zaterdag, augustus 29, 2009

Man jat date's auto tijdens eerste afspraakje

De 24-jarige April uit de Amerikaanse staat Michigan zal voorlopig niet snel weer een afspraakje met een man maken. Haar eerste date met de 23-jarige Terrance Dejuan McCoy is namelijk op een ramp uitgelopen. McCoy is er vandoor gegaan met haar auto.
Het tweetal had voor hun eerste afspraakje afgesproken in een restaurant in een voorstad van Detroit. Een week geleden liep het duo elkaar tegen het lijf in een casino in Detroit. Omdat het klikte, besloten de twee met elkaar uit eten te gaan.
In het restaurant vertelde McCoy, die April alleen kende als 'Chris', dat hij zijn portemonnee in haar auto had laten liggen en vroeg haar om de autosleutels. Deze kreeg hij, waarna hij wegscheurde in haar negen jaar oude Chevrolet Impala.
De gealameerde politie wist McCoy vrij snel op te sporen. Hij werd geïdentificeerd aan de hand van een foto, die hij naar Aprils gsm had gestuurd en zijn telefoonnummer. De 'datedief' wordt nu aangeklaagd voor het zich onrechtmatig toeëigenen van een auto, een misdrijf waar vijf jaar cel voor staat.
(Bron)
Naakte man kaapt volle schoolbus

In het Amerikaanse Atlanta heeft een naakte man gistermiddag voor heel wat opschudding gezorgd. De boze man heeft namelijk een met pubers gevulde schoolbus gekaapt. De man had net een kilometer gereden, toen een van de scholieren de kaper aanviel en de schoolbus een muur ramde.
De schoolbus stopte gistermiddag om enkele scholieren te laten uitstappen. Dit gaf de 23-jarige Arris Pitmon de gelegenheid om dichterbij te komen en via een open raam de schoolbus te betreden. De doodsbange chauffeur rende naar achteren, waarop de piemelnaakte Pitmon de controle over de bus overnam. Toen ook hij het stuur losliet en naar achteren liep, rende een scholier naar het onbemande stuur. Toen hij de naakte man wilde uitdagen, reed de bus stuurloos door tot hij van de weg afreed en crashte.
Hierop verlieten de studenten, de meeste via de nooduitgang, de schoolbus. Toeschouwers wisten de naakte kaper in bedwang te houden tot de politie kwam om hem te arresteren. Enkele scholieren moesten naar naburige ziekenhuizen worden overgebracht, hun toestand is nog onbekend.
(Bron)

Dat ie de bus kaapt is natuurlijk eng. Maar de meeste aandacht zal wel uitgaan naar het feit dat ie naakt was - alsof een puber niet weet hoe een lijf eruitziet.
KPN gul voor trouwe werknemers

De Belgische KPN-dochter BASE baart opzien in België met een bijzonder gulle actie. Werknemers die tien jaar bij het bedrijf werken, mogen voortaan drie maanden betaald met vakantie.
Een groep van 35 personeelsleden heeft inmiddels zo'n cadeau gekregen. "We hebben dit aan ons personeel aangeboden om hun de kans te geven zich te herbronnen", zegt personeelsdirecteur Bruce Humphruys vandaag in de Vlaamse krant De Standaard. "Ze komen terug met nieuwe ideeën en met de teller op nul. Met een fris gemoed kunnen ze dan de volgende jaren aanvatten."
Het bedrijf zegt het personeel zo te willen bedanken voor hun trouw in de moeizame beginjaren van de gsm-operator in België. Het bedrijf heeft inmiddels naar eigen zeggen 25 procent marktaandeel met de merken Base, Jim en Ay Yildiz.
(Bron)

Kunnen veel bedrijven hier ook rustig doen, die huren vooral uitzendkrachten en tijdelijke contracters in en schoppen ze eruit als het vaste contract begint te dreigen.
Sieraden van tsaar gevonden in Zweeds archief

STOCKHOLM - In een stoffig Zweeds archief zijn waardevolle spullen en sieraden van de laatste Russische tsaar Nicolaas II gevonden.
De manchetknopen gemaakt door Fabergé en met juwelen bezette sigarettendoosjes kwamen tijdens een verhuizing van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Stockholm boven water. Dat maakte de minister bekend.
De spullen werden in 1917 door de tante van de tsaar verstopt in de Zweedse ambassade in Sint Petersburg om ze veilig te stellen voor de Russische revolutie.
Later zijn ze naar Stockholm gesmokkeld, waar ze in de vergetelheid zijn geraakt. Tante Maria Pavlovna stierf in 1920 zonder haar familie te vertellen waar de erfstukken zich bevonden.
Naar schatting is de vondst 2 miljoen euro waard. De stukken zijn overgedragen aan de nabestaanden van de tsaar. In november zullen ze door Sotheby's in Londen worden geveild.
(Bron)
Boomholtesteekmug aangetroffen in Zwitserland

AMSTERDAM - Steekmuggen van de soort Aedes japonicus hebben in Zwitserland een gebied van zo'n 1400 vierkante kilometer succesvol gekoloniseerd. Dat hebben wetenschappers uit Zürich vrijdag gezegd.
Steekmuggen van de soort Aedes japonicus hebben in Zwitserland een gebied van zo'n 1400 vierkante kilometer succesvol gekoloniseerd. Dat hebben wetenschappers uit Zürich vrijdag gezegd.
De Aedes japonicus is een zogenoemde boomholtesteekmug, die het dodelijke West-Nijlvirus kan verspreiden. Het is volgens onderzoekers van de universiteit van Zürich voor het eerst dat de Aedes japonicus een leefgebied in Centraal-Europa heeft gekoloniseerd.
Wel werden eerder al koloniën in Frankrijk en België aangetroffen. De mug komt oorspronkelijk uit Korea, China en Japan, maar de soort heeft zich sinds enige jaren ook in Noord-Amerika gevestigd.
Besmetting met het West-Nijlvirus heeft in uitzonderlijke gevallen - minder dan een op de honderd - ook voor de mens zeer ernstige gevolgen, zoals hersenontsteking of hersenvliesontsteking. Meestal blijft het echter bij griepachtige klachten.
Er bestaat geen effectieve behandeling tegen de West-Nijlziekte.
(Bron)

Dat de mug er is, betekent niet dat het virus ook aanwezig is - en wat er niet is, kan niet overgebracht worden. Maar stel dat het virus ergens buiten het normale gebied opduikt, kan dan alleen deze mug het overbrengen?
'Hertmuizen extreem snel geëvolueerd'

AMSTERDAM – De hertmuizen die leven op de zandvlaktes in Nebraska zijn de afgelopen paar duizend jaar abnormaal snel geëvolueerd, meldt de BBC.
De vacht van de muizen is in die jaren veranderd van donkerkleurig naar zandkleurig, zodat zij zich beter kunnen camoufleren.
“We besloten onderzoek te doen naar de verschillende kleur van de muizen in verschillende gebieden”, legt Catherine Linnen van de Harvard Universiteit in Cambrigde uit. “Dat de muizen deze lichtere vacht pas in de afgelopen acht- tot vijftienduizend jaar hebben ontwikkeld toont aan dat het pas recentelijk een voordeel biedt.”
De onderzoekers ontdekten waarom de evolutie van de hertmuizen zo snel is gegaan in vergelijken met andere diersoorten. De kleur van de vacht is namelijk gekoppeld aan een bepaald gen.
Bij evoluties van andere dieren veranderde een gen in de loop van tijd wat ook uiterlijke veranderingen met zich mee bracht, maar dit ging langzaam. In het geval van de hertmuizen zorgde een mutatie voor een geheel nieuw gen, die sterker was dan het gen voor een donkere vacht.
Na de ontwikkeling van het gen hebben de dieren volgens de wetenschappers het proces van natuurlijke selectie toegepast.
(Bron)
Twee doden op zee bij Ouddorp

OUDDORP - Twee mannen zijn zaterdag omgekomen voor de kust bij het Zuid-Hollandse Ouddorp. Dat hebben de politie en de reddingsbrigade laten weten.
Hoe de twee zijn overleden is niet bekend. Van het schip waarmee zij de zee op waren gegaan, waren zaterdagavond slechts brokstukken teruggevonden.
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kwam rond half acht in actie na een melding van opvarenden van een zeiljacht. Die zagen een reddingsboei met daarop een lichaam in zee drijven. Kort daarop ontdekten de hulpverleners een tweede lichaam in het water.
Vermoedelijk is er een ongeval gebeurd op het schip. De twee waren zondagochtend in alle vroegte vertrokken.
(Bron)

Zondagochtend vertrokken en zaterdag omgekomen? Of zou het zaterdagochtend moeten zijn?
'Nederland te soft'

HILVERSUM - Een derde deel van de Nederlands-Marokkaanse jongeren vindt dat het Nederlandse rechtssysteem niet hard genoeg is tegen criminele leeftijdsgenoten.
Dat blijkt uit een enquête van het televisieprogramma EénVandaag en Maroc.NL onder achthonderd jonge Marokkanen. Volgens hen moeten raddraaiers in de eerste plaats door hun ouders worden aangepakt.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 60 procent ermee zit dat veel leeftijdsgenoten van Marokkaanse afkomst met de politie in aanraking komen.
Ze zijn daar ''teleurgesteld en boos'' over. Bijna een op de vijf ondervraagden vindt dat jongeren met Marokkaanse wortels naar Marokko moeten worden teruggestuurd als ze hun crimineel gedrag blijven herhalen.
De ondervraagde groep heeft in het algemeen weinig vertrouwen in de oplossingen waarmee de regering komt.
Toch vindt de meerderheid het aanstellen van straatcoaches goed en is de helft blij met de komst van gezinscoaches.
Er is verdeeldheid over welke rol de Marokkaanse gemeenschap moet spelen. Tenslotte is een derde van de geïnterviewde Marokkaanse jongeren van mening dat de criminaliteit onder de eigen jeugd debet is aan de ''populariteit'' van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders.
(Bron)

Zo zie je maar - die 'Marokkaanse' jongeren wijken helemaal niet af van de rest van de Nederland.
TROS geeft prijs aan verkeerde kandidaat

AMERSFOORT - Niet rolstoelstunter David Magee, maar jurist Jacco Holthuis (28) had vrijdagavond de CAPaward uit handen van premier Balkenende moeten ontvangen.
Door een fout met de enveloppen is de prijs aan de verkeerde kandidaat gegeven, liet de TROS later op de avond weten.
Hoe de pijnlijke fout is ontstaan, kon een woordvoerder nog niet zeggen. Balkenende heeft in ieder geval niets verkeerd gedaan bij de uitreiking in theater de Flint in Amersfoort.
In het TROS-programma 'Aan talent geen gebrek: uitreiking CAPawards 2009' streden negen kandidaten tegen elkaar in de categorieën fysiek, cultuur en carrière.
De kijkers van Nederland 1 wezen de uiteindelijke winnaar aan. De jury bestond uit komiek André van Duin, burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere, oud-schaatser Jochem Uytdehaage en Monique Wijnen, de winnares van vorig jaar.
De Lucille Werner Foundation, een organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking, nam het initiatief tot de CAPawards. De verkiezing moet aantonen dat mensen met een fysieke beperking kracht putten uit datgene wat ze nog wel kunnen.
(Bron)
Kind crimineler door weinig communicatie met ouder

UTRECHT- De mate van communicatie tussen ouders en hun kinderen bepaalt mede of deze zich crimineel gedragen.
Weinig communicatie binnen het gezin is een risicofactor die bijdraagt aan een toename van jeugdcriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van Utrechtse wetenschappers, zo meldt de Universiteit Utrecht vrijdag.
Jongeren tussen 13 en 17 jaar vertellen steeds minder aan hun ouders. Andersom laten ouders hun kinderen steeds vrijer in hun tienerjaren.
De wetenschappers ontdekten tijdens een studie van vijf jaar onder driehonderd gezinnen dat het vrijlaten van je kind criminaliteit in de hand kan werken.
Bij 59 procent van de onderzochte jongeren was sprake van jeugddelinquentie. De onderzoekers hebben daarbij gekeken naar kleine vergrijpen als graffitispuiten, betrokkenheid bij een vechtpartij of illegaal vuur stoken.
De onderzoekers raden ouders aan om meer gezamenlijke vrijetijdsbesteding te zoeken. ''Jongeren die een goede relatie hebben met hun ouders vertellen zelf wat relevant is of vragen om hulp'', aldus onderzoekster Loes Keijsers.
(Bron)

'Vrijlaten' is niet hetzelfde als 'laat ze het zelf maar uitzoeken' lijkt me.
'Bananenziektes tasten gewassen in Afrika aan'

AMSTERDAM – De voedselvoorziening in verschillende Afrikaanse landen loopt gevaar door twee ziektes die bananen oneetbaar maken, meldt de BBC.
Gewassen van Angola tot in Uganda raken door de ziektes beschadigd. In veel van deze gebieden zijn bananen juist het belangrijkste voedsel.
Experts adviseren boeren met dwang bestrijdingsmiddelen te gebruiken of hun bananen in te ruilen voor een resistente soort.
De wetenschappers hebben een verklaring laten uitgaan waarin ze pleiten voor “drastische en dure controle maatregelen.” Zij adviseren boeren hun bananenvelden uit te graven, ze te behandelen met bestrijdingsmiddelen of de gewassen te verbranden.
De twee ziektes, het zogenoemde ‘banana bunchy top virus’ en een bacteriële verwelkingsziekte, worden beiden verspreid door insecten en slechts een aantal bananensoorten zijn er tegen bestand.
Het bunchy top virus zorgt er voor dat de plant niet goed kan groeien, terwijl de verwelkingsziekte de plant doodt en zorgt dat het fruit oneetbaar wordt.
Groot gevaar
Volgens Christopher Chemirehreh, van het Agrarisch onderzoekscentrum in Uganda dreigt er hongersnood voor de mensen in de probleemgebieden: “Het is een groot gevaar omdat bananen zo belangrijk zijn in veel gebieden. Als de boeren de ziektes niet kunnen controleren zullen ze geld en voedsel verliezen. Het is dus een heel groot probleem.”
(Bron)
RAF-verdachte alsnog opgepakt voor moord

BERLIJN - Ruim 32 jaar na de moordaanslag op de hoofdaanklager in het toenmalige West-Duitsland, Siegfried Büback, heeft de politie alsnog een verdachte aangehouden.
Het gaat om de 57-jarige Verena Becker, die in het verleden actief was voor de extreemlinkse terreurbeweging Rote Armee Fraktion (RAF).
Becker werd aangehouden in Berlijn, zo meldde het Openbaar Ministerie in Berlijn vrijdag. Ze zou een ''wezenlijke bijdrage'' hebben geleverd aan het voorbereiden en uitvoeren van de RAF-aanslag, waarbij naast Büback ook diens twee lijfwachten om het leven kwamen.
De mannen werden op 7 april 1977 doodgeschoten in de binnenstad van Karlsruhe. Becker gold al jaren als verdachte. Ze werd een maand na deze aanslag gearresteerd, maar destijds was er te weinig bewijs om haar te veroordelen voor de drievoudige moord.
In december 1977 werd ze wel veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens haar betrokkenheid bij een andere schietpartij. Op dat moment had ze al een lange criminele carrière achter zich.
Op haar twintigste werd ze voor het eerst veroordeeld tot een gevangenisstraf, wegens haar betrokkenheid bij een reeks bankroven en een bomaanslag in Berlijn, waarbij een persoon om het leven kwam.
Ze kreeg zes jaar jeugddetentie, maar werd een jaar later alweer in vrijheid gesteld. Ze bezocht een opleidingskamp voor terroristen in Jemen en ontmoette daar leden van de RAF.
Op haar 25e werd ze lid van deze organisatie, die vooral in de jaren zeventig verantwoordelijk was voor een lange reeks aanslagen, ontvoeringen en bankovervallen.
Na haar veroordeling eind '77 duurde het vier jaar voordat Becker weer van zich deed spreken. Ze zocht toen contact met justitie en gaf informatie over de aanslag op Büback.
Volgens haar vuurde Stefan Wisniewski de dodelijke schoten af. In november 1989 kreeg Becker gratie, waarop ze zich weer vestigde in Berlijn.
Recentelijk kwam Becker opnieuw in beeld in de Büback-zaak. DNA-onderzoek leverde eerder dit jaar nieuw bewijsmateriaal op tegen de voormalige terroriste. Op door de RAF verstuurde brieven werden DNA-sporen van Becker gevonden.
Een week geleden doorzocht de politie haar woning. Toen werden nog meer zaken gevonden die de vrouw in verband zouden brengen met de aanslag.
(Bron)
Aanwijzingen voor ernstige verstoringen bij bezoek Beatrix

RAALTE/OMMEN - In de Overijsselse gemeenten Raalte en Ommen was vrijdag een noodverordening van kracht in verband met een bezoek van koningin Beatrix aan die plaatsen.
De politie had aanwijzingen dat er plannen zijn voor ernstige verstoringen van de openbare orde.
Dat staat te lezen op de websites van de twee gemeenten in het Salland. In de gebieden die de koningin bezoekt, kon de politie preventief fouilleren. Demonstraties en het meedragen van spandoeken en vlaggen waren verboden.
De gemeenten verwijzen onder meer naar de gebeurtenissen in Apeldoorn op Koninginnedag. Daar reed een man tijdens het bezoek van de koningin aan de stad met zijn auto in op de menigte die langs de route stond. Er vielen acht doden.
Volgens de politie waren er geen directe aanwijzingen dat er iets zou gaan gebeuren, maar was de noodverordening niet meer dan een voorzorgsmaatregel. "In de regels staat nu eenmaal dat er aanwijzingen moeten zijn voor problemen voor er een noodverordening kan worden ingesteld. Daar voldoen we nu aan, want er zijn altijd wel mensen die weinig met de koningin van doen hebben."
De politiezegsman erkent dat de maatregelen puur zijn ingegeven uit vrees voor een herhaling van het Koninginnedagdrama. "We kunnen niet hebben dat hier nu weer gebeurt wat er in Apeldoorn gebeurde. Maar het is nu niet zo dat we ME'ers en tanks gaan inzetten."
(Bron)
'Toename van giftige pesticiden in wiet'

AMSTERDAM - Het toenemende gebruik van giftige pesticiden die gebruikt worden in de hennepteelt kan gevaarlijk zijn voor mensen die het eindproduct oproken. Binnen tien jaar is het gebruik van illegale verdelgingsmiddelen in de hennepteelt met 32 procent toegenomen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van een vertrouwelijk onderzoek.
Bij vrijwel alle invallen bij hennepplantages vindt de politie de pesticiden. Daarom wil de Taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt snel extra onderzoek naar de gevaren voor wietrokers en medewerkers in de plantages.
Het gaat om middelen die al verboden zijn in de land- en tuinbouw en die schade aan de luchtwegen en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Ook lopen mensen door de pesticiden het risico om kinderen met ernstige afwijkingen te krijgen.
Uit een eerder onderzoek van Avans Hogeschool blijkt volgens RTL Nieuws ook al dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de hennepteelt toeneemt. De hogeschool deed onderzoek naar het middel abamectine.
In de helft van de wiet afkomstig uit zes Amsterdamse coffeeshops bleek het middel te zitten.
De concentraties pesticide die in het onderzoek werden gevonden leveren nog geen direct gevaar op voor wietrokers, maar de onderzoekers verwachten dat telers in korte tijd steeds hogere concentraties gaan gebruiken.
Dit gebeurt omdat de beestjes en parasieten resistent worden voor de verdelgingsmiddelen.
Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu het nieuwe onderzoek aan experts van het Trimbos-instituut en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voorleggen.
(Bron)
Feestgangers keren zich tegen beveiliging

WAPENVELD - Tijdens een muziekfestijn in Wapenveld (Gelderland) hebben enkele tientallen mensen zich tegen het beveiligingspersoneel en de politie gekeerd.
Een beveiliger werd mishandeld en ook agenten kregen rake klappen. Het opstootje had plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag, aldus de politie.
Het tumult ontstond aan het eind van het feest, toen de feestgangers de tent moesten verlaten. Bezoekers kregen ''om nog onduidelijke redenen problemen met het beveiligingspersoneel'', meldde de politie. Toen de agenten ter plaatse kwamen, richtten de gasten zich ook tegen hen.
Volgens de politie werd er gespuwd en met dingen gegooid. Hoewel de agenten hun wapenstok ter hand hadden genomen en honden bij zich hadden, zochten mensen de confrontatie op.
Sommigen werden gebeten en liepen kneuzingen op. De politie hield elf mensen aan, die in de loop van zaterdag weer op vrije voeten kwamen.
De rest van het feest verliep, afgezien van twee incidentjes, heel erg goed, zei een politiewoordvoerder. Duizenden mensen waren op het muziekfestijn afgekomen.
De bezoekers die het aan het eind van de avond aan de stok kregen met de agenten en de beveiligers, hadden iets te diep in het glaasje gekeken.
''Dit soort opstootjes komen wel vaker voor'', zei de woordvoerder. Volgens hem is een vergelijking met Hoek van Holland, waar vorige week een muziekfeest volledig uit de hand liep, dan ook niet op zijn plaats.
(Bron)

Het was het "Mega Piraten Festijn". (Spellen kunnen ze niet.) Lekker autochtoon.
Politieachtervolging in auto van burger

BREDA - Een politieagent heeft donderdag op de A16 een verdachte achtervolgd in een auto van een burger. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gemeld.
Ter hoogte van Moerdijk haalde een 42-jarige, in Antwerpen woonachtige, Nederlander de politieagent met hoge snelheid in.
De man reed daarbij op een weggedeelte dat vanwege werkzaamheden was afgesloten. In het werkvak waren op dat moment ruim twintig wegwerkers aan het werk.
De agent reed in de auto van een verdachte die was aangehouden in verband met het rijden onder invloed richting het politiebureau in Breda, toen de auto hem inhaalde. Hierop besloot hij tot achtervolging.
Nadat de verdachte zich weer tussen het reguliere verkeer had gewurmd, staakte de agent de achtervolging.
Doordat hij een duidelijke beschrijving van de auto kon geven, konden zijn collega's deze daarop ter hoogte van de afslag Rijsbergen aanhouden. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.
(Bron)
Negende warme zomer op rij

DE BILT - De zomer van 2009 was warm en zonnig, en gemiddeld over het hele land genomen aan de droge kant.
Dat meldde het KNMI vrijdag. Het is volgens het weerkundig instituut de negende zomer op rij die warmer is dan het langjarig gemiddelde.
De gemiddelde temperatuur over de maanden juni, juli en augustus kwam in De Bilt uit op 17,4 graden, 0,8 graad boven het langjarig gemiddelde.
Vooral augustus was warm met een gemiddelde temperatuur van 18,4 graden, tegen 17,2 graden normaal.
De zomer telde 67 warme dagen, waarop het 20 graden of warmer was. Op 25 dagen steeg het kwik tot zomerse waarden (25 graden of hoger).
Gemiddeld genomen telt een zomer 54 warme en 18 zomerse dagen. Alleen 20 augustus was in De Bilt een tropische dag (30 graden of meer).
De hoogste temperatuur werd die dag gemeten in Ell (Limburg). Het werd daar 37 graden. Op een aantal plaatsen kwam de temperatuur in de nacht van 19 op 20 augustus niet onder de 22 graden. Dat is zeer uitzonderlijk.
De zon scheen gemiddeld 715 uur. Het langjarig gemiddelde is 591 zonuren. Alle drie de zomermaanden waren zonniger dan normaal. In het noordelijk kustgebied scheen de zon het meest (790 uur). Het zuidoosten moest genoegen nemen met 610 zonuren.
(Bron)

vrijdag, augustus 28, 2009

Dat had wel een lokaal weeralarm gerechtvaardigd...
Ik zat aan de foon met een vriendin aan de andere kant van de stad, en zij meldde onweer, ik hoorde nog niks. Even later viel de verbinding weg.
Nog wat later: onweer hier, niet zo hard, regen, wel wat harder.
Vervolgens viel de tv uit en brak de hel compleet los.
Ik heb bij de voordeur (uit de wind) staan kijken naar een straat die volledig wit was van de hagel, belicht door zoveel flitsen dat je bijna geen donker meer zag tussendoor. De bus stond stil, auto's stonden stil, fietsers en wandelaars waren portieken in gevlucht.
Toen de hagel weer regen werd flitste het iets minder hard en zag je op de donkere momenten in het licht van de lantaarnpalen van die regengordijnen die je in films altijd schamper afdoet met 'Wat nep zeg!'
Plee druk aan het gorgelen, regenpijpen die overliepen, tis een tijd geleden dat ik dit weer meemaakte...

donderdag, augustus 27, 2009

Microsoft blundert met gephotoshopte kleurling

AMSTERDAM – Microsoft is ernstig in verlegenheid gebracht door een reclamecampagne waarbij speciaal voor Polen een zwarte man werd vervangen door een blanke man. Met Photoshop.
In een campagne voor zakelijke software voor de Amerikaanse markt figureren drie mensen: een Aziatische man, een zwarte man en een blanke vrouw.
Voor de Poolse markt werd de zwarte man echter blijkbaar niet geschikt geacht. Hiervoor in de plaats werd een blanke man gezet. Opvallend detail: het creatieve team vergat de donkere hand van de oorspronkelijke man ook te photoshoppen.
Inmiddels heeft Microsoft na de ontstane ophef de oorspronkelijke foto op de Poolse site weer geplaatst. Tegenover technieuwssie Cnet verklaart Microsoft dat er nog gekeken wordt hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook maakt de softwaremaker excuses via Twitter.
(Bron)
Nivea door reclamewaakhond op de vingers getikt

AMSTERDAM - De Engelse reclamecodecommissie ASA heeft cosmeticamerk Nivea op de vingers getikt over de valse belofte van een stevigere huid bij gebruik van DNAge Cell Renewal Day Cream. Dat meldt Cosmetics Business donderdag.
Nivea belooft een zichtbaar strakkere huid, maar is volgens de ASA vergeten erbij te vertellen dat dit effect maar tijdelijk en bovendien niet met het blote oog zichtbaar is.
Bovendien stond in de advertentie dat 126 vrouwen de claim ondersteunden. Moederbedrijf Beiersdorf kon geen documentatie overleggen waaruit zou blijken dat de verstevigende werking blijvend is.
Bovendien bood het excuses aan omdat maar 70 procent van de testgroep het eens was met de claim.
Beiersdorf heeft aangeboden de advertentie aan te passen. ASA gaat hiermee akkoord en benadrukt dat de advertentie in de huidige vorm niet meer getoond mag worden.
(Bron)
Vijfde dode door Q-koorts

UTRECHT - Een vijfde persoon is dit jaar overleden aan Q-koorts. Het Centrum voor Infectieziekten van het RIVM heeft dat woensdag bekendgemaakt in de wekelijkse actualisering van het aantal ziektemeldingen.
Volgens directeur Roel Coutinho gaat het om een bejaarde man, die in juni is overleden. Pas deze maand is de diagnose Q-koorts gesteld en vorige week is zijn overlijden gemeld.
Net als alle eerdere overledenen had hij al een andere aandoening, toen daar de longontsteking bij kwam, zei Coutinho.
Het totale aantal bekende besmettingen ligt sinds woensdag officieel op 2085, exclusief 95 waarschijnlijke gevallen. Hoewel het aantal meldingen al weken afneemt, wil Coutinho nog niet zeggen dat de epidemie voor dit seizoen over het hoogtepunt is.
De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. De meeste mensen merken weinig tot niets van een besmetting.
Een vijfde van de geïnfecteerden krijgt ernstige klachten, zoals een longontsteking. De huidige uitbraak van Q-koorts in Nederland is uniek in de wereld.
(Bron)
Binnenschipper is de weg kwijt

AMSTERDAM - De politie heeft woensdag een 52-jarige Belgische binnenschipper in het ziekenhuis laten opnemen die behoorlijk de weg kwijt was.
De man had even daarvoor de aandacht getrokken doordat hij in de haven van Amsterdam bijna een aanvaring veroorzaakte.
De man dacht dat hij in de haven van Antwerpen was, liet het Korps landelijke politiediensten woensdag weten. Uit een blaastest bleek dat de man niet had gedronken.
De matroos van het binnenschip verklaarde later dat zijn baas zich al twee weken verward gedroeg, sinds een val van boord waarbij de man zijn hoofd had gestoten.
Het schip was onderweg van Zwolle naar Antwerpen. Na een overnachting in het Utrechtse Vreeswijk zette de kapitein evenwel koers richting Amsterdam en wist de matroos hem niet op andere gedachten te brengen.
Een andere schipper zal het vaartuig naar Antwerpen varen.
(Bron)
Veel aandacht voor naakt plus-size model

AMSTERDAM - In de septemberuitgave van de Amerikaanse Glamour staat een foto van het 20 jaar oude plus-size model Lizzie Miller. Dat het model maat 42 heeft zorgt voor veel positieve aandacht.
Miller draagt op de foto alleen een string. Ze heeft size 12, Nederlandse maat 42, en dat is nogal uitzonderlijk in de modellenwereld, aldus BlackBook Magazine woensdag.
De Amerikaanse Glamour heeft een stortvloed aan positieve reacties gekregen naar aanleiding van de foto. Lezeressen blijken meer van dit soort vrouwen te willen zien omdat ze zich kunnen identificeren met Lizzie.
Het artikel gaat ook over trots zijn op je lichaam en niet te streng zijn voor jezelf. 'Als je goed in je vel zit moet je daar blij mee zijn', zo luidt de strekking.
(Bron)

Ze is dus helemaal geen plus-size, het is geen skelet zoals die lelijke modellen die je meestal ziet. Doe mij maar zo'n romiger dame.
Scheiden van nepvrouw blijkt lastig

PEKING - Scheiden is altijd lastig, maar als je vrouw niet bestaat wordt het helemaal moeilijk. Dat ondervond de 31-jarige Chinees Xiao Chen, die na drie jaar procederen eindelijk gescheiden is van zijn nepvrouw, meldde de China Daily donderdag.
Xiao trouwde in 2005 met Huang Hai. Ze kenden elkaar pas twee weken en meteen na de huwelijksdag verdween Huang.
Xiao had de persoon die hem aan zijn vrouw had voorgesteld omgerekend 2000 euro betaald. Hij was dus niet alleen zijn vrouw, maar ook zijn geld kwijt.
Toch was dat alles nog niet het grootste probleem. De gemeente waar de man woonde, bepaalde namelijk dat een scheiding van iemand die niet bestaat niet goedgekeurd kon worden. Daarom moest Xiao naar de rechter, die hem uiteindelijk uit zijn huwelijkse lijden verloste.
(Bron)
Met arm in het gips 190 per uur op de motor

PARIJS - Dat een motorrijder met 190 kilometer per uur langs een snelheidscontrole op de ring van Parijs reed, daar keken de Franse agenten niet erg van op.
De verbazing kwam toen ze hem na een kilometerslange achtervolging langs de kant van de weg zetten: de man bleek een arm in het gips te hebben.
Dat meldden Franse media donderdag. Volgens de Parijse politie hebben ze in de afgelopen vijf jaar niemand zo hard zien rijden over de ringweg, waar een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur geldt.
(Bron)
NS beschermt kaartjesautomaat tegen skimmers

UTRECHT - De pasinvoer op kaartjesautomaten in treinstations krijgt binnenkort een heel ander uiterlijk. Reizigers moeten hun bankpas in een metalen voorzetstuk leggen voordat ze de pas in de automaat schuiven.
De NS liet donderdag weten met het voorzetstuk de kaartjesautomaten 'skim-veiliger' te maken.
Het is voor reizigers misschien even wennen, omdat de pasinvoer een stuk verder zal uitsteken dan nu het geval is, aldus de NS.
Overigens adviseert de NS reizigers wel om nog altijd de pincode goed af te schermen bij het kopen van een kaartje uit de automaat.
Op 31 augustus begint de NS met het aanpassen van de kaartjesautomaten. Naar verwachting duurt het acht weken voordat alle automaten voorzien zijn van het metalen voorzetstuk.
(Bron)
Iedereen in 2010 er iets op achteruit

DEN HAAG - De koopkracht van de Nederlander daalt volgend jaar gemiddeld met een kwart of een half procent. Gezinnen met één kostwinner en een modaal brutosalaris van 30.000 euro gaan er waarschijnlijk het meest op achteruit: min 1 procent.
Kostwinners met twee keer modaal gaan er 0,75 procent op achteruit.
Dat blijkt uit berekeningen die donderdag in de ministerraad op tafel lagen, zo bevestigen bronnen rond het kabinet. De cijfers komen op Prinsjesdag officieel naar buiten. Het kabinet legt vrijdag de laatste hand aan de begroting voor 2010.
De gemiddelde Nederlander gaat in 2010 de recessie echt in de portemonnee voelen. Dit jaar stijgt de koopkracht nog voor de mensen die hun baan behouden.
Over 2009 en 2010 samen gemeten gaat iedereen die niet werkloos wordt, er op vooruit. Hun koopkracht zal eind 2010 hoger liggen dan eind 2008.
Vicepremier André Rouvoet wilde donderdag niet ingaan op uitgelekte koopkrachtcijfers, maar stelde wel dat de begrotingsbesprekingen de afgelopen weken ''buitengewoon soepel'' zijn verlopen.
Minister Wouter Bos van Financiën had zich eerder al op vergelijkbare wijze uitgelaten. Volgens Rouvoet is het elk jaar zo dat de minister van Financiën bij de begrotingsonderhandelingen benadrukt dat de marges voor nieuw beleid heel klein zijn.
''Maar nu is het écht waar. Dit is een moeilijke tijd'', aldus Rouvoet.
CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken waarschuwde voor een ''fixatie'' op koopkracht. Volgens hem zijn herstel van de economie en behoud van werkgelegenheid veel belangrijker.
In de huidige economische crisis is het bovendien een illusie om in koopkracht een grote stap vooruit te gaan, aldus Donner.
Hij noemde het gezien de ernst van de recessie ''uiterst merkwaardig'' dat in Nederland behalve de werklozen iedereen er dit jaar nog wel op vooruit gaat.
(Bron)
Justitie eist werkstraf tegen Erik de Vlieger

AMSTERDAM - Zakenman Erik de Vlieger hoeft niet naar de gevangenis, maar moet wel een werkstraf uitvoeren omdat hij een Amsterdamse horecaondernemer heeft afgeperst. Dat eiste de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Amsterdam.
De eis bestaat uit een jaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar en 240 uur dienstverlening.
Samen met medeverdachte Itzhak M. heeft De Vlieger volgens justitie Alberto Fernandes gedwongen zijn café Raffles over te dragen.
M. zou daarbij de dreigementen hebben geuit, opdat het slachtoffer zijn handtekening zou zetten onder notariële documenten. M. is al eerder veroordeeld voor zijn rol in de afpersing.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had De Vlieger ook op een legale manier eigenaar van de horecagelegenheid kunnen worden, stelde de aanklager, bijvoorbeeld door een civiele rechtszaak of nader overleg. ''Voor een legale wijze heeft hij, om hem moverende redenen, niet gekozen.''
De aanklager kondigde aan dat het OM van plan is een ontnemingsprocedure te beginnen, om De Vlieger het voordeel dat hij met de afpersing heeft verkregen af te nemen.
Omdat het inmiddels jaren geleden is dat De Vlieger het misdrijf zou hebben begaan en hij sindsdien een groot deel van zijn zakelijke imperium is kwijtgeraakt, kwam justitie met deze relatief milde eis.
Ook speelt mee dat De Vlieger eerst zelf slachtoffer was in deze zaak en dat hij een hoop geld in Raffles heeft gestoken, aldus de aanklager.
Met de werkstraf wil de officier van justitie De Vlieger 'leed toevoegen', ofwel hem laten voelen hoe ernstig het is wat hij heeft gedaan. Dat doel wordt volgens de aanklager bereikt met een taakstraf die de maatschappij dient.
Overigens wil de aanklager medeverdachte M. ook nog vervolgen voor meineed. M. verscheen maandag als getuige in de rechtszaal en daar vertelde hij de rechtbank dat Fernandes niet tegen zijn wil is vastgehouden op het kantoor van De Vlieger.
De officier vindt juist dat alles erop wijst dat de man voorafgaand aan de gedwongen ondertekening bij de notaris een paar uur van zijn vrijheid is beroofd.
(Bron)

Belachelijk.
Pornolinks weerhouden Firefoxgebruikers van upgrade

AMSTERDAM - De nieuwe adresbalk is de belangrijkste reden dat gebruikers van een oude versie van Firefox niet willen overstappen op de laatste editie. De nieuwe versie zou gevoelige bookmarks te gemakkelijk onthullen.
Dat blijkt uit een enquête die Mozilla, de organisatie achter Firefox, heeft laten invullen door gebruikers van Firefox 2. Die werd gevraagd hun browser te upgraden, en kregen bij weigering een vragenlijst voorgeschoteld.
Bijna alle respondenten bleken Firefox 3 wel te hebben uitgeprobeerd, maar toch weer te zijn teruggekeerd naar de oude versie. De meestgenoemde reden (25 procent) is de zogenoemde 'awesome bar', de nieuwe adresbalk van de browser.
Daarin zijn suggesties te zien voor te bezoeken websites zodra de gebruiker begint te typen. Dat doet Firefox aan de hand van surfgeschiedenis en de bookmarks (bladwijzers) van de gebruiker.
Nogal wat gebruikers klagen dat daarbij ook webadressen opduiken, die ze liever verborgen houden, zoals die van erotische sites. Vaak hebben ze die sites diep in hun bookmarkmenu verstopt.
Juist betere privacybescherming is volgens Mozilla een goede reden om de browser te updaten. De nieuwe versie van Firefox beschikt - net als onder meer Internet Explorer en Safari - over een speciale privacymodus, waarmee internetters gevoelige websitebezoekjes verborgen kunnen houden. De functie staat in de volksmond ook wel bekend als 'de pornoknop'.
In de laatste versie van Firefox (3.5) kunnen gebruikers bovendien zelf instellen welke bronnen de adresbalk gebruikt om suggesties te doen. De functionaliteit kan ook volledig worden uitgeschakeld.
Volgens de onderzoekers zou Mozilla die configuratiemogelijkheid echter duidelijker kunnen aanbieden.
(Bron)

'Nee schat, doe maar geen update, ik heb gisteren cornflakes gekocht.'
Kweenie, ik ben geen specialist en nog maar heel kort bezig met Firefox, maar ik wist direct na updaten al dat ik die functie eventueel kon uitzetten.
Porno-cd tussen de cornflakes

STOCKHOLM - Een gratis cd met fitnessinstructies in een pak cornflakes bleek te verwijzen naar een pornosite. Dat beweert een Zweedse vrouw die het pak afgelopen weekeinde had gekocht.
De 23-jarige Ida Riedel Palmer uit Umea nam de cornflakes van Nestlé wegens de speciale aanbieding.
Ze startte de fitnesscd in haar computer, maar het beeldscherm vertoonde lichaamsbewegingen van een onverwachte aard. De cd bleek de computer naar een pornowebsite te hebben geleid.
Palmer dacht aanvankelijk aan een computervirus, maar dat bleek niet het geval. In twee andere computers veroorzaakte de cd hetzelfde effect, meldden internationale media.
Volgens de Zweedse gaat de fabrikant de zaak uitzoeken. Ze zegt haar trek in cornflakes niet te hebben verloren, maar ze heeft wel een andere doos gekocht.
(Bron)

Waarom dan een andere doos gekocht? Ze had toch nog een doos vol?
Slang reist 700 kilometer met agente mee

ENSCHEDE - Maar liefst 700 kilometer was een grote slang de reisgenoot van de Twentse politievoorlichter Sandra Tiethoff en haar gezin.
Het ruim een meter dertig lange reptiel had zich bij het Italiaanse vakantiechalet onder de motorkap van de auto genesteld.
Bij Innsbrück kregen Tiethoff en haar gezin de schrik van hun leven toen de slang een nieuwsgierige blik door de voorruit wierp, zo zei zij woensdag.
''De slang keek mij recht in het gezicht aan. Ik schrok me dood''. Het gezin schakelde de Oostenrijkse politie in op een parkeerplaats.
Die haalde er een slangenexpert bij, maar die kon het dier niet uit de auto krijgen. Geadviseerd werd om met de bijzondere reisgenoot door te rijden.
De zogeheten dambordslang, familie van de ringslang, was niet giftig. ''Dat stelde ons wel gerust. Af en toe stak de de slang zijn kop op vanuit de motorkap. Op een gegeven moment wenden we er zelfs aan'', zei Tiethoff.
Na een reis van 700 kilometer gleed de slang uit de auto en kon het gezin opgelucht ademhalen.
(Bron)

Waar is het beest nu? En hoe gaat het met hem/haar? Valt dit niet onder dierensmokkel?

woensdag, augustus 26, 2009

Monster van Loch Ness op Google Earth

EDINBURGH - Het bewijs is volgens sommige Britten nu echt geleverd: op Google Earth zou te zien zijn dat het monster van Loch Ness bestaat.
Een negentien meter lange witte vlek, met drie uitstulpsels, vlak onder het wateroppervlak leidt in Britse media tot nieuwe speculaties over het bestaan van het monster.
Volgens dagblad The Telegraph is duidelijk een zeewezen te zien in het veelbesproken Schotse meer. De krant haalt een onderzoeker van het Loch Ness Project aan: ''Dit is intrigerend. Het verdient meer onderzoek'', aldus Adrian Shine.
The Sun schrijft dat de vorm van de vlek op Google Earth duidelijke overeenkomsten vertoont met die van een plesiosaurus, een uitgestorven reptiel dat in de tijd van de dinosauriërs onder water leefde.
Nessie, zoals het monster liefkozend genoemd wordt, houdt de wereld al jaren in de ban. Geruchten over het bestaan van het 'dier' doken voor zover bekend voor het eerst op in 1933. Daarna waren er nog tientallen andere waarnemingen.
Foto's van het monster bleken altijd weer nep. Toch werd ook een aantal wetenschappelijke expedities uitgevoerd in de hoop het wezen te vinden.
De afgelopen tijd werd gedacht dat het dier overleden zou zijn, omdat het al meer dan een jaar niet meer was waargenomen. Klimaatverandering zou ervoor zorgen dat Nessie niet langer kon leven in het meer.
(Bron)

Ik vind het ding op de foto meer op een gehandicapte inktvis lijken, als het dan al een dier moet zijn.
Nieuwe wilde tulpensoorten ontdekt

LEIDEN - De Leidse onderzoeker Ben Zonneveld heeft diverse nieuwe wilde tulpensoorten ontdekt. Er zijn volgens hem op de wereld in elk geval meer dan 87 soorten wilde tulpen.
Dat is nooit eerder vastgesteld. Zonneveld heeft onderzoek gedaan naar het genoom van wilde tulpen. Het genoom is de hoeveelheid DNA per kern.
Door het bepalen van het genoom kan de verwantschap van tulpen onderling worden bepaald. Omdat bovendien elke bloem zijn eigen DNA-gewicht heeft, zijn de uiterlijk vaak exact gelijke tulpen toch van elkaar te onderscheiden.
Zonneveld rekent af met de mythe dat de tulp oorspronkelijk uit Turkije komt. ''De meeste wilde tulpen komen uit Centraal Azië. Waar precies de eerste bollen bloeiden, moet nog nader worden uitgezocht'', aldus de wetenschapper.
Voor zijn onderzoek verzamelde de bioloog meer dan vierhonderd wilde tulpen uit Europa en Azië.
Leiden heeft een sterke band met tulpen. De eerste exemplaren van dit bolgewas in Nederland bloeiden in 1594 in de Hortus in Leiden.
Die waren geplant door ontdekker Carolus Clusius. Het onderzoek van Zonneveld heeft plaats in de Leidse afdeling van het Nationaal Herbarium Nederland.
(Bron)

De consensus is dat de tulp stamt uit het gebied van Oost-Turkije tot aan het oude Perzië. Dus eigenlijk verandert er niets.
Veel klachten over geluidsoverlast HSL

AMSTERDAM - De hogesnelheidstrein HSL zorgt voor veel geluidsoverlast bij omwonenden, schrijft de Volkskrant. Beheerder Prorail ontving in korte tijd ruim 1600 klachten over het lawaai van de trein.
De afgelopen weken werd er proefgedraaid op het tracé tussen Amsterdam en Rotterdam, dat volgende maand officieel in gebruik wordt genomen.
Een woordvoerder van Prorail zegt in de krant: ''Dat is opvallend veel in zo’n korte tijd. Voor ons is dat een signaal dat hier echt iets speelt.''
(Bron)

Camiel Eurlings twijfelt daaraan. Die denkt dat mensen nog moeten wennen: eerst lagen die rails er al wel, maar nu worden ze ook gebruikt. Ja Camiel, dat is inderdaad het probleem.
Zeventienjarige in brommobiel op de snelweg

DRIEBERGEN - Een 17-jarige jongen is dinsdag op de A28 aangehouden. De jongen reed daar in het vierwielige 'bromfietsautootje' met een leeftijdsgenoot.
Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) woensdag laten weten. Hij kreeg een boete van 240 euro.
De jongen reed in de brommobiel met knipperlichten over de vluchtstrook van de A28 ter hoogte van de IJsselbrug.
Hij verklaarde dat hij, zonder dat hij het wist, de snelweg was opgereden en met de knipperlichten aan deze zo snel mogelijk weer wilde verlaten.
Brommobielen zijn een hype onder jongeren, aldus de woordvoerder van het KLPD. ''Ze zijn er zelfs in cabrio-uitvoering.''
Later die dag trof de politie op dezelfde weg een 70-jarige spookrijder aan. Een medewerker van Rijkswaterstaat had de man al tot stoppen gedwongen en de sleutel uit het contact gehaald.
De man verklaarde dat hij een afslag had gemist en daardoor de weg was kwijt geraakt. Om toch weer in de goede richting te komen was hij op de snelweg gekeerd en over de vluchtstrook tegen de richting in gereden. De politie heeft zijn rijbewijs ingenomen.
(Bron)

Een cabrio-brommobiel. Ik moest ineen denken aan oppashummel die ik laatst zag, prinsesheerlijk in haar overdekte wandelwagen, met haar natgeregende mama erachter.
Geen wonder dat ze populair zijn onder jongeren - gewoon terug naar de kleutertijd ;-)
Storing in een op vijf ov-chipkaartautomaten

AMSTERDAM - Gemiddeld 20 procent van de verkoopautomaten voor de ov-chipkaart in Amsterdam heeft een storing.
Er blijft dan bijvoorbeeld een wegwerpkaartje in de automaat vastzitten of het geldbakje zit vol. Een woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf GVB bevestigde woensdag een bericht van die strekking in De Telegraaf.
Een deel van de problemen komt doordat er structurele, technische problemen zijn met de automaten.
Andere storingen worden veroorzaakt doordat momenteel veel mensen een ov-chipkaart willen kopen. Vanaf donderdag kunnen reizigers de Amsterdamse metro namelijk niet meer met strippenkaarten in.
Om de problemen met de automaten op te lossen, zijn op alle metrostations monteurs aanwezig. Ook zet het GVB mobiele verkoopbalies in.
Als op een bepaald station de automaten het begeven, gaan die daarheen. Verder gaat het openbaarvervoerbedrijf om de tafel met de fabrikant van de automaten om de structurele problemen op te lossen.
Als een automaat een storing heeft, betekent dat overigens niet dat hij het helemaal niet meer doet. Als het geldbakje bijvoorbeeld vol zit, is het nog wel mogelijk om met een bankpasje een kaartje te kopen.
Een monteur laat tegenover De Telegraaf weten dat dagelijks de helft van de verkoopautomaten voor de OV-chipkaart in Amsterdam kapot gaat.
(Bron)
Parfum van vers gemaaid gras moet stress verhelpen

AMSTERDAM - Een Australische wetenschapper heeft een spray ontwikkeld met de geur van vers gemaaid gras en andere plantengeuren. De geur zou een positief effect hebben op stress.
Onderzoeker Nick Lavidis van de Universiteit van Queensland is één van de medeontwikkelaars van de grasgeur. Als gras of ander groen gesnoeid wordt komt er een aantal chemische stoffen vrij die een positief effect hebben op stress.
Drie van de chemische stoffen heeft Lavadis gecombineerd in een geur, SerenaScent genaamd.
Lavadis had jaren terug al het idee voor de grasgeur. Hij vertelt dat hij in Yosemite National park in Amerika was en dat drie dagen daar voelden als een vakantie van drie maanden.
Toen bedacht hij dat het te maken had met de geur van de natuur in het park. Van zijn eigen versgemaaide gazon kreeg Lavadis ook altijd een ontspannen gevoel. Uiteindelijk zag hij het verband en bedacht hier iets mee te willen doen, zo meldt Cosmeticsdesign Europe.
Lavadis integreerde vervolgens de grasgeur in een spray die op kleding of linnengoed aangebracht kan worden. In Australië is de spray al op de markt. Lavadis wil in de toekomst de geur ook toevoegen aan parfum en shampoo.
(Bron)

Lijkt me heerlijk!
Axolotl dreigt uit te sterven

MEXICO-STAD - De axolotl, een amfibiesoort die nooit het larvenstadium ontgroeit, dreigt uit te sterven.
Van de soort, die ook wel de Mexicaanse wandelvis wordt genoemd, komen volgens onderzoek nog minder dan twaalfhonderd exemplaren in het wild voor. Dat meldde de BBC woensdag.
De axolotl is de enige soort die nooit de gedaante van een salamander aanneemt. Andere aanverwante soorten kunnen dat wel.
Het diertje leeft dan ook zijn hele leven onder water, waar de mannetjes en vrouwtjes paren.
Het aantal axolotls is de afgelopen jaren sterk gedaald. Waren er in 1998 nog zesduizend per vierkante kilometer in de Mexicaanse regio Xochimilco, in 2004 waren het er nog maar duizend.
Vorig jaar telden de onderzoekers nog maar honderd axolotls in dat gebied, schrijven zij in een wetenschappelijk tijdschrift.
Door de enorme groei van Mexico-stad de afgelopen jaren is het leefgebied van de axolotl kleiner geworden.
Er zijn nog maar zes kleine gebiedjes in het waterstelsel nabij de stad waar het water schoon genoeg is voor het dier om te overleven. Ook eten veel uitgezette vissen de eitjes van de axolotl op.
(Bron)
Gewonden bij botsing tram en bus Amsterdam

AMSTERDAM - Bij een aanrijding tussen een bus en een tram op de kruising van de Slotermeerlaan met de Burgemeester De Vlugtlaan in Amsterdam-West zijn woensdagmiddag zes mensen lichtgewond geraakt.
Dat maakte de politie bekend. De bus wilde de kruising oversteken, maar moest remmen omdat ineens een oude man de straat overstak.
De achteropkomende trambestuurder zag te laat dat de bus vaart minderde, waardoor de tram achterop de bus botste.
Alle gewonden waren passagiers van de bus. Zij hadden lichte verwondingen aan nek en armen. De meeste slachtoffers konden ter plekke worden behandeld.
(Bron)
IJsberen krimpen door stress

LONDEN - IJsberen worden steeds kleiner door stress, wat wordt veroorzaakt door klimaatverandering en vervuiling. Dat blijkt uit Deens onderzoek in de Journal of Zoology, berichtte de BBC dinsdag.
Wetenschappers onderzochten driehonderd schedels van ijsberen uit de eerste en tweede helft van de vorige eeuw.
De laatste schedels waren 2 tot 9 procent kleiner en anders van vorm dan de groep schedels uit het begin van de twintigste eeuw. Het smelten van poolijs zorgt ervoor dat het jachtgebied van de beren steeds kleiner wordt.
De beren moeten daarom steeds meer energie verbruiken tijdens hun voedseljacht. Hierdoor groeien ze minder hard, aldus een van de wetenschappers.
Door vervuilende stoffen raken de beren gestrest. De vervuiling verklaart mogelijk ook de veranderde vorm van de schedels.
Maar ook het feit dat er steeds minder ijsberen zijn is hier mogelijk een oorzaak van, omdat inteelt vaker voorkomt.
(Bron)
GPD schuift eigen falen af op hackers

AMSTERDAM – De GPD wijt het uitlekken van telefoonnummers van BN’ers, vorige maand, onterecht aan een actie van hackers.
Dat blijkt uit een excuusbrief die aan de bekende Nederlands is gestuurd. Schaatser Erben Wennemars publiceerde de brief op Twitter.
In de brief wordt niet gerept over de slecht beveiligde server, waardoor internetters toegang konden krijgen tot de contactendatabase van het persbureau.
“Hackers slaagden erin zich toegang te verschaffen tot een bestand met persoonlijke contactgegevens van relaties waarmee onze redactie contacten onderhoudt”, schrijft de GPD in de brief.
“De publiciteit daarover op de websites van Tweakers.net en GeenStijl heeft deze gegevens korte tijd bereikbaar doen zijn voor de mensen die die sites bezochten."
Techsite Tweakers.net onthulde vorige maand dat via Google duizenden GPD-contacten via het archief van Google te benaderen waren.
Opmerkelijk is de onthulling van financieel directeur van de GPD, Luut Stallinga, tegenover Tweakers. Hij geeft toe dat de informatie in de excuusbrief niet klopt.
"Dit was de manier waarop we het wilden uitleggen aan onze relaties. We weten dat het geen hackers waren, maar dat de informatie op te zoeken was via Google”, aldus Stallinga. “We vonden dat we het ons konden permitteren om het op deze manier op te schrijven."
Stallinga wilde niet zeggen waarom de GPD de betrokkenen verkeerd informeert.
(Bron)

Kennelijk vinden ze dat ze zich het kunnen permitteren onzin te verkopen bij wijze van excuus.
'PVV-coördinator verwijdert dubieuze tweets'

AMSTERDAM – De omstreden Haagse PVV-coördinator Ruud Sablerolle is opnieuw in opspraak geraakt.
Hij zou volgens de Dagelijkse Standaard zijn Twitter-account met dubieuze tweets hebben verwijderd.
Zo schreef Sablerolle over Doekle Terpstra: “Dat is een goed plan, Doekle de neonazi die dit land wil uitleveren aan het fascisme uit de rif”.
En verder viel er te lezen: “Balkenende en Bos zijn twee flikkers die elkaar tot de vuist in de reet zitten.”
Dinsdag besteedde ook tv-programma NOVA aandacht aan de PVV’er. Hij zou in het verleden lid zijn geweest van een extreem-rechtse partij.
PVV-leider Wilders maakte onlangs bekend alleen in Almere en Den Haag mee te willen doen met de gemeenteraadsverkiezingen. Hij zei te vrezen voor LPF-toestanden.
(Bron)

dinsdag, augustus 25, 2009

Vrouw bevalt midden op straat in Zeist

Een 34-jarige vrouw uit Bilthoven is gisteren tegenover de kinderboerderij in Zeist bevallen van een dochter. Dat heeft een vriendin van de kersverse moeder vandaag bekendgemaakt. Een verpleegkundige van de ambulancedienst heeft het verhaal bevestigd.
De vrouw was met haar vriend en zoontje naar de kinderboerderij geweest en had al een paar dagen last van zogenoemde oefenweeën. Eenmaal bij hun auto kwam het stel erachter dat de bevalling al in volle gang was. Samen met een ambulancebroeder hielp de vader het kindje naast de auto ter wereld. "Het kindje werd geboren onder luid applaus en gefluit van een grote groep mensen", vertelt de vriendin van de moeder.
Het meisje is iets te vroeg geboren, maar moeder en dochter maken het goed.
(Bron)
Londense geldautomaat spreekt Cockney

LONDEN - Flappentap, poen, een rooie rug. Maar weinig geldautomaten gebruiken dat soort taal. Ze staan de klant te woord in algemeen beschaafd Nederlands, of desgewenst in een andere taal.
In Londen is daaraan bij vijf automaten in de wijk East End het Londense dialect Cockney aan toegevoegd.
Zo vraagt de geldautomaat naar je Huckleberry Finn (pincode) en hoeveel worst en puree (geld) je wil opnemen.
Veel Londenaren zullen een kijkje willen nemen bij de Cockney-apparaten, vermoedt de eigenaar. Zij hebben daarvoor drie maanden de tijd.
(Bron)
Langer de tijd voor terugboeken incasso

AMSTERDAM - Nederlanders hebben vanaf 1 november langer de tijd om een incasso te laten terugboeken. Dit is een van de wijzigingen in de voorwaarden die de banken gaan doorvoeren.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaat de wijzigingen de komende tijd onder de aandacht brengen door middel van een publiekscampagne.
Consumenten kunnen vanaf november een incasso tot 56 dagen na de datum van afschrijving laten terugboeken. Nu hebben consumenten dertig dagen de tijd. Hiermee brengen de banken hun voorwaarden voor betalingsverkeer in lijn met Europese regelgeving.
Ook moderniseren banken hun algemene voorwaarden. Daarmee worden onder meer bepalingen over de verwerking van persoonsgegevens, waaronder beeld- en geluidsopnamen, toegevoegd.
Verder worden in november nieuwe Europese standaarden voor het betalingsverkeer ingevoerd. Dit is in voorbereiding op de introductie van één geïntegreerde Europese betaalmarkt, de Single Euro Payments Area (SEPA).
Daarbij verdwijnen alle nationale betaalsystemen. Volgens de NVB liggen banken goed op schema met de voorbereidingen voor het nieuwe betaalverkeer.
(Bron)
GVB en RET bekeuren abonnees met chipkaart

AMSTERDAM - Abonnementhouders kunnen na invoering van de OV-chipkaart als zwartrijder bekeurd worden, wanneer zij hun reis niet registreren. Of vervoersbedrijven dat mogen doen is nog maar helemaal de vraag.
Volgens de regels moet iedere reiziger bij het instappen inchecken met een OV-chipkaart. Dat geldt ook voor klanten met een abonnement en dus automatisch recht op reizen. Wie dat niet doet, krijgt bij controle een boete van 35 euro.
De vervoerbedrijven van Amsterdam en Rotterdam, het GVB en de RET, gaan die regel ook daadwerkelijk hanteren, zo laten voorlichters weten. In Amsterdam zijn er volgens het vervoersbedrijf nu nog geen bekeuringen aan vaste klanten uitgedeeld, omdat mensen nog moeten wennen.
Volgens de beide vervoersbedrijven is het in- en uitchecken noodzakelijk. De RET benadrukt dat er veel voordelen aan het registreren van iedere reisbeweging van iedere klant zitten. "Wij kunnen onze dienstverlening dan beter op onze klant afstemmen", stelt voorlichtster Ingrid Verheij. Door reizigersstromen in kaart te brengen kan de capaciteit beter geregeld worden. Ook moet de kaart sociale veiligheid verhogen.
Daarnaast werken de vervoersbedrijven met abonnementen voor een beperkte afstand. "Niet alle abonnementen zijn op alle trajecten geldig, en er wordt er voor het extra gereisde afgerekend", verklaart Verheij.
Zij benadrukt dat het vervoersbedrijf niet automatisch weet wie welke routes aflegt, omdat deze gegevens door Trans Link Systems worden beheerd. Dit bedrijf slaat de informatie zeven jaar op.
De RET wijst er ook op dat de wetgever het inchecken voor iedereen verplicht stelt: "Dat staat in de Vervoerswet", betoogt de zegsvrouw. De wet geeft de minister van Verkeer en Waterstaat de ruimte om zelf voorwaarden aan elektronische reisbiljetten te stellen. In 2000 besloot de minister dat iedere reiziger iedere reisbeweging moet registreren.
Toch is het maar helemaal de vraag of dit uiteindelijk rechtsgeldig is. In de afspraken met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is aangegeven dat de centrale registratie nodig is om betalingen tussen de vervoersbedrijven te kunnen verdelen. Ook in de algemene voorwaarden van het overleg van vervoersbedrijven Mobilis is dat als reden voor de registratie van transacties opgegeven.
In het geval van abonnementen is er geen geld te verdelen, omdat er een vast bedrag wordt betaald en soms slechts aan één vervoersbedrijf. Volgens Gerrit-Jan Zwenne, universitair hoofddocent privacyrecht bij eLaw@Leiden van de Universiteit Leiden, is het daarom maar de vraag of de wet voldoende reden is voor een verplichte registratie van abonnementhouders.
In het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat dat inbreuken op het recht op privacy alleen zijn geoorloofd als deze noodzakelijk zijn. "En dat is in dit geval nou net niet het geval", stelt hij. "Een minister kan dat niet in een vervoerswet zomaar opheffen."
Zwenne wijst erop dat ook de Wet bescherming persoonsgegevens het onnodig vastleggen van persoonsgegevens verbiedt. Feit is wel dat het CBP wel akkoord met het huidige systeem is. In een reactie wijst de privacywaakhond er dan ook op dat het verplicht inchecken onderdeel van het systeem is.
Als de OV-chipkaart bij de Nederlandse Spoorwegen wordt ingevoerd, hebben vaste klanten echter de keus om wel of niet in te checken. "Wij willen de reiziger wel stimuleren om het te doen", zegt een verbaasde voorlichter Ronald Stevens in een reactie.
"Maar als iemand dat niet doet en met een geldig product reist krijgt hij natuurlijk geen bekeuring." Klanten die niet inchecken en verder reizen dan ze hebben betaald, worden wel op de bon geslingerd.
(Bron)
Man oefent rijles bij politiebureau

AMSTERDAM - Een 20-jarige man uit Den Haag heeft maandagnacht een onhandige plek uitgekozen om stiekem te oefenen voor zijn rijexamen. De Haagse parkeerplaats waar hij probeerde de koppeling beter onder de knie te krijgen lag tegenover een politiebureau.
Agenten zagen hem hortend en stotend rijden en gaven hem een bon.
De man reed rond 00.40 uur over het parkeerterrein aan het Lavendel bij het politiebureau. Hij verklaarde tegen de agenten bezig te zijn met rijlessen, maar nog even te willen oefenen met de koppeling.
De dienders vonden dat geen goed plan en gaven hem een prent voor rijden zonder rijbewijs.
(Bron)
Brussel overweegt handelsverbod blauwvintonijn

BRUSSEL - Brussel overweegt een handelsverbod voor de blauwvintonijn te bepleiten bij internationaal overleg.
Meerdere EU-landen, waaronder Nederland, hadden hierop aangedrongen omdat de grote roofvis erg schaars is geworden.
De Atlantische blauwvintonijn wordt volop gevangen in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De tonijn is erg in trek bij Japanners. Maar met dit tempo zijn de geslachtsrijpe exemplaren in 2012 op, aldus schattingen van het Wereld Natuur Fonds (WNF).
Volgens een ontwerpvoorstel van de Europese Commissie voldoet de soort aan de criteria voor bedreigde diersoorten. In maart komt er een nieuwe zogeheten Cites-lijst met bedreigde diersoorten die niet internationaal verhandeld mogen worden.
Tweederde van de landen die meedoen aan het Cites-verdrag moeten instemmen. Onzeker is of Japan en Zuid-Europese landen als Spanje dat willen doen.
De internationale coördinatie moet nog op gang komen, erkende een woordvoerster van EU-commissaris Joe Borg (Visserij) maandag. ''Het EU-standpunt wordt deze herfst vastgesteld. De Europese Commissie houdt rekening met de moeilijke situatie van de soort, maar ook met de inspanningen van de laatste jaren om de vangst te beperken.''
Het Wereld Natuur Fonds reageert verheugd op het ontwerpvoorstel: ''Wij zijn blij met de steun die uit Europa komt om de internationale handel in de Atlantische blauwvintonijn aan banden te leggen'', aldus een woordvoerster.
Een totaalverbod op de import en export van de vis betekent niet dat de vis niet gevangen mag worden. Vissers mogen de tonijnsoort dan nog wel vangen voor binnenlands gebruik. De hele EU geldt voor het Cites-verdrag als binnenland. Een Spaanse visser mag dus nog wel leveren aan bijvoorbeeld Nederlandse klanten.
Tonijnen zijn bekend vanwege hun snelheid. Ze halen tot zeventig kilometer per uur. Ze trekken in groepen de oceaan over. In april trekt de Atlantische tonijn naar de Middellandse Zee om er te paaien en eitjes te leggen.
Eerder kwam ook de paling op de Cites-lijst voor bedreigde diersoorten. Voor die soort is echter geen totaal handelsverbod afgesproken, maar een iets lichtere beperking.
(Bron)
Oost-Aziatische boktor teistert bomen in Westland

DEN HAAG - De Plantenziektenkundige Dienst heeft in het Westland de Oost-Aziatische boktor aangetroffen.
Het ministerie van Landbouw heeft besloten dat alle loofbomen en struiken in een straal van 100 meter rond het betreffende gemeenteplantsoen, verwijderd moeten worden.
De maatregel moet voorkomen dat de boktor zich kan vestigen in het Westland. De Oost-Aziatische boktor is erg schadelijk voor bomen en struiken. Voor mensen is de boktor niet gevaarlijk.
De Plantenziektenkundige Dienst heeft in struiken in het gemeenteplantsoen twee larven en twee uitvlieggaten van de boktor gevonden.
Uit vier tuinen en gemeenteterreinen rondom het plantsoen worden nu alle loofbomen en struiken weggehaald.
De gemeente Westland noemt de maatregel terecht, maar wil dat de bewoners van wie de tuin volledig op de schop moet, worden gecompenseerd.
De Oost-Aziatische boktor dook eind 2007 ook al eens op het in Westland, waar veel tuinders gevestigd zijn.
(Bron)

Dan denk je toch dat er iets mis is bij de import van groen.
Pochen op Facebook bewijs voor examenfraude

BRUSSEL - In België is het Facebookverkeer waarin twee studenten opscheppen over het afkijken bij een examen, aanvaard als bewijsmateriaal voor fraude. Dat heeft de Belgische Raad voor examenbetwistingen beslist, zo berichtten De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag.
De Raad boog zich over de beslissing van een hogeschool om twee studenten een 0 te geven voor twee vakken, omdat ze zouden hebben samengewerkt op een schriftelijk examen.
Het toezichtpersoneel had de twee tijdens de examens zien smoezen en merkte op dat ze voortdurend keken naar waar de toezichthouders zich bevonden.
Dat er sprake was van fraude, leek echter niet te bewijzen, omdat er geen hard papieren bewijsmateriaal van was.
Toen ook berichten van de twee op de sociale netwerksite Facebook opdoken, waarin ze opschepten over hun fraude, viel de hakbijl.
(Bron)
‘Hersenen krimpen door overgewicht’

AMSTERDAM – Mensen met overgewicht hebben op latere leeftijd gemiddeld genomen een kleinere hersenomvang. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.
Onderzoekers van de universiteit van Californië bestudeerden hersenscans van 94 mensen die rond de 70 jaar oud waren.
Het brein van de deelnemers met overgewicht bleek gemiddeld 6 procent kleiner te zijn dan de hersenen van de slankere proefpersonen.
Mensen met ernstige zwaarlijvigheid (obesitas) hadden zelfs een breinformaat dat gemiddeld 8 procent kleiner was.
De resultaten van het onderzoek zijn vermeld in het wetenschappelijk tijdschrift Human Brain Mapping.
Bij de zwaardere proefpersonen bleek vooral de temporale en frontale hersenkwab in massa afgenomen. Die hersengebieden zijn belangrijk voor geheugen en planning.
Volgens de Amerikaanse wetenschappers suggereert het onderzoek dat het brein van mensen met overgewicht op latere leeftijd relatief snel krimpt. Ze vermoeden verder dat de afname in hersenmassa het risico op dementie vergroot.
Uit eerdere studies is al gebleken dat mensen die op middelbare leeftijd last hebben van obesitas enkele tientallen jaren later een grotere kans hebben om dementie te ontwikkelen.
Maar ook in algemene zin lijken de hersenen van zware mensen sneller achteruit te gaan.
“Het brein van de mensen met overgewicht uit de studie zag er ongeveer acht jaar ouder uit dan de hersenen van de magere leeftijdsgenoten”, aldus hoofdonderzoeker Paul Thompson in het Britse tijdschrift New Scientist. “Bij mensen met obesitas leken de hersenen zelfs 16 jaar ouder.”
(Bron)
Levende kalkoenen met bijzondere vulling aangetroffen

AMSTERDAM - Peruaanse agenten die onlangs een tip kregen over het vervoer van cocaïne in een kist met kalkoenen konden de drugs aanvankelijk nergens vinden.
De verdovende middelen bleken chirurgisch in de levende dieren te zijn ingenaaid.
Een tip bracht de politie ertoe een passagiersbus aan te houden bij Tarapoto in de jungle van de Peruaanse deelstaat San Martin, zo vertelde een politiechef maandag.
In een krat troffen agenten twee kalkoenen aan, precies zoals de tipgever had gezegd. Maar nergens was een spoor van cocaïne te vinden.
De kalkoenen, zo viel de agenten op, waren bijzonder dik. Toen een agent bij een van de kalkoenen onder de vleugels keek zag hij daar een hechting zitten. Een dierenarts wist even later uit de ene kalkoen bijna twee en uit de andere bijna drie kilo cocaïne te verwijderen. Beide dieren overleefden de ingreep.
De politie is nog op zoek naar degene die de lading drugs van Janjui naar Tarapoto heeft gestuurd, een traject dat op een bekende smokkelroute van de oostelijke Andes naar de noordelijke kuststeden ligt.
Drugsbendes gebruiken vaak bolletjesslikkers om verdovende middelen te vervoeren, maar het gebruik van dieren is uitzonderlijk.
In 2005 vond de Colombiaanse politie bij een inval in een dierenkliniek in totaal drie kilo heroïne die was ingenaaid in de magen van zes puppy's.
(Bron)
Meisje met piercing anderhalf uur vast in zwembad

ALMELO - Een 15-jarige meisje heeft maandagmiddag anderhalf uur lang vastgezeten in zwembad Het Sportpark in Almelo.
Haar navelpiercing kwam vast te zitten in een rooster in een wand van het zwembad, aldus directeur Erik Busscher van het zwembad dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in TC/Tubantia.
Het lukte de brandweer in eerste instantie niet om haar te bevrijden, waarna het waterpeil werd verlaagd en het rooster er werd uitgewrikt.
Toen ze eenmaal op een brancard lag, slaagde de brandweer er in rooster en meisje te scheiden. Afgezien van wat pijn tijdens de bevrijdingsoperatie en lichte onderkoelingsverschijnselen, hield ze geen verwondingen over aan haar avontuur.
(Bron)
Dode door explosie in Pernis

PERNIS - Door een explosie in een schuur achter een woning in Pernis (gemeente Rotterdam) is maandagavond een dode gevallen. Het gaat vermoedelijk om de 49-jarige bewoner van het huis. Dat meldden de politie en brandweer dinsdag.
De brandweer kreeg een melding over een ontploffing en een brand bij het huis aan de Murraystraat.
Toen hij arriveerde, was er nog een kleine brand, die snel onder controle was. In de schuur vonden brandweerlieden het dode lichaam.
Volgens de politie sleutelde de man geregeld aan brommers en motoren en vermoedelijk is dat ook deze keer het geval geweest. Wat er in de schuur precies is gebeurd, is nog niet bekend.
(Bron)
'Obstakel voor nooduitgang verbetert evacuatie'

AMSTERDAM - Een strategisch geplaatst obstakel voor een nooduitgang kan de evacuatie van mensen uit een gebouw vreemd genoeg versnellen tijdens een ramp. Dat hebben Japanse wetenschappers aangetoond.
Onderzoekers van de universiteit van Tokyo klokten de tijd die een groep van vijftig proefpersonen nodig had om zich zo snel mogelijk door een nooduitgang te wringen.
Vervolgens herhaalden ze het experiment, maar plaatsten ze een pilaar op 65 centimeter afstand aan de linkerzijde van de deuropening.
Bij die opstelling nam de snelheid waarmee de mensen door de deur liepen toe van 2.8 persoon tot 2.92 persoon per seconde. Na een minuut hadden dus zeven ‘extra’ mensen zich in veiligheid gebracht via de nooduitgang.
De onderzoeksresultaten worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Physical Review.
Volgens de onderzoekers kan een obstakel aan de zijkant van een nooduitgang de opstopping verminderen, die normaal gesproken ontstaat voor de deuropening.
"Meestal raakt de nooduitgang verstopt door mensen die vechten om de ruimte", aldus hoofdonderzoeker Daichi Yanagisawa in het Britse tijdschrift New Scientist. "Maar de pilaar houdt mensen die van de linkerkant komen zo effectief tegen dat de ruimte vlak voor de nooduitgang minder druk bevolkt is. Daardoor ontstaan er minder conflicten en verloopt de evacuatie soepeler."
Een obstakel voor de nooduitgang werkt echter niet altijd. De precieze plek is van groot belang. Als een pilaar in het midden voor de deuropening wordt geplaatst, neemt de snelheid van evacuatie juist af tot 2.78 mensen per seconde, zo bleek tijdens het experiment.
De oorzaak daarvan ligt vermoedelijk in het aantal mensen dat last ondervindt van het obstakel.
Als een obstakel in het midden staat, wordt volgens de onderzoekers bijna iedereen belemmerd in zijn pogingen om naar buiten te rennen.
Wanneer de pilaar aan de linkerkant voor de nooduitgang staat, worden alleen de mensen aan de linkerkant gehinderd, waardoor anderen juist vrij baan hebben en de evacuatie op topsnelheid verloopt.
(Bron)
Dronkaard scheurt met bus over circuit Zandvoort

AMSTERDAM - Een beschonken passagier van een pendelbus zag zijn kans zondag schoon toen de chauffeur bij het circuit van Zandvoort uitstapte.
De passagier nam plaats achter het stuur en scheurde het circuit op.
De 44-jarige man uit Kockengen hield er volgens de politie echter geen rekening mee dat het circuit niet is gebouwd op busverkeer. Zo bleek een brug over het circuit net iets te laag voor de bus.
Een motoragent zag dat de airco-installatie en enkele dakluiken van de bus werden geslagen, waarop hij de achtervolging inzette.
De agent wist de bus tot stilstand te brengen. De kersverse coureur bleek te veel te hebben gedronken. Een verklaring voor zijn actie kon hij volgens een politiewoordvoerder niet geven.
"Hij heeft een zwart gat in zijn geheugen." Bij het voorval vielen geen gewonden. De gelegenheidscoureur kreeg een proces-verbaal mee naar huis.
(Bron)
'Waterpijp net zo schadelijk als sigaret'

AMSTERDAM - Een waterpijp roken met vruchtensmaaktabak is net zo slecht als het roken van een sigaret.
Dat zeggen het Britse Ministerie voor Gezondheid en het Centre for Tobacco Control Research.
Mensen die een waterpijp - ook wel een shisha genoemd - met pijptabak met fruitsmaak roken, lopen het risico grote hoeveelheden koolmonoxidedampen binnen te krijgen.
Onderzoekers van het Centre for Tobacco Control Research ontdekten dat de gebruiker bij het roken van een waterpijp vier tot vijf maal zoveel koolmonoxide binnenkrijgt als bij het roken van een sigaret.
Grote hoeveelheden koolmonoxide kunnen leiden tot hersenschade en bewusteloosheid.
Het Ministerie voor Gezondheid zei dat het moeilijk was om te meten hoeveel koolmonoxide één sigaret precies produceerde, gezien de verschillen in het inhaleren .
Dit probleem werd omzeild door de adem te meten die werd uitgeblazen. In de uitgeblazen adem van een zware roker was tien tot dertien keer zoveel koolmonoxide te vinden dan in de adem van een niet-roker. Bij een shisharoker was dit dertien tot 23 keer zoveel.
Een shisha is een Arabische waterpijp waarin pijptabak met fruitsmaak wordt verbrand door een gloeiend stukje houtskool dat fungeert als brandstof.
Door aan het mondstuk van de slang te zuigen ontstaat in het waterreservoir in de fles eronder een onderdruk die het mogelijk maakt door de vloeistof heen rook aan te zuigen.
Dr Hilary Wareing, directeur van het Centre for Tobacco Control Research vertelde geschokt te zijn door de onderzoeksresultaten.
“Onze monden vielen open toen we het hoorden hoe gevaarlijk het kon zijn. Alle testen die we hebben gedaan lieten zien dan dat het roken van een shisha gevaarlijk is voor de gezondheid."
Paul Hooper van het Britse Ministerie voor Gezondheid, zei dat de onderzoeksresultaten het gevaar van een shisha hoog op de agenda hebben gezet. "Veel mensen beschouwen het roken van een shisha niet eens als roken."
Het roken van een waterpijp is in Engeland een populaire bezigheid geworden onder jong uitgaanspubliek.
Zo zijn er in grote steden als Londen, Manchester en Birmingham zogenaamde shishacafe’s ontstaan waar speciale shishafeesten worden gehouden.
Veel mensen die naar dit soort feesten gaan, denken dat het een veilig alternatief is voor roken.
Al eerder wees wetenschappelijk onderzoek uit dat het roken met behulp van een waterpijp even schadelijk of zelfs schadelijker is dan het roken van sigaretten.
(Bron)
Vrouw verkracht door tweelingbroer vriend

NEW YORK - Een Amerikaanse vrouw heeft onlangs bij toeval ontdekt dat ze niet met haar vriend in bed lag, maar met zijn tweelingbroer. Toen ze hem ermee confronteerde verkrachtte de man haar. Dat berichtte de krant The Advocate maandag.
De 25-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Connecticut dacht dat ze een bad nam met haar 25-jarige vriend. Daarna belandden de twee in bed.
Terwijl ze seks hadden zag de vrouw dat de cowboytatoeage op de linkerbil van haar 'vriend' ontbrak.
Ze realiseerde zich dat ze niet met haar geliefde maar met zijn tweelingbroer in bed lag. Ze kon de man er echter niet van weerhouden haar te verkrachten.
De broer wordt aangeklaagd wegens verkrachting en zich wederrechtelijk voordoen als een ander.
(Bron)
Stier spietst organisator gevechten

CARCASSONNE - Een organisator van stierengevechten in de Zuid-Franse stad Carcassonne is zondag ernstig gewond geraakt, toen een jonge stier hem in de veiligheidsring rond de arena aanviel.
De 55-jarige Christian Baile raakte gewond in zijn borst en maag en ligt in zorgwekkende toestand op de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis van Carcassonne.
Baile werd aangevallen tijdens de zogeheten novillada, een serie gevechten waarbij de toreros het gevecht aangaan met jonge stieren.
De tweede stier van die dag, een grijs exemplaar van het ras Miura dat bekend staat om zijn agressieve aard, sprong de veiligheidsring in en landde op de organisator.
Nadat het dier verdreven was, slaagde het erin terug te springen, waarbij er voor Baile opnieuw geen ontsnappen mogelijk was.
(Bron)

Wel zo eerlijk toch?
Luchtje kan mensen ziek maken

UTRECHT - Mensen die echt ziek worden van het ruiken van een bepaalde geur, zijn niet gek. Zij associëren de lucht die ze ruiken met iets heel onaangenaams en krijgen daar een overdreven lichamelijke reactie van.
Hun ziekte zit dus niet 'tussen hun oren', zoals vaak wordt aangenomen.
Dat zegt Patricia Bulsing, die op 11 september aan de Universiteit Utrecht promoveert op een onderzoek naar geuroverlast.
Bulsing vergelijkt het ziek worden van een op zich ongevaarlijke lucht met het misselijk worden van overeten: ''Wie zich wel eens helemaal ziek heeft gegeten, moet de lucht van dat bepaalde voedsel daarna een tijdje niet meer ruiken. Dan draait de maag zich gelijk weer om.''
(Bron)
Goudzoekers vinden gulle pinautomaat in Vries

VRIES - De pinautomaat van een bank in Vries (Drenthe) is maandagavond wel erg gul geweest. Door een storing kregen klanten die geld pinden, het vijfvoudige van het bedrag waarom ze hadden gevraagd. Dat zei een woordvoerder van de bank dinsdag.
Aan het begin van de avond ging het mis. Het nieuws van de vrijgevige automaat ging als een lopend vuurtje door het dorp.
''Omwonenden hebben ons een paar uur later gebeld. Zij vonden dat het wel erg druk werd bij de automaat'', aldus de woordvoerder.
De politie belette iedereen te pinnen, tot bankmedewerkers de storing hadden verholpen. Hoeveel geld er weg is, is nog niet bekend.
Een medewerker meldde in een regionale krant dat het om minstens driehonderd briefjes van vijftig euro gaat. Een enkeling bracht het te veel gekregen geld terug.
(Bron)

maandag, augustus 24, 2009

'Kinderbijslag kinderen in buitenland omlaag'

AMSTERDAM - Het kabinet gaat de kinderbijslag voor kinderen die niet in Nederland wonen fors verlagen. Daarmee moet een einde gemaakt worden aan de ongebreidelde export van kinderbijslag naar Turkije en Marokko.
Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van bronnen rond het kabinet.
In een voorstel van minister voor Jeugd en Gezin Andre Rouvoet (ChristenUnie) staat dat de uitkering afhankelijk wordt van het welvaartsniveau van het land waar het kind naar school gaat.
Het voorstel wordt naar verwachting deze week in de ministerraad besproken, schrijft de krant.
Nu is de kinderbijslag voor een kind dat in Nederland woont even hoog als voor een kind dat bijvoorbeeld in Marokko woont.
De kosten voor levensonderhoud liggen in Marokko echter fors lager, waardoor volgens de krant met de kinderbijslag bij wijze van spreken een heel gezin kan worden onderhouden.
Met het plan komt het kabinet tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Vorig jaar vroeg een meerderheid Rouvout om iets te doen aan de export van kinderbijslag.
Dit gebeurde naar aanleiding van cijfers van de Sociale Verzekeringsbank, waaruit bleek dat er veel fraude wordt gepleegd met dubbele kinderbijslag.
(Bron)

Fraude met dubbele kinderbijslag heeft niets te maken met het aanpassen van die bijslag naar het niveau van het land waar de bijslag heen gaat.
Pechtold wil andere indeling Tweede Kamer

AMSTERDAM - De indeling van de Tweede Kamer moet op de schop. De huidige architectuur nodigt niet uit tot een stevig debat, zei D66-Kamerlid Alexander Pechtold in het televisieprogramma Zomergasten.
Doordat de zetels in een waaierstructuur zijn geplaatst zitten de partijen niet recht tegenover elkaar, maar eerder zij aan zij.
Volgens Pechtold verslapt dat het debat en moet Nederland een voorbeeld nemen aan de indeling van het Engelse parlement, waar de zetels van Labour en de Conservatives recht tegenover elkaar staan, klaar voor een frontale aanval.
Mede-oprichter van D66 Hans van Mierlo zei volgens Pechtold ooit dat in de oude zaal 'de geur van wilde beesten hing'. "Ik ruik die geur nu niet."
De huidige indeling is volgens de D66-leider gekozen omdat de debatten zo voor de camera's makkelijker in beeld te brengen zijn.
(Bron)

Dus hij denkt dat de debatten feller zouden worden als men tegenover elkaar zit. Kennelijk is dat niet inhoudelijk bepaald - en dan zou een uiterlijke verandering de inhoud veranderen?
En hoe zou hij het indelen? We hebben hier iets meer partijen dan in het Lagerhuis. Wie komt er links, wie komt er rechts? En wat te doen met de middenfiguren?
Een vraag waar ik nou weleens antwoord op zou willen: waarom is het zo moeilijk om van een korstje af te blijven? Ik heb de eerste muggenbult die ik dit seizoen had, flink open gekrabt / gewreven. Het korstje is keurig gevormd, de randjes drogen al in.
Nu moet ik er afblijven, anders wordt het een littekentje, maar pfff... Het is maar goed dat ik een nagelbijter ben en echt moeite zou moeten doen om echt te krabben ;p
Komkommertijd, en nu heeft Zweden de rel. Aftonbladet, min of meer vergelijkbaar met de Volkskrant, plaatste afgelopen week een artikel over "oogst van organen" door Israelische soldaten. (Hier het artikel, wel in het Zweeds.)
Palestijnen die doodgeschoten worden, zouden daarna 'leeggehaald' worden, en het bewijs is een litteken over hals en borst. Bij dat artikel zie je ook een foto van zo'n litteken, wat geen standaard sectielitteken is (want dat is Y-vormig). Maar is het daarmee een 'oogstlitteken'? En zijn die organen inderdaad weg? Want als iemand buiten een ziekenhuis overlijdt, kun je weinig organen nog gebruiken voor transplantatie, dus dat is ook erg dubieus.
Israël is nu woedend op Zweden, omdat de regering het artikel niet veroordeelt. Maar de regering verwijst naar de persvrijheid.
Er zijn nu al oproepen en petities om Zweedse bedrijven in Israël te boycotten (die ene Ikea die altijd afgeladen vol schijnt te zijn).
Je zou wel denken dat het land die geruchten makkelijk kan ontzenuwen. Maar daar zeggen ze dat dit net zo'n idioot verhaal is als dat verhaal dat nog altijd schijnt te circuleren, dat er bloed van Palestijnse kinderen in matzes zit (dan heb je iets niet helemaal begrepen van de spijswetten lijkt me).
Bewijzen dat je iets niet doet is altijd moeilijk, en wat de waarheid ook is, zodra er een joods aspect aan een verhaal zit, lopen de emoties hoog op en kun je soms de meest bizarre redenaties tegenkomen.
De FBI vindt dat Schotland spot met het recht.
Het was veel sterker geweest als de CIA dat gezegd had.
Man doet aanzoek met strobalen

Een Duitse boerenzoon heeft een wel heel origineel huwelijksaanzoek gedaan. De 27-jarige Markus Schmidt is maar liefst zes uur aan het werk geweest om 150 strobalen zo te stapelen dat de tekst 'Willst mich heiraten' ('Wil je met me trouwen') ontstond.
Het belangrijke zinnetje werd dankzij de grote balen maar liefst zeventig meter lang. Elke letter had dan ook een hoogte van drie en halve meter. Corinna Pesl kon dan ook niet veel anders dan een hartstochtelijk 'Ja!' te antwoorden op het aanzoek.
De twee houden het nu al negen jaar met elkaar uit. Deze herfst gaat het stel voor de wet trouwen. Volgend jaar doen ze het in de kerk nog eens over.
(Bron)

Creatief.
Bedrogen vrouw verkoopt Porsche voor habbekrats

Een Britse vrouw, die werd bedrogen door haar overspelige echtgenoot, heeft de ultieme wraak op hem genomen. Zij verkocht het blitse bezit van de vreemdganger, een Porsche 911, voor omgerekend zo'n 2300 euro. Een koopje, aangezien de sportwagen een waarde heeft van tachtigduizend euro.
"Vorige week heb ik mijn echtgenoot betrapt toen hij seks had in zijn Porsche met onze 17-jarige babysitter", vermeldt de vrouw op Gumtree.com, het Britse equivalent van Marktplaats. "Eigenlijk is het zelfs mijn Porsche, want ik heb de wagen betaald. Dus nu verkoop ik zijn geliefde auto. We zullen eens zien hoe leuk de rotzak dat vindt."
Nadat de man voor de zoveelste keer was vreemdgegaan, was voor de vrouw de maat vol. "Ik heb hem iedere keer een nieuwe kans gegeven. Ik was een hopeloze en naïeve koe. Ik wist dat hij nooit zou veranderen, maar ik bleef bij hem voor de kinderen. Vijftien jaar huwelijk gooi je ook niet zomaar weg. Nu is de maat vol. Ik verlaat hem, maar niet zonder wraak te nemen", zo laat de arme vrouw weten.
"Ik verkoop zijn wagen en doe er zelfs zijn waardevolle wijncollectie bovenop", staat er in de advertentie te lezen. "Haast je, want een Porsche 911 voor slechts 2.300 euro zal niet lang te koop blijven staan. Ik heb ook nog een verrassing voor de babysitter: ik heb tabasco gesmeerd op iedere condoomverpakking die ik in ons huis kon vinden. Dat zal hen een memorabele nacht bezorgen."
(Bron)

Twijfelachtig verhaal. En in haar situatie zou ik die auto voor juist zoveel mogelijk verkocht hebben en het geld in m'n eigen zak gestoken.
Goudvis overleeft reis door het riool

Een Britse goudvis heeft wel erg veel mazzel gehad, nadat hij door de wc was gespoeld. Een medewerker van de waterdiensten vond de vis in doodsnood in een filter in het riool. Jake Huey twijfelde geen moment en redde het dier door het in een tank met schoon water te stoppen, schrijft The Sun gisteren.
Huey noemde de vis Pooh (Engels voor jakkes of bah). "Het lijkt erop dat iemand dacht dat zijn huisdier aan zijn eind gekomen was en hem door de wc heeft gespoeld. Dat raden wij natuurlijk niet aan", aldus Huey, die het huisdier een plekje op kantoor nabij Glasgow heeft gegeven. Er wordt nog gezocht naar een beter tehuis voor de goudvis.
(Bron)

zondag, augustus 23, 2009

Als je nou toch gaat fietsen, trek dan niet zo'n kort rokje aan dat je zo ongelukkig met je benen moet gaan zitten knijpen...
Martijn Lammerts maakte een mooie foto ;-)
Hoek van Holland. Tja. De politie wist dat er hooligans zouden komen, en toch kunnen er dan types met spijkerknuppels en pistolen op zo'n terrein komen. Dan is er toch iets heel erg misgegaan.
Ik vind toch dat we maar es wedstrijdjes voor dat soort gasten moeten gaan instellen. Allemaal het stadion, niet fouilleren, deuren dicht, en laat ze het maar uitzoeken. Dan hebben ze wat ze willen en in elk geval zijn er daarna waarschijnlijk een stuk minder.
'Milieuvriendelijk stroom maken in de knel'

UTRECHT - Het milieuvriendelijk opwekken van stroom komt in het gedrang door de plannen om in ons land nieuwe grote elektriciteitscentrales te bouwen. Dat zegt directeur Kees den Blanken van Cogen, de organisatie die de belangen behartigt van bedrijven die zelf hun stroom opwekken.
Netwerkbeheerder TenneT meldde donderdag dat de plannen leiden tot een overschot op de Nederlandse markt en dat Nederland stroom kan gaan exporteren.
Den Blanken denkt dat daarvan weinig terechtkomt, gezien de tijd die nodig is om de hoogspanningsleidingen te bouwen die daarvoor nodig zijn.
''De netten kunnen het niet aan'', zegt Den Blanken. Hij vreest dat de grote elektriciteitsproducenten de stroom goedkoop op de Nederlandse markt gaan brengen.
Daardoor komt er volgens hem minder terecht van warmtekrachtkoppeling (wkk), het opwekken van stroom op plaatsen waar de vrijkomende warmte nuttig kan worden gebruikt. Volgens Den Blanken is wkk goed voor de helft van de stroom in Nederland. De industrie levert daarvan zo'n 40 procent en de glastuinders zijn goed voor zo'n 30 procent.
(Bron)
VS lichten Rode Kruis in over geheime gevangenen

NEW YORK (AMP) - De Verenigde Staten lichten het Rode Kruis in over de identiteit van gevangenen die ze tot dusverre in het geheim vasthouden in Afghanistan en Irak.
Dit hebben militaire zegslieden in Washington gezegd, volgens berichten die The New York Times dit weekeinde publiceerde.
Het is voor het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie) een ommezwaai. Het zal ook inzicht bieden in de manier waarop Amerikaanse geheime diensten omgaan met tientallen verdachten die ze voor belangrijke terroristen of strijders aanzien.
Het Rode Kruis heeft onder de vorige Amerikaanse regering vergeefs geprobeerd informatie te krijgen over mensen die heimelijk in Amerikaanse gevangenschap verdwenen.
De Amerikanen weigerden informatie te geven omdat 'dan antiterroristische missies in gevaar zouden komen'.
Het nieuwe beleid jegens het Rode Kruis is deze maand van kracht geworden zonder dat het Pentagon of het Rode Kruis er ruchtbaarheid aan hebben gegeven, aldus de zegslieden.
Het is weer een stap van de regering van president Barack Obama om van omstreden facetten van 'de oorlog tegen terrorisme' van zijn voorganger af te komen. De regering sluit het gevangenenkamp op de marinebasis Guantanamo Bay en geheime gevangenissen moeten dicht.
Er zijn echter nog steeds 'Speciale Operatiekampen' in Bagram (Afghanistan) en Balad (Irak). Daar worden tientallen gevangenen 'doorgelicht'. Het Rode Kruis kreeg eerder toegang tot militaire detentieoorden, behalve die twee.
Maandag openbaart de inlichtingendienst CIA een zeer kritisch rapport uit 2004 van de inspecteur-generaal van de dienst. Dat gaat over de ondervragingen van verdachten die volgens waarnemers vaak ontaardden in marteling.
In het rapport staat onder meer dat CIA-ondervragers veel improviseerden en soms leken te putten uit jongensboeken. In het rapport staat ook dat twee gevangenen maar liefst 266 keer werden gefolterd met 'waterboarden', veel vaker dan tot nog toe bekend was.
De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, zou naar aanleiding van het rapport in de komende dagen besluiten of er speciale aanklager komt. Die zou kijken naar de strafbaarheid van ondervragingen van na 11 september 2001.
(Bron)
Treinreis sneller door kortere stops

UTRECHT - Het aantal treinritten op het Nederlandse spoorwegnet groeit komend jaar niet verder. Wel worden de reistijden op bepaalde trajecten korter, omdat treinen op sommige stations korter zullen stilstaan.
Dit blijkt uit de nieuwe dienstregeling die op 13 december ingaat. De plannen daarvoor werden vrijdag bekendgemaakt door spoorbeheerder ProRail.
In 2007 werden sommige stops op stations juist langer, nu worden daar links en rechts wat minuten afgesnoept.
Volgens de NS leidt dit er niet toe dat mensen moeten gaan rennen voor hun trein. ''De overstapaansluitingen blijven gehandhaafd'', aldus een woordvoerder van het spoorbedrijf.
Net als dit jaar zijn voor komend jaar ongeveer 3,1 miljoen passagiers- en goederenritten gepland. Het Nederlandse spoorwegnet zit met dat aantal ritten aan de top van de capaciteit. ''Wij zetten geen extra treinen in'', zegt de NS-woordvoerder.
Het bedrijf heeft de groeiverwachting voor het aantal passagiers op het spoor als gevolg van de economische crisis neerwaarts bijgesteld. De groei pakte in het eerste halfjaar veel lager uit dan de verwachte toename van 2,5 procent.
NS rekent nu op een beperkte groei. Die wordt opgevangen door meer dubbeldekkers in te zetten. Wanneer de hogesnelheidslijn op 7 september gaat rijden komt er weer meer ruimte op het gewone spoor.
Treinreizigers vanuit het noorden en oosten van het land zullen in de dienstregeling voor 2010 in veel gevallen wat sneller naar de Randstad kunnen reizen. Ook reizigers vanuit Lelystad gaan er op vooruit.
De intercity tussen Lelystad en Schiphol gaat sneller rijden, bovendien gaat die voortaan de hele dag rijden in plaats van alleen in de spits. De tijdwinst op de rit tussen Lelystad en Schiphol is tien minuten.
Reizigersvereniging Rover is op hoofdlijnen ''tevreden'' met de nieuwe dienstregeling. Wel hadden ze graag betere verbindingen gezien in het noorden van land, tussen Groningen en Zwolle en Zwolle en Leeuwarden.
Volgens spoorbeheerder ProRail is het grootste deel van de verzoeken van vervoerders op het spoor gehonoreerd. Behalve de NS zijn dat ook Connexxion, Arriva, Veolia, Syntus en goederenvervoerders.
Voor die laatste is een soort groene golf voorzien, waardoor ze beter door kunnen rijden. Doordat steeds meer goederentreinen gebruikmaken van de Betuweroute zitten ze de treinen op het gewone spoor minder in de weg.
Ook voor onderhoud is genoeg ruimte in de nieuwe dienstregeling. Door de inzet van schouwtreinen en mobiele werkplaatsen kan er efficiënter gewerkt worden.
(Bron)

De NS werkt aan uw gezondheid: gewoon wat harder lopen bij het overstappen.
Toeriste nacht opgesloten in Frans stadhuis

DANNEMARIE - Een Britse toeriste heeft op een originele manier kennisgemaakt met de gastvrijheid in de Franse Elzas. Ze bracht een eenzame nacht door in het stadhuis van het dorpje Dannemarie doordat ze dacht dat het een hotel was, berichtte de Franse krant Dernières Nouvelles D'Alsace zondag.
De dertiger reisde alleen. Vrijdagavond wandelde ze het gebouw binnen, waarboven een bordje hing met 'Hotel de Ville', wat stadhuis betekent.
Lokale functionarissen hielden die avond een bijeenkomst in het stadhuis van het 2.500 zielen tellende plaatsje. Na de vergadering deden ze de deur van het gebouw op slot.
Toen de toeriste erachter kwam dat ze was ingesloten, deed ze alle lichten aan om de aandacht te trekken, maar zonder resultaat. Uiteindelijk hing ze een briefje achter het raam in eenvoudig Frans. ''22-08-2009. Ik ben hier opgesloten. Is mogelijk deur open?'' Daarna probeerde ze te slapen op een stoel in de hal.
Zaterdagochtend zag de apotheker van Dannemarie de noodoproep hangen en bevrijdde de ongelukkig ogende toeriste.
(Bron)