Abonnees van ADSL Standard krijgen een download-tegoed van 4 euro per maand. Op Music Stream kunnen internetters legaal muziek downloaden.
De breedbandgebruikers kunnen ook na het jubileumjaar gratis van de diensten gebruik blijven maken.
(Bron)
Geen wiet voor klanten Albert Heijn en Laurus

ZAANDAM - Het tijdschrift Nieuwe Revu geeft deze week als illustratie bij een artikel over drugs, wietzaadjes cadeau. De supermarktketens Albert Heijn en Laurus weigeren echter softdrugs aan hun klanten voor te schotelen.
"Wietzaadjes passen niet bij ons", aldus een woordvoerster van Albert Heijn. Het tijdschrift ligt vanaf woensdag wel gewoon in de supermarkten, maar zonder de zaadjes.
Supermarktketen Laurus (Super de Boer, Konmar en Edah) liet woensdagmiddag hals over kop alle exemplaren uit de winkels halen. "De Revu wil met de zaadjes provoceren tegen de politiek. Dat vinden wij niet gepast", aldus een woordvoerster, "ook willen wij voorkomen dat de zaadjes bij kinderen terecht komen."
(Bron)

dinsdag, januari 25, 2005

TT 402 Een Roemeense journalist is ontslagen omdat hij een verhaal heeft bedacht. De man schreef over een stel dat hun baby Yahoo noemde, naar de internetprovider.
Het verhaal, dat over de hele wereld de ronde deed, blijkt niet meer dan een verzinsel van een creatieve geest.
Vrouw krijgt boete voor vasthouden appel

In Engeland is een vrouw beboet voor het vasthouden van een appel terwijl ze een bocht nam. De politie hield Sarah McCaffery aan, omdat ze vermoedden dat ze met een mobieltje in de weer was.
Toen de agenten in de gaten hadden dat het geen telefoon maar een stuk fruit was, kreeg ze alsnog een boete van dertig pond. Reden: het niet volledig van haar Ford Ka onder controle hebben.
De 23-jarige pikte de boete niet en stapte naar de rechter. Die veroordeelde haar gisteren alsnog tot een boete van honderd pond en het betalen van de proceskosten. Hierbij zitten ook de kosten voor het maken van luchtfoto's voor het proces. Prijskaartje van het proces alleen: 425 pond. Haar advocaat bestempelde het vonnis als bespottelijk.
Volgens de rechter maakte de vrouw zich schuldig aan het niet goed in de hand houden van haar auto toen ze linksaf sloeg met een appel in de rechter hand. De rechter vertelde dat "het waar is dat er situaties zijn dat het perfect mogelijk is om een auto te besturen met een hand, maar dat je met een appel in de hand niet volledig controle hebt over de auto."
(Bron)
Duits extreem-rechts wil deel Nederland

Eén van de kopstukken van de Duitse extreem-rechtse politieke partij Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) wil de grenzen van zijn land op laten schuiven. Klaus-Jürgen Menzel, parlementariër in het Oost-Duitse Saksen, vindt dat de westgrens van Duitsland langs de Maas moet lopen. Nederland zou in deze plannen een groot deel van Limburg moeten afstaan.
Ook de oostgrens zou moeten worden opgeschoven. In een interview met persbureau Associated Press (AP) stelt Menzel verder dat de schuld voor de Tweede Wereldoorlog niet hoofdzakelijk bij Duitsland ligt. De Verenigde Staten zou de Duitsers de oorlog hebben opgedrongen.
De NPD zorgde vorige week al voor veel verontwaardiging in Duitsland toen de twaalf afgevaardigden van de partij in de deelstaat Saksen een minuut stilte voor de slachtoffers van de Holocaust verstoorden door demonstratief de zaal te verlaten. In een verklaring riep leider Holger Apfel op om in plaats van de slachtoffers van nazi-Duitsland de slachtoffers van de 'Holocaust door de geallieerden' te herdenken. Apfel refereerde aan het bombardement van de Saksische hoofdstad Dresden in februari 1945. In de deelstaat haalde de extreme partij bij de laatste verkiezingen 9,2 procent van de stemmen.
(Bron)

Laten we Duitsland bij Nederland voegen.
LPF'er Nawijn begint Lijst Hilbrand Nawijn

Kamerlid en voormalig LPF-minister Hilbrand Nawijn gaat zijn eigen politieke partij starten. De politicus is van plan om de nieuwe partij naar zichzelf te noemen; de Lijst Hilbrand Nawijn. Nawijn wil bescheiden beginnen, hij wil met de LHN in maart 2006 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zoetermeer.
De ex-minister van Vreemdelingenzaken en Integratie woont in Zoetermeer, waar hij voorafgaand aan zijn ministerschap in 2002 vier maanden voor het CDA in de gemeenteraad zat. De 56-jarige Nawijn streeft naar minimaal tien van de 39 Zoetermeerse zetels. Met een aantal andere partijen hoopt hij vervolgens tot een gezamenlijke landelijke lijst te komen, om in 2007 aan de Kamerverkiezingen deel te nemen.
Nawijn is vandaag in Antwerpen, waar hij vanavond een toespraak houdt op een nieuwjaarsbijeenkomst van het Vlaams Belang. Hij maakt momenteel nog deel uit van de LPF-fractie, hoewel hij enige maanden geleden al bekend maakte alle banden met de partij waarvoor hij minister was te willen verbreken. Onlangs liet hij weten graag te willen samenwerken met Geert Wilders.
(Bron)

'Nawijn wil bescheiden beginnen' - 'streeft naar minimaal tien van de 39 Zoetermeerse zetels'.
Sja.
Waddeneilanden weren buitenstaanders

NES - De waddeneilanden proberen import vanaf de vaste wal te beperken door alleen nieuwkomers toe te staan die een woning kunnen kopen van meer dan 500.000 euro. De raad van de gemeente Ameland is al akkoord met deze regeling. De andere vier eilanden willen het voorbeeld van Ameland volgen, zei de Amelandse wethouder P. IJnsen dinsdag.
De eilanden hebben naar eigen zeggen nauwelijks ruimte voor de bouw van nieuwe huizen. De ruimte die er is, willen zij voor hun eigen bevolking behouden. Mensen die geen relatie met de eilanden hebben, maar er wel economisch aan zijn gebonden, mogen wel een huis goedkoper dan 500.000 euro kopen.
Een huis op Ameland kost gemiddeld tussen 240.000 en 300.000 euro. De oude grens om niet-eilanders te weren lag op 275.000 euro. Die is niet meer van deze tijd, meent IJnsen.
(Bron)
Mensensmokkel op een na lucratiefste misdaad

Mensensmokkel, vooral van jonge vrouwen die gedwongen worden te werken als prostituee, levert na de smokkel van drugs het meeste geld op voor de georganiseerde misdaad. Dat heeft March Bell, een expert op het gebied van drugs en burgerrechten van het Amerikaanse ministerie van justitie, dinsdag gezegd.
De opbrengst loopt in de miljarden euro's per jaar. Per jaar vallen tientallen miljoenen mensen, uiteenlopend van prostituees tot 'gewone' arbeiders, ten prooi aan mensensmokkelaars, stelt Bell. Hij noemt mensensmokkel de belangrijkste mensenrechtenkwestie van tegenwoordig.
Een bordeelhouder in Zuidoost-Azië kan volgens Bell 150.000 euro verdienen aan een jonge vrouw waarvoor hij 6.000 euro heeft betaald. Op Bells ranglijst deelt mensensmokkel de tweede plaats met de smokkel van wapens.
(Bron)