zaterdag, februari 02, 2008

Jongetje (5) rijdt met auto over zus

ZOETERMEER - Een 8-jarig meisje uit Zoetermeer is vrijdagmiddag gewond geraakt toen haar 5-jarige broertje in een auto over haar heen reed. Dat heeft de politie gemeld.
De jongen, die met zijn opa en zus naar het recreatiegebied Noord Aa zou gaan, stak per ongeluk de sleutel in het contact, waardoor de auto onbedoeld achteruit reed.
Zijn zusje liep net achter de auto langs en werd geschept. Het meisje is overgebracht naar het ziekenhuis.
(Bron)
'Stemdwang SP in strijd met Grondwet'

NIJMEGEN - De SP kan haar leden van Provinciale Staten niet dwingen om bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer te stemmen op de nummer één van de lijst. De Grondwet schrijft voor dat die verkiezingen geheim zijn en dat elk Statenlid vrij is om zijn eigen keus te maken.
Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst in een brief aan Nijmegenaar Toine van Bergen.
Van Bergen is vorig jaar geroyeerd als Gelders Statenlid voor de SP, omdat hij zich niet aan de partijdiscipline wilde houden. Van Bergen is op persoonlijke titel lid van Provinciale Staten gebleven.
Volgens Ter Horst is het juridisch niet afdwingbaar dat partijen Statenleden dwingend voorschrijven om hun stem op een bepaalde manier uit te brengen. Door het stemgeheim kan bovendien niemand gedwongen worden te verklaren op wie hij heeft gestemd, zo schrijft de minister.
Ter Horst tekent daarbij aan dat het bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer vrij gemakkelijk is om het stemgedrag te achterhalen, omdat er maar zo weinig kiezers zijn.
Van Bergen had Ter Horst gevraagd om maatregelen tegen de SP, die naar zijn mening wel stemdwang gebruikt. Dat doet de minister niet, schrijft zij, omdat een partij een vereniging is en verenigingen hebben het recht hun eigen regels en eisen te stellen.
Ook dat staat in de Grondwet in het recht op vrijheid van vereniging. Een partij kan ook zijn eigen gronden vastleggen voor een royement, zoals Van Bergen is overkomen.
Van Bergen heeft al een lange politieke geschiedenis achter zich. Hij is van diverse partijen van linkse signatuur lid geweest en bekleedde meermalen raads- en Statenzetels. Bij elke partij is hij tot nu toe weer vertrokken. De Nijmegenaar heeft zich nu aangesloten bij de beweging Solidara van ex-SP-senator Yildirim.
(Bron)

Wel grappig, de SP trekt veel dwarskonten aan, maar ze mogen geen dwarskonten meer zijn als ze eenmaal een functie voor de partij hebben.
Jaja.

Hij is ondergedoken, zegt oma.
Hij is niet ondergedoken zegt mama.

En tis flauw, ik geef het toe, maar de NOS meldde dat oma zei dat hij op een plek zit waar niemand hem kan vinden - en mijn eerste gedachte was: 'Net als de dame?'
Bijna zes uur, schemerig maar nog niet Donker.
:D
'Compensatie CO2-uitstoot blijkt nep'

RIJSWIJK - Nederlandse bedrijven die vliegreizen 'klimaatneutraal' maken, dat wil zeggen compenseren voor de uitstoot van het broeikasgas CO2, misleiden hun klanten over de manier waarop het compensatiegeld wordt geïnvesteerd.
Zo blijkt een speciaal aangeplant 'klimaatbos' in Limburg al jaren te bestaan en worden ontwikkelingsprojecten achteraf geclaimd als klimaatproject. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de Volkskrant die daarover zaterdag bericht.
Het aantal klanten voor klimaatcompensatie groeit sterk. Bij de twee onderzochte bedrijven, Trees for Travel en de KlimaatNeutraal Groep, werden vorig jaar ruim 110.000 vlieguren klimaatneutraal gemaakt. Ook bedrijven gebruiken het systeem om hun productie te 'vergroenen'.
Klimaatneutraal ondernemen wint hoe dan ook aan populariteit. TNT Post biedt sinds kort zakelijke klanten aan om de CO2-uitstoot van hun zending af te kopen bij de postbesteller via een investering in groene stroom, namelijk een windmolenpark in India.
De twee bedrijven, aldus de Volkskrant, doen echter valse claims om hun portefeuille er beter te laten uitzien. Zo introduceerde Trees for Travel begin 2007 het Broekheiderbos in Roggel in Noord-Limburg om extra CO2 vast te leggen.
In werkelijkheid is het bos sinds 1998 bestemd voor de aanplant van Robiniabomen voor de productie van Nederlands hardhout.
Sjaak de Ligt van Trees for Travel steekt de hand in eigen boezem. "Het bos hebben we als voorbeeld op de site gebruikt om te laten zien hoe een klimaatbos eruit zou kunnen zien. Het was geen klimaatbos. En we hebben geen overeenkomst gesloten. We geven dat nu explicieter aan."
Maar het is volgens hem het enige project waarover klanten niet correct zijn geïnformeerd. "Het gaat om minder dan 1 procent van de projecten die we hebben. De rest deugt."
Woordvoerder Slieker van de Klimaat Neutraal Groep is geschrokken van het Volkskrant-onderzoek. "We nemen dit heel serieus en laten de zaak onderzoeken. Maar het gaat wel om minder dan 1 procent van onze totale portfolio. Wij willen de mensen absoluut niet voor de gek houden met onze projecten."
Directeur Chris Bruijnes van Milieu Centraal noemt het 'volksverlakkerij' als bedrijven zoals Trees for Travel niet doen wat ze beloven, namelijk CO2-uitstoot compenseren door ook echt bomen te planten. "Maar ze worden ook wel een beetje de dupe van hun eigen succes. Het aanbod van projecten is kleiner dan de vraag."
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het WNF doet evenzeer aan klimaatcompensatie en hanteert daarvoor een Gold Standard. Er zijn momenteel maar vier van zulke gecertificeerde projecten.
"We hanteren strenge maatstaven en hebben dus minder projecten. Maar er zitten er zeventig in de pijplijn die dit en volgend jaar rond zijn en die de mogelijkheid bieden om aan de vraag tegemoet te komen", stelt Donald Pols, hoofd klimaat van het WNF. "Het gaat om projecten in ontwikkelingslanden, op het gebied van wind- en zonne-energie, zoals panelen op schooldaken, en energiebesparingsprojecten in Zuid-Afrika."
Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die vorig jaar het initiatief nam tot een keurmerk van zes aanbieders van CO2-compensatie om ze te onderscheiden van 'cowboys' op de markt. Naast Trees for Travel en de Klimaat Neutraal Groep doen bijvoorbeeld energieproducent Essent en Rabobank eraan mee.
Bruijnes: "Wij toetsen hoe de organisaties via websites of brochures consumenten inzicht geven over de besteding van hun geld. Maar wij controleren niet de boeken van de genoemde bedrijven. De organisaties zelf zijn en blijven verantwoordelijk om hun klanten goed te informeren."
Bruijnes betreurt het gebrek aan transparantie. Milieu Centraal pleit ervoor dat consumenten op korte termijn "absolute helderheid" krijgen hoe klimaatcompensatie wordt waargemaakt.
(Bron)
Microsoft vraagt patent aan op het meten van gesteldheid werknemers

Is de werknemer in goeden doen, dan is dat voordelig voor diens productiviteit, welzijn én competentie. Microsoft heeft nu patent aangevraagd voor het idee om de gesteldheid van werknemers elk moment van de dag te kunnen meten.
Times.com meldt dit nieuws over de software-gigant, nadat de krant een kopie van de patentaanvraag onder ogen heeft gekregen. Het patent handelt over een systeem waarmee de baas informatie op z’n computer binnenkrijgt over de hartslag, hersensignalen, beweging, gezichtsuitdrukking en bloeddruk van z’n werknemers. Dit gebeurt via draadloze sensoren.
Het technologische snufje zou frustratie of stress bij de werknemer herkennen. Psychische veranderingen worden gesignaleerd door een afwijking op het tevoren aangemaakte profiel, waarin gewicht, leeftijd en gezondheid van de werknemer zijn vastgelegd. Wanneer hulp is geboden, wordt het management gewaarschuwd.
Technologie die het realiseerbaar maakt om personeel continue te observeren kwam tot nu toe alleen voor in de wereld van brandweermannen, piloten en astronauten.
Diverse tegenstanders hebben al van zich laten horen. Met deze nieuwe technologie zou het persoonlijke leven van de werknemer openbaar worden gemaakt, wat vragen oproept met betrekking tot de privacy.
Het Amerikaanse patentenkantoor heeft tegenover Times.com bevestigd de aanvraag achttien maanden geleden te hebben ontvangen. Microsoft wil niet ingaan op het specifieke idee, maar geeft aan 7 duizend patenten over de hele wereld te hebben vastgelegd en trots te zijn op de innovatie die dit representeert.
(Bron)
Zware gevechten rond paleis Tsjadische president

TSJAAD - In de Tsjadische hoofdstad N'Djamena hebben rebellen zaterdag het paleis van president Idriss Déby omsingeld. Er wordt zwaar gevochten met troepen die trouw zijn aan Déby, meldde een Franse militaire bron.
Volgens de bron is op last van het staatshoofd, die in het paleis is, met tanks op de rebellen geschoten. Ook zou een legerhelikopter zijn ingezet in een poging de omsingeling van de opstandelingen te doorbreken.
Een alliantie van drie rebellenbewegingen trok eerder deze week Oost-Tsjaad binnen vanuit Sudan. Pogingen van het leger de opstandelingen tegen te houden mislukten.
Eerder zaterdag trokken zo'n 2000 rebellen N'Djamena binnen. Ze zouden inmiddels vrijwel de hele stad onder controle hebben.
(Bron)
Conducteur door vier vrouwen mishandeld

AMSTERDAM - Een conducteur is vrijdagavond door vier vrouwen mishandeld in de internationale trein van Amsterdam naar Brussel. De 26-jarige man werd in zijn gezicht geslagen en de vrouwen maakten scheuren in zijn uniform, meldt de politie zaterdag.
De vrouwen van 20 tot en met 23 jaar bedreigden de conducteur uit Rhoon bij de kaartcontrole, al was die controle daarvoor volgens de politie niet de aanleiding.
Later voegden zij daad bij woord en mishandelden de man. Een van de verdachten was een bekende van de conducteur, maar hun precieze relatie is onbekend.
Vanuit de trein werd de politie gewaarschuwd. Op het Centraal Station van Dordrecht werden de vrouwen uit Den Haag aangehouden. Ze zijn verhoord en vastgezet.
(Bron)
Trein rijdt tegen boomstam

DRIEBERGEN - Een passagierstrein van vervoersbedrijf Syntus is vrijdagavond tegen een boomstam gereden. Onbekenden hadden die neergelegd op het spoor ter hoogte van het plaatsje Wehl, nabij Doetinchem.
Volgens het Korps landelijke politiediensten deden zich geen persoonlijk ongelukken voor, maar raakte de trein wel beschadigd.
De machinist van de trein hoorde rond 23.00 uur een hevige klap en zette de trein stil. Het voertuig, met aan boord ongeveer twintig passagiers, bleek over een boomstam te zijn gereden.
De stam was vier meter lang en had een doorsnede van 35 centimeter. Het duurde nog tot 3.30 uur voordat het stuk hout onder de trein was verwijderd.
De passagiers zijn met een bus verder vervoerd. Omdat de boomstam was afgezaagd, gaat de spoorwegpolitie uit van vandalisme en stelt ze een nader onderzoek in.
(Bron)

Vandalen die zelf de moeite nemen een fiks bpoompje om te zagen? Werd er niet gedund in de omgeving, dat de boom min of meer voor het grijpen lag?
Winterse buien leiden tot overlast op wegen

DRIEBERGEN - Stevige sneeuw- en hagelbuien hebben zaterdagochtend her en der tot overlast geleid op de Nederlandse wegen. Hoewel het niet vroor, bleef in onder meer het zuidwesten en de omgeving Den Haag een papperige sneeuwlaag liggen op het wegdek.
Dat heeft volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) slippartijen en aanrijdingen veroorzaakt. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor, aldus een woordvoerster.
De sneeuw- en hagelbuien trekken van het zuidwesten langzaam naar het zuidoosten. Rijkswaterstaat heeft strooiwagens en sneeuwschuivers ingezet op sommige wegen.
De politie adviseert automobilisten om hun snelheid aan te passen en afstand te bewaren. "Dan kan er in principe weinig gebeuren", aldus de woordvoerster van het KLPD.
(Bron)
'Nederland moet strenger toezien op weren homo's'

BRUSSEL - Nederland biedt te veel ruimte aan kerken, religieuze scholen en organisaties om homoseksuelen en vrouwen te weren in bepaalde functies. Nederland voldoet daarmee niet aan de afgesproken Europese regels en is daarover op de vingers getikt door de Europese Commissie.
Dat blijkt uit documenten die eerder deze week door eurocommissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken) zijn uitgegeven. Hij geeft Nederland twee maanden de tijd voor een reactie.
Zet Nederland de EU-regels niet beter om in nationale wetten, dan kan Spidla Nederland voor de Europese rechter dagen.
Het oordeel van de Commissie is niet gebaseerd op concrete klachten over het weigeren van homo's of vrouwen. Brussel heeft alleen naar de teksten van de Nederlandse regelgeving gekeken. En daarin zit nog te veel ruimte om mensen te weren.
Nog eens dertien andere EU-landen kregen vergelijkbare waarschuwingen van de Commissie.
(Bron)
China onderzoekt voedselschandaal Japan

TOKIO/PEKING - China stuurt een team deskundigen naar Japan om een massale vergiftiging door een Chinese snack te onderzoeken. Peking reageert daarmee op de bezorgdheid in Japan over de veiligheid van geïmporteerd voedsel uit China. Dat meldden Chinese media zaterdag.
Het Japanse kabinet hield enkele dagen geleden al spoedoverleg nadat honderden Japanners ziek waren geworden van diepvriesknoedels uit China.
De Chinese fabrikant van de omstreden vleessnack, Tianyang Food Company, onderbrak de productie en begon een terugroepactie. Ook leveranciers die voedsel van Tianyang betrekken, lieten producten uit de schappen halen.
China sprak aantijgingen tegen dat de knoedels pesticiden bevatten. Sommige Japanse media hadden een verband gelegd met bestrijdingsmiddelen die onlangs in Chinees vlees waren aangetroffen.
Chinese inspecteurs stelden in de productieafdeling van Tianyang geen onregelmatigheden vast, berichtte het Japanse persbureau Kyodo zaterdag.
Uitbaters van winkels en restaurants in Chinese wijken van grote Japanse steden klagen inmiddels over een daling van de omzet. Klanten zouden wegblijven uit angst voor Chinese producten.
De voedselvergiftiging geldt als het jongste incident met Chinese import. Schandalen rond een reeks goederen uit China, van dierenvoer en tandpasta tot speelgoed, leidden in de Verenigde Staten al tot een oproep Chinese artikelen te boycotten.
(Bron)
Beveiliger Balkenende vergeet dienstpistool

DRIEBERGEN - Een beveiliger van premier Balkenende is woensdagochtend zijn dienstpistool vergeten in een hotel in het Drentse Spier.
Een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft zaterdag een bericht van die strekking in De Telegraaf bevestigd.
Balkenende had de nacht in het hotel doorgebracht in het kader van een werkbezoek. De beveiliger, behorend tot de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, had tot taak de te bezoeken locaties te verkennen. Volgens de woordvoerder is de veiligheid van de premier niet in het geding geweest.
Twintig minuten nadat de premier en zijn gevolg het hotel hadden verlaten, vond een schoonmaker het wapen op het nachtkastje in de hotelkamer. De manager van het hotel lichtte daarop de beveiligers in en sloot de kamer af, totdat het wapen werd opgehaald.
Het KLPD zegt het incident te betreuren. Het korps onderzoekt hoe het heeft kunnen gebeuren en of er maatregelen genomen moeten worden.
(Bron)

Hollandse lulligheid.
Volkskrant Nieuwsalert: Subject: Urgent - Sarkozy en Bruni getrouwd.
Da's wel heel belangrijk ja.
Ook de paarse krokussen krijgen er nu zin in, en de buddleia's staan erbij alsof de herfst nog moet gaan beginnen.
Het oogt extra vreemd als je door de tuin glibbert op de smeltende resten van de sneeuw van vannacht.

vrijdag, februari 01, 2008

Tilburgse sites gekraakt tegen Wilders

TILBURG -De website van de Tilburgse voetbalclub Willem II is in de nacht van donderdag op vrijdag een aantal uren gekraakt geweest uit protest tegen PVV-politicus Geert Wilders. De actie werd geclaimd door 'Ordu-yu Humayun' uit Nederland.
De kraak vond plaats bij het Tilburgse hostingbedrijf Estate. Niet alleen Willem II, maar ook een gemeentelijke website en de homepages van enkele andere klanten werden getroffen.
Op getroffen sites stond een kalligrafie van de naam Mohammed en een tekst in het Engels en Turks. Bij het openen van de webpagina klonk ook Arabische muziek.
Bezoekers werden na enkele seconden doorgeschakeld naar een Engelstalige website over de islamitische profeet Mohammed. De oorspronkelijke inhoud van de website van Willem II was niet meer zichtbaar.
De hackers schreven dat ze protesteren tegen Wilders' "lelijke aanvallen op de islam" en de wereld willen laten weten dat zijn beschuldigingen "ongegrond" zijn.
Het is onbekend wie de krakers zijn. De ondertekening 'Ordu-yu Humayun' is Turks voor 'Leger van Humayan', een Afghaanse heerser in de Middeleeuwen. Bij de naam prijkt een Turkse vlag op de internetpagina.
In de tekst stelden de krakers dat "onze aanvallen door zullen gaan tot heel de wereld de waarheid hoort, net als bij de Deense en Zweedse protesten". Onderaan de webpagina maakten de hackers excuses voor het ongemak dat ze veroorzaakten en schreven dat ze niet tot doel te hadden het computersysteem van Willem II de beschadigen.
De hackers kraakten ook een deel van de gemeentelijke website tilburg.nl, met dezelfde boodschap.
Geert Wilders is momenteel bezig een film te maken waarin hij wil laten zien dat de koran een 'fascistisch boek' is dat nog altijd aanzet tot geweld. Op de gekraakte website werd geen link gelegd met die film. De genoemde protesten in Denemarken en Zweden ontstonden na het publiceren van cartoons over de profeet Mohammed.
(Bron)

Ik begrijp een protest tegen Wilders, maar wat heeft Willem II daar mee te maken? Maak dan gewoon je eigen site.
Wetenschappers ontdekken nieuw zoogdier in Tanzania

NEW YORK - Wetenschappers hebben een nieuw zoogdier ontdekt in de bergen van Tanzania. Dat berichtte de BBC vrijdagochtend. Het dier, dat lijkt op een enorme spitsmuis, heeft de soortnaam Rhynochocyon udzungwensis gekregen.
Het beest, dat zo groot is als een kat, lijkt op een kruising tussen een miniatuur-antilope en een kleine miereneter. Het oranje-bruine dier heeft een lange flexibele snuit en lange dunne pootjes.
"Dit is een van de meest opwindende ontdekkingen uit mijn carrière", aldus een van de wetenschappers van de Californische Academie van Wetenschappen.
Het schepsel is nauw verbonden aan een groep Afrikaanse zoogdieren, waaronder olifanten, zeekoeien en aardvarkens, die een gemeenschappelijke voorouder hebben.
(Bron)
Dieven stelen laptops Duitse minister van Justitie

HAMBURG - Uit het Berlijnse appartement van de Duitse minister Brigitte Zypries van Justitie zijn twee laptops gestolen.
Dat meldden Duitse media vrijdag. De politie geeft de inbraak toe, maar wil het verdwijnen van beide computers niet bevestigen.
Volgens een anonieme bron bij justitie zou het gaan om een "chirurgische actie" waarbij doelgericht zou zijn gezocht naar de laptops. Op de computers zouden geen geheime gegevens staan.
De bron sluit niet uit dat er politieke motieven achter de inbraak zitten. De inbraak bij de politica zou vorige week al zijn gebeurd.
(Bron)
Vrouw redt tijgertje met mond-op-muilbeademing

BERLIJN - Een 24-jarige Duitse geneeskundestudente heeft onverwacht praktijkervaring opgedaan door het leven van een tijgerwelp te redden met mond-op-muilbeademing. Het diertje dreigde te stikken in een stuk vlees dat hij probeerde te verorberen, meldden Duitse media vrijdag.
Janine Bauer was met haar eenjarige zoontje op bezoek in de dierentuin van de plaats Halle. Toen ze de kooi met het tijgertje passeerde zag ze wat er aan de hand was. Bauer bood de radeloze oppasser direct hulp aan. "We kregen het stuk vlees uit zijn bek, maar hij ademde niet, dus begon ik met beademing en hartmassage. Godzijdank kwam hij na enkele minuten weer bij."
Het voorval speelde zich enkele weken geleden af, maar de dierentuindirecteur gaf er vrijdag pas ruchtbaarheid aan tijdens een bijeenkomst om Bauer te bedanken. De tijgerwelp is vernoemd naar haar zoon Johann.
(Bron)
Man verdacht van verkrachten 4-jarig meisje

ROERMOND - Een 55-jarige man uit Reuver (Limburg) zit vast op verdenking van het verkrachten van een 4-jarig meisje vorig jaar september in zijn woning.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond zou de man ook het 13-jarige stiefzusje van het meisje hebben aangerand.
De kinderen zijn pleegdochters van een met de man bevriend gezin uit het Duitse Straelen, vlakbij Venlo. De moeder van dit pleeggezin kreeg in oktober vorig jaar argwaan en deed aangifte, waarop de man werd gearresteerd.
Inmiddels heeft ook de ex-vrouw van de verdachte aangifte gedaan. Hij zou zijn eigen inmiddels 10-jarige dochter drie jaar lang misbruikt hebben.
(Bron)
Kleumende treinreizigers warmen zich op station Amstel

AMSTERDAM - Niet langer koukleumen op een tochtig station. Voor de treinreiziger die hier regelmatig last van heeft, zijn de nieuwe warmtezuilen op station Amsterdam Amstel vast een verademing.
Met een druk op de knop kan de liefhebber een van de twee zuilen activeren, waarna hij in een straal van 4 tot 5 meter warmte uitstraalt. Dat maakte de NS vrijdag bekend.
De warmtezuilen zijn nieuw in Nederland, maar staan al wel op Gare du Nord in Parijs. Met de verwarmingssystemen, die voorlopig op proef zijn, willen de NS en Prorail het verblijf op het station comfortabeler maken.
De warmtezuil werkt pas als het kouder is dan 12 graden en schakelt automatisch na 4 minuten uit. De stroom wordt opgewekt door zonne-energie.
De zuilen staan er in eerste instantie tot eind maart. Volgens een woordvoerster van de NS wordt daarna gekeken of ze blijven, en of ook op andere stations in het land reizigers zich kunnen opwarmen.
(Bron)

Turboversie van de rookzuil, zonder die gore walm van smeulende filters?
Justitie gaat scooter afpakken van stelende jongere

DEN HAAG - Als een jongere iets heeft gestolen, kan justitie voortaan zijn scooter of andere spullen afpakken en verkopen om met de opbrengst ervan de opgelegde geldboete te betalen.
Deze maatregel maakt deel uit van een wet die vrijdag van kracht is geworden en die bedoeld is om probleemjongeren aan te pakken.
Tot dusver konden de spullen van een jonge crimineel niet in beslag worden genomen. Nu dat wel mogelijk is, kan justitie deze verkopen als de dader de boete niet betaalt. Komt hij wel met geld over de brug, dan krijgt hij z'n eigendommen terug.
Dankzij de nieuwe wet komen er in het jeugdstrafrecht ook meer mogelijkheden om probleemjongeren buiten de gebruikelijke jeugdinrichting te confronteren met een programma dat gericht is op heropvoeding.
Deze zogeheten gedragsmaatregel duurt minimaal een half jaar en maximaal een jaar en kan een keer met dezelfde termijn worden verlengd. Ook kan de jongere in een pleeggezin worden geplaatst dat daarvoor speciaal is getraind.
Het hangt onder meer van de ernst van het misdrijf af of de rechter de gedragsmaatregel oplegt. Hij kan hier ook voor kiezen als hij een voorwaardelijke straf of een taakstraf te licht vindt en plaatsing in een jeugdgevangenis te zwaar.
De rechter kan in het vervolg ook combinaties van jeugdstraffen opleggen, zoals een onvoorwaardelijke jeugddetentie met een geldboete.
(Bron)

Elke foute jongere heeft een scooter?
Vrouwen verbranden meer calorieën bij het versieren

BOGOTA - Vrouwen steken meer energie in het versieren van een potentiële partner dan mannen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van een groep biologen van de Universiteit Javeriana in Bogota.
Het onderzoek mat het aantal kilocalorieën dat vrouwen en mannen verliezen tijdens onder meer flirten en de kunst van het hof maken, zoals zich mooi kleden, zich opmaken, iemand uitnodigen of met iemand een gesprekje voeren.
De onderzoekers stelden bijvoorbeeld vast dat vrouwen met veroveringsplannen 95 kilocalorieën per minuut verliezen door zich mooi aan te kleden, tegenover 79 bij mannen. Maar als het om uitnodigen gaat raken de heren meer kilocalorieën kwijt dan de dames: 95 tegenover 37 kilocalorieën per minuut.
Personen uit zeventien landen hebben aan het onderzoek meegewerkt, waaronder Egypte, de Verenigde Staten en Frankrijk. De resultaten uit al die landen leken erg op elkaar, aldus een van de biologen.
Zij vergeleken mensen die verliefd gedrag vertoonden of van plan waren iemand anders te veroveren met mensen die geen intenties hadden op dit gebied.
(Bron)
De eerste dag van februari. Na een dag met storm en een nacht met bakken regen, hagel, en nog steeds veel wind, nu een dag met zon, verhoudingsgewijs zachte temperaturen en een ernstig lentegevoel.
De sneeuwklokjes zijn opnieuw aan het bloeien, de winterakonieten kleuren een hoek van de tuin geel, de narcissen hebben er zin in, aan sommige tulpenknoppen kun je al zien welke kleur de bloem zal hebben. Allemaal vroeg, maar daar wennen we zo langzamerhand aan. Maar dat die look-zonder-look al bijna uitgebloeid is... Normaal bloeit ie pas in april. Het zijn er meer hier in de omgeving zie ik op de Natuurkalender, en toch voelt het niet logisch.
(Vanavond en vannacht een storing met buien met een winters karakter, hagel, natte sneeuw, de komende paar nachten vorst - je gelooft het gewoon niet als je nu buiten bent.)
Regen, stortregen, hagel, onweer, regen, hagel, onweer, stortregen, regen, onweer, hagel.
Nou die natte sneeuw nog.

donderdag, januari 31, 2008

TT 411 Jongetje (9) voorkomt auto-ongeluk

Een negenjarig autistisch jongetje uit Engeland weet alles van technische dingetjes. En dat kwam goed van pas toen zijn moeder achter het stuur haar bewustzijn verloor.
Ze reden 110 km/uur, toen z'n moeder ineens een blackout had. Jonathan, die naast haar zat, greep meteen het stuur. Hij trapte op de rem, deed ook nog de alarmlichten aan en wist de auto over drie banen naar de kant te rijden. Net voordat ze tegen een boom aan botsten, trok hij aan de handrem.
Z'n moeder noemt Jonathan haar "kleine superheld". "Het was wel eng, want ik had nog nooit auto gereden", zei de jongen.
Rekenkamer tikt Belastingdienst op vingers

DEN HAAG - Het computersysteem van de Belastingdienst voor de huur- en zorgtoeslag heeft meer dan het dubbele gekost dan de 38 miljoen euro die er voor was ingeschat.
Dat blijkt uit een rapport waarin Algemene Rekenkamer de dienst opnieuw op de vingers tikt over de problemen met het betalen van de huur- en zorgtoeslagen, bevestigden welingelichte bronnen donderdag naar aanleiding van een artikel hierover in De Telegraaf.
Het rapport wordt donderdagmiddag gepresenteerd aan de Tweede Kamer.
Het is niet de eerste keer dat de Rekenkamer aan de bel trekt over het slechte functioneren van het systeem voor de betaling van de huur- en zorgtoeslagen. Het rapport bevestigt de al eerder geopperde veronderstelling dat de problemen zijn veroorzaakt door de grote politieke druk om vanaf 1 januari 2006 de huur- en zorgtoeslag uit te betalen.
Die datum was politiek belangrijk omdat dan het nieuwe zorgstelsel moest in gaan.
Het opzetten van een computersysteem om dit te doen bleek moeilijker dan verwacht. Zeker omdat de dienst ook al met twee andere grote ICT-projecten bezig was. Er werden noodoplossingen gebruikt, die niet goed functioneerden. Hierdoor kregen ruim 50.000 mensen hun geld niet op tijd en dat leidde tot ongeveer 11.000 klachten.
Verantwoordelijk staatssecretaris Jan Kees de Jager heeft al aangekondigd dat hij een compleet nieuw ICT-systeem laat bouwen en wil de aanvragen voor huurtoeslagen eenvoudiger maken.
De Algemene Rekenkamer wil pas op de bevindingen ingaan, als het rapport aan de Tweede Kamer is gepresenteerd.
(Bron)

Een compleet nieuw systeem, dan krijg je nog meer ellende waarschijnlijk...
Donner pleit voor levenslange leerplicht

UTRECHT - Om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen en mensen langer aan het werk te houden, moeten we eigenlijk toe naar een leerplicht tot je 65e, of een levenslange leerplicht.
Dat stelde minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) donderdag bij de jaarlijkse Netspar-bijeenkomst over pensioenen in Utrecht.
De CDA-bewindsman waarschuwde dat we in Nederland steeds meer in een sprookje leven, omdat we gemiddeld met 61 jaar stoppen met werken.
Terwijl we ons dat vroegpensioen steeds minder kunnen permitteren, wegens het toenemende personeelstekort en de belasting van de jongeren die wel werken.
Volgens de minister dreigen we "met recht een avondland" te worden, terwijl de wereld om ons heen ingrijpend verandert. Eerder pleitte hij al voor een soepeler ontslagrecht, omdat werkgevers hun vaste arbeidskrachten steeds vaker vervangen door flexwerkers met tijdelijke contracten.
Het feit dat er minder jongeren zijn, betekent volgens Donner juist dat werkgevers langer met hun personeel moeten doen. Dat vergt een cultuuromslag, zodat mensen niet meer standaard vanaf hun 60e te horen krijgen: Wanneer stop je met werken?
Daarbij is een andere benadering van onderwijs nodig, waarbij continu geïnvesteerd wordt in werknemers, ongeacht hun leeftijd.
Het effect van het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, zoals de OESO eerder op de dag voorstelde, noemt de minister slechts marginaal.
Vooral omdat nog maar 21 procent van de mensen van 60 tot 65 jaar aan het werk is. Als dit niet verandert is tegen 2030 meer dan de helft van de bevolking, mede dankzij vroegpensioen, gestopt met werken.
Donner constateerde dat we nog steeds bezig zijn "het sprookje te rekken". "Ik gun iedereen een onbezorgde oude dag. Ik zie ook steeds meer leeftijdsgenoten daarmee beginnen."
"Ik gun het ze van harte. Men was er voor verzekerd, er is voor betaald en daar worden nu de revenuen van geplukt. De Vakantiebeurzen worden overspoeld."
Maar de politicus wees erop dat de levensverwachting zo is toegenomen en de periode dat we aan het werk zijn zo is ingekort, dat we in minder dan de helft van ons leven een inkomen hopen te verdienen voor de rest van ons leven.
Donner: "Het fundamentele verschil tussen begin vorige eeuw en deze eeuw is dat honderd jaar geleden onze voorouders zwoegden om hun kinderen een betere toekomst te bieden, want anders zou het niet beter gaan.
Vijftig jaren geleden zwoegden onze ouders om het zelf beter te krijgen, want hun kinderen zou het beter gaan. Nu zwoegen we om onze kinderen een gelijke toekomst te bieden, want anders zal het slechter gaan. Dat is de vooruitgang van een eeuw."
(Bron)

En wie zal dat betalen?
'Mensen surfen niet meer, ze leven online'

NAARDEN - De tijd van ongedwongen rondsnuffelen op internet is voorbij. Mensen surfen niet meer, ze hebben een compleet bestaan online. Dat bleek donderdag uit de resultaten van een internationaal onderzoek van Microsoft naar het gebruik van internet.
Ruim 16 procent van de tijd die mensen besteden aan media, wordt online doorgebracht. Uit het onderzoek van de Microsoft Online Services Group blijkt dat mensen hun offline leven steeds meer nabootsen op internet.
"Internetten is geen op zichzelf staande activiteit meer, het is diep verweven in ons dagelijks bestaan", aldus de onderzoekers.
Internet wordt nog steeds voornamelijk gebruikt om te communiceren; ruim 41 procent van de tijd online wordt besteed aan communicatie. Op de tweede plaats staat informatieverzamelen (35 procent van de tijd).
In 14 procent van de tijd op internet zijn mensen bezig met financiële transacties. Entertainment (9 procent) en creatie (3 procent) zijn ook veel gebruikte redenen om online te zijn.
Internetgebruikers ervaren volgens Microsoft verschillende basisemoties bij bepaalde activiteiten. Die lopen uiteen van goed tot slecht, lichtzinnig tot serieus, verveeld tot nieuwsgierig en van ruimdenkend tot gefrustreerd.
Het soort activiteit op internet hangt sterk samen met het moment van de dag. Het internetgebruik begint te stijgen vanaf een uur of negen 's ochtends naar het midden van de dag.
Een tweede piek heeft plaats tussen zes en tien uur 's avonds. Gedurende de dag verandert het doel van het internetten en de bijbehorende emotie.
Volgens het onderzoek beginnen mensen de ochtend in een zakelijke, transactiegerichte gemoedstoestand. Later op de middag verandert die toestand in informatiegericht en gedurende de avond raakt men steeds meer geïnteresseerd in entertainment en ontspanning op het net.
Uit het op Nederland toegespitste deel van het onderzoek blijkt dat Hollanders als zij 's ochtends de computer aanzetten als eerste zoeken naar informatie (bijvoorbeeld nieuws of achtergronden). Later op de avond is er weer een piek in informatie-activiteiten.
Meer dan driekwart van de Nederlanders op het web surft in de avond en nacht, en dan vooral op zoek naar entertainment. De meerderheid is in een nieuwsgierige bui wanneer zij over het web surfen, bijna een derde zegt er echter verveeld van te raken.
Verder blijkt dat de helft van de Nederlanders open staat voor reclame tijdens het internetten. Ruim 19 procent geeft aan te reageren op online advertenties zolang die een aantrekkelijk aanbod hebben of iets gratis weggeven.
(Bron)
Gerichte aanpak pesten op basisscholen werkt

LEIDEN - Een gerichte aanpak van pesten op basisscholen leidt tot minder slachtoffers. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.
De Prima-methode is in Noorwegen ontwikkeld. Zij houdt in dat de school structureel een antipestbeleid voert. De school heeft onder meer een kernteam pesten, stelt een gedragscode op en informeert ouders gericht.
Verder is er een intensieve begeleiding van de regionale GGD en/of de onderwijsbegeleidingsdienst. Uit het TNO-onderzoek blijkt dat het aantal kinderen dat medescholieren pest na twee jaar met bijna de helft is gedaald.
Bij het TNO-onderzoek, dat betrekking had op de schooljaren 2005-2006 en 2006-2007, waren vijftig scholen betrokken. De helft daarvan werkte volgens de Prima-methode, de andere helft stond het vrij een eigen beleid te volgen.
Door middel van de zogeheten Prima-pestmeter via het internet is het pestgedrag van de leerlingen in de groepen 6, 7 en 8 gevolgd.
In het eerste jaar daalde het aantal leerlingen op de 'Prima-scholen' dat twee keer per maand of meer werd gepest, met 30 procent. De daling op de scholen met een eigen beleid was met 24 procent duidelijk kleiner.
Het aantal leerlingen dat anderen pestte, daalde op de scholen die de Noorse methode toepasten met 22 procent. Op de andere scholen was de afname 15 procent. Het effect is het grootst bij de 9- en 10-jarigen.
Ook in het tweede jaar was sprake van een duidelijke afname van het aantal slachtoffers op de scholen met de Prima-methode. Op de scholen met eigen beleid steeg dat aantal licht.
Bij de eerste groep scholen was het aantal pesters licht toegenomen, terwijl dat bij de scholen met een eigen beleid was gedaald.
Uit het proefschrift dat TNO-medewerker M. Fekkes in 2005 publiceerde, bleek dat ruim een op de zes scholieren tussen 9 en 11 jaar regelmatig het slachtoffer van pesterijen op school is.
Een op de twintig kinderen erkende een pestkop te zijn. Fekkes constateerde toen ook dat een gerichte aanpak van de schoolleiding het pesten kon verminderen.
Door de goede resultaten wil Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP dat alle scholen de Prima-methode gaan gebruiken. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs stelt echter dat scholen vrij zijn om zelf te bepalen hoe zij het treiteren aanpakken.
Eerder eiste de Tweede Kamer al meer aandacht voor pesterijen. Veel jongeren verkiezen de anonimiteit van internet om klasgenoten te kwellen.
De Kamer wil dat internetproviders en websites gevraagd worden deze pesterijen zo snel mogelijk te verwijderen. Dijksma zei dat donderdag toe.
(Bron)
Man bewaart vermoorde vrouw 23 jaar in metalen vat

SYDNEY - De Australische politie heeft veertien jaar cel geëist tegen een 58-jarige inwoner van Melbourne, die wordt verdacht van moord op zijn vrouw. De man zou de stoffelijke resten van zijn echtgenote 23 jaar lang in een metalen vat hebben bewaard.
Australische aanklagers hebben dat donderdag laten weten. De man had al die tijd volgehouden dat zijn vrouw er met een ander vandoor was gegaan.
De man zou zijn vrouw door het hoofd hebben geschoten, het lichaam in stukken hebben gesneden en die daarna in het vat hebben verborgen. De Australiër heeft ontkend dat hij zijn echtgenote heeft vermoord.
De zaak kwam aan het licht toen de schoonzoon van de verdachte bij toeval het deksel van het vat optilde en daarin onder meer een schedel en een deel van het bekken van de vermoorde vrouw aantrof.
(Bron)

Geen schoonmoedermop...
Rijswijkse jongensbende bespuugde en sloeg bejaarden

RIJSWIJK - Een jongensbende die maandenlang in een winkelcentrum in Rijswijk rondhing, is deze week opgepakt door de politie, zo meldde een woordvoerster donderdag.
De jongens van 12 en 13 jaar zouden andere kinderen hebben mishandeld, vernielingen aangericht en bejaarden hebben bespuugd.
Vier jongens zitten nog steeds vast. "Het is uitzonderlijk dat we zulke jonge kinderen zo lang vasthouden", aldus de woordvoerster. Volgens haar zou de bende heel veel overlast hebben veroorzaakt.
Als bejaarden er iets van zeiden, als zij werden bespuugd, kregen ze een klap in het gezicht van de jongens.
Volgens de politie vernielden de kinderen meerdere fietsen, door er bovenop te gaan staan en gooiden zij een fles gevuld met zand naar iemand die in een tuin aan het werk was en een opmerking maakte over het taalgebruik van de jongens.
Ook vernielden de jongens een lesauto en pleegden zij meerdere winkeldiefstallen.
(Bron)
Man in Amsterdams café werd doodgeschoten

AMSTERDAM - De 44-jarige man uit Monnickendam die zaterdagochtend omkwam in café Familia in Amsterdam-Noord, is doodgeschoten. Hij is niet omgekomen door de handgranaat die in de horecazaak ontplofte.
De man had die zelf laten exploderen, maakte teamleider Jouke de Jong van het Bureau Opsporing van de Amsterdamse politie donderdag bekend.
De Monnickendammer had de granaat volgens getuigen al de hele avond dat hij in het café was bij zich. Hij gedroeg zich erg agressief en was volgens de politie vermoedelijk onder invloed van alcohol en drugs.
Rond 04.00 uur trok hij de pin uit het explosief en gooide het op de grond.
Minstens negen personen raakten daarbij gewond. De Monnickendammer bleef zelf ongedeerd en begon meerdere slachtoffers te slaan en te schoppen. Uiteindelijk schoot een van de aanwezigen hem met meerdere kogels neer.
De politie kon deze 37-jarige man donderdag aanhouden, nadat hij zich zelf meldde op een politiebureau in de Amsterdamse binnenstad. Wat precies aan de ontploffing is voorafgegaan, is nog onbekend.
De met kleine kogeltjes gevulde granaat explodeerde om 4 uur, na sluitingstijd. Er waren op dat moment nog meerdere personen in zaak aan de Kamperfoelieweg aanwezig. Toen de politie ter plekke kwam, lagen meerdere personen gewond op straat en in de horecazaak.
Inmiddels hebben zich negen gewonden bij de politie gemeld, maar die sluit niet uit dat er nog meer slachtoffers zijn. Een persoon moet een oog missen, een ander heeft kogeltjes in zijn darm.
Drie gewonden liggen nog in het ziekenhuis. De politie spreekt van "een wonder" dat er niet meer doden zijn gevallen.
(Bron)
Zwollenaar randt lokagente aan

ZWOLLE - Een 47-jarige man uit Zwolle is donderdagochtend opgepakt nadat hij een agente had aangerand. De politiebeambte was ingezet als 'potentieel slachtoffer' om een reeks aanrandingen in de stad te stoppen.
De vrouw maakte deel uit van een team van achttien personen waarbij vrouwelijke agenten in burger te fiets door de stad gingen. Beveiligers van de agente betrapten de Zwollenaar op heterdaad, meldde de politie.
De agente heeft aangifte gedaan van de aanranding. De afgelopen vier maanden deden circa twintig jonge vrouwen aangifte in de stad.
Uit onderzoek bleek dat de slachtoffers meestal vanuit het centrum van de stad werden achtervolgd en belaagd door een onbekende man op een fiets. De politie vermoedt dat nog meer vrouwen het slachtoffer zijn geworden van aanranding.
Onbekend is bij hoeveel van deze gevallen de verdachte betrokken was.
(Bron)
Toch is het gek. Vanochtend wat later op pad, en ongeveer de helft van de auto's die langsreed, had gekrabde ruiten. Het was veel kouder dan het leek.
Een rozerode zonsopkomst en daarna geen zon meer te bekennen, tot heel even aan het begin van de middag.
Storm, ja, het waait. Okee, de fietsers die tegen de wind in tegen de brug op moesten, stapten allemaal af. Maar die regen vind ik heftiger - mede door de wind, jaja, dat weet ik wel.
En ondanks dat het koud is, wil ik nog niet echt geloven wat er in het weerbericht voor morgen staat: hagel en (natte) sneeuw. Dat voelt veel te winters als je al een beetje in lentestemming bent.

woensdag, januari 30, 2008

Ik snapte een paar dingen niet. Waarom leken die pubers op school in Amerika zo oud? En waarom waren ze daar zo anders? Naast die vreemde dansjes ook die kleding - ze leken meer op de foto's van mijn ouders uit hun pasgetrouwde tijd dan op hoe wij er hier uitzagen.
Mijn ma vond de film geweldig, ik vond 'm ook leuk, maar stiekem vond ik die ene dame toch echt het leukst: (Betty) Rizzo, Stockard Channing.
India wil met miljoenen tijgers redden

NEW DELHI - India gaat proberen met circa 6 miljard roepie (ruim 100 miljoen euro) de bedreigde tijgerpopulatie te redden. Dat heeft het Indiase kabinet woensdag besloten.
Het aantal tijgers in India is gekelderd van ongeveer 40.000 tien jaar geleden naar 1300 tot 1500 nu. Stropers maken jacht op de dieren, die daarnaast worden bedreigd omdat de oprukkende mens hun leefgebied steeds kleiner maakt.
Een deel van het geld wordt besteed om dorpjes te verplaatsen, weg van de gebieden waar tijgers leven. Ook komen er acht nieuwe tijgerreservaten.
(Bron)
Artsen vinden toevallig 'pacemaker' voor hersenen

LONDEN - Canadese wetenschappers hebben een methode ontdekt waarmee zij geheugenverlies kunnen omkeren. De doorbraak werd toevallig gedaan tijdens een experimentele hersenoperatie, meldde dagblad The Independent woensdag.
Artsen probeerden door zogenoemde diepe hersenstimulatie, waarbij elektrodes worden aangebracht in de hersenen, de eetlust van een zwaarlijvige 50-jarige man in te dammen. In plaats daarvan bleek hij opeens gedetailleerde en levendige herinneringen terug te krijgen aan een gebeurtenis die zich dertig jaar eerder voordeed.
Uit verdere tests bleek ook dat het vermogen van de man om dingen te leren aanzienlijk verbeterde als de elektrodes werden geactiveerd.
De vondst is al de 'pacemaker' voor de hersenen genoemd. Wetenschappers proberen de hersenstimulatie in een eerste serie tests uit op patiënten met Alzheimer. Als die succesvol blijken, zou diepe hersenstimulatie mogelijk dementerenden kunnen helpen.
Artsen hebben daarvoor drie patiënten behandeld. De resultaten zijn veelbelovend, aldus professor Andres Lozano, neurochirurg bij een ziekenhuis in Toronto.
De ontdekking verraste Lozano en zijn collega's "compleet". Zij hadden de 190 kilo zware man geopereerd om zijn zwaarlijvigheid te keren. Terwijl zij bespraken dat de operatie niet het gewenst effect had, zei de man opeens dat herinneringen terugkeerden.
"Hij vertelde over een ervaring dat hij terug was in een park met vrienden toen hij ongeveer twintig jaar was, en hoe meer de stimulatie werd opgevoerd, hoe levendiger de details werden. Hij herkende zijn vriendin uit die tijd. Het tafereel was in kleur. Mensen droegen herkenbare kleding en praatten, maar hij kon niet registreren wat ze zeiden."
Lozano geldt als een groot autoriteit op het gebied van diepe hersenstimulatie, aldus The Independent. Hij voerde vierhonderd van dergelijke operaties uit, vooral om symptomen te bestrijden bij patiënten met de bewegingsziekte Parkinson. Wereldwijd hebben 40.000 mensen nu elektrodes geïmplanteerd gekregen in hun hersenen.
(Bron)
Vogels houden koers door groen licht

OOST-VLIELAND - Door groen licht vliegen minder vogels dan voorheen richting het gaswinplatform L15 in de Noordzee bij Vlieland. Het platform werd altijd door wit licht verlicht. Dat trok trekkende vogels aan die gedesoriënteerd raakten.
Een proef met groene verlichting sinds augustus toont aan dat de vogels koers houden en het platform gewoon voorbijvliegen. Dat meldde woensdag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), eigenaar van het platform.
In wit licht zit een rode tint. Als het bewolkt is, kunnen de vogels niet op de sterren vliegen en moeten ze door middel van een soort magnetisme hun weg vinden. Het rood in het witte licht verstoort die magnetische functie. De vogels blijven dan rondcirkelen boven zo'n gaswinplatform. Resultaat is dat de vogels door het oponthoud te weinig vet overhouden om de kust te bereiken en in zee storten.
De NAM moet de proef nog evalueren. Onder meer de consequentie voor de veiligheid van de werknemers op het platform is nog niet helemaal duidelijk. Zo kleuren de rode brandblussers door het groene licht paars.
De proef duurt nog tot en met het najaar.
(Bron)
Jubilerend Lego niet blij met pornofilmpjes

AMSTERDAM - Lego bestaat vijftig jaar. Toch viert de speelgoedfabrikant niet helemaal onbekommerd feest: rond de populaire bouwsteentjes is op internet een heus nieuw pornogenre ontstaan.
Op Youtube levert een zoektocht naar Lego-seksfilmpjes talloze resultaten op. In de video's is te zien hoe Lego-poppetjes in allerlei standen en houdingen de liefde bedrijven.
Tegenover de Britse krant The Sun noemt een woordvoerster van Lego de filmpjes "smakeloos". De onderneming zegt juridisch echter niets tegen de beelden te kunnen ondernemen.
Overigens zijn niet alle Lego-poppetjes verworden tot porno-acteurs. Elders op internet beelden zij vrijwel de gehele bijbel uit.
(Bron)
Depressie slaat vaak toe bij veertigers

Over de hele wereld raken mensen vooral rond hun veertigste in een depressie. Dit geldt in zowel rijke als minder rijke landen.
Onderzoekers concluderen dit na het vergelijken van ruim twee miljoen medische gegevens van tachtig nationaliteiten. In 72 landen bleek de bevolking vooral rond het veertigste levensjaar in een dip te raken.
Vermoedelijk beseffen veertigers zich voor het eerst dat het grootste deel van hun leven erop zit en dat zij niet meer alles kunnen doen wat ze willen, zo verklaren de onderzoekers de resultaten.
Halen mensen het zeventigste levensjaar en zijn ze redelijk gezond, dan zijn zij volgens het onderzoek vaak weer helemaal over hun veertigers-depressie heen.
De wetenschappers legden informatie naast elkaar over het voorkomen van depressie en angst. Ook keken zij naar het algehele welbevinden van mensen uit verschillende landen.
(Bron)
Luie kat heeft meer kans op suikerziekte

UTRECHT - Katten die alleen maar binnenshuis leven of lui zijn, hebben meer kans op suikerziekte. Dat concludeert dierenarts Lars Slingerland in zijn proefschrift waarop hij 7 februari promoveert aan de Universiteit Utrecht.
Het eten van koolhydraatrijk voedsel lijkt geen invloed te hebben op de ontwikkeling van suikerziekte volgens de onderzoeker.
Het droogvoer dat tegenwoordig aan katten wordt gegeven bevat veel meer koolhydraten dan blikvoer of hun natuurlijke dieet van vogels en muizen.
Toch vond de dierenarts geen verschil tussen het voeren van brokjes of blikvoer. Slingerland adviseert er vooral voor te zorgen dat katten veel spelen en bewegen zodat ze niet dik worden.
(Bron)
Justitiepersoneel Brugge brengt eigen wc-papier mee

BRUGGE - Rechters, griffiers en anderen in het gerechtsgebouw van Brugge moeten sinds dinsdag hun eigen toiletpapier meenemen naar het kantoor. Ze vinden er namelijk geen rol meer bij de wc's.
De leverancier heeft de leveringen gestaakt, omdat hij al maanden niet meer betaald kreeg door het ministerie van Justitie in Brussel. Op de wc-deuren hangt nu de duidelijke boodschap 'Geen papier meer'.
Een leverancier van schoonmaakmiddelen heeft een noodlevering van twintig rollen bezorgd. Maar dat was eenmalig. Ook die leverancier is immers al maanden niet meer uitbetaald en heeft enkele duizenden euro's tegoed.
(Bron)
Verplichte taaltoets voor studenten VU in de maak

AMSTERDAM - Studenten van de Vrije Universiteit moeten binnenkort een taaltoets doen. Wie zakt moet verplicht bijspijkeren.
Op die manier hoopt de universiteit in Amsterdam iets te doen aan de slechte taalbeheersing van de studenten. Uit onderzoek van de VU blijkt dat bijna dertig procent van de studenten ondermaats presteert op een taaltoets. Zestien procent scoorde zelfs 'zeer onvoldoende', meldt de VU.
Volgens projectleider Eline van Straalen bevatte de toets geen 'rariteiten' en is er geen Groot Nationaal Dictee afgenomen. Toch bleek de meerkeuzevraag of 'een meisje die', 'een meisje dat' of 'een meisje wat' correct is voor veel eerstejaars te moeilijk. Van de 1100 studenten dacht 43 procent dat het juiste antwoord 'een meisje die' is.
Verder hebben de studenten moeite met werkwoordsvervoegingen en is de betekenis van veelgebruikte uitdrukkingen niet altijd bekend. Zo weet 55 procent van de eerstejaars niet wat 'schering en inslag' betekent. Eerdere alarmerende berichten over de taalbeheersing van studenten zijn dan ook gegrond, zegt Van Straalen.
De VU laat weten aan een uitgebreid aanbod voor studenten met taalproblemen te werken. Rector Lex Bouter pleit voor een goede begeleiding van de studenten. "Onze universiteit heeft de reputatie dat wij onze studenten goed begeleiden. Dat gaan we ook doen op het gebied van taalvaardigheid."
(Bron)
Buschauffeurs Tilburg dreigen met carnavalsstaking

AMSTERDAM - Buschauffeurs in Tilburg dreigen met een staking tijdens carnaval. Zij voelen zich steeds onveiliger in de bus. De chauffeurs vinden het onverantwoord om in de huidige veiligheidssituatie met carnaval 'bedronken en pillen etende mensen' te vervoeren.
Dat schrijven zij in een brief aan vervoerder Veolia. Buschauffeurs vinden dat het huidige systeem van Veolia om noodhulp in te roepen niet voldoende werkt. De meldkamer van de vervoerder zit in Sittard.
Zij willen 'keiharde' garanties op papier dat er communicatie mogelijk is en dat zij op steun kunnen rekenen. "Herhaaldelijk is door ons en andere vestigingen aangegeven dat de communicatie van en naar de verkeerscentrale slecht is of ronduit niet tot stand kan worden gebracht", schrijft de chauffeursgroep Tilburg in een brief aan twee bestuurders van Veolia.
PvdA-raadslid Tine van der Weyer heeft het college vragen gestuurd over de dreigende stakingen en de huidige veiligheidssituatie op de bussen. Volgens haar hebben vorig jaar tijdens carnaval 105 duizend mensen in Tilburg gebruikgemaakt van de bus.
De buschauffeurs eisen voor donderdagavond 19.00 uur maatregelen. Komen die er niet, dan leggen zij het werk neer.
(Bron)
Werkfruit moet overgewicht tegengaan

DEN HAAG - Werkfruit is een nieuwe campagne in de strijd voor een gezonde leefstijl en tegen overgewicht. Het idee is simpel: Zet een fruitschaal bij de koffieautomaten op de werkvloer zodat werknemers gemakkelijk een gezond tussendoortje kunnen pakken.
Doelstelling van de campagne is dat het aanbieden van fruit op het werk net zo gewoon wordt als het verstrekken van koffie en thee. Ook groenten als wortels en komkommers kunnen tot het pakket behoren. De campagne mikt erop dat werkgevers het gratis aanbieden. Maar het is aan de werkgever om dat te bepalen.
Paul Rosenmöller, voorzitter van het convenant overgewicht, gaf woensdag bij het Voedingscentrum in Den Haag de aftrap voor de campagne. Die richt zich met name op kleine en middelgrote bedrijven. Het streven is dat binnen drie jaar 3000 bedrijven meedoen.
Bij het Voedingscentrum en op het kantoor van Productschap Tuinbouw is het idee al getest. Het viel goed bij de werknemers en driekwart van hen eet meer fruit doordat het op het werk nu voor het grijpen ligt.
Of fruit op het werk bijdraagt aan het terugdringen van het ziekteverzuim, is nog onvoldoende onderzocht, aldus Auke Heins van AGF Promotie Nederland, dat betrokken is bij de campagne. Dat is volgens hem ook moeilijk te zeggen, omdat verzuim ook afhangt van andere factoren.
(Bron)
Stormachtig weer op komst

DE BILT - Het gaat donderdag stormen. Het onstuimige weer gaat gepaard met behoorlijk wat regen. Dat liet een woordvoerder van het meteorologisch instituut KNMI woensdag weten.
Volgens de zegsman is er een storm op komst met in ieder geval windkracht 9. Vooral langs de kust gaat het stormen met ook landinwaarts zware windstoten.
De storm hangt samen met een bijzonder actieve depressie die donderdag over de Noordelijke Noordzee koerst.
Ook vrijdag houdt het onstuimige weer aan. Volgens het weerinstituut kan er dan ook natte sneeuw vallen.
(Bron)

dinsdag, januari 29, 2008

Sommige griepvarianten resistent voor medicijn

STOCKHOLM - Sommige varianten van het griepvirus influenza A (H1N1) dat deze winter in Europa circuleert, zijn resistent voor het antivirale middel Tamiflu. Dat heeft het Europees centrum voor ziektepreventie ECDC bekendgemaakt.
In november en december isoleerden onderzoekers 148 varianten van het griepvirus in tien Europese landen. Daarvan bleken er negentien resistent voor Tamiflu. De meeste resistente monsters circuleerden in Noorwegen.
Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe groot het aandeel resistente virussen in Europa is. Volgens het ECDC zou dit aanzienlijk zijn, maar niet zo groot als in Noorwegen.
Volgens viroloog Ab Osterhaus is de resistente variant tot nu toe niet in Nederland aangetroffen. Osterhaus doet samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek naar eventuele resistentie van het virus in Nederland.
Osterhaus noemt de resistentie van het griepvirus tegen Tamiflu een vervelende zaak. "Het kan in crisissituaties, bijvoorbeeld bij een pandemie, heel vervelend zijn. Vooral bij ouderen en mensen die niet gevaccineerd zijn tegen de griep en een virusremmer nodig hebben." Een ander middel, Relenza, werkt overigens wel tegen de resistente variant, maar daar is op dit moment minder voorraad van.
Mensen die besmet zijn met een resistente vorm van influenza A worden overigens niet zieker dan mensen die besmet zijn met een niet-resistente variant.
(Bron)


Griepepidemie nog niet in Nederland

Europa wordt geveld door een griepepidemie, maar in Nederland is daar voorlopig nog geen sprake van. Vermoedelijk is eerst noord-Europa aan de beurt.
Dat meldt de European Influenza Surveillence Scheme. Inmiddels is in dertien Europese landen sprake van een griepepidemie. Dit is het geval als twee weken achter elkaar 52 op de honderdduizend mensen last hebben van griep.
In Nederland hebben zich meer mensen met griep gemeld dan gewoonlijk in deze periode, maar van een epidemie kun je volgens het NIVEL nog niet spreken. De meeste griepgevallen zijn in Frankrijk, Bulgarije, Italië en Spanje gemeten.
Elk jaar gaan er in een griepepidemie duizenden Europeanen dood. Vooral oudere mensen en mensen met een slechte weerstand of een ziekte zijn gevoelig voor het influenzavirus.
(Bron)
Joint net zo slecht als twintig sigaretten

De rook van een joint is even kankerverwekkend als die van twintig sigaretten. Hoe langer en vaker iemand wiet rookt, hoe groter het risico op longkanker.
Dat het roken van joints schadelijker is dan het roken van gewone tabak was al bekend, maar Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben nu aangetoond hóé schadelijk. Degenen die tien jaar lang een joint per dag rookten, of vijf jaar lang twee per dag, hadden 5,7 keer zoveel kans op longkanker als niet-gebruikers.
De rook van een enkele joint is net zo ongezond als die van twintig sigaretten. Er zit meer amoniak, stikstofmonoxide en stikstofoxide in de rook van wiet dan in sigarettenrook, bleek al uit eerder onderzoek.
In totaal zijn ruim tachtig blowers onderzocht. Ook hun andere leefgewoonten en ziektegeschiedenis zijn in het onderzoek meegenomen. De uitkomsten zijn vergeleken met die van niet-blowers. De resultaten staan in de nieuwste editie van het European Respiratory Journal.
(Bron)
Winterstormen teisteren Griekenland

ATHENE - Griekenland wordt geteisterd door winterstormen. Harde wind en urenlange sneeuwval veroorzaakten talrijke verkeersproblemen.
In de Egeïsche Zee moesten bijna alle veerboten uit de vaart worden genomen. Ruim 120 eilanden die geen vliegveld hebben, zijn sinds maandag van de buitenwereld afgesneden.
Dinsdag zijn binnenlandse vluchten naar Samos, Milos en Kreta geschrapt, meldden Griekse media.
(Bron)
Eureka-moment komt na ontspanning

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat geconcentreerde aandacht averechts werkt als iemand vastloopt op een probleem. Na onderzoek concludeerden zij dat voor een 'eureka-moment' ontspannen hersenen nodig zijn.
De onderzoekers maten de hersenactiviteit van proefpersonen terwijl die nadachten over een probleem.
Op het moment dat de persoon vastzat, zagen de onderzoekers in het brein veel zogenaamde gamma-activiteit: een ritmisch patroon van hersenactiviteit waarvan we uit eerder onderzoek weten dat het vooral optreedt bij selectieve aandacht.
Deze gammaritmes zaten bij de worstelende proefpersonen voornamelijk in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het integreren van zintuiglijke informatie.
Vervolgens kregen de proefpersonen een hint. Op deze manier probeerden de onderzoekers een ‘eureka-moment’ uit te lokken. De wetenschappers deden echter een onverwachte ontdekking: hoe sterker de gamma-activiteit, hoe minder de hint hielp bij het oplossen van het probleem.
Ergens heel geconcentreerd over nadenken werkte averechts. De onderzoekers denken dat dit komt omdat het brein als het ware vast komt te zitten, waardoor frisse ideeën en creatieve invallen geen kans meer krijgen.
Door te ontspannen en met een 'open mind' naar een vraagstuk te kijken krijgen zogenaamde alfagolven de overhand. Die hersenritmes helpen om op een andere manier na te denken. Op die manier stappen de hersenen makkelijker over een blokkade heen waardoor een 'aha-moment' dichterbij komt.
(Bron)
Man wil agent in boeien slaan

ARNHEM - Een 38-jarige Arnhemmer is maandagochtend aangehouden nadat hij een agent in de boeien wilde slaan. De man viel eerder personeel van de 112 centrale lastig. Dat meldde de politie maandag.
De man bedreigde per telefoon het personeel van de alarmcentrale. Eerder al was de man in beschonken toestand op het politiebureau geweest.
Toen agenten de man uiteindelijk probeerden aan te houden, bleek hij handboeien bij zich te hebben. De man probeerde een van de agenten daarmee te boeien.
De agenten konden de Arnhemmer echter overmeesteren. De man is ingesloten.
(Bron)
Levende Pool nog steeds dood

WARSCHAU - Wel heel halsstarrige bureaucratie voorkomt al maandenlang dat een Pool terugkeert tot het rijk der levenden. Een verdronken man was door de autoriteiten in augustus aangezien voor de 38-jarige Piotr Kucy. Pas een paar dagen na zijn eigen 'begrafenis' kwam hij weer opdagen.
Ondanks herhaalde pogingen aan het bestuur van zijn woonplaats uit te leggen dat hij leeft, geldt Kucy volgens het bevolkingsregister nog steeds als dood. Daarom kan hij geen werk vinden en maakt hij ook geen kans op een uitkering.
Een ambtenaar van de stad Polkowice bleef onvermurwbaar. "Deze burger bestaat niet", luidde het commentaar in dagblad Gazeta Wyborcza.
De stroperigheid van de overheid heeft evenwel ook zijn goede kanten, aldus de krant. Kucy hoeft geen belasting af te dragen.
(Bron)
Tevreden zijn is beter dan gelukkig zijn

Mensen die tevreden zijn met hun leven bereiken vaak meer dan mensen die over het algemeen erg gelukkig zijn. Ook leven zij gemiddeld langer.
Een groot geluksgevoel maakt mensen niet per se succesvol of 'geestelijk fit', zo melden Amerikaanse onderzoekers. In totaal zijn 120.000 mensen van over de hele wereld onderzocht. Degenen die 'gewoon tevreden' waren met hun leven bleken meer geld te verdienen en haalden de hoogste cijfers op school.
De mensen die hun leven een 9 of 10 gaven en vaak erg gelukkig zeiden te zijn, hadden minder succes in het leven. Wel hadden zij stabielere relaties dan degenen die iets minder gelukkig waren. Ze hadden echter meer fysieke gezondheidsklachten.
De verklaring voor de verschillen is voor de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk. Zij denken dat mensen die zich vaak erg gelukkig voelen, sneller genoegen nemen met hun situatie en niet verder proberen te komen. Ook zijn zij wellicht geneigd om het minder nauw te nemen met de gezondheid, door hun optimistische instelling.
(Bron)
Storm, hagel en (natte) sneeuw - de winterslaapdagen komen eraan. Na het weekend zou het weer voorbij zijn.

maandag, januari 28, 2008

Ja! Ja! Ja! Het was zo'n drieletterdag: wel anderhalf uur slapen, internet ligt eruit, bus komt niet, half uur wachten, werkcomp start niet op, start dan wel op maar draait geen programma's, de hele dag door netwerkproblemen dus _als_ iets het al deed, dan was het heeeeeeeeeeeellll eeerrrrrggggg llllaaaaannnngggggzaaaaaammmm, helft van de collega's is op vakantie of ziek, gewaardeerde collega vertrekt, je loopt te tollen van de moeheid de drukte de chaos de algehele collectieve boosheid over van alles en nog wat en het maandaggevoel.
Terug verzwik je je fijn, mis je de bus (die reed wel maar net iets te vroeg) en als je thuis komt smeer je maar een boterham want nee, koken breng je nu niet meer op.

En toch. Ik was eigenlijk blij dat ik die bus miste vanochtend. Want waar ik eerst een paar vogels hoorde als ik zat te wachten, hoorde ik nu op hetzelfde tijdstip al het Koor!
Het was donker (bijna twee uur voor zonsopkomst), het was fris, het was vochtig, en massa's vogels zongen alsof elk moment de zon kon opgaan voor een heerlijke lentedag.
Terug was ik wat later dan anders, en ik wachtte op de bus aan een van de drukste racebanen van de stad. Die auto's deden me nu eens niks: ik zag en vooral hoorde de merel in een boom aan de overkant.
Kan mij het schelen dat het weer even nog wat frisser wordt. De vogels zingen weer. Het is langer licht (ook eerder, maar dat merk je niet zo als het potdicht bewolkt is).
De overgang is ook erg abrupt: zondag was het nog vrij rustig, en nu...
Binnenkort de dag dat ik word 'ingehaald': dat de vogels al zingen vóór ik wakker ben. Heerlijk :-)

zondag, januari 27, 2008

Dat verandert de boel al:

Verwachting 6 tot 9 dagen vooruit
zaterdag 02 februari tot en met dinsdag 05 februari 2008
Kans op aanhoudend zacht weer met afnemende neerslagkansen.
(Bron)
Europeaan krijgt rekeningnummer van 18 tekens

AMSTERDAM - Klanten van de Postbank hebben een rekeningnummer met zeven cijfers, klanten van de banken een rekeningnummer met negen cijfers. Binnen niet al te lange tijd hebben we in Europa allemaal een rekeningnummer met achttien tekens. En een pinpas waar geen pin meer opstaat.
Dat zijn enkele gevolgen die de consument daadwerkelijk gaat merken als gevolg van de introductie van de Single European Payments Area, kortweg SEPA genoemd.
Maandag 28 januari is in Amsterdam op het hoofdkantoor van ABN Amro de lancering van wat uiteindelijk moet leiden tot een Europese betalingsmarkt. "Uiteindelijk is betalen binnen heel Europa voor de consument overal even makkelijk", legt Gijs Boudewijn, hoofd betalingsverkeer van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), uit.
De meest in het oog springende verandering is dat het bekende bank- of gironummer op termijn uit achttien tekens gaat bestaan. Wie op www.ibannl.org zijn huidige rekeningnummer intikt, ziet meteen hoe het nieuwe 'nummer' eruit gaat zien.
Het nieuwe nummer wordt een combinatie van het huidige rekeningnummer, met de toevoeging van de landencode, een controlegetal en vier letters die de betreffende bank aanduiden, aangevuld met een 1 of een paar nullen.
Wie vaak overschrijvingen doet van of naar het buitenland, kent het nummer al, het zogeheten IBAN. "De invoering van zo'n lang nummer in plaats van de huidige nummers is wel een zorgpunt", zegt Boudewijn. "Maar we maken het zo makkelijk mogelijk." Het precieze moment van invoering staat nog niet vast.
Ook het vertrouwde 'pin' zal mettertijd verdwijnen. "Wij hebben een heel goed systeem, maar we zijn te klein om onze norm als Europese norm op te leggen." Tabee pin dus. In plaats daarvan komt wellicht een Europees systeem of wordt een van de Amerikaanse wereldwijde betaalsystemen, Visa of Maestro, gekozen.
Europa voelt er veel voor een eigen systeem te ontwikkelen als tegenhanger van het Amerikaanse. "Het zou wat zijn als de Europese standaard een Amerikaans systeem wordt", schertst Boudewijn.
De nieuwe pas moet in ieder geval een chip hebben, hoewel de Nederlandse passen ook de strip zullen behouden. Alle geldautomaten in Nederland zijn daar al op aangepast. De banken zijn nu bezig alle 20 miljoen passen te vervangen. Dat moet uiterlijk eind 2010 klaar zijn. Winkeliers hebben in de marge van de invoering van de euro bedongen dat zij tot 2013 de tijd krijgen.
Winkeliers zijn bang dat de nieuwe passen voor hen duurder uitpakken. Dat hoeft niet zo te zijn, maar het kan wel. Zo zullen ook sommige maatregelen voor sommige consumenten duurder uitpakken.
"In Nederland betaalt iedereen nu evenveel, terwijl niet iedereen op even efficiënte wijze de betalingen verricht." Zo betaalt de een alles digitaal, terwijl een ander nog met zijn overschrijvingen naar de brievenbus loopt. De kosten zijn voor iedereen even hoog. "Van die kruissubsidie moeten we af."
Wat eigenlijk los staat van SEPA, maar op de achtergrond wel een rol speelt, is het aanstaande afscheid van de ouderwetse oer-Hollandse acceptgiro. "Dat is zo'n specifiek Nederlands product dat er geen Europese opvolger van komt." Door internetbankieren sterft de acceptgiro toch al een langzame dood. De Europese standaard wordt e-factureren. Van het ook typisch Nederlandse iDEAL hoopt Boudewijn dat het een kans maakt binnen Europees verband. "Een ideaal concept."
Vanaf maandag kunnen banken inkomende Europese overschrijvingen verwerken. Dat is de eerste concrete stap op weg naar een Europese betaalmarkt. Later gaat dat ook gelden voor uitgaande betalingen en zal het scherm voor het internetbankieren de mogelijkheid bieden een betaling binnen Europa met een paar klikken af te handelen. Uiterlijk november 2009 moet de nieuwe Europese betaaldienstenrichtlijn wet zijn.
(Bron)
Australië zegt 'sorry' tegen Aborigines

SYDNEY - De nieuwe progressieve Australische premier Kevin Rudd heeft zaterdag gezegd trots te zijn op de cultuur van de Aborigines, de oorspronkelijke inwoners van het land. Daarnaast verscheen, door een vliegtuigje geschreven, het woord 'sorry' aan de hemel boven het beroemde strand Bondi Beach in Sydney.
Rudd heeft beloofd excuses aan te bieden voor de eeuwenlange onderdrukking en discriminatie van de Aborigines. Zijn conservatieve voorgangers hadden die eis elf jaar lang van de hand gewezen, wat een zware belasting vormde voor de verstandhouding tussen de rassen in Australië.
De Aborigines zijn onder meer verbolgen over het feit dat veel van hun kinderen werden afgepakt om in blanke gezinnen als blanken te worden opgevoed. Deze onder dwang geassimileerde Aborigines staan bekend als de Gestolen Generatie.
Australië viert zaterdag Australia Day, de nationale feestdag. Op 26 januari 1788 kwam het eerste schip met Britse kolonisten aan. Voor de Aborigines was dat het begin van een invasie die ertoe leidde dat hun het land van hun voorouders werd afgepakt.
De Aborigines hadden tot 1967 geen burgerrechten en vielen onder de flora- en faunawet. Zij maken nu minder dan 2 procent uit van de Australische bevolking van 20 miljoen mensen. De levensverwachting van Aborigines is zeventien jaar lager dan die van die van blanke Australiërs.
Veel Aborigines leven onder omstandigheden als in de Derde Wereld. Werkloosheid, alcohol- en drugsmisbruik en huiselijk geweld komen meer voor dan onder blanke Australiërs.
(Bron)
Buschauffeur weigert homostel

AMSTERDAM - Een Schotse buschauffeur liet onlangs een jong homoseksueel stel letterlijk en figuurlijk in de kou staan. Toen de chauffeur de twee mannen bij de halte zag staan sloot hij resoluut zijn deuren en reed weg.
Het was al de tweede keer dat het koppel en de chauffeur het met elkaar aan de stok kregen. Zo schrijft Het Laatste Nieuws.
In oktober probeerde de chauffeur de twee mannen van zestien en twintig jaar al uit zijn bus te zetten nadat een passagier had geklaagd over het geknuffel van de twee. Uiteindelijk mochten ze hun reis vervolgen, op voorwaarde dat ze ver uit elkaar gingen zitten.
Een woordvoerder van busbedrijf Stagecoach zegt een klacht te hebben ontvangen en na een onderzoek tot de conclusie te zijn gekomen dat de chauffeur buiten zijn boekje is gegaan.
We hebben disciplinaire maatregelen genomen tegen die man en aan de benadeelde klanten hebben we onze verontschuldigingen aangeboden. Ze mogen van ons nu een week gratis op de bus reizen", aldus de woordvoerder.
Het homokoppel liet weten dat het opgestuurde ticket voor de gratis ritten is verlopen.
(Bron)
Stel raakt in twee uur tijd twee rijbewijzen kwijt

DIDAM - Een man en zijn partner uit Hulshorst zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in twee uur tijd hun rijbewijzen kwijtgeraakt. Dat liet de politie weten.
De politie kreeg kort na middernacht een melding binnen dat op de A18 tussen Varsseveld en Doetinchem een personenauto hevig slingerend over de snelweg zou rijden.
Agenten zagen de 46-jarige man met lage snelheid van links naar rechts over de rijbaan tuffen. De man bleek dronken en werd aangehouden.
Op het politiebureau zei het stel een taxi te bellen die hen thuis kon brengen. Even later bleek echter dat hun auto was verdwenen.
Deze werd korte tijd later gesignaleerd, nu met de 44-jarige vrouw achter het stuur. Ook zij had teveel gedronken. Ze moest haar rijbewijs inleveren en onderging daarmee hetzelfde lot als haar partner een uur eerder.
(Bron)

Sukkels. Kun je dan niet ook de auto in beslag nemen eigenlijk?
Koets in sloot na aanvaring met meerkoet

GRATHEM - Twee paarden en een koets zijn zondagmiddag in het Limburgse Grathem in een sloot beland na een botsing met een meerkoet. Dat heeft de politie gemeld.
De opvliegende meerkoet maakte de twee knollen dusdanig aan het schrikken dat zij pardoes in de sloot belandden. Zij trokken hierbij de koets waar ze voorgespannen waren mee.
Persoonlijke ongelukken deden zich volgens de brandweer niet voor. De voerman wist tijdig van de goede kant van de kar de weg op te springen. De brandweer is ingeschakeld om de koets en de paarden uit de nauwe sloot te bevrijden.
Meerkoeten zijn watervogels, die hun territorium verdedigen door fel op te vliegen onder het slaken van een schelle strijdkreet. Dat gebeurde toen de paarden langs de in de sloot verscholen meerkoet liepen.
(Bron)
Vrouw mishandeld met bevroren vis

DEN HAAG - Een bevroren vis heeft zaterdag in Den Haag gediend als 'wapen' bij de mishandeling van een 44-jarige vrouw. Het incident vond plaats in een tropische winkel. Dat liet de politie zondag weten.
De verdachte keek in het vriesvak bij de deur van de winkel. Toen de vrouw achter hem de zaak uit wilde, sloeg hij haar plotseling met een bevroren vis op haar hoofd. Vervolgens rende hij naar buiten.
Toen het slachtoffer even later ook buiten kwam, bedreigde de man haar met een mes. Uiteindelijk is hij er op de fiets vandoor gegaan.
(Bron)
Jongeren mishandelen en ontvoeren kippen

ROERMOND - De politie is op zoek naar zeven of acht jongeren, die verdacht worden van het mishandelen en ontvoeren van kippen en een haan in een tuin aan de Bisschop van Cuyckstraat in Roermond. Dat liet de politie zondag weten.
De bewoner werd in de nacht van vrijdag op zaterdag wakker van lawaai in zijn tuin en zag het groepje jongeren bij de kippenren. De jongeren namen de benen, waarop de man zag dat zijn kippen zwaar waren toegetakeld.
Een kip bleek te zijn overleden, een haan moest wegens zijn verwondingen worden afgemaakt, een kip verkeerde in zware shock en enkele kippen worden nog vermist.
(Bron)

Wauw! Kippen vermoorden! Nee, dan bèn je iemand!
Veel zuidelijke vogels in Nederlandse tuinen

ZEIST - Het aantal vogels uit Zuid-Europa dat zaterdag is gesignaleerd in Nederlandse tuinen is opvallend hoog. Dat constateert zegsman Hans Peeters van de Vogelbescherming Nederland zaterdag na de eerste dag van de vijfde Nationale Vogeltelling.
Deelnemers kunnen het hele weekend een uur lang noteren wat voor vogels zij op het balkon of in de tuin zien.
Peeters constateert na één dag opvallend veel meldingen van Europese kanaries, tjiftjafs, witte kwikstaarten en zwartkoppen: allemaal vogelsoorten die normaal vooral in Zuid-Europa overwinteren.
"Het is nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden", waarschuwt de vogelexpert. "Maar het is op z'n minst zeer opmerkelijk te noemen." Ook het aantal ijsvogels dat in tuinen wordt gesignaleerd is groter dan verwacht.
De zegsman van de Vogelbescherming noemt de Nationale Vogeltelling sowieso "een groot succes". De organisatie kreeg zaterdag al twee keer zoveel tellingen als vorige jaar: 3000 tegenover 1500. Het totale aantal deelnemers na twee dagen was in 2007 ruim 10.000.
Op basis van deze telling stelt de Vogelbescherming de Nationale Tuinvogel Top tien 2008 samen. Vorig jaar bestond de top drie uit de huismus, koolmees en merel.
(Bron)

Tjiftjafs, hm, ik word altijd erg vrolijk als ik die weer hoor roepen. Dan wordt het echt lente.
Vrouw slikte negentig bolletjes met geld

AMSTERDAM - Op luchthaven Schiphol is eind vorig jaar een Argentijnse vrouw aangehouden die negentig bolletjes met geld had geslikt. In totaal smokkelde de vrouw ongeveer 350.000 euro.
Het ministerie van Financiën maakte dat zaterdag bekend. De douane Schiphol en opsporingsdienst FIOD-ECD hielden de vrouw aan.
Ze werd gecontroleerd voordat ze aan boord wilde gaan voor een vlucht naar de Dominicaanse Republiek. In haar rugzak werd een bolletje met geld aangetroffen en op haar lichaam zaten nog acht bolletjes.
In de meeste ingeslikte bolletjes zaten zeven briefjes van 500 euro. De vrouw zit nog vast op verdenking van het witwassen van geld.
Sinds juni vorig jaar zijn reizigers die de Europese Unie binnenkomen of verlaten verplicht te melden dat ze meer dan 10.000 euro vervoeren. Inmiddels is er op Schiphol voor ongeveer 28 miljoen euro aangifte gedaan.
(Bron)

Geld slikken is natuurlijk wel veiliger dan dope slikken...
Hongaarse restaurants dumpen Wiener schnitzel

BOEDAPEST - Diverse restaurants in Boedapest hebben de Wiener-schnitzel van het menu geschrapt. Ze protesteren daarmee tegen door Oostenrijkse bedrijven veroorzaakte vervuiling van de Rába, een fraaie zijrivier van de al lang niet altijd blauwe Donau.
Milieuorganisatie Greenpeace heeft zaterdag bevestigd dat ze een goede reden hebben om te protesteren. Het huidige schuim op de Rába wordt veroorzaakt door een looierij in het Oostenrijkse Wollsdorf.
De hoeveelheden verontreinigende stoffen zoals fosfor, chroomdioxide, en stikstof, zouden twaalf keer hoger zijn dan toegelaten. Hongarije heeft Oostenrijk verzocht ervoor te zorgen dat leerfabrieken hun afval gaan filteren.
Ook is Boedapest boos over Oostenrijkse plannen om langs de grens, in de deelstaat Bürgenland, een industriële verbrandingsoven te plaatsen. Hierdoor zou nog meer afval terecht komen in de Rába, die in Hongarije stroomt langs diverse natuurgebieden en campings.
(Bron)
Jaarlijkse herdenking Auschwitz in Amsterdam

AMSTERDAM - Nabestaanden, hoogwaardigheidsbekleders en andere belangstellenden herdenken zondag tijdens de jaarlijkse Auschwitzherdenking in Amsterdam de gruweldaden van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Zij vertrokken om 11.00 uur vanaf het stadhuis in een stille tocht naar het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' van Jan Wolkers in het Wertheimpark.
Daar zullen ze stil staan bij de moord op de joden, Roma, homoseksuelen en alle andere groepen die door de nazi's als ongewenst en minderwaardig werden beschouwd.
Onder anderen de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid), voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en de ambassadeurs van onder meer de Verenigde Staten, Israël, Oostenrijk, Polen en Duitsland zijn bij de bijeenkomst aanwezig.
"Auschwitz staat voor het ultieme kwaad dat mensen elkaar kunnen aandoen", zei Cohen in zijn toespraak. "De ontmenselijking van de ander, de systematische vernietiging van een groep op basis van ras, geloof en geaardheid."
"We leven nu in een andere tijd, maar angst en wantrouwen jegens de ander zijn sindsdien niet zo groot geweest", verwees de burgemeester naar de huidige spanningen tussen bevolkingsgroepen in Nederland. "Angst en wantrouwen brengen mensen ertoe zich terug te trekken in de eigen groep, met uitsluiting van anderen. En waar dat in uiterste instantie toe kan leiden, is precies wat ons vandaag bijeenbrengt."
Tijdens een besloten lunch na afloop van de herdenking sprak Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet over haar bezoek aan Auschwitz enkele jaren geleden. "We hebben zo veel foto's gezien, zo veel verhalen gehoord. Maar zelf zien is totaal anders. Het trof me recht tussen de ogen."
De Verenigde Naties besloten drie jaar geleden 27 januari als Holocaust Memorial Day aan te merken. In Nederland herdenkt het Auschwitz Comité de misdaden van de nazi's al tientallen jaren op de zondag die het dichtst bij die datum ligt.
De bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz vond plaats op 27 januari 1945. Tussen juli 1942 en september 1944 werden meer dan 107.000 joden gedeporteerd uit Nederland. Slechts 5200 van hen overleefden de concentratiekampen en keerden terug.
(Bron)

Wat ik me dan elke keer weer afvraag, is hoe het voor de 'bevrijders' was. Men wist van de kampen. Maar er binnenkomen, en dan waarschijnlijk verrekte weinig kunnen doen, dat is iets heel anders.
En het blijft me verbijsteren dat de mens elke keer weer in staat is tot dit soort dingen. Blijkbaar zit het toch echt ingebakken, en hoeft er maar weinig mis te gaan voor de gelegenheid ontstaat om anderen op te sluiten, uit te buiten, af te maken. Dat is misschien wel het angstaanjagendste.
Want we kunnen wel doen alsof de nazi's patent hadden op dit soort dingen, en misschien hebben zij het geperfectioneerd en het openlijkst gedaan, maar toch, iedereen kan zo een rijtje landen opsommen die dingen doen en/of hebben gedaan die erg in de richting komen/kwamen.
En Nederland zelf, waar zowat iedereen in het verzet zat of in elk geval niet heulde met de bezetter (vooral nadat de oorlog afgelopen was, zelfs nu nog), ging daarna even orde op zaken stellen in Indië.
Weleens eerder verteld, maar toch: mijn vader, meermalen afgevoerd naar een werkkamp in de oorlog (verkeerde leeftijd, hij was 16 toen de oorlog begon) en elke keer weten weg te komen. Ondergedoken op de veiligste plek die er leek te zijn: thuis, waar de Duitsers de bovenverdieping gevorderd hadden en niemand het had over de mensen in de kelder, waar de mooie dochter weleens bijsprong om in noodgevallen de aandacht van de ongewenste gasten af te leiden zodat die kelder ongemoeid bleef.
Mijn vader die heen en weer koerierde tussen bevrijd gebied en bezet gebied, met zijn maten totdat hij de enige was die terugkeerde.
Hij kon mits flink aan de borrel wel vertellen over die oorlog. Maar daarna werd hij naar Indië gestuurd. Waar hij ineens geen bevrijder bleek, maar iets heel anders. Eén keer sprak hij erover. "Dat was niet leuk." Op een toon die duidelijk maakte dat hij het er verder niet, nooit, over zou hebben.
Mooi weer, raam even open, katten naar buiten naar binnen naar buiten naar binnen naar buiten naar binnen...

Ik hang ook even gezellig uit het raam en hé! Daar is ie weer: die wit-cyperse kater. Tom staat op de vensterbank enorm te grommen. Tijger loert veilig schuin achter me mee.
Tom springt grauwend en brommend van de vensterbank af, indringer doet of z'n neus bloedt en snuffelt eens hier en daar. Tijger ook op de vensterbank en alvast in aanvalsmodus: haren rechtop, staart dik, oren bijna plat.
Tom loopt vol dreigend lawaai tot halverwege de afstand naar de indringer toe, die nog steeds erg 'ik merk niks en wie maakt me wat' doet.
Ik klap in m'n handen, indringer speert er vandoor de tuin uit en jawel: Tom gaat er achteraan, en Tijger volgt op een paar meter afstand.
Wat zijn het toch helden :-)