dinsdag, mei 26, 2009

Het gemeentelijk groenbeheer heeft de bermen hier maandag weer gemaaid. En dus zijn de al eerder afgemaaide bijenorchissen, die net buiten het grasgedeelte staan, wederom een kopje kleiner gemaakt.
TT 111 Kamer wil fokverbod voor nertsen

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een initiatiefvoorstel van de PvdA en de SP voor een fokverbod voor nertsen.
Het was al langer duidelijk dat het voorstel kon rekenen op steun van D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. De PVV heeft lang geaarzeld, maar steunt het voorstel nu toch.
In het voorstel wordt het fokken van nertsen in tien jaar afgebouwd. Het idee daarachter is dat nertsen louter om hun pels worden gedood en dat bont alleen een luxe-artikel is. Overigens moet het voorstel ook nog door de Eerste Kamer, waar er nog geen meerderheid voor is.

Goed plan.
'Mens is van nature optimistisch'

AMSTERDAM - Mensen zijn vrijwel altijd optimistisch over hun toekomst, ongeacht de omstandigheden waarin ze leven. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van een grootschalige wereldwijde enquête.
Ruim 89 procent van alle mensen op aarde verwacht dat hun levenskwaliteit over vijf jaar evengoed of beter zal zijn dan op dit moment.
Dat hebben Amerikaanse psychologen afgeleid uit de Gallup World Poll, een wereldwijde enquête onder meer dan 150.000 volwassenen in 140 landen.
De leeftijd en het inkomen van de ondervraagden blijken nauwelijks invloed te hebben op hun optimisme.
Volgens de onderzoekers bewijzen de gegevens dat mensen van nature optimistisch zijn. “Deze bevindingen leveren het bewijs dat optimisme een universeel fenomeen is”, aldus hoofdonderzoeker Matthew Gallagher van de universiteit van Kansas op de Amerikaanse nieuwswebsite ScienceDaily.
Mensen in Ierland, Brazilië, Denemarken en Nieuw-Zeeland zijn het meest positief over hun toekomst. Ondervraagden uit Zimbabwe, Egypte, Haiti en Bulgarije toonden zich het minst optimistisch.
(Bron)
Blindedarm vaak onnodig verwijderd

AMSTERDAM - Chirurgen verwijderen regelmatig een blindedarm waaraan niets mankeert. Dat gebeurt terwijl op een scan te zien is of zo'n operatie wel nodig is. Die scan blijft echter vaak achterwege.
Dat blijkt uit promotieonderzoek van radioloog Lodewijk Cobben aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Volgens Cobben is een echo, CT-scan of MRI voor iedere patiënt met een mogelijke blindedarmontsteking nuttig en niet alleen voor de twijfelgevallen, zoals nu gebruikelijk is.
Uit berekeningen van de onderzoeker zou blijken dat, wanneer scans achterwege blijven, van elke honderd operaties 35 blindedarmen ten onrechte worden verwijderd.
Alle 105 ziekenhuizen kregen van Cobben een vragenlijst over het gebruik van de scan-methoden voorafgaand aan een blindedarmoperatie. Van de 98 ziekenhuizen die de lijst invulden, deed meer dan de helft vooraf geen aanvullend onderzoek.
Volgens de artsen voegt het extra onderzoek weinig toe aan de diagnose en vertrouwen ze liever niet op een echo. Bovendien wordt een patiënt bij een CT-scan blootgesteld aan kankerverwekkende röntgenstraling. Cobben neemt in zijn proefschrift een aantal van deze bezwaren weg.
Bij blindedarmontsteking ervaren patiënten een hevige stekende pijn rechts onderin de buik. Bij zo'n pijn is het wormvormig aanhangsel aan het begin van de dikke darm ook vaak de boosdoener, maar niet altijd.
Het gebeurt dus nogal eens dat een gezonde blindedarm wordt verwijderd. Dat is volgens de onderzoeker nog altijd beter dan niets doen en wachten op een levensgevaarlijke perforatie van de darm.
(Bron)

Overigens gaat het om het wormvormig aanhangsel van de blindedarm, niet om de blindedarm zelf.
Koenders pissig over 'flapdrol' Marijnissen

DEN HAAG - Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is behoorlijk pissig over het gedrag van SP-Tweede Kamerlid Jan Marijnissen. De voormalige fractieleider van de SP riep dinsdag tijdens het vragenuurtje vanuit de bankjes drie keer flapdrol naar Koenders, die op dat moment aan het woord was.
De minister begrijpt niet waarom de SP'er dat deed. ''Ik vind dit niet kunnen. Het leidde me ook af. Ik probeerde duidelijk en eerlijk antwoord te geven op de vragen'', zei Koenders na afloop.
Toen de minister tijdens zijn vertrek uit de zaal aan Marijnissen om opheldering vroeg, zei de SP-voorzitter volgens hem: ''Ga de Kamer uit. Je hebt hier niets te zoeken.''
SP-leider Agnes Kant sloot zich na het vragenuur volmondig bij Marijnissen aan. ''Koenders is ook een flapdrol. Hij staat hier mooie sier te maken en als hij dan wordt onderbroken door een vraag van een SP-Kamerlid, wordt die weggezet. Koenders is een klein kind.''
Ze vindt 'flapdrol' niet te vergelijken met de kwalificatie 'knettergek', die PVV-leider Geert Wilders ooit voor toenmalig minister Ella Vogelaar gebruikte. ''Flapdrol is een keurig Nederlands woord en in dit geval een terechte constatering'', aldus Kant.
Koenders gaf geen weerwoord toen Marijnissen hem flapdrol noemde en vroeg Kamervoorzitter Gerdi Verbeet niet om in te grijpen. ''Wat kan ik doen?'', zei hij na afloop.
Hij is verbaasd en kan naar eigen zeggen goed met Marijnissen overweg. ''Misschien is hij slecht gehumeurd vandaag'', zei Koenders.
Volgens hem zijn dit soort teksten niet goed en moeten debatten niet verworden tot scheldkanonnades. ''Er is toch respect tussen de Kamer en de ministers? Laten we netjes met elkaar omgaan en het bij feiten en argumenten houden.''
Verbeet zei na afloop dat ze niet had gehoord dat iemand flapdrol naar Koenders riep. ''Maar dit moet niet worden gezegd. We moeten elkaar met respect bejegenen.'' Marijnissen zelf nam na afloop niets terug van zijn woorden. ''Koenders gedroeg zich ook zo.''
De SP en GroenLinks verweten Koenders dat hij te weinig opkomt voor de belangen van de ontwikkelingslanden. Hij zou wel voor Wall Street en London City opkomen. De minister wierp dat verre van zich.
(Bron)

Vreemd verhaal.
Grasmaaien eist twee mensenlevens

AMSTERDAM - Een 51-jarige man uit Alem is maandagavond om het leven gekomen bij een ongeval met een grasmaaimachine. De man was aan het werk op landgoed Groenhoven in het Gelderse Bruchem.
Rond 19.00 uur sloeg zijn voertuig bij het grasmaaien om en kwam op z'n kop in een sloot terecht. De man overleed ter plekke. De politie is een onderzoek gestart, net als de Arbeidsinspectie.
In het Limburgse Panningen overleed maandag een 62-jarige man door precies eenzelfde ongeluk. Ook hij kwam tijdens het maaien van een berm in de sloot terecht.
De tractor kantelde en kwam op zijn kop terecht in een droge sloot. Hierbij raakte de bestuurder bekneld. Ook hij overleed ter plekke.
(Bron)
Belgische agentes vinden uniform vrouwonvriendelijk

BRUSSEL - Belgische politieagentes vinden hun uniform vrouwonvriendelijk. Probleem is vooral het poloshirt dat hun borsten te veel accentueert, zo meldde de Vlaamse kant Het Nieuwsblad dinsdag.
Agenten moeten ter hoogte van hun borst twee insignes dragen, een met hun naam en een met hun rang. ''Een pak mannen wil plots je naam kunnen spellen'', zegt een jonge agente.
Een vrouwelijk parlementslid heeft het probleem inmiddels aangekaart bij minister Guido De Padt van Binnenlandse Zaken. De bewindsman zegt het probleem te kennen. ''We bekijken nu hoe we de opmerkingen van deze agentes kunnen beantwoorden'', aldus zijn woordvoerster.
Ze vreest dat een aanpassing van het uniform voor alleen de vrouwelijke agenten niet realistisch is: ''Het politie-uniform moet uniform blijven. Dus gelijk voor alle 48.000 agenten.''
(Bron)

Hm, ze hebben daar geen rok voor agentes? Want dat zou ook niet uniform zijn toch?
Klink overweegt goedkoopste medicijn te verplichten

DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) overweegt artsen en specialisten te verplichten voortaan het goedkoopst beschikbare geneesmiddel voor te schrijven. Dat is een van de mogelijke manieren om het gat van ongeveer 1 miljard euro in zijn begroting te dichten. Dat heeft een woordvoerster van Klink gezegd na een bericht daarover in de Telegraaf.
De zegsvrouw benadrukt dat nog niet vaststaat of Klink tot de verplichting overgaat. Zij wijst erop dat het al sinds vorig jaar beleid is om zo veel mogelijk de goedkoopste medicijnen voor te schrijven.
De vraag is in hoeverre een verplichting daartoe uitvoerbaar is en of ze geld bespaart. Zo moet een arts een duurder geneesmiddel kunnen voorschrijven, als een patiënt daar meer baat bij heeft.
Volgens de woordvoerster worden nog andere manieren bekeken om het gat in de begroting volksgezondheid te dichten. Zo overweegt het ministerie het gebruik van maagzuurremmers niet meer te vergoeden.
(Bron)

Dit is al eerder gebeurd. Farmaceutisch fabrikanten schreeuwden toen moord en brand (want die krijgen natuurlijk een deel van hun budget vanuit de verkoopprijs van hun duurdere medicijnen), ik stapte zoet over op een loco-preparaat waar exact hetzelfde stofje in zat als in mijn merkmedicijn. Geen probleem toch? Behalve dat ik heel snel heel erg last van mijn maag kreeg. Die pillen zijn gehuld in een maagsapbestendig laagje, zodat ze pas in de darm uiteen vallen (ik denk dat maagzuur de inhoud onwerkzaam maakt). En bij die loco-pillen was dat laagje duidelijk net iets anders. Vervolgens kreeg ik alleen het merkmedicijn nog voorgeschreven- anders had ik er een middel tegen de maagklachten bij moeten krijgen en was het al met al alleen maar duurder uitgekomen.
Voor mijn andere medicijn gebruik ik al lang loco-preparaten, zonder problemen.
Man belt 786 keer klachtenlijn Luchtmacht

AMSTERDAM - Een man uit Son heeft in drie maanden tijd bijna 800 keer gebeld naar de klachtenlijn van de Luchtmacht. Hij klaagde soms wel twintig keer per dag over vliegtuiglawaai.
Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens een woordvoerder van Vliegbasis Eindhoven is de man meerdere malen uitgenodigd voor een gesprek over de problemen, maar wil hij daar geen gebruik van maken.
De meldingen van de man niet meegerekend, is er 329 keer geklaagd over lawaai in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is minder dan vorig jaar.
(Bron)
'Laat werknemers hun biologische klok volgen'

DE MEERN - Als avondmensen later beginnen met hun werkdag en langer doorwerken, zal hun productiviteit toenemen. Dat heeft arbodienst Achmea Vitale dinsdag bepleit.
Het bedrijf vindt dat bedrijven hun werknemers meer vrijheid moeten geven in het bepalen van hun werktijden. ,,Als mensen beter in balans zijn, geeft dat energie'' aldus een woordvoerder.
Werkgevers moeten volgens de arbodienst hun personeel veel meer aansturen op output, dus op wat ze presteren, en minder op aanwezigheid op het werk. Daarbij horen dus ICT-voorzieningen die het mogelijk maken dat werknemers op verschillende plaatsen en tijden aan de slag gaan, zegt de arbodienst. Voordeel daarbij is volgens Achmea dat de bedrijfskosten zullen dalen.
Het bedrijf noemt het voorbeeld van een werknemer die vaak ziek was op maandagochtend. De persoon moest dan bijkomen van de drukke dagen. Nu is hij op maandagmorgen vrij en haalt hij de uren de rest van de week in.
(Bron)

Wat zou dat toch ideaal zijn. Voor bedrijven die bereikbaar moeten zijn, kan dit ook een voordeel zijn: hoe vaak zou je niet willen dat je 's avonds naar een bedrijf of organisatie kon bellen?
Ik slaap slecht en ik ben een flinke weerfreak: dol op slecht en/of uitzonderlijk weer (zolang ik veilig binnen ben).
Het is lang geleden dat ik zo goed sliep als vannacht. Ik heb er niets van gemerkt dat we zowat wegspoelden.

maandag, mei 25, 2009

Vrouw drie uur klem in toilet

OFFENBURG - Een 34-jarige vrouw heeft drie uur vastgeklemd gezeten in een toilet in het Duitse Offenburg.
Ze gleed uit en kwam met een been tot de knie vast te zitten in het gat van een hurktoilet. De vertwijfelde vrouw kon hulp inroepen met haar mobieltje.
De brandweer moest het complete hurktoilet uit de vloer slopen om de vrouw te bevrijden. Het slachtoffer kwam met lichte verwondingen in een ziekenhuis.
(Bron)
Automobilist rijdt door na doodrijden jongetje

IJHORST - Bij een aanrijding met een personenauto zondagavond in IJhorst (Overijssel) is een 9-jarige jongen uit die plaats om het leven gekomen. De bestuurder reed na het ongeval door, maar maandag is een verdachte aangehouden.
Dat meldde de politie maandag. De jongen werd rond half negen in de avond op de Heerenweg aangereden door een grote auto met zogeheten bullbar voorop.
Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Getuigen meenden de auto eerder op het trekkerslepfestival bij Zuidwolde te hebben gezien.
Volgens de politie viel de bestuurder daar op door zijn rijgedrag.
De politie hield maandag een 34-jarige man uit de gemeente Staphorst aan wegens het dodelijke ongeval. De politie onderzoekt of de man bij dit ongeval betrokken was.
Een bullbar is oorspronkelijk ontworpen als bescherming tegen aanrijdingen met wilde dieren. Dergelijke voorzieningen op auto's zijn, mits ze voldoen aan bepaalde veiligheidseisen, niet verboden. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
(Bron)
Boete voor man die meeuw sloeg

AMSTERDAM - Een man uit de Amerikaanse staat Kansas moet een boete betalen van 275 dollar (205 euro) omdat hij een meeuw heeft geslagen.
De man was tijdens de jaarwisseling met zijn vrouw in Laguna Beach in Californië toen een meeuw probeerde het ijsje uit de handen van zijn echtgenote te grissen.
De man sloeg de vogel met een stok, waardoor het beest zijn vleugel brak. De vogel moest later worden afgemaakt.
De man zegt uit zelfbescherming te hebben gehandeld. Getuigen hebben echter verklaard dat het ijsje al op de grond was gevallen en dat de man de vogels die probeerden een hapje te nemen bewust afranselde.
(Bron)

En verplicht een paar keer Birds kijken...
Ruim 2000 ambtenaren minder bij Rijk

DEN HAAG - De rijksoverheid slankt sneller af dan gepland. De rijksdienst is vorig jaar met 2.137 voltijdsbanen gekrompen, terwijl volgens de plannen ongeveer 1500 banen van ambtenaren zouden verdwijnen.
Dat de inkrimping vlotter verloopt dan verwacht, komt mede door de economische recessie.
Daarnaast zijn bij het begin van deze afslankoperatie vrijwel alle makkelijke mogelijkheden om in te krimpen direct benut.
Dat heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer geschreven.
Ze waarschuwt in een brief dat de moeilijke maatregelen nog moeten worden genomen en dat ''de vinger nauw aan de pols moet worden gehouden''.
Zo zorgt de recessie nu mede voor een snellere krimp, maar dat kan omslaan zodra de economie weer aantrekt. Ter Horst wil zich daarom ''niet rijk rekenen'' met deze meevaller.
Sommige ministeries zijn afgelopen jaar ook niet kleiner geworden, maar groeiden juist. Het gaat om de departementen van Volksgezondheid, Justitie en Defensie.
Ter Horst heeft met die ministeries afgesproken dat zij uiterlijk in 2011 ook hun bijdrage leveren aan de afslanking van de rijksoverheid.
Het kabinet heeft besloten dat tussen 2008 en eind 2011 zo'n 12.800 banen verdwijnen bij de rijksoverheid.
De Algemene Rekenkamer kraakte vorige week nog de wijze waarop verantwoordelijk minister Ter Horst de reorganisatie aanpakt.
De Rekenkamer schreef dat er geen betrouwbare telling is van de beginstand en dat de spelregels voor het tellen ondertussen zijn veranderd.
Ook krijgt de Tweede Kamer niet alle informatie over de reorganisatie, aldus de Rekenkamer. ''Het is lastig om de juistheid van de voortgangsinformatie te controleren als niet is na te gaan hoe deze tot stand is gekomen.''
(Bron)
Tour de France voor gevangenen

PARIJS - Ontsnappingen zijn niet toegestaan, maar verder wordt de eerste Tour de France voor gevangenen vergelijkbaar met de jaarlijkse wedstrijd voor 'gewone' wielrenners.
De autoriteiten maakten maandag bekend dat vanaf 4 juni bijna tweehonderd gedetineerden 2300 kilometer door Frankrijk gaan rijden.
De gevangenen moeten echter bij elkaar blijven. Begeleid door 124 bewakers en sportinstructeurs moeten vluchtpogingen worden voorkomen.
De Tour de France is dan ook vooral bedoeld om waarden als samenwerking, zelfvertrouwen en inzet te stimuleren.
(Bron)

Maar de Tour bestaat bij de gratie van ontsnappingen en vluchtpogingen...
Update: inmiddels heb ik gehoord dat ze strikt in pelotonformatie moeten fietsen.
Agent ontmant liefdesrivaal met stanleymes

STRAATSBURG - Een Franse politieagent heeft zaterdag de minnaar van zijn vrouw ontmand. Hij verwijderde de edele delen van het slachtoffer met een stanleymes.
Dat zei de aanklager in de oostelijke stad Straatsburg maandag.
De politieman reed naar het huis van de minnaar en sloeg hem bewusteloos. Daarna sleepte hij hem naar de garage, waar de genitaliën werden afgesneden.
Na de verminking liet de agent zich zonder verzet arresteren door zijn collega's. De dader, een 43-jarige man met vijf kinderen, kan een celstraf van maximaal dertig jaar krijgen.
(Bron)
Jongen aangehouden voor grote brand op heide in Nuenen

NUENEN - De politie heeft maandag een 16-jarige jongen aangehouden die mogelijk de grote brand op de Geeneindse Heide in Nuenen heeft aangestoken.
De brand brak rond het middaguur uit en verwoestte ongeveer 4 hectare hei en bos.
Op het moment dat het vuur ontstond waren tweehonderd leerlingen van een Helmondse middelbare school in het bos.
Alle scholieren konden het bos veilig verlaten. Of de aangehouden jongen een leerling is, kon de politie nog niet zeggen.
De brandweer rukte met negen blusvoertuigen en vijftig brandweerlieden uit en kon om kwart over drie het sein brand meester geven.
Een politiehelikopter vloog boven het bos om de omvang van de brand verder duidelijk te krijgen. De Lieshoutseweg (N615) werd afgesloten voor het verkeer.
(Bron)
Ongeluk met trein kost conducteur beide benen

BRUSSEL - Een conducteur en een passagier zijn zaterdagavond zwaargewond geraakt nadat ze in het Belgische Dinant onder een langzaam rijdende trein waren beland. Bij de conducteur moesten beide benen worden geamputeerd.
Dit heeft justitie zondag laten weten. De conducteur verkeert nog steeds in levensgevaar.
Het ongeluk gebeurde toen de passagier, een man van in de 70 uit Brussel, nog op de al rijdende trein wilde stappen.
Het kwam tot een schermutseling tussen beide mannen, waarbij ze onder de trein terecht kwamen. De passagier is inmiddels buiten levensgevaar. Wel moest bij hem een deel van een voet worden geamputeerd.
De gebeurtenissen hebben in België geleid tot de roep om meer veiligheidsmaatregelen op perrons. Leden van een socialistische vakbond dreigen met een staking om hun eisen kracht bij te zetten.
(Bron)
Zes keer per dag geweld in cel

AMSTERDAM - In gevangenissen zijn vorig jaar tweeduizend gewelddadige incidenten geregistreerd. Ongeveer duizend keer moest een intern bijstandsteam uitrukken om de agressie te stoppen.
Dat schrijft het Nederlands Dagblad maandag op basis van cijfers van het ministerie van Justitie.
Gevangenen gingen elkaar vorig jaar meer dan twaalfhonderd keer te lijf. Cipiers werden bijna achthonderd keer belaagd, al dan niet met een wapen. Het ministerie kan niet zeggen of het geweld toe- of afneemt, omdat in eerdere jaren ook verbaal geweld werd meegeteld.
Wel is bekend dat in 2006 en 2007 jaarlijks 3500 gedetineerden bij een of meerdere geweldsincidenten waren betrokken.
Vooral het geweld van gevangenen tegen bewaarders zou toenemen, mede omdat meer mensen met een psychische stoornis in de cel zitten.
Door bezuinigingen zou, ondanks de afnemende gevangenispopulatie, minder tijd zijn voor een fatsoenlijke omgang met gevangenen. Overigens is al langer duidelijk dat ook het personeel onderling nogal eens slaags raakt.
De Inspectie voor de Sanctietoepassing zegt al jaren dat de preventie van geweld in gevangenissen tekortschiet. Duidelijke gedragsregels en beleid zouden ontbreken en ook maken veel gevangenissen geen gebruik van bewakingscamera's om agressie vast te leggen.
Het ministerie van Justitie zegt in de krant dat preventie van geweld de voortdurende aandacht heeft. Bewaarders worden uitgebreid getraind in het omgaan met en voorkomen van geweld.
(Bron)
Kliniek lokt verpleegsters met borstvergroting

PRAAG - Een kliniek in Tsjechië heeft een opmerkelijke remedie gevonden tegen het personeelstekort.
Verpleegsters, doktoren en administratief medewerkers die een contract voor drie jaar tekenen bij medischcentrum Iscare in Praag, kunnen kiezen uit een gratis borstvergroting, liposuctie of buikwandcorrectie.
''Het is een groot succes'', zegt manager Jiri Schweitzer. Alle vacatures bij zijn onderneming zijn inmiddels ingevuld. Schweitzer moest al tientallen belangstellenden teleurstellen.
De kliniek rekent normaal gesproken 75.000 Tsjechische kronen (ruim 2800 euro) voor het plaatsen van een borstimplantaat. Een doorsnee verpleegster in Tsjechië verdient per maand een derde van dat bedrag.
Ziekenhuizen en andere medische instellingen in het voormalige Oostblokland kampen al geruime tijd met een gebrek aan personeel.
Veel verpleegsters vertrokken naar het buitenland, en dan met name naar West-Europa, omdat ze daar meer salaris kunnen verdienen.
(Bron)
Gooi in het Harinxmakanaal blijkt verzonnen

HARLINGEN - Het verhaal van een 14-jarige jongen die vrijdag in het van Harinxmakanaal in Harlingen gegooid zou zijn, blijkt niet waar. Een woordvoerder van de politie zei maandag dat de jongen het allemaal verzonnen heeft.
De jongen zei dat hij een discriminerende opmerking naar zijn hoofd geslingerd kreeg en daarna in het water was gegooid.
Hij wist tot in detail de twee daders te beschrijven. In werkelijkheid was hij aan het varen met twee vrienden en is hij uit de boot gevallen.
''We hebben de jongen hier zondag nog op het bureau gehad. Hij bleek het verhaal verzonnen te hebben uit angst voor de reactie van zijn ouders'', aldus de politie.
De politie onderneemt geen stappen tegen hem. ''Wat ons betreft blijft het bij een stevige reprimande.''
(Bron)
Lekker weer, ook al werd het in de middag wel erg grijs, het bleef warm, en de wind is warm - heerlijk.

zondag, mei 24, 2009

Oever met gele lis en koekoeksbloem:

Gele lis en koekoeksbloem

Koekoeksbloem
Breedbladige wespenorchis, zonder en met flits:

Breedbladige wespenorchis

Breedbladige wespenorchis met flits
Allemaal op weg naar iets (hoop ik).

Allemaal op weg naar iets
Beuken in tegenlicht met blauwzweem:

Beuken in tegenlicht
Een groepje herkauwers (met scheve horizon) en een eenling.

Herkauwers

Eenlingherkauwer
Beuken in tegenlicht
Kersen te koop. Toch gek dat er donkerrode kersen verkocht worden terwijl ze aan de boom nog geel, hooguit zeer bleekrood zijn. (En nog gekker dat mensen echt overtuigd zijn dat ze nu al kersen uit de boomgaard zelf kopen.)

Jaja, verse rijpe kersen...

Kersen

Kersen
Een zegge, maar ik weet niet welke:

Zegge, maar welke?
Het zijn geen koeien, en die twee links hadden ruzie. Zoals dat gaat: de derde had in de gaten dat er iemand bij het hek stond met een knapperig vers zuringblaadje. Zodra hij dat verorberd had, vergaten die andere twee hun heibel en sjokten ook naar het hek: 'Wij willen ook!' En die vrouw maar plukken ;-)

Lekker in de wei

Ruzie tussen twee jonge stieren

Ruzie

Ruzie
Berm langs die weg met de auto's:

Margrieten

Berm

Margrieten met bij
Met grasjes die nog niet volledig in bloei staan en een composiet - vermoedelijk groot streepzaad (Crepis biennis):

Grasje

Groot streepzaad vermoedelijk


Met dat felle licht is het lastig foto's maken.
Boterbloemenveldje:

Boterbloemveldje
Het was druk bij Amelisweerd:

Drukte bij Amelisweerd
En soms mislukt een foto gewoon grandioos. Door de kenmerkende houding zie je desondanks nog steeds dat het een winterkoning is ;p

Bewogen winterkoning
Oh ja! Zo was het inderdaad. Lekker fietsen in de zon, zoel windje, overal fluitende / piepende / tsjilpende vogels, bermen vol bloemen, weiden vol koeien en eenmaal thuis dat gevoel op je vel: de eerste keer dat je een flink tijdje in de zon bezig was.
En oh ja, die mensen die commentaar geven als je in een berm zit te fotograferen, of als je aan een slootkant staat hard 'boe' roepen, alsof je ze al niet allang had horen aankomen.
Drukte op de weg, drukte in Amelisweerd, motorclubs op pad, auto's met caravan op weg naar huis - volgens mij is niemand vandaag de hele dag thuisgebleven :-)
(Toch is het geen garantie voor ontspanning: ik probeerde een winterkoning op de foto te krijgen en achter mij brak een flinke ruzie uit tussen een stel - hij vond dat zij niet consequent genoeg was en het ging er geloof ik om dat ze bij het bezoekerscentrum thee besteld had terwijl hij koffie nam. Er zal vast meer spelen, maar als ik haar was had ik 'm de Kromme Rijn in gedouwd.)