zaterdag, oktober 20, 2007

Onder de 3 graden buiten, verwarming voor het eerst aan.
Wel gênant dat dan die spinraggen aan het plafond beginnen te wapperen...
Zeg... De laagste verwachte temperatuur voor vannacht is 3 graden, in het oosten.
Het is zwaar bewolkt, dus dan valt kou meestal relatief mee. Ik zit in het midden van het land. Waarom is het hier dan nu al 4 graden?
Eigenlijk zou ik nu de paar boeken die ik van Harry M. in huis heb, ritueel willen verbranden. Maar zelfs dat is ie niet waard. Wat een ego.

"Aanvankelijk wilde Mulisch niet reageren omdat hij het te druk had met het schrijven van een speech, maar tegen actualiteitenprogramma EénVandaag prijst Harry Mulisch het enthousiasme van zijn collega, 'of het nu om een vlieg gaat of weet ik wat.'
Mulisch is nu de laatste van de Grote Vier - Willem Frederik Hermans, Gerard Reve, Jan Wolkers en Harry Mulisch - die nog is overgebleven. Volgens Mulisch is dit 'eenzaam, maar het is ook wel een triomf.'"
(Bron)

vrijdag, oktober 19, 2007

M & S haalt kledingstukken uit de schappen

DEN HAAG - Kledingwinkel M & S haalt zes kledingstukken terug. Het gaat om kleren uit de donkerblauwe jeanscollectie die herkenbaar is aan een opvallende, geruite binnenvoering of omslag. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag gemeld.
In de kleding zijn te veel azokleurstoffen (benzidine) aangetroffen. Azokleurstoffen kunnen kankerverwekkende stoffen afscheiden. Uit een beoordeling van de VWA bleek dat de kans op gevaar bij aanraking van de kleding zeer gering is.
Toch heeft M & S besloten de kleding terug te halen. De artikelen zijn verkocht van 20 augustus tot en met 19 september 2007. Mensen die de betreffende kleding hebben gekocht kunnen deze terugbrengen naar de winkel en krijgen dan hun geld terug.
(Bron)

En hoe zit het met de makers, de vervoerders, het winkelpersoneel en degenen die - ik noem maar wat - de klere-hangers gesorteerd hebben?
Ton boete voor spoorbeheerder ProRail

AMSTERDAM - Spoorbeheerder ProRail heeft een boete van honderdduizend euro opgelegd gekregen voor de overtreding van milieuregels. Het bedrijf voerde onder meer afvalstoffen op een verkeerde manier af.
Drie andere bedrijven die de werkzaamheden voor ProRail uitvoerden, kregen boetes van tien-, twintig- en dertigduizend euro, meldt het Openbaar Ministerie.
Bij de opdrachtverlening en bij de uitvoering van werkzaamheden is volgens het OM onvoldoende gedaan om schade aan het milieu te voorkomen. De bedrijven zouden de regels hebben overtreden bij het afvoeren van spoorwegballast, de stenen die worden gebruikt als ondergrond voor de rails.
Ook is spoorwegballast afgegeven aan bedrijven die dat niet mochten ontvangen en is ballastafval zonder beschermende maatregelen tegen doorlekken bewaard.
ProRail heeft volgens het OM een aantal bedrijfsprocessen aangepast om herhaling van de fouten te voorkomen.
(Bron)
Nepagenten aangehouden door echte 'collega's'

DELFT - De politie heeft donderdag in Delft twee 'agenten' aangehouden. De Delftenaren van 22 en 26 jaar hadden op de Vondelstraat twee jongens aangesproken omdat ze zich in hun ogen verdacht gedroegen. De mannen deden zich daarbij voor als politieagent.
De 'agenten' namen de legitimatiebewijzen van de jongens (16 en 17 jaar) in en droegen ze op naar het politiebureau te lopen. De 'arrestanten' vertrouwden het zaakje niet en belden met de echte politie. Die wist de nepagenten snel op te sporen.
Ze kwamen er met een goed gesprek op het bureau vanaf, maakte de politie vrijdag bekend.
(Bron)
Als Tijger zich volgevroten heeft aan natvoer, gaat ze na een uitgebreide poetsbeurt meestal in de kast liggen, lekker tegen een hippo aan. (Als je goed kijkt, zie je nog wat snorharen achter het mandje opduiken.)

Ontsnapte Amerikaanse gevangene na 35 jaar gepakt

WASHINGTON - Een Amerikaanse vrouw is 35 jaar na een geslaagde uitbraakpoging weer in de kraag gevat. De nu 64-jarige wegens moord veroordeelde vrouw liep in het plaatsje Pulaski, Tennessee, uiteindelijk tegen de lamp.
Ze had er dertig jaar lang onder een valse naam als gelukkig getrouwde vrouw gewoond en gewerkt, meldden Amerikaanse media.
Buren waren verrast door het duistere verleden van Linda Darby. Ze stond te boek als aardig. "Ze heeft jaren een voorbeeldig leven geleid", aldus de lokale sheriff.
Darby zou in 1970 haar toenmalige echtgenoot hebben doodgeschoten en zijn lichaam in een brandend huis hebben achtergelaten. Ze houdt vol onschuldig te zijn.
(Bron)
Hengelaar vist verdronken soldaat op

STENDAL - Een Duitse hengelaar heeft een dode soldaat uit de rivier de Elbe gevist. De militair was tien dagen eerder met een tank te water geraakt en verdronken.
Dit meldde de grootste Duitse krant, Bild, vrijdag op zijn website. De hengelaar verkeert in shock.
De 23-jarige Marcel D. was op 8 oktober tijdens een nachtelijke manoeuvre met zijn tank van een veer de Elbe in gereden. Waarschijnlijk had hij de achteruit met de vooruit verwisseld. Zijn passagiers konden zwemmend de oever bereiken.
De zoektocht naar D. was maandag gestaakt. De hengelaar viste hem op op een afstand van 7 kilometer van de plek van het ongeluk met de tank.
(Bron)
'Grote jachtpartij op zwijnen bij Paleis Het Loo'

AMSTERDAM - Op het Kroondomein bij Paleis Het Loo op de Veluwe wordt vrijdag een grote jachtpartij gehouden op wilde zwijnen. Personeel van het Koninklijk Jachtdepartement, politie en marechaussee patrouilleren rond een afgesloten gebied om mogelijke toeschouwers op afstand te houden.
Dat meldt de Faunabescherming. Waarnemers zouden een groot aantal schoten hebben gehoord.
De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten 'in zijn algemeenheid' geen mededelingen te doen over jachtpartijen op het Kroondomein. De nabijgelegen gemeente Apeldoorn zegt van niets te weten.
De politie weet ook niets van de hofjacht, maar een woordvoerder zegt dat de gasten bij een koninklijke jachtpartij altijd beveiliging krijgen. "Soms worden dan openbare wegen afgesloten, toeschouwers mogen dan niet vrijelijk de bossen in."
Volgens de Faunabescherming zagen waarnemers diverse terreinauto's met Duitse gastjagers en bloedhondenbegeleiders het terrein oprijden.
Een woordvoerder van de organisatie stelt dat vrijdagmiddag maïs in het bos wordt gestrooid om de dieren te lokken. De Faunabescherming spreekt van een 'duidelijke provocatie'.
De Tweede Kamer besloot donderdag dat de drukjacht op wilde zwijnen niet mag worden toegestaan. Een meerderheid nam een motie aan die het minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) verbiedt de provincie Gelderland een ontheffing te verlenen om wilde zwijnen af te schieten. Verburg wil met drukjacht de zwijnenpopulatie op de Veluwe terugbrengen.
Vorige maand liet minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) weten dat de jacht door de koninklijke familie wordt betaald met gemeenschapsgeld.
De kosten van het Koninklijk Jachtdepartement worden gedeclareerd bij Vogelaars ministerie en dat van Binnenlandse Zaken. Hoeveel geld daarmee is gemoeid, is niet bekendgemaakt.
Het Jachtdepartement is onderdeel van de Dienst Koninklijk Huis en is verantwoordelijk voor faunabeheer en toezicht op het Kroondomein Het Loo, het landgoed bij Paleis Het Loo. Het domein beslaat zo'n tienduizend hectare.
(Bron)

Je merkt het toch, dat Bernhard dood is.
Buschauffeur verdacht van verkrachting

DORDRECHT - Justitie verdenkt een buschauffeur van verkrachting dan wel aanranding van een 17-jarige vrouw tijdens zijn dienst in de Alblasserwaard. De 24-jarige man zit in voorlopige hechtenis, zo liet het Openbaar Ministerie (OM) in Dordrecht vrijdag weten.
De man zou de vrouw op 7 oktober buiten de bus hebben verkracht. De vrouw deed dezelfde dag nog aangifte waarop de man direct kon worden aangehouden.
Voor welke busmaatschappij de chauffeur werkt wil het OM niet kwijt.
(Bron)
Twee doden bij vliegtuigbotsing Lelystad

LELYSTAD - Door een botsing tussen twee vliegtuigjes in de lucht bij Lelystad Airport zijn vrijdagmiddag twee mensen om het leven gekomen. Een vierpersoons Cessna 172R stortte neer en brandde uit. De twee inzittenden kwamen om het leven.
Het andere vliegtuig maakte een geslaagde noodlanding, waarbij de inzittenden ongedeerd bleven. Dat meldde de politie vrijdag.
De Cessna was eigendom van vliegclub Rotterdam, deelde de club vrijdagavond mee. Een van de twee omgekomen vliegers was lid van de club. De identificatie van de twee slachtoffers wordt zaterdag voortgezet, aldus een woordvoerster. "Wij zijn zeer aangeslagen door dit vreselijke nieuws en betuigen ons diepste medeleven met de nabestaanden", aldus Vliegclub Rotterdam.
Het vliegtuig dat de geslaagde noodlanding maakte is een Fuji. Het kwam in een akker terecht. De twee inzittenden konden het op eigen kracht verlaten. Hoe de vliegtuigen met elkaar in aanraking konden komen, wordt nog onderzocht.
Vliegclub Rotterdam is onlangs gefuseerd met de Vliegschool 16Hoven en is hiermee de grootste Vliegclub van Nederland met meer dan zeshonderd leden en twintig vliegtuigen.
De nieuwe vereniging bestaat uit actieve vliegclub met gebrevetteerde vliegers en een professionele vliegschool. Behalve privévliegers leidt de school ook beroepsvliegers op.
(Bron)
Kat overleeft twintig minuten in draaiende wasmachine

AMSTERDAM - Een katje van tien weken oud kwam in het Engelse County Durham levend uit de wasmachine. De 11-jarige dochter des huizes ontdekte dat haar huisdier in het apparaat zat opgesloten, poes Molly had toen al twintig minuten meegedraaid met de was.
"Toen we eindelijk het deurtje konden openen, zat ze rechtop in de machine met haar ogen dicht" , vertelt de geschrokken eigenaresse Sonia Hall aan de BBC.
Tegen Hall's bange verwachtigen in bleek de jonge kat nog in leven.
Molly hield aan het angstige avontuur oog- en ademhalingsproblemen over, maar maakt het inmiddels goed.
(Bron)
Drie jaar cel geëist tegen loverboy

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg heeft donderdag tegen de 30-jarige Goese loverboy S. Ben A. een gevangenisstraf van drie jaar geëist.
Twee maten van hem, de 20-jarige H.G. en zijn 19-jarige neef N. El L., eveneens uit Goes, hoorden elk een taakstraf van 240 uur en een celstraf gelijk aan het voorarrest tegen zich eisen.
De drie, de een wat meer dan de ander, worden ervan verdacht dat zij enkele jonge vrouwen tot prostitutie hebben gedwongen.
De werkwijze van Ben A. ging op de volgens officier van justitie M. Overmeer gebruikelijke wijze: een labiele jonge vrouw wordt overladen met complimenten waarna de loverboy een klaagzang begint dat er snel geld op tafel moet komen omdat anders de liefde in de knel komt of er vreselijke dingen gebeuren.
Zo belandde een jonge Goese vrouw begin november van het vorige jaar in de klauwen van Ben A. en kwam zij in de Antwerpse prostitutie terecht. Per week werd er zeker 1000 euro van haar verwacht, die Ben A. dan weer uitgaf aan stappen, gokken en mooie spullen. Geconfronteerd met telefoontaps durfde de vrouw na Ben A.'s aanhouding in mei aangifte te doen.
De man kwam in beeld nadat een 18-jarige Goese, die dit jaar door G. tot prostitutie werd gedwongen, aangifte had gedaan. Toen bleek ook dat Ben A. vijf jaar geleden in Utrecht een vrouw de prostitutie in had gejaagd. De keren dat zij wist te ontvluchten werd zij door hem opgespoord, teruggehaald en mishandeld. Ook deze vrouw deed uiteindelijk aangifte.
De rol van El L. beperkte zich tot het vervoeren van de vrouwen van Goes naar de rosse buurt van Antwerpen. Volgens zowel Ben A. als G. was alles gelogen en hadden de vrouwen vrijwillig voor een bestaan achter de ramen gekozen.
De uitspraak is op 31 oktober om 13.00 uur.
(Bron)
Prostituees Bolivia dreigen naakt te betogen

LA PAZ - Honderden Boliviaanse prostituees hebben gedreigd naakt actie te voeren in de regeringszetel La Paz, omdat tientallen bordelen zijn geplunderd. Dat heeft woordvoerder Lily Cortés van de prostituees donderdag voor de Boliviaanse televisie gezegd.
De prostituees zijn het doelwit van een groep activisten die zich sterk maakt voor het herstel van de deugdzaamheid in het Zuid-Amerikaanse land.
Veiligheidsfunctionarissen lieten weten dat de actievoerders van de Federatie van Ouders van het Gezin de afgelopen dagen ongeveer vijftig bordelen in El Alto, een voorstad van La Paz, hebben vernield en geplunderd. Ook is er een prostituee geslagen en beroofd.
De Federatie van Ouders van het Gezin willen dat alle bordelen in El Alto hun deuren sluiten. De bordelen zouden broeinesten van de misdaad zijn.
(Bron)
Leeuw doodt verzorger

PARIJS - Een leeuw in een Franse dierentuin heeft voor de tweede keer een dierenverzorger gedood.
Het jongste incident deed zich voor in het West-Franse Haute-Touche, waar het dier zijn 40-jarige verzorger aanviel toen hij naar het nachtverblijf moest.
Zes jaar geleden was een verzorger in de zoo van Vincennes al slachtoffer van de leeuw. Het dier is inmiddels gedood, meldden Franse media vrijdag.
(Bron)
Lange mensen zijn gelukkiger

Lange mensen voelen zich geestelijk en lichamelijk gezonder dan mensen die klein van stuk zijn. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 15.000 Engelsen.
De gezondheid van de vrijwilligers in het onderzoek werd gemeten met vragen over bewegen, pijntjes en angsten. Het blijkt dat mensen in de kortste categorie (vrouwen kleiner dan 151 centimeter en mannen kleiner dan 162 centimeter) aanmerkelijk lager scoren in kwaliteit van leven dan mensen van de gemiddelde lengte. De gemiddelde lengte in dit onderzoek is 161 centimeter voor vrouwen en 175 centimeter voor mannen.
De onderzoekers denken dat mensen zich gezonder voelen als ze een paar centimeter aan hun lengte kunnen toevoegen. Experts vinden daarom dat kinderen met groeiproblemen een groeihormoonbehandeling moeten ondergaan om problemen in de toekomst te voorkomen. Professor Gary Butler in The Scotsman: "Je kunt inderdaad niets meer aan je lengte doen als je eenmaal volwassen bent, maar er zijn natuurlijk wel morele bezwaren tegen zo'n hormoonbehandeling."
(Bron)
'Fusie UWV en CWI kost 1500 banen'

DEN HAAG - Uitkeringsinstantie UWV en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) gaan fuseren. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken schat dat daardoor 1500 arbeidsplaatsen verdwijnen. Hij zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.
Of er gedwongen ontslagen vallen, kon de minister nog niet beoordelen. De fusie moet ertoe leiden dat mensen beter aan werk worden geholpen. Het CWI begeleidt mensen naar een baan; het UWV verzorgt de uitkeringen. Begin 2009 wordt een gezamenlijke werkmaatschappij opgericht die de fusie gaat vormgeven.
De fusie levert een besparing op van naar verwachting 74 miljoen euro dit jaar, oplopend tot 190 miljoen euro per jaar na 2011.
Het UWV ziet de fusie als een logische vervolgstap op de samenwerking die al gaande was, aldus een woordvoerder. "Het allerbelangrijkste is de geïntegreerde dienstverlening verder uit te bouwen."
Het UWV, dat in 2002 ontstond uit een fusie van zes instellingen, heeft al diverse reorganisaties achter de rug. De afgelopen jaren is het flink afgeslankt. In totaal moesten er ongeveer 9000 banen verdwijnen. Twee derde daarvan is inmiddels gerealiseerd.
De PvdA vindt de fusie op zich prima, maar die mag niet gepaard gaan met gedwongen ontslagen, stelt Tweede Kamerlid Ton Heerts. Vakbond Abvakabo ziet geen enkele reden voor gedwongen ontslagen. Ook vindt de bond het raar dat Donner al praat over banenverlies, terwijl er nog geen plannen bekend zijn over de nieuwe organisatie.
Volgens vakcentrale CNV zijn uitkeringsgerechtigden noch medewerkers van UWV op dit moment gebaat bij de zoveelse grootschalige stelselwijziging. Voorzitter René Paas is bang dat de fusie een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de dienstverlening.
Het UWV, dat in 2002 ontstond uit een fusie van zes instellingen, heeft al diverse reorganisaties achter de rug. De afgelopen jaren is het flink afgeslankt. In totaal moesten er ongeveer 9000 banen verdwijnen. Twee derde daarvan is inmiddels gerealiseerd.
(Bron)
Ach ach. Dag Jan.

donderdag, oktober 18, 2007

Kunnen we nu even december doen en dan snel door naar de lente? Met voor en na wat sneeuwdagen en een paar van die mooie strakke heldere vriesdagen?

woensdag, oktober 17, 2007

Chaos op Belgische weg door olie en bier

BRUSSEL - Een aanrijding tussen twee vrachtwagens heeft woensdagmiddag geleid tot kilometers file op de Belgische snelweg E40. Door het ongeluk was de weg ter hoogte van Bellem bezaaid met flesjes Duvelbier en stookolie.
Een vrachtwagen van brouwerij Moortgat, waar de Duvel vandaan kwam, kantelde waarna ook de brandstoftank openscheurde. Honderd liter stookolie vermengde zich vervolgens met het bier.
De brandweer moet een speciale schoonmaakwagen inzetten om het wegdek bier- en stookolie vrij te krijgen.
(Bron)
Man raast over A4 met 280 kilometer per uur

LEIDSCHENDAM - Een 40-jarige man is dinsdagavond betrapt toen hij in een BMW met 280 kilometer per uur over de A4 reed.
Achtervolgende agenten konden hem niet bijhouden en verloren de snelheidsmaniak uit het oog toen die Leidschendam-Voorburg inreed, maakte de politie woensdag bekend.
De politie trof de auto dankzij een tip van een getuige korte tijd later aan in de Roomolenstraat. Agenten vonden de chauffeur, die verward reageerde, cocaïne op zak had en zei al enkele nachten niet hebben geslapen, in een tuin. Hij bekende drugs te hebben gebruikt. De BMW is in beslag genomen.
(Bron)
Kamer houdt spoeddebat over basisbeurs

DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt een spoeddebat met minister Ronald Plasterk van Onderwijs over diens plan de basisbeurs voor studenten af te schaffen en om te zetten in een lening. SP en GroenLinks willen nog deze week van de minister horen wat hij van plan is.
Dinsdag werd bekend dat Plasterk overweegt de basisbeurs te schrappen om geld vrij te maken voor het optrekken van de lerarensalarissen. Een andere mogelijkheid is het verhogen van het collegegeld. Voor het verhogen van de lerarensalarissen, om op termijn een lerarentekort te voorkomen, is volgens de adviescommissie-Rinnooy Kan ruim 1 miljard euro nodig.
Plasterk heeft zijn ideeën woensdag met minister Wouter Bos van Financiën besproken. Bos zei dat de afgelopen tijd tientallen ideeën de revue zijn gepasseerd. "Elk idee wordt serieus bekeken, maar er ligt nog geen voostel." Pas over een paar weken komt het kabinet met een plan om het lerarentekort tegen te gaan. Voortijdige opwinding onder studenten is volgens Bos niet nodig. "Zij reageren op een voorstel wat geen voorstel is."
Regeringspartijen CDA en ChristenUnie zien helemaal niets in een plan de basisbeurs af te schaffen. Zij vrezen dat een lening veel mogelijke studenten ervan zal weerhouden daadwerkelijk aan een studie te beginnen.
Het CDA vindt dat Plasterk het probleem van een dreigend tekort aan leraren niet moet oplossen door een nieuw probleem te creëren. De ChristenUnie ziet het plan als een bezuinigingsmaatregel die alleen maar onrust veroorzaakt onder studenten.
De SP vindt dat het huidige stelsel van studiefinanciering al een obstakel vormt om te gaan studeren. Als studenten nog meer moeten gaan lenen, zal de toegankelijkheid van het hoger onderwijs nog meer in het gevaar komen, vindt SP-Kamerlid Renske Leijten. Ook D66 is verontwaardigd over het plan.
De studentenorganisaties ISO en LSVb zijn woedend, schrijven ze op de website van de LSVb. Ze vinden dat "op deze manier het lerarenprobleem wordt verminderd door het creëren van een nieuw probleem". "Door deze maatregel wordt onherstelbare schade toegebracht aan de toegankelijkheid van het onderwijs."
(Bron)
Hormoon verzwakt zin in eten

Britse onderzoekers denken nieuwe delen in de hersenen te hebben gevonden die bepalen hoeveel je eet. Met hormonen kan dat gebied beïnvloed worden. De studie wordt gebruikt om nieuwe medicijnen tegen obesitas te ontwikkelen.
De ontdekking draait om het hormoon pyy, dat vrijkomt als je eet en de eetlust onderdrukt. Dat hormoon blijkt niet alleen voor te komen in het primitieve deel van de hersenen dat bepaalt of je honger hebt, maar ook in het gebied dat de emotionele prikkels controleert en zo bepaalt hoeveel genot je aan eten beleeft.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder mannen die 14 uur lang niets mochten eten. Daarna kregen zij het hormoon pyy of een placebo toegediend en ondergingen ze een hersenscan. Het hormoon bleek in eerste instantie op het primitieve hongergevoel in te werken. In een later stadium bepaalde de hersenactiviteit in de zogenaamde orbitofrontale cortex hoeveel de mannen aten – het hersendeel dus dat de emoties reguleert. Hoe meer hersenactiviteit in dat gebied, hoe minder de mannen wilden eten.
"Als we snappen welke gebieden in de hersenen het eetgedrag bepalen, kunnen we gerichter behandelingen ontwikkelen voor mensen die kampen met gewichtsproblemen," zegt onderzoeker Rachel Batterham. De studie lijkt duidelijker te maken waarom afvallen vaak zo moeilijk is. Overigens wordt er al geëxperimenteerd met pyy-neusspray om obesitas te behandelen.
(Bron)
Doodstraf voor achterlaten kind tussen alligators

MIAMI - Een rechter in Miami heeft een 58-jarige Amerikaan ter dood veroordeeld voor het achterlaten van een 5-jarig meisje tussen de alligators in een moeras in Florida. Dat heeft de krant Miami Herald woensdag gemeld.
Harrel Franklin Braddy liet de kleuter Quatafisha Maycock negen jaar geleden achter in de Everglades tusssen de alligators. Het meisje had gezien dat Braddy haar moeder, Shandelle Maycock, probeerde te vermoorden. De man wilde van de getuige af.
De vrouw overleefde, maar haar dochter werd dood in het moeras teruggevonden. Ze had bijtwonden van alligators. Haar linkerarm was er af gebeten. Braddy had de moeder en het kind kort daarvoor ontvoerd, omdat Shandelle Maycock hem had afgewezen.
(Bron)
Verbod op abortus is zinloos

Een abortusverbod zorgt er niet voor dat het aantal abortussen daalt. In landen waar abortus verboden is, wordt de ingreep even vaak toegepast als in landen waar het wel is toegestaan. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Een op de vijf zwangerschappen ter wereld eindigt met een abortus. Bijna de helft hiervan wordt onveilig uitgevoerd. Dit betekent dat degene die de abortus uitvoert, niet medisch is geschoold. Vrouwen lopen daardoor een verhoogd risico op overlijden of op onvruchtbaarheid.
Het aantal abortussen wereldwijd is gedaald. In 2003 werden er 42 miljoen abortussen uitgevoerd. In 1995 waren dat er nog bijna 46 miljoen. Procentueel gezien worden in ontwikkelde- en ontwikkelingslanden evenveel abortussen gepleegd. Maar van de onveilige abortussen vindt 97 procent plaats in de ontwikkelingslanden.
Of er veilige abortussen aangeboden kunnen worden, hangt af van een goed werkende gezondheidszorg. Deze is in ontwikkelingslanden vaak onder de maat.
(Bron)
Zwavel in knoflook verlaagt bloeddruk

Onderzoekers van de universiteit van Alabama in Birmingham hebben ontdekt waarom het eten van veel knoflook het risico op hart- en vaatziekten verminderd. Allicine, de zwavelverbinding die ook de geur van knoflook veroorzaakt, werkt namelijk bloeddrukverlagend en voorkomt zuurstoftekort in weefsels.
De onderzoekers ontdekten dat bloedcellen bij reageerbuisproeven direct zwavelwaterstof gingen produceren als ze in aanraking werden gebracht met knoflook. Deze zwavelverbinding (ook geproduceerd door rottende eieren) is een signaalstof die remmend werkt op verschillende biochemische processen.
Er zijn op dit moment verschillende knoflookpreparaten in de handel, gemaakt op diverse manieren. Ze hebben verschillende knoflookconcentraties en zijn bijvoorbeeld gemaakt uit de knol, of uit de steel, of uit beide. De producten hebben daardoor allemaal een andere werkzaamheid.
(Bron)

Het is dus wachten op de eerste slimme fabrikant die multipillen op de markt gaat brengen: een combi van rotte eieren en knoflook, ook geschikt voor vervelende feestjes...
Marcouch vraagt politie harder op te treden

AMSTERDAM - Voorzitter Ahmed Marcouch van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart heeft de politie gevraagd probleemjongeren harder aan te pakken. Dat liet hij woensdag weten.
"Ik heb aangedrongen op steviger optreden tegen een groep die de straat terroriseert en lak aan alles heeft."
Marcouch doet de oproep onder meer na de relletjes van de afgelopen dagen in zijn stadsdeel. Een aantal veelal Marokkaanse jongens stak meerdere auto's in brand, bekogelde een televisiebusje met stenen en gooide de ruiten van het politiebureau op het August Allebéplein in. De politie hield nog niemand aan.
Aanleiding voor de ongeregeldheden was de dood van de 22-jarige, Marokkaanse Bilal B. Een politieagente schoot hem zondag dood in het bureau op het August Allebéplein, nadat hij haar en een collega had neergestoken.
"Dit is geen kritiek maar een aanmoediging", zei Marcouch verder. "Ik heb veel respect en waardering voor de wijze waarop de politie heeft gereageerd op de twee drama's van afgelopen week" Naast het incident op het politiebureau verwees de stadsdeelvoorzitter naar de steekpartij op het Technisch College (TeC), waarbij een 16-jarige scholier om het leven kwam.
Ook de Amsterdamse afdeling van politievakbond ACP vindt dat het hoog tijd is voor een hardere aanpak."Zoals het tot op heden is gegaan, werkt het niet. Er moet anders worden opgetreden", aldus voorzitter Cees van der Roer, die zelf op het bureau August Allebéplein werkt.
Volgens Van der Roer krijgt de politie nu niet genoeg bevoegdheden van burgemeester Job Cohen. "De druk en frustratie bij collega's is hoog. Theedrinken alleen lost niets op. Als zelfs imams en ouders geen vat op deze knapen krijgen, moeten we misschien wat radicaler optreden."
Een woordvoerder van het politiekorps Amsterdam-Amstelland liet in een reactie weten dat het de harde aanpak niet schuwt als dat nodig is. "Laat er geen enkel misverstand over bestaan dat wij dan keihard optreden", aldus een woordvoerder.
Volgens hem investeerde de politie de afgelopen dagen vooral in het voorkomen van ongeregeldheden, door jongerenwerkers en buurtvaders in te schakelen. Een kleine groep schopte vervolgens toch onverwacht rellen. "Je kan nooit helemaal voorkomen dat ergens iets gebeurt. Maar we weten in welke groep we de daders moeten zoeken. Als we ze kunnen pakken, zullen we dat niet nalaten."
(Bron)

Doorgaans is het een beperkte groep losgeslagen types die de toon zet. Als je die uit zo'n groep weet te halen, ben je al een hoop ellende kwijt waarschijnlijk.
Bakker mag toiletbezoek personeel niet meer registreren

WENEN - Een bakker uit Eisenstadt in de Oostenrijkse provincie Burgenland mag het toiletbezoek van zijn personeel niet langer registreren. Dat heeft een advocaat van een voormalige werknemer van de bakker dinsdag laten weten.
De bakker noteerde op zijn computer nauwgezet de duur van het toiletbezoek van al zijn werknemers. Bij het uitkeren van het vakantiegeld bracht de middenstander bij elk personeelslid een bedrag in mindering.
De bakker oordeelde dat het toiletbezoek ten koste was gegaan van de productiviteit van zijn werknemers en dat hij daarom in het vakantiegeld mocht snijden.
Een personeelslid nam uit woede over de handelswijze van de bakker ontslag en kaartte de zaak aan bij de arbeidsrechter. Die oordeelde dinsdag dat de bakker zijn boekje te buiten was gegaan. De bakker moet de voormalige werknemer financieel compenseren.
(Bron)
Vloeken doet goed

LONDEN - Regelmatig vloeken doet goed, in ieder geval voor personeel op de werkplek. Tot deze conclusie komen onderzoekers van de universiteit East Anglia in het Britse Norwich.
Krachttermen helpen bij het afbouwen van werkdruk en dragen bij aan het vergroten van de teamspirit.
Het is echter wel belangrijk bij het uiten van frustraties of stress niet te ver te gaan, waarschuwen de wetenschappers. Als meerderen of klanten aanwezig zijn, is het beter je in te houden en niet te vloeken.
(Bron)

En water is nat.
Naakte dronkaard luidt klok Vaticaan

VATICAANSTAD - Een naakte dronken Fransman is woensdag op het Sint-Pietersplein in Rome op de Arco delle Campane (Boog der Klokken) geklommen, een van de toegangspoorten van het Vaticaan. De man slaagde erin een van klokken te luiden.
De man verkeerde "in manifeste staat van verwarring", aldus het Italiaanse persbureau ANSA.
De Pauselijke Zwitserse Garde, die de Arco delle Campane bewaakt, heeft de man overgedragen aan de Italiaanse autoriteiten, die hem medisch hebben onderzocht.
(Bron)

dinsdag, oktober 16, 2007

16 oktober, tegen zessen. Mensen trekken verrast hun jas open als ze naar buiten stappen. Het gehalte cabrio's op de weg is opvallend. Terrassen zitten vol - zolang ze aan de goede kant van weg of plein zijn, want de zon staat wel al erg laag.
Mooie combinatie met de winterverlichting die al opduikt boven straten, en de reclames voor de kerstshows in tuincentra.

maandag, oktober 15, 2007

Verkeer eist in het weekeinde zeker zes levens

RIJSWIJK - Zeker zes mensen zijn dit weekeinde door verkeersongelukken om het leven gekomen.
Een automobilist reed in de nacht van zaterdag op zondag twee voetgangers in het Brabantse Gemert aan. Daardoor kwam een 22-jarige vrouw uit die plaats om het leven en raakte een 34-jarige man zwaargewond.
De 36-jarige automobilist uit Bakel reed na de aanrijding door, maar meldde zich in de ochtend bij de politie. Volgens de politie had de man te veel gedronken.
Een vader en dochter op een motor raakten zaterdag betrokken bij een verkeersongeval in Barneveld. De vermoedelijk 46-jarige motorrijder schampte in een bocht een hem tegemoetkomende personenauto en botste direct daarna op een busje dat achter de auto reed. Zijn 16-jarige dochter werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.
Een 42-jarige inwoner uit Lelystad overleefde zaterdag in het Gelderse Ermelo een botsing niet. De automobilist knalde op een andere auto die werd bestuurd door een 50-jarige man uit Ermelo. Volgens de politie was de 42-jarige man op de verkeerde weghelft terechtgekomen.
Een ongeval op de rijksweg A6 bij Lelystad is zondagochtend een 75-jarige Hilversummer fataal geworden. Vermoedelijk werd de automobilist tijdens de rit onwel. Zijn partner is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.
Een 40-jarige Rotterdammer kwam zondag om het leven toen zijn scooter door nog onbekende oorzaak op de Schiedamsedijk in Rotterdam een stoeprand raakte, in een slip terecht kwam en uiteindelijk tegen een paal botste. De man overleefde deze klap niet.
Zondagavond overleed een 67-jarige vrouw uit Bunde aan de gevolgen van een ongeval. De vrouw stak zondagmiddag op haar fiets de weg tussen Meerssen en Maastricht over toen zij werd aangereden door een 29-jarige motorrijder uit Meerssen. De motorrijder liep geen verwondingen op.
(Bron)

Als ik ondersteboven in de chloor had gehangen (u weet wel), dan zou ik zeggen: "Auto's NU verbieden! Ze zijn een bedreiging voor onze samenleving!"

zondag, oktober 14, 2007

Doden door gasexplosie Oekraïne

KIEV - Een gasexplosie in een flat in de Oekraïense stad Dnipropetrovsk heeft zeker dertien levens geëist. Ruim 23 mensen, onder wie zes kinderen, zijn gewond. Dat maakte het ministerie van Rampenbestrijding zondagochtend bekend.
De ontploffing deed zich zaterdag voor in een woning in het negen verdiepingen tellende complex. Een sectie van de flat is volledig verwoest.
Negen lichamen werden zaterdag onder het puin vandaan gehaald en een tiende zondagochtend. Een elfde persoon overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Het flatgebouw telde 160 appartementen, waar in totaal ongeveer vierhonderd mensen woonden. Nog ruim twintig mensen worden vermist. Zo'n honderd reddingswerkers met speurhonden zijn op zoek naar overlevenden.
Premier Viktor Janoekovitsj en enkele minister bezochten naar rampplek, terwijl president Viktor Joesjtsjenko zijn condoleances via de televisie overbracht.
Justitie heeft een onderzoek ingesteld. Ooggetuigen meldden dat drie mannen zich voor de explosie verdacht hadden opgehouden bij de centrale gasvoorziening van het gebouw. De lokale gasmaatschappij meldde dat de gasdruk om onbekende reden plotseling was gestegen.
(Bron)
Kunstenaar laat zich oor aannaaien

NEWCASTLE - Een Australische kunstenaar heeft zich letterlijk een oor laten aannaaien.
Stelios Arcadiou toonde zijn van menselijk kraakbeen gemaakte oor, dat chirurgisch in zijn linkerarm is vastgemaakt, tijdens een expositie in het Engelse Newcastle, meldde de BBC.
De van oorsprong Cypriotische Arcadiou zei dat hij van plan is een kleine microfoon in zijn derde oor te implanteren, zodat het publiek kan luisteren naar wat het oor 'hoort'.
'Stelarcs' heeft tien jaar moeten zoeken naar een arts die de operatie wilde uitvoeren. Eigenlijk wilde hij het oor op zijn hoofd, maar artsen vonden dat te gevaarlijk. Arcadiou liet eerder al zijn lichaam optakelen aan vleeshaken door zijn huid.
(Bron)
Toeristen verdronken in Thaise grot

BANGKOK - Zeven toeristen en twee gidsen hebben een boottrip naar de vermaarde grotten van Nam Talu in het Thaise nationale park Khao Sok niet overleefd.
De groep voer een grot in om te schuilen voor een zware regenbui en werd verrast door het snel stijgende waterpeil. Negen mensen verdronken, maakten de Thaise autoriteiten zondag bekend.
Aanvankelijk bestond er veel onduidelijkheid over de identiteit van de slachtoffers, die geen paspoorten bij zich droegen. Volgens aangepaste opgaven van de parkautoriteiten draait het bij de toeristen om een tienjarige Duitse jongen, vier Zwitsers en twee Britten.
Eerdere meldingen gingen over zes Duitse doden. Een Zwitserse vrouw van zeventien overleefde als enige het drama. Ze werd zondag na twintig uur gered uit haar benarde positie.
Parkopzichters waarschuwen toeristen tijdens het regenseizoen niet de grotten in te gaan. De twee gidsen van de groep die ook omkwamen, sloegen die adviezen in de wind.
Khao Sok ligt 180 kilometer ten noorden van de populaire vakantiebestemming Phuket en wordt vaak aangedaan door dagjestoeristen.
(Bron)
Hoge boete dreigt voor filmen met gsm

IMPERIA - Een Italiaanse student hangt een boete van 9000 tot 18.000 euro boven het hoofd omdat hij tijdens de les de docent heeft gefilmd met zijn mobiele telefoon.
Hij dreigt het eerste 'slachtoffer' te worden van nieuwe Italiaanse privacywetgeving.
Dat meldde de Italiaanse krant la Repubblica vrijdag. De student van een landmetersopleiding in Imperia bleef de docent ondanks een waarschuwing filmen met zijn gsm.
De school schakelde de politie in, die de mobiele telefoon in beslag nam en proces-verbaal opmaakte. De Italiaanse privacywaakhond Garante zal de komende dagen beslissen over de op te leggen boete.
(Bron)
Twee doden bij enorm tunnelongeluk VS

LOS ANGELES - Twee mensen zijn zaterdag om het leven gekomen bij een brand in een tunnel ten noorden van Los Angeles in de staat Californië. Vijftien vrachtwagens waren bij het ongeluk betrokken, waardoor explosies ontstonden en brand uitbrak.
De Amerikaanse nieuwszender CNN liet beelden zien met huizenhoge vlammen die uit de tunnel kwamen.
Zeker tien mensen raakten gewond. Enkele uren na de massabotsing waren nog steeds kleine explosies te horen. Ingenieurs onderzoeken bovenop de tunnel of het mogelijk is een gat in het dak te maken om zo schuim naar binnen te spuiten.
Ook enkele auto's zouden bij de kettingbotsing betrokken zijn. Het is onbekend of zich nog meer slachtoffers bevinden in de tunnel op de snelweg tussen de steden Los Angeles en San Francisco. Twintig mensen wisten op tijd aan het vuur te ontsnappen.
(Bron)
Verdachte doodgeschoten na neersteken agenten

AMSTERDAM - Bij een geweldsdelict op het politiebureau op het August Allebéplein in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart is zondag een verdachte doodgeschoten door de politie.
De man had twee agenten met een mes gestoken. Dat heeft korpschef Bernard Welten in een persverklaring bekendgemaakt.
De man kwam zondagochtend rond 12.00 uur politiebureau Slotervaart binnen en sprong direct over de balie. Hij stak onmiddellijk in op een vrouwelijke agente die achter de balie stond. De verdachte stak haar in haar borst.
Toen de vrouw vluchtte kwam de verdachte haar achterna en stak haar nog twee keer in haar rug. Een mannelijke collega die haar te hulp schoot, werd vervolgens zelf in zijn nek en schouder gestoken.
De gewonde vrouwelijke agente trok vervolgens haar pistool en schoot de man neer. Die overleed kort daarna. De gewonde agenten zijn naar het ziekenhuis vervoerd, zij verkeren buiten levensgevaar.
Er is nog niets bekend over de identiteit van de dader.
Het politiebureau is inmiddels aan het zicht onttrokken door geplastificeerde hekken.
Het rechercheteam van Utrecht assisteert bij het verdere onderzoek naar het incident, zo meldt at5.
(Bron)